Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Η εξέγερση της Κροστάνδης

Μια πρώτη (ας την πούμε έτσι) αποτυχημένη απόπειρα επαφής ήταν εκείνο το ποίημα του Καρούζου για την Κρονστάνδη, που ομολογώ πως όχι απλά δε με άγγιξε, αλλά απέτυχα και να το καταλάβω σε μερικά σημεία (μου έχει μείνει πχ μια φράση κάπου που λέει "ενωτίστηκα καύκαλα" ή κάτι αντίστοιχα ακαταλαβίστικο). Αλλά μπορεί εγώ να είμαι πολύ πεζός και να είναι δικό μου το λάθος.

Η δεύτερη απόπειρα ήταν το βιβλίο του Άρη Αλεξάνδρου (για το Κιβώτιο του οποίου επίσης δε συμμερίζομαι τον ντόρο και τα τόσα εκθειαστικά σχόλια, εκτός και αν αυτά αφορούν την πολιτική του θέση, οπότε είναι απολύτως κατανοητά) για την εξέγερση της Κρονστάνδης, όπου ο συγγραφέας αδυνατεί να κρύψει τη μεροληπτική συμπάθειά του προς τους αναρχικούς εξεγερμένους, αλλά ακόμα κι έτσι, βγαίνον και μερικά σπουδαία μαργαριτάρια, όπως αυτό που αντιγράφω παρακάτω.

Την ίδια μέρα η Ιζβέστια της ΠΕΕ δημοσίευσε ένα άρθρο με τον τίτλο: "Γιατί αγωνιζόμαστε". Ο Βόλιν σημειώνει ότι το άρθρο εκείνο ήταν ένα πραγματικό "Πιστεύω" των κροστανδιωτών, ήταν το πρόγραμμά τους και η διαθήκη που άφησαν στις εργαζόμενες μάζες για τις επαναστάσεις του μέλλοντος. Ιδού πώς διατυπώσανε τους πόθους και τις ελπίδες τους.

"... Κάνοντας την Επανάσταση του Οκτωβρίου, η εργατική τάξη είχε ελπίσει ότι θα πετύχει τη χειραφέτησή της. Μα το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν οι άνθρωποι την προσωπικότητά τους και να γίνουν πιο σκλάβοι από πρώτα.

Η εξουσία της αστυνομικής μοναρχίας πέρασε στα χέρια των σφετεριστών μπολσεβίκων. Αυτοί, αντί να αφήσουν ελεύτερο το λαό, του επιφύλαξαν τον τρόμο των φυλακών της Τσεκά, που οι μέθοδές της είναι πολύ πιο φρικτές απ' τις μέθοδες της τσαρικής χωροφυλακής.

Έχοντας αγωνιστεί κι έχοντας υποφέρει χρόνια ολόκληρα, ο εργαζόμενος της Σοβιετικής Ρωσίας δεν κέρδισε για αντάλλαγμα τίποτ' άλλο εξόν από αυθαίρετες διαταγές. Οι "κοζάκοι" της Τσεκά τον τρύπησαν με τις ξιφολόγχες τους και τον κτύπησαν με τις σφαίρες τους. Η μπολσεβίκικη εξουσία ατικατέστησε το ένδοξο σύμβολο των εργαζομένων -το σφυροδρέπανο- με ένα άλλο σύμβολο: την ξιφολόγχη και το κιγκλίδωμα της φυλακής, πράγμα που επέτρεψε στη νέα γραφειοκρατία, στους κομμισάριους και στους μπολσεβίκους υπαλλήλους, να εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους μια ήσυχη και άνετη ζωή.

Όμως, το ποταπότερο και το εγκλαματικότερο απ' όλα είναι η πνευματική σκλαβιά, που εγκαθίδρυσαν οι μπολσεβίκοι: άρχισαν να καναλιζάρουν ακόμα και τη σκέψη, ακόμα και τις ηθικές αξίες των εργαζομένων, αναγκάζοντας τον καθένα να σκέφτεται μόνο σύμφωνα με τις δικές τους αντιλήψεις.

Με τη βοήθεια των κρατικοποιημένων συνδικάτων, αλυσόδεσαν τον εργάτη στη μηχανή του και μετέτρεψαν την εργασία σε μια νέα σκλαβιά, αντί να την κάνουν ευχάριστη.

Όταν οι αγρότες άρχισαν να διαμαρτύρονται κι έφτασαν ως τις αυθόρμητες εξεγέρσεις, όταν οι εργάτες αναγκάστηκαν να απεργήσουν εξαιτίας των συνθηκών της ζωής τους, οι μπολσεβίκοι απάντησαν με μαζικές εκτελέσεις και με μια αγριότητα που θα τη ζήλευαν οι τσαρικοί στρατηγοί.

Οι μπολσεβίκοι χύνοντας το αίμα των μαρτύρων και σταθεροποιώντας έτσι την κυριαρχία τους, απαρνήθηκαν τη Ρωσία των εργαζομένων, απαρνήθηκαν την πρώτη χώρα που σήκωσε την κόκκινη σημαία της χειραφέτησης της εργασίας. Οι μπολσεβίκοι πνίγουν μέσα σε μια θάλασσα αίματος όλες τις μεγάλες και ωραίες υποσχέσεις και δυνατότητες της προλεταριακής Επανάστασης.

Γινόταν όλο και πιο φανερό, κι έχει γίνει ολοφάνερο τώρα πια, ότι οι μπολσεβίκοι, άσχετα απ' τα όσα λένε και δηλώνουν, δεν το .χουν σκοπό τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα συμφέροντα της εργατικής τάξης τους είναι ξένα. Από την ώρα που κατάκτησαν την εξουσία, το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην τη χάσουν. Για να την κρατήσουν, είναι έτοιμοι να καταφύγουν σε όλα τα μέσα: στη συκοφαντία, στη βία, στην απάτη, στη δολοφονία, στα αντίποινα εναντίον των οικογενειών των εξεγερμένων.

Μα η υπομονή των εργαζομένων που υπόφεραν του κόσμου τα μαρτύρια έχει πια εξαντληθεί.
Η πυρκαγιά των εξεγέρσεων φωτίζει εδώ κι εκεί τη χώρα, που αγωνίζεται εναντίον της βίας και της καταπίεσης. Οι εργατικές απεργίες πολλαπλασιάζονται.
Μα οι χαφιέδες των μπολσεβίκων αγρυπνούν. Παίρνουν όλα τα μέτρα για να παρεμποδίσουν και να πνίξουν την αναπόφευκτη τρίτη Επανάσταση.

Όμως παρόλα τους τα μέτρα, η Επανάσταση που λέμε, ξέσπασε. Πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Οι μπολσεβίκοι στρατηγοί το βλέπουν πεντακάθαρα πως ο λαός ξεσηκώθηκε, γιατί δεν του μένει πια αμφιβολία πως έχει να κάνει με προδότες των ιδανικών της Επανάστασης. Επειδή φοβούνται για το τομάρι τους κι επειδή ξέρουν πως δε θα μπορέσουν να κρυφτούν πουθενά για να γλυτώσουν από την οργή των εργαζομένων, οι μπολσεβίκοι πασχίζουν να τρομοκρατήσουν τους εξεγερμένους με τη βοήθεια των "κοζάκων" τους, με τις φυλακές, με τις εκτελέσεις. Κάτω από το ζυγό της μπολσεβίκικης δικτατορίας, η ίδια η ζωή κατάντησε χειρότερη από το θάνατο.

Ο ξεσηκωμένος εργαζόμενος λαός κατάλαβε πως στον αγώνα εναντίον των μπολσεβίκων κι εναντίον της νέας σκλαβιάς, δεν επιτρέπεται να σταματήσει στα μισά του δρόμου. Πρέπει να προχωρήσει ως το τέλος. Οι μπολσεβίκοι υποκρίνονται πως είναι τάχα έτοιμοι να προβούν σε παραχωρήσεις. Καταργούν τα μπλόκα στην επαρχία της Πετρούπολης. Δίνουν 10 εκατομμύρια χρυσά ρούβλια για να αγοράσουν προϊόντα από το εξωτερικό.

Μα μη γελιέστε: πίσω από αυτό το δόλωμα κρύβεται το σιδερένιο χέρι του αφέντη, του δικτάτορα. Του αφέντη, που θα σας βάλει να πληρώσετε ακριβά αυτές τις παραχωρήσεις, μόλις ησυχάσουν τα πράγματα.

Όχι δεν είναι δυνατόν να σταματήσουμε στα μισά του δρόμου. Πρέπει να νικήσουμε ή να πεθάνουμε.
Η Κόκκινη Κρονστάνδη, φόβος και τρόμος κάθε αντεπανάστασης, δεξιάς ή αριστεράς, δίνει το παράδειγμα.

Εδώ πραγματοποιήθηκε το νέο μεγάλο βήμα της Επανάστασης. Εδώ υψώθηκε η σημαία της ανταρσίας, εναντίον της τυραννίας των τριών τελευταίων ετών, εναντίον της καταπίεσης της μπολσεβίκικης απολυταρχίας, που στάθηκε πολύ χειρότερη από τους τρεις αιώνες του μοναρχικού ζυγού.
Εδώ στην Κρονστάνδη, τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος της τρίτης Επανάστασης, που θα σπάσει τις τελευταίες αλυσίδες του εργαζόμενου και θα του ανοίξει το νέο και φαρδύ δρόμο της σοσιαλιστικής ανοικοδόμησης.

Αυτή η νέα Επανάσταση θα αφυπνίσει τις εργαζόμενες μάζες σε Ανατολή και Δύση. Γιατί θα δώσει το παράδειγμα μιας νέας σοσιαλιστικής ανοικοδόμησης, που δε θα έχει καμία σχέση με γραφειοκρατικές μέθοδες και με κυβερνητικά διατάγματα. Οι εργαζόμενες μάζες από την άλλη μεριά των συνόρων μας θα πειστούν τότε από τα ίδια τα πράγματα και θα καταλάβουν ότι όλα όσα έγιναν ως τα τώρα στη χώρα μας στο όνομα των εργατών και των αγροτών, δεν ήταν σοσιαλισμός.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε χωρίς να πέσει τουφεκιά, χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη από αίμα. Δε θα το χύσουν, παρά μόνο σε περίπτωση νόμιμης άμυνας. Παρόλες τις εξοργιστικές πράξεις των μπολσεβίκων, εμείς θα αυτοκυριαρχηθούμε, ώστε να τους απομονώσουμε απλώς από την κοινωνική ζωή, για να μην μπορούν να βάλουν εμπόδια στην επαναστατική δουλειά με την κακόπιστη προπαγάνδα τους.

Οι εργάτες και οι αγρότες βαδίζουν κιόλας μπροστά, προχωρούν ακάθεκτα, αφήνοντας πίσω τους τη Συντακτική Συνέλευση με το αστικό της καθεστώς, αφήνοντας πίσω τους την μπολσεβίκικη δικτατορία με την Τσεκά της και τον κρατικό της καπιταλισμό, που σφίγγει τη θηλιά γύρω απ' το λαιμό των εργαζομένων και απειλεί να τους στραγγαλίσει.

Η αλλαγή που συντελέστηκε, δίνει επιτέλους τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εκλέξουν ελεύθερα τα δικά τους Σοβιέτ, που θα λειτουργήσουν απαλλαγμένα από κάθε κομματική πίεση. Η αλλαγή αυτή θα τους επιτρέψει επίσης να αναδιοργανώσουν τα κρατικοποιημένα συνδικάτα μετατρέποντάς τα σε ελεύτερες ομοσπονδίες εργατών, αγροτών και εργατών του πνεύματος.

Ο αστυνομικός μηχανισμός της μπολσεβίκικης απολυταρχίας, έχει επιτέλους διαλυθεί.


Όπως βλέπουμε η δικτατορία των μπολσεβίκων ήταν πολύ χειρότερη από αυτήν των τσάρων. Για την αστική δημοκρατία του Φλεβάρη, δεν τίθεται καν συζήτηση ότι είναι προτιμότερη. Συνεπώς, τα σχόλια περισσεύουν.
Αλλά ας δούμε τι αναφέρει για τις πολιτικές συμμαχίες των εξεγερμένων μια άλλη πηγή, που αντιγράφει ο Αλεξάνδρου, και που μόνο μεροληπτική εις βάρος του δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί (Πολ Άβριτς).


Από την άλλη μεριά, αυτό που μπορεί να αποδειχτεί είναι ότι οι ρέμπελοι έκλεισαν μια συμφωνία με τους εμιγκρέδες μετά τη συντριβή της εξέγερσης, όταν οι αρχηγοί τους βρισκόντουσαν κιόλας στη Φινλανδία. Το Μάιο του 1921, ο Πετριτσένκο και πολλοί σύντροφοί του πρόσφυγες στο στρατόπεδο του οχυρού Ινό στη Φινλανδία, αποφάσισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο στρατηγό Βράνγκελ. Στο τέλος του μηνός, έγραψαν μια επιστολή στον καθηγητή Γκριμμ, ποιυ ήταν εκπρόσωπος του στρατηγού Βράνγκελ και έμενε τότε στο Έλσινγκφορς. Προσφερόντουσαν να μετάσχουν σε μια νέα εκστρατεία, που θα αποσκοπούσε στην ανατροπή των μπολσεβίκων και στην επανακατάκτηση "των κατακτήσεων της επανάστασης του Μαρτίου 1917". Πρότειναν ένα πρόγραμμα που θα αποτελούσε την "πλατφόρμα" αυτής της κοινής επιχείρησης: 1) Όλη η γη στους αγρότες 2) Ελεύθερα συνδικάτα για τους εργάτες 3) Πλήρης ανεξαρτησία των όμορων κρατών 4) Ελευθερία δράσης για τους φυγάδες της Κρονστάνδης 5) Κατάργηση των επωμίδων από όλες τις στρατιωτικές στολές 6) Να διατηρηθεί το σύνθημα "όλη η εξουσία στα σοβιέτ και όχι στα κόμματα". Διευκρίνιζαν όμως (τι έκπληξη!) ότι αυτό το σύνθημα δεν ήταν παρά μια "συμφερτική πολιτική μανούβρα" μέχρις ότου επιτευχθεί η ανατροπή των κομμουνιστών. Μόλις εξασφαλιζόταν η νίκη, το σύνθημα θα άλλαζε αμέσως και θα εγκαθίστατο μια στρατιωτική δικτατορία, που δε θα επέτρεπε στη χώρα να πέσει στην αναρχία. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι ναύτες πρόσθεσαν αυτήν την τελευταία διευκρίνιση για να δελεάσουν τον Βράνγκελ, γιατί ξανατόνιζαν ότι όταν ερχόταν η κατάλληλη στιγμή, ο ρωσικός λαός θα έπρεπε να είναι "ελεύθερος να αποφασίσει τι λογής κυβέρνηση θέλει".

Ο Γκριμμ, συνεχίζει ο Άβριτς, ειδοποίησε αμέσως ότι είναι σύμφωνος και ο Βράνγκελ έστειλε μια ευνοϊκή απάντηση μερικές βδομάδες αργότερα. Κι όχι μόνο αυτό. Από ό,τι φαίνεται, το σύμφωνο εκείνο έφτασε σε ένα πρώτο στάδιο εφαρμογής. Αν πιστέψουμε τις εκθέσεις της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας, ο Πετριτσένκο, σε συνεργασία με τον Γκριμμ και τον Βίλεκν, στρατολόγησε μια ομάδα ναυτών απ' αυτούς που κατέφυγαν στη Φινλανδία και τους πέρασε παράνομα στην Πετρόπολη, το καλοκαίρι του 1921. Οι ναύτες αυτοί είχαν εντολή να μετάσχουν την κατάλληλη στιγμή στην κατάληψη της πόλης, που σύμφωνα με το σχέδιο θα έπαιζε ρόλο νέου προγεφυρώματος εναντίον των κομμουνιστών. Έχοντας φτάσει στην πόλη, οι ναύτες δούλεψαν κάτω από τις διαταγές της Οργάνωσης Αγώνα της Πετρούπολης, δηλαδή μιας παράνομης ομάδας καθοδηγούμενης από το Εθνικό Κέντρο. Αρχηγός της ήταν ο Β.Ν. Ταγκάνσιεβ, πρώην καθηγητής της γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο της Πετρούπολης. Υποτίθεται ότι τα στρατεύματα του Βράνγκελ θα επέμβαιναν σε μια μεταγενέστερη φάση, μα πριν προλάβουν να ενεργήσουν, η οργάνωση ανακαλύφτηκε και τα μέλη της εκτελέστηκαν.

Ωστόσο, οι φυγάδες της Κρονστάνδης δεν απελπίστηκαν. Τον Ιούνιο του 1921, το Συνέδριο της Εθνικής Ένωσης, που συνεκλήθη με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου και αποσκοπούσε στην συνένωση των αυτοεξόριστων εν όψει μιας αντιμπολσεβίκικης σταυροφορίας, έλαβε ένα μήνυμα από τη Φινλανδία: μια ομάδα προσφύγων της Κρονστάνδης βεβαίωνε το Κέντρο ότι εγκρίνει το πρόγραμμά του. Βρήκαμε επίσης στα αρχεία του Εθνικού Κέντρου ένα εμπιστευτικό έγγραφο, με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 1921, υπογραμμένο από τον Πετριτσένκο και τον Γιακουβένκο (δηλαδή τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΠΕΕ) με το οποίο εξουσιοδοτείται ένας κάποιος Βσέβολοντ Νικολάγεβιτς Σκοσύρεβ να μετάσχει στις εργασίες της Εθνικής Ρωσικής Επιτροπής του Παρισιού, με την ιδιότητα του εκπροσώπου των προσφύγων "για να συντονιστούν οι ενέργειες με τις άλλες οργανώσεις που δρουν σύμφωνα με την πλατφόρμα του ένοπλου αγώνα εναντίον των κομμουνιστών"


Το μόνο που αντιπαραθέτει σε όλα αυτά ο Αλεξάνδρου είναι ότι:
Φυσικά τίποτε από όλα αυτά δεν αποδεικνύει ότι υπήρξε και ο παραμικρός δεσμός ανάμεσα στο Κέντρο και στην ΠΕΕ πριν από την εξέγερση ή κατά τη διάρκειά της. Μα από την άλλη μεριά φαίνεται πως η πίκρα της ήττας καθώς και η κοινή επιθυμία να ανατραπεί το σοβιετικό καθεστώς, τους ώθησε να δώσουν τα χέρια μετά την εξέγερση.

18 σχόλια:

Neophyte_commie είπε...

«Γιατί θα δώσει το παράδειγμα μιας νέας σοσιαλιστικής ανοικοδόμησης, που δε θα έχει καμία σχέση με γραφειοκρατικές μέθοδες και με κυβερνητικά διατάγματα.»

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το έχουν αυτό το πράγμα στο μυαλό τους. Εκτός αν είναι απλά λόγια του αέρα για να αιτιολογούν τα υπόλοιπα.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Κοιμασαι αντισοβιετικος,ξυπνας φασιστας!

Ανώνυμος είπε...

Ο Βικτωρ Σερζ στην αυτοβιογραφια του 'Αναμνησεις ενος επαναστατη' αναφερει για την Κροστανδη '' Αν επεφτε η μπολσεβικικη δικτατορια, θα ερχοταν σε ελαχιστο χρονο το χαος, και μαζι με το χαος η πιεση απο τους αγροτες, η σφγαγη των κομμουνιστων, η επιστροφη των εμιγκρεδων και τελικα μια αλλη αντιπρολεταριακη δικτατορια μεσα απο την πιεση των συνθηκων. Τα τηλεγραφηματα απο τη Στοκχολμη και το Ταλιν επιβεβαιωναν οτι και οι εμιγκρεδες εβλεπαν με τον ιδο τροπο την κατασταση... '' και πιο κατω ''Μεσα στη μοναδικη Ρωσια της Ευρωπης, υπηρχαν καμμια πενηνταρια εστιες αγροτικων εξεγερσεων. Νοτια της Μοσχας, ο σοσιαλεπαναστατης της δεξιας , ο δασκαλος Αντονοφ, ο οποιος διακηρυσσε την καταργηση του σοβιετικου καθεστωτος και την αποκατασταση της Συντακτικης, διεθετε στηνπεριοχη του Ταμποφ εναν αρτια οργανωμενο στρατο απο πολλες δεκαδες αγροτες. Ειχε διαπραγματευθει με τους Λευκους.'' και συνεχιζει '' Παρα τα λαθη του και τις καταχρησεις του το μπολσεβικικο κομμα ειναι αυτη τη στιγμη η μεγαλη οργανωμενη και ευφυης δυναμη και σιγουρα σε αυτη, παρολα αυτα, πρεπει να εχουμε εμπιστοσυνη. Η επανασταση δεν εχει αλλον οπλισμο και δεν ειναι πλεον εφικτο να ανανεωθει εκ βαθρων.''
Σιγουρα οσοι εχετε διαβασει το βιβλιο θα μου πειτε καλα ρε εχει αλλες 10 σελιδες για την Κρονστανδη, και εσυ σαν Ιεχωβας διαλεξες αποσπασματικα 2 παραγραφους....
Ναι ετσι εκανα

Ακυρος

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"...εναντίον της τυραννίας των τριών τελευταίων ετών"

Ειμαστε λοιπον 3 χρονια μετα την Σοβιετικη Επανασταση ,δλδ στο 1920 ...Ας δουμε λοιπον σε πιο Ιστορικο σημειο γραφονται απο τα αναρχοπαλληκαρια αυτα τα "ωραια" και ακρως "επαναστατικα" :

Απο την πρωτη στιγμη της Οκτωβριανης Επαναστασης το διεθνες Κεφαλαιο παλευει να την καταπνιξει .Τους πρωτους πρωτους προθυμους που βρισκει ειναι (ποιοι θα ηταν ) οι ...κουλακοι ,μετα εισβαλλουν ανοικτα απο την Κριμαια Αγγλοι ,Γαλλοι ,Ελληνες ,ο Ναυαρχος Κολτσακ αναλαμβανει τους "Λευκους" και φτανει να πλησιαζει τον Βολγα πριν συντριβει ,μετα (απο πανω) ο Στρατηγος Γκουντενιτς με τον Αγγλικο Στολο και τους Φινλανδους παρεα, φτανουν να απειλουν την Πετρουπολη ,ολα αυτα τα χρονια οι ομαδες Ντενικιν και Βραγκελ ενεργουν μονιμα σαμποταζ και δολιοφθορες ,ακομα και απο τα ανατολικα εισβαλλουν οι Ιαπωνες .Τρια χρονια ανηλεους αγωνα να καταπνιγει η φρεσκια εργατικη επανασταση και να συντριβει (απο μεσα και απ εξω ) το πρωτο αυτο εργατικο κρατος .

Οποιος λοιπον δικιολογει τις παπαριες των αναρχοπαλληκαριων αυτων και "τσιμπαει" στα "επαναστατικα" λογιδρια τους σ αυτην την προκυρηξη.... και δεν τους εντασσει αναφανδον και χωρις περιστροφες στους αντεπαναστατες και ενταγμενους αμεσα στο πλεγμα των παραπανω ενεργειων του Διεθνους Κεφαλαιου που αντικειμενα υπηρετουν εκεινες τις στιγμες ,ας ξεχασει καθε εννοια επαναστασης (για να το πω ευγενικα ) και ας κατσει σπιτακι του να παιζει πλει στεισον !!

Προσωπικα δεν χρειαζομαι το δευτερο αποκαλυπτικο μερος για να καταλαβω οτι διαχρονικα οι αναρχικοι ειναι οι χρησιμοι, "βιαστικοι" ηλιθιοι , του καπιταλισμου .

TRASH είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την Κροστάνδη εδώ: http://myths-of-anarchism.blogspot.gr/2007_10_01_archive.html

Αστός προδότης είπε...

Τρια χρονια ανηλεους αγωνα να καταπνιγει η φρεσκια εργατικη επανασταση (που την έκαναν αυτοί που εξεγέρθηκαν στην Κροστάνδη) και να συντριβει (απο μεσα και απ εξω ) το πρωτο αυτο εργατικο κρατος. (...χχχμμμμ ανατριχιάσαμε εδώ μιας και ολόκληρη η ρωσία το 1920 είχε λιγότερα εργοστάσια από το Μάντσεστερ, το κέντρο του εννοούμε δίχως τα περίχωρα)

Το εντυπωσιακό είναι πως αυτοί που σχολιάζουν υποστηρίζουν ένα κόμμα του αστικού κοινοβουλίου έναντι των "αναρχοπαληκαριών" που στην καλύτερη είναι υπό 24ωρη παρακολούθηση της μπατσαρίας -η οποία φυλάσσει 24/7 τα γραφεία του εν λόγω κόμματος!
Παράδοξο ε;


Unknown είπε...

οταν προσδιοριζεις τον στοχο σου κατ αναγκη αυτοπροσδιοριζεσαι.
πολυ περισσοτερο οταν στον χρονο που μιλαμε δεν γινεται καποια
συζητηση για τους αναρχικους,αλλα η συγκυρια κυριαρχειται απο την ανοδο
του εργατικου κινηματος.

zoot horn rollo είπε...

Ποιος παρακολουθεί ποιον, εκεί είναι η πλάκα με αυτούς τους "κοινωνικούς αγωνιστές"...

Ανώνυμος είπε...

Όποιος είχε ποτέ αμφιβολία για την αναλυτική ικανότητα του αναρχικού χώρου σαν χώρου, μπορεί να πάρει την απάντηση του απο τη δευτερη παράγραφο του αναρχικού που μόλις πόσταρε.

Σκεφτείτε απλά τι έχει γίνει το τελευταίο 2μηνο, για να μη πάμε παραπίσω. Απεργίες, πορείες, ξύλο με τα ΜΑΤ, μπούκες σε τουλάχιστον 2 υπουργεία(Εργασίας και Παιδείας), συλλήψεις στους χώρους του αγώνα αλλά και μέσα απο σπίτια, ξύλο με μπράβους σε απεργιακές περιφρουρήσεις, καμπάνιες αλληλεγγύης στη Παλαιστίνη, ξύλο και απειλές στελεχών του ΚΚΕ απο μπάτσους στη μέση του δρόμου γιατί υπερασπίστηκαν μετανάστες, ένας ασταμάτητος πόλεμος με τη κυβέρνηση και τις δυνάμεις που αυτή έχει(λχ αστικά ΜΜΕ), σήμερα ξεκινάει και νέος κύκλος αγώνων των αγροτών. Και ολα αυτά χωρίς τα καθημερινά, δουλειά μυρμηγκιού, καμπάνια για διάδωση των θέσεων για τα 100 χρόνια κτλ. ΌΛα αυτά σε περίπου 60 μέρες.

Τι του έμεινε του στόκου; Οτι το ΚΚΕ "είναι κοινοβουλευτικό κόμμα". Τόσα καταλαβε ο μεγάλος.



Σ.

Ανώνυμος είπε...

Να θεωρήσω πως είναι τυχαίο το σχόλιο του κυρίου ( 22 Ιανουαρίου 2018 - 1:48 μ.μ. ) μία μέρα μετά τη συγκέντρωση και τα όσα έγιναν στη Θεσ/κη με αφορμή το όνομα της ΠΓΔΜ;

Α μάλλον δική μου καχύποπτη σκέψη

17-57

Ανώνυμος είπε...

@Σ.
Καλά κάνεις και τα υπενθυμίζεις αλλά μην τσιμπάς. Όποιος γράφει σαν αναρχικός, δεν σημαίνει πως κατά ανάγκη είναι αναρχικός. Αρκετοί που είναι αναρχικοί κάνουν τον αυτοπροσδιορισμό τους. Και γράφουν για την διαφωνία τους που έχουν στο α ή στο β θέμα

Απλά θέλει να βρει κάτι για την πει στο ΚΚΕ. Το ποστ είναι για την Κροστάνδη.
Θα μπορούσε να εμφανιστεί και σαν Τροτσκιστής αλλά ο Τρότσκι ήταν αυτός που έλεγε για την Κροστάνδη με δικά του λόγια πως "καθάρισε τους Κροστανδινούς σαν Γαλοπούλες" ως ο τότε επικεφαλής του Κόκκινου Στρατού

( Όπoιος ενδιαφέρεται για την Κροστάνδη στο blog που παραπέμπει ο TRASH
7 Ιανουαρίου 2016 - 7:54 π.μ. Το οποίο ανήκει σε Τροτσκιστή
http://myths-of-anarchism.blogspot.gr )

Οτι το ΚΚΕ "είναι κοινοβουλευτικό κόμμα" το είχαμε διαβάσει από το Βαθύ Κ το 2013 όταν ο "καημός" του σχολιαστή ήταν το πότε θα μπουν ΚΚΕδες στη φυλακή. Τόσα μέλη του ΠΑΜΕ επι ΣαμαροΒενιζέλων για την συνδικαλιστική τους δράση και οι νποινές τους στην Ευελπίδων, φαίνεται πως δεν του ήταν αρκετά. Το είχαμε ακούσει, την ίδια χρονιά(2013) από επιφανές στέλεχος του Σύριζα που έλεγε πως όποιος δεν πάει με ΝΔ ή Σύριζα θα νοιώθει σαν να τον έχει πατήσει τρένο.

Αρκετοί αναρχικοί χαίρονται όταν μέλη του ΠΑΜΕ ή και του ΚΚΕ "περιποιούνται" δεόντως τους φασίστες. Όπως π.χ.για στους αγρότες το 2016 όταν φασιστοειδή είχαν διειδύσει και στην ομιλία του Παφίλη στη Βουλή την ίδια χρονιά. ή στο "μπανάκι" που έκαναν τα φασιστοειδή στο Ηράκλειο τον Μάρτη του 2013.
Η όποια κριτική τους προς έχει μετριαστεί ή σε αρκετά σημεία έχουν αλλάξει για το ΚΚΕ. Κυρίως σε αυτούς που είναι εργάτες - εργαζόμενοι.
Ίσως γιατί είναι πρώτα εργάτες - εργαζόμενοι και μετά αναρχικοί

17-57

Τροτσκι είπε...

Πάλι ο Τρότσκι φταίει. και όταν δεν φταίει, πάλι φταίει που δεν φταιει

Ανώνυμος είπε...

@( 23 Ιανουαρίου 2018 - 6:52 μ.μ. )
Για το "αυθόρμητο" της Κρονστάνδης
Πιστεύω πως ο Τρότσκι στο συγκεκριμμένο έκανε πολύ καλά

Διάβασε το "βιογραφικό" του Πετρουσένκο, ενός από τρους διοργανωτές της Κροστάνδης και θα καταλάβεις(πρωην Μενσεβίκος, πρώην Λευκός, αιωνίως τυχοδιώκτης, χρήματα στους "Κροστανδινούς" από τις "αυλές" της Ευρώπης)
Όπως και το
http://myths-of-anarchism.blogspot.gr
που ανήκει σε Τροτσκιστή

Ακόμα και φιλο-αναρχικοί ιστορικοί (Μπετελέμ - Βίκτορ Σερζ κ.α.) ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στους "Κρονστανδινούς".

ο ελ.αστικός τύπος για την Κρονστάνδη
http://myths-of-anarchism.blogspot.gr/2007/10/blog-post_12.html

Οι NY Times προαναγγέλουν την Κρονστάνδη (1921)
http://myths-of-anarchism.blogspot.gr/2007/10/ny-times-1921.html

o Λένιν για την Κρονστάνδη
http://myths-of-anarchism.blogspot.gr/2007/10/o.html

".. »Το χαρακτηριστικότερο στα γεγονότα της Κρονστάνδης είναι ακριβώς οι ταλαντεύσεις του μικροαστικού στοιχείου. Τίποτε σχεδόν διαμορφωμένο, ξεκάθαρο, συγκεκριμένο δεν υπάρχει.
Νεφελώδη συνθήματα όπως «ελευθερία», «ελεύθερο εμπόριο», «απελευθέρωση από το ζυγό», «σοβιέτ χωρίς μπολσεβίκους», ή «επανεκλογή των σοβιέτ» ή «λύτρωση από τη δικτατορία του κόμματος» κλπ. Τόσο οι μενσεβίκοι όσο και οι σοσιαλεπαναστάτες διακηρύσσουν ότι το κίνημα της Κρονστάνδης είναι "δικό τους" κίνημα... Ολόκληρη η συμμορία των λευκοφρουρών κινητοποιείται αστραπιαία για την Κρονστάνδη, με ταχύτητα, μπορεί να πει κανείς τηλεγράφου... Πάνω από μισή εκατοντάδα ρωσικές εφημερίδες των λευκοφρουρών που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, επιδίδονται σε μια λυσσαλέα καμπάνια "για την Κρονστάνδη". Οι μεγάλες τράπεζες, όλες οι δυνάμεις του χρηματιστικού κεφαλαίου διοργανώνουν εράνους για την υποστήριξη της Κρονστάνδης. Η δήλωση του Μάρτοφ στη βερολινέζικη εφημερίδα του ότι η Κρονστάνδη δε διακήρυξε μόνο μενσεβίκικα συνθήματα, αλλά κι απέδειξε ακόμα, ότι είναι δυνατό ένα αντιμπολσεβίκικο κίνημα, που να μην υπηρετεί εντελώς τους λευκοφρουρούς, τους καπιταλιστές και τους γαιοκτήμονες, η δήλωση αυτή αποτελεί κλασικό παράδειγμα ενός αυτάρεσκου μικροαστού ναρκίσσου. Ας κλείσουμε λοιπόν τα μάτια μπρος στο γεγονός, ότι όλοι οι γνήσιοι λευκοφρουροί χειροκροτούσαν τους αποστάτες της Κρονστάνδης και ότι συγκέντρωναν χρήματα για την υποστήριξή της από τις τράπεζες». .."


".. "Γίναμε μάρτυρες του περάσματος της εξουσίας από τους Μπολσεβίκους σε μια αόριστη συμμαχία ποικιλόχρωμων στοιχείων υποθετικά λίγο δεξιά ίσως ακόμη και λίγο "αριστερά" από τους Μπολσεβίκους, τόσο αόριστο είναι το σύνολο των πολιτικών ομαδοποίησεων που έχουν επιχειρήσει να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους στην Κρονστάνδη. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι συγχρόνως ο Λευκοφρουρός Στρατηγός όπως όλοι ξέρετε , έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό. Αυτό έχει αποδειχθεί πλήρως. Δύο βδομάδες πριν τα γεγονότα της Κρονστάνδης, ο Παριζιάνικος Τύπος είχε ήδη μεταδώσει τα νέα ότι υπήρχε μια εξέγερση στην Κρονστάνδη." .."


17-57

zoot horn rollo είπε...

"Βασιλάκη Καϊλας" περισσότερο. Μη κλάψεις κιόλας.

Ανώνυμος είπε...

Ελάτε παιδιά, μην ψαρώνετε!
Ο συγκεκριμένος τύπος (ο...προδότης)μπορεί να είναι ασφαλίτης ή χρυσαυγίτης! Πάντως σίγουρα ανήκει σε χαφιεδολόι...
Όποιος δεί το τι γράφει το τελευταίο διάστημα η Χρυσή Αυγή,όποιος ακούσει τους βουλευτές της στη Βουλή με αφορμή διάφορα νομοσχέδια θα καταλάβει (Διεμφυλικοί, Προϋπολογισμός, Απεργία-πολυνομοσχέδιο κ.α. Υποτιθέμενη κατάληψη στο Πολυτεχνείο)...Είναι σαν να διαβάζεις indymedia ή "ΑΥΓΗ". Και εννοείται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ χρησιμοποιούν τα ίδια παραμύθια ενάντια στο ΚΚΕ. Οι ΣΥΡΙΖΑιοι αυτοπαρουσίαζονται "κομουνιστές" και οι χρυσυγίτες τους πιστοποιούν σαν "κομμουνιστές". Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο! Ας δεί κανείς το τι γράφει από τη μια η Χρυσή Αυγή και πό την άλλη η "Αυγή" με αφορμή τις προσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις. Και εννοείτε ότι η ΧΑ δεν κάνει τίποτα χωρίς την κάλυψη της αστυνομίας. Και εννοείτε ότι η ΧΑ καλύπτει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο κανένας άλλος!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@kk-1

Απο τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τα δικαιώματα των διαφόρων "ιδιαιτεροτήτων" ήταν οι Νεοφιλελεύθεροι της σχολής του Σικάγο.

Κατα κόρον σε διάφορα δεξιά-ακροδεξιά κανάλια στην τηλεόραση, παρουσιάζουν τους αντι-Κομμουνιστές και αντι-Σταλινικούς Ευρωκομμουνιστές οπαδούς του Κάουτσκι / Μπερλιγκουέρ Συριζαίους ως..Κομμουνιστές ή και Σταλινικούς.
Πέρα από το ότι δεν έχουν τα "κακαλα" να μιλήσουν κατευθείαν κατά ΠΑΜΕ ή ΚΚΕ
ο Σύριζα είναι για αυτούς ο ιδανικός εύκολος - "βολικός" αντίπαλος.

Είναι και άλλος ο λόγος.
Κάτι τέτοιο, αν το έκαναν πρόωρα, θα σήμαινε επιπλεόν μεγαλύτερη άνοδο του ΠΑΜΕ(στο ΠΑΜΕ όσοι συμμετέχουν δεν είναι όλοι κομμουνιστές) αλλά και του ΚΚΕ.

Τότε εθνικιστές / ακροδεξιοί αισθανόντουσαν λιγότερο δυνατοί, για αυτό δεν μιλούσαν απευθείας τόσο κατά ΠΑΜΕ / ΚΚΕ.Μία μεγάλη υπολογίσιμη μερίδα του λαού ακόμα αντέχει. Έχει πολύ αρνητική γνώμη για την ακροδεξιά, τον εθνικισμό και τον φασισμό. Και τα αντιεργατικά νομοσχέδια όπως πχ.ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός του δικαιώματος της απεργιας μπορεί να μην περνούσαν από "ανακλαστική" αντίδραση αυτού του κόσμου και σύνταξης του με το ΠΑΜΕ παρόλο που μπορεί να μην συμφωνεί σε όλα μαζί του.

Μετά το συλλαλητήριο για το όνομα της FYROM κάπως άλλαξε. Οι ακροδεξιοί μιλάνε κατά Στάλιν, κομμουνιστών χωρίς όμως να μιλάνε για τους κυβερνητικούς του Σύριζα εννοώντας το ΚΚΕ αν και ακόμα δεν το κατονομάζουν. Τώρα νοιώθουν πιο δυνατοί.

Τώρα στα υπόλοιπα
κόσμος από τα αριστερά ή πηγαίνει προς ΠΑΜΕ/ΚΚΕ ή αρχίζει να γίνεται αλλαγή στάσης ( προς το θετικότερο) προς ΠΑΜΕ / ΚΚΕ. Επίσης με την άνοδο του εθνικισμού/φασισμού παγκοσμίως, αλλάζει θετικά η γνώμη και προς τον Στάλιν. Αυτή είναι η αιτία.

Το ποιοι πολιτικοί χώροι είναι ας το αναλογιστούν για το πόσο μοιάζουν οι μεταξύ τους λόγοι όταν είναι ενάντια προς το ταξικό εργατικό κίνημα / ΚΚΕ / ΕΣΣΔ / Στάλιν . Έστω και όταν τρολλάρουν άλλα Indymedia.
Ο Στάλιν "έσκισε τα ράμματα" των φασιστών. Ο Τσε Γκεβάρα, σε επιστολή του δήλωνε την θετική του γνώμη για τον Στάλιν.

17-57

Ανώνυμος είπε...

17-57

Ο Τσε, όχι μόνο δήλωνε τη θετική του γνώμη για τον Στάλιν, αλλά σε πολλά κείμενα του παραθέτει αποσπάσματα από το έργο του, αφού τον θεωρούσε σπουδαίο μαρξιστή επιστήμονα, ενώ στα ημερολόγια του έχουν καταγραφεί αναφορές στο πρόσωπο του Στάλιν, όπου εκδηλώνει τον θαυμασμό του για αυτόν. Αυτά ας τα έχουν υπόψιν όσοι αναρχοαυτονομοι που έχουν στη μπλούζα τους τον Τσε, αλλά βγάζουν σπυριά όταν ακούνε για τον Στάλιν.

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

I know, Προλεκαλτ
Μην πεις σε τίποτα αριστερίζοντες ή αντιεξουσιαστές πως το "είδωλο" τους Τσε Γκεβάρα ήταν οπαδός του Στάλιν και χαλάσεις τις "επαναστατικές ονειρώξεις τους"!

17-57