Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Αγροτικό

Δε θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερο γνώστη της κατάστασης στο αγροτικό ζήτημα (άλλο αν και μένα οι παππούδες μου ήταν αγρότες), αλλά δε νομίζω πως χρειάζεται να είσαι ειδικός, για να καταλάβεις μερικά βασικά πράγματα.

Η κυβέρνηση θεωρεί τους αγρότες υποκινούμενους, ενώ αυτοί κατεβαίνουν στο δρόμο, γιατί έχουν θέμα επιβίωσης και για να μην οδηγηθούν στο ξεκλήρισμα. Και πιθανότατα φοροφυγάδες, όπως ειπώθηκε χτες από επίσημα χείλη στα πλαίσια μιας συνάντησης, που δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης και πώς εννοεί τη μηδενική βάση συζήτησης. Κατά τα άλλα, ζητάει καλή πίστη και διάλογο, για να κερδίσει χρόνο, τώρα που έχει ανοιχτό το μέτωπο του ασφαλιστικού και να επανέρθει πιθανότατα την άνοιξη, που οι γεωργικές εργασίες θα είναι στο φουλ και οι αγρότες δε θα μπορούν να τις εγκαταλείψουν, για να κινητοποιηθούν μαζικά, όπως τώρα.

Όταν λέμε "φοροφυγάδες", εννοούμε βασικά τους αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν και να ανταποκριθούν στα διαβόητα αντικειμενικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί και θεωρούν πως εφόσον έχεις χωράφια, ένα τρακτέρ που ενδεχομένως το ξεπληρώνεις ακόμα και ένα ή δύο παιδιά, πάει να πει πως αντικειμενικά σου περισσεύει μια μικρή περιουσία για να φορολογηθείς, ακόμα κι αν έχει καταστραφεί η σοδειά σου μες στη χρονιά.

Η ΝΔ που πουλάει αντιπολιτευτικό προφίλ και έχει ΚΑΠοια επιρροή στους αγρότες, είναι αυτή που ξεπούλησε την Αγροτική Τράπεζα (ένα βασικό πυλώνα στήριξης των καλλιεργητών) και ανέβασε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια για ένα τόσο βαρύ κι απαιτητικό επάγγελμα! Σε μια δεκαετία, που θα βγαίνουν θεωρητικά στη σύνταξη, όσοι φτάνουν τα 62 κι έχουν κλείσει 40 χρόνια ασφαλισμένοι, είναι ζήτημα πόσοι αγρότες θα έχουν ξεκληριστεί και πόσοι θα έχουν επιβιώσει, για να παραμείνουν στο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι από αντιφατικό έως διασκεδαστικό να βλέπεις την αντιπολίτευση υποχρεωμένη, για τους δικούς της λόγους, να υποστηρίξει αυτές τις κινητοποιήσεις, αλλά να είναι έτοιμη να καταδικάσει το κλείσιμο των δρόμων, δηλ τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις, προτού καν αυτό συμβεί. Ναι στη διεκδίκηση, όχι στον αγώνα κι άλλες τέτοιες εξαλλοσύνες. Αν είναι να 'ρθει θε να ρθει από μόνος του ένας στόχος, αλλιώς θα προσπεράσει.

Την ίδια στιγμή, παραμένει πάντα στην εφεδρεία της κυβέρνησης και του συστήματος ο κοινωνικός αυτοματισμός, με τη μία κοινωνική ομάδα/τάξη να στρέφεται εναντίον της άλλης. Κι αν πριν από μερικά χρόνια είχε ΚΑΠοια πέραση αυτό το επιχείρημα για την καταστροφή της οικονομίας, σήμερα ακούγεται εντελώς κωμικό και υποκριτικό να κρούουν καμπανάκι κινδύνου, όσοι οδήγησαν τους αγρότες και τον ελληνικό λαό σε οικονομική καταστροφή.

Στην ίδια αμήχανη "αντιπολιτευτική" θέση βρίσκονται και μερικά ιδιωτικά κανάλια, που άλλαξαν προσωρινά το γνωστό τροπάριο για τις επιδοτήσεις και τα καγέν. Αλλά πέραν των άλλων έχουν να 'αντιμετωπίσουν' και τον υπέροχο λαϊκό αυθορμητισμό της αγροτιάς, που δεν καταλαβαίνει από τηλεοπτικό σαβουάρ βιβρ και πετάει στον αέρα φράσεις, πχ για τα κωλομάγουλά τους που έχουν παγώσει (περιμένοντας την ζωντανή σύνδεση με το στούντιο) κι άλλα τέτοια ωραία.

Μια εμπειρική απάντηση στο ερώτημα "ποιοι είναι οι δικοί μας αγρότες" είναι η εξής: αυτοί που δεν τους βγάζουν συχνά στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά κάθε φορά που θα βγουν, ξεχωρίζουν γιατί έχουν συγκροτημένο, ζωντανό λόγο κι επιχειρήματα. Μπορείτε να δείτε εδώ πχ τη χτεσινή εμφάνιση του εκπροσώπου του μπλόκου της Νίκαιας (που θα μπορούσαμε να την πούμε και Κοκκινιάς, αλλά τότε θα παρέπεμπε σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις) και να αναζητήστε το αντίστοιχο βίντεο από το χτεσινό Ενικό του Χατζηνικολάου (όπου ήταν κι ο Κουμπούρης, αλλά οι δικοί μας μιλάνε σταθερά μετά τα μεσάνυχτα, μη τύχει και τους δει κάνας εργαζόμενος, που έχει πρωινό ξύπνημα).

Αν έχω καταλάβει καλά, υπάρχουν πάνω από 50 μπλόκα, από τα οποία ασκούμε επιρροή σε καμιά 15αριά περίπου, κι ανάμεσά τους στο μπλόκο της Νίκαιας, που είναι το πιο μαζικό σε όλη την Ελλάδα, κι όταν μαζεύονταν οι αγρότες, τα συγκεντρωμένα τρακτέρια ήταν τόσο πολλά, που έκλεισαν όντως, για ένα διάστημα, την εθνική οδό από τη συμφόρηση.
Στα υπόλοιπα παίζει μπάλα κυρίως η ΝΔ, και ελάχιστα οι χρυσαυγίτες, πχ στον Ισθμό της Κορίνθου, όπου οι αγρότες έβαλαν πανό με το σύνθημα "ή ταν ή επί τας".

Αυτό βέβαια για το οποίο δε μιλάει κανείς αντιπολιτευόμενος, πλην Λακεδαιμονίων -και δεν εννοώ τους Κορίνθιους με το Σπαρτιατικό σύνθημα- είναι η ταμπακέρα, δηλ η ρίζα του προβλήματος: η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της ΕΕ, που αντιμετωπίζεται ως θέσφατο, αλλά στέλνει με μαθηματική ακρίβεια τη φτωχή αγροτιά στον Καιάδα. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία πως μιλάμε για έναν από τους πλέον πολύπαθους χώρους, που τον έριξαν στο λάκκο των λεόντων με το δόλωμα πως θα τρώει με χρυσά κουτάλια, πουλώντας τα προϊόντα του σε όλες τις χώρες της Κοινής Αγοράς.

Ίσως από μια μακροσκοπική άποψη, ο καπιταλισμός να κάνει για εμάς τη δουλειά ως γεροτυφλοπόντικας και να σκάβει το δικό του λάκκο, εξαφανίζοντας όλα τα μικρομεσαία στρώματα και οδηγώντας του μικροϊδιοκτήτες καλλιεργητές στην προλεταριοποίηση και την αγκαλιά της εργατικής τάξης.
Αναρωτιέμαι όμως κατά πόσο μπορούμε να βλέπουμε μονοσήμαντα αυτή τη διαδικασία, αφενός γιατί τίποτα δε γίνεται αυτοματοποιημένα (πόσο μάλλον η αλλαγή κι η ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων), αφετέρου γιατί υποθηκεύονται σε βάθος χρόνου οι παραγωγικές δυνατότητες αυτού του τόπου, με τη σχεδιασμένη εγκατάλειψη παραδοσιακών καλλιεργειών.

Αναρωτιέμαι επίσης σε ποιο βαθμό (και με ποιον τρόπο) ισχύει ο κλασικός διαχωρισμός ανάμεσα στη συντηρητική ύπαιθρο, όπου οι αλλαγές είναι αργές και ανεπαίσθητες, και τα αστικά κέντρα με τους ραγδαίους μετασχηματισμούς, τη συγκεντρωμένη εργατική τάξη, αλλά και τη μεγαλύτερη αποξένωση στις κοινωνικές σχέσεις. Μια διαφορά που αποτυπώνεται ακόμα εν μέρει στην εκλογική συμπεριφορά αυτών των στρωμάτων, αλλά είναι ζήτημα σε ποιο βαθμό διατηρεί την παλιά της αξία ως ερμηνευτικό σχήμα, τουλάχιστον για τις συνθήκες της σημερινής Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγρότες έχουν μπροστά τους, για διαλέξουν, είτε τη συνολική ρήξη με ένα σύστημα που τους αφανίζει βάση σχεδίου, είτε την προοπτική ενός (στην καλύτερη) αργού, βασανιστικού θανάτου, στα πλαίσιά του. Τρίτος δρόμος (που τον δοκίμασαν κι αυτόν, ανεπιτυχώς, στη δεκαετία με τις βάτες) δεν μπορεί να υπάρξει.

66 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό είναι να ρωτάμε όμως και κανέναν ειδικό. Ξεκινάς με αυτογκόλ από τα αποδυτήρια, δεν προκαλούν τεκμήρια τα χωράφια και τα παιδιά. Βέβαια έχουμε ακούσει υφ. οικονομικών να λέει τα ίδια οπότε έχεις και εσύ τα δίκια σου
http://www.avgi.gr/article/5485853/n-balabani-stoxos-na-stamatisoun-ta-paidia-na-apoteloun-tekmiria
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23274

Πάμε παρακάτω, ο τρόπος που φορολογούνταν μέχρι το 2013 οι αγρότες (τεκμαρτός προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος) είχε αποτέλεσμα να μην πληρώνει φόρο αγρότης με λιγότερα από 64 στρέμματα καρπούζι (στον κάμπο της Ηλείας) ή 57 στρέμματα καπνό (στον κάμπο της Καρδίτσας) ή 70 στρέμματα σταφίδα (ποτιστικά στην Κόρινθο) ή 444 πρόβατα (οπουδήποτε). Δεν σχολιάζω αν είναι πολλά ή λίγα. Δεν πιάνω ούτε τις επιδοτήσεις. Επίσης ο ΟΓΑ είναι με διαφορά η οικονομικότερη ασφάλεια γι'αυτό και την επιλέγουν και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε τέτοιες περιοχές.Επίσης σχεδόν σε κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών (αγοραπωλησία, ενοίκιο κλπ) υπάρχει ποσοστό υπέρ ΟΓΑ.

Κάνουν μια δύσκολη δουλειά και το κυριότερο παραγωγική, σε μια οικονομία που έμαθε στον παρασιτισμό. Αλλά όταν το πρώτο αίτημα δεν είναι η στήριξη του παραγωγικού συνεταιρισμού αλλά η εξασφάλιση συνθηκών ώστε να μείνει στην ιδιοκτησία του κάθε αγρότης, με τίμημα την επιβάρυνση των άλλων και κόντρα σε κάθε λογική εξέλιξης της παραγωγής...δυσκολεύομαι.

Λέων

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Τότε βάλανε αυτογκόλ κι οι αγρότες που τα εξηγούσαν χτες στον Ενικό, τι να σου πω. Και έχω την εντύπωση πως τα τεκμήρια διαβίωσης ισχύουν γενικά, για όλους

Ανώνυμος είπε...

αυτός ο Λέων τι ακριβώς είναι;

τι λές ρε μεγάλε που δεν φορολογούνται οι αγρότες; Δεν έχεις μάθει ότι στα εφόδια τους διπλασιάστηκε ο συντελεστής του ΦΠΑ με κυβέρνηση Σύριζα;

http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/24884.%CE%A7%CE%B1%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BF-%CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%91

Και τι δε θα μας πεις δηλαδή για τις επιδοτήσεις; Και τα νούμερα που τα βρήκες; Oτι θες γράφεις.

Οσο για το προ-τελευταίο ειναι ολα τα λεφτά: μας μιλάς για παρασιτισμό..στη οικονομία τους!!! Ποιος ειναι ο παρασιτισμος ρε τσάκαλε; Οτι τους κλέβουν οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι και οι τράπεζες; Νομίζεις οτι η κρατική επιδότηση στη τιμή των εμπορευμάτων του φτωχού και μεσαίου αγρότη πάει στις τσέπες του φτωχού και μεσαίου αγρότη; Δεν το ξέρεις ότι η αγροτική παραγωγή ειναι πρώτη ύλη για τη βιομηχανία; Η επιδότηση εδώ πάει στους καπιταλιστές, όπως και στη βιομηχανία και στις τράπεζες.

Χαύετε μερικοι τη προπαγάνδα των ΜΜΕ για τους αγρότες και σπεύδετε με τουπέ να την αναπαράξετε. Ο φτωχός αγρότης δεν έχει στον ήλιο μοιρα πια. Τι θα φυτεύσει ρε τσάκαλε σε 50-60 στρέμματα που έχει και θα του φέρει σημαντική απόδοση με μικρό κόστος παραγωγής, χωρίς κρατική επιδότηση; Τι άλλο εκτος απο στάρι μπορεί σε ολο το βορρά; Και γι αυτό πλέον θα πάρει τίποτα. Ο καπνός και το βαμβάκι ( η Ελλάδα ήταν πρώτη στις εξαγωγές σε βαμβάκι σε όλη την ΕΕ) μας τέλειωσαν.

Καλα το τελευταίο ασχολίαστο: ποιους παραγωγικούς συνεταρισμούς θα στηρίξει ο αγρότης, ρε; Αυτη ειναι η παραμύθα που του πουλάει ο Σύριζα εδώ και καιρό, όπως του πουλούσαν και οι παλιότεροι: ΓΙΝΕΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ.

Μέσα στο καπιταλισμό θα υπάρξουν νησίδες.... σοσιαλιστικές; Κολχόζ αστικά; Υποταγή στους κουλάκους (την αστική τάξη του χωριού) απαιτεί ο Σύριζα.

el quinto

Neophyte_commie είπε...

«Αλλά όταν το πρώτο αίτημα δεν είναι η στήριξη του παραγωγικού συνεταιρισμού αλλά η εξασφάλιση συνθηκών ώστε να μείνει στην ιδιοκτησία του κάθε αγρότης, με τίμημα την επιβάρυνση των άλλων και κόντρα σε κάθε λογική εξέλιξης της παραγωγής»

Ούτε εγώ γνωρίζω τα αγροτικά, αλλά πέντε πράγματα όλοι καταλαβαίνουμε. Το παραπάνω επιχείρημα είναι αταξικό: Τίνων την επιβάρυνση προκαλεί κάθε αγρότης που μενει στην ιδιοκτησία του; Λογική εξέλιξης της παραγωγής σε όφελος τίνος; Είναι διαμετρικώς άλλο πράγμα η κολλεκτιβοποίηση της παραγωγής στον σοσιαλισμό και άλλο πράγμα η συγκεντροποίηση της παραγωγής στον καπιταλισμό. Επίσης είναι άλλο πράγμα η ανάγκη αντιμονοπωλιακής πάλης του μικροϊδιοκτήτη (αγρότη ή μαγαζάτορα) και άλλο πράγμα η αντικαπιταλιστική πάλη του εργάτη, που ως πρωτοπορία δεν μπορεί παρά να φεύγει μπροστά για να δίνει προοπτική και στους συμμάχους του.

15/50=30% επιρροή. Όχι άσχημα :)

Ανώνυμος είπε...

καλά αυτό με τα καρπούζια ήταν ολα τα λεφτά...

λοιπόν ακου εδώ ρε Λέοντα (τροτσκιζεις μήπως; και έχεις πρόβλημα με την εργατοα-αγροτική συμμαχία, θεωρώντας τους αγρότες συλλήβδην αντιδραστικό σώμα;)

κατάγομαι (απο τη πλευρά της μάνας μου) απο ένα χωριό στον ημιορεινό όγκο της Θεσσαλίας κάτω απ' τον Ολυμπο, το δοξασμένο Λυκούδι (ειχαμε και αντάρτες ΔΣΕ και ΕΛΑσίτες, ακομη και οι δεξιοι, μάυδες κτλ... δεν σήκωσαν ποτέ όπλα, ελάχιστοι ρουφιάνιεψαν, δεν ήθελαν μπλεξίματα, απ' τα γύρω χωριά έρχονταν οι χαφιέδες)

πριν 2 χρονάκια λοιπον ενα καλοκαιράκι αντάμωσα με ένα φιλαράκι που πουλούσε τα λιγοστά καρπούζια που έβγαλε (τυχαία λόγω καλού καιρού) στο μποστάνι του. Τριχες τα πουλούσε. Εβγαινα λοιπον μαζί του ντελάλης (λόγω αγριοφωνάρας) και γυρίζαμε τα γύρω χωριά, εγώ του έκανα παρέα κι αυτος οδηγός σε μια καρότσα της κακιάς ώρας. Δεν ήθελα λεφτά έκανα το κέφι μου και βοηθούσα.

να προσέχουμε γιατί τώρα που θα αρχίσει η προπαγάνδα απο τα κανάλια, αν τα μπλοκα συνεχίσουν και μαζικοποιηθούν θα ακούμε πολλές τέτοιες κατεργαριές.

el quinto

Ανώνυμος είπε...

διαβάστε και για το έκτακτο χαράτσι
των Συριζαίων στους αγρότες

http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/25481.%CE%95%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CE%9A%CE%A5%CE%91-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%C2%AB%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF-%CE%A7%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%B3%CE%AC%CE%BA%CE%B7%C2%BB

Διακόσια εξήντα εκατομμύρια ευρώ ετοιμάζεται να αρπάξει από τους αγρότες η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ως υποχρεωτική επιστροφή από το γνωστό «πακέτο Χατζηγάκη».

el quinto

Ανώνυμος είπε...

El quinto
για γέλια και για κλάματα είσαι. "όλα τα αγροτικά εφόδια στο 23% συντελεστή ΦΠΑ" λέει ο χαχόλος που δεν έκανε τον κόπο να κοιτάξει καν την κατάταξη σε δασμολογικές κλάσεις και ποια εμπορεύματα και εργασίες υπάγονται και που. Τα νούμερα, νούμερο, είναι όπως τα έγραψα και θα μπορούσες να κάνεις τον κόπο να αναζητήσεις τους πίνακες τεκμαρτού προσδιορισμού αγροτικού εισοδήματος πριν εκτεθείς. Επίσης το ΦΠΑ δεν είναι ούτε έξοδο ούτε έσοδο. Καταλαβαίνεις πως όταν ξεκινάς από λανθασμένες υποθέσεις τι αναμένεται να συμβεί με τα συμπεράσματά σου. Συνέχισε να εντρυφάς στην Ισπανία και άσε αυτά που δεν κατέχεις.

Νεόφυτε
έλεος και σε έχω και σε εκτίμηση. Με κατηγορείς για αταξικότητα; Ωραία, προσδιόρισε τον μικροιδιοκτήτη και τον μικροαγρότη, που είναι σύμμαχος και πρέπει να στηριχτεί για να διατηρήσει την ιδιοκτησία του. Και με ποιο τρόπο να στηριχτεί.
Οι αγοραπωλησίες με ιδιώτη, το ενοίκιο κατοικίας και άλλα που έχουν χαρτόσημο δεν αφορούν κανένα κεφαλαιοκράτη. Όπως δεν αφορά ο συνεταιρισμός τον τσιφλικά.

Για να γίνω πιο κατανοητός, πιστεύω πως ο παραγωγικός συνεταιρισμός είναι η μοναδική διέξοδος της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρών και μεσαίων αγροτών για να συνεχίσουν την δουλειά τους, οτιδήποτε άλλο σε συνθήκες καπιταλισμού είναι λουδισμός. Επίσης η αποδοχή του ανάμεσα στους αγρότες δείχνει σε ένα βαθμό και το ποιου το μέρος θα πάρουν στην σύγκρουση. Μη γελιόμαστε, η αντίληψη περί ιδιοκτησίας και ως προς την εργατική δύναμη που απασχολούν είναι προβληματική.

Λέων

Ανώνυμος είπε...

χα, χα!
η φορολογία ρε κακομοίρη δεν αυξάνεται στον αγρότη μέσω του ΦΠΑ στα εφόδια που αγοράζει και μάλιστα στο διπλάσιο;
Τι σημαινει το ΦΠΑ δεν ειναι έξοδο; Μήπως είσαι ...ντιπ για ντιπ νεοφιλελε στο αγροτικό και λακές του Αποστόλου, συριζάκιας;

Ακου κει εισαι "ειδικος". Που τα πουλάς αυτά ρε;

Μιλα συγκεκριμένα λοιπόν και άσε τις εξυπναδούλες. Μας πέταξες κάτι περί παρασιτισμού και για τις επιδοτήσεις και τσουπ αλλάζεις την παπαρδέλα. Πήγες να πετάξεις το δηλητηριάκι αλλα μετά μαζεύτηκες, έτσι; Μιλα συγκεκριμένα.


______________

από Ριζοσπάστη:
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8752571
1)

Σε αυτά προστίθενται η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σπόροι, φυτάρια κ.ά.), από το 13% στο 23%, που ισχύει από 20 Ιούλη 2015, η πλήρης κατάργηση της επιστροφής ΕΦΚ από 1/10/2016 (για τους εφοπλιστές συνεχίζει το αφορολόγητο πετρέλαιο), που συμβάλλουν στην αύξηση του ήδη διογκωμένου κόστους παραγωγής με δραματικές επιπτώσεις σε μικρούς και μεσαίους αγρότες. Ποιος θα αντέξει; Μόνο ο μεγαλοπαραγωγός, αφού η μεγάλη ιδιοκτησία έχει το πλεονέκτημα του μικρότερου κόστους παραγωγής συγκριτικά με τους μικροκληρούχους. Ηδη αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 23% στα συσκευασμένα τρόφιμα. Η αύξηση του κόστους παραγωγής για τις νέες σοδειές θα πυροδοτήσει νέα αύξηση στην τιμή τροφίμων στη λαϊκή κατανάλωση, δηλαδή στην καθημερινή μπουκιά της οικογένειας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

2) Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2017. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για τα εισοδήματα του έτους 2015 και στο 100% για το 2016. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική επιβάρυνση για ένα αγροτικό νοικοκυριό, όπου εργάζονται ο άνδρας και η σύζυγός του κι έχουν καθαρό εισόδημα έως 10.000 ευρώ το χρόνο, το συνολικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει για φόρο και ασφάλιση, θα ξεκινήσει από τα 5.400 ευρώ το 2016, θα ανεβεί στα 7.613 ευρώ το 2017, στα 7.951 ευρώ το 2018 και θα φτάσει στα 8.288,5 ευρώ το 2019! Αν έχει επιβιώσει μέχρι τότε! Εξάλλου, αν ο υπολογισμός γίνει με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, τότε ο αγρότης πληρώνει περισσότερα και από το πραγματικό εισόδημά του!!!
_______________________________________________________________________

Οσο για το οτι ο παραγωγικος συνεταιρισμος ειναι η μοναδική διέξοδος των φτωχών αγροτών στο καπιταλισμό, αυτό ειναι ΑΠ' τα άγραφα. Ποτέ των ποτών δεν υπήρξε τέτοια ένωση μέσα στο καπιταλισμό, υπήρξε συγκεντροποίηση του πλούτου απο τους κουλάκους, φάρμερες, λεηλασίοα από τις τράπεζες( βλέπε χρέη που συσσσωρεύονται τις χρονιές που δεν πάει καλά η παραγωγή λόγω καιρού) και ξεκλήρισμα μαζικο της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.

πρότειναν ποτέ οι μπολσεβίκοι ή ή Διεθνής ρε εξυπνάκια παραγωγικούς συνεταιρισμούς των φτωχών αγροτών στο καπιταλισμο;

τί ειναι αυτος ρε παιδια; εργατικός αγώνας;

el quinto

Ανώνυμος είπε...


και που σαι, βάλε ακριβώς τους πινακες του 2013 μαζί με τις διατάξεις του αφορολόγητου (τότε) για τους αγρότες.

οχι αυτοχεδιαστικές παπάτζες από οικονομοτεχνικούς που μας σερβίρουν τα παραμύθια του Αποστόλου.
Συγκεκριμένα!

εξυπνπούλι

el quinto

υγ: οσο για τον ΟΓΑ κακόμοιρε, αντι να θέσεις ως πρώτιστο το ζήτημα του τσακίσματος της σύνταξης των αγροτών , μας πετάς ότι ήταν εύκολη λύση για διάφορους. So what?

τα προβλήματα στους αγρότες εχουν εξεταστεί απο το Λένιν μια χαρά, οι αυτοσχεδιασμοι του κάθε εμπειριστή δεν χρειάζονται. Προφανώς ο μικροϊδιοκτήτης αγρότης θα κοιτάξει το συμφέρον του, μονο που αυτό δεν βρίσκεται στο καπιταλισμο, ΜΕ ΤΗ ΚΑΜΙΑ.

Κι αυτο αλλωστε το απόδειξε πολλές φορες το κινημα στην Ελλάδα

Ανώνυμος είπε...

Πάντως πολύ μου αρέσουν οι εικόνες με τους αγρότες σε δρόμους και σε συσκέψεις χύμα και σε κατάμεστα αμφιθέατρα, όπως αυτή που έγινε σήμερα στην Νίκαια.
Να πω ότι ειδικά η τελευταία μου φέρνει λίγο έτσι έναν αέρα από σοβιέτ... http://www.902.gr/eidisi/agrotes/86818/klimakosi-ton-kinitopoiiseon-apofasistike-stin-panelladiki-syskepsi-ton-mplokon#/0
Δεν ξέρω πόσα είναι τα μπλόκα για να βγάλω ποσοστό, αλλά στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας ήταν αντιπρόσωποι από 37!
Αν και δεν είμαστε για κανένα λόγο ούτε σε προεπαναστατικές συνθήκες, πόσο αλήθεια είναι αυτό που λέει το ΚΚΕ και που αχνοφαίνεται σήμερα με τους αγρότες, ότι ο λαός από μόνος του θα φτιάξει τους νέους θεσμούς της νέας κοινωνίας!

Ιβάν Τζόνι

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Τα παλαιοπασοκια του Αντρεα που κατεκλυσαν τον σφυριζα ονειρευονται τις παλιες τους δοξες στους παπατζηδικους "Συνεταιρισμους" (ευνοει και το ευρωπαικο παραδειγμα εδω) γιατι ...
ειναι πολλα τα ΕΣΠΑ Αρη ...

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ
τους κουλάκους κοιτάνε να στηρίξουνε Ζούκοφ
φουλ ομως. Το παιχνίδι τους παίζουν τα συριζάκια
και οι παρατρεχάμενοι τους. Το κεφάλαιο των κουλάκων
απαιτεί κέρδη.

απο πισω ειναι κατι ειδικοι, που νομίζουν οτι προσφέρουν
και πλασάρουν το παραμυθάκι του Σύριζα αλλιώς...

Λοιπόν για να εξηγούμαστε:

1) τώρα που αρχίζει η προπαγάνδα θα σκάσουν πολλοι...ειδικοι
που θα λένε τα γνωστά παραμύθια για τους αγρότες (οτι παρασιτούν, παίζουν πρέφα στα καφενεία ολημερίς --αμα ξυπνάς στις 4 για άρμεγμα τι κάνεις μετά τις 15:00;, ότι ειναι τενεκέδες και δεν αλλάζουν καλλιέργεια (λες και μπορεις να αλλάξεις καλλιέργεια με συγκεκριμένα στρώματα, συγκεκριμένο μπάζετ και συγκεκριμένη αγορά) και αλλα πολλά). Καλο ειναι λοιπόν να ειμαστε σε εγρήγορση

2) τους πίνακες του Αποστόλου κάποιοι να τους βάλουν στον...ωλο τους, ειδικά
οταν πάνε να επιτεθούν στη φτωχή και μεσαία αγροτιά.

3) ο Λενιν έχει γράψει θαυμάσια έργα για την εργατο-αγροτική συμμαχία. Οσοι επηρεάζονται από τον Τρότσκι, συνήθως έχουν και τις θέσεις του κου. Λέοντα.

el quinto

οκόμη θυμάμαι τη φάση με το Σημίτη, πιτσιρικάς μου ειχε μεινει το πεισμα...
των αγροτών κόντρα στην πιο φασιστική προπαγάνδα που βγήκε ποτέ εις βάρος τους.
Να μην αφήσουμε κανένα λακέ να κάνει παιχνίδι. Κοπάνημα παντού/.

Ανώνυμος είπε...

οπως καταλαβαίνετε το νούμερο τροτσκας "ειδικος"
θα μας σερβίρει και άλλες πατάτες.
Περιμένουμε :-)
el quinto

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ξεφτιλισμένε Τσάκνη!
Οχι πολύ άσχετο:
Προ ολίγου ο "σοβαρός" Π. Χαρίτος, στην ΕΡΤ, που πληρώνουμε άμεσα εμείς, για το χτεσινοβραδινό συλλαλητήριο:
"Εγιναν δύο χωριστές συγκεντρώσεις με πορεία, που κατέληξαν στο Σύνταγμα. Της ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος και του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια..... Οι αυγκεντρωμένοι συνολικά έφτασαν τους 10.000"!!!
Η ...μετάφραση από αυτόπτη: Του ΠΑΜΕ ήταν ~10.000 (κλασσικά....) και της ΑΔΕΔΥ ούτε 150(!), στάθηκαν στην ανηφόρα μπροστά από την Μ. Βρεττάνια και δε γέμιζαν ούτε το πεζοδρόμιο της μισής πρόσοψης του ξενοδοχείου.
Φυσικά στο πλάνο της κάμερας ήταν το (~μοναδικό) πανώ της ΑΔΕΔΥ! ΠΑΜΕ δεν υπήρχε!
Συμπέρασμα: Η αστική τάξη είναι οργανωμένη και ξέρει να αμύνεται απέναντι στο εργατικό κίνημα, έστω και χωρίς οπαδούς - ας είναι καλά οι εργατοπατέρες και τα κρατικά παπαγαλάκια της.

Ανώνυμος είπε...

Κουίντο θα τη βγάλεις τη μπροσούρα για Ισπανία;


Σ

Ανώνυμος είπε...

τι μου βιάζεσαι Σ;
προς το παρον να προμηθευτείς για τη Γερμανία :-0.
Υπομονή, ο,τι αρχίζει ο quinto, το τελειώνει,
αλλα θέλει το χρονο του.

el quinto

Ανώνυμος είπε...

Πάντως αυτό για τον ΟΓΑ ισχύει. Οι ασφαλισμένοι δίνουν ενα μικρό πόσο (ήταν 80€ το μήνα αντι για 230-700 των υπόλοιπων ασφαλισμένων και εργοδοτών) και σε ότι οικονομική δραστηριότητα υπάρχει στην ελλάδα μπαίνει χαρτόσημο υπερ ΟΓΑ πολλές φορες 3,6% της συναλαγής (εννοικια, μεταβιβασεις, αιτησεις, μελέτες, οικοδομικες άδειες, υποθηκοφυλάκια κα). Λίγο η πολιτικη συμμαχιων της ατ, λίγο το αγροτικο κίνημα υπάρχει αυτή η διαφορά και στηρίζεται ενας κλάδος που μέρος του παραγματικά υποφέρει.
Αυτό που με εκνευρίζει πολλές φορές είναι ελεύθεροι επαγγελματίες σε όλη την ελληνική επαρχια, άσχετοι με τα αγροτικά,(ακόμα και κουκουέδες)σνομπάρουν αυτούς που είναι στα επιστημονικά ταμεία οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν στον ΟΓΑ. Γιατί; επειδη πήραν ένα πτυχίο; και οι ίδιοι αυταπασχολούμενοι είναι, χώρια που πάρα πολλοί επιστήμονες είναι με μπλοκάκι και ανασφάλιστοι. Αυτοί δηλαδή είναι μικροαστοί και οι άλλοι «εργάτες»; Αυτό επιτέινει και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Γνωστός μου μηχανικός σου λέει χ$%@#κα για τους αγρότες που χρωστάω 6.000 στο ΤΣΜΕΔΕ και δίνω και χαρτόσημα για τον ΟΓΑ. Αυτοί βέβαια πέρνουν άλλα τυράκια αλλά πάντως δεν φτάνουν και η πλειοψηφία χρωστάει ασφαλιστικές εισφορές που για τους πιο μεγάλους μπορεί να είναι ένα εξάμηνο ΟΓΑ ένας μήνας ΟΑΕΕ.
Περαστικός Β

Ανώνυμος είπε...

2/2:
Είναι φανερό ότι η αναγκαιότητα ύπαρξης των συνεταιρισμών μεγαλώνει όσο εντείνεται ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός. Η συνένωση πολλών μικρών επιχειρήσεων με τη συνεταιριστικοποίηση μπορεί να δώσει διέξοδο στα χαρακτηριστικά της μικρής επιχείρησης που αποτελούν ισχυρά μειονεκτήματα στο σημερινό οικονομικό σύστημα απέναντι στο οργανωμένο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι συνεταιρισμοί βέβαια των επαγγελματοβιοτεχνών έχουν πολύ μικρό μερίδιο στην οικονομία της χώρας. Υποβαθμίζονται και περιορίζονται σε έναν περιθωριακό ρόλο στα πλαίσια ορισμένων κλάδων, κύρια σ' ένα στάδιο της οικονομικής διαδικασίας, στο εμπορικό και προμηθευτικό. Στο βαθμό, μάλιστα, που η ασκούμενη πολιτική όχι μόνο δεν ευνοεί προνομιακά τους συνεταιρισμούς αλλά αντίθετα προσθέτει νέα αντικίνητρα για την ανάπτυξή τους, την ώρα που παράλληλα δίνει μεγαλύτερα προνόμια και ενισχύει την αδηφαγία του πολυεθνικού κεφαλαίου, η θέση των συνεταιρισμών -αν μείνουν εκτός του διεκδικητικού κινήματος των ΕΒΕ-δε φαίνεται να έχει περιθώρια να βελτιωθεί. Η δυσφήμιση, οι προσπάθειες ενσωμάτωσης και μετατροπής των συνεταιρισμών σε εξαρτήματα του μεγάλου κεφαλαίου και της κυρίαρχης πολιτικής είναι και αυτά χτυπήματα που δέχονται από το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν και δε θέλουν τους συνεταιρισμούς στον καπιταλισμό.


Ολα αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρασύρουν στην απαξίωση του θεσμού και του ρόλου των συνεταιρισμών . Και σήμερα δεκάδες συνεταιρισμοί με όλες τις δυσκολίες που δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους σε συνδυασμό με τους άνισους όρους που επιβάλλει η «ελεύθερη αγορά» και ο «ανταγωνισμός» καταφέρνουν να ανακουφίσουν σε ένα βαθμό πολλούς μικροεπιχειρηματίες. Οι συνεταιρισμοί που υπάρχουν σήμερα σε κάποιους κλάδους, όπως είναι αυτός των ηλεκτρολόγων, των υδραυλικών, των στεγνοκαθαριστηρίων ή του ξύλου είναι προμηθευτικοί. Η εμπειρία δείχνει ότι ακόμα και με αυτό το ρόλο, τον δευτερεύοντα σε σχέση με τον παραγωγικό που θα έπρεπε να είναι ο πρωταρχικός, οι συνεταιρισμοί έχουν καταφέρει στον ένα ή στον άλλο βαθμό ανάλογα με τα περιορισμένα περιθώρια που διαμορφώνουν οι κανόνες που επιβάλλουν τα μονοπώλια να έχουν σημαντική παρουσία να κρατάνε κάποιες ισορροπίες και να παρεμβαίνουν στην αγορά κάθε κλάδου προς όφελος των μικροεπιχειρηματιών, τόσο αυτών που είναι μέλη τους όσο και εκείνων που είναι έξω από το συνεταιρισμό .

Το ΚΚΕ δεν έχει ψευδαισθήσεις, και το λέει ανοιχτά στους ΕΒΕ. Τα λεγόμενα μικρομεσαία στρώματα στον καπιταλισμό δεν έχουν προοπτική. Οι περισσότεροι εκπρόσωποί τους θα πιέζονται, θα ασφυκτιούν και θα εξοντώνονται, κάτω από το βάρος της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και της δράσης των μονοπωλίων. Και οι συνεταιρισμοί στον καπιταλισμό δεν πρόκειται να αφεθούν να παίξουν το ρόλο αναχώματος, αντίθεσης και περιορισμού των μονοπωλίων. Μπορούν, όμως, να αναδειχτούν σε μοχλούς άμυνας των ΕΒΕ. Για να παίξουν οι συνεταιρισμοί το ρόλο τους και να εξασφαλίσουν δουλιά και ένα ανεκτό βιοτικό επίπεδο είναι απαραίτητο να υπάρξει ριζική ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, μια διαφορετική εξουσία που δε θα υπηρετεί τα μονοπώλια, αλλά τα λαϊκά συμφέροντα. Μόνο η λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει τα μονοπώλια και τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία, θα κάνει συστατικό στοιχείο της πολιτικής της τη διασφάλιση των μικροπαραγωγών, αφού διευκολύνει τη συγκέντρωσή τους, την άνοδο της παραγωγικότητας, τη βελτίωση των προϊόντων με την εθελοντική συνένωση και συνεταιριστικοποίηση ιδιαίτερα σε κλάδους της βιοτεχνίας όπου υπάρχει μικρή συγκέντρωση με τον παραγωγικό συνεταιρισμό , που είναι αυτός ο συνεταιρισμός που μπορεί να εξουδετερώσει τα μειονεκτήματα της μικρής επιχείρησης που σήμερα χρησιμοποιούνται για την καταστροφή της.

Περαστικός Β

Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ

Το καλύτερο για την συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, το είπε χτες ένας σύντροφος (στέλεχος του κόμματος). Απευθύνεται στην περιφρούρηση και λέει:"ρε παιδιά, δεν φέρνουμε ενα ταξί να τους μαζεψουμε όλους αυτούς;"


Προλεκαλτ

λαθραναγνώστης είπε...

Μια εξαιρετική τοποθέτηση, του Κώστα Στεργίου.
http://www.902.gr/eidisi/politiki/86776/ergatiki-taxi-agrotes-laika-stromata-se-mia-grothia-na-katakrimnisoyn-tin

Ανώνυμος είπε...

Αρχισαν τα ωραια... Τωρα σας επιασε ο πονος για τους μηχανικους και τις μεγαλες εισφορες τους; Καποιοι απο εμας ειμαστε κοντα στο αγωνα των αγροτων με τον δικο μας αγωνα γιατι παρατηρουμε την κοινη επιθεση που δεχομαστε και την ταυτοχρονη χειροτερευση των κοινων θεσεων μας. Εσεις συνεχιστε να συγκρινετε μηλα και πορτοκαλια για εσωτερικη καταναλωση. Διαφορετικα ταμεια, διαφορετικες υπηρεσιες πιο παλια. Του τσμεδε η ιατρικη καλυψη ηταν αρτια πριν τον εοπυυ σε αντιθεση με τον ογα και το ικα παρα τις μεγαλυτερες εισφορες. Πριν λιγα χρονια ακομα δεν ηταν αναγκαστικες οι ωριμανσεις που πολλαπλασιαζαν τις εισφορες. Εκτος αυτου καποιους τους επαιρνε λογω δουλειας να πληρωνουν παρολα αυτα και τις ωριμανσεις παιρνοντας τεραστιες συνταξεις. Μην πουμε προ κρισης με την μεγαλη εκρηξη οικοδομικης δραστηριοτητας των οικοδομων, αλλωστε πολλοι ακομα με αυτα τα χρηματα ζουμε μιας και τελευταια δεν κινειται τιποτα. Το θεμα δεν ειναι ομως ποσα πληρωνει ο καθενας. Ολοι δουλευαμε και μαλιστα σκληρα. Αυτοι που παρασιτουν λεγονται καπιταλιστες. Το να βαζουμε διαγωνισμο οι απο κατω ποιος πεθαινε περισσοτερο στην δουλεια ευνοει μονο τα πραγματικα παρασιτα. Το ζητημα ειναι οτι εχουν 20 χρονια βαλει στοχο να διαλυσουν τα ταμεια. Γιατι με την λογικη σου θα επρεπε να εχει προβλημα μονο ο ογα. Εδω ομως εχουν προβλημα ολοι. Και να μην ειχε κανεις προβλημα δηλαδη θα το εφευρισκαν για να περασουν το νομοσχεδιο. Οπως αλλωστε εκαναν στην πραξη...

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι ενδιαφερον βεβαια οτι τα ενωτικοαριστεροτρολλ συντονιζονται στην λογικη των μπαχτατζηδων αγροτων που πλασαρει η κυβερνηση.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά με κάνεις και γελάω ρε quinto, θυμίζεις στρατηγό χωρίς στρατό που του φταίνε όλοι και όλα εκτός από την ανεπάρκειά του. Όσο για τον άλλο ,αυτόν που έφαγε τα καρνάγια και τις φάμπρικες με το κουτάλι,....
Για να τελειώνουμε, τα νούμερα-νούμερο- στο ξαναείπα είναι αυτά. Και συντηρητικά υπολογισμένα γιατί δεν περιέλαβα την μείωση εισοδήματος από ενοίκια, λόγω αγοράς μηχανημάτων (από 25% έως 50%), λόγω κύριας αγροτικής δραστηριότητας (από 1500 έως 4500 ευρώ). Ταυτόχρονα οι επιστροφές ΦΠΑ γίνονταν επί των τιμολογίων πώλησης, τα οποία όμως δεν είχαν καμία άλλη αξία για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αφού αυτός γινόταν με το αντικειμενικό σύστημα. Με κατηγορείς για εμπειρισμό αλλά τα παραδείγματά σου βρωμάνε ασχετοσύνη: σου γράφω για 64 στρέμματα καρπούζι στον κάμπο της Ηλείας και μου λες για τον φίλο σου και το κηπάκι του;;; Για μια τέτοια καλλιέργεια απαιτούνται 25 φορτηγά για να μεταφέρουν μια νορμάλ παραγωγή. Σου λέω για 57 στρέμματα καπνό και μου μιλάς για σιτάρι; Ωραία, μόνο που το όριο ανεβαίνει στα 600+ στρέμματα μαλακό σιτάρι.Ως προς το ΦΠΑ, προφανώς νομίζεις πως άσχετα με ποιο συντελεστή πουλάς και αγοράζεις το αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται.

Επειδή παρασχολήθηκα με την Αλφαβήτα στο νούμερο, η εκτίμηση μου είναι πως σε τελική ανάλυση τίποτα από όλα αυτά δεν έχει να κάνει με τα μέτρα αυτά καθαυτά. Αλλά με μια οικονομία με σμπαραλιασμένη την παραγωγική της βάση, που ζούσε για δεκαετίες με τα ψέματα και κρύβοντας κάτω από το χαλί τα προβλήματα,με ένα κρατικό μηχανισμό που αδυνατεί/δεν θέλει να ελέγξει, να επιβάλλει και να εφαρμόσει.Με μια κοινωνική πλειοψηφία που εκπαιδεύτηκε να αδιαφορεί για τον διπλανό και που τώρα απαιτεί να γυρίσει το ρολόι 30 χρόνια πίσω γιατί έτσι της υποσχέθηκαν. Ή κάτι δραστικό θα γίνει ή σιγά σιγά θα πάρουμε τους ίδιους δρόμους που πήραν οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι και ο κάθε πεινασμένος. Πάντως τα ψέματα τελειώνουν.

Λέων

Poe είπε...

Αν και το συνταξιοδοτικο δεν το κατεχω καθολου
ειχα την εντυπωση οτι-παλιοτερα τουλαχιστον- ο ογα εδινε πολυ χαμηλες συνταξεις σε σχεση με τα αλλα ταμεια

modesto είπε...

καταρχην περαστικεβ την παπατζα για την ελιτιστικη συμπεριφορα και ΚΚΕδων να την κοψεις, το τσουβαλιασμα αλλου και τα κουτοπονηριστικα.

για τους αγροτες τωρα
η ταφοπλακα των αγροτων ειναι οι ΚΑΠ και αυτες τις θελουν ΟΛΟΙ και συριζαιοι και λοιποι μνημονιακοι.
πρακτικα αυτο σημαινει κεντρικος σχεδιασμος απο τις βρυξελες με σκοπο την μειωση της παραγωγης απο τους μικρους και συγκεκντρωση και συγκεντρωποιηση σε συγχρονους τσιφλικαδες (οχι μονο στην ελλαδα)
στην ελλαδα λοιπον δεν μπορει πλεον να παραχτει τιποτα γιατι η εε το απαγορευει. οι καμποι (μακεδονιας-θεσσαλιας) καθονται και οι η μονη χρονια που πηραν καποια λεφτα ηταν οταν με τις φωτιες του σιταριου στην ρωσια παραξαμε μαζικα σιταρι .
ο αγροτης λοιπον εχει ασφυκτικο κλοιο οσο αναφορα το τι παραγει και σε ποιον πουλαει, η εε για να μην στειλει μαζικα τους μικρους αγροτες στον καιαδα εφευρε τις επιδοτησεις στην τιμη. αυτες ομως πληρωνονται στην καλυτερη μετα απο 2 χρονια ενω τα γεωργικα εφοδια επιβαλλεται να πληρωνονται ντουκου και επι τοπου και αναγκαστικα γινονται μεσω δανειων, γιατι που να βρει το ρευστο ο αγροτης. τα δανεια ομως πρεπει να πληρωνονται τωρα και οχι σε 2 χρονια που θα πληρωθει ο αγροτης.
επισης εχει περιορισμους στο νερο που θα ποτησει, το ρευμα το πληρωνει χωρις εκπτωση για τις αντλιες του ποτισματος, το πετρελαιο επισης (οι φιλοι του τσιπρα εφοπλιστες με εκπτωση για τα γιοτ), πληρωνει ενφια (ενω οι ξενοδοχειαδες ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ). τα αγροτικα εφοδια εχουν παρει την ανηφορα + την αυξηση του φπα. η ελληνικη εταιρεια λιπασματων κλεινει με τις ευλογιες του τσιπραιικου.
στην καλιεργεα του καπνου που κοπηκε ουσιαστικα, υπαρχει μια μικρη λεπτομερεια. εγω δεν μπορω να παω αυριο το πρωι να καλιεργησω θελει αδεια. ελαχιστοι κρατανε καποια στρεμματα για κα κρατησουν την αδεια, μαντεψτε ποιοι ειναι αυτοι και θα φανει οταν θελησουν να ξανακαλιεργησουν.

ξερει κανεις και ποσο μαλλον ο μυαλοπωλης λεων ποσα στρεμματα χρειαζεσαι για να βγαλεις τα εξοδα σου καλλιεργοντας ας πουμε βαμβακι; σιταρι κτλ κτλ.
ξερει ο μπουχεσας ο καμμενος ποσο κοστιζει παραγωγη ενα κιλο λεμονια; ποσο κοστιζει το μαζεμα; ξερει ο μυαλοπωλης λεων ποσο ειναι ο μεσος ορος αγροτη και ιδιοκτητων εκτασεων καλλιεργησιμης γης;
ετσι πληροφοριακα λοιπον με 80στρ σιταρι μπαινεις μεσα, απο 150 και πανω εισαι ισα βαρκα ισα νερα και στην θεσσαλια ο μεσος ορος ειναι 70στρ/αγροτη και στην δυτικη θεσσσαλια ειναι ακομα μικροτερο.
βαλε λοιπον ενας αγροτης με τον μεσο ορο ιδιοκτησιας +σπιτι+τρακτερ+αγροτικο+αποθηκη+οικογενεια τι τεκμαρτο εισοδημα του χρεωνει +ενφια ακομαι και για το καλυβι που στεγαζει την πομωνα.
αυτη τη στιγμη χωρις τις αυξησεις τις φετινες, με 80 στρ καλλιεργισημης γης η εφορια του ειναι 3500 χιλιαρικα (1200 αυτα που πληρωνε +2300 αναδρομικα της αυξησης).
το εισοδημα (μικτο χωρις να αφαιρεσουμε κοστη) ηταν 12500. του μενουν λοιπον 9000. μειον γυρο στα 3500 με 4000 το κοστος της καλλιεργιας φτανουμε στα 5000.
με αυτα τα 5000 δεν ζει ουτε μονος του, οχι οικογενεια.
αναγκαστικα λοιπον θα κανει και 2η δουλεια για να ζησει. αυτον λοιπον δεν τον θεωρει αγροτη και τον πεταει απο τα μητρωα (Αρα δεν παιρνει επιδοτηση)
τα νουμερα ειναι πραγματικα απο συγγενη μου και το 80% του χωριου ειναι στην ιδια κατασταση

modesto είπε...

(συνεχεια)
για αυτο και το 90% του χωριου ειναι στα μπλοκα

Υ.Γ. αν θες λεωντα σου υποσχομαι οτι δεν θα παθεις τιποτα και παμε μια βολτα απο ενα μπλοκο να τους πεις δια ζωσης αυτα που αραδιαζεις εδω

modesto είπε...

η συνταξη του ογα ειναι περιπου (ηταν) 400 ευρω

Ανώνυμος είπε...

1) Ποια ελιτιστικη σταση των Κκεδων μου λες; . Εγω λέω για κοινωνικές ομάδες και συμπεριφορέςπου και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ καμια φορά εχουν. Αν εσυ πιστεύεις οτι οι εκατονταδες χιλιαδες ψηφοφοροι του κόμματος είναι σε γυάλα, οκ.
Οι συντάξεις πείνας του ΟΓΑ ήταν οχι 400 αλλά κάποιες φορες μονο 150€. Αλλά αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν είχαν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές. Αυτοί που πληρώνουν δεν έχουν βγει στη σύνταξη και μαλλον θα ειναι στα επιπεδα του ΙΚΑ, δεν ξέρω.
Για ΚΑΠ και προπαγάνδα εναντίων των αγροτών συμφωνούμε.

2)
Εγω ειμαι τρολ δηλαδη και αυτή η ανάρτηση είναι κανονική;
«Οσο για το οτι ο παραγωγικος συνεταιρισμος ειναι η μοναδική διέξοδος των φτωχών αγροτών στο καπιταλισμό , αυτό ειναι ΑΠ' τα άγραφα. Ποτέ των ποτών δεν υπήρξε τέτοια ένωση μέσα στο καπιταλισμό, υπήρξε συγκεντροποίηση του πλούτου απο τους κουλάκους, φάρμερες, λεηλασίοα από τις τράπεζες( βλέπε χρέη που συσσσωρεύονται τις χρονιές που δεν πάει καλά η παραγωγή λόγω καιρού) και ξεκλήρισμα μαζικο της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.

πρότειναν ποτέ οι μπολσεβίκοι ή ή Διεθνής ρε εξυπνάκια παραγωγικούς συνεταιρισμούς των φτωχών αγροτών στο καπιταλισμο;
τί ειναι αυτος ρε παιδια; εργατικός αγώνας;

el quinto »

ενώ η πρώτη αναζήτηση στο Ριζο βγάζει:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Μοχλός άμυνας στην επίθεση των μονοπωλίων
Οι κομμουνιστές δεν κρύβουν ότι οι συνεταιρισμοί στις συνθήκες του συστήματος δεν πρόκειται να αφεθούν να παίξουν το ρόλο αναχώματος, αντίθεσης και περιορισμού των μονοπωλίων. Μπορούν, όμως, να ανακουφίζουν κάπως τα μέλη τους, στις άγριες συνθήκες του καπιταλισμού
Το θέμα των συνεταιρισμών και του ρόλου τους είναι από εκείνα τα ζητήματα που εδώ και χρόνια απασχολούν το συνδικαλιστικό, αγωνιστικό κίνημα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων. ... στη συνείδηση μεγάλου μέρους των ΕΒΕ αντικειμενικά υπάρχουν ριζωμένα σπέρματα της συνεταιριστικής ιδέας. Οχι, ... κατόπιν...«ωρίμου σκέψεως», αλλά σαν ανάγκη να συνενωθούν πολλές μικρές δυνάμεις, ώστε να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στον εξοντωτικό ανταγωνισμό... Βέβαια, οι δυνάμεις του κεφαλαίου ..., έχουν φροντίσει ... να κατασυκοφαντήσουν το θεσμό των συνεταιρισμών , να υπονομεύσουν τις προοπτικές εκείνων που υπάρχουν, να καλλιεργήσουν αυταπάτες στην κατεύθυνση της αναζήτησης ατομικών διεξόδων στα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα που τους απασχολούν.Οι κομμουνιστές και οι δυνάμεις που υποστηρίζουν στο χώρο των ΕΒΕ, είχαν πάντα ξεκάθαρη άποψη για το συνεταιρισμό και το ρόλο τους. «Η οργάνωση - ενίσχυση και ανάπτυξη ενός γερού συνεταιριστικού κινήματος των ΕΒΕ -σημείωνε η εισήγηση στην πρώτη κι όλας πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ -θα βοηθούσε από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίζεται οργανωμένα η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, να ενισχύεται η εσωτερική αγορά και η οικονομία της χώρας». Τα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, όχι μόνο δεν άλλαξαν την ουσία της παραπάνω εκτίμησης, αλλά τη διατηρούν στην επικαιρότητα. Οι διαδικασίες απελευθέρωσης της ασυδοσίας των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ο κατακλυσμός της ελληνικής αγοράς από τα εμπορεύματα των πολυεθνικών, η ένταση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό όλο και περισσότερους εκπροσώπους των ΕΒΕ. Σ' αυτές τις συνθήκες, ακόμα και στα πλαίσια του καπιταλισμού ο συνεταιρισμός , η από κοινού, δηλαδή, δράση ομάδων επαγγελματοβιοτεχνών, στον τομέα των προμηθειών, των παραγγελιών, της τροφοδοσίας της αγοράς, εκ των πραγμάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει οικονομικά μεγέθη που θα ήταν σε θέση να αμυνθούν στην ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων. Βέβαια, οι κομμουνιστές από την προηγούμενη δεκαετία και πιο πριν, όταν οι συνθήκες δεν είχαν οξυνθεί στο σημερινό βαθμό, τόνιζαν ότι «δε θα πρέπει να δημιουργούνται αυταπάτες ότι οι συνεταιρισμοί θα λύσουν τα προβλήματα. Το συνεταιριστικό κίνημα στην πραγματική του διάσταση μπορεί και πρέπει να γίνει ένα ακόμα μέσο στην πάλη των ΜΜΕ ενάντια στα μονοπώλια».
Αυτο χαθηκε, η συνεχεια στο 2/2
Περαστικός Β

Ανώνυμος είπε...

Δε μας λες ρε Λέοντα
σου αρέσουν οι γαργάρες; Το ριζοσπάστη το διάβασες τι γράφει;

______
Εξάλλου, αν ο υπολογισμός γίνει με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, τότε ο αγρότης πληρώνει περισσότερα και από το πραγματικό εισόδημά του!!!
____________
Εσυ υπspνισσόσουν ακριβώς το αντιθετο, και όταν ζητήσαμε
στοιχεια: Μουγκα!
Τα ίδια και για τον παρασιτισμο. Μούγkα πάλι.
Και για το ΦΠΑ λες ΧΟΝΤΡΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ πάλι. Αλλα εχεις πάρει την απάντησή σου
παραπάνω
που θα μας μάθεις και την αλφαβήτα....

Μου θυμίζεις το Στουρνάρα ...που έλεγε ότι από την αύξηση του ΦΠΑ πλήττονται πρώτα και κύρια οι πλούσιοι γιατί αγοράζουν περισσότερα απο τους φτωχούς!! ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΔΩ με περισπούδαστο υφάκι.

εδώ για την επίθεση στους αγρότες στο ασφαλιστικό τους.

http://www.eksegersi.gr/issue/854/%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/25449.%CE%91%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82


αντε αγορίνα μου να παίξεις αλλού το λακέ του Αποστόλου.

el quinto

υγ: αν εγώ ειμαι στρατηγός χωρίς στρατό, εσύ ρε καραγκιόζη που βγαίνεις εδώ με τον αέρα του ειδικού για να πετάξεις το δηλητήριό σου στους για τους αγρότες τι είσαι;

Ανώνυμος είπε...

και εδώ βέβαια το δηλητήριο:

"Επειδή παρασχολήθηκα με την Αλφαβήτα στο νούμερο, η εκτίμηση μου είναι πως σε τελική ανάλυση τίποτα από όλα αυτά δεν έχει να κάνει με τα μέτρα αυτά καθαυτά. Αλλά με μια οικονομία με σμπαραλιασμένη την παραγωγική της βάση, που ζούσε για δεκαετίες με τα ψέματα και κρύβοντας κάτω από το χαλί τα προβλήματα,με ένα κρατικό μηχανισμό που αδυνατεί/δεν θέλει να ελέγξει, να επιβάλλει και να εφαρμόσει."

Γελοιε, μιλας σαν τους συμβούλους του Σημίτη που έλεγαν στους αγρότες να αλλάξουν καλλιέργειες για να επιζήσουν. Ποιος ζούσε δεκαετίες με ψέματα ρε βλάκα;
Εδώ λέμε έχει τελειώσει ο καπνός και το βαμβάκι, σε λίγο θα μας τελειώσει και το λάδι με τις νέες κοινοτικές οδηγίες, η Ενωση θα το αγοράζει από άλλες χώρες εκτος ευρώπης, η επιδότηση σταδιακά θα μειώνεται εως να τελειώσει οριστικά. H EΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΠΡ ΩΤΗ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΒΑΜΒΑΚΙ και η ποικιλία του καπνού που είχε ήταν η καλύτερη στην Ευρώπη

ΧΩρις κρατική επιδότηση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Ακομη και στις ΗΠΑ που υπάρχουν φάρμερς, υπάρχει πολιτική επιδότησης με ντάμπιγκ. Τράβα αλλου να χύσεις το δηλητήριό σου.

el quinto

Ανώνυμος είπε...

Modesto
Εγώ ξέρω το κόστος της παραγωγής και εκεί που δεν ξέρω, έχω αγρότες δίπλα μου να ρωτήσω. Και συντρόφους αγρότες που θα τα κουβεντιάσουμε και θα συμφωνήσουμε στα μισά, θα διαφωνήσουμε στα άλλα μισά. Εσύ, κρίνοντας από το παράδειγμα του αγρότη που πληρώνει λόγω τεκμηρίων 3500 ευρώ εφορία-αυτό για την διπλάσια του φόρου αναδρομική αύξηση δεν το σχολιάζω,κοίτα μόνο πόσα άλλα παραμύθια σου έχει πει όποιος στο είπε-δεν έχεις επαφή με αγρότες γι' αυτό πιάσε άλλο θέμα, μην ξεφτυλίζεσαι (για να ξέρεις κάποιος με αρχική εκκαθάριση φόρου 1200 ευρώ σημαίνει πως είχε φόρο 941 ευρώ, αρχική προκαταβολή 259 ευρώ. Με την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής χρεώθηκε επιπλέον 259 ευρώ. Σημειωτέον μιλάμε για προκαταβολή η οποία συμψηφίζεται την επόμενη χρονιά) . Είπα και σε άλλον πριν, όταν ξεκινάς με λάθος δεδομένα το συμπέρασμα σου δεν μπορεί να έχει καλύτερη τύχη.
*μάλλον έχεις μπερδέψει την κύρια με την δευτερεύουσα απασχόληση, η νέα ΚΑΠ προβλέπει μειώσεις (δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα) στους δικαιούχους μη κατα κύριο επάγγελμα αγρότες. Επίσης οι επιδοτήσεις δεν έχουν σχέση με την τιμή, δεν δίνονται καν βάση παραγωγής αλλά βάση κατοχής ιδιοκτησίας και πρόθεσης παραγωγής. Πιο λιανά, επιδότηση παίρνει αυτός που κατέχει χωράφια (ή νοικιάζει τσπ) και δηλώνει καλλιέργεια χωρίς να διασταυρώνεται με το αποτέλεσμα.
**άρα δεν προκρίνεις την προοπτική του συνεταιρισμού
***θα με πας και στα μπλόκα υπό την προστασία σου αρχηγάρα μου...κατέβα από το καλάμι πουθενά.

Poe,αν μου επιτρέπεις, όντως η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών λαμβάνει πολύ χαμηλή σύνταξη, όχι πολύ μικρότερη από πολλούς άλλους εργαζόμενους του ιδ. τομέα. Ωστόσο έχει σημασία πως είναι αυτοί που πλήρωναν την κατώτατη κλάση και πως δεν υπάρχουν αγρότες που έχουν μεγάλο αριθμό χρόνων ασφάλισης (με καταβολή εισφορών). Η καταβολή εισφορών στον ΟΓΑ ξεκίνησε το 1988-1989 αν δεν κάνω λάθος.

Λέων

Ανώνυμος είπε...

Μ' αρέσει πάντως που ο Περαστικός Χαφιές β' (υπάρχει και... α';) το παίζει και ΚΚΕς (lol που λένε και στο χωριό μου)...
Λογικό, με την Πρώτη Φορά Χασιστερά, μέχρι και οι χαφιέδες "αριστεροί" θα το παίζουν (κράτος γαρ πλέον...).

Για πόσο χαϊβάνια μας περνάτε ρε νεο-λέρες του ΣΥΡΙΖΑ (a propos εκδόθηκε το ΦΕΚ ή ακόμα περιμένετε να δικαιωθούν οι αγώνες που έκανε το σόι του μπατζανάκη σας;);

Αμέτε στο διάολο ούλοι που έλεγε και ο Μάνος.

ΒΧ

Ανώνυμος είπε...

Κάποιες ερωτήσεις για τον Λέοντα χωρίς να είμαι ειδικός στα αγροτικά. Γράφεις:

"...Αλλά όταν το πρώτο αίτημα δεν είναι η στήριξη του παραγωγικού συνεταιρισμού αλλά η εξασφάλιση συνθηκών ώστε να μείνει στην ιδιοκτησία του κάθε αγρότης, με τίμημα την επιβάρυνση των άλλων και κόντρα σε κάθε λογική εξέλιξης της παραγωγής...δυσκολεύομαι."

Μπορείς να μας πεις σε τι δυσκολεύεσαι; Η λογική εξέλιξη της παραγωγής ποιά είναι (γιατί στο υπάρχον σύστημα μιλάμε για συκγέντρωση και συγκεντροποίηση); Οι αντιδράσεις είναι απέναντι στα ασφαλιστικό, απ'ότι καταλαβαίνω παραδέχεσαι ότι οι συντάξεις τους είναι ψίχουλα, κι εδώ δυσκολεύεσαι επείδη πλήρωσαν λιγότερα από άλλους (που επίσης παίρνουν ψίχουλα και θα παίρνουν ακόμη λιγότερα); Τέλος, έχεις στοιχεία για την κατάσταση του μικρομεσαίου αγρότη; Όλοι αυτοί που βρίσκονται στα μπλόκα και λένε ότι υποφέρουν λένε ψέματα;

Ijon Tichy

Poe είπε...

Λεων, οταν μιλας για χαμηλες εισφορες, δεν πρεπει να "ξεχνας" να αναφερθεις και στις χαμηλες συνταξεις.

Απο εκει και περα
εισαι υπερ η κατα του αγωνα των αγροτων ετσι οπως εκφραζουν τα αιτηματα τους;
αν εισαι υπερ, οκ
αν εισαι κατα, απλα και μονο επειδη δεν μιλανε για συναιτερισμους, εγω αυτο το θεωρω προσχημα
προσχημα για να κανεις και καλα επιθεση απο τα αριστερα

προσωπικα δεν θα κατσω να συζητησω αν οι "συνεταιρισμοι" ειναι προωθημενο αιτημα η οχι, η αν ειναι συντηρητικο...πρεπει να συνυπολογιστουν πολλα για να το πει κανεις αυτο

ακομα και το συνθημα "ολη η εξουσια στα σοβιετ" ηταν σχετικο, γιατι ειχε να κανει και με την συνθεση των σοβιετ και με τις δυναμικες, και με τους συσχετισμους

εσενα ομως θεωρω δεν σε ενδιαφερει μια τετοιου ειδους συζητηση, παρα μονο στο βαθμο που το χρησιμοποιεις ως προφαση για να υπονομευσεις τους αγωνες των αγροτων
και αυτο το βγαζω και απο τα συμφραζομενα... σωνει και καλα να μας πεισεις οτι σε σχεση με τον "γενικο πληθυσμο" ειναι και ευνοημενοι... και αυτη η αποψη, οτι ταχα μου οι αγροτες ειναι ευνοημενοι, προωθει τον κοινωνικο αυτοματισμο και πηγαζει απο συγκεκριμενο κεντρο...

... απο τετοιο κεντρο που προωθειται και η συγκεντροποιηση και η ΚΑΠ
για αυτο ισως οι φιλοι εδω μεσα ειναι υποψιασμενοι ως προς τις επιδιωξεις σου
και αυτο σου λενε ευθεως και σαφως οτι δεν σε πιστετουν πως χολοσκας για τους ελεγχομενους απο μια σειρα απο μικρομεσαιους αγροτες συναιτερισμους, αλλα για "συνεταιρισμους"(αν μπορουν να ειπωθουν ετσι) οι οποιοι θα χειραγωγουνται απολυτα και θα εξυπηρετουν απόλυτα τα μεγαλα συμφεροντα και τη μεγαλη συγκεντροποιημενη(καπιταλιστικα) γεωργια... κατι που στην ουσια θα αποτελεσει σταδιο για την απαλλοτριωση της αγροτικης γης.

Poe είπε...

τροποποιω λιγο την τελευταια παργραφο γιατι τα λεω καπως δυσνοητα



... απο τετοιο κεντρο που προωθειται και η συγκεντροποιηση και η ΚΑΠ
για αυτο ισως οι φιλοι εδω μεσα ειναι υποψιασμενοι ως προς τις επιδιωξεις σου
και αυτο σου λενε ευθεως και σαφως οτι δεν σε πιστευουν πως χολοσκας για συνεταιρισμους ελεγχομενους που να ελεγχονται απο μικρους και μικρομεσαιους αγροτες, αλλα για "συνεταιρισμους"(αν μπορουν να ειπωθουν ετσι) οι οποιοι θα χειραγωγουνται απολυτα και θα εξυπηρετουν απόλυτα τα μεγαλα συμφεροντα και τη μεγαλη συγκεντροποιημενη(καπιταλιστικα) γεωργια... κατι που στην ουσια θα αποτελεσει σταδιο για την απαλλοτριωση της αγροτικης γης των μικρων υπερ των μεγαλων.

modesto είπε...

για να τελειωνουμε λεωντα, τα νουμερα που σου εγραψα ειναι κατευθειαν απο την φορολογικη δηλωση του αγροτη!
τις εξυπναδες αλλου.
για τα υπολοιπα σημιτακο σου επαναλαμβανω την προταση σου δινω τον λογο μου οτι δεν θα σε πειραξει κανεις, ελα και πεστα στη νικαια αυτα στους αγροτες

skatopsyxos είπε...

Ο Λέοντας μας μιλάει για συνεταιρισμό μικρομεσαίων.Ο Λέοντας δεν μας λέει πως θα καταφέρει ένας τέτοιος συνεταιρισμός να ανταγωνιστεί τις μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες και τις πολυεθνικές(που στηρίζουν και τις εν λόγω μονάδες).Ο Λέοντας μας κρύβει πως απλά γουστάρει να συγκεντρωθεί η μικρομεσαία αγροτιά σε μια μεριά για να μπορεί να εξαγοραστεί αργότερα ευκολότερα από τις πολυεθνικές(με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια).

Ο Λέοντας είναι μαλάκας.
Μην γίνεις σαν τον Λέοντα.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι,έτσι.
Ο ένας Ελληνάρας δεν ξέρει να διαβάσει μια εκκαθάριση δήλωσης εισοδήματος, τον δουλεύει και ο ξάδερφος από το χωριό κάθε καλοκαίρι που πάει εκεί, του κάνουν φραγκοδίφραγκα πέντε πράγματα αλλά όχι... σε όλους τους αγρότες διπλασίασαν αναδρομικά την προκαταβολή φόρου, στον δικό του ξάδερφο διπλασίασαν και τον φόρο. Παρόλα αυτά είναι σίγουρος πως έχει δίκιο.
Ο άλλος Ελληνάρας δεν έκρινε αποδεκτό πως δεν εμφανίστηκε business plan με υπογραφή για την εξασφάλιση της επιτυχίας του συνεταιρισμού κόντρα στις πολυεθνικές ( βέβαια θα μπορούσε να ψάξει λίγο για συνεταιρισμούς κτηνοτροφικούς και γαλακτοκομικούς κυρίως αλλά από την άλλη γιατί να το κάνει). Άσε που αν μαζευτούμε πολλοί μαζί θα μας πετυχαίνουν πιο εύκολα ενώ αν ακροβολιστούμε θα τους φάμε λάχανο.Έχει και γνώσεις αντάρτικου δηλαδή.
Ο τρίτος πάλι διείδε διαδικτυακή απόπειρα υπονόμευσης του αγώνα των αγροτών, γενικά των αγροτών, αλλά στο σχόλιο "όντως η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών λαμβάνει πολύ χαμηλή σύνταξη,όχι πολύ μικρότερη από πολλούς άλλους εργαζόμενους του ιδ. τομέα. Ωστόσο έχει σημασία πως είναι αυτοί που πλήρωναν την κατώτατη κλάση και πως δεν υπάρχουν αγρότες που έχουν μεγάλο αριθμό χρόνων ασφάλισης (με καταβολή εισφορών). Η καταβολή εισφορών στον ΟΓΑ ξεκίνησε το 1988-1989 αν δεν κάνω λάθος." απάντησε "οταν μιλας για χαμηλες εισφορες, δεν πρεπει να "ξεχνας" να αναφερθεις και στις χαμηλες συνταξεις." Και αυτός έχει δίκιο.
Και όλοι μαζί, να αυτοδικαιώνονται μαζί με τον καμένο που έχει ξεχάσει τι είναι δουλειά και ζωή και κάθεται στο δωμάτιο του να ψάχνει μάζες να καθοδηγήσει, γιατί έτσι κατάλαβε πως δεν του αξίζει κάτι λιγότερο.
Μάλιστα...

Λέων ("το κίνημα είναι το παν, ο τελικός σκοπός τίποτα"; χμ...)

Ανώνυμος είπε...

Εχεις θράσος κύριε Λέοντα
αυτο το γνωμικο το μπερσταϊνικο δεν σου ταιριαζει απόλυτα.
("το κίνημα είναι το παν, ο τελικός σκοπός τίποτα"; χμ...)
Βλέπεις...

εσύ ουτε για κινημα δεν μιλάς,
για μπιζνες μας λες και ύπουλα υπονομεύεις τον αγώνα των αγροτών
ακολουθώντας τη γνώριμη ροτά,
(ελα τωρα κι αγρότες παρασιτούν, δε πληρώνουν πολλά στην εφορία, ασε ξέρω εγώ
εχω μιλήσει με γνωστούς) και άλλες
τέτοιες αλήτικες μαλακιες που αναπαράγουν οι νταβατζήδες της ενημέρωσης

και κάποιοι κοπανοι που γράφουν σε μπλογκς
για να το παίζουν φωστήρες και -κατα δήλωσή τους- ΕΙΔΙΚΟΙ!!!! (ΘΡΑΣΟΣ!!!)
. Αλλα απ' οτι φαινεται δεν τους βγαινει :-)

Ο Μπερνστάιν ήταν κλάσεις πιο αριστερός απο εσένα.

el quinto

υγ: αυτο το ελληνάρας τώρα τι είναι; κάτι ατομικίστικο που παραπέμπει σε αριστοκράτισες των σαλωνιών που μιλάνε για κινημα ... και μιζεριάζουν για τους πάντες και τα πάντα. Ξέρεις ποιο ειναι το επόμενο βήμα, έτσι;
να λες, αχ ο λαός αυτός ειναι μαλάκας, δεν αξίζει να αγωνίζεσαι γι αυτον,
ας κανουμε καριέρα λοιπόν.

Διαφέρεις σε τίποτα από το Νίκο Δήμου, μήπως;

αντε στο ποτάμι αγόρι μου,
φιδάκια

skatopsyxos είπε...

Από τους 250 συνεταιρισμούς στην Θεσσαλία λειτουργούν-τυπικά-καμιά 30αριά.Τόση πετυχεσιά ρε παιδί μου η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης του Λέοντα.Πήγαινε παραπέρα ρε να πεις το παραμύθι σου.

Neophyte_commie είπε...

«Για να γίνω πιο κατανοητός, πιστεύω πως ο παραγωγικός συνεταιρισμός είναι η μοναδική διέξοδος της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρών και μεσαίων αγροτών για να συνεχίσουν την δουλειά τους, οτιδήποτε άλλο σε συνθήκες καπιταλισμού είναι λουδισμός.»

Ο παραγωγικός συνεταιρισμός, τόσο σε συνθήκες σοσιαλισμού όσο και σε καπιταλισμού, διευκολύνει τη συγκέντρωση. Στην πρώτη περίπτωση το θέλουμε γιατί είναι προς όφελος των εργαζομένων, στη δεύτερη όχι γιατί είναι προς όφελος των κεφαλαιοκρατών. Από εκεί και πέρα, το αν ο συνεταιρισμός μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των εργαζομένων αγροτών, δεν έχει να κάνει με τον συνεταιρισμό αυτόν καθαυτόν αλλά με την πολιτική της άρχουσας τάξης (εν προκειμένω των μονοπωλίων) ως προς τον συνεταιρισμό. Η πολιτική τώρα είναι αφανισμού των μικρών αγροτών (και των μικρών ΕΒΕ), συγκέντρωση και προλεταριοποίηση. Αυτό δεν μπορείς να το αλλάξεις, μόνο να του βάλεις φρένο μπορείς και μόνο προσωρινά. Μην τα μπερδεύουμε λοιπόν. Γι' αυτό είπα την περιγραφή σου αταξική. (Και βλέποντας εκ των υστέρων και τα παρακάτω, και λίγα της είπα, γιατί είναι ολοφάνερα ταξική, υπέρ των μονοπωλίων όμως, με ολίγον από αυταπάτη.)

«Επίσης η αποδοχή του ανάμεσα στους αγρότες δείχνει σε ένα βαθμό και το ποιου το μέρος θα πάρουν στην σύγκρουση. Μη γελιόμαστε, η αντίληψη περί ιδιοκτησίας και ως προς την εργατική δύναμη που απασχολούν είναι προβληματική.»

Συμμαχία σημαίνει ότι κάνεις μικρές παραχωρήσεις τώρα, για να εισπράξεις μετά. Στους μικροϊδιοκτήτες, παραχώρηση σημαίνει βοήθεια για να διατηρήσουν την μικρή τους ιδιοκτησία, μέχρις ότου κατανοήσουν ότι αυτή δεν τραβάει πια, πολύ περισσότερο ότι τους συμφέρει να μην την έχουν. Αυτό στον καπιταλισμό δεν μπορεί να γίνει. Το ζήτημα είναι ότι η αστική τάξη σπάει τις συμμαχίες της κάθε μέρα και πιο πολύ για να μπορέσει να βγει στον αφρό, οπότε αυτό το εκμεταλλεύεσαι για να πάρεις τους συμμάχους εσύ (η εργατική τάξη). Έτσι κτίζεται η κοινωνική συμμαχία και διατηρείται και στον σοσιαλισμό, υπό άλλους όμως όρους, μέχρι οι μικροϊδιοκτήτες να εξαφανιστούν ως τάξη, τώρα όμως εθελοντικά, γιατί θα τους συμφέρει.

Τώρα «δεν παράγουμε τίποτε», «οι δημόσιοι υπάλληλοι πίνουν καφέδες» κλπ, εντάξει.

Poe είπε...

Εδω σχετικα με την αυξηση των εισφορων + 12% στον ογα απο το 2015

http://www.kathimerini.gr/839873/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ay3hmenes-oi-eisfores-twn-agrotwn-ston-oga-to-a-e3amhno-toy-2015


Περα απο αυτο
οσο και αν προσπαθεις να μας πεισεις για τον "αριστερισμο" σου λεων
εμεις ξερουμε ξεκαθαρα οτι δεν πασχεις απο τετοιον
γιατι καθε παραδειγμα που φερνεις απανω στο συνταξιοδοτικο και στο αγροτικο
ειναι τετοιο που βαζει κουτσουρα στην φλογα του κοινωνικου αυτοματισμου

οκ
αρχισαν να πληρωνουν ταμειο απο το 88
SO FUCKING WHAT?
εισαι με τους αγωνες τους η οχι;
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ
και δεν εισαι οχι επειδη δεν εχουν καποιο σχεδιο για συνεταιρισμους, δυαδικη εξουσια ή δεν ξερω και εγω τι αλλο
δεν εισαι επειδη εισαι με την πλευρα της κυβερνησης και της ΕΕ που προσπαθουν να αποδειξουν οτι οι αγροτες... το πιο αιωλο τμημα της κοινωνιας αυτη τη στιγμη(γιατι μια κακοκαιρια μπορει να τους γαμησει καινα τους τραβηξει χρονια πισω) και το πιο χρησιμο συναμα(γιατι χωρις αυτους δεντ ρωμε), που κανει μια απο τις πιο δυσκολες δουλειες, με τεραστια εξοδα και απιστευτο προσωπικο ρισκο, ειναι απο πανω και ευνοημενοι.
Αν υπηρχαν καποιες ευνοικες ρυθμισεις στο παρελθον, οι οποιες τωρα ξηλωνονται, υπηρχαν οχι επειδη οι αγροτες ηταν ευνοημενοι, αλλα εξαιτιας της δυσκολιας αυτου που εκαναν, προκειμενου να παραμεινουν στην υπαιθρο και να μην αναζητησουν οπως τοσες χιλιαδες αλλοι την τυχη τους στις πολεις. Αν υπηρχαν καποιες ευνοικες ρυθμισεις ηταν για να συνεχισουν να κανουν αυτη τη δυσκολη δουλεια για ολους εμας που δεν ειμαστε αγροτες, να τροφοδοτουνται τα αστικα κεντρα κλπκλπ.

Εδω και καποια χρονια που το "Δογμα" εχει αλλαξει, και στα πλαισια της ΚΑΠ, δεν τους ενδιαφερει πια το αν θα μεινουν οι αγροτες στην υπαιθρο η αν θα απαλλοτριωθουν οι περιουσιες τους απο τα μονοπωλια, και αν οι ιδιοι θα καταντησουν εργατες γης στα πρωην χωραφια τους. Ετσι και αλλιως λιγη εξουσια εχουν πια στα χωραφια, οταν οι σποροι, τα λιπασματα, τα εργαλεια και τα μηχανηματα, οπως επισης και το τι θα παραγουν ελεγχονται απο τα μονοπωλια.

Εσυ λοιπον ερχεσαι και μας λες οτι αυτη η ιστορικα πολυπαθης μεριδα της κοινωνιας, οι μικροαγροτες και οι μικρομεσαιοι αγροτες ... που σε καθε εποχη της ελληνικης ιστοριας απο την αρχαια ελλαδα μεχρι σημερα βλεπουμε να υποφερουν απο την υπερσυγκεντρωση της γης σε λιγα χερια... ειναι απο πανω και ευνοημενη
και μη με βαζεις να σου κανω κοπυ πειστ απο τα σχολια σου για να στο αποδειξω

και το λεω και το ξαναλεω
πιπιλας την ιδια ακριβως καραμελα με τα κυβερνητικα παπαγαλακια καθε ειδους και τα ευρωενωσιακα παπαγαλακια καθε ειδους

εχοντας λοιπον κανει αυτου του ειδους την προπαγανδα σε ολα τα σχολια σου εδω μεσα
δεν σε πιστευουν ουτε οι γατες, οτι το προβλημα σου με τις αγριτικες κινητοποιησεις ειναι πως δεν συμβαινουν σε αρκετα ριζοσπαστικη κατευθυνση._

Αναυδος είπε...

εκπλησει (?) ο λεοντας για αλλη μια φορα αρνητικά
αλλα θα επρεπε να γνωριζει ότι η εντασεως εργασιας αγροτικη δραστηριότητα μεταφερει υπεραξια σε αλλους τομεις της οικονομιας. Για το λογο αυτό αστικες κυβερνησεις καθιερωσαν την αγροτικη συνταξη και τις χαμηλες εισφορές για τον απλουστατο λογο ότι τη φτωχη και τη μεσαια αγροτια δεν την φορολογουν επειδη τη ληστευουν με το συστημα τιμων.

Επισης δυστυχως αναπαραγει την αστικη προπαγάνδα (και του συριζα) ότι δηθεν το ασφαλιστικο πρεπει να είναι ανταποδοτικο αρα οι μη εισφορές των αγροτων και οι παροχες προς αυτους το έριξαν εξω (κλπ κλπ). Οι συνταξεις όμως είναι μέρος της νεας αξίας που παράγουν οι εργαζόμενοι. Το σε κριση κεφαλαιο απαίτει ακόμη μεγαλύτερο μέρος αυτής της νέας αξίας (που δεν πέφτει άμεσα στα χέρια του – υπεραξία) συμπιέζοντας και τις παροχές αυτές

Αιτημα για παραγωγικους συνεταιρσιμους καλο (?) για το 1980 αλλα πλεον όχι για το 2015 Η μοιρα του συνεταιρισμου στον καπιταλισμο είναι ή να μετατραπει σε καπιταλιστικη επιχείρηση ή να χρεοκοπησει (το παραδειγμα του γαλαζιου συνεταιρισμου λαρισας – aka νατσικας με τα μολ και τα δις χρεη είναι ακομη νωπο). Ειπαμε οι προσφατοι αποστατες του ΚΚΕ είναι ρεφορμιστές αναζητώντας εναγωνια μεταβατικα προγραμματα και ενδιαμεσους στοχους αλλα με τετοιες θεσεις θα καταληξουν ποταμισιοι

Ανώνυμος είπε...

Συνεταιρισμος.
Χωρις ιχνος περιουσιας στα χεροα τους. Γιατι αυτο θα γινει αν εφαρμοστουν τα μετρα. Θα χρωστανε μεχρι πληρους κατασχεσης.
Ενδοαφεουσα προτσαη Λεων.

Πως θα σου φαινοταν να ιδρυσουμε και μια πρωτοπορο εταιρεια εξορυξης χρυσου που θα παρει το 60% της παγκοσμιας αγορας;

Εχω και κοτερο.

σαπορ τουτουρκι

Υ.Γ.: Τι ασχολειστε μωρε με τον "δεν κανω τιποτα, γιατι οι αλλοι που τα κανουν δεν τα κανουν οσο καλα θα τα εκανα, αν εκανα ο,τιδηποτε". Τσιπα δεν εχει ο τυπος.

Ανώνυμος είπε...

Και ενα τελευταιο για το αγροτικο.


Στην Ελλαδα εχουμε μεσο κληρο 48,4 στρεμματα.
35.000.000 στρεμματα / 723.010 ιδιοκτησιες.
Μονο η Ρουμανια, η Κυπρος και η Μαλτα εχουν μικροτερο μεσο κληρο, ενω ο το μουμερο αυξηθηκε απο τα 44 στα 48 στρεμματα απο το 2010 στο 2012.

Στοιχεια του 12 για Ελλαδα εδω.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/mobile/index.php#Page?title=Agricultural census in Greece&lg=en



Η Γαλλια απο την αλλη, εχει μεσο κληρο τα 550 στρεμματα (2010) με δραματικη αυξηση απο το 2000, οπου ο μεσος κληρος ηταν 420 στρεμματα, ενω στο ιδιο διαστημα μειωθηκε το συνολο των καλλιεργουμενων εκτασεων κατα 3%.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Agricultural_census_in_France


Οι αγροτες της Γαλλιας, που εχουν πανω απο 10 φορες την ιδιοκτησια των Ελληνων αγροτων, κανουν αυτα:
(Εδω διαρτυρονται για τιμες κρεατος γαλακτος. Και πιστευουν οτι οι τιμες.των αλλων χωρων δεν κοντραρονται. Ιουλιος 15)
https://m.youtube.com/watch?v=uTzYVcDKaFE

(Εδω πετανε σκατα σε καποια γραφεια. Διαμαρτυρονται για την ΚΑΠ. Common Agricultural Policy. Νοεμβριος 14)
https://m.youtube.com/watch?v=bXa_B3Hl38I

(Μπλοκα στο δρομο απο Λυων προς Μαρσέιγ και Ελβετια. Κακες τιμες γαλακτος κρεατος. Ιουλιος 15)
https://m.youtube.com/watch?v=0fryopV9JAo



Βαριεμαι να γραψω για Ιρλανδια και να δειξω ενδεικτικα βιντεακια. Πραγματικα βαριεμαι.


σαπορ τουτουρκι

Ανώνυμος είπε...

Και εδω ξανα, διαμαρτυρια για τιμες. 2014, Νοεμβρης.
ΣΚΑΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ.

ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΜΕΣΟ ΚΛΗΡΟ 10Χ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

https://www.youtube.com/watch?v=U-RVg-25z40

σαπορ τουτουρκι

Ανώνυμος είπε...

Πάλι στο διάολο η μπάλα από τους διαδικτυακούς θεματοφύλακες της επαναστατικής γραμμής. Αντιλαμβάνεστε πως κάνετε απλά δίκη προθέσεων και όχι συζήτηση; Καταλαβαίνετε πως η συζήτηση αυτή διεξάγεται μεταξύ απρόσωπων περσόνων (εξαιρώ poe, απολίθωμα που χοντρικά έχουν δηλώσει ταυτότητα) και τοποθετείστε με επιχείρημα ότι ο συνομιλητής σας δεν έχει αρκετές αγωνιστικές περγαμηνές, είναι έτσι, είναι αλλιώς; Νιώθετε όταν κάνετε διαχωρισμό ανάμεσα σε ΕΜΕΙΣ και ΕΣΕΙΣ πως δεν εκφράζετε κανέναν πέρα του avatar σας και ενός τυχαίου ονόματος υπογραφή;
Για να τελειώνουμε, ΕΓΩ την έχω μεγαλύτερη από όλους εσάς μαζί. Αφού το λύσαμε και αυτό πάμε παρακάτω.
Υποστηρίζω πως το μεγάλο κομμάτι των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα ακούν συνεταιρισμός και γυρίζει το μάτι τους, όχι γιατί απογοητεύτηκαν από την ως τώρα λειτουργία τους και φοβούνται πως αν μαζευτούν πολλοί μαζί θα τους εξολοθρεύσει πιο εύκολα το μεγάλο κεφάλαιο αλλά γιατί δεν θέλουν να δουλέψουν και να πληρωθούν συνεργατικά. Ανάμεσα τους υπάρχουν βιοπαλαιστές αλλά και εκμεταλευτές. Αν δεν είχαν μπει στα βιβλία δεν θα είχαν κολλήσει ποτέ τους εργόσημο.Υπάρχει τεράστια παραοικονομία και ασυδοσία γύρω από την αγροτική παραγωγή, από την οποία βέβαια οι τελευταίοι που ωφελούνται είναι οι αγρότες, ωφελούνται όμως. Και αντικειμενικά οι εισφορές τους είναι λίγες. Τέλος οι όποιες παροχές τους δόθηκαν δεν είχαν καθόλου να κάνουν με την προσπάθεια να κρατηθούν στο χωράφι ή με το δύσκολο της δουλειάς τους (δεν σκάβουν με τα χέρια και κυρίως δεν σκάβουν αυτοί) αλλά με πολιτικές/ψηφοθηρικές επιλογές του Κεφαλαίου. Είναι σαν να υποστηρίζει κάποιος πως τα αντίστοιχα ρουσφέτια στο δημόσιο γίνονταν για να μειωθεί η ανεργία.
Υ.γ.1: Να θυμίσω πως "ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ". Και το να ζητάς να στηριχτεί (με επιδοτήσεις, αφορολόγητο, αυξημένες αποζημιώσεις, μειωμένη ασφαλιστική εισφορά κλπ κλπ) ο αγρότης που τζιράρει 10000 για να μείνει στο χωράφι του κινείται μεταξύ γραφικότητας και αντίδρασης.
Υ.γ.2: Με την Ε.Ε., τον ΣΥΡΙΖΑ και όλους τους κακούς εγώ. Μάλιστα, αλλά και όποιος λέει "κακός ο συνεταιρισμός, ο καθένας για πάρτη του αλλά να βοηθήσει και το κράτος για να μείνουν χαμηλά οι τιμές του παραγωγού" ας σκεφτεί πόσο διαφορετικά θα το έλεγε ο έμπορας.
Υ.γ.3: Ας με βοηθήσει κάποιος, πως ακριβώς μιλάτε σε κάποιον αγρότη προκειμένου να του αναδείξετε την προοπτική του Σοσιαλισμού; Ψεύτης ο Τσίπρας οπότε έλα να κάνουμε Σοσιαλισμό;
Υ.γ.4: Καλά ρε quinto πολύ πολύ δεν σου κόβει, αλλά δεν φαινόταν ότι ήταν ειρωνικό το ρητό της παρένθεσης και απευθυνόταν σε κάποιους από τους συσχολιαστές; Βγες να σε δει λίγο ο ήλιος ρε μαύρε, χάζεψες.

Λέων (και όντως το παράκανα, καλή δύναμη σε όλους)

Cos είπε...

Εδώ και 6 χρόνια οι καπιταλιστές έχουν εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους εργαζόμενους. Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, βρίσκονται πια στην μεγάλη τους πλειοψηφία σε αδιέξοδο. Οι στόχοι της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα, η αστική τάξη χρησιμοποιεί όλα τα πολιτικά της όπλα, η φτωχοποίηση όλων μας συνεχίζεται, το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι ακόμα χειρότερο από το παρόν, που είναι χειρότερο από το παρελθόν και κάποιοι εδώ ασχολούνται με το αν οι αγρότες πληρώνουν λιγότερο φόρο και λιγότερες εισφορές από τους ελεύθερους επαγγελματίες! Φυσικά δεν ξεχνάνε να μας δείξουν την ανησυχία τους για "την παραγωγική βάση της χώρας που έχει διαλυθεί". Αλήθεια, από ποιους, πότε και γιατί; Η "κριτική" τους (που περιλαμβάνει και 5 αριθμούς για να δείχνει "αντικειμενική"), καθόλου τυχαία, γίνεται τώρα που οι αγρότες βγήκαν (επιτέλους) στους δρόμους δυναμικά και αποφασισμένα κάνοντας (ξανά επιτέλους) τους καπιταλιστές πραγματικά να ανησυχήσουν. Παπαγαλάκια της πιο βρόμικης κυβέρνησης που είχαμε ποτέ; Φοβισμένοι μικροαστοί που ανησυχούν μήπως οι αγρότες δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και, τι θα γίνει άμα βγούμε από την ΕΕ; Φτου κακά, άλλωστε οι αγρότες έχουν εναλλακτική, τους συνεταιρισμούς.
Την πιθανότητα της λαϊκής εξέγερσης που θα βρει φιτίλι κάπου (γιατί όχι στους αγρότες;) ούτε θέλουν να την σκέφτονται. Τρέμουν μπροστά στην δυνατότητα που μπορεί να υπάρξει για κοινή δράση εργατιάς & αγροτιάς (μεγάλη ευκαιρία η 4 Φλεβάρη), μαζί και με τους φτωχοποιημένους πλέον στη μεγάλη τους πλειοψηφία αυτοαπασχολούμενους. Δεν θα τα καταφέρουν, μπορούμε να μην αφήσουμε τους καπιταλιστές (και τα φοβισμένα τσιράκια τους) να κάνουν δικά μας τα δικά τους αδιέξοδα.

Poe είπε...

Λεον
α) Αφου σου ειμαστε τοσο ανυποφοροι και αφου τα αρθρα που γραφει ο σφυροδρεπανος ειναι κατα τη γνωμη σου τοσο σαθρα τι ασχολεισαι μαζι μας;

β) Δεν μας πειθεις ρε φιλε, δεν μας πειθεις, με τη σταδιολογια σου, οτι ταχα ο καπιταλισμος θα μετασχηματιστει απο μεσα! Συμβουλη: Πηγαινε να ψαρεψεις αλλου που θα βρεις ευηκωα ωττα!

γ) Δεν θα πεσουμε στο επιπεδο να κανουμε συγκρισεις αν οι αγροτες ειναι πιο αδικημενοι η πιο ευνοημενοι απο τους μισθωτους, η απο τους εργαζομενους με μπλοκακι... δεν θα πεσουμε στην παγιδα του κοινωνικου αυτοματισμου, εμεις ειμαστε και με τους αγροτες, και με τους εργαζομενους με μπλοκακι, και με τους μισθωτους, και με τους μικροεπιχειρηματιες και τους καλουμε μετωπικα να αγωνιστουν ολοι μαζι!!!

Και μιας και κατηγορεςι καποιους εδω μεσα οτι κρυβονται πισω απο την ανωνυμια
θα μας πει εσυ-οχι το ονομα σου δεν ζηταω κατι τετοιο ουτε και με ενδιαφερει-αλλα σε ποιο χωρο κινεισαι πολιτικα; Και αν επιτρεπεται, ποιο κομμα ψηφισες στις τελευταιες εκλογες;
(ισως και να εχεις πει παλιοτερα και δεν το θυμαμαι, αλλα επανελαβε μου σε παρακαλω αν εχεις την ευγενη καλωσυνη)

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Λεων: ......"Υποστηρίζω πως το μεγάλο κομμάτι των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα ακούν συνεταιρισμός και γυρίζει το μάτι τους, όχι γιατί απογοητεύτηκαν από την ως τώρα λειτουργία τους και φοβούνται πως αν μαζευτούν πολλοί μαζί θα τους εξολοθρεύσει πιο εύκολα το μεγάλο κεφάλαιο αλλά γιατί δεν θέλουν να δουλέψουν και να πληρωθούν συνεργατικά."

Το αντιθετο ακριβως ! Γιατι η πειρα τους λεει οτι δουλευαν αυτοι και πληρωνονταν "συνεργατικα" κατι κυβερνητικα λαμογια που εγιναν και οι τωρινοι τσιφλικαδες των 300 -500 στρεμμ. αφου μοιραζονταν και μοιραζονται το 80 % των εοκικων επιδοτησεων .Επισης θησαυριζαν παραλληλα κατι βιομηχανοι και εξαγωγεις μεταποιησης των προιοντων τους (ντοματοβιομηχανοι ,λαδεμποροι ,ζαχαρεμποροι ,αλευριοβιομηχανοι κλπ) .Οσο υπηρχε εγχωρια παραγωγη φυτοφαρμακων ,ζωοτροφων και λιπασματων απλα οφελουνταν απο φτηνες τιμες μεσω των συνεταιρισμων ,σταγονα στον ωκεανο ομως των ΚΑΠ που τους ριμαζε με ποσοστωσεις ,τιμες κλπ .οφελωντας ΠΑΝΤΑ τους προαναφερομενους μεγαλοαγροτες .Αρα σ αυτα τα πολιτικα πλαισια οι συνεταιρισμοι σε ΤΙΠΟΤΑ δεν θα ωφελησουν το μικρο και μεσαιο αγροτη .Σε αυτη τη φαση που ηδη εχουν φτωχοποιηθει και προλεταριοποιηθει -οπως και οι μικροΕΒΕδες -μονο με ανωθεν κρατικη παρεμβαση και βοηθεια θα μπορεσουν να σωθουν ,να σταθουν στα ποδια τους παλευοντας παραλληλα με ολους τους αλλους (εργατες ,εβε , ανεργους ) για ....Εξοδο απο την ΚΑΠ -ΕΕ ,Κεντρικο Εθνικο Σχεδιασμο και παραγωγη για στηριξη των αναγκων του λαου μας .Τοτε οι συνεταιρισμοι θα εχουν και πραγματικο νοημα κατα κλαδο και παραγωγη .

Λεων : ..."Αν δεν είχαν μπει στα βιβλία δεν θα είχαν κολλήσει ποτέ τους εργόσημο."

Και τι ειναι το εργοσημο ,το απαυγασμα της δικαιοσυνης και της ισοτητας ? Ή η μεγαλη "κατακτηση " των μνημονιων για ελεγχο της "παραοικονομιας " και της "μαυρης εργασιας " ,ωστε να δρα εκ του ασφαλους το μεγαλο Κεφαλαιο που εισφοροδιαφευγει μονιμα και ΝΟΜΙΜΑ ? Και που πηγαινουν τα "εργοσημα" ? Εκει που πηγαν και τα ενσημα...

Λεων: "Υπάρχει τεράστια παραοικονομία και ασυδοσία γύρω από την αγροτική παραγωγή, από την οποία βέβαια οι τελευταίοι που ωφελούνται είναι οι αγρότες, ωφελούνται όμως. Και αντικειμενικά οι εισφορές τους είναι λίγες. "

Ο μικρος και μεσαιος αγροτης ΠΩΣ ωφελειται απο την "παραοικονομια" ,οταν χρωστα λιπασματα και φυτοφαρμακα μεχρι να βγαλει ο ηλιος κερατα ? Και οσο για τις "εισφορες" του εκτος του οτι "σιγα τη συνταξη" που παιρνει στα βαθια γεραματα ,μηπως θα επρεπε να αναψουμε μια λαμπαδα στην αγροτια μας πριν το 80 (αλλα και τωρα ) που ο μοχθος του αποτελουσε και την μεγαλυτερη συνεισφορα του στις εξαγωγες μας (τοτε εμπαινε συναλλαγμα ) μαζι με τους μισθους των Ναυτικων μας ? Αυτες ηταν οι κυριες πηγες συναλλαγματος του τοπου ,μεχρι να μπουμε στον λακκο των λεοντων της ΕΟΚ ..και την ΟΝΕ μετα .Αν δεν βλεπουμε το προβλημα (ΚΑΠ) θα ασχολουμαστε με παρονυχηδες (που δεν εβαλε "εργοσημο" στο γιο και την κορη που βοηθησε ) και θα κατανταμε κυβερνητικα παπαγαλακια θελητα ή αθελητα

Ανώνυμος είπε...

Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι παρόλο που είμαι γεννημένος και μεγαλωμένος στο κέντρο της Αθήνας, στην "κόντρα" μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) vs ύπαιθρος/επαρχία είμαι προκατειλημμένος υπέρ της υπαίθρου σε βαθμό που αν κάποιος καλός κύριος-όσο απεριόριστο σεβασμό και να του είχα-ερχόταν σήμερα να μου πει κάτι για την "ηλιθιότητα της αγροτικής ζωής" αυτό που θα εισέπραττε από εμένα-όσο σέβας και να του είχα-θα ήταν κάτι περιποιημένο για τον χριστουλάκο και την παναγίτσα του (υπενθυμίζοντάς του παράλληλα ότι κάποια ποσοστά άντεξαν περισσότερο στην ύπαιθρο-διότι αλλού μεν παράγεται ο σανός, κι αλλού φαίνεται ότι κάποιοι μάσησαν περισσότερο το σανό της ΠΦΑ). Είμαι απολύτως σίγουρος όμως ότι δε θα έρχονταν κάποιος καλός κύριος να πει σήμερα τέτοιο πράγμα.
Από εκεί και πέρα, ας πω και εγώ το μακρύ και το κοντό μου.
Η αγροτική σύνταξη (και ο ΟΓΑ( καθιερώθηκε το 1961 από τον Καραμανλή τον Α' σε μια εποχή που η αστυφιλία και η μετανάστευση ρήμαζαν την επαρχία διαμορφώνοντας κάτι που για την καθόλου αντικειμενική και καθόλου μετριοπαθή μου άποψη, το χαρακτηρίζω σε κοινωνικό, πολιτιστικό και αισθητικό ακόμη επίπεδο, ως μια καταστροφή μεγαλύτερη κι από τη μικρασιατική. Ήταν μια εποχή που χονδρικά ο μισός πληθυσμός της χώρας. Η αγροτική σύνταξη ήταν ουσιαστικά ένα απλό προνοιακό επίδομα και μάλιστα εξαιρετικά μικρό, και τέτοια παρέμεινε η αγροτική σύνταξη για δεκαετίες μέχρι που κάποια στιγμή, μέσα στη δεκαετία του '80 και προς τα τέλη της ('87-'88) μπήκαν οι πρώτες εισφορές για να έχουν κι ένα ανταποδοτικό κομμάτι. Η σύνταξη-προνοιακό επίδομα που θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν είναι κάποιου είδους φιλεργατική ή φιλο-αγροτική καλοσύνη. Είναι άποψη που εκφράζεται ακόμα και από τα πιο επιθετικά στοιχεία του αστικού πολιτικού συστήματος. Είναι άποψη που την εκφράζει άνετα ο Στέφανος Μάνος ο οποίος υποστηρίζει κατάργηση εισφορών για εργάτες-εργοδότες και να παίρνουν μια κοινή σύνταξη όλοι όσοι συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας. Για ότι παραπάνω από το ποσό της εθνικής σύνταξης τυχόν επιθυμεί κάποιος, αυτόν τον παραπέμπει σε ιδιωτική ασφάλιση. Οι εισφορές που πλήρωναν οι αγρότες και γενικά οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ (υπήρχαν και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες εκεί ή αυτοί που είχαν καφενεία κτλ στα χωριά) ήταν πράγματι μικρές αλλά και η σύνταξη του ΟΓΑ ήταν πάντα η μικρότερη των συντάξεων. Με τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού που έχει συντελεστεί τα τελευταία 50 χρόνια, θα ήταν μαθηματικά αδύνατο να συμβεί διαφορετικά. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμα και όταν οι αγρότες δεν κατέβαλαν άμεσες εισφορές για τα ψίχουλα της σύνταξης που θα έπαιρναν, συνεισέφεραν στα οικονομικά του ΟΓΑ μέσω κρατήσεων σε δάνεια που σύνηπταν, τελών ή παραβόλων που πλήρωναν, χαρτοσήμων ακόμα και κάποιων κρατήσεων επί της αξίας της παραγωγής (νομίζω γύρω στο 5%). Στη περίπτωση λοιπόν περαστικέ Β που είσαι καλών προθέσεων (ο άλλος είναι "γνωστός" ... Αυτός το 1961 θα διαμαρτύρονταν για αυτούς που έπαιρναν συντάξεις χωρίς να έχουν δώσει εισφορές), δε νομίζω καθόλου ότι η κατάσταση για δικηγόρους, μηχανικούς κτλ ήταν ή είναι χειρότερη από τους αγρότες (και φόροι υπέρ τρίτων υπήρχαν και στα δικά τους ταμεία).
(...)

Ανώνυμος είπε...

(...)
Τώρα για τη φορολόγηση. Η άμεση φορολόγηση των αγροτών συνολικά είχε κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα γιατί πολύ απλά στη μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν εξαιρετικά φτωχοί άνθρωποι και διότι αν έμπαινε ο αγροτικός τομέας απλά θα εξαφανίζονταν τάχιστα . Ακόμα όμως και το τεκμαρτό εισόδημα δεν ήταν κάτι που πρέπει να ειδωθεί μονοδιάστατα ως κάτι που έγινε από αγνές προθέσεις και μόνο. Το τεκμαρτό έβγαινε ως μέσος όρος (και όχι διάμεσος). Αυτό σε απλά ελληνικά σήμαινε ότι ναι μεν ο φτωχός και μεσαίος αγρότης κέρδιζε κάτι αλλά ότι ο πλούσιος αγρότης (αυτός με τα 400 πρόβατα που μπήκε ως παράδειγμα) κέρδιζε αναλογικά πολλά περισσότερα. Δεν ήταν κάτι που στρέφονταν κόντρα στη συγκεντροποίηση της γης σε λιγότερα χέρια, το αντίθετο ήταν. Ήταν μια προσπάθεια να προωθηθεί η συγκεντροποίηση της γης, βοηθώντας αυτούς που θα τη συγκέντρωναν έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού και παράλληλα αφήνοντας κάποια ψίχουλα στους μικρούς ως ναρκωτικό για να αποδέχονται κάπως ομαλά το ξεκλήρισμά τους. Τέτοια πράγματα γίνονται άλλοτε με πιο ραφινάτο τρόπο κι άλλοτε με πιο άγαρμπο. Τώρα ήρθε η εποχή για τον πολύ άγαρμπο τρόπο οπότε μπαίνει με σκληρό τρόπο η φορολογία αυτών που έχουν αγροτικό εισόδημα. Αν μάλιστα προσέξει κάποιος θα δει ότι μέσα στον αγροτικό χώρο υπάρχουν και φωνές που δεν βλέπουν κάτι τέτοιο τελείως αρνητικά. Κι αν προσέξει κανείς λίγο περισσότερο θα δει ότι αυτές οι φωνές συνοδεύουν αυτές τις γνώμες (δε λέμε όχι στη φορολογία) με παράλληλη πολυχρησιμοποίηση του όρου "κατά κύριο επάγγελμα αγρότες". Και ο νέος τρόπος φορολόγησης δεν είναι άσχετος με τη προσπάθεια περαιτέρω συγκεντροποίησης στον κλάδο. Κάποιοι επιθυμούν μια βαρύτερη φορολογία ώστε οι κάτοχοι μικρών εκμεταλλεύσεων (που πιθανώς να έχουν και άλλη απασχόληση) να αναγκαστούν να φύγουν από τη μέση μη μπορώντας να την αντέξουν.
Εδώ να πω ότι το αγροτικό εισόδημα έχει κατά τη γνώμη μου μια σημαντική ποιοτική διαφορά. Από τη μια είναι για την κάλυψη των αναγκών του παραγωγού αλλά από την άλλη είναι ταυτόχρονα και κάτι που θα πρέπει να στηρίξει την επιβίωση της εκμετάλλευσης. Από αυτό το μέγεθος δηλαδή κάτι θα πρέπει να καλύπτει ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης, κάτι για έκτατες αβαρίες που δε θα καλυφτούν στο 100% από αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. κάτι για αντικατάσταση εξοπλισμού (πέραν των υπολογισμένων αποσβέσεων) κτλ. Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι για να υπολογιστεί το πραγματικό κέρδος της εκμετάλλευσης θα πρέπει να αφαιρεθεί πρώτα η αμοιβή της εργασίας των μελών της οικογένειας του παραγωγού ως έξοδο της εκμετάλλευσης (κάτι τέτοιο δεν το κάνει βέβαια το Ε3) και στη συνέχεια η αμοιβή της εργασίας του ίδιου του παραγωγού και αυτό που θα περισσέψει τότε θα είναι το πραγματικό κέρδος της εκμετάλλευσης. Αν αυτό γίνει, τότε ένα πολύ μεγάλο μέρος των εκμεταλλεύσεων (πιθανότατα η πλειοψηφία) θα βγει με ζημία. Σε τέτοια εισοδήματα ζητάνε οι "απάνω" να μπει μεγαλύτερος φόρος. Η αύξηση του ΦΠΑ προφανώς επιβαρύνει τον αγροτικό κλάδο συνολικά μέσα στο διεθνή ανταγωνισμό.
(...)

Ανώνυμος είπε...

(...)

Αν πάντως σε κάτι χτυπάει η βλακεία κορυφή είναι στην καραμέλα ότι θα κάνουν οι αγρότες συνεταιρισμούς σήμερα και αύριο όλοι θα είναι ευτυχισμένοι. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Δανίας, μιας χώρας με τεράστια αγροτική εμπειρία, εξαιρετικά σύγχρονη αγροτική παραγωγή και επιπλέον με ιστορικά πολύ σημαντικό συνεταιριστικό κίνημα. Στην τάση συγκεντροποίησης του αγροτικού κλάδου πώς ακριβώς πήγε κόντρα το συνεταιριστικό κίνημα; Σήμερα το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην αγροτική παραγωγή είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Ο πολυεθνικός κολοσσός που λέγεται ARLA FOODS με τα κεντρικά στη Δανία είναι συνεταιρισμός. 13500 συνεταιριστές ελέγχουν έναν κολοσσό που επεξεργάζεται περίπου 15 εκατομμύρια τόνους αγελαδινού γάλακτος (γάλα που κατά 90% παράγουν οι 13500 συνεταιριστές). Νομίζω ότι μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς για τι μεγέθους αγροτικές εκμεταλλεύσεις μιλάμε. Κι αν δεν το καταλαβαίνει να κάτι να τον βοηθήσει. Όλη η ελληνική παραγωγή είναι γύρω στους 700 χιλιάδες τόνους.
Αυτή η παραγωγή αντιστοιχεί σε 3800 περίπου παραγωγούς (για το 2013, σήμερα μάλλον λιγότερους) από 12000 παραγωγούς στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η πορεία συγκεντροποίησης είναι αμείλικτη, έχει επέλθει προ πολλού στη Δανία με το ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα. Δεν είμαστε σε άλλες εποχές. Σήμερα μπορεί σε κάποια προϊόντα και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα να υπάρχει ακόμα έδαφος για κάποια άμυνα μέσω συνεταιρισμών (δεν υπάρχει ανάγκη για έντονη πολεμική σε τέτοιες προσπάθειες, υπάρχει ανάγκη όμως να μην ωραιοποιούνται καθόλου τα πράγματα) αλλά να προβάλλεται ο συνεταιρισμός ως γενική λύση για ικανοποιητικά αποτελέσματα εντός καπιταλιστικού συστήματος είναι τρίχες κατσαρές. Για να ανταγωνιστεί ένας συνεταιρισμός τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις έχει ανάγκη από τραπεζικές πιστώσεις (ή άντληση κεφαλαίων μέσω χρηματιστηρίου, έκδοση ομολόγων κτλ). Για να πάρει τέτοιες πιστώσεις, θα πρέπει να λειτουργεί ο ίδιος με τα ίδια κριτήρια που λειτουργούν οι ανταγωνιστές του. Για να γίνει αυτό θα πρέπει κάθε συνεταιριστής να μην είναι βαρίδι για το συνεταιρισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι αναλογικά πιο αδύναμοι θα αποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (με άμεσο ή έμμεσο τρόπο).

(...)

Ανώνυμος είπε...

Πηγαίνοντας εκτός ΕΕ και ΚΑΠ, σε άλλη χώρα με ισχυρό ιστορικά το συνεταιριστικό κίνημα ας πάρουμε τη περίπτωση του Ισραήλ. Χώρα με δραματικά χειρότερες κλιματικές συνθήκες για γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία. Κι όμως το Ισραήλ καταφέρνει να παράγει υπερδιπλάσια ποσότητα αγελαδινού γάλακτος (1,600,000 τόννους). Τη περίπτωση αυτή του Ισραήλ εγώ τη θεωρώ ιδανική για να ντύνεται ο λόγος με παραδείγματα. Είναι μια περίπτωση που μπορεί να καταλάβει ο καθένας πόσο μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες έχει ανεκμετάλλευτες ο τόπος μας. Παραγωγικές δυνατότητες που μέσα στην ΕΟΚ και την ΕΕ όχι μόνο δεν αυξήσαμε αλλά απωλέσαμε κιόλας. Από την άλλη είναι-νομίζω- ιδανικό παράδειγμα για να κατανοεί ο καθένας ότι είτε εντός ΕΕ είτε εκτός ΕΕ, είτε με ΚΑΠ είτε χωρίς ΚΑΠ, αλλά πάντα μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, αν δεν υπάρξει γενικός ξεσηκωμός, το μεγάλο ψάρι θα τρώει το μικρό και η τάση συγκεντροποίησης θα προχωρά. Στο Ισραήλ αυτή τη ποσότητα γάλακτος την παράγουν 800 μόλις κτηνοτρόφοι.
Κατά τη γνώμη μου η συγκυρία είναι πολύ καλή ευκαιρία για να διευρυνθεί η επιρροή και να κερδηθούν συνειδήσεις στην ύπαιθρο χώρα προς μια σωστή κατεύθυνση. Νιώθω ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους κτηνοτρόφους στους οποίους η ΝΔ είχε νομίζω πάντα μεγαλύτερη επιρροή και τώρα, πολλοί μικροί του κλάδου, είναι δυνατό να κερδηθούν.

Στη τσογλαναρία που εκτρέφει τον κοινωνικό αυτοματισμό αρμόζει επίθεση και μόνο επίθεση. Όποιος θεωρούσε τους αγρότες ευνοημένους, ανοικτό ήταν το επάγγελμα, δεν είχε παρά να πάει και να επιλέξει αυτόν τον επαγγελματικό δρόμο. Όχι τίποτε άλλο αλλά δεν είχα νιώσει κανένα μεγάλο κύμα να ζηλεύει τις συνθήκες αυτής της εργασίας και να θέλει να πάει προς τα εκεί. Και τώρα εσχάτως που κάποιοι κάνουν κάποιες τέτοιες προσπάθειες το κάνουν από απελπισία και όχι από επιλογή. Αρκετά με τη μισανθρωπία ορισμένων.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Πολύ γρήγορα:
ρα, ξεπερνάω χαρακτηρισμούς,ουσιαστικά το συμπέρασμα είναι πως δεν είναι σωστός ο συνεταιρισμός γιατί πρόκειται απλά για μια απέλπιδα και ανόητη προσπάθεια καθυστέρησης της συγκεντροποίησης κλπ. Οκ το νιώθω, απλά δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς ο αγρότης, μικρομεσαίος κλπ (κάτοχος ιδιοκτησίας και εκμεταλλευτής εργατικής δύναμης άλλων) που δεν είναι διατεθειμένος να συνεταιριστεί θα είναι διατεθειμένος να οικοδομήσει ένα σοσιαλιστικό κράτος.
poe, ΚΚΕ πάντα αδερφέ και στα παπάρια μου αν το πιστεύεις ή όχι. Άσε εμένα να επιλέγω ποιοι μου φαίνονται ανυπόφοροι ή απλά αστείοι, όταν θα με κουράσει ο Σφυροδρέπανος θα σταματήσω να τον διαβάζω. Ικανοποιημένος; Μπράβο, με όλους να είσαι. Εγώ πάλι βάζω και όρια.
Να, ας πούμε, δεν λέω μάγκα όποιον δεν κολλάει ένσημο στους εργαζόμενους του και αντίσταση τη μαύρη εργασία.
Ούτε θα πάρω στα σοβαρά όποιον γνωρίζει για την αγροτική παραγωγή από τις ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου και έχει αποψάρα..."που δεν εβαλε "εργοσημο" στο γιο και την κορη που βοηθησε"...έλεος δηλαδή.
Ξεφύγετε λίγο από την εικόνα του αγρότη που πάει με την τσάπα στο χέρι να οργώσει τη γη και το μεσημέρι του φέρνει το παιδί λίγο ξερό κρεμμύδι, ψωμί και τυρί να φάει μια μπουκιά.
Τραβάνε ζόρι και κουράζονται πολύ. Αλλά αυτό συμβαίνει με πάρα πολύ ακόμα κόσμο. Να κουβεντιάσουμε για τα πλεονεκτήματα του Σοσιαλισμού, πως θα απελευθερωθούν δυνάμεις και πως θα τραφεί φτηνότερα και καλύτερα ο κόσμος. Αλλά τώρα δεν μιλάμε για αυτό, κουβεντιάζουμε για τις διεκδικήσεις τους από την κρατική διοίκηση.
Και στην τελική προσωπικά έχω και ένα θεματάκι με τον μικρομεσαίο εργοδότη και που μπαίνει τελικά εκείνο το όριο στην κοινωνική συμμαχία.

Λέων (που να μην έγραφα "στα γρήγορα")

Ανώνυμος είπε...

H αύξηση της μισθωτής εργασίας στον αγροτικό τομέα παρουσιάζει στενή συσχέτιση με το ύψος κερδοφορίας της εκμετάλλευσης. Δεν παίρνει βοσκό ο παραγωγός που έχει 50 πρόβατα, βοσκό θα πάρει αυτός που έχει πολλά πρόβατα. Η άποψη που παρουσιάζει το φτωχό-μεσαίο αγρότη που περίπου έχει το μαστίγιο και από κάτω μια ντουζίνα εργάτες να τον υπηρετούν είναι εκτός κάθε λογικής και πραγματικότητας. Ο αγρότης έχει πείρα από τους συνεταιρισμούς του ΠΑΣΟΚ, το να πάει κανείς να την ώρα που του καίγεται το σπίτι να του πουλάει ΓΑΠικά παραμύθια για συνεταιρισμούς στον καπιταλισμό και υπό τις σημερινές συνθήκες είναι τουλάχιστο παλιανθρωπιά.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Και αφού έφτασε εκεί η συζήτηση, τελικά ο συνεταιρισμός καθυστερεί ή επισπεύδει την συγκεντροποίηση; Επίσης είναι κακό πράγμα η προλεταριοποίηση και η συγκέντρωση των μέσων παραγωγής; Γιατί κάποτε υπήρχε και εκείνη η γνώμη που έλεγε πως ενόψει της σοσιαλιστικής οικοδόμησης καλό είναι να είναι συγκεντρωμένα τα μέσα παραγωγής.
Κτηνοτρόφος με 50 πρόβατα θα είναι είτε πολύ καινούριος που τώρα ξεκινά, είτε έχει και πρόβατα ανάμεσα στις άλλες του αγροτικές δραστηριότητες.
Όσο για τους Πασόκικους συνεταιρισμούς και την νομεκλατούρα που εκμεταλεύτηκε τους απλούς αγρότες για να τρώει με δέκα μασέλες και να χτίσει περιουσίες, ας είμαστε πιο προσεκτικοί στις γενικεύσεις, τις απολυτοποιήσεις και τους αφορισμούς για τα αίτια της διάλυσης, όπως και τις ευθύνες της βάσης που άφησε ανεξέλεγκτη την ηγεσία.Ας πούμε καλύτερα προς γνώση και συμμόρφωση .

Λέων

Ανώνυμος είπε...

Kαι νέος μπορεί να είναι και 55άρης και 50άρα και 75άρης που προσπαθεί να συμπληρώσει τη σύνταξη. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές μικρές εκμεταλλεύσεις οι οποίες δε σηκώνουν εργάτη. Μικρές εκμεταλλεύσεις μπορεί να τύχει σε κάποιες λίγες περιπτώσεις (πχ συγκομιδη μανταρινιών) να χρησιμοποιήσουν εποχική εργασία που όμως τότε η δουλειά γίνεται με συνεργεία που παιρνουν ολοκληρες περιοχες. Μη λες βλακείες. Μισθωτή εργασία αντέχουν να έχουν οι μεγάλοι.
Για τη συγκεντροποίηση προτείνω να εισηγηθείς κάθε φορά που ανοίγει ένα mall να ανοίγουμε σαμπάνιες και να το γιορτάζουμε που πλησιάζει ο σοσιαλισμός. Αλλο πράγμα να λες οτι ο πόλεμος μπορει να ανάψει τη φλόγα της επανάστασης και άλλο να πανηγυρίζεις για την έναρξή του ή να τον επιδιώκεις.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κάποια σύγχρονη επίσημη ανάλυση για τους συνεταιρισμούς (σ.) με βάση και το 19ο συνέδριο γιατί το 2002 ο σ. ήταν Μοχλός άμυνας στην επίθεση των μονοπωλίων (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1114728&textCriteriaClause=%2B%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%99%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3_)
το 2007 καλούσαμε να ξαναζωντανέψουν οι συνεταιρισμοί (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4245458&textCriteriaClause=%2B%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%99%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3)
αλλά ακόμα και το 2013 ο ήδη υπάρχων σ. αποτελούσε Ορο επιβίωσης (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7550297&textCriteriaClause=%2B%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%99%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3.
Απότι βλέπω κατι έχει αλλάξει αλλά μάλλον εχω μπερδευτει περισσότερο για ενα θέμα που δεν πολυκατέχω.
Τζόνυ

Neophyte_commie είπε...

«Και στην τελική προσωπικά έχω και ένα θεματάκι με τον μικρομεσαίο εργοδότη και που μπαίνει τελικά εκείνο το όριο στην κοινωνική συμμαχία.»

Το όριο είναι στο ποιός δουλεύει για να ζήσει. Η πλειοψηφία των ΕΒΕ δουλεύουν με συμβοηθούντα μέλη, καμιά φορά απασχολούν κι ένα άτομο, και πάνε όλοι για κλείσιμο (κρατιούνται οριακά). Αν κάποτε κάποιοι θεωρούσαν ντροπή τη μισθωτή εργασία, γιατί μόνοι τους θα τα πήγαιναν καλύτερα, αυτό έχει αντιστραφεί πλήρως. Δεν ξέρω ποια ήταν η τελευταία φορά που μίλησες με ΕΒΕ, αλλά όλοι κατανοούν τί τους λέμε, άλλο αν πολλοί έχουν ακόμη αυταπάτες από αδράνεια. Τώρα, αν εσύ μπερδεύεις τον αγρότη με τον τσιφλικά (κουλάκο) και τον ΕΒΕ με τον καπιταλιστή…

zoot horn rollo είπε...

Αφού είσαι μπερδεμένος τι τις θες τις "googleURLιες" και στυλ που...κάτι μου θυμίζει; Και γιατί ζητάω απάντηση; Ορίστε, έχω μπερδευτεί κι εγώ...

Ανώνυμος είπε...

@ ρολο

Γιατι δεν βρηκα κάτι σημερινο μήπως; Τι δεν καταλαβαίνεις. Και ναι δεν εχω κατασταλαγμένη άποψη για το θέμα. Απλά στα σχόλια της αναρτησης απορίπτεται απόλυτα ο συνεταιριαμος στο όνομα μάλιστα του ΚΚΕ. Ήθελα αφενώς κάτι επίσημο αφετέρου κατι εμπεριστατωμένο.

Τζόνυ

zoot horn rollo είπε...

Καταλαβαίνω Τζόνυ, καταλαβαίνω. Μην ανησυχείς...

Ανώνυμος είπε...

Συνεταιρισμοί «φέουδα» μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6057155

Να έχεις επίσης στο νου όλη την προπαγάνδα περί "κοινωνικής-οικονομίας", συνεταιρισμών εργατών, συνεταιρισμών ανέργων κτλ που θα σώσει όσους πλήττονται από την κρίση. Προπαγάνδα που έχει ασκηθεί και ασκείται από Γιώργο Παπανδρέου και Μητσοτάκη ως Τσίπρα.

Ανώνυμος είπε...

@9:55 αυτά που λες και για αυτοδιοικουμενα εργοστασια τα εχω υπόψη -και υπαρχει και κειμενο στη ΚΟΜΕΠ απ' οτι θυμαμαι- αλλα δεν ειναι το ιδιο. Ακόμα και το αρθρο που εβαλες αναφερει στον υπότιτλο « Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θ' αποτελέσει νέο εργαλείο για πιο γρήγορο και βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και συρρίκνωση των συνεταιρισμών ». Το οτι δεν προβάλεται πολύ (ή καθολου) ο συνεταιρισμός το εχω καταλάβει, εξαλου και σε αυτη την αναρτηση εκ μερους της άποψης του ΚΚΕ μιλουν οιπολέμιοι του συνεταιρισμου.

@ ρολο.
Εγω λέω και ρωταω κατι συγκεκριμενο και σου ειπα και γιατι. Πραγματικά ανωνυμα γραφουμε και θα μπορουσα να εχω άλλα κίνητρα. Τουλαχιστον κάτι λεω, και σαν εχθρο να με δεις ειναι ευκαιρια να κανεις αντιπαραθεση με θεσεις. Εσυ τους τελευταιους 3-4 μήνες που (ψιλο)παρακολουθω το μπλοκ μονο σχολιακια σε αλλους χρηστες κανεις (ναι όπου χρηστης μπορει να ειναι καθε καρυδιας καρυδι).

Τζόνυ

zoot horn rollo είπε...

Όπως προτιμάει ο καθένας. Γράψε όπως θες Τζόνυ και το ίδιο θα κάνω κι εγώ.