Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Όλα τα ξεκόλια

Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης διοργάνωσαν χτες κοινή συνέντευξη τύπου, για να ανεβάσουν ξανά το πετυχημένο έργο της κυρίαρχης και εθνικά περήφανης κυβέρνησης, που παίρνει μόνη της νομοθετικές πρωτοβουλίες, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία του κουαρτέτου -αν και συνήθως αυτό σημαίνει ακόμα χειρότερα μέτρα κατόπιν συμφωνίας. Και μπορεί να μη συμπεριλαμβάνεται στο γράμμα της συμφωνίας, είναι όμως σίγουρα στο πνεύμα της, να κρατάει η κυβέρνηση το ρόλο του καλού μπάτσου, που θέλει πιο ήπια προσαρμογή αλλά εκβιάζεται κι αναγκάζεται τελικά να υποκύψει παρά τη θέλησή της. Είναι η θεωρία που πουλάει ο Σύριζα για το τρίτο μνημόνιο, που το υπέγραψε αναγκαστικά και με το πιστόλι στον κρόταφο, αλλά παρεμπιπτόντως είναι γαμάτο και κοιτάξτε τι φοβερά συγκριτικά πλεονεκτήματα έχει σε σχέση με τα δύο προηγούμενα (που τα συμπληρώνει, χωρίς να πειράξει ούτε τρίχα τους, αλλά αυτό είναι τεχνική λεπτομέρεια).

Φαντάσου δηλ να μην είχαν το πιστόλι στον κρόταφο και να το κρατούσαν αυτοί, για να δίνουν ρυθμό (πεντοζάλη, κτλ) στους εταίρους, όπως σε κάτι Λούκι-Λουκ, που πυροβολάει τους κακούς κάτω από τα πόδια και τους αναγκάζει να χοροπηδάνε για να αποφύγουν τις σφαίρες...
Κι είναι ένα κλασικό νεοπασοκικό μοτίβο αυτό με το πιστόλι, αν θυμηθείς σφε αναγνώστη τι έλεγε ο ΓΑΠ για το δανεισμό από το ΔΝΤ και για τις αγορές, που θα τρόμαζαν μόλις το έβλεπαν να βάζει ένα τέτοιο όπλο πάνω στο τραπέζι της (πάντα σκληρής, για να πονάει καλύτερα) διαπραγμάτευσης. Μόνο που δε μας είπε ποιον θα σημάδευε τελικά το πιστόλι. Φταίνε όμως κι οι αυτόχειρες που τον ψήφισαν κι αφού έγιναν κοψοχέρηδες, κράτησαν το όπλο με το άλλο χέρι και ξαναπάτησαν τη σκανδάλη στον κρόταφό τους, με την ελπίδα (του απελπισμένου) που έρχεται. Κι είναι ζήτημα αν τους έμειναν άλλα χέρια κι αν έχουν βάλει μυαλό, τώρα που αχνοφαίνονται κάλπες στον ορίζοντα.

Και καλά εντάξει αυτοί. Οι άλλοι οι πιο υποψιασμένοι, που έχουν διαβάσει και πέντε πράγματα, αλλά έψαχναν να βρουν ομοιότητες με το απόσπασμα από τον Αριστερισμό του Λένιν, για τους εγκληματίες που σε εκβιάζουν και δίνεις τα χρήματα για να γλιτώσεις τη ζωή σου; Εκεί τι να πεις και τι να τραγουδήσεις...

Έχουν όμως ευρύ οπλοστάσιο για όλα τα πολιτικά γούστα. Κι όλα τα σφυριά βαράνε μαζί στην ίδια κατεύθυνση.
Ξεκινώντας από τη σοβαρή ακροδεξιά του Καρατζαφέρη, που ξαναστήνεται (νεκρανασταίνεται για την ακρίβεια) κυρίως με τηλεοπτικούς όρους. Και είναι ερώτημα αν ο Χατζηνίκος το κάνει επειδή έχει πάρει γενικά το κολάι να ξεπλένει ό,τι σάπιο και φασιστικό κυκλοφορεί στο πολιτικό χρηματιστήριο ή παίζει άλλο παιχνίδι, για να ψαλιδίσει πχ τη ΝΔ του Κυριάκου, στηρίζοντας έμμεσα την κυβέρνηση. Κι όταν λέμε σοβαρή ακροδεξιά, εννοούμε να συνδέεις διαλεκτικά το νόμιμο με το ηθικό, όπως έκανε ο Καρατζαφέρς με την οφ-σορ: μα αφού δεν απαγορευόταν.

Συνεχίζοντας με τη μη σοβαρή ακροδεξιά, που δεν έχω καταλάβει πώς ακριβώς διαφοροποιείται ιδεολογικά από τη σοβαρή, εκτός κι αν το ρίξουμε στην πλάκα με τις ενδοφασιστικές αντιθέσεις ή στη σχιζοφρένεια, άλλο ο χουντικός κι άλλο ο βασιλικός. Αλλά το βασι(λι)κό χαρακτηριστικό είναι πως μένει ελεύθερη, ως εκτελεστικός βραχίονας, να αλωνίζει, κι αυτό το βαφτίζουν κατ' οίκον περιορισμό κι απομόνωση, όπως τις προάλλες στο λιμάνι με τον Παππά. Εκτός από τη δικαιοσύνη, είναι τυφλά και τα όργανα της τάξης.

Και πάει λέγοντας, με την άστεγη μνημονιακή ακροδεξιά του Φαήλλου, που δεν ντρέπεται να πει ότι είναι ακροδεξιά, τη φιλελεύθερη δεξιά του Μητσοτάκη, που δεν ντρέπεται να πει ότι είναι αντιλαϊκή (αλλά μπορεί να καταψηφίσει το ασφαλιστικό, γιατί αλλιώς μόνο στα γκάλοπ θα βλέπει εκλογικές πρωτιές) και την υπεύθυνη κυβερνώσα αριστερά, που δε ντρέπεται γενικώς για τίποτα. Και πλάσαρε τόσο καιρό τη θεωρία του εφικτού, για να φτάσει τελικά στη ρεαλιστική προσαρμογή του ΤΙΝΑ: δεν υπάρχει εναλλακτική.

Γιατί η... μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και το φορολογικό δεν είναι αριστερή ή δεξιά πολιτική, αλλά υποχρεωτική πορεία, όπως υποστηρίζει το "ακραίο κέντρο" (ξέρω πόσο αρέσει αυτή η φράση της μόδας σε ένα σφο αναγνώστη, γι' αυτό και το αναφέρω έτσι), με την αδέσμευτη κι αντικειμενική δημοσιογραφία του. Όσοι πατήστε το σύνδεσμο, αξίζει τον κόπο να ψάξετε και να διαβάσετε το σχόλιο του Σεχτάρ, που θα μπορούσε να σταθεί κι ως ξεχωριστό κείμενο.

Σημειώνω παρεμπιπτόντως με αφορμή ένα ενδιαφέρον σημείωμα για την πολιτική κενότητα του φασιστικού λόγου και τις κοινωνικές αναφορές του, πως το ίδιο σκεπτικό, αλλά αντεστραμμένο, θα μπορούσε να σταθεί ακόμα και για ένα κομμάτι της αριστεράς του σαλονιού, που εξαντλεί τις ευαισθησίες και την προοδευτικότητά της στις συνέπειες κι όχι στα αίτια, σε έναν κούφιο αντιρατσιστικό λόγο χωρίς καμία ουσιαστική αιχμή για το σύστημα που γεννάει τις φυλετικές (και όχι μόνο) διακρίσεις.

Εχθρός όμως (και μάλιστα σοβαρός, αλλά ας μην μπλέξουμε κι εμείς με τους ανόητους σχηματικούς διαχωρισμούς σοβαρών κι ασόβαρων, πχ ακροδεξιών) είναι κι αυτές οι "στατιστικά τεκμηριωμένες" αναλύσεις, που χτυπάνε κατευθείαν στο ψαχνό και γανώνουν μαζικά συνειδήσεις με το υπνωτικό της συλλογικής ενοχής (όλοι φταίξαμε, όλοι μαζί τα φάγαμε, όλοι μαζί θα πληρώσουμε τώρα, σφάξε μας πασά μας να αγιάσουμε).

Η ουσία είναι πως όλα τα σφυριά του συστήματος βαράνε συντονισμένα στην ίδια κατεύθυνση: στο γκρέμισμα της κοινωνικής ασφάλισης. Και βασικά το μόνο που έλειπε απ' τη χτεσινή συνέντευξη των τριών υπουργών ήταν ένας αριστερός Άδωνης να πει ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αποκλειστικά με δική της πρωτοβουλία και πως δε δέχεται να του παίρνει η τρόικα τη δόξα για το ασφαλιστικό και το πετσόκομμα των συντάξεων.

Α κι ο Κοντονής να μιλήσει για την κωλοτούμπα του για το ποδοσφαιρικό Grexit. Αυτά όμως θα τα δούμε μάλλον στο αυριανό σημείωμα...

Υγ: Ο τίτλος του κειμένου κολλάει με το παρακάτω τραγούδι. Που κάνε είτε (πολιτικό) φάλτσο είτε χιούμορ στο σημείο με τις απεργίες. Αλλά ακόμα κι έτσι δίνει τον τόνο για την επικείμενη 48ωρη.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΑΙΤΙΑ, ΠΟΥ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ.

ΠΩΣ ΒΓΗΚΑΝΕ ΤΟΣΑ ΣΚΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΣΔ; ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΛΕΝΕ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Αναυδος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι ο συριζα βρίσκεται μπροστά σε ένα τρίλλημα που είναι στην ουσία άλυτο
- πρέπει να περάσει τα μέτρα για αλλιώς δεν θα λάβει το απαραίτητο ρευστό να πληρώσει τις δόσεις του καλοκαιριού
- η όποια αξιολόγηση/συμφωνία δεν λύνει το δημοσιονομικό δεν επιστρέφει αυτόματα την Ελλάδα στις αγορές ώστε να λυθει η ρευστότητα του κεφαλαίου
- είναι πολύ πιθανό τα αντιλαικά μέτρα να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της εκλογικής του επιρρόης αλλα επίσης μετά την ψηφιση τους χάνει μεγαλο μέρος της χρησιμότητας του για την αστικη ταξη

είναι συνεπώς υποχρεωμένος
- να ψηφισει τα μετρα
- να διαπραγματευτει πιο σκληρα για χρεος και δυνατοτητες επιπλεον δανεισμου τοσο για το δημσιο οσο και για τις τραπεζες
- να πλασάρει το παραμυθι των εκβιασμών, των κοκκινων γραμμών, της σκληρης διαπραγμάτευσης για να διατηρησει καποια λαικη υποστηριξη κλπ.

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΡΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟΙ.

http://arenafm.gr/football/paraskinia-football/atakes-tou-ivan-savvidi-sti-vouli-gia-ton-marx-tis-ependisis-ke-ton-paok-video/

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Tο κεντρικό πρόβλημά τους (Σύριζα+Τρόϊκα) είναι το πως θα περάσουν τα μέτρα με τους λιγότερους κλυδωνισμούς για τον Καπιταλισμό και ιδιαίτερα την ΕΕ. Και να αποφύγουν και επικίνδυνους συντονισμούς: Grexit-Brexit-επιδρομές μεταναστών-παρενέργειες "τρομοκρατών"-ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις (Τουρκία-Ρωσία κλπ), που μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη αστάθεια στο σύστημα και απώλεια ελέγχου. Κι όλα αυτά πάνω στο υπέδαφος μιας οικονομικής κρίσης, που σέρνεται, και δε λέει να περάσει στη φάση της αναζωογόνησης.
Θέλουν επειγόντως:
1. Δημοσιονομικό (μείωση κρατικών δαπανών, ξεπουλήματα)
2. "Μεταρρυθμίσεις" στην Εργασία.
3. Ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης (για "να φύγει από τη μέση"). Αρα δραστική μείωση συντάξεων, για να "απελευθερωθεί" το "μη μισθολογικό κόστος" της εργασίας.
4. Πώληση των κόκκινων δανείων, για να ξεμπλοκαριστούν οι τράπεζες. Ηγουν ξεσπιτώματα και λουκέτα.
5. Πιθανόν και κούρεμα (των υπολοίπων και εξανεμισμένων) "καταθέσεων", που έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχουν, υποχρεώσεις είναι, για ελάφρυνση των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
(Υπόψιν, πως με όλα αυτά και οι ίδιοι δεν είναι πολύ σίγουροι πως εξασφαλίζουν την περιπόθητη "ανάκαμψη", κι ας λένε. Απλά δεν έχουν καμιάν άλλη λύση. Εκτός από τον πόλεμο.)

Και (μάλλον) δεν έχουν περιθώρια για άλλες αναβολές.
Ολα του γάμου δύσκολα, κι η νύφη γκαστρωμένη.

Ο τΣύριζας;
Είναι πολύ πιθανόν να επαναλάβει τα περσινά, την "τρελλίτσα", που μας έχει συνηθίσει: Την πρόκληση χάους, ποντάροντας στην ανοργανωσιά του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος + την σχεδόν πλήρη έλλειψη προσανατολισμού. Θα περάσουν τα μέτρα επικαλούμενοι το "χάος", "εθνικούς κινδύνους" κλπ., βρίζοντας τους "ιμπεριαλιστές" κλπ.
Κι έτσι ελπίζει να επιπλεύσει πολιτικά: "Είδατε, εγώ είχα προτείνει το μικρότερο κακό, το πήγα μέχρι τα άκρα, αλλά οι κακοί είναι αυτοί, και μόνο εγώ μπορώ να τους παλέψω".
Η "μονομερής ενέργεια" με τα δύο νομοσχέδια εκεί παραπέμπει, καθώς και τα ξαφνικά σούρτα-φέρτα όλων με τους "ανωτέρους". Κάτι χοντρό ετοιμάζουν και συνεννούνται, μην αιφνιδιαστεί κανένας τους.
Τα νομοσχέδια (ας τα δούμε πρώτα....) μπορεί να προδιαγράφονται "σκληρά", όπως τα καταγγέλλει ο "Ρ", αλλά θα είναι μάλλον "μαλακά", το φύλο συκής του τΣύριζα, σε σχέση με αυτό, που από κοινού μεθοδεύουν,.

Συνεπώς να περιμένουμε πάλι τα γνωστά "διλήμματα" για την "Αριστερά", και τους ίδιους ηλίθιους, που θα επιλέξουν, όπως πέρσι το καλοκαίρι, ξανά κάποιο "περήφανο όχι", που θάναι, ακριβώς όπως πέρσι, αποδοχή των διλημμάτων και συμμετοχή στις μανούβρες τους.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"ποντάροντας στην ανοργανωσιά του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος + την σχεδόν πλήρη έλλειψη προσανατολισμού. "

αυτο ειν και το ΚΛΕΙΔΙ στην αναλυση του Σεχταρ !
οσο πιο γρηγορα το καταλαβουν οι εργαζομενοι ,τοσο καλυτερα για ολους μας ...

Ανώνυμος είπε...

Τι λέτε ρε, άμα γίνει εμπάργκοΣ τη βάψαμε.Είστε ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΤΥΦΛΟΙ.Δεν πείθετε!!!
Επίσης, δεν χαρακτηρίζουμε "ηλίθιους" τους ΑΠΙΣΤΟΙ.Θωμάδες είναι κι αυτοί,θέλουν να βάλουν το δάκτυλο στην...οπή,την τρύπα δηλαδής και λοιπά.

Κλάμμα και μαύρο δάκρυ
Αποτέτοιος

Αναυδος είπε...

Ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του Συριζα Α. Τριανταφυλλιδης σκουπιζων τα οπισθια του Σαββιδη

http://www.avgi.gr/article/6344862/al-triantafullidis-athlia-ratsistiki-kai-kataptusti-i-dilosi-tou-a-andrianopoulou-gia-ton-i-sabbidi

http://www.metrosport.gr/article/triantafillidis-savvidis-chtipise-dinata-tin-kampana

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Αποτέτοιε,
ηρέμησε, για να γίνει εμπάργκο πρέπει προηγουμένως νάχουμε κάνει Επανάσταση. Τα εμπάργκα δε γίνονται για τις ...κότες! Υπάρχουν και λιγότερο δαπανηροί τρόποι για να μας επιβάλουν τη θέλησή τους.
Λοιπόν, άμα κάνουμε Επανάσταση, πα να πεί, πως οι κότες, που θα φοβούνται πως "την βάψαμε", θάναι η πολύ λίγες, η πολλές αλλά φοβισμένες και άρα ακίνδυνες. Εκεί θα μετρήσει η αποφασιστικότητα και το θάρρος.
Τώρα για το "ηλίθιοι", έχεις δίκηο - κακή έκφραση. Εννούσα βέβαια τους αρχηγούς, που γι αυτούς, μάλλον απαλλακτικός είναι ο χαρακτηρισμός.

Ανώνυμος είπε...

Σεχτάρ,
Επανάσταση! Βαριά κουβέντα!Βροντερή λέξη! Σαν να βαράνε οι πυροβολαρχίες των κολασμένων,σαν να σήκωσε πόλεμο ο Δίας με τους Τιτάνες και εκτοξεύει κεραυνούς από τις βουνοκορφές.
Εδώ μιλάμε για πιο ήμερες καταστάσεις,ποιμενικές και ειδυλλιακές.Έχει μάθει ο άλλος να αποφασίζουνε για τη ζωή του, να οραματίζεται μόνο όπως και όσα επιτρέπει η εξουσία, να του δώσουν οδηγίες χρήσης για τις οδοντογλυφίδες.Συγκριτικά:Το πολύ πολύ να αερίστηκε κουνούπι κάπου στη ΝΑ Ασία.Τόσο θόρυβο κάνει η πιο βασανιστική του αγωνία.

Μπααα!
Η οπή έρχεται με την όπισθεν, βασίζεται και περιμένει τον κουμανταδόρο."Έλα όπως είσαι" ή "Πάρτο αλλιώς".Τον καθρέπτη για να κοιτάξει και να κοιταχτεί τον έχει δώσει εδώ και χρόνια ένεχυρο στην τράπεζα για διακοποδάνειο και τώρα πορεύεται με τη σακαράκα που καίει μπόλικη αξιοπρέπεια και ελπίδα αμόλυβδη αριστερών οχτανίων.
Ρε, ο Μεγάλος Μογγόλος ειρωνικά μιλάει όταν απαγγέλει Καβάφη:
"Μεγάλα κι ισχυρά τριγύρω μου εχτίσαν τείχη
και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εγώ
το νου μου τρώει αυτή η τύχη"

Χος κελδήν
Αποτέτοιος

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Τον θεωρω εναν πονηρο αστικο εκπροσωπο ,αλλα περαν απο την αναλυση του , προσεξτε τι λεει στον "εργατικο αντιπροσωπο" και για το εργατικο κινημα (και μην σταθειτε στο "χαρτογιακαδες")
https://www.youtube.com/watch?v=Mky1m09V3-M