Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μια Μεταβατική Αναμέτρηση.

Για να σπάσει λίγο η νέκρα των τελευταίων ημερών, που σημειώνει ο ratm, βάζω ένα κείμενο του ΛΣ για τον Αριστερισμό που [δεν] αγαπήσαμε, τη Συνδιάσκεψη της Ανταρσυα και κάποιες νέες διεργασίες, που ομολογώ πως γίνονται πλέον σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, ακόμα και για τους πιο μυημένους.

Μια απ’ τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της Ανταρσύα(ς) αναμένεται μα λάβει χώρα το διήμερο 21-22/4 στο κλειστό κέντρο πυγμαχίας στο Περιστέρι οπού θα πραγματοποιηθεί η 4η Συνδιάσκεψη της.

Στην πραγματικότητα όχι. Αυτό που μόλις διαβάσατε, όπως και ο τίτλος του κειμένου ονομάζεται στη δημοσιογραφική γλώσσα impact boosting μέσω misleading wording1 ή όπως έλεγε ο πατέρας μου: «Κάνανε την τρίχα-τριχιά2


Ένα γρήγορο recap

Η Ανταρσύα είναι ο μεγαλύτερος σχηματισμός της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Και λέω ο μεγαλύτερος όχι γιατί η ΛΑΕ δεν είναι εξωκοινοβουλευτική ή γιατί δεν είναι μεγαλύτερη αλλά γιατί η ΛΑΕ ανήκει περισσότερο στον κεντροαριστερό χώρο, περίπου σαν τον Συνασπισμό του Νίκου Κωνσταντόπουλου ένα πράμα, αν και αισθητικά είναι περισσότερο καφενειακή και τσιπουράτη και όχι café-bistrάτη όπως ο ΣΥΝ των 90’s. Η Ανταρσύα ιδρύθηκε το 2009 ως μέτωπο οργανώσεων-κομμάτων, τεχνικά «αριστερότερο» του ΚΚΕ, ενώ πέρασε μια κάπως οδυνηρή διάσπαση το Σεπτέμβρη του ’15 όταν οι δεξιότερες οργανώσεις προσχώρησαν στη ΛΑΕ. Νωρίτερα είχε περάσει δεξιότερα του ΚΚΕ, ολόκληρη.

Σήμερα, η ζωή μου όλη σήμερα

Αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν πραγματοποιείται η συνδιάσκεψη της Ανταρσύα(ς), το ανώτατο σώμα της, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει η απαρχή της ανατροπής, της απαύτωσης και της ξεπάτωσης του καπιταλιστικού συστήματος. Ο προσυνδιασκεπτικός διάλογος υπήρξε ως συνήθως πλούσιος, με τα θέματα που απασχόλησαν να είναι οργανωτικής υφής αλλά φυσικά και πολιτικής. Άλλωστε όπως λέει και μια παλιά παροιμία από το Πράσινο Ακρωτήρι3 «τα οργανωτικά ζητήματα είναι και πολιτικά». Το πολιτικό ζουμί λοιπόν είναι αυτό το προαιώνιο ερώτημα που ταλανίζει κάθε αριστερό σχηματισμό από το 1848 και έπειτα. Βαθύ ή Ρηχό; Στενό ή Πλατύ; «Σούπα» ή «καθαρότητα»; Απ’ τη μια έχουμε την «αριστερή» πτέρυγα υπό τους ΝΑΡ, ΑΡΙΣ αλλά και ΣΕΚ. Η πλευρά αυτή δεν αρνείται την «κινηματική» συνεργασία με τη ΛΑΕ αλλά αρνείται οριζοντιοκάθετα την κεντρική-πολιτική και επιδιώκει την εκβάθυνση και ισχυροποίηση των «κομμουνιστικών χαρακτηριστικών» της Ανταρσύα(ς).

-Των ποιών;
-Αυτών. 1-0.

Θεωρεί δε, ότι το πρόγραμμα της Ανταρσύα(ς) πρέπει να είναι αμιγώς «αντικαπιταλιστικό» και εν πάση περιπτώσει να θέτει θέμα εξόδου απ’ την ΕΕ και όχι απλώς εξόδου απ’ το Ευρώ όπως λέει η ΛΑΕ.

Απ’ την άλλη έχουμε την 5η φάλαγγα της ΛΑΕ μέσα στην Ανταρσύα με κορμό τη νέα ομαδοποίηση με τίτλο «Μετάβαση» καθώς και κάποιους ανένταχτους. Το τμήμα αυτό δεν θέλει ντούρο μπετοναρισμένο μονομπλόκ (σιγά τα αίματα) «αντικαπιταλισμό» αλλά, σύμφωνα με τους επικριτές του, μια «αντιμνημονιακή σούπα». Μια σούπα τόσο ρευστή που αποκλείεται να είναι βελουτέ. Έστι δε Μετάβαση, η πλατφόρμα/καρότσα/τρέηλερ που προέκυψε με τη συμμετοχή της ΕΠΠΔ4 (πρώην μερίδα ΑΡΑΝ) καθώς και των πρόσφατα αποχωρησάντων «δεξιών» (ή και δεξιών) του ΝΑΡ. Οι τελευταίοι, φέρονται να έχουν εξυφάνει το πιο περίπλοκο σχέδιο άλωσης σχηματισμού από καταβολής κόσμου, σχέδιο που θυμίζει κάτι απ’ τα τσαλίμια των ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ στην εποχή του ΜΑΡΣ το ‘14-‘15, τότε που συνδιαλεγόμενοι κάθονταν και απ’ τις δύο πλευρές του τραπεζιού. Εκτός λοιπόν από τη συμμετοχή τους στη Μετάβαση που όπως είδαμε συμμετέχει στην Ανταρσύα, έχουν ιδρύσει την «Αναμέτρηση» η οποία δε συμμετέχει στην Ανταρσύα και ψιλοείναι ψιλοκανονική ψιλο-οργάνωση. Η Αναμέτρηση στα ιδρυτικά της κείμενα ζητάει να «φτιάξουμε τον τόπο που θα συναντηθούμε ξανά» αφού μετρήσουμε το αμέτρητο και ξαναμετρήσουμε το μετρημένο. Το πιο κουφό απ’ όλα όμως είναι το άλλο. Η Αναμέτρηση έχει μεν μέλη της στη Μετάβαση, άρα ασκεί πίεση στο μαλακό υπογάστριο της Ανταρσύα(ς), αλλά όλα τα μέλη της Αναμέτρησης… δεν υποχρεούνται να είναι και μέλη της Ανταρσύα(ς). Υπάρχουν δηλαδή και «σκέτοι» Αναμετρητές και Αναμετρητές «μεταβατικοί» και «αντάρτικοι»! Για τους παλιούς εαακίτες, η Αναμέτρηση είναι «εντός, εκτός κι εναντίον» (και μαζί), για τους υπόλοιπους…


Δίπλα στο κύριο ερώτημα «ολάνθιστο κρίνο ή κλειστό καβούκι» τριβές αναμένεται να προκληθούν και ανάμεσα στο ΣΕΚ και λίγο πολύ όλους τους άλλους καθότι το ΣΕΚ κατηγορείται σφοδρά από πολλούς, μέσα και έξω, για «ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού», υποστήριξη απάλευτων ψιλο-αλλά-όχι-ακριβώς τζιχαντοειδών στη Συρία κλπ. Η αμηχανία των πρόσφατων εξισορροπιστικών ταπανταολικών ανακοινώσεων της Ανταρσύα(ς) είναι ενδεικτική αυτών των τριβών στον τομέα αυτό.

Το φοιτητικό πολύ το αγαπώ

Παρεμπίπτον ζήτημα είναι το ζήτημα των ΕΑΑΚ που, θέλοντας και μη, είναι αντικειμενικά η λίγο-πολύ κοινή έκφραση των Ανταρσύα-ΛΑΕ στα πανεπιστήμια. Καθώς οδεύουμε προς τις φοιτητικές εκλογές στα μέσα Μάη εντείνονται οι τριγμοί στο εσωτερικό (ή μάλλον στο «εσωεξωτερικό») τους. Ένα σήριαλ με πολλά επεισόδια τα τελευταία 2-3 χρόνια καθώς οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Ανταρσύα θέλουν να δώσουν στα ΕΑΑΚ ένα σαφές στίγμα «παράταξης» της στα πανεπιστήμια, ακόμα και αν δεν το δηλώνουν φανερά, ενώ απ’ την άλλη οι δυνάμεις της ΛΑΕ προτιμούν έναν πιο μετωπικό-νερόβραστο χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας και ως όχημα τεμάχια της πρώην νεολαίας Σύριζα. Στα πλαίσια αυτά έχουν δημιουργήσει τους σχηματισμούς ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ, τίτλους τους οποίους κοτσάρουν δίπλα στον τίτλο ΕΑΑΚ. Αυτό είχε/θα έχει ως αποτέλεσμα κάποια διπλά «κατεβάσματα» τύπου ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ (ανάμικτο) και ΕΑΑΚ (σκέτο) σε κάποιες σχολές. Συχνότερα, η ηγεμονεύουσα δύναμη σε κάθε σχήμα/σχολή απλώς εκπαραθύρωνε τα άτομα απ’ τις μειοψηφούσες οργανώσεις και κατοχύρωνε το brand name. Και όταν λέμε «εκπαραθύρωνε», δεν εννοούμε κυριολεκτικά «πετούσε απ’ το παράθυρο» αν και μετά απ’ όσα έχουμε δει και ακούσει δεν αποκλείεται ανάμεσα στα σούτια και τα μπουκέτα που αντηλλάγησαν πέρσι να έφυγε όντως και κανένας απ’ το παράθυρο. Το πανηγύρι βέβαια συμβαίνει στα αποτελέσματα των τελευταίων ετών με τους εαακίτες να προσπαθούν να σώσουν τα ασυμμάζευτα. Ειδικά οι εκ της Ανταρσύα(ς) θίγονται όταν τους λες «κατεβαίνετε μαζί Ανταρσύα-ΛΑΕ αλλά όταν έρθει η ώρα προσθαφαιρούν ό,τι κινείται σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων.

Καλά εσύ (ΑΡΑΝ) έφυγες νωρίς

Οπότε ερχόμαστε στο καταφατικά διατυπωμένο ερώτημα του τίτλου του κειμένου. Είναι πραγματικά η Ανταρσύα μπροστά σε μια μεταβατική αλλά κρίσιμη αναμέτρηση; Βραχυπρόθεσμα, σίγουρα όχι. Η δεξιά πτέρυγα είναι αδύναμη να διεκδικήσει κάτι χειροπιαστό. Η «αριστερή» απ’ την άλλη, παρότι έχει την ηγεμονία, έχει ακόμα τις δευτερεύουσες εσωτερικές αντιθέσεις της. Η πραγματική ευκαιρία των μετωπικών ήταν το ‘15 όταν αφού «εκβίασαν» ανεπιτυχώς τη συνεργασία Ανταρσύα-ΛΑΕ, κάποιοι έφυγαν και κάποιοι έμειναν. Μιλάμε ουσιαστικά για έναν ιδιότυπο νόμο του Μέρφι, ο οποίος διατυπώνεται αδόκιμα στο «Λίγο μετά απ’ όταν φύγεις από μια οργάνωση/μέτωπο όπου είσαι μειοψηφία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να την “πάρεις”». Αλλά και ένα νόμο ακόμα «Όταν είναι να φύγεις από κάπου που είσαι μειοψηφία γιατί απηύδησες που τρως φάπες και δεν αποφασίζουν και οι φίλοι σου να φύγουν, το αποτέλεσμα είναι και η δυναμική της φυγής να μικραίνει και οι φίλοι σου να μένουν ξεκρέμαστοι».

Μπορεί να ξέρουμε συνεπώς ποια πτέρυγα θα «πάρει» τη Συνδιάσκεψη (η «αριστερή»), αλλά μακροπρόθεσμα όπως λέγεται στα πηγαδάκια… «τίποτα δεν έχει τελειώσει».

1. Konnikova, M. (2014) «How headlines change the way we think», The New Yorker [online], 17 Δεκέμβρη
2. Πατέρας, Λ.Σ. (1996) «Λοιπόν κάτσε να σου πω πέντε πράγματα», ιδιωτική συζήτηση, κάμποσο Ιούλη
3. Ντουάρτε, Μ. (1978) «Αιμάτινο γραπτό»
4. Ενωτική Πρωτοβουλία Παρέμβασης και Διαλόγου, πρώην «αριστερή» ΑΡΑΝ και ανένταχτοι

202 σχόλια:

1 – 200 από 202   Νεότερο›   Νεότερο»
Αναυδος είπε...

παντα απολαυστικος ο λαικος στρωμας
οι εξελιξεις ομως ειναι καταιγιστικες εφυγαν 68 απο τη ΔΕΑ!!!
οι διασπασεις του ατομου συνεχιζονται στην εξωκ.αριστερα και στα ορφανα του συριζα
ολοι δουλευουν για τη συνεχεια του αριστερισμου

Ανώνυμος είπε...

Επειδή δεν σπαταλαω πλέον πολυ φαια ουσια για το τι γίνεται στο αριστεροχωρι ειδικα στα φοιτητικά. Εχω μια απορία. Τελικά με τα ΕΑΑΚ τι γίνεται φέτος? Θα κατεβουν ως τέτοια κρυβοντας χαριν μιας επιπλαστης ενοτητας για τα κουκια τις διαφωνίες τους ή θα το διαλυσουν και τυπικα το μαγαζάκι?

ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ναι, θα μπορούσε να μπει ως υγ επί του πιεστηρίου, αλλά δε χώρεσε.

Τα βάζει και η εισήγηση. Θα κατέβουν κάπου χώρια, αλλά θα καταμετρηθούν μαζί και ενωτικά.

Ανώνυμος είπε...

Ε αυτο το κανουν έτσι και αλλιώς τα τελευταία χρόνια νομίζω.
Πριν καιρο διάβαζα νομίζω στην ιστιοσελιδα του ΠιΛαφ οτι παει για δισλυση το σχήμα. Γι'αυτο ρωτησα.

ratm

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζει, πέθανε, ξέρει κανένας;
"Εληξε", υποτίθεται, η Συνδιάσκεψη, αλλά ανακοίνωση του σώματος των συνέδρων (τι είπα τώρα κι εγώ ο "....στης"!), γιοκ.
Ολα στο αμεσοδημοκρατικό μαγείρεμα της παράγκας;

Ζαχάρης Δημήτριος είπε...

Η ποιότητα των σχολίων και η αντίληψη της πολιτικής αντιπαράθεσης απο τους αυτοκλητους υπερασπιστές-οπαδούς του Κόμματος, εξηγει πολλά για την κατάσταση του αντιμονοπωλιακού/αντιφασιστικού/αντιπολεμικου κινήματος στη χωρα: τραγικό.

Οι Κομμουνιστές σαν πρωτοπορία και σαν πλειοψηφία εχουν και την μεγαλύτερη ευθύνη για το μηδεν σε ολα,για όλα τα μέτωπα της μνημονιακης περιοδου. Αντι ομως για σκληρη αυτοκριτικη και ετοιμασίες για αντεπίθεση στους κεφαλαιοκρατες, το μονο που φταιει ειναι οι Α/Α, το εξωκοινοβουλιο , Ανταρσυα και οι συνθήκες που ποτε δεν ωριμάζουν. Να κάνουμε και ενα καλαμπουρι για τον Λαφαζανη, να παμε και στην εθιμοτυπική πορεια την πρωτομαγιά να βγαλαμε την υποχρέωση και φέτος.

Τετοια αδυναμία και ανυμπορια του κινήματος δεν εχει ξαναυπαρξει και ξαναματαδεί ουτε τα πρωτα χρόνια μετα τις ανατροπές.

zoot horn rollo είπε...

Κι εσύ "ο,τι πεις", που έχεις και "καημό".
Για το τελευταίο ψαχτειτε λίγο αναμεταξύ σας.
*Αν θέλετε*.

Ανώνυμος είπε...

Ζάχαρη είπαμε να το τρολάρουμε το αριστεροχώρι αλλά εσύ το πήγες στο άλλο άκρο!
Πραγματικά: "Οι Κομμουνιστές σαν πρωτοπορία και σαν πλειοψηφία εχουν και την μεγαλύτερη ευθύνη για το μηδεν σε ολα,για όλα τα μέτωπα της μνημονιακης περιοδου", πως σου ήρθε τέτοιο καλαμπούρι ρε τρελέ, ΜΠΡΆΒΟ!
Πραγματικά μπράβο, αλλά οκ ας μην τους κοροϊδεύουμε τόσο πολύ. Μπορεί να μη χωράνε ούτε σε ταξί πια, αλλά είναι αγένεια να μην τους βοηθάς να κάνουν την αυτοκριτική τους που γίνανε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, και να τους λες ότι για άλλη μια φορά φταίει κάποιος άλλος για την κατάντια τους! Λυπήσου τους, έτσι δεν θα καταλάβουν ποτέ τι αβάντα έχουν κάνει στον καπιταλισμό!

Άμα θέλουμε να γίνουν σοβαρή δύναμη κάποια στιγμή, μπας και το πάρουν απόφαση να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα, και την εργατική τάξη γενικά, πρέπει να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν γιατί είναι πουθενάδες, και όχι να τους δουλεύουμε χωρίς έλεος!
Βεβαία θα μου πεις ότι άμα αυτοί έχουν βίτσιο με τα μέτωπα και δεν έχουν καταλάβει ότι αυτή η τακτική είναι από χέρι χαμένη, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Απλά οκ, μην τους τρολάρεις τόσο χοντρά!

Ιωσήφ ο οπορτουνοφάγος

Ανώνυμος είπε...

Ρε Ζαχαρη ξερεις τι δεν καταλαβαινω? Ποιος ο λογος να παρουσιαζεις σαν καημο σου την καταντια του κινηματος οταν καμια διαθεση δεν εχεις να το δεις πραγματικα δυνατο.

Εγω για την οικονομια της συζητησης να δεχτω οτι τα πραγματα ειναι σε τραγικη κατασταση αν θες το πιστευω και εγω οτι η υποχωρηση του κινηματος ειναι τεραστια. Ουτε μετα τις ανατροπες δεν ηταν τετοια γιατι τοτε τουλαχιστον η ρεφορμιστικη παλη ειχε μια μαζικοτητα και δυναμικη.
Να δεχτω οτι το ΚΚΕ εχεις μεγαλες ευθυνες γι'αυτο δεν τις αποποιηθηκε εξαλλου. Ολο το 20ο συνεδριο γι'αυτο συζητουσε πως θα γινει πιο ικανο γιατι δεν ειναιαντιστοιχισμενο με τις απαιτησεις ουτε με τις δυνατοτητες του.

Εσεις οι υπολοιποι τι εχετε κανει? Εσεις που κανετε απο ολες τις μπαντες κριτικη σστο ΚΚΕ και στα λαθη ή τις ελειψεις του? Σε ποιο μετωπο παλης δωσατε πιο μεγαλη μαχη απο το ΚΚΕ, ησασταν πιο αποτελεσματικοι, προσφερατε πιο πολλα? Προφανως σε κανενα. Οποιος εχει στοιχειωδη επαφη με την πραγματικοτητα το βλεπει.

Οποτε ας μπω στο ζουμι. Σε ποιο μετωπο παλης προσπαθησατε εστω να μην ειστε εμποδιο? Να μην ειστε δυναμη ενσωμαωσης ή αποπροσανατολισμου? Να μην παιξετε το ρολο της 5ης φαλαγγας?
Απο που να ξεκινησουμε απο την οικονομικη παλη ολα αυτα τα χρονια? Απο την αντιιμπεριαλιστικη παλη εναντια στις επεμβασεις? Απο τα ζητηματα του Διεθνους Κομμουνιστικου Κινηματος? Απο τα ζητηματα εξαγωγης συμπερασματων απο την ιστορια? Απο το ζητημα της χαραξης συγχρονης επαναστατικης στρατηγικης και τακτικης? Που διαολο σας βρηκε εστω απο την ιδια πλευρα αυτο το ανικανο και λιγο ΚΚΕ και οχι απεναντι του σε αυτην την λειψη προσπαθεια του να ανασυγκροτηθει το κινημα?

ratm

Αναυδος είπε...

Άσε μας ρε καημένε που ψάχνεις το κίνημα στα σχόλια ενός μπλογκ από ανθρώπους σαν κο εσένα χαντακωνεται το κίνημα

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Μπα;
Τις πασόκικες αλαζονίες για τις αλλεπάλληλες "νίκες" του "λαϊκού κινήματος" (ενάντια στο ...ΚΚΕ)....
....διαδέχτηκε η βαρειά κατάθλιψη για "το μηδεν σε ολα,";!;!

Οι αντικειμενικές συνθήκες είναι υπερώριμες.
Οι υποκειμενικές συνθήκες θάχουν ωριμάσει, όταν το γενικό πασοκοχώρι, τΣύριζα + Α/Α, + εξωκοινοβουλιο + Ανταρσυα, δε θα μπορεί να πουλάει "αριστερό" αντικομμουνισμό.
Τέρμα πια στις αυταπάτες. Η με το Κεφάλαιο, η με τους Εργάτες!

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Άσκηση καταστολής διαδηλωτών
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την πραγματοποίηση άσκησης καταστολής πλήθους


Μετά την δίωξη του Φαντάρου, των διαδηλωτών κατά Τρούμαν και του Ζαριανόπουλου....
Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Οι διάδοχοι των Σαϊντεμαν-Εμπερτ!
Ακούει πασοκοχώρι;

v pat είπε...

Το οτι απαντανε καποιοι στον Ζαχάρη σαν να ειναι Ανταρσυος και δεν καταλαβαινουν οτι πραγματικα τον ποναει η καταντια του κομματος (δεν προσεξαν καν οτι το αποκαλει με αυτον τον τροπο) ειναι ακομα μεγαλυτερη αποδειξη της καταντιας και του ιδεολογικου μαρασμου των μελων του ΚΚΕ...

zoot horn rollo είπε...

Γνωστοί οι "καημοί" σας και οι λούπες σας.
Μέχρι και το που βάζετε τα σημεία στίξης σας "καρφώνει" πλέον.

Ανώνυμος είπε...

''... το μονο που φταιει ειναι οι Α/Α, το εξωκοινοβουλιο , Ανταρσυα και οι συνθήκες που ποτε δεν ωριμάζουν. ''

Ειναι κλασσικη φραση αυτή ανθρωπων που πονάνε το Κόμμα και το κίνημα...

Το οτι τύποι σαν τον v part μιλάνε σε άλλους για κατάντια και ιδεολογικό μαρασμό είναι αντίστοιχο του να μιλά ο Τσίπρας σε άλλους για ψέματα και κοροϊδία...


ratm

Ανώνυμος είπε...

@ v pat...
Δηλαδή θες να μας πείς ότι δεν είναι φιλοΑΝΤΑΡΣΥΑς, όπως ας πούμε δεν εισαι και εσύ...
Τι θύμήθηκα με αυτά που γράφετε; Την κλαψούρα των ΣΥΡΙΖΑίων την περίοδο 2010-2016 με τα τετριμένα ενάντια στο ΚΚΕ! Και εσύ για το καλό μας...
Αυτός ο "ιδελογικός μαρασμός" του ΚΚΕ!!! Ευτυχώς είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ να μας επιδυκνύουν "ιδεολογική ανθοφορία" και ήρθε η Άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν κλπ κλπ. Είπα και εγώ...Έκανε συνδιάσκεψη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τότε κατάλαβα γιατί με έπιασε η αλλεργία...Όχι από την ανθοφορία, αλλά από την "σκόνη" και τα "καυσαέρια" που αναδύθηκαν από τον φοβερό "ιδελογικό εργαστήριο" της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Εσείς πολεμάτε το ΚΚΕ...αλλά όλο γκολάκια τρώτε!
Υ.Γ. Αλήθεια ο Ρούσσης και ο Μαυρουδέας τι γνώμη έχουν; Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ...;;; Καλύτερα πάρτε τη γνώμη του Π. Λαφαζάνη,κατί θα ξέρει περισσότερο!
kk-1

Ζαχάρης Δημήτριος είπε...

Ναι έχω καημό για την κατάσταση του κινήματος γιατί το έζησα σε καλύτερη κατάσταση σε πολύ πιο μαύρα χρόνια για το διεθνές κομμουνιστικό μέτωπο. Ζητάω δικαίως πιστεύω τα ρέστα από το Κόμμα, γιατί αυτό έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή την κατάσταση, αφού είναι το πιο παλιό, το πιο έμπειρο, το πιο πολυπληθές και αυτό που μπορεί να κινήσει τις μάζες. Δεν μπορώ να ζητήσω τα ρέστα από άλλους, από κάτι Ροσιναντε ή από τη ΛΑΕ, έτσι δεν είναι;

Με ερωτάνε τι έκανα εγώ τόσα χρόνια. Κατέβαινα στις κλαδικές όσο μοσουσασα, πήγα και σε αντιπολεμικά μπροστά από την πρεσβεία. Τώρα δεν αντέχουν τα πόδια μου. Όταν ήμουν στη δουλειά έπεισα 3-4 φίλους για να ξεφύγουν από το ΠΑΣΟΚ , έγιναν επιρροές, τώρα δεν ξέρω τι απογιναν, τους έχασα μετα την συνταξιοδότηση. Έχω και εγω χρόνια να πάω να ψηφίσω. Αυτά έκανα, αυτά μπορούσα. Εγω φταίω όμως, η μονάδα, για την κατάσταση του κινήματος ή οι πολιτικές αποφάσεις και οι στρατηγικές που ακολουθηθήκαν σε μαζικό επίπεδο ;

Διαβάζαμε τόσα χρόνια για την κυκλική καπιταλιστική κρίση, μπράβο ωραία τα γράφει λέγαμε και τεκμηριωμένα. Ξεκινά η κρίση, και το Κόμμα, παρόλο που την είχε προβλέψει, παρουσιάζεται εντελώς απροετοίμαστο, χάνει Μέσα, πόρους και τελικά και κόσμο. Που είναι το πλάνο ανάπτυξης του κινήματος και προπαγάνδας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αφού γνώριζε τι θα έρθει, νομοτελειακά και αποδεδειγμένα;

Το διο για την άνοδο της ακροδεξιάς και της αντίδρασης. Υποστηριζανε μερικοί αριστεριστές ότι η κρίση είναι η ευκαιρία για επανάσταση. Που πάτε μωρε, τους λέγαμε οι παλιοί, διαβάστε λιγο ιστορία. Σε τέτοιες συνθήκες ο κοσμάκης μαζεύεται, συντηρητικοποιείται, ζηταει το αντίθετο από επανάσταση, δηλαδή επιστροφή στο παλιό. Ούτε για αυτό ήμασταν έτοιμοι, με ευθύνη όλης της αριστεράς.

Θυμάμαι τότε σε συζητήσεις, πεφτανε όλοι από τα σύννεφα με τα γκαλοπ που βάζανε τους χρυσαυγητες στη βουλη. Μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά σε ένα κόκκινο μπλογκ, που τότε ηταν στα πανω τους, εδώ ή στο ρεντφλαι βρήκαν και ανέβασαν μια δημοσκόπηση με 17% το ΚΚΕ το 2012 για να πάρουμε κουράγιο, αντι να δούμε την αλήθεια κατάματα. Ενώ το Πασοκ κανείς δεν πίστευε ότι θα καταρρεύσει, το τσιπρεικο ότι θα ανέβει και ότι θα ψηφίσει ο κόσμος ποτέ χρυσαυγητες.

Θέλω να καταλήξω ότι ήμασταν ανέτοιμοι για όλες αυτές τις κοσμογονικές εξελίξεις, παρόλο που έπρεπε να ήμασταν οι πιο έτοιμοι από όλους, τιμώντας την ιστορία και τα διαβάσματα μας.

Έρχονται σήμερα κάτι μπουνταλάδες τύπου ρουβικωνες, αναρχικοί, αριστεριστές και βγαίνουν από τα ζερβά, παίζοντας τους επαναστάτες. Που, εάν το Κόμμα έκανε πορείες και συγκεντρώσεις όταν έπρεπε, μέχρι να παραλύσουν οι κρατικοί μηχανισμοί , κανένα κενό δεν θα άφηνε σε αυτοκλήτους να το παίζουν ρομπεν των δασών. Φυσικος και πολίτικος νόμος: εάν δεν καλύψεις εσυ το κενό, κάποιος άλλος θα εμφανιστεί να το καλύψει.

Που είναι η σύγχρονη επαναστατική στρατηγική για το μέλλον; Το 1992, 93,94 βίωσα την άσβηστη ελπίδα, το πείσμα ότι τίποτα δεν τέλειωσε.

Τώρα νιώθω μια παραίτηση που βγαίνει και σε νεύρα προς τρίτους. Ωραία, να βρίζουμε Λαφαζανηδες και Τσιπρεικο από το πρωί ως το βράδυ. Βγάλε όμως προς τα έξω και ένα όραμα, μια δυναμική , ένα σχέδιο να το καταλάβει και να το πιστέψει και ο λαός. Ας μπει μπροστά η νεολαίο, η ΚΝΕ, το φοιτηταριάτο που δείχνει να το λέει η ψυχούλα τους να αλλάξει κατι, αφού εμείς πάμε για απόσυρση.

Αναυδος είπε...

Μην κρίνεις εξ ίδιων τα αλλότρια ούτε να ζητάς θαύματα από το κόμμα όταν εδυ έκανες αλλά πλέον δεν κανείς ούτε τα ελάχιστα

Είναι οξύμωρο να κουνάς το δάχτυλο κι εσυ να κάθεσαι

Για να γυρίσω ο ήλιος θέλει δουλια πολλή και η κρίση του συστήματος δεν φέρνει αυτόματα ούτε τη συνείδηση της σαπίλας του συστήματος Αντίθετα οδηγεί στην αναζήτησή λύσης που θέλει ομελέτα χωρίς να σπάσει τα αυγά

Αυτό έχει κόστος στην επιρροή του ΚΚΕ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Επιτέλους, (για να επανέλθουμε και στο θέμα της ανάρτησης) το διασυνιστωσιακό κονκλάβιο (δε μάθαμε πως αμεσοδημοκρατικά αναδείχτηκε, αλλά, και τι μας νοιάζει;), που αυτοσυστήνεται και σαν "προεδρείο" εδέησε μετά από 72 ώρες να μας ανακοινώσει τα αποτελέσματα τεσάρων ψηφοφοριών για τα δύο όργανα, ΚΣΕ και ΠΣΟ (ξε και ψο), τις πολιτικές θέσεις και το οργανωτικό, καθώς και πως "Τις αμέσως επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει και θα αναρτηθεί στο site της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η Πολιτική Απόφαση - Σχέδιο Δράσης και θα ανακοινωθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που αποφάσισε η Συνδιάσκεψη.", μαζί με ελάχιστα στατιστικά του διημέρου.
Δε λέω, να (συμφωνήσεις για το πως θα) μετρήσεις 879 ψήφους τέσσαρες φορές στο αριστεροχώρι δικαιολογεί πολλές υπερωρίες, καθώς και η καθαρογραφή των ντοκουμέντων πολύ περισσότερες. Εδώ η συνοπτική καταδίκη του Ζαριανόπουλου θέλει το χρόνο της, όχι τόσο σοβαρά ντοκουμέντα με τόσο πολλούς dictators.
Υπομονή, λοιπόν Λαϊκό Στρώμα - μέχρι εδώ οι προβλέψεις σου ήταν ασφαλείς "(δεν) θα πέσει η (αντιΚΚΕ) πόλις"...
Οταν θα πέσουν τα πασόκικα αντιΚΚΕ αναχώματα, θάναι σημάδι ότι έχουν δημιουργηθεί οι ώριμες υποκειμενικές προϋποθέσεις, που λέγαμε.

zoot horn rollo είπε...

Διάφορες βερσιόν του κλασικού "συμπεράσματος".
Ανεξαρτήτως αφετηρίας, δε θα πάρουμε.

Ανώνυμος είπε...

@v pat και Ζαχάρης Δημήτριος

Τα μνημονιάκια του "ηγέτη" τα ψηφίσατε και με τα δύο χέρια. Μέχρι και ο Ρούσης παραδέχθηκε πως η Ανταρσύα είναι ανάχωμα στο ΚΚΕ (Πριν 11/1/2015)

Για την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού έχετε πολύ μεγάλες ευθύνες.
Πλατείες "αγανακτισμένων". Χωρίς κόμματα χωρίς σωματεία (όπως έλεγε και ο Μουσολίνι). Συγκρίσεις κομμουνισμού και φασισμού σε μία ιδιότυπη σοσιαλδημοκρατική "θεωρία" "των δύο άκρων". Κινήματα τύπου "δεν πληρώνω" που έμπαινε ο πάσα ένας

Στήριξη με κάθε τρόπο του Σύριζα έγινε με κάθε τρόπο. Και δεν ήταν "στιγμαίο".
Τόσα χρόνια "κωλοτρίψιμο" αριστεροχωρίου με μερίδες του Σύριζα.
Επίσημα από τον Μάιο του 2012 σε κοινή φωτογραφία στη Βουλή Λαφα - τσίπρα με γνωστούς αστέρες του χώρου.
Αλλά ντάξει μπορεί το πρωί να είναι κάποιος στέλεχος εταιρείας και να απολύει κόσμο αλλά το βράδυ να είναι και αριστερός όπως έγραφαν για κάποιους αστέρες του "αριστεροχωρίου" οι αναρχικοί ( μαζί με πολλά άλλα )στο
("Ένας αντικαπιταλιστής για τη εθνική ανάπτυξη"- Indymedia 2008)

Να μην γράψουμε για τα άρθρα γνωστών δημοσιογράφων ΝΑΡιτων π.χ. για τις "επαναστατικές καταστάσεις" στην Ουκρανία της πλατείας Μαϊντάν

Μάλλον η ενέργεια σπουδαστών-φοιτητών (Μ.Α.Σ.) στο άγαλμα του Τρούμαν θα χάλασε την ζαχαρένια αρκετών. Ειδάλως προς τι η κοινή συνιστάμενη κατά του ΚΚΕ φασιστών, νοεφιλελέ, πασοκοσυριζαίων και "αριστερών";

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ζαχαρη θα μπορούσα να συμφωνήσω σε οτι αφορα το ποσο προετοιμασμενοι πρακτικά ήμασταν, στο ποσο αποτελεσμστικοι, μαχητικοι, στο ποσο αφηνουμε κενα για αλλους με τις ελλείψεις μας και πόσο λάθος μπορεί να εκτιμησαμε κάποιες διεργασίες στην κοινωνια.
ΑΛΛΑ
1ον το ΚΚΕ σε ολα οσα λες εχει κανει αυτοκριτική σε πληθωρα ντοκουμεντων του αυτα τα χρόνια. Πχ εκτίμηση διπλης εκλογικής μάχης του 2012,19ο και 20ο συνέδριο κλπ.
Και 2ον

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ. Δεν παιζουμε μπαλα μονοι μας. Είμαστε σε δύσκολες συνθήκες, σε εχθρικό γήπεδο, με πανίσχυρο, πολυπλοκαμο, εμπειροτερο αντίπαλο, χωρίς συμμαχους ισχυρους πια μονο με το δίκιο μας και την ψυχη μας. Τι νομιζες θα κάνουμε περίπατο? Η ανασυγκροτηση του κινήματος αφήνει αδιαφορο τον αντίπαλο νομιζεις? Αυτοι εχουν 1002 οπλα πολύ πιο ισχυρα απο μια δικη μας σωστα προσανατολισμενη απόφαση.
Την απογοήτευση και την παραίτηση τη βλέπεις μονο στους αλλους? Στον εαυτό σου δε τη βλέπεις?

ratm

zoot horn rollo είπε...

ratm, ξέρεις καλά ότι αν δεν "αυτομαστιγώνεσαι" σε μόνιμη βάση, δεν είναι αυτοκριτική για κάποιους. Μετά αρχίζουν τα "τα ρίχνετε μόνο στους άλλους και στον κόσμο" κ.ο.κ.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ρε, Μήτσο Ζαχάρη, στην αρχή σε πέρασα για ανταρσυάνικο/αριστερίστικο τρολλάκι, από αυτά, που ξεμυτίζουν πότε-πότε εδώ. Αλλά με το τελευταίο σου σχόλιο άλλαξες την εικόνα. Νομίζω πως δίνεις μια μικρογραφία του προβλήματος και του ΚΚΕ και της Αριστεράς αλλά και του ελληνικού Λαού συνολικά. "Το έζησα σε καλύτερη κατάσταση σε πολύ πιο μαύρα χρόνια για το διεθνές κομμουνιστικό μέτωπο" αλλά...."ήμασταν ανέτοιμοι για όλες αυτές τις κοσμογονικές εξελίξεις"! Τότε, πως διάολο "είμασταν σε καλύτερη κατάσταση" αφού δεν ξέραμε, που μας πάνε τα τέσσερα; Και γιατί ήταν πιό μαύρα τα χρόνια, τότε, που οι σφαλιάρες ήταν φρέσκες για όλους μας, και όχι τώρα, που ....τις έχουμε αφομοιώσει;!
Βεβαίως το Κόμμα σαν συνισταμένη βούληση όλων μας έχει κεντρικές ευθύνες, αλλά δεν ιδρύθηκε από τον ...Θεό. Από μας ιδρύθηκε, σε μας στηρίζεται,και τις δικές μας αδυναμίες αντανακλά, όπως πολύ χαρακτηριστικά απεικονίζονται και στο δικό σου τρόπο σκέψης.
Να το κάνουμε πιο ευέλικτο και πιο ευεπίφορο στο "καινούργιο"; Μακάρι να υπάρχει τρόπος, αλλά υπό έναν όρο: Να μην καταλήξουμε να γίνουμε "μπάτε σκύλοι αλέστε" σε ό,τι πιο οπισθοδρομικό μας σερβίρει η Αντίδραση σαν "καινούργιο", δηλαδή στο αντίθετο, από αυτό, που θέλουμε! Γιατί αυτό ακριβώς έχουν πάθει όλοι οι "αξιοσέβαστοι φίλοι μας", αρχίζοντας από το ΠΑΣΟΚ, τον τΣύριζα μέχρι το αριστεροχώρι και τους μουλάδες και το αναρχοφασισταριό.
Μην καταλήξουμε κι εμείς με γλάστρες κάνναβης στα μπαλκόνια μας...

Ανώνυμος είπε...

"Για την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού έχετε πολύ μεγάλες ευθύνες" αναφέρεται στον πολιτικό χωρο που εκπροσωπείται

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ζάχαρη πέρα από το καλαμπούρι.
Μου φαίνεται ότι για ένα περίεργο λόγο, θεωρείς ότι το ΚΚΕ έχει δύναμη την οποία δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει σε συνθήκες αντεπανάστασης, αντίδρασης, συντηρητικοποίησης και πολεμικής προετοιμασίας, με ένα σοσιαλσοβινιστικό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) στην κυβέρνηση παρέα με φασίστες (ΑΝΕΛ).

Τα είπανε και άλλοι παραπάνω. Το βασικό όμως πάντα είναι να έχουμε επαφή με τη πραγματικότητα.
Αυτά που λες πως περιμένεις από το ΚΚΕ, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.
Ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ μόνο δίνει βάση εκεί που έχει πραγματική ουσία, στο εργατικό και στο αντιπολεμικό κίνημα, δηλαδή εκεί που οι "Ρουβίκονες" και οι "εξωκοινοβολευτικοί" είναι πουθενάδες κατά κανόνα!!!
Γιατί κάνεις κριτική στο Κόμμα που δεν παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων, και δεν κάνεις κριτική σε όλους τους άλλους, που έχουν γράψει το εργατικό και το αντιπολεμικό κίνημα στα παλιά τους τα παπούτσια, ενώ το πολεμάνε για να μη γίνει ριζοσπαστικό και ταξικό;
Θεωρείς ότι για ένα επαναστατικό κόμμα, το κυνήγι των εντυπώσεων έχει περισσότερη αξία από τη ριζοσπαστικοποίηση της Ε.Τ. και την ανάπτυξη μαζικών δεσμών και επιρροής με αυτή;

Ιωσήφ ο οπορτουνοφάγος

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια τα παλιά καλά
Best of
https://www.youtube.com/watch?v=_-PJDyT_iRM

17-57

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Αναπολώντας, με αφορμή το δεύτερο σχόλιο του Μήτσου Ζαχάρη, τα (κομματικά) γεγονότα του '89, βλέπω για άλλη μια φορά να επιβεβαιώνεται μια διαχρονική υποψία μου: Το "χέρι του Θεού" μας έσωσε το '91! Και η ηλιθιότητα-πολιτική-ανεπάρκεια των οπορτουνιστών. Αν δεν ήντουσαν τόσο βιαστικοί (να συμβιβαστούν με την α.τ. προκειμένου να πάρουν την κυβερνητική κουτάλα), μάλλον θα ν'το είχαν πάρει το Κόμμα, και σήμερα θα τσακωνόμασταν ποιός έχει την πιο φουντωτή καναβουργιά στο μπαλκόνι του.... σαν τεκμήριο "αριστεροσύνης", πιθανώς και μαρξισμού-λενινισμού!
Ηταν τέτοιο το υποκειμενικό χάλι σαν αποτέλεσμα της αποϊδεολογικοποίησης της ταξικής πάλης, που αν κάποιος με μέτριο επίπεδο μπορούσε να το χειριστεί, θα μας είχε τουμπάρει κανονικώτατα. Επαιξε ρόλο, και που μερικές βασικές κομμ. επιχειρήσεις τότε κρατήθηκαν στην πό δω μεριά. Οχι λίγοι σύντροφοι, που ξέρω, μείνανε στο Κόμμα, όχι για καθαρούς ιδεολογικούς λόγους, ας πούμε σαν αυτούς, που διατυπώθηκαν με σαφήνεια μετά από 15 χρόνια (18ο και 19ο, Συνέδρια) αλλά για πολύ πιο απλούς, όπως "μένω στο Κόμμα, γιατί ...εδώ είναι το Κόμμα"(!), η γιατί "οι άλλοι θέλουν να το διαλύσουν", η "γιατί εδώ είναι η δουλειά μου" (είχα ακούσει και τη φράση "η Τυποεκδοτική είναι το Κόμμα"!!) κλπ., κλπ. Πολλοί σήμερα βέβαια δεν θα παραδεχτούν ότι είχαν τέτοια κίνητρα, αλλά οι εκτιμήσεις "τότε είμασταν ..δυνατοί, είχαμε τα Μέσα μας" (σ.Σ.ο.Τ.: "902 TV", Σ.Ε. και "Τ") προδίδουν επιφανειακά κριτήρια και προσήλωση στα επιφαινόμενα. Τώρα φωτίζονται καλύτερα και φαινόμενα ακατανόητα για κάποιους από μας τότε, όπως της Αλέκας με το αγαλματάκι του Ηρακλή στον Γκορμπατσώφ. Ο τοκετός θέλει μαλακά χέρια, για να μην το πνίξεις το μωρό....
Γι αυτό δεν ξενίστηκα όταν άρχισαν να ξεμυτίζουν "Κορδάτοι", "Νέες Σπορές" - να πω, τα περίμενα, όπως θα θυμούνται οι παληότεροι από την "Γκράνμα".
Για να μην ξεστρατίζω σε περιαυτολογίες, η άποψή μου είναι πως ακόμη μένει πολλή δουλειά για την Ιδεολογική Ανασύνταξη του Κομμ. Κινήματος και το καθήκον αυτό πέφτει στο ΚΚΕ. Στους άλλους, μόνο "ξύλο"! Τα συνέδρια 18ο και 19ο ήταν ιστορικά, αλλά ήταν μόνο η αρχή, κι αυτά τα ίδια ακόμη δεν έχουν αφομοιωθεί στο βάθος τους από το ίδιο το σώμα του ΚΚΕ (μέλη και οπαδοί) αν και η ευρύτερη επιρροή τους είναι ήδη ορατή, τόσο από τις θετικές αντιδράσεις (προσπάθειες απομίμησης, προσαρμογής κλπ.) όσο και από τις αρνητικές διαφόρων ξωφλημένων "σελέμπριτις". Χωρίς να υποτιμώ και θετικούς προβληματισμούς και από εξωκομματικούς, που όμως ξεχωρίζουν ακριβώς γιατί δεν διαπνέονται από αντι-ΚΚΕ σύνδρομα, με πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Γ. Μαργαρίτη.
Πάντως, η επιθετική ιδεολογική πολιτική των 18/19 πρέπει και να εξειδικευτεί στις συνέπειές της, αλλά και να συνεχιστεί, να επεκταθεί και να διευρυνθεί. Γιατί στο 20ο (φτού...) σαν να είδα μιαν "κοπωση", που ελπίζω να είναι για ανάκτηση δυνάμεων και όχι αναδίπλωση.
Ισως σε αυτό να έχει ένα δίκηο ο Μ. Ζ., ακόμη το ΚΚΕ δεν έχει δώσει ένα συνεκτικό και πειστικό όραμα, δεν έχει ακόμη "ταπώσει" την περιρρέουσα αντιδραστική Ιδεολογία, που παπαγαλίζουν επίμονα και με τεράστια μέσα τα παπαγαλάκια της Αντίδρασης μέσα στα μυαλά του κόσμου. Αλλά, προς Θεού, μην πάμε πίσω! Οι "παληές καλές μέρες" είναι απλά ένας εφιάλτης.

Ανώνυμος είπε...

Ξανακάνω κριτική στις πολιτικές απόψεις ή στον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεσαι

"..Ζητάω δικαίως πιστεύω τα ρέστα από το Κόμμα, γιατί αυτό έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή την κατάσταση, αφού είναι το πιο παλιό, το πιο έμπειρο, το πιο πολυπληθές και αυτό που μπορεί να κινήσει τις μάζες. Δεν μπορώ να ζητήσω τα ρέστα από άλλους, από κάτι Ροσιναντε ή από τη ΛΑΕ, έτσι δεν είναι;.."

Τι και αν οι μεν ήταν υπουργοί η δεν πήγαν στην πορεία στην Ισραηλινή Πρεσβεία ακολουθώντας το Συριζομάνι: Τι και αν και οι δύο ψήφισαν το 3ο μνημόνιο του "ηγέτη"; Μόνο το ΚΚΕ έχει ευθύνες το είπαμε που προειδοποιούσε για την κοροϊδια όταν ο "ηγέτης" μία εβδομάδα πριν το Δημοψήφισμα του 2015 είχε σχεδόν έτοιμο το 3ο μνημόνιο. Τι κάνετε λοιπόν για την όλη κατάσταση μιας και ζητάτε τα ρέστα "δικαίως" από αλλού;

Να θυμήσουμε πως πρωην στέλεχος του Σύριζα είπε πως για την συντηρητικοποίηση του Σύριζα φταίει το... "κίνημα" που έπεσε. Βέβαια όταν έβαζε νερό στο νερόμυλο του "με ένα νόμο και ένα άρθρο" της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που εμφανίστηκε ποτέ "Και μέσα στην ΕΕ αλλά δεν θα ζητήσουν τα δανεικά οι τραπεζίτες της ΕΕ" ε τότε δεν ήξερε

"δημοσκόπηση με 17% το ΚΚΕ το 2012 "

Γιατί νομίζεις πως εμφανίστηκαν οι "αγανακτισμένοι" στα 2011 που έριξαν τον αντι-κομμουνιστικό σπόρο ;
Γιατί εμφανίστηκε το κόμμα Καμμένου όταν ακριβώς στις δημοσκοπήσεις ένα 2-3% επί του εκλογικού σώματος πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ θα ψήφιζαν ΚΚΕ; Γιατί κάθε τρεις και λίγο γινόντουσαν happening "χωρίς κόμματα", "χωρίς συνδικάτα", και χωρίς "κομματική ταυτότητα";


" Θέλω να καταλήξω ότι ήμασταν ανέτοιμοι για όλες αυτές τις κοσμογονικές εξελίξεις, παρόλο που έπρεπε να ήμασταν οι πιο έτοιμοι από όλους, τιμώντας την ιστορία και τα διαβάσματα μας."

Δεν έγινε ΚΑΜΙΑ κοσμογονική εξέλιξη το 2012.
Ακόμα και οι επισήμως ΠΑΣΟΚΟΙ το έπαιζαν αντιμνημονιακοί.
Εργοστάσια κατελλειμένα και εργατικά συμβούλια δεν είδα πουθενά για την "κοσμογονική εξέλιξη ".
Μόνο σε μία Χαλυβουργεία υπήρξε απεργία διάρκειας 9 μηνών.
Μία ακόμα Απόδειξη η ΑΠΟΨΗ του τότε προέδρου του ΣΕΒ αμέσως μετά τις εκλογές του ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ 2012. Τον ταξικό αντίπαλο τον διαβάζουμε;

"... Έρχονται σήμερα κάτι μπουνταλάδες τύπου ρουβικωνες, αναρχικοί, αριστεριστές και βγαίνουν από τα ζερβά, παίζοντας τους επαναστάτες. Που, εάν το Κόμμα έκανε πορείες και συγκεντρώσεις όταν έπρεπε, μέχρι να παραλύσουν οι κρατικοί μηχανισμοί , κανένα κενό δεν θα άφηνε σε αυτοκλήτους να το παίζουν ρομπεν των δασών. Φυσικος και πολίτικος νόμος: εάν δεν καλύψεις εσυ το κενό, κάποιος άλλος θα εμφανιστεί να το καλύψει. ..."

Τα θεωρείς τόσο εύκολα όπως τα θεωρούσε και ο Τζιμάκος.
Τον Σύριζα πρώτου 6μηνου όλοι τους βγήκαν για να τον στηρίξουν .
Και ελεύθερα διαδήλωναν στο προαύλιο της Βουλής με την άδεια της τότε Προέδρου
Όλοι πλέον είναι πολιτικά απομονωμένοι από το εργατικό κίνημα και όλοι πολιτικά χρεωκοπημένοι.
Και δεν είναι μπουνταλάδες. Αρκετοί από αυτούς είχαν και έχουν τον πολιτικό ρόλο
ή αλλιώς
"Τα δικά μας παιδιά" που έλεγε ο Αντιπρόεδρος και η "εκτόνωση" που έλεγε ο υπ.Ναυτιλίας.

Λοιπόν μην κουνάτε το δάκτυλο στους ανθρώπους που έχουν λιώσει τα παπούτσια τους για να υπενθυμίσουν στον καθένα πως για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ.
Και την δική μας δουλειά στο κίνημα.
Αλλά τι να κάνουμε καλοέμαθε αρκετό κόσμο το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια και νόμιζαν πως τα πράγματα ήταν απλά και εύκολα. Κάτι σαν "με ένα άρθρο και ένα νόμο"

17-57

Unknown είπε...

Η κατάληξη αυτών των διεργασιών στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η ''φυσιολογική'' εξέλιξη ενός οπορτουνιστικού φορέα. Η ηγεσία του ΝΑΡ, από τις αρχές ήδη της δεκαετίας του '90, επέλεξε στρατηγικά την ''εύκολη επιλογή'', της καταδικαστικής στάσης συλλήβδην εναντίον των πρώην σοσιαλιστικών κρατών και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της απόρριψης της ιδεολογικής/θεωρητικής ωρίμανσης, συνολικά της επαναστατικής τάσης και την πρόκριση του ρεφορισμού. Ωστόσο, η αποτυχία ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη: πρωτίστως λόγω της διατήρησης ενός σαφοώς ισχυρού από άποψη μαζικότητας αλλά και θεωρητικών επεξεργασιών Μαρξιστικού - Λενινιστικού Κόμματος - του ΚΚΕ - αλλά και λόγω δράσης ''ανταγωνιστικών'' εν πολλοίς δυνάμεων (παλαιότερα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, πλέον ΛΑΕ κλπ.). Συγχρόνως, δε φαίνεται να αναλήφθηκε σε καμία χρονική φάση η απόπειρα άρθρωσης ενός σοβαρού, συνεκτικού προγραμματικού και ιδεολογικού λόγου, έστω και για τα δεδομένα του ΝΑΡ, μετέπειτα ΕΝΑΝΤΙΑ, νυν ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το επόμενο έτος, ενόψει και των αρκετών εκλογικών διαδικασιών, πιθανόν να επιταχυνθούν αποφάσεις ''ρήξεων'', ''συκρότησης μετώπων'' κ.ο.κ. Είναι γνωστή η εμμονή των ρεφορμιστικών δυνάμεων με τους εκλογικούς συσχετισμούς.
Το ΚΚΕ εξακολουθεί πολύ ορθά την άσκηση σοβαρής κριτικής και έναντι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Υπάρχει, βέβαια, και το θετικό στοιχείο: λόγω της σοβαρότητας των θέσεων και του βαθμού οργάνωσης, μέρος των φίλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι προσεγγίσιμο δυνητικά. Πιθανόν δηλαδή, οι παρούσες εσωτερικές αντιπαραθέσεις (σε βαθμό φαιδρότητας αρκετές φορές) να αποτελέσουν την αφορμή για ορισμένους να επαναπροσδιορίσουν την άποψή τους και έναντι του ΚΚΕ.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Θα μπορούσε ο Λαϊκός-Στρώμας, να μας αναλύσει τις μεταβολές στους συσχετισμούς των συνιστωσών στο ανταρσυοχώρι;
Βλέπω αλλαγή στα μισά σχεδόν πρόσωπα της ΚΣΕ (μόνο οι 8 από τους 15 της παληάς διασώθηκαν) και μιαν ...ανανέωση-γενοκτονία(!) στην ΠΣΟ, όπου μόνο τα 32 μέλη της παληάς επέζησαν! Τα υπόλοιπα 48 ....εκκαθαρίστηκαν (...ά, ρε ...Στάλιν, εσύ μόνο τους μισούς είχες φάει)!
Βέβαια, οι βασικές "μούρες" είναι αμετακίνητες, αλλά βλέπω και μερικές ηχηρές απουσίες.
Οι αποφάσεις, ακόμη να "καθαρογραφούν"....
Κι αυτό με τον "σύντροφο σεξιστή", που απασχόλησε ...το πανελλαδικό όργανο(!) μάλλον ανήκει στα ....πιο σοβαρά του χώρου!
Παιδιά, νάστε καλά, και του χρόνου!

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ρε σείς, είναι η τρίτη μέρα μετά τις 28 και δεν ακούγεται ψίθυρος από τα sites του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τρέχει κάτι η είναι απλά το μικροαστικό τετραήμερο;

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Oσο υπαρχουν "παρεμβολες" στο κινημα απο το χωρο του πασοκικου αριστεροχωριου ,οσο δεν απαντιεται ρητα και κατηγορηματικα και η υποψια υφερποντα αντικομμουνισμου και πασοκιλας ,τοσο ο οππορτουνισμος στο κινημα καλα θα κρατει ,τοσο θα αυξανουν οι κλαψες τυπου Ζαχαρη που δεν θα πηγαινει ουτε καν να ασκησει το δημοκρατικο του δικαιωμα να ριχνει εστω αυτη τη ριμαδοψηφο του ,κλαιγοντας σαν τη χηρα στο κρεββατι .Τα κουρασμενα παλληκαρια ουτε για εξωφυλλαρουχες δεν κανουν, το κακο ειναι οτι διατυμπανιζουν την κουραση τους στο διαδυκτιο σαν να ξεπουλανε την μιζερια τους ως πραμματεια

Ανώνυμος είπε...

Δεν λέω πως δεν αξίζει αλλά μάλλον χάνεις τον χρόνο σου με την σοβαρή κριτική Orestis Komep ( 29 Απριλίου 2018 - 11:55 μ.μ. ).

Είναι δυνατόν να συνυπάρχουν Τροτσκιστές οριτζιναλ, τροτσικτές ιμιτασιον της μετα Τρότσκι Περιόδου, αλτεσουριανοί, μαοϊκοί, φιλοπουλατζερικοί; Λίγος Μάης 68, λίγος Κάουτσκι, λίγος Τόνι Κλιφ, λίγος Μάο, Λίγος Λένιν, λίγος Τρότσκι και λίγο από αστικά κινήματα πόλεων;

Άλλοι στήριξαν αντι για ΑΝΤΑΡΣΥΑ την ΛΑΕ τον Σεμπτέμβριο του 2015 αλλά όλα στο ΝΑΡ μέλι-γάλα. Ούτε διαγραφές που θα έκανε κάθε σοβαρό κόμμα. άλλοι ακολουθούν την ΓΣΕΕ κατα πόδας (ΣΕΚ) και πάλι μέλι - γάλα για την "ενότητα της αριστεράς". Εδώ δεν συμφωνούν στο που θα κάνουν συγκέντρωση, θα έχουν και "συνεκτική θεωρία";

Συνασπισμός της εκτός κοινοβουλίου αριστεράς είναι. Την δουλειά της η ηγεσία τους την έκανε και με το παραπάνω. Βοήθησε στο να βγει ο Τσίπρας πρωθυπουργός, υπερασπίτηκε το πρωτο 6μηνο με Βαρουφάκη παρά την παράταση του 2ου Μνημονίου, και αποτέλεσε ανάχωμα προς το ΚΚΕ όπως είπε με άλλα λόγια και ένα από τα "αστέρια" της, ο καθηγητής Ρούσης.

Όσο για την βάση δεν λέω ένα μέρος της είναι τίμιο και αγωνιστικό(υπάρχει διαχωρισμός βάσης ηγεσίας μιας και δεν υπάρχει δημοκρατικός συγκεντρωτισμός)

Ενα 25-30% της βάσης της μπορεί να έρθει κοντά στο ΠΑΜΕ. Το υπόλοιπο της βάσης θα ήταν, είναι και μάλλον θα εξακολουθήσει να είναι κολημμένο στις αντιΚΚΕ εμμονές του.

17-57

Ανώνυμος είπε...

@Γκεόργκυ Ζούκωφ
Οι πολιτικές κλάψες θα αυξάνονται γιατί έχασαν τον πολιτικό τους ρόλο. Οι ηγεσίες τους και η θεωρία τους δεν πείθει. αν κάποιος θέλει σύριζα πάει κατευθείας και όχι δια της τεθαλάσμένης μέσω πασοκοαριστεροχωρίου.

Ο οπορτουνισμός ως επίδραση της αστικής διανόησης στην εργατική τάξη είναι μεν πολύ ισχυρός αλλά οι γνήσιοι πολιτικοί του εκφραστές είναι πολιτικά αδύναμοι.

Ίσως αυτό είναι και να εξακολουθήσει να είναι για ακόμα κάποια χρόνια το "πολιτικό παράδοξο". Με άλλα λόγια το "πολιτικό κενό" στα "αριστερά" του Σύριζα και στα "δεξιά" του ΚΚΕ όπως έλεγε ο Χατζηνίκος

17-57

Unknown είπε...

@17-57

Ναι, η κατάσταση συνονθυλεύματος είναι όπως την περιέγραψες ακριβώς. Εξάλλου, η υπεροχή (θεωρητικά και από άποψη επιρροής) των δυνάμεων των ΚΚΕ/ΠΑΜΕ δεν ήταν προϊόν τυχαίας εξέλιξης. Ενόσω, η περίοδος ειδικά των αρχών της δεκαετίας του '90 ''προσφερόταν'' για την ''άνδρωση'' οπορτουνιστικών, αντισοβιετικών, αντιλενινιστικών, ''αριστερίστικων'' πολιτικών φορέων.
Επιβάλλεται, σε ένα βαθμό, η παρακολούθηση των τεκτενόμενων και σε αυτόν τον πολιτικό χώρο, παραταύτα.

Ανώνυμος είπε...

1) Καλά κάνουμε και ασχολούμαστε (και έτσι πρέπει)με τον οπορτουνισμό ως ιδεολόγημα, ρεύμα, επίδραση της αστικής ιδεολογίας στην εργατική τάξη


2) Ξεμείναμε από...οπορτουνιστές!
Πλέον δεν είναι ούτε καν οπορτουνιστές οι θαυμαστές του Τραμπ, της Λέπεν και του Ορμπάν. θα ξαναεμφανιστούν αλλά για μερικά χρόνια θα είναι στην αφάνεια. Για αυτό και οι κλάψες. Το "πολιτικό κενό" κατά Χατζηνίκο.

Από τον οπορτουνισμό στον φασισμό 2 με 3 τσιγάρα δρόμος. Δεν είναι τυχαίο πως οποιαωδήποτε ιδεολόγημα των οπορτουνιστών σε "αριστερά" και "αντιεξουσιαστικά"
site τα επαναλαμβάνουν οι φασίστες

3) Το ΚΚΕ είναι σοβαρό Κόμμα και ξεσκεπάζει τα ιδεολογικά καραγκιοζιλικία τους

4)I Lenin Takoi Molodoi
Lenin is Young and the Battle is Going Again
https://www.youtube.com/watch?v=bnz-g8jt0zU

17-57

Ανώνυμος είπε...

Αν κρίνω απ'την ανακοίνωση της "νεολαίας ΛΑΕ" που καλεί για ψήφο σε ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ, λέτε να έχουμε πάλι αυτή την μισοδιάσπαση με ενιαία ψηφοδέλτια στους συλλόγους, αλλά διαφορετικά αθροίσματα κουκιών ψηλά (γιατί διαδικασίες);
Κατακαημένα ολτέρνατιβ φοιτητούδια, θα γίνετε πάλι αντικείμενο αμεσοδημοκρατικής καρεκλομαχίας, ή της εξίσου αμεσοδημοκρατικής ερμηνείας της ψήφου, σαν μια νύχτα του Ιούλη, που απο 'κει που λέγαμε "το ΟΧΙ θα εγλωβίσει την κυβέρνηση", ψάχναμε αν είναι 30 ή 50% η ψήφος η ταξικιά(μπορεί να τα βρήκαμε στο 40).
Μην σας αδικούμε ολτέρνατιβ φοιτητούδια, το τραβάει ο οργανισμός σας. Πάντως, όταν θα καααγίνει, να τους ορίσει η ΕΠΑΕ.

Ανώνυμος είπε...

Τρένο πάει ο σοσιαλισμός της αγοράς. Το Βιετνάμ συμμετείχε στα εγκαίνια της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

AGIS είπε...


Σίγουρα; Πάντως εδώ:
https://www.902.gr/eidisi/kosmos/158704/astamatiti-ypokrisia-apo-osoys-stirizoyn-israil
το Βιετναμ δεν περιλαμβάνεται ανάμεσα στις χώρες που εκπροσωπήθηκαν στα εγκαίνια.

AGIS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Η Λιάνα Κανέλλη προσπάθησε να υπερασπιστεί την συμβολαιογράφο που δέχτηκε την "επίσκεψη" του "Ρουβίκωνα" και την "πάτησε" άσχημα.

Με αφορμή την επίθεση, η Συμβολαιογράγος Θηρεσία Δάλλα - Πολυζώη στην οποία ανήκει το γραφείο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καταγγέλλω την προβοκατόρικη σε βάρος μου επίθεση, από κουκουλοφόρους, που έλαβε χώρα σήμερα Παρασκευή 18/5/2018 και ώρα 10.00 το πρωί στο γραφείο μου. Η συγκεκριμένη επίθεση υπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες, αφού δεν υπάρχει περίπτωση πρώτης λαϊκής κατοικίας, που να έχει εκπλειστηριαστεί από εμένα.....κλπ.".

....μάλλον η Ασφάλεια, τα καρακόλια της, οι ρουβίτσες του Βούτση, και τα "Βαθύ-Μαύρα" παπαγαλάκια τους την πάτησαν άσχημα.
Αυτά έχουν οι βιασύνες, μπροστά σε μια προβλέψιμη όξυνση της κατάστασης.....

Sergio είπε...

Σεχταρ, ακομα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας έχει ενα όριο. Μη λες άλλα, γιατι εχεις ηδη εκτεθεί.

Υπαρχουν επισημα χαρτιά οπου αποδεικνύεται οτι η κα Δαλλα, το παίζει σε διπλο ταμπλο, και με τον αστυφύλακα και με το..προλεταριάτο.

Κανε μια βολτα για τα αδιάσειστα στοιχεια στα social media ή στο βαθυ και θα καταλαβεις οτι ακομα και ο τυφλος οπαδισμος δεν μπορει να δικαιολογησει καποιες φορες τα αδικαιολόγητα.

Αν εχει ελάχιστη τσιπα η κυρια συμβολαιογράφος, θα παραιτηθεί ή απο τα συνδικαλιστικά ή απο τους πλειστηριασμους, για να μην εκθετει και το Παμε.ΑΝ υπαρχει τσιπα.

Υγ. Εχει παντως μια πλακα το γεγονός οτι καθε ενέργεια των παιδιων του Ρουβίκωνα, ταραζει και τα νερα των φιλελε και του συστήματος και των ξεπουλημενων που ζητανε το κεφαλι τους επι πίνακι αλλα απο οτι φαινεται ταράζει και τους νεοκκεδες(δεν λεω κκεδες, γιατι παραπεμπει στους παλιούς για τους οποίους υπαρχει σεβασμός). Οι νεοκκεδες λοιπον, ταραζονται οταν μια συλλογικοτητα τους δείχνει τον πραγματικο δρόμο της αντιστασης και ρίχνει ταξικα χαστουκια σε καθε ειδος εκμεταλλευτές.
Αλλα βλεπεις η νομιμοτητα και τα εδρανα του αστικου κοινοβουλίου είναι πολυ βολικα τα ατιμα για να τα αφησεις μετα απο τοσα χρονια υποταγης στο συστημα...ασε που και οι συνθηκες δεν έχουν ωριμάσει ακομα. Σωστα τα λεω;

Υγ. Μπραβο στα παιδια. Αν μη τι αλλο, το λεει η ψυχη τους και σωνουν λιγο απο την χαμενη αξιοπρέπεια της κάποτε ανατρεπτικης αριστεράς.

AGIS είπε...

@19 Μαΐου 2018 - 7:41 π.μ.

Ακόμα κι αν υποτεθεί ότι ο "Ρουβίκωνας" είναι μια αγνή ιδεολογική-ακτιβιστική γκρούπα και ότι η συμβολαιογράφος κάνει πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, το συμπέρασμα που βγάζω από την προσπάθεια δικαιολόγησης αυτής της ενέργειας είναι, ότι η μεθοδολογία της ως προς την επιλογή των στόχων συνίσταται σε μια έρευνα στο ίντερνετ για τους συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς, από την οποία έρευνα όπως οι ίδιοι λένε: "κανείς άλλος εκτός του ίδιου του οφειλέτη και της εφορίας, δεν μπορεί να γνώριζε, πόσοι και ποιοι αφορούσαν σε πρώτες κατοικίες".
Το συμπέρασμα βγαίνει από εδώ:
https://tsak-giorgis.blogspot.gr/2018/05/blog-post_32.html
https://tsak-giorgis.blogspot.gr/2018/05/blog-post_73.html
https://tsak-giorgis.blogspot.gr/2018/05/blog-post_90.html
https://tsak-giorgis.blogspot.gr/2018/05/blog-post_85.html
Από αυτή τη μεθοδολογία βγαίνει κατά συνέπεια το συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν "ακτιβισμό" που όχι μόνο στέκεται έξω από κάθε διαδικασία μαζικού κινήματος, αλλά που λαβαίνει χώρα ερήμην ακόμα και των προσώπων που θίγονται άμεσα δηλαδή αυτών που η περιουσία τους βγαίνει στο σφυρί.
Βγαίνει επίσης το συμπέρασμα μιας, αν όχι εντελώς "τυφλής", πάντως κάτι παραπάνω από μισότυφλης ενέργειας, αφού η δικαιολόγησή της ακολουθεί το εξής σχήμα:

Η συγκεκριμένη συμβολαιογράφος έχει διενεργήσει έναν αριθμό πλειστηριασμών, ορίστε η λίστα που βρήκαμε στο ίντερνετ. Για τους πλειστηριασμούς αυτούς κανείς (εκτός οφειλέτη και εφορίας) δεν μπορεί να ξέρει αν αφορούν πρώτη ή δεύτερη κ.ο.κ. κατοικία. Ισχυριζόμαστε ότι αυτό δεν μπορεί να το ξέρει ούτε η συμβολαιογράφος, όμως από τον ισχυρισμό μας αποδεικνύεται ότι δεν το ξέρουμε ούτε κι εμείς που υπερασπιζόμαστε την ενέργεια του "Ρουβικώνα" αλλά ούτε και ο "Ρουβίκωνας" που την πραγματοποίησε.

Είπαμε: εκτός από την εφορία μπορεί να το γνωρίζει μόνο ο οφειλέτης, και επομένως πάντως όχι ο "Ρουβίκωνας"...
Τώρα: Το ότι ο "οφειλέτης" παραμένει στην όλη υπόθεση σαν ένα αφηρημένο ον που μόνο αυτός γνωρίζει τα της περιουσίας του, ενώ εμείς δεν γνωρίζουμε ούτε τα της περιουσίας αλλά ούτε και τον οφειλέτη τον ίδιο... Το ότι η δραστηριότητά μας αφήνει απ' έξω όχι μόνο τη γνώση του "οφειλέτη" και των της περιουσίας του, αλλά αφήνει απ’ έξω της και τον ίδιο τον "οφειλέτη"... Το ότι όλοι οι όροι της δραστηριότητάς μας είναι τέτοιοι λόγω του ότι αφήνουν απ’ έξω και, επίσης, τέτοιοι που να αφήνουν απ' έξω τον "οφειλέτη"... Αυτά αποτελούν την απόλυτη έκφραση του γεγονότος ότι η δραστηριότητά μας είναι ξένη προς κάθε διαδικασία μαζικού κινήματος, και του γεγονότος ότι οι όροι αυτής της δραστηριότητας προορίζονται να τη διατηρήσουν ξένη από κάθε τέτοια διαδικασία. Κι αυτό το γεγονός δεν αποτελεί περιορισμό μόνο της δικής μας δραστηριότητας, πράγμα το οποίο θα ήταν σχετικά ασήμαντο, αλλά συνιστά περιορισμό και στην ανάπτυξη κάθε διαδικασίας μαζικού κινήματος, πράγμα που είναι και το σημαντικότερο.

AGIS είπε...

Στον αντίποδα των παραπάνω, μια κινητοποίηση σαν κι αυτή που περιγράφεται εδώ
https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/158741/kinitopoiisi-gia-tin-apotropi-ilektronikoy-pleistiriasmoy-protis
και εδώ
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9843780
αποτελεί προσπάθεια ανάπτυξης μιας δραστηριότητας με όρους μαζικού κινήματος, κι αυτή η αφετηρία της δεν αναιρείται από την έκβασή της, που συνοψίζεται στο ότι «η τράπεζα είναι ανένδοτη» παρά την επιδίωξη που υπήρξε "να υπάρξει συνεννόηση με την τράπεζα και να μην προχωρήσει ο πλειστηριασμός του ακινήτου", καθώς και σε ένα ίχνος μετάθεσης της πάλης από τους πλειστηριασμούς στην "προσπάθεια υλοποίησης της έξωσης των οικογενειών που πλειστηριάστηκε το σπίτι τους" εφόσον η κινητοποίηση απέτυχε να "να μεταπείσει την συμβολαιογράφο και την τράπεζα να μην προχωρήσουν".

Τέτοιες αποτυχίες σίγουρα θα υπάρχουν, για όσο το μαζικό κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς δεν έχει τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα που ανταποκρίνεται στις περιστάσεις... για όσο το ζήτημα και η αντιμετώπισή του δεν έχει φτάσει στο σημείο να υπερβεί τον κατακερματισμό (και όχι βέβαια να στρέψει τα νότα) στις μυριάδες ατομικές περιπτώσεις πότε του ενός και πότε του άλλου "οφειλέτη"... για όσο αυτή η κατακερματισμένη εξατομίκευση του προβλήματος θα έχει σαν συνέπεια την αντίληψη μιας κάποιας "τάξης" στην υπόθεση των πλειστηριασμών, για την οποία "τάξη" υποτίθεται πως πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο το μαζικό κίνημα και όχι η κυβερνητική πολιτική, που με την αντιλαϊκή της "αταξία" δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια αντιμετώπισής τους με όρους "τάξης" και "ταξινόμησης" σε πρώτη και μη πρώτη ή σε λαϊκή και μη-λαϊκή κατοικία... για όσο επίσης, μέσα από τις ατομικές περιπτώσεις και μέσα από την υπέρβαση αυτού του κατακερματισμού, δεν έχει φτάσει να αναπτυχθεί το μαζικό κίνημα ως το επίπεδο που θα διεκδικήσει και που θα βάλει με τη σφραγίδα του τέλος σε αυτήν την πολιτική συνολικά.

Για όσον καιρό θα είναι έτσι τα πράγματα, τέτοιες αποτυχίες θα υπάρχουν, αλλά επίσης - πρέπει να προστεθεί - θα υπάρχουν και για όσο καιρό αυτές οι αδυναμίες οδηγούν υποκειμενικά στην περιορισμένη, και αναντίστοιχη με τις απαιτήσεις της πραγματικότητας, αντιμετώπιση του προβλήματος σαν ζήτημα "συνεννόησης με την τράπεζα" και εξάρτησης του από το αν η τράπεζα είναι ή δεν είναι "ανένδοτη".
Τέτοιες αδυναμίες και τέτοιοι, συναρτώμενοι με αυτές, περιορισμοί και αναντιστοιχίες ισοπεδώνουν άλλωστε και το ιδεολογικό έδαφος πάνω στο οποίο έρχεται και πατά κάθε επιδίωξη αποσπασμένη από διαδικασίες μαζικού κινήματος.
Αλλά είναι υπόθεση της δικής του ανάπτυξης να αφαιρέσει κάθε τέτοιο έδαφος από τέτοιες επιδιώξεις.

Ανώνυμος είπε...

Και το συνεχιζουν στο βαθύ μαύρο επικαλουμενοι στην αρχη το "ΔΕΝ ΠΛΗΡΏΝΩ" και μετα μια ΕΠΑΜιτισα ψεκασμενη...

ratm

Ανώνυμος είπε...


Δεν νομίζω ότι χρειάζεται η δήλωση/απάντηση της συμβολαιογράφου. Το άρθρο τα λέει όλα από μόνο του. Σύμφωνα με το συντάκτη, η συμβολαιογράφος είναι αδύνατον να γνωρίζει τι είδους πλειστηριασμό διενεργεί σε αντίθεση με το ρουβίκωνα (να υποθέσω εσωτερική πληροφόρηση;), ο οποίος όχι μόνο γνωρίζει αλλά τα καρατσεκάρει διπλά και τρίδιπλα αυτά τα πράγματα, γιατί δεν είναι τίποτα ανεύθυνοι οι άνθρωποι. Εδώ μέχρι τη Συρία έφτασαν για να πολεμήσουν πλάι στις λαϊκές πολιτοφυλακές, μη σου πω και πλάι στον αντίστοιχο ΔΣΕ που όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει στη Συρία. Και οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι και οι Τούρκοι και οι Ευρωπαίοι και πάει λέγοντας. Στο μόνο που διαφωνούν είναι στο ποιος είναι ο γνήσιος με τις απόψεις να διίστανται ανάλογα με το ποιος πληρώνει. Ο συγκεκριμένος μάλιστα συντάκτης/υπερασπιστής της κυβέρνησης - η οποία παρεμπιπτόντως έχει πολιτικά αποφασίσει και νομοθετήσει για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας- και επειδή δεν είναι ούτε αυτός κανένας ανεύθυνος ή εγκάθετος, παίρνει τηλέφωνο τον κολλητό του στο ρουβίκωνα προκειμένου να το διασταυρώσει και από κοινού πλέον-οι εκπρόσωποι της αστικής πολιτικής μαζί με τους πιστοποιημένους με iso 9002 από την κυβέρνηση υπερασπιστές του λαού- να ξεσκεπάσουν και να ξεβρακώσουν τους προδότες του λαού. Το μόνο που λείπει από το άρθρο για να δέσει το γλυκό, είναι μια δήλωση του Αγγελάκα ότι γνωρίζει τη συγκεκριμένη συντηρητική μικροαστή από την εποχή που έκανε διακοπές με τον πατέρα του και τους γονείς του Πανούση με το κότερο του Φλωράκη, τότε μωρέ που γιόρταζαν την αποφοίτηση της κόρης της Παπαρήγα, λίγο πριν επιστρέψει από την Αμερική όπου σπούδαζε. Θα έλεγα ότι πρόκειται για την γνωστή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να ποντάρει στα γνωστά εξαρτημένα αντι-κουκουε αντανακλαστικά, αν δεν επρόκειτο για κάτι χειρότερο. Και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν νιώθει πλέον την ανάγκη να ξοδεύεται άλλο σε κουτόχορτο, αφού θεωρεί πλέον το λαό εγκεφαλικά νεκρό ακόμη και για να αντιληφθεί τα αυτονόητα. Τι και αν έφυγε ο Κουρής, υπάρχουν τόσοι πολλοί για να συνεχίσουν το έργο του. Μπορεί να είναι λίγο ερασιτέχνες, αλλά και με το επίπεδο της συνείδησης να έχει φτάσει σε τέτοιο ιστορικό χαμηλό δεν χρειάζεται και τίποτα ιδιαίτερες γνώσεις ή ικανότητες για να στήσεις μια προβοκάτσια. Και για να εξηγούμαστε όσο και να μας πονάει....μπορεί η τσουλήθρα στο σκατό να είναι λατρεμένο σπορ για το συγκεκριμένο πλατύ χώρο και να το λανσάρει για ηθικό πλεονέκτημα, αλλά και το ότι διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ανθρώπων κάθεται στην ουρά για μια αξέχαστη βουτιά δεν είναι καθόλου τυχαίο. Δεν εκμαύλισε τίποτα παρθένες συνειδήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σκατό υπήρχε και πριν στη μέση συνείδηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ- όχι μόνο αυτός, αλλά κυρίως αυτός- του έδωσε πολιτική υπόσταση για να βγει στην επιφάνεια. Κάποιοι άλλοι πάλι, το θεωρούν χαρακτηριστικό δείγμα της δίψας του κόσμου για αμεσοδημοκρατία και μεταβατικό στάδιο για τη λαϊκή εξουσία. Και ο τελευταίος να τραβήξει το καζανάκι ως εφαλτήριο σάλπισμα για την έφοδο στο βόθρο.

vita delta

Ανώνυμος είπε...

"Οι νεοκκεδες λοιπον, ταραζονται οταν μια συλλογικοτητα τους δείχνει τον πραγματικο δρόμο της αντιστασης και ρίχνει ταξικα χαστουκια σε καθε ειδος εκμεταλλευτές. "

Ας το δούμε αυτό. Just for laughs.

Ας δούμε το παράδειγμα των Market In στα Γιάννενα. Τι έκανε το ΠΑΜΕ.

Οργάνωσε την απεργία και τον αγώνα των εργαζομένων, τρώγοντας και τις μηνύσεις στη πλάτη.
Έπαιξε ξύλο με τα ΜΑΤ.
https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/142638/syllipseis-syndikaliston-se-kinitopoiisi-exo-apo-market-foto

Έπαιξε ξύλο με τους μπράβους που έστειλε η εργοδοσία.
https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/146882/mpravoi-tis-ergodosias-kai-fasistoeidi-epitethikan-stin-apergiaki-froyra

Και, όσο ο αγώνας συνεχίζεται, στο συνδικάτο αύξησε σε απόλυτο αριθμό και ποσοστό τις δυνάμεις του.

Τι έκανε ο Ρουβίκωνας;

Πήγε σε μια άλλη πόλη(Αθήνα) και τραμπούκισε τους εργαζόμενους του Market In σαν "κίνηση αλληλεγγύης".
https://www.youtube.com/watch?v=0xSdR4X2xEo

Τι κατάλαβε απο όλα αυτά ένα νούμερο με το όνομα Sergio; Οτι ο Ρουβίκωνας δείχνει το δρόμο.


Αυτοί είστε.



Σ.

zoot horn rollo είπε...

"αδιάσειστα στοιχεια στα social media ή στο βαθυ": γελάμε δυνατά και τρανταχτά.
Τα υπόλοιπα,τα γνωστά, βγαλμένα απ' το εγχειρίδιο του "σωστού" σχολίου.

Έχει μια πλάκα ότι κάποιοι το παίζουν αναρχικοί, μπας και "κουκουλώσουν" τα διάφορα θεματάκια που έχουν.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

v.d. "...Δεν εκμαύλισε τίποτα παρθένες συνειδήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. "
Μεγάλη κουβέντα. Εβδομήντα χρόνια "ψηνόταν" το πιο ώριμο "πασόκ".
Αυτά έκανε η αποϊδεολογικοποίηση για "να πάμε μπροστά".

----------------------------------------------------
Sergio, ...ούτε ένα όνομα, βρε;
Και οι οφειλέτες λαϊκής πρώτης κατοικίας είναι ....ινκόγκνιτο(!) δηλαδή, κουκουλοφόροι!
Πολλή κουκούλα,αδερφέ....
Γιαυτό, λοιπόν, λέω εγώ ο σεχταριστής, ...φιλιά στα ...."παιδιά"(!) της ..."Ειδικής", ....
εκεί στον σκουπιδοτενεκέ, μαζί με την 17Ν και ό,τι άλλο έχει κατά καιρούς σοφιστεί η αστική τάξη για "αντισώματα" στο κομμουνιστικό κίνημα. Και που πάντα "τιμάει τους πεθαμένους για να θάψει τους ζωντανούς".

---------------------------------------------------
Χαρά στο κουράγιο των φίλων, που είχαν την υπομονή να αποδείξουν ότι το χαφιεδιλίκι είναι (και) παράλογο.
"Κάηκαν" και οι ρουβίτσες του Βούτση!
Να περάσει ο επόμενος...

zoot horn rollo είπε...

Σεχτάρ, από "φρούτα" έχουμε πολύ πράμα...

Αναυδος είπε...

ο ρουβικωνας ειναι το αποτελεσμα της συνεχους αναγνωσης και παρακολουθησης των κομικς και των ταινιων της marvel & dc comics. μια αμιγως αστικη προσεγγιση του ηρωα που σωζει τους κατατρεγμενους που παραμενουν αβουλοι,δειλοι και ανικανοι να υπερασπιστουν οι ιδιοι τα συμφεροντα τους
ειναι ενας αντιδραστικος ακτιβισμος ακομη κι οταν γινεται δηθεν για το συμφερον των καταπισμενων γιατι τους βαζει στη γωνια τους διασυρει και τους αφοπλιζει

Ανώνυμος είπε...

Άγη, στο Αλ-Τζαζίρα το είδα. Υπάρχει διάψευση όμως απ' τους Βιετναμέζους.
https://e.vnexpress.net/news/news/vietnam-did-not-attend-gala-to-celebrate-us-embassy-move-to-jerusalem-foreign-ministry-3749546.html
Ζητώ συγγνώμη που δεν το κοίταξα, απλά μου φάνηκε πιστευτό δεδομένης της στενής σχέσης ΗΠΑ-Βιετνάμ. Και ελλιμενισμός αεροπλανοφόρου έχει υπάρξει πρόσφατα.
Ijon, που βρίσκεσαι; Κρύβεσαι μην σε πουν κολλητάρι της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ οι ναρίτες(θαλασσόλυκοι και μη);

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Γιώργος είπε...

Το μαρτιο του 2015 εμφανίστηκε για πρωτη φορα το ονομα Ρουβικωνας στην ειδησιογραφία. Τα ρεπορτάζ λεγανε οτι η νεοσυστατη αναρχικη ομαδα εκανε καταληψη στα γραφεία του Συριζα για να διαμαρτυρηθεί για τα κελια τυπου Γ'.

Αυτο που τελικα αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγματων είναι ότι τα καλοπαιδα αυτά δεν ηταν απλα μια παρεα που εισεβαλε στα γραφεια του κυβερνώντος κομματος με το ετσι θελω, αλλα η μερα που πηρε το βαπτισμα του πυρος και το ΟΚ από τους συριζαιους για να συστρατευτουν εναντιων του ΚΚΕ, χτυποντας η «αριστερη» κυβερνηση από την μια και απο την άλλη το ακτιβιστικο μπουλούκι.

Η ανοχη στις εισβολες της ομαδας από το κρατος και την κυβερνηση της «Αριστερας» δεν ειναι φυσικα δειγμα αδυναμίας, αλλα η αποδειξη μιας συνεργασιας που εχει σκοπο να διατηρησει την αριστεροσυνη του Συριζα και να διαμορφωσει ένα αναχωμα με αναρχικα χαρακτηριστικά στα δεξια του Κομματος.

Εχουμε να δουμε ακομα πολλά πρωτοσελιδα για την δραση των «σοβαρων» μπαχαλακηδων που περιεργως την προβολη τους εχουν αναλαβει και τα δεξια μεσα για τους δικους τους λογους , μιας αντισυριζα προπαγάνδας, πεφτοντας όμως στην παγιδα και οι ιδιοι, αφου μονο διαφημιση τους κανουν.

Είναι δεδομένο ότι ενα δυναμικό λαικο κινημα δεν φοβαται ουτε προβοκατσιες, ουτε το μακρυ χερι του Συριζα που παρουσιαζεται σαν εκδικητές –τιμωρούς. Το θέμα είναι όμως αυτό το κινημα επιτελους να ξυπνησει από το λήθαργο, πριν γινουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα και να παψει να αφηνεται στις ψευδαισθήσεις κάθε μιας ομαδας αυτόκλητων υπερασπιστών που δρα για το λαο, αλλα χωρις αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9851630

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ»
Ανακοίνωση για την επίθεση σε συμβολαιογραφικό γραφείο

«Καταγγέλλουμε την προβοκατόρικη επίθεση στο γραφείο της συμβολαιογράφου Θηρεσίας Δάλλα - Πολυζώη, υποψήφιας με το συνδυασμό μας στις επερχόμενες εκλογές του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας - Πειραιά - Αιγαίου - Δωδεκανήσου, που έγινε την Παρασκευή 18 Μάη στις 10 το πρωί.

Ενοχλεί, φαίνεται, το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα μαχητικό ψηφοδέλτιο με σαφείς και ρητές θέσεις τόσο υπέρ των συναδέλφων όσο και ειδικότερα, στο ζήτημα των πλειστηριασμών, όπου λέμε ανοιχτά και ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα και "ήξεις αφήξεις":

"Αντιτασσόμαστε στην πολιτική της κυβέρνησης και την περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη», που σημαίνει μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στα σπίτια της εργατικής και λαϊκής οικογένειας για να σωθούν οι τράπεζες και να πλουτίσουν οι διάφοροι μεγαλοεπενδυτές στη γη και την ακίνητη περιουσία. Ασκούμε σφοδρή κριτική και αντιμαχόμαστε τη στάση της ηγεσίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, όπως και της λεγόμενης αντιπολίτευσης, που δεν αμφισβητούν την ουσία της ασκούμενης πολιτικής και συνέβαλαν στην επέκταση των πλειστηριασμών και στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής μορφής, και μάλιστα στο όνομα της δικής μας προστασίας.

"Διεκδικούμε πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας για την εργατική και λαϊκή οικογένεια. Κατάργηση του νέου ΚΠολΔ. Λέμε όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Να καταργηθεί τώρα το «Ιδιώνυμο» ενάντια σε όσους αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας. Να πεταχτούν έξω οι δυνάμεις καταστολής από τα συμβολαιογραφικά γραφεία. Δεν έχουμε ανάγκη προστασίας από τους αγώνες του λαϊκού κινήματος, αλλά από την αντιλαϊκή πολιτική που μας συνθλίβει!".

Τα παραπάνω δεν είναι ευχολόγια. (...) Μόνο ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας μπορεί να θέσει εμπόδια στη σαρωτική αντιλαϊκή λαίλαπα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνολικότερες αλλαγές υπέρ του λαού μας. (...) Κι ο αγώνας αυτός ξεβράζει, αργά ή γρήγορα, όλους αυτούς που με τη δράση και τις πρακτικές τους δίνουν άλλοθι στην ένταση της κρατικής καταστολής και φουσκώνουν τα πανιά της ρητορικής για την "τήρηση της νομιμότητας". Οι τυχοδιωκτισμοί τους προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στο σύστημα που τάχα αμφισβητούν και συκοφαντούν το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και συνολικότερα. Δίνουν πάτημα στους κυβερνώντες και άλλους να δικαιολογούν το "Ιδιώνυμο", τις αστυνομικές δυνάμεις μέσα στα συμβολαιογραφεία.

Αξιοποιούνται για να φουντώσουν η συζήτηση και οι εκβιασμοί ότι οι συμβολαιογράφοι πρέπει να παίξουμε πιο ενεργό ρόλο στις μαζικές κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς των λαϊκών σπιτιών από τις τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Δεν τρομοκρατούμαστε! Δεν υποχωρούμε! (...)
Δεν ανοίγουμε κανένα διάλογο με παρακρατικούς, που με κουκούλες και βαριοπούλες απειλούν ακόμα και απλούς εργαζόμενους και ηλικιωμένους, όπως συνέβη στην επίθεση στο γραφείο της συναδέλφου.

Δεν πέφτουμε στην παγίδα τους, ούτε παρασυρόμαστε στην αποπροσανατολιστική και συκοφαντική για το κίνημα συζήτηση που θέλουν να προκαλέσουν. Αλλωστε, το γνωρίζουν κι οι ίδιοι καλύτερα:

Το "χτύπημα" στο συγκεκριμένο γραφείο δεν συμβολίζει - από καμία άποψη - αυτά τα οποία δηλώνουν ότι στοχεύουν και επιδιώκουν. Δυστυχώς για ορισμένους, ο χώρος των συμβολαιογράφων είναι συγκεκριμένος, η επαγγελματική ακεραιότητα της συναδέλφου είναι ευρύτερα γνωστή και αδιαμφισβήτητη και δεν αμαυρώνεται με συκοφαντίες.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά την προσπάθεια που ξεκινήσαμε!

Δίνουμε "ραντεβού" όχι μόνο στις εκλογές του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, αλλά κυρίως μετά από αυτές. Πρώτος σταθμός είναι οι απεργιακές συγκεντρώσεις στις 30 Μάη, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται για να εγκαινιάσουν τη "μεταμνημονιακή" εποχή και τη "δίκαιη ανάπτυξη"».

Ανώνυμος είπε...

https://twitter.com/anthi7vas/status/999269207295610883

"Οι αποδείξεις του #ρουβικωνα είναι λίστα του "Δεν πληρώνω" για πλειστηριασμούς στις 13/9/2017. Τότε ήταν προγραμματισμένος πλειστηριασμός για ένα ακίνητο ενός λαμόγιου που δεν έγινε ποτέ! Ούτε για μεροκαματιάρη ούτε για άνεργο ούτε για λαϊκή κατοικία! Η προβοκάτσια αποκαλύφτηκε!"

@anthi7vas - 23 Μαΐ 2018

Ανώνυμος είπε...

Επίθεση -που γεννά ερωτηματικά- του «Ρουβίκωνα» σε συμβολαιογραφείο

https://www.902.gr/eidisi/koinonia/158959/epithesi-poy-genna-erotimatika-toy-royvikona-se-symvolaiografeio

" Επίθεση με βαριοπούλες σε συμβολαιογραφικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, που δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε πλειστηριασμό πρώτης εργατικής - λαϊκής κατοικίας, έκαναν την Παρασκευή το πρωί μέλη του «Ρουβίκωνα», σε μια ενέργεια που γεννά πολλά ερωτηματικά.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» μπήκαν στο γραφείο και κατέστρεψαν με βαριοπούλες μηχανήματα και τζάμια, με την αιτιολογία ότι «το γραφείο συμμετέχει σε πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτων κατοικιών». Νωρίς το απόγευμα, η Αστυνομία ανακοίνωσε πως συνελήφθη ένας 19χρονος για συμμετοχή στην επίθεση.

Με αφορμή την επίθεση, η Θηρεσία Δάλλα - Πολυζώη στην οποία ανήκει το γραφείο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταγγέλλω την προβοκατόρικη σε βάρος μου επίθεση, από κουκουλοφόρους, που έλαβε χώρα σήμερα Παρασκευή 18/5/2018 και ώρα 10.00 το πρωί στο γραφείο μου. Η συγκεκριμένη επίθεση υπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες, αφού δεν υπάρχει περίπτωση πρώτης λαϊκής κατοικίας, που να έχει εκπλειστηριαστεί από εμένα. Επιδιώκει να ενοχοποιήσει με προβοκατόρικο τρόπο τη διαμαρτυρία εναντίον των πλειστηριασμών.

Αντίθετα, στο πλαίσιο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, ως συμβολαιογράφος, φροντίζω πάντα και με κάθε πρόσφορο τρόπο, να εξασφαλίζω ότι δεν θα εκπλειστηριαστεί από εμένα κανένα σπίτι φτωχών και αδύναμων ανθρώπων. Μάλιστα, λόγω της πολιτικής μου αυτής θέσης, έχω στερηθεί συνειδητά αντικείμενο εργασίας.

Είναι γνωστό, επίσης, ότι έχω αναπτύξει συνδικαλιστική δράση στο χώρο των συμβολαιογράφων, αλλά και με τη συνολικότερη δράση μου, πρωτοστατώ στον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης και με τη στάση που κρατάει η πλειοψηφία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.


Απαντώ σε αυτούς που επιτέθηκαν στο γραφείο μου με κουκούλες και βαριοπούλες και δηλώνω ότι δεν τρομοκρατούμαι και θα συνεχίσω τη δράση για την προστασία των λαϊκών δικαιωμάτων».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου με ανακοίνωσή του, παρά το γεγονός ότι κατήγγειλε την επίθεση, επιχειρεί να ενοχοποιήσει το σύνολο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στην πλειστηριασμούς, προφανώς εξυπηρετώντας δικές του σκοπιμότητες και δίνοντας άλλοθι στην πολιτική της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Θα εξακολουθήσουμε να εκτελούμε τα νόμιμα καθήκοντά μας προς όφελος όλων των συμπολιτών μας. Η προστασία των αδύναμων προκύπτει από τους νόμους και εφαρμόζεται από τη Δικαιοσύνη, σε μία συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοκρατία και όχι από βιαιότητες και τραμπουκισμούς».


Ο «Ρουβίκωνας» επικαλείται το «Δεν Πληρώνω»

Μετά την αποκάλυψη και το σάλο που δημιουργήθηκε ο «Ρουβίκωνας» προσπαθησε να δικαιολογήσει την προβοκάτσια ,επικαλούμενος μια ανάρτηση του «Δεν Πληρώνω», στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 για πλειστηριασμούς που θα γίνονταν την επομένη ημέρα.
Όμως, ούτε αυτήν την ημέρα, ούτε σε καμιά άλλη ημερομηνία η συμβολαιογραφος Θ. Δάλλα δεν είχε ούτε ένα πλειστηριασμό που να αφορά πρώτη κατοικία για χρέη σε τράπεζα. Και αυτο αποδεικνύεται εύκολα απο τα αρχεία που διατηρεί.
"

Ανώνυμος είπε...

https://twitter.com/anthi7vas/status/997538478169698304

"Αποδείχτηκε τι σε πονάει! Οτι για πρωτη φορά κατεβαίνει ψηφοδέλτιο του KKE εναντιον της ηγεσίας του συλλόγου που ειναι με το κοντονη. Ξεβρακωσoυ κι αλλο... #Ρουβικωνας"
@anthi7vas - 18 Μαΐ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Για να μπαίνουνε τα πράγματα σε μια σειρά:
Aνακοίνωση για την επίθεση σε συμβολαιογραφικό γραφείο
...άειντε, γιατί το εργατικό κίνημα ξέρει από Frei-korps...
...και στην σύγχρονη έκδοσή τους.
Οι πολυπληθείς-πολυλάλητοι επικοινωνιακοί "ακτιβισμοί" των ρουβιτσών, δεν είναι παρά το άλλοθι-προετοιμασία των καίριων, για την α.τ., χτυπημάτων σαν αυτό. Που για χάρη του κάνει σοβαρές αβαρίες....

Xampellos είπε...

επρεπε να σουν σε μια γωνιά στην συνέλευση του ΣΜΤ.. οΙ ανταρσαιοι δεν μπορούσαν να παρουσιάσουν στον κόσμο την γραμμή τους, κάνοντας ακόμη και την παράταξη της ΛΑΕ να τους πει ότι δεν έχουν ξεκάθαρη θέση...εν τέλει κέρδισε άλλη μια συνέλευση η ΕΣΑΚ. Το ενδιαφέρον όμως έγκειται στο αναπαδογύρισμα κάποιων στερεοτύπων που χρησιμοποιεί το εξωκοινοβούλιο ενάντια στο ΠΑΜΕ...
1. Εδω κι αρκετό καιρό, στην ζωντανή λειτουργία του σωματείου (κινητοποιήσεις, γενικές συνελεύσεις κτλ) η ΕΣΑΚ πλειοψηφεί. Αντιθετά τις εκλογές τις παίρνει με άνεση η Αριστερή Πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας την ύπαρξη εκλογικού μηχανισμού και απαξίωση της δουλειάς από τα κάτω.
2. Στην συνέλευση εκφράστηκε ξανά η δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) για τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι εργαζόμενοι σε μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο χωρίς να τους ενημερώσουν πρώτα (είναι βλέπεις σχεδόν αποκλειστικά συσπειρωμένοι στην ΕΣΑΚ)... Επι της ουσίας απαξιώνει δηλαδή αυτό που δεν ελέγχει, το αυθόρμητο κτλ δίνοντας βάση σε γραφειοκρατικές διαδικασίεςτου ΔΣ κτλ
3. Σε μια πολύ ευστοχη τοποθέτηση, κάποιος εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ χαρακτήρισε το κάλεσμα της πλειοψηφίας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) σε μη συμμετοχή στην απεργία (ή όπως το εννοούν τελος πάντων) με αναχωρητισμό, φυγή απο την πραγματικότητα κλτ και το παραλλήρησε με το κάλεσμα τους να αφήσουμε τον ορυκτό πλούτο του Αιγαίου στα ψάρια του και να κάνουμε πολεμική απεργία σε περίπτωση σύρραξης!
Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι αυτές οι εμμονές τους ενάντια στο ΠΑΜΕ τελικά προκύπτουν κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια...

Ανώνυμος είπε...

Οι άνθρωποι εντελει είναι σε πανικο. Εντάξει με την κριτική τους στο ΚΚΕ για τη θεση του για τον πόλεμο ειπα οκ αναμενόμενο οι άνθρωποι παντα εκτος τοπου και χρόνου ηταν ως πολιτικός χώρος. Αλλα με το κάλεσμα για απεργοσπασια ξεπερασαν τον εαυτό τους. Και κουναν και το δάχτυλο! Καλύτερο σύμμαχο ο ΣΕΒ, ο ΣΚΑΙ και ολος ο συρφετος που μας γαζωνει τα μυαλα εδω και χρόνια οτι οι απεργίες εχουν ξεπεραστεί και εχουν φαει τα ψωμιά τους δεν θα έβρισκε...
Καλα με κατι Ροσιναντε που καλεσε στις παραλίες ή κατι αλλους ντουρους αντικοινοβουλευτικους της πλακας που καλεσαν και αυτοι σε απεργοσπασια δεν ασχολούμαι καν.

ratm

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Το γνωστό σχιζοφρενικό δίπολο, Xampellos, από τα χρόνια της "Αλλαγής":
"Στα σωματεία εμείς τραβάμε την δουλειά, και το ΠΑΣΟΚ βάνει τον Πρόεδρο"!
Ετσι ακριβώς γινόταν. Κουκουέδικη η μηχανή αλλά το Licence τώδινε η Πασοκάρα, ελέω εκλογών, δέντρων, νοθείας (άμα δε βγαίναν ούτε έτσι τα κουκιά), εν γένει λόγω μηχανισμών μαζικής χειραγώγησης της "σιωπηρής πλειοψηφίας".
Από τον καιρό, που βγήκαν τα λαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης, δηλαδή από τις δεκαετίες των '20-'30, όταν εμφανίστηκε το ραδιόφωνο, στα καφενεία και στις πλατείες αρχικά, η φωνή της αστικής τάξης έγινε καθημερινά ακουστή πρακτικά από όλον τον Λαό. Κάτι, που δεν μπορούσε ούτε μπορεί να κάνει ο Τύπος. Η μαζική χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων έγινε εφικτή χάρη στα ερτζιανά κύματα. Και με την τι-βι, τα ψηφιακά κλπ, απόγινε.
Μέχρι σήμερα το εργατικό κίνημα δεν έχει βρεί αντίδοτο γι αυτό.
Δεν ξέρω, μήπως θάπρεπε να φύγουμε από τα ψόφια σωματεία-σφραγίδες, με τα Δ.Σ.-καπέλλο, και να πάμε σε ζωντανά σωματεία, όπου η εκλογή των οργάνων θα γίνεται σαν αναπόσπαστο μέρος της ζωής, δηλαδή της ταξικής πάλης του σωματείου. Ας χωριστεί το εργατικό κίνημα σε εργατοπατερικό (που κακώς το περιορίζουμε μόνο σε ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ) και σε ...ζωντανό!
Ειλικρινά, νομίζω πως αυτές οι καταστάσεις φθείρουν το εργατικό κίνημα, χωρίς κανένα όφελος η προσδοκία.

Ανώνυμος είπε...

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται η δήλωση/απάντηση της συμβολαιογράφου. Το άρθρο τα λέει όλα από μόνο του. Σύμφωνα με το συντάκτη, η συμβολαιογράφος είναι αδύνατον να γνωρίζει τι είδους πλειστηριασμό διενεργεί σε αντίθεση με το ρουβίκωνα»

Σωστό. Σύμφωνα και με το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών «Δεν υπάρχει ορισμός της πρώτης κατοικίας και γι’ αυτό υπάρχει σύγχυση προς το είδος του ακινήτου, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Ο συμβολαιογράφος που διενεργεί τον πλειστηριασμό ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ τι περιλαμβάνεται στο Ε9 του οφειλέτη και γενικά αγνοεί την περιουσιακή του κατάσταση. Καλείται να εκτελέσει μια δικαστική απόφαση»

Όμως η κυρία Δάλλα – Πολυζώη έβγαλε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει απερίφραστα ότι «Η συγκεκριμένη επίθεση υπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΩΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΈΧΕΙ ΕΚΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ.» Επίσης ισχυρίζεται παρακάτω ότι : «στο πλαίσιο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, ως συμβολαιογράφος, φροντίζω πάντα και με κάθε πρόσφορο τρόπο, να εξασφαλίζω ότι δεν θα εκπλειστηριαστεί από εμένα ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ».

Επιπλέον στο βίντεο της εισβολής ακούγεται από το προσωπικό του συμβολαιογραφείου να φωνάζει ένας «Ρε παιδιά, δεν κάνουμε πλειστηριασμούς»

Εύλογο ερώτημα: Η κυρία Δάλλα – Πολυζώη από πού αντλεί τη σιγουριά ότι με το «λειτούργημα» που κάνει συμμετέχοντας στους πλειστηριασμούς, προστατεύει τους φτωχούς και την πρώτη κατοικία; Από πού ξεχωρίζει τους κάλους από τους κακούς πλειστηριασμούς, αφού δεν μπορεί να έχει καμία πρόσβαση σε τέτοια στοιχεία για να προβαίνει σε διαφοροποιήσεις;

Από την άλλη, ούτε ο Ρουβίκωνας έχει πρόσβαση σε τέτοια στοιχεία για να ξεχωρίζει τις πρώτες ή λαϊκές κατοικίες, έχει όμως ένα ξεκάθαρο πάτημα: Πρώτον, ότι το γραφείο της Δάλλα – Πολυζώη συμμετέχει συνειδητά σε πλειστηριασμούς και δεν το κρύβει, αντίθετα με το τι φώναζε το προσωπικό της. Δεύτερον, σύμφωνα με τους πίνακες του προγραμματισμού των πλειστηριασμών και τους μοναδικούς κωδικούς, φαίνεται το γραφείο της να συμμετέχει σε δεκάδες πλειστηριασμούς από 40.000 έως 200.000 ευρώ, όπου τα 40.000 αφορούσαν κατοικία….προφανώς κάποιου πάμπλουτου καπιταλιστη;

Αρα εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα γραφείο που ΕΠΕΛΕΞΕ να συμμετάσχει στους πλειστηριασμούς και συμβατικούς αλλα και ηλεκτρονικούς, ενώ άλλοι συμβολαιογράφοι λιγότερο ευαισθητοποιημένοι από την κυρία Δάλλα – Πολυζώη για την λαϊκή κατοικία απωθούνται από την ιδέα να μπλέξουν με αυτούς.

Έχουμε ενα γραφείο που ξέρει ότι είναι αδύνατο να ξεχωρίσει τα φτωχά σπίτια ή την πρώτη κατοικία που θα ξεπουλήσει, καθώς αυτό το ξέρει μόνο ο οφειλέτης και η εφορία, αλλά παρόλ’αυτά διατείνεται ότι κάνει αυτή την διάκριση λόγω …ταξικής ευαισθησίας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, το μπουκάρισμα σε ένα τέτοιο γραφείο και τα γυαλιά καρφιά, θα ήταν καλοδεχούμενο από όλους τους αντισυστημικούς και αντικαπιταλιστές. Όμως, οπως θα έλεγε κάποιος κακεντρεχής, η πονηρή συμβολαιογράφος είχε προετοιμάσει κατάλληλα το ξέπλυμα της κατεβαίνοντας στις εκλογές του συλλόγου της με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ, ακριβώς για να αποφύγει κάτι τέτοια επεισόδια και να συνεχίσει το έργο της με συνδικαλιστική κάλυψη…. Την πρόλαβε όμως ο Ρουβικώνας από ότι φαίνεται.

Αντίλογος

Ανώνυμος είπε...

Όσο για την δήλωση της «δηλώνω ότι δεν τρομοκρατούμαι και θα συνεχίσω τη δράση για την προστασία των λαϊκών δικαιωμάτων» καλείται να εξηγήσει πως διαλο προστατεύει τα λαϊκά δικαιώματα, συμμετέχοντας με τη θέληση της σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.Παλεύει να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί, συμμετέχοντας και κάνοντας τους εφικτό να πραγματοποιούνται; Συνεχίζει υποστηρίζοντας «Μάλιστα, λόγω της πολιτικής μου αυτής θέσης, έχω στερηθεί συνειδητά αντικείμενο εργασίας.». Τι θυσίες!

Η δήλωση αυτή δεν απέχει πολύ από την γελοιότητα του Πάμπλο Ιγκλέσιας των ποτεμος, του Ισπανού συριζαίου δηλαδή, που εγκαταστάθηκε σε μια βιλάρα των 614.000 ευρώ με δόσεις και ο αθεόφοβος δήλωσε ότι «γνωρίζουμε ότι αρκετές ισπανικές οικογένειες, ακόμα και με δύο μισθούς, δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν μια τέτοια δόση και γι' αυτό επιμένουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στους αξιοπρεπείς μισθούς για όλους». Μα τι θυσίες!

Ποιος είπε ότι το επάγγελμα «αριστερός επαναστάτης» δεν είναι προσοδοφόρο;

Αντίλογος

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά η απεργία της 30ης πρέπει να ακυρωθεί. Πού πάμε χωρίς ναρ και ροσινάντε; Σαν να κατεβαίνει η φετινή μπαρτσελόνα χωρίς τον μέσι ξέρω γω, χώρια ότι θα είμαστε τρεις κι ο κούκος χωρίς τα μιλιούνια των πρωτοπόρων των ναροροσινάντων.

Ijon Tichy

ΥΓ: Μ'αρέσει που κάθεστε και ασχολείστε σοβαρά με τα παιδιά που προέρχονται από τον χώρο του "σας δείραμε γιατί μοιάζατε με κνίτες" που είναι τίγκα από μπράβους και ασφαλίτες, καμία έκπληξη το συγκεκριμένο χτύπημα.

zoot horn rollo είπε...

Διάφορα "επαγγέλματα" είναι προσοδοφόρα απ' ό,τι φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

"Δεν ξέρω, μήπως θάπρεπε να φύγουμε από τα ψόφια σωματεία-σφραγίδες, με τα Δ.Σ.-καπέλλο, και να πάμε σε ζωντανά σωματεία, όπου η εκλογή των οργάνων θα γίνεται σαν αναπόσπαστο μέρος της ζωής, δηλαδή της ταξικής πάλης του σωματείου. "

Σεχτατ αυτη η τακτική για μενα πρέπει να είναι στο παιχνίδι αλλα αποκλειστικά και μονο σε περιπτώσεις σωματειων που είναι σφραγιδες και δε συσπειρωνουν τίποτα και αυτο αφου εχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια να το αποσπασουμε. Επισης πρέπει οπου ιδρυουμε εμεις συλλόγους ή σωματεία με ακουραστη δουλειά, φαντασια και ενίσχυση της πρωτοβουλίας απο τα κατω να είναι πρότυπα οπως το περιεγραψες παραπάνω. Υπάρχουν φωτεινα παραδείγματα αλλα υπάρχουν ακομα πολλες αδυναμιες. Θελουμε πολυ δουλειά για να ξεπερασουμε και εμεις συνδικαλιστικες τακτικες αλλων εποχων και καταστασεων αλλα και αδυναμίες δικες μας που ρουτινιαζουν πολλες φορες τη δράση μας στο κινημα.
Γνωμη μου είναι οπου προχωραμε σε ιδρυση ξεχωριστων δομων στο κινημα να γίνεται με τους καλύτερους δυνστους ορους και μονο εκει που μπορεί και να αγκαλιαστει αλλα και εμεις να ειμαστε ανταξιοι να δοαχειρηστουμε αυτο το αγκαλιασμα. Αλλιώς κανουμε μια τρύπα στο νερό.
Καλως ή κακως ακόμα και εκφυλισμενα σωματεια εχουν ακομα μια αναγνώριση σε εργαζονενους ειδικά σε μεγαλες επιχειρήσεις και στο δημόσιο και είναι απαραίτητο να κινηθουμε πρωτα στο πως. Θα τα κερδίσουμε. Επίσης θεωρω τος κινήσεις μας σε ΕΚ εναντίον της νοθειας και του εκφυλισμου σωστές και πρέπει ακομα πιο δυναμικά να το κανουμε ακομα και αν εχουμε δικαστικες συνέπειες. Γιατί και θετικά το βλέπει ενας κόσμος και είναι πια ωρα να καταλαβουν οτι δε θα ελεγχουν με μερικους μπραβους και τραμπουκους το συνδικαλιστικο κινημα οι καθε λογης πασοκοι και δεξιοι.
Στο φοιτητικό κινημα δε νομίζω οτι παλια που επεφτε και καμια φαπα σε δαπιτες ήταν χειρότερα απο τωρα που μας αποκλειουν οι δαπιτες ψηφοδέλτια οπως πχ στα ΤΕΦΑΑ.
Όπως έλεγε και μια ψυχη αυτον που τις τρωει πολλοι τον συμπονουν αλλα κανεις δε στρατευεται μαζί του.

ratm

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"Αντίλογε" και συνήγορε των χαφιέδων, αντί για τα ίδια σχοινοτενή κατεβατά, (που τσαμπουνάει και το "Βαθύ-Μαύρο", κι όλοι όσοι έχετε αναλάβει κυβερνητικοί εκπρόσωποι των ρουβιτσών του Βούτση) θα μπορούσατε να πείσετε πολύ απλά αναφέροντας μιαν και μόνο περίπτωση λαϊκής πρώτης κατοικίας, που εκτέλεσε η συμβολαιογράφος.
Ακούτε; H κάνετε, πως δεν ακούτε;
Μία και μόνο, φτάνει!
Αλλοιώς, είσαστε όλοι χαφιέδες η νευρόσπαστα των κατασταλτικών μηχανισμών της αστικής τάξης.
Γκέγκε;
Κι αν οι μικροαστοί μπαταχτσήδες/μικροαπατεώνες και μεγαλοαπατεώνες νομίζουν πως μπορούν να αξιοποιήσουν και το εργατικό κίνημα στις απατεωνιές τους (= ..."όχι στους ...πλειστηριασμούς" ...γενικώς! - Μπα; Τους βολεύει;) ας χτυπήσουν άλλες πόρτες !
Από εμένα, όχι μόνο να κάνει αυτούς τους πλειστηριασμούς, αλλά να τους πιεί και το αίμα.
Γι αυτά τα σκουλήκια φτάσαμε ως εδώ, να μας ξεσπιτώνουν.....

Ανώνυμος είπε...

@ Αντίλογος 24 Μαΐου 2018 - 1:48 μ.μ.

Όλα τυχαία ρε παιδιά. Παραμονές εκλογών στον συμβολαιογραφικο σύλλογο για πρώτη φορά κατεβάζει το ΠΑΜΕ ψηφοδέλτιο.

Στοιχείο πως η συγκεκριμένη συμβολαιογράφος πλειστηρίασε λαϊκή κατοικία(την τάδε κατοικία του τάδε στην τάδε περιοχή ) δεν υπάρχει.

Άλλωστε το δείχνουν και οι "αντινεοφιλελέ" "Ρουβίτσες" του Κεφαλαίου που για να αποσείσουν γρήγορα γρήγορα κάθε ευθύνη από πάνω τους για τα δήθεν στοιχεία υποτιθέμενων πλειστηριασμών εργατικής λαϊκής κατοικίας "δείχνουν" προς το "Δεν Πληρώνω".


Α οι εργαζόμενοι σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας που για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους νομίζω πως ζήτησαν πλειστηριασμό για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν; Επίσης αυτό τον τρόπο παίρνουν ένα μέρος από τα χρωστούμενα και άλλοι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους

"Αντισυστημικοί" και "αντικαπιταλιστές" που ψήφισαν Σύριζα ή το Μνημόνιο του Τσίπρα το 2015 στο Δημοψήφισμα και διαδήλωναν στη Βουλή με την άδεια ή ανοχή της τότε Προέδρου της Βουλής πρώτη φορά ακούω.

Μάλλον άλλοι είναι οι πονηροί

Ανώνυμος είπε...

https://twitter.com/christosaigaleo/status/997539633541124096

"Η έκανε πατάτα ο Ρουβίκωνα ή άλλαξε γραμμή στιχιζομενος πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και η στήριξη από ζαίικα σαιτ"


https://twitter.com/anthi7vas/status/997473038886109184

"Οι #ρουβικωνες κατάπιαν τη γλώσσα τους όπως οι κοινοί προβοκάτορες! Δεν έχουν κανένα στοιχείο εναντίον της συμβολαιογράφου που ισχυρίζονται ότι προέβη σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών... Πες-πες κάτι θα μείνει... (τι μας θυμίζει...;;;) Ξεφτίλες! Αποδείξατε τι ρόλο βαράτε..."



https://twitter.com/velvetagitation/status/998629706718236673
" Με τα 2 αυτά απομονωμένα πριντ σκριν ξεμπερδεψατε; ποιους αφορουν οι πλειστηριασμοί αυτοί; Τι είδος απαίτησης, τι συνολική περιουσια είχε η καθ'ης; ποια η φύση της απαίτησης;; διευκρινίστε! Στην τελική ίσως βοηθήσετε να απαλλαγούμε από ενα απόστημα. "



https://twitter.com/anthi7vas/status/999622454598356992

" Όλως τυχαίως σήμερα διέρρηξαν το αυτοκίνητο της συμβολαιογράφου που έγινε τις προάλλες η επίθεση… Τι έγινε ρε παιδιά; Μήπως ορισμένοι εκτέθηκαν και ψάχνουν απεγνωσμένα να βρούνε ή να κατασκευάσουν στοιχεία;;; Και μάλιστα 50μ. από το αστυνομικό τμήμα… #Ρουβικωνας "

Ανώνυμος είπε...

"...Έχουμε ενα γραφείο που ξέρει ότι είναι αδύνατο να ξεχωρίσει τα φτωχά σπίτια ή την πρώτη κατοικία που θα ξεπουλήσει, καθώς αυτό το ξέρει μόνο ο οφειλέτης και η εφορία, αλλά παρόλ’αυτά διατείνεται ότι κάνει αυτή την διάκριση λόγω …ταξικής ευαισθησίας..."

Σταματήστε να γράφετε μαλακίες γιατί εκτίθεστε όλο και χειρότερα. Το κάθε συμβολαιογραφείο ξέρει πολύ καλά τι πλειστηριάζεται.

Ijon Tichy

Αναυδος είπε...

δηλαδη ιδιο βαρος εχουν τα τουιτ εμισθων αμισθων τρολ και ηλιθιων με το 902.gr
Ιδιο βαρος ο λογος μασκοφορων εκδικητων με η χωρις κολαν με το λογο του 902.gr

και μετα ψαχνουμε να βρουμε τι φταει ο αντικομμουνισμος τους φταιει

Ανώνυμος είπε...

@Σεχτάρ ο Τρομερός

Έχουν προβλήματα οι αντίπαλοι.

1) Η νεολαία 16- 25 φαίνεται κατά ένα μέρος στρέφεται προς το ΚΚΕ.
2) Ουδετεροποιήθηκαν αρκετοί που παλαιότερα ήταν κατά του ΚΚΕ. Υπολογίζεται πως διπλασιάστηκαν.Οι απόψεις του ΚΚΕ βρίσκουν απήχηση και σε μικροαστικό ακροατήριο που παλαιότερα ήταν ουδέτερο ή και κατά του ΚΚΕ.
3) Ανέβηκε η επιρροή της Πανσπουδαστικής στις φοιτ.εκλογές, ενισχύεται το ΜΑΣ
4) Ο Πελετίδης κατά των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών στην Πάτρα.
5) Ο Σύριζα μετά τα του αγάλματος του Τρούμαν έχει πλήρως ευτελιστεί ως αριστερά.
6) Θεωρείται ακόμα και από μέρος της αναρχίας πως ΠΑΜΕ και ΚΚΕ είναι συνεπέστατοι και ικανότατοι στον αγώνα κατά της ιδεολογικής επιρροής της ακροδεξιάς και φασισμού.

Άρα τα "παιδιά" δεν φαίνεται να έκαναν "ακτιβισμό" μάλλον και τόσο τυχαία.

17-57

Ανώνυμος είπε...

" Όμως, οπως θα έλεγε κάποιος κακεντρεχής, η πονηρή συμβολαιογράφος είχε προετοιμάσει κατάλληλα το ξέπλυμα της κατεβαίνοντας στις εκλογές του συλλόγου της με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ, ακριβώς για να αποφύγει κάτι τέτοια επεισόδια και να συνεχίσει το έργο της με συνδικαλιστική κάλυψη"

Και τι είναι το ΠΑΜΕ ρε αντίλογε να βάζει κόσμο σούρτα-φέρτα στα ψηφοδέλτια του;

Σαν κάποιο κόμμα που έβαλε ένα "μπουμπούκι" που δήλωνε Λενινιστής στα ψηφοδέλτια του για μία μέρα; Για να αποκαλυφθεί μία μέρα μετά την επίσημη υποψηφιότητα του κυρίου στη Α'Αθηνων πως είναι ακροδεξιός; Και για να καλύψει τους άλλους από την "πατάτα" τους είπε πως..συγκρατηθείτε..."αυτοπροτάθηκε για τις εκλογές";

Περιμένουμε στοιχεία. Αυτή την λαϊκή κατοικία του τάδε στην τάδε οδό που χρωστούσε στους τάδε την τάδε ημερομηνία. Γιατί η ημερομηνία και τα στοιχεία που έδωσαν οι "Ρουβίτσες" πως πήραν από το "Δεν Πληρώνω" βγήκε μούφα

Ειδάλως αν είσαστε γενικά κατά ΟΛΩΝ των πλειστηριασμών, χωρίς να διευκρινίζεται ποιος - που - πότε - περιουσιακή κατάσταση και είδος απαίτησης να στείλετε καμία "αγωνιστική" συμπαράσταση σε κανένα επιχειρηματία που χρωστά π.χ. τα δεδουλευμένα στους υπαλλήλους του.

17-57

Υ.Γ.
Κάποια πράγματα για τον συγκεκριμμένο κύριο, υποψήφιο για μία μέρα έγραφε και το ΒΑΘΥ σκέτο. Γιατί για "Κόκκινο" με τόσο νερο στο νερομυλο του Σύριζα ε δεν είναι.

Το γράφω για τον καϋμό του Συριζαίου Sergio αφού έχει τόσο καϋμό με την αξιοπιστία του εν λόγω site. Και σίγουρα ο Sergio θα έχει διαπιστώσει πως ο Σεχτάρ τους "γλένταει" εκεί στο ΒΑΘΥ με τα σχόλια του

Ανώνυμος είπε...

Απ'την βεβαιότητα για την πρώτη κατοικία, πήγαμε στο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μάθει κάποιος αν είναι πρώτη. Και στηρίζουμε την επίθεση στο έδαφος αυτής της άγνοιας. Μήπως κι ο Πελετίδης όταν θα κατασχέσει κάτι απ'τα 50 εκατομμύρια που χρωστάνε 115 όλοι κι όλοι Πατρινοί, θα λάβει παρόμοιας αντιμετώπισης; Δείχνω κατανόηση, άντε να μαντέψεις αν είναι πρώτο ή δεύτερο το νυχτερινό μαγαζί που θα εκπλειστηριαστεί.Πραγματικά γιατί να ασχολείται κάποιος με αυτόν τον χώρο;
Παιδιά ντάξει γίνατε ρόμπες, πρώτη φορά δεν είναι, ηρεμήστε. Τουλάχιστον στο σπίτι της δύσμοιρης όταν θα το διαρρήξετε αφήστε τον βαφτιστικό της τον σταυρό.
Αυτή η λύσσα, μου θυμίζει λίγο την φάση με το Σίτυ Πλάζα, όπου η ιδιοκτήτρια, πρώην οπαδός ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισε το Κόμμα, γι' αυτό της κατέλαβαν το ξενοδοχείο που ήταν προς πώληση. Κατόπιν την κατασυκοφάντησαν και μετά η MEDICO INTERNATIONAL έβγαζε κουπόνια ενίσχυσης για "Το καλύτερο ξενοδοχείο της Ευρώπης". ΠΡΟΦΑΝΩΣ με σπρώξιμο από CNN, Al-Jazzera. Δεν θα με εξέπληττε η συμβολαιογάφος να ήταν παρόμοια περίπτωση

Ανώνυμος είπε...

@Ijon Tichy 25 Μαΐου 2018 - 5:28 μ.μ.

Πολύ σωστή η παρατήρηση σου.

Επιπλέον, πρόσεξε την αντίφαση στα γραφόμενα τους.

Από την μία για τον κύριο, το γραφείο της συμβολαιόγραφου δεν ήξερε τι πλειστηριάζεται.

"...Έχουμε ενα γραφείο που ξέρει ότι είναι αδύνατο να ξεχωρίσει τα φτωχά σπίτια ή την πρώτη κατοικία που θα ξεπουλήσει, καθώς αυτό το ξέρει μόνο ο οφειλέτης και η εφορία, αλλά παρόλ’αυτά διατείνεται ότι κάνει αυτή την διάκριση λόγω …ταξικής ευαισθησίας..."


Aπό την άλλη πάλι για τον ίδιο κύριο, η συμβολαιογράφος είναι παμπόνηρη και άρα..ήξερε τι πλειστηριάζεται!

"..Όμως, οπως θα έλεγε κάποιος κακεντρεχής, η πονηρή συμβολαιογράφος είχε προετοιμάσει κατάλληλα το ξέπλυμα της κατεβαίνοντας στις εκλογές του συλλόγου της με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ, ακριβώς για να αποφύγει κάτι τέτοια επεισόδια και να συνεχίσει το έργο της με συνδικαλιστική κάλυψη.."

Τελικά ήξερε ή δεν ήξερε τι πλειστηριάζεται; Γιατί και τα δύο δεν γίνεται να ισχύουν ταυτόχρονα.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, τίποτα δεν είναι άπαρτο για "αντισυστημικούς" και "επαναστάτες".

Ακόμα και γνωστή εφημερίδα της ακροδεξιάς υποκλίθηκε στην φανερή αντι-ΚΚΕ γοητεία της μέρους της καλλιτεχνικής μικρομπουρζουαζίας. Και αναπαρήγαγε συνέντευξη από την Εφημεριδα των ΑντιΚομμουνιστών Συντακτών.

https://pbs.twimg.com/media/DeBvW0SV4AAX4nV.jpg


Για μία άλλη φορά επίκαιρο που φυσικά δεν έχει τόσο με πρόσωπα αλλά με μία μικροαστική νοοτροπία που έχουν αρκετοί

https://www.youtube.com/watch?time_continue=106&v=A9VnIkiyBRA

Μετά βέβαια θα τους φταίνε οι Rebellion connexion που έβγαλαν τραγούδι. Ναι αυτοί θα τους φταίνε


17-57

AGIS είπε...

@σεχτάρ 22 Μαΐου 2018 - 8:15 π.μ.
"Χαρά στο κουράγιο των φίλων, που είχαν την υπομονή να αποδείξουν ότι το χαφιεδιλίκι είναι (και) παράλογο".

Σεχτάρ, αν εννοείς κι εμένα μεταξύ αυτών των υπομονετικών, έχω να σχολιάσω ότι προσπάθησα ν' αποδείξω το μόνο που μπορεί να αποδειχθεί, το "παράλογο" όπως λες, και νομίζω ότι δεν εμφανίστηκε τίποτα που να αναιρεί αυτή την απόδειξη:

- Βγάζει η συμβολαιογράφος στο σφυρί λαϊκή περιουσία;
- Δεν ξέρουμε, αλλά ..... κλπ κλπ.
Αυτά.

Κατά τ' άλλα, το πιο ουσιαστικό είναι νομίζω το ότι πρόκειται για μεθοδολογία ξένη προς το μαζικό κίνημα και τέτοια που ν' αφήνει το μαζικό κίνημα απ' έξω. Σε απόλυτο βαθμό, που εκφράζεται με τον παραμερισμό ακόμα και των θιγόμενων προσώπων, του "οφειλέτη" που πρέπει να μένει ανώνυμος και "μυστικός" με επίκληση λόγων "περιφρούρησής" του!

(Εδώ θα κόλλαγε κι ένα σχόλιο για την "κινηματική" κουλτούρα της κουκούλας που πρέπει, λέει, να συμπεριλάβει κι αυτούς που τους βγάζουν το σπίτι σε πλειστηριασμό, πρέπει κι αυτοί - ιδίως αυτοί - να πνιγούνε στη φοβία που αντανακλάνε και επισφραγίζουν οι κουκούλες.
Μόνο που πάλη για δικαιώματα δε γίνεται με κουκούλες.
Κρίμα, για να βάλουμε και μια δόση ειρωνείας, που δεν την ξέραν σ' άλλους καιρούς οι λαϊκοί αγωνιστές την κουκούλα... Θα 'χαν γλυτώσει Γιούρες, Μακρονήσια, στρατοδικεία, φυλακές, εκτελέσεις...
Και έχουμε σήμερα φωτογραφίες με τα καθαρά πρόσωπα των μαχητών του ΕΛΑΣ της Αθήνας, την ώρα που γύρω τους οργίαζε η τρομοκρατία του δοσιλογισμού, αλλλά έπρεπε φαίνεται να μιμηθούν το παράδειγμά του και να "ντύνονται" σαν τους καταδότες των μπλόκων.
Μια "κουλτούρα" που οδηγεί και καταλήγει - και τέτοιος είναι ο στόχος της "υπερ-συνείδησης" που κυριαρχεί και χειραγωγεί - σε σκηνικά σαν ενός βίντεο - από την περίοδο του πραξικοπήματος στην Ουκρανία -, όπου δυο κουκουλοφόροι απαγχόνιζαν έναν κουκουλοφόρο σ' ένα δέντρο σε μια άγνωστη τοποθεσία, πρόσωπα, τόπος και περιστατικό χωρίς άλλη ταυτότητα εκτός από την ολοκληρωτική εξαχρείωση).

Κατά τ' άλλα, επίσης, απέναντι σε "δράσεις" πλήρους αποξένωσης από το μαζικό κίνημα, το ουσιαστικότερο απ' όλα είναι η δική του ανάπτυξη, η μόνη που, ταυτόχρονα με την υλοποίηση των στόχων της, μπορεί να αφαιρέσει κάθε έδαφος από αυτές κι από κάθε "υποκειμενικά" είτε "αντικειμενικά" προβοκατόρικη πρακτική.

Κατά τ' άλλα, τέλος, οτιδήποτε δεν μπορεί ν' αποδειχθεί παραμένει στα θολά νερά των εικασιών, των εκτιμήσεων, άλλων διαχεόμενων μεθόδων χειραγώγησης, ξένο γήπεδο, ή τουλάχιστον έτσι το θεωρώ και προσπαθώ να το αντιμετωπίζω.

Xampellos είπε...

@Σεχτάρ
Δεν θα έλεγα ότι το συγκεκριμένο σωματείο είναι σφραγίδα. Συσπειρώνει κάποιο κόσμο αλλά δεν έχει γείωση στους χώρους δουλειάς- ειδικά για τον κόσμο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι σαν να αποτελεί την φυσική συνέχεια του Πολυτεχνείου- και μάλλον εκεί έγκειται το πρόβλημα...εδώ έχουμε να κάνουμε με την αστική ιδεολογία που ντύνεται τον "υπερεπαναστατικό" μανδύα της καθώς και με νέα, άπειρα και με μικροαστικές φαντασιώσεις τμήματα της εργατικής τάξης (μηχανικοί) που ακριβώς για αυτό είναι πολύ ευάλωτα σε αυτό... η προσφορά της ΕΣΑΚ στην μεταλαμπάδευση της πείρας παλιότερων εργατικών στρωμάτων είναι ανυπολόγιστη κι αυτό ακριβως αντανακλάται στην ζωντανή λειτουργία του σωματείου...
γενικά οι αριστεριστες εχουν πιάσει πάτο...προσέξτε κριτική απο το "σοβαρό" μ-λ
https://antigeitonies.blogspot.gr/2018/05/2-copyright.html

Ανώνυμος είπε...

Τα αδικεις τα μουλαρια (μ-λ).
Εχουν φτασει σε σημείο να μας κάνουν "κριτικη" με τα βαση το 1990. Κατι είναι και αυτο. Εγω πιστευα οτι ο χρόνος ειχε παγωσει γι'αυτους στο 1956...παρουσιάζουν προοδο.

ratm

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

ratm 25 Μαΐου 2018 - 10:49 π.μ. , σίγουρα απέχω πολύ από μια ολοκληρωμένη άποψη για την μαζική δουλειά στα σωματεία. Περισσότερο σε (πλούσιες και μακρόχρονες) προσωπικές εμπειρίες στηρίζεται η γνώμη, που εξέφρασα.
Πάντως, απαντώντας και στον Xampellos 26 Μαΐου 2018 - 6:53 μ.μ. , για τον συγκεκριμένο μαζικό χώρο των μηχανικών (ΑΕΙ+ΤΕΙ) της βιομηχανίας, επειδή είχα χρεωθεί κομματικά παλαιότερα, είχα καλή εικόνα. Είχαμε ιδρύσει τον ΣΤΕΒ, αλλά το ’89-’91, λόγω των γεγονότων, έμεινε στους ρεφορμιστές το σωματείο. Μετά, δεν ξέρω με ποιές κομμ. διαδικασίες και σκεπτικά, βρεθήκαμε να υποστηρίζουμε το ΣΜΤ, που από θεωρητικής πλευράς κατά την γνώμη μου είναι πισωγύρισμα, νηπιακά πράγματα και «αριστερισμός από τα λιντλ», στηρίχτηκε σε αναλύσεις, που είχαμε πολεμήσει και ξεπεράσει, σε ταξική κατεύθυνση, όταν καταλήξαμε στο ιδρυτικό του ΣΤΕΒ. Tώρα παρατηρώ ότι το Κόμμα κατευθύνει τους μισθωτούς τεχνικούς στα εργατικά κλαδικά σωματεία, οπότε, αναρωτιέμαι, τι νόημα έχει η συντήρηση στη ζωή του ΣΜΤ, που χρησιμεύει περισσότερο να «μαντρώνει» τους εαακίτες μετά το Πολυτεχνείο, ενώ από πλευράς συσπείρωσης των εργαζομένων επιστημόνων δεν προσθέτει τίποτε περισσότερο από τον ΣΤΕΒ, που, στο κάτω-κάτω, ήταν σωματείο στην λογική του κλαδικού βιομηχανικού συνδικαλισμού και όχι συντεχνιακό, των μηχανικών γενικώς, όπως το ΣΜΤ. Η σημερινή πόλωση του ΣΜΤ, «συνέλευση της ΕΣΑΚ – εκλογές της ΕΑΑΚ(= «το γενικό πασόκ»)» εμένα, μου λέει ότι το σωματείο, αν δεν είναι σφραγίδα, οφείλεται κυρίως στα υποζύγια της ΕΣΑΚ, οπότε; Αυτά από κάποιον, που σήμερα βέβαια δεν μπορεί να συμμετέχει στη ζωή του σωματείου, και με αυτή την αίρεση. Μακάρι να κάνω λάθος.
Για το «μουλού-πίσω», όπως λες, κάθε πέρσι και καλύτερα. Όπως όλο το αριστεροχώρι.

17-57, 25 Μαΐου 2018 - 9:12 μ.μ. , όπως τα λές, με μια διαφορά στο υστερόγραφο: Εχω πάψει πια να σχολιάζω στο «Βαθύ Μαύρο», γιατί με τόση λογοκρισία δεν έχει νόημα. Οι άνθρωποι είναι λυσσασμένοι αντικομμουνιστές. Και χαμηλού επιπέδου, αν κρίνω από τις επιθέσεις, που κάνουν και σε άλλους ιστοτόπους, ειδικά τώρα τελευταία. Ισως με συγχέεις με κάποιον άλλο δικό μας.

Αγη, 26 Μαΐου 2018 - 2:16 μ.μ. , προφανώς εννούσα και σένα, και όχι …διαφωνώντας! Aπλά δεν είμαι σίγουρος ότι αξίζει ο κόπος της αναλυτικής αντίκρουσης σε λογική βάση των παραλογισμών, που κι εσύ επεσήμανες, έστω και εις επήκοον τρίτων. Οχι ότι κάνει κακό - κάθε άλλο. Νομίζω πως μια συντομόλογη, αλλά επαρκώς στέρεη λογικά, πολεμική, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική - μη χάνουμε και τον καιρό μας.

Ανώνυμος είπε...

@Σεχτάρ ο Τρομερός ( 27 Μαΐου 2018 - 6:59 μ.μ. )

Οκ. Έίχα διαβάσει σχόλια σου κατά καιρούς στο "ΒΑΘΥ" Σεχτάρ Τρομερέ σε διάφορα θέματα που το "ΒΑΘΥ" ήταν ενάντια σε ΚΚΕ-ΠΑΜΕ. Όπως και άλλων φιλοΚΚΕ σχολιαστών. Αλλά τους "γλένταγες" τι να κάνουμε;

Τέτοιο προμοτάρισμα στον Σύριζα από βαθειά ""αριστερά"" δεν ξαναδιάβασα πουθενά. Όταν μάλιστα ο Σύριζα άρχιζε να τα "μασάει" με την κατάργηση μνημονίων ήδη από τα 2013-2014. Κάποιοι συριζαίοι άρχισαν το "μάσημα" αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου 2012

Από το ΒΑΘΥ άρχισαν οι εκκλήσεις-απορίες σε σχόλια του στυλ "Πότε οι ΚΚΕδες θα μπουν φυλακή;" στα 2013.
Τυχαία την ίδια εποχή που ο Μπάμπης Αγγουράκης μαζί με συνδικάτα "έτρωγαν" γκλοπιές από τα ΜΑΤ λίγο έξω από το Υπουργείο Εργασίας.
https://www.youtube.com/watch?v=XxSSP_0_A_Y
Τυχαία που τότε, το 2013, γινόντουσαν προσαγωγές των 35 συνδιαλιστών του ΠΑΜΕ έξω από Υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου.
https://www.youtube.com/watch?v=7tKQ96_s1Us


17-57

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Πολύ μεγάλη η απεργιακή συγκέντρωση-πορεία των εργαζομένων με το ΠΑΜΕ σήμερα.
Η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ λείψανδρη, όπως πάντα.
Το αριστεροχώρι αξιοθρήνητο, ....από "δεκαοχτώ χωργιά"!
Δεν γνώριζε η δεξιά του σήμερα τι ποιούσε η ...πιο δεξιά του!
Τα (αναμενόμενα) αδιέξοδα του αντικομμουνισμού, που προσπαθεί να μασκαρευτεί με τον αντι-κουκουεδισμό.
Είδα και "πρωτοβάθμια" να κατεβαίνουν με πανώ στην συγκέντρωση (μία ήταν σήμερα...), υποθέτω μετά από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, αλλά ...χωρίς (μάλλον ενάντια σ'...) τα αμεσοδημοκρατικά τους προεδρεία!
Ε, ρε, μάσκες, που έχουν αρχίσει να πέφτουν από το 2012 και μετά.....
Κι ακόμη δεν έχει αρχίσει το πανηγύρι.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Δεν πρόκανα να σας πω για τα "δεκαοχτώ χωργιά", ...κομπλάρισε και το "Βαθύ-Μαύρο" και ...τώρριξε στις ...ίσες αποστάσεις ....ανάμεσα σε δεκαοχτώ χωργιά!
Ο Ευκλείδης, μόνο ανάμεσα σε τρία μπορούσε!
Θάχουμε πολύ γέλιο, ....
Ψηλά τις σημαίες!

Ανώνυμος είπε...

Κρατάτε κάβα αυτές τις ανακοινώσεις του ναρ, για την επόμενη φορά που θα κατέβουν μαζί με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Τους τσούζει τους ρουφιάνους τους απεργοσπάστες το χουνέρι στην Cosco. Αφήστε τους να σκούζουν.

Ιστρολλικός είπε...

Θλιβερή η κατάντια του πάλαι ποτέ ατσάλινου και ντούρου ΚΚΕ διανοητή, ο οποίος τη μέρα μετά την επιτυχία της χθεσινής απεργίας που έφτασε και στην COSCO, μας ρωτάει με ύφος γιατί είναι κακή η 'κινεζοποίηση' εφόσον οι μισθοί στην Κίνα έχουν ανοδική τάση. Μιλάμε για αλάνθαστο ταξικό ένστινκτο.

Ανώνυμος είπε...

Η πιο τρανή απόδειξη για την επιτυχία μίας απεργίας, και ειδικά στα λιμάνια, είναι ο ΣΚΑΙ. Όταν οι παρουσιαστές του στα ειδησιογραφικά πρωϊνάδικα νευριάζουν και λένε πως δεν πετυχαίνουν τίποτα οι απεργίες, ε αυτό σημαίνει πως ΠΑΡΑΠΕΤΥΧΕ

17-57

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ιστρολλικέ, 31 Μαΐου 2018 - 12:09 μ.μ.,
επειδή έχω χάσει τον λογαριασμό με τους διανοητές εν γένει, ποιόν εννοείς;

Ανώνυμος είπε...

" Κομμουνιστές από Βούτυρο "

Κίνα – Επανάσταση και αντεπανάσταση
Άναυδος – Ιούνης 2013

http://sfyrodrepano.blogspot.com/2013/07/blog-post_21.html

Απλά και καθαρά: Στην Κίνα η αστική τάξη παρέμεινε στο τιμόνι της εξουσίας από την επανάσταση του 1949 μέχρι σήμερα. Για να μην μας τα ζαλίζουν οι διάφοροι με προβιά "υπερεπαναστάτη" - "αντιγραφειοκράτη" "μλδες" και λοιποί

Ανώνυμος είπε...

Ιστρολλικε

Ο συγκεκριμένος "μαρξιστής" δεν έχει ακούσει κατι για σχετική και απόλυτη εξαθλίωση.

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Ο ατσάλινος και ντούρος διανοητής είναι ο Μπαλασόπουλος; Βλεπω συνέχεια σχόλια όπως αυτό αλλα δεν μπορω να βρω τη «πηγή». Υπάρχει κάποιο μπλογκ ή κάτι άλλο που μπορώ να θαυμάσω τον μέγάλο αυτόν ινστρούκτωρα;
Περαστικός

Ανώνυμος είπε...

Ιστρολλικε

Υπάρχει ακομα αυτος που λες?

Την προτελευταία φορα που ειδα σχόλιο του ηταν οταν έλεγε οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερο κακη αστική κυβέρνηση που ειχε η Ελλάδα ποτε και η τελευταία ηταν οταν κατηγορουσε το ΚΚΕ ως φιλονατοικο αλλα και ως αβανταδορο του εθνικισμού επειδή δεν θέλει να ψηφίσει καμια συμφωνία για τη λυση του Μακεδονικου που θα οδηγήσει αυτόματα σε ενταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και με λίγα λόγια στην ολοκλήρωση νατοποιησης των δυτικών Βαλκανίων....

ratm

Υγ. Τωρα που το σκέφτομαι ψαχνω να βρω μια απο τις κινήσεις "σημαία" της και καλα προοδευτικοτητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που να μην την υποστήριξε με ίδιας κοπής κριτική προς το ΚΚΕ. (συνφωνο συμβιωσης, νομιμοποιηση καναβης, αναδοχη παιδιών απο ομοφυλα ζευγάρια, μακεδονικο κλπ)

Ανώνυμος είπε...

Επειδή έχω σταματήσει να παρακολουθώ τακτικά την ατσάλινη τουιτερική διεθνή, γράφτηκε όντως στα σοβαρά αυτό περί "κινεζοποίησης";

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Να μην νιώθεις την ελάχιστη συμπάθεια προς αυτούς που αχρηστεύονται σωματικά πριν πατήσουν τα 30, για να προβάλλεις μια άποψη που τρώει κατραπακιές απ'την πραγματικότητα και να βγάζεις φιρμάνια στα αγγλικά, με πατέλεια πίστη στις ικανότητες σου να πείθεις κάποιον πέρα απ'τους 2-3 πουθενάδες της παρέας.
Όχι ότι θα άλλαζαν και πολλά μ'ένα "Ντάξει 2 μαλακίες είπαμε, νερό κι αλάτι".
Επίσης βιβλιοκριτική (όχι το δημοσιευθέν γλείψιμο) στο βιβλίο του Μπελαντή ακόμα να δούμε απ'την Κατιούσα. Δεν έχω άποψη επί του βιβλίου, αλλά σου γυρνάνε ελαφρώς τ'άντερα όταν ακούς για ανησυχίες των σύγχρονων λευκοφρουρών για το μέλλον της Οκτωβριανής

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κριτική είναι σχεδόν έτοιμη. Αυτό που λείπει είναι ο χρόνος. Δυστυχώς δεν είχα ούτε καν για να βάλω κάποια κείμενα ως ωδή στον παλιό καλό Χάρρυ Κλυνν.
Θεωρώ βέβαιο όμως πως θα καθυστερήσει λίγο ακόμα γιατί δε θέλω να φανεί ότι μπήκε κατόπιν υπόδειξης

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή τα σχόλια του Ιστρολλικού (31 Μαΐου 2018 – 12:09 μ. μ.) και του Προλεκαλτ (31 Μαΐου 2018 – 9:55 μ. μ.) και για να μην ξεχνάμε τους κλασικούς, ακολουθεί ένα σχετικό άρθρο του Γέρου (πρβ. Β. Ι. Λένιν, Άπαντα, Τόμος 22 (Ιούλης 1912–Φλεβάρης 1913), Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 1979, σελ. 230–231)· υπάρχει κι ένα δεύτερο σχετικό που θα το στείλω αργότερα σ’ αυτό το νήμα. Καλή ανάγνωση! — Ά.

Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αστοί ρεφορμιστές, και πίσω απ’ αυτούς και μερικοί οπορτουνιστές από τις γραμμές της σοσιαλδημοκρατίας, ισχυρίζονται ότι δεν συντελείται εξαθλίωση των μαζών στην καπιταλιστική κοινωνία. «Η θεωρία, λένε, της εξαθλίωσης» δεν είναι σωστή: η ευημερία των μαζών, αν και αργά, πάντως ανεβαίνει, το χάσμα ανάμεσα στους εύπορους και στους άπορους δεν μεγαλώνει, αλλά μικραίνει.

Τον τελευταίο καιρό όλη ψευτιά των ισχυρισμών αυτών ξεσκεπάζεται μπροστά στις μάζες όλο και πιο ανοιχτά. Η ακρίβεια της ζωής μεγαλώνει. Τα μεροκάματα των εργατών, ακόμη και στις συνθήκες της πιο επίμονης και της πιο πετυχημένης για τους εργάτες απεργιακής πάλης, ανεβαίνουν πολύ πιο αργά, απ’ ό,τι ανεβαίνουν τα απαραίτητα έξοδα για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Παράλληλα μ’ αυτό τα πλούτη των κεφαλαιοκρατών ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Να μερικά στοιχεία σχετικά με τη Γερμανία, όπου η κατάσταση των εργατών είναι ασύγκριτα καλύτερη από τη Ρωσία, χάρη στο πιο υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, χάρη στην ελευθερία των απεργιών και του συνεταιρίζεσθαι, χάρη στην πολιτική ελευθερία, στα εκατομμύρια μέλη των συνδικάτων, στα εκατομμύρια αναγνώστες των εργατικών εφημερίδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αστών κοινωνιολόγων-πολιτικών, που στηρίζονται σε επίσημες πηγές, το μεροκάματο των εργατών στη Γερμανία αυξήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια 25% κατά μέσο όρο. Την ίδια περίοδο ο τιμάριθμος της ζωής ανέβηκε τουλάχιστο κατά 40%!!

Και τα τρόφιμα και τα ρούχα και τα καύσιμα και τα ενοίκια των σπιτιών, όλα ακρίβηναν. Ο εργάτης εξαθλιώνεται απόλυτα, δηλ. γίνεται πραγματικά φτωχότερος από πριν, είναι υποχρεωμένος να ζει χειρότερα, να τρέφεται λιτότερα, να υποσιτίζεται περισσότερο, να στεγάζεται στα υπόγεια και στις σοφίτες.

Πιο χτυπητή, όμως, είναι η σχετική εξαθλίωση των εργατών, δηλ. η ελάττωση της μερίδας που παίρνουν από το κοινωνικό εισόδημα. Η αναλογική μερίδα των εργατών στην καπιταλιστική κοινωνία, που πλουτίζει με γοργούς ρυθμούς, όλο και μικραίνει, γιατί όλο και πιο γοργά πλουτίζουν οι εκατομμυριούχοι.

Στη Ρωσία δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος, δεν υπάρχουν στοιχεία για την αύξηση του πλούτου των εύπορων τάξεων της κοινωνίας. Η δική μας πολύ πιο θλιβερή πραγματικότητα σκεπάζεται με ένα παραπέτασμα· το παραπέτασμα του σκοταδιού, της μυστικότητας.

Στη Γερμανία υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τα πλούτη των εύπορων τάξεων. Λογουχάρη στην Πρωσία τα πρώτα 10 δισεκατομμύρια μάρκα (5 δισεκατομμύρια ρούβλια) των φορολογουμένων περιουσιών ανήκαν το 1902 σε 1853 άτομα, ενώ το 1908 σε 1108 άτομα.

Ο αριθμός των πιο μεγάλων πλουτοκρατών ελαττώθηκε. Τα πλούτη τους μεγάλωσαν: ο καθένας τους είχε το 1902 κατά μέσο όρο 5 εκατομμύρια μάρκα περιουσία (2½ εκατομ. ρούβλια), ενώ το 1908 είχε 9 εκατομμύρια μάρκα (4½ εκατομ. ρούβλια)!

Μιλάνε για την «αφρόκρεμα των 10.000». Στην Πρωσία η «αφρόκρεμα των 21 χιλιάδων» πλουτοκρατών είχε 13½ δισεκατομμύρια μάρκα περιουσία, ενώ οι υπόλοιποι 1.300.000 κάτοχοι φορολογούμενης περιουσία είχαν 3 δισεκατομμύρια μάρκα.

Οι τέσσερις πιο μεγάλοι εκατομμυριούχοι της Πρωσίας (ένας πρίγκιπας, ένας δούκας και δυο κόμητες) το 1907 είχαν 149 εκατομμύρια μάρκα περιουσία, ενώ το 1908 είχαν 481 εκατομμύρια μάρκα.

Τα πλούτη μεγαλώνουν στην καπιταλιστική κοινωνία με αφάνταστη ταχύτητα παράλληλα με την εξαθλίωση των εργατικών μαζών.

«Πράβντα», αρ. φύλ. 181,
30 του Νοέμβρη 1912
Υπογραφή: Β.


Δημοσιεύεται σύμφωνα
με το κείμενο της εφημερίδας
«Πράβντα»


Και για την αντιγραφή: Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

Ορίστε
https://twitter.com/Obscureobjet/status/1002081326122627072

Ανώνυμος είπε...

[1/2]

Το υπεσχημένο δεύτερο άρθρο του Γέρου (πρβ. Β. Ι. Λένιν, Άπαντα, Τόμος 24 (Σεπτέμβρης 1913–Μάρτης 1914), Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 1979, σελ. 265–267) απ’ αφορμή τα σχόλια του Ιστρολλικού (31 Μαΐου 2018 – 12:09 μ. μ.) και του Προλεκαλτ (31 Μαΐου 2018 – 9:55 μ. μ.) Καλή ανάγνωση και καλό Σαββατοκύριακο σ’ όλους κι όλες! — Ά.

4 000 ΡΟΥΒΛΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ 6ΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΜΕΡΑ

Αυτό είναι το μαχητικό σύνθημα των αμερικανών συνειδητών εργατών. Εμείς, λένε, έχουμε μόνο ένα πολιτικό ζήτημα κι αυτό είναι το ζήτημα του εισοδήματος των εργατών και της εργάσιμης μέρας τους.

Στο ρώσο εργάτη θα φανεί από πρώτη ματιά εξαιρετικά παράξενη και ακατανόητη η αναγωγή αυτή όλων των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων σε ένα μόνο ζήτημα. Όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στο πιο προηγμένο κράτος, με πλήρη σχεδόν πολιτική ελευθερία και τους πιο αναπτυγμένους δημοκρατικούς θεσμούς, με τεράστιες επιτυχίες στην παραγωγικότητα της εργασίας, είναι εντελώς φυσικό να προβάλλεται σε πρώτη γραμμή το ζήτημα του σοσιαλισμού.

Στην Αμερική χάρη στην πλήρη πολιτική ελευθερία, υπάρχει η δυνατότητα να υπολογίζεται όλη η παραγωγή αγαθών της χώρας και να γίνεται ο στατιστικός υπολογισμός της παραγωγής καλύτερα από κάθε άλλο μέρος του κόσμου. Και ο υπολογισμός αυτός, που στηρίζεται σε αδιαφιλονίκητα στοιχεία, δείχνει ότι στην Αμερική υπάρχουν, σε στρογγυλούς αριθμούς, 15 εκατομμύρια εργατικές οικογένειες.

Όλες μαζί οι εργατικές οικογένειες παράγουν κάθε χρόνο είδη κατανάλωσης αξίας 60 δισεκατομμυρίων, δηλαδή 60 000 εκατομμυρίων ρουβλιών. Έτσι αναλογούν 4 000 ρούβλια το χρόνο σε κάθε εργατική οικογένεια.

Σήμερα, όμως, με την καπιταλιστική κοινωνική συγκρότηση, μόνο το μισό της τεράστιας αυτής παραγωγής, μόνο τα 30 000 εκατομμύρια πηγαίνουν στους εργάτες, που αποτελούν τα εννιά δέκατα του πληθυσμού. Το άλλο μισό το ιδιοποιείται η τάξη των καπιταλιστών που μαζί με όλους τους υπερασπιστές της και τα παράσιτά της δεν αποτελεί παρά το ένα δέκατο του πληθυσμού.

Στην Αμερική, όπως και στις άλλες χώρες, οργιάζει η ανεργία και αυξάνει διαρκώς η ακρίβεια της ζωής. η ανέχεια των εργατών γίνεται όλο και πιο βασανιστική και αβάστακτη. Η αμερικανική στατιστική έδειξε ότι οι μισοί περίπου εργάτες δεν δουλεύουν όλο τον εργάσιμο χρόνο. Και ακόμη τι τεράστιος όγκος κοινωνικής εργασίας σπαταλιέται, εξαιτίας της διατήρησης της παράλογης, καθυστερημένης και κατατεμαχισμένης μικρής παραγωγής, ιδιαίτερα στη γεωργία και στο εμπόριο!

___________________________________
Και για την αντιγραφή: Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[2/2]

Η χρησιμοποίηση μηχανών στην Αμερική, επειδή υπάρχει πλήρης πολιτική ελευθερία και εξαφανίστηκαν οι τσιφλικάδες, έχει πάρει μεγαλύτερη ανάπτυξη από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Μόνο στην αμερικανική βιομηχανία επεξεργασίας η ισχύς των μηχανών υπολογίζεται συνολικά σε 18 εκατομμύρια ατμόιππους. Ταυτόχρονα η έρευνα όλων των πηγών δύναμης σε υδατοπτώσεις έδειξε, σύμφωνα με έκθεση της 14ης Μαρτίου 1912, ότι η Αμερική μπορεί αμέσως, με τη μετατροπή της δύναμης των υδατοπτώσεων σε ηλεκτρισμό, να έχει και άλλα 60 εκατομμύρια ίππους!

Η χώρα έχει και τώρα άπειρα πλούτη και μπορεί να τα τριπλασιάσει αμέσως, μπορεί να τριπλασιάσει την παραγωγικότητα της κοινωνικής της εργασίας και να εξασφαλίσει έτσι σ’ όλες τις εργατικές οικογένειες ένα υποφερτό επίπεδο εισοδήματος, άξιο για μια λογική ανθρώπινη ύπαρξη και μια εργάσιμη μέρα όχι υπερβολικής διάρκειας — 6 ώρες την ημέρα.

Εξαιτίας όμως της καπιταλιστικής κοινωνικής συγκρότησης, πλάι στη φρικτή ανεργία και την αθλιότητα στις μεγάλες πόλεις της Αμερικής, μα και στα χωριά, πλάι στην άσκοπη κατασπατάληση της ανθρώπινης εργασίας, βλέπουμε την πρωτοφανή πολυτέλεια των δισεκατομμυριούχων, των πλουσίων, που οι περιουσίες τους μετριούνται σε δισεκατομμύρια, σε χιλιάδες εκατομμύρια.

Η εργατική τάξη της Αμερικής διαφωτίζεται γοργά και ενώνεται σ’ ένα ισχυρό προλεταριακό κόμμα. Η συμπάθεια απέναντι σ’ αυτό μεγαλώνει ανάμεσα σ’ όλους τους εργαζόμενους. Δουλεύοντας με θαυμάσιες μηχανές, βλέποντας σε κάθε τους βήμα τα θαύματα της τεχνικής και τις έξοχες επιτυχίες της εργασίας, χάρη στην οργάνωση της μεγάλης παραγωγής, οι μισθωτοί σκλάβοι της Αμερικής αρχίζουν να νιώθουν καθαρά τα καθήκοντά τους και να διατυπώνουν απλές, χειροπιαστές, άμεσες διεκδικήσεις: να εξασφαλίσουν 4 000 ρούβλια εισόδημα σε κάθε εργατική οικογένεια και 6ωρη εργάσιμη ημέρα.

Ο στόχος αυτός των αμερικανών εργατών μπορεί να επιτευχθεί στο ακέραιο και σε κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα του κόσμου. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται να υπάρχουν μέσα στη χώρα οι θεμελιακές προϋποθέσεις της ελευθερίας…

Και δεν υπάρχει άλλος δρόμος για ένα ελεύθερο μέλλον από εκείνο που περνά από τη δική τους, την εργατική οργάνωση, τη μορφωτική, τη συνδικαλιστική, τη συνεταιριστική και την πολιτική.

«Προλετάρσκαγια Πράβντα», αρ. φύλ. 19,
1 Ιανουαρίου 1914
Υπογραφή: Ι.


Δημοσιεύεται σύμφωνα
με το κείμενο της εφημερίδας
«Προλετάρσκαγια Πράβντα»


___________________________________
Και για την αντιγραφή: Άγρυπνος

Ιστρολλικός είπε...

Ο ατσάλινος διανοητής στον οποίο αναφέρθηκα είναι όντως ο ιστολόγος του Lenin Reloaded ο οποίος εδώ και πολύ καιρό έχει μετοικήσει στο Twitter όπου ανταλλάζει ατσάλινες ατάκες με μια παρέα από 5-6 περσόνες ή γλείφτες (δεν είμαι σίγουρος).

Αυτή είναι η διεύθυνσή του λογαριασμού του: https://twitter.com/Obscureobjet


Και αυτό είναι το νήμα περι κινεζοποίησης για όποιον ενδιαφέρεται:

https://twitter.com/Obscureobjet/status/1002081326122627072


Ο λόγος που αναφέρθηκα σε αυτόν δεν ήταν φυσικά για να κράξω κάποιον προσωπικά, αλλά για να δείξω πως ο οπορτουνισμός και η προσωπική έπαρση οδηγούν τελικά σε αποστασία από το ίδιο το εργατικό κίνημα. Όπως είχαμε κάποιους σούπερ αντιγραφειοκράτες αριστερούς να καλούν σε απεργοσπασία και μπάνια, έχουμε σε αυτή την περίπτωση έναν διαννοούμενο που κάποτε το έπαιζε ανελέητος τιμωρός του οπορτουνισμού και μάστιγα της σοσιαλδημοκρατίας να ειρωνεύεται μια από τις μεγαλύτερες οργανωτικες επιτυχίες του ταξικού κινήματος στη βάση μιας λέξης σε μια ανακοίνωση που θεωρεί ότι προσβάλλει το νεό αγαπημένο του επαναστατικό υποκείμενο που είναι, κατά πως φαίνεται, η ΛΔΚ.

Το ζήτημα εδώ φυσικά δεν είναι η συγκεκριμένη θέση του για τη φύση της ΛΔΚ. Προσωπικά και εγώ πιστεύω ότι το ζήτημα του ρόλου που παίζει η Κίνα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα δεν εξαντλείται στην συζήτηση του αν η χώρα είναι καπιταλιστική, σοσιαλιστική, πρώην σοσιαλιστική, σοσιαλιστική με σοσιαλιστική αγορά, σοσιαλιστική με καπιταλιστικές επιβιώσεις, ή αν τέλος πάντων κάνει τη δικιά της ΝΕΠ. Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση που απαιτεί τεράστια μελέτη και σε αυτό το βαθμό κάθε τίμια άποψη, ακόμα και αν είναι λάθος, έχει κάτι να προσφέρει.

Αντί να επιχειρηματολογήσει για την άποψή του και τελικά να αποδεχθεί ότι αυτή παραμένει μειοψηφική ή/και περιθωριακή στον χώρο του ΚΚΕ και των οπαδών του, ο πρώην πιο-ΚΚΕ-και-από-το-ΚΚΕ τύπος εξαπέλυσε στη βάση αυτής της διαφοροποίησής του μια χυδαία επίθεση στο Κόμμα και τα στελέχη του. Τι έχουμε διαβάσει για θλιβερούς, χοντρούς, αιθεροβάμωνες και σύγχρονους σοσιαλδημοκράτες τα τελευταία 3 χρόνια δε λέγεται.

Τα παραπάνω για μένα δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος δεν προσέγγισε το Κόμμα επειδή ήθελε να προσφέρει σε αυτό και το ταξικό κίνημα, αλλά επειδή χρειαζόταν έναν 'χώρο' μέσα στον οποίο θα μπορούσε να επιβεβαιώνει την ταυτότητά του ως οργανικού επαναστάτη διανοούμενου. Όταν αυτή του η προσωπική επιθυμία ήρθε σε αντιπαράθεση με τη γραμμή του Κόμματος, αυτός δεν επέλεξε να ακολουθήσει το Κόμμα, αλλά να βρει άλλο 'χώρο'. Προσοχή, δεν εννοώ φυσικά ότι ο άνθρωπος έπρεπε να γράφει και να λέει πράγματα που δεν πιστεύει, αλλά εφόσον διαφωνούσε με κάποιες θέσεις ή τοποθετήσεις του Κόμματος, να επικεντρωνόταν δημοσίως στα ζητήματα στα οποία συμφωνεί. Αντ'αυτού επέλεξε να αναδείξει την διαφωνία του σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα της εποχής και από κει και μετά δεν έχει κάνει τίποτα από το να επιτίθεται στο Κόμμα.

Νομίζω ότι η περίπτωσή του προσφέρει πλούσια (αρνητική) πείρα για το πως πρέπει να προσεγγίζουν οι επίδοξοι προοδευτικοί διανοούμενοι την σχέση τους με το Κόμμα και αντίστροφα. Αυτό έχει σημασία, γιατί όσο περισσότερο αντιδραστικοποιείται η κυρίαρχη αστική ιδεολογία, τόσο περισσότερα στοιχεία της διανόησης θα προσεγγίζουν τον Μαρξισμό και το Κόμμα.

Xampellos είπε...

@ Σεχτάρ, προσυπογράφω απόλυτα τα σχόλια για το ΣΜΤ. Στις εκλογές η αναλογία είναι 1:1,5 (ΕΣΑΚ: ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ) και κάτι αντίστοιχο ήταν και στις συνελευσεις (+ τους ψήφους της ΛΑΕ τώρα, του ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα)..τα τελευταία 2 περίπου χρόνια αυτό ανατράπηκε αργά και βασανίστηκα και πλέον η ΕΣΑΚ παίρνει συχνά τις συνελεύσεις- με βραχεία όμως κεφαλή. Εφόσον υπάρχει κάποιος κόσμος σε αυτό το σωματείο, είναι ευκαιρία να έρθεις σε επαφή μαζί του, να σε δει από κοντά κι να κερδίσεις κάποιο κόσμο που αλλιώς θα κατέληγε στην αποχή απο την ταξική πάλη και στον ΣΥΡΙΖΑ...φαντάζομαι αυτό είναι το σκεπτικό της ΕΣΑΚ...
Η απεργία στο λιμάνι, είναι απο τα καλύτερα πράματα που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό..οι αστοί πήγαν να παίξουν με το όπλο των εργαζομένων κι αυτό έσκασε στα χέρια τους! Πιστεύω ότι με την μικρή μείωση της ανεργίας απο την μία και την δράση του ΠΑΜΕ απο την άλλη, οι αστοί ξέρουν ότι οι εργάτες θα διεκδικήσουν αυξήσεις, συμβάσεις κτλ Ηδη γίνεται στους οικοδόμους, στο Πέραμα, στο φάρμακο κτλ. Σπεύδουν λοιπόν να προλάβουν τις καταστάσεις δίνοντας νέο περιεχόμενο στην απεργία- ως μια σύναξη αντιπροσώπων των κοινωνικών τάξεων με στόχο μια "συννενόηση" μακρυά από τους εργάζόμενους...ούτε είχαν σκοπό, ούτε το εκαναν φυσικά να κλέισουν μαγαζιά, εργοστάσια κτλ και να στείλουν τους εργαζόμενους στην απεργία...και οι "χρήσιμοι" ηλίθιοι του εξωκοινοβουλίου τους σιγοντάρησαν...το ΠΑΜΕ όμως απέδειξε ότι υπάρχει ένα τμήμα εργαζομένων που δεν ετεροκαθορίζεται αλλά επιμένει να χει εργατική συνείδηση και στόχευση και με το οποίο δεν μπορεί να "παίξει" η αστική τάξη..

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Καλά, όχι και ..."διανοητής του ΚΚΕ", με τρομάξατε!
Μόνος του προσήλθε, αυτοβούλως, στην υποστήριξη του ΚΚΕ το 2011, μόνος του απήλθε, μετά από σύντομη θητεία 3,5 χρόνω, δικαίωμα του και ώρα του καλή. Είπα κι εγώ...
----------------------

Σχετικά με το θέμα της ανάρτησης δύο παραπομπές στον σημερινό (1/6) "Ρίζο":
Ο,τι γράφει, δεν ξεγράφει...

και....
Οι άλλοι «καλοθελητές» της υπονόμευσης της απεργίας...
....δώστε τα τους, να τα διαβάσουν.

Ανώνυμος είπε...

"Ανοίχτε τα εργοστάσια, ρε αντισινικοί ρατσιστές" βροντοφωνάζει η τουιτερική Διεθνής.
"Να άνοιγαν μόνο στις 30, στις 31 είναι ταξική απεργία" απαντά η Παγκόσμια Ναυτεργατική Ομοσπονδία.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Όλοι στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ των χειμερινών ανακτόρων του Χαϊδαρίου, Λεωφ. Αθηνών 374, με συνθήματα:
"ΟΧΙ στην ΑΝΤΙΣΙΝΙΚΗ ρατσιστική απεργία"
"ΝΑΙ στους ήρωες δουλευταράδες με τους Σπαρτιάτες στα μπράτσα"
"Κάτω ο κεντρισμός της απεργοσπασίας μόνο στις 30"

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Για την Κίνα

Ό,τι η Κίνα θα παίξει ρόλο στις εξελίξεις, θα παίξει. Αυτό δεν σημαίνει πως με την Λενινιστική Έννοια η καπιταλιστική οικονομία της δεν έχει περάσει προ πολλού το ΚρατικοΜονοπωλιακό της Στάδιο(=Ιμπεριαλισμός) της οποίας η σφαίρα επιρροής της συγκρούεται ή θα συγκρουστεί με άλλες σφαίρες επιρροής.

Δεν λέω να μην εκμεταλλευτούν το Κομμουνιστικό Κίνημα ή τα Κομμουνιστικά Κόμματα τις ενδο-Ιμπεριαλιστικές Διαφορές αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες.


Στην Κίνα σχεδόν από την αρχή, δεν υπήρχε "μορφή" σοσιαλισμού για να ανατραπεί ή να "μεταλλαχθεί" ή να "υποχωρήσει" προς μία ΝΕΠ. Δεν λέω, στην αρχή το προσπάθησαν για σοσιαλισμό, με υπερήφανο αντι-Ιμπεριαλιστικο αγώνα(ενδεικτικά και στην Κορέα) αλλά δεν..

Το ένα μικρό αστεράκι από τα 4 μικρά στην σημαία της Κίνας (το μεγάλο είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) είναι η ΝΑΤ, η Νέα Αστική Τάξη. Πριν δεκα χρόνια το ΚΚ Κίνας δέχεται και επίσημα ως μέλη του και επιχειρηματίες.

Η εργασία του Άναυδου είναι ξεκάθαρη. Μία υπολογίσιμη μερίδα της αστικής τάξης ήταν ήδη από την αρχή στην εξουσία στα 1949.

Η εχθρότητα της απέναντι σε ΕΣΣΔ ήταν παροιμιώδης. Έγιναν διασυνοριακά επεισόδια με νεκρούς με αφορμή την εισβολή της Κίνας σε εδάφη της ΕΣΣΔ παρά την βοήθεια της τελευταίας με 500.000 τεχνικούς που έδωσε.
Η εχθρότητα της απέναντι στο Βιετνάμ ήταν χαρακτηριστική του μη σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης στην Κίνα. Που νομίζω πως περιορίστηκε σε αντι-Ιμπεριαλιστική Επανάσταση.

Γιατί αν ήταν ποτέ σοσιαλιστική τότε μπαίνουν ερωτήματα:

Πως δύο σοσιαλιστικές χώρες έχουν διασυνοριακά επεισόδια(ΕΣΣΔ-Κίνα) με "πρωτοβουλία" της Κίνας;

Πως μία σοσιαλιστική χώρα (Κίνα) είναι αντίθετη απέναντι σε άλλη που έκανε αντι-Ιμπεριαλιστικό Αγώνα κατά των ΗΠΑ (Βιετνάμ); Ο Μάο υπόγραφε οικονομικές συμφωνίες με τον Νίξον(1972) την ίδια ώρα που δίπλα οι Ναπάλμ στο Βιετνάμ έπεφταν η μία μετά την άλλη.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑΜΕ δημιουργήθηκε και για να μην ακολουθούν οι εργάτες την ΓΣΕΕ και λοιπούς της ΠΑΣΟΚικης σχολής με τα κ'ολπα που έκαναν στα σωματεία και συνδικάτα.

Που ακριβώς είδε το στέλεχος του ΝΑΡ αυτά που γράφει; Τόση πολιτική μειωπεία οκ μπορω να το καταλάβω αλλά και παραλλαγές γεγονότων;
https://www.rizospastis.gr/columnStory.do?publDate=1/6/2018&id=17214&columnId=7124

Και όχι μόνο αλλά το διάβασα και σε τουίτ

Παλιά κατηγορούσαν το ΠΆΜΕ ως "διασπαστικό", τώρα λένε "ενωτικό", πως ακολουθούσε την ΓΣΕΕ; Μάλλον θα φεύγει κόσμος και κοσμάκης από τα σωματεία στα οποία η (εξώ)κοινοβουλευτική αριστερά(αυτή που συμμετείχε έμμεσα στο πλευρό του Σύριζα στα πλαίσια των διερευνητικών εντολών του 2012) έχει(ή μάλλον είχε;) μία κάποια δύναμη

Α, χθες καταδικάστηκαν για το ΔΕΗ "TRAVEL" κάποια άτομα. Το δικαστήριο έκρινε ότι η έφεση πρέπει να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και έτσι όλοι οι καταδικασθέντες αποχώρησαν από το δικαστήριο ελεύθεροι.

Ανάμεσα τους, ένας άλλος "ήρωας" του "αντιμνημονιακού" αγώνα που "δεν μασούσε" και ήθελε πιο "δυναμικές" κινητοποιήσεις.

http://www.iefimerida.gr/news/420267/eleytheroi-me-poines-hadi-o-fotopoylos-kai-alloi-syndikalistes-gia-parti-sti-dei

17-57

Ανώνυμος είπε...

https://athens.indymedia.org/post/1588469/

Τι να πεις μετα απο αυτο... Πραγματικά δεν εχω λογια...
Να ταυτιζεις την Ηλέκτρα Αποστολου, το Μαλτεζο, το Μπελογιαννη και τοσους αλλους που πέθαναν για να μην υπογράψουν δήλωση με το εξτρεμιστικο ΠΑΣΟΚ...

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm

Ήμουν μικρός τότε, αλλά αν θυμάμαι καλά, ο Κουφοντινας πήγε και παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία, όταν η αντιτρομοκρατική τους είχε ξεφωλιασει ήδη και η οργάνωση όδευε προς την εξάρθρωση της. Αν κάποιος έχει σαφέστερη γνώση και θυμάται καλύτερα, ας με διαψεύσει ή ας με επιβεβαιώσει.

Προλεκαλτ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Η Κινα αντικειμενικα δεν ειχε τις προυποθεσεις εκεινη την εποχη να γινει σοσιαλιστικη. Η κατασταση της ηταν χειροτερη απο απο εκεινη της προεπαναστατικης Ρωσιας.

Η μονη της ελπιδα ηταν να εφαρμοσει μιας μακρας διαρκειας ΝΕΠ σε στενη συνεργασια με την ΕΣΣΔ και με επαγρυπνηση του ΚΚΚ να αντιμετωπιζει τις δεξιες παρεκκλισεις.

Δυστυχως ο Μαο αποδειχθηκε κατωτερος των περιστασεων και πιστευω πως αντικειμενικα ηταν απο τους χειροτερους αν οχι ο χειροτερος κομμουνιστης ηγετης του 20ου αιωνα. Οι πολιτικες του ηταν η μια πιο αποτυχημενη απο την αλλη και το κωμικοτραγικο ειναι οτι τις βαφτιζε με φανταχτερα ονοματα.

Το ξερω οτι θα αποδοκιμαστει η αποψη μου γιατι θα μου πειτε οτι ο ρολος της προσωπικοτητας ειναι περιορισμενος κλπ, αλλα κακα τα ψεματα στην περιπτωση των σοσιαλιστικων χωρων, η πορεια τους καθοριζεται αμεσα απο την ποιοτητα της ηγεσιας η οποια ναι μεν δεν δρα σε ιστορικο και πολιτικο κενο, αλλα πρεπει να εχει την βουληση και την οξυδερκεια να εκμεταλλευτει τις περιστασεις.

Αυτο ισχυει διπλα στην περιπτωση της Κινας που οι αντικειμενικες συνθηκες ηταν 1000% κατα της σοσιαλιστικης οικοδομησης.

Θεωρω τον Μαο τοσο αχρηστο που ακομα και ο Ντενγκ Ξιαοπινγκ μου φαινεται προτιμοτερος. Τουλαχιστον ανεπτυξε της παραγωγικες δυναμεις της Κινας σε αντιθεση με τον τιμονιερη της πλακας που ουτε ψαροβαρκα δεν μπορουσε να κουμανταρει.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Προλετκαλτ

Και γω μικρος ημουν αλλα ετσι οπως τα λες εγιναν. Το παραδεχεται και ο ιδιος ο Κουφοντινας στο βιβλιο του.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Καλά θυμάσαι, Προλεκαλτ, 3 Ιουνίου 2018 - 3:07 π.μ.
Είχε αράξει(;) σε μια σκηνή(;!) στο ...Αγκίστρι(!!), μάλλον περιμένοντας την σειρά του να βγεί στο ...πάλκο!
Σ' εκείνη την απίθανη θεατρική παράσταση του 2002, που ονομάστηκε "Εξάρθρωση της 17ης Νοέμβρη".
Δες κι ένα δημοσίευμα της εποχής, που προφανώς υποστηρίζει την θεατρική παράσταση.
H αντιτρομοκρατική δε χρειάστηκε να εξαρθρώσει τίποτε. Οι υπηρεσίες, που κουμαντάριζαν την 17Ν, της την προσέφεραν, γιατί είχε πια "λήξει" αυτό το ανέκδοτο, και έπρεπε αυτό να γίνει με μια θεαματική "εξάρθρωση", για να κλείσει ομαλά, με ένα διδακτικό..."happy-end" (στο τέλος επιβάλλεται ο Νόμος, όπως στα γουέστερν) και, κυρίως, με πειστικό τρόπο όλη αυτή η ιστορία, μην "καεί" κι ό,τι είχε με κόπο οικοδομηθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Είχε, βλέπεις, αρχίσει να "μυρίζει" αυτός ο μύθος της τρομερής και φοβερής ένοπλης οργάνωσης, που σκότωνε όποιον ήθελε, απειλούσε και τις δομές του ίδιου του USA, και παρόλα αυτά ήταν απρόσιτη επί ~25 χρόνια. Με στελέχη επιπέδου αδελφών Ξηρού, Κουφοντίνα κλπ., όπως είδαμε μετά!

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Οπως τα λες για τον Μαο και την Κίνα, Γάτε. Και σίγουρα η Ιστορία κάνει τους ηγέτες και όχι οι ηγέτες την Ιστορία. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο υποκειμενικός παράγοντας, ιδίως στο πρόσωπο ενός ηγέτη, είναι ...ανεύθυνος!
Σχετικά με τον δρόμο ανάπτυξης της καθυστερημένης Κίνας, είναι αλήθεια, πως τότε, το '49 υπήρχε μόνο η εμπειρία της ΝΕΠ. Αργότερα νομίζω, έγιναν επεξεργασίες για "μη καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης" για τις καθυστερημένες χώρες, που βγαίναν από την αποικιοκρατία με επαναστατικό/αντιϊμπεριαλιστικό τρόπο. Αυτό βέβαια προϋπέθετε στενή συνεργασία και βοήθεια από τις Σοσιαλιστικές χώρες, αναβάθμιση της Κομεκόν κλπ. Βλέποντας και τα καμώματα ορισμένων "αντιϊμπεριαλιστών", όπως του Νασσέρ, του Μαο κλπ.
Αλλά, όλα αυτά έμειναν στη μέση, καθώς, σταδιακά, επικρατούσαν οι "αγοραίοι" και στην ΕΣΣΔ.

Ιστρολλικός είπε...

@ Σεχτάρ

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είπα ότι ο LR ήταν διανοούμενος του ΚΚΕ αλλά οτι αυτοπροσδιοριζόταν ως ντούρος κουκουές, απαντώντες με ειρωνεία και χαρακτηρισμούς όταν κάποιος του έλεγε ότι οι θέσεις του δεν ταυτίζονται με του Κόμματος.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μάο δεν "αυτοπροτάθηκε" στο ΚΚ Κίνας Γάτε . Ναι μεν η ποιότητα της ηγεσίας αλλά η ηγεσία κάπως και απο κάποιους εκλέγεται.

Άχρηστος δεν ήταν, ούτε ήταν τυχαίος. Επί ηγεσίας του έκανε σημαντικότατο αντι-Ιμπεριαλιστικό αγώνα. Και ένα πόλεμο στην Κορέα κατά των ΗΠΑ και συμμάχων τους, στον οποίο έχασε και ένα γιο.

Αλλά η Νέα Αστική Τάξη της Κίνας,(ΝΑΤ) ήταν από την αρχή στα ηνία της επανάστασης του 1949. Ενω στην Σ.Ε. τα "ηνία" τα είχε η εργατική τάξη η οποία έκανε και τις υποχώρησεις στην ΝΕΠ

Τωρα η αρνητική γνώμη για τον Μαο, μπορεί να πολλαπλασιάζεται γιατί ίσως κάθε αντικομμουνιστικό μικρο-μεσο-αστόπαιδο στην Δύση εκείνης της εποχής την είχε δει αντι-γραφειοκράτης φρουρός της Μεγάλης Πολιτιστικής "Προλεταριακής" "Επανάστασης". Που σίγουρα δεν ήταν ούτε Προλεταριακή ούτε Επανάσταση.



17-57

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@17-57

Οπου Μαο βαλε ''ΚΕ του ΚΚΚ'' ή οπως αλλιως λεγοταν το ανωτερο οργανο τους.

Σιγουρα ο Μαο δεν αναδειχθηκε σε συνθηκες κενου, αλλα οι πολιτικες του δεν ανεπτυξαν ουτε τον σοσιαλισμο, αλλα ουτε και τον καπιταλισμο στην Κινα.

Εναν οπορτουνιστη σαν τον Ξιαοπινγκ τον καταλαβαινω που το παει, ο Μαο απο την αλλη προκαλουσε χαος στην Κινα χωρις να βοηθαει την αστικη ταξη.

Πιστευω πως ηθελε να συνδιασει τα κομμουνιστικα του πιστευω (δεν πιστευω πως εγινε οπορτουνιστης απο την μια μερα στην αλλη, για μεγαλο διαστημα θα αμφιταλαντευοταν) με την προσωπικη του εξουσιομανια και τις εθνικιστικες του βλεψεις που τον εφεραν σε συγκρουση με την ΕΣΣΔ.

Ομως η συγκρουση με την ΕΣΣΔ εβαζε ταφοπλακα στην αναπτυξη του σοσιαλισμου στην Κινα, καθως πιστευω πως μονο με την σοβιετικη βοηθεια μπορουσε να αναπτυχθει. Αρα ο Μαο οδηγησε σε αδιεξοδο την Κινα απο το οποιο την εβγαλε ο Ξιαοπινγκ, αν και προς λαθος κατευθυνση.

@Σεχταρ

Εχω ξαναακουσει αυτην την εκφραση (μη καπιταλιστικος δρομος παραγωγης) αλλα πρακτικα τι αφορουσε?

Ανώνυμος είπε...

Είναι ερώτημα πως μία χώρα μετά από τον αντι-Ιμπεριαλιστικό αντι-Αποικιακό αγώνα απέναντι σε άγγλους-γάλλους (Εξέγερση των Μπόξερ 1927), ιάπωνες και αμερικάνους(Κορέα - 1953) την οποία βοήθησε η ΕΣΣΔ με μισό εκατομμύριο τεχνικούς παραγωγής αντί τότε να επιταχύνει την δημιουργία της δικής της βαριάς βιομηχανίας έκανε βήματα προς τα πίσω. Η μόνη λογική εξήγηση που βρίσκω ( και δεν θεωρώ άσχετη την εδαφική επίθεση απέναντι στην ΕΣΣΔ ) πως ήταν επιλογή της ΝΑΤ(Νέας Αστικής Τάξης) που ήταν μέσα στο "Κ"(*) Κόμμα.

Η μετά από ταλαντεύσεις στροφή στον Καπιταλισμό ήταν επιλογή του όποιου "Κ"(*) Κ Κίνας επί Μάο. Εν μέρει η αργοπορημένη και αλλαγμένη κριτική του Μάο για τον Χρουτσέφ στο 20ο ήταν σωστή. Αλλού ήταν το ζήτημα: Μάλλον για να βρεθούν οι προφάσεις χωρίς πλέον "ταλαντεύσεις".
Έκαναν δέκα φορές χειρότερα οι "Βουτυρένιοι" ως "Κομμουνιστές". "Είπε ο γαϊδαρος τον πετεινό κεφάλα". ή αλλιώς "αριστερό φλας για δεξιά στροφή". Ο Ζαχαριάδης είχε καταλάβει το που το πήγαινε το "Κ"(*) Κ Κίνας.


Πολιτιστική "Επανάσταση": Παραμύθια. Δεν το πήγαιναν για σοσιαλισμό συν ότι με τα καμώματα ζιγκ-ζαγκ του Μάο ήθελαν να ξεφορτωθούν πολλούς δυσαρεστημένους και ίσως πιθανούς "δελφίνους" με πρόσχημα και την "γραφειοκρατεία" του "Κ"Κόμματος. Ανάμεσα τους και ο Τενγκ. Μετά "έστρωσαν" τα πράγματα και υπογράφηκαν οι οικονομικές συμφωνίες μεταξύ Μάο - Νίξον κατά την διάρκεια της Πολιτιστικής, της οποίας το "έργο" τελείωσε λίγο μετά τις συμφωνίες.

Ο οπορτουνισμός Γάτε εμφανίζεται ως επίδραση της αστικής ιδεολογίας στην εργατική ταξη. Εκεί είχαν την Αστική Τάξη Αυτοπροσώπως στα "Ηνία" της εξουσίας! Αλλά ήταν η "σωστή" πλην τίμια αστική τάξη, η "μη κομπαδόρικη", η "εθνική" κλπ. Παγκόσμιο φαινόμενο οι λογικές Κονδύλη, ευδοκιμούν και σε πιο ανατολικά κλίματα.

17-57

(*)Με Εισαγωγικά το "Κ" για να μπούμε στο μάτι των μπρος και πίσω μλδων ειδικά των μπροστά ΜΛδων


Υ.Γ.
Τα καραγκιζιλίκια του "Κ" Κ Κίνας επί Μάο έχουν αφήσει εποχή Γάτε.

Έχω δει ντοκιμαντέρ εκείνης της εποχής σύμφωνα με τα οποία:

1) Τότε που τα είχαν "σπάσει" με το ΚΚΣΕ, πολλά τρακτέρ και συναφή δεν είχαν αλλά βρέθηκε η λύση. Ο Μάο "θεωρούσε" ως λόγο της μικρότερης αγροτικής σοδειάς τα..σπουργίτια πως τρώνε τους σπόρους! Λοιπόν αφού σκότωσαν τα περισσότερα σπουργίτια, τα έντομα δεν είχαν πλέον φυσικούς εχθρούς και πολλαπλασιάστηκαν, αυξηθηκαν οι αρρώστιες. Αλλά ο πάνσοφος ηγέτης είχε πάλι την λύση: Κάτι σαν βεντάλιες για να διώχνει ο κάθε Κινέζος κουνούπια και λοιπά έντομα

2) Παρασκευάζονταν μαζί με το ψώμί..και οικιακό...ατσάλι(!) σε κάθε...φούρνο της γειτονιάς.
Το όνειρα του κάθε Προυτοντιστή Αναρχικού στην Πράξη.
Φυσικά και λιγότερης και κατώτερης ποιότητας ατσάλι.

Αλλά τι είναι αυτό μπροστά στην χαρά του κάθε δυτικού αστόπαιδου να επιτίθεται ιδεολογικά ως "αντι-γραφειοκράτης" και "ούλτρα επαναστάστης" ενάντια στην τότε απαραίτητη γραφειοκρατεία των Κομμουνιστικών Κομμάτων δηλαδή του εξής ενός, του ΚΚΣΕ;

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ανακινήθηκε —και δικαίως— το ζήτημα του Μάο με αφορμή την απεργία στην COSCO σημειώνω χωρίς παραπομπές στις πηγές, τις οποίες για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή μου δεν προλαβαίνω να παραθέσω, επιτροχάδην δυο-τρία απαραίτητα κατά την ταπεινή μου γνώμη σημεία για να βοηθήσω τον προβληματισμό επί του ζητήματος.

Η ιστορία της αναρρίχησης του Μάο στην ηγεσία του ΚΚΚ είναι μια πολύπλοκη υπόθεση που για δεκαετίες ολόκληρες συσκοτίστηκε συστηματικά και μεθοδικά από την κομματική ιστοριογραφία της ΛΔΚ. Αν και τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια έχουν γίνει όχι προς χάριν της ιστορικής αλήθειας, αλλά μάλλον για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης κάποια βήματα προς διαφώτιση των πραγματικών ιστορικών γεγονότων, η κατάσταση δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει, αφού η κυριαρχούσα θετική αποτίμηση της προσωπικότητας και του έργου του Μάο στην ιστορία του κινέζικου κομμουνιστικού κινήματος —όσο βρισκόταν εν ζωή— αποτελεί στη ΛΔΚ «ταμπού» και παραμένει επίσημα αδιαμφισβήτητη.

Σίγουρα ο Μάο δεν «αυτοπροτάθηκε» στο ΚΚΚ. Η άνοδός του όμως στο ανώτατο πόστο του ΚΚΚ έγινε με πραξικοπηματικό τρόπο, κατά παράβαση των κομματικών καταστατικών αρχών και, φευ, χωρίς μεγάλη αντίσταση από τους κομματικούς του αντιπάλους που δυστυχώς δεν στέκονταν όλοι τους στο έδαφος του επιστημονικού κομμουνισμού. Ο Μάο «αναδείχθηκε» σε επικεφαλής του ΚΚΚ σε μια από τις πιο δύσκολες και σκληρές περιόδους της ιστορίας του κόμματος, όταν το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα που «ενσάρκωνε» η Εκτελεστική Επιτροπή της Κομιντέρν αδυνατούσε αντικειμενικά και υποκειμενικά να καθοδηγήσει το κινέζικο τμήμα της στη βάση του μαρξισμού-λενινισμού. Το ότι η Κομιντέρν ανέχθηκε και στη συνέχεια, παρά τις επιμέρους χλιαρές αντιδράσεις της, υποστήριξε τον Μάο ως τον ηγέτη του ΚΚΚ είναι μεγάλο ιστορικό σφάλμα της.

Σίγουρα ο Μάο δεν υπήρξε ποτέ κομμουνιστής κι αυτό ήταν ανέκαθεν γνωστό στα ηγετικά κλιμάκια τόσο της Κομιντέρν όσο και του Μπολσεβίκικου Κόμματος: οι μικροαστικές, εθνικιστικές και τυχοδιωκτικές θέσεις του και η ανάλογη δραστηριότητά του ήδη από τη δεκαετία του 1920 μαρτυρούσαν σαφέστατα για όσους είχαν εντρυφήσει θεωρητικά και πρακτικά στα ενδότερα της κινέζικης πραγματικότητας τι έμελλε να συμβεί αφ’ ης στιγμής ο Μάο ανελάμβανε τα ηνία του ΚΚΚ. Οι λίγες φωνές που προειδοποιούσαν κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου (π. χ. Βανγκ Μινγκ [Τσε Σάο-γιού]) είτε αγνοήθηκαν είτε δεν πάρθηκαν σοβαρά υπόψη είτε αφέθηκαν στην τύχη τους (κατασυκοφάντηση, περιθωριοποίηση, εξουδετέρωση, διώξεις, φυσική εξόντωση).

Ίσως την εικόνα του πραγματικού Μάο την δίνει πολύ παραστατικά το τέλος της συνομιλίας του με τον Μουστάκια στις 16 Δεκεμβρίου 1949 στη Μόσχα, όπου ο Μάο εκλιπαρεί τον κατάπληκτο Μουστάκια να στείλει το Μπολσεβίκικο Κόμμα ένα μέλος της ΚΕ για να τον βοηθήσει στην σύνταξη των «Διαλεχτών Έργων» του που είναι υπό έκδοση· ο Μουστάκιας ενώπιον της ικετευτικής παράκλησης του Μάο συναινεί και υπόσχεται βοήθεια…

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

Και δυο διορθώσεις, η μια στο σχόλιο του «17-57» (4 Ιουνίου 2018 – 12:48 μ. μ.) και η άλλη στο δικό μου (4 Ιουνίου 2018 – 1:12 μ. μ.).

Η «Εξέγερση των Μπόξερ» (έτσι είναι γνωστό στη Δύση το «Κίνημα των Γιχετουάν» [義和團運動], όπου «Γιχετουάν» σημαίνει «Δίκαιες και Αρμονικές Γροθιές») δεν έγινε το 1927, αλλά άρχισε το φθινόπωρο του 1899 και τερματίστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1901.

Το πλήρες κανονικό όνομα του Βανγκ Μινγκ [王明] (1904–1974) είναι Τσεν (κι όχι «Τσε» όπως εκ παραδρομής έγραψα) Σάο-γιού [陳紹禹]· το «Βανγκ Μινγκ» ήταν το συνωμοτικό του ψευδώνυμο.

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

Ειχε αργησει και ειχα ανησυχησει να γραψει για το ΚΚΕ και το ''Μακεδονικο'' ο γνωστος πρωην που αρθρογραφει στη μεσημβρηνει του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταια χρονια.

Ηθελα ετσι μια δοση ''αριστερου'' ΝΑΤΟισμου...

Αν δεν ψηφισει λεει το ΚΚΕ καμια συμφωνια επειδη θα μπει η πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τοτε οδηγει τη λυση στις καλενδες? Γιατι το να μπει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ειναι προφανως λυση για τον συγκεκριμενο.
Χωρια οτι ετσι ενισχυεται και ο εθνικισμος! Μαλιστα ενω με την προσχωρηση στο ΝΑΤΟ θα ενισχυθει ο διεθνισμος οπως στην Αλβαννια, την Τουρκια και σε ολες τις αλλες χωρες που μπηκαν..Τι? Οχι?

Ειναι παραλογισμος η θεση του ΚΚΕ. Γιατι δεν προτεινει κατι...Το να μην ολοκληρωθει η νατοποιηση των δυτικων βαλκανιων, το να αποχωρησει και η Ελλαδα και να κλεισουν οι βασεις δεν ειναι προταση? Τι ειναι?

ratm

Υγ. Οι ΣΥΡΙΖαοι πλεον ειναι ικανοι να κανουν το χειροτερο εγκλημα και να σου πουν οτι το κανουν για το καλο των λαων. Τετοια ξετσιπωσια δε θα βρεις σε κανενα πολιτικο χωρο...

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο Άγρυπνε για τους Μπόξερ

Εννούσα την Εργατική εξέγερση του 1927
στην Καντόνα που τελείωσε με την σφαγή των εργατών από ξένο άγγλους, ιάπωνες, γαλλους αμερικάνους και ντόπιο κεφαλαιοκρατικό παράγοντα.

Ή ήττα της εργατικής εξέγερσης έφερε και αλλαγές στο ΚΚ Κίνας

1927: Επαναστατική εξέγερση στην Καντόνα
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=1066853

"..
Eνα σπουδαίο γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας που βοήθησε στην υπονόμευση της μερικής σταθεροποίησης του καπιταλισμού ήταν η κινέζικη επανάσταση. Στην επανάσταση αυτή πήραν μέρος οι πιο πλατιές λαϊκές μάζες. Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε το προλεταριάτο.

Από το 1924 η επανάσταση πήρε τη μορφή εμφυλίων επαναστατικών πολέμων, που στην πορεία τους η εργατική τάξη της Κίνας έλυνε με την καθοδήγηση του κομμουνιστικού κόμματος προβλήματα αστικοδημοκρατικής επανάστασης.

Ο πρώτος επαναστατικός πόλεμος έδωσε ένα συντριπτικό χτύπημα στους μιλιταριστές του Βορρά. Αλλά, ύστερα από τα αντεπαναστατικά πραξικοπήματα του Απριλίου - Ιουλίου του 1927, τους μιλιταριστές αντικατέστησαν οι αντιδραστικές δυνάμεις του Κουόμινταγκ, που επέβαλαν με τη βοήθεια του διεθνούς ιμπεριαλισμού στρατιωτική δικτατορία των μεγαλοαστών και των τσιφλικάδων.

Η εργατική τάξη και η αγροτιά που νικήθηκαν ύστερα από την προδοσία των ηγετών του Κουόμινταγκ δεν καταθέσανε τα όπλα.

Ενας νέος γύρος εξεγέρσεων άρχισε τον Αύγουστο του 1927. Μεγάλο επαναστατικό γεγονός ήταν η ένοπλη εξέγερση στις 11 Δεκεμβρίου του 1927 τριάντα χιλιάδων εργατών της Καντόνας (Κουαγκτσέου) που σ' αυτούς προσχώρησε και ένα μέρος από τους στρατιώτες της φρουράς της πόλης.

Η επαναστατική επιτροπή που συγκροτήθηκε την ίδια μέρα με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσαγκ Ταϊλέι δημοσίευσε διατάγματα για την ίδρυση κινεζικού κόκκινου στρατού, για την κατάργηση της τσιφλικάδικης γαιοκτησίας και την ακύρωση των αγροτικών χρεών, την καθιέρωση οκτάωρης εργάσιμης μέρας, τη δήμευση της περιουσίας των ξένων εμπορικών οίκων και τη μεταβίβασή της στην κυριότητα του κινεζικού λαού, τη μεταστέγαση των εργατών από τις λασποκαλύβες στις αστικές συνοικίες της πόλης και για την κατάργηση όλων των ετεροβαρών συμφωνιών της Κίνας με τα ιμπεριαλιστικά κράτη.

Την άλλη μέρα, στις 12 Δεκεμβρίου, αντεπαναστατικές μονάδες με την υποστήριξη πολεμικών πλοίων και πεζοναυτών των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας άρχισαν επίθεση εναντίον της πόλης. Ο Τσαγκ Ταϊλέι σκοτώθηκε. Στις 14 Δεκεμβρίου η εξέγερση των εργατών είχε καταπνιγεί στο αίμα. Σκοτώθηκαν έξι χιλιάδες περίπου επαναστάτες.

Το 6ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας τον Ιούλη του 1928 συνόψισε τα αποτελέσματα του πρώτου επαναστατικού εμφυλίου πολέμου. Στις αποφάσεις του το συνέδριο τόνισε πως από την άποψη του κοινωνικοοικονομικού της περιεχομένου η κινέζικη επανάσταση ήταν αστικοδημοκρατική και πως γενική γραμμή του κόμματος στην περίοδο που το πρώτο κύμα της επανάστασης τελείωσε με ήττα, ενώ το καινούριο δεν είχε φτάσει ακόμη, ήταν ο αγώνας για τις μάζες, για την ενίσχυση του κόκκινου στρατού και για την ανάπτυξη της αγροτικής επανάστασης με βάση τη δήμευση της τσιφλικάδικης γης και το μοίρασμα τους στους αγρότες.
.."

17-57

zoot horn rollo είπε...

Είπαμε ratm, η γνωστή "αγαπημένη" Ελευθεροτυπία. Λογικό να ακολουθεί τη πορεία αυτών που εκπροσωπεί χρόνια τώρα. Όλο και πιο κάτω.

Αναυδος είπε...

Γ. Πετροπουλος το νεο συνωνυμο της ξεφτιλας

Ανώνυμος είπε...

@ ratm - Υγ. ( 5 Ιουνίου 2018 - 11:39 π.μ. )

Είναι προβλέψιμη η συμπεριφορά τους. Δεν μπορούν διαφορετικά οι υπερασπιστές Κεφαλαίου-ΕΕ-ΝΑΤΟ. Τόσα χρόνια ΠΑΣΟΚαρα σε τόσες πολλές παραλλαγές.

Αυτοί νομίζουν πως αν κάνουν "περισσότερα" υπέρ αστικής τάξης, εε, νατο από τη ΝΔ, θα μείνουν στην Κυβέρνηση.
Η πραγματικότητα είναι πως θα τα "φορτωθούν" όλα για να έχει τα χέρια της ανέγγιχτα η ΝΔ η οποία είναι και το γνήσιο αστικό κόμμα.
Να δεις που αν είναι για διψήφια η διαφορά με τον Κούλη, θα εφευρεθεί καμία "κόπωση" ή κάποια "διπλωματική δικαιολογία" για να φύγει ο "ηγέτης" χωρίς να "φορτωθεί" εξολοκλήρου την ήττα.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Από τις πρώτες αναλύσεις του

"Αν η Κίνα ή η Ρωσία είναι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις "

είχαν αρχίσει πριν κάποια χρόνια ΚΑΙ από μία ( ήταν - δεν ήταν συνιστώσα του σύριζα ) μία συνεπή αντιφασιστική ομάδα με άρθρα-ρεπορτάζ κατά την διάρκεια των "αγανακτισμένων" και τον έρποντα φασισμό των "πλατειών".

Για να μην κάνουν κάποιοι τους "Κινέζους", αύριο πέρα από το "Μακεδονικό" υπάρχει και μία απεργία στις προβλήτες της Cosco.

http://laikhexousia.blogspot.com/2018/06/blog-post.html


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΕΜΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απεργούν ξανά την Τετάρτη διεκδικώντας ΣΣΕ - Νέα αγωγή κατέθεσε η εργοδοσία
https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/160297/apergoyn-xana-tin-tetarti-diekdikontas-sse-nea-agogi-katethese-i

".. Υπενθυμίζεται ότι η υπεργολαβική εταιρεία («DPort»), που έχει συστήσει η «Cosco», κατέθεσε δυο αλλεπάλληλες αγωγές κατά της απεργίας (το δεύτερο και τρίτο 24ωρο, Πέμπτη και Παρασκευή 31 Μάη και 1 Ιούνη αντίστοιχα), αξιοποιώντας πλήρως το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο με το οποίο έχουν εξοπλίσει την εργοδοσία οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση. Στη βάση αυτών των νόμων, το δικαστήριο έκρινε «παράνομη» για «τυπικούς» λόγους την απεργία.

Στο μεταξύ, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ «καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους την Τετάρτη 6 Ιούνη, στην 24ωρη απεργία του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της "COSCO", που αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση, με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων».

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Η έμπρακτη αλληλεγγύη με τη μαζική συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της "COSCO" είναι η απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης και υπονόμευσης, που θέλουν να επιβάλουν για άλλη μια φορά εργοδοσία και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ένας για όλους και όλοι για έναν, ενάντια στα εργασιακά γκέτο του κεφαλαίου και των εκπροσώπων, που επιδιώκουν τη συντριβή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Καλούμε τα σωματεία, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους στον απεργιακό αγώνα των λιμενεργατών την Τετάρτη 6 Ιούνη».
.."

17-57

Ανώνυμος είπε...

Λέτε να μας έκαναν outsource και την πεντηκονταετή ΝΕΠ οι Κινέζοι;
Την σοσιαλιστική μας εξουσία να φρουρούν οι δικαστικοί άραγε;
Και το ΑΕΠ περ κάπιτα, κύριε; Να μη φάνε κι αυτοί το κατιτίς τους;
Φλέγοντα ερωτήματα
Ένα είναι το βέβαιο: Βρήκε παρέα η ΟΑΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως παιδιά, καλό είναι που λέμε κι άλλα πράγματα (κι ας θυμηθούμε την δουλειά του Άναυδου για την πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα), αλλά θεωρώ άσχετο το αν θα στηριχτεί η απεργία στην Κόσκο, με την άποψη που μπορεί να 'χει κάποιος για την Κίνα. Μπορεί να πιστεύει κάποιος κι ότι η Κίνα έχει ώριμο κομμουνισμό, και να δικαιολογεί πχ τις αυτοκτονίες στην Φόξκον, όμως οι ίδιες συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα δεν δικαιολογούνται ούτε με αυτήν την παραδοχή(εκτός κι αν μας έφερε σοσιαλισμό ο Αλέξης). Μόνο το εν λόγω παρεάκι κάνει πολεμική στην απεργία(προφανώς), με επιχειρήματα της πλάκας("ρατσιστικός Αντισινικός λόγος"), και το κράτος(προφανέστερα).
Ρατμ, για την κάνναβη στήριξε το Μαξίμου ο ινστρούκτορας (από αντιμπεριαλιστική σκοπιά πάντα);
Όποιος θέλει να ζήσει την εμπειρία της λήψης παραισθησιογόνων, ας επισκεφθεί την σελίδα του ναρ κι ας ρίξει μια ματιά στην αποτίμηση για 30 Μάη.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

https://twitter.com/velvetagitation/status/1004364811189342209

" Αλήθεια με κείνα τα στοιχεία για το σμπαράλιασμα ενός συμβολαιογραφικού γραφείου πριν κανα διβδόμαδο τι γίνεται ρε παιδιά; Ακόμα τα ψάχνετε; "

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΦΙΛΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ - ΣΥΡΙΖΑ

https://www.youtube.com/watch?v=dUS6rEc3czM

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κανα ψευδώνυμο παίζει;

Ανώνυμος είπε...

Ο "απέργα κτλ" το έχει πιάσει σωστά το θέμα. Ποιά ιστορία της κίνας και αποτίμηση του μαοϊσμού κτλ, το θέμα είναι εδώ ότι άνθρωποι μεροκαματιάρηδες που βγαίνουν με τρεις κι εξήντα δουλεύοντας για μια εταιρία που μόνο νομιμοποίηση της σκλαβιάς δεν ζητάει επίσημα (για την ανάπτυξη βεβαίως βεβαίως) λοιδωρούνται μέχρι αηδίας από ένα μάτσο βολεψάκηδες, ακροδεξιούς πυροβολημένους (που βλέπουν συνωμοσίες των ηπα ακόμα και για το σκάρτο κωλόχαρτο που πήραν χθες από το σουπερμάρκετ), περήφανους απεργοσπάστες κτλ. Έγινε "αντισινισμός" το να μιλάς για κινεζοποίηση, γιατί ως γνωστόν η (καπιταλιστικότατη) κινέζικη ανάπτυξη ήρθε σοσιαλιστικότατα, κι όχι με τον πιο παλιό και βάναυσο καπιταλιστικό τρόπο (μισθοί πείνας, μηδέν εργατικά δικαιώματα κτλ). Και τώρα, επειδή έχουμε αύξηση μισθών (ω μα τι θαύμα -- εντελώς αναπάντεχη και φιλολαϊκή η εξέλιξη*) "νικάμε αδέρφια", σκάστε στην χολή σας προδότες του αντυιημπαιρυλυστυκού αγώνα της ρωσίας και της κίνας.

Οι συνοδοιπόροι του παναγιώταρου (ναι, τα ίδια με τους ατσάλινους λέει, παλιότερα ήθελε και δάνειο από κίνα, αλλά τότε ήταν ντούροι κουκουέδες όλοι αυτοί και τους ξέφυγε η προσφορά) μου βγάζουν και γλώσσα και μου κουνάνε το δάκτυλο. Τα λιακοπουλοειδή μου πουλάνε και αντυυμπαιρυαλυστυκύ μούρη. Κυπριακό, ό,τι πει το νατο, μακεδονικό, ό,τι πει το νατο, εγχώριο pinkwashing, ό,τι πει η κυβερνησάρα, εργατικοί αγώνες, χεσμένοι μέχρι να ενοχληθεί η αγία cosco και τότε "καθίστε να σας γαμάνε να έρθει ο σοσιαλισμός, αν δεν πας για μπάνιο είσαι με την γσεε θιασώτη της αστικής νομιμότητας και κολλητέ του κουρουμπλή".

*Ενδεικτικά τα λεγόμενα "iphone killers" κόστιζαν 100 όταν το iphone έκανε 500. Θα γίνει τώρα ό,τι και με τους υπολογιστές λέγαν όλοι (όπου η αγορά εν τω μεταξύ σταθεροποίηθηκε κι απλώς απεδείχθη ότι στην αρχή το κόστος ήταν τρελό -- όπως γίνεται με όλες τις νέες τεχνολογίες βασικά). Τώρα τα "iphone killers" είναι στα 500φεύγα και το καινούριο iphone χιλιάρικο και. Γιατί οι της apple και των υπόλοιπων εταιριών που πήγαν εκεί είχαν κι αυτοί φιλολαϊκά κίνητρα. Αλλά είδατε οι μισθοί;

Ijon Tichy

ΥΓ: Τελεταυίο trend ο κουφοντίνας. Για περισσότερο γέλιο από τους μαρξιστές της πορδής δείτε εδώ παραλληλισμό μεταξύ 17Ν και ΟΠΛΑ:

https://twitter.com/Obscureobjet/status/1004486870359789568

Και να σκεφτείς ότι κάποτε ακόμη και άνθρωποι του κόμματος τον θεωρούσαν σύντροφο. Τουλάχιστον πλέον βρίσκεται περιστοιχισμένος από αυτούς που του αξίζουν, να κάνει "αναλύσεις" με τον ναρίτη θαλασσόλυκο της πλάκας (μάλλον απ'τα πολλά ταξίδια στα κουφονήσια). Ντάξει χρειάζοταν κάποιος να γίνει το αντίπαλο δέος της οακκε, αναμένουμε ατσάλινη ανάλυση για τράκη.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ακου, λέει, η διαφορά ΟΠΛΑ-17Ν είναι ....αριθμητική!

Ρε, αυτοί είναι οι οργανικοί διαννοούμενοι του μικροαστικαριάτου.

Γιατί, όποιος μικροαστός φεύγει από το ΚΚΕ, επειδή δεν πέρασε η μπογιά του, ...."λαλάει";!
Γιατί, τελικά καθένας ακολουθεί κάποιον καλύτερό του.
Γι αυτούς ....Κουφοντίνας, Ξηροί, Τζωρτζάτοι ....και πολύ τους πάει!
Είναι θέμα καθαρά IQ.
Τόσο μπορούν, τόσοι είναι!

Ανώνυμος είπε...

@Ijon Tichy (8 Ιουνίου 2018 – 2:21 π. μ.)

Αφήνεις κάποιες «σπόντες» και γι’ αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια σημεία.

► Η αποτίμηση του μαοϊσμού είναι αναγκαία για να γίνει κατανοητή η ταξική ουσία της σημερινής ΛΔΚ ως κράτους και παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής δύναμης.

► Ό,τι φαίνεται «απλό» και «κατανοητό» με την περίπτωση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά διαφωτίζεται πολύ καλύτερα μέσω της ανάλυσης της ιστορίας της ΛΔΚ, ιδίως της καπιταλιστικής της μετάλλαξης, μαζί και της λεγόμενης «κινεζοποίησης».

► Τα παραπάνω είναι εξαιρετικά επίκαιρα σε μια εποχή που οργιάζει η σπέκουλα από κάθε λογής «καλοθελητές» για την επιτυχία της «σοσιαλιστικής» «οικονομίας της αγοράς» στην Κίνα, για το πόσο έξυπνοι κι αποτελεσματικοί είναι οι «κομμουνιστές» κινέζοι επιχειρηματίες και για την εναλλακτική λύση που αποτελεί ο «κινέζικος δρόμος» του Τενγκ Σιάο-πινγκ για το διεθνές κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα.

► Αυτό το τελευταίο αν συνδυαστεί με το «βρικολάκιασμα» (βλέπε τις εκδηλώσεις για τα 50χρονια της «Πολιτιστικής Επανάστασης» πριν από δυο χρόνια) των μαοϊκών που πάνε να ψαρέψουν σε θολά νερά, βάζει γι’ άλλη μια φορά επί τάπητος τη θεωρητική εκτίμηση των πεπραγμένων των μαοϊσμού πριν αλλά και μετά το θάνατο του «Μεγάλου Τιμονιέρη».

► Και τέλος το θεωρητικό «ξεδόντιασμα» της μαοϊστικής θεωρίας και πράξης δεν είναι πάρεργο, αλλά παράγοντας εκ των ων ουκ άνευ για να ορθοποδήσει το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα σήμερα (κάτι ανάλογο ισχύει και για τον τροτσκισμό).

Επομένως, σ’ ό,τι αφορά τούτο δω το ιστολόγιο, και οι ωραίες αναλύσεις του Άναυδου και οι παρατηρήσεις του 17-57 και οι εκάστοτε παρεμβάσεις της ουτιδανότητάς μου (παρεμβαίνω κατά βάση επειδή λόγω γνώσης της κινεζικής έχω άμεση πρόσβαση στις διαθέσιμες και προσβάσιμες πηγές) αλλά και ο γενικότερος προβληματισμός που συνεισφέρει ο κάθε σχολιαστής δεν είναι άχρηστη πολυτέλεια, αλλά αδήριτη ανάγκη.

Αυτά και συγνώμη αν σε στεναχώρησα.

Άγρυπνος

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Λογω μεγαλου φορτου εργασιας την βδομαδα που περασε δεν βρηκα χρονο και διαθεση να απαντησω στον Αγρυπνο και τον 17-57 εγκαιρα και ζητω συγγνωμη.

Γνωμη μου ειναι οτι ειναι αντιδιαλεκτικη η οπτικη οτι ο Μαο και το ΚΚΚ ηταν ανεκαθεν υπερ της αστικης ταξης.

Πιστευω οτι οπως στο ΚΚΣΕ και αλλα ΚΚ, αλλα και πιθανον εντος του κεφαλιου του Μαο (αυτο βεβαια αφορα την ψυχολογια οχι την ιστορια) υπηρξε διαπαλη μεταξυ των αστικων και κομμουνιστικων αντιληψεων, με την διαφορα οτι στην περιπτωση του ΚΚΚ αυτη η διαπαλη γινοταν με πολυ ευνοικους ορους (σε συγκριση με το ΚΚΣΕ ή αλλα κομματα) για τους φορεις των αστικων αντιληψεων μια και η λεγομενη ''ΝΑΤ'' ειχε θεσμικο ρολο μεσα στο κομμα.

Θεωρω θετικο οτι η Κινα εχει κρατησει το ΚΚΚ και τα κομμουνιστικα συμβολα εστω και για τους τυπους. Κανει πιο ευκολη μια πιθανη μεταβαση της Κινας προς το σοσιαλισμο σε σχεση με μια τυπικη μετα-σοσιαλιστικη χωρα οπου ο κομμουνισμος εχει ταυτιστει με το φασισμο και κυβερνουν απογονοι δοσιλογων. Αυτο φυσικα δεν αναιρει οτι η Κινα ειναι καπιταλιστικη χωρα και ιμπεριαλιστικη δυναμη.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''Η πραγματικη διαφορα ηταν οτι το μεταπολιτευτικό ενοπλο δεν ειχε κομμα πισω του, αλλα για ποιον ακριβως λογο φταιει γι αυτο το ιδιο και οχι οσοι προτίμησαν τη Βουλη απ το θανατο κ τη φυλακή δεν εχω καταλαβει.''

https://twitter.com/Obscureobjet/status/1004487447990988804

Χαχαχαχα, ''δεν φταιει ο Κουφοντινας που ηταν επαναστατης, το ΚΚΕ ηταν συμβιβασμενο και ηθελε τις καρεκλες''.

Μου φτιαξε την μερα ο μπαγασας.

Ανώνυμος είπε...

Ήταν και ένα σωματείο εκεί στο λιμάνι που ιδρύθηκε κοντά στα 2010 με αντι-ΠΑΜΕ λογική και στο οποίο ήταν και ΟΑΚΚΕ και αριστεροχωριανοί και ακούστηκε πως "τρύπωσαν" και χ.α.
Το κορυφαίο, η παλιά συνέντευξη ενός ΟΑΚΚιτη στον ΣΚΑΙ φυσικά σε μία απεργία στο Λιμάνι από το ΠΑΜΕ.
"Εξαλλοσύνες του ΠΑΜΕ" όπως θα έλεγε παλαιότερα ο "ηγέτης".

Κινεζικοι μισθοί με κατακεφαλήν τα περίπου 7.500$ αλλά από "αήττητους" της οικονομικής ανάλυσης που την έχουν για πρότυπο, τους ξεφεύγει πως το αντίστοιχο της Ελλάδας είναι υπερδιπλάσιο.
Μετά το (ΛατινοΑμερικάνικο)Καπιταλισμό που κάποιοι θα ήθελαν για τον 21ο αιώνα και που βαπτίστηκε "σοσιαλισμός",
νέες αλάνθαστες οικονομικές αναλύσεις.
Η Κίνα δεν είναι Ιμπεριαλιστική(όπως ορίζει ο Λένιν τον Ιμπεριαλισμό). Μία απλή καπιταλιστική χώρα με μονοπώλια ρε παιδιά.
Το ιδεολογικό "ντύσιμο" μιας καπιταλιστικής επιχείρησης με "σοσιαλιστικά ευφάνταστα ρούχα" από τους μικροαστείους - μικροαστούς ξεπερνά την φαντασία.

Μικρή σημασία έχουν όλα τα προηγούμενα για τους εργάτες στις προβλήτες με τα τόσα προβλήματα. Οι οποίοι πέτυχαν μία μικρή νίκη για ΣΣΕ και Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Από την ειρωνευτική άποψη σαν του τζιμάκου "ε πάλι απεργία έχουμε, έγινε τίποτα;" η "γραμμή" στα τουιτ άλλαξε από τους 18 χωριά αριστεροαναροχωριανούς στα "κομπρεμί" από εκλεγμενες επιτροπές των απεργών. Τώρα αν οι αποφάσεις παίρνονται από τους ίδιους τουε εργάτες, δημόσια σε συνέλευση και με τις απεργιακές κινητοποιήσεις πετυχαίνουν νίκες, φέρνοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε παροξυσμούς, ε λεπτομέρειες.

Τι είναι ΣΣΕ και Βαρέα Ανθυγιεινά μπροστά στους "επανασταταράδες" που δεν απέργησαν σχεδόν ποτέ
αλλά αν τους ρωτήσεις τι φταίει θα σου πουν το ΚΚΕ;

Δεν φαίνεται η μικρή νίκη των Εργατών στις Προβλήτες να έχει μεγάλη σημασία από όσους βάπτισαν την Πανελλαδική Απεργία στις 30/5/2018 "εργοδοτική" καθώς ακολουθώντας την "γραμμή" του προεδρείου της ΓΣΕΕ ( που κατά τα άλλα λοιδωρούν ) τελείωσαν τα ψωμιά της απεργίας.

Αλλά όπως είπε και ο Παφίλης "ελπίδα δίνουμε, παραισθησιογόνα δεν μοιράζουμε".

Και ήδη έχουμε δύο μικρές νίκες στο Λιμάνι που δίνουν ελπίδα.


17-57


Υ.Γ.
όταν λέμε Κινέζικη ΝΕΠ μήπως εννοούμε ΝΕΠ-άλ με το οποίο η Κίνα συνορεύει (όπως και η Ινδία); Καιρό έχουμε να ακούσουμε για το πιο από τα δύο μλ είναι ιδεολογικά πιο κοντά στον Πρωθυπουργό του Πρατσάντρα

Ανώνυμος είπε...

Ijon Tichy

Για θύμισε μου, το κόμμα είχε παγιως την ίδια θέση για την ατομική τρομοκρατία, ή την άλλαξε όψιμα, όταν οι ατσάλινοι ανακάλυψαν ότι η ηγεσία παραβαίνει το ΑΑΔΜ... ε, συγγνώμη, το πρόγραμμα του 19ου συνεδρίου ήθελα να πω.

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

http://www.efsyn.gr/arthro/dilosi-nomimofrosynis-metameleia-aytokritiki

Τριζουν τα κόκαλα των Μακρονησιωτων... Να τον χαίρονται τον ξεφτιλα οσοι θεωρουν εαυτό αριστερό και ψηφισαν αυτόν τον τρικαραγκιοζα απολογητή της αστικης "δημοκρατίας".

ratm

Ανώνυμος είπε...

"Αφού είναι συνταγματικό δικαίωμα της φύρομ να μπει στο ΝΑΤΟ, με ποιό δικαίωμα τους λέμε όχι;"
Η νέα γραμμή που θα συγκινήσει, ενόψει Συνόδου.

Το δικαίωμα του να 'σαι τσάμπα μαλάκας μην τύχει και χαθεί παιδιά.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Άγρυπνε, επειδή κι εγώ κάπως παρόμοια τοποθετήθηκα με τον Ijon, δεν είπα πως δεν χρειάζεται να γίνει αποτίμηση του μαοϊσμού. Εννοούσα πως οι εν λόγω τύποι καμία σχέση δεν έχουν με τον μαοϊσμό, ή με οποιοδήποτε ρεύμα προέκυψε απ'το ΔΚΚ. Απλά προσκολλώνται σαν χλαπάτσα στα "σχίσματα" του ΔΚΚ, μόνο και μόνο για να προσδώσουν ιστορικό βάθος στις απόψεις τους, οι οποίες μόνο σταθερές δεν είναι. Όταν πχ φαινόταν πως η Κίνα παζάρευε την ΛΔ Κορέας(την περίοδο που είχε ζωστεί με απεμπλουτισμένα φυσεκλίκια στο τουίτερ το σούργελο)στο Αμέρικα, έλεγε πως η Κίνα είναι συνυπεύθυνη για πιθανό ματοκύλισμα εκεί. Τώρα με την συνάντηση Τραμπ-Κιμ, κόπηκε το ποσαδιστικό outsourcing.

Προσωπικά θεωρώ βλακεία μου που ασχολήθηκα με αυτούς τους καραγκιόζηδες. Απλά το να έχεις: 1.Περήφανους απεργοσπάστες, που την μία μέρα λένε τους λιμενεργάτες ρουφιάνους, την άλλη μέρα ανακηρύσσουν μεγάλη ταξική απεργία την ίδια απεργία και την τρίτη θέλουν να υλοποιηθούν τα αιτήματα ένοπλα(Βουνά του Μεξικού) κι όχι με τζίφρα σε σύμβαση
2.Ινστρούκτορες με φιρμάνια στα αγγλικά, πομπώδη γραφή που νομίζουν ότι τους ακούν κάποιοι πέρα απ'τους παρακάτω
3.Ρουβιτσες που περιμένουν τον Σάκη με φτερά αγγέλου να τους πει ποια η κύρια αντίθεση του νέου νέου Ιμπεριαλισμού
Το θεωρώ ένα δείγμα της τηλεόρασης που έχασα, με βραδινή Αννίτα στο Άλτερ μεσοβδόμαδα.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς
ΥΓ Πραγματικά, αδελφοί Ξηροί και Γιωτόπουλος. Μέχρι εκεί φτάνει το νιονιό(αυτό με την αριθμητική με πέθανε)

Ανώνυμος είπε...

"►.. Και τέλος το θεωρητικό «ξεδόντιασμα» της μαοϊστικής θεωρίας και πράξης δεν είναι πάρεργο, αλλά παράγοντας εκ των ων ουκ άνευ για να ορθοποδήσει το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα σήμερα (κάτι ανάλογο ισχύει και για τον τροτσκισμό)..."

Ακριβώς αυτό Άγρυπνε. Είμαι της άποψης πως τις περισσότερες φορές το πράγμα στραβώνει σχεδόν από την αρχή.

Εξάλλου δεν υπήρχε σοσιαλισμός για να ανατραπεί στην Κίνα.
Σε αντίθεση με την ΕΣΣΔ


17-57

Ανώνυμος είπε...

[1/2]

Κάτι που έγραψα σε προηγούμενο σχόλιό μου (4 Ιουνίου 2018 – 1:12 μ. μ.) σχετικά με τον Μάο, δηλαδή ότι «σίγουρα ο Μάο δεν υπήρξε ποτέ κομμουνιστής», προκάλεσε μια ένσταση και γι’ αυτό θα καταφύγω στις πηγές, πράγμα που λόγοι ανεξάρτητοι από τη θέλησή μου με εμπόδισαν να κάνω προηγουμένως. Αναγκαίο θεωρώ να υπογραμμίσω ότι η διηνεκής πολιτική τοποθέτηση και δράση του Μάο εκτός της θεωρίας και της πράξης του επιστημονικού κομμουνισμού συμβάδιζε και με τη συνολική καθυστέρηση της Κίνας και με την καχεξία του κινέζικου προλεταριάτου και με τις αφάνταστες δυσκολίες που αντιμετώπιζε η επανάσταση στην Κίνα και με τις αντικειμενικές κι υποκειμενικές αδυναμίες της Κομμουνιστικής Διεθνούς να κατευθύνει το ΚΚΚ σε κομμουνιστική γραμμή. Επίσης ότι ό,τι ακολουθεί είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα που χαρακτηριστικά παρουσιάζουν τις μικροαστικές, εθνικιστικές και τυχοδιωκτικές πολιτικές αντιλήψεις του Μάο.

Θα παραθέσω λοιπόν στο πρωτότυπο και σε μετάφραση ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ανάγλυφα από πόσο νωρίς στην πολιτική του σταδιοδρομία ο Μάο στεκόταν σε θέσεις που πόρρω απείχαν των θέσεων του επιστημονικού κομμουνισμού, και πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τις κινητήριες δυνάμεις της προλεταριακής επανάστασης, την πρωτοπορία τους και τους αντίστοιχους ρόλους της εργατικής και της αστικής τάξης. Πρόκειται για τρία αποσπάσματα από το άρθρο του Μάο «Το πραξικόπημα στο Πεκίνο και οι έμποροι» [北京政變與商人]. Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στο διπλό τεύχος υπ’ αριθ. 31–32 (σελ. 233–234) του κεντρικού οργάνου του ΚΚΚ, εβδομαδιαίου περιοδικού «Οδηγός» [嚮導週報/The Guide Weekly], που κυκλοφόρησε στις 11 Ιουλίου 1923. Το άρθρο ο Μάο το υπόγραφε με το μικρό του όνομα («Τσε-τούνγκ» [澤東] ) παραλείποντας το επώνυμό του «Μάο» [毛], προφανώς για λόγους συνωμοτικότητας. Το πρώτο απόσπασμα προέρχεται από τις σελίδες 233 και 234, το δεύτερο και το τρίτο από τη σελίδα 234. Σημειωτέον ότι εκείνη την εποχή ο Μάο ήταν εκλεγμένο μέλος του Κεντρικού Γραφείου (Πολιτικού Γραφείου) της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής (Κεντρικής Επιτροπής) του ΚΚΚ που είχαν προκύψει από το 3ο Συνέδριο του κόμματος (12–20 Ιουνίου 1923).

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[2/2]

(Πρώτο απόσπασμα)

中國現在的政治問題,不是別的問題,是簡單一個國民革命問題;用國民的力打倒軍閥並打倒和軍閥狼狽為奸的外國帝國主義,這是中國國民歷史的使命。這個革命是國民全體的任務,全國國民中商人、工人、農人、學生、教職員,都同樣應該挺身出來擔負一部分革命的工作;但因歷史的必然和目前事實的指示,商人在國民革命中應該擔負的工作較之其他國民所應該擔負的工作,尤為迫切而重要。

Το σημερινό πολιτικό πρόβλημα της Κίνας δεν είναι κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, είναι απλά το πρόβλημα της εθνικής επανάστασης· το να χρησιμοποιηθούν οι εθνικές δυνάμεις για την ανατροπή των στρατοκρατών σε συνδυασμό με την ανατροπή του ξένου ιμπεριαλισμού που συντρέχει τους στρατοκράτες στις ανόσιές τους πράξεις όταν αυτοί βρεθούν σε δύσκολη θέση, αυτή είναι η ιστορική αποστολή του κινέζικου λαού. Αυτή η επανάσταση είναι το συνολικό καθήκον του έθνους, μέσα στην ολότητα του οποίου οι έμποροι, οι εργάτες, οι αγρότες, οι φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό οφείλουν ήδη από κοινού να ορθώσουν το ανάστημά τους και να βγουν μπροστά αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που τους ανήκει για την προώθηση του έργου της επανάστασης· εξαιτίας όμως της ιστορικής αναγκαιότητας και της κατεύθυνσης που έχουν πάρει τα τρέχοντα γεγονότα, η ευθύνη που οφείλουν να αναλάβουν οι έμποροι για το έργο της εθνικής επανάστασης είναι, σε σύγκριση με την αντίστοιχη ευθύνη που πρέπει αναλάβει σχετικά το υπόλοιπο του έθνους, πολύ πιο επείγουσα και πολύ πιο σπουδαία.

(Δεύτερο απόσπασμα)

商人團結越廣,聲勢越壯,領袖全國國民的力量就越大,革命的成功也就越快!

Όσο περισσότερο διευρύνεται η ενότητα των εμπόρων, τόσο πιο ρωμαλέα θα είναι η ορμή τους, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η δύναμή τους για να καθοδηγήσουν το έθνος σ’ ολόκληρη τη χώρα και τόσο πιο γρήγορη θα είναι η επιτυχία της επανάστασης!

(Τρίτο απόσπασμα)

[…] 惟有號召全國商人、工人、農人、學生、教職員,乃至各種各色凡屬同受壓迫的國民,建立嚴密的聯合戰線,這個革命才可以成功的;[…]

[…] μόνο αν καλέσουμε τους εμπόρους, τους εργάτες, τους αγρότες, τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό όλης της χώρας —και επομένως όλες τις άλλες κατηγορίες του πληθυσμού του έθνους που υφίστανται κοινή καταπίεση— να οικοδομήσουν ένα συμπαγές ενιαίο μέτωπο, μόνο τότε μπορεί αυτή η επανάσταση να είναι επιτυχής· […]


Αφήνω τα συμπεράσματα στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες…

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

Δεν είπα κάτι τέτοιο Άγρυπνε, απλά στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ πως είναι αχρείαστη μια εκ βάθεως ανάλυση για να ταχθεί κάποιος υπέρ των απεργών της cosco και να αντικρούσει τις χυδαιολογίες εναντίον τους, όσους θεωρητικούς φερετζέδες κι αν προσπαθούν να βάλουν οι γελοίοι υπερασπιστές της εργοδοσίας. Ο εν λόγω ατσάλινος τουιτερικός ινστρούκτορας, μετά τις διαλέξεις περί κινεζοποίησης, προχώρησε στο να αφήσει υπόνοιες ότι το παμε τα έχει κάνει πλακάκια με τον κουρουμπλή, κι ότι απεργεί μόνο στην cosco ενώ δεν κουνιέται απέναντι σε έλληνες εφοπλιστές (και να σκεφτείς ότι παλιότερα αναφερόταν συχνά στις διώξεις εναντίον παμιτών στην ζώνη, είχε αναδημοσιεύσει και κείμενο του τοτέμ, τώρα τράβηξαν αυτιά οι πρεσβείες).

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

https://tsak-giorgis.blogspot.com/2018/06/blog-post_22.html

ενταξει ρε παιδια θα γινει συμφωνια θα ευχαριστηθει η πρεσβεια...τι πρεμουρα συγχρονισμενη ειναι αυτη?

Μεχρι και τους Σλαβομακεδονες του ΔΣΕ θυμηθηκαν οι ατιμοι...διεθνισμος made in NATO...

Σταλιν κυριοι ο ορισμος του εθνους.

Γιατι εκτος απο τσατοι της ΠΦΑ και των ΗΠΑ ειστε και ασχετοι...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Τώρα να γράψω κάτι για την "ειρήνη στην περιοχή" και όλα τα ωραία περί "τέλους των εθνικισμών" στα Βαλκάνια όπως γράφουν φιλοΣυριζέικα Τρολλ;

Και όταν για καμία εβδομάδα περίμεναν το τηλεφώνημα, για την συμφωνία ΠΑΚΕΤΟ που περολαμβάνει και την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Πρώην ΠΔΓΜ, πάνω από τα βόρεια σύνορα του βόρειου γείτονα γινόντουσαν κάποιες διαμαρτυρίες για την τιμή της βενζίνης. Που; Στην Σερβία;

"Λογικό δεν είναι" θα ρωτήσει κάποιος; "Αυξάνεται η Τιμή σε κάτι".

Η ανταπόκριση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω 902.gr

https://www.902.gr/eidisi/kosmos/160860/apokleismoi-dromon-kata-tis-ayxisis-tis-timis-ton-kaysimon

".. Σε αποκλεισμούς δρόμων προχωρούν οι Σέρβοι, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων. Καθημερινά, σε συγκεκριμένη ώρα, μπλοκάρουν την κυκλοφορία, σβήνοντας τα αυτοκίνητα στο μέσον του δρόμου, όπου κι αν βρίσκονται.

Η τιμή των καυσίμων στη Σερβία αυξήθηκε κατά 3% μέσα σε ένα μήνα. Έτσι η αμόλυβδη 95 οκτανίων κοστίζει 155,9 δηνάρια (1,33 ευρώ) το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης - ντίζελ - 165 δηνάρια (1,41 ευρώ).

Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην άνοδο της διεθνούς τιμής, αλλά κυρίως στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που αποτελεί δέσμευση της Σερβίας προς το ΔΝΤ για να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καταδίκασε τον αποκλεισμό των δρόμων λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για αυθόρμητη αντίδραση πολιτών, αλλά για οργανωμένη προσπάθεια από την αντιπολίτευση και κάποιους μεγιστάνες που θέλουν να έρθουν στην εξουσία χωρίς εκλογές». Ο υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, μίλησε για σενάριο Ουκρανίας με στόχο να προκληθεί χάος στη χώρα και να ανατραπεί βίαια η νόμιμη εξουσία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
.."

17-57

Ανώνυμος είπε...

Να με συμπαθάς ρατμ, η πρωτοπόρα "ΚΟΝΤΡΑ" πήρε μήνες πριν τους Σλαβομακεδόνες ως απόδειξη μακεδονικού έθνους. Το ότι η λέξη έχει δύο συνθετικά δεν έτυχε να τους απασχολήσει.
Το "Βαθύ" μια ζωή δεύτερο χέρι η δουλειά του.
Γιατί αντιμετωπίζουμε τον χώρο του εξωκοινοβουλευτικού πασόκ ως κάτι καλύτερο από ρουφιάνους, είναι ένα θέμα.
ΜΗΔΕΝ κουβέντα όλοι τους για το ότι μια χώρα σέρνεται στο ΝΑΤΟ. Ίσα ίσα, "δικαίωμά τους".

Ανώνυμος είπε...

Πάντως Ijon δεν νομίζω να 'ναι τόσο βόδια στις πρεσβείες, ώστε να τα σκάνε στον ινστρούκτορα. Απλά έθεσε στον εαυτό του την αποστολή να αποδείξει πόσο άδικο είχαν αυτοί που δεν του ικανοποίησαν το φιλόδοξο "εγώ" του. Αν πράγματι είχαν τέτοια σχέση με αυτόν οι πρεσβείες, στο μακεδονικό δεν θα ταύτιζε ως "αυτοκαθορισμό" το ότι ένας λαός σπρώχνεται να μπει σε ΝΑΤΟ-ΕΕ, ούτε θα υποννοούσε πως το ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνο μόνο για τους λαούς εκτός αυτού.
Μου θύμισε έντονα αυτό:
http://laikhexousia.blogspot.com/2016/10/blog-post_8.html
Βέβαια, δύσκολα θα γίνει "καθήκι", ούτε μικρός είναι, ούτε τις απαραίτητες γνωριμίες έχει. Ήδη πάντως, σιωπηλά κοπιάρεται απ'το πασοκοχώρι. Στα πουτινικά του απ'την ΛΑΕ, στα "αυτοπροσδιορισμός η ελευθερία εισόδου στο ΝΑΤΟ" από "διεθνιστές".
Εγώ στην θέση του δεν θα έμενα τσάμπα μαλάκας πάντως, θα ζητούσα κάποιο αντάλλαγμα. Σε χώρο,όμως, που εξαϋλώθηκε και έπηξε στις "προσωπικότητες", δύσκολα θα βρεθεί κάτι, λίγο το οξυγόνο.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

@Γατε

Φαντάζομαι πως η διαλεκτική θα λαμβάνει υπόψη της κάποια πράγματα όπως ιστορικά γεγονότα και λογική. Οι γνώσεις μου δεν είναι πολλές αλλά τα προηγούμενα έχω σαν οδηγό και πυξίδα

Αν περιμένεις από την Κίνα σοσιαλισμό θα περιμένεις πάρα πολλά χρόνια
Όταν θα έχει ήδη γίνει σοσιαλισμός στην Ελλάδα και βλέπουμε. Περισσότερο και πιο πιθανό βλέπω σοσιαλισμό στην Τουρκία(τουλάχιστον οι μεταλλωρύχοι ανάγκασαν την καπιταλιστική Τουρκία επί Ερτογάν σε υποχώρηση μετά από ενός μήνα απεργία ) παρά στην Κίνα. Γιατί στην Κίνα ο κόσμος έχει ταυτίσει τον Κομμουνισμό με την "Σοσιαλιστική Οικονομία της Αγοράς" και το "Κ" Κ Κίνας.

Στην αρχή το προσπάθησαν για σοσιαλισμό. Μόνο που η εργατική τάξη ήταν αδύναμη
Όμως δεν θα την δυνάμωνε με την ηγεσία του Κόμματος η βαριά βιομηχανία;
Η πραγματικότητα είναι πως με την τεχνική βοήθεια με 500.000 τεχνικούς από την ΕΣΣΔ θα περνούσαν πιο γρήγορα και πιο εύκολα το ας το πούμε μετάβαση από τον Κρατικό Καπιταλισμό, χωρίς τις υποχωρήσεις της ΝΕΠ που αναγκάστηκαν να κάνουν οι Λένιν-Στάλιν, δυναμώνοντας την παράλληλα μαζί με την βιομηχανική τους παραγωγή και την εργατική τους τάξη.

Όμως οι ίδιοι οι Κινέζοι αστοί (που ήταν μέσα στο Κόμμα ως τάξη όχι ως μεμονωμένα άτομα) επεδίωξαν να χωρίσουν τα τσανάκια τους με τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό με την επίθεση κατα της ΕΣΣΔ δήθεν για εδάφη.
Ο εθνικισμός είναι ιδεολογία της αστικής τάξης, έτσι νομίζω. Δεν βρίσκω άλλη λογική εξήγηση για να καταλάβω την φαινομενικά ανεξήγητη επίθεση ενός θεωρητικά "σοσιαλιστικού" κράτους σαν την Κίνα κατά ενός εργατικού κράτους έστω και επί οπορτουνιστή Χρουτσέφ.


Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να μειώσω τους αγώνες ενός λαού. Κάθε άλλο. Ήταν πολύ καλοί στον ανταρτοπόλεμο(οι γνώσεις-εγεχειρίδια του Μάο σε αυτό τον τομέα θεωρούνται κλασικές), έκαναν αντι-Ιμπεριαλιστικό αγώνα(πριν στα 1850's υπερήφανο αντι-αποικιακό πόλεμο στον Β΄Πόλεμο του Οπίου με ειδική αναφορα των Μαρξ Έγκελς για το pro aris et Focis(*)),
μία εργατική εξέγερση στην Καντόνα κατά ντόπιου και ξένου κεφαλαίου αλλά μετά υποχώρηση μαρξιστικών αρχών. Το κλασικό μπλέξιμο μεταξύ τακτικής και στρατηγικής υπό την πίεση των γεγονότων και την αδυναμία της εργατικής τάξης. Την καταστρατήγηση κανόνων του Μαρξισμού - Λενινισμού πρόβαλαν ως ανώτατη σύνθεση της διαλεκτικής με τον Μάο.

Μεγάλο το λάθος τους στην "καπιταλιστική μα αντι-ιμπεριαλιστική" (δλδη Ιμπεριαλιστική) Κίνα με την συστράτευση τους στον ΟΗΕ με τις ΗΠΑ στις κυρώσεις κατά της Λ.Δ.Κ. Το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ των αμερικάνων θα είναι να διαλύσουν σε κομμάτια ή να μειώσουν την Κίνα. Ήδη έχουνε μαζί τους Ιαπωνία, Ν.Κορέα, Βιετνάμ, Φιλιππίνες κατά της Κίνας για διεκδικήσεις σε γειτονικές θάλασσες. Μην συμπεριλάβουμε και κάποια διασυνοριακά επεισόδια Ινδίας-Κίνας που οι ιμπεριαλιστές μπορούν ανα πάσα στιγμή να βγάλουν από το μπαούλο ας έχουν περάσει 40+ χρόνια.

17-57

(*) Φρίντριχ Ενγκελς: Η Περσία και η Κίνα ( New York Daily Tribune, Λονδίνο, 5 Ιούνη 1857)

zoot horn rollo είπε...

Εδώ και καιρό μας κοτσαρουν διάφοροι "απροσδιόριστοι" σκόρπιες "θέσεις" όλων αυτών.
Φαινόταν ότι θα συμβεί.
Τώρα, το πώς εξηγείται ο "ζήλος" που τους διακατέχει, δε ξέρω να πω. Θα φανούν όλα σιγά σιγά.

Ανώνυμος είπε...

Άγρυπνε, μιλάμε για τα ίδια άτομα που παλιότερα στρατολόγησαν τον λιακόπουλο, στον παρακάτω άρχοντα της ειρωνίας θα κώλωναν;

https://twitter.com/Obscureobjet/status/1007015851705425920

Gazprom, foxconn, cosco: θαύματα του κεντρικού σχεδιασμού, κοιτίδες του σταχανοφισμού, συνέδριο προσεχώς στο πανεπιστήμιο κύπρου.

Ijon Tichy

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ijon, μιας και σε πετυχαίνω εδώ -δεν ξέρω ποιος είσαι στο τουίτερ- να πω ότι αν τυχόν έπεσε στην αντίληψή σου μια τουιτερική συζήτηση για ένα σχόλιό σου εδώ, ανακαλώ την επιφύλαξή μου, και μπορώ σχεδόν να το προσυπογράψω -στην ουσία του, χωρίς τις ίδιες διατυπώσεις απαραίτητα.

Ανώνυμος είπε...

@ Ijon Tichy

Βέβαια, ο «άρχοντας της ειρωνείας» όσο «άρχοντας» κι αν είναι, όλο και χάνει τελευταία την ψυχραιμία του και την «αρχοντιά» του:

https://twitter.com/Obscureobjet/status/1002670065936949249

«Ζιζανιοκτόνος» μάς βγήκε…

Κατά τα άλλα, υπομονή, «θα φανούν όλα σιγά-σιγά» που λέει κι ο zoot horn rollo.

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω τουίτερ απολίθωμα, οπότε δεν ξέρω σε ποιό σχόλιο αναφέρεσαι. Απλώς παρακολουθώ αποσπασματικά κάποιους λογαριασμούς, κανένας από τους οποίους δεν ανήκει σε ατσάλινο (το έκανα παλιά, πλέον βαρέθηκα και με πιάνει αηδία), ωστόσο πιάνω σχόλια όπως το παραπάνω στο οποίο έδωσα λινκ καθώς το τελευταίο διάστημα οι συγκεκριμένοι χώνονται όπου βρουν για μανούρα.

Ijon Tichy

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Χα, χα! Είδατε, ρε κολλημένοι και συμβιβασμένοι;
Ο Κουφοντίνας, μιλάμε, νίκησε, ρε!
Το κίνημα εξακολουθεί να πετάει από νίκη σε νίκη!
Ου, να μου χαθείτε, ....πουλημένοι!
Εγώ πάω να βρώ έναν ατσάλινο, .....να με γράψει στον Κουφοντίνα!
Α, μα, πιά!

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά, το ΝΑΡ που την μια μερα μας έλεγε ρουφιάνους, την επομένη εκτιμούσε πως υπάρχουν μάζες προσεγγίσιμες λόγω συμμετοχής στο αντιαπεργιακό μέτωπο(λέγε με απεργοσπασία) και την μεθεπόμενη ο γιατρός άθροιζε ΠΑΜΕ και ΛΑΕ(δείγμα της ξεκαπελωματικής λογικής) στις ταξικές δυνάμεις, καλώντας αε ευρύ αντιμεσοπροθεσμιακό μέτωπο, που ήταν;
Σεχτάρ, μιας και παρακολουθείς τον τσιρκοχώρο, ενημέρωσε.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Μία ματιά στην σημερινή παρακάτω είδηση από τρία site

http://www.skai.gr/news/greece/article/376145/edeka-sullipseis-gia-epitheseis-sta-exarheia-kai-upallilos-tis-voulis/ Β

http://www.cnn.gr/news/ellada/story/134483/enteka-syllipseis-meta-apo-epithesi-sta-exarxeia

http://www.news247.gr/koinonia/ypallilos-tis-voylis-anamesa-stoys-syllifthentes-antiexoysiastes-sta-exarcheia.6624126.html


@Απέργα με τις ώρες που μπορείς ( 15 Ιουνίου 2018 - 11:27 π.μ. )

Αφου η περσινή αντι-Ιμπεριαλιστική στην Κοζάνη σχεδόν βαπτίστηκε "εθνικιστική" από τους "διεθνιστές" του "αυτοπροσδιορισμού" και ταυτόχρονα οι ΕΑΑΚιτες είχαν και εξεταστική, ε τι άλλο θα περίμενες;

17-57

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς να βρεις αντιεξουσιαστές στα πιο απίθανα μέρη
http://www.news247.gr/politiki/treis-chrysaygites-voyleytes-stis-epitheseis-enantion-tis-voylis.6624929.html

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

zoot horn rollo είπε...

"Μάγεψε" ο γκουρου των "true" (των λίγο παλιότερων, γιατί μας προέκυψαν κι άλλοι αργότερα).

Κοψιδέητορς όλων των χωρών ενωθείτε.

Ιστρολλικός είπε...

Η ορθότητα της τακτικής του Κόμματος τα τελευταία χρόνια φαίνεται και σε αυτήν την κωμικοτραγική περίπτωση. Μέχρι και το 2015 πες, υπήρχαν διάφορα γκρουπούσκουλα με επιρροή κυρίως στο φοιτητικό κόσμο που καμώνονταν τους αριστερότερους του ΚΚΕ. Τώρα οι αριστερότεροι του ΚΚΕ υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά στο τουίτερ και οργανωτικά στηρίζουν... το Ρουβίκωνα. Θεωρητικοποιούν δε την πλήρη ρήξη τους με το εργατικό κίνημα (ή καλύτερα, με την ιδεά του εργατικού κινήματος καθώς οι άνθρωποι δεν είχαν ποτέ καμία σχέση) με διάφορες νεομαοικές παπάτζες. Εγώ αυτό μόνο ως καλό το βλέπω.

Ανώνυμος είπε...

Μία ακόμα μικρή νίκη στο Ε.Κ.Πάτρας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών – Νέα σελίδα με τη σφραγίδα των εργαζομένων της πόλης

https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/161486/ta-apotelesmata-ton-arhairesion-proti-dynami-i-taxiki-agonistiki


@ Απέργα με τις ώρες που μπορείς ( 18 Ιουνίου 2018 - 11:18 π.μ. )
Παλαιότερα είχαμε και μετέπειτα Πρωθυπουργό που πριν από τις εκλογές δήλωνε "αντιεξουσιαστής".

Μετέπειτα, κάποιους στις πλατείες που δήλωναν αμεσοδημοκράτες ζητώντας κατάργηση των κομμάτων και των συνδικάτων.

@zoot horn rollo
Το διάβασα (Κοψιδη-έητορς χε-χε)

http://www.katiousa.gr/epikairotita/o-makis-kopsidis-katigorei-gia-oportounismo-kke-kai-spaei-konter-tis-grafikotitas/


17-57

Ανώνυμος είπε...

@ Ιστρολλικός ( 19 Ιουνίου 2018 - 11:51 π.μ. )

Μετά το Δημοψήφισμα του 2015(πλησιάζει επέτειος) άλλαξε η κατάσταση. Οι περισσότεροι στο αριστερο-αναρχοχώρι ψήφισαν ό,τι ψήφισε ο Σύριζα, οι Ανελ και η χ.α.

Πλέον οι "κορυφές" τους δεν μπορούν με περισπούδαστο ύφος 100 Καρδιναλίων να ζητούν από το ΚΚΕ 1000 αυτοκριτικές. Ενώ τόσα χρόνια ήταν παρεούλα με πάσης φύσεως συριζαίους και λοιπούς "από το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ". σε "αγανακτισμένους", κινήματα τύπου "δεν πληρώνω", 1ο 7μηνο των Συριζα-Ανέλ

Οι ηλικίες που έχουν επιρροή είναι 18-28(φοιτητές μέχρι το στρατιωτικό) και 50+ . Μεταξύ των πιο παραγωγικών ηλικιών για εργασία 30-50 σχεδόν δεν έχουν κόσμο. Πέρα από κάποια μικρή δύναμη σε σωματεία καθηγητών-δασκάλων-μηχανικών

17-57

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Αγρια ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ πέφτει πια και στην Ανταρσυ-Ναρίτικη "pandiera" (εκτός από το "Βαθύ-Μαύρο-που-το-παίζει-ροζ"), όπως επιβεβαίωσα και από τρίτους, πέρα από τις δικές μου εμπειρίες, που πληθαίνουν ορμητικά τον τελευταίο καιρό. Χωρίς πια τα συνήθη προσχήματα για "προσβλητικές εκφράσεις" η τον "κανονισμό του μπλογκ".
Υπάρχει ένας πανικός, απόρροια των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων και της όξυνσης της επίθεσης της άρχουσας τάξης, στο "αριστεροχώρι" η " ευρύτερο πασόκ". Που εκδηλώνεται με οξύτατες εσωτερικές διαφωνίες, σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού η απελπισμένων αντιπερισπασμών. Η γνώμη μου είναι πως αποτελεί αντανάκλαση της όποιας πολιτικής αποδιοργάνωσης στο εγχώριο παραδοσιακό αστικό πολιτικό σύστημα έχουν επιφέρει οι γενικότερες ανακατατάξεις. Είτε αυτές, οι ανεξέλεγκτες, που απορρέουν από τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, είτε αυτές, που συλλογικά-μελετημένα επιχειρεί ο Ιμπεριαλισμός για να αντιμετωπίσει την κρίση και να αξιοποιήσει τον θετικό γι αυτόν συσχετισμό δύναμης απέναντι στο εργατικό κίνημα και τους λαούς. Εν όψει ακόμη βαθύτερης κρίσης.
Ανέκαθεν, από πολύ νωρίς, ο ελληνικός "αριστερισμός" δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μασκαρεμμένο με μπερέδες κλπ. δεξιό καιροσκοπισμό, πραγματοποιούμενο με υπεργολαβικούς σχηματισμούς στρατολογημένους από διάφορα αστικά και μικροαστικά στρώματα, κατευθείαν με την καθοδήγηση των μηχανισμών της α.τ.
Είναι ευκαιρία, τώρα, που τάχουν χαμένα και βρίσκονται σε ανακατατάξεις, να τους λιανίσουμε. Μαζί με τα παραδοσιακά ταξικά χαμηλά στρώματα της "εθνικοφροσύνης", που επίσης περνάει την ίδια κρίση και "απώλεια προσανατολισμού". Είναι δυό όψεις του ίδιου ακριβώς φαινομένου.

Ανώνυμος είπε...

Άρθρο 2, παράγραφος 4, υποπαράγραφος β. ανθυποπαράγραφος (ii): της πρόσφατης συμφωνίας των Πρεσπών.

"(ii) Θα γνωστοποιήσει στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει να απευθυνθεί από το ΝΑΤΟ προς το Δεύτερο Μέρος πρόσκληση ένταξης.

Η εν λόγω υποστήριξη εκ μέρους του Πρώτου Μέρους τελεί υπό τους όρους, πρώτον, της έκβασης δημοψηφίσματος συνάδουσας με την παρούσα Συμφωνία, εάν το Δεύτερο Μέρος αποφασίσει διεξαγωγή δημοψηφίσματος και, δεύτερον, της ολοκλήρωσης των συνταγματικών τροποποιήσεων, που προβλέπονται στην παρούσα Συμφωνία.

Με τη λήψη της γνωστοποίησης από το Δεύτερο Μέρος αναφορικά με την ολοκλήρωση όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του για τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας, περιλαμβανομένου ενδεχόμενου εθνικού δημοψηφίσματος με έκβαση συνάδουσα με την παρούσα Συμφωνία και με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα του Δεύτερου Μέρους, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει το Πρωτόκολλο για την ένταξη του Δεύτερου Μέρους στο ΝΑΤΟ.
Η εν λόγω κυρωτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μαζί με τη διαδικασία κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας.
"

Ο όποιος πολιτικός ρόλος απέμεινε μετά το Δημοψήφισμα του 2015 στις "κορυφές" σε αριστερο-αναρχοχώρι τελείωσε.
"Διεθνισμός" μέσω ΝΑΤΟ, κομματάκι δύσκολο. Ο "αυτοπροσδιορισμός" πακέτο με την ένταξη στην "συμμαχία"

17-57

Ανώνυμος είπε...

Πάντως δύσκολα τα πράγματα για τον Σύριζα ΚΑΙ στην Περιφέρεια Αττικής.
Προφανής ο εκνευρισμός τους

https://www.youtube.com/watch?time_continue=62&v=RBF9h5KTfkE

Η τοποθέτηση Γ. ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

https://www.youtube.com/watch?v=AqU8qNWNwPY

17-57

Ανώνυμος είπε...

 @Ijon Tichy
Δεν εχω Twitter να γνωριζω την σταση του συγκεκριμένου, ξερω ομως οτι για 3-4 χρονια το μπλογκ του ηταν στα αγαπημενα μου, οπως του οικοδομου, του τρας, του σελιν, του λαικηεξουσια,του ανεργουκαιαφραγκου και τοσα αλλα, οπως φυσικα και το παρον μπλογκ.

Απο την εποχη του μπλογκινγκ αν θυμαστε εγινε μια ανθηση στα κοκκινα μαχητικα μπλογκ οπου το καθε ενα απο αυτα ειχε το κοινο του, με τις συμφωνιες και τις αντιρρησεις τους που εδιναν και επαιρναν στα δεκαδες σχολια. Υπηρχε μια εποχη που τα διαβαζα ολα με τη σειρά καθημερινα και μαθαινα, προβληματιζομουν,θυμωνα αλλα και συμφωνουσα σε πολλα ποστ,χωρις απαραιτητα να παιρνω μερος στη συζήτηση.

 Πλέον ειναι προφανες οτι η χρυση αυτη εποχη εχει πλεον τελειωσει, πολλα κοκκινα μπλογκ υπολειτουργουν ή σταματησαν εντελως.

Ισως ο κοσμος κουραστηκε, ισως κουραστηκαν και οι δημιουργοι των μπλογκ που εδιναν και την ψυχη τους χωρις αντάλλαγμα.

Το προβλημα ειναι οτι η καπως εναλλακτικη ενημερωση που έδιναν αυτα τα μπλογκ, δεν εχει αναπληρωθει πληρως, με εξαιρεση το κατιουσα που εχει φτιαξει dream team απο πρωην μπλογγερς.

Σκέφτομαι οτι ισως το Κομμα θα μπορουσε, οχι να εμπλακει στη κοινότητα των κοκκινων μπλογκ, αλλα να τα υποστηριξει ηθικά ,με καποιο ανοιχτο φεστιβαλ εστω ,οταν αυτα ηταν στα πανω τους και εφερναν φιλους και επαφες στο κινημα.

Δυστυχως αυτη η ταση παρειλθε και τα σοσιαλ υποκατέστησαν τα μπλογκ, εκει οπου δυστυχώς συριζα και λοιποι συγγενείς χώροι εχουν αλλη δυναμικη. Δεν ξερω εαν το Κομμα εχασε την ευκαιρία να αποκτησει την δικη του δυναμική και να επιδράσει σε κοσμο ονλαιν μεσω των κοκκινων μπλογκ, αλλα αυτο που εχει αξια ειναι να μπορει στο μέλλον να ξεχωριζει και να αξιοποιει ανάλογες κοινότητες, που στο διαδίκτυο μπορουν να σηκωσουν υπευθυνα τον ρολο της προπαγάνδας των θεσεων του.
Ηδη στην Ελλάδα ο κοσμος επιλεγει να ενημερωνεται περισσότερο απο σαιτ παρα απο τηλεοραση και καθε χαμενη ευκαιρια για αναλογη δυνατή παρουσια κομματικων θεσεων δεν πρέπει να μενει ανεκμετάλλευτη.

Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Για να το γράφει το enikos.gr μάλλον έτσι θα είναι.

Μεγάλη πορεία λέμε. Μπορεί και 900 άτομα την Κυριακή. Πρόχειρα από την φωτογραφία μέτρησα 10 – 12 άτομα περίπου στο πλάτος και 70 – 80 μάξιμουμ μήκος. Άρα μάξιμουμ στο μαξιμουμ με ένα απλό πολλαπλάσιασμό το πολύ 900 άτομα.

http://www.enikos.gr/society/581249/megali-poreia-diamartyrias-sti-thessaloniki-gia-ti-makedonia-vide

Πάντως αρκετά λιγότερα άτομα από όσα κατεβάζουν οι αναρχικοί σε σαββατιάτικες πορείες από το Θησείο.

Άλλη μία «αξιόπιστη» ενημέρωση του enikos.gr που δεν βλέπει ούτε τις φωτογραφίες της «μεγάλης» πορείας που τράβηξε.


17-57

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ με αυτά που έγραψε ο Γιάννης

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

[1/11]

Επειδή, με αφορμή την έγκριση της κομματικής αποκατάστασης του Άρη Βελουχιώτη από την πρόσφατη Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος 1918–1949, ανασύρθηκε από το «οπλοστάσιο» των περιβόητων «ατσάλινων» το ιδεολόγημα περί της «αμαρτωλής δυάδας Σιάντου-Ιωαννίδη» (κατά τη σχετική έκφραση του Γιάννη Γ. Χατζηπαναγιώτου (βλ. Η πολιτική διαθήκη του Άρη Βελουχιώτη, Εκδόσεις «Δωρικός», Αθήνα 1982 (επανέκδοση 1997), σελ. 615)· άλλοι χρησιμοποιούν τον όρο «δυαρχία»), κρίνω σκόπιμο να παραθέσω σε έντεκα συνέχειες δύο σχετικά με το ζήτημα κεφάλαια («Η απόδραση του Γ. Σιάντου. Οι Γαυδιώτες» και «Ο Γιάννης Ιωαννίδης και η λεγόμενη δυαρχία στο ΚΚΕ») από τον πρώτο τόμο του βιβλίου του Πέτρου Ρούσου (Η Μεγάλη Πενταετία 1940–1945. Η Εθνική Αντίσταση και ο ρόλος του ΚΚΕ, Τόμ. Α΄, Αθήνα 1976, σελ. 182‒185, 211‒220). Κι αυτό για τρεις λόγους. Πρώτο, γιατί το εν λόγω βιβλίο είναι προ πολλού εξαντλημένο. Δεύτερο, γιατί γράφτηκε από άνθρωπο που έζησε πρόσωπα και πράγματα της εποχής από πρώτο χέρι όντας μέλος του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΚΚΕ, με όλα τα υπέρ και τα κατά που έχουν τέτοιου είδους αποτιμήσεις. Και τρίτο, γιατί παρά τα κατά ο συγγραφέας καταλήγει, κατά την ταπεινή μου πάντα γνώμη, σε εξισορροπημένες εκτιμήσεις που δίνουν, πολύ ανάγλυφα θα έλεγα, το χαρακτήρα του συγκεκριμένου ιδεολογήματος. Υπενθυμίζω ότι αραβικοί αριθμοί μεταξύ κάθετων παράλληλων γραμμών (| |) παραπέμπουν στον αριθμό του τέλους της σελίδας του πρωτότυπου, ότι σε ορθογώνιες αγκύλες ([ ]) δίνονται οι υποσημειώσεις και ότι διατηρείται πλην εξόφθαλμων στοιχειοθετικών λαθών η ορθογραφία του πρωτότυπου. Καλή ανάγνωση! — Ά.


Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΣΙΑΝΤΟΥ
ΟΙ ΓΑΥΔΙΩΤΕΣ


Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς (ούτε έχω τώρα τρόπο να επαληθεύσω) ποια μέρα μάθαμε πως απέδρασαν κατά τη μεταγωγή τους από τις φυλακές Κέρκυρας για δίκη στην Αθήνα ο Γιώργης Σιάντος και ο Γιώσης. Νομίζω πως θα ’ταν αρχές του Οχτώβρη (ο Σιάντος γράφει ότι τους μεταφέρανε το Σεπτέμβρη μαζί με το Γιώση και τον Τζωρτζάτο).

Πρέπει να υπάρχει σχετικό δημοσίευμα στις αστικές εφημερίδες. Πέρασε πάντως αρκετός καιρός από τη δημοσίευση της είδησης ίσαμε τη μέρα που ο Σιάντος ζήτησε σύνδεση με τους δικούς μας.

Η απόδραση Σιάντου αποτελούσε για μας είδηση πρώτης γραμμής. Ο Γιώσης ήταν γνωστό συνδικαλιστικό στέλεχος των εργατών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Αθηνών-Πειραιώς, μεγάλης σταθερότητας αγωνιστής.

Πρέπει να πούμε λίγα λόγια περισσότερα για το Σιάντο, που αναδείχτηκε κεντρική μορφή της Εθνικής Αντίστασης.

Ο Σιάντος ήταν ένα από τα αρχαιότερα, σε φυσική και κομματική ηλικία, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, καπνεργάτης που με τους αγώνες του είχε ανέβει στην κορυφή του. Και βέβαια ο πιο έμπειρος από τα καθοδηγητικά στελέχη που διέθετε εκείνη τη στιγμή το κόμμα στη λευτεριά. Είχαμε συνεργαστεί μαζί σε μια δίσεχτη περίοδο του κόμματος, τον καιρό της εσωκομματικής πάλης το 1930‒1931, όταν εκείνος παρακολουθούσε το Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ελλάδας. Τότε είχαμε έρθει σε αντίθεση με την ομάδα Σιάντου, όπως και με την ομάδα Χαϊτά. Εκείνα τα ζητήματα έληξαν με την κατοπινή αλλαγή που έγινε με επέμβαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς και την ανάληψη της καθοδήγησης από το Ζαχαριάδη. Είναι έξω από το θέμα μας να κρίνουμε τον τελικό ισολογισμό εκείνων των αλλαγών. Το γεγονός είναι πως ύστερα από ένα σύντομο διάστημα απομάκρυνσής του από την καθοδήγηση του κόμματος ο Σιάντος ξαναγύρισε στην κομματική δουλειά κατά το 1932 και ανέλαβε το 1933 γραμματέας της κομματικής οργάνωσης του Πειραιά, όχι χωρίς επιτυχία. Το 1936 εξελέγη βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου.

Και για την αντιγραφή:
Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[2/11]

Είχε μεγάλη πείρα πραχτικής οργανωτικής δουλειάς. Πρωτοοργανώθηκε στο σω|182|ματείο καπνεργατών Καρδίτσας το 1908 σε ηλικία 18 χρονών. Είχε ανεβασμένο το ταξικό εργατικό και το πολιτικό αισθητήριο, αυθόρμητο μάλλον. Με τη φιλομάθειά του μπόρεσε να καλύψει ως ένα βαθμό τη λειψή μόρφωση και διετύπωνε με σχετική ευχέρεια τις πολιτικές του σκέψεις. Από ιδιοσυγκρασία και διάπλαση του χαρακτήρα μέσα στην πολυκύμαντη ιστορία του κόμματος ευκολότερα μπορούσε να κλίνει μάλλον προς τα αριστερά. Ανήκε στα εργατικά στελέχη που μαζί με τον Ανδρόνικο Χαϊτά και άλλους ανέλαβαν την ηγεσία του κόμματος μετά την απομόνωση των λικβινταριστών και των συμμάχων τους (1926‒1928).

Ήταν ολιγαρκής μέχρις ασκητισμού. Νευρώδης που κάπνιζε το ’να τσιγάρο πάνω στ’ άλλο κουνώντας συνέχεια το πόδι. Εργατικός και καρτερικός. Απλός στους τρόπους με λαϊκό χιούμορ στην κουβέντα. Αν και έδειχνε άνθρωπος αυτοκυριαρχημένος, ήταν πάντα επίμονος μέχρι πείσματος. Άκουε τους άλλους και έκανε ό,τι ο ίδιος νόμιζε σωστό. Κάποτε αυτό τον έριχνε και σε υπερβολές και σε λάθη σοβαρά. Διέθετε δεκάχρονη σχεδόν πολεμική πείρα από τα μέτωπα των πολέμων 1912‒1920, όπου είχε φτάσει το βαθμό του επιλοχία.

Στο Σοσιαλεργατικό ― κατοπινά Κομμουνιστικό Κόμμα ο Σιάντος ανήκε από το 1920. Από το 1925, με μια διακοπή το 1932‒1934 ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά το Νοέμβρη του 1939 η διχτατορία της 4ης Αυγούστου συλλαμβάνει το Σιάντο, γραμματέα τότε της ΚΕ του κόμματος μετά τις συλλήψεις του Β. Νεφελούδη και Μ. Παρτσαλίδη.

Ώστε από πλευρά κομματικής τάξης δε δημιουργούνταν ζήτημα σε κανένα μας πως ήταν ο ενδεδειγμένος τότε να αναλάβει την καθοδήγηση της ΚΕ.

Μα η είδηση της απελευθέρωσής του συνδεόταν με δυο άλλα ζητήματα. Πρώτο, αυτή καθαυτή η απόδραση, όπως ήταν τότε ο κανόνας, έπρεπε να ’χει την κύρωση ή τον έλεγχο κάποιου κομματικού οργάνου, πράγμα που απαιτούσε ορισμένο χρόνο, ύστερα μάλιστα από την εξάρθρωση που είχε φέρει στο κόμμα η διχτατορία της 4ης Αυγούστου που κληροδοτήθηκε και στην περίοδο της ξενικής κατοχής. Αυτό όμως ήταν μικρό κακό μπροστά σε μια άλλη φήμη που συνόδευε την είδηση της απόδρασης Σιάντου. Η φήμη, πρόσθετε, όπως συχνά τότε διέδιδε ο εχθρός, πως ο Σιάντος είναι «χαφιές» και πως αφέθηκε σκόπιμα. Νομίζω πως η πληροφορία ερχόταν στον Παντελή Σίμο μέσω του Λυκογιάννη που του την έδινε ο Σκαφίδας, εργάτης φωταερίου, μέλος της ΚΕ του κόμματος, φυλακισμένος. Πολύ αργότερα το κόμμα ξεκαθάρισε με μαρτυρίες πως χαφιέδες είχαν γίνει ο Σκαφίδας και ο Λυκογιάννης. Τότε όμως;

Η φήμη μάς αναστάτωνε και μας χαλούσε όλους τους συλλογισμούς. Με τη Χρύσα δεν κοιμηθήκαμε δυο νύχτες να συλλογιούμαστε τι θα κάνουμε. Κανένας δεν πίστευε την πληροφορία, μα και κανένας μας δεν είχε τη συνέχεια της δουλειάς στην ΚΕ, ώστε να μπορεί να δώσει αποστομωτικά στοιχεία. Η ασφάλεια είχε κατορθώσει να συσκοτίσει τόσο σατανικά την αλήθεια γύρω σε πρόσωπα και |183| πράγματα του ΚΚΕ, που ήταν πολύ δύσκολο να αποφαίνεσαι στη στιγμή με ένα ναι και με ένα όχι. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε αργότερα για προσωπικούς λόγους ο Ζαχαριάδης για να επιτείνει ακόμα πιο πολύ τη σύγχυση.

Τότε λοιπόν, τον Οχτώβρη του 1941, δεν είχαμε άλλο από το να ζητήσουμε και τη γνώμη των φυλακισμένων συντρόφων μελών της ΚΕ από την Κέρκυρα και από την Ακροναυπλία. Με την Κέρκυρα στάθηκε αδύνατο.

Και για την αντιγραφή:
Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[3/11]

Στο μεταξύ εκείνες τις ημέρες, τέλη του Οχτώβρη περίπου, κατόρθωσαν να ’ρθουν στην Αθήνα από την Κρήτη οι δραπέτες της Γαύδου Λεωνίδας Στρίγκος, μέλος της ΚΕ και ο Μάρκος Βαφειάδης, αργότερα ο Δημήτρης Βλαντάς και ο Πολύδωρος Δανιηλίδης. Ο Βαφειάδης προτού σταλεί στην Θεσσαλονίκη δούλεψε ένα διάστημα στην οργάνωση της Αθήνας. Ο Λεωνίδας Στρίγκος, γνωστής κομματικής πείρας σύντροφος, ανέλαβε αμέσως δουλειά στην ΚΕ και στάλθηκε γραμματέας της κομματικής οργάνωσης του Πειραιά στη θέση της Χρύσας, που στελνόταν στη Θεσσαλονίκη. Πήρε μέρος σε συνεδρίαση της ΚΕ που συζητήθηκε το ζήτημα Σιάντου. Από τους νέους δραπέτες ο Βλαντάς θεωρούσε κατηγορηματικά το Σιάντο «ύποπτο». Άλλοι θεωρούσαν ανεπαρκή τα στοιχεία, δίσταζαν αν πρέπει να ανατεθεί δουλειά στο Σιάντο. Τελικά στην ΚΕ κατά πλειοψηφία κηρυχτήκαμε υπέρ της ανάθεσης. Περιμέναμε όμως και τη γνώμη από τις φυλακές. Αυτό κράτησε κανένα μήνα. Όχι όμως δυο μήνες (ο Σιάντος έγραφε αργότερα «κάνα δυο μήνες»). Η γνώμη της Ακροναυπλίας που έστειλε ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν κατηγορηματική: να χρησιμοποιηθεί ο Σιάντος και να τεθεί επί κεφαλής της ΚΕ. Τη δεχτήκαμε.

Έτσι από το Νοέμβρη του 1941 αρχίζει η ενημέρωση του «Γέρου» στην κομματική δουλειά και η ανάληψη της ουσιαστικής καθοδήγησης της ΚΕ από το Σιάντο.

Μια πρώτη ενέργειά του ήταν να μας συστήσει ανθρώπους που ήξερε για τον εκδοτικό μηχανισμό. Φυσικά ο Σιάντος προετοίμαζε ήδη στο μυαλό του και την αναδιάταξη δυνάμεων μέσα στην ΚΕ που σε ορισμένες περιπτώσεις μας φαινόταν απότομη. Ένα άλλο ζήτημα που έπιασε αμέσως ήταν η παραπέρα προώθηση της οργάνωσης του ένοπλου αγώνα. Και σε συνέχεια άρχισε να δίνει και άρθρα για το «Ριζοσπάστη» και την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση».

Μείναμε σύμφωνοι στην Κεντρική Επιτροπή πως είναι ανάγκη να κληθεί η 8η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής που να λύσει νέα κομματικά προβλήματα που ωρίμασαν και κυρίως να ασχοληθεί ειδικά με το ζήτημα του ένοπλου αγώνα κατά των καταχτητών. Και η πολιτική κατάσταση και ο πλουτισμός του κόμματος σε νέα βασικά στελέχη που ήρθαν από την εξορία επέβαλλαν τη σύγκληση του σώματος.

Η ολομέλεια καθορίστηκε για το Γενάρη του 1942. Στο μεταξύ όλο σχεδόν το Δεκέμβρη ασχολούμασταν μαζί με το «Γέρο» με το στρατιωτικό ζήτημα. Και παράλληλα ο «Γέρος» προωθούσε το ζήτημα της ξεκαθάρισης των υποθέσεων της παλιάς ΚΕ. Από μιαν άποψη το στρατιωτικό ζήτημα ήταν αλληλένδετο με τα πα|184|ραπάνω, λόγω που οι περισσότεροι οργανωμένοι αξιωματικοί μας συνδέονταν με την παλιά ΚΕ. Ο Σιάντος ήξερε πολλά από τα ζητήματά της.

Δείγμα πιο συγχρονισμένης, πάντως όχι απαλλαγμένης από συγχύσεις αντιστασιακής ιστοριογραφίας είναι και ορισμένες βασικές πληροφορίες και κρίσεις που περιέχονται σε αναγνώσματα σαν το δημοσιευμένο (1964) στην «Ελευθερία» με τον τίτλο «Το αντάρτικο» του ελασίτη αξιωματικού Φοίβου Γρηγοριάδη.

Προσπαθώντας, με τον τρόπο του, να εξάρει το θετικό ρόλο του Σιάντου στην Αντίσταση υποστηρίζει την άποψη πως κανένας όσο ο Σιάντος δεν ήταν ο πιο γνήσιος εκφραστής του «νεοκομμουνισμού». Μ’ αυτό θέλει να κάνει μια βασική διάκριση ανάμεσα στο Σιάντο και τα υπόλοιπα στελέχη τής τότε ηγεσίας του κόμματος. Η έννοια είναι πως ο Σιάντος έδειχνε ευλυγισία και κατανόηση των ελληνικών ιδιομορφιών ― έφτασε, λένε, να αρνηθεί ακόμα και τη συμμετοχή στο Βαλκανικό Στρατηγείο που πρότεινε ο Τίτο ― ενώ οι άλλοι ήταν δογματικοί, προσκολλημένοι στο δόγμα του διεθνούς κομμουνισμού και ανίκανοι να συλλάβουν τα νέα προστάγματα της εποχής. Αυτό περίπου είναι το νόημα. Γράφει ο συγγραφέας του αναγνώσματος της «Ελευθερίας»:

Και για την αντιγραφή:
Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[4/11]

«Όταν απέδρασε (ο Σιάντος, Π. Ρ.) από τις φυλακές, είχε ιδρυθεί το ΕΑΜ. Οι άλλοι ηγούμενοι της Νέας Γραμμής του ΚΚΕ (Παντελής Σίμος, Χρύσα Χατζηβασιλείου, Ρούσος, Χατζήμαλης) συζητούσαν με βυζαντινό ρυθμό αν ήταν ή δεν ήταν γνήσια ή πλαστή η 1η ή 2α επιστολή Ζαχαριάδη.

Ο Σιάντος ― όπως και πολύ λίγοι από τον άλλο πολιτικό κόσμο ― συνέλαβε το πρόβλημα της εποχής, τον βαθμό της αντιστάσεως, την ανάγκη και τις δυνατότητες ενόπλου αγώνος» («Ελευθερία» 15.5.1964).

Σ’ όλη αυτή τη σύντομη περικοπή όλα είναι μπερδεμένα. Τούτο μόνο είναι θετικό: ο σημαντικός ρόλος του Σιάντου στην προσπάθεια της ΚΕ να προωθήσει τον ανταρτοπόλεμο. Κι αυτό έγινε στην κατάλληλη στιγμή όταν ωρίμασαν οι συνθήκες και προετοιμάστηκαν από το κόμμα ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις καλής οργάνωσής του.

Πολύ απλουστεμένα και λαθεμένα παρουσιάζονται τα όσα αφορούν τις συμμαχίες του ελληνικού λαού και του ΕΑΜ σε κείνη την εποχή, μα το θέμα είναι ανάγκη να εξεταστεί στην οικεία χρονική περίοδο.

Τα άλλα για «βυζαντινολογία» γύρω στο γράμμα Ζαχαριάδη δεν έχουν καμιά δόση αλήθειας και μάλιστα για το 1941. Όταν δηλαδή οι αγωνιστές, τους οποίους ειρωνεύεται ο συγγραφέας, ήταν εκείνοι που μαζί με άλλους κατόρθωσαν να επικρατήσει η νέα γραμμή του ΚΚΕ. Και συνεπώς να έχει ιδρυθεί και το ΕΑΜ και το πρώτο κέντρο του ανταρτοπολέμου πριν από τον ερχομό του Σιάντου. |185|


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΔΥΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΚΚΕ

Επεχτεινόμαστε λοιπόν σε προσωπογραφήσεις ορισμένων βασικών στελεχών της Εθνικής Αντίστασης πρώτο γιατί μόνον έτσι οι νεότεροι μπορούν να πάρουν κάποια πληρέστερη εικόνα της εποχής και των προβλημάτων της, μια και τα πρόσωπα παίζουν όχι ασήμαντο ρόλο σ’ αυτήν. Και δεύτερο γιατί πάνω σ’ αυτό το ζήτημα ιδιαίτερα γράφτηκαν ανακρίβειες ή απλώς υπερβολές.

Μέσα στα όχι λίγα στελέχη του κόμματος που διακρίθηκαν σαν πολιτικές προσωπικότητες ξεχωρίζουν ασφαλώς οι δυο πρώτοι της κομματικής ηγεσίας: ο Σιάντος και ο Ιωαννίδης. Δώσαμε στο πρώτο βιβλίο μια πληροφοριακή σκιαγράφηση του Σιάντου. Ας παρακολουθήσουμε τώρα το Γ. Ιωαννίδη και το Σιάντο σε ένα είδος «παράλληλους βίους». Πολύ περισσότερο που αντιστασιακοί έκαμαν μεταπολεμικά λόγο για «δυαρχία» μέσα στο ΚΚΕ τον καιρό της κατοχής.

Γράφει λ. χ. ο αντιστασιακός, ταγματάρχης Φοίβος Γρηγοριάδης: «…Και η δυαρχία του ΚΚΕ, αποτελεί για πάρα πολλές περιπτώσεις λογικήν και πραγματικήν εξήγησιν αρκετών κομματικών “ταλαντεύσεων„».* [* Φοίβου Γρηγοριάδη, «Το αντάρτικο», Αθήνα, τόμ. Α΄, σελ. 183.]

Ο Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1900 στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας. Ήταν λοιπόν κατά δέκα χρόνια νεότερος του Γ. Σιάντου. Πήγε σχολιό ως την 6η τάξη· από το 1915 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και το 1917 στο Βόλο. Από μικρό παιδί, μαθητής ακόμα, έβγαινε στο μεροκάματο ώσπου καταστάλαξε να εργαστεί κουρέας μέχρι το 1928. Από την εποχή του πρώτου παγκόσμιου πολέμου οι αντιπολεμικοί και οικονομικοί αγώνες των εργατών τού κέντρισαν το ενδιαφέρον και δόθηκε παιδί ακόμα στο επαναστατικό κίνημα. Διάβαζε τα προπαγανδιστικά βιβλιαράκια της εποχής, όπως του αναρχικού Κροπότκιν, του Τολστόι και σε συνέχεια τα μαρξιστικά. Η Οχτωβριανή επανάσταση τόνε γαλβάνισε σύψυχο, όπως και άλλους εργαζόμενους. Το 1917 μαζί με άλλους ίδρυσαν την Εργατική Νεολαία Βόλου και σαν τέτοια μετείχε στο ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδος (Κομμουνιστικού) το Νοέμβρη του 1918.

Για την επαναστατική ψυχολογία των εργατών μας, που τους συνέπαιρνε το |211| έργο της Οχτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναθυμόταν ο Γιάννης Κορδάτος, που έγινε αργότερα ένας από τους ηγέτες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και αργότερα ιστορικός. Νέος τότε ο Κορδάτος άκουε το όνομα του Λένιν και θέλησε να προσανατολιστεί στα γεγονότα. Έγραψε στο γνωστό θεωρητικό Γ. Σκληρό, που πρώτος στην Ελλάδα προσπάθησε να ερμηνεύσει μαρξιστικά τα νεοελληνικά κοινωνικά και ιστορικά φαινόμενα.

Και για την αντιγραφή:
Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[5/11]

«… Ο μακαρίτης Γ. Σκληρός», γράφει ο Κορδάτος, «που ήταν τότε στην Αίγυπτο άρρωστος, μου έγραψε πως μόνον ένας μεγάλος Ρώσος σοσιαλιστής υπήρχε, ο Πλεχάνωφ.

Ήμουνα λοιπόν επηρεασμένος από όσα μου έγραφε ο Σκληρός και δεν μπορούσα να βγάλω κανένα συμπέρασμα, γιατί τώρα όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σ’ όλο τον κόσμο γινόταν λόγος για το Λένιν. Δεν με χώραγε ο τόπος. Έγραψα στο Δ. Σαράτση (γιατρό Π. Ρ.) στο Βόλο, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και φυσικά τη γνώμη του. Έγραψα και στο Δ. Γληνό στην Αθήνα, αλλά δεν με ικανοποίησαν πολύ οι απαντήσεις τους. Κατέβηκα τότε στο Βόλο και πήγα στο Σοσιαλιστικό Κέντρο. Ήμουνα μέλος του. Θυμάμαι τους πρώτους που βρήκα ήταν ο Κ. Γκοντίνος και ο Γ. Σταυράκης. Ύστερα ήρθαν ο Σπ. Φασούλας, ο Βασ. Κανάβας, ο Ι. Ιωαννίδης και ο Κ. Θέος (εργάτες Π. Ρ.). Συζητήσαμε πολλές ώρες και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η Οχτωβριανή Επανάσταση ανοίγει ένα μεγάλο δρόμο στην παγκόσμια ιστορία. Γι’ αυτό και παραΰστερα, όταν έγινε το πρώτο ιδρυτικό σοσιαλιστικό συνέδριο στα 1918, οι σοσιαλιστές του Βόλου τάχθηκαν με τους μπολσεβίκους της Ρωσίας και όχι με τους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης, που κράτησαν εχθρική στάση απέναντι στην Οχτωβριανή Επανάσταση…»

Από το 1920 ο Ιωαννίδης πέρασε οριστικά στη δουλειά του Κόμματος. Είχε μετάσχει ενεργά στους αγώνες της εργατιάς, όπως η κατάληψη των φούρνων το 1919 και η γενική απεργία τον ίδιο χρόνο ενώ αργότερα πήρε μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που σχεδόν παρέλυσε τις αρχές στο Βόλο το 1921 κ. ά.

Το 1921‒1924 υπηρέτησε στο στρατό βοηθητικός (λόγω μικρού αναστήματος). Από το 1920 ως το 1928 ήταν μέλος της κομματικής καθοδήγησης του ΚΚΕ στη Θεσσαλία. Τότε γνωρίστηκε και συνδέθηκε με το Ζαχαριάδη. Κατόπι το ίδιο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στον Πειραιά, στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Είχε υποστεί αρκετές συλλήψεις για την επαναστατική δράση του και τελευταία κάθισε πέντε χρόνια στην Ακροναυπλία (1937‒1942).

Είχε παίξει ενεργό ρόλο στους εσωκομματικούς αγώνες καθώς και στην εσωκομματική πάλη του 1930‒1931 (τάχθηκε κατά της ομάδας Χαϊτά). Με την αλλαγή που έφερε η έκκληση της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1931 έγινε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, στην αρχή πρώτος συνεργάτης του Ζαχαριά|212|δη, τον οποίο εκτιμούσε για τις ικανότητές του. Μα και ο Ζαχαριάδης εκτιμούσε τις ικανότητες του Ιωαννίδη, ήξερε και τις αδυναμίες του. Ο Ιωαννίδης βοήθησε αρκετά στον οργανωτικό τομέα του κόμματος, τόσο στα πρώτα χρόνια μετά την αλλαγή του 1931, όσο και, περισσότερο μάλιστα, στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης.

Κύρια χαρίσματα του Ιωαννίδη ήταν η οξυδέρκεια, η οργανωτική ικανότητα, η μαχητικότητα. Τη λειψή του μόρφωση όμως δύσκολα την εκάλυπτε με μια συστηματικότερη θεωρητική μελέτη παραμένοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό στο εμπειρικό στάδιο της πολιτικής. Όποτε όμως εξαρτιέσαι σε μεγάλο βαθμό από γνώσεις άλλων και μπορείς να πέσεις και σε μηχανικές μεταφορές. Αυτή η έλλειψη τού γεννούσε κάποτε ένα δισταγμό ή αβεβαιότητα στη λήψη πολιτικής θέσης και όταν ακόμα με τη φυσική ευφυΐα του βρισκόταν πιο κοντά λ. χ. από το Σιάντο στην ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα. Στο καίριο ζήτημα της Αγγλίας λ. χ. η κυριότερη πρόβλεψη του Σιάντου, από το 1942 ακόμα, περασμένη και σε κομματικά ντοκουμέντα, ήταν πως όπου να ’ναι θα έχουμε απόβαση των Βρετανών συμμάχων, χωρίς και να συλλαμβάνει καθαρά, τουλάχιστο στην αρχή, και σε τι περιπέτειες θα μας βάλουν οι Άγγλοι με μια απόβασή τους.

Ο Ιωαννίδης πάλι που έβλεπε λιγότερο ρομαντικά το πρόβλημα της Αγγλίας, άφηνε να διαδίδεται το γνωστό ανέκδοτο με το «δόγμα των δύο θωρηκτών» (όπως το ονομάσαμε). Άκουσε κάποτε, πριν απ’ τον πόλεμο, στην Κομμουνιστική Διεθνή κάτι σαν καλαμπούρι: ― Τι να σου κάνει και ο Ιωαννίδης, θα του φέρουν οι Άγγλοι δυο θωρηκτά και θα τόνε ταράξουν (τον πείραζε αστειευόμενος ο Μανουήλσκι, τότε γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς).

Και για την αντιγραφή:
Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[6/11]

Και οι δυο ήταν άνδρες σθεναροί και δραστήριοι. Ο Ιωαννίδης είχε μια νευρικότητα που επιτεινότανε από τη φυματίωση κι αργότερα από το ζαχαροδιαβήτη. Και οι δυο είχαν αναπτυγμένο το ταξικό εργατικό αισθητήριο. Και την ίδια απεριόριστη αφοσίωση στο διεθνισμό και στη Σοβιετική Ένωση, που διέκρινε όλα μας τα στελέχη, ολόκληρο το ΚΚΕ. Μα διέφεραν, καθώς ήταν φυσικό, στη συνολική σύλληψη των πολιτικών προβλημάτων καθώς και στο ύφος και στο ήθος.

Πιο πρωτόγονος και απλοϊκός στη σύλληψη, αν και αποφασιστικός στην ενέργεια, ο Σιάντος· πιο πλατύς, αλλά και κάπως ευθυνόφοβος ο Ιωαννίδης σε ορισμένα μεγάλα ζητήματα. Και όχι πάντα αδέκαστος, όταν θιγόταν ορισμένος εγωκεντρισμός του.

Κατά την κρίση του καλοκαιριού του 1944 μετά το Λίβανο, αυτό θα φανεί καθαρά. Η σχετική αβεβαιότητα του Ιωαννίδη ανταμωμένη με την εμπειρική απλοϊκότητα του Σιάντου άσκησαν, περισσότερο η πρώτη παρά η δεύτερη, αποφασιστικήν επίδραση στην πολιτική της ηγεσίας. Λέμε περισσότερο, γιατί η συνολική αντίληψη του προβλήματος από τον Ιωαννίδη ήταν, παρά τα λάθη της, πιο σοβαρή και η φωνή του ήταν πιο ακουστή μέσα στο κόμμα. Οι ταλαντεύσεις όμως του Ιωαννίδη ενίσχυαν τις ανεδαφικές «ανταρτίστικες» μεταπτώσεις του Σιάντου. Πάντως και |213| στους δυο ανήκει εξίσου η τιμή, ότι μαζί με τα άλλα στελέχη του κόμματος, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για ν’ αντρειωθεί, όπως αντρειώθηκε τότε το ΚΚΕ και το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα.

Στο ζήτημα της οικοδόμησης του λαϊκού στρατού ΕΛΑΣ που είναι έργο όλων των κομμουνιστών και άλλων πατριωτών, αναμφισβήτητα ο Σιάντος είχε σημαντικό μερτικό. Στο ζήτημα όμως της οικοδόμησης του κόμματος η ικανότητα του Ιωαννίδη ήταν πιο αναγνωρισμένη. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως αντίστοιχα επιφορτίστηκαν άμεσα ο ένας την καθοδήγηση του στρατού, ο άλλος τις υποθέσεις της οργάνωσης και των στελεχών του κόμματος. Σε πολλές πρωτοβουλίες του τότε Πολιτικού Γραφείου, τις σχετικές με προώθηση στελεχών που είχαν αναδειχθεί με τη δράση τους σε κείνο τον τρικυμισμένο ωκεανό της μαζικής θυσίας αλλά και αγωνιστικής μαστοριάς, ο ρόλος του Ιωαννίδη ήταν σημαντικός. Βοήθησε στην προώθηση πολλών στελεχών, όπως οι Δ. Γληνός, Στ. Αναστασιάδης, Γ. Ερυθριάδης, Β. Μπαρτζώτας, Κ. Κολιγιάννης, Φ. Βέττας, Α. Βασιλειάδης, Κ. Γυφτοδήμος-Καραγιώργης, Μ. Βαφειάδης και άλλοι πολλοί, άσχετα από την κατοπινή τέτοιαν ή τέτοια εξέλιξή τους.

Δεν είχε ωστόσο μόνον επιτυχίες ο Ιωαννίδης (όπως και όλο το κόμμα) στην προώθηση στελεχών. Ας θυμηθούμε την χαρακτηριστική περίπτωση Α. Τσίπα (γράψαμε γι’ αυτήν στο Α΄ Βιβλίο).

Αν ο Σιάντος δυσκολευόταν να συνεργαστεί με στελέχη ολκής και αυτόνομης γνώμης, ο Ιωαννίδης, αντίθετα, ήταν πολύ πιο τολμηρός στην ανάδειξή τους. Δεν μπόρεσε όμως ν’ αντισταθεί και στον πειρασμό μερικών κολάκων και «υμνητών», που δε λείπουν φαίνεται από το περιβάλλον καμιάς ηγεσίας, ακόμα και κομμουνιστικής. Του θύμιζα κάποτε το λαϊκό: «Κουμπάροι φάγαν το Μαντά, κουμπάροι και το Ζαχαριά». Αντιδρούσε άσχημα στην κριτική. Βέβαια στην πορεία της πάλης οι τέτοιες ακραίες ελλείψεις του ενός και του άλλου από τους δυο βασικούς ηγέτες του κόμματος καθώς και των άλλων, απωθούνταν όσο απωθούνταν με τη νέα πείρα και με τη συλλογική συμβολή άλλων στελεχών (λ. χ. του Στ. Αναστασιάδη, του Γ. Ζεύγου, της Χρύσας κ. ά.). Πολλές φορές αποφασιστικά. Γενικότερα η καλή συνεργασία των στελεχών εξασφάλιζε την επιτυχία και έτσι εξηγείται πως σε όλη την τετραετία 1941‒1944 το κόμμα και το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα ανέβαινε σαν το καλοζυμωμένο ζυμάρι.

Και για την αντιγραφή:
Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[7/11]

Σε μια συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου που ασχολήθηκε με έλεγχο και κριτική της δουλειάς, παρουσία του Ζ. Ζωγράφου, που εκείνο τον καιρό ανάλαβε τεχνικός γραμματέας του Π. Γ., αναγκαστήκαμε να κάνουμε προσεχτικούς τους δυο πιο υπεύθυνους συντρόφους του Π. Γ. σε ορισμένα αρνητικά φαινόμενα στον τομέα των στελεχών. Ήταν τον καιρό της απελευθέρωσης. Ο Σιάντος δυσκολευόταν να συνεργαστεί ανοιχτόκαρδα με άξια κομματικά στελέχη. Ο Ιωαννίδης μεροληπτούσε κάποτε απέναντι σε ορισμένους. Έπρεπε να μην επιτρέπουμε να χαλαρωθούν τα πολιτικά και τα γενικά κομματικά κριτήρια. Αυτό μας αφορούσε όλους. |214| Τέτοιες παρατηρήσεις, νομίζω, βοηθούσαν στη διατήρηση της ενότητας του κόμματος πάνω σε αρχές. Όταν ξεφεύγαμε απ’ αυτές, παθαίναμε ζημιές.

Στην κρίσιμη φάση του 1944 θα φανεί το σοβαρό κενό ολόκληρης της καθοδήγησης στο πρόβλημα της αντιμετώπισης των Άγγλων. Άρχισαν οι δυσκολίες, οι διαφωνίες, οπότε όμως δεν αργούν να οξυνθούν και τα προσωπικά ελαττώματα των ανθρώπων. Από τη μια ο «Γέρος», υπερτιμώντας τις δυνάμεις του και την επιρροή που είχε στο στρατό σαν πολιτικός καθοδηγητής του, άρχισε να δείχνει μιαν αυτοπεποίθηση δυσανάλογη με τις γνώσεις του, που τον έριχνε και σε πράξεις αυτογνωμίας. Από την άλλη, ο Ιωαννίδης εύρισκε ευκαιρίες να απαντήσει σε ορισμένες ενέργειες του Σιάντου με ένα τρόπο, όχι λιγότερο αυτόγνωμο, που έθιγε το «Γέρο». Άρχιζαν φαινόμενα αρρυθμίας στη συλλογική δουλειά του κόμματος. Και μην ξεχνάμε πως σε ώρα πολέμου το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή δεν ήταν εύκολο να μαζεύονται συχνά. Όταν με τις διαφωνίες που ξέσπασαν γύρω στη συμφωνία του Λιβάνου, το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε να στείλει στο Κάιρο αντιπρόσωπο το Θ. Χατζή, σαν γραμματέα της ΚΕ του ΕΑΜ, ο Ιωαννίδης με παρέμβασή του, χωρίς να συνεννοηθεί με το Σιάντο, σταμάτησε την αναχώρηση του Χατζή, εφόσον με το ίδιο αεροπλάνο που θα ’φευγε ο Χατζής είχε έρθει από το Κάιρο ο Πορφυρογένης ― μέλος της αντιπροσωπείας και έφερνε μαζί του νέες υπεύθυνες πληροφορίες. Φυσικά ο Σιάντος δυσανασχέτησε γι’ αυτό.

Τέτοιες κρίσιμες ώρες, σε κάθε επαναστατική ηγεσία μπορούν να παρουσιαστούν φαινόμενα έξαψης ή προσωπικής απώλειας ψυχραιμίας. Και μάλιστα σε ένα κίνημα και μια ομάδα πολύ δυναμικών ανθρώπων. Δεν πρέπει να υπερβάλουμε τη σημασία του φαινομένου. Δε θα ’ταν σωστό, βέβαια, να εξηγήσουμε και την έκβαση του Αγώνα εκείνου απλώς με το χαρακτήρα των ανθρώπων της ηγεσίας. Δεν κάνει όμως να παραφέρονται οι ηγέτες. Γιατί τότε μπορεί να κινδυνέψει όλη η υπόθεση του λαού.

Ορισμένη ένταση στη συνεργασία των δύο ― Σιάντου και Ιωαννίδη ― έφτασε στο κορύφωμά της κατά τους κρίσιμους μήνες Αύγουστο‒Σεπτέμβρη 1944. Ευτυχώς που επικράτησε το κομματικό συμφέρον κι όχι τα προσωπικά συναισθήματα. Δεν έχασε η ηγεσία από τη ματιά της τη μακάβρια σκιά ενός Τσόρτσιλ που πλανιόταν πάνω από το κεφάλι της Ελλάδας.

Ήταν κατά τα μέσα του Σεπτέμβρη. Κατά την πορεία της μεταστάθμευσής μας από τα Πετρίλια των Αγράφων προς νότο, στη Φουρνά, μαζί με τη Σοβιετική Στρατιωτική Αποστολή και μερικούς Άγγλους, σταματήσαμε να διανυχτερεύσουμε στο χωριό Καστανιά. Εκεί διαδραματίστηκε το «μεγάλο» επεισόδιο σύγκρουσης ανάμεσα στο Σιάντο και τον Ιωαννίδη. Εκείνο τον καιρό δεν πήρε έκταση, αλλά μεταπολεμικά δόθηκε σε δημοσιότητα από «κριτικούς» του ΚΚΕ σε μυθιστορηματική μορφή και διαστρεβλωμένα στο περιεχόμενό του.

Και για την αντιγραφή:
Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[8/11]

Το επεισόδιο έγινε στο σπίτι που έμενε ο στρατηγός Μάντακας, γραμματέας της ΠΕΕΑ για τα στρατιωτικά. Ο Σιάντος είχε ενημερωθεί για ένα τηλεγραφικό |215| μήνυμα του Άγγλου αρχιστρατήγου Μέσης Ανατολής Ουΐλσον, που προσκαλούσε το στρατιωτικό αρχηγό του ΕΛΑΣ Σαράφη να πάει στην Ιταλία για συνομιλίες πάνω στο σχέδιο ενέργειας. Πρόκειται για τις συνομιλίες που θα γίνονταν στην Καζέρτα. Βρισκόμασταν μαζί στην πορεία τρία μέλη του Πολιτικού Γραφείου και ο Σιάντος δε θεώρησε σωστό να μας ενημερώσει, τον Ιωαννίδη και μένα. Έστειλε μόνος του έγκριση και ο στρατηγός έφυγε αεροπορικώς. Ήταν επόμενο ο Ιωαννίδης να ζητήσει εξηγήσεις από το Σιάντο. Η πράξη έδειχνε πως ο «Γέρος» άρχισε να το παίρνει απάνω του. Και καθώς και ο Ιωαννίδης άρχισε να του δείχνει σημάδια προσωπικής αντιλογίας, η συζήτηση γύρισε σε φιλονικία, οξύνθηκε στο έπακρο και οι φωνές άρχισαν ν’ ακούονται και έξω. Γράφτηκε, πως ο Μάντακας έλεγε ότι ο «Γέρος» έβαλε τάχα χέρι και στο πιστόλι, πράγμα που δεν ακούστηκε καθόλου εκείνες τις μέρες.

Έτρεξα αμέσως (έμενα εκεί δίπλα) και κατόρθωσα να τους φέρω στο σπίτι. Εκεί τους εξόρκισα να παρατήσουν τον τέτοιο τρόπο λύσης διαφορών, τη στιγμή που κρίνεται η τύχη του Αγώνα, και τα σοβαρά ζητήματα μόνο κομματικά μπορούμε να τα λύσουμε. Ο Σιάντος δικαιολογούνταν: «Έδωσα στο Σαράφη οδηγίες να μη συμφωνήσουν οι δικοί μας στο διορισμό ξένου αρχιστρατήγου». Και ο Ιωαννίδης: «Έπρεπε να τους δώσουμε γραφτές τις οδηγίες».

Τέλος ηρέμησαν. «Βρε Γιάννη», έλεγε σε λίγο ο «Γέρος», «δεν είμαστε αδέλφια;»

Το επεισόδιο εκείνο, γινομένο βέβαια στο φόντο κολοσσιαίων προβλημάτων και δυσκολιών, έβγαζε στο φως με ενάργεια και τη στάση και το χαρακτήρα των ανθρώπων. Ήταν κορυφαίο δείγμα πτώσης της στάθμης της ηγεσίας του Αγώνα, ενός Αγώνα που η ίδια είχε καλλιεργήσει και αναπτύξει. Αυτό θα φανεί πιο καθαρά στην αγγλική ένοπλη επέμβαση του Δεκέμβρη.

Αξίζει τώρα να δούμε, πώς βλέπανε οι δυο εκείνοι καθοδηγητές της ΚΕ το ζήτημα της επαγρύπνησης του κόμματος απέναντι στον εχθρό, ένα βασικό ζήτημα στην ταξική πάλη.

Αγωνιστές με τόση πολύχρονη πείρα και μάλιστα σε καθοδηγητική δουλειά του ΚΚΕ, δεν ήταν δυνατό να μην έχουν αναπτυγμένη την επαγρύπνηση απέναντι στις υπονομευτικές προσπάθειες του εχθρού και σε ενέργειες ανθρώπων, που υπέσκαπταν την πολιτική και την ενότητα του κόμματος. Αλλά η ζωή απέδειξε πως η επαγρύπνηση, όταν χάσει το στόχο της, παύει να είναι επαγρύπνηση, οπότε φέρνει εμπόδια ή κάνει ζημιά στο ίδιο το κόμμα. Η σωστή άσκησή της είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, που απαιτεί, μαζί με την ταξική αδιαλλαξία, και διορατικότητα, και ευρύτητα αντίληψης, και ψυχολογικό ταλέντο. Σ’ αυτό διέφεραν ο Ιωαννίδης με το Σιάντο. Στο τελευταίο, ο πρώτος ήταν δυνατότερος από τον δεύτερο.

Δυο παραδείγματα από την περίοδο της Κατοχής. Θυμούμαστε* [* Βλ. το πρώτο βιβλίο της εργασίας μου αυτής.] πως ώσπου να |216| συνδεθεί ο Σιάντος με την ανασυγκροτημένη Κεντρική Επιτροπή και ν’ αναλάβει δουλειά, πέρασε περίπου ένας μήνας (κατά τον ίδιο «κάνα δυο μήνες»). Στο οικείο κεφάλαιο του πρώτου βιβλίου τούτης της συγγραφής, σχετικά με την απόδρασή του, δώσαμε κυρίως τους λόγους της δικής μας δυσκολίας με κείνη την υπόθεση, δηλαδή της δυσκολίας της νεοσυγκροτημένης ΚΕ. Επρόκειτο όχι για το Σιάντο παρά για το Σκαφίδα, φυλακισμένο μέλος της ΚΕ, και το Λυκογιάννη που διοχέτευαν διαδόσεις σε βάρος του Σιάντου, οι οποίες έφτασαν και μέχρι την Ακροναυπλία. Αργότερα μόνο, αποδείχτηκε πως αυτοί ήταν ένοχοι. Τώρα πρέπει να προσθέσουμε και έναν άλλο λόγο εκείνης της αργοπορίας, που απέρρεε από τον ίδιο το Σιάντο. Όπως μας θύμισε αργότερα η γυναίκα του η Ευαγγελιώ, «φύσει καχύποπτος, καθώς ήταν ο Σιάντος, απέφυγε ίσως κανένα μήνα, να συνδεθεί αμέσως με τη νέα καθοδήγηση του κόμματος μετά την απόδραση και την άφιξή του στην Αθήνα». Το καχύποπτο του Σιάντου άλλωστε φάνηκε και σε κάποιαν ευκολία, με την οποία κατάγγελνε σαν «πεμπτοφαλαγγίτες» τον Κτιστάκη και άλλα στελέχη.

Και για την αντιγραφή:
Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[9/11]

Δεν ήταν όμοιο το στυλ του Ιωαννίδη. Στην ίδια την υπόθεση των διαδόσεων και της ανάθεσης στο Σιάντο της καθοδήγησης της ΚΕ, ο Ιωαννίδης ήταν κατηγορηματικός. Μηνούσε από την Ακροναυπλία προς την ΚΕ το φθινόπωρο του 1941: «Μην πέσετε σε λάκκο. Αναθέσετε αμέσως στο Σιάντο τη δουλειά». Μα και στην ίδια υπόθεση Κτιστάκη, ο τρόπος που ενήργησε ο Ιωαννίδης, όταν απέδρασε το 1942, ήταν ριζικά διαφορετικός από τον τρόπο του Σιάντου. Όταν ο Ιωαννίδης πρότεινε να πάει να δει τον Κτιστάκη και να ξεκαθαρίσει μαζί του εκκρεμή πολιτικά και άλλα ζητήματα, ο Σιάντος τον απέτρεπε. Ισχυριζόταν πως η ασφάλεια «έδωσε πίσω» στην παλιά ΚΕ πιασμένο τυπογραφείο και ο ίδιος είχε επιφύλαξη για τον Κτιστάκη. Έλεγε στον Ιωαννίδη, ― «Αν πας στον Κτιστάκη θα σε κάψουν…». Ωστόσο με την επιμονή του Ιωαννίδη που δε πίστευε στο κριτήριο του Σιάντου, έγινε τελικά η συνάντηση. Ο Κτιστάκης έμενε εκείνο τον καιρό σ’ ένα σπίτι με το σιδηροδρομικό Χρήστο Κανάκη ― άλλο μέλος της παλιάς ΚΕ, και τη Σταματία Βιτσαρά. Τους βρήκε σκελετωμένους από την πείνα (διαρκούσε ακόμα, αν και χαλαρότερη, η περίοδος του λιμού στην Αθήνα). Μίλησαν για τα πολιτικά και άλλα ζητήματα. Όταν γύρισε στην ΚΕ είπε: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς άνθρωποι, που ζουν σ’ αυτό το χάλι μπορεί να είναι πράκτορες του εχθρού».

Αποφασίστηκε να τους δοθεί δουλειά. Είναι γνωστό, πόσο ηρωικά αντιμετώπισε ο Κτιστάκης τα βόλια των χιτλερικών καταχτητών το 1944 στην Κρήτη, σαν καθοδηγητής του κόμματος στη μεγαλόνησο. Και η Σταματία πέθανε, μετά τον πόλεμο, εξαντλημένη από τις κακουχίες και ο Κανάκης έδωσε επίσης τη ζωή του στο μαχητικό πόστο της δημοκρατικής πάλης.

Τραγική ειρωνεία της τύχης του Σιάντου, δείγμα της γενικότερης τραγωδίας του κινήματός μας στην Ελλάδα, είναι πως θύμα της ευκολίας, με την οποία κατηγόρη|217|σε άλλους για «χαφιέδες», έπεσε ο ίδιος μετά το θάνατό του. Οδυνηρό πρόβλημα για όλους μας.

Μεγαλύτερη ηθική ανακολουθία του Ιωαννίδη θεωρώ ότι δεν αντιτάχθηκε ως το τέλος στη μεταπολεμική προσπάθεια του Ζαχαριάδη, να σπιλώσει το νεκρό πια Σιάντο, με τον οποίο ήταν (ο Ιωαννίδης) τόσο στενοί παλιοί συνεργάτες. Σύνθετο πολιτικό και ψυχολογικό πρόβλημα, σε μιαν εποχή που άρχιζε ο ψυχρός πόλεμος και τα συνακόλουθά του.

Υπερβολικός-μειωτικός για τους συντρόφους του ήταν, όταν έλεγε στην 11η ολομέλεια του 1945 πως ουσιαστικά, ως το 1943, δεν είχαμε κόμμα* [* Κατά κάποιο τρόπο αυτό φαίνεται και από την περιβόητη «συνέντευξη» με τον Παπαπαναγιώτου δημοσιευμένη στην «Αυγή» τον Ιούλη του 1976.]. Το χειρότερο έδειξε έλλειψη αντικειμενικότητας και απώλεια του μέτρου, στην ακατανόητη μεταπολεμική στροφή ― μηδενιστική νέα θέση του Ζαχαριάδη για την Αντίσταση ― κάτι που τον μείωνε ανεπανόρθωτα. Στην 11η ολομέλεια της ΚΕ (1945) μπροστά στην κριτική που γινόταν για την έκβαση της Εθνικής Αντίστασης, έλεγε: «Η πολιτική μας και η πράξη της Εθνικής Αντίστασης, ήταν απόλυτα σωστή». Πέντε χρόνια αργότερα στην τραγελαφική 3η συνδιάσκεψη του 1950, που έβγαλε το Σιάντο μετά θάνατον «προδότη», ― θα πει: «Η πολιτική μας στην Εθνική Αντίσταση ήταν απόλυτα λαθεμένη». Και κατόπι θα υιοθετήσει βασικά νέα κρίση του κόμματος για την Εθνική Αντίσταση στο 8ο συνέδριο του 1961. Μα ας μην τα φορτώνουμε όλα μόνο στον τάδε ή τάδε ηγέτη του κόμματός μας, όταν ολόκληρο το κόμμα ― μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και της Εθνικής Αντίστασης, υιοθέτησε τόσες αντιφατικές εκτιμήσεις του έργου του, χωρίς να καταλήξει σε μια κοινώς παραδεχτή, ολοκληρωμένη και αντικειμενική κρίση.

Και για την αντιγραφή:
Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[10/11]

Μερικοί αντιστασιακοί, όπως λ. χ. ο Μούντριχας (Ορέστης), στα απομνημονεύματά τους θέλησαν να παρουσιάσουν το Σιάντο κατ’ εξοχήν κατανοούντα την ελληνική πραγματικότητα και ευλύγιστο στις σχέσεις του με τα συμμαχικά κόμματα και προσωπικότητες, ενώ τον Ιωαννίδη άτεγκτο και στυγνό δογματιστή. Ταξινόμησαν λ. χ. το Σιάντο στους «διαλλαχτικούς» και τον Ιωαννίδη στους «αδιάλλαχτους». Παρόμοια γράφουν για τα άλλα μέλη της τότε ηγεσίας (μ’ αυτό ασχολούμαστε στο κεφάλαιο για την κρίση του Αυγούστου 1944). Θέλησαν μάλιστα να εξηγήσουν με το χαρακτήρα των δυο, την κακή έκβαση του Αγώνα. Πρόκειται για σύγχυση στηριγμένη σε αποσπασματικά στοιχεία ή άγνοια των πραγμάτων, όταν δεν πρόκειται για αναποδογύρισμά τους. Ίσως ο «Γέρος» να είχε συγκριτικά με τον Ιωαννίδη προσιτότερους τρόπους επαφής με τον πολύ κόσμο τόσο τον εργαζόμενο, όσο ιδιαίτερα με τον μη κομμουνιστικό, πράγμα που ήταν χρήσιμο. Ο άλλος όμως ήταν ικανός σε επαφές, που απαιτούσαν βαθύτερη ψυχολόγηση του συνομιλητή. |218|

Συνολικά στη δυάδα Σιάντου-Ιωαννίδη, ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο. Καθένας τους έδωσε τον εαυτό του σε κείνο τον τιτάνιο Αγώνα και στάθηκαν κινητήρες του. Όταν η καλή συνεργασία τους έσπασε προς το τέλος, χάλασαν πολλά στο κόμμα. Επρόκειτο πάντως για δυο εργατικά στελέχη που αντιπροσώπευαν το επίπεδο της εργατικής τάξης μας της εποχής τους. Μιας τάξης που διαμορφώθηκε περισσότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της οικονομικά υποανάπτυκτης Ελλάδας, που πέρασε όμως ένα τραχύ επαναστατικό σχολειό πολιτικών αγώνων, ως το βαθμό να προβληθεί ηγέτρια τάξη στην Εθνική Αντίσταση, και μάλιστα σ’ ένα λεπτό και δύσκολο τομέα των διεθνών ανταγωνισμών.

Μαζί με το πάθος της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης έφεραν σε μεγάλο βαθμό και την εμπειρική μεθοδολογία της δράσης. Αλλά τούτο ήταν μια γενικότερη πραγματικότητα της Ελλάδας, την κληρονομεί κατά κάποιο τρόπο και το ΚΚΕ και την ξεπερνά κοπιαστικά, μέσα στην κοινωνική πάλη, με τις ακούραστες προσπάθειές του, ιδιαίτερα τις ιδεολογικές-θεωρητικές. Αυτό άλλωστε στάθηκε μακρόχρονη μόνιμη φροντίδα του.

Ας κρίνουμε λοιπόν τους ανθρώπους «χωρίς φόβον και πάθος». Με τις αρετές τους αλλά και με τα ελαττώματα που έχουν, αποχτημένα κυρίως στην αστική κοινωνία που γεννήθηκαν. Σε ποιο βαθμό κατόρθωσαν να αντιπαλέψουν μέσα τους τον «μικρό άνθρωπο» στο διάβα της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησής τους είναι ζήτημα που το δείχνει η πράξη, η ζωή κάθε φορά.

Ας προσθέσουμε εδώ και τούτα:

Τον Ιούνη του 1976 στην «Αυγή» άρχισε η δημοσίευση σε συνέχειες μιας «μαγνητοφωνημένης συνέντευξης» που είχε πάρει ο Αλέκος Παπαπαναγιώτου, παλιότερα μέλος συνεργείου Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, με τον Γιάννη Ιωαννίδη πριν από τη διάσπαση του ΚΚΕ (1968).

Και για την αντιγραφή:
Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[11/11]

Πρώτο: Η συνέντευξη εκείνη ενώ είχε ξεκινήσει σαν κομματική πρόθεση να περισυλλεγούν ό,τι χρήσιμες μνήμες υπήρχαν σε στελέχη της Εθνικής Αντίστασης με την απαραίτητη προϋπόθεση του ελέγχου τους «κατ’ αντιμωλίαν», εξελίχτηκε σε κάτι άλλο: την ιδιοποιήθηκε κατά φραξιονιστικό τρόπο ο λήπτης της συνέντευξης και οι φίλοι του «ανανεωτές» πριν από τη διάσπαση του 1968. Και δόθηκε στη δημοσιότητα με αποτέλεσμα να εντείνει τη σύγχυση, να μουτζουρώνει το έργο του ΚΚΕ και να παραμορφώνει την εικόνα των στελεχών του.

Δεύτερο: Η συνέντευξη πάρθηκε εν γνώσει ότι ο Γ. Ιωαννίδης, χρόνια πριν από το θάνατό του το 1967, άρχισε να παρουσιάζει, λόγω του διαβήτη, σοβαρά σημάδια αμνησίας, σε συνέχεια άνοιας, που εξελίχθηκε, όταν πέθαινε, σε σοβαρό σύνδρομο παράνοιας. Στοιχειώδης ευσυνειδησία επέβαλλε μεταχείριση παρόμοιων αναμνήσεων, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσοχής. Λ. χ. ήταν ανάγκη να μετάσχουν σ’ αυτήν ή να ρωτηθούν για σοβαρά γεγονότα, όπως για μια συνομιλία με τη Σοβιετική Στρατιωτική Αποστολή, και άλλα στελέχη της εποχής, μέσα σ’ αυτά και ο γράφων, που κατονομάζεται σ’ αυτήν. Τέτοιο πράγμα δεν έγινε, αντί|219|θετα ο υποφαινόμενος (απομακρύνθηκε από τη δουλειά στον αρμόδιο ιδεολογικό τομέα ένα χρόνο πριν από τη διάσπαση) αγνοούσε ίσαμε τελευταία, δηλαδή ίσαμε τη δημοσίευσή της, την τύχη και το περιεχόμενο της συνέντευξης, ακόμα και το έγκυρό της. Το μόνο που ήξερε, στην αρχή, από τον Γ. Ιωαννίδη, είναι ότι «δε βγήκε τίποτα» από την πρώτη προσπάθεια συνέντευξης.

Τρίτο: Η συνέντευξη ενώ περιέχει πυρήνες αλήθειας, λόγω της ψυχικής κατάστασης του Γ. Ιωαννίδη και της «εκμαιευτικής» μεθόδου του Α. Παπαπαναγιώτου παίρνει διαστρεβλωμένο και μυθιστορηματικό χαρακτήρα. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την πληθώρα των φραστικών ασυναρτησιών της. Σε συνδυασμό με ορισμένο έντονο προσωπικό χαρακτήρα που δυστυχώς δίνει ο Ιωαννίδης σε ορισμένα θέματα η συνέντευξη χάνει την αντικειμενικότητά της. Χώρια που δείχνει εξώφθαλμα πτώση του επιπέδου του κριτηρίου σε σπουδαία ζητήματα και ανάμιξη ανεύθυνων κουτσομπολιών (λ. χ. η αναφορά σε γνώμη τάχα του Σαράφη ότι ο Ρούσος υπόγραψε το σύμφωνο του Λιβάνου επειδή ήθελε να γίνει… υπουργός). Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουμε παρόμοιες «κρίσεις».

Τέταρτο: Ο γράφων δίνει ευθέως στα ιστορικοαναμνηστικά σημειώματά του, γραμμένα σε ανύποπτο χρόνο, ό,τι θυμάται σχετικά με τα θέματα και επεισόδια που αναφέρονται στη συνέντευξη του Ιωαννίδη προς Παπαπαναγιώτου (θα μπορούσαμε να πούμε πως ορισμένα σημεία της δείχνουν μάλλον συνέντευξη του Παπαπαναγιώτου προς Ιωαννίδη).

Για την ουσία των ζητημάτων που θίχτηκαν στη συνέντευξη ο συγγραφέας κάνει λόγο στην οικεία χρονολογική σειρά της συγγραφής.

Και για την αντιγραφή:
Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

Ας μου επιτραπεί μια μικρή διόρθωση στο πρώτο από τα έντεκα προηγούμενα για να μην τυχόν μού επισυνάψουν οι «ατσάλινοι» την κατηγορία παρασιώπησης ή παραποίησης βιβλιογραφικών δεδομένων (ακριβές όνομα συγγραφέα). Ο πλήρης τίτλος του βιβλίου είναι: Γιάννη Γ. Χατζηπαναγιώτου (Καπετάν-Θωμά), Η πολιτική διαθήκη του Άρη Βελουχιώτη, Εκδόσεις «Δωρικός», Αθήνα 1982 (επανέκδοση 1997).

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

Ο ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον Κατσίκη. Ντάξει παιδιά ηρεμήστε, δεν πέφτει ο σύριζα αν δε θέλει. Θα κάνετε καιρό να μπείτε ταμείο ανεργίας παιδιά.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς



zoot horn rollo είπε...

Νομίζω πως δεν ισχύει Απέργα για ρουβίκωνα.
Άρχισε ξανά και γερά η αναδιάταξη. 3-5-2,4-4-2,4-5-1,"πούλμαν" και τα σχετικά...

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Χα!
Κυβέρνηση - "παιδιά" (ρουβίτσες): Κλασσικό υπόδειγμα ΣΔΙΤ, σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα. Μόνο, μη βιαστείτε να θεωρήσετε προφανές ποιό σκέλος είναι το δημόσιο και ποιό το ιδιωτικό στη σχέση.
Τα φαινόμενα απατούν.
Και συμφωνώ με τον zoot. Δεν αλλάζουμε προπονητή. Αλλαγές στην ενδεκάδα κάνουμε. Για την εξέδρα. Μια χαρά πάει η ομάδα.

Ανώνυμος είπε...

@ Γιάννης 23 Ιουνίου 2018 - 7:28 μ.μ.

Για τα social media

Το Κόμμα δεν έχει λογαριασμούς στα social media και καλά κάνει.

Την μία με την ανάρτηση του Μπογιόπουλου για την σφαγή των ΝΑΖΙ στην Κρήτη

Την άλλη αυτό

http://www.katiousa.gr/politismos/diadiktyo/facebook-katevazei-afthaireta-ntokimanter-tou-kke-gia-dse/

Εκείνος ο δήθεν "λογαριασμός" στο τουίτερ της Αλέκας, τελικά βρήκαν από που δημιουργήθηκε; Ήδη έχουν περάσει 6 χρόνια


17-57

Υ.Γ.
Για το κατιουσα αν και κάνει αρκετά καλή δουλειά, με άμεση - επίκαιρη πληροφόρηση, έχω κάποιες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις σε κάποια ιστορικά άρθρα.

π.χ. για την περίοδο του Στάλιν και τον Γιέζοφ.

http://www.katiousa.gr/istoria/nikolai-giezof-o-nanos-tis-nkvd-kai-oi-ekkathariseis-tou-1936-1938/

ΟΚ ο Artch-Getty δεν γράφει εξωφρενικές παπαριές όπως ο Κόνκουεστ που τιμήθηκε από τον πατέρα Μπους με το Μετάλλιο της Ελευθερίας αλλά είναι της σχολής του πιο soft αντικομμουνισμού.

Αλλιώς της "αναθεωρητικής" σχολής(Wikipedia) σε σύγκριση με την "ολοκληρωτική" σχολή που πρέβευε ο Κόνκουεστ. Πλέον δεν υπάρχει το φόβητρο του Κομμουνισμού για να γράφονται τόσο μεγάλα ψέμματα. Υπάρχει και επιστολή του Getty κατά Κόνκουεστ.

Η διαφορά τους έγκειται πως ο πρώτος του Yale άνοιξε τα αρχεία του Ρώσικου Κράτους.
Το αριθμητικό νούμερο των εκκαθαρίσεων ήταν μόνο για τα δύο προπολεμικά χρόνια 1937-1938 κοντά στο μισό εκ.

Ενώ ο δεύτερος Κόνκουεστ με το "έτσι γουστάρει" έβγαλε πως ο Στάλιν σκότωσε 20 εκ. σοβιετικούς εξισώνοντας τον αριθμό με τις απώλειες των Σοβιετικών από τον Χίτλερ.

Το αριθμητικό νούμερο των 20 εκ. του Κονκουεστ δεν ήταν τυχαίο.
Επαναλαμβάνει με έμμεσο τρόπο η επανάληψη της θεωρίας του SPD (της τότε κυβέρνησης της τότε γερμανικής καπιταλιστικής "αριστεράς") που δολοφόνησε την Λούξεμπουργκ μέσω Frei-Corps με σήμα την σβάστιγγα στο μπράτσο, στα οποία ο Χίτλερ "έφτιαχνε" βιογραφικό:

Της σοσιαλδημοκρατικής θεωρίας "των δύο άκρων"(προεκλογική αφίσσα του SPD στα 1930).

Και κάτι τελευταίο για το συγκεκριμμένο άρθρο και για το "σοβιετικό “photoshop”" πως

1)Δεν ήταν το πρώτο.
Ήταν μια πανάρχαια τιμωρία.
Π.χ. Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι τιμωρούσαν όποιον θεωρούσαν "εχθρό της δημοκρατίας", έσπαζαν προτομές του, έβγαζαν τα ονόματα του από κάθε αναφορα ή σε πάπυρους ή σε στήλες ή οπουδήποτε αλλού.
Η Ρώμη δεν είχε μόνο αυτοκρατορίες του Ιούλιου Καίσαρα - Καλλιγούλα - Νέρωνα που βλέπουμε από παλιές ταινίες της Cinetsita.

2) Πως υπάρχει και ένας καθαρά λειτουργικός λόγος.
Όσο να είναι, θα ήταν αδύνατον δίπλα στις φωτογραφίες του Γ.Γ. τις οποίες τις έβλεπε εκατομμύρια κόσμος να είναι και άνθρωποι που αρκετοί από αυτούς στην συνέχεια αποδείχθηκε πως λειτουργούσαν σε βάρος της Σ.Ε.

Αυτή είναι η γνώμη μου. Το κλείνω εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Άντε, άλλη μια διόρθωση στο προηγούμενό μου, και με το συμπάθιο: αντί επισυνάψουν να διαβαστεί προσάψουν.

Εις εαυτόν (In semet ipsum): Πέφτεις σε λάθη, τι έχεις πάθει… (Γεια σου αθάνατε Βασίλη Τσιτσάνη!)

Άγρυπνος

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"Πέρσι κάηκε, φέτος βρώμησε" για τον συγκινημένο πρόεδρο και τα άλλα τέσσαρα ομόφωνα μέλη του "πενταμελέ" της υπόθεσης Ηριάννα-Περικλή.
Δε μένει παρά να βγεί και η καθιερωμένη ανακοίνωση της Πρεσβείας (μία είναι), που θα εκδηλώνει "τις ανησυχίες της αμερικανικής Κυβερνήσεως μπλα-μπλα-μπλα"...., όπως και με τις άδειες του Κουφοντίνα.
Εύχομαι στους δύο παθόντες, να συνειδητοποιήσουν τα ακριβή αίτια της μονοετούς ταλαιπωρίας τους.
Κατά τα άλλα...
....πετάμε από νίκη σε νίκη, άμα θέλει ο "Λαός", και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις του.
Ο άλλος Λαός, αυτός, που σέρνεται από ήττα σε ήττα, ας κάνει τα κουμάντα του για τα δυό δικά του παιδιά, που πήρανε αναβολή γιατί φέρθηκαν απρεπώς στο άγαλμα Τρούμαν και τους ηρακλείς του. Γιατί, η θα την φάνε κανονικά, όπως Ζαριανόπουλος και λοιποί για ήσσονος απειλής "αδικήματα", η το πολύ να ελπίζουν σε καμιάν αναστολή, όπως τόσοι άλλοι, γιατί εδώ η καταστολή ασκείται όπως την ξέρουμε εδώ και έναν αιώνα, χωρίς "συγκινημένα" πενταμελέ, ανακοινώσεις της Πρεσβείας και λοιπές σάλτσες.

Ανώνυμος είπε...

@17-57

Πάντως, από ό,τι έχω δει, στο τουίτερ (φαντάζομαι και στο ΦΒ) έχουν λογαριασμούς κάποια (πολύ) αδερφά κόμματα. Από την Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία π.χ. Δε νομίζω ότι έχουν δημιουργήσει κάποιο φοβερό κλίμα, αλλά αναρτούν συχνά διαφορές ομιλίες, τηλεοπτικές παρουσίες κλπ. και ίσως να είναι καλό το ότι υπάρχουν και για κάποιους που δεν έχουν τόσο άμεση σχέση με το Κόμμα. Βέβαια, -κακώς κατά την άποψή μου- δεν έχω δει να προχωράει η συζήτηση για τα ΜΚΔ στο Κόμμα και νομίζω ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω όσον αφορά την παρουσία μας. Ούτε αυτά «ξεφουσκώνουν», ούτε βγαίνει κάτι υπέρ μας από τη στάση μας.
Νομίζω πάντως ότι ένας κομματικός λογαριασμός δεν είναι φακέλωμα αν φοβόμαστε τόσο για πρακτοριλίκια. Ή αν υπάρχει λογοκρισία, ας μας φιμώσουν στα σόσιαλ να εκτεθούν οι ίδιοι. Ο κόσμος δεν είναι (τόσο) απαθής, ειδικά στα «δημοκρατικά» θέματα.

πασόκος

Ανώνυμος είπε...

@ 17-57

Ευστοχότατη η επισήμανσή σου για τη ρωμαϊκή damnatio memoriae, ίσως επανέλθω κάπως πιο διεξοδικά, ειδικά για την περίπτωση του Νέρωνα που παρουσιάζει πολύ επίκαιρο ιστορικό και πολιτικό ενδιαφέρον.

Εξίσου εύστοχες είναι οι επισημάνσεις σου για τους Robert Conquest (1917–2015) και John Archibald Getty (1950– ) και για ό,τι έγραψαν περί τη σοβιετική ιστορία μεταξύ 1936 και 1939.

Τις εύλογες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις σου για αναρτήσεις στον ιστότοπο КАТЮΣА/Κατιούσα τις συμμερίζομαι απολύτως· δες τι έγραφα σχετικά απ’ άλλη αφορμή στις 28/2/2018 (12:53 μ. μ. και 4:34 μ. μ.) και 1/3/2018 (10:01 π. μ.) σε νήμα τούτου δω του ιστολόγιου:

https://www.blogger.com/comment.g?postID=128586642600866603&blogID=81787152277490965&isPopup=false&page=1&bpli=1

https://www.blogger.com/comment.g?postID=128586642600866603&blogID=81787152277490965&isPopup=false&page=2&bpli=1

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

Αγρυπνε σου επισυνάπτω τα συγχαρητήρια μου για ότι παράθεσες

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

@Άγρυπνος
α) Σε Γενικές γραμμές είμαι αρκετά υπέρ του εγχειρήματος της Κατιούσα.

Αλλά κάπου με το να δηλώνει το Κατιούσα "Παρούσα" (καραγραμμή σύριζα) για τα δικαιώματα της "κοινότητας" ίσως να το πρόσεχαν λιγάκι και ας είναι αντίθετοι στα πράιντ. Στην κοινωνία εξετάζουμε τα πράγματα με βάση τον ταξικό διαχωρισμό. Αν ανήκουν στους εκμεταλλευτές ή τους εκμεταλλευόμενους.

Ο Ερντ Ρεμ την "κουνούσε την αχλαδιά". Αυτό όμως δεν τον εμπόδιζε να σκοτώνει κομμουνιστές και να κάνει πογκρόμ σε Εβραίους ως αρχηγός των φαιοχιτώνων S.A.

β)Μία δύο τρεις ε κάπου λιγοστεύει το τυχαίο και η "προσωπική" άποψη στα ιστορικά θέματα για την ΕΣΣΔ. Δύσκολες ( οι οπορτουνιστικές ) νύχτες όταν το Κόμμα είναι Θωρακισμένο.

γ)Για τον τότε Πρέσβη των ΗΠΑ στην Μόσχα την εποχή των δικών της Μόσχας 1936-1938 πoυ έγραφε τα καλύτερα για τον Στάλιν θα γράψει κανείς στο Κατιούσα;

Έναν άνθρωπο από την "απέναντι πλευρά" που δικαιώνει τον Στάλιν για τις Δίκες της Μόσχας ΤΟΥ 1936. Έχει γράψει και βιβλίο μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Δεν ξέρω ποιος εκδοτικός οίκος έκανε την μετάφραση αλλά όποιος ξέρει ας γράψει το όνομα του Εκδοτικού Οίκου για εμάς του lower


@Πασοκος
Το internet αρχικά φτιάχτηκε από το κράτος των ΗΠΑ για να μπορούν οι πληροφορίες να στέλνονται με τεμαχισμό σε πακέτα ΜΕΣΩ διαφορετικών διαδρομών όταν κάποιοι κόμβοι (λόγω πολέμου) καταρρεύσουν. Μετά μέσω internet νομίζω πως δικτυώθηκαν 4 Πανεπιστήμια. Να μου επιτρέπεις λοιπόν να είμαι επιφυλακτικός.

Ο κάθε χρήστης δεν έχει δικό του τον λογαριασμό στα ΜΚΔ. Απλά τον διαχειρίζεται.
Ούτως ή άλλως σημασία έχει το ζήτημα της( κοινωνικής )περιουσίας όχι της διαχείρισης (του καπιταλισμού). Η περιουσία, οι server των περισσότερων Μ.Κ.Δ., δεν είναι μυστικό πως βρίσκονται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Άρα τα ΜΚΔ δεν ανήκουν στον λαό που μπορεί να έχει μία ψευδαίσθηση ιδιοκτησίας αλλά στην ουσία διαχείρισης. Ανήκουν στις πολυεθνικές. Και είναι πολύ λογικό το Κόμμα να εμπιστεύεται τους δικούς του server

Σε προηγούμενο σχόλιο είχα λινκ από την Κατιούσα για το πως "κατέβηκε" άρθρο του ΚΚΕ για το ΔΣΕ στο F.B


17-57

Ανώνυμος είπε...

Το για μένα Σημαντικό

" ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στην Εθνοφυλακή

https://www.902.gr/eidisi/voyli/162147/varytates-oi-eythynes-tis-kyvernisis-gia-ti-symmetohi-tis-hrysis-aygis-stin

Να σταματήσει η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις δυνάμεις της Εθνοφυλακής ζητάει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Άμυνας οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος. Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Το έτος 2017 είχε ανακηρυχθεί από την κυβέρνηση ως »Έτος των Εφέδρων και των Εθνοφυλάκων». Σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώθηκε μια έντονη δραστηριότητα των Ταγμάτων Εθνοφυλακής ανά την Ελλάδα, με τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις από κοινού με τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε παρελάσεις και αλλού.

Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες γιατί με τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις της προς τη ναζιστική Χρυσή Αυγή να παραβρίσκεται στις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και σε εκδηλώσεις, δίνει και επίσημα τη δυνατότητα στους υπόδικους υποστηριχτές του Χίτλερ, του Μεταξά, του Παπαδόπουλου να απευθύνονται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στους εθνοφύλακες με τα ναζιστικά τους κηρύγματα.

Είναι γνωστό ότι οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν σπεύσει να ενταχθούν σε Τάγματα Εθνοφυλακής και προπαγανδίζουν τις ναζιστικές θεωρίες τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει η ήδη εμφανής συμμετοχή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στις δυνάμεις της Εθνοφυλακής».
"

για την αντιγραφή

17-57

Ανώνυμος είπε...

Για όσους παριστάνουν τους αριστερούς, και υιοθετούν ό,τι
έγραψε ο κ.Κόνκουεστ κατά του Στάλιν


"Βιογραφικό" του κ.Κόνκουεστ


https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Conquest
Από το "In 1948 Conquest joined the Foreign Office's .." και μετά


και
https://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/11782719/Robert-Conquest-historian-obituary.html

Από το "After demobilisation Conquest joined the Foreign Office, but continued to serve in the same job for the British legation in Sofia... " και μετά

17-57

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σε γενικές γραμμές είμαι αρκετά υπέρ κάθε κριτικής. Σε ειδικές γραμμές μου έρχεται να τσιριξω με την εκτίμηση πως έχουμε γραμμή Σύριζα στα της Λοατκι κοινότητας και δε θα μπω σε διαδικασία να δείξω ότι δεν είμαστε ελέφαντες γιατί αφενός δε θα το χειριστώ πολύ ψύχραιμα αφετέρου ας μας δείξει ο τιμητης μας ότι έχουμε προβοσκιδα και μεγάλα αυτιά. Μου φαίνεται επίσης εξαιρετικά βαρετό το κυνήγι οπορτουνιστικών μαγισσών από άτομα που αρνούνται να καταλάβουν πως κάποιες πηγές χρησιμοποιούνται πέραν όλων των άλλων γιατί έχουν πρόσβαση στα αρχεία. Προφανώς κριτικά και με άπειρη προσοχή αλλά η χρήση τους δε σημαίνει υιοθέτησή τους για όποιον έχει στοιχειώδη λογική και καλή προαίρεση.
Σε ακόμα πιο ειδικές γραμμές όποιος έχει άλλες πηγές για τον Γεζοφ το Ζντανοφ κτλ πόσο μάλλον από τη δική μας σκοπιά θα προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες αν θα υποδείξει ή ακόμα και να τις μεταφράσει αν είναι στα ρώσικα.
Σε ειδικοτατες γραμμές όποιος θέλει να κάνει κριτική στην Κατιούσα, ας κάνει λογαριασμό εκεί και ας σχολιάσει ο,τι θέλει. Όχι εδώ όμως. Δεν πρόκειται να εγκριθούν άλλα τέτοια σχόλια. Το λέω για να είμαστε συνεννοημενοι.

Ανώνυμος είπε...

@Μπρεζνιεφικό απολίθωμα

1) Η αναπαραγωγή της ατάκας του Σύριζα, έστω και με διαφορετικό περιεχόμενο(κατά των Πράιντ) δεν νομίζω πως ήταν από τα καλύτερα για την Κατιούσα. Να το ονομάσω "ατυχή στιγμή" της Κατιούσα;

Πέρσι είχε προηγηθεί άρθρο για το αν ο Μαρξ θα πήγαινε ή δεν θα πήγαινε στα Πράιντ.
Και όπως είχα σχολιάσει στο ίδιο μπλοκ πριν ένα χρόνο πως είναι άτοπο και πως ο Ερνστ Ρεμ αν ζούσε μάλλον θα πήγαινε.

Με μία ταξική κοινωνία δεν βάζουμε τους ανθρώπους σε "κοινότητες" με "διαχωρισμούς" πέρα του σε ποια τάξη ανήκουν ή ποια τάξη υπηρετούν. Όλα τα υπόλοιπα είναι τεχνητοί διαχωρισμοί. Άλλωστε και γνωστός ηθοποιός που "έφυγε" πρόσφατα με γνωστές τις "προτιμήσεις" του ήταν ένας αξιοπρεπής άνθρωπος.

Μπορώ να καταλάβω πως επειδή ο αντίπαλος χρησιμοποιεί κατά κόρον τα "δικαιώματα" για να πλήξει το Κόμμα ως "παλαιών αρχών". Όμως δεν χρειάζεται για μένα να πέφτουμε στην λούμπα του. Π.χ. όταν κάποιος εργάτης - εργαζόμενος απολυθεί από αφεντικό με άλλες "προτιμήσεις" τότε το δίκιο το έχει το αφεντικό γιατί είναι μέρος μίας "κοινότητας";

Ας μην ξεχνάμε πως με τα "δικαιώματα" πολλών "κοινοτήτων" "μειονοτήτων" ασχολήθηκαν τόσο ο Μπρεζίνσκι όσο και ο νεοφιλελεύθερος Φρίντμαν.

2) Μέρος των βιβλίων του Artch Getty έχει δημοσιευτεί ή ακόμα και μάλιστα ακόμα καλύτερα έχει μεταφραστεί στην μπλοκόσφαιρα, όπως δείχνουν και τα σχόλια που είναι κάτω από το άρθρο για τον Γιέζοφ στην Κατιούσα

Τον Γιέζοφ δεν τον κρίνουμε με το αν ήταν πολιτικός(ή μη) "γίγαντας" ή "νάνος" αλλά αν στράφηκε είτε το επιδίωκε ή δεν το επιδίωκε σε ενέργειες κατά της ΕΣΣΔ. Σε πάρα πολύ δύσκολη περίοδο κατά την οποία οι άλλοι ετοιμαζόντουσαν να δώσουν "πακέτο" την Τσεχοσλοβακία. Στην οποία ακόμα και ο με αρνητική γνώμη για τον Σταλιν Artch Getty της σχολής του soft Αντικομμουνισμού, της σχολής της "αναθεώρησης" του Σταλινισμού επιδοκιμάζει έμμεσα ενέργειες του "Μουστάκια". Πέρα πως δημοσιεύει και κάποια αρχεία του Ρώσικου Κράτους τα οποία έρχονται για τα τερατώδη ψέμματα του Κόνκουεστ με το "βιογραφικό" του σε πιο πάνω σχόλιο μου.

3) Δεν σημαίνει πως δεν εκτιμώ την δουλειά, ή τον χρόνο που λογικά δίνεται που γίνεται στη "Κατιούσα". Κάθε άλλο. Το αντίθετο. Κατά 90% συμφωνώ στα άρθρα

Η υπαρξη οπορτουνισμού ως ιδεολογικό ρεύμα - επίδραση της αστικής τάξης στην εργατική δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο άλλος είναι οπορτουνιστής. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως αργά ή γρήγορα ανοίγει την πόρτα για να γίνει. Και ένα τέτοιο πεδίο είναι η ιστορία

Άπό την πλευρά μου δεν γίνεται το "κυνήγι του οπορτουνισμού" ως ιδεολογικό ρεύμα με το φακό μιας και δεν είμαι αυτός που "υπαγορεύει" την "ορθότητα". Όμως σε δύο με τρία ιστορικά θέματα θέλουν στα σίγουρα ας το πούμε "επανεξέταση".

Μου κάνει εντύπωση πως το άρθρο δεν αναφέρει την αρχαία τιμωρία της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας κατά των εχθρών της. Κατά την οποία Αρχαία Ρωμαϊκή Δημοκρατία η τιμωρία ήταν πολύ πιο "σκληρή" από απλά να "εξαφανιστεί" από τις φωτογραφίες δίπλα στον Στάλιν:
Το όνομα "σβήνεται" από παντού(πάπυρους, αγάλματα, στήλες κ.α.) σαν να μην υπήρχε ποτέ. Απαγορεύονταν αυστηρά με ποινές ακόμα και η πιο απλή αναφορά του

Παρόλα αυτά χωρίς εξήγηση(έδωσα δύο εξηγήσεις σε πιο πάνω σχόλιο), η αρθρογράφος αφήνει κάτι που το εξέλαβα το λιγότερο ως ειρωνικό για το "Σοβιετικό photoshop".
Επίσης δεν διάβασα από την αρθρογράφο του Γιέζοφ να υπερασπίζεται το δικό της άρθρο στη "Κατιούσα" στα εύλογα σχόλια - απορίες άλλων σχολιαστών . Είναι δικό της άρθρο ας υπερασπιστεί την γνώμη της. Ή ας αντικρούσει τις γνώμες των άλλων.

Τέλος πάντων αυτή είναι η άποψη μου. Συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος. Ας τεκμηριώσει κάποιος την δική μου λάθος εκτίμηση, και ευχαρίστως να την επανεξετάσω.

Το σταματώ εδώ.

17-57

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε 17-57 και θα αρχίσω όντως να χάνω την ψυχραιμία μου.

Λες μια καμαρωτή κοτσάνα, για να μην το πω αλλιώς, πως αναπαράγουμε μια ατάκα του Σύριζα, διαστρεβλώνοντας χοντροειδώς αυτό που γράψαμε σε φβ και τουίτερ, ως λογοπαίγνιο με το σύνθημα, για να εκφράσουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Να αρχίσω κι εγώ τώρα τις δικές σου εξυπνάδες ότι η ύπαρξη προβοκάτσιας δε σημαίνει ότι είσαι προβοκάτορας, αλλά αντικειμενικά ανοίγει την πόρτα σε κάτι τέτοιο;
Το άρθρο που θυμήθηκες μπήκε στη στήλη του αναγνώστη και δεν έμεινε χωρίς απάντηση. Αλλά εσύ έβγαλες το αήττητο συμπέρασμα πως υιοθετούμε την αταξική θεώρηση για τις διάφορες μειονότητες. Πραγματικά καμία ελπίδα, για να μην πιάσω και τα υπόλοιπα που λες σχετικά.

Αφού καταλήξαμε, πιστεύω, ότι η χρήση συγκεκριμένων πηγών δε σημαίνει και υιοθέτησή τους -μπας και συμφωνήσουμε δηλαδή σε βασικά πράγματα, όπως ότι ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή- να σου θυμίσω την αντιπαράθεση που έκανες ανάμεσα στο θωρακισμένο κόμμα και τις δικές μας οπορτουνιστικές νύχτες -που είναι δύσκολες ακριβώς εξαιτίας της θωράκισης. Καταλαβαίνεις τι γράφεις άνθρωπέ μου και τι βγαίνει από αυτά που γράφεις; Περιμένεις να σου απαντήσω σοβαρά ή ψύχραιμα με όσα υπονοείς, ως αυτόκλητος θεματοφύλακας;

Έχεις υπόψη σου τουλάχιστον πως το "νάνος" είναι προσωνύμιο που έδωσαν οι ίδιοι οι σοβιετικοί στο Γεζόφ και όχι στη Δύση να τον μειώσουν; Αυτό βρήκε δηλ η αρθρογράφος, αν έχεις πηγές που λένε κάτι διαφορετικό και μας/την βγάζουν λάθος, σε εκλιπαρώ να μη μας τις κρατάς μυστικές και να μας δώσεις τα φώτα σου, τα χρειαζόμαστε και θα τα καλοδεχτούμε.

Όλα αυτά όμως, θα τα κάνεις στην Κατιούσα, με τους κανόνες σχολιασμούς της. Όχι εδώ. Είναι η τελευταία φορά που το σημειώνω και δεν πρόκειται να εγκρίνω άλλα σχόλια για τέτοιο ζήτημα στο μπλοκ. Ευχαριστώ για την κατανόηση

Ανώνυμος είπε...

@17-57 Δεν αμφισβήτησα την «ταξική καταγωγή» του ίντερνετ ή μάλλον των υπηρεσιών του, ή το σκοπό του και πώς αξιοποιείται από τις εταιρείες που το ελέγχουν. Όμως, δεν τίθεται ως ερώτημα αν πρέπει ή όχι να υπάρχει. Αυτό υπάρχει και σήμερα είναι το νούμερο 1 αντικείμενο απασχόλησης για πολύ κόσμο και διαμορφώνει αντιδραστικές συνειδήσεις στους χρήστες.

Αυτό που τίθεται είναι εάν ένα ΚΚ πρέπει να παρεμβαίνει και να δημιουργεί ένα κλίμα μέσω αυτού ή να μην ασχολείται καθόλου, όπως κάνει το ΚΚΕ. Δεν είναι δα και κανένα ζήτημα αρχών το αν θα διαχειρίζεσαι ένα λογαριασμό ή όχι που θα κάνει επίσημη προπαγάνδα. Και ακριβώς γι'αυτό λέω πως στο τουίτερ τουλάχιστον έχω δει λογαριασμούς του TKP, του Marco Rizzo (Γραμματέα του ΚΚΙταλίας), του PCPE που έχουμε στενές σχέσεις. Και το ότι φτιάχνονται ψεύτικοι λογαριασμοί της Αλέκας και του Κουτσούμπα που κάνουν ασφαλίτικη δουλειά σε ένα βαθμό οφείλονται στο ότι δεν υπάρχει παρουσία του Κόμματος να επέμβει από την πρώτη στιγμή.

Για την Κατιούσα νομίζω ότι κάνει πολύ καλή δουλειά και έχει ενδιαφέρον, μακάρι να μπορέσει να αποκτήσει ευρύτερη απήχηση. Δε νομίζω ότι τα μέλη της έχουν πει ότι θα κάνουν επίσημη προπαγάνδα οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλεί η λογική του να μη δημοσιεύονται απόωεις που δεν ταυτίζονται με τη γραμμή του Κόμματος.

πασοκος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

17-57 ίσως φταίω εγώ που δεν έγινα σαφής αλλά δεν πρόκειται να εγκρίνω αλλα σχόλια για θέμα-ειδική ανάρτηση που αφορα τη σελιδα, ανεξάρτητα από το πώς κρίνω ότι απαντάς. Βάλε αν θες το ίδιο ακριβώς στην Κατιούσα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Τελικά δε φταίει η έλλειψη σαφήνειας. Μάλλον έλλειψη κατανόησης υπάρχει κι αυτό εξηγεί πολλά

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το blog ανήκει στα ελάχιστα που επισκέπτομαι καθημερινά τα τελευταία 2-3 χρόνια. Έχοντας δει αρκετές «κόντρες» και αφού διευκρινίσω ότι δεν γνωρίζω κανέναν από όσους γράφουν εδώ, αυτή τη φορά θέλω να διατυπώσω μερικές σκέψεις:

1. Αν και δεν έχω εμπειρία διαχειριστή ενός blog, νομίζω ότι το «κόβω κάτι, επειδή έτσι κρίνω», δεν αποτελεί επιχείρημα και εκθέτει όποιον το χρησιμοποιεί, τουλάχιστον στα μάτια όσων παίρνουν στα σοβαρά ορισμένα πράγματα και απορρίπτουν κάποια άλλα.

2. Η γνώμη μου είναι ότι η κριτική που άσκησε ο 17-57 είναι σοβαρή και τεκμηριωμένη και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «προβοκάτσια». «Απαντήσεις» και χαρακτηρισμοί του τύπου «καμαρωτή κοτσάνα», «ο ήλιος βγαίνει από …εκεί» κλπ προσβάλλουν οποιονδήποτε σέβεται την υπογραφή του και αποκλείουν οποιουδήποτε είδους συζήτηση.

3. Έχει δικαίωμα κάποιος να θεωρεί ότι κάποια κείμενα εκφράζουν επιρροές του ευρύτερου «σύρριζα». Κανένας μας, ιδιαίτερα όταν πορεύεται ως «άτομο», δεν διαθέτει το "κοκαλάκι της νυχτερίδας" που τον προστατεύει από «πάσα νόσον». Δεν είναι πουθενά γραμμένο ότι είμαστε καλύτεροι από τόσους και τόσους αγωνιστές που πέρασαν στον οπορτουνισμό.
Καθώς η αστική ιδεολογία είναι το μόνιμο περιβάλλον στο οποίο διαμορφώνουμε απόψεις, νομίζω ότι - όχι μόνο δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε - αλλά έχουμε ανάγκη να επιδιώκουμε εξαντλητική συζήτηση όποτε τίθενται τέτοια θέματα.

4. Έχοντας κατά νου το ρόλο του Κόμματος της εργατικής τάξης, δεν μπορώ να κατανοήσω την έννοια της "γραμμής", όταν αναφέρεται σε άτομα ή ομάδες που δεν εκφράζουν κομματική άποψη.

5. Δεν είμαι βέβαιος ότι ο σχολιασμός στην «Κατιούσα» αντί για εδώ, θα ήταν καλύτερος. Δεν είμαι βέβαιος ότι μια τέτοια συζήτηση εκεί δεν θα θεωρούνταν (και δεν θα λειτουργούσε αντικειμενικά) ως επίθεση στο εγχείρημα. Χωρίς να παραβλέπω ότι το βάρος αυτής της επιλογής ανήκει στους ίδιους τους διαχειριστές της «Κατιούσα», επισημαίνω τις πιθανές συνέπειές της.


Οδυσσέας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κοίτα πώς έχει το πράγμα Οδυσσέα.

1. Δεν κόβω κάτι επειδή έτσι κρίνω, αλλά γιατί ζήτησα σχόλια που αφορούν αναρτήσεις της Κατιούσα, και μάλιστα συγκεκριμένες (όχι γενικά σχόλια), να μπαίνουν εκεί και όχι εδώ. Είτε έχω δίκιο είτε όχι, είναι πολύ απλός κανόνας για να μην τον τηρεί κανείς και πάντως δεν επιδέχεται παρερμηνειών.

2. Ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος κι όταν αναγκάζομαι να μην τον ξοδεύω γόνιμα, αλλά για να απαντάω σε σχόλια που λένε ότι αναπαράγουμε την προπαγάνδα του Σύριζα στην Κατιούσα, έχω και μερικά νεύρα παραπάνω. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δε με ενδιέφερε να τα φιλτράρω κιόλας, μπορώ να πω.
Το σχόλιο της Κατιούσα, που ήταν στο τουίτερ και στο φβ και όχι κείμενο, έλεγε πως η Κατιούσα "δηλώνει παρούσα στους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για τα δικαιώματά της αλλά απούσα από το Pride των χορηγών". Αυτό ως γενικό νόημα, δεν το αναπαράγω αυτολεξεί, αλλά από μνήμης. Αν κάποιος ποντάρει τώρα στο ότι οι περισσότεροι αναγνώστες δε θα το θυμούνται σωστά, αλλά θα δώσουν πίστη στη δική του εκτίμηση, λειτουργεί αντικειμενικά ως προβοκάτσια, ανεξάρτητα από τις προθέσεις που μπορεί να έχει ο σχολιαστής.
Θες να σου πω και τι άλλο θεωρώ αντικειμενικά προβοκατόρικο; Ότι το ΚΚΕ είναι θωρακισμένο απέναντι σε όσα οπορτουνιστικά γράφει δική μας συντάκτρια -που μπορεί να το διαβάσει κανείς και ως σκόπιμη προσπάθεια να βρει κενά σε αυτήν τη θωράκιση. Λυπάμαι, αλλά εγώ δεν μπορώ ή μάλλον δε θέλω να απαντήσω ψύχραιμα σε τέτοια υπονοούμενα -ακόμα κι αν δεν ήταν πρόθεση του σχολιαστή να πει κάτι τέτοιο. Αυτά συνδέονται και με το σημείο 4 του σχολίου σου.

3. Φυσικά και κανείς δεν έχει κοκαλάκι και δεν εξαιρείται. Η κριτική είναι δεκτή. Αλλά αν κάποιος λέει χοντράδες όπως η παραπάνω, ας μην περιμένει απάντηση με το γάντι. Όχι από τη δική μου πλευρά και όχι με τις συνθήκες που εξηγώ και στο σημείο 1, πάντως.

4-

5. Η συζήτηση στην Κατιούσα θα είχε κάποιον που θα έδινε τουλάχιστον ένα μέιλ επικοινωνίας, για να πει αυτό που ήθελε. Κι από αυτήν την άποψη είναι μεγαλύτερο εχέγγυο απέναντι σε τρολ χωρίς να είναι αυτό λύση για τα πάντα προφανώς.

Ας μείνουν εδώ τα σχόλια για την Κατιούσα, όμως. Ειλικρινά, ως διαχειριστής του μπλοκ δε με ενδιαφέρει να δοθεί συνέχεια σε αυτό. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

@Πασοκος - social media

Ψεύτικος λογαριασμός tweet στο όνομα της Αλέκας πριν 6 χρόνια, παραμονή εκλογών. Που ακόμα δεν βρέθηκε ο διαχειριστής του

Μόνο τον τελευταίο μήνα

1) Κατέβασμα ανάρτησης του Μπογιόπουλου για την Κρήτη και την χ.α. στο F.B.

2) http://www.katiousa.gr/politismos/diadiktyo/facebook-katevazei-afthaireta-ntokimanter-tou-kke-gia-dse/

3) https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/162998/logokrisia-kai-proshimatiki-eyaisthisia-sto-youtube

".. Πόσο εύκολο είναι, τελικά, να κατέβει ένα βίντεο από το youtube; Από ό,τι φαίνεται αρκεί απλά να μη βολεύει κάποιους.

Το βίντεο «ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - ΤΥΦΛΗ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ» από το κανάλι του 902.gr αποκλείστηκε από το youtube σε πολλές χώρες, κυρίως της ΕΕ. Στις υπόλοιπες χώρες που δεν έχει αποκλειστεί βγαίνει με προειδοποιητικό μήνυμα ότι το περιεχόμενο είναι ακατάλληλο και προσβλητικό για μέρος του ακροατηρίου. .."

Τρελός καλοκαιρινός μήνας στα Social Media με server στην Καλιφόρνια Πασόκε.

17-57

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 202   Νεότερο› Νεότερο»