Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Η κατάσταση του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα

Πριν από μερικές εβδομάδες, βρισκόμασταν σε μια κινητοποίηση έξω από τη μονάδα-πολυιατρείο του εοππυ (με όσα πι και ύψιλον έχει τέλος πάντων αυτό το αρκτικόλεξο) κι ακούγαμε τη διευθύντρια να βγάζει στο συγκεντρωμένο πλήθος έναν πένθιμο λόγο –για τα μάτια του κόσμου και τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων που είχανε μαζευτεί- που έμοιαζε περισσότερο με επικήδειο, παρά με αγωνιστικό κάλεσμα: «μας είπαν να παραδώσουμε μέχρι το μεσημέρι… και μετά από ένα μήνα… θα δούμε…». Και ήταν τόση η μοιρολατρία και η διαφορά της με τον επόμενο ομιλητή, ένα γεροντάκι από τους συνταξιούχους με στεντόρεια φωνή, που όταν άρχισε να μιλά, ενεργοποίησε ένα συναγερμό παρακείμενου αυτοκινήτου, αλλά ούτε κι αυτός μπορούσε να τον σκεπάσει. Γιατί η λεβεντιά δεν είναι ακριβώς θέμα ηλικίας, αλλά πρωτίστως πολιτικό.

Κι εμείς αναρωτιόμασταν τι διψήφιο νούμερο θα χτυπούσε ο συντεχνιασμός της διευθύντριας σε κλίμακα από το ένα ως το δέκα, αν θα περνούσαν το ίδιο εύκολα τέτοια μέτρα στην κρήτη σε άλλες εποχές, και γενικώς πού οδεύει το κίνημα. Γιατί οι αντιδράσεις και οι αγώνες που ξεδιπλώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται να έχουν πιάσει κάποια όρια, καθώς το τελευταίο διάστημα επικρατεί καταθλιπτική νηνεμία και χρειάζεται επιτακτικά μια κριτική αποτίμηση. Δεν είναι εύκολο προφανώς να χωρέσει μια σφαιρική ανάλυση με όλες τις παραμέτρους σε μια ανάρτηση, αλλά θα επιχειρήσω να βάλω κάποια σημεία και βασικούς προβληματισμούς για όσα έμειναν πίσω μας και αυτά που έχουμε μπροστά μας.

Βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιόδου που διανύουμε είναι η απογοήτευση κι η παραίτηση, η οποία κινείται γύρω από τον άξονα των εύκολων λύσεων «εδώ και τώρα», των άμεσων μερικών νικών, με στιγμιαίες κινηματικές εξάρσεις και σπασμωδικά ξεσπάσματα, που θα φέρουν την απόκρουση και την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Το υλικό υπόβαθρο αυτής της απογοήτευσης είναι η ραγδαία και απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργατικών στρωμάτων, που κατρακυλά μαζί με το μέσο μισθό και το ηθικό του εργατόκοσμου. Ο οποίος έχει πλέον πολύ περιορισμένες αντοχές κι οικονομικές δυνατότητες για να κρατήσει σε μια απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας, ενώ πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στεκόταν μάλλον αρνητικά σε τέτοιες μορφές πάλης, τρέφοντας σε μεγάλο βαθμό την αυταπάτη πως είχε λυμένο το πρόβλημα της ζωής του. Και αυτό το δίπολο, «πριν δεν ήθελε» - «τώρα δεν μπορεί», μας δίνει με «λενινιστικούς όρους» ένα ιδιότυπο αλλά αρκετά γλαφυρό ορισμό της μη επαναστατικής κατάστασης της εποχής μας.

Αλλά ας επιστρέψουμε λίγο στην παράμετρο της απογοήτευσης, ως απόρροιας της ήττας του κινήματος -παρά τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις και την πρωτοφανή μαζικότητά τους- και της σχεδόν απρόσκοπτης μέχρι τώρα προώθησης των μνημονίων και των στρατηγικών επιλογών της αστικής τάξης για την αντιμετώπιση της κρίσης ως.. ευκαιρία (έντασης της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας τους). Η λογική αυτή, της κρίσης ως ευκαιρία, αλλά από κινηματική σκοπιά, φαίνεται πως έχει επιδράσει ως ένα βαθμό και στην οπτική μιας μερίδας ενός (μέχρι πρότινος τουλάχιστον) «ντούρου», σχετικά απογειωμένου αριστερίστικου χώρου (με πιο χαρακτηριστική ίσως την οβιδιακή μεταμόρφωση του πι-πι), που ανακάλυψε ξαφνικά την χαμένη γοητεία της τακτικής, των μετώπων και της κυβέρνησης, κρούοντας παράλληλα καμπανάκι κινδύνου, γιατί.. αν χαθεί αυτή η ευκαιρία για την αριστερά, θα κάνει πολλά χρόνια να σηκώσει ξανά κεφάλι. Ενώ προφανώς αν σκορπίζουμε αυταπάτες για την κυβερνητική προοπτική της αριστεράς, δε θα φάμε το κεφάλι μας –άσε που μερικά κεφάλια του χώρου μπορεί να βολευτούν κιόλας σε κομβικά πόστα.

Η οπτική αυτή, μες στην ειλικρίνεια και την τιμιότητά της, αφενός εκφράζει αυτή την απογοήτευση, ερχόμενη ως συνέπεια των στιγμών-χρόνων που περνάν και χάνονται, χωρίς να φέρνουν πιο κοντά την επαναστατική προοπτική (που παραμένει ένα θολό, μακρινό τοπίο στον ορίζοντα) και αφετέρου την αναπαράγει, μαζί με τις αδιέξοδες, κυβερνητικές αυταπάτες που αδυνατούν να απαντήσουν στα ζητήματα της συγκυρίας και με το απόστημα της ανάθεσης σε μια άνωθεν, κυβερνητική σωτηρία. Παράλληλα, προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στο κίνημα, εκφυλίζοντας και διαστρέφοντας την πολύ κομβική έννοια της πολιτικοποίησης των εργατικών αγώνων.

Μια κοινή βασική εκτίμηση πολλών αναλύσεων με διαφορετικές αφετηρίες για τις ανεπάρκειες και για τις αιτίες της ήττας των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος ήταν ότι απουσίαζε η βαθύτερη συνειδητοποίηση και πολιτική στόχευση. Τι αντιλαμβάνεται ωστόσο ως πολιτικό στόχο σήμερα ένα μεγάλο μέρος του εργατικού κινήματος και πολλών κλάδων (ιδίως του δημοσίου) που πλήττονται και κινητοποιούνται αυτή την περίοδο; Την πτώση της κυβέρνησης και την κυβερνητική προοπτική της αριστεράς, που θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς, το προηγούμενο βασικό μισθό και τελικά τα  δεδομένα του 09’ και την εφεύρεση της χρονομηχανής, για να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο.

Αυτή είναι η μόνη άμεση και ‘ρεαλιστική’ προοπτική που βλέπει μπροστά της η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει από πάνω της την χατζάρα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, των εργαζομένων της ερτ -όπως απέδειξε περίτρανα το παράδειγμα της αγλαΐας κυρίτση, που κοιτάει και για ακόμα παραπάνω- τμήματα της εργατικής αριστοκρατίας που πλήττεται, καθώς κι ο ορφανός μηχανισμός της πασκε στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπου υπάρχουν διάφορες επαφές και διεργασίες για τη διάδοχη κατάσταση και τον έλεγχο των συσχετισμών.

Την ίδια στιγμή, η πολεμική (μάλλον παρά κριτική) που γίνεται από ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων, κυρίως του οπορτουνιστικού χώρου, στις ταξικές δυνάμεις που βάζουν επίμονα και διαχρονικά το ζήτημα της ουσιαστικής πολιτικοποίησης των αγώνων, ποικίλει, περιλαμβάνοντας τα πιο αντιφατικά λογικά σχήματα: από το ότι υποτιμούν τις μικρές νίκες και αρνούνται τη δυνατότητα να υπάρξουν στο σημερινό πλαίσιο κατακτήσεις για το κίνημα, παραπέμποντας τα πάντα στη δευτέρα παρουσία, κτλ, κτλ· μέχρι την ακριβώς αντίθετη κατηγορία ότι περιορίζονται σε πλαίσια άμεσων διεκδικήσεων και ξεπέφτουν στον οικονομισμό, αρνούμενες να θέσουν πολιτικούς στόχους, όπως πχ η έξοδος από την ευρωζώνη κι η παύση πληρωμών.
Να συντονιστούμε όμως παιδιά, να ξέρουμε κι εμείς τελικά τι και με ποιον είμαστε. Αν και, ακόμα και αυτή η φαινομενική έλλειψη συντονισμού προδίδει μάλλον την ύπαρξή του, βάση συγκεκριμένου σχεδίου: Ρίξε πολλά (δίχτυα) και ό,τι πιάσει…

Για τη δυνατότητα άμεσων κατακτήσεων και τη δουλειά του παμε, που κλείνει φέτος τα 15χρονα δράσης και λειτουργίας του, θα μιλήσουμε εν καιρώ, σε κάποια από τις συνέχειες της ανάρτησης.
Στον επίλογο αυτού του μέρους θα περιοριστώ να επαναλάβω κάτι που έχουμε σημειώσει και σε προηγούμενα κείμενα. Στη σημερινή συγκυρία ακόμα και οι πιο μικρές, ανώδυνες μεταρρυθμίσεις απαιτούν ως προϋπόθεση ριζικές, επαναστατικές αλλαγές. Ο μιτερανικός «σοσιαλισμός του εφικτού», που γλυκοκοιτάζει τις πρώτες και μεταθέτει τις δεύτερες σε ένα απώτερο μεταφυσικό μέλλον, είναι καταδικασμένος να αποτύχει και να σκορπίσει μακροπρόθεσμα χειρότερη απογοήτευση στις μάζες.


Και κάτι ακόμα. Η μόνη μακρινή συγγένεια που μπορεί να βρει κανείς μεταξύ της επικείμενης «αριστερής διακυβέρνησης» και της σοσιαλιστικής προοπτικής είναι μια εξωτερική ομοιότητα. Όπως οι κομμουνιστές κι η εργατική τάξη επιδιώκουν μεν τη συμμαχία των φτωχών, μεσαίων στρωμάτων ενάντια στα μονοπώλια, αλλά ξέρουν πως ο καπιταλισμός λειτουργεί προς όφελος της υπόθεσής τους, όσο πιέζει και προλεταριοποιεί αυτά τα στρώματα, έτσι και ο σύριζα, αφήνει τη νδ να δουλέψει για λογαριασμό του και να γκρεμίσει κάθε εργατική κατάκτηση, ώστε να μην χρειάζονται παρά μόνο ελάχιστες βελτιώσεις και ψίχουλα, για να πουλήσει φιλολαϊκό προφίλ ως κυβερνητική δύναμη. Πέραν αυτού, προσωπικά δυσκολεύομαι να διακρίνω άλλη ομοιότητα.

70 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ σφυροδρέπανε και από το ΠΑΜΕ δεν έχουμε δει απολύτως τίποτα που γιορτάζει τα 15 χρόνια και να τα κατοστήσει και να μην βασκαθεί.

Τί έκανε το ΠΑΜΕ για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που βαφτίστηκαν κινητικότητες και τα λοιπά;

Θα σου μιλήσω συγκεκριμένα για την στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ. Απο την αρχή είχε μια λογική στενά συντεχνιακή, αξιοποιώντας την ύπαρξη υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων εργασιακών, μισθολογικών, προσόντων κτλ.

Σύρθηκε σε απεργία με κάποια γκρίνια που φρόντιζε να την κάνει φανερή όσο μπορούσε στις συνελεύσεις. Στο θέμα της ατομικής απογραφής έκανε τα αδύνατα δυνατά να περάσει ο εκβιασμός του Αρβανιτόπουλου, υπονομεύοντας τις όποιες προσπάθειες να σπάσει η λογική της υποταγής μαζί με Συριζα και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.
Η διαλυτική του παρουσία συνεχίστηκε και μετά με διάφορους τρόπους ώσπου μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ότι ..."νίκησαν" και σταμάτησαν την απεργία πετώντας στον κάλαθο τους διαθέσιμους και κατηργημένους.

Ακόμα χειρότερα: Συναίνεσαν ή και πίεσαν με τον τρόπο τους να επιστρέψουν οι κατηργημένοι στις θέσεις τους ωστε το ΕΜΠ να φάινεται πως λειτουργεί "ρολόι".
Και τώρα αγαπητε σφυροδρέπανε, ξέρεις τι λένε; Πως ΟΙ ΚΑΤΗΡΓΗΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ των υπαλλήλων του ΕΜΠ!!

Δεν ξέρω αν τα γνωρίζεις αυτά ούτε κάποιος άλλος από τους αναγνώστες. Τα ξέρουν όμως οι υπάλληλοι του ΕΜΠ οι οποίοι ακούνε ΠΑΜΕ (και άλλους βέβαια από το συριζα) και βγάζουν αφρούς.
Δεν έχω καταλάβει τί ρόλο παίζει αυτή η κινούμενη ντροπή που λέγεται ΠΑΜΕ στο ΕΜΠ, αλλά αυτός ο φιλοκυβερνητικός σταλινισμός δεν τρώγεται με τίποτα βρε αδερφέ.


Τα αντίστοιχα μαθαίνω ότι ισχύουν για το ΕΚΠΑ και για άλλους φορείς. Πιστεύω να το δημοσιεύσεις.

ένας Δ.Υ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΣ: Τυχοδιωκτικός ο ρόλος ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΕΑΑΚ

Τον τυχοδιωκτικό ρόλο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΕΑΑΚ που επιδεικνύουν, για άλλη μια φορά, με αφορμή την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου καταγγέλλει η Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Αναλυτικά αναφέρει:

«Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΕΑΑΚ κατηγορούν το ΠΑΜΕ ότι με την πρότασή του, που υιοθετήθηκε από τη συνέλευση των εργαζομένων στο ΕΜΠ, έσπασε η απεργία.

Χαρακτηριστικά:

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτικού της Νομικής, η ΑΡΕΝ (η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) κατέθεσε ψήφισμα καταγγελίας της πρότασης του ΠΑΜΕ στη γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΕΜΠ και ουσιαστικά χαρακτήρισε τους εργαζόμενους απεργοσπάστες, ψήφισμα το οποίο στήριξαν ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ.

Στη Φιλοσοφική, η ΕΑΑΚ μαζί με την ΑΡΕΝ κατηγορούν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ ότι είναι απεργοσπάστες, ότι έκαναν κομπρεμί και ότι τα βρήκαν με την κυβέρνηση για το ΕΜΠ.

Η Ειρήνη Δαφέρμου (στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Πάντειο) κατηγορεί το ΠΑΜΕ ότι τα βρήκε με την ΠΑΣΚΕ για να σταματήσει η Ομοσπονδία των Διοικητικών την απεργία.

Το ίδιο αναπαράγει σε πολλά άρθρα και η εφημερίδα "ΑΥΓΗ".

Ουσιαστικά καταγγέλλουν τους εργαζόμενους που με τον αγώνα τους απέσπασαν δέσμευση ότι δεν θ’ απολυθεί κανείς και την ίδια στιγμή συνεχίζουν την πάλη τους για να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας! Αυτή την απόφαση πήραν οι εργαζόμενοι!!!

Κατηγορούν για "κομπρεμί" τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενώ ως γνωστόν στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο συμμετείχε η Ομοσπονδία των Διοικητικών Υπαλλήλων και τα 8 σωματεία εργαζομένων των πληττόμενων ΑΕΙ.

Δηλαδή ο αγώνας που έδωσαν για 13 εβδομάδες οι εργαζόμενοι, που πίεσε το υπουργείο, το ανάγκασε σε έστω προσωρινή αναδίπλωση και απέσπασε δεσμεύσεις, ήταν αγώνας "κομπρεμί" και οι εργαζόμενοι απεργοσπάστες!!!

Γιατί κρύβουν τις αλήθειες;

Γιατί δεν λένε τι πρόταση κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέλευση των εργαζομένων στο ΕΜΠ; Πρότειναν να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τη συμφωνία με το υπουργείο και να συνεχιστεί η απεργία γιατί …έχει και το ΕΚΠΑ (!!!).

Γιατί δεν λένε τι πρόταση κατέθεσε στη συνέλευση των εργαζομένων στο ΕΜΠ η Ειρήνη Δαφέρμου, στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; "Να καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα για να μη γίνει εργατικό ατύχημα όταν πιάσουμε δουλειά"(???). Μόνο!!! Γιατί δεν μας λέει η κ. Δαφέρμου, που είναι εκλεγμένη στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο Πάντειο, γιατί δεν έχει πάει στις 3 τελευταίες συνελεύσεις εκεί;

Γιατί δεν λένε ότι ένα μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (που έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΜΠ), όπως π.χ. ο Λαμπράκης, στήριξε την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΜΕ στη συνέλευση των εργαζομένων του ΕΜΠ;

Γιατί δεν αποκαλύπτουν πώς τοποθετούνται οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στις συναντήσεις με τον υπουργό Παιδείας όπως ο κ. Τριγάζης (μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας των Διοικητικών, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) που είπε ενώπιον των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας των Διοικητικών και των 8 σωματείων: "Αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου εμείς θ’ αναστείλουμε την απεργία".

Ο τυχοδιωκτισμός αυτών των δυνάμεων δεν έχει τέλος και όριο! Δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά ο αγώνας των εργαζομένων και κάθε αγώνας, το πώς θα μπορεί να πιέζει και να αποσπά δεσμεύσεις, το πώς θα δυναμώνει μέρα με τη μέρα.

Το μόνο που τους νοιάζει μάλλον είναι το να κάνουν επικοινωνιακή κόντρα με την κυβέρνηση, το να κάτσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική καρέκλα και το να βγει ο Τσίπρας πρόεδρος της Κομισιόν!

Στηρίζουμε την απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων του ΕΜΠ που τονίζει ότι "ο αγώνας δεν σταματάει εδώ αλλά με ενότητα, με αγωνιστική ετοιμότητα, με πείσμα και αποφασιστικότητα θα επιβάλλουμε το δίκιο μας".

Καλούμε όλους τους φοιτητές να κάνουν στην άκρη αυτές τις δυνάμεις, να μπουν στον αγώνα για τις σπουδές και το μέλλον που έχουμε ανάγκη!!!».

Μ.Π.

Ανώνυμος είπε...

"προσωρινή αναδίπλωση".

Μάλιστα. Όταν βάζουν την Σπουδάζουσα να εκδίδει ανακοίνωση για να καλύψει τις ψευτιές, τις αισχρότητες και την υπονόμευση του αγώνα από το ΠΑΜΕ, τότε να ξέρουν οι εργαζόμενοι ότι τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα.

Γιατί δεν τοποθετήθηκε το ΠΑΜΕ αφ εαυτού;

Επίσης το κομπρομί ήταν μεταξύ ΠΑΜΕ-ΣΥΡΙΖΑ και παραγόντων απο το ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό που κατάλαβα εγώ και άλλοι συνάδεφλοι είναι ότι δεν υπάρχουν κομματικά στεγανά αλλά ομάδες συμφερόντων. Αν συμφωνεί ο διαχειριστής μπορώ να αναφερθώ και πιο αναλυτικά

Αυτό είναι το ΠΑΜΕ που ο θεός να μας κόβει μέρες και να του δίνει χρόνια

ένας Δ.Υ.

Αναυδος είπε...

ο δυ πιο πανω εχει ξαναγραψει περιπου τα ιδια ψεμματα και συκοφαντιες πριν 3-4 μηνες.

η αληθεια ειναι οτι το ΠΑΜΕ στους διοικητικους ηταν αντιθετο στην απογραφηα και οι ελαχιστοι μη απογραμενοι ηταν τα μελη και οι φιλοι του. απο εκι και περα καταλαβαινει ευκολα καποιος τι προοπτικη εχει ενα κινημα που ναι μενη απογραφονται ατομικα για να εχουν (ετσι πιστευουν) το κεφαλι τους ησυχο και απο την αλληα κανουν τα λιονταρια στις συνελευσεις

Αναυδος είπε...

Η σημερινη κριση δειχνει και στον πιο δυσπιστο ότι ο καπιταλισμος σαν συστημα απετυχε. Η ιδεολογια ότι εμεις θα τη βολεψουμε και οι υπολοιποι να πανε να πνιγουν εχει εξαντλησει τα περιθωρια της ώστε να ενσωματωνει μαζες εργαζομενων (κυριως του δημοσιου) στο πολιτικο συστημα. Συνεπως μπορουμε να ειμαστε αισιοδοξοι στην απαισιοδοξια μας με την εννοια ότι ένα συστημα που πριν από 5 χρονια εμοιαζε ανικητο δειχνει τη σαπιλα του.

Κι εγω αναρωτιεμαι πως οι δηθεν επαναστατες του Δεκεμβρη ’08 εχουν βαλει σημερα την ουρα στα σκελη και ορκιζονται σε έναν καλυτερο καπιταλισμο που θα μοιαζει στη βενεζουελα στην αργεντινη. Εφαγαν αμασητο το παραμυθι των πλατειων με τους ναζι και τους εθνικιστες γλυφουν και συνεταιριζονται με τον συριζα σε κάθε ευκαιρια ενώ κτυπουν με λυσσα το μονο κομμα που σημερα μιλα και αγωνιζεται για ένα άλλο συστημα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΔΥ, δεν ξέρω το θέμα από πρώτο χέρι και δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα απαντάει ο άναυδος και υπενθυμίζει ο μπ. Ξέρω μόνο ότι η κινούμενη ντροπή όπως τη λες, ήταν μπροστά σε κάθε δημόσια εμφάνιση-δραστηριότητα των εργαζομένων του εμπ -ακόμα και στην τατιάνα, που τους είχε βγάλει, όπου δε θυμάμαι να είχα δει κάποιον αφρισμένο στο πάνελ, αλλά θα μου πεις οι αφροί βγήκαν μετά, ε; Ξέρω επίσης πως το παμε βλέπει στα τελευταία συνέδρια της γσεε να του κόβουν όχι χρόνια και μέρες, αλλά αντιπροσώπους από τα σωματεία όπου ψήφιζαν μαζί με τους μόνιμους και οι συμβασιούχοι. Κι επειδή έχω βαρεθεί ειλικρινά το εύκολο σχήμα, η απεργία θα νικούσε αλλά προδόθηκε κι εμείς είμαστε οι γαμάτοι κι ασυμβίβαστοι που μένουν ως το τέλος να κεφαλοποιήσουμε τη γαματοσύνη -και τέλος πάντων αφού όλοι οι εργαζόμενοι βγάζουν αφρούς με το παμε όπως λες, δε θα σταθεί εμπόδιο στο να ξεκινήσουν μια άλλη κινητοποίηση, όταν χρειαστεί- θα πω απλά πως δε με αγγίζει αυτό το στιλ κριτικής-πολεμικής. Και τέλος πάντων είναι μακριά από εκείνη την κριτική που πιστεύω ότι χρειάζεται

Ανώνυμος είπε...

Στα λόγια όλοι ήταν ενάντια στην απογραφή. Από πίσω όμως έκαναν άλλα...

Ακόμα να σε ενημερώσω ότι κάποιος κόσμος που ήταν κοντά ή οργανωμένος στο ΚΚΕ-ΠΑΜΕ στάθηκε παλληκαρίσια και δεν απογράφηκε κόντρα στις "υποδείξεις" των συνδικαλιστών και τις απειλές του υπουργείου. Αυτοί να ακούσετε τι λένε για τους εκπρόσωπους του ΠΑΜΕ στον Συλλογο υπαλλήλων του ΕΜΠ. Όχι εμένα.

Αυτά είναι γνωστά σε όλους . Το ΠΑΜΕ επίσημα έκανε την πάπια και έβαλε τη Σπουδάζουσα να "καθαρίσει".

Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα δεν είναι πολεμική. Από την αρχή είπα ότι το ΠΑΜΕ είχε καθαρά συντεχνιακή λογική και ούτε είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι αν κρατήσει μια απεργία κανα χρόνο θα λυθούν τα προβλήματα.
Ακριβώς το αντίθετο πιστεύω.
Εγώ μιλώ για μια στάση τουλάχιστον περίεργη. Στο ζήτημα της απογραφής το ΠΑΜΕ "συμβούλευσε" τον κόσμο να απογραφει. Με αποτέλεσμα να απογραφούν οι περισσότεροι. Εν συνεχεία πρότεινε να ...συνεχιστεί η απεργία, άγνωστο για ποιο λόγο.
Αντικειμενικά δεν υπήρχε λόγος για απεργία αφού είχε ξεκινήσει προκειμένου να μην στείλουν οι διοικήσεις στοιχεία υπαλλήλων. Η επιτυχία της ηλεκτρονικής απογραφής "ελυσε" το ζήτημα και πρόβλημα ουδέν.

Τί είδους παζάρια γίνονταν από πίσω και γιατί έπρεπε πρωτον να υπονομευτει ο αγώνας και δεύτερον να εξαντληθεί ο κόσμος με μια αντικειμενικά άσκοπη απεργία;

Βάζω τα ερωτήματα καλόπιστα γιατί είναι φανερό ότι αυτά τα κόλπα δεν είναι γνωστά στους περισσότερους και κάποιοι φροντίζουν να μην μαθευτούν ποτέ.

ένας Δ.Υ.

Αναυδος είπε...

η γνωμη μου ειναι οτι ο δυ πιο πανω ειναι ενας ψευτης και συκοφαντης η με αλλα λογια ενας βαλτος

η θεση του ΠΑΜΕ για την αυτοαπογραφη, για τον αν καθαρισε το ΜΑΣ και τα αλλα γελοια που ξερνα ο παραπανω

http://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/29828/pame-se-aei-tei-synehizoyme-me-kathe-morfi-syllogikoy-agona-me-enallagi

Ανώνυμος είπε...

"...Ακόμα να σε ενημερώσω ότι κάποιος κόσμος που ήταν κοντά ή οργανωμένος στο ΚΚΕ-ΠΑΜΕ στάθηκε παλληκαρίσια και δεν απογράφηκε κόντρα στις "υποδείξεις" των συνδικαλιστών και τις απειλές του υπουργείου. Αυτοί να ακούσετε τι λένε για τους εκπρόσωπους του ΠΑΜΕ στον Συλλογο υπαλλήλων του ΕΜΠ. Όχι εμένα...

...Βάζω τα ερωτήματα καλόπιστα γιατί είναι φανερό ότι αυτά τα κόλπα δεν είναι γνωστά στους περισσότερους και κάποιοι φροντίζουν να μην μαθευτούν ποτέ..."

Γρήγορα σφυροδρέπανε, κόψ'τον σε παρακαλώ, λέει "μεγάλες αλήθειες που πονάνε" ο τύπος και πρέπει να τις κρατήσουμε κρυφές. Πρώτη φορά τα διαβάζουμε αυτά τα συνταρακτικά από εδεσσαϊκούς και λοιπούς "ανεξάρτητους". Άσε που "βράζει" κι η βάση που πάει κόντρα στην μοχθηρή ηγεσία. Τώρα τι λένε οι ανακοινώσεις, οι καταγγελίες, τα γεγονότα κτλ κλάιν, εδώ έχουμε αποκαλύψεις "εκ των έσω".

Τεσπα, δεν έχω επικοδομητικό σχόλιο να κάνω, απλώς θέλω να παρατηρήσω ότι σε όποια σελίδα και να μπεις, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο περισσότερο βρωμοκοπάει η πασοκίλα. Κι εσύ μου θες σοβαρή κριτική για την δράση των ταξικών δυνάμεων από όλους αυτούς, κάτι το οποίο δεν έκαναν ποτέ τους στην τελική, γιατί άλλωστε είναι άλλες οι στοχεύσεις (κι όχι λόγω επί μέρους αδυναμιών).

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Ο ανθρωπος ειναι βαλτος οπως λεει και ο ΑΝΑΥΔΟΣ το συγκεκριμενο θεμα δεν το γνωριζω αλλα αυτου του ειδους η κριτικη ειναι προβοκατορικη επειδη δεν μπαινουμε στην λογικη να αβαντα ρουμε τον συριζα να βγη κυβερνηση ας του ευχηθουμε περαστικα και κουραγιο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Απλά σκέψου: το κείμενο μιλάει για το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ στο σύνολο του. Στο οποίο εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ έχει αποδείξει όχι μόνο οτι είναι συνεπής και ταξική δύναμη, αλλά και οτι είναι η ΜΟΝΗ συνεπής και ταξική δύναμη. Η μόνη που φέρνει νίκες, η μόνη που έχει παρουσία, η μόνη που η ύπαρξη της έχει κάποια αντικειμενική αξία.

Και μπαίνει ένας "πρωην ΔΥ" και αρχίζει τις κατηγορίες...για συντεχνιασμό!

Δεν γνωρίζω πολλά για την περίπτωση που αναφέρει, πέρα απο όσα μου έχει πεί φίλος και σύντροφος που μέχρι πρόσφατα ήταν στον χώρο του οππορτουνισμού και πλέον στηρίζει με χέρια και με πόδια το ΠΑΜΕ. Αλλά δεν έχει σημασία.



Σημασία έχουν αυτά οι απεργίες σε εργοστάσια που κρατήσαν πάνω απο 100 μέρες. Οι αυξήσεις εν μέσω κρίσης που υπέγραψαν στα Τρόφιμα-Ποτά. Οι νικηφόρες απεργίες σε Cyprotel, Novotel, Ατερμων,Ανακυκλωση και σε πόσα και πόσα άλλα μέρη. Οι χιλλιάδες ανα την Ελλάδα συνδέσεις ρεύματος και νερού. Οι μάχες που τελειώνουν παλληκαρίσια ακόμα και όταν δεν είναι "δικά μας" τα σωματεία που τις κάνουν(ποιός άλλος έκανε κεντρική πορεία για την απεργία στο μετρό; ).


Η μιζέρια του αριστεριστή(ή δεξιιστή;) δε κρύβεται όσο επαναστατικό μεηκ άπ και να του βάλεις.





Σ.

Ανώνυμος είπε...

Οσα λεει ο αναυδος ισχυουν. Ο ιδιος ψευτης τα ελεγε αυτα και πριν κατι μηνες. Του κοτσαραμε και τοτε ανακοινωσεις του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ και ελεγε τα ιδια οτι απο ισω και καλα το ΠΑΜΕ , και οτι οι εργαζομεμοι φτυνουν το ΠΑΜΕ κλπ Βεβαια δεν μας λεει γιατι εφοσον ειναι ετσι οι εργαζομενοι του ΕΜΠ ψηφισαν το πλαισιο του ΠΑΜΕ και κυριως ξεχναει οτι οταν κατηγορεις καποιον για κατι εσυ πρεπει να αποδειξεις με στοιχεια την ενοχη του και οχι αυτος οτι δεν ειναι ελεφαντας. Οποτε συκοφαντη της πλακας αυτο που εχεις να κανεις ειναι ως ατομο ή παραταξη ή κομμα να βγαλεις επισημη καταγγελια με ονοματα που θα κατονομαχει ποιο στελεχος του ΠΑΜΕ παρα τις ανακοινωσεις του μετωπου και τις αποφασεις καλουσε ανεπισημα σε απογραφη. Αυτο βεβαια εμπεριεχει τον κινδυνο επισημης απαντησης και ξεφτιλισματος γι'αυτο και επιλεγεις το δρομο της λασπης και της συκοφαντιας. Επισης εξηγησε μας πως ΜΟΝΟ οσοι ηταν στο ΠΑΜΕ δεν απογραφηκαν. Το ΠΑΜΕ καλουσε σε απογραφη υπογεια αλλα τελικα μονο ο δικος του κοσμος δεν απογραφηκε? Σε ηλιθιους νομιζεις οτι απευθυνεσαι?

ratm

Ανώνυμος είπε...

δεν είμαι "πρώην ΔΥ", είμαι νυν, προς το παρόν. Για να μην νομίζουν κάποιοι ότι βγάζω την προσωπική μου πίκρα.

Δεύτερον αν κάποιοι θέλουν να κοιτάζονται στον καθρέφτη και να λένε πόσο ωραίοι και ταξικοί είναι, δεν θέλω να τους την χαλάσω.

Δεν έχω σκοπό να κάνω για την ώρα δομική κριτική στο ΠΑΜΕ. Πρώτα είναι απαραίτητος ένας απολογισμός πεπραγμένων σε μια σειρά από κινητοποιήσεις-σταθμούς.
Επίσης είναι ανάγκη κάποια πράγματα να αναλύονται όχι μόνο μέσω τω ανακοινώσεων ή διακηρύξεων αλλά και μέσα από την ζωντανή πείρα του αγώνα. Αυτό απαιτεί μια πιο ενδελεχή μελέτη που θα αναζητά και άλλες μαρτυρίες.

Πρώτος είπα ότι οι διακηρύξεις του ΠΑΜΕ του Συριζοανταρσύα αλλά και η απόφαση του συλλόγου εργαζομένων ήταν να ΜΗΝ απογραφούν. Όμως εγώ γνωρίζω ότι οι συνδικαλιστές και από τις τρεις παρατάξεις, ασκούσαν παρασκηνιακές πιέσεις για να απογραφεί ο κόσμος λέγοντας ψέματα και διαχέοντας κλίμα ηττοπάθειας, με αποτέλεσμα να λυγίσουν οι περισσότεροι.

Άρα λέει ψέματα το ΠΑΜΕ ότι για την απογραφή ο μοναδικός υπεύθυνος ηταν αυτός ο συνδικαλιστής στην τηλεόραση και είπε να απογραφούν γιατί αποκρύπτει τον δικό του ρόλο.
Επίσης το κλίμα της ηττοπάθειας και του συντεχνιασμού ήταν βασική γραμμή για το ΠΑΜΕ στα ΑΕΙ από τον Σεπτέμβρη παρά τις διακηρύξεις για το ...σοσιαλισμό σε ένα στάδιο ή κάπως έτσι Παναγιώτη. Πως θα το μάθετε όταν δεν έχετε την παραμικρή επαφή με εργασιακούς χώρους ή έστω με εργαζόμενους, μερικοί; Απλά μηρυκάζετε τις κομματικές ανακοινώσεις και χάνετε την ψυχραιμία σας όταν η πραγματικότητα παρεκκλίνει από αυτές.

Και στην τελική αφού το ΠΑΜΕ συνολικά είναι τόσο γαμάτο και σφυροδρεπανάτο, γιατί τα έρμα ψοφούν; Μήπως κάτι δεν πάει καλά;

Δεν θέλω να μειώσω την σημασια κάποιων νικών. Όμως το ΔΥ κίνημα έπρεπε να είναι από τα ισχυρότερα ώστε να μπορεί να στηρίζει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Φανταστείτε να νέκρωναν οι υοηρεσίες του υπουργείοτ οικονομικών για παράδειγμα. Ενώ μια οποιαδήποτε εξέλιξη στην phone-marketing που είναι μια μικρή εταιρία-κάτεργο δεν μπορεί εύκολα να επηρεάσει τα πράγματα, όπως και δεν επηρέασσε συνολικά. Οι εργαζόμενοι νίκησαν δηλαδή απέφυγαν την εκ περιτροπής εργασία με 100 ευρώ το μήνα και επέστρεψαν στον αστρικό μισθό των 45ο ευρώ. Εντάξει κάτι είναι και αυτό αλλά να μην τρελλαθούμε κιόλας.

ένας Δ.Υ.





Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΔΥ, προδίδεσαι και καίγεσαι εύκολα, πιο γρήγορα απ' όσο θα περίμενες. Αν είσαι εργαζόμενος στο εμπ, ο δρόμος είναι ανοιχτός, γιατί δεν κάνεις την καταγγελία που σε προτρέπει ο ratm; Αν όχι, δεν ξέρω από που προκύπτει η σιγουριά, τα στοιχεία, η αξιοπιστία σου. Και για να επιστρέψω στο αρχικό σου σχόλιο, αυτός ο αντικυβερνητικός τάχα αντισταλινισμός, δε σκεπάζεται με κανένα μπαχάρι μωρέ αδερφέ μου..

Ανώνυμος είπε...

Δ.Υ Εχω πληρη επαφη με την πραγματι κοτητα και ποτε δεν χανω την ψυχραι μια μου χρησιμοποιης ψεματα και δεν λες καθαρα τη θελεις. Σου ξεφυγε στο πρωτο σχολιο και αποκαλυφθηκες σε πο ναει και σενα το ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ που σας χαλαει την αριστερη σας σουπα. και δεν εχουνε τιποτα τα ερμα και δεν ψοφανε κοψαμε τον νημα των εκλογικον αυταπατων το 2012 που ειχα νε καλλιεργηθη δεκαετιες και αποδεικνυεται καθε μερα ποσο δικιο ειχαμε εσεις που πονατε ΞΥΔΑΚΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

spiral architect είπε...

Υπάρχει πια "πρώην ΔΥ"

Ανώνυμος είπε...

δεν έχω διάθεση να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας μου εδώ.
Μπρεζνιεφικό απολίθωμα δεν γνωρίζω τα χούγια των συνομιλητών σου όμως
δεν έχω σκπό να παρουσιαστώ με άλλη άποψη ως όχημα για να κρύψω την κριτική μου.
Επομένως δεν είμαι εγώ ο καμμένος. Η ενημέρωση που έχω είναι από πρώτο χέρι και είναι αυτά που συζητιούνται στα πηγαδάκια των υπαλλήλων. Κανένα επτασφράγιστο μυστικό. Ό κόσμος είναι μικρός και πρέπει ακόμα να ξαναπω πως κομματικά στεγανά δεν υπάρχουν.
Σε αυτό τον αγώνα φάνηκε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις παρατάξεις, μικροδιαφορές μόνο
παρά τα θρυλούμενα.
Και γιατί όχι και σταλινισμός και φιλοκυβερνητικός. Όταν κάνεις τα αδυνατα δυνατά να αποτύχει ο αγώνας (και να παραμείνει ο υπουργός στη θέση του) αλλά πίνεις νερό στο όνομα του Στάλιν όλα είναι δυνατά. Καταλαβαίνω όμως ότι υπάρχουν και προσωπικά συμφέροντα/ατζεντες, υπάρχουν και οι χαρακτήρες. Δεν είναι όλοι σάπιοι, κάθε άλλο.
Δεν θέλω να χρεώσω σε΄όλους τις αθλιότητες μερικών.
Όμως και συνολικά το ΠΑΜΕ δεν έκανε τίποτα σπουδαίο στο ΔΥ-κίνημα και αυτό είναι ένα σημείο κριτικής


Ρατμ λές ψέματα ή σου λένε ψέματα. Αυτοί που δεν απογράφηκαν δεν ήταν μόνο ΠΑΜίτες ήταν ΚΑΙ κάποιοι ΠΑΜίτες που ήρθαν σχεδόν στα χέρια με τους υπόλοιπους ΠΑΜίτες (της σωστής γραμμής) που απογράφηκαν κανονικά.

Παναγιώτη ή είσαι πιτσιρικάς ή δεν έχεις καμία επαφή με το περιβάλλον. Πολύ σε κόφτει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση τελικά, μήπως τελικά είσαι με αυτούς;

ένας Δ.Υ.

Ανώνυμος είπε...

Δ.Υ. ο δρομος ειναι ενας και στον ειπα. Καταγγελια με υπογραφη ατομου, φορεα, παραταξης ή οτιδηποτε. Τοιχοκολληση μοιρασμα κλπ και απο κει και περα το ΠΑΜΕ επισημα θα απαντησει. Ολα τα αλλα ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε για πηγαδακια που το ψεμα και η συκοφαντια παει συνεφο.. ακου παιζαν ξυλι οι ΠΑΜιτες μεταξυ τους.... Σε ξαναρωταω, νομιζεις οτι ειμαστε ηλιθιοι?

ratm

Ανώνυμος είπε...

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:QE85nJGoQrIJ:antigeitonies.blogspot.com/2013/12/blog-post_2117.html+&cd=4&hl=en&ct=clnk&gl=gr

ένας Δ.Υ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΔΥ, αυτό που σου λέει κι ο ratm. Όσο αποφεύγεις να μιλήσεις συγκεκριμένα ποιος και τι και παραμένεις στο σου 'παν, μου 'πες, ξέρω 'γω, άκουσέ με, είναι κοινό μυστικό, μένεις απλά σε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και χάνεις σε κάθε περίπτωση το οποιοδήποτε δικό μου ενδιαφέρον για συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:QE85nJGoQrIJ:antigeitonies.blogspot.com/2013/12/blog-post_2117.html+&cd=4&hl=en&ct=clnk&gl=gr

http://antigeitonies.blogspot.com/2013/12/blog-post_2117.html

ένας Δ.Υ.

Ανώνυμος είπε...

Δ.Υ μακαρι να γινομουνα παλι πιτσιρι κοσ αλλα δεν γινεται τωρα για το αν ειμαι με τον συριζα τη να πω με εκα νες και γελασα παρακολουθησε τα σχολια μου και θα καταλαβης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το σχολιο απο κατω απο το κειμενο το διαβασες? Μπα. Ωστοσο θα σταθω σε ενα σημειο του κειμενου. Εορτασμος Πολυτεχνειου - εξαφανισμενο ΚΚΕ... τελικα εχεις πλακα...

http://www.902.gr/eidisi/politiki/31449/epeteios-polytehneioy-entyposiaki-se-ogko-mahitiki-kai-dynamiki-i

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm πιθανολογώ πως λέει για τον εορτασμό. Στο τριήμερο πράγματι η παρουσία του ΚΚΕ ήταν πολύ "διακριτική".\

ένας Δ.Υ.

Ανώνυμος είπε...

Οταν στην αντιιμπεριαλιστικη πορεια που ειναι η κορυφωση του εορτασμου το ΚΚΕ ειναι σε ογκο μεγαλυτερο απο ολους τους αλλους μαζι ειναι τουλαχιστον αστειο το "εξαφανισμενο ΚΚΕ". Για την παρουσια ολο το τριημερο το ΚΚΕ οχι φετος αλλα τα τελευταια χρονια εχει επιλεξει αλλο τροπο αναδειξης στην κοινωνια του εορτασμου. Πχ κανει εξορμησεις με ανακοινωσεις σε ολη την Αθηνα αντι να εχει ολη την ΚΝΕ να κσθεται σε ενα τραπεζακι απο το πρωι μεχρι το βραδυ.
Στο κατω κατω ολοι οι αλλοι επι χρονια μας ζαλιζατε οτι κανουμε το Πολυτεχνειο φεστιβαλ της ΚΝΕ. Τωρα που δεν καταλαμβανει ολο το χωρο το ΚΚΕ παλι διαμαρτυρεστε? Βεβαια αυτο που εχει αποδειχθει απο το 2011 και μετα στον τριημερο εορτασμο ειναι οτι no KKE - no party. Επι χρονια το ΚΚΕ διατασε οτι δυναμεις ειχε στο χωρο ολο το τριημερο κανοντας μαγκα τον καθε ανυπαρκτο που εβγαζε 1 ανακοινωση ολο το τριημερο για την εξεγερση του 73 και αλλες 450 για να καταγγειλει το ΚΚΕ,την ΚΝΕ και την ΠΚΣ για παντα. Το εκπληκτικο βεβαια ειναι οτι για την υποτονικοτητα του εορτασμου του Πολυτεχνειου τα ακουει παλι το ΚΚΕ που αν και 4,5% ειναι το μονο που δινει οσο μπορει μαζικοτητα στον εορτασμο και την αντιιμπεριαλιστικη πορεια και για τη γυμνια ολων των αλλων κουβεντα. Το οτι ο ΣΥΡΙΖΑ του 27% εχει στην πορεια μια παρεα κοσμο και το εξωκοινοβουλιο 2 παρεες κοσμο ειναι ασχολιαστο ενω οι δεκαδες χιλιαδες του ΚΚΕ "διακριτικη παρουσια"...

Οσο για τους ΔΥ τα παμε, την "ενοχη" του ΠΑΜΕ πρεπει με ονοματα και πραξεις να την αποδειξεις και οχι το ΠΑΜΕ χωρις να υπαρχει ιχνος καταγγελιας να αποδειξει οτι δεν ειναι ελεφαντας...

ratm

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια αλλο λεει ο ανθρωπος και τον παρεξειγητε θελει το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ βασταζους για να γινει ο συριζα κυβερνηση ΑΠΛΑ ΕΠΑΙΞΕ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Rart, ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε.
Καταγγελία ζήτησες, καταγγελία έλαβες!
Αν η μοναδική σου επαφή με τους εργαζόμενους είναι οι κομματικές ανακοινώσεις, τί να κάνω, δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο.

Εκτός από τις ανακοινώσεις υπάρχει και η ζώσα πραγματικότητα. Σκόπιμα λοιπόν, σύσσωμες οι οπορτουνιστικές και "ταξικές" δυνάμεις επέβαλαν να μην υπάρχουν ΓΡΑΠΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ των συνελεύσεων του συλλόγου εργαζομένων ΕΜΠ παρά τις διαμαρτυρίες του σώματος.
Φυσικά μπορώ να αναφέρω και ονόματα και το τί είπαν, και κυρίως το τί έκαναν.
Το κεντρικό ζήτημα όμως είναι τί θα γίνει με το δημοσιο-υπαλληλικό κίνημα που έχει αλωθεί, τόσο από τους αριστερούς όσο και από τους δεξιούς οπορτουνιστές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, είσαι τελείως άρρωστος. Τράβα μια βόλτα στη λιακάδα και σταμάτα να ονειρεύεσαι ΣΥΡΙΖαίικες κυβερνήσεις.

ένας Δ.Υ.

Ανώνυμος είπε...

Αν ενα ανωνυμο κειμενο σε ενα μπλογκ συγκεκριμενης πολιτικης τοποθετησης ειναι καταγγελια τοτε εσυ μαλλον εχεις χασει καθε επαφη με την ζωσα πραγματικοτητα οσο και με το κινημα. Το ΔΥ κινημα ειναι χρονια τωρα αλωμενο απο τον κυβερνητικο συνδικαλισμο. Η σταση του ΠΑΜΕ και εκει ειναι γνωστη και δεν επιτρεπει σπεκουλα. Οσο θα επικρατουν δυναμεις που αρνουνταν τις εγγραφες στους πρωτοετης λεγοντας οτι ετσι σπαει η απεργια, βαζοντας τους απεναντι ουσιαστικα ενω ταυτοχρονα εμφανιζαν ως κατακτηση των εργαζομενων το οτι πληρωνωντουσαν οσο απεργουσαν τοτε το ΔΥ κινημα θα μενει υποταγμενο. Ας ξεκινησετε ολοι οι "επαναστατες" απο τα βασικα. Οτι απεργια = θυσια και οτι δεν γινεται να δινεις αγωνα εκ του ασφαλους γιατι ετσι βοηθας την κυβερνηση να ενεργοποιησει τον χειροτερο κοινωνικο αυτοματισμο και μετα συζηταμε για το ποιος σαμποταρει αγωνες και ποιος διαθετει οσες δυναμεις εχει σε αυτους.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Δ.Υ αντε ενταξει εισαι ανταρσυα με λιγο αλαβανο και λαφαζανη μαζι το μελλοντικο συμπληρωμα του συριζα αρ ρωστος δεν ειμαι δεν εχω κολλησει ποτε οπορτουνιστικη ασθενεια. αν θε λεις κανε και μια βολτα στην βροχη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

BK είπε...

συγνωμη οποιος κανει κριτικη στο παμε ειναι ντε και καλα ανταριζα?

Ανώνυμος είπε...

@ΒΚ

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είναι ει δική περιπτω ση.
(Δέχεται αφόρητες πιέσεις να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιστέκεται σθεναρά. Είναι κλεισμένος στο παιδικό του δωμάτιο και παίζει battlefield 3)

ένας Δ.Υ.

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλως και οχι. Αλλα αλλο η κριτικη και αλλο η διαστρεβλωση θεσεων και η συκοφαντια....

ratm

Ανώνυμος είπε...

Δ.Υ Η κριτικη στο ΚΚΕ καλοδεχουμενη απλα εσυ κανεις αντικομμουνισμο και θελεις το κομμα τσοντα στο συριζα για να βγη κυβερνηση παιδικο δωματιο θα φτιαξω αργοτερα για το εγγονι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

"Όμως το ΔΥ κίνημα έπρεπε να είναι από τα ισχυρότερα ώστε να μπορεί να στηρίζει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους."

Ώστε έτσι Δημόσιε υπάλληλε! Η επανάσταση θα ξεκινήσει από το δημόσιο. Κοίτα τι μαθαίνει κανείς στα γεράματα. Φοβάμαι ότι προδόθηκες.
Αυτό που έγραψες δεν θα το έλεγε ποτέ ένας μαρξιστής-λενινιστής.
Οπότε, από ποια σκοπιά λοιπόν κάνεις τόσο σφοδρή κριτική στο ΠΑΜΕ;
Από τη σκοπιά του πασοκοσυριζαίοανταρσυου συνδικαλιστή; Τότε τις μαγκιές σου στον παναγόπουλο.
Του οπορτουνιστη; τα παράπονά σου στον Τσίπρα
Από τη σκοπιά της ξεπουλημένης κρατικής υπαλληλίας; τα παράπονά σου στον υπουργο

δύο Δ.Υ.

ΥΓ Χαιρετισμούς στον ΕΑ και τον Κοψίδη...ναούμ

Ανώνυμος είπε...

ηθελε να κρυφτη αλλα αποκαλυφθηκε ο ανθρωπος και μετα ελεγε εμενα αρρω στο αντε περαστικα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο αριστερός και ο δεξιός οπορτουνισμός είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Δεν παραξενεύομαι λοιπόν που οι ίδιες δυνάμεις που κραυγάζουν για τον σοσιαλισμό σε ένα -ή και κανένα- στάδιο έχουν ανοίξει διάπλατα την πόρτα για τους σχεδιασμούς των δανειστών, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Δεν θέλει μεταλύτερη επεξήγηση το ζήτημα.

Εδώ έχουμε το άθροισμα πολλών παραγόντων. Ανικανότητα, βλακεία, μπόλικη ανηθικότητα και κομματικός πατριωτισμός, έχουν οδηγήσει συνολικά το ΠΑΜΕ και την υπόθεση "κόκκινα συνδικάτα" σε ολοκληρωτική, μη αναστρέψιμη αποτυχία. ΣΥΝΤΡΙΒΗ σε όλα τα μέτωπα. Ο κόσμος το έχει καταλάβει και έχει απομακρυνθεί. Σαν αποτέλεσμα το ΠΑΜΕ δεν είναι κάτι περισσότερο από μια θορυβώδης πολυμελής παρέα που κάνει επιλεκτικές παρεμβάσεις και παρελάσεις και πότε-πότε μερικούς αχτιβισμούς προκειμένου να δικαιολογήσει την υπαρξή του. Καμία στόχευση, κανένα πρόγραμμα, μόνο για τον ντόρο.

Ως αρκετά παλιός για να θυμάμαι την ΕΣΑΚ, ποτέ άλλοτε δεν είχαν ξεπέσει τόσο οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, ούτε καν την περίοδο του 89-91 τότε που βασίλευε η συγχυση. Και τοτε υπήρχαν ανήθικοι και ανίκανοι στις τάξεις των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ. Το κακό όμως παράγινε στις μέρες μας.


Εξυπνάκια μου, δεν είπα ποτέ ότι η επανάσταση θα ξεκινήσει από τον δ. τομέα. Αλλά το ΠΑΜΕ δεν διαθέτει περγαμηνές αγώνων και επιτυχιών ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

ένας Δ.Υ.


Ανώνυμος είπε...

Μπραβο το ειπες το ποιημα σου...αντε τωρα να βαρεσεις καρτα ή να παρεις ρεπο αυριο που εχει παλι απεργια η ΑΔΕΔΥ. Εισαι και παλιος ε? Εχει κανει το ΠΑΜΕ κοκκινα συνδικατα ? Που στους ΟΤΑ που ακυρωνετε αντιπροσωπους επειδη ψηφιζουν και οι συμβασιουχοι? Αντε δες τα αποτελεσματα σε ΓΣΕΕ ,ΕΚΑ, σωματεια και ομοσπονδιες που το ΠΑΜΕ παντου ανεβαινει και τραβα κλαψε παλιε πασοκε... Στις 9 του μηνα ειδες τι καιρο εχει? Κατι ακουσα για ψιχαλες οποτε μαλλον δεν θα σας δουμε να κανετε πορεια συγκρουσιακοι τυποι....εμεις απο την αλλη απο τις 4 το πρωι στις απεργιακες φρουρες θα ειμαστε και μετα βρεξει χιονισει στην συγκεντρωση.
Πασοκε θα μας τη βγεις και επαναστατικα που εκανες και καλα απεργια και βαρουσες καρτα....

ratm

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Από δω τώφερες, από κεί τώφερες....
...μας έσκασες για να μας πείς οτι είσαι ....Μ.Α. (="Ε".Α., μπορεί και Ν.Σ., δεν έχει σημασία), ρε "Δ.Υ."!
Ρε, από τι γλύτωσε το Κόμμα...
Καρτεράτε, ορφανά της κομματικής νομενκλατούρας.
Τα στοιχήματά σας έχουν ημερομηνία λήξης κοντινή.
Τάχουμε ξαναπεί: Κοντά-σιμά είν' τα Γιάννενα!

Ανώνυμος είπε...

Δ.Υ αριστερος οπορτουνισμος στο ΠΑΜΕ και στο ΚΚΕ δεν υπαρχει συμφωνα με τα κριτηρια που εβαζαν Ο ΛΕΝΙΝ και οι ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ. το ΠΑΜΕ εναι ΛΑ ΙΚΗ ΣΥΜ ΜΑΧΙΑ δεν ειναι ΠΑΡΑΤΑΞΗ. αγωνες γινονται και ειναι πολυ σημαντικοι μεσα στους χωρους δουλειας μακρια απο της τηλεοπτικες καμερες. τωρα αν εσυ ονειρευεσαι καταστασης πριν το 1991 που ολοι μαζι τρεχαμε για να πεση μια κυβερνηση και να ερθη μια αλλη και τα μεσα παραγωγης να παραμενουν στους αστους λαθος πορτα χτυπησες απο αυτα χορτασαμε γιατι ειμαι και εγω λιγο μεγαλος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΧΤΑΡ. Δεν φανταζεσαι απο τη γλυτω σαμε η νομεκλατουρα σε ολο της το με γαλειο. Αν δεν ειχαμε ακολουθηση αυ τη την πορεια μετα το 1991 σημερα θα ειμαστε στο ΜΙΞΕΡ μαζι με ολα τα λουλουδια του οπορτουνισμου για να κανουμε τον καπιταλισμο ανθρωπινο ΟΥΦ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΕ γλεντια με τον 3ο τομο 1968 1991 θα πεσει μαγαλη πικρα στα παιδια θα πρεπει να χρειαστουν ΞΥΔΙ ΚΑΙ ΧΟΛΗ σε μεγαλη δοσολογια για να τους φυγει η πικρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Υ θα σου αρεσε πολυ να γυρισουμε στην συμμαχια του 1974 με την ΕΣΩΤΕ ΡΙΚΟ η στην δευτερη κατανομη του 1981 αλλα τη να κανουμε σε τετοια χα λια δεν προκειται να ξαναγυρισουμε οποτε συνομιληστε με ανταρσυα και λαφαζανη θα παρετε καποιο κοκαλακι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Εγω σε αυτο το ξεφτιλισμενο ρεταλι δεν θα απαντησω στο σκελος για το εργατικο κινημα γιατι δεν εχει σχεση με αυτο και ειναι εμφανες απο το προηγουμενο θεμα. Επισης ειναι εμφανες οτι ειναι τρολ συγκεκριμενου χωρου που αριθμει λιγες δεκαδες μικροαστους που ξερογλυφονται για κανα υπουργιο. Γνωμη μου ειναι οτι απλα καποιοι ματαιοδοξοι καριεριστες αναζητουν λιγη προσοχη απο τους κκεδες αυτες τις μερες και εχουν παρει εργολαβια τα μπλογκ ή γραφουν απο κοινου θεματα δολοματα για κκεδες σε κατι ισκρα κλπ. Η πολιτικη τους πλατφορμα εχει απαντηθει και κονιορτοποιηθει απο το ΚΚΕ θεση προς θεση. Μεσα απο τα συνεδρια και τα ντοκουμεντα του κομματος. Η ζωη τους ξεφτιλισε στα ματια ολων σε συντομο χρονικο διαστημα. Οπως ειπε και ο Αντωνης στο L.R. ουτε χαφιεδες της προκοπης δεν μπορουν να γινουν καθως δεν μπορουν να συμβιβασουν το τεραστιο ΕΓΩ τους με το χαμηλο προφιλ του χαφιε. Ε λοιπον και πολυ τους δωσαμε σημασια. Αν εχουν αντερα ας κανουν κομμα με προγραμμα κλπ να δουμε πως θα πορευτουν.
Και κατι τελευταιο για το παραπανω ταλιμπανακι που βριζει τα μελη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ αποκαλωντας μας διεφθαρμενους κλπ και μας απειλει πως θα δωσουμε λογο στην αφεντια του οπως ο εισαγγελεας το Μπελογιαννη. Ακου ρουφιανε, τις απελες αλλου γιατι στο ΚΚΕ δεν πιανουν νεοκοπε χρυσαυγιτη καταλαβες? Και αν εσυ και ο συρφετος σου πιστευετε οτι θα βριζετε και θα απειλειτε κομμουνιστες ή αγωνιστες γενικα επειδη αυτο πληρωνεστε να κανετε ειστε γελασμενοι. Αυτο γιατι αν πας καταμουτρα σε ΠΑΜιτη και τον πεις διεφθαρμενο προβλεπω πως θα εισπραξεις απαντηση ακρως προλαιταριακη....

ratm

Ανώνυμος είπε...

Προς Δ.Υ.
Στις Θέσεις του ΚΚΕ και στο άρθρο της Ε. Μπέλου αποτυπώνονται και ανλύονται ζητήματα που το ΚΚΕ καταγγέλει εδώ και πάνω από τρίαντα χρόνια. Τώρα αν εσύ κατάλαβες ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ και οι θέσεις ΣΕΒ θέτουν τα ίδια ζητήματα μιλώντας για διαφθορά κλπ, μάλλον πρέπει να ζυζητήσουμε για το επίπεδο νοημοσύνης σου ή την πλήρη άγνοια σου. Εκτός εαν συμφωνείς και έχεις πρότυπο την πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά.Και παρεπιπτόντως, επειδή η ανάρτηση αναφέρεται στο εργατικό κίνημα, για απαντησέ μας πως την εννοείς εσύ την ανασύνταση του στους δημόσιους υπαλλήλους και με ποιούς; Γιατί σε τελική ανάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία του την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ανάγκη της αξιολόγησης,σε σημείο να μην ξεχωρίζεις αν είναι δικές του οι θέσεις ή του ΣΕΒ. Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ, που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει κολεγιές μαζί του στα σωματεια και κάποιοι τυχάρπαστοι θέλουν μαζί του ενίαια μέτωπα καταγγέλλοντας το ΚΚΕ για σεχταρισμό!Αυτά τα ολίγα και με καμιά διάθεση για οποιαδήποτε παρέμβαση. Αλλά πραγματικά, προκαλεί αηδία όλη αυτή αλητεία ΠΑΣΟΚικού περιεχομένου που αναπαράγεται συντονισμένα από το συμφερτό εντεταλμένων ΣΥΡΙΖΑιων και των αντικομμουνιστών του Ε.Α.
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@ένας Δ.Υ.
20 Μαρτίου 2014 - 3:35 μ.μ.

"Η διάλυση της παιδείας και της υγείας που ειναι η προμετωπιδα των μεταρρυθμίσεων από ΔΝΤ, ΕΕ, ΟΟΣΑ πέρασαν χωρίς καμία δυσκολία ενώ το ΠΑΜΕ έκανε μια-δυο εθιμοτυπικές παρελάσεις στο ξόδι τους."

Μπορείς να μας θυμίσεις ποιοί έκαναν περισσότερα από "τις μια-δυο εθιμοτυπικές παρελάσεις στο ξόδι τους"? Για να έχουμε καλό ρώτημα. Γιατί εγώ θεωρώ ότι το ΠΑΜΕ δεν είναι τέλειο είναι όμως ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Αν έχεις κάτι καλύτερο να προτείνεις γράφτο για να σωθούμε κι εμείς. Μην το κρατάς για πάρτη σου!

Ένας Ταλιμπάν

Ανώνυμος είπε...

Εχει προταση ο ανθρωπος ρε παιδια μην εισαστε αδικοι να κανουμε ενα μετωπο με τον αλαβανο ανταρσυα και ε.α και μετα ολοι μαζι να κουβαλησου με νερο στον μυλο του συριζα για να βγη αστικη κυβερνηση αυτο θελει αλλα το λεει με τροπο ο ανθρωπος για να μη τρομαξουμε Ελα κουραγιο πεστο το ποιημα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω μπρεσνιεβικέ, ότι αφού το θέμα αυτης της ανάρτησης αφορά το εργατικό κίνημα ως συνέχεια του προηγούμενου μπορώ (με εισαγωγικά) να συνεχίσω το συλλογισμό μου εδώ και όχι κάπου αλλού.
Φυσικά εσύ κρατάς το μαχαίρι.

Συνοψίζοντας, σε προηγούμενο σχόλιο μου είπα -και απέδειξα- ότι το κύριο πρόβλημα του ΠΑΜΕ είναι πρόβλημα γραμμής, κεντρικών επιλογών και όχι τόσο αν "υπάρχει έλλειψη στοιχείων σε σχέση με την συμμετοχή των εργαζομένων". Δεν θέλει πολύ εξυπνάδα για να καταλάβουμε ότι ο αριθμός που είναι ήδη τραγικά μικρός, μικραίνει όλο και περισσότερο.
Αυτό που γράφεις για το χαράτσι είναι σωστό πάντως. Έπρεπε να είχαν γίνει πολύ περισσότερα.

Όμως οι εξηγήσεις για την Χαλυβουργία είναι κάλπικες. Θυμάσαι τί έλεγε τότε το σωματείο και το ΠΑΜΕ: ότι το εργοστάσιο έχει μεγάλη κερδοφορία και απολύονται εργάτες για να αυξηθει και άλλο. Πράγμα που (γενικά) μπορεί να είναι σωστό αλλά δεν το έψαξαν και πολύ. Μετά από δύο χρόνια που στην Ελλάδα τα εργοστάσια χαλυβουργίας έχουν πρακτικά κλείσει για λόγους που έχουν να κάνουν με τον διεθνή ανταγωνισμό και την κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς, το ΠΑΜΕ λέει τώρα ότι η βιομηχανία χάλυβα δεν είναι ...βιώσιμη.

Ας σοβαρευτούν κάποιοι επιτέλους και ας αφήσουν τους πειραματισμούς στις πλάτες των εργατών. Από τότε οι πλατιές μάζες εργαζόμενων/ανέργων το καταλάβαιναν αυτό και δεν πείστηκαν με αποτέλεσμα η απεργία να αποτύχει παρ' ότι το ζήτημα πηρε διαστάσεις και συσπείρωσε, επιφανειακά έστω, και άλλες δυνάμεις εκτός ΠΑΜΕ.
Επομένως, και εδώ το κύριο πρόβλημα είναι η σωστή ΑΝΑΛΥΣΗ της κατάστασης και συγκεκριμένα η κατανόηση των μεταβολών της ελληνικής οικονομίας. Η ανάδειξη της αντίθεσης κεφαλαίου-εργασίας είναι σωστή αλλά αποκτά πολύ διαφορετικό νόημα ανάλογα με τις συνθήκες.

Εν γένει η κεντρική μου διαφωνία με το ΠΑΜΕ είναι ότι στον δημόσιο τομέα (ΑΕΙ, σχολεία, υγεία) είχε μια ξεκάθαρα διαλυτική και φιλοκυβερνητική στάση παρά τα λαϊκο-εξουσιαστικά κηρύγματα. Δεν συσπείρωσε, δεν ενέπνευσε, αντίθετα υπέσκαψε και διέλυσε το ηθικό των εργαζομένων, συρρικνώνοντας την ίδια την δυναμική, την απήχηση και το κύρος του. Δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε πια.

ένας Δ.Υ.

Ανώνυμος είπε...

Βρες εστω μιση ανακοινωση του ΠΑΜΕ που ελεγε αυτο που λες για τη χαλυβουργια.
Το ΠΑΜΕ ελεγε σωστα οτι η χαλυβουργια ειχε τεραστια κερδη τα προηγουμενα χρονια και οτι τοτε δεν τα μοιραστηκε με τους εργατες. Επισης οι χαλυβουργιες δεν κλεινουν επειδη πτωχευσαν αλλα γιατι δεν εχουν τα κερδη που ειχαν. Καπιταλιστικος ανταγωνισμος λεγεται αυτο αν το εχεις ακουστα.
Aυτο το λυνει μονο ο σοσιαλισμος αλλα αυτα ειναι για τη δευτερα παρουσια συμφωνα με εσενα..


ratm

Ανώνυμος είπε...

Δ.Υ οταν λες οτι το ΠΑΜΕ ειχε ξεκαθα ρη φιλοκυβερνητικη σταση τη ακριβως θελεις να πεις δηλαδη τη μπορουσε να κανει και δεν εκανε για πες μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Επειδή έτυχε και παρακολούθησα στενά την υπόθεση θυμάμαι ότι
οι ανακοινώσεις μιλούσαν για τα υπερκέρδη των προηγούμενων ετών (με οργιώδη κατασκευαστική δραστηριότητα) δεν απαντούσαν όμως στο τώρα. Αν αλήθευε (ή όχι) ο ισχυρισμός του Μάνεση ότι το εργοστάσιο παρουσίαζε ζημίες από τ0 2010.
Αυτό μείωσε την αξιοπιστία των δυνάμεων που στήριξαν την απεργία.
Στην πραγματικότητα το εργοστάσιο ήδη υπολειτουργούσε και η εργοδοσία δεν καιγόταν να το ξανανοίξει, βλέποντας τις δυσοίωνες προοπτικές στον κλάδο.
Αυτό εννοώ. Τώρα διαπιστωνεται σε άρθρο "γραμμής" ότι η χαλυβουργία είναι ασύμφορη στην ελλάδα
http://rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7851903&textCriteriaClause=%2B%CE%A7%CE%91%CE%9B%CE%A5%CE%92%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%93%CE%99%CE%91

έλεος λέμε!


Παναγιώτη ξαναδιάβασε τα σχολιά μου για τα ΑΕΙ. Επίσης σήμερα ήταν η τελευταία μέρα εργασίας για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς. Δες το γνωστό βίντεο με τον Σοφιανό για την απεργία της ΟΛΜΕ στις εξετάσεις.

ένας Δ.Υ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δεν ενέκρινα ένα σχόλιο του "ένας ταλιμπάν" (κι όχι ταλιμπάν σκέτο, που είναι ψευδώνυμο άλλου σχολιαστή) που αποκαλεί δειλό τον ΔΥ, γιατί δεν απάντησε τίποτα σε όσα του γράφει.
(Ένα) ταλιμπάν, μπορείς και χωρίς τα υβριστικά, μην χάνεις την ψυχραιμία σου.

Ανώνυμος είπε...

Δ.Υ Τα εργοστασια τα κλεινουν οι κα πιταλιστες οταν κρινουν οτι τα κερδη τους δεν ειναι αρκετα κατα την γνωμη τους το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ στηριξε τον αγωνα τους με ολες της δυναμεις. απε ργια διαρκειας στους καθηγητες που ηθελαν καποιοι χωρις να ειναι ετοιμο το κινημα ξεκινησε και στην πορεια εκφυλιστικε τετοιες τυχοδιωκτικες ενεργειες ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μονο στοχο εχουν απλα μια αλλαγη κυβερνη σεις δεν βοηθανε αντιθετα δημιουργουν τεραστια ζημια ο καπιταλισμος σημερα ειναι σε φαση που δεν ειναι διατεθιμενος να δωσει τιποτα και ολα αυτα τα μετρα ειναι στρατηγικες επιλογες για ολες της χωρες αν δεν φυγουμε απο την ΕΕ με κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης δεν υπαρχει λυση στην τραγωδια που ζουμε το παραδειγμα του ΑΚΕΛ ειναι μπροστα μας και να ξερεις οτι ειμαι ανεργος και εγω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΔΥ
Σκεψου να μην παρακολουθουσες στενα τα της χαλυβουργιας... πραγματικα αποτελει κατορθωμα να λες στις 10 λεξεις 11 ψεματα.
Καταρχην στη λογικη του ταξικου συνδικαλιστικου κινηματος δεν υπαρχει το οτι το εργοστασιο δεν βγαζει κερδη ή εχει ζημια αρα νομιμοποιειται να μειωνει μισθους ή να απολυει. Τα υπερκερδη, την αναπτυξη και την κριση καλουνται παντα να τα πληρωσουν οι εργατες με σχετικη ή απολυτη εξαθλιωση. Τη λογικη να βγαλει κερδη ο Μανεσης ή να παρει τζαμπα ρευμα ο Αγγελοπουλος για να εχουν δουλεια οι εργατες ψαξε τη αλλου οχι στο ΠΑΜΕ. Το οτι ειναι αναξιοπιστος ενας αγωνας γιατι ο κακομοιρης ο Μανεσης οντως εχει δυσκολιες στον ανταγωνισμο και ταχα τον συκοφαντουσεβτο ΠΑΜΕ οτι εχει κερδη ειναι μια αποψη εκτρωμα που λεει πολλα για οποιον την εκφραζει... Απο κει και περα ο Μανεσης αποτελεσαι πρωτοπορεια για τους βιομηχανους του κλαδου γι'αυτο στηριχτηκε ωστε να αντεξει στην απεργια , γι'αυτο οι εργατοπατερες ολου του φασματος ειτε απο την αρχη ειτε στην πορεια θελησαν να απομονωσουν με πολλους τροπους τους χαλυβουργους. Ο Μανεσης λοιπον οχι μονο δεν ειχε προβλημα αλλα ειχε στα σκαρια χωρο οπου θα εκανε λιμανι και φορτωτικες στον Ασπροπυργο. Οχι μονο δεν ειχε θεμα αλλα τα 2 εργοστασια του σε Βολο και Βελεστινο δουλευαν για μηνες 24ωρες το 24ωρο βγαζοντας ολη την παραγωγη. Αν δεν τον εκαιγε δεν θα εβαζε τα ΜΑΤ στην υπηρεσια του ο Σαμαρας. Ηταν πρωτοφανες ΜΑΤ να επεμβουν σε ιδιωτικο εργοστασιο ωστε να σπασει απεργια που αποφασιζοταν με τεραστιες πλειοψηφιες και συμμετοχη σε συνελευσεις. Σημερα λοιπον 2 χρονια μετα και με την κριση να βαθαινει και με τον κλαδο των κατασκευων να μην εξασφαλιζει γρηγορη και διευρυμενη αναπαραγωγη του κεφαλαιου ασφαλως και Ο Μανεσης ή οι Αγγελοπουλοι θα αναζητησουν τροπο επιβιωσης στον φοβερο ανταγωνισμο. Ετσι βαζουν τους εργατες να απεργουν ωστε να παρουν τζαμπα ενεργεια, ετσι αναζητουν ταυτοχρονα αλλους κλαδους ή χωρες ωστε να επενδυσουν. Δεν χανουν! Δεν πεθαινουν στην ψαθα! Απλα ψαχουν το μεγαλυτερο και πιο γρηγορο κερδος. Συσωρευμενα κεφαλαια εχουν απο την κλεμενη υπεραξια και απαιτουν ακομα μεγαλυτερη υπεραξια. Αυτοι ειναι κλεφτες και αναξιοπιστοι οχι οι εργατες που εχουν εργαστει ωστε να ζουνε αυτα τα παρασιτα και τα αυγαταινουν τα κερδη τους. Ερχεσαι εδω μας το παιζεις υπερεπαναστατης και στο τελος καταληγεις οτι ουτε λιγο ουτε πολυ φταινε οι εργατες επειδη δεν σε επεισαν οτι ο Μανεσης ειχε κερδη και οχι ζημια! Που αν δειαβασεις τις αποφασεις των συνελευσεων και τις ανακοινωσεις του σωματειου οπως και αρθρα του ριζοσπαστη μια χαρα στοιχρια κερδοφοριας ειχε ο Μανεσης. Εξαλλου αν δεν ειχε δουλεια το εμπορευμα που εβγαζε με την προστασια των ΜΑΤ που το πηγαινε στη θαλασσα?
Υγ. Με φιλους σαν εσενα οι χαλυβουργοι τι να τους εκαναν τους εχθρους...?

ratm

Ανώνυμος είπε...

rarm δεν είσαι ανόητος ούτε αμνήμων φαντάζομαι για να μην μπορείς να θυμηθείς τί έγινε.

Δεν σου είπα ότι εγώ νομιμοποιώ να απολύει ένα εργοστάσιο αν έχει ζημίες. Νομιμοποιείται όμως στις συνειδήσεις αρκετών όταν η λεγόμενη ταξική πλευρά δεν έχει να παράσχει ένα πειστικό σχέδιο και τρόπο δράσης. Όπως και έγινε.
Από την άλλη δεν μπορείς να παραβλέψεις ότι δεν επιχειρήθηκε να κατασταλθεί η απεργια παρα μόνο μετά από πολλούς μήνες (!!), και όχι αμέσως.Μην ξεχνάς ότι στα τελευταία της την περιφρούρηση της πύλης είχε αναλάβει το ΠΑΜΕ αφού οι περισσότεροι εργάτες είχαν αποχωρήσει για διάφορους λόγους

Ελπίζω να είσαι σε θέση να καταλάβεις ότι απεργίες που έθεταν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του συστήματος παράχθηκαν εν τη γενέσει τους όπως η απεργία των εκπαιδευτικών που απαγορεύτηκε εκ προοιμίου. Να μην θυμηθούμε τί στήριξη παρείχε το ΠΑΜΕ στην κυβέρνηση τότε.

Η απεργία στον Ασπρόπυργο απέτυχε γιατί λόγω των συνθηκών και των συγκυριών δεν εκβίασε την εργοδοσία που είχε προαποφασίσει να κλείσει τη μονάδα στον Ασπρόπυργο απολύοντας λίγους-λίγους τους εργάτες. Ο Μάνεσης και ο όποιος Μάνεσης έχει κάνει την μπάζα του ήδη και το πιο πιθανό είναι να αράξει σε κάποιο σαλέ στην Ελβετία, δεν είναι μισθωτός ούτε εξαρτημένος από το εργοστάσιο. Αυτά έπρεπε να τα είχαν σκεφτεί κάποιοι, πολύ πριν και να μην κάνουν πειράματα στις πλάτες των εργατών και των οικογενειών τους.

Αυτή θα είναι η τύχη και των άλλων εργοστασίων του κλάδου όχι μόνο γιατί κατέρρευσε η εσωτερική ζήτηση χάλυβα ή γιατί οι βιομήχανοι παρήγαγαν μόνο πλέγματα και μπετόβεργες αλλά και γιατί τα όποια μέτρα για "φθηνό ρεύμα" προσκρούουν ή θα προσκρούσουν στις αρχές λειτουργίας της ΕΕ περί "ανταγωνισμού". Ήδη η επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει ζητήσει να μην εφαρμοστεί η συμφωνία περί φθηνού ρεύματος. Απλά τα πράγματα. Αν θυμάσαι, οι "παράνομες κρατικές ενισχύσεις" ήταν η αιτία που έκλεισε η ΕΕ πολλά εργοστάσια, την Ολυμπιακή κτλ.

Αυτό όμως απαιτεί ανάλυση συγκεκριμένη της κατάστασης και είναι αυτό που γράφω σε τόσα σημειώματα. Τώρα ο Μάκης ο Παπαδόπουλος είδε το "φως το αληθινό" και μας λέει τώρα ότι δεν είναι βιώσιμη η χαλυβουργική βιομηχανία αλλά θα είναι βιώσιμη και αποδοτική στην δευτέρα παρουσία, στον σοσιαλισμό. Δηλαδή λέει στους χαλυβουργούς, είστε χαμένοι απο χέρι, μόνο επί σοσιαλισμού θα βρείτε δουλειά στο αντικειμενό σας.

Και μετά θέλετε να πάρουμε το ΠΑΜΕ στα σοβαρά.

ένας Δ.Υ.


Ανώνυμος είπε...

Δ.Υ ΤΟ ΠΑΜΕ δεν προσφερε καμμια στη ριξη στην κυβερνηση αλλα δεν σκοπευ ει σε καμμια περιπτωση να μπη στο παιχνιδι της εναλαγης αστικων κυβε ρνησεων για να βγη ο συριζα. το παραδειγμα του ΑΚΕΛ ειναι ζωντανο μπ ροστα μας για το τη συνεβη. η εποχη που ο καπιταλισμος εχοντας αντιπαλο δεος ητανε υποχρεωμενοςνα δεινη λογο αντιπαλου δεους τελειωσε απο εδω και περα οσο τα μεσα παραγωγης θα ειναι στα χερια τους η κατασταση θα γινετε χειροτερη οποια αστικη κυβερνηση και να βγη. οταν το καταλαβεις θα εχεις απαλλαγει απο της αυταπατες και τα φουμαρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Καλα ρε δε ντρεπεσαι καθολου? Σε τι νομιζεις οτι μιλας?
1. Ξεκιναμε απο τα βασικα. Το συστημα ειναι ο καπιταλισμος. Η υπεραξια συμφωνα με τον παντελως αγνωστο σου μαρξισμο παραγεται στη βιομηχανια οχι στα σχολεια. Μαντεψε τωρα, χωρις υπεραξια δεν υπαρχει συστημα. Αρα οι απεργιες που εθιξε την παραγωγικη βαση του κεφαλαιου ηταν κυριως αυτες στο λιμανι του Πειραια που βρισκεται η οικονομικη βαση του ελληνικο κεφαλαιου. Σιγουρα δεν εθιηε το συστημα μια απεργια που δεν εγινε ποτε. Και σε εναν κλαδο που εχει να κουνηθει 20 χρονια. Για τη σταση του ΠΑΜΕ εκει δεν σχολιαζω γιατι οταν μιλας για απεργιες με σχεδιο, αυτο υπηρχε μονο στη χαλυβουργια και γι'αυτο κρατησε 9 μηνες. Σε αντιθεση με τους εκαιδευτικους που οσοι μιλαγαν για απεργιες 5ημερες εφτασαν να μην υποστηριζουν στην ΟΛΜΕ αυτο που οι ιδιοι προτειναν στις ΕΛΜΕ! Και τολμας να μιλας για το ΠΑΜΕ! Το φθηνο ρευμα θα το χρςωνοντουσαν μεσω αυξησης του τιμολογιου οι κατοικοι του Θριασιου. Προφανως η ΕΕ δεν αντιδρα γιατι αγαπαει τους κατοικους του Θριασιου αλλα γιατι ειναι και ο ανταγωνισμος στη μεση... η Ολυμπιακη και αλλες επιχειρησεις οι οποιες ενισχυονταν απο το κρατος ηταν δημοσιες επιχειρησεις. Και ανηκουν σε αλλη περιπτωση ααχετη με το θεμα. Τελος η απεργια των χαλυβουργων ηταν φαρος σε συνθηκες υποχωρησης και εκλογικων αυταπατων στο κινημα. Υπονομευτηκε και πολεμηθηκε απο ολους πλην ΚΚΕ και ΠΑΜΕ. Αν το συνθημα ολη η Ελλαδα να γινει χαλυβουργια εφτανε τουλαχιστον στο Βολο ή στον κλαδο σε επιππεδο Θριασιου θα βλεπαμε αλλο εργο. Ο μονος που το παλεψε αυτο ηταν το ΠΑΜΕ και το σωματειο. Ο Μανεσης αφου θα τπ εκλεινε γιατι αγορασε να φτιαξει λιμανι εκει που θα συνδεεται με το εργοστασιο? Συνειδητοποιεις οτι ψαχνουμε στα οσα γραφεις εστω μιση αληθεια και δεν τη βρισκουμε? Και τελος πειραματα στις πλατες των εργατων κανουν κατι μικροαστουληδες συμβιβασμενοι που αποτελουν εξαγορασμενο τμημα της κρατικης υπαλληλιας απο την αστικη ταξη μια ζωη τρωγοντας τα αποφαγια των αστων κσι που τωρα στην κριση που οι αστοι τσακιζουν και εσας την ειδατε υπερεπαναστατες που θα δειξετε το δρομο στο προλαιταριατο ωστε να γυρισει το χρονο πισω στο 2007 και να ξαναβρειτε τη βολη σας. Μονο και μονο που ειπες οτι η απεργια των εκπαιδευτικων που δεν εγινε ποτε ενοχλουσε το συστημα σε σχεση με απεργιες στους κομβικους κλαδους της καπιταλιστικης μηχανης που δεν το ενοιαζαν αρκει για να καταλαβει κανεις τι εχεις στο κεφαλι σου. Οσο για το γιατι δεν εσκασαν τα ΜΑΤ απο την αρχη στη χαλυβουργια στο αφηνω σαν τροφη για σκεψη. Σκεψου τι αλλαξε τον Ιουνιο του 2012 σε σχεση με το φθινοπωρο του 2011 ή το χειμωνα του 2011....

ratm

Ανώνυμος είπε...

Την καλημέρα μου.

Rarm, όταν δεν πάει καλά μια ιστορία έχουμε κάθε λόγο να αναζητήσουμε τις πραγματικές αιτίες της αποτυχίας και όχι να βολευόμαστε με κάλπικες και αυθαίρετες ερμηνείες.
Όταν όμως συνολικά δεν πάει καλά το πράγμα είναι τουλάχιστον εγκληματικό να μην γίνεται αυτό.

Και καλά εμείς οι ΔΥ είμαστε χρηματισμένοι και υπεράριθμοι όπως έγραψε η σ. Έ. Μπέλλου και μας αξίζει να απολυθούμε όλοι και να επιστρέψουμε αναδρομικά τις αμοιβές μας.
Όμως ποιος κοροϊδεύει το προλεταριάτο σύντροφε;
Δεν καταλαβαινω τι ακριβως θέλεις να πεις με αυτό: "Ο Μανεσης αφου θα τπ εκλεινε γιατι αγορασε να φτιαξει λιμανι εκει που θα συνδεεται με το εργοστασιο"

O Μάνεσης για χρόνια προσπαθούσε να κατασκευάσει λιμενική εγκατάσταση εκφόρτωσης σκράπ στον Ασπρόπυργο. Τελικά το ΣτΕ ακύρωσε οριστικά την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση τον Σεπτέμβρη του 2010.
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/277900
Το οποίο βέβαια ήταν σοβαρό πλήγμα για το εργοστάσιο.
Από τότε ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για το εργοστάσιο δοθείσης και της ύφεσης στον κατασκευαστικό κλάδο. Το εργοστάσιο από το 2011 είναι βαρίδι για τον Μάνεση και αποφασίζει να απολύσει σταδιακά όλο το προσωπικό του.

Άρα όταν ξεκίνησε η απεργία (φθινόπωρο 2011) μιλάμε ήδη για ένα εργοστάσιο που υπολειτουργει, πρακτικά δεν μπλοκάρεται η παραγωγή χάλυβα και συνεπώς ο Μάνεσης δεν εκβιαζεται αφού είχε προαποφασίσει το κλείσιμο. Αντίθετα, θα έλεγα εγώ, γλιτώνει και τις αμοιβές για ένα εννιάμηνο...
Αυτό φαίνεται από το ότι το εργοστάσιο άνοιξε ξανά μόνο και μόνο για να το αδειάσει από το "στοκ" και αμέσως μετά θέτει τους εργάτες σε διαθεσιμότητα. Το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο δεν θα ξαναλειτουργήσει από τότε.
Το μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί που διέθεταν οι εργάτες ήταν ακριβώς αυτό το στόκ, χάρη όμως στην μοναδική ανικανότητα των ΠΑΜΕτζήδων χάθηκε και αυτό το ατού.

Το πρόβλημα του Βόλου είναι και αυτό δείγμα της ανικανότητας του ΠΑΜΕ. Πρώτα διασφαλίζεις ότι θα απεργήσουν όλες οι μονάδες ώστε να είναι αποτελεσματική η πίεση και μετά ξεκινάς. Αλλιώς ο αντίπαλος θα έχει το χρόνο να ανασυνταχθεί και θα σε διώξει με τις κλωτσιές όπως και έγινε στο Βόλο.

Μετά από δύο χρόνια ο Μάκης ο Παπαδόπουλος κατουράει στη μούρη τους εργάτες λέγοντάς τους ότι: Αυτήν την εφιαλτική πραγματικότητα για τους εργαζόμενους δεν μπορεί να την αντιστρέψει κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, καμίας αστικής κυβέρνησης στο έδαφος του καπιταλισμού. και παραπέμπει την ανασυγκρότηση της χαλυβουργίας όταν θα βασιλεύσει ο Σοσιαλισμός επί της Γης.
Μα αν δεν κάνω λάθος η απεργία έγινε στο έδαφος του καπιταλισμού.
Γιατί δεν τους τα έλεγε αυτά από την αρχή αφού ήξερε την πραγματική κατάσταση; Μήπως γιατί μέσω της απεργίας παίχτηκαν και άλλα παιχνίδια, πολιτικής φύσεως;

ένας Δ.Υ.






Ανώνυμος είπε...

Δ.Υ Ο καπιταλισμος ειναι στο ιμπερια λιστικο του σταδιο ο ανταγωνισμος ειναι τεραστιος αντιπαλο δεος δεν υπαρχει και καμμια παραγωγικη ανασυγ κροτηση δεν μπορει να υπαρξει εγκληματικες ευθυνες εχουν αυτοι που καλλιεργουν αυταπατες αστικες διαχει ρησης οσο εισαι εγκλοβισμενος στην λογικη να δωσουμε φτηνο ρευμα στον βιομηχανο δεν θα βλεπης περα απο την μυτη σου Γιατι οποιος θελη να δει βλεπει τη εγινε στην κυπρο με ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡ ΝΗΣΗ οσο και να χτυπατε το ΚΚΕ και ΤΟ ΠΑΜΕ δεν θα σας περασει εδω θα ειμαστε συνεχιστε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Υ Σε πονανε οι αληθειες για πουλη μενους δημοσιους υπαλληλους που συγκ ροτησαν την εργατικη αριστοκρατια την επομενη φορα να κανετε απεργια για να παρουνε και αλλα προνομια μια ιδεα καλη ειναι οι εφοπλιστες αντι για 57 φοροαπαλλαγες να της κανουμε 80 τη γνωμη εχεις δεν θα ειναι πιο καλα για σκεψου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσουν πάρα πολύ αυτοί οι εξ'αριστερών επικριτές του παμε που καταλήγουν να στρέφονται εναντίον της απεργίας της χαλυβουργίας (εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν εκ των γραφικών των παρεμβάσεων, από αυτούς που χαρακτήριζαν μουτζαχεντίν όσους ήταν διατεθιμένοι να πάρουν στα σοβαρά τις αποφάσεις των ελμε -- ναι, ξέραν ποιοί θα ήταν αυτοί, δεν το έλεγαν στον αέρα).

Πού να μάθεις τι έλεγε και αυτός ο άχρηστος ο Μαρξ για τους δημοσίους υπαλλήλους δ.υ., εκεί είναι που θα φρίξεις για τα καλά.

ratm καλό κουράγιο, αλλά άκρη δεν θα βγάλεις όπως έχεις καταλάβει εδώ και κάποια σχόλια. Κι αυτό γιατί στο τέλος-τέλος διαφορά υπάρχει στους στόχους, άλλα συμφέροντα θέλει να υπερασπιστεί ο δ.υ. και άλλα το παμε, το'χει ξεκαθαρίσει όσο κι αν το ρίχνει στην τρελή (πχ μέσω της διαρκούς και αλλοπρόσαλλης διαστρέβλωσης των θέσεων του παμε).

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Απλα με επιβεβαιωσες σε αυτο που ειπα. Με τετοιους φιλους τι να τους εκαναν τους εχθρους οι χαλυβουργοι.
Για δικηγορος του Μανεση καλος εισαι. Οπως επισης στο ξεπλυμα του εργοδοτικου και κυβερνητικου συνδικαλισμου εισαι φοβερος. Και να που καταληξαμε.
Η απεργια ηταν υπερ του Μανεση! Ποιος πασκε-συριζα ελεγε αραγε τα ιδια και στο Βολο...
Το εργοστασιο ειχε προβλημα αρα οι χαλυβουργοι επρεπε να το βουλωσουν.
Το ΠΑΜΕ φταιει που επενεβησαν τα ΜΑΤ , που ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ ειχαν το σωματειο του Βολου και μαλλον φταει που ο αποκλειστηκε και ο θρυλος απο τη Μαντσεστερ.

Καλα το τελευταιο με τη φραση του Παπαδοπουλου εγραψε.
Λοιπον πασοκοτρολ καπου εδω τελειωνει η κουβεντα μαζι σου. Ειχε νοημα μεχρι να αποδειχτουν τα ψεματα σου και να αυτογελιοποιηθεις. Αυτο το καταφερες γρηγορα οποτε το να συνεχισω κουβεντα με εναν μικροαστουλη Μιχαουζεν , που νομιζει οτι οι ΔΥ θα ηγηθουν της επαναστασης με τον Τσιπρα αρχηγο μεσω μιας αριστερης κυβερνησης , δεν εχει νοημα....

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ilon Tichy, το ξέρουμε ότι το νέο ΚΚΕ σχεδόν προγραμματικά θεωρεί τους ΔΥ "μιάσματα" και συνεργάτες της αστικής τάξης (είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα αλλά τέλος πάντων.) Όμως και εμείς ε; Θα πέσει τόσο μαύρο το Μάιο, που θα ξαναθυμηθείτε τις παλιες εκλογικές αυταπάτες σας με τα αποτελέσματα.

Επί της ουσίας μπορείς να απαντήσεις σε αυτά που θέτω;

-Κορόϊδεψε ή δεν κορόϊδεψε το ΠΑΜΕ τους χαλυβουργούς;
-Η απεργία απέτυχε ή πέτυχε;
-Οι χαλυβουργοί θα ξαναβρούν δουλιά μόνο επί σοσιαλισμού;
.
.
.

ένας Δ.Υ.

Ανώνυμος είπε...

Οχι και μαυρο το Μαιο... ή ποταμακι ή ροζακι θα ριξεις...εκτος και αν σου πει ο Μανεσης κατι αλλο. Οτι πει το αφεντικο...
Και ξερεις δεν νομιζω οτι σε εξουσιοδωτησε να μιλας ψς εκπροσωπος κλαδου.
Τη θεση του ΚΚΕ ασε να την εκφραζει το ΚΚΕ οχι εσυ πασοκακι...

ratm

Ανώνυμος είπε...

οχι το ΠΑΜΕ δεν κορο ιδεψε κανεναν το προβλημα της ανεργιας θα λυθει οταν η εργατικη ταξη παρει την εξου σια εκτος και αν κανετε τον καπιτα λισμο ανθρωπινο δηλαδη στην δευτερα παρουσια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

να προσθεσω στο γονιμο διαλογο οτι μονο ενα μιασμα μπορει να ισχυριζεται οτι το ΚΚΕ θεωρει τους ΔΥ μιασματα

θα προτεινα να γραψουμε τον ΔΥ εκει που δεν πιανει μελανι

Ανώνυμος είπε...

Όλοι οι δημ. υπ. είναι μιάσματα, αυτό λέει το κκε. Αυτό που δεν λέει ωστόσο (ενώ θα έπρεπε για να συνεχίσει την παραπάνω θέση) είναι ότι δεν πρέπει να στεναχωριέσαι αν θα απολυθείς, γιατί η κυβέρνηση της αριστεράς θα σε επαναπροσλάβει στο λεπτό. Κι επειδή δεν ξέρεις τι γίνεται με τις θέσεις που θα μείνουν βάλε και καμιά τρικλοποδιά στον μουτζαχεντίν δίπλα σου.

Η απεργία στην χαλυβουργία απέτυχε, είναι ξεκάθαρο. Έπρεπε να κάτσουν να απολυθούν ήσυχα κι ωραία όπως κάνουν όλοι. Δουλειά τώρα πουθενά, τους παραμύθιασε το παμε που τους πλήρωνε για να απεργούν όπως έλεγε εκείνη η υπάλληλος του Μάνεση. Άσε που δεν τους έταξαν ούτε μισό ρουσφέτι για το μέλλον, ούτε προσπάθησαν να βοηθήσουν τον κακομοίρη τον Μάνεση, δουλεύοντας τζάμπα πχ, γιατί αν μπορούσε να ορθοποδήσει θα ήταν αλλιώς τώρα, θα έτρωγαν αλλιώς το ψωμοτύρι τους.

Καλές οι απαντήσεις μου; Τα'χω διαβάσει και στον ρίζο, δεν τα λέω έτσι, όπως έχεις κάνει κι εσύ.

Κάπου εδώ σε αφήνω όμως κι εγώ, έχεις γέλιο αλλά να μην το παρακάνω.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο είναι το πνεύμα της προλετκουλτ πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας:

http://www.902.gr/eidisi/voyli/39830/protasi-nomoy-toy-kke-me-amesa-metra-gia-tin-prostasia-ton-anergon

Τελικά δεν έχω καταλάβει: Ο καπιταλισμός μπορεί να κάνει παραχωρήσεις ή όχι;

ένας Δ.Υ.

Ανώνυμος είπε...

η προταση νομου του ΚΚΕ για την ανε ργια ειναι στοχος παλης στο κινημα για την συγκεντρωση δυναμεων με στο χο την αλλαγη ταξης στην εξουσια. ο καπιταλισμος στο ιμπεριαλιστικο σταδιο και χωρις αντιπαλο δεος δεν παραχωρει τιποτα. οποτε πηγαινε στο ΑΝΤΑΡΙΖΑ για ανθρωπινο καπιταλισμο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

"Ο καπιταλισμός μπορεί να κάνει παραχωρήσεις ή όχι;"
Χα!
Να μια καλή ερώτηση, έστω και χαζοδιατυπωμένη!
Για να δούμε, θα μπορέσει να δώσει έστω κι από ένα πεντακοσάρικο το κεφάλι, για να συγκρατήσει ένα εκατομμύριο ψήφους;
Κι αν από το εκατομμύριο, τελικά, του ξεφύγουν έστω και 15 χιλιάδες, αυτό τι θα είναι, νίκη η ήττα;
Ν' ακούσω απαντήσεις.
Η δική μου, αύριο, για όποιον ενδιαφερθεί....

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος για να αποκαλύπτονται οι συγκεκριμένοι "σχολιαστές" είναι να τους αφήνουμε να "μιλάνε". Προσοχή όμως. Δεν πρέπει να τους αφήνουμε να εστιάζουν σε αυτό που θέλουν εκείνοι. Δηλαδή μόνο στο σκέλος λάθη, αδυναμίες, παραλείψεις.
Κριτική σημαίνει εντοπίζω λάθη και αδυναμίες και κυρίως προτείνω σωστές λύσεις.
Σε τελευταία ανάλυση ο καθένας κρίνεται όχι από το πως περιγράφεις μία κατάσταση αλλά από τις λύσεις που προτείνει.
Γιατί η λύση είναι αυτό που σε ενδιαφέρει, σε μία (ακόμα πιο) τελευταία ανάλυση.
Εν προκειμένω, είδατε που όταν αρχίσει να κελαηδάει το πουλάκι "δ.υ.", ξεβρακώνεται;
Κριτικάρει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ λες και είναι ο ίδιος ο Λένιν, αλλά όταν αναφέρεται στο τί άλλο θα μπορούσε να γίνει, νομίζεις ότι ακούς τον Πορτοσάλτε και τον Παπαδημητρίου μαζί.
Σε λίγο θα μας πει ότι έπρεπε οι εργάτες στη Χαλυβουργία να "προτείνουν" στο Μάνεση να δουλεύουν με 300 ευρώ το μήνα για να "διασφαλιστούν" οι θέσεις εργασίας.
Όσο "μιλάει" τόσο ξεβρακώνεται.
Κι αυτό που θα μείνει όταν ξεγυμνωθεί δεν θα είναι -κυρίως- ένας ψυχωτικός αντικομμουνιστής που αυνανίζεται με τη φαντασίωση της διάλυσης του ΚΚΕ. Αυτό που θα μείνει θα είναι ένα φασιστοειδές που θα καλεί τους εργάτες να ζήσουν με όσα περισσεύουν από τον κάθε Μάνεση και -προς θεού!- μην βάλουν κατά νου να διεκδικήσουν την εξουσία για να λύσουν μια και καλή τα προβλήματά τους: Αυτά -θα τους πει- είναι για τη δευτέρα παρουσία...

Ενας Ταλιμπάν