Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Η απόφαση για την εργατική τάξη

Η κε του μπλοκ αντιγράφει κάποια επιλεγμένα αποσπάσματα, με ειδικό ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου, από την απόφαση της ευρείας ολομέλειας της κετουκε για το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα και την κομματική οικοδόμηση, με κάποια λιγοστά σχόλια και χωρίς ιδιαίτερες αξιολογικές κρίσεις (αν και η επιλογή αποσπασμάτων αποτελεί από μόνη της μια έμμεση μορφή αξιολόγησης).


Είναι ενδιαφέρουσα καταρχάς η εκτίμηση πως «διευρύνθηκαν οι γραμμές της εργατικής τάξης με νέα τμήματα από κατεστραμμένα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού» ενώ «περισσότερα τμήματα μεσαίων στρωμάτων προσεγγίζουν την εργατική τάξη (κι) αυξάνονται οι μισοπρολετάριοι». Αυτή η εξέλιξη όμως συνδέεται με νέα τμήματά της που είτε είναι άπειρα είτε έχουν μικροαστικές αντιλήψεις.
Η απόφαση αναγνωρίζει πως από το κόμμα υπήρχε μια σχετική θεωρητική πρόβλεψη για τα όρια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την επερχόμενη κρίση (…) και μια ορισμένη προετοιμασία των κομματικών δυνάμεων για πιο δυναμικούς αγώνες και οξυμένη ταξική πάλη, καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε στρατηγικής σημασία για το σύστημα μέτρα που δεν ήταν συνηθισμένα μέτρα λιτότητας. Παράλληλα όμως πρέπει να εξετάσουμε καλύτερα και τη δική μας δουλειά και να προβληματιστούμε, αν θα μπορούσαμε να είχαμε πιο ουσιαστικά αποτελέσματα στην κομματική οικοδόμηση και στο συσχετισμό μέσα στο κίνημα. Αν μπορούσαν οι αγώνες να βάλουν επιπλέον εμπόδια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής επίθεσης. Χρειάζεται, γι' αυτό, να εμβαθύνουμε περισσότερο στις βασικές αιτίες αυτών των δυσκολιών και να δούμε πιο προσεκτικά τις δικές μας αδυναμίες και καθυστερήσεις:

Σε σχέση με τις υποκειμενικές αδυναμίες σημειώνεται σε κάποιο σημείο πως μολονότι σε προηγούμενες συλλογικές διαδικασίες (Πανελλαδική Συνδιάσκεψη «για τη δουλειά του Κόμματος στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα», 19ο Συνέδριο) έχουν συζητηθεί και ξεκαθαριστεί αρκετά ζητήματα για τη δουλειά στο μαζικό κίνημα, συνεχίζουν να εκδηλώνονται μια σειρά προβλήματα, συγχύσεις ή να επανέρχονται ζητήματα που υποτίθεται ότι είναι θεωρητικά λυμένα κι έτσι δημιουργούνται δυσκολίες στη δράση μας. Αναγνωρίζεται βέβαια ότι οι σχέσεις Κόμματος-Συνδικάτων ιστορικά δεν ήταν ποτέ ένα απλό και εύκολο ζήτημα και τα σχετικά ζητήματα που προκύπτουν δεν πρέπει να απολυτοποιούνται και να τα προσεγγίζουμε στατικά.

Και πιο κάτω επισημαίνεται πως «τα πιο σοβαρά προβλήματα έχουν τη ρίζα τους στο ότι δεν έχουμε ακόμα, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, απαλλαγεί από τις συνέπειες προηγούμενων προγραμματικών θέσεων κι αντιλήψεων και σε δυσκολίες αφομοίωσης του σύγχρονου Προγράμματος, της επαναστατικής στρατηγικής του Κόμματος, σε συνδυασμό φυσικά με τις σύνθετες εξελίξεις που έφεραν η κρίση, η όξυνση των αντιφάσεων του καπιταλιστικού συστήματος, η επεξεργασμένη στρατηγική του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη και το κίνημά της».
Τις λαθεμένες αντιλήψεις τις βρίσκουμε κάθε μέρα μπροστά μας, επιδρούν και στις δυνάμεις μας. Είναι κυρίαρχη γραμμή σε όλες τις Ομοσπονδίες των πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ), Πετρέλαια, Τράπεζες, Λιμάνια, ΟΤΑ, μεγάλα εργοστάσια και στους εργαζόμενους στη Δημόσια Διοίκηση, τις οποίες συστηματικά υπερασπίζεται ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός και ο ρεφορμισμός - οπορτουνισμός.
Οι πάγιες απόψεις τους για την «ενότητα στο πρόβλημα», «περί μερικών αγώνων» εξελίσσονται, μετατρέπονται σήμερα σε υπεράσπιση της «δημόσιας περιουσίας» απέναντι στις «ιδιωτικοποιήσεις», της «παραγωγικής ανασυγκρότησης», της «ρύθμισης του χρέους», της «εθνικοποίησης των τραπεζών», του «δικού μας εργοδότη», κ.ά.

Στις αντικειμενικές δυσκολίες συπεριλαμβάνεται ο σχεδιασμός και οι παρεμβάσεις των διάφορων ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων, που ο βασικός τους πυρήνας αποτελείται, από πρώην μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στη ΛΑΕ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στον Εργατικό Αγώνα και αλλού και επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα νέο ρεφορμιστικό - οπορτουνιστικό ρεύμα με επιφανειακή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε κοινό αντι- ΚΚΕ και αντι- ΠΑΜΕ μέτωπο, συχνά σε συνεργασία με τον κλασικό εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό στον οποίο ηγούνται ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ.

Καταλαβαίνω πολύ καλά τις δυσκολίες και τις συγχύσεις που μπορεί αντικειμενικά να προκαλούνται από την παρουσία και δράση πρώην κομματικών μελών σε ένα χώρο, νομίζω όμως πως η αναφορά στη γνωστή ιστοσελίδα, που δε διαθέτει την παραμικρή κοινωνική βάση-γείωση σε χώρους δουλειάς, τους δίνει δυσανάλογη με το μέγεθός τους σημασία και τους κάνει να αισθάνονται πιο ψηλοί από το μπόι τους, κατά τη λογική «ασχολούνται μαζί μου, άρα υπάρχω».
Σε άλλο σημείο, η απόφαση σημειώνει την ανάγκη για «πιο βαθιά ιδεολογική και πολιτική δουλειά, για να αποκαλύπτονται οι μηχανισμοί εκμετάλλευσης και κυρίως οι όροι για την κατάργησή τους», θεωρώντας πως «εδώ βρίσκεται η ουσία της πολιτικής πάλης, του συνδυασμού της οικονομικής με την πολιτική πάλη, της ενιαίας αντικαπιταλιστικής κατεύθυνσης και οργάνωσης του κινήματος που διεξάγεται από τους κομμουνιστές μέσα στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Εδώ είναι ο βασικός κρίκος σύνδεσης οικονομίας και πολιτικής και η ουσία της ενιαίας αντικαπιταλιστικής κατεύθυνσης και οργάνωσης του κινήματος».
Κι αναγνωρίζει πως «στις σημερινές συνθήκες, δεν είναι εύκολο να συσπειρώνονται σε αυτήν τη γραμμή σταθερά μεγάλες εργατικές μάζες. Αυτό θα γίνεται δυνατό με την οργάνωση της πάλης σε επίπεδο κλάδου και μέσα στα Σωματεία και τους τόπους δουλειάς (…) με την πρωτοπόρα δουλειά του Κόμματος, της ΚΝΕ, των οπαδών του Κόμματος…»

Η πολιτικοποίηση της πάλης και η αλλαγή συσχετισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, που είναι κρίσιμο ζήτημα για το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής πάλης, απαιτούν πολύ συγκεκριμένη ενασχόληση και εκπαίδευση των στελεχών και μελών μας, ώστε να δρουν αποτελεσματικά, για να απεγκλωβίζονται δυνάμεις από την επιρροή της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής, τις ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές απόψεις, από την επιρροή της εργοδοσίας και του κράτους, να διευκολύνεται η προσέλκυση στη συνδικαλιστική οργάνωση νέων δυνάμεων που σήμερα είναι μακριά από τα Συνδικάτα και την πάλη. Να υπηρετείται η συσπείρωση και ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης σε ταξική γραμμή πάλης, ώστε να κατανοείται μέσα από την πείρα η ανάγκη ρήξης με το κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις (ΕΕ, ΝΑΤΟ), με τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα. Παλεύουμε για συσπείρωση κι ενότητα της εργατικής τάξης με κατεύθυνση την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, την οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Δεν είναι εύκολη αυτή η δουλειά, να δουλεύουμε δηλαδή αποτελεσματικά σε αυτήν την κατεύθυνση. Δε γίνεται με γενικά συνθήματα. Πατάμε πάνω στα προβλήματα, αναλύουμε και φωτίζουμε τις αιτίες τους και την κατεύθυνση της λύσης τους. Αποκαλύπτουμε την ταξική τους ρίζα και τα συμφέροντα που συγκρούονται, με βάση τις αναλύσεις του Κόμματος.

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ο στόχος να οργανωθεί συντονισμένα και καλά σχεδιασμένα πανελλαδικής μορφής πρωτοβουλία συσπείρωσης και κινητοποίησης ανέργων, ένα πολύ δύσκολο στοίχημα, που χρειάζεται φαντασία κι ευελιξία, εκτός από την επιμονή και τη σκληρή δουλειά, για να κερδηθεί.


Προφανώς αυτά δε συμπυκνώνουν ούτε καν περιληπτικά το σύνολο των θέσεων και των ζητημάτων που θίγονται, και πιθανότατα το κάθε σημείο απαιτεί ξεχωριστή, ειδική επεξεργασία. Όμως μπαίνουν στη βάση του μπλοκ, ως αυτά που εγώ ξεχωρίζω, κι ως μια βάση (πιθανής) συζήτησης.

25 σχόλια:

Neophyte_commie είπε...

Η προοπτική συσπείρωσης ανέργων είναι εξαιρετική ιδέα, και μέχρι στιγμής έχει κτισθεί πολύ καλά. Οι επιτροπές ανέργων κάνουν πολλά και καλά πράγματα, δεδομένου ότι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από τους εργαζόμενους. Εκ των πραγμάτων βέβαια δεν μπορεί παρά να είναι κάτι σαν την ΟΓΕ, δηλαδή δίπλα στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ κλπ και όχι ακριβώς διαφορετικό από αυτά (αφού οι άνεργοι πρέπει να γράφονται στα σωματεία τους.

Όσο για τις αυταπάτες από τις παλιές «θεωρητικές επεξεργασίες», αυτές υπάρχουν ακόμη σε ορισμένους οπαδούς, πράγματι το συναντάμε και το δουλεύουμε.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Μια απ' τα ιδια η αποφαση,δεν διατυπωσε κατι που δεν εχει ξαναδιατυπωθει.

Ανώνυμος είπε...

Δε συμφωνω Γατε.
Η αποφαση βγαζει χρησιμα συμπερασματα. Κανει αυτοκριτικη σε πραγματα που καποιος απ'εξω δυσκολα τα εντοπιζει παρα μονο εκ του αποτελεσματος. Και επιμενει σε ζητηματα που υπαρχει συγχυση. Για παραδειγμα ειναι ενα στοιχειο που δεν το ειχα σκεφτει και εξηγει κάποια πραγματα οτι έμπειρα τμηματα της εργατικης ταξης και τμηματα με απαιτησεις συνταξιοδωτηθηκαν μαζικα και τη θέση τους πηραν ειναι πρωην μικροαστικά στρωματα ή νεοι με απαιτησεις στον πατο και πειρα μηδεν απο κινημα και αγωνες.
Ειναι οφθαλμοφανες για παραδειγμα οτι υπαρχει αγνοια σε πολυ κοσμο ακομα και τους πιο συνειδητους για τη σχεση κομματος - κινηματος. Για το τι θα πει ανασυνταξη τους κινηματος, οικοδομηση του κομματος και συντονισμος ή οργανωση ενος αγωνα. Επισης το πως δρουμε ως ΠΑΜΕ οντας μειοψηφια ή πλειοψηφια εγω δεν το χα ξεκαθαρο. Η αποφαση μου κατευθυνε καπως τη σκεψη μου.
Το θεμα ειναι τι περιμενει φυσικα ο καθενας. Προσωπικα η αποφαση μου φαινεται σημαντικη γιατι πρωτη φορα βλεπω μαζεμενη πειρα και συμπερασματα απο την επιδραση της κρισης και στη συνθεση και στις αντιληψεις της εργατικης ταξης αλλα και πως τα αντιμετωπισε το κομμα. Δεν περιμενα καποια νεα επεξεργασια 2 χρονια μετα απο προγραμματικο συνεδριο.
Επισης ειναι σημαντικο που το κομμα στεκεται κυριως σε δικες του καθυστερησεις, λαθη και υστερησεις απο το να τα αποδιδει ολα στις δυσκολες αντικειμενικες συνθηκες. Χαίρομαι γιατι κακώς, αλλα ειχα διαπιστωσει απο προσωπικες επαφες μου μια επαναπαυση οτι τα κάνουμε ολα καλα και φταινε μονο οι συνθηκες που εκφραζονταν απο μερικους ως αμυνα απεναντι στην συκοφαντια και την πολεμικη του οπορτουνισμου.

Υγ.
Ευτυχως η ΚΕ τολμα να δει αδυναμιες γιατι τη μερα που θα κλειστει το κομμα σε άμυνα τετοιου τυπου αδυνατωντας να παραδεχθει και και διορθωσει λαθη κανωντας μαζικό ανοιγμα στο λαο, εκεινη τη μερα θα ειναι που θα το εχει νικησει ο οπορτουνισμος και ο φραξιονισμος. Εξαλλου στοχος διαχρονικα του φραξιονισμου αυτος είναι, να γεμισει το κόμμα καχυποψια και εσωστρέφεια ωστε η σωστη και ζωτικης σημασίας κριτικη και αυτοκριτικη να μην εκφράζονται ή να αντιμετωπιζονται καχυποπτα. Οποιος νομίζει οτι ο φραξιονισμος και ο οπορτουνισμος στοχο εχει πρωτα την αλωση του κόμματος λαθευει διοτι αυτο ειναι εξαιρετικα δυσκολη και χρονοβορα διαδικασια. Πρωτα στοχευει στο να παραλλησει το κομμα απο το φοβο της αλωσης και μετα γινονται οι κινησεις προς αυτη την κατευθυνση. Οσοι εζησαν και το 89-91 σιγουρα καταλαβαινουν τι θελω να πω.

ratm

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ratm

Φρασεις-παραγραφους οπως αυτη:

''στις σημερινές συνθήκες, δεν είναι εύκολο να συσπειρώνονται σε αυτήν τη γραμμή σταθερά μεγάλες εργατικές μάζες. Αυτό θα γίνεται δυνατό με την οργάνωση της πάλης σε επίπεδο κλάδου και μέσα στα Σωματεία και τους τόπους δουλειάς (…) με την πρωτοπόρα δουλειά του Κόμματος, της ΚΝΕ, των οπαδών του Κόμματος''

ή αυτη

'' Η πολιτικοποίηση της πάλης και η αλλαγή συσχετισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, που είναι κρίσιμο ζήτημα για το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής πάλης, απαιτούν πολύ συγκεκριμένη ενασχόληση και εκπαίδευση των στελεχών και μελών μας, ώστε να δρουν αποτελεσματικά, για να απεγκλωβίζονται δυνάμεις από την επιρροή της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής, τις ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές απόψεις, από την επιρροή της εργοδοσίας και του κράτους, να διευκολύνεται η προσέλκυση στη συνδικαλιστική οργάνωση νέων δυνάμεων που σήμερα είναι μακριά από τα Συνδικάτα και την πάλη. Να υπηρετείται η συσπείρωση και ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης σε ταξική γραμμή πάλης, ώστε να κατανοείται μέσα από την πείρα η ανάγκη ρήξης με το κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις (ΕΕ, ΝΑΤΟ), με τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα. Παλεύουμε για συσπείρωση κι ενότητα της εργατικής τάξης με κατεύθυνση την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, την οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Δεν είναι εύκολη αυτή η δουλειά, να δουλεύουμε δηλαδή αποτελεσματικά σε αυτήν την κατεύθυνση. Δε γίνεται με γενικά συνθήματα. Πατάμε πάνω στα προβλήματα, αναλύουμε και φωτίζουμε τις αιτίες τους και την κατεύθυνση της λύσης τους. Αποκαλύπτουμε την ταξική τους ρίζα και τα συμφέροντα που συγκρούονται, με βάση τις αναλύσεις του Κόμματος. ''

Eχω διαβασει απειρες φορες σε αποφασεις του κομματος ή αρθρα της ΚΟΜΕΠ.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Σωστος ο ratm και ο Νεοφυτος . Επικαιρη η ΑΠΟΦΑΣΗ μια και το ε.κ. βρισκεται σε μια κρισιμη καμπη . Η ραστωνη που επιχειρηθηκε να το ριξουν με την εδω και ενα χρονο κυβερνητικη .."αναμονη" ,μονο με το ποιοτικο ανεβασμα της δουλειας του υποκειμενου μπορει να ξεπεραστει τωρα που πεσαν οι μασκες ΚΑΙ της "ΠΦΑ" .Και σε αυτα το υποκειμενο
ειναι μανουλα ...

Ανώνυμος είπε...

Δε διαφωνω σε αυτο Γατε αλλα μιλαμε για 12 σελιδες αποφαση. Και αλλα "κλασσικα εικονογραφημενα" αποσπασματα εχει. Ειπα και στην αρχη οτι ειναι θεμαψτι περιμενει ο καθένας. Εγω δεν περινενα καποια νεα αναλυση ή τομη μολις 2 χρόνια μετα το συνεδριο.
Μπούσουλα δουλειας και γενικευμένη πειρα ηθελα και αυτα τα εχει.
Πχ ηταν ξεκαθαρο σε ολους οτιβοταν μειοψηφουμε και κερδιζειβενα πλαισιο ενσωματωσης μια ΓΣ εμείς πρεπει να παιρνουμε μέρος στον αγωνα παρεμβαινοντας με το δικο μας πλαισιο?
Εγω ξερω πολλες περιπτωσεις που δυναμεις μας δεν εκαναν αυτο αλλα απλα δεν επαιρναν μερος στην κινητοποιηση γιατι το πλαισιο ηταν πλαισιο ενσωματωσης.
Δε διαφωνω οτι καποιοι τα εχουν λυμενα αλλα απο την αποφαση καταλαβαινω οτι δεν τα εχουν ολοι ουτε καν ολα τα οργανωμενα μελη οποτε επαναληψη μητηρ πάσης μαθήσεως...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Γατε κάνεις ένα λάθος όμως. Το ζήτημα δεν είναι τι καινούργιο φέρνει, πόσο δε μάλλον σε επίπεδο... παραγράφου, δεν είναι ιδεολογικό το κείμενο. Οργανωτικό είναι, βάζει τα πράγματα σε μια σειρά και καθορίζει τους στόχους της περιόδο, που από ότι φαίνεται η κετουκε τη θεωρεί περίοδο ανάπτυξης αγώνων.


Sweatshirt

demis είπε...

"Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ο στόχος να οργανωθεί συντονισμένα και καλά σχεδιασμένα πανελλαδικής μορφής πρωτοβουλία συσπείρωσης και κινητοποίησης ανέργων, ένα πολύ δύσκολο στοίχημα, που χρειάζεται φαντασία κι ευελιξία, εκτός από την επιμονή και τη σκληρή δουλειά, για να κερδηθεί."

Ως νυν, αλλά και στο παρελθόν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, απολυμένος και άνεργος, και μάλλον χωρίς ιδιαίτερη προοπτική στα 40 μου, μπορώ με βεβαιότητα να πω πως η αντιμετώπιση απέναντι στους ανέργους, όπως το βλέπω και το διαβάζω εγώ, δείχνει -στην καλύτερη περίπτωση- αμηχανία. Γνωρίζω πολύ καλά ακόμη και "συντρόφους" που δεν ξέφυγαν από τη λογική του γνωστού.. Ασχέτως τι τσαμπουνούσαν προς τα έξω, για τα μάτια του κόσμου.. Αυτό φυσικά δεν παίρνει μπάλα ούτε τους αγνούς αγωνιστές ούτε τους αγώνες τους.

"Ανώνυμος Ο/Η Neophyte_commie είπε...
Η προοπτική συσπείρωσης ανέργων είναι εξαιρετική ιδέα, και μέχρι στιγμής έχει κτισθεί πολύ καλά. Οι επιτροπές ανέργων κάνουν πολλά και καλά πράγματα, δεδομένου ότι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από τους εργαζόμενους."

Mπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος;

zoot horn rollo είπε...

Εξήγησέ το λίγο demis αυτό που γράφεις στο πρώτο κομμάτι. Τι ακριβώς εννοείς; (χωρίς κακή διάθεση ρωτάω).

Ανώνυμος είπε...

Οι άνεργοι "έχουν χρόνο" διαβάζω, και μάλιστα έχουν φτιάξει και "επιτροπές" και πάνε και κάνουν και πολλά και καλά πράγματα.

Τούμπανο.

Κώστας

Ιστρολλικός είπε...

Θα συμφωνήσω με τον ΡΑΤΜ.

Γάτε, συμφωνώ ότι η απόφαση δεν λέει κάτι το κοσμογονικό, αλλά όπως είπε και κάποιος παραπάνω, πρόκειται για ένα οργανωτικό και όχι θεωρητικό κείμενο. Η διαφορά μεταξύ μιας απόφασης της ΚΕ με την αρθρογραφία σε ΚΟΜΕΠ και Ρίζο, ακόμα και προφορικές τοποθετήσεις από μέλη του ΠΓ, είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρώτον, μια απόφαση της ΚΕ είναι ένα καθοδηγητικό κείμενο, ενώ η αρθρογραφία σε οποιοδήποτε κομματικό μέσο μπορεί να είναι στα πλαίσια διαλόγου, προβληματισμών ή και τρέχουσας επεξεργασίας. Δεύτερον, σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, ένα μέλος ή ενεργός οπαδός του Κόμματος μπορεί να μην έχει πάντα την δυνατότητα να παρακολουθεί εντατικά την αρθρογραφία. Έτσι λοιπόν το να βγει ένα σχετικά μικρό κείμενο που να ενσωματώνει τα συμπεράσματα των επεξεργασιών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και να τα μεταφράζει σε συγκεκριμένα οργανωτικά καθήκοντα, είναι από μόνο του μια σημαντική συμβολή.

zoot horn rollo είπε...

Κώστα, ΛΑΕ λέω και κλαίω.

Ανώνυμος είπε...

Luke Skywalker , a lot of bullshit full you are...That mouth shut of yours...Yoda's belly full of pain from laughter it is.
(Fart you did?)

Master Yoda
PS Γιαυτό φοράει μάσκα ο πατέρας σου και κάνει οτι δεν σε ξέρει!

demis είπε...

zoot horn
Nομίζω πως είμαι ξεκάθαρος. Κι έχει να κάνει με εργολάβους και εργολαβίες γενικότερα.. Στους οποίους, αν έκανες σωστά τη δουλειά σου, γινόσουν από αντιπαθητικός έως επικηρυγμένος, μιας και παίζονται πολλά λεφτά (Άρη..) πάνω στους χρόνους διεκπεραίωσης των έργων.. Και οι οποίοι προσλάμβαναν (και προσλαμβάνουν) με τις ευλογίες κρατικών διευθύνσεων και διευθυντών (και της "Αριστερής" κυβέρνησης).. σε ένα ποσοστό 90% (ίσως και παραπάνω) εκτός ΑΣΕΠ και προκηρύξεων. Εγώ, όπως και ελάχιστοι άλλοι, είχαμε την ατυχία να ανήκουμε στο υπόλοιπο 10%. Μέσα στο 90% είδαν πολλά τα μάτια μου.. που, όμως, δεν μου προκαλούν πλέον ούτε τρόμο ούτε εντύπωση. Απλά με αφήνουν απαθή. Κι ίσως αυτό είναι και το χειρότερο..
Όσο για τον "πολύ ελεύθερο χρόνο" που έχουν οι άνεργοι (χλιδάνεργους τους είχαν ονομάσει κάποια χυδαία δημοσιογραφόσκυλα, πριν μερικά χρόνια, στις αστικές τους φυλλάδες), είναι άλλος ένας αστικός μύθος! Κι όποιος έχει υπάρξει άνεργος με υποχρεώσεις, μπορεί εύκολα να με καταλάβει.

Ανώνυμος είπε...

Έχω την αίσθηση πως είναι ένα κείμενο που γράφτηκε μόνο και μόνο γιατί είχε μπει ως καθήκον από το τελευταίο συνέδριο. Θα μπορούσε όμως να αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συζητηθούν τα κακώς κείμενα και να μεταδοθούν τα καλώς καμωμένα ευρύτερα.
Και κάποιες απορίες/παρατηρήσεις:
1) Γίνεται αναφορά σε μαζική απώλεια ταξικά έμπειρων τμημάτων λόγω συνταξιοδότησης και ταυτόχρονα για μείωση της εργατικής αριστοκρατίας και κρατικής υπαλληλίας. Αυτά ήταν τα ταξικά έμπειρα τμήματα; Γιατί μαζικές συνταξιοδοτήσεις εκεί έγιναν.
2) Πόσο διευρυμένη ήταν η σύνθεση της Κ.Ε.;
3) Καμία αναφορά στην μαζικότητα των απεργιών, ούτε μεταφορά εμπειρίας από εκεί που ήταν πετυχημένες.
4) Το κείμενο μοιάζει να απευθύνεται σε στελέχη και είναι γενικά πυκνογραμμένο, δύσκολο να αντιληφθεί συγκεκριμένα καθήκοντα ο φίλος. Ίσως όμως να είναι μια πολύ καλή βάση για περαιτέρω επεξεργασία και εκλαΐκευση.
5) Υπάρχει μια διάθεση απαξίωσης ευρύτερων ανησυχιών ως προς τις αιτίες συνέχισης και έντασης της ύφεσης.
6) Κατάλαβε κάποιος πως συμπεριφέρεται ο φίλος ή και το μέλος σε εργασιακούς χώρους που δεν έχει κατακτηθεί ως εκείνη τη στιγμή η παρέμβαση; Κάτι πάει να πει αλλά...

***Αυτά από κάποιον που πρόσφατα πέρασε στο σύμμαχο στρώμα των αυταπασχολουμένων και ως εκ τούτου τόσο μετράει η γνώμη του για τα ζόρια των πρωτοπόρων συνδικαλισμένων εργατών.

Λέων

zoot horn rollo είπε...

ΟΚ, τσουβάλιασμα δε θέλει σίγουρα. Όσο για τον "ελεὐθερο" χρόνο, υπάρχει τεχνικά αλλά περισσότερο μαρτυρικός είναι παρά ελεύθερος. Αν έχεις και διάφορες υποχρεώσεις όπως λες, άσχημα τα πράγματα. Από την άλλη είναι χρόνος που ένα κομμάτι του μπορεί να αξιοποιηθεί στη παρέμβαση που λέμε ότι χρειάζεται ο χώρος μας (άνεργος όπως καταλαβαίνεις κι εγώ). Καθόλου εύκολο.

Ανώνυμος είπε...

Master Yoda όλοι ξέρουν πως ο πατέρας μου φοράει μάσκα γιατί όταν έγινε Darth Vader, πάλεψε με τον Obi Wan Kenobi, έχασε, έπεσε στην λάβα και παραμορφώθηκε. Έζησε μόνο και μόνο γιατί η δύναμη, στην σκοτεινή της πλευρά, είναι πολύ ισχυρή μέσα του.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Όποιος δεν έχει να γράψει τίποτα επί της ουσίας για το περιεχόμενο της απόφασης της Κ.Ε. του ΚΚΕ,αρχίζει και γράφει ανούσιες παπάτζες και ανούσιους σχολιασμούς που αγγίζουν τα όρια της Βυζαντινολογίας. Σαν αυτά που γράφει ο Λέων. Και το μόνο που κάνουν τελικά είναι να κρύβουν τη δική τους μιζέρια, την δική τους ανυπαρξία δράσης, πείρας και άποψης. Επί της ουσίας, απλά τίποτα! Καθαρίζουμε με ένα σχόλιο του τύπου "Έχω την αίσθηση πως είναι ένα κείμενο που γράφτηκε μόνο και μόνο γιατί είχε μπει ως καθήκον από το τελευταίο συνέδριο". Βολική τοποθέτηση για καταλήξουμε στο τέλος, ότι το ΚΚΕ ακολουθεί σεχταριστική πολιτική και δεν το απασχολούν τα ζητήματα του σήμερα. Κασι όλα αυτά τα αναπαράγουν οι πουθενάδες!!!!
Λέων,μήπως τελικά η απόφαση του ΚΚΕ είναι μια καλή αφορμή για όλους μας να κοιταχτούμε λίγο στον καθρέφτη και να παραδεχτούμε ότι είμαστε "λίγοι" απέναντι στις απαιτήσεις των καιρών; Να κοιτάξουμε ο καθένας μας τι δεν κάνει τελικά...
Περιττό να πώ 'οτι όσοι στηρίζουν άλλες πολιτικές οργανώσεις, να κοιτάξουν καλύτερα να κρίνουν τα του "οίκου τους", γιατί τέτοιες αποφάσεις ουσιαστικές, ούτε στην πιο προχωρημένη φαντασία τους δεν βλέπουν!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@kk-1
Ναι αλλά οι άλλες πολιτικές οργανώσεις είναι κούλ να 'ούμε και όχι εξουσιαστικές κλίκες ή μονολιθικά απαρχαιομένα γκονάρια κλπ κλπ. Η τουλάχιστον αυτό θα απαντήσουν όσοι κάνουν κριτική σε αυτούς που προσπαθούν, ενώ αυτοί δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ!
Λοιπόν παλουκάρια του αναρχοσοσιαλοπορτουνισμού και δεν μαζεύεται, άμα είναι να κάνετε κριτική στο ΚΚΕ, θα πρέπει να μπορείτε τουλάχιστον να μας πείτε εσείς τι καλύτερο έχετε κάνει, ακόμα και αν δεν ανήκετε πουθενά.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

α.Ρε" Λακέρδα Φτώχια και Ξετσιπωσιά", τώρα που θα βάλει δίδακτρα στα σχολεία ούτε στάση εργασίας ε;"

β.Κριτικούς έχει πολλούς αυτός ο τόπος. Κανένας να "πεθάνει στο πλευρό του Οντίν" υπάρχει;

Αποτέτοιος




Ανώνυμος είπε...

@skywalker
Να αλλά ξέρεις γιατί τσακώθηκαν;Εκεί που τα πίνανε στο καπηλειό του λέει ο Κενόμπι:
"Τι ΜΑΛΑΚΑΣ είναι αυτός ο γιος σου!"Σημείωσε πως Δεν ήταν λάβα από σαγανάκι το παθε αλλά δεν ακουγότανε τόσο ηρωικό κι έτσι..

Master Yoda
(ο μέγας Ναπολέων θέλει πίσω την εφημερίδα του να την κάνει καπελίνο.Ο γιατρός σου)
Τραγιάσκα silly person

Ανώνυμος είπε...

Όταν τσακώθηκαν ο Darth Vader με τον Obi Wan Kenobi εγώ και η δίδυμη αδερφή μου δεν είχαμε γεννηθεί.

Δες το The Revenge of the Sith καημένε.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

@skywalker
Δεν γνωρίζεις δύστυχε;
Συνέβη ένα φρικτό ατύχημα με μια χρονομηχανή κι ένα ληγμένο προφυλακτικό. Στην πραγματικότητα δεν είναι καν αδερφή σου:Είναι η πρώτη ξαδέρφη του μπατζανάκη της θείας από τη μεριά του παππού, του αυτοκράτορα.Θα το έχεις δει στην επόμενη ταινεία το 2044 μχ, "Ο στρατός των Φωτιοκαμμένων".

Master Yoda

Neophyte_commie είπε...

Δεν είπα «πολύ» ελεύθερο χρόνο ότι έχουν οι άνεργοι, αλλά περισσότερο από τους εργαζόμενους. Κακό, στραβό κι ανάποδο, αλλά περισσότερο. Και ναι, βγάζουμε και πολλή και καλή πρακτική δουλειά. Δεν κατάλαβα την ειρωνεία αυτών που έκαναν δήθεν δίκτυα ανέργων για να χτυπήσουν τις επιτροπές ανέργων, και δεν υπάρχουν πουθενά

Τά 'λεγε ο Όμπι Ουάν του δασκάλου του στο Επεισόδιο 1: Να μην το πάρουμε το παπάρι τον Άνακιν, έχει περισσότερη ξιπασιά παρά ταλέντο. Όχι ο δάσκαλος εκεί (πώς τον έλεγαν), στο νεκροκρέβατο τον όρκισε, το παπάρι και τα μάτια σου. Το λουστήκαμε μετά το φασιστάκι που, ως γνήσιος οπορτουνιστής, ανδρώθηκε στον Jedi Temple για να πάει να το δώσει στον Πάλπατιν. Μετά θάνατον που μετανόησε, να το βράσω, που λέει κι ο Κουτσού.

Ανώνυμος είπε...

περισυ η chinachem αγορασε την pirelli και πριν 3,4 μερες το γερμανικο ομιλο KraussMaffei ο οποιος γκουγκλαροντας διαπιστωσα οτι ειναι ο ομιλος που χωρια τις χιλιες 2 δραστηριοτητες κατασκευαζει και τα περιφημα τανκς leopard(!) και αλλα οπλικα συστηματα.επισης εχουν αγορασει ημιεπισημα την caterpillar.

και ενα κρυο αλλα οχι ανεκδοτο δυστυχως.το 2017 θα κυκλοφορησει ανανεωμενο το γνωστο σε ολους μας NIVA...με το brand της...Chevrolet.(δεν κανω πλακα)

capital controls(everything)