Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Γιουγκοσλαβία – 15 χρόνια μετά

Η πρόσφατη μειωμένη επέτειος των βομβαρδισμών στη γιουγκοσλαβία δίνει μια καλή αφορμή για μια σύντομη αναδρομή· να θυμηθούμε πολλές ιδιαίτερες στιγμές και να σημειώσουμε μερικά βασικά σημεία.

Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί ήταν το αποκορύφωμα του δεκαετούς γιουγκοσλαβικού δράματος, σε μια πάλαι ποτέ ενιαία χώρα, με αμφίβολο σοσιαλιστικό προσανατολισμό, που κρατούσε ωστόσο μονιασμένους τους λαούς της και εν υπνώσει τις μεταξύ τους εθνικές αντιθέσεις. Ταυτόχρονα ήταν η απαρχή μιας σειράς απροκάλυπτων κι αιματηρών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια στο αφγανιστάν και το ιράκ.

Παράλληλα όμως έδωσαν το έναυσμα για τον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού, που είδε τα τύμπανα του πολέμου να χτυπάνε στη γειτονιά του, να είναι κάτι πολύ πιο ζωντανό και άμεσο από μια απλή εικόνα στις ειδήσεις, και βγήκε να διαδηλώσει μαζικά στους δρόμους, μόλις δέκα χρόνια από τις χρεοκοπημένες αστικές θεωρίες για το τέλος της ιστορίας (και συνεπώς της ταξικής πάλης).

Ήταν μάλιστα τόσο μαζικές και δυναμικές οι αυθόρμητες αντι-ιμπεριαλιστικές διαθέσεις του ελληνικού λαού, τόσο ευρύ το φάσμα των δυνάμεων που αγκάλιαζαν (από τους κομμουνιστές μέχρι τις παρυφές της εκκλησίας και ένα τμήμα του κατώτερου κλήρου, στα πλαίσια της αλληλεγγύης στους ομόδοξους σέρβους), που ανάγκασαν σε –λιγότερο ή περισσότερο ειλικρινή- αναδίπλωση και αρκετούς αστούς δημοσιολόγους. Τα νέα της εποχής πχ, με το γνωστό στάθη τότε στις τάξεις τους, έμοιαζαν να αντιγράφουν τους τίτλους και το λόγο του ριζοσπάστη –όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται αυτό σήμερα.


 Πολύ χαρακτηριστική είναι και η διείσδυση αυτού του πνεύματος ακόμα και σε τηλεοπτικές κωμικές σειρές, όπως για παράδειγμα στην πρώτη σκηνή ενός επεισοδίου των «δύο ξένων», με την τηλεφωνική συνομιλία – αντιιμπεριαλιστικό μονόλογο της ντένης μαρκορά (κατά κόσμο ντίνας κώνστα) -που μάλλον αντανακλά κάτι παραπάνω από την πολιτική τοποθέτηση του σεναριογράφου ρήγα.


Και πώς να ξεχάσεις άραγε εκείνη την ηρωική επίσκεψη της ποδοσφαιρικής αεκ στο μαρτυρικό βελιγράδι για το φιλικό αγώνα με την παρτιζάν;

Αυτό το παλλαϊκό κύμα αλληλεγγύης στη γείτονα χώρα άφησε έκθετη τόσο την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για το βρώμικο ρόλο που έπαιξε, όσο και τον ποικιλώνυμο οπορτουνιστικό χώρο (χωρίς τη σημερινή ικανότητα προσαρμογής του), από την ευρώδουλη αριστερά μέχρι και τη λογική των ίσων αποστάσεων ενός τμήματος του εξωκοινοβουλίου, που μιλούσε για τον σφαγέα μιλόσεβιτς, επιδεικνύοντας το ακαταμάχητο πολιτικό του κριτήριο.

Οι λίγο παλιότεροι σύντροφοι έχουν να διηγούνται ηρωικές ιστορίες και μικρά ανδραγαθήματα από τις νυχτερινές συνεννοήσεις, τον αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών, τις φλογερές μαχητικές συγκεντρώσεις στο προξενείο στη νίκης τότε (πριν μετακομίσουν έκτοτε στο εμπορικό της τσιμισκή, για να μην τους αγγίζει –έτσι νόμιζαν- οι αποδοκιμασίες και η χλεύη του κόσμου). Και το κόλπο με την αλλαγή των πινακίδων στους οδοδείκτες, που έστειλαν τα νατοϊκά άρματα να κόβουν βόλτες στο λαβύρινθο της λαχαναγοράς για μερικές ώρες. Ένα τέχνασμα βγαλμένο κατευθείαν από τον αστερίξ και την αντιιμπεριαλιστική του περιπέτεια στο γύρο της γαλατίας, με τα στενά του λουγκντουνούμ, αν δεν κάνω λάθος -που δεν αποκλείεται να κάνω. Το οποίο έπιανε το νήμα των καλύτερων παραδόσεων αγωνιστικής αντίστασης, αναδεικνύοντας την αστείρευτη εφευρετικότητα του λαού μας.

Προσωπικά πρόλαβα ως οργανωμένος μόνο τον απόηχο αυτής της εποχής με τις πορείες στο λιμάνι, όταν εμφανιζόταν κάποιο πλοίο από το στόλο των μακελάρηδων και τις δίκες κάποιων συλληφθέντων συντρόφων, που επικαλέστηκαν το ακροτελεύτιο άρθρο του συντάγματος για την υπεράσπιση της πατρίδας από την εισβολή ξένων στρατευμάτων –που είχαν όμως άδεια διέλευσης από το σημίτη. Και τελικά απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες, όχι γιατί είχαν δίκιο, αλλά γιατί τάχα δεν κατάλαβαν καλά το σύνταγμα και την ερμηνεία του. Πώς λέμε ένοχος ή βλαξ; Ε, το δεύτερο..

Προσωπικά λοιπόν θυμάμαι από εκείνη την περίοδο μόνο το αντιπολεμικό κλίμα στο σχολείο μας, που μας έβγαινε αυθόρμητα πιο πολύ κάπως στενά αντι-γιάνκικο, «φονιάδες των λαών αμερικάνοι» κι ήταν φυσικό εν μέρει για την ηλικία μας. Και θυμάμαι να ζωγραφίζουμε στα θρανία αμερικάνικες σημαίες να καίγονται κι εγώ να προσθέτω δίπλα απ’ τους στίχους του la bamba yo no soy marinero’ γιατί (τότε δεν ήξερα ισπανικά ακόμα), νόμιζα πως αντιστοιχεί στο εγγλέζικο ‘marine’ (=πεζοναύτης) κι ότι έτσι πιάναμε και το αντι-μιλιταριστικό κομμάτι της υπόθεσης.

Και όπως το βλέπεις εκ των υστέρων, σκέφτεσαι πως εκείνη ήταν μια μεστή κινηματική χρονιά, που άφησε σπουδαία παρακαταθήκη, σε πολλά μέτωπα.
Στο μαθητικό κίνημα με τις πολύμηνες καταλήψεις ενάντια στη «μεταρρύθμιση αρσένη». Στη στρατολογία της οργάνωσης, που εκείνο το διάστημα διπλασίασε οργανωτικά τις δυνάμεις της. Στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, που κορυφώθηκε με την επίσκεψη κλίντον –δυστυχώς στο αρχείο του ρίζου, την τελευταία φορά που κοίταξα, έλειπαν κάποιες σελίδες από τα επίμαχα φύλλα της περιόδου και το κενό πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Στο εργατικό κίνημα με τη δημιουργία του παμε, ως ορόσημου για την παραπέρα εξέλιξή του σε ταξική, αγωνιστική κατεύθυνση. Στο λαϊκό κίνημα ευρύτερα, που άρχισε να αφυπνίζεται από τη χειμερία νάρκη της αντεπανάστασης. Εκλογικά με την εκτίναξη των ποσοστών του κόμματος στις ευρωκάλπες, ως επιστέγασμα εκείνου του κλίματος και κερασάκι στην τούρτα –χωρίς να υποκαθιστά την τελευταία- αλλά δε βρήκε άμεση συνέχεια στις εθνικές εκλογές της επόμενης χρονιάς (2000) με το ιστορικό υψηλό του (τότε) δικομματισμού.

Και γενικά με την ευρεία συστράτευση συνεργαζόμενων προσωπικοτήτων που (ξανα)συναντούσαν το κόμμα στο δρόμο του αγώνα και των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων. Μια αποτυχία για κάθε πετυχημένη συνεργασία κι ένας ζουράρις για κάθε κανέλλη –που τώρα είναι σα να έχει ξαναφορέσει το στόχο από τις κινητοποιήσεις στη γιουγκοσλαβία και συγκεντρώνει συντονισμένα πυρά από όλο το πολιτικό φάσμα των (μικρο)αστικών δυνάμεων. Ο ρούσης που ένιωθε σα να μην είχε περάσει μια μέρα από τότε που ήταν στο κόμμα –και πόσο μακρινή μοιάζει αλήθεια σήμερα αυτή η εποχή. Ο παπακωνσταντίνου, ο μικρούτσικος, ο μητροπάνος κι ο τσακνής –που τον έχω σα θολή ανάμνηση να λέει σε κάποια φάση στο συγκεντρωμένο πλήθος κάτι σαν ‘ελλάς-σερβία-ορθοδοξία’ ως ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει –κι άφηνε αμήχανους εμάς τους ορθόδοξους κομμουνιστές.

Κι ας μη φανταστεί κανείς πως μιλάμε για πολύ διαφορετικές συγκυρίες κι ένα άλλο, ενωτικό κκε του 90’, που όλοι το αγαπούσαν κι αποζητούσαν να φτιάξουνε μαζί μας μέτωπο. Η ίδια σχεδόν πολεμική υπήρχε και τότε για τη θολή λαϊκή εξουσία, το διασπαστικό παμε, τα αγροτικά μπλόκα, την κανέλλη. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Και εγώ στο σπίτι άκουγα από το ναρίτη άβερελ (εξήντα χρόνια νάτο) τις ίδιες ιστορίες, για τον κόφφα (της κετουκε), την απεργία των καθηγητών και τις ράγες του τρένου, που τις κλείναμε συμβολικά σε μια περίσταση, αλλά τις ανοίξαμε προδοτικά την κρίσιμη ώρα. Και επειδή μετά δεν ήταν το ίδιο ενεργός, έπαψε να ανανεώνει το οπλοστάσιο με καινούριες βιωματικές ιστορίες κι ακούγαμε συνεχώς τις ίδιες (για τον κόφφα, το τρένο, την απεργία των καθηγητών) μέχρι να φάμε όλο το φαγητό μας (και να μας βγει από τη μύτη).

Όχι βέβαια πως ήταν όλα ρόδινα, χωρίς λάθη. Ανέφερα και πριν την περίπτωση του ζουράρι που δένει με τα ποικιλόχρωμα πλήθη και τις σημαίες του (ορθόδοξου) βυζαντίου. Κι ίσως να προσθέσει κανείς κι άλλα τέτοια σημεία –πχ μια μάλλον μηχανική μεταφορά της επονίτικης-εαμικής πείρας και μια κοινή δήλωση αρχικά και συγκέντρωση αργότερα με όλες τις ελληνικές πολιτικές νεολαίες, από την οννεδ μέχρι την εκον ρήγας φεραίος!

Γενικά όμως η πορεία ωρίμανσης των πρώτων αντιπολεμικών, αντιιμπεριαλιστικών σκιρτημάτων στις μάζες, η περαιτέρω συνειδητοποίηση κι η μετατροπή του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου σε κρίκο για τη στρατηγική μας, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε μονοσήμαντη. Κάτι που δεν αναιρεί στο παραμικρό όμως τα βήματα και τις κατακτήσεις εκείνων των πρώτων γλυκών καρπών της ανασυγκρότησης, που δίνουν εν πολλοίς και τον μπούσουλα για τα καθήκοντά μας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

243 σχόλια:

1 – 200 από 243   Νεότερο›   Νεότερο»
δύτης των νιπτήρων είπε...

Και το κόλπο με την αλλαγή των πινακίδων στους οδοδείκτες, που έστειλαν τα νατοϊκά άρματα να κόβουν βόλτες στο λαβύρινθο της λαχαναγοράς για μερικές ώρες. Ένα τέχνασμα βγαλμένο κατευθείαν από τον αστερίξ και την αντιιμπεριαλιστική του περιπέτεια στο γύρο της γαλατίας, με τα στενά του λουγκντουνούμ, αν δεν κάνω λάθος -που δεν αποκλείεται να κάνω.
---------------------
Ή και από τη μάχη των Αρδεννών, όπου το ίδιο είχαν κάνει οι Γερμανοί στα μετόπισθεν των Αμερικάνων (πάλι!), μπερδεύοντας τα σήματα. Υπάρχει και στην ομώνυμη ταινία!

Αναυδος είπε...

Άσχετο αλλά πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο με τίτλο τορτουγα
Εκεί ο συγγραφεας αναφερόταν στην ιστορία και το περιεχομενο των στιχων του τραγουδιου la bamba. Εν τροχει το τραγούδι αναφέρεται σε μια πειρατική επιδρομή με επικεφαλής τους μπουκανιερους Laurens de Graff, Michel de Grammont and Nicholas Van Horn το 1683 στην πολη Βερακρουζ του Μεξικό. Περιπαιζει τους κατοικους που πάστηκαν απροετοίμαστοι

Για τους στιχους που αναφερεις:
Yo no soy marinero / Εγω δεν ειμαι ναυτικός
Soy capitan / Ειμαι λοχαγος (εννοει του στρατου ξηράς)
παρατιθονται 3 εκδοχες
- ο de Grammont οδηγησε του πειρατες από την ξηρα και κατελαβαν την πολη
- επειδη πολλοι ισπανοι στρατιωτες αντι να υπερσπιστουν την πολη αυτομολησαν στους πειρατες και πηραν μερος στη λεηλασια
- εκεινη την εποχη κανεις δεν ηθελε να καταταγει στο ναυτικο και να κινδυνεψει από τους πειρατες γι αυτό όταν τον ρωτουσαν απαντουσε ότι είναι του στρατου ξηρας

Πιο κατω το τραγουδι λεει
Para subir al cielo / Για να φτασεις στον ουρανο
Se necessita / Χρειαζεσαι
Una escaliera grande / Μια μεγαλη σκαλα
Y otra chicita / Και μια άλλη μικρη
Ay arriba arriba / Και πανω και πανω
Y arriba y arriba / Και πανω και πανω
Arriba ire / Πανω θα παω

Και ανεφερεται στον τροπο με τον οποιο δραπετευσαν οι έγκλειστοι κατοικοι από τον καθεδρικο ναο της Βερακρουζ που τους ειχαν κλεισει επι 3 μερες χωρις φαι οι πειρατες

Ανώνυμος είπε...

A re sfyrodrepano.... Perasmena megaleia diigontas ta na klais...

Na sas po kai ena asteio me gnosto sti Thessaloniki suntrofo pou ton steilane na prosexei an erxontai NATOika stin paralia gia kapsoni....
Syntrofo eipa? Sorry. Proi pleon....

Simera, dustuxos oute Thessaloniki Drasi 2003, oute kinhtopoiiseis gia Oukrania, Bosnia, Benezouela...

Min mas parexigisei kai o antipalos kai nomizei oti eimaste enantia mono sto politiko/stratiotiko skelos tou imperialismou...

H sugkrisi me to tora ponaei. Kai den koroidevo. Milao eilikrina. Ponaei. Kapoioi xairontai.

DP

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δεν το λέω τυπικά ως κολακεία, αλλά τα δύο πρώτα σχόλια είναι μεστά και πολύ χρήσιμα, προσθέτουν στην αρχική ανάρτηση ουσιαστικές πληροφορίες.

Από το τρίτο σχόλιο θα κρατήσω κάτι που λέω και στην τελευταία πρόταση. Η δράση εκείνης της χρονιάς αποτελεί μπούσουλα και για το σήμερα. Πρέπει να εντείνουμε την αντιιμπεριαλιστική δράση, οι αφορμές δε λείπουν, κάθε άλλο. Δεν καταλαβαίνω όμως, πού ακριβώς θα ωφελούσε η ύπαρξη της συσπείρωσης για τη σύνοδο κορυφής του 03' και με ποιο σκεπτικό θα συνέχιζε να υπάρχει.

Ανώνυμος είπε...

Duo polu kala arthra gia ti metabasi sto sosialismo. Ta katatheto os provlimatiki. De simainei oti sumfono se oti lene:

http://www.inprecor.gr/index.php/archives/234146

http://www.inprecor.gr/index.php/archives/235562

To suggrafea den ton xero. Min arxisete pali...

DP

Ανώνυμος είπε...

Basili, ennoo oti eprepe na uparxei kai simera mia tetoia suspeirosi, me kurio aitima fysika pleon tin enantiosi an oxi kai tin exodo apo tin EE.

Auti i suspeirosi tha eprepe na orgonei oli to xora akomi kai prin tin enarxi tis proedrias, kai tha eprepe na frontisei na kaei i Athina ti mera pou "apagoreutikan oi sugkentroseis".

DP

katy είπε...

"Η πολιτική είναι αναίμακτος πόλεμος. Ο πόλεμος είναι αιματοβαμμένη πολιτική".

Μάο Τσε-Τουνγκ (1893-1976), Κινέζος ηγέτης.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο "πρώην" ξέρει ο ΔΠ, από τους νυν κανέναν. Και λογικό, αλλιώς δεν θα έφτυνε στα μούτρα όσους μέσα από τις γραμμές του κκε και παμε απολύονται κάθε βδομάδα για την δράση τους, όσους μετράνε μηνύσεις και μήνες φυλακών (νέες ποινές σήμερα) μιλώντας για δράση που κρύβεται πίσω από την αστική νομιμότητα. Θα'χε ενδιαφέρον να πήγαινε να παρουσιάσει τις αποψάρες του στην Ζώνη, αφού έχει πρόβλημα ο ίδιος με την τρισκατάρατη ηγεσία ας πάει να δει με τα ίδια του τα μάτια την βάση.

Όσο για το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο και τα "περασμένα μεγαλεία" (μαζί με τις κορώνες ανταρσυώτικης προέλευσης για την μία και μοναδική φορά που κατέβηκαν αξιοπρεπώς στον δρόμο), καλό θα ήταν να δούμε ποιοί είναι οι υποψήφιοι σύμμαχοι για αυτό το μέτωπο. Γιατί όπως και η κουβέντα για την αριστερή κυβέρνηση δεν γίνεται σε θεωρητικό επίπεδο έτσι για να περνάμε την ώρα μας αλλά μπαίνει από τους διάφορους "καλοθελητές" (σαν τον ΔΠ) έχοντας μια πολύ συγκεκριμένη πραγματικότητα από πίσω της (όση μπαλάφα κι αν πουληθεί με μαρξ, λένιν, στάλιν, κδ, εαμ και ό,τι του καπνίσει γενικώς του καθένα), έτσι κι εδώ υπάρχει ανάλογη υλική βάση. Και σε αυτήν την πραγματικότητα οι διάφοροι "μετωπικοί" είναι οι καλύτεροι φίλοι αυτής της θαυμάσιας "αριστεράς" που είναι το καλύτερο τσιράκι του αμερικάνικου και του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού (οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανία έδειξαν πολλά), που θέλει πάση θυσία να μείνει εντός της εε, που στον πόλεμο της γιουγκοσλαβίας έκανε τα χίλια δυο αίσχη (και τα ίδια κάνει και σήμερα με τις διάφορες επεμβάσεις της πολιτισμένης δύσης) και η οποία εσχάτως δεν ντρέπεται να αγκαλιάσει όσο πιο ανοιχτά γίνεται τον φασισμό (είχαμε και πριν βέβαια τέτοια φαινόμενα, μανωλάδα, ζώνη κτλ) χασκογελώντας με τα χαστούκια του κασιδιάρη στην κανέλλη.

Αφού θέλουν μέτωπα λοιπόν και δεν τους αρκούν οι δράσεις του κκε τις οποίες κιόλας απαξιώνουν (ενώ υπερπροβάλλουν τις δράσεις των "2 πανώ 6 άτομα"), να μας πουν ποιούς έχουν υπ'όψιν τους για αυτές τις συσπειρώσεις που θα ταράξουν συθέμελα το πανελλήνιο.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π Εχω κανει ενα σωρο ερωτησεις και απαντηση δεν εχω παρει. θα μας πεις ενα απο τα μετωπα που φτιαξαμε ΕΑΜ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΗΡΕ Η ΕΡΓΑΤΙ ΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. Σου εφερα το προγραμμα του 15ο στο αλλο σχολιο που δεν μιλαει για μετωπα αχνα δεν εβγαλες σου ανεφερα ενα σωρο παραδει γματα παλι μουγκα. λοιπον στο θεμα μας. ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 1954 ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ δεν βαρεθηκες το ξεβρακωμα ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Re Basili, theoreis oti kanei kalo sto blog sou na uparxei mia armada anonumon pou monoi tous rotane, monois tous apantane, kai pou kanoun sunexos dikes protheseon?

Sou to leo dioti xero px suntrofo, gnosto sou, pou sumfonei me ti nea grammi, kai parola auta mou leei oti kaigomai na kathomai kai na grafo edo pera.

DP

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αν εννοείς τον παναγιώτη, δίνει ένα προλεκάλτ χρώμα στο μπλοκ, χωρίς να βλάπτει κανέναν ή τη συζήτηση, κατά τη γνώμη μου. Αρμάδα όχι, δε βλέπω. Φορτισμένη συζήτηση βλέπω κι ως ένα βαθμό το θεωρώ λογικό εκατέρωθεν. Δεν ξέρω αν κάνει καλό στο μπλοκ, μάλλον δεν είναι μονοσήμαντα θετική ή αρνητική η απάντηση. Αν μη τι άλλο όμως είναι ζωντανό και με διάδραση, σε αντίθεση με άλλους ιστότοπους.

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι με νοσταλγία εκείνες τις κινητοποιήσεις για τα μέτρα του Αρσένη και για τον πόλεμο που μπορεί να πέσω στην παγίδα της νοσταλγίας και της ωραιοποίησης. Παρόλα αυτά νομίζω πως ήταν πετυχημένες γιατί προβάλαμε με ιδιαίτερη επιτυχία τις εξελίξεις και πατήσαμε πάνω στην αγωνία του κόσμου για τα τρέχοντα φλέγοντα ζητήματα χωρίς παράλληλα να αφήσουμε στην άκρη το ζήτημα της υπόθεσης του σοσιαλισμού. Οι περισσότεροι μαθητές δεν κατέβηκαν αρχικά στο δρόμο για το σοσιαλισμό αλλά γιατί τους έκαιγαν τα μέτρα του Αρσένη και ο φόβος του πολέμου. Όμως μέσα από αυτή την διαδικασία ωρίμασαν πολλές συνειδήσεις και μας ακολούθησε πολύς κόσμος. Τρανή απόδειξη ο διπλασιασμός της οργανωτικής της ΚΝΕ με μέλη που έγιναν και μετέπειτα στελέχη του κόμματος. Για μένα αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε. Εν τέλη το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό το πάντρεμα βραχυπρόθεσμου/ μακροπρόθεσμου ή στρατηγικής τακτικής καλύτερα. Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία της σύγκρισης 90s με τώρα γιατί ορισμένοι έχουν αποκτήσει τα αντανακλαστικά των σκυλιών του Παβλόφ και αρχίζουν να δαγκώνουν αμέσως μόλις πας να αναφέρεις μια ένσταση. Όπως και να χει το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι το κίνημα είναι σχεδόν ανύπαρκτο και ο κόσμος σε χειμερία νάρκη και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους μας γιατί τα χειρότερα έρχονται.
@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ μπορεί και να έχεις δίκιο στην τελική για το ΕΑΜ και για τα άλλα μέτωπα, αλλά αυτό το θέμα κατά τη γνώμη μου είναι τόσο σοβαρό που σηκώνει ολόκληρο συνέδριο από το κόμμα. Το να κάνεις αυτές τις υπερ απλουστεύσεις από την πολυθρόνα σου και την πληκτρολογιάρα σου σε κάνει να φαίνεσαι πιο κομπλεξικός κι από τους εργατοσπορίτες που θες να βουλώσεις. Στην τελική εαμίτες σήκωσαν το πανό με τις αλυσίδες και τα όπλα στα δεκεμβριανά, σφάχτηκαν από τον αστικό στρατό και τους Άγγλους και συγκρότησαν το ΔΣΕ μετέπειτα δεν γίνεται όλοι αυτοί να ήταν οπορτουνιστές ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ χαλάρωσε λιγάκι.
Κολλημένος με τα 90s - Αριστόνικος

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π τωρα αρχισαμε το ΖΑΒΑΡΑΚΑΤΡΑΝΕ ΜΙΑ. Αφου βρεθηκε στο πληρες αδιεξο δο τωρα το παιζει τρελος. μονος του ξεκινησε να μας δουλευει με ψεματα προβοκατσιες και παραμυθια και τωρα παει να ξεφυγει γλιστρωντας. ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ. ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 1954 ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΗ ΚΑ ΤΑΛΑΒΕΣ ΖΑΧΑΡΙΖΔΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝ ΤΡΟΤΣ ΚΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΕΣ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΕΡΙ ΜΕΝΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

OK.

Opote kai ego tha agnoo orismenous edo mesa, kai tha apantao mono otan blepo kati endiaferon.

H gnomi mou einai oti i nea taktiki tou kommatos upotima polla metopa, kurios auta tis eirinis, ton dimokratikon dikaiomaton kai eleutherion, kai tou antiimperialistikou kinimatos genikotera (oxi mono enantia se stratiotikes epembaseis alla kai enantia st summetoxi se imperialistikes enoseis).

Otan afineis toso polu xoro, ton gemizoun oportounistes kai fasistes.

Alla auto pou einai pragmatika egklimatiko einai i sundesi tis exodou apo tis imperialistikes enoseis son kai kala me ti laiki exousia.
En to metaxu den exo katalabei an i mpala pairnei kai to NATO.
Episis, den exo katalabei an isxuei to "eite mesa eite exo, kapitalismos einai" i; to "den prokeitai na bgoume pragmatika (?) xoris laiki exousia".

Polu tha me endiefere na me diafotisei kanenas.

Pantos antilambaneste oti an to komma kanei lathos se auto, eite apo blakeia, eite apo lobitoura tis igesias tou, milame gia ... Afino na sumplirosete oti thelete.

Ean i summetoxi se imperialistikes enoseis einai oros aparabatos gia ta monopolia, katalabainoume poios ofeleitai apo kati tetoio?

Eidika stin Ellada, pou i astiki taxi kathe fora pou ta ebriske skoura stirizontan stis epembaseis ton "summaxon" tis, px emfulios, diktatoria..

DP

Ανώνυμος είπε...

φιλε μου αριστονικε. Δεκτες η παρατη ρησεις σου. ειμαι ανοιχτος να ακουσω οτιδηποτε ποτε δεν ειπα οτι ολα ει ναι τελεια σε ενα πραγμα ομως ειμαι κατηγορηματικος στο θεμα των πολιτι κον μετωπων και της συμετοχης σε κυβερνηση με τους καπιταλιστες στην εξουσια. και να διευκρινησω για το ΕΑΜ για να μη παρεξηγηθω. στον απε λευθερωτικο αγωνα κανενα προβλημα η κριτικη μου ειναι στο θεμα της εξουσιας και προ τιστως μιλαω για την ηγεσια του ΚΚΕ ΣΙΑΝΤΟΣ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗΣ ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι πως για να φτάσουμε στο σοσιαλισμό και να συγκροτίσουμε τη λαϊκή συμμαχία ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε πρέπει να οργανωθεί κόσμος και να κατεβαίνει μαζικά στις κινητοποιήσεις πέρα από τους κομματικούς τους κνίτες και κάποιες στάνταρ επιρροές και ψηφοφόροι όπως γίνεται σε κάθε κινητοποίηση. Ειδικά στις μικρές πόλεις κάθε φορά οι ίδιοι και οι ίδιοι αν μαζεύονται και αυτοί κάθε φορά. Πως στο διάολο θα σπάσει αυτό?????
Κάτι έγινε τότε με τον Αρσένη και τη Γιουγκοσλαβία, κάτι έγινε τότε με τα πρώτα μνημόνια και τη χαλυβουργία αλλά δεν υπάρχει ποτέ συνέχεια και τα όποια κέρδη διαβρώνονται από τον χρόνο και τις δυσκολίες της καθημερινότητας και της ταξικής πάλης και ξανά μανά από την αρχή.
Ίσως θα έπρεπε να πέφτει περισσότερο βάρος στα καθημερινά προβλήματα αυτά κάθε αυτά χωρίς αυτά τα βαρετά πλαίσια σεντόνια που μπαίνουν στις συνελεύσεις με ένα κάρο προαπαιτούμενα που δεν τα διαβάζουν ούτε όσοι είναι ΠΑΜΕ καλά καλά.
Ξαναλέω ότι και οι κινητοποιήσεις τότε το 90 έγιναν πολύ αυθόρμητα και χωρίς αιτήματα για σοσιαλισμό εδώ και τώρα αλλά έγινε τέτοια δουλειά μετά το φούντωμα των κινητοποιήσεων που διπλασιάστηκε η οργανωτική της ΚΝΕ. Από την άλλη βέβαια αυτό έχει και τον κίνδυνο του ξεχειλώματος και τη μετατροπή του κινήματος σε απολιτίκ μάζα θυμάμαι κι εγώ σε αντιπολεμικές πορείες που συμμετείχαμε κι εμείς να πετάγονται συνθήματα Ελλάς Σερβία ορθοδοξία.
Εν κατακλείδι το να πιάνεις τις αγωνιστικές διαθέσεις του κόσμου και να τις στρέφεις στη σωστή κατεύθυνση μου φαίνεται πιο δύσκολο και από τους διαφορικούς λογισμούς και το ΚΚΕ δυστυχώς αν και τα καταφέρνει περιστασιακά έχει άλλες τόσες αποτυχίες στο ενεργητικό του.
@ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ζητώ συγγνώμη αν παραήμουν επιθετικός μερικές φορές όταν διαβάζει κανείς ένα σχόλιο εκ των υστέρων καταλαβαίνει ότι θα ήθελε να το διατυπώσει κάπως διαφορετικά.
Αριστόνικος

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Φίλε Αριστόνικε,
"είναι ότι το κίνημα είναι σχεδόν ανύπαρκτο και ο κόσμος σε χειμερία νάρκη"...
Ακου λοιπόν κι εμένα:
Οι εαμίτες που σήκωσαν το πανό με τις αλυσίδες και τα όπλα στα δεκεμβριανά, εκτέλεσαν ένα σταλινικό πραξικόπημα. Αυτοί, που σφάχτηκαν στο ΔΣΕ ήταν εγκάθετοι του Στάλιν για να πνίξουν στο αίμα το κίνημα του ελληνικού Λαού, σε εφαρμογή της συμφωνίας της Γιάλτας. Οι Σοβιετικοί, σταλινικοί, χρουστσωφικοί, μπρεζνιεφικοί συλλήβδην είχαν τα Γκούλαγκ για να καταπνίγουν κάθε τίμια φωνή αμφισβήτησης του σοσιαλιμπεριαλισμού και της νομενκλατούρας του. Το ΚΚΕ είναι ένα απολίθωμα του σταλινισμού, που θέλει να μας πάρει τις περιουσίες, να μας κάνει Αλβανία, απολύει εργαζομένους σαν τον χειρότερο εργοδότη και κάνει εμπόριο όπλων και ναρκωτικών με τις επιχειρήσεις του. Ασε, που μαζί με τους άλλους αριστερούς προστατεύει τους μετανάστες, που μας παίρνουν τις δουλειές. Και στις 20/10/11 έσωσε τη Βουλή από τον αγανακτισμένο Λαό, που ήθελε να μπουκάρει μέσα και να στείλει τα 300 λαμόγια στο Γουδί. Το ΚΚΕ, με λίγους έμμισθους εγκάθετους του ΠΑΜΕ, κλείνει τους δρόμους και τα λιμάνια, χτυπάει τον τουρισμό, σπιλώνει την διεθνή εικόνα της χώρας, είναι στον πυρήνα της διαφθοράς του τόπου και έχει την κύρια ευθύνη, που φτάσαμε στην Κρίση.
Μαλάκας είμαι εγώ να βγώ και να κάνω κίνημα; Αυτά είναι ξεπερασμένα και καταδικασμένα από την ζωή.
Να μου λείπει!

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΝΙΚΕ.καμμια παρεξηγη ση η καλοπροαιρετη συζητηση ειναι παντα χρησιμη. αν ειμαι απολυτος ει ναι προς συγκεκριμενους χωρους που αυτα που λενε ειναι παγιδα. η γνωμη μου ειναι σε σχεση με αυτα που λες ειναι οτι ειμαστε σε αλλη εποχη εδω και 10 χρονια το αστικο συστημα εχο ντας εναλακτικες εφερε πρωτη πιστα το συριζα για να αποροφηση τους κρα δασμους και αν μπορεσει να μας μπλε ξει σε αστικη διαχειρηση αναβιωνο ντας αυταπατες κοινοβουλευτικες. ο δρομος που προχωραμε με την κοινω νια στης αυταπατες θελει αντοχη δεν εχει ορατα αποτελεσματα και θελει γερο τιμονι για αποφυγη της παγιδας σε ευχαριστω για τη συζητηση και μη με παραξηγησεις απο τον αλλο διαλογο ειναι αλλη περιπτωση ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@ ΣΕΧΤΑΡ αν κατάλαβα καλά αυτό που λες με το σχόλιο σου είναι ότι ο κόσμος δεν προσεγγίζει το ταξικό κίνημα λόγω της αστικής προπαγάνδας εναντίον του?
Αν εννοείς αυτό σωστό ως ένα βαθμό αλλά σε πολλά πράγματα κι εμείς βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας.
Τέλος πάντων δεν μπορώ να συνεχίσω αυτήν την κουβέντα χωρίς να βγάλω προσωπικές πικρίες που και να θες δεν θα μπορούσες να τις απαντήσεις ή να πω πράγματα που έχουν ξαναειπωθεί χίλιες φορές πάντως κατά τη γνώμη μου δεν φταίει μόνο η προπαγάνδα ούτε μόνο οι μικροαστικές αυταπάτες της εργατικής τάξης. Φταίνε και οι χρόνιες αδυναμίες του κόμματος και δεν βλέπω να ανοίγει καμιά κουβέντα της προκοπής για το πως αυτές θα διορθωθούν.
Αριστόνικος

Ανώνυμος είπε...

Θα ελεγα οτι Παναγιώτης και ratm είναι μάλλον προλετρόλ παρά προλεκάλτ!

Αϊντε είπα να τρολάρω κι εγώ λίγο αφού κανείς δε μου δίνει σημασία ;)

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

"ο δρομος που προχωραμε με την κοινω νια στης αυταπατες θελει αντοχη δεν εχει ορατα αποτελεσματα και θελει γερο τιμονι για αποφυγη της παγιδας"

Δηλ. πάμε με γερό τιμόνη στο σκοτάδι, και κλείνουμε τα μάτια μην τυχόν και δούμε καμία ...αυταπάτη;

Πού ακούστηκε ότι η δουλειά ενός ΚΚ δεν πρέπει να έχει ορατά αποτελέσματα;

Και τότε ποιό είναι το κριτήριο της σωστής πολιτικής; Η ...καλή πίστη;

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

24 Μαρτίου 1999 ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί. Υπενθυμίζω ότι 16 Φεβρουαρίου 1999 είχαμε και τη σύλληψη του Οτσαλάν που κι αυτή είχε συντελέσει στο όλο κλίμα.

Έγιναν πολλά ωραία εκείνη τη περίοδο. Κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, συναυλίες στο Σύνταγμα (με τον Πορτοκάλογλου που συμμετείχε να λέει βέβαια μετά σε συνέντευξη πόσο αφόρητα γραφικό του φαινόταν το θέαμα με τις κόκκινες σημαίες από κάτω-αλλά ας μην κολλάμε σε τέτοιες λεπτομέρειες...). Είναι αλήθεια ότι μέσα από αυτά ήρθε κόσμος σε μια επαφή με το ΚΚΕ (κι όταν λέω επαφή εννοώ το απλούστερο, να πάρει μια ανακοίνωση και να τη διαβάσει. Να μην τη πετάξει αμέσως). Κόσμος που πριν μπορεί να μην ήταν ούτε καν κοντά σε αυτό.

Και μετά ήρθαν οι ευρω-εκλογές στις 13 Ιουνίου. Με το ΚΚΕ να παίρνει ένα πολύ καλό ποσοστό. 8,67% πήρε (ένα ολόκληρο 1,8% πάνω από το ΔΗΚΚΙ δηλαδή).

Ως εδώ καλά και βλέπω ότι όλοι τα θυμούνται μέσες άκρες. Υπάρχουν όμως κάποιοι που ξεχνούν κάποια άλλα πράγματα στη συνέχεια.

Ξεχνούν ότι η συνέχεια του καλοκαιριού βρήκε έναν ολόκληρο λαό στις παραλίες με το ένα χέρι να διαβάζει σε άσπρες και πορτοκαλί σελίδες από φυλλάδες με με διάφορα ονόματα για την Ελλάδα που θα γινόταν δύναμη ανασυγκρότησης των ρημαγμένων Βαλκανίων και θα αποκόμιζε υπεραξίες και με ένα κινητό στο χέρι να πουλά και να αγοράζει μετοχές προσπαθώντας να πιάσει την καλή.

Το Σεπτέμβριο του 1999 έρχεται ο σεισμός της Παρνηθας. Έχουμε τη Ρικομέξ που γκρεμίστηκε σα τσόφλι. Είχαμε τα κοντέινερ στα οποία στοιβάχτηκαν οι σεισμοπαθείς, κοντέινερ που τα έβλεπες για πάνω από δέκα χρόνια. Δεν κουνήθηκε φύλλο. Οι περισσότεροι ασχολούνταν μετά από τις πρώτες 4-5 ημέρες με το αν θα μετατοπίζονταν οι πρόωρες που σχεδίαζε ο Σημίτης για το Φθινόπωρο προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ένδοξο καλοκαίρι του 1999 (τελικώς τις πήγε λίγους μήνες μετά. Τις πήγε στις 9 του Απρίλη).

Και έχουμε μετά το ξεκίνημα στο σκάσιμο του ΧΑΑ. Και έχουμε τη προσπάθεια στήριξής του (κυρίως των δεικτοβαρών κρατικών μετοχών) με λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων. Και σούρθηκε ο λαός στις εκλογές να ψηφίσει με το μυαλό στο ποιος θα στηρίξει το ΧΑΑ καλύτερα. Ο Σημίτης ή ο Καραμανλής. Γιατί όπως είχε πει ο Γιάννος, η ημερομηνία λήξης της χρηματιστηριακής κρίσης ήταν η ημερομηνία των εκλογών.

Και έβγαλε ο λαός Σημίτη.

Και το ΚΚΕ πήρε 5,52%.

Κάτω και από εκείνο που είχε πάρει το 1996.

Πήρε 5.52% ένα χρόνο μετά τους βομβαρδισμούς.

Μετά από ούτε 9 μήνες από τις ευρωεκλογές του 1999.

Αυτό λέει κάτι για κάποιους που πανηγυρίζουν για κάποια αδειανά, εν πολλοίς, πουκάμισα;

Τους απασχολεί καθόλου πόσο ουσιαστική στο επίπεδο των συνειδήσεων ήταν αυτή η επαφή με τον κόσμο; Αυτή η "οργανωτική έκρηξη" που περιέγραψαν και μάλιστα την οικειοποιήθηκαν κιόλας τρομάρα τους;

ρα
(που μέσα σε αρκετά από αυτά και αυτούς που περιέγραψα βάζω τον εαυτούλη μου-φοιτητής ήμουν-της εποχής εκείνης)

Δεν είχα καθόλου χρόνο αυτή τη περίοδο αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σεχτάρ για κάποια εξαιρετικά σχόλια (ειδικά εκείνα για την κατάσταση του εργατικού κινήματος) αλλά και στο ratm και άλλους που δεν κουράζονται να απαντούν σε θέματα που βάζουν ξανά και ξανά κάποιοι (καλοπροαίρετοι ή μη) ακόμα και σε αναρτήσεις που αφορούν το θάνατο κάποιου. Και φυσικά να ξαναεκφράσω τη μεγάλη μου εκτίμηση στο Παναγιώτη.

Ανώνυμος είπε...

Επειδη τωρα που το σκεφτομαι μπορει να υπαρξει καμια παρανοηση, οταν εγραψα παραπανω οτι βαζω κ τον εαυτο μου μεσα εννοω οτι με βαζω σε εκεινους που δεν ειχαν καποια σχεση με το ΚΚΕ (δεν ημουν ποτε μελος, ουτε κ τωρα ειμαι)

ρα

Αναυδος είπε...

Αριστονικε

δεν εχω ιδεα που δουλευεις αλλα εκει που δουλευεω εγω ισχυεο το ολα τα εσκιαζε η φοβερα και τα πλακωνε η σκλαβια και γι αυτο δεν εχει καμια μα καμια ευθυνη το κομμα αλλα τα αφεντικα προσπαθουμε να σπασουμε τον τρομο αλλα αν και στα λογια πολλοι συμφωνουν επειδη αντιλαμβανονται που οδηγει αυτος ο δρομος καθονται σιωπηλοι

επισης νομιζω οτι κανεις λαθος να μετρας το κινημα μονο από το ποσος κοσμος κατεβαινει στο δρομο σε πληροφορω ότι το 1999 οι διαδηλωσεις ηταν πολύ μικροτερες σε ογκο από πχ τους αγανακτισμενους το 2011.


Αναυδος είπε...

οταν ατομα σαν τον ΔΠ σε λενε τρολ αυτο ειναι επαινος

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π καλος τον φιλο μου τον οπορτουνι στη. καλοδεχουμενο το ερωτημα και με τα ελπιζω σε καμμια απαντηση σε ολα αυτα που τον εχω ρωτησει. η αστικη ταξη σε κριση αποφασισε να χρησιμο ποιηση το χαρτι του συριζα για αστι κη διαχειρηση και να πιεση το κομμα μας για να κανει το οπορτουνιστικο λαθος. αν ειχαμε παραβιαση το προγρα μμα του 15ο 1996 και μπαιναμε σε κυ βερνηση αστικης διαχειρησης σημερα θα ειμαστε στη θεση του ΑΚΕΛ ενα οπορτουνιστικο κο μμα που θα μας εφτυνε ο λαος. η αστικη ταξη και ολα αυτα τα καλοπαιδα πονταρισαν οτι απο το φοβο οτι σιγουρα θα χαναμε αστικα ψηφαλακια σε ηλικιες πανω απο 40 χρονων που ειχανε διαπαιδαγωγηθη στην λογικη του Δ.Π ΠΡΙΝ ΤΟ 1991 θα μπαιναμε σε αστικη κυβερνηση με τον συριζα και τοτε θα ξαναζουσαμε τα χαλια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑ. το κριτηριο αν το ΚΚΕ βαδιζει σωστα δεν ειναι οι εκλογες εκει συμμετε χουμε μονο για την καλυτερη προβο λη της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΑΣ και για τα οικονομικα ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.σε συνθη κες νικης της αντεπαναστασης μετρα ει η αντοχη υπαρξης ΚΚ η σπιθα δηλα δη στον ΑΧΥΡΩΝΑ. Ελπιζω και εγω σε καμμια απαντηση σε οτι εχω ρωτηση και βεβαια αν διαβασε το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 1954 ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Ο Δ.Π. ΣΤΑ ΛΙΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΘΥΜΗ ΣΩ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΠΟΜΟΝΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Σκεφτομουν να γραψω κατι για εκεινη την περιοδο που δεν διπλασιαστηκε η ΚΝΕ αλλα υπερδιπλασιαστηκε. Δε θα διαφωνησω για το κλιμα που σε συνεπαιρνε μετα τη λοιδορια την καθημερινη απο το 91 μεχρι το 96. Να και κατι που ισως οντως να συμφωνουμε ΔΠ και εγω νοσταλγω το τοτε κλιμα ισως και απο ωραιοποιηση λογω χρονικης αποστασης. Ωστοσο μετα ανοιξα ενα ντουλαπι με κατι φωτογραφιες απο το 2ημερο τοτε της ΚΝΕ και ειδα μια αναμνηστικη της τοτε τομεακης μου με πληθωρα μαθητων. Στους 40-50 που ειμαστε στη φωτογραφια αυτοι που εχουμε μεινει ειμαστε μετρημενοι στα δαχτυλα του ενος χεριου και αλλοι τοσοι αυτοι που εμειναν κοντα ή εστω σαν ψηφοφοροι. Τοτε διαβασα αυτο που εγραψε ο ρα και αναφωνησα "πες τα ρε ανθρωπε". Ηταν λαθος οτι καναμε τοτε? Οχι και αν γυρναγαμε το χρονο πισω ξανα θα το καναμε ετσι ως κεντρικη ιδεα. Η ΚΝΕ τοτε ανασυγκροτηθηκε κυριολεκτικα. Ωστοσο αν μου πει καποιος να μεταφερθει αυτο μηχανιστικα στο σημερα θα πω οχι. Οι συνθηκες ειναι αλλες το κομμα ειναι πολυ πιο ωριμο ιδεολογικοπολιτικα και η αστικη ταξη δουλεψε μεθοδικα στη νεολαια ωστε να φτιαξει συνειδησεις υποταγης, φοβισμενες , μη κοινωνικοποιημενες, διχως τη νεανικη φλογα και ανησυχια την οποια την ευνουχιζει με πολλους τροπους και αν ξεγυγει κανεις ειναι και η ενσωματωση που καραδοκει. Τοτε εβλεπα να οργανωνεται στην ΚΝΕ οποιος μας χαμογελουσε και καλα καναμε ακομα και αν οι 9/10 δεν αφομοιωνονταν ποτε και λογω δικων μας ελειψεων και αντικειμενικα. Αλλα σημερα δεν μπορει να οργανωθει ετσι μαζικα κοσμος χωρις να εχει διαβασει το προγραμμα, το καταστατικο , να εχει δωσει 5 μαχες στη ζωη του. Σημερα δεν ανασυγκροτεις κομμα ή ΚΝΕ αλληβδουλεια κανεις. Τοτε πηγαιναμε οι πιο μεγαλοι εξω απο τα σχολεια και λεγαμε "γεια σας μαγκες ειμαι απο την ΚΝΕ και ηρθα να στηριξω και να βοηθησω στην καταληψη αν θελετε" και μου ελεγαν " ελα ρε φιλε αραξε αμα θες να κοιμηθεις εδω το βραδυ να σου στρωσουμε" σημερα αν παω να πω τετοια ατακα εξω απο υπο καταληψη λυκειο (θεαμα σπανιοτατο) στην καλυτερη θα με αγνοουσαν. Καποιοι νομιζουν οτι οι δεκαετιες περνανε και οτι μονο εμεις μελεταμε ωστε να διορθωσουμε αδυναμιες. Λες και η αστικη ταξη ειναι ηλιθια και δεν παιρνει τα μετρα της.
Συμπερασμα ορθα καναμε τοτε αν και με πολλες αδυναμιες και δυσκολιες και ορθα το προσεγγιζουμε και σημερα παρα τις παμπολλες αδυναμιες μας και δυσκολιες. Οι κινιτοποιησεις στα ΕΠΑΛ φετος και στα ΤΕΙ με το σχεδιο Αθηνα εδειξαν οτι παρα το κλιμα και τα εμποδια, οτι παρα τις αδυναμιες και ελειψεις μας , ο πυρηνος λογος του κομματος , το προγραμμα του , τα αιτηματα αιχμη στο κινημα, ο νεος ανθρωπος απο εργατικη -λαικη οικογενεια ο εργατης συνολικα οταν ερθει σε επαφη με την θεωρια του επιστημονικου κομμουνισμου ειναι κυριολεκτικα η φωτια που αναβει το φιτιλι. Οι μικρες εστιες αγωνων σε κλαδους και χωρους με τη δικη μας ακουραστη δουλεια θα γινουν πυρκαγια ολοκληρη και τοτε θα δουμε ολοι ποσα πιδια πιανει ο σακος.
Ισως αυτη ειναι και μεγαλη μας διαφορα με κατι φευγατους.Εγω παρα τις πικρες και τις δυσκολιες ακομα και σημερα τη μερα που εχει απεργια ξυπναω μονος απο υπερενταση χωρις ξυπνητηρι στις 4 το πρωι να παω για περιφρουρηση και οταν φτανω το πρωι στη συγκεντρωση και ανεβαινοντας τη Σταδιου τη βλεπω γεματη εργατες ακομα συνεπαιρνομαι λες και ειμαι εφηβος. Ακομα νιωθω ανατριχιλα οταν πιανομαι αλυσιδα και φωναζω εμπρος λαε μη σκυβεις το κεφαλι βλεπωντας δεξια αριστερα διαφορους να κοιτουν την πορεια ειτε με φθονο ειτε με σεβασμο και δεος και μια επιθυμια να σπαγανε το φοβο και να ερχονταν μαζι μας. Αντιθετα αλλοι τα βλεπουν πια απο την τηλεοραση ή απο τις συγκεντρωσεις που οταν βρεχει ακυρωνονται και βγαζουν μνησικακια που αυτοι οι σεχταριστες παλι σνομπαραν τον Παναγοπουλο και επιμενουν να λενε οτι η λυση ειναι η Λ.Σ. που δεν χωραει καπιταλιστες και δορυφορους τους εντος της και η νικη για τον εργατη ειναι ο σοσιαλισμος και οχι το μας παρει ο ΣΕΒ απο την ΕΕ και να μας βαλει στην Τ.Ε. ή αλλου.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Απεριοριστος σεβασμός στον Παναγιώτη! Ούτε ανάσα δεν προλαβαίνει να πάρει! :-)

ΡΓ

(πέρα από την πλάκα όμως μην το κάνεις αυτό σε κάθε συζήτηση, γιατί δεν είναι όλοι σαν τον Πετρόπουλο ή τον ΔΠ...)

Ανώνυμος είπε...

Ρ.Γ Δεν υπαρχει αμφιβολια οτι ειναι ακριβως οπως το λες.πιστευω οτι μπο ρω να τους ξεχωριζω και να κανω τον διαχωρισμο αν και παλι ανθρωπινα αδι κησω καποιον δεν θα εχω αντιρηση να ζητησω ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ σε ευχαριστω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, εν συντομία.

Ότι και να πείτε, δε θα με πείσετε ότι οι συνθήκες σήμερα είναι χειρότερες από ότι τα προηγούμενα 20 χρόνια.

1. Ο κόσμος πίστευε πραγματικά στην ΕΕ και στον εκσυγχρονισμό του Σιμήτη, ενώ ακόμη νωρίτερα (Ανδρέας, "80), είχε συμβεί και κάποια κοινωνική μετατόπιση που διευκόλυνε την ενσωμάτωση του ριζοσπαστισμού.

2. Ήταν πολύ νωθρή ακόμη η ήττα του σοσιαλισμού.

3. Σήμερα, επιβεβαιώνεται όλη η προηγούμενη πολιτική του ΚΚΕ ενάντια στην ΕΕ και το συναφή καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό, ενώ επιπλέον έχουμε κρίση που συμβάλει στην τελείως ανάποδη και βίαιη κοινωνική μετατόπιση.

Όλα όσα αναφέρετε ως δυσκολίες, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουνν διότι κανένας ταξικός αντίπαλος δε θα κάτσει να του πάρεις την εξουσία. Μάλιστα, το ότι αναγκάζεται να χρησιμοποιεί όλο και πιο ανοιχτή βία (όλων των ειδών) δείχνει πόσ ζορισμένος είναι και πόσο βρίσκεται σε ΚΡΙΣΗ.

Οι στόχοι του ΚΚΕ έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτεροι σήμερα από το παρελθόν προ κρίσης, ειδικά έχοντας ολοκληρώσει λίγο-πολύ την ανασυγκρότησή του.

Για τα κριτήρια δουλειάς ενός ΚΚ έχω τοποθετηθεί, αλλά ας το κάνω άλλη μια φορά (δε θα βρείτε τις εκλογές εκεί μέσα...):
1. οργανωτική άνοδος ΚΚΕ, και ΚΝΕ
2. αύξηση ποσοστική και ποιοτική συσπειρώσεων
3. ανασυγκρότηση ε.α., δηλ άνοδος συνδικαλιστικής πυκνότητας, άλλαγή συσχετισμών, ριζοσπαστικοποίηση, συμμετοχή σε κινητοποιήσεις
4. μικρές έστω πολιτικές νίκες ενάντια στη διαχείριση της κρίσης από την αστική τάξη.

Όσο περνάνε τα χρόνια της κρίσης και τα αποτελέσματα τείνουν μάλλον προς το αντίθετο αυτών των στόχων, κάποιοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν.

ΔΠ (συνέχεια)

Ανώνυμος είπε...

Τώρα, για το παρελθόν.

Οι λογικές "λίγοι και καλοί" έρχονται σε αντίθεση με διαλεκτική σύνδεση της ποιότητας με την ποσότητα.

Παιδιά 16 και 20 χρονών τα οποία μάλιστα κατά κανόνα δεν έχουν εργαστεί και επομένως δεν έχουν διαμορφώσει κοινωνική συνείδηση ακόμη, τα στρατολογείς ακριβώς για να συμβάλεις εσύ στη διαμόρφωση της συνείδησής τους, και να μην τα αφήσει έρμαιο στην ιδεολογική δουλειά της αστικής τάξης.

Δεν τα στρατολογείς διότι ήδη έχουν αποδείξει ότι είναι κομμουνιστές ή ότι μπορούν να πρωτοπορήσουν στους αγώνες.

Φυσικά, πρέπει να τους εξηγείται το πρόγραμμα του Κόμματος και το καταστατικό της ΚΝΕ αλλά πρέπει να έχουμε συναίσθηση των ορίων του τί μπορούν πραγματικά να καταλάβουν ειδικά εφόσον δεν έχουν προσωπική εμπειρία της οργανωμένης ζωής.

Ήταν μεγάλη επιτυχία η οργανωτική εκτίναξη της ΚΝΕ εκείνης της περιόδου και αποτελεί επιτυχία της μετωπικης πολιτικής. Γι' αυτό το ζήτημα ...ξυδάκι.

Ήταν μερική αποτυχία, ότι δεν ισχυροποιήθηκε και ιδεολογικοπολιτικά το κόμμα εξίσου γρήγορα, ώστε να υπάρχουν άνθρωποι να στελεχώσουν, να καθοδηγήσουν και να φροντίσουν για την αφομοίωση των συντρόφων αυτών. Όμως, σε αντίθεση με την αρχική στρατολόγηση, η αφομοίωση είναι ζήτημα που αγκαλιάζει το σύνολο της λειτουργίας και δράσης της ΚΝΕ. Είναι δηλ. πολύ πιο δύσκολο πράγμα. Η εμπειρία μου μου λέει πάντως ότι ελάχιστα συνδέεται με την αρχική στιγμή της στρατολόγησης, δηλ. τον τρόπο που στρατολογείται κάποιος και περισσότερο με το τί ακολουθεί.

Σε καμία περίπτωση δηλ. δε πρέπει να πούμε ότι πρέπει να στρατολογούμε περισσότερο για να αφομοιώνουμε περισσότερο και να έχουμ υψηλότερο ιδεολογικο-πολιτικό επίπεδο! Σε καμία περίπτωση το να δυσκολέψεις τη στρατολόγηση ή το να ανεβάσεις την προπαγάνδα σου σε ζητήματα που άεργα παιδιά αδυνατούν να καταλάβουν πραγματικά, δεν ισχυροποιεί την οργάνωσή σου.

Αντίστοιχα και για το α-α μέτωπο. Το να έχεις 100000 (τυχαίο το νούμερο) ανθρώπους που διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία για 1002 λόγους, σε διευκολύνει να έχεις και 1000 που το κάνουν για τους πιο σωστούς λόγους. Πρέπει να το επιδιώκεις!

Τέλος, την επανάσταση θα την κάνουν οι 1000000 για 10000 λόγους κάτω από την ιδελογικο-πολιτική καθοδήγηση 1000 για τους 10 σωστούς λόγους... Όμως, χρειάζονται οι 1000000 για την επανάσταση ενώ οι 10000 λόγου στην πραγματικότητα είναι απλά επιφαινόμενα των 10 στη συνείδηση των 1000000. Αν οι 1000000 δεν υπάρχουν είναι διότι οι 1000 δεν έχουν καταφέρει να συνδέσουν στη συνείδηση των 1000000 τους 10000 λόγους με τους 10. Γιατί; Ας ψαχτούν καλύτερα...

ΔΠ (συνέχεια)

Ανώνυμος είπε...

Τώρα για τους επανάστατες που δε νοιάζονται για τις εκλογές αλλά μας κάνουν ανάλυση 20 γραμμών με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, δεν έχω να πω και πολλά.

Πάντως όσο περνάνε τα χρόνια, ειδικά από το 2000 και μετά όλο και εξασθενεί η μετωπική πολιτική του κόμματος. Νομίζω ότι αντίθετα τα εκλογικά του ποσοστά ανέβαιναν.

Πάντως κάπου εκεί ήρθε και η στασιμότητα στην οργανωτική της ΚΝΕ (λίγο πριν φύγω από Ελλάδα το 2007, μου λέγανε ότι πρέπει να πάμε να βοηθήσουμε στα σχολεία διότι δεν τα πάμε καλά όπως παλιότερα), ενώ τα τελευταία 4-5 χρόνια, μιλάμε πλέον για καθίζηση.

Μετά ήρθε η κρίση που φροντίζει όλοι οι βασιλιάδες να ξεγυμνωθούν...

Ελπίζω να υπάρξει διόρθωση πιο γρήγορα.
Ειδάλλως περιμένω με πολύ περιέργεια τις θέσεις της ΚΕ για το 20ό συνέδριο, όπως και τις δικές σας προσπάθειες να εξηγήσουν τί έχουν τα έρμα και ψοφάνε...

Όσο θυμάμαι εγώ τη δουλειά μας στην ΚΝΕ, πάντα μετριώνταν ποσοτικά (ακόμη και τα ποιοτικά κριτήρια, όπως η πολιτική απεύθυνση κτλ) και πάντα επιδιώκαμε "υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης" (!) σε όλους τους δείκτες....

Αυτό είναι κομμουνιστική δουλειά. Βέβαια, δεν έχω πρόβλημα να ομολογήσω ιδεολογικοπολιτικές αδυναμίες, αν και δεν ξέρω σε ποιό βαθμό μπορούσαμε να τις αποφύγουμε όταν στρατολογούσαμε τόσο μαζικά και τα έμπειρα στελέχη που είχανε μείνει στην οργάνωση μετά τις διασπάσεις ήταν τόσα λίγα...

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Παρεπιπτόντως ratm μπορείς να μου πεις ποιό αντικειμενικό δεδομένο έχεις να για να πιστεύεις ότι ο ΣΕΒ σκέφτεται έστω να και να βγούμε από το Ευρώ, πόσο μάλλον από την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ;

Εγώ βλέπω να μιλάει επικριτικά μόνο για την ελληνική κυβέρνηση.

Δέστε και αυτό σχετικά:
http://dionperd.blogspot.de/2013/11/blog-post_29.html

Ακόμη όμως κι αν βρίσκονταν κάποιοι μικρο-βιομήχανοι-βιοτέχνες που καλομελετούσαν μια τέτοια εξέλιξη, γιατί θεωρείς νομοτελειακό ότι θα είχανε αυτοί την ηγεμονία στο κίνημα κι όχι τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού με κυριαρχία της ε.α. και πολιτική ηγεμονία του ΚΚ; Ίσως γιατί έχεις συνηθίσει στην ήττα και στο φόβο της "παγίδας"...

ΔΠ

Χέρμαν είπε...

Έχω την εντύπωση ότι ο διάλογος Ντένης-Νινέτας αντανακλά και την (τότε) πολιτική τοποθέτηση του Ρήγα. :-)

Τον θυμάμαι σε μία εκπομπή της Σεμίνας Διγενή το 2008 με καλεσμένη την Αλέκα Παπαρήγα. Δεν βρίσκω κάτι στο youtube, αλλά θυμάμαι ότι είχε εκφραστεί πολύ θετικά για τη ΓΓ.

Αν και βέβαια, έχεις δίκιο, δεν θα μπορούσε να εκφραστεί τόσο ελεύθερα αν το κλίμα της εποχής δεν ήταν αυτό που περιγράφεις.

ΥΓ Άσχετο, αλλά μ' αρέσει το σημείο που η Ντένη λέει «λείπει (...) σε ταξίδι για δουλειές», αναφορά στην ταινία του Γιουγκοσλάβου Κουστουρίτσα.

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π Το ξυδι επιστρεφετε στον οπορτου νιστη φιλο μας μαζι και με χολη.οσο και να επιμενη η ανοδος της ΚΝΕ δεν ειχε σχεση με μετωπα.δεν μιλησε ευθε ως για εκλογες μας το ειπε δια της πλαγιας αν εννοει κινητοποιησεις μαζι με την εργατικη αριστοκρατια μας μπε ρδεψε με αλλους.υπαρχουν δυναμεις της αστικης ταξης που θα τους βολευε να ειναι εκτος Ε.Ε και να ειναι με την τελωνειακη ενωση που ετοιμαζει η ρωσια. απαντηση βεβαια δεν πηρα σε κανενα ερωτημα. ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 1954 ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. και αλλη μια απορια το 1981 η δευτερη κατανομη για να πετυχουμε την πραγματικη αλλαγη μαζι με το ΠΑΣΟΚ σαν μετωπο πως σου φενεται καλη ιδεα για σημερα. και βεβαια μη ξεχασεις το ΞΥΔΙ θα σου χρειαστει και για τον 3ο τομο και για το 20ο περιμενω καμμια απαντηση εχω υπομονη μη φοβασαι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

AGIS είπε...

ΔΠ, για τις εκλογές νοιαζόμαστε, μόνο που δε νοιαζόμαστε μόνο για τις εκλογές αλλά και για την καθε μέρα πριν και μετά από αυτές. Και νοιαζόμαστε σαν αυτοί που είμαστε χωρίς μεταμορφωνόμαστε για να γίνουμε αρεστοί στους διαμορφωτές της "κοινής γνώμης", και χωρίς να δίνουμε εξατάσεις στα κέντρα εξουσίας, προκειμένου να πάρουμε μια ψήφο παραπάνω.
"Αν δε θέλετε να πιστέψετε τους κομμουνιστές, πιστέψτε του καπιταλιστές" (Λένιν - για να χω κι εγώ μια έγκυρη τεκμηρίωση), όπως τους πιστεύετε 40 χρόνια τώρα, συνεχίστε να πιστεύετε ευρωμονόδρομους και τα λοιπά, συνεχίστε να πιστεύετε τα σχέδια των "επενδυτών" που βγάζουν το ξύγκι τους απ' τις ζωές σας.
Για τις εκλογές νοιαζόμαστε, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σαν εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση είτε στη μειοψηφία είτε στην πλειοψηφία, μέχρι να περάσει και για να περάσει η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Παναγιώτη, επιτέλους, γι' αυτό το προσχέδιο έχεις κανένα λινκ να μπορούμε να το βρούμε στο διαδίκτυο. Ούτε κι εγώ τό'χω διαβάσει και η πρόχειρη αναζήτηση στο γκουγκλ δε βοηθάει.

Ανώνυμος είπε...

ΔΠ οτι ειχα να πω μαζι σου το ειπα. Οταν 1) παρεις χαμπαρι τι γινεται ατο εργατικο κινημα της χωρας μας για το οποια αγνοεις τα βασικα
2) οταν καταλαβεις οτι πλεον τα νεα παιδια στην Ελλαδα 16-20 δεν ειναι αεργα αλλα ειτε εργαζονται ειτε τρεχουν απο μαθημα σε μαθημα
3) οταν μαθεις οτι η στρατολογηση εχει τεραστια σημασια στην αφομοιωση
4)οταν μαθεις να ερμηνευεις αυτο που λεει ο αλλος καθως το λιγοι και καλοι δεν το λεει το ΚΚΕ μαλιστα το ελεγε μια ψυχη που ειχε παρομοια πλατφορμα με εσας και διαγραφηκε για φραξιονισμο πριν κατι χρονια απο την ΚΝΕ.
5) οταν ανοιξεις κανα βιβλιο κλασσικου ειδικα το κρατος και επανασταση και το προγραμμα της Γκοτα
Τοτε ισως τα ξαναπουμε. Μεχρι τοτε ασε μας να κανουμε τα λαθη μας που θα τα αναθεωρησουμε γονατιστοι εμπρος στην αφεντια σου.
Ετσι και αλλιως αυτος που δρα θα κανει λαθη. Αυτος που δε δρα παθαινει ονειρωξεις με υπουργια και βλεπει επαναστασεις μεσα απο την καλπη.

Υγ. Η μαζικη στρατολογια ερχαται μονο οταν ειναι το κινημα σε ανοδο. Οταν ειναι σε υποχωρηση διαφορετικα στρατολογεις. Αν τωρα θεωρεις οτι η ανοδος ή υποχωρηση του κινηματος ειναι αποκλειστικη ευθυνη του ΚΚΕ καλα θα κανεις να κουνησεις το κεφαλι σου να δεις αν εχει απομεινει κατι εντος του. Υπαρχει ασφαλως και ο δρομος της αποδειξης. Ας κατεβασει ο Μ.Α. μπλοκ με πανο στην απεργια 9/4 να δουμε ποσο κινιτοποιουν οι μετρ της τακτικης τις μαζες...αντε κατεβειτε και το ταξι το κερναω εγω.....

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΓΗ. δοκιμιο ιστοριας δευ τερος τομος σελιδα 315 μεχρι 319 θεμα 4η πλατεια ολομελεια της ΚΕ 12 14.12.1953 το σχεδιο προγραμματος και η αποσυρση του. εχει μεσα και της σημειωσεις που κρατηθηκαν στη συ ναντηση με τους ΣΤΕΠΑΝΟΦ ΣΕΒΛΙΑΓΚΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΣΕ να σημειωσω για τους γνωστους καλοθελητες οτι ο ΣΤΑΛΙΝ Πε θανε 5 μαρτη 1953. περιμενω τη γνωμη του Δ.Π ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το σχεδιο προγραμματος του 1954 δεν υπαρχει σε ηλεκτρονικη μπρφη απ'οσο ξερω. Αποσπασματα και αποψη πανω στη λογικη που το διαπερνα υπαρχου στο 2ο τομο του δοκιμιου ενω και στο κομματι για την αποκατασταση του Ζαχαριαδη υπαρχει αναφορα.
http://www.kke.gr/istoria/gia_thn_apokatastash_toy_nikoy_zaxariadh?morf=1

Εντυπα νομιζω το ειχανε κυκλοφορησει οι ξεφτιλες της ΟΑΚΚΕ το 2009 αλλα δεν ξερω αν ηταν μονο το σχεδιο προγραμματος ή βιβλιο που το περιειχε. Δεν ξερω αν καποιος πιο ψαγμενος στο διαδικτιο ξερει κατι παραπανω για την υπαρξη του σχεδιου προγραμματος σε ηλεκτρονικη μορφη.

ratm

Ανώνυμος είπε...

και να συμπληρωσω. σελ.319 ειναι χα ρα κτηριστικο οτι δεν υλοποιηθηκε η αποφαση του ΠΓ να ανακοινωθουν δημο σια τα λαθη του σχεδιου προγραμματος δηλαδη τα σημεια της κριτικης που ασκησε στο σχεδιο το ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΩΦ 22.11.1954 ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙ ΣΤΗ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας εξηγείς κάτι ρε ΔΠ:αφού το ΚΚΕ σήμερα είναι όλα αυτά που λές (συμβιβάζομαι με την αποψάρα σου για χάρην της συζήτησης), γιατί όλοι εσεις οι "γνήσιοι κομμουνιστές" δεν βγαίνεται ανοιχτά να καλέσετε τις μάζες να συνταχτούν μαζί σας και με τις θέσεις σας; Για να δούμε πόσο μαζικοί θα είσαστε. Όλο για μάζες μιλατε εσύ και οι όμοιοι σου, αλλά όλο σε φιλοΚΚΕ site εμφανίζεστε οι ίδιοι και οι ίδιοι καλυμένοι με την κουκούλα της ανωνυμία σας να συκοφαντείτε το ΚΚΕ.Και καλά εσεις μπορείνα έχετε απεριόριστο χρόνο να κωλοβαράτε στο internet,αλλά τομόνο που προκαλείτε είναι αηδία σε κάθε φίλο του κόμματος.Όλο γύρω από το ΚΚΕ περιστρέφεστε, μπάς και καταφέρετε να πιάσετε επαφές με κανά ανίδεο φίλο του κόμματος για να του κάνετε τα μυαλά πλυντήριο. Όμως έννοια σου,σας έχουμε πάρει χαμπάρι.Όπου έχετε εμφανιστεί δημόσια και ανοιχτα να βέλετε τις θέσεις σας, φάγατε τα μούτρα σας. Τρείς και ο κούκος είσασταν. Μέχρι και παρατάξεις στήσατε σε δύο περιπτώσεις και πήρατε τον κούκο και τις παρέες σας...Μόνο ζημιά στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ επιδιώξατε να κάνετε. Και επειδή είσαστε ένα αντιΚΚΕ γκροπούσκουλο(με όλη τη σημασία της λέξης), προσπαθείτε να χωθείτε σε καμιά συνεργασία με "μάζες"...το εθνικιστικό ΕΠΑΜ,κάτι ομαδουλες τύπου ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ,κάτι σέχτες τύπου "Σύλλογος Κόρδάτος", την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Και να σου πώ κάτι, αυτά που γράφεις δεν είναι καινούρια. Τα ίδια ακουγά για το ΚΚΕ από ΠΑΣΟΚους και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΕΝΟΥΣ, από το 1995 και μετά. Δεν κατηγορούσαν το ΚΚΕ το 1998 στις μαθητικές κινητοποιήσεις , ότι τα αιτήματα που προβαλε ήταν για το σοσιαλισμό, ότι κράταγε γραμμή απομονωτισμού και δεν έβαζε άμεσα αιτήματα που θα συσπέιρωναν; Το 1999 δεν κατέγγελαν το ΚΚΕ για την στάση του γιατί κράταγε γραμμή διαχωρισμού από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ και καταδίκαζε το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.; Μήπως και τότε δεν έλεγαν ότι το ΚΚΕ κρατά μοναχική γραμμή γιατί τα παρέπεμπε όλα στο σοσιαλισμό, ότι δεν κάνει συμμαχίες κ.α.; Λοιπόν ΔΠ, δεν μας λές τίποτα πρωτότυπο! Τα ίδια ακούμε έδω και 20 χρόνια. Απλά, τα ανακατευέτε με νεο περιτύλιγμα με ISO ΣΥΡΙΖΑ.
kk-1

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...


Ασχετο, και μάλλον δεν αφορά τρίχες:
Δημοσκόπηση με λίγους "ΔΞ/ΔΑ" και "άκυρο":
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231307253
Δίνουν στο ΚΚΕ 7.8%!
Τι παιχνίδια άραγε παίζονται στα χαλκεία;

Ανώνυμος είπε...

Να ζητησω μια συγνωμη απο τον σφυρο δρεπανο γιατι καταχραστηκα την φιλο ξενια και να ζητησω την κατανοηση του αλλα σε τετοιες περιπτωσεις ξεφευγω λιγο ευχαριστω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επειδή μου είναι αδύνατο να πιάσω το σύνολο των ζητημάτων που έχουν τεθεί, απαντάω επιλεκτικά στον χέρμαν ότι έχει δίκιο, ίσως εγώ δεν το διατύπωσα καλά. Εννοούσα ότι δεν αποτυπώνει μόνο την πολιτική του τοποθέτηση. Η οποία διαφαίνεται προς το τέλος και στο παρακάτω βιντεάκι που μου υπέδειξε πρόσφατα ο θερσίτης.

https://www.youtube.com/watch?v=zZk_FSyOvFs

Θεωρώ επίσης πως τα κριτήρια στρατολόγησης είναι ενδιαφέρον και σημαντικό θέμα, που απαιτεί ειδική συζήτηση, αν και είναι δύσκολο να γίνει εδώ και γενικά στο διαδίκτυο
Ίσως στο προσεχές μέλλον

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν κι εγώ απαντώ σε ότι νομίζω ότι αξίζει, και μάλιστα όταν τίθεται κάτι καινούριο.

ratm, ας δεχτώ κι εγώ ότι είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα. Περιμένω να μου πείτε με ποιά κριτήρια θα αποφασίσετε στο επόμενο συνέδριο αν η πολιτική είναι σωστή. Εκτός κι αν αυτό δε χρειάζεται απόφαση, αλλά είναι θέσφατο.

Εδώ πέρα έχουμε αφαιρέσει κάθε σημείο ορθολογικής κριτικής της πολιτικής του κόμματος.

Παντού βρίσκουμε ιδιαίτερες δυσκολίες ή ποιοτικές βελτιώσεις που δεν μπορούν να μετρηθούν, και συνεχώς μιλάμε για μια μελλοντική στιγμή που θα είμαστε έτοιμοι να την εκμεταλλευτούμε όταν έρθει. Συγνώμη, αλλά με αυτά κάνεις μοναστήρι, όχι κόμμα. Ούτε μπορείς να ζητά από το λαό να έχει το σθένος, την υπομονή και την άρνηση να ζήσει καλά εδώ και τώρα, που έχει ένας κομμουνιστικής-μοναχός όπως τον φαντάζεσαι.

Τα υπόλοιπα που λέτε ratm kai AGIS, θεωρώ ότι ανάξια απαντήσεως ή δε μου αφήνουν περιθώριο να απαντήσω τίποτα, διότι είναι προτάσεις μη διαψεύσιμες! χαχα

Ωστόσο, θα απαντήσω στο φίλο kk-1.

Αγαπητέ, κάνουμε ότι μπορούμε για να οργανωθούμε και να παρέμβουμε στο κίνημα. Αγάλι-αγάλι, και θα συναντηθούνε οι δρόμοι μας. Τώρα που γνωριστήκαμε και καλύτερα, θα σας στέλνω ανταποκρίσεις για το τί κάνουμε εγώ και άλλοι συναγωνιστές στο Βερολίνο. Σύντομα θα γράψω άρθρο για το μεταναστευτικό κίνημα στον Εργατικό Αγώνα. Μετά χαράς να τα συζητήσουμε.

Από εκεί και πέρα, δε γίνεται κόμμα σε μια μέρα.
Αγάλι αγάλι...

Ευτυχώς, όμως, και το ΚΚΕ δε διαλύεται σε μια μέρα...

ΔΠ

ΥΓ 1. ratm διαβάζω ο καημένος κλασσικούς αλλά τί να κάνω που είμαι χαζός και δεν καταλαβαίνω...

2. Δηλ. ratm τα πρώτα χρόνια του μνημονίου με τις συγκεντρώσεις των εκατοντάδων χιλιάδων το κίνημα ήταν στα κάτω του και γι' αυτό δε στρατολογούσε η ΚΝΕ; Ήμαρτον...

3. kk-1 τα παιδιά το ξέρουν το όνομά μου, εσένα kk είναι το όνομά σου και -1 το επίθετο;

4. AGIS αν ψάχνεις για ευρωμονόδρομο θα τον βρεις στις δηλώσεις του Κουτσούμπα:
http://dionperd.blogspot.de/2014/02/enikosgr.html

Ανώνυμος είπε...

Τέλος, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ομολογώ ότι με κατάλαβες.

Θέλω να βγούμε από την ΕΕ διότι κατά βάθος είμαι ΠΑΟΚι:

ΕΛΛΑΣ-ΡΩΣΙΑ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π αντε με το καλο στην δημιουργια της καινουργιας συνιστωσας για την οπορτουνιστικη αριστερα.η αληθεια ειναι οτι σας πηρε μερικα χρονια γιατι χρειαστηκε να κανετε ΦΡΑΞΙΟΝΙ ΣΤΙΚΗ δουλεια μηπως και τα καταφερε τε αλλα δυστηχως για εσας το κομμα εχει επαγρυπνηση τωρα οσο για το αν θα συναντηθουμε αν ενοεις σε υπουργι κες καρεκλες μα μπερδευεις με αλλους ΑΠΑΝΤΗΣΗ βεβαια δεν πηραμε σε κανενα ερωτημα αλλα δεν πειραζει ολοι κρινομαστε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Εκφράζω μόνο τον εαυτό μου αλλά στην περίπτωση που το μπλογκ γίνει έστω και σε μια περίπτωση μέσο προβολής της πλέον χυδαιας αντικομμουνιστικής ομαδουλας, τότε θα χάσω πάσα ιδέα και επαφή. Άντε γιατί καλή η πλάκα και το to know as better, αλλά υπάρχουν και όρια! Τη "δράση" σας τη λουζομαστε στο Μ.Α., εδώ εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να συνυπάρξω με υβριστές και σκυλευτές κομμουνιστών!

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Πάλι καλά που η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία έγινε πριν πάρει το πάνω χέρι στο κόμμα ο τροτσκισμός. Αν γινόταν σήμερα, το ΚΚΕ θα κράταγε ίσες αποστάσεις μεταξύ Δύσης και Μιλόσεβιτς και θα μιλούσε για ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας, με μερίδα της αστικής τάξης προσδεδεμένης στο Μιλόσεβιτς...

Αυτό επιβάλουν τα τροτσκιστικά γυαλιά της αλληλεξάρτησης.

Αιδώς Αργείοι!

Κριτίας, ο εκ των κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Ανώνυμος είπε...

Η ανοδος του ΠΑΜΕ σε σωματεια, συνδικατα, ομοσπονδιες και σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ δεν ειναι μετρησιμα? Το 12% στις περιφεριακες του 2010 εγινε με αλλη πολιτικη? Το 8,2% και το 8,7% το 2007 και το Μαη του 2012 με τι γραμμη εγινε? Η ανοδος μας σε ΤΕΙ-ΑΕΙ το 2012 που το κομμα επεσε και στο 4,5% δεν ειναι μετρησιμη? Οι εκατονταδες χιλιαδες που δεν ηταν σταθεροι αλλα με εξαρσεις το Μαη του 2010, τον Οκτωβρη του 2011 και το Φλεβαρη του 2012 με τι γραμμη επετευχθησαν? Ειπε κανεις οτι ολα πανε πριμα? Λεει κατι τετοιο το 19ο συνεδριο? Οχι. Αλλα δεν τρελαθηκαμε να κανουμε το ΚΚΕ , ΠΑΣΟΚ επειδη λυγισανε κατω απο τον αρνητικο συσχετισμο και τις αυταπατες καποιοι μικροαστουληδες.
Η πολιτικη ορθοτητα κρινεται στο κατα ποσον επιβεβαιωνεται απο την ιδια την πραγματικοτητα και στο κατα ποσο περπαταει στον ιδιο το λαο παιρνοντας υποψη σου ολες τις παραμετρους. Αδυναμιες εχει το ΚΚΕ σε μια σειρα ζητηματα που εντοπιζονται και μπαινουν προς επιλυση και απο το 19ο συνεδριο και απο τα αλλα πανελλαδικα σωματα. Εκει θα κριθουν ολοι απο την Κ.Ε. μεχρι τα μελη του κομματος. Αλλα αυτες οι αδυναμιες ουδεμια σχεση εχουν με την προσπαθεια καποιων να μετατρεψουν το ΚΚΕ σε ενα σοσιαλδημοκρατικο χυλο. Ειναι προκλητικο να εξωραιζουν εποχες και δρασεις με τις οποιες διαφωνουσαν και τοτε και προσπαθουν σημερα να τις καρπωθουν ως δικες τους! Δεν εχουμε αμνησια θυμομαστε τι ελεγαν ολοι πχ για την ιδρυση του ΠΑΜΕ, για το παλιο προγραμμα, για τις κοινωνικες συμμαχιες απο τα κατω κλπ

ratm

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π κανενα σχολιο θα κανεις για ολα αυτα που ανεφερα η θα συνεχισης να κανεις το παγωνι. εκτος αν περιμε νεις οδηγιες απο την φραξια οποτε ενταξει καταλαβαινω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

zoot horn rollo είπε...

Πείτε κι άλλα, εκφραστείτε ελεύθερα, τόσο το καλύτερο για μας και για όλους.

ΟΥΤΕ "Εργατικός" ΟΥΤΕ "Αγώνας".

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε τι λέει ο ΔΠ, ο οποίος υπογράφει ως ΔΠ (βεβαίως δικαιωμά του)αλλά εγκαλεί όλους τους άλλους γιατί δεν γράφουν το ονομά τους (γιατί προφανώς έχει εθιστεί στο κάρφωμα και στο κουτσομπολιό που αναλώνεται η παρέα του): "Αγαπητέ, κάνουμε ότι μπορούμε για να οργανωθούμε και να παρέμβουμε στο κίνημα. Αγάλι-αγάλι, και θα συναντηθούνε οι δρόμοι μας. Τώρα που γνωριστήκαμε και καλύτερα...
Από εκεί και πέρα, δε γίνεται κόμμα σε μια μέρα.
Αγάλι αγάλι...Ευτυχώς, όμως, και το ΚΚΕ δε διαλύεται σε μια μέρα...
"
Δημόσια παραδέχεται ότι ενεργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να φτιάξουν πολιτική οργάνωση, που θα στρέφεται ενάντια στο ΚΚΕ και με στόχο να χτυπήσουν το ΚΚΕ...Για αυτό προσπαθούν να πιάνουν επαφές με κόσμο που βρίσκεται δίπλα στοο ΚΚΕ, για να στραφεί ενάντια στο ΚΚΕ!Να λοιπόν γιατί θέλουν ξεκέπασμα:Γιατί προσπάθησαν ανεπιτυχώς για ένα ΚΚΕ που δεν θα είναι ΚΚΕ. Και τώρα που δεν τους βγήκε πασχίζουν για να αποδυναμωθεί το ΚΚΕ με την ελπίδα να διαλυθεί. Τελικά οι άνθρωποι λειτουργούν κατ΄εντολή σχεδίου!
Θα θυμίσω μόνο ένα άρθρο μετά τις εκλογές του 2012.Στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» στις 8 Μάη δημοσιεύτηκε άρθρο της Β. Καϊμάκη στο οποίο στην αναφορά της στο ΚΚΕ σημείωνε: «Ανομολόγητος σκοπός και ευχή όλων των αριστερών Ελλήνων: να διαλύσουν το ΚΚ για να το αναμορφώσουν σε νέες βάσεις και να δώσουν στην ελληνική Αριστερά τη σωστή της θέση στην κοινωνία»...
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Αυτος ο Κριτιας μας καταλαβε οτι ειμαστε τροτσκιστες....
Μαλλον το ΣΕΚ ή η ΔΕΑ που κανουν απο κοινου εκδηλωσεις με τον Μ.Α. ειναι Μ-Λ.
Δε βαριεσαι εδω ο Αδωνις ειπε τον Τραγκα κομμουνιστη. Ζουμε στην εποχη του παραλογου..

ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κε του μπλοκ καλεί τους σφους σχολιαστές να συμβάλουν ώστε να ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα, για να συνεχιστεί η συζήτηση. Να παίρνουν μια ανάσα και να ξαναδιαβάζουν ό,τι έγραψαν, πριν πατήσουν δημοσίευση. Αλλιώς δεν υπάρχει κάποιος λόγος να το κάνουμεόλο αυτό και θα μπει ένα τέλος -προσωρινά έστω- μέχρι να ξεθυμάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΙΤΙΑΣ. 4η ολομελεια της ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ 12 14.12.1953 ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ 22.11.1954 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΩΦ 2ος τομος ιστοριας σελ.315 319. και το ερωτημα προς ΚΡΙΤΙΑ Δ.Π και ολη την φραξια παραμενει. ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΤΡΟ ΤΣΚΙΣΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ποσο χαμηλα θα πατε ακομα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Συναντηση με τους ΣΤΕΠΑΝΟΦ ΚΑΙ ΣΕΒΛΙ ΑΓΚΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΩΦ ΠΑΡΑΤΗΡΗ ΣΕΙΣ. το σχεδιο προγραμματος τρεχει μπροστα βαζει το συνθημα της σοσιαλι στικης επαναστασης και της διχταχτο ριας του προλεταριατου αντι να συσ πειρωνει ολες τις προοδευτικες δυνα μεις της χωρας στην παλη εναντια στην ντοπια αντιδραση και τους ξενους ιμ περιαλιστες για την δημοκρατικη ελ λαδα. αποσπασμα απο την σελ.318 ΤΟΥ 2οΤΟΜΟΥ. του προγραμματος που αποσυρθηκε 22.11.1954. Ο ΣΤΑΛΙΝ ΠΕΘΑΝΕ 5 ΜΑΡΤΗ ΤΟΥ 1954. ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΡΑΞΙΑ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΙΑ ΔΗΣ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ ΠΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΠΕΣΕΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μια διορθωση 5 μαρτη 1953 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο αλλα και ταυτοχρονα σχετικο με τα ΛΑ ΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ. σημερα ειναι 62 χρονια απο την δολοφονια του σ.ΜΠΕΛΟ ΓΙΑΝΝΗ μαζι με τους υπολοιπους συν τροφους μας. η προταση του Π.Γ ητανε στης εκλογες τον σεπτεμβρη του 1951 να ειναι υποψηφιος για να δυσκολευτη η εκτελεση. στην ΕΔΑ αρνηθηκαν με την απειλη της διαλυσης. αρνηθηκαν και την υστατη προταση να πεσουν ψη φοδελτια με το ονομα του γραμμενα με το χερι. ο πιο λυσασμενος αντιπαλος ητανε ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΥΡΚΟΣ. αφιερωμενο εξαιρετικα στα μετωπα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

To πρόγραμμα του 1954 περιλαμβάνεται στα Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ 1949-1955, εκδόσεις ΣΕ. Το έχω στην έκδοση του 1995 και αν υπαρχει λαϊκή απαίτηση μπορώ να το σκανάρω κάποια στιγμή. Ό,τι πει ο κάπταιν!

Πάντως οφείλω να προειδοποιήσω!

[...]"Το κίνημα αυτό για την επιβίωση του λαού, για την ειρήνη, τη δημοκρατία, και την εθνική ανεξαρτησία, μπορεί και πρέπει να βρει την οργανική του συγκρότηση σε ένα πανελλαδικό πατριωτικό μέτωπο. Το μέτωπο αυτό θα συνενώνει όλες τις πατριωτικές δυνάμεις του τόπου, την τεράστια πλειοψηφία του λαού,στην πάλη, εξωκοινοβουλευτική και κοινοβουλευτική για να αποτινάξει η χώρα το ζυγό της αμερικανοδουλείας και για να σχηματιστεί μια πατριωτική κυβέρνηση συνασπισμού. Η κυβέρνηση αυτή με ένα πρόγραμμα απαραίτητων δημοκρατικών πραγματοποιήσεων και στηριγμένη στην οργανωμένη δύναμη και πάλη του λαού, θα πραγματοποιήσει μια σοβαρή, ουσιαστική αλλαγή στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, θα εξασφαλίσει την στοιχειώδικη διαβίωση του λαού, την επιβίωση του, θα τον απαλλάξει από απ τις συνέπειες της Κατοχής της αμερικανοκρατίαςκαι της πολιτικής της αμερικανοδουλείας.

Η πατριωτική κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτική εξασφάλισης και στερέωσης της της ειρήνης, θα κατοχυρώσει τις λαϊκές δημοκρατικές ελευθερίες, θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, θα εφαρμόζει ένα βιώσιμο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από τα σημερινά της ερείπια. Το συγκεκριμένο λαϊκό πρόγραμμα που θα προβάλλει το πατριωτικό μέτωπο του λαού για να το εφαρμόσει μια πατριωτική κυβέρνηση συνασπισμού, κυβέρνηση που θα βγει από το μέτωπο αυτό, θα το επεξεργαστούν από κοινού όλες οι πατριωτικές δυνάμεις και οργανώσεις του τόπου.

[...]
(σελ 639-640)

ΥΓ. πως διάολο βάζω italics?


Ανώνυμος είπε...

Τελικα η Κ.Ε υποχωρησε και δεχτηκε της οπορτουνιστικες θεσεις του ΚΚΣΕ. στις 22.11.54 αποφασισε να αποσυρει το προγραμμα. ειναι χαραχτηριστικο οτι δεν υλοποιηθηκε αποφαση του Π.Γ να ανακοινωθουν δημοσια τα λαθη του σχεδιου προγραμματος δηλαδη τα ση μεια της κριτικης που ασκησε το ΚΚΣΕ σελ.319 2ος τομος. αφιερωμενο στους οπορτουνιστες. λοιπον ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΖΑ ΧΑΡΙΑΔΗΣ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ. ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΚΟΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

(συνέχεια)

"To KKE διακηρύσσει ότι στην Ελλάδα με τις συγκεκριμένες σήμερα τοπικές και διεθνείς συνθήκες, η πάλη του λαού που θα διώξει τους αμερικάνους από την πατρίδα μας και θα απαλλάξει τη χώρα μας απ' την κυβέρνηση της αμερικανόδουλης πλουτοκρατίας μπορεί και πρέπει να φέρει στην δημιουργία μιας πατριωτικής κυβέρνησης συνασπισμού. Μέσα στις σημερινές ελληνικές συνθήκες η λύση αυτή είναι ολότερα πραγματοποιήσιμη. Στον αγώνα αυτό το ΚΚΕ αφιερώνει σήμερα όλες του τις δυνάμεις.
Το ΚΚΕ πιστεύει και διακηρύσσει ότι ο λαός μέσα στην πάλη του αυτή θα συγκεντρώσει και θα οργανώσει τις δυνάμεις του και θ' ανοίξει το δρόμο στον παραπέρα αγώνα για πιο μεγάλες, για ανώτερες επιτεύξεις, για τη Λαϊκή του Δημοκρατία.

Ανώνυμος είπε...

Γραφτηκε για το σχεδιο Προγραμματος το οποιο κ αποσυρθηκε το 1954-κ οχι για το Προγραμμα που υιοθετηθηκε το οποιο ειναι γνωστο κ αυτο κ τα αποτελεσματα του. Δεν αμφιβαλλω οτι το ξερεις αυτο βεβαια...

ρα

Ανώνυμος είπε...

Ανθρακες ο θησαυρος. αυτος ο τομος με αποφαση συνεδριου ειναι για διορ θωση διοτι μετα το 1995 εγιναν ολες οι συγχρονες επεξεργασιες του κομ ματος απαλλαγμενες απο της ιδεολογι κες παρεκλισεις που παγιωθηκαν στο ΚΚΕ σε κατασταση παρανομιας και πολι τικης προσφυγιας μεχρι το 1974 με το αρχειο μονταρισμενο και την πληροφο ρηση ελεγχωμενη συμφωνα με το 20ο συνεδριο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Για να μην αρχισουν οι βαριες κουβεντες δε σταματας jason το καλαμπουρακι τωρα που σου εξηγηθηκε οτι αλλο πραγμα ανεβαζεις κ οχι το σχεδιο προγραμματος;

ρα

Unknown είπε...

Το σχέδιο προγράμματος
και είναι όπως δημοσιεύτηκε, επεξεργασμένο από την ειδική επιτροπή που έβγαλε η 4η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ που συνήλθε το Δεκέμβρη του 1953. Το σχέδιο αυτό τέθηκε για συζήτηση στις κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ και αποσύρθηκε με απόφαση της ΚΕ στις 22 Νοεμβρη 1954.


(σελ. 603, υποσημείωση στο Σχέδιο Προγράμματος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας)

ΥΓ
Πως θα διορθωθει o τόμος? Αφού αυτό είναι το σχέδιο.

ΥΓ2 Το Σχέδιο αποσύρθηκε και υιοθετήθηκε άλλο, αυτό της "Εθνικής Δημοκρατικής Αλλαγής"

Ανώνυμος είπε...

Το σχεδιο αποσυρθηκε με υποδειξη του χρουτσωφ το 1954 και μπηκε αυτο που ιχυσε μεχρι το 1996. ο πρωτος τομος θα διορθωθη γιατι δεν υπαρχη μεσα η αποσυρση του προγραμματος οτι εγινε με υποδειξη του χρουτσωφ και χρεωνε ται προβοκατορικα τα ΣΤΑΔΙΑ στον ΖΑ ΧΑΡΙΑΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ. ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΑΜΕ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΖΑΧΑ ΡΙΑΔΗΣ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ. ΠΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΘΑ ΠΑΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ας θυμισουμε ξανα μερικα κατορθωματα των ΛΑ ΙΚΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ. ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ. 1964 ΕΔΑ ΑΠΟΣΥΡΗ ΑΠΟ 25 ΠΕ ΡΙΟΧΕΣ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥ ΝΕ Ε.Κ 1967 ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ. 1974 ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ 1981 ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 1985 1991 ΠΕΡΕΣΤΡΟ ΙΚΑ ΚΟΙΝΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΚΕ ΕΑΡ. ΦΤΑΝΕΙ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑ ΡΒΟΥΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Επειδη γραφω απο κινητο, δε ξερω να κανω copy paste σε αυτο. Εκτος απο το δοκιμιο (β τομο) πηγαινε κ στις 11/8/2013 στο ενθετο του Ρ για το Ζαχαριαδη ωστε να το καταλαβεις

ρα

Unknown είπε...

(συνέχεια)

Γ. Η ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το ΚΚΕ, παίρνοντας πρωτοπόρο και ενεργό μέρος στην πατριωτική απελευθερωτική πάλη του λαού, στενά, αδιάρρηκτα δεμένο μαζί του έχει χρέος μέσα στην πάλη αυτή να πείθει τους εργάτες και υπαλλήλους, την εργαζόμενη αγροτιά, τη νεολαία και τις γυναίκες μας, τις εθνικές μειονότητες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, την μεγάλη μάζα της διανόηση μας, όλη τη φτωχολογιά, όλο το λαό και μαζί του και όλες τις συνεπείς και πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ότι η πάλη του λαού για την επιβίωση του, για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία του, για την κοινωνικη του απελευθέρωση, ότι η λαϊκή επανάσταση στην Ελλάδα μπορεί και πρέπει να βρει την τελική της επιστέγαση, την ολοκλήρωση και την τελειωτική κατοχύρωση της μόνο μέσα στην κατάκτηση της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία η εξαθλίωση της εργατιάς, της αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών, όλου του λαού, ο αφανισμός της νεολαίας θα σταματήσει. Ο πόλεμος από εσωτερικούς λόγους και αιτίες θα λείψει για πάντα, η Ελλάδα γίνεται και αυτή παράγοντας διαφύλαξης και στερέωσης της ειρήνης. Ο λαός θα γίνει αφέντης στη ζωή του και θα μπορέσει να τη δημιουργήσει και να την ζήσει πλούσια και ευτυχισμένα μόνο όταν λείψει το καθεστώς της αμερικανοκρατίας και της αμερικανόδουλης και εθνοπροδοτικής πλουτοκρατίας.
[...}

makis είπε...

" ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ. 1964 ΕΔΑ ΑΠΟΣΥΡΗ ΑΠΟ 25 ΠΕ ΡΙΟΧΕΣ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥ ΝΕ Ε.Κ 1967 ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ. 1974 ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ 1981 ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 1985 1991 ΠΕΡΕΣΤΡΟ ΙΚΑ ΚΟΙΝΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΚΕ ΕΑΡ"

έχει πλάκα το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό αν τα έλεγε κάποιος αυτά θα κατηγορούνταν για "λαθολογία"...

θεωρώ ότι το επόμενο λογικό βήμα είμαι η πολιτική αποκατάσταση (ΟΧΙ φυσικά η κομματική-αυτήν δεν την κατάφερε ούτε ο Άρης-) του γράψα

Ανώνυμος είπε...

Ολο αυτο που περγραφεις ειναι η απο τυχημενη πολιτικη των σταδιων που πα ντα εβγαζε τον καπιταλισμο απο της κρισης του και οδηγουσε την εργατικη ταξη στην εξαθλιωση.οσο για τον γραψα που αναφερεις δεν υπαρχει κανε νας λογος για αποκατασταση γιατι λε με τελειως διαφορετικα πραγματα. ο ΑΡΗΣ πολυ σωστα δεν αποκατασταθηκε ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ γιατι αμα ανοιξει αυτη η πορτα μετα θα υπαρχουν και φραξιες. θα σε βολευε βεβαια αλλα δεν πειραζει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον θα παρουμε καμμια απαντηση. Το προσχεδιο αποσυρθηκε το 1954 με εντολη του ΧΡΟΥΤΣΩΦ. ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΖΑΧΑ ΡΙΑΔΗΣ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

παναγιώτη τί εννοείς;
αυτά τα αποσπάσματα που παρέθεσα είναι από το Σχέδιο Προγράμματος που αποσύρθηκε το 1954.
Ξέρεις εσύ κάποιο άλλο σχέδιο προγράμματος;

Ανώνυμος είπε...

Στο κλείσιμο των εργασιών της 5ης ολομέλειας του 1949 ο ΝΖ είπε:

«Σήμερα οι σοβαρές αλλαγές που έγιναν πρώτ' απ' όλα γύρω μας [...] επιτρέπουν σε μας να τραβήξουμε προς σοσιαλιστικά μέτρα που, μαζί με την παράλληλη λύση όλων των αστικοδημοκρατικών καθηκόντων της επανάστασης που εκκρεμούν, ν' αρχίσουμε τη σοσιαλιστική ανοικοδόμηση, παρακάμπτοντας το ξεχωριστό αστικοδημοκρατικό στάδιο ανάπτυξης»

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=11/8/2013&id=14744

Αποτελεί ερώτημα προς διερεύνηση, γιατί ο Ν. Ζαχαριάδης επέλεξε να εισάγει στη στρατηγική του Κόμματος μια τόσο σοβαρή αλλαγή, δίχως προετοιμασία και συζήτηση τουλάχιστον στην ΚΕ του ΚΚΕ. Τυχόν απόδοση της μη συλλογικής συγκεκριμένης στάσης του σε αυταρχική πρακτική του ίδιου καταρρίπτεται από τη στάση του σε σειρά βασικών θεμάτων. Για παράδειγμα, τόσο από τις δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες που επέμεινε να τηρηθούν κατά την προετοιμασία και διεξαγωγή της 3ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ, όσο και από τις εσωκομματικές και δημόσιες διαδικασίες που αποφάσισε η ΚΕ για τη συζήτηση του Σχεδίου Προγράμματος (1953). Στο περιοδικό «Νέος Κόσμος» (τεύχη Μάη, Ιούνη, Ιούλη, Αυγούστου, Σεπτέμβρη 1954) πρόλαβαν να δημοσιευτούν άρθρα και άλλα σημειώματα με προτάσεις και παρατηρήσεις στο Σχέδιο Προγράμματος, ενώ το κύριο άρθρο του τεύχους Απρίλη 1954 με τον τίτλο «Να κάνουμε το Σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ κτήμα του λαού, αποφασιστικό όπλο για την πάλη του», καλούσε τον κομματικό Τύπο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό «...να βοηθήσει σοβαρά στη δουλειά για τη μελέτη, κατανόηση, συζήτηση, ανάλυση και επεξεργασία του Σχεδίου Προγράμματος»

Στο Σχέδιο Προγράμματος, που ενέκρινε η 4η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ (12-14 Δεκέμβρη 1953), τέθηκε αναλυτικά η στρατηγική του ΚΚΕ. Το Σχέδιο, καθορίζοντας το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα ως σοσιαλιστικό, αποτέλεσε σημαντικό βήμα στη συλλογική σκέψη του Κόμματος. Ωστόσο, η παράκαμψη της στρατηγικής των σταδίων έγινε στο Σχέδιο με λαθεμένη τεκμηρίωση. Επαναλάμβανε το σκεπτικό της 5ης Ολομέλειας του 1949:

«Σ' αυτή ακριβώς την αλλαγή στο συσχετισμό των δυνάμεων, τοπικά βαλκανικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρέπει να βρούμε και τη σωστή εξήγηση στη φαινομενική αντινομία ότι, ενώ σήμερα στη διάρθρωση της χώρας σημειώνουμε πισωδρόμηση, [...] στο χαρακτήρα της επανάστασης περνάμε το αστικοδημοκρατικό στάδιο και καθορίζουμε την επερχόμενη επαναστατική αλλαγή στον τόπο μας σαν λαϊκοδημοκρατική - σοσιαλιστική. [...] Η εξουσία που θα δημιουργήσει θα είναι η Λαϊκή Δημοκρατία, που θα εκτελεί λειτουργίες της δικτατορίας του προλεταριάτου, θα 'ναι η λαϊκοδημοκρατική - εργατοαγροτική εξουσία, μορφή της δικτατορίας του προλεταριάτου»

Πηγή ίδια με παραπάνω

ρα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Παναγιώτη, προσπάθησε να περιορίσεις δραστικά τον αριθμό των σχολίων που κάνεις. Τέτοια ποσότητα κινείται στα όρια του τρολαρίσματος της συζήτησης και βασικά της δικής σου τοποθέτησης

Ιάσωνα, δεν ξέρω πώς μπαίνει η πλάγια γραφή, αλλά νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο αφού χρησιμοποιείς ήδη την έντονη. Από μένα έχεις το ελεύθερο να ανεβάσεις στο δίκτυο ό,τι θες. Δεν καταλαβαίνω γιατί κρίνεται από μένα. Προφανώς βέβαια το επίμαχο σημείο του σχεδίου προγράμματος πάντως για το οποίο αποσύρθηκε ήταν ο (σοσιαλιστικός) χαρακτήρας της επικείμενης επανάστασης.

Ανώνυμος είπε...

Ο Β΄ τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας βρισκόταν ήδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, όταν στο τμήμα του Αρχείου του Κόμματος, που είναι ακόμα στη φάση της αποκατάστασης, εντοπίστηκε το Πρόγραμμα του ΚΚΕ (Σχέδιο), το οποίο συζήτησε η Κεντρική του Επιτροπή21στις 8 Απρίλη 1955.

Αυτό το Σχέδιο ερχόταν να αντικαταστήσει το Σχέδιο Προγράμματος που είχε ψηφίσει η 4η Ολομέλεια της ΚΕ (12 - 14 Δεκέμβρη 1953) και που το απέσυρε η ΚΕ στις 22 Νοέμβρη 1954, μετά από τις οπορτουνιστικές πιέσεις της ηγεσίας του ΚΚΣΕ. Το νέο Σχέδιο πήρε υπόψη τις παρακάτω βασικές παρατηρήσεις του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΣΕ, με βάση τις οποίες είχε απορριφθεί το προηγούμενο:

«...Το Σχέδιο τρέχει μπροστά, βάζει το σύνθημα της σοσιαλιστικής επανάστασης και της διχτατορίας του προλεταριάτου, αντί να συσπειρώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας στην πάλη ενάντια στην ντόπια αντίδραση και τους ξένους ιμπεριαλιστές, για τη δημοκρατική Ελλάδα. [...] Πρέπει να βάλει: αστικοδημοκρατική επανάσταση. [...] Οταν πάμε για σοσιαλιστική επανάσταση, τότε η Κυβέρνηση του πατριωτικού μετώπου δεν γίνεται πιστευτή. [...] Ολοκληρωτικά το τμήμα του Προγράμματος για τη Λ.Δ. είναι λαθεμένο. [...] Με τη Λ.Δ. και τη διχτατορία του προλεταριάτου θα διώξουμε και δεν θα προσελκύσουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις. Για το ΚΚΕ θα ωφελούσε η επεξεργασία προγράμματος άμεσων σημερινών διεκδικήσεων με μια σύντομη διατύπωση για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Για τους κομμουνιστές αφτό θα 'ταν πρόγραμμα μίνιμουμ. [...] Το Πρόγραμμα του ΚΚΕ πρέπει να απαντάει στα παρακάτω ζητήματα:

[...] 2. Στο Πρόγραμμα πρέπει να βρει τη θέση του το ξεσκέπασμα της αντιλαϊκής και αντεθνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής του μοναρχοφασισμού και της Κυβέρνησης του Παπάγου.

3. Η δημιουργία του πανελλαδικού πατριωτικού μετώπου. [...]

4. Το Πρόγραμμα της δημοκρατικής πατριωτικής κυβέρνησης συνασπισμού που προτείνει το ΚΚΕ. [...] Να δείξουμε τη δημοκρατική λύση του αγροτικού ζητήματος. Στο Πρόγραμμα δεν πρέπει να μπει ζήτημα εθνικοποίησης όλης της γης και όλης της βιομηχανίας. Να βάλουμε κατάσχεση κεφαλαίων και επιχειρήσεων ξένων μονοπωλίων και της μεγάλης γαιοκτησίας με τη δωρεάν παραχώρησή της στην αγροτιά. Να καθορίσουμε μάξιμουμ γαιοκτησίας που μπορεί να 'χει ο αγρότης χωρίς να θίγουμε στο δοσμένο στάδιο τα συμφέροντα των κουλάκων».


www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=11/8/2013&id=14744

Ανώνυμος είπε...

Με βάση τις προηγούμενες παρατηρήσεις το νέο Σχέδιο Προγράμματος του 1955 έθεσε ως στρατηγική του ΚΚΕ την πάλη «Για μια ριζική δημοκρατική αλλαγή. Για μια πατριωτική κυβέρνηση»23, αποσπώντας την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία από τον ταξικό τους χαρακτήρα:

«Ομως το ΚΚΕ διακηρύσσει ότι ο λαός και η Ελλάδα πριν φτάσουν στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό χρειάζονται πρώτ' απόλα άμεσα και ζωτικά να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία τους, ν' αποχτήσουν μια δημοκρατική ζωή. Αφτό είνε σήμερα το πρώτιστο. Χωρίς αφτό δε μπορεί να υπάρξει παραπέρα ανάπτυξη και πρόοδος. Να γιατί σ' αφτό το ΚΚΕ αφιερώνει σήμερα όλες του τις δυνάμεις. Αφού πρώτα ο λαός μας καταχτήσει την ανεξαρτησία του και τη δημοκρατική ζωή τότε μόνο θάχει τη δυνατότητα ν' αποφασίσει λεύτερα και κυριαρχικά για την παραπέρα πορεία του. Τότε το ΚΚΕ θα βάλει μπροστά στη χώρα και στο λαό και το πρόβλημα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού»24.

Το νέο Σχέδιο Προγράμματος διαμόρφωσε το λεγόμενο «μίνιμουμ Πρόγραμμα», στο οποίο όριζε ως πρωταρχικό καθήκον τη λύση της αντίθεσης «λαός - πλουτοκρατία» ή «προδότες - πατριώτες». Στους τελευταίους κατέτασσε και τους εμπόρους και βιομήχανους που συνθλίβονταν από το ξένο κεφάλαιο, κυρίως το αμερικανικό και που είχαν συμφέρον την απαλλαγή τους από αυτό, για να αναπτυχθούν οι εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις. Τη «ριζική δημοκρατική αλλαγή» το Σχέδιο του 1955 την αποκαλούσε «λαϊκή επανάσταση».25

Την εισήγηση στη συνεδρίαση της ΚΕ παρουσίασε ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης, που ήταν και ο εισηγητής του δεύτερου θέματος «Οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές της 21-28 Νοέμβρη 1954 και η δουλειά μας για τη συνένωση των πατριωτικών δυνάμεων». Η ΚΕ αποφάσισε να δώσουν όλα τα μέλη της σε μια βδομάδα τις παρατηρήσεις τους, που συζητήθηκαν από την αρμόδια επιτροπή στις 15 Μάη 1955. Αρκετούς μήνες αργότερα το Σχέδιο Προγράμματος εγκρίθηκε από την 5η Ολομέλεια της ΚΕ (Δεκέμβρης 1955).

Την περίοδο που συζητιόταν το νέο Σχέδιο αρχικά στην ΚΕ και στη συνέχεια στην επιτροπή Προγράμματος, η φραξιονιστική οπορτουνιστική δράση στην ΚΟ Τασκένδης ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Ο Ν. Ζαχαριάδης είχε στρέψει την προσοχή του στις εκεί διαδραματιζόμενες εξελίξεις, θεωρώντας τες καθοριστικές για την παραπέρα πορεία του ΚΚΕ.

Με το νέο Σχέδιο «ξεκαθαρίστηκε» το προγραμματικό έδαφος από κάθε τι που, παρά τις ατέλειες και τις αντιφάσεις του, αποτελούσε βήμα προς τα εμπρός. Το νέο Σχέδιο Προγράμματος του 1955 αποτελούσε στην πραγματικότητα τον πρόδρομο της Προγραμματικής Διακήρυξης που ψήφισε η 7η Ολομέλεια της ΚΕ (18-24 Φλεβάρη 1957) και του Προγράμματος του ΚΚΕ που ψήφισε το 8ο Συνέδριο (2-8 Μάη 1961). Η πρώτη όριζε ως στρατηγική του ΚΚΕ την «Εθνική Δημοκρατική Αλλαγή» και το δεύτερο την «Αντιιμπεριαλιστική Δημοκρατική Αλλαγή», που τη χαρακτήριζε επαναστατική. Επρόκειτο για ενδιάμεσο στάδιο πριν τη σοσιαλιστική επανάσταση.

www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=11/8/2013&id=14744

Unknown είπε...

[...]Η πάλη του κινήματός μας, μέσα στη χώρα πρέπει να συντονίζεται και να ευθυγραμμίζεται με την πορεία του παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος, με την πάλη των λαών για τη ζωή, την ειρήνη, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό, γιατί αυτού και μόνο αυτού βρίσκεταιτο πραγματικό συμφέρον του λαού μας. Το κίνημα μας μπορεί να αναπτυχθεί και να προχωρήσει νικηφόρα μόναχα με αυτή την συνταύτιση και ευθυγράμμιση.
Μόνο έτσι ο λαός, οργανωμένος γερά, αδάμαστος στην πατριωτική του ενότητα και στηριγμένος πρώτα από όλα στη δική του δύναμη και πάλη, μπορεί να νικήσει την αμερικανοδουλεία και την αμερικανοκρατία στην πατρίδα μας, όλους τους εχθρούς του. Όποιος το αρνιέται αυτό καταδικάζει το κινημά μας σε τυχοδιωκτικές περιπέτειες και αποτυχίες
(σελ. 639, ο.π.)

Είναι πιθανόν αυτό που καταλαβαίνουμε σήμερα ως "αστικοδημοκρατικό" στάδιο να μην είναι όπως το καταλάβαιναν τότε οι παλιοί. Αιτήματα όπως η δημοκρατία και η εθνική ανεξαρτησία δεν είναι κατ' ανάγκην "αστικοδημοκρατικά" και ούτε αντιδιαστέλλονται με τον σοσιαλισμό.



AGIS είπε...

Διάβασα το άρθρο του Ριζοσπάστη από το λινκ που παρέθεσε (όπως και αποσπάσματα στη συνέχεια) ο ρα.
Είναι μια προσέγγιση ουσιαστική, χωρίς όμως να λείπουν (σ' εμένα) ερωτήματα για επίσης ουσιαστικές πλευρές της.
Τα ερωτήματά μου σχετίζονται καταρχήν με μια ξαναδιατυπωμένη άποψή μου για έναν βαθμό προβολής των αναγκών του παρόντος σε όρους και συνθήκες δεκαετιών πίσω (και μάλιστα σε διαπάλη με το "αντιδιαμετρικά αντίθετο": την μεταφορά στο παρόν θέσεων διατυπωμένων για συνθήκες που έχουν μεταβληθεί σημαντικά. Μόνο που απέναντι στις σημερινές πολιτικές ανάγκες το πρακτικά επιζήμιο είναι κυρίως το δεύτερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και ένας βαθμός απόκλισης από την ακριβή ιστορική εκτίμηση του παρελθόντος δεν μπορεί να έχει εν μέρει επιζήμιες συνέπειες, όχι όμως τόσο καθοριστικές: στην πράξη δεν κρίνεται το παρλθόν, κρίνεται το παρόν).

Το δεύτερο ερώτημά μου σχετίζεται με την έννοια της λαΪκής δημοκρατίας, που -έχω τη γνώμη- η κατανοήσή της έχει αποτελέσει παράγοντα αρκετής θεωρητικής, ιδεολογικής και πολιτικής ταλαιπωρίας διαχρονικά. Ίσως εν μέρει γιατί πρόκειται για πολιτική μορφή που ως τέτοια υλοποιείται με διαφορετικά χαρακτηριστικά στις διαφορετικές κάθε φορά ιστορικά καθορισμένες συνθήκες.

Αν όχι σαν απάντηση στο σχετικό ερώτημά μου, αλλά πάντως σαν σημείο αναφοράς, αντιγράφω ένα απόσπασμα από ένα κείμενο επίσης "προγραμματικό":

"...Πολιτική μορφή της κοινωνίας όπου νικάει το προλεταριάτο ανατρέποντας την αστική τάξη, θα είναι η λαοκρατική δημοκρατία, που θα συγκεντρώσει όλο και περισσότερο τις δυνάμεις του προλεταριάτου του δοσμένου έθνους, ή των δοσμένων εθνών, στην πάλη ενάντια στα κράτη που δε θα έχουν ακόμη περάσει στο σοσιαλισμό. Δεν είναι δυνατή η εξάλειψη των τάξεων χωρίς τη δικτατορία της καταπιεζόμενης τάξης, του προλεταριάτου. Δεν είναι δυνατή η ελεύθερη ένωση των εθνών στο σοσιαλισμό χωρίς μια λίγο-πολύ μακρόχρονη, επίμονη πάλη των σοσιαλιστικών δημοκρατιών ενάντια στα οπισθοδρομικά κράτη..."
(Λένιν, Για το σύνθημα των ενωμένων πολιτειών της Ευρώπης)

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ τελευταιοι σπασμοι μιας συντονι σμενης προσπαθειας να καθηλωθει το ΚΚΕ στην λογικη των αποτυχημενων πα ντου λα ικων μετωπων που στο ονομα δηθεν δημοκαρατικων δικαιωματων και μιας υποτιθεμενης ξενης κατοχης θα πρεπει να συνεργασθει με οπορτουνι στικες και αστικες δυναμεις που δηθεν δεν ειναι ξενοδουλες. Και ολα αυτα με ενα και μοναδικο σκοπο. να αφησει στην ακρη το κομμα την στρα τηγικη του για την λα ικη συμμαχια να εγκλοβιστη με οπορτουνιστικες δυναμεις σε αστικη διαχειρηση ωστε οταν θα ειναι ετοιμος ο υποκειμενι κος παραγοντας να μην υπαρχει ΚΚ ετοιμο να εκτελεση την ιστορικη απο στολη του. το παραδειγμα στη βενε ζουελα ειναι χαραχτηριστικο το ΚΚ απεφυγε την ενσωματωση στο Σ.Κ οσο ζουσε ο τσαβες αλλα παραμενει εγκλο βισμενο σε μια αστικη κυβερνηση 15 χρονια με τα μεσα παραγωγης στους αστους ο λαος στης αυταπατες και το ΚΚδεν επιτελει την ιστορικη του αποστολη να οδηγηση την εργατικη ταξη στην εξουσια. αφου προσπαθη σαν με φραξιονισμο για χρονια να παρασυρουν το κομμα σημερα απεγνω σμενα στην τελευταια στροφη ειναι πανικοβλητη τους αφηνουμε πισω και συνεχιζουμε με την στρατηγικη μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν,

Όλη μέρα έτρεχα με τη ΓΣ του συλλόγου επιστημόνων, οπότε δε συμμετείχα στι συζήτηση.

Για τον φίλο που δεν ξέρει το όνομά μου ακόμα:
dionperd.blogspot.gr

Τώρα θα μας πει και αυτός το ονοματάκι του; Κανένας άλλος;

Κόμμα αν γίνει, δε θα γίνει "ενάντια στο ΚΚΕ".
Αντιγράφω από το μπλογκ μου (εκφράζω μόνο τον εαυτό μου, http://dionperd.blogspot.de/2013/10/blog-post_11.html):
"...
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της πολιτικής κρίσης του ΚΚΕ δεν μπορεί κανείς να το αντιμετωπίζει ανεξάρτητα από το πρόβλημα της εργατικής τάξης και του λαού. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε ούτε με αυτοσκοπό τη μεταστροφή του ΚΚΕ, ούτε και με αυτοσκοπό τη διατήρηση της τωρινής του γραμμής και την προστασία του από ορατούς και αόρατους εχθρούς, πραγματικούς ή και φανταστικούς. Δεν είναι το "κόμμα για το κόμμα".

Φυσικά, θα μου ήταν προτιμότερο και θα είχε, ίσως, τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες για την εργατική τάξη και το λαό της χώρας μας, αν το ΚΚΕ κατάφερνε να ξεπεράσει την τωρινή του κρίση και, μάλιστα, το συντομότερο δυνατόν. Άλλωστε, ακόμη και η "προστασία" ή η "διάσωση" του ΚΚΕ μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της καλοπροαίρετης κριτικής, κι όχι μέσω του "κουκουλώματος" του προβλήματος. Θεωρώ ότι μόνο με την παρέμβαση της βάσης του κόμματος και των φίλων συναγωνιστών, μπορεί να "ξαναμπεί το τρένο στις ράγες". Δυστυχώς, αυτό δε φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα.


Τέλος, σήμερα, βρισκόμαστε στη μέση, ίσως, της μεγαλύτερης παγκόσμια συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης στην ιστορία. Μιας κρίσης που η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που την πληρώνουν πιο ακριβά, έχοντας απωλέσει το 20% περίπου του ΑΕΠ της μέσα σε 5 χρόνια (μόνο μια άλλη χώρα της οποίας το όνομα δε ...θυμάμαι (!) έχει χειρότερες επιδόσεις, ενώ τέτοια μείωση του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε περίοδο πολέμου). Χάνεται το 30-40% των εισοδημάτων του λαού, η ανεργία ξεπερνάει σιγά-σιγά κοντά στο 30%, μεγάλο κομμάτι του λαού κυριολεκτικά πεινάει και ένα ακόμη μεγαλύτερο φτωχοποιείται απότομα και αναγκάζεται να χάσει μέσω των φορολογικών χαρατσιών την όποια κινητή ή ακίνητη περιουσία είχε αποταμιεύσει, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και σχολεία κλείνουν λες κι είναι περίπτερα, καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας και σηκώνεται νέο κύμα μετανάστευσης, υποθηκεύεται ή ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία και ο πλούτος της χώρας, πολλαπλασιάζονται οι αυτοκτονίες και τα ψυχικά νοσήματα, η δημοκρατία και η εθνική ανεξαρτησία μετατρέπονται σε ανέκδοτο, φασίστες τρομοκρατούν Έλληνες και μετανάστες εργάτες στους δρόμους, χτυπάνε ξανά και ξανά τα τύμπανα του πολέμου στην περιοχή μας, και το κυριότερο, δεν αχνοφαίνεται καν φως στο τούνελ...

Αυτό που επείγει είναι η λαϊκή αντεπίθεση, μέσα από το κατάλληλο λαϊκό μέτωπο. Αυτό είναι χρέος για κάθε κομμουνιστή ή και κάθε άλλο αγωνιστή να το επιδιώξει, είτε είναι μέλος του ΚΚΕ, είτε βρίσκεται σε άλλο κόμμα, ή ακόμη κι αν δε βρίσκεται σε κόμμα αυτή τη στιγμή, είτε τελικά το ΚΚΕ συμβάλλει σε αυτό, είτε όχι. Η απογοήτευση και η αποστράτευση δε δικαιολογείται σε κανέναν, διότι η ίδια η πραγματικότητα της ζωής μας δε θα μας το συγχωρήσει.
"

ΔΠ (συνέχεια)

Ανώνυμος είπε...

Τίποτα άλλο δεν είναι άξιο σχολιασμού εκτός ίσως από τα εξής:

1. Φαίνεται ότι ζορίζονται κάποιοι από τη δημόσια ανοιχτή αντιπαράθεση. Θέλουν και από το μπλογκ να φύγουμε όσοι διαφωνούμε και πολιτικά να μην οργανωθούμε, και απλά να καθόμαστε σπίτι μας και να κλαίμε διότι μας διέγραψε το ΚΚΕ. Λυπάμαι, οι κομμουνιστές ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ! (Παρεπιπτόνως, στο Μέτωπο -όταν με το καλό ελπιζω να αρχίσει να γίνεται!- εννοείται χωράει και το σημερινό ΚΚΕ! Όσοι θέλετε ελάτε! Οι υπόλοιποι εξηγείστε στους εργαζομένους γιατί δεν έρχεστε σε ένα μέτωπο με σχεδόν τα ίδια αιτήματα με αυτά που είχε και έχει το ΚΚΕ...)

2. Τελικά βρέθηκε κάποιος που να ξέρει το προσχέδιο και δε σου άρεσε Παναγιώτη; Μάλλον είσαι της σχολής Μαίλη που έχει μάθει να διαστρεβλώνει τα ντοκουμέντα του κόμματος...

3. ratm ψάξε καλύτερα λίγο τα αποτελέσματα των τελευταίων 6 χρόνων στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα και θα δεις από στασιμότητα μέχρι πτώση, παρόλη την καπιταλιστική κρίση και την επιβεβαίωση της πολιτικής του κόμματος για την ΕΕ και γενικότερα. πχ στο φοιτητικό κίνημα είχαμε πτώση συνεχόμενες χρονιές για να ανεβούμε λίγο την τελευταία αν θυμάμαι καλά. Αλλά ακόμη κι αν είχαμε λίγη άνοδο, εδώ μιλάμε για ποιοτική στασιμότητα. Δηλ. ανασυγκροτηθήκαμε, ανεβαίναμε με ταχείς ρυθμούς, σε εποχές που ήταν ομαλότατες και μας κοιτούσαν σαν ουγκάντους που λέγαμε να βγούμε από την ΕΕ, και τώρα μένουμε στάσιμοι ή πέφτουμε??!! Επίσης, εγώ για βουλευτικές εκλογές δεν έχω μιλήσει καθόλου μέχρι στιγμής παρόλο που δεν αδιαφορώ γι' αυτές... Ο "Ρ" στήνει τρικούβερτο γλέντι για κάθε σωματείο των 100 ατόμων που ανεβαίνουμε και δε μιλάει για το τί έγινε πχ στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας που έχει μεγάλο ποσοστό της εργατικής τάξης της Ελλάδας, στο οποίο πέσαμε ΚΑΙ σε ψήφους ΚΑΙ σε ποσοστά. Μάλιστα παρουσίαζε την πρωτιά σαν κατόρθωμα ενώ έγινε καθαρά διότι διασπάστηκαν οι άλλες παρατάξεις!:
(για συγκριτικά αποτελέσματα από το 2007: http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-
02-04-20-03-38/908-2013-06-14-14-07-32)

Εν πάσει περιπτώσει στο συγκεκριμένο ζήτημα δε θέλω να επιμείνω και πολύ διότι ούτε εγώ έχω προσωπικά κάποια εικόνα μεγάλης πτώσης. Ας πούμε ότι είμαστε ίσα αέρα ίσα πανιά. Όμως αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που πλήττονται όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους! Το αν θα επωφεληθούμε εμείς ή οι οπορτουνιστές είναι καθαρά ζήτημα δικής μας πολιτικής, σωστής ή λάθος αντίστοιχα, ΟΤΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ!


Άλλωστε, έβαλαν ή δεν έβαλαν τα συνέδρια στόχο την ανασυγκρότηση του ε.α.; Ε, πώς μετριέται η επιτυχία; Δεν υπάρχουν ποσοτικοι στόχοι; Πιάνονται;
Ξαναλέω: συνδικαλιστική πυκνότητα, συσχετισμοί, συσπείρωση, κινητοποιήσεις. Βλέπετε άνοδο μέσα στην κρίση; Ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια;

Τα υγιή στοιχεία στο ΚΚΕ ελπίζω ότι δε θα κάτσουν να δουν το κόμμα και το ε.α. να καταστρέφονται. Μέχρι τότε όμως, οι κομμουνιστές πρέπει να οργανώνονται και να αγωνίζονται είτε θέλει είτε όχι το ΚΚΕ (κατά πλειοψηφία) να συμπράξει. Προσωπική μου άποψη όλα αυτά. Μπορεί να μη γίνει και τίποτα. Και το ΚΚΕ να καταστραφεί τελικά, και άλλο κόμμα να μη γίνει, και όλοι να καταλήξουμε με αντικαταθλιπτικά... Εκτός από αυτούς βέβαια που θα νομίζουν ότι όλα πάνε καλά και περιμένουμε την κρίσιμη στιγμή να κάνουμε το ρεσάλτο...

ΔΠ

Unknown είπε...


(κάποιες σκέψεις στα φωναχτά)

"την μεταφορά στο παρόν θέσεων διατυπωμένων για συνθήκες που έχουν μεταβληθεί σημαντικά."

Η σχέση παρόντος-παρελθόντος είναι άλυτο θέμα. Ο Χέγκελ έλεγε (ή υποτίθεται πως έλεγε) ότι το μόνο πράγμα που μας διδάσκει η ιστορία είναι ότι τίποτα δεν μας διδάσκει η ιστορία.
Εξόχως αντιιστορικό!

όμως υπάρχει και μια άλλη τεχνική. Να παίρνουμε βιβλιογραφικά ό,τι μας βολεύει από το παρελθόν (ποιό από όλα θα μου πεις) και να το προβάλλουμε ως παράδειγμα που πρέπει να συνεχίσουμε, απομονώνοντας το από τα τριγύρω. Να φτιάχνουμε δηλαδή ένα αφήγημα που αν τα καταφέρουμε να σβησει όλα τα άλλα αφηγήματα, να είναι "αυτό" το σωστό (αυριανό) παρελθόν. Δηλαδή το παρόν!
στο Σχέδιο του 1954, ναι κάνει λόγο για το ξεπέρασμα του "αστικοδημοκρατικού" σταδίου. Γράφει όμως και τόσα πράγματα, για δημοκρατία, ψωμί, ανεξαρτησία, την αμερικανοκρατία τους εθνοπροδότες πλουτοκράτες, προοδευτικές δυνάμεις κτλ κτλ. Ποιό διαλέγουμε και ποιό πετάμε δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ας το δούμε τότε σαν βιβλιογραφία. Ας το απορρίψουμε και τελείως. Καμία αντίρρηση. Αλλά να είμαστε δίκαιοι με τους εαυτούς μας πρώτα και κύρια. Να μπορούμε να αποδείξουμε γεωμετρικά γιατί κάνουμε κάθε φορά αυτό και όχι κάτι άλλο.

Ανώνυμος είπε...

ΔΠ, ειναι η πολλοστη φορα στα τελευταια κειμενα που διαφημιζεις εμμεσα ή αμεσα την επωνυμια σου, κατηγορωντας την ψευδωνυμια οσων διαφωνουν μαζι σου εδω μεσα. Μαθε λοιπον οτι το να γραφεις εναντιον του κκε με το ονοματεπωνυμο σου στο ιντερνετ, δεν ειναι και τοσο ηρωικο οσο θα ηθελες να πιστευεις.

Και κατι ακομα: στις τελευταιες αναρτησεις, το μεγαλυτερο ποσοστο σχολιων ανηκει σε σενα. Το να εισαι one man αρμαδα που ψοφαει για ναυμαχιες, αλλα ταυτοχρονα γκρινιαζει στο απολιθωμα ότι του την πεφτουν ειναι πολύ κουραστικο, δε βρισκεις?

sniper

Ανώνυμος είπε...

sniper,

ένα πραγματικό ΚΚΕ δε θα είχε πρόβλημα με κανένα αγωνιστή που θέλει να κάνει μέτωπο μαζί του και που του ασκεί καθαρά πολιτική κριτική.

Επίσης, όταν λογαριαστούμε ιστορικά για τη στάση που κράτησε ο καθένας, αυτοί που μίλησαν ανοιχτά και πολιτικά, άσχετα από τη γνώμη που είχαν, θα είναι αυτοί που έχουν κρατήσει τη καλύτερη στάση.

Εγώ ανοιχτά μιλούσα στα όργανα όσο ήμουν στο κόμμα, και θεωρώ ότι αυτό πλήρωσα, ανοιχτά μιλάω και από τη στιγμή που διαγράφηκα.

Επίσης, στο χώρο που ζω κι εργάζομαι, το κόμμα μπορεί να με βρει και να μου μιλήσει, να μου κάνει κριτική ή οτιδήποτε, γιατί δεν έχω εξαφανιστεί ούτε από τη ζωή ούτε από το όποιο κίνημα υπάρχει εδώ πέρα.

Αυτό είναι η πολιτική πάλη. Τα ηθικοπλαστικά "στρέφεσαι ενάντια στο ΚΚΕ", "νέο κόμμα ενάντια στο ΚΚΕ" κτλ δεν αρμόζουν σε κομμουνιστές. Ξέχωρα που εγώ ξεχωρίζω, όχι εκ του πονηρού, αλλά από προσωπική εμπειρία, μεταξύ της βάσης του κόμματος, των στελεχών που μπορεί και φανατικά αλλά ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ να στηρίζουν την τωρινή γραμμή και αυτών που ...ξέρουν τί κάνουν... Η ευθύνη είναι διαφορετική. Και διατηρώ και φιλικές σχέσεις με τους περισσότερους συντρόφους στο χώρο μου.

Για μένα έχει κάνει κακό στο κόμμα, η (αυτο)λογοκρισία της κριτικής. Ήταν μάθημα ζωής αυτό για μένα, έτσι όπως το είδα να λειτουργεί τον τελευταίο 1 χρόνο.

Όσο για την ανωνυμία, τα είπαμε. Δε συμφωνώ να γίνεται από ΚΑΜΙΑ πλευρά.

Τέλος, δεν έχω πρόβλημα με τη συζήτηση. Και δε με πειράζει να μου την πέφτουν.
Με τις προλετρολιές έχω πρόβλημα οι οποίες νομίζω ότι γίνονται ηθελημένα από κάποιους.

Καλημέρα
ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Προς αποκατασταση αληθειας: Στο φοιτητικο κινημα ανεβαιναμε γιατι υπηρχε εστω και υποτιπωδος κινημα. Το 2005-7 εγιναν σκληροι αγωνες και αυτο το καρπωθηκαμε σε ενα βαθμο παρα τα βαριδια που εκαναν υπονομευτικη δουλεια.
Για να πεις οτι πεφτουμε πρεπει να εχεις συνολικη εικονα. Ποσοι απο τις σχολες περασαν στο εργατικο κινημα με την ανδιαταξη και τη στροφη στη δουλεια στους κλαδους? Ποσο μειωθηκαν οι εισακτεοι? Ποσο εχει εκφυλιστει το ΦΚ με ευθυνη των νεων πολιτικων φιλων των φευγατων απο το ΚΚΕ? Ποσο εχει αλλαξει η κοινωνικοταξικη συνθεση στα ΑΕΙ?
Στο συνδικαλιστικο κινημα εκει και αν μιλαμε για αγνοια. Προκαλω να παρατεθουν τα αποτελεσματα σε ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ τα τελευταια χρονια. Σε ποσοστα και απολυτο αριθμο ψηφων. Να συνυπολογισουμε την μειωση της συμμετοχης λογω ανεργιας και καταβαραθρωσης κλαδων οπου το κομμα ειχε παραδοσιακα δυναμεις οπως οικοδομοι και μεταλο. Πχ στο ΕΚΑ που επικαλεστηκε ο αποδεδειγμενα πλεον αγνωμων ή συνειδητος ψευτης , το ΠΑΜΕ εχασε απο οικοδομους και μεταποιηση γυρω στους 100 αντιπροσωπους ισως και παραπανω αλλα εμεινε στασιμο γιατι αυξησε τις δυναμεις του σε αλλους κλαδους που δεν εχουν χτυπηθει τοσο απο την κριση οπως τηλεπικοινωνιες, εμπορουπαλληλοι και επισιτισμος. Πριν λιγες μερες μαλιστα εγιναν εκλογες στον επισιτισμο οπου ψηφισαν 800 νεοι εργαζομενοι του κλαδου. Ας συνυπολογισουμε το οργιο νοθειας που γινεται σε σωματεια,ομοσπανδιες , ΕΚ και ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Μονο στην ΠΟΕ-ΟΤΑ 20 σωματεια ολα του ΠΑΜΕ απεκλεισθησαν επειδη ειχαν μεσα συμβασιουχους. Αυτα αρκουσαν για να αναδειξουν το ΠΑΜΕ 3η δυναμη στην ΑΔΕΔΥ.
Οσο για τις εκλογες ειναι αστειο να το παιζουν αδιαφοροι αυτοι που βασισαν σε 1 εκλογικο αποτελεσμα ολη την ιδεολογικοπολιτικη τους πλατφορμα.
Αλλα αν δεν συμφωνει μαζι τους η πραγματικοτητα τοσο το χειροτερο γι'αυτην. Αναμενουμε με αγωνια το αγαλι αγαλι μετωπο. Μεχρι τοτε απεργηστε στις 9/4 και ειπαμε το ταξι κερασμενο απο μενα για να χωρεσει το Μετωπο σας...

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm,

αν πρόσεξες είπα ότι δέχομαι ότι μπορεί και να είμαστε ίσα αέρα, ίσα πανιά.

Αυτό που έχουμε βάλει στόχο όμως είναι η ανασυγκρότηση του ε.α.

Επίσης, όλη η δυσαρέσκεια στους πληττόμενους εργαζομένους και κλάδους πάει στο ΣΥΡΙΖΑ ή σε αποστάτες του ΠΑΣΟΚ.

Θα έπρεπε να υπάρχει πλέον, 4-5 χρόνια μετά την κρίση, ποιοτική βελτίωση της κατάστασης στο ε.α.

Αυτό παραμένει στάσιμο, με τάσεις αρνητικές.

Για το φοιτητικό κίνημα, αναφέρεις πάλι κάποιες δυσκολίες και κάποιες επιλογές που έκανε το κόμμα. Δηλ. τί μας λες; Ότι είναι επιλογή του κόμματος να δώσει μικρότερη προτεραιότητα σε αυτό; Αν είναι έτσι, δεν ξέρω αν συμφωνώ. Απουσίαζα από τη συζήτηση αυτή και δε γνωρίζω και τόσο καλά τα δεδομένα.

Τα υπόλοιπα για ψευτιές κτλ σου τα επιστρέφω.

Στείλε μου κανά σύνδεσμο με στοιχεία για τις αρχαιρεσίες τα τελευταία 6-10 χρόνια σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αν έχεις, διότι μιλάς και με μεγάλη σιγουριά. Πολύ θα με ενδιέφερε.

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π η προβοκατσιες σας αλλου κανενα ζορι απο μενα. τα ντοκουμεντα ειναι οπως τα παρουσιασα. το προσχεδιο απο συρθηκε με απαιτηση του ΧΡΟΥΤΣΩΦΤΟ 1954. τωρα βεβαια ειναι λογικο να εκμεταλευεσται στην προβοκατσια το οτι το ΚΚΕ ητανε 38 παρανομο και 21 αιχ μαλωτο στα χερια του ΧΡΟΥΤΣΩΦ με ΤΟ αρχειο μονταρισμενο στα μετρα του 20ο συνεδριου. συνεχιστε την κατρακυ λα στον δρομο που εχετε διαλεξει για την σωτηρια του καπιταλισμου απο την κριση του. οσο για την ηγεσια που τοσο μισητε ειναι λογικο με την σταση αρχων που κρατησε τα 23 χρονια δεν σας επετρεψε να διαλυσε τε το ΚΚΕ το 2012 οταν η αστικη ταξη επαιξε το χαρτι του ΣΥΡΙΖΑ. λοιπον υπομονη να εχεις γιατι πλησιαζει και ο 3ος τομος 1968 1991 και θα σας χρειαστουνε μεγαλες δοσης απο ξυδι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

πεφτουμε λεει στο συνδικαλιστικο κι νημα η μενουμε στασιμη. οπως παντα πολιτικη τυφλωση αποκλειονται απο τα σωματεια οι συμβασιουχοι η ανεργια σπαει κοκαλα εργοδοτικος και κυβερνη τικος συνδικαλισμος στο φορτσα του αντιπροσωποι στο ΕΚΑ προ ισταμενοι και διευθυντες απο τα μεγαλα σουπερ μαρκετ και μεσα σε αυτες της συνθη κες το ΠΑΜΕ να καταγραφει μικρη ανο δο η να κραταει της δυναμεις του ειναι για τους ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΥΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ αποτυχια. οποτε τη προτεινουν ΒΟΥΡ λοιπον ολα χυλος οτι κατση μετωπο αχταρμας να καταγραψουμε θεαματικη ανοδο μαζι με ολο το συνοθυλλεμα του οπορτουνισμου και μετα να φτιαξουμε και μια αριστερη κυβερνη ση σαν το ΑΚΕΛ. ΑΡΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΑ ΜΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ρε ανθρωπε αγνοεις το οτι το ΚΚΕ εκανε αναδιαταξη δυναμεων? Αυτο το ξερουν οι παντες και στον προσυνεδριακο χιλοειπωθηκε.
Λοιπον ας πιασουμε τα 2 τελευταια συνεδρια ΓΣΕΕ.
Συμμετοχη το 2010- 478, ΔΑΣ 100 και 20%
2013 συμμετοχη 423 (απωλιες σχεδον εξ ολοκληρου απο κατασκευες και μεταποιηση που η συντριπτικη πλειοψηφια ειναι αντιπροσωποι του ΠΑΜΕ στις κατασκευες κατα 90%) , ΔΑΣ 94 και 22,2%. Εχει περασει 1 χρονος και ηδη οπου εχουν γινει αρχαρεσιες ο απολογισμος ειναι αυξηση του ΠΑΜΕ που θα αποτυπωθει ασφαλως στο επομενο συνεδριο.
ΑΔΕΔΥ συμμετοχη 2010- 842, ΔΑΣ - 96 και 11,4% , 2013 συμμετοχη 692, ΔΑΣ 91 και 13,2%
Εδω συνυπολογισε τα 20 σωματεια που ηταν ολα του ΠΑΜΕ και αποκλειστηκαν απο το συνεδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και που οι αντιπροσωποι τους αρκουσαν ωστε να γινει η ΔΑΣ 3η δυναμη στην ΑΔΕΔΥ. Δηλαδη στη σφαιρα της πραγματικοτητας και οχι της νοθειας η ενισχυση ειναι πολυ μεγαλυτερη.
Βεβαια το εργατικο κινημα δεν ειναι σκετη αριθμιτικη. Ειναι πολλες οι παραμετροι. Τωρα βεβαια να παρουσιαζεις σαν ηττα το οτι το ΠΑΜΕ ειναι πλεον 1η δυναμη στα 2 πιο μεγαλα εργατικα κεντρα Αθηνας και Πειραια αλλα να μην αναφερεις το οργιο νοθειας που γινεται πχ σε ΠΟΕ-ΟΤΑ ή στο ΕΚΘεσσαλονικης πχ που ψηφιζουν και τα δεντρα ειναι κατι που δειχνει την προφανη σκοπιμοτητα σου να φερεις την πραγματικοτητα στα μετρα σου και με ψευδη επιχειρηματα να χτυπησεις το ΚΚΕ. Οι αρνητικοι συσχετισμοι εξαλλου και η τακτικη του ΚΚΕ στο ΕΚ ειναι δεδομενοι εδω και 15 χρονια οπως δεδομενες και καταγεγραμενες ειναι οι διαφωνιες με την ιδρυση του ΠΑΜΕ και την συνολικη στρατηγικη του κομματος πολλων διεγραμενων που στεγαζονται τωρα σε διαφορους πολιτικους χωρους. Το ΚΚ Ε δεν ειχε αλλη πολιτικη το 2000, το 06 ,το 09 το 2012 ή το 2014. (Τυχαιες οι χρονολογιες) βεβαια ολοι αυτοι τωρα με το εκλογικο αποτελεσμα του ιουνη του 2012 ενιωσαν δικαιωση και ξεσπαθωσαν. Οπως διαψευστηκαν σε ολα τοσα χρονια ετσι θα ξαναδιαψευστουν.

ratm

Unknown είπε...

Παναγιώτη σε ρώτησα και πριν και απάντηση δεν πήρα.
Το Σχέδιο προγράμματος του 1954 που περιέχεται στον τόμο του 1995 είναι και αυτό του Χρουστσοφ? Είναι πλαστό;
Τί ασυναρτησίες γράφεις;

Ανώνυμος είπε...

απαντηση πηρες αλλα δεν σε βολευει το σχεδιο προγραμματος που απσυρθηκε με εντολη ΧΡΟΥΤΣΩΦ το 1954 υπαρχει στην σελιδα 315 319 του 2ο τομου και δεν εχει καμμια σχεση με αυτο που αναφερεις. ειναι πλαστο στα πλαισια της παραποιησης της ιστοριας το 1956 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ratm χάνεις το νόημα αυτού που λέω.

Είτε είμαστε λίγο κάτω είτε λίγο πάνω αυτό που έχουμε βάλει στόχο, ή τουλάχιστον έπρεπε να έχουμε βάλει στόχο, είναι η ποιοτική βελτίωση όλων των δεικτών.

Οι νοθείες, τρομοκρατίες κτλ θα είναι πάντα εκεί, και θα είναι όλο και χειρότερα όσο δυσκολεύουν τα πράγματα.

Δε γίνεται να μην υπάρχει κλάδος εργαζομένων που να μην έχει χάσει 30-40% του μισθού, να μην πλήττεται από απολύσεις κτλ και εμείς να είμαστε λίγο-πολύ στα ίδια.

Δε γίνεται να καταρρέει ή να διασπάται η ΠΑΣΚΕ και να πηγαίνει όλο αυτό ή στο ΣΥΡΙΖΑ ή στους Φωτόπουλους.

Κάτι κάνουμε λάθος.

Εγώ αυτό που πρότεινα στον προσυνεδριακό είναι ότι οι κομμουνιστές θα έπρεπε να αναδειχθούν σε πρωταγωνιστές ΚΑΙ στους αγώνες ΚΑΙ στην αλληλεγγύη σε ΟΛΑ τα σωματεία και να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δουλειά ως μοχλό για την αλλαγή των συσχετισμών.

πχ σε κάθε επιχείρηση/κλάδο που υπάρχουν απολύσεις ή μειώσεις μισθών θα έπρεπε να υπάρχει επιτροπή αλληλεγγύης ώστε να βοηθιούνται οι οικογένειες των εργαζομένων που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Θα έπρεπε μέσα από αυτές τις επιτροπές να οργανωθεί η αντίσταση στις εξώσεις/χαράτσια/διακοπές ρεύματος. Τα ίδια και σε κάθε γειτονιά.

Εδώ έχει βρει χώρο η Χρυσή Αυγή με 2 πορτοκάλια που μοιράζει να καταφέρνει να προσεταιρίζεται κόσμο.

Το πρόβλημα είναι ότι το Κόμμα θέλει να τα κάνει αυτά μόνο με τον κόσμο που είναι διατεθειμένος να φτύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που χάρις στην υπέροχη τακτικής της ηγεσίας του ΚΚΕ, δεν είναι και πολύς αυτός ο κόσμος, προς το παρόν τουλάχιστον.
Διάβασε εδώ την εμπειρία που έχουμε από την Επιτροπή Αγώνα Νέων Μεταναστών στο Βερολίνο, που έφτιαξε το Κόμμα (τη διακήρυξη την έχω γράψει εγώ στο μεγαλύτερό της μέρος, παρόλο που διαφωνούσα σε 1-2 κρίσημα σημεία...):
http://dionperd.blogspot.de/2013/10/blog-post_12.html


Όταν όμως χωρίζεις τον κόσμο όχι με βάση την ταξική του θέση, άντε και τη γενική κατεύθυνση λύσης των προβλημάτων, αλλά με βάση τη στρατηγική σου, δεν μπορείς να πλατιάσεις αυτές τις πρωτοβουλίες οργάνωσης και αλληλεγγύης του κόσμου.

Η γνώμη μου είναι ότι γι' αυτό δεν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε ποιοτικά την κατάσταση.

Αντίθετα, η Εθνική Αλληλεγγύη είχε συσπειρώσει εκατομμύρια Έλληνες, τους ένωσε πρώτα στη μάχη να σωθεί ο λαός από την πείνα, και αποτέλεσε τη "μάνα του αγώνα" του ΕΑΜ...
Δες κι εδώ για πιο ολοκληρωμένη την άποψή μου από την εμπειρία του κινήματος εδώ στο Βερολίνο:
http://laiki-epitropi-berlin.blogspot.de/2014/02/blog-post.html


Τηρουμένων των αναλογιών φυσικά, πρέπει να διδαχθούμε...


ΔΠ

Unknown είπε...

Πωπω συνομωσία!
Η Σύγχρονη Εποχή έβγαζε ψεύτικα ντοκουμέντα.
Άντε δώσε μας το *αυθεντικό* σχέδιο, μην το κρύβεις άλλο.

(Παναγιώτη είσαι ΘΕΟΣ. Δεν περιγράφω άλλο!)

Ανώνυμος είπε...

ας συγκρατησουμε τη λεει στο σχολιο 2.03 ο ιασονας. αφου με το ζορι παραδεχεται οτι ναι καταργηθηκε το αστικοδημοκρατικο σταδιο απο την αλλη συνεχιζει να μιλαει για τα ιδια και οτι ταχα ειναι δυσκολο να διαλε ξουμε τη απο τα δυο οποτε ας τα κα νουμε αχταρμα. 44η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΕΑ 27.7.1944 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗ ΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΑ ΡΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Η ΩΡΙ ΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑ ΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΑΦΟΥ ΛΥΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΣΤΙ ΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΔΗΜΙ ΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ 2Ος ΤΟΜΟΣ ΣΕΛΙΔΑ 618. ο καθενας μπορει να βγαλει τα συμπερασματα του για το αποτελεσμα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το δουλεμα αλλου. Η συγχρονη εποχη δεν εβγαζε καθολου πλαστα βιβλια. ΤΟ ΚΚΕ απο το 1936 μεχρι το 1974 παρανο μο. απο το 1953 μεχρι το 1974 η πολι τικη προσφυγια μετατραπηκε σε αιχμα λωσια απο το 20ο συνεδριο χρουτσωφ. παγιωμενες ιδεολογικες παρεκλισεις μεχρι το 1974 και η πληροφορηση απο ΕΣΣΔ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ. λοιπον μπορειτε να λετε οτι θελετε αλλα αυτα δεν ειναι του ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ωστε εμεις να ειμαστε τροτσκιστες. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΥΤΣΩΦ και εισαστε ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ. ξεκαθαρα πραγματα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ασχολούμαστε τόσο πολύ με τον ΔΠ;Ο ΔΠ στην αρχή είπε ότι "οργανώνονται" με απειλητικό υφάκι και μετά το μάζεψε γιατί εκτέθηκε!(είδες τι παθαίνει κανείς όταν το παίζει ιδιοφυία; Του ξεφεύγουν αλήθειες νομίζοντας ότι δεν θα τον πάρουν χαμπάρι).
Ο άνθρωπος εξετάσεις δίνει για την καριέρα του. Μια ματιά στο blog του αρκεί. Και επειδή είμαι 56 χρονών, ιδιωτικός υπάλληλος, απο οικογένεια κομμουνιστών και από μικρο παιδί δίπλα στο ΚΚΕ, το μόνο που έχω να πω είναι ότι λίγο σεμνότητα και μετριοφροσύνη δεν βλάπτει για τύπους σαν το ΔΠ. Μας αναφέρονται με ένα ύφος λες και ήταν μεγάλοι δάσκαλοι του Λένιν με 50 χρόνια φυλακές και εξορία ο καθένας. Αφήστε που ο άνθρωπος δίνει(κάρφωμα λέγεται αυτό) τα πάντα για το τι γίνεται και δεν γίνεται στο ΚΚΕ.
Αλήθεια παιδάκι μου, σε ποιόν δίνεις εξετάσεις; Μήπως στα ινστιτούτα και στα ερευνητικά κέντρα που σου έκαναν τα μυαλά πλυντήριο και σε έκαναν να νομίζεις ότι είσαι κάποιος; Αληθεια, στο χώρο δουλειά σου τολμας να κάνεις κομμουνιστική δουλειά ή το βαρύ κομμουνιστιλίκι το εξαντλείς στο να κάνεις αντιΚΚΕ κυρήγματα στην Ελλάδα;
Και κάτι ακόμα:τις ασυναρτησίες σου για "τροτσκισμό" και "σεχταρισμό" κοίταξε να τις εξαντλείς στους φίλους σου στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Αντε, γιατί από τη δεκαετία του ΄80 κάτι τύπους σαν εσένα συχαινόμουνα περισσότεο από όλα. Κάτι τύπους που μας το έπειζαν ακαδημαϊκοί κομμουνιστές...και γρήγορα φρόντισαν να χωθούν σε όλους τους μηχανισμούς!
υ.γ.1 Δεν χρειάζεται να με εγκαλέσει κανείς ότι του κάνω προσωπική επίθεση. Διάβασα τα βιγραφικά στοιχεία που ο ίδιος δίνει. Και φυσικά όποιος θέλει να εκτίθεται δημόσια, θα ακούει και τα σχολιάνα του δημόσια.
υ.γ.2 Για τα συνδικάτα και την επιρροή του ΠΑΜΕ τι νόημα έχει και του απαντάτε; Ό,τι και να του πείς τα ίδια σου λέει! Ο άνθρωπος κάθεται στο γραφείο του στη Γερμανία και μας παπαγαλίζει ό,τι του σερβίρουν!
kk-1

Unknown είπε...

Παναγιώτη, σου αρέσει δεν σου αρέσει, το σχέδιο (και όχι προ-σχέδιο, πονηρίδη) είναι πάνω από 50 σελίδες (εικάζω ότι το δοκίμιο θα έχει αποσπάσματα ή περίληψη, δεν ξέρω) και βρίσκεται στην έκδοση της ΣΕ όπως περιέγραψα παραπάνω.
Δεν ξέρω τί είναι αυτά που τσαμπουνάς για Καζέρτες και οπορτουνισμούς και παρανομίες. Τα ντοκουμεντα είναι ντοκουμέντα.

ΥΓ. Θα το σκανάρω και θα το ανεβάσω προσεχώς. Αιτία της καθυστέρησης το ότι το κ$#@σκάνερ μου είναι χαλασμένο και πρέπει να απευθυνθώ αλλού..

Ανώνυμος είπε...

Και σενα σου αρεσει δε σου αρεσει, το σχεδιο καταργουσε το ενδιαμεσο σταδιο και για αυτο το απεσυραν.

ρα

Ανώνυμος είπε...

kk-1

Γιατί δε σε ενοχλούν εξίσου τα όσα λένε με περισπούδαστο ύφος εδώ μέσα κριτικάροντας όλην την ιστορία του κόμματος και τη στρατηγική του, και λέγοντας ότι τώρα "αποκαθιστούν τον επαναστατικό του χαρακτήρα";

Από παιδάκι που ήσουν δίπλα στο ΚΚΕ τί κατάλαβες; Ότι είχε συνέχεια λάθος στρατηγική;

Εγώ ποτέ δεν το έπαιξα ότι παίζω τον Λένιν στα δάχτυλα.
Για την ακρίβεια δεν είμαι καθόλου διαβασμένος για τα περισσότερα ζητήματα.
Γι'αυτό όμως και τα επιχειρήματά μου είναι κυρίως από την καθημερινότητα και από τη δράση στην οποία συμμετείχα και συμμετέχω.

Τα υπόλοιπα που γράφεις δεν ξέρω ακριβώς τι σημαίνουν.
Ότι οι επιστήμονες είναι πουλημένοι;
Στοιχειωδώς να διάβαζες Ριζοσπάστη (http://dionperd.blogspot.de/2014/01/blog-post_19.html) θα ήξερες ότι αποτελούμε κανονικότατα κομμάτι της εργατικής τάξης και σχετικά κακοπληρωμένο με βάση την παραγωγικότητα της δουλειάς μας.

Φίλους έχω παντού, εκτός από τα μονοπώλια, όπως απάντησα και πριν. Δεν καθορίζω τις φιλίες μου ή την κοινή δράση με βάση ιδεολογικές διαφοροποιήσεις (αλήθεια είναι πια τόσο πολλές μεταξύ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ;..)

Η δράση του ΚΚΕ που αναφέρομαι είναι δημόσια.
Να ανησυχείς για την ηγεσία που κάνει οικονομικές δοσολοψίες με ελληνικά μονοπώλια για τις οποίες εσύ κι εγώ ξέρουμε ελάχιστα.

Τέλος, δημόσια εκτίθεμαι και στην Ελλάδα, και στη Γαλλία που έκανα απεργία, και στη Γερμανία που σε λίγο θα μας κυνηγάνε οι εστιάτορες να μας δείρουν διότι προσπαθούμε να σηκώσουμε το ζήτημα της μαύρης εργασίας (ακολούθησε τους συνδέσμους για να δεις τα ψηφίσματα που περάσαμε για πρώτη φορά στην ελληνική κοινότητα: http://laiki-epitropi-berlin.blogspot.de/2013/11/02-11-2013.html) (όπου το ΚΚΕ λέει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα διότι είναι ζήτημα που πρέπει μόνοι τους να σηκώσουν οι εργαζόμενοι, παραβλέποντας πόσο δύσκολο είναι αυτό αυτή τη στιγμή λόγω της τρομοκρατίας, χωρίς λίγη ενθάρρυνση και βοήθεια από την ελληνική κοινότητα).
Δημόσια μιλούσα και σα μέλος του Κόμματος, ακόμη και σε ΜΜΕ όπου εκτίθεται κανείς τελείως. Δημόσια μιλάω και τώρα. Μπορεί να λέω βλακείες. Γι' αυτό κρίνομαι.
Εσύ τόσο καιρό δίπλα στο ΚΚΕ από που έβγαλες συμπέρασμα ότι οι κομμουνιστές μπαίνουν σε μπλογκ και κάνουν ανώνυμες προσωπικές επιθέσεις;

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Α και για την οργάνωση. Τίποτα δεν είναι κρυφό για το Σύλλογο Γιάννης Κορδάτος, και οι συνελεύσεις από όσο ξέρω είναι ανοιχτές.

Από εκεί και πέρα "δεν τα μάζεψα" αλλά ειδικά από εδώ που βρίσκομαι, στο Βερολίνο, δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις για το αν και σε τί θα οδηγήσει όλο αυτό.

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δεν πειραζει σιγα σιγα θα μαθεις πο νηριδη. το προσχεδιο ειναι αυτο που ανεφερα το λεει μεσα ο 2ος τομος αποσυρθη το 1954 επειδη ετσι γουστα ρε ο ΧΡΟΥΤΣΩΦ τους υποχρεωσαν να γραψουνε αλλο το 1955 με το ΠΟΓΚΡΟΜ σε εξελιξη στην ΤΑΣΚΕΝΔΗ και ολα ει ναι ξεκαθαρα. καταλαβαινεις πολυ κα λα τη λεω για 38 παρανομια και 21 χρονια ομηροι του 20ο συνεδριου. Σας βολευε η οπορτουνιστικη σκονη και ο κουρνιαχτος πανω στην ιστορια αλλα αυτα τελειωσαν το 1996 θελετε δεν θελετε. Αυτο που εγινε το 1991 επειδη δεν εγινε δυνατο μετα τη διασπαση του 1968 να αλλαξουμε το προγραμμα ξεχασε το. πισω στο οπορτουνιστικο παρελθον δεν γυρναμε με τιποτα τα τελευταια ΒΑΡΙΔΙΑ τα πεταξαμε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΔΠ
Δηλαδη το εργατικο κινημα επρεπε να ειχε ανασυγκροτηθει μεσα σε 3 χρονια επειδη εχουμε κριση και το κεφαλαιο επιτιθεται. Διαλεκτικιτατη σκεψη. Φανταζομαιβη γκρουπα σας θα το ανασυγκροτηση σε 3 χρονια ως συνεπης δυναμη.
Το οτι το ΚΚΕ δεν εχει πολιτικες διαφορες με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ομολογω οτι δεν περιμενα να το ακουσω...αντε και ο κατηφορος συνεχιζεται...
Τωρα το ποιος διαχωριζει τον κοσμο με βαση κομματικες ταμπελες και μιλα για πολιτικες συμμαχιες και ποιος νε κοινωνικοταξικα κριτηρια και μιλα για κοινωνικες συμμαχιες αστο καλυτερα δε μιλας σε 5χρονα...

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm

με το να διαστρεβλώνεις τι λέω, δεν απαντάς.

Είπα να υπάρχει ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ. Δεν είπα να έχει ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχει κάποιο ορατό τέλος πέραν της ίδιας της επανάστασης.

Διαφορές υπάρχουν μεταξύ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ αλλά όχι και τόσες, και σίγουρα όχι όσες στο παρελθόν. Τα όχι σε εξάρτηση και κυβέρνηση είναι πχ 2 σημεία σύγκλισης πλέον με το ΚΚΕ, κυρίως λόγω της επιμονής της πλειοψηφίας του ΝΑΡ και των τροτσκιστών εντός της.

Από εκεί και πέρα έχετε πλάκα.

Από τη μια με κατηγορείτε γιατί κάνω κοινή δράση στη βάση του κινήματος με μέλη άλλων κομμάτων που είναι και αυτοί εργαζόμενοι/φοιτητές. Και μετά μου λέτε ότι εγώ βάζω ταμπέλες και δε θέλω την κοινωνική συμμαχία. Ήμαρτον... Εκτός αν πρόκειται για "πολιτική συμμαχία" οποτεδήποτε γίνει μια κοινή κινητοποίηση με μέλη άλλων κομμάτων... Αλλά αυτό ακριβώς είναι ο ΣΕΧΤΑΡΙΣΜΟΣ!

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π επειδη δεν ειμαστε παιδακια επα ναλαμβανω. κοινωνικη συμμαχια ειναι το ΠΑΜΕ και εκει μπορει να συμμετε χει ο καθενας σε ταξικη βαση χωρις να χρειαζεται να ειναι κομμουνιστης αυτο ειναι ΚΟΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. κοινες συγκεντρωσεις και εκδηλωσεις με αλλα κομματα ειναι η προαναγγελια πολιτι κης συνεργασιας.το να μη συνεργαζε σαι με αλλα κομματα δεν ειναι σεχτα ρισμος συμφωνα με τον ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ratm, δεν κατάλαβες ότι ο ΔΠ μας δουλεύει γιατί θεωρεί οτι μιλά σε χαχόλους; Δες τι γράφει ο κύριος "ΕΓΩ" ΔΠ:"Εγώ ποτέ δεν το έπαιξα ότι παίζω τον Λένιν στα δάχτυλα. Γι'αυτό όμως και τα επιχειρήματά μου είναι κυρίως από την καθημερινότητα και από τη δράση στην οποία συμμετείχα και συμμετέχω".
Παρ΄όλα αυτά δεν χάνει την ευκαιρία να γράφει βαρύγδουπες θεωτικούρες για να καταγγείλει τον "τροτσκισμό" του ΚΚΕ...
Του αντιπραθέτω για το αν κάνει κομμουνιστική δουλεια (όχι αν έκανε απεργία στη Γαλλία) στον ινστιτούτο που εργάζεται και τότε το "εγώ" γίνεται "εμεις" και απαντά:
"Τέλος, δημόσια εκτίθεμαι και στην Ελλάδα, και στη Γαλλία που έκανα απεργία, και στη Γερμανία που σε λίγο θα μας κυνηγάνε οι εστιάτορες να μας δείρουν διότι προσπαθούμε να σηκώσουμε το ζήτημα της μαύρης εργασίας".Καταλάβατε, στο χώρο δουλειάς του το σφυράει κλέφτικα και πάει στα εστιατόρια να κάνει τον καμπόσο,καλυμένος από το "εμείς". Ή μήπως στον επιστημονικό του πεδίο, κάνει αναλύσεις βασισμένες στο μ.-λ. και το γερμανικό κράτους και οι χορηγοί του ινστιτούτου (π.χ. siemens)τον έχουν για μεγάλο ινστρούχτορα; Ξαναλέω, διάβασε τα βιογραφικά που ο ίδιος έχει αναρτήσει για να καταλάβεις ότι ο άνθρωπος μας δουλεύει.
Και δες τι σου απαντά:"Τα όχι σε εξάρτηση και κυβέρνηση είναι πχ 2 σημεία σύγκλισης πλέον με το ΚΚΕ, κυρίως λόγω της επιμονής της πλειοψηφίας του ΝΑΡ και των τροτσκιστών εντός της". Όχι το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δςεν μιλούν για εξάρτηση και δεν το έχουν κάνει σημαία τους. Προς θεού!!! Μάλλον και ο Λαφαζάνης είναι λενινιστής με βάση τη δική του κομμουνιστοσύνη. Ας ρωτήσει τους φίλους του στον αντιΚΚΕ "αγώνα", οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται σε εκδηλώσεις του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ...για το ποιός συγκλίνει και ποιός όχι.
Αυτά που γράφει τα ακούω για το ΚΚΕ 20 χρόνια τώρα,ατελείωτες αντιΚΚΕ ΠΑΣΟΚιάδες!

υ.γ.ΔΠ τις εξυπναδούλες για το τι έναθα και τι όχι από το ΚΚΕ ας τις κουβεντιάζεις για το συνάφι σου! Πάντως δεν έμαθα ούτε να χαφιεδίζω την οργανωτική δομή του, ούτε να να το παίζω εκπρόσωπος του ΚΚΕ, γιατί δεν μιλώ εκ μέρους του. Τουλάχιστον έμαθα ότι το ΚΚΕ υπάρχει για να παλεύει για το σοσιαλισμό και όχι για έναν δήθεν ανθρώπινο καπιταλισμό κομμένο και ραμμένο στις μικροαστικές ματαιοδοξίες σου. Για τα άλλα που γράφουν οι υπόλοιποι και σε ενοχλουν, εσύ απαντάς συνέχεια και ασχολείσαι αναγορεύοντας τα σε κείμενα ανθρώπων του ΚΚΕ. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη όσων γράφει. Το ίδιο και εγώ!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Μόλις έδωσες τον ορισμό του σεχταρισμού:

"δεν κάνουμε συγκεντρώσεις με άλλα κόμματα".

Ειδικά εδώ στο Βερολίνο που κανένα κόμμα δεν έχει πάνω από 30 άτομα, και που οι συγκεντρώσεις συνήθως έχουν μερικές δεκάδες άτομα, καταλαβαίνουμε αυτό τί σημαίνει...

Επομένως, τί κάνουμε στα σωματεία που υπάρχουν και εργάτες που είναι σε άλλα κόμματα; Η' αυτοί δεν είναι εργάτες;

Νομίζω είσαι λίγο εκτός γραμμής, αν και στην πράξη δεν είναι απίθανο αυτή να είναι η γραμμή...

Άρα στο ΠΑΜΕ μπορεί να έρθει ένας εργαζόμενος που δεν είναι κομμουνιστής αλλά κατά προτίμηση δε συμμετέχει σε άλλο κόμμα, και σίγουρα δέχεται, είτε συμφωνώντας είτε επειδή δεν το πρόσεξε στην προκήρυξη, είτε επειδή το δέχεται χωρίς να συμφωνεί, ότι
"όλα αυτα θα γίνουν όταν ο λαός πάρει τον πλούτο στα χέρια του και ...εργατική-λαϊκή εξουσία... κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων... " κοκ

Λοιπόν, ακριβώς αυτό είναι ο σεχταρισμός: το να κάνεις οικονομικούς αγώνες ζητώντας συμφωνία με τη στρατηγική σου, το να καταργείς τη διαλεκτική τακτικής-στρατηγικής, οικονομικού-πολιτικού αγώνα, κοινωνικών-πολιτικών συμμαχιών, ταυτίζοντάς τα όλα σε έναν αχταρμά...

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

ΔΠ, μου εδωσες ενα κατεβατο απαντησεις για πραγματα που ποτε δεν ενδιαφερθηκα να σε ρωτησω. Εξαρτημενα αντανακλαστικα? Αυτο που στηλιτευσα σε σενα ειναι η συμπεριφορα σου, οχι η πολιτικη σου τοποθετηση. Γουστο σου και καπελο σου η τελευταια, στο κατω κατω γι αυτην σου απαντησαν αλλοι. Συγχαρητηρια για τη γενναια σου σταση μεσα στα οργανα, ειχα ακουσει καποτε για εναν ηρωα που μιλουσε ανοιχτα, εσυ θα ησουν μαλλον. Ειμαι σιγουρος οτι ολα τα μελη που μιλανε γενναια και παρ ολα αυτα (τι περιεργο!) ουτε τους διαγραφουν, ουτε φευγουν απο μονοι τους, θα πεθαιναν να ειναι στη θεση σου τωρα να αυτοδιαφημιζονται.

Για την ανωνυμια στα ξαναειπα και δεν επανερχομαι. Αν θες αναλυτικη απαντηση παντως, διαβασε αυτα που σου εγραψε προ ημερων η partydog, μιας και τοτε ησουν μαλλον απασχολημενος με το να ζητας ταυτοτητες από τους συνομιλητες σου.

Τελος ναι, ειχες προβλημα με το να σου την «πεφτουν», λες και δεν εκτεθηκες δημοσια μ αυτά που ειπες και γκρινιαξες στο απολιθωμα. Δεν ξερω αν εχεις προβλημα πλεον, δεν ειμαι στο μυαλο σου. Παντως εσυ το ξεκινησες καθως ησουν ειρων ακομα κι οταν σου μιλουσαν ευγενεστατα και κανεις δεν σε τρολλαρε (δεν είναι τρολλαρισμα οτιδηποτε μας ενοχλει στο ιντερνετ) απ οσο πηρα χαμπαρι, ουτε καν εγω. Χαιρετω, στο κατω κατω δεν ηθελα να ξεκινησω διαλογο, ηθελα απλα να λαβεις υπ οψη σου αυτά που σου ειπα στο πρωτο μου σχολιο.

sniper

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π αυτος ειναι ο ορισμος του σεχτα ρισμου που δινουν οι ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ που επιδιωκουν την συμμετοχη τους σε κυβερνηση με τα μεσα παραγωγης στους καπιταλιστες. Σεχταρισμος συμφωνα με τον ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ ει ναι οταν δεν εκμεταλευεσαι και την παραμικρη χαραμαδα που σου δινη το αστικο κρατος για να προβαλης τον στρατηγικο σου στοχο. τετοιο πραγμα στο ΚΚΕ δεν συμβαινει ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

sniper,

συγνώμη, αλλά απλά σε μπέρδεψα με κάποιον άλλον παραπάνω. Όταν συζητάς με πολλούς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συμβεί.

Δε θεωρώ ούτε εγώ ότι έχω κάνει κάτι ηρωικό.
Απλά αυτό που θεώρησα σωστό σε κάθε στιγμή. Μακάρι να το κάνουν όλοι, αλλά εμένα με διέγραψαν. Αν γνωριστούμε προσωπικά, μπορώ να σου πω πως και να κρίνεις μόνος σου.

Με την ανωνυμία, ειδικά όταν συνοδεύεται από προσωπικές επιθέσεις περί της ηθικής κάποιου, δε συμφωνώ ότι και να λές εσύ ή η πάρτυ ντογκ. Επίσης, δε συμφωνώ γενικότερα με την ανωνυμία στο ίντερνετ. Τη θεωρώ δειλία. Στο δικό μου μπλογκ επιτρέπω μόνο επώνυμα σχόλια.

Τέλος, ούτε συμφωνώ με την αίσθηση που έχεις εσύ για το τί είναι μια καλή συζήτηση και τί είναι τρολάρισμα.

Πάντως το να πετάγεται συνεχώς κάποιος και να απαντά σε αυτό που θα ήθελε να λες, κι όχι σε αυτό που λες, είναι τρολάρισμα κατά τη γνώμη μου. Όπως βλέπεις, γκρίνιαξα δεν γκρίνιαξα, προσαρμόστηκα!

Γενικά θα δεχόμουν την κριτική σου ως καλοπροαίρετη αν κρατούσες ίσες αποστάσεις. Νομίζω ότι στο διάλογο αυτό η συμπεριφορά μου είναι πολύ καλύτερη από τους περισσότερους εδώ μέσα.

Φυσικά, ο κάθε αναγνώστης μπορεί να κρίνει.

Συμφωνώ πάντως ότι "ηρωικό" είναι το τί κάνουμε ο καθένας εκεί που ζει και εργάζεται, όχι στο ίντερνετ, ούτε ετεροκαθορίζεται από τη στάση κάποιου απέναντι στο ΚΚΕ. Και σε αυτό όμως εσύ μπορείς να έχεις μια ιδέα για μένα, διότι ξέρεις το όνομά μου. Εγώ πάλι δε γνωρίζω τίποτα για τους συνομιλητές μου...


ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

ΔΠ, στο έχουν μάθει καλά το παραμυθάκι στα ινστιτούτα που δουλέυεις!!! Να παπαγαλίσεις και διαζώσης τα παραμυθιά σου, ε!!! Μην αφήσεις και κανέναν που δεν θα πείς τις αθλιότητες σου για το ΚΚΕ. Ένα περίεργο πράγμα, όλοι σαν τον ΔΠ τις ίδιες ιστοριες διαδίδουν για τον εαυτό τους. Μα τις ίδιες! Όσο για τα περι ηθικής (για δες ένα πράγμα, όλοι οι οπορτουνιστές το ίδιο παραμύθι τσαμπουνάνε τις τελευταίες μέρες), μας τα έχουν πεί κι άλλοι...Τα γνωστά που θεωρούν οι ίδιοι ηθική: κουτσομπολιά, αυτοαναγόρευση τους ως ήρωες που δεν αναγνώρισε το κόμμα και τα τοιάυτα!!! Πάντως μάλλον έχεις μπερδέψει το μπόι με τον ίσκιο σου. Συνεχίζεις ακάθεκτος την αντιΚΚΕ αποστολη σου. Το αντίτιμο,όμως, δεν μας εχεις αναφέρει.
kk-1

Unknown είπε...

ρα, δεν ξέρω για ποιό λόγο το απέσυραν, ούτε μπορώ να ξέρω τα ιδιαίτερα των Σοβιετικών. Υπάρχουν και αυτά που λέγονται και δεν γράφονται. Άρα το αφήνουμε εκεί.
Το ότι δεν έχει το "αστικοδημοκρατικό" στάδιο δεν με ενοχλεί σε κάτι.

Το θέμα είναι ότι ο αγώνας για το ψωμί, την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία, την πατριωτική ενότητα, τη δημοκρατία και την πρόοδο ήταν πρωταρχικό καθήκον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος, και επί Ζαχαριάδη (ειδικά επί Ζαχαριάδη θα έλεγα εγώ). Μπορεί να τα έλεγαν και άλλοι αλλά το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας τα εννοούσε. Εκατοντάδες και χιλιάδες Κομμουνιστές έδωσαν το αίμα τους για αυτά.

Λυπάμαι αν χάλασα τις φαντασιώσεις μερικών αλλά η ιστορία πρέπει να γράφεται όπως είναι.

Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ. οχι δεν σε ενδιαφερει γιατι το απεσυραν δεν θα το γυρνας στο ζα βαρακατρανεμια. εκει επανω πατατε για να κανετε προβοκατσια σε βαρος του ΚΚΕ. συμπερασμα το απεσυραν επει δη επικρατησε στο ΚΚΣΕ Ο χρουτσωφ και οι οπορτουνιστες αρα λοιπον συμβαδιζουμε με το προγραμμα που ει χαν οι ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ και δεν ειμαστε τροτσκιστες. αυτα τα κολπακια δεν με νοιαζει και να κανεις την παλαβη την ωρα που ξεσκεπαστηκατε δεν πιανουν ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Όταν στην επισήμανση ότι το σχέδιο καταργούσε το ενδιάμεσο στάδιο εσύ παραδέχεσαι ότι όντως το έκανε, έχεις πολύ περίεργη αντίληψη περί του χαλάσματος φαντασιώσεων.

ρα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ο άτυπος συνδιαχειριστής του μπλοκ έκοψε ένα σχόλιο του ανώνυμους στο τετράγωνο που καταφερόταν ενάντια στη γνωστή ιστοσελίδα με τόνο και κάποιους χαρακτηρισμούς που κρίθηκε πως δε θα βοηθούσαν τη συζήτηση -το αρχαιομαρξιστές του 21ου αιώνα ήταν το πιο ανώδυνο και το πιο ουσιαστικό ταυτόχρονα.

Ανώνυμος είπε...

kk-1,

δουλεύω ως νευροεπιστήμονας. Δεν έχει καμία σχέση με οικονομία, πολιτική ή οτιδήποτε. Άρα, στα ινστιτούτα που δουλεύω δεν έχουν ακούσει καν για το ΚΚΕ...

Δεν ηρωοποιώ τον εαυτό μου και ούτε είχα σκοπό να μιλήσω για τον εαυτό μου αλλά κι εσύ και οι περισσότεροι εδώ μέσα μόνο προσωπικές επιθέσεις ξέρετε να κάνετε, στις οποίες αναγκάζομαι να απαντήσω και προσωπικά.

Δεν αισθάνομαι αδικημένος από το κόμμα, διότι ξέρω ότι οι εσωκομματικές αυτές διαπάλες δεν έχουν σχέση με δικαιοσύνη, όταν γίνονται με αντιδημοκρατικό τρόπο. Νιώθω ότι έχω αδικήσει το κόμμα διότι άργησα πολύ να καταλάβω τι γινόταν, όταν πχ δέχτηκα τις εξηγήσεις για τις διαγραφές στην ΚΝΕ χωρίς να ζητήσω καμία απόδειξη, ή όταν δέχτηκα να ψηφίσω τον Β' τόμο της ιστορίας του ΚΚΕ χωρίς να σκεφτώ καν ότι η επιστήμη δεν είναι θέμα πλειοψηφίας, παρόλο που ήμουν επιστήμονας και έπρεπε να το ξέρω, διότι δεν έλεγξα ποτέ όσα ήξερα ή δεν ήξερα για τα οικονομικά του κόμματος, γιατί κι εγώ για 4-5 χρόνια προτιμούσα να πιστεύω ότι το κόμμα κάνει ότι μπορεί και απλά πρέπει να κάνουμε υπομονή και ότι φταίει ο κόσμος που δεν το παίρνει απόφαση και ψάχνει εύκολες λύσεις, γιατί δέχτηκα πολύ εύκολα και χωρίς να το σκεφτώ ότι "μπορεί και να είναι χειρότερα για το λαό να βγει από την ΕΕ με καπιταλισμό" κοκ Εγώ γι' αυτά κάνω την αυτοκριτική μου, και την έχω κάνει και δημόσια.

Αλλά από τη στιγμή που είμαι κομμουνιστής εκτός κόμματος, έχω δικαίωμα να τοποθετούμαι και να δρω πολιτικά ακόμη και αν αυτό με φέρνει σε αντίθεση με την παρούσα πολιτική του κόμματος.

Το μπόι μου είναι πολύ μικρό, και ο ίσκιος μου μικρότερος, αλλά δεν έχω χάσει ακόμα το δικαίωμα του λόγου και της κριτικής, όπως θα ήθελες εσύ για όποιον διαφωνεί πολιτικά με το ΚΚΕ.

Τώρα ψάξε κάποιον άλλον να βρίσεις ανώνυμα.

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ η εποχη της ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑΣ περα σε προ πολλου οπως και η εποχη που ο καπιταλισμος εχοντας αντιπαλο την ΕΣΣΔ και το σοσιαλιστικο μπλοκ εχει περασει.Σημερα σε κριση και στο ιμπεριαλιστικο του σταδιο δεν εχει διαθεση να παραχωρησει τιποτα ολα τα δικαιωματα ο εργατης θα μπορεσει να τα παρει πισω και πολυ περισοτερα απο οτι ειχε μονο οταν φτιαξει την δικη του εξουσια με τα μεσα παραγω γης στα χερια του.ολα τα υπολοιπα ειναι δικαολογιες για να αναβαλεται ο σοσιαλισμος για την δευτερα παρου σια. και οταν θα χρησιμοποιειτε τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ θα λετε ακριβως τη ελεγε και σε πια ιστορικη περιοδο τα ειπε.οσο για της ονειροξεις αυτες επιστρεφονται σε εσας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π Μη κουραζεσαι σας καταλαβαινω απολυτα δεν θελατε να αλλαξει τιποτα απο αυτα που κατεστρεψαν τα ΚΚ και ανετρεψαν τα σοσιαλιστικα καθεστωτα. θελατε να μεινουν ολα τα ιδια γιατι διαφωνουσατε συνειδητα απο την αρχη και μεινατε με σκοπο να μην αλλαξει τιποτα ωστε να ξαναγινουν ολα οπως πριν. εσεις δινατε ανωνυμες πληροφο ριες στον αστικο τυπο για να χτυπη σετε το κομμα πισωπλατα. η αποψεις σε ολα τα συνεδρια απο το 1996 κονιορτοποι ηθηκαν απο τα μελη του κομματος η πορεια σας προδιαγεγραμμενη οπως και ολων οσοι ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΤΟ ΚΚΕ θα αν ταμειφθηται πλουσιοπαροχα απο το συστημα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΔΠ, και ξαφνικά είδες το φώς το αληθινό! Που πάντα στο έκρυβε το ΚΚΕ...Στο ινστιτούτο που δουλεύεις (σημειώνω με βάση αυτά που εσύ ο ίδιος έχεις αναρτήσει στα βιογραφικά σου)είναι λογικό να μην γνωρίζουν κάτι για το ΚΚΕ, αλλά ξέρουν πολύ καλά τι είναι κομμουνισμός και μ.-λ. Και ως γνωστό υπάρχουν απαγορεύσεις για την κομμουνιστική δράση σto δημοσιο στη Γερμανία. Εσύ φυσικά φρόντισες σε κάθε περίπτωση να δώσεις το στίγμα σου και δίπλα στο επιστημονικό βιογραφικό σου έχεις αναρτήσει τι έκανες και τι δεν έκανες στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, λές και στα ζήτησε κανείς:επί της ουσίας λές έγω δεν είμαι στο ΚΚΕ, δεν συμφωνώ μαζί του, του κάνω πόλεμο. Για να μην πώ για το στυλάκι "καρφώματος" που έχουν οι ανρτήσεις σου. Όποιος έχει λίγη πείρα καταλαβαίνει ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από ΔΗΛΩΣΕΙΣ.
Επείδή επίσης το παίζεις και του "διαλεκτικού υλισμού", δεν έμαθες ότι η ιστορία είναι η ταξική πάλη και υπόθεση των μαζών και όχι των ειδικών και των σωτήρων; Και δεν κατάλαβα, για την ιστορία του ΚΚΕ θα ομιλεί ο κάθε τυχάρπαστος ιστορικός επειδή έχει τον τίτλο, αλλά όχι το ίδιο το ΚΚΕ...Ή μήπως θέλεις ένα ΚΚΕ που θα κάνουν κουμάντο οι πεφωτισμένοι ειδικοί και οι υπόλοιποι θα τρέχουν να αφισοκολούν για τις εκλογές για να το παίζουν μούρες οι "πεφωτισμένοι"; Δεν έμαθες ότι στην επιστήμη υπάρχει ταξικότητα και κομματικότητα σε όλα τα επιστημονικά πεδία και ότι ο μ.-λ. πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιστημονικό τρόπο; Δηλαδή στον τομέα σου, που έχει να κάνει με χειρισμό ανθρώπων και της συνειδήσης τους, δεν έχει να κάνει με ιδελογική διαπάλη και με τα ποια τάξη θα καρπωθεί τα αποτελέσματα της έρευνας και για ποιο σκοπό; Και κάτι ακόμα:εγώ θυμάμαι πάντα στα πανεπιστημια τη συστηματική προσπάθεια να αποκλειστεί ο οποιοσδήποτε επιστήμονας είχε κάποια μαρξιστική αναφορά (όχι μαρξίζουσα ή οπορτουνιστική). Εσύ πως τη γλίτωσες και μάλιστα σε ινστιτούτο του γερμανικού κράτους; Καιμάλιστα όταν διαλαλείς δημόσια ότι ήσουν κάποτε στο ΚΚΕ!
Και μην αγχώνεσαι, ξέρουν καλά και τι είναι το ΚΚΕ και γιατί το πολεμούν. Πάντως όλα αυτά που γράφεις τα έχω ξανακούσει! Τα ίδια μας έλεγαν το 1989 όσοι έφτιαξαν το ΝΑΡ,τα ίδια όσοι την έκαναν με τον ΣΥΝ, με τον ίδιο τρόπο μας την έπαιφταν όσοι χώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και έγιναν "μεγάλοι και τρανοί"!
Εσύ πάντως θέλεις ένα ΚΚΕ ουρά και στην άκρη να ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και κάθε οπορτουνιστή, αλλά ποτέ να μην παρεμβαίνει με την πολιτική του.
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Δήλωση - έκπληγη Κουτσούμπα!

http://tsak-giorgis.blogspot.de/2014/04/blog-post.html

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

kk-1


μάλλον εσένα έπρεπε να προσλάβουν στο ινστιτούτο μου μιας και έχεις τέτοια ικανότητα να διαβάζεις το μυαλό μου....

Στα υπόλοιπα περί διανοούμενων δεν απαντώ, διότι τα λες εσύ, εγώ ποτέ δεν τα είπα. Ούτε συμφωνώ ότι έχει η συμπεριφορά μου κάτι από αυτά που λες.

Το φως το αληθινό το είδα μόλις βγήκαν οι θέσεις του 19ου και δεν έβρισκα ΑΑΔΜ πουθενά. Ζω στο εξωτερικό από το 2007, οπότε, δεν έζησα από κοντά τις αλλαγές για να καταλάβω ότι κάτι γινόταν.

Πολύ εύκολα λέτε ότι οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν με τις εκλογές, διότι έτσι κι αλλιώς τη συκοφαντία την έχετε εύκολη. Οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν όμως με την αλλαγή καταστατικού και προγράμματος. Τότε κατάλαβαν άλλοι τί συμβαίνει και άλλοι ότι αυτό που πάει να συμβεί είναι μοιραίο...

Κι ένα σχόλιο για την επιστήμη. Κάθε δουλειά στον καπιταλισμό είναι αλλοτριωμένη. Και ο οικοδόμος φτιάχνει σπίτια που κατά κανόνα θα τα απολαύσουν οι πλούσιοι. Φυσικά υπάρχουν διαφορές στη συνείδηση των εργαζομένων ανάλογα με το είδος της δουλειάς. Αλλά να κατηγορούμε την ηθική και την πολιτική άποψη κάποιου με βάση το επάγγελμά του, είσαι εκτός γραμμής! Διάβασε το άρθρο του Ρίζου που σου έστειλα λινκ παραπάνω.

Τέλος, αυτοί που έφυγαν προς το ΝΑΡ και αυτοί που έφυγα προς τον ΣΥΝ έλεγαν τα αντίθετα και όχι τα ίδια. Όταν όμως δεν κρίνουμε πολιτικά αλλά με βάση μόνο το μοναστήρι ή το μαγαζί να είναι καλά...

Όπως είπα και πριν συνέχισε να επιτίθεσαι προσωπικά και να το ντύνεις και ιδεολογικά...

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Επίσης ο ΓΑΠ συναντήθηκε με τον Αλέξη για να ρίξουν την κυβέρνηση.
Άντε και του χρόνου...
Αν και η συνάντηση δεν είναι τόσο εκτός πραγματικότητας.Η Κατσέλη θα κάνει το προξενιό.

mariori

Ανώνυμος είπε...

ΔΠ, είσαι απερίγραπτος! Έχεις συνεχείς αναφορές σε ιστοσελίδες φιλικές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μας παραπέμπεις σε μια ανάρτηση που είναι ποφανές ότι πρόκειται για την παραδοσιακή πρωταπριλιάτικη φάρσα!
Τέλος,δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους επιστήμονες. Γνωρίζω πολλούς, μέλη και φίλους του κόμματος, που είναι υποδειγματικοί, συνεπέστατοι υποστηρικτές του ΚΚΕ μέσα στο χώρο δουλειάς τους στα πανεπιστήμια, υπερασπιστές του σοσιαλισμού,που δεν μάσησαν σε απίστευτες πιέσεις να εγκαταλείψουν το ΚΚΕ ή να εγκαταλλείψουν την οργανωμένη δράση και να μην είναι τόσο "δογματικοί". Άνθρωποι σεμνότατοι, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν τη σχέση τους με το ΚΚΕ για να πούν ότι κάποιοι είναι (ακόμα και ορισμένοι που δεν παρέμειναν μέλη του ΚΚΕ το 1990)και δεν χώθηκαν ουτε σε θεσούλες ούτε σε κονδύλια. Άνθρωποι που κάνουν προσπάθεια να αξιοποιήσουν την επιστήμη τους για να στηρίξουν τους εργαζόμενους.
Τέλος, ακόμα δεν μας είπες ποιός είναι αυτός ή αυτοί που σε φώτησαν...Λοιπόν, ήσουν στο εξωτερικό από το 2007, δικαιολογώντας έτσι τα πάντα για τα οποία δήλωνεις άγνοια(;;;) σε σχέση με το ΚΚΕ. Και ξαφνικά ανακάλυψες την Αμερική, πάντα καθίμενος στο εξωτερικό και μας κουνάς το δάχτυλο σε μας τους "ανίδεους" στην Ελλάδα. Μας δουλεύεις κατάμουτρα!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π Το προγραμμα του κομματος αλλαξε στο 15ο συνεδριο το 1996 που καταργη θηκαν τα μετωπα. το ΑΑΔΜ εμπαινε ως ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΕΠΙΔΙΩΞΗ. αν χρειαστει θα βαλω ξανα το αποσπασμα το καταστατικο σωστα αλλαξε στο 19ο συνεδριο. συνασπισμος και ναρ ητανε δυο φαινομενικα αντιθετα ρευματα με κοινη πορεια. Παντως στην προβοκα τσια και στην λασπη εισαστε πρωτοι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

kk-1

δεν πρόκειτα να σου ξανααπαντήσω εκτός και αν έχεις κάτι άλλο να ασχοληθείς πέρα από την αφεντιά μου.

Γενικότερα η συζήτηση μετά από μια εβδομάδα έχει βαλτώσει. Λέω να σας αφήσω αγαπημένοι μου ταλιμπάν, κάνοντας μια σούμα των πραγμάτων που προσπάθησα να θέσω με έναν πολιτικό τρόπο, χωρίς να πάρω πολλές απαντήσεις.

1. Από πού κι ως πού μοιράζουν πιστοποιητικά ΚΚΕδίτιδας και Κομμουνιστίτιδας, αυτοί που ισχυρίζονται ότι το Κόμμα και η ΚΔ είχαν λάθος στρατηγική (αλλά τότε γιατί αυτό δεν το λεμε "οπορτουνισμό";..) σχεδόν σε όλη τους την ιστορία; Σύγκλιση με τις ΑΝΤΑΡΣΥΕΣ/τροτσκιστές κτλ σε αυτό το ζήτημα ή μου φαίνεται;

2. Από που και ως πού λέμε ότι υπάρχει δημοκρατικός συγκεντρωτισμός σε ένα κόμμα, στο οποίο η ΚΕ έχει δικαίωμα να παραβαίνει τους κανόνες του προσυνεδριακού διαλόγου που ισχύουν για όλα τα υπόλοιπα μέλη, ή που έχει δοσοληψίες με εγχώρια μονοπώλια χωρίς να δίνει αναλυτικό λογαριασμό σε όλα τα μέλη του Κόμματος;

3. Ποιά είναι η ακριβής θέση για τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις; Είναι οικονομικώς ή πολιτικώς "αδύνατη" η αποδέσμευση με καπιταλισμό (σε ένα νεό είδος "ιμπεριαλιστικού οικονομισμού") ή θα βλάψει τον ελληνικό λαό να είναι εκτός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κι ας μην έχει πάρει την εξουσία ακόμη; Ισχύει και για το ΝΑΤΟ αυτό; Αν ναι/όχι γιατί;

4. Ποιά είναι τα κριτήρια με τα οποία θα κριθεί η πολιτική του κόμματος στο επόμενο συνέδριο; Υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι; Θα συνεχίσετε να υπερασπίζεστε την τωρινή γραμμή όποια και να είναι τα αποτελέσματα για το ε.α. και το Κόμμα;

5. Υπάρχει το φαινόμενο της μεταφοράς υπεραξίας/πλούτου από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ, Γερμανία κτλ; Έχει νόημα να διεκδικεί ο ελληνικός λαός να σταματήσει αυτή η κλοπή, ("εξάρτηση") ως ένα προωθημένο πολιτικό αίτημα, έστω και χωρίς σοσιαλισμό;

6. Τί άλλο από σεχταρισμός είναι αυτό που ακούστηκε εδώ πέρα, ότι δηλ δε θέλουμε ούτε καν στη βάση του κινήματος να κάνουμε κοινή δράση με μέλη άλλων κομμάτων, κι ότι πρέπει όλες μας οι συσπειρώσεις να υιοθετούν διακηρυχτικά το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, δηλ. τη στρατηγική του ΚΚΕ;

Αυτά λίγο-πολύ.

Αν θέλει κανείς να τα συζητήσουμε, μετά χαράς, είτε εδώ είτε και στο δικό μου μπλογκ (dionperd.blogspot.de) με το ονοματάκι σας.

Κατά τα άλλα, στις προσωπικές επιθέσεις, θα απαντώ κι εγώ από εδώ και πέρα σε προλετρόλ ύφος!

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Καλε μου οπορτουνιστη θα περασεις της εξετασεις που δινεις στο συστημα το ΚΚΕ εχει απο το 1996 στρατηγικο στοχο τον σοσιαλισμο στην βαση της κοινωνικης συμμαχιας.τα μετωπα και το κουβαλημα νερου στο μυλο της σοσι αλδημοκρατιας και του οπορτουνισμου πεθανε. το ΚΚΕ παρα της ιδεολογικες παρεκλισεις δεν εγινε ποτε οπορτουνι στικο για αυτο και η ιδεολογικη σου προγονοι εφτιαξαν το εσωτερικο. κριτη ριο στην δραση μας δεν μπαινουν οι αστικες καλπες. ΤΟ ΠΓ ΚΑΙ Η ΚΕ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΥ ΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙ ΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΡΑΞΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΣΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗ ΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ. σας πεφτει βαρυ αλλα θα το χωνεψετε θελετε δεν θελετε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

"με το ονοματάκι σας."

Στα ζητάει η υπηρεσία, ε; Μη φας, σου χω γλαρόσουπα.

Κόζακας.

Ανώνυμος είπε...

Ποιά υπηρεσία εννοείς Κόζακα;

Αν είστε μέλη του κόμματος, λογικά έχετε ψηφίσει υπέρ αποφάσεων να μη γράφετε σε μπλογκ. Άρα κοροιδεύετε τον εαυτό σας και τους συντρόφους σας...

Αν δεν είστε μέλη του κόμματος, πολύ θα ήθελε η "υπηρεσία" να δει αν αυτοί που το υπερασπίζονται είναι μεγαλύτερης αξιοπιστίας από άλλους γνωστούς μπλόγκερ που κάνουν "reloding" στον Λένιν...

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

ΔΠ
Σε παραδεχομαι εισαι μεγαλος συνδικαλιαρης. Βεβαια θυμιζεις τους ΠΑΣΟΚους συνδικαλιστες αλλα ο καθενας με το ρολο που διαλεγει. Εδω και τοσες μερες ο ΔΠ περναει απο το ενα θεμα στο αλλο μολις τον στριμωχνουμε, απο τα ιδεολογικα ζητηματα περι ιμπεριαλισμου , συμμαχιας με την αστικη ταξη και τη θεση του ελληνικου καπιταλισμου πηγε στα κουτσομπολια για στελεχη του κομματος και της ΚΝΕ συκοφαντησε το Μαρινο, ειπε οτι το ΚΣ της ΚΝΕ εχει αριστεριστες και αναρχικους κατηγορησε για φραξιονισμο τους παντες υπερασπιζομενους αποδεδειγμενα φραξιονιστες. Μετα στριμωχτηκε και εκει και περασε στο οτι αυτος δεν παιζει το Λενιν στα δαχτυλα και χρησιμοποιει πιο πολυ την πειρα απο την καθημερινοτητα! Μια καθημερινοτητα του εργατικου κινηνατος την οποια αγνοει 1ον διοτι ουδεποτε υπηρξε μερος του εργατικου κινηματος καο 2ον γιατι ο ιδιος λεει πως απο το 2007 μενει στο Βερολινο! Προφανως την καθημερινοτητα την μαθαινει απο το βοθρο που δεν εχουν περασει οι στελεχαρες του ουτε απ'εξω απο το εργατικο κινημα. Οταν πλεον ειδαν οι παντες οτι αγνοει βασικα πραγματα πχ μαζικοτητα του ΠΑΜΕ, αναδιαταξη δυναμεων του κομματος κλπ το ριξε εκνεου στο καλαματιανο. Το αξιοσημειωτο ειναι οτι παραθετωντας την πολιτικη πλατφορμα του εσμου στην επιχειρηματολογια του εκτεθηκε ουκ ολιγες φορες καο ετσι εκανε σημαια την ατακα οτι δεν διαφωνει με αυτο που του λεμε πχ κυριαρχια μονοπωλιων στην ελληνικη οικονομια
αναγκαστηκε να τη δεχτει αρα μονοπωλιακος καπιταλισνος αρα ποιο αστικοδημοκρατικο σταδιο? Η εξαρτηση αναγκαστηκε να δεχτει οτι η εξαρτηση ειναι αποτελεσμα και οχι αιτια του καπιταλιστικου τροπου αναπτυξης αρα οτι η παλη για το σοσιαλισμο ειναι αναγκαια και επικαιρη και οχι η αστικη διαχειρηση.
Βεβαια επειδη πεταξε μαργαριταρια εφαρμωσε και την τακτικη οτι "αυτο δεν το ειπα εγω , εσυ το λες" και ομως η φραση οτι η επιστημονικοτητα δεν εχει σχεση με τη συμμετοχη στην συζητηση ολου του κομματος ειναι ακριβως αυτο για το οποιο κατηγορηθηκες παρολο που το αρνεισαι. Οτι εσυ και ο συρφετος σου θεωρειτε την εξαγωγη συμπερασματων και την παραγωγη πολιτικης ζητημα ειδικων που θα δινουν εντολες στους πολλους να κολλανε καμια αφισα. Το ιδιο εκανες και για το εργατικο κινημα " πεφτουμε παντου " ειπες,μετα ελεγες " ε ενταξει δεν πεφτουμε , μενουμε στα ιδια ή ανεβαινουμε λιγο"
Φασκεις και αντιφασκεις σε 2 νηματα, χωρις να εχεις ιδεα απο το εργο του Λενιν λες τις γνωστες μπουρδες για τροτσκισμο. Χωρις να εχεις μελετησει καν τον 2ο τομο του δοκιμιου κανεις κριτικη οτι βγαζει λαθος την ΚΔ και το ΚΚΕ! Ενας οπαδος του Καουτσκι και του Μπερνσταιν μας το παιζει τιμητης αγωνων στους οποιους βαση της σημερινης τοποθετησης σου θα ησουν απεναντι! Αληθεια για την αποχη του 46 και για το ΔΣΕ τι γνωμη εχεις? Η θεωρηση του βοθρου σαφως και οδηγει στο συμπερασμα οτι αυτη ηταν σεχταριστικη και αριστεριστικη πολιτικη εφοσον πεταξε στα σκουπιδια τη λογικη του ενιαιου μετωπου με τη σοσιαλδημοκρατια, διακυρητε ανοιχτα οτι ο ΔΣΕ παλευει για το σοσιαλισμο ενω αρνηθηκε το 46 να παρει μερος στις εκλογες παρολο που δια ατοματος Μητσοτακη θα εβγαζε το ΚΚΕ 100 απο τους 350 βουλευτες τοτε. Ποιος τα τιμα αυτα και ποιος τα φτυνει? Ποιος τιμα την οκτωβριανη επανασταση και ποιος λιγο πολυ μας λεει οτι τροτσκιζε ο Λενιν που δεν πηρε μερος στην κυβερνηση Κερενσκι αλλα την ανετρεψε! Ποιος τροτσκιζει αυτος που εχει φτυσει την περιοδο του 5ου και 6ου συνεδριου της ΚΔ που εδωσαν το αποφασιστικο χτυπημα στους τροτσκιστεςή αυτος που λεει οτι παρα τις αντιφασεις της η γραμμη του λεγομενου σοσιαλφασισμου απαντουσε σωστα στο ουσιαστικο που ηταν ο ρολος της σοσιαλδημοκρατιας? Ποιος τιμα πχ τη μαχη της κολεκτιβοποιησης και ποιος στην ουσια λεει σημερα οτι σε αντιστοιχη περιπτωση ειναι αριστεριστικη πολιτικη να το πραξεις?
ratm

Ανώνυμος είπε...

Συνεχεια

Ποιος παραβιαζει το καταστατικο αυτος που τα λεει ολα μονο στα οργανα του ή αυτος που δεν παλεψε αυτα που ψηφιζοντουσαν αλλα μαχευοτανε και ζυμωνε αλλη πλατφορμα σε ταβερνες? Η Κ.Ε. που υπερασπιστηκε τις θεσεις της μεσα απο το οργανο της ή αυτοι που εστελναν ετοιμα κειμενα για δημοσιευση μεσα απο γραμμη παραγωγης και εκαναν απο τη βιασυνη τους λαθος τα στοιχεια βαζοντας λαθος ΚΟΒ? Ποιοι ειναι τιμητες του καταστατικου αυτοι που ενω ηταν μελη του κομματος εκαναν διαδικτιακο φραξιονισμο ανωνυμα? Ποιος ειναι διαστρεβλωτης αυτος που απανταει με βαση αυτα που λες εσυ και ο φορεας σου ή εσυ που διαστρεβλωνεις οσα λεει το 19ο συνεδριο για συμμετοχη στη ΛΣ αλλων κομματων μεσω των μελων τους για να στηριξεις το σαθρο επιχειρημα σου περι σεχταρισμου.
Και πολυ ασχοληθηκαμε με την αφεντια σας. Αντε τον εβγαλες το μισθο του μηνα συγχαρητηρια. Απλα να ξερετε αυτο που σου εγραωα και σε αλλο νημα. Ο μοναχικος εχει 2 ματια αλλα το κομμα χιλιαδες και οι φιλοι του μη μελη ακομα πιο πολλα...Προσπαθησατε στην αρχη απο την ΚΝΕ, τα ξερε τα κολπα απο το 89-91 ο κυρ Αλεκος που δασκαλευε τοτε, σπασατε τα μουτρα σας , πηγατε μετα στο κομμα με αβατζο και το εκλογικο αποτελεσμα αλλα τζιφος και παλι. Σκεφτειτε κατι αλλο εχετε γινει προβλεψιμοι.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π Ελα μην κανεις πως δεν καταλαβαι νεις αφου ξερεις πια υπηρεσια λεει. εχεις μεγαλο καημο να μαθεις ονο ματα. εσεις οταν δινατε πληροφοριες στον αστικο τυπο τα δινατε με ονομα τα χτυπωντας το ΚΚΕ. πες μου τωρα το μετωπο φτιαξετε με την ανταρσυα για να γινεται δεκανικι του συριζα πως θα λεγετε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ratm και Παναγιώτη,

επειδή ότι λέτε είναι σαν να τα λέτε για κάποιον άλλον, σε κάποιον άλλον κόσμο, σας αφήνω να τα λέτε μόνοι σας.

Αν πείτε κάτι που δεν το έχουμε συζητήσει ήδη, θα παρέμβω.

Μέχρι τότε ελεύθερο το πεδίο για ανώνυμη συκοφάντηση και διαστρέβλωση αποφάσεων, ντοκουμέντων, ιστορίας, πραγματικοτήτας κτλ

Έτσι κι αλλιώς, να πείσω εσάς αποκλείεται.

Όποιος όμως μπει εδώ μέσα, θα κρίνει....

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π ασφαλως και θα κρινει. οταν προ σπαθουσατε με πισωπλατες μαχαιριες να συρετε το ΚΚΕ σε κυβερνηση με τον συριζα ητανε καλα.εδω ξεβρακωθηκατε δημοσια για το προσχεδιο του 1954 και εχεις το θρασος να μιλας σε εμας για διαστρεβλωση. πετατε λασπη στην ηγεσια και τα μελη του κομματος δια στρευλονοντας τα παντα και νομιζεις δεν θα απανταμε. αρε φουκαραδες κου νια που σας κουναγε αν νομιζετε οτι θα γυρισουμε σε εποχες κοινου πορι σματος ΚΚΕ ΕΑΡ μη ΦΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΛΑΡΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

"Αν δεν είστε μέλη του κόμματος, πολύ θα ήθελε η "υπηρεσία" να δει αν αυτοί που το υπερασπίζονται είναι μεγαλύτερης αξιοπιστίας από άλλους γνωστούς μπλόγκερ που κάνουν "reloding" στον Λένιν..."

Μπα, εκδίδετε και πιστοποιητικά για "τρου" τώρα; Μήπως βγάζετε και το "Ριζοσπάστη" σε ειδική έκδοση;

ΥΓ. Πολύ σας τσούζει αυτός ο Reloaded μου φαίνεται...

Κόζακας

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν ξερεις τις θεσεις του κομματος που ησουν μελος , τις θεσεις του φορεα που τωρα συμμετεχεις, αν δεν θυμασαι αυτα που εγραψες 3 σχολια παραπανω πες στην υπηρεσια σου να σε αξιοποιησει σε αλλο ποστο..

Πολυ επιλεκτικη μνημη εχεις θυμασαι αποφασεις για μπλογκ(?)(!) αλλα οχι την αποφαση για αναδιαταξη των δυναμεων που την ξερει και η κουτση Μαρια....

ratm

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρέπανε, η ουσιαστική συζήτηση με τον ΔΠ και εδώ και στο άλλο νήμα τέλειωσε εδώ και ώρα. Κι αυτό γιατί βιώνουμε ένα ατέλειωτο deja vu.

Ο άνθρωπος αυτός πλέον χτυπάει τον κώλο του κάτω για το ότι θέλει να κάνει επώνυμη αντιπαράθεση μέσα από...μπλογκ. Κι έτσι όπως και όλος ο συρφετός του ζητάει υστερικά διευθύνσεις και ονόματα (κάτι που το έχεις μάθει και από πρώτο χέρι δυστυχώς). Βέβαια η αλήθεια είναι ότι με ένα ΔΠ μπήκε εδώ, και απλώς κάποιος τον αναγνώρισε.

Πηγαίνοντας παρακάτω τώρα, λέω ότι πρόκειται για deja vu καθώς δεν απαντάει σε τίποτα από ότι τον ρωτάνε, ενώ γράφει ψευτοθεωρητικά ασυνάρτητα κατεβατά για μέτωπα, τακτικές, στρατηγικές κτλ. Συμμετέχει στην συζήτηση μόνο με τους δικούς του όρους και όταν κάποιοι του το επισημαίνουν αρχίζει τα "είστε ταλιμπάν", "τα ονόματά σας τώρα" και άλλες ομορφιές. Δύο πρόχειρα παραδείγματα:

1) Ρώτησα για την δράση του παμε με παραδείγματα (απολύσεις, διώξεις, μηνύσεις κτλ). Άλλοι ρώτησαν για τα ποσοστά. Αν βρεις απάντηση σφύρα μου. Πρότεινα να κάνει και μια βόλτα από εργασιακούς χώρους να συνεπάρει τους εργαζόμενους με τον επαναστατικό του λόγο, εικάζω ότι μάλλον κάτι τέτοιο δεν θα γίνει...

2) Ρώτησα για το ποιούς θέλει στα μέτωπα. Συγκεκριμένα τίποτα. Και να σκεφτείς ότι ο χώρος του κάνει εισοδισμό πότε στον λαφαζάνη και πότε σε αλαβανοανταρσυα. Αλλά τότε θα έπρεπε να δίνει λόγο και για τις πολιτικές πράξεις αυτών των χώρων. Βέβαια του ξεφεύγουν αρκετά, όπως το τελευταίο ωραίο για την κοινωνικοποίηση την οποία δεν γίνεται να βάζει ως αίτημα το κκε (εμ, ξίνισε ο αλεκάρας). Όχι βέβαια ότι είναι σημαντικό, καθώς σε άλλη περίπτωση δεν το'χουν σε τίποτα όλοι αυτοί οι τύποι να κατηγορούν το παμε για συντεχνιασμό. Τραγέλαφος.

Κατακλείδα: δεν νομίζω πως προσφέρει τίποτα η συμμετοχή του εδώ. Τα'χουμε διαβάσει τόσες φορές όλα αυτά, και έχουν και βήμα να τα λένε άλλωστε (ίσκρα κτλ). Έχουν πάρει τον δρόμο τους, έχουμε πάρει τον δικό μας (που είναι απέναντι). Ας τους ευχηθούμε καλή συμμετοχή στην επελαύνουσα "αριστερή κυβέρνηση" και ας προσπαθήσουμε να κρατάμε την συζήτηση εντός θέματος (γιατί ο αριστόνικος έθεσε κάποια ενδιαφέροντα ζητήματα και καθόμαστε και ασχολούμαστε με τρίχες).

Ijon Tichy

ΥΓ: Μιας και τυχαίνει και εγώ να ανήκω στον κλάδο των επιστημόνων, απλώς να πω ότι πρόκειται για ένα από τα πιο μικροαστικοποιημένα και αντιδραστικά σε αυτήν την φάση κομμάτια της κοινωνίας. Η συντριπτική πλειοψηφία του είναι πεπεισμένη ότι ο κόσμος να χαλάσει, αυτή κάπως θα τα καταφέρει (και αυτή η αντίληψη υπάρχει και σε ένα μεγάλο τμήμα των προπτυχιακών φοιτητών των ΑΕΙ που εξηγεί σε ένα βαθμό την χειμερία νάρκη στα πανεπιστήμια). Δεν υποτιμώ τον αγώνα που μπορεί να δοθεί σε αυτόν τον κλάδο ωστόσο, όμως χρειάζονται τεράστια αποθέματα θράσους (για να μην πω τίποτα χειρότερο) ώστε κάποιος από μια τέτοια θέση να κάθεται να κουνάει το δάκτυλο σε μεροκαματιάρηδες που συνδικαλίζονται με τους χειρότερους όρους, λέγοντας ότι το κάνουν από την "θαλπωρή" της αστικής νομιμότητας. Λίγη τσίπα.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία Ijon Tichy,

Καταρχήν χαίρομαι που υπάρχει τουλάχιστον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να πούμε 2 κουβέντες χωρίς 100% προσωπικές επιθέσεις.

Για τα συγκεκριμένα ζητήματα που θέτεις:

1. Εγώ ουδέποτε καταφέρθηκα ενάντια στη δράση του ΠΑΜΕ από την άποψη της αγωνιστικότητας ή του ηρωισμού. Για ποσοστά, ανέφερα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας το οποίο αντιπροσωπεύει πολύ μεγάλο κομμάτι της ε.α. Ποτέ επίσης δεν είπα ότι έχω στοιχεία για μεγάλη πτώση. Προς χάριν της συζήτησης είπα ότι δέχομαι ότι τα πράγματα μπορεί να είναι και ίσα αέρα ίσα πανιά διότι εγώ θέτω ένα ποιοτικό θέμα: ότι θα έπρεπε να υπάρχει ποιοτική βελτίωση στο κίνημα μετά από την οικονομική και πολιτική κρίση των τελευταίων 4-5 χρόνων. Λόγους δίνω εδώ που είμαι, στην κοινότητα Βερολίνου. Θα σας κοινοποιήσω, και ήδη το έκανα σε ένα βαθμό, άρθρα για την εμπειρία από το μεταναστευτικό κίνημα. Στο Βερολίνο είναι 15000 Έλληνες (+3000 από την αρχή της κρίσης). Η ελληνική κοινότητα έχει ~500 μέλη περίπου που ψηφίζουν και ο σύλλογος επιστημόνων που συμμετέχω ~40. Με αυτές τις συνθήκες διοργανώσαμε 300 άτομα κινητοποίηση στη δολοφονία του Φύσσα, και άλλες μικρότερες είτε για ζητήματα στην Ελλάδα είτε για ζητήματα εδώ πέρα, όπως πχ το κλείσιμο ενός από τα δύο δημοτικά σχολεία που έχουν και ελληνόγλωσσο τμήμα. Λεπτομερή αναφορά και κριτική όλων των πολιτικών δυνάμεων, θα κάνω σε άρθρο μου ίσως λίγο μετά την Πρωτομαγιά, και τα συζητάμε.
Προφανώς ούτε ζω και δρω στην Ελλάδα, ούτε στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για να έχω προσωπική εμπειρία. Αλλά διαβάζω κάθε μέρα ΚΑΙ τον Ριζοσπάστη. Και επιτέλους τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατάστασης του ε.α. δε χρειάζεται να είμαι εκεί για να τα ξέρω. Εκτός κι αν ο Βασίλης που έκανε μακροσκελές σχετικό αφιέρωμα το έκανε με βάση προσωπικές του εμπειρίες! Το ζήτημα είναι ότι σας ρωτώ με βάση ποιά κριτήρια είναι πετυχημένη η πολιτική του κόμματος, και μου απαντάτε με βάση τις ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Λυπάμε αλλά στο ισοζύγιο ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ενάντια σε ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ εγώ θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ ευνοική περίοδο για να ξεδιπλωθεί η δουλειά του Κόμματος. Άρα, αν δεν υπάρχουν ποιοτικά αποτελέσματα, υπάρχει ευθύνη στην τακτική.

Εν τέλει, για να βοηθήσω τη συζήτηση, ας παραδεχτώ τα εξής:
α. οι δυσκολίες (νοθεία, βία, τρομοκρατία, αυταπάτες κτλ) είναι μεγάλες
β. υπάρχει στασιμότητα (με αρνητικές τάσεις σύμφωνα με μένα, με θετικές (;) σύμφωνα με σας),
γ. για την ΚΝΕ είμαι σίγουρος ότι υπάρχει συρρίκνωση, για το κόμμα ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ τουλάχιστον στασιμότητα, ενώ είναι πολλοί και οι διεγραμμένοι ή αυτοί που αποστασιοποιούνται απογοητευμένοι (γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα...), οικονομικά καταστρεφόμαστε κοκ,
δ. το ερώτημα παραμένει: με τί αποτελέσματα θα θεωρήσουμε ότι επιβεβαιώνεται η τακτική και με τί θα θεωρήσουμε ότι κάτι κάνει λάθος το ΚΚΕ;

ΔΠ (συνέχεια)

Ανώνυμος είπε...

2. Για το μέτωπο. Το ΚΚΕ ήταν προ του 2012, αλλά σε μεγάλο βαθμό και σήμερα, στην ευχάριστη θέση να μη χρειάζεται να παρακαλέσει κανέναν να κάνει μέτωπο μαζί του, με βάση τη δυναμική του στο λαϊκό κίνημα.
Έφταναν τα κυριότερα σημεία του προγράμματος του ΑΑΔΜ όπως υπάρχουν στο σχετικό κεφάλαιο του προγράμματος του 1996, μαζί με τη στάση πληρωμών, την ακύρωση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων και τη διαγραφή του χρέους, για να ξεκινήσει καταρχήν στη βάση του κινήματος τη μετωπική συσπείρωση. Απο εκεί και πέρα, όσοι πιστοί προσέλθετε. Ο καθένας θα έρθει, αν έρθει..., για τους δικούς του λόγους. Δεν κάνουμε κριτική της ηθικής ή της σοβαρότητας κανενός. Δε μας ενδιαφέρει. Αν θα είναι κάποια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλαβάνος, ή αν θα είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή κάποια διάσπασή της ΔΕ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. Με μια τέτοια πολιτική, δε θα υπήρχε σήμερα ούτε Χρυσή Αυγή 10% ούτε ΣΥΡΙΖΑ 25%, και στο κίνημα θα ήταν το ΚΚΕ αυτός που θα ένωνε το λαό, άσχετα με το αν θα έρχονταν τελικά οι γκρούπες που σήμερα κατηγορούν το ΚΚΕ για σεχταρισμό (χωρίς να είναι απαραίτητα αθώες του αίματος οι ίδιες για τις ίδιες κατηγορίες...). Φτάνει να μη βλέπουμε την κοινή δράση με δογματισμό και ηθικολογία, και να μη θέλουμε να γίνει με τη στρατηγική μας αυτούσια...

Για τους επιστήμονες: ίσα ίσα, σήμερα οι επιστήμονες προλεταριοποιούνται ακόμη περισσότερο από ότι στην εποχή του Γληνού, του Μπάτση, του Κορδάτου, του Κόκκαλη κτλ κτλ διότι σήμερα η πνευματική εργασία είναι πολύ πιο μαζικό φαινόμενο. Δε θα διαφωνήσω για το ότι η πλειοψηφία του χώρου αυτού είναι ευάλωτη στην κοινωνική της συνείδηση. Αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι ακόμη μια αποτυχία της τακτικής του κόμματος, που είτε υποτιμά το χώρο αυτόν, είτε πολλές φορές κάποιοι από εσάς συμπεριφέρονται σαν να τον εχθρεύονται...

Τώρα, αν ο Βασίλης πιστεύει ότι εγώ είμαι που τρολάρω τη συζήτηση, ας με αποκλείσει...

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π απο το 1996 το ΚΚΕ Μιλαει στο προγραμμα του για ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και οχι ΓΙΑ ΜΕΤΩΠΟ το ΑΑΔΜ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΑΛΛΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ.στο προγρα μμα των μετωπων που κατεστρεψαν τα ΚΚ δεν γυρναμε αμα σου αρεσει τοσο πολυ το ξεβρακωμα συνεχιζουμε.ΚΡΙΤΗ ΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ. αντε καλο μετωπο με την ανταριζα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π ΟΣΟ ΚΑΙ να προσπαθεις να σπειρης την απαγοητευση δεν τσιμπαμε τον βρω μικο ρολο σας θα τον αποκαλυπτουμε συνεχεια συνεχιστε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

Ας μου επιτραπεί μια μικρή παρέμβαση:


Η αύξηση ή η μείωση των ποσοστών του ΠΑΜΕ στα σωματεία και συνδικάτα από μόνη της δεν λέει πολλά πράγματα, ειδικότερα σε μια εποχή μεγάλης ρευστότητας. Γιατί πρέπει να συνεκτιμήσουμε:

α)Τί σημαίνει σήμερα ένα συνδικάτο στην εποχή της διάλυσης ολόκληρων κλάδων, (πχ του μετάλλου) όταν πρακτικά ο κλάδος του μετάλλου έχει καταρρεύσει. Όπως είπε κάποτε ο Πουλικόγιαννης, τί απεργία να κυρήξει το Μέταλλο όταν η ανεργία στον κλάδο είναι 90%.

β)Τί σημαίνει σωματείο στα νέες "απεχθεις" δραστηριότητες όπως οι εισπρακτικές εταιρίες ή τα ενεχυροδανειστήρια;

γ)Τί δυνατότητες έχει ένα συνδικάτο να κινητοποιεί τον δικό του κόσμο και όχι να βασίζεται μόνο στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ;

δ)Και τελευταίο, τί συμπεράσματα βγαίνουν από την συμμετοχή του κόσμου στις απεργίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ; Η συμμετοχή από το 2011 μειώνεται σταθερά και σήμερα έχουν φτάσει να απεργούν μόνο οι πρωτοπόροι και κάποιες επιρροές από κάθε κλάδο, δηλαδή ένας πολύ μικρός αριθμός. Με βάση τα καθιερωμένα, οι τελευταίες απεργίες έχουν αποτύχει.





Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ. Ενταξει συνενοηθηκαμε οτι το προσχεδιο του προγραμματος που καταργουσε τα σταδια αποσυρθηκε το 1954 με εντολη του ΧΡΟΥΤΣΩΦ και υποχρεωσε την ηγεσια του κομματος να φερει αλλο το 1955 με το ΠΟΓΚΡΟΜ ΣΤΗΝ ΤΑΣΚΕΝΔΗ σε εξελιξη γιατι χτες μας φλομωσες στο παραμυθι. Με ολα αυτα που γραφεις στο σχολιο σου τη ευθυνη εχει το ΚΚΕ για πες μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι απαντήσεις σου ΔΠ επιβεβαίωσαν τα όσα είπα. Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τις δράσεις του παμε ήταν δικοί σου (εξ'ου και το υστερόγραφο) και δεν γίνεται να τους μαζέψεις. Όσο για τις ευθύνες καλό θα ήταν να κοιτάξεις τα του οίκου σου, μιας και τις αυταπάτες ότι με δυο διατάξεις από μια μελλοντική "καλύτερη" κυβέρνηση θα διορθωθούν όλα δεν τις καλλιέργησαν οι παμίτες, άλλοι το έκαναν και το κάνουν.

Τα υπόλοιπα που γράφεις για την κατάσταση της εα δεν λένε τίποτα. Πάλι τιποτολογείς ακατάσχετα, δίνοντας σκόρπια και γενικώς άσχετα στοιχεία. Τα όσα συμβαίνουν στο Βερολίνο, και μάλιστα ούτε καν στους εργασιακούς χώρους, αλλά σε μια αντιφασιστική πορεία (τότε μάλιστα που είχαν γίνει όλοι αντιφα, ως και τον δένδια), δεν λένε πολλά (αν όχι τίποτα) για την κατάσταση του εργατικού κινήματος στην ελλάδα.

Τέλος για τα μέτωπα, πάλι 0. Η θέση σου ότι το ααδμ ήταν το μαγικό ραβδάκι με το οποίο θα ερχόταν ο σοσιαλισμός είναι απλώς αστεία. Το ζήτημα των συμμαχιών επίσης δεν μπαίνει από το κκε σε "ηθική" βάση, αλλά σε πολιτική. Συριζα, ανταρσυα, αλαβάνος και λοιποί διαφωνούν σε πολύ βασικά θέματα με το κκε, και το μόνο που ζητάνε είναι τα ψηφαλάκια του κκε για να πάρουν τις καρεκλίτσες τους. Αλλά δεν περιμένω να καταλάβεις κάτι, στην τελική ένα φου σας έκαναν οι διάφοροι συνοδοιπόροι σας (τόσο πολύ ντρέπεσαι για αυτούς που ούτε καν να τους κατονομάσεις δεν θες; τόσες εκδηλώσεις αγκαλιά κάνετε...) και αρχίσατε ήδη να λέτε ότι το θέμα της κοινωνικοποίησης των ΜΠ δεν είναι και τόσο σημαντικό, θα το βάλουμε τακτικά και άλλες γελοιότητες.

Για αυτό και κάπου εδώ κλείνω την συζήτηση μαζί σου και επιφυλάσσομαι να επανέλθω για τα θέματα που έχουν βάλει ο Αριστόνικος και ο Ιάσωνας.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν άιντε να κάνω και εγώ μια εξαίρεση για σένα Ijon Tichy διότι είχα πει ότι δε θα απαντάω όταν κάποιος κάνει ότι απαντάει σε μένα ενώ απαντάει σε αυτά που θα τον βόλευαν να είχα πει εγώ:

1. Δείξε μου έναν απαξιωτικό χαρακτηρισμό που έχω πει για το ΠΑΜΕ.

2. Για το Βερολίνο σου απάντησα διότι είπες να πάω να κάνω τους λόγους μου στην εργατική τάξη και προσπάθησα να σου δείξω ότι κάνω ότι μπορώ εκεί που ζω. Δεν ισχυρίστηκα ότι με βάση το Βερολίνο θα κρίνουμε την Ελλάδα, οπότε πάλι μόνος σου μιλάς μάλλον...

3. ΑΑΔΜ μαγικό ραβδάκι για το σοσιαλισμό δεν είπα ποτέ εγώ. Δε μίλησα για εκλογική συμφωνία με κανένα. Αντίθετα είπα: "Έφταναν τα κυριότερα σημεία του προγράμματος του ΑΑΔΜ ... για να ξεκινήσει καταρχήν στη βάση του κινήματος τη μετωπική συσπείρωση." Το τί θα γινότανε στο πολιτικό επίπεδο δεν μπορούμε να το προβλέψουμε διότι διαφορετική συμπεριφορά και τακτική του κόμματος στο κίνημα θα διαμόρφωνε και άλλους πολιτικούς συσχετισμούς. Γι' αυτό και είπα: "Με μια τέτοια πολιτική, δε θα υπήρχε σήμερα ούτε Χρυσή Αυγή 10% ούτε ΣΥΡΙΖΑ 25%, και στο κίνημα θα ήταν το ΚΚΕ αυτός που θα ένωνε το λαό,...".

Δε συνεχίζω, δεν έχει νόημα.

Τα ίδια κάνεις κι εσύ και ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ και ο ratm.

Αν έκανα κι εγώ το ίδιο, αντί να σας απαντώ θα έλεγα:
1 είστε πληρωμένοι του ΠΓ, τα λέτε για να κρατήσετε τις δουλειές σας
2. είστε πρώην αριστεριστές της κακιάς ώρας που είδατε φως και μπήκατε στο ΚΚΕ τώρα,
3. κάθεστε όλη μέρα και απαντάτε σε κάποιους σαν και μένα αντί να πείσετε κανέναν άνθρωπο
κοκ

Εν τω μεταξύ, κουβέντα δεν ακούω για απλές ερωτήσεις όπως το:
1. Ισχύει και για το ΝΑΤΟ η έξοδος μόνο με ΛαΪκή εξουσία; Αν ναι/όχι γιατί;

Άσε μην πω περισσότερες. Έτσι κι αλλιώς, αντί για απαντήσεις θα μου πείτε ότι θέλω αριστερή κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ.

Ε, λοιπόν, όσο και να προσπαθήσετε εγώ ΔΕ ΘΕΛΩ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ, ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΟΣΟ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΔΩ ΠΕΡΑ!

Τα αποτελέσματα στην κοινωνία, μιλάνε μόνα τους...

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π Το προγραμμα του ΚΚΕ ΤΟ 1996 Μι λαει για κοινωνικη συμμαχια. Στο ΠΑ ΜΕ μπορει να συμμετασχει ο οποιοσδη ποτε σε ταξικη βαση χωρις να χρεια ζεται να ειναι κομμουνιστης. αρα λοιπον δεν μιλαμε για ΜΕΤΩΠΟ απο τη 1996.το ΑΑΔΜ δεν εμπαινε σαν διεκδη ση κυβερνησης στο εδαφος του καπιτα λισμου αλλα οτι μπορει να προκυψει κατω απο ορισμενες προ υποθεσης χωρις να αποτελει ενδιαμεσο ΣΤΑΔΙΟ και χωρις να εχη σχεση με αστικο κοινοβουλιο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μας λεει ο Δ.Π οτι αν ειχαμε παραβια σει το προγραμμα μας και ειχαμε φτια ξει μετωπο σημερα χρυση αυγη δεν θα υπηρχε και ο συριζα δεν θα ειχε τοση δυναμη. Εχει απολυτο δικιο παιδια πραγματικα απο τη στιγμη που θα ειχα με γινει εμεις οπορτουνιστικο κομμα εχοντας και το Κ στον τιτλο ο καπιτα λισμος δεν θα χρειαζοτανε ουτε τον ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ ΟΥΤΕ ΤΗς ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ. θα καναμε ολη την βρωμικη δουλεια για το συστημα εμεις οριστε μετα απο τοσες μερες συμφωνησαμε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Είπαμε συζήτηση τέλος ΔΠ, επανέρχομαι μόνο για να πω ότι η δράση του κκε είναι άμεσα συνιφασμένη με την δράση του παμε, τουτέστιν τα "εγώ δεν κακολόγησα παμίτη" αλλού, πολύ φτηνιάρικη συνδικαλιά, χώρια τις γελοιότητες που έγραψες για τις κολλεγιές του κκε με την αστική τάξη, τις υποδείξεις για τον σωστό αγώνα κτλ. Είπα άλλωστε και πριν ότι δεν ήρθες εδώ για κάνεις συζήτηση, για να πεις τα δικά σου ήρθες (ωραίο αυτό με το νατο, το σκεφτόσουν πολύ ώρα; τι άλλα ραβασάκια έχετε από τον κυρ αλέκο;). Πόσω μάλλον που σε αντίθεση με άλλους εργατοαγωνιστές ούτε καν να μιλήσεις για τους συνοδοιπόρους σου δεν τολμάς, δεν θες κυβέρνηση συριζα και γι'αυτό είσαι κώλος και βρακί με τον λαφαζάνη...

Πάω τώρα λοιπόν να πάρω το μεροκάματο από το ΠΓ (όχι την ΚΕ, την έχει διαλύσει και αυτήν η τρισκατάρη υπερηγεσία -- νέος διαχωρισμός, βάση-ηγεσία-υπερηγεσία) και να σε αφήσω να σιχτιρήσεις και άλλο το κκε που μας έδωσε αυτήν την κακούργα την κενωνία που για να φτιάξεις ένα μέτωπο της προκοπής πρέπει να προπαγανδίζεις τις απόψεις σου στην ίσκρα δίπλα στον στάθη και στον καρτερό.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν και επί της ουσίας κο-κο-κο...

Θα παρέμβω όταν ακουστεί κάτι ενδιαφέρον.

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π ΑΝ δεν σου αρεσει οπως χορευου με δεν πειραζει στο συριζα και στην ανταρσυα που χορευουνε οπορτουνιστι κα γιατι δεν πας και παιδευεσε εδω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Βασικά Παναγιώτη εγώ είμαι πιο κοντά στο Σχέδιο Β'!

Χαχα

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π Δεν τρεχει τιποτα στο ιδιο τσουβαλι ειναι αυτα ολα. ΧΟ ΧΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
«απο το 1996 το ΚΚΕ Μιλαει στο προγραμμα του για ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και οχι ΓΙΑ ΜΕΤΩΠΟ το ΑΑΔΜ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΑΛΛΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ»

«Το προγραμμα του ΚΚΕ ΤΟ 1996 Μι λαει για κοινωνικη συμμαχια. Στο ΠΑ ΜΕ μπορει να συμμετασχει ο οποιοσδη ποτε σε ταξικη βαση χωρις να χρεια ζεται να ειναι κομμουνιστης. αρα λοιπον δεν μιλαμε για ΜΕΤΩΠΟ...»

Φίλε Παναγιώτη η απλοϊκή και βολονταριστική ανάλυση κουράζει (λόγω συνεχούς επανάληψης) και τελικά αποδυναμώνει τις θέσεις που υπερασπίζεσαι.
Τώρα σοβαρά το ΑΑΔΜ δεν είναι κυρίαρχο στοιχείο της στρατηγικής του προγράμματος του 15ου συνεδρίου; Το κόμμα δεν επιδίωκε το ΑΑΔΜ αλλά ήταν μια πιθανότητα; Το Α.Α.Δ.Μέτωπο δεν ήταν μέτωπο;
Όσο αφορά το χαρακτήρα των σημερινών/αυριάνών/ πιθανών/ επιδιωκόμμενων συμμαχιών (κοινωνικοπολιτικές ή κοινωνικές) από ένα γρήγορο ψάξιμο στο πρόγραμμα του 15ου:

«Το Μέτωπο στην αρχική του φάση ξεκινά σαν συσπείρωση κυρίως κοινωνικών δυνάμεων γύρω από αντιιμπεριαλιστικά αντιμονοπωλιακά αιτήματα και στόχους, από επιμέρους μέτωπα πάλης που κινητοποιούν διάφορα τμήματα των εργαζομένων προς ένα ενιαίο ισχυρό λαϊκό ρεύμα. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η ταξική πάλη, η οργάνωση και η πολιτική πείρα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, όσο ενισχύεται η δύναμη του ΚΚΕ, τόσο θα αυξάνονται οι δυνατότητες το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο να προκαλεί αντίστοιχες αλλαγές στον πολιτικό συσχετισμό.

Το ΚΚΕ επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη λαϊκή κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας. Η συνεργασία μπορεί να εκφραστεί με τη μορφή συντονισμού, πολλαπλών συσπειρώσεων και κοινής δράσης για ορισμένα συγκεκριμένα προβλήματα, στα οποία διαπιστώνεται συμφωνία. Η εμπειρία της κοινής δράσης θα δείχνει κατά πόσο είναι δυνατή η διεύρυνσή της και η συνεργασία και σε άλλους αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακους στόχους, κατά πόσο στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική συμφωνία.

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τα άλλα κόμματα όχι μόνο με βάση τις διακηρύξεις, το πρόγραμμα και τους στόχους τους, αλλά και από το πώς υπερασπίζονται τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων και στηρίζουν τους αγώνες τους. Οι πολιτικές συνεργασίες για να σταθούν και να στερεωθούν ώστε να δώσουν ώθηση και πολιτικό δυναμισμό στο αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης, πρέπει να στηρίζονται σε υπαρκτές κοινωνικές διεργασίες και συσπειρώσεις, να αναπτύσσουν τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων. Να στηρίζονται στους αγώνες, να αναγνωρίζουν έμπρακτα τη δύναμη του λαϊκού κινήματος. Να αντιμετωπίζουν τα διασπαστικά και υπονομευτικά σχέδια της άρχουσας τάξης και των συμμάχων της.»

Χωρίς να θέλω να σου κάνω υπόδειξη και με κάθε σεβασμό καλό θα ήταν ένα φρεσκάρισμα του κειμένου.

Περαστικός

Ανώνυμος είπε...

Οταν σημερα η αστικη ταξη εν μεσω κρισης δεν εκανε βημα πισω ακομα και σε δευτετευοντα ζητηματα παρα τους αγωνες που εγιναν. Πιστευει σοβαρος ανθρωπος οτι θα κανει πισω σε ζητηματα πρωτης γραμμης και στρατηγικη επιλογης για το κεφαλαιο οπως η προσδεση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ? Δηλαδη πιστευει ανθρωπος οτι το κινημα μπορει να επιβαλει ενα τετοιο πληγμα στην ταξη που εχει την εξουσια χωρις να απειλησει εμπρακτος την ιδια την εξουσια? Δηλαδη αν ανεβει πολυ λεω εγω , αν ανασυγκροτηθει το Ε.Κ. τοτε μπορει μρ αγωνες να επιφερει τετοιο πληγμα χωρις ομως να απειληθει η εξουσια? Τοτε το 1980 που ηταν πολυ πιο μαζικο και συγκροτημενο το κινημα και εντος του ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ συμπορευτηκαν τοτε ωστε οχι να βγουμε αλλα να μημ μπουμε στην ΕΟΚ γιατι δεν το καταφεραν? Εκτος και αν οσα λενε τυποι σαν τον ΔΠ για κινημα κλπ ειναι φουμαρα και απλα μιλανε για μια κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλισμου που θα βγαλει τη χωρα απο την ΕΕ! Δηλαδη μια κυβερνηση που θα πληξει την εξουσια που θα της εχει επιτρεψει (!) να γινει κυβερνηση. Προφανως και τετοια κυβερνηση ουτε υπηρξε ουτε θα υπαρξει ποτε. Η αστικοδημοκρατικη κυβερνηση κερενσκι ηταν η πιο προοδευτικη κυβερνηση της εποχης που προηλθε απο επανασταση μαλιστα ουτε καν απο εκλογες αλλα ποτε δεν εβγαλε τη Ρωσια απο τον πολεμο γιατι αυτο θα επλητε την αστικη ταξη της Ρωσιας. Ο Λενιν ο αριστετιστης τοτε οχι μονο δεν πηρεερος στην κυβερνηση αλλα και στα σοβιετ εβαλε ως ορο την ιδεολογικη διαπαλη (τον διαχωρισμο και τη συντριβη του οπορτουνισμου ως ορο για τη νικη τα εβαζε πιο πριν ακομα!) που καποιοι απο το 15ο συνεδριο του ΚΚΕ την δαιμονοποιουσανε επειδη ταχα υποσκαπτει την ενοτητα του Ε Κ. με τετοια επιχειρηματα ηταν τοτε γνωστα πρωην στελεχη ευτυχως εναντια στο ΑΑΔΜ , εναντια στη δημιουργια του ΠΑΜΕ και σημετα εναντια στη Λ.Σ.
Εν παση περιπτωση η μονη πιθανοτητα εξοδου απο ιμπεριαλιστικη συμμαχια χωρις να την επιβαλει ο λαος με την επσνασταση και την εξουσια του , ειναι η πορεια της κρισης και των ανακαταταξεων που αυτη φερνει στις αγορες των ιμπεριαλιστων να επιβαλει αλλο προσανατολισμο στα συμφεροντα της αστικης ταξης της χωρας μας ή να φερει σε θεση ισχυος εκεινο το κομματι του ελληνικου κεφαλαιου που και σημερα ακομα θα θελε αλλες συμμαχιες πχ αυτο που δραστηριοποιειται στον τουρισμο. Σε αυτη την πιθανοτητα τοτε μια κυβερνηση ειτε αυτη ονομαζοταν δεξια ή αριστερη θα προσπαθουσε ενδεχομενως να βγαλει τη χωρα απο την ΕΕ και να τη συνδεσει με καποια αλλη συμμαχια την ΤΕ με τη Ρωσια ισως. Αυτο ασφσλως δεν αλλαζει κατι για το λαο και οποιος νομιζει οτι οι καπιταλιστες λυνουν τετοιες διαφορες αναιμακτα ας δει την Ουκρανια. Για να προλαβω καλοθελητες οχι δεν υπαρχει χωρα στην εποχη του ιμπεριαλισμου που θα μεινει καπιταλιστικη μεν αλλα ανεξαρτητη χωρις να προσδεθει δηλαδη η αστικη ταξη της σε καποια ιμπεριαλιστικη συμμαχια. Ολες οι ανεπτυγμενες καπιταλιστικα χωρες ειναι ενταγμενες σε καποια συμμαχια ειτε ειναι η ΕΕ , ειτε η ΗΠΑ (ομοσπανδα κρατη ειναι) ειτε η ΤΕ, ειτε οι μπρικς , ειτε αλλες στην Ασια ή τη λατινικη αμερικη.
Και τελος ποτε το ΚΚΕ ελεγε εξοδος απο ΕΕ με καπιταλισμο? Σε ποιο ντοκουμεντο υπαρχει αυτη η φραση? Το οτι αναφερει τη λαικη εξουσια στα συνθηματα αιχμη του ειναι για να κσταλαβαινει ο κοσμος οτι μονο η δικη του λαικη εξουσια μπορει να κανρι πραξη τετοια αιτηματα προς οφελος του. Οπως μονο η οκτωβριανη επανασταση εκανε πραξη το "γη και ειρηνη" στις τοτε συνθηκες.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ.Το προγραμμα το 1996 στο 15ο συνεδριο μιλουσε για κοινωνικη συμμαχια σε ταξικη βαση.ξεκαθαριζε οτι οτι δεν μπορει να υπαρξει καμμια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με στελεχη που αποχωρησαν απο το ΚΚΕ και εφτιαξαν αλλους πολιτικους σχηματισμους.Και ελεγε οτι αν στο μελλον υπαρξουν ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΑ κομματα που δεν θα ειναι απο διασπαση του κομματος και θελουν μπορουν να συμμετεχουν στη ΛΑ ΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ. Και δεν θα υπαρξει κανενα πολιτικο συμμαχικο σχημα.Γιατι η εμπειρια εχει δειξη οτι η συνεχεια ειναι να χαθει η αυτοτελεια του ΚΚΕ.Και τελος εμπαινε το ΑΑΔΜ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη πρόσεξε. Αυτό είναι το Πρόγραμμα του Κόμματος σήμερα. Τότε λέγαμε άλλα, όχι φυσικά αυτά που υπερασπίζονται οι σκυλευτές. Μην βιάζεσαι γιατί πέφτεις σε παγίδες που τελικά γυρνάν μπούμερανγκ. Κι επειδή εγώ μαζί σου είμαι άκουσε με. Λιγότερα αλλά καλύτερα, γιατί κάποιες στιγμές χάνεσαι. Πριν που έσπαγες τα αρχίδια του σκυλευτή καλά έκανες και το ευχαριστήθηκα. Αλλά θέλει λίγο προσοχή.

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Γιατί βασικό λάθος είναι να μεταφέρεις σε άλλη φάση αυτό που λες σήμερα για να δείξεις ότι δεν αλλάζει κάτι. Άλλαξε και άλλαξε προς το καλύτερο ενσωματώνοντας την εμπειρία και τις επεξεργασίες του Κόμματος, οι οποίες αφήνουν τους πολιτικούς αλήτες έτη φωτός πίσω. Το πρώτο βήμα έγινε στο 15ο Συνέδριο, αλλά δεν ήταν και δεν μπορούσε να είναι μέχρι το τέλος. Άρα αν θέλουμε να βοηθήσουμε σε μια συζήτηση ας προσέχουμε λίγο περισσότερο τι γράφουμε. Φιλικά

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

ΡΓ καμμια διαφωνια δεν εχουμε. ολα ειναι σε μια εξελεκτικη πορεια δεν μπορουσαν λαθη 40 ΧΡΟΝΩΝ να αλλαξουν σε μια μερα. Το σιγουρο ειναι οτι εδω και 18 χρονια δεν μιλαμε για ΠΟ ΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ σε ευχαριστω φιλικα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Νέο ταλιμπανίστικο χτύπημα

http://www.contra.gr/newspapers/Sport/spor_tou_vorra/spor-toy-vorra.2719302.html

Ποιος e-αγωνιστής κρύβεται άραγε πίσω από τον παοκ και τα σπορ του βορρά;

Ανώνυμος είπε...

Λες να αποκτησει εκπομπη στον πρωην 902 ο Ραφτοπουλος?
Λυνεται το κουβαρι του μυστηριου σιγα σιγα. Να δεις που και ο Σαββιδης τροτσκιστης ειναι και μελος περιφρουρημενο του ΚΚΕ!

ratm

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ratm,

επιτέλους απάντησες στην ερώτησή μου και τώρα μπορούμε να κάνουμε μια κανονική συζήτηση.

Υπάρχουν πράγματα που συμφωνώ σε αυτά που λες και πράγματα που διαφωνώ.

Αν συμφωνούμε ότι η δαγραφή του χρέους έξοδος από ΕΕ-ΝΑΤΟ με τους όρους της εργατικής τάξης/λαϊκού κινήματος είναι κάτι που η αστική τάξη της Ελλάδας δεν μπορεί να ικανοποιήσει ως αίτημα, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτό το αίτημα είναι αρκούντως επαναστατικό από μόνο του. Οι υπόλοιποι όροι της εφαρμογής του, δηλ. το να έχει πάρει την εξουσία -κι όχι απλά την κυβέρνηση- ο λαός, είναι θέμα ΖΥΜΩΣΗΣ μέσα στο κίνημα, κι όχι προαπαιτούμενο για κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Τα άμεσα αιτήματα στο κίνημα δε τα θέτουμε με βάση τις εκτιμήσεις μας για το τί θα γίνει με βάση την ιδεολογία μας (δηλ. είμαστε κομμουνιστές => πιστεύουμε ότι η κρατική εξουσία εξυπηρετεί την αστική τάξη => άρα θέτουμε την αλλαγή εξουσίας ως προϋπόθεση για κάθε θετική εξέλιξη), αλλά με βάση ΚΑΙ τον κοινωνικοπολιτικό συσχετισμό, με βάση και το τί μπορεί να αντιληφθεί ο λαός με βάση το μέσο επίπεδο συνείδησης. Ειδάλλως, πείθουμε/συσπειρώνουμε μόνο τους ήδη πεισμένους/κομμουνιστές. Επίσης, ούτε καν η πλειοψηφία της εργατικής τάξης δεν μπορούν να γίνουν κομμουνιστές ενώ ζούμε στις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής που έχουν ως συνέπεια στο εποικοδόμημα να κυριαρχεί η αστική ιδεολογία, κι όχι η κομμουνιστική. Πόσω μάλλον να πείσουμε τους συμμάχους της εργατικής τάξης για κάτι τέτοιο...

Σήμερα η ζωή έχει θέσει κάποια ερωτήματα. Αυτά τα ερωτήματα ΔΕΝ είναι ψευτοδιλήμματα της αστικής τάξης:
1. Θα πληρώσουμε ή θα διαγράψουμε το χρέος ως ΛΑΟΣ;
2. Συνεπαγόμενα, θα μείνουμε ή θα βγούμε από Ευρώ-ΕΕ;

Δεν έχει θέσει η ζωή στο λαό ακόμη το ερώτημα του τί είδους εξουσία, και τί είδους οικονομικό σύστημα μπορεί να εξυπηρετήσει τη μία ή την άλλη πολιτική.

Αν όμως υπήρχε σήμερα, όπως μπορεί πλέον να υπάρξει σήμερα, ένα λαϊκό κίνημα αποφασισμένο να ΜΗΝ πληρώσει το χρέος ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την έξοδο από ΕΕ-Ευρώ, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να απεργούν και να διαδηλώνουν με διάρκεια, τότε ΚΑΙ η πολιτική κατάσταση θα ήταν διαφορετική, και όλες οι άλλες αντιθέσεις, της βασικής αντίθεσης συμπεριλαμβανομένης θα οξύνονταν! Πιθανώς να μην άφηνε καν η αστική τάξη να εκφραστεί αυτό κοινοβουλευτικά μέσω μιας κυβέρνησης με τέτοιο πρόγραμμα. Πιθανώς να οδηγούνταν σε δικτατορικές λύσεις ή σε λύσεις στιλ Ουκρανίας. Είναι αυτό κάτι που η ε.α. και ο λαός πρέπει να φοβούνται ή να το επιδιώκουν;

Τη στιγμή που η αστική τάξη θα επενέβαινε είτε για να εμποδίσει μια τέτοια κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της ή ακόμη και να αναδειχθεί στην κυβέρνηση, τη στιγμή εκείνη ο λαός από την ίδια του την εμπειρία, και χάρις στη ζύμωση των κομμουνιστών όλο το προηγούμενο διάστημα, θα μπορούσε πλέον να δώσει την απάντησή του στο ερώτημα που πλεόν θα του τίθονταν μπροστά στα μάτια του με ωμό τρόπο:
φασιστική δικτατορία στιλ Ουκρανίας+πληρωμή χρέους + λιτότητα+ παραμονή σε ΕΕ-ΝΑΤΟ
ή αντίσταση/ανατροπή + δημοκρατία + αντιστροφή πολιτικής + έξοδος από ΕΕ-ΝΑΤΟ με ΜΗ κοινοβουλευτικό τρόπο πλέον;
Τότε μπροστά στα μάτια του θα έβλεπε ότι με εκλογές δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του στην αστική τάξη, τότε μπροστά στα μάτια του θα έβλεπε ότι πρέπει να διαλύσει το κράτος και το παρακράτος και να εγκαταστήσει μια εξουσία ελεγχόμενη από τον ίδιο, τότε θα ήταν πολύ πιο εύκολο να υποστηρίξει ακόμη και με το αίμα του μια πολιτική απαλλοτρίωσης της περιουσίας αυτών που στέκονται εμπόδιο στη θέλησή του (τα κυριότερα και πιο στρατηγικά μονοπώλια τουλάχιστον).
ΤΟΤΕ θα έθετε το ζήτημα η ζωή, ΤΟΤΕ θα το απαντούσε και ο λαός ως άμεσο και αναγκαίο μέτρο.

Σήμερα, μόνο ως προπαγάνδα έχει νόημα να μιλάμε για το είδος της εξουσίας και της οικονομίας που θα φέρει την απελευθέρωση από τον ιμπεριαλισμό. Δε διαφωνώ καθόλου 1 στις 2 κουβέντες του Κουτσούμπα να είναι το πώς θα ζούμε στο σοσιαλισμό. Αλλά όταν πάμε να οργανώσουμε το κίνημα και να αποφασίσουμε με ποιούς θα κάνουμε κοινή δράση, δεν είναι δυνατόν να το ζητάμε αυτό ως προπαπαιτούμενο!


ΔΠ (συνέχεια)


Ε

Ανώνυμος είπε...

κεί που διαφωνώ μαζί σου και με το σημερινό ΚΚΕ ratm είναι στο ότι εσύ θεωρείς ότι όσο τα μέσα παραγωγής είναι στην αστική τάξη δεν μπορεί να αναδειχτεί καν μια μεταβατική λαϊκή κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της ανόδου του λαϊκού κινήματος, που θα εκφράζει τα συμφέροντα της ε.α. και των συμμάχων της, και με πρόγραμμα που θα επιφέρει συντριπτικά χτυπήματα στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό. Αυτός είναι δογματικός μηχανιστικός χυδαίος υλισμός κι όχι διαλεκτικός. Εν τω μεταξύ συμφωνώ ότι μπορεί να μη χρειαστεί καν μια τέτοια κυβέρνηση να κερδίσει εκλογές. Φτάνει ίσως η απειλή για κάτι τέτοιο για να δρομολογήσει εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση αν οι κομμουνιστές πρωτοστατούσαν σήμερα σε αγώνες με αυτά τα προωθημένα πολιτικά αιτήματα, με την ίδια αγωνιστικότητα και αυτοθυσία που δείχνουν σήμερα, αλλά χωρίς να απαιτούν συμφωνία με τη στρατηγική του ΚΚΕ και χωρίς να συμπεριφέρονται λες και θα κολλήσουν οπορτουνισμό έτσι και κάνουν κοινή δράση με αγωνιστές άλλων -μικοαστικών κυρίως-κομμάτων, τότε σήμερα αυτό το κίνημα πιθανώς να υπήρχε και ο λαός να μην ήταν εγκλωβισμένος και απογοητευμένος όπως σήμερα...

Η ηγεσία των κομμουνιστών στο κίνημα θα διασφάλιζε ότι τα διάφορα αιτήματα θα τα διεκδικούσε το λαϊκό κίνημα με τους δικούς του όρους και όχι με αυτούς της αστικής τάξης, αν υποθέσουμε ότι μπορεί η αστική τάξη να πραγματοποιήσει κάποιου είδους ουσιαστικής διαγραφής του χρέους και εξόδους από ΕΕ-ΝΑΤΟ (κάτι το οποίο το θεωρώ τελείως απίθανο).


Τις συνέπεις στο κίνημα τις βλέπουμε σήμερα από την πολιτική που υιοθετεί το ΚΚΕ.
Βρίστε με όσο θέλετε, αλλά εγώ πραγματικά θέλω να δω αυτές τις εξελίξεις στη χώρα μου στα λίγα επόμενα χρόνια.
Αυτό είναι το κίνητρό μου για ότι κάνω και λέω.

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π ο σ. ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ Στην αριστερη κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ δεν μπηκανε ποτε και τον οκτωβρη του 17 την ανετρεψαν. επισης ο ΛΕΝΙΝ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΥ και αυτο δεν μπορει σε καμμια περιπ τωση να γινει οταν φτιαχνεις ΠΟΛΙΤΙ ΚΑ ΜΕΤΩΠΑ.ετσι δινεις πολιτικο χωρο και χρονο στον οπορτουνισμο να σε διαλυσει. Πουθενα η εργατικη ταξη δεν πηρε την εξουσια με αυτο τον τροπο την εξουσια. ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙ ΝΟ ΚΚΕ διαφωνεις απο το 1996 και εμεινες μεσα μαζι με τους αλλους κανοντας φραξια με σκοπο την διαλυ ση του κομματος αυτο το στοχο ειχατε και χασατε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Aντιγράφω επίτηδες για να μην λέει ο ΔΠ ότι διαστεβλώνεται:
"κεί που διαφωνώ μαζί σου και με το σημερινό ΚΚΕ ratm είναι στο ότι εσύ θεωρείς ότι όσο τα μέσα παραγωγής είναι στην αστική τάξη δεν μπορεί να αναδειχτεί καν μια μεταβατική λαϊκή κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της ανόδου του λαϊκού κινήματος, που θα εκφράζει τα συμφέροντα της ε.α. και των συμμάχων της, και με πρόγραμμα που θα επιφέρει συντριπτικά χτυπήματα στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό...Σε κάθε περίπτωση αν οι κομμουνιστές πρωτοστατούσαν σήμερα σε αγώνες με αυτά τα προωθημένα πολιτικά αιτήματα, με την ίδια αγωνιστικότητα και αυτοθυσία που δείχνουν σήμερα, αλλά χωρίς να απαιτούν συμφωνία με τη στρατηγική του ΚΚΕ και χωρίς να συμπεριφέρονται λες και θα κολλήσουν οπορτουνισμό έτσι και κάνουν κοινή δράση με αγωνιστές άλλων -μικοαστικών κυρίως-κομμάτων, τότε σήμερα αυτό το κίνημα πιθανώς να υπήρχε και ο λαός να μην ήταν εγκλωβισμένος και απογοητευμένος όπως σήμερα...
Η ηγεσία των κομμουνιστών στο κίνημα θα διασφάλιζε ότι τα διάφορα αιτήματα θα τα διεκδικούσε το λαϊκό κίνημα με τους δικούς του όρους και όχι με αυτούς της αστικής τάξης, αν υποθέσουμε ότι μπορεί η αστική τάξη να πραγματοποιήσει κάποιου είδους ουσιαστικής διαγραφής του χρέους και εξόδους από ΕΕ-ΝΑΤΟ (κάτι το οποίο το θεωρώ τελείως απίθανο)".
Τι άλλο είναι αυτό από χυδαίο ρεφορμισμό μικροαστού; Ένα μείγμα από ευρωκομμουνιστικές αντιλήψεις και λίγο από Πουλαντζα (η θητεία στην Γαλλία απέδωσε άριστα!!!). Με λίγα λόγια μας λέει να κατακτήσουμε το αστικό κράτος (δηλαδή κυβέρνηση) και να κάνουμε αλλαγές μέσα από αυτό. Και αφού γίνει αυτό, θα "κλάσει μέντες" η μπορζουαζία και ύστερα θα αγαπηθούμε όλοι γαι το καλό του τόπου...Το κίνημα είναι το πάν, όχι ο σκοπός!Ονειροπολήματα,αυταπάτες,φοβος, δούλεμα από έναν πολιτικό απατεώνα; Πάντως καμια σχέση δεν έχουν αυτά με το ΚΚΕ. Και ποτέ δεν είχαν! Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά που λένε για το 15ο Συνέδριο έχουν βάση! Πάντως,πέρα από την πλάκα, όλη η αυτή η αντίληψη που εκφράζει ο ΔΠ είναι όλη η συμπύκνωση των πολιτικών θέσεων του ΝΑΡ. Όχι μόνο τώρα...Αυτη ήταν η ουσία των θέσεων του ΝΑΡ από το 1ο συνέδριο του. Στη βάση αυτή χτίστηκε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με αυτή τη γραμμή δρούν στο κίνημα κάνοντας κολεγιές με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η κριτική που κάνουν αυτές οι δυνάμεις στο ΚΚΕ.
Και "όλως τυχαίως"-για την ιστορία-τις ίδιες αυτοαγιογραφίες άκουγα από στελέχη του ΝΑΡ το 1989, τα ίδια επιχειρήματα ενάντια στα στελέχη του ΚΚΕ, τις ίδιες βαρύγδουπες παρλαπίπες! Όλα αυτά δηλαδή που σήμερα μας τα πασάρει ο ΔΠ σαν "δικές" του απόψεις,οι οποίες τάχα εκδιώχθηκαν αντιδημοκρατικά!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

kk-1

1. Πουλαντζά δεν έχω διαβάσει ποτέ στη ζωή μου!

2. Δε λέω ότι θα αναδειχθεί μια κυβέρνηση που σιγά σιγά με σταδιακές μεταρρυθμίσεις θα μας πάει από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, διότι θα υποστηρίζεται από έναν όλο και πιο ευνοϊκό συσχετισμό της ταξικής πάλης!

3. Λέω ότι ένα κίνημα με αυτό το πρόγραμμα που προτείνω, η απειλή ότι θα αναδειχθεί μια κυβέρνηση με τέτοιο πρόγραμμα, ή εφόσον τελικά όντως αναδειχθεί μιας τέτοια κυβέρνηση, η προσπάθειά της να εφαρμόσει τα πρώτα ριζοσπαστικά μέτρα, κάτι από όλα αυτά, σε κάποιο από τα (χρονικά) σημεία αυτά, η αστική τάξη και ο διεθνής ιμπεριαλισμός θα αντιδράσουν, διότι δεν μπορεί να τα δεχτεί/ικανοποιήσει.
Θέλω να θυμήσω τα εξής: μπορεί οι επαναστατικές συνθήκες να είναι αντικειμενικό γεγονός με την έννοια ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα υπάρξουν ή να τις προκαλέσει, αλλά ΔΕΝ είναι ένα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ γεγονός, όπως η καπιταλιστική κρίση, αλλά ένα ΠΟΛΙΤΙΚΟ γεγονός. Όσο δυναμώνει το λαϊκό κίνημα και αυξάνονται οι αντιθέσεις και δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής κρίσης, τόσο πιο πιθανό είναι να ξεσπάσουν και επαναστατικές συνθήκες. Το λαϊκό κίνημα δεν μπορεί να περιμένει και μέχρι τότε να προπαγανδίζει για τη στιγμή αυτή και να συσπειρώνεται γύρω από το ΚΚΕ! Πρέπει να επιδιώκει να οξύνει όλο και περισσότερο την πολιτική κρίση. Το σύνθημα για κυβέρνηση, είτε τελικά μπορέσει να αναδειχθεί από εκλογές είτε όχι, συμβάλλει στην όξυνση της πολιτικής κρίσης, μόνο και μόνο διότι δίνει μια πολιτική άμεση διέξοδο και διότι στο όνομα της κυβέρνησης, συγκεντρώνονται δυνάμεις γύρω από το μεταβατικό πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης! Δηλ με το σύνθημα της κυβέρνησης που θα υλοποιήσει τα επαναστατικά μέτρα, συγκεντρώνουμε δυνάμεις γύρω από τα επαναστατικά μέτρα, είτε τελικά υπάρξει τέτοια κυβέρνηση είτε όχι. Σε αυτό είναι σημαντικό να έχουμε ξεκάθαρο ότι για την πλειοψηφία της ε.α. και του λαού είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ γεγονός η σύγχυση μεταξύ κυβέρνησης και εξουσίας! Αυτό δεν αλλάζει εκτός κι αν όλοι γίνουν κομμουνιστές ή αναρχικοί!

4. Το ΝΑΡ έχει μια θέση πολύ κοντά στο ΚΚΕ από αυτήν την άποψη καθώς η πλειοοψηφία του είναι ενάντια στο σύνθημα της κυβέρνησης, και σεχταρίζει στο κίνημα με δικαιολογία το ζήτημα της εξόδου από την ΕΕ (βλ. συζητήσεις με Σχέδιο Β').

5. Βάση για όλα αυτά είναι να συμφωνούμε ότι διαγραφή χρέους, έξοδος από ΕΕ-ΝΑΤΟ, εκτεταμμένες κοινωνικοποίησεις, ριζικές αλλαγές στο κράτος και στα σώματα ασφαλείας, είναι αιτήματα που η αστική δεν μπορεί να ενσωματώσει συνολικά, δηλ. ΕΙΝΑΙ ένα ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ πρόγραμμα. Αν δε συμφωνούμε σε αυτό, τότε είναι σα να λέμε ότι μπορεί να αναδειχθεί μια κυβέρνηση που μπορεί να τα κάνει χωρίς τη λυσσαλέα αντίδραση της αστικής τάξης. Τότε, όμως, και πάλι πρέπει να αναρρωτηθούμε: αν είναι δυνατόν να γίνουν αυτά, γιατί να μη γίνουν; Δε θα είναι καλύτερη η θέση του λαϊκού κινήματος αν γίνουν έστω και τα μισά από αυτά; Σίγουρα πάντως δεν πρέπει να μπερδεύουμε τί είναι νομοτέλεια και τί πολιτική εκτίμηση.

ΔΠ (συνέχεια)

Ανώνυμος είπε...

Τέλος, τί έλεγε το πρόγραμμα του 1996, διότι προκλήθηκα πολλές φορές να μιλήσω γι' αυτό.

Πλέον, βλέποντας τον τότε προσυνεδριακό, διότι τότε ήμουν 14 χρονών και δεν ήξερα καν τί είναι η ΚΝΕ, αλλά και υπό τον πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στο ΚΚΕ, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το πρόγραμμα του 15ου ήταν ένας κάποιος συμβιβασμός, μεταξύ της πρότασης της ΚΕ που μιλούσε ξεκάθαρα για διεκδίκηση κυβέρνησης, και των αντιρρήσεων που προέβαλαν αυτοί που σήμερα είναι στην ηγεσία του Κόμματος.

Το αποτέλεσμα είναι μια κάποια ασάφεια στο ζήτημα της κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα είναι ξεκάθαρα.

Η διατύπωση που υπάρχει επιτρέπει το Μαϊλη να παίζει με τη νοημοσύνη μας λέγοντας ότι το πρόγραμμα είχε την πιθανότητα να υπάρξει κυβέρνηση α-α δυνάμεων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ, χωρίς το ΚΚΕ να το επιδιώξει, με το ΚΚΕ ίσως να το πολεμάει αυτό το ενδεχόμενο όπως σήμερα (;) ΠΑΡΟΛΟ που το ΚΚΕ θα επιδιώκαμε να είναι η ηγετική πολιτική δύναμη στο ΑΑΔΜ! Εκεί πλέον παίζουμε με τις λέξεις όμως...

Είναι σαφές ότι εφόσον το ΚΚΕ είναι που επιδιώκει το ΑΑΔΜ, εφόσον η ηγετική τάξη πρέπει να είναι η εργατική, αν προέκυπτε τέτοια κυβέρνηση θα προέκυπτε ως επιδίωξη συνολικά του μετώπου, και επομένως και του ΚΚΕ.

Αντίστοιχα ισχύουν για την έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ούτε στη συνδιάσκεψη του '93 ούτε στο πρόγραμμα του '96 υπάρχουν όλα αυτά που λέει ο ratm, δηλ. ότι προϋπόθεση είναι η λαϊκή εξουσία. Δε χρειαζόταν να λέει ότι "θέλουμε να βγούμε ακόμη και με καπιταλισμό"! Όταν κάτι δεν αναφέρεται ως προϋπόθεση τότε δεν είναι!

Γενικά τα ψέμματα και τα επιχειρήματα που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας για όλα αυτά δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εσωκομματική συζήτηση για την αλλαγή προγράμματος: μισόλογα, απόκρυψη των προθέσεων, ψέμματα και διαστρεβλώσεις, προσπάθεια να μην αντιληφθούν τα μέλη ότι αλλάζουν σημαντικά πράγματα. Και τοποθέτηση για όλα αυτά σε 7 λεπτά...

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

ΔΠ
Ειδες ομως που εσυ δεν απαντας και δεν μιλας με βαση την πραγματικοτητα? Καταρχην οντως διαβαζοντας οσα λες 2 πραγματα σκεφτηκα Πουλαντζας και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Λες οτι το ΚΚΕ βαζει για τις κοινωνικες συμμαχιες και για την συμπορευση με τα μετωπα παλης του ως προυποθεση τη στρατηγικη του και τη λαικη εξουσια. Δεν θα μπω στον πειρασμο να σου πω ποιοι πολιτικοι χωρου εκαναν την ιδια κριτικη στο ΚΚΕ οχι τωρα αλλα απο τα τελη του 90. Θα σου απαντησω ορθα κοφτα αυτο ειναι ψεμα και μυθευμα που προερχεται απο αυτους που δεν θελουν να ακουν τον ορο λαικη εξουσια και οχι επειδη το ΚΚΕ δηθεν το βαζει σαν προαπαιτουμενο. Ας δουμε τα αιτηματα των αγροτων που τα εβαλε η ΠΑΣΥ σε ολα τα μπλοκα ,ανεξαρτητως αν πλειοψηφουσαν αγροτοσυνδικαλιστες αλλων δυναμεων , ηταν η λαικη εξουσια? Η παλη εναντια στο χαρατσι, τα λαικα φροντηστηρια, η αλληλεγγυη με τροφιμα, οι επανασυνδεσεις ρευματος ειχαν ως προαπαιτουμενο τη λαικη εξουσια? Η παλη εναντια στο νομο-πλαισιο της Γιαννακου ή του σχεδιου Αθηνα περισυ εβαζε ως προυποθεση τη λαικη εξουσια? Οι αγωνες φετος στα ΕΠΑΛ με αιτηματα για δωρραν γευματα, μεταφορες για μη καταργηση ειδικοτητων ειχαν ως προυποθεση τη λαικη εξουσια? Οι παραστασεις εξω απο τον ΕΟΠΠΥ της ΠΑΣΕΒΕ και η θεωρηση βιβλιαριων ανθρωπων που εκλεισαν τα μαγαζια τους ειχαν το σοσιαλισμο ως προυποθεση? Τα μετρα που ζηταμε για τους ανεργους ειναι σοσιαλισμος? Οι αξονες παλης του ΠΑΜΕ ειναι σοσιαλισμος? Οι αγωνες για κλαδικες συμβασεις σε τροφιμα,ποτα, επισιτισμο, εμπορουπαλληλους, μεταλο κλπ εβαζαν ως προυποθεση το σοσοαλισμο? Ο αγωνας των εργαζομενων στα προγραμματα σταζ εγινε με αιχμη τη λαικη εξουσια? Ποιος πηγε σε επιτροπη αγωνα του ΠΑΜΕ ή του ΜΑΣ , σε αγροτικο συλλογο της ΠΑΣΥ, σε σωματειο του ΠΑΜΕ , στην ΟΓΕ και τον διωξανε επειδη δεν ηταν ΚΚΕ ή τον υποχρεωσανε να γινει κομμουνιστης για να αγωνιστει? Ποιο μελος του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ , της ΑΝΤΑΣΥΑ ή αλλου κομματος ηρθε στο ΠΑΜΕ για να αγωνιστει και του βαλαμε το προγραμμα του ΚΚΕ ως ευαγγελιο να ορκιστει? Βεβαια αν καποιος απο τα μελη αυτων ερθει με το ΠΑΜΕ τρωει διαγραφη επι τοπου οποτε πρακτικα αν ερθει στο ΠΑΜΕ δεν θα συνεχισει να ειναι μελος πχ του ΣΥΡΙΖΑ. Υπαρχει και παραδειγμα πρωην μελους του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηρακλειο Κρητης που διαγραφηκε επι τοπου επειδη μπηκε στο ψηφοδελτιο του ΠΑΜΕ διοτι στους οικοδομους εκει ο ΣΥΡΙΖΑ εκανε κοινο ψηφοδελτιο με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ εντος του ψηφοδελτιου υπηρχαν και χρυσαυγιτες που πηαν με μπλουζες Χ.Α. βα ψηφισουν.
Συμπερασμα στο ζητημα των κοινωνικων συμμαχιων η Λ.Σ. λιγο διαφερει απο το ΑΑΔΜ εξαλλου και τα ΑΑΔΜ εβαζε τημ κοινωνικη συμμαχια σε προταιραιοτητα. Απλα ορθα ξεκαθαριζεται οτι ΛΣ =κοινωνικη συμμαχια. Στο ζητημα των πολιτικων συμμαχιων το ΚΚΕ αφηνει ενα παραθυρο υπο προυποθεσεις αν προκυψει δυναμη που στον ενα ή στον αλλο βαθμο θα συμφωνει με το στοχο της λαικης εξουσιας. Ορθα διοτι πολιτικη συμμαχια σημαινει κοινο πολιτικο προγραμμα αρα στρατηγικη απο τη στιγμη που σωστα το ΚΚΕ αποριπτει ενδιαμεσα σταδια και αστικη διαχειρηση ουσιαστικα μιλαμε για πολιτικο κομμα μικροαστικο που δεν ξερεις αν θα ναι μαζι σου μεχρι τελους ή για 2ο ΚΚ που ειναι αδυνατον να υπαρξει. Εξαλλου η μοναδικη πολιτικη συμμαχια που δεν καταργησε το ΚΚ ηταν η υοθετηση του αγροτικου προγραμματος των αριστερων εσαιρων απο τους μπολσεβικους που ξερουμε οτι κατεληξε με τον κοκκινο στρατο να τσακιζει τους αριστερους εσαιρους που τελικα εναντιωθηκαν στην οικοδομηση του σοσιαλισμου. Για πολιτικη συμμαχια με κομματα διασπασεις του ΚΚΕ που ειναι ουσιαστικα αντι-ΚΚΕ φορεις εως εντελως αντικομμουνιστικοι δεν νομιζω οτι παιρνει συζητηση. Εξαλλου οποιος θελει μεσω των μελων του στη ΛΣ. Ολα τα αλλα ειναι με το βλεμα στις αστικες καλπες και δεν ειναι για το ΚΚΕ.

ratm

Αναυδος είπε...

επειδη τα πολλα λογια ειναι φτωχεια

Οι κομμουνιστες εκπαιδευτικοι

(….) Την παραίτησή τους από τη θέση του Διευθυντή ανακοινώνουν οι εκπαιδευτικοί Μαδυτινός Κων/νος και Στυλιανίδου Δέσποινα στη Λήμνο αντιτιτθέμενοι στην επιβολή του «νέου» σχολείου της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων μέσω της αυτοαξιολόγησης των σχολείων και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και συντασσόμενοι με τις θέσεις του σωματείου, του κλάδου και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. (…)

Οι πουλημενοι

http://syllogosgk.blogspot.com/2014/02/blog-post_27.html


Ανώνυμος είπε...

ΔΠ, εσύ τίποτα δεν έχεις διαβάσει τελικά. Από Λένιν ξέρεις κάτι λίγα, από Μαρξ δεν πολυκατέχεις, από Πουλαντζά δεν έχεις ιδέα. Αλλά καταχεριάζεις το ΚΚΕ για ιδελογικές παρεκλίσεις τάχα μου τάχα μου. Εσένα μόνο η καθημερινότητα σε απασχολεί...Ε, αυτή είναι η ουσία του οπορτουνισμού! Και καλά, σε λίγο με τα 1,2,3...σημεία θα μας γράψεις και 100 θέσεις για συνέδριο...ή μήπως σου τις γράφουν;;;
υ.γ.Αυτά που γράφεις για το ΝΑΡ απλά αποδεικνύουν πόσο άσχετος και πόσο πολιτικά ανίδεος είσαι, αν δεν είσαι συνειδητός ψεύτης φτηνός απατεώνας!
kk-1

aristonikos85 είπε...

Να κάνω και εγώ μια παρέμβαση ως μη κομματικό μέλος που όμως δεν έχω χάσει πορεία συγκέντρωση η ότι άλλο διοργανώνει το κόμμα και το ΠΑΜΕ. Θεωρώ δηλαδή τον εαυτό μου έναν άνθρωπο που δρα δίπλα στο ΚΚΕ χωρίς να είναι μέλος του.

Μετά από το χαστούκι των εκλογών του 12 και την εμφάνιση των εργατοσποριτών, ένα μέρος των ανθρώπων που είναι κοντά στο ΚΚΕ (μικρό η μεγάλο δεν ξέρω) επηρεάστηκε από αυτά που γράφανε βάζω και τον εαυτό μου μέσα.
Όπως και η διαγραφή του Χαλβατζή έκανε το ίδιο. Θεωρώ ότι ένα μέρος της κριτικής που ασκούνε αυτοί πατάει σε αδυναμίες του ΚΚΕ των προηγούμενων χρόνων όπως πχ η κακή διαχείριση των οικονομικών και της τυποεκδοτικής κάτι που παραδέχτηκε και ο Κουτσουμπας στον Χατζηνικολάου όταν μίλησε για λάθος της γιγάντωσης της τυποεκδοτικής.
Εν τέλει όμως ο εργατικός αγώνας ιδιαίτερα κατάντησε όχι μόνο αντι ΚΚΕ αλλά αντικομμουνιστική σελίδα γενικότερα πριν λίγο καιρό πχ θυμάμαι να αναδημοσιεύει κάτι από το tvxs του αρχιαντικομμουνιστή Κούλογλου που ξεκίναγε με αναφορά στα απάνθρωπα τανκσ της ΕΣΣΔ που τσακίσανε την άνοιξη της Πράγας και άλλα τέτοια όμορφα.
Επίσης παρατηρείται μια συνεχόμενη εμμονή με τα πολιτικά μέτωπα τα οποία τα ξεχειλώνουν τόσο πολύ που περιλαμβάνουν από γενικά και αόριστα πατριώτες μέχρι αριστεριστές κάθε είδους. Όπως και να χει ο εργατικός αγώνας δεν θέλει να πάει καλά το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές γιατί μετά δεν θα χει αντικείμενο να γκρινιάζει. Και εγώ γκρινιάζω συνέχεια για διάφορα σε μέλη του ΚΚΕ αλλά θέλω να ελπίζω ότι δεν έχω πέσει τόσο χαμηλά.
Αυτά τα γράφω ως απάντηση στον Διονύση Περδίκη επειδή είναι μέλος του Γιάννης Κορδάτος και του εργατικού αγώνα.
Ειδικά ρε παιδιά εκείνες τις γελοιογραφίες με την Παπαρήγα η τον Κουτσούμπα ..... Τι να πω έλεος ούτε οι χρυσαυγίτες δεν βγάζουν τέτοια χολή.
Αριστόνικος

Ανώνυμος είπε...

Επειδή έχω χρόνο σήμερα, ας απαντήσω για το πώς σχετίζονται όλα αυτά με την Οκτωβριανή επανάσταση.

1. Το τότε εργατικό κίνημα της Ρωσίας είχε να λύσει μεγάλα αστικοδημοκρατικά ζητήματα διότι στη Ρωσία υπήρχαν ακόμα φεουδάρχες και Τσάρος.
Σήμερα, στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν πλέον τέτοια ζητήματα, σε αντίθεση με την Ελλάδα του '30 που υπήρχαν. Σήμερα, τα αστικοδημοκρατικά ζητήματα που υπάρχουν, υπάρχουν διότι το μονοπώλιο αναγκάζεται να καταργήσει αστικοδημοκρατικές ελευθερίες όπως η εθνική ανεξαρτησία, η δημοκρατία στην πολιτική και στον εργατικό κίνημα (απεργίες) κτλ Σήμερα, επομένως τα αστικοδημοκρατικά ζητήματα μόνο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της έχουν συμφέρον να τα διεκδικούν, όχι πλεόν η αστική τάξη. Επίσης, αφορούν κυρίως την τακτική του ε.α., έστω μια τακτική στρατηγικής σημασίας, αλλά την τακτική, όχι τη στρατηγική.

2. Τότε υπήρχαν επαναστατικές συνθήκες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Σήμερα όχι.

3. Τότε αναδείχθηκε η δυαδική εξουσία. Σήμερα δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι τέτοιο. Επομένως δεν υφίσταται αντιστοιχία με το σύνθημα "όλη εξουσία στα σοβιέτ". Το "εργατική λαϊκή εξουσία" δεν είναι το ίδιο, διότι δεν υπάρχει σήμερα υλικός φορέας/παράδειγμα της εξουσίας αυτής. Δεν υπάρχει δηλ., είναι μόνο ένα σύνθημα, ιδεολογική κατασκευή του ΚΚΕ που έχει φυσικά κάθε δικαίωμα και καλά κάνει να προβάλει ένα στρατηγικό στόχο για την εξουσία. Αλλά σαν άμεσο και μοναδικό πολιτικό αίτημα;...

4. Τα αιτήματα για "ειρήνη" και "γη" ήταν επαναστατικά μόνο στις δοσμένες ιστορικές συνθήκες. Αντίστοιχα σήμερα, πιθανότατα, το α-α πρόγραμμα του '96 μαζί με τα περί χρέους, μνημονίων κτλ στο σύνολό τους διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα επαναστατικό για τη συγκεκριμένη συγκυρία εντός της τόσο τρομερής παγκόσμια συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης. Σε διαφορετικές συγκυρίες θα μπορούσαν όλα τα παραπάνω αιτήματα να μην ήταν επαναστατικά αλλά ρεφορμιστικά. Το κριτήριο είναι αν συμφέρουν την ε.α. ή την αστική και αν μπορεί η τελευταία να τα ικανοποιήσει/ενσωματώσει.

5. Και τότε αν δεν κάνω λάθος προβλήθηκαν αιτήματα γενικευμένων κοινωνικοποιήσεων αλλά όχι με τον γενικό τρόπο "κοινωνικοποίιηση όλων των μονοπωλίων". Επίσης, έχει σημασία σε ποιά στιγμή έγιναν αυτά καθημερινά συνθήματα. Σε επαναστατικές συνθήκες, και λίγους μήνες αν δεν κάνω λάθος πριν την επανάσταση. Είμαστε σήμερα σε μια τέτοια φάση;

6. Αντίστοιχα για την κυβέρνηση Κερένσκι. Επαναστατικές συνθήκες, σοβιέτ, δυαδική εξουσία. Τί από όλα αυτά υπάρχει σήμερα; Δε λέω ότι αλλιώς θα συμμετείχαν οι μπολσεβίκοι στην κυβέρνηση αυτή! Ούτε ότι ο Τσίπρας είναι ο σύγχρονος Κερένσκι και αφού δεν έχουμε επαναστατικές συνθήκες, μπρος μαρς να συμμετάσχουμε! Όχι βέβαια! Αλλά ούτε μπορούμε να χρησιμοποιούμε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ το παράδειγμα αυτό ως ένδειξη ότι η λενινιστική τακτική είναι ενάντια σε κάθε συμμετοχή σε κυβέρνηση πριν την επανάσταση.

Στη συνέχεια, η ΚΔ με την παρουσία του Λένιν μέχρι κάποιο προχωρημένο σημείο, επεξεργάστηκε τη γραμμή για το τί κάνουμε σε μη επαναστατικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των προϋποθέσεων για συμμετοχή σε κυβέρνηση, και στη συνέχεια για το τί κάνουμε σε συνθήκες κρίσης και ανόδου του φασισμού. Χωρίς μηχανιστικές μεταφορές, η αξιολόγηση τόσο της θετικής όσο και της αρνητικής πείρας, κι όχι ο μηδενισμός, είναι ο τρόπος για να βρούμε απαντήσεις για το σήμερα.

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ. οι ανθρωποι νομιζουνε οτι ειμαστε παιδακια και γεννηθηκαμε χτες. μας λεει ο ποιητης λοιπον οτι πραγματα που ριζωσαν μεσα στο ΚΚΕ σε συνθηκες παρανομιας και πολιτικης προσφυγιας θα επρεπε ολα να τα αλλαξουμε σε μια μερα και οτι απαγορευεται σε καθε συνεδριο η συλλογικη σκεψη του κομματος που προ χωραγε μαζι και με της επεξεργασιες να εμπλουτιζει το προγραμμα. το 1954 αποσυρετε το προ σχεδιο με εντολη ΧΡΟΥΤΣΩΦ υποχρεωνε τε η ηγεσια να φερει αλλο με τα γεγονοτα στην τασκενδη σε εξελιξη μετα απο λιγο επικρατουν και επιση μα οι οπορτουνιστες στο ΚΚΕ ΤΟ 1956 για 40 χρονια εφαρμοζουμε τα μετωπα με κυριολεκτικα τραγωδια παντου και επρεπε το 1996 να τα αλλαξουμε ολα μονομιας ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟ προγραμμα του 1996 καταργουσε τα μετωπα που μας κατεστρεψαν παντου και προχω ροντας η επεξεργασιες για της ανα τροπες και για την ιστορια του κομ ματος εμπλουτιστηκε το προγραμμα στο 19ο. οσο για τα ΒΑΡΙΔΙΑ τα αφηνουμε πισω και συνεχιζουμε στην ιστορικη μας αποστολη.

Ανώνυμος είπε...

Εκτιθεσαι πολυ.
Που λεει στο 15ο οτι στοχος του ΚΚΕ ειναι η κυβερνηση μεσω ΑΑΔΜ?!
Ποιος παιζει με τις λεξεις και τη νοημοσυνη μας? Σε ολοκληρο το τοτε προγραμμα το ζητημα ενδεχομενιυ κυβερνησης Α-Α ειναι μια παραγραφος!
Απο που και ως που υπαρχει ενδεχομενο κυβερνησης Α-Α που σημερα το πολεμαει το ΚΚΕ? Επειδη ο ΣΥΡΙΖΑ εχει 27% εχουμε μπροστα μας ενδεχομενο κυβερνησης Α-Α? Σου ειπα μιλας πολυ και εκτιθεσαι. Οταν μιλας πολυ ξεφευγουν πραγματα.
Και τελος το 93 και το 96 ελεγε το ΚΚΕ να βγουμε απο ΕΕ με καπιταλισμο? Το οτι το ΚΚΕ ΕΠΙΔΙΩΚΗ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ειναι θεσφατο για ενα ΚΚ. Αρα αυτο ειναι που ενοειται ειναι το Λαικη Εξουσια περα και πανω απο καθε αιτημα αιχμη. Προφανως ΔΠ οσα καταλαβαινες στα 14 για το ΚΚΕ καταλαβες σε ολη την κομματικη πορεια σου και σημερα. Μυρωδια δεν πηρες. Και επειδη σημερα εχουμε τυπους σαν εσενα που διαδτρεβλωνουν ντοκουμεντα προγραμματα κλπ πρεπει το ΚΚ της χωρας μας να διευκρινιζει το λογο υπαρξης του! Ποσα θες να μας τρελανεις τελος παντων?

ratm

Ανώνυμος είπε...

Και μια ερωτηση τι γνωμη εχεις για το σχεδιο β ρε ΔΠ γιατι μετα απο καθε σχολιο σου χανω και λιγα απο τα μαλλια μου...

ratm

Ανώνυμος είπε...

40 χρονια μεχρι το 1996 εφαρμογης των ΜΕΤΩΠΩΝ ας θυμηθουμε ολοι μαζι τα τραγικα αποτελεσματα μονο στη χω ρα μας. 1958 διαλυση Κ.Ο η ΕΔΑ ενι αιο κομμα 1964 αποσυρουμε σε 25 περι οχες της υποψηφιοτητες και καλουμε τον λαο να ψηφισει Ε.Κ χρεωνουμε την δολοφονια του ΛΑΜΠΡΑΚΗ στον καραμαν λη επειδη ετσι βολευε την Ε.Κ το ιδιο και στα ΙΟΥΛΙΑΝΑ ΤΟ 1965 στην δικτακτορια θεωρουμε αντιδικτακτορικη κινηση και το ΠΑΛΑΤΙ 1974 η συμμαχια με το εσωτερικο 1981 πραγματικη αλλαγη και δευτερη κατανομη 1985 1991 ΠΕΡΕ ΣΤΡΟ ΙΚΑ και κοινο πορισμα με ΕΑΡ. και ερχονται τα τσακαλια μετα απο τετοια τραγωδια 40 χρονια και μας λενε επειδη ετσι γουσταρουμε δεν θα παει το ΚΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ αλλα θα μεινη κολΛημενο πισω σε ολη αυτη την τραγω δια που περιεγραψα. ΑΡΕ ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ratm και λοιποί,

απαντώ σε ότι καινούριο θεωρώ προσφέρει στη συζήτηση.

Πολιτικές συμμαχίες γίνονται με βάση κάποια (προγραμματική) συμφωνία.

Τα υπόλοιπα για πρωήν μέλη ΚΚΕ, αριστεριστές, εσέρους κτλ τα ακούω βερεσέ. Και με το διάβολο θα συμμαχήσουμε αν αυτό θα εξυπηρετεί τη στρατηγική μας.

Επομένως τοποθετήσου πάνω στο πρόγραμμα του ΑΑΔΜ με τις σχετικές με την κρίση προσθήκες (χρέος, μνημόνια κτλ) και πες μου γιατί χρειάζεται το τσιτάτο για λαΪκή εξουσία-οικονομία για να θεωρήσουμε το πρόγραμμα επαναστατικό και αρκετό για να προωθήσουμε με βάση αυτό ΚΑΙ πολιτικές συμμαχίες.

Αντιπαρέρχομαι τα περί αντικομμουνισμού του Εργατικού Αγώνα. Δε δέχομαι καν τα περί αντι-ΚΚΕ. Είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση είναι με κομμάτι της ηγεσίας του ΚΚΕ και με τη σημερινή του πολιτική γραμμή.

Οι μεγάλες εσωκομματικές αντιδράσεις έγιναν λόγω 2 σημαντικών συνθηκών: την καπιταλιστική κρίση που φέρνει νέα και επέιγοντα καθήκοντα στο κόμμα και την αλλαγή προγράμματος και καταστατικού. Όχι λόγω των εκλογών. Συμφωνώ όμως ότι λόγω των εκλογών πιέζεται από τον κόσμο το ΚΚΕ.

Τώρα το σημαντικότερο. Μέχρι το 2003+/-1 (βαριέμαι να ψάχνω τώρα στο αρχείο μου) υπήρχε ένα πλαίσιο πολιτικών και οικονομικών διεκδικήσεων της ε.α., ακολουθώντας το πρόγραμμα του ΑΑΔΜ, το οποίο δημοσίευε κάθε χρόνο το ΠΑΜΕ. Από εκείνη τη χρονιά και μετά προστίθεται μια σχεδόν πανομοιότυπη παράγραφος που μιλάει για τις προϋποθέσεις στο στυλ: "πρέπει ο λαός να γίνει κύριος του πλούτου που παράγει, ....τη δική του εξουσία" κτλ

Δηλ. το ΚΚΕ ζημώνει τη στρατηγική του μέσα από το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, στο οποίο και καλά μπορούν να έρθουν και μέλη άλλων κομμάτων!

Ανάλογα, λέει πλέον μέχρι και το ΜΑΣ στους φοιτητές στις ετήσιες διακηρύξεις του, παρόλο που εκεί δεν είναι καν όλοι εργάτες!

Τέλος, ακόμη και στην Επιτροπή Αγώνα Νέων Μεταναστών εδώ στο Βερολίνο, στην ιδρυτική της διακήρυξη αναφέρεται ότι εναντιωνόμαστε και "στα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που σπέρνουν αυταπάτες για φιλολαικές εξελίξεις εντός της ΕΕ και με τα μονοπώλια στην εξουσία".

Δηλ. αν η ΕΑΝΜ στρέφεται ενάντα σε αυτά τα κόμματα, τότε σημαίνει ότι υιοθετεί τη στρατηγική του ΚΚΕ ότι με τα μονοπώλια στην εξουσία μην περιμένετε τίποτα καλό. Δεδομένου ότι τα αιτήματα της ΕΑΝΜ είναι καθαρά οικονομικά και έχουν να κάνουν με τις συνθήκες ζωής των νέων μεταναστών που έρχονται στο Βερολίνο, καταλαβαίνουμε ότι όλο αυτό είναι τελείως παράλογο! Δηλ. γιατί πρέπει κάποιος να αποδέχεται (είτε συμφωνεί είτε όχι) την παραπάνω πρόταση για να παλέψει ενάντια στη μαύρη εργασία των νέων μεταναστών, για ένα σχολείο παραπάνω για τους Έλληνες ή για δομές υποδοχής των Ελλήνων μεταναστών;! Καθόλου παράξενο που η ΕΑΝΜ δεν κάνει αγώνες αλλά λειτουργεί σα διευρημένο αχτίφ ΚΚΕ και επιρροών του (δείτε εδώ για λεπτομέρειες και για τη διακήρυξη που αναφέρω: http://dionperd.blogspot.de/2013/10/blog-post_12.html).

Άρα, ratm δεν ισχύουν αυτά που λες για το ΠΑΜΕ. Δεν είναι η ΛαΪκή Συμμαχία το ίδιο με το ΑΑΔΜ. Και δεν μπορεί η ΛαΪκή Σμμαχία να συσπειρώσει τη λαϊκή πλειοψηφία, όπως και δεν το κάνει...

ΔΠ

ΥΓ Πρόγραμμα μετώπου δεν ισούται με πρόγραμμα και στρατηγική ΚΚΕ...

Ανώνυμος είπε...

ratm,

δεν είπα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση ΑΑΔΜ!

Αλλά το ΚΚΕ λέει σήμερα όχι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στον καπιταλισμό! Δε διακρίνει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και μιας α-α κυβέρνησης!

Όσο για την ερμηνεία του προγράμματος, τα είπαμε, μην επαναλαμβάνομαι.

ΔΠ

ΥΓ Για το Σχέδιο Β'. Δεν εμπιστεύομαι αυτούς που το απαρτίζουν, δεν είναι κομμουνιστικό κόμμα και ποτέ δε θα γινόμουν μέλος του. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια κοινής δράσης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τέτοιες πολιτικές δυνάμεις που εμφανίζονται σήμερα είναι επιβεβαίωση της σχετικής πρόβλεψης του προηγούμενου προγράμματος του κόμματος. Αλλά εμφανίζονται σε συνθήκες που το ΚΚΕ δεν εφαρμόζει πλέον αυτήν την πολιτική του ΑΑΔΜ και αφήνει μεγάλο κενό. Ακόμη και αυτές οι δυνάμεις θα είχαν άλλο χαρακτήρα, αν το ΚΚΕ συμπεριφερόταν αλλιώς και ΗΓΟΥΝΤΑΝ. Θεωρώ τη στάση του πάντως πιο ευνοϊκή από της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσον αφορά τη δημιουργία μετώπου στις σημερινές συνθήκες.

Ανώνυμος είπε...

Το 1996 το προγραμμα μιλουσε για ΚΟΙ ΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και οχι για πολιτικο μετωπο. το ΑΑΔΜ δεν ητανε επιδιωξη του κομματος αλλα προβλεψη οτι ΜΠΟ ΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ σε λιγο θα βγαλεις και τον ΛΕΝΙΝ αριστεριστη επειδη δεν συμμετειχε στην κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ. Συγκρατησου λιγο γιατι βαδιζεις στον κατηφορο χωρις φρενα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη πρόσεχε! Το ΑΑΔΜ ήταν ο στόχος του Κόμματος από το 15ο Συνέδριο. Πάλι το ίδιο λάθος κάνεις και θα το γυρίσουν οι αγύρτες εναντίον όχι μόνο σε σένα αλλά και στο Κόμμα.

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π ερωτηση. Πες μας ενα παραδειγμα μετωπου που η εργατικη ταξη να πηρε τα μεσα παραγωγης στα χερια της. Εκτος βεβαια απο την αν.ευρωπη που η παρουσια του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ επαιξε καθοριστικο ρολο στην αποτροπη της αντεπαναστασης. λοιπον ειμαι περιε ργος και περιμενω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ρ.Γ Αυτο λεω.οτι ητανε στοχος του κομματος αλλα δεν ητανε πολιτικο με τωπο ητανε κοινωνικη συμμαχια. Με μια μικρη παραγραφο με της προυποθε σεις για το οτι μπορει να υπαρξει χωρις να ειναι μεταβατικο σταδιο και καμμια σχεση με αστικο κοινοβουλιο. μη φοβασαι τιποτα ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη η ιστορία δεν είναι τυφλοσούρτης.

Σοσιαλιστική εξουσία μέχρι στιγμής προέκυψε είτε μετά από πόλεμο είτε μετα από αντιαποικιακά κινήματα.

Η Οκτωβριανή επανάσταση ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση όπου έγιναν 2 επαναστάσεις μέσα σε 6 μήνες και όπου ανέλαβε η ε.τ. να ολοκληρώσει αστικοδημοκρατικούς μετασχηματισμούς.

Στους περισσότερους αντι-αποικιακούς αγώνες, η σοσιαλιστική εξουσία δεν ήταν στόχος του κινήματος από την αρχή, πχ στην Κούβα.

Τέλος, στις ανατολικές χώρες δε συμμερίζομαι την εκτίμησή σου ότι η ουσιώδης διαφορά ήταν ο κόκκινος στρατός. Αν χρησιμοποιήσουμε το ίδιο επιχείρημα, ότι δηλ. η στρατηγική και η τακτική δεν παίξανε ρόλο αλλά μόνο η παρουσία του κόκκινου στρατού, γιατί δε χρησιμοποιείς το ίδιο κριτήριο και για το ΕΑΜ; Ότι δηλ. η παρουσία των Άγγλων και μετά των Αμερικανών και η έλλειψη στρατιωτικής βοήθειας από την ΣΕ ήταν ο κρίσιμος παράγοντας, κι ότι, ότι και να έκανε το ΚΚΕ τότε δε θα τα κατάφερνε. Τεσπα. Έτσι δε γίνεται συζήτηση. Πάντως η ιστορική πραγματικότητα, και ειδικότερα η περίπτωση της Τσεχοσλοβακίας λέει ότι δε χρειάστηκαν στρατιωτικές επεμβάσεις του ΚΣ, ότι ο ΚΣ είχε αποχωρήσει από αυτές τις χώρες κι ότι πχ το Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας πολλαπλασίασε τα μέλη του και κέρδισε την πολιτική πλειοψηφία με την πολιτική του πριν κατακτήσει το σύνολο της εξουσίας.

Πρέπει να κοιτάμε συνολικά την ιστορία και να μην τη χρησιμοποιούμε εργαλειακά.

Τέλος, ακόμη και αν δεν έχει γίνει, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γινει κάτι, ειδικά εφόσον οι συνθήκες αλλάζουν. Επίσης, κάτι που έγινε, δεν μπορει να επαναληφθεί. πχ η Οκτωβριανή επανάσταση δεν μπορεί να επαναληφθεί για εκατομμύρια λόγους ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι ότι πλέον (σχεδόν) όλες οι χώρες του κόσμου έχουν ολοκληρώσει το πέρασμά τους στον καπιταλισμό.


ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π αρα λοιπον σε καμμια χωρα δεν εχουμε σοσιαλισμο μεσω των μετωπων. στην περιπτωση του ΕΑΜ δεν ειπε καμμια ΕΣΣΔ να πανε σε ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡ ΤΑ και να μπουνε σε κυβερνηση αρνου μενη να παρουνε την εξουσια στης 12 οκτωβρη του 1944 με θετικοτατο συσχετισμο δυναμεων και εγκλοβισμενοι στην δικη σου λογικη οδηγησαν τον λαο με επιλογη του χρονου απο την αστικη ταξη στα δεκεμβριανα και απο εκει στην ΒΑΡΚΙ ΖΑ.αυτα τα γεγονοτα ειναι χαραχτηρι στικα για το που μας οδηγουν αυτα που λες. οπως επισης το παραδειγμα της ΧΙΛΗΣ ΤΟ 1973 και η βενεζουελα που 15 χρονια με αριστερη κυβερνη ση τα μεσα παραγωγης ειναι στους καπιταλιστες και θα ειναι μεχρι την δευτερα παρουσια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π το 1917 στην ρωσια ειχανε ΦΕΟΥΔΑ ΡΧΙΑ σημερα ειμαστε σε ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΣΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

aristonikos85 είπε...

Παναγιώτη είσαι λάθος εδώ.
Στο παλιό πρόγραμμα έμπαιναν ΚΑΙ ως επιδίωξη οι πολιτικές συνεργασίες όχι μόνο ως ενδεχόμενο. Μην ξεχνάμε τις συνεργασίες με ΔΗΚΚΙ και κομμουνιστική ανανέωση τόσο στο κίνημα όσο και σε πολιτικό επίπεδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Θυμάμαι σε κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ το ΔΗΚΚΙ με δικό του μπλοκ θυμάμαι επίσης και μια μικρή ομάδα να μοιράζει φυλλάδια της κομμουνιστικής ανανέωσης σε μια ΔΕΘ.
Επίσης η συνεργασία στις αυτοδιοικητικές δείχνει πως οι πολιτικές συνεργασίες ήταν και επιδίωξη του προγράμματος.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί φοβόμαστε να παραδεχτούμε πως άλλαξε το πρόγραμμα άλλαξε σε πολλά σημεία δεν εμπλουτίστηκε απλώς.
Αυτή ήταν και η διαφωνία μου με μέλη του κόμματος στον προσυνεδριακό. Αφού αλλάζει πρόγραμμα το κόμμα γιατί παίζουμε με τις λέξεις?? Το αν θα δικαιωθεί αυτή η επιλογή θα φανεί στο μέλλον αλλά όχι και να παίζουμε με τις λέξεις.
ΔΠ Αν με βάση την αντίληψη του εργατικού αγώνα για το μέτωπο χωράνε και προσωπικότητες σαν τον Κούλογλου το χετε ξεχειλώσει το πράμα.
Δεν αλλάζεις το διάβολο χορεύοντας μαζί του. Ο διάβολος αλλάζει εσένα.
Αριστόνικος

Ανώνυμος είπε...

ΔΠ
Το ΑΑΔΜ ειχε μετωπα παλης και στοχους για το κινημα. Δεν ειχε κυβερνητικο προγραμμα. Η λογικη του μινιμουμ και μαξιμουμ προγραμματος υπηρχε στο ΚΚΕ αλλα στο 10ο συνεδριο.
Κατα τα αλλα δεν απαντας σε τιποτα. Παρεθεσα θεωρω πολλα παραδειγματα που δεοχνουν οτι δεν βαζει ως προαπαιτουμενο την ολικη συμφωνια μαζι του. Εχεις να πεις κατι? Να διαψευσεις? Βεβαια σου ειπα μιλας πολυ και σου φευγουν μαργαριταρια. 1. Το προβλημα ειναι εν τελει οτι το ΚΚΕ αρνειται κυβερνηση με μινιμουμ προγραμμα συνεργασιας με αλλες αριστερες δυναμεις. Παει το κλαμα για το κινημα...2. Το προβλημα ειναι οτι το ΚΚΕ ζυμωνει τη στρατηγικη του στο κινημα! Οχι οτι το βαζει ως προυποθεση! Αρα ερχεσαι στα λογια μου. Ο σοσιαλισμος ειναι το θεμα σας οχι οτι δηθεν το βαζουμε ως προυποθεση...3. Μονο τα οσα εγραψε ο βοθρος σου για τον Τσιγκα σηκωνει πιο βαρυς χαρακτηρισμιυς απο το αντι-κκε ή αντικομμουνιστης. Ωστοσο εγω δεν αναφερομουν στο γκρουπουσκουλο με τις ψωναρες εγω ως αντι-κκε κομματα θεωρω την Ανταρσυα,σχεδιο β και ΣΥΡΙΖΑ. Εσεις αποστολη πλαγιοκοπησης και συκοφαντιας εχετε απλα. Μισθο βγαζετε δεν κανετε πολιτικη πολεμικη αλλα κουτσομπολιο.
Υγ.
Ε το σχεδιο β και δεν του χα....
ratm

aristonikos85 είπε...

Μια διόρθωση: Δεν ήταν από το tvxs η αναδημοσίευση του εργατικού αγώνα ήταν από την εφημερίδα των συντακτών
http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-19-32-56/1377-2013-11-12-18-50-01
Ανοιξη της πράγας πολυτεχνείο αλιέντε ΕΡΤ όλα αχταρμάς και βουρ όλοι μαζί χωρίς αρχές για το μέτωπο
Αριστόνικος

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΝΙΚΕ. η πολιτικη συνε ργασια που αναφερεις ειναι πραγματικοτητα αλλα δεν περιαλαμβανε διεκδικηση κυβερνησης οσο τα μεσα παραγω γης ειναι στους καπιταλιστες σε αυτη την βαση εμπαινε το ΑΑΔΜ.Για αυτο το λογο αλλωστε χαλασε και η συνεργασια και επειδη την συγκεκριμενη παραγραφο που εγινε λαστιχο την εχω διαβασει πολλες φορες αν θελεις ριξε μια ματια παλι.ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΙΣΤΟΝΙΚΟΣ. και να συμπληρωσω οτι το ΔΗΚΚΙ δεν προερχοτανε απο διασπα ση του κομματος ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π ερωτηση.Γιατι κατα τη γνωμη σου τον οκτωβρη του 1944 το ΕΑΜ δεν πηρε την εξουσια με το συσχετισμο δυναμε ων εσωτερικο και διεθνη συντριπτικα υπερ μας τη ητανε αυτο που μας εμπο δισε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ρε ratm με δουλεύεις;

Δηλ. θα έρθουν άλλα κόμματα (προφανώς μικροαστικά) στο ΠΑΜΕ που λέει στη διακήρυξή του να γίνει η ε.α. ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει και τα συναφή; Ακόμη και το ΜΑΣ τα λέει αυτά! Τί παραδείγματα μου λες, όταν τα βασικά κείμενα βάζουν τη στρατηγική του ΚΚΕ; Και έρχομαι και στα λόγια σου διότι λέω "ζυμώνει";! Όσο για τα παραδείγματα που μου παρέθεσες τί αποδεικνύουν πέρα από τις ίδιες τις αντιφάσεις της τακτικής του κόμματος; Σε άλλα κείμενα πάμε έτσι και σε άλλα γιουβέτσι...

Η' διαφορετικά, σε κεντρικά κείμενα του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ ζυμώνουμε τη στρατηγική του ΚΚΕ ώστε να είμαστε σίγουροι ότι κανένα άλλο κόμμα πλέον δε θα πλησιάζει (όπως παλιότερα το ΔΗΚΚΙ και η Κομμουνιστική Ανανέωση) ενώ στα σωματεία που έχουμε συσχετισμούς ή που παίζουμε μπάλα μόνοι μας, κάνουμε απλά οικονομικό αγώνα... Αυτό φίλε μου είναι ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ!

Για την κυβέρνηση τα είπαμε πολλές φορές. Δε χρειάζεται άλλο. Όποιος ήταν να καταλάβει κατάλαβε. Για μένα η κυβέρνηση είναι απλά μια στιγμή, ένα μέσο, στην ταξική πάλη το οποίο μπορεί να συμβάλει στο να πάρουμε την εξουσία με επανάσταση, ή μπορεί και όχι. Καμία στιγμή/μέσο ταξική πάλης δεν έχει σίγουρα αποτελέσματα. Στην ουσία εσείς την ταυτίζετε με την εξουσία όταν λέτε ότι όποιος επιδιώκει κοινοβουλευτική κυβέρνηση προδίδει την εξουσία της εργατικής τάξης...

Τέλος, το να ταυτίζουμε την πολιτική κριτική στο ΚΚΕ με αντι-ΚΚΕδίτιδα ή ακόμη περισσότερο αντικομμουνισμό, το να νομίζουμε ότι κάθε μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ ή του Σχεδίου Β' είναι αντιΚΚΕ κτλ κτλ δεν είναι συμπεριφορά κομμουνιστή που επιδιώκει την πολιτικη του ενιαίου μετώπου, αλλά συμπεριφορά φονταμενταλιστή που προστατεύει το κόμμα μοναστήρι/μαγαζάκι. Όταν δε αυτό γίνεται από αυτούς που λένε ότι τώρα αποκαθιστούν τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος (!), που είχε δήθεν χαθεί για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, ε, συγνώμη αλλά δεν έχει και μεγάλη αξιοπιστία...

Αριστόνικε, δηλ. όποιος διαφωνεί με τον τρόπο που έλυσε η ΣΕ το ζήτημα με την Τσεχοσλοβακία το 1968 είναι αντικομμουνιστής και δεν πρέπει να αναδημοσιεύουμε τα άρθρα του; Επίσης, καταλάβετε ότι ο Εργατικός Αγώνας δεν είναι όργανο ΚΕ μ-λ κόμματος! Δημοσιεύονται πολλά πράγματα που δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις πολλών από εμάς. Κι εγώ στο μπλογκ μου κρεμάω άρθρα που θεωρώ χρήσιμο να διαβαστούν ακόμη και αν δε συμφωνώ με το περιεχόμενό τους! Αν είναι δυνατόν να βγάζετε πολιτικά συμπεράσματα έτσι! Δηλ. συγνώμη αλλά το επόμενο βήμα για εσάς είναι να αρχίσετε να καίτε βιβλία!

Επίσης, βλέπω ότι μετά από λίγη νορμάλ συζήτηση αρχίσατε πάλι τις επιθέσεις...

Συνεχίστε έτσι, εκτίθεστε...

ΔΠ

Unknown είπε...

ΤΟ πρόγραμμα του 16ου (ΑΑΔΜ) ήταν ένα κακό πρόγραμμα γιατί ήταν προϊόν συμβιβασμών ανάμεσα στις δύο κύριες τάσεις μέσα στο ΚΚΕ, (έχει δίκιο εδώ ο ΔΠ).

Το οποίο ΑΑΔΜ λόγω λανθασμένων ή εσκεμμένων χειρισμών στις συγκεκριμένες συνεργασίες όπως με την Αλέκα Ζορμπαλά ή το ΔΙΚΚΗ γρήγορα πήγε καλιά του, νομίζω μετά το 2000. Τυπικά όμως ήταν το πρόγραμμα του ΚΚΕ ως το 2013.

Από κει και πέρα, βλέπω μια κάποια αμηχανία στο να εξηγηθούν ορισμένα πράγματα και μια επιμονή στην επανάληψη ότι "Το ΚΚΕ δεν τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό"
http://902.gr/eidisi/apopseis-sholia/40630/ehei-kke-protaseis-gia-simera-mipos-ta-parapempei-ola-sto-sosialismo
Ας πούμε βλέπω τον σ. Κουτσούμπα να έχει συνεχώς σηκωμενη τη γροθιά και να μιλά συνεχώς για το σοσιαλισμό, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω τόσο κοντά την σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Ελλάδα.

Ψάξιμο στο 902.gr με τη λέξη "σοσιαλισμο"
http://www.902.gr/search/node/%CF%83%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C

Είναι τόσο δύσκολο να γίνει μια πολιτισμένη συζήτηση χωρις καφριλίκια, οπαδιλίκια, μπηχτές και ουρλιαχτά;



Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ θα πρεπει να μας εξηγησεις γιατι της προηγουμενες μερες ανεβα ζες αλλη αναρτηση για το προσχεδιο του 1954 που αποσυρθηκε και πηγες να μας βγαλης τρελους. απο εκει και περα το προγρμμα του κομματος δεν ητανε καθολου κακο στο 15ο. Μιλαγε για ΑΑΔΜ μετωπα παλης μεσα στην κοι νωνια και δεν εμπαινε θεμα συμμετο χης σε κυβερνηση με τα μεσα παραγω γης στους καπιταλιστες. οταν οι υποκειμενικες συνθηκες δεν ειναι ετοιμες κανουμε συγκεντρωση δυναμε ων για τον στοχο που εχουμε. η συζη τηση ειναι μια χαρα οταν απεναντι σου εχεις προβοκατορες. εσυ ο ιδιος της προηγουμενες μερες αυτο εκανες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π απαντηση για το ΕΑΜ αυτο που σε ρωτησα δεν πηρα. Στο 15ο δεν εμπαινε κανενα θεμα συμμετοχης του κομματος σε κυβερνηση. κυβερνηση μπορειτε να κανετε ανετα με συριζα ανταρσυα αλα βανο παρτε και τον καμμενο για να εχει και εθνικη ενοτητα. Τωρα θα μου πεις οτι θελετε και τα συμβολα του κομματος για τον βουρκο που ετοιμα ζετε αλλα τη να κανεις δεν μπορεις να τα εχεις ολα στην ζωη ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

"Τέλος, το να ταυτίζουμε την πολιτική κριτική στο ΚΚΕ με αντι-ΚΚΕδίτιδα ή ακόμη περισσότερο αντικομμουνισμό, το να νομίζουμε ότι κάθε μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ ή του Σχεδίου Β' είναι αντιΚΚΕ κτλ κτλ δεν είναι συμπεριφορά κομμουνιστή που επιδιώκει την πολιτικη του ενιαίου μετώπου,"

Η τακτικη του ενιαιου μετωπου που εμνστερνιζεσαι εχει εγκαταληθει απο το ΚΚΕ πριν ακομα εσυ οργανωθεις! Συμπερασμα οργανωθηκες σε λαθος κομμα! Αργησες αλλα το καταλαβες οποτε τωρα μη μας ζαλιζεις που δεν υπηρξαμε αυτο που ηθελες αυτο λεγεται ετεροχρονισμενη κρεβατομουρμουρα...

"Στην ουσία εσείς την ταυτίζετε με την εξουσία όταν λέτε ότι όποιος επιδιώκει κοινοβουλευτική κυβέρνηση προδίδει την εξουσία της εργατικής τάξης..."

Τι ειπε ο αρχοντας ρε? Ρε θα σε κανει βιντεο ο Κοντοπιδης σαν τον Μπογδανο.

Ποιο πραγραμμα του κομματος διαβασες οτι αν εχουμε την κυβερνηση θα ειναι πιο ευκολο να κανουμε επαναστασης? Αποσπασμα?
Που πηγε το κυβερνητικο μινιμουμ προγραμμα του ΑΑΔΜ που επικαλουσουν? Γιατι δεν βαζεις αποσπασμα? Τελικα οταν τα μετωπα παλης κανουν οικονομικο αγωνα οπορτουνιζουν και οταν βαζουν και το ζητημα της προοπτικης της Λ.Ε. αριστεριζουν και αντιφασκουν? Ρε δε μας χεζεις λεω εγω. Τι νομιζεις οτι εχουμε τα κεφαλια γεματα ζβουνιες του βοθρου του ΜΑ?
"Το ΚΚΕ πολεμησε το αντισοβιετισμο ως μορφη αντικομμουνισμου" απο το 18ο συνεδριο. Ειπες κατι για ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΣΥΡΙΖΑ κλπ?
Για τη σκυλευση του Τ.Τσιγκα απο τον Μ.Α. θεση θα παρεις?

Ιασονα αυτο που λες για 2 τασεις στο ΚΚΕ απο που προκυπτει?
Απο που προκυπτει η δυσκολια απαντησης του ΚΚΕ στο αν τα παραπεμπουμε ολα στο σοσιαλισμο? Μια κατηγορια των οπορτουνιστων που αγωνται και φερονται απο αναλογα με την επικαιροτητα και τις καλπες και που την απευθυνουν στο ΚΚΕ απο το 1992 και μετα σταθερα.

ratm



Unknown είπε...

Ανέβασα αποσπάσματα, και ελπίζω ολόκληρο προσεχώς, το σχέδιο (και όχι προσχέδιο, τα ξανάπαμε) του 1954 για να αποδείξω ότι το ΚΚΕ επί Ζαχαριάδη είχε ως προγραμματικό στόχο μια πατριωτική κυβέρνηση συνασπισμού. Το γράφω αυτό γιατί είναι ιδιαίτερα κουραστικό να ακούμε διαρκώς ότι η σημερινή γραμμή του ΚΚΕ έχει την ελάχιστη σχέση με τις διακηρύξεις -προ του 20ου Συνεδρίου- του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας.

Οι προγραμματικές θέσεις του ΚΚΕ -που ανατράπηκαν με παρέμβαση των Σοβιετικών- δεν παρέπεμπαν τα προβλήματα του λαού (ψωμί, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία) στις ελληνικές καλένδες.

Ανώνυμος είπε...

Τελος τα λαικα μετωπα απο τα κατω και χωρις να μπαινει ζητημα κυβερνησης μπηκαν στο 3ο συνεδριο της ΚΔ. Στο 4ο με εισηγηση του Ζινοβιεφ μπαινει για πρωτη φορα το ζητημα ενδεχομενου κυβερνησης εργατικης. Ο Λενιν τοτε απευθυνει χαιρετισμο και δεν παιρνει μερος καθως η υγεια του ειναι βεβαρημενη. Το 5ο και 6ο συνεδριο ακυρωνει ουσιαστικα αυτο το σκελος του 4ου. Αυτα τα συνεδρια παρολες τις αντιφασεις δινουν σωστες απαντησεθς στο ρολο της σοσισλδημοκρατιας , των φασιατων και του επερχομενου πολεμου. Το 7ο συνεδριο με τα αντιφασιστικα μετωπα φερνει την υοθετηση του ενιαιου μετωπου. Απ'οτι αντιλαμβανονται ολοι πλην Μ.Α. η πορεια των ΚΔ μονο ενιαια δεν ειναι οποτε ειναι φανερο οτι ο ΔΠ και οι λοιποι διαστρεβλωνουν βαναυσα την ιστορια του ΚΚΕ και του ΔΚΚ. Λεγοντας οτι δηθεν το ΚΚΕ τα βγαζει ολα λαθος. Αυτο που συμβαινει ειναι οτι καποιοι θεωρουν τον εαυτο τους τοσο εξυπνο ωστε να βγαζουν λαθος το Μαρξ, τον Ενγκελς και τον Λενιν.

Ολη η πολιτικη σας υπαρξη στηριζεται στο ψεμα. Αποδεδειγμενα.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ. για αυτο εισαι προβοκατορας το προσχεδιο που αποσυρθηκε με υπο δειξη του ΧΡΟΥΤΣΩΦ ΤΟ 1954 Απεσυρε τα ΣΤΑΔΙΑ. τους υποχρεωσε το 1955 με τα γεγονοτα στην τασκενδη σε εξελιξη να φερουν αλλο παλι με σταδια 2ος ΤΟΜΟΣ ΣΕΛΙΔΑ 315 319 το σοσιαλισμο στης καλενδες τον εστειλαν τα ΜΕΤΩΠΑ λοιπον επαναλαμβανω οτι ειστε ΠΡΟΒΟ ΚΑΤΟΡΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρησεις ΣΤΕΠΑΝΟΦ ΣΕΒΛΙΑΓΚΙΝ. Το προγραμμα τρεχει μπροστα βαζει το συ νθημα της σοσιαλιστικης επαναστασης και της διχταχτοριας του προλεταρια του αντι να συσπειρωνει ολες της προ οδευτικες δυναμεις της χωρας στη παλη εναντια στην ντοπια αντιδραση και τους ξενους ιμπεριαλιστες για την δημοκρατικη ελλαδα πρεεπει να βαλει ΑΣΤΙΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΣΕΛΙΔΑ 318 2ος τομος. λοιπον επαναλαμβανω ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ.τελικα η Κ.Ε υποχωρησε και δεχτηκε τις οπορτουνιστικες θεσεις του ΚΚΣΕ στις 22.11.54 αποφασισε να το αποσυρει απο την συζητηση παρα το γεγονος οτι δεν εγκαταλειφθηκε η θε ση για τον σοσιαλιστικο χαρακτηρα της επαναστασης ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΣΧΕ ΔΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΕ ΤΟ ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤ ΣΩΦ 2ος ΤΟΜΟΣ ΣΕΛΙΔΑ 319. ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 243   Νεότερο› Νεότερο»