Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Ανδρέας Παπανδρέου: Ο “αποστάτης του τροτσκισμού” που άλωσε το εργατικό κίνημα

Δημοσιεύτηκε στην Κατιούσα

Αν η Μεταπολίτευση ήταν ΠΑΣΟΚ και έκλεισε τον κύκλο της μαζί του, η προσωπικότητα που την σημάδεψε όσο κανείς ήταν αναμφίβολα ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η ιστορία μπορεί να ακολουθούσε παρόμοια βήματα και χωρίς αυτόν, αλλά σταμάτησε στο πιο χαρισματικό άτομο που θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο κάποιες τάσεις: την εμφάνιση της σοσιαλδημοκρατίας και την ενσωμάτωση του ριζοσπαστισμού (που όσο εντυπωσιακός ήταν, εξίσου θεαματικά “εξαϋλώθηκε” σταδιακά…)

Η διαδρομή του Παπανδρέου έχει πολλά ενδιαφέροντα κεφάλαια που και μόνο η ονομαστική τους αναφορά θα έπιανε μεγάλη έκταση:
-Η πρώτη του εμφάνιση στα κοινά με τη σύλληψή του από τη δικτατορία του Μεταξά και τον Ανδρέα να προδίδει τους συντρόφους του στην τροτσκιστική ομάδα που συμμετείχε (μαζί με τον Καστοριάδη μεταξύ άλλων) για να κερδίσει ως αντάλλαγμα την ελευθερία του.

-Η φυγή του στο εξωτερικό, η θητεία στο αμερικάνικο ναυτικό, η αμερικάνικη υπηκοότητα, η απουσία του απ’ όλα τα σημαντικά γεγονότα της δεκαετίας του 40′ -που δεν τον εμπόδισε να καπηλευτεί το ιστορικό τους φορτίο.

-Η σύνδεσή του με το κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, τους κύκλους του Κένεντι και κεϊνσιανούς οικονομολόγους, όπως ο Γκαλμπρέιθ ο πρεσβύτερος, που συνδιαμόρφωσαν τη σκέψη του και τη θεωρία του “πατερναλιστικού καπιταλισμού”.


-Η επιστροφή του στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Καραμανλή! Η αντιφατική σχέση με τον πατέρα του (το “γέρο της αστικής δημοκρατίας”) κι η προσπάθειά του να ξεφύγει από τη σκιά του, μετακινούμενος σε πιο “αριστερές, ριζοσπαστικές” θέσεις.

-Τα Ιουλιανά, η υπόθεση “Ασπίδα” κι η χούντα των συνταγματαρχών, που στο παπανδρεϊκό αφήγημα ήταν απλώς η ετεροχρονισμένη απάντηση του συστήματος στις μαζικές κινητοποιήσεις των Ιουλιανών και το φόβο που προκάλεσε στα κυρίαρχα στρώματα.

-Η αντιδικτατορική δράση από το εξωτερικό, το ΠΑΚ ως πρόδρομος του ΠΑΣΟΚ, ο ηγεμονισμός κι οι ελιγμοί που τορπίλιζαν κάθε πιθανότητα αντιδικτατορικής ενότητας, υπηρετώντας ωστόσο πιστά το προσωπικό πολιτικό σχέδιό του.

-Η διορατική εκτίμηση ότι χρειάζεται ένα νέο πολιτικό μόρφωμα -κι όχι μια απλή ανακαίνιση της Ένωσης Κέντρου- κι ότι υπήρχε το έδαφος για ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που εναρμονιζόταν με τα δυτικά πρότυπα, αν και αρχικά είχε καταγγελτική στάση ενάντια στις συμβιβαστικές τάσεις της “Σοσιαλιστικής Διεθνούς” και πασπάλιζε με μαρξιστικές κορόνες και ριζοσπαστικά συνθήματα τον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ.

-Τα αντι-ιμπεριαλιστικά συνθήματα (ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο), η εναντίωση στις βάσεις του θανάτου και την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, η υπόσχεση για σχετικό δημοψήφισμα, που ξεχάστηκε από την “κυβέρνηση της Αλλαγής” μαζί με πολά άλλα, αφού είχε εξαργυρωθεί εκλογικά κι είχε παίξει το ρόλο της.

-Η εκλογική λεηλασία της βάσης του ΕΑΜικού κόσμου κι η ελλιπής, κουτσουρεμένη αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης -που έφερε όμως πολλά ψηφαλάκια στο ΠΑΣΟΚ, με τις αντιστασιακές συντάξεις.

-Οι μικρές αλλαγές που δεν έφεραν την Αλλαγή, λειτούργησαν όμως αποπροσανατολιστικά για το “άθροισμα των δυνάμεων της Αλλαγής”, το στόχο της “πραγματικής Αλλαγής” (με κατεύθυνση το σοσιαλισμό) κοκ.

-Οι κλαδικές, τα ρουσφέτια, η άλωση του εργατικού κινήματος και το πραξικόπημα στη ΓΣΕΕ, ο μαζικός εκμαυλισμός συνειδήσεων που πισωγύρισε θεαματικά το μαζικό κίνημα και το έστειλε σπίτι του.


-Η προσπάθεια άλωσης του τύπου, που δεν είχε αντίστοιχο αίσιο τέλος για το ΠΑΣΟΚ. Το σκάνδαλο Κοσκωτά ως απόρροια, που γκρέμισε προσωρινά τον Παπανδρέου από την εξουσία -ή μάλλον από την κυβέρνηση, όπως είπε κι ένας όψιμος μαθητής του.



-Η παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο και το αφήγημα για το “βρώμικο 89′” που μεταξύ πολλών άλλων ξεχνάει βολικά ότι συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη οικουμενική, το Νοέμβρη του ίδιου έτους, αφήνοντας στην άκρη τις “αρχές” του περί μη συνεργασίας με τη Δεξιά.

-Η “άγρια, κινηματική” αντιπολίτευση και η γρήγορη επάνοδος στην κυβέρνηση, όπου δεν υπήρχαν περιθώρια για “φιλοσοβιετικό χαρτί”, “κίνημα Αδεσμεύτων” και λοιπούς ελιγμούς, παρά μόνο για φραστικές διαφοροποιήσεις και τοποθετήσεις, σαν κι αυτήν για το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο, με αφορμή τη FYROM (παρά την εξασθένισή του, η ρητορική δεινότητα παραμένει).



Καταγγέλλουμε, ανησυχούμε, θα δώσουμε μάχες, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος…

Κάτι τέτοια τον έκαναν αγαπητό στην ηγεσία του Σύριζα, που δεν τον φτάνει βέβαια ούτε στο δαχτυλάκι του. Και τον έβαλαν στο στόχαστρο φιλελέδων κι αστών αναλυτών που χρειάζονται πλέον ένα διαφορετικό αφήγημα και παρουσιάζουν την οκταετία της Αλλαγής, ως τη μητέρα όλων των κακών: από το χρέος ως το λαϊκισμό…


Εϊναι όμως το λιγότερο “αχαριστία” να μην αναγνωρίζουν τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στο σύστημα σε μια κρίσιμη για αυτό καμπή. Κι αν μη τι άλλο, η παρουσία του -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- στο προσκήνιο σήμερα δείχνει την εμβέλεια της προσωπικότητάς του -κι αυτός δεν υπάρχει λόγος να μην το αναγνωρίζουμε.

280 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 280 από 280
Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Άγρυπνε, σε έχω προτρέψει κατά καιρούς -και παλιότερα- να γράφεις όσο μπορείς περισσότερο. Αυτό δε σημαίνει ότι σε θεωρώ υπεράνω κριτικής, ιδίως όταν κάποια σχόλια είναι τόσο άδικα που φτάνουν στο όριο της εμπάθειας.
Δεν ξέρω πώς ακούγεται στο δικό σου μυαλό όταν το γράφεις, αλλά δεν έχει καθόλου πλάκα να φωτογραφίζεις -απαξιώνοντας παράληλλα να κατονομάσεις- τη συνεργάτρια της Κατιούσα "δύσκολες νύχτες". Ακόμα λιγότερη πλάκα είναι να κάνεις κακής ποιότητας χιούμορ με το ψευδώνυμό της, το οποίο έχει πολύ συγκεκριμένη λογοτεχνική αναφορά, τη στιγμή που το ίδιο ακριβώς "αστείο" μπορεί να σου γυρίσει κάποιος για το δικό σου ψευδώνυμο. Επίσης, είναι εντελώς φάουλ από την πλευρά σου να υποβιβάζεις την Κατιούσα στο επίπεδο ιστολογίου, λες κι αδυνατείς να καταλάβεις τη διαφορά με μια ιστοσελίδα, ως χρόνιος χρήστης του διαδικτύου.
Αυτά τα λέω χωρίς να μπω στην ουσία του σημείου σου, γιατί θεωρώ πως ούτε αυτό μπαίνει σε κάποια ουσία -και είναι συνειδητή επιλογή σου αυτό. Αν δε σε ενδιαφέρει όμως να μην αδικείς άλλα άτομα και την (ερασιτεχνική έστω) προσπάθειά τους ή να τα βοηθάς εκεί που -θεωρείς ότι- έχουν κάνει λάθος (γιατί κι αυτό είναι πολύ συζητήσιμο), φρόντισε τουλάχιστον να μην αδικείς τον εαυτό σου και τις τοποθετήσεις σου με τέτοια σχόλια.
Ευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη, αν και η αντίδρασή σου στο σύνολό της αρχικά μ’ έκανε να σκεφτώ το «όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται» και να αποφύγω ανταπάντηση, εν τούτοις για να μην θεωρηθούν οι ενστάσεις μου που προκάλεσαν την αντίδρασή σου προσωπικό καπρίτσιο, σημείωσε δυο-τρία πραγματάκια, έτσι για να μην θεωρηθώ κακοπροαίρετος (που δεν είμαι!)…

Υπεράνω κριτικής δεν είναι ουδείς και ουδεμία κι αυτό ισχύει για όλους και για όλες, ελπίζω να εννοείς τι εννοώ.

Τα φάουλ της συγκεκριμένης συνεργάτριας δεν είναι ένα, αλλά πολλά. Επειδή διαισθάνομαι ότι αντιπαράθεση δεν θα οδηγούσε υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες πουθενά (συζήτηση ουσιαστική κι εκτεταμένη δεν έχω δει να γίνεται στην περί ης ο λόγος ιστοσελίδα), αποφεύγω να συνεχίσω. «Στην αναβροχιά, καλό είναι και το χαλάζι» που λέει κι ο λαός μας.

Αν κατ’ εξαίρεση ασχολήθηκα κριτικά με το ζήτημα της πρόσληψης του Λούθηρου στην ΓΛΔ είναι γιατί ξέρω σχετικά με το ζήτημα πράγματα πολλά και από πρώτο χέρι που τα έζησα τότε ο ίδιος απ’ ευθείας (λεπτομέρειες δεν ενδιαφέρουν) και εξανέστην με τα γραφέντα. Δεν είναι το όποιο ύφος μου που βαρύνει, αλλά το ζήτημα που έθιξα. Και το ζήτημα έχει ουσία και σημασία, όμως δεν βλέπω έδαφος για συζήτηση ουσιαστική, όπως εξήγησα προηγουμένως.

Εκ των υστέρων σκέφτομαι ότι μάλλον παρορμητικά έπραξα κι ίσως θα έπρεπε να ασχοληθώ κριτικά με όσα έγραψε η εν λόγω συνεργάτρια περί γυμνισμού στην ΓΛΔ, οπότε θα βγαίνανε και κάποια πιπεράτα περιστατικά (εξ αμέσου επαφής, πέραν των αντιγραφών από την βικιπαίδεια και τον δυτικογερμανικό τύπο) προς τέρψιν όλων κι όχι ιστορίες πληκτικές και βαρετές για τον Λούθηρο και τα «καυγαδάκια» του ζεύγους Χόνεκερ.

Οι αϋπνίες είναι συχνά πολύ δημιουργικές κι όχι κατ’ ανάγκην παθογενείς· έτσι είναι οι δικές μου κι εύχομαι να είναι το ίδιο και για την συνεργάτρια, στην οποία αναφέρθηκα.

Γράφω ―και θα συνεχίσω να γράφω― όσο πιο συχνά μπορώ, δηλ. μου επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες, υπό τις οποίες ζω.

Αυτά, και από πλευράς μου θεωρώ το θέμα λήξαν.

Παρακαλώ.

Άγρυπνος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Άγρυπνε, στην Κατιούσα αναφέρεσαι, ασφαλώς και θα "μυγιαστώ". Έπρεπε να αδιαφορήσω δηλαδή;
Το θέμα είναι λήξαν, στο βαθμό που δεν το άνοιξες καν επί της ουσίας. Αν θέλεις να το ανοίξεις όμως, δεν είναι αυτός ο κατάλληλος τρόπος, με υπαινιγμούς και μειωτικά σχόλια. Ασφαλώς ουδείς είναι υπεράνω κριτικής, αρκεί να υπάρχει ουσιαστική κριτική, που να βοηθάει τον άλλο να δει τα λάθη του και να βελτιωθεί. Με ποιον τρόπο συμβαίνει αυτό στα παραπάνω σχόλια; Και ποιος είπε ότι η Κατιούσα δεν είναι ανοιχτή σε σχόλια και σε συζήτηση; Όποιος θέλει, μπορεί να εγγραφεί στην πλατφόρμα, και να ανοίξει μια κουβέντα όσο μακροσκελή θέλει, που θα είναι πολύ καλύτερα απαλλαγμένη από ανώνυμα και ψευδώνυμα τρολ από ό,τι εδώ πχ.
Εν πάση περιπτώσει, η συνεργάτριά μας δε χρειάζεται συνήγορο. Αλλά μπορώ να βεβαιώσω πως είναι εντελώς δεκτική στην κριτική και ότι τα σημειώματά της κάθε άλλο παρά αντιγραφή του γερμανικού αστικού τύπου και της βικιπαίδεια είναι. Ελπίζω ότι συμφωνούν μαζί μου και οι αναγνώστες μας.

Ιστρολλικός είπε...

Προσωπικά, βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τα θέματα για τα οποία γράφει η 'ΔΣ'. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται ο κόσμος για την ιστορία του σοσιαλισμού και η απουσία μεγάλης βιβλιογραφίας στα ελληνικά - πέραν των κλασσικών αντικομμουνιστικών συγγραμμάτων που φροντίζουν να μεταφράζουν οι διάφοροι προοδευτικοί και αριστεροί εκδοτικοί οίκοι - δίνει ιδιαίτερη αξία στα συγκεκριμένα άρθρα.

Άγρυπνε, γιατί δεν γράφεις μια κριτική/απάντηση; Είμαι σίγουρος ότι οι συντελεστές της Κατιούσας θα τη δημοσιεύσουν με χαρά στην στήλη του αναγνώστη.

Ανώνυμος είπε...

Ιστρολλικέ, αυτοδεσμεύθηκα προηγουμένως να λήξω το θέμα κι εξήγησα τους λόγους. Επανέρχομαι κατ’ εξαίρεση, επειδή μου απηύθυνες τον λόγο. Λοιπόν, να γράψω τι; Ότι ο γάιδαρος δεν πετάει; Εβδομήντα χρόνια κατασυκοφαντεί και κατεξευτελίζει ο ταξικός αντίπαλος κι ο σύμμαχός του οπορτουνισμός τον Αντρέι Ζντάνοφ και το μόνο που βρίσκει να γράψει η περί ης ο λόγος συνεργάτρια είναι ότι ήταν «αμφιλεγόμενος»; Και βγαίνει καπάκι σχολιαστής και χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση τον αποκαλεί από πάνω και «πρόστυχο»; Και γιατί ήταν «αμφιλεγόμενος» και «πρόστυχος»; Επειδή έβαλε τους αντεπαναστάτες της διανόησης στην θέση τους και τράβηξε τ’ αυτιά στους αφελείς διανοούμενους; Και για να δεις πόσο αφελείς ήταν πρόσεξε πώς ο Πάστερνακ εξαπατήθηκε από τον καθόλου καθαρό Φελτρινέλι που του εκμαίευσε το χειρόγραφο του «Δόκτορα Ζιβάγκο», το πήρε, το δημοσίευσε παράνομα για να υπάρξει σοβιετική αντίδραση και να ενορχηστρωθεί μετά η όλη αντικομμουνιστική καμπάνια. Προβοκάτσια ολκής. Εγώ λοιπόν εξανίσταμαι με κάτι τέτοια. Αλλά επειδή διαισθάνομαι ότι δεν υφίσταται έδαφος γι’ αντιπαράθεση, σταματώ εδώ, τελεία και παύλα και δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με το θέμα. Όσο για την ανάγκη ευρύτερης ενημέρωσης για την ιστορία του υπαρκτού σοσιαλισμού που σ’ αντίθεση με πολλούς και πολλές τον έχω ζήσει, έχεις δίκιο, αλλά είπαμε: «Στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι». Να ’σαι καλά!

Άγρυπνος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εγώ επαναλαμβάνω ότι υπάρχει πάντα έδαφος για γόνιμη κριτική κι ότι η Κατιούσα είναι ανοιχτή σε αυτήν -για αυτό έχουμε και τα σχόλια εξάλλου. Όποιος θέλει από εκεί και πέρα, συμβάλλει με όποιον τρόπο κρίνει πρόσφορο, όλα δεκτά και υπό κρίση.

AGIS είπε...

Έβαλα χθες ένα σχόλιο κάτω από το 10:48 του απολιθώματος, αλλά μάλλον δεν πάτησα σωστά το "πλήκτρο" της δημοσίευσης, οπότε το ξαναβάζω και, με την ευκαιρία, λίγο "χτενισμένο" θα έλεγα.

Το ουσιαστικό θέμα βρίσκεται, νομίζω, όχι στο πρόσωπο του Ζντάνοφ, αλλά στο αν χωρά άραγε ο χαρακτηρισμός "αμφιλεγόμενη" σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε απέναντι στους "αντεπαναστάτες της διανόησης και τους αφελείς διανοούμενους", όπως το έθεσε ο άγρυπνος.

Κι ενώ "αμφιλεγόμενο" για τον ταξικό αντίπαλο και τον οπορτουνισμό είναι το οτιδήποτε σχετίζεται με την ΕΣΣΔ και τις χώρες του σοσιαλισμού, το ερώτημα είναι αν ταιριάζει η λέξη "αμφιλεγόμενος -η - ο" και για ζητήματα που μπορεί να κρίνονται από την άποψη του σοσιαλισμού κι όχι από την άποψη των αντιπάλων του.

Λ.χ. σε σχέση με το παράδειγμα του "Δρ Ζιβάγκο", το οποίο άλλωστε δεν αφορά στο πρόσωπο του Ζντάνοφ, αλλά στην μετά 20ο Συνέδριο περίοδο:
Χαρακτηρίστηκε λοιπόν προβοκάτσια. Σωστά. Αλλά μήπως στην πηγή της προβοκάτσιας βρίσκεται η μη έκδοσή του εντός ΕΣΣΔ;
Δηλαδή τι θα γινόταν τελικά αν είχε εκδοθεί στην ΕΣΣΔ ο "Δρ Ζιβάγκο"; Και τι "διασώθηκε" με την μη-έκδοσή του;
Ευρύτερα, τι "διασώθηκε" με αυτή την πολιτική, που ακολουθήθηκε στο όνομα της πάλης κατά της αντεπανάστασης, τη στιγμή που η αντεπανάσταση αναπτυσσόταν στα ίδια τα κέντρα που ακολουθούσαν και εφάρμοζαν αυτή την πολιτική; Μήπως αυτή η πολιτική αποτέλεσε (συνειδητά ή/και ασυνείδητα) ποικιλότροπα και πολύμορφα συστατικό της αντεπανάστασης;

Τι θα γινόταν, λίγο νωρίτερα, αν υπήρχε άλλη αντιμετώπιση απέναντι σε περιπτώσεις σαν της Αχμάτοβα; Θα είχε κινδυνέψει ο σοσιαλισμός από τους στίχους της; Ή μήπως η αντιμετώπιση που ακολουθήθηκε συνιστούσε ήδη υπονόμευση του κύρους της σοσιαλιστικής εξουσίας στο πεδίο της κοινωνικής συνείδησης, φέρνοντας ένα ζήτημα "δευτερεύον" (ανάμεσα σε πολλά τέτοια) σε αντιπαράθεση με το "κύριο";

Ή, με ποιον τρόπο θα είχε κινδυνέψει ο σοσιαλισμός αν το 2ο μέρος του "Ιβάν του Τρομερού" τού (όχι αντεπαναστάτη ούτε αφελούς) Αϊζενστάιν είχε προβληθεί στο έτος παραγωγής του (1946) αντί να προβληθεί το 1958, όταν πια μάλιστα κατά έναν τρόπο το ζήτημα που πραγματευόταν η ταινία είχε ήδη κριθεί ιστορικά;

Και μήπως σε αυτή καθαυτή την αντιμετώπιση αυτού του είδους, δεν εκπληρώνεται ο ίδιος ο "κίνδυνος", απέναντι στον οποίο αυτή προορίζεται - υποτίθεται - να προσφέρει "ασφάλεια";

συνεχιζεται

AGIS είπε...

συνεχεια:

Αποτολμώντας μια πολύ μεγάλη γενίκευση:

Η αστική τάξη γνωρίζει ότι αν περιορίζει την ελευθερία έκφρασης του ταξικού της εχθρού, αυτό έχει σαν συνέπεια τον περιορισμό και της δικής της ελευθερίας έκφρασης. Λχ πάντοτε ο αντικομμουνισμός στράφηκε, και γι' αυτό το λόγο, εναντίον των ελευθερίων της ίδιας της αστικής τάξης.
Δυστυχώς όμως, νομίζω, το ίδιο ισχύει και αντίστροφα σε σχέση με τον περιορισμό των ελευθεριών έκφρασης της αστικής τάξης και τις ελευθερίες του ίδιου του προλεταριάτου, εφόσον το ταξικό περιεχόμενο του λόγου - πόσο μάλλον της καλλιτεχνικής έκφρασης - δεν μπορεί να "θεσμοθετηθεί" και μάλιστα εκ των προτέρων, ή εν πάση περιπτώσει, εφόσον για να αναγνωριστεί σαν τέτοιο ή αλλιώτικο, και όντας "αντιφατικό" σχεδόν πάντα, πρέπει να προηγηθεί η διατύπωσή του και η ιδεολογική αντιπαράθεση πάνω σε αυτή τη διατύπωση.
Εν τέλει το δυναμικό στοιχείο της εξέλιξης δεν βρίσκεται στη "δράση" (εν προκειμένω στο πεδίο της ιδεολογίας) αλλά στο προϊόν της πάλης ανάμεσα σε δράση και αντίδραση, όμως η εξαφάνιση του ενός πόλου της αντίθεσης εξαφανίζει από το προσκήνιο την ίδια την αντίθεση και καταργεί, ματαιώνει το προϊόν της.

Έλεγε ο Λένιν το 1919 στο 1ο Συνέδριο της ΚΔ ("θέσεις και εισήγηση για την αστική δημοκρατία και τη δικτατορία του προλεταριάτου"): "Αληθινή ελευθερία και ισότητα θα υπάρχει στο καθεστώς, που οικοδομούν οι κομμουνιστές.. σ' αυτό δεν θα υπάρχει η δυνατότητα πλουτισμού σε βάρος άλλων, δεν θα υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα να υποτάσσεται ο τύπος ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα στην εξουσία του χρήματος, και τίποτα δεν θα εμποδίζει τον κάθε εργαζόμενο (ή ομάδα εργαζομένων, ανεξάρτητα από τον αριθμό της) να έχει και να ασκεί ίσο δικαίωμα χρησιμοποίησης των κοινωνικοποιημένων τυπογραφείων και του κοινωνικοποιημένου χαρτιού".

Λοιπόν νομίζω ότι όλα αυτά τα ζητήματα (της Αχμάτοβα, του "Ιβάν"/2ο μέρος, του "Ζιβάγκο") βρίσκουν την τελική τους διατύπωση στο ερώτημα αν πράγματι, στην ιστορική αποκρυστάλλωση του υπαρκτού σοσιαλισμού, "τίποτα δεν εμπόδιζε τον κάθε εργαζόμενο (ή ομάδα εργαζομένων, ανεξάρτητα από τον αριθμό της) να έχει και να ασκεί ίσο δικαίωμα" στη χρησιμοποίηση των κοινωνικών μέσων έκφρασης: κοινωνικών μέσων παραγωγής της πολιτικής, της τέχνης, της ιδεολογίας.
Η, μήπως, τον εμπόδιζε "κάτι", το οποίο έτσι συνιστούσε όρο κατάργησης της εξουσίας των εργαζομένων στο όνομα της προστασίας της;

Δεν νομίζω ότι πρόκειται για ζήτημα σημασίας υποδεέστερης από αυτήν των οικονομικών ζητημάτων που ιεραρχούνται ως "πρώτα" στους παράγοντες ανατροπής του σοσιαλισμού.
Το ότι οι αιτίες του δεν μπορεί να αναζητηθούν στο ιστορικό "κενό", είναι άλλο ζήτημα από το να παραγνωρίζονται.
Πόσο μάλλον που, αντί του "κενού", υφίστανται αιτίες "αντικειμενικές" αλλά και "υποκειμενικές". Αλλά και οι πρώτες (π.χ. οι κατευθυνόμενες εκστρατείες ψευδολογίας που και σήμερα ζούμε μέσα από διαδίκτυο και λοιπά μμε) δεν βρίσκουν ορθή επίλυση χωρίς το ξεπέρασμα των δεύτερων.

Ανώνυμος είπε...

AGIS νομίζω ότι αυτό το ζήτημα που θέτεις και καλώς το κάνεις είναι πολύ σημαντικό αλλά δυστυχώς υποτιμάται όχι μόνο από το ΚΚΕ αλλά και από όλη το φάσμα αυτού που λέμε κομμουνιστική αριστερά. Και είναι σημαντικό να αποσαφηνιστούν αυτά σήμερα και να ξεκαθαριστούν ξέρεις γιατί; Γιατί ο εχθρός πάνω σε αυτά πατάει και μιλάει για "κομμουνιστικό" ολοκληρωτισμό, κόκκινο φασισμό και όλα αυτά. Άποψή μου είναι ότι τα αντικομμουνιστικά έργα πρέπει να δημοσιεύονται και να κυκλοφορούν κανονικά και με το νόμο. Δεν μπορείς να καταπνίγεις, να απαγορεύεις τη γνώση αυτό για μένα δεν είναι σοσιαλισμός. Εγώ πχ άθεος είμαι αλλά διαβάζω την Αγία Γραφή με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση όπως θα διάβαζα και το Κοράνι και όποιο άλλο θρησκευτικό βιβλίο στο κάτω κάτω για να αντικρούσεις μία άποψη πρέπει πρώτα να την μελετήσεις, να την ξέρεις καλά ώστε να στηρίζεις την επιχειρηματολογία σου και να κατανοείς αληθινά ποια άποψη είναι σωστή και ποια λάθος. Αλλιώς γίνεσαι παπαγάλος είτε της μιας είτε της άλλης άποψης. Το θέμα όμως δεν είναι να παπαγαλίζω τον Μ-Λ, τον αθεϊσμό αλλά να τα κατανοώ εις βάθος και να τα πιστεύω αληθινά. Στην τελική είναι γνώση ρε παιδί μου πάρτο και εγκυκλοπαιδικά και η γνώση είναι δύναμη.

Όπως και τα βιβλία του Όργουελ τα διαβάζω επίσης πολύ άνετα παρότι αντικομμουνιστικά αλλά αν ξέρεις τι είσαι και τι πιστεύεις, αν γνωρίζεις και είσαι διαβασμένος τότε δεν φοβάσαι μήπως και "παρασυρθείς". Δεν νομίζω ότι θα θέλαμε ένα σοσιαλισμό όπου ένας πολίτης να μην μπορεί σε ένα βιβλιοπωλείο, μία βιβλιοθήκη να μην μπορεί να διαβάσει έργα και του Σολζενίτσιν, του Όργουελ και άλλων αντικομμουνιστικών-αντιδραστικών συγγραφέων δεν νομίζω ότι αυτό στον 21ο αιώνα θα μπορούσε να σταθεί σε μια κοινωνία.

Μόνο έτσι ένας άνθρωπος σχηματίζει ολοκληρωμένη άποψη για ένα ζήτημα και αποκτά πραγματικά ανθρώπινη προσωπικότητα και κριτική σκέψη όταν διαβάζει ΟΛΕΣ τις απόψεις και οπτικές του καθενός. Και έτσι πρέπει να είναι ένας πολίτης στο σοσιαλισμό ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ να μην περιμένει τι θα του πει ο Στάλιν, το κόμμα ή όποιος άλλος ποιο είναι το σωστό και το λάθος αλλά να το κρίνει μόνος του. Δεν πρέπει ένα σοσιαλιστικό κράτος, ένα κομμουνιστικό κόμμα να φοβάται τους πολίτες του ούτε να θέλει να τους απαγορεύει την γνώση, την κριτική σκέψη, την ατομικότητά τους. Η δουλειά του κόμματος είναι να διαπαιδαγωγεί επαναστατικά και μαρξιστικά-λενινιστικά το λαό. Αν το κάνει αυτό και ο σοσιαλισμός λύνει τα προβλήματα του λαού και της εργατικής τάξης, το σοσιαλιστικό κράτος λειτουργεί όπως πρέπει τότε δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα ο λαός θα σε υποστηρίζει ως το τέλος.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Τώρα επειδή ανέφερες και κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα. Όσο αφορά τον Ιβάν η "επίσημη" (αστική δηλαδή) εκδοχή λέει ότι ο Στάλιν και το σοβιετικό καθεστώς απαγόρευσαν το 2ο μέρος τάχα μου ότι μέσα από τον Ιβάν επέκρινε ο Αιζενστάιν τον Στάλιν. Τα πράγματα εντούτοις φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικά. Περισσότερα εδώ:

https://parapoda.wordpress.com/2013/08/31/%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD-%CE%B1%CF%8A%CE%B6%CE%B5%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%8A%CE%BD-1947/

Υπάρχει πχ και το παράδειγμα με τα έργα του Κάφκα. Δεν ξέρω αν όντως απαγορεύτηκαν έργα του Κάφκα στην ΕΣΣΔ όπως η Μεταμόρφωση, έχω βέβαια τις αμφιβολίες μου διότι ε τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ) δεν τα λες και αξιόπιστα όταν σου λένε τέτοια πράγματα τέσπα αν γνωρίζεις για τον Κάφκα πες μου ή όποιος άλλος ξέρει περισσότερα. Αν έγινε αυτό θεωρώ ότι ήταν λογοτεχνικό ατόπημα μην πω έγκλημα. Η δικαιολογία δεν ταιριάζει ένα ρεύμα λογοτεχνικό, το περιεχόμενο ενός βιβλίου, μιας ταινίας κλπ με το πνεύμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού είναι εντελώς βλακώδες και δεν στέκει από όπου και αν το πιάσεις.

Άποψή μου είναι δημοσίευσέ το, άστο να το διαβάσει ο κόσμος και στην τελική ας γίνει διάλογος και αντιπαράθεση πάνω σε αυτό.

Εκτός και αν τελικά κάποιοι θέλουν ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός αντί να διαμορφώνει ολοκληρωμένους ανθρώπους με προσωπικότητα, γνώση και κριτική σκέψη να δημιουργεί τελικά χειραγωγούμενους στο κόμμα, τον ηγέτη και την εξουσία πολίτες. Για μένα όχι δεν είναι αυτό ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός ούτε ο σοσιαλισμός. Και αυτοί που επεδίωξαν αυτό το πράγμα και επέβαλαν σκοπίμως τέτοιες πρακτικές ήταν οι αρχιτέκτονες της γραφειοκρατίας μέσα στο σοσιαλισμό και το κόμμα. Και δυστυχώς τέτοια φαινόμενα υπήρχαν και επί Στάλιν. Φυσικά με το 20ο αυτά ήταν πλέον καθεστώς και ρουτίνα. Διάβασε πχ εδώ:

https://parapoda.wordpress.com/2013/03/30/%CF%83%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%81%CE%B5%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%88/

"Δεν νομίζω ότι πρόκειται για ζήτημα σημασίας υποδεέστερης από αυτήν των οικονομικών ζητημάτων που ιεραρχούνται ως "πρώτα" στους παράγοντες ανατροπής του σοσιαλισμού."

Συμφωνώ 100% σε αυτό. Ειδικά όταν οι καπιταλιστές στηρίζουν την αντικομμουνιστική επιχειρηματολογία τους πάνω σε αυτά τα ζητήματα θες λογοκρισία, ελευθερία σκέψης, συνείδησης, ατομικά δικαιώματα κλπ. Πρέπει να δίνονται πειστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτά. Λάθη και στρεβλώσεις που υπήρξαν (άλλο παράδειγμα η αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλίας) δεν πρέπει να φοβόμαστε να τα ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ και να εξηγήσουμε τα γιατί και τα πως. Αυτό που βλέπω όμως είναι ότι κανένας δεν ασχολείται σοβαρά με αυτά. Ένας επιπλέον λόγος που ο εχθρός κερδίζει πόντους στο ιδεολογικό-πολιτικό.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Προσοχή:

Ο Λένιν μιλάει για εργαζόμενους και ομάδα εργαζομένων. Κι όχι για καλλιτέχνες ή διανοούμενους, γενικά κι αφηρημένα.

Eπίσης στο σοβιετικό σύνταγμα του 1918, διαβάζουμε:


14. For the purpose of securing the freedom of expression
to the toiling masses, the Russian Socialist Federated Soviet
Republic abolishes all dependence of the press upon capital,
and turns over to the working people and the poorest peasantry
all technical and material means of publication of newspapers,
pamphlets, books, etc., and guarantees their free circulation
throughout the country.

&

23. Being guided by the interests of the working class as a
whole, the Russian Socialist Federated Soviet Republic
deprives all individuals and groups of rights which
could be utilized by them to the detriment of the
Socialist Revolution.


Μάνος

AGIS είπε...

Μάνο, την αντιλαμβάνομαι τη διαφορά. Γι' αυτό και εκφράστηκα ως εξής:
"νομίζω ότι όλα αυτά τα ζητήματα" (δηλ. τα ζητήματα που αφορούν την καλλιτεχνική διανόηση και την αντιμετώπισή της) "βρίσκουν την τελική τους διατύπωση στο ερώτημα αν" κλπ.
Δηλαδή δεν τα θεωρώ δυο άσχετα ζητήματα, αφού κατά τη γνώμη μου - όπως το έγραψα και με διαφορετικά λόγια - ο περιορισμός του λόγου "των άλλων" συνεπάγεται και τον περιορισμό του λόγου εκείνου ο οποίος περιορίζει, κι ακόμα περισσότερο, του λόγου εκείνων στο όνομα των οποίων περιορίζει.
Διότι ο περιορισμός εν τέλει δεν μπορεί να αφορά το "ποιος μιλάει" αλλά το "τι λέγεται", κι αυτό καταλήγει να αφορά τον καθένα άσχετα το "ποιος" είναι.

Δεν πάω με αυτά να βγάλω μια "απόλυτη αλήθεια", αφού η πραγματικότητα με την ποικιλομορφία της δεν επιτρέπει "απόλυτες αλήθειες". Για να φέρω ένα παράδειγμα:
Όταν πριν μερικά χρόνια με ρώτησαν σαν "μορφωμένο", αν κυκλοφορούν ανάμεσά μας πράγματι τα εξωγήινα όντα για τα οποία έκανε σειρά "επιστημονικών" τηλεοπτικών εκπομπών ένας "έγκριτος δημοσιογράφος", συνειδητοποίησα τι σημαίνει να απευθύνεσαι σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και να τους βομβαρδίζεις με τέτοια σκουπίδια, κι απάντησα ότι όχι μόνο δεν ισχύουν αυτά, αλλά και ότι ο "έγκριτος δημοσιογράφος" θάπρεπε "να 'χει πάει φυλακή" γι' αυτή τη δουλειά.

Θα μου πεις ίσως ότι έτσι αντιφάσκω με όσα έλεγα πριν. Αλλά νομίζω είναι πολύ διαφορετικής τάξης αυτά τα δυο πράγματα. Δεν μπορώ να βάλω στην ίδια κατηγορία μια μεθοδική και συνειδητή εκστρατεία μαζικής "αποβλάκωσης", απ' τη μια, και την Αχμάτοβα, το "Ζιβάγκο" και τον "Ιβάν", από την άλλη.
Και στην τελική δεν υπάρχει "τυφλοσούρτης" για αυτά τα θέματα, δηλ. δεν επαρκεί καμία "θετική" διάταξη για να ρυθμιστούν και να ησυχάσουμε...
Π.χ. θα μπορούσα να πω ότι είμαι υπέρ της γενικής και απόλυτης ελευθερίας του λόγου, αλλά αμέσως-αμέσως, όχι όμως και να λένε στα παιδιά ότι ένα κι ένα δεν κάνει δυο... Οπότε για ποια ελευθερία του λόγου μας μιλάς, κύριε;

Οπότε μένω στο ότι είναι θέμα γενικής αντίληψης και πράξης, και το ζήτημα εν προκειμένω αφορά τη συγκεκριμένη αντίληψη και πράξη δηλ. τη συγκεκριμένη πολιτική όπως εφαρμόστηκε και την πείρα που μπορεί να αποτιμηθεί από αυτή την εφαρμογή.
Μιλώντας πάντως γενικά, θεωρώ ότι δεν μπορεί ο κανόνας να είναι άλλος από την ανοιχτή ιδεολογική αντιπαράθεση για όλα και ανάμεσα σε όλους.

AGIS είπε...

@ V For Viva La Revolucion, η άποψή μου για το δεύτερο μέρος του Ιβάν είναι ότι αναδείχνει μεταφορικά τον κίνδυνο εσωτερικής υπόσκαψης της λαϊκής εξουσίας που προσωποποιείται στο πρόσωπο του Ιβάν...
Το έργο λοιπόν δεν είναι "αντισταλινικό", ίσα-ίσα θα μπορούσε να πει κανείς. Αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία του ζητήματος. Μάλλον αναδείχνει τον βαθμό στον οποίο η πολιτική αντιπαράθεση είχε γίνει "εσωτερικό ζήτημα" του κρατικού - κομματικού πολιτικού συστήματος, κατά τρόπο που να αποκλείεται από αυτή την αντιπαράθεση η κοινωνική (και εν προκειμένω καλλιτεχνικής μορφής) επίδραση. Αυτό άλλωστε μάλλον αντανακλάται και στο περιεχόμενο της ταινίας που - αν θυμάμαι καλά - εκτυλίσσεται όλη μες στο ανάκτορο του Ιβάν (σε αντίθεση με το πρώτο μέρος που είχε και ανοιχτές σκηνές που ανάδειχναν το ρόλο των μαζών).

Κατά τα άλλα, μένοντας στη "φράση", το θέμα δε θα έλεγα ότι είναι η "ανοιχτή καταδίκη", αλλά το πόσο και το πώς μπορεί να διδαχθεί κανείς από την ιστορική πείρα, αυτήν και την κάθε άλλη.

ΥΓ Είναι πολλές οι πλευρές που δίνουν αφορμή για κουβέντα. Π.χ. το θέμα με τη βίβλο και το κοράνι, που αναφέρεις.
Δε διαφωνώ, αντίθετα, απλώς πχ στη βίβλο υπεισέρχεται το ζήτημα του "ενεργού" ρόλο της θρησκείας, ενώ κατά τα άλλα θα μπορούσε κανείς να διαβάζει τη βίβλο με την ίδια απόλαυση (και αντλώντας ανάλογο "πλούτο") όπως όταν διαβάζει την αρχαιοελληνική μυθολογία.
Που και μ' αυτή, στην εποχή της, όταν ήταν "θρησκευτικά ενεργή", θα είχε αλλιώς το ζήτημα. Π.χ., υποθέτω για τον Επίκουρο η μυθολογία μπορεί και να ήταν, τουλάχιστον εν μέρει, ανυπόφορη πηγή θρησκοληψίας, ενώ και για τις λαϊκές μάζες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μπορεί πια να αποτελούσε απεχθή ιδεολογική μορφή της εθνικής και ταξικής υποδούλωσής τους.
Ωστόσο πιστεύω, στην εποχή μας, το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ιδεολογική απαγόρευση αλλά στην ιδεολογική καλλιέργεια (μέσα και από τη διαπάλη).
Ενώ από την άλλη, η απαγόρευση μάλλον περιορίζει τη δυνατότητα τέτοιας καλλιέργειας.
Σταματάω εδώ για να μην πλατειάζω.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Φτηνοί στο αλεύρι και ακριβοί στα πίτουρα....

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω ότι στη νέα κοινωνία θα πρέπει η αντιπαράθεση να γίνετε ανοικτά και οργανωμένα με την αστική σκέψη.
Ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου οι όποιοι "αστοί διανοούμενοι" έχουν μείνει, να αυτογελοιοποιούνται με αυτά που θα γράφουν σαν κριτική στο σοσιαλισμό.
Αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο, άμα σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και σήμερα που έχουν την ιδεολογική και προπαγανδιστική ηγεμονία, τα μόνα επιχειρήματα τους κατά του σοσιαλισμού, είναι ότι "απέτυχε", ότι "δεν γίνονται αυτά πια" ή ο κλασικός ανιστόρητος και χιδέος αντικομμουνισμός που δεν αντέχει ούτε σε 2 γραμμές σοβαρής κριτικής.

Οπότε όπως έλεγε και μια ψυχή, αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθήσουν, και θα προσθέσω εγώ, ώστε να δει ο κόσμος πια είναι όμορφα και μυρωδάτα, και πια είναι σάπια και βρομερά!
Το ΚΚ και οι κουμμουνιστές έχουν καθήκον να μάθουν στο λαό να σκέφτεται και να ξεχωρίζει τα μεν από τα δε.

Ιωσήφ ο οπορτουνοφάγος

Ανώνυμος είπε...

Οι τοποθετήσεις που προηγήθηκαν, πλην ίσως του Άγη, βασίζονται λίγο-πολύ στο σκεπτικό: «αφού εγώ κι οι 10-20 φίλοι μου, μέλη ή οπαδοί του Κόμματος, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να διαβάσουμε Όργουελ ή Σολζενίτσιν, γιατί στη μελλοντική σοσιαλιστική κοινωνία να υπάρχει πρόβλημα να τους διαβάζουν όλοι και να τους αποδομούν, αφού θα είναι άριστοι γνώστες του μαρξισμού, άρα άτρωτοι στην αστική ιδεολογία, είτε αυτή παίρνει την μία ή την άλλη εχθρική θέση απέναντι στο σοσιαλισμό (φιλελεύθερη, είτε αντιδραστική-οπισθοδρομική)»;

Αυτό, ας μού επιτραπεί να πω, είναι καθαρός σολιψισμός.

Εκτός κι αν αντιλαμβανόμαστε την επανάσταση και την κοινωνία που θα προκύψει μετά απ` αυτήν με τον τρόπο που την αντιλαμβάνονται οι αναρχικοί:
To 90% του πληθυσμού θα έχει μεταβληθεί, εντός του καπιταλισμού, σε απόλυτα συνειδητούς, καλλιεργημένους, ανιδιοτελείς, μη αλλοτριωμένους ιδεολόγους κομμουνιστές, οπότε με την επανάσταση ξεπαστρεύουμε τους αστούς και τα τσιράκια τους, μια κι έξω και ξεμπερδεύουμε, τραβώντας κατευθείαν στην αταξική κοινωνία, οπού κάθε καταναγκασμός και περιορισμός θα είναι αδιανόητος…


Μην πάμε μακριά: Ας πάρουμε τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, αυτό το 5,5% επί όσων ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Είναι όλοι τους μαρξιστές διαβασμένοι και άτρωτοι στην αστική προπαγάνδα;

Για μένα η Λυδία λίθος σ` αυτό το ερώτημα υπήρξε το δημοψήφισμα του `15.
Δεν νοείται για μένα μαρξιστής ο οποίος να συμμετείχε σ` αυτή τη γελοιότητα!

Κι όμως, οι μισοί μας ψηφοφόροι (θέλετε το 1/3, θέλετε τα 2/5, δεν είναι εκεί το πρόβλημα) πήγαν και ψήφισαν έγκυρο ψηφοδέλτιο…!

Φυσικά, θα μπορούσα να πω πολλά για τη σοβιετική περίοδο και τις διαφορές της από τη σημερινή, ως προς τις μεθόδους της προπαγάνδας, π.χ. πόσο σημαντικότερο γεγονός ήταν τότε η κυκλοφορία και η διάδοση ενός βιβλίου σε σχέση με την σημερινή παντοδυναμία των ΜΜΕ, αλλά περιορίζομαι σ` αυτά τα συνοπτικά.


Μάνος

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Aν η νέα κοινωνία, ομφαλοσκοπεί με το παρελθόν, μάλλον δε θάναι και πολύ "νέα".

zoot horn rollo είπε...

Με ομφαλοσκοπία, πράγματι, δε πολυπροχωράς...

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω, μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο κόσμος της νέας κοινωνίας θα πρέπει να μάθει να σκέφτεται μόνος του όπως σωστά αναφέρθηκε.
Επίσης θα πρέπει να μάθει τι σημαίνει καπιταλισμός και το πως αυτός δρα και χρησιμοποιεί τη διαστρέβλωση και το ψέμα. Έτσι θα μπορεί να βάζει τη νέα σκέψη σε ένα σωστό πλαίσιο.

Εννοείτε εδώ εκφράζω καθαρά την άποψη μου, αλλά πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθει κάποιος να σκέφτεται είναι να μάθει να απαντάει και να ψάχνει για απαντήσεις.
Μπορεί να υπάρχει καλύτερος τρόπος, αλλά στο ιδεολογικό θέμα σίγουρα βοηθάει όταν παίρνεις τη λάσπη του αντιπάλου, και προσπαθείς να του απαντήσεις σε σωστή επιστημονική βάση.

Δε λέω ότι όλοι θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη μαρξιστές. Λέω απλά ότι αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος, να μην φοβάται δηλαδή το εργατικό κράτος την ιδεολογική αντιπαράθεση, αλλά θα έλεγα να την αποζητάει κιόλας!

Ιωσήφ ο οπορτουνοφάγος

Ανώνυμος είπε...

Η νέα κοινωνία δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη της αυτό το απλό λέω. Αν νομίζουν κάποιοι ότι στον 21ο αιώνα της γνώσης, της πληροφορίας και της ενημέρωσης καθώς και της εύκολης πλέον πρόσβασης σε όλα αυτά οι λαοί τουλάχιστον των δυτικών κοινωνιών θα ανεχτούν τέτοιες πρακτικές είναι βαθιά νυχτωμένοι. Όσοι σκέφτονται έτσι λυπάμαι αλλά ήδη από τώρα χωρίς καν την ύπαρξη επαναστατικών συνθηκών έχουν δημιουργήσει το νέο στρώμα της μελλοντικής αντεπανάστασης. Αλλά τι λέω μελλοντικής με αυτά που λένε καλλιεργούν τον αντικομμουνισμό μέσα στο λαό ακόμα πιο έντονα σήμερα. Οι λαοί όσο και αν υποφέρουν από τον καπιταλισμό πρακτικές Βορείου Κορέας δεν θα ανεχτούν. Ξαναλέω τουλάχιστον στο δυτικό ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο. Και καλά θα κάνουν κατά τη γνώμη μου. Αγάλματα, προσωπολατρία, αντιλήψεις του στυλ το κόμμα ή ο ηγέτης ξέρει και σκέφτεται για σένα και κρίνει αυτό ή αυτός ποιο είναι το σωστό και το λάθος χωρίς να σε ρωτάει ή χωρίς να σου έχει δώσει εκείνα τα εφόδια που πρέπει για να κρίνεις εσύ όλα αυτά ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ. Λοιπόν θέλουμε ή όχι σοσιαλιστικές κοινωνίες με πολίτες μορφωμένους, με παιδεία (και με την έννοια της Μ-Λ επαναστατικής), με ολοκληρωμένες προσωπικότητες να μπορούν από μόνοι τους να κρίνουν το σωστό και το λάθος; Εγώ λέω ΝΑΙ.

Γιατί και αυτό το κάτω η ατομικότητα έχει περάσει ως αντισοσιαλιστική προπαγάνδα και πρέπει να απαντήσουμε ευθέως σε αυτό. Ξέρετε τι με έχουν ρωτήσει πολλοί και νομίζω και εσάς σας το ρωτάνε. Αν με τον όρο κοινωνικοποίηση εννοώ την κατάργηση κάθε ατομικότητας, προσωπικότητας, ότι όλοι οι πολίτες σε μία σοσιαλιστική κοινωνία θα συμπεριφέρονται το ίδιο, θα σκέφτονται το ίδιο, θα φοράνε τα ίδια ρούχα, θα πρέπει να ακούνε συγκεκριμένη μουσική, θα παρακολουθούν ένα είδος σινεμά, θα υποτάσσονται δηλαδή σε νόρμες που θα τις επιβάλει μία εξουσία γι'αυτούς. Οτιδήποτε ξεφεύγει από αυτές τις νόρμες τιμωρείται ως αντισοσιαλιστική πράξη. Μην γελάτε με αυτά και μην τα προσπερνάτε εύκολα έτσι σκέφτεται δυστυχώς πολύς κόσμος και πολλοί νέοι άνθρωποι, έτσι δουλεύει ο αντικομμουνιστικός μηχανισμός. Αν δεν παίρνουν ξεκάθαρες απαντήσεις όμως φασκελοκουκούλωστα. Δυναμώνει έτσι η αντικομμουνιστική μηχανή.

Τι αποδείχτηκε από την ιστορία; Ότι τέτοιου είδους πρακτικές που οδήγησαν τους λαούς; Κατευθείαν στα χέρια της αντεπανάστασης. Δεν ήταν αυτό η αιτία αλλά συνέβαλε όμως αντικειμενικά. Κομμουνιστική και επαναστατική διαπαιδαγώγηση χρειάζεται και ταξική πάλη τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε καλλιτεχνικό-πολιτιστικό επίπεδο. Αυτό όμως να γίνεται με αντιπαράθεση, προβολή επιχειρημάτων, διαλόγους, παιδεία-εκπαίδευση, κουλτούρα κλπ. Δεν θεωρώ ότι η ποινική-κατασταλτική μέθοδος ενδείκνυται πλέον για αυτές τις περιπτώσεις ξαναλέω με βάση τα σημερινά πλέον δεδομένα.

Γι'αυτό και είναι σημαντικό για μένα τέτοιες πρακτικές και ενέργειες που ακολουθήθηκαν από τα σοσιαλιστικά καθεστώτα να καταδικαστούν ανοιχτά πρώτα και κύρια από εμάς. Ναι να αναλύσεις, να εξηγήσεις γιατί και πως έγινε αυτό, σε τι συνθήκες αλίμονο ως υλιστές ερμηνεύουμε τα φαινόμενα. Στο τέλος όμως παραδέχεσαι ότι ήταν λάθος, στρέβλωση και πολύ απλά το απορρίπτεις, το καταδικάζεις. Μόνο έτσι πείθεις ότι θες κάτι διαφορετικό, κάτι νέο έτσι κάνεις ουσιαστική κριτική. Αλλιώς είσαι ένας ακόμα φαφλατάς.

V For Viva La Revolucion

AGIS είπε...

Γενικά καλό είναι νομίζω να θυμόμαστε δυο όψεις του ίδιου πράγματος:

Σε γενικές γραμμές μια επαναστατική εξουσία κληρονομεί (ηθικά, τεχνικά κλπ) το κατασταλτικό της οπλοστάσιο από την εξουσία την οποία ανατρέπει και το ενσωματώνει στο δικό της δίκαιο. Πράγμα "φυσικό" όσο επίσης και "προβληματικό".

Παρόμοια επίσης, οι πολιτικές λαϊκές δημοκρατικές απαιτήσεις απέναντι στην επαναστατική εξουσία, είναι τέτοιες όπως έχουν διαμορφωθεί στο προηγούμενο ιστορικό στάδιο.

Σε σχέση λοιπόν και με τις δυο αυτές όψεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ότι η ΕΣΣΔ, στη γέννησή της, αποτέλεσε μετάβαση "από τον τσαρισμό στον κομμουνισμό".

Ενώ το ζήτημα της σημερινής εποχής βρίσκεται κατά βάση στη μετάβαση "από την αστική δημοκρατία στον κομμουνισμό", ή από τις πολιτικές μορφές του αναπτυγμένου (ως το στάδιο μιας παρατεταμένης κοινωνικής αποσύνθεσης) καπιταλισμού στις πολιτικές μορφές της εργατικής λαϊκής εξουσίας.

Υπάρχει λοιπόν μια ιστορική ποιοτική διαφορά ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, η οποία αφορά ένα ευρύ φάσμα σχετιζόμενο με πολιτική, ιδεολογία κλπ, στο οποίο φάσμα εντάσσεται και το θέμα που συζητάμε (και που μάλλον είναι "ανεξάντλητο").

Ανώνυμος είπε...



Δεν ήταν η πολιτική μια και ίδια σε όλες τις χώρες σχετικά με την ιδεολογική διαπάλη μέσα στη κοινωνία. Άλλες οι πολιτικές στην ΕΣΣΔ, άλλες στη Πολωνία, άλλες στην Αλβανία, άλλες στην Γερμανία. Σημαντικό σημείο σε αυτό και το σημείο που αναφέρθηκε σχετικά οι δημοκρατικές παραδόσεις που υπήρχαν πριν το σοσιαλισμό σε κάθε χώρα*. Στη κουβέντα αναφέρθηκε πριν το θέμα της οικειοποίησης ή μη της κληρονομιάς του Λούθηρου και της δημόσιας διαπάλης περι αυτού στην ΛΓΔ. Εμένα δε μου κάνει και πολύ μακριά απο αυτό που περιγράφετε κάποιοι εδώ. Το να αναπαράγουμε οτι επι σοσιαλισμού η γραμμή ήταν "λογοκρισία ή θάνατος" και μόνο είναι αφέλεια και κουβέντα καφενείου.

*Παράδειγμα για αυτό που λέω είναι ακριβώς η Βόρειος Κορέα, η οποία είναι έτσι όπως είναι γιατί ακριβώς αυτές ήταν οι παραδόσεις της και πριν. Και άμα ρίξει κανείς μια ματιά και στη Νότιο Κορέα, δε θα δει κανένα άνθο της δημοκρατίας και του Διαφωτισμού. Πάνω απο τα μισά χρόνια ύπαρξης της είχε δικτατωρίες και τα υπόλοιπα υπάρχει και εκεί οικογενιοκρατία. Δε θέλω να ξεπέσω στον οριενταλισμό, αλλά αυτά είναι θέματα προς επίλυση.


Λιγότερες υποθέσεις και περισσότερη συζήτηση επι του πρακτέου με συγκεκριμένα παραδείγματα.


Σ.

Ανώνυμος είπε...

Συγκεκριμένα παραδείγματα, λοιπόν:

Αν κάποιος ρωτήσει τον Viva αν θα υπάρχει στο σοσιαλισμό τζόγος, στη μια ή στην άλλη μορφή, αν τον ρωτήσει αν θα υπάρχει πορνεία, αν θα υπάρχουν 400 μοντέλα κινητών ή άλλων gadgets για να διαλέξει, αν θα υπάρχουν 100 μοντέλα αυτοκινήτων, αν θα υπάρχουν τα μέσα και τα αξεσουάρ για να εξασκήσει το χ, ψ μυστήριο χόμπι του, αν θα μπορεί να φουμάρει το χασισάκι του, για να αναφέρω μόνο ό, τι μου έρχεται τώρα πρόχειρα στο νου, τι θα τού απαντήσει;

Κι εγώ έχω κάνει αντίστοιχες συζητήσεις, αλλά πάρα πολλές φορές, όσο πειστικές απαντήσεις κι αν έδινα σ` αυτά που πρόβαλε ως ενστάσεις κάποιος για το περίφημο θέμα της ελευθερίας, ένιωθα ότι ο άλλος απλά έβαζε κάποια γενικά ζητήματα μπροστά, αλλά πίσω απ` αυτά κρύβονταν άλλα πράγματα, τα οποία πολύ απλά δε θα μού τα έλεγε ευθέως ποτέ.
Γι` αυτό και πολύ συχνά προσέκρουα σε τοίχο και η συζήτηση έκλεινε με τη διαπίστωση πως συμφωνούμε ότι διαφωνούμε…

Μια και έγινε σύγκριση τσαρισμού και αποσυντιθέμενου καπιταλισμού:

Τσαρισμός=θρησκοληψία+αναλφαβητισμός+
δεισιδαιμονίες+δουλικότητα.

Αποσυντιθέμενος καπιταλισμός= Χιλιάδες νήματα που δένουν πραγματικά ή φαντασιακά τον αλλοτριωμένο άνθρωπο με το σύστημα.


Μάνος

Ανώνυμος είπε...

Θα μου πει κάποιος: σπέρνεις την απαισιοδοξία.

Όχι, απλά δεν θεωρώ ότι η επανάσταση στις σημερινές συνθήκες θα είναι κάτι διαφορετικό απ` ό, τι όλες οι επαναστάσεις στην Ιστορία της ανθρωπότητας, δηλαδή έργο μιας συνειδητής πρωτοπορίας, μειοψηφικής στο σύνολο του πληθυσμού.



Μάνος

AGIS είπε...

Αναφέρθηκα σε τσαρισμό και αστική δημοκρατία κυρίως από την άποψη των μεθόδων καταστολής και από την άποψη των πολιτικών δικαιωμάτων.
Βέβαια μπορεί κανείς να γράψει τόμους γύρω από τις αντιφάσεις της κάθε κατηγορίας, γύρω από το ότι στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού η αστική δημοκρατία μετατρέπεται σε "τύπο" της εξαπάτησης κλπ κλπ.
Αλλά στις κατηγορίες και έννοιες αυτές, παρόλες τις πισωδρομήσεις, υπάρχει ένα καθορισμένο και συσσωρευόμενο ιστορικό περιεχόμενο, σχετικό με την πολιτική, την ιδεολογία, τη συνείδηση, τους όρους της επικοινωνίας, το οποίο περιεχόμενο οι αντιφάσεις δεν το εξαλείφουν αλλά εν τέλει το αναδείχνουν.

Στα 1850, αν θυμάμαι καλά, έγραφε ο Μαρξ πως η δημοκρατία δεν αμβλύνει την ταξική πάλη αλλά τη φέρνει στο άμεσο προσκήνιο.
Μήπως δεν είναι αναγκαίο για το σοσιαλισμό να οργανώσει πάνω στις δικές του βάσεις και κάτω από τους δικούς του όρους κοινωνικοπολιτικής ανάπτυξης αυτό το "άμεσο προσκήνιο";
Μήπως αυτή η παράλειψη εξαφανίζει από την όραση του "υποκειμένου" τους αληθινούς όρους εντός των οποίων δρα, καταργεί τους κοινωνικούς όρους επίλυσης μιας σειράς αντιθέσεων, επιτρέπει την "κρυφή", την "βουβή" ανάπτυξή τους στην πορεία της κοινωνικής εξέλιξης έως την στιγμή της "άλυτης" πια "ανάδυσής" τους στο άμεσο προσκήνιο;

Αφοριστικά, δογματικά, θα σημειώσω ότι στο συνολικό φάσμα της ιδεολογικής αντιπαράθεσης ένα 10% σχετίζεται με τον πολιτικό πυρήνα της ταξικής πάλης, και το υπόλοιπο 90% αποτελεί ένα πλέγμα παρεξηγήσεων. Για να αναδειχθεί καθαρό αυτό το 10% (που σαν γόρδιος δεσμός δεν λύνεται αλλά κόβεται) πρέπει στο μεταξύ, στην εξέλιξη του "προτσές", να έχει λυθεί το υπόλοιπο 90% των παρεξηγήσεων, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το 100% βρίσκεται στο άμεσο κοινωνικό προσκήνιο. Διαφορετικά αντί να μιλάμε για ταξική πάλη μιλάμε για τη σκιά της, κι αντί να "βαράμε το γάιδαρο" βαράμε το σαμάρι.
Δεν αναιρείται αυτός ο "αφορισμός" από την ύπαρξη "αντικειμενικών" αντίρροπων δυνάμεων που λειτουργούν αντιθετικά προς αυτή τη ζωτική διαδικασία: Από αυτή την άποψη, τότε, ο στόχος της πάλης δεν είναι η εναντίωση σε αυτή τη διαδικασία αλλά η εναντίωση σε αυτές τις αντιρροπες δυνάμεις. Το αντίθετο σημαίνει υποταγή στις αντίρροπες δυνάμεις και συνεπάγεται την επικράτησή τους.

Ακόμα ένας αφορισμός: Ο δρόμος προς την ανατροπή του σοσιαλισμού δεν είχε για "μουσική" του τον "θόρυβο" την ανοιχτής ιδεολογικής αντιπαράθεσης, αλλά την "ομοφωνία" των "ρυθμικών παρατεταμένων χειροκροτημάτων".
Θα μπορούσα με ακόμα μεγαλύτερη "οξύτητα" να πω, ότι ο σοσιαλισμός πνίγηκε μέσα σε ρυθμικά παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Ανώνυμος είπε...

"Αν κάποιος ρωτήσει τον Viva αν θα υπάρχει στο σοσιαλισμό τζόγος, στη μια ή στην άλλη μορφή, αν τον ρωτήσει αν θα υπάρχει πορνεία, αν θα υπάρχουν 400 μοντέλα κινητών ή άλλων gadgets για να διαλέξει, αν θα υπάρχουν 100 μοντέλα αυτοκινήτων, αν θα υπάρχουν τα μέσα και τα αξεσουάρ για να εξασκήσει το χ, ψ μυστήριο χόμπι του, αν θα μπορεί να φουμάρει το χασισάκι του, για να αναφέρω μόνο ό, τι μου έρχεται τώρα πρόχειρα στο νου, τι θα τού απαντήσει;"

Ελπίζω όσον αφορά τα gadget και την ελευθερία να εξασκεί τα χόμπι του να του απαντήσει οτι προφανώς και θα υπάρχουν και σε πολύ μεγαλύτερη επάρκεια απο ότι σήμερα. Αυτή η φετιχοποίηση της φτώχιας στο ερώτημα σου είναι τουλάχιστον αντεπαναστατική. Οποιος θέλει να ζήσει μια ζωή με περιορισμούς ας μείνει στον καπιταλισμό. Κομμουνισμός=ελευθερία=ικανοποίηση των αναγκών. Το οτι για συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους σε συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές αυτό μπορεί να μην ήταν διαθέσιμο στις χώρες του σοσιαλισμού όσο ήταν στις ίδιες χρονικές στιγμές στις χώρες του πιο ανεπτυγμένου καπιταλισμού(και αν) δεν είναι ιδεολογικό πρόταγμα, ήταν αδυναμία. Και ήταν και μια απο τις αντικειμενικές αδυναμίες που πάτησε ο οππορτουνισμός για να δώσει τη λάθος απάντηση, αλλά δε σημαίνει οτι δε μπορεί να δωθεί και σωστή απάντηση.


Σ.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν Μάνο αυτός ο συμψηφισμός που κάνεις είναι τουλάχιστον άτοπος μην πω κάτι χειρότερο. Τι σχέση τώρα έχουν αυτά που ανέφερες με την τέχνη και κάθε μορφή της; Αλήθεια για σένα η λογοτεχνία, η μουσική, ο κινηματογράφος μπαίνουν στην ίδια μοίρα με την πορνεία, τα ναρκωτικά, τον τζόγο; Σοβαρά τώρα; Ένα λογοτεχνικό έργο με λογοτεχνική αξία αγαπητέ μου Μάνο όσο αντιδραστικό και αν είναι μόνο καλό μπορεί να κάνει σε μια νέα, επαναστατική κοινωνία που θέλει τους πολίτες της σκεπτόμενους με λίγα λόγια ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ και όχι πρόβατα. Είναι πηγή γνώσης, κριτικής σκέψης, αμφισβήτησης και βοηθάει την ανθρώπινη προσωπικότητα και σκέψη να αναπτυχθεί περαιτέρω. Αυτό σε συνθήκες εργατικής-λαϊκής εξουσίας με ένα ΚΚ να διαπαιδαγωγεί επαναστατικά το λαό μόνο θετικά μπορεί να αποφέρει. Έτσι ο άνθρωπος αποκτά σφαιρική αντίληψη για τα πράγματα και μπορεί να διαχωρίζει το σωστό από το λάθος. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την κοσμοθεωρία μας ώστε ο λαός πραγματικά να την κάνει κτήμα του και τελικά να την εφαρμόσει στην πράξη δηλαδή σε επίπεδο εξουσίας.

Ένας άνθρωπος Μάνο για να πιστεύει πραγματικά σε μία ιδεολογία αυτό προϋποθέτει να την καταλαβαίνει πραγματικά και να την κατανοεί εις βάθος, να πιάνει αληθινά την ουσία της. Μόνο που για να το κάνει αυτό και για να επιχειρηματολογεί τεκμηριωμένα υπέρ αυτής πρέπει να διαβάσει, να γνωρίζει και μάλιστα εις βάθος και τον αντίλογο, τις αντίθετες από αυτήν ιδεολογίες. Για να είσαι σωστός κομμουνιστής πρέπει να μελετήσεις, να διαβάσεις, να ακούσεις τι λένε οι ταξικοί σου αντίπαλοι προσεκτικά και κάθε λέξη, κάθε κόμμα.

Μόνο έτσι θα είσαι σε θέση να απαντάς ΑΠΟΛΥΤΑ τεκμηριωμένα και πειστικά σε όλα και μόνο έτσι θα πιστέψεις πραγματικά στην κοσμοθεωρία που θεωρητικά πρεσβεύεις γιατί μόνο τότε θα έχεις κατασταλάξει αληθινά μέσα σου ποια ιδεολογία, ποια κοσμοθεωρία είναι σωστή και ποια λάθος διότι αυτό θα το έχεις κάνει εφαρμόζοντας τον ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ ΥΛΙΣΜΟ στην πράξη. Πιστεύεις πραγματικά σε κάτι μόνο μετά από έρευνα, επεξεργασία, βαθιά κατανόηση μελετώντας όμως εις βάθος και τον αντίλογο σε αυτό. Μόνο έτσι βγάζεις συμπεράσματα, μόνο έτσι αποκτάς ολοκληρωμένη σκέψη.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Για όλα αυτά λοιπόν ναι πρέπει να έχουμε το ελεύθερο να διαβάσουμε, να έχουμε πρόσβαση σε ΟΛΕΣ τις απόψεις και να μην έχω έναν σωτήρα-Μεσσία-γραφειοκράτη να μου επιβάλει τι θα διαβάζω, τι μουσική θα ακούω, τι ταινίες θα παρακολουθώ και να μου απαγορεύει τα υπόλοιπα στο όνομα μιας επανάστασης.

Μάνο δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από τη γνώση, το διάβασμα, τη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την κάθε μορφή τέχνης. Αυτό που λένε ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι το βιβλίο με βρίσκει σύμφωνο 100%. Μην έχεις την απαίτηση να τα στερούνται αυτά οι πολίτες και την ελεύθερη πρόσβασή τους σε αυτά είναι κρίμα. Αξιοποίησέ τα εσύ ως όπλα σου για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Αν μια σοσιαλιστική εξουσία δίνει τα απαραίτητα εφόδια/όπλα όπως παιδεία, λυμένα κοινωνικά προβλήματα, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση, ταξική πάλη σε επίπεδο πολιτικο-ιδεολογικό και έχει στην πράξη και όχι στα λόγια ο λαός την εξουσία τότε δεν φοβάσαι ούτε την αντίπαλη άποψη ούτε τίποτα. Αυτό λέω μόνο.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Σ δεν βλέπω το λόγο να μην υπάρχουν. Στο κάτω κάτω τι είναι όλα αυτά τα gadgets και τα κινητά εξωγήινες τεχνολογίες; Μια χαρά δυνατότητες έχει η Ελλάδα να τα παράγει και αυτή. Εδώ μαθητές κατασκευάζουν ρομποτικά συστήματα τι λέμε τώρα; Και αυτοκίνητα μπορούμε να παράγουμε. Τα Pony τα ξεχνάμε; Αλλά άντε και σου λέω ότι δεν παράγουμε πολλά από αυτά. Ποιος μας εμποδίζει να εισάγουμε ό,τι χρειαζόμαστε; Σχέσεις εμπορικές θα υπάρχουν με άλλες χώρες πάνω σε διακρατικές συμφωνίες. Δε νομίζω ότι ανακαλύπτουμε τον τροχό με αυτό που λέω.

Όσο αφορά τα άλλα αυτά είναι κοινωνικά φαινόμενα. Πορνεία, τζόγος, ναρκωτικά όλα αυτά στο σοσιαλισμό θα αντιμετωπιστούν πάνω στη βάση της ανατροπής της καπιταλιστικής κοινωνίας (μήτρας αυτών των φαινομένων), της λύσης των κοινωνικών προβλημάτων και της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Μπαίνει βέβαια ένα ερώτημα εδώ και σωστά. Θα εξαλειφθούν πλήρως δηλαδή θα μηδενιστούν, δεν θα υπάρχουν καθόλου; Η απάντηση είναι όχι. Θα υπάρχει και η γυναίκα που θα θέλει να εκδίδεται από επιλογή και ο χασικλής με τo μπάφο του ε αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όσο και αν τα περιορίσεις σημαντικά δεν θα τα εξαφανίσεις τελείως τουλάχιστον όχι άμεσα. Ξέρετε τι λέω; Σε αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερο να τα ελέγχεις εσύ ως κράτος και κοινωνία και να θέτεις κανόνες (αυστηρούς να δεχτώ) και ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο παρά να αναπτύσσονται παράνομα ως δραστηριότητες. Εννοείται ότι εγκληματικές δραστηριότητες όπως εμπόριο ναρκωτικών, trafficking και τέτοια ΤΑ ΤΣΑΚΙΖΕΙΣ οπότε εδώ μπαίνει και ο παράγοντας καταστολή-ποινική δίωξη. Ταυτόχρονα μέσα από την σοσιαλιστική παιδεία, την ενημέρωση από τα ΜΜΕ, την ιδεολογική διαπάλη που θα διεξάγει το κόμμα και το σοσιαλιστικό κράτος με αυτόν τον τρόπο θα πολεμάς αυτά τα αστικά φαινόμενα ώστε και με τη συνεχή ανάπτυξη και οικοδόμηση του σοσιαλισμού αυτά τα φαινόμενα να εκλείψουν.

V For Viva La Revolucion


Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"Σταλινικός" .....φιλελευθερισμός!
Αμ σας τάλεγα για τους σταλινοπασόκες......

-----------------------------------
Αλλά και μέσα στον ευρύτερο χώρο του ΚΚΕ βλέπω να στενάζει ...καταπιεσμένος οπορτουνισμός, που ένα τσίγκλισμα θέλει για να ξεχειλίσει από το καπάκι.
Κάποια "Περεστρόϊκα" μας την έχει στημένη πάλι, στο βάθος.

----------------------------------
Τα συχαρίκια σε όλους τους "δημοκράτες", ειδικά μετά τα αποτελέσματα στην Ιταλία.
Από 34% το '74, στο 0.33% μετά από 44 χρόνια!
Ηταν το πιο "δημοκρατικό" κ.κ. του πλανήτη.
Μήτρα του Φασισμού είναι ο Καπιταλισμός και μαμή του η Δημοκρατία...

---------------------------------
Καλή νύχτα σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

"Γιατί και αυτό το κάτω η ατομικότητα έχει περάσει ως αντισοσιαλιστική προπαγάνδα και πρέπει να απαντήσουμε ευθέως σε αυτό. Ξέρετε τι με έχουν ρωτήσει πολλοί και νομίζω και εσάς σας το ρωτάνε. Αν με τον όρο κοινωνικοποίηση εννοώ την κατάργηση κάθε ατομικότητας, προσωπικότητας, ότι όλοι οι πολίτες σε μία σοσιαλιστική κοινωνία θα συμπεριφέρονται το ίδιο, θα σκέφτονται το ίδιο, θα φοράνε τα ίδια ρούχα, θα πρέπει να ακούνε συγκεκριμένη μουσική, θα παρακολουθούν ένα είδος σινεμά, θα υποτάσσονται δηλαδή σε νόρμες που θα τις επιβάλει μία εξουσία γι'αυτούς. Οτιδήποτε ξεφεύγει από αυτές τις νόρμες τιμωρείται ως αντισοσιαλιστική πράξη. Μην γελάτε με αυτά και μην τα προσπερνάτε εύκολα έτσι σκέφτεται δυστυχώς πολύς κόσμος και πολλοί νέοι άνθρωποι, έτσι δουλεύει ο αντικομμουνιστικός μηχανισμός. Αν δεν παίρνουν ξεκάθαρες απαντήσεις όμως φασκελοκουκούλωστα. Δυναμώνει έτσι η αντικομμουνιστική μηχανή."


Εγώ Viva, μόνο σ` αυτό το απόσπασμα της τοποθέτησής σου απάντησα, θέτοντας κάποιους προβληματισμούς.

Ούτε την αξία του διαβάσματος αμφισβήτησα, ούτε τίποτε άλλο απ` αυτά που σωστά γράφεις μετά.



Μάνος

Ανώνυμος είπε...

Κι αν φαίνεται να με διακρίνει κάποια συγκάτηση και κάποιος "πεσιμισμός", ίσως είναι γιατί ξαναφρεσκάρω αυτόν το καιρό τα άπαντα του Λένιν, από τον 30ο τόμο και κατόπιν.

(Κάνω, δηλαδή, αυτό ακριβώς που μου προτρέπει ο Viva - να διαβάζω...).


Μάνος

Ανώνυμος είπε...

@ Ιωσήφ ο οπορτουνοφάγος ( 3 Μαρτίου 2018 - 4:59 μ.μ. )

".. Αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο, άμα σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και σήμερα που έχουν την ιδεολογική και προπαγανδιστική ηγεμονία, τα μόνα επιχειρήματα τους κατά του σοσιαλισμού, είναι ότι "απέτυχε", ότι "δεν γίνονται αυτά πια" ή ο κλασικός ανιστόρητος και χιδέος αντικομμουνισμός που δεν αντέχει ούτε σε 2 γραμμές σοβαρής κριτικής. .."

Άσχετο
Το δικό τους, το καπιταλιστικό σύστημα, δεν ανατράπηκε αλλά κατάρρευσε στην Ιταλία της Αναγέννησης του 15ου αιώνα.

(Υποσημείωση στο Κεφάλαιο του Μαρξ στο σημείο που γράφει για τις πρώτες καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής).

Μην κοιτάς που δεν τα λένε ή δεν τα γράφουν οι αστοί και το κρύβουν όπως η γάτα τα περιτώμματα της. Κανένα νέο πολιτικοοικονομικο σύστημα μέχρι να επικρατήσει δεν πηγαίνει ομαλά και εύκολα προς τα πάνω, όπως και ο καπιταλισμός όταν αντιμετώπισε την φεουδαρχεία

17-57

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ ο Τρομερός ( 6 Μαρτίου 2018 - 7:29 π.μ. )
"Από 34% το '74, στο 0.33% μετά από 44 χρόνια!"

Πρώτο κόμμα το κόμμα του ακροδεξιού γρύλλου, πρώτος συνασπισμός ο ακροδεξιός συνασπισμός με Μπερλουσκόλι, Λέγκα και όλα τα καλά παιδιά

Μπερλιγκουερ και ευρω-"κομμουνισμός" τόσα χρόνια "έκαναν δουλειά".
Τώρα κάποιοι παριστάνουν τους έκπληκτους "πεφτοσυννεφάκηδες"

17-57

AGIS είπε...

Πρόκειται για ζήτημα που κριτής είναι η πράξη.
Αυτό άλλωστε ισχύει και στις αστικές δημοκρατίες, που έχουν ως "αρχή" την "ελευθερία του λόγου":
Ακόμα κι αν παραβλέψουμε: τη μεταχείριση της εξουσίας των εκμεταλλευτών στην (προϋποτιθέμενη του λόγου) ελευθερία της σκέψης και της γνώσης, τους 1002 κοινωνικούς (έως και "υπαρξιακούς") φόβους που περιορίζουν το λόγο και την ελευθερία του, τη σχέση ελευθερίας λόγου και ελευθερίας της αγοράς που αναδείχνει το λόγο σε αντικείμενο της προσφοράς και της ζήτησης, τον πολιτικο-οικονομικό μονοπωλιακό έλεγχο των μμε και της "σόου μπίζνες" που χειραγωγεί τον "λόγο" και την κοινωνική του επίδραση, ακόμα και τότε, παραβλέποντας τα προηγούμενα, υπάρχει ένα νομικό οπλοστάσιο που αρχίζει από τις κοινές διατάξεις του ποινικού κώδικα (πχ δυσφήμιση, δια του τύπου κ.ο.κ.) και φτάνει ως τα διαφόρων ειδών "έκτακτα μέτρα" θεσμοποιημένα και μη.
Κι έτσι μπορεί ακόμα και σε κοινωνικά "ειρηνικές" περιόδους να εκδίδονται καταδίκες για τον έλληνα "παστίτσιο", για τον ισπανό αντίστοιχο,
http://www.katiousa.gr/politika/diethni/iera-eksetasi-zei-ispanos-pastitsios-katadikazetai-gia-fotomontaz-sto-instagkram/
να διώκεται ο επίσης ισπανός ράπερ για τους στίχους του,
http://www.katiousa.gr/politika/diethni/raper-stin-ispania-katadikazetai-choris-anastoli-gia-kritiki-se-monarchia-kai-astynomia/
στο κέντρο της Αθήνας οι συντελεστές μιας θεατρικής παράστασης να εργάζονται υπό καθεστώς καθημερινής τρομοκράτησης και χυδαιότητας,
http://www.katiousa.gr/epikairotita/rasoforoi-ekdikites/
το τουρκικο κράτος ν' απαιτεί διεθνή λογοκρισία εναντίον όσων ενοχλούν τον Ερντογάν,
και, επίσης, το κράτος των ΗΠΑ να παραπέμπει τον ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στην υπηρεσία "travel terror" για "διευκρινίσεις" σχετικά με την άρνηση χορήγησης βίζας για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του ΟΗΕ, κλπ κλπ.

Κριτής λοιπόν είναι η πράξη, σε κάθε περίπτωση, και προσωπικά δεν αμφιβάλλω ότι η ιστορική πρόοδος συντελείται κάθε φορά κάτω από τις εκάστοτε δυσμενέστερες δυνατές συνθήκες, οι οποίες συνεπάγονται και αντίστοιχους "πραγματιστικούς" περιορισμούς της "ουτοπίας", αλλά εδώ ακριβώς είναι κρίσιμο το ποιες είναι οι ιδεολογικές αφετηρίες του υποκειμενικού παράγοντα και το πώς επιμένει σε αυτές: δε θα επεκταθώ άλλο σ' αυτό, γιατί ως ένα βαθμό το "κάλυψα" σε προηγούμενα σχόλια.

Άλλωστε όπως έλεγε κι ο Ένγκελς (πρόλογος στο "εμφύλιος πόλεμος στη γαλλία"), και το μεταφέρω από μνήμης: "όταν η δογματικοί έρχονται στην κυβέρνηση, η πραγματικότητα τούς αναγκάζει στα αντίθετα από το δόγμα που πρεσβεύουν". Και μια λοιπόν που εδώ η συζήτηση για την "ελευθερία του λόγου" έχει αρκετά "δογματικό" χαρακτήρα, είναι και αδύνατο να ταυτιστεί ο φορέας της κάθε άποψης σε αυτή τη συζήτηση, με την πρακτική εφαρμογή των απόψεών του όχι πλέον στην οθόνη αλλά "επί του πεδίου"...

Κρίσιμο κι αυτό που έλεγε ο Μάρξ, στον πρόλογο της έκδοσης του Κεφαλαίου, δηλ. (με εντελώς δικά μου λόγια), το ότι "πολιτισμικά" η μορφή της προλεταριακής επανάστασης εξαρτάται από το βαθμό της πολιτιστικής ανάπτυξης του προλεταριάτου εντός της καπιταλιστικής κοινωνίας, και από τον βαθμό στον οποίο μπαίνουν ή δεν μπαίνουν από την αστική τάξη εμπόδια σε αυτή την πολιτιστική του ανάπτυξη.

Την καλημέρα μου σε όλους αν και σουρουπώνει
(@Σεχτάρ, "καληνύχτα" στις 7:29 πμ;;; Ανατρίχιασα!!!)

AGIS είπε...

να προσθέσω ακόμα δυο πράγματα:

Το ένα, ότι μέσα σε διαφορετικές συνθήκες και σε διαφορετικά υποκειμενικά "επίπεδα" αποκτούν και τα πράγματα διαφορετικό χαρακτήρα.
Π.χ. οι στίχοι της Αχμάτοβα αποτυπώνουν τον στεναγμό της αριστοκρατίας για την ιστορική (και προσωπικά πραγματωμένη) συμφορά που τη βρήκε.
Εξαρτάται λοιπόν από τις συνθήκες της περιόδου (άλλες σήμερα κι άλλες πριν 100 χρόνια) αλλά και από το "επίπεδο του υποκειμενικού παράγοντα", το αν αυτός ο "στεναγμός" θα εκτιμηθεί σαν μια επικίνδυνη αντεπαναστατική ποιητική διακήρυξη ή σαν κάτι το απλώς ανθρώπινο που σαν τέτοιο έχει έως και κάτι το θετικό να δώσει.

Το δεύτερο, ότι η σοσιαλιστική επανάσταση έχει πολλά να καταπολεμήσει στο πεδίο της συνείδησης. Ένα από αυτά, ανάμεσα στα κυριότερα όλων, είναι η αναπαραγόμενη παράδοση του ραγιαδισμού (που συνδέεται και με άλλες πληγές: τον καριερισμό, την κολακεία κά), και που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η "συμφωνία" με όποιον κατέχει τη δύνεμη της εξουσίας, αδιάφορο το ποιος είναι αυτός, (και κατ' επέκταση και η "διαφωνία" - και μάλιστα σε βαθμό υπερθεματισμού - με όποιον "διαφωνεί" με την εξουσία).
Μένει να εκτιμηθεί - σε σχέση με το θέμα της συζήτησης - ποια μέθοδος συμβάλλει στην αναπαραγωγή του και ποια στην καταπολέμησή του.

Ανώνυμος είπε...

Σεχτάρ θες αλήθεια να μιλήσουμε για Περεστρόϊκα και οπορτουνισμό;

https://www.902.gr/eidisi/kosmos/151685/proteinei-enotiki-symfonia-gia-stirixi-madoyro

Πως σου φαίνεται αυτό; Στήριξη στον Μαδούρο δίνουν οι σύντροφοί σας δηλαδή σε μία ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ κυβέρνηση που με την αντιλαϊκή της, σοσιαλ"δημοκρατική" πολιτική βυθίζει το λαό στην φτώχεια όλο και περισσότερο. Ξεχειλίζει η Περεστρόϊκα από τους...συντρόφους αδελφούς σας. Για διαβάστε εδώ να γελάσετε με την ψυχή σας:

"1. Στη βάση της υπογραφής μιας "ενωτικής συμφωνίας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος και του ΚΚ Βενεζουέλας", ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση του εξαρτημένου και ραντιέρικου καπιταλισμού της Βενεζουέλας με πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά, αντιιμπεριαλιστικά, πατριωτικά και φιλολαϊκά μέτρα, αποφάσισε να συμπαραταχθεί με την υποψηφιότητα του Νικολάς Μαδούρο Μόρος για τις προεδρικές εκλογές..."

Οπορτουνιστικό ξεβράκωμα. Να αντιμετωπιστεί η κρίση του εξαρτημένου και ραντιέρικου καπιταλισμού που...ο ίδιος ο Μαδούρο διαχειρίζεται με την πολιτική του με στήριξη αυτού που εφαρμόζει αυτό τον καπιταλισμό. Περεστρόϊκα=Love 4ever.

Υπάρχει κάποια καταδίκη από το ΚΚΕ; Κάποια αυστηρή κριτική έστω για αυτές τις οπορτουνιστικές ανοησίες; Απορείτε μετά πως ο βενεζουελάνικος λαός εγκλωβίζεται ανάμεσα σε Μαδούρο και δυτικόδουλους; Είναι απλό οι σύντροφοί σας κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τον στείλουν πεσκέσι και στους δύο.

Για δες τα χειρότερα:

http://www.iskra.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%AD%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BA-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%BF/

Εδώ όχι περεστρόϊκα κατευθείαν ΦΙΛΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΦΙΛΟΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ πολιτική. Άλλοι σύντροφοί σας από κει.

Και βεβαίως κλείνουμε με το ντόπιο πράγμα:

http://newpost.gr/blogs/giannhs-trianths/653796/mia-eyxaristh-ekplhksh-apo-to-kke

Ευχάριστη έκπληξη για τον κύριο Τριάντη που το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει Μακεδονικό έθνος. Χαρούλες στο εθνικιστικό στρατόπεδο. Πάλι καλά που υπάρχει και υπεύθυνη αριστερά στον τόπο ρε παιδί μου....

Και φυσικά το καλύτερο:

«η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική»

Ευτυχώς που υπάρχει και ένα ΚΚ ρε παιδί μου υπεύθυνο που σπρώχνει το λαό του στα φιλοΕΕ αστικά κόμματα και έτσι έχει ο καπιταλισμός ήσυχο το κεφάλι του....

Σου φτάνουν αυτά ή θες και άλλο οπορτουνισμό και περεστρόϊκα; Αλήθεια για θύμισέ μου ποιοι χειροκροτούσαν τον Γκόρμπι και τον περεστροϊκανό σοσιαλισμό του; Α Παπαρήγα και Φλωράκη τους λέγανε; Α ναι σωστά αυτοί οι μαρξιστές-λενινιστές για εσένα.....

V For Viva La Revolucion

zoot horn rollo είπε...

Το "ντούρο" το κόμμα στα "μπετά" να υποθέσω.

Ανώνυμος είπε...

@ AGIS

Αγησίλαε, για του λόγου το ασφαλές, ακολουθούν τα αποσπάσματα του Στρατηγού και του Μαυριτανού, τα οποία παράθεσες από μνήμης στις 6/3/2018 (4:34 μ. μ.), καθώς και τα ίδια στο πρωτότυπο για τους και τις γερμανομαθείς ή για όσους κι όσες επιθυμούν να «ξεσκονίσουν» τα γερμανικά τους.

[…] Φυσικά, οι προυντονιστές ήταν κυρίως υπεύθυνοι για τα οικονομικά διατάγματα της Κομμούνας, τόσο για τις αξιέπαινες, όσο και για τις μη αξιέπαινες πλευρές τους, όπως οι μπλανκιστές ήταν υπεύθυνοι για τις πολιτικές της παραλείψεις. και στις δυο περιπτώσεις, η ειρωνεία της ιστορίας θέλησε —όπως συνήθως συμβαίνει όταν έρχονται στην εξουσία οι δογματικοί— να κάνουν και οι δυο το αντίθετο απ’ ό,τι όριζε η θεωρία της σχολής τους.

Εισαγωγή του Φρίντριχ Ένγκελς στη νέα έκδοση (Βερολίνο 1891) του έργου του Καρλ Μαρξ, Ο Εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία (18/3/1891), πρβ. Καρλ Μαρξ, Ο Εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία, «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 2011, σελ. 18


[…] Selbstverständlich sind für die ökonomischen Dekrete der Kommune, für ihre rühmlichen wie für ihre unrühmlichen Seiten, in erster Linie die Proudhonisten verantwortlich, wie für ihre politischen Handlungen und Unterlassungen die Blanquisten. Und in beiden Fällen wollte es die Ironie der Geschichte — wie gewöhnlich, wenn Doktrinäre ans Ruder kommen —, daß die einen wie die andern das Gegenteil von dem taten, was ihre Schuldoktrin vorschrieb.

Friedrich Engels, Einleitung [zu „Der Bürgerkrieg in Frankreich“ von Karl Marx (Ausgabe 1891)], vgl. Karl Marx/Friedrich Engels, Werke, Band 22, Berlin/DDR 1963, S. 196


[…] Όπως ο αμερικανικός πόλεμος της ανεξαρτησίας του 18ου αιώνα αποτέλεσε το σάλπισμα της εφόδου για την ευρωπαϊκή αστική τάξη, έτσι και αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος του 19ου αιώνα αποτέλεσε το σάλπισμα της εφόδου για την ευρωπαϊκή εργατική τάξη. Στην Αγγλία είναι χειροπιαστό το προτσές της ανατροπής. Όταν το προτσές αυτό φτάσει μιαν ορισμένη βαθμίδα ανάπτυξης πρέπει να βρει το αντίχτυπό του στην ηπειρωτική Ευρώπη. Εκεί θα κινηθεί με πιο θηριώδικες ή πιο ανθρώπινες μορφές, ανάλογα με το βαθμό ανάπτυξης της ίδιας της εργατικής τάξης. […] Κι αν ακόμα μια κοινωνία βρίσκεται στα ίχνη του φυσικού νόμου της κίνησής της —κι ο τελικός σκοπός τούτου του έργου είναι ν’ αποκαλύψει τον οικονομικό νόμο της κίνησης της σύγχρονης κοινωνίας— δεν μπορεί ούτε να υπερπηδήσει ούτε να καταργήσει με διατάγματα φυσικές φάσεις της ανάπτυξής της. Μπορεί όμως να συντομεύσει και ν’ απαλύνει τους πόνους του τοκετού.

Πρόλογος του Καρλ Μαρξ στην πρώτη έκδοση του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου» (25/7/1867), πρβ. Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο. Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας, Τόμος πρώτος Βιβλίο Ι: Το προτσές παραγωγής του κεφαλαίου, «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 2002, σελ. 15–16


[…] Wie der amerikanische Unabhängigkeitskrieg des 18. Jahrhunderts die Sturmglocke für die europäische Mittelklasse läutete, so der amerikanische Bürgerkrieg des 19. Jahrhunderts für die europäische Arbeiterklasse. In England ist der Umwälzungsprozeß mit Händen greifbar. Auf einem gewissen Höhepunkt muß er auf den Kontinent rückschlagen. Dort wird er sich in brutaleren oder humaneren Formen bewegen, je nach dem Entwicklungsgrad der Arbeiterklasse selbst. […] Auch wenn eine Gesellschaft dem Naturgesetz ihrer Bewegung auf die Spur gekommen ist — und es ist der letzte Endzweck dieses Werks, das ökonomische Bewegungsgesetz der modernen Gesellschaft zu enthüllen —, kann sie naturgemäße Entwicklungsphasen weder überspringen noch wegdekretieren. Aber sie kann die Geburtswehen abkürzen und mildern.

Karl Marx, Vorwort zur ersten Auflage [von: Karl Marx, Das Kapital. Kritik der politischen Ökonomie, Erster Band Buch I: Der Produktionsprozeß des Kapitals], vgl. Karl Marx/Friedrich Engels, Werke, Band 23, Berlin/DDR 1962, S. 15–16


Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

Από τον ανδρεά παπανδρέου, στην γλωσολογία, την φτωχή πλήν τίμια αστική τάξη της FYROM, στον Αντι-Ιμπεριαλισμό(άνευ εξεταστικής και καρναβαλιού) , μπαίνουμε σε "νέα" - παλιά επίπεδα. Μόλις δυσκολευτούν στο ένα ανοίγουν τα θέματα σαν βεντάλια.

Θα επικεντρωθώ σε ένα του Βίβα
" Απορείτε μετά πως ο βενεζουελάνικος λαός εγκλωβίζεται ανάμεσα σε Μαδούρο και δυτικόδουλους;"

O Tσάβες έκανε σε τοπικές εκλογές συμμαχίες με καραδεξιούς λίγα χρόνια πριν πεθάνει. O Τσάβες δεν "τελείωσε" την κατάσταση με τους Πραξικοπηματίες το 2002 και την άφησε στο φλου ενώ μπορούσε(*). Ασχολίαστο και αυτό.Στα πλαίσια μιας καπιταλιστικής οικονομίας όπως της Βενεζουέλας είναι προτιμότερο η ιδιωτική πρωτοβουλία και "σωστή" επιχειρηματικότητα να εισάγει φτηνά προϊόντα από έξω για το κέρδος παρά να ρίξει επενδύσεις - πόρους για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες.

Ο Τσάβες προτίμησε μία σοσιαλδημοκρατική διαχείριση στην προσπάθεια του να αμβλύνει κάπως τις αντιθέσεις σε μία χώρα που παρά το πετρέλαιο είχε και έχει μεγάλη ανεργία - πείνα αναλφαβητισμό. Πέτυχε κάποια μικρά αποτελέσματα,όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν υψηλή κοντά στα 100 δολλάρια το Βαρέλι, αλλά ήταν μικρά. Στο μυαλό του πως θα πάει η τιμή πετρελαίου στα 200 δολλαρια και είχε επαναπαυτεί. Τώρα που η τιμή του πετρελαίου έπεσε σχεδόν στα 50 δολλάρια τι μπορεί να κάνει μια καπιταλιστική οικονομία που εισάγει σχεδόν τα πάντα;

Ο Μαδούρο έκανε το κορόϊδο όταν ενεργοποιήθηκε αντικομμουνιστικός νόμος του 1965 .
Μάλλον θα φταίει το ΚΚ Βενεζουέλας και το ΚΚΕ. Ναι ρε γαμώτο και εκεί θα φταίει το ΚΚΕ. Μετά από την Ελλάδα μάλλον είχε αντιπροσωπεία και στη Βενεζουέλα. Και τι είναι; Μπρακούλιας να έχει αντιπροσωπεία και στο Παρίσι;

Και γιατί να έχει αντιπροσωπεία αφού ως Κομμουνιστικό Κόμμα δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών αλλά θεωρεί πως είναι ζήτημα των εκεί εργαζόμενων, φτωχών αγροτών, αυτοπασχολούμενων και συμμάχων της εργατικής τάξης κάθε χώρας;

Και τέλος ασχολίαστο το άρθρο της "Αυγής" του 2007 ΚΑΤΑ του Τσάβες με αφορμή την μη ανανέωση άδειας σε ραδιοφωνικούς-τηλεοπτικούς σταθμούς που είχαν συμμετάσχει άμεσα ή έμμεσα στο Πραξικόπημα. Δεν θα το βρειτε στην ηλεκτρονική έκδοση της "Αυγούλας". Οι πρώην οπορτουνιστές ξέρουν καλά να τα κρύβουν σαν την γάτα
Βέβαια για "ξεκάρφωμα" ο Σύριζα επισκέπτονταν καμία Βενεζουέλα. Μήπως για άλλους λόγους που είχαν σχέση πως ο τότε έλληνας πρωθυπουργός ήταν δεξιός δεν μπορούσε να κάνει "αριστερό άνοιγμα επιχειρηματικότητας" στα 2013 (capital.gr);

Άλλος είναι ο καϋμός. Το είχε επισημάνει με άλλα λόγια ο Χατζηνίκος στο δελτίο του ΑΝΤ1.

Ο χώρος του οπορτουνισμου δεν έχει πλέον επάξια Πολιτική - Κομματική Εκπροσώπηση. Και ούτε πρόκειται για κάποιο διάστημα. Ο οπορτουνισμός πέρα από γνώση αρκετό μυαλό θέλει και μία βοήθεια από τις "εξωτερικές συνθήκες". Όταν τόσοι και τόσοι εκτεθηκαν στο Δημοψήφισμα τι άλλο τους μένει να κάνουν;

Κατά τα άλλα είμαστε σε μία διαδικτυακή πίστα και ο "καλύτερος" με τα "καλύτερα επιχειρήματα" ας κερδίσει. Αυτή η "κοινωνία του θεάματος" έχει διαπαιδαγωγήσει πολλούς. Η ουσία όμως είναι διαφορετική πέρα από "θεάματα" χωρίς πλέον τους "άρτους" που ολοέναι και λιγοστεύουν.

Ίσως γιατί η πραγματική επανάσταση δεν θα μεταδωθεί τηλεοπτικά όπως έλεγε και ένα ντοκιμαντέρ υπέρ του Τσάβες αλλά χωρίς το πραγματική μπροστά από τον τίτλο του

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ρε Βίβα από πότε το Iskra είναι "σύντροφοι"; Από τότε που κάποιοι πήγαν να διαλύσουν το ΚΚΕ στα 1991, πήγαν να διαχύσουν το ΚΚΕ στον ΣΥΝ, ψήφισαν Μάαστριχ, Μνημόνια; ή όταν ο "ηγέτης" στα 2013 επισκέπτονταν τα οικονομικά ιδρύματα στο tour στο Αμέρικα με τα αντίστοιχα πανηγύρια από τον φιλοΣύριζα τύπο γραπτό-ηλεκτρονικό;

Μία συνεπής στάση πάνω από 26 χρόνια των "Λακεδαιμονίων" θεωρείται "ευχάριστη έκπληξη" τάχα από τους φίλους των "πεφτοσυννεφάκηδων". Οι "πασούλες" μεταξύ δεξιών και συριζοπασοκοαριστερών είναι γνωστές.

Ίσως γιατί δύο είναι οι κύριες τάξεις στο Καπιταλισμό.
Η εργατική και η αστική. Και όποιος δεν είναι με την μία, μπορεί ελεύθερα να πιστεύει στο τι λέει ο κάθε ΣυριζοΠαοσοΑριστερίζων ακόμα και κάποιες φορές το "Βήμα", την "Καθημερινή", αρκεί να είναι εναντίον του ΚΚΕ.

"Μην πάμε μακριά: Ας πάρουμε τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, αυτό το 5,5% επί όσων ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Είναι όλοι τους μαρξιστές διαβασμένοι και άτρωτοι στην αστική προπαγάνδα; "

ΜΑΝΟ η συντριπτική πλειοψηφεία ναι είναι. Μεσολάβησαν 18ο-19ο(το κυριότερο)-20ο συνέδριο. Οι απεργίες, τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και 3 + 1 μνημόνια. Σε βαθμό που πρώην δεξιοί εργάτες ή εργαζόμενοι να ψηφίζουν ΚΚΕ και κάποιοι αναρχικοί κυρίως εργατες να κρατούν διαφορετική στάση απέναντι στο ΚΚΕ από ότι παλιά. Ίσως γιατί πρώτα είναι εργάτες ή εργαζόμενοι.

Η ψήφος προς το ΚΚΕ από τα 2012 και ύστερα ανήκει στις συνειδητές ψήφους που δεν αλλάζει την επόμενη των εκλογών προς "νέους σωτήρες" αφού οι "παλιοί" μπαγιάτεψαν. Δεν ανήκει στην κατηγορία "ψηφίζω ΚΚΕ γιατί είναι τίμιο κόμμα ή γιατί ο παππούς μου ήταν στο βουνό ή γιατί είμαι συναισθηματικά δεμένος λόγω οικογενειακής παράδοσης" .

17-57

Ανώνυμος είπε...

"..Ευτυχώς που υπάρχει και ένα ΚΚ ρε παιδί μου υπεύθυνο που σπρώχνει το λαό του στα φιλοΕΕ αστικά κόμματα και έτσι έχει ο καπιταλισμός ήσυχο το κεφάλι του...."

Όταν το ΚΚΕ διοργανώνει ή συμμετέχει αντι-Ιμπεριαλιστικά Συλλαλητήρια, "άλλοι" έχουν εξεταστικές στα Πανεπιστήμια ή Καρναβάλι. Ή την "κοπανάνε" άκομψα χωρίς καν να κρατήσουν τα "προσχήματα".

Π.χ. Πορεία Πολυτεχνείου προς στην πρεσβεία του Ις - Ρα - Ελ - 2012
Όταν η αστυνομία είχε κλείσει τον δρόμο, επέμειναν Παφίλης - Παπαρήγα, η αστυνομία άφησε αρχικά μόνο το ΚΚΕ, Παφίλης - Παπαρήγα ξαναεπέμειναν για όλους τους διαδηλωτές, αλλά συριζόαναρχοχωροι δεν ακολούθησαν αλλά "έστριψαν" κυριολεκτικά για αλλού(άραγε γιατί;).
Βέβαια πήγαν να υπονοήσουν κάποια πράγματα αλλά με την μη παρεμπόδιση της πορείας για όλους, το μόνο που έμεινε ήταν εκνευρισμός, αμηχανία και ρακόμελα της "αγωνιστικής νεολαίας" προς τα Εξάρχεια.

όλο το χρονικό με τα video
https://www.902.gr/node/1936

http://edoketora.blogspot.gr/2012/11/blog-post_2129.html

Παφίλης για "διαρροές"
https://www.youtube.com/watch?v=E9AbLYmJ9vk

17-57

Ανώνυμος είπε...

«η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική»

Ο σοσιαλισμός δεν είναι ζήτημα μηχανίστικο με "υπομόχλιο" απλά ένα νόμισμα.
Π.χ. Σουηδία, Δανία, Ουγγαρία κ.α. χώρες της ΕΕ με "δίκό" τους νόμισμα μάλλον θα έγιναν σοσιαλιστικές ε; Και πόσο ένα νόμισμα είναι "δικό σου" όταν εκτείθετε σε καθημερινά κερδοσκοπικά παιχνίδια του Αρμπιτάζ στα χρηματιστήρια;

Ότι π.χ. υπάρχουν και Ελληνικά Κεφάλαια με λεφτά στο εξωτερικό, αλλά και Επιχείρηματικοί Όμιλοι Ξένοι και Ελληνικοί, που θα ήταν είναι πολυ "πρόθυμοι" να "επενδύσουν" σε ενδεχόμενα πιο φθηνό νόμισμα ασχολίαστο ε;

Όπως επίσης το ό,τι οι "παρούσες συνθήκες" είναι οι καπιταλιστικές συνθήκες.
Και το πόσο θα ακριβύνουν τα χρειαζούμενα εισαγωγής που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες , πόσο ακόμα θα υποτιμηθούν περισσότερο τα ημερομίσθια και αυτό ασχολίαστο μάλλον.

Και φυσικά ασχολιάστες οι τόσες κοινοτικές οδηγίες για την αδρανοποίηση / ξεπούλημα της βαριάς βιομηχανίας(ΝΑΥΠΗΓΙΑ π.χ.) και γεωργίας σε τόσα τρόφιμα στον καπιταλιστικό καταμερισμό της παραγωγής από χώρα σε χώρα που κάνει η ΕΕ. Τόσα θα παράγεις και αυτά διαφορετικά πρόστιμα διαφορετικά πρόστιμο. Π.χ. ζάχαρη

Πάρε και ένα Παφίλη για το Φάρμακο στο 16ο λεπτό
Ο Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Gk8OOYP4ZvY

» Δεν τολμάτε να πειτε να φτιάξετε εθνική βιομηχανία φαρμάκων.
Σας αφήνει η μαμά; όχι. Και ποια είναι η μαμά: Ευρωπαϊκή Ένωση και καπιταλιστικό σύστημα..γιατί θα σας βάλει πρόστιμο»

Αυτές λοιπόν είναι οι "τωρινές συνθήκες".

Όταν, θα κάνουμε Εργατική Λαϊκή Εξουσία θα έχουμε το δικό μας "κόκκινο" νόμισμα(Παφίλης εκλογές Ιανουαρίος 2015), don't worry.

Ρε βίβα αφού δεν "το έχεις" με την απλή αριθμητική (και με την απλή λογική θα τολμούσα να γράψω) γιατί το "παλεύεις";


17-57

Ανώνυμος είπε...

"Για μένα η Λυδία λίθος σ` αυτό το ερώτημα υπήρξε το δημοψήφισμα του `15.
Δεν νοείται για μένα μαρξιστής ο οποίος να συμμετείχε σ` αυτή τη γελοιότητα!

Κι όμως, οι μισοί μας ψηφοφόροι (θέλετε το 1/3, θέλετε τα 2/5, δεν είναι εκεί το πρόβλημα) πήγαν και ψήφισαν έγκυρο ψηφοδέλτιο…!
Για μένα η Λυδία λίθος σ` αυτό το ερώτημα υπήρξε το δημοψήφισμα του `15.
Δεν νοείται για μένα μαρξιστής ο οποίος να συμμετείχε σ` αυτή τη γελοιότητα!

Κι όμως, οι μισοί μας ψηφοφόροι (θέλετε το 1/3, θέλετε τα 2/5, δεν είναι εκεί το πρόβλημα) πήγαν και ψήφισαν έγκυρο ψηφοδέλτιο…!"


Καλη προσπάθεια Μανος αλλά δεν..
Τα γεγονότα είναι πεισματικά πράγματα.

Προσπερνώ το "μας".

Ξαναμέτρησε τα επιπλέον άκυρα-λευκά ψηφοδέλτια σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές Μάνο γιατί από αριθμητική δεν φαίνεται να τα πηγαίνεις καλά.

Λάβε επίσης υπόψη σου πως πολύ δύσκολο για ένα ψηφοφόρο να μετακινηθεί και να δώσει 200 - 300 ευρώ μόνο και μόνο για να ψηφίσει άκυρο. Και καταμετρήθηκε στα άκυρα το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ γιατί ο αντιπρόεδρος της Βουλής και όχι μόνο αυτός, "δημοκρατικότατα" δεν θέλησαν καν να μπει καν σε ψηφοφορία σαν μία επιπλέον επιλογή του Δημοψηφίσματος αυτό του ΚΚΕ

https://www.youtube.com/watch?v=0fyRSrdpxxg


όσο και να προσπαθούν κάποιοι να περιορίσουν τις διαρροές προς το ΚΚΕ, δεν τα καταφέρνουν. Η πολιτική - κομματική εκπροσώπηση του Οπορτουνισμού έχει και θα έχει πρόβλημα για αρκετά χρόνια λόγω Δημοψηφίσματος.

17-57

Ανώνυμος είπε...

17-57 δεν λέω ότι είναι σοσιαλιστικές χώρες πάντως δεν εξαφανίστηκαν από προσώπου γης, ούτε οι επτά πληγές του Φαραώ τους βρήκανε, ούτε καταστραφήκανε. Το να λες αυτή τη στιγμή που η ΕΕ μας έχει ξεκωλιάσει ότι αν πάμε σε εθνικό νόμισμα θα καταστραφούμε είναι υποταγή στον ευρωμονόδρομο πως να το κάνουμε; Τώρα καταστρεφόμαστε μέρα με τη μέρα όσο είμαστε εγκλωβισμένοι εντός ΕΕ και Ευρωζώνης. Άντε πες ότι δεν είναι αρκετό, άντε πες ότι χρειάζονται και άλλα πράγματα αλλά ότι θα καταστραφούμε αυτό μόνο από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση το ακούς. Κατάντησε ο Περισσός φερέφωνο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και ο Κοττάκης τους επαινεί για τη σοβαρή στάση τους. Πόσο πιο χαμηλά πια;

Γιατί δηλαδή να μην πει το ΚΚΕ το πιο απλό ότι με εθνικό νόμισμα ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, έξω από ΕΕ και ΔΝΤ και με μια σειρά μέτρα στην κοινωνία και την οικονομία (εθνικοποίηση τραπεζικού συστήματος, μονομερή διαγραφή χρέους, εθνικοποίηση στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων ντόπιων-ξένων μονοπωλίων κλπ) μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο; Γιατί δεν προτείνει ένα ΑΜΕΣΟ επαναστατικό πρόγραμμα εξουσίας που να περιλαμβάνει την ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΕΥΡΩ-ΕΕ με εθνικό νόμισμα; Αυτό θα είναι καταστροφή; Ένα πρόγραμμα ενάντια στην εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού που θα ανατρέψει το κράτος της εξαρτημένης μεγαλοαστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών; Από που και ως που;

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Όσο αφορά την Iskra δεν το έβαλα γι'αυτό 17-57 αλλά για τα λεγόμενα της ΚΕ του ΚΚ Συρίας. Διάβασες τι είπανε οι σύντροφοί σας; Οι άνθρωποι είναι ΦΟΥΛ υποστηρικτές της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας και του εγκληματία ΦΑΣΙΣΤΑ Άσαντ. Εκεί καταντήσατε ως ΚΚΕ; Να θεωρείτε συντρόφους σας υποστηρικτές ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ καθεστώτων;

"Ο λαός της Συρίας, μαζί με την κυβέρνηση, τον στρατό και τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αντιστέκεται με θάρρος απέναντι στην επίθεση που ξεκίνησε το 2011"

"Η Μόσχα πρόσφερε στη Συρία την αναγκαία υποστήριξη για την Αντίσταση σ’ αυτή τη βάρβαρη επίθεση."

"...το αίμα τρέχει ακόμη στη Συρία κι ειδικά στο Χαλέπι, τη δεύτερη πρωτεύουσα της χώρας, απελευθερωμένη από τον Αραβικό στρατό της Συρίας και τους συμμάχους του."

Φιλοφασίστες, φιλοκαπιταλιστές και φιλοιμπεριαλιστές. Ε τι άλλο θες; ΤΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙΣ ΝΑΙ Ή ΌΧΙ;

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

[1/2]

«Ξαναμέτρησε τα επιπλέον άκυρα-λευκά ψηφοδέλτια σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές Μάνο γιατί από αριθμητική δεν φαίνεται να τα πηγαίνεις καλά.»

Ευχαρίστως θα το κάνω, αλλά μιας και η ιστοσελίδα http://ekloges.ypes.gr/ είναι φαίνεται άγνωστη σε μερικούς, θα δώσω πρώτα μερικά ενδιαφέροντα επιμέρους στοιχεία.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Εκλογική περιφέρεια Σάμου:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:15,08%,

Συμμετοχή/Ψήφισαν:48,84%, Άκυρα:2,21, Λευκά:0,70%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:50,22% Άκυρα:7,13 %, Λευκά:0,84 %

...............................

Εκλογική περιφέρεια Λέσβου:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:10,81%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:45,82%, Άκυρα:2,05, Λευκά:0,63%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:47,74 % Άκυρα:8,08 %, Λευκά:1,00%

...............................

Εκλογική περιφέρεια Ζακύνθου:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:8,67%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:56,98%, Άκυρα:1,74%, Λευκά:0,70%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:55,75% Άκυρα:5,95%, Λευκά:0.69%

...............................

Εκλογική περιφέρεια Κεφαλονιάς:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:9,34%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:40,92%, Άκυρα:1,66%, Λευκά:0,63%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:42,37% Άκυρα:6,09%, Λευκά:0,72%

...............................

Εκλογική περιφέρεια Λευκάδας:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:9,54%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:53,39%, Άκυρα:2,18%, Λευκά:0,76%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:52,15% Άκυρα:5,94%, Λευκά:1,17%

...............................

Εκλογική περιφέρεια Κέρκυρας:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:6,93%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:56,99%, Άκυρα:1,82%, Λευκά:0,45%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:57,09% Άκυρα:5,57%, Λευκά:0,677%

...............................

Εκλογική περιφέρεια B' Πειραιά:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:8,18%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:67,23%, Άκυρα:1,86%, Λευκά:0,47%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:64,68% Άκυρα:5,15%, Λευκά:0,66%

...............................

Εκλογική περιφέρεια B' Αθηνών:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:6,93%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:72,82%, Άκυρα:1,53%, Λευκά:0,50%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:70,34% Άκυρα:5,38%, Λευκά:0,72%

...............................

Εκλογική περιφέρεια Α' Αθηνών:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:6,04%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:59,76%, Άκυρα:1,85%, Λευκά:0,51%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:58,32% Άκυρα:5,22%, Λευκά:0,79%

...............................

Εκλογική περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:5,61%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:69,25%, Άκυρα:2,01%, Λευκά:0,57%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:66,37% Άκυρα:4,25%, Λευκά:0,79%

...............................

Εκλογική περιφέρεια Λάρισας:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:6,93%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:69,34%, Άκυρα:1,69%, Λευκά:0,50%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:65,83% Άκυρα:4,78%, Λευκά:0,74%

...............................

Εκλογική περιφέρεια Βοιωτίας:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:6,96%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:69,17%, Άκυρα:1,72%, Λευκά:0,58%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:67,56% Άκυρα:6,65%, Λευκά:0,59%


Μάνος

Ανώνυμος είπε...

[2/2]

Και μερικοί δήμοι:

Δήμος Νίκαιας:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:9,94%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:62,52%, Άκυρα:1,80%, Λευκά:0,45%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:60,02% Άκυρα:5,83%, Λευκά:0,64%

...............................

Δήμος Περιστερίου:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:8,81%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:71,05%, Άκυρα:1,70%, Λευκά:0,48%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:67,66% Άκυρα:6,04%, Λευκά:0,70%

...............................

Δήμος Νέας Ιωνίας:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:9,95%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:71,60%, Άκυρα:1,63%, Λευκά:0,49%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:69,18% Άκυρα:5,92%, Λευκά:0,73%

...............................

Δήμος Καισαριανής:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:11,80%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:66,44%, Άκυρα:1,36%, Λευκά:0,51%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:62,80% Άκυρα:7,15%, Λευκά:0,68%

...............................

Δήμος Ασπροπύργου:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:8,51%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:66,11%, Άκυρα:3,00%, Λευκά:0,88%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:66,66% Άκυρα:7,27%, Λευκά:0,64%

...............................

Δήμος Πατρέων:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:6,78%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:71,14%, Άκυρα:1,95%, Λευκά:0,46%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:69,73% Άκυρα:5,45%, Λευκά: 0,61%

...............................

Δήμος Σκοπέλου Μαγνησίας:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:16,42%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:49,92%, Άκυρα:1,60%, Λευκά:0,53%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:55,95% Άκυρα:8,21%, Λευκά:0,76%

...............................

Δήμος Ευδήλου Ικαρίας:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:36,37%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:53,84%, Άκυρα:1,44%, Λευκά:0,15%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:55,99% Άκυρα:12,40%, Λευκά:0,94%

...............................

Δήμος Μανταμάδου Λέσβου:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:29,84%

Συμμετοχή/Ψήφισαν:51,72%, Άκυρα:2,50%, Λευκά:0,87%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:54,56% Άκυρα:13,19%, Λευκά:1,44%


Σύνολο Εκλογικού Σώματος: Ιανουάριος 2015: 9.900.403
Σύνολο Εκλογικού Σώματος: Ιούλιος 2015: 9.914.244

Διαφορά: +13.841.

Πανελλαδικά:

Ιανουάριος 2015: Συμμετοχή/Ψήφισαν: 63,94%
Έγκυρα: 6.180.872 / 97,64%
Άκυρα: 114.654 / 1,81%
Λευκά: 34.830 / 0,55%
Άκυρα+ Λευκά=2,36%

...............................

Ιούλιος 2015: Συμμετοχή/Ψήφισαν: 62,15%
Έγκυρα: 5.804.232 / 94,20%
Άκυρα: 310.682 / 5,04%
Λευκά: 46.424 / 0,75%
Άκυρα+ Λευκά= 5,80 %

Διαφορά από Αποχή + Άκυρα + Λευκά = 1,79%+3,44%= 5,23%

Ποσοστό του ΚΚΕ τον Ιανουάριο του 2015=5,47%


Αν κανείς πιστεύει πως ολόκληρη αυτή η απόκλιση του 5,23% μεταξύ των δύο εκλογών οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, τότε, πράγματι, η κομματική γραμμή τηρήθηκε από το 95,6% των ψηφοφόρων του Κόμματος και όλα πάνε μια χαρά στον καλύτερο δυνατό κόσμο…


Υ.Γ. Τι λες 17-57, ξέρω αριθμητική ή όχι;



Μάνος

zoot horn rollo είπε...

Ούτε στα "μπετά"; Τι φάση;

Ανώνυμος είπε...

Λες και όλα έγιναν σε "ομαλές" συνθήκες Μάνος

Φαντάζομαι πως στα καφενεία της χώρας παίζουν στα χέρια τους δύσκολους οικονομικούς όρους του Δημοψηφίσματος που τους μαθαίνει κάποιος στα πανεπιστήμια σε δυο χρόνια.

Επιπλεόν εχει ξαναακούσει πουθενά κάποιος για Δημοψήφισμα που ανακοινώνεται και γίνεται σε 8 μέρες; Ούτε καν τις 4 εβδομάδες που προβλέπει το Σύνταγμα για τις εκλογές.

Δικαιολογίες από τον Σύριζα πως δεν πρόλαβαν δεν υπάρχουν μιας και οι Συριζαίοι ήξεραν τν χρόνο από τότε που υπόγραψαν την παράταση του 2ου Μνημονίου για 4 μήνες μέσα στην οποία παράταση θα ήταν συνεπείς με τις "υποχρεώσεις" για το χρέος.

Αφήνω το "ποιοτικό" του Δημοψηφίσματος στην άκρη.

Δεν νομίζω, Μάνος πως ξέρεις από αριθμητική. Εκτός να κάνεις πως δεν ξέρεις.
Όταν κάνεις πρόχειρους υπολογισμούς θα καταλήξεις σε πρόχειρα συμπεράσματα
Εξηγώ

1) Για να συγκρίνεις ποσοστά πρέπει ο πληθυσμός να είναι ο ίδιος
2) Η αποχή δεν είναι επί των εγγεγραμμένων;
3) Το επι τις 100 των άκυρων λευκών των έγκυρων; Ή επί του συνολικού αριθμoύ των εγγεγραμένων;

Για να μην μπερδευτείς, βρες τις ψήφους και θα τις συγκρίνεις με τις ψήφους του ΚΚΕ τον Ιανουάριο του 2015.

Ωραία αφου πάρουμε τους αριθμούς(Ιανουάριος 2015-Δημοψήφισμα 2015), αφαιρούμε τις διαφορές ανάμεσα σε

α)άκυρα Δημοψηφίσματος - άκυρα Ιανουαριου 2015
β)λευκα Δημοψηφίσματος - λευκά Ιανουαρίου 2015

Ένα μέρος της αποχής είναι από ψήφους ΚΚΕ για τους λόγους που προείπα.
Δεν δίνει ο άλλος 200-300 ευρώ για να ψηφίσει μία πρόταση που δεν θα μετρούσε που οι άλλοι δεν τόλμησαν καν να φέρουν σε ψηφοφορία στη Βουλή.Ειδικά όταν ξαναείχαν γίνει εκλογές και το σκέπτονταν διπλά να μετακινηθούν προς επαρχία από οικονομικής άποψης

Το μεγαλύτερο ποσοστό της επιπλέον αποχής ήταν από ΠΑΣΟΚΟ-ΝΔ. Δεν τα θεωρώ όλα του Σύριζα

Δηλαδή ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ένα μέρος από το
γ)αποχή Δημοψηφίσματος - αποχή Ιανουαρίου 2015 το λαμβάνεις υπόψη σου υπέρ του δηφοδελτίου του ΚΚΕ. Το πόσο ακριβως δεν ξέρω.

=Αν ο Σύριζα ήθελε να μάθει το ακριβές ποσοστό της πρότασης του ΚΚΕ ας μην έφερνε "ψευτοδιαδικαστικές" δικαιολογίες για την πρόταση του ΚΚΕ χωρίς καν να την συζητήσει

Ας έβαζε ο Σύριζα έστω προς ψήφιση μέσα στη Βουλή την πρόταση του ΚΚΕ για το Δημοψήφισμα. Αλλά ούτε που τόλμησαν να την φέρουν έστω και προς ψήφιση μέσα στη Βουλή, γιατί θα "ξεμασκαρευόντουσαν" πολιτικά με την ονομαστική ψηφοφορία ΠΡΙΝ το Δημοψήφισμα.

Πάμε στον άλλο

Βιβα ήμουν σίγουρος πως θα έλεγες για την "Εστία". Οι "πασούλες" δεξιών και συριζοπασοκ που έγραψα προηγουμένως. Αϊντε καιτον άδωνη την επόμενη φορά μαζί μερ τον Πρετεντέρη για το ΠΑΜΕ που "φύλαγε" την Βουλή ενω τόσες ημέρες με τα πάρτι των αγανακτισμένων δεν κουνήθηκαν ρούπι

Στο τέλος τα βασικά

"Ούτε με τα χάιλ ούτε με τα γιες"
"Μποκο σε φασίστες και οπορτουνιστές"

"Τα μάθαμε τα μάθαμε και ξέρουμε από αυτά"
"Το κίνημα έχει ανάγκη από κόσμο και όχι ποσοστά"

https://www.youtube.com/watch?v=DWdBX36-5WQ


Afaza - Ένα βήμα πιο πέρα

17-57

Ανώνυμος είπε...

από ότι είδες Μανος, "εξυπναδούλες" δεν "παίζουν" όταν έχεις να κάνεις με αριθμητικά δεδομένα. Για να μάθεις να σκέφτεσαι ταξικά, ένα από τα βασικά είναι να ξέρεις να μετράς. Από τα πιο απλά ξεκινάει το μέτρημα.

Το έχω γράψει και αλλού με αφορμή τις λαοσυνάξεις του αριθμού των "μακεδονοΣυλλαλητηριούχων"

Βίβα πρώτα από όλα στη Συρία έχει γίνει Ιμπεριαλιστικότατη Εισβολή ως απότοκο των με "Αραβικών Ανοίξεεων" που κάποιοι εκθείαζαν. Και πως μόνο το ΚΚΕ μετά την πορεία οργάνωσε ομιλία στο Σπόρτινγ μαζί και με το ΚΕΡΚ και το ΚΚ Συρίας. Άρα λίγο προσοχή μιας και κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις στο τι περνά ο λαός της Συρίας

Δεύτερον δεν έχουμε καμία Διεθνή

Τρίτον τι δουλειά έχει σε όλα αυτα το Ισκρα και το έχεις ως πηγή;

Φαντάζομαι πως και το ΑΚΕΛ ανήκει στα κόμματα "γραμμης ΚΚΕ" όταν οι ίδιοι ΑΚΕλίτες έλεγαν πριν το μνημόνιο στην Κύπρο πως είναι φιλοΣύριζα έτσι Βίβα;

17-57

AGIS είπε...

@άγρυπνος, ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

@V For Viva La Revolucion
Καταρχήν, δε βλάπτει νομίζω λίγη φειδώ στους χαρακκτηρισμούς για "φασισμό".
Αν είναι "φασισμός" αυτά που χαρακτηρίζεις έτσι, τότε ο ίδιος ο φασισμός τι είναι;

Τα ΚΚ Βενεζουέλας και Συρίας ακουλουθούν την τακτική που επιλέγουν μες σε δοσμένες συνθήκες, και όποια γενική αντίληψη κι αν έχει κανείς γι' αυτές τις δοσμένες συνθήκες, για την "εμπράγματη" σχέση στρατηγικής και τακτικής μέσα σε αυτές τις συνθήκες, και για το "τι θα έκανε αυτός αν ήταν στη θέση τους", δεν μπορεί να φαντασιώνεται ότι είναι αυτός ο ίδιος που δρα μέσα στις συνθήκες αυτές και να αντιμετωπίζει τις επιλογές τους σαν υπόθεση δική του κι όχι δική τους.

Κι αν πάρουμε συγκεκριμένα τι γράφεις στο "7 Μαρτίου 2018 - 10:10 μ.μ.":

Δηλαδή θεωρείς ότι η Συρία σαν εθνική-κρατική υπόσταση δε δέχεται επίθεση από το 2011, και συγκεκριμένα επίθεση πίσω από την οποία είναι ΗΠΑ-ΕΕ και σύμμαχοί τους στην περιοχή (μοναρχίες, Τουρκία κλπ), άσχετα και με το πώς εκτυλίσσονται στην πορεία συμμαχίες και ανταγωνισμοί;

Θα μπορούσε και θα έπρεπε το ΚΚ Συρίας ν' αγνοήσει αυτή την πραγματικότητα και να χαράξει γραμμή σαν να επρόκειτο για άλλη πραγματικότητα κι όχι γι' αυτή;

Τέλος, σε σχέση με τη Ρωσία, θα μπορούσε να γυρεύει κανείς την επισήμανση των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων που καθορίζουν τη συμμετοχή της σ' αυτόν τον πόλεμο, τα οποία κι αν εντός ορίων συμπίπτουν ωστόσο είναι αδύνατο να ταυτίζονται με τα συμφέροντα του συρισακού λαού (και μπορούν ακόμα και να έρθουν σε αντίθεση στο πλαίσιο των διάφορων ιμπεριαλιστικών πάρε-δόσε), αλλά κάπου ως εκεί φτάνει νομίζω το ζήτημα της κριτικής που μπορεί να ασκηθεί.

(Χοντροκομμένα - σχηματικά, μετά το Γοργοπόταμο το ζήτημα για το ΚΚΕ και το ΕΑΜ δεν ήταν να "καταγγείλουν" τους Άγγλους, αλλά να έχουν καθαρή εκτίμηση για τις αγγλικές επιδιώξεις στον πόλεμο αυτό και να οργανωθούν ανάλογα από όλες τις πλευρές).

-----

Σε σχέση με το δημοψήφισμα του '15, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι... όλα πήγαν καλά.
Καλά έκανε το ΚΚΕ, κι όσοι "πειθάρχησαν" στη γραμμή του, και μακάρι να αποτελούσαν αυτοί ένα ποσοστό τέτοιο που η επίδρασή του θα ήταν πιο ισχυρή ακόμη κι από μια ενδεχόμενη πλειοψηφία του "ΝΑΙ" εξαιτίας ενός τέτοιου ποσοστού άκυρων.
Αλλά και χωρίς αυτό το ποσοστό άκυρων, οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την πραγματική αξία της στάσης του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα...
Αλλά, όσο κι αν φαίνεται αντιφατικό, και εφόσον οι "υποκειμενικές προϋποθέσεις" δεν επέτρεπαν ένα τέτοιο ποσοστό άκυρων, επιβεβαίωσαν την αξία της ακριβώς επειδή το "ΟΧΙ" υπερίσχυσε συντριπτικά, γιατί μόνο έτσι μπόρεσε να αναδειχτούν οι πραγματικές κυβερνητικές επιδιώξεις σε σχέση με το δημοψήφισμα.
Πάμε παρακάτω λοιπόν, με "παρακαταθήκη" και το "άκυρο" του ΚΚΕ (η μόνη έγκυρη ψήφος, στην πραγματικότητα) και το "ξεβράκωμα" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά τη συντριπτική της ήττα στο δημοψήφισμα, όταν δηλαδή ηττήθηκε κατά κράτος λόγω της εκλογικής υπεροχής του δικού της ψηφοδελτίου...

Ανώνυμος είπε...

@17-57

Πάρε για κερασάκι κι ένα «αποτέλεσμα-έκπληξη»:

Εκλογική περιφέρεια Ροδόπης:

Εκλογές, Ιανουάριος 2015: Ποσοστό ΚΚΕ:1,84%

Συμμετοχή/Ψήφισαν: 58,05%, Άκυρα:2,22%, Λευκά:0,83%

Δημοψήφισμα, Ιούλιος 2015:

Συμμετοχή/Ψήφισαν:53,84% Άκυρα:5,79%, Λευκά:1,92%

(Μήπως εκεί γίνανε κομμουνιστές στο ενδιάμεσο;
Μπα, 2,08% πήρε το Κόμμα το Σεπτέμβριο)


Μάνος

Ανώνυμος είπε...

" ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΕΥΡΩ-ΕΕ με εθνικό νόμισμα"

Όλο προσπερνάτε το θέμα της καπιταλιστικής κρίσης. Αν η κρίση προήλθε λόγω νομίσματος, τότε γιατί Αγγλία, Σουηδία και Δανία γιατί έχουν και αυτές οικονομική κρίση;

1) Αν τα ζητάς ( ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ), τότε τι έριξες στην κάλπη του Δημοψηφίσματος του 2015 (ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΤΕ); Υπήρχε ένα ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ που τα έγραφε και θεωρήθηκε "άκυρο". Το έριξες στην κάλπη; Δεν σου άρεσε ο σοσιαλισμός = λαϊκή εξουσία που έγραφε το "άκυρο" ψηφοδέλτιο;

2) Με λαϊκη εξουσία υποθέτω.Γιατί το Η.Β. είναι εκτός και των δύο χωρίς να ανατραπεί ο Καπιταλισμός γιατί μία χαρά υπάρχει και λειτουργεί σε μία άλλη ενιαία αγορά την Αγγλική Κοινοπολιτεία.

Τα ενδιάμεσα προγράμματα στη "ζώνη του λυκόφωτος" μεταξυ Καπιταλισμου-Σοσιαλισμού πήγαν στα σκουπίδια με το πρώτο "ηρωϊκό" εξάμηνο του 2015


3) Την υποτίμηση στην υποθετική μετάβαση σε εθνικό νόμισμα ΜΕΣΑ στον καπιταλισμό ποια τσέπη θα την πληρώσει στις "τωρινές συνθήκες" του Καπιταλισμού; Του βιομήχανου; Του εφοπλιστή;

4) Δεν έκαναν την επανάσταση τον Ιούνιο-Ιούλιο του 1917. Και οι Μπολσεβίκοι μάλλον θα ήταν ρεφορμιστές με τα "κριτήρια" σου Βίβα.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Όσο αφορά το δημοψήφισμα ήμουνα υπέρ της ΑΠΟΧΗΣ και εγώ προσωπικά αποχή έκανα. Το δημοψήφισμα αυτό ήταν καραστημένο και εντελώς ψεύτικο οπότε δεν υπήρχε κανένας λόγος συμμετοχής σε αυτό το τσίρκο κατά τη γνώμη μου ο σκοπός του ήταν ο εγκλωβισμός του λαού σε ψέμματα, αυταπάτες και στην πολιτική της συγκυβέρνησης. Η σωστή απάντηση απέναντι στην απάτη αυτή της κυβέρνησης έπρεπε να είναι μαζική αποχή και μαζικές διαδηλώσεις αντικυβερνητικές-αντιιμπεριαλιστικές ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ. Ούτε φυσικά στις διαδηλώσεις υπέρ του ΟΧΙ συμμετείχα σκέτη φαρσοκωμωδία ήταν όλο αυτό.

Κοίτα 17-57 το μεταβατικό πρόγραμμα από μόνου δεν είναι κακό. Εξαρτάται τι περιεχόμενο του δίνεις. Αν του δίνεις επαναστατικό περιεχόμενο δηλαδή να προετοιμάσει το λαό για την σοσιαλιστική οικοδόμηση ναι είναι θετικό διαφορετικά είναι αρνητικό. Αλήθεια γνωρίζεις εσύ ΜΙΑ περίπτωση μία θέλω όπου οικοδομήθηκε σοσιαλισμός με καθαρή σοσιαλιστική επανάσταση χωρίς ένα στάδιο ενδιάμεσο; Μία θέλω. Όχι γιατί πριν τον Οκτώβρη είχαμε το Φλεβάρη το '17 αν θυμάμαι καλά. Η κουβανική επανάσταση αστικοδημοκρατική ήταν αν ενθυμούμαι καλά με ΑΜΕΣΑ αιτήματα αστικοδημοκρατικά το ίδιο και η κινέζικη (αν και δεν θεωρώ ότι οικοδομήθηκε σοσιαλισμός και στις δύο περιπτώσεις αλλά σε αυτό έφταιγαν οι Κάστρο και Μάο όχι οι αστικοδημοκρατικές επαναστάσεις αν τα ΚΚ ήταν Μ-Λ θα οικοδούνταν και εκεί σοσιαλισμός). Οι Λαϊκές Δημοκρατίες δεν οικοδόμησαν κατευθείαν το σοσιαλισμό αλλά χρειάστηκαν ένα χρονικό διάστημα για να διαμορφώσουν τις συνθήκες. Στο ενδιάμεσο υπήρχαν ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΕΣ σχέσεις παραγωγής στην οικονομία, αστικά κόμματα στις κυβερνήσεις κλπ. Παράδειγμα η Τσεχοσλοβακία και το Εθνικό Μέτωπο. Αυτοί ρε 17-57 πως οικοδόμησαν το σοσιαλισμό ρε συ; Με ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ; Μήπως γιατί έδωσαν Μ-Λ περιεχόμενο σε αυτά και τα αξιοποίησαν για να ανατρέψουν τελικά τον καπιταλισμό; Λέω τώρα. Για διάβασε εδώ Γκότβαλντ:

https://parapoda.wordpress.com/2014/05/07/%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%84-%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BD%CF%84-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BF%CF%84%CE%B9/

https://parapoda.wordpress.com/2014/05/06/%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%84-%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BD%CF%84-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CE%B9/

https://parapoda.wordpress.com/2014/05/08/%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%84-%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BD%CF%84-1945-%CE%B3/

Τι έλεγε το 1945; ΌΧΙ ΑΜΕΣΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ. Εθνική δημοκρατική επανάσταση. Μη μου πεις ότι ο σταλινικός Γκότβαλντ ήταν...οπορτουνιστής

Τι έλεγε ο Λένιν στις Θέσεις του Απρίλη; ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ; ΟΧΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ σαν άμεσο καθήκον μας. Άρα το θέμα είναι τι περιεχόμενο δίνεις εσύ στα μεταβατικά προγράμματα εξουσίας και πως τα αξιοποιείς

To be continued.....

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Πάμε να δούμε τι έλεγε η ΚΔ στο 4ο συνέδριο:

“οι κομμουνιστές είναι ακόμη διατεθειμένοι κάτω από ορισμένες συνθήκες και ορισμένες εγγυήσεις, να υποστηρίξουν μια μη κομμουνιστική εργατική κυβέρνηση. Όμως είναι υποχρεωμένοι οπωσδήποτε να εξηγούν στην εργατική τάξη ότι η απελευθέρωσή της μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τη δικτατορία του προλεταριάτου”

“στα καθήκοντα της εργατικής κυβέρνησης, που δεν έχει γίνει ακόμα κυβέρνηση της προλεταριακής διχτατορίας, ανήκαν ο εξοπλισμός της εργατικής τάξης, ο αφοπλισμός των αστικών αντεπαναστατικών οργανώσεων, η εφαρμογή ελέγχου στην παραγωγή, η μεταβίβαση του κυριότερου βάρους των φόρων στις τάξεις των πλουσίων και η κατάπνιξη της αντίστασης της αντεπανάστασης. Η συνεπής εφαρμογή αυτών των μέτρων, θα συνέβαλλε στην επαναστατική διαπαιδαγώγηση των εργαζομένων και στη συσπείρωσή τους γύρω από το κομμουνιστικό κόμμα, και θα μπορούσε να προετοιμάσει το πέρασμα στη σοσιαλιστική επανάσταση»

“Μια εργατική κυβέρνηση που προκύπτει από ένα κοινοβουλευτικό συνδυασμό, μπορεί επίσης να δώσει την ευκαιρία να αναζωογονηθεί το επαναστατικό εργατικό κίνημα. Είναι όμως αυτονόητο ότι η δημιουργία μιας πραγματικά εργατικής κυβέρνησης και η διατήρηση μιας κυβέρνησης που κάνει επαναστατική πολιτική θα οδηγήσουν αναγκαστικά στον πιο λυσσασμένο αγώνα και ίσως σε εμφύλιο πόλεμο εναντίον της μπουρζουαζίας. Επομένως, το σύνθημα της εργατικής κυβέρνησης μπορεί να εξαπολύσει επαναστατικούς αγώνες”

" Οι κομουνιστές είναι επίσης έτοιμοι να βαδίσουν μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες, χριστιανούς, ακομμάτιστους, συνδικαλιστές κ.λπ. εργάτες, που δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει την ανάγκη της δικτατορίας του προλεταριάτου. Οι κομουνιστές είναι ακόμα διατεθειμένοι, κάτω από ορισμένες συνθήκες και με ορισμένες εγγυήσεις, να υποστηρίξουν μια μη κομουνιστική εργατική κυβέρνηση. Όμως, είναι υποχρεωμένοι οπωσδήποτε να εξηγούν στην εργατική τάξη ότι η απελευθέρωσή της μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τη δικτατορία του προλεταριάτου. Οι άλλοι δύο τύποι εργατικής κυβέρνησης, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι κομουνιστές, δεν είναι ακόμα δικτατορία του προλεταριάτου, ούτε αποτελούν α­κόμα μια αναγκαία μεταβατική μορφή προς τη δικτατορία, μπορούν όμως να αποτελέσουν μια αφετηρία για την κατάκτηση αυτής της δικτατορίας. Μόνο μια εργατική κυβέρνηση συγκροτημένη από κομουνιστές μπορεί να πραγματοποιήσει την πλήρη δικτατορία του προλεταριάτου"

Οπορτουνιστική λοιπόν και η ΚΔ για σένα;

Στις Θέσεις για το Ενιαίο Μέτωπο:

"Στη Γερμανία, το Κομμουνιστικό Κόμμα, στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού του Συμβουλίου του, τάχθηκε υπέρ της ενότητας του προλεταριακού μετώπου και αναγνώρισε ότι είναι δυνατό να υποστηριχτεί μια “ενωτική εργατική κυβέρνηση” που θα ήταν διατεθειμένη να καταπολεμήσει σοβαρά την καπιταλιστική εξουσία. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Κομμουνιστικής Διεθνούς εγκρίνει χωρίς επιφύλαξη αυτήν την απόφαση, έχοντας την πεποίθηση ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας θα μπορέσει, διατηρώντας την πολιτική του ανεξαρτησία, να εισχωρήσει στα πιο πλατιά προλεταριακά στρώματα και να ενισχύσει την κομμουνιστική επιρροή"

To be continued...

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Ας δούμε τι έλεγε και ο Λένιν:

« Στην μπροσούρα μου διατύπωσα τη γνώμη ότι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στους κομμουνιστές και στην αριστερή πτέρυγα των ανεξάρτητων είναι απαραίτητος και ωφέλιμος για τον κομμουνισμό, δεν είναι όμως εύκολο να πραγματοποιηθεί. Τα φύλλα των εφημερίδων που πήρα ύστερα απ’ αυτό επιβεβαίωσαν και το ένα και το άλλο. Στο φύλλο αρ. 32 της «Κόκκινης Σημαίας», οργάνου της ΚΕ του ΚΚ Γερμανίας («Die Rote Fahne»55, Zentralorgan der Kommunistischen Partei Deutschlands, Spar- takusbund, της 26/III/1920), δημοσιεύεται «δήλωση» αυτής της ΚΕ για το στρατιωτικό «πραξικόπημα» (συνωμοσία, τυχοδιωκτισμό) των Καπ-Λιούτβιτς και για τη «σοσιαλιστική κυβέρνηση». Η δήλωση αυτή είναι απόλυτα σωστή και ως προς το βασικό επιχείρημα και ως προς το πρακτικό της συμπέρασμα. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι τούτη τη στιγμή δεν υπάρχει η «αντικειμενική βάση» για τη δικτατορία του προλεταριάτου, γιατί η «πλειοψηφία των εργατών της πόλης» ακολουθεί τους «ανεξάρτητους». Συμπέρασμα: υπόσχεση «νομιμόφρονης αντιπολίτευσης» (δηλ. παραίτηση από την προετοιμασία «βίαιης ανατροπής») στη «σοσιαλιστική κυβέρνηση με αποκλεισμό των αστικών καπιταλιστικών κομμάτων. Η τακτική αυτή στη βάση της είναι αναμφισβήτητα σωστή».

ΛΕΝΙΝ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ

" ο Μπ. Κ. στο άρθρο του “Τα γεγονότα της Γερμανίας” κάνει κριτική στη δήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας της 21.ΙΙΙ.1920, που κριτικάρω κι εγώ στην μπροσούρα που προαναφέρθηκε. Ο χαρακτήρας όμως της κριτικής μας διαφέρει ριζικά. Ο σ. Μπ. Κ. κάνει κριτική, στηριζόμενος σε αποσπάσματα από το Μαρξ, που αναφέρονται σε μια κατάσταση διαφορετική από τη σημερινή, απορρίπτει εντελώς την τακτική της ΚΕ του Κομμουνιστικού κόμματος Γερμανίας και παρακάμπτει τελείως το βασικότερο. Παρακάμπτει αυτό που αποτελεί την ουσία, τη ζωντανή ψυχή του μαρξισμού: τη συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης. Όταν η πλειοψηφία των εργατών των πόλεων έφυγε από του σαϊντεμανικούς προς τους καουτσκιστές, και στους κόλπους του καουτσκικού (του “ανεξάρτητου” από τη σωστή επαναστατική γραμμή) κόμματος συνεχίζει να απομακρύνεται από τη δεξιά πτέρυγά του και να περνάει στην αριστερή, δηλ. στην πραγματικότητα στον κομμουνισμό, όταν έτσι έχουν τα πράγματα, επιτρέπεται άραγε να αποκρούουμε τη χρησιμοποίηση μεταβατικών, συμβιβαστικών μέτρων απέναντι στους εργάτες αυτούς; "

Λένιν Β. Ι., Κομμουνισμός, Άπαντα, τ. 41, σελ. 136, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 1988.

Όπως βλέπεις οι κομμουνιστικές ήταν υπέρ μεταβατικών κυβερνήσεων, αιτημάτων κλπ. Η διαφορά είναι ότι έδιναν ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ περιεχόμενο σε αυτές. Κάτι που δεν έκανε ο Αλιέντε πχ και βέβαια την πάτησε. Ή που δεν έκανε το Γαλλικό ΚΚ στην περίπτωση του ΛΜ στη Γαλλία (εντάξει εκεί είχαμε αντιφασιστικό μέτωπο απλώς το αναφέρω γενικά για τα λάθη των ΚΚ)

Σήμερα λοιπόν που στην Ελλάδα έχουμε μεγάλο τμήμα μικρομεσαίων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και που το προλεταριάτο και οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν ταξική αντικαπιταλιστική συνείδηση, με την ΜΗ ύπαρξη ισχυρού Μ-Λ ΚΚ κρίνω ότι η επανάσταση θα είναι λαϊκοδημοκρατική, θα θέσει άμεσους στόχους την Εθνική Ανεξαρτησία, την Λαϊκή Δημοκρατία, θα εφαρμόσει πολιτική εναντίον της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, θα αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα της κοινωνίας μέσα από μέτρα που ανέφερα (εθνικοποιήσεις, εθνικό νόμισμα) και θα διαμορφώσει τις συνθήκες μέσα από επαναστατική πολιτική για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Τα αιτήματά μας σήμερα πρέπει να είναι η κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, η ανατροπή της ξενοδουλείας, η ανατροπή των μνημονίων και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, η συντριβή της μεγαλοαστικής ξεπουλημένης-προδοτικής αστικής τάξης (δηλαδή των βιομηχάνων, εφοπλιστών ναι αυτοί θα πληρώσουν για όλα) και η εγκαθίδρυση αληθινής Λαϊκής Δημοκρατίας στη χώρα.

To be continued...

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε την καπιταλιστική κρίση και θα ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό. Για διάβασε τι έγραφε το Πρόγραμμα του ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΚΕ το 1954:

" Το λαϊκό κράτος θα υποστηρίξει, θα ενισχύσει τους βιοτέχνες και επαγγελματίες, μικροεπιχειρηματίες και μικρέμπορους, θα τους βοηθήσει να κάνουν τις επιχειρήσεις τους θετικό συντελεστή στην ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας ωσότου η πρόοδος της σοσιαλιστικής ανοικοδόμησης οδηγήσει βαθμιαία και σταδιακά στην φυσιολογική και όχι επιζήμια γι'αυτούς και για το σύνολο απορρόφησή τους..."

" Η φορολογία θα είναι άμεση και προοδευτική. Θα εξυπηρετεί το σύνολο και, σ'ότι αφορά τους αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, μικρέμπορους και μικροβιομήχανους θα αποβλέπει να τους διευκολύνει να εκπληρώνουν την κοινωνική αποστολή τους,...."

Βλέπεις τι λέει; Ότι θα υπάρχει ατομική, καπιταλιστική ιδιοκτησία σε πρώτη φάση και μάλιστα αναφέρει ότι αυτούς το Λαϊκό κράτος θα τους βοηθήσει κιόλας μέχρι ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ να ενσωματωθούν στην σοσιαλιστική οικονομία. Αλήθεια εσύ τι έχεις να πεις σήμερα στον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, έμπορο, βιοτέχνη; Κοινωνικοποίηση της επιχείρησής του; Κατάργηση της ατομικής του ιδιοκτησίας; Σήμερα που παλεύει να την κρατήσει ανοιχτή και να επιβιώσει ενάντια σε φόρους, εισφορές, χαράτσια, κρίση κλπ δηλαδή ενάντια στην επίθεση των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου; Εγώ λέω ότι πρέπει να βοηθηθεί από το κράτος, να φοροελαφρυνθεί, να του δοθεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις χρεωμένων και τσακισμένων από την κρίση επιχειρήσεων πχ με ρυθμίσεις ακόμα και διαγραφή χρεών κλπ. Έχεις τέτοιες προτάσεις για αυτούς; Γιατί αυτά περιμένουν οι άνθρωποι. Όχι γιατί αν του πεις τα άλλα ΤΟΝ ΕΧΑΣΕΣ τον έστειλες στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα στρώματα είναι σύμμαχοί μας σήμερα. Από τη στιγμή όμως που είναι τότε δεν μπαίνει ο σοσιαλισμός και κοινωνικοποίηση σαν άμεσο καθήκον. Νομίζω καταλαβαίνεις γιατί δεν θα το δεχτούν είναι τόσο απλό.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Αν και 17-57 αυτό που αναφέρει το ΚΚΕ σαν λαϊκή εξουσία καπιταλισμός είναι και ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση με το σοσιαλισμό έχει (αποδεικνύεται από το γεγονός ότι θεωρεί συντρόφους του ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ υποστηρικτές του κεφαλαίου όπως τους ρεβιζιονιστές του ΑΚΕΛ, το σοσιαλφασιστικό ΚΚ Κίνας, αναφέραμε το ΚΚ Συρίας κλπ) έχει σημασία η φρασεολογία και η συνθηματολογία του καθενός τίποτα δεν είναι τυχαίο. Θεωρώ ότι έχει το σκοπό του αυτή η αριστερίστικη στροφή του κόμματος σε τέτοια ζητήματα όπως αντιιμπεριαλισμός, εξάρτηση, ντούρος "αντικαπιταλισμός" με κοινωνικοποιήσεις και άλλα τέτοια στην ουσία όλα αυτά είναι μία χείρα βοηθείας στο σύστημα. Ρεβιζιονιστές λογικό.....

Πάμε τώρα στη Συρία Άγη μου. Λοιπόν η Συρία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι δούλεμα τρώμε από τους διάφορους "αντικαπιταλιστές" ΚΚΕ, ΛΑΕ, Ανταρσαίους και άλλους.

AGIS εσύ τι θεωρείς το καθεστώς Άσαντ είναι αστικοδημοκρατικό; Κανά πρόσφυγα ρώτησες; Το 2011 το καθεστώς αιματοκυλούσε το λαό του που εξεγέρθηκε ειρηνικά στην αρχή εναντίον του με καθημερινές διαδηλώσεις. Ο τύπος έστελνε στρατό και αστυνομία και δολοφονούσε κοσμάκη. Συλλήψεις, διώξεις, φυλακίσεις όλα τα "ωραία". Ο συριακός λαός εξεγέρθηκε τόσο ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφάρμοζε στην οικονομία μετά το 2000 και φτωχοποίησε το λαό του όσο και στην καταστολή-κατάργηση δημοκρατικών ελευθεριών πχ ελευθερία του λόγου και γενικά ενάντια στο δικτατορικό Μπααθικό καθεστώς (μην ξεχνάμε ότι από το 1971 οι Άσαντ με ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ του μπαμπάκα κατέχουν την εξουσία).

Η Συρία δέχεται επίθεση αλλά από όλες τις μεριές. Σε αυτήν την ιστορία Άσαντ, ΗΠΑ, Ρώσοι, Τούρκοι και όσοι εμπλέκονται είναι όλοι κακοί ο δε συριακός λαός και οι Κούρδοι τα θύματα της ιστορίας (οι δεύτεροι έπεσαν πάνω στις ξεπουλημένες αστικοεθνικιστικές ηγεσίες που τους υπέταξαν στα σχέδια των ΗΠΑ κυρίως). Ο στόχος είναι το μοίρασμα της λείας ανάμεσά τους εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι και ποιος θα ελέγχει τι παραπάνω. Τον βόλεψε τον Άσαντ ο ισλαμοναζισμός. Ξεμπέρδεψε με την αντιπολίτευση, μετέτρεψε την αντικαθεστωτική εξέγερση σε πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας (άλλαξε την ατζέντα δηλαδή), τσάκισε το λαό του που το 2011 εξεγέρθηκε εναντίον του και βγήκε νικητής. Δεν τον ενοχλούσε καθόλου ο ισλαμοφασισμός ήξερε ότι θα τον αντιμετωπίσει ο σκοπός του ήταν να ισχυροποιήσει-εδραιώσει την κυριαρχία του και με τη συνδρομή βεβαίως Ρωσίας-Ιράν-Χεζμπολάχ μια χαρά τους άφησε άλλωστε να καταλάβουν εδάφη όταν έμπαιναν από τα σύνορα με το Ιράκ ανενόχλητοι και να τσακίσουν την αντιπολίτευση πριν στραφούν εναντίον του. Το ξέρεις ότι ήταν ο Άσαντ που απελευθέρωσε από το 2011 τζιχαντιστές που στελέχωσαν Αλ Νούσρα και ISIS; Θες μερικά ονόματα; Για ψάξε για τους Abu Muhammad al-Jolani Ηγέτη του Jabhat al-Nusra, Zahran Alloush ιδρυτή του Jaysh al-Islam, Hassan Aboud ιδρυτής του Ahrar al-Sham σου αναφέρω ενδεικτικά μερικά ονόματα υπάρχουν και άλλοι βέβαια. Μιλάμε για ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ χρησιμοποίησε τα ισλαμοφασισταριά μόνο και μόνο για την καρέκλα του. Προχθές ισοπέδωσε τη Γούτα δολοφώντας κόσμο, στο Χαλέπι σφάγιασε κόσμο δολοφόνος με τα όλα του. Για δες τι λένε μέχρι και Σύριοι πρώην πράκτορες:

https://www.thenational.ae/world/assad-regime-abetted-extremists-to-subvert-peaceful-uprising-says-former-intelligence-official-1.319620

Διάβασε εδώ τι λέει Ιρακινός πρώη σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας για τη βοήθεια που έδινε ο Άσαντ σε τζιχαντιστές:

http://www.middleeasteye.net/news/iraq-asked-syrias-assad-not-aid-jihadists-former-official-1553468312

Αλήθεια για τις μπίζνες ηλεκτρικής ενέργειας-πετρελαίου μεταξύ ISIS και Άσαντ-Ρωσίας γνωρίζεις; Για δες και εδώ:

http://aftokathorismos.blogspot.gr/2016/08/3_21.html

http://www.businessinsider.com/revealed-the-oil-middleman-between-the-syrian-regime-and-isis-2015-3

Ρίξε μια ματιά και σε τοποθέτησή μου εδώ έχει και για Ουκρανία:

https://antigeitonies.blogspot.gr/2016/11/16112016.html

Δεν σας τα λένε αυτά στον Περισσό ε; Γιατί άραγε....

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

E συγγνώμη αλλά αν όλα αυτά τα υπερασπίζεται το ΚΚ τότε πως θες να το χαρακτηρίσω; Όχι κομμουνιστικό ούτε καν αστικοδημοκρατικό. Κοίτα έτσι όπως είναι δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο βέβαια δεδομένο ότι είναι ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟ στην ιμπεριαλιστική Ρωσία και τον Μπααθισμό δυστυχώς μιλάμε όχι απλά για ρεβιζιονιστές αλλά για ΠΡΟΔΟΤΕΣ του λαού τους. Εξού και το ότι δεν υπήρχε υποκείμενο να καθοδηγήσει το λαό σε μία πραγματικά ριζοσπαστική κατεύθυνση αν και οι υποτιθέμενοι κομμμουνιστές είναι συστημικοί τότε τι περιμένεις;

Η λύση ήταν ο συριακός λαός ενωμένος Σύριοι και Κούρδοι το 2011 να παλέψουν για ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ για Λαϊκή Δημοκρατία όπως λέω εγώ και Εθνική Ανεξαρτησία πετώντας έξω ΗΠΑ-ΕΕ-Ρώσους και τσακίζοντας όλα τα ισλαμοναζισταριά που προβόκαραν την εξέγερσή του. Αυτό όμως προϋποθέτει επαναστατικό υποκείμενο να καθοδηγήσει τις μάζες κάτι το οποίο δεν υπήρξε και δεν υπήρξε ποτέ δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια και γι'αυτό έχουμε αυτό το χάλι τώρα.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Μάνος, για το όλο κλίμα των 8 ημερών του Δημοψηφίσματος που δεν άλλαξαν το κόσμο.

Απάντησα χρησιμοποιώντας απλή λογική με το σχόλιο μου (8 Μαρτίου 2018 - 1:50 μ.μ.) με μία διόρθωση, " Το μεγαλύτερο ποσοστό της επιπλέον αποχής ήταν από ΠΑΣΟΚΟ-ΝΔ. Δεν τα θεωρώ όλα του ΚΚΕ".

Όταν θα μάθεις να συγκρίνεις, να προσθέτεις και να αφαιρείς ομοειδή πράγματα(μήλα με μήλα, αχλάδια με αχλάδια, ψήφους με ψήφους) εδώ είμαστε να σε βοηθήσουμε για να βγάλεις συμπεράσματα. Και να βάζεις και κερασάκια γιατί όχι;

Το ποσοστό με ποσοστό δεν είναι το ίδιο όταν η προσέλευση του εκλογικού σώματος που ψηφίζει στα εκλογικά κέντρα ήταν διαφορετική ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις.
Άρα τα ποσοστά των λευκών ή των άκυρων ως προς τι είναι ποσοστά;
Του συνόλου των εγγεγραμμένων ή μόνο επί αυτών που προσήλθαν στις κάλπες;

Για να μην δημιουργηθεί υπολογιστικό λάθος, υπολογίζεις ΤΑΞΙΚΑ.
Όπως τα υπολογίζει πάντα κάθε μέλος, οπαδός, φίλος του ΚΚΕ.
Ψήφους με ψήφους.

ΕΝ τάχει τα επιπλέον άκυρα, τα επιπλέον λευκά ή το μεγαλύτερο μέρος τους(πχ. ένα λευκό που έχει μουντζούρα που καταχωρείται; στα άκυρα ή στα λευκά; ) και ένα μέρος από την αποχή.
Επειδή δεν υπήρχε έγκυρο ψηφοδέλτιο της πρότασης του ΚΚΕ αρχίζουμε με ένα κατώτερο όριο ψήφων (επιπλέον άκυρα) ως βάση και προσθέτουμε παραπάνω τα επιπλέον λευκά, και ένα μέρος της επιπλέον αποχής.

Πόσο ακριβώς; Τα παράπονα αλλού
Αν ο Σύριζα ήθελε να μάθει το ακριβές ποσοστό της πρότασης του ΚΚΕ ας μην έφερνε "ψευτοδιαδικαστικές" δικαιολογίες για την πρόταση του ΚΚΕ χωρίς καν να την συζητήσει στη Βουλή


Αγη
πραγματικά λυπάμαι που άσχετα σχόλια, σαν πολλές φορές τα δικά μου, χαλούν την ροή σε έναν συγκροτημένο τρόπο απάντησης που γράφεις σε σχεση με πολλά ζητήματα π.χ.με την FYROM
Το ψηφοδέλτιο ήταν ίσως από τις καλύτερες κινήσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ. Η "μεθόδευση" να βγει άκυρο στη Βουλή απλά τους "ξεμασκάρευσε".

Οι Συριζαίοι στο site "κάνω γαργάρα εδώ και δύο χρόνια για το δημοψήφισμα" tvxs.gr έγραφαν αμέσως μετά το δημοψήφισμα για μισό με ένα τις εκατό.
Ο κύριος εδώ ήρθε πιο διαβασμένος, προσπαθώντας να υποννοήσει κάτι, αλλά "δεν το έχει" με την αριθμητική.

Το μόνο που καταλαβαίνω είναι οι "διαρροές" από απλό κόσμο που ακολούθησε τα διάφορα σχήματα των πρώην οπορτουνιστών προς το ΚΚΕ. Όχι ιδιαίτερα μεγάλη αλλά μετρήσιμη.

Μετά το Δημοψήφισμα η κομματική εκπροσώπηση των πολιτικών χώρων του οπορτουνισμού "χάθηκε" αφήνοντας ένα μεγάλο κενό για την αστική τάξη. Το επισήμανε και ο Χατζηνίκος στον ΑΝΤ1 και ένας νεοφιλελεύθερος δημοσιογράφος δις στο δελτίο του Ευαγγελάτου με αφορμή τον αντιαπεργιακό νόμο της "αριστερής" κυβέρνησης

17-57

zoot horn rollo είπε...

"ΔεταλέτεδεταγράφετεμεπολλάκεφαλαίακαιΠερισσό" για άλλη μια φορά.

Ανώνυμος είπε...

@17-57

“Άρα τα ποσοστά των λευκών ή των άκυρων ως προς τι είναι ποσοστά;
Του συνόλου των εγγεγραμμένων ή μόνο επί αυτών που προσήλθαν στις κάλπες;”

Καλά, καταβαίνεις τι γράφεις;
Είναι δυνατόν κάποιος που δεν προσήλθε στην κάλπη, να ψήφησε άκυρο ή λευκό;

Πώς; Mε επιστολική ψήφο;


Εν πάση περίπτωση, μάθε από εδώ όλα όσα χρειάζεσαι για την εκλογική διαδικασία:

https://www.eklogika.gr/uploads/files/pdf_files/praktikos_odigos_gia_dikastikous_antiprosopous.pdf

Μελέτησε από εδώ τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιανουαρίου:

http://ekloges-prev.singularlogic.eu/v2015a/v/public/index.html#{"cls":"main","params":{}}

Μελέτησε από εδώ τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου:

http://ekloges-prev.singularlogic.eu/r2015/e/public/index.html#{"cls":"main","params":{}}

Κάνε από εδώ και αναγωγές στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αν σου χρειάζεται:

http://ekloges.ypes.gr/current/v/public/index.html#{"cls":"main","params":{}}


Kαι υπολόγισε ΤΑΞΙΚΑ.
Όπως τα υπολογίζει πάντα κάθε μέλος, οπαδός, φίλος του ΚΚΕ.
Ψήφους με ψήφους.

Καλή τύχη,

Μάνος

AGIS είπε...

@V στο είδος ρητορικής "δεν σας τα λένε αυτά στον Περισσό" κλπ έχω γίνει απρόσβλητος, πια μου χαρακτηρίζει όποιον το χρησιμοποιεί και κατά τ' άλλα δε μ' αγγίζει. Διευκρινίζω επίσης αυτό που δε θα ήταν ανάγκη να διευκρινίζω, ότι δεν είμαι εκπρόσωπος "του Περισσού" σε αυτή τη συζήτηση ούτε και σε καμία άλλη.

Επί της ουσίας: έχω τη γνώμη ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη, ώστε η διατύπωση "λύσεων" του είδους "θα έπρεπε να γίνει αυτό" ή "θα έπρεπε να έχει γίνει εκείνο" ουσιαστικά χάνει κάθε αξία μες στη λεκτική βολικότητά της, που έρχεται και σαν συνέχεια μιας "βολικής" περιγραφής της πραγματικότητας.

Με λίγα λόγια, αυτή τη στιγμή στη Συρία διεξάγεται ένας γενικευμένος ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε μικρογραφία, ένας γενικευμένος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο έδαφος "μιας μόνο χώρας", που ταυτόχρονα η ίδια είναι αναγκασμένη να υπερασπίζεται την υπόστασή της μέσα σε ένα πλέγμα ανταγωνισμών και συμμαχιών, όπου συχνά δεν ξεχωρίζουν καν οι ανταγωνισμοί από τις συμμαχίες, και όπου στο πλαίσιο των δικών της συμμαχιών το ζήτημα αυτής της υπόστασης είναι βέβαια ενταγμένο στην ευρύτερη στρατηγική των συμμάχων της.

Τόσο "απλό" είναι το ζήτημα ώστε, άσχετα από άλλες αναλύσεις και εκτιμήσεις - σε σχέση και με τα γραφόμενά σου - που εδώ παραλείπω, αν έπρεπε κανείς να θέσει "αφηρημένα" το καθήκον του "επαναστατικού υποκειμένου" μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αυτό θα συνίστατο στην δική του "μεμονωμένη" νίκη ενάντια σε "ολόκληρο" μαζί τον γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που σαν μικρογραφία διεξάγεται σε αυτή τη "μια μόνο χώρα", με ταυτόχρονη υπεράσπιση της εθνικής-κρατικής υπόστασής της ως χώρας και σε συνδυασμό με την ανατροπή της αστικής εξουσίας και την αντικατάστασή της από την λαϊκή-εργατική εξουσία.

Βλέπεις τι ωραία συμπυκνώνονται όλα μέσα σε 50 λέξεις; Μόνο που ο ιστορικός χρόνος και οι υπάρχοντες συσχετισμοί είναι πολύ πιο διασταλμένοι και κυρίως πολύ λιγότερο βολικοί από όσα μπορούν να συμπυκνωθούν στις 50 λέξεις και, επιπλέον, η υπόθεση των διεθνών ανταγωνισμών που αυτή τη στιγμή είναι συγκεντρωμένοι πάνω από τη Συρία, στην πραγματικότητα δεν είναι ειδική υπόθεση της Συρίας ούτε του τοπικού "επαναστατικού υποκειμένου" - άσχετα ποια είναι η πραγματική του κατάσταση - αλλά υπόθεση του διεθνούς "επαναστατικού υποκειμένου". Οπότε αντί να αναλώνεται κανείς στην σχεδόν άνευ αξίας και στα λόγια εύκολη διατύπωση της "ορθής γραμμής" για τους άλλους, αυτό που πραγματικά και πρώτιστα έχει αξία είναι ο διεθνισμός της νικηφόρας ανάπτυξης της πάλης μέσα στην ίδια του τη χώρα.

Έτσι το βλέπω και γι' αυτό - και όχι μόνο - δεν έχω περισσότερα να πω γύρω από το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Βου, ποια η γνώμη σου για τo ότι τμήμα της νκα προσεγγίζει την λαε;

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος ο τρόπος του "στρίβειν" Μάνος αλλά δεν πείθει.
Την δική σου αρχική "πατάτα" για το 1/2 - 1/3 λιγότερων του ΚΚΕ σε σχεση με τον Ιανουάριο του 2015 περιμένω αποδείξεις. Βλέπεις, δεν χρειάζεται τύχη αλλά απλή αριθμητική. Την οποία την θυμάσαι "αλλα κάρτ".

Μπορεί να υπολογίζεις μία χαρά τα τετραγωνικά της Αθηνών - Πειραιώς και το πόσο κόσμο θα μπορούσε να έχει αν υποθέσουμε πως θα ήταν πλήρης με αφορμή την "λοασύναξη" των "μακεδονοσυλλαλητηριούχων", αλλά σε εκλογές κάνεις δεν το έχεις

Λοιπόν σε κάθε εκλογές το ΥΠΕΣ δίνει ποσοστά αποχής, άκυρου και λευκού.

Τα άκυρα και τα λευκά βγαίνουν επί των προσερχόμενων στην κάλπη.
Η αποχή επί του συνόλου των Εγγεγραμμένων .

Για να μην γίνει μπέρδεμα, γιατί ο αριθμός του εκλογικού σώματος αλλάζει (π.χ. προστέθηκαν και 100.000 18αρηδες στο δημοψήφισμα) όπως αλλάζει και η προσέλευση του κόσμου υπολογίζεις τις διαφορές σε αριθμούς ανάμεσα σε άκυρα, λευκά, και αποχή. Τόσα άκυρα, τόσα λευκά και τόση αποχή.

Απλά Ελληνικά, αν δεν τα καταλαβαίνεις, ρίξε το στην διαδικασία του Δικηγορικού Συλόγου(άσχετα πράγματα).

Την άλλη φορά θα τα γράψω με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

17-57

Ανώνυμος είπε...

" Το 2011 το καθεστώς αιματοκυλούσε το λαό του που εξεγέρθηκε ειρηνικά στην αρχή εναντίον του με καθημερινές διαδηλώσεις"

"Αραβικές Ανοίξεις", χίλια και μία νύχτες, παραμύθια της χαλιμάς.

Το ΚΚΕ συζήτησε και με τον Πρέσβη του Ιραν. Άρα είναι και "φονταμενταλιστικό"
Βιβα με λίγη καλή προσπάθεια θα μπεις στην ΟΑΚΚΕ

17-57

Ανώνυμος είπε...

Τελικά έχουμε και αγραμματοσύνη, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς

Βίβα η ΕΣΣΔ δεν ήταν σοσιαλιστική γιατί βοήθησε τον ΝΑΣΕΡ στον Πόλεμο του Σουέζ το 1956. Μία σοσιαλιστική χώρα όοοοοχιιι δεν έχει οικονομικές, διπλωματικές σχέσεις με καπιταλιστικές σαν την Αίγυπτο και τους "αδέσμευτους" για να είναι True σοσιαλιστική. Επίσης ο Λένιν δεν ήταν γνήσιος κομμουνιστής γιατί η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Σ.Ε. ήταν οι τότε ΗΠΑ.

Άλλα δύο "αήττητα" επιχειρήματα για την φαρέτρα της επιχειρηματολογίας του Βίβα στους "φιλιπικούς" του κατά ΚΚΕ. Βέβαια ακόμα δεν έμαθε τι σημαίνει καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Πόσο μάλλον σοσιαλιστικές.

Μάνος, όταν αθροίσεις όλους τους προηγούμενους αριθμούς στις διαφορές άκυρων-λευκών και αποχής ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις, θα βρεθείς σε μία έκπληξη:

Σε παραπάνω από τον αριθμό των ψήφων του ΚΚΕ του Ιανουαρίου του 2015.
Οκ, δεν ήταν όλη η αποχή υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ, αλλα απέχει παρασάγγας από την μείωση(!?) κατά 33 - 50%(1/3 - 1/2) που προβαλες. Καλή η προσπάθεια, όταν χρειαστείς βοήθεια για το πως μετατρέπεις σε αριθμούς από τα ποσοστά εκλογών εδώ είμαστε να σε βοηθήσουμε.

17-57

Ανώνυμος είπε...

"Βου, ποια η γνώμη σου για τo ότι τμήμα της νκα προσεγγίζει την λαε;"

Το βρίσκω πολύ λογικό. Οπορτουνιστές ήταν ε στο φυσικό τους χώρο βρίσκονται. Όταν παραμυθιάζεσαι με αντικαπιταλιστικά προγράμματα και ανατροπές είτε μέσα από εκλογές ή δημοψηφίσματα (βλέπε δημοψήφισμα 2015), είτε μέσα από αγώνες έτσι αόριστα χωρίς την ανατροπή του καθεστώτος της υποτέλειας, χωρίς την ανατροπή της μεγαλοαστικής εξουσίας και της ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης της χώρας σου και χωρίς την ύπαρξη μαζικού-λαϊκού κινήματος (που και εσύ με την διασπαστική-σεχταριστική τακτική σου σαμποτάρεις στο να υπάρχει) τότε το πιο φυσιολογικό είναι ο δρόμος να σε βγάλει στη...ΛΑΕ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θερίζει αυτά που έσπειρε. Απλό νομίζω.

17-57 αμφισβητείς ότι ο Άσαντ κατέστειλε άγρια λαϊκές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες; Σοβαρά τώρα; Ε τότε μάλλον αυτοί που τα αναφέρουν ως είδηση εδώ πρέπει να είναι όργανα του...ΝΑΤΟ:

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6158948
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6160944
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6163678
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6166375
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6169028

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι η είδηση. Το να αναφέρω ότι ένα καθεστώς κατέστειλε λαϊκές διαδηλώσεις δε λέει κάτι. Το θέμα είναι ως κομμουνιστής να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε αυτό το λαό και να καταδικάσω ανοιχτά την πολιτική του καθεστώτος και το ίδιο. Αυτά τα έχουμε ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα καλά είναι αλλά πάρε και ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ. Τελικά αυτό που γίνεται είναι να κρύβεται το κόμμα πίσω από αυτές τις εκφράσεις και έμμεσα γίνεται ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ αυτών των καθεστώτων αφού δεν τα ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ανοιχτά και δεν τάσσεται υπέρ της ανατροπής τους από τους λαούς. Κατά τα άλλα λαϊκές εξουσίες και κουραφέξαλα. Δες τι έγινε με το Ιράν. Δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ ανακοίνωση ή έστω μερικά λόγια κάπου για αλληλεγγύη στο λαό που διαδήλωνε ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς. Το μεγαλύτερο κακό είναι ότι από κανέναν δεν υπήρχε ούτε από τους εξωκοινοβουλευτικούς. Αυτό είναι πρόβλημα ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ και δείχνει πολλά για όλους σας. Συζήτησαν με τον πρέσβη. Και τι είπανε ρε 17-57; Μπορείς να μου πεις τι είπανε; Καταδίκασε το κόμμα το ιρανικό καθεστώς μπροστά του; Τι είπανε;

Πάλι καλά που το Τουντέχ και προς τιμήν του (τουλάχιστον δεν είναι σοσιαλφασιστικό σαν το ΚΚ Συρίας και δεν υποστηρίζει το σίιτικο φασισμό) έσωσε την κατάσταση όπως και το Τουφάν:

http://www.katiousa.gr/politika/diethni/anakoinosi-tis-ke-tou-kommatos-tountech-sto-iran/

https://espressostalinist.com/2018/01/04/labour-party-of-iran-toufan-long-live-the-raging-movement-of-the-people-of-iran/

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

17-57 εξαρτάται τι περιεχόμενο δίνει κανείς στην έννοια βοήθεια. Και οι ΗΠΑ βοηθήσανε τους Κούρδους στη Συρία αλλά δε νομίζω να το κάνανε από διεθνιστική αλληλεγγύη. Το ίδιο έκανε και η ΕΣΣΔ από '56 και πέρα. Ό,τι βοήθεια έδινε το έκανε απλώς για να υποτάξει τα κινήματα και τις χώρες στην δική της σοσιαλιμπεριαλιστική-σοσιαλφασιστική γραμμή. Για δες λοιπόν πόσο υποστήριζε το Βιετνάμ:

https://www.wilsoncenter.org/publication/caught-the-split-chinese-students-the-soviet-union-1960-1965

http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/119959

Με λίγα λόγια. 4 Μαρτίου 1965 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση από φοιτητές προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα και η σοβιετική απάντησαν με....ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ της διαδήλωσης. Έφτασαν μάλιστα σε τέτοιο επίπεδο ξεφτίλας που ο Γκρομύκο απολογήθηκε στον πρέσβη των ΗΠΑ. Τόσο "αντιιμπεριαλιστές" και τόσο υποστηρικτές του αγώνα του βιετναμέζικου λαού ήτανε. Φάνηκε αυτό και αργότερα όταν μέσω του βιετναμέζικου καθεστώτος έκαναν ΚΑΤΟΧΗ στην Καμπότζη. Ωραία φάση "αντιιμπεριαλιστές" βάζουν ένα καθεστώς να κάνει...ιμπεριαλιστική κατοχή υπέρ τους. Πολύ νοιάζονταν για τον βιετναμέζικο λαό τι να σου πω τέτοια αγάπη να τον κάνουν εχθρό με τον καμποτζιανό ξεχείλιζε ο "διεθνισμός". Καλά μη μιλήσω για Τσεχοσλοβακία και Αφγανιστάν εκεί μιλάμε για σοσιαλιμπεριαλιστικό όργιο. Δε λέω ούτε για Ουγγαρία που αφού οι ίδιοι καθαίρεσαν ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ το Ράκοσι και έφεραν τον Νάγκι μετά τον...ανέτρεψαν (αφού βέβαια αυτός έκανε στροφή προς ΗΠΑ και θα αποχωρούσε η Ουγγαρία από το Σύμφωνο Βαρσοβίας αυτό πείραξε τους σοβιετικούς διαφορετικά ούτε που θα τους πείραζε που θα ανέτρεπε το σοσιαλισμό άλλωστε και ο Κάνταρ αυτό έκανε αρκεί η Ουγγαρία να ήταν στην δική τους σφαίρα επιρροής) και έφεραν στην εξουσία τον Κάνταρ ο οποίος ανέτρεψε αλά Χρουτσόφ το σοσιαλισμό. Δεν αναφέρομαι βεβαίως βεβαίως στη στήριξη του...ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ Βιντέλα ούτε στο βρώμικο ρόλο που έπαιξαν στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Τόσο διεθνιστές ρε παιδί μου.....

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Όσο για τις "σοσιαλιστικές" σχέσεις παραγωγής αν αυτό σημαίνει για σένα μετατροπή των μέσων παραγωγής σε εμπορεύματα, ο νόμος της Αξίας βασικός ρυθμιστής παραγωγής-οικονομίας, λειτουργία των επιχειρήσεων με στόχο το κέρδος, ιδιοσυντήρηση των επιχειρήσεων, ανταγωνισμός μέσα στην οικονομία μεταξύ επιχειρήσεων,εμπορευματοπαραγωγών κλπ, πλούσιοι γραφειοκράτες και μπουρζουάδες με μισθούς 10πλάσιους και 15πλάσιους από τον εργάτη και ένα σωρό προνόμια και πλούτη βγαλμένα από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης γιατί όλα αυτά και άλλα πολλά έγιναν από το '56 και μετά τότε η λαϊκή σου εξουσία βρωμάει και ζέχνει κινέζικη μπόχα και πάλι καλά που τα παραδέχεστε για να ξέρουμε τι ακριβώς επιδιώκει το κόμμα τελικά όταν μιλάει για "λαϊκή" εξουσία. Όσο είναι στην Κίνα, στο Βιετνάμ, όσο ήταν επί ΑΚΕΛ στην Κύπρο άλλωστε για να είναι σύντροφοί σας όλοι αυτοί κάτι ξέρετε παραπάνω....

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Mea culpa, αγαπητέ 17-57 (αλλά απορώ γιατί δεν έκανες μόνος σου τη διόρθωση με συγκεκριμένα δεδομένα).

Έγραψα:

“Πανελλαδικά:

Ιανουάριος 2015: Συμμετοχή/Ψήφισαν: 63,94%
Έγκυρα: 6.180.872 / 97,64%
Άκυρα: 114.654 / 1,81%
Λευκά: 34.830 / 0,55%
Άκυρα+ Λευκά=2,36%

...............................

Ιούλιος 2015: Συμμετοχή/Ψήφισαν: 62,15%
Έγκυρα: 5.804.232 / 94,20%
Άκυρα: 310.682 / 5,04%
Λευκά: 46.424 / 0,75%
Άκυρα+ Λευκά= 5,80 %

Διαφορά από Αποχή + Άκυρα + Λευκά = 1,79%+3,44%= 5,23%

Ποσοστό του ΚΚΕ τον Ιανουάριο του 2015=5,47%”


Εφόσον όμως επικαλούμαστε άκυρα και λευκά, είμαστε τελικά υποχρεωμένοι να κάνουμε αναγωγή όλων των δεδομένων επί των εγγεγραμμένων, κι όχι των επί των εγκύρων (καθώς τα άκυρα και τα λευκά είναι υποσύνολό τους), κι έτσι προκύπτουν κάποιες μικρές διαφορές.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Πανελλαδικά:

Ιανουάριος 2015:

Eγεγραμμένοι: 9.900.403
Ψήφισαν: 6.330.356 / 63,94 %
Αποχή: 3.570.047 / 36.06%
Έγκυρα: 6.180.872
Άκυρα: 114.654
Λευκά: 34.830


Ιούλιος 2015:

Eγεγραμμένοι: 9.914.244
Ψήφισαν: 6.161.338 / 62,15 %
Αποχή 3.752.906 / 37,85%
Έγκυρα: 5.804.232
Άκυρα: 310.682
Λευκά: 46.424

Διαφορά μεταξύ των δύο εκλογών επί των εγγεγραμμένων:
+182.859 (από αποχή), +196.028 (από άκυρα), +11.594 (από λευκά) = 390.481 ψήφοι

Τουτέστιν : +1,844% (από αποχή), +1,977% (από άκυρα), +0,117% (από λευκά) = +3,939%.

Ποσοστό του ΚΚΕ τον Ιανουάριο, πάντα επί των εγγεγραμμένων: 338.188 ψήφοι = 3,418%

(Ποσοστό του ΚΚΕ τον Σεπτέμβριο: 301.684 ψήφοι = 3,043%= -36.504 ψήφοι = απώλεια 10,793%, επί 9.913.609 εγγεγραμμένων.
Ας το κρατήσουμε αυτό το στοιχείο).

Να ξαναγυρίσουμε όμως στις διαφορές Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου:

Υπάρχουν επιπλέον 13.801 (εσύ γράφεις για 100.000, δεν ξέρω από πού έχεις αυτήν την πληροφορία, αλλά ακόμα κι αν είναι ακριβής, τότε σβήστηκαν ταυτόχρονα από τους καταλόγους κάπου 86.200 άτομα, κυρίως λόγω θανάτων) ψηφοφόροι μεταξύ των δύο εκλογών. Και εμείς κάναμε την αναγωγή στα ποσοστά με βάση τους εγγεγραμμένους του Σεπτεμβρίου.

Αν θέλουμε να κάνουμε σωστή δουλεία, θα πρέπει να πρέπει να αφαιρέσουμε τα άτομα αυτά από το εκλογικό σώμα του Σεπτεμβρίου και να τα ενσωματώσουμε (χωρίς να τα προσθέσουμε) στο εκλογικό σώμα του Γενάρη, ώστε να συγκρίνουμε όμοια πράγματα.

Εξάλλου, το ΥΠ.ΕΣ. μας λέει ότι το Γενάρη η συμμετοχή ήταν 63,94% (και αυτό είναι πάντα επί των εγγεγραμμένων) και τον Ιούλιο 62,15%. Η διαφορά είναι +1,79%, ενώ εμείς βγάλαμε αποχή +1,844%.


Άρα χρειάζεται μια πολύ μικρή διόρθωση.

Θεωρούμε, ως λογικότερο, μιας και δεν διαθέτουμε κανένα στοιχείο για αυτά τα επιπλέον άτομα, ότι σε γενικές γραμμές ψήφισαν σύμφωνα με το ρεύμα του Ιουλίου.
Έτσι έχουμε:

Από τους επιπλέον 13.801 εγγεγραμμένους:

Ψήφισαν: 8577/62,15%
Αποχή: 5224/37,85%
Άκυρα: 696/ 5,04 %
Λευκά: 104/ 0,75 %

Οπότε έχουμε τελική διαφορά μεταξύ των δύο εκλογών, επί των εγγεγραμμένων:

182.859-5224 = +177.635 (από αποχή), 196.028-696= +195.332 (από άκυρα), 11.594-104 = +11.490 (από λευκά) = 384.457 ψήφοι.

Τουτέστιν : +1,791% (από αποχή), +1,973%(από άκυρα), +0,116% (από λευκά) = +3,88%, ως προς τους εγγεγραμμένους του Γενάρη.


Αυτά ως προς τα μαθηματικά.


Τώρα, όσον αφορά το πόσους ψήφους έχασε το ΚΚΕ, προτείνω να γίνεται σύγκριση κυρίως εκεί όπου τα ποσοστά του ΚΚΕ είναι ακραία ή σχετικά ακραία, δηλαδή είτε πολύ-αρκετά μεγάλα, είτε πολύ-αρκετά μικρά σε σχέση με το μέσον όρο του, και να λαμβάνονται υπ` όψιν τόσο οι εκλογές του Ιανουαρίου, όσο και αυτές του Σεπτεμβρίου, που σε τελική ανάλυση ήταν πολύ πιο κοντινές χρονικά…


Και επίσης να πάρουμε υπ` όψιν ότι πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν απλώς κοινή λογική και στοιχειώδη ψυχραιμία - και χωρίς να είναι μαρξιστές ή να ανήκουν στο ΚΚΕ - κατάλαβαν ότι σε ένα plebiscitum, όπου δε υπήρχε διάζευξη-δίλημμα μεταξύ δυο συγκεκριμένων, κατανοητών, εφαρμόσιμων επιλογών, δεν είχαν κανένα λόγο να συμμετάσχουν.



Μάνος

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά τους επιπλέον 13.801 εγγεγραμμένους την πάτησα πάλι, με τον παλιό τρόπο υπολογισμού, όσον αφορά τα άκυρα και τα λευκά.

Το σωστό είναι:

Ψήφισαν: 8577/62,15%
Αποχή: 5224/37,85%
Άκυρα: 433 (αφού το 310.682 στα 9.914.244 μας δίνει 3,134%, και 13.801*3,134%=432.52..)
Λευκά: 65 (ομοίως)

Οπότε έχουμε τελική διαφορά μεταξύ των δύο εκλογών, επί των εγγεγραμμένων:

182.859-5224 = +177.635 (από αποχή), 196.028-433= +195.595 (από άκυρα), 11.594-65 = +11.529 (από λευκά) = 384.759 ψήφοι.

Τουτέστιν : +1,791% (από αποχή), +1,974%(από άκυρα), +0,116% (από λευκά) = +3,881%, ως προς τους εγγεγραμμένους του Γενάρη.

Ασήματη διαφορά, αλλά έχει σημασία να τηρούμε παντού σωστά τη μέθοδο που χρησιμοποιούμε.


Μάνος

zoot horn rollo είπε...

Έχει πέσει "δουλειά", γερά για τα 300+.

Ανώνυμος είπε...

Απο τα Link του Μάνος
http://ekloges-prev.singularlogic.eu/v2015a/v/public/index.html#{"cls":"main","params":{}}
63,94 % -συμμετοχή άρα 36,04% αποχή. Με απλή μέθοδο των τριών 3.568.105
άκυρα / λευκά 2,36 % της συμμετοχής= 149.395


Με τον ίδιο τρόπο
http://ekloges-prev.singularlogic.eu/r2015/e/public/index.html#{"cls":"main","params":{}}
αποχή 37,85% = 3.752.541
άκυρα / λευκά 5,80 % = 357.378


άκυρα / λευκά Δημοψηφισματος - άκυρα / λευκά Ιανουαρίου 2015 = 207.983
αποχή Δημοψηφίσματος - αποχή Ιανουαρίου 2015 = 184.436

Έμπαινε μεγάλε Μάνος στην διαδικασία.
Ο,τι χρειάζεται σε 5 γραμμές το γράφεις σε 2 σχόλια

Αθροίζοντας τα δύο νούμερα = 392.419. Μεταξύ 40 - 50 χιλιάδες πάνω από τις ψήφους του ΚΚΕ τον Ιανουάριο του 2015.

Έγραψα πως όλη η αποχή δεν προέρχεται από το ΚΚΕ άρα το ακριβως δεν το ξέρουμε. Διαισθητικά και συντηρητικά σκεπτόμενος, όταν έχουμε να κάνουμε με νούμερα, νομίζω πως η περισσότερη της επιπλέον αποχής δεν ήταν από το ΚΚΕ.

Αν και θα μπορούσε να ήταν το μεγαλύτερο μέρος γιατί τα πράγματα είχαν πολωθεί όταν οι "μένουμε Ευρώπη" υποστήριζαν πως βγαίνουμε από το ευρώ, τα διόδια ήταν ελεύθερα στο Δημοψήφισμα.

" Mea culpa(=Λάθος μου), αγαπητέ 17-57 "
Αφού το παραδέχθηκεςτο λάθος σου, απο μένα περιττεύει

17-57

Ανώνυμος είπε...

Βίβα, δεν σου κάνει να μάθεις από τον "Ρ" την συζήτηση με τον Πρέσβη μπροστά σε αντιπροσωπεία τόσο του ΚΚΕ όσο και του Πρέσβη.

Μιας και σου αρέσουν τα παραμύθια της χαλιμάς έχω μία άλλη εξήγηση. Tο ΚΚΕ έφερε σοκολατάκια Ferrero Rose στον Πρέσβη του Ιράν.


zoot o "αήττητος", αλλά όχι "ατσάλινος" το πάει για 400+. Δεν του φτάνουν τόσα λινκ, ασχολούμαστε με μία επανάληψη των ίδιων και των ίδιων.
Και γαμάμε μία σοβαρή προσπάθεια συζήτησης από τον Άγη
απλά και μόνο για να βγάλει ο καθένας τον καϋμό του.

Απο μένα τέλος σχολιασμού σε αυτό το thread
17-57

ΙΑ είπε...

βοηθεια της ΕΣΣΔ στο Βιετναμ (που εμποδιζεται απο την Κινα)

http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/117717.pdf?v=17cb69d241f81d2d1eeb768ffaa77595

Η Κινα υπονομευει τη χρηση της σοβιετικης βοηθειας
http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/117718

σοβιετικη βοηθεια 1 εκ ρουβλια την ημερα στο Βιετναμ
http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/117719

ο Μαο συκοφαντει τους σοβιετικους
http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/117719

η κινα εκβιαζει το Βιετναμ
http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/117734





Ανώνυμος είπε...

"63,94 % -συμμετοχή άρα 36,04% αποχή."

Άροισμα:99,98%. Δεν πειράζει, λίγη προσπάθεια ακόμα και θα τελειοποιηθείς.


"Νομίζω πως η περισσότερη της επιπλέον αποχής δεν ήταν από το ΚΚΕ."

Τα επιπλέον άκυρα ήταν όλα του ΚΚΕ;

Εκλογική περιφέρεια Ροδόπης:

Ιανουάριος: KKE: 1.226 ψήφους, άκυρα: 1.524

Ιούλιος: Άκυρα: 3.688

3.688-1.524=2.164

Σεπέμβριος: KKE: 1.258 ψήφους.


Χαίρομαι, πάντως, γιατί σε βοήθησα να ανακαλύψεις ένα άγνωστο στους πολιτικοποιημένους ανθρώπους site.

Επίσης το Μάνος κλίνεται ως εξής:

Ο Μάνος
Του Μάνου
Το(ν) Μάνο
(Ω) Μάνο ή, εντελώς ιδιωματικά, Μάνε

Και από μένα, τέλος εδώ η συζήτηση.

Μάνος

zoot horn rollo είπε...

Μα ήρθαν να "διδάξουν". Όλο "διδάσκουν", αλλά είπαμε.

Ανώνυμος είπε...

Είπα να μην σχολιάσω αλλά δεν

Ναι έχεις δίκιο για το 0,02% Manos. "αύξησα" άθελα μου ελάχιστα τον "υπέρ" μου αριθμό. Ο μικρός αριθμός δεν επηρεάζει τα 40 - 50 χιλιάρικα του Δημοψηφίσματος επιπλέον από τις ψήφους του ΚΚΕ του Ιανουαρίου του 2015 για τις οποίες δεν γράφεις τίποτα. "Γαργάρα". "Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον" θα πρόσθετα

Τι είναι μέσα σε κλιμα πόλωσης "Μένουμε Ευρωπη" - "Μένουμε ESM" τα επιπλέον άκυρα; Φιλική συμμέτοχή - guest star; Ξεσπιτώνεται κάποιος μόνο και μόνο νο για να ψηφίσει "άκυρο"; Και τι ποσοστό ήταν τα άκυρα τόσα χρόνια;

Για το παράδειγμα της Ροδόπης, στις επόμενες εκλογές θα πω σε κόσμο που ψηφίζει Β.Ελλάδα αλλά μένει στην Αθήνα, ότι τα 200-300 ευρώ της μετακίνησης από Αθήνα θα τα βάλει ο Manos από την τσέπη του που όλο ξεχνά να μετρήσει και την αποχή.

Μάλλον θα του περισσεύουν. Επίσης κάτι που ο Manos δεν ξέρει: Η πλειοψηφία των εργαζόμενων της Β.Ελλάδας την τουριστική περίοδο εργάζονται σε τουριστικά μέρη, χαλκιδική και κυρίως νησιά. Δύσκολη η μετακίνηση στις εθνικές εκλογές, στα 10ωρα του Τουρισμού σε φουλ περίοδο πόσο μάλλον να ψηφίσουν συνειδητά "άκυρο", προτιμώντας την αποχή που λειτούργησε(δεν είναι) περίπου το ίδιο.

Την επόμενη δεκαετία χρειάζονται με "νέα ταλέντα" γιατί το αριστεροχώρι "μπαγιάτεψε" γρήγορα από την εποχή που έδινε τα διαπιστευτήρια του στον "ηγέτη", στον Λαφά μέσα στην Βουλή λίγο μετά τις εκλογές του Μαϊου του 2012.

Για να είσαι οπορτουνιστής χρειάζεται μυαλό. Και αριθμητική όχι αλλα κάρτ βέβαια.
Πέρα από τα παραπάνω o απλά πολιτικοποιημένος άνθρωπος, διαβάζει την τότε δήλωση (λίγο μετά τις εκλογές του Μαϊου του 2012. ) του τότε προέδρου του ΣΕΒ. Μία σοβαρή προσπάθεια για ανάλυση χωρίς να συμφωνώ σε όλα έγινε και από τότε φιλικά προσκείμενο blog προς τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ(Παραναγνώστης)

Τέλος σε αυτό το thread

17-57

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 280 από 280   Νεότερο› Νεότερο»