Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Δελτίο Κομινφόρμ Μαρτίου 2019

Η πάλη των τάξεων παραμένει ιστορικά αδικαίωτη. Και κάποιοι νιώθουν σα να μπαίνει η άνοιξη στα ξαφνικά, ενώ σπεύδουν να την προϋπαντήσουν, όχι στην εξοχή αλλά στην κάλπη που έρχεται.

Δε χρειάζονται περσότερα (προς το παρόν). Τα υπόλοιπα από τη βάση του μπλοκ, στα σχόλια που ακολουθούν.

103 σχόλια:

Αναυδος είπε...

περα από την προπαγανδα και τα δελτια
όταν το 2011 ανακαλυφθηκε το κοιτασμα αφροδιτη μιλαγαν αρχικα για κοιτασμα μεταξυ 10-7 δις κυβικα ποδια και το 2013 για 5-8 για να καταληξουν το 2018 ότι το κοιτασμα περιεχει 4-4,5 δις
ο γλαυκος με βαση την αρχικη ανακοινωση βρισκεται μεταξυ 5-8 οποτε ….

Δεν είναι ακριβως ανθρακες ο θησαυρος αλλα δεν είναι και game changer εξου και η ηπια αντιδραση της Τουρκιας

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Διαβαζα προσφατα την ''Αυτοκρατορια'' του Νεγκρι και του Χαρντ.

550 σελιδες απιστευτης παπαρολογιας. Τελειωνεις το βιβλιο και δεν καταλαβαινεις τι στο καλο ειναι αυτη η ''Αυτοκρατορια'' και αυτο το ''πληθος''.

Ζητημα να αφιερωνει συνολικα 30 σελιδες για τεκταινομενα στον πραγματικο κοσμο. Τι Μακιαβελλι, τι Σπινοζα, τι Χεγκελ ανακατευει.

Εναλλακτικα διαβαζεται και ως μυθιστορημα πολιτικης φαντασιας τυπου 1984 γιατι με τον πλανητη Γη μικρη ομοιοτητα εχει.

Ειναι που οι νεοαριστεροτετοιοι θα ανανεωσουν τον μαρξισμο και οι σταλινικοι ειναι εκτος πραγματικοτητας. Μεγαλο τρολ ο Τονι που καταφερε και το πουλησε σε τοσους ''αριστερους'' και μαλιστα απ'οτι ειδα ειναι και τριλογια με αλλα 2 βιβλια που εβγαλε μεσα στα επομενα χρονια. Ρισπεκτ.

ΥΓ Τι μας νοιαζει ο Νεγκρι θα μου πειτε. Ε με αφορμη την νεα συζητηση ειπα να το αναφερω μπας και το χει διαβασει κανενας αλλος.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Στο ρεζουμέ, τι από αυτά τα ~35 δις, που αξίζει σήμερα όλο το κοίτασμα, θα πάρει το Κυπριακό κράτος, και πόσα από αυτά θα περισσέψουν για τον κυπριακό Λαό;
Εχει κανείς καμιάν ιδέα;
Οσο για την Τουρκία, νομίζω Αναυδε, ότι ο καυγάς δε γίνεται τόσο για τα περισσότερα η λιγότερα έσοδα από τις ΑΟΖ αλλά μάλλον για το ποιός θάναι το αφεντικό εδώ τριγύρω. Η, έστω, το υπ-αφεντικό.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Είδατε το ένθετο του σ/κυριακάτικου "Ρ", με το κάλεσμα της ΚΕ/ΚΚΕ για τις "αυτοδιοικητικές" εκλογές;
Εφριξα!
Οχι με το περιεχόμενο, που είναι σωστότατο, αλλά με τον τρόπο παρουσίασής του.
Καμία επαφή με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τις αυταπάτες του κόσμου και κυριως της νεολαίας, τα ψέμματα, που καταδυναστεύουν τη σκέψη του, τους πόνους και τους φόβους του.
Από αυτή την περίφημη αγκιτάτσια, που κάποτε ήταν το μεγάλο όπλο του κομμ. κινήματος τελικά δε μας έχει απομείνει τίποτε;
Αν σήμερα, που έχει καταξευτιλιστεί το σύστημα στη συνείδηση του κόσμου, με όλους αυτούς τους φασίστες, απατεώνες, κλέφτες, ποινικούς, καιροσκόπους και καραγκιόζηδες, πολιτικούς και ΜΜΕ αξεχώριστα, που του σερβίρονται, δεν μπορούμε να τους στριμώξουμε και να τους "πάρουμε μπάλα" τουλάχιστον σε επίπεδο προπαγάνδας, πότε άραγε θα γίνει αυτό;
Δεν αρκεί να λες το σωστό με ξερό-άχρωμο παρατακτικό τρόπο, σαν διδακτορική διατριβή η συμβολαιογραφική πράξη.
Αυτό απωθεί, γιατί μυρίζει γραφειοκρατική μούχλα και συνεγείρει και τους γνωστούς απατηλούς συνειρμούς.
Χρειάζεται φαντασία, παραστατικότητα, λαϊκότητα στον λόγο μας. Και, ούτε λόγος, κανένας φόβος να κοντράρουμε θαρραλέα και "αντρίκεια" το πολιτικό "δια ταύτα", τον τοίχο, όπου καταλήγει κάθε απόπειρα διαλόγου με τον μέσο συμπατριώτη μας: "Ναί, αλλά και ο Σοσιαλισμός απέτυχε" και "Το ΚΚΕ περιχαρακώνεται στον εαυτό του, χωρίς να προτείνει τίποτε ρεαλιστικό". Πρέπει να βγαίνουμε επιθετικά ακριβώς σε αυτό, που διαδίδουν οι αντίπαλοί μας πως τάχα θέλουμε να αποφύγουμε.
Εχουμε καταλάβει, πως η μάχη σήμερα είναι καθαρά πολιτική, όχι μόνο στις βουλευτικές αλλά και στις "αυτοδιοικητικές" εκλογές και στα σωματεία. Το ένθετο δεν υστερεί σε αυτό, πολιτικά βάζει τα ζητήματα, αλλά πρέπει η επιθετικότητα να πραγματοποιείται και με τα κατάλληλα εκφραστικά μέσα, αλλιώς ακυρώνεται.
Και να ξεδιπλωθεί πιο δυνατά η αντίθεση ανάμεσα στις κατακτήσεις του Σοσιαλισμού και τις σημερινές καταρρεύσεις του Καπιταλισμού. Kαι κυρίως η πεποίθηση, πως ο επόμενος Σοσιαλισμός θα είναι εκατό φορές ανώτερος από αυτόν, που γνωρίσαμε.

Ανώνυμος είπε...

ΠΓ, γενικά ο Νέγκρι και ο Χαρντ είναι κλόουν, δεν είναι προς συζήτηση. Αλλά το τι εστί Αυτοκρατορία και τι πλήθος το ξεκαθαρίζει στο βιβλίο. Επίσης, πολλά μπορείς να κριτικάρεις σε ένα βιβλίο, το γεγονός οτι εμβαθύνει θεωρητικά δεν είναι ένα από αυτά. Σε πολύ-πολύ απλουστευμένη ερμηνεία, πλήθος είναι το άθροισμα ατόμων που συσπειρώνονται με βάση το κοινό πρόβλημα και συμφέρον και λειτουργούν ως τέτοιο. Δεν είναι "εμείς", είναι πολλά "εγώ". Δεν είναι τάξη (αν και θεωρούν ότι υπάρχει μια ταξικότητα στην φύση του), δεν είναι ούτε λαός. Είναι συπειρωμένα άτομα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αποπολιτικοποίηση τους. Και καλά, αυτή η αποπολιτικοποίηση αφαιρεί ένα layer διαμεσολάβησης και το κάνει πιο άμεσο και αρα πιο επαναστατικό. Επίσης ρόλο παίζει και η βιοπολιτική εκμετάλευση, μιας και κατά το Νεγκρι ζούμε σε ένα κόσμο που η άυλη παραγωγή είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας.

Ένα κοινωνικό παράδειγμα ιστορικά πλήθους μπορείς να πεις εν μέρει οτι ήταν οι αγανακτισμένοι. Μια οργάνωση που λειτουργεί σε ένα βαθμό με βάση αυτές τις ιδέες είναι η Αντιεξουσιαστική Κίνηση. Ο Χάρντ μάλιστα είχε έρθει το 2010(;) στο BFest της ΑΚ και είχε προτείνει σαν επαναστατικό πρόταγμα την κυνικοποίηση(εκ του Διογένη) των ζωών μας. Μεγάλες στιγμές επαναστατικού μεγαλείου.

Παρόλα αυτά μιας και μπήκες στη διαδικασία, ρίξε μια ματιά και εδώ για να δεις από που κρατάει η σκούφια του Νέγκρι, γιατί η ιστορία του έχει πιο πολύ ενδιαφέρον από το "τώρα" του. Οι παλιοί σύντροφοι του στην εργατική αυτονομία τον έχουν αποκυρήξει γενικά. Αν και κάποιες από τις ιδέες που αναπτύσει σήμερα τις έλεγε και από τότε.
http://valorisatio.blogspot.com/2014/02/1961-1977.html

Γενικά θα σου πρότεινα μιας και μπήκες στη διαδικασία να διαβάσεις 500 σελίδες, να το ψάξεις μέχρι να το κατανοήσεις. Αν μη τι άλλο, είναι ένας από τους πυλώνες του οπορτουνισμού του 21ου αιώνα, αξίζει να το ξέρεις για να το αντιμετωπίσεις.


Σ.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, μια καλή ιδέα για ότι θεωρητικό ψάχνεις να μάθεις είναι να γκουκγκλάρεις το: ["αντικείμενο που σε ενδιαφέρει" κομεπ]. Κάνοντας το είδα οτι η ΚΟΜΕΠ έχει ήδη απαντήσει από το 04 στην Αυτοκρατορία.

https://www.komep.gr/2004-teyxos-1/aytokratoria-h-imperialismos

(btw, ξέχασα να μιλήσω στο προηγούμενο για την Αυτοκρατορία, που είναι και καλα η ανώτερη-του-ιμπεριαλισμού κατάσταση του παγκόσμιου καπιταλισμού, όπου πλέον τα συμφέροντα είναι μονομπλοκ κοσμοπολίτικα και όχι εθνικά, δεν υπάρχει ανταγωνισμός, και όλα τα κράτη είναι ένα ενιαίο πράγμα που ελέγχονται από τους παγκόσμιους οργανισμούς. Η άνοδος του εθνικισμού τα επόμενα 20 χρόνια έδωσε την καλύτερη απάντηση στις μπούρδες αυτές.)


Σ.

Ανώνυμος είπε...

"Tα έσοδα από το επιβεβαιωμένο κοίτασμα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), εφόσον ξεκινήσει η πλήρης αξιοποίησή του, αναμένεται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ €500-€600 εκ. ετησίως σε ορίζοντα δωδεκαετίας." (https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/167572/kypros-esoda-500-600-ekat-eyro-etisios-apo-to-xryso-koitasma-fysikoy-aerioy)

Όμως τα έσοδα μπορεί και να αλλάξουν όπως μάθαμε ήδη όταν οι εταιρείες Noble και Shell-Delek ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων τους. Και την πήραν από την διαφωνούσα μεν, συνενέσα δε (τράβα με και ας κλαίω), κυπριακή κυβέρνηση ...

"Οι εταιρίες Noble και Shell-Delek θεωρούν ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σημείο, που δεν συμφέρει τις ίδιες η εξόρυξη των σχεδόν τεσσάρων τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη». Η Λευκωσία διαφωνεί, ωστόσο, θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση." (https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1383279/kupros-epanadiapragmateusi-me-tis-etaireies-gia-to-koitasma-afroditi)

Βγάλε απ' αυτά τα έσοδα (είναι στο 5,6,7% του σημερινού ΑΕΠ, για 12 χρόνια) τα έξοδα για 2,3 φρεγατούλες, κανένα ρανταράκι, σίγουρα στόλο από ελικοπτεράκια και ετήσιες ασκήσεις και βγαίνουμε ίσα ίσα. Μόνο που βάλαμε την Τουρκία και στα νότια παράλια τώρα...

Για διχοτόμηση της Κύπρου δεν ξέρω (*) αλλά για ΝΑΤΟποίηση σίγουρα. Οι στόχοι της ΕΟΚΑ Β' είναι μακροχρόνιοι και οι προοπτικές δεν ήταν ποτέ τόσο ευοίωνες, τώρα και με πρόεδρο από την οργάνωση. Και τους καλύτερους παίχτες στην Ελληνική κυβέρνηση. Μόνο που δεν καταλαβαίνω πως ένας από τους κύριους συντελεστές του έργου, ο Κοτζιάς - NATO-We are the world -, έφυγε στην μέση του έργου και ανάλαβε ο Παραγωγός του έργου. Πρωτοφανές.

*) γιατί νομίζω ότι η πιο συμφέρουσα επιλογή των μονοπωλίων ενέργειας είναι ένας αγωγός μέσω Κύπρου προς Τουρκία. Άρα αναγκαστικά μάλλον θα τα βρούνε τελικά. Λέω.

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά, από τότε (προ αμνημονεύτων χρόνων, θα πρέπει να ’ταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80, πρωτοκυκλοφόρησε το 1979, υπάρχουν και μεταγενέστερες εκδόσεις του 2003/2010 που δεν έχω βεβαίως διαβάσει) που διάβασα το «Ο Μαρξ πέραν του Μαρξ» (Marx oltre Marx : quaderno di lavoro sui Grundrisse) του Νέγκρι, είχα πάρει την απόφαση να μην πω στον κόπο να διαβάσω τίποτα άλλο δικό του. Και δεν το μετάνιωσα…

Άγρυπνος

Antonxxx είπε...

Σεχτάρ ο Τρομερός

Και δική μου άποψη. Ακριβως όπως γινεται με τη ΓΣΕΕ.

Ανώνυμος είπε...

πω = μπω

Άγρυπνος

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Σ.

Νομιζω το βιβλιο γινεται πιο κατανοητο με μια δευτερη αναγνωση και διαβαζοντας αναλυσεις του στο νετ. Απο μονο του δεν ειναι πολυ σαφες και δεν δινει ξεκαθαρους ορισμους. Το θεωρω πολυ κακογραμμενο και φλυαρο με μικρη τεκμηριωση. Τα περισσοτερα τα διατυπωνει ως αξιωματα που απλα αποδεχεσαι ή οχι.

Την κριτικη της ΚΟΜΕΠ την ειχα διαβασει αλλα δεν ασχολειται με το βιβλιο σε βαθος. Το αρθρο για την Αυτονομια ειναι πολυ ενδιαφερον. Νομιζω οτι το κινημα αυτο ηταν μια υγιης αντιδραση απεναντι στον εκφυλισμο του ΚΚΙ. Σε επιπεδο θεωριας δεν βλεπω να προσεθεσε κατι: ο,τι ηταν σωστο ηταν παρμενο απο τους κλασσικους και ο,τι πηγαν να προσθεσουν ηταν χαζομαρα.


Πιθανον καποια στιγμη να διαβασω τα αλλα δυο βιβλια της τριλογιας αλλα οχι στο αμεσο μελλον. Εχω εκατονταδες αδιαβαστα βιβλια στον υπολογιστη μου και σιγουρα τα περισσοτερα θα ειναι πιο ενδιαφεροντα απο τα φουμαρα του Νεγκρι. Το συγκεκριμενο το διαβασα επειδη ειναι απο τα γνωστοτερα των τελευταιων ετων.

Ιστρολλικός είπε...

Στο θέμα των βιβλίων, εγώ αποφάσισα μετά από καμια δεκαπενταετία να ξαναδιαβάσω το Κεφάλαιο. Καιρό είχα να πάρω τόσο σωστή απόφαση.

Όσοι το διαβάσατε ως φοιτητές και έχετε πια πατήσει τα πρώτα άντα, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και ρίχτε του πάλι μια ματιά ως πιο ώριμοι άνθρωποι.

Ανώνυμος είπε...

Ένας από τους νόμους της Διαλεκτικής είναι ο νόμος των ποσοτικών και ποιοτικών αλλαγων.
Κάνοντας μετά από καιρο μια βόλτα στο Τουίτερ διαπίστωσα πως μετά από πολλές μικρές ποσοτικές αλλαγές σε επιμέρους θέσεις κάποιου. Πχ νομιμοποίηση ναρκωτικών, ταυτότητα φύλου, υπεράσπιση συμφωνίας Πρεσπών, υπερασπιση νατοικης λύσης για διχοτόμηση Κύπρου, υοθετηση ατομικης "τρομοκρατίας" και ταύτιση με ρουβιτσες ΣΥΡΙΖΑ και πολλά άλλα έρχεται τελικά η ποιοτική αλλαγή που καταντάει Τζημερος πριν καν το καταλάβεις.
Δεν παράγουν τίποτα οι εργαζόμενοι στην Ελλαδα. Τα περί παραγωγικότητας της εργασίας και μείωση του εργατικού χρόνου και ζωή σύμφωνα με τις ανάγκες είναι αντιεπιστημονικες αρλουμπες του ΚΚΕ.

ratm

Υγ. Καθηγητά ούτε που κατάλαβες πως έγινες Τζημερος ούτε που θα καταλάβεις πότε θα γίνεις Κασιδιάρης φοβαμαι.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Iστρολλικος

Οι περισσοτεροι εχουμε κανει το εξης λαθος με το Κεφαλαιο: διαβασαμε μονο τον 1ο τομο ή ακομα χειροτερα μια συνοψη του Κεφαλαιου και νομιζαμε οτι καταλαβαμε την Πολιτικη Οικονομια.

Τον δευτερο τομο δεν μπορεσα ποτε να τον ''χωνεψω'' παντα μετα απο 100 σελιδες τον παρατουσα.

Οντως ειναι αναγκαιο για καθε μαρξιστη καποια στιγμη να διαβασει και τους 3 τομους + τις θεωριες για την υπεραξια πιθανον.

Ιστρολλικός είπε...

Γάτε,

Ο δεύτερος τόμος είναι απαραίτητος για την κατανόηση του Κεφαλαίου. Ο τρίτος όπως και οι Θεωρίες ως προϊόντα συρραφής σημειώσεων περισσότερο από ολοκληρωμένα έργα είναι αρκετά πιο δυσνόητα. Όπως και να χει διαβάζοντας το Κεφαλαίο δεν θα *μάθει* κανείς Πολιτική Οικονομία, αλλά θα πάρει τις σωστές βάσεις για να εξερευνήσει το πολύπλοκο αυτό επιστημονικό πεδίο.

Από τα πρόσφατα βιβλία που διάβασα πάνω στη σύγχρονη δομή του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, μπορώ να προτείνω το City του Tony Norfield, ο οποίος έχει και ένα πολύ ενδιαφέρον μπλογκ στο οποίο δημοσιεύει άρθρα για τη λειτουργία συγκεκριμένων μεγάλων μονοπολίων, όπως Γκουκλ, Άμαζον κλπ (http://economicsofimperialism.blogspot.gr/)

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω το μεγαλυτερο λαθος που εχουν κανει (συμπεριλαμβανομενου εμου) οσοι εχουν προσπαθησει να διαβασουν το κεφαλαιο, ειναι οτι δεν εχουν εμβαθυνει πρωτα στη φιλοσοφικη μεθοδο που ακολουθει ο μαρξ σε αυτο, δηλαδη στην (υλιστικη) διαλεκτικη,και ιδιατερα στην εφαρμογη της σε ζητηματα γνωσιολογιας/λογικης. Ασχολουμενος λιγο με τα ζητηματα αυτα καταλαβα οτι δεν ειχα καταλαβει την τυφλα μου απο το κεφαλαιο (ακομα το παλευω βεβαια!). Οποτε, νομιζω ειχε δικιο ο λενιν με το γνωστο τσιτατο του οτι δεν μπορει καποιος να κατανοησει το κεφαλαιο πριν κατανοησει την επιστημη της λογικης του χεγκελ.

Προκοπης- ξεφτερης

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Διαβάστε, ένα, απροσδόκητα, αρκετά ενδιαφέρον κείμενο στο Kommon:
https://www.kommon.gr/politiki/item/2340-mia-taksiki-matia-stis-dimotikes-ekloges-tis-patras-tou-panagioti-themeli

Ιστρολλικός είπε...

Προκόπη,

Η φιλοσοφική παιδεία είναι χρήσιμο εφόδιο στη μελέτη κάθε επιστημονικού αντικειμένου, αλλά ο Μαρξ δεν έγραψε το Κεφάλαιο προΰποθέτοντας για την κατανόηση του ανώτερες σπουδές στο Χέγκελ. Η ίδια η δομή του Κεφαλαίου είναι το κλειδί για την κατανόηση της μεθόδου του Μαρξ. Σημαντικό είναι επίσης να διαβάζονται με προσοχή οι υποσημειώσεις, όπου ο Κάρολος εξηγεί πολλές φορές το σκεπτικό του. Προσωπικά πιστεύω ότι η θεωρητική γραμμή 'να μελετήσουμε το Χέγκελ για να κατανοήσουμε τον Μαρξ' οδηγεί σε ιδεαλισμό και θεωρητική σπέκουλα που χρησιμεύει μόνο σε όσους χρειάζονται έναν φερεντζέ φλυαρίας για να καλύψουν τον οπορτουνισμό τους. Πολλοί από εμάς θα θυμούνται το πάθος ενός δήθεν αλύγιστου κουκουε διανοούμενου για τον Χέγκλε και που τον οδήγησε. Η φιλοσοφία, ο διαλεκτικός υλισμός, είναι φυσικά αναπόσπαστα κομμάτια του θεωριτικού προγράμματος του Μαρξισμού και η μελέτη του Χέγκελ (και του Πλάτωνα και του Καντ και του Λάιπνιτζ και του Κάρναπ) έχει τη θέση της, αλλά δεν είναι προΰπόθεση για την κατανόηση του Κεφαλαίου, όπως δεν είναι και προΰπόθεση για την κατανόηση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ.

Επίσης, για μια εξαιρετικά μεστή έκθεση της διαλεκτικής μεθόδου, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατράξει στον επίλογο στη δεύτερη έκδοση του Κεφαλαίου (σσ. 23-25 της έκδοσης της ΣΕ), όπου ο Μαρξ παραθέτει ένα εκτενές απόσπασμα από ρωσική βιβλιοκριτική στο Κεφάλαιο σχολιάζοντας ότι ο συγγραφέας περιγράφει με μεγάλη επιτυχία τόσο τη δική του (του Μαρξ) μέθοδο, όσο και τη διαλεκτική μέθοδο γενικά.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Δελάρζ, με αφορμή το άρθρο σου για το black metal σου γράφω εδώ καθώς δεν έχω facebook ούτε και λογαριασμό για την κατιούσα.

Δεν ξέρω τι κριτική έπεσε, και γενικώς ούτε κανένα μεγάλο μέταλλο είμαι (με το black σχεδόν καμία σχέση -- μου είναι αδιάφορο και κάποια πράγματα για αυτό αστεία, όπως το ότι οι καινοτομίες τους ήταν να ηχογραφούν με άθλια μικρόφωνα κτλ, αλλά με τα άλλα είδη υπάρχει κάποια, ειδικά με το progressive) , κι ούτε έχω τσεκάρει και την ταινία που αναφέρεσαι ακόμη (βασίζεται σε βιβλίο του οποίου ο ένας συγγραφέας κατηγορείται ως ακροδεξιός, οπότε δεν ξέρω αν είναι και ήπια στο τέλος τέλος), ωστόσο σου προτείνω το ντοκυμαντέρ "Until the light takes us":

https://www.imdb.com/title/tt1014809/?ref_=nv_sr_1

Σε αυτό θα βρεις εκτεταμένες συνεντεύξεις των κύριων επικριτών της ταινίας και του βιβλίου Fenriz και Varg (είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές του) οι οποίες δίνονται χωρίς τον παραμικρό σχολιασμό. Με βάση αυτές και τα όσα λένε, μάλλον λάιτ είσαι μαζί τους (έχει κι άλλα μπουμπούκια, πχ τον πρώην ντραμίστα των Mayhem, ονόματι Hellhammer που λέει ότι σέβεται τον Faust που σκότωσε αυτόν τον "γαμημένο πουσταρά" -- "fucking faggot" επί λέξη).

Αρχικά όσον αφορά το νόημα του black metal, δεν φαίνεται να συμφωνεί κανείς στο τι ακριβώς είναι αυτό. Ο Varg το πάει στο πολιτικό και στις φασιστοθεωρίες του που ωστόσο όλοι οι άλλοι τις μισοκοιτάζουν (παρ'αυτά Fenriz και Varg συνεχίζουν να έχουν σεβασμό ο ένας για τον άλλον, ο Fenriz λέει ότι πήραν τους δρόμους τους γιατί ενδιαφερόταν μόνο για την πολιτική ο Varg αλλά οι Darkthrone και δίσκο έχουν που λέει ότι παίζουν νορβηγικό άρειο black metal, και -- ειρωνία -- ο Fenriz είναι δημοτικός σύμβουλος αν δεν κάνω λάθος). Ο Fenriz απλώς γκρινιάζει ότι δεν είναι underground είδος πια. Οι υπόλοιποι ό,τι να'ναι. Ο Fenriz κι ο Varg ωστόσο συμφωνούν ότι το έκαναν για "αντίδραση στο κατεστημένο", το οποίο ωστόσο παραδέχονται ότι ούτε τόσο κατεστημένο ήταν ούτε και τους καταπίεζε (ο Fenriz λέει ότι έπρεπε να πάει κόντρα στους γονείς του αλλά δεν ήξερε γιατί αφού ήταν μια χαρά άνθρωποι, ο Varg λέει πήρε τα όπλα όταν άνοιξε McDonald's στην πόλη του και πήγε πυροβόλησε τα τζάμια -- ακούς Αλέκα;).

Χαρακτηριστκή είναι η εξής αποστροφή του Fenriz: λέει ότι μια καλλιτέχνιδα που δεν του αρέσει καθόλου είναι η Φρίντα Κάλο (δεν την ονομάζει αλλά αυτήν εννοεί) και γενικά δεν γουστάρει λατινοαμερικάνικη τέχνη που είναι τίγκα στην ζωντάνια και στα χρώματα καθώς εκεί οι ζωές των ανθρώπων ήταν μαύρες κι άραχνες. Αντιθέτως του αρέσει η τέχνη των πλουσίων που είχαν εύκολη ζωή. Μετά από τόσες τομές πάντως και τόσες καινοτομίες, έρχεται και έκθεση σε κυριλλάτη γκαλερί για το black metal όπου όταν πάει να την δει η μόνη άλλη επισκέπτρια είναι μια γιαγιά (τζάμπα η επανάσταση δηλαδής).

Άλλα highlights:

α) Η περιγραφή του φόνου του Euronymous από τον Varg. Ήθελα να'ξερα, ένας από τους δικηγόρους του δεν βρέθηκε να του πει "καλά μαλάκας είσαι αγόρι μου, με τέτοια ομολογία μου θες και αυτοάμυνα";

β) Τα χαμένα ξαδέρφια του Τάσου Μπουγά από την Νορβηγία, από τους Immortal. Περίμενα τάβλι στο τραπέζι και κρεατομεζέ στην άκρη, τουλάχιστον άφησαν τα τσίπουρα να μοστράρουν on camera.

γ) Η τηλεφωνική συνέντευξη του Ferniz, όπου τα παθιασμένα λογύδρια για την μουσική του διακόπτωνται από γούτσου γούτσου ψιλοπέσιμο στην δημοσιογράφο. Δυστυχώς στο τέλος με απογοήτευσε και δεν της πρότεινε να πάνε για ποτάκι, αλλά τουλάχιστον σε άλλη φάση τον βλέπουμε να ζουζουνιάζει με μια κοπελίτσα σε μπαρ, γιατί κι ο άρχοντας του σκότους τις θέλει τις αγκαλίτσες του.

Ijon Tichy

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Σεχταρ

Σωστη η επισημανση σου, οντως το ''Κεφαλαιο'' ειναι μονο η αρχη κατα καποιο τροπο! Υστερα παιζεις μπαλα σε συγκεκριμενη αναλυση της συγκεκριμενης καταστασης. Θα τσεκαρω και το βιβλιο και το ιστολογιο.

@Προκοπης

Εχεις ενα δικιο μεν, αλλα τον Χεγκελ ποτε μου δεν τον χωνεψα. Πολυ δυσνοητος. Εχω διαβασει το εγχειριδιο του Δια-Ματ της ΕΣΣΔ. Δεν ξερω κατα ποσο ακριβες ειναι, αλλα ηταν αρκετα κατανοητο και σχετικα ''ευκολο'' σε σχεση με το θεμα που διαπραγματευοταν.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ijon στο μυαλό μου ήσουν. Ακόμη και η πιο συμπαθής (μουσικά και μη) μπλακομεταλλάδικη μπάντα (Rotting Christ) βαρετή μου φαινόταν. Δεν ξέρω τι καινοτομίες (πλην της θεωρητικοποίησης της σαπίλας των ηχογραφήσεων) εισήγαγαν. Χίλιες φορές Death με Τσακ Σούλντινερ και Λαρόκ, κι ας έχουν καμιά σρεντιά της πλάκας που και που.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε χαίρετε μίστερ Ijon Tichy. Μα καλά δεν έχεις Facebook, στον εικοστό πρώτο αιώνα ζεις!! (ούτε κι εγώ έχω, το κλεισα πριν δυο-τρία χρόνια κι ησύχασε το κεφάλι μου, το κράξιμο που πέσε μου το μετέφερε το λαϊκό στρώμα, μέχρι και γι'αυτό θα μας την πουν, να δεις.)
Το' χω δει το ντοκιμαντέρ παλιά σε ανύποπτο χρόνο, κι ένα ακόμα της νορβηγικής τηλεόρασης για τα γεγονότα. Αν πεις ότι είναι περισσότερο αντικειμενικά απ το βιβλίο του φασίστα Moynihan (δίκιο έχεις σ'αυτό, άλλωστε η ταινία κρατάει "ίσες αποστάσεις" απ τις πεποιθήσεις τους), τα γεγονότα είναι γεγονότα. Ήταν σχεδόν όλοι τους λάιτ εκδοχές του Μπρέιβικ. Τον hellhammer δεν τον ανακάτεψα επειδή δεν έκανε τίποτα, ξέρω ότι έχει πει κι αυτός διάφορες μαλακίες. Αντε. Χάριν της "ελευθερίας του λόγου" (και τ'αρχίδια μου κουνιούνται) λέω ασ' τον. Εδώ ούτε καν τον Γερμενή δεν "στόλισα", σεσημασμένο χρυσαυγίτη τον είπα που δεν είναι χαραχτηρισμός, είναι φακτ.
Βλέπεις όμως πόσο ευαίσθητο και κοντροβέρσιαλ θέμα είναι και πόσο εύκολα τσιμπάει ο κόσμος χωρίς στην πραγματικότητα να έχει προκληθεί. ΘΕΛΕΙ να προκληθεί κι ως ένα βαθμό θέλει και να "απολογηθεί" εμμέσως για τα ακούσματά του, στα οποία έχει επενδύσει τον εαυτό του (κάτι που δεν είναι κακό γενικά) και ξέρει όμως κατά βάθος ότι οι "ήρωές" του είναι σιχάματα. Θέλουν τον μικρόκοσμό τους ανέγγιχτο απ'τους ανεπιθύμητους, χαρακτηριστικό όλων των ξενόφοβων και ρατσιστών φυσικά .
Απ' όπου και να το πιάσεις δηλαδή είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Κι εγώ δεν ακούω μπλακ μέταλ για να τη βρω, ωστόσο έχει ακαδημαϊκό ενδιαφέρον ως μουσική και επιμένω: αποδείχτηκε πολύ πιο ευέλικτο μουσικό είδος, δηλαδή εξελίχτηκε, μεταμορφώθηκε, εισήγαγε νέα στοιχεία κλπ και γι'αυτο δεν με χαλάει ιδιαίτερα η τεχνοτροπία στα πρώτα χρόνια και οι σκοπίμως χάλια ηχογραφήσεις. Π.χ το power metal δεν λες ότι εξελίχτηκε. Μια ζωή τον ίδιο χαβά: ντούπα ντούπα ντούπα

Δελάρζ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ενας δικτυακός φίλος, μου θύμισε το έθιμο των αεροστάτων, που φέρεται να επιζεί σήμερα στην Κοζάνη, της ...νότιας (η και ..."μείζονος"!) Μακεδονίας.
Το έθιμο των αεροστάτων υπήρχε και στην Καλαμάτα την εποχή του '50. Κάθε τέτοια εποχή γέμιζε ο ουρανός της Καλαμάτας από αυτά τα υπέροχα στολίδια.
Και η αφεντομουτσουνάρα μου είχα πετάξει πεντέξι, μέχρι που φύγαμε από την πόλη.
Τις κάναμε με ελαφριά χαρτιά,"κόλλες" τα λέγαμε, χαρταετών, που τα κολλάγαμε μεταξύ τους με αλευρόκολλα, για να γίνει το ανεστραμμένο "καζάνι".
Τα μεγάλα "σαίνια" φτειάχνανε αερόστατα ακόμη και με 64, μπορεί και 128, κόλλες!
Η στεφάνη στο κάτω μέρος, που κράταγε το κυλινδρικό σχήμα, γινόταν από σχισμένη λωρίδα από ελαφρό καλάμι, και ένα σύρμα στη διάμετρο κράταγε το στουπί με το πετρέλαιο.
Ηταν μια ....ιπταμένη μολότωφ(!), που συχνά, άμα ήταν προχειροφτιαγμένη, δηλαδή "βαρειά" κατασκευή, προσγειωνόταν σε ξύλινες στέγες πριν σβήσει....
Μας κυνήγαγε η πυροσβεστική και η αστυνομία, για ευνοήτους λόγους.
Αλλά εμείς κάπως έτσι μάθαμε ....Φυσική, συνδυασμένη με τις ...."παράνομες μορφές αγώνα"! Αλλοι κολλάγανε, άλλοι φυλάγανε τσίλλιες...
--------------------------------------------------------

Ιστρολλικέ, ευχαριστώ για το site, που μας έβαλες μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αν τώχεις παρακολουθήσει, που κινείται πολιτικά ο οικοδεσπότης; Με πρώτη φευγαλέα ματιά δεν κατάλαβα κάτι αρνητικό.

Ανώνυμος είπε...

Σε άλλα νέα και κατά κάποιον τρόπο εν συνεχεία του προηγούμενου σχολίου διαβάζω για τους rotting christ στο luben. Τι κι αν απλώς πήγε σε άλλη αίθουσα, δε γαμιέται, τι κι αν υπάρχει κόντρα (πραγματική με δικαστήρια κτλ) για το αποτεφρωτήριο με την μητρόπολη, πάλι δε γαμιέται, επαναλαμβάνεται κι η μαλακία για το άρμα με τον Αμβρόσιο, την στιγμή που εμφανίστηκε αυτό με τους τσουτσουνοπαίχτες κτλ.

Και στον άρη να ζεις, καταλαβαίνεις ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ελλαδάρα, η χώρα της καρέκλας, όλοι βουρ, με μπητ ποίηση, με πασοκιές, με ισλαμοφοβικά, ομοφοβικά και υπέρ βιαστών παραληρήματα, με βαριά κι ασήκωτη θεωρία μαρξξξξξυσμού, και με κουλ χιουμοράκι.

Ijon Tichy

Antonxxx είπε...

Η δουλεια του ΠΑΜΕ θα δώσει καρπούς.
Αυτός ειναι ο δρόμος. Σε ολους τους τομείς.
Να μη βρίσκουν τρύπα να κριφτους τα τσιρακια των αφεντικών.
Και τα ΜΜΕ για τη βρωμοδουλεια που κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντα ενημερώνομαι απ'το σάιτ της μπύρας, του μπέργκερ και των ριάλιτι.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Το αριστεροχώρι πνιγμένο στην αναπαραγωγή της συριζαίικης ηλιθιότητας, προφανώς δεν προλαβαίνει ν'ασχοληθεί με συνέδριο ΓΣΕΕ. Δεν παραπονιέμαι, γιατί αν ασχολούνταν, μπορεί να αναπαρήγαγαν τα δελτία τύπου της ΠΑΣΚΕ, και κατόπιν να γκρίνιαζαν πως είναι στενά τα όρια για όσους δεν θέλουν να 'ναι εργοδοτικοί τσάτσοι.
Αποκαλύψτε παιδιά την συνωμοσία Πελετίδη-Σάκη Τόλη, που εξυφάνθηκε για να σας αναγκάσουν να ταυτιστείτε με την καλύτερη κυβέρνηση των τελευταίων χιλιετιών!

Ανώνυμος είπε...

Πω μαλακά, τι επικοινωνιακός ορυμαγδος ήταν αυτός!

Από τη μια δεκάδες site και τρολ να τσαμπουνανε για εισβολή του ΠΑΜΕ.στο χώρο του συνεδρίου.

Και από την άλλη όλα τα σφυριά να κοπανανε όλα μαζί -- όλα μαζί συντονισμένα -- ότι ο Πελέ ακύρωσε τη συναυλία, επειδή λεει το ΚΚΕ είναι συντηρητικό και δογματικό.

Ότι να ναι.

Δηλαδή, είναι λες και ζούμε μέρες 2012.

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

@ ιστρολικος,γατος

Παιδια ουτε γω εχω καποιο φετιχ με το χεγκελ. Απλα θεωρω πρακτικα αδυνατο να αφομοιωσει κανεις τη μεθοδο του κεφαλαιου (να μπορει δηλαδη να την εφαρμοζει δημιουργικα για την κατανοηση αλλων ζητηματων) μονο διαβαζοντας το ιδιο. Και απο θεωρητικη αποψη παντως, η γνωσιολογια του δ.υ. υποστηριζει οτι ο καλυτερος τροπος κατανοησης ενος ζητηματος ειναι ο ιστορικος, δηλαδη η μελετη ενος αντικειμενου στην πορεια της αναπτυξης του, μεχρι να φτασει στην τωρινη μορφη του. Σε αυτο το πλαισιο, για μενα προσωπικα τουλαχιστον, θεωρω εξαιρετικα βοηθητικη ειτε τη μελετη των των ιδιων των στοχαστων στους οποιους στηριχθηκε (και πηγε τη σκεψη τους ενα βημα παραπερα) ο μαρξ (στην προκειμενη περιπτωση, για τη διαλεκτικη,το χεγκελ) ειτε βιβλιων που αναλυουν την ιστορικη εξελιξη της σκεψης σε φιλοσοφικες κατηγοριες, που χρησιμοποιει ο μαρξ στο κεφαλαιο, πχ η διαλεκτικη του αφηρημενου κ του συγκεκριμενου στο κεφαλαιο του ιλιενκοφ, στο οποιο γινεται αυτη η αναδρομη, απτον σπινοζα στον καντ και τον χεγκελ μεχρι να φτασουμε στο μαρξ για τις παραπανω κατηγοριες.

Προκοπης-ξεφτερης

Ανώνυμος είπε...

Βρείτε σε τι διαφέρει το άρθρο για συνέδριο ΓΣΕΕ στο "Πριν", η ανακοίνωση τμήματος Εργ. Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ για συνέδριο ΟΙΥΕ και κερδίστε μιά θέση ανταποκριτή στο ΑΠΕ.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Είπαμε, μόνο ο μπάφος θεραπεύει.

https://www.rt.com/news/454052-vaccination-activists-side-effects-/

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

@ Ιστρολλικός

Το σημερινό σου κείμενο στην ΚΑΤЮΣΑ (http://www.katiousa.gr/apopseis/i-stili-tou-anagnosti/zntanof-paideia-dimokratia-anoichta-zitimata-gia-to-rolo-tis-dianoisis-sti-sosialistiki-oikodomisi/) για τον Αντρέι Αλεξάντροβιτς δεν είναι άσχημο, αν και δεν συμφωνώ απολύτως με τα συμπεράσματά σου.

Επειδή εγώ ήμουν αυτός που άρχισε εδώ την αρνητική κριτική, στην οποία αναφέρεσαι, κρίνω ότι οφείλω για να μην κάνω «τον παλικαρά εκ του ασφαλούς» να αιτιολογήσω κάπως πιο εμπεριστατωμένα την τότε αρνητική μου κριτική, από την οποία ακόμα και σήμερα δεν αποστασιοποιούμαι ούτε στο ελάχιστο και την οποία δεν θα άλλαζα ακόμα και τώρα ούτε κατά κεραία. Δυστυχώς, λόγοι ανεξάρτητοι από τη θέλησή μου δεν μου το επιτρέπουν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Περιορίζομαι μόνο, σε ό,τι αφορά το εν λόγω κείμενό σου, στη βραχεία, βραχύτατη παρατήρηση πως μεθοδολογικά πάσχει από μη τήρηση της λενινιστικής αρχής «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης»: δεν είναι δυνατό να κρίνουμε και να κατακρίνουμε την πολιτική του μπολσεβίκικου κόμματος και τη δυναμική της στο ζήτημα των διανοουμένων τις δεκαετίες του ’20, ’30 και ’40 με βάση τις σημερινές μας εμπειρίες· είναι αναχρονιστικό από την ανάποδη και θυμίζει τους προφήτες που η μοίρα τους είναι γνωστή κι όχι μόνο από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη…

Έχω όμως ετοιμάσει ένα κάπως μεγάλο εμπεριστατωμένο σημείωμα για ένα επίμαχο —ίσως το πιο επίμαχο απ’ όλα για την ευρεία κοινή γνώμη— σημείο της κριτικής του Αντρέι Αλεξάντροβιτς προς την Άννα Αχμάτοβα, στο οποίο καταδεικνύω την πρωτοφανή διαστρέβλωση ένθεν κακείθεν γνωμών, θέσεων κι απόψεων. Αλλά για να είναι πραγματικά εμπεριστατωμένο το κείμενο αυτό και να αποτελέσει ουσιαστική συμβολή στη συζήτηση χρειάζεται να μεταφραστούν από το πρωτότυπο εκτενή αποσπάσματα κι εκεί έχω πάλι εξαιτίας των ίδιων λόγων κολλήσει για την ώρα. Δεσμεύομαι να το ολοκληρώσω στο μέτρο των φυσικών μου δυνάμεων και δυνατοτήτων ώστε να μπορέσω να το στείλω προς ανάρτηση σε προσεχές νήμα αυτού του ιστολογίου για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια όπου δει.

Τα λέμε,

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[1/2]

Κι αφού ο λόγος ήρθε στον «στριφνό» Έγελο, ακολουθεί ένα σχετικό απόσπασμα από τον «Φόιερμπαχ» του «Στρατηγού». Είναι κάπως μεγαλούτσικο, αλλά αποτελεί καλό έναυσμα για να καταπιαστεί κανείς και καμιά ουσιαστικά με το ζήτημα και —το σπουδαιότερο— να διαβάσει και να ξαναδιαβάσει ολόκληρο τον «Φόιερμπαχ».

Ο Χέγκελ δεν μπήκε απλούστατα στην μπάντα. Αντίθετα, πιαστήκαμε από την επαναστατική του πλευρά, που την αναπτύξαμε πιο πάνω, από τη διαλεκτική μέθοδο. Όμως, αυτή η μέθοδος ήταν άχρηστη με τη χεγκελιανή της μορφή. Για τον Χέγκελ η διαλεκτική είναι η αυτοανάπτυξη της έννοιας. Η απόλυτη έννοια δεν υπάρχει μονάχα —άγνωστο πού— αιώνια, είναι και η καθαυτό ζωντανή ψυχή όλου του υπαρκτού κόσμου. Αναπτύσσεται προς τον ίδιο τον εαυτό της μέσα απ’ όλες τις προβαθμίδες, που ο Χέγκελ πραγματεύεται πλατιά στη Λογική και που όλες περικλείονται μέσα στην απόλυτη ιδέα. Ύστερα «εξωτερικεύεται» και μετατρέπεται στη φύση, όπου, χωρίς αυτοσυνείδηση, μεταμφιεσμένη σε αναγκαιότητα της φύσης, περνάει μια νέα εξέλιξη και στο τέλος πάλι ξαναγυρίζει με τον άνθρωπο στην αυτοσυνείδηση. Στην ιστορία αυτή η αυτοσυνείδηση διαμορφώνεται πάλι από ακατέργαστο υλικό, ώσπου στο τέλος η απόλυτη έννοια ξαναγυρίζει ολοκληρωτικά στον εαυτό της με τη χεγκελιανή φιλοσοφία. Για τον Χέγκελ, λοιπόν, η διαλεκτική εξέλιξη, που εκδηλώνεται στη φύση και στην ιστορία, δηλαδή η αιτιώδης αλληλουχία της προοδευτικής πορείας από το κατώτερο στο ανώτερο —μέσα απ’ όλες τις κινήσεις ζιγκ-ζαγκ και τα στιγμιαία πισωγυρίσματα— είναι μονάχα η απεικόνιση της αυτοκίνησης της έννοιας που γίνεται από την αιωνιότητα, δεν ξέρουμε που, πάντως, όμως, ανεξάρτητα από κάθε σκεφτόμενο ανθρώπινο εγκέφαλο. Η ιδεολογική αυτή διαστρέβλωση έπρεπε να εξαλειφθεί. Εμείς είδαμε ξανά υλιστικά τις ιδέες του κεφαλιού μας σαν τις απεικονίσεις των πραγματικών πραγμάτων, αντί να βλέπουμε τα πραγματικά πράγματα σαν απεικονίσεις αυτής ή εκείνης της βαθμίδας της απόλυτης έννοιας. Έτσι, η διαλεκτική περιορίστηκε σε επιστήμη των γενικών νόμων της κίνησης, τόσο του εξωτερικού κόσμου όσο και της ανθρώπινης νόησης — δυο σειρές από νόμους, που είναι ταυτόσημοι στην ουσία, διαφέρουν, όμως, στην έκφρασή τους κατά το ότι το ανθρώπινο κεφάλι μπορεί να τους εφαρμόζει συνειδητά, ενώ στη φύση, και ως τώρα στο μεγαλύτερό τους μέρος και στην ανθρώπινη ιστορία, οι νόμοι αυτοί επιβάλλονται με τρόπο ασυνείδητο, με τη μορφή της εξωτερικής αναγκαιότητας, μέσα από μια ατέλειωτη σειρά φαινομενικών συμπτώσεων. Έτσι, όμως, η ίδια η διαλεκτική της έννοιας έγινε απλώς η συνειδητή αντανάκλαση της διαλεκτικής κίνησης του πραγματικού κόσμου και έτσι η χεγκελιανή διαλεκτική αναποδογυρίστηκε ή μάλλον τοποθετήθηκε στα πόδια της, ενώ πρώτα ήταν με το κεφάλι κάτω. Κι αυτή την υλιστική διαλεκτική, που από χρόνια ήταν το καλύτερό μας μέσο εργασίας και το πιο αιχμηρό μας όπλο, κατά περίεργο τρόπο, δεν ανακαλύφτηκε μονάχα από μας, μα ανεξάρτητα από μας και μάλιστα κι από τον Χέγκελ, ανακαλύφτηκε από ένα γερμανό εργάτη, τον Γιόζεφ Ντίτσγκεν*.

Και για την αντιγραφή:

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[2/2]

Έτσι, όμως, ξαναπιάστηκε η επαναστατική πλευρά της χεγκελιανής φιλοσοφίας και απελευθερώθηκε ταυτόχρονα από τα ιδεαλιστικά της στολίδια που στον Χέγκελ εμπόδιζαν τη συνεπή εφαρμογή της. Η μεγάλη βασική ιδέα ότι δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο σαν ένα σύμπλεγμα από έτοιμα πράγματα, αλλά σαν ένα σύμπλεγμα από διαδικασίες, όπου τα φαινομενικά σταθερά πράγματα, το ίδιο όπως και οι ιδεατές απεικονίσεις τους στο κεφάλι μας, οι έννοιες, περνάνε μια αδιάκοπη αλλαγή γέννησης και αφανισμού, όπου, παρ’ όλη τη φαινομενική συμπτωματικότητα και παρ’ όλες τις στιγμιαίες πισωδρομήσεις, επιβάλλεται τελικά μια προοδευτική εξέλιξη — αυτή η μεγάλη βασική σκέψη έχει, ιδιαίτερα από την εποχή του Χέγκελ, περάσει τόσο στην κοινή συνείδηση, που είναι ζήτημα αν την αμφισβητεί κανείς σ’ αυτή τη γενική της μορφή. Όμως, άλλο να την παραδέχεσαι στα λόγια, κι άλλο να την εφαρμόζεις στην πραγματικότητα, στην κάθε ξεχωριστή περίπτωση και σε κάθε δοσμένο τομέα έρευνας. Αν, όμως, στην έρευνα ξεκινάμε πάντα απ’ αυτή την άποψη, τότε σταματάει μια για πάντα η απαίτηση για οριστικές λύσεις και αιώνιες αλήθειες. Έχουμε πάντα συνείδηση ότι όλες οι γνώσεις που αποκτούμε είναι αναγκαστικά περιορισμένες, ότι καθορίζονται από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τις αποκτήσαμε. Και δε μας κάνουν πια εντύπωση οι αξεπέραστες αντιθέσεις για την παλιά μεταφυσική που είναι ακόμα της μόδας, όπως οι αντιθέσεις ανάμεσα στο αληθινό και το ψεύτικο, το καλό και το κακό, το ταυτόσημο και το διαφορετικό, το αναγκαίο και το τυχαίο. Ξέρουμε ότι αυτές οι αντιθέσεις έχουν μονάχα σχετική ισχύ, ότι αυτό που τώρα αναγνωρίζεται σαν αληθινό έχει την κρυμμένη ψεύτικη πλευρά του, που θα ξεπροβάλει αργότερα, όπως κι εκείνο που τώρα το αναγνωρίζουμε για ψεύτικο έχει την αληθινή του πλευρά, που χάρη σ’ αυτήν μπορούσε προηγούμενα να θεωρείται αληθινό. Ξέρουμε ότι αυτό που ισχυριζόμαστε ότι είναι αναγκαίο αποτελείται όλο από συμπτώσεις και ότι το δήθεν τυχαίο είναι η μορφή που πίσω της κρύβεται η αναγκαιότητα — και λοιπά.

* Βλέπε Das Wesen der menschlichen Kopfarbeit, dargestellt von einem Handarbeiter (Η ουσία της ανθρώπινης εγκεφαλικής εργασίας, όπως την παρουσιάζει ένας χειρώνακτας), Αμβούργο [1869], [Εκδόσεις] Μάισνερ (σημείωση του Ένγκελς).

Πρβ.: Φρίντριχ Ένγκελς, Ο Λουδοβίκος Φόιερμπαχ και το τέλος της κλασικής γερμανικής φιλοσοφίας, «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 2007, σελ. 44–46.

Και για την αντιγραφή:

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ ο Τρομερός

Ηλία, για ρίξε μια ματιά εδώ:

https://www.blogger.com/profile/03896437404164741498

Χαιρετισμούς,

Άγρυπνος

Ιστρολλικός είπε...

@Άγρυπνε

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν συμμερίζομαι την κριτική σου.

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς ότι το κείμενο κρίνει την πολιτική των μπολσεβίκων με τις δικές μας εμπειρίες, καθώς δεν γίνεται καμία αναφορά στις τελευταίες. Αντίθετα, το κείμενο παίρνει δύο χαρακτηριστικές παρεμβάσεις του Ζντάνοφ σε δύο δεκαετίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι ο φαινομενικά αντιφατικός χαρακτήρας των πολιτικών που προώθησε ο συγκεκριμένος μπολσεβίκος προκύπτει από τις αντικειμενικές αντιφάσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στις δοσμένες χρονικές περιόδους. Ακριβώς για αυτό το λόγο, καμία από τις δύο 'φάσεις' δεν μπορούν να κριθούν μονόπαντα σωστά η λάθος καθώς και στις δύο περιπτώσεις έδιναν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα , δημιουργώντας όμως νέες προκλήσεις που τελικά το Κόμμα του Ζντάνοφ δεν κατάφερε να λύσει (αυτό είναι και η ουσία του κειμένου, που δεν είναι φυσικά βιογραφικό σημείωμα για τον ΑΑΖ, αλλά τοποθέτηση πάνω σε ένα συγκεκριμένο σκέλος της πολιτικής του δραστηριότητας, το οποίο έκρινα ότι έχει ιδιαίτερη πολιτική-θεωρητική σημασία για το μέλλον)

Ενώ λοιπόν έχεις κάθε δικαίωμα να διαφωνήσεις με την τελευταία μου εκτίμηση, ή ακόμα και με το εμπερικό σκέλος του άρθρου, αδυνατώ να καταλάβω από που προκύπτει ότι το άρθρο δεν κάνει συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης, στο βαθμό φυσικά που πραγματεύεται τα ιστορικά γεγονότα, κάτι που αποτελεί μία μόνο πτυχή του άρθρου.

Θα περιμένω τις μεταφράσεις σου με ανυπομονησία. Μπορείς βεβαίως να με παραπέμψεις και στο πρωτότυπο άμα θέλεις.

Ανώνυμος είπε...

@ Ιστρολλικός

Ιστρολλικέ, δεν θέλω ν’ ανοίξω αυτήν τη στιγμή συζήτηση, όχι γιατί δεν θέλω, αλλά γιατί δεν μπορώ εξαιτίας λόγων που είναι πέρα από τη θέλησή μου και τις δυνάμεις μου. Έχω όμως την εντύπωση ότι δεν με κατάλαβες. Όταν γράφεις: «[…] Καμία από τις δύο περιόδους της πολιτικής ζωής του Ζντάνοφ που είδαμε παραπάνω δεν είναι πιο ‟σωστή„ ή χρήσιμη ως παρακαταθήκη από την άλλη. Ως εισηγητής στο 18ο Συνέδριο, ο Ζντάνοφ είχε δίκιο ότι θα ήταν παραλογισμός το Κόμμα να τιμωρεί πολιτικά τους ήρωες της εργασίας, δυσκολεύοντας την ένταξή τους στις γραμμές του. Ωστόσο, οι Θέσεις του Ζντάνοφ (και της ΚΕ) έφεραν μέσα τους το σπόρο της απώλειας του ταξικού χαρακτήρα του Κόμματος και του κράτους. Παρουσιάζοντας την διανόηση ως στρώμα με συμφέροντα ταυτόσημα με της εργατικής τάξης, οι Θέσεις προοικονομούσαν τη θεωρία του παλλαϊκού κράτους, ορόσημου της διαδικασίας επικράτησης του οπορτουνισμού στις γραμμές του ΚΚΣΕ. Παρόμοια, η πολιτική που ακολούθησε ο Ζντάνοφ στον τομέα του πολιτισμού την επόμενη δεκαετία εκκινούσε από τη σωστή αρχή ότι η σοσιαλιστική διανόηση πρέπει να υπηρετεί τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. […]», αυτό πώς το εννοείς; Από τη σκοπιά είτε του 1939 είτε του 1946; Ή από τη σκοπιά του 2019; Εγώ καταλαβαίνω και συγχώρησέ μου, σε παρακαλώ, την ενδεχομένη πνευματική μου αβελτηρία σχετικά, ότι αυτό το εννοείς από τη σημερινή σκοπιά. Όμως τίποτα το 1939 ή το 1946 δεν «προοικονομούσε» ούτε το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ ούτε το «παλλαϊκό κράτος» του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, γεγονότα του 1956 και του 1961 αντίστοιχα. Γι’ αυτό αναφέρθηκα σε αντίστροφο ιστορικό αναχρονισμό, στον οποίο προσθέτω και παραγνώριση της δυναμικής των γεγονότων σε συγκεκριμένη ιστορική στιγμή. Για να το πω αλλιώς: Δεν ερμηνεύονται τα ιστορικά γεγονότα, αν θέλει να μένει κανείς και καμιά στέρεα στο έδαφος της θεωρίας και της πράξης του επιστημονικού κομμουνισμού, με ιστορικό αναγωγισμό στο μέλλον· ίσως στο παρελθόν, αν κι αυτό πρέπει να γίνεται υπό όρους, γιατί διαφορετικά είναι συζητήσιμο. Τελοσπάντων, ας την αφήσουμε προς το παρόν τη συζήτηση, γιατί έχει περάσει κι η ώρα, ο καθένας έχει τη γνώμη του, έχει δικαίωμα σ’ αυτή και ασφαλώς δικαίωμα να την κρατά και να την υπερασπίζεται. Όσο για το σημείωμά μου περί Ζντάνοφ και Αχμάτοβα (δεν είναι «μεταφράσεις», είναι κριτικό σημείωμα με τίτλο «Η ΑΝΝΑ, Ο ΜΠΟΡΙΣ ΚΙ Ο ΑΝΤΡΕΪ»), μην είσαι ανυπόμονος, επειδή θα πάρει χρόνο, γιατί θέλω να είναι εντελώς εμπεριστατωμένο. Στα πρωτότυπα να σε παραπέμψω, αλλά ξέρεις ρωσικά αρκετά και καλά, για να τα μελετήσεις; Είναι κι αυτό ένα πρόβλημα σήμερα, γιατί έχουμε κυριολεκτικά πήξει από «ειδήμονες» (δεν αναφέρομαι εδώ σε σένα, μη με παρεξηγήσεις) περί παντός επιστητού της ΕΣΣΔ και δη περί του σοβιετικού πολιτισμού που δεν ξέρουν γρυ ρωσικά…

Τα λέμε κάποιαν άλλη στιγμή,

Άγρυπνος

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Αυτές τις ώρες η παγκόσμια "κοινή γνώμη" (η ό,τι μπορεί να σημαίνει ο όρος) προσπαθεί σαστισμένη να ..."καταλάβει" τι συνέβη στην Ν. Ζηλανδία.
Το ευτύχημα για όλους μας είναι αυτό το "tourkofagoc", που είχε γράψει το τέρας πάνω στο όπλο του. Από την πρώτη στιγμή σκέφτηκα, ότι αυτό μόνο στην Ελλάδα μπορούσε να το είχε μάθει ....και από ποιούς ...οέο;!;!
Τώρα σιγά-σιγά ξετυλίγεται το νήμα, που ξεσκεπάζει όλο αυτό το βρωμερό σύμπλεγμα Φασισμού-Εθνικισμού και, αν βοηθήσουμε όσοι μπορούμε και όσοι άλλοι έχουν συνείδηση και ειλικρινή ανησυχία για το "πού πάμε;", μπορεί να φτάσει και στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική κότα, που το κλώθει.
Οχι τίποτε άλλο, μπας και επιτέλους ξεκουνηθούνε τα νωθρά μυαλά....

----------------------------
Αγρυπνε, το είχα δει, αλλά δεν απαντάει στο ερώτημά μου. Το θετικό βέβαια είναι πως δεν αναφέρεται στον ....Τρότσκι(!), που αποτελεί την μόνιμη υποψία μου για κάθε αριστερό-κομμουνίζοντα βρετανό.

zoot horn rollo είπε...

Έχει που έχει αβάντα από αυτούς που "πρέπει" ο συριζα, έχει και πολλές πολλές εφεδρείες "ακροβολισμένες" (βλ. συναυλίες στην Πάτρα), το "δουλεύουν" αλλιώς αφού με νι-νι κι άλλους τέτοιους καρνάβαλους δεν έβλεπαν προκοπή. Για τους "επαναστάτες" πρόθυμους κι έτοιμους κάθε φορά να αναπαράγουν γραμμή συριζα, οι δικαιολογίες μετά από 5 (ή 7 αν θέλετε) χρόνια, έχουν τελειώσει, όσες προφάσεις κι αν βρίσκουν.

Βλέπω επίσης πώς κινείται η ΝΔ και σκέφτομαι πώς μάλλον τα αφεντικά τους έχουν πει "βγάλτε μόνοι σας τα μάτια σας, για την ώρα θέλουμε τους άλλους και βλέπουμε για σας αργότερα". Δεν τους έχω για τόσο γκαφατζήδες και βλάκες (ποτέ δε ξέρεις βέβαια δε μπορείς να είσαι απόλυτος). Κάποιοι λένε ότι οι συριζαίοι δε θα βρουν ούτε την ψήφο τους, προσωπικά νομίζω πώς έχουν τουλάχιστον άλλη μια θητεία στο τσεπάκι μαζί με τις όποιες "τσόντες" τους προκύψουν.

Σεχτάρ μέσα από τα πρόσφατα γεγονότα και το επερχόμενο νομικό "χάδι" στη ΧΑ, φαίνεται όλο και περισσότερο πόσο σημαντικός είναι για τους αστούς ο "ελβετικός σουγιάς" του καπιταλισμού που ονομάζεται "φασισμός".

Αναυδος είπε...

εντυπωσιακο

ο γιος πλουμπιδη κατεληξε στον συριζα εξαιτιας των δοκιμιων ιστοριας του ΚΚΕ
επισησ οι τραμπουκισμοι του ΠΑΜΕ στη γσεε δεν ειναι επικοδομητικοι

ολα αυτα απο αυτους που πασχιζουν για την ιδεολογικη καθαροτητα του ΚΚΕ παλευοντας μεσα απο τις στηλες της εφημεριδας των συντακτων

ο κατηφορος των καθε λογης πετροπουλου δεν εχει τελος

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ ο Τρομερός

Ναι, ρε Ηλία, δίκιο έχεις με τη μόνιμη υποψία σου για τους «κομμουνίζοντες» Βρετανούς, μόνο που ο συγκεκριμένος είναι οικονομολόγος και δεν τολμάει —αν είναι πράγματι ό,τι υποψιάζεσαι, μην τον πάρουμε στο λαιμό μας τον άνθρωπο— να επικαλεστεί τα θέσφατα του «μεγάλου» Λέοντα καθότι αυτός ήτανε νούλα, μηδενικό, άσχετος στα οικονομικά (κι όχι μόνο εκεί, αλλά ας μείνουμε σ’ αυτό): είχε γραφεί πριν από αρκετά χρόνια εδώ γι’ αυτό το ζήτημα πως στα τέλη του 19ου–αρχές του 20ού αιώνα όλα τα σπουδαία πρόσωπα της τότε ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας είχανε θεωρίες για τον ιμπεριαλισμό, και ο Χίλφερντινγκ, και η Λούξεμπουργκ, και ο Μπουχάριν, και ο Κάουτσκι, και ο Πάνεκουκ, και, βέβαια, ο Λένιν, μόνο ο Λεβ Νταβίντοβιτς τηρούσε σιγή ιχθύος σχετικά! Τελοσπάντων καλά έκανες και το επισήμανες…

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

Ναι "απέρα κτλ", περίμενες εσύ κάτι καλύτερο από αυτούς που παρουσίαζαν τον Νταλακογιώργο ως μεταγραφή αεροδρομίου (όλο και μεγαλύτερος ο βούρκος, να ξέρουμε δλδ κι από πού πρόερχεται το ακροδεξιό χαφιεδολόι των δήθεν θαλασσόλυκων-επαναστατών του τουίτερ).

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Επίσης κάτι άλλο: η κατιούσα έχει μεγάλο πρόβλημα στην εμφάνιση των άρθρων, σε κάποια πρέπει να προσπαθήσω 2 και 3 φορές μέχρι να σταματήσει να ζητάει κάτι updates από κάτι πολύ περίεργες σελίδες, σε κάποια άλλα απλώς είναι αδύνατη η εμφάνιση.

Ijon Tichy

Ιστρολλικός είπε...

1/2

Άγρυπνε,

Σε ευχαριστώ για την απάντηση που παρά την πίεση του χρόνου κατάφερες να δώσεις. Θα σου απαντήσω κάπως εκτεταμένα, γιατί θεωρώ ότι ο προβληματισμός που εκφράζεις αντικατοπτρίζει μια κοινή σύγχυση ως προς τη φύση της ιστορικής έρευνας και του προϊόντος της (καθώς και της μορφής αυτού). Αυτή η σύγχυση μάλιστα έχει κατά τη γνώμη μου περισσότερο να κάνει με τον αστικό εμπειρισμό και την επιρροή του στις κοινωνικές/ανθρωπιστικές επιστήμες παρά με τον ιστορικό υλισμό.

Κατά την άποψη μου, η μελέτη της ιστορίας μπορεί να χωριστεί σε τρία επίπεδα τα οποία απαιτούν διαφορετική μεθοδολογική προσέγγιση και παράγουν διαφορετικής τάξης ισχυρισμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν αντίστοιχη γνωστική αξία και επομένως αξιολογούνται με διαφορετικά κριτήρια.

Αυτά λοιπόν τα επίπεδα έχουν ως εξής:

(α) Πρωτογενής έρευνα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την ιστορία ως επιστημονικό/ακαδημαϊκό πεδίο. Τα βασικά ζητήματα που τίθενται εδώ είναι "τι, πως, γιατί;" και οι απαντήσεις δίνονται στη βάση πραγματολογικού υλικού, πρωτογενών πηγών όπως αρχειακά ντοκουμέντα, απομνημονεύματα, τύπο της εποχής (αυτά για τη σύγχρονη ιστορία, αν μιλάμε για άλλες εποχές αντίστοιχες πηγές μπορεί να είναι αρχαιολογικά ευρήματα, χρονικά κλπ). Οι ισχυρισμοί που στηρίζονται σε τέτοια έρευνα αξιολογούνται με βάση την αξιοπιστία των πηγών, την σωστή σύνθεση τους από τον ερευνητή και την εσωτερική συνοχή των συμπερασμάτων. Τα ιστορικά άρθρα που δημοσιεύονται σε επιστημονικές επιθεωρήσεις είναι η κλασσική μορφή προϊόντος του (α) επιπέδου της ιστορικής έρευνας.

(β) Δευτερογενής ή συνθετική έρευνα. Στο επίπεδο αυτό συναντιέται το επιστημονικό με το δημόσιο ενδιαφέρον για την ιστορία. Εδώ το πως και το γιατί εκτοπίζουν το τι ως κεντρικοί άξονες της έρευνας, ενώ μπαίνουν και νέα ερωτήματα αξιολόγησης συγκεκριμένων γεγονότων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιόδου, δηλαδή σε συνάρτηση με άλλα γεγονότα με τα οποία ο ιστορικός θεωρεί ότι υπάρχει κάποιου τύπου συνάφεια. Εδώ φυσικά ο ιστορικός σε μεγάλο βαθμό *ερμηνεύει* αντί να περιγράφει τα γεγονότα. Ως εκ τούτου, μεγάλο ρόλο παίζουν οι θεωρητικές έννοιες (πχ ταξική πάλη, ολοκληρωτισμός, μεγάλη προσωπικότητα κ.ο.κ) τις οποίες επιστρατεύει για να εξετάσει ο ερευνητής το υλικό, το οποίο (συνήθως) είναι κατά κύριο λόγο προϊόν (α) επιπέδου έρευνας αντί για πρωτογενείς πηγές. Οι (β) τύπου ισχυρισμοί αξιολογούνται αφενός με βάση την ποιότητα και το εύρος του (α) τύπου υλικού στο οποίο βασίζονται καθώς βεβαίως και με το θεωρητικό οπλοστάσιο που χρησιμοποιεί ο ερευνητής για να θέσει τα ερωτήματα που θέτει και για να βγάλει τα συμπεράσματα που βγάζει. Για παράδειγμα, εγώ θεωρώ ότι η έννοια του ολοκληρωτισμού είναι μια μπούρδα και έχει μηδενική αξία ως ερευνητικό εργαλείο. Η κλασσική μορφή του προϊόντος (β) τύπου είναι η ιστορική μονογραφία που απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό (όχι απαραίτητα μη επιστημονικό). Συνήθως, τέτοια έργα γράφονται από επαγγελματίες ιστορικούς (ή ομάδες τέτοιων) αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δημοσιογράφοι ή άλλοι μελετητές έχουν συγγράψει αξιόλογες μελέτες τύπου (β). Το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ είναι ένα παράδειγμα υψηλής ποιότητας προϊόντος (β) τύπου έρευνας.

Ιστρολλικός είπε...

2/3

(γ) Η ιστορική μελέτη ως παιδαγωγική δραστηριότητα. Εδώ φεύγουμε πια από την ερευνητική δραστηριότητα και μπαίνουμε στην ιστορία ως θέμα γενικού ενδιαφέροντος. Συνήθως εδώ η εμπειρική λεπτομέρεια υποχωρεί και τον κύριο ρόλο παίζουν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την σημασία των γεγονότων, των πολιτικών και ηθικών συμπερασμάτων που μπορούν να βγουν από την μελέτη τους. Προϊόντα (γ) τύπου μπορούν να θεωρηθούν τα σχολικά βιβλία ιστορίας, τα ιστορικά αφιερώματα περιοδικών, οι εκθέσεις μουσείων, τα λευκώματα. Στη (γ) τύπου παραγωγή συμμετέχουν από κοινού ιστορικοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες αλλά και το ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για την ιστορία. Η αξιολόγηση των (γ) τύπου ισχυρισμών είναι πολύ δύσκολη, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτεραιότητες και προτιμήσεις του καθενός. Παρ’ όλα αυτά, ο στοιχειώδης σεβασμός στα γεγονότα και η χρήση έλλογων ερμηνευτικών πλαισίων είναι αναγκαίες συνθήκες για να θεωρηθεί αξιόλογη μια δουλειά τύπου (γ). Οι εκδηλώσεις παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ είναι περιπτώσεις σωστής (γ) παραγωγής. Τα σεμινάρια ιστορίας του Άδωνι είναι περιπτώσεις κακής (γ) παραγωγής.
Ο εμπειρισμός ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα, μόνο η (α) τύπου έρευνα μπορεί να παράγει ιστορική γνώση. Αυτό προκύπτει από τη φιλοσοφική θέση ότι η γνώση προκύπτει μόνο από την εμπειρία ως σωρό από δεδομένα των αισθήσεων. Εφόσον δεν είναι δυνατόν να ‘παρατηρήσουμε’ θεωρητικές κατασκευές όπως οι κοινωνικές τάξεις και η ταξική πάλη, δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε ισχυρισμούς γνώσης. Δεν χρειάζεται θαρρώ να πείσω κανέναν εδώ για την ανωτερότητα του ιστορικού υλισμού απέναντι σε αυτόν το σχολαστικισμό της πλάκας, θα σημειώσω όμως ότι αυτή η θέση, για δεκαετίες ολόκληρες κυρίαρχη στην ακαδημαϊκή ιστοριογραφία, άνοιξε διάπλατα το δρόμο στον μεταμοντερνισμό και την καταστροφή της ιστορικής γνώσης ειδικότερα. Αυτό γιατί οι μεταμοντέρνοι δεν είχαν παρά να ισχυριστούν εύλογα ότι τόσο η σύσταση όσο και η συλλογή των πηγών είναι τα ίδια προϊόντα θεωρητικής επεξεργασίας και επομένως πάσχουν από τα ίδια προβλήματα τα οποία ο εμπειρισμός καταλόγιζε στις θεωρητικές κατασκευές.

Ιστρολλικός είπε...

3/3

Αναφέρομαι στα προβλήματα του εμπειρισμού γιατί η ένσταση του Άγρυπνου στο άρθρο μου είναι ανάλογη του εμπειριστικού ισχυρισμού. Οι ισχυρισμοί τύπου (β) – για τους (γ) αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο – προϋποθέτουν την δυνατότητα εξέτασης και αξιολόγησης των ιστορικών γεγονότων έξω από το *άμεσο* ιστορικό τους πλαίσιο, εφόσον μπορεί να υποστηριχτεί ότι εξετάζονται σε ένα πλαίσιο με το οποίο έχουν κάποια συνάφεια.
Ένα παράδειγμα μπορεί να βοηθήσει. Η μελέτη του πρώτου πενταετούς πλάνου μπορεί να περιοριστεί στην εξέταση των γεγονότων που έλαβαν χώρα την περίοδο 1928–1932. Αυτή θα ήταν μια (α) τύπου έρευνα. Το ερώτημα όμως «δικαιολογείται πολιτικά και ηθικά η βία που ασκήθηκε στους κουλάκους για να έρθει σε πέρας η κολλεκτιβοποίηση ως προϋπόθεση της εκβιομηχάνισης;», ένα (β) τύπου ερώτημα, δεν μπορεί να απαντηθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη ο ΒΠΠ και η έκβασή του, η σημασία της σύγχρονης πολεμικής βιομηχανίας για τη νίκη της ΕΣΣΔ. Μπορεί οι μπολσεβίκοι να αποφάσισαν ότι η ταχεία εκβιομηχάνιση ήταν αναγκαιότητα λόγω της ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης, αλλά είναι ο ΒΠΠ που επιβεβαιώνει την ορθότητα της εκτίμησής τους. Σε αντίθεση με την μεταφυσική αντίληψη του εμπειρισμού που απολιθώνει τα ιστορικά γεγονότα στο «δικό τους» πλαίσιο, η διαλεκτική αντίληψη του ιστορικού υλισμού θεωρεί τη γνώση του αποτελέσματος ως προϋπόθεση και πτυχή της γνώσης του ίδιου του γεγονότος. Ας θυμηθούμε την παρατήρηση του Μαρξ (Grundrisse) ότι η γνώση της ανατομίας του ανθρώπου ανοίγει το δρόμο για την κατανόηση της ανατομίας του πιθήκου. Αυτό δεν είναι «ανάποδος χρονισμός», αλλά βασική προϋπόθεση για να κατανοηθεί το οποιοδήποτε αντικείμενο της γνώσης στο σύνολο των σχέσεων του, επομένως και της σχέσης του ως αίτιο, στην περίπτωση της ιστορικής γνώσης, ως γεγονός που οδήγησε αργότερα (μπορεί και πολύ αργότερα) σε κάποιο άλλο.

Πάμε τώρα πιο συγκεκριμένα στο άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην Κατιούσα. Εκεί έκανα κάποιους ισχυρισμούς (α) πχ: ότι ο Ζντάνοφ παρουσίασε τις Θέσεις για το Καταστατικό και ότι αυτές είχαν μια χ αποδοχή από τα μέλη του Κόμματος. Στη βάση των (α) ανέπτυξα κάποιους ισχυρισμούς (β) ότι δηλαδή οι Θέσεις για το Καταστατικό και η λεγόμενη Ζτάνοβσινα έχουν εσωτερική συνάφεια ως πολιτικές που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της σοσιαλιστικής διανόησης, ότι απαντούσαν σε άμεσα καθήκοντα αλλά άφηναν άλυτα προβλήματα που εμφανίστηκαν αργότερα με οξύτερη μορφή, ότι σε τελική ανάλυση περιείχαν ως ενδεχόμενο τις μετέπειτα καθαρά οπορτουνιστικές στροφές της ηγεσίας του ΚΚΣΕ. Στην βάση των (β) ανέπτυξα τον ισχυρισμό (γ) ότι δεν ωφελεί να εξετάζεται η πολιτική του Ζντάνοφ μονόπλευρα ως σωστή η λάθος, καθώς το ζουμί είναι αλλού και συγκεκριμένα στο ότι φαινομενικά αντίρροπες πολιτικές αντιμετώπιζαν το ίδιο ουσιαστικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη μορφή που εμφανιζόταν κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

Μπορείς να διαφωνήσεις ως προς το περιεχόμενο των (α), (β) και (γ) τύπου ισχυρισμών μου και μπορούμε να συζητήσουμε σε αυτή τη βάση. Η προσπάθεια σου ωστόσο να τους ακυρώσεις θεωρητικά είναι άστοχη και σίγουρα όχι Λενινιστική.

καχύποπτος είπε...

1) Πάντα πίστευα ότι τον Ζντάνοφ τον σκότωσαν: είτε πράκτορες του ιμπεριαλισμού με τη στενή έννοια (δηλ. επί χρήμασι εργαζόμενοι ως κατάσκοποι, δολιοφθορείς, κλπ) είτε πράκτορες του ιμπεριαλισμού με την ευρεία έννοια (οπορτουνιστές, αγοραίοι και άλλοι παρόμοιοι). Μη ζητάτε να το αποδείξω, δεν έχω αποδείξεις. Απλά μιλά η διαίσθηση ενός καχύποπτου.

Και βέβαια, καταλαβαίνετε ότι με τον Ζντάνοφ εν ζωή, κανένας Νικήτας Σεργκέεβιτς δεν θα είχε τύχη (παρακαλώ μην αρχίσετε να λέτε για τις αντικειμενικές συνθήκες/οικονομικές εξελίξεις που αντανακλώνται στο εποικοδόμημα και όλα αυτά -τα ξέρω κι εγώ).

2) Γιατί ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-"μλ"-α/α και λοιπά μαγαζιά έχουν στην καλύτερη περίπτωση πιεί το αμίλητο νερό και στη χειρότερη τηρούν ίσες αποστάσεις σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το "συνέδριο" της ΓΣΕΕ;

3) Οι ιστοσελίδες που "πετάγονται" όταν κάνει κάποιος κλικ σε διάφορα λινκ στην κατιούσα είναι τουλάχιστον ύποπτες για πρόκληση σοβαρής βλάβης σε υπολογιστή που δουλεύει με windows (το linux είναι άτρωτο). Και δεν χρειάζεται να είσαι καχύποπτος για να καταλάβεις τι λέω.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ιστρολλικέ, χωρίς να υπεισέρχομαι στην ουσία της διαφωνίας σου με τον Αγρυπνο (ελλείψει χρόνου, αλλά πιθανόν και αναγκαίων γνωστικών εφοδίων - δεν είμαι παντογνώστης και η Ιστορία δεν είναι η σπεσιαλιτέ μου) έχω κάποιες ενστάσεις για την διάκριση στα τρία επίπεδα και κυρίως του πρώτου. Συγκεκριμένα, δεν πιστεύω πια ότι είναι δυνατόν να διαχωριστεί "το επιστημονικό από το δημόσιο ενδιαφέρον" για οτιδήποτε, άρα και για την Ιστορία.
Το πραγματικά "επιστημονικό" ενδιαφέρον είναι αναγκαστικά και "δημόσιο", και ανάποδα, δεν μπορεί να υπάρχει "μη- επιστημονικό" αλλά, παρ' όλα αυτά "δημόσιο" ενδιαφέρον, αν δεν μιλάμε για απάτες και απατεώνες.
Να το πω πιο απλά, ήδη ψάχνοντας, όπως λες, το "τι-πως-γιατί" τοποθετείσαι αναπόφευκτα στα πλαίσια κάποιας μεθοδολογίας, άρα και κοσμοθεώρησης, δε μπορεί να γίνει αλλιώς.
Αλλα πράγματα θα ψάχνει ο υλιστής ιστορικός, άλλα ο ιδεαλιστής, ο μεταμοντέρνος, ο αναθεωρητής κλπ. Θυμάμαι μια παληά κόντρα ενός δικού μας αρχιτέκτονα και μελετητή των προϊστορικών κοινωνιών, του Σαρηγιάννη, με έναν (τότε μάλλον επίσης δικό μας) αρχαιολόγο, που επίσης ασχολήθηκε, και επαγγελματικά αυτός, με τα προϊστορικά, (έκανε σπουδαίες ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Θήρας), το Ντούμα. Ο Ντούμας αν και ex officio" πιο "μπασμένος" στο θέμα λόγω πληθώρας-πλάτους γνώσης, έκανε το ίδιο λάθος (κατά την άποψή μου) να θεωρεί ότι η πρωτογενής έρευνα είναι "υπεράνω θεωριών", απλώνει τα δεδομένα ("αντικειμενικά";!) στο τραπέζι και μετά έρχονται οι διάφορες θεωρίες να τα ερμηνεύσουν. Ο Ντούμας θεωρούσε επίσης τον εαυτό του υλιστή, αλλά διέπραττε ιδεαλιστικό λάθος "με το καλημέρα"! Φοβάμαι, πως αυτές οι αντιλήψεις θα αποτυπώθηκαν και στο ερευνητικό ανασκαφικό του έργο, προς βλάβην του τελευταίου και της προϊστορικής έρευνας. Θυμάμαι, πριν πληροφορηθώ αυτές τις αντιθέσεις, είχα "επαναστατήσει" σε μια διάλεξή του, (πολύ ενδιαφέρουσα ασφαλώς - ήταν άνθρωπος της δουλειάς), για τον τρόπο, που ερμήνευε κάποια ευρήματα εκεί. Αργότερα, κανά δυό χρόνια μετά, έμαθα για αυτήν την "κόντρα" και, βέβαια, ...τα ταίριαξα!
Θέλω να πω, πως ο ερευνητής δεν ψάχνει στα τυφλά "ό,τι βρεί" αλλά ήδη έχει από τα πριν έναν μπούσουλα του τί ψάχνει να βρεί. Και τον μπούσουλα του τον προσδιορίζει ασφαλώς αυτό, που μάλλον εννοείς (διόρθωσέ με αν στραβοκατάλαβα), όταν λές "δημόσιο ενδιαφέρον".
Βέβαια, ισχύει πάντα το "de omnibus dubitandum est" κι άμα ο μπούσουλας σε βγάζει συνέχεια σε ξέρες, μάλλον θέλει κι αυτός επισκευή....
Αλλά, γενικά μιλώντας, αυτή νομίζω είναι η διαδικασία πρόβασης στη Γνώση, άρα και στην Ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

[1/2]

@ Ιστρολλικός

Ιστρολλικέ, αν και δεν μπορώ να κάνω τη συζήτηση που θέλεις, όχι γιατί δεν θέλω, αλλά γιατί εξαιτίας φυσικών λόγων απλά δεν μπορώ (αυτό δεν οφείλεται καθόλου σε «στενότητα χρόνου»), εφόσον μπήκες στον κόπο να αναπτύξεις δια μακρών θα έλεγα τις απόψεις σου, θα εκθέσω κι εγώ λιγάκι πιο σύντομα και επιγραμματικά κάποιες θέσεις μου και θα σταματήσω από πλευράς μου εδώ τη συζήτηση, επειδή δεν συμφωνούμε κι είναι αντιπαραγωγικό να αυτοεπαναλαμβανόμαστε. Αυτό προς το παρόν, γιατί τίποτα δεν αποκλείει στο μέλλον να σχηματίσουμε ή εσύ ή εγώ ή κι οι δυο μας διαφορετικές από τις σημερινές απόψεις και να έχουμε κάποια σύγκλιση.

1. Η βασική μου αντίρρηση στα γραφόμενά σου είναι μεθοδολογική, δεν εστιάζεται δηλαδή ειδικά στο ζήτημα με τον Ζντάνοφ, αλλά αφορά τον τρόπο, τη μέθοδο, με την οποία το αντιμετωπίζεις και την οποία θεωρείς και χρίζεις μαρξιστική-λενινιστική.

2. Η μεθοδολογική σου προσέγγιση πάσχει, αναφορικά με τη μαρξιστική-λενινιστική μεθοδολογία, από έλλειψη συνυπολογισμού του παράγοντα της δυναμικής που εμπεριέχει κάθε ιστορικό προτσές τη στιγμή ακριβώς που αυτό εξελίσσεται. Αυτή η δυναμική, όπως υπογραμμίζει ο Ένγκελς, είναι μεν αντικειμενική και ορθολογική, αλλά όχι ευθύγραμμη και μονοσήμαντη λόγω των πολλών παραγόντων που επικαθορίζουν την πορεία της εξέλιξης και δεν είναι πάντοτε προβλέψιμοι (λέει πολλές φορές ότι έχουμε να κάνουμε με «ζιγκ-ζαγκ»).

3. Η βραχυπρόθεσμη μη προβλεψιμότητα δεν αναιρεί τη μακροπρόθεσμη αναγκαιότητα που θα ακολουθήσει το κάθε ιστορικό προτσές, εφόσον βέβαια πληρούνται οι αναγκαίοι όροι. Εδώ κατατάσσονται αναγκαστικά κι οι οποιεσδήποτε «ανατροπές» ενός ιστορικού προτσές που μόνο φαινομενικά παρουσιάζονται σαν τέτοιες.

4. Η εκπλήρωση των αναγκαίων όρων μιας αναγκαιότητας επίσης δεν είναι μονοσήμαντο και μια κι έξω γεγονός και γι’ αυτόν το λόγο δεν είναι πάντοτε δυνατό να προβλεφθούν με απόλυτη βεβαιότητα, πράγμα που δυσκολεύει την πρακτική λήψη αποφάσεων στο πολιτικό πεδίο χωρίς βέβαια να την καθιστά αδύνατη.

5. Αυτό το σύμπλεγμα αλληλοπροσδιοριζόμενων παραγόντων είχε υπόψη του ο Μαρξ, όταν χρησιμοποιούσε σε κάθε προσπάθεια ερμηνείας κάθε βαρύνοντος ιστορικού προτσές τη «μαγική» ελληνική δοτική «δυνάμει» (όποιος ή όποια γνωρίζουν γερμανικά θα εντυπωσιαστούν βλέποντας τη λέξη στα ελληνικά στο μαρξικό κείμενο).

6. Η επαναστατική ουσία του επιστημονικού κομμουνισμού έγκειται και στο ότι εισάγει στην εξέλιξη του ιστορικού προτσές τον ενσυνείδητο μέσω της επαναστατικής θεωρητικής και πρακτικής αγωγής ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος επεμβαίνει ενεργά και το επηρεάζει αλλάζοντας ό,τι μπορεί (δεν επιδιώκει π. χ. να αλλάξει την τροχιά της γης περί τον ήλιο) και πρέπει να αλλαχτεί (π. χ. επιδιώκει την εξάλειψη του καπιταλισμού).

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

[2/2]

7. Υπ’ αυτή την έννοια τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο («προοικονομημένο» για να χρησιμοποιήσω μια δική σου έκφραση), «παίζονται» πολλά πράγματα και υπάρχει η δυνατότητα των ανατροπών, μόνο που χάνεται συχνά, γιατί γνωσιολογικά το επαναστατικό υποκείμενο, ο ενσυνείδητος ανθρώπινος παράγοντας αδυνατεί να γνωρίσει αυτόματα και στιγμιαία την απόλυτη αλήθεια, την προσεγγίζει μόνο, επειδή ο υλικός κόσμος υπερβαίνει στην ταχύτητα της εξέλιξής του τη γνωστική ταχύτητα του ανθρώπινου νου.

8. Δεν είναι εμπειρισμός, ούτε δομισμός, ούτε πραγματισμός η παραδοχή της δυναμικής του ιστορικού προτσές, ιδίως αν μελετούνται σωστά οι παράγοντες που επικαθορίζουν την εξέλιξή του προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, ώστε το επαναστατικό υποκείμενο να είναι σε θέση να προσεγγίσει όσο μπορεί πιο πολύ την απόλυτη αλήθεια για να αλλάξει ό,τι μπορεί και πρέπει να αλλαχτεί. Αντίθετα όζουν μοιρολατρίας απόψεις που αντιμετωπίζουν ένα ιστορικό προτσές έστω και θεωρητικά (εκ των υστέρων όλοι κι όλες είναι σοφοί και σοφές…) με την άνεση του διαμεσολαβήσαντος χρόνου ως αναπόφευκτο. Αναπόφευκτο είναι ένα ιστορικό προτσές, όταν έχουν πληρωθεί οι αναγκαίοι όροι της εξέλιξής του κι έχει κλείσει τον αναγκαίο του κύκλο και όχι όταν βρίσκεται στην πορεία εξέλιξής του.

9. Η μελέτη και η κριτική του παρελθόντος είναι επαναστατικά εποικοδομητικές, όταν βγάζουν συμπεράσματα από τα λάθη για να μην επαναληφθούν. Κάτω απ’ αυτή τη σκοπιά έχουν σημασία αγωγής για το μέλλον κι όχι απόδοσης στο παρελθόν του χαρακτήρα του προδιαγραμμένου κι αμετάκλητου, ιδίως με την ευκολία ετεροχρονισμένης εξ αποστάσεως οπτικής.

Αυτά και λήγω τη συζήτηση εδώ, γιατί δεν επαρκούν οι φυσικές μου δυνάμεις (ίσως πράγματι να έχω πρόβλημα στενότητας χρόνου, αλλά χρόνου ζωής…) κι όχι τίποτ’ άλλο.

Καλή σου νύχτα,

Άγρυπνος

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Για όσους κάνουν, πως δεν καταλαβαίνουν ποιές είναι οι εναλλακτικές αντί της ΓΣΕΕ, για τον ΔΟΜ (=Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη) και όλο το Κεφάλαιο.
Και ποιοί οι "εναλλακτικοί", που θα απαλλάξουν την εργοδοσία από τον βραχνά του ...."κομματικοκεντρικού συνδικαλισμού"!

Πάντα θα υπάρχουν οι πρόθυμοι...
---------------------------------
Το υπογράφον γκεσέμι είναι εξέχων αστέρας του εξωκυνοβουλίου η πρόκειται για συνωνυμία με τον γνωστό τύπο, που ειδικεύεται στις ...παραιτήσεις-αποχωρήσεις;
Ευτυχώς έχουν λιγοστέψει όσοι αυθόρμητα τρέχουν πίσω από αυτά τα νούμερα.
Γι αυτό και οι εκκλήσεις στην οικονομική ολιγαρχία:
"Παίχτε μας, ρε!"
....ΔΟΜ-ικά στοιχεία του συστήματος...

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Υπαρχει καποιο tag στην Κατιουσα που να εχει ολη την αρθρογραφια της σελιδας σχετικα με τα τεκταινομενα στην ΓΣΕΕ με τους γοριλλες, τον Παναγοπουλο κλπ?

Βλεπω το θεμα εχει τραβηξει καιρο και οσο παει χοντραινει και δεν εχω ιδεα απο τα γεγονοτα, εχω μεινει πισω.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Συγκεκριμένη ετικέτα ίσως όχι, αλλά αν δοκιμάσεις πχ το συνεδριο της ΓΣΕΕ σου βγαζει τα περισσότερα. Ή την ετικέτα ΓΣΕΕ, σκέτη.

Ιστρολλικός είπε...

Άγρυπνε,

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου και σου εύχομαι γρήγορη ανάρρωση. Επανέρχομαι απλά για να διαπιστώσω με χαρά ότι δεν διαφωνώ σε τίποτα με τις απόψεις που εκφράζεις πιο πάνω και ενδεχομένως η αντιπαράθεση μας να βασίζεται σε μια παρανόηση του νοήματος του κειμένου μου, η οποία ίσως και να προκύπτει από δικό μου λάθος στην έκφραση.

Δεν ισχυρίστηκα ότι οι θέσεις και οι τοποθετήσεις του Ζντάνοφ "προκαθόρισαν" ή κατέστησαν αναγκαίες τις μετέπειτα εξελίξεις. Χρησιμοποίησα συγκεκριμένα τον όρο "προοικονομούσαν" - ως δάνειο από τη μελέτη της λογοτεχνίας - για να δείξω ότι στον ιστορικό ως αναγκαστικά μετέπειτα παρατηρητή, οι πολιτικές του Ζντάνοφ εμφανίζονται να περιέχουν ήδη ως ενδεχομενικότητα - όχι αναγκαιότητα - τη μετέπειτα οπορτουνιστική στροφή του ΚΚΣΕ. Αυτό από μόνο του δεν είναι κρίση για την ορθότητα ή όχι των πολιτικών αυτών, καθώς το πρόβλημα της διανόησης είναι νομοτέλεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, το οποίο τουλάχιστον όπως το καταννοώ εγώ δεν βρίσκει τελική λύση μέχρι την οριστική εξάλειψη των τάξεων και της αντίφασης μεταξύ επιτελικής-διεκπεραιωτικής εργασίας. Η κρίση της ορθότητας της Ζντανοφικής γραμμής (πόσο μάλλον της εισήγησης του Στάλιν στο 18ο), απαίτει πιο λεπτομερή εξέταση της συγκεκριμένης περιόδου (περισσότερο (α) δηλαδή) και δεν αποτελούσε σκοπό του άρθρου

Καλό σου βράδυ και περαστικά

καχύποπτος είπε...

@Σεχτάρ 21 Μαρτίου 2019 - 7:29 π.μ.

Δεν είναι συνωνυμία, φίλε Σεχτάρ. Ο γνωστός σε όλους μας Παναγιώτης Σωτήρης είναι. Ο οποίος Παναγιώτης έχει μόνιμη στήλη στα media του ΔΟΜ και κολλητιλίκια με το δεξί χέρι του Μαρινάκη Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο (δηλ. τον αστέρα του αλήστου μνήμης unfollow, πρώην υποψήφιο βουλευτή επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ -ο Λευτέρης όλα αυτά). Παρόμοια κολλητιλίκια με το Χαραλαμπόπουλο έχει και η σύζυγος του Σωτήρη, η αγαπημένη μας Δέσποινα -πιο παράγοντας πεθαίνεις- Κουτσούμπα.

zoot horn rollo είπε...

Καχύποπτε είσαι πολύ... καχύποπτος. Παντού "φαντάσματα" βλέπεις κι όλα τα σχετικά.

Πέρα από την πλάκα, ο χώρος τους έχει παίξει πολυεπίπεδη και μεγάλη "μπάλα" για λογαριασμό του συριζα (πλέον δεν είναι λίγα τα χρόνια) και συνεχίζει σταθερά, όπως φαίνεται.

Μη τους το λέτε όμως απότομα γιατί παρεξηγούνται,συνοφρυώνονται,μουτρώνουν,"ναιαλλάτοΚΚΕ" κτλ

καχύποπτος είπε...

Σωστά τα λες zoot horn rollo: παρόλο που οποιοσδήποτε οπαδός του ΚΚΕ θα είχε κάθε δικαίωμα να βγαίνει στους κυρίους του αριστεροχωρίου μ' ένα στυλάκι "don't forget, don't forgive" λόγω των πεπραγμένων του "χώρου" στην προ-μνημονιακή(αχαχαχα) εποχή, αυτό δεν χρειάζεται γιατί μάς τροφοδοτούν συνεχώς με επιχειρήματα.

zoot horn rollo είπε...

Επίσης για τους α/α καμμία εντύπωση πλέον. Και σ'αυτούς μη πείτε ότι έβαλαν μόνοι τους την ιδεολογική-πολιτική ταφόπλακα τους στις 20/10/11 γιατί...τα παραπάνω με πιο "άγριο" ύφος.

tsechos είπε...

Είδατε τη διαφήμιση της Αμερικάνικης πρεσβείας στην ΕΡΤ;

Ανώνυμος είπε...

Σημαντική διαπλάτυνση παρατηρείται στο προοδευτικό μέτωπο, με το ιντυμίντια να δημοσιεύει άρθρο του "Κοινωνικός Εθνικισμός".

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=Oe4ODaowJM4

Μετά το φλερτ με τον Πλεύρη, τους ελληνόψυχους των μακεδονικών συλλαλητηρίων η ΛΑΕ συνεχίζει το τουρ της στον εθνικιστικό χώρο με τους εθνικοσοσιαλιστές του ΕΠΑΜ.



Σ.

Unknown είπε...

Στις προσεχείς εκλογές όλων των μορφών καταγράφονται πιο διευρυμένα περιθώρια, σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, για άνοδο της τάσης συσπείρωσης και, επομένως, της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ.
Παρατήρησα προβληματισμό συντρόφου σχετικά με τις υφολογικές ή λεκτικές επιλογές του Κόμματος στα επίσημα έντυπά του, ενόψει έναρξης της προεκλογικής περιόδου κλπ. Όχι ότι δεν υφίσταται και αυτή η πτυχή. Όπως υπάρχουν και πολλά άλλα ακόμη επιμέρους ζητήματα.
Ωστόσο, ας μη μας διαφεύγει ότι το ποσοστό της εκλογικής και, εν συνόλω, της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ συναρτάται ή, ορθότερα, εξαρτάται, στο μεγαλύτερο μέρος αυτού, από την παρούσα κατάσταση της ταξικής πάλης και του κομμουνιστικού κινήματος σε διεθνές επίπεδο. Όσο οι συνθήκες εντός Ελλάδας παραμένουν μη επαναστατικές και διατηρούνται οι γνωστές δυσχέρειες στο διεθνή συσχετισμό είναι μάλλον ανέφικτη μία ραγδαία, εκτεταμένη (ειδικά) εκλογική συστράτευση με τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Το επισημαίνω διότι, αν και σε μειούμενη έκταση, παραμένει κυρίαρχη η τάση καλοπροαίρετων ψηφοφόρων και φίλων του Κόμματος να επικεντρώνονται στην αναζήτηση ''εσωτερικών αιτίων'' ως προς το χ ή ψ αποτέλεσμα εκλογικής επιρροής.
Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους για τις εξαιρετικά απαιτητικές περιστάσεις του επόμενου διαστήματος και, πιστεύω, ότι μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι αυτή τη φορά!

Ανώνυμος είπε...

Νέο - παλιό στοιχείο οι ίσες αποστάσεις του εντός εκτός και επί αυτά αριστεροχωρίου για την ΓΣΕΕ. Όχι τίποτα άλλο για να καταλάβουμε
1) Πως μία χαρά οι ηγεσίες τους μένουν στα πλαίσια που τους ορίζει ο καπιταλισμός
2) Πως τα συμφέροντα τους είναι με την εργατική αριστοκρατία
3) Πως τους φεύγει κόσμος για το ΠΑΜΕ / Λαϊκή Συσπείρωση.

Για το τελευταίο κάθε Κυριακή ο Ριζοσπάστης φιλοξενεί δηλώσεις αυτοκριτικής και στήριξης από πρώην μέλη - στελέχη του Ανταρσύα – λοιπό αριστεροχώρι που τώρα συμπορεύονται με τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ. Χώρια τις δηλώσεις αυτοκριτικής(με εξαίρεση 1-2 που υπάρχει έλλειψη στοιχειώδους αυτοκριτικής) για το φιλο ή σκέτο Συριζέικο Παρελθόν και στήριξης προς το ΚΚΕ από πρώην μικροστελέχη ή πρώην συνεργαζόμενους με τον Σύριζα.

Δεν είμαι τόσο καχύποπτος στο που καταλήγουν κάποιοι ιδεολογικοπολιτικά. Είναι νομοτελειακό αποτέλεσμα των προηγούμενων αποφάσεων τους και των σημερινών καταστάσεων. Το θεωρώ σχεδόν αναμενόμενο. Κάτι σαν τον νόμο της βαρύτητας. Αν η ταχύτητα διαφυγής είναι μικρότερη και η γωνία κλίσης είναι λανθασμένη, τα καύσιμα σου λίγα (κάτι τέτοια μηχανίστικα γράφω και χαίρεται ο Σεχτάρ ο Τρομερός) επιστρέφεις στο Πλανήτη Καπιταλισμός.

Πάντως γενικά οι "αριστερτοχωριανοί" είναι Β΄Κατηγορίας διανοητές μπροστά σε στελεχάρες του Σύριζα που πρόβαλαν στο λαό πως θα κάνουν πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη την ίδια ώρα που έδιναν διαβεβαιώσεις στο Κεφάλαιο εντός και εκτός Ελλάδας. Αν δεν παίζεις τον Αλτουσέρ στα δάκτυλα όπως ο Μηλιός, λογικό να βγαίνει πιο μπερδεμένος λόγος και από τον (μήπως σκοπίμως;) μπερδεμένο Λουδοβίκο των εκ Γαλλίας ορμώμενο Αλτουσέρ.

Πρόβλεψη για τις Εκλογές . Στις ευρωεκλογές θα υπάρξει μία αύξηση. Στις τοπικές διοικητικές εκλογές για Δήμους και Περιφέρειες τα ποσοστά της Λαϊκής Συσπείρωσης θα ανέβουν αρκετά. Δεν θα μου κάνει έκπληξη αν στην Περιφέρεια Αττικής με επικεφαλής τον Πρωτούλη η Λαϊκή Συσπείρωση φτάσει και σε διψήφιο ακέραιο. Ο Πελέ(τιδης) θα ανέβει και άλλο σε σχέση με τον 1ο γύρο του 2014

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ποστ στο INDYMEDIA
“Ένας αντικαπιταλιστής....για την εθνική ανάπτυξη”
(Καλοκαίρι 2008 προ Μαύρου Δεκέμβρη του 2008) .

Με αφορμή ένα άλλο στέλεχος μίας άλλης αριστερής ομάδας σχετικά με δικαιώματα πολυεθνικών λογισμικού κατά της αντιγραφής, αναρχικοί και αριστεριστές (με ή χωρίς εισαγωγικά διαλέξτε) γίνονται μεταξύ τους μαλλιά κουβάρια. Να βγάζουν οι μεν στους δε πόσα στελέχη έχουν σε στελεχιακές θέσεις μεγάλων εταιριών / οργανισμών και το ανάποδο.

Κάποια από τα σχόλια που ακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Πάντως ως ιδέα και αίσθηση που είχα διαβάζοντας τα σχόλια στο εν λόγω ποστ, η νέα "αριστερά" από τότε είχε δώσει κάποια "δείγματα γραφής" όπου σχεδόν όλα (αν όχι όλα) επιτρέπονται μακριά από ”αγκυλώσεις και φραγμούς του παρελθόντος" της "παλαιού τύπου" αριστεράς.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Όταν οι φασίστες δεν μπορούν γιατί είναι λίγοι και δεν πείθουν, έρχονται τα ΜΑΤ της «αριστερής» με Δεξιά πολιτική και με Δεξιούς – ακροΔεξιούς υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης για να προσπαθήσουν χωρίς να τα καταφέρουν .

Με αυτές τις κυβερνητικές κινήσεις, γίνεται και μία άλλη κίνηση διαλεκτική ταυτόχρονα αντίθετη από τις στοχεύσεις τους: Συσπειρώνει και άλλους αριστερούς και αντιφασίστες που έχουν αηδιάσει με τον Σύριζα γύρω από τις συμμαχίες με το ΚΚΕ. Άρα το παραμυθάκι περί μετώπου κατά της ακροδεξιάς του Σύριζα "εξασθενεί" ακόμα περισσότερο και "χάνει" και άλλους υποστηρικτές.

Περισσότερα

https://www.902.gr/eidisi/politiki/185642/epithesi-ton-mat-se-laiki-kinitopoiisi-enantia-stin-paroysia-koykoyloforon

"(..)ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δευτέρα 25/03/2019 - ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Επίθεση των ΜΑΤ σε λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία κουκουλοφόρων της Χρυσής Αυγής (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, γκλομπ και χημικά, δέχθηκε η κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εργαζόμενοι της περιοχής, σήμερα το πρωί.

Η κινητοποίηση έγινε από το λαό της πόλης, μετά από κάλεσμα σωματείων και άλλων φορέων ενάντια στην παρουσία φασιστών της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, με αφορμή την 25η Μαρτίου.

Με την άμεση και αποφασιστική κινητοποίηση των σωματείων οι φασίστες εκδιώχθηκαν και πήγαν στα μουλωχτά να ανοίξουν τα πανό τους μακρυά από το χώρο της διαδήλωσης, προστατευμένοι από την αστυνομία. Χαιρετούσαν μάλιστα ναζιστικά, υπενθυμίζοντας τις καταγωγές τους. (Δείτε παρακάτω χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις προκλήσεις των φασιστών).

Δήλωση του Γιάννη Πρωτούλη

Σε δήλωση του ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την παρουσία των χρυσαυγιτών στην Καλλιθέα τόνισε:

«Οι φασίστες εγκληματίες, οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών καταδοτών, οι προδότες του λαού μας δεν έχουν καμιά θέση σε επετείους όπως η 25η Μάρτη.

Καταγγέλλουμε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το χτύπημα των εργαζόμενων από τα ΜΑΤ στην Καλλιθέα, όπως και για την προστασία που παρείχε στους ναζί της Χρυσής Αυγής, ώστε να διαδώσουν τα άθλια σύμβολά τους.

Ο λαός με την κινητοποίησή του πρέπει να απομονώσει τους φασίστες να τους διώξει από κάθε γειτονιά, να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν».

Σε ανακοίνωσή του το παράρτημα Καλλιθέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας που συμμετείχε στην κινητοποίηση σημειώνει πως «παρ' όλη την άγρια καταστολή η εργατική τάξη της Καλλιθέας με την μαχητική και αποφασιστική της στάση κατάφερε να τρέψει τους φασίστες σε φυγή. Τους ξαναλέμε. Κανένας νεοναζί όπως επίσης και κανένας κρατικός μηχανισμός καταστολής δεν τρομοκρατεί τους πρωτοπόρους εργάτες του ταξικού κινήματος. Και όπως παλαιότερα έτσι και σήμερα θα τους τσακίσουμε» ."

17-57

Ανώνυμος είπε...

Συνέδριο ΓΣΕΕ - Καλαμάτα.

"Συνδικαλιστικός Τουρισμός" από αρκετούς από τους ΕργατοΠατέρες των παρατάξεων των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Σύριζα.
Αρκετοί από αυτούς δεν προσήλθαν καν στο Συνέδριο.
Μέχρι και ο πρώην υπουργός της ΝΔ ( εξακολουθεί να είναι δημοσιογράφος ) "δουλεύει" με τρόπο κάποιους από αυτούς.

https://www.youtube.com/watch?v=t7AnvPYJWgg

Μην το πείτε "ξύλινος λόγος" και θεωρητικές αναλύσεις. Μία χαρά τα εξηγεί ο άνθρωπος του ΠΑΜΕ με συγκεκριμένες καταγγελίες, με ονόματα, με μισθούς, και με θέσεις.

17-57

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Πιστευω πως στις ευρωεκλογες και με δεδομενο οτι σε εκεινες του 2014 πηραμε 6%, το 7-7,5% ειναι ρεαλιστικη προσδοκια. Μπορει να φτασουμε και το 8%

Για τις βουλευτικες μας κοβω γυρω στο 6,5% (5,5% πηραμε σε εκεινες του Σεπτεμβρη).

Ανώνυμος είπε...

" Ξεβράκωμα! Η συγκεκριμένη διευθυντής του my market όχι μόνο έλεγε στους εργαζόμενους να χαμογελάνε αλλά τους παρέπεμπε στο συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ για οδηγίες! Είναι αυτόν που έβαλε η Αυγή να διαψεύσει δήθεν ότι η συγκεκριμένη είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ "


https://twitter.com/anthi7vas/status/1109877231810199552?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1109877231810199552&ref_url=https%3A%2F%2Ffaros.wordpress.com%2F2019%2F03%2F17%2F%25ce%25b5%25cf%2581%25ce%25b3%25ce%25b1%25cf%2584%25ce%25b9%25ce%25ba%25ce%25ae-%25ce%25b1%25cf%2581%25ce%25b9%25cf%2583%25cf%2584%25ce%25bf%25ce%25ba%25cf%2581%25ce%25b1%25cf%2584%25ce%25af%25ce%25b1%2F

Ανώνυμος είπε...

@ Απέργα με τις ώρες που μπορείς( 23 Μαρτίου 2019 - 7:03 μ.μ. )

Το "προοδευτικό Μέτωπο" στο ιντυμίντια όλο και πλαταίνει.
Στο τέλος από την πολλή "διαπλάτηση" το μέτωπο θα καταλήξει χρυσαυγίτικη καράφλα.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Σαν πας στο πηγαιμό για τη Φαρκαδόνα
Να εύχεσαι να είναι πολλές οι ψήφοι των ΕργατοΠατέρων της ΓΣΕΕ

https://pbs.twimg.com/media/D2k8w5hXQAAzmfH.jpg:large

Δικαίωμα Ψήφου και στα Δέντρα!
Οικολογική Συνείδηση στην Πράξη!

17-57

Ανώνυμος είπε...

Σε ότι αφορά το συνέδριο της ΓΣΕΕ γνώμη μου είναι ότι και στου βοδιού το κέρατο να πάνε πρεπει να μας βρουν μπροστά τους. Εκτός αν αποφασίσουν να το κάνουν στην Ουάσιγκτον μια και καλή. Αν σχεδοαζουν να πάρουν αίθουσα στο Γήπεδο Καραϊσκάκη και πάνε στα μουλωχτα καθημερινη να καλεσουν σωματεία και ομοσπονδίες σε απεργια ώστε να διευκολυνθεί ο κόσμος να κινητοποιηθει. Και με 10.000 κόσμο εκεί να δω πόσους πληρωμένους μπράβους θα χρειαστούν για να κάνουν οι μαφιόζοι τις μαϊμουδιες τους


ratm

Ανώνυμος είπε...

Παλαιότερα Κοπάνα από τον Στρατό την έκαναν ή κάποιοι πονηρούληδες, ή κάποιοι αριστεριστές και αναρχικοί (εντός ή εκτός εισαγωγικών και τα δύο) ή οι άλλοι που έκαναν σπουδές στο εξωτερικό

Τώρα άλλαξαν τα πράγματα

Κύπρος: Ηγετικά στελέχη του παραρτήματος της Χρυσής Αυγής δεν έχουν υπηρετήσει στον στρατό

https://www.protothema.gr/politics/article/871939/igetika-stelehi-tou-parartimatos-tis-hrusis-augis-stin-kupro-den-ehoun-upiretisei-ston-strato/

"(..)Όπως αποκαλύπτει σήμερα η κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης" δεν έχουν υπηρετήσει στρατιωτική θητεία ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ και πρώην σωματοφύλακας του Ν. Μιχαλολιάκου, Χρήστος Χρίστου, ο εκπρόσωπος τύπου και υποψήφιος Ευρωβουλευτή Γεάδης Γεάδη, και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Επικεφαλής του ΕΛΑΜ Λευκωσίας και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Χατζηιωάννου, γνωστός ως Si Fu. Τις τελευταίες ημέρες η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, με δημόσιες δηλώσεις τους καλούν το ΕΛΑΜ να απαντήσει, πως και γιατί, στελέχη του απαλλάχθηκαν της στράτευσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση από την θυγατρική της Χρυσής Αυγής στη Κύπρο. "

17-57

zoot horn rollo είπε...

Κάθε λίγο και λιγάκι σπέκουλα από τους "γνωστούς", τώρα έχουμε την ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο. Τη βρήκαν πάλι τη "δικαιολογία". Για να δούμε, θα κάνουν μάγκες τον Χουντή, την Σακοράφα κι όποιον άλλο πρωην-νυν-για πάντα πασοκοσυριζαιο;

Ανώνυμος είπε...

Ποιό 8% ρε γάτε; Απ'ότι φαίνεται ζητείται συσπείρωση κι εκεί από τα συριζαύγουλα, για αυτό μετά τις παπάτζες για την θέση του κκε στο μακεδονικό, μετά την τελευταία φόλα με τους rotting για τον πελετίδη, ήρθε κι αυτή για το άρθρο 13 (ο "σοβαρός" αντάρσυος -- ντάξει μαλακίζομαι τώρα αλλά σχήμα λόγου -- Σταμέλλος έγραψε ότι το κκε συντάχθηκε με ΝΔ και παπαδημουλαίους, ούτε καν συριζα, γιατί οι παπαδημουλαίοι είναι οι σοβαροί συριζαίοι). Εν τω μεταξύ παρουσιάζονται και όλοι ειδικοί και επί του άρθρου 13 και επί των διαδικασιών του ευρωκοινοβουλίου ενώ η πλειοψηφία δεν ξέρει πού παν τα τέσσερα και σχολιάζει άλλα ντ'άλλα (ο πρώτος που το έβγαλε είχε καταλάβει λάθος τις ψήφους πχ). Και μετά ακούς για γραμμές, κι "ό,τι σας πει το κόμμα" και λοιπά φαιδρά. Και τώρα αναμένουμε την κάνναβη.

Η ΝΔ είχε/έχει την "ομάδα αλήθειας" και κάτι τρολλς της κακιάς ώρας με σοβιετικά ονόματα (συνήθως ούτε καν με την σωστή ορθογραφία, ούτε ένα copy-paste δεν μπορούν να κάνουν, τόσο άριστοι) και άλλα όπως "λογικάριος" κτλ, που σκούζουν "σύντροφε" σε κάθε συνδιαλλαγή με μη-ΝΔίτη ή μη-αυγό. Νεροπίστολα χωρίς νερό τα περισσότερα. Ο μηχανισμός του συριζα στα σόσιαλ μήντια είναι το ανάλογο των πυρηνικών. Και το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για απίστευτα πολυεπίπεδο μηχανισμό.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Έχω βαρεθεί να ζω μέρες δημοψηφίσματος. Η πλάκα είναι πως φανερώνουν οι ίδιοι το πόσο ρουφιάνοι είναι στην δουλειά (αν η ρουφιανιά δεν είναι η ίδια τους η δουλειά), ταυτίζοντας οπαδό του Κόμματος που δουλεύει σε πολυεθνική με την ίδια την πολυεθνική, επειδή εργάζεται σ'αυτήν.
Φίλοι ανταρσύοι, δεν είναι όλοι Χαραλαμπόπουλοι και ναρίτες σ'αυτήν την χώρα.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

ΥΓ1 Να ρίξει γραμμή το ίντυ γραμμή, να ψηφίσουμε ΝτιΕμ-25, να γίνει το ευρωκοινοβούλιο αμεσοδημοκρατικό.
ΥΓ2 Τον μισό τέτοιο χαμό να κάνατε για τις Νατοϊκές βάσεις, θα 'χαμε τις μισές.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Ijon Tichy

Δε θεωρω μεγαλη την ανοδο κατα 2% (απο 6 σε 8) ή εστω κατα 1,5% μετα το φιασκο της ΠΦ''Α''.

Τον γνωριζω τον πολεμο παραπληροφορησης εναντιον του Κομματος στον οποιο αναφερεσαι αλλα πρωτον δεν μπορει να κανει το ασπρο μαυρο και δευτερον υπηρχε, υπαρχει και θα υπαρχει, δεν μπορουμε να τον χρησιμοποιουμε ως δικαιολογια για τις δικες μας αδυναμιες, ουτε να βολευομαστε με ενα 5% σε μια περιοδο που καταρρεει το συμπαν.

Οσο για τα τρολ, πρωτοπορος σε αυτον τον τομεα ηταν ο Α. Γεωργιαδης. Ακολουθησε η Ομαδα Αληθειας που λογικα στελεχωθηκε απο τα τρολ του Αδωνι μετα την προσχωρηση του στην ΝΔ, οι συριζαιοι καθως και οι ναζι, και μαλιστα μπορω να πω οτι οι ναζι ειναι οι καλυτεροι απ'ολους σε αυτο το παιχνιδι.

Ειναι επιτακτικη αναγκη να μπει και το Κομμα στον στιβο των ΜΚΔ, με την αντιστοιχη ηθικη φυσικα. Δε θα ηθελα να δω μια αντιστοιχη ''κοκκινη'' Ομαδα Αληθειας (εννοω απο αποψη ηθους), αλλα πλεον το κεντρο βαρους της προπαγανδας πρεπει να πεσει εκει.

Ο τυπος εχει πεθανει, το ιδιο και τα υπολοιπα παραδοσιακα ΜΜΕ. Επισης λογω μεγαλης ανεργιας και της καθημερινοτητας στις μεγαλες πολεις εχει ατονησει και η σημασια της ζυμωσης στους χωρους εργασιας και τις γειτονιες.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Η αναρχοΑΝΤΑΡΣΥριζάνικη αμηχανία για την ταξική σύγκρουση στη ΓΣΕΕ στο πάντα πρωτοπόρο "βιβλίου-χάρτου" επιτέλους παραχωρεί τη θέση της σε πιο ενεργητική στάση:
Ρίχνοντας νερό στο μύλο των εργατοπατέρων...!


H σαπίλα με την σαπίλα....
--------------------------------------

Καλή η στάση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για τα "πνευματικά δικαιώματα" απέναντι στη γενικότερη μούχλα.
"Η πνευματική δημιουργία δεν είναι εμπόρευμα"!
Πολύ σωστά. Αλλά γιατί;
Η πνευματική/καλλιτεχνική δημιουργία, η γνώση, η πληροφορία, γίνονται κι αυτά από εργασία, κι εδώ σπεκουλάρουν οι "νταβατζήδες" της κάθε εργασίας για να αρμέξουν πρόσθετη υπεραξία όχι μόνο (μερικές φορές όχι και απαραίτητα...) από τους ίδιους τους δημιουργούς, αλλά και από όλους τους υπόλοιπους, τους οποίους για την περίσταση χρήζουν "καταναλωτές" "προϊόντων"! "Προϊόντων", που δεν έχουν καν υλική υπόσταση (αφού είναι κατηγορίες της αντανάκλασης του υλικού κόσμου) και γι αυτό δεν φθείρονται ως μη έχοντα καμιάν αξία.
Ορισμένες κατηγορίες της πνευματικής/καλλιτεχνικής εργασίας αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα του ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν χωράει στα στενά παπούτσια του Καπιταλισμού και της "Αγοράς", ούτε μπορεί να διεκπεραιωθεί σε αυτά τα πλαίσια. Η ισχυρότερη απόδειξη του ότι υπάρχει και μετά τον Καπιταλισμό Ζωή, και μάλιστα η πιο ενδιαφέρουσα....
Ο δημιουργός, λένε οι "αγοραίοι", πρέπει να "πληρωθεί", δηλαδή, λέμε εμείς, να έχει εξασφαλισμένη, όχι απλά την ζωή του, αλλά και την απρόσκοπτη αναπαραγωγή της δημιουργικής ικανότητάς του, για όφελος όλης της κοινωνίας, που αβίαστα αποτελεί τον μοναδικό αποδέκτη της εργασίας του. O δημιουργός αλλάζει όλη την κοινωνία - αυτό είναι το αποτέλεσμα της εργασίας του, που δεν μπορεί να τεμαχιστεί και να πουλιέται "με το κομμάτι", λες και είναι ...πατάτες!
Η Πνευματική Δημιουργία, η Γνώση και η Πληροφορία πρέπει να απελευθερωθούν από τα δεσμά, που όλο και πιο σφιχτά χαλκεύει η καπιταλιστική οπισθοδρόμηση, για να γίνουν κτήμα όλων των ανθρώπων και να απογειώσουν την Ζωή, μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Αυτά βέβαια προϋποθέτουν νέες αντιλήψεις, νέους θεσμούς, που θα επιτρέπουν να αναγνωρίζεται και να διακρίνεται η πραγματική Δημιουργία και η αληθινή Γνώση από το Ψέμα, την Απάτη και την Ασχήμια, που σήμερα, ελέω «Αγοράς» μας πνίγουν. Τα «πνευματικά δικαιώματα» και τα διάφορα «copyright” στην πραγματικότητα φυλακίζουν και στραγγαλίζουν την ανώτερη μορφή της ανθρώπινης δημιουργικότητας.
Δείτε κι εδώ κάποιες ειδικότερες κι επίκαιρες πλευρές του γενικότερου ζητήματος, μαζί με τον Μεσαίωνα, που έρχεται:
Τελειώνει το ίντερνετ που ξέραμε; Άρθρο 17 και πνευματικά δικαιώματα

Ανώνυμος είπε...

Βαράει Διάλυση το μαγαζί - Ομπρέλα της ΕξωΚοινοβουλευτικής Αριστεράς που ακούει στο όνομα ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στις εκλογές πριν 3,5 χρόνια το μισό ΝΑΡ μαζί ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ συμμετέχει-είχε στη ΛΑΕ. Το άλλο μισό του ΝΑΡ στο / στη ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αν η μισή τους καρδιά είναι στην ΑΝΤΑΡΣΎΑ η άλλη μισή στην ΛΑΕ βρίσκεται.


Τώρα και άλλο σχίσμα στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αλλά και για αυτό θα φταίει το ΚΚΕ. Ε, μάλλον, ίσως, υποθέτω, να δούμε 1 - 2 - Χ.

Ο Σάββας ΠΟΥ είναι Κομμουνιστάρας και δεν παρέδωσε ποτέ σε ΣΕΚ- ΑΡΑΝ - ΑΡΑΣ δικαιώθηκε Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα. Ανταρσύα στα δύο ΚΑΙ στον Δήμο Αθηναίων

Από την EFSYN

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/188725_eklogiko-shisma-stin-antarsya


"(..)Εκλογικό «σχίσμα» στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Από δύο διαφορετικές παρατάξεις είναι πιθανό να εκπροσωπηθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας.

Πρόκειται για τη νέα κίνηση -που στηρίζεται από το Νέο Αριστερό Ρεύμα και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα- «Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα / Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, κεφάλαιο», της οποίας ηγείται τετραμελής επιτροπή, και για την παρούσα στο τρέχον δημοτικό συμβούλιο «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» με επικεφαλής τον Πέτρο Κωνσταντίνου, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. "

Το ΣΕΚ είναι σταθερά παλιό καλό αριστερό ΠΑΣΟΚ και ΓΣΕΕ.

17-57

Ανώνυμος είπε...

@ratm 26 Μαρτίου 2019 - 9:05 μ.μ.

Αν οι οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ ζητούν "προστασία συνεδρίου" από το ΠΑΜΕ να αιτηθούν το συνέδριο να γίνει μέσα στην ΓΑΔΑ. Τώρα μάλιστα που αντιπροσωπεία τους πήγε να κάνει τα παράπονά τους στους επικεφαλείς του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ για το "κακό" ΠΑΜΕ και έμαθαν τον δρόμο.

Ακόμα και ένας πρώην δημοσιογράφος του MEGA και νυν του OPEN TV της πρωϊνής εκπομπής νομίζω πως σε αυτό το θέμα της "προστασίας" του "συνεδρίου" από το ΠΑΜΕ, τους πήρε για λίγο στο "δούλεμα".


@Παπουτσωμενος Γατος
Όπως είχε πει ο γνωστός συγγραφέας - πολιτευτής στις ευρωεκλογές του Ποταμιού στο ACTION 24, τα τρολς του Σύριζα είναι κατηγορίας τσαμπιον λινγ σε σχέση με τα "τσικό"ν της χ.α. Και είχαν γίνει και τρολλικές "μεταγραφές" από χ.α. σε Σύριζα (Eίχα ποστάρει το video πριν δύο-τρεις αναρτήσεις).

Δεν βάζω ποσοστά. Θεωρώ πως θα υπάρξει άνοδος.


@ Απέργα με τις ώρες που μπορείς
"Να ρίξει γραμμή το ίντυ γραμμή, να ψηφίσουμε ΝτιΕμ-25, να γίνει το ευρωκοινοβούλιο αμεσοδημοκρατικό."

Χα - χα. Να δώσουν γραμμή να ψηφιστεί και η Πάμελα ( Aπό Βay Watch https://www.youtube.com/watch?v=MPWVJ9OiYks ) !
Σταυροδοσία στην Πάμελα Αντερσον ας είναι και από χώρα εκτός ΕΕ!

17-57

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Μπροστά στον κίνδυνο του αιμοσταγούς μπολσεβίκου(*) το όλον "ΠΑΣΟΚ" και οι Λοιπές Δημοκρατικές Δυνάμεις, δηλαδή το μάβρο μέτωπο συσπειρωμένο...
Απέρριψε πρόταση της ΔΕΣΚ να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ στο ΕΚΠ
Τη στάση των παρατάξεων ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΕΠΑΚ (ΠΑΣΚΕ), «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση», που απέρριψαν την πρότασή της να ζητήσουν από τη ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει το συνέδριό της στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), καταγγέλλει η ΔΕΣΚ.

Αυτά είναι καλά σημάδια.
Γιατί όταν το πράγμα φτάνει στο μη παρέκει, πέφτουν οι μάσκες και οι κουκούλες.
Κάπως έτσι θάναι και στην Επανάσταση.
-------------------------------
(*)η της "γραφειοκρατικής νομενκλατούρας", η "του κομματικοκεντρικού συνδικαλισμού", η "της σταλινικής τρομοκρατίας" - βάλτε ό,τι ταιριάζει κατά πασοκοπερίπτωση

zoot horn rollo είπε...

Δε βαράει διάλυση κανένα "μαγαζί", ασχέτως της φύσης των "ιδιοκτητών". Οι λόγοι πολλοί.

Αναυδος είπε...

τρικυμια σε ενα κουταλακι του γλυκου νερο

ΝΑΡ ΕΕΚ VS ΣΕΚ και λοιπης ανταρσυασ στον δημο αθηνας

οι γελοιοι μικροαστοι που θελουν να επαναθεμελιωσουν τον κομμουνισμο δεν μπορουν να πειθαρχησουν τους καθε λογης αρχηγισκους τους ουτε στα απλα

Ανώνυμος είπε...

@ Ijon Tichy ( 27 Μαρτίου 2019 - 3:23 μ.μ.)
Αιμοδοσία του ΠΑΜΕ το 2013.

Έχουν καλύτερα "ταλέντα" στο ΝΑΡ . Ένα άλλο "ταλέντο" με αφορμή μια αιμοδοσία του ΠΑΜΕ το 2013 πήγε να πλασάρει μια βολική χαριτωμένη αφήγηση ειρωνευόμενη το "ταξικό".

"Συναισθηματική ξηρασία φανερώνει αυτός ο διαχωρισμός των ανθρώπων που βρίσκονται στο κατώφλι του θανάτου ή που ξέφυγαν απ’ αυτόν σε λαϊκούς αγωνιστές και σε τέκνα της πλουτοκρατίας"

" Ο ασθενής, ο τραυματίας που έχει ανάγκη από αίμα θα επιδεικνύει τη φορολογική του δήλωση;"

και άλλα ωραία "χαριτωμένα" όπως "παραταξιακού μεγαλοϊδεατισμού και συνδρόμου ταξικής καταδίωξης."

https://mao.gr/taksikoblood/

17-57

Ανώνυμος είπε...

@zoot horn rollo ( 29 Μαρτίου 2019 - 7:18 π.μ. )

Είναι πλέον τέτοιες οι καταστάσεις που και να θέλουν δεν μπορούν. Θα εξαρτηθεί βέβαια από τα κουκιά που βέβαια θα είναι λίγα.

Ο βασικός λόγος ΌΠΩΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΊΔΙΟΣ Ο Ρούσης, υποψήφιος με το ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην εφημερίδα Πριν(11/1/2015), είναι το "ανάχωμα" απέναντι στο ΚΚΕ. "Τσιμπάει" ψήφους από ανθρώπους που διαφορετικά θα ψήφιζαν ΚΚΕ ένα 0,2-0,3% από το 0,7-0,9% που συγκεντρωνει. Το οποίο 0,3% μεταφράζεται σε σχεδόν 1 βουλευτή λιγότερο από το ΚΚΕ. Άρα μία "δουλίτσα" την κάνει.

Σε ιδεολογικό επίπεδο, κοινή συνισταμένη ο αντιΣταλινισμός - αντιΣοβιετισμός και φυσικά αντιΚΚεδισμός.

Άλλοι με ποιο πονηρό μυαλό θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν το "σχίσμα" και σαν μικροαβαντούλα για τον εκλεκτό υποψήφιο Δήμαρχο του Σύριζα. Η δική μου ερμηνεία είναι πως δεν γεφυρώνονται οι διαφορές ανάμεσα σε φανερούς ΓΣΕΕδες και σε κρυφο φιλοΓΣΕΕδες που θέλουν να κρατούν τα κάποια προσχήματα.

Τα προσχήματα όμως έπεσαν σε ένα από τα πιο δυνατά για το / τη ΑΝΤΑΡΣΥΑ σωματεία (Βιβλίου - Χάρτου)
( link https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10263904 από Σεχτάρ στο σχόλιο 27 Μαρτίου 2019 - 10:48 μ.μ.)


Ναι ρε γαμώτο και για τα εσωτερικά του/της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάλι θα φταίει το ΚΚΕ.


Πιθανόν να υπάρχει και ένας άλλος λόγος.

Δεν είμαι σίγουρος αν όντως υπάρχει ή υπήρχε μία τέτοια παράγραφος στο καταστατικό του / της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θα γράψω για κάτι που είχα διαβάσει παλαιότερα και δεν ξέρω αν και κατά πόσο ισχύει.

Όπως είχα διαβάσει σχετικά με κατασταστικό του / της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (είχα διαβάσει για το καταστατικό όχι όμως το ίδιο το κατασταστικό) αν φύγει ΕΠΙΣΗΜΩΣ έστω και μία συνιστώσα τότε το όνομα του/της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εναπομείναντες υπόλοιπους.

Τώρα αν ισχύουν όλα τα προηγούμενα που γράφω με δύο συνιστώσες και το σχεδόν μισό ΝΑΡ να την είχαν/(έχουν;) κάνει για ΛΑΦΆΖΑΝΗ το Σεπτέμβριο του 2015 ε πραγματικά δεν ξέρω. Επειδή επαναλαμβάνω πως δεν είμαι σίγουρος , και μη έχοντας διάθεση να προβοκάρω τη συζήτηση, αν ξέρει κανεις κάτι σχετικό ας με επιβεβαιώσει ή ας με διορθώσει.


17-57

Ανώνυμος είπε...

Γάτε έχουν ξανασυζητηθεί όλα αυτά, και για τα εκλογικά ποσοστά και το τι μπορούμε να αναμένουμε δεδομένων των συνθηκών αλλά και το τι σημαίνουν στην τελική, κι όσο για τα ΜΚΔ γνωρίζοντας το τι συμβαίνει δεν είμαι σίγουρος ποιός είναι ο καλύτερος δρόμος για το κόμμα (και αν αξίζει καν το να εμπλακεί με αυτά).

"Απέργα κτλ", η συγκεκριμένη ρουφιανιά παίζει εδώ και πολύ καιρό. Είναι δείγμα της ποιότητας αυτών των ανθρώπων. Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Μιλάμε για έναν αντάρσυο αρχιτσάτσο του κάθε εργοδότη (κατά δήλωσή του) και ολίγον φασιστόμουτρο, έναν καθηγητή που παραδέχεται ότι σε διεθνή συνέδρια κάνει τον μαλάκα γιατί αλλιώς δεν έχει χρηματοδοτησούλες, και κάτι θλιβερά παπαγαλάκια με iq μπετονιέρας (ο ένας εξ'αυτών που ίσως έχει περάσει κι απ'τα σχόλια, δήλωνε παλιότερα περήφανα "άντε γαμήσου εργατιά, παίρνω τα μπογαλάκια του και φεύγω από την κωλοχώρα"). Πάντως βγάζουν πιο πολύ γέλιο από τον λιακόπουλο, ειδικά οι κωλοτούμπες των παπαγάλων που προτρέχουν και αυτοσχεδιάζουν σε πολλές περιπτώσεις πριν κατασταλλάξει στην "γραμμή" ο ατσάλινος προφέσσορας. Με την cosco για την σοσιαλιστική ολοκλήρωση!

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Ένα ΜΕΓΑΛΟ Ειρωνικό Μπράβο στην ΕΡΤ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΉΣΕΙ σήμερα συνέντευξη του παρακάτω πολυπράγμονα Φιλοσόφου Μπερνάρ Ανρί Λεβί.

https://press.ert.gr/tag/mpernar-anri-levi/
https://www.ert.gr/tag/mpernar-anri-levi/

Σύντομο πολιτικό βιογραφικό του πολυπραγμονα φιλοσόφου παρακάτω
Μπερνάρ Ανρί Λεβί: O άνθρωπος που «ξεκίνησε» τον πόλεμο της Λιβύης στηρίζει Τσίπρα
https://info-war.gr/mpernar-anri-levi-o-anthropos-poy-xekinise-ton-polemo-tis-livyis-stirizei-tsipra/


Τελικά η κατρακύλα δεν έχει όριο ούτε σύνορα και το βαρέλι δεν έχει πάτο.

17-57

Ανώνυμος είπε...

@Άναυδος ( 29 Μαρτίου 2019 - 10:54 π.μ. )
(Clopy right από τον Λαϊκό Στρώμα)
Από το σκάψε - σκάψε της θεωρητικής "επαναθεμελίωσης" ή κουράστηκαν ή έπεσαν σε πέτρα και τα παράτησαν. Τελικά τους αρκεί να μην είναι ΚΚΕ-ΕΣΣΔ, όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία.



@Σεχτάρ ο Τρομερός ( 28 Μαρτίου 2019 - 8:27 μ.μ. )
Και φυσικά οι "εξαφανισμένοι" οικονομολόγοι σαν τον παρακάτω κύριο που είχαν κρυφοεθνίκια στην ομαδούλα τους εμφανίστηκαν με ψεμματάκια κατά του ΚΚΕ.
https://www.youtube.com/watch?v=q2U_-WMU_BM

Φυσικά ποτέ του δεν καλεί σε αντίλογο και φυσικά ποτέ δεν εμφανίζει τεκμήρια για τίποτα από όλα αυτά που λέει. Να θυμίσουμε στον κύριο πως το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Στουρνάρα στην επιτροπή της Βουλής.
https://www.902.gr/eidisi/voyli/69446/ton-g-stoyrnara-gia-skandalo-siemens-kalei-i-epitropi-tis-voylis-video

Βέβαια παλιά είχαν κάποια προβλήματα εκεί στην ομαδούλα που έβαλε και αυτή το χεράκι της για να μας κατσικωθεί για 4,5 χρονάκια ο Σύριζα. με κάτι αντιμνημονια - δεν πληρώνω - ΕΡΤ και δημοψηφίσματα.
Κάτι για τις πρακτικές της ομαδούλας
https://flashnews.gr/post/71629/krhth-apoxwrei-o-patelhs-kai-alloi-14-apo-to-epam

Βέβαια δεν θα περιμένω να σχολιάσει κάτι τώρα που και επίσημα δεν βρέθηκε μεμπτό για τα δάνεια του ΚΚΕ.

Άρα για να επανεμφανίζονται τύποι που παλαιότερα πρότειναν το ντομάτες αντί πετρελαίου καλά πάει το ΚΚΕ.
Τελικά έχουν ανησυχήσει πολύ τα αφεντικά για τα γεγονότα στη ΓΣΕΕ και ξαναζεσταίνουν "παγωμένα φαγητά".

17-57

Ανώνυμος είπε...

Άρη Χατζηστεφάνο μου, όταν η "διανόηση" που στήριξε το ναζιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία στήριζε Αλέξη, όλα μια χαρά ήταν. Θυμάμαι επίσης ντάματζ κοντρόλ για κάτι συναντήσεις Αλέξη με Ιερώνυμο, που περιελάμβαναν άρθρα για τους παπάδες του ΕΛΑΣ. Θα 'χει και για σένα ρε παιδί, μην κόβεις γέφυρες.


Φίλε Ijon, μιλούσα γι' άλλα ανταρσοτρόλλ. Το παρεάκι δεν το παρακολουθώ, μου είναι εξαιρετικά βαρετό. Δεν είναι δα δύσκολο να προβλέψεις τι θα πουν, απλά να διαβάζεις λίγο λεφτ. Καλό ήταν αυτό το μείγμα Κοψίδη, Ψεκανέλ με μια πρέζα (ή και πολλή πρέζα) """σταλινισμού""", αλλά όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν. Αν έχεις ανταπόκριση στείλε, αν και νομίζω ότι σαν κι μ'εμένα, τον βαρέθηκε πολύς κόσμος. Βέβαια έχει να παίξει ρόλο στο Κυπριακό, έστω κι αυτό του τελευταίου κομπάρσου. Να του ευχηθούμε καλή σταδιοδρομία σε κάποια ΜΚΟ φιλονατοϊκού ίνφλουενσινγκ, απ'αυτές που προανήγγειλε ο Τζέφρυς

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

A α α α κρουαζιέρα θα σε πάω
Με την GSEE Tours που τόσο αγαπάω


" Κρουαζιέρα

https://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=30/3/2019&id=17484&columnId=81

Μετά από ένα τριήμερο αναψυχής και ξεκούρασης στην ειδυλλιακή Καλαμάτα, ήρθε η ώρα για την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ να οργανώσει και μια κρουαζιέρα για τους αντιπροσώπους - μαϊμού και τους εργοδότες που βαφτίζει «συνέδρους», ανακοινώνοντας ότι το 37ο συνέδριό της θα γίνει τελικά στη Ρόδο.

Η Ρόδος αποτελεί βέβαια γνώριμο και αγαπημένο προορισμό για τους εργατοπατέρες, αφού εκεί ...άπλωσαν τα κορμιά τους και το 2016, στο 36ο συνέδριο, απολαμβάνοντας τις ανέσεις πολυτελών ξενοδοχείων.

Είχε προηγηθεί το 35ο συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη και πριν απ' αυτό, το 2010, στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, όπου το συνέδριο έγινε ξανά σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο.

Το 33ο συνέδριο είχε γίνει στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, διατηρώντας την παράδοση που θέλει την ηγεσία της ΓΣΕΕ να αγαπάει τη χλιδή και να την προσφέρει απλόχερα στους συνέδρους, ακόμα κι όταν το συνέδριο γίνεται στην Αθήνα, όπου πραγματικά «βρωμάει ο τόπος» από συνεδριακούς χώρους και σαφώς φτηνότερες λύσεις φιλοξενίας των αντιπροσώπων από την επαρχία.

Το καράβι λοιπόν της «ΓΣΕΕ Cruises» σαλπάρει για Ρόδο, όπου στις 4 Απρίλη είναι προγραμματισμένο να γίνει το 37ο συνέδριο.
Μακριά από τους εργαζόμενους, τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, με τη συνδικαλιστική μαφία να απεργάζεται νέους τρόπους για να νομιμοποιήσει τη νοθεία και την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας στα συνδικάτα. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία έδωσαν ηχηρή απάντηση με τη συγκέντρωση της Πέμπτης και έπεται συνέχεια... "


Ένα μεγάλο Μπράβο στη ΓΣΕΕ. Φρόντισε για ένα συνέδριο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας(αυτό μάλλον θα νομίζουν) εκτός πόλης της Ρόδου, με 3 εναλλακτικές διαδρομές

1) Δρόμος από / προς αεροδρόμιο
2) Δρόμος από / προς την πόλη της Ρόδου(Το ξενοδοχείο είναι εκτός πόλης)
3) Δρόμος από / προς το Λιμάνι

https://www.booking.com/hotel/gr/rodos-palace.el.html?aid=318615;label=Greek_Greece_EL_GR_29562109705-MrfaTQ1Y23_26sUwrNwsQgS217291852717%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg%3Afi2643552368%3Atidsa-300516158806%3Alp1007543%3Ali%3Adec%3Adm;sid=7dd2efde24776678e1e47eed436aebeb;atlas_src=sr_iw_title;dist=0;room1=A%2CA;sb_price_type=total;type=total;ucfs=1&#map_opened-hotel_sidebar_static_map


Όχι παιδιά ένα απλό μπράβο για την προνοητικότητα της ΓΣΕΕ. Να τα βλέπουμε αυτά να τα αναγνωρίζουμε

17-57

Ανώνυμος είπε...

Τα "φιλαράκια" Συριζα - χα άλλη μία φορά σε ένα εσταντανέ
Συναντήθηκαν στο ΧΥΤΑ στη Φυλή.
Νομίζω πως θα μπορούσαν άνετα να συναντηθούν ΚΑΙ στην οδό Φυλής.

Σαν στο σπίτι τους...
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10269722

"Στις 8 Φλεβάρη, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκλεγμένοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο και υποψήφιοι δήμαρχοι της περιοχής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφτηκαν τον ΧΥΤΑ στη Φυλή και ζήτησαν να δουν το χώρο. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του αρμόδιου φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), που προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τις «καθυστερήσεις» στην εναπόθεση των απορριμμάτων λόγω «προγραμματισμένων εργασιών», πίσω από τις οποίες κρύβεται ο υπερκορεσμός της. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο εκείνη τη μέρα η χωματερή είχε κλείσει για τα απορριμματοφόρα, που έκαναν «ουρά» έξω από την πύλη.

Η «υποδοχή» που επιφύλαξε ο ΕΔΣΝΑ στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ήταν προκλητική. Αντί για ενημέρωση, η αντιπροσωπεία βρέθηκε αντιμέτωπη με απειλές από ομάδα «σεκιουριτάδων» που εμφανίστηκε καταδρομικά στο χώρο, για να εμποδίσει την είσοδό της στη χωματερή. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όταν ο Γ. Πρωτούλης κατήγγειλε δημόσια τη στάση του ΕΔΣΝΑ, ο φορέας, με μια κατάπτυστη ανακοίνωση, μίλησε για «προεκλογικό σόου», χρεώνοντας μάλιστα στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ «πρωτοφανή και αήθη συμπεριφορά» απέναντι στους «εργαζόμενους του ΧΥΤΑ», εννοώντας προφανώς τους «τετράγωνους» θυροφύλακες που «έσκασαν» από το πουθενά για να επιβάλουν την τάξη...

Η Περασμένη Πέμπτη, όμως, ήταν μια άλλη μέρα για τη χωματερή, καθώς ο ΕΔΣΝΑ έστρωσε «κόκκινα χαλιά» για να υποδεχτεί την αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τους Παναγιώταρο - Παππά, ο πρώτος υποψήφιος περιφερειάρχης του ναζιστικού μορφώματος στην Αττική. Μάλιστα, ο ίδιος ο γγ του ΕΔΣΝΑ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δρίβας, ανέλαβε να ξεναγήσει τους δυο χρυσαυγίτες στη χωματερή. Θυμίζουμε ότι πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ είναι η περιφερειάρχης Αττικής και εκ νέου υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου. Να σημειωθεί επίσης ότι το σωματείο των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ ουδέποτε δέχτηκε να «εξυπηρετήσει» τους χρυσαυγίτες στο χώρο, όπως πρόθυμα έκανε η διοίκηση.

Οι χρυσαυγίτες είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται «σαν στο σπίτι τους» στη χωματερή, γιατί εκεί είναι έτσι κι αλλιώς η θέση τους. Αυτό που έχει σημασία, όμως, να δει ο λαός, είναι η υποδοχή που τους επιφύλαξε η ΣΥΡΙΖΑίικη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, σε αντίθεση μάλιστα με τις απειλές, τις προειδοποιήσεις και τη συκοφαντία με την οποία αντιμετώπισε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Ο Δρίβας φωτογραφήθηκε μαζί τους χαμογελαστός, όπως έκανε ο Βίτσας με τους χρυσαυγίτες βουλευτές, όταν ήταν στο υπουργείο Αμυνας και επισκέφτηκε μαζί τους τα ακριτικά νησιά. Κι όπως έκαναν βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, που καμάρωναν σαν «γύφτικα σκεπάρνια» πλάι στους χρυσαυγίτες υπόδικους, στις εξέδρες που στήθηκαν για τον εορτασμό της 25 Μαρτίου.

Ο λαός δεν πρέπει να τους χαριστεί! Να μην πέσει στην παγίδα που του στήνουν με τα «προοδευτικά μέτωπα», που θα αποτελέσουν τάχα ανάχωμα στην ακροδεξιά, ενώ δεν χάνουν ευκαιρία να χαριεντίζονται μαζί της. Να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες του λαού. Να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ τα ψέματα της διοίκησης Δούρου, που κάθε τόσο κλείνει τον ΧΥΤΑ και ακόμα παραμένει ανοιχτός, δηλητηριάζοντας το λαό της Δυτικής Αττικής, ενώ στόχος της διοίκησης είναι να σπείρει κι άλλες «Φυλές» στο Λεκανοπέδιο..."

Ψήφο στο ΚΚΕ και στις συμμαχίες του ΚΚΕ παντού (Ευρωεκλογές Δημοτικές Περιφερειακές) την μοναδική αντισυστημική αντιφασιστική ψήφο. Όλοι οι άλλοι τα έχουν βρει μεταξύ τους

17-57

Ανώνυμος είπε...

@ Απέργα με τις ώρες που μπορείς ( 30 Μαρτίου 2019 - 6:06 μ.μ. )


Ε και εσύ από Δημοσιογράφο ΝΑΡ, ΠΡΩΗΝ Ανταρσύα και νυν ΛΑΕ ή μπορεί και πάλι ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή δεν ξέρω και σε πιο πολιτικό σχηματισμό μπορεί να είναι τώρα, μην έχεις πολλές απαιτήσεις. Ειδικά τότε που το "νέο" ήταν οι "πλατείες", τα "αύθόρμητα" κινήματα μακριά από εργατική τάξη και ο Σύριζα μιας Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα άλλαζε την Ευρώπη. Όλη η "Ευρωπαϊκή" "Αριστερά" (πλην των γνωστών Λακεδαιμονίων και συνοδοιπόρων τους) με μπροστάρη τον φουριόζο σοσιαλδημοκράτη Μελανσόν , με άρθρα υποστήριξης στην Αυγή και με το εξω-αναρχο-κοινοβούλιο( το τελευταίο ως μαϊντανός ) στήριξε τις "πλατείες" στο ΜΑΪΝΤΆΝ.
Με τις σημαίες του UPA, τα πόστερ με τον Μπαντέρα και τις παραλλαγές από σβάστικες που κυκλοφορούσαν στον Ουκρανικό "αυθορμητισμό". Είχα ποστάρει παλαιότερα σχετικά links, τώρα βαριέμαι να τα βρω.


Βέβαια ο σπόρος είχε για μένα ξεκινήσει πολύ παλιά και θεωρητικά. Ένας από αυτούς που τον έσπειραν ήταν ο γνωστός Τροστκίζοντας Καθηγητής Πανεπιστημίου της Αγγλίας στον οποίο οι ΣΕΚιτες ΔΕΑτζηδες και λοιποί Τροτσκίζοντες έχουν άμεσα ή έμμεσα αναφορές, ο Τόνι Κλιφ. Ο οποίος στα 1948 "ανακάλυψε" σπέρματα "σοσιαλιστικών" αρχών στον UPA στο "πόνημα" "Κρατικός Καπιταλισμός στην Ρωσία"(Κεφάλαιο 9 αν θυμάμαι καλά). Αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως θεωρητική συζήτηση.


Βέβαια το να παρά ασχολούμαστε πολύ με αυτούς είναι να σαν να τους δίνουμε μεγαλύτερη αξία από ό,τι πολιτικά έχουν. Από την άλλη αρκετοί "αριστεροί" αντιΚΚεδες αναπαράγουν στα ΜΚΔ βρωμιές και ψέμματα κατά του ΚΚΕ με ταχύτητα αντιστρόφως ανάλογη της πολιτικής τους επιρροής(3 με ή χωρίς τον κούκο) αναγκάζοντας φίλους του ΚΚΕ να ασχολούνται με τα κάθε φορά νέα "πονήματα" τους.
Κατανοητό, θα ήθελαν και το ΚΚΕ να στηρίξει έστω και έμμεσα μνημόνια μαζί με αυτούς και την αστική τάξη και αυτοί να το παίζουν πιο αριστεροί από το ΚΚΕ. Και το σκύλο χορτάτο και η πίτα γεμάτη. Αλλά η εποχή των τζιμάκων που αρκετοί και πιο αριστεροί το έπαιζαν και ήταν ψιλο ή αρκετά "βολεμένοι" κυρίως στα εργασιακά τους πέρασε.


Ο καθένας στην δουλειά του και ο Λουμίδης στους Καφέδες του λοιπόν όπως έλεγε η Διαφήμιση.Έκαστος εφώ ετάχθη.
Τα πολιτικά "ξεβρακώματα" από το Δημοψήφισμα, "αντιΠΑΜΕ" αλυσίδα στο Νόμο Κατρούγκαλο, αποφυγή από αντιΙμπεριαλιστικο Διήμερο στην Κοζάνη λόγω "πανεπιστημιακών εξετάσεων", τα αντιΠΑΜΕ blog όπου χρειαστεί σε ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, η αντίθεση τους στην κήρυξη απεργίας στο ΕΚΑ για το Νόμο Αχτσιόγλου, το προσφυγικό - μεταναστευτικό και τις ΜΚΟ, τα παπαγαλίσματα όταν δήθεν αναρχικοί ποδοπατούσαν τη σημαία με το σφυροδρέπανο στην ΠΆΝΤΕΙΟ μετά το μαθητικό συλλαλητήριο και τώρα τελευταία με την συμφωνία των Πρεσπών made in NATO, ο ισο-αποστατισμός από τα γεγονότα στη ΓΣΕΕ με τους νόθους αντιπροσώπους τους εκθέτουν πολιτικά.


Ο οπορτουνισμός μπορεί να παραμένει σε μεγάλη ισχύ όμως οι πολιτικοί του εκπρόσωποι από Σύριζα και λοιπούς πολιτικά χρεοκόπησαν ως εκφραστές του ήδη από το καλοκαίρι του 2015. Η στιγμή της μέγιστης ανόδου του ήταν παράλληλα η στιγμή της πολιτικής του κατρακύλας αφήνοντας ένα πολιτικό κενό που δύσκολα θα το "καλύψουν". Χρειάζεται να βρουν νέους πολιτικά άφθαρτους και αυτοί δεν βρίσκονται.
Η "δουλειά" όμως της οπορτουνιστικής ιδεολογίας υπέρ της αστικής τάξης συνολικά, να φορτώσει δηλαδή τα χρέη της στον λαό ως ένα μεγάλο βαθμό έγινε. Με μνημονιάκια, "αυτόματους κόφτες" σε μισθούς - συντάξεις, "αξιολογήσεις", πλεονάσματα 2% και πάνω μέχρι το 2060 και δημόσια περιουσία προς (ξε)πούλημα-"αξιοποίηση" για 100 χρόνια.


17-57

Υ.Γ.

Βαριέμαι να διαβάσω τα τουιτερίσματα του "ατσάλινου"(αν εννοούμε τον ίδιο) . Ούτως ή άλλως, τα ίδια τα πρώην κείμενα του από το πρώην Blog του είναι σαν να τον ειρωνεύονται: Ενώ αρκετά από αυτά παραμένουν επίκαιρα, έρχονται ταυτόχρονα σε αντίφαση με την σημερινή αντιΚΚΕ πολιτική του θέση.

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΣΣΔ "διαλύθηκε"-ανατράπηκε το 1991 όχι το 1989.
Οι Podemos ιδρύθηκαν το 2014 όχι νωρίτερα από το 2012

Να τα λέμε αυτά παιδιά.

17-57

Ανώνυμος είπε...

https://4.bp.blogspot.com/-9TVZH6OIbg0/XJ88I9n_o6I/AAAAAAAAJs8/7ha9q8MfR6MZCZDxMcgSkTDkeJUhP2ZwwCLcBGAs/s1600/%25CE%2597%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25B1%25CF%2582.jpg

"Παιδιά" ξεχάσατε να συμπεριλάβετε στον χάρτη Ιράκ - Ιράν - Βόρεια Παράλια της Αιγύπτου, μέρος από Αφγανιστάν όπως και τα Νότια παράλια της Γαλλίας π.χ.Μασσαλία από τις προ 2000 ετών και βάλε χάρτες. Αυτά γιατί δεν τα έχετε ε;

17-57

Ανώνυμος είπε...

Καλογραμμένο κείμενο.

Περιλαμβάνει και μία use case που λένε στο χωριό μου (παράδειγμα - υπόθεση εργασίας ) κάπου στα μέσα του κείμενου, στο τι πιθανό να έκαναν οι οπορτουνιστές αν κέρδιζαν την διοίκηση μίας Δημαρχίας

https://atexnos.gr/η-κρυφή-γοητεία-του-οπορτουνισμού-της/

17-57

Ανώνυμος είπε...

Θα υπάρχει κάλυψη απ'το μπλογκ ή την Κατιούσα της "β' πανελλαδικής" των ΕΑΑΚ, και όποιων μικρότερων ακολουθήσουν;

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Προσέχτε εκεί στην "Κατιούσα" κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τον γυιό του Μπελογιάννη. Συγκεκριμένα, στην παληότερη συνέντευξή του, στο HuffPost Greece τα λέει αλλιώς για την προσωπική του στάση στο φοιτητικό κίνημα επί χούντας. Εκεί δε λέει ότι "διάβαζε" αλλά επαναλαμβάνει ότι είχε συνεννοηθεί με τα "παιδιά":"Θυμάμαι την περίοδο αυτή των (φοιτητικών) εκλογών που μου έλεγαν οι άλλοι να μείνω λίγο στα μετόπισθεν για να μην δώσουμε πάτημα στην Χούντα να μας καταγγείλει ως «κομμουνιστοκίνητους», το τήρησα, έμεινα μαζί τους αλλά δεν έβγαινα φάτσα φόρα."
Αυτό, μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί να είναι και μια βολική εκ των υστέρων δικαιολογία, για την ενδεχομένως μη ενεργητική στάση του κατά της Χούντας. Αυτό μόνο οι σύγχρονοι αγωνιστές συμφοιτητές του στην σχολή θα μπορούσαν να το μαρτυρήσουν. Βέβαια, από την άλλη, δεν θα ήταν σωστό να απαιτούμε από τον καθένα να γίνει "ήρωας" η έστω "να μπεί μπροστά", ιδίως αν είχε υποστεί τόσο σκληρές δοκιμασίες από το μετεμφυλιακό καθεστώς. Και αναμφίβολα, ούτε για την μάνα του περισσότερο με τις διώξεις, αλλά ούτε και γι αυτόν ήταν ευχάριστη η ζωή με το χνώτο της Ασφάλειας από πίσω. Χρέος είχαμε και άλλοι να πάρουμε τη θέση τους. Να προσθέσω, πως πράγματι υπήρχε μια ταχτική τότε να μην "προβοκάρουμε" το κίνημα με τέτοια τρανταχτά ονόματα, που μπορεί να "φόβιζαν" τους συμφοιτητές μας, γιατί οι νόμοι και οι "παρα-νόμοι" κατά του κομμουνισμού ήταν βαρύτατοι.
Αλλά μέχρι εκεί η κατανόησή μου για την προσωπική στάση του "τζούνιορ" επί Χούντας.
Γιατί υπήρξαν και άλλα παιδιά αριστερών, αγωνιστών και κομμουνιστών, που το είδαν πιό ζεστά. Να συμπληρώσω, πως από την σχολή του (Χημ.-Μηχανικών ΕΜΠ) ήταν τρείς οι συμφοιτητές του, που αποβλήθηκαν από την χουντοδιορισμένη Δ.Ε.Σ.ΕΜΠ (τον φοιτ. σύλλογο, όχι την σχολή), με απόφαση αναρτημένη στις 27.6.1972, "ως κυρίους υπευθύνους δια την παρεμπόδισιν της ομαλής πορείας προς διενέργειαν φοιτητικών εκλογών(*)...": 1. Μουγιάκος Σαράντης τ. Θεοδώρου, 2. Μαρινάκης Δημήτρης τ. Ιωάννου, 3. Τίγκας Ιωάννης τ. Αθανασίου.
Δεν κατηγορώ λοιπόν τον "τζούνιορ" γιατί δεν "μπήκε μπροστά" τότε, με οποιανδήποτε αιτία. Αλλά είναι προκλητικό να βγαίνει κατά καιρούς μέχρι σήμερα, εκ του ασφαλούς πλέον, με τέτοιο μένος ενάντια στο Κόμμα του εκτελεσμένου πατέρα του, που θα το ζήλευαν οι αείποτε δοσίλογοι και κομμουνιστοφάγοι εισαγγελείς των δικαστηρίων σκοπιμότητας.
---------------------------------
(*) Αν τα γεγονότα εκείνα σας θυμίζουν τα αντίστοιχα σημερινά με τους εργατοπάτέρες της ΓΣΕΕ και τον αγώνα του ΠΑΜΕ, ...δεν πέσατε έξω! Ιδια κατάσταση με άλλες φορεσιές.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Δεν ξερω αν το προσεξατε, αλλα στην συνεντευξη του στην Huffington προ τριετιας κανει κριτικη στο ΠΑΣΟΚ του '80 για την θεση του στην ΕΟΚ απο τα...δεξια. Ιδου

''Το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη επιδράμει ληστρικά στην ελληνική Αριστερά, με γελοία συνθήματα, σαν το «ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ», σε μια εποχή που η ΕΟΚ ήταν πολύ διαφορετική από την σημερινή Ε.Ε., που έκτιζε ένα κοινωνικό κράτος και ακολουθούσε μια πιο τίμια από τη σημερινή σοσιαλδημοκρατία. ''

https://www.huffingtonpost.gr/2016/11/17/eidiseis-o-gios-toy-antrhropou-me-to-garifalo-nikos-belogianis-mila-sti-huffpost-greece-den-poylisa-ti-psixi-moy-sto-diavolo_n_13044606.html

Δηλαδη το προβλημα του τυπου δεν ηταν που το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλευτηκε τον ριζοσπαστισμο της μεταπολιτευσης για εκλογικα ωφελη και υστερα συντηρητικοποιησε την βαση του. Οχι, συμφωνα με αυτον τον μεγαλο αγωνιστη το προβλημα του ΠΑΣΟΚ ηταν οτι ηταν πολυ αριστερο.

Μαλιστα λεει οτι η υπολοιπη αριστερα αντεγραψε την σταση του ΠΑΣΟΚ σχετικα με την ΕΟΚ ενω στην πραξη εγινε ακριβως το αναποδο.

Τωρα πως να παρεις στα σοβαρα τετοιον ανθρωπο?

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ ο Τρομερός( 31 Μαρτίου 2019 - 11:13 μ.μ. προς το τέλος)

Η ταξική συνείδηση δεν είναι το χωραφάκι του παππού ή του πατέρα για να το κληρονομεί ή ο εγγονός ή ο γιος.


17-57

Ανώνυμος είπε...

Ο ένας δεν φταίει ή δεν είχε γνώση για τα δάνεια του κόμματός του γιατί τότε ήταν φοιτητής και δεν ήξερε τι έκαναν τα μεγαλοστελέχη,
https://twitter.com/krhth13/status/1111759901980790785
ο άλλος δεν φταίει που το κόμμα του (ΣΥΝ) ψήφισε το Μάαστριχ γιατί άλλοι έλεγαν πως τότε έπαιζε με τα τρενάκια του ενώ ηλικιακά ήταν μαθητής Γ' Λυκείου,
ο τρίτος δεν ξέρει πότε ανατράπηκε ο σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ ας έχει κομμουνιστή παππού,
ο τέταρτος δεν ξέρει πότε ιδρύθηκαν οι Podemos αλλά παρόλα αυτά ως έγκυρη πηγή μας πληροφόρησε πως πήραν χρήμα δύο χρόνια πριν ιδρυθούν,
ο πέμπτος μπέρδεψε παππού με εγγονό που έχουν ίδιο ονοματεπώνυμο.

Βλέπω τον Ζαραλίκο σε λίγο καιρό καιρό να πηγαίνει στο ταμείο ανεργίας από την πολιτική, δημοσιογραφική και συριζοtrollική αυτορύθμιση της σάτιρας


17-57

Ανώνυμος είπε...

1) Όλοι το ίδιο είμαστε σε τούτο τον κοσμάκη, όλοι το ίδιο είμαστε λαός και Κολωνάκι.

https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/186443/das-nea-stoiheia-notheias-kai-paremvasis-tis-ergodosias-sta-syndikata

"Εργοδότες - Εργαζόμενοι πάντα φίλοι" νομίζω πως θα είναι το νέο κοινωνικό μήνυμα της ΓΣΕΕ. Έτσι μάλλον θα επιτρέπεται να ψηφίσουν οι εργάτες στον ΣΕΒ και να ζητήσουν να ανοίξουν τα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων όπως είναι το πάγιο αίτημα των σωματείωνόπως υποθέτω.

Το ίδιο μήνυμα της παντοτινής φιλίας Εργατών-Εργοδοτών είχαν στείλει επιφανείς της ΤΟΤΕ νεολαίας του Σύριζα όταν παλαιότερα τρόλαραν τον ΣΕΒ.(*)

2)Η ηγεσία της ΓΣΕΕ διάλεξε την Πρωταπριλιά για καμπάνια ενημέρωσης
https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/186470/gelane-kai-oi-foinikes-tis-rodoy

Ας τους αναγνωρίσουμε πως μία δόση αυτογνωσίας την έχουν.

17-57


(*) Σύνδεσμος Ειλικρινών Βιομηχάνων http://viomixanoi.gr/
https://www.youtube.com/watch?v=aWjqvHURJIM

theblob.gr- ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ειλικρινών Βιομηχάνων)
https://www.youtube.com/watch?v=MTfo0nRpWg8

Ένα μπράβο στον τιτανοτεράστιο στέλεχος του ΣΎΡΙΖΑ που εκτός από συμμετοχή σε happenig με άλλους της τότε νεολαίας Σύριζα, κάνει και έμμεσα πονηρούτσικες κριτικές κατά του ΚΚΕ.
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10260803

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Θα τολμουσα να προτεινω στον Παππα το επομενο Συνεδριο της ΓΣΕΕ να το κανουν στην Σεληνη .
Αν και ηδη ξερω κατι συντροφους που ψαχνουν διαστημικη στολη ...

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση: Επαναστατική, μ-λ, θεωρία για τον συνδικαλισμό υπάρχει; Βασικές αρχές με βάση τον διαλεκτικό υλισμό, να μελετήσουμε και λίγο θεωρία. Το καλύτερο που μπορώ να βρω είναι άρθρα στη ΚΟΜΕΠ, λχ https://www.komep.gr/2000-teyxos-2/apo-thn-istoria-toy-ergatikoy-syndikalistikoy-kinhmatos .


Σ.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και αυτό

https://www.komep.gr/2017-teyxos-1/gia-thn-politikopoihsh-ths-palhs-toy-ergatikoy-syndikalistikoy-kinhmatos

Προλεκαλτ