Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Και τι να έκανε η κυβέρνηση; -Και τι δεν έκανε…

Δημοσιεύτηκε στην Κατιούσα

Πρέπει να είναι κανείς απονήρευτος ή απλά τυχερός για να μην έχει δει τις τελευταίες μέρες μια συστηματική και λυσσασμένη παρέμβαση των λεγόμενων Συριζοτρόλ στο διαδίκτυο που επιχειρούν να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση, κάνοντας το άσπρο-μαύρο ή μάλλον το μαύρο από τα καμένα ρόδινα.

-Ακόμα και μετεωρίτης να πέσει, για εσάς θα φταίει ο Τσίπρας. Και τι μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση με τέτοιες συνθήκες, τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα και ένα οργανωμένο σχέδιο με τόσες ταυτόχρονες εστίες φωτιάς;

Πάρα πολλά είναι η απάντηση. Και για τη στελέχωση του πυροσβεστικού σώματος και για τον εξοπλισμό του και για τις αντιπυρικές ζώνες και για την αυθαίρετη δόμηση και για τα δάση, για τη γη συνολικά και την πολιτική αξιοποίησής της. Δεν είναι τα μέτρα και οι προτάσεις που έλειπαν, αλλά η πολιτική βούληση.

Όλα αυτά βέβαια αφορούν το “πριν”, το κομμάτι της πρόληψης, και δε γίνονται κατόπιν εορτής. Υπάρχει όμως και ο τομέας της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αφού ξεσπάσουν. Κι εδώ μπορούμε να δούμε και να κρίνουμε αυτά που έκανε η κυβέρνηση και τι θα μπορούσε, τουλάχιστον, να μην κάνει.

Αρχικά η κυβέρνηση και ο επικοινωνιακός στρατός της στα social media έπαιξαν το χαρτί της υποβάθμισης των πυρκαγιών και της πραγματικής τους έκτασης, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Μόλις αυτή έγινε αντιληπτή, κάποιοι άρχισαν το τροπάρι πως δεν μπορούμε να μιλάμε για “πρωτοφανή καταστροφή”, γιατί υπήρχαν και οι αντίστοιχες πυρκαγιές στην Ηλεία, που είχαν επίσης δεκάδες θύματα.

Ύστερα ακούσαμε από τα πλέον επίσημα χείλη, του πρωθυπουργού, τη θεωρία για τα “ασύμμετρα φαινόμενα” που την πήραν οι κολαούζοι και την ανέπτυξαν, αφήνοντας υπονοούμενα για ξένα κέντρα και πράκτορες άλλων κρατών που ήθελαν να… αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση.
Μετά η βελόνα κόλλησε στις ακραίες καιρικές συνθήκες και τους ισχυρότερους ανέμους των τελευταίων ετών και η ευθύνη έπεσε πάνω τους. Και στα ασύμμετρα φαινόμενα. Και στο φαύλο παρελθόν, από το οποίο παρέλαβαν καμένη γη, συνεπώς τι να έκαναν; Και στους πράκτορες του ΣΚΑΪ που βρίσκονται αμέσως στα πύρινα μέτωπα, σα να έχουν εσωτερική ενημέρωση. Και στον Καραθανασόπουλο που εμφανίστηκε στο ΣΚΑΪ, στο ίδιο πάνελ με το Α. Γεωργιάδη -τον Άδωνη κι αν ξεπλένεις, το κομμούνι σου χαλάς…

Αλλά αν κάποιος τολμούσε να μιλήσει για τις ευθύνες τις κυβέρνησης, απαντούσαν αμέσως πως δεν είναι ώρα για να καταλογίσουμε ευθύνες, και όποιος μιλούσε για αυτές, έκανε μικροπολιτική με τα απανθρακωμένα πτώματα. Κρίμα που δεν είχαν ένα καθρεφτάκι να δουν τον εαυτό τους, το μοίρασαν μαζί με τις χάντρες στους ιθαγενείς.

Ναι αλλά είχαμε και συνέχεια. Διέρρευσαν και διέδωσαν το ψέμα (τα αγαπημένα τους “fake news”) για το νόμο περί μονιμοποίησης πυροσβεστών που έφερε τάχα η καλή κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης -κι ανάμεσά τους το ΚΚΕ. Ντράπηκαν και τα ψέματα που έλεγαν, για λογαριασμό τους…

Βρήκαν ρεπορτάζ με παλιότερες αντιδράσεις, από το 2015, ντόπιων ιδιοκτητών αυθαίρετων κατοικιών, για να τους φορτώσουν την ευθύνη για την καταστροφή. Ξέχασαν (;) βολικά όμως πως οι δικές τους εφημερίδες πανηγύριζαν με πρωτοσέλιδα, μόλις ένα χρόνο πριν, για τη διευθέτηση του ζητήματος με τα αυθαίρετα και τη νομιμοποίησή τους.

Έστησαν μια θεατρική παράσταση με την εσπευσμένη επιστροφή του Τσίπρα από τη φιέστα στη Βοσνία και την… ενημέρωσή του από τους αρμόδιους, ενώ όλα δείχνουν πως γνώριζαν ήδη την αλήθεια για τα πρώτα πτώματα που διακομίζονταν απανθρακωμένα στο νεκροτομείο και φρόντισαν να την αποκρύψουν για να κερδίσουν χρόνο και εντυπώσεις, με απίστευτο κυνισμό.

Έστησαν μια διυπουργική συνέντευξη τύπου για να κάνουν τον απολογισμό και να πουν με θράσος πως όλα ήταν καλώς καμωμένα και δε διαπιστώθηκαν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη. Φαντάσου δηλαδή να είχαν γίνει και λάθη, τι θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα…

Στο καπάκι έστησαν και μια συμπληρωματική παράσταση, με έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και τον Τσίπρα να κάνει αργοπορημένα το αυτονόητο, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, για να συμμαζέψουν τις αλγεινές εντυπώσεις από την προηγούμενη ημέρα.

Είπαν ψέματα, κάλυψαν τη λερωμένη φωλιά τους, λειτούργησαν σαν επιχείρηση που σκέφτεται λογιστικά το (πολιτικό εν προκειμένω) κόστος και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, για να το μειώσουν. Όταν δεν έβγαινε μια συνταγή, δοκίμαζαν το επόμενο τέχνασμα και όλα μαζί ταυτόχρονα. Σκέφτηκαν θρασύδειλα πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, και βγήκαν με αλαζονικό ύφος ακόμα κι απέναντι στους ίδιους τους πληγέντες για να τους ρίξουν την ευθύνη. Δεν κράτησαν καν χαμηλούς τόνους, για τα μάτια του κόσμου.

Και μόνο για αυτό, η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι κατάπτυστη. Όχι για την εγκληματική της αμέλεια, όχι για όσα δεν έκανε, ενώ ήταν στο χέρι της. Αλλά για αυτά που έκανε, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της και να σκεπάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, παίζοντας το επικοινωνιακό παιχνίδι των εντυπώσεων.

Θα ρωτήσει κανείς: μα η κυβέρνηση είναι ο ένοχος; Όχι ακριβώς. Ένοχος για το έγκλημα αυτό είναι η πολιτική που ευθύνεται για την ανύπαρκτη αντιπυρική προστασία, το αστικό κράτος που εμφανίζεται δια της απουσίας του και δείχνει την πραγματική του φύση, το μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο βασίστηκε η δόμηση και η τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας, το κέρδος, η αρπαχτή, οι κυβερνήσεις που τα νομιμοποίησαν, με δυο λόγια το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικοί του υπηρέτες.

Κι αν ευθύνονται για κάτι οι αριστεροί υπηρέτες αυτού του συστήματος, είναι για αυτό ακριβώς. Γιατί το υπηρετούν με αριστερό προσωπείο και με τον πιο χυδαίο τρόπο, για να διασφαλίσουν την κερδοφορία του και να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικοί από τους δεξιούς ανταγωνιστές τους σε αυτό το κομμάτι.


Εκτός κι αν τα Συριζοτρόλ πιστεύουν πως τους παίρνει να παίξουν πάλι το χαρτί της “καλής κυβέρνησης” που δεν έχει όμως την εξουσία, έχει δεμένα τα χέρια της και τα μεγάλα συμφέροντα δεν της επιτρέπουν να προωθήσει τα μέτρα που θέλει και το… σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της χώρας.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο τότε Πρόεδρος του ΤΕΕ(Τεχνικο Επιμελητήριο Ελλάδας) και νυν υπουργάρα του Σύριζα, περιγράφει την διαδικασία για το πως θα υποβάλλονται αιτήσεις για νομιμοποίηση αυθαιρέτων / τακτοποίηση ημιυπαίθριων με την βοήθεια μηχανικού(συννεννόηση, αυτοψία, ηλεκτρονική υποβολή, πρόστιμο κ.α.).

https://www.youtube.com/watch?v=fygLJJdGdhM

"..Συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη για την τακτοποίηση αυθαίρετων ,στην εκπομπή της ΝΕΤ "ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" και στους δημοσιογράφους Κ.Αρβανίτη, Μ.Κατσίμη και Νίκο Γρυλλάκη, στις 20/9/2011.."

https://www.youtube.com/watch?v=2YaiBfY16AY
(από το 1:30 και μετά )

Στην αρχή νόμιζα πως ήταν τρολλιά (η ερώτηση από τον δημ/φο της ΕΡΤ είχε ως παράδειγμα για σπίτι που δεν είναι στο σχέδιο πόλης σε μία από τις πρόσφατα πληγείσες πυρόπληκτες περιοχές και ρώτησε τον τότε πρόεδρο του ΤΕΕ τι να κάνει) μέχρι που ένας δημ/φος ( νομίζω του Real Fm ;?) μίλησε για το video στον ΣΚΑΙ


17-57

Ανώνυμος είπε...


"..Ξέχασαν (;) βολικά όμως πως οι δικές τους εφημερίδες πανηγύριζαν με πρωτοσέλιδα, μόλις ένα χρόνο πριν, για τη διευθέτηση του ζητήματος με τα αυθαίρετα και τη νομιμοποίησή τους.."

Και ΠρωτοΣέλιδο

http://www.frontpages.gr/d/20170609/72/Η-εφημερίδα-των-συντακτών

17-57

Ανώνυμος είπε...

25/08/2007.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού
http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/prin-11-hronia-i-anakoinosi-toy-syriza-gia-tis-fonikes-pyrkagies-toy-2007


Τρίτη, 28 Αυγούστου 2007
Αλέξης Τσίπρας: «Η κυβέρνηση έχει γελοιοποιηθεί πλήρως»


https://www.naftemporiki.gr/story/164435/aleksis-tsipras-i-kubernisi-exei-geloiopoiithei-pliros

".. «Η κυβέρνηση έχει γελοιοποιηθεί πλήρως με τα επικοινωνιακά της ευρήματα περί ασύμμετρης απειλής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας.

«Η ανικανότητά της να αντιμετωπίσει την καταστροφή αποκαλύφθηκε με εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο», τόνισε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η προεκλογική δημαγωγία δεν μπορεί να καλύψει τα αισθήματα οργής και αγανάκτησης της κοινωνίας για όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων».

«Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ απαξίωσαν συστηματικά το περιβάλλον, για να εξυπηρετήσουν οικονομικά και μικροπολιτικά συμφέροντα, και τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω στην καμένη γη», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. .."

17-57

Ανώνυμος είπε...

".. Βρήκαν ρεπορτάζ με παλιότερες αντιδράσεις, από το 2015, ντόπιων ιδιοκτητών αυθαίρετων κατοικιών, για να τους φορτώσουν την ευθύνη για την καταστροφή. .."


https://www.youtube.com/watch?v=7Pu2araQJRU

Ένας γνωστός βουλευτής του Σύριζα σε διάλογο με εισαγγελέα για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Ραφήνα το 2015.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για τους συμβασιούχους πυροσβέστες

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9543909

"..Το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων πυροσβεστών έφερε στη Βουλή με σχετική Ερώτηση το ΚΚΕ. Η Ερώτηση, που απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών, αναφέρει:

«Κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ο λαός μας πλήρωσε βαρύ τίμημα σχετικά με τις καταστροφές που σημειώθηκαν από τις πυρκαγιές. Σημαδεύτηκε με το θάνατο ενός πυροσβέστη και τον τραυματισμό αρκετών ακόμη. Σπίτια και αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες καταστράφηκαν, χιλιάδες στρέμματα δασικών οικοσυστημάτων έγιναν στάχτη. Για μια ακόμη χρονιά αναδείχθηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Είναι συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Διατήρησαν ένα νομικό πλαίσιο που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς, νομιμοποιεί και ενισχύει τις κερδοφόρες επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγεί σε αναγνωρίσεις ανύπαρκτων δικαιωμάτων κυριότητας σε κρατικά δάση και δασικές εκτάσεις από φυσικά, αλλά και νομικά πρόσωπα, ενώ εντείνονται ο ανταγωνισμός και οι αντιθέσεις μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας διαχρονικά έχει υποστηρίξει την αναγκαιότητα καθιέρωσης μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας για όλες τις κατηγορίες προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Εχει αντιταχθεί στη μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, στην κατάργηση των 4.000 οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού, στη διατήρηση τεσσάρων διαφορετικών εργασιακών σχέσεων (Μόνιμους Πυροσβέστες, Πενταετούς Υποχρέωσης, Τριετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχους Πυροσβέστες).

Το ΚΚΕ, μπροστά στην αδιαφορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, κάλεσε όλους τους πυροσβέστες, μόνιμους, πενταετούς υποχρέωσης, συμβασιούχους, να αγωνιστούν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για να σταματήσουν να υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες εργασιακών σχέσεων στο προσωπικό της Πυροσβεστικής. Κατέθεσε το Φλεβάρη 2017 τροπολογία στη Βουλή για την οριστική εργασιακή αποκατάσταση, με τη μονιμοποίηση όλων των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και των συμβασιούχων πυροσβεστών, αλλά και για την ουσιαστική κάλυψη όλων των αναγκών στον τομέα της πυροπροστασίας της χώρας.

Η τροπολογία αυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, παρότι βρήκε καθολική ανταπόκριση στις τάξεις των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών. Ωστόσο, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του και να καλεί το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος να αγωνιστεί για να μπει οριστικό τέλος στην εργασιακή ομηρία και στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού...."

17-57

Ανώνυμος είπε...

Μία μικρή διόρθωση στην ανάρτηση. Μονιμοποίηση πυροσβεστών όχι νομιμοποίηση όπως γράφεται

17-57

Ανώνυμος είπε...

Φιλίππου στον ΑΝΤ1: πολύ δύσκολο να γίνουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
https://www.youtube.com/watch?v=Dcrp1puagZ8

17-57

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σωστά, διορθώθηκε

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"Θα ρωτήσει κανείς: μα η κυβέρνηση είναι ο ένοχος; Όχι ακριβώς. Ένοχος..... , με δυο λόγια το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικοί του υπηρέτες."
Το ζουμί της ιστορίας.
Που αδυνατούν να απορροφήσουν οι παπάρες, που ακούγονται από πολλές πλευρές, από τα συριζοτρόλ, τα φασισταριά, τους "κούληδες" και τις "φώφες" αλλά δυστυχώς, και από την αμηχανία της Αριστεράς, εντός και εκτός εισαγωγικών.
Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με "τις βασικές της τις αρχές", τις μεγάλες αντιφάσεις της, αυτές, που την κράτησαν κοντά 70 χρόνια, αλλά μοιραία (=νομοτελειακά) θα έφταναν στο αδιέξοδό τους, που είναι ακριβώς το αδιέξοδο του Καπιταλισμού.
Γούστο κάνω με το τι επικαλείται ο καθένας σαν αιτία και τι προτείνει σαν "λύσεις" ...αλλά Την Λύση δεν τολμάνε να αγγίξουν με θάρρος και αυτοπεποίθηση, ακόμη ούτε και αυτοί, που καταστατικά και προγραμματικά την υποστηρίζουν.
Καίει πολύ η ρουφιάνα.....
"Ολοι μαζί τα φάγαμε"!
Ιδού και η απόδειξη! Αλλη μια φορά και προχτές.
Το αυθαίρετο του μικροαστικοποιημένου προλετάριου δίπλα στο επίσης αυθαίρετο του μεσοαστού, πάνω στο ρέμα η στον αιγιαλό, νομιμοποιημένα με το ίδιο διάταγμα.
"Αδερφές και παλληκάρια", ...μαλλιά κουβάρια!
Μεγαλοφυής η στρατηγική του Καπιταλισμού στη χώρα μας.
Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια, θεωρητική και πρακτική, αποφασιστικότητα και πόνος, για να ξεδιαλύνει το Κ.Κ.Ε. αυτό το μπέρδεμα.
Ετσι συμβαίνει με τα μεγάλα κοιλοπονήματα της Ιστορίας.

Ανώνυμος είπε...

".. 24 Ιουλίου 2018, 12:36

Ντροπή σας μειράκια της Αριστεράς, σας εξευτέλισε η Αλέκα
Οταν οι υπουργοί έκαναν συσκέψεις και σόου η Αλέκα Παπαρήγα ήταν στην πρώτη γραμμή, συγκινητική

http://www.in.gr/2018/07/24/apopsi/ntropi-sas-meirakia-tis-aristeras-sas-ekseytelise-aleka/


Πηγαίνοντας μια βόλτα στην περιοχή της εθνικής τραγωδίας, στο Μάτι, εκτός από τις συγκλονιστικές εικόνες που έβλεπε κανείς από νωρίς το πρωί, εντύπωση έκανε και κάτι άλλο.

Μια γνώριμη φιγούρα δακρυσμένη, πνιγμένη στους καπνούς αλλά επίμονη εκεί. Να συμπαραστέκεται στους απαρηγόρητους κατοίκους των καμένων σπιτιών, να ρωτά, να δίνει κουράγιο, να προσπαθεί με όση δύναμη έχει να βοηθήσει.

Ηταν η Αλέκα Παπαρήγα, η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ η οποία έχει σπίτι στην περιοχή και από το πρωί ήταν στην πρώτη γραμμή. Όχι με κάμερες και μπράβους μαζί της. Όχι με φανφάρες και κομματικούς ή κρατικοδίαιτους υπαλλήλους να της κρατούν τη βεντάλια και να της κάνουν αέρα.

Λιτή, χωρίς πολλές κουβέντες ήταν εκεί, από την πρώτη στιγμή.

Γύρω στις 11 το πρωί μας ενημέρωσε το μειράκιο της Αριστεράς, ο κύριος Τζανακόπουλος ότι σπεύδουν στους τόπους της καταστροφής οι υπουργοί. Ο Σκουρλέτης, ο Τόσκας, ο Φάμελος, ο Σπίρτζης και πολλοί άλλοι. Πότε θα πήγαιναν στην περιοχή που κάηκαν αγκαλιασμένοι 26 άνθρωποι; Γύρω στις 12 το μεσημέρι για να δουν και οι ίδιοι τι ακριβώς έγινε.

Ντροπή. Αυτό μονάχα. Για τη φωτογραφία και τη δήλωση της στιγμής. Καλύτερα να μείνετε στα βολικά υπουργεία σας.

ΚΚΕ δεν είμαι, δεν είχα ποτέ σχέση με την κυρία Παπαρήγα. Αλλά όταν μια κυρία σχετικά μεγάλης ηλικίας εξευτελίζει με τέτοιο τρόπο τα μειράκια της Αριστεράς, τα κουτσαβάκια της κυβέρνησης, τότε πρέπει να το γράφουμε.

Γιατί οι αγωνιστές της ζωής είναι εντελώς διαφορετικοί από τους αγωνιστές της… πλατείας που έκαναν καριέρες πουλώντας ψέμα, τσαμπουκά και αναίδεια. .."


ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλ 2018
https://www.youtube.com/watch?v=IEkehnamth4

17-57

Ανώνυμος είπε...

Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να πάρει στα χέρια του την υπόθεση προστασίας των δασών παλεύοντας για ριζική αλλαγή πολιτικής

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9836579

Η εισηγητική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, την Πέμπτη 10 Μάη

"...Παραμένουν οι αιτίες εξάπλωσης των καταστροφικών πυρκαγιών


Βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου και ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες πυρκαγιές.

Οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών - όπως είναι οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση - παραμένουν.

Τα όποια αποσπασματικά μέτρα έχουν ληφθεί, σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, εκατομμύρια είναι τα καμένα στρέμματα δασών, αγροτικών εκτάσεων.

Εκατοντάδες είναι οι κατεστραμμένες λαϊκές κατοικίες και περιουσίες.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι καταγεγραμμένες ζημιές στη φυτική, ζωική και βιοτεχνική παραγωγή.

Και το πιο τραγικό είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, εκατοντάδων συμπολιτών μας και πυροσβεστών.

Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε πως τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η λαϊκή περιουσία και η ανθρώπινη ζωή, παραμένουν απροστάτευτα.

Εδώ και χρόνια το ΚΚΕ έχει εκφράσει την ανησυχία του για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πυροπροστασία της χώρας, με τις παρεμβάσεις μας εντός και εκτός της Βουλής.

Μόνο τον προηγούμενο χρόνο, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε 12 Ερωτήσεις, 5 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 2 Αναφορές, 1 αίτηση κατάθεσης εγγράφων και 1 τροπολογία, για ζητήματα πυροπροστασίας και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα.


Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες περιοδείες.

Παράλληλα τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, έχοντας έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης και της ευθύνης, βρίσκονταν μαζικά και συντεταγμένα στο πλάι των πυροσβεστών, για να βοηθήσουν στη μάχη των πυρκαγιών για τη σωτηρία του δασικού μας πλούτου και της λαϊκής περιουσίας.

Ολα αυτά τα χρόνια δίνουμε τη μάχη, στηρίζοντας τα αιτήματα, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, εκφράζοντας τις εκτιμήσεις, τις αγωνίες μας ως Κόμμα, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Γι' αυτό και κάθε φορά που οι κυβερνήσεις υλοποιούσαν αποφάσεις σε βάρος της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές, αλλά και γενικότερα, το Kόμμα μας στεκόταν αντίθετο.

Οπως με τη διάσπαση της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών το 1998, οπότε και έγινε η μεταφορά της κατάσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Σε μία εποχή λοιπόν που υπάρχει βιομηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη, με μεγάλη διεύρυνση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, επιλέγεται από τις αστικές κυβερνήσεις να παραμένει το Πυροσβεστικό Σώμα πολύ πίσω από τις σύγχρονες απαιτήσεις σε υποδομές, μέσα, τεχνογνωσία και προσωπικό.

Ολοι μας ξέρουμε ότι είναι πολλά τα σοβαρά και ταυτόχρονα επικίνδυνα συμβάντα που καλείται να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Επικίνδυνα όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά για την ίδια τη ζωή των πολιτών.

Εχει μια αξία να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και να θυμηθούμε ορισμένα τέτοια τραγικά συμβάντα, όπως:

Τη μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της «Jet Oil» στη Θεσσαλονίκη, το 1986.

Τη μεγάλη έκρηξη στις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992, με 15 νεκρούς εργάτες.

Την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της ΧΑΡΤΟΠΑΚ στη Λαμία, το 1994.

Την έκρηξη του βυτιοφόρου το 1999 στα Καμένα Βούρλα, που είχε σαν συνέπεια το θάνατο τριών πυροσβεστών και δύο πολιτών.

Τη μεγάλη πυρκαγιά το 2005 σε δεξαμενές χημικών στο Λαύριο.

Τις μεγάλες πυρκαγιές το 2015 στις εγκαταστάσεις της ΣΟΦΤΕΞ και σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Τη μεγάλη πυρκαγιά σε μάντρα ελαστικών στη Λάρισα το 2017..."

17-57

Ανώνυμος είπε...

Από το "Βήμα"
Το «κόκκινο» βιβλιαράκι για τις πυρκαγιές
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2018 05:00

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=1010833

"... Εάν δεν διαβάζατε «Ριζοσπάστη», ποτέ δεν θα μαθαίνατε ότι μέλη της ΚΝΕ βρέθηκαν από τους πρώτους στο Μάτι και βοηθούσαν τον κόσμο να διαφύγει από τις φονικές φλόγες. Ανάμεσα σε αυτούς που βοήθησαν ήταν και η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κινδύνευσε. Και τούτο επειδή η Αστυνομία τής έκοψε τον δρόμο στη λεωφόρο Μαραθώνος και την κατηύθυνε στο Μάτι. Ισως πάλι να μη γνωρίζατε ότι στις 10 Μαΐου, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, υπήρξε εκδήλωση του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» με εισηγητή τον Δ. Κουτσούμπα (φωτογραφία) και με θέμα την Πυρασφάλεια και τη Δασοπροστασία. Εάν κάποιος από την κυβέρνηση ή την Πολιτική Προστασία διάβαζε αυτές τις προτάσεις (έχουν εκδοθεί και σε βιβλιαράκι) ίσως να μη φθάναμε σε τόσο τραγικές στιγμές...

***

Ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος ώστε να χαράξει μια καθαρά κοινωνικού προσανατολισμού πολιτική υπηρεσία. Η πρόληψη, είπε, να προϋποθέτει ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός θα λαμβάνει υπόψη κριτήριο της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού. Προϋποθέτει υποδομές, επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό και πολλά άλλα που δεν υπάρχουν ή που δεν λειτούργησαν στις πρόσφατες πυρκαγιές. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι λεγόμενες ΜΚΟ και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τονίζει ότι η δασοπροστασία αποτελεί βασικό αντικείμενο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων που αποτελούν ενιαίο και αδιάσπαστο χώρο.

*** .."

17-57

Ανώνυμος είπε...

"..Κυριακή 05/08/2018 - 11:33
Πρόκληση η προβολή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

https://www.902.gr/eidisi/gia-toys-enstoloys/165358/proklisi-i-provoli-tis-nazistikis-hrysis-aygis

*Του Γιάννη Γεωργίου Καπελούζου

Η κυβέρνηση, με μεθοδικό, συστηματικό και προκλητικό τρόπο, ακολουθεί μια τακτική προσκλήσεων προς τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής σε εκδηλώσεις, παρελάσεις και ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, με ευθύνη της κυβέρνησης διοργανώθηκε περιοδεία, στις 6 Δεκέμβρη 2016, της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Καστελόριζο, στη Ρω και τη Στρογγύλη. Σε αυτήν την επίσκεψη, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε και χρυσαυγίτες βουλευτές, νομιμοποιώντας την παρουσία της, μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Στη συνέχεια, με συστηματικό τρόπο η κυβέρνηση δεν έχανε την ευκαιρία και καλούσε τη Χρυσή Αυγή με κάθε αφορμή, προκαλώντας το λαό και τη νεολαία. Κάλεσε μάλιστα τους ναζιστές, υποστηρικτές της χούντας των συνταγματαρχών, που ευθύνονται για τη διχοτόμηση της Κύπρου, στην τελετή παραλαβής λειψάνων πεσόντων στρατιωτικών κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Επίσης, η Χρυσή Αυγή καλείται για να παρακολουθεί ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόσφατα, μάλιστα, η κυβέρνηση κάλεσε τη Χρυσή Αυγή στην τελετή μνήμης και τιμής στο σμηναγό Κ. Ηλιάκη στην Κάρπαθο, καθώς και στην επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι ναζιστές συμμετέχουν προκλητικά στις δυνάμεις της Εθνοφυλακής. Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να τους απομακρύνει.

Δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδανικά και τις αξίες του λαού μας, που πολέμησε τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

Όλα τα παραπάνω ενθαρρύνουν τους ναζιστές, οι οποίοι αξιοποιούν κάθε είδους αφορμή για να εμφανίζονται στο λαό και να νομιμοποιούν την παρουσία τους. Η Χρυσή Αυγή δεν κρύβει τις θέσεις της για τον αντιλαϊκό ρόλο που θέλει να διαδραματίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην εσωτερική ζωή της χώρας. Τα παραπάνω δεν είναι άσχετα με την προκλητική ομιλία στη Βουλή, του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μπαρμπαρούση. Με περίσσιο θράσος κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν πραξικόπημα, με αφορμή τη συμφωνία της κυβέρνησης με τα Σκόπια. Δεν είπαν όμως κουβέντα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Επίσης, η Χρυσή Αυγή είναι αντίθετη με την καθιέρωση του δικαιώματος του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και με προκλητικό τρόπο απαιτεί την κατάργησή του.

Η κυβέρνηση, με τις προσκλήσεις στους ναζί σε εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εφαρμόζει πολιτική που αντικειμενικά συμβάλλει στη νομιμοποίηση της παρουσίας των ναζιστών - υπόδικων εγκληματιών. Εξισώνει στην πράξη τη Χρυσή Αυγή με όλα τα άλλα κόμματα και θεωρεί ότι εκφράζει ένα τμήμα του λαού μας.

Η κυβέρνηση κάνει πως δεν γνωρίζει ότι πρόκειται για ναζιστές, οπαδούς του Χίτλερ και των SS.

Οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής, με όποιο πρόσωπο και αν εμφανίζονται, χρειάζονται μαζική απομόνωση από το λαό και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή Ερώτηση, απαιτώντας να μην καλείται από την κυβέρνηση η Χρυσή Αυγή σε εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και να φύγει από την Εθνοφυλακή.

Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει τώρα και να σταματήσει την κοροϊδία του λαού.

*Το άρθρο είναι του Γιάννη Γεωργίου Καπελούζου, Αντισμήναρχος ε.α. και είναι αναδημοσίευση από το 15ήμερο δισέλιδο «Για τους ένστολους», του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 4 - 5 Αυγούστου 2018..."


17-57