Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Άμα θες να φύγεις, φύγε

Τι, δεν το ‘ξερες; Στις 26 φεύγουν! Βέβαια.. Έτσι λέει δηλ το κεντρικό σύνθημα του σύριζα εν όψει ευρωεκλογών.

Αλλά τι τα θες, και πάλι ο ανδρέας πιο μπροστά ήταν, πιο κιμπάρης αυτός. Στις 18 σοσιαλισμός, φώναζαν οι οπαδοί του. Και μάλιστα όχι το 81’, στις εκλογές της αλλαγής (18 οκτώβρη) που είχαν και δύναμη, αλλά από το 74’ κιόλας. Στις 17 (νοέμβρη) εκλογές, στις 18 σοσιαλισμός. Τότε που ο καραμανλής είχε βάλει τις εκλογές πάνω στην πρώτη επέτειο του πολυτεχνείου, για να επιστεγάσει τη «νίκη της δημοκρατίας» και να επισημοποιήσει το δίλημμα «καραμανλής ή τανκς». Ο σύριζα λοιπόν σήμερα είναι πολυφωνικός και δανείζεται συνθήματα από όλους τους πόλους του συστήματος. Πλασάρει το «τσίπρας ή χάος/μνημόνιο», σα νέος καραμανλής –ο οποίος είχε και τη στήριξη του αλησμόνητου «εσωτερικού» όταν έβαζε την ελλάδα στη στρούγκα της εοκ. Και αντιγράφει όλες τις τακτικές και τα συνθήματα του πασοκ, που είχε λεηλατήσει κι αυτό κάποτε με τη σειρά του τα δικά μας συνθήματα.

Σε μια πρόσφατη συζήτηση στο μπλοκ ο παπουτσωμένος γάτος έλεγε: μισή ντροπή (= ευθύνη) δική τους, μισή δική μας, για αυτή την κλοπή. Γιατί κάποια συνθήματα είχαν σοσιαλδημοκρατική χροιά κι αντανακλούσαν λανθασμένες πτυχές της στρατηγικής μας. Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως –ή τέλος πάντων αυτή είναι η μισή αλήθεια. Ο σημερινός σύριζα δε νιώθει την ανάγκη να δανειστεί δικά μας συνθήματα. Θα μου πεις, πήγε προεκλογικά να το παίξει η ενσάρκωση του προγράμματος του 15ου και της κυβέρνησης του ααδμ, αλλά αυτό ήταν στην πρώτη φάση του κυβερνητικού κρετινισμού του, άσε που πρέπει κάποιος να τους το σφύριξε, γιατί δεν είναι κι αρκετά έξυπνοι (ή διαβασμένοι) να το σκεφτούν από μόνοι τους. Ούτε αυτό σημαίνει κάτι για το πρόγραμμα του 15ου συνεδρίου, ότι δηλ το 95’ που το ψηφίσαμε ήμασταν και λίγο σύριζα, ή ότι παλιότερα ήμασταν και λίγο πασοκ –άλλο αν κάποιοι που έφυγαν το 91’ ήταν βαθύ πασόκ τελικά.

Υπάρχει μια βασική διαφορά. Ο σύριζα ασθμαίνει πίσω από το πασοκ του ανδρέα, γιατί τότε εκείνο ένιωθε την ανάγκη να υπερκεράσει το κκε για να φανεί σοσιαλιστικό και να εγκλωβίσει συνειδήσεις: εοκ και νατο το ίδιο συνδικάτο, σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, κοκ. Λες να το ρωτούσε κανείς σφε αναγνώστη, αν όλα αυτά είναι μαξιμαλιστικά και ουτοπικά, αν θα απομονωθούμε στους αδεσμεύτους χωρίς τη στήριξη των δυτικών, αν χρειάζονται ενδιάμεσα βήματα και μεταβατικοί στόχοι; Προφανώς όχι.

Το πασοκ της νέας εποχής αντιθέτως δε νιώθει καν την ανάγκη να δείξει λίγο ευρωσκεπτικισμό για τα μάτια του κόσμου, αν και έχει την πτέρυγα του λαφαζάνη για αυτό το σκοπό –αλήθεια ο πιλάφης μπορεί να μιλήσει άραγε για ενιαία ψήφο-στήριξη στο σύριζα παντού, σε όλες τις κάλπες και όλες τις περιφέρειες –όπως κάνουν οι κομμουνιστές; Ενώ το κυρίως κόμμα στρέφεται στα συνθήματα και τα στελέχη του νεότερου πασοκ –παίρνοντας εκδίκηση για τριάντα χρόνια πριν- και έχει βέβαια και το απαράμιλλο «η κρήτη θα φέρει σοκ στον πρετεντέρη». Που αν κρίνει κανείς από την έμπνευση κι από το πολιτικό παρελθόν του νησιού –κι αυτοί που το φώναξαν πασόκοι πρέπει να ‘τανε.

Στις 26 φεύγουν λοιπόν. Έτσι απλά. Ψηφίστε-σκουπίστε-τε-λειώ-σα-τε. Το τελευταίο συλλαβιστά, με το στιλ του αλέξη στην εκλογική φιέστα του συντάγματος, τον περασμένο ιούνη. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος ακριβώς φεύγει και πού ακριβώς πάει; Το χρέος; Τα δάνεια; Το μνημόνιο; Η ευρωπαϊκή ένωση; Ο καπιταλισμός; Οι καπιταλιστές μήπως; Όχι παιδιά, προς θεού, όχι τους καπιταλιστές, τους υγιείς επιχειρηματίες τους θέλουμε. Θα ψηφίσουμε κι απαγόρευση εξόδου κεφαλαίων από την χώρα, για να τους κρατήσουμε.

Και τι ακριβώς έρχεται από την άλλη; Εντάξει τα συνθήματα και τα σλόγκαν έχουν πάντα ένα βαθμό αφαίρεσης, αλλά δεν πρέπει να ξέρει ο πελάτης πριν αγοράσει το προϊόν; Τι είναι αυτό που θα έρθει; Ο σοσιαλισμός; Μια μεγάλη πορεία προς τα εκεί; Το τζόνι γουόκερ; (Η νύχτα φεύγει, ο αλέξης τσίπρας έρχεται). Έτσι κι αλλιώς, μετά το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Βαρέθηκα να χάνω και υπομονή να κάνω

Να αυτό μπορεί να παίζει και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του σύριζα. Θα μου πεις είναι θάνος καλλίρης και δεν κολλάει  πολύ με το προφίλ. Ναι αλλά έχει πάει στηγιουροβίζιον, οπότε ταιριάζει με τις ευρωεκλογές. Θα παίξει μετά και για τη μέρκελ το «είσαι μπελάς, γερμανός δικτάτορας, την καρδιά μου κυβερνάς», που συνοψίζει σε γενικές γραμμές το ζουμί από τις καθησυχαστικές ομιλίες του δραγασάκη σε επιλεγμένους γερμανούς βουλευτές. Εξάλλου και το σύνθημα του σύριζα «στις 26 φεύγουν», δεν είναι και πολύ πιο σοβαρό από τη μουσική του καλλίρη.

Kάποτε έχτιζα δυο γέφυρες τη μέρα
Τώρα η στράτα μου δεν πάει παραπέρα
Φεύγω, τώρα φεύγω
Φεύγω κι αφήνω πίσω μου συντρίμμια…

Γ. Μπόμπολας

Υπάρχουν διάφορα φευγάτα τραγούδια που μπορούν να αξιοποιηθούν βέβαια, όπως το «φύγε κι άσε με να απομείνω μόνος μου» και πολλά ακόμα. Νομίζω όμως ότι ο καλύτερος συνειρμός είναι με τη σκηνή από ένα επεισόδιο των απαράδεκτων, όπου η αριστοκράτισσα επιχειρηματίας (η αστική τάξη) φλερτάρει το σπύρο (η αριστερή κυβέρνηση) με το κομμουνιστικό παρελθόν και του τραγουδάει, προφέροντας απαλά τα σύμφωνα


Άσε με να φύγω σε παρακαλώ
Όλο και πιο λίγο κάθε μέρα ζω
Έγινα σκιά σου και σε ακολουθώ
Και σε ακολουθώ (2) μα θα χαθώ

{προσέξτε τους ιδιαίτερους συμβολισμούς με τον αστικό μύθο για τους τίμιους καπιταλιστές που ασφυκτιούν στην ελλάδα με τη γραφειοκρατία και τα χαμηλά κίνητρα για την επιχειρηματικότητα}

Οπότε ο σπύρος χειροκροτά με αβροφροσύνη και λέει να απαντήσει με το δικό του αγαπημένο τραγούδι από το ένδοξο, αγωνιστικό παρελθόν του, που το λέει α καπέλα κι αισθαντικά –πως είναι ρε παιδί μου η διεθνής στο σήμα του «κόκκινου»; Κάπως έτσι.

Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά,
Πέσανε πάνω στην εργατιά…

Μα αυτό είναι κομμουνιστικό, λέει φρίττοντας η αστούλα –που είναι η γυναίκα του «αριστερού» μπέζου στην πραγματικότητα. Ο σπύρος της εξηγεί τότε το παρελθόν του στο πολυτεχνείο, που είναι και το αγαπημένο του θέμα συζήτησης. Κι ακολουθεί ένας τρομερός διάλογος που συμπυκνώνει όλο το νόημα της τρέχουσας αντιπαράθεσης και της «κινδυνολογίας» για τα τρομερά και φοβερά πράγματα που σκοπεύει να κάνει τάχα μια αριστερή κυβέρνηση με κορμό σύριζα και μπακλαβά γωνία.

- Εγώ ήμουν πάππου προς πάππου δεξιά και τους σιχαινόμουν τους κομμουνιστάς.
-Μήπως συμπαθούσα εγώ τα καπιταλιστικά γουρούνια, ανεβάζει τους τόνους ο σπύρος.

Κι εκεί που λες πως πάει, ξεσπάθωσε η αριστερή κυβέρνηση (δηλ ο σπύρος), αρχίζει να λέει για την εθνική συμφιλίωση με το πασοκ –αν είχε χρόνο θα έπιανε και τον ιστορικό συμβιβασμό αλά ιταλιάνα με τον μπερλίνγκουερ, το γερμανό, που λέει κι ο παππούς από τον ενικό. Και οδεύουν ολοταχώς για το φιλί, που το αναβάλλουν την τελευταία στιγμή, γιατί ο σπύρος έχει αναστολές μη τυχόν προδώσει τη δημητρούλα (δηλ την εκλογική του βάση). Άλλο που δε θέλει όμως, κατά βάθος...




Κάπως έτσι θα χειριστεί μάλλον το θέμα και μια κυβέρνηση σύριζα. Καλά γελάτε εσείς τώρα, αλλά δεν καταλαβαίνετε γρι από τακτική και λεπτούς χειρισμούς. Αφού στις 26 θα φύγουν λέμε (αλλά πού θα βρουν καλύτερα;). Δε θα ‘ναι πια εδώ. Δεν υπάρχεις κι είσαι εδώ, που τραγουδούσε κι ο βασίλης.

Ο οποίος έκανε δήλωση (όχι φρονημάτων αλλά) εκλογικής στήριξης στο επαμ του καζάκη, μαζί με το βασίλη λέκκα. Για τον παπακωνσταντίνου όλοι είχαν ψυλλιαστεί κάτι για το ραγισμένο γυαλί στις σχέσεις μας, εφόσον δεν ερχότανε τόσο καιρό και στο φεστιβάλ, αλλά για να πω την αλήθεια, αλλού τον περίμενα να κολλήσει, βάση και του ρεύματος της εποχής. Όσο για τον άλλο βασίλη, όσοι είχαν ακούσει το από σκηνής παραλήρημά του (οι ξένοι φταίνε βασικά για όλα) στο πρόσφατο φεστιβάλ –γιατί αυτός συνέχισε να έρχεται και δεν τα είχαμε σπάσει- δε θα παραξενεύτηκαν τόσο από αυτήν την εξέλιξη.

Μεταξύ των υποψηφίων πάντως είναι και η κατερίνα μουτσάτσου, που είχε κάνει ένα σχετικό ντόρο με το πατριωτικά περήφανο βιντεάκι I am Hellene (είμαι ελληνίδα, που θα ‘λεγε και η μερκούρη). Το οποίο θα μπορούσανε να το αξιοποιήσουν και σαν προεκλογικό τους σποτάκι. Να δω τον καζάκη πρωταγωνιστή να λέει I am Hellene και τι στον κόσμο…

77 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑΣΟΚ το 1974 Ειχε περιθωρια να λεει δικα μας συνθηματα γιατι ητανε διαφορετικος ο διεθνης συσχετισμος και ο καπιταλισμος ητανε υποχρεωμενος να δινει ορισμενα δικαιωματα για να ενσωματωνει στο συστημα συνειδησεις και συμφωνω με αυτο που ειπε ο ΓΑΤΟΣ για τα συνθηματα. οσυριζα σημερα δεν εχει περιθω ρια για τετοια συνθηματα στους σημε ρινους διεθνης συσχετισμους απο την αρχη θα βρεθη σε αδιεξοδο και θα αρχιση το ξεβρα κωμα απο τα φουμαρα. Για το 15ο ειναι η γνωστοι παρεα με τους προβο κατορες που το εκανε και βλεποντας οτι δεν τους βγηκε σημερα ουρλια ζουνε.Σε αυτες τις συνθηκες ειναι μεγαλη παρακαταθηκη για το μελλον να κρατας την σπιθα χωρις να σβησει ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

μια χαρά πάει ο Καζάκης, βλέπω ότι έχει ρεύμα και θα είναι μια από τις εκπλήξεις των ευρωεκλογών.

Το σημαντικό είναι ότι άνθρωποι με ξεχωριστή πορεία ως καλλιτέχνες όπως ο Παπακωνσταντίνου και ο Ζουγανέλης έχουν από την αρχή σταθεί πλάι σε αυτη την προσπάθεια.

"Νίκος Κιτσίκης"

zoot horn rollo είπε...

Προσπάθεια για ένα καλύτερο καπιταλισμό που δε θα'ρθει ποτέ,αυτό κι αν είναι όμως "Δευτέρα Παρουσία"...
Γι'αυτό και μπορεί να γίνει η "έκπληξη" που λες,άλλη μια ακίνδυνη επι της ουσίας δύναμη για το σύστημα για να μαντρώσει κόσμο με άλλες διαθέσεις, γιατί να μη πριμοδοτηθεί; Η προβολή του Καζάκη σε σχέση με τη δυναμική του εως σήμερα ήταν/είναι εξωφρενική, οπότε αν πέσει και καμιά "γραμμή" όλα είναι πιθανά...

Ανώνυμος είπε...

Ποιός θα δώσει τη "γραμμή";
Το Πασόκ που διαλύθηκε;
η ΝΔ που διαλύεται;
Η αστική τάξη;
Τα κανάλια που καταρρέουν και αυτά;

Το ΕΠΑΜ, αν και αρκετά προσωποπαγές, έχει στοιχεία γνήσιου λαϊκού κινήματος και κατα τη γνώμη μου συμπυκνώνει επιτυχημένα τις καλύτερες παραδόσεις του αγωνιστικού πνεύματος και του πατριωτισμού του λαού μας.
Τέτοια κινήματα εμφανίζονται στις ιστορικές καμπές και σηματοδοτούν την αναγέννηση του λαού.

Φυσικά έχει αρκετές αδυναμίες ακόμα.

Δεν ξέρω ειλικρινά τί να πω, zoot horn rollo, όταν ακούω ή διαβάζω ότι για να βγούμε από την ΕΕ θα πρέπει *πρώτα* να γίνει πρώτα η "σοσιαλιστική επανάσταση" και με καθεστώς "λαϊκής εξουσίας" να γίνει η πολυπόθητη αποδέσμευση. Αυτές είναι λογικές "τεχνητού παραδείσου".

"Νίκος Κιτσίκης"

Ανώνυμος είπε...

Μην λερωνετε ονόματα κομμουνιστών!

ΡΓ

anonymous anonymous είπε...

"Και Λιγδόπουλο έχουμε."

"Και Κορδάτο έχουμε."

"Και Μπάτση έχουμε."

"Και Κιτσίκη έχουμε."

"Και βεβαίως-βεβαίως έχουμε και Φλωράκη".

"Ακόμα και Τσίγκα έχουμε, αν θέλετε".

Χαφιέδες, κουκουλοφόροι, βοθρολύμματα της αστικής τάξης.

Ανώνυμος είπε...

Νίκος Κιτσίκης

Οχι εσυ νομιζεις οτι θα γινει ο Καζακης κυβερνηση και θα παει σε Λατση, Αλαφουζο,Κοκκαλη, Μαρινακη, Βαρδηνιγιαννη, Μπομπολα, Κυριακου, Κοπελουζο,Κοντομηνα,Βγενοπουλο, Δασκαλοπουλο, Μυτηληναιο κλπ και θα τους πει "κυριοι καταλαβαινω οτι τα συμφεροντα σας ειναι αρηκτα συνδεδεμενα με την ΕΕ , καταλαβαινω οτι σας επιφερει ανεπανορθωτο πληγμα η αποδεσμευση απο την ΕΕ αλλα για την Ελλαδα ρε γαμωτο!" Και ασφαλως αυτοι θα πουν " μας σκοτωνεις αλλα αμα ειναι για την πατριδα, τι να κανουμε". Το τραγικο ειναι οτι τα εννοειται μερικοι αυτα. Εχει δει κανεις αστικη κυβερνηση που βγηκε με εκλογες παρα τη θεληση των καπιταλιστων και τους επεφερε τετοιο πληγμα που ισοδυναμει μεωτην καταστροφη των συμφεροντων τους, στην κερδοφορια τους και στη διεθνη τους θεση στον αντσγωνισμο με αλλα μονοπωλια? Και εστω οτι βγηκε σε ενα σεναριο μεταφυσικο θα την αφησουν και δεν την σφαξουν εν μια νυκτι με την αστυνομια,το στρατο κλπ που ειναι στην υπηρεσια της εξουσιας παντα και οχι της κυβερνησης?
Αποδεσμευση σημερα μονο με επανασταση μπορει να γινει. Αν μπορει ο λαος να επιφερει τετοιο χτυπημα στους αστους, μπορει αυτος ο ιδιος ο λαος εκεινη τη στιγμη να τους παρει και την εξουσια. Τωρα σε τυχον μελλοντικα σεναρια που ισως μεριδα των καπιταλιστων της Ελλαδας πολυ μργαλυτερη και ισχυροτερη απο αυτην που τωρα το επιθυμει θελησει να αναπροσαρμωσει τις συμμαχιες της φευγοντας απο την ΕΕ και συνδεομενη με αλλη ιμπεριαλιστικη συμμαχια τοτε ναι σε ενα τετοιο σεναριο που εχει πολλες προυποθεσεις μπορει να γινει εξοδος απο την ΕΕ και εισοδος σε αλλη ιμπεριαλιστικη συμμαχια. Αυτη η εξοδος ομως δεν θα ειναι αποδεσμευση απο τις δεσμευσεις των μονοπωλιων πανω στο λαο που διεπουν ολες τις ιμπεριαλιστικες συμμαχιες.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Έχω την εντύπωση πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει και πολύ καλά στις δημοτικές. Μάλλον κεφάλι πέρνει η ΝΔ και μάλιστα γερό προβάδισμα. Και μάλλον αυτοί είναι που θα φύγουν με σκυμένο κεφάλι

Ανώνυμος είπε...

ΚΙΤΣΙΚΗΣ. Και βεβαια η εξοδος απο την Ε.Ε πρεπει να ειναι με αλλαγη τα ξης στην εξουσια. Αλλιως φιλε μου η εργατικη ταξη δεν θα εχει κανενα οφελος αντιθετα θα ωφεληθουν τμηματα της αστικης ταξης που εχουνε συμφερο ντα με την ρωσια κινα. το παραδειγμα της ουκρανιας ειναι ζωντανο μπροστα μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

«Τα κόμματα λοιπόν -θέλουν δεν θέλουν- χωρίζονται σε κόμματα που υπερασπίζονται την ΕΕ, τα μονοπώλια, από τη μια μεριά, και στα κόμματα, όπως το ΚΚΕ, από την άλλη, που παλεύει για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με το λαό στην εξουσία να κάνει κουμάντο στην οικονομία» (Δ. Κουτσούμπας, συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία του Πάσχα).

Δε βλέπω γιατί το ΕΠΑΜ δεν πληροί τα κριτήρια, αν δει κανείς τις θέσεις του είναι ξεκάθαρα αντιμονοπωλιακές.

Αδάμ

zoot horn rollo είπε...

Η αστική τάξη (ή μέρος της αν θες) θα τη δώσει τη γραμμή, όπως το έκανε και με άλλους (ΛΑΟΣ,ΧΑ,ΔΗΜΑΡ πέρα από τους γνωστούς και μη εξαιρεταιους).
Όπως γράφω και πιο πάνω, τεχνητοί παράδεισοι είναι οι λογικές του "καλύτερου καπιταλισμού"...
Να το ξαναπώ;
Ούτε Δευτέρα ούτε Τρίτη ούτε Τετάρτη Παρουσία, είναι σα να θέλετε να κάνετε καλά ανίατη αρρώστια με ασπιρίνες και ντεπόν.
Το δούλεμα έχει και όρια (;)...

Ανώνυμος είπε...

H αλήθεια είναι οτι και εγώ συμφωνώ με τον ΕΠΑΜίτη. Θεωρώ οτι το ΕΠΑΜ είναι ένα αυθεντικό λαϊκό κινημα που θα γράψει λαμπρές σελίδες στην ιστορία του τόπου. Τι να πρωτοσχολιάσεις; Την μαζικότητα; Την δράση απο τα κάτω; την πολυποίκιλη δράση και την πρωτοπόρα επιστημονική θεωρία; Την μετωπική στρατηγική με το έτερο μαζικό-λαϊκό κίνημα(τροτσκιστικής προέλευσης βέβαια) Δε Πληρώνω; Την εθνικά περήφανη στάση του "Ζήτω ο Πούτιν ο φιλλέλην";

Ζούμε ιστορικούς καιρούς κύριοι.


Μπανάκι Καζάκη, Κουράγιο και τελειώνουν τα παλούκια Καζάκη...


Σ.

Ανώνυμος είπε...

Θα χρειαστουν γερα νευρα οι οργανωμενοι του κομματος αυτες τις μερες.Τα συριζοσκουπιδια θα αποθρασυνθουν απο την πρωτια που αναμφισβητητα θα κερδισουν,και αν αυτο συνδιαστει με κακο αποτελεσμα του ΚΚΕ,τα πραγματα θα ειναι ακομα χειροτερα.

Θα χρειαστει υπομονη να περασει η μπορα των πρωτων ημερων,οσο η νικη τους θα ειναι νωπη.Σε λιγο,οταν αρχισουν οι συνεργασιες για σχηματισμο κυβερνησης με λαικοδεξιους και κεντροαριστερους*,θα κωπασει λιγο το πραγμα.Παρ' ολα αυτα,θα ενταθει η πιεση απο τα ΜΜΕ,που σιγουρα θα στηριξουν τον ΣΥΡΙΖΑ,παρα τις οποιες αρχικες αμφιβολιες.

*ακουγονται διαφορα για προσεγγιση ΔΗΜΑΡ-Παπανδρεικων με αφορμη κοινη εμφανιση ΓΑΠ και Κουβελη.Παραλληλα,σε αρθρο της Αυγης ειπωθηκε η αναγκη συνεργασιας με ατομα απο το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.Εχει να πεσει πολυ γελιο.

ΥΓ Με κολακευει η αναφορα σου Απολιθωμα.Απαθανατιστηκα στο ταπεινο σου μπλογκ,ειμαι συγκινημενος.

Παπουτσωμενος Γατος

Ανώνυμος είπε...

Ρ.Γ δεν γινετε να μη λερωνουνε ονομα τα κομμουνιστων αυτη ειναι η δουλεια τους για αυτο τους πληρωνει η αστικη ταξη. Εχουνε αφησει διαδοχους ο ΜΑΝΩ ΛΕΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΥΡΙΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Όποιος ισχυρίζεται ότι οι θέσεις του ΕΠΑΜ προσεγγίζουν τις θέσεις του ΚΚΕ και είναι σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ή είναι άσχετος ή είναι πολιτικά ηλίθιος ή πολιτικός πατεώνας. Οι θέσεις του ΕΠΑΜ είναι καθαρά εθνικιστικές και με τέτοιο εθνικιστικό περιεχόμενο μιλά για έξοδο από το ευρώ ή έξοδο από την Ε.Ε. (με ένα μαγικό τρόπο τα ξεχωρίζει). Ο Καζάκης πουθενά δεν λέει ότι θα πάει κόντρα στους Έλληνες καπιταλιστές! Πάντως και αυτοί,σημείο αναφοράς πάλι το ΚΚΕ έχουν, για να υψώσουν λίγο το μικρό μπόι τους που το μπερδεύουν με τον ίσκιο τους...Κατά τα άλλα το ΚΚΕ τους φταίει,αλλά όλοι τη δόξα του ΚΚΕ προσπαθούν να καπηλευτούν.
Υ.Γ. Τα γνωστα τρολ του επί μίσθωσης μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να αλλάζουν συνεχώς τίτλους και ονόματα. Τους έχει πάρει χαμπάρι και η κουτσή Μαρία!
kk-1

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Οι εκλογές έρχονται, το επίπεδο πέφτει και ακόμα και το μπλογκ αρχίζει να μοιάζει με τον 9ο κύκλο της κόλασης του Δάντη, κουράγιο παιδιά είναι κοντά το καθαρτήριο. Δύο ερωτήσεις, πόσοι είναι οι Καζακικοί εδώ μέσα και ποιος λέρωσε τα ονόματα κομμουνιστών γιατί χάθηκα αδέρφια

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΑΜ. αυτο που το ειδες οτι το ΕΠΑΜ μιλαει για κοινωνικοποιση των μεσων παραγωγης το αλλο με τον ΤΟΤΟ το ξερεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι ΕΠΑΜίτης κατ' αρχάς. Επίσης θεωρώ ότι έχει πολλές αδυναμίες και πολλά προβλήματα να λύσει.

Όμως για εξηγησέ μου ΡΑΤΜ, τί εντύπωση προξενεί σε εσένα, ανώτατα στελέχη του ΚΚΕ να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις σε κανάλια όπως ο ΣΚΑΙ, MEGA κτλ και να κάνουν την προπαγάνδα τους για την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης μπροστά σε ευγενέστατους και διακριτικότατους παρουσιαστές -που όλοι ξέρουμε το ποιόν τους και τι ρόλο βαράνε.

Δεν μπορεί θα σκεφτείς, κάτι δεν πάει καλά εδώ.

Όταν, δε, παραπέμπεις την αποδέσμευση από την ΕΕ όταν γίνουμε με το καλό "λαϊκή δημοκρατία" τότε όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι άλλο είναι το ακίνδυνο κόμμα για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και τις ντόπιες ολιγαρχίες.

Όταν παραπέμπεις από καθέδρας την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής ενός ολόκληρου λαού στο σοσιαλισμό, ενώ την ίδια στιγμή εισπράττεις κανονικά την κρατική σου επίδότηση και συνάπτεις δάνεια για να συντηρήσεις έναν επαγγελματικό μηχανισμό αέργων τότε
το μόνο που πετυχαίνεις είναι να εξευτελίσεις τον σοσιαλισμό.

"Νίκος Κιτσίκης"







Ανώνυμος είπε...

ΓΑΤΟΣ. ειμαι σιγουρος οτι οι συντρο φοι εχουνε μεγαλο στομαχι και καρδια και ολα θα πανε μια χαρα. Εγω παντως νιωθω θαυμασια φιλικα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αδάμ
Το ΕΠΑΜ δεν έχει καμία τύχη, και δεν βλέπω κανένα πιθανό σύμμαχο μαζί του. Αν και ο Καζάκης συνήθως όταν εμφανίζεται παρουσιάζει σοβαρές οικονομικές αναλύσεις, το κόμμα του τείνει στον εθνικισμό. Πάντως μου έχουν λείψει που στην αρχή έβγαιναν με κατσαρολικά στον δρόμο. ΚΛΑΨ...
Παναγιώτη
Η αστική τάξη της χώρας μας έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή αυτή τη στιγμή. Να είναι στην Ε.Ε. Άρα σαν τάξη (μέσα από το Κόμμα της) πρέπει να παλέψουμε να βγούμε από την Ε.Ε. Επειδή ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να παλέψει για σοσσιαλισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι επιδιώκει να είναι στην Ε.Ε. Αν αναπροσαρμόσει την στρατηγική της για την Ε.Ε. η αστ.τάξη ανάλογα εκείνη τη στιγμή πρέπει να αναπροσαρμόσουμε και εμείς.

Ανώνυμος είπε...

παμε στα καναλια χρησιμοποιοντας καθε χαραμαδα αστικης νομιμοτητας για την προβολη των θεσεων μας. εξο δος απο την Ε.Ε Χωρις σοσιαλισμο δεν λυνει κανενα προβλημα για τον εργατη ο επαγγελματικος μηχανισμος του ΚΚΕ Θα συνεχισει να υπαρχει οσο και να λυσαξετε γιατι ειναι απαραιτητος οπως ειχανε και οι ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ.Συνε χιστε την λασπη παντα θα μας βρισκε ται μπροστα σας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

"Ν. Κιτσίκης",
Στις "Ελληνικές Καλένδες" παραπέμπουν την αποδέσμευση από την Ε.Ε. όσοι της προσδίδουν περιεχόμενο με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι με βάση τα συμφερόντα της εργατικής τάξης και του λαού. Την "εναποθέτουν" στην "Δευτέρα Παρουσία" όσοι την αποσυνδέουν από το ζήτημα της εξουσίας και της ιδιoκτησίαw των μέσων παραγωγής. Το ΚΚΕ το ζήτημα "αποδέσμευση από την Ε.Ε." λέει ότι είναι ζήτημα του ΣΗΜΕΡΑ και για αυτό το λόγο πρέπει να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης. Λέει ακόμα ότι θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα μόνο όταν ο λαός έχει την οικονομία στα χέρια του. Αλλά εσύ σε αυτό ακριβώς είναι που διαφωνείς, γιατί δεν πιστεύεις στη δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού. Γιατί δεν πιστεύεις ότι ο λαός μπορεί να κάνει ριζικές αλλαγές. Γιατί για εσένα τελικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον καπιταλισμό και καλλιεργείς αυταπάτες οτι μπορεί ο λαός μπορεί να ζεί καλά με την καπιταλιστική ανάπτυξη. Τ ίδια δηλαδή που λένε ΝΔ, ΠΑΣΟκ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κι αν είναι κοροίδία! Τέλος, σταμάτα να λές παραμύθια ότι τάχα τα στελέχη του ΚΚΕ μιλούν για σοσιαλιστική επανάσταση στην τηλεόραση(αυτό κι αν είναι χυδαία διαστρέβλωση που ταυτίζει τη λαϊκή πάλη και κάθε δίκαιο λαϊκό αιτημα με τη σοσιαλιστική επανάσταση), κάτι που δήθεν βολεύει τα μεγάλα κανάλια. Αντίθετα, βλέπουμε τους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες του ΔΟΛ να χρησιομοποιούν τα ίδια επιχειρήματα με εσένα ενάντια στο ΚΚΕ και μάλιστα με μένος να επιτίθονται στο ΚΚΕ όταν υπερασπίζεται το σοσιαλισμό. Φυσικά εσένα σε ενοχλεί ότι το ΚΚΕ είναι επαναστατικό και παλεύει για τη νίκη του σοσιαλισμού, για αυτό το λόγο παθαίνεις ταράκουλο με τις θέσεις του ΚΚΕ και τη σοσιαλιστικλη επανάσταση.
Υ.Γ. Εσείς εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ έχετε ΠΑΣΟΚοκιάσει εντελώς. Όποια βρώμικη μέθοδος υπάρχει την χρησιμοποιείτε με χίλια ονόματα και ρόλους (π.χ. Εργατικός Αγώνας) για να χτυπήσετε το ΚΚΕ!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Φιλτατε πεταξες γρηγορα τα προσχηματα. Δειγμα πανικου.
1) δεν απαντας σε αυτο που σου λεω. Γινεται αποδεσμευση σημερα χωρις επανασταση? Εγω λεω οχι και εξηγησα που το στηριζω. Εσυ που λες ναι εξηγησε μας πως.
2) ε βεβαια ο Καζακης τα λεει στον τραγκα , η Κουτσουμπα της Ανταρσυα στον Χατζηνικολαου και ο Συριζα παντου. Το να λες για προβολη του ΚΚΕ απο τα ΜΜΕ σε γελοιοποιει. Τα πιο πολλα δεν το προβαλουν ουτε βαση ποσοστου του. Επιπλεον ειμαστε στο 2014 τα ηλεκτρονικα μεσα εχουν κατακλεισει την ενημερωση και ασφαλως αυτα ειναι ιδιοκτησια καπιταλιστων. Τη νομιμοποιηση του το ΚΚΕ την κερδισε με τον αγωνα του χρονια πριν , με αυτον τον αγωνα εχει την οποια επιρροη και κυρος στο λαο με αποτελεσμα να ειναι κοινοβουλευτικο κομμα και να αναγκαζει το κρατος να του δινει την επιχορηγηση που δικαιουται βαση νομου. Εντελει το ΚΚΕ οτι εσοδα εχει τα δινει για την οργανωση του αγωνα και οχι για να ζουν στη χλιδη τα στελεχη του.
3) τα λιγοστα επαγγελματικα στελεχη ζουν πολυ δυσκολη ζωη εχουν μηνες να πληρωθουν με τη θεληση τους κλπ αυτες τις αρχιδιες (συγνωμη για την εκφραση αλλα τετοιες ειναι) που αναπαραγουν ολοι απο χρυσαυγουλα μεχρι αναρχικους να τις πεις αλλου. Μια γειτονια ειναι η Ελλαδα πολλοι γνωριζουμε προσωπικα επαγγελματικα στελεχη και γνωριζουμε καλα την αληθεια.
4) ας μας πουν ολοι οι αλλοι για τα οικονομικα τους. Βγαζω ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ γιατι υποτιθεται μιλαμε σοβαρα και εκει μιλαμε για φανερες και κρυφες χρηματοδοτησεις απο 1000 μεριες. Ας πουμε για το ΕΠΑΜ που ειναι 3 και ο κουκος, δεν εχει εσοδα καθως δεν ειναι κοινοβουλευτικο κομμα κλπ. Πως κατεβαινει σε εκλογες, συντηρει γραφεια, εχει ικανοποιητικοτατη προπαγανδα, εχει μονιμο βημα απο ακρως διαπλεκομενους δημοσιογραφους πχ Τραγκας κλπ? Η αγαπη προς Ρωσια μερια τυχαια? Κατι ειχε ακουστει για χρηματοδοτηση 3 κομματων απο ρωσους επιχειρηματιες με μια προχειρη σκεψη υπερ του προσανατολισμου προς Ρωσια εχω ακουσει να λενε ΧΑ,ΑΝΕΛ και ΕΠΑΜ. Ποσοι επιχειρηματιες ειναι στα ψηφοδελτια του ΕΠΑΜ? Γενικα ας μας πουν ολοι οι αλλοι πως η καθε γκρουπα εχει εφημεριδα, περιοδικα, κανει φεστιβαλ, συγκροτει ψηφοδελτια σε καθε περιφερια, συντηρει γραφεια σε ενα σωρο πολεις χωρις να εχει ουτε το 1/50 των οργανωμενων του ΚΚΕ και το κυρος του ΚΚΕ που το ενισχυουν οικονομικα με κουπονια πολλοι που δεν ειναι καν ψηφοφοροι. Και ασφαλως δεν εχουν ολοι αυτοι ουτε μισθους βουλευτων ουτε κρατικη επιχορηγηση , ουτε τιποτα τετοιο.

Για να δουμε ποιος ξεφτιλιζει τι. Ποιος εχει ηθικο κυρος να μιλα και ποιος οχι...

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. η αστικη ταξη ειχε κανει την επιλογη απο το 1960 να ειναι στην ΕΟΚ και τοτε λογο ΕΣΣΔ δεν υπη ρχανε τμηματα της που να θελουνε κατι αλλο και ουτε υπηρχε αλλη επι λογη. Μετα το 1991 τα πραγματα αλ λαξανε. υπαρχει και αλλος ιμπεριαλι στικος οργανισμος η τελωνειακη ενωση της ρωσιας και υπαρχουν τμηματα της αστικης ταξης που βλεπουνε προς τα εκει. αν λοιπον ξεχωρισουμε τον σοσιαλισμο απο την εξοδο τοτε αρχιζουν τα προβληματα. θα αρχισει το παραμυθι για μετωπο με οπορτουνιστικες δυναμεις και μεσα εκει χωραει μετα και τμηματα της αστικης ταξης και οταν θα ερθει η ωρα να θελει ο λαος σοσιαλισμο εμεις θα εχουμε μπλεχτει στα ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ και στη ΒΑΡΚΙΖΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

"Το ΕΠΑΜ έχει σαν σκοπό να πάρει πίσω ότι έχει στερήσει από τον εργαζόμενο λαό και τη χώρα το καθεστώς της δουλοπαροικίας του χρέους που έχει επιβάλει η τρόικα και η ντόπια οικονομική και πολιτική ολιγαρχία.

Να καθίσει στο σκαμνί τους δήμιους του ελληνικού λαού, τους υπεύθυνους της σημερινής χρεοκοπίας και τους σύγχρονους δωσίλογους. Να επιβάλει τη μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους και το σταμάτημα της πληρωμής του εδώ και τώρα. Να απαλλάξει τη χώρα από τον ζουρλομανδύα του ευρώ και με την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα να αποκτήσει ο λαός τον έλεγχο της οικονομίας του. Να εθνικοποιήσει τις κορυφές του πιστωτικού συστήματος, τις υποδομές και τους βασικούς οικονομικούς μοχλούς της χώρας έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να ανοίξει ο δρόμος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Τέλος να επιβάλει την δημοκρατία με κατοχύρωση της αυθεντικής λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας." (από το "τι είναι και τι θέλει το ΕΠΑΜ")

Δεν είμαι ΕΠΑΜίτης, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί τα παραπάνω δεν αποτελούν προϋπόθεση συνεργασίας με το Κ.Κ.Ε.

Αδάμ

Αναυδος είπε...

τι ειναι και τι θελει το επαμ

ελα μου ντε κατι αναμεσα σε λαφαζανη και αλαβανο και ανταρσυα

ο καπιταλισμος απειραχτος (τα λαμογια φυλακη) εξοδος απο την ΟΝΕ (οχι απο την ΕΕ) κλπ

γιατι δεν τα βρισκουν ολοι αυτοι με τον συριζα του καμια θυσια για το ευρω ειναι ευκολο να απαντηθει

τοσο ο αλαβανος οσο και ο καζακης ειναι ψυχοπαθολογικες περιπτωσεις ππυ αφου ο συριζα τους περασε στη γωνια αυτοι επιμενουν στο δικο τους μαγαζακι


Αναυδος είπε...

να επισημανω και κατι αλλο

αν ο δημαρχος της περιοχης οπου εγινε το ΄θανατηφορο ατυχημα στο λουνα-παρκ ηταν κομμουνιστης ολοι οι 'αριστεροι' θα ειχαν βγει στα κεραμιδια και θα ζητουσαν το κεφαλι του στο πιατο Για τον κορτζιδη ομως πληρης αφωνια

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΑΜ. Ολα αυτα που λεει το ΕΠΑΜ ανε τα μπορει να τα εχει για στοχους το τμημα εκεινο της αστικης ταξης που τα συμφεροντα του θιγονται απο το ευρω και θελει εθνικο νομισμα. αυτα ομως δεν μπορει να ειναι στοχος για την εργατικη ταξη και για το ΚΚΕ που εχει στοχο τον σοσιαλισμο. η εργατι κη ταξη κατω απο την δικη της σημαια πρεπει να διαγραψη μονομερως το χρεος να φυγουμε απο την Ε.Ε και να κοινωνικοποιηθουν τα μεσα παρα γωγης μονο ετσι η οικονομια χωρις το κερδος θα δουλευει για οφελος της κοινωνιας. ο καπιταλισμος στο ιμπεριαλιστικο σταδιο και χωρις την ΕΣΣΔ απο εδω και περα δεν παραχωρει τιποτα μονο αν τους ανατρεψουμε υπαρχει λυση αυτοι που λενε το αντι θετο συνειδητα προσπαθουν να σωσουνε τον καπιταλισμο απο την κριση του και να μη γινει ποτε σοσιαλισμος ειναι εχθροι του λαου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη
Αν δεχόμαστε ότι η έξοδος από Ε.Ε. είναι άμεσος στόχος, τότε τίθεται ζήτημα τακτικής. Πώς θα την πραγματοποιήσεις δηλαδή και με ποιόν. Το πώς το κρίνεις ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Το με ποιόν είναι ζήτημα. Το μέτωπο απαρτίζεται από διαφορετικές ομάδες. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε ζήτημα να φτιάξουμε μέτωπο. Θα πηγαίναμε μόνοι μας σαν Κόμμα και θα λέγαμε, μάγκες στην Ελλάδα γουστάρουμε αποδέσμευση. Επειδή όμως δεν μπορούμε, κάνουμε μέτωπο με άλλες δυνάμεις και μικροαστικά στρώματα. Τουλάχιστον εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι το μέτωπο. Είναι αναγκαία υποχώρηση να βρεθείς με μαζί με άλλους από την στιγμή που δεν έχεις αρκετές δυνάμεις για να το πραγματοποιήσεις μόνος σου.
Αν πάλι δεχόμαστε ότι δεν είναι άμεσος στόχος που θα πραγματοποιηθεί μετά ή κατά την διάρκεια της επανάστασης ανοίγει άλλη κουβέντα.
Υ.Γ. σταματήστε να ασχολείστε με το ΕΠΑΜ. Είναι ηλίθιοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ.δεν μιλαμε πουθενα για μετω πο. Λεμε για λα ικη συμμαχια που οταν δημιουργηθουν οι συνθηκες μαζι με την εργατικη εξουσια θα υπαρξει και εξοδος απο τη Ε.Ε δεν απευθυνομα στε στα κομματα αλλα στον λαο ειναι διαφορετικο πραγμα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Και η λαική συμαχία μέτωπο είναι ομορφάντρα μου. Εκτός και αν θεωρείς ότι οι αγρότες ή οι εβε είναι εργ. τάξη. Ακόμα και οι μικροαγρότες και οι μικροεβέ μικροαστοί είναι.
Ούτε εγώ μίλησα για κόμμα, αν και δεν θα διαφωνούσα ότι τα κόμματα ορίζουν την πορεία των εξελίξεων. Ακόμα και στην επανάσταση στη Ρωσία η απόφαση πάρθηκε μέσα από γραφεία.
Καταλαβαίνω ότι δεν δέχεσαι την εξόδο σαν άμεσο αίτημα. Αν κατάλαβα λάθος να περάσουμε σε δευτερολογίες.

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. Η λα ικη συμμαχια δεν ειναι μετωπο. ειναι ακριβως οτι λεει η λεξη. το προγραμμα του κομματος ει ναι ξεκαθαρο. Εξοδος με την εργατικη ταξη στην εξουσια περισσοτερο καθαρο δεν γινεται. και δεν απευθυνομαστε σε καμμια περιπτωση σε κομματα μονο στον λαο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

μετωπο ειναι οι συνεργασιες κορυφης λαικη συμμαχια συνεργασια στη βαση εγω ετσι το καταλαβαινω...αγροτης

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ υφίσταται σταθερά διαστρέβλωση των θέσεών του, οπότε καλό είναι οι οπαδοί του ή τα μέλη του να μην καταφεύγουν σε αυτή την τακτική εναντίον άλλων. Επίσης, αν δεν ξέρουν τις θέσεις κάποιου μπορούν ή να τις ψάξουν ή να μην τοποθετηθούν, δεν είναι καλή εικόνα οι ανακρίβειες.

Για παράδειγμα, ο άναυδος θα έπρεπε να ξέρει ότι το ΕΠΑΜ μιλάει για έξοδο και από Ε.Ε., απλά εκείνος έκανε copy paste την έτοιμη κριτική που είχε για τον Αλαβάνο. Επίσης δεν καταλαβαίνω πώς δε θίγονται οι καπιταλιστές με τις εθνικοποιήσεις των βασικών παραγωγικών πυλώνων που περιγράφουν οι θέσεις του ΕΠΑΜ.

Διάβασα τα σχόλια με έναν φίλο, δικό μου και του κόμματος, μου είπε κάτι για την άποψη του Ζαχαρία, θα το παραθέσω αυτολεξεί γιατί με εκφράζει: "Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την ΠΚΣ, μου έλεγαν ότι το ΚΚΕ είναι γραφικό και κολλημένο, χωρίς ούτε ένα επιχείρημα. Φυσικά, δεν πείστηκα, το στηρίζω σταθερά. Πώς περιμένει κάποιος να πείσει, επειδή είναι ο ίδιος πεισμένος για την άποψή του, φωνάζοντας απλά το συμπέρασμα;"

Αδάμ

Ανώνυμος είπε...

ratm ωστε φταίει η Μόσχα; Ρε πως αλλάζουν οι καιροί...
Κοίτα ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς μπορώ και εγώ να εκτοξεύσω να αρχίσω από τη Ζήμενς και δεν συμμαζεύεται.
Έχει όμως καμία αξία;

Δεν είμαι ΕΠΑΜίτης και δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος τους. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν διαθέτει επαγγελματικά στελέχη, ό,τι έσοδο προέρχεται από το "ξήλωμα" των φίλων και μελών και ότι έχει οργώσει τη χώρα με ομιλίες και συναντήσεις, πάνω απο 400.

Σύγκλιση ΕΠΑΜ και ΚΚΕ είναι αδύνατη από θέση αρχής κατα τη γνώμη μου. Το ΚΚΕ δεν έχει κανέναν άμεσο στόχο, ούτε καν την καλυτέρευση της ζωής του λαού ακόμα περισσότερο την αποδέσμευση από την ΕΕ όπως είπε σωστά ο "Ζαχαρίας".
Δεν ξέρω τί νόημα έχει όλη αυτή η φλυαρία για την επανάσταση από το ΚΚΕ που θυμίζει αριστερίστικη ρητορική των φοιτητικων αμφιθεάτρων. Ούτε το ΚΚΕ είναι σε θέση να παίξει "επανάσταση",ούτε καν ξέρει τί σημαίνει το στοιχειώδες δηλαδή η σύγκρουση με την αστική νομιμότητa. Εδώ ο Κουτσούμπας αναγνώρισε την "μικρή έστω ανάκαμψη", τι λέμε τώρα!

Μπορούμε να φλυαρούμε όσο γουστάρουμε RATM για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, στα τσιπουράδικα πέριξ του Θησείου μετά τον ειρηνικό μας περίπατο στο Σύνταγμα. Δεν θα μας λυσει όμως κανένα πρόβλημα.

Δεν ξέρω που θα βρίσκεται το ΚΚΕ μετά τις 25 Μάρτη. Κατα πάσα πιθανότητα είτε θα εκλέξει οριακά έναν ευρωβουλευτή είτε θα βρεθεί, οριακά πάλι, εκτός "νυμφώνος" για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Είναι κρίμα όμως για τα σχεδόν 100 χρόνια ιστορίας του να υποφέρει από τον αριστερίστικο γεροντικό παλιμπαιδισμό.

"Νίκος Κιτσίκης"

Ανώνυμος είπε...

3.OO συμφωνα με τον σ.ΛΕΝΙΝ αριστε ρισμος ειναι οταν δεν συμμετεχεις στο αστικο κοινοβουλιο στα σωματεια και δεν παλευεις μεσα στο κινημα καθε μερα για μετρα ανακουφισης. αρα συμφωνα με τα λογια του μεγαλου δασκαλου εισαι καραμπινατος οπορτουνιστης και μας πουλας φουμαρα. την λυπη σου κρατησε την για τον ευατο σου θα σου χρειαστει. τα αποτελεσματα εκλογων δεν ειναι ποτε κριτηριο για ενα ΚΚ Γιατι με αυτη την λογικη και ο ΧΙΤΛΕΡ με εκλογες βγηκε πηγαινε να κανετε τον διαχειρηστη του καπιταλισμου εμεις θα ειμαστε απενα ντι σας μαζι με τον λαο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΑΜ απο την στιγμη που δεν λεει για κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης μας μιλαει για καπιταλισμο αρα η εργατικη ταξη δεν εχει κανενα οφελος το παραδειγμα της ουκρανιας βγαζει ματια. ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΒΕΒΑΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

αδαμ
δεν νομιζω ότι διαστρεβλωση ονομαζεται η συνοψη των αιτηματων του επαμ από την ιδρυτικη του διακυρηξη εκτος κι αν η διακηρυξη του διαστρεβλωνει τις θεσεις του επαμ

αντιγραφω:

(…)Ο αγώνας του είναι κατεξοχήν απελευθερωτικός. Είναι αγώνας εθνικός και ταυτόχρονα κοινωνικός, μιας και διεκδικεί την χώρα από τα δεσμά της τυραννίας και του δήμιου προς το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, του εργάτη, του αγρότη, του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία, (…)

(…)Αποχώρηση* της χώρας μας από την Ε.Ε. με πρώτο βήμα την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος που να εκφράζει τη δυναμική μιας νέας οικονομικής πορείας της χώρας προς όφελος του λαού (…)

(…)Μόνο έτσι μπορεί να απελευθερωθεί και η ιδιωτική πρωτοβουλία του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία από την καταδυνάστευση των τραστ, των καρτέλ, των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων της αγοράς(…)

(…)Η πρώτη πράξη εξιλέωσης της ελληνικής κοινωνίας από τα ανομήματα των κυβερνώντων της είναι να καθίσει στο εδώλιο το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων (κόμματα και επιχειρηματικά κυκλώματα) που συμμετείχαν στην διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και της δημόσιας περιουσίας σε ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο. Όχι για να στήσει κρεμάλες στο Σύνταγμα, ούτε για να γεμίσει τις φυλακές με ανάξιους και προδότες(…)

https://www.epamhellas.gr/οργανωτική-δομή/ιδρυτική-διακήρυξη-του-ενιαίου-παλλαϊκού-μετώπου

η λεξη καπιταλισμος δεν συναντιεται ουτε μια (1) φορα σε ολο το κειμενο

Το ΕΠΑΜ σαλπιζει μια ταξικη συνεργασια όπως ο συριζα το σχεδιο β η ανταρσυα κλπ. Η υπαρξη του στερει από τον συριζα ένα πιθανα κρισιμο ποσοστο για να αναρηχιθει στην εξουσια. Η προδοσια που διαπρατει το επαμ διασπωντας το λαο που τοσο πολύ τον θελει ενωμενο (σημερα αυτό μονο κατω από τον τσιπρα είναι εφικτο) θα τιμωρηθει στις εκλογες που ερχονται. Οσοι θελουν να παλεψουν για έναν καλυτερο και πιο δικαιο καπιταλισμο πρεπει να είναι ενωμενοι και όχι ο καθενας και το μαγαζακι του

Το ΚΚΕ δεν πιστευει ότι ο ικαπιταλισμος μπορει να βελτιωθει να γινει πιο δικαιος και άλλες αυταπατες Παλευει για την εξουσια της εργατικης ταξης και των συμμαχων της μια εξουσια που συνεπαγεται την απαλλοτριωση ολων των αφεντικων

@ν κιτσικη
Πιο καλα από σενα και τον καζακη τα λεει ο κασιδιαρης οποτε ….

(…)«Διότι την τεκμηριωμένη επιστολή για την προανακριτική επιτροπή τη στείλαμε σε όλη την αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ το πηδάμε…Το μακρύ χέρι του συστήματος. Το πιο αστικό κόμμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ανώνυμος Εταιρεία που αρπάζει εκατομμύρια, μόνο και μόνο για να στηρίζει τη συγκυβέρνηση του μνημονίου. Τίποτα άλλο δεν κάνει το ΚΚΕ, στηρίζει τη συγκυβέρνηση του μνημονίου με το να χτυπάει τη Χρυσή Αυγή».(…)

Ανώνυμος είπε...

Πρισπαθω να θυμιθω 1 πολιτικη δυναμη που να εχει κανεις τις μισες κινιτοποιησεις απο το ΚΚΕ για θεωρηση βιβλιαριων, επανασυνδεση ρευματος, υπογραφη συμβασεων, διατηρηση μισθων, ακυρωση απολυσεων και αλλα τετοια που προφανως δεν ειναι καθημερινα για τον "ΔΚ" Ολες οι κινιτοποιησεις ολων των αλλων γι'αυτα δεν φτασουν ουτε τη δραση ενος σωματειου του ΠΑΜΕ. Αρα ποιος αγωνιζετε και ποιος φλυαρει αστο. Αληθεια ποτε συγκρουστηκες εσυ και οποιος αλλος με τη νομιμοτητα? Σε ποια πυλη εργοστασιου εχει παιξει ξυλο με μπραβους - χρυσαυγιτες αλλη δυναμη πλην ΠΑΜΕ? Ποια αλλη δυναμη εχει τοσα μελη και στελεχη με δεκαδες μυνησεις και καταδικαστηκες αποφασεις για φυλακιση μηνων? Ποια αλλη δυναμη μετραει τα μισα μελη της απολυμενα για συνδικαλιστικους λογους πλην ΚΚΕ? Που συγκρουστηκες εσυ ρε συγκρουσιακε? Το ΠΑΜΕ στις απεργιες ειναι απο της 4 στο ποδι αντιμετωπιζει μπραβους και διαδηλωνει. Περιπατο κανεις εσυ που παιρνεις ρεπο ή βαρας καρτα και ερχεσαι το μεσημερι με το καφεδακι στο χερι και επειδη αρεσκεσαι να βολταρεις αγκαλια με ασφαλιτοχρυσαυγιτες προβοκατορες παρεα τρως που και που και καμια φαπα απο κανα ματατζη. Εγω περιφρουρω την πορεια μου δεν τολμαει να με χτυπησει ο ματατζης γιατι και απαντηση θα παρει και πολιτικα θα του γυρισει μπουμεραγκ. Και αν σταθει μπροστα μου και με εμποδισει δεν καθομαι ως ΠΑΜΕ να με ψεκασει, ορμαω και τον περναω απο πανω οπως τη μερα που εσπασε τον κλοιο της απαγορεψης το ΠΑΜΕ στη Σταδιου. Εσυ ποτε συγκρουστηκες? Συγκρουση ειναι να ριχνεις και καμια οχι μονο να τις τρως. Αλλα για να ριξεις πρεπει να εχεις ιδεολογια, σκοπο και γνωση τι θες να καταφερεις. Θελει αφοβια για τα αφεντικα πρωτα απ'ολα. Τον ικανο πολεμιστη εξαλλου μεταξυ αλλων τον κανει και ο σκοπος για τον οποιο παλευει. Να συγκρουστεις ναι αλλα με ποιους? Γιατι τη μοναδικη φορα που ειδα συγκρουση ηταν ατις 20-10-2011 οταν ενας συρφετος παρακρατικοι αποφασισαν να χτυπησουν το ΠΑΜΕ.
Κατα τα αλλα ξερουμε που θα βρισκομαστε ολοι στις 26 του Μαη. Το ΚΚΕ με νεες δυναμεις καταγεγραμενες θα συνεχιζει τον αγωνα του απο καλυτερες θεσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παραφυαδες του - ιζνογκουντ του εξοκοινοβουλιου θα πανηγυριζουν οχι για τους εαυτους τους αλλα για τη νεα σοσιαλδημοκρατια που θα ναι πρωτη. Βεβαια ο προβληματισμος τους για το ατιμο το ΚΚΕ που θα ειναι πιο δυνατο και απεναντι θα ειναι εκδηλος αλλα η προοπτικη του υπουργιου θα επισκιασει προς το παρον αυτο το προβλημα. Παντως η προσπαθεια να φτιαχτει κλιμα οτι το ΚΚΕ δεν θα ανεβει ή θα πεσει δειχνει πανικο. Τα ιδια για το ποσο θα παρει το ΚΚΕ εγραψε ο "ΔΚ" , ενας makis τις προαλλες, το "βαθυ κοκκινο" , το ΠΡΙΝ, η ΑΥΓΗ κλπ μαλλον σε καποιους δεν ερχονται καλα μυνηματα και εχουν λερωσει το βρακακι τους.

Υγ. Ολοι οι μαρξιστικα αμορφωτοι εχουν σκαλωσει με την εκτιμηση του ΚΚΕ οτι η καπιταλιστικη οικονομια μερα την κριση θα σταθεροποιηθει και ισως να ερθει και μια αναιμικη ,προσκαιρη ανακαμψη. Οπως ειναι λογικο. Βεβαια αυτο καθε αλλο παρα θα οφελησει αυτο το λαο και αυτο λεει και το ΚΚΕ αλλα αν εισαι ταγμενος στον καπιταλισμο και ταυτιζεις την καπιταλιστικη αναπτυξη με τα συμφεροντα των εργατων ειναι λογικο να συναγωνιζεσαι με τη ΝΔ για το ποιος απο τους 2 θα φερει μεγαλυτερη αναπτυξη για λογαριασμο του ΣΕΒ. Εντελως τυχαια στο ΚΚΕ με τετοια επιχειρηματολογια την επεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ,το ΕΠΑΜ, η ΧΑ ακομα και η ασφαλιτοφυλλαδα των αναρχικων η "διαδρομη ελευθεριας"! Διαβαζα το επιμαχο αρθρο της και εψαχνα να βρωτην υπογραφη του Παπαδημουλη ή ή του Σκουρλετη αλλα τζιφος. Ηταν μαλλον απο τα ανωνυμα της ΓΑΔΑ..

ratm

Ανώνυμος είπε...

Και δεν μου λές ρε αγρότη το ΠΑΜΕ( πανεργατικό αγωνιστικό ΜΕΤΩΠΟ) τί είναι. Συνεργασίες κορυφής; Συσπείρωση δυνάμεων είναι.

Ανώνυμος είπε...

Επομένως το ΕΠΑΜ είναι υπέρ της αποχώρης από ευρώ και Ε.Ε., προτείνει μάλιστα έναν συγκεκριμένο τρόπο για να γίνει αυτό. Στα θετικά του νομίζω πιστώνεται αυτό. Δηλαδή το ότι δε συνθηματολογεί απλά. Όπως και με τη διαγραφή του χρέους. Πώς γίνεται οι καπιταλιστές να μη θίγονται από τις εθνικοποιήσεις των συγκεντρωμένων πυλώνων δεν το καταλαβαίνω. Το ότι δε λέει τη λέξη καπιταλισμός λίγο με νοιάζει. Δεν ισχυρίστηκε ότι είναι μαρξιστικό κόμμα.

Γενικά βλέπω ότι το ΚΚΕ εγκλωβίζεται στην πολιτική των λέξεων. Ακραίο παράδειγμα η νεωτερική διαφορά συμμαχίας και μετώπου που ανακάλυψε ο Παναγιώτης.

Άλλο παράδειγμα αποκαλυπτικό: "Αλλα για να ριξεις πρεπει να εχεις ιδεολογια, σκοπο και γνωση τι θες να καταφερεις.".Δηλαδή ο κόσμος πρώτα θα γίνει κομμουνιστής και μετά θα κάει την ανατροπή. Έτσι εξηγείται η εμμονή με την ορολογία.

Αδάμ

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΑΜ τα πραγματα ειναι απλα στο ΠΑΜΕ μπορει να συμμετεχει ο καθε εργατης χωρις να χρειαζετε να ειναι κομμουνιστης για αυτο λεγετε και μετωπο εκει το ΚΚΕ συμμετεχει μεσω των μελων του αν υπαρξουν αυριο μικροαστικα κομματα που θελουν να συμμετεχουν και αυτα μεσω των μελων τους θα μπορουν σε καμμια περιπτωση αυτο ομως δεν θα παρει την μορφη πολιτικου μετωπου για την διεκδικηση κυβερνησης στο εδαφος του καπιταλισμου. θα διεκδικη σε κοινωνικο επιπεδο την αλλαγη ταξης στην εξουσια και τα κομματα θα λειτουργουν αυτοτελως. η απαντηση αυτη ισχυει και για τον ΖΑΧΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οτι να ναι...κοπτοραπτικη μπροατα στα ματια μας...ρε πατε καλα? Καψατε φλατζα?
Αναφερομαι στο ΚΚΕ και τους κομμουνιστες στο αποσπασμα
οχι γενικα στον κοσμο.... σοβαρευτειτε.
Το προγραμμα του ΕΠΑΜ ποσες διαφορες εχει απο αυτο της Χ.Α.? Και σε συνθηματολογια αλλα σε οικονομικα ζητηματα? Το ερωτημα ειναι ενα και εκει κρινονται ολοι. Τα μεσα παραγωγης σε ποιον? Πρεπει να εισαι πολιτικα θεοστραβος για να βλεπεις διαφορες ορολογιας μονο αναμεσα σε ΚΚΕ και ΕΠΑΜ.

ratm

Ανώνυμος είπε...

οχι μονο ΦΛΑΤΖΑ εκαψαν αλλα ειναι σε παραληρημα και απογνωση. η υπαρξη και δραση του ΚΚΕ σαν ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΟ κομμα τους εχει κανει να τα εχουνε χαμενα. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ τους αφηνουμε πισω. και που να δειτε γλεντι που θα πεσει με τον 3ο τομο 1968 1991 ΑΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αδάμ
Αν πιστεύεις ότι αυτό το ΕΠΑΜ μπορεί να βρεθεί δίπλα δίπλα με αυτό το ΚΚΕ δεν ξέρω τί να σου πω. Με προβληματίζεις.
Παναγιώτη
Εφόσον στο ΠΑΜΕ κάποια στιγμή συμμετέχουν μέλη άλλων κομμάτων, σημαίνει ότι στην βάση υπάρχει μια σύμπλευση σε κάποια ζητήματα. Αυτό γιατί να μην μπορεί να εκφραστεί και σε κομματικό επίπεδο. Όχι με ένωση αλλά με επιμέρους συνεργασίες; Μιλάς και λες όχι σε κυβέρνηση γιατί δεν θές διαχείρηση.Δεκτό. Πώς μπορείς να δέχεσαι την διαχείρηση σε δήμους ή περιφερειες όμως;

Αναυδος είπε...

Αδαμ

Αυτό που δεν κατανοει το επαμ και κάθε μη μαρξιστικο μορφωμα είναι ότι ο κοσμος σημερα πασχει από έναν καρκινο που λεγεται καπιταλισμος. Ο καρκινος αυτος δεν θεραπευεται με ασπιρινες για τον πονο που προκαλει αλλα με ριζικη αφαιρεση.

Η θεραπεια για κάθε ασθενεια δεν συσχετιζεται με το επιπεδο κατανοησης που εχει ο ασθενης σχετικα με την παθηση του αλλα με το ιατρικο πρωτοκολλο για την αντιμετώπιση της .

Με αλλα λογια καποιος ο οποιος δεν βλεπει την ασθενεια αλλα μονο τα συμπτωματα της το πιο πιθανο είναι στην προσπαθεια του να σκοτωσει τον ασθενη

Η επιστροφη στη δραχμη και η συνεπακολουθη εξοδος από την ΟΝΕ γινεται στην προσπαθεια αναταξης μεριδας του ελληνικου κεφαλαιου και όχι για το συμφερον της εργατικης ταξης.
Οι προτασεις του επαμ δεν είναι τιποτε παραπανω από μια νεοκευνσιανη ρυθμιση της οικονομιας ΔΕΚΟ κρατικες, εθνικο νομισμα και προστατευτισμος. Όλα τα παραπανω δεν αποτρεπουν την συσωρευση του κεφαλιου και την εκδηλωση της επομενης κρισης Μυριζουν ναφθαλινη από το ΠΑΣΟΚ του 70-80.

Και κατι τελευταιο
Οι νεοκοποι προφητες (καζακης, κατρουγκαλος, βαρουφακης λαπαβιτσας) προσωπικα με τρομαζουν Που ηταν ολοι αυτοι τη διαρκεια της συντονισμενης επιθεσης του κεφαλαιου από το 1990 μεχρι σημερα. Είναι δυνατον αυτοι που με την απραξια τους συντελεσαν στο δραμα που ζουμε μεχρι σημερα να διεκδικουν τις δαφνες της λυσης ειδικα όταν επιτιθονται στο μονο κομμα που παλεψε και παλευει εναντια στην επιθεση του κεφαλαιου σε ολες τις αναδιαρθρωσεις τα χαρατσια την εξωτερικη πολιτκη του ελληνικου καπιταλισμου ?

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. Λεω πολυ συγκεκριμενα Το ΚΚΕ Συμμετεχει μεσω των μελων του το ιδιο μπορει να γινει αν υπαρξουν μικροαστικα κομματα που θελουν να συμμετεχουν και αυτα μεσω των μελων τους τα κομματα θα δουλευουν αυτοτε λως. η πειρα με την ΕΔΑ 1958 ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ συνασπισμο 1989 δειχνουν οτι χανετε η αυτοτελεια του ΚΚΕ οταν υπαρξει οργανωτικο πολιτικο σχημα Και βεβαια δεν ισχυει τιποτα απο τα παραπανω οταν προκειται για κομματα που φτισχτηκαν απο διασπαση του κομματος ειναι ξεκαθαρο. Για τους δημους αν βγουμε καπου προχωραμε χωρις αυταπατες για σοσιαλιστικες νησιδες εξηγοντας στον λαο την κατασταση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

ωμος αντικομμουνισμος μαζι με ακατασχετη μπουρδολογια απο τον καζακη

http://epamnt.blogspot.gr/2014/04/blog-post_741.html?m=1

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη
Τα λάθη που έγιναν με τον συνασπισμο είναι για να μας θυμίζουν να μην τα κάνουμε. Όχι για να λέμε ότι δεν συνεργαζόμαστε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέτω ζήτημα αυτοτέλειας. Το Κόμμα πρέπει να είναι αυτοτελής οργάνωση για να εκφράζει τα συμφέροντα της ε.τ.
Δηλαδή για τους δήμους βγαίνουμε και πάμε χωρίς αυταπάτες, και για την κυβέρνηση πάμε με αυταπάτες;

Unknown είπε...

Ζαχαρία αλλο πραγμα η διαχειρηση ενος δημου (και κατα ποσο και πως θα τον διαχειριστει ενας Κομμουνιστης) και αλλο πραγμα μια κυβερνηση. Μη βαζουμε στο ιδιο τσουβαλι διαφορετικα πραγματα γιατι τοτε δεν προκειτε να καταληξουμε ποτε σε συμπερασμα.
Επισης το ΚΚΕ δεν θελει να κυβερνησει την Ελλαδα. Αυτο το εχουμε πει. ΤΕΛΟΣ!!
Να παρει η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ στα ΧΕΡΙΑ της την ΕΞΟΥΣΙΑ θελει. Και αυτο ειναι διαφορετικο απο μια απλη κυβερνηση.
Αν δεν καταλαβαινεις ή δεν ξερεις την διαφορα τοτε ρωτα να τη μαθεις αλλιως καπου αλλου το πας...

Υ.Γ. Τα λαθη που εγιναν με την ΕΑΡ και τον Συνασπισμο ειναι για να μας θυμιζουν τι παθαινει καποιος οταν εχει αυταπατες και σοσιαλδημοκρατικη πολιτικη. Ευτυχως τα συμπερασματα εχουν βγει και ξανα Βαρκιζες δεν υπογραφουμε

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. Φιλε μου τα πραγματα ειναι απλα. Οταν μπαινεις στην λογικη να συνεργαστεις με κομματα που φτιαχτηκαν απο στελεχη που προσπαθησαν να διαλυσουν το κομμα υπαρχει προβλημα. γιατι σταματας να τον θεωρεις εχθρο και δεν υπαρχει τροπος αμυνας στον οπορτουνισμο περναει η λογικη του μικροτερου κακου και νομοτελειακα θα επιχειρηθη η διαλυση του κομματος. το 1989 αυτοι που συνεργαστηκαμε ητανε οι διασπαστες του 1968 και μαζι με την φραξια φαρακου εκαναν ρεσαλτο. το ιδιο ακριβως θα ειχε συμβει και το 2012. για τους δημους λεω ξανα οπου βγουμε θα ειναι μονοι μας και παμε χωρις αυταπατες για νησιδες. και δεν υπαρχει και παραδειγμα διεθνως που να εγινε οπως τα λες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

μου θυμίζει κριτικη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ "που παραπέμπει το ΚΚΕ τα πάντα στον Σοσιαλισμό". Αν παρέπεμπε τα πάντα στον Σοσιαλισμό δεν θα έκανε κανέναν αγώνα στο σήμερα, αλλά ποιός ανέβασε χιλιάδες τρακτέρ στην Νίκαια, ποιός οργάνωσε την απεργία της Χαλυβουργίας, ποιός αντιπαλεύει τους εφοπλιστάδες και τα τσιράκια τους στο Πέραμα; Από την άλλη δεν μπορεί να πει ψέματα στυλ "θα λυθούν όλα τώρα". Τι να κάνουμε, κάποιοι θυμούνται ακόμα ότι υπάρχουν τάξεις, και ότι ο καπιταλισμός ανατρέπεται. όσο για τα στελέχη του Κόμματος πάντα η βρωμιά πάει καπάκι στην επίθεση στην στρατηγική.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη οι θεσεις του Κ.Κ.Ε. μιλανε για ταυτοχρονη κοινωνικοποιηση ολων των μεσων παραγωγης; Δεν προβλεπουν προστατευτισμο; Επιμενω, η εθνικοποιηση των βασικων παραγωγικων μεσων δεν ειναι θεση του Κ.Κ.Ε, απλα προκρινεται ο ορος κοινωνικοποιηση;

Αδάμ

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΑΜ. Οσο και να επιμενεις η θεσεις του ΚΚΕ Ειναι ξεκαθαρες Μονομερης διαγραφη του χρεους εξοδος απο Ε.Ε κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης εργατικο ελεγχο κεντρικο σχεδιασμο ουτε εθνικοποιηση ουτε αλλα τετοια παραμυθια για να ειναι παντα ο καπι ταλισμος εδω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Chris
Το λέω ξεκάθαρα ότι η θέση του Κόμματοε για την κυβέρνηση είναι λάθος. Δεν λέω ότι με τηην κυβέρνηση αλλάζει τάξη στην εξουσία. Λέω ότι αν μια κυβέρνηση βρεθεί στα χέρια των κομμουνιστών μπορεί από καλύτερες θέσεις να πιέσει προς την επανάσταση.Η έστω να δημιουργήσει μεγάλα ρήγματα.
Σαφός και η κυβέρνηση δεν είναι ίδια με τους δήμους. Αλλά για σκέψου τί θα γίνει αν βγούμε στον δήμο αθήνας με 5.000.000 κατοίκους. Πρακτικά κυβέρνηση είμαστε....Ακόμα και στους δήμους διαχείρηση κάνουμε αλλά με κατεύθυνση ρίξης και όχι ενσωμάτωσης όπως λέγαμε κάποτε.
Παναγιώτη
και τρόπος άμυνας υπάρχει και το νομοτελειακά δεν προκύπτει από πουθενά. Το επιχείρημα δεν έχει συμβεί πουθενά άρα δεν ισχύει, δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό. Και το 1917 τα ίδια λέγανε μπορώ να σου ανταπαντίσω...

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ απο την στιγμη που δεν θα θεωρησης τον οπορτουνισμο ως τον τα ξικο εχθρο στις γραμμες του κινημα τος τροπος αμυνας δεν υπαρχει ειναι νομοτελεια. ο δρομος ο δικος μας απο δειχτηκε σωστος το 1917 με την επανασταση στην ρωσια. ο δρομος που προτεινης δεν δικαιωθηκε πουθενα και ταυτοχρονα ανετρεψε και τα σοσιαλιστικα καθεστωτα. Και να σου θυμισω οτι Ο ΛΕΝΙΝ Την αριστερη κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ Την ανετρεψε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

Η κουβεντα πλεον Ζαχαρια δεν μπορει να συνεχιστει διαδυκτιακα λογο χωρου και χρονου. Σαν τελικο συμπερασμα παντως εγω σου προτεινω 2 πραγματα. 'Η να ψαχτεις καλυτερα στο θεμα περι κυβερνησης και επαναστασης ή να ψηφισεις ΣΥΡΙΖΑ.

Καληνυχτω και ευχαριστω πολυ τον οικοδεσποτη για τη φιλοξενια.

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. δυσκολευτηκες λιγο αλλα το παραδεχτηκες το παραμυθι αν θελεις τωρα μας λες και σε ποιο κομμα εισαι αληθεια ομως ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

αδαμ

πριν αρχισεις καποιο διαλογο κανε τον κοπο να διαβασεις το νεο προγραμμα του ΚΚΕ

λαβε υποψη σου οτι προστατευτισμο, αποχωρηση απο διεθνεις οργανισμους κρατικοποιηση δεκο εγιναν στο παρελθον απο ολες σχεδον τις κυβερνησεις του κεφαλαιου. Επειδη αυτο μοιαζει με τον σοσιαλισμο στις δεκαετιες 60-70 ονομαζαν τις παραπανω οικονομιες μεικτες

εγω ου λεω οτι ολα τα μετρα εχουν φιλολαικο προσανατολισμο μονο με την ανατροπη της εξουσιας του κεφαλαιου αλλιωτικα παλι τα αφεντικα (οχι ολα) θα ειναι ωφελημενα και ο εργατης και ο υπαλληλος με 300 ευρω το μηνα θα την βγαζει

Ανώνυμος είπε...

Στο ΚΚΕ είμαι.
Παναγιώτη
Σε μια άλλη ανάρτηση εδω μέσα σου είχα πει ότι ο οπορτουνισμός πρέπει να ξεσκεπάζεται έτσι ώστε να ντρέπονται να βγαίνουν να μιλήσουν. Ότι είναι έχθρος όχι μόνο του Κόμματος αλλά και κυρίως της τάξης. Αλλά φαίνεται μέσα στην επαναστατική σου αναστάτωση ξεχνάς. Είσαι και μιας κάποιας ηλικίας από ότι λες. Αφού σου αρέσει να διαβάζεις, διάβασε το ανοιχτό γράμμ του ΚΚΓερμανίας το ΄21. που καλεί άλλες οργανώσεις σε κοινή πάλη. Γράφει ο Λένιν προς την Κλάρα Τσέτκιν : «Είδα μόνο το ανοιχτό γράμμα και το θεωρώ πολύ σωστή τακτική, εγώ κατέκρινα την αντίθετη γνώμη των «αριστερών» μας, που ήταν ενάντια στο γράμμα αυτό». Όταν θα σταματήσεις να έχεις υφάκι απέναντι μου θα έχω και εγώ.
Chris
με εκπλήσει ότι από το ζήτημα της κυβέρνησης, δηλαδή πώς μπορεί να την χρησιμοποιήσει ένα ΚΚ για να δημιουργήσει ρήγματα μου πρωτείνεις αυτό το συμπέρασμα.Φίλε μου δεν λαμβάνεις υπόψην σου το επίπεδο της ε.τ. της χώρας μας. Επειδή θέλουμε σοσσιαλισμό δεν σημαίνει ότι έρχεται από πάνω.Πρέπει να πιέσουμε τις καταστάσεις. “Μια εργατική κυβέρνηση που προκύπτει από ένα κοινοβουλευτικό συνδυασμό, μπορεί επίσης να δώσει την ευκαιρία να αναζωογονηθεί το επαναστατικό εργατικό κίνημα. Είναι όμως αυτονόητο ότι η δημιουργία μιας πραγματικά εργατικής κυβέρνησης και η διατήρηση μιας κυβέρνησης που κάνει επαναστατική πολιτική θα οδηγήσουν αναγκαστικά στον πιο λυσσασμένο αγώνα και ίσως σε εμφύλιο πόλεμο εναντίον της μπουρζουαζίας. Επομένως, το σύνθημα της εργατικής κυβέρνησης μπορεί να εξαπολύσει επαναστατικούς αγώνες”.

Ανώνυμος είπε...

Ζαχαρια αυτο που λες για το ρολο μιας κυβερνησης κομμουνιστων εκτος του οτι δοκιμαστηκε για πολλες δεκαετιες και φεν επιβεβαιωθηκε απο πουθενα ερχεται και σε αντιθεση με το οτι η επανασταση μπορει να πραγματοποιηθει και να νικησει μονο σε επαναστατικη κατασταση και η επαναστατικη κατασταση προκυπτει αντικειμενικα περα και εξω απο τη βουληση του κομματος ή μιας κυβερνησης σε αστικο πλαισιο που θα απαρτιζεται απο κομμουνιστες.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. Δεν εχω καμμια αναστατωση ουτε υφος απεναντι σου. Αφου λοιπον συμφωνεις οτι ο οπορτουνισμος αποτε λει εχθρο μεσα στο κινημα θα πρεπει να καταλαβεις οτι δεν μπορει να υπα ρξει καμμια συνεργασια με τον ταξικο εχθρο που εχει φορεσει την προβια του αριστερου. Για τον ΛΕΝΙΝ ειπαμε στην αριστερη κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ δεν μπηκε αλλα την ανετρεψε. Για το ΚΚΓ το 1921 ητανε λαθος να ζηταει συνεργασια με τους δολοφονους της ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΠΝΕΧΤ το 1918 οπως λαθος ητανε και οτι σταματησε την εξεγερση στο αμβουργο το 1921. Και για τον ΛΕΝΙΝ βεβαια δεν ισχυει αυτο που λες οτι τους ειπε να συνεργαστουν με τους δολοφονους. παντως αν ψηφιζεις ΚΚΕ θα πρεπει να δεις ξανα το θεμα με την αστικη κυβερνηση ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

Και οι υποτιθέμενες αριστερές και κομμουνιστικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο απόσπασμα της ΚΔ τσιτάρουν για να θολώσουν τα νερά και να δημιουργήσουν αυταπάτες.

https://kokkinoi.wordpress.com/tag/%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7/

Από το 40ο συνέδριο της ΚΔ νομίζω ότι έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι και έχουν δοκιμαστεί αυτά σε πολλές χώρες. Η εμπειρία πλέον υπάρχει και είναι στη διάθεση του καθενός να την μάθει και να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Ένα παράδειγμα είναι η τελευταία ανάρτηση του απολιθώματος για το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 ως το 1967.
"Το δίδαγμα της ιστορίας της ταξικής πάλης είναι ότι το ΚΚ, το εργατικό κίνημα, δεν πρέπει να εγκλωβίζονται στις ενδοαστικές αντιθέσεις, στον αστικό κυβερνητισμό, στην επιδίωξη να γίνει ρυθμιστής του «δημοκρατικού αστικού πολιτεύματος», να το «διασώσει» από τη φασιστική ή άλλη εκτροπή του, θεωρώντας ότι έτσι θα οδηγήσει στην υπηρέτηση των γενικότερων εργατικών-λαϊκών στόχων, ενώ πρόκειται για επιλογές της ίδιας της καπιταλιστικής εξουσίας.

Αυτή η πολιτική αντίληψη είναι βαθιά λαθεμένη, δοκιμάστηκε είτε καλοπροαίρετα λόγω πολιτικής ανωριμότητας είτε λόγω βαθιάς οπορτουνιστικής διάβρωσης (πχ από το Ιταλικό ΚΚ) και τελικά ζημίωσε το εργατικό κίνημα. Το παραπάνω συμπέρασμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις σημερινές συνθήκες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, με την άνοδο του φασιστικού-ναζιστικού αστικού ρεύματος, αλλά και του ρεφορμιστικού οπορτουνιστικού, αναμορφωμένου μέσα από νέα κομματικά σχήματα."

Ανώνυμος είπε...

ratm
Αυτό που δοκιμάστηκε ήταν ο κοινοβουλευτικός δρόμος προς τον σοσσιαλισμό, που σαφώς δεν μπορεί να πετύχει. Εγώ δεν λέω ότι με μια κυβέρνηση ΚΚΕ θα έρθει ο σοσσιαλισμός. Εδώ οι φλώροι οι αστοί κάνανε επανάσταση, εμείς δεν θα κάνουμε; Η επαναστατική κατάσταση δεν νομίζω ότι προκύπτει πέρα και έξ από το Κόμμα. Οι αντικειμενικές συνθήκες υπάρχουν ανεξάρτητα, αλλά οι υποκειμενικές διαμορφώνονται με βάση και την παρέμβαση τη δική μας. Οπότε έρχομαι και σου λέω ότι με μια κυβέρνηση μπορει να πιέσει προς την επανάσταση (εμφύλιο), ή έστω να κερδίσει κόσμο από τους ¨κάτω¨.
Παναγιώτη η φράση που σου είπα είναι απο τα άπαντα του Λένιν, τόμος 52 που βάζει και το ζήτημα των συμμαχιών και της κυβέρνησης ελάχιστα. Από τη σελίδα 149.

Αναυδος είπε...

ο καζακης αγκαλια με τους φασιστες της ελευθερης ωρας

http://www.elora.gr/portal/synenteyxeis/3884-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%83-%C2%AB%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%83%C2%BB

τετοια μετωπα ονειρευονται ορισμενοι

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. καλο θα ειναι να διαβασεις τα πρωτοτυπα κειμενα του ΛΕΝΙΝ και θα δεις οτι πουθενα δεν λεει για πολιτικες συμμαχιες και ουτε για κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλι σμου. οι οπορτουνιστες απο το 1956 για να δικαιολογησουν αυτα που ηθε λαν να κανουν πλαστογραφησαν τα παντα για να φαινεται οτι αυτα που ηθελαν να κανουν τα ειπε ο ΛΕΝΙΝ. Το να εχεις διαφορετικη αποψη απο το ΚΚΕ Το σεβομαι. το να κανεις ομως προβοκα τσια και στον ΛΕΝΙΝ Οχι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ζαχαρια αλλο οι αντικειμενικες προυποθεσεις που υπαρχουν για το περασμα στο σοσιαλισμο και ο υποκειμενικος παραγοντας ο οποιος ασφαλως δεν ειναι ετοιμος και αλλο το οτι η επαναστατικη κατασταση διαμορφωνεται αντικειμενικα. Το 1944 το κομμα δεν επεδιωκε την σοαιαλιστικη επανασταση αλλα η ενοπλη παλη επιβκηθηκε ουσιαστικα απο τις συνθηκες καθως οι πανω δεν μπορουσαν και οι κατω δεν ηθελαν. Το μοναδικο πραγμα που μπορει να κανει το ΚΚ ειναι να δρα και να καθοδηγει προς την κατευθυνση της οξυνσης της ταξικης παλης. Ωστοσο η εμπειρια του 20ου αιωνα εδειξε οτι η συμμετοχη του ΚΚ σε κυβερνησεις στο εδαφος του καπιταλισμου αμβλυνε την ταξικη παλη και εστελνε το εργατικο κινημα στην αγκαλια των αστων. Το 44 η αποχωρηση των υπουργων του ΕΑΜ οξυνε τα πραγματα οχι η συμμετοχη του ΕΑΜ στην κυβερνηση.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm
άλλο κατάλαβα ότι εννοούσες. Συμφωνώ μαζί σου για τις συνθήκες και τους παράγοντες. Όσον αφορά τις κυβερνήσεις αυτό που επιβεβαιώθηκε ήταν ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτικός δρόμος προς τον σοσσιαλισμό δλδ μέσω μεταρυθμίσεων. Όχι όμως ότι η κυβέρνηση στα χέρια των κομμουνιστών αποτελεί όπλο.
Παναγιώτη.
Το απόσπασμα που έδωσα έιναι μέσα από τα άπαντα. Όποιος θέλει μπορεί να πάει να το δει. ΆΠΑΝΤΑ Λένιν, τόμος 52, σελ. 149

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. εγω σου συνιστω να σταματη σης την ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ με τον ΛΕΝΙΝ για τι δεν λεει πουθενα για κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλισμου. οι θε σεις του απριλη και το οτι δεν μπη κε ποτε στην κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ τα λεει ολα. η γνωμη σου σεβαστη αλλα οχι ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ με τον ΛΕΝΙΝ δεν γεννηθακαμε χτες ΖΑΧΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΆΠΑΝΤΑ Λένιν, τόμος 52, σελ. 149. Εκεί Παναγιώτη έχει την άποψη του Λένιν για το ανοιχτό γράμμα του ΚΚΓ και σε όλο τον τόμο 52 έχει και ένα κομμάτι της άποψης του για την κυβέρνηση. Εγώ τα παραθέτω εδώ και όποιος θέλει τα διαβάζει. Μην συνγχίζεσαι Παναγιώτη. Και προβοκάτσια να πεις εκεί που χρειάζεται όχι σε εμένα

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. Πραγματι η κυβερνηση στα χερια των κομμουνιστων με τους καπι ταλιστες στην εξουσια ειναι οπλο για την δολοφονια της εργατικης ταξης. εχει αποδειχτη παντου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. την προβοκατσια την λεω ασφαλως για εσενα το ΚΚΕ εισαι πολυ λιγος για να το λερωσεις. η γνωμη σου σεβαστη οταν ομως πας να συκοφα ντησεις το ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ εισαι κοινος προβοκατορας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ζαχαριας ουτε οπλο αποδειχθηκε στα χερια των κομμουνιστων καθως εκει που δεν ενσωματωθηκαν πληρως τα ΚΚ απλα πηγαν και τα ιδια και ο λαος ως προβατα στη σφαγη. Ο Λενιν στο θεμελιωδες εργο του Κρατος και Επανασταση κανει καθαρο οτι το κρατος σαν οργανο ασκησης καταπιεσης της μιας ταξης πανω στην αλλη δεν μεταβιβαζεται αλλα τσακιζεται. Η αληθεια ειναι οτι ιστορικα οπου τα ΚΚ αρνηθηκαν ή απεριψαν τη συμμετοχη τους σε κυβερνηση εκει οξυνθηκε η ταξικη παλη και η Ελλαδα και η Ρωσια απο τη μια αλλα και η Γαλλια,Ιταλια,Ισπανια, Χιλη απο την αλλη αυτο επιβεβαιωσαν. Στο κατω κατω ανεξαρτητα απο τα προσχηματα η τακτικη αυτη εκρυβε αυταπατες μεταρρυθμιστικες. Επιπλεον το ζητημα της εργατικης κυβερνησης που πιο εντονα μπηκε στο 4ο συνεδριο της ΚΔ και ουσιαστικα αποριφθηκε απο το 5ο και 6ο για να ξαναερθει με τη μορφη των αντιφασιστικων μετωπων στο 7ο ειναι αδικο να χρεωνεται στον Λενιν. Η ΚΔ ειχε πολλα κομματα και εντονη διαπαλη σε πολλα ζητηματα. Επιπλεον η εισηγηση του 4ου συνεδριου ειναι του Ζινοβιεφ και οχι του Λενιν ο οποιος ηταν ηδη βαρια αρρωστος και εκανε ενα συντομο χαιρετισμο στην αρχη και δεν παρακολουθησε καν τις εργασιες του αυνεδριου. Σε καθε περιπτωση δεν ειναι τυχαιο οτι τετοιες αντιληψεις βρηκαν εδαφος σε συνθηκες ηττας και υποχωρησης του επαναστατικου αναβρασμου στην Ευρωπη. (Εχει ηττηθει η επανασταση σε Γερμανια,Ουγγαρια κλπ)

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm
Αν και συνεχίζω να μην συμφωνώ, έχεις δίκιο για την διεθνή και ειδικά για την 4ο συνέδριο οπού πολλοί αριστεριστές βγάζουν ψευδείς φήμες ότι υπήρχε εκεί ο Λένιν ενώ ο ίδιος ήταν στα τελευταία του τότε, οπότε επαγρύπνηση.
Επίσης δεν κατάλαβα γιατί αναφέρεις για τη Διεθνή.

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. Το λενε και οπορτουνιστες για να του χρεωσουνε το θεμα της κυβερνησης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν διαφωνώ αλλά περισσότερο Ναρίτες και Ανταρσύα έχω πετύχει να το λένε. Το οπορτουνιστές είναι πολύ γενικό. Οπορτουνιστές/καιροσκόποι είναι σχεδόν όλοι για αυτό δεν το είπα

Ανώνυμος είπε...

Τη διεθνη και το 4ο συνεδριο τα ανεφερα γιατι εκει θεμελιωθηκε 1η φορα η τακτικη της εργατικης κυβερνησης ως συνεχεια των επεξεργασιων των λαικων μετωπων του 3ου συνεδριου. Μεχρι τοτε δεν ειχε μπει τετοιο ζητημα ή τουλαχιστον οταν μπηκε το 17 στους Μπολσεβικους απαντηθηκε με επαναστατικη συνεπεια.

ratm