Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Δελτίο Κομινφόρμ - Γενάρης 2019

Ας είμαστε ρεαλιστές, ας επιδιώκουμε το αδύνατο. Όπου αδύνατο, αν όχι ουτοπικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήταν για την κε του μπλοκ -ακριβώς επειδή είναι μονοπρόσωπη και δεν είναι κε- να συνεχίσει να διατηρεί και να ανανεώνει σε τακτική βάση το περιεχόμενο του μπλοκ -είτε αρέσει η Κατιούσα στους σφους αναγνώστες, είτε τους ξενερώνει και θα προτιμούσαν να ανεβαίνουν εδώ πιο τακτικά κάποια κείμενα.

Το οποίο  μπλοκ όμως εκτός από κε, έχει και βάση. Η οποία κρατά ζωντανό το μπλοκ, σχεδόν μόνη της και του δίνει λόγο ύπαρξης. Αντί λοιπόν να παίρνει κείμενα -και αφορμές για σχολιασμό- με το δελτίο, ίσως είναι προτιμότερο να κάνει το δικό της δελτίο.

Ξέχωρα από τα όποια λιγοστά -σε σχέση με το παρελθόν- κείμενα μπορεί να ανεβαίνουν εδώ για να σχολιαστούν και να διατηρείται μια ροή, το βασικό μάλλον είναι να υπάρχει μια ανάρτηση -καταρχάς σε μηνιαία βάση- όπου να σχολιάζεται ελεύθερα ό,τι προκύπτει στην επικαιρότητα ή και πιο άσχετα θέματα (ακόμα και γκρίνια για την Κατιούσα, που λέει ο λόγος, αν είναι κόσμια και χρήσιμη) που απασχολούν κάποιον σφο αναγνώστη.

Δεν ξέρω αν έπρεπε να γίνει πιο νωρίς, αν θα έχει επιτυχία, αν έχει λόγο ύπαρξης, πάντως είναι μια ιδέα, ένα πείραμα, και θα το δοκιμάσουμε στην πράξη. Καλό σχολιασμό, ο λόγος σε εσάς.

177 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όσο κι αν στενοχωρεί το κλείσιμο ενός κύκλου, πρέπει να το πάρουμε ως τέτοιο και να προχωρήσουμε στην παραπάνω σπείρα. Η αλήθεια είναι ότι τα σχόλια έχουν αποκτήσει τη δική τους ενδιαφέρουσα αυτοτελή δυναμική, προβληματίζομαι όμως αν χρειάζεται ένα αρχικό σπρώξιμο κάθε μήνα εκ μέρους σου για να πάρει μπρος η μηχανή. Ελπίζω η επιλογή σου αυτή να σημάνει αναβάθμιση της παρουσίας σου στην Κατιούσα.
Τέλος, ο σχολιασμός στα λογικά πλαίσια που θέτεις των άρθρων της Κατιούσα είναι επιτρεπτός ανεξάρτητα του συντάκτη? Ξέρεις π.χ. τη γνώμη μου για τα "δικαιωματικά"...

ΡΓ

καχύποπτος είπε...

Οργανώθηκες επιτέλους, ρε μπαγάσα;

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Το ''Σφυροδρεπανο'' μου κραταει συντροφια απο το 2010 ή 2011 οταν ημουν στα πρωτα βηματα της ενηλικιωσης, τοσο κυριολεκτικης οσο και πολιτικης. Μαζι με αυτο διαβαζα και 2-3 αλλα κοκκινα μπλογκ οχι ομως οσο το παρον μπλογκ που το επισκεπτομαι σχεδον καθημερινα απο τοτε.

Η αληθεια ειναι οτι η Κατιουσα ειναι η καλυτερη προσπαθεια που εχει γινει σε αυτο το πεδιο μεχρι στιγμης και εκ των πραγματων καθιστα τις αλλες μεμονωμενες προσπαθειες καπως περιττες. Ομως Απολιθωμα ειχες (οπως και το Λαικο Στρωμα) ενα δικο σου προσωπικο στυλ που δεν μπορει να υποκαταστησει αλλη σελιδα.

Καταλαβαινω ομως οτι οι καιροι αλλαζουν και η φαση του ''Σφυροδρεπανου'' ανηκε σε μια συγκεκριμενη περιοδο του τελους του 2000 και της αρχης του 2010 με αλλους κοινωνικους και πολιτικους συσχετισμους, τοσο στην κοινωνια οσο και στην ''αριστερα'' αλλα και εσυ και εμεις ειμαστε σε διαφορετικη φαση της ζωης μας.

Οποτε πρακτικα και παρα την θεληση μας δεν μπορουμε να ξαναβιωσουμε την παλια μαγεια και πρεπει να το παρουμε αποφαση.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...


ΡΓ, δεν κάνω κίνηση από τα πάνω για τα σχόλια, απλώς οργανώνω καλύτερα το από κάτω.
Δε θεωρώ ότι έχει κλείσει κάποιος κύκλος, αν ήταν στο χέρι μου θα συνέχιζα και τους δυο παράλληλα.
Κι άλλη αναβάθμιση; Δεν παίρνει άλλο. Έχουμε φτάσει στα όρια της εκτακτικής ανάπτυξης και ψάχνουμε την εντατική πλέον.
Για τα σχόλια, σε λογικά πλαίσια, όλα επιτρέπονται. Αν και πάντα θα είναι καλύτερο να σχολιάζεται στην αρχική πηγή.

Κάχυ, αν εννοείς ότι είχε παρατηθεί λίγο στην τύχη του το μπλοκ και τώρα οργανώνεται, ίσως να 'ναι κι έτσι. Αν εννοείς ότι οργανώθηκα εγώ, αυτό έπαψε να ισχύει, περίπου την περίοδο που ξεκίνησε το μπλοκ, συνεπώς όχι.

ΠΓ, ο μοναδικός λόγος που δε γράφω και εδώ είναι η έλλειψη χρόνου. Όχι ότι πέρασα σε κάποια άλλη φάση και δε με εκφράζει το παλιό στιλ. Είναι κάποια θέματα που δε θα μπορούσα να γράψω στην Κατιούσα όπως εδώ, αλλά αντικειμενικά δε μου βγαίνει παράλληλα.

Ανώνυμος είπε...

Πάνω που είχα αρχίσει να διαβάζω παλιες αναρτήσεις και να νοσταλγώ τις επικές διαμάχες στα σχόλια!
Κουιντο γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα!!! Βασικά γύρνα σκετο! :-Ο

ΑΜ

Ανώνυμος είπε...

Ή να εχεις Σοσιαλισμό με δημοκρατία ή να μην έχεις.

https://parapoda.wordpress.com/2019/01/01/κίνα-διώξεις-μαοϊκών-φοιτητών-πραξ/amp/?__twitter_impression=true

Προλεκαλτ

zoot horn rollo είπε...

Δε τους παρακολουθώ ιδιαίτερα πλεον, αλλά έπεσε το μάτι μου μεσα απο θρεντ σε κάτι "μαργαριταρια" ορισμένων από αυτούς με αφορμή το εργατικό "ατύχημα" στο γήπεδο της ΑΕΚ. Οι "μεηντ οφ στηλ" είναι συριζοτρολ και δεν(;) το ξέρουν.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Γάτε, (9 Ιανουαρίου 2019 - 1:29 μ.μ.)
Δεν το βρίσκω και αρκετά περίεργο, ούτε (ακόμη) και συγκλονιστικό. Εχω ξαναπεί ότι ένα 20% φασισμού είναι "στο πιάτο", που απλά λαγοκοιμάται. Πόσο μάλλον στην παραδοσιακά πιο αντιδραστική περιοχή του Δήμου Αθήνας. Είναι μια αύξηση ~20(;)% σε σχέση με το προηγούμενο ποσοστό του κλανιδιάρη. Ετσι κι αλλιώς, το να σέρνεται σε "δίκη" 5 χρόνια τώρα, χωρίς καταδίκη, και με όλα να αιωρούνται, μάλλον σε ηρωοποίηση φέρνει. Ποιό γουρούνι θα στενοχωρηθεί, τώρα, για τους ΠΑΜ-ίτες, τον Φύσσα, τους Αιγυπτίους; Σιγά τα αυγά. Το "παιδί" παλεύει για να διώξουμε από το σπίτι μας αυτούς τους βρωμιάρηδες λαθρομετανάστες! Με τη συνηγορία και του ....Ζουγανέλη! Πάλι καλά, θα έλεγα.
Το ενδιαφέρον είναι πως δεν τον "σπρώχνουν" ακόμη οι "ναυαρχίδες" της α.τ. στα ΜΜΕ.
Εχουν άλλες προτεραιότητες.
------------------------------------------------------------
Εμένα άλλα με ανησυχούν αυτή την εποχή:
Η Βουλγαρία αντικαθιστά τα Mig-29 με F-16
Που δείχνει ότι, ακόμη, μετά από ~29 χρόνια, δεν έχει ακόμη ο Ιμπεριαλισμός εξαντλήσει τα περιθώρια, που του άνοιξε η ανατροπή του '89. Θα κλείσουν θέσεις εργασίας στην Ρωσία, θα ωφεληθεί περισσότερο το αμερικανικό κεφάλαιο. Βαθαίνουν οι αντιθέσεις, βέβαια, αλλά δυστυχώς με σταθεροποίηση του ισχυρού πόλου και άρα της PAX AMERICANA, καθώς και η Κίνα μπαίνει στη χαβούζα της Κρίσης. Οχι, πως περίμενα ...να μας σώσουν οι περιφερειακοί ιμπεριαλιστές, αλλά έλπιζα, πως θα ήταν καλύτερα να γίνουνταν όλοι μαζί μαλλιά-κουβάρια, παρά να έχει το κόντρολ ένας.
Οπως και νάχει, το παγκόσμιο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα, η ό,τι, τέλος πάντων, έχει απομείνει από αυτό, πρέπει το ταχύτερο να συνέλθει και να αρχίσει να αυτονομείται από την αστική τάξη και τις επιρροές της, που το παρέλυσαν επί 80+ χρόνια.
Ολα δείχνουν, ότι δεν έχει να περιμένει τίποτε και από κανέναν.
Η εργατική τάξη πρέπει να δεί πια τον κόσμο μέσα από τις δικές της προοπτικές.

zoot horn rollo είπε...

Επίσης, τους έχει προλάβει το φοβερό και τρομερό "Unfollow" κάτι χρόνια πριν...

Ανώνυμος είπε...

@Γάτος - Σεχτάρ( 10 Ιανουαρίου 2019 - 8:22 π.μ. )

Τα ίδια είχαν κάποιες δημοσκοπήσεις που τον έδιναν στα 2014 δεύτερο. Το "κλου" είναι το "Αντιφασιστικό" μέτωπο με τους αστούς. Και μια ευκαιρία για "κολυμπήθρα του Σιλωάμ" για τον Σύριζα.

17-57

zoot horn rollo είπε...

17-57 ολοταχώς για "αντιφασιστικά" μέτωπα της πεντάρας και κάθε είδους πιέσεις προς το μέρος μας.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Καλό νέο: Η Αγλαϊα ξαναγύρισε! Και όχι για καρέκλα....
Το αίμα νερό δε γίνεται.
Θα μου πείτε, εδώ λόχοι μακρονησιωτών δηλωσιών αυτομόλησαν στον ΔΣΕ στο Γράμμο ακυρώνοντας το σχετικό πρόγραμμα του μοναρχοφασισμού.
Κάθε εποχή έχει τα δικά της, αλλά κάθε τέτοια περίπτωση είναι μια μικρή ένεση αισιοδοξίας σε χαλεπούς καιρούς, πολύ πιο μαύρους από τον Γράμμο. Γιατί τότε μας ζέσταινε τις πλάτες μια ένδοξη, νικήτρια και ανερχόμενη ΕΣΣΔ.
Χάρηκα, που ακύρωσε έτσι και κάποιο πικρό σχόλιό μου γι αυτήν, τότε το μαύρο '15.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ Σεχταρ-17-57

Εκεινο που βρισκω αξιο σχολιασμου ειναι οχι το ιδιο το ποσοστο αλλα το πως οι δημοσκοπησεις τον σπρωχνουν στον Β γυρο.

Δεν θυμαμαι κατι αντιστοιχο να μαι ειλικρινης το 2014 αλλα ισως φταιει η δικη μου μνημη.

Θυμαμαι ομως οντως τους ζαιους να λενε για ''αντιφα'' μετωπα και να ρωτανε τι θα καναμε αν δηθεν περναγε στο Β γυρο ο δικος τους και ο Κασιδιαρης.

Ανώνυμος είπε...

http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/32159.Εργατικό-αίμα-στο-«ναό»-του-Μελισσανίδη

Ρεπορτάζ της Κόντρας για το εργοδοτικο έγκλημα στο γήπεδο της ΑΕΚ. Ολόκληρο το θέμα το ξεπεταει σε τρεις παραγραφους, όπου απουσιάζει και η παραμικρή αναφορά στους αγώνες των εργατών. Δεν υπάρχει ουτε η παραμικρή έστω νύξη στην απεργία που έγινε, η οποία αφορούσε ανάμεσα στα άλλα και ζητήματα ασφάλειας και προστασίας. Ενω οι ίδιοι τύποι είναι λαλιστατοι όσον αφορά διαφορες αντιδράσεις συλλογικοτήτων εναντίον του γηπέδου. Η όταν παρουσιάζουν ρεπορτάζ για αναρχοαυτονομες γκρουπες και τα μικροαστικα τους ξεκαβλωματα. Γιατί τι να κάνουμε, τα παιδιά είναι ήρωες που πολεμούν το αστικό κράτος.

Εκλεκτικες συγγένειες. Για τους αγώνες των εργατών ούτε μια αραδα, ενώ για τα μικροαστιλικια των αναρχικών άρθρα επι άρθρων και ωραιοποιηση.

Και αυτοί οι τύποι τώρα αυτοαποκαλούνται κομμουνιστές;

Προλεκαλτ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Δεν εχει δουλεια η Κυριτση στα ψηφοδελτια της ΛΣ. Πιστευω θα επρεπε να περιμενει το κομμα να περασουν καποια χρονια ακομα, να φανει οτι η επιστροφη της ειναι συνειδητοποιημενη και ειλικρινης πριν την βαλουν σε ψηφοδελτιο.

Το ΚΚΕ θα επρεπε να κραταει μεγαλες αποστασεις απο οσους συνεβαλλαν στην υποθεση ''ΣΥΡΙΖΑ'' ειτε αμεσα ειτε εμμεσα.

Ανώνυμος είπε...

@Παπουτσωμενος Γατος είπε..
1) "Κρυφές" Δημοσκοπήσεις που γινόντουσαν φανερά και δημοσιευόντουσαν στο Internet από "καθηγητές", 2) Ερωτήσεις σε μέλη του ΚΚΕ στην T.V. ποιον θα στηρίξει το ΚΚΕ αν βγουν ο της χ.α. εναντίον Καμίνη ή του Υποψηφίου του Σύριζα.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Σύριζα στον Β΄Γύρο να κλείνει το μάτι του προς ψηφοφόρους της χ.α.
Είπαμε Γάτε, όλη η περίοδος ήταν για πολύ κόσμο Πανεπιστήμιο.

@ zoot horn rollo
Πιέσεις πλέον δεν μπορούν να κάνουν θαυμαστές του Τράμπ της Λεπέν, του Ορμπάν πιο παλιά, που "έκλειναν το μάτι" στην φασιστική χ.α. στον Β'Γύρο των "Αυτο" - Διοικητικών εκλογών του 2014 και που έκανε "περίεργες δηλώσεις" για την δίκη της δολοφονίας Φύσσα, που πανηγύριζε μαζί με φασιστοειδή το μνημόνιο ESM από τον Τσίπρα και που έπαιρνε το μέρος των χ.α. γιατί ο Πελετίδης δεν τους παραχωρούσε αίθουσα.


Ούτε μετά από τον Δημοκράτη Μακρόν που έλεγε προς "κάτοικο" Γαλλικής Περιοχής που διαμαρτύρονταν για τα στρατόπεδα μεταναστών πως θα "τακτοποιήσει" το θέμα τους

Ο Σύριζα έβαλε τον πρώην υπεύθυνο του υπ.Εργασίας για το σώμα των επιθεωρητών εργασίας για να το "παίξει" και λίγο "εργατιστής". Πέρα από την σοσιαλδημοκρατία "τραβάει μεγάλα ζόρια" και ο οπορτουνιστικός(όπως είναι ο οπορτουνισμός) χώρος. Θα κατέβει μαζί με τον υποψήφιο του Σύριζα στην Αθήνα μήπως και περάσει στον Β΄Γύρο ή θα κατέβει χωριστά για να κόψει -αυτή την φορά ελάχιστες- ψήφους προς το ΚΚΕ; ή θα πέσει "γραμμούλα" ναι μεν να κατέβουν αλλά να ψηφίσουν από τον 1ο γύρο τον υποψήφιο του Σύριζα για ένα κοινό αντιφασιστικό της πεντάρας

Λοιπόν ας αποφασίσουν.

Οι μάσκες τους έχουν πλέον πέσει. Η απελπισία τους είναι τόσο μεγάλη ώστε να επενδύουν ωμά στο συναίσθημα χωρίς ίχνος λογικής. Ρε γαμώτο υπάρχει και το internet, και οι εκλογές του 2014 δεν είναι δυο αιώνες πριν.

17-57

Ανώνυμος είπε...

"(..)Το ενδιαφέρον είναι πως δεν τον "σπρώχνουν" ακόμη οι "ναυαρχίδες" της α.τ. στα ΜΜΕ.
Εχουν άλλες προτεραιότητες."

Σεχτάρ Π.χ. είναι απασχολημένες να κάνουν απολύσεις και να γίνονται απεργίες(!) , να γίνεται παρέμβαση το Σάββατο σε τηλεοπτικό στούντιο από εκπαιδευτικούς και μετατρέποντας την αδυναμία τους σε φιλότιμο να μιλούν στις ανακοινώσεις τους για δήθεν "πλουραλισμό" κ.α.

Περιμένω με αγωνία μετά την απεργία την επάνοδο της Πρωϊνής Ζώνης στο συγκρότημα του Φαλήρου για το αν θα (ξανα)καταδικάσει τις απεργίες από όπου και αν προέρχονται(*).

Μία κρότου λάμψης ή δακρυγόνο σε Βουλευτή του ΚΚΕ στον αγκώνα και άλλη μία ένα σε μία εκπαιδευτικό στο κεφάλι από μάλλον σχεδόν ευθείες βολές. Α ναι μωρέ δεν ελέγχουν το κράτος μπλα μπλα. Τότε γιατί ο Τσίπρας έλεγε παραμονές εκλογών Ιανουαρίου του 2015 επισκεπτόμενος την ΓΑΔΑ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το "Κράτος έχει συνέχεια";

Αν και φέτος αργεί το Τριώδιο, οι μάσκες του κλαμπ μασκέ των δήθεν "αριστερών" όλο και πέφτουν. Από την άλλη όλο και περισσότερο χάνουν την μπάλα όλοι τους της αριστεροκεντρωοδεξιάς.


17-57

(*)Με την εξαίρεση μία απεργία των courier από σωματείο κοντά σε α/α/ χώρο που το συγκρότημα του Φαλήρου ήταν με το μέρος τους. Βέβαια θα πει κάποιος κακόβουλος πως υπάρχει ένα άλλο πιο σωματείο πιο ισχυρό του ΠΑΜΕ στον ίδιο επαγγελματικό χώρο. Τελικά μήπως το "δόγμα ΓΑΠ" κατά το οποίο ήταν "αντιεξουσιαστής στην εξουσία" να το ακολουθούν πολλοί;

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Γάτε, σε άλλες συνθήκες θα σου έδινα δίκιο, αλλά εδώ οι εξελίξεις τρέχουν. Η Κυρίτση δεν είναι και καμία τσούπα, πρέπει να κοντεύει στα 70. Για την περίπτωσή της, αξίζει κανείς να παρατηρήσει πως είναι πολύ αντιπροσωπευτική της ιδεολογικοπολιτικής ανετοιμότητας της πλατειάς βάσης του Κόμματος, να ανταποκριθεί σε δυνατές δοκιμασίες της ταξικής πολιτικής πάλης. Ογδόντα χρόνια νοοτροπίας "δημοκρατικών δυνάμεων", "αριστερών δυνάμεων" και αποϊδεολογικοποίησης, δεν ξεριζώνονται εύκολα, και κυρίως όχι χωρίς εντατική πολιτική και ιδεολογική πάλη.
Νομίζω, πως η Αγλαϊα ήταν ειλικρινής στις πλάνες της. Οπως και η μισή εκλογική βάση του ΚΚΕ τότε, το 2012, θεώρησε ότι υπήρχε ακόμη "τρίτος δρόμος" και δυνατότητα συμβιβασμού με τον Ιμπεριαλισμό, που απλώς το "διεφθαρμένο Πασόκ" είχε προδώσει. [Είχαν δει και τα ματάκια της σημεία και τέρατα(*) στην πασοκονεοδημοκρατική ΕΡΤ, που ακαθοδήγητη, τα απέδωσε, φαίνεται, σε πολιτική ανεπάρκεια, χωρίς ταξική αιτία]. Αρα, σκέφτονταν (λέω τώρα εγώ), χρειαζόμαστε ένα "συνεπέστερο Πασόκ", που "να θέλει να κυβερνήσει". Δυστυχώς, πολλοί βλέπανε το ΚΚΕ σαν ένα κόμμα ρεφορμιστικό στην ουσία του αλλά "καθαρό και αγωνιστικό" και πως αυτό έφτανε για την υπόθεση της κοινωνικής αλλαγής. Ετσι την καταλάβαιναν την Επανάσταση και τον Σοσιαλισμό, κάτι σαν "κοινωνικό κράτος". Οταν είδανε πως ..."δε θέλει να κυβερνήσει"(!) στραφήκανε σε αυτό, που θεώρησαν πως ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες τους, στο "συνεπέστερο Πασόκ". Γι αυτό και το σοκ της 17/6/2012.
Αυτό το εξηγεί στην σχετική δήλωσή της αρκετά καθαρά. Συνοπτικά: "Πίστεψα, ότι θα πολεμούσα τα μνημόνια. Οταν κατάλαβα το λάθος μου παραιτήθηκα".
Η γνώμη μου είναι, πως και από αυτό το εναπομείναν 4,5%, πόσοι δεν είχαν/έχουν τις ίδιες απόψεις και απλά υπερίσχυσαν οι συναισθηματικοί δεσμοί, η ..."πίστη στο Κόμμα" (μη χέσω...); Δηλαδή τα πράγματα ήταν και είναι πολύ χειρότερα από όσο φαίνονταν και φαίνονται. Κι εδώ κάτι πρέπει να γίνει.
Γι αυτό θέλω να είμαι επιεικής με την Αγλαϊα - δεν είναι όλο το φταίξιμο δικό της. Οι αναμάρτητοι για να της ρίξουν την λίθο είναι δυστυχώς πολύ λίγοι μέσα στα δέκα εκατομμύρια, και ας βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους.
Από εκεί και πέρα, η παρουσία της σε μη εκλόγιμη θέση (επικεφαλής ο Τάσσος) είναι καθαρά υποστηρικτική προσφορά και άρα έχει και την έννοια της δοκιμασίας, που εύλογα ζητάς, και έχει και μια συμβολική πολιτική σημασία για όλα τα "απολωλότα πρόβατα", που πρέπει να είναι περίπου ο ...μισός πληθυσμός της Ελλάδας, τουλάχιστον στις μεγαλύτερες ηλικίες. (Ποιός δεν έχει περάσει από το ΚΚΕ!)
Δε νομίζω, πως θα κάνει ζημιά - το αντίθετο.
Βέβαια, η υπόθεση της επανάκτησης της βάσης του αείποτε κραταιού ΚΚΕ ασφαλώς δεν εξαντλείται, κάθε άλλο, σε συμβολικές κινήσεις. Είναι, πριν απόλα και επιτακτικά, υπόθεση ιδεολογικής ανόδου, που πρέπει να αντιμετωπιστεί "κουκουέδικα", δηλαδή οργανωμένα.
---------------------------------------
(*)Μην αγνοούμε και την "άδηλη εξαγορά", που διαβρώνει, η έστω επηρεάζει, ακόμη και ανώριμες κομμουνιστικές συνειδήσεις. Τότε, που οι Λυριτζήδες-Οικονόμοι τσιμπάγανε ετησίως 320.000€ και η Χούκλη 250.000, κοντά στους βασιλικούς ποτιζότανε και η γλάστρα, η Αγλαϊα, που νομίζω είχε συμβόλαιο για κανά εξηντάρι, αν καλά θυμάμαι. "Ριγμένη" σίγουρα, σε σχέση με τους/τις πασόκες, αλλά και το εξηντάρι, θα άφηνε μετά τους φόρους ένα ισοδύναμο ~3000/μήνα για δεκατέσσαρες μισθούς, που ήταν και τότε πολύ για μας αλλά χοντρό "ρίξιμο" για μια πρώτη εκφωνήτρια του νυκτερινού δελτίου, που σίγουρα λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Το να ανήκεις στην εργατική αριστοκρατία δε βοηθάει στην ανάπτυξη ταξικής συνείδησης. Μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν και στον "Ρ" τότε τέτοιοι μισθοί, και τι έγινε όταν χρειάστηκε να προσγειωθούν στην νέα οικονομική και ταξική πραγματικότητα...

Αναυδος είπε...

παλια ελαγαν οτι η μπατσοι πουλανε την πρεζα τωρα εχουν αναλαβει οι συριζεοι

http://www.kathimerini.gr/1004447/article/epikairothta/ellada/akatergastoi-an8oi-kannavhs-me-politiko-arwma

Ανώνυμος είπε...

@Σεχτάρ ( 13 Ιανουαρίου 2019 - 8:41 μ.μ. )


Το παιχνιδάκι στις διπλές εκλογές του 2012 ήταν "προγραμματισμένο". Απόδειξη πως το κέλυφος της ΔΗΜΑΡ παρέμεινε στα ίδια ποσοστά παρά το ό,τι ο χάχας φώναζε για κυβέρνηση της αριστεράς κλπ κλπ. Τότε γιατί οι ψηφόροι της (πασοκο)ΔΗΜΑΡ που ήταν και είναι πιο κοντά στον Σύριζα δεν μετακινήθηκαν για να βγει μια "κυβέρνηση της αριστεράς"; Εκλογές με ιδεολογικοπολιτικά "στημένα τραπουλόχαρτα" και "μετακινήσεις - μεταγραφές".

Επίσης να βλέπουμε και τα ιδεολογικοπολιτικά ζόρια του αντιπάλου τώρα που ο οπορτουνισμός αφήνει μία μαύρη τρύπα στο πολιτικό σκηνικό. Το 4,5% μπετόν και το πίστη στο Κόμμα δεν το θεωρώ λίγο. Κάθε άλλο. Είναι αποτέλεσμα συνολικής στάσης του ΚΚΕ και των δεσμών του με την εργατική τάξη. Και ξεμπρόστιασε τους πολιτικούς εκπροσώπους του οπορτουνισμού.

Αρκετοί από όσους μετακινήθηκαν το 2012 από το ΚΚΕ ή τον περίγυρο του(και άρα δεν είχαν πίστη ούτε στον κομμουνισμό ούτε στο ΚΚΕ) προς τον Σύριζα πιστεύοντας τον παραλογισμό, τυχοδιωκτισμό και τις πλατείες των κατσαρολοκρουστών της σοσιαλδημοκρατίας από την λογική, την συνέπεια και αγωνιστικότητα ενός Κομμουνιστικού Κόμματος είναι οι περισσότεροι ιδεολογικοπολιτικά προβληματικοί και δεν θα ήθελα να είναι δίπλα μου σε αγώνες. Αν θέλουν να γυρίσουν πίσω να αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες τους για το "ανέβασμα" του κυβερνοθίασου που διαχειρίζεται τον καπιταλισμό στην χώρα.
Αυτό το "ξεγελάστηκαν" από υποτίθεται πιο σοσιαλιστικά διαβασμένο κόσμο μέσα σε αγώνες εμένα δεν με πείθει. Ποιος μας λέει πως σε μερικά χρόνια όταν βρεθεί ένα άλλο πρόσχημα(π.χ. συνολική άνοδος της ακροδεξιάς πάνω από 20%, σκληρότερη δεξιά κυβέρνηση κ.α.) δεν θα ξανακάνουν μία από τα ίδια για "ένωση όλης της αριστεράς";

Δεν εννοώ πως όλοι οι "μετανοημένοι" είναι ίδιοι ή σκέπτονται το ίδιο. Και σε καμία περίπτωση δεν γράφω για απλό κόσμο που δεν είχε μία κάποια επαφή με το ΚΚΕ ή με τον σοσιαλισμό/κομμουνισμό έστω και θεωρητικά. Εργατόκοσμο που παλιά ψήφιζε ΝΔ και πήγε προς το ΠΑΜΕ τον θεωρώ πιο σημαντικό.

Όπως είχα γράψει και παλαιότερα το ΚΚΕ είναι ιδεολογικοπολιτικά δυνατό , τα περάσματα για κρυφοοπορτουνισμό λίγα αν όχι ανύπαρκτα. Ακόμα και ο περίγυρος είναι περισσότερο ιδεολογικά και πολιτικά διαβασμένος σε σχέση με το 2012. Ο νέος οπορτουνισμός λογικά θα αρχίσει από δήθεν "φίλους" στον περίγυρο γιατί δεν έχει άλλο λιγότερο "άγονο έδαφος" ελπίζοντας σε ένα νέο 2011-2012. Μόνο που οι "παλιές καλές εποχές" του "αντιμνημονίου" του "νέου και της ελπίδας που έρχονται" έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ακόμα και οι παρθενορραφές έχουν κάποιο όριο.

17-57

Ανώνυμος είπε...

https://pbs.twimg.com/media/Dw8B9BsX4AAZLJp.jpg

17-57

Ανώνυμος είπε...

Σαν κόμμα "ηλεκτρολόγο" Σεχτάρ(13 Ιανουαρίου 2019 - 8:41 μ.μ.). Χαλάνε τα "ηλεκτρολογικά του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΎ; Να έρθει το ΚΚΕ να τα "διορθώσει".

Όταν έμπαινε θέμα εξουσίας από το ΚΚΕ ενώ έγινε φανερό πως ο καπιταλισμός πλέον δεν μπορεί να δώσει τίποτα άλλο "ααααα όχι δεν είναι "ώριμες οι συνθήκες", "η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα υπό "οικονομική" κατοχή(!)", "ενδιάμεσο πρόγραμμα για τον σοσιαλισμό"( μέσα στον καπιταλισμό ναι θα ξεγελάσουν τα γατόνια τους εφοπλιστές βιομηχάνους και την ΕΕ) κλπ κλπ

Αντί να πουν ότι θέλουν καπιταλισμό πιο αγαπησιάρικο έκαναν μετατροπή των επιθυμιών τους αναθέτοντας σε ένα Κομμουνιστικό Κόμμα να τους φέρει πίσω "το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα".

Το πρόβλημα δεν ήταν προπαγάνδας ή ερμηνείας ή ενδεχομένων λαθών του ΚΚΕ αλλά καθαρά δικής τους εξατομικευμένης μικροαστικής αντίληψης. Οι κυρίαρχες ιδέες είναι οι ιδέες της κυρίαρχης τάξης.

17-57

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Ρηξη τυμπανου ο Δελης απο χειροβομβιδα κροτου-λαμψης προχθες και σημερα πηγαν να ανατιναξουν ή να καψουν το αμαξι της Λιανας.

Επιστρεφουμε σε εποχες τρικυκλου και ''ποιος κυβερνα αυτον τον τοπο'' ή μου φαινεται? Δε θελω να γινω Κασσανδρα αλλα φοβαμαι θα εχουμε νεκρο ή νεκρους κομμουνιστες μεχρι το τελος της χρονιας ετσι οπως παει το πραγμα.


@17-57

''Το 4,5% μπετόν και το πίστη στο Κόμμα δεν το θεωρώ λίγο''

Σε μια χωρα που περασε κριση με 25% του ΑΕΠ κατω και με πανω απο 20% ανεργια (μεχρι περσυ) λιγο ειναι, οσο και αν δεν μας αρεσει.

Το ΚΚΕ δεν μπορεσε να εκμεταλλευτει την συγκυρια της κρισης οσο επρεπε.

Antonxxx είπε...

Ο αγωνας των συμβασιουχων πρεπει να δυναμωσει.
Τα χτυπηματα δυναμωνουν τον αγωνα.
Κανουν κομματια την προπαγανδα τους και ανεβαζουν την αιγλη του κομματος.
Τρεχουν και δε φτανουν τα σοσιαλδημοκρατικα τομαρια της ΑΔΕΔΥ ΔΟΕ ΟΛΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Γατε δεν συμφωνώ με την κατακλείδα σου, αν και καταλαβαίνω τι λες. Σίγουρα θα μπορούσε το Κόμμα σε κάποια ζητήματα να δει πλευρές προσέγγισης του κοσμου, αλλά η ουσία δεν θα άλλαζε. Άντε αντί για 4,5 να ήταν 5-5,5% το ποσοστό.
Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές και εδώ, άρα δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είμαι πολύ αναλυτικός. Αυτό που κατά τη γνώμη μου έχει σημασία είναι ότι κρατήσαμε στάση αρχής παρ' όλο το κόστος, στη συνεχεια πρωτοστατησαμε στις κινητοποιήσεις σε συνθηκες υποχώρησης και απογοήτευσης, προσπαθούμε να δουλέψουμε την ανάγκη επαναστατικής ανατροπής στους εργαζόμενους και αυτό διαμορφώνει αργά και βασανιστικά όρους πρωτοπορίας. Χωρίς αυτά θα ακολουθούσαμε τον θλιβερό δρόμο του (δεξιού και μόνο) οπορτουνισμού.
η κρίση δεν ταυτίζεται με επαναστατική κατάσταση, την μόνη που το ΚΚ μπορεί αν σταθεί σωστά να κερδίσει την πλειοψηφία της ε.τ., και αυτό έχει συγκεκριμένα απτά χαρακτηριστικά που τα βιώσαμε.
Άσχετο. Είδα την ανταλλαγή tweets για το Τερμινους. Τι ζόρι τραβάει ο steel man - стальной мужчина για τα αφεντικα του? Προκειμένου να αντιπαρατεθεί υιοθετεί τα πάντα ενάντια στο Κόμμα και τους φίλους του?

ΡΓ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ΡΓ

Δεν μιλαω για επανασταση ουτε για επαναστατικη κατασταση, αλλα για εκλογικη ενισχυση του ΚΚΕ. Προ κρισης ειχαμε 8% κοντα αρα αυτο θα επρεπε να ειναι το μινιμουμ.

Αντ'αυτου, ειδαμε τα χρονια αυτα να ενισχυονται διαφοροι απιθανοι τυπου Λεβεντης, ΧΑ, Καμμενος κλπ και το ΚΚΕ να πεφτει στις χαμηλοτερες ψηφους του απο την Μεταπολιτευση και μετα (270.000) χωρις να καταφερνει να ανακαμψει ουτε μετα την μεταστροφη του ΣΥΡΙΖΑ. 300.000 πηρε στις τελευταιες εκλογες.

Δεν εχω να αντιπροτεινω κατι συγκεκριμενο, ουτε πιστευω πως φταιει η στρατηγικη του ΚΚΕ. Αλλα κατι πρεπει να αλλαξει για να ενισχυθει το κομμα γιατι το να εχει δικιο απο μονο του δεν σημαινει κατι.

Ιστρολλικός είπε...

Γάτε,

Η ελληνική κοινωνία είναι έντονα μικροαστική, πράγμα που αντανακλάται και στις πολιτικές επιλογές της. Να θυμόμαστε επίσης ότι η κρίση συνέπεσε με την κορύφωση της διαδικασίας ιδεολογικής ανασυγκρότησης του Κόμματος, διαδικασία επίπονη και καθόλου εύκολη. Όπως λέει ο Σεχτάρ πολύ συχνά εδώ, το Κόμμα και ο κόσμος του κουβαλούσε δεκαετίες οπορτουνιστικών αυταπατών περί δημοκρατίας, εθνικής ανεξαρτησίας και αλλαγής. Με αυτή την πρώτη ύλη δε θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να περιμένουμε ότι το 8% θα γινότανε 10-15% με γραμμή Λαϊκής Εξουσίας την στιγμή που ο οπορτουνισμός έλεγε ότι η Ελπίδα Έρχεται με ΠΦΑ.

ΡΓ,

Η κατάντια του Ατσάλινου δεν έχει πάτο, όπως φαίνεται από τα σημερινά τιτιβίσματα σχετικά με τη φωτιά στο αυτοκίνητο της ΛΚ. Τόση πίκρα κάποιοι επειδή δεν αναγνωρίζεται η τιτάνια συμβολή τους στην επαναστατική θεωρία.

Ανώνυμος είπε...

Μα οι απίθανοι ήταν αυτοί που εξέφραζαν τα θέλω και τις αυταπάτες ενός κόσμου που δεν εχει μάθει να σκέφτεται εξω απο τα πλαισια του καπιταλισμού, να το πω χοντρά, και είναι λογικό. Μέσα στο 8% που πήραμε μόνο στις 2 τελευταίες προ κρίσης και την πρώτη του '12 εκλογές υπήρχε παρά πολύς τέτοιος κόσμος. Άρα το μίνιμουμ δεν είναι το 8%, ούτε καν το 4,5% που πήραμε τότε.
Είναι δύσκολο θέμα που δεν λύνεται με καλύτερη ρητορική ή ακόμα και με περισσότερο τρέξιμο, αυτό έχω να πω.

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

@Παπουτσωμενος Γατος ( 15 Ιανουαρίου 2019 - 11:54 μ.μ. )

Ο κατάλληλος χρόνος για να μειώσουν ακόμα περισσότερο την επιρροή του ΚΚΕ ήταν το διάστημα 2012-2013. Αλλά ο πυκνός σε γεγονότα χρόνος από τα τέλη του 2012 μέχρι το τέλος του 2013 με ξεμπρόστιασε πολλούς. Όταν το ΚΚΕ πήγε κοντά στο 6% το 2014 στις Ευρωεκλογές πάει πέταξε η ευκαιρία τους.

Η ανοικτή (ή σχεδόν ανοικτή)συμμαχία αστικών ναυαρχίδων τύπου με τον Σύριζα, (ποια εφημερίδα έβγαλε το γράμμα Χαρδούβελλη, ποιες τα Κόκκινα Πρωτοσέλιδα; Ποια κεντρική παρουσιάστρια έκανε μούγκα όταν ο άνθρωπος που δεν μπόρεσε να γίνει ηγέτης είχε πει ένα πασιφανέστατο ψέμμα πως δεν υπόγραψαν το Μάαστριχ; ποιον τηλεοπτικό σταθμό στα 2012-2013 επισκέφτηκε ο ίδιος πρώτα από όλους; Ποιος πρωτοέγραψε παραμονές εκλογών του 2012 πως θυμίζει Ανδρέα του 77 ο Αλέξης; )

Η αστική τάξη είναι πολυπλόκαμη όπως θα έλεγε και ο Γκεβάρα. Άρα καθόλου λίγο το 4,5% "μπετόν". Ήταν η ποιοτική εγγύηση του 2012 για το ποσοτικό που αρχίζει από σήμερα και θα έρθει αύριο.
Αν καταλαβαίνω καλά μάλλον αναπαράγεται μία παιδεία μηχανιστικής σκέψης. Η αναγωγή από θετικές - πολυτεχνικές σχολές σε πολιτικό οικονομικό ταξικό δεν ισχύει. Συνήθως είναι μία μάλλον αναπαραγωγή μετα-τροτσκιστικής φύσεως μηχανιστικής λογικής (όταν ο λαός περνάει χειρότερα την επόμενη γίνεται επαναστάτης). Το οποίο ιστορικά όπως έχει αποδειχθεί είναι λανθασμένο.

Τελευταίο αποκούμπι τους τα εθνίκια μαζί με τα φασιστοειδή
Καταλήψεις στα σχολεία για το νόμο Γαβρόγλου;
Εθνικιστικές καταλήψεις σε μερικά σχολεία και καλά για το θέμα της Μακεδονίας
Κατεβαίνουν οι Αγρότες με οικονομικά αιτήματα; Προσπαθούν να κατεβάσουν αγρότες για το μακεδονικό της Πρώην-Πρώην Γ.Δ.Μ.
Απεργία στην Cosco; Απεργοσπασία και από ακροδεξιούς - φοασιστοειδή. Μόνο που στο Λιμάνι έχασαν.
Εργαλείο πάσης χρήσης το ακροδεξιό socialEnginnering όχι όμως πάντα ικανό για τα ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΆ αφεντικά. Τώρα που κόσμος που τρέφει αηδία για τον φασισμό, πηγαίνει προς το ΚΚΕ τι θα κάνουν;

Το ωραίο είναι πως ακροδεξιοί και φασιστοειδή επιθυμούν την ένταξη της ΠΔΓΜ στο ΝΑΤΟ αλλά με άλλο όνομα! Πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία δεν έχω δει από "Μακεδονομάχους". Παρόλο που "πρώτα η Αμερική" πιέζει για το όνομα. Μπροστά στον αμερικάνο βαράνε προσοχές. Την ίδια ή την επόμενη εβδομάδα της δήλωσης του Αμερικάνου Υφ.ΕΞ υπογράφτηκε η συνθήκη των Πρεσπών χωρίς φυσικά κεντρικό συλλαλητήριο από "μακεδονομάχους". Τώρα που το νερό της συμφωνίας των Πρεσπών μπήκε στο αυλάκι του ΝΑΤΟ μάλλον κατά μία έννοια τους το επιτρέπουν. Βλέπεις τώρα δεν βγήκε πρόσφατα κανένας αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών για να δηλώσει ΔΗΜΌΣΙΑ πως μαζί με την ΕΕ εργάζονται για το θέμα της ΠΔΓΜ για να γίνει μούγκα στην στρούγκα από τα εθνίκια χωρίς κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Κατά μία έννοια χρωστάμε αρκετά στους Σύριζα- Ανέλ παρά τα βάρβαρα οικονομικά κοινωνικά μέτρα που πέρασαν:
Αχρήστευσαν σύντομα πολλά κόλπα του συστήματος, πολλές εφεδρείες, πολλούς οπορτουνιστές. Ακροδεξιοί ξεμπροστιάζουν ακροδεξιούς και ακροδεξιοί ξεμπροστιάζουν δήθεν αριστερούς. Για
Επιπλέον δεν έχουν αρκετούς ντούρους αντιΚομμουνιστές. Το ποσοστό αυτών που έχουν ουδετεροποιηθεί απέναντι προς το ΚΚΕ ξεπερνά το διπλάσιο και αγγίζει το τριπλάσιο σε σχέση με μερικά χρόνια πριν στις "πλατείες".

17-57

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ΡΓ

Το κατα ποσο μικροαστικη ή ''κοκκινη'' ειναι η κοινωνια ειναι μεχρι ενος σημειου στο χερι ενος ΚΚ ομως, δεν ειναι φυσικο φαινομενο.

Οσο για τα ποσοστα, το 4,5% των δευτερων εκλογων του '12 ερχεται ισοπαλο με εκεινο του 1993 ως το πιο χαμηλο ποσοστο του ΚΚ και μαλιστα το '12 ηταν και λιγοτερες οι ψηφοι. Απο το 2004 μεχρι τις πρωτες του '12 το ΚΚ ειχε απο 6 και πανω. Υπηρχε μια δυναμικη για 4 συνεχομενες εκλογες που μετα ανακοπηκε.

Το ΚΚΕ σιγουρα ειχε πολυ κοσμο με αυταπατες αλλα και αυτο ηταν στο χερι του σε μεγαλο βαθμο. Το ΚΚΕ ειχε ηδη ξεκαθαρισει σε μεγαλο βαθμο με τον οπορτουνισμο μετα την διασπαση και πολυ περισσοτερο μετα το συνεδριο του 2009. Θεωρητικα υπηρχαν οι επεξεργασιες αλλα για καποιο λογο δεν μπορεσε να τις περασει στον κοσμο του.

Και φαινεται πως αυτο ειναι γενικοτερο προβλημα του ΚΚΕ αυτην την περιοδο, δηλ. ενω ειναι στην πιο σωστη ροτα που ηταν ποτε εδω και δεκαετιες, δεν μπορει να επικοινωνησει τις θεσεις του στον κοσμο.

Επισης κατι που ξενερωσε πολυ κοσμο το 2012 (οσο και αν σου φαινεται ασημαντο) ηταν η ατυχης δηλωση της Παπαρηγα οτι το ΚΚΕ δε θελει να κυβερνησει. Κατι που θεωρητικα ηταν σωστο αλλα επικοινωνιακα ηταν αυτοκτονια.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ εν μέρει συμφωνώ με το Γάτο στο ότι δεν μπορεί να μας αφήνει ικανοποιημένους κάθε άλλο η συμβολή μας τα χρόνια της κρίσης στο κίνημα και κατά επέκταση και η απήχηση μας. Αντικειμενικα πέρασαμε κάτω από τον πήχη και των περιστάσεων και των δυνατοτήτων μας θεωρώ. Το ότι μετά την κρίση το κινημα είναι σε χειρότερη κατάσταση από πριν και η απηχηση μας μικρότερη απ'οτι την περίοδο της ανάπτυξης του καπιταλισμου στην Ελλάδα δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει όχι για τη στρατηγική μας αλλά για το πώς δουλευαμε και δουλεύουμε με αυτήν στις μάζες.
Εκεί που διαφωνώ με το Γάτο είναι στο ότι αντικειμενικα δε μπορούσαμε απότομα να διορθώσουμε λάθη, αδυναμιες και αντιλήψεις που κυριαρχούσαν στο κόμμα και τον περίγυρο του δεκαετίες και μαλιστα σε μια περίοδο που τότε βγάζαμε κάποια συμπεράσματα,επεξεργαζόμαστε πρόγραμμα και είχαμε μπροστά μας μια πρωτοφανή κρίση που δεν είχε δει ο καπιταλισμός μεταπολεμικα. Απλά λόγω περιορισμένης εικόνας πολλοί μπερδεψαμε το μπόι με τον ίσκιο μας και νομίζαμε ότι με μια πρωτοβουλία κινήσεων στο κίνημα και μια κάποια παροδική άνοδο του θα κάνουμε την αστικη τάξη να τρέχει. Τελικά φάνηκε ότι οργανωτικά ήμασταν πολλοί λίγοι για κάτι τέτοιο ενώ πολιτικά δεν καταφεραμε να απαντησουμε στις μάζες την προταση του οπορτουνισμου.
Αυτό που καταφεραμε εντέλει ήταν να σωσουμε το κόμμα από την ενσωμάτωση και την πλήρη περιθωριοποίηση που επιχείρησε η αστική τάξη. Πράγμα όχι αυτονοητο και σημαντικότατο αλλά πολύ πιο κάτω από τα αντικειμενικα καθήκοντα της εποχής μας.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ Γάτε, νιώθω ότι βιώνω deja vu... Αυτό, τίποτα άλλο!

ΡΓ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ 17-57

''Η αστική τάξη είναι πολυπλόκαμη όπως θα έλεγε και ο Γκεβάρα. Άρα καθόλου λίγο το 4,5% "μπετόν". Ήταν η ποιοτική εγγύηση του 2012 για το ποσοτικό που αρχίζει από σήμερα και θα έρθει αύριο.''

Με το χερι στην καρδια, περιμενε κανεις αναμεσα στις εκλογες του Μαιου και του Ιουνιου του '12 οτι το ΚΚΕ θα παει απο το 8 στο 4,5%?

Θυμαμαι πολυ καλα το κλιμα εκεινων των ημερων (και στο παρον μπλογκ και γενικα) και ολοι οταν ειχαμε δει το 4,5% ειχαμε παγωσει. Κανεις δεν το περιμενε, ολοι στεναχωρηθηκαμε και πιστευω ειναι προσπαθειες εκλογικευσης τα οσα λεγονται εκ των υστερων οσο μεγαλη δοση αληθειας και αν εχουν.

@ratm

Σιγουρα δεν αλλαζουν τα μυαλα απο την μια μερα στην αλλη, αλλα οι φετινες εκλογες θα ειναι καθοριστικες. 10 χρονια μετα το 18ο Συνεδριο, 9 χρονια μετα το πρωτο μνημονιο, 4 χρονια μετα την ΠΦΑ και την κωλοτουμπα του '15. Ειναι αρκετος χρονος να συνειδητοποιηθουν πολλα πραγματα.

Αν ουτε και τωρα με το ΣΥΡΙΖΑ εντελως ξεφτιλισμενο και με το εξωκοινοβουλιο διαλυμενο, το ΚΚΕ δεν παρει εστω ενα 6% και δεν εχει καποιες δεκαδες χιλιαδες ψηφους παραπανω σημαινει οτι υπαρχει καποιο σοβαρο προβλημα στο να προσελκυσει το ΚΚΕ τον λαο.

zoot horn rollo είπε...

Προσωπικά δε περιμένω καμιά εκτόξευση. Κάποιες ενδείξεις και μετατοπίσεις υπάρχουν και ίσως συμβάλλουν σε μια βελτίωση, μακάρι κι ακόμη παραπέρα.
Κάτι μου λέει πώς η αποχή θα έχει μεγάλη άνοδο, "εξευρωπαϊζόμαστε" σιγά σιγά σε αυτό. Η ζημιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αμελητέα, θα τη βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας. Θα φάμε πολύ στη μάπα το "σε εσάς δεν ήταν όλοι αυτοί;", "την είδαμε την αριστερά" κτλ. Εντάξει, κάποιοι θα είναι τρολ της γειτονιάς ή των καφενείων κι όχι του Η/Υ, θα είναι όμως κι όσοι, για διάφορους λόγους, το έχουν πιστέψει αυτό. Εμείς θα τα λουστούμε, όχι οι συριζαίοι. Επίσης, η συντηρητικοποίηση που λέγαμε (διάφοροι την παρουσίαζαν ως μια δικαιολογία του ΚΚΕ για τα χαμηλά του εκλογικά ποσοστά κτλ.),έχει αρχίσει να "βρωμάει" σχεδόν παντού.
Μετά τα καραγκιοζιλίκια των προηγούμενων ημερών από τους άλλους στη Βουλή, δεν είναι δύσκολο σε κάποιον να απαξιώσει και να διαλοστείλει τους πάντες, καίγοντας μαζί ξερά και χλωρά.
Βλέποντας το θετικά, είναι μια ευκαιρία να δείξεις τη διαφορά σου και τη συνέπειά σου, την πλουσιότερη εμπειρία και πιο στέρεα συμπεράσματα. Το θέμα είναι ότι δε γίνεται να είσαι με ατάκες και τα σχετικά, θέλει έξτρα χρόνο και κουβέντα κι αυτό είναι ένα θέμα. Από τη μιά πόσο καλά συζητάς και βάζεις τα θέματα, κι άπ' την άλλη πώς έχει κάνει τον κόσμο το σύστημα να "ακούει" αλλά και τι διάθεση και ψυχολογία του έχει δημιουργήσει, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Έχει πολύ "ψωμί" το πράγμα.

Ανώνυμος είπε...

Για το Τέρμινους η αναφορά είναι για εδώ μάλλον:

https://twitter.com/zero_iv/status/1084785759960383488

Πέραν της (ίσως αναμενόμενης) μπούρδας του ίδιου του δημιουργού ότι "δεν είναι σοβαρή κριτική αυτή, άντε γαμηθείτε", που θεωρεί ως δημοφιλή θέση ανάμεσα σε μαχητές του δσε το "ευτυχώς ηττηθήκαμε" και την φορτώνει και στο κόμμα (δηλώνει τροτσκιστής, οπότε μάλλον πρόκειται για ευσεβή πόθο), όποιος βγάζει νόημα από την έτερη κριτική της κριτκής του ατσάλινου προφέσσορα ας φωτίσει κι εμάς τους υπόλοιπους που δεν είμαστε τόσο ευφυείς, τόσο σπουδαγμένοι κτλ ώστε να σακουλεύουμε τόσο υψηλά νοήματα.

Όσο για τα εκλογικά ποσοστά, χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομερείς αναλύσεις και στο τι είναι ικανοποιητικό και τι όχι, απλώς να επισημάνω ότι το 8.5% έγινε 4.5% σε έναν μήνα (από τον Μάη στον Ιούνη του 12). Δεν ξέρω αν ήταν θέμα στρατηγικής, αν ήταν ζήτημα αδυναμιών στην παρέμβαση στο κίνημα κτλ κάτι τέτοιο. Μπορώ να δεχτώ πολλά από αυτά που λέει ο ratm και κάποια από αυτά που λέει ο Γάτος, αλλά θεωρώ λάθος να κρίνονται τα όποια λάθη, οι όποιες ελλείψεις και αδυναμίες με βάση τα εκλογικά ποσοστά. Αν πχ τον μαηιούνη του 12 το κκε συμμετείχε στις διερευνητικές (σαν κάτι άλλους πολύ ντούρους κι επαναστατικούς χώρους) το 8.5% πιθανώς να είχε γίνει 16% κι όχι 4.5%.

Και κάτι άλλο μιας και το βλέπω να παίζει πολύ: διαβάζω συνέχεια για συριζαίους, αντάρσυους κτλ που δηλώνουν στήριξη στο κόμμα, και με βάση αυτά τα περιστατικά βλέπω διάφορους να γράφουν ότι έτσι εξηγείται η χυδαιότητα των επιθέσεων συριζαίων και δορυφόρων προς το κόμμα. Δεν νομίζω. Χώρια το ότι δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε όντως μαζικές αποχωρήσεις από συριζα, ανταρσυα κτλ και σύγκλιση με το κόμμα, η χυδαιότητα των επιθέσεων μπορεί να εξηγηθεί απλούστατα και με όρους κουτάλας, καθώς η απώλειά της για αυτές τις θλιβερές υπάρξεις είναι σοβαρή πιθανότητα και το μελλοντικό τοπίο (που ίσως να έχει συνασπισμό ταρατατζούμ ταρατατζούμ εθνικής ενότητας -- ποιός θα πρωτοβολευτεί εκεί και από ποιά "ομάδα αλήθειας";) αβέβαιο.

Ijon Tichy

Antonxxx είπε...

Ετσι παρουσιάζουν την απεργια των εκπεδευτικων στο ενικός

http://www.enikos.gr/society/620026/kleisto-to-kentro-tis-athinas-apo-tin-poreia-ton-ekpaideftikon-vi

Ιστρολλικός είπε...

Γάτε,

Το αν η κοινωνία είναι μικροαστική είναι αντικειμενικό γεγονός και δεν είναι στο χέρι του ΚΚΕ να το αλλάξει με βελτίωση στην επικοινωνία. Σε μια χώρα με 1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις προφανώς υπάρχουν πολλοί μικροαστοί. Αν προσθέσεις σε αυτούς τους μισθωτούς που δουλεύουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις, με αφεντικά φίλους και συγγενείς, αλλά και το κομμάτι αυτό των εργαζομένων που διατηρούν ένα μαγαζάκι ή κάνουν κάποιο μικροεμπόριο ειδικά στην επαρχία, καταλαβαίνεις ότι μια αμιγώς προλεταριακή γραμμή θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του '12 προφανώς και ήταν σοκ, αλλά ο λόγος γι'αυτό είναι ότι δεν είχαμε και πιστεύω ότι πολλοί από εμάς ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος και το βάθος του ιστορικού πισωγυρίσματος της αντεπανάστασης. Ο κόσμος ξέρει τι λέει το ΚΚΕ. Δεν το θέλει όμως γιατί πολύ απλά γνωρίζει ότι είναι δύσκολο και απαιτεί σύγκρουση. Σύγκρουση για ένα αποτέλεσμα που για πολλούς δεν είναι καν θεωρητικά επιθυμητό, αφού ο μικροαστός ζει με το όνειρο της αναβάθμισης της θέσης στου στην ταξική κοινωνία, όχι με αυτό της κατάργησής της.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

H απαντηση του δημιουργου σχετικα με το ''ευτυχως ηττηθηκαμε'' ειναι βλακωδεις. Πραγματικα ειναι αρκετοι πρωην ΕΑΜιτες και ΔΣΕιτες που εχουν αυτην την αποψη, αλλα κανεις τους δεν ειναι μελος ή στελεχος του ΚΚΕ.

Ετσι οπως το παρουσιασε στα καρε το δειχνει λες και αυτη η αποψη ειναι του ΚΚΕ, ή εστω πολλων σημερινων μελων και στελεχων του.

Σεχταρ νομιζα οτι αναφεροσουν στον μικροαστισμο ως ιδεολογια οχι ως υλικη θεση. Ανεκαθεν ηταν η ελληνικη κοινωνια μικροαστικη και μαλιστα περισσοτερο απο τωρα με δεδομενο οτι λογω κρισης πολλες μικρες επιχειρησεις εβαλαν λουκετο ή φυτοζωουν.

Αυτο δεν εμποδισε το κομμα ομως να εχει πολυ μεγαλυτερη απηχηση. Ακομα και την δεκαετια του '90 τα πηγαιναμε ελαφρως καλυτερα απ'οτι σημερα.

zoot horn rollo είπε...

Τι πρωτότυπο ε Antonxxx; Κόπι-πέηστ λεζάντες και τίτλοι, όταν δε θάβουν εντελώς τις κινητοποιήσεις.

Antonxxx είπε...

Ο/Η zoot horn rollo

Αυτό δείχνει οτι το συστημα γνωρίζει πολυ καλα αν βοηθάει η οχι η προβολή της δράσης του ΠΑΜΕ / ΚΚΕ
Απο το καλοκαίρι η κατάσταση εχει χειροτερέψει ακόμη περισσότερο.
Ο Λιάτσος στο Kontra εχει κόψει τους εκπροσώπους του ΚΚΕ τελείως.
Στο ενικός πανε απ το κακό στο χειρότερο κτλ.

Κάτι πρέπει να γινει

Ιστρολλικός είπε...

Γάτε,

Τη δεκαετία του '90 οι θέσεις του Κόμματος, όπως και ο λόγος του, δεν ήταν οι σημερινές. Το ΠΑΜΕ ιδρύθηκε το '99. Το 18ο έγινε το 2009.

Επίσης, η ταξική συνείδηση δεν προκύπτει μηχανικά από την ταξική θέση. Ένα άνθρωπος που έχει ζήσει όλη του τη ζωή ως μικροαστός δεν αποκτά ξαφνικά προλεταριακή συνείδηση επειδή έκλεισε το μαγαζί του και πετάχτηκε στην ανεργία.

Αργεί ακόμα πολύ να ξημερώσει και αυτό δεν είναι θέμα υποκειμενικών αδυναμιών του ΚΚΕ.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Ιστρολλικος

Πρωτα απ ολα με συγχωρεις γιατι εκ παραδρομης νομιζα οτι το προηγουμενο σου σχολιο (17 Ιανουαρίου 2019 - 3:30 μ.μ.) ηταν του Σεχταρ και οχι δικο σου.

Σχετικα με την συνθεση της κοινωνιας θεωρεις οτι οταν το ΚΚΕ παλιοτερα οταν ειχε μεγαλυτερη απηχηση, η ελληνικη κοινωνια ηταν λιγοτερο μικροαστικη? Γιατι εγω νομιζω το αντιθετο.

Επισης, η ΕΤ παραμενει πλειοψηφουσα στην ελληνικη κοινωνικη σε ποσοστα τουλ. 50-60% ισως και παραπανω. Εχουν αναλυθει στην ΚΟΜΕΠ αυτα.

Αδυνατω να πιστεψω οτι σε μια χωρα που εχουν δικαιωμα ψηφου 6-6,5 εκ. και με ανεργια ανω του 20%, το ΚΚΕ σε αυτην την συγκυρια μπορει να εκφρασει μολις 300.000.

Δεν περιμενω ουτε περιμενα εκρηξη σε ΕΑΜικα επιπεδα, αλλα ενα χαμηλο διψηφιο θα ηταν ρεαλιστικη προσδοκια και το βρισκω ηττοπαθες και μοιρολατρικο οτι το 4,5-5,5 ηταν το καλυτερο που μπορουσαμε να περιμενουμε και νομοτελειακα το ΚΚΕ θα επαιρνε τοσο.

Αλλωστε οπως προειπα κανενας ειτε μιλαμε για το επισημο κομμα ειτε για φιλους και ψηφοφορους δεν περιμενε αυτην την κατρακυλα. Εκ των υστερων αρχισαν οι εκλογικευσεις.

Ανώνυμος είπε...

Θα μιλήσω επί προσωπικού - όση σημασία έχει αυτό.

Το ΚΚΕ με έχει βοηθήσει να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Με έχει πάρει από το χέρι και με έχει οδηγήσει(χωρίς να το ξέρει) σε δρόμους που δε θα πήγαινα ποτέ αν δεν υπήρχε.
Η ύπαρξη του και μόνο είναι τεράστιας σημασίας. Το ότι μπορεί και προσελκύει 300.000 ανθρώπους να το ψηφίζουν είναι ανεκτίμητο.Το 4,5% είναι θησαυρός που πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία.Ακόμη και λίγο να μεγαλώσει θα είναι τεράστια επιτυχία.

Το ΚΚΕ δεν προσφέρει άκοπες, παραμυθένιες ελπίδες. Προσφέρει πόνο, θυσία, κούραση, επαγρύπνηση, ανάληψη προσωπικής ευθύνης. Και με το αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο. Αν αυτό το "αγοράζουν" 300.000 είναι ανέλπιστο. Θεωρώ ότι πολλοί λιγότεροι είναι αυτοί που συνειδητοποιούν τί ψηφίζουν.

Αυτό που βλέπω εγώ γύρω μου είναι μαζική απομάκρυνση από την πραγματικότητα, έλλειψη ακόμα και απλής λογικής, τεράστια Εγώ ανίκανα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Προσωπικά είμαι πολύ απαισιόδοξος, τα βλέπω πιο μαύρα στο μέλλον απότι τώρα. Οι καιροί που το ΚΚΕ είχε 20% και επηρέαζε πάνω από το 1/2 δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα. Αν το ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές (βουλευτικές) φτάσει 6%, εμένα θα μου αναπτερώθει το ηθικό.

Επιστρέφω στην πρώτη παράγραφο για να καταλήξω. Το ΚΚΕ συνέβαλε στο να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Αυτό εμένα μου αρκεί για να του πω μπράβο, πέτυχες, ευχαριστώ. Αν το έχει καταφέρει και σε άλλους 10,100,1000 ανθρώπους ακόμα καλύτερα.

ΥΓ. Αυτά τα γράφει κάποιος που δράσεις και θέσεις του ΚΚΕ αλλά και ανθρώπων που δηλώνουν ΚΚΕ τον ξενερώνουν σχεδόν καθημερινά.

Ανώνυμος είπε...

Γατε προφανως και στην απήχηση του κόμματος έχουν παίξει ρόλο και δικές του αδυναμίες σε συνδυασμό με αντικειμενικές δυσκολίες και σε συνδυασμό με την ικανότητα του αντιπαλου. Δε θα επεκταθω γιατί εδώ και χρόνια τα αναλύει το κόμμα χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι αυτή τη στιγμή έχουμε αναλύσει και βγάλει συμπεράσματα για όλες αυτές τις παραμέτρους. Πιστεύω ότι ειδικά στο κομματι των δικών μας αδυναμιών όσο απομακρυνόμαστε από την περίοδο 2008-2015 τόσο θα βγάζουμε χρήσιμα σσυμπεράσματα.
Μίλησα και στο προηγούμενο σχολιο μου για απηχηση αποφεύγοντας να μπω σε λογική εκλογικων ποσοστων. Δε νομιζω ότι μας βοηθάνε τα ποσοστά είτε είναι μικρά είτε μεγάλα να δούμε το ζήτημα της πολιτικής επιρροής του κομματος στην ολότητα του. Όπως είπε και ο Γάτος το 4,5 του 1993 ήταν σε απόλυτο αριθμό ψήφων μεγαλυτερο από αυτό του 2012. Το 8,5 του 2012 ήταν μικρότερο του 8,2 του 2007. Το 2010 κατέβαζε το ΠΑΜΕ στις απεργίες ακόμα και 70-80 χιλιάδες κόσμο στην Αθηνα τώρα κατεβάζει 15 στις καλές. Υπάρχουν κλάδοι που το ΠΑΜΕ κυριαρχούσε και ήταν μαζικοι και τώρα δεν είναι ή δεν κυριαρχεί το ΠΑΜΕ και αντίστροφα. Έχουμε τη βιαιη προλεταριοποιηση από τη μια αλλά και την απόσυρση εργατικών μαζών που έστω με τις ρεφορμιστικές αυταπάτες τους συμμετείχαν και έδιναν μαζικότητα στο κίνημα για μια σειρά λόγους ενώ τώρα η νέα βάρδια με εξαίρεση ένα κομματι της φουρνιάς Αρσένη& Γιαννακου ειναι η γεννια του απολιτικ , της αποθέωσης του επιχειρηματία, των χαμηλων απαιτήσεων, των ψυχολογικών και της ψεύτικης ζωής των ΜΚΔ.
Τι θέλω να πω πέρα από το προφανές.
Ότι η πολιτική επιρροή είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από ένα εκλογικό ποσοστό. Πιο συνθετο ακόμα και από το πόσους κινητοποιουμε ή τι γίνεται στις αρχαιρεσίες στο κίνημα. Πχ πόσος κόσμος σήμερα υοθετει βασικές θέσεις μας χωρίς καν να μας ψηφίζει έστω σε ένα σωματείο. Θέσεις για την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ ή για τη μόνιμη και σταθερή εργασία ή για την παιδεία κλπ? Και πόσοι από αυτους που μας ψηφίζουν αν δεν διαφωνούν με τις παραπάνω θέσεις σίγουρα τις θεωρούν παρωχημένες, εκτός πραγματικότητας, μη ρεαλιστικές κλπ? Όλα τα στοιχεία και τα εκλογικά ποσοστά πρέπει να τα μελετάμε με την πραγματική ουσία τους και όχι από τον μεγενθυτικο φακό που επιβάλλει η αντιδιαλεκτικη αστική αντιληψη.

Σε ότι αφορά τις επικείμενες εκλογές πάντως μιας και εκτιμώ ότι θα είναι κοντα ίσως πιο κοντά από τις τοπικές του Μάη πιστευω ότι με τα τώρα δεδομένα ειναι εφικτή μια άνοδος και σε ψήφους και σε ποσοστα. Υπάρχει μια συσπείρωση και μια προσέγγιση ενός κόσμου εκλογικά. Αλλά μην περιμένει κανείς ψήφους και ποσοστά επιπέδου 2007. Όποιος θυμάται τότε υπήρχε κλίμα βλέπαμε νέο κόσμο ή κόσμο που είχε φύγει στα τέλη 80 και τα 90s να ξαναερχεται, το κίνημα ήταν σε καλύτερη κατασταση και το εργατικό και το φοιτητικό και το μαθητικο. Αυτά έδιναν τόνο. Ο δικομματισμός είχε αρχίσει να δείχνει μια παρακμή και το κλίμα μετά και τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο ήταν κλίμα καταδικης των 2 μεγάλων κομμάτων. Επίσης τότε δεν είχε λανσαριστεί ως μαζική επιλογή η αποχή ενώ η οποια αποχη άγγιζε λιγότερο εμάς με αποτέλεσμα να ευνοούνται τα ποσοστά μας. Αντίθετα από το 2012 και μετά η αποχή μας αγγίζει πολύ περισσότερο και είναι ένας ακόμα λόγος προβληματισμού και μελέτης των αιτιών. Πιστεύω ότι η αποχή θα ειναι μεγάλη και προβλέπω ένα 6-6,5% μακάρι να είναι παραπανω αλλά δεν βλέπω πως. Αντίθετα φοβάμαι ότι αν αλλάξουν τα δεδομένα, ενταθεί η πόλωση και έχουμε από τη μια πυρ καθημερινο από Άδωνι - Βορίδη και από την άλλη ένα ΣΥΡΙΖΑ που θα περνά κάποια ημιμετρα (κατώτατος μισθός, ρυθμίσεις χρεών, επίδομα ενοικιου κλπ) και θα ταζει κάποια ακομα, τότε ίσως πιέστουμε.
Σε καθε περιπτωση το θέμα είναι να μάθουμε να δρουμε στις νέες συνθήκες αλλά να μη συνηθίσουμε σε αυτές. Εξάλλου η μεγαλύτερη αδυναμία μας όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν τι κάναμε όταν δεν κουνιόταν φύλλο και υπήρχε νηνεμια ήταν ότι πίναμε νερό και πελαγωναμε όταν γινόταν ο χαμός ενώ ιστορικά τα ΚΚ στον κακό χαμό βρίσκανε το στοιχείο τους αλλά στις στροφές υποχώρησης τα κάναν θάλασσα. Η 45χρονη σχετικη νομιμότητα μας έχει κάνει πολύ κακο σε κάποια πράγματα.

ratm

Ανώνυμος είπε...


Άσχετος τακτικός αναγνώστης
για το ανυπόγραφο σχόλιο

Ιστρολλικός είπε...

Γάτε,

Δεν θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία παλιά ήταν λιγότερο μικροαστική. Θεωρώ ότι οι θέσεις του ΚΚΕ παλιά ήταν πιο μικροαστικές. Γι'αυτό μιλάει το Κόμμα για διαδικασία ανάκτησης των επαναστατικών του χαρακτηριστικών.

Όσο για την ανεργία του 20%, μπορεί να είναι μια πραγματικότητα, αλλά πραγματικότητα είναι επίσης η σύνταξη των γονιών/παππούδων που επιτρέπει ακόμα σε πολλούς ανέργους να βγουν για τη μπύρα τους, να φάνε το σουβλάκι τους και γενικά να έχουν μια ανεκτή ζωή. Πολλοί επίσης από αυτούς τους ανέργους ζουν με το όνειρο της στελεχοποίησης, όχι της κατάργησης της ανεργίας μέσω μιας βιομηχανικής ανάπτυξης που ενδεχομένως να τους βάλει να δουλέψουν κλαρκ.

Το ΚΚΕ αυτή τη στιγμή έχει επαναστατικές θέσεις. Για να οικοδομηθεί η λαϊκή εξουσία χρειάζεται να υπάρχουν λαϊκοί θεσμοί που θα συγκρουστούν με το αστικό κράτος και θα το καταλύσουν. Θα μου έκανε τρομερή εντύπωση αν υπήρχαν πάνω από 300,000 άνθρωποι στην Ελλάδα που είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο, ή που θα το θεωρούσαν έστω και επιθυμητό

Αναυδος είπε...

@ΠΓ
Καταρχήν οι εκλογές δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το θέμα της εξουσίας αλλά το ποιος θα κυβερνήσει αύριο. Αυτό καθορίζει την εκλογική συμπεριφορά και της εργατικής τάξης πέρα από την προπαγάνδα τις πιέσεις και τους εκβιασμούς.

Από την άλλη η αύξηση της επιρροής του ΚΚΕ προϋποθέτει να μπορέσει να αντιπαρατεθεί στην αστική προπαγάνδα στη συνείδηση επιπλέον 300χιλ (αν θέλει να φτάσει διψήφιο ποσοστό) πόσο εφικτό είναι αυτό με τις σημερινές του δυνάμεις και την ισχύ του εχθρού ? Κατά τη δική μου γνώμη δεν είναι

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβαίνω τον αντιμπεριαλισμό κι αντιεθνικισμό του στόχου να γίνουμε ΗΠΑ των Βαλκανίων, σαν μεντεσές της μαμάς, αλλά μήπως το εξωκοινοβούλιο να πάρει καμιά πρωτοβουλία, για τα προσχήματα ρε παιδί μου.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Ιστρολλικος

Συμφωνα με το σκεπτικο σου, το ΚΚΕ ή θα εχει απηχηση αλλα μικροαστικες θεσεις ή θα εχει κομμουνιστικες θεσεις αλλα δε θα εχει απηχηση.

Σιγουρα ενα ΚΚ ποτε δε θα εχει την απηχηση της σοσιαλδημοκρατιας σε ομαλες συνθηκες. Αλλο ομως να εχεις 12%, αλλο 8% και αλλο μολις 5%. Δεν μπορω να δεχθω οτι αυτο ειναι το ταβανι ενος ΚΚ σε συνθηκες καπιταλιστικης κρισης και οξυνσης των ιμπεριαλιστικων ανταγωνισμων

@ratm

Εχεις δικιο οτι τα εκλογικα ποσοστα δεν ειναι το παν. Αναφερομαι σε εκεινα ομως γιατι ειναι κατι πιο χειροπιαστο και επισης δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω τι εχει στο κεφαλι του ο μεσος ψηφοφορος του ΚΚ ή τι συμβαινει σε καθε κλαδο.

Παντως δεν νομιζω να εχουν μεινει πολλοι πλεον που να ψηφιζουν ΚΚ αλλα να ειναι μην ειναι κατα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για παραδειγμα. Αυτοι που εμειναν μετα τον Ιουνιο του '12 ειναι το πιο συνειδητοποιημενο κομματι των υποστηρικτων του ΚΚ.

Με τις υπολοιπες εκτιμησεις σου συμφωνω.

zoot horn rollo είπε...

Για την αφίσα: Καλά τα συριζοτρολ, αλλά κι οι άλλοι τελικά τόσο "κουρδιστοί";
Οι δικαιολογίες έχουν λιγοστέψει. Όχι πώς τους φοβάμαι βέβαια.

Οι "συγκλίσεις" και τα ξεβρακώματα μπορούν να ειναι ψιλοδιασκεδαστικά, έστω για λίγο.

Ανώνυμος είπε...

Βασικά πόσο αφελής παίζει να 'μαι, να ζητώ πρωτοβουλίες απ'το εξωκοινοβούλιο. Αν κρίνω απ'το τουίτερ, ο χώρος θα δώσει ρέστα στην αποσιώπηση της ουσίας της συμφωνίας (Άρθρο 2) στην καλύτερη, στην πιο πιθανή θα αθροιστεί στο "προοδευτικό μέτωπο", μέχρι να ξαναπάρουν τα οφίτσια λαθρεπιβάτες, οπότε πάλι ξαναμαναπογοήτευση. Άρα, καλύτερα σπίτια σας παιδιά, θα μας ταράξει έτσι κι αλλιώς ο Πάιατ στις ΜΚΟ, μην χρησιμοποίησετε την τεχνογνωσία σας σ'αυτές απ'το προσφυγικό κι έχουμε κι εσάς να μας λέτε για την διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

@Παπουτσωμενος Γατος ( 17 Ιανουαρίου 2019 - 8:07 π.μ. )

Ναι Το περίμεναν. Να μην σου πω περίμεναν να είναι χειρότερα και κοντά στο 3%.

Πρώην μέλος που σήμερα παραμένει υποστηρικτής του ΚΚΕ μου είπε να ψηφίσω το Κόμμα γιατί κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής. Δεν με έπεισε τόσο όσο κάτι άλλο. Μόλις είδα το ΘΈΑΤΡΟ των διερευνητικών του 2012 με όλη τη /το ΑΝΤΑΡΣΥΑ να επισκέπτεται τον Τσίπρα στη Βουλή τα διάφορα "κομμάτια" που είχα στο παζλ "ενώθηκαν" για το τι είναι ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γενικότερα εξωκοινοβουλευτική αριστερά και η σχέση της με τον ΣΥΡΙΖΑ

17-57

Ανώνυμος είπε...

Γατε υπάρχει ένα κομμάτι ψηφοφόρων μας που μπορεί να μας ψηφιζουν από οικογενειακή παράδοση που δεν διαφωνούν ανοιχτά με αυτές τις θέσεις μας αλλά τις θεωρούν λίγο πολύ να χαμε να λέγαμε, εκτός τόπου και χρόνου. Αυτοί ειδικά όσοι από αυτούς διατηρούν ένα επίπεδο ζωής με έναν αξιοπρεπή μισθό για την εποχή, ένα σπιτι, έχουν σπουδάσει τα παιδια τους μια καλή σχολη ή έχουν να τους κληροδοτησουν ένα μαγαζί ή γραφειο που άντεξε στην κρίση, τι νομίζεις θα κάνουν αυτοί σε μια όξυνση της καταστασης? Και δε λέω για επαναστατική κατασταση απλά για μια κατάσταση σαν το δημοψηφισμα που λόγω των αστικών αντιθέσεων υπήρχε ορατό το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ή το να μας πετάξουν εκτός ΕΕ. Προσωπικά είδα τέτοιο κόσμο που όχι απλά φοβήθηκε τότε αλλά πήγε σαν την κότα και ψήφισε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Δε λέω ότι είναι μεγάλο αυτό το κομμάτι προφανώς είναι πολύ μικρό αλλά υπαρκτο.
Όπως υπαρκτό και πολύ μεγαλύτερο είναι το κομμάτι κοσμου που αμφισβητεί ΕΕ και ΝΑΤΟ θα ήθελε σύγκρουση με αυτά αλλά δεν νιώθει για μια σειρά λόγους ότι τον εκφράζει το Κόμμα αυτούς πρέπει να τους κερδισουμε πάση θυσία.

ratm

Ανώνυμος είπε...

τό κάνουν οι ακροδεξιοί να ταυτίζουν τον Ευρωπαϊκό Σύριζα με τον Στάλιν, τον κομμουνισμό και την ΕΣΣΔ αλλά δεν τολμούν να μιλήσουν για το ΚΚΕ. Γιατί αν μιλούσαν θα ανέβαζαν τα ποσοστά του ΚΚΕ. Στοιχειώδες.
Η αποχή θα αυξηθεί αλλά για να εξευρωπαϊστούμε δεν το βλέπω. Υπάρχει βλέπεις ΚΚΕ που δεν υπάρχει στας Ευρώπας.


Τώρα γιατί τόσος κόσμος πήγε στον Σύριζα;

Ο Α σου λέει πως θα χρειαστούν αγώνες - θυσίες - συμμετοχή
Ο Β σου λέει πως με γιαλατζί μαγκιές και κατσαρολοκρουσίματα άκοπα πράγματα δια αντιπροσώπων βλαχοδημάρχων τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Λοιπόν ο μη πεπαιδευμένος κόσμος από εργατικούς αγώνες και "εκπαιδευμένος" από τα 35 χρόνια Πασοκιστάν άκουσε αυτά που είχε συνηθίσει να ακούει και πήγε με το Β. Χαζός θα είναι να πάει στο Α; Σαν ο νόμος της αδράνειας να μεταφέρεται στην πολιτική αν και οι αναγωγές σχεδόν ποτέ δεν είναι ακριβείς.
Μόνο που τότε δεν καταλάβαινε τι σημαίνει καπιταλιστική κρίση και πως δεν υπάρχουν καπιταλιστικές τράπεζες να δανείζουν επ'αόριστον λεφτά αφού πρώτα του διαγράψουν τα χρέη όπως τους έλεγε στους πολιτικούς παραλογισμούς του ο (πασοκο)Σύριζα.

Η παρακάτω παράγραφος σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με κόσμο που δεν είχε ασχοληθεί με την πολιτική και πίστεψε τα παραμύθια του Σύριζα. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος ούτε να ασχολείται με την πολιτική, ούτε να διαβάζει Λένιν, ούτε να συμμετέχει στα σωματεία του.
Δεν καλοβλέπω αυτούς που ενώ στα 2011-2012 ήταν στο ΚΚΕ ή γύρω από το ΚΚΕ που σημαίνει πως σκέπτονται έλλογα, πως διαβάζουν και κάποια μαρξιστικά βιβλία, ασχολήθηκαν με κάποιο συνέδριο του ΚΚΕ, και αντί να παραμείνουν πήγαν στον Σύριζα και τώρα ξανασκέφτονται για Λ.Σ. Μπορώ να μαντέψω τους λόγους π.χ. η άνοδος του εθνικισμού.

Το 8,5 στο 4,5 ήταν αποτέλεσμα μία με κόστος απόφασης του Κόμματος. Μπορεί κάπου να έφταιγε το ΚΚΕ που ο περίγυρος δεν διάβαζε τόσο, δεν καταλάβαινε τόσο, αλλά με συγχωρείται δεν νομίζω πως οι σημερινοί "μετανοούντες" είναι άμοιροι πολιτικών ευθυνών. Χρειάζεται να είναι ειλικρινής η μεταμέλεια τους. καλή η αυτοκριτική του ΚΚΕ αλλά ας την κάνουν και αυτοί μία φορά έτσι για αλλαγή.
Τα "ξεγελάστηκα" από το ανθρώπους που είχαν εμπειρία, γνωρίζουν από πολιτική, συμμετείχαν σε αγώνες και έχουν διαβάσει και κάποια μαρξιστικά βιβλία προσωπικά δεν με πείθουν. Αντίθετα τρέφω μεγάλη εκτίμηση σε εργάτες που παλιά ψήφιζαν κάτι άλλο π.χ. ακόμα και ΝΔ και συμμετέχουν από τα 2014 σε ψηφοδέλτια της Λ.Σ.

Όπως έχω γράψει αρκετός κόσμος ακόμα και κόσμος που μετακόμισε προς τον Σύριζα είχε την αντίληψη για το ΚΚΕ του "Κόμματος ηλεκτρολόγου".
"Χαλάνε " τα "ηλεκτρολογικά " του Καπιταλισμού; Να έρθει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα να τα διορθώσει. Οποία αντίφαση από ένα Κόμμα που παλεύει για την ανατροπή του Καπιταλισμού να γίνει συμμέτοχος. Και μετά αφού τα διορθώσει να φύγει και να περάσουμε μπέικα ρε αδελφέ. Ποτέ δεν πίστεψαν σε σε σοσιαλισμό αλλά μάλλον τον χρησιμοποιούσαν σε λεκτικό επίπεδο για να αποσπάσουν μικρά ανταλλάγματα εντασσόμενος στην σοσιαλδημοκρατία στα πλαίσια του "ρεαλισμού". Όταν το ΚΚΕ στο όνομα της πραγματικότητας του μιλούσε για ανατροπή του Καπιταλισμού και πως ότι είχε να δώσει αυτό το σύστημα το έδωσε αποχωρούσαν. Και μετά δεν ήρθαν οι μέλισσες αλλά ακόμα δύο-τρία μνημόνια.

Η Παγκόσμια Καπιταλιστική Κρίση παραμένει η καπιταλιστική ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται πως δεν είναι η αναμενόμενη με ψιθύρους πως μπορεί να γίνει χειρότερη. Πέρα τα "γεωπολιτικά παιχνίδια" ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ.


17-57

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένο μου τουιτερικό πουλέν γι' αυτή την περίοδο ο Έντης, που ήταν με τα τσάμικα στο Σύνταγμα, που γούσταρε Ζωή Κωνσταντοπούλου, και τώρα αντιπαρατίθεται με την γραμμή του ΚΚΕ που 'φτιαξε στο κεφάλι του, ως αντιεθνικιστής βεβαίως βεβαίως.
Ενδιαφέρον το ότι τα τρολ της Ανταρσύα μιλάνε για μακεδονική μειονότητα, ενώ η ίδια η ανταρσύα για "σεβασμό στον πολυεθνικό χαρακτήρα του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας". Μάλλον απο κεκτημένη ταχύτητα βιάστηκαν να κοπιάρουν Πρέσβη. Παιδιά, η απροσεξία πληρώνεται.
Γιατί όμως δεν φτιάξατε "μέτωπο του ΟΧΙ" σ'αυτήν την συγκυρία, με τα ίδια λογικά άλματα του Δημοψηφίσματος, πχ "ποιος τον γαμάει τον Τσίπρα, με το όχι θα νικήσει ο λαός και θα πάει τρένο το κίνημα απο δω και μπρος και θα εγκλωβιστούν όλοι". Εξάλλου, το διακύβευμα πολύ σοβαρότερο είναι.
Πάντως εξεπλάγην, ανακοίνωση που ν'αναφέρει το ΝΑΤΟ δεν περίμενα.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

ΥΓ Παιδιά, στο δικό μου ημιμαθές μυαλό, το ότι μιλάμε για Σλαβομακεδόνες, είναι απόδειξη μη ύπαρξης μακεδονικού έθνους κι απόδειξη ύπαρξης "πολυεθνικού χαρακτήρα του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας". Οπότε καλύτερα ν'αποσυρθεί η παπάτζα περί "προδοσίας του ΚΚΕ στους μαχητές του ΔΣΕ".Και διαβάστε το τι λένε οι οργανώσεις σας, ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ!

zoot horn rollo είπε...

Το άλλο που θυμήθηκαν ή που έμαθαν κι "αγάπησαν" τη Μιρκα Γκινοβα τα διάφορα είδη αρουραίων...

zoot horn rollo είπε...

Θα τα θυμίζεις σε μερικούς αύριο μεθαύριο, και μια που θα το παίζουν θιγμένοι, μια που θα σου πουλάνε τρέλα κι άλλη μια που θα είσαι "χουλιγκανος", "υπερορθοδοξος" κτλ.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

TI EINAI H ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γάτε, (17 Ιανουαρίου 2019 - 4:32 μ.μ.), για «τις παληές-καλές μέρες» είναι ένα επιχείρημα που ακούγεται, και θα προσθέσω κι εγώ κάτι λίγα σε όσα ήδη είπαν πολλοί φίλοι εδώ, μια και με κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό. Ομως το (18 Ιανουαρίου 2019 - 9:02 π.μ.) κλείνει με μια μάλλον άδικη παρατήρηση ("εκλογικεύσεις"), γιατί μπορεί να εκληφθεί σαν εκ των υστέρων "συμμορφωτική" υποστήριξη ενός αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, και γι αυτό θεωρώ απαραίτητο να επανέλθω, παρόλο, που νόμιζα, πως είχε εξαντληθεί το θέμα.
Καταρχήν, αν πρόκειται για τα ποσοστά, μιλάμε για καθαρή έκφραση της υποκειμενικής κατάστασης του Λαού, που διαμορφώνεται μεν νομοτελειακά από την αντικειμενική υλική βάση, τις σχέσεις παραγωγής, αλλά όχι μηχανικά και ιδίως όχι βραχυχρόνια. Η λαϊκή θυμοσοφία λέει, πολύ διαλεκτικά, πως "το χούϊ βγαίνει τελευταίο".
Δεν φτάνει η σκέτη προλεταριοποίηση, ιδίως μάλιστα όταν γίνεται, όπως τώρα, απότομα και "από τα πάνω". Για να δημιουργηθεί ταξική συνείδηση σε έναν προλετάριο, και μάλιστα να ψηφίσει και ΚΚΕ, πρέπει, εκτός από την υλική του υπόσταση:
1. Να έχει κατανοήσει την ταξική υφή της κοινωνίας, την ύπαρξη τάξεων σε σχέση με τα μέσα παραγωγής. Να ξέρει, ότι υπάρχουν εργάτες-δούλοι και κεφαλαιοκράτες-αφεντικά.
2. Να βλέπει τον εαυτό του σαν μέρος της εργατικής τάξης. "Εγώ είμαι εργάτης"
3. Να αρνείται την μειονεκτική του θέση σε σχέση με τα μέσα παραγωγής και να θέλει να την αλλάξει.
4. Να βλέπει την πολιτική ταξική πάλη, σαν μέρος, και μάλιστα το ανώτερο, της ολικής ταξικής πάλης, σαν τον μόνο τελεσφόρο και οριστικό τρόπο να αλλάξει το σύστημα της εκμετάλλευσης και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
5. Να βλέπει την οργάνωση της ε.τ. στο Κομμ. Κόμμα Νέου Τύπου, σαν μόνου αποτελεσματικού τρόπου νικηφόρας διεξαγωγής της ταξικής πάλης, και συνεπώς να θεωρεί αναγκαία την πολιτική υποστήριξη του.
Δε θα διαφωνήσεις νομίζω, πως σε όλα αυτά η α.τ. έχει δημιουργήσει "εναλλακτικές" ιδεολογικές εξόδους διαφυγής. Δε χρειάζεται να απαριθμήσω τα σχετικά ιδεολογήματα-"αντιλόγους" σε αυτά, τα ξέρουμε όλοι.
Με λίγα λόγια, θεωρητικά, η συνειδητή ψήφος στο ΚΚΕ έχει περάσει τα σαράντα κύματα! Είναι, όμως πράγματι έτσι;
Τα έχει πράγματι περάσει έστω για τους σημερινούς 200-300 χιλιάδες; Τα είχε περάσει, για τους παληούς ~800 χιλιάδες, τότε με το 12% επί "Πραγματικής Αλλαγής"; Το θεωρώ αστείο και να το σκεφτώ.
Όπως μας θυμίζει και ο Giorgio Gaber σε κείνο τον υπέροχο μονόλογό του, υπάρχουν ~38 λόγοι για να λές ότι είσαι κομμουνιστής και από αυτούς ελάχιστοι είναι οι θεωρητικά σωστοί! Όπως υπάρχουν και χιλιάδες λόγοι να είσαι αντιδραστικός κι επίσης από αυτούς ελάχιστοι είναι οι σωστοί, που βέβαια ισχύουν για πολύ λίγους. Ετσι είναι η πραγματική ζωή, μια ατελείωτη πολλαπλότητα αληθινών και παραπλανητικών αντιφάσεων. Δουλειά μας είναι να άρουμε τις παραπλανητικές αντιφάσεις για να φανούν από κάτω οι βασικές, αυτές, που η άρση τους θα κινήσει την Ιστορία. Δουλειά ης Αντίδρασης είναι να πολλαπλασιάζει τις παραπλανητικές αντιφάσεις του Λαού για τον ακριβώς αντίθετο σκοπό. Γνωστά πράματα.
Δε θα με ξάφνιαζε, λοιπόν, αν και από αυτούς τους 300 χιλ. είναι λιγότεροι από τους μισούς αυτοί, που ψηφίζουν συνειδητά ΚΚΕ και όχι για τους υπόλοιπους 37 λόγους, που σατίριζε ο Γκάμπερ. Είναι κυρίως αυτοί που συμμετέχουν ενεργά στην ταξική πάλη, που τρέχουν στα σωματεία και στις κινητοποιήσεις. Θα μου πείς, είναι λόγος αυτός για να απορρίπτεις την πολιτική δράση ενός κόμματος; Επειδή, δηλαδή, στηρίζεται και σε «ρηχές» συνειδήσεις;
(συνεχίζεται)

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

(2/3)
Όχι, γιατί 1ον, και από αυτές τις «ρηχές», η μεγάλη πλειοψηφία έχει πιο ουσιαστικούς λόγους να είναι εκεί, που είναι πολιτικά, απλά δεν τους έχει συνειδητοποιήσει, 2ον, γιατί η μεγάλη θάλασσα των αντιφατικά ρηχών συνειδήσεων βρίσκεται στην απέναντι πλευρά και ο αγώνας γίνεται και γι αυτούς, κι ας μην το αναγνωρίζουν οι ίδιοισήμερα, και, 3ον και κυριώτερο, γιατί αν οι πολιτικές αντιθέσεις αντιστοιχίζονταν στον πραγματικό συσχετισμό των δυνάμεων, αν δεν υπήρχαν δηλαδή οι παραπλανητικές αντιφάσεις, δε θα χρειαζόταν ούτε πολιτική πάλη, ούτε θα υπήρχε προεπαναστατική περίοδος. Η στιγμή της αλήθειας είναι μόνο η στιγμή της Επανάστασης. Πριν από αυτήν υπάρχει το «τοπίο στην ομίχλη». (Είναι, νομίζω, ο λόγος, που είχε δίκηο ο διαλεκτικός υλιστής Λένιν, στην αντιπαράθεσή του με την τυπικά γερμανική «ορθολογική» άποψη της επίσης κομμουνίστριας Ρόζα Λ., σχετικά με την «ωριμότητα» η μη των συνθηκών της Οκτωβριανής, πράγμα, που εν τέλει και η ίδια παραδέχτηκε.)
Προεπαναστατικά, λοιπόν, δεν είναι απίθανο, ακόμη και σε συνθήκες Κρίσης, να βρεθεί το επαναστατικό κόμμα «στριμωγμένο» στην απήχησή του στον Λαό. Χωρίς να υποβαθμίζεται αυτός ο παράγοντας, πρέπει να δεχτούμε πως είναι πιο συνολικά τα κριτήρια, που προσδιορίζουν την ορθότητα της πάλης του.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΟ ΚΚΕ
Τα προβλήματα αρχίζουν όταν το ίδιο το επαναστατικό κόμμα με την δράση του αυξάνει τις «ρηχές» συνειδήσεις και τις αυταπάτες, πράγμα, που συνήθως σηματοδοτεί και μια πορεία μετάλλαξης του ίδιου σε ρεφορμιστικό.
Ηταν τέτοια η περίπτωση του ΚΚΕ, τότε, που «είχε μεγάλη επιρροή»; Αρκετοί φίλοι είπαν τη γνώμη τους.
Σίγουρα η θεωρία του «ενιαίου επαναστατικού προσές» με τα συνεπαγόμενα «στάδια» προέταξε το άμεσο σε σχέση με το τελικό, τον ταχτικό έναντι του στρατηγικού στόχου, και σε αυτά τα πλαίσια δεν πολέμησε τις γνωστές αυταπάτες «αντιδεξιά vs. δεξιά», «Αλλαγή vs. Συντήρηση», «αντιϊμπεριαλισμός» σαν αυταξία κλπ., θεωρώντας ότι η λύση της κυρίαρχης «Σοσιαλιστικό σύστημα vs. Ιμπεριαλισμός» αντίθεσης θα καθάριζε το έδαφος για την, ίσως και ειρηνική αλλά πάντα βίαιη, επίλυση της βασικής. «Αφηνε δουλειά για μετά», δηλαδή. Ηταν ένας δρόμος για την Επανάσταση, υπό την πίεση των προ 80-ετίας συνθηκών. Το αν ήταν σωστός η όχι ανήκει πια στην Ιστορία να τώβρει, κι εγώ δεν είμαι υπέρ των εύκολων απαντήσεων. Μην ξεχνάμε, πως μας έδωσε 40 χρόνια ειρήνης και ανάσχεσης του Νατοϊκού Ιμπεριαλισμού, που θα μπορούσαμε, ίσως, να είχαμε εκμεταλλευτεί και πιο αποτελεσματικά. Από την άλλη, βέβαια, συσκότιζε την ίδια την έννοια του Ιμπεριαλισμού, καθώς αυτή απλωνόταν και σε χώρες, που εμείς θεωρούσαμε ….αντιϊμπεριαλιστικές!
Επί του προκειμένου, λοιπόν, σημασία για μένα έχει ότι δεν τελεσφόρησε αυτή «στρατηγικοποίηση της ταχτικής» και σήμερα ξέρουμε πια πως δεν μπορεί να επαναληφθεί αυτή, ακόμη κι αν ήταν σωστή, γιατί χάθηκε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ
Συνεπώς, κατ’ εμένα, και η ελεγεία για της «παληές-καλές μέρες» δεν έχει πια κανένα πρακτικό νόημα. Σήμερα θα παλέψουμε με τα σημερινά δεδομένα, μέσα στα οποία υπάρχουν και οι εμπειρίες της Ηττας. Είμαστε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση μετά το ’89-‘91, και γι αυτό η αντιπαραβολή με τις «παληές-καλές μέρες» και την μεγάλη απήχηση, που είχε τότε το Κόμμα, μπορεί να συγκινεί, αλλά δεν έχει και πολύ νόημα. Το είδος της επιρροής, που είχε τότε το Κόμμα, δηλαδή πλατειά επιρροή αλλά με πολλές ασάφειες και άλυτα ζητήματα, δεν μπορεί να μας χρησιμεύσει σήμερα. Ισως, (και το υπογραμμίζω: «ίσως») τότε να είχε χρησιμότητα, σήμερα όχι. Το ότι για κάποια χρόνια (2007-2012) συνεχίστηκε λόγω αδρανείας το είδος της επιρροής, που είχε παληά το ΚΚΕ («κόμμα-ηλεκτρολόγος», «λοιπή δημοκρατική δύναμη», «κοινωνική φωνή» κλπ.) αναμενόμενο και χωρίς ιδιαίτερη σημασία.
(συνεχίζεται)

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

(3/3)
Η σημερινή απήχηση του ΚΚΕ πρέπει να κριθεί με τα σημερινά κριτήρια, κι εγώ αδυνατώ να ορίσω ταβάνι η ξέρω-γω κατώφλι «λογικών» ποσοστών, τη στιγμή, που και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι φτάνουν συχνά στην κάλπη χωρίς να έχουν καταλήξει! Το σίγουρο είναι, όπως παρατήρησαν και πολλοί φίλοι εδώ, ότι ποιοτικά η σημερινή επιρροή είναι πολύ ανώτερη εκείνης των «παληών-καλών καιρών». Το τι μπορούμε, τι μπορεί και πρέπει να κάνει το ΚΚΕ βέβαια, είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που καθόλου δεν το θεωρώ εξαντλημένο αλλά το αφήνω για λόγους οικονομίας χώρου.

ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ «ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΣΕΙΣ»;
Εύλογο θεωρώ, σκέψεις που πριν μπορεί να ήτανε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, αλλά οι ίδιοι να τις απωθούσαμε σαν δυσάρεστες, να μας τις φέρνει μπροστά η πραγματικότητα.
Οτι δεν ήταν τόσο ρόδινα τα πράγματα, όσο έδειχναν, π.χ. οι ευρωεκλογές του 2004 η και του ’09, ενδείξεις υπήρχαν. Ηταν η αναντιστοιχία με την οργανωτική ανάπτυξη του Κόμματος, η υστέρηση αυτοτελούς μαζικής λειτουργίας του. Θυμάμαι είχα παρατηρήσει κι ο ίδιος εδώ, ότι η πλατειά (αλλά και η στενή…) επιρροή του ΚΚΕ εξακολουθούσε να λειτουργεί σαν «λοιπή δημοκρατική δύναμη»: Όταν γίνονταν κινητοποιήσεις «όλων των δημοκρατικών δυνάμεων», πανεργατικές κλπ., τα μπλοκ του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ είχαν 30-40 χιλ κόσμο, ενώ όταν καλούσε μόνο του το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ έπεφτε στις 5-6 χιλ.. Ανάλογα συνέβαιναν και με την μαζικοποίηση των σωματείων. Σήμερα, με «πανεργατικές» η μη, το ΠΑΜΕ κατεβάζει και 20 χιλ. άμα τύχει. Δεν το λές και λίγο, την ώρα, που οι πασοκοσυριζαίοι έχουν αράξει στον καναπέ και οι εξω-αριστεροχωρικοί έχουν εξατμιστεί.
Ας το πάρουμε απόφαση, πως κουτσά-στραβά προσαρμοζόμαστε, η μάλλον, πρέπει να προσαρμοστούμε με πιο γρήγορα βήματα στη νέα κατάσταση, που μας είχε αιφνιδιάσει το ’89-’91. Οι «εκλογικεύσεις» θα ήταν καλύτερα να είχαν γίνει προ εορτής, αλλά «κάλλιο αργά, παρά ποτέ».

----------------------------------------------------------------------------------
Το σημερινό, πολύς θόρυβος για το τίποτε. Οι «πλατείες» του ’11-’12 ήταν πιο μαζικές.
Θλιβερά τα «ορφανά του Εθνικισμού» στο Σύνταγμα, ακόμη πιο θλιβερά τα «ορφανά του Κοσμοπολιτισμού» στα Προπύλαια και οι κουκουλοφόροι στα …πόστα τους.
Όταν γυρίσουν σπίτι όλοι τους θα βρούν «λογαριασμούς» και διαταγές έξωσης να τους περιμένουν.
Το μόνο «νέο», που εγώ είδα στα κανάλια, από τις συνεντεύξεις με απλούς διαδηλωτές, είναι ότι ειδικά στην Β. Ελλάδα η πολιτική καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη, καθώς πολλοί νόμιζαν, πως η συγκέντρωσή τους ήταν …και κατά των μνημονίων και των …»δανειστών»! Ο κίνδυνος του Φασισμού εμφανέστατος και το παιχνίδι αναγκαστικά παίζεται στην κόψη του ξυραφιού, με μια Νατοϊκή Κυβέρνηση να σπρώχνει προς τα κεί «τοις κείνων ρήμασι…».
Εξαιρετικό το εξώφυλλο του «Ρ», το κόμμα πρέπει να βγεί πιο επιθετικά, και οι οπαδοί ας μην …γκρινιάζουμε για τους «μηλιούς» και τις «αγλαϊες». Ολη η Ελλάδα είναι έτσι σήμερα και δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Ας θυμηθούμε και τον αποστάτη «Σουραύλη» στην Οδύσσεια του Καζαντζάκη: «Μωρέ, κι εγώ! Μωρέ κι εγώ!»
Ολοι στα δύσκολα θα κριθούμε…..

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Δυό διορθώσεις στα προηγούμενα:
Η ουσιαστική: Στο (2/3) η ακόλουθη φράση σωστή: " Από την άλλη, βέβαια, συσκότιζε την ίδια την έννοια του Ιμπεριαλισμού, καθώς αυτός απλωνόταν και σε χώρες, που εμείς θεωρούσαμε ….αντιϊμπεριαλιστικές"!
H τυπική, στο (3/3): Ο αποστάτης "Σουραύλης" έλεγε "Μωρέ, κι εμείς!" τώρα, που θυμάμαι καλύτερα. Eκπροσωπούσε τους διαχρονικά λιπόψυχους κάθε κινήματος στην αλληγορία της "Οδύσσειας".

zoot horn rollo είπε...

Ξανά φαινόμενο "σπασμένα τζάμια" με την ανακοίνωση του ΚΚΕ. Λες κι όταν καταγγέλει τις άλλες φορές την καταστολή αναφέρεται μόνο σε συγκεντρώσεις με δικό του κόσμο και μόνο.

Σεχτάρ βάζεις καλούς προβληματισμούς, δεν είναι δύσκολο να παρασυρθεί κανείς από νούμερα και ποσοστά, είτε θετικά είτε αρνητικά. Απαραίτητη η αποτίμηση και η μελέτη τόσο για τη δράση σου όσο και για τις γενικότερες συνθήκες, ψύχραιμα και χωρίς να πέφτεις σε παγίδες που πρόθυμα πολλοί σου στήνουν από δω κι από κει.

Antonxxx είπε...

Το εξώφυλλο του Ριζοσπαστη, όλα τα λεφτά.
Δείχνει και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν ακόμη.
Πάντως η πρωτη σελιδα γινεται όλο και καλύτερη.

Αναυδος είπε...

απο τα παραλειπομενα του εθνικιστικου συλλαλητηριου
- ηταν και η ΛΑΕ εκει
- εκπληκτικη η ομοιοτητα των φασιστων με τους αναρχικους θα στοιχηματιζα οτι ενα 30% ειναι κοινο στα χθεσινα επεισοδια και στα διαφορα επισοδια περιξ των εξαρχειων
- οι ηλιθιοι της ανταρσυας που κατεβηκαν με τα μπαχαλα υπο την προστασια των ματ

Ανώνυμος είπε...

Πάντως με αφορμή ξανά το Μακεδονικό είναι εκπληκτική η ευθυγράμμιση πολιτική, χρονική και σε επιχειρήματα κυβέρνησης, τουιτερικων και πρώην φραξιονιστων. Αν δεν υπήρχε κατανομή καθηκόντων ίσως να βλέπαμε ομορφιές στα ψηφιψηφοδέ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κεφάλαιο και ειδικά η πρεσβεία δεν κάνει τσαπατσοδουλειες οπότε θα συνεχίζουν να το παίζουν μερικοί κομμουνισταραδες σε κυβερνητικές εφημερίδες, σε γνωστά site , και στο Τουίτερ.

ratm

kolokotronis είπε...

Θα αποτελέσει πολύ σοβαρό λάθος, το να αφήσουμε τον πατριωτισμό στα χέρια των εθνικιστών.
(και αυτό δεν είναι καθόλου λογοπαίγνιο)

"...Σήμερα, η καταδίκη της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει νόημα μόνο αν στρέφεται κατά των επικίνδυνων αμερικανικών - ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κατά του εθνικισμού σε Ελλάδα και FYROM..."
(από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος)

@ Σεχτάρ, "...Εξαιρετικό το εξώφυλλο του «Ρ», το κόμμα πρέπει να βγεί πιο επιθετικά..."
συμφωνώ απολύτως,
γιατί όχι, λοιπόν, αντι-αμερικανικές, αντι-νατοϊκες διαδηλώσεις, πικετοφορίες, συναυλίες,
εκδηλώσεις (ο,τιδήποτε κριθεί κατάλληλο) του Κόμματος, την ημέρα ψήφισης της Συμφωνίας;

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Χα, χα, Κολοκοτρώνη!
Ο Πατριωτισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια εθνικιστών και Νατοϊκών "Αριστερών"!
Θα μπορούσε να το είχε πει ο Λένιν - ο Κλεμανσώ πάντως αποκλείεται!

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ratm

Εχω και γω στο μυαλο μου τετοιες περιπτωσεις αλλα φανταζομαι οι πιο πολλοι θα πηγαν προς ΣΥΡΙΖΑ μετα το '12. Οσο για το αντιστροφο, δηλ. κοσμος κατα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που δεν ψηφιζει το Κομμα πραγματι υπαρχουν αρκετοι τετοιο (οχι τοσο κατα του ΝΑΤΟ αλλα κατα της ΕΕ). Το κακο ειναι οτι ο κοσμος που εναντιωνεται στην ΕΕ, εναντιωνεται με βαση εθνικιστικα και σοσιαλδημοκρατικα επιχειρηματα, ενω παρα την θεωρητικη εναντιωση του δεν σημαινει οτι ειναι απαραιτητα υπερ της εξοδου απο την ΕΕ.

@17-57

Μεμονωμενα ατομα που περιμεναν την πτωση σιγουρα θα υπηρχαν, η πλειοψηφια δεν σκεφτοταν ετσι ομως.

@Σεχταρ

Συμφωνω με τις διαπιστωσεις που κανεις, ομως αφορουν το τι κανει η αστικη ταξη για να τραβηξει τον κοσμο με το μερος της και οχι το τι κανει ή μπορει να κανει για να τραβηξει εκεινο τον κοσμο στο μερος του.

Τα ιδεολογικα και υλικα μεσα εξαγορας ή εκφοβισμου λαικων συνειδησεων υπηρχαν, υπαρχουν και θα υπαρχουν. Αυτο δεν σημαινει οτι μοιρολατρικα πρεπει να δεχθουμε το οποιοδηποτε επιπεδο αποδοχης του ΚΚΕ ως το μαξιμουμ δυνατο καθε φορα.

Μου δημιουργειται η εντυπωση δηλαδη οτι μονο η παραμονη εκτος βουλης θα δημιουργουσε προβληματισμους και οτι οποιοδηποτε ποσοστο ανω του 3,00% ειναι ενταξει. Δεν θεωρω οτι ειναι ετσι. Το ΚΚΕ ειναι κομμα εξουσιας και θα πρεπει να διεκδικει το μεγαλυτερο δυνατο ποσοστο επιρροης καθε φορα (σε ολες τις μαχες) και οχι να συμβιβαζεται με 5αρακια.

Επισης οταν μιλουσα για παλιοτερες εποχες οπου το κομμα ειχε μεγαλυτερη επιρροη, αναφερομουν κυριως στις δεκαετιες 90 και 2000 οχι τοσο παλιοτερα γιατι παλιοτερα οντως η γραμμη και η λογικη ηταν αλλη. Αλλα δεν βρισκω τον λογο για να μπορουσε το κομμα το 2000 και το 2004 να βρισκει μεγαλυτερη απηχηση απ'οτι το 2015. Και αυτο παρα τις ελλειψεις της ΑΑΔΜ γραμμης.

Οσο για τα επιπεδα συνειδητοτητας του κοσμου του ΚΚΕ ειναι και αυτο ενα ζητημα. Παντα θα υπαρχουν οι συνειδητοποιημενοι και οι λιγοτερο συνειδητοποιημενοι, αυτο δεν ειναι κατι που μπορουμε να αποφυγουμε.

Ειδικα οταν ενα κομμα ή κινημα διογκωνεται και αποκτα προοπτικη αμεσης εξουσιας μπαινουν σε αυτο διαφοροι που απλως ακολουθουν το ρευμα ή ειναι καθαροι τυχοδιωκτες. Θα περιμενε κανεις ομως οταν ενα κομμα των 500.000 οπως το ΚΚΕ του 2000 να εχει περισσοτερο μπετοναρισμενο και συνειδητοποιημενο κοσμο. Τελικα δεν ειχε.

Ειναι προβλημα και αυτο, γιατι αν δεν μπορει να περασει η γραμμη του ΚΚΕ στην ιδια του την βαση, δε θα περασει ποτε στον υπολοιπο κοσμο.

zoot horn rollo είπε...

"κατανομή καθηκόντων": Δυο λέξεις "κλειδιά", μετά από τέτοιας έντασης και τέτοιου συγχρονισμού επίθεσης. Κάποιοι τελευταίοι εκεί μέσα αφελείς και "αυταπατημένοι" είναι μάλλον εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

zoot horn rollo είπε...

Και ανοιχτή γραμμή με την Ελευθεροτυπία; Μπράβο...

Ανώνυμος είπε...

Ρε ζουτ, διαφωνώ. Κατανομή καθηκόντων σημαίνει διαφοροποίηση. Τώρα, την ίδια βλακεία για την επιλεκτική καταδίκη του αλυτρωτισμού την λένε όλοι στο εξωκοινοβουλευτικό πασόκ (πλην ΛΑΕ, που ξέθαψε τον Κύρκο). Απ'τον χώρο μάλιστα που ήταν κώλος και βρακί με τον ΣΥΝ-σύριζα για 2 δεκαετίες (στο εμπόριο παίζει να'ναι ακόμα), που πουλόυσαν αντιμερκελισμό κι αντίσταση στον εχθρό που προφανώς ήταν έξω και που ακόμη πιο προφανώς είναι σιαμαία στο κίνημα με την ΛΑΕ, που βλέπει θετικές διεργασίες στα συλλαλητήρια.
Αυτό το ξεβράκωμα, με αστυνομική προστασία στην "διεθνιστική συγκέντρωση", το υποψιαζόμουν, χωρίς αυτό να με σταματά απ'το να νιώθω μια κάποια ικανοποίηση.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

ΥΓ Προφανώς ο ΣΥΝ αναφέρεται ως χειροκροτητής των προηγούμενων εθνικιστικών συνάξεων

Ανώνυμος είπε...

Έχει πλάκα ότι τα ΕΑΑΚ ήταν και στις δύο συγκεντρώσεις. ΛΑΕ στη μια, ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην άλλη.


Σ.

zoot horn rollo είπε...

Το ότι το κάνουν χοντροκομμένα δε νομίζω πως αναιρεί τη φάση τους, πιθανόν να το...διορθώσουν κάπως στην πορεία.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Kαι πριν αλέκτορα φωνήσαι:

ΚΚΕ: Συγκεντρώσεις ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα την Πέμπτη 24 Γενάρη
Όχι στη Συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ
Όχι στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό
Ναι στη φιλία - αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών
.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 18.30, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ), στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη Λάρισα επίσης την ίδια ώρα στην στην πλατεία ΑΤΑ.

Γιατί, πράγματι, ο Πατριωτισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια εθνικιστών, Νατοϊκών "αριστερών", και αστείων "αντικαπιταλιστών".

Ανώνυμος είπε...

@ Απέργα με τις ώρες που μπορείς (20 Ιανουαρίου 2019 - 9:56 π.μ.)

Αναφέρονται και σε κάποιο έντη παρακάτω προς το τέλος(ΠΕΡΊΠΟΥ στο 5:30 και μετά). Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο ακάουντ στο τουίτερ με αυτό που γράφεις στο σχόλιο σου.

https://www.youtube.com/watch?v=bRnB0DsyHJQ

17-57

kolokotronis είπε...

Ααα, φίλε Σεχτάρ,
φίλοι, φίλοι, ναι.
ότι έχω μια έμφυτη τάση για καβγά, ναι.
αλλά όχι και να με αποκαλείς "αλέκτορα" :-) :-) :-)

Πέρα από πλάκα, τώρα, για άλλη μια φορά αισθανόμαστε περήφανοι
που έχουμε στην Ελλάδα ένα τέτοιο Κομμουνιστικό Κόμμα!

zoot horn rollo είπε...

Ελευθεροτυπία από τα παλιά, ξανά. Οίστρος αυτές τις μέρες.

Πωρώνομαι με το "αλληλογράμμωμα" παλιών και νέων "true" πάντως...

Αναυδος είπε...

παντως τιε τελευταιες μερες η εφ-συν θυμιζει αυριανη

ακομη και στο αρθρο γνωμης εξεμεσε τη συκοφαντια οτι τον 10/2011 το ΠΑΜΕ περιφρουρουσε τη βουλη

σε διατεταγμενη υπηρεσια στην προστασια των συμφεροντων του κεφαλαιου με αυτοδιαχειριστικο προσωπο βεβαιως βεβαιως

Ανώνυμος είπε...



ta provlimata mas as min menoume sto dikomas mikrokosmo apasxoloun oli tin anthropotita vlepoume ti
ginete sti galia me ta kitrina gileka ….
ti vlepo ego sto thema ton kitrinon gilekon…
mia prospathia ekmetalefsis tis evesthisias pou exoun poloi anthropoi gia to perivalon ke mesou aftou prospathoun na
odigisoun mia megali merida anthropon stin pliri eksathliosi… an pragmatika niazonte gia tin prostasia tou perivalontos
tha prepei na mathoun oti mporis na prosfereis sto perivalon ke me to na diathesis kapia kefalea gia ton logo afto ke oxi mono
perikopes ke eksathliosi…ti anadasosis ginonte ston planiti gi apo oti ksero tipota to idietero ?????
to thema eine pou tha vrethoun ta kefalea efoson ola ta krati paggosmios eine kataxreomena…
gia ena toso sovaro thema pistevo oti prepi kapia themata na anatheorithoun protistos o rolos tis pagkosmias trapezas
i enos alou forea pou tha kovei xrima ke tha to diathetei me kapious kanones se oles tis xores tou kosmou…
oste na kanoun erga ousias gia tin prostasia tou perivalontos….
ta xrimata den tha prepi na proerxonte apo forologisi ala apo kopi kenourion nomismaton oti alo efarmostei ine ipokrisia…
tha eine ipokrisia giati ta xrimata tha prepoi na eine eksasfalismena ek ton proteron efoson eine gia to kalo tis anthropotitas…..

as elpisoume oti apenanti stin pagkosmiopiimeni oikonomia vrethoun paggosmia kinimata me teties antilipseis ke diathesi gia tetious agones ……

jon

Ανώνυμος είπε...



ta provlimata mas as min menoume sto dikomas mikrokosmo apasxoloun oli tin anthropotita vlepoume ti
ginete sti galia me ta kitrina gileka ….
ti vlepo ego sto thema ton kitrinon gilekon…
mia prospathia ekmetalefsis tis evesthisias pou exoun poloi anthropoi gia to perivalon ke mesou aftou prospathoun na
odigisoun mia megali merida anthropon stin pliri eksathliosi… an pragmatika niazonte gia tin prostasia tou perivalontos
tha prepei na mathoun oti mporis na prosfereis sto perivalon ke me to na diathesis kefaleo gia ton logo afto ke oxi mono
perikopes ke eksathliosi…ti anadasosis ginonte ston planiti gh?????
to thema eine pou tha vrethoun ta kefalea efoson oles oi kiverniseis paggosmios eine kataxreomenes…
gia ena toso sovaro thema pistevo oti prepi kapia themata na anatheorithoun protistos o rolos tis pagkosmias trapezas
i enos alou forea pou tha kovei xrima ke tha to diathetei me kapious kanones se oles tis xores tou kosmou…
oste na kanoun erga ousias gia tin prostasia tou perivalontos….
ta xrimata den tha prepi na proerxonte apo forologisi ala apo kopi kenourion nomismaton oti alo efarmostei ine ipokrisia…
tha eine ipokrisia giati ta xrimata tha prepoi na eine eksasfalismena ek ton proteron efoson
eine gia to kalo tis anthropotitas…..

as elpisoume oti apenanti stin pagkosmiopiimeni oikonomia vrethoun paggosmia kinimata me teties antilipseis……

Ανώνυμος είπε...

1757,

Γι' αυτόν πρόκειται, είχε γράψει ο αποτυχημένος πασόκος κι άρθρο στο Λίμπεραλ.
https://www.liberal.gr/arthro/182283/apopsi/th-cheimonas/emfulios-sta-surizotrol.html

Ενδιαφέρον ότι με το που έληξε η σύμβαση του Έντι θυμήθηκε ότι οι συνάδελφοι του ήταν κεκαλυμμένοι χρυσαυγίτες. Επίσης ενδιαφέρον ότι πλέον τα ναρίτοτρόλ κάνουν αγνό χαφιέδισμό και πώληση νταϊλικιού, αφού η παπάτζα περί "εθνικιστικού κκε" πήγε άκλαυτη.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα(μεταφρασμένη).
Οι "ελευθεροτυπίες", οι παλιοί, νέοι και "νέοι" true σκούζουν όταν τα αμερικάνικα αφεντικά τα γράφουν ωμά,αποκαλυπτικά και ο Ριζοσπάστης τα αποκαλύπτει.

Η μεταφρασμένη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται στο
https://www.imerodromos.gr/ekthesi-steit-dipartment-gia-tin-ellada-sok-aristeris-kataischynis-kai-amerikanofrosynis/



@Παπουτσωμενος Γατος
Ήταν σε γνώση του ΚΚΕ η μεγάλη μείωση των ποσοστών στις 2ερες εκλογές του 2012. Το πόσο ακριβώς έχει να κάνει με το κατά πόσο όσοι άλλαξαν την ψήφο τους επειδή είχαν την αντίληψη του "κόμματος ηλεκτρολόγου" που διορθώνει τις πρίζες του καπιταλισμού και μετά φεύγει. Μία ομιλία-τοποθέτηση για το κόσμος συμπλέει ως ένα σημείο μαζί με το ΚΚΕ αλλά όταν μπαίνει το θέμα της εξουσίας φεύγει, έγινε το 2013 από έναν Ξενοφώντα(δεν θυμάμαι επίθετο) μέλος του Κόμμματος. Αν βρω την τοποθέτηση, θα την ποστάρω.


17-57

Ανώνυμος είπε...

@Σεχτάρ ο Τρομερός

Οι πλατείες μπορεί να ήταν πιο μαζικό τουρλουμπούκι κυρίως από κόσμο απολιτίκ, με κοινή συνισταμένη και πλαίσιο τον κρυφό αντιΚομμουνισμό από δήθεν απολιτίκ κομματάρχες και ΜΜΕ(όχι κόμματα, όχι συνδικάτα, όχι σημαίες και σύμβολα της αριστεράς) αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου υποχρεώθηκε σε ελιγμό στις 15/06/2011 όταν και έγινε δυναμική εργατική διαδήλωση περίπου 40.000 κόσμου λόγω απεργίας.
Όπως έγραφαν και οι φιλο-εντός -εκτός συνιστώσας Σύριζα της avantgarde
"Που ήταν οι "αγανακτισμένοι" την μέρα της απεργίας; Απάντηση: Δούλευαν.


όσο για το 5,5% του 2015 ελάχιστοι παρασύρθηκαν ψηφίζοντας το "ΟΧΙ" του Τσίπρα. Έχει αποδειχθεί με αριθμούς σε άλλη ανάρτηση. Ήταν και η πρώτη πολιτική αποτυχία του (πασοκο)Σύριζα να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στο Κόμμα παρά το 62&. Το Κόμμα βγήκε αποφασιστικά μπροστά με δική του πρόταση - Ψηφοδέλτιο στο Δημοψήφισμα την οποία οι "δημοκράτες"του Σύριζα, σαν τον αντιπρόεδρο της τότε Βουλής αρνήθηκαν να την συζητήσουν.

Η προηγούμενη κίνηση του Κόμματος έβγαλε εκτός τα κομματικά παραρτήματα - εξαπτέρυγα του καπιταλισμού όσο και αν το έπαιζαν επαναστάτες - αριστεροί και "true". Σε αυτή την κίνηση χρωστούμε την "μαύρη τρύπα" αξιόπιστης πολιτικής εκπροσώπησης του οπορτουνισμού. Η οποία δεν θα καλυφθεί "αξιόπιστα" για το καπιταλιστικό σύστημα για πολλά χρόνια ακόμα.

17-57

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι άλλα γκρίκλις, πονάνε τα μάτια μας...

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

@17-57, μην μένεις στα ποσοστά, που διαμορφώνονται και από την μεγάλη αποχή. Κοίτα τον αριθμό των ψήφων. "Κανονικά" (αν τα πράγματα ήταν τόσο "λυμμένα", όπως λες), η αποχή θα έπρεπε να ευνοεί το Κόμμα. Δυστυχώς η σχετική αντίδραση των πρώην ψηφοφόρων επιβεβαιώνει, νομίζω, τις δικές μου ενστάσεις και το κλείσιμο του Γάτου. Δεν είναι όλοι οι οπαδοί γνώστες της "γραμμής" και των αναλύσεων του Κόμματος. Κι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό για μένα είναι στοιχείο αισιοδοξίας, γιατί δείχνει, πως και σήμερα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κομματικής θέσης.

----------------------------------------------------------
Η είδηση της χρονιάς(;): Ο Τραμπ διορίζει ...Προέδρους στην "πίσω αυλή της Αμερικής"!
H ώρα της Αλήθειας για τον "Σοσιαλισμό του 21ου Αιώνα"...
Ηδη τα τραμπόσκυλα σπεύδουν να "αναγνωρίσουν" τον "νέο Πρόεδρο"!
Να δούμε τι θα κάνουν τα εγχώρια τραμπόσκυλα: ΝΔ, Κινάλ, τΣύριζα και "Λοιπές Δημοκρατικές Δυνάμεις".
Εμείς αύριο θα βροντοφωνάξουμε ΚΑΙ την υποστήριξή μας στους κομμουνιστές της Βενεζουέλας και την νόμιμη Κυβέρνηση της χώρας. Και θα καλέσουμε, για άλλη μια φορά τους κομμουνιστές όλης της γης, να σκεφτούν Quo vadis.....
----------------------------------------------------------

Για τα ..."πνευματικά" τραμπόσκυλα του ..."Πολιτισμού και της Τέχνης"(!), που υποστηρίζουν τις Πρέσπες..... (Ιωάννα Καρυστιάνη!)
....την συμπάθειά μας, για την κατάντια τους!

Ατυχοι.....

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ξαναβάζω το λινκ γιατί κάτι δεν έκανα καλά. Δείτε τα, όλα εδώ, μαζεμένα, μαζί με τους πανεπιστημιακούς των Α-"γραμμάτων":

https://www.protothema.gr/culture/article/858115/uper-tis-sumfonias-ton-prespon-158-anthropoi-tis-tehnis-kai-tou-politismou

Το πιο ωραίο είναι η εισαγωγή των πρώτων: ...λένε και ...«όχι στην Ελλάδα του μίσους και του σκοταδισμού»!
Ποιοί; Οι "πρόθυμοι" του Μίσους, του Φόβου, του Σκοταδισμού και της επιστροφής στον Μεσαίωνα της Ανθρωπότητας!

Ανώνυμος είπε...

Όλοι οι πασοκοαναθρεμενοι και οι αναθεωρητές - απολογητές του ιμπεριαλισμού μαζεμένοι σε μια λίστα...

ratm

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Και μέσα στο γενικό χαμό, ο θίασος του ρουβίκωνα ....κάνει τουρνέ στην ....Ιταλία!
Για όσους ακόμη δεν καταλαβαίνουν!
Οι "ρουβίτσες" του Βούτση....

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ ο Τρομερός (23 Ιανουαρίου 2019 - 9:46 μ.μ.)

Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και αυτά δείχνουν αρκετά. Τα του Δημοψηφίσματος αναλύθηκαν(αναγκαστικά γιατί δεν γίνεται αλλιώς) με ψήφους.
Τα ψηφοδέλτια που δεν μετακινήθηκαν ανάμεσα σε πρώτες και δεύτερες εκλογές από κόμματα σχεδόν σφραγίδες που ήρθαν από το πουθενά για μένα λένε αρκετά.
Όπως έγραψα ο ελιγμός της Κυβέρνησης Παπανδρέου στα 2011 δεν έγινε λόγω χιλιάδων κατσαρολοκρουστών"αγανακτισμένων" αλλά της απεργίας της 15/06/2011.

Τα περί αποχής αναμενόμενα. Οι κυρίαρχες ιδέες είναι οι ιδέες της κυρίαρχης αστικής τάξης που "σπρώχνει" και προς αποχή(όλοι είναι το ίδιο κλπ κλπ) όπως π.χ. στους "αγανακτισμένους". Μόνο που όταν η Αλέκα ανέλυε στον Χ΄'νικολάου για το πως θα γίνονται οι ψηφοφορίες σε ένα σοσιαλιστικό κράτος, οι πρώην αντικομματικοί αγανακτίστας αγανάκτησαν με την Αλέκα. Θα αργήσει να φτιαχτεί ένα ακόμα ΠΑΣΟΚ τύπου 1981 και οπορτουνιστικές παραφυάδες. άρα δεν μένει και αρκετός χώρος για "καρότο" παρά μόνο για "μαστίγιο". Κατά την γνώμη μου μπαίνουμε σε γεωπολιτικές εποχές μεγάλων αναταράξεων.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αναλυτής της γραμμής του Κόμματος. Αρκεί να βλέπει μπροστά του. Η πλειοψηφία αυτών που δεν βλέπουν , το επιλέγουν και ας υπάρχει μπροστά τους πληθώρα παραδειγμάτων. Αν τυχόν προβληματιστούν βάση της λογικής θα αναγκαστούν ή να αλλάξουν την θέση τους απέναντι στο ΚΚΕ ή να πάνε κοντά στο ΚΚΕ ή στο ΠΑΜΕ κάτι που δεν το επιθυμούν λόγω της ταξικής τους θέσης που έχουν ή που νομίζουν πως έχουν. Ε πως να χάσουν το όνειρο και την ελπίδα που έρχεται(θα γυρίσει ο τροχός, θα γαμ... και ο φτωχός;) . Ε τι είναι εργάτες; Είναι πιο εύκολο να μιλάνε για "προδότες" παρά για Καπιταλισμό, Ιμπεριαλισμό, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Άλλος κόσμος δεν επιλέγει να πάει στο ΠΑΜΕ γιατί απλά φοβάται από αυτά που χρόνια λένε οι άλλοι για τον κομμουνισμό(οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια τα χωράφια). Τώρα που τους τα παίρνουν τα καπιταλιστικά μονοπώλια, αυτή την φορά των τραπεζών ή το αστικό κράτος για να τα δώσει μετά στα μονοπώλια, όπως τον 16ο-17ο αιώνα έγινε στην Αγγλία η Πρωτογενής Καπιταλιστική Συσσώρευση η ε δεν φαίνεται να τρέχει και κάτι. Επίσης πως αν το μάθουν π.χ. στην εργασία του, θα τους απολύσουν.

Ότι είχαν να ρίξουν από οπορτουνισμό και αντιΚΚεδισμό το έριξαν. Ο Σύριζα καταρρέει. Τελείωσε η πολιτική αποστολή του, πέτυχε σε αρκετά, απέτυχε με το ΚΚΕ.

17-57

Antonxxx είπε...

Πληροφορούμε οτι ο Τσιπρας σήμερα στη Βουλή θα φοράει κονκάρδα με την προτομή του Τρουμαν.
Μπράβω στο ΚΚΕ που τίμησε σήμερα τον ιερό βράχο με το αντιιμπεριαλιστικο διεθνιστικό μήνυμα στους λαούς της Βαλκανικής.

Ανώνυμος είπε...

@Απέργα με τις ώρες που μπορείς ( 23 Ιανουαρίου 2019 - 6:04 μ.μ.)

Για αρκετούς από το "δημοσιογραφικό" κομμάτι του ΝΑΡ, έχω την χειρότερη γνώμη.

Τωρα νταξει μπορεί να αυτομόλησε ένα πρώην συριζοτρόλ δεν έγινε και με βούλα ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και άλλοι έλεγαν ΣΤΑ 2013 πως ήταν με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά είχαν συναντήσεις με Συριζαίους εντός Βουλής όπως αποκάλυψε το ηλεκτρονικό Μουρουτ-ιστάν.

Θέλουμε περισσότερο ανφόλλου


17-57

Ανώνυμος είπε...

Γραμμή πασοκοχωρίου τζενερέιτορ (για τα διεθνή):

-Μεταφέρουμε αυτούσια την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης
-Διαβεβαιώνουμε ότι διαφωνούμε με την κυβερνητική στρατηγική

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι τσιρλιντερ του Σύριζα εκεί στο βαθύ μαύρο δεν ξέρουν ελληνικά? Το Μακεδονικη γλώσσα που λένε αυτοί με το Σλαβομακεδονικη που έλεγε το ΚΚΕ στο μεσοπόλεμο είναι η ίδια λέξη? Αυτό το πρώτο συνθετικό "σλαβο" δε σημαίνει κάτι? Αν είσαι νεοπασοκος μαλλον όχι.

ratm

Αναυδος είπε...

γιατι η Μιρκα Γκινοβα γι αυτο αγωνιζοταν (η αλλιως η ξεφτυλα συιζοανταρσιων δεν εχει πατο)

(...) Από όσους διαφωνούν όμως με την τοποθέτηση Αποστολάκη η κριτική υπήρξε εντονότατη και δεν θα κοπάσει εύκολα. Δεν είναι μυστικό – άλλωστε κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι πριν από τα Χριστούγεννα είχε λάβει χώρα «μυστικό δείπνο» στο σπίτι κορυφαίου επιχειρηματικού παράγοντα της χώρας όπου, παρουσία του κ. Καμμένου, «κλείδωσε» η υπουργοποίηση Αποστολάκη – ότι οι «εχθροί» του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας θεωρούν πως η σχέση που διατηρεί, λόγω και της κοινής κρητικής καταγωγής, με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη αποτελεί το εφαλτήριο για την άνοδό του και καλύπτει τις αδυναμίες του. (...)

https://www.tovima.gr/2019/01/21/politics/ey-apostolakis-o-nayarxos-pou-egine-ypourgos/

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

ratm, (25 Ιανουαρίου 2019 - 3:18 π.μ.), δεν είναι μόνο στο Βαθύ-Μαύρο οι cheer-leader του Trump και του Soros (ποιός "Τσίπρας", ποιός τον γ@&εί τον χατζηαβατάκο;...) Το ίδιο βιολί παίζουν ΟΛΟΙ οι αριστεροχωρικοί: Εδώ, στην "ΠΑΝΤΙΕΡΑ", ένας καραγκιόζης παραθέτει τις απόψεις του τσιπράκου, δηλαδή του Trump, ανευ ουσιαστικής κριτικής, και από κάτω ...μέμφεται το ...ΚΚΕ(!) γιατί τις αντικρούει!
Κι όλοι τους βρωμίζουν την μνήμη των χιλιάδων Σλαβομακεδόνων αγωνιστών του ΚΚΕ, του Δημοκρατικού Στρατού και της ηρωϊδας κομμουνίστριας Μίρκας Γκίνοβα, με το παπατζήδικο κολπάκι της "έτσι-θέλω" ταύτισης "Μακεδόνας" = Σλαβομακεδόνας, κρύβοντας με κτηνώδη, δηλαδή πασόκικη, γλοιωδία, ότι αυτοί, που "αυτοπροσδιορίζονται" σαν "Μακεδόνες", αρνούνται με λύσσα αυτή την ταύτιση!
Αμα τους μιλήσεις για Σλαβομακεδόνες, κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα!
Ο πασόκικος μικροαστικός Μακιαβελισμός σε νέα πεδία δόξης....
Είναι τελειωμένο πολιτικά και το εξω-αριστεροχώρι. Ταυτιστήκανε με την ιμπεριαλιστική πολιτική, διαλέγοντας τον ισχυρό Ιμπεριαλιστή. Aκρον-άωτον του αδιεξόδου του μικροαστικού δεξιού οπορτουνισμού, λόγω της υπαρξιακής έχθρας του προς το ΚΚΕ. Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς.
"Δεν διαλέγω Ιμπεριαλιστή" λέει το ΚΚΕ, "Οχι, διαλέγω" θα πουν αυτοί. Kαι αναγκαστικά θα διαλέξουν εδώ τον εξωτερικό ιμπεριαλιστή, για να μπορούν να το παίζουν και ..."αντικαπιταλιστές" στο εσωτερικό πόπολο. Γιατί ο μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι η αριστεροφανής ανακοπή του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος.
Ιδού τα αποτελέσματα....

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Θελω να διαβασω και να απαντησω με την ησυχια μου οταν βρω χρονο σε οσα ενδιαφεροντα εγραψαν οι φιλοι εδω αλλα θα σχολιασω τροχαδην το εξης: Με αφορμη το Μακεδονικο εχουμε μπαραζ επιθεσεων σε βουλευτες της κυβερνησης αυτες της μερες.

Δεν μου καιγεται καρφι για τους συριζαιους πλην ομως ολη αυτη η κατασταση νομιμοποιει τους ναζι στα ματια του κοσμου καθως και τους πασης φυσεως αριστερους (εντος και εκτος εισαγωγικων) ως θηραματα των πρωτων.

Θελει πολυ προσοχη μην εχουμε νεους Πουλικογιαννηδες ή ακομα χειροτερα Φυσσες... Η κοινωνια εκφασιζεται μερα με την μερα ολο και περισσοτερο

Ανώνυμος είπε...

Χμμμμ, και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ κύριε καθηγητά;

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Και οι Ουιγούροι κύριε καθηγητά; Να περιμένω τον γιο της Μήτσαινας να διαβάσει βικιπέδια να μας πει;

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ καταδικάζει και καταγγέλλει την επίθεση με βόμβες μολότωφ στο σπίτι της βουλευτού Θεοδώρας Τζάκρη. Για τέτοιου είδους ενέργειες έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη εκείνες οι δυνάμεις, που αυτό το διάστημα δείχνουν ανοχή στην ακροδεξιά ρητορική, βία και δράση, αλλά και όσοι συγκυβέρνησαν με παρόμοιες δυνάμεις όλο αυτό το διάστημα.

Δεκαεφτά

Ανώνυμος είπε...

Φίλε παπουτσωμένε γάτε προσωπικά νομίζω ότι υπερτιμάς τον κίνδυνο του καθαρού φασισμού. Νομίζω ότι μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ταύτιση ΕΑΜ=ΝΑΤΟ που προσπαθεί να κάνει η βρώμικη κυβέρνηση. Αν ο κόσμος πιστέψει ότι η πρόοδος του καιρού μας είναι ο κοσμοπολιτισμός κι η εξαγωγή κεφαλαίου στα Βαλκάνια, απ'τα οποία επιδιωκόμενα υπερκέρδη κάτι θα τσιμπήσει κι ο λαουτζίκος, τότε χαθήκαμε.
Φιλικά πάντα.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

"Το ζήτημα της ονομασίας έχει επιδεινωθεί από τις εθνικιστικές και αλυτρωτικές πολιτικές του VMRO-DPMNE (Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, «εθνικοί χάρτες της Μακεδονίας», κλπ)"

http://pandiera.gr/%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C/


Ναρίτης είναι αυτός που είναι ικανός να μεταφράσει και να φιλοξενήσει αυτό το κείμενο και ταυτόχρονα να σε κατηγορήσει για εθνικιστή όταν μιλάς για αλυτρωτισμούς και απο την άλλη πλευρά.


Σ.

Ανώνυμος είπε...

Αφού επιτρέπεται να σχολιάζουμε άρθρα της Κατιούσα εδώ και προσπαθώντας να κρατήσω ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, έχω να καταγγείλω την ιταμή προσπάθεια διάβρωσης του εργατικού κινήματος από τη χορτοφαγία! Ένα ζήτημα πολύ πιο σοβαρό από το Μακεδονικό, τους φασίστες και το κόψιμο των μισθών και των συντάξεων!
Όχι, δεν θα περάσει ο χορτοφαγικός μενσεβικισμός, όσες προβιές διαλεκτικού υλισμού και να φορέσει! Το κρέας έκανε τον άνθρωπο, άνθρωπο και η ιστορία δεν ξαναγράφεται!

ΡΓ

ΥΓ. Στα σοβαρά τώρα, το συγκεκριμένο άρθρο έχει πολλά προβληματικά σημεία, χωρίς καμιά διάθεση μείωσης του αρθρογράφου. Αν μη τι άλλο θέλει κότσια να υπερασπίζεσαι μια διατροφική επιλογή τόσο μα τόσο απορριπτέα από αυτούς που στέκονται δίπλα σου.

Ανώνυμος είπε...

Απέργα ενίσταμαι. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να σεβαστούμε το δικαίωμα των Σκοπιανών να νιώθουν και να είναι ότι γουστάρουν, στην προκειμένη Μακεδόνες. Επίσης απαιτεί να σεβαστούμε το δικό του δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική αριστερά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαιτεί να σεβαστούμε ότι αποτελεί κομμουνιστικός επαναθεμελιωτής που πρέπει να μας ξεπατώσει στην επαναθεμελίωση. Οι φασίστες απαιτούν να σεβαστούμε το δικαίωμα τους να αυτοπροσδιορίζονται πατριώτες για τον τόπο και το λαό και φυσικά το ΝΑΤΟ απαιτεί να σεβαστούμε ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Ο Αντώνης δηλαδή γιατί να μην αυτοπροσδιορίζεται ως ατομικός καθοδηγητής που έλιωσε στην αυτομόρφωση για να σώσει το φουκαριάρικο το προλεταριάτο από το λογαριασμό του στο twitter; Θα μου πεις τη μέρα που μιλάει η πραγματικότητα παίρνουν όλοι τους ρεπό, αλλά και πάλι δεν είναι συμπεριφορά αυτή. Εγώ λέω ότι απλά δεν έχουμε κάνει ποτέ wannabe της ερ. αριστοκρατίας και νομίζουμε ότι είναι καμιά εύκολη δουλειά. Παλιά μπορεί να ήταν, σήμερα όμως όχι.

Πάνε οι καλές εποχές όπου ο επιστημονικός οπορτουνισμός πληρώνονταν αδρά. Σήμερα βασιλεύει το συριζοτρολ που παίρνει τη δουλειά με το κομμάτι (φατούρα το λέμε στη δουλειά μου) και χαλάει την πιάτσα. Σου λέει το κεφάλαιο, σε πασόκους απευθυνόμαστε, μη τρελαίνεστε. Έχει ανάγκη ο πασοκος να το ντύσει ιδεολογικά για να το βουτυρώσει; Του αρκεί και μόνο το rolex του Κουτσούμπα. Άντε το πολύ καμιά μαρξιστική ανάλυση για την αντίθεση που εκφράζει η ιδεολογική συνέπεια με τη σωματοδομή του ατόμου. Μέσα στην κρίση όπως όλες οι αγορές έτσι και η αγορά συνειδήσεων έχει πέσει κατακόρυφα, πάτωμα μιλάμε. Η εμπορική αξία της συνείδησης είναι ζήτημα αν είναι στο 1/10 της αντικειμενικής. Εδώ κοτζάμ Πετρόπουλος με τόσα παράσημα Ριζοσπάστη και παίρνει ένα μισθό. Σταθερή δουλεία μεν, αλλά ένα μισθό.

Δεν πάει άλλο λοιπόν αυτή η κατάντια. Σωματείο εδώ και τώρα. Δε μιλάω για τίποτα επαναστατικές καταστάσεις, δεν θέλω να τους προσβάλλω τους ανθρώπους. Να ασκηθεί όμως πίεση να ανέβουν λίγο οι τιμές. Ένας ελάχιστος επίσης εξορθολογισμός στις απολαβές με βάση τα προσόντα και την προϋπηρεσία. Όχι ο κάθε άσχετος ανειδίκευτος με ένα λογαριασμό στο twitter να πιάνει δουλειά. Να τερματιστεί αυτή η ιστορία να δουλεύει ο άλλος με μπλοκάκι. Σταθερό 8αρο, πενθήμερο και με κάποια ελάχιστα δικαιώματα όπως βαρέα και ανθυγιεινά. Λίγα ρίσκα έχει η δουλεία; Το μυαλό με την ψυχή του πουλάει ο άλλος, δεν πουλάει γουρούνι στο σακί. Όποιος δεν το σηκώνει το άδικο σ’ αυτόν τον κόσμο καταλαβαίνει τι εννοώ.

Υ.Γ. kalo kouragio Αντώνη

vita delta

Ανώνυμος είπε...

@Απέργα με τις ώρες που μπορείς ( 23 Ιανουαρίου 2019 - 6:04 μ.μ. )

Τα trols του Intenet

https://insidestory.gr/article/internet-trolls-kommata-syriza?token=4N675LT6B6&fbclid=IwAR1TkzqaHiZsFWj69zbxZNM78FsRLFxV_Fy8PLwa7wbPrFuXq0ylXD1H8FM

«Μία αποκλειστική μαρτυρία ενός πρώην τρολ του ΣΥΡΙΖΑ.
Επώνυμοι και ανώνυμοι λογαριασμοί που έγιναν μετακλητοί. Ανώνυμα account που στηρίζουν το κόμμα της Κουμουνδούρου. Οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους. Η έρευνα του inside story για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ.»

17-57

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΡΓ, αν είναι θέμα που ενδιαφέρεσαι να συζητήσεις διεξοδικά, ξέρω τουλάχιστον έναν από τους σχολιαστές που θα ενδιαφέρόταν να το κάνει, αρκεί να τον πείσεις πως όντως θες να το πιάσεις σοβαρά κι όχι για τρολάρισμα.

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από την προφανή πλάκα, χωρίς ελπίζω να θίγεται κάποιος, η αλήθεια είναι ότι ναι μεν έχω πολλά να πω στα σοβαρά, όπως π.χ. ότι συμφωνώ με την παρατήρηση του ως προς τη διαμόρφωση ταυτότητας vegan από τη μία, διαφωνώ ως προς πλευρές προσέγγισης που αποδίδουν συνείδηση στα ζώα, ως εκ τούτου δεν πρέπει να τα τρώμε. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την οργάνωση της βιομηχανίας τροφίμων στον καπιταλισμό επίσης που αγγίζονται στο άρθρο. Όμως η αλήθεια είναι ότι, όχι, δεν θεωρώ ότι μπορώ να ανοίξω τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή, ούτε ως προς την ευχέρεια χρόνου ούτε ως προς αυτό που μπορώ να προσφέρω. Οπότε θα μείνω στο τρολλάρισμα. Ευχαριστώ,

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Προσέξτε, υπάρχει εθνικισμός μόνο απ'αυτούς που ΔΕΝ θέλουν την νατοϊκή επέκταση (είτε ΚΚΕ είτε "φιλορώσοι"). Πάνε τα "τι στρατό έχει η φύρομ" και άλλα άκρως σοβαρά επιχειρήματα σ'αυτή την περίπτωση. Οι ΗΠΑ να κερδάνε κι όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμηθούνε.
Έχει πλάκα ότι η απόδειξη του "αυτοκαθορισμού" είναι ένα παπατζήδικο δημοψήφισμα, στο οποίο η πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν είναι απ'την αλβανική μειονότητα, δηλαδή το κομμάτι που δεν το ενδιαφέρει ο "αυτοκαθορισμός".
Άλλο σοβαρό επιχείρημα που αφορά την γλώσσα, είναι το ότι εφόσον χρησιμοποιουνται και τα αλβανικά και τα βουλγαρικα, δεν μπορούσε να αποτυπωθεί αυτό στην συμφωνία, εξού και το "μακεδονική".
Φίλε vita delta, ο θαλασσόλυκος που χει τα περισσότερα ψυχολογικά στην παρέα φτιάχνει και "κουκουέδικα" ακκάου με τα οποία καταφέρνει να αντιπαρατίθεται μάλιστα. Κι οι λοιποί έχουν άλλα 2-3. Επομένως, μια μικρή ευθύνη για την μείωση της αξίας της τρολιάς την έχουν. Δεν είμαι αντίθετος όμως με την ιδέα.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

ΥΓ1 Πρωτοπόρα η "ΚΟΝΤΡΑ" στα ραβασάκια απ'το πρωθυπουργικό γραφείο. Το "βαθύ κόκκινο" μια ζωή δεύτεροτρίτο χέρι.
ΥΓ2 Τα 'λεγε ο ινστρούκτορας για την "Πελοποννησιακή εθνότητα" με αφορμή τις φιλοαμερικάνικες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ (στην τέντα κκε περίοδο του) και νομίζαμε ότι τρόλλαρε.

zoot horn rollo είπε...

Έφτιαξαν και "θρεντ" αποκλειστικά για το ΚΚΕ είδα, δεν έκαψα τα μυαλά μου να μπω να το δω. Τις υπερωρίες τους πάντως τις βλέπω χωρίς να πατάω (σ)τις "κουτσουλιές" τους.

Εργολαβία κανονική μου φαίνεται και δύσκολα πείθομαι για κάτι άλλο.

Αναυδος είπε...

και ο Δαβανελος στηριζει ΚΚΕ !!!

Ανώνυμος είπε...

@Αναυδος ( 28 Ιανουαρίου 2019 - 12:48 μ.μ. )

Δαβανέλος της ΚΟΕ;?


17-57

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Προσοχή, άλλο ο Νταβανέλος της ΔΕΑ, άλλο ο Δαβανέλος. Προσοχή να μη συγχέονται

Αναυδος είπε...

Ευτυχως

Γιάννης είπε...

@Γατος είπε.."Δεν μου καιγεται καρφι για τους συριζαιους"

Προσωπικη γνωμη, οι ζαιοι δεν εχουν πει τον τελευταιο λογο ακομα στη πολιτικη σκηνη. Ναι, εχασε ερισματα σε κοσμο για το Μακεδονικο, αλλα αυτοι που τους βριζουν ετσι κι αλλιως δεν θα τους ψηφιζαν.

Το γνωστο φερεφωνο του μαξιμου, τα λεει στα ισα, ανοιχτα, στην τελευταια παραγραφο, για το τι θα ακολουθησει και η υποτιμηση μπορει να προκαλεσει ζημια.

https://www.newsit.gr/politikh/anasximatismos-kai-eksodos-stis-agores-meta-ti-symfonia-ton-prespon/2705941/

zoot horn rollo είπε...

Δε συμφωνώ με αυτό που γράφετε κάποιοι ότι έφαγε τα ψωμιά του ή ότι καταρρέει ο συριζα, μια ακόμα θητεία, με τον ένα ή τον άλλο συνδυασμό, την έχει στο τσεπάκι, κατά τη γνώμη μου. Αν συνέβαινε κάτι άλλο θα είχε γίνει ήδη φανερό από καιρό.

Επίσης δεν υπάρχουν "καλύτεροι" από αυτούς (μαζί με παλιούς και νέους "μινιονς") στις επιθέσεις προς το ΚΚΕ, τις έχουν χοντρύνει ήδη και θα τις κλιμακώσουν.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Γιάννη, 28 Ιανουαρίου 2019 - 11:08 μ.μ., το πιο τραγικό είναι πως αυτοί, που τους βρίζουν ...θα τους ξαναψηφίσουν! Μην δίνεις πολύ βάση στον Νεοέλληνα, που βρίζει. Συνήθως ψευτοτσαμπουκάς και εκτόνωση, η για το θεαθήναι το κάνει. Σάμπως κάνει και τίποτε άλλο;
Για το άλλο, που λες, συμφωνώ! Η "Αυριανή" της κυβέρνησης ("ΕφΣυν") κάνει μεγάλη ζημιά στους αδρανείς ψηφοφόρους η αείποτε ενεργούς του ΚΚΕ, που τώρα έχουν αράξει για ποικίλους λόγους. Πόσοι διαβάζουν το "Ρ"; Με πόσους έχουμε επαφή;

Ανώνυμος είπε...

Συνσχολιαστές τι τρέχει με την προσπάθεια προσέγγισης του Μηλιού προς το ΚΚΕ;

Έχω ετοιμάσει ένα Best OF από δημόσιες τοποθετήσεις του κ.Οικονομολόγου του Σύριζα

Για αρχή, το κείμενο του Μπάμπη Ζ στο site Κατιούσα

http://www.katiousa.gr/politika/meteoro-vima-tou-gianni-miliou-kke-chorizoun-simantikotates-diafores-apotelei-omos-ton-kyrio-polo-antistasis-stis-politikes-tou-kefalaiou/

"Η συνείδηση είναι κάτι ρευστό που αλλάζει και διαμορφώνεται με τον καιρό και τα γεγονότα. Κι ο καθένας έχει δικαίωμα στη μεταμέλεια και την αυτοκριτική. Αρκεί να την κάνει βέβαια…

Πέντε χρόνια πριν, ο Γιάννης Μηλιός ήταν επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βασικός εμπνευστής του “Προγράμματος της Θεσσαλονίκης”, ενός ρεφορμιστικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που δεν μπορούσε ωστόσο -ούτε καν αυτό- να εφαρμοστεί χωρίς ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κυρίαρχο πλαίσιο. Σήμερα φαίνεται να προσεγγίζει το ΚΚΕ, αναγνωρίζει έστω και τώρα -ποτέ δεν είναι αργά- πως αποτελεί το βασικό πόλο αντίστασης στην αστική τάξη και πως το διακρίνει μια αναμφισβήτητη συνέπεια στην 100χρονη διαδρομή του.

Παράλληλα, κάνει λόγο για στοιχεία αυτοκριτικής του ΚΚΕ και εντυπωσιακές επανεκτιμήσεις αναλύσεών του, που ανοίγουν το διάλογο για όλα τα τμήματα της επαναστατικής Αριστεράς. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι αποφεύγει να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική για το πρόσφατο παρελθόν και τις δικές του εκτιμήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις, που στήριζαν τη σημερινή “κυβερνώσα Αριστερά”, όσο αυτή ήταν αξιωματική Αντιπολίτευση και προαλειφόταν για τα κυβερνητικά έδρανα.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης που έδωσε στο σημερινό φύλλο της “Εφημερίδας των Συντακτών”."



@ Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε... (28 Ιανουαρίου 2019 - 7:09 μ.μ.)
Thanks

17-57

Ανώνυμος είπε...

@Γιάννης
Αν ο κύριος είναι - όπως ισχυρίζεσαι- "φερέφωνο", τι θα περιμένες να γράψει; Αντίθετα Συριζαίοι τρέχουν πατείς με πατώς να φύγουν από τον Σύριζα και να πάνε στο ΚΚΕ.
Κάτι η ξεφτίλα των μνημονίωνν που ψήφισε ο Σύριζα, κάτι που χώρισαν(;) τα τσανάκια τους με τα πρώην ακροδεξιά - φασιστοειδή πολιτικά συνεταιράκια τους εντός και εκτός Βουλής. Ας τα βρει ο Σύριζα με τα πρώην πολιτικά συνεταιράκια του στη Βουλή στα δεν πληρώνω, στους αγανακτισμένους στο Δημοψήφισμα. Στα ενδοοικογενειακά τους δεν επεμβαίνουμε. Στο κάτω - κάτω ο Σύριζα υμνούσε τον Καραμανλή, μην το ξεχνάμε

17-57

Ανώνυμος είπε...

Και Αριάδνη Αλαβάνου

https://www.902.gr/eidisi/topiki-dioikisi/180262/dynamonoyme-kke-pantoy-gia-na-dynamosei-i-laiki-diekdikisi-video-foto

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Πώς ακριβώς προκύπτει ότι είναι το κείμενο του Μπάμπη Ζ (Ζαφειράτου προφανώς);

tsechos είπε...

http://www.efsyn.gr/arthro/i-venezoyela-os-haraktiristiko-deigma-enos-adysopitoy-antagonismoy
Ο δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ προτείνει εδώ επαναστατική κατάληψη της εξουσίας και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής στη Βενεζουέλα ή κάνω λάθος;

zoot horn rollo είπε...

Για τον Μηλιό είμαι της άποψης "μακριά κι αγαπημένα".

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

17-57, 29 Ιανουαρίου 2019 - 3:14 μ.μ., το κείμενο της "Κ" (αδιάφορο ποιός το συνέταξε - άμα είναι ανυπόγραφο εκφράζει την "Κ") προσεκτικά διατυπωμένο μου φαίνεται, ενστάσεις θα είχα για το timing της δημοσίευσης, αλλά, έτσι κι αλλιώς η "Κ" δεν είναι κομματικό όργανο. Τα θέματα, που βάζεις σωστά είναι, αλλά ...αφορούν τον Μηλιό και όχι το ΚΚΕ, που δεν έχει κανένα λόγο να απολογηθεί για την εν γένει πορεία του, πόσο μάλλον, που δεν του ανατίθεται και καμιά θέση ευθύνης για να μπαίνει ζήτημα αξιοπιστίας. Ούτε σε εκλόγιμη θέση τον κατεβάζουμε, ούτε καν ..."γλάστρα" σε κανένα ψηφοδέλτιο, απλά την πρόθεση του να προσεγγίσει το ΚΚΕ έχει εκδηλώσει κι αυτό αντικειμενικά βοηθάει στην πάλη μας, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση, που το Κόμμα πάλι μπαίνει σαν υπ' αριθμόν ένα στόχος της αντίδρασης. Απώλεια του ταξικού εχθρού είναι και καμιά παραχώρηση η συμβιβασμός του ΚΚΕ.
Χάρηκα ιδιαίτερα για την Αριάδνη. Τυχαίνει να την γνωρίζω από τα χρόνια του Πολυτεχνείου, είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος. Λάθη θα της χρέωνα, υστεροβουλία ποτέ, αν έμεινε όπως την ήξερα. "Ο αναμάρτητος την λίθο...".
Γενικά, βλέπω μια ενθαρρυντική τάση να ξεχωρίσουν τα πρόβατα από τα ερίφια στον χώρο της διανόησης. Π.χ. ο Μαραντζίδης στο τΣύριζα, ο Μηλιός προς το ΚΚΕ, είναι κι άλλοι, δεν το λέω και άσκημο! Μακάρι να αντανακλούν αντίστοιχες διεργασίες και στον Λαό, έστω σε επίπεδο συνειδήσεων σε τούτη τη φάση. Μην τα ψειρίζουμε με νοοτροπία αμόλυντης σέχτας, δεν είναι αυτό ακριβώς η επαγρύπνηση. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε για την πάλη σε πρώτη φάση αυτές τις διεργασίες, και σε δεύτερη φάση, να βοηθήσουμε να εξελιχτούν σε πιο δημιουργική συστράτευση. Αυτό είναι το δύσκολο και η πραγματική πρόκληση, γιατί καθένας, που προσεγγίζει το Κόμμα δεν έχει μόνο αυταπάτες να υπερβεί, αλλά έχει και εμπειρίες και οπτικές, που μπορούν να είναι χρήσιμες, έστω και σαν ματιές απέξω. Θα μπορέσει το Κόμμα να ανταποκριθεί σε αυτά τα καθήκοντα, που προϋποθέτουν ένα γενικότερα ανεβασμένο επίπεδο όχι μόνο από έναν στενό κύκλο της καθοδήγησης, αλλά και από την ευρύτερη κομματική βάση γιατί όχι και τους οπαδούς; Νομίζω, πως όλο αυτό είναι μια ακόμη πρόκληση για το "όλο ΚΚΕ" να ξεπεράσει τον εαυτό του, στην επαναστατική κατεύθυνση, που έχει χαράξει, χωρίς να επαναλάβει πάλι γνωστά πια λάθη. Πλατειά και βαθειά ιδεολογική αναβάθμιση heisst es.
Πρέπει όλο το στράτευμα να είναι μάχιμο, για να κερδηθεί ένας άνισος πόλεμος.

Ανώνυμος είπε...

@Μπρεζνιεφικό απολίθωμα ( 30 Ιανουαρίου 2019 - 7:57 π.μ. )

1) Δικό μου Λάθος.
Μόνο το σχόλιο είναι του Μπάμπη Ζ. Δεν είναι το κείμενο το οποίο είναι της Κατιούσα
Το οποίο είναι ακόμα καλύτερο και πολύ οξυδερκές. Αντιγράφω.

" Μηλιός-Παφίλης, 15 Μαΐου 2012
Και η ρήση που ενέπνευσε τον Καμμένο
https://youtu.be/EY70Nz6GPaM

Ποια σχέση μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Μάαστριχτ, ή μάλλον το Μάαστριχτ με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ηλεκτρολόγος Μηλιός, κατά Παφίλη, στο 7:40, διακόπτει ειρωνευόμενος με εξυπνάδες: Η κρίση δεν μπορεί να είναι της φεουδαρχίας…
Και δεν πρέπει να είμαστε κολλημένοι στο 1992. Μηλιός:
«Το ’92 είναι πάρα πολλά χρόνια. 20 χρόνια είναι. Ο πρόεδρός μας έπαιζε με το τρενάκι του (sic) το ‘92(!)», απεφάνθη φανερά ενοχλημένος.
(Η συγκεκριμένη αποστροφή στο 8:20-8:45, αλλά αξίζει να δείτε όλη την τοποθέτηση του Παφίλη).
Και επειδή πέρασαν 20 χρόνια, μάλλον έχει πάψει να ισχύει η ιδρυτική τής ΕΕ, ή αν ισχύει, “ο πρόεδρός τους” ουδεμία ευθύνη φέρει!
"

2) Tι τρέχει με την προσπάθεια προσέγγισης του Μηλιού προς το ΚΚΕ;

17-57

Ανώνυμος είπε...

@(29 Ιανουαρίου 2019 - 11:05 μ.μ.)
Τρεις λόγοι περνάνε από το μυαλό μου για την προσπάθεια προσέγγισης τους προς το ΚΚΕ

1) Ακολουθούν τον αριστερό κόσμο που τους έφυγε.
2) Κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ένα καινούργιο οπορτουνισμό αυτή την φορά κοντά στους φίλους του Κόμματος. Οι εκπρόσωποι του Οπορτουνισμού έχουν πολιτικά απαξιωθεί και κάποιοι ίσως να έχουν στο μυαλό τους μία "Κολυμπήθρα του Σιλωάμ".
3) Φοβούνται τον εθνικισμό και οι "αριστεροί" μας(εντός ή εκτός) τρέχουν προς το ΚΚΕ

Καιρός να τους ζητηθούν ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΈΣ για την στήριξη που έδωσαν άμεσα ή έμμεσα τόσο καιρό στους Σύριζα-Ανελ. Μόνο το Κόμμα θα κάνει αυτοκριτική; Κάποιοι σίγουρα θα έχουν μετανοιώσει αλλά ο οπορτουνιστής δεν αλλάζει εύκολα.

Γίνομαι κακός ώρες - ώρες αλλά δεν δυστυχώς γίνεται και αλλιώς

17-57

Ανώνυμος είπε...

Είμαι στην ευχάριστη θέση να συμφωνήσω με τον Σεχτάρ, και δεν το λέω ελαφρά την καρδία, αφού παλιότερα με είχαν ξενίσει τοποθετήσεις του. Τι είναι το σημαντικό κατά τη γνώμη μου, χωρίς να μεγαλοποιούμε καταστάσεις; Ότι υπάρχοντος του Κόμματος στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κατορθωτό η λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ να αμαυρώσει ανεπανόρθωτα έννοιες, αξίες και αντιλήψεις. Από κει και πέρα καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια. Είναι δεδομένο ότι από αυτούς στα ψηφοδέλτια σου θα μπουν άνθρωποι που στην πράξη αποστασιοποιήθηκαν πιο ολοκληρωμένα και "δουλεμένα" στο μυαλό τους, μπορούν να σε βοηθήσουν και να βοηθηθούν. Επίσης ας μην βλέπουμε αυτή την πορεία μονόπλευρα, δηλαδή ότι προσεγγίζουν το Κόμμα μόνοι τους για να "διασωθούν". Ας μην πετάμε έξω από την εξίσωση την συνεπή παρέμβαση μας και αντιπαράθεση με τον οπορτουνισμό και με τους φορείς του, ακόμα και αυτούς τους ίδιους ως άτομα, και την μακροπρόθεσμη επίδραση της στην σκέψη τους. Προσωπικά έχω παραδείγματα και από άλλες πιο ήρεμες εποχές με τέτοιες μετατοπίσεις από το αριστεροχώρι προς τα εδώ.

Και αυτό με φέρνει στην δεύτερη πλευρά του ζητήματος. Αν δεν είσαι εσύ καθαρός και με ξεκαθαρισμένες απόψεις ούτε μπορείς να επιδράσεις, ούτε να συνεργαστείς σε/με κάποιον. Η μεγάλη προσπάθεια όλων των χρόνων μετά τις ανατροπές, που εντάθηκε από το 2008 και μετά, προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία κωδικοποιήθηκε σωστά ως "ανάκτηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ" και λοιδωρήθηκε από συγκεκριμένους κύκλους όσο τίποτα άλλο ως "σεχταρισμός", "αναχωρητισμό", "τριτοπεριοδισμός" και δεν σημαζεύεται, φαίνεται τώρα πόσο σημαντική ήταν.

Όσο για το Μηλιό, εντάξει ας ηρεμήσουμε λίγο. Έβαλε 2 σκέψεις, δεν σημαίνει ότι τις υιοθετούμε στο σύνολο, κάλεσε σε υποστήριξη του ΚΚΕ ως τον μόνο φορέα ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου (ασήμαντο;) και μέχρι εκεί. Ούτε σε ψηφοδέλτιο είναι ούτε στο Π.Γ. υπεύθυνο για την ιδεολογική δουλειά τον βάλαμε. Σε τελική ανάλυση το να μην μιλά ο Μηλιός απαξιωτικά για το ΚΚΕ, πόσο μάλλον να καλεί σε στήριξη του, ενώ αυτό δεν του έχει χαριστεί σε τίποτα και ποτέ, είναι κάτι ασύλληπτο μέχρι και πριν 2-3 χρόνια. Αλλά ας μην φοβάται ο 17-57 και όποιος άλλος. Εδώ πέρασε από κοντά ο Μαυρουδέας και ο Ρούσσης, στη συνέχεια έφυγαν αλαλάζοντες, και μετά από χρόνια το ΚΚΕ είναι εδώ και αυτοί βολοδέρνουν σε συμπράξεις της μιας νύχτας... Έχουν γνώση οι φύλακες, τουλάχιστον περισσότερη από ποτέ!

ΡΓ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Παρεξηγηθηκε αυτο που ειπα για τους συριζαιους και δεν καταλαβαινω το γιατι.

Αναφερομαι σε περιστατικα επιθεσεων σε βουλευτες και στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ και πιστευω ειναι μια προβα τζενεραλε για επιθεσεις ακροδεξιων σε κομμουνιστων στην λογικη οτι και οι κομμουνιστες ειναι προδοτες και πουλησαν την Μακεδονια. Δεν αναφερθηκα σε εκλογικη καταρρευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενα 30% το εχει στο τσεπακι στις επομενες εκλογες. Μακροπροθεσμα πιστευω θα πεσει και αλλο οπως και συνολικα ο κεντροαριστερος χωρος, ακολουθωντας την ευρωπαικη ταση συρρικνωσης της σ/δ και ανοδου της ακροδεξιας αλλα εχουμε λιγο δρομο ακομα.

Οσο για τον Μηλιο συμφωνω με την παρατηρηση του 17-57 και ταιριαζει με οσα εγραφα προ ημερων για τον οπορτουνισμο εντος του κομματος. Αφου δεν μπορεσαν να ριξουν το καστρο απ'εξω ισως προσπαθησουν απο μεσα.

Δεν λεω οτι θα γινει απαραιτητα συνειδητα αυτο απο τον Μηλιο ή τον καθε Μηλιο, αλλα απο τον κορακα αναγκαστικα μονο κρα θα ακουσεις.

Ανώνυμος είπε...

@Παπουτσωμενος Γατος


Δεν μπορεί το ΚΚΕ να του απαγορέψει να μην έρχεται. Το θέμα είναι να μην να μην έχει ανταπόκριση κυρίως από φίλους του Κόμματος.

Άρα για το "οπορτουνισμός εντός Κόμματος" δεν ισχύει. Όπως είχα γράψει πριν κανένα 6μηνο κάποιοι "στράβωσαν" ο Νέος Οπορτουνισμός θα έρθει από τους "φίλους" του Κόμματος. Δεν μπορεί αλλού να ευδοκιμήσει. Ειδικά μετά την πολιτική απαξιώση των Εκπροσώπων του Οπορτουνισμού

Έχω μαζέψει δημόσιες τοποθετήσεις του Μηλιού όταν "πουλούσε" εξυπναδούλες προς το Κόμμα και "φύκια για μεταξωτές κορδέλες" στον κόσμο.


17-57

Ανώνυμος είπε...

@ΡΓ

Νο1 από τα Best Of
Οι αριθμητικές "τσαρλατανιές" του Οικονομολόγου κ.Μηλιού.
Τι έλεγε ένας από τους εμπνευστές του προγράμματος Θεσ/κης στο 2013

Άρθρο
«Η εμμονή στην «εσωτερική υποτίμηση» και η εναλλακτική στρατηγική

Εισήγηση στην Ημερίδα «Έξοδος από την κρίση: Η πρόκληση της εναλλακτικής πορείας», που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 9/3/13 από το ΙΝΕΡΠΟΣΤ και το Levy Economics Institute.»
(από το site Rednotebook αριθμός ανάρτησης id 8945)

Οι αριθμητικές τσαρλατανιές σε όλο το μεγαλείο τους.

«(..)Με 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ παίρνουν επίδομα ανεργίας όλοι οι δηλωμένοι άνεργοι για τρία χρόνια, ή με αναπροσαρμογή του επιδόματος στο 80% του βασικού μισθού των 751 ευρώ (ζήτημα καίριας σημασίας) που θα νομοθετηθεί αμέσως από την κυβέρνηση της Αριστεράς παίρνουν επίδομα ανεργίας όλοι και όλες για δύο χρόνια….»

Πολλαπλασιασμός

-Οι καταγεγραμμένοι( όχι οι πραγματικοί, μόνο αυτοί που δηλώθηκαν ) άνεργοι στον ΟΑΕΔ για τον Ιανουάριο του 2013 ήταν 829.787

Πλάνο 2 ετών
-Το 80% των 751€ είναι 601€. Κάνει 498.701.987€ το μήνα.
Επί 12(όχι 14 που έδινε ο ΟΑΕΔ) μας κάνει 5.984.423.844/έτος
Άρα για το διετές πλάνο που έλεγαν 11.968.847.688

Πλάνο 3 ετών
Τότε(2013) το επίδομα ανεργίας ήταν 360€,
Άρα για το τριετές πλάνο χρειάζονταν 10.754.039.520€.

Ερώτηση
Που το βρήκε ο κύριος το 1,7δις €; ?!. Μην μου πείτε πως o κ.Οικονομολόγος του Σύριζα δεν ήξερε Πολλαπλασιασμό;

Συμπέρασμα:
ο κ.Οικονομολόγος του Σύριζα μαζί με την συριζοΠαρέα "δούλευαν" στο πολιτικό πεδίο ψιλό-γαζί τον κόσμο από τότε το 2013. Κάτι που παραδέχθηκε έμμεσα και ο ίδιος τον Ιανουάριο του 2016.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με την εισήγηση πάντως η Κατιούσα για μένα γράφεται στο πνεύμα που θα ήθελα να γράφεται ο Ριζοσπάστης. Δηλαδή, ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την επικαιρότητα, αλλά μπαίνοντας και σε πιο αθέατες όψεις τους, έξυπνο στυλ γραφής και σχολιασμοί με προσωπικότητα και καλό χιούμορ (στις περισσότερες των περιπτώσεων), συνεντεύξεις ευρύτερου κόσμου και όχι μόνο στελεχών, ακόμα και αποκλίνουσες απόψεις για να ανοίγει μια αντιπαράθεση κλπ. Όχι απλώς μια αναδημοσίευση των αστικών ΜΜΕ χώνοντας μέσα λέξεις όπως «αντιλαϊκός», «ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις», «λαϊκές ανάγκες» κλπ που καταντάει βαρετό. Ειδικά με παραξένεψε όταν το Κόμμα έβαλε σκοπό να αυξήσει την κυκλοφορία και τη διακίνηση, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να προσθέσει 8 σελίδες στον Κυριακάτικο. Καταλαβαίνω ότι ο Ρίζος έχει συγκεκριμένη λειτουργία και καθήκοντα, αλλά δεν παύει να είναι εφημερίδα και για να τη δώσεις στον κόσμο (και στα μέλη σου) πρέπει να διαβάζεται λίγο ευχάριστα. Συνεχίστε την καλή δουλειά εκεί, ελπίζω να μεγαλώσει κι άλλο η επιρροή της Κατιούσας.

Όσο για τα πρώην στελέχη του ευρύτερου ΣΥΡΙΖΑ ξέρουμε αν είχαν κάποια κοινή δράση- δήλωση στήριξης στις προηγούμενες δράσεις του ΚΚΕ;

πασοκος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Πασόκε, ευχαριστούμε για τα καλά λόγια, αλλά το τελευταίο που θα ήθελε η Κατιούσα να κάνει είναι να αντι-υπο-καταστήσει το Ρίζο.

Όπως αναγνωρίζεις, έχει άλλη, συγκεκριμένη λειτουργία και καθήκοντα. Σαφώς και μπορεί να τα βελτιώσει, όχι όμως με μέτρο σύγκρισης την Κατιούσα.

Ανώνυμος είπε...

Απολίθωμα εννοείται και δε μιλάω για υποκατάσταση. Οι παρατηρήσεις μου δεν αφορούσαν την ουσία του Ρίζου - το περιεχόμενο -, αλλά τη μορφή κυρίως. Περισσότερο στάθηκα στο θέμα του ύφους και μιας σφαιρικότερης και ουσιαστικότερης, και κατά την άποψή μου πιο ενδιαφέρουσας, κάλυψης των κύριων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων. Ουσιαστικά, για μένα είναι και θέμα συγκεκριμενοποίησης και εκλαϊκευσης των θέσεων στον Τύπο. Αν ζητάω πολλά από ένα ΚΚ που ίσως δεν μπορεί οικονομικά να στηρίξει επαγγελματικό προσωπικό στον Ρ ίσως να ισχύει. Πάντως, το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί σαν ζητούμενο από τα Συνέδρια του ΚΚΕ. Δηλαδή, το μέτρο σύγκρισης δεν είναι με την όλη λειτουργία της Κ, αλλά συγκεκριμένες πλευρές της που πιστεύω ότι ακουμπάνε και τον Ρ εφόσον και οι δύο υπάγονται στην ευρύτερη κατηγορία του Τύπου.

πασοκος

Ανώνυμος είπε...

Όποιος διάβασε το άρθρο του Μηλιού το 2013

«Η εμμονή στην «εσωτερική υποτίμηση» και η εναλλακτική στρατηγική καταλαβαίνει πως οι περισσότερες πολιτικές που πρότεινε υλοποιούνται από τον Σύριζα. Ήταν και είναι η κάθε λέξη του Σύριζα ασχέτως αν το παίζει αποστασιοποιημένος.

Τι έλεγε το 2013 -με άλλα λόγια- πίσω από ακροβασίες, τσαρλατανισμούς και λίγο από Grudisse ο ποιητής;

Συγγνώμη τι να κάνουμε παραλάβαμε καμμένη γη. Ναι μεν η κρίση είναι κρίση υπερσυσσώρευσης και η κυρίαρχη αντίθεση είναι αυτή μεταξύ "κεφαλαίου και εργασίας (Και εγώ που νόμιζα πως είχαμε καζινοκαπιταλισμό όπως έλεγε ο Σύριζα!).

Εμείς ως αριστεροί ως έξοδο από την Καπιταλιστική Κρίση ΘΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΉΣΟΥΜΕ τους ρυθμούς και την απόδοση της εργασίας για γρηγορότερη κεφαλαιοκρατική συσσώρευση (το "αργό παραγωγικό δυναμικό" που γράφει ο ποιητής ) και στο όνομα της "κοινωνικής συνοχής"( η κοινωνική συνοχή κάτι θυμίζει από Μπενίτο ή μου φαίνεται;) και της "σταθεροποίησης της (καπιταλιστικής) οικονομίας" θα πετάξουμε κανά δυο ψίχουλα στους ανέργους για να μην υπάρχουν αντιδράσεις, να μην ψοφήσουν από την πείνα ή την κοπανήσουν ακόμα περισσότεροι νέοι για το εξωτερικό και άρα πάει χαμένη η γρήγορη συσσώρευση.

Συνέχεια παρακάτω με την αντίστοιχη "μετάφραση"

17-57

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Εχουν να δούνε τα ματάκια μας!
Για να μην γελάμε(;) μόνο με τις μεταγραφές των 16 στο Κυνοβούλιο (χρηματιστήριο πολιτικών αξιών).
Πριν μόλις τρεις (3!) μήνες....Πάτρα: Αποχωρεί η Μπίρμπα από τη ΡΑΠ μετά το "διαζύγιο" ΣΥΡΙΖΑ- ΕΑΜ
γιατί ..."1) .....η εκλογικοπολιτική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστεί απαγορευτική και αδύνατη τόσο γενικά όσο και ειδικότερα στο τοπικό αυτοδιοικητικό επίπεδο (δήμος, περιφέρεια)

και ..."3) Εύχομαι κάθε επιτυχία στις νέες αναζητήσεις και νέες διαδρομές του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως σε αυτές δεν μπορώ ούτε να τους ακολουθήσω, ούτε να τους βοηθήσω."
....
Είχε προηγηθεί και το κλωτσομπουνίδι-ξωπέταγμα από την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2016..
Από τότε όμως ...πολύ "νερό" (έτσι το λένε τώρα) κύλισε στην κοίτη, όχι του ξεροπόταμου "Διακονιάρη" αλλά του ...γάργαρου Κηφισού!
Γι αυτό, λοιπόν, έγινε ξανά "μια νέα και ωραία αρχή" (aka "γιοργάκι") με ...εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω...όπου μιλούσαν ο Δημήτρης Βίτσας, η Ρένα Δούρου και η Ουρανία Μπίρμπα!
Η πλήρης Χρεοκοπία της ..."πασιονάριας" του ούλτρα επαναστατικού και ακροαριστερού "ΕΑΜ" της Πάτρας! Αφού το σκάφος προσέκρουσε στην βραχονησίδα "Πελετίδης", το ναυάγιο παρασύρθηκε από τα "επαναστατικά" ρεύματα και προσάραξε στα ρηχά του οπορτουνισμού! Νατοϊκιά πλέον και "ρεαλίστρια" και η "πασιονάρια", έρμε Τεμπονέρα....
Ο kolokotronis πιθανώς θα ν' τα ξέρει καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Best of Melios No2
«Η εμμονή στην «εσωτερική υποτίμηση» και η εναλλακτική στρατηγική

http://users.ntua.gr/jmilios/Inerpost_Milios-1.pdf

Σταχυολογώ μερικά ενδεικτικά

"η αριστερή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα τους μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον με συντριπτικά αρνητικούς συσχετισμούς."

Συγνώμη μην περιμένει πολλά ο κόσμος. Παραλαμβάνουμε, "καμμένη γη".


"(..)Άμεση αναδιανομή πλούτου αρχίζοντας από το 1% της κοινωνίας στην βάση της πυραμίδας. "

Δεν θα πάρουμε τα μέσα παραγωγής. Μην ανησυχείτε.


"(..)1. Η άμεση αναδιανομή πλούτου θα σημάνει την ανάσχεση της κοινωνικής καταστροφής και θα αποτελέσει ένα σήμα προς τα πληττόμενα στρώματα ότι η αριστερή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα τους μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον με συντριπτικά αρνητικούς συσχετισμούς. "

Απάντηση "(..) Ο χυδαίος σοσιαλισμός (κι απ’ αυτόν πάλι ένα μέρος από τους δημοκράτες) κληρονόμησε από τους αστούς οικονομολόγους την αντίληψη να θεωρεί και να χειρίζεται τη διανομή ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής, και έτσι να παρουσιάζει το σοσιαλισμό σαν να περιστρέφεται κυρίως γύρω από τη διανομή. Αφού όμως από πολύν καιρό έχει αποσαφηνιστεί η πραγματική σχέση, γιατί να γυρίζουμε ξανά προς τα πίσω;"
Karl Marx: Κριτική του προγράμματος της Γκότα

" Φόρο μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα."
Περιουσιολόγιο, ΕΝΦΙΑ κλπ


"(..)"(..) Απαιτείται η ενθάρρυνση δημιουργίας πρωτοβάθμιων σωματείων, η θεσμική ενίσχυση των δικτύων τους και της δημοκρατικής τους λειτουργίας, η θεσμική δυνατότητα δημιουργίας ανεξάρτητων δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων σωματείων. "

Το ανεξάρτητων κολλάει στο "αρκεί να μην είναι ΠΑΜΕ". ή στο εμείς οι Συριζαίοι ως μικροαστοί δεν ελέγχουμε τα σωματεία και κάτι πρέπει να κάνουμε;


"(..)3. Το της ανακεφαλαιοποίησης και του κοινωνικού ελέγχου των τραπεζών είναι τεράστιο και δεν σκοπεύω να το ανοίξω εδώ. Επισημαίνω μόνο την καθοριστική σημασία που έχει η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και η θέσπιση μέτρων προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για την τόνωση της ζήτησης και επομένως για την ανάκαμψη της οικονομίας."

Μοντέλο άλλα Σουηδίας. Ανακεφαλαιοποίηση έγινε και επί Σύριζα. Εξυγιάνουμε τις τράπεζες με τα χρήματα του Κοσμάκη για να τις δώσουμε ξανά στο Κεφάλαιο


"Το αργό παραγωγικό δυναμικό δεν είναι αργό από τη φύση του, υπάρχουν οι άνθρωποι που θέλουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και δυνατότητές τους και τα μηχανήματα και τα κτίρια που είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν. Η Αριστερά πρέπει να δώσει τη δυνατότητα πρώτα και κύρια στους νέους και τους άνεργους να χρησιμοποιήσουν το αργό παραγωγικό δυναμικό."

Θέλετε μετάφραση;


"Πρέπει στο όνομα της κοινωνικής συνοχής να βάλει τα συμφέροντά τους πάνω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των τραπεζών, οι οποίες σε τελική ανάλυση δεν χρησιμοποιούν την περιουσία που διαθέτουν."

Σοσιαλδημοκρατία; Εθνικοσοσιαλισμός; Κάτι άλλο; Όταν η "αριστερά" ανακαλύπτει την "κοινωνική συνοχή" μπερδεύει την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

"Οι μακροχρόνια άνεργοι περιμένουν να τους δοθεί η δυνατότητα να ζήσουν και να προσφέρουν."
ΡΕ ποιος το έχει πει πριν πολλά χρόνια πριν γιατί για πολύ "αριστερό" δεν μου φαίνεται.


"Κοινωνική συνοχή", ψίχουλα στους ανέργους μην πεθάνουν της πείνας(κυριολεκτικά) και στους νέους για να αποφευχθεί η φυγή φτηνού εργατικού δυναμικού προς το εξωτερικό, και πρόγραμμα εντατικοποίησης του "αργού παραγωγικού δυναμικού." Ότι υλοποιεί ο Σύριζα τώρα.

Ας πάτε στο
"Η εργασιακή Χάρτα της φασιστικής Ιταλίας"
http://archive.org/stream/FascistLaborCharter/LaborCharter_djvu.txt

και κάντε μία σύγκριση με αυτά που είπε-έγραψε ο Οικονομολόγος του Σύριζα στο «Η εμμονή στην «εσωτερική υποτίμηση» και η εναλλακτική στρατηγική".
Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες ή είναι ιδέα του καχύποπτου μυαλού μου;

17-57

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά για την κατιούσα, αλλά το ότι επιτρέπεται στον Γιάννη-Αγιάννη πώςτονλενε να γράφει για μπάλλα (και σε οποιονδήποτε άλλον λάτρη του αγλλικού ποδοσφαίρου γενικότερα) είναι μέγα έγκλημα και θα έπρεπε να έχουν φύγει οι υπεύθυνοι για το απόσπασμα. Κατά τ'άλλα στηρίζω, κι ας μην καταδέχεται να αναλάβει τον ρόλο του φιδέμπορα της ελληνοφρένειας ο αρχιατσάλινος παρά τις προτάσεις που του έχουν γίνει (αυτό το τελευταίο με το "ΜΗΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΣΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, ΤΗΝ ΓΚΙΝΟΒΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ" θα είχε γίνει τρελό χιτ).

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

στα θετικα του μηλιου η εκτιμηση οτι η επανασταση στην ελλαδα μονο σοσιαλιστικη μπορει να ειναι,και αυτο ηδη το γραφει απο την δεκαετια του 80.

το copy right ομως ανηκει στον πουλιοπουλο.

δευτερο θετικο του ειναι η επαναφορα στην συζητηση της μαρξιστικης θεωριας των κρισεων,
χωρις ο ιδιος να παιρνει σαφη και αιτιολογημενη θεση.

νικος




Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Συμφωνω με την παρατηρηση του πασοκου για την Κατιουσα και τον Ριζο. Ποτε δεν με εχει ικανοποιησει ο ''Ρ'' οσες φορες τον εχω διαβασει ουτε εχει τις προοπτικες να τον ανοιξει καποιος που δεν ειναι μελος του κομματος ή μακροχρονιος φιλος. Μεμονωμενα αρθρα ή αφιερωματα ειναι εξαιρετικα αλλα δεν αξιζει να τον αγορασει καποιος καθημερινα και να τον διαβασει ολοκληρο.

Επισης ο τυπος σαν μεσο εχει αρχισει και πεθαινει εδω και χρονια. Κατα την γνωμη μου το Κομμα θα επρεπε να τον περιορισει σε εβδομαδιαια εκδοση και να ριξει την δουλεια στην δουλεια μεσω ιντερνετ.

Δεν αξιζει την δουλεια και τα εξοδα που χρειαζονται για την καθημερινη εκδοση και διακινηση.

Ανώνυμος είπε...

17-57

Νομιζω οτι η φραση ''ο οπορτουνισμος θα ερθει απο τους φιλους του κομματος'' δηλαδη εξω απο αυτο ειναι βαθια λαθεμενη πολιτικα και φιλοσοφικα.

Ο οπορτουνισμος ως η γραμμη συμβιβασμου με την αστικη εξουσια μεσα στο εργατικο κινημα ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ ξεκινουσε μεσα απο το επαναστατικο κομμα που ειναι η ανωτερη μορφη οργαωσης της εργατικης ταξης το πιο συνειδητο κομματτι της. Η προσεγγιση του δεν γινεται απο μεσα γιατι τα χουμε λυσει αυτα ενω μπορει απ'εξω ειναι κατα τη γνωμη μου μεταφυσικη. Σε ολη την ιστορια του Κομμουνιστικου Κινηματος ο οπορτουνισμος οχι απλα ξεκινουσε απο μεσα αλλα στην πλειονοτητα των περιπτωσεων απο το το πρωτο στελεχικο δυναμικο μιας και αυτο ειναι κυριως επιφορτισμενο με την παραγωγη πολιτικης. Και αυτο ανεξαρτητα απο το που ή πως μπορει να πρωτοεκδηλωθει.
Τροτσκι, Μπουχαριν, Ζινοβιεφ, Ναγκι, Ντουμτσεκ, Μαο, Τιτο, Παρτσαλιδης,Δραγασακης, Λαφαζανης,Φαρακος,Μπερλιγκουερ και ποσοι αλλοι δεν ηταν φιλοι ηταν στα ανωτερα κλιμακια της καθοδηγησης των ΚΚ.

Γνωμη μου ειναι οτι η ελλειψη επαγρυπνησης και η επαναπαυση , το σταματημα της συνεχης φροντιδας να να κατακτησει το καθε μελος και φιλος ακομα του κομματος ενα θεωρητικο επιπεδο και μια πειρα απο τη δραση ωστε να εχει γνωμη και ταξικο κριτηριο ειναι πολυ πιο επικυνδινο να φερουν νεα ανεμομαζωματα διαβολοσκορπισματα απο τον οποιοδηποτε φιλο του κομματος που μπορει να επηρεαστηκε σε μια αλλαγη συνθηκων η σε μια στροφη της ταξικης παλης ή της προσωπικης του ζωης απο τη γραμμη συμβιβασμου με την αστικη εξουσια. Εξαλλου ολο το φασμα που εκφραζει τον οπορτουνισμο σημερα ως διακριτη πολιτικη δυναμη τι ειναι περα απο πολιτικες δυναμεις που αποσχιστηκαν απο το ΚΚΕ καποια στιγμη ακολουθωντας την κλασσικη πορεια λαθος εκτιμηση-παρεκκλιση-ταση-διασπαση σε διακριτη πολιτικη δυναμη

ratm

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"Μαζικότατη"(!) η χτεσινή πορεία του εξωκυνοβουλίου "για την Βενεζουέλα", δυστυχώς.
Το καθαρόαιμο πασόκικο ρεπορτάζ αποφεύγει φρονίμως να αναφερθεί με νούμερα.
Aλλοι, βέβαια, ήταν πιο ομιλητικοί:"Τουλάχιστον 200 άτομα στην πορεία - Συνθήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και αναφορές σε πραξικόπημα... ...με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη...."
Mε γειά το σομπρέρο, ναρίτες!
Αλλά, άμα δεν είναι από την ΚΝΕ, ....χαλάλι!
Πορεία διαμαρτυρίας αριστεριστών στην πρεσβεία των ΗΠΑ υπέρ του Μαδούρο ...τo "ρεπορτάζ" του Πορτοσάλτε. Εδώ στο σομπρέρο προστίθεται και ο "Μαδούρο", η, μήπως είναι αλήθεια; Σάμπως ξέρανε και οι ίδιοι γιατί ακριβώς διαδηλώναν; Κάποιο κάλεσμα είχαν εκδώσει, που ο καθένας (η κάθε ...."συλλογικότητα"!) το μετέφραζε κατά το δοκούν. Δε νομίζω να τους φταίει ο ...Σκάει. Τη δουλειά του κάνει, πόσο μάλλον όταν βρίσκει και χώρο.
Κομέντια ντελ άρτε, όπως συνήθως. Γελιοποίηση ενός θέματος, που δεν θα προσφερόταν για γελιοποίηση.
Φαντάζομαι τώρα θα τα ρίξουν στο ΚΚΕ, που δε μαζικοποίησε το τσίρκο τους.
Δεν πήγαν και τα αναρχομπάχαλα. Λογικό. Τι να κάνουν σε δειγματοληπτική συγκέντρωση ....αντιπροσώπων των "συλλογικοτήτων"; Να προβοκάρουν, τι;!
Χαιρετίσματα στις ...."πασοκότητες"!
Ο Μαδούρο, και οι "πασοκότητές" του, όπως στρώσανε θα κοιμηθούν.
Ο Λαός της Βενεζουέλας, το νομικά εκτός νόμου(!) ΚΚ και το παγκόσμιο ταξικό αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα είμαστε αυτοί, που πρέπει να κάνουμε τα κουμάντα μας.

Ανώνυμος είπε...

@νικος
Ευχαριστώ για την "πάσα" που θα δώσει το Best of Melios Vol-3

Δεν άλλαξε ούτε θα αλλάξει απόψεις. Προσπαθεί να προσεγγίσει τη Λ.Σ. γιατί μάλλον το θεωρεί πεδίο μελλοντικό πεδίο για να μπορεί να κάνουν αυτό που ξέρουν: Να οπορτουνίζουν. Έτσι "μεταφράζω" το παρακάτω μέρος από το

http://www.katiousa.gr/politika/meteoro-vima-tou-gianni-miliou-kke-chorizoun-simantikotates-diafores-apotelei-omos-ton-kyrio-polo-antistasis-stis-politikes-tou-kefalaiou/

"(..) Ακόμα εντυπωσιακότερη είναι η αποτίμηση της δικής τους ιστορίας (που σε μεγάλο βαθμό είναι και δική μου, της πλειοψηφίας των κομμουνιστών μέχρι το 1968). Ανοίγουν την αναγκαία συζήτηση για το μαρξισμό, την κοινωνική αλλαγή, το σοσιαλισμό, και σε αυτή τη γόνιμη διαδικασία δεν πρέπει να μείνουν μόνοι. Διαφορές μπορεί να παραμένουν, όμως ο διάλογος που ξεκίνησε αντικειμενικά αφορά όλα τα τμήματα της επαναστατικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Μετά το συμβιβασμό και την ουσιαστική διάλυση του τμήματος της Αριστεράς που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ, κρίνω ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος και η στήριξη στο ΚΚΕ. Λάθη(εννοεί του ΚΚΕ όχι τα δικά του και φαίνεται στην επόμενη πρόταση) μπορούμε να καταλογίσουμε και στο παρελθόν και πιο πρόσφατα. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει όμως τη διαρκή, και με όρους συλλογικούς, υπεράσπιση του των αδύναμων, των λαϊκών τάξεων, ακόμη κι αν διαφωνεί ως προς κάποιες τακτικές. "

Ποια επαναστατική αριστερά; Της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ; Της συνύπαρξης με τους ακροδεξιούς και φασίστες σε πλατείες, δεν πληρώνω, και Δημοψήφισμα; Τους θαυμαστές του Μαϊνταν, της "αντισυστημικής" Λεπέν, του "αριστερού" Μελανσόν;


Το copy right ανήκει πρώτα στον Αλτουσέρ νικο. Ακολουθεί ο Πουλατζάς(δλδη μεταμφιεσμένος Κάουτσκι) .Παρακάτω από Λαϊκό Στρώμα "Ο Αριστερισμός Νο2" μαζί με το Best of Melios Vol-3


17-57

Ανώνυμος είπε...

Best of Melios Vol-3

Λαϊκό Στρώμα "Ο Αριστερισμός Νο2"

"(..) Τις δεκαετίες του ‘60 και ‘70 σε Ευρώπη και Αμερική (‘70-‘80 στην Ελλάδα, όλα τα φρούτα έρχονται καθυστερημένα στη χώρα μας, το αβοκάντο πχ. έφτασε το 1968) αρχίζει (ή και «αρχινίζει»)
να εμφανίζεται μια νέα γενιά φιλοσόφων και ανησυχούντων στοχαστών με ποικίλες στοχαστικές ανησυχίες. Ήταν τότε στη μόδα διάφοροι πχ. Μαρκουζέηδες, Ζαν Πωλ Σάρτρηδες και Σία. Κοινός παρονομαστής, ο αντισταλινισμός και ο αντισοβιετισμός. Από ‘κει και πέρα άλλοι έψαχναν το νέο επαναστατικό υποκείμενο, άλλοι για τον «πρώιμο» Μαρξ, άλλοι για τον «ώριμο» Μαρξ, άλλοι αντιπαρέθεταν τον Μαρξ στον Ένγκελς, και τους δύο στον Λένιν και πάει λέγοντας. Όλα αυτά με σκοπό τον απεγκλωβισμό από τον «επίσημο σοβιετικό μαρξισμό»..... "

"(..)Ο Αλτουσέρ, μαζί με τους δικούς του (Ετ. Μπαλιμπάρ, Σ. Μπετελέμ κ.α.) επηρεασμένος από τον «ντηπ για ντηπ» απάλευτο λεγόμενο «στρουκτουραλισμό» (δομισμό) των Λεβί-Στρως, Λακάν και άλλων πυροβολημένων μεταμοντέρνων Γάλλων της εποχής θα δημιουργήσει ένα νέο φρούτο, τον «δομικό μαρξισμό» ή «μαρξιστικό δομισμό» ή «δομομαρξισμό». Το να πω εγώ βέβαια ότι κατάλαβα τι σόι πράγμα είναι αυτός ο άτιμος δομημένος μαρξισμός θα είναι ψέμα, αμφιβάλλω βέβαια και αν έχουν καταλάβει «γρι» και οι αρανίτες ειδικά οι μικρότερης ηλικίας (δηλαδή όλοι). Σαφή άποψη δεν φαίνεται να είχε και ο ίδιος ο Λουδοβίκος ο οποίος κάθε 7-8 χρόνια έγραφε και μια αυτοκριτική, στην οποία αναιρούσε όσα έγραφε προηγουμένως. Σε τελική ανάλυση το ζουμί του «αλτουσεριανισμού» συνίσταται στο ότι στον Μαρξ υπάρχει, λέει, μια «επιστημολογική τομή», (ότι ο Μαρξ μικρός έγραφε άλλα απ’ όταν μεγάλωσε). Ακόμη στα κιτάπια του Αλτουσέρ υπάρχει μια αποθέωση στο «αυθόρμητο» με παράλληλη άρνηση της δυνατότητας ύπαρξής του, διότι υπάρχουν οι «δομές» που το αποτρέπουν. Η αντίφαση της αντίφασης, ώ αντίφαση. Η μόνη ενδιαφέρουσα πτυχή είναι ένα «χαίρω πολύ» κατασκεύασμα σχετικά με τους «Ιδεολογικούς Μηχανισμούς του Κράτους», μια θεωρητική σύλληψη που όμως καταλήγει σε ιδεαλιστικά συμπεράσματα, επηρεασμένη σαφώς από τον Γκράμσι.

Εν ολίγοις η όλη φάση είναι μια μεταμοντέρνα νεοαριστερή σούπα γεμάτη από αντιφάσεις, αλληλοαναιρέσεις, και παροιμιώδεις γραμματιζούμενες κοτσάνες που πλασάρεται ως «επαναστατική ανανέωση του μαρξισμού». Ότι πρέπει δηλαδή για μικροαστούς επιστήμονες, διαβασμένους χασομέρηδες και ξαγρυπνισμένους μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες. Αν προσθέσεις και τις τζούρες Μάο που προαναφέραμε, πας «αδιάβαστος». Προσωπικά, θεωρώ ότι το όλο concept αποτελεί μία μεταμοντέρνα εκλεκτικίστικη συρραφή υψηλού διανοουμενίστικου επιπέδου, άμα καταλάβει τίποτα κανένας εργάτης στο γιαπί, εμένα να μου γράψετε.

Βασικός ιδεολογικός «γκουρού» της οργάνωσης είναι ο Γ. Μηλιός, ο «πάπας» του αλτουσεριανισμού στην Ελλάδα, διευθυντής του περιοδικού «Θέσεις» και, ως «προσωπικότητα», στέλεχος του Σύριζα. Κάτι λέει αυτό βέβαια, για την οργάνωση/σεις που ο ιδεολογικός τους «ογκόλιθος» είναι στον Σύριζα. "

Αν δεν πιστεύεte αυτά που έγραφε από το μακρινό 2011 ο Λαϊκός Στρώμας στο "Ο Αριστερισμός Μέρος 2ο", άκουσε και την ΚΑΝΈΛΛΗ όταν ο κ.Οικονομολόγος την ειρωνεύονταν

https://www.youtube.com/watch?v=b8xCd-9uWgE
"Να μην μου παίζεις τον Νευτώνιο αντκομμουνιστικό σου σύνδρομο;" (0:45)
"Κάποτε έλεγες ότι ο Λένιν είναι δεξιά του Μαρξ" (2:10)
"Αλλάζεις τη γραμμή σου με βάση τις εντολές των συνομιλητών σου" (4:10)

του έλεγε η Λιάνα

17-57

Ανώνυμος είπε...

@Σεχτάρ ο Τρομερός ( 31 Ιανουαρίου 2019 - 7:58 μ.μ. )

Πελετίδης 50%+1 από την πρώτη Κυριακή!

Για να μην έχει διάφορους άλλους "καλοθελητές" της "επαναστατικής αριστεράς" των "διαλόγων" που τα βρίσκουν μαζί με πασοκους νδκράτες και λοιπούς "ανεξάρτητους" στο αντι-Πελετίδικο μέτωπο.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τη σφοδρότητα και την επιμονή της επίθεσης από τον 17-57, και δεν είναι η πρώτη φορά που τον βλέπω να είναι βασιλικοτερος του βασιλέως σε κάτι που δεν υπάρχει παρά στο θολωμενο μυαλό του Πετρόπουλου και του Λιόση. Εντάξει, όχι άλλο Μηλιό, το ξέρουμε καλά (;) ποιος είναι, το Κόμμα δεν τον προβάλλει και ούτε πρόκειται εκτός αν γίνει κάτι θετικά ή αρνητικά συνταρακτικό. Μένοντας σε αυτή την περίπτωση και επαναλαμβάνοντας στα όρια ας μου επιτραπεί του πολιτικού αυτισμού πόσο οπορτουνιστής είναι ο Μηλιός χάνουμε το δάσος, δηλαδή μια μικρή αλλά σοβαρή πολιτικά τάση επαναπροσέγγισης ανθρώπων, των οποίων διαλύθηκαν σε κάποιο βαθμό οι αυταπάτες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό δεν το θεωρούμε σημαντικό και επιμένουμε να δείχνουμε με το δάκτυλο τον Μηλιό, δεν νομίζω ότι προσφέρουμε κάτι. Αντίθετα συντηρούμε μια κατάσταση που βολεύει μόνο τους "κομμουνισταραδες" υπαλλήλους του ΣΥΡΙΖΑ και τους πιο εκλεπτυσμενους συνοδοιπόρους τους.

Αυτά και όποιος κατάλαβε κατάλαβε...

ΡΓ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Καλά, ...μη βγάλουμε και τα δικά μας μάτια τώρα, για ...τα μάτια του Μηλιού, του ...Πετρόπουλου(!) και της ...κουκουβάγιας!
Είπαμε, η πορεία του καθενός θα αποδείξει τις προθέσεις του. Ο,τι πίστευε, και ό,τι εξακολουθεί να πιστεύει ο Μηλιός αφορά τον ίδιον, και η παρουσία του, εφόσον ....δεν προσήχθη βιαίως(!), στις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ προφανώς δεν δεσμεύει το ...ΚΚΕ! Καλό θα κάνει στον ίδιο!
Εκτός, αν φοβόμαστε ότι ο κόσμος του ΚΚΕ δεν έχει το απαιτούμενο επίπεδο και κινδυνεύει να διολισθήσει στις παληές θέσεις του Μηλιού για "να κάνουμε κι εμείς ένα βήμα". Μια γνωστή, ομολογουμένως, νοοτροπία από τα χρόνια της "ενότητας για την ενότητα". Αν κι εγώ τονίζω πολλές φορές, πως το γενικό ιδεολογικό επίπεδό μας δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής μας, δε νομίζω, ωστόσο, πως είναι ακόμη τόσο τραγικό, ώστε να μας εκθέτει σε τέτοιους κινδύνους. Αν κάνω λάθος, ε, τότε το πιό φρόνιμο θα είναι να ..χτυπάμε κάτω σαν χταπόδι κάθε εγνωσμένο οπορτουνιστή, που μας πλησιάζει, για να μπετονάρουμε τον κόσμο μας και να αναβάλουμε για αργότερα τέτοιου είδους προσεγγίσεις τρίτων. Δεν το βλέπω πολύ διαλεκτικό. Στην πάλη παίρνεις και ρίσκα. Αν νοιώθεις πράγματι ισχυρός, η, έστω, αποδέχεσαι την πρόκληση, τότε δεν τους διώχνεις και ετοιμάζεσαι για πιο εντατική ιδεολογικοπολιτική πάλη.
Αντέχεις;

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να βρει κάποιος κείμενα ή δηλώσεις του Αλτουσέρ για τη σημασία στήριξης του ΚΚΓ; το ονόμαζε "σταλινικό" αν και προφανώς μόνο τέτοιο δεν ήταν και παρότι ο ιδιος διαφωνούσε με αυτόν, αλλά είχε κάνει μια ανάλυση γιατί είναι σημαντικό να παρεμβαίνεις σε αυτό. Το είχα διαβάσει κάποτε κάπου αλλά δε το βρίσκω με τη καμμία τώρα που το έψαξα με αφορμή το Μηλιό.

Σ.

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογραφω αυτο που ειπε ο Σεχταρ στο τελευταιο σχολιο του 100%.

ratm

kolokotronis είπε...

@ φίλε Σεχτάρ,
σχετικά με αυτό που ρωτάς στο σχόλιό σου (31 Ιανουαρίου 2019 - 7:58 μ.μ.)
όχι, καμμία σχέση. Δεν ήταν η Ουρανία Μπίρμπα στην εκδήλωση του Συριζα στο Αιγάλεω,
αλλά ο Δημήτρης Μπίρμπας, ο συριζαίος δήμαρχος του Αιγάλεω.

Δες εδώ: https://left.gr/news/stoihima-tis-epomenis-meras-stin-ekdilosi-4-hronia-diakyvernisi-syriza

Δεν φταίς εσύ, αλλά και αυτό το περιστατικό είναι ένα ακόμα δείγμα, του πόσο επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε, σε σχέση με την παραπληροφόρηση (ηθελημένη ή αθέλητη) που παίζει στο διαδίκτυο: κάποιος μινάρας διάβασε ότι "στη συγκεκριμένη εκδήλωση του Συριζα θα γίνουν
ομιλίες των Βίτσα, Δούρου και Μπίρμπα" και θεώρησε σωστό να κάνει τον Δημήτρη Ουρανία!
Ακολούθησαν δεκάδες αναδημοσιεύσεις με την λάθος πληροφορία και μία από αυτές έφτασε μέχρι
εσένα. Προσοχή μεγάλη με το διαδίκτυο.

Επί της ουσίας των όσων γράφεις για την Ουρανία Μπίρμπα καμμία αντίρρηση. Και λίγα λές!
Ο βίος και η πολιτεία του "ΕΑΜ Πάτρας" των Βασιλάκη-Μπίρμπα είναι ένα χαρακτηριστικότατο
παράδειγμα, του πόσο συγκοινωνούντα δοχεία είναι ο δεξιός με τον "αριστερό" οππορτουνισμό.
Στην Πάτρα, δε, ουδείς ασχολείται, πολιτικά, με δαύτους. Εάν δεν είχε συμβεί η φριχτή
δολοφονία του ήρωα Νίκου Τεμπονέρα το 1991, κανείς δεν θα τους θυμόταν καν.

ΥΓ. Την Τετάρτη έχουμε την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του Κώστα Πελετίδη, στο κλειστό
γήπεδο της ΕΑΠ. Εκεί θα φανούν πολλά. Αναμείνατε ανταπόκριση.

Unknown είπε...


ο μηλιος ειναι ιδιαζουσα περιπτωση.
σε πρωην υπουργους του πασοκ και προσφατους κεκραχτες του συριζα εχει δοθει ακομα
και το βημα της αιθουσας συνεδριων, χωρις να διαμαρτυρηθει κανενας.

Την δεκαετια του 80 αντιπαρατεθηκε στην συνεργασια της αριστερας με το πασοκ,
επιτιθεμενος θεωρητικα στο σχημα μητροπολης περιφερειας.
Αργοτερα προεκυψε οτι το παραπανω σχημα οσον κι αν πατριωτικο αντιιμπεριαλιστικο
κ αν ακουγεται,ηταν ο θεωρητικος αγωγος απορροφησης του κκε απο την σοσιαλδημοκρατια.

απο κει και περα σε πολλα σημεια οι αποψεις του προφανως δεν ειναι μαρξιστικες,ειδικα εκει
οπου επηρεαζεται απο τον στρουκτουραλισμο ,που ξεκιναει απο μια σχεδον ισοδυναμη αντιληψη
οικονομιας,πολιτικης και ιδεολογιας.
αυτονομοντας τα επιπεδα πολιτικης και ιδεολογιας,προφανως ανοιγει ο δρομος της σοσιαλδημοκρατιας.
καταργειται ετσι η μαρξιστικη αντιληψη της ενοτητας του συστηματος,αναδεικνυνται επι μερους
περιοχες του συστηματος ως προνομιουχα επιπεδα της ταξικης παλης,αφηνοντας κατα μερος
την πρωτοπορια του προλεταριατου.
ξεκλειδωνοντας χωριστα καθε περιοχη σιγα σιγα οδηγουμαστε στον δημοκρατικο δρομο,αφου καθε
επιπεδο λειτουργει αυτονονομα,και η αστικη ταξη δεν θα μας σπασει τα μουτρα,σφου καθε
επιπεδο λειτουργει σχετικα αυτονομα και ΟΧΙ ως εκφραστης εν συνολω του συστηματος
και των συμφεροντων του.

νικος

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τόσος ντόρος για τον Μηλιό; Υπάρχει κάτι παραπάνω από το "ψηφίζω-στηρίζω" στην περίπτωσή του; Γιατί αυτό το έχουμε δει με χίλιους δυο άλλους (αγαπημένοι "ψηφίζω-στηρίζω" ο γιώργος μάγκας κι ο βουτσάς), και αν μην τι άλλο με τους διανοούμενους το κόμμα έχει την εμπειρία του και ξέρει να κρίνει καλύτερα κι από τον πιο ψιλιασμένο, πχ όπως στην περίπτωση του ατσάλινου καθηγητή και νυν υπερασπιστή των στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων στα νησιά.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

@ ΡΓ

Που την είδες την επίθεση ΡΓ; Τα πεπραγμένα του κυρίου γράφω.
Πήγες στην Εργασιακή Χάρτα της Φασιστικής Ιταλίας να βρεις τυχόν ομοιότητες με τον "αριστερό" Οικονομολόγο;
Ή γράφω βλακείες;
Όλα αυτά που καταθέτω τα έχει ή δεν τα έχει πει ή γράψει;

και πως με παρομοιάζεις με άλλους: σου έδωσα δικαίωμα ΡΓ να το γράφεις;
Γιατί με το ίδιο σκεπτικό και εγώ θα μπορούσα λέω για την επιμονή σου να υπερασπιζεσαι το Νο2 Οικονομολόγο του Σύριζα που είναι συμμέτοχος στην πορεία προς τα Μνημόνια

Ακόμα δεν φτάσαμε στα καλύτερα.
Aκολουθούν και άλλα Volume από τα Best Of Melios

Τα πολιτικά οπορτουνιστικά ρετάλια λοιπόν μακριά από τις συμμαχίες του ΚΚΕ και όπου θέλουν ας πάνε. Εκτός αν κάνουν δημόσια αποκήρυξη των πεπραγμένων τους στον Σύριζα. Για να είναι ειλικρινής η μεταμέλεια τους.

Ποιος Σύριζα ΡΓ; Ο Σύριζα δεν θα βρίσκει την δική του ψήφο. Άκουσες τι είπε πρόσφατα ο Δραγασάκης; Ο Σύριζα θα βαρέσει διάλυση. Μόνο η διακυβέρνηση σαν πάγος τον συντηρεί.

Όσο για το "Κομμουνισταράδες" σου υπενθυμίζω πως αντιμετωπίζω πολύ θετικά τους Εργάτες που ψήφιζαν δεξιά και από το 2014 συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της Λ.Σ.

Δεν φάγαμε απαξίωση βρισίδια ειρωνεία από πασοκοΣυριζαίους τόσα χρόνια "αντιμνημονίου" και "αριστερής διακυβέρνησης" για να ακούμε το κάθε Μνημονιούλη Μεγαλοστέλεχος του Σύριζα να βγάζει λόγο στην Λ.Σ. Χωρίς μάλιστα να έχει κάνει αυτοκριτική.

Ε άμα είναι έτσι να μπει και ο Ρόύσης στην Λ.Σ. Αν και η γνώμη μου είναι πως ο Ρούσης είναι τσικό μπροστά στον Μηλιό.

@Σεχτάρ ο Τρομερός
Δεν παρομοίαζε τυχαία ως φίδι τον οπορτουνισμό ο Λένιν ΣΤΟ "Τι να κάνουμε".

17-57

Ανώνυμος είπε...

Χμμ..
Αποτινάσσουμε κάθε μορφή οπορτουνισμού, στο βαθμό που είναι δυνατό, από τις γραμμές και τον περίγυρο μας ή παίρνουμε το ρίσκο να αποκτήσουμε μια όποια επαφή μαζί του ;
εάν θεωρούμε πως μπορούμε να παλέψουμε το δεύτερο, τότε γιατί να μην δεχτούμε και άλλους πλην του Μηλιού ;
Και επειδή ακόμη θυμάμαι, ο Μηλιός δεν είναι απλώς ένασ ακόμη "παραπλανημένος, πλην τίμιος και αγωνιστής, οπορτουνιστής" που τώρα πια κατάλαβε ότι παρά τις διαφωνίες του , το Κόμμα είναι το βασικό κομμουνιστικό και αγωνιστικό προπύργιο του λαού μας. Υπήρξε καθοδηγητικό ιδεολογικό στέλεχος αριστερών και δεξιών οπορτουνιστικών τάσεων. Ακόμη και να προχωρήσει σε μια αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του με το Συριζα, αυτοκριτική για το λυσσώδη ιδεολογικό πόλεμο του στον ιστορικό στρατηγικό πυρήνα των θέσεων του ΚΚΕ από το 1982 με το περιοδικό του, δε νομίζω ότι θα κάνει.
Κανείς δε θα βγάλει τα μάτια του για χάρη αυτονώνε, αλλά εγώ τουλάχιστον δε νιώθω και καμια ικανοποιηση ότι δικαιωθήκαμε ούτε ότι το φλερτάκι του μπορεί στο ελάχιστο να βοηθήσει στην υλοποίηση των συνεδριακών κατευθύνσεων για το πλάτεμα και το βάθεμα της κοινωνικής συμμαχίας και της ανασύνταξης του κινήματος.

ο "Μη Λησμόνει"

Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά δεν κατάλαβες απολύτως τίποτα και λυπάμαι ειλικρινά για αυτό...
Φοβάμαι ότι ούτε του Σεχταρ το σχόλιο σε ακούμπησε και άντε, εγώ "υποστηρίζω" τον Μηλιό - κούνια που σε κούναγε... - και ο Σεχταρ το ίδιο?
Για να ξεμπερδεύουμε, επειδή δεν γνωριζόμαστε, λέω ξανά κι ελπίζω να γίνω αντιληπτός. Όπως έχουν αναφέρει κι άλλοι σχολιαστές, το Κόμμα πλέον ξέρει καλύτερα από παλιά και δεν υπάρχει άμεσος φόβος από τον Μηλιό και κάθε προφεσσορα. Επίσης μετά από αυτή τη δήλωση του ΚΑΝΕΝΑΣ εκτός από σένα δεν ασχολείται με τον Μηλιό! Κανένας! Τι προσφέρεις λοιπόν με την εμμονή σου? "Θωρακιζεις" κανέναν από μας? Αν το κάνεις καλοπροαίρετα, δέξου ότι δεν κάνεις κάτι τέτοιο και ασχολήσου με κάτι άλλο. Μην δειχνεις ενα δεντρο που δεν παίζει καποιο ρόλο αποκρυβοντας το δάσος.
Αυτά και ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω.

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι εδώ μέσα είναι αυτιστικοί.Έχουν και αυτοί μερίδιο για την στασιμότητα του ΚΚΕ τόσα χρόνια.Εχουν μερίδιο για την καλλιέργεια κλίματος απαισιοδοξίας. Και τι σύμπτωση, αυτοί είναι και μουσαφιραίοι στο Κόμμα και κουνούν και το δάχτυλο στους παλιούς. Βρε βρε βρε


Κάποιος παλιός 1980

Ανώνυμος είπε...

Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις των Συνεδρίων ανέφεραν πιθανές συνεντεύξεις του Μηλιού στην εφσυν και την θέση της καρέκλας που θα κάθεται στις κομματικές εκδηλώσεις. Το ξεκαθαρίσαμε αυτό.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Μέρες, πούναι σήμερα, να θυμηθούμε ότι παραδόθηκε ο Φον Πάουλους, αυτός ο λυσσασμένος αρχιστράτηγος, που ευθυνόταν για τον θάνατο στο Στάλινγκραντ 600 χιλιάδων παιδιών του Σοβιετικού Λαού, μόνο στο τελευταίο τετράμηνο.
Τι κάναν οι μπολσεβίκοι; Τον εκτελέσαν; Του άξιζε τίποτε καλύτερο;
Αλλά, ....δεν την πατήσανε, σαν γκρούπα τρίτης διαλογής.
Τον σεριανάγανε στους ραδιοσταθμούς, να βγάνει λόγους στους πρώην συμπολεμιστές του, για την ανάγκη να σταματήσει ο φονικός πόλεμος.
Καλό είναι το συναίσθημα στην ώρα της μάχης, αλλά στο σχεδιασμό της ταξικής πάλης, τον πρώτο λόγο έχει η ψυχρή λογική.
Η ανασφάλεια ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος.
Αλλο το να εκτιμώ σωστά τις αδυναμίες μου και να φυλάγομαι, και άλλο να αισθάνομαι ανασφαλής, επειδή (στη χειρότερη) έρχεται ένας Δαναός, δώρα φέρων.
Ε, δεν του δώσαμε και τα κλειδιά της πόλης....

Ανώνυμος είπε...

Νταξει παιδιά, πολύς κόσμος θα προσεγγιζει το ΚΚΕ, τώρα που ξεμασκαρευτηκε η πρώτη φορά αριστερα. Είναι φυσιολογικό, παλιοί συνοδοιπόροι του ΣΥΡΙΖΑ, η ακόμα και μέλη και στελέχη του, να αναστοχαζονται και να επαναξιολογουν τη πορεία τους, και να κάνουν το βήμα -- δεν είναι κακό αυτό. Ούτως ή άλλως, η στάση τους θα έχει δοκιμαστεί στο κίνημα, αλλιώς το κόμμα δεν θα τους τοποθετούσε στα ψηφοδέλτια της ΛΑ.ΣΥ.

Καποιοι κάναν την αυτοκριτική τους που συνέβαλαν στην απάτη, και τώρα συμπορεύονται με μας, τόσο απλά.

Για το Μηλιο δεν ξέρω τι να σκεφτώ. Είναι ένας διανοούμενος που είχε οργανικό ρολο στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του, και σιγουρα έχει ευθύνη για την παραμμυθα. Από κει και πέρα, μπορεί να εχει αναθεωρήσει ειλικρινά -- ας μην του το αρνηθούμε αυτό το δικαίωμα.

Γενικά πάντως, για όσους στεκονται δίπλα μας, ενώ πριν ηταν σε αλλά κομματα, η αρχή μου είναι η εξής: " δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται".

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

1.αν βγάλουμε τις παρωπίδες θα δούμε ότι το καπιταλιστικό μοντέλο έχει και κάποια θετικά στοιχειά οπός η μεγάλη προσαρμοστικότητα και η ταχύτατη εξέλιξη όμως έχει πολλά δεινά λογού του ότι οι εταιρίες ανταγωνίζονται τα κράτη ανταγωνίζονται οι συμμαχίες κρατών το ίδιο αυτό σαφώς είναι εις βάρος του λάου και τις ποιότητας ζωής των πολιτών
2.έγινε ιστορικά ένας πόλεμος μεταξύ δυο οικονομικών συστημάτων του κομμουνιστικού(i esto sosialistikou ) και του καπιταλιστικού ένα από τα δυο κατέρρευσε ….. συνεπώς δεν έχει νόημα κατά καιρούς να το επαναφέρουμε το θέμα αυτό ..
το μοντέλο αυτό τελείωσε (πέθανε ) πάρτε το χαμπάρι ….
η αλήθεια βέβαια είναι ότι το μοντέλο αυτό έχει πολλά θετικά στοιχειά όπως και το καπιταλιστικό……
ένα πάντρεμα μεταξύ αυτών μήπως είναι μια καλύτερη και πιο σύγχρονη θέση??????????
μα θα μου πεις ποιος ασχολείται με τέτοια θέματα???


το όλο θέμα θα πρέπει να το ξαναδουλέψετε και να δείτε τις αδυναμίες του το καινούργιο μοντέλο που θα προτείνετε παρουσιάστε το μας κι αν αξίζει να το στηρίξουμε….

3.Να ξεκαθαρίσω κάτι πιστεύω ότι κάτι θετικό μπορεί να βγει μόνο από παγκόσμια κινήματα οπού θα εφαρμοστεί κάτι παγκόσμιος...
Η παγκοσμιοποιιμένη οικονομία τροποποιείτε μόνο από παγκόσμια κινήματα....
ότι πάει να εφαρμοστεί κάτι μεμονωμένα σε μια χώρα δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία και καταστροφή τις χώρας.....
4.πόσοι είναι πανό στον πλανήτη που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι ουσιαστικό για την προστασία του περιβάλλοντος;;;;;;;
πόσοι είναι πανό στον πλανήτη που δεν θέλουν ο ρόλος του ΟΗΕ να αλλάξει και ο οργανισμός αυτός να έχει δικά του κεφάλαια και να τα διαθέτη για το κάλο τις ανθρωπότητας δεν μπορεί οι κεφαλαιοκράτες να χρηματοδοτούν μόνο ότι γουστάρουν και ο ΟΗΕ να γίνετε εργαλείο τους.....
όλοι το ξέρουμε ότι αν κάποια πράγματα συνεχίσουν όπός πάμε πλησιάζει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος αυτό αλώστε λεν και πόλοι που ασχολούνται με το θέμα αυτό.....
το λάθος που έγινε με την λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πόλεμου οπού τον ΟΗΕ οι ισχυροί τότε τον μορφοποίησαν στα μετρά τους πρέπει να διορθωθεί να αποκτήσει την μορφή παγκοσμίου κοινοβουλίου.......

αν θέλετε κάντε ένα πείραμα ρωτήστε έναν εκφραστή του κουμμουνισμού έναν εκφραστή του σοσιαλισμού και έναν εκφραστεί του καπιταλισμού αν θέλει κεφάλαια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΚΤΑ να δύνονται για το κάλο τις ανθρωπότητας (περιβάλλον, ΟΗΕ αν ωριμάσουν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες γιατί όχι και για αθλητικές δραστηριότητες ,πολιτιστικές ,ερευνητικές αρκεί να υπάρχει ευρεία αποδοχή ότι είναι για το κάλο τις ανθρωπότητας) (δεν αναφέρομε στον Τζορτζ Σόρο αυτός το ξερό ότι κάτι τέτοιο δεν το θέλει μέσου τον συσσωρευμένων κεφαλαίων αυτός θέλει να κάνει κουμάντο στην ανθρωπότητα για λογαριασμό του και για λογαριασμό των ομοίων του)

5.τα προβλήματα μας ας μην μένουμε στο δικό μας μικρόκοσμο απασχολούν όλη την ανθρωπότητα βλέπουμε τι γίνετε στη Γαλλία με τα κίτρινα γιλέκα ….

jon

Ανώνυμος είπε...

τι βλέπω εγώ στο θέμα τον κίτρινων γιλέκων…
μια προσπάθεια εκμετάλλευσης τις ευαισθησίας που έχουν πόλοι ανθρώπου για το περιβάλλον και μέσου αυτού προσπαθούν να
οδηγήσουν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων στην πλήρη εξαθλίωση… αν πραγματικά νοιάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος
θα πρέπει να μάθουν ότι μπορούν να προσφέρουν στο περιβάλλον και με το να διαθέσουν κάποια κεφάλαια για τον λόγο αυτό και όχι μόνο
περικοπές και εξαθλίωση…

τι αναδασώσεις γίνονται στον πλανήτη γη από όσα ξερό τίποτα το ιδιαίτερο;;;;;

το θέμα είναι που θα βρεθούν τα κεφάλαια εφόσον όλα τα κράτη παγκόσμιος είναι καταχρεωμένα…
για ένα τόσο σοβαρό θέμα πιστεύω ότι πρέπει κάποια θέματα να αναθεωρηθούν πρωτίστως ο ρόλος τις παγκόσμιας τράπεζας
Η ΕΝΟΣ ΑΛΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΑΥΤΟ θα κόβει χρήμα και θα το διαθέτει με κάποιους κανόνες σε όλες τις χώρες του κόσμου…
ώστε να κάνουν έργα ουσίας για την προστασία του περιβάλλοντος….

τα χρήματα δεν θα πρέπει να προέρχονται από φορολόγηση αλά από κοπή καινούριων νομισμάτων ότι άλω εφαρμοστεί είναι υποκρισία…
θα είναι υποκρισία γιατί τα χρήματα θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα εκ τον προτέρων εφόσον
είναι για το κάλο τις ανθρωπότητας….

Ας ελπίσουμε ότι απέναντι στην παγκοσμιοποιιμένη οικονομία βρεθούν παγκόσμια κινήματα με τέτοιες αντιλήψεις

6.αν και τα θέματα που παρουσίασα δεν αφορούν μόνο την αριστερά η αριστερά είδη θα έπρεπε κάτι τέτοιο να το κοιτάξει δεν μιλάμε για κίτρινη κάρτα κατευθείαν κόκκινη

πιστεύω αν αυτό το μοντέλο το δουλέψουν άνθρωποι ομαδικά κάτι προσθέσουν κάτι αφαιρέσουν θα φέρει κοντά τον κόσμο......
αυτός ο απαρχαιωμένος λόγος τις αριστεράς (καπιταλισμός, ιμπεριαλισμός κλπ) είναι μόνο για καρέκλες


jon

Ανώνυμος είπε...

@ΡΓ

Προκύπτει ένα ερώτημα. Ποια η στάση της Λ.Σ. απέναντι σε μεσαία - μεγάλα στελέχη του Σύριζα; Τους κάνει όλους δεκτούς χωρίς αυτοκριτική; Αν η Λ.Σ δέχεται να μιλήσουν οι Μηλιοί, γιατί αύριο μεθαύριο να μην μιλήσουν και οι Λαφαζάνηδες, Στρατούληδες Ρούσηδες Δελαστίκηδες Πιπήδες;

Δεν κάνω επίθεση κατά Μηλιού. Δεν αναπαράγω δημοσιεύματα του Πρώτου Θέματος ΡΓ.
Είμαι απέναντι στις οπορτουνιστικές ιδέες του. Ήταν ο επικεφαλής του Οικονομικού Προγράμματος του Σύριζα. Και κυρίως σε δύο ζητήματα που στράφηκαν από όλους τους ΠασοκοΣυριζαίους ενάντια στο ΚΚΕ

Νο1 Το κίνημα της πατάτας
Νο2 Αυτοδιαχείριση - ΒΙΟΜΕΤ

Ούτε και μάλλον εσύ μάλλον θα κατάλαβες το τι γράφει ένας άλλος σχολιαστής.Και είμαι σίγουρος πως τουλάχιστον άλλοι δύο τακτικοί σχολιαστές συμφωνούν με όσα απλά δεν γράφω αλλά σχολιάζω από λόγια του πρώην Ιδεολογικό Γκουρού του Σύριζα. Μακριά και αγαπημένοι με τύπους σαν τον Μηλιό. Τουλάχιστον είναι πολιτικά έντιμος σε κάτι: Παραδέχεται πως θέλει να ανοίξει διάλογο δλδη να (ξανα)οπορτουνίζει


17-57

Ανώνυμος είπε...

Best of Melios Volume 4 - Το ρέκβιεμ της αυταπάτης

Το ρέκβιεμ της αυταπάτης
Από http://fadomduck2.blogspot.com/2016/01/blog-post_20.html

"(..)Στη Συνδιάσκεψη του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόταν για αντίσταση κατά της άρχουσας τάξης, για την κατάργηση των μνημονίων και για να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Η Κ.Ε το 2013 σε πολιτική της απόφαση αποδέχεται ότι νέο μνημόνιο σημαίνει νέα μέτρα και μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους.

Το 2012 όμως είναι η καταλυτική χρονιά για την μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς παρά τη σημαντική αύξηση των οργανωμένων μελών η διαφωνίες τους, τους κάμπτουν είναι η στιγμή που ξεκινά η αυτονόμηση του Προέδρου και του Επιτελείου του.

Το 2013 η ομάδα φορολογικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζουν το σχέδιο τους σε ημερίδα του ΕΒΕΑ. Ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός οικονομικών εκδίδει μια ανακοίνωση πολεμικής. Τελικώς η Επιτροπή Προγράματτος υπό τον Γιάννη Δραγασάκη αποσύρει τις προτάσεις φορολογικής μεταρρύθμισης.

Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί πλέον σε προεδρικό κόμμα οι αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές βρίσουν το κόμμα να έχει ολοκληρώσει την πρώτη αλλά ουσιαστική φάση μετάλλαξης σε πολιτική δύναμη που δεν αμφισβητεί τη συνέχεια του κράτους.

Στις 20 Φεβρουαρίου η Κυβέρνηση της "Αριστεράς" υπογράφει το πρώτο της μνημόνιο. Αφού η παράταση της σύμβασης σημαίνει, αξιολόγηση από την τρόικα, δεσμεύσεις ή όρους, συνέχιση της χρηματοδότησης.

Η Κυβέρνηση φτάνει πλέον στις 5 Ιουλίου και στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος , το οποίο μάλλον την έφερε σε αμηχανία καθώς το 61,3 των πολιτών είπαν οχι στη συμφωνία. Εντούτοις η Κυβέρνηση συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και μέσω της Βουλής μετατρέπει το 61,3 ΟΧΙ σε 83,7 ΝΑΙ.

Πάντως τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα η Κυβέρνηση είχε ήδη προαναγγείλει τις προθέσεις της έχοντας υποβάλλει αίτημα στήριξης στον ESM.

Ο Γιάννης Μηλιός τονίζει ότι μια κυβέρνηση που υλοποιεί το τρίτο μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελεί κέντρο για την διεκδίκηση της βελτίωσης της ζωής των εργατικών τάξεων.
( Πηγή: newPOST
15 Ιανουαρίου 2016,
http://newpost.gr/politiki/510165/manifesto-mhlioy-kata-ths-kybernhtikhs-politikhs )


Φυσικά το κείμενο παρατείθεται μόνο ως μια από τα μέσα ομολογία πως ο Τσιπράκος και οι συν αυτόν δούλευαν τον κοσμάκη ψιλό γαζί πριν γίνουν κυβέρνηση, αφού η πολιτική που τελικά ακολούθησαν ήταν ήδη προαποφασισμένη.

Προαποφασιμένη από πολύ νωρίτερα όμως, και όχι από το '12-'13 όπως μας λέει ο Μηλιός προσπαθώντας να βγάλει την ουρά του απ'έξω. Κανείς δεν μπορεί να ήταν τόσο βλάκας που να θεωρεί πως μπορεί να κάνει αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ (να καταργήσει δηλαδή τα μνημόνια) με την παραμονή της χώρας εντός ΕΕ-€ να παραμένει αδιαπραγμάτευτη επιλογή...

Ρέκβιεμ και την τελευταία των αυταπατών λοιπόν, αυτή που θέλει "το παιδί να αναγκάστηκε"... "

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ε μαα, πως θα βγάζουν μεροκάματο οι Ανταρσολαετζήδες κι ο "χώρος" αν δεν είναι εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες; Μ'αρέσει που απορούσαμε για το τι έκαναν όλοι αυτοί όταν ψηφιζόταν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Γκρεμίστε τους φράχτες στον Έβρο, μετά ξαναχτίστε τους να κινηθεί λίγο η αγορά, να γίνει η "παραγωγική ανασυγκρότηση" για την οποία παλεύετε. Έχουν τα παιδιά πολλά γραμμάτια χρωστούμενα, βλακεία του σύριζα όμως που παίζει όλες τις εφεδρείες του μαζί.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Ρε "παλιά" Πετροπουλοειδή, δεν βαρεθήκατε;

Ανώνυμος είπε...

''το γενικό ιδεολογικό επίπεδό μας δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής μας'';;

Σεχτάρ γιατί το λες αυτό;;

Πού πιστεύεις πρέπει να βελτιωθούμε;;


φίλος από το μέλλον

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Δεν είναι μόνο η Βενεζουέλα, που έχει ....δύο Προέδρους!
Τώρα, μάλλον έχουμε και ..δύο ΑΝΤΑΡΣΥες!
Διχόνοιες στο αριστερό αντικομμουνιστικό στρατόπεδο.
--------------------------------------------------
Κολοκοτρώνη, 2 Φεβρουαρίου 2019 - 4:19 μ.μ., πρόκειται για κανονικούς χασάπηδες της δημοσιογραφίας!
Προς γνώσιν και δική μου...
--------------------------------------------------
φίλε από το μέλλον, 3 Φεβρουαρίου 2019 - 8:53 μ.μ., είναι μεγάλη κουβέντα, νύξεις έχω κάνει κατά καιρούς. Εχουμε μείνει πολύ πίσω. Γίνανε δύο Συνέδρια (17 και 18) με κύριο βάρος στο ιδεολογικό, ακριβώς γι αυτό, γιατί κουβαλάγαμε πολλά βαρίδια εξ αιτίας αυτής της καθυστέρησης. Αν πρόσεξες διορθώθηκαν σε σωστή κατεύθυνση παληές εκτιμήσεις, που ανάγονται ακόμη και στον μεσοπόλεμο, και εμφανώς δεν έχει τελειώσει η δουλειά. Το "γιατί φτάσαμε στο "'56" και στο "'89" νομίζω ακόμη έχει κενά, που πρέπει να συμπληρωθούν. (Πολύ ενδιαφέρον και το σημερινό ιστορικό σημείωμα του Σκολαρίκου στον "Ρ"). Αλλά τα 17ο και 18ο δεν ήταν updating και upgrading. Αυτά εκκρεμούν, και είναι ζωτικής σημασίας ακόμη και για την καθημερινή πολιτική ζύμωση. Γενικά, νομίζω πως ο Μ/Λ και η θεωρία έχουν μείνει πολύ πίσω, κι αυτό για μένα εξηγεί πολλά πράγματα. Να θυμίσω (μονότονα το λέω, αλλά είναι το μόνο θέμα, που λόγω προσωπικών εμπειριών αντιμετώπισα και γνωρίζω) ότι ακόμη και στο "ασφαλιστικό" κοιμώμασταν τον ύπνο του ...δικαίου ρεφορμιστή(!) με την "θέση" για την διαβόητη (και σοσιαλδημοκρατική) "τριμερή χρηματοδότηση"; Το "ασφαλιστικό" υπήρχε από το '88, έχει αναδειχτεί σαν το σούπερ θέμα της τριακονταετίας, κι εμείς το υποτιμούσαμε θεωρώντας, πως είναι δευτερεύον ζήτημα για το οποίο ..."είχαμε θέση" τρομάρα μας! Ούτε τώρα έχουμε, απλά τουλάχιστον δε λέμε κοτσάνες. Κι όμως ήταν και είναι από τα θέματα, που θεμελιώνουν την γενική γραμμή του Κόμματος για την αναγκαιότητα της επανάστασης άνευ σταδίων...
Υπάρχουν κι άλλα, που συζητιώνται στο παγκόσμιο κομ. κίνημα από διαφόρους ανεπαρκείς (κατά τη γνώμη μου αλλά και από τα αποτελέσματα), κουτσά στραβά κι ανάποδα: "Παραγωγική εργασία", "άυλα προϊόντα", "πλασματικό κεφάλαιο και χρέος", "τι είναι το σύγχρονο χρήμα", συζητήσεις για την "εμπορευματική μορφή", κ.α., που πολλές φορές έχουν κι εδώ ξεμυτίσει.
Δεν έχει ακόμη το παγκ. κομ. κίνημα ξανάβρει τον μπούσουλά του. Γι αυτό και η συνεχής υποχώρηση.

Ανώνυμος είπε...

ο μηλιος εχει ενα ατου,την σταση του την δεκαετια του 80,οπου εκτιμουσε σωστα
οτι το πασοκ δεν ειναι αλλαγη αλλα εκσυγχρονισμος του συστηματος.
επισης εχει κανει προσπαθεια να συνδεσει θεωρητικα την αντιπαραθεση στον ιμπεριαλισμο με την ανατροπη της αστικης ταξης,οταν το κκε μιλαγε για σταδια.

και εδω που τα λεμε, μολονοτι η παραπανω συνδεση προκυπτει απο τον Λενιν,
μεχρι τωρα η σχετικη επιχειρηματολογια δεν εχει αναπτυχθει στο σημειο
που θα επρεπε,
εδω μπορει να βοηθησε και ειναι κρισιμο ζητημα.

αυτο του δινει το δικαιωμα και μιλαει,με εναν αερα πρωτοποριας.
και ως ενα σημειο κρατησε ψηλα την σημαια του μαρξισμου.

απο την αλλη στον συριζα ειδε να καταρρεει ο αριστερος ευροκομμουνισμος του,
με μεγαλες συνεπειες για αυτον και το εργο του.

για να καταλαβετε το μεγεθος του προβληματος,ενω ειναι γνωστος στην γερμανια σε αριστερες
ομαδες,οι ιδιες τον αποκαλουν προδοτη λογω του συριζα.

καλα κανει το κκε και τον καλει,καμμια φορα ανταμειβεται και η προσπαθεια,αλλωστε κρυφα
τον διαβαζανε πολλοι....,ας μιλησουν και απ ευθειας.δεν προκειται για μεταστροφη
αλλα για ενα ειδος συναντηση .
βεβαια ειναι καπως αργα γι αυτον να απαλλαγει απο τον στρουκτουραλισμο του και
να αρχισει να σκεφτεται στο βαθος των φαινομενων ,εκει οπου δεν υπαρχουν μυστηριωδεις
δομες που απλα επαγουν αποτελεσματα,αλλα αντιθετικες σχεσεις ταξεων εξ υπαρχης..

νικος

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Απ'οτι καταλαβα ο Μηλιος εκανε δηλωση στηριξης, δεν μπηκε σε ψηφοδελτια του ΚΚΕ σωστα?

Αν ειναι ετσι δεν καταλαβαινω γιατι ξεσηκωνονται τοσες αντιδρασεις.

Σιγουρα δεν πρεπει να του δωθει συγχωροχαρτι, ειναι πολυ πιθανο μεσα στους επομενους μηνες ή χρονια να αλλαξει παλι σταση.

Πρωτα βγαινει η ψυχη και μετα το χουι. Ομως δεν χρειαζεται και πανικος απο την στιγμη που εκανε μια απλη δηλωση στηριξης.

Δεν μπορεις να απαγορευσεις σε κανενα να δηλωσει οτι υποστηριζει το κομμα.

Ανώνυμος είπε...

@Συριζοειδή Τρόλ
Τις κουτοπονηριές σας για να δυναμιτίσετε την συζήτηση αλλού. Το ποιοι είναι φίλοι, το ποιοι μέλη και το ποιοι άσχετοι με το Κόμμα ή "περίεργοι" φαίνεται. Καμιά φορά συζητάμε στο blog έντονα αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Γίνεται ζωντανός διάλογος.

@Σεχτάρ

Τα Best of Melios έχει αρκετές συνέχειες. Θα ασχοληθώ μόνο σήμερα με καμία δύο και θα αφήσω κάποια links από το Road Trip των Συριζαίων στο City στο Αμέρικα και στο Κάναδα δημοσιευμένα από Βήμα - ΣΚΑΙ και λοιπές "αντισυστημικές" δυνάμεις και λήγει το αφιέρωμα σήμερα.


Τουλάχιστον άστοχη η σύγκριση με τον Πάουλους.
Ο Πάουλους τουλάχιστον θα ήξερε Πολλαπλασιασμό. Ψιλοκακία δεν λέω αλλά Βλέπε σχόλιο μου
(31 Ιανουαρίου 2019 - 12:15 μ.μ.) όταν ως Γκουρού του Σύριζα έκανε τσαρλατανίστικους υπολογισμούς για το επίδομα ανεργίας

Συγγνώμη αλλά από αυτοκριτική δεν έχω ακούσει από το στόμα του κυρίου για το "ψιλο-γαζί δούλεμα" του κόσμου. Είναι το λιγότερο που θα έπρεπε αυτονόητα να κάνει μιας και ο "Μαρξιστής"ανακάλυψε προσφάτως -μεγάλη ανακάλυψη- πως η λύση στην Αντίθεση Κεφαλαίου Εργασίας δεν είναι η παραπάνω προσπάθεια για παραπάνω συσσώρευση Κεφαλαίου με ενταντικοποίηση της εργασίας("αργό εργατικό δυναμικό" που έγραφε ) και μπόλικη απευθείας φορολογία(το γράφει σε άλλο σημείο του ) η οποία φυσικά θα διαλύσει τους μικροαστούς(αυτό δεν το γράφει αλλά δεν νομίζω να εννοούσε ποτέ πως θα φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο) αλλά η λύση είναι ο σοσιαλισμός(σωωωωπα).

@νικος ( 4 Φεβρουαρίου 2019 - 12:27 π.μ. )
Thanks για την πάσα, Θα ασχοληθώ με μία άλλη ιδέα του κυρίου, την αυτοδιαχείριση - ΒΙΟΜΕΤ στο Volume 5. Είναι από το ίδιο "έργο" το οποίο είναι συμπυκνωμένο

«Η εμμονή στην «εσωτερική υποτίμηση» και η εναλλακτική στρατηγική

Εισήγηση στην Ημερίδα «Έξοδος από την κρίση: Η πρόκληση της εναλλακτικής πορείας», που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 9/3/13 από το ΙΝΕΡΠΟΣΤ και το Levy Economics Institute.»
(από το site Rednotebook αριθμός ανάρτησης id=8945)

Εναλλακτικά γιατί στο rednotebook δεν βγαίνει το link
http://users.ntua.gr/jmilios/Inerpost_Milios-1.pdf

17-57

Ανώνυμος είπε...

Best of Melios & Wolff - Volume 5 Και μία και δύο και τρεις και δεκατρείς ΒΙΟ.ΜΕ

http://users.ntua.gr/jmilios/Inerpost_Milios-1.pdf

"(..)Το αργό παραγωγικό δυναμικό δεν είναι αργό από τη φύση του, υπάρχουν οι άνθρωποι που θέλουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και δυνατότητές τους και τα μηχανήματα και τα κτίρια που είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν. Η Αριστερά πρέπει να δώσει τη δυνατότητα πρώτα και κύρια στους νέους και τους άνεργους να χρησιμοποιήσουν το αργό παραγωγικό δυναμικό. Πρέπει στο όνομα της κοινωνικής συνοχής να βάλει τα συμφέροντά τους πάνω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των τραπεζών, οι οποίες σε τελική ανάλυση δεν χρησιμοποιούν την περιουσία που διαθέτουν. Πρόκειται για ένα δύσκολο νομικά και κοινωνικά θέμα, αλλά σε καιρό «πολέμου» σαν τον σημερινό κανείς δεν περιμένει ότι οι λύσεις θα βρεθούν εύκολα. Οι κινήσεις από τους «από κάτω» γίνονται ήδη με πρωτοπόρο παράδειγμα τη ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη. "

Επίσης Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013
Πρόταση για αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=346668

Οι προηγούμενες ιδεολογικο πολιτικές ιδέες του δεν νομίζω να είναι ακριβώς δικές του, Μάλλον θα έχουν επηρεαστεί από άλλο: Τον Γκουρού των Γκουρού. Πέρα από το "αργό παραγωγικό δυναμικό" που μάλλον θέλει να τρέξει γρήγορα αλλά δεν μπορεί γιατί μονο η αριστερά τους ξέρει, θα ασχοληθώ λιγάκι με την ιδέα της Αυτοδιαχείρισης η οποία έρχεται από τις παλιές καλές εποχές του Προυντόν

Λίγο Μπαλίτσα από τον άρχοντα ή τον Γκουρού των Γκουρού

Wolff on - Occupying Our Future: Cooperative Solutions to Tough Times
https://www.youtube.com/watch?v=t6tGIxFw3Uk

Capitalism Hits the Fan: A Lecture on the Economic Meltdown - Preview
https://www.youtube.com/watch?v=M8ZH1ejtIFo

Γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος ΚΑΙ καθηγητής του GAP ο Wolff. Ναι μεν ο Καπιταλισμός έχει φτάσει στα όρια του αλλά ως λύση προτείνεται η...αυτοδιαχείριση(!). Βέβαια και και ο Wolff δεν λέει κουβέντα πως πρωταρχική αρχή της καπιταλιστικής οικονομίας είναι το κέρδος ούτε φυσικά για τον τρόπο παραγωγής που βγαίνει αυτό το ρημάδι κέρδος. Ποιο το αποτέλεσμα αυτού του ανταγωνισμού καταλήγει ο ανταγωνισμός με τις άλλες επιχειρήσεις; Τι να είναι άραγε η πάλη των τάξεων; Ε που να τα ξέρουν όλα τα προηγούμενα; Κομμουνιστές είναι;

Αλλά εντάξει αφού ο Γκουρού του Σύριζα και οι συναυτώ μας εμφανίστηκαν πεφωτισμένοι με λύσεις για ένα δύο τρεις δεκατρείς ΒΙΟ.ΜΕ. Ως όνειρο Ανάπτυξης θα μπορέσουμε να γίνουμε όλοι Καπιταλιστές! Λαϊκός Καπιταλισμός (όπως στο χρηματιστήριο ας πούμε) και να μη σου πω και τέλος η πάλη των Τάξεων αφού όλοι θα είμαστε Καπιταλιστές. Ή συνεργάτες όπως είναι η μοντέρνα ορολογία που δεν ξεχωρίζει εργάτη από καπιταλιστή.

Βέβαια άλλο ήταν τον Νόημα.
Nα επωμιστούν οι εργαζόμενοι τη χασούρα των χρεωκοπημένων επιχειρήσεων(αυτό είναι το κυριότερο νόημα) λοιπόν καινα αφησουν ακόμα και τα ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ τους στην άκρη. Να έχει α το κεφάλαιο με δραστηριότητες που είναι πολύ κερδοφόρες απελευθερώνοντας κρατικά κονδύλια σε πολύ κερδοφόρους τομείς
Και χωρίς για Οργανισμό Προβληματικών Επιχειρήσεων γιατί το αστικό κράτος δεν έχει και δεν δίνει πλέον λεφτά για να τις συντηρεί όπως η ΠΑΣΟΚΑΡΑ στα 1981-1985 Αφού πρώτα καλοπλήρωσε τους αστούς ιδιοκτήτες της(αυτό παραμένει σταθερό).

(συνέχεια..)

17-57

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται φυσικά πως τα μέσα παραγωγής δεν ήταν των εργατών αλλά μόνο η διαχείριση. Φυσικά σε ένα καπιταλιστικό περιβάλλον στο οποίο ανταγωνίζονται οι εργάτες με τους καρχαρίες χρειάζονται τραπεζικές εγγυήσεις(ποια τράπεζα θα τις δώσει;), δάνεια(ποιος και με ποιους όρους θα τα δώσει; αν τα δώσει), Ρεύμα(Το ρεύμα κατά την μαρξιστική ορολογία του Γκουρού του Σύριζα στο κίνημα της πατάτας δεν είναι καπιταλιστικό προϊόν γιατί δεν έχει μεσάζοντες ) πρώτες ύλες(σε ποια τιμή και με τι εγγυήσεις;) δίκτυο αγοράς(που θα το βρουν;) και φυσικά το να πληρώνονται με επιταγές με έναντι και όλα τα ωραία πράγματα που ακολουθεί ένας ωραίος καπιταλιστικός κύκλος παραγωγής. Φυσικά στα περισσότερα ειδικά στα δάνεια υπάρχει το αόρατο χέρι της αγοράς που γίνεται πολύ ορατό όταν πρόκειται να δώσει δάνεια σε καπιταλιστές.
Φυσικά όταν γίνοταν το τσαφ και κατά κάποιο τρόπο η επιχείρηση άλλαζε αντικείμενο και γίνονταν αρκετά κερδοφόρα ο παλιός αστός ιδιοκτήτης θυμόταν πως τα μέσα παραγωγής ήταν δικά τους και την ζητούσε πίσω. Το αστικό Σύνταγμα κάθε χώρας που κατοχυρώνει την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής παραμένει πολύ ισχυρό

Με αυτούς τους τρόπους κοροϊδευαν εργαζόμενους και τους εργάτες, όχι μόνο εδώ αλλά και σε άλλες χώρες π.χ.Αργεντινή που παρά τις φιλότιμες και πολλές φορές ηρωϊκές προσπάθειες τους δυστυχώς το μόνο που κατάφερναν είναι να φυτοζωούν με 12ωρα εργασίας. Αλλά κάποιος θα πεί για την Μοντραγόν ως success. Μόνο που "ξεχνάει" πως ο Βάσκικος Συνεταιρισμός που μέγάλωσε Μισθώνει και αυτός εργατική δύναμη. Έγινε και αυτός ΚΑ-ΠΙ-ΤΑ-ΛΙ-ΣΤΗΣ με την βούλα και με αναλογία ένας συνεταιριζόμενος ένας εργάτης

Λοιπόν κάποιος Μάρξ είχε γράψει ένα ωραίο βιβλίο για τον Προυντόν και για την αυτοδιαχείριση. Λέγονταν "Η Φιλοσοφία της Αθλιότητας". Μάλιστα το βιβλίο το έγραψε στο ελεύθερο(;) χρόνο του δουλεύοντας ψιλο-γαζί τον Προυντόν παρά τις συστάσεις του "Στρατηγού" να μην ασχολείται μαζί του γιατί έχει πιο σημαντική πολιτικο-οικονομική εργασία να κάνει.

Για παραπάνω Μελέτη ( για να μην γκρινιάζει και ο ΡΓ που δεν πείθεται με δημόσιους λόγους αριθμητικούς τσαρλατανισμούς του Γκουρού του Σύριζα κλπ κλπ ) προτείνω από το σάιτ του fadomducK2 τα ακόλουθα

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ
http://fadomduck2.blogspot.com/2013/12/blog-post_198.html

Στον αέρα το εγχείρημα αυτοδιαχείρησης της ΒΙΟ.ΜΕ - Όταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε για την «αυτοδιαχείρηση εργοστασίων»...
http://fadomduck2.blogspot.com/2015/06/blog-post_67.html

Γεώργιος Α. Παπανδρέου (GAP) για την "αυτοδιαχείριση" και το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα
http://fadomduck2.blogspot.com/2013/12/blog-post_198.html

Δουλεύοντας χωρίς αφεντικά: Πόσο εφικτό στον καπιταλισμό; Το παράδειγμα της Ζανόν στην Αργεντινή
http://fadomduck2.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html

Αυτοδιαχείρηση στον καπιταλισμό (όταν ο Προυντόν συνάντησε τον ...Κύρκο)
http://fadomduck2.blogspot.com/2011/07/blog-post_22.html

17-57

Ανώνυμος είπε...

Και τελευταίο να μην σας κουράζω άλλο (θα ξαναγκρινιάζει ο ΡΓ αλλά είπα από τη αρχή πως θα γίνω λίγο κακός)

Best of Melios- Volume 6 - Ο θρίαμβος της Πατάτας (της ντομάτας, της κολοκύθας κλπ κλπ)
Σοσιαλισμός = Αυτοδιαχείριση + πατάτα


Φυσικά η απλή μικρή παραγωγή δεν είναι απαραίτητα καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Αλλά οι εξωτερικές του σχέσεις τι είναι; Δεν είναι; όμως κύριε πως αγοράζεται ο σπόρος(;) ο οποίος μάλιστα είναι και εισαγόμενος. Από που έρχεται το λίπασμα κύριε; Τα τρακτέρ φυτρώνουν μόνα τους; Ε μπορεί όλα να έρχονται από αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια. Σαν της Μοντραγόν
Αρκεί να είναι χωρίς μεσάζοντες όπως π.χ. το ρεύμα της ΔΕΗ και το προϊόν βαπτίζεται Μη Καπιταλιστικό. Αυτός βέβαια λέγεται Μαρξισμός ε;
Η πραγματική υπαγωγή" ΠΟΥ από τον 19ο αιώνα μίλησε ο Μαρξ πήγε για περίπατο;


Κυρίες - Κύριοι και μεγάλα παιδιά ευχαριστώ για την προσοχή σας. Οι συνέχειες τελείωσαν.

Αν θέλετε να μάθετε για τα ταξίδια του Οικονομικού Γκουρού σε City και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ως μέλος αντιπροσωπίας του Σύριζα απλά να Γκουγκλάρετε και θα τα βρείτε σε ΣΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΗΜΑ και λοιπές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

17-57

Ανώνυμος είπε...

@Παπουτσωμενος Γατος ( 4 Φεβρουαρίου 2019 - 12:47 μ.μ. )
Δεν θα γράψω το πόσες περιπτώσεις από πολιτικά ανεμοδούρια ή "πολιτικά εκκρεμή" "χρεώθηκαν" στο ΚΚΕ όταν άλλαξαν ή ξανα-άλλαξαν.

Το να κάνει κάποιος μια δήλωση στήριξης δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ούτε να του απαγορεύσει, αν ενταχθεί στη Λ.Σ., να μιλήσει σε μία συνέλευση της βάση καταστατικών αρχών του 19ου Συνεδρίου.
Αλλά το να θεωρείται πως Θα μας δώσει "κάποιες ιδέες" (έκανα πιο πάνω ανάλυση στις ιδέες του Γκουρού ) ή να θεωρείται πως μπορεί και να βρήκε προνομιακό πεδίο συνομιλητών στην Λ.Σ. για να ξαναοπορτοουνίζει ε κάπως μου φαίνεται.

Από πρακτικό πεδίο δεν έχει να φέρει τίποτα. Δεν είναι ο Πάουλους που πέρα από γνώση Πολλαπλασιασμού όχι "Πολλαπλασιασμού αλλά-καρτ" με το επίδομα ανεργίας, είχε και επιρροή, έκανε και την κριτική του.


Από οπορτουνιστές δεν νομίζω να μην γνωρίζεις το πως σκέφτονται.
Οι οπορτουνιστές που τους κόβει έτσι δούλευαν έτσι δουλεύουν ειδικά σε ιδεολογικό επίπεδο.
Στην αρχή στο ρελαντί στο Λάου - λάου. Και πάντα έβαζαν θεωρητικά εμπόδια: Μαρξ Grudise εναντίον Μάρξ Κεφαλαίου - Μάρξ εναντίον Λένιν - Λένιν εναντίον Στάλιν(το αγαπημένο τους). Μετά ανακάλυπταν κάτι "καινούργιο" που βέβαια ήταν του παρελθόντος με νέα μορφή. Θα σου πω κάτι: ΣΕ κάπαια εδάφια "Στην Κριτική του Προγράμματος της Γκότα" κάποιοι φιλελέδες στήριξαν τον ""Αντικρατισμό"" ενάντια στο "Κοινωνικό Κράτος" του Καπιταλισμού!

Δεν ξέρω αν ο Γκουρού αναθεώρησε(αστείο: αναθεωρούν οι αναθεωρητές ) αυτή την φορά προς ΚΚΕ αλλά νομίζω, αν βέβαια αποκωδικοποιώ καλά την συνέντευξη στην ΕΦ.ΣΥΝ(άβυσσος η ψυχή των οπορτουνιστών), πως από το παλιό "μεταβατική κυβέρνηση" δλδη "Καπιταλισμός με εργατικό έλεγχο " που έλεγε ο προ 3ου μνημονίου Σύριζα πήγε στο "σοσιαλισμό με άλλο τρόπο" (αυτό το με "άλλους τρόπους") δλδη πίσω στην όψη του "ΕυρωΚομμουνισμού".

Στο κάτω κάτω τι είναι σοσιαλισμός κατά την Συριζέικη προ 3ου μνημονίου λογική;
Σοσιαλισμός = Αυτοδιαχείριση + ηλεκτρισμός μαζί με πατάτα(χωρίς μεσάζοντες πάντα)


17-57

Υ.Γ.

Για την πατάτα θα ήθελα να προσθέσω μια πρακτική αλλά ουσιαστική παρατήρηση. Για όσο διάστημα (1-2 ΧΡΌΝΙΑ) υπήρχε υπερπαραγωγή στις σοδειές της, το "κίνημα της πατάτας" κάπως δούλευε . Έφερνε αγροτικά προϊόντα σε λίγο πιο χαμηλές τιμές από της Λαϊκής. Όταν η παραγωγή ήρθε στα "ίσα της", το "κίνημα της πατάτας" άρχισε να εξασθενεί γιατί ο χονδρέμπορος απορροφούσε όλο και μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς σε κάπως καλύτερη τιμή".

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Η αλήθεια είναι, από την άλλη, ότι παληότερα κατεβάζαμε τα βρακιά σε καθέναν καιροσκόπο, που μας ...έκανε την τιμή(!) να μας "υποστηρίξει"!
Και η ανταμοιβή του ήταν πλουσιοπάροχη, πολλαπλάσια της όποιας "προσφοράς": Συνήθως τον κατεβάζαμε υποψήφιο, πολλές φορές παραμερίζοντας υπάρχοντες δικούς μας, που στην χειρότερη περίπτωση αξίζανε δέκα φορές περισσότερο από δαύτους. Μπουτάρης, Ζουράρις, Θοδωράκης... Ηταν η νοοτροπία του "κομμουνιστή-ενόχου", που έπρεπε να αποδείξει (προφανώς στην Αντίδραση) ότι δεν είναι αυτό, που τον κατηγορούσε, στενοκέφαλος, δογματικός, κονσερβοκουτιστής κλπ. Τότε το "συνεπής" σήμαινε "δογματικός-σεχταριστής" και το "πλατύς-κι-ενωτικός" σήμαινε ....οπορτουνιστάκος!
Αλλά νομίζω, πως τώρα πια αυτό το πνεύμα έχει ψοφήσει στο ΚΚΕ. Βέβαια, πάντα υπάρχει η πίεση από τα δεξιά για αναβίωσή του, αλλά "όποιος καεί από το χυλό...."
....μην καταλήξει να φυσάει και το γιαούρτι!

Γιάννης είπε...

Φαντάζομαι οποιος ειδε το σημερινο σκιτσο του Αρκα, θα τελειωσε μεσα του καθε ελπιδα οτι αυτος ο παλαι ποτε "αντιεξουσιαστης" του '80 θα εβρισκε ξανα τον παλιο καλο εαυτο του και δεν θα συνεχιζε την γλειωδη μεταμορφωση του που τον μετατρεπει σε πιο φιλελε απο τον αδωνη και τον πορτοσαλτε μαζι.

Το σκιτσο με τον Μαο και τον Σταλιν συγκεντρωνει τοσα ψεμματα μαζεμενα να πλασαρονται σαν αληθειες, που απορεις εαν ο σκιτσογραφος ειναι ο ιδιος ή κατι φρικτο έπαθε και εχει αντικατασταθει απο κλωνο που προηλθε απο τα υπογεια της...ΧΑ.

Και το πιο γελοιο; Οτι για αυτον ο συριζα ειναι αυτος που υπερασπιζεται και Μαδουρο και Μαο και... Σταλιν. Ελπιζω τουλαχιστον ο καποτε συμπαθης σκιτσογραφος να επιασε πατο σημερα και να μην παει παρακατω.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@17-57

''Αλλά το να θεωρείται πως Θα μας δώσει "κάποιες ιδέες" (έκανα πιο πάνω ανάλυση στις ιδέες του Γκουρού ) ή να θεωρείται πως μπορεί και να βρήκε προνομιακό πεδίο συνομιλητών στην Λ.Σ. για να ξαναοπορτοουνίζει ε κάπως μου φαίνεται.

Από πρακτικό πεδίο δεν έχει να φέρει τίποτα. Δεν είναι ο Πάουλους που πέρα από γνώση Πολλαπλασιασμού όχι "Πολλαπλασιασμού αλλά-καρτ" με το επίδομα ανεργίας, είχε και επιρροή, έκανε και την κριτική του. ''

Σε αυτο συμφωνω, αν περιμενουμε να μας πει κατι ο Μηλιος ζητω που καηκαμε.

Ουτε σε ψηφοδελτιο για εκλογες συλλογου πρεφας δεν πρεπει να τον κατεβασει το ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

Ουδείς προφήτης στον τόπο του Νώντα Σκυφτούλη. Θα 'ρθει η ώρα που η "αριστερά" θ'αγαπήσει και την Οθωμανική αυτοκρατορία, για τον ρημάδη τον αντιεθνικισμό βεβαίως βεβαίως.
"Στρατόπεδα συγκέντρωσης ή φασισμός" το νέο δίπολο που θα συγκινήσει. Προφανώς κάνουν πλάτες στην ΧΑ κι οι ίδιοι οι πρόσφυγες που ζητούν ν' απεγκλωβιστούν.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

ΥΓ Λάθος έκανα που θεωρούσα ότι έχουν εξαρτήσεις τα εξαπτέρυγα των ζαίων. Σάμπως είναι διαφορετικός χώρος για να χουν τέτοιες;

Ανώνυμος είπε...

Έχω ακούσει μία φήμη η οποία θα μου άρεσε να πιστεύω πως ο παλιός Αρκάς έχει πουλήσει το όνομα και την τεχνοτροπία σε διάφορους ΄΄Αρκάδες΄΄. Άλλωστε υπάρχουν και μεταπτώσεις και αντιφάσεις στα σκίτσα του Αρκά σήμερα που δικαιολογούνται μόνο αν δεν είναι το ίδιο πρόσωπο.
Someone else not me

Γιάννης είπε...

Someone else not me
δυστυχως και εγω θα ηθελα να το πιστεψω αλλα δεν ισχυει.
https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/4509057/to-scholio-toy-arka-gia-tin-kritiki-poy-dechetai

Αλλα απο την αλλη γιατι να εκπλησει η μεταστροφη του Αρκα, που δεν ηταν και ποτε αριστερος, οταν εδω ενας ογκολιθος (Μικης) εγινε εθνικιστης στα γεραματα;