Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Citius, altius, fortius

Ο Ροσμέρ λέει κάπου στο βιβλίο του (για τη Μόσχα του Λένιν και βασικά για την παρουσία του στα πρώτα βήματα της Κομιντέρν και της Προφιντέρν) ότι δεν μπορείς να κάνεις ουσιαστική κριτική σε μια επανάσταση αν δεν την συμπαθείς και δεν είσαι θετικά διακείμενος προς αυτήν. Κι έχει δίκιο σε μεγάλο βαθμό. Με την ίδια έννοια -θα έλεγα- που η Αλέκα είχε πει πως ο διάλογος έχει νόημα μεταξύ ατόμων που συμφωνούν μεταξύ τους, τουλάχιστον στα βασικά.

Αντίστοιχα, πιστεύω πως η κριτική στον αθλητισμό και τα κακώς κείμενα του χώρου έχει πραγματική αξία μόνο όταν προέρχεται από άτομα που τον αγαπούν πραγματικά και πληγώνονται όταν βλέπουν την παιδική τους αγάπη να φθείρεται και να ξοδεύεται σε παράγοντες, "προεδράρες", στοιχήματα, στησίματα, διαιτησίες, αναβολικά, τη σκοπιμότητα του αποτελέσματος με κάθε πιθανό -θεμιτό ή αθέμιτο- μέσο, που γίνεται αυτοσκοπός και νοθεύει το παιχνίδι και την παιδική αθωότητα που το περιβάλλει ή μάλλον βρίσκεται στον πυρήνα. Γιατί το παιχνίδι έχει την ίδια ετυμολογική ρίζα με το παιδί, κι η αγάπη για αυτό είναι πάντα μια μορφή ανεμελιάς κι ώριμου παλιμπαιδισμού.

Αν όμως η κριτική προέρχεται από ορκισμένους επικριτές, θα βγάζει απλώς την ξινίλα κάποιων διανοούμενων, που δεν αγάπησαν ποτέ το παιχνίδι -ούτε καν ως παιδιά πιθανότατα- και την άθληση και το εκδικούνται αναδρομικά. Κι αυτό δεν είναι προβληματικό μόνο για την προσωπικότητά τους, που δεν είναι σφαιρικά συγκροτημένη κι ολοκληρωμένη (νους υγιής εν σώματι υγιεί) αλλά και για τη μονομέρεια της σκέψης τους, που φλερτάρει ανοιχτά με την εμπάθεια.

Στον αντίποδα, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως είναι -κατά Γκράμσι- οργανικοί διανοούμενοι της εργατικής τάξης και του λαού, επειδή παθιάζονται με το κατεξοχήν λαϊκό άθλημα, το ποδόσφαιρο. Το θεοποιούν και το βλέπουν ως θρησκεία χωρίς απίστους, στους οποίους κηρύσσουν πόλεμο. Θεωρούν πως το ποδόσφαιρο τους έμαθε ό,τι γνωρίζουν περί ηθικής, αγνοώντας (;) πως είναι καθρέφτης, που αντανακλά κοινωνικές τάσεις, και μπορεί κατά περίπτωση, ανάλογα και με τις συνθήκες, να καλλιεργήσει και να διδάξει τον ατομισμό, την πλεονεξία και την πάση θυσία νίκη, ως απόλυτη αξία. Αλλά την πατάνε γιατί η συμπεριφορά τους στο γήπεδο είναι πιστός καθρέφτης του χαρακτήρα μας, βγάζοντας στην επιφάνεια τα καλύτερα και τα χειρότερα στοιχεία μας. Αλλά όταν κάποιος δε δίνει πάσα ούτε από το δεξί στο αριστερό, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον εαυτό του και το υπερτροφικό του εγώ -σαν ένας Κριστιάνο Ρονάλντο της αριστεράς.

(Παρεμπιπτόντως, ο Μέσι στο Μπερναμπέου έδειξε απλά τη φανέλα -τη δική του και της ομάδας του. Ενώ ο Κριστιάνο έψαχνε απλώς αφορμή να επιδείξει τους κοιλιακούς του και να αποδείξει πως η -απο-μίμηση είναι στοιχείο του ειλικρινούς θαυμασμού του προς κάτι ανώτερο).

Δεν ξέρω όμως τι φίλαθλος μπορεί να θεωρείται κανείς, αν δεν τον συγκινεί ο κλασικός αθλητισμός. Είναι -τηρουμένων των αναλογιών- σα να δηλώνει κομμουνιστής, αλλά να μην του λένε τίποτα οι κλασικοί του μαρξισμού και το έργο τους. Κάτι που δεν απαλλάσσει φυσικά τον κλασικό αθλητισμό από τις αντιφάσεις του.

Από μια άποψη, ο στίβος είναι η οργανωμένη μετεξέλιξη της αυθόρμητης συνήθειας-ανάγκης των παιδιών να παραβγούν μεταξύ τους, που από μόνη της δεν σημαίνει απαραίτητα ανταγωνισμό, αλλά μια μορφή άμιλλας. Ποιος τρέχει πιο γρήγορα, πηδάει πιο μακριά ή πιο ψηλά. Και είναι δύσκολο -για μένα τουλάχιστον- να μείνει κανείς ασυγκίνητος, βλέποντας τους αθλητές να φτάνουν τα όριά τους και να προσπαθούν να τα υπερβούν, σε μια μάχη ενάντια στον εαυτό τους πρωτίστως.

Από την άλλη, αυτά τα χωρίζει μια πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή από το τρίπτυχο "citius, altius, fortius", που είναι η βάση του σύγχρονου επαγγελματικού αθλητισμού κι η αθλητική εκδοχή του κυνηγιού της ολοένα μεγαλύτερης παραγωγικότητας. Αν η καπιταλιστική αγορά είναι μια ζούγκλα, όπου επικρατεί ο νόμος του ισχυρού και όλα επιτρέπονται, στο στίβο τα ρεκόρ, οι επιδόσεις και τα μετάλλια δε συνδέονται μόνο με αγκωνιές και υπόγεια σπρωξίματα, αλλά και με την υπόγεια ώθηση που μπορούν να δώσουν στους αθλητές τα αναβολικά κι άλλες μικρές απάτες, πάντα στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι, που είναι κάτι σαν τα ευχολόγια για τους κανόνες της "εύρωστης, αυτορυθμιζόμενης αγοράς". Ενώ η κούρσα του ντόπινγκ με το αντιντόπινγκ κοντρόλ, όπου το πρώτο βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα μπροστά, θυμίζει κάπως το παράδοξο του Αχιλλέα, που όλο τρέχει και δε φτάνει ποτέ τη χελώνα (με τη διαφορά πως εδώ δεν υπάρχει τίποτα παράδοξο, αλλά μια σειρά λογικές αιτίες) ή τους φορολογικούς ελέγχους, που πιάνουν μόνο τα μικρότερα ψάρια.

Μπορεί κανείς να βλέπει ανέμελος αγώνες στίβου (και όχι μόνο), να ενθουσιάζεται ειλικρινά με τις προσπάθειες των αθλητών, όταν ξέρει ότι όλα αυτά βασίζονται σε ένα ψέμα που έχει κοντά ποδάρια; Ή μήπως έχει βάση το ξέσπασμα του Γιουσέιν Μπολτ, όταν μια δημοσιογράφος υπαινίχθηκε πως οι χαμηλότεροι χρόνοι στη φετινή κούρσα της μιας ανάσας οφείλονται στους αυστηρότερους ελέγχους; Σημαντική λεπτομέρεια: από τους τριάντα ταχύτερους χρόνους στην ιστορία του αγωνίσματος, οι 21 ανήκουν σε αθλητές που κάπως-κάπου-κάποτε έχουν εμπλακεί σε υπόθεση ντοπαρίσματος. Οι άλλοι εννιά ανήκουν σε έναν και μόνο καθαρό (;) αθλητή, που ονομάζεται Γιουσέιν Μπολτ.

Δεν είναι αυταπάτη όμως να πιστεύει κανείς πως μπορεί να υπάρχει κάτι αγνό και καθαρό σε κορυφαίο επίπεδο, που μένει αμόλυντο από τη γενική σήψη και τον καπιταλιστικό περίγυρο; Ούτε καν ο σοσιαλισμός δεν είχε μείνει ανεπηρέαστος από τον ανταγωνισμό με το καπιταλιστικό μπλοκ, υιοθετώντας στην περίπτωση της ΓΛΔ την... επιστημονική υποστήριξη των επιδόσεων των αθλητών της με φάρμακα και αναβολικές ουσίες. Αλλά αν αυτό είναι το αθλητικό αντίστοιχο της υιοθέτησης καπιταλιστικών συνταγών στη σοσιαλιστική οικονομία (αφού η βάση καθορίζει το εποικοδόμημα), δεν μπορεί ωστόσο να κρύψει τη βάση του πραγματικά μαζικού και λαϊκού αθλητισμού, στην οποία πάτησαν αυτές οι επιτυχίες και η ανάδειξη κορυφαίων, μοναδικών ταλέντων.

Ξαναγυρνάμε στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε. Δικαίωμα κριτικής (ή πολεμικής) έχουν όλοι, αλλά η κριτική αυτών που αγαπάνε το χώρο έχει ειδικό βάρος. Η δική μας προσέγγιση δεν μπορεί να είναι μια αφ' υψηλού κριτική κι απόρριψη, αλλά να αγκαλιάζει τους φιλάθλους, ό,τι υγιές υπάρχει σε αυτό το χώρο, και να το συσπειρώσει. Να πιάσει την οργή του για αυτά που γίνονται, το όραμά του για το πώς θα μπορούσαν να γίνουν, τις ευαισθησίες του, την όρεξή του να δράσει, και να το κάνει κομμάτι (ρυάκι που λέγαμε παλιά) της συμμαχίας που θέλουμε να φτιάξουμε. Προφανώς αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να το κάνεις, πόσο μάλλον όταν υπάρχει μια ντεμέκ προοδευτική τάση που εξυμνεί κι εξαίρει την οπαδική κουλτούρα (συνδέσμους ultras, κτλ), χωρίς διάθεση να πιάσει το θετικό τους πυρήνα για να επιδράσει και να ανεβάσει το επίπεδο της παρέμβασής τους. Αλλά η δική μας απουσία από αυτόν το χώρο (όπου συχνά εκκολάπτεται και το αυγό του φιδιού, πατώντας στο κενό που αφήνουμε εμείς) είναι δείγμα αδυναμίας, ότι δεν είμαστε (ακόμα) όσο δυνατοί θέλουμε, και δε χρειάζεται να την βαφτίζουμε συνειδητή επιλογή.

55 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Προφανώς αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να το κάνεις, πόσο μάλλον όταν υπάρχει μια ντεμέκ προοδευτική τάση που εξυμνεί κι εξαίρει την οπαδική κουλτούρα (συνδέσμους ultras, κτλ), χωρίς διάθεση να πιάσει το θετικό τους πυρήνα για να επιδράσει και να ανεβάσει το επίπεδο της παρέμβασής τους"

Radical Fans United και Humba;


Σ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κοίτα, θα μπορούσα να σου πω ναι, αλλά θα ήταν άδικο. Η βασική αιχμή αφορά πολιτικούς χώρους και όχι τέτοιες πρωτοβουλίες, που μια χαρά κάνουν για το κομμάτι που τους αντιστοιχεί. Έχω πχ υπόψη μου ένα βιβλίο που παρουσίαζε η ΚΟΕ για το φαινόμενο των ultras στην Ιταλία, αν και θα έπρεπε να το διαβάσω πρώτα, για να κάνω ολοκληρωμένη κριτική. Και τις διάφορες αντίφα εξέδρες, που όσο καλές και χρήσιμες είναι ενάντια στο αυγό του φιδιού, άλλο τόσο επικίνδυνες για να το εκκολάψουν με άλλους τρόπους (μπάφους, συμφέροντα, κτλ) μπορούν να γίνουν, αν δεν πάνε πέρα από αυτό. Αλλά αυτά έχουν και αντίστροφη ανάγνωση. Ας δυναμώσει η δική μας παρέμβαση, για να τους δώσουμε μια κατεύθυνση, που ασφαλώς δε γίνεται να περιμένουμε να την πάρουν από μόνα τους

Επίσης, σχετικά με το αρχικό θέμα, χρήσιμος είναι κι αυτός ο σύνδεσμος
http://www.contra.gr/Sports/htan-polla-ta-lefta-gia-na-stamathsei-o-mpolt.4806872.html

Yπωτακουστης Basenknak είπε...

www.imdb.com/title/tt0058263/

Ανώνυμος είπε...

4η παράγραφος: επιτέλους λίγη (χρειαζούμενη) κριτική στο σύντροφο που "αν τον κάνατε ΓΓ θα σας ψηφίζαμε".
Πεδιλοδοκός

Ανώνυμος είπε...

http://www.902.gr/eidisi/kosmos/137012/stin-kina-gia-synomilies-o-arhigos-ton-enoplon-dynameon-ton-ipa

«Η Κίνα άρχισε προχθές να αναστέλλει τις εισαγωγές σιδήρου, μολύβδου, προϊόντων από αυτά τα μέταλλα καθώς και θαλασσινών από τη ΛΔ Κορέας, εφαρμόζοντας ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε στις αρχές Αυγούστου.»

Τι λενε οι ατσαλινοι για αυτο?Το ομοφωνο ψηφισμα του Συμβουλιου Ασφαλειας του ΟΗΕ ηταν ανευ ουσιας τελικα?

Δεν βαρεθηκαν ακομα να δουλευουν τον κοσμο λεω εγω?


Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

@Προλεκαλτ
Προλεταριακός διεθνισμός αλά Κίνα κατά το σοσιαλισμός αλά Κίνα. Είναι κίνηση τακτικής αυτά. Από αυτές που βγάζεις φουλ φλασ δεξιά για να τους την φέρεις από τα μέσα μετά. Σίγουρο σύστημα που φέρνει αποτελέσματα... για τον ταξικό αντίπαλο.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

"Αλλά η δική μας απουσία από αυτόν το χώρο (όπου συχνά εκκολάπτεται και το αυγό του φιδιού, πατώντας στο κενό που αφήνουμε εμείς) είναι δείγμα αδυναμίας, ότι δεν είμαστε (ακόμα) όσο δυνατοί θέλουμε, και δε χρειάζεται να την βαφτίζουμε συνειδητή επιλογή."

Ότι "οργανωμενο" υπηρξε από πλευρας κκεδων στο χωρο του αθλητισμου και κυριως στο ποδοσφαιρο, τελειωσε στα τελη της δεκαετιας του 80.

Δεν ξερω πως αυτό το "κενο" μπορει να γεμισει (και αμφιβαλλω εάν πρόκειται οντως για κενο).Ξερω όμως ότι δεν υπαρχει περιπτωση -κυριως στις μερες οπου ο παραγοντισμος εχει θεριεψει- να γινει οποιαδήποτε σοβαρη παρεμβαση και δημιουργια "κοκκινης εξεδρας" στα γήπεδα. Όποιο χαρακτηρα και να ειχε αυτή η εξεδρα, γρηγορα θα βρισκοταν σε αδιεξοδο αφου οι συνθήκες θα την αναγκαζαν ειτε να ακολουθησει δρομους που δεν θελει, ειτε να απομονωθεί και αρα να εχει μηδενικη επιρροή στους αλλους φιλαθλους, που αυτό θα ηταν και ο λογος υπαρξης της.

Παντα ελεγα ότι στο γηπεδο, ειδικα στις μεγαλες λαοφιλείς ομαδες, ο καπιταλισμος κανει το καλυτερο παιχνιδι του στις συνειδησεις. Ακομα και εάν καποιος εχει καλες προθεσεις, καποια στιγμη θα μπει στο τριπακι του οπαδισμου, της προσωπολατρειας, της λουμπεν ψυχολογιας κατι που είναι ξενα προς τη μαρξιστικη ηθικη και συμπεριφορά. Παραδείγματα πολλα. Υπαρχουν γνωστοι μου Αντιφα, που οντως τα παιδια εχουν παιξει ξυλο με φασιστες και εχουν,ας πουμε, μια Α ταξικη συνειδηση, που τους εχω "πιασει" πολλες φορες να αποθεωνουν τον προεδρο ή να ζητανε μεταγγραφες εαν η ομαδα δεν παει καλα.

Είναι πολύ κοινη η αντιφαση αυτη, δηλαδή να δηλωνει καποιος αριστερος, ΑΑ, ΜΛ κτλ αλλα για την ομαδα του να λαχταραει να την παρει ενας "λεφτας" προεδρος, εκεινος που θα "μαμησει" τους αλλους προεδρους με τα εκατομμύρια του και τις μεταγραφες που θα κανει.

Αυτή η ταυτηση-υποστηριξη του οπαδου με τον κεφαλαιοκρατη προεδρο είναι ότι πιο χυδαιο υπαρχει στα γήπεδα και είναι μια χαρακτηριστικη περιπτωση που η ταξικη συνειδηση παει περιπατο. Ενας συνειδητος κκες δεν μπορει να υποστηριζει ομαδες, προεδρους, παιχτες εκατομμυριούχους και μετα να διαδηλωνει κατά του κεφαλαιου.

Γιαυτο λεω ότι οποιαδήποτε προσπαθεια για "ανακαταληψη" των γηπέδων από το κινημα, θα αποτυγχανε στη πρωτη "κριτικη" που θα τολμουσε να εκανε στην προεδραρα, που δινει τα εκατομμύρια του για νεους παιχτες, για γηπεδο κτλ. Το οπαδιλικι, η καφριλα, η προσωπολατρεια είναι στοιχεια που αγκαλιαζει ο φασισμος, γιαυτο και τα πανε καλα με αυτους. Το κινημα όμως πρεπει να δυναμωσει εξω από το γηπεδο για να εχει πιθανότητες να διοχετευτεί η δυναμικη του και στην εξεδρα.

ΓΚ

Ανώνυμος είπε...

Ναι ρε Ο.Χ.Ε.Π, πως δεν το σκεφτεί! Διεθνισμός με κινέζικα χαρακτηριστικά, όπως λέμε σοσιαλισμός με κινέζικα χαρακτηριστικά.Αλλα τι να καταλάβουμε εμείς οι οι πληβείοι από ατσάλινες θεωρίες.

Προλεκαλτ

Σλάβος είπε...

Μην είμαστε κοντόφθαλμοι ως κομμουνιστές.Καταδικάζω απερίφραστα τη στάση της Κίνας στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά δεν μπορώ να καταδικάσω και να είμαι βέβαιος για το μέλλον αυτού του κατονόματος Κομμουνιστικού κράτος. Η ΛΔ της Κίνας είναι μια τεράστια χώρα και το ΚΚΚ ένα κόμμα που έκανε τεράστια λάθη στο παρελθόν και πιθανότατα τα κάνει και τώρα.
Όμως. Βλέπουμε τη σχετική άνοδο του βιοτικού επιπέδου μέρους του λαού της Κίνας και την ισχυροποίηση της στο παγκόσμιο χάρτη εις βάρος κάθε σοσιαλιστικού ιδεώδους ασφαλώς.

Την ώρα που έπεσε σαν χάρτινος πύργος η Σοβιετική ένωση η Κίνα στάθηκε στα πόδια της χωρίς να καταργήσει τα κομμουνιστικά σύμβολα. Χρειάζεται βαθιά γνώση για ρην κατάσταση που επικρατεί στο ΚΚΚ για να πούμε πως η στροφή στον καπιταλισμό είναι οριστική και όχι μέρος ενός σχεδιασμού επιβίωσης, δεκαετιών μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης στην Ανατολική Ευρώπη.

Αν οι Κινέζοι έχουν θέσει ως στόχο να φτάσουν σε ισχύ τις ΗΠΑ ως το τάδε έτος και να γίνουν χαλίφης του καπιταλισμού στη θέση του χαλίφη είναι το πιο λογικοφανές σενάριο. Το μείγμα Κινεζικού Εθνικσμού, καπιταλιστικής οικονομίας και ενός Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία είναι περίεργο και αποκρουστικό. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχουν αυτές οι υγιείς δυνάμεις μέσα στο ΚΚΚ που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να ανατρέψουν την πορεία αυτή.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος θα έλεγε ότι σε καιρούς αστάθειας επιβάλλεται να σνιφάρεις υγρά μπαταριών.
Σε βοηθάω αγαπητό τρολλ : https://sputniknews.com/asia/201708191056601220-missiles-engines-ukraine/
Από γνήσιο αντιφασισμό δε θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στη ΛΔΚ

Φορθ Σπούτνικ



Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ο πεινασμένος, 19 Αυγούστου 2017 - 4:41 μ.μ., καρβέλια ονειρεύεται...
Αλλά, κατά τα άλλα ...."η Σοβιετική Ενωση έπεσε σαν χάρτινος πύργος"(!), ενώ ο κινέζικος Καπιταλισμός "στάθηκε στα πόδια του"(!) και μάλιστα με "άνοδο του βιοτικού επιπέδου μέρους του λαού"! Προφανώς χάρη στις λαϊκές κομμούνες του Μάο....
Αειντε, και τα μυαλά στα κάγκελα, αν δεν είναι τρολλάρισμα....

Ανώνυμος είπε...

Σλάβε,

Εγώ που δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο περί κομμουνισμού ή σοσιαλισμού, παρά μόνο επισκέπτομαι τακτικά κάποια blogs σαν αυτό, βρίσκω λίγο αστείο το συλλογισμό που κάνεις σχετικά με την Κίνα. Φαντάζομαι δηλαδή κάποιους να έχουν στρίψει το τιμόνι ενός τεράστιου καραβιού προς τη λάθος κατέυθυνση για να μπερδέψουν τους κακούς καπιταλιστές, αλλά ξαφνικά κάποιοι που επαγρυπνούν θα στρίψουν το τιμόνι από την άλλη,
και θα τους αφήσουν όλους άναυδους. Αυτή η εικόνα μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας το σχόλιό σου και-να με συγχωρείς- μου φάνηκε κάπως αστεία. Δεν νομίζω ότι έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Αν γινόταν αυτό τότε θα μπορούσαν τα κομμουνιστικά κόμματα να αυτοδιαλυθούν, ολα τα ικανά και πειθαρχημένα μέλη τους να ενταχθούν στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, να καταλάβουν θέσεις ευθύνης, υπουργεία ακόμα και να κυβερνήσουν και την κατάλληλη στιγμή συντονισμένα να εφαρμόσουν σοσιαλισμό. Δε σου φαίνεται απίθανο?

Άσχετος τακτικός αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Ναι, πραγματι, θα το αλωσει απο μεσα το κρατος το κινεζικο ΚΚ.Αυτο αλλωστε ειναι μια μεγαλη παρακαταθηκη της διδασκαλιας του Λενιν, οτι δηλαδη το κρατος που κληρονομειται απο την εργατικη εξουσια μπορει να χρησιμοποιηθει για τους σκοπους της σοσιαλιστικης κοινωνιας.Ετσι δηλαδη, θα σηκωθουν ενα ωραιο πρωι τα στελεχη του ΚΚ Κινας, αφου θα εχουν κατακτησει την πρωτοκαθεδρια στο ιμπεριαλιστικο συστημα, και θα πουν στους ντοποιυς αστους:

«Σας τη φεραμε βρε κουτα!Εσεις νομιζατε οτι τοσα χρονια εδραιωναμε τον καπιτααλισμο στην Κινα στερωνοντας την οικονομια της αγορας.Ε λοιπον σας τη φεραμε!Απο τουδε και στο εξης η Κινα ανακηρυσσεται και τυπικα και ουσιαστικα σοσιαλιστικο κρατος, οι εργατες θα διευθυνουν την παραγωγη, θα καρπωνονται τον πλουτο πυ παραγουν, και θα ελεγχουν τις τυχον αστοχιες του Κεντρικου Σχεδιασμου.Για αυτο λοιπον μπουρζουαδες, γρηγορα σπιτια σας, και μην προβαλλετε τυχον αντισταση,να μην βρεθειτε στην κρεμαλα!Απο δω και μπρος κουμαντο θα κανει ο λαος.Ζητω η Δικτατορια του Προλεταριατου!»

Πως δεν το χαμε σκεφτει ρε παιδια!Αναλογιστειτε τι μεγαλη ευκαιρια χασαμε το 12.Αν ειχαμε μπει σε μια κυβερνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορουσαμε να ανατρεψουμε το συστημα απο μεσα.Και τωρα που το σκεφτομαι, αραγε το ιδιο δεν κανει και ο ΣΥΡΙΖΑ?Αλλιως γιατι να μας απευθυνε προταση συνεργασιας?

Προλεκαλτ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Off-topic, αλλά μην το χάσετε!
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/giati-oi-gynaikes-xairontan-perissotero-seks-sto-sosialismo?utm_source=engageya
Μόνοι τους τα λένε!

Ανώνυμος είπε...

Σλάβε είναι εξίσου εγκληματικό να ενσωματώνεις το σφυροδρέπανο και την κόκκινη σημαία στην πολιτική της κτηνώδους καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και του φασισμού. Ένα παράδειγμα θα σου πω "Κ"Κ Συρίας. Οι άνθρωποι έχουν το θράσος να υψώνουν το σφυροδρέπανο δίπλα σε πορτραίτα του...ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ Άσαντ. Πες μου τώρα αυτό είναι ή δεν είναι ΧΥΔΑΙΑ ΜΟΡΦΗ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ είναι ή δεν είναι ΧΥΔΑΙΑ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ; Το να υποτάσσω το σφυροδρέπανο στις υπηρεσίες ενός ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ και μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης είναι αρκετά σοσιαλιστικό για εσένα;

Τώρα ειλικρινά ακόμα το ψάχνεις για Κίνα; Ε πάρε διάβασε και πες μου τι οικοδομείται εκεί:

https://athens.indymedia.org/post/1180075/

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/kina-se-kathestws-doyleias-oi-ergazomenoi-ths-apple.3205686.html

http://presscode.gr/2015/07/i-apple-i-foxconn-ke-i-synthikes-ergasias-sti-simerini-kina/

https://left.gr/news/tis-synthikes-syghronis-sklavias-se-ergostasio-kataskeyis-iphone-stin-kina-apokalyptei-foititis

https://barikat.gr/content/oi-nees-apergies-stin-kina-meros-proto

http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1%CF%82

Και αν δεν σου είναι αρκετό αυτό πάρε και από Κόσκο:

http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/18055/atomikes-symvaseis-ergasias-paradeigma-tis-cosco

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=225960

https://www.youtube.com/watch?v=c1W8e7dizhU

http://www.koutipandoras.gr/article/apergia-diarkeias-gia-ton-ergasiako-mesaiona-tis-cosco-ston-peiraia

ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΕΙ ΤΟ "Κ"ΚΚ και κανένα λάθος δεν κάνει απλά διαχειρίζεται την εξουσία ενός ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ συνειδητά. Τώρα αν υπάρχουν υγιείς δυνάμεις εκεί μέσα καλό θα ήταν να μας τις υποδείξει κάποιος γιατί εμείς δεν τις βλέπουμε. Κάτι άλλο;

V For Viva La Revolucion

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Κατα την γνωμη μου ειναι δυσκολο να ξεχωρισεις τον αθλητισμο γενικα απο την ειδικη μορφη που εχει παρει στον καπιταλισμο στις μερες μας.

Ο πρωταθλητισμος εχει δηλητηριασει τοσο τους οπαδους (και δεν μιλαω για τους οργανωμενους μονο) οσο και τον ερασιτεχνικο αθλητισμο.

Εγω καμια φορα σκεφτομαι που παιζαμε μπαλα στο σχολειο, ποσο αναπαραγοταν εκει αθελα μας η σαπιλα που βλεπαμε στα γηπεδα. Μπορει να ακουστει υπερβολικο αλλα δεν ειναι.

Στο ποδοσφαιρο και το μπασκετ συγκεκριμενα επειδη η εμπορευματοποιηση ειναι στα καλυτερα της, η σαπιλα ειναι ακομα μεγαλυτερη, ειδικα στο πρωτο.

Εκει που η κατασταση ειναι πολυ καλυτερη ειναι στα ατομικα αθληματα. Σιγουρα η ντοπα και η διαφθορα πανε συννεφο, αλλα η προσωπικη μου εμπειρια λεει οτι τουλαχιστον οσοι ασχολουνται ερασιτεχνικα με τετοια αθληματα ειναι καλυτεροι χαρακτηρες απο ποδοσφαιριστες και μπασκετομπολιστες και οι οπαδοι τους εχουν αλλη παιδεια απο τον μεσο ποδοσφαιρακια.

Ανώνυμος είπε...

Είναι έτοιμοι οι τίμιοι κομμουνιστές να γυρίσουν το τιμόνι προς τα αριστερά απλώς περιμένουν λίγο να αυγατίσουν οι συσχετισμοί και να ισχυροποιηθούν και άλλο οι κινέζοι αστοί μέσω της αναβάθμισης του ρόλου τους σε μία ακόμα ισχυρότερη κινεζική οικονομία, σύμφωνα με την ισχύουσα κατεύθυνση.

Πρόκειται για την πανέξυπνη τακτική του να επιλέγεις να δώσεις ανάσες στον αντίπαλο ώστε να βρεθεί στο μέλλον ακόμα πιο ισχυρός και να τεθούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο οι όποιες πιθανότητες νίκης των λαϊκών συμφερόντων.

Ολα αυτά φυσικά αν αντιμετωπίσουμε το ΚΚΚ ως ξεστρατημένο καράβι που τις τελευταίες δεκαετίες θέλει να πάει στον σοσιαλισμό μέσω... καπιταλισμού λόγω ανίκανου πλοηγού. Γιατί πάντα υπάρχει η "μικρή" περίπτωση ο πλοηγός να είναι ικανότατος και να έφερε την Κίνα στον καπιταλισμό επειδή αυτός είναι εδώ και δεκαετίες ο πραγματικός στόχος του.

Ο.Χ.Ε.Π.

Igrok είπε...

Κάτι τέτοια λέει και ο Ποποφ, και περί εθνικής αστικής τάξης που κοιτάει το καλο της Ρωσίας, την οποία εκπροσωπεί ο Πούτιν.

Τσερκεζος

Σλάβος είπε...

Παρακαλώ να διαβάζετε με περισσότερη προσοχή όσοι προτρέχετε σε χαρακτηρισμούς.

Έγραψα ::Χρειάζεται βαθιά γνώση για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΚΚ για να πούμε πως η στροφή στον καπιταλισμό είναι οριστική και όχι μέρος ενός σχεδιασμού επιβίωσης, δεκαετιών μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης στην Ανατολική Ευρώπη.

Αναφέρομαι στο σχεδιασμό επιβίωσης του ΚΑΤΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΚΚ όπως το γνωρίσαμε ως τα γεγονότα της ΤιενΑνΜεν και το κίνδυνο μιας αντεπανάστασης. ΤΟ ΚΚΚ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ για τους Έλληνες Κομμουνιστές πλην εξωκοινοβουλευτικών γκρουπόσκυλων του ΜΛ , ΣΕ ΑΝΤΙθΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΚΣΕ ως το '56 .( Έγραψα ::Η ΛΔ της Κίνας είναι μια τεράστια χώρα και το ΚΚΚ ένα κόμμα που έκανε τεράστια λάθη στο παρελθόν και πιθανότατα τα κάνει και τώρα. )

Για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν έγραψα ξεκάθαρα πως , η στροφή του ΚΚΚ στον καπιταλισμό (ενός ΚΚΚ που έκανε και κάνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΑΘΗ), έγινε για να ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ η ΛΔ Κίνας και να μη διαλυθεί το ΚΚΚ όπως έγινε με το ΚΚΣΕ. Και τα κατάφερε να επιβιώσει εις βάρος όποιων σοσιαλιστικών χαρακτηριστικών είχε; ΑΛΗΘΕΙΑ ή ΨΕΜΑ; Αν δεν υποχωρούσε στην εξέγερση των φοιτητών και έκανε μια εκκαθάριση των αντιφρονούντων σε όλη την επικράτεια, θα κατάφερνε να γλιτώσει έναν εμφύλιο ή μια εσωτερική διάσπαση του Κόμματος; Πολύ δύσκολα.



Αμφιβάλλει κανείς ότι χρειάζεται βαθιά γνώση για τις εσωτερικά δρώμενα των τελευταίων τριάντα ετών σε ένα τεράστιο κόμμα όπως το ΚΚΚ για να μιλήσει εκ του ασφαλούς για το μέλλον του ; Υπάρχει κανείς που μπορεί να το παίξει προφήτης για το τι θα συμβεί στο ΚΚΚ όταν συμβεί ένας πόλεμος με τις ΗΠΑ ;

Μπορεί να είναι κάποιος απόλυτος ότι μπορεί να επιστρέψει το ΚΚΚ στις θέσεις (κάκιστες) που είχε πριν το 1989 ;

Άσχετε τακτικέ αναγνώστη δεν μίλησα για καμιά συνομωσία ούτε έκανα τον απλοϊκό συλλογισμό που νομίζεις ότι έκανα. Δεν είμαι ατσαλένιος ούτε θα γίνω οπότε χαλάρωσε ιδίως εσύ που δεν είσαι κομμουνιστής πρόσεχε τι γράφεις.

Τέλος όποιος δεν βλέπει την καπιταλιστική ανάπτυξη της ΛΔ Κίνας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου ΜΕΡΟΥΣ του λαού στις πόλεις ή βλάκας είναι ή βλάκας το παίζει.

Σλάβος είπε...

Ηρέμησε σύντροφε, ξέρω ότι είσαι υπερτασικός, θα ανεβάσεις πίεση και θα σε χάσουμε πρόωρα και πως θα τα καταφέρει το ΚΚΕ χωρίς εσένα ;

Ανώνυμος είπε...

Aσχετε τακτικε σχολιαστη

Η τακτικη που περιεγραψες υπηρξε και λεγοταν εισοδισμος που τη εφαρμοζαν οι τροτσκιστες!

Λαμπρα μυαλα , λαμπρη τακτικη και λαμπρα αποτελεσματα ειχε απο τη δραση τους στο ΠΑΣΟΚ, σους Εργατικους της Αγγλιας και σε αλλα σοσιαλδημοκατικα κομματα...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Σλάβε επειδή κατάλαβα ακριβώς τι λες πάμε να τα εξηγήσουμε:

"Χρειάζεται βαθιά γνώση για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΚΚ για να πούμε πως η στροφή στον καπιταλισμό είναι οριστική και όχι μέρος ενός σχεδιασμού επιβίωσης"

"Αναφέρομαι στο σχεδιασμό επιβίωσης του ΚΑΤΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΚΚ όπως το γνωρίσαμε ως τα γεγονότα της ΤιενΑνΜεν και το κίνδυνο μιας αντεπανάστασης"

"Η ΛΔ της Κίνας είναι μια τεράστια χώρα και το ΚΚΚ ένα κόμμα που έκανε τεράστια λάθη στο παρελθόν και πιθανότατα τα κάνει και τώρα."

Όποιος παρακολουθεί τι γίνεται καταλαβαίνει ότι στην Κίνα υπάρχει ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ. Δεν χρειάζεται καμιά βαθιά γνώση κοίτα μόνο το παράδειγμα της Κόσκο και θα καταλάβεις. Μετά το Μάο η Κίνα το γύρισε σε ανοιχτό καπιταλισμό και μετατράπηκε σε μια ιμπεριαλιστική-σοσιαλφασιστική υπερδύναμη. Αυτό ισχύει ως σήμερα. Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΟ (εκτός φυσικά και αν ο λαός επαναστήσει και τους ανατρέψει), δεν αποτελεί κανένα ελιγμό, ούτε γίνονται λάθη κλπ. Είναι απλό ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ "Κ"Κ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΗΔΕΙΤΑ. Το "Κ"ΚΚ δεν κάνει λάθη την πολιτική που ακολουθεί ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ πως να στο πω αλλιώς; Αν διαβάσεις και μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από αυτά που παρέθεσα θα το καταλάβεις Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΈΝΑ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Αυτήν την πολιτική ακολουθεί και η Κίνα ξαναλέω ΣΥΝΗΔΕΙΤΑ ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. Οπότε και το κόμμα που διαχειρίζεται αυτήν την εξουσία αυτήν πολιτική εφαρμόζει. Είναι απλό 1+1=2

Μα το λες και μόνος σου ΚΑΤΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΚ. Μόνο κατόνομα είναι κομμουνιστικό αυτό το κόμμα.

Τώρα όσο αφορά την ΤιενΑνΜεν αυτό που έγινε ήταν μία ΣΦΑΓΗ διαδηλωτών το 1989 ένα ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ. Φοιτητές κυρίως αλλά και εργάτες διαδήλωναν ενάντια στην φασιστική καταπίεση των Κινέζων σοσιαλφασιστών, τη διαφθορά, τον υψηλό πληθωρισμό, τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοζαν (οι φοιτητές διεκδικούσαν μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία που φυσικά είχε περικοπεί λόγω των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων καθώς και ζητούσε λύση στο πρόβλημα της απασχόλησης και της εργασίας των νέων διότι η ανεργία αυξανόταν απότοκο βέβαια του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης) και το καθεστώς απάντησε ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ. Δεν υπεράσπιζε καμία επανάσταση για τον απλούστατο λόγο ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΕΤΟΙΑ. Ξαναλέω μετά το Μάο η Κίνα μετατράπηκε ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ-ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ. Δεν γινόταν καμία αντεπανάσταση ο κόσμος διαδήλωσε ενάντια σε ένα ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ-ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΟ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ καθεστώς. Και καλώς έπραξε.

"Για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν έγραψα ξεκάθαρα πως , η στροφή του ΚΚΚ στον καπιταλισμό (ενός ΚΚΚ που έκανε και κάνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΑΘΗ), έγινε για να ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ η ΛΔ Κίνας και να μη διαλυθεί το ΚΚΚ όπως έγινε με το ΚΚΣΕ."

Όχι δεν έγινε γι'αυτό έγινε για να μπει η Κίνα σε τροχιά ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΛΕΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ αυτό που ήθελε η κινέζικη αστική τάξη. Ό,τι έκανε δηλαδή και η αστική τάξη στην ΕΣΣΔ που ήθελε πλέον καπιταλισμό δυτικού τύπου και κατέρρευσαν τα κρατικοκαπιταλιστικά καθεστώτα του ανατολικού μπλοκ.

Έτσι όπως το βλέπω εγώ μόνο αν υπάρξει ένα άλλο κόμμα πραγματικά επαναστικό μέσα στην Κίνα που μπορεί να οδηγήσει τον κινέζικο λαό σε επανάσταση ενάντια στην γραφειοκρατία του "Κ"ΚΚ μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Δεν θεωρώ ότι αυτό μπορεί να ξεπηδήσει μέσα από το ίδιο αυτό το κόμμα γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχουν τέτοια στοιχεία επαναστατικά μέσα δεν το βλέπω δηλαδή. Διαφορετικά θα είχαν κάνει κινήσεις για να καλέσουν τον κινέζικο λαό για επαναστατική ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζει το "Κ"Κ, θα τους κατήγγειλαν ανοιχτά ή θα πρωτοστατούσαν στην δημιουργία άλλων οργανώσεων Μ-Λ πραγματικά επαναστατικών έξω από το εκφυλισμένο κόμμα. Δεν τα βλέπω αυτά οπότε και κρίνω ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία μέσα στο "Κ"ΚΚ.

V For Viva La Revolucion

Σλάβος είπε...

Να τελειώσω με την παρέμβαση μου για το ΚΚΚ γιατί δεν έχω να χωρίσω κάτι με τους συντρόφους εδώ μέσα ούτε με τις συντρόφισσες που δυστυχώς διαβάζουν μόνο το Σφυροδρέπανο και δε γράφουν την άποψη τους.

Για τη ΛΔΚΙΝΑΣ και όχι μόνο οι θέσεις του 20ου είναι καθαρές

«Η καπιταλιστικοποίηση της Κίνας και η ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων σε χώρες που επιδίωκαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση όπως το Βιετνάμ και η Κούβα, χειροτέρευσαν την κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα».

Συνέντευξη Κουτσούμπα στο Βήμα καλοκαίρι 2013

---Διατηρείτε ωστόσο σχέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, το οποίο έχει εγκαθιδρύσει με έναν τρόπο ένα καπιταλιστικό καθεστώς.


«Οχι με έναν τρόπο, με πολλούς τρόπους. Είναι καπιταλιστική η οικονομία της Κίνας. Δεν μας μπερδεύει το γεγονός ότι ένα κομμουνιστικό κόμμα είναι στην εξουσία. Εχουμε διμερείς σχέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας και συζητάμε τις διαφορετικές απόψεις. Δεν κρύβουμε τις εκτιμήσεις μας. Εχουμε ανησυχήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την πορεία αυτή. Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη του ΚΚ Κίνας που λέει ότι με αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη που θα τους φέρει στην οικοδόμηση των βάσεων του σοσιαλισμού. Πιστεύουμε ότι έχουν οδηγηθεί στην καπιταλιστικοποίηση. Και βέβαια, όταν έχεις σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο σε οδηγεί ακόμη και σε διεθνές επίπεδο στο να παίρνεις ενεργό μέρος στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς»

Αυτό σημαίνει να μην είσαι κοντόφθαλμος απέναντι σε έναν γίγαντα

Ξανά για όσους δεν το έπιασαν με την πρώτη ::

«Εχουμε διμερείς σχέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας και συζητάμε τις διαφορετικές απόψεις.Δεν κρύβουμε τις εκτιμήσεις μας.»

Σλάβος είπε...

V for Viva

Το να πιστεύεις πως δεν υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στο ΚΚΚ σήμερα είναι σαν να πιστεύεις πως είμαστε ο μόνος πλανήτης που έχει ζωή στο σύμπαν (υγιείς δε σημαίνει ντόμπροι Κομμουνιστές σαν του ΚΚΕ , πάντα σε σχέση με την ιστορία του ΚΚΚ που είναι γεμάτη λάθη)

Πάρτο ως αστειάκι αλλά σκέψου το και λίγο πέρα από αυτό. Να σου υποδείξω δεν μπορώ είμαι της Σλαβικής σχολής ο σ.Βαγενάς θα ξέρει ίσως κάτι παραπάνω

Ανώνυμος είπε...

Σλάβε,

Νομίζω ότι με παρεξήγησες. Το σχόλιό σου το διάβασα προσεκτικά και δεν αμφισβητώ τις υποθέσεις που κάνεις για τη στροφή της Κίνας, μπορεί να'ναι κι έτσι. Αυτό που αμφισβητώ είναι ότι μπορεί να γίνει συνολική αλλαγη παραδείγματος μόνο και μόνο επειδή κάποιοι το αποφασίζουν. Πρέπει να'ναι κι ο κόσμος έτοιμος γι'αυτό. Όσο για τη συνομωσία, μπορεί να μην το λες, αλλά αν κάποιοι αποφασίζουν για το λαό χωρίς αυτόν και κάνουν αλλαγές και σχέδια χρησιμοποιώντας τον, αυτό τί είναι?

Τέλος, δεν ξέρω τι εννοείς με το "ατσαλένιος", και κομμουνιστής μπορεί να μην είμαι, αλλά ακόμη κι αν ήμουν θα πρόσεχα τί έγραφα. Εξάλλου πιστέυω ότι έχουν υπάρξει ελάχιστοι πραγματικοί κομμουνιστές σε σχέση με αυτούς που κατά καιρούς το δηλώνουν, αυτό δε σημαίνει ότι δεν με ενδιαφέρει να μάθω περισσότερα για κάτι που θεωρώ ότι μπορεί να καλυτερεύσει τη ζωή μου και σίγουρα δε σημαίνει ότι δεν μπορώ να πω τη γνώμη μου όσο ατελής κι αν είναι.

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα για το προηγούμενο σχόλιο την υπογραφή.

Άσχετος τακτικός αναγνώστης

Saportoutourki είπε...

Δεν μπόρεσα ποτέ να δω ανέμελος μπάλα, ειδικά βλέποντας αυτά τα δυο παλικάρια που μονίμως βρίσκονται σε σύγκριση, σε κάθε ποδοσφαιρική κουβέντα.
Και μάλιστσ τοποθετούνται δίπλα στους κορυφαίους.

. Εχω ξαναγράψει για ντόπα εδώ μέσα και θα ξαναγράψω αυτά που είτε παίρνει νόμιμα κάθε κορυφαίος ποδοσφαιριστής, είτε φαίνεται πως παίρνει.

Ρονάλντο : Δήθεν στο τέλος της καριέρας του έμαθε πως έχει σοβαρό πρόβλημα με τον θυρεοειδή. Ισχυρίζομαι πως έκανε εν αγνοία ή εν γνώσει του κατάχρηση θυροξίνης και τον κατέστρεψε. Μάλιστα είναι ένα από τα κλασικά "νόμιμα" ντοπαρίσματα.
Αρσάβιν : Ο Βενγκέρ έχει ισχυριστεί πως του έχουν έρθει παίχτες από άλλα πρωταθλήματα με πολύ ύποπτα ψηλό αιματοκρίτη. Ισχυρίζομαι πως ο τύπος έχει κάνει την μεγαλύτερη κατάχρηση ερυθροποιητίνης, που ανεβάζει τον αιματοκρίτη, άρα και τις αντοχές. Τα τρεξίματά του Α ΤΕ ΛΕΙ Ω ΤΑ.
Μίλαν αρχές αρχές δεκαετίας '00 : Δικό της εργαστήριο με ιατρεία κλπ. Ερυθροποιητίνη τουλάχιστον. Πέρα από την τακτική υπήρχαν και τα τρεξίματα των γκατούσο, ζέεντορφ και κακά που σε άφηναν άφωνο, ενώ οι Κοστακούρτα, Μαλντίνι, Ινζάγκι, Καφού και άλλα 32+ παλικαράκια ζήσανε δεύτερη νιότη.
Μέσσι : Νόμιμα παίρνει αυξητική ορμόνη. Εχει έλλειψη από μικρός. Ναι...
Η ορμόνη αυτή παίζει Νο. 1 ρόλο στην αποθεραπεία και στο ξαναχτίσιμο μυών που καταβλήθηκαν. Μπορούμε κάπως έτσι να εξηγήσουμε έναν από τους πρώτους παίχτεε που παίζουν 70+ αγώνες, χωρίς πολλούς τραυματισμούς και αποδίδουν σε κρίσιμους αγώνες αλλά και με τις Αλμπαθέτες και τις Νουμάθιες. Χρειάζεται καλ ύπνο για να εκκριθεί. Με τόσα ταξίδια και υπερένταση αμφιβάλλω αν υπάρχει σε καλά επίπεδα στους σημερινούς τοπ ποδοσφαιριστές.
Μαραντόνα : Εφεδρίνη. Ενα σπιντάκι για καλύτερες ανάσες και εντονότερη καρδιακή λειτουργία.
Κ. Ρονάλντο : Πριν πάρει μετεγγραφή στην Ρεάλ, είχε φύγει ο Ιταλός γυμναστής της Γιουνάιτεντ. Με ντοκτορά στο πώς γυμνάζεται κάθε θέση στο ποδόσφαιρο.
... Και αυτό το πιστεύουμε ότι τον έκανε πολύ ξεχωριστό προπονητή, γιατί είμαστε κουτοί.

Θυροξίνη
http://roidvisor.com/wada-to-athletes-go-ahead-use-t3-thyroid-drugs-to-enhance-your-performance/

Ερυθροποιητίνη
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Blood_doping

Αυξητική ορμόνη
http://bleacherreport.com/articles/1492546-lionel-messi-and-hgh-the-truth-about-the-best-footballer-in-the-world

Τεστοστερόνη κλπ ανδρογόνα
Κανένα σχόλιο ή λινκ

Εφεδρίνη - Μαραντόνα, μια μικρή αναφορά εδώ
http://www.tovima.gr/sports/article/?aid=110943

Ινσουλίνη
Την χρησιμοποιούν λίγο πριν τον αγώνα μαζί με σάκχαρα, για να στείλουν τροφή (γλυκόζη) στους μυς και άλλα κύτταρα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑ ΤΟΝ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΙΟΥΣΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΓΡΑΦΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΣΤΕΛΝΩ ΕΔΩ.

ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΙΝΕΛΙΚΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΓΙΑΝΝΗ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΜΠΙΝΕΛΙΚΩΝΟΥΝ ΑΝΕΛΕΗΤΑ. ΔΙΟΤΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΚΟΣ ΑΥΤΟΣ ΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΗΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΣΤΑ ANTETOKOYBROS ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΛΑΓΝΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΙΧΑΣΙΑΣ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΟ ΓΑΜΩΣΤΑΥΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΣΟ ΕΛΛΗΝΑΣ. ΤΟΣΟ ΗΡΩΑΣ.

Η ΣΤΟΑ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ Μ.Α.Τ.Σ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΚΟΥΝΤΗΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΚΑΓΑΝΕ ΤΑ ΓΛΩΣΣΟΦΙΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΔΙΑ ,ΕΙΧΑΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΠΡΟΣΟΔΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ, ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΑΓΩΤΟ.

ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ. ΟΣΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΚΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ.

ΟΤΙ ΤΟΥ ΠΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΟΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.

ΑΠΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΗΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΧΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ. ΒΓΕΙΤΕ ΡΕ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΕΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΣΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ.

ΤΟΣΟΙ ΥΜΝΟΙ ΤΟΣΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΣΗ ΤΡΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΩΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ. ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΝΑ ΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΚΑΤΟΣΗΜΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ωραία επειδή ο Σλάβος άρχισε τις θεωρητικές ακροβασίες απομονώνοντας φράσεις του Κουτσούμπα περί "συζήτησης" με το ΚΚΚ και αρχίζοντας τα γνωστά σποντάκια των "ατσάλινων" σχετικά με τον Βαγενά:

Από τις θέσεις του 20ου συνεδρίου του ΚΚΕ η επόμενη ακριβώς θέση:

(...)78.Συνολικά, το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά ιδεολογικοπολιτικά προβλήματα. Ολα αυτά στέκουν εμπόδιο στην πορεία ανασυγκρότησής του.Απαιτείται να ενισχυθεί η συζήτηση για την κατανόηση και προώθηση των αναγκαίων προγραμματικών αλλαγών, να συνεχίσει τεκμηριωμένα η διαπάλη με ΚΚ που άμεσα ή έμμεσα υιοθετούν «μεταρρυθμιστική» στρατηγική (με οποιαδήποτε μορφή σταδιοποίησής της), να δυναμώσει η αντιπαράθεση με ΚΚ που ενοχοποιούν ως «σεχταριστική στρατηγική» τη στρατηγική η οποία αρνείται την ταξική συνεργασία, το συμβιβασμό και κατευθύνεται στην επίλυση της αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας, στο σοσιαλισμό.
Η διαδικασία της επαναστατικής ανασυγκρότησης θα είναι αργόσυρτη, βασανιστική, ευάλωτη σε παρεκκλίσεις και πισωγυρίσματα, ιδιαίτερα σε στροφές των εξελίξεων, όπως είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Και αυτό έχει σήμερα μεγάλη σημασία για τη διαμόρφωση των όρων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία γερών, κατά το δυνατό, βάσεων, πάνω στις οποίες θα στηριχτεί η ανασυγκρότηση. (συνέχεια σε επόμενο σχόλιο)

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

(Συνέχεια από το προηγούμενο σχόλιο)... Αντιμετωπίζουμε την πάλη για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος ως καθοριστικής σημασίας καθήκον, συστατικό στοιχείο της ταξικής πάλης, που συνδέεται με την κατάκτηση της ικανότητας των κομμουνιστικών κομμάτων να δυναμώνουν ολόπλευρα:
Ιδεολογικά-πολιτικά, ξεπερνώντας λαθεμένες θέσεις που κυριάρχησαν στο ΔΚΚ τις προηγούμενες δεκαετίες.
Οργανωτικά, ώστε να έχουν γερές βάσεις σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και κλάδους, να παρεμβαίνουν αποφασιστικά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Ο στόχος είναι μέσα από αυτή τη συστηματική πάλη να επιτυγχάνεται η αναγκαία προετοιμασία ώστε σε συνθήκες ξεσπάσματος επαναστατικής κατάστασης στη χώρα του το κάθε ΚΚ να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ιστορικό του καθήκον και να δώσει τη μάχη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό, έχοντας παράλληλα διαμορφώσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που θα προσφέρει διεθνιστική στήριξη και αλληλεγγύη.
Σήμερα, η γραμμή της σύγκρουσης ανάμεσα στις επαναστατικές δυνάμεις και στις δυνάμεις του ρεφορμισμού (μέσα κι έξω από το κομμουνιστικό κίνημα) εκτυλίσσεται σ' ένα ευρύ ιδεολογικό-πολιτικό μέτωπο.
Ορισμένα από αυτά τα ζητήματα είναι:Η αναγνώριση της επικαιρότητας και αναγκαιότητας του σοσιαλισμού.
Η υπεράσπιση των κατακτήσεων της Οκτωβριανής Επανάστασης.
Η άντληση διδαγμάτων από την ανατροπή του σοσιαλισμού.
Οι νομοτέλειες της πάλης για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
Η πάλη ενάντια στη συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις και στη μάταιη προσπάθεια εξανθρωπισμού του καπιταλισμού κι εκδημοκρατισμού των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.
Το ζήτημα των αιτιών της καπιταλιστικής κρίσης και η διολίσθηση σε πολιτικές στήριξης αστικών (σοσιαλδημοκρατικών) μεταρρυθμίσεων διαχείρισης του συστήματος.
Η μελέτη της κοινωνικής σύνθεσης και διαστρωμάτωσης της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας, με την ανάδειξη του ρόλου της εργατικής τάξης και της ιστορικής αποστολής της.
Το ζήτημα των συμμαχιών του ΚΚ, στο οποίο αναπτύσσονται λαθεμένες απόψεις περί «ενότητας της αριστεράς», «συνεργασίας με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία», «νέων αντιφασιστικών μετώπων» κλπ.
Το ζήτημα του πολέμου στην εποχή του ιμπεριαλισμού και η διαπάλη ώστε το κομμουνιστικό κίνημα να μη συρθεί στο πλευρό της μιας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής δύναμης, να υπερασπιστεί με συνέπεια τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης σε σύγκρουση με την αστική τάξη, να μην επιλέξει «ξένη σημαία» κάτω από την πίεση μικροαστικών δυνάμεων αλλά κι εθνικιστικών πιέσεων στις εργατικές δυνάμεις.
Το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών, από το οποίο προκύπτουν άμεσα σημαντικά καθήκοντα για τα ΚΚ, την ώρα που δυναμώνουν απόψεις, ακόμη και στο εσωτερικό τους, επηρεασμένες τόσο από τους εθνικιστές, όσο και από τον αστικό κοσμοπολιτισμό.
Η πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, πρώτα απ' όλα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και συμμαχίες όπως οι BRICS και άλλες που πλέον συγκροτούνται, ενάντια στην αταξική προσέγγιση των διακρατικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων, αλλά και την πολιτική στήριξη αστικών επιλογών απόσχισης από κάποια ιμπεριαλιστική ένωση.
Το ζήτημα της «εξάρτησης», που αποκόπτεται από τη θέση της κάθε καπιταλιστικής χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και δεν υπολογίζει ως παράγοντα την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία καθορίζει και τις σχέσεις ανισοτιμίας στο πλαίσιο της σύγχρονης αλληλεξάρτησης καπιταλιστικών κρατών στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Το ζήτημα της σχέσης της πάλης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και η αντίληψη πως έχει εξαφανιστεί το επίπεδο της πάλης σε εθνικό επίπεδο.
Η πάλη ενάντια στα ιδεολογήματα του «πολυπολικού κόσμου», στην αντίληψη περί «νόμων και κανόνων του διεθνούς δικαίου» που κατανοεί αυτούς τους νόμους και κανόνες ως υπερταξικό προϊόν ειρηνικών διευθετήσεων και όχι ως αντανάκλαση ενός συγκεκριμένου συσχετισμού δυνάμεων κ.ά.
Η διαπάλη γύρω από αυτά, αλλά και άλλα.(...)

(συνέχεια σε επόμενο σχόλιο)

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Σχόλιο δικό μου: Ας αναρωτηθεί ο όποιος καλόπιστος σε ποια μπάντα των αξόνων της διαπάλης βρίσκεται το ΚΚΚ και σε ποια το ΚΚΕ σύμφωνα με τα όσα λέει στην θέση 78 των θέσεων του 20ου συνεδρίου του. Οταν λέει το ΚΚΕ για συζήτηση με το ΚΚΚ εννοεί πανω σε αυτούς τους άξονες για να ανοίξει η διαπάλη και όχι στην λογική με την οποία "συζητούν" στα οπορτουνιστικά μορφώματα για να φτιάξει μία ιδεολογική σαλάτα από όλα.


Υ.Γ. Γελάω με τον μουλά που τα κάνει τρίσκατα λέγοντας φασιστική την μεταμαοική Κίνα. Ο φασισμός είναι παιδί του καπιταλισμού, αλλά καλό είναι θυμόμαστε ότι ο καπιταλισμός έχει και άλλα παιδιά (άλλα μείγματα διαχείρισης). Μεγαλύτερες υπηρεσίες σε κάτι τύπους σαν τον Σλάβο δίνουν κάτι τύποι που νομίζουν ότι ο θάνατος ενός ηγέτη μπορεί να οδηγήσει ένα σοσιαλιστικό κράτος στον φασισμό σε μόλις μία δεκαετία.

Ο.Χ.Ε.Π.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

http://www.eponymousview.gr/2017/08/20/de-mas-axizei-o-giannis/

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω έγραψες στην Κατιούσα ένα κείμενο για το θέμα εθνικής-αντετοκούνμπο το οποίο βρήκα πολύ καλό. Το παραπάνω ωστόσο που δίνεις σε λινκ είναι απλά κάκιστο, τίγκα στους μελοδραματισμούς και αρκετά εκτός πραγματικότητας (πχ αναρωτιέται ρητορικώς ο συγγραφέας: αν τον ενδιαφέρουν τα λεφτά γιατί πάει σε τόσα φιλανθρωπικά events; εχμ, μέσα στα συμβόλαια είναι κι αυτά, οργανωμένα από χορηγούς, και τα κάνουν όλοι μα όλοι οι πολυεκατομμυριούχοι αστέρες του nba). Γενικώς βλέπω αυτές τις μέρες πολλά τέτοια άρθρα που έρχονται απλώς να παλαντζάρουν τα (αναμενόμενα) ακροδεξιά παραληρήματα για τον "μαύρο ανθέλληνα" κτλ, αγνοώντας ωστόσο πλήρως την πραγματικότητα του σύγχρονου επαγγελματικού αθλητισμού.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΖΗΛΕΥΩ. ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΩ ΧΕΣΜΕΝΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΑΡ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΙΣΟΥΝΟΦ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ .

ΠΡΩΤΟΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ. ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΑΝ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΡΛΟΥΜΠΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕ;

ΜΗΝ ΕΡΘΕΙΣ ΓΙΑΝΝΑΡΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ. ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙΣ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΩΡΑ;

ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥΣ Η ΣΗΜΑΙΑ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟ. ΟΧΙ ΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΟΛΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΟΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙ' ΑΥΤΟ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΟΥ.

ΑΣΦΑΛΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΗΝ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΩΣ ΒΑΣΕΗ ΤΗΝ ΧΥΔΑΙΑ ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.

ΧΥΔΑΙΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ.

ΕΙΝΑΙ ΚΛΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΟΥ ΑΥΤΟΣ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΙΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ.

ΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ ΚΑΙ Π ΠΙΣΤΟΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΘΛΗΤΑΡΔΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ Σ' ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΑΡΑ ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΟΥΝ ΚΙΑ ΝΚΑΝΟΥΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΟΥΜΑΙ ΝΑ ΟΜΙΛΩ.

ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΟΧΙ ΑΡΕΙΑΝΟ, ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑ ΤΗΝ ΕΛΙΤ.

ΧΑΧΑ

ΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΚΡΙΤΙΚΗΣ. ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΥΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΙΣΟΘΕΟΣ ΤΟΥ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΘΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ.

ΚΙ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙΘ ΤΟΣΟ ΜΑΓΚΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΣΤΑ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΡΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΝ ΘΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ. ΚΑ ΙΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΣΚΕΙ ΒΕΤΟ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ.

ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥ Η ΦΑΝΕΛΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Όχι ΟΧΕΠ δεν οδήγησε ο θάνατος του Μάο εκεί δεν είπα αυτό. Εγώ είπα ότι μετά τον θάνατο του Μάο η Κίνα το γύρισε σε ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ κράτος. Και με το Μάο πάλι καπιταλιστική ήταν η Κίνα ο Μάο ρεβιζιονιστής ήταν δεν οικοδόμησε ποτέ σοσιαλισμό στην Κίνα. Δεν ήτανε όμως ιμπεριαλιστική ούτε φασιστική. Ε μετά το Μάο τα φορτώθηκε και αυτά δηλαδή η κινέζικη αστική τάξη με τον Πινγκ είπε να επιταχύνει την καπιταλιστική ανάπτυξη για να μπει δυναμικά στον παγκόσμιο καπιταλιστικό στίβο και το μοίρασμα του κόσμου. Αποτέλεσμα το σημερινό χάλι. Η πορεία της Κίνας ήταν προδιαγεγραμμένη ήδη από τον Μάο. Οι μετέπειτα κύριοι απλώς ανέβασαν το level του παιχνιδιού.

Τώρα Σλάβε είναι τέτοια η εξουσία που κατέχουν οι ρεβιζιονιστές μέσα στο κόμμα και τον κρατικό μηχανισμό που δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αυτό που λες υγιείς δυνάμεις στο κόμμα. Αλλά ας πούμε χάριν της συζήτησης ότι υπάρχουν. Τι κάνουν; Αφού βλέπουν την κατάσταση γιατί δεν δουλεύουν για την ανατροπή του ρεβιζιονισμού; Γιατί δεν καλούν το λαό σε επανάσταση για την ανατροπή της κινέζικης αστικής εξουσίας; Γιατί δεν δουλεύουνε πάνω σε αυτό; Γιατί δεν τα λένε ανοιχτά αυτά; Και τι δουλειά έχουν μέσα σε ένα κόμμα που είναι πλέον εκφυλισμένο, γραφειοκρατικό και όχι μόνο καπιταλιστικό αλλά και φασιστικό. Γιατί δεν αποχωρούν και δεν συγκροτούν επαναστατικές αντιρεβιζιονιστικές οργανώσεις; Και να βγουν και να καλέσουν το λαό ανοιχτά σε αυτό το σκοπό, σε επαναστατική συσπείρωση και να καταγγείλουν ανοιχτά τους κινέζους ρεβιζιονιστές και το καθεστώς;

V For Viva La Revolucion

Saportoutourki είπε...

Δεν μένουμε σταθεροί στο θέμα, αλλά όλα σχετίζονται.

1. Αν και οι στοές και οι Γιακωβίνοι παίξανε ρόλο στην Γαλλική Επανάσταση, το κυρίαρχο δεν είναι ποτέ το εποικοδόμημα. Αστοί χωρίς στοές, γίνονται. Μυστικότητα εκείνη την εποχή βρήκανε μέσα στις στοές. Τώρα μας τα λένε φάτσα φόρα.

Το να ανάγουμε την επιτυχία ενός αθλητή σε μια πιθανή εμπλοκή τους με μασώνους, θυμίζει ακροδεξιά ρητορική. Εβραιομασώνοι μπολσεβίκοι σιωνιστές : μιλάμε για ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από τον τσάρο και αναβίωσε στον μεσοπόλεμο και στον β'ππ.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!

2. Οταν σε ένα άλλο άρθρο έγραφα ότι ο Αντετοκούμπο και κάθε Αντετοκούμπο δεν μπορεί να είναι μέσο προπαγάνδας και ότι στην πρώτη στραβή θα αποκαθηλωθούν τα επιχειρήματα και θα μείνετε με τον ριζοσπάστη στο χέρι, κράζατε.
Λουστείτε τα.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Καλά, μην τον κάνουμε και ...επαναστάτη τον Αντετοκούμπο!
Ενας δούλος, που του έκατσε η εύνοια του αφέντη του είναι, λόγω ειδικών φυσικών προσόντων, και κονόμησε.
Στην ψυχή παραμένει δούλος του Καπιταλισμού. Η κάνω λάθος;
Και φιλανθρωπίες κάνει και η Μαριάννα, Αγάπη ξέρω-γω. Αμάν!

ΥΠΩΤΑΚΟΥΣΤΗΣ είπε...

Το πιο σημαντικο ειναι οτι στην Κινα γινονται βηματα προοδου. Η χωρα ηταν υποαναπτυκτη και τωρα ειναι πρωτη οικονομικη δυναμη πλανητικα. Αυτο πιστωνεται στον καπιταλισμο αλλα και στο κκκ. Το ιδιο και στο Βιετναμ.
(εκει οδηγει ο οικονομισμος.)
Το κομμα δηλαδη λειτουργησε απο την αρχη σχιζοφρενικα.
Εφοσον η αντιιμπεριαλιστικη επανασταση εφερε δτην εξουσια το κ.κ., τι επρεπε να κανει αυτο; να την δωσει πισω στους εθνικα σκεπτομενους αστους; Μα υτο ακριβως καταδικασε ο Λενιν με την πολεμικη του στους μενσεβικους και τον Πλεχανωφ. Αυτο θα ισοδυναμουσε με προδοσια. Αντιθετα το κκκ τι εκανε; Κρατησε την εξουσια εφαρμοζωντας μια νεπ στις κινεζικες συνθηκες. Ως εδω (ας πουμε ) ολα καλα.

Το προβλημα ξεκινα οταν η γραφειοκρατια, η οποια ειναι απαραιτητη στην σοσιαλιστικη μεταβαση, αρχιζει να δημιουργει σχεσεις αλληλοεξυπηρετησης με αυτους που πλουτιζουν απο την νεπ. Τοτε ανιχνευονται τα πρωτα σημαδια της δημιουργιας της γραφειοκρατικης αυτοσυνειδησης. Οι ανθρωποι αυτοι θεωρουν τους εαυτους τους ως αποστολους του σοσιαλισμου, και οτι ο Λογος τους ειναι καθαγιασμενος.
Τοτε λοιπον η γραφειοκρατια, συνειδητοποιει οτι εχει υλικο συμφερον απο την υπερασπιση του 'σοσιαλιστικου' κρατους για να συνεχιζει να απολαμβανει τα προνομια της εξουσιας της.
Ποια ειναι η θεση του κομματος σε ολο αυτο. Οι κομματικες θεσεις ΔΕΝ ειναι προνομιακες θεσεις. Οι κομματικοι δεν μπορουν να απολαυσουν την οικονομικη ωφελεια που οι γραφεικρατες απολαμβανουν. Αυτη την ανιφαση την ελυσαν στην ΕΣΣΔ με την παλινορθωση του 1989.

ΥΠΩΤΑΚΟΥΣΤΗΣ είπε...

Υπαρχει ενα ερωτημα. Γιατι το κομμα, δεν ακολουθησε την εντολη του Λενιν που ελεγε οτι η Νεπ ειναι πηγη κυνδινων λογω της εξαρτησης του κρατους απο τους γραφειοκρατες. Δεν εχει δοθει καμμια απαντηση ικανοποιητικη. Μια εκδοχη λεει οτι κουραστηκαν και ειπαν να ξαποστασουν, να απολαυσουν τα κεκτημενα τους. Η εξουσια που ειχε το κομμα στην κοινωνια, το οδηγησε στην παρακμη. Και παρακμη για ενα κομμα Νεου Τυπου σημαινει θανατος.

ΥΠΩΤΑΚΟΥΣΤΗΣ είπε...

Πως ελυσε το κ.κ.κ. την αντιφαση;
-Επετρεψε στους κομματικους να γινουν οι ιδιοι διευθυντες εταιριων (κρατικων ή ιδιωτικων μικρη σημασια εχει.\
Απο εδω πηγαζει η σταθεροτητα του καθεστωτος με τα κοκκινα αστερια.

ΥΠΩΤΑΚΟΥΣΤΗΣ είπε...

Διαβαζοντας την παραθεση που κανει ο οχεπ αναρρωτιεμαι αν υπαρχει περιπτωση να 'ξεσπασει' επαναστστικη κατασταση με αλλο τροπο εκτος του πολεμου.

zoot horn rollo είπε...

Από τους βόθρους του τουίτερ στους διάφορους περίεργους εδώ.
Τι τραβάτε κι εσείς οι κόκκινοι μπλογκερς...

Orestis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ο λατρέμενος Βοναπάρτης απ 'τα Λιντλ ισιώνει λίγο, καθώς καήκαν τα κοντέρ απ'τη βλακεία. Τελειώσαν τα διαγγέλματα (τα αγγλικά ήταν αγαπημένα μου). Τώρα βλέπει και μερίδες της αστικής τάξης (τάσεις τις λέει). Η Ανατολή μπλέχτηκε με τη Δύση. Σε κανά δίμηνο θα εφεύρει, ολομόναχος, και το ΑΑΔΜ. Μη σου πω ότι οι πολέμοι θα γίνονται για πρώτες ύλες και δρόμους μεταφοράς ενέργειας.

Φορθ Σπούτνικ

Σώβρακος είπε...

ΣΤο άρθρο που αναδημοσίευσε η ΚΕ του μπλογκ για τον Γιάννη αναφερόμουν για να μην παρεξηγηθώ

Σώβρακος είπε...

Να μπουν κάποια πράματα στη θέση τους
1ον ο Αντετοκουμπο αν δεν ήταν όντως τραυματισμένος και αν δεν ήθελε να παίξει με εθνική δεν θα έχανε το μισό καλοκαίριγια να πάει στο Μέτσοβο.
2ον Το γεγονός οτι έχει ευθραυστα γόνατα έχει σημειωθεί απο τους ειδικούς ΠΡΙΝ πάει στο ΝBA. Παραθέτω βίντεο απο το draft express. Όι περισσότεροι μικροί ευτυχώς τραυματισμοί του Γιάννη έχουν να κάνουν με γόνατα και αστραγάλους ( τα αδερφάκια)
https://www.youtube.com/watch?v=Oaw0_zw9LGs
3ον .το γεγονός οτι κάποιος έχει χάσει 5 καλοκαιρια για τηνεθνική εκ των οποίων τα 4 προερχόταν απο την εξαντλιτική σαιζόν του NBA έχει δικαιώμα να λείψει ακόμα και για λόγυς ξεκούρασης
4ον το άρθρο που παρέθεσε η ΚΕ του μπλογκ βρομάει κοσμοπολιτισμό και πολιτικήορθότητα ενώ δεν έχει ιδέα απο μπάσκετ

5ον
μακάρι να χα με σοσιαλισμό στη Ελλάδα να ήταν πρευσβευτής του σοσιαλισμού. Καπιταλισμό έχουμε και μακάρι οι περισσότεροι Έλληνες να είχαν διαβρωθεί στο βαθμό του Γιάννη απο αυτό σύστημα. Δυστυχώς οι περισσότεροι έχουμε διαβρωθεί πολύ περισσότερο. Η ψυχή του καθενός μας το ξέρει.
Αυτά τα ολίγα. Ευχαριστώ για την υπομονή σας

Σώβρακος είπε...

http://bleacherreport.com/articles/2303776-giannis-antetokounmpo-injury-updates-on-bucks-stars-knee-and-return

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το άρθρο που παρέθεσε η κε του μπλοκ δεν είναι η γραμμή της, αλλά βάζει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, τίποτα παραπάνω. Αυτά, ελλείψει χρόνου για τα υπόλοιπα.

Ανώνυμος είπε...

Εκτός θέματος για "αυθεντικούς" και μη
Η σημαία της Κίνας έχει 5 αστέρια. Το μεγάλο είναι το ΚΚ Κίνας.
Ένα από τα μικρά είναι η ΝΑΤ(Νέα Αστική Τάξη)

Η γνώμη μου ( πιθανόν να κάνω και λάθος ) είναι πως η Κίνα ως πρώην αποικία της Δύσης έκανε γενναίο αντι-Ιμπεριαλιστικό αγώνα, το προσπάθησε για σοσιαλισμό(δεν αμφισβητώ τις έντιμες προθέσεις αρκετών μελών του ΚΚ Κίνας σε πολύ δύσκολες εποχές), αλλά αμφιβάλω αν ήταν ποτέ έστω και για κάποιο πολύ μικρό διάστημα σοσιαλιστική.

Από το "Πρόγραμμα για τη Νέα Δημοκρατία του Μάο" δεν νομίζω πως υπήρχαν πάρα πολλά περιθώρια για την κατεύθυνση. Αν η στροφή από τις μεταρρυθμίσεις Κοσσίγκιν και το 20ο ήταν μία φορά "δεξιά" στη Σοσιαλιστική και Μετά τον Στάλιν ΕΣΣΔ, το Κινέζικο ΚΚ πουκατηγορούσε την ΕΣΣΔ αν και έκανε τα ίδια και δέκα φορες χειρότερα δεν έκανε απλώς "στροφή" αλλά είχε ολόκληρη σχεδόν συνειδητή κατεύθυνση που οδήγησε στην σημερινή κατάσταση της ολοφάνερα Καπιταλιστικής Κίνας

Στην Κίνα δεν έγινε ανατροπή γιατί σε αντίθεση με την ΕΣΣΔ δεν υπήρχε σοσιαλισμός για να ανατραπεί. Επίσης για να είναι μία χώρα Ιμπεριαλιστική, πρέπει προϋπόθεση να είναι πρώτα από όλα ΚΑ-ΠΙ-ΤΑ-ΛΙ-ΣΤΙ-ΚΗ. Δεν υπάρχει "ΣοσιαλΙμπεριαλισμός" όπως δεν υπάρχει "γαλάζιος Κομμουνισμός"

Πριν σχολιάσετε, στα ωφέλιμα, η μελέτη του Άναυδου για την Κινέζικη Επανάσταση και Αντεπανάσταση
http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2013/07/blog-post_21.html

17-57

Yπωτακουστης Basenknak είπε...

(1)
Η πιο κοινή μορφή εγκληματικής οικονομικής δραστηριότητας υπήρξε η υπεξαίρεση σε βάρος του κράτους, δηλαδή από τους χώρους εργασίας και τους δημόσιους οργανισμούς. Ο Γκρόσμαν αναφέρει ότι «Ο αγρότης κλέβει ζωοτροφή από το κολχόζ για να συντηρεί τα ζώα του, ο εργάτης κλέβει υλικά και εργαλεία για το επάγγελμα που εξασκεί “στο πλάι”, ο γιατρός κλέβει φάρμακα, ο οδηγός κλέβει βενζίνη και χρησιμοποιεί το επίσημο αυτοκίνητο για να λειτουργήσει ένα ανεπίσημο ταξί». Παραλλαγή αυτού του σκηνικού υπήρξε η διοχέτευση αγαθών προς την ιδιωτική αγορά από οδηγούς φορτηγών και η χρήση κρατικών μέσων για την οικοδόμηση μιας θερινής κατοικίας, ανακαίνιση ενός διαμερίσματος ή την επιδιόρθωση ενός αυτοκινήτου.
Σε κάποιες περιπτώσεις η υπεξαίρεση σε βάρος του κράτους συνέβαινε κατά γενικευμένο και συστηματικό τρόπο. Αυτό περιλάμβανε «καλά οργανωμένες συμμορίες εγκληματιών ικανών να διεκπεραιώνουν τολμηρά και μεγάλης έκτασης σχέδια». Περιλάμβανε πρακτικές όπως το να αναφέρουν οι διευθυντές απώλεια ή καταστροφή αγαθών προκειμένου να τα προωθήσουν στη μαύρη αγορά. Περιέκλειε μια διαδεδομένη πρακτική στα κρατικά καταστήματα, κατά την οποία πωλητές και διευθυντές έβαζαν στην άκρη αγαθά σε έλλειψη, ώστε να εξασφαλίσουν φιλοδωρήματα από ευνοούμενους πελάτες ή για να τα πουλήσουν στη μαύρη αγορά. Καταναλωτικά αγαθά όπως τα αυτοκίνητα, για τα οποία υπήρχαν λίστες αναμονής, παρουσίαζαν «σημαντικές ευκαιρίες για χρηματισμό», καθώς και για «κερδοσκοπία», δηλαδή για επαναπώληση σε υψηλότερες τιμές.
Η ιδιωτική παραγωγή πήρε ακόμα και τη μορφή πλήρως ανεπτυγμένων παράνομων καπιταλιστών με το πλήρες νόημα της λέξης - επένδυση κεφαλαίου, οργάνωση παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα, μίσθωση και εκμετάλλευση εργατών, και πώληση εμπορευμάτων στη μαύρη αγορά. Σύμφωνα με τον Γκρόσμαν, τα προϊόντα ήταν συνήθως καταναλωτικά αγαθά - «είδη ρουχισμού, υπόδησης, οικιακά είδη, άλλα αντικείμενα κλπ.». Ακόμα, «μεγάλης κλίμακας ιδιωτικές δραστηριότητες σαν και αυτές συνήθως λάμβαναν χώρα πίσω από την προστατευτική βιτρίνα ενός κρατικού εργοστασίου ή ενός συλλογικού αγροκτήματος - φυσικά, με τις απαραίτητες δωροδοκίες προς εκείνους που προσέφεραν τη βιτρίνα»
Ο Κονσταντίν Σίμις, ένας εξέχων Σοβιετικός δικηγόρος, ο οποίος υπεράσπισε πολλούς παράνομους επιχειρηματίες τη δεκαετία του 1970, περιέγραψε αργότερα την εμπειρία του σε ένα βιβλίο με τίτλο: «Ο Μυστικός κόσμος του Σοβιετικού Καπιταλισμού». Ο Σίμις ανέφερε πως «ένα δίκτυο ιδιωτικών εργοστασίων εκτείνεται απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας», δεκάδες χιλιάδες απ’ αυτά, που κατασκευάζουν «μάλλινα, υποδήματα, γυαλιά ηλίου, ηχογραφήσεις Δυτικής δημοφιλούς μουσικής, τσάντες και πολλά άλλα αγαθά». Οι ιδιοκτήτες ποίκιλαν από ιδιοκτήτες «ενός και μόνο εργαστηρίου» μέχρι «πολυεκατομμυριούχες οικογενειακές φατρίες με ντουζίνες εργοστάσια»

Yπωτακουστης Basenknak είπε...


(2)
Πόσο κόσμο περιλάμβανε η δεύτερη οικονομία; Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι ως τη δεκαετία του 1980 η δεύτερη οικονομία είχε τρυπώσει σε κάθε γωνιά της κοινωνίας επηρεάζοντας σχεδόν όλους. Αναφερόμενος στην ιδιωτική κερδοσκοπία ο ίδιος ο Μπρέζνιεφ υπογράμμισε πως «κανείς δε ζει αποκλειστικά από τους μισθούς». Αυτό όμως που ήταν σημαντικό δεν ήταν η μικροκλεψιά ή η αγορά προϊόντων από τη μαύρη αγορά, αλλά η ανάδειξη ενός στρώματος ανθρώπων που εξαρτιόταν από την ιδιωτική δραστηριότητα για το σύνολο ή για ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους. Ορισμένα άτομα έγιναν ιδιαίτερα πλούσιοι και έλαβαν το όνομα «οι νεόπλουτοι του Μπρέζνιεφ». Τέτοιοι άνθρωποι θα μπορούσαν σωστά να θεωρηθούν ως μια αναδυόμενη τάξη μικροαστών.

Το 1979 ο Γκρόσμαν ανέφερε πως η διαφθορά, δηλαδή η δωροδοκία Σοβιετικών αξιωματούχων, ήταν «ιδιαίτερα εκτεταμένη», αγγίζοντας «πάνω και κάτω σχεδόν όλα τα επίπεδα της επίσημης ιεραρχίας». Στα υψηλότερα επίπεδα οδήγησε σε σκάνδαλα, όπως η λεγόμενη απάτη του βαμβακιού στη δεκαετία του 1970 και αρχές του 1980, κατά την οποία υψηλοί κομματικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Ουζμπεκιστάν και αλλού «τολμηρά και περίτεχνα φούσκωσαν» τον όγκο της σοδειάς του βαμβακιού, ώστε να «συλλέξουν» δισεκατομμύρια ρούβλια. Κατά τη διαδικασία «χιλιάδες δωροδοκήθηκαν», συμπεριλαμβανομένου του γαμπρού του Μπρέζνιεφ.Οι κομπίνες διέφεραν από περιοχή σε περιοχή. Στο Αζερμπαϊτζάν το χαβιάρι, στη Γεωργία τα κρασιά και οι πολύτιμοι λίθοι, στη Βαλτική το ψάρι, στην Κιργισία το κρέας, όλα είχαν κάτι κοινό: Απαιτούσαν τη διαφθορά του Κόμματος.

Η δωροληψία άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα του Κόμματος. Ο Φρολ Κοζλόβ, το δεξί χέρι του Χρουστσιόφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, αποσύρθηκε εξευτελιστικά όταν οι αρχές άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο ενός αποθανόντα αξιωματούχου του Λένινγκραντ και ανακάλυψαν πακέτα που ανήκαν στον Κοζλόβ και περιείχαν πολύτιμα κοσμήματα και σωρούς χρημάτων. Αυτά αποτελούσαν εν μέρει εξαγορασμούς που δέχτηκε ο Κοζλόβ για την άσκηση της επιρροής του προκειμένου να αποφύγουν τη δίωξη ορισμένοι παράνομοι επιχειρηματίες. Στο τέλος η διαφθορά έφτασε στην κορυφή. Μετά το θάνατο του Τσερνιένκο το 1985, αξιωματούχοι της Κεντρικής Επιτροπής βρήκαν «συρτάρια γραφείων γεμάτα χαρτονομίσματα. Χαρτονομίσματα επίσης είχαν γεμίσει το μισό μυστικό χρηματοκιβώτιο του προσωπικού γραφείου του Γενικού Γραμματέα».

Yπωτακουστης Basenknak είπε...

http://www.komep.gr/2007-teyxos-6/h-deyterh-oikonomia#_ftn38

Σλάβος είπε...

O 17-57 με καλύπτει στα περισσότερα για τη Κίνα και ο Σώβρακος για τον Γιάννη. Ψύχραιμη ματιά Σώβρακε.Πικραθήκαμε γιατί θέλαμε γεύση NBA στην ομάδα φέτος.

Ανώνυμος είπε...

Λίγο άσχετο αλλά μιας και ο λόγος για Κίνα, αφήνω εδώ το παραπάνω εξαιρετικά κωμικό άρθρο της "ναυαρχίδας" του τύπου (παγκοσμίως):

https://www.nytimes.com/2017/08/26/world/europe/greece-china-piraeus-alexis-tsipras.html

Πιθανώς να το εκμεταλλευτεί η νδ όπως κι οποιαδήποτε άλλη κατσαπλιάδικη προπαγάνδα. Εδώ μαθαίνουμε ότι όταν οι αμερικάνοι επενδύουν σε μια χώρα είναι "οικονομικοί συνέταιροι"*, ενώ όταν κάνουν το ίδιο οι κινέζοι έχουμε "νεοαποικιοκρατία". Έχουμε πολλές δηλώσεις του συριζαίου Δουζίνα (ενδιαφέρων γενικώς ο ρόλος του), ενώ μαθαίνουμε επίσης ότι τα γλυψίματα στον "χαρισματικό" Ομπάμα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ειρωνία από πλευράς συριζαίων (ναι, έτσι ακριβώς).

Το πιο αστείο από όλα βέβαια είναι ότι το βαρύ χαρτί του άρθρου στο οποίο στηρίζονται όλα είναι η επένδυση της cosco στο λιμάνι του πειραιά*, που βέβαια δεν είχε γίνει από την τωρινή αρρυσταιρεί μας κυβέρνηση, αλλά από τους σαμαροβενιζέλους. Και κάπου εδώ καταλαβαίνεις ότι δεν υποφέρουν μόνο οι δικοί μας αστοί που έχουν για προπαγανδιστές τους μανδραβέληδες, τους πορτοσάλτηδες, τους χρήστου και τους νανούρηδες, είναι παγκόσμιο το πρόβλημα.

*Τώρα "οικονομικοί συνέταιροι", παλιότερα gold standard, λίγο αμαυρωμένο από την δικτατορία (και σίγουρα ενισχυμένο από τον θρίαμβο εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών, δλδ ποιός να τους κακολογούσε που βοήθησαν να σταλεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στα ξερονήσια και να βγουν από πάνω οι συνεργάτες των ναζί;).
**Πάει να ψελλίσει κάτι κάπου για εργατικά δικαιώματα αλλά το αφήνει άρον άρον, που να τα ψυρίζεις αυτά.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

"Έχουμε πολλές δηλώσεις του συριζαίου Δουζίνα (ενδιαφέρων γενικώς ο ρόλος του)"

Ο "φιλόσοφος" ήταν από τους "ομιλητές σοφούς" σε ομιλίες στις πλατείες των αγανακτισμένων μαζί με Βαρουφάκη, Καζάκη, Κατρούγκαλο και λοιπά τότε και νυν στελέχη του Σύριζα

‘A Kind of Neocolonialism’ όλα τα λεφτά στο άρθρο των N.Y.Times.
ΝεοΑποικία όταν "επενδύουν" οι μεν, Οικονομικοί συνεταίροι όταν "επενδύουν" οι δε. Αυτές οι θεωρίες "νεοαποικίας" ΄γ καλύτερα "It’s a kind of neocolonialism without the gunboats" για να δανειστώ φράση από το άρθρο, έχουν ομοιότητες με τις θεωρίες "νεοαποικίας" των Γερμανών με οικονομικά μέσα αρκετών πολιτικών χώρων που χάϊδευαν τα αυτιά των "αγανακτισμένων".

Δεν είναι καινούργιο Ijon Tichy. Η ίδια "οπτική" των Η.Π.Α υπάρχει για τις επενδύσεις των Κινέζων στην Αφρική, ειδικά σε ό,τι αφορά την εξόρυξη ορυκτών πόρων.

17-57