Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Δε μας παίζεις ρε Νταλάρα;

Είναι μεγάλη κουβέντα ποιος και με τι κριτήρια πρέπει να έρχεται στο Φεστιβάλ. Αλλά έχει νόημα με καλοπροαίρετα άτομα, που δεν είναι έτοιμα να δουν το Νταλάρα για να χάσουν το δάσος και το χαρακτήρα της Κόκκινης Πολιτείας που στήνεται κάθε χρόνο.

Αναδημοσίευση από την Κατιούσα

Ας διευκρινιστεί εξ αρχής, για να μην παρεξηγηθεί στη συνέχεια. Το κείμενο που θα διαβάσετε (αν φτάσετε ως το τέλος) δεν προσπαθεί να δικαιολογήσει τίποτα εν είδει στείρας απολογητικής, αλλά να εκφράσει μερικές σκέψεις, προσωπικές και υποκειμενικές προφανώς.

Χτες άρχισε ξαφνικά να γίνεται ένας μικρός χαμός στο μικρόκοσμο των αριστερών social media, γιατί ανάμεσα στα καλλιτεχνικά ονόματα που θα παραστούν στο φετινό Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή είναι και αυτό του Γιώργου Νταράλα, που το έκανε Νταλάρας για λόγους ευφωνίας, αλλά αυτό να ‘ταν το πρόβλημα στη δική του περίπτωση.

Το παράδοξο είναι πως τα περισσότερα ονόματα που θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας έχουν ανακοινωθεί εδώ κι ένα μήνα περίπου, αλλά ο ντόρος γίνεται αναδρομικά, πιθανότατα γιατί τώρα το έβαλε κάποια σελίδα και άρχισε να διαδίδεται -έγινε viral, όπως λέμε- στο ευρύτερο αριστεροχώρι. Έτσι λοιπόν, οι αντιδράσεις μοιάζουν σχεδόν κατευθυνόμενες, χωρίς να είναι απαραίτητα, λες και “πήραν γραμμή” να εκδηλωθούν τώρα. Τα ‘χει όμως αυτά το ίντερνετ κι η διάδοση πληροφοριών απ’ το διαδίκτυο. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά πως όσοι έμαθαν και σχολίασαν όψιμα την είδηση, δεν πήραν μόνο την πληροφορία, αλλά και την αξιολόγησή της, έτοιμη, πακεταρισμένη, για να τους διαμορφώσει εξ αρχής γνώμη, ενεργοποιώντας εξαρτημένα αντανακλαστικά.

Αυτός ο ντόρος ξεσηκώνεται προβλέψιμα κάθε χρόνο σχεδόν, για διαφορετικά ονόματα κάθε φορά, και είναι πλέον κάτι σα θεσμός, κομμάτι της φεστιβαλικής παράδοσης: φεστιβάλ χωρίς γκρίνια δε γίνεται. Παρακάτω προσπαθώ να πιάσω μερικά ζητήματα, όπως τα αντιλαμβάνομαι, χωρίς να διεκδικώ δάφνες αντικειμενικότητας -την προσωπική μου γνώμη εκφράζω.

Μήπως το Φεστιβάλ κάνει εκπτώσεις και τα θυσιάζει όλα στο βωμό της εμπορικότητας και της εισπρακτικής επιτυχίας του;
Όχι. Ο Νταλάρας κάνει σίγουρα γκελ, στις παλιότερες γενιές κυρίως, αλλά δεν είναι το όνομα-κράχτης που θα φέρει κόσμο. Ίσα-ίσα, που μπορεί να διώξει και μερικούς, για ευνόητους λόγους.

Γιατί έρχεται λοιπόν ο Νταλάρας;
Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από το θάνατο του Λοΐζου κι ογδόντα χρόνια από τη γέννησή του. Κατά συνέπεια -υποθέτω πως- θα υπάρξει κάποιο σχετικό αφιέρωμα στο Φεστιβάλ. Στις 7 του Σεπτέμβρη στο Θέατρο Πέτρας, λίγα χιλιόμετρα πέρα απ’ το Πάρκο Τρίτση και μερικές μέρες πριν το Φεστιβάλ, θα γίνει συναυλία προς τιμήν του Λοΐζου, όπου θα τραγουδήσουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης. Με αλφαβητική σειρά -γιατί όλα μπορούν να παρεξηγηθούν.

Κατά “σατανική σύμπτωση” είναι οι ίδιοι που θα τραγουδήσουν την τρίτη και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ. Η απλή λογική λέει πως θα επαναλάβουν το ίδιο συναυλιακό πρόγραμμα, ενταγμένο στο πλαίσιο σχετικού αφιερώματος στο Μάνο Λοΐζο. Δεν το ξέρω, δεν το λέω ως “πληροφόρηση εκ των έσω”, απλώς το συμπεραίνω κι από άλλες χρονιές. Δεν πρόκειται να έρθει δηλαδή ο Νταλάρας να κάνει μια συναυλία, γενικά κι αόριστα, με “τραγούδια του που αγαπήσαμε”. Θα είναι ενταγμένος στο ίδιο συναυλιακό σχήμα, ενισχυμένο από τη Φαραντούρη, που και αυτή έχει συνδεθεί με το Λοΐζο. Αυτή είναι συνήθης πρακτική, που επαναλαμβάνεται σε κάθε Φεστιβάλ. Σε ένα παρόμοιο σχήμα είχε έρθει πχ πρόπερυσι κι η Βιτάλη (μαζί με τη Γλυκερία) και μας είπε κάποια “χαριτωμένα” υπέρ του Τσίπρα και του Σύριζα, που τους υποστηρίζει. Και έκτοτε δεν ξανάρθε.

Το Φεστιβάλ δεν καλεί γενικά καλλιτέχνες-ονόματα, για να μας πουν τα δικά τους και να τραβήξουν κόσμο. Τους καλεί πολλές φορές σε συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως πριν από μερικά χρόνια, με το Λουκιανό Κηλαηδόνη που είχε έρθει μια χρονιά να πει τραγούδια από τους πρώτους του δίσκους, τα “Μικροαστικά” και τα “Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας”. Σημασία δε έχει μόνο ποιος έρχεται, αλλά με τι όρους το κάνει και τι πρόκειται να μας πει. Κι αυτό ισχύει ακόμα και για την περιβόητη συμμετοχή των Goin’ Through, πριν μερικά χρόνια, που αποδείχτηκε άστοχη επιλογή, όχι όμως για όσα είπαν και έκαναν στη σκηνή του Φεστιβάλ. Αυτό ισχύει και για πολλούς ακόμα καλλιτέχνες, που προσωπικά δε μου κάθονται πολύ καλά (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε), αλλά στη συνέχεια έμαθα πως είχαν έρθει αφιλοκερδώς και τους εκτίμησα (γι’ αυτό συγκεκριμένα, όχι γενικά).

–Γιατί λοιπόν δεν ανακοινώνεται ότι ο Νταλάρας θα έρθει στα πλαίσια ενός αφιερώματος;
Υποθέτω και πάλι, για εμπορικούς λόγους. Που δεν έχουν να κάνουν με τη διοργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, αλλά με τις άλλες συναυλίες και τη δική τους εισπρακτική επιτυχία. Γιατί αν μπορείς να έρθεις στο Φεστιβάλ και να ακούσεις με αμελητέο αντίτιμο το ίδιο (πάνω-κάτω) πρόγραμμα, γιατί να σκάσεις ένα σωρό λεφτά στην “κανονική” συναυλία, αφού έχεις τέτοια εναλλακτική; Αυτός είναι νομίζω ο λόγος που μερικές χρονιές, στις προαναγγελίες του φεστιβαλικού προγράμματος υπάρχουν κάποιες “τρύπες”, με τον αινιγματικό τίτλο “μεγάλη συναυλία”, όπου το όνομα ανακοινώνεται τελικά στη συνέχεια, λίγες μέρες πριν το Φεστιβάλ. Δεν υπάρχει κενό που καλύπτεται την τελευταία στιγμή, ο λόγος μάλλον είναι ο ίδιος που αναλύω και παραπάνω.

Κι αυτό είναι σοβαρή, επαρκής δικαιολογία;
Αυτό είναι η σοβαρή, αληθινή εξήγηση, η ερμηνεία. Μετά, μπορούμε να την κρίνουμε και να την συζητήσουμε.

Ο Νταλάρας είχε έρθει και στο Φεστιβάλ του 98′, τελευταία φορά, αν δεν κάνω λάθος, όταν ήταν ακόμα 4ήμερες οι εκδηλώσεις και γίνονταν στα Ιλίσια, στην Πανεπιστημιούπολη. Αλλά τότε δεν είχε γίνει αντίστοιχος ντόρος. Δεν το λέω ως επιχείρημα, απλή διαπίστωση κάνω.

Ο Νταλάρας ήταν διαχρονικά Πασόκος, κάτι που ίσχυε από αρκετά παλιά και δεν περιμέναμε το μνημόνιο και τη σχετική τοποθέτησή του, για να το μάθουμε. Όσοι διαβάζουν τακτικά το Ριζοσπάστη, έστω κι από το διαδίκτυο, θα θυμούνται πχ την κριτική που του έκανε η στήλη “Αποκαλυπτικά”, όταν έκανε φιλάνθρωπες δωρεάν συναυλίες για να χαρεί ο λαός εν μέσω κρίσης, κι ερμήνευε τη θέληση του κόσμου, που δεν είχε ψηφίσει το “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”. Σημείωνε λοιπόν, μεταξύ άλλων, ο Ριζοσπάστης το Φλεβάρη του 12′.


Ο Γ. Νταλάρας σερβίρει τη στοίχισή του με την αντιλαϊκή πολιτική, πασπαλισμένη με μπόλικο στυγνό αντικομμουνισμό. Οσες υποκριτικές φιέστες στο όνομα του λαού κι αν διοργανώσει θα είναι στάχτη στα μάτια, αφού ο ίδιος είναι ταγμένος με την πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ο Νταλάρας είναι μια συμβιβασμένη φωνή του συστήματος. Αλλά αν θέσουμε πολύ αυστηρά κριτήρια, δε θα βρούμε πολλούς ‘καθαρούς’ καλλιτέχνες, αφού όλοι σχεδόν αναγκάζονται να κάνουν μικρούς ή μεγαλύτερους συμβιβασμούς για να επιπλεύσουν στο χώρο. Κάποιοι είχαν γίνει υπουργοί (χωρίς προφανώς αυτό να κρίνει συνολικά το έργο τους) και κάποιοι άλλοι είχαν τραγουδήσει παλιότερα σε “λευκές νύχτες” ή σε εκδηλώσεις πολυεθνικών εταιριών, για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Και το χειρότερο είναι ότι τελικά όλα αυτά δεν ήταν υποχρεωτικές επιλογές, για να βγουν τα προς το ζην.

Θέλω να πω ότι το πολιτικό μας κριτήριο για τους καλλιτέχνες δεν μπορεί να είναι το ίδιο αυστηρό με το καθαρά πολιτικό μας κριτήριο. Και δεν είναι τόσο σαφές πού μπαίνει το όριο στους συμβιβασμούς, πότε η ποσότητα οδηγεί σε διαφορετική ποιότητα. Πιθανότατα το όριο είναι ο ίδιος ο Νταλάρας. Συμβαίνει όμως να έχει τραγουδήσει μερικά φοβερά κι ανεπανάληπτα πολιτικά τραγούδια, που άφησαν εποχή κι έχουν συνδεθεί αντικειμενικά με τη φωνή του. Είτε πρόκειται για την Τσιμινιέρα και το Λοΐζο, είτε για το Μικρούτσικο και (πχ μεταξύ άλλων) το Ανεμολόγιο. Κι ας του αξίζει του ίδιου να εισπράξει από την εξέδρα βροχή δεκάρικα.

Έχω και μία ακόμα σχετική ένσταση. Δεν ξέρω αν δικαιούνται να μιλάνε για αυτό όσοι ποστάρουν τον ξεπουλημένο Τζιμάκο (όχι άλλο Νταλάρα, Πάριο κι Αλεξίου), τον τρομπαδούρο γελωτοποιό του συστήματος, για να τη βγουν “από τα αριστερά”. Δε μας χέζεις ρε Τζιμάκο;
Αυτοί που λένε πως το Φεστιβάλ ξεπλένει ένα μνημονιακό καλλιτέχνη, ενώ ξέπλεναν το Σύριζα ως κυβέρνηση και έπαιρναν μαζί του “ανάσες αξιοπρέπειας” αντί να κρατάνε τη μύτη τους από την μπόχα του ευρωμονόδρομου που ποτέ δεν έπαψε να πρεσβεύει.
Όσοι κράζουν τη Φαραντούρη, που πήγε στο “Όλοι μαζί μπορούμε”, αλλά κλείνουν τα μάτια τους (αντί για τη μύτη τους) στον “προοδευτικό κι εναλλακτικό” Χαρούλη, που τραγούδησε στην ίδια φιέστα, και πηγαίνουν μαζικά, χωρίς τύψεις, στις συναυλίες του.
Με δυο λόγια, όσοι έχουν δυο μέτρα και σταθμά, ανάλογα με την περίσταση, την περίπτωση του καλλιτέχνη και βασικά το Φεστιβάλ που τραγουδά και την πολιτική νεολαία που το διοργανώνει.
Αλλά αυτό, απλώς παρεμπιπτόντως, χωρίς να αφορά την ουσία του θέματος.

Εσύ δηλαδή δεν έχεις πρόβλημα με το Νταλάρα;
Για να το θέσω απλά: θα προτιμούσα να μην είναι, αλλά δε με χαλάει που είναι. Αν με αρρωσταίνει η παρουσία του, έχω άπειρες επιλογές για να δω και να μη με απασχολήσει ποτέ. Προσωπικά όμως θα πάω να τον ακούσω, ακόμα κι από περιέργεια, λόγω του ντόρου που έχει γίνει. Κι αν τυχόν πει καμιά μουσμουλιά (που δεν το πιστεύω, γιατί ξέρει από “τακτ” ο καλός δημοσιοσχετίστας, Νταλάρας), να του ρίξουμε γιούχα και ντομάτες, όλοι μαζί, οργανωμένα. Ή και προληπτικά, που λέει ο λόγος, από την Πέμπτη, στην παράσταση του Ζαραλίκου. Ο οποίος είχε σατιρίσει κάποτε πολύ εύστοχα και το Μικρούτσικο (που έπαιζε την ίδια μέρα στο Φεστιβάλ):
–Όλο “επτά σε παίρνει αριστερά”, κι όλο ΠΑΣΟΚ είναι…

–Μα δεν καταλαβαίνεις πως η παρουσία του Νταλάρα ενοχλεί και συντρόφους σου, Κουκουέδες;
Μα ναι, ασφαλώς. Με αυτούς όμως θα είχα πολύ διαφορετική βάση συζήτησης. Γιατί ξέρουν πολύ καλά τι είναι το Φεστιβάλ και δεν προσπαθούν να το στρεβλώσουν ή να το κρύψουν πίσω από έναν Νταλάρα. Το Φεστιβάλ είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία, κάτι μοναδικό στο είδος του, μια Πολιτεία που την θάβουν τα πληθωρικά και πολυφωνικά ΜΜΕ, μια εναλλακτική πρόταση με πλούτο ιδεών, εκδηλώσεων, συζητήσεων, μηνυμάτων. Είναι ανοιχτό, πιο μαζικό από οτιδήποτε έχουμε δει οι περισσότεροι στη ζωή μας (εκτός κι αν κάποιος έχει πάει στην πορεία της Πρωτομαγιάς στην Αβάνα ή στην κηδεία του Φιντέλ). Μαζικό άνοιγμα στη νεολαία, στον κόσμο που πρέπει να σηκωθεί από τους καναπέδες του και όχι σε πολιτικές γκρούπες (γιατί κάποιοι έτσι καταλαβαίνουν και μετράνε το άνοιγμα).

Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα ποιος και με τι κριτήρια πρέπει να έρχεται στο Φεστιβάλ. Και πολύ ενδιαφέρουσα επίσης. Αλλά χρειάζεται γνώση κάποιων δεδομένων -που εγώ τουλάχιστον δεν την έχω- πριν πετάξουμε το μακρύ και το κοντό μας. Και προπαντός, καλή προαίρεση, από άτομα που δεν είναι πρόθυμα κι έτοιμα από καιρό να σβήσουν όλα τα παραπάνω ή να τα κάνουν γαργάρα, με αφορμή ένα πουκάμισο αδειανό, έναν Νταλάρα. Χρειάζεται κουβέντα με άτομα που τα καταλαβαίνουν όλα αυτά και νιώθουν την ανάγκη να τα προφυλάξουν, να τα κρατήσουν μακριά από τον (κάθε) Νταλάρα. Αυτή είναι η διαφορά, και με αυτούς μπορεί να γίνει συζήτηση. Και ποιος σου λέει ότι δε γίνεται, στην τελική…;

70 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Ενημερωτικά και για χάριν της Ιστορίας να αναφέρω ότι το αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με συμμετέχοντες τους Γιώργο Νταλάρα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Μίλτο Πασχαλίδη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 30ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ στην Κύπρο (στη Λευκωσία) αρχές του περασμένου Ιούλη…

Σλάβος είπε...

Τι να συμπληρώσει κανείς σε αυτό το κείμενο; Απαντάει σε κάθε απορία, ευχαριστούμε

Ανώνυμος είπε...

Εγω πάντως επικροτώ κατά γράμμα αυτά που έγραψε το μακρινό 2006 η ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ στον Ριζοσπάστη για τον εν λόγω κύριο.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3579705&textCriteriaClause=%2B%CE%9A%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%95+%2B%CE%A0%CE%A1%CE%95%CE%A3%CE%92%CE%97

Ανώνυμος είπε...

Πάντως η Μαρία Δημητριάδη δεν είχε πρόγραμμα να παίξει στο Φεστιβάλ του 1998 όπου έπαιζε κ ο Νταλάρας.Κρατώντας προφανώς τη γνώμη της (όπως κ το κόμμα σήμερα)

mariori

Ανώνυμος είπε...

Όπου πρόγραμμα πρόβλημα

mariori

Ανώνυμος είπε...

Όταν κάποιος έρχεται να συμμετάσχει με τις όποιες δυνάμεις του μέσα στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ, τότε καλώς έρχεται. Δεν είναι η τυχόν συμμετοχή του (ή οι πολλές συμμετοχές του) το μόνο κρίνει την προσωπικότητα ή το έργο του. Δεν είναι καν το κύριο. Δεν είναι κάποιου είδους κολυμπήθρα του Σιλωάμ το φεστιβάλ. Ούτε από την άλλη είναι μια απλή μάζωξη αστέρων για να παίρνει κάτι από την "ακτινοβολία" τους. Όποιος θέλει να συμμετάσχει μέσα σε ένα πλαίσιο, πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος. Ο Νταλάρας ως φωνή, αποτέλεσε αντικειμενικά έναν από τους κορυφαίους τραγουδιστές από τη δεκαετία του '70 και μετά. Ως τραγουδιστής συμμετέχει, όχι με κάποια άλλη ιδιότητα. Αν θέλουμε εξάλλου να εξετάσουμε ενδελεχώς πράγματα, στάσεις, πολιτικό υπόβαθρο και συμπεριφορές, τότε για πολλούς και πολλές μπορούμε να βρούμε "μελανές" σελίδες (ακόμα και για κάποιο όντως σπουδαίο πρόσωπο για το οποίο υπήρξε μια παραπομπή στα σχόλια). Στο τέλος, αυτοί που θα περνούσαν τις εξετάσεις, μπορεί να μην ξεπερνούσαν σε αριθμό ούτε τα δάχτυλα του ενός χεριού. Τα ξυνισμένα μουτράκια στο άκουσμα του άλφα ή του βήτα, πολλές φορές κρύβουν μεγάλη υποκρισία.
Συμφωνώ λοιπόν με το κείμενο.
Μια μικρή μόνο ενστασούλα σε ένα σημείο. Δε βλέπω γιατί αποδείχτηκε άστοχη επιλογή η συμμετοχή των Goin Through. Δεν τους είδα, δε μου αρέσουν αλλά από την ανταπόκριση (αν θυμάμαι καλά) δε νομίζω να είχαν κάνει κάτι αρνητικό. Το τι έκαναν κάποιο καιρό μετά είναι άλλο πράγμα που δε μπορεί-νομίζω-να χαρακτηρίσει την τότε συμμετοχή τους.

ρα

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Η επανασταση και η σοσιαλιστικη κοινωνια θα γεννησει προγραμματισμενα και αυθορμητα νεους καλλιτεχνες, ρευματα και μορφες τεχνης.

Η καπιταλιστικη κοινωνια γενναει αντιστοιχους καλλιτεχνες και ειναι ουτοπικο να περιμενει κανεις κατι διαφορετικο.

Μεχρι τοτε ας ακουει ο καθενας αυτο που του αρεσει. Μουσικουλα ειναι οχι κατι παραπανω.

Αλλου ειναι το διακυβευμα.

Κανεις δεν εγινε κομμουνιστης ακουγοντας Νταλαρα, Παπακων/νου κλπ ουτε προκειται.

Ανώνυμος είπε...

Απολίθωμα, δες κι αυτό

http://tillthehalt.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html

Το θεωρώ καλοπροαίρετο, αλλά υπερβάλλει νομίζω.

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

"Μεχρι τοτε ας ακουει ο καθενας αυτο που του αρεσει. Μουσικουλα ειναι οχι κατι παραπανω"

Γιατί βρε παπουτσωμένε γάτε στο σοσιαλισμό όπως τον έχεις εσύ στο μυαλό σου δεν μπορούμε να ακούμε ό,τι μας αρέσει και ό,τι θέλουμε; Δεν θα μπορούμε να διαβάζουμε βιβλία συγγραφέων ακόμα και αντικομμουνιστών πχ Όργουελ και Σολζενίτσιν; Εγώ προσωπικά θέλω να μπορώ να αγοράσω ένα βιβλίο του Σολζενίτσιν στο σοσιαλισμό θα ήθελα να διαβάσω τι έλεγε αυτός ο αντιδραστικός φασίστας έτσι και αλλιώς το έχω κάνει έχω διαβάσει το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ και με βοήθησε να βγάλω συμπεράσματα για το φασιστικό ποιόν αυτού του ανθρώπου. Θα μπορούσα να το κάνω αυτό στο σοσιαλισμό νόμιμα; Για εσένα θα έπρεπε; Γιατί για εμένα ναι. Δεν θα μπορούμε να παρακολουθούμε και σινεμά αμερικάνικο, χόλυγουντ, ευρωπαϊκό κλπ; Ξέρεις υπάρχει ένα ζήτημα εδώ με το αν πρέπει να υπάρχει λογοκρισία στο σοσιαλισμό, σε τι βαθμό, που πρέπει να στοχεύει, πως θα εφαρμόζεται κλπ.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΓΛΕΝΤΙ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΓΛΕΝΤΑΚΙ Η ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ;

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΛΕΝΤΑΚΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ, ΧΩΡΑ ΚΙ Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ. ΧΩΡΑ ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΝΑ ΝΑΙ. ΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΑΚΑ ΑΥΡΙΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΜΕ ΛΥΣΣΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.

Η ΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΟΛΗ Η ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΟΧΙ ΗΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.

ΜΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΕΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΛΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΠΑΛΗ ΚΑΙ 7 ΝΟΜΑ Σ' ΕΝΑ ΔΩΜΑ.

ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ. ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΑΛΛΑΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΦΥΓΕΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΩΣΗ;

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΜΚΟ; ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΘΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ. ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

zoot horn rollo είπε...

Δεν αναιρείται ο πολιτικός χαρακτήρας για ένα/κάθε Νταλάρα (παλιότερα δεν έχουν εμφανιστεί αντίστοιχοί του; αν το ψάξουμε...).
Σωστό το κείμενο για 'μένα.

Ανώνυμος είπε...

και επειδη εχουν εμφανιστει παλιοτερα θα πρεπει να ξαναεμφανιζονται δηλαδη,καθε λαθος του παρελθοντος ας ξαναγινει αφου ξερουμε το δρομο?αστοχη επιλογη και πιστευω δεν εχει καμια επαφη με τις μαζες αυτη η επιλογη,οσες δικαιολογιες και αν βρεθουν.ποσο μαλλον οταν αυτο ειναι το φεστιβαλ της ΝΕΟΛΑΙΑΣ διαολε.ας αποφασισουν αυτοι στην τελικη.

ποτε θα με πεισεις?

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όταν αρχίσεις να υπογράφεις τα σχόλιά σου, αντί να το παίζεις ανώνυμος δυσαρεστημένος

Ανώνυμος είπε...

αυτο ειναι το τελευταιο,στο ιντερνετ ειμαστε και να σου πω μητσος εσυ θα με πιστεψεις?ξερεις τι γινεται?απορω πως ενας πολιτικος χωρος ενω μπορει να κανει τις πιο αιχμηρες πραξεις και τοποθετησεις-δεδομενων των συνθηκων-ταυτοχρονα να κανει παιδαριωδη σφαλματα.δε θεωρω οτι ειναι ηθελημενα η κακοπροαιρετα κατι τετοια.αλλωστε πως να συγκριθει η απεργια των χαλυβουργων με μια συναυλια που θα παιξει ο νταλαρας πχ.αλλα πως να γινει κλεινω τα ματια και βλεπω τοτεμ να κυνηγαει νταλαρα κραδαινοντας 42αρι κλειδι πανω στο stage.τελος παντων,επιμενω στο οτι αυτο ειναι το φεστιβαλ της νεολαιας.δεν εχουμε πολεμο να επικοινωνουμε τηλεγραφικα.

μητσος

zoot horn rollo είπε...

Δε θέλεις να πειστείς αφού. Και το ξέρεις.

Ανώνυμος είπε...

Είναι συναυλία αφιέρωμα στο Λοϊζο που συμμετέχουν 3 εκ των ερμηνευτών της α εκτέλεσης των τραγουδιών του (Παπακωνσταντίνου,Νταλάρας,Φαραντούρη) κ 2 από τη νεότερη γενιά (Πασχαλίδης,Στρατηγού). Έγινε ήδη στο φεστιβάλ της ΕΔΟΝ,θα γίνει στις 7/9 στην Πετρούπολη κ μετά στο φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ο Νταλάρας δηλαδή δε θα κάνει προσωπική συναυλία.
Κ δεν αλλάζει η άποψη του κόμματος για κανέναν επειδή θα έρθει να τραγουδήσει κάτω από συγκεκριμένους όρους.
Όταν έκανε συναυλία ο Μαρκόπουλος ο οποίος από το 90 έχει πάρει έως κ εθνικιστικές θέσεις, έπρεπε να τον κράξουν από κάτω; Όταν τραγούδησε ο Γαργανουράκης που έχει παίξει σε κάθε πολιτικάντη στην Κρήτη; Όταν ήρθε ο Μικρούτσικος αφού είχε γίνει υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ μετά υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ;Κ η λίστα συνεχίζεται.
Αλλά δεν πρέπει να αναδειχθεί το έργο του Μαρκόπουλου, το έργο του Μικρούτσικο στον Καββαδία,το Χικμέτ ή φέτος στο Μαγιακόφσκι;Ή αντίστοιχα το έργο του Λοϊζου;Κ ναι κ οι 3 παλιότεροι έχουν κάνει άπειρες μαλακίες αλλά ποιοι να έρθουν; Δηλ κ ο Παπακωνσταντίνου που πήγε να τραγουδήσει στον Καζάκη ή στη Ζωίτσα γιατί δεν κριτικάρεται;
Κ τέλος πάντων 3 ημέρες είναι το φεστιβάλ,3 σκηνές έχει,αφιερώματα από παραδοσιακή έως hip hop κ metal έχει από μη πουλημένους (βέβαια κάποιοι είχαν πάει σε talent show κ σιγά που θα μας πείσει η αλλαγή πορείας τους)
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ φτωχή η παραγωγή σύγχρονης προοδευτικής τέχνης.

mariori

zoot horn rollo είπε...

Όλο "απορίες" είσαι. Έβαλες κι έναν Τοτέμ για ξεκάρφωμα.

Ανώνυμος είπε...

Κ δεν κυνήγησε κανείς τη Βιτάλη (κ σωστά) όταν είπε τις μαλακίες της μέσα στο φεστιβάλ.Ή δεν κυνήγησε το Μικρούτσικο όταν από το 12-15 μας έκανε κριτική για σεχταρισμό κ παναριστερά κλπ.Γενικά αν είναι να κυνηγάμε,έχουμε πολύ κόσμο εκτός φεστιβάλ. Στο φεστιβάλ έχουμε άλλα πράγματα

mariori

Ανώνυμος είπε...

Παπουτσωμενε γατε,
Σίγουρα η μουσική που ακούει κάποιος, τα βιβλία που διαβάζει, η ταινίες που βλέπει δεν τον κάνουν κομμουνιστή, μπορούν όμως να γίνουν το έναυσμα για κάποιον που δε θα είχε αλλιώς καμία επαφή με αυτόν τον χώρο.
Το σχόλιό σου πάντως, μου δημιούργησε το εξής ερώτημα που έχει και προεκτάσεις. Κάτω από ποιες συνθήκες αρχίζει να γίνεται κάποιος κομμουνιστής;

Άσχετος τακτικός αναγνωστης

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Άσχετος τακτικός αναγνωστης

Η τεχνη ειναι θεμα αισθητικης, για να σου τραβηξει το ενδιαφερον κατι δεν αρκει να εχει το καταλληλο μηνυμα αλλα μια μορφη τετοια που να σε ψυχαγωγει.

Η ''αριστερη'' μουσικη στην Ελλαδα εκφραζεται κυριως μεσω του λεγομενου εντεχνου που δεν με αγγιζει σαν ηχος και αισθητικη, αρα και δεν την ακουω.

Αν υπαρξουν αξιολογοι αριστεροι καλλιτεχνες σε ειδη οπως το χιπ χοπ ή το κλασικο ροκ που ακουω τοτε μπορει να δωσω ευκαιρια.

Ειχα δει ενα βιντεοκλιπ του Αφαζα που μου αρεσε αλλα τα αλλα κομματια του δεν μου ειπαν κατι. Ισως τον ξανακουσω καποτε.

Γενικα πρεπει να ξεφυγει η πολιτικοποιημενη μουσικη απο το τριπτυχο εντεχνο-λαικο-ροκ. Οι εποχες και τα γουστα των νεων εχουν αλλαξει.

Προσωπικα κομμουνιστη με εκανε ενας συνδιασμος της κρισης, της πληρους αναξιοπιστιας των αστικων κομματων και της σοβαροτητας του ΚΚΕ σε σχεση με αλλα ''κομμουνιστικα'' ή αριστερα κομματα/οργανωσεις.

Υστερα το διαβασμα καποιων βιβλιων με διαφωτισε για πολλα πραγματα και ειδα οτι η μαρξιστικη θεωρια ανταποκρινεται σε αυτο που ζουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΛΛΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΛΥ.

Η ΒΙΤΑΛΗ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΟΠΩΣ Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΨΙΛΟΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΒΙΩΜΑΤΩΝ.

ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΚΟ. ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΠΕΙ Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ.

ΟΥΤΕ Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΘΑ ΚΥΝΗΓΗΘΕΙ. ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ. ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΚΕ.

ΜΗΝ ΕΚΦΑΖΕΣΑΙ ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΣΟ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ. ΕΝΩ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

zoot για το ξεκαρφωμα που λες,παρτο οπως θελεις αδερφακο.οσον αφορα τις αποριες,θα ηθελα τη γνωμη σου και οχι τα tweets σου

μητσος

λαθραναγνώστης είπε...

Ο Νταλάρας είναι ένα σύμβολο και σαν τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε!
Ε?....Τι?
Μα, δεν καθόρισα αν είναι θετικό ή αρνητικό σύμβολο......

Ανώνυμος είπε...

Η Βιτάλη τα είπε αυτά μετά την ψήφιση του μνημονίου από το ΣΥΡΙΖΑ οπότε ναι στήριζε μνημόνιο. Κ μπορώ να σου πω κ για άλλους που είχαν πει κ για ΚΝΑΤ,για άλλους που τους χαλούσε η τσίκνα τη φωνή, για άλλους που έβγαιναν κομμάτια. Κανείς δεν κυνηγήθηκε ή αποδοκιμάστηκε.
Ο Νταλάρας στο φεστιβάλ δεν πρόκειται να πει τπτ εκτός από γεια σας στην αρχή κ ευχαριστώ. Κ ξαναλέω δεν είναι προσωπική συναυλία,είναι αφιέρωμα στο Λοϊζο. Έχει μια σημασία.

Θερσίτη δεν ξέρω αν έχεις έρθει σε φεστιβάλ αλλά έτσι κ αλλιώς στην Αθήνα οι κκεδες μπορώ να σου πω ότι είναι μειοψηφία στο κοινό. Δε νομίζω ότι θα αντιδράσει κάποιος σε αφιέρωμα για το Λοϊζο που σημαίνει τόσο πολλά για το ΚΚΕ κ το κίνημα γενικότερα.

Το ερώτημα παραμένει. Ο Νταλάρας είναι όντως ο ορισμός του συστημικού καλλιτέχνη που τα έχει πάρει από παντού (όχι μόνο τώρα αλλά πολλά χρόνια όπως κ τότε που ξανάρθε) κ έχει στηρίξει κ τα μνημόνια. Ποιοι καλλιτέχνες όμως θα μπορούσαν να περάσουν τις εξετάσεις κ να έρθουν; Εγώ λέω rebellion, υπεραστικοί, ζαραλίκος, πασχαλίδης, θαλασσινός κ όλα τα νεανικά κ παραδοσιακά. Υπάρχουν κ άλλοι αλλά οκ μπορεί να μην μπορούσαν να έρθουν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.Βγαίνει με αυτούς πρόγραμμα; Κ μη μου πει κανείς φέρε νέους κ άγνωστους γιατί το φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει κ έναν εμπορικό χαρακτήρα (βγαίνουν τα έξοδα της χρονιάς) κ χαρακτήρα γνωριμίας με τη νεολαία.

mariori

zoot horn rollo είπε...

Μας τα 'παν κι άλλοι "μήτσο".
Πολύ θέμα το κάνετε. Το φεστιβάλ δεν είναι μόνο ο Νταλάρας σκάρτη μισή ώρα. Να το ξαναπούμε;

Ανώνυμος είπε...

ξυδάκι ζουτ ξυδάκι..
χα χα χα

αντιτρότσκας

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ. ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΒΙΤΑΛΗ; ΟΤΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ; ΣΥΡΙΖΑΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. ΕΙΠΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ; ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΠΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΛΛΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΛΛΟ. Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΟΥΣΗΣ.

ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΔΗΛΑΔΗ ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΩΡΑ; ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ Η ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΩΣ ΞΕΠΛΥΜΑ ΕΝΟΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ;

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ;

ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ. ΑΝ ΡΩΤΑΓΕΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΟΥΚΟΥΕ ,ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΘΑ ΓΕΛΑΓΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ. ΤΩΡΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΟΤΗΣΕΙ;

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ. ΣΙΧΑΙΝΙΜΑΙ ΤΟΝ ΝΤΑΛΑΡΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ ΛΟΙΖΟ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ.

ΑΣ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΜΕ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

zoot horn rollo είπε...

Να κι ο κοντραίος, είδε φως και μπήκε.
Δε πειράζει.

Ανώνυμος είπε...

Είπε ότι στηρίζει Τσίπρα κ μπορεί να σώσει τη χώρα.Όλα αυτά το Σεπτέμβριο του 15. Δηλ μετά το μνημόνιο κ μετά τις δεύτερες εκλογές.
Κανείς δε συμπάθησε τον Νταλάρα ρε Θερσίτη. Είναι ένα συγκεκριμένο σχήμα που κάνει το συγκεκριμένο αφιέρωμα. Τι να κάνουμε που ο Λοϊζος τον είχε επιλέξει τότε (όπως κ τον Παπακωνσταντίνου κ τη Φαραντούρη).
Κ αφού είσαι κ από Χανιά. Το Σκουλά κ το Γαργανουράκη που έχει παίξει σε κάθε δικομματικό πολιτευτή, σε κουμπαριές της Ντόρας κλπ να μην τους καλούμε,ε; Ή οκ επειδή στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν το ξέρουν δεν πειράζει;

mariori

zoot horn rollo είπε...

Ξεκίνησαν κι επίσημα τα "φρούτα" του Σεπτέμβρη. Στάνταρ πράγματα.

Θερσίτη δε πάει για 'σενα, γενικά συμφωνώ για το ποιον του Νταλάρα, δεν ήταν ο μόνος βέβαια, αν αρχίσουμε να σκαλίζουμε, και δεν υποβαθμίζει αυτό ολόκληρο φεστιβάλ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ; ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η ΒΙΤΑΛΗ; ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΟΥΤΕ ΑΥΤΗ. ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΥΡΙΖΑΙΑ ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ. ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ.

ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΤΟ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΟΠΩΣ Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ. ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝΕ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΗΝ ΚΟΒΩ.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΠΙΛΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ Σ' ΑΥΤΟ.

ΤΟΤΕ ΠΟΛΥ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ Η ΛΕΠΙΔΑ.

ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΛΕΙΣ.

ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΟΛΑ. ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ.

ΔΗΛΆΔΗ ΔΕΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΑΗΔΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ Ο ΑΡΧΙΠΑΣΟΚΟΣ;

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΖΟΥΤ ΔΕΝ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ.

ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΣΑΙ.

ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ. ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙΟ ΛΟΓΟΣ. ΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ναι με πιάνει αηδία.Κ τότε που το έλεγε δεν το πίστευε.Αλλά ξαναρωτάω ποιος από τους σημερινούς αξίζει;Μήπως κ ο Θεοδωράκης πχ έχει κάνει λιγότερα;Κ για το κόμμα Μήπως δεν έχει πει αθλιότητες;Μήπως να μην τον τιμούσε το κόμμα;
Η Βιτάλη φυσικά κ παίζει κ σε κομματικές του ΣΥΡΙΖΑ.Όπως κ άλλοι που παίζουν σε Φεστιβάλ της ΚΝΕ

mariori

Ανώνυμος είπε...

Ο ΘΟΔΩΡΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΑΛΑΡΑ.

ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΝ ΤΙΜΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΕΟΝΤΩΣ. ΑΝΑΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΧΥΔΑΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ Ο ΓΚΟΥΦΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΚΕ.

Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΓΚΟΥΦΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Θερσίτη μπάστα. Οχι και να δικαιολογείς κάθε αναξιοπαθούντα συριζαίο (βλέπε βιτάλη) και να μιλάς με χυδαίο τόνο για το κεντρικό φεστιβάλ της κνε για το οποίο κάποιοι κομμουνιστές προσφέρουν εθελοντική εργασία για να στηθεί, επειδή ο ένας ή ο άλλος καλλιτέχνης είναι "πολύ πουλημένος" για τα γούστα σου. Την ανιδιοτελή εργασία των χιλιάδων κνιτών οφείλεις να την αντιμετωπίζεις με πρέποντα σεβασμό αν θες να διαχωριστείς έστω και στο ελάχιστο από τον εσμό των αριστεροχαρούμενων. Αν δεν θες πες το μας να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε.

Οπου "πουλημένος" αυτός που τα τσεπώνει χοντρά πουλώντας την εργασία του (δηλαδή κάνει πράξη το "όνειρο" του 90% της εργατικής τάξης σήμερα). Πριν μπείτε στο κλασικό τρενάκι της μονταζιέρας φροντίστε να σιγουρέψετε ότι δεν εκφράζετε την κλασική ζήλεια του μικραστού. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε κριτική από θέσεις σύγκρουσης με τον μηχανισμό εκμετάλλευσης. Γιατί αν κάνετε το δεύτερο δεν θα κράζατε συγκυριακά ένα όνομα στα πέντε χρόνια, αλλά όποιον έχει καλυμμένο τον κώλο του, κινείται έξω από τα πολιτικά πλαίσια του φεστιβάλ και έχει παίξει στο φεστιβάλ (συμπεριλαμβανομένης της κυρίας που υπερασπίζεσαι, αλλά και συνολικά). Πιθανόν να κράζετε επίσης την παρουσία προγράμματος zumba στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Το θέμα βέβαια είναι ότι το φεστιβάλ δεν γίνεται για τον νταλάρα, την βιτάλη και την zumba και δεν γίνεται με κριτήριο τα χρήματα γιατί τότε δεν θα γίνονταν περιφερειακά προφεστιβαλικές και φεστιβάλ που κατά κανόνα μπαίνουν μέσα οικονομικά και δεν έχουν στο πρόγραμμά τους τίποτα από τα παραπάνω.

Και για τους υπόλοιπους πέρα από τον θερσίτη που βρίσκονται σε διάφορους χώρους: αλήθεια δεν θυμάμαι να ρίχνατε τους ίδιους εμετούς για κάτι αντίστοιχους που τα τσεπώνουν χοντρά εδώ και δεκαετίες, τραγουδάνε για κίνημα χωρίς να έχουν πατήσει σε πορεία εδώ και 20 χρόνια και έπαιζαν στις αναιρέσεις (λέγε με active member). Η για τα απολιτίκ μπουμπούκια που τα τσέπωνουν στις αντιφασιστικές συναυλίες που διοργανώνετε σε συνεργασία (και για τον φύσσα και στα "αντιρατσιστικά" φεστιβάλ). Αλλά ναι ξέχασα το πρόβλημα δεν είναι το line up, αλλά το πολιτικό πλαίσιο του συγκεκριμένου φεστιβάλ που υψώνει συνεπές μέτωπο με τις οπορτουνιστικές και ρεφορμιστικές θεωρήσεις σας και μιλά ανοιχτά για την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Για εμένα το μουσικό πρόγραμμα είναι αποτύπωση της κατάστασης στο πολιτικό τραγούδι. Ως τέτοια την κρίνω αξιοπρεπέστατη. Γιατί αν αρχίσουμε να κρίνουμε με τα δικά μας στάνταρ ορισμένα πράγματα και όχι με βάση την γενική εικόνα της εποχής πολλά "ιερά τοτέμ" θα τα πάρει η μπάλα και τότε θα αρχίσει να "ξινίζει" από την ανάποδη. Οπότε πάλι μηδέν εις το πηλίκον και ξαναγυρίζουμε στην αρχή της συζήτησης.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Αχ, βρε mariori, η κουβέντα που προσπαθείς να κάνεις με τον "Θερσίτη" μου θύμισε τα παρακάτω αρχαία ελληνικά ρητά:

Δικτύῳ ἄνεμον θηρᾷς

Εἰς ὕδωρ γράφεις

Αἰθίοπα σμήχεις

Κοσκίνῳ ὕδωρ ἀντλεῖς

Εἰς ψάμμον οἰκοδομεῖς

Σίδηρον πλεῖν διδάσκεις

Φαλακρῷ κτένας δανείζεις

Τυφλῷ κάτοπτρον χαρίζῃ

Πρὸς κωφοῖς ἀποπέρδεις

Τράγον ἀμέλγεις

Ὠὸν τίλλεις


Χαρά στο κουράγιο σου…

Αρχαιοδίφης

zoot horn rollo είπε...

Δε μπερδευομαι, ισα ισα.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΡΙΟΡΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΝΤΑΛΑΡΑΣ.

ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. ΚΑΙ ΦΟΥΛ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΠΙΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

ΚΑΙ ΣΕ ΡΩΤΩ ΤΟΝ ΠΑΝΟΥΣΗ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ;

Υ.Γ. ΑΡΧΑΙΟΔΙΦΗ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

zoot horn rollo είπε...

Μη παιρνεις κι ορκο οτι ειναι μονο ο Νταλαρας ετσι.

Ανώνυμος είπε...

Χαρά και στην δική σου υπομονή, βρε Ο.Χ.Ε.Π.:

Ὄρνιθος γάλα ζητεῖς

Αρχαιοδίφης

Υ. Γ.

Θερσίτη σταμάτα να γρυλλίζεις κι άρχισε να σκέφτεσαι, ποτέ δεν είναι αργά…

Α.

Ανώνυμος είπε...

Παπουτσωμενε γατε,
Κατ' αρχήν σ'ευχαριστω για την απάντηση.
Ως προς τη μουσική τώρα, ειδικά αν μιλάμε για τραγούδι, συνεχιζω να διαια κι εγώ παλιότερα σνομπαρα κάποια είδη μουσικής που δεν μου ταιριάζουν αισθητικά, με τον καιρό όμως κατάλαβα ότι αν είναι δυνατός ο στίχος την δημιουργεί την εντύπωση χωρίς να το καταλάβεις. Παράδειγμα κάποια τραγούδια του Ξυλούρη η ακόμα και η μελοποιημένη Ντενεκεδουπολη, κάνουν τη δουλειά τους αθόρυβα. Όπως και,να'χει αυτά λειτουργούν διαφορετικά στους ανθρώπους.
Ως προς τον κομμουνισμό, εμένα προς τις ιδέες του δεν με έστρεψε κανείς, μάλλον αυτός ήρθε προς τα εμένα. Τις βασικές αντιλήψεις μου ως προς την ιδεατή κοινωνία τις είχα διαμορφώσει μόνος μου με σκόρπια διαβάσματα, ακούσματα, θεάματα και βιώματα. Η κρίση με έκανε να ψάξω κάποια πράγματα παραπάνω και η το διαδίκτυο με έφερε σε επαφή με αυτα.
Καταλήγω με μια δική μου σκέψη. Πιστεύω ότι μονο αν οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν τον κομμουνισμό, ακόμα κι όταν δεν πιέζονται οικονομικα, έχει ελπίδες να επικρατήσει.

Άσχετος τακτικός αναγνωστης

λαθραναγνώστης είπε...

Θα φύγω ένα πρωί μακριά απ’ τα ψέματα
προτού με κλείσουν πάλι συρματοπλέγματα
θα αφήσω μες το χτες τους καθοδηγητές
σε πεθαμένο κόσμο φονιάδες και ληστές
θα φύγω μην κοιτώ κοπάδια όσους πεινούν
με ταξικές ανάγκες που θα τους τυραννούν
...............................................

https://www.youtube.com/watch?v=Z9Q8fjEO4Cc

Εγώ, τι άλλο να πω. Το παραπάνω τα λέει όλα!


Ανώνυμος είπε...

ΑΡΧΑΙΟΔΙΦΗ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΙΣ ΕΠΕΜΒΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΖΟΥΡΑΡΙΣΤΙΚΗ ΣΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ.

ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ:

https://www.youtube.com/watch?v=jtB2uo7jNbc

ΧΑΧΑ

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΠΑ ΡΕ ΟΧΕΠ

ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΩ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΟΝ ΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ. ΕΙΠΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ;

ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΩ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΝ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΓΝΟΩ ΑΥΤΑ; ΣΟΥ ΠΑ ΚΙ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΗΘΗ ΑΚΥΡΗ ΣΟΥ ΕΠΙΘΕΣΗ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΤΑΛΗ ΣΑΝ ΤΟ ΝΤΑΛΑΡΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΣΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ. ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΩ, ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΩ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ, ΚΙ ΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΚΕ, ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΩ ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΩΝ Η ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ;

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Από την πρώτη στιγμή έχω γράψει στο blog σε σχόλιο πριν από ένα δίμηνο πως διαφωνώ με την συμμετοχή του Νταλάρα. Aλλά για τον Λοϊζο μου φαίνεται πολύ λογικό ως καλλιτεχνικές αξίες να καλεστούν οι Νταλάρας και Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι είχαν συνεργασετί μαζί του. Ο τελευταίος δεν έχει μιλήσει με αρνητικά λόγια για το ΚΚΕ αν και ανεξήγητα κατέβηκε με το ΕΠΑΜ

"..Μήπως το Φεστιβάλ κάνει εκπτώσεις και τα θυσιάζει όλα στο βωμό της εμπορικότητας και της εισπρακτικής επιτυχίας του;
Όχι. Ο Νταλάρας κάνει σίγουρα γκελ, στις παλιότερες γενιές κυρίως, αλλά δεν είναι το όνομα-κράχτης που θα φέρει κόσμο. Ίσα-ίσα, που μπορεί να διώξει και μερικούς, για ευνόητους λόγους.

Γιατί έρχεται λοιπόν ο Νταλάρας;
Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από το θάνατο του Λοΐζου κι ογδόντα χρόνια από τη γέννησή του. Κατά συνέπεια -υποθέτω πως- θα υπάρξει κάποιο σχετικό αφιέρωμα στο Φεστιβάλ. Στις 7 του Σεπτέμβρη στο Θέατρο Πέτρας, λίγα χιλιόμετρα πέρα απ’ το Πάρκο Τρίτση και μερικές μέρες πριν το Φεστιβάλ, θα γίνει συναυλία προς τιμήν του Λοΐζου, όπου θα τραγουδήσουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης. Με αλφαβητική σειρά -γιατί όλα μπορούν να παρεξηγηθούν.."

Το πιο λογικό


Υπάρχουν και χειρότερα από τον Νταλάρα.
Τζιμάκος ο "αντι-νταλαρικός" ή ο "μαυροτρύπας" Αγγελάκας με την στόμφα του δήθεν "αντι-συστημικού" από το Μετρό του Ομίλου ANT1. Με εξώφυλλα σαν και αυτό
http://3.bp.blogspot.com/-jUt3fNOMVzk/VOUqnn7DoiI/AAAAAAAAe9g/Qcyb6G7gDBw/s1600/3333.jpg

"..Δεν είσαι οπορτούνα, ούτε καν αναρχικός,
είσαι των νοικοκυραίων ο γελοτοποιός,

κάτι σαν τον Λάκη, για χαλαρό βραδάκι.
Φτηνές ταξιαρχίες, σουβλάκι και ουισκάκι,

είσαι μεγάλο ταλέντο και αξίζεις βραβείων,
η πιο καλή σου στιγμή, ο δράκουλας των Εξαρχείων.

Τόσα σάλια και λάσπη, γερό βάλε σαλιάρα
έχεις βγάλει πιο πολλά και από τον Γιώργο, τον Νταλάρα.."

Γενικά, το βαρέλι στον καλλιτεχνικό αντικομμουνισμό δεν έχει "πάτο".
Η κρίση έβγαλε τον τόσο αντικομμουνισμό που είχαν διάφοροι δήθεν "προοδευτικοί"καλλιτέχνες. Ποιον να αφήσουμε και με ποιον να ασχοληθούμε; Να μην κξεχνάμε πως η θέση των περισσότερων στην Παραγωγή είναι στα μικροαστικά στρώματα. Πάντως έκανε ένα καλό η κρίση. Απομυθοποίησε πάρα πολλούς

Δεν σχολιάζω την προηγούμενη της Βιτάλη (που ψήφιζε Ανδρέα) στο φεστιβάλ της ΚΝΕ που ζήτησε στο Φεστιβάλ να μπει πλάτη στον Αλέξη.

@Παπουστωμένο Γάτο
" Ειχα δει ενα βιντεοκλιπ του Αφαζα που μου αρεσε αλλα τα αλλα κομματια του δεν μου ειπαν κατι. Ισως τον ξανακουσω καποτε."

Μάλλον θα ενοοείς για το Επ-ώμου που γυρίστηκε την ΝαυπηγοΕπισκευαστική
"Η μπαλάντα του χημείου" (από εκεί οι πιο πάνω στίχοι) δεν έχει βίντεο κλιπ, έχει αρκετά καλή μουσική και προσυπογράφω κάθε στίχο.

@Προλεκαλτ ( 31 Αυγούστου 2017 - 3:52 μ.μ. )
Δεν το θεωρώ καλοπροαίρετο. Σαν να θέλει να γίνει "ιστορία" στο φεστιβάλ. Αυτοσυγκράτηση λοιπόν.

17-57

Ανώνυμος είπε...

@ΘΕΡΣΙΤΗΣ( 2 Σεπτεμβρίου 2017 - 12:38 μ.μ. )
Με αυτό το τραγούδι "απάντησαν" οι GOIN' THROUGH NEBMA
όταν η Αυγή "διαμαρτυρήθηκε" για τους στίχους των τραγουδιών τους.
Ο λόγος που ασχολήθηκε η "Αυγή" ήταν άλλος:
Η συμμετοχή των GOIN' THROUGH NEBMA στο Φεστιβαλ της ΚΝΕ
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7007150

17-57

Ανώνυμος είπε...

Θερσίτη μιλάμε για μετά την ψήφιση του μνημονίου.Σοβαρά σε τοίχο μιλάω;Δε λέμε για αυτούς που παρασύρθηκαν.Η Βιτάλη τα είπε τον Οκτώβριο του 15.
Αλλά ανεξάρτητα από τη Βιτάλη,ποιοι δεν έχουν κάνει μαλακίες; Θυμάμαι στο φεστιβάλ του 03 με τίτλο Πρωταγωνιστές στη ζωή όχι εθελοντές στην υποταγή οι μισοί κ πάνω συμμετέχοντες το καλοκαίρι έπαιζαν σε συναυλίες της coca cola για τον εθελοντισμό.Δηλ φουλ υπέρ του καπιταλισμού.Έπρεπε να κοπούν;

mariori

Ανώνυμος είπε...

Δεν μίλησες για το Νταλάρα μόνο θερσίτη. Εκανες επίθεση στον πολιτικό χαρακτήρα του φεστιβάλ στο πρώτο σχόλιό σου. Δεν στοιχειοθετείται αυτό με την καμία. Μην πας να το παίξεις ότι θίχτηκες και προσωπικά. Μεγάλα παιδιά είμαστε όλοι εδώ.

Επίσης, η Βιτάλη είναι δημόσιο πρόσωπο που κάνει πολιτική παρέμβαση σε πολιτικό φεστιβάλ και αυτή είναι απαράδεκτη στην βάση της. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι παρασύρθηκε. Αλλο ο εργάτης άλλο ο βολεμένος καλλιτέχνης.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

17 57

Είπα να τον θεωρήσω καλοπροαίρετο με βάση κάποια κείμενα του που έχω διαβάσει -- όχι απαραίτητα το συγκεκριμένο -- τα οποία δείχνουν ότι και μυαλό έχει, και ενημερωμένος είναι, ενώ απ την άλλη δε μου μοιάζει για βαλτος, παρά τη μονομέρεια που παρουσιάζουν τα κείμενα του.Απ τα λίγα κείμενα του που έχω διαβάσει μου μοιάζει για απλά ένας τίμιος αριστεριστης, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι συμφωνώ μαζί του.Απο την άλλη βέβαια δεν παίρνω κι όρκο με τις διάφορες ιντερνετικές περσόνες που κυκλοφορούν.

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

@Θερσίτης
Από 3 διαφορετικά site καμία σχέση με την ΚΝΕ
1) Αυγή
".. Η Ελ. Βιτάλη σημείωσε ότι αυτή τη φορά δεν ψήφισε, αγαπάει όμως τον Αλ. Τσίπρα και προέτρεψε να πιεστεί ο πρωθυπουργός «να κάνει καλά πράγματα». Στη συνέχεια, η γνωστή τραγουδίστρια έπλεξε το εγκώμιο και της Ζ. Κωνσταντοπούλου παρατηρώντας ότι «είναι αγωνίστρια» και την εκτιμά πολύ. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί εκνευρισμός στους υποστηρικτές του ΚΚΕ που είχαν κατακλύσει τον χώρο, ενώ λίγο αργότερα από τα μεγάφωνα ακούστηκε η αυστηρή παρατήρηση ότι «κάποιοι δεν σέβονται τον χώρο όπου ήρθαν» σε μια έμμεση, πλην σαφή αιχμή κατά της Ελ. Βιτάλη..."

2) "..Για παράδειγμα, στο Φεστιβάλ ήταν καλεσμένη η γνωστή ερμηνεύτρια Ελένη Βιτάλη. Η οποία, όταν ανέβηκε στη σκηνή, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, άρχισε να λέει πόσο θαύμαζε τον Ανδρέα Παπανδρέου και πόσο... αγωνίστρια είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ αν και διαβεβαίωσε ότι δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση..."

3) "..«Να αγαπάμε και να πιέσουμε τον Αλέξη για να κάνει σωστά πράγματα, όπως και τη Ζωή», είπε η τραγουδίστρια Ελένη Βιτάλη. Το περίεργο είναι πως η φράση ειπώθηκε στο 41ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, «παγώνοντας» τους παρευρισκόμενους.
Μάλιστα, η γνωστή τραγουδίστρια συμπλήρωσε «πάντα ψήφιζα Ανδρέα, τώρα ψήφισα Αλέξη». .."
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», πυροσβεστικά λειτούργησε η Γλυκερία, που ευχήθηκε καλή δύναμη στην ΚΝΕ, θυμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην Ελένη Βιτάλη πως βρίσκεται στο φεστιβάλ της ΚΝΕ και όχι της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. .."

Στρατευμένος Πασοκισμός λέγεται Θερσίτη. Σε θράσος ξεπέρασε πολλούς γιατί στήριξε μνημόνια ακόμα και όταν ο Αλέξης είχε ήδη ψηφίσει το 3ο μνημόνιο. Τον εγκλωβισμό της μόνο εσύ τον βλέπεις.

"είμαι εξαρτημα της μηχανη σας και ο γιος μου το ανταλλακτικό είμαι μια ζωη στην δουλεψη σας και είμαι από άριστο υλικό". Ωραίο τραγούδι, με ωραίο στίχο αλλά ο δημιουργός του στηρίζει αυτούς που μας θέλουν εξαρτήματα της μηχανής τους

Δεν είναι η μόνη. Τουλάχιστον αυτή δεν το έκρυβε πως ήταν είναι και θα είναι Πασοκα όπως και ο "ακατανόμαστος"
Τώρα αν δεν σου αρέσει ο ένας ο άλλος ο παράλλος και γενικώς ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ μάλλον κακώς η ΚΝΕ καλούσε τον πρώην υπουργό Μίκη που τουλάχιστον αυτός πριν λίγες ημέρες υπέρασπισε τον Στάλιν και τον Μικρούτσικο τον πρώην υπουργό Πολιτισμού του Πασοκ.
Την επόμενη φορά η ΚΝΕ θα περάσει τους καλλιτέχνες από κρίση για να βρει την βαθμολογία τους στο Κομμουνιστόμετρο. Οι Καλλιτέχνες ως επι το πλείστον μικροαστικό στρώμα ακολουθούν τις εξελίξεις. Δεν είναι η πρωτοπορία της εργατικής τάξης

ΑντιΚομμουνισμό, αντιΚΚεδισμό σαν τον Τζιμάκου και του Αγγελάκα βρίσκεις και σε άλλους με ακόμα πιο πονηρό τρόπο π.χ. στον Χάρρυ Κλυν.
Όμως, ακόμα και τα έργα τους του τότε, τους ειρωνεύονται στο σήμερα.
Π.χ. το "Με λένε Αρτέμη " από το Αλαλούμ, την ταινία που μαζί με το "εις μνήμη" λατρεύουμε τις ατάκες της χάρη και στο youtube.

17-57

Ανώνυμος είπε...

εγώ θέλω να δω τον Τραγουδόσαυρο στο φεστιβάλ.

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

@Προλεκαλτ ( 2 Σεπτεμβρίου 2017 - 8:12 μ.μ. )
Διαφωνώ με την εκτίμηση σου για το πόσο καλοπροαίρετο είναι το συγκεκριμμένο κείμενο του.
Με bold τα κεντρικά σημεία στο παρακάτω απόσπασμα από το κείμενο του "αριστεριστή"(έμαθα πως μπαίνουν τα bold)

"..Το φεστιβάλ της ΚΝΕ, είναι ένα κατ’ εξοχήν ΠΟΛΙΤΙΚΟ Φεστιβάλ και δικαιολογίες του τύπου, δεν αφορά το κόμμα το που κάνει πρόσκληση η ΚΝΕ, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και δεν μπορούν να βρίσκουν ανταπόκριση παρά μόνο σε αφελείς.

Όπως αναφέρω και πιο πάνω, ο Νταλάρας έχει πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στον λαό, υπερασπίζοντας τους μακελάρηδές μας, υπερασπίζοντας όλες αυτές τις πολιτικές που ισοπεδώνουν τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία το ΚΚΕ υπερασπίζεται και για τα οποία, μας ζητάει την στήριξη και την ενίσχυση, για να τα υπερασπιστούμε μέσα από αυτό.
Αν το ΚΚΕ θέλει να συντάσσεται με αυτούς, ας το κάνει ελεύθερα, δεν υπάρχει όμως κάποιος λόγος ώστε η εργατική Τάξη αυτής της χώρας να το στηρίζει από εδώ και πέρα.


Μαζί με το πολιτικό όμως έρχεται και το ηθικό του ζητήματος. Η λειτουργία του τρόπου που κινούνται άνθρωποι σαν τον Νταλάρα, είναι έξω από την λογική που έχει ένας συνειδητοποιημένος άνθρωπος, ο οποίος παλεύει για να αλλάξει τα κακώς κείμενα αυτού του κόσμου.
Η παρουσία τέτοιων ανθρώπων, σε φεστιβάλ των Κομμουνιστών, νομιμοποιούν και ξεπλένουν κάθε απόπειρά τους για να σώσουν τον κώλο της Κυρίαρχης Τάξης. Τους δίνουν το απαραίτητο μαξιλάρι σωτηρίας, για να συνεχίσουν το βρώμικο έργο τους, το οποίο είναι επί της βάσης απάνθρωπο!

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να διορθώσουν άμεσα το λάθος που έχουν κάνει και να αποσύρουν την συμμετοχή του Νταλάρα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, καλώ όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πλευρά των αξιοπρεπών και των αγωνιστών, να μην το επιτρέψουν και να δράσουν με δυναμικό τρόπο όπου μπορούν και σταθούν κατά της νέας παρουσίας του Γιώργου Νταλάρα στο Ίλιον. Επίσης να καταγγελθεί από όλους τους φορείς και τις Οργανώσεις..."

Επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και στον χαρακτήρα του Φεστιβάλ.
Δεν κάνει μόνο αυτό αλλά ζητάει κυρίως από φίλους και τον περίγυρο του Κόμματος να πάνε κόντρα στις συλλογικές αποφάσεις της ΚΝΕ.
Δεν μου αρέσει που καλέστηκε ο Νταλάρας αλλά αν δεν τραγουδήσει ο Νταλάρας για τον Λόϊζο, που συνεργάστηκε μαζί του τότε ποιος θα τραγουδήσει ρε έξυπνοι;
Mήπως ο "αριστεριστής" προτείνει να μην καλεστούν π.χ. Μίκης Θεοδωράκης ή να μην ξαναέρθει ο Μικρούτσικος; Ή να μην ξαναακουστούν τα τραγούδια τους;
Και οι δύο πρώην υπουργοί, ο ένας του Μητσοτάκη και ο άλλος του Σημίτη.

Θα περίμενα από τους έντιμους "αριστεριστές" αφού δεν γουστάρουν την μούρη του Νταλάρα σε φεστιβάλ της ΚΝΕ το οποίο δεν τους αφορά και πιθανό να μην πάνε, να καταγγείλουν αρκετούς καλλιτέχνες της ίδιας ή μετέπειτα γενιάς για την τόση στήριξη που παρείχαν μέχρι το 2015 και αρκετοί ακόμα παρέχουν προς την κυβέρνηση των Συριζα-Ανελ.

Όπως και κάποιους απολιτίκ ή "προοδευτικούς" καλλιτέχνες που συχνάζουν σε αριστερά και αντιφασιστικά φεστιβάλ χωρίς να ξέρουν τι είναι διαδήλωση, ή απεργία αλλά έχουν στο τσεπάκι τους το "συμπέρασμα" για το ΚΚΕ ή έμμεσα την "θεωρία των δύο άκρων".

17-57

Ανώνυμος είπε...

"..του τύπου "γιατί πήγες στο τάδε φεστιβάλ";
Εχω πάει και στου ΣΥΡΙΖΑ και στης ΚΝΕ και στης ΠΑΣΠ. Εχω παίξει και σε συναυλία της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα. Οποιος θέλει να με ακούσει, νιώθω ότι με τιμάει. Από εκεί και πέρα όλοι γνωριζόμαστε και ξέρουμε ποιος είναι ποιος».
Αυτά δηλώνει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στην Ιωάννα Κλεφτογιάννη για την Ελευθεροτυπία. Παραθέτουμε μερικά ακόμα αποσπάσματα:.."
http://www.ogdoo.gr/prosopa/dilwseis/lavrentis-maxairitsas-exo-ton-panathinaiko-kai-troo-tis-fapes-mou-den-thelo-alli-fanela
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=450460

Συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στον μόλο Αγίου Νικολάου,(ΠΑΤΡΑ) στο πλαίσιο του φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ. Το 4youth festival της ΟΝΝΕΔ 1/10/10
https://www.youtube.com/watch?v=RLO5U2a8LZs

Καμία αντίρρηση για την μετέπειτα παρουσία του Μαχαιρίτσα, μετά το φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ, σε φεστιβάλ αριστερών νεολαίων απο έντιμους αριστερούς, αριστεριστές που "προβληματίζονται" για την παρουσία του Νταλάρα στο φεστιβαλ της ΚΝΕ με θέμα τον Λοϊζο υπάρχει;

17-57

Ανώνυμος είπε...

17 57

Δες και τα άρθρα για το κεερφα, για το εξωκοινοβουλιο, για την Συρία, για το Ισραήλ, για τους Κούρδους, κλπ.Σ ένα από αυτά γράφει πχ:" Η κατάσταση που επικρατεί στα πολιτικά Κινήματα της Αριστεράς δεν σου αφήνει κανένα περιθώριο να ελπίζεις πως μέσα από αυτήν, μπορείς να πετύχεις το οτιδήποτε θετικό για τον λαό. Μία κατάσταση που εκτός του ΚΚΕ και μία μερίδα μικρών οργανώσεων, είναι η κυρίαρχη"
http://tillthehalt.blogspot.gr/2017/03/blog-post_14.html
Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά δε μου λέει τίποτα το να βρίζεις το σεκ. Είναι άθλημα που επιδίδονται και οι φίλοι του εξάλλου. Εδώ ρε προλετκάλτ υπάρχει ναρίτης στο τουίτερ που βρίζει τη νέα αριστερά.
Πάντως πρέπει να 'σαι μεγάλο κορόιδο για να χάνεις την εσάνς τιμιότητας που 'χες, προκειμένου να καλέσεις σε ανυπακοή προς το Κόμμα, για τον Νταλάρα. Το βοναπαρτιλίκι παέι σύννεφο όπως φαίνεται στο στρατόπεδο των ατσάλινων.

Φορθ Σπούτνικ

Ανώνυμος είπε...

@Προλεκαλτ

Δεν το έχω διασταυρώσει από αλλού αλλά θα σχιολιάσω το video με παλαιό video με την απόπειρα για "μπουγέλωμα", "γιαούρτωμα" του Γ.Ν.
Που είναι στο
"Κάλεσμα για την ματαίωση της παρουσίας του Νταλάρα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ"
http://tillthehalt.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html

Κάπου είχα διαβάσει ό,τι είχαν παρεισφρήσει και ακροδεξιών αντιλήψεων. Δεν γράφω πως όλοι οι "συμμετέχοντες" κατά του Νταλάρα ήταν "ακροδεξιών αντιλήψεων" για να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις. Ούτε πως το διασταύρωσα. Στο video όμως ακούγεται το "Προδότη", "Δοσίλογε" που ξέρουμε προς ποιους, πάνω-κάτω, ιδεολογικούς χώρους παραπέμπει.

Στην καλύτερη, το κάλεσμα μπορεί να είναι ένα Βοναπαρτιλίκι "ενός ατσάλινου" με "υπερβολικό ταπεραμέντο". Ποιος όμως μπορεί να αποκλείσει Προλεκαλτ πως μία στις είκοσι, η "πρόσκληση" δεν είναι ή δεν θα μετατραπεί σε τύπου "αντισυγκέντρωση" κατά του Φεστιβάλ και της ΚΝΕ με αφορμή τον Νταλάρα; Η "πρόσκληση" στο internet μέχρι στιγμής έχει "αναδημοσιευτεί" ή αναφλερεται ως είδηση σε κοντά δέκα site. Ένα google search θα σας πείσει.

Ο Νταλάρας που μία ζωή σοσιαλδημοκρατία ήταν, έφερε τα μνημόνια;
Ή κάποιες οργανώσεις, συλλογικότητες της "αριστεράς" ή ακόμα και της αναρχίας πανηγυρίζαν με το 70% μνημόνιο των πρώτων ημερών των προγραμματικών δηλώσεων του Βαρουφάκη ως Υπ.Οικονομικών; Και έκαναν και συγκεντρώσεις υπερ του 70% μνημονίου των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ ακόμα και μέσα στο Προαύλιο της Βουλής; Και μετά μαζί με Σύριζα, Ανέλ, χ.α. ψήφισαν την μνημονιάρα του Αλέξη με το "ΟΧΙ" στο Δημοψήφισμα; Αλήθεια, οι "αντι-νταλαρικοί αγωνιστές" άραγε τι να ψήφισαν τότε; Μάλλον ρητορική η ερώτηση.

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου έγινε η συναυλία του Νταλάρα στον Δήμο Περιστερίου
http://www.iefimerida.gr/news/345438/o-giorgos-ntalaras-tragoyda-sto-peristeri-timitiki-vradia-me-eleytheri-eisodo
https://www.youtube.com/watch?v=cXZQ98ZwkSw
http://gefira.gr/πολιτισμοσ/από-την-συναυλία-αλληλεγγύης-στο-άλσο

Αλλά μάλλον φαίνεται πως μόνο με την ΚΝΕ "ενοχλεί". Γιατί π.χ. με τον ΚεντροΔεξιό Δήμαρχο Περιστερίου και στα πλαίσια "του κοινωνικού χαρακτήρα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης " η συναυλία με την συμμετοχή του Νταλάρα δεν "ενοχλούσε" και τόσο τους λογής - λογής "ατσάλινους" και "αριστεριστές";

Άρα το ζήτημα δεν έχει να κάνει με τον Νταλάρα, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με ΚΚΕ και με τo πολιτικό χαρακτήρα του φεστιβάλ της ΚΝΕ. Που μάλλον θα έπρεπε ταπεινά να ρωτήσει "ατσάλινους" και "αριστεριστές" βοναπάρτηδες για το ποιους ερμηνευτές που συνεργάστηκαν με τον Λοϊζο να καλέσει στο φεστιβάλ της με αφορμή τα 80 χρόνια από την γέννηση του.

@Φορθ Σπούτνικ ( 4 Σεπτεμβρίου 2017 - 10:40 π.μ. )
Συμφωνω σε αρκετά μαζί σου
Όλοι τους οι "αριστεριστές" μπορεί να βρίζουν το ΣΕΚ, αλλά οι όλοι τους ακολουθούν την πολιτική του ΣΕΚ.
Αν καποιος θέλει να κάνει πολιτική κατά ενός μέρους της "αριστερής εργατικής αριστοκρατίας της Σοσιαλδημοκρατίας", σε συντομία ΣΕΚ, μπορεί π.χ. να Αντιπαραβάλει τα κείμενα του ΣΕΚ για την Ουγγαρία του 1956 με τα αντίστοιχα κείμενα της "Καθημερινής" μήπως και με αρκετό κόπο βρει κάποιες διαφορές.
Αλλά οι "αριστεριστές" δεν το κάνουν. Το γιατί είναι μία μάλλον ακόμα ρητορική ερώτηση.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Φορθ Σπούτνικ, 17-57

Δεν ειπα οτι συμφωνω μαζι του ως προς ζητημα του Νταλαρα, ειπα οτι δεν μου φαινεται εκ των προτερων προκατειλημενη η αποψη του, οτι δηλαδη δεν στοχευει το Φεστιβαλ ως θεσμο.Αν ειχε τετοια προθεση, πιστευω οτι θα το ειχε κανει και παλιοτερα, με αλλες αφορμες, οπως επραξαν διαφοροι καλοθελητες κατα καιρους.Ετσι οπως το βλεπω εγω, κανει μια κριτικη που τη χαρακτηριζει συναισθηματισμος, και μια ανυπομονησια του στυλ:"αλλαξτε αμεσως αποφαση, για να σωσετε την τιμη του κομματος".Οκ, ειναι λαθος, ειναι δογματικο, δινει τροφη σε στοχευσεις διαφορων καλοθελητων, και ειναι και αδικο εν τελει.Κι αν θες τη γνωμη μου, τη χαρακτηριζει και μια αγνοια για το πως στηνονται τετοια πολιτιστικα γεγονοτα, πως χρησιμευουν για να πιασουμε επαφη με κοσμο, πως βοηθανε να ανδεικνυονται διαφορα ζητηματα, κλπ.Αλλωστε ειμαι κι εγω ενας απο τους χιλιαδες νεους που προσφερουν την εθελοντικη τους εργασια για την επιτυχια του Φεστιβαλ.Ως εκ τουτου, δεν αδιαφορω οταν εκτοξευονται συκοφαντιες σε μια προσπαθεια στην οποια συμμετεχω κι εγω, οπως επισης και πολλοι καλοι μου φιλοι και συντροφοι.Και, ναι το συγκεκριμενο κειμενο, προκαλει ασχημη εντυπωση αφου στο τελος καταληγει να επιτιθεται στο κομμα, λεγοντας λιγο εως πολυ, οτι αφου το κομμα καλει τον Νταλαρα στο Φεστιβαλ, ε χανει και τα εργατικα του χαρακτηριστικα!Ε, ενταξει, δεν μπρω να συμφωνησω με αυτο,Απο την αλλη, ομως, δεν βιαζομαι να τον καταδικασω και να τον ενταξω στον εσμο των διαφορων αριστεροχαρουμενων, γιατι, οπως ειπα και στο προηγουμενο σχολιο μου, σε αλλα ζητηματα, κανει μια προσπαθεια ενημερωσης, για θεματα που τα μεσα στην Ελλαδα εχουν φροντισει, οχι μονο να υπαρχει αγνοια, αλλα και πληρως διαστρεβλωμενη αντιληψη της πραγματικοτητας.Επιπλεον, ξεμπροστιαζει και διαφορες οπορτουνες.

Ουτε λεω πως συμφωνω σε ολα με τις αναλυσεις του στη διεθνη πολιτικη, οπου κυριαρχει μια αντιληψη περι αυτοκρατοριας τον Αμερικανων, και γενικα ο ιμπεριαλισμος ταυτιζεται σχεδον αποκλειστικα με τον ευρωατλαντισμο.Παρ ολα αυτα, ομως, δεν τον κατατασσω στους ατσαλινους, γιατι ο συγκεκριμενος αφ ενος μεν δαν παριστανε ποτε το συντροφο, δεν πουλησε κομματικοτητα και κουκουεδοφροσυνη -- αφ ετερου, δε, δεν εχει ανακηρυξει τον Πουτιν σε μεγα αντιιμπεριαλιστη.Λεω, ομως, οτι τα αρθρα του, μπορουν να ειναι χρησιμα ως πηγη ενημερωσης σε ζητηματα οπου ειτε υπαρχει αγνοια, ειτε αντεστραμμενη αντιληψη της πραγματικοτηας.Κι εν πασει περιπτωσει,κατα τη γνωμη μου, λεει την αποψη του καθαρα, χωρις σκοπιμοτητες.Αλλο αν σε πολλα σφαλλει.

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Δεν σου χρέωσα συμφωνία, προλετκάλτ. Δεν μου χρωστούσες εξήγηση έτσι κι αλλιώς. Απλά μου φαίνεται κωμικό (και διόλου επικίνδυνο) να καλείς σε ανυπακοή στο ΚΚΕ, για τον Νταλάρα. Τέτοια φαιδρότητα μπορείς να εμφανίσεις μόνο όταν σ' έχει κάψει το ίντερνετ.
Για το ότι ο 17-57 τον αθροίζει με τους άλλους:
Αυτό είναι το νέο εξωκοινοβούλιο. Ήρθε η κρίση και η νέα αριστερά μας άφησε χρόνους. Τώρα κομμουνιστοσύνη(αυτή που πριν 30 χρόνια ήταν ξεπερασμένη), "αντιμπεριαλισμός" και "σταλινισμός".

Προσωπικά, ζω για ν ακούσω το: "Αν ζούσε ο Καγκάνοβιτς Ζωίτσα θα ψήφιζε"

Φορθ Σπούτνικ

Ανώνυμος είπε...

σχετικά με τον Γ. Νταλάρα απο τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6719662&textCriteriaClause=%2B%CE%93%CE%99%CE%A9%CE%A1%CE%93%CE%9F%CE%A3+%2B%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%9B%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A3

TALIBAN

Ανώνυμος είπε...

@Προλεκάλτ
Σταλινική εμφανίζεται και η ΟΑΚΚΕ. Ε και;

Δεν σου χρεώνω κάτι. Απλά να είσαι περισσότερο υποψιασμένος από "αριστεριστές" διαφόρων αποχρώσεων.
Ειδικά στην προσπάθεια τους να βρουν μία νέα πολιτική ταυτότητα. Το εξωκοινοβούλιο έχει πολιτικά χρεωκοπήσει και ψάχνει το "αφήγημα" του(= παραμύθι στα μέτρα των μικροαστών) για την συνέχεια του αντιΚΚΕ αγώνα. Όμως θα αργήσει πάρα πολύ να το βρει.
Δημοψήφισμα, "κριτική" στήριξη στον Σύριζα με κάθε τρόπο δεν ξεχνιούνται.

Επίσης κάτι άσχετο:
Στις εκλογές του 2012 ο Καραμπελιάς έγραφε πως προτιμούσε την Αλέκα από τον Αλέξη
http://ardin-rixi.gr/archives/6080
Αξίζει να διαβάσεις το κείμενο, για να καταλάβεις πως σκέφτονται, παρα τα γνωστά "αντιΚΚΕ" κλισέ

@(5 Σεπτεμβρίου 2017 - 11:00 μ.μ.)
Μέσα στα καμιά δεκαριά site σε πρόλαβε ένας που αναδημοσίευσε το κείμενο του "έντιμου αριστεριστή"

" Κάλεσμα για την ματαίωση της παρουσίας του Νταλάρα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ "
https://elatora.wordpress.com/2017/09/04/το-καλλιτεχνικό-σύμβολο-της-κατοχή

"Ενοχλούνται" που θα τραγουδήσει σστο φεστιβάλ της ΚΝΕ ως άμεσος συνεργάτης του Λοίζου σε αφιέρωμα για τον Λοϊζο

Πάντως προκαλεί εντύπωση πως αριστεριστές, αντι-νταλαρικοί και λοιποί δεν ενοχλούνταν όταν ο "ακατανόμαστος" συμμετείχε στην συναυλία αλληλεγγύης στο Άλσος Περιστερίου πριν ενάμισι μήνα. Εκεί φαίνεται πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τον ΚεντροΔεξιό Δήμαρχο.

17-57

Ανώνυμος είπε...

@Φορθ Σπούτνικ
Είναι φαιδρό το κείμενο αλλά φαιδρές απόψεις μία στις δέκα, μία στις είκοσι μπορούν άνετα να πάρουν περίεργα μονοπάτια. Υπάρχει προσφατη ιστορική εμπειρία στην περίοδο της κρίσης.

Γενικά έχω "αλλεργία" σε δημόσια καλέσματα που γίνονται κατά με αφορμή κάποιες ενέργιες του Κόμματος. Τα μέλη του ΚΚΕ που μπορεί ο καθένας να τα βρει στην καθημερινή του ζωή ή σε φεστιβάλ ή σε πορείες για να εκφράσει τις αντιρρήσεις του
Το 'νέο εξωκοινοβούλιο" σταλινικό σε επίπεδο ηγεσίας πέρα των δύο μλ μου φαίνεται αρκετά δύσκολο.
Μόλις πριν μία εβδομάδα μία "κεφαλή" του ΝΑΡ καταφέρονταν κατά των δικών της Μόσχας. 'Ισως με την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη, παλαιότεροι με ταλαντευόμενη γνώμη για τον Στάλιν να βλέπουν με μία άλλη ματιά τον Γεωργιανό. Και σε αυτά τα πλαίσια να ερμηνεύεται το άρθρο του στελέχου του ΝΑΡ. Μάλλον έχουν διαρροές προς το ΚΚΕ.

Θολό "αντι-Ιμπεριαλιστικό" ίσως αλλά και πάλι δεν το βλέπω τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσιών τους.
Εξαρτάται βέβαια αν η αριθμητική πλειοψηφία του εξωκοινοβουλίου (φοιτητές) έχουν εξεταστική όπως πρόβαλαν ως δικαιολογία για την μη συμμετοχή τους πριν δύο μήνες!
Σε αυτό που σίγουρα συμφωνώ μαζί σου είναι πως προσπαθούν να βρουν μία νέα ταυτότητα.

" Προσωπικά, ζω για ν ακούσω το: "Αν ζούσε ο Καγκάνοβιτς Ζωίτσα θα ψήφιζε"" Χα, χα!!

17-57

Ανώνυμος είπε...

Και για να κλείσω τον κύκλο, δεν έχω κάτι προσωπικό με τον "έντιμο αριστεριστή" του φαιδρού καλέσματος. Αντιπαλεύω τις "απόψεις" του.


Παλαιότερα στα φεστιβάλ της ΚΝΕ συμμετείχαν ο Μικρούτσικος ή ο Μίκης αφού πρωτύτερα είχαν διατελέσει υπουργοί ο μεν του ΠΑΣΟΚ και ο δε της ΝΔ.
Το να προσπαθεί έμμεσα να ταυτίσει το ΚΚΕ με τα μέτρα λιτότητας ΜΕ ΑΦΟΡΜΉ την συναυλία του Νταλάρα για το αφιέρωμα για τον Λοϊζο, μπορεί να φαίνεται αρκετά φαιδρό αλλά το βλέπω και ως προσπάθεια να αφήσει "κουτσουλιά" προς στο ΚΚΕ.
Εκεί και η πολιτική διαφωνία.

Για να μην επεκταθώ σε κάπιοιες από τις απόψεις κάποιων καλλιτεχνών που καλούνται σε φεστιβάλ "αριστεριστών", όταν ο Νταλάρας συμμετείχε σε φεστιβάλ αλληλεγγύης που διοργάνωσε ο Δήμος Περιστερίου πριν ενάμισυ μήνα δεν έδειξαν να "ενοχλούνται".
Άρα το πρόβλημα δεν είναι οι πολιτικές επιλογές του Νταλάρα στην διάρκεια της κρίσης όπως αρχικά προβάλει το κείμενο, αλλά σε ποιο φεστιβάλ συμμετέχει.


17-57

ΑΝΩΝΥΜΟΣ είπε...

Ο Νταλάρας έχει δικαίωμα να καλέσει την Άννα την γυναίκα του; Κάπου ήταν υπουργός αυτή; Η Φαραντούρη έχει δικαίωμα να καλέσει τον Χυτήρη; Κάπου κι αυτός δεν ήταν υπουργός; Αν έρθουν στο φεστιβάλ, είναι καλοδεχούμενοι;

zoot horn rollo είπε...

Πες τα, ανώνυμε "αντάρτη".

Ανώνυμος είπε...

@ 7 Σεπτεμβρίου 2017 - 3:27 μ.μ.
Τα φεστιβάλ της ΚΝΕ καλούν μόνο τον καλλιτέχνη, δεν καλούν τα "σόγια". Στο ΚΚΕ ούτως ή άλλως δεν υπάρχει "κληρονομικότητα". Η ταξική συνείδηση δεν είναι το κτήμα του παππού για να μεταβιβαστεί στον πατέρα και μετά στον εγγονό.

Οι αντικομμουνιστικές απόψεις και ειδικά για τις απεργίες του γνωστού "αντι-Νταλαρικού" καλλιτέχνη, αγαπημένου της αναρχίας και του εξωκοινοβουλίου, είχαν φιλοξενηθεί σε ιστοσελίδες της χ.α. του στόχου, του ethnikismos.net και φυσικά στο περιοδικό ΜΕΤΡΟ. Μόνο που "εξαφανίστηκε" ο αντινταλλαρικός "μπροστάρης επαναστάστης" μετά το Δημοψήφισμα και ξαναβγήκε στην επιφάνεια πριν κανα δίμηνο.

Στα υπόλοιπα, από τους "ενοχλημένους" λείπει μία θέση για την συμμετοχές αριστερών, προοδευτικών (έτσι εμφανίζονται) καλλιτεχνών στα φεστιβάλ τύπου όλοι μαζι μπορούμε, ή ακόμα και της ΟΝΝΕΔ.
Και δεν σχολιάζουν άμεσες ή έμμεσες θεωρίες δύο των άκρων από ανησυχούντες αντισυστημικούς ή αριστερούς (αυτά δηλώνουν) καλλιτέχνες που καμία φορά συμμετέχουν σε φεστιβάλ αλλών αριστερών νεολαίων ή φεστιβάλ αριστερών ραδιοσταθμών.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ναι ok, δε λέω....αλλά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ διαλεκτικού υλισμού και ποδοσφαιρικού αριστερισμού. Το πρώτο είναι μαρξισμός. Το δεύτερο είναι αυτό που λέμε "ο ΠΑΟΚ (το κίνημα) πάνω απ' όλα". Αυτοί που πιστεύουν στο πρώτο θα περιφρουρήσουν τον αγώνα και το στόχο. Οι οπαδοί του δεύτερου είναι της άποψης "πουτάνα όλα" και το φεστιβάλ και ο στόχος μαζί. Ξέρω, σε σοκάρει η άποψη ότι η επανάσταση δεν είναι ξεκάβλωμα, αλλά πρέπει και εσύ να αναλογιστείς ότι έχουν μεσολαβήσει και κάποια χρόνια αντεπανάστασης με αποτέλεσμα οι έννοιες να έχουν μπερδευτεί στο πέρασμα του χρόνου.

vita delta

Ανώνυμος είπε...

Ε, ε, έρχεται

" Σε 10 μερές από σήμερα, στις 18 Σεπτέμβρη 2017, έρχεται το 3ο Μέρος του Αριστερισμού στο http://filolaiko.blogspot.com
Συντονιστείτε. "
https://twitter.com/laikostroma/status/906078053796851712

17-57

Ανώνυμος είπε...

Τελικά η 78 Οκτωβρίου ήρθε γρήγορα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

@Ο.Χ.Ε.Π.

Έχω την περιέργεια για το αν ο Λαϊκός Στρώμας θα συμπεριλάβει τις "νέες συμμαχίες" των "αριστεριστών" με την σοσιαλδημοκρατία ή θα συνεχίσει με τις μικρές ομαδούλες του προ ετών του "αριστεροχώρου" , όσες δηλαδή έμειναν και δεν διαλύθηκαν για να συγχωνευτούν ή να δώσουν στήριξη με τον Σύριζα

17-57

Ανώνυμος είπε...

« Υπάρχουν πυροσβέστες που δουλεύουνε χωρίς μπότες »
https://www.youtube.com/watch?v=buw_04p04bE

«Πρωθυπουργό να διαφημίζει καλλυντικά ή τσιγάρα καλλυντικά ή χίλια δυό, δεν έχω ξαναδεί. Στο τέλος θα ανοίξουμε προσωπικές βεντέτες (...)»
είπε η βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
http://www.iefimerida.gr/news/360533/kanelli-proti-fora-vlepo-prothypoyrgo-na-diafimizei-kallyntika-kai-tsigara

Ενώ ερωτηθείσα για τις ομοιότητες μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ανδρέα Παπανδρέου, η Λιάνα Κανέλλη, απάντησε με τον ίδιο δηκτικό τρόπο: «Όση σχέση έχει ο Μαρξ με τον Γκράουτσο Μαρξ, άλλη τόση σχέση έχει και ο Τσίπρας με τον Παπανδρέου».

Τέλος, η Λ.Κανέλλη υποστήριξε ότι «ο Μακρόν που έρχεται στην Πνύκα θα οριστικοποιήσει την πεποίθηση ότι είναι μετεξέλιξη ευρωπαϊκή η καταστροφή κάθε έννοιας εργασίας που έχει γίνει στη Γαλλία χωρίς Μνημόνια»