Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΚομμουνΤρίβιαλ

Το σύμμαχο (φιλο)λαϊκό στρώμα διασκεύασε με επιτυχία γνωστό επιτραπέζιο κι έσπασε τον πάγο με την κομμουνόπολη. Με αφετηρία τα γραφεία, εντολές κι αποφάσεις της κε του κκε (προφέρεται όλο μαζί μία λέξη) κι όλες τις ιστορικές και καλτ φιγούρες του κομμουνιστικού κινήματος, από πολ ποτ μέχρι νίκο τεμπονέρα.
Ο τελικός νικητής του παιχνιδιού τιτλοφορείται κρατικό μονοπώλιο κι ελέγχει το εξωτερικό εμπόριο και τις εισροές κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της νεπ.

Υπήρξαν σκέψεις για κομμουνιστική διασκευή του ρισκ και του στρατέγκο με χάρτη της ελλάδας και της θεσσαλονίκης, οι οποίες ωστόσο κόλλησαν στην υλοποίηση. Οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει ακόμα.
Μετά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, θα παρουσίαζε ενδιαφέρον μια εκδοχή της κλασικής ναυμαχίας με λουδουκορεάτες κι αμερικανούς.

Αλλά το πιο δημοφιλές επιτραπέζιο είναι με διαφορά το παιχνίδι γνώσεων τρίβιαλ περσού. Οι λόγοι πιστεύω είναι προφανείς.
Μετά τη δεκαετία με τις βάτες οι οργανωμένες πρωτοπορίες του χώρου περνούν υπαρξιακή κρίση και βρίσκονται σε περίοδο αναζήτησης. Τα μέλη και τα στελέχη τους σχεδόν εσωτερικεύουν νομοτελειακά αυτή την υπαρξιακή αγωνία κι αναζητούν τρόπους επιβεβαίωσης της χρησιμότητάς τους στην κοινωνία. Εξ ου και το σύνθημα της κοε για μια χρήσιμη αριστερά.

Συνήθως αυτό γίνεται στα σταυρόλεξα και τα παιχνίδια γνώσεων. Η απόδειξη και η εσωτερική ικανοποίηση ότι τόσοι κόποι και διάβασμα δεν ήταν χωρίς αντίκρισμα.
Δεν πήγαν χαμένες οι γνώσεις για το λιγκατσόφ, τον τσουδερό και το 13ο συνέδριο.

Σε ένα επεισόδιο στους απαράδεκτους πηγαίνει η τετράδα σε ένα τηλεπαιχνίδι για να πάρει το αυτοκίνητο. Η αλιφέρη που παρουσιάζει τις τηλεφόλες –πριν μας πει: μην ξεχνάτε, σας αγαπώ- τους ρωτάει ποιος ήταν ο στάλιν. Ο σπύρος για να βοηθήσει τη δημητρούλα της λέει ότι κουβέντιαζαν για αυτόν ένα ολόκληρο βράδυ στη μύκονο. Αλλά τη δήμητρα την είχε πάρει ο ύπνος τότε και χάνει την ερώτηση.
Απαντάει ο σπύρος που είναι στην άλλη ομάδα κι ο γιάννης τον συγχαίρει: τόσα χρόνια κομμουνιστής, πρώτη φορά του χρησίμεψε κάπου.

Η κε του μπλοκ συναισθάνεται ότι το βάρος της αποστολής είναι τέτοιο που ξεφεύγει από στενά ατομικά όρια κι απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Για αυτό απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε σύντροφο αναγνώστη με μεράκι που ενδιαφέρεται να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια. Να βρούμε τρόπο επικοινωνίας, να φτιάξουμε μια τράπεζα ερωτήσεων και να την εμπλουτίζουμε τακτικά.

Η μεγαλύτερη πρακτική δυσκολία θα είναι ο διαχωρισμός σε θεματικές κατηγορίες που απαιτούν οι κανόνες του παιχνιδιού κι η συλλογή ερωτήσεων για την τέχνη, όπου η κε του μπλοκ έχει μαύρα μεσάνυχτα. Εκτός κι αν πρόκειται για γεγονότα με πολιτική προέκταση, σαν την αυτοκτονία του μαγιακόφσκι.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες ενδεικτικές ερωτήσεις. Έτσι για ξεκίνημα και ως μια πρόγευση για το κυρίως πιάτο που μπορεί να μην ακολουθήσει ποτέ. Αν δε θέλετε να δείτε τις απαντήσεις, για να δοκιμάστε τις γνώσεις σας, σταματήστε εδώ και πείτε σε κάποιον δικό σας, να σας τις διαβάσει χωρίς να δείτε την απάντηση.

1. Ποιος ήταν ο σοβιετικός πρέσβης στο λονδίνο την εποχή που υπογράφτηκε το σύμφωνο μολότοφ-ρίμπεντροπ; (Απάντηση: ο Ιβάν Μάισκι).
-Μπορεί να υπάρχει και διαβάθμιση στο επίπεδο δυσκολίας.
Πχ. Τι ήταν πολιτικά ο μάισκι πριν το 17’; (Απ: Μενσεβίκος).

2. Πόσες πλατφόρμες δόθηκαν για συζήτηση στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ; (Απ: Δύο)
Με τι σκορ επικράτησε η αλέκα του δραγασάκη στην τελική ψηφοφορία για εκλογή νέου γγ; (Απ: 57-53).
Ποιος ήταν ο πιο αριστερός στην επιτροπή συγγραφής των θέσεων; (Απ: ο λαφαζάνης)!

Κατηγορία εξωκοινοβούλιο.

3. Κάθε πόσα χρόνια προβλέπει συνέδριο το καταστατικό του ναρ; (Απ: κάθε τρία χρόνια).
Η πρώτη απάντηση μπορεί να λειτουργήσει παραπλανητικά για τις επόμενες ερωτήσεις.
Πόσα χρόνια μετά την ίδρυσή του (τυπικά το 1990) έγινε το ιδρυτικό του συνέδριο; (Απ: Το 1998. δηλ οκτώ).
Πόσα συνέδρια έχει κάνει το ρεύμα μέσα σε 20 χρόνια ζωής; (Απ: Δύο).

4. Πώς ονομάζεται το –ας πούμε- όργανο της νεολαίας του ΕΕΚ του σάββα μιχαήλ; (Απ: Κονσερβοκούτι).
Πού παραπέμπει συνειρμικά; (Απ: στο Μελιγαλά).

(Υποκατηγορία μ-λ).
5. Ποιος ήταν ο πρώτος γραμματέας του κκε μ-λ; (Απ: ο πολύδωρος δανιηλίδης)
Αν δυσκολεύεται ο παίκτης να απαντήσει μπορεί βοηθητικά να βάλουμε και δεύτερη ερώτηση που να έχει την ίδια απάντηση.
Σε ποιον ανήκει η ιστορική φράση: κόμμα χωρίς δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, είναι σαν πατσάς χωρίς τη σκατίλα; (Απ: στον πολύδωρο δανιηλίδη).

Υπάρχουν κι οι λεγόμενες ερωτήσεις παγίδα, που μπορεί να προσκρούουν σε κάποια πολύ ισχυρά στερεότυπα των συντρόφων. Πχ:
6. Ποιος ήταν ο πρώτος γραμματέας του κόμματος των μπολσεβίκων; (Απ: ο ΙΒ Στάλιν). Με το ΙΒ σε αυτή τη γραφή για να παραπέμπει σε θερμιδώρ και λουδοβίκους.

Ο λένιν δεν κατείχε ποτέ αυτό το αξίωμα –μολονότι ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των μπολσεβίκων. Η θέση του γραμματέα εισήχθη ζώντος του λένιν μετά το πρώτο εγκεφαλικό. Κι έτσι είχαμε τα γνωστά με τις δυο διαθήκες και την υπόδειξη να αντικατασταθεί ο Ιβ από κάποιον σε όλα ίδιο, αλλά λιγότερο οξύθυμο στη σχέση του με τους συντρόφους.
Τελικά δε βρήκαμε άλλον με αυτά τα χαρακτηριστικά και κρατήσαμε την κληρονομιά μαζί με τον Ιβ και το στιλ του.

Κατηγορία σαβιέτσκι σαγιούζ (αγαπημένη)

7. Ποιος ήταν ο πρώτος ύμνος της Σοβιετικής Ένωσης; (Απ: η Διεθνής).
8. Πότε αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα του 36’; (Απ: το 77’ επί Μπρέζνιεφ).
9. Ποιος ήταν ο πρόδρομος της NKVD; (Απ: η Γκε πε ου).
Διαβάθμιση δυσκολίας: τι σχέση είχε ο Στάλιν με την Κα γκε μπε; (Απ: καμία. Δημιουργήθηκε το 54’, ένα χρόνο μετά το θάνατό του).
10. Πότε γίνονταν κατά κανόνα, από τα χρόνια του λένιν ακόμα, οι συνεδριάσεις του πολιτμπιρό; (Απ: κάθε Πέμπτη, το πρωί).
Αυτό μας λέει τουλάχιστον στο βιβλίο του ο λιγκατσόφ και δεν υπάρχει ουδείς λόγος να αμφιβάλουμε για το πόσο τίμιος (οπορτουνιστής) ήταν.

Εν παρόδω, η κε του μπλοκ ενημερώνει όσους σφους αναγνώστες ενδιαφέρονται για το βιβλίο του γεγκόρ κουζμίτς, το αίνιγμα γκορμπατσόφ, ότι μπορούν να το βρουν στο υποκατάστημα της θεσσαλονίκης σε αρίστη κατάσταση.
Και δυο ράφια πιο κάτω μια παμπάλαια έκδοση –όχι της σύγχρονης εποχής- με το χρουτσοφικό πρόγραμμα και το καταστατικό από το ηρωικό 22ο συνέδριο του κκσε (1961) που με προτρέχουσα σύλληψη έβλεπε την έλευση του κομμουνισμού εντός της επόμενης εικοσαετίας.
Αν τα χάσετε, εσείς θα χάσετε.

Τελευταία ερώτηση μπόνους για φανατικούς αναγνώστες του μπλοκ.
Ποιος ήταν ο τελευταίος άνεργος στη σοβιετία; (Απ: ο μιχαήλ τσκούνοφ, το 1930)
Η διατύπωση μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά δεν είναι (αν και αγνοούμε πχ το πώς πέθανε ο τελευταίος άνεργος στη σοβιετία).
Το μοναδικό ανέκδοτο εκείνα τα χρόνια ήταν να είναι κάποιος άνεργος. Και τώρα σε εμάς όλα αυτά φαίνονται σαν ανέκδοτο, γιατί η ανεργία τσακίζει και θερίζει νεανικά όνειρα.

Διαβάζουμε σε παλαιότερο –προ διετίας- κείμενο για τον μιχαήλ τσκούνοφ.
Γεννημένος στα 1905, από το 25' επιδοτούμενος από το ταμείο ανεργίας της ΕΣΣΔ στο κατατάχτηκε στα 1928 στον κόκκινο στρατό, όταν επέστρεψε έκανε αίτηση εργασίας (ήταν ο τελευταίος που έκανε σχετική αίτηση) και του βρήκαν δουλειά στο εργοστάσιο "ο κόκκινος βυρσοδέψης". Έκτοτε το ταμείο έκλεισε ελλείψει απασχόλησης!!

Εμένα αυτό που δε μου κολλάει είναι τι έγινε μετά με τους εργαζόμενους υπαλλήλους στο ταμείο ανεργίας. Αυτοί δεν έμειναν άνεργοι;

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο πρώτος γραμματές του ΚΚΡ δεν ήταν ο ΣΔτάλιν, ήταν ο Sverdlov, πολύ σεβαστή και καθολικής αποδοχής φυσιογνωμία. Απλά τότε η θέση αυτή δεν είχε το πολιτικό βάρος που απέκτησε επί Στάλιν, είχε περισσότερο οργανωτικό περιεχόμενο...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Έχω διαβάσει κάτι παρόμοιο με αυτό που λες. Αλλά ο σβερντλόφ πέθανε το 19. Μετά από αυτόν ποιος ήταν γραμματέας; Ποιος τον διαδέχτηκε;
Έχω την αίσθηση ότι ο στάλιν μπήκε σε θέση που δεν υπήρχε μέχρι τότε και συμφωνώ ότι δεν είχε το βάρος που απέκτησε μετά γιατί ήταν πιο συλλογική η καθοδήγηση. Ίσως η πιο καλή διατύπωση να 'ναι: ποιος ήταν ο πρώτος γραμματέας της κε; ή γενικός γραμματέας -που νομίζω ότι είναι άλλο από τον οργανωτικό γραμματέα, δηλ το σβερντλόφ.

Μπορεί βέβαια να κάνω λάθος, οπότε αυτήν ακριβώς την έννοια έχει το συλλογικό του πράγματος, καλύπτει τα ατομικά λάθη.

raskolikas είπε...

Απολίθωμα μέσα στο μυαλό μου είσαι. Σκέφτομαι εδώ και καιρό τη δημιουργία της σοσιαλιστικής μονόπολης, όπου δεν θα υπάρχει ατομική ιδιοκτησία, όλα θα ανήκουν στο Κόμμα, οι παίχτες θα γυρνάνε γύρω-γύρω με σταθερό ρυθμό (δεν θα υπάρχει ζάρι), κουπόνια και δελτία αντί για λεφτά εννοείται, εντολές και αποφάσεις του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, γκουλάγκ αντί για φυλακή κλπ

σχιζοφρενής οικοδόμος με το καδρόνι είπε...

http://bit.ly/dgFiON
http://bit.ly/aUdxdD
http://bit.ly/cGEifQ
http://bit.ly/apLssV
http://bit.ly/cjIQMY
http://bit.ly/bglzpi
http://bit.ly/bCjoaP
http://bit.ly/97mlYV
http://bit.ly/a3Y1E8
http://bit.ly/93DLhQ

http://bit.ly/cPv11S
http://bit.ly/bKyEeb
http://bit.ly/9Kgg9M
http://bit.ly/aarqqt
http://bit.ly/98u5vD
http://bit.ly/akP2Ek
http://bit.ly/9vloZa
http://bit.ly/bQGEEP

http://bit.ly/d8CzXd
http://bit.ly/b1DpER
http://bit.ly/a2En6n

αυτά.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Πολύ ωραία. Και το κίνητρο ποιο θα είναι ακριβώς;

Οικοδόμε βασίζομαι πάνω σου για να βρεις καλύτερα.
Εκτός κι αν εσύ τελικά τα έφτιαξες.

κόκκινοςδρόμος είπε...

Φιλόδοξη σκέψη. Η ταξική απάντηση στο ιδεαλιστικής φιλοσοφίας αστικό κατασκεύασμα του τριβιαλ. Το τρίβιαλ νέου τύπου.
Να και η δική μου μικρή συνεισφορά' ίσως ακολουθήσουν και άλλες.

α επίπεδο
Από ποιάς οργάνωσης διάσπαση προήλθαν τα ΚΚΕμ-λ και ΜΛ ΚΚΕ;
απαντηση: ΟΜΛΕ
β επίπεδο
Πότε διασπάστηκε η ΟΜΛΕ;
απάντηση; το 1964

Ποιο ήταν το τιμητικού χαρακτήρα
στρατιωτικό αξίωμα που είχε ο ΙΒ Σταλιν;
απάντηση Generalsimus

α επίπεδο
Πως λέγεται ο εθνικός ύμνος της Κούβας;
απάντηση; La Bayamesa
β επίπεδο
Πότε γράφτηκε ο εθνικός ύμνος της Κούβας;
απάντηση 1868
γ επίπεδο
πως λέγεται ο συνθέτης και στιχουργός του εθνικού ύμνου της Κούβας;
απάντηση Perucho Figueredo

Πως λεγόταν ο σχεδιαστής του θρυλικού τανκ Τ-34;
απάντηση Koshkin

Ποιές ήταν οι 5 σοβιετικές σοσιαλιστικες δημοκρατίες στη Κεντική Ασία της ΕΣΣΔ;
απάντηση Καζακική ΣΣΔ, Ουμπεκική ΣΣΔ, τουρκμενική ΣΣΔ, Ταττζικική ΣΣΔ
και Κιργκιζική ΣΣΔ.

parekklisi είπε...

Η ΟΜΛΕ το '76 διασπάστηκε και όχι το 1964 φυσικά (τότε ιδρύθηκε).

JohnyQ είπε...

στη θεσσαλονίκη; και δηλαδή εμείς οι νησιώτες πως θα πάρουμε το βιβλίο;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αν θες μπορώ να στο κατεβάσω νάξο με 15 ευρώ, χωρίς έξοδα μεταφοράς και τηλεφωνικό ραντεβού στο νησί ή στην αγία άννα -νομίζω.

Επίσης. Η κε του μπλοκ αναζητά σφο αναγνώστη για ανταπόκριση σε αυτή την εκδήλωση:

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5755615

Καλά προσπάθεια κόκκινε δρόμε.
Φιλόδοξη σκέψη αλλά δε φιλοδοξώ εν τέλει να βγει κάτι. Έχω γνώθι σε συλλογικόν εαυτόν

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ είπε...

εγωωωω εγωωωωωω εγωωωωω θα ειμαι ο ανταποκριτης! θα παω (κατα 90%). Και μπελου και κυριλος?? δεν το χανω με τιποτα.