Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η καλύτερη γυψοκρατία που είχαμε ποτέ

Μετά την περιγραφή των γεγονότων, περνάμε και στην ερμηνεία τους. Αυτό που παρακολουθούμε να εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα είναι μια επίδειξη πυγμής μιας πυγμαίας κυβέρνησης, που επιχειρεί να διασκεδάσει το δικό της το φόβο και των αφεντικών της, πίσω από μικρά «δυναμικά» πραξικοπήματα. Σαν το μαντρόσκυλο του συστήματος που γαβγίζει για να εκτονώσει το φόβο του και σε παίρνει στο κατόπι, όσο το τρέμεις και δεν του επιτίθεσαι.

Του Κώστα Ρουγγέρη από το blog Πλάκα Κάνεις
Αλλά αυτές οι αποφάσεις δεν είναι κινήσεις πανικού. Είναι καλά μελετημένες και υπολογισμένες ως προς τις συνέπειες και τις αντιστάσεις που θα προκαλέσουν.
Η τρικομματική θα μπορούσε να περάσει το ωράριο των καθηγητών μες στο κατακαλόκαιρο, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για σοβαρή αντίδραση από την πλευρά των εκπαιδευτικών. Επέλεξε να το κάνει δια πυρός και σιδήρου, γιατί ήξερε πως δε θα χρειαζόταν τίποτα από τα δύο (έχοντας απέναντί της αυτή την ηγεσία της ολμε) και θα πουλούσε ανέξοδα το προφίλ του «σκληρού του μπραχάμι», που δε φοβάται να «σπάσει αυγά», μέχρι να ‘ρθει η ώρα να τα φάει –και δεν εννοώ δια της κατάποσης.

Ο σαμαράς θα μπορούσε να περάσει ένα «σχέδιο εξυγίανσης» της ερτ με μειώσεις μισθών και προσωπικού και την πλήρη έγκριση ή συγκατάθεση πασοκ-δημαρ που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την πτώση του σήματος. Αλλά επέλεξε να εκθέσει τις κυβερνητικές του εταίρες και να τις εκβιάσει με εκλογές (ρίξτε με αν τολμάτε), γιατί εκτιμά πως θα βγει κερδισμένος ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο. Και μπορεί ο καλός φώτης να εύχεται στους δικούς του καλό αγώνα (εκλογικό προφανώς, γιατί τι άλλο αγώνα θα μπορούσε να κάνει η δημαρ;) αλλά ξέρει πως βρίσκεται κοντά στο εκλογικό όριο επιβίωσης κι αν χρεωθεί τις εκλογές –αυτός ή ο βενιζέλος- θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία. Μόνο αν ενωθούν στο νέο σοσιαλδημοκρατικό πόλο θα ένιωθαν άνετοι πως περνάνε στην… πρώτη κατανομή. Αλλά δεν είναι έτοιμοι ακόμα γι’ αυτό το βήμα.

Η νδ έκανε από αστική σκοπιά κίνηση ματ σε επικοινωνιακό επίπεδο –τόσο που δεν χρειάστηκε καν να καταφύγει ακόμα στα αυθεντικά ματ και την επέμβασή τους. Γιατί η επανάσταση μπορεί να μην παίξει στην τηλεόραση (revolution will not be televised) όπως λέει και το τραγούδι, αλλά η (αντ)«επανάσταση» τύπου συνταγματαρχών, μπορεί κάλλιστα να καταγραφεί στις κάμερες. Και η εικόνα θα δημιουργούσε πολύ ισχυρούς συνειρμούς, με άλλα καθεστώτα του παρελθόντος, που ασκούσαν βία, λογοκρισία και έβγαζαν αλαζονικά διαγγέλματα γεμάτα χολή και ταξικό μίσος για τον εργαζόμενο λαό. Καμία σχέση δηλ με το σήμερα και την καλύτερη γυψοκρατία που είχε ποτέ ο τόπος. Η οποία δεν χρειάζεται καν την κρατική τηλεόραση για τις ανάγκες της προπαγάνδας της, όταν έχει στη διάθεσή της το μέγκα, το σκάι και τ’ άλλα παιδιά. Η σύμφυση της πολιτικής εξουσίας με το μεγάλο κεφάλαιο στα πλαίσια του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού έχει προχωρήσει σε βαθμό που καθιστά σχεδόν περιττή την ερτ, τη νεριτ κι όποιον άλλο τυχόν διάδοχο φορέα.

Ο σαμαράς υπολογίζει στα συντηρητικά αντανακλαστικά της τηλεοπτικής μάζας –που μπορείς να τα πεις σχεδόν υγιή, όταν εμφανίζεται ο βαθύς πασόκος μποτώνης και η βάλια πετούρη να λέει ότι η ερτ κατάφερε να ενώσει την ευρύτερη αριστερά από το κκε μέχρι το πασόκ. Ο σαμαράς ποντάρει στον κοινωνικό αυτοματισμό για να φανεί πως τα βάζει με το κρατικό κατεστημένο (sic) –κάτι σαν κράτος vs κράτος, με τον αντώνη στο ρόλο του ντάστιν χόφμαν- και να υπερσκελίσει εκλογικά την χρυσή αυγή (που τι παραπάνω θα έκανε δηλ αν ήταν στη θέση του;) πιστεύοντας πως αποκομίζει πολλαπλά οφέλη: εάν περάσει το σχέδιο διάλυσης της ερτ, θα εφαρμόσει την ίδια συνταγή και σε άλλες εταιρείες του δημοσίου. Και αν τον ρίξουν, (θεωρεί πως) θα βγει ενισχυμένος εκλογικά, για να περάσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα –που θα χρειαστεί να πάρει στο προσεχές μέλλον.

Τι είναι όμως ο κοινωνικός αυτοματισμός; Είναι η λογική που συνοψίζεται στη γνωστή φράση για την κατσίκα του γείτονα. Η τηλεοπτική κοινή γνώμη που δεν έχει δική της γνώμη και αναπαράγει «αυθόρμητα» αυτή των αστικών μέσων, εκλογικεύοντας εσωτερικά το φασιστικό λόγο των τηλε-αναλυτών. Η «σιωπηρή πλειοψηφία» των κυρ-παντελήδων που θορυβεί με δανεικά επιχειρήματα στα social media ενάντια στον εαυτό της και τους ομοίους της –και το τραγικό είναι να τη βλέπεις να βρίσκει έδαφος και στους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους, που βρίσκονται στο στόχαστρό της. Η λούμπεν (μη) συνείδηση του ιδιώτη (με την αρχαία ελληνική έννοια του άχρηστου βλάκα), που διαφέρει από τους λούμπεν φτωχοδιαβόλους μόνο επειδή δεν είναι πλήρως εξαθλιωμένος –κι αυτό όχι για πολύ ακόμα. Αυτοί που κάνουν τη διαφορά στις εκλογές, αλλά δε θα παίξουν κανένα ρόλο στις κοινωνικές διεργασίες των δρόμων και τις πιο ενδιαφέρουσες διαδικασίες, όπως έλεγε κι η αλέκα.
Η οποία παρεμπιπτόντως βρέθηκε χτες στην απεργία σε ένα μπλοκ εργαζομένων, που της έκαναν πλάκα, ότι κάνουν καλή δουλειά στον κόσμο για αυτό βλέπουν καινούριες φάτσες στο μπλοκ τους, όπως η γγ δηλ. Κι αυτό καταχωρείται στα παραλειπόμενα της απεργιακής μέρας που δεν πέρασαν στην χτεσινή ανταπόκριση.

Αυτό που θεωρείται όμως το δυνατό σημείο του σαμαρά, ο κοινωνικός αυτοματισμός κι η απάθεια της πλειοψηφίας, μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ αυτή τη φορά. Όχι επειδή θα τον ρίξουνε οι δυο κυβερνητικές εταίρες, που ψάχνουν τρόπο να αποφύγουν τις εκλογές, χωρίς να γίνουν ρεζίλι, και ρεζιλεύονται χειρότερα έτσι. Ούτε εξαιτίας της δύναμης των δημοσιογράφων και του μέσου να αγγίζει μέχρι και το μέσο απαθή τηλεθεατή, που ανησυχεί για το αν θα δει τον τελικό της Α1 και το κύπελλο συνομοσπονδιών.
Αλλά γιατί η υπόθεση της ερτ μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο, να γίνει η αιχμή του δόρατος για το λαϊκό κίνημα και η πρώτη ήττα που θα υποστεί η τακτική της κυβέρνησης με τους αστραπιαίους πολέμους (blitzkrieg) στις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Τηρουμένων όλων των αναλογιών, όπως τόνιζε τις προάλλες και ο μπογιό, ο σαμαράς ακολουθεί την τακτική του χίτλερ –ξεπερνώντας και τους γνήσιους πολιτικούς απογόνους του ναζισμού- κι η σοσιαλδημοκρατία πολιτική κατευνασμού απέναντι στο (υγιές) κεφάλαιο, επιδιώκοντας μια άλλη διαπραγμάτευση για το μνημόνιο και καλύτερους όρους ανακωχής στον ταξικό πόλεμο.
Η ερτ απέχει πολύ βέβαια από μια μικρογραφία έστω του στάλινγκραντ. Μπορεί να γίνει όμως η αφορμή, κάτι σαν το ελ αλαμέιν (που δεν έκρινε τον πόλεμο, αλλά απέδειξε πως μπορούν να τον χάσουν οι ναζί, κατά τον τσώρτσιλ) για να ‘χουν κάτι να διηγούνται οι αστοί ιστοριογράφοι, όταν θα ξαναγράψουν τη σύγχρονη ιστορία.

Το πραγματικό στάλινγκραντ καλούμαστε να το στήσουμε εμείς. Και εδώ το κόμμα έχει κάνει μια σημαντική προσπάθεια, καταρρίπτοντας δημοφιλή αντικομουνιστικά στερεότυπα. Ότι το κουκουέ σνομπάρει όποιον αγώνα δεν ελέγχει, ότι φοβάται την αντίθετη άποψη –αν και την ίδια στιγμή τη φιλοξενεί στη συχνότητά του- ότι δεν έχει χιούμορ κτλ. Το κόμμα γίνεται στυλοβάτης του αγώνα, κερδίζει πόντους και στους πιο καχύποπτους, μπαίνει στο μάτι των μονοπωλίων που ελέγχουν τη digea και ρίχνουν το ψηφιακό σήμα του 902.

Και το κυριότερο αναδεικνύει μορφές-είδωλα σαν το μιχάλη χάρο -το απόλυτο τρολ της εργατικής τάξης, όπως έγραψε χαριτολογώντας ο τοτέμ- που δούλευε ψιλό γαζί τους λογοκριτές της εταιρίας. Πότε τους χρονομετρούσε για να δει αν θα ‘καναν ρεκόρ, πότε τους εξηγούσε πως θα ακολουθούσε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση, για να μη μπερδευτούν και μας ξαναρίξουν, πότε τους ειρωνευόταν γιατί αργούσαν να πάρουν χαμπάρι τη σύνδεση με την ερτ και να κατεβάσουν το διακοπτάκι -γιατί ο λογοκριτής είναι παραδοσιακά από τις χειρότερες ράτσες ηλίθιων.

Κάποιες δυνάμεις επιμένουν να στοχεύουν σε μίνιμουμ στόχους και «να μην τα παραπέμπουν όλα στο απώτερο (σοσιαλιστικό) μέλλον». Αλλά όποιος θέλει να έχει παρόν και μέλλον δεν μπορεί να στρέφει το βλέμμα του στο παρελθόν και την υπεράσπισή του. Όποιος μιλάει για δημόσια αγαθά, δε μπορεί να αποφεύγει να ανοίξει τη συζήτηση «τι δημόσιο τομέα θέλουμε και σε τι κοινωνία θα τον φτιάξουμε». Η υπεράσπιση της ερτ δε μπορεί να γίνει από μια νοσταλγική σκοπιά για τον εξάντα και την αλεξάνδρεια που χάνουμε. Ο αγώνας της ερτ επιβάλλεται να απλώσει τα όριά του, και να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας, από τη σκοπιά της αλλαγής της τελευταίας και μιας συνολικής εναλλακτικής προοπτικής.

Μόνο έτσι μπορεί να νικήσει. Μόνο έτσι μπορούμε να καταστήσουμε ρεαλιστική την επιδίωξη του αδύνατου και να βαδίσουμε στα τιρινινί της νέας εποχής.
Χωρίς εσένα δε θα τιρινινί, εργάτη μπορείς με πάλη ταξική.

35 σχόλια:

Singularity είπε...

Τί είναι το τιρινινί;

Αυτές τις μέρες έχει αποκτήσει νέο νόημα το συνθηματικό «θέλω τη παπαρήγα την καλή»! Βάζεις τηλεόραση τον 902 για να δείς λίγο ΕΡΤ και μετά γραμμές, και μετά μια χορωδία παπούδων να τραγουδάει «είμαι αητός χωρίς φτερά» και άντε πάλι λίγο ΕΡΤ und so weiter…

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μα έχει σύνδεσμο που επεξηγεί τι εστί τιρινινί. Σκέψου το σουξέ της εποχής, αποτύπωσέ το με φθόγγους στο μυαλό σου κι είναι έτοιμη η λέξη

http://www.youtube.com/watch?v=mzSXBg35nu8

Εκτός κι αν το λες για να μικροδείχνεις -σε φάση ήμουν μικρή τότε, δεν ξέρω, μη τα ρωτάτε..

Ανώνυμος είπε...

εχεις εκτιμηση απολιθωμα , οτι πραγματι υπαρχει πιθανοτητα εκλογων ?

αριστερη κεραια

Ανώνυμος είπε...

Πιθανοτερη εξελιξη κατα τη γνωμη μου-χωρις ομως να αποκλειω εκλογες-ειναι να βγαλει ακυρη τη πραξη νομοθετικου περιεχομενου το ΣτΕ. Οποτε ητταται μεν προσωρινα ο σαμαρας, αποφευγει βατερλω δε. Υπαρχει βεβαια κ η πιθανοτητα-οχι μικρη νομιζω-να αποσυρουν οι βενιζελος κ κουβελης την υποστηριξη στο προσωπο του πρωθυπουργου-οχι στην κυβερνηση-κ να εχουμε ενδιαφεροντες εξελιξεις κ διεργασιες.
ρα

υγ. Ο βενιζελος πιο πολυ κι απο το εκλογικο ποσοστο νομιζω οτι φοβαται το με τι χρηματα θα τις κανει κ πως θα επιβιωσει το κομμα του μετα απο αυτες (ακομα κι αν εμπαινε με ανεση στη βουλη πχ 7.5%)

Αναυδος είπε...

Η δικη μου γνωμη
Ο καπιταλισμος σε βαθεια κριση συνεπως δεν περισσευει ουτε για τους πιστους υπηρετες των αφεντικων οπως απο την ιδρυση τους ειναι τα κρατικα καναλια και ραδιοσταθμοι. Οι εργαζομενοι εκει (που θα πρεπει φυσικα να τους διαχωριζουμε σε τεχνικους καθαριοτητα και τσουτσεκια του συστηματος) διορισμενοι στη συντριπτικοι του πλειοψηφια απο τα κομματα του κεφαλαιου βλεπουν τον ουρανο να τους ερχεται κατακεφαλα. Οι συγκεκριμενοι εχουν ευθυνη γιατι τον εφεραν πιο κοντα.

Απο την αλλη παραμενουν εργαζομενοι τα δικαιωματα των οποιων καταπατα βαναυσα η κυβερνηση του κεφαλαιου. Αυτο που γινεται σημερα στην ΕΡΤ θα γινει (ήδη γινεται) στα σχολεια και στα νοσοκομεια με τις συγχωνευσεις τις κλειστες ΜΕΘ κλπ. Νομιζε ο Σαμαρας οτι βρηκε ευκολο στοχο με την ΕΡΤ με δεδομενη τη διαφθορα το ρουσφετι και το οτι για τους ταξικους αγωνες παντα οι διακοπτες ηταν κατεβασμενοι και η οθονη μουγκη.

Αυτο που κανει ο Σαμαρς ειναι το ιδιο που εκανε στη Χαλυβουργια μονο που εκει δεν βρεθηκε ουτε ο Γλεζος ουτε ο Συριζα το Δεν πληρωνω το ΕΠΑΜ και το λοιπο σκυλολοι που μαζευεται στην ΕΡΤ. Αυτο που εκανε ο Σαμαρας γινεται καθε μερα στην Ελλαδα στη Μεβγαλ, στον Αλτερ τη Λουκισα, Σελμαν, κλπ οπου εκει βρεθηκε μονο το ΠΑΜΕ. Ο Σαμαρας τα εβαλε με τους υπηρετες του και βρεθηκαν συμπαραστατες τους ο Συριζα οι Ανελ κλπ, Εννοειται οτι το μελλον για τους υπηρετες θα ειναι καλυτερο γιατι η ΕΡΤ θα ξανανοξει με λιγοτερους εργαζομενους και μικροτερους μισθους συνεπως καποιοι θα γλυτωσουν σε αντιθεση π.χ με τον Αλτερ.

Το ΚΚΕ ορθα στεκεται αλληλεγγυο στον αγωνα τους δινει τη συχνοτητα του 902 για το προγραμμα τους κλπ. Δινει το χερι σε οποιον σηκωνεται. Δεν ειναι η ΕΡΤ η μαχη που θα κρινει τον αγωνα αλλα ειναι μια μαχη που δεν πρεπει να λειψουμε γιατι αποτελει καλη προετοιμασια για τις επομενες. Μαλιστα κατα τη γνωμη μου θα ειναι κακο η μαχη για τους εργαζομενους στο μηχανισμο προπαγανδας του αστικου κρατους να γινει εστω και ελ αλαμειν γιατι απο εκει κερδισμενοι θα βγουν οι Μοντγκομερυ και Σκομπυ και η τυχη της εργατικης ταξης θα ειναι οικτρη και προδιεγραμμενη

Singularity είπε...

Απολίθωμα συγνώμη, δεν είχα δεί τον σύνδεσμο. Και όχι δεν είμαι τόσο μικρή, τον θυμάμαι τον αγώνα. Εγώ το έλεγα τίρου-ρί-ρου.

Άσχετα με το ποιοί συμπαραστέκονται στην ΕΡΤ σκοπός είναι ο όγκος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μετράει η π(χ)οιότητα, αλλά η ποσότητα. Πρέπει πάση θυσία το κάστρο ΕΡΤ να μην παρθεί!

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Σκυλολόι ο Γλέζος, μάλιστα. Για να σε προλάβω και την διαδρομή του ξέρω και συριζα ΔΕΝ είμαι, αλλά κάποια πράγματα τα αναγνωρίζουμε. Φίλε απολίθωμα αν θέλεις και έχεις το χρόνο δώσε μου μια άποψη για τον ποιον πιστεύεις πως συμφέρουν οι εκλογές από τους παρακάτω: νδ, συριζα, χ.α, κκε και τι πιστεύεις πως συμφέρει το λαό να γίνει με το όλο θέμα. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

1 . δεν πέφτουν αν δεν τους ρίξουμε .

2 . δεν θα κάτσουν αν δεν τους αφήσουμε .

ξέρετε κάποτε , έρχεται η ώρα που οι γραμμές φεύγουν από το internet , μπαίνουν στην ζωή , επηρεάζουν τον συσχετισμό δύναμης .

υπάρχουν φωνές μέσα στην αριστερά που δεν βάζουν θέμα πτώσης της κυβέρνησης , αδυνατώντας να αντιληφθούν την αξία να ηττηθεί η ακροδεξιά κυβέρνηση , και το ότι η επιδείνωση του ταξικού συσχετισμού , ποτέ δεν βγαίνει σε καλό .

3 . μόνο φασίστες λένε σκυλολόι τον Γλέζο .

" κάποιος σύντροφος "

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Σιγά, μη θίξουμε την ιερότητα του ιστορικού προδότη της Αριστεράς...,
και των θυσιών χιλιάδων ανωνύμων αγίων!
...άειντε αποδώ...

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Το ...άειντε αποδώ... επιστρέφετε αυτούσιο. Προδότης της αριστεράς από που προκύπτει; Για ιερότητα δεν μίλησε κανείς, εκτός αν μιλάς για τον εαυτό σου και το πως εσύ αντιλαμβάνεσαι της προσωπικότητες που θαυμάζεις για τον οποιοδήποτε λόγο.

anonymous anonymous είπε...

@κάποιος σύντροφος:

1) "δεν πέφτουν αν δεν τους ρίξουμε". Και μετά; Μια ακόμα αστική κυβέρνηση, βεβαίως-βεβαίως. Είναι εντελώς αποπροσανατολιστικό το σύνθημα "να πέσει η κυβέρνηση" για τον απλό λόγο ότι δεν βάζει το ζήτημα της εξουσίας. Μπορεί κάλιστα να πέσει η κυβέρνηση, αλλά ποιο θα είναι το όφελος για την εργατική τάξη αν τη διαδεχτεί μια άλλη κυβέρνηση που θα είναι κι αυτή αστική; Η εργατική τάξη θα εξακολουθεί να υφίσταται εκμετάλλευση από τους καπιταλιστές.

2) Γιατί ενοχλήθηκες από τη φράση που ειπώθηκε για το Γλέζο; Το Γλέζο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 80 και βασικό όπλο του Ανδρέα Παπανδρέου στην προσπάθεια εκμαυλισμού των αγωνιστών του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΕΠΟΝ/ΔΣΕ. Το Γλέζο ουρά του ΣΥΝ και cheerleader του Τσίπρα εδώ και πολλά χρόνια. Ε, όχι! Δεν ξεχνάμε βέβαια ούτε την ηρωική δράση του στην Κατοχή, ούτε τις καταδίκες του από τα δικαστήρια σκοπιμότητας, ούτε τίποτα. Όμως, όπως έλεγε κι ο Χαρίλαος, τα στερνα τιμούν τα πρώτα, και ο Γλέζος έχει ξεκόψει ο ίδιος από την ηρωική του νεότητα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Επομένως καθόλου άδικη δεν είναι η κριτική (και η απαξίωση αν θέλεις) που δέχεται από τους κομμουνιστές.

Ευμένης είπε...

Για όσους έχουν κοντή μνήμη θυμίζω ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Γέμισε ο τόπος από "πρώην" αριστερούς και νυν αντικομμουνιστές. Μια ηρωϊκή πράξη δεν σου εξασφαλίζει στο διηνεκές το απυρόβλητο, όταν η κατοπινή διαδρομή σου είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία της αστικής τάξης και την διατήρηση της εξουσίας της.

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Και επειδή προκαλείτε, αφού τα στερνά τιμούν τα πρώτα, πρώτα καπετάνιος του ΕΛΑΣ, μετά με το Μητσοτάκη και τον Κύρκο.

Αναυδος είπε...

ο Γλεζος με εξαιρεση το κατεβασμα της σημαιας απο την ακροπολη το 1941 από τη δεκαετια του 60 και μετα ειναι στην υπηρεσια της αστικης ταξης. Η Δαμανακη ηταν στο Πολυτεχνειο σημερα ομως ειναι υπηρετης των αστων. το αυτο ισχυει για ανδρουλακη κοτζια κλπ. Ολοι τους μηδενος του Γλεζου εξαιρουμενου εφεραν τα μνημονια και την τροικα το 2010 οταν για μια 20ετια σαλπιζαν την κοινωνικη συναινεση και στηριζαν τον νεοφιλελευθερισμο του ΠΑΣΟΚ στους οτα στα συνδικατα και παντου
Ξεφτυλες

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αριστερή κεραία, θα μου φανεί πολύ περίεργο αν τελικά πάμε σε εκλογές σε αυτό το σημείο, αλλά κάποιος από τις τρεις εταίρες πρέπει να υποχωρήσει -ή αλλιώς να αποχωρήσει. Και δεν είναι εύκολο να το κάνει χωρίς να γίνει ρεζίλι. Τώρα αν υπάρχει και κάποιος άλλος βαθύτερος σχεδιασμός, δεν το ξέρω αλλά είμαι ανοιχτός σε υποθέσεις

Υγ: ε όχι και συγνώμη από μένα ρε νάντια. Νταξ, είπαμε..

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Εκτός του κατεβάσματος της σημαίας δεν έχει κάνει τίποτα ο Γλέζος, μάλιστα. Εντάξει γενικά ο μηδενισμός έχει πολύ χαβαλέ, αλλά ο μηδενισμός από κουκουέ έχει κ αυτός τη δική του αίγλη. Τι να πει κανείς, σέβομαι και θέλω να συνεχίσω να διαβάζω και να σχολιάζω στον απολίθωμα και γι αυτό δεν θα απαντήσω στους χαρακτηρισμούς σου.

Ανώνυμος είπε...

προς anonymous anonymous ο Γλέζος δεν δέχεται καμία απαξίωση από τους κομμουνιστές γενικά , ο άναυδος δηλ είναι οι κομμουνιστές ?

ο Γλέζος σε διατεταγμένη υπηρεσία από την αστική τάξη ??? προβοκάτσια τα κλειστά πανεπιστήμια , βελτιώσεις στον 815 με ανοιχτά πανεπιστήμια , μόνιμη συμμαχία με την ΠΑΣΠ στην ΕΦΕΕ μέχρι το 85 σίγουρα , αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ ?

ρε σύντροφε , ο Γλέζος , διαμόρφωσε φυσιογνωμία και άποψη , μέσα σε μια αριστερά , εαμική - εδαίτικη , σύμφωνα με επιλογές του ΚΚΕ , αποφάσεις συνεδρίων , κατευθύνσεις του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος κλπ . Όλα ήταν διατεταγμένη υπηρεσία της αστικής τάξης ? Πρέπει να καταλάβεις ότι η διαλεκτική αποτίμηση σε κάτι που μετά από ( μεταξύ μας ) μετά από τόσο πολλές δεκαετίες απορρίπτεις , δεν πάει αναδρομικά . Ο Γλέζος δεν είναι προδότης επειδή το λες εσύ το 2013 , άλλο πως αποτιμάς το τότε .

Γλέζος και ΠΑΣΟΚ ? ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ ?

μερίδα κομμουνιστών που έχουν πάρει διαζύγιο από την ιστορία και τους αγώνες των κομμουνιστών και της αριστεράς δέχεται τον χλευασμό του λαού . Δεν είναι θέμα ΚΚΕ , δεν άκουσα τον Κουτσούμπα να το λέει αυτό , ή άλλο μέλος της ΚΕ , είναι θέμα άναυδου και δικό σου , μέχρι τώρα .

μπορείς να μην σου αρέσει ο Γλέζος από το 68 και μετά , ή από όποτε θες . Δεν είπα ότι πρέπει να σου αρέσει ο Γλέζος , μην τοn βρίζεις με αυτό τον τρόπο , είναι στοχοποιημένος με απειλές για την ζωή του μετά τα 90 του από τους ναζί . Μακάρι να είναι καλά για χρόνια , κάποτε όπως όλοι , θα έρθει το τέλος του , σκέψου την σημασία του αν θα υπάρξει λαϊκή συγκίνηση , ή θα περάσει ο ντόρος που θα κάνει η ΧΑ εναντίον του .

δεν είμαστε η αριστερά μεταξύ μας , να τα μετράς τα πράγματα γενικά . Κριτική και απόρριψη όση θέλετε , και για μένα πάσχει πάντα από αφελή δεξιά ενωτίτιδα και έναν ώρες ώρες γενικόλογο πατριωτισμό ( από την άρνηση της εθνικής ανεξαρτησίας βέβαια καλύτερο ) αλλά να αρχίζω να τον βρίζω πεζοδρομιακά ? Δεν είναι καλύτερη η κριτική ?

το 1 που λες , τι να απαντήσω ?. Φαντάσου την Ελλάδα του Ιούνη 2017 που μέχρι τότε μάλλον δεν βλέπεις πολιτική ανατροπή ( εκτός αν βλέπεις δημιουργία σοβιέτ , πέρασμα του στρατού στην πλευρά τους κλπ , δεν γίνονται αυτά όσο πάει πιο κάτω ο πάτος που πιάνουμε , γίνονται με ζωντανές και μαζικές συλλογικές αφηγήσεις και προοπτικές ) , αν μέχρι τότε υπάρχει αυτό το ακροδεξιό καθεστώς έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της χρεοκοπίας εντός ΟΝΕ - ΕΕ .

οι αγώνες να ρίξουν την κυβέρνηση , να μην την ρίξουν ? Δεν καταλαβαίνω γιατί η στρατηγική του ΚΚΕ να είναι ασύμβατη με το να ανέβει η πάλη, να υπάρξουν ρωγμές κλπ .

για να ανοίξει η ΕΡΤ ξημεροβραδιαζόμαστε δηλαδή ( όσοι , δεν είμαι Αθήνα ) ? Αν δεν γίνουν εκλογές ποτέ θα πούμε " και τι μας νοιάζει , αστικές κυβερνήσεις βγάζουν " ?

Γεια σας , δεν χρειάζεται πινγκ - πονγκ , αν δεν ειπωθεί κάτι καινούριο σας χαιρετάω .

" κάποιος σύντροφος "

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικέ,15 Ιουνίου 2013 - 4:07 μ.μ., έχεις δίκηο να διαμαρτύρεσαι και το παίρνω πίσω, γιατί δεν απευθυνόταν σε σένα και στο σχόλιό σου (1:31 μ.μ.), που, αν μη τι άλλο ήταν σε κόσμιο ύφος. Απλά δεν το είχα προσέξει πριν και έτσι ...σε πήραν σκάγια, που πήγαιναν αλλού. Συγγνώμην!
Επί της ουσίας "Γλέζου" τώρα, και επιτροχάδην, για να μην καταχρώμαι την φιλοξενία του οικοδεσπότη: Ναί, για μένα οι αγωνιστές, που θυσίασαν πολλά και έμειναν μέχρι το τέλος με το όπλο στο χέρι είναι ιεροί. Επίσης σεβαστοί είναι και αυτοί, που δεν άντεξαν, ακόμη κι αν έκαναν δήλωση στους τόπους του μαρτυρίου, αλλά αποτραβήχτηκαν μετά σιωπηλά. Για τους υπόλοιπους Κύρκους, Γλέζους, Θεοδωράκηδες, Μίσσιους, Φαράκους, κλπ. που κάποτε τους είχα ινδάλματα αλλά πέρασαν απέναντι και είχαν το θράσος να μου κουνάνε και το δάχτυλο, θα ασκώ το δικαίωμα του προδομένου.

Ανώνυμος είπε...

στειλτου " πακέτο " να τα βρείτε αν είναι τόσο πια συναισθηματικό το θέμα ...

να μην μιλάτε σαν ... ΚΚΕ μλ . ξαφνικά ανακαλύπτετε προδότες , ο Γλέζος σε μια νύχτα , στην Λέρο ( στο Παρθένι ? κάτι τέτοιο ) έγινε προδότης .

με συγχωρείται που δεν κράτησα τον λόγο μου και ξαναγράφω , απλά δεν θεωρώ το ΚΚΕ των δεκαετιών 60 και 80 προδοτικό . Με βαθιές κρατικές - μικροαστικές - καπιταλιστικές επιρροές ναι . Αυτές είναι οι επιλογές του Γλέζου , οι εμμονές του κλπ .

" κάποιος σύντροφος "

Αναυδος είπε...

επειδη μας επρηξες δηθεν συντροφε
δεν ειμαστε αριστεροι αν εσυ ο γλεζος ο παπαδημουλης ο τσιπρας η κατσελη ο παπαγιαννακης κλπ ειστε αριστεροι Αριστεροι του κεφαλαιου της ΕΕ του ΝΑΤΟ των αμερικανων δεν θα γινουμε ποτε ναι ναι σαν το γλεζο ενα πραμα
Εχουν παρει εναν που ξεφτυλισε τα παλια παρασημα του και το κουναν σα σημαια για να κοροιεδεψουν για αλλη μια φορα τον κοσμο

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Το δικαίωμα του προδομένου το έχεις και εσύ και όλοι, απλά εμένα η αντίθεση μου και νομίζω και του " κάποιος σύντροφος ", είναι ο τρόπος που την εξωτερικεύεις. Ας είναι όμως, ας αφήσουμε τα μίση και τις έχθρες, δεν είναι καιρός για τέτοιες αντιπαραθέσεις. Εις το επανιδείν.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο Γλέζος είναι τόσο γνωστός;
Μόνο γιατί κατέβασε τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη;
Τότε γιατί ο Σάντας είναι σχεδόν άγνωστος τους πολλούς;
Γιατί, λοιπόν, έγινε τόσο γνωστός;
Αναμφισβήτητα ο Γλέζος είναι ηρωική μορφή της Εθνικής Αντίστασης.
Πολλές φορές έχει διατυπωθεί και στο Ριζοσπάστη μετά το 1991(στοιχεία έχω).
Λίγους ζώντες το ΚΚΕ έχει χαρακτηρίσει ήρωες. Ένας απ΄ αυτούς «ο ήρωας Μανώλης Γλέζος»(ΚΟΜΕΠ 11/1947- τα «» μπαίνουν για να αποδώσουν την ακρίβεια της γραφής)
18/10/1947 Τελευταία ημέρα νόμιμης κυκλοφορίας του Ρ. Υπεύθυνος της εφημερίδας ο Μ.Γλέζος.
3/3/1948 και 21/3/1949 Σύλληψη και καταδίκη σε θάνατο. Η δημόσια κατακραυγή από Ελλάδα και διεθνώς εμποδίζει την εκτέλεση. Προτείνεται στις εκλογές του 1951/1952 να είναι υποψήφιος της ΕΔΑ μαζί με τον Αμπατιέλο στη θέση του κρατούμενου Μπελογιάννη και Πλουμπίδη(πρόταση Ζαχαριάδη). Εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954.
1958 Καραμανλής. Ο Μανώλης Γλέζος συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπεία υπέρ της ΕΣΣΔ.
Ξεσηκώνεται το σύμπαν. Οι Σοβιετικοί εκδίδουν γραμματόσημο με τη μορφή του Μανώλη. Ούτε ο Στάλιν δεν είδε τέτοια τιμή. Αποφυλακίζεται το 1962.
Μέχρι την τελευταία του περιπέτεια ο Γλέζος ήταν ταυτισμένος στις συνειδήσεις των Ελλήνων με το ΚΚΕ. Άλλωστε ήταν ανώτατο στέλεχος του. Αυτή η όντως ηρωική διαδρομή είναι ταυτόχρονα και η ηρωική αιμάτινη πορεία του ΚΚΕ.
Έτσι έγινε ήρωας ο Μανώλης Γλέζος.
Οι διώκτες του, διώκτες και του ΚΚΕ, άρχισαν να αλλάζουν φύλλο όταν ο Μανώλης διαφοροποιήθηκε από το Κόμμα του το 1968.

1981-1985 Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Τότε που η Αριστερά είχε μεγάλη Ανάγκη κυρίως από εμβληματικές μορφές σαν τον Γλέζο.
Να θυμίσω πως τα ίδια χρόνια με το ΚΚΕ συμπορεύτηκε ο Μίκης, βουλευτής το 1981 και 1985

Όσο ο ήλιος του χρόνου χαμήλωνε ο Γλέζος αγνόησε τη προτροπή του Ελύτη: να συμβουλεύεσαι τον κατακόρυφο ήλιο. Ο ήλιος έγινε μισός. Δύων ή ανατέλλων δεν έχει σημασία. Πάντως πράσινος. Στο χρώμα του βατράχου(ΠΑΣΟΚ) που ονειρεύεται από τότε πως θα γίνει πρίγκιπας μέχρι που πιάστηκε στον ύπνο και βρέθηκε πειραματόζωο στα ερωενωσιακά εργαστήρια φυσιολογίας.
Όμως δύων ή ανατέλλων δημιουργεί μια τεράστια σκιά σε όσους βρεθούν μπροστά του. Έτσι τη «πάτησε» και ο ΜΓ.
Έσπασε το καθρέπτη και κοίταζε την τεράστια σκιά.
Αυτός είναι ο Τόπος και ο Χρόνος του Μανώλη Γλέζου.

Τριπαλούδης

Ανώνυμος είπε...

πάλι περί Μανάλη Γλέζου
Κάποτε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης τον χαρακτήρισε αξιοθρήνητο που "δεν ξέρει τι να κάνει για να υπάρξει. Δεν είμαι σκληρός απέναντί του, ανελέητοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τον Γλέζο και κρύβονται αδέξια πίσω από ένα όνομα". Ήταν δημοτικές εκλογές του 2002 και ο Γλέζος ήταν υποψήφιος και από το Κόμμα ο Παφίλης. Σε κάποιους που χαρακτήρισαν τον Κακουλίδη υβριστή, εκείνος απάντησε:"ο τρόπος που πλησιάζω τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και ως εκ τούτου τον Μανώλη Γλέζο είναι ακριβώς όπως του Μακρυγιάννη μπροστά στα εικονίσματα: αγάπη, μίσος, φοβέρες και, πάνω απ' όλα, πάθος, που εσείς για λόγους που γνωρίζετε το πνίξατε."

Τριπαλούδης

Ανώνυμος είπε...

Αδερφια, ας κουλαρουμε. Η ΕΡΤ ειναι ενα κυριως δημοκρατικο ζητημα, και εδω το ΚΚΕ ειναι στην πρωτη γραμμη, ομως δεν μενει μονο εκει, αλλα προσπαθει να δειχνει τα ορια της αστικης δημοκρατιας. Μια "καλη" ΕΡΤ θα ειναι στο αστικο καθεστως μια αστικη ΕΡΤ. Οι εκλογες: Το ζητημα ειναι αν τις ζητας η οχι και οχι αν θα συμμετασχεις εφ'οσον προκηρυχθουν. Αν καποιος εχει την εκτιμηση οτι τωρα οι εκλογες θα δωσουν λυση, ας τις ζητησει. Αυτη την στιγμη εν μεσω ενος κινηματος που θετει μια σειρα ζητηματα οπως επιστρατευσεις, κλεισιματα, πραξεις νομ.περιεχομενου, αλληλεγγυη και κοινη δραση των εργαζομενων μαζων το ζητημα των εκλογων δρα μαλλον αποπροσανατολιστικα. Οσον αφορα τα διαφορα προσωπα της αριστερας και την διαδρομη τους ο καθενας ας εχει την εκτιμηση του. Ομως καποιοι κατεβασαν το σφυροδρεπανο και καποιοι οχι και αυτο εχει την σημασια του. ΑΑ

Αναυδος είπε...

αναρχο....

υπαρχει μια θεμελιωδης διαφορα μεταξυ Χαριλαου και Γλεζου

Οι επιλογες του Χαριλαου ηταν πολιτκες οι επιλογες του Γλεζου ηταν για παρτη του απο την προσπαθεια να καπηλευθει τον τιτλο της ΕΔΑ τη δεκαετια του '70 απο τα ναβγει βουλευτης με το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετια του'80 αλλα και βλαχοδημαρχος στη Ναξο αλλα επισης και στις ευροεκλογες του 2004 οπου ο συριζα τα εσπασε με τον συν για τις θεσεις (1-2) στο ευρωκοινοβουλιο

για να ξερουμε γιατι μιλαμε και να ξεχωριζουμε την ηρα απο το σταχυ

makis είπε...

"Ο Σαμαρας τα εβαλε με τους υπηρετες του"

...τι 'ναι αυτά ρε?

Αναυδος είπε...

οχι μακι ο σαμαρας τα εβαλε με μια αδεσμευτη φωνη που στεκοταν παντα στο πλευρο των εργαζομενων

τοσες αυταπατες πια κατανταει συνενοχη

Ανώνυμος είπε...

μην βρίζεις εργαζόμενους άναυδε . Μην αναπαράγεις την ρητορική του Σαμαρά .

ειδικά όταν πάτε με γραμμή ότι το θέμα είναι οι απολύσεις και η ΕΡΤ και κάποιο γενικότερο θέμα , να πέσει η κυβέρνηση κλπ .

αλήθεια , να συνεχιστεί η κατάληψη και μετά από ενδεχόμενο συμβιβασμό στην κυβέρνηση μετά από απόφαση του στε ? τελειώνει η νέα γραμμή marketing την τρίτη ?

ο κόσμος μην νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνει ...

και η επιείκεια της ΕΣΗΕΑ για τον " απεργιακό " , και αυτή καλώς καμωμένη , γιατί να σας να την κάνει την χάρη , καταγγείλετε και τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους και ότι θέλετε αλλά οι μάσκες θα πέσουν .

πίστεψε με άναυδε !!!

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

και όχι κάποιο γενικότερο θέμα να πέσει η κυβέρνηση κλπ .

έφαγα το " όχι " .

οι σελίδες 26 , 27 , 28 είναι απεργιακές ?

" κάποιος σύντροφος "

makis είπε...

Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:Αποτελεί πρόκληση η επίκληση της «αμαρτωλής ΕΡΤ» ως δικαιολογία για τις απολύσεις, για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους παρατρεχάμενους, τους βολεμένους και τους αυλικούς που το δικό του κόμμα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ανεχθεί χρόνια τώρα στην ΕΡΤ, με τους χιλιάδες εργαζόμενους που πετιούνται στο δρόμο.

"τοσες αυταπατες πια κατανταει συνενοχη"

τόση βλακεία πια καταντάει βούλτεψη

ένας κουκουές δεν υπάρχει να σε μαζέψει?

Αναυδος είπε...

Προς τους δυο αφελεις εργατοανταρσυους αγωνιστες

Και στην Ελληνικος Χρυσος εργατες απασχολουνται και τα ΜΑΤ εργαζομενοι είναι κλπ κλπ αυτό δεν αλλαζει το ρολο που επαιξαν και παιζουν ειτε για τα συμφεροντα της εργοδοσιας ειτε για την προστασια της εξουσιας των αφεντικων. Το αυτό ισχυει και για τους εργαζομενους της ΕΡΤ που από την ιδρυση της δουλευουν για την προπαγανδιση της εξουσιας των αφεντικων.

Από την αβ του μαρξισμού για το κρατος και τους υπηρετες του

makis είπε...

"Το αυτό ισχυει και για τους εργαζομενους της ΕΡΤ"

ντροπή

Ανώνυμος είπε...

άναυδε εμένα με συμφέρει , συνέχισε , και σε παρακαλώ να πας και στην ΕΡΤ να τα πεις , στις συνελεύσεις κλπ .

επίσης να πας στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους " υπηρέτες " ...

όταν μπείτε στο κίνημα στις Σκουριές να συζητήσουμε .

η διαφορά των εργαζόμενων στην ελληνική χρυσός με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ είναι ότι την ΕΡΤ την φυλάει ο λαός γιατί αντιλαμβάνεται γιατί το ακροδεξιό κράτος σαμαρά - δεκανικιών την στοχοποίησε , ενώ την ελληνικός χρυσός την φυλάει ο στρατός του ακροδεξιού καθεστώτος ,από τον λαό .
ο λαός στην Χαλκιδική θεωρεί την ελλ χρυσός ανεπιθύμητη , πρόσεχε τι λες , πας να τα μπαλώσεις και λες απίστευτες καφρίλες . Είδες κανένα κίνημα στήριξης της ελληνικός χρυσός ?

έστω μίλα πάνω στις ανακοινώσεις του ΚΚΕ ,τι να πω πια ...

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

δεν υπάρχει καμία μαρξιστική ταξική ανάλυση που να λέει ότι τα ΜΑΤ είναι εργαζόμενοι . ( με την ταξική έννοια , όχι αν κάνουν μια δουλειά )

και αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι πχ στην αδεδυ .

ΜΑΖΕΨΟΥ !!!

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΑΜΑΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΧΑ

ΟΙ ΧΟΥΝΤΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

" κάποιος σύντροφος "

kosmonautis είπε...

@ "κάποιος σύντροφος"

ξέχασες να γράψεις

σταματάμε την καταστροφή
κάνουμε το βήμα
για την κυβέρνηση της αριστεράς
δευτέρα 17 ιουνίου/ 20:00
αλέξης τσίπρας
στο συνταγμα

υγ: ακόμα δεν κατέβηκες αθήνα; τι περιμένεις, να ρίξουν άλλοι τη χούντα;