Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Λαβύρινθος

Θυμάμαι κάποτε, σε μια φοιτητική παρέα, που ψάχναμε τον τίτλο-όνομα για κάποιο (ας το πούμε) εγχείρημα και είχαμε βρεθεί σε αδιέξοδο. Όχι τόσο από την ένδεια των προτάσεων, αλλά μάλλον εξαιτίας μιας κρίσης υπερσυσσώρευσης κακών ιδεών, που διατυπώνονταν, υποτίθεται, ως αστεία και προκαλούσαν ένα ντόμινο ακόμα χειρότερων ιδεών, γιατί ενός κακού μύρια έπονται. και η χαζομάρα είναι κολλητική και σα χιονοστιβάδα: μετά το ποπ (84) δεν έχεις στοπ. Οπότε έπεσε στο τραπέζι, σαν έτοιμο από καιρό το αίτημα, για να περάσει ως μέτρο, πως όποιος ήθελε να προτείνει κάτι, εφεξής θα έπρεπε να καταθέτει κι ένα ευρώ στο κοινό ταμείο της ομάδας, για να διασφαλίσουμε πως θα είναι όντως σοβαρό και θα σταματήσει ο εκφυλισμός της διαδικασίας. Όχι πως βγήκε άκρη, αλλά μας έμεινε τουλάχιστον κάτι να διηγούμαστε.

Θυμήθηκα αυτήν την ιστορία, με αφορμή το χτεσινό μαργαριτάρι του Τριανταφυλλίδη, βουλευτή Θεσσαλονίκης του Σύριζα, που παρουσίαζε στην Ετ-3 μια εκπομπή με τον τίτλο της ανάρτησης (πριν πιάσει το πνεύμα των καιρών και γίνει βουλευτής της πρωτοδεύτερης φοράς αριστερά). Κι αφού ήταν στην ΕΡΤ, κάτι παραπάνω πρέπει να ξέρει από δημόσια αγαθά, την υπεράσπισή τους με αγώνες και τη σημασία τους για; το λαό. Πώς δεν πρότεινε δηλ να ενσωματωθεί κι ένα ειδικό τέλος στο λογαριασμό της ΔΕΗ, για να πηγαίνει στην Παιδεία.

Έχει κι αυτός το δίκιο του από μια άποψη. Γιατί πήρε τοις μετρητοίς το προεκλογικό σύνθημα "να ξεμπερδεύουμε με το παλιό" και στόχευσε κατευθείαν στις χρόνιες αγκυλώσεις, που μας έχουν κάνει την τελευταία σοβιετική χώρα της Ευρώπης -αν όχι και του κόσμου.

Στην τελική, αν διαχωρίζουμε τα αγαθά σε αυτά που πρέπει να είναι δημόσια και να τα απολαμβάνουν όλοι, ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια, και στα υπόλοιπα που μπορούν να τα χαίρονται μόνοι οι έχοντες μπόλικο χρήμα για να τα αγοράσουν, κάνουμε έναν ανόητο, αναχρονιστικό διαχωρισμό, που υπονοεί ότι η σύγχρονη λαϊκή οικογένεια δεν έχει ανάγκη πχ από ταξίδια, διακοπές, ψυχαγωγία, εξόδους και μια σειρά άλλα που δε θεωρούνται είδη πρώτης ανάγκης. Οπότε δίνουμε πάτημα στους κρατούντες να καταργήσουν αυτόν το διαχωρισμό, μόνο που δε μας υπόσχονται ότι θα το κάνουν προς τα πάνω κι όχι προς τα κάτω.

Κι εφόσον μιλάμε γενικά για δημόσιο χαρακτήρα και κρατικοποιήσεις (που ακόμα και με αυτή τη γενική, θολή διατύπωση, θεωρούνται κεϊνσιανή τρέλα και απαγορευμένη λέξη για τα σημερινά δεδομένα της τρέχουσας φάσης ανάπτυξης του συστήματος), μπορεί κάλλιστα η κυβέρνηση να διατηρήσει τυπικά το μανδύα του δημόσιου, για να καλλωπίσει την ουσία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που σημαίνει είτε τη λειτουργία ενός (τυπικά δημόσιου) οργανισμού, με ιδιωτικα-οικονομικά κριτήρια, για να είναι ανταγωνιστικός, είτε τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και τις περιβόητες ΣΔΙΤ, για να κρατήσει ο ιδιώτης το φιλέτο και να μην επιβαρυνθεί με περιττά έξοδα, που μπορεί να τα αναλάβει το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εντυπωσιακή η ταχύτατη προσαρμογή των αυθεντικών πασοκάνθρωπων του κυβερνητικού λόχου στο νέο τους ρόλο, του λαγού που κλέβει το πρόγραμμα της ΝΔ (κι άντε να αρθρώσει πειστικό, αντιπολιτευτικό λόγο ο Κούλης), κι η γρήγορη εγκατάλειψη της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατικής ρητορείας, ακόμα και σε προνομιακά πεδία -όπως η παιδεία- για την κυβέρνηση, όπου επιχειρούσε με κάποια μάλλον ανέξοδα μέτρα (πχ για τους αιώνιους φοιτητές) να χτίσει το δικό της μύθο, της αριστερής κυβέρνησης, που διαφέρει από τις προηγούμενες. Αλλά έπαθε το λαβύρινθο του αυτιού και έχασε λίγο τον προσανατολισμό της, τι είναι αριστερά και τι όχι -έτσι κι αλλιώς αυτά είναι γεωγραφικές έννοιες.

Και λέω πασοκάνθρωπων (αν και είναι το πρόγραμμα της ΝΔ κατά βάση) γιατί όποιος έχει περάσει από το Πανεπιστήμιο και τα φοιτητικά αμφιθέατρα, μπορεί να θυμηθεί τι έλεγαν οι Πασπίτες της γενιάς του για τα δωρεάν βιβλία, που θα έπρεπε να δίνονται μόνο στους φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και τη νομιμοποίηση από το ΠαΣοΚ των διάφορων ιδιωτικών σχολών, που δεν είχε όμως τόση βαρύτητα, γιατί το σημαντικό είναι να ενισχύσεις τη δημόσια παιδεία και όχι να χτυπήσεις την ιδιωτική.

Κι υπάρχει άραγε καλύτερος τρόπος ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης από το να πληρώνει ο ίδιος ο πελάτης αυτό που του αντιστοιχεί; Υπάρχει καλύτερος τρόπος να αποδειχτεί πως η ειρηνική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι αδύνατη, καθώς υιοθετεί εκ των πραγμάτων κριτήρια αγοράς και για τους δύο σε ένα τέτοιο, ανταγωνιστικό περιβάλλον;

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι οι αλλαγές κι οι πολιτικές διακυμάνσεις που μεσολάβησαν την τελευταία δεκαετία, τότε δηλ που ήταν συγκεντρωμένη η παρέα που αναφέρω στην αρχή του κειμένου, κι οι φοιτητές ήταν στο δρόμο, διαδηλώνοντας για το άρθρο 16, με τον Τριανταφυλλίδη στην ΕΡΤ να είναι ένα από τα παπαγαλάκια του συστήματος και να τοποθετείται ενάντια στις κινητοποιήσεις. Ποιος φανταζόταν τότε πως λίγα χρόνια αργότερα, θα αναβαπτιζόταν στα νερά της πρωτοδεύτερη φορά Αριστεράς και θα πλασαριζόταν ως φορέας του νέου και της αλλαγής; Και ποιος να το έλεγε τότε, ότι θα τον ψήφιζε κι ένα μεγάλο τμήμα των φοιτητών που κατέβαιναν στις κινητοποιήσεις, για να υπερασπίσει μεταξύ άλλων τη δημόσια δωρεάν παιδεία -όπως η κυβέρνησή του έσκισε τα μνημόνια, υπογράφοντας ένα τρίτο (διαλεκτική);

Και για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της ανάρτησης με το αρχικό της θέμα, αν η κυβέρνηση αγωνιά για να βγάλει από τη μύγα ξίγκι και να εξασφαλίσει χρήματα για να βουλώσει τρύπες και να πληρώσει τους δανειστές, μπορεί να στραφεί στο ναό της δημοκρατίας και να εφαρμόσει ένα ειδικό τέλος-πρόστιμο για όποιον λέει βλακείες, κακή ώρα όπως ο Τριανταφυλλίδης. Τα μαργαριτάρια κοστίζουν ακριβά και πρέπει να πληρώνονται.


18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"(...) Και ποιος να το έλεγε τότε, ότι θα τον ψήφιζε κι ένα μεγάλο τμήμα των φοιτητών που κατέβαιναν στις κινητοποιήσεις, για να υπερασπίσει μεταξύ άλλων τη δημόσια δωρεάν παιδεία (...);"

This (τραβώντας μαλλιά που - σε πείσμα των καιρών - έχω).

ΒΧ

skatopsyxos είπε...

Δεν λέει βλακείες.Πολύ καλά ξέρει τι λέει.Όπως και όλη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αυτό το τροπάρι ψέλνει.Έχει ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την Παιδεία και όλοι τους κοιτάζουν να ενσωματώσουν κατευθύνσεις με βάση την στρατηγική του κεφαλαίου.Από την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια.Μην μένετε μόνο στα δίδακτρα.Μπορεί στην θέση τους να βρουν κάτι άλλο που θα φαντάζει καλύτερο(λιγότερο κακό βασικά),θα εξακολουθεί να είναι το ίδιο αντιδραστικό όμως.Μην κολλάμε.

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=9K8W4ooygUU

Ανώνυμος είπε...

Γιατί σας φαίνονται παράξενα τα δίδακτρα όταν τα σχολεία ψάχνουν να βρούν φιλανθρωπείες και χορηγίες;

Όπως τα είπε ο skatopsyxos!
Η εμπειρία αυτό δείχνει άλλωστε, αν τα 600 τα κάνουν 400 θα θεωρηθεί πως οι οικογένειες γλύτωσαν 200
οι "κριτικοί" θα κάνουν τους βλάκες μέχρι την επόμενη φούτσα, και η κατρακύλα τελειωμό δεν θα έχει για το μπούφο του "σκάρτα 500 και που ν' αφήσω το παιδί τέτοια ώρα".
Αλλά όταν έχεις ειδικευτεί στην "Λενινολογία" Γ Βαθμού" και στα "Μέτωπα & Αντιμέτωπα" και η κωλάφρα σου βολεύτηκε στον καναπέ να παριστάνει το διανοούμενο κλάνοντας(συγνώμη για το διανοούμενος!) σίγουρα έχεις πολλά να πεις μα περισσότερα να πάθεις. Σαν τη μαντάμ(δημόσια υπάλληλος "που το ΚΚΕ δεν έκανε τίποτα για αυτήνανε προσωπικώς" που στο "δημοψήφισμα" φώναζε τον εκατόνταρχο να διώξει τους γαλάτες αλλά στις εκλογές καθάρισε: Εκπροσώπησε το λαφαζάνη!Κοπούκια Πουθενάδες. Αυτά, και με το σταγονόμετρο.

Αποτέτοιος

Neophyte_commie είπε...

Καλά, η φωτογραφία με τον Λαφαζάνη και τον Κασιδιάρη να φοράνε μαζί το «όχι» στο πέτο θα μείνει στην ιστορία… στο δικό μου εκλογικό κέντρο δεχθήκαμε μία λεκτική επίθεση από χρυσαυγίτες, αλλά τρεις-τέσσερις από την «αριστερά». Με προσαγωγή μάς απείλησαν οι «αριστεροί», όχι οι χρυσαυγίτες. (Και δεν είχε καν το θάρρος να το κάνει ο καθοδηγητής τους, που μας είδε και κρύφθηκε, κάτι νεολαίους έβαλαν.) Για να μην ξεχνιόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Χα χα, Ποτάμι ο Νεόφυτος, Μένουμε Ευρώπη, Με τον Κυριάκο κλπ. Όποιος ψήφισε ΟΧΙ στην ΕΕ είναι με την ΧΑ η οποία βέβαια όλοι ξέρουν ότι δεν ήταν με το ΟΧΙ αλλά με το Μένουμε Ευρώπη, με την θέση του ΚΚΕ πως το μνημόνιο μας γλιτώνει από τα χειρότερα. Να πούμε τώρα πως ΚΚΕ και ΧΑ είναι μαζί ?

Κώστας

Neophyte_commie είπε...

Να το πεις, Κώστα μου. Είναι γνωστή η αξιοπιστία του απεργοσπάστη. Αφιερωμένο: https://www.youtube.com/watch?v=Fob2f7jvHK0

zoot horn rollo είπε...

Όπως και να το βαφτίσεις το "δημοψήφισμα", δε γίνεται η πανούκλα κούκλα. Σου θύμησε κι ο Νεόφυτος τις "λαμπρές" σελίδες που γράψατε με αστυνομίες, νταηλίκια κτλ. εκείνη τη Κυριακή...δύσκολα...
Κόψε την αντιΚΚΕδίνη, γιατί είσαι για O.D. σύντομα.

Ανώνυμος είπε...

Κώστα ο πυθμένας πόσο απέχει;

ΡΓ

ΥΓ. Αν κι εσύ ως φελλός θα επιπλέεις...

Ανώνυμος είπε...

zoot ΕΝΝΟΕΙΤΕ πως ήταν δουλειά των δικαστικών αντιπροσώπων να προφυλάξουν την διαδικασία από την παράτυπη διανομή υλικού, και τα ψέματα που λέγατε ότι είναι ... έγκυρο ΟΧΙ. Όπως ακριβώς πρέπει να κάνουν και από επιδρομές αναρχικών ή οτιδήποτε παρόμοιο. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν ανεξάρτητα από το τι θα έκαναν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να το κάνουν, με ΚΑΘΕ τρόπο, οι επιτροπές του ΟΧΙ, και χύμα κόσμος, όπως και έγινε, δεν ήταν λίγο το κράξιμο που φάγατε εκείνη την μέρα. Πολύ καλό επίσης ήταν που ολόκληρες ΟΒΕς δεν υλοποίησαν την απόφαση όπως αλλωστε και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ. Γι αυτό την άλλη μέρα όταν ο Κουτσούμπας νομιμοποίησε το πραξικόπημα στο συμβούλιο αρχηγών βγήκε και είπε πως ο κόσμος δεν ψήφισε μνημόνιο. Γιατί την έκανε την κωλοτούμπα ?

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

Στα πρόθυρα υπερβολικής δόσης κανονικά.
Είσαι και "πληροφορημένος" τάχα. "Πληροφορημένε" κι "αγανακτισμένε", σε βάλανε να ψηφίσεις για μνημόνιο, ξέρεις. Μνημόνιο πήγες κι έριξες, σ'αρέσει δε σ'αρέσει.
Κάποιοι το συνειδητοποίησαν αυτό, έστω κατόπιν εορτής. Εσύ κάνεις ακόμα το χαζό, βάζεις κι επιπλέον "περικοκλάδες". Εντάξει, δε σ'εμποδίζει κανείς κιόλας, αλλά...

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''zoot ΕΝΝΟΕΙΤΕ πως ήταν δουλειά των δικαστικών αντιπροσώπων να προφυλάξουν την διαδικασία από την παράτυπη διανομή υλικού, και τα ψέματα που λέγατε ότι είναι ... έγκυρο ΟΧΙ. ''

Zboing.

Ηταν ΟΧΙ με την εννοια οτι ηταν πολιτικα η μονη πραγματικη αρνηση απεναντι στην μνημονιακη πολιτικη συνολικα,οχι σε μια συγκεκριμενη προταση (που ειχε αποσυρθει κιολας σε εκεινη τη στιγμη).Σε ο,τι αφορα το τυπικο της διαδικασιας,προφανως και ηταν ακυρο.

Παρανομη πραξη δεν υπηρχε ομως.Οι αναρχικοι αυτο που κανουν ειναι να κλεβουν την καλπη,το τι θα ριξεις στην καλπη ομως ειναι δικο σου δικαιωμα,αν δεν εμποδιζει και τους αλλους να ψηφιζουν.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Το σιγουρο ειναι οτι αν ζουσε ο Μπρεχτ θα προεκτεινε τον "διαλογο" με τους φασιστες ...και σε αλλα πολιτικα ..μορφωματα

Ανώνυμος είπε...

Γαμησέ τα, από τη μία οι "zootηδες" από την άλλη οι "Κώστηδες", να μην ξέρεις πούθε να σάξεις...

Λέων

zoot horn rollo είπε...

Καλα, μη κλαψεις κιολας Λεων.

zoot horn rollo είπε...

Εχεις και τους "σοβαρους"...

Neophyte_commie είπε...

Ο κόσμος, που ερχόταν και ζητούσε το ψηφοδέλτιό μας για να πάει να ρίξει άκυρο (τυπικά) αλλά πραγματικό «όχι» με τεράστια πολιτική σημασία (ουσιαστικά), κατά τον απεργοσπάστη ήταν ξεγελασμένος από τους κακούς κομμουνιστές που δήθεν του είπαν ότι είναι έγκυρο (λες και ο κόσμος είναι τρίχρονα παιδάκια). Ο ίδιος, που πήγε κι έριξε «όχι», δηλαδή καραμπινάτο και εκ των προτέρων γνωστότατο σε όλον τον κόσμο «ναι», είχε δίκιο και δήθεν έγινε πραξικόπημα, δήθεν τους κορόιδεψε ο κακός Τσίπρας, δήθεν το νομιμοποίησε ο Κουτσούμπας, δεν έχει αυταπάτες. Έτσι είναι. Όταν κλείνεις σφαλερά τα μάτια, περνάει λεωφορείο στο δρόμο και νομίζεις ότι κάποιος έκλασε. 4 Φλεβάρη, Κωστάκη, και συλλαλητήριο το άλλο Σάββατο. Ντροπή για τον εργάτη να ζει υποταγμένος (και τα μισθωτά τρολ, εργάτες είναι).

RNR είπε...

Νομίζω υπερβολή να ταυτίζουμε όλες τις δυνάμεις που ψήφισαν Όχι, με τον ίδιο τρόπο που απ' την άλλη πλευρά κατηγορούν το κκε οτι είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ.