Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

Απεργιακός απολογισμός

Η απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης στην Ομόνοια ήταν μία από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, που όλα τα σκιάζει η ροζ Πασοκάρα και τα πλακώνει η σκλαβιά. Την ώρα που κάποιοι ψάχνουν να βρουν το χριστουγεννιάτικο μήνυμα της καταναλωτικής αγαλλίασης, η μαζική διαδήλωση έδινε ένα διαφορετικό μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις: α) δε θα βάλετε στο γύψο την απεργία και β) κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη.

Για το τελευταίο σημειώνω ως πολύ θετικό το πύκνωμα των πορειών προς την πρεσβεία (μία είναι η πρεσβεία, άλλο αν κάποιες παρέες παίρνουν από αλλού γραμμή) και το αντι-ιμπεριαλιστικό αίσθημα που ξανατονώνεται. Να μυρίσει στον αέρα "Go home, killers" και ημέρες 99', όπωςγια παράδειγμα με τους μαθητές πχ και τα πολύ μαζικά μπλοκ τους.

Αν είχαμε σοβιέτ, μπορεί ο Δρίτσας να έβαζε και θέμα αποδέσμευσης από το ΝΑΤΟ -που δε γίνεται έτσι νέτο-σκέτο, επειδή το θέλει μια κυβέρνηση. Να δεις που οι Συριζαίοι είναι τελικά κομμουνιστές και τα παραπέμπουν όλα στη δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού και τη σοβιετική-εργατική εξουσία. Αλλά αν είμαστε η τελευταία σοβιετική χώρα-γωνιά της Ευρώπης πώς γίνεται να μην έχουμε σοβιέτ; Λες να απονεκρώθηκαν, ως όργανα άσκησης της εξουσίας, και να περάσαμε στον κομμουνισμό;

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, ο λόγος ενός παλιού χαλυβουργού, από την εποχή που το κράτος επιχειρούσε να καταργήσει την πάλη των τάξεων. Όχι όπως τώρα που την προωθεί -για να μη μένει ιστορικά αδικαίωτη- και στέλνει παρακρατικούς, ταξικούς παλαιστές-μπράβους, για να την τιμήσουν από τη δική τους πλευρά. Εδώ αλήθεια παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα καμιά αρχή ή όλα είναι σύννομα -σε αντίθεση με τις απεργίες πχ, που κρίνονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία παράνομες και καταχρηστικές;

Κι είχε ενδιαφέρον να βλέπεις το χαλυβουργό να βάζει το διαχρονικό ζήτημα της δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς και την ίδια ώρα, μια περιπτερού στην Αθηνάς να διαβάζει επιδεικτικά τη φυλλάδα με το ίδιο όνομα (Δημοκρατία) που εσχάτως δίνει ρεσιτάλ και ό,τι αντικομμουνιστικό βιβλίο-λίβελο κυκλοφορεί. Κι αυτοί να φανταστείς, είναι οι καλοί, οι μετριοπαθείς, οι καραμανλικοί, που έρχονται σε συνεννόηση με το Σύριζα...

Η εικόνα της ΓΣΕΕ ήταν κάτι ανάμεσα σε φαιδρή και καταθλιπτική, χωρίς το ένα να αποκλείει το άλλο. Η μόνη διαφορά με άλλες φορές ήταν το "λατρεμένο" ΣΕΚ, που δεν ήταν στημένο εξ αρχής στο Μουσείο, για να την κάνει με ελαφριά (μετατόπιση) προς το Πεδίο του Άρεως, και πιθανότατα άλλαξε προσυγκέντρωση, αφήνοντας το Μουσείο (και τη συγκέντρωσή του).

Οι δυνάμεις καταστολής ήταν πάνοπλες κι ετοιμασμένες, έχοντας στην πλάτη τους ένα καλό μάθημα από τις 5 Δεκέβρη και δείχνοντας έτοιμες για ρεβάνς. Αφορμής δοθείσης, γράφω ετεροχρονισμένα ορισμένες εντυπώσεις από τότε, σε συνδυασμό με τα τωρινά, και τον απόηχό τους.

Σε αρκετούς έκανε εντύπωση η δυναμική έφοδος του ΠΑΜΕ στο κτίριο της Σταδίου. Κάποιοι σοκαρίστηκαν με την εικόνα του τραυματισμένου Ματατζή κι άλλοι το χάρηκαν με την ψυχή τους, θεωρώντας πως ήταν καιρός να αρχίσουν τέτοιες ενέργειες, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που το βλέπουν αφ' υψηλού ως μια επικοινωνιακή ενέργεια. Τα κριτήρια εδώ είναι λίγο ελαστικά και περίεργα: όταν οι μαύροι (βασικά το "τμήμα κρούσης" της Ζωής) κάνουν τηλεοπτική έφοδο με όρους κοινωνίας του θεάματος, ενθουσιάζονται με την ανάθεση στους σύγχρονους Ρομπέν των Δασών. Όταν το κάνουν οργανωμένα εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εκεί το πράγμα αλλάζει και λένε πως γίνεται προς άγραν εντυπώσεων. Εντυπωσιακή ευελιξία σε σταθμά και κριτήρια...

Αυτό που δυσκολεύονται ή μάλλον δε θέλουν να καταλάβουν είναι πως εκείνη τη μέρα υπήρχε αυθόρμητη κι ανυπόκριτη συσσωρευμένη οργή για την άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης που πήγε να περάσει στα μουλωδτά το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Με φαστ-τρακ διαδικασίες, σε ένα νόμο, με ένα άρθρο ή μάλλον με μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο. Η καλύτερη -και σίγουρα πιο χυδαία- κυβέρνηση που είχε στα χρόνια της μεταπολίτευσης, στην υπηρεσία της η αστική τάξη. Κι οι θεσμοί βεβαίως-βεβαίως, για να μην ξεχνάμε την εκπληκτική παραδοχή-ομολογία του Βούτση στη Βουλή.

Πόσο πιο απλά να το πει ο άνθρωπος; Η σοσιαλδημοκρατία κάνει τη βρώμικη δουλειά καλύτερα, γι' αυτό και την προτιμάνε. Επειδή μπορεί να βγάλει το Χατζηαβάτη που κρύβεις μέσα σου, να δεις την εξουσία σαν πολυχρονεμένο αγά, και να εύχεσαι να σου κόβει μισθούς, για να του δίνει κέρδη και να φέρει την ανάπτυξη. Καλύτερα χαμηλούς μισθούς, παρά καθόλου. Κάλλιο σαράντα χρόνια, σκλαβιά και φυλακή, παρά περιπέτειες εκτός του κυρίαρχου πλαισίου. Σκέψη γνήσιου συριζοτρόλ -που και αυτά εξάλλου χαμηλή ταρίφα έχουν.

Η οργή ήταν γνήσια, ξεχείλιζε κι αυτό φάνηκε κι από τη μαζικότητα της συγκέντρωσης, μολονότι έγινε με ειδοποιήσεις της μιας βραδιάς, τελευταία στιγμή, και με το γενικό σύνθημα "όλοι κάτω" (πάνω κανείς, που λέει κι ένα άλλο σύνθημα). Και δεν ξεθύμανε ούτε με τον ελιγμό της κυβέρνησης (την προσωρινή υποχώρηση), που μες στην αθλιότητά της μπορεί να ξαναφέρει την τροπολογία μες στα Χριστούγεννα, όπως ο ψαλιδοχέρης Κατρούγκαλος.

Αυτό το τελευταίο είναι φράση αυτούσια παρμένη από το λόγο του Πέρρου, που είχε ωραίες μπηχτές για αυτούς που έκαναν μάρμπεκιου με αντάρτικα και φορτισμένες στιγμές, πχ με το "άι σιχτίρ" που πρέπει να πούμε στην κυβέρνηση, την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Και μας έδωσε στο τέλος το σύνθημα για να ξηλώσουμε την πινακίδα του υπουργείου, που "δεν είναι εργασίας, είναι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας".

Ο for Οικοδόμοι
Αυτό που ακολούθησε είναι βγαλμένο από τις καλύτερες σκηνές του Γκοσινί, ό,τι πιο κοντινό έχω δει στις εφόδους του γαλατικού χωριού (στον ουρανό, αρκεί να μην τους πέσει στο κεφάλι, όπως λέει κι Μαζεστίξ, που ‘χει διαλεκτική σχέση και σύνδεση με τις μάζες). Οι αστυνομικοί που ‘ταν μπροστά έφυγαν με οριζόντια φορά από ένα ωστικό κύμα -σα λεγεωνάριοι μετά από γαλατική μπούφλα. Αλλά η λαμαρίνα της εισόδου αντιστάθηκε περισσότερο από ό,τι ένα συνηθισμένο γαλατικό οχυρό (Μπαμπαορούμ, Πετιμπονούμ κτλ) και άνοιξε στον αδύναμο κρίκο της, μετά από κάνα πεντάλεπτο και συντονισμένες ενέργειες κυματοειδούς πίεσης, που άσκησαν οι σύντροφοι στις πρώτες αλυσίδες.

Η είσοδος στο υπουργείο έγινε με αλαλαγμούς χαράς, αλλά δεν είχε τίποτα το επεισοδιακό, πέραν της κεκτημένης φόρας των διαδηλωτών. Ασφαλώς βρέθηκαν στο δρόμο κάτι άτυχα αγριογούρουνα, κάτι μηχανές που έπεσαν και τις ξανασηκώσαμε αμέσως, κι ένας ματατζής που μάτωσε βασικά μόνος του, σαν παράπλευρη απώλεια, αλλά χαμογελά μόνος του στο φακό, για να δείξει πως δεν τρέχει τίποτα. Εξάλλου, αν έπεφτε κάνα χημικό μες στη στοά, που είναι κλειστός χώρος, θα θρηνούσαμε θύματα, και δεν πήραμε αυτό το ρίσκο. Οι γαλατικοί συνειρμοί θα ολοκληρώνονταν αν έπεφτε κι η κλούβα στο Μαξίμου -όπως οι πύργοι στα γαλατικά οχυρά- αλλά αφήσαμε κάτι ακόμα για την άλλη φορά.


Κι αυτό το ματωμένο χαμόγελο ήταν η καλύτερη απάντηση στα συντονισμένα συριζοτρόλ που βγήκαν παγανιά να μιλήσουν για βία, πρωτοφανή σκηνικά και χρησιμοποιούσαν νηφάλια κίτρινα δημοσιεύματα του τύπου "το ΠΑΜΕ καίει το κέντρο της Αθήνας" από i-efimerida και λοιπό συρφετό.
Καθείς εφ ω ετάχθη. Αλλά αυτά τα λέτε γιατί θέλετε να έρθει ο Κούλης...

Σε κάθε περίπτωση, πήραν το μήνυμα πως δε θα περάσουν το σχεδιασμό τους αμαχητί, χωρίς να ανοίξει μύτη. Κι είναι ζήτημα τι άλλο θα γινόταν, αν δεν είχαν υποχωρήσει την τελευταία στιγμή και είχαμε περαιτέρω κλιμάκωση.

Ένα μήνυμα που φαίνεται πως το πήραν καλά υπόψη τους και βγήκαν στην αντεπίθεση, επιστρατεύοντας μπράβους, παρακρατικούς μηχανισμούς, αλλά και την καλή διευθύντρια που δεν άφηνε τα παιδιά να φύγουν τη μέρα της απεργίας και μοίραζε αποβολές προς γνώση, συμμόρφωση και διαμόρφωση υποταγμένων συνειδήσεων.
Γίνονται πράγματα γενικά, στην πόλη που έχει το κακέκτυπο του πύργου της Διεθνούς...

Ένας ολοκληρωμένος απολογισμος φυσικά χρειάζεται άλλα στοιχεία, σφαιρική εικόνα, ποσοστά συμμετοχής, κτλ. Αυτά αποτυπώνουν απλώς έναν απόηχο και δίνουν τον τόνο για τις επόμενες μέρες, αφού το μέτωπο παραμένει ανοιχτό και μπορεί να το φέρουν για κλείσιμο μες στις γιορτές, σαν τους κλέφτες ή μάλλον σαν τους καλικάντζαρους...

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Για το τελευταίο σημειώνω ως πολύ θετικό το πύκνωμα των πορειών προς την πρεσβεία (μία είναι η πρεσβεία, άλλο αν κάποιες παρέες παίρνουν από αλλού γραμμή) και το αντι-ιμπεριαλιστικό αίσθημα που ξανατονώνεται. Να μυρίσει στον αέρα "Go home, killers" και ημέρες 99', όπωςγια παράδειγμα με τους μαθητές πχ και τα πολύ μαζικά μπλοκ τους."

Σφυροδρέπανο το κόβω παντως σε καμιά 20αρια χρονια να γινονται πορείες (αν δεν ειναι στην παρανομία το ΚΚΕ κτλ) στην κινέζικη πρεσβία.

xamogelo.

Ανώνυμος είπε...

Τόσους μήνες ταξικοί αγώνες σε καρυπίδη/αρβανιτίδη, συλλήψεις εργαζομένων, ξύλο από ματ, πέσιμο από μπράβους-αυγά, ούτε μισή είδηση σε μμε (πλην λακεδαιμονίων). Κάνει ένα πέσιμο κυριολεκτικά του κώλου ο ρουβίκωνας, να πάει να πει στους εργαζόμενους ότι τους στηρίζουν (γιατί δεν έκλειναν μάτι μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι αναρωτιώμενοι αν τους στηρίζουν οι ρουβίκωνες ή όχι), πρώτη μούρη σε όλα τα μμε (και στα σόσιαλ, με τους "εγώ δεν στηρίζω μόνο συριζάρα, κάνω και κριτική" να σου λένε "αυτή είναι η αριστερά, μάθετε μπαλίτσα από τους ρουβίκωνες").

Δεν τα βλέπουμε πρώτη φορά αυτά βέβαια, αλλά τι να πεις... Πάλι καλά να λέμε που αναφέρθηκε (όπως αναφέρθηκε...) κι η κινητοποίηση στο υπουργείο.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Στάσου, κάστανα
Από το πρωτοσέλιδο(με αμερικάνικο γκι)
https://twitter.com/sfyrodrepano/status/942683555108392961
https://www.youtube.com/watch?v=QJcziMghBio

@xamogelo
Σε 20 χρόνια από σήμερα μπορεί να έχουμε Λαϊκή Δημοκρατία και για χρόνια.

17-57

Ανώνυμος είπε...

<<..Η εικόνα της ΓΣΕΕ ήταν κάτι ανάμεσα σε φαιδρή και καταθλιπτική, χωρίς το ένα να αποκλείει το άλλο. Η μόνη διαφορά με άλλες φορές ήταν το "λατρεμένο" ΣΕΚ, που δεν ήταν στημένο εξ αρχής στο Μουσείο, για να την κάνει με ελαφριά (μετατόπιση) προς το Πεδίο του Άρεως, και πιθανότατα άλλαξε προσυγκέντρωση, αφήνοντας το Μουσείο (και τη συγκέντρωσή του)..>>

Η εικόνα των συγκεντρώσεων της ΓΣΕΕ και όλων των άλλων εκεί κόντα, στο μουσείο, μου θυμίζει τα κουρασμένα βλέμματα από τους Λεγεωνάριους του Αστερίξ των φρουρίων γύρω από το Γαλατικό χωριό που έχουν συμβιβαστεί με την ήττα τους.

Πέρα από τα "κάστανα" σε προηγούμενο σχόλιο με αφορμή πρωτοσέλιδο https://twitter.com/sfyrodrepano/status/942683555108392961
εύχομαι να συνεχίσει ο γ.χ. να έχει καλή υγεία.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη προς τον Δήμο Βύρωνα.
Η Δημοτική Αρχή που πρόσκειται στον Σύριζα "νίπτει τα χείρας της"

http://www.aftodioikisi.gr/tag/dimos-virona/

https://www.902.gr/eidisi/topiki-dioikisi/147032/na-stamatisei-edo-kai-tora-mparaz-katasheseon-toy-dimoy

17-57

Ανώνυμος είπε...

Τελικά αυτή η πάλη των τάξεων καταργήθηκε ή παραμένει ιστορικά αδικαίωτη για κοντά 40 χρόνια; Κάποιος να με διαφωτίσει
https://twitter.com/giannischa1951/status/941942435176951809

Παλιά best of. Απαραίτητα για Troll που αναμασούν τα ίδια
https://twitter.com/MariosDK1/status/942010230405287936

Υπάρχει δημοκρατική παράδοση στον Σύριζα που δεν μπορεί να την αρνηθούμε.
Με τόσα στελέχη που "μετακόμισαν" από το ΠΑΣΟΚ.
https://twitter.com/FotiosDaglis/status/941901888743772160

Είναι τόσα πολλά που ΔΕΝ περιλαμβάνονται όλοι. π.χ.
http://www.kathimerini.gr/881981/article/epikairothta/politikh/antwnhs-kotsakas-apo-to-va8y-pasok-ston-politiko-sxediasmo-toy-syriza

17-57

Γκεόργκυ Ζούκωφ είπε...

Για ποια Συγκεντρωση μιλα ο Σκουρλετης που του κανε αντισυγκεντρωση και καλα το ΠΑΜΕ για την Συγκεντρωση Κεφαλαιου που βοηθα κι αυτος να κανει το Κεφαλαιο ?

Ανώνυμος είπε...

@Γκεόργκυ Ζούκωφ
Δεν προσκυνά ευαγγέλια ο Σκουρλέτης.
Μόνο μνημόνια προσκυνά, που τα τηρεί ως ευαγγέλια.

17-57

Ανώνυμος είπε...

@17-57
Όπως καταλαβαίνεις εγώ το ενδεχόμενο σοσιαλισμού το βάζω ποιο μακριά από 20 χρόνια.

χαμόγελο.

Ανώνυμος είπε...

@17-57
Για την ώρα πάντως το μονο που βλέπω στο άμεσο μέλλον είναι να αποσυνδέεται στα επόμενα 10-20 χρόνια η κοινοβουλευτική δημοκρατία με τον καπιταλισμό. Είναι που είναι τυπική αλλά έχω την εντύπωση ότι σύντομα δεν θα ειναι ανεκτή οποιαδήποτε διαφορετική φωνή.

χαμόγελο.

Ανώνυμος είπε...

@Γκεόργκυ Ζούκωφ - Ijon Tichy

1) https://www.youtube.com/watch?v=j6lqxlZNs_o

"Χαλαρή αντιμετώπιση" απέναντι σε απλήρωτους εργαζόμενους με δόση συνομοσιολογίας
https://www.youtube.com/watch?v=s0J7__klv3U

2)Και από την "χαλαρή αντιμετώπιση" με το ξύλο της αρκούδας, τις 100 προσαγωγές, και τις 15 συλλήψεις στην πραγματικά χαλαρή αντιμετώπιση. Έξω από τον προαύλιο χώρο ενός από τους υποτίθεται καλύτερα φυλασσόμενους χώρους. Επί προεδρίας Ζωής.

https://www.youtube.com/watch?v=5UAQ5KQH-Ew

https://www.youtube.com/watch?v=SJ2qp_4xcp0

Στην χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού (συνέχεια πολλοστή) Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Προκλητική η εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή – Προσαγωγές 20 ατόμων
Γραφείο Τύπου Βουλής: "Ουδεμία "εισβολή" σημειώθηκε"

http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/04/blog-post_83.html και

http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/04/m.html

3) Και φυσικά και αυτό.
Τυχαία την ώρα που μιλούσε η Λιάννα Κανέλλη στην ΕΡΤ. Τυχαία
https://www.youtube.com/watch?v=s5itf26Eyi8
Τι ακριβώς δήλωσαν για το περιστατικό η ΕΡΤ ή στελέχη της ΕΡΤ;

4) Λάρισα: Κατάληψη γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ από αντιεξουσιαστές
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500182811
Ο τίτλος είναι λανθασμένος.
Οι καθαρίστριες είχαν πάρει τα ρεπό τους και τα νέα συνεργεία καθαρισμού μπήκαν να τις αντικαταστήσουν. Όπως εδώ. Συνεργείο καθαρισμού επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα ΜΜΕ είδαν "αναρχικούς καταληψίες"
http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/03/blog-post_62.html

17-57

Ανώνυμος είπε...

Για το αναπτυξιακό συνέδριο στην ελευσίνα, ο ρήγας το πήγε παραπέρα και βάφτισε το συγκεκριμένο συνέδριο "κομματική συγκέντρωση". Και να φανταστείς ότι τέτοια "αντισυγκέντρωση" είχε ξανακάνει το κκε σε μια ακόμη "κομματική συγκέντρωση" (περιφερειακό συνέδριο εκείνο -- ίσως αυτή είναι η διαφορά, τα αναπτυξιακά είναι τα κομματικά, τα άλλα όχι ξέρω γω) τον ιούλη στην κοζάνη, όταν και ο "ηγέτης" είχε πάλι προσεγγίσει τον λαό πίσω από τα (κατηργημένα) ματ τα οποία έριξαν και κάμποσο ξύλο στους μοχθηρούς αντισυγκεντρωσίες κουκουέδες (για να τους εμποδίσουν από το να ακολουθήσουν τον "ολισθηρό" και "αντιδημοκρατικό" δρόμο):

https://www.reader.gr/news/koinonia/agrio-xylo-metaxy-diadiloton-kai-mat-stin-kozani-me-aformi-tin-omilia-tsipra-vids

Βέβαια τότε δεν είχαν να πουν τίποτε, έμειναν στην μούγκα και στο κουκούλωμα, τώρα ζητάνε και τα ρέστα.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Τι διαφορά έχει μία κομματική συγκέντρωση με την κυβερνητική ημερίδα ;
"Το κράτος είμαι εγώ.". Λουβοδίκος 14ος
Ε ρε κάτι επαναλήψεις που δανείζονται από την εποχή της φεουδαρχίας και που πλασάρονται και ως μεταμοντερινισμοί από τους αριστεροδεξιούληδες σοσιαλδημοκράτες.
Με τον κατήφορο που έχουν πάρει, θα μπορούσαν να δανειστούν και ατάκες από την εποχή της Δουλοπαροικίας για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Για όσους ισχυρίζονται πως οι απεργίες είναι παλαιομοδίτικες και δεν κάνουν τίποτα. Περίπου τα ίδια είχε πει ο κύριος που δεν προσκυνά ευαγγέλια παρά μόνο μνημόνια που τα τηρεί ως ευαγγέλια πριν 5 χρόνια ως εκπρόσωπος του νέου πασοκ του 1981 με ολίγο από Καραμανλή του 1974. Μετά την πετυχημένη απεργία τσουπ αμέσως την επόμενη ημέρα βγήκαν από το συρτάρι το επίδομα των 400 ευρώ για τους νέους 18-24, και λένε να δώσουν 650 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο στις γύρω από την ΜΆΝΔΡΑ περιοχές.

Κινήσεις ελιγμού αντιπερισπασμού και για λίγο. Εμπειρία έχουν. Μνημόνιο πέρασαν στις 14 Αυγούστου του 2015 με τον κόσμο στις παραλίες και αμέσως μετά εκλογές μέσα σε ένα μήνα. Πριν διαβαστούν και οι 900 σελίδες του μνημονίου. Όμως και ο λαός έχει πλέον κάποια εμπειρία από τα "κολπάκια" τους.

Πέφτουν και το ξέρουν.Παρά το ότι είναι οι εκλεκτοί των θεσμών κατά το πως το αποκάλυψε ο Βούτσης στην Βουλή στην προσπάθεια του να δείξει πως ακόμα και τώρα απολαμβάνουν τη στήριξη τους. Η εμπειρία μου ως αναγνώστης δείχνει πως όταν ένας πρόεδρος δίνει στήριξη στον προπονητή οι ημέρες του προπονητή στον πάγκο μίας ομάδας 8 με 9 στις 10 μετρούν αντίστροφα.

Τυχαία ο Ντράγκι και αυτός αμέσως μετά την πρόσφατη πετυχημένη απεργία(πολλές οι συμπτώσεις μετά την απεργία) επανέλαβε πως αν χρειαστεί υπάρχει 4ο(στην ουσία 5ο ) μνημόνιο.
Εκτός αν εφεύρουν άλλους τρόπους να "ξε-κοκκινίσουν"(ή / και να πουλήσουν σε τρίτους) τα "κόκκινα" δάνεια των τραπεζών. Σαν τους ευφάνταστους που έλεγαν πριν γίνουν κυβέρνηση. Και να βγάλουν τα "κόκκινα" δάνεια από το παθητικό των τραπεζών. Αλλιώς αν δεν προχωρήσουν στους πλειστηριασμούς δεν μπορεί να αποκλειστεί άλλη μία επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (3η ή 4η; έχασα τον λογαριασμό) συνοδευόμενη με ένα ακόμα μνημόνιο-συμφωνία. Εκτός και εάν και αυτό κατά την κυβέρνηση είναι φεικ news.

Πάντως λιγότερο φεικ από τους πιθανούς και απίθανους τρόπους που έλεγαν πως θα βρουν λεφτά πριν γίνουν κυβέρνηση. Και μέσα στον καπιταλισμό και μέσα στην ΕΕ. Και καπιταλιστικά κέρδη και αλληλεγγύη. Και Καπιταλισμός και οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη. Και θα τους τα χαρίσουν τα λεφτά και θα τους ξανα δανείσουν διακινδυνεύοντας οι "κουτόφραγκοι" τα κεφάλαιά τους. Όταν όπως και αν τα πάρουν πίσω. Ε ναι και οι γερμανοί γάλλοι ολλανδοι και λοιποί καπιταλιστές της ΕΕ είναι μαλάκες και οι ντόπιοι πονηρούληδες θα τους έπιαναν κότσο ως "κουτόφραγκους". Αυτό το παραμύθι πουλούσαν πριν και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο πολιτικός Δελληγιάννης του 19ου αιώνα, αντίπαλος του Τρικούπη, θα ωχριά μπροστά τους.

Οι νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας είναι συγκεκριμένοι και δεν αλλάζουν με επικοινωνιακά κολπάκια τύπου συμφωνίας κυρίων με τις τράπεζες όπως έμμεσα υπενθύμισαν στην πρόσφατη συνάντηση τους κύκλοι των τραπεζών προς τον "ηγέτη". Και την πίτα γεμάτη και τον σκύλο χορτάτο δεν γίνεται. Παρακάτω

"..Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, σημειώνουν ότι είναι ένα αναγκαίο μέσο και η μόνη δυνατότητα που παρέχεται ως έσχατη λύση απέναντι στους αδιάφορους δανειολήπτες, ιδίως τους κακοπληρωτές, που έχουν και δεν πληρώνουν, ενώ τονίζουν ότι η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανάγκασε πολλούς από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους..."

17-57

Ανώνυμος είπε...

@ χαμόγελο
Ο πραγματικός χρόνος με τον πολιτικό έχουν τεράστια διαφορά. Αν μπορούσαμε να δούμε στο μέλλον σε βάθος 20ετίας τότε από το 1930 θα "μάντευαν" το 1950. Από την άλλη οι καμπές τις ιστορίας μπορούν να ερμηνευθούν καθώς και να προβλεφθούν με τα κατάλληλα ιστορικά, κοινωνικο πολιτικά ταξικά "εργαλεία".

Υπήρχαν καταστάσεις και θεμέλια σε μία ταξική κοινωνία που π.χ.τόσο ο Ντοστογιέφσκι όσο και ο Τσέχωφ στην τότε Αυτοκρατορική Ρωσία τις είχαν απλά διαισθανθεί πριν τις δουν άλλοι. Και φυσικά, αυτός που είδε την υλοποίηση ήταν (ποιος άλλος;), ο Ρώσος νομικός στον επικήδειο λόγο του παρευρισκόμενος στην κηδεία του ΄"Στρατηγού" στην Αγγλία.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Το δράμα των Ρωμανώφ από τους Μπολσεβίκους σε eurovisioνικού τύπου εκπομπές ταλέντων
https://poexania.wordpress.com/2017/12/19/στο-ελλάδα-έχεις-ταλέντο-εμφανίζεται

Την επόμενη φορά περιμένουμε από παρόμοιες eurovisioνικές εκπομπές ταλέντων κάτι και και για το δράμα των Γλύξμπουργκ. Από τα ψηλά στα χαμηλά. Πιασάρικο all time classic

17-57

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια από το ( 18 Δεκεμβρίου 2017 - 5:05 μ.μ. ).
Το πήραν πίσω. Για πόσο, άγνωστο.
http://www.enikos.gr/society/551292/piran-piso-tin-apofasi-katasxesis-4000-logariasmon-dimoton-ston-v

<>

17-57

Ανώνυμος είπε...

Εν τω μεταξύ το κρατικό απε-μπεεεεεεε που βρίσκεται υπό την διεύθυνση του παππά (επί της ουσίας), εν μέσω της συριζοτρόλλικης επίθεσης των λαλιωτόσπορων για "το κκε τον αριστερό ψάλτη της δεξάς" που έχει στήσει σχέδιο με την νδ να ρίξει την κυβερνησάρα κτλ, βγάζει είδηση με φωτοσοπαρισμένο το σήμα του κκε όπου αντί για σφυροδρέπανο έχει τον νεοδημοκρατικό πυρσό (για τις διώξεις μελών του κουρδικού hdp -- γιατί η ξεφτίλα τελειωμό δεν έχει). Περιμένουμε τώρα εναγωνίως τις αντιδράσεις "ντάξει μωρέ ένα χαζό λάθος ήταν", "την πάτησαν με τα κόπυ-πέιστ" κτλ, γιατί το κκε ιδρύθηκε πριν κάτι μήνες ας πούμε και αλλάζει και το σήμα του κάθε τρεις και λίγο, πού να ξέρεις με τι κυκλοφορούν αυτόν τον μήνα.

Ίσως να μην τα θυμάμαι γιατί ήμουν μικρός, αλλά τόση αντικομμουνιστική γλείτσα δεν νομίζω να ξέρασε ποτέ το ορίτζιναλ πασοκ. Και ναι γνωρίζω ότι τους έχουν πάρει σχεδόν όλους τους καλυτερότερους των πρασινοφρουρών, αλλά είναι κι αρκετοί που μόνο ηλικιακά να το πάρεις δεν μπορεί να είναι μεταγραφές, και προκαλούν μεγαλύτερη αηδία από μίξη κουτσόγιωργα με γιαννόπουλο.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

@Ijon Tichy ( 21 Δεκεμβρίου 2017 - 9:49 π.μ. )

δείγμα δωρεάν από το vima.gr
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=926111
<<..nnn

Εδώ, προτού σας αναφέρω τι απάντησαν οι τραπεζίτες, να ανοίξω μια παρένθεση και να σημειώσω την επιμονή που δείχνει ο κ. Τσίπρας (αλλά και ο συγκυβερνήτης του Πάνος Καμμένος) με τα ΜΜΕ.

Εδώ και τρία χρόνια στην εξουσία έχει καταφέρει να ελέγχει καμιά δεκαριά εφημερίδες (κυριακάτικες, σαββατιάτικες και καθημερινές), τουλάχιστον πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς, μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών, το (κρατικό) Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και άπειρα sites, άραγε για ποια fake news κάνει λόγο και ποιοι τέλος πάντων είναι αυτοί που τα παράγουν;..>>

To site έχει και άλλα "ζουμερά" με την αστική ειρωνεία του "Βήματος" όπως πάντα.

<<..Νέα μόδα: οι επικοινωνιολόγοι


Ίσως να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά μια νέα μόδα άρχισε να κυριαρχεί σε διάφορα υπουργεία για να βολεύονται (καλά αμειβόμενοι) φίλοι, «κολλητοί» και λοιποί συγγενείς. Πρόκειται για την πρόσληψη στελεχών που εν συνεχεία τους βαφτίζουν είτε «ειδικούς συνεργάτες» είτε «επικοινωνιολόγους»!

Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από διαχειριστές των διαφόρων trolls των υπουργών. Πάντως, για την ειδικότητα του «επικοινωνιολόγου» μαθαίνω ότι υπάρχουν ήδη πολλές ενστάσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όταν διορίζεις κάποιον, κάποιος άλλος μένει απ' έξω και η γκρίνια πάει σύννεφο. Το περίεργο σε όλες αυτές τις προσλήψεις είναι ότι γίνονται βάσει διαγωνισμού.

Ένας τέτοιος διαγωνισμός έγινε και στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν κατέστη γόνιμος, με αποτέλεσμα να γίνεται αυτές τις ημέρες η επανάληψή του. Κανένας υποψήφιος δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να συγκεντρώσει την απαραίτητη βαθμολογία για τις ειδικότητες που είναι: ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οικονομολόγος με γνώσεις στατιστικής, θέματα σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, θέματα σχέσεων Ελλάδας - Κίνας (για τις δύο τελευταίες θέσεις αναζητούνται μόνον... επικοινωνιολόγοι)...>>

17-57

Ανώνυμος είπε...

@Ijon Tichy
Μάλλον θα πήραν την <> από τους Συριζαίους την εποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την φωτογραφία παρέμβασης στην Ακρόπολη του ΚΚΕ αφαίρεσαν με φωτοσοπιές τα "ενοχλητικά" γι αυτούς σύμβολα και παρουσίασαν την παρέμβαση περίπου ως δική τους.
Με αυτή πουλούσαν μούρη και φούμαρα στο εξωτερικό. Κάπου υπάρχει η αφίσα στο internet αλλά δεν την έχω βρει

17-57

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση
Μάλλον θα πήραν την "τεχνογνωσία" από πολιτικά φιλοΣυριζαίους την εποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν έχω βρει ακόμα την αφίσα στο internet αλλά κάπου θα την βρω.

Τώρα με τους πυρσούς(νταξει μωρέ λάθος ήταν ναουμ πως κάνετε έτσι) προσπαθούν να τερμάτισουν το κοντέρ. Αλλά πάντα υπάρχει χώρος για νέα ρέκορ αντικομμουνισμού. Δεν τους έχει μείνει και κάτι άλλο.


Το ερώτημα είναι ένα. Θα συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ; Αν χρειαστεί, υπάρχει και η χ.α. στον πάγκο για την συγκυβέρνηση, αρκεί να γίνει σοβαρή.

17-57

Ανώνυμος είπε...

All-time clasic.2014
Περί βόλτας του ΠΑΜΕ ίδιο κάδρο με σαμαρα παπαδήμου παπανδρέου.
Μία ίδια καραμέλα
https://www.youtube.com/watch?v=ckRLmUTp0mY
Ήρεμη απάντηση από τον ΓΓ

17-57