Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η αλήθεια γράφεται με κόκκινο

Απόγευμα στη φιλοσοφική. Την ώρα που τα σμήνη έχουν φύγει στην κυψέλη τους κι αφήνουν χώρο στην έμπνευση. Πλησιάζουν δυο παιδιά, κοιτάνε αφίσες. Ο ένας μεταφράζει σε άπταιστη ισπανο-ιταλική στην κοπέλα δίπλα του. La verita se escribe con roso. Είναι η αφίσα του οδηγητή. Η αλήθεια γράφεται με κόκκινο.


Έλα όμως που γράφεται και με ήτα. Σαν την ήττα που μας μαστίζει έκτοτε και μας άφησε με την ελπίδα παρά πόδα. Κι όσοι σύντροφοι γλίτωσαν αναγκαστικά ζητούσαν λήθη, που είναι το ακριβώς αντίθετο από την αλήθεια. Γιατί η αλήθεια βγαίνει από το άλφα στερητικό και τη λήθη. Κι όσοι έχουν συμφέρον να την κρύψουν, κλείνουν τους εργάτες σε γυάλες για να τους κάνει η τηλεόραση χρυσόψαρα χωρίς μνήμη.

Είναι και κάτι σύντροφοι σαν τον Υ από το Γκράνμα που τη γράφουν με ύψιλον. Αλλά παρά τις επιμέρους ανορθογραφίες, το ‘χουν πιάσει το γενικό νόημα. Θα ‘χουμε κι εμείς μια θέση στον παράδεισο του λαϊκού μετώπου που παλεύει για τη δευτέρα παρουσία της λαϊκής εξουσίας και του σοσιαλισμού.

Ο ισπανός πλησιάζει και με ρωτά σε σπαστά ελληνικά:
Συ-γνώμη, είμαι φοι-τητής από την ισπανία και μου α-ρέσει πολύ αυτή η α-φίσα. Μπορώ να την πάρω;
Έχει πέσει τόση ευρωκομμουνιστική σκουριά που πρέπει να τα μάθει όλα απ’ το μηδέν, στην αρχή συλλαβιστά. Δεν πειράζει σύντροφε, θα τη βρούμε την άκρη. Κι ας μην είμαστε από την ίδια χώρα. Ο κομμουνισμός είναι διεθνής γλώσσα.

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε γίνει πύργος της βαβέλ και λέει ο καθένας τα δικά του στο δικό του ιδιόλεκτο. Κοινή ρίζα όμως είναι ο μαρξισμός, που είναι κάτι σαν τη γλώσσα που μιλούσαν εκείνα τα ινδοευρωπαϊκά φύλα που ξεκίνησαν από το παμίρ.

Κάτσε να δούμε αν έχει πουθενά καμία άλλη. Μπα, όχι. Δεν πειράζει μωρέ, βγάλε αυτήν που είναι στο ταμπλό να την πάρεις μαζί σου. Την κατέβασε προσεκτικά να μην τη σκίσει, είπε πολλές φορές εφκαριστό κι έφυγε.

Βεβήλωση! Αποκαθήλωση!
Ναι, αλλά την έβγαλε προσεκτικά. Κι εξάλλου ήταν για καλό σκοπό.
Σκέψου να ‘χε γίνει έτσι και με την πλακέτα. Να την έπαιρνε κάποιος για να τη βάλει σε ένα τοίχο σπίτι του, γιατί του άρεσε και τη ζήλεψε. Όπως έκαναν για το σύνθημα με τον εργάτη και το γρανάζι που δε γυρνά και το φωνάζουν τώρα στις πορείες τους.
Ή να έβαζαν κι αυτοί κάτι δικό τους και να το κάναμε εικονοστάσι επωνύμων αγίων κι οσιομαρτύρων του κινήματος.

Πώς σου ‘ρθε τώρα, εικονοστάσι; Στο τραπέζι μπροστά μου ένα τρικάκι θρησκευτικό με απολυτίκια για τη σάντα κρουζ (και το ντε μικέλις). Κι όπως το είδα από μακριά νόμισα ότι γράφει απολιτίκ και πήρα να το διαβάσω. Μουτζούρωσα με στυλό τα δυο τελευταία γράμματα και το άφησα στη θέση του. Απολυτίκ. Μια μικρή ανορθογραφία μες στο κεφάλαιο του λάθος λήμματος.

Τηλέφωνο. –Πού είσαι; -Φιλοσοφική, στο τραπεζάκι. -Οκ, έρχομαι.
Ναι, αλλά ποιο τραπεζάκι της είπα; Της κνε; Κακώς. Μήπως είπα της πκσ; Γιατί, αυτό σωστό είναι; Και ποιο είναι το σωστό; Του μας; Της επιτροπής αγώνα; Δε βαριέσαι, το ξέρει, θα με βρει. Περιμένω.

Ξανακοιτάω τα υλικά μας. Όλοι στην απεργία με το παμε στις αρχές φλεβάρη.
Στις πόσο; Τι έγινε, διαρκείας είναι; Όχι ρε, αλλά όταν βγήκε το υλικό, δεν ήξεραν ακριβή ημερομηνία. Σήμερα όμως ξέρουμε. Δέκα φλεβάρη. Γι’ αυτό το μεσημέρι στη (συμβολική) κατάληψη της πρυτανείας η κασέτα που έπαιζε το έλεγε καθαρά: απεργία στις αρχές φλεβάρη..
Πώς το 'λεγε εκείνος ο στίχος για την ίδρυση της επόν; Στα τέλη του φλεβάρη;

Κάνω μια βόλτα στον χώρο, πέφτω στην αφίσα της δαπ. Πράσινος καναπές στο γνωστό μπλε φόντο. Μη σκέφτεσαι τι κάνει το πανεπιστήμιο για σένα. Σκέψου τι κάνεις εσύ για το πανεπιστήμιο.
Μπράβο ρε δαπ. Κι αν δε μπορείτε να το αποστηθίστε, ή βαριέστε να το πείτε ολόκληρο, κρατήστε μόνο τις δυο πρώτες λέξεις από το σύνθημα. Πιάνουν όλο το νόημα για το τι θέλετε να πείτε.

Στο δρόμο συναντάμε έναν πρώην που έφυγε από τα κάτω και δεξιά. Πώς πάει, αναδουλειές και τα λοιπά. Αρχίζει κάτι αδιάφορα κλισέ και καταλήγει στο τέλος ότι μετά τις σπουδές πρέπει να πιάσεις δουλειά. Το ρίχνω στην πλάκα.

-Ποιος το λέει αυτό;
-Το λέει η θεωρία.
-Ναι, αλλά η πράξη εμπλουτίζει τη θεωρία.

Μην ακούς μερικούς βαρήκοους που δε μπορούν να αφουγκραστούν το προτσές και πιστεύουν εξ ακοής ότι την εμποδίζει.
-Ναι, αλλά… -το σκέφτεται- η πράξη μπορεί να είναι λάθος.
-Ναι, αλλά κι η θεωρία μπορεί να είναι λάθος
.
-Όχι, η θεωρία είναι σωστή.
-Γιατί;
-Γιατί είναι αξίωμα.


Α, πες το έτσι εξ αρχής ρε μεγάλε. Τι καθόμαστε και το συζητάμε αφού είναι αξίωμα. Αυτοί οι θετικιστές είναι αντιδραστικοί κι απάλευτοι. Καλά τον κάναμε (πρώην).
Άλλο αν όντως πρέπει να δουλέψεις μετά το πτυχίο. Όχι πως είναι ακριβώς στο χέρι σου. Αλλά για τους άνεργους θα μιλήσουμε σε άλλο κείμενο.

Καταλήγουμε σε ένα καφέ με ενότητα της αριστεράς. Κομμουνιστικής, αντί κι επίδοξης. Wannabe που λένε. Συνασπισμένοι ιδιοκτήτες, πολύ εξωκοινοβούλιο κι εμείς, όπου οι μισοί είναι κνίτες: πρώην, νυν κι επόμενοι.
Οι συνδετικοί κρίκοι αποδεικνύονται αδύναμοι και σπαν πρώτοι. Στο τέλος ο καθένας κάνει πηγαδάκι με τους δικούς του και μιλάει χώρια. Περίπου όπως στα μετωπικά σχήματα. Σύριζα, ανταρσύα...

Εγώ τη λέω σε μια γνωστή μου –δικιά τους- που δε θέλει πολύ ρομαντισμό και το έχει ρίξει στον χυδαίο υλισμό στις σχέσεις της. Μετά όμως έχετε περίσσευμα και το βγάζετε στα πολιτικά με τους ουτοπικούς σοσιαλισμούς που σας γοητεύουν.

Ποιο είναι το ταξικό επιμύθιο; Όλα αυτά είναι άθλιες γενικεύσεις. Αφαιρέσεις που χάνουν την ουσία. Πολλές συντρόφισσσες όμως νιώθουν υποχρεωμένες να ακολουθήσουν ένα στερεότυπο και να παίξουν το ρόλο του. Κι αν δεν τα καταφέρουν νιώθουν ενοχές και τις εσωτερικεύουν. Σαν τις τύψεις του τίμιου οπορτουνιστή συντρόφου, που ξέρει ότι παρεξέκλινε.
Κάτι αντίστοιχο θα ισχύει και για τους άντρες σφους, απλά εγώ δε μπορώ να το δω -ή δε με απασχόλησε τόσο.

32 σχόλια:

RedBoy είπε...

Yπαρχει η θεωρία για την θεωρία και η θεωρία της πράξης. Μονο η δευτερη ειναι Μαρξιστικη.

Ανώνυμος είπε...

μου θυμίζει το σύνθημα "το χρώμα του δίκιου και της αλήθειας είναι κόκκινο", 4ο συνέδριο ΚΝΕ (1988)

ένας στρατολάτης είπε...

Βρε μια χαρά περνάτε τα σύγχρονα σπουδάζοντα συντρόφια, όλων των αποχρώσεων!
Τι να πούμε και μεις που στις αρχές της δεκαετίας του '90 βλέπαμε στο πανεπιστήμιο μόνο τα γαλαζοπράσινα τσογλανάκια των πάρτυ. Βλέπεις είχε προηγηθεί το σκηνικό της διάλυσης της ΚΝΕ το '89 και η ΠΚΣ, ειδικά στο ΠΑ.ΠΕΙ. ήταν ανύπαρκτη.

sniper είπε...

Kala ton kaname. Alla prin kai gia polu kairo ta vgazame monoi mas ta matakia mas me thn parth tou kai telika katelhkse na koitaei mono thn parth tou.

Sygnomi kai gia ta greeklish pou toso sixainomai.

Ki oso gia ta stereotypa kai tous antiromantismous, sto ksanapa ki as yparxei pithanothta na eimai lathos etsi apolyta poy to lew: den ta pisteuw oute sto elaxisto.

βουρνούκιος είπε...

Η σημαία της αλήθειας καιτου δίκου είναι κόκκινη!

Το σύνθημα του 4ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, μιας ΚΝΕ στηνοποία είχε ήδη πλειοψηφία η αριστερή της τάση, αυτή που μετά συγκρότησε την ΚΝΕ-ΝΑΡ και πιο μετά τη ΝΚΑ και φυσικά το ΝΑΡ.

Ενα συνέδριο, το οποίο εκπόνησε τη γραμμή του "ενιαίου μετώπου πάλης" της ΚΝΕ η οποία είχε ήδη συζητηθεί στην 7η σύνοδο του ΚΣ τον φλεβάρη του '87 εάν θυμάμαικαλά!

Μια τακτική συμμαχιών σε αριστερή ριζοσπαστική κατευθυνση, με αριστερό ριζοσπαστικό πολιτικό περιεχόμενο, η οποία απαντούσε στην επέλαση του νεοσυντηρητικού χειμωνα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και εργαζόμενη νεολαία.

Ομως το 4ο Συνέδριο της ΚΝΕ και οι αποφάσεις του, συνάντησαν τη λυσαλέα αντίδραση της τότε (Φλωράκης) και της σημερινής ηγεσίας του ΚΚΕ (παπαρήγα) με αποτέλεσμα την καθαίρεση του ΚΣ (το οποίο φυσικά και ΔΕΝ αποδέχθηκε το πραξικόπημα του ΚΚΕ) και την διάσπαση της ΚΝΕ (από 30-35.000 μέλη έφυγαν περιπου τα μισα κυρίως σπουδάζουσα και πολλοί εργατικοί τομείς).

Με βάση τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου, η ΚΝΕ-ΝΑΡ προχώρησε στο 5ο Συνέδριο και στην ίδρυση της ΕΑΑΚ! Αργοτερα η ΚΝΕ-ΝΑΡ μετονομάστηκε σε ΝΚΑ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εγώ στρατολάτη βρίσκομαι σε μετα-φοιτητικό στάδιο, αλλά δεν το παίρνω ακόμα απόφαση. Στα μάτια της γενιάς μου πάντως, εσείς φαντάζατε ηρωικές μορφές, γιατί στήσατε την οργάνωση ξανά από το μηδέν (κόμμα κάτι) και κάθε χρόνο τη μεγαλώνατε. Οπότε τι να πούμε κι εμείς, που λες κι εσύ..

Αφού ρε κάσπερ για τα στερεότυπα τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε, γιατί μου το χαλάς τώρα; Κάποιοι-κάποιες (πάντα ήθελα να γράψω κάτι τέτοιο) πάνε να παίξουν το ρόλο, δεν τους βγαίνει και μετά νιώθουν κι άσχημα από πάνω, αντί να απαλλαγούν απ το στερεότυπο.
Για τα άλλα, εσύ ξέρεις καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Πάει και ο Πρωτούλης, μας τέλειωσε.

Ανώνυμος είπε...

πως γινεται να τελειωνει ενας ανθρωπος που περναει στην δουλεια της ΚΕ και ειναι βουλευτης αυτο μονο αριστεριστες το ξερουν.

βουρνούκιος είπε...

"Περνάει στη δουλειά της ΚΕ".

Με αυτό το ουδέτερο και ψευτικο επιχείρημα μια ζωη η ηγεσία του ΚΚΕ, "ξήλωνε" στελέχη, και απόψεις που δεν της ήταν αρεστές, ή για να τους χρεώσει μια σειρά αποτυχιών.

Ετσι έγινε καιμε το ΚΣ της ΚΝΕ με τον σ. Γιώργο Γράψα!

Δεν τους καθαίρεσε η ΚΕ, απλά τους "πέρασε σε άλλες αρμοδιότητες της ΚΕ"...

Πίπες...

Και φυσικά η ΚΝΕ δεν δέχτηκε αυτό το πραξικόπημα τότε!

Τώρα για τον Πρωτούλη, εγώ εκτιμώ πως πάνε να του φορτώσουν την αποτυχία να περάσει η σεχταριστική γραμμή της ΚΝΕ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Το ίδιο κείμενο ακριβώς υπήρχε και στην αλλαγή Γκιώνη-Πρωτούλη. Ο Γκιώνης είναι ακόμα στην ΚΕ. Αλλαγές δεν πρέπει να υπάρχουν ποτέ γιατί είναι ύποπτες?

Ανώνυμος είπε...

και βεβαια πρεπει να υπάρχουν αλλαγές.

Το θέμα είναι όμως, να τις αποφασίζει το ΚΣ καταρχήν και όχι η ΚΕ, αφού μιλάμε για οργανωτικά αυτοτελή ΚΝΕ από ΚΚΕ.

και β, δεν είχε δε και πολύ καιρό ως γραμματεας...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Α μπράβο. Το θέμα είναι να παίζουν πιο κοντά οι γραμμές και να πάρουμε κάποιον σαν τον κούπερ για να το κάνει, τώρα που αποδεσμεύτηκε

Επίσης ήθελα να πω για την ιστορία που γράφεται με κόκκινο, αλλά τώρα τη γράφουν οι νικητές με βελούδινες και παρδαλές αντεπαναστάσεις κ εμείς σημειώνουμε με κόκκινο την αδικία κ την εκμετάλλευση, όπως ο δάσκαλος τα λάθη. Αυτό παραπέμπει όμως ευθέως στη λαθολογία, τα λάθη γράφονται με κόκκινο σαν την ιστορία κτλ...

Ένα κουβάρι συνειρμούς που δεν θυμήθηκα εγκαίρως και δεν χώρεσαν στο κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

O γραμματέας της ΚΝΕ είναι και μέλος της ΚΕ. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει ανάγκη από το κόμμα μπορεί να περάσει στη δουλειά του κόμματος. Ειδικά σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη όπως σήμερα που χρειάζεται και ανανέωση στελεχών.
Ήταν 4 χρόνια γραμματέας και είναι 34 χρονών. Πόσο καιρό πρέπει να είναι (εκτός αν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες). Πάντως εμένα με χαλούσαν πάντα οι νεολαίοι ετών 40.
Η κνε εκλεγει αυτοτελώς το ΚΣ.Εκλέγει το γραμματέα αλλά εφόσον είναι η νεολάια του ΚΚΕ ο στόχος της είναι πέρα από τη δουλειά στη νεολαία και η "δημιουργία" στελεχών του κόμματος.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επίσης, κάποιοι σφοι σαν τον παύλο, καλό θα ήταν να αναλογιστούν πρώτα πόσο δημοκρατική είναι η λειτουργία του μετωπικού τους σχήματος, ή πόσο δημοκρατικά εκλεγμένο κι ελεγχόμενο ήταν το κσ της νΚα μέχρι πέρσι που έκανε συνέδριο.
Αυτά δεν τα γράφω για να πυροδοτήσω το κλίμα και να αρχίσουμε ιστορίες κ συγκρίσεις. Αλλά ας κοιτάξει καθένας το "έλλειμμα" στον χώρο του και αφού το φροντίσει το ξανασυζητάμε.

Felix Edmundovich Dzerzinski είπε...

Όταν ο Γραμματέας δεν αλλάζει, λέτε για καρεκλοκένταυρους, δεινόσαυρους, γραφειοκράτες κτλ. Όταν αλλάζει λέτε για αντιδημοκρατικές πρακτικές. Δεν σας πιάνει κανείς απο πουθενά αριστερούληδες. Κοινή συνισταμένη: Ό,τι και να κάνει το ΚΚΕ είναι εκ προοιμίου λάθος.

Κάποια μέλη-στελέχη της ΚΝΕ είναι και μέλη του ΚΚΕ. Η δεύτερη είναι η κύρια ιδιότητά τους. Τι πάει να πει αυτό πρακτικά? Η ΚΝΕ π.χ. δεν μπορεί να τους διαγράψει. Η ΚΟΒ τους, τους αναθέτει να δουλεύουν στην ΚΝΕ, συνήθως από στελεχική θέση. Όλα τα μέλη του ΚΣ είναι μέλη του Κόμματος, ως εκ τούτου υπόκεινται στις αποφάσεις του. Κατανοητά αυτά;

Τέλος για την ηλικία: Όσο προβληματικό είναι να είναι ο Γραμματέας 40αρης, αλλά τόσο είναι να είναι 22αρης. Χρειάζεται και μια πείρα ζωής για να είσαι γραμματέας στην πιο μαζική οργάνωση της ελληνικής νεολαίας.

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ πάντα φταίει. Κι αν δεν φταίει, φταίει επιδή δεν φταίει.
λαθραναγνώστης

Αναυδος είπε...

Ποσα ακριβως συνεδρια εχει κανει το ΝΑΡ στα 20+ χρόνια υπαρξης του ;;;
Σε ποιες σκοτεινες καμαρες και ανηλιαγα υπογεια οι ζοφεροι αρχοντες του ναρ παιρνουν αποφασεις επαναθεμελιωσης του κομμουνισμου;
Γιατι η νεολαια του ναρ θελει να μας απελευθερωσει απο τον κομμουνισμο΄;

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον,έχει δεν έχει κάποιες ώρες που ανακοινώθηκε η αλλαγη γραμματέα και πριν ακόμη καν ρίξουν τη λάσπη τους η Ελευθεροτυπία , mega κ.τ.λ κάποιοι "αριστεροί" σύντροφοι άρχισαν.Και όχι μόνο εδώ(μια απλή επίσκεψη στο indymedia φτάωει)."Σύντροφοι" της Ανταρσυα και λοιποί αριστεροχτυπημένοι δεν σας κατηγορώ οτί είστε πράκτορες.Απλά και μόνο η αντίδραση σας δείχνει την "επαναστατική" φυσιογνωμία των χώρων που ανήκετε.
Το άρθρο του Γόντικα επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά.

sniper είπε...

Re Vasili de leme kati diaforetiko. Auto pou lew egw oti den uparxei sthn pragmatikothta kai den to pisteuw, esy to les epi ths ousias psyxanangasmo. Sumfwnoume (kounaw panw katw to kefali legontas "nai").

Ekswkoinovoulioi, exete ginei oi Tatianes twn esworganwtikwn mas thematwn. Na thn koitaksete auth thn psyxwsh pou exete mazi mas, den tha sas voithisei na apogalaktisteite apo mas.

τρανσ-ΚΚΕ είπε...

Για το ΚΚΕ ισχύει : Η ιστορία γράφεται με ΚΙΤΡΙΝΟ. Απόδειξη ο τελευταίος Οδηγητής

Δυστυχισμένοι Κνίτες αποτινάξτε την μιζέρια σας.

Κάτω οι ανώμαλοι σταλινομπρεζνιεχρουτσωφικοί με μπόλικο γκορμπατσωφ, ζήτω ο σ. Τσερνιενκο

kollaps είπε...

"στην πιο μαζική οργάνωση της ελληνικής νεολαίας."

ΟΝΝΕΔ; Δεν χαίρομαι γι'αυτό αλλά κατεβείτε και λίγο απ'το καλάμι σας ε.

Ανώνυμος είπε...

Η ΟΝΝΕΔ - όπως και η Ν.ΠΑΣΟΚ, είναι επαγγέλματα δεν είναι νεολαίες.
λαθραναγνώστης

haridimos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
βουρνούκιος είπε...

μπρεζνιεφ, στο έχω αποδείξει πως δεν βλογάω τα γένια του ΝΑΡ και της ΝΚΑ.

Τα στραβά τους τα παραδέχομαι δημόσια.

Σε πληροφορώ λοιπόν πως για κανά δίχρονο πριν το 3ο συνέδριο της ΝΚΑ το ΚΣ σχεδόν δεν λειτουργούσε καν...

Δεν στο κρύβω γιατί θαταν ανάξιο για κομμουνιστή να κρύβει τις δικές του ανεπάρκεις (όπως κάνει κατά κόρον το ΚΚΕ) και να μεγεθύνει -ή να συκοφαντεί- τις ανεπάρκειες των άλλων. αλλωστε, εάν διαβάσεις την πολιτική απόφαση του 3ου Συνέδριου της ΝΚΑ θα δεις πως αυτά τα γράφει -και τα παραδέχεται- ανοιχτά και καθαρά..

Το 3ο Συνέδριο της ΝΚΑ έγινε με μεγαλη καθυστερηση, κατέβηκαν και αναμετρήθηκαν ανοιχτά 2 πλατφόρμες-τάσεις και το Συνέδριο αποφάσισε ορθώς κατ εμέ με μεγάλη πλειοψηφία.

Αντίθετα, η ΚΝΕ μάλλον υποβαθμίζεται σε τομέα νεολαίας του ΚΚΕ με τα όργανά της να έχουν καθαρά διακοσμητικο ρόλο. Ο Πρωτούλης επανεκλέχτηκε γραμματέας του ΚΣ πριν λίγους μήνες. Τότε δεν χρειαζόταν σε άλλο πόστο της ΚΕ; Ξαφνικά χρειάστηκε;

Και γιατί το ΚΣ για 2η φορά, έρχεται απλά να επικυρώσει (στην καλύτερη) αλλαγή γραμματέα και όχι να κάνει τον δικο του οργανωτικοπολιτικό σχεδιασμό σε συννενόηση με την ΚΕ;

Ανώνυμος είπε...

Οι εκλογές σου λένε τίποτα γιατί μπορεί να έγινε τώρα?
Τις άλλες αλλαγές που έγιναν πως τις δικαιολογείς? Μάλλον ασήμαντες είναι...

Σ. είπε...

ωραία συζήτηση, ας προσφέρω και γω.

Θυμίζω δυο αλήθειες.

Συνέδρια στην ώρα τους κάνει μόνο η ΚΝΕ. Εκεί ψηφίζονται όσα αποφάσισε το ΚΚΕ (δηλ. το ΠΓ) για τα στελέχη, που είναι στελέχη του ΚΚΕ, άρα του κνίτη δεν του πέφτει λόγος κλπ

Όσοι ασχολείστε με την αντικατάσταση του πετυχημένου γραμματέα της ΚΝΕ λίγους μήνες μετά την επανεκλογή είστε κουτσομπόληδες. Μόνο όταν 7 πρώην και νυν μέλη της νΚΑ στέλνουν γράμμα στο Ριζοσπάστη και ξεχέζουν το ΝΑΡ (μερικοί το υμνούσαν δημόσια λίγες μέρες πριν) τότε γίνεται σοβαρή κουβέντα για το κίνημα. Γι' αυτό και ονομάστηκε "στελέχη του ΝΑΡ".

βουρνούκιος είπε...

Πάντως, καλό είναι να διαβαστούν από όλους τους συντρόφους (ΚΝίτες, πρώην ΚΝίτες, ΝΚΑδες, ανένταχτους, κλπ) οι δύο αποφασεις των ΝΚΑ και ΚΝΕ.

1. Η πολιτική απόφαση του 3ου Συνεδρίου της ΝΚΑ, (θα τη βρείτε στις ΟΒ της ΝΚΑ και στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΡ στη Χαριλάου Τρικούπη 76).

2. Η πολιτική απόφαση του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ (προφανώς θα τη βρείτε αντιστοίχως).

Θα δείτε την μεγάλη διαφορά σε αυτό που λέμε αυτοκριτική. Χωρίς να ωραιοποιώ τπτ όσον αφορά τη ΝΚΑ, θεωρώ πως όσον αφορά την εσωοργανωτική της δημοκρατία (με τα στραβά καιτα κωλλυματά της) απέχει πολύ μπροστά από την αντίστοιχη της ΚΝΕ.

zhukov είπε...

"ΑΓΩΝΑΣ-ΡΗΞΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΜΕ ΔΡΕΠΑΝΙ ΚΑΙ ΣΦΥΡΙ"

Υ.Γ.(το δρεπάνι στο αριστερό χέρι και χωρίς αστεράκια και παπαρίτσες...απλό σταλινικό...)

Ανώνυμος είπε...

zhukov,η ιστορια γραφεται οπως λες.

Το "γραφεται" παρα ταυτα γραφεται με αι και οχι με ε...

Ενα δειγμα μονο του που θα καταληξει η ελληνικη γλωσσα οταν παρουν την εξουσια οι εργατες...λαικη ορθογραφια κιετς ναουμ...

τρολ τρολ τρολ

zhukov είπε...

Οποία ντροπή... Το γράφεται με ¨ε¨... Σαφής ένδειξη της ανωριμότητας του προλεταριάτου…

Ξεκάθαρη απόδειξη ότι η αλληλουχία έκδοση τιμολογίων, κατανάλωση τυρόπιτας, και συμμετοχή στην μπλογκόσφαιρα δεν μπορεί παρά να είναι άλλη μια ουτοπία… Άσε που λάδωσα και τα τιμολόγια...

Ανώνυμος είπε...

μια διδακτική ιστορία από την ιστορία της ΚΝΕ: http://21aristera.wordpress.com/2011/01/20/απόφαση-της-8ης-συνόδου-του-κσ-της-κνε-γ/

ή μπορείς να πάθεις αν οι νέοι συζητάνε όταν εσύ τα βρίσκεις με τον Κύρκο

Manuel είπε...

Τέλειο κείμενο. Δεν αναφέρομαι τόσο στην πολιτική του διάσταση όσο στο χώρο της αφηγηματικής δράσης. Φιλοσοφική. Αγαπητό απολίθωμα δες αυτό (Αναφορά στα '80s βεβαίως. Γεράσαμε).
http://sleepingvillage-savor.blogspot.com/2010/07/blog-post.html