Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Σκουριές

Τις προάλλες ο Κουτσούμπας είχε πάει στο Βήμα FM, σε μια εκπομπή, όπου μεταξύ άλλων διάλεγε και τα τραγούδια. Στο τέλος έμεινε με το παιδικό παράπονο πως δεν του έβαλαν λίγο Μίκη –γιατί τέτοιος είναι, κι αυτός κι η γενιά του- αλλά στο ενδιάμεσο είχε διαλέξει, σχεδόν νομοτελειακά, το Which side are you on boy, και διηγήθηκε στον αέρα την ιστορία του τραγουδιού, απ’ την απεργία των αμερικάνων μεταλλωρύχων το 30’, χωρίς όμως να πει και τον τίτλο του, όπως περίμεναν όσοι τον είχαν λατρέψει από τη γνήσια, στερεοελλαδίτικη προφορά του New Deal και του Take it or leave it. Οι δημοσιογράφοι του συγκροτήματος άκουσαν με προσποιητή προσοχή όσα τους είπε και βρήκαν την ευκαιρία να πάνε το θέμα στις Σκουριές, για να τον ρωτήσουν σχετικά και να αναπτύξει τη θέση του κόμματος. Μία μέρα μετά, κάποια εναλλακτικά (εντός ή εκτός εισαγωγικών) μέσα έπιασαν την «είδηση», την ανέδειξαν ως το βασικό σημείο της συνέντευξης και πυροδότησαν ένα γύρο συντονισμένης επίθεσης με πάθος (για τη λευτεριά) από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα λεγόμενα social media, που κάποιοι μπορεί να τα θεωρούν κάτι σαν κατώφλι του κομμουνισμού ή της αμεσοδημοκρατίας, συγχέοντας τα social media με τα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής.

Η κε του μπλοκ δεν έχει παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη του θέματος των Σκουριών και του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη, ούτε διεκδικεί δάφνες ειδικού για τις τεχνικές πτυχές του ζητήματος. Αντιλαμβάνεται συνεπώς πολύ καλά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες της για να το αντιμετωπίσει σφαιρικά κι ολοκληρωμένα, και απλώς καταγράφει κάποια βασικά δεδομένα, όπως τα καταλαβαίνει τουλάχιστον.

Ο χρυσός καταρχάς είναι ένα πολύτιμο σπάνιο μέταλλο, που έχει πολλές ωφέλιμες χρήσεις –πέρα δηλ από το να συμβολίζει το χρήμα και τις αμύθητες περιουσίες των πλούσιων- που εκτείνονται σε μια σειρά τομείς (πχ ακτινογραφίες). Συνεπώς η εξόρυξή του είναι σκόπιμη και απαραίτητη, κάθε φορά που το συναντάμε στο υπέδαφος –δεν είναι λογικό δηλ να το αφήσουμε αναξιοποίητο, γιατί μας είναι περιττό, δεν το χρειαζόμαστε πραγματικά, κτλ. Το ζήτημα είναι με ποιον τρόπο θα το εξορύξουμε.

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί η «ελληνικός χρυσός» πιθανότατα δε διαφέρει σε τίποτα πχ από αυτές των χρυσωρύχων του Κλοντάικ, τον 19ο αιώνα, κατά τη διάρκεια του «κίτρινου πυρετού» στο Φαρ-Ουέστ και όσα διαβάζαμε μικροί στις ιστορίες του Λούκι Λουκ ή τις περιπέτειες του νεαρού Σκρουτζ Μακ Ντακ. Η επιχείρηση χρησιμοποιεί για τον καθαρισμό του χρυσού κυάνιο, που χύνεται στο νερό, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και δηλητηριάζοντας σχεδόν κάθε τι ζωντανό πάνω της, με συνέπεια να τη νεκρώσει σταδιακά.

Ήδη αυτό συμβαίνει ως ένα βαθμό στο δάσος των Σκουριών, προβάλλοντας σαν εικόνα από το μέλλον, τι «αναπτυξιακή προοπτική» υπάρχει ώστε αυτός ο όμορφος τόπος να γίνει κρανίου τόπος, όπου τα κρανία γίνονται κύπελλα για τη σαμπάνια των καπιταλιστών που γιορτάζουν για τα κέρδη τους και τις χρυσές δουλειές που κάνουν. Αλλά μερικές θέσεις εργασίας δεν αρκούν να χρυσώσουν το χάπι για τους κατοίκους της περιοχής, παρά μόνο σαν το άγγιμα του Μίδα, που σκότωνε και κατέστρεφε τα πάντα γύρω του, με τη δίψα του για χρυσάφι.

Χώρια που οι χρυσωρύχοι δεν είναι ίσως η τυπική εξαπατημένη εργατική τάξη, που δε συνειδητοποιεί τα ιδιαίτερα ταξικά της συμφέροντα και τα συνδέει μ’ αυτό του εχθρού της, που τον αντιμετωπίζει σαν ευεργέτη. Αλλά εντάσσεται σε άλλη ποιότητα, σε ανώτερη βαθμίδα εκμαυλισμού συνειδήσεων, αλλοτρίωσης κι εκφασισμένων λογικών, τραμπούκικων πρακτικών του υπόκοσμου, κτλ. Αλλά αν ο φασισμός βρίσκει έδαφος στα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, αυτό δεν αναιρεί την ταξική τους ένταξη. Κι είναι πολύ σοβαρό και σύνθετο ζήτημα πώς θα καταστεί εφικτό να αποσπαστούν από την επιρροή του και να αποκτήσουν πραγματική, ταξική συνείδηση.

Το ζήτημα εν κατακλείδι δεν εξαντλείται στο δίλημμα «επιστροφή στη φύση» ή «ανάπτυξη» (για ποιον;) πάση θυσία και με κάθε μέσο (που μόνο ο Ραφαηλίδης θα μπορούσε να τα υποστηρίξει από τη δική μας σκοπιά, κι αυτό επειδή έγραφε κάπως χοντροκομμένα και σατιρικά). Ούτε μπορεί να εγκλωβιστεί στις συμπληγάδες πιθανών αντιθέσεων μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων (της Ελ Ντοράδο και τουριστικών επιχειρήσεων, που αντιδρούν για τους δικούς τους λόγους, βλέποντας την «επένδυσή» τους να κινδυνεύει.

Το ζητούμενο είναι να γίνει η εξόρυξη με όλες τα αναγκαία μέτρα και τις ασφαλιστικές δικλείδες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της γύρω περιοχής και της ζωής των ίδιων των κατοίκων, σε τελική ανάλυση. Κανένας ιδιώτης, κανένα μονοπώλιο, καμία επιχείρηση που λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους, βάση του κόστους και του κέρδους που αποκομίζει, δεν μπορεί προφανώς να ακολουθήσει στοιχειωδώς αυτούς τους κανόνες, αν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική. Η μοναδική συνθήκη που μπορεί να διασφαλίσει τους παραπάνω όρους, να πραγματοποιήσει την εξόρυξη με τρόπο φιλικό για το περιβάλλον, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες κι όχι το κέρδος, είναι μια διαφορετική κοινωνία, που θα έχει στην κατοχή της όλα τα μέσα που παράγουν πλούτο, θα σχεδιάζει και θα ελέγχει την παραγωγική δραστηριότητα, θα αποκαταστήσει τη διαταραγμένη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον του.

Κι αυτό καθιστά τον αγώνα για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, επιτακτικό καθήκον κι όχι ζήτημα που αφορά την άλλη ζωή κι ένα σοσιαλιστικό επέκεινα.
Μπορείτε να δείτε σχετικά κι εδώ τη δήλωση του Ζαριανόπουλου, μετά από τη συνάντησή του με τους εργαζόμενους που έχουν καταλάβει τα μεταλλεία, με αίτημα να αρθούν οι διαθεσιμότητές τους.

Οτιδήποτε άλλο περί... υγιούς επιχειρηματικότητας, ή μιας τοπικής ή κυβερνητικής αρχής, που θα θέσει κανόνες, θα διατηρήσει ανέπαφα τα αίτια, απαλύνοντας τάχα τις συνέπειες, οποιεσδήποτε μεσοβέζικες «λύσεις», δεν είναι παρά επιζήμιες αυταπάτες για τον αγώνα των κατοίκων, που αντιστέκονται στα σχέδια της επιχείρησης, φτηνή κοροϊδία, που αναπαράγει τις παμπάλαιες, σοσιαλδημοκρατικές Σκουριές, με το ίδιο ακριβώς (ούτε καν νέο) περιτύλιγμα, που είχαν πάντα.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η θέση του κόμματος δεν ήταν ενάντια στην εξόρυξη; Λάθος είχα καταλάβει;


Σ.

Ανώνυμος είπε...

Σ, η θεση του κομματος ειναι ξεκαθαρη: ειναι εναντια στην εξορυξη και αλληλεγγυοι στους κατοικους, αλλα υπερ εαν γινεται συμφωνα με περιβαλλοντικους ορους και υπερ της αξιοποιησης του χρυσου αλλα οχι υπερ της κερδοφοριας της εργοδοσιας και υποστηριζει τους εργατες εκτος απο αυτους που ειναι υπερ της εργοδοσιας (που θελει να κερδοφορησει εις βαρος των κατοικων της περιοχης )και εκτος απο αυτους που εχουν φασιστοποιηθει,που βεβαια και αυτοι ανηκουν στην εργατικη ταξη και δεν τους χαρίζουμε στους καπιταλες αλλα απο την άλλη ουτε τους υποστηριζουμε κιολας(βαθεια ανασα)

Nestor

Ανώνυμος είπε...

@Nestor,
αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο!

Anorymous

Ανώνυμος είπε...

Είσαι σίγουρος για αυτό που γράφεις για την χρησιμότητα του χρυσού; Είχα διαβάσει παλιότερα σε άρθρο καναδικής αναρχικής κολλεκτίβας που ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το θέμα των εξορύξεων, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του χρυσού πάει σε κοσμήματα και λοιπά ψιλοάχρηστα αντικείμενα. Δεν είχα τσεκάρει τις πηγές όμως και πλέον δεν έχω πρόχειρο το άρθρο.

Ijon Tichy

Redfly είπε...

Δεν είμαστε κατά της εξόρυξης οποιουδήποτε ορυκτού και ειδικά του χρυσού, ενός απο τα πιο σπάνια μεταλλεύματα σε ολόκληρο το διάστημα. Επειδή όμως, γνώμονας κάθε αρχής, θέσης και πολιτικής τοποθέτησης του ΚΚΕ, αποτελεί το συμφέρον του ελληνικού λαού, μόνο με μια πραγματική μελέτη που θα ζυγίζει τα οφέλη και τις ζημίες μιας τέτοιας εξόρυξης, θα μπορούσαμε με σιγουριά να πούμε τι θα έκανε η σοσιαλιστική Ελλάδα με αυτον τον χρυσό.

Σε αυτήν την φάση όμως, όπου συγκρούονται τα ιδιωτικά συμφέροντα (Ελληνικός Χρυσός vs Ξενοδόχοι), χρησιμοποιώντας κατοίκους και εργάτες ως προμετωπίδα, και μας πετάνε στην μούρη ο καθένας για τους δικούς του λόγους την δική του περιβαλλοντολογική "μελέτη", ο ένας δήθεν πως όλα είναι μέλι γάλα και ο άλλος πως δηλητηριάζεται το σύμπαν, δεν μπορεί κάποιος να βγάλει σοβαρά και ασφαλή συμπεράσματα.

Άρα φτάνουμε ξανά στο στρατηγικό στόχο του ΚΚΕ, δηλαδή κοινωνικοποίηση των εξορυκτικών εταιρειών, κεντρικός επιστημονικός σχεδιαμός με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Τελεία και παύλα.

dimK. είπε...

χαιρετε
αν καταλαβα καλα απο οσα λεει ο redfly το θεμα ειναι συγκρoυση διαφορων εκφρασεων του κεφαλαιου στην περιοχη(Ξενοδοχοι VS Εξορυξης)
Ειμαι σιγουρος οτι αυτο σε ενα βαθμο ισχυει.
Το κκε μεχρι τωρα τι σταση εχει κρατησει στον αγωνα των κατοικων?
Υποπτευομαι οτι αυτοι δεν συντασονται με κανεναν,ασχετα αν οι ξενοδοxοι βολευονται με την σταση τους.
Ειδα διαδηλωσεις στην θεσσαλονικη με πολλες χιλιαδες κοσμου εναντιον της εξορυξης και ειμαι σιγουρος οτι,εξαιτιας του μεγεθους,δεν ηταν υποκινουμενες απο το ξενοδοχειακο κεφαλαιο.
Το κκε σε εκεινες της διαδηλωσεις ειχε παρει μερος?ειχε εκφρασει συμπαρασταση?ηταν εκει με αντιπροσωπεια?
Δεν εισερχομαι στην ουσια της διαμαχης γιατι μαλλον δεν εχει σημασια κιολας.
Εννοω οτι δεν εχει σημασια, γιατι η συντριπτικη πλειοωηφια των κατοικων ΔΕΝ θελουν την εξορυξη,αρα ακομα και με φιλικα(αν ειναι δυνατον) μεσα προς το περιβαλλον να γινει,παλι ανεπιθυμητη ειναι.
Το κκε λοιπον πηρε θεση υπερ ή κατα της επενδυσης,με δεδομενη την θεληση της τοπικης κοινωνιας?
Οχι φυσικα για να ταχθει με την μια ή την αλλη εκφραση του κεφαλαιου αλλα για να συμπορευθει με το αιτημα της τοπικης(και υποψιαζομαι οχι μονο) κοινωνιας.
Φυσικα η λυση θα ερθει με την κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης,αλλα οπως καταλαβαινετε υπαρχει και ο ενδιαμεσος ιστορικος χρονος που λεγεται παρον/εγγυς μελλον και σε αυτον θα ηθελα να ξερω την σταση του κκε.

ps υπαρχει περιπτωση να σκεφτει η ΚΕ του μπλογκ να κανει τα σχολια πιο ευχρηστα/αμεσα?
Θα μας βοηθουσε ολους!!

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ijon Tichy, και για όποιον άλλον ενδιαφέρεται:
Ο χρυσός είναι χρήσιμος για κοσμήματα, διακοσμήσεις, εξαρτήματα ηλεκτρονικής, στην ιατρική κλπ., κυρίως γιατί έχει την ιδιότητα να είναι, στις συνθήκες της βιοσφαίρας, πρακτικά χημικά σταθερός, αμετάβλητος στον χρόνο. Είναι ένα πολύ χρήσιμο μέταλλο.
Το κακό είναι ότι αυτές οι ιδιότητές του, συν την μεγάλη πυκνότητά του, τον καθιστούσαν ανα τους αιώνες και ιδανικό υλικό για χρήμα, με έμφαση στην αποθησαύριση.
Υπολογίζεται, πως, από καταβολής homo sapiens, έχουν εξορυχτεί περίπου 60 χιλ τόννοι καθαρού μετάλλου - φαντάσου έναν κύβο με ακμή ~23 μέτρα. Γι αυτό (όχι ακριβώς, σωστότερα γύρω από αυτό) το ρημάδι, το φετίχ, έχουν σκοτωθεί εκατομμύρια άνθρωποι και έχουν γραφτεί άλλες τόσες ανθρώπινες τραγωδίες. Η παγκόσμια ιστορία της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο πήρε την μορφή της μάχης, χωρίς ιερό και όσιο, για την κατοχή αυτού του τόσο χρησίμου υλικού, από τον καιρό, που απέκτησε και την αξία χρήσης σαν χρήμα, δηλαδή εδώ και ~3500 χρόνια.
Σήμερα περίπου η μισή από αυτή την ποσότητα (~31 χιλ τόννοι) βρίσκεται στα κρατικά θησυροφυλάκια (κάνοντας τον Κέϋνς να αφρίζει από το κακό του), και η υπόλοιπη είναι κοσμήματα, λίρες σε σεντούκια, κτερίσματα σε τάφους, ελάχιστη έχει αξιοποιηθεί σε άλλες χρήσεις, και ένα, μάλλον μικρό, μέρος έχει φθαρεί, κύρια από τριβή, η έχει χαθεί.
Το θησαυροφυλάκιο της Τ.τ.Ε. έχει περίπου 112 τόννους χρυσού αυτή τη στιγμή, (που αν δεν κάνω λάθος "φυλάσσεται" στην Αγγλία(!)), και οι "Σκουριές" υπόσχονται στους φερέλπιδες επενδυτές άλλη τόση ποσότητα συνολικά, σε είκοσι χρόνια.
Τελικά ο γέρο Κέυνς κατάφερε το 1944, στο Μπρέτον Γούντς, να καθαιρέσει τον χρυσό από τον ρόλο του σαν παγκόσμιου χρήματος, και το '71 ο Νίξον νόμισε πως τον αποτέλειωσε και σαν χρήμα, ...αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά...., και ξεστρατίζουμε σε άλλα τόπικς.
Ισως αύριο να επανέλθω με τα χρηματοοικονομικά και τα πολιτικά των Σκουριών.

Ανώνυμος είπε...

Σε συνθηκες ενος σοσιαλισμου που ειναι περικυκλωμενος απο τον διεθνη ιμπεριαλισμο ο αιωνια ανοξειδωτος χρυσος αποτελει ενα οπλο ακομα και σαν αποταμιευση. Εδω ομως εχουμε καπιταλισμο και ειναι προφανες οτι η εξαγωγη χρυσου με κυανιο ειναι ακαταλληλη μεθοδος που η χρηση της ειναι αμεση συνεπεια του. Αυτονοητα λοιπον το κομμα ειναι αντιθετο. Τωρα επειδη καποιοι συριζαιοι και οι ουρες τους βολευονται με το να θεωρουν ολους τους εργατες πουλεν του γεωργιαδη και καποιοι νδημοκρατες ολους τους κατοικους συριζαιους και μπαχαλους δεν σημαινει οτι το κκε πρεπει να σταματησει να κανει παρεμβαση σε καποιον απο τους δυο. Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Το κομμα στηριξε τον αγωνα των κατοικων εναντια στην ελ ντοραντο, το ΠΑΜΕ συμετειχε στις κινητοποιησεις. Ωστοσο ποτε δεν υοθετησε τη λογικη οτι δεν πρεπει να αξιοποιηθει ο ορυκτος πλουτος της περιοχης και προφανως στη σοσιαλιστικη Ελλαδα θα γινεται εξορυξη χρυσου.
Ταυτοχρονα το ΚΚΕ δεν εβαλε απεναντι κατοικους και εργαζομενους κατοικους. Απο τη στιγμη που η επιχειρηση στηθηκε το ΚΚΕ ως οφειλε στηριξε τους εργαζομενους στον αγωνα εναντια στη διαθεσιμοτητα και προσπαθησε να παρεμβει οπως σε καθε χωρο δουλειας για συλλογικες συμβασεις κλπ.
Τελος το συμπερασμα οτι οι κατοικοι στη συντριπτικη μαλιστα πλειοψηφια δεν θελουν καθολου εξορυξη ειναι αυθαιρετο.
Στις δημοτικες εκλογες εκει ο Παχτας που εφερε την ελ ντοραντο εχασε με πολυ μικρη διαφορα απο τον αλλο υποψηφιο το Μιχα που ηταν επιχειρηματιας που υποσχοταν κλεισιμο της επενδυσης και στηριχτηκε απο ολους πλην ΚΚΕ για να βγει και να πει αφου εκλεχθηκε οτι η επενδυση δεν ειναι αρμοδιοτητα του δημου και αυτος ειναι δημαρχος ολων οχι μονο του 50% που δεν θελει την εξορυξη. Αρα το οτι η πλειοψηφια δεν θα ηθελε εξορυξη ουτε απο εναν κρατικο φορεα που θα επαιρνε μετρα προστασιας για το πανεμορφο δασος και περιβαλλον γενικα της περιοχης και θα εδινε και θεσεις εργασιας σε μια περιοχη που μαστιζεται απο την ανεργια, ποσο μαλλον ουτε σε μια σοσιαλιστικη Ελλαδα που η εξορυξη θα καλυπτε στην κυριολεξια τις αναγκες του λαου, ειναι εκτος πραγματικοτητας.

ratm

Redfly είπε...

DimK

το συμφέρον του ελληνικού λαού δεν καθορίζεται από το συμφέρον των κατοίκων της Ιερισσού ! Αλλιώς θα έπρεπε να κλείσουμε άμεσα τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Πτολεμαιδα, την Μεγαλόπολη, το Αλιβέρι, θα έπρεπε να κλείσουμε τα λατομεία βωξίτη στην Φωκίδα, και γενικά για να μην πολυλογώ, θα έπρεπε να κλείσουμε ότι λατομείο, βιομηχανία, ΧΥΤΑ, κλπ ενοχλεί τους ντόπιους κατοίκους.

Πάντως οι κάτοικοι μιας περιοχής μπορούν να ξεσηκωθούν απο ορισμένους που έχουν κρυσή και τελείως διαφορετική (απο τα λαϊκά συμφέροντα) ατζέντα. Δεν λέω συγκεκριμένα πως ισχύει αυτό για την Ιερισσό, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το αυθόρμητο του πράγματος. Μιλάμε για μια ιστορία που έχει παρελθόν 20 ετών.

dimK. είπε...

ευχαριστω για τις τοποθετησεις..
παρακολουθωντας μονο απο τις τηλεορασεις το θεμα,ειχα την εντυπωση πως η πλειοψηφια(περα απο τους εργαζομενους στο ορυχειο+οικογενειες τους) ηταν εναντιον της εξορυξης.
Οι διαφορα στις πορειες ηταν τρομακτικα υπερ των κατοικων.
Οι υποστηρικτες της εξορυξης ηταν ελαχιστοι(μετρημενοι οντως εβγαζαν αθροισμα εργαζομενοι+οικογενειες).
ratm
Το επιχειρημα με οτι ψηφισαν Μιχα και οχι Παχτα και με τι ποσοστα,δεν ειναι αποδεικτικο αλλα ενδιεκτικο μιας καταστασης.
Οσοι ειμαστε απο μικρες κοινωνιες ξερουμε οτι το πολιτικο δεν ειναι απαραιτητο κριτηριο ψηφισης καποιου για δημαρχου!
(εδω που τα λεμε ουτε και σε εθνικο επιπεδο δεν γινεται αυτο)!!
Αυτο το "απο την στιγμη που εγινε η επιχειρηση το κκε στηριξε τους εργαζομενους" ειναι ολιγον και με τον αστυφυλαξ και με τον χωροφυλαξ.
Δεν γινεται να εισαι και μαζι με τους κατοικους στις πορειες,το ΠΑΜΕ να στηριζει και μαζι με τους εργαζομενους υπερασπιζομενος την δουλεια τους!
Το θεμα ειναι "πρεπει να λειτουργησει εκει η επιχειρηση?"
Αν ναι,τοτε το κκε ειναι εναντια στους κατοικους.
Αν οχι,τοτε το κκε ειναι υπερ των κατοικων και εναντια στην εταιρεια-εργαζομενους.
Δεν ξερω ,ξαναλεω, τα τοπικα συμφεροντα/συσχετισμους και δεν μπορω να κρινω τις λεπτομερεις πισω απο την "σκηνη".
Πολιτικα συμπερασματα θελω να βγαλω!
redfly
το συμφερον του ελληνικου λαου μαλλον ειναι προπουλημενο,μιας και για αυτη την επενδυση το ελλ.κρατος ελαβε το ποσο(οχι μελοντικους φορους κλ΄π) το ιλιγγιωδες ποσο των ...11εκ ευρω για μεταλλευτικα δικαιωματα σε μια εκταση 317χιλ τμ(!)
Εγω ομολογω στο θεμα τοπικα vs εθνικων συμφεροντων δεν εχω ξεκαθαρη θεση.
Πως μπορει πχ το κρατος να λεει θα φτιαξω ΧΥΤΑ διπλα σπιτι σου και εσυ να εισαι οκ?
Δεν εχεις λογο στην αυτοδιαθεση του αμεσου περιβαλλοντος σου? Αν εχεις,μεχρι ποιο βαθμο?
(ρητορικα ερωτηματα..)

Ανώνυμος είπε...

Σεχτάρ το αναφέρω αυτό για την χρησιμότητα του χρυσού γιατί υπάρχει και το επιχείρημα ότι τέτοιες εξορύξεις δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο ύπαρξης. Δεν είμαι σίγουρος για τα δεδομένα, έτσι επιφυλάσσομαι να εκφράσω άποψη.

Τώρα με το γενικότερο ζήτημα έχει δημιουργηθεί ένα μπάχαλο. Δεν ξέρω πώς ακριβώς κατέληξε να πάρει αυτόν τον χαρακτήρα ο αγώνας των ντόπιων, με το περιβαλλοντικό, το θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου από ιδιώτες κτλ σε δεύτερο πλάνο, και σε πρώτο τους καλούς κατοίκους και τους κακούς εργάτες. Βάλαν το χέρι τους οι ακροδεξιοί για αυτό (άλλο που δεν ήθελαν οι αδώνιδες κτλ), αλλά κι οι "αλληλέγγυοι" πλέον μου προκαλούν αηδία. Πολλοί εξ'αυτών είναι παραγοντίσκοι πασοκικής ή νδτικής προελεύσεως (πχ κάποιοι από το antigold) που πριν κωλοτρίβονταν στον τσίπρα και τώρα προσπαθούν να μαζέψουν τα αμάζευτα. Έτσι τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει ενορχηστρωμένη επίθεση στο κκε με διάφορες απίθανες αφορμές. Από κοντά φυσικά και τα σιχάματα της ανταρσυα, που βρήκαν λίγο ακόμη υλικό για αυριανίστικη λάσπη (πολύ θλιβερές υπάρξεις οι τελευταίοι, ειδικά αυτό το διάστημα που κυκλοφορούν παντού ξεβράκωτοι). Ενδεικτικό της κατάστασης ότι το φιάσκο Μίχα έχει ήδη ξεχαστεί.

Ijon Tichy

ΥΓ: Στα ξενοδοχεία εν τω μεταξύ, η σφαγή συνεχίζεται, κι οι κουκουέδες κυνηγιούνται όσο δεν πάει (ο κλάδος είναι από τους πιο δύσκολους και επικίνδυνους για συνδικαλιστική δράση). Φυσικά αυτό δεν είναι ποτέ είδηση, ειδικά για τους "αλληλέγγυους".

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ουσιαστικά με κάλυψαν οι REDFLY, RATM, αλλά θα ήθελα να προσθέσω κάποια στοιχεία ενισχυτικά, και να συμπληρώσω και κάποια τεχνικοοικονομικά, που υποσχέθηκα χτες.
[Μια διόρθωση στο 13/3:42 : Ο κύβος του παγκόσμιου χρυσού είναι αρκετά μικρότερος, μόνο ~14.5 μέτρα ακμής.]
Για τα χρηματοοικονομικά (και κάποια τεχνικά) της επένδυσης, δείτε και ένα καλό ρεπορτάζ του Μπαλοδήμα στον «Ρ».
Καταρχήν το κοίτασμα περιέχει (εκτιμήσεις από γεωλογικές έρευνες, λογικό είναι να «παίζουν» ~10%) περίπου 105 εκμεταλλεύσιμους τόννους χρυσού και 700 χιλ τόννους χαλκού. Οι τρέχουσες διεθνείς τιμές είναι ~31,000 € και 4.86 € ανά κιλό κάθε μετάλλου. Τα μέταλλα αυτά διακινούνται στα χρηματιστήρια και γι αυτό κυμαίνονται ισχυρότατα λόγω κερδοσκοπικών μεθοδεύσεων. Με αυτές τις τιμές το αναμενόμενο όφελος είναι ~3.5 δις από τον χρυσό και ~3.4 δις από τον χαλκό. Να σημειωθεί ότι η τιμή του χρυσού το ~2000 ήταν ~200€ , ενώ πριν τρία χρόνια άγγιξε τις 50,000€, και ανάλογα σκαμπανεβάζει και ο χαλκός.
Το λειτουργικό κόστος της εκμετάλλευσης για τον χρυσό λένε πως κυμαίνεται στα 350 ως 500 δολ. /ουγκιά, δηλαδή ~14200 €/κιλό. Κόστος πρώτης ύλης δεν υπάρχει γιατί το κοίτασμα ο ιδιοκτήτης ελληνικός λαός το προσέφερε δωρεάν στους επενδυτές: 11 εκατομμύρια για 317000 στρέμματα μεταλλουργικής εξόρυξης! Μέσα σε αυτά τα άπειρα στρέμματα το κοίτασμά μας πιάνει μόνο ….125 στρέμματα οριζόντιας έκτασης και πάει σε βάθος 700 μέτρων. Θα σκαφούν τα 200 μέτρα και από κεί και κάτω στοές. Στα υπόλοιπα χιλιάδες στρέμματα υπάρχουν δεκάδες άλλα αξιοποιήσιμα ορυκτά – η περιοχή είναι μεταλλειολογικό πάρκο. Λοιπόν κόστος πρώτης ύλης σημαντικά μικρότερο από 11 εκατ. € για 105 χιλ κιλά χρυσού, η αλλιώς ~104 € το κιλό, βάλτε τα κι αυτά στα 14200 για να γίνουν 14300…
Μέχρι τις 31000€/kg έχουμε ένα διάφορο 31000-14300 = 16700€/kg, και για τους 104 τόννους η σούμα είναι ~1.75 δις€ ακαθάριστα κέρδη, καλή μπίζνα. Βέβαια, όπως είπαμε, το 2000 η μπίζνα δεν έβγαινε, ενώ πριν τρία χρόνια μπορεί να υποσχόταν και 3 δις, …αυτά έχουν οι μπίζνες. Η τιμή του χρυσού πιθανώτατα θα ξανανέβει καθώς προβλέπονται νομισματικές τρικυμίες με τις «ποσοτικές χαλαρώσεις» και τις άλλες αγυρτείες των κεφαλαιοκρατών, (που επιδιώκουν έτσι να υποκαταστήσουν τον αναπόφευκτο σοσιαλιστικό σχεδιασμό των συγχρόνων δυνάμεων παραγωγής για να κρατήσουν τον καπιταλισμό, …αλλά πάλι πάμε σε άλλο τόπικ).
Όπως βλέπουμε, «είναι πολλά τα λεφτά, Αρη» και άρα μπορούμε με σιγουριά να προβλέψουμε τον νικητή της κόντρας ... «μεταλλωρύχων vs. κατοίκων»!
(συνεχίζεται)

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

(συνέχεια)
Τώρα για την κόντρα, είναι για μένα σαφές ότι οι εργαζόμενοι είναι κομπάρσοι, κι από τα δύο πλευρές, και μόνο για τον εαυτό τους δεν σκοτώνονται. Από την μιά μερηά η ELDORANDO/Μπόμπολας, (συν παρατρεχάμενοι για κανά κόκκαλο), από την άλλη οι επιχειρηματίες τουρισμού +ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΙ+επίδοξοι καταπατητές των δημοσίων εκτάσεων.
Οι μεταλλωρύχοι θέλουν δουλειά ΤΩΡΑ, όπως όλοι μας, και όχι στην Δευτέρα Παρουσία του σοσιαλισμού, έστω και με λίγο κυάνιο, που αν είναι όπως λένε οι άλλοι, μάλλον δεν θα τους αφήσει να την δούν….
Οι άλλοι εργαζόμενοι (δηλαδή μη οικοπεδούχοι κλπ), θα μπορούσαν νάναι και αδιάφοροι, αν το όνειρό τους δεν ήταν να γίνουν κι αυτοί μικροεπιχειρηματίες, άρα τουριστική ανάπτυξη vs. μεγάλη βιομηχανία.
Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος από τα δηλητήρια της μεταλλουργίας;
Να προσθέσω ότι το περιβάλλον δεν κινδυνεύει μόνον από τα κυάνια, αλλά, επίσης από την εξοντωτική τουριστική «ανάπτυξη», την οικοπεδοποίηση και τον άναρχο μικροεπαγγελματισμό. Ορα και Κερατέα, Πορτοράφτη κλπ.
Ποιόν να πιστέψουμε; Τον μεγαλοαστό η τον μικροαστό;
Απάντηση: ΚΑΝΕΝΑΝ!

Τι θα μπορούσε να υποστηρίξει ένας Λαφαζάνης η ένα ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ, στα πλαίσια ενός μεταβατικού προγράμματος ανατροπής; (Αυτοσχεδιάζω χαζοχαρουμενιές τώρα, αλλά τέσπα).
Λοιπόν συρρίκνωση του ακαθάριστου κέρδους των 16700€/kg, λόγω αντίστοιχης αύξησης του λειτουργικού κόστους από τα μέτρα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής βλάβης και ανάκτησης του κυανίου, με κινηματική πίεση από τα κάτω και από αριστερά. Τώρα, αν φτάνουνε τα 16700 για αυτή τη δουλειά η αν χρειάζονται και άλλα τόσα η και πολλαπλάσια δεν ξέρω, ας βοηθήσει κανας σύντροφος μεταλλειολόγος.
Αλλιώς, σαν γνήσιο εργατικό κίνημα κάνουμε γαργάρα τους μεταλλωρύχους και το δικαίωμα στη δουλειά, και πάμε με τους οικοπεδούχους, γιατί το πασόκικο αίμα νερό δεν γίνεται. Εξ άλλου δεν ξεχνάμε τι σημαίνει δεξιά, και είμαστε και κατά των βιομηχάνων. Επιστροφή στα παληά καλά χρόνια της αντιπαροχής, του εξοχικού, των rent-rooms, και ….των μηχανοθραυστών. Είπαμε, ….παραγωγική ανασυγκρότηση!!! Με την ευγενική χορηγία των μετόχων της ELDORANDO όλο αυτό, που θα λυγίσει κάτω από την ορμή του μικροαστικού κινήματος, και ο Πανούσης να πά να &@mhθεί.

Τι θα μπορούσε να υποστηρίξει το ΚΚΕ για το «εδώ και τώρα», όπως ρωτήθηκε;
Ότι είπε ο Γ.Γ.: Oι οι εργάτες και νάχουν δουλειά , και να ζουν σε καθαρό περιβάλλον. Πως γίνεται αυτό στον Καπιταλισμό; Ας το λύσουν αυτοί, που έχουν την εξουσία κι αυτοί, που είναι πρόθυμοι να την διαχειριστούν. Το Κόμμα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ, όχι ό,τι μπορεί να τους προσφέρει η αστική τάξη. Δεν εκπροσωπεί ούτε την ELDORANDO ούτε τους ξενοδόχους.
Στον Ιμπεριαλιστικό Καπιταλισμό κάθε πρόβλημα θα προβάλλει με οξυμένη μορφή, που θα φέρνει εργαζομένους και λαϊκά στρώματα σε «εμφύλιες» διαμάχες. Ακριβώς γιατί το σύστημα έχει φάει τα ψωμιά του και δε φτάνουνε πια για όλους.
Κανένα κομμ. Κόμμα και απλός κομμουνιστής δεν πρέπει να πέφτει στη λούμπα της διαχείρισης μιας χρεοκοπημένης υπόθεσης.
Το πρόβλημα το έχουν οι διαχειριστές, «μεταβατικοί» η σκέτοι.

Το ενδιαφέρον ερώτημα στο ΚΚΕ θα ήταν τι θα έκανε αν είχαμε σοσιαλισμό. Αλλά χαζοί είναι να κάνουν τέτοιες ερωτήσεις στο ΚΚΕ;

κοκινος καπνας είπε...

Κείνο που το κόμμα του οποίου η θέση συζητείται σε αυτό το ποστ πρέπει να απαντήσει χωρίς στρεψοδικίες και ήξεις αφίξεις, το παστρικό ρώτημα είναι: τελικά, η ακαριαία τήξη σε κλειστό φούρνο είναι ασφαλής περιβαλλοντικά μέθοδος εξόρυξης, η πλέον αναπτυγμένη στον πλανήτη, που εφαρμόζεται και στη Φινλανδία και είναι ακόμη ασφαλέστερη κι από τις μεθόδους εξόρυξης στον ίδιο τον Καναδά; Ή έχουμε περιβαλλοντικό έγκλημα καταστροφής και καρκινιάζματος του λαού της περιοχής;

Εγώ, σαν μαοϊστής, απαντώ το πρώτο και υποστηρίζω ότι όλο το κίνημα κατά της εξόρυξης, πέρα από κάποιους τίμιους ανθρώπους στη βάση του που έχουν παραπλανηθεί, είναι στημένο για λόγους παραγωγικού - βιομηχανικού σαμποτάζ, επειδή το κεφάλαιο που επενδύει είναι καναδικό και η Ρωσία, που θέλει το Άγιο Όρος σαν "Κιβωτό" της Ορθοδοξίας, δε θέλει σύγχρονο, δυτικού τύπου καπιταλισμό δίπλα στην επίδοξη βάση της. Υποστηρίζω επίσης ότι, εάν η Ελλάδα γίνει εντελώς "αντινεοφιλελεύθερη", φασιστική αποικία της Ρωσίας, η εξόρυξη θα γίνει από το ρώσικο ή κινέζικο κεφάλαιο με τους χειρότερους περιβαλλοντικούς όρους και πράγματι θα γεμίσει καρκίνο την περιοχή, καθώς το ρώσικο και το κινέζικο κεφάλαιο, επειδή δεν έχει τις "δεσμεύσεις" που έχει το καναδικό, λόγω του ψηλού επιπέδου κατακτήσεων που έχει επιβάλει στις κυβερνήσεις του το δυτικό προλεταριάτο μέσα από τους ταξικούς και αντιφασιστικούς του αγώνες, δεν υπολογίζει διόλου την υγεία των λαών (βλ. τον κτηνώδη τρόπο με τον οποίο η Κίνα μολύνει περιοχές στην ενδοχώρα της με την άναρχη ανάπτυξη και καταστέλλει με ανείπωτη βία κάθε κίνημα υπέρ του περιβάλλοντος).

Το "ΚΚΕ", ενώ ήταν αρχηγός του κινήματος κατά της TVX (άλλη καναδική εξορυκτική εταιρεία που ήθελε την εξόρυξη στη Χαλκιδική στα 90s), μαζί με την τοπική ακροδεξιά του "η γη του Αριστοτέλη εξόρυξη δε θέλει", ξαφνικά μετά το 2000 άφησε την ηγεμονία στον μεσαιωνικό - παπαδίστικο αντιβιομηχανικό κίνημα στον ΣΥΝ, μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν πιο καλός για τέτοιες δουλειές. Καθόταν πιο πίσω και στήριζε το αντιμεταλλευτικό κίνημα (βλ. ομιλία Παπαρήγα στην Ιερισσό το 2013). Επίσης έχει καλές σχέσεις με την εργοδοσία Μπόμπολα (ο Στρατουδάκης, γενικός δερβέναγας της Ελληνικός Χρυσός, ήταν μέλος του "ΚΚΕ" κι ακόμα και σήμερα διακηρύσσει παντού πόσο καλά τα έχει με το "κόμμα", ενώ τώρα ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ). Ο Μπόμπολας, ως ρώσικο - ρωσοφτιαγμένο κεφάλαιο, δεν νοιάζεται διόλου για την επένδυση, αφού έχει βγάλει πακτωλούς χρημάτων από την πώληση του μεταλλείου στους Καναδούς, μεταλλείο το οποίο ο ίδιος αγόρασε για ένα κομμάτι ψωμί όταν έφυγε η TVX. Επίσης οι Καναδοί τον έχουν πληρώσει για όλες τις εργολαβίες, οπότε και να φύγουν, το πολύ να τα πάρει πάλι αυτός κοψοχρονιά και να τα πουλήσει στο επόμενο θύμα.

Εκείνο επίσης που, κατά την άποψή μου, αποκαλύπτει την εντελώς αντεργατική στάση του Περισσού είναι ότι ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ δεν καταδίκασε την τρομοκρατία ΣΥΡΙΖΑ και αναρχοφασιστών τα προηγούμενα 4-5 χρόνια κατά των εργατών, το πέταγμά τους από τα καφενεία, το στιγματισμό των παιδιών τους στα σχολειά, την ψυχολογική τρομοκρατία που τους ασκούνταν ως τάχα "πουλημένων στα αφεντικά". Κι αν λέω ψέματα, μάρτυς μου ο "Ριζοσπάστης", ας μου παρατεθεί ένα άρθρο όπου στιγμάτισε, καταδίκασε ή έστω πήρε απόσταση από αυτή τη φασιστικού τύπου συμπεριφορά κατά των περήφανων μεταλλωρύχων τα προηγούμενα χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το Σεχτάρ. Νομίζω μόνο ότι εκεί που γράφει για το χρυσό με τιμές 200 και 50000 έχει από παραδρομή βάλει τιμή στη μια περίπτωση ανά ουγγιά (στα 200) και στην άλλη ανά κιλό (στα 50000).

ρα

Ανώνυμος είπε...

"Εγώ, σαν μαοϊστής, απαντώ το πρώτο και υποστηρίζω ότι όλο το κίνημα κατά της εξόρυξης, πέρα από κάποιους τίμιους ανθρώπους στη βάση του που έχουν παραπλανηθεί, είναι στημένο για λόγους παραγωγικού - βιομηχανικού σαμποτάζ, επειδή το κεφάλαιο που επενδύει είναι καναδικό και η Ρωσία, που θέλει το Άγιο Όρος σαν "Κιβωτό" της Ορθοδοξίας, δε θέλει σύγχρονο, δυτικού τύπου καπιταλισμό δίπλα στην επίδοξη βάση της. Υποστηρίζω επίσης ότι, εάν η Ελλάδα γίνει εντελώς "αντινεοφιλελεύθερη", φασιστική αποικία της Ρωσίας, η εξόρυξη θα γίνει από το ρώσικο ή κινέζικο κεφάλαιο με τους χειρότερους περιβαλλοντικούς όρους και πράγματι θα γεμίσει καρκίνο την περιοχή, καθώς το ρώσικο και το κινέζικο κεφάλαιο, επειδή δεν έχει τις "δεσμεύσεις" που έχει το καναδικό, λόγω του ψηλού επιπέδου κατακτήσεων που έχει επιβάλει στις κυβερνήσεις του το δυτικό προλεταριάτο μέσα από τους ταξικούς και αντιφασιστικούς του αγώνες, δεν υπολογίζει διόλου την υγεία των λαών (βλ. τον κτηνώδη τρόπο με τον οποίο η Κίνα μολύνει περιοχές στην ενδοχώρα της με την άναρχη ανάπτυξη και καταστέλλει με ανείπωτη βία κάθε κίνημα υπέρ του περιβάλλοντος)".
- - -

H Eldorado Gold εχει μεν τα γραφεία της στον Καναδά αλλά στον Καναδά δεν έχει κανένα ορυχείο (ούτε χρυσού ούτε τίποτε άλλου). Ορυχεία χρυσού έχει συνολικά πέντε, εκ των οποίων τα δυο στη Τουρκία και τα τρία στην ... ΚΙΝΑ (!!! ναι στην ΚΙΝΑ). Αποτελεί μάλιστα η Eldorado Gold το μεγαλύτερο ξένο παραγωγό χρυσού στη χώρα αυτή (στην ΚΙΝΑ).
http://www.eldoradogold.com/assets/where-we-operate/default.aspx

H ίδια η Eldorado Gold διαφημίζεται ως low cost producer
http://www.eldoradogold.com/home/default.aspx

Για να πω την αλήθεια κύριε καπνά μου έχεται στο μυαλό μια λέξη που ν' αρχίζει από "μ" και να σε περιγράφει, αυτή όμως δεν είναι το "μαοϊστής"...

ρα

AGIS είπε...

Με μια πρόχειρη αναδρομή στις "πληροφορίες" που βρίσκω στο διαδίκτυο (και με κάθε επιφύλαξη) βλέπω, καταρχήν, ότι΅:
"Υπολογίζεται ότι, από την αρχή της γνωστής ανθρώπινης ιστορίας μέχρι και το 2010, εξορύχθηκαν συνολικά 168.300 τόννοι ή περίπου 8.740 m3 χρυσού. Η παγκόσμια κατανάλωση του εξορυσώμενου χρυσού είναι περίπου 50% σε κοσμήματα, 40% σε επενδυτικά αποθέματα, και 10% σε βιομηχανικές εφαρμογές"
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%82#cite_note-18

Κι εδώ:
"Η κατανομή του συνολικού παγκόσμιου αποθέματος των 170.000 τόνων χρυσού σήμερα είναι η εξής: 50% σε κοσμήματα, 17% σε κρατικά αποθέματα, 19% σε ιδιωτικές επενδύσεις,12% σε τεχνολογικές χρήσεις".
http://antigoldgr.org/blog/2012/12/12/%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%83-%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%83-%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CE%B4/

Στο ίδιο σάιτ προβάλλεται η άποψη ότι για το "ελαχιστότατο ποσοστό" που "καταναλώνεται για την ικανοποίηση ουσιαστικών αναγκών (τεχνολογία), ... υπάρχει ήδη ανεξάντλητο διαθέσιμο εξορυγμένο απόθεμα".

Από εδώ:
http://www.orykta.gr/ekmetalleusi-emploutismos/methodoi-emploutismou
συμπεραίνω ότι κατά πάσα πιθανότητα η μέθοδος που χρησιμοποιεί η «ελληνικός χρυσός» διαφέρει ριζικά πχ από αυτές των χρυσωρύχων του Κλοντάικ, τον 19ο αιώνα:

βαρυτομετρικός διαχωρισμός στηρίζεται στη διαφορά πυκνότητας ανάμεσα στα τεμάχια μεταλλεύματος και στείρου και στη διαφορετική τους συμπεριφορά σε καταβύθιση μέσα στα ρευστά (συνήθως νερό). Μαζί με τη χειροδιαλογή, ο βαρυτομετρικός διαχωρισμός αποτελεί μία από τις αρχαιότερες τεχνικές εμπλουτισμού μεταλλευμάτων. Η κατεργασία μεταλλευμάτων σε στοιχειώδη «πλυντήρια» στο Λαύριο και η αναζήτηση ψηγμάτων χρυσού σε προσχωματικές άμμους με το σκαφίδιο (το «τηγάνι» ή «ταψί») του χρυσοθήρα αποτέλεσαν τις πλέον χαρακτηριστικές εφαρμογές βαρυτομετρικού διαχωρισμού στον εμπλουτισμό των μεταλλευμάτων>".

Ο λόγος είναι ότι (σύμφωνα με παλιότερα διαβάσματά μου, για τα οποία έχω ξεχάσει την πηγή, αφορούν πάντως αρκετά χρόνια πριν όταν είχε δημιουργηθεί ζήτημα με την εκμετάλλευση της TVXGold)εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας ανά τους αιώνες, τα ψήγματα "αυτούσιου" χρυσού στα ποτάμια και το υπέδαφος (για τα οποία αρκούσε το ξέπλυμα με νερό) τείνουν να στερέψουν.

Οπότε -και με τη βοήθεια της τεχνολογίας- μπαίνουν σε εκμετάλλευση μεταλλεύματα όπως ο «πορφύρης», των οποίων:
"Οι τυπικές περιεκτικότητες σε χρυσό κυμαίνονται μεταξύ 0,2 – 1,5 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο πετρώματος", και στα οποία: "Ο χρυσός στα φέροντα πετρώματα είναι παρών με τη μορφή ελαχιστότατων μικροψηγμάτων μεγέθους χιλιοστών του χιλιοστού. Δεν υπάρχουν «μεταλλικά σώματα», «φλέβες χρυσού», ούτε καν «ορατά ψήγματα χρυσού». Στα πορφυρικά πετρώματα τα μικροσκοπικότατα αυτά ψήγματα χρυσού είναι κατά κανόνα εγκλεισμένα μέσα σε ψήγματα θειούχων ορυκτών, συνηθέστερα σε χαλκοπυρίτη (CuFeS2)".
http://antigoldgr.org/blog/2012/12/12/%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%83-%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%83-%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CE%B4/

Τέτοιου είδους είναι τα χρυσοφόρα μεταλλεύματα που χρειάζονται κυανιούχο επεξεργασία για το διαχωρισμό τους.
Εν προκειμένω:
"Η μέθοδος της ακαριαίας τήξης (flash smelting) που προτείνεται να εφαρμοσθεί για την τελική απόληψη του χρυσού, δεν δίνει καθαρό χρυσό αλλά μίγματα χρυσού με χαλκό, μόλυβδο και σίδηρο (στην εξεταζόμενη περίπτωση). Η Μ(ελέτη) Π(εριβαλλοντικών) Ε(πιπτώσεων) δεν αναφέρει το πώς θα γίνει ο διαχωρισμός των μιγμάτων αυτών και ειδικότερα αν θα επιτευχθεί με κυάνωση."
http://www.oikoen.gr/index.php/2009-05-27-06-01-23/53-2009-06-05-19-48-46/617-2011-03-12-23-56-56

συνεχιζεται

AGIS είπε...

συνεχεια

Από τα παραπάνω νομίζω μπορεί να βγει το συμπέρασμα, ότι τόσο η μεταλλευτική μέθοδος (οφειλόμενη στην διεθνή τάση εξάντλησης των κοιτασμάτων "αυτούσιου" χρυσού και στην "ανάγκη" -ποιού;- να συνεχίζεται παρ' όλα αυτά η εξόρυξη χρυσού παρά τα υπάρχοντα εξορυγμένα αποθέματα) όσο και η μεταλλευτική εξαγωγή χρυσού πέρα από την ποσότητα που είναι πραγματικά κοινωνικά αναγκαία πρώτα και κύρια για τεχνολογικές εφαρμογές (ιατρική κλπ - χωρίς καταρχήν να παραγνωρίζω τις υπάρχουσες διεθνείς κοινωνικές σχέσεις και τον μερικό ρόλο του χρυσού σαν παγκόσμιο χρήμα μερικά αναγκαίο σε μια σοσιαλιστική Ελλάδα), προσδίδουν στην όλη υπόθεση αντικειμενικά χαρακτηριστικά κατασπατάλησης φυσικών πόρων και περιβάλλοντος.

Και μερικά ακόμα σχόλια:

Στη σημερινή κοινωνία εκ των πραγμάτων επικρατεί -ή θέλει να επικρατεί- η έντεχνα υποβαλλόμενη από την κυρίαρχη ιδεολογία θέση και ταυτόχρονα απεγνωσμένη μαζική κραυγή "δουλειές να υπάρχουν", χωρίς καμιά εξέταση τι δουλειές είναι αυτές.
Αν κάποιος ζητούσε κόσμο για να σκάψει τον ίδιο του το λάκο, είμαι σίγουρος ότι θα είχε μεγάλη ανταπόκριση. Πολύς κόσμος θα πήγαινε για το μεροκάματο ελπίζοντας ότι την τελευταία στιγμή μπορεί και να την σκαπουλάρει και να μη βρεθεί μες στο λάκο που έσκαψε για τον εαυτό του.
Όμως από την ταξική άποψη, την άποψη της τάξης για τον εαυτό της, έχει νομίζω μεγάλη σημασία όχι μόνο το να υπάρχει δουλειά αλλά και το τι δουλειά είναι αυτή.

Κατά τ' άλλα η υπεράσπιση των εργατικών-εργασιακών δικαιωμάτων μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη θέση για το παραγωγικό αντικείμενο: Το ότι ζητάμε την κατάργηση των διοδίων δεν έρχεται σε αντίθεση με την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων τους, καθώς και με τη διεκδίκηση του δικαιώματός τους στην εργασία σε περίπτωση πχ κατάργησης των διοδίων.

συνεχιζεται

AGIS είπε...

συνεχεια

Το θέμα της καπιταλιστικής-μονοπωλιακής καταλήστευσης του ορυκτού πλούτου, καθώς και το θέμα των επιπτώσεων της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο περιβάλλον, είναι τα κύρια ζητήματα ως προς την εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική. Το αν στη μια περίπτωση ευνοούνται οι ξενοδόχοι και στην άλλη περίπτωση η Ελντοράντο ή η ακτορ, είναι κατά τη γνώμη μου δευτερεύον εν προκειμένω.
Σε ό,τι αφορά την καταλήστευση αυτή είναι δεδομένη. Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, εκτός από τον ζήτημα του κυανίου υπάρχει και το ζήτημα του δάσους, που είναι "οικονομικά" αναγκαίο όχι μόνο για τον τουρισμό (και σε συνθήκες σοσιαλισμού) καθώς και για άλλες δασικές οικονομικές δραστηριότητες, αλλά επίσης οικο-νομο-λογικά αναγκαίο για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τον εμπλουτισμό της με οξυγόνο. Είναι "αστείο", ότι ενώ γίνεται τόσο μεγάλο αλισβερίσι (πλιάτσικο) γύρω από το θέμα του CO2, του "θερμοκηπίου", της "ανταλλαγής ρύπων", της "πράσινης ενέργειας" κλπ, δεν έχει βγει στο προσκήνιο η παραμικρή μελέτη για την αύξηση της αναλογίας CO2 / Ο στην ατμόσφαιρα λόγω της μείωσης της δασοκάλυψης της γης τα τελευταία πχ 50 χρόνια.

Εν κατακλείδι, σε σχέση με το περιβάλλον, και μετά από όλα αυτά, θα έλεγα ότι το καταρχήν ζητούμενο είναι όχι "ΝΑ γίνει η εξόρυξη με όλες τα αναγκαία μέτρα και τις ασφαλιστικές δικλείδες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της γύρω περιοχής και της ζωής των ίδιων των κατοίκων, σε τελική ανάλυση", αλλά "ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ γίνει η εξόρυξη με όλες τα αναγκαία μέτρα και τις ασφαλιστικές δικλείδες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της γύρω περιοχής και της ζωής των ίδιων των κατοίκων, σε τελική ανάλυση".

kostas είπε...

να πω για το καχυποπτο του θεματος , πως ειναι δυνατον να ξεχνατε τη σκανδαλωδη συμβαση του δημοσιου στο καναδικο κεφαλαιο ?? Οταν θα επρεπε και εσεις να βαζατε τα στηθη σας μπροστα σε αυτο το σκανδαλο , τωρα ζητωκραγαυζετε για τις θεσεις εργασιας ? ντροπη σας !!!

zoot horn rollo είπε...

Ντροπή μας βρε!