Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Μίλα μου βρώμικα

Η αλήθεια είναι πως περίμενα περισσότερα βρώμικα σχόλια για το 89' με αφορμή το θάνατο του Μητσοτάκη, του στιλ "τρώνε μαζί με το Χαρίλαο ντολμαδάκια στις γειτονιές των αγγέλων". Αλλά αυτά παραδόξως ήταν λιγοστά (δες ως εξαίρεση στον κανόνα ένα κείμενο του Καρτερού, που τα έγραψε σχεδόν στα σοβαρά, αλλά για καλό κι ένα ωραίο ξέπλυμα στο πλυντήριο της ΕφΣυν από τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών). Και δεν είναι τυχαίο ίσως. Ποιος θα μπορούσε να μιλήσει για τα παλιά δεξιά λάθη του ΚΚΕ από το σύγχρονο αριστεροχώρι, που πάτησε συνειδητά και ολόψυχα την μπανανόφλουδα της ΠΦΑ; Με τι σκεπτικό και ποιο... ηθικό πλεονέκτημα, που θα έλεγε κι ο Καρτερός;

Εξάλλου, το κόμμα έβγαλε χρήσιμα διδάγματα, φροντίζοντας να απομακρυνθεί στην πράξη από τη λογική που οδήγησε σε αυτές τις τακτικές επιλογές. Τα υπολείμματα από τα ντολμαδάκια (σημειολογικό υπονοούμενο περί γιαλαντζί αριστεράς) στα δόντια είναι ευκρινή, και θα χτυπούσαν άσχημα στο μάτι, αν υπήρχαν ακόμα και δεν είχε γίνει καθαρισμός από την εποχή της κάθαρσης.
Αλλά... αστραφτερή οδοντοστοιχία, αστραπές δε φοβάται. Καθαρά πράγματα...

Τι μένει λοιπόν σε όσους έχουν έτοιμο το συμπέρασμα "ναι αλλά το ΚΚΕ..."; Να λυγίσουν από την ανάποδη το κλαδί και να πιάσουν την ιστορία για την ηγεσία που τσαλαπατά την ιστορία του κόμματος και τα σύμβολά της -που αυτοί θεωρητικά τα έχουν "εικόνισμα", για να θυμηθούμε ένα ιστορικό τσιτάτο του Χαρίλαου. Κι έτσι καταλήγουμε σε κωμικοτραγικά λογικά (;) σχήματα και αφηγήσεις του στυλ:

Ανάθεμα στο ΚΚΕ που προδίδει την ιστορία του ΕΑΜ, το οποίο μας πρόδωσε στη Βάρκιζα.
Ανάθεμα στους επάρατους σταλινικούς που ξεπούλησαν την παράδοση των Λαϊκών Μετώπων, που μας είχαν ξεπουλήσει στην αστική τάξη.
Ανάθεμα και στην ηγεσία που αποκαθήλωσε το Χαρίλαο (ως εικόνισμα) ο οποίος βέβαια ευθύνεται για την πατάτα (και τα ντολμαδάκια) του 89'.

Το ζήτημα δεν είναι φυσικά να σταθούμε σε προδοσίες και πρόσωπα, αλλά να κρίνουμε σφαιρικά τις αιτίες και συνολικά την πορεία που οδήγησε στην κρίση του 89-91. Αυτή τη δύσκολη (αυτο)κριτική μόνο το κόμμα επιχειρεί να την κάνει, αναλύοντας τα προβλήματα στη στρατηγική του, τη στάση του στο ζήτημα της κυβέρνησης -κι αυτό ακριβώς είναι που ξεσηκώνει τις υστερικές αντιδράσεις των... "εικονισματομάχων". Αν δεν το κάνουμε αυτό, το 89' προκύπτει ξαφνικά, μεταφυσικά, σαν κεραυνός εν αιθρία: ("Α, ένα 89! Πώς βρέθηκες εσύ εδώ;"). Και τα προβλήματα αυτά αποτυπώνονται ακόμα και στην αριστερή κριτική (εντός ή εκτός εισαγωγικών) της περιόδου, που μιλούσε πχ για το φως της Περεστρόικα και το σκοτάδι των νεοσταλινικών μεθόδων -ακόμα και σε κάποια σημαντικά κείμενα του Κάππου, που βάλλει μεν από θέση αρχής κατά του κυβερνητισμού, αλλά αφήνει ανοιχτά κάποια παραθυράκια για σχηματισμό άλλου τύπου κυβέρνησης.

Το πρόβλημα δεν ήταν ασφαλώς η αριστερή κριτική, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε και τα σημεία στα οποία εστίασε: το 89' αντιμετωπίστηκε ξεκομμένα από την προγενέστερη περίοδο και ως προδοσία, επειδή κάναμε τον "ιστορικό συμβιβασμό" και την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και όχι για τις επεξεργασίες του 12ου συνεδρίου, τη συγκρότηση του (ενιαίου) Συνασπισμού και την αρχική αμηχανία απέναντι στο ΠαΣοΚ -όπου το αριστεροχώρι έπεσε στο "δις εξαμαρτείν".
Το ΝΑΡ ήταν στην καλύτερη περίπτωση η τιμωρία του κόμματος και το τίμημα που πλήρωσε για τα δεξιά του λάθη-απόκλιση. Αλλά η τιμωρία για ένα λάθος δεν είναι αυτομάτως σωστή και δικαιωμένη ως ανεξάρτητη πολιτική επιλογή.

Βέβαια το βασικό δεν είναι τι θα πεις στους άλλους και πώς θα τους αντιμετωπίσεις. Στον Πασόκο που μιλάει με ύφος για το "βρώμικο 89", λες πολύ απλά πως εμείς απλώς το ξεβρομίσαμε και γίναμε δυστυχώς η κολυμβήθρα που ξέπλυνε τις δικές τους βρομιές. Και αν είναι κάποιος αριστεροχωριανός -που δε φροντίζει καν λεκτικά να διαφοροποιήσει τη σπόντα του περί "βρόμικου 89", παίζεις με τις αντιφάσεις του κι αντιστρέφεις τα ερωτήματα για το σήμερα.

Το βασικό όμως είναι τι θα πούμε εμείς στον εαυτό μας. Και να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε κάποιες επιλογές στο ιστορικό τους πλαίσιο, για να καταλάβουμε τα λάθη μας και να τα αποφύγουμε, όχι για να τα δικαιολογήσουμε.

Η αλήθεια είναι πως στη δεδομένη χρονική στιγμή, είτε έτσι είτε αλλιώς, μας την είχαν στημένη και μας περίμεναν στη γωνία. Αν δεν μπαίναμε σε κάποια κυβέρνηση συνεργασίας, θα ευθυνόμασταν για τη συγκάλυψη των πράσινων σκανδάλων και για την... ακυβερνησία που έφεραν τα πιο αναλογικά (όπως λέμε πιο έγκυος) εκλογικά συστήματα. Μπρος (αστικός) γκρεμός και πίσω (νεο-αριστερό) ρεύμα. Η μόνη διέξοδος από αυτόν το φαύλο κύκλο, θα ήταν ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος -και βασικά λογική- με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό, που δε θα την απασχολούσε τι είδους κυβέρνηση θα έχει ο τόπος. Κι αυτό επί της ουσίας, ήταν κάτι που το βρήκαμε μπροστά μας το 2012.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως τα συγκρατημένα εγκώμια των Συριζαίων προς τον πολιτικό αντίπαλο Μητσοτάκη, του αναγνωρίζουν ότι έσπασε το ταμπού της εισόδου της Αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία, που κατά κάποιον τρόπο λείανε το έδαφος για τη σημερινή ΔΦΑ.

Από μια άλλη άποψη, προσωπικά μπορώ να καταλάβω όσους κατάπιαν μεν την πρώτη κυβέρνηση Τζανετάκη, για να μην παραγραφούν τα σκάνδαλα, αλλά διαχώρισαν τη θέση τους από τη δεύτερη οικουμενική του Ζολώτα, όπου δε συνέτρεχε τέτοιος λόγος. Υπήρχε παρόλα αυτά μια... συνέπεια στο σκεπτικό της συμμετοχής σε μία (ακόμα) οικουμενική, χωρίς εκδικητικούς αποκλεισμούς -την οποία το ΠαΣοΚ δέχτηκε τέσσερις μόλις μήνες αφού απέρριπτε την ίδια πρόταση από... "θέση αρχής". Το λάθος ήταν στο βασικό σκεπτικό, όχι στις λεπτομέρειες.

Μιας και μιλήσαμε όμως για "θέση αρχής", ένα τελευταίο εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι υπουργικές θέσεις που (δεν) πήρε το ΚΚΕ σε αυτές τις κυβερνήσεις, με βάση και τους εκλογικούς συσχετισμούς. Τα υπουργικά πόστα τα έπιασαν παράγοντες της "ανανεωτικής αριστεράς", όπως ο Κουβέλης και ο Κωνσταντόπουλος, ενώ το μόνο κομματικό στέλεχος που συμμετείχε σε μια υπουργική επιτροπή εν είδει τρόικας, ήταν ο Δραγασάκης, που σήμερα βρίσκεται στο Συνασπισμό. Που πάει να πει πως το κόμμα δεν "ξεπουλήθηκε" το 89' για να γλυκαθεί με τα υπουργικά πόστα και κυβερνητικές ευθύνες. Δεν ήταν έγκλημα-προδοσία, αλλά κάτι χειρότερο: ήταν λάθος. Ακόμα και στα λάθη του, όμως, το ΚΚΕ κράτησε τις αρχές του... 

34 σχόλια:

Αναυδος είπε...

το Κόμμα λάθη έκανε και θα κάνει και στο μέλλον στην προσπάθεια του να ανατρεψει τον καπιταλισμο και να οικοδομησει το σοσιαλισμο. Ποιο θανάσιμο όμως από οποιόδηποτε λαθος του Κόμματος είναι η διάσπαση του Το ναρ αν και δεν ειχε καμμια πλειοψήφια ούτε στη βάση ουτε στα οργανα του κομματος (ακόμη και στην σπουδαζουσα αθηνας που το σκορ στο ΣΠ ηταν 34-1 στις ΟΒ τα πράγματα ήταν υπέρ του ΚΚΕ ενδεικτικο της ανωμαλης καταστασης που η φραξια του αφελη γραψα ειχε οδηγήσει τη νεολαια στα αει) αποφασισε σε ελαχιστο χρονικο διαστημα να υπονομεύσει νεολαία και κόμμα για μια απόφαση που κατω από καθε πρισμα δεν ηταν δα για θανατο.

Ανώνυμος είπε...

Το μετέπειτα ΝΑΡ συμμετείχε ως ΚΝΕ στο 12ο συνέδριο. Όπερ έδει δείξε λοιπόν το έβαλαν το χεράκι τους για το λάθος του Συνασπισμού. ("Α, ένα 12ο Συνέδριο! Πώς βρέθηκες εσύ ΝΑΡίτης με δεξιά λάθος απόκλιση εδώ;"). Ποτέ κανείς γέρων (πλέον) ΝΑΡιτης/σσα δεν μου έχει απαντήσει. Κλαψ, λυγμ. Τώρα βέβαια τίποτα δεν είναι όπως παλιά και το σομπρέρο από το δεξιό ΣΕΚ απλά τους κάνει ωραία μέση.

Μαρία του 19ου.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

H ντε-φάκτο νομιμοποίηση του ΚΚΕ το '74 και η Κυβέρνηση Τζανεττάκη το '89, ήταν για του έλληνες κομμουνιστές ό,τι ήταν και το "σφραγισμένο βαγόνι" για τους μπολσεβίκους το '17. Γι αυτό και η λύσσα των εντοπίων μενσεβίκων, δηλαδή των διαφόρων πασόκων, είτε με στολή, είτε με ...πολιτικά, ενίοτε και με ...κουκούλες!
------------------------------------------

Αυτό, με τα διάφορα καραγκιοζόπουλα, που περιφέρουν την μπομπή τους ....με υπερηφάνεια(!), με ξεπερνάει!
Ρε, καραγκιοζόπουλα, το ότι δε γύρεψε το αστικό κράτος ποτέ από σας "πιστοποιητικό νομιμομοφροσύνης" η "δήλωση", θάπρεπε να το κρύβετε, γιατί ξεβρακώνει
- είτε την ασημαντότητά σας,
- είτε κάτι ακόμη χειρότερο, το ότι στην πραγματικότητα σας έχει εμπιστοσύνη!
Χαϊβάνια!
Σιγά, μη μας πείτε τώρα, πως ...ήταν και η λαϊκή αντίσταση(!) που επέβαλε την ....προβοκατόρικη παρουσία σας!
Και για σκεφτείτε (αν μπορείτε με την περικεφαλαία - δεν επιμένω) τι θάχε γίνει, αν υπήρχε έστω και υποψία ότι την "ΜΑΡΦΙΝ" την έκαναν κομμουνιστές, η, ξέρω-γω τους βανδαλισμούς του χαφιεδοΔεκέμβρη '08!
Κωμικές μαριονέτες!

Υ.Γ. Αντίστοιχα έγινα παντού στην "δημοκρατική Δύση" Ηταν οι μεταπολεμικές "νέες ταχτικές" Μπρεζίνσκιας κοπής, για διάβρωση του εργατικού κινήματος από τα μέσα. Θυμάμαι στην ΟΔΓ, έτσι αμυνόταν το καθεστώς απέναντι στους κομμουνιστές. Είχαν απαγορέψει με συνταγματική πράξη, (Αντενάουερ, στυλ "ζαγοριανάκου"), το ένδοξο KPD από το 1947. Οταν το '68 οι δυτικογερμανοί σύντροφοι ίδρυσαν το ΓΚΚ (DKP), πάλι προσπαθούσαν με τα ίδια νομικά προσκόμματα να το παρεμποδίσουν η να το ξεφτιλίσουν. Την ίδια εποχή οι μαοϊκοί, (άλλα "χαϊδεμένα" αυτοί) καπηλεύτηκαν τον τίτλο του KPD, ....ελεύθερα(!), ίδρυαν γραφεία, έκαναν εμφανίσεις με τον τίτλο ενός παρανόμου κόμματος, σαν να μην έτρεχε τίποτε για την φοβερή και τρομερή "Αστυνομία Προστασίας του Συντάγματος" η Verfassungsshutz (είναι κάτι μεταξύ αστυνομίας και ΚΥΠ με υπερεξουσίες- δε νομίζω να έχουμε αντίστοιχο εδώ)!
Τι είχε να φοβηθεί ο γερμανός, πρώην η και νυν ναζί, κεφαλαιοκράτης από τους μαοϊκούς; Αν δεν ήταν χαφιέδες, ήταν απλώς γραφικοί, και επιπλέον τον βόλευαν στον πόλεμο εναντίον του DKP.
Πικρές αλήθειες, που όταν τις λες στα καραγκιοζόπουλα, βγάζουν καρούλες.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Αναλογιζομενος το κλιμα το τοτε καταληγω σε αυτο που κατεληξες κι εσυ μας την ΕΙΧΕ ΣΤΗΜΕΝΗ η αστικη ταξη .Πλησιαζοντας οι εκλογες τοτε ετρεμα στην ιδεα πως θα απαντησουμε στο κορυφαιο λαικο αιτημα του τοτε ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ !!! Αν συμμετειχαμε θα ειχαμε το μισο λαο απεναντι μας(ΠΑΣΟΚ) να μας συγχτιριζει και να ξεκοβει απο μας για παντα .Αν δεν συμμετειχαμε θα ειχαμε το συνολο του λαου απεναντι να μας εχει κολλησει την μεγαλυτερη ακομα ρετσινια της ΜΗ ΑΝΑΛΥΨΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ .Πιο δυσκολη πολιτικη αποφαση δεν ειχε υπαρξει ποτε στην ιστορια του κομματος !!

Νομιζω πως η απαντηση που δοθηκε τοτε ηταν με το πιστολι στον κροταφο και το κομμα εκτιμησε το μικροτερο κακο που εφερνε μαζι το "ψιχουλακι" της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΥΛΙΩΣΗΣ που μπορει να ηταν τιποτα αλλα ηταν "κατι τις" σε κοινες τις συνθηκες

Ανώνυμος είπε...

Εχω λίγο μπερδευτεί αν το δεξιόστροφο σεκ είναι σομπρέρο του λίγο πιο σοβαρού ναρ ή αν το δεξιόστροφο ναρ είναι σομπρέρο του λίγο πιο σοβαρού σεκ. Νομίζω ότι έχει να κάνει με το αν μπαίνεις ή βγαίνεις, αλλά θα σας γελάσω.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Γενναία παραδοχή έγινε σήμερα, επικροτώ. Επίσης είναι σωστό, ότι σε κάθε έναν που κατακρίνει την κίνηση, το σωστό είναι να απαντάς ανάλογα με το χώρο που προέρχεται και στον εαυτό σου με ειλικρίνεια. Ναι σε όλα λέεεμε.
Τώρα, βέβαια αν σου έρθει κανένας Μπανιάς από την άλλη πλευρά, που το τότε ΚΚΕ Εσ./ΑΑ. μετέπειτα ΑΚΟΑ είχε κατακρίνει τη συνεργασία δεν ξέρω τι του λες. Εντυπωσιακά σωστή αλλά ανεξήγητη στάση, που έχει ξεχαστεί.
Μπλακ

Xampellos είπε...

Απο την στιγμή που το πασοκ έχει σχεδόν εξαφανισθη εινσι λογικό να έχει μειωθεί δραματικσ η προπαγάνδα περί βρώμικου 89. Ο σύριζα ειναι νέο ΠΑΣΟΚ μεν αλλά και παλιός συνασπισμός δε οπόταν τι να πει. Οι ναριτες συνεχίζουν να το λένε αλλά μόνο οι πιο μεγάλοι που το μυαλό έχει κολλήσει στο 89 σαν βελόνα πι απ που δεν μπορει να παίξει το καινούργιο σιντι "13η συνιστώσα" Οπόταν μενούν μόνο κάτι σαιτ τύπου βαθέως κοκκινου που ευδοκιμούν όλα τα λουλούδια του αντικουκουεδισμιυ.
Υσ.εξαιρετικο: "Ανάθεμα στο ΚΚΕ που προδίδει την ιστορία του ΕΑΜ, το οποίο μας πρόδωσε στη Βάρκιζα.
Ανάθεμα στους επάρατους σταλινικούς που ξεπούλησαν την παράδοση των Λαϊκών Μετώπων, που μας είχαν ξεπουλήσει στην αστική τάξη.
Ανάθεμα και στην ηγεσία που αποκαθήλωσε το Χαρίλαο (ως εικόνισμα) ο οποίος βέβαια ευθύνεται για την πατάτα (και τα ντολμαδάκια) του 89'"

ιωαννης είπε...

Γιατί επικεντρώνεις στο δωδεκατο;Δηλαδή η θέση για πραγματική αλλαγή στο ενδεκατο τι ήταν;Η κριτική από τα αριστερά στις επιλογές Χαριλαου και της ομάδας Ανδρουλάκη ήταν διαρκης ολα αυτά τα χρόνια
Στην τελική στο πγ αποτο δωδεκατο και μετα δεν εκλέχθηκε ο Τζιαντζης αλλα η Αλέκα.
Σοβαρά όμως τωρα.Ουτε το κόμμα έχει σήμερα επεξεργασιες που να μοια ζουν έστω και λιγο σε εκείνη την εποχή,ούτε το ΝΑΡ κατάφερε να εξελιχθεί έξω από το κομμα

Ανώνυμος είπε...

Ηλία, αν θυμάμαι καλά, το ΚΚΓ (KPD) τέθηκε εκτός νόμου στην ΟΔΓ στις 17 Αυγούστου του 1956 κι όχι το 1947. Είχαν προηγηθεί το διάταγμα του Αντενάουερ τον Σεπτέμβριο του 1950, με το οποίο απολύονταν οι κομμουνιστές/κομμουνίστριες δημόσιοι υπάλληλοι και απαγορευόταν η πρόσληψη ή ο διορισμός κομμουνιστών/κομμουνιστριών σε δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και η θέση εκτός νόμου στην ΟΔΓ της «Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας» (FDJ) στις 26 Ιουνίου του 1951. Όλα αυτά υπό τις ευλογίες και τον εξαιρετικό επί του προκειμένου ζήλο της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» που στην ΟΔΓ ούτε κατ’ ιδέαν είχε «αποναζιστικοποιηθεί». Κάπου είχα παλιότερα διαβάσει ότι στις αναμνήσεις της μια παλαίμαχη γερμανίδα συντρόφισσα έγραφε πως είχε συλληφθεί, καταδικαστεί και φυλακιστεί για πολιτικούς λόγους τρεις φορές: την πρώτη επί Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, την δεύτερη επί Τρίτου Ράιχ και την τρίτη επί Αντενάουερ· το αξιοσημείωτο: και τις τρεις φορές την δίκασε και την καταδίκασε ο ίδιος δικαστής! Σημειωτέον ότι η θέση εκτός νόμου του ΚΚΓ είναι ακόμα νόμος που ισχύει στην Γερμανία…

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

"Κλαψ, λυγμ. Τώρα βέβαια τίποτα δεν είναι όπως παλιά και το σομπρέρο από το δεξιό ΣΕΚ απλά τους κάνει ωραία μέση."

Ποιο δεξιό μαρία;
Πασοκοι με τα όλα τους τα παιδιά του Γκαργκάνα, Κωνσταντίνου .
Πασοκ - SWP και ξερό ψωμί.
Δεν δίστασαν να πάρουν το πανό τους από τα πρωτοβάθμια του "αριστερίστικου" χώρου για να πάνε ως ουρά της ΓΣΕΕ που ζήτημα να είχε κόσμο να σηκώσει τα πανό της.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΓερμανίας τέθηκε εκτός νόμου λίγο πριν ή λίγο μετά την συμφωνία για τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του εξωτερικού χρέους της Γερμανίας.
Ήταν η ίδια εποχή με την ΚΑΘΑΡΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ στην Ουγγαρία το 1956.
Είχαν προηγηθεί το 1955 επιθετικές κινήσεις της Ομοσπονδιακής(Καπιταλιστικής) Δημοκρατίας Γερμανίας τόσο με νόμους όσο και με στρατιωτικό επανεξοπλισμό κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Οι οποίες υποχρέωσαν την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας στην Κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου. Ήταν τα πρώτα "τεστ" του Καπιταλισμού για την "αποσταλινοποίηση"(= υποχώρηση από τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής) της περιόδου Χρουτσέφ.

17-57

Ανώνυμος είπε...

""Απο την στιγμή που το πασοκ έχει σχεδόν εξαφανισθη εινσι λογικό να έχει μειωθεί δραματικσ η προπαγάνδα περί βρώμικου 89. Ο σύριζα ειναι νέο ΠΑΣΟΚ μεν αλλά και παλιός συνασπισμός δε οπόταν τι να πει. Οι ναριτες συνεχίζουν να το λένε αλλά μόνο οι πιο μεγάλοι που το μυαλό έχει κολλήσει στο 89 σαν βελόνα πι απ που δεν μπορει να παίξει το καινούργιο σιντι "13η συνιστώσα""

Η ανανεωτική αριστερά του Κύρκου, ο παλιός Συνασπισμός, παλαιότερο ΚΚΕ εσωτερικού, η πολιτική φύτρα του σημερινού Σύριζα, ήταν ανέκαθεν πιο δεξιά από το ΠΑΣΟΚ. Έδινε χρόνια τα πιστοποιητικά αστικής νομιμοφροσύνης.

Π.χ. Στελέχη της καταδίκασαν την διεθνιστική παρέμβαση της ΕΣΣΔ στην προσπάθεια ανατροπής της σοσιαλιστικής εξουσίας στην Τσεχοσλοβακία το 1968.
Το 1973 συζητούσαν με τον Μαρκεζίνη, τον πρωθυπουργό της χούντας ,για την προσπάθεια της τελευταίας για μιας "ντεμί" αστικής δημοκρατίας: Αστικές Κυβερνήσεις και με πολιτικούς και με στρατό. Αυτή την "ντεμί" κατεύθυνση "απόκρουσε" το Πολυτεχνείο.

Η ανανεωτική αριστερά ψήφισε(Κύρκος) , αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ που κρατούσε κάποια προσχήματα , την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.
Καταδίκασε την "Εισβολή"στο Αφγανιστάν.
Ο πολιτισμός του Αφγανιστάν(εννούσανν την μπούργκα;) "κινδύνευε" από τους Σοβιετικούς, τα κορίτσια τους "ατιμάστηκαν" (δηλαδή πήγαν στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο)και οι Σοβιετικοί έκαναν "εισβολή"(δηλαδή πήγαν να υπερασπιστούν στην σοσιαλιστική κυβέρνηση).

Συνεχίζει ακάθεκτη η προπαγάνδα όπως και η διάσπαρτη Πασοκίλα. Δεν τελείωσε, ούτε μειώθηκε. Τι από Λαζόπουλους και λοιπούς καλλιτέχνες, τι από διάφορους άλλους.
Χωρίς να αναφέρουν (σαν γνήσιοι Πασοκοι στην ταξική διαστρωμάτωση),όλα τα γεγονότα.
Τις διαγραφές πολιτικών ευθυνών από το σκάνδαλο Κοσκωτα αν δεν σχηματίζονταν κυβέρνηση. Ούτε κάτι για τον Ενιαίο Συνασπισμό, τους 16 από του 28 που είτε ήταν εκτός ΚΚΕ είτε έφυγαν από το ΚΚΕ και ψήφισαν "ναι" στην συγκυβέρνηση Ενιαίου Συνασπισμού - ΝΔ , κυβέρνηση Τζαννετάκη. Ανάμεσα τους επιφανή στελέχη και της σημερινής ανανεωτικής και κυβερνητικής αριστεράς.

Το 1990 που συγκυβέρνησε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τον Ενιαίο τότε Συνασπισμό(Κύρκος - λοιποί ιδεολογικά κοντά στο ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ) στη Κυβέρνηση του Ζολώτα ούτε καν που το γράφουν. Μάλλον αυτή ήταν "καθαρή" συγκυβέρνηση αφού η προηγούμενη ήταν για αυτούς η "βρώμικη".

Κάποιοι από το ΝΑΡ ξαναγύρισαν στο ΚΚΕ έστω και κριτικά. Σχεδόν αμέσως ο Κάππος, δημόσια Επιστολή των 7 στον Ριζοσπάστη του 2007.
Γιατί οι υπολοιποι που έφυγαν διότι "το ΚΚΕ δεν είχε καταλάβει το αληθινό πνεύμα της Περεστρόικα"(!) από τα "αριστερά", δεν ξαναγύρισαν μετά τα 14ο ή το 15ο και μετά συνέδρια και την επανάκτηση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών που κινδύνεψαν στο 12ο παραμένει ερώτημα.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Επειδή άνοιξε η κουβέντα για το KPD πρέπει να πούμε ότι το κόμμα αυτό, σε αντίθεση με άλλα κομ. κόμματα της δυτικής ευρώπης, είχε μακρά παράδοση αντιπαράθεσης με τη σοσιαλδημοκρατία κατά την περίοδο της βαϊμάρης, και, παρόλο που είχε υιοθετήσει τυπικά τη γραμμή της ΚΔ των λαϊκών μετώπων, τέτοιο μέτωπο δεν έγινε ποτέ στη Γερμανία ούτε πριν ούτε μετά το 1933, ενώ ούτε συμμετείχε το KPD σε κυβέρνηση μεταπολεμικά όπως το κκ ιταλίας και το κκ γαλλίας. Οι αστοί αναλυτές μάλιστα του χρεώνουν μερίδιο ευθύνης για την άνοδο των ναζί, επειδή δεν τα έβρισκε με το SPD.
Επομένως δεν ήταν το ίδιο εύκολο να ενσωματωθεί το κόμμα αυτό και έπρεπε να χτυπηθεί (πάντα οι αστοί προτιμούν την ενσωμάτωση από το χτύπημα αλλά κάποιες φορές το χτύπημα είναι η μόνη επιλογή). Και όπως είπαν και άλλοι σχολιαστές η απονομιμοποίηση του kpd (με δικαστική απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου και όχι με νόμο)είναι δεμένη με μια σειρά επιθετικά αντικομμουνιστικά μέτρα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '50 στη δυτική γερμανία.

φάνης

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Eχετε δίκηο, Αγρυπνε και 17-57, ευχαριστώ για την διόρθωση.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Επίσης, Φάνη, δυστυχώς συμμετείχε στις πρώτες μετακατοχικές τοπικές κυβερνήσεις, στο "πνεύμα" της εποχής....

Ανώνυμος είπε...

οταν καποιοι θέλουν να περάσουν την νεοτροτσκιστικη γραμμη τους λένε ...ο,τι να ναι. Το KPD ακολουθούσε πάντα τη γραμμή της Διεθνούς ως το πιο συνεπές κομμουνιστικό της τμήμα. Η γραμμή της Διεθνούς για λαϊκά μέτωπα παρουσιάζεται το 35, όχι το 33. Το 33 νικά ο φασισμός στη Γερμανία ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και διογκώνεται στη Γαλλία.

Ξεσπά ένοπλη εξέγερση στην Ισπανία στην Αστούριας το 34, στην οποία συμμετέχουν-πρωτοστατούν σοσιαλδημοκράτες εργάτες και βεβαιως στην Αυστρία και στις δυο περιπτώσεις ενάντια σε κρυφοφασίστες αστους κυβερνητικους που ήθελαν να βάλουν στο γύψο την εργατική τάξη. Ο οπορτουνισμος της αριστερής ηγεσίας της σοσιαλδημοκρατίας σε εκεινες της περιπττώσεις αντανακλάται στην ασυνέπεια και ατολμία της ηγεσίας να προετοιμάσει τους εργάτες για τη νίκη. Εξαρχής διαπραγματεύονταν συμβιβασμό και σέρνονταν πίσω απο τα γεγονότα.

Το Λαϊκό Μέτωπο λοιπόν σας αποκρυσταλλωμένη τακτικη εμφανίζεται στο 7ο Συνέδριο της Διεθνούς το 1935. Και ορθώς εμφανίζεται αφού πλέον μεγάλο τμήμα των εργατών που επηρεάζεται απο τη σοσιαλδημοκρατία ριζοσπαστικοποιείται -με διαφορετικό βαθμό- σε κάθε χώρα και σε Αυστρία και Ισπανία πήρε τα όπλα. Κατι που δεν θα κάνετε εσεις ποτέ λέω εγώ τώρα, για να έχουμε και μέτρο σύγκρισης ιστορικό.

Στη μεταπολεμική Γερμανία, οι αριστεροι σοσιαλδημοκράτες έκαναν παντού κοινό μέτωπο με το KPD. Ετσι χτιστηκε το SED. Οι δεξιοι πήγαν στο SPD.

ασπονδος φιλος

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΤΟ SPD. ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΓ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟ ΚΚΕ. ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ.

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ μη λες ποτέ άσπονδε.

Ο.Χ.Ε.Π.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Σταύρο, και κυρ-Σταύρο, και αφέντη....
...πάρτε σεις οι λαϊκομετωπικοί τα όπλα ...και εμείς οι νεοτροτσκιστές ακολουθούμε!
Μόνο, μη σας δουλεύει η Ασφάλεια με πορδές 40 γραμμαρίων,
...γιατί το καταλαβαίνουμε και ...ξενερώνουμε!

zoot horn rollo είπε...

"-Πιάσε 1,5 κιλό "νεοτροτσκισμό".
-Έφτασεεεεε!!!"

Ανώνυμος είπε...

ασπονδε φιλε, το κκε εκανε αυτο σημερα.

http://www.902.gr/eidisi/politiki/131094/i-natoiki-falagga-ypohorise-mprosta-stin-apofasistikotita-ton-kommoyniston

εσυ, τι; ποστ στο ιντιμιντια;

Ανώνυμος είπε...

Φάνη, έχεις δίκιο με την διευκρίνισή σου: «… η απονομιμοποίηση του kpd (με δικαστική απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου και όχι με νόμο) …». Πράγματι το ΚΚΓ τέθηκε εκτός νόμου με δικαστική απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΟΔΓ· οι αποφάσεις του εν λόγω δικαστηρίου έχουν σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα ισχύ νόμου, εξ ου και κι έγραψα προηγουμένως η θέση εκτός νόμου του ΚΚΓ είναι νόμος. Ας μου επιτραπεί να προσθέσω ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου ως προς την συνταγματική της νομιμότητα έχει αμφισβητηθεί επανειλημμένα εντός και εκτός Γερμανίας. Θυμάμαι ―ήμουν πρωτοετής τότε― χαρακτηριστικά τις πανεπιστημιακές παραδόσεις συνταγματικού δικαίου του καθηγητή Γ. Κασιμάτη στην Νομική Σχολή του Καποδιστριακού το ακαδημαϊκό έτος 1974–1975, ο οποίος είχε αναφερθεί στην απονομιμοποίηση του ΚΚΓ εκφράζοντας τις σοβαρές του επιφυλάξεις για την νομική-συνταγματική ορθότητα της σχετικής απόφασης.

Ηλία, ναι το ΚΚΓ είχε συμμετάσχει σε κάποιες από τις πρώτες μεταπολεμικές διοικήσεις στους δυτικούς τομείς της Γερμανίας σε επίπεδο κρατιδίου (και χαμηλότερα), αλλά, πάλι αν δεν απατώμαι, ήταν το μόνο κόμμα που δεν ψήφισε το 1949 στην συντακτική βουλή το σύνταγμα της ΟΔΓ: υπάρχει και σχετική φωτογραφία που δείχνει όλους τους υπόλοιπους βουλευτές όρθιους να χειροκροτούν μετά την ανάγνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και τον τότε επικεφαλής του ΚΚΓ, Μαξ Ράιμαν, μαζί τους άλλους κομμουνιστές βουλευτές ―δεν θυμάμαι δυστυχώς πόσοι ήταν ακριβώς― να παραμένουν καθισμένοι στις έδρες τους και να μην χειροκροτούν.

Τώρα, για να τελειώνω και να μην γίνομαι κουραστικός, από πού βγαίνει από την μέχρι στιγμής συζήτηση ότι η τακτική του Λαϊκού Μετώπου «ορθώς εμφανίζεται», ε, αυτό ένας Θεός κι ένας Σταύρος το ξέρει. Τέλος πάντων, ας τον συγχωρήσουμε γι’ άλλη μια φορά που βάσιμα πιστεύω πως δεν θα ’ναι η τελευταία…

Άγρυπνος

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Μυρίζει ....εκλογές μετά την ....βροχούλα, η ιδέα μου είναι;
Το πρωϊ ο Τράγκας έκανε πασαρέλα τις .."νέες δυνάμεις", που θα ..."ανανεώσουν το γερασμένο πολιτικό τοπίο μπλα-μπλα". Η ..Ζωϊτσα, ο ...Μαριάς(!), η ...Διαμαντοπούλου(!!), η ...Ραχήλ (κι από γραμμή, κορμάρα), ο Μπαρουφάκης βεβαίως-βεβαίως, ΟΧΙ ο Σταύρος (αιωνία του...), τίποτε για Λεβέντη (επέσατε θύματα αδέρφια εσείς..), ψόφο στη Φωφη του γιοργάκι. Τη ΛΑΕ-Ανταρσύα τη φυλάμε για την έκπληξη....
Καπάκι ο (γλειψινικο)Λάκης, μαζί με τον Βενιάμη (εφοπλιστές) να βρυχώνται προκαλώντας τον Σόϊμπλε, που σπρώχνει τους γερμανούς εφοπλιστές, "κηρύττοντας τον πόλεμο στον ....ευρωπαϊκό εφοπλισμό (τους "δικούς μας" κοντραμπαντιέρηδες-κοκκαϊνάδες, ντε)!
Η εθνική αστική μας τάξη στα χάι της!
Δραχμή ρε, και ξερό ψωμί, ρε!
Αμηχανία στα καταγώγια...., οι ...ΣΠΦ, οι ..Ξηροί, τι κάνουν, ρε;!;!
Κουφοντίνα, η ώρα σου αγόρι μου - τι κάθεσαι;

Ανώνυμος είπε...

Τι να φτουρησει τωρα η αποτροπη νατοικης φαλαγγας, μπροστα στις μολοτωφ και στο οικογενειακο διπλο που παιζουν οι αναρχομπαχαλοι με τα ΜΑΤ.

Προλεκαλτ

Αναυδος είπε...

Δηλ το ΚΚΕ δεν έχει υποστειλλει τη σημαία του αντιιμπεριαλιστικού αγωνα;

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ ο Τρομερός
Τίποτα το σπουδαίο Σεχτάρ. Η παρέμβαση είχε πνεύμα πρόσθεσης. Επίσης μαζί με όλα τα άλλα του 1956 όπως απονομιμοποίηση KPD και διαγραφή μεγάλοΥς μέρους του χρέους στην Ομονσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη φασιστική επέμβαση στην Ουγγαρία, τελείωσε και ο πόλεμος στην Κορέα με το σύνορο στον 38ο παράλληλο.
Το "πάνω μέρος", το άγονο με τους τυφώνες και τις θεομηνίες στο σοσιαλισμό και το πολύ πιο εύφορο "κάτω μέρος" στον καπιταλισμό.

@Φάνης
"Οι αστοί αναλυτές μάλιστα του χρεώνουν μερίδιο ευθύνης για την άνοδο των ναζί, επειδή δεν τα έβρισκε με το SPD"

Η "θεωρία των δύο άκρων" ξεκίνησε από το SPD και απεικονίζεται εύγλωττα σε προεκλογική αφίσα του SPD το 1930.
Ό,τι έβαλε "πλάτη" η σοσιαλδημοκρατία (SPD) στην άνοδο του φασισμού ιδρύοντας επί διακυβέρνησης της στα 1917 ή 1918 ειδικά στρατιωτικά τάγματα στον πόλεμο κατά των κομμουνιστών με σήματα τα μετέπειτα σήματα των S.A.(Φαιοχιτώνες) ούτε κουβέντα από τους αστούς αναλυτές.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Το προηγούμενο σχόλιο μου ήταν η απάντηση-προσθήκη μου για το 1956 στο σχόλιο του Σεχτάρ 2 Ιουνίου 2017 - 4:12 μ.μ. Τελειώνοντας την περιπλάνηση στην ιστορία και στο 1956, το 1956 ήταν η πρώτη χρονιά της αποσταλινοποίησης(= υποχώρησης των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής), η χρονιά του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Τελικά ήταν πολύ σημαντική χρονιά για πάρα πολλά από όσα ακολούθησαν.

Για το σήμερα και το έτος 2017, η ΝΑΤΟϊκή φάλαγγα υποχώρησε μπροστά στην αποφασιστικότητα των κομμουνιστών τα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης, στην Εγνατία Οδό. αλλά το ΚΚΕ ως συνήθως δεν κάνει τίποτα.
Η είδηση φυσικά και απουσιάζει από τα ΜΜΕ μάλλον γιατί δεν γράφουν καλά στον φακό οι ΚΚεδες. Όπως και να το κάνεις, το χαμόγελο του Κουτσούμπα ραγίζει τους φακούς από τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι συμμετείχε σε τοπικές κυβερνήσεις μεταπολεμικά το KPD (αν και δεν μου φαίνεται περίεργο, αυτή ήταν η τακτική αντίληψη της εποχής), πάντως δεν συμμετείχε σε εθνική κυβέρνηση. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι το KPD είχε ιστορικό αντιπαράθεσης με τη σοσιαλδημοκρατία σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα στη Δύση. Η αισχρή προδοσία των σοσιαλδημοκρατών το 1919 βάραινε, μην το ξεχνάμε. Και να μην υποτιμούμε ούτε τους εκλογικούς αγώνες σε αντιπαράθεση με το SPD επί δύο δεκαετίες. Προφανώς δεν είπα ότι το KPD είχε άλλη πολιτική από αυτή της ΚΔ, κανονικά καλούσε το SPD σε μέτωπο, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ ούτε και μετά το '35, αυτό είπα. Το θέμα είναι ότι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην παρανομία μετά το '56, δεν λειτούργησε ως "κόμμα παντός καιρού".
Τώρα για τα νεοτροτσκιστικά κλπ τι να πω, ας μη πω τίποτα,

φάνης



φάνης

Ανώνυμος είπε...

Για όποιον αναρωτιέται γενικά, αλλά και για τον ατσάλινο που αναλύει στο τουίτερ για το διεθνή ιμπεριαλισμό και δεν ξέρει τι γίνεται στην χώρα του: Τα αλβανικά στρατεύματα πήγαν να περάσουν μέσω εγνατίας-προμαχώνα. Τα βρετανικά-ισπανικά μέσω αλεξανδρούπολης στον άξονα προς βορρά. Πρόκειται για δύο διαφορετικά δρομολόγια που πάνε στην Noble Jump και όχι για παράκαμψη του πρώτου.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Quinto, θα γραψει η κοντρα για την παρεμποδιση της νατοικης φαλαγγας, η δεν το επιτρεπει η πρεσβεια?

Ποσα πιστοποιητικα νομιμοφροσυνης θα δωσετε ακομα στην πρεσβεια?


Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Quinto, μεχρι και τα ξεπουληταρια του left.gr εκαναν αναρτηση με την ειδηση.

Ειστε αραγε τοσο ξεφτυλισμενοι που δεν θα ψελλισετε ουτε λεξη?


Για του λογου το αληθες

https://left.gr/news/mploko-se-aytokinitopompi-toy-nato-apo-stelehi-kai-meli-toy-kke-sta-diodia-toy-polymyloy


Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Quinto, δεν ξέρω πότε θα πάρει τα όπλα το ΚΚΕ, άλλα το σίγουρο είναι ότι σε σένα δεν θα δώσουν. Πέρα από το να ξέρεις να το κρατάς, είναι και το ζήτημα του προσανατολισμού, να ξέρεις σε πια κατεύθυνση βρίσκεται ο ταξικός εχθρός για να μην πυροβολείς την τάξη σου. Πάντως να ξέρεις τα έχουν αυτά οι γκρούπες. Μπαίνεις σ' ένα δωμάτιο 10 άτομα, από μια μαλακία αυτοεπιβεβαίωσης να πει ο καθένας και βγαίνεις από το δωμάτιο στρατάρχης του κόκκινου στρατού με 10 παράσημα Λένιν. Την άλλη μέρα βέβαια φταίει και πάλι το ΚΚΕ που σου κόβει το δρόμο, αλλά μη χαλιέσαι το βράδυ έχει πάλι grouping therapy.

vita delta

Xampellos είπε...

17-57 δεν αναφέρθηκα γενικώς σε σντικομμουνισμο αλλά στη προπαγάνδα για το "βρώμικο" 89. Αντικειμενικα αυτή εκπορευοταν απο τον χώρο του πασοκ και τα μιντια του. σύριζα και νδ συμμετείχαν ποταν δεν μπορούν να πουν. Άρα τι μένει; οι υπερεπαναστατες και οι υπερεθνικιστες, που στναντιονται άλλη μια φορά απέναντι στο ΚΚΕ...

Ανώνυμος είπε...

@ Xampellos

Τα 2/3 στο σχόλιο μου 2 Ιουνίου 2017 - 1:57 μ.μ. αφορά την περίοδο 1989-1990 . Το 1/3 τα πιστοποιητικά αστικής νομιμοφροσύνης της ανανεωτικής αριστεράς προς την αστική τάξη τα οποία έχουν ιστορία . Με κάθε αφορμή θα τους την θυμίζουμε. Δεν έπεσαν από του ουρανό. Πάντα ήταν κοντά στο ΠΑΣΟΚ και αρκετές φορές πιο δεξιοί από το ΠΑΣΟΚ.

Διαφωνώ με την εκτιμησή σου για μείωση της προπαγάνδας για το "βρώμικο 89". Το ανασύρουν όταν και όποτε τους συμφέρει.
Απλά τα πρόσωπα που τα λένε πλέον δεν πείθουν(π.χ. Λαζόπουλος) .
Φυσικά χωρίς να πούν πως οι 16 βουλευτές που ψήφισαν "ναι" στην συγκυβέρνηση Τζανεττάκη ήταν ή της τότε ΕΑΡ της ανανεωτικής αριστεράς ή Πασοκοι που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ ή μετέπειτα στελέχη του ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ ακόμα και νυν στελέχη της συγκυβέρνησης Σύριζα-Ανέλ.
Μετά ακολούθησε οικουμενική του 1990 με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ζολώτα. Ίσως η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Συνασπισμός του 1990 να ήταν η "καθαρή".

17-57