Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Με όσα βλέπω γύρω μου

Αν οι εκλογές ήταν πρωτοχρονιά (που πλέον έρχεται πιο αραιά από τις κάλπες), τα προεκλογικά σποτάκια των κομμάτων θα ήταν τα χριστουγεννιάτικα δωράκια, που τα περιμένουμε κάθε φορά με ευλάβεια κι ανυπομονησία μικρού παιδιού.

Το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα στο οποία κατέληξε η κετουκε είναι: «τους δοκίμασες». Η κατάληξη της δοκιμής είναι ευκόλως εννοούμενη και παραλείπεται, αλλιώς θα είχαμε κάποιο άλλο σύνθημα και θα παρέμβαινε το Εσρ, πχ: «τον ήπιες! Τώρα Κουκουέ» και ένα σποτάκι με πρωταγωνιστή τον Αθερίδη.

Το πρώτο σποτάκι του κόμματος, με τους στίχους του Λουντέμη, είναι κατά τη γνώμη μου πολύ καλό: λιτό και περιεκτικό. Το δεύτερο κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το περυσινό (δηλ φετινό, γιατί η πρωτοχρονιά αργεί ακόμα κι είναι πιο αραιή από τις εκλογές) σποτάκι με την ελπίδα και τη δύναμη, στην καρδιά και το μυαλό. Περιμένω τώρα κι άλλο ένα, κάπως πιο προλεκάλτ, για να τηρηθεί μια παράδοση χρόνων. Αν και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός φέτος, από τόνους αστικής καλτιάς. Ας το δούμε πιο αναλυτικά.

Ο Σύριζα εγκατέλειψε τη (σκοτωμένη) ΕνΠΗΔΑ(μας) κι έκανε κάτι τελείως συμβατικό Πασόκ, κενό νοήματος, σαν σκέτο πήδα-μας. Κορυφαία στιγμή η ατάκα «συμφέρον όλων μας είναι να μη υπάρχουν συμφέροντα» που θέλει να σβήσει μονοκοντυλιά τα ιδιαίτερα ταξικά συμφέροντα που συγκρούονται στην κοινωνία, να σκεπάσει κι αυτή την ύπαρξη της ταξικής πάλης –που δεν χρειάζεται να είσαι δα κομμουνιστής, για να την παραδεχτείς. Στην τελική ευθεία, θα βγάλουν μάλλον κι άλλο ένα, πιο αρχηγοκεντρικό, γιατί θεωρούν τον Τσίπρα το δυνατό χαρτί τους κι ως γνωστόν, η προσωπολατρία είναι βασικό γνώρισμα της «πρώτη φορά Αριστεράς».
Ναι, αλλά ο Στάλιν, ξέρεις...

Το πρώτο σποτάκι της Νδ είναι στο λαϊκό στιλ του Βαγγέλα, με ταβλαδόρους και χαρτοπαίκτες στο καφενείο. Αν και τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το ανεπίσημο σποτάκι της Ανταρσυα το Γενάρη, που ‘γινε φέτος ημιεπίσημο και ξαναπαίζει (κι ας μην είναι σίγουρο αν έχουν παραμείνει όλοι οι πρωταγωνιστές στο μετωπικό σχήμα) και που το υπερασπιζόμαστε κριτικά, παρά τα όσα τυχόν (χαρτοπαικτικά) λάθη του. Άσε που θυμίζει συνειρμικά τη σκηνή από την χαρτοπαίκτρα, με τον Αλαβάνο στο ρόλο της Βλαχοπούλου να δίνει όρκους πίστης στο αντι-ΕΕ μέτωπο (έχω και φόρουμ, πάμε μια βόλτα;) αλλά να σταυρώνει τα δάχτυλά του πίσω από την πλάτη του, γιατί έτσι δεν πιάνονται. Και η αραν/ς (με το νι και με το σίγμα) έχει το ρόλο του Βουτσά, που θέλει να συνετίσει την Αλέκα-ο: ψιτ, ψιτ, όχι ζαβολιές, όχι ζαβολιές. Αλλά δε μου βγαίνει η διανομή για το ρόλο της Λε-λε, με το σουτιέν και το κρυφό πολιτικό φλερτ, και για τον Μπάμια, που δεν το θέλει κανείς –και θα μπορούσε να είναι ο Δελαστίκ.
Όσο για το Μεϊμαράκη, με καφενειακούς, οπαδικούς όρους, είναι κάτι σαν τον υπηρεσιακό προπονητή, πουη αντικαθιστά τον αποτυχημένο που απολύθηκε κι αποδεικνύει ότι τελικά ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, ενώ στο τέλος μπορεί να πάρει και πρωτάθλημα από το πουθενά.

Το ποτάμι έκανε την υπέρβαση βγάζοντας σποτάκι, όπου δεν πρωταγωνιστούσε ο απόλυτος πρωταγωνιστής Σταύρος. Αλλά θα έβγαζε σίγουρα πολύ περισσότερο γέλιο, αν αντί για λίστες, είχαμε τη μάχη του σταυρού και τις προσωπικές καμπάνιες, για να μας φύγει το καφάσι με την ευρηματική βλακία τους. Πχ σαν αυτή την χαμηλού κόστους και νοημοσύνης παραγωγή

Το Πασοκ είναι σα να προσέλαβε σύμβουλο επικοινωνίας τον Παναγιωτακόπουλο, που έβγαζε κάθε Ιούνιο τις αφίσες με τον Ανδρέα και έλεγες πως δε θα φύγει ποτέ από το Πασοκ, αλλά να που συνέβη και αυτό (εδώ έφυγε από το Σύριζα ο Λαφαζάνης, που ήταν κάτι σαν το σίκουελ –κινηματογραφική συνέχεια- του Παναγιωτακόπουλου).
Ο Λεβέντης θα μπορούσε να απαντήσει με κάτι από την ίδια περίπου περίοδο (92-93) και το επεισόδιο των Απαράδεκτων για το κολάν τιβί, ή έστω το τρέιλερ του. Και ποιος να έλεγε τότε στον Ανδρέα πως τους λεβέντες του Πασοκ θα απειλούσε να τους περάσει το Πασόκ –ή έστω η Ένωση Κέντρου- του Λεβέντη.

Έτσι κι αλλιώς, σημασία δεν έχει να κάνεις ένα καλό διαφημιστικό, αλλά να είναι αρκετά γραφικό, για να το θυμάται ο κόσμος, και να αγοράσει το προϊόν. Κι αυτή είναι η βασική λογική που διέπει τα σποτάκια του Τζάμπο και των Ανελ, που αν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να τους εφεύρουμε, ενώ τώρα που υπάρχουν, πρέπει να τους ψεκάσουμε, για να (σκουπίσουμε και να) τελειώνουμε. Κι όταν δε θα υπάρχουν, θα τους θυμόμαστε μόνο γι’ αυτά τα σποτάκια, αλλά και μόνο γι’ αυτό άξιζε να υπάρχουν.
Κι είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις σε ποιο ψεκασμένο κοινό απευθύνεσαι και να το κάνεις με το σωστό, κατάλληλο τρόπο. Αλλά το πιο βασικό είναι να μην πάει χαμένο το υποκριτικό ταλέντο του Πι Καμμένου, τώρα που θα μείνει στα πολιτικά αζήτητα –εκτός και αν ξανακάνουν οι Ανελ τη διαφημιστική ανατροπή- και να συνεχίσει κάπου την καριέρα του, πχ στην επόμενη καμπάνια του Τζάμπο.

Το σποάκι της ΛαΕ κινείται στην ίδια περίπου λογική, κι έχει μια καλή, κεντρική ιδέα, αλλά και δύο βασικά μειονεκτήματα. Πρώτον, ότι αντιγράφει μια παλιά διαφήμιση του κόμματος για τις ευρωεκλογές του 09’, αν θυμάμαι καλά (Βρυξέλες; Εμείς πάμε αγώνα...) κι έχω την υποψία πως το κάνουν απλώς για να ρίξουν νερό στο μύλο του κλασικού ερωτήματος: πού διαφέρετε από το Κουκουέ, αφού συμφωνείτε; Αλλά δεν αρκεί ένα ταξί, για να γίνει ταξικό και φιλολαϊκό ένα σποτ ή μια πολιτική πρόταση.
Και δεύτερον, πως ο Λαφαζάνης μπορεί φαντασιακά να ποιει (αριστερό) ήθος, αλλά είναι πολύ χειρότερος ηθοποιός από τον Καμμένο. Συνεπώς δεν έχει την εναλλακτική προοπτική του Τζάμπο, και το ζήτημα είναι αν θα μπορέσει να γίνει νέο Πασόκ στη θέση του νέου Πασόκ ή αν σε μερικά χρόνια οι φίλοι και ψηφοφόροι του χωράνε, όλοι μαζί, στο ίδιο ταξί.

Αξίζει, τέλος, μια αναφορά και στο κορυφαίο προεκλογικό υλικό που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ τα μου-λου (κι ας μην είναι τίποτα παραπάνω από μια αθώα τρολιά, στην πραγματικότητα).



Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά; Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Όπως είπε πρόσφατα κι ο Μίλτος Πασχαλίδης:
Με όλα αυτά που βλέπω γύρω μου... Κουκουέ και μόνο Κουκουέ.
Που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κάλλιστα και ως προεκλογικό σύνθημα

Λες τελικά αυτό να είναι το επόμενο προεκλογικό σποτάκι;

13 σχόλια:

δύτης των νιπτήρων είπε...

Φοβερή τρολιά το τελευταίο!!
Η ΛΑΕ έβγαλε όμως και καινούριο σποτάκι, στο ίδιο πνεύμα, με Λαπαβίτσα και... Θεοδωράκη:
https://www.youtube.com/watch?v=ruPD-4ZpRsU
:)

Αναυδος είπε...

ο λαφαζανης βαφει το μαλι ;

λαθραναγνώστης είπε...

Δεν ξέρω τι εννοείς γράφοντας ότι "Η κατάληξη της δοκιμής είναι ευκόλως εννοούμενη και παραλείπεται..", αλλά φαίνεται ότι σε πολλούς που "το δοκίμασαν", τους αρέσει.....!

Το τελευταίο σποτάκι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον χαρτοπαίχτη που αναποδογυρίζει το τραπέζι επειδή το παιχνίδι είναι στημένο, δεν πείθει. Τα παιδικά προσωπάκια είναι πολύ αθώα και ήμερα για τέτοιες σκηνές.
......ίσως αν στη θέση του πρωταγωνιστή, έπαιζε κάποιος...φίλος μας, με το γνωστό ταμπεραμέντο του, η σκηνή του αναποδογυρίσματος να έβγαινε πιό φυσική. Δυστυχώς όμως αποχώρησε!
http://www.enikos.gr/ekloges-2015/338659,H-ANTARSYA-anapodogyrizei-to-trapezi-BINTEO.html

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται ρε Άναυδε. Και μάλιστα το κάνει με κουτοπονηριά (νομίζει ότι δε φαίνεται ενώ κάνει μπαμ) που ίσως είναι ακόμα χειρότερο-αν και πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η κατάντια του να βάφει ένας άνδρας, και μάλιστα ηλικιωμένος, τα μαλλιά του.
Θα πρότεινα να μπει τέτοια απαγόρευση στο καταστατικό.

ρα

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Αναυδος,12:29.
Ελα μου, ντέ!
Το '73 ήδη ήταν ένας ξανθομπούμπουλας προς το καστανό!
Ξέρεις κανά κωλόγερο, που σκουραίνουν τα μαλλιά του;
Πάει κανας μήνας, που τσακώνουμαι με τη γυναίκα μου ότι τα βάφει.
Οι image makers του το επέβαλαν.

Απλός Στρατιώτης είπε...

Δεν ξέρω αν το έχει αναφέρει κανείς, αλλά ακόμα και στα σποτ ο Λαφαζάνης έρχεται 2ος...
https://www.youtube.com/watch?v=hQVvIp7FMTs

Απλός Στρατιώτης είπε...

Σφυροδρέπανε μάλλον μου είχε ξεφύγει η αναφορά σου στο κέιμενο.
Στην προλεκαλτ διάσταση νο 1 αυτό
https://www.youtube.com/watch?v=TAEmp5-DP50
Το 2ο μας σποτακι δεν με ενθουσίασε, κυρίως η υποκριτική ικανότητα του σφου με το κίτρινο μπλουζάκι. Ήθελα πιο τσαγανό.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

O "χώρος" βρίσκεται σε αμοκ επιβίωσης.
Τελευταία στιγμή, παρατήσανε όλοι τους τις "πλατφόρμες" και τα μετωπικά τους παραληρήματα (με την "ΛΑ"Ε) και τρέχουνε άρον-άρον να συσπειρωθούνε γύρω από την Ανταρσύα, μπας και διασωθεί το αυθεντικό εξωκοινοβουλευτικό αντι-κουκουέ ανάχωμα.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει τέτοια αναμπουμπούλα, που δεν ξέρουνε και τι λένε!
Αίφνις, η ασκε υποστηρίζει ...μόνον όσους "εκφράστηκαν στο περήφανο ΟΧΙ του 62%, στο ΟΧΙ στις συμφωνίες της Ε.Ε. και του ΕΥΡΩ, δηλ. τα Μ.Λ,....(σ.ΣτΤ: που έκαναν αποχή!!!), και όχι "το ΚΚΕ(του ΕΥΡΩ!)"!!!
Ακόμη πιο απολαυστική, στα όρια της παράνοιας, η ανάλυση της "Ρεσάλτο", εξηγεί την επαναστατικά διορατική τομή του "Ψήφος στον Σύριζα" του Γενάρη, για ......την "αποσταθεροποιητική …κατάρρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ", που θα ...προκαλούσε η ανάδειξή της στην Κυβέρνηση! Και μετά από αυτή την ...επιβεβαίωση ("Δεν πέσαμε έξω στις εκτιμήσεις μας", ....βεβαίως!), αδειάζουμε στα πεταχτά την "ΛΑ"Ε με την συνδρομή της ...αυτοκριτικής ("Υπερτιμήσαμε την δυναμική της"!) για να καλέσουμε, χινοπωριάτικα, σε ..."Ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ!!!", παρόλο, που, πάσχει από το ...."το μέγα εθνικό και ταξικό πρόβλημα της εισαγωγής, εισβολής και εποικισμού των αλλοδαπών…"!!!
(Ετσι είναι τα αληθινά μέτωπα, χοντροκέφαλοι σταλίνες μου).
Πάρτε δραμαμίνες, και διαβάστε, αξίζει.....
Κοινός παρονομαστής ουλουνόνε ..."η δυναμική του ...εκρηκτικού(!) ΟΧΙ", (....του Τσίπρα!), που βέβαια τους το έχει απαλλοτριώσει ο (παρολίγον μετωπικός ηγέτης τους) βαψομαλλιάς πιλάφης, αλλά αυτή είναι μια μικρή ανορθογραφία, που δεν επιτρέπεται να χαλνάει τον υπέροχο πίνακα των μνημονιακών/φιλοΕΕ δυνάμεων, όπου ...δεσπόζει το συστημικό ΚΚΕ!!
Βρίσκεται σε παραζάλη ο "χώρος". Παραμιλάει.
Αυτά έχουν οι απεγνωσμένοι ταχτικοί ελιγμοί (κωλοτούμπες) μπροστά στα μαύρα μαντάτα της τελευταίας στιγμής....

Μίλτο, («Με αυτά που βλέπω γύρω μου, ΚΚΕ και πάλι ΚΚΕ»), έγραψες!!!

Ανώνυμος είπε...

Στη ΝΔ έχουν ξεφύγει τελείως:

https://www.youtube.com/watch?v=xzOICekS5lw

H Ελλάδα πάει Μπροστά με την Κατερίνα, 26, Άνεργη.

Που βοηθάει εθελοντικά στο γηροκομείο!

Ε άμα είναι να πάει μπροστά η Ελλάδα να μείνουμε όλοι άνεργοι και
να δουλεύουμε εθελοντικά στη γαλέρα του αφεντικού!

Για να μη σχολιάσω και τον όρο γηροκομείο που δείχνει και πόση εκτίμηση
έχουν οι κατασκευαστές του σποτ στους χώρους φροντίδας ηλικιωμένων.

Για να μη σχολιάσω πως είναι ντυμένη η Κατερίνα 26.

Η Κατερίνα 26 ήταν πριν η Ελένη 19 που έπαιρνε άριστα και κοίταζε να τελειώσει
γρήγορα, μακρυά από αγώνες και άλλα τέτοια ενοχλητικά!

Αλλά δε θα γίνει ποτέ η Φανή 45! Τέρμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα.
"Αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης".

Ο Σταύρος ο Θεοδωράκης θα έχει σκάσει από τη ζήλια του!
Δάκρυα συγκίνησης θα τρέχουν από τα μάτια της Λυμπεράκη!
Και ο Τζίμερος θα έκαιγε το πτυχίο του (αν είχε, αλλά ευτυχώς δεν έχει)!

Ανώνυμος είπε...

Από τη συγκίνηση για την Κατερίνα 26, δεν έβαλα ψευδώνυμο!

ARGIE

Αναυδος είπε...

Οι γελοιοι της κοε σε νεες περιπετειες
Η οργανωση φαντασμα που ειχε διαλυθει ειχε αποσυρει την εξοδο από την εε από συνθημα της εβαλε το σφυροδρεπανο εκει που δεν βλεπει ο ηλιος εβγαλε ανακοίνωση για να μας πληροφορησει για τα τεκταινομενα

Σε ένα κειμενο ανω των 3000 λεξεων δεν βρηκαν ουτε μια ώστε να ψελλισουν ένα συγγνωμη για το ότι εκαναν ότι μπορουσαν για να ερθει αι να ψηφιστει ένα τριτο μνημονο χειροτερο από τα αλλα. . Εχοντας επιλεξει την τακτικη του ψοφιου κοριου δεν συμμετεχουν στις επομενες εκογες και περιμενουν να περασει λιγο ο καιρος ώστε ο κοσμος να ξεχασει τις πομπες τους.

http://www.e-dromos.gr/anakoinwsh-koe-ekloges-92015/

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε, και λίγα λες για το μαγαζάκι του Ρούντι.

Λέει: "Ξαναμιλάμε με αυτοκριτικό τρόπο." Και μετά δεν κάνει την παραμικρή αυτοκριτική!

Αντίθετα ξεκινά κεφάλαιο ολόκληρο με τίτλο "οι ευθύνες της Αριστεράς".
Εκεί κριτική δέχονται:
1) Όλοι οι άλλοι που συμμετείχαν στο ΣΥΡΙΖΑ και έμειναν στο ΣΥΡΙΖΑ.
2) Όλοι όσοι δεν συμμετείχαν στο ΣΥΡΙΖΑ.
3) Όλοι όσοι συμμετείχαν στο ΣΥΡΙΖΑ και έφυγαν για να φτιάξουν τη "Λαϊκή Ενότητα".

Και η ΚΟΕ;

Ακολουθεί μια παράγραφος που παρουσιάζει πόσο φοβερή δουλειά έκανε επί 5 χρόνια και μια δεύτερη που λέει πως την επηρέασε αρνητικά ο κυβερνητισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλάμε για σκληρή αυτοκριτική. "Φταίνε όλοι οι άλλοι και το ελάττωμα μου είναι πως δεν κατάφερα να τους κάνω τόσο καταπληκτικούς όσο είμαι εγώ."

Αφού Ρούντι τα έκανες όλα τόσο καλά, τότε γιατί το κλείνεις το μαγαζάκι σου; Γιατί δεν βγαίνεις να συνεχίσεις το εξαιρετικό σου έργο; Γιατί ψηφίζεις άκυρο; Τι απέγινε η ενότητα της Αριστεράς; Εσύ δεν ήθελες να ενωθούν όλοι και διέγραψες όσους από το μαγαζάκι σου διαφώνησαν να συγχωνευθείτε στο ΣΥΡΙΖΑ;

Μια συμβουλή. Άλλαξε όνομα στο μαγαζί. Όπως από ασυνέχεια το έκανες ΚΟΕ, έτσι σε λίγο καιρό κάνε το κάτι άλλο. Μήπως και εξαπατήσεις κανέναν.

ARGIE

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ενα τυπικό εισαγωγικό κλισέ του εκφωνητή του κεντρικού δελτίου "ειδήσεων" της Τσακνικής ΕΡΤ: "Η επόμενη μέρα της προεκλογικής διαδικασίας βρίσκει στα χαρακώματα Σύριζα και Νέα Δημοκρατία." Και μετά ακολουθούν οι "ειδήσεις": Μπλα-μπλά-μπλα..., κλπ.
Πριν καν αρχίσει το ρεπορτάζ, ουσιαστικά έχει επιτευχθεί ο στόχος του, o πλήρης και ολικός αποπροσανατολισμός. Η virtual reality έχει εμφυτευθεί σε δύο-τρία εκατομμύρια ακροατές, και δι αυτών και στους υπόλοιπους ~7 εκατομ. συμπολίτες μας. Δε μπα να σκίζεται ο κάθε Κουτσούμπας η Ζαριανόπουλος, η ο δεν-ξέρω-γω, να μαζέψει μετά τα ασυμμάζευτα.
Η αστική δημοκρατία και ο αστικός πλουραλισμός δεν παλεύονται με τα μέσα, που οι ίδιοι σου παρέχουν.
Το παιχνίδι είναι σικέ.