Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Μπογιοπουλιάδας το ανάγνωσμα

Οι έγκριτοι αστικοί μύθοι των ημερών μιλάνε για έναν απολυμένο μπογιό, αιχμάλωτο στα σκοτεινά μπουντρούμια του περισσού, όπου τον κρατάνε φιμωμένο. Και την απάντησή του στον τράγκα, που δημοσιεύτηκε στο ριζοσπάστη, προφανώς του την απέσπασαν με σταλινικές μεθόδους, όπως έπαιρνε τις ομολογίες η καγκεμπε από τους κρατούμενους. Βέβαια η καγκεμπέ συγκροτήθηκε τρία χρόνια μετά από το θάνατο του πατερούλη, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Μην αφήνεις μια μικρή λεπτομέρεια να σου χαλάσει έναν αστικό μύθο.

Έκτοτε ο μπογιόπουλος ξεγλιστρά σα σκιά και δαίμων του τυπογραφείου από τα τοιχώματα και ο θρύλος του γιγαντώνεται. Κάποιοι αναγνώρισαν το στιλ γραφής του σε ένα ανυπόγραφο σχόλιο στο σαλόνι του ρίζου, ενώ άλλοι ορκίζονται πως τον είδαν πίσω από έναν εμπνευσμένο τίτλο στη σελίδα των αθλητικών για το μήτρογλου –γιατί είναι γνωστός γάβρος.
Ο νίκος γράφει παντού, ζει μες στις καρδιές μας, σαν το συνονόματο συντοπίτη του από την αμαλιάδα.

Η λογική λέει πως κάπου κάτι θα γράφει ο μπογιό σε κάθε φύλλο. Αλλά τον… «προβληματισμένο» κόσμο δεν τον πείθουν αυτά. Και δεν τον ενδιαφέρει αν γράφει ή όχι στην εφημερίδα, γιατί δεν τη διαβάζει. Το θέμα δεν είναι η ουσία αλλά να βλέπει το όνομα στη μαρκίζα. Και βασικά να το παίρνει ξέχωρα από το κόμμα του, για να το στρέφει εναντίον του σε κάθε ευκαιρία. Γιατί κόψατε το μπογιόπουλο ρε; Αλλά τι περιμένεις από αυτούς που διέγραψαν το βελουχιώτη. Προδότες…

Ναι αλλά το κουκουέ είναι που γεννά μπελογιάννηδες –που λέει και ο τίτλος μιας έκδοσης της ΣΕ. Όπως και βελουχιώτηδες και πλουμπίδηδες. Και προφανώς μπογιόπουλους. Το θέμα είναι αν τους αξιοποιεί πάντα σωστά. Αλλά αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα και θα το δούμε στη συνέχεια.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος (εννοώ την τεχνητή αντιπαράθεση του προσώπου με το κόμμα του) που προσωπικά δεν είχα δει με πολύ καλό μάτι τη συμμετοχή του μπογιό στη συντακτική ομάδα του unfollow. Γιατί δίνει πάτημα σε έναν κόσμο με διάφορα αντικουκουέ συμπλέγματα, που ωστόσο τον παραδέχεται ως πένα και τηλεοπτική παρουσία, να τον διαχωρίζει από την κομματική του ιδιότητα, να τον αποθεώνει (στα πρότυπα της χειρότερης προσωπολατρίας) ως μονάδα, που έρχεται με το μέρος τους και διαφέρει από την ηγεσία και την πολιτική της.

Δηλ οι κομμουνιστές δεν πρέπει να εμφανίζονται πουθενά πλην των κομματικών μέσων και οργάνων; Μήπως ήταν λάθος και η συνεργασία με τον ενικό του χατζηνικολάου –που μπορεί να επεκταθεί και στα άλλα μέσα του ομίλου;
Κάθε άλλο. Είναι ευχής έργο από μια άποψη να βγαίνουν κομμουνιστές δημοσιογράφοι κι αγκιτάτορες σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα και να διαδώσουν τις θέσεις και την πολιτική του κόμματος από κάθε δυνατό μετερίζι. Πρέπει να προσέχουν όμως να μη γίνονται το φιλοκουκουέ άλλοθι σε προσπάθειες με τελείως διαφορετικό προσανατολισμό. Γιατί το unfollow έχει ένα συγκεκριμένο ‘εναλλακτικό’ στίγμα, που απέχει πολύ (κατά τη δική μου εκτίμηση) από το να είναι ένα είδος… έντυπου ααδμ.

Κατά μία άλλη άποψη βέβαια το unfollow δίνει τη μάχη της ιδεολογικής ηγεμονίας απέναντι στον κυρίαρχο λόγο και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων. Ενώ θεωρητικά μια αντίστοιχη προσπάθεια κάνει κι ο ραδιοσταθμός ‘στο κόκκινο’ με τη δημιουργία μιας ομάδας επίλεκτων της παναριστεράς, υπό τη διεύθυνση του κώστα αρβανίτη και τη συμμετοχή δημοσιογράφων όπως ο χατζηστεφάνου κι ο ελευθεράτος από τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο. Και το σημειώνω αυτό όχι ως μομφή προς τους δημοσιογράφους, που ούτως ή άλλως άνεργοι ήταν κι έπρεπε να βιοποριστούν με κάποιο τρόπο. Αλλά ως παρατήρηση για την τακτική ευελιξία των αναθεωρητών, που παίζουν πλέον από τη θέση του ισχυρού το χαρτί της παναριστεράς σε διάφορα επίπεδα.

Κι αυτό δυσκολεύει αντικειμενικά μια πιθανή αντίστοιχη δική μας προσπάθεια, σε μια εκ των πραγμάτων δύσκολη εποχή ισχνών αγελάδων, που ο ραδιοτηλεοπτικός 902 δεν κέρδισε τον αγώνα της επιβίωσης κι οι σελίδες του ρίζου μειώνονται μαζί με το έμψυχο δυναμικό του. Κι είναι αρκετά δύσκολο στοίχημα να μαζέψεις σε ένα μέσο γερές πένες κι υπογραφές συνεργατών, χωρίς να κάνεις το περιεχόμενο μια ενωτική σούπα σαν τον πύργο της βαβέλ.

Το ρίζο φυσικά δεν τον διαβάζεις ακριβώς για να ευφρανθεί η ψυχή σου, αλλά για να διαβάσεις αυτά που δε θα βρεις στον αστικό τύπο: εργατικό ρεπορτάζ, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, θεωρητικές αναλύσεις, δράσεις του κόμματος, κτλ. Το τερπνό μπορεί όμως να συμβαδίζει με το ωφέλιμο. Κι οι κομμουνιστές πρέπει να κατακτήσουν την τέχνη να λένε την αλήθεια και να την κάνουν προσιτή σε όλους, ανεβάζοντας τα μέσα και τις φόρμες που χρησιμοποιούν στο ύψος αυτής της αλήθειας. Η φυσιογνωμία του ρίζου είναι κρίσιμο ζήτημα (που απασχόλησε κατά καιρούς το κόμμα) γιατί είναι κομματικό όργανο και όχι μια τυπική εφημερίδα. Χρειάζεται όμως πραγματικούς δημοσιογράφους με ελκυστικό λόγο που δε θα αντιγράφουν απλώς κομματικές ανακοινώσεις.

Μιλάμε βέβαια για ένα κόμμα που δεν έχει ιδιαίτερη παράδοση στο επικοινωνιακό κομμάτι, ούτε το επιδίωξε ποτέ εις βάρος της ουσίας κι αυτό είναι ταυτόχρονα και το μεγάλο του πλεονέκτημα, σε μια χώρα γεμάτη παπατζήδες. Ένα κόμμα που τα λέει όλα τσεκουράτα και θα σου πετάξει κατάμουτρα την αλήθεια, χωρίς φτιασιδώματα, με την εκλαϊκευτική ικανότητα του ινστρούχτορα του τραμπάκουλα από το αλαλούμ και το επικοινωνιακό χάρισμα του μαΐλη και του μεντρέκα, χωρίς πολλή τέχνη και χωρίς τεχνάσματα.
-Μήπως θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πρόταση για κυβέρνηση με τους δικούς μας όρους, που σίγουρα θα την απορρίψουν οι άλλοι, για να μην το χρεωθούμε εμείς επικοινωνιακά;
(Αγωνία στο κοινό, πρόσκαιρες ελπίδες…)
-Όχι σύντροφοι, δε θα μπορούσαμε (ουρά, θευλλώδικα χειροκροτήματα).

Είναι και κάποιοι χειρισμοί όμως που σε αφήνουν με την απορία, σα να το κάνει κάποιος επίτηδες. Γιατί να μην πάει πχ ο μπογιό (πρώτα) στο ραδιόφωνο του ρίαλ, αντί να ξεκινήσει δική του στήλη στον ενικό του χατζηνικολάου, μόλις κόπηκε ο ημεροδρόμος στο ριζοσπάστη; Ποιος θα μπορούσε να πει κάτι για αυτή την κίνηση, από τη στιγμή που δεν έχουμε πλέον το ραδιόφωνο του 902; Γιατί δεν είχε μπει ο μπογιόπουλος στη ψηφοδέλτιό μας στην εσηεα στις τελευταίες εκλογές των δημοσιογράφων; Ή γιατί να μην μπαίνουν τα βιντεάκια με τις εμφανίσεις του στο πόρταλ του 902;

Θα μου πεις, εσύ απολίθωμα είσαι πιο έξυπνος και ξέρεις καλύτερα από τους υπεύθυνους; Σίγουρα όχι. Αλλά ακριβώς επειδή δε θεωρώ τον εαυτό μου εξυπνότερο από τους άλλους, πιστεύω ότι δε λέω κάτι πολύ πρωτότυπο, που αποκλείεται να το έχει σκεφτεί κανείς άλλος. Με άλλα λόγια αν κάποια πράγματα είναι τόσο απλά, που τα βλέπουμε εγώ κι εσύ σφε αναγνώστη, γιατί δεν τα προσέχουν και οι ειδικοί από μέσα, που τα ξέρουν καλύτερα;

Το θέμα εξάλλου είναι πολύ ευρύτερο από την περίπτωση του μπογιό –κάπου πρέπει να σταματήσει επιτέλους αυτή η εκ του πονηρού μπογιοπουλιάδα των τελευταίων μηνών. Το ζήτημα είναι συνολικό και αφορά ευρύτερα το ρίζο και τα κομματικά μέσα, την επιβίωση της εφημερίδας, τη μείωση των σελίδων, ακόμα και τη στήλη του λεκάτη.
Ποιος είπε εξάλλου ότι δεν είναι κρίμα που κόπηκε και η στήλη του λεκάτη; Ποιος ήταν δηλ τακτικός αναγνώστης του ρίζου και δε σταματούσε στη δεύτερη σελίδα; Οι καθημερινές τακτικές στήλες δίνουν χρώμα στην εφημερίδα και σφραγίζουν εν πολλοίς το στίγμα της. Όπως πάμε κι εμείς καμιά φορά πχ στη σελίδα της καθημερινής με μαζοχιστική διάθεση για να διαβάσουμε πάσχο, μπάμπη, αλέξη και τα άλλα παιδιά και να μας ανέβει το αίμα στο κεφάλι.

Το βασικό ζήτημα λοιπόν είναι το κόμμα, η εφημερίδα κι όποιο άλλο μέσο να αξιοποιεί στο έπακρο τις κλίσεις και τα προσόντα των συντρόφων, παίρνοντας ό,τι καλύτερο μπορεί από κάθε μονάδα. Σαν μικρογραφία της κοινωνίας του μέλλοντος, που θα αναπτύσσει τα ιδιαίτερα ταλέντα και ενδιαφέροντα κάθε προσωπικότητας. Και όπως η ομάδα θέλει να παίρνει το καλύτερο δυνατό από κάθε παίκτη και να τον αναδείξει μέσα από το σύνολο (και όχι εις βάρος του), δίνοντάς του το ελεύθερο να εκτελεί δημιουργικά με πρωτόβουλο πνεύμα τις εντολές του προπονητή και την τακτική της ομάδας. Δηλ να υποτάξει το εγώ στο σύνολο χωρίς να το ισοπεδώνει αλλά να το αναδείξει ως κοινωνική ατομικότητα. Όχι σαν τον ποδοσφαιριστή μπογιό που κάποιες φορές στην ομάδα του ριζοσπάστη δεν έδινε πάσα ούτε από το αριστερό στο δεξί. Αλλά σαν το δημοσιογράφο μπογιό, που προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο τις θέσεις και τις επεξεργασίες του κόμματος και τις δίνει όχι έτοιμη μασημένη τροφή στον αναγνώστη του, αλλά σίγουρα- έτοιμο γκολ, πάρτο βάλτο.

Το πόρταλ κάνει ήδη ως ένα βαθμό τέτοια δουλειά, αναπαράγοντας πχ κάποια κείμενα του γιώργου σαρρή ή και της ελληνοφρένειας. Το δικό μου συμπέρασμα πάντως είναι πως αυτό λειτουργεί καμιά φορά καλύτερα εκτός των κομματικών οργάνων. Ο μπογιόπουλος για παράδειγμα αποδίδει σαφώς καλύτερα όταν δεν παίζει φιλικά, αλλά εκτός έδρας, στο γήπεδο του αντιπάλου, να τον αποστομώνει με επιχειρήματα και να παίρνει το κοινό με το μέρος του. Κι η ελληνοφρένεια κάνει μια πολύ καλή δουλειά με εκπληκτική απήχηση, που είναι ζήτημα αν θα μπορούσε να την έχει πχ στον 902 και να λέει τα ίδια πράγματα χωρίς να αυτολογοκρίνεται (πχ στις φάρσες ή τις βρισιές), εφόσον υπήρχε ο κίνδυνος να τα χρεωθεί το κόμμα. Θέλω να πω δηλ ότι λειτουργούν μάλλον καλύτερα ως ελεύθεροι σκοπευτές, στο ίδιο στρατόπεδο με το κόμμα αλλά όχι υπό τις άμεσες οδηγίες του. Στρατευμένοι με την ευρύτερη οργανική έννοια και όχι με τη ‘στενή’ οργανωτική.


Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως συμπεριλαμβάνω σε αυτή την κατηγορία τον μπογιό ή ότι δεν πρέπει να προσπαθήσει το κόμμα να αξιοποιήσει πιο συστηματικά τέτοιες φωνές σε κομματικά μέσα. Παραμένει ανοιχτό εξάλλου το βασικό ζήτημα –που, επαναλαμβάνω, είναι πολύ ευρύτερο από τον μπογιόπουλο και τον κάθε μπογιόυπουλο: τι μέλλει γενέσθαι με το ρίζο και πώς θα αναδιαμορφωθεί. Γιατί υπάρχει καλύτερος ρίζος και τον θέλουμε. Και επ’ αυτού κάθε καλόπιστη κριτική είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη.

57 σχόλια:

pshhh είπε...

Πάντως υπάρχει και κάποιος που πρέπει να ικανοποιήθηκε από το κόψιμο της στήλης του Μπογιό και τα εκτός γραμμής κείμενα του http://rizospastis.gr/story.do?id=7381017&publDate=9/4/2013 Για χάρη του είχε κάνει μια και μοναδική επανεμφάνιση η στήλη με την επικοινωνία αναγνωστών.
Και μιας και είμαι και εγώ φαν της ελληνοφρένειας θα χεις παρατηρήσει τα αρνητικά σχόλια που κάνει ο Αποστόλης για τις απολύσεις στο ριζοσπάστη και το κόψιμο της στήλης του Μπογιόπουλου.

agapitos είπε...

Ελεος,το κειμενο σου ειναι ηξεις αφιξεις η δε προσπαθεια σου να βαπτισεις το κρεας ψαρι αποτυχημενη.
Ο Μπογιοπουλος και τα κειμενα του ειναι φανερο οτι ενοχλησαν την πλειοψηφια της Κ.Ε και ακομα περισσοτερο η απηχηση του σε μελη και οπαδους,με αποτελεσμα να επιλεγει η μεθοδος της σταδιακης του αποπομπης απο τον Ριζοσπαστη.

zoot horn rollo είπε...

Ενδιαφέρον κείμενο απολίθωμα, τρολλομαγνήτης κακά τα ψέματα, αλλά καλό και μακριά από παραφιλολογίες, κάτι σπάνιο στη συγκεκριμένη περίπτωση...
"Αγαπητέ",ασ'το...

TRASH είπε...

Μια και άρχισε και εδώ η μπούρδα από προφανώς μη-αναγνώστες του Ριζοσπάστη, αλλά και του ΜΠογιόπουλου φυσικά, θα μας κάνετε την τιμή να μας δώσετε ένα λινκ από έναν (αρ.1) ημεροδρόμο που να ήταν "εκτός γραμμής";

Άιντε, γιατί η υποτίμηση της νοημοσύνης των άλλων καταντάει εξοργιστική!

Poe είπε...

Καλα δεν τα μαθατε, τον Μπογιοπουλο τον κοψανε επειδη εγραψε εναντια στη χρυση αυγη, και στο κ(ου)κ(ου)ε που ειναι φασισταρια κανονικα δεν αρεσε αυτο.

Ουγκ ουγκ

Και ο αποστολης ποτε δεν ηταν υπερ του κομματος να ειπωθει, παντα εκανε "αριστεριστικες" παρεμβασεις...οσοι ακουνε ελληνοφρενεια το γνωριζουν

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ψ ο αποστόλης νομίζω ότι 'τρολάρει' και διακωμωδεί τα πάντα. Η έκτακτη εμφάνιση της στήλης επικοινωνίας δεν ήταν καθόλου καλή επιλογή, αλλά όπως λέει και ο trash, ποια κείμενα του μπογιό ήταν 'εκτός γραμμής';

Αγαπητέ, θα σου ήμουν υπόχρεος αν μου υποδείκνυες πού ακριβώς είναι ήξεις-αφήξεις το κείμενο και πού βαφτίζω το κρέας ψάρι. Αν και τι τα θέλουμε όλα αυτά άραγε; Αφού είναι φως φανάρι. Τον φάγανε τον μπογιό, γιατί ενοχλούσε..

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ευμένης είπε...

Βασίλη η προσπάθεια σου να κρατήσεις ίσα βάρκα ίσα πανιά γέμισε το κείμενο με "ναι μεν αλλά".Το ότι τον τελευταίο καιρό ο Νίκος απόκτησε όψιμους "φίλους" και υποστηρικτές δεν πρέπει να του αποδίδεται ως μομφή.Η απάντηση του στον Τράγκα ήταν μια απάντηση για όλους αυτούς τους νεόκοπους "φίλους".Αλήθεια είναι ότι το κόμμα γεννά συντρόφους σαν τον Μπελογιάννη,τον Μπλουμπίδη,τον Βελουχιώτη και σαν τον Νίκο προφανώς. Το ζήτημα είναι ισχύει στην πράξη το βασικό αξίωμα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. "ο καθένας σύμφωνα με τις ικανότητες του, και στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του". Και όχι σαν τον Προκρούστη να μικραίνουμε το μπόϊ εκείνου που ο ίσκιος του είναι μεγαλύτερος από τον δικό μας.Το κόμμα έχει την τύχη να έχει στις γραμμές του έναν δημοσιογράφο που μπορεί να χειρίζεται την αλήθεια σαν όπλο προς όφελος του λαού.Το ερώτημα είναι απλό το κόμμα έχει την κρίση να διαλέγει εκείνους που η αλήθεια στα χέρια τους είναι αποτελεσματική; Το επιχείρημα ότι ο Νίκος είναι στην συντακτική ομάδα του Unfollow είναι φαιδρό.Δηλαδή ο Νίκος κινδυνεύει από τον συνχνωτισμό του με τον πιτσιρίκο; Δεν μπορείς να περνάς αβρόχοις ποσίν ότι το κόμμα δεν έχει ιδιέτερη παράδοση στον επικοινωνιακό τομέα.Με αυτά και αυτά οι "αλήθειες" γίνονται σαν της Κασσάνδρας. Και μένουμε με την απορία του Σπύρου στους απαράδεκτους "τι έγινε βρε παιδιά;" Το να αναγνωρίζεις τις ξεχωριστές ικανότητες ενός συντρόφου δεν έχει να κάνει με την προσωπολατρία αλλά με την αξιοκρατία. Εκτός και αν ο Νίκος θα πληρώνει εσαεί την αποχώρηση του από το κόμμα προ αμνημονεύτων ετών; Θα ήθελα να σκεφτούμε και λίγο τον άνθρωπο Μπογιόπουλο και όχι μόνο τον κομμουνιστή.Αυτόν που οι αστοί κάνουν ουρά για την "πένα" του πρόθυμοι να τον χρυσοπληρώσουν.Το κόμμα του δεν τον κρίνει άξιο ούτε για σύνεδρο στο συνέδριο; το κόμμα του κρίνει ότι δεν αξίζει να είναι μέλος της ΚΕ. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί δυσαρμονία με την επιθυμία των μελών και των οπαδών του κόμματος.Και αυτό μπορεί εύκολα να αποδειχτεί αν το κόμμα τον κατεβάσει υποψήφιο με σταυρό.Στις επερχόμενες δημοτικές ή νομαρχιακές εκλογές.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Νίκο αν μιλάμε για προσυνεδριακό στα χρόνια των ογδόντα, εννοείς προφανώς είτε το 11ο (1982) είτε το 12ο (1987) συνέδριο. Και αν έχεις σε ηλεκτρονική μορφή αυτούς τους διάλογους, πρέπει να τους ποστάρεις οπωσδήποτε. Αλλά τότε δεν είχε δηλ περισσότερες υπογραφές ο ρίζος; Είναι διαχρονική αυτή η 'γκρίνια'; Γιατί θυμάμαι και το εσωτερικού να καμαρώνει για τις καλλιεργημένες και ευγενικές προσωπικότητες που είχε συγκεντρώσει και να μένει με την απορία για τα ποσοστά του και τη δική μας 'ηγεμονία'.

Ευμένη, η πραγματικότητα είναι αρκετά σύνθετη, γεμάτη αντιφάσεις και "ναι μεν αλλά". Αυτό δε συνιστά κεντρισμό. Δεν αποδίδω καμία μομφή στον μπογιόπουλο για τους όψιμους 'φίλους' του. Η ένστασή μου για τη συμμετοχή του στο 'unfollow' είναι συγκεκριμένη και την καταθέτω. Δεν περνάω στο ντούκου το επικοινωνιακό έλλειμμα του κόμματος, κάθε άλλο. Αυτό δε σημαίνει όμως πως όποιος είναι καλός 'γραφιάς' και το έχει επικοινωνιακά, πρέπει να είναι και στέλεχος πρώτης γραμμής -άλλο θέμα υποψήφιος, κι εκεί έχει αξιοποιηθεί πολλές φορές ο μπογιόπουλος. Πρέπει να ξεφύγουμε λίγο μεταξύ μας από τα κριτήρια αυτά.

zoot horn rollo είπε...

Ευμενης: Ξεκινάς "καλοπροαίρετα" αλλά πέφτεις σε πολλά κλισέ στο τέλος,το σχόλιο είναι σα μια πιο μακρόσυρτη εκδοχή του "αγαπητού" πιο πάνω, εκτός αν είστε ο ίδιος...
"Και αυτό μπορεί εύκολα να αποδειχτεί αν το κόμμα τον κατεβάσει υποψήφιο με σταυρό". Μην ορκίζεσαι πάντως...Με τόσους "οπαδούς" θα έπρεπε να χτυπάει το Κόμμα τρελά ποσοστά, δε το βλέπω όμως, αγόρια και κορίτσια.
Ήταν σε κάποιες εκλογές ο Μπογιο στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, δε θυμάμαι βουλευτικές ή ευρωεκλογές,αλλά τότε ήταν "Σταλίνας" ενώ τώρα δεν είναι, ε;

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά-κ άρα με μεγάλες πιθανότητες να είμαι εντελώς λάθος-είμαι γενικά επιφυλακτικός προς τις καθημερινές επώνυμες στήλες. Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι το ότι θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο-όσο προικισμένος κι αν είσαι-να διατηρήσεις ένα σταθερά υψηλό επίπεδο χωρίς να πέσεις στην παγίδα της μανιέρας κ της αυτο-επανάληψης. Και σε κομματικό έντυπο το θεωρώ ακόμα πιο δύσκολο(ξανα-εξηγούμαι ότι μιλώ γενικά κι όχι ειδικά).

Θα ήθελα δηλαδή να γράφει κάποιος ένα άρθρο μόνο επειδή έχει πραγματικά κάτι να πει (ακόμα κι αν αυτό είναι 2-3 λεξούλες σε ένα "παραπολιτικό" σχόλιο) κι όχι επειδή υπάρχει η καθημερινή δέσμευση να παραδώσει ένα κείμενο των τόσων λέξεων. Θεωρώ επιπλέον ότι οι καθημερινές στήλες είναι στις παρούσες οικονομικές συνθήκες πολύ δύσκολο να διατηρηθούν ούτως ή άλλως. Δύσκολο κ για την εφημερίδα κ για τους αρθρογράφους (οι οποίοι πρέπει κάπως να βιοποριστούν).

Το θέμα βέβαια του τι Ριζοσπάστη θέλουμε είναι τεράστιο (πόσο μάλλον για κάποιον-όπως εγώ-που ούτε είναι, ούτε υπήρξε ποτέ μέλος του ΚΚΕ). Θα πω όμως συνοπτικά τη γνώμη μου (άλλωστε τα θέλω του καθενός μας τζάμπα είναι).

Θα ήθελα ένα Ριζοσπάστη που να αποπνέει ένα πνεύμα που θα το αποκαλούσα "πνεύμα οργανωμένου εθελοντισμού". Να υπάρχει δηλαδή μια (ει δυνατόν μεγάλη) δεξαμενή ανθρώπων (μελών, στελεχών κ φίλων του κόμματος) που θα στέλνει σε εθελοντική βάση άρθρα/κείμενα προς δημοσίεση στην εφημερίδα. Ας δουλεύει πχ ο Μπογιόπουλος στον enikos ή στο RealFm κι ας στέλνει ταυτόχρονα κείμενα για δημοσίευση στο Ριζοσπάστη όσο συχνά του κάνει κέφι. Να ξέρει ο αναγνώστης ότι ούτε μια στο εκατομμύριο δε θα βρει μέσα στις σελίδες κείμενα που γράφτηκαν με διεκπεραιωτικό τρόπο. Να υπάρχει κ το στοιχείο της έκπληξης κάθε πρωί-"πάρε το Ρ σήμερα, γράφει ο Μπογιόπουλος", "καταπληκτικό άρθρο σήμερα ο Μάκης Παπαδόπουλος" "το διάβασες το σχόλιο του Σαρρή που δημοσιεύτηκε σήμερα;", "άρθρο Θ. Μικρούτσικου για τη μουσική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα" (παραδείγματος χάρη ρε-μη βαράτε), "ο ποιητής Κακουλίδης γράφει για τον Εγγονόπουλο". Κάπως έτσι.

Είχες νομίζω γράψει παλιότερα σα σκέψη το να υπήρχε μια κάποιου είδους επικοινωνία με το αναγνωστικό κοινό (έπαιρνες αφορμή από την "Ελληνοφρένεια" κ τη σχέση αυτής της εκπομής με τους ακροατές της). Αυτό νομίζω ότι θα ήταν μια καλή ιδέα-θα το έβλεπα καλύτερα ως μια επικοινωνία με αυτούς που δεν είναι μέλη του κόμματος αλλά φίλοι (είμαι λίγο επιφυλακτικός στο πώς θα λειτουργούσε αυτό για τα κομματικά μέλη). Στο μυαλό μου το έχω ως ένα διακριτό κομμάτι του Ρ αφιερωμένο στους φίλους του κόμματος (μιας κ παραπάνω έγραψα ότι η δεξαμενή θα έπρπε να περιλαμβάνει κ φίλους), με μια-δυο σελίδες σε καθημερινή βάση (μπορεί κ περισσότερες-αν υπάρχει τόση προσφορά κειμένων) όπου άνθρωποι όπως λόγου χάρη εσύ, ο οικοδόμος, ο reloaded, ο fadom2duck κ άλλοι που να με συγχωρούν που δεν τους αναφέρω, θα έβλεπαν τα κείμενά τους δημοσιευμένα. Κομμάτι που θα είχε βέβαια κ απλές επιστολές φίλων του κόμματος.

Θα ήθελα επίσης να υπάρχει καθημερινά έμφαση στο επίπεδο της αυτομόρφωσης των αναγνωστών. Να τύχει να ανοίγει ένας άσχετος στο άσχετο την εφημερίδα και να βλέπει μέσα μικρά κειμενάκια που να εξηγούν απλά κ κατανοητά σε μας τους όχι κ φωστήρες το τι είναι λόγου χάρη υπεραξία, τι είναι οικονομικός κύκλος, κτλ κτλ (στη μορφή της στήλης Ερώτηση-Απάντηση). Να υπάρχουν επίσης καθημερινά κείμενα για την ιστορία, την τέχνη ή την επιστήμη.Υπάρχει άλλωστε η δεξαμενή της Σύγχρονης Εποχής από όπου θα μπορούν να δημοσιεύονται καθημερινά αποσπάσματα κάτι που ήταν κ φτηνό σε κόστος κ μεγάλο σε ουσιαστική προσφορά.

Κάπως έτσι.

ρα

ΥΓ1. Εγώ γουστάρω κ το Μεντρέκα κ το Μαϊλή
ΥΓ2. Αν ήμουν Χατζηνικολάου το Μπογιόπουλο θα τον έβαζα να δοκιμάσει να κάνει εκπομή μαζί με το team της Ελληνοφρένειας.

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Ήταν κακό δηλαδή να ακούγεται η φωνή και οι ιδέες του Μπογιόπουλου και του κόμματος μέσα από το unfollow ή τον ενικό;; Όπως λες και εσύ όχι, άρα γιατί αυτό να ενοχλεί το κόμμα, αυτό αδυνατώ να το καταλάβω πραγματικά. Ειδικά όταν μιλάμε για ακροατήρια που θα έπρεπε να ακούνε τις απόψεις του Κ.Κ.Ε

Ανώνυμος είπε...

Αν και γενικά δεν χωνεύω τα ήξεις-αφίξεις του σφυροδρέπανου -όπως σωστά επισήμανε κάποιος σύντροφος- που φτάνουν ενίοτε σε τραγέλαφους, νομίζω ότι εδώ έχει ένα δικιο.

Γιατί η "μπογιοπουλιάδα" έχει πολλά γκρίζα σημεία που πρέπει να δούμε.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Το ΚΚΕ καταρρέει, τόσο κοινωνικά (δια γυμνού οφθαλμού) όσο και οργανωτικά και έχει χάσει το κύρος του όχι μόνο στα μάτια πολλών φίλων αλλά και αρκετών οργανωμένων που ήδη λοξοκοιτάζουν την πόρτα της εξόδου.
Ας μην περιγράψω εδώ τους λόγους.

Αυτό φαίνεται και στον Ριζοσπάστη που έχει γίνει η σκιά του εαυτού του, με ανιαρές κομματικές ανακοινώσεις copy-paste, αναφορά στις κομματικές κοινητοποιήσεις, μερικά ανόρεχτα σχόλια και που και που κάποιο άρθρο "γραμμής". Η αίσθηση που λαμβάνω είναι ότι η ίδια η έκδοση βγαίνει σαν "αγγαρεία" και ότι ο "Ρ" δεν θα κρατήσει για πολύ.

Από την άλλη ο Μπογιόπουλος παρά τις αδιαμφισβήτητες συγγραφικές του ικανότητες έχει γενικά ρηχές τοποθετήσεις (δεν είναι καλύτερος από εσένα σφυροδρέπανε :) ). Το σημαντικό όμως είναι ότι έχει δείξει λαστιχένιο ήθος.

Δεν δικαιολογείται να μην έχει τοποθετηθεί για τις απολύσεις συναδέλφων του στον Ριζοσπάστη και στον 902
Δεν δικαιολογείται να προσχωρει στον ΕΝΙΚΟ (υποθέτω με μισθό) χωρίς να ξεκαθαρίζει τη θέση του. Μόνο η καριέρα του τον ενδιαφέρει τέλος πάντων;


hydraulics engineer


Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Θα ήμουν υπόχρεος σε οποιονδήποτε βαθυστόχαστο και μη ρηχό σχολιαστή έκανε έναν κόπο να εντοπίσει και να μου υποδείξει τις αχώνευτες ήξεις-αφήξεις της κε του μπλοκ για να μη μιλάμε με αερολογίες. Εκτός και αν θεωρεί ό,τι λέει αυταπόδεικτα, πχ η 'δια γυμνού οφθαλμού κατάρρευση του κκε', δεν χρειάζονται περισσότερα, όλοι τα ξέρουμε.

Ρα, συμφωνώ στα περισσότερα σημεία που βάζεις. Η μανιέρα πάντως είναι δύο όψεων. Χωρίς αυτήν φαίνεται να μην έχει ψυχή και προσωπικό στιλ το κείμενο, αλλά ενέχει σίγουρα τον κίνδυνο της τυποποίησης.

Rocean είπε...

Καταρχήν ένα σχόλιο για όσους βλέπουν χίλια δυο στραβά στο τι κάνει το Κόμμα με τον Ριζοσπάστη, αλλά δεν είδα να λένε και καμιά κουβέντα για το πόσο καλά τα πάει το 902.gr.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο Ριζοσπάστης αυτή την στιγμή ψάχνει λόγο ύπαρξης, όπως ψάχνουν λόγο ύπαρξης όλες οι έντυπες εφημερίδες στον πλανήτη. Είναι ένα είδος που πεθαίνει γενικά.

Όσο κι αν ο τίτλος "Ριζοσπάστης" είναι συναισθηματικά φορτισμένος γιατί έχει και μια καταπληκτική ιστορία πίσω του. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι πλέον πρέπει να θεωρούμε σαν βασική έκδοση του ΚΚΕ, τον 902.gr. Ο Ριζοσπάστης είναι συμπληρωματική.

Με βάση αυτό πρέπει να δει ο Ριζοσπάστης τον νέο ρόλο του. Μπορεί να είναι κάτι σαν καθημερινή ΚΟΜΕΠ, με ιδεολογικά θέματα κυρίως. Πολύτιμο εργαλείο για εξορμήσεις.

Ταυτόχρονα ο 902.gr να συνεχίσει να αναβαθμίζεται και με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, όπως και με πιο πλούσια αρθρογραφία.

Κι εδώ μπορούν να παίξουν ρόλο τα ενυπόγραφα άρθρα. Μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένη στήλη στο 902.gr με ενυπόγραφα άρθρα. Γίνεται σε έναν βαθμό τώρα, μπορεί να γίνει και πολύ καλύτερα και πιο οργανωμένα. Γιατί όχι να μπαίνουν και άρθρα που γράφουν διάφοροι bloggers.

Κάποιοι θέλουν να βλέπουν καταστροφές. Εγώ δεν βλέπω καταστροφές, αλλά κάτι θαυμάσιο που γίνεται αυτή την στιγμή με τον 902.gr. Φυσικά μακάρι η οικονομική κατάσταση του Κόμματος, να μην είχε σαν αποτέλεσμα τις σημαντικές απώλειες σε ανθρώπους και μέσα.

Μπορεί να λέμε ότι το Κόμμα δεν τα πάει καλά με τα social media, αλλά στην πραγματικότητα πιο άλλο μέσο γράφεται αυτή την στιγμή κυρίως από τους αναγνώστες του? Ο 902.gr χτίζει συνεχώς ένα δίκτυο με ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα που στέλνουν καθημερινά ανταποκρίσεις. Μαθαίνουν να γράφουν καλύτερα, να βγάζουν video, φωτογραφίες, να μοντάρουν, να επεξεργάζονται κτλ. Τι πιο social από αυτό? Κι ακόμη δεν είδαμε τίποτα. Για μένα αυτό είναι πραγματικό social media. Όχι το ποιος πετάει καλύτερες ατάκες στον twitter και το facebook.

Ανώνυμος είπε...

Σε κάθε κείμενο, σε κάθε αφορμή, τσουπ και ένας καλοθελητής να προβλέπει την καταστροφή του ΚΚΕ. Ω μον ντιε, ω μον ντιέ. Το γινάτι του κάθε πικραμένου που ονειρεύεται τη μέρα που θα συμβεί αυτό μπας και τσιμπήσει μια ολιά.

Εχω στην καβάτζα ένα σκασμό λινκς που αποδεικνύουν το αν "κοινωνικά καταρέει" το ΚΚΕ ή όχι- σε σωματεία, σχολές, γειτονιές κτλ. Ακόμα και στο φετινό φεστιβάλ έγινε διακριτό.

Και ξέρετε τι με κάνει αυτό;Με κάνει ίσο με τον Μπογιόπουλο. Γιατί αυτό είναι που κάνει τον Μπογιό αυτό που είναι. Η ικανότητα του να ψαχνουλεύει στο αρχείο του, δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις και αποστομώνοντας. Και μπράβο του. Αλλά εγώ έχω να προτείνω κάτι καλύτερο: αντί να αγιάζουμε κάποιον, γιατί να μην ανεβάσουμε όλοι μας το επίπεδο δουλειάς μας ωστε να μπορούμε να το κάνουμε όλοι μας. Τον καιρό του ίντερνετ, μόνο η θέληση για ψάξιμο λείπει.

Αυτά...Λίγο άσχετα με το κυρίως θέμα, αλλά είναι κάτι που με τρώει καιρό τωρα και βρήκα αφορμή.



Σπύρος


Αναυδος είπε...

Άσχετο αλλά θέλω να το μοιραστώ με την ομήγυρη

Έχει σήμερα η Αυγή ένα πρωτοσέλιδο σχετικά με μια επικείμενη προβοκάτσια (μαθαίνουν άγνωστες λέξεις τελευταία στον Συριζα) και όταν ρωτάται σχετικά ο Τσίπας άπαντα ως έξης:

(…) Νομίζω ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν χρειάζεται να τα υιοθετήσω εγώ ή να μην τα υιοθετήσω. Είσαστε δημοσιογράφοι, ρωτήστε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να σας δώσουν απαντήσεις. Από κει και πέρα, εμείς πολιτική δεν κάνουμε με τα δημοσιεύματα.(…)

Να υποθέσω ότι δεν θεωρείται άξιος ενημέρωσης ο πρόεδρος του Συριζα για τα σκοτεινά σχεδία που εξυφαίνονται ενάντια στο ίδιο του το κόμμα και δημοσιεύει η πρωινή εφημερίδα του ?

http://www.enikos.gr/politics/181139,O_Tsipras_gia_to_prwtoselido_ths_Ayghs_.html

anonymous anonymous είπε...

Η ζωή μπορεί να τα φέρει έτσι που ένας δημοσιογράφος να γίνει κομμουνιστής ενώ εργάζεται σε αστικό ΜΜΕ. Λόγος να εγκαταλείψει τη δουλειά του προφανώς δεν υπάρχει, εκτός αν το Κόμμα αποφασίσει ότι πρέπει να ενσωματωθεί στο "Ρ". Επίσης (λίγο πιο σπάνιο αυτό) μπορεί κάποιος να μπει στη δημοσιογραφία, αφού έχει γίνει κομμουνιστής, αλλά για κάποιο λόγο οι επαγγελματικοί του δρόμοι να μη συναντηθούν με το "Ρ". Κι εδώ ισχύει ότι στην πρώτη περίπτωση.

ΟΜΩΣ, ένας κομμουνιστής δημοσιογράφος ποτέ δεν φεύγει από το "Ρ" για να δουλέψει σε αστικά ΜΜΕ, εκτός αν υπάρξει (για τον οποιοδήποτε λόγο) σαφής τέτοια εντολή από την καθοδήγηση του Κόμματος. Εμπίπτουν σε αυτό το σχήμα οι πρόσφατες επαγγελματικές δραστηριότητες του Μπογιόπουλου; Ειλικρινά δεν ξέρω. Όμως αν δεν εμπίπτουν, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος θα τον κρίνουν πολύ αυστηρά.

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να θέλω να στεναχωρήσω τους απανταχού κομματικούς πατριώτες, το αν το ΚΚΕ καταρρέει ή ανασταίνεται δεν φαίνεται από τα λινκς στα ηλεκτρονικά κομματικά μέσα που πανηγυρίζουν συνεχώς ψεύτικες νίκες.
Προκύπτει πολύ καλύτερα από την επαφή με τον κόσμο και τον παλμό του, τις αγωνίες του, τί ζητά και και τί ψάχνει.
Αν θέλετε όμως μια απόδειξη, ξεφυλλίστε έναν καθημερινό Ριζοσπάστη.

Καλώς ή κακώς το ΚΚΕ είναι αλληλένδετο με τον Ριζοσπάστη. Ο "Ρ" είναι η έντυπη εικόνα του κόμματος προς τα έξω. Αν και καταλαβαίνω πως ο Ριζοσπάστης δεν θα κρατήσει πολύ ακόμα, βλέπω με τρόμο πως κάποιοι όπως ο Rocean είναι ήδη προετοιμασμένοι γι αυτό το ενδεχόμενο και σαν να μην το θεωρούν μεγάλη απώλεια.

Για τα υπόλοιπα, ήξεις-αφίξεις κτλ θα τοποθετηθώ αργότερα λόγο έλλειψης χρόνου.

hydraulics engineer

Ανώνυμος είπε...

Ότι και να κάνεις δεν την γλυτώνεις την "σφυροδρεπανιάδα" .

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι. Να μας στενοχωρήσεις, κομματικέ διεθνιστή. Εξάλλου λες μόνο αλήθειες που καίνε. Και οι οποίες προκύπτουν αντικειμενικά, από την επαφή με τον κόσμο και την εικόνα του ριζοσπάστη. Τώρα που το 'πες έτσι αδιάσειστα, δεν έχω πώς να σε αντικρούσω. Να μας πεις μετά και για τις αφίξεις ποιος έφτασε

Rocean είπε...

@ hydraulics engineer

Λυπάμαι που θα σου χαλάσω την φαντασίωση. Αλλά εγώ δεν περιγράφω καμιά καταστροφή κι ούτε κανέναν τρόμο έχω.

Θεωρώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια θετική εξέλιξη την καταστροφή του έντυπου τύπου. Όπως θεωρώ θετική εξέλιξη και την καταστροφή που έρχεται για τα σημερινά συμβατικά τηλεοπτικά κανάλια.

Κι αυτό γιατί αντικαθιστούνται από πολύ καλύτερα μέσα.

Από την άλλη, για τον Ριζοσπάστη όχι μόνο λέω ότι θα καταστραφεί, αλλά το ότι είναι από τις λίγες περιπτώσεις που μια έντυπη εφημερίδα μπορεί να επιβιώσει για πολλά ακόμη χρόνια, αν αλλάξει ρόλο.

Ανώνυμος είπε...

@Rocean

O τρομος είναι όλος δικός μου Rocean. Δικαιωμά σου να το θεωρείς θετικό κάτι τέτοιο, αλλά και δικαιωμά μου να το θεωρώ (ακόμα ένα) μεγάλο πλήγμα το να μην υπάρχει έντυπος Ρ.

Ο Ριζοσπάστης δεν μπορεί να γίνει καθημερινή ΚΟΜΕΠ. Είναι εντελώς μαξιμαλιστική λογική όταν τώρα μετα βίας φυτοζωεί. Ποιός θα γράφει καθημερινά θεωρητικά άρθρα;

Γενικά δεν ασπάζομαι το κυρίαρχο δόγμα ότι (πρέπει να) υποχωρει ο έντυπος λόγος μπροστά στα μαγευτικά γκάτζετς της Apple και άλλων πολυεθνικών. Είναι φανερό ποιός εξυπηρετείται από αυτό.
Εν πάση περιπτώση, οι ηλεκτρονικές εκδόσεις είθισται να είναι πιο προσεγμένες και με ποιοτική ύλη κάτι που δεν βλέπω ούτε στον 902.gr.

Από την άλλη πως θα διαβάσει ο εργάτης στην οικοδομή και ο ψαράς την εφημερίδα; Εκτός αν φανταστούμε μια κοινωνία που θα έχουν όλοι kindle ή ταμπλέτα, ενώ δεν θα έχουν ρεύμα και τροφή που λέει ο λόγος.

hydraulics engineer

Αναυδος είπε...

Επανέρχομαι στην προβοκάτσια που τόσο φοβάται ο Συριζα (σταχυολογώντας από τον σημερινο Ριζοσπάστη)

- Η σύλληψη 20 μαθητων του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας και η καταδίκη 8 εξ αυτών επειδή συμμετείχαν στην κατάληψη του Λυκειου για τον Συριζα μάλλον ειναι η εφαρμογη του νόμου
- Η δικη του προεδρου του ΕΚΖακυνθου μετα από μηνυση της Lidl μαλλον ειναι η εφαρμογή του νομου

Η καταψήφιση στην ΟΛΜΕ της πρότασης του ΠΑΜΕ για απεργία στις 13/10 προφανώς γινεται για να προφυλαχθεί ο Συριζα απο την επερχομενη προβοκάτσια

Ο αποκλεισμός του ΠΑΜΕ απο το προεδρειο της ΠΟΕΜ εγινε για να μην θεωρησουν οι σιδηροβιομηχανιες τον Συριζα (και την Ανταρσυα) προβοκατορες

Η κοινη καθοδος ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-Συριζα στα μεσα σταθερης τροχιας γινεται και αυτη για να μην κατηγορηθει το Συριζα για προβοκατσια

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προτείνω ως καλύτερη λύση για τον εργάτη,τον ψαρά και λοιπές κατηγορίες να βγάζει εφημερίδες τοίχου.Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η ΟΑΚΚΕ.

mariori

Ανώνυμος είπε...

ο υδραυλικος βασιζεται στη διαισθηση του και οχι στα στοιχεια ενδιαφερον ...

ντ.

Rocean είπε...

@ hydraulics engineer

Δεν είπα ότι δεν πρέπει να υπάρχει έντυπος Ριζοσπάστης.

Είπα "ΚΑΤΙ σαν καθημερινή ΚΟΜΕΠ". Αν θέλεις να το εξηγήσω κάπως καλύτερα. Σημαίνει, περισσότερα ιδεολογικά θέματα, ιστορικά κτλ, με κάτι από την επικαιρότητα (μια σούμα στην ουσία από βασικά θέματα του 902). Κι όλα αυτά μπορούν να είναι σε μία έκδοση με λιγότερες σελίδες, για να είναι και πιο χαμηλό το κόστος. Και σε μια τέτοια κατεύθυνση θα μπορούσαμε ίσως να μιλήσουμε μέχρι και για free press.

Όλα αυτά μπορούν άνετα να γίνουν ακόμη και με την οικονομική αποδυνάμωση.

Άρα ο εργάτης και ο ψαράς μια χαρά θα έχουν κάτι να διαβάσουν.

Όσο για το "δόγμα", ο έντυπος τύπος υποχωρεί γιατί είναι λίγος (και πιο ακριβός) μπροστά σε αυτά που προσφέρει ο ηλεκτρονικός. Φυσικά κι εδώ οι πολυεθνικές κερδίζουν, όπως κέρδιζαν και στον έντυπο. Απλά είναι άλλες πολυεθνικές. Αλλά αυτά είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση.

Εγώ μιλάω καθαρά από τεχνολογικής πλευράς. Κι από τεχνολογικής πλευράς είναι πρόοδος αυτό που γίνεται. Και οι δυνατότητες που δίνονται. Ακόμη και σαν μείωση του κόστους.

Όσο για την ποιότητα του 902.gr. Μπορεί να μην συγκρίνεται με προσπάθειες μεγάλων εταιρείων, αλλά μια χαρά στέκεται. Και προσφέρει και πρωτογενές ειδησεογραφικό υλικό πολλές φορές σε τρίτα sites. Επίσης είναι ακόμη στην αρχή, χωρίς να έχουμε δει ακόμη όλες του τις δυνατότητες. Και όπως είπα και πριν αυτό που χτίζεται από κάτω είναι κάτι θαυμάσιο και το πιο σημαντικό απ' όλα.

Πάντως έχει πλάκα η φάση. Ένα φεγγάρι οι επικριτές κατηγορούσαν το Κόμμα, γιατί δεν εκσυγχρονίζεται (Σε έναν βαθμό ίσχυε. Σε άλλον βαθμό ήταν ακόμη και πρωτοπόρο. π.χ. όταν ο Ριζοσπάστης είχε site άλλοι δεν ξέρανε καν που πέφτει το ιντερνετ). Τώρα που το κάνει έχουμε τους επικριτές που σκέφτονται τον ψαρά και τον εργάτη που δεν έχουν ipad να διαβάσουν 902.gr.

Συντονιστείται...

Ανώνυμος είπε...

@Rocean

Όταν αλλάζουν βασικά πράγματα γύρω μας ασφαλώς και θα σκεφτούμε πως θα διαβάζει ο εργάτης και ο ψαράς την εφημερίδα εφ' όσον δεν μοιράζει ipad η κυβέρνηση.
Η ίδια η πραγματικότητα και τα προβλήματά της δείχνουν τί πρέπει να κάνουμε και τί όχι. Αν, για παράδειγμα διαπιστώνουμε ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού δυσκολεύεται να πληρώσει το ρεύμα και κινδυνεύει να χάσει και το σπίτι του, θα πάμε σ' αυτούς με το youtube?

Εκτός αν τους έχουμε ξεγράψει αυτούς οπότε πάμε παρακάτω.

Ανεξάρτητα από το άν ο έντυπος λόγος δέχεται συντεταγμένες πιέσεις για να εξαφανιστεί και πού αποσκοπούν όλα αυτά, ο Ρ υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή και είναι χειρότερος αφού δεν έχει γίνει καν προσπάθεια να αναβαθμιστεί το σάιτ.

Είναι μεγάλη συζήτηση πράγματι αλλά πολύ προχειρα θα πω ότι ο έντυπος τύπος δεν είναι πιο ακριβός. Είναι πολύ πιο φτηνός αφού μια εφημερίδα την διαβάζεις με το φως του ηλίου ενώ η ανάγνωση ενός pdf θέλει συσκευή και ιντερνετ που από όσο ξέρω δεν είναι δωρεάν.

Για να κανουμε μια σύγκριση ας δούμε τί ήταν ο Ριζοσπάστης πριν αρκετά χρόνια (και τί έχει απομείνει σημερα δυστυχώς... )
http://efimeris.nlg.gr/ns/main.html
που περιέχει τις εκδόσεις ως το 1983


hydraulics engineer





Ανώνυμος είπε...

Περά απο το τι γουστάρουμε ή τι "διαισθανομαστε"(χο χο), αυτό που λέει ο/η Rocean είναι πέρα απο υποκειμενικές θελήσεις. Είναι αντικειμενικό φαινόμενο οτι ο έντυπος τύπος υποχωρεί σε μέγεθος και οτι παίρνει πια το ρόλο του αναλυτή. Δεν χρειάζεται να αρχίσω θεωρία επικοινωνίας, ο Μπίλης τα ξέρει άλλωστε καλύτερα απο μένα σαν δημοσιογράφος,είναι fact.

Το βλέπει ή όχι ο κάθε ταλιμπάν με τρόμο, αδιάφορο για την Ιστορία. Κάποτε θαρρώ και ο Πλάτων ήταν ενάντιος στον γραπτό λόγο, αλλά δεν άλλαξε κάτι.


Σπυρος

3η Κομμουνιστική Διεθνής είπε...


" Ο/Η TRASH είπε...

Μια και άρχισε και εδώ η μπούρδα από προφανώς μη-αναγνώστες του Ριζοσπάστη, αλλά και του ΜΠογιόπουλου φυσικά, θα μας κάνετε την τιμή να μας δώσετε ένα λινκ από έναν (αρ.1) ημεροδρόμο που να ήταν "εκτός γραμμής";

Πέμπτη 27 Σεπτ/2012 ο Νίκος γραφει για το ΕΑΜ χωρίς να αναφέρει τις "επεξεργασίες" του Β Τόμου.

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7055968

και η ΑΜΕΣΗ απάντηση το Σάββατο!

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7062153

(...)Η στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος απέναντι στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα τελικά δεν προσανατόλισε στη διαμόρφωση στρατηγικής των ΚΚ ενάντια στην αστική τάξη της χώρας τους, είτε η τελευταία ήταν επιτιθέμενη είτε αμυνόμενη.(...)

Δηλαδη: Σταλιν, Δημητρωφ, Μπολσεβίκοι αποκαλούνται έμμεσα προδότες!!

από ποιούς;
από αυτους που πήραν το ΚΚΕ τρίτο Κόμμα, με τηλεόραση, ραδιόφωνο και 536.000 ψήφοφόρους στις εκλογες του Μαη του 12 και το φέρανε 7ο χωρίς τηλεόραση και ραδιόφωνο, με πτωχευμένο τυπογραφείο και τεράστια χρέη!!!.

Είναι εκπληξη ότι ο Νικος τέθηκε στο περιθώριο;;;;;!

Red Star είπε...

Η άποψη μου για τον Ριζοσπάστη δεν έχει αλλάξει ,είτε με Μπογιόπουλο, είτε χωρίς Μπογιόπουλο, είτε με 24 σελίδες είτε με 4 σελίδες.Δεν συγκρίνεται με τις φυλλάδες που κυκλοφορούν, έχει τα κομματικά νέα και ειδήσεις ,χωρίς σάλτσες.Δεν προσπαθεί να είναι κάτι πέρα από αυτό που μπορεί να είναι με τα σημερινά δεδομένα. Έχει ελλείψεις ; Ναι έχει.Ο καθένας μας θα έχει πλάσει στο μυαλό του τον ιδανικό Ριζοσπάστη, καθήκον όσων αντέχουμε οικονομικά να τον αγοράζουμε καθημερινά για να στηρίζουμε το Κόμμα και να το δίνουμε αφού τον διαβάσουμε σε φίλους, συγγενείς ακόμα και αγνώστους.Πολλές φορές το βράδυ γυρνώντας από τη δουλειά τον αφήνω στη θέση μου στον ηλεκτρικό. Ο Ριζοσπάστης στη εποχή μας όπως και όλα τα έντυπα μέσα δεν μπορούν να έχουν την αμεσότητα του διαδικτύου π.χ. του 902.gr ,αλλά (για μένα τουλάχιστον) όταν βρίσκεται δίπλα στο κομοδίνο μου, έχει μια οντότητα σαν ένα καλό βιβλίο.Ας βοηθήσουμε όλοι να ανέβει η κυκλοφορία του και μια μέρα ίσως γίνει καλύτερος.

Τέλος για τις κριτικές φίλων που διάβασα για το Κ.Κ.Ε και την απήχηση του ή πως το κατάντησαν κάποιοι, ας ρίξουν μια ματιά στα άλλα κόμματα της λεγόμενης αριστεράς και ας το ξανασκεφτούν.

Το Κ.Κ.Ε είμαστε εμείς που δεν είμαστε μέλη αλλά ελπίζουμε σε αυτό ,είναι τα μέλη του και τα στελέχη του και μέσα στη φουρτούνα της κρίσης και πέρα από τα λάθη ,ανθρώπινα και πολιτικά, δεν μπορούμε και ούτε πρέπει να κάνουμε πίσω αυτή την κρίσιμη ώρα.

Τέλος για το Νίκο Μπογιόπουλο έχω να πω, ότι εκεί που βρέθηκε χωρίς να το θέλει είναι αλήθεια, θα βοηθήσει το Κόμμα και θα διαβαστεί από ακόμα περισσότερους πολίτες που είναι μακριά από το Κ.Κ.Ε.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού...

Ανώνυμος είπε...

Jacob, εχω ακουσει "οπαδαρες" σε μεταμεσονυχτιες τρας αθλητικες εκπομπες της θεσσαλονικης, με σοβαροτερο κριτηριο απ οτι εχεις εσυ για το ΚΚΕ. Το πηραν, λεει, τριτο κομμα και το πηγαν εβδομο. Τι ειναι ρε φιλε το ΚΚΕ, ο μπαοκ στο πρωταθλημα? Να φυγει η διοικηση και ο προπονητης ρε λαμογια. Να ερθουν ανθρωποι αγνοι, που πονανε την ομαδα, γιατι είναι μαγαζι γωνια το ΚΚΕ, μη βλεπετε πώς το καταντησανε ετσι οι διοικουντες. Κι ο λαος, μη νομιζετε, ξενερωμενος είναι. Με άλλη διοικηση που θα γλιτωσει τα χρεη και θα εχει καλο μπατζετ, θα το γεμισει το Ναο σε λεω. Και μετα απ αυτο (και τις ανοησιες για το Σταλιν, που δεν επεισαν τοσες και τοσες φορες κι αναρωτιεμαι τι σας κανει να πιστευετε οτι θα πεισετε τωρα), θες πραγματικα να σε παρει κανεις στα σοβαρα?

Εκτος γραμμης, λεει παλι, αυτα που εγραψε ο Μπογιοπουλος προς τιμην της επετειου τις ιδρυσης του ΕΑΜ, στα οποια δεν υπηρχε σχεδον η παραμικρη "προσωπικη" νοτα. Και ΑΜΕΣΗ η απαντηση του Ριζοσπαστη (καθημερινη εφημεριδα ο ριζος, εμφανιζεται αρθρο δυο μερες μετα απο του Μπογιο και η απαντηση θεωρειται ΑΜΕΣΗ). Βεεεβαια. Συσσωμη η παναριστερα με συριζα, αριστερα ρευματα, ανταρσυες καιδενξερωκαιγωτιαλλο, ετρωγε με ανοιχτο το στομα απο την κληρονομια του ΕΑΜ, προσπαθωντας μ αυτο το μονιμα τραγελαφικο τροπο να τη φερει στα μετρα της, γινοταν εκεινες τις μερες Ο χαμος με αισχρα δημοσιευματα, αλλα το αρθρο του ριζοσπαστη απαντουσε ΑΜΕΣΑ σε ποιον? Στο Μπογιοπουλο κυριες και κυριοι. Που στο κατω κατω δεν ειπε τιποτα σ’ αυτο το αρθρακι του που δεν λεει συνεχεια το ΚΚΕ, αλλα και ο ιδιος ως μελος του.

Αλλα καλα να παθω, που ανοιγω τα σχολια σε αυτό το μπλογκ μετα τις 2 τα μεσανυχτα…

sniper

Ανώνυμος είπε...

Κοράκια...

ΡΓ

ΥΓ. Μάλλον πετάτε πάνω από λάθος περιοχή. Δεν υπάρχει κανένα πτώμα εδώ και ούτε πρόκειται να υπάρξει.Αν θέλετε να τραφείτε τραβάτε στους φίλους σας να τους κάνετε παρέα στη σαπίλα!

Αναυδος είπε...

ελεος με τον ιακωβο

ακομη και η αληθεια τον ενοχλει

Για την ιστορία δεν υπεγραψε ο Σταλιν ο Δημητροφ η οι μπολσεβικοι τις συμφωνιες λιβανου-καζερτας-βαρκιζας Το ΕΑΜ τις υπεγραψε κακως κακιστα και φερνει την ευθυνη που του αναλογει για την πεικρατηση της αστιης ταξης στην Ελλαδα το 1949

το να αρνειται καποιος να δει και να μαθει απο τα λαθη του περα απο βλακεια σε βαθος χρονου ισοδυναμει με προδοσια



Rocean είπε...

@ hydraulics engineer

Να το ξαναπώ ακόμη μια φορά

ΔΕΝ ΛΕΩ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΕΝΤΥΠΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

(τουλάχιστον όσο οι ηλεκτρονικές εκδόσεις δεν είναι προσβάσιμες στο 100% του πληθυσμού κι παντού)

Το κατανοήσαμε αυτό? Πάμε παρακάτω τώρα.

Από εκεί και πέρα το πως είναι ο Ριζοσπάστης και τι Ριζοσπάστη θέλουμε, είναι και θέμα δυνατοτήτων. Και με αυτές τις δυνατότητες προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο. Και προφανώς και η ΚΕ ξέρει ότι υπάρχει πρόβλημα, γι' αυτό και γίνονται όλες αυτές οι αλλαγές ώστε και ο Ριζοσπάστης να γίνει καλύτερος, αλλά και ο 902.gr να παίξει ρόλο στις νέες συνθήκες.

Για το κόστος του έντυπου. Σαφώς και είναι ακριβότερος. Καταρχήν για την ίδια την εφημερίδα υπάρχει το δυσβάσταχτο κόστος χαρτιού, εκτύπωσης, διανομής.

Αλλά και για τον αναγνώστη. Σκέψου ότι ένας αναγνώστης για να διαβάσει καθημερινά μια εφημερίδα θέλει πάνω από 30-40 ευρώ τον μήνα.

Για το ιντερνετ από την άλλη μπορεί να φαίνονται πολλά για αρχική αγορά, αλλά υπάρχουν και πολύ φτηνές λύσεις. π.χ. μπορείς να βρεις tablet ή ηλεκτρονικό αναγνώστη, κάτω από 100 ευρώ. Το ίδιο και με smartphones. To ίδιο και με pc που μπορείς να βρεις ένα και κάτω από 50 ευρώ. Επίσης κάποιοι μπορεί να βρουν και εντελώς δωρεάν κάποιο pc από κάποιον γνωστό ίσως, που αποσύρει το παλιό του μηχάνημα. Wifi όλο και κάποιον γείτονα μπορεί να βρει κάποιος που να του δίνει πρόσβαση.

Τώρα αν πάμε σε περιπτώσεις που κάποιος δεν μπορεί ούτε ρεύμα να πληρώσει, ε τότε ούτε έντυπη εφημερίδα μπορεί να αγοράσει. Αλλά και αυτός μπορεί να βοηθηθεί.

Γενικά αν θέλει κάποιος, υπάρχουν λύσεις. Εγώ το σημαντικότερο πρόβλημα που βλέπω για την μη πρόσβαση στο ιντερνετ, είναι να μην θέλει κάποιος. Υπάρχει δυστυχώς πολύς κόσμος που θέλει να παραμένει ψηφιακά αναλφάβητος. Κι αν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις εδώ είμαστε και σαν Κόμμα να βοηθήσουμε ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση είτε σε έντυπη, είτε σε ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ανώνυμος είπε...

@Rocean

Οκ κατανοητό. Έτσι όπως το θέτεις δεν διαφωνώ κατ αρχας αν και θεωρώ λανθασμένη την εκτίμηση περί κόστους του έντυπου λόγου σε σχέση με τις ταμπλέτες. Εν πάση περιπτώση είναι μεγάλη συζήτηση.

Γράφεις:
"Και προφανώς και η ΚΕ ξέρει ότι υπάρχει πρόβλημα, γι' αυτό και γίνονται όλες αυτές οι αλλαγές ώστε και ο Ριζοσπάστης να γίνει καλύτερος, αλλά και ο 902.gr να παίξει ρόλο στις νέες συνθήκες."

Αυτό δεν ισχύει και δεν είναι μόνο δική μου γνώμη. Με τις αλλαγές (δηλ τις απολύσεις και τη συρρίκνωση της ύλης;) ο "Ρ" απλώς δεν διαβάζεται.

Ο Ρίζος σταθερά απαξιώνεται και διαβλέπω την υπόγεια πρόθεση της ΚΕ να τον κλείσει ή να εκδίδεται σε αραιά διαστήματα. Δεν υπάρχει καν μια προσπάθεια να γίνει ένα κάλεσμα στα μέλη και στους οπαδούς να βοηθήσουν την ιστορική εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος.

Δεν μιλάμε λοιπόν για αμέλεια αλλά για συνειδητή και εγκληματική πρόθεση εκ μέρους της ΚΕ να συρρικνωθεί έτι περαιτέρω η απήχηση του κόμματος στο λαό. Αυτό ακριβώς εννοώ όταν γράφω για κατάρρευση του ΚΚΕ.

Θα πεί κάποιος "μά έτσι και αλλιώς ούτε τα μέλη δεν τον διαβάζουν, τί να κάνουμε τώρα." Ή αυτό που περιγράφεις εσύ, ότι ο έντυπος λόγος είναι δαπανηρός ή ότι πιθανόν να είναι πιο δημοφιλές ένα σάιτ κτλ.

Με αυτή τη λογική πρέπει να μην τυπώνονται προκηρύξεις γιατί θα τις βρούμε στο ιντερνετ. Να μην παρακολουθούμε εκδηλώσεις γιατι θα αναρτηθούν στο youtube κτλ. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αυτό θα είναι το τέλος οποιασδήποτε κοινωνικής διεργασίας και όχι ένα ελπιδοφόρο αύριο.

hydraulics engineer



Singularity είπε...

Ο σταθμός stokokkino αν και δεν είναι χθεσινός, αλλά τελευταία έχει ανεβασμένες ακροαματικότητες και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον Αρβανίτη. Αν ήθελε ο 902 θα μπορούσε να κάνει κάτι αντίστοιχο. Αν και τον άκουγα όσο εξέπεμπε δεν παρατήρησα τέτοια προσπάθεια.
Προφανώς υπάρχουν αξιόλογα στελέχη στο ΚΚΕ. Ο Μπογιόπουλος όμως έχει χάρισμα. Είναι απλός, κατανοητός, μπορούν να τον καταλάβουν και να ταυτιστούν μαζί του άνθρωποι που ταξικά θα έπρεπε να είναι κομμουνιστές, αλλά δεν το είχαν σκεφτεί μέχρι τώρα. Μεγάλο κεφάλαιο για το κόμμα! Δεν είναι κακή η αναγνωρισιμότητα. Κάποιος έγραψε ότι ο Μπογιόπουλος είναι επιφανειακός. Δεν συμφωνώ, αλλά και έτσι να είναι, ε και; Βοήθησε τον κόσμο να σε πλησιάσει και αν θέλει να πάει και σε βάθος, δώσε τον σε άλλα, πιο βαθιά στελέχη.
Απολαμβάνω να τον διαβάζω, σε όποιο μέσο και αν γράφει. Είναι έξυπνος και εύστροφος. Τα γραφόμενά του δίνουν απαντήσεις στις ερωτήσεις μου και συμφωνώ μαζί του. Συμφωνώ και με τις 3 τελευταίες σου παραγράφους. Η αρχή είναι για να πείσεις τον εαυτό σου ότι θέλεις να πείς αυτά που λες στο τέλος.

Ανώνυμος είπε...

Καλη η προσπαθεια του "υδραυλικου" τυπου "μπλε κοκκορι" αλλα οπως και τοτε στο συνεδριο θα μεινει με την πικρα. Ας το πουμε ακομα μια: Το ΚΚΕ ειναι εφταψυχο επειδη ειναι ο εκπροσωπος του προλεταριατου. Αυτο ουτε μπορει και κυριως ουτε θελει να του το αφαιρεσει κανεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ λ.χ ειναι κομμα της αστικης "αριστερας" και αυτο δεν αλλαζει. Αυτο που θ'αλλαξει ειναι οτι οι αντιμνημονιακη ρητορικη γινεται ολο και πιο πολυ ρητορικη. Αυτο ομως που εχει σημασια απο τις παρεμβασεις που με το κειμενο του συνελεξε το "απολιθωμα", ειναι περα απο τις αξιολογες ιδεες για τον "Ρ", η διαθεση και η δυνατοτητα που δινει το ιντερνετ για την αναδειξη δεκαδων φιλολογικων μαχητων στην υποθεση των ιστορικων καθηκοντων της εργατικης ταξης και του ΚΚΕ. Ολοι εμεις ειμαστε το κομμα. ΑΑ

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ Για την ανοδο ακροαματικοτητας του "κοκκινου" απλα πληρωνεις στην MEDIA SERVISES κατι παραπανω. Καλυτερα κοιτα τι πουλαει η "ΑΥΓΗ". ΑΑ

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Rocean είπε...

@hydraulics engineer

Προφανώς έχεις διαμορφώσει την άποψη σου (ότι η ΚΕ θέλει την συρρίκνωση του Κόμματος) και απλώς προσπαθείς να φέρεις και την πραγματικότητα στην άποψη σου. Δυστυχώς για σένα κι ευτυχώς για το Κόμμα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ο Ριζοσπάστης δεν έχει σήμερα πρόβλημα λόγω περικοπών. Ο Ριζοσπάστης έχει πρόβλημα εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Και παρόμοιο πρόβλημα έχουν και όλες οι έντυπες εφημερίδες. Εδώ είδαμε να κλείνουν ή να συρρικνώνονται τεράστιες αστικές εφημερίδες που πουλούσανε τρελά.

Είναι απλό το πράγμα. Ο έντυπος τύπος μας έρχεται μπαγιάτικος. Λίγα πράγματα έχει να διαβάσεις και δεν τα έχεις μάθει ήδη από την στιγμή που γίνανε. Γι' αυτό πρέπει να βρεθεί νέος ρόλος, όπως είπα προηγουμένως...

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις υπόγειες συνωμοσίες που δικαιολογούν την φαντασίωση σου για καταστροφή του Κόμματος, για απαξίωση του Ριζοσπάστη από την ΚΕ. Ο Ριζοσπάστης απαξιώνεται εκ των πραγμάτων, γιατί όλο και περισσότερος κόσμος διαβάζει ηλεκτρονικά και όλο και λιγότερος έντυπα. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Σε αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να προσαρμοστεί ο Ριζοσπάστης. Σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να προσαρμοστούν οι πάντες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όσο για την φαντασίωση σου για ΚΕ που θέλει την συρρίκνωση της απήχησης του Κόμματος και ότι δεν υπάρχει κάλεσμα στα μέλη να βοηθήσουν την εφημερίδα κτλ, θα σε παραπέμψω στο τι γίνεται με τον 902.gr και αυτά που είπα πριν για το τι γίνεται. Προφανώς αυτά συνεχίζεις να θέλεις να μην τα βλέπεις, γιατί δεν δικαιολογούν την φαντασίωση. Κι όλα αυτά που γίνεται ευνοούν και τον Ριζοσπάστη. Και μπορούν να τον βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην συνέχεια. Άλλωστε 902.gr και ΡΙζοσπάστης δεν είναι τίποτα ξεχωριστό. Είναι μέσα που συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Είναι ένας ενιαίος μηχανισμός.

Γράφεις:

"Με αυτή τη λογική πρέπει να μην τυπώνονται προκηρύξεις γιατί θα τις βρούμε στο ιντερνετ. Να μην παρακολουθούμε εκδηλώσεις γιατι θα αναρτηθούν στο youtube κτλ. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αυτό θα είναι το τέλος οποιασδήποτε κοινωνικής διεργασίας και όχι ένα ελπιδοφόρο αύριο."

Προφανώς και τελικά δεν έγινα καθόλου κατανοητός. Θέλεις να με πας σε λογική 0 και 1. Όπως προσπαθώ να εξηγήσω σε τόσα σχόλια.... καμιά σχέση.

Υ.Γ: Θα ήθελα περισσότερα στοιχεία σου για τα κόστη του έντυπου και του ηλεκτρονικού τύπου. Που δικαιολογείς την διαφωνία σου...

Rocean είπε...

Για όσους θέλουν να κάνουν συγκρίσεις με Κόκκινο και Αυγιανή... Ας μην έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ 27% κι έτσι και οικονομική ανάσα και θα αμπελοφιλοσοφούσαμε σήμερα για το γιατί πουλήθηκε ή έκλεισε το Κόκκινο...

Γιατί οι Συριζαίοι που τώρα ανεβαίνουν στα κάγκελα για τον 902, έχουν πάθει αμνησία και ξεχάσανε τους δικούς τους απλήρωτους επί μήνες...

Από την άλλη, ναι... Κόκκινο και Αυγιανή, μπορούν άνετα να το παίζουν κουκουρούκου, και έτσι και γιουβέτσι, και να βγαίνει και ο πρόεδρας και να ρίχνει άκυρο σε πρωτοσέλιδο της Αυγιανής... Οπότε όντως έχουν μεγαλύτερα περιθώρια να απευθυνθούν σε περισσότερο κόσμο και να πουλάνε περισσότερο.

Ο Ριζοσπάστης και ο 902 δεν μπορούν να το παίξουν κουκουρούκου. Είναι ΜΜΕ του ΚΚΕ και μόνο την άποψη του ΚΚΕ μεταδίδουν. Καμία άλλη, ώστε να γίνουν αρεστοί στους πάντες, που γουστάρουν να ακούνε κουκουρούκου...

Αναυδος είπε...

απλως ας σκεφτουμε λιγο οτι το κοκκινο (και λιγοτερο η αυγη) αρχισαν να ανεβαινουν σε ακροαματικοτητα/αναγνωστες μετα την ανοδο του Συριζα και οχι πριν αρα οπως λεει πολυ σωστα ο Rocean τα χρηματα (απο τους ψηφους) κανουν το μεσο και δεν εφερε το μεσο τους ψηφους

Ανώνυμος είπε...

Θα ξεκινήσω από το τέλος.

Όταν επιχειρούμε να συγκρίνουμε κόστη δεν περιοριζόμαστε στο ατομικό επίπεδο αλλά λαμβάνουμε υπ όψη και γενικότερα μακροοικονομικά μεγέθη και αν είμαστε σαϊνια επιχειρούμε να προβλέψουμε και συμπεριφορικές μεταβολές του λεγόμενου καταναλωτικού κοινού.

Για παράδειγμα δεν έχει αξία η σύγκριση της τιμής ενός (ή διακοσίων) ριζοσπάστη και ενός ipad. Έχει όμως αξία όταν αναλύσουμε τις οικονομικές μεταβολές από τις αθρόες εισαγωγές γκάτζετς (ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, χρέη προμηθευτών και εμπορικών αντιπροσώπων κτλ) σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη από την συντήρηση ή επέκταση τυπογραφικών εγκαταστάσεων, την εκπαίδευση ειδικευμένου προσωπικού, την αγορά χάρτου κτλ. Και αν αυτά μας φαίνονται μακρινά και άγονα, σας πληροφορώ ότι είναι ο πυρήνας μελετών που αποδεικνύουν ότι με τις "νέες τεχνολογίες" συσσωρεύεται πολύ μεγαλύτερο χρέος, ιδιωτικό και δημόσιο, από τις παραδοσιακές.

Πάμε παρακάτω. Το συμπεριφορικό κομμάτι έχει πολύ ενδιαφέρον. Θεωρώ πολύ δύσκολο ο αναγνώστης του παρόντος και του (κοντινού) μέλλοντος να χρησιμοποιεί ipad για να διαβάζει τον αραχνιασμένο και ανιαρό Κουτσούμπα και Μεντρέκα που θυμίζουν σοβιετία στην παρακμή της. Είναι πιο πιθανό να προτιμήσει κάτι πιο ελκυστικό, με περισσότερα χρώματα ώστε να χαρεί περισσότερο και αυτός και το γκάτζετ του.

Ο Ριζοσπάστης πράγματι όχι από δεκαετία αλλά από το 90' , λόγω συγκεκριμένων προβλημάτων, ήταν μέτριος. Αν αυτή τη στιγμή είναι μια άψυχη και νερόβραστη κομματική μπροσούρα δεν φταίνε οι νέες τεχνολογίες, ο "σάπιος καπιταλισμός", η κρίση και γω δεν ξέρω τί άλλο αλλά συγκεκριμένες λογικές εκ μέρους της ΚΕ που σκόπιμα ή λόγω ανικανότητας τον απαξιώνουν μέρα με την μέρα.
Ντρέπονται να πουν ότι θέλουν να τον κλείσουν και τον απαξιώνουν ώστε να γίνει πρώτα συνειδηση στα μέλη και οπαδούς ότι "δεν χρειάζεταιΡιζοσπάστης"?
Δεν ξέρω.

Για τον 902.gr έχω να πω ότι η μιζέρια είτε στο εφημεριδόχαρτο είτε στο youtube σε HD ανάλυση, πάλι μιζέρια είναι αλλά θα ανοίξω μια εντελώς διαφορετική συζήτηση...

hydraulics engineer


karce είπε...

Rocean έχεις δίκαιο σε όσα αναφέρεις για τον έντυπο τύπο. Από την άλλη όταν κόβεται η πιο πετυχημένη στήλη με την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα το λες και απαξίωση της εφημερίδας. Πολλοί έμπαιναν στο ρίζο στο ιντερνετ μόνο για να διαβάσουν τη σελίδα του Μπογιόπουλου γιατί λοιπόν να μην αξιοποιηθεί έστω στο portal του 902; Δεν ξέρω και πολλά πράγματα εξωτερικός παρατηρητής είμαι αλλά η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι πληρώνει την άποψη του στον προσυνεδριακό. Αν συνυπολογίσω και αυτά που γράφει το απολίθωμα μη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο στην εσηεα, τα βιντεάκια του που δεν μπαίνουν στο portal, την ξεκάρφωτη επιστολή αναγνώστη στο ρίζο που τον κράζει δεν μου κάθονται καλά όλα αυτά.

κοσμοναύτης είπε...

να δώ την ώρα που ο επόμενος "κασιδιάρης" θα χαστουκίσει τον μπογιό, πόσοι από τους σημερινούς φάν του θα πουν "καλά του έκανε", όπως άλλωστε έγινε και με την κανέλλη.

στο "δια ταυτα": έχουν λυσσάξει οι μικροαστοί αριστερούληδες που το κομμουνιστικό κόμμα δεν τους χαϊδεύει τα αυτάκια. και βρήκαν νέο μεγάλο "θέμα" να ασχοληθούν.
αναρωτιέμαι, όμως, πόσα χρόνια θα περάσουν μέχρι να αναγνωρίσουν οτι ο... "αντικειμενικός" χατζηνικολάου τους δούλευε "ψιλό γαζί" και ότι σε πλάτες όπως του μπογιόπουλου, της ελληνοφρένειας, της καννέλη, έχτισε και χτίζει τον μεγαλύτερο επικοινωνιακό όμιλο με ραδιοφώνο- εφημερίδα- τηλεόραση και προφίλ αντικειμενικό- αληθινό(real). όλα αυτά με τις ευχές και πιθανόν τα χρήματα του ΒΒ και κουμπάρους το ζεύγος ρουσ/ζαχ.
ένα παράδειγμα; περάστε κόσμε φωνάζει η φυλλάδα του αυριο. τι θέτε; κουπόνια για τα αβ; έχει, βιβλίο χαριτόπουλου για τον άρη; έχει, cd πόλυ πάνου; έχει, cd μίκη θεοδωράκη; έχει, dvd με γουέστερν; έχει. σαν παλιός μαυραγορίτης στην ομόνια που φώναζε ΕΧΩ ΕΧΩ ώστε να καταλάβεις και να πάς να αγοράσεις εισιτήριο!
όλα αυτά έχει λοιπόν η φυλλάδα του για να μας πείσει να διαβάσουμε "ποιοί έκαψαν τη Μαρφίν".
αλλά, κατά τα άλλα ο real νίκος δεν υιοθετεί τη θεωρία τον δύο ακρων, όοοοχι, είναι αντικειμενικός.
δεν τσουβαλιάζει την εργατική κινητοποίηση του 2010 με τους δολοφόνους της χα, όοοχι! ούτε, επί της ουσίας, αθωώνει τον βγενόπουλο που έβαζε τους διευθυντές του να κλειδώνουν τους υπαλλήλους μέσα σε καταστήματα που δεν είχαν μέτρα πυροπροστασίας. τστστσττσ, αποκλείεται! ο νίκος; τέτοιο πράγμα; ποτέ!

την εποχή, λοιπόν, που αστοί έκαναν την επικοινωνία και την αναπαραγωγή της ιδεολογίας τους επιστήμη, οι χαζοχαρούμενοι αριστερούληδες βαυκαλίζονται και περιμένουν τον μπογιό να γράψει ή τον θύμιο θα πεί κάτι για να αισθανθούν καλύτερα. δηλαδή να κερδίσει η ομάδα μου για να βγώ στο καφενείο! αυτές και αν είναι αυταπάτες! σαν τις εκλογικές και χειρότερες!
όμως πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!
1 ώρα ελληνοφρένεια μάγκες; 23 ώρες κυρίαρχη ιδεολογία πασπαλισμένη με λαϊκισμό και ακροδεξιά χρυσαυγητόσκονη. και κάθε παρασκευή... κανέλλη, σαν να λέμε όσπριο για να καθαρίζει το έντερο! και εκεί που νομίζεις ότι με κάτι τέτοια τσιμπάς και από κανέναν, όταν έρθει η δύσκολη ώρα σου τσιμπάνε τους μισούς και μένεις... μοιραίος και άβουλος αντάμα και αρχίζεις τη γκρίνια και τα "τί να φταίει, τι να φταει που δεν πήγαμε μπροστά".
όπως στις εκλογές, διαδικτυακός ενικός με αλέκα, τσίπρα και κουβέλη κατά μόνας.
και τρώει η αλεκάρα από τον αντικειμενικό χατζηνικολάου ενα στήσιμο... να!!!!!, με το συμπάθιο. γεμίζει ο αντικειμενικός ένα πλατό με κάτι μικροαστούς λιόντάρια και την αρχίζουν!
τί για ξεπουλημένες απεργίες, τί για... "τα παιδιά" της, τί για το "αμερικανικό κολέγιο", τα πάντα όλα. και στο β γύρο νεό στησίμο με το επιχείρημα οτι η νίκη του σύριζα εξαρτάται από το ποσοστό του κκε! μήπως τα ξεχάσαμε/τε; υπάρχουν όλα στο youtube. ρίξτε μια ματιά να φρίξετε.
υγ: όσοι πιστεύουν οτι για να διεκδικήσει ο λαός τη ζωή του και το ψωμί πρέπει να τους πείσει ο όποιος μπογιόπουλος... καληνύχτα και καλή τύχη! ή μήπως ταιριάζει καλύτερα το καλή αντάμωση στα γουναράδικα;

Singularity είπε...

Κάτσε ρε Κοσμοναύτη, γιατί μπορεί στον διαστημικό σταθμό σου να πιάνει μόνο αυτά που εκπέμπει ο σταθμός εδάφους, αλλά στο δικό μου το ραδιόφωνο οι σταθμοί αλλάζουν. Δεν σημαίνει ότι όποιος ακούει Ελληνοφρένεια, ακούει όλο το πρόγραμμα του Real. Και αν η Αλέκα περίμενε ότι πηγαίνοντας στον eniko θα έκανε βόλτα στο πάρκο θα ήταν μικρότερη των περιστάσεων. Που δεν είναι. Και επειδή θυμάμαι την εκπομπή και πόσο επιθετικό ήταν μαζί της το κοινό και πόσο καλά απάντησε, την παραδέχτηκα. Και ήταν καθοριστικής σημασίας για μένα. Με τον Κουβέλη ήταν τόσο ξενέρωτα που ήθελα να πάρω τα κουβαδάκια μου και να πάω να παίξω σε άλλη παραλία. Μην υποτιμάς τον μυαλό όλων των άλλων, φίλε. Το ότι πουλιέται ο Χατζινικολάου για αντικειμ-ενικός, δεν σημαίνει ότι τον αγοράζουμε.
Και διεκδικούμε την ζωή και την τύχη μας, χρειαζόμαστε και λίγη ενθάρρυνση όταν όλα πάνε σκατά. Δεν ξέρω πως το λέτε εσείς αυτό. Ο Μπογιόπουλος είναι χαρισματικός, έχει πολύ καλή πένα και περνάει το μύνημα και σε εμάς τους άσχετους, πλην τίμιους αστούς. Μπογιόπουλος, Μπογιόπουλος, Μπογιόπουλος!

Dreaming Neon Red είπε...

Υδραυλικέ,η μιζέρια είναι όλη δική σου,ούτε ο Ρίζος ούτε το πόρταλ αποπνέουν μιζέρια. Να πας να κοιταχτείς μπας και πάσχεις από κατάθλιψη και τα βλέπεις όλα μαύρα κι άραχνα.

Ο Ρίζος μπορεί να μην είναι φανταχτερός,αλλά είναι η μόνη εφημερίδα που δεν υποτιμάει τη νοημοσύνη των αναγνωστών της, σ' αντίθεση με τις αστικές φυλλάδες. Σίγουρα χρήζει βελτιώσεων, αλλά για κλείσιμο σίγουρα δεν πάει. Στην τελική είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί (πχ σε συνθήκες παρανομίας) να τον βγάζουμε σε πολύγραφο όπως στη χούντα. Αν εσύ θέλεις να φαντασιώνεσαι το αντίθετο, πρόσεξε γιατί το πολύ το τάκα τάκα...ξέρεις!

Όσο για το πόρταλ, είναι όαση μες στο βούρκο μπουρδολογίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ελληνόφωνο διαδίκτυο.

Ανώνυμος είπε...

Dreamingκάτι, τα ίδια μας κοπάναγαν και με τον 902 fm αποκλείεται να κλείσει, αυτά τα λένε οι αστοί, το ΚΚΕ παλούκι στο μάτι τους και άλλες κομματικοπατριωτικές βλακείες.
Για να μην σου πω τί δρόμους προς το σοσιαλισμό θα άνοιγε το τελευταίο συνέδριο του ΚΚΣΕ σύμφωνα με τον Μιχαήλ.

Ουαί και αλίμονο αν έχει κάνει κάποια συμφωνία το ΚΚΕ με τον ενικό για προβολή των θέσεων της ΚΕ δια μέσου "αστέρων" όπως η Κανέλλη και ο Μπογιόπουlos.

hydraulics engineer

κοσμοναύτης είπε...

@ singularity

αδερφέ ευχαριστώ για όσα μου γράφεις!
νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό με επιβεβαιώνεις και αυτοαναιρείσαι συνάμα!
πχ ένα ρητορικό ερώτημα: όταν, όπως λές, αλλάζεις στο ραδιόφωνό σου τον real ποιό σταθμό που δεν αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία ακούς;
επίσης, σε τί διαφέρει αυτό που λές "χρειαζόμαστε και λίγη ενθάρρυνση όταν όλα πάνε σκατά" από την λογική "να κερδίσει η ομάδα μου να βγώ στο καφενείο" στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω;
ακόμη, απο πού προκύπτει οτι επειδή εσύ δεν "αγοράζεις" ο αντικειμ-ενικός δεν "πουλάει" ή ότι δεν "αγοράζουν" άλλοι. δεν το καταλαβαίνω αυτό. εδώ πέρισυ οι μισοί ψηφοφόροι του κόμματος, μέσα σε ένα μήνα, "αγόρασαν" με... τα μπούνια "κυβέρνηση της αριστεράς".
αρά μήπως τελικά δεν υποτιμώ, όπως λές, το μυαλό των άλλων αλλά απλά παραθέτω μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, που και εσύ στον επόμενο τόνο, σε ένα βαθμό, επαληθεύεις;

τέλος αναρωτήσου γιατί ο χαντζηνικολάου στέγασε όλες αυτές τις φωνές και τις πληρώνει και βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα.

εγώ υποστηρίζω ότι έχει να κάνει με την οικοδόμηση νέας επικοινωνιακής ναυαρχίδας, και καλά αντικειμενικής, την ώρα που τα περισσότερα "παραδοσιακά" μαγαζιά δεν ξέρουν που και πόσα χρωστάνε!
υγ: το γεγονός οτι στον κουβέλη ήθελες να φύγεις ενω στην αλέκα αμόλησε τα λιοντάρια ο αντικειμ-ενικό-λας επιβεβαιώνει το στήσιμο, έτσι δεν είναι; και που να δείς με πόσο ωραίο τρόπο "στήνουν" το κοινό σε τέτοια πλατό! χάρμα σου λέω!

υγ2: καλή αντάμωση στα γουναράδικα

Ανώνυμος είπε...

http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/28881/apo-1i-noemvri-i-kanoniki-leitoyrgia-toy-web-radio-toy-pame

Πολλη μιζερια πλεον. Μιζεριαστε αφοβα, τσαμπα ειναι, το ΚΚΕ και οι εργατες πληρωνουν. Ολα σκατα πανε, το web radio δεν εχει ξεκινησει ακομη, εγω ομως ειμαι ηδη απογοητευμενος. Πού θα φτασει η κατρακυλα αυτου του κομματος τελοσπαντων.....

Ειναι συγκινητικη η "λατρεια" σας προς το Μπογιοπουλο, ειλικρινα, ομως ελπιζω μεσα στην καυλα σας να μην ξεχνατε οτι, οπως εσεις τον "λατρευετε", ετσι υπαρχουν και καποιοι αλλοι οι οποιοι δεν τρελαινονται κι ολας. Σοκαρεστε το ξερω, δεν ειναι δυνατο να υπαρχουν τετοιοι χωρις να ειναι καθοδηγουμενοι απο τη σατανικη ηγεσια του κομματος, που τρωει τα παιδια του, κοβει τα κεφαλια που εξεχουν και βαλτε οτι αλλο ξεπερασμενο κλισε θελετε.

ΥΓ: Εντελως ενημερωτικα, για οσους με δακρυα στα ματια ζητουν απο το ΚΚΕ να καλεσει τον κοσμο να ενισχυσει οικονομικα το ριζοσπαστη, εχω να πω: οικονομικη εξορμηση γινεται πλεον ολο το χρονο. Κουπονακι πηραμε? Χρεωθηκαμε? Και κατι αλλο, πρωτοτυπο. Ο ριζος κυκλοφορει και σε εντυπη μορφη. Κοστιζει 1,5 ευρω ο καθημερινος και 2,5 ο κυριακατικος. Αν τον αγορασετε απο μελος του κομματος, ολα τα λεφτα θα πανε στο κομμα. Καλες αγορες, καλη αναγνωση κι αν δεν διαβαζεται με τιποτα, μπορειτε να τον χρησιμοποιησετε ως αεροστοπ. Εστω κι ετσι, καλο θα σας κανει. Ελπιζω μονο να είναι καλο το χαρτι, μην απογοητευτειτε κι απ’ αυτό…

sniper

Singularity είπε...

Κοσμοναύτα μου! Όταν δεν ακούω Ελληνοφρένεια στον Real, ακούω Pepper, Enlefko (Kosmos που μας χαιρέτισε τον πλάτανο) και Rockfm. Και εκτάκτως απολιθωμένες αμπελοφιλοσοφίες στον κόκκινο πλανήτη. Δεν τα λένε κακά τα παιδιά. Αν απελευθερωθούν λιγάκι και ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους χωρίς ενοχές θα σκίσουν. Όχι σαν την πιτσαρία του Σαμαρά, πραγματικά θα σκίσουν. Αλλά τότε μπορεί και να τους γίνει πρόταση από κανένα συστημικό ραδιόφωνο, Λένιν φυλάξοι, και θα καθόμαστε να σχολιάζουμε επί της Απολιθωμένης Αμπελοφιλοσοφιάδας το ανάγνωσμα, ευλόγησον! Μέχρι τότε σας αγαπώ!

Sniper, μαζί σου!

3η Κομμουνιστική Διεθνής είπε...

ΤΟ "ΛΙΒΑΝΙΣΜΑ" ΚΑΙ Ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ....

όσοι άκριτα βγαίνουν και "λιβανίζουν" την ηγετική ομάδα, σήμερα, για τις επιλογές της,
είναι:

1) "χτεσινοί" που διάβασαν μερικές μπροσούρες των κλασσικών και νόμισαν ότι έγιναν Κομμουνιστες.
2)Νεολαίοι που δεν εχουν ιδέα τι σημαινει εργατικό λαικό κίνημα. Που απο το λύκειο, με τα λεφτά του μπαμπά φοιτητες, έγιναν επαναστατες.

3)συνταξιούχοι του δημοσίου, μεγαλοσυνταξιούχοι άλλων ταμείων που εχουν λυμένα τα προβληματα τους (εχουν περιουσιακά στοιχεια και μεγάλες συνντάξει) και ξεκομμένοι μεταφράζουν την επιθυμία τους μέσα από τη θεωρία - που δεν γνωριζουν καλά- ως πραγματικότητα.

4) επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι, κονομημενοι (εργολάβοι, μαγαζάτορες, γιατροί, δικηγόροι μηχανικοί κ.λ.π) που επίσης δεν εχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και η θεωρία τους "βολευει" να βγαίνουν και να "επαναστατούν στα λόγια" και .. αφού "δεν τους καταλαβαίνει ο εργατης" ας .."κοψει το λαιμό του"..

5) στελεχαρες που δεν εχουν δουλέψει ποτέ και ειτε τωρα , ειτε με τον Γκοσμπατσωφ ΝΑΙ έλεγαν σε όλα.
ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ, οι "επαναστατες της φράσης" όπως τους αποκαλεί ο Λένιν στον "Αριστερισμό"..
θελουν το Κόμμα ΞΕΚΟΜΜΕΝΟ από το λαό!, γιατι αυτοί δεν εχουν σχέση με το λαό.
Θελουν το Κόμμα μουσειακό εργαλείο για να αυτοαναγορευονται σε "επαναστάτες" μιλώντας για τον ΔΣΕ και το Ζαχαριάδη. κ.λ.π

Θελουν το Κόμμα κατ' εικόνα και ομοίωση τους.
ταυτίζουν το Κόμμα με την δική τους συνείδηση δηλαδή!.
Για αυτο και το Κόμμα μετατρέπεται σε ΚΚ Βελγιου, ΚΚ Μ. Βρεττανίας, κ.λ.π.
Για αυτο το Κόμμα το θέλουν ΛΕΣΧΗ!! λέσχη "ομονοούντων" "ορθοβαδιζόντων" και "ορθοστατούντων".
Για αυτό και δεν μπαίνουν ΠΟΤΕ σε δοκιμασια να μιλήσουν σε εργατες που δεν ειναι Κομματικά μελη, επιρροες, οπαδοι.
Για αυτο ταυτιστηκε το Κόμμα με το ΕΡΓΑΤΙΚΌ ΚΊΝΗΜΑ και την ΕΤ.
ΓΙΑ ΑΥΤΌ και οι εργατες κάθονται και "ξυνουν τη μυτη τους "όπως λέει ο Λένιν...
Για αυτο είμαστε εκεί που είμαστε!!
γιατι "λιβανίζουμε" και χειροκροτουμε..
όπως έκαναν οι Σοβιετικοί σφοι και έφτασαν να θρέψουν μέσα στο Κόμμα τους ανατροπείς του.
Αν το 1991-92 σηκώναμε το "χεράκι" και ψηφίζαμε ολοί ΝΑΙ, σημερα θα ειμαστε αντάμα με τον Ανδρουλάκη!!

Τώρα ο ταλιμπανισμος εχει αναχθεί σε κυρίαρχη ιδεολογία.
οΙ ΉΤΤΕς ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ, γιατι η γραμμη μας ειναι "επαναστατική στα λόγια" και ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΗ στην πράξη" (Α Τόμος Δοκίμιο)

Αναυδος είπε...

ο γεωργαλισκος ξαναχτυπα

Ιακωβε σαν κονομημενος γιατρος που ειμαι θα σε συμβουλευα να πινεις λιγη λουιζα (με μετρο ομως) η οποια βοηθα στην καταστολη των παραληρηματικων τασεων Δεν ξερω τι εκανες το 1991 αλλα τωρα με τους επιγονους του Ανδρουλακη μια χαρα κολλεγια κανεις

Rocean είπε...

@ jakob sverdlov

Κι εσύ για troll καλός είσαι? Το κάνεις copy/paste αυτό όπου βρεις? Καλή ιδέα να του βάλεις και τίτλο. Μην σε περάσουν και για ερασιτέχνη...

zoot horn rollo είπε...

Μπλε κοκόρι ρε!!! Τέλος!

Ανώνυμος είπε...

Πρεπει να ποναει υπερβολικα πολυ, που ο Μπογιοπουλος δεν ειναι σαν τα μουτρα σας...

sniper