Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Εσύ τι είδους κομμουνιστής είσαι;

-Γιατί, το έχετε σε πολλά είδη;
Υπάρχουν πχ αυτοί που είναι αγάπη από την κορυφή ως τα νύχια, όπως έλεγε ο Χικμέτ. Κι αυτοί που αγαπάνε από την κορυφή ως τα νύχια τον εαυτό τους, το σύστημα, τις “ανέσεις” και τις μικροαστικές “ελευθερίες” που τους παρέχει…


Αναδημοσίευση από Κατιούσα (και περαστικά στους ασήμαντους κομπλεξικούς, που κατάλαβαν ό,τι ήθελαν να καταλάβουν).

-Εσείς, τι είδους κομμουνιστής είσθε;
-Γιατί, το έχετε σε πολλά είδη;

Κοιτάξτε, υπάρχουν πχ κομμουνιστές από τα Lidl, σαν τον Κατρούγκαλο.
Υπάρχουν όμως κι αυτοί που το θεωρούν βαρύ τίτλο τιμής και δεν το χαρίζουν εύκολα στον εαυτό τους, αλλά πιστεύουν πως είναι ένα ιδανικό, που πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να το φτάσουν και να αποκτήσουν το δικαίωμα να αποκαλούνται έτσι.

Υπάρχουν αυτοί που πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Ή που πέρασαν και τους τα ακούμπησαν, για να περάσουν στην αντίπερα όχθη, όπου εξαργυρώνουν τώρα τα ένσημά τους.

Αυτοί που είναι αγάπη από την κορυφή ως τα νύχια, όπως έλεγε ο Χικμέτ. Κι αυτοί που αγαπάνε από την κορυφή ως τα νύχια τον εαυτό τους, το σύστημα, τις “ανέσεις” και τις μικροαστικές “ελευθερίες” που τους παρέχει, αλλά θέλουν να κρατήσουν τα νύχια τους έξω από το βούρκο, για την καλή έξωθεν μαρτυρία.

Αυτοί που είναι νύχι-κρέας με το λαό, κι αυτοί που είναι μίσος από την κορυφή ως τα νύχια και δεν μπορούν να συσπειρώσουν ούτε τον ίσκιο τους. Κι αυτοί που είναι “από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα”.

Υπάρχουν οι κομμουνιστές του πληκτρολογίου και της οθόνης, αλλά δεν μπορείς να πεις πως είναι χαμένη υπόθεση και δεν εξελίσσονται. Τώρα υπάρχουν και τα κινητά με τις οθόνες αφής… (τα χαϊδευτά, που έλεγε κι ένας σφος, πριν πάρει κι αυτός ένα).

Υπάρχουν κομμουνιστές με Κάπα κεφαλαίο, που εμπνέουν τον κόσμο γύρω τους με το παράδειγμά τους και είναι σημείο αναφοράς. Που είναι πανταχού παρόντες, σε κάθε πρόβλημα, σε κάθε αγώνα, κι ας μην είναι ακόμα και τα πάντα πληρούντες, γιατί δεν είμαστε ακόμα πολλοί κι αρκετά δυνατοί.


Αυτοί που θυσιάζουν το χρόνο τους και την προσωπική τους ζωή (ή απλά τη ζωή τους, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε φορά) για να πάψει να κάνει τζάμπα θυσίες, χωρίς αντίκρισμα και στόχο ο δικός μας λαός.


Υπάρχουν οι “ορθόδοξοι κομμουνιστές” κι οι “αιρετικοί”, που θεωρούν εαυτούς ορθόδοξους. Υπάρχουν πολυθεϊστές, που έχουν κάνει ένα δημιουργικό(;) ιδεολογικό αχταρμά. Αυτοί που έχουν τυφλή, θρησκευτική πίστη και βολεύονται στο ρόλο του ποίμνιου, ενώ το ζήτημα είναι να γίνουμε όλοι “ιεραπόστολοι”. Οι αλλαξοπιστήσαντες εικονομάχοι που έλεγαν πως πρέπει να εκσυγχρονιστούμε και κατέληξαν στη μεγάλη αγκαλιά (ή κάπου στα πέριξ) του σημιτικού εκσυγχρονισμού. Κι αυτοί που στερούμενοι κάθε ιδανικού, βλέπουν τα δικά μας ως δόγμα κι αγκυλώσεις, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.

Υπάρχουν διαβασμένοι διανοούμενοι που ζουν στο συννεφάκι της θεωρίας και δεν προσγειώνονται στην πραγματικότητα, που την θ(ε)ωρούν αφ’ υψηλού, χωρίς να μπορούν ποτέ να την αλλάξουν. Αυτοί που δε διαβάζουν ποτέ, γιατί τους καταπίνουν οι δουλειές και τα καθήκοντα που πρέπει να βγουν, και τρέχουν καθημερινά γύρω από την ουρά τους, χωρίς θεωρητιικό μπούσουλα, για να φωτίσει το δρόμο.

Κι υπάρχουν κι οι οργανικοί διανοούμενοι που βγαίνουν μέσα από τις γραμμές και τα σπλάχνα της εργατικής τάξης, συνδυάζοντας ιδανικά (ή το κατά δύναμιν) πράξη και θεωρία.

Υπάρχουν συνειδητοί κομμουνιστές κι άλλοι που νόμιζαν ότι είναι μέχρι που γύρισε ο τροχός κι επήλθε η αυτογνωσία.



Υπάρχουν -πέραν των άλλων- μαοϊκοί, τροτσκιστές, αλτουσεριανοί, ελευθεριακοί, λουξεμπουργκικοί και λουξεμβουργιανοί ευρωκομμουνιστές, Βρυξελλιώτες, με αγάπη για την ΕΕ και… το πεδίο πάλης της. Ο κομμουνιστής όμως ή θα είναι “σκέτος” (με ολίγη), χωρίς αφρούς και κορδελάκια να τον προσδιορίζουν συμπληρωματικά ή… (αν έχει τα κορδελάκια) δε θα είναι τέτοιος.
Ο σωστός κομμουνιστής πιστεύει πως είναι ένας αλλά λέων (όχι απαραίτητα Τρότσκι) κι όλοι εσείς τυριά. Που για τους σ/φους στη ΛΔ του Βορρά, να ξέρεις, ένα είναι το τυρί (η φέτα), ένα είναι το κόμμα (ΚΚΕ). Κι όλα τα άλλα είναι κασέρια, χωρίς λιπαρά και ουσία. Και αν επιμένεις, σώνει και ντε, χαμουτζή σ/φε να τα λέμε τυριά και κασέρια, να ξέρεις πως ούτως ή άλλως θα είναι κίτρινα σαν τη χρεοκοπημένη δεύτερη διεθνή ή άσπρα σαν τους λευκοφρουρούς της αντίδρασης.

-Δηλαδή είστε αναθεωρητής;
-Όχι παιδάκι μου, εγώ δεν έχω τέτοιες δυνατότητες. Είμαι βοσκός.
(…)
-Α-να-θε-ω-ρη-τής. Είστε;
-Όχι δεν είμαι τέτοιο, είχαμε έναν, τελείωσε, προχτές τον πήρανε.



Μήπως είσαι τότε, σύντροφε, από αυτούς που βλέπουν τα πάντα σαν κουτάκια, και πιστεύουν πως η πολιτική, κομμουνιστική τους ταυτότητα μπορεί να βγει ανάλογα με τα άλφα, τα βήτα και τα γάμα που θα απαντήσει σε ένα τεστ-ερωτηματολόγιο;
-Όχι, αλλά κι αυτά έχουν την πλάκα τους, όσο δεν τα παίρνεις σοβαρά.

Το σημείωμα γράφτηκε με αφορμή το δημοφιλές τεστ που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο Facebook και βρίσκει “τι κομμουνιστής είσαι”, απαντώντας και σε διάφορα άλλα ερωτήματα, με βάση το προφίλ σου. Μόνο που, όπως με ενημέρωσε το Λαϊκό Στρώμα, δεν είναι καν στο επίπεδο του νεοθετικισμού -λες άλφα, άρα είσαι το βήτα- αλλά μια ανοησία και μισή, που βγάζει τυχαίες απαντήσεις. Οπότε, σ/φε αναγνώστη, αν τυχόν βγήκες τροτσκιστής, ευρωκομμουνιστής (ή κάτι άλλο που δε σε αντιπροσωπεύει) και σου κάνουν καζούρα οι φίλοι σου για την πολιτική σου στροφή, μην απελπίζεσαι και (η μέρα εκείνη) δε θα αργήσει…


Ή στην τελική, ξανακάνε το τεστ, μέχρι να σου βγάλει το αποτέλεσμα που ήθελες.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πηρε το ματι μου στο τουιτερ οτι καποιοι ''κομμουνισταραδες'' εκαναν την εξης ψαγμενη αναλυση. Οτι το ολο θεμα με τον αντικομμουνισμο στην Εσθονια εχει φυλετικο προσανατολισμο και οχι ταξικο. Μιλαμε για κανταρια μαρξισμου οχι μαλακιες....

Οταν μια παραμετρος γινεται κυριαρχη στα μυαλα καποιων που δεν μελετανε τις εξελιξεις για να βγαλουν συμπερασμα αλλα τις χρησιμοποιουν μηπως και επιβεβαιωσουν το συμπερασμα που εχουν ηδη απο πριν. Το οτι το αντικομμουνιστικο χαρτι το χρησιμοποιουν ως σοβιετικη κατοχη οι βαλτικες χωρες στον ανταγωνισμο τους και με τη σημερινη Ρωσια ειναι μια αληθεια. Και οι δυτικες χωρες το παιρνουν υποψη γι'αυτο μονο 8 πηγαν στην Εσθονια , γι'αυτο Γερμανια και αλλοι κρατησαν αποστασεις.
Αυτο αναιρει την σαφη στοχευση εν μεσω κρισης και οξυνσης των ανταγωνισμων ολης της ΕΕ για αθωωση του ναζισμου και χτυπημα του κομμουνισμου? Οχι γιατι κινδυνευουν τωρα αλλα γιατι πριν πεινασουν μαγειρευουν...

Δηλαδη ποση μαλακια να αντεξουμε???

Θα μου πεις εδω υπηρξαν ΚΚ που αρνηθηκαν να ψηφισουν το κειμενο του ΚΚΕ που το ψηφισαν εντελει 81(?) ΚΚ. Μεταξυ αυτων ακομα και το ΑΚΕΛ! Αλλα καποιοι αλλοι δεν το ψηφισαν...

ratm

Ανώνυμος είπε...

1. Ξέρουμε ποες συγκεκριμένες 8 χώρες εξέδωσαν ψήφισμα, ποιες εκπροσωπηθηκαν υποβαθμισμένα με διπλωματικούς υπαλλήλους (νομίζω 11) και ποιες καθόλου στο εσθονικό αντικομμουνιστικό τσίρκο;

2. Προσωπικά με εξέπληξε αρνητικά η μη συνυπογραφή από το Πορτογαλικό ΚΚ. Το οποίο πάντως εξέδωσε ίδια ανακοίνωση με την οποία ζητουσε απο την κυβέρνηση της χώρας του να μην συμμετάσχει.

Βλαντλεν

ΥΓ καλή δύναμη σε όλους με πρώτους σταθμούς Φεστιβάλ και ΔΕΘ

Ανώνυμος είπε...

Το KKΠορτογαλιας προφανως διαφωνησε σε τέτοιο βαθμό με το περιεχόμενο του δικου μας ψηφισματος που έβγαλε δικιά του ανακοίνωση που υμνει καταωτη γνωμη μου την αστική δημοκρατία.
Και αλλοι δεν υπεγραψαν. Πχ ΚΚΚουβας...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Οι 8 χωρες που υπεγραψαν ηταν ολες στο πρωην σοσιαλιστικο μπλοκ. Καμια απο τις χωρες που ηταν στον παλιο πυρηνα της ΕΕ.

ratm

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Απ'οτι διαβασα πηγανε γυρω στις 19-20 χωρες, αλλα ψηφισαν υπερ μονο 8 που ηταν ολες πρ. σοσιαλιστικες.

Αναμεσα στους αποντες εκτος απο την Ελλαδα ηταν η Κυπρος, η Πορτογαλια, η Δανια, το Λουξεμβουργο, η Ιταλια, η Ολλανδια και η Σλοβενια.

Ξερει κανεις με τι σκεπτικο στηριξαν μονο 8 χωρες το ψηφισμα και γιατι καποιες αρκετα ισχυρες δυναμεις εντος της ΕΕ (Ολλανδια, Ιταλια) δεν πηγαν καν?

Μπορω να σκεφτω οτι ο πυρηνας της ΕΕ δε θελει να οξυνει τις σχεσεις με την Ρωσια αυτην την περιοδο για τους χ,ψ λογους, ενω οι πρ. σοσιαλιστικες χωρες ειναι προθυμες να ριξουν ολα τα σημερινα τους προβληματα στο σοσιαλιστικο παρελθον και ταυτοχρονα να εμποδισουν την αναδυση μιας κομμουνιστικης αντιπολιτευσης.

Ανώνυμος είπε...

Τρεις και ο κούκος στο "διεθνές συνέδριο"

" Τόσους μαζεύει το ΚΚΕ σε εκδήλωση στην πέρα ραχούλα για να τιμήσει τη μνήμη ενός αετόπουλου της ΕΠΟΝ μέρα βροχής.Θέλετε κ διεθνές συνέδριο "

https://twitter.com/sfyrodrepano/status/900464945149747201

17-57

Ανώνυμος είπε...

«Η Ανανεωτική Αριστερά δεν είναι με τον Στάλιν»
http://www.newsit.gr/politikh/kontonis-ekanan-kai-oi-sovietikoi-egklimata-asynartita-ta-osa-leei-nd-audio/2190936/

17-57

Ανώνυμος είπε...

http://www.solidnet.org/portugal-portuguese-communist-party/portuguese-cp-on-the-august-23-anti-communist-initiative-of-the-european-union-in-estonia-en-pt

δεν είναι και τόσο κακή (1-2 σημεία έχουν ζητήματα). Τωρα γιατί δεν υπέγραψαν ... εδω συνυπέγραψε το ανοιχτά σοσιαλδ/κο ΚΚΗΠΑ με το οποίο έχουμε χειριστες σχέσεις

Βλαντλεν

Ανώνυμος είπε...

Ακριβως. Ενω υπεγραψαν ΚΚΗΠΑ και το ΑΚΕΛ που αμφιβάλλω αν συμφωνεί οτι η εξίσωση ναζισμου - κομμουνισμου είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ το ΚΚ Πορτογαλιας που στηριζει τη σοσιαλδημοκρατικη κυβέρνηση της χωρας του επελεξε να βγαλει δικη του ανακοίνωση. Επίσης το ΚΚ Κουβας πιθανολογο δεν υπέγραψε διοτι η ΕΕ εχει αρει την κοινη σταση απέναντι στην Κουβα και πολλα κυρίως Ισπανικα μονοπωλια δραδτηριοποιουνται πλεον εκει με αμεσες ξενες επενδύσεις. Είναι η λαθος λογικη να αντικαθισταται ο προλαιταριακος διεθνισμος απο τις διακρατικες σχεσεις της χώρας. Το κανανε και στον 20ο αιωνα τα ΚΚ εξουσίας. Δειγμα του αργου αλλα σταθερου εκφυλισμου τους και της απώλειας των επαναστατικων χαρακτηριστικων τους. Δεν είναι εξαλλου πρώτη φορα. Κάτι ανάλογο ειχε γίνει νομιζω και στη συνάντηση στην Τουρκία πριν απο λιγο καιρό οταν το ΚΚ Κουβας αρνήθηκε να συνυπογραψει κείμενο αλληλεγγύης σε Τουρκους μεταλλεργατες που εβαλε το ΤΚP επικαλούμενο τις διακρατικες σχεσεις που εχει με την κυβέρνηση Εργντογαν... Βέβαια στη συγκεκριμένη ανακοίνωση ειδικα η σταση του ΚΚ Πορτογαλίας ίσως έχει να κανει και με τη διαπαλη στο ΔΚΚ.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Εξίσου δυσάρεστη η απουσία του Κόμματος Εργατών Βελγίου. του κόμματος που (συν)ίδρυσε ο Λούντο Μάρτενς ("μια άλλη ματιά στον Στάλιν") και μέχρι πρόσφατα μετείχε στην Δ-ΚΟΜΕΠ. Γενικά έχει κάνει οπορτουνιστική στροφή και ίσως μέθυσαν από τις δημοσκοπήσεις και την (επιτέλους) κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που πέτυχαν.

Θα έλεγα προσωπικά ότι "σε καμία περίπτωση η θεμιτή λήψη υπόψη και των κρατικών συμφερόντων των σοσιαλιστικών κρατών δεν μπορεί και δεν πρέπει να φτάνει σε σημείο υπερβασης των αρχών ΜΛ και ΠΔ και της επιβολής κατεύθυνσης στο ΔΚΚ. Μπορεί μόνο να εκτιμάται ως μια ακόμα παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της τακτικής του"

Βλαντλεν

λαθραναγνώστης είπε...

Κατά τον Κυρίτση, το ΚΚΕ, είναι "όμορος χώρος" του ΣΥΡΙΖΑ!
Τι λες μωρέ σκατόκαφρε του κερατά?!!!!!
http://www.enikos.gr/politics/534339/nea-paremvasi-kyritsi-tha-protimousa-enan-sximatismo-ypo-ton-syri

Ανώνυμος είπε...

@λαθραναγνώστης

Ο "αντιΠασοκ" κ.Κυρίτσης

«Ζήσε, καρδιά μου, το δικό σου παραμύθι»

https://www.avgi.gr/article/618821/-zise-kardia-mou-to-diko-sou-paramuthi-

".. Όμως οι ταξικοί αγώνες του 21ου αιώνα δεν κερδίζονται με την ιστορική παλινδρόμηση στο ηρωικό παρελθόν. Δεν θα πολεμήσουμε με τα λιανοτούφεκα στον Γράμμο. Αυτό θα ήταν ουρανόπεμπτο δώρο για τον αστισμό.
Η ταξική σύγκρουση διεξάγεται ήδη στις πλατείες της Αθήνας, της Μαδρίτης, στη Βουλή, στα στέκια της αλληλεγγύης, στις μοτοπορείες, στα σόσιαλ μίντια, στις Σκουριές και στη ΒΙΟΜΕ. Θα μπορούσε κανείς να πει μάλιστα ότι όποιος σχεδιάζει να κερδίσει τις ήττες του παρελθόντος, θα έχει κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για να ηττηθεί στις μάχες του μέλλοντος..."

Απέναντι στον Τσίπρα δεν είναι ο Λένιν, είναι ο Σαμαράς
https://www.avgi.gr/article/625045/apenanti-ston-tsipra-den-einai-o-lenin-einai-o-samaras

".. Τα ταυτοτικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο τρόπος συγκρότησης του και οι εσωτερικοί συσχετισμοί αλλά η καθημερινή του δράση, οι μικρές και μεγάλες μάχες των ανθρώπων του που συνεχίζουν - δεν πιθηκίζουν- την αγωνιστική παράδοση της Αριστεράς που αισθάνονται το κόκκινο νήμα που μας συνδέει από τον Σπάρτακο, μέχρι τον Τόμας Μύντσερ, από τον Ζαπάτα μέχρι στους Σπαρτακιστές, από τον Λένιν μέχρι τον Λαμπράκη από τον Άρη μέχρι την Αντζελόνι και τον Τσικουρή.."

Το καλύτερο για το τέλος

https://adesmeyth-apopsi.blogspot.gr/2013/01/blog-post_8727.html?m=0

"..Αντικαπιταλισμός και ρήγμα στο καπιταλιστικό μπλοκ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει το ρήγμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το ΔΝΤ από τη μια μεριά και τη Μέρκελ από την άλλη και επιχειρεί να το “διευρύνει” προς όφελος της Ελλάδας, τη στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά είναι προσδεδεμένη στο άρμα της Γερμανίας.
“Μέχρι να γκρεμίσουμε τον καπιταλισμό θα πρέπει να βρούμε τρόπο να επιβιώσει ο κόσμος στην Ελλάδα μετά από 5 χρονιά ύφεσης και λιτότητας”
είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς από δημοσιογράφο τι δουλειά έχει ένας αντικαπιταλιστής στις ΗΠΑ..."

Αν αυτά τα άρθρα που δεν "πιθηκίζουν" δεν ανήκουν στον ιδεολογικό χώρο της "αριστερής" πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ τότε σε ποιον ιδεολογικό χώρο ανήκουν;

17-57

λαθραναγνώστης είπε...

@17-57
Χαρά στο κουράγιο σου να κάθεσαι να διαβάζεις άρθρα αυτού του πίθηκου....

Ανώνυμος είπε...

"...Υπάρχουν αυτοί που πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Ή που πέρασαν και τους τα ακούμπησαν, για να περάσουν στην αντίπερα όχθη, όπου εξαργυρώνουν τώρα τα ένσημά τους..."

Με αφορμή αυτό το απόσπασμα του άρθρου, διαβάστε το παρακάτω της Αγγελικής Κώττη, πρώην του ριζοσπάστη, μετά με πορεία σε διαφόρων ειδών σοσιαλδημοκρατικά μορφώματα, και πλέον στις επάλξεις του ακροδεξιού liberal.gr να βρίζει τους αρχαιολόγους για το ελληνικό:

http://www.liberal.gr/arthro/163854/epikairotita/2017/oi-archaiologoi-pou-theloun-na-einai-kratos-en-kratei.html

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

@ λαθραναγνώστης

Ο Κύριος στα άρθρα του έκανε έμμεσα επίθεση στην παράδοση του ΚΚΕ και αυτοχρήζει των Σύριζα "κληρονόμο" του Λένιν. Να μην τον διαβάσουμε;

"Αντικαπιταλιστής" ο Τσίπρας αρχηγός ενός κόμματος με πιο δεξιά παράδοση από το ΠΑΣΟΚ. Για τα δημοσιογραφικά μέτρα των ΗΠΑ ο καταγγελτικός σοσιαλδημοκράτης Τσόμσκι που ψηφίζει Χίλλαρυ είναι Κομμουνιστής όπως για τα δημοσιογραφικά μέτρα των "κανονικών" Ευρωπαϊκών κρατών, ο δεξιός Ζίζεκ είναι Μαρξιστής φιλόσοφος.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ο ρόλος των κομμουνιστών δεν είναι να λειτουργούν ως μπάλωμα στα καπιταλιστικά αίσχη.
https://poexania.wordpress.com/2017/08/30/ο-ρόλος-των-κομμουνιστών-δεν-είναι-να-λ