Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Κοκκίνισε ολόκληρη η Ελλάδα

Πολλοί σφοι φοβόντουσαν τις ωριαίες ομιλίες του ΓΓ κι ανησυχούσαν αν θα προλάβουν να δουν μετά το τσου-λου.Οπότε βγήκε χτες το πρωί κάπου η Κανέλλη (που δεν είναι καν Ολυμπιακός) να τους καθησυχάσει πως υπάρχει σχετική μέριμνα να τελειώσει νωρίς η συγκέντρωση. Κι έτσι για πρώτη (και μοναδική ίσως) φορά η προεκλογική ομιλία του Κουτσούμπα δεν ξεπέρασε το 40λεπτο.

Κοκκίνισε-κοκκίνισε ολόκληρη η Ελλάδα...

Η χτεσινοβραδινή συγκέντρωση πιστοποίησε κάτι που είναι κοινός τόπος εδώ και μερικά χρόνια. Ότι δηλ η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος είναι η πιο μαζική και πολυπληθής που μπορεί να δει κανείς σε όλη την προεκλογική περίοδο. Και δεν χρειάζεται Μπιρσίμ, σκηνοθετική άποψη ή βιδωμένες κάμερες που έχει πιαστεί ο λαιμός τους και γυρίζουν μόνο από μια πλευρά, για να φανεί μεγαλύτερη απ’ όσο πραγματικά είναι. Ούτε δανεικές δυνάμεις, για να δείξει ότι έχει πολλή νεολαία (όπως η ΛαΕ, όπου ο Λάφα επιθεωρούσε τις αλυσίδες της Αραν-ς). Δε χρειάζεται συνθήματα και διαφημιστικά σποτάκια, για να αποδείξει (ή για να πείσουμε τους εαυτούς μας) πως η ελπίδα είναι εδώ. Κι επειδή είναι λίγο-πολύ αναμενόμενες οι αντιδράσεις και τα διαδικτυακά σχόλια, μόλις σκάσει μύτη κάποια όμορφη Κνίτισσα, δε χρειάζονται τέτοια φωτογραφικά στιγμιότυπα για να καταλάβουμε πως έχουμε ωραία κορίτσια, συντρόφισσες που έρχονται από πολύ μακριά κι είναι η νιότη του κόσμου.

Αυτό που φαίνεται πάντως είτε από τις συγκεντρώσεις, είτε από τις δηλώσεις στήριξης στο κόμμα, ακόμα και αυτές με την πιο καλτ απόχρωση (ή μάλλον κυρίως από αυτές) ή κι από τις συζητήσεις που ανοίγει κανείς στον κύκλο του, είναι πως ένας κόσμος προσεγγίζει για πρώτη φορά (αριστερά) στη διαδρομή του το Κόμμα, αναγνωρίζει πως τον προειδοποίησε εγκαίρως για μια σειρά ζητήματα (το ποιόν της ΕΕ, της αριστερής κυβέρνησης, την ουσία του δημοψηφίσματος), και καταφέρνει αυτό που κάποιες φορές επαναλαμβάνεται τόσο συχνά, ώστε να ακούγεται σχεδόν γραφικό σε κάποιους. Βγάζει (επιτέλους) πολιτικά συμπεράσματα.

Ελάτε όπως είστε, με τις διαφωνίες και τις αντιφάσεις σας (ή με τα σκουλαρίκια σας), όπως έλγε κάποτε μια Χρυσόδουλη ψυχή (ψυχούλα ο Άλκης Στέας). Ακόμα κι αν είναι για δοκιμή (τους άλλους τους δοκίμασες), ακόμα κι αν είναι με σκεπτικό που χάνει λίγο, όπως της Έλενας Ακρίτα (που δηλ δεν είναι Πασόκ, ή έστω Δημαρ –δηλ Πασοκ;), ακόμα κι αν πρόκειται για τελείως αναξιόπιστες περιπτώσεις, όπως ο Γλέζος κι ο Μητρόπουλος, που αναγνωρίζουν μες στις παλινωδίες τους, σαν το μεθυσμένο που λέει αλήθειες, πως η πιο έντιμη στάση είναι η ψήφος στο Κουκουέ.
Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο, σίγουρα ναι.

Όλα αυτά γεμίζουν τους σφους και το Κόμμα συνολικά με ευθύνες και τους επιφορτίζουν με ένα επιπλέον, σύνθετο καθήκον. Να μάθουν να κολυμπάνε μες στις μάζες και να μάθουν και σε αυτές να κολυμπάνε μόνες τους, να μη βουλιάζουν στις αυταπάτες τους, να μην πνίγονται σε μια κουταλιά φρούδα ελπίδα, να μην παρασύρονται από το ρεύμα, να επιπλέουν και να συνεχίζουν ακούραστα.

Το ζήτημα είναι πώς η απρόσωπη, στιγμιαία συνάντηση (ω με συγχωρείτε ήταν τυχαίο) στην κάλπη, θα γίνει προσωπική και τακτική, συστηματική κι όχι συγκυριακή, εκλογική ξεπέτα, που δεν κοστίζει τίποτα σε κανέναν, σε δέσιμο και ουσία.

Κι αυτό απαιτεί ιδιαίτερη τέχνη (της αγάπης) και την επίλυση μιας βασικής αντίθεσης. Πολύς κόσμος δε διαφωνεί με την πολιτική ανάλυση και τις θέσεις των κομμουνιστών, που τις βλέπει άλλωστε να επιβεβαιώνονται συνεχώς στη ζωή, αλλά θεωρεί το στόχο τους δύσκολο ή απραγματοποίητο, ψάχνει κάτι πιο κοντινό, μια πιο άμεση προοπτική, για να πειστεί και την ακολουθήσει. Κι όλο το ζήτημα είναι πώς να του δώσεις μια σειρά (ας τους πούμε) κρίκους, για να ανέβει ψηλότερα, μαζί με το επίπεδο συνειδητοποίησης, και τις αγωνιστικές του διαθέσεις, και να φτάσει και στο γενικό, στο στρατηγικό στόχο, που (σήμερα περισσότερο από ποτέ) δεν μπορεί να μένει έξω από το κάδρο της πρότασής μας, να παραλείπεται σιωπηλά ως.. ευκόλως εννοούμενο, για να μην τρομάξει τις πλατιές μάζες. Κανείς φοβισμένος εξάλλου δεν πρόκειται να δώσει μάχη ή να συνειδητοποιηθεί με ένα μαγικό ραβδάκι, όσο δεν αποφασίζει μόνος του να αποτολμήσει ένα μικρό βήμα. Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται κι όχι σε όποιον θα σε τραβήξει να πέσεις κι εσύ στο πάτωμα, γιατί εκεί είναι το ταβάνι του.
Δεν υπάρχουν ταξίδια κοντινά κι απάνεμα λιμάνια. Το θέμα είναι όμως να ξέρεις πού θες να φτάσεις και πώς ακριβώς θα πας, για να αντέξεις όλα τα εμπόδια στη διαδρομή και να μη λακίσεις στην πρώτη ευκαιρία.


Κι αυτό είναι που μπορεί να δημιουργήσει ένα ρεύμα στην κοινωνία, να φέρνει κοντά μας κι άλλο κόσμο, που μας πλησιάζει αυθόρμητα. Αλλά το ζήτημα είναι να ξέρεις τι να κάνεις μαζί του. Γιατί όσο δύσκολα έρχεται (κι εφόσον μιλάμε για το κόμμα, πολύ πιο δύσκολα από οποιονδήποτε άλλο αστικό χώρο), άλλο τόσο εύκολα μπορεί να σκορπίσει απογοητευμένος και να πισωγυρίσει.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το απόσπασμα από το Μπρεχτ που διάβασε ο Κουτσούμπας έπρεπε να είχε γίνει σποτ (ακόμα και σήμερα αν υπάρχει χρόνος).

ρα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καλά έκανες και το ανέφερες Ρα, δική μου παράλειψη.

Όπως παρέλειψα να αναφέρω την περίεργη μίξη ήχων χτες στο κέντρο της Αθήνας. Από τη μια οι κομμουνιστές, από την άλλη κάποιοι μεθυσμένοι με κόκκινες φανέλες της Μπάγερν και στο βάθος του μυαλού μια παλιότερη ατάκα της Αλέκας μετά από έναν αγώνα, πως εμείς παίζουμε επιθετικά σαν την Μπάγερν. Κι ενώ ξέρεις πως χρειάζεται ακόμα πολύ κατενάτσιο μέχρι να ανασυνταχθούμε, καταλαβαίνεις παράλληλα πως ο μόνος τρόπος να νικήσουμε δεν είναι να κλειστείς στα καρέ σου, αλλά η λαϊκή αντεπίθεση. Και το 3-5-2 μη σου πω...

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Χτες κοιτωντας την νεα γενια μας θυμηθηκα κατι αλλο που ειχε πει η Αλεκα για τις γενιες των βετερανων που φευγουν σιγα σιγα και οι νεοι μας δεν ειναι "ψημενοι" στην ταξικη παλη οσο εκεινοι.... και ειναι αληθεια .Ομως εγω την ιδια σιγουρια και αποφασιστικοτητα βλεπω στα ματια αυτης της γενιας .Θα ειναι παντα σχολειο το αντιπαλεμα της ταξικης παλης μεσα απο τις γραμμες του κομματος .ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ

Ανώνυμος είπε...

Χτες όντως ήταν πολύ μεγάλη η συγκέντρωση και είχε αρκετά πιο πολύ κόσμο από την προηγούμενη!
Είδα αρκετές νέες φάτσες, και ήταν καλό και το κλήμα με τα συνθήματα να φωνάζονται σχεδόν από όλη την πλατεία και τους γύρο δρόμους!
Έχεις δίκιο ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο να φέρεις τον κόσμο που θα ψηφίσει και στους αγώνες, αλλά εγώ νομίζω ότι περισσότερο γίνεται το αντίθετο. Όποτε προκύπτει κάποια μάχη, έρχονται και σε βρίσκουν αυτοί που σε ψήφισαν ή τους βρίσκεις εσύ πιο εύκολα, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις η μπάλα είναι κάτω και παίζεται, και ο άλλος είναι πιο εύκολο να μπει στο γήπεδο, από ότι πριν το μάτσ που φοβάται...
Όπως και να έχει εννοείτε πρέπει να τους προσεγγίσουμε, και να βρούμε τους πιο πρωτοπόρους και αποφασισμένους, που θα βάλουν και γκολ!

Κώστας

Κάμενεφ είπε...

Εγώ πάντως ρε συντρόφια στενοχωριέμαι γιατί μαζεύουμε πάντως τόσο πολύ κοσμο στις συγκεντρώσεις αλλά στις κάλπες όταν μετράμε τις ψήφους μας βγαίνουν λιγότερες. Πείθουμε μήπως τους ήδη πεισμένους; Καιρός να μας εμπιστευτεί ο κόσμος γιατι αλλιως αν την κυριακη μας περασει και ο λαφαζανης δεν ξέρω τι θα κανω

Neophyte_commie είπε...

«Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται κι όχι σε όποιον θα σε τραβήξει να πέσεις κι εσύ στο πάτωμα, γιατί εκεί είναι το ταβάνι του. […] Δεν υπάρχουν ταξίδια κοντινά κι απάνεμα λιμάνια. Το θέμα είναι όμως να ξέρεις πού θες να φτάσεις και πώς ακριβώς θα πας,»

+1

zoot horn rollo είπε...

Λαφαζανη τη Κυριακη μνημονιουλη, μη ξεχασεις.

Antonxxx είπε...

Ανώνυμος Ο/Η Κάμενεφ είπε...

Ειχε 49 ατομα στην προεκλογικη της Θεσσαλονικης
οποτε χτυπαει τη δευτερη θεση.
Παει για κυβερνηση.

Ανώνυμος είπε...

@ Καμένεφ
Στον καπιταλισμό ποτέ μα ποτέ ένα κόμμα με επαναστατικά χαρακτηριστικά δεν πήρε μεγάλο ποσοστό στις εκλογές και είναι λογικό αυτό.
Το θέμα μας δεν είναι αν θα φάμε την ΛΑΕ ή όχι, αλλά το πόσο θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε ένα κόσμο να σκεφτεί εκτός πλαισίων του συστήματος, και ας μας ψηφίσει άλλη φορά...
Για τα εύκολα πάντως, και οι εκλογές είναι εύκολες άμα θες μόνο ψήφους, δεν είμαστε...

Κώστας

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Θλιβερή η αποψινή συγκέντρωση του Τσίπρα στο Σύνταγμα, τουλάχιστον απ' ότι έδειχναν οι κάμερές τους.
Μπροστά από τα ξενοδοχείο μάβρο-κενό, και οι προβολείς κλειστοί, να μη φαίνεται το χάλι. Ο φακός δεξιά, Φιλελλήνων/Οθωνος δεν πήγε ποτέ...
Η συγκέντρωση του ΚΚΕ σαφώς μεγαλύτερη.
Ατονο και το πλήθος, πάνε τα παληά ένδοξα χρόνια, που ένας πιωμένος παπατζής, αντί για λόγο, ...σχολίαζε απλά τα συνθήματα ενός αφιονισμένου όχλου, που παραληρούσε από κάτω.
Υπάρχει αυτόπτης να μας δώσει ακριβέστερη εικόνα;
--------
Βέβαια, μην περιμένετε ότι το ΚΚΕ ...θα ξεπεράσει το τΣύριζα!
Ομως, η αποδιοργάνωση του άλλοτε πανίσχυρου μικροαστικού κινήματος είναι εμφανής, κι αυτό θα εκφραστεί.

Δρεπανόσφυρος είπε...

ΠαΛα ή ΠουΛου ή ΛαΠα (εκ του Παναγιώτης Λαφαζάνης)

Έχεις ακόμα λίγες ώρες να διορθώσεις.
Πριν είναι αργά βγες και φώναξε γιά το καλό σου:

Κάππα Κάππα Ε
Το κόμμα σου ΛΑ.Ε.

Σε καλό θα σου βγει.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Δρεπανοσφυρε αν δεν εισαι αντανακλαση του οικοδεσποτη του μπλοκ πες μας τι διαφορες εχεις μαζι του (τι σας οριζει ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ιδεολογικα) και αν υπαρχει περιπτωση κοινης καθοδου στην μπλογκοσφαιρα (οπως τα κκεμουλουδια) ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Δρεπανόσφυρος είπε...

Αξιότιμε Στρατάρχα.
Έχουμε μια μεγάλη τεράστια βασική διαφορά:
Ο σφυροδρέπανος Βασίλης είναι δουλευταράς εγώ τεμπελχανάς.
Άλλες
Ο ΣφΔρ είναι Λενμάρ, εγώ ο ΔρΣφ Μαρλέν.
[για να μην παρεξηγηθώ: ΜαρΛέν - Μαρ(-ξ ή -ξιστής) Λέν(-ιν ή -ινιστής)]

Ομοιότητες
1.
Και οι δύο θεωρούμε(αν έχω καταλάβει σωστά) ότι:
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι του Τσίπρα
Η ΛΑ.Ε είναι του Λαφαζάνη
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ξέρει τι να απαντήσει στην ερώτηση των μνηστήρων: τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά

και ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι του ΚΚΕ.

2.
Και οι είμαστε της ίδιας κλάσης περίπου(αν έχω καταλάβει σωστά)-/+ 7 χρόνια

3.
Στις βιβλιοθήκες και των δύο, ανάμεσα στα ΚΛΑΣΙΚΑ κρύβονται βιβλία εκδόσεων Σύγχρονης Εποχής των ΜουΝι[Μου=Μίμης (ο ανδρουλάκης) Νι=Νίκος ο κοτζιάς]

4.
Στις εκλογές ψηφίζουμε το κόμμα που
1.έχει σήμα το δρεπανόσφυρο ή το σφυροδρέπανο
2.είναι το νεότερο από ιδρύσεως ελληνικού κράτους(είναι!)
3.αποτελείται από 3 γράμματα
4.έχει στελεχώσει με ναυάγια: ΜΜΕ, κόμματα, αποκόμματα, οργανισμούς, κλπ
5.έχει καταφέρει να κάνει εκφωνήτρια πρόεδρο κόμματος και Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας

Προφανώς θα υπάρχουν και άλλες διαφορές και ομοιότητες.
Αλλά μετά τις διαφημίσεις...

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Κοντεψα να πεσω κατω απο τα γελια οταν πρωτοειδα το νικ σου και τωρα εχυσα τον καφε !!! Να σαι καλα ...ιδια κλαση ειμαστε ...