Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

ΤΡΥΠΕΣ στον ιστό του συστήματος

Λονδίνο-Άμστερνταμ ή Βερολίνο
Έχεις ξεχάσει πού ακριβώς θέλεις να πας


Γραμμένο-αφιερωμένο στον Γρηγόρη που αλλάζει κόμματα σαν τα γιλέκα του και σε όλους τους πολιτικούς γυρολόγους, που τα κάνουν όλα για αυτό που σκέφτονται -το καρεκλάτο- και βρήκαν τον δικό τους ύμνο. Ή μήπως όχι; Ας δούμε και μια άλλη ανάγνωση.

Τούτες τις ώρες τα βλέμματα εκατομμυρίων εργαζομένων της Ευρώπης είναι στραμμένα εδώ, στην ανυπότακτη Ελλάδα των ανθρώπων του μόχθου. Των συναδέλφων μου στη Γερμανία που έδωσαν και δίνουν απλόχερα τη γνώση τους και την εργασία τους για την προάσπιση της υγείας και της ζωής του λαού! Των απεργών στα διυλιστήρια της Γαλλίας, στους σιδηρόδρομους της Φρανκφούρτης, στα αεροδρόμια της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, των υγειονομικών και λιμενεργατών της Βρετανίας, που κατέκλυσαν τους δρόμους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για τη ζωή και τα δικαιώματά τους! Της λαοθάλασσας που κατέκλυσε το Μάλμε, τα Πανεπιστήμια στις πρωτεύουσες πολλών χωρών και φωνάζουν δυνατά Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Των αγροτών που έφτασαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στον Πύργο του Άιφελ, έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλες!

Αυτά τα μάτια είναι στραμμένα εδώ για να δουν την κόκκινη φλόγα να απλώνει και να φουντώσει!
Από το Άμστερνταμ ως τη Στοκχόλμη και το Λονδίνο, από το Βερολίνο ως το Παρίσι και τη Μαδρίτη!
Σε εμάς, που δεν έχουμε ξεχάσει πού ακριβώς θέλουμε να πάμε!

Τι έγινε, ρε παιδιά; Από πότε παίζει «Τρύπες το μαγαζί»;
Κάτσε να δεις τι σου ’χω για μετά.

@twra_kke 📌Μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο TikTok, με αφορμή την αποκρουστική συζήτηση για τα "πόθεν έσχες" 🔴Ότι υπάρχουν δύο κόσμοι το ξέραμε. Ότι θα ήταν τόσο θρασείς που θα υπερασπίζονταν με τέτοιο πάθος τον κόσμο τους, τον κόσμο της χλιδής, το μάθαμε… 💰Ένας χορός εκατομμυρίων, μετοχών, μπόνους, πάνω στα συντρίμμια μιας κοινωνίας, που αγωνιά να βγάλει τον μήνα, που αναβάλλει τα όνειρά της καθημερινά, την ώρα που η δουλειά της γίνεται κέρδη και μερίσματα, χτίζει τα ακίνητα και φουσκώνει το «πόθεν έσχες» μιας χούφτας εκμεταλλευτών. ✊Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη στη σήψη τους. Να υπερασπιστούμε τον δικό μας κόσμο, τον κόσμο του δίκιου, της αλήθειας, της εντιμότητας, της αλληλεγγύης. ‼️Η φωνή αυτού του κόσμου, του κόσμου της δουλειάς και του αγώνα, ακούστηκε και θα ακούγεται δυνατά παντού, και στο Σύνταγμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ την Κυριακή των ευρωεκλογών. Υ.Γ. Το λέει άλλωστε και το τραγούδι: «Ήρθε ο καιρός να μου πεις, είναι καιρός να μου πεις: Τι γυρεύουμε εμείς μέσα στη νύχτα των άλλων…». #ΤΩΡΑ#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ #κκε #κνε #kke #kneγ#φοργιουγ#φοργιουπειτζs#mpesfyy#foryouy#foryoupagel#euelections2024o#eklogeso#europeanuniond#neadimokratiai#syrizaok #ποθενεσχες #ποθεν_εσχες #kasselakis #mitsotakis ♬ πρωτότυπος ήχος - Τώρα ΚΚΕ!

Γιατί εμείς δεν ξεχάσαμε ποτέ που θέλουμε να πάμε, σύντροφε (στο αεροδρόμιοστο αεροδρόμιο).
Κι ας είναι μια διαδρομή γεμάτη ζιγκ-ζαγκ (και τη φωνή του Γιώργου Σαρρή για σύμμαχο).
Γεμάτη ανηφοριές (μα η πτώση στον κατήφορο είναι πιο δύσκολη, αν κουβαλάς τον βράχο του Σίσυφου).
Γεμάτη σκαμπανεβάσματα (στο τραμπολίνο της ιστορίας) και πισωγυρίσματα (όπως στο «Φιδάκι» με τον αγκυλωτό σταυρό, που κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν δύο πίσω του, ώσπου να του καρφώσεις την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ).

Κι η επόμενη αφιέρωση του ΓΓ, τώρα που επεκτείνεται σε άλλα είδη, θα είναι με Robert Tepper και πέτσινη καμπαρτίνα ως το πάτωμα. There ’s no easy way out (από την ΕΕ και το σύστημα), there ’s no short cut home. Giving in is always wrong. Ή έστω μια Κάρμινα Μπουράνα στη μνήμη του Μπιρσίμ. Ανοίγει παρένθεση (κεντροαριστερή).

-Για δες καιρό που διάλεξε τον Τάσο να μας πάρει. Τώρα που οι πελάτες του τον χρειάζονταν όσο ποτέ. Τώρα που οι κάμερες γυρνάνε μόνο 30 μοίρες, λες και έχουν πάθει αυχενικό και δεν μπορούν να στρίψουν. Τώρα που οι αρχηγοί τους ανεβαίνουν σε κάτι βάθρα σαν ίσωμα, για να μην κάνουν γκρο πλαν και φανεί η μοναξιά μες στο μη πλήθος. Τώρα που πάνε Σύνταγμα, χωρίς ντροπή, και δε γεμίζουν ούτε τον διάδρομο του Μετρό. Μα ίσως αυτή η κατάντια να τον έστειλε μια ώρα αρχύτερα, σφραγίζοντας το τέλος μιας εποχής, μαζικής και καλόγουστης.

Κάποιοι γουστάρουν αριστουργήματα, Μπουνιουέλ και Παζολίνι. Άλλοι Λάνθιμο και Τεό, με τη διεθνή αναγνώριση. Οι πιο μερακλήδες Γραμματικό ή Οικονομίδη για τον καλτ ρεαλισμό. Μα ποιος να σταθεί δίπλα του, στη στρατευμένη τέχνη του. Έφυγε ο καλύτερος. Και οι καλύτεροι δεν έχουν πια σε τι να πιστέψουν... (Κλείνει το ιντερμέδιο).

Προς το παρόν, ο ΓΓ μένει στις «Τρύπες» (στον ιστό του συστήματος). Και ίσως στις επόμενες εκλογές αρχίσει να αφιερώνει Θανάση Παπακωνσταντίνου, τώρα που πήγε στο ραδιόφωνο του 904 στη Θεσσαλονίκη. Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράσσεται -ακόμα. Σε κάνα Φεστιβάλ μην έρθει μόνο. Ήδη γίνεται πανικός από κόσμο, δε χρειάζονται και άλλοι.

-Στο Ίλιον (Νέα Λιόσια ρε ψώνιο...) η συγκέντρωση είχε πιο παραδοσιακό κλείσιμο, με Μικρούτσικο. Αλλά όχι αυτόν που νομίζετε.

Είναι η ζωή από πηλό, βάλε φουλ τη φαντασία
Πλάσε εσύ το γεγονός, έτσι νικιέται η ιστορία.

Στίχοι-Μουσική Ανδρέας Μικρούτσικος, από τον δίσκο «Περνάω με Κόκκινο» -τυχαίο και αυτό; Σε ένα άλλο σημείο βέβαια λέει «δεν τον νικάς τον φασισμό, μόνο με οδοφράγματα, μα στο πεδίο του μυαλού με της ψυχής τα θαύματα». Τα βιβλία και τα ταξίδια ξέχασε.

Όταν του κάνουμε αφιέρωμα στο Φεστιβάλ, θα ακολουθήσει ανάλυση στίχων και πόσο πολιτικό ήταν το δίστιχο με τον Ρασούλη: αμάν βαριά φιλοσοφία, ας πούμε κάτι πιο απλό, καλές οι ΗΠΑ και η Ρωσία, μα έχω τον πόνο μου και εγώ.
Κι όταν πάει ο ΓΓ με τον Μητσοτάκη σε ένα εξωτικό ξερονήσι, να του εξηγήσει γιατί παραμένει κομμουνιστής, μπορεί να του τραγουδήσει και το «χαμένο νησί». Αλλά εμείς θα την φτιάξουμε την οργάνωση, χαμένε, α χαμένε...

-Αλλά η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, τα είχε όλα. Δεν έκλεισε με Μικρούτσικο, αλλά με το κορίτσι από την Παλαιστίνη να τραγουδά το σύνθημα για λευτεριά στην πατρίδα της -ίσως η πιο ωραία στιγμή της προεκλογικής περιόδου. Είχε μια δόση συγκίνησης, με τους 72 βετεράνους ταξικούς συνδικαλιστές να δίνουν το «παρών». Και -πάνω από όλα- είχε τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας στο σημείο της δολοφονίας του Ταλαγάνη-Ζέβγου. Σε άκρως κεντρικό σημείο, πάνω στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, για να τους μπαίνει στο μάτι, να θυμίζει το ποιόν τους και να μην είναι εύκολο να την κρύψουν, όπως το αντίστοιχο μνημείο στο σημείο της δολοφονίας του Λαμπράκη.

Γιατί σε αυτόν τον τόπο, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις το χνάρι των κομμουνιστών, της Αντίστασης και του κινήματος. Και μια παρακρατική δολοφονία από λακέδες του αστικού κράτους.

-Μερικές δηλώσεις στήριξης -ανάμεσα στις πολλές- ξεχωρίζουν.

Του Θύμιου «με ζεστή καρδιά», γιατί σε αυτά δε χωράνε μισές και κρύες. Της Μποφίλιου με εξίσου ζεστή και φινάλε με νόημα: «ίσα δικαιώματα για όλους». Της ΑΡΙΣ -συνήθεια που έγινε λατρεία- με συγκεκριμένη ανάλυση της κατάστασης. Και των τριών συναγωνιστών από το Μεσολόγγι, που συνυπέγραψαν την επαναπροσέγγισή τους.

-Ποιος δε θυμάται/λατρεύει/νοσταλγεί εκείνα τα λεκτικά σχήματα του Στάλιν, σαν αρνητικές ρητορικές ερωτήσεις. Μήπως σύντροφοι μπορούμε να ισχυριστούμε πως το ΚΚΕ είναι κόμμα του ΟΧΙ και της διαμαρτυρίας; (Αγωνία στο κοινό, ελπίδες και προσμονή). Όχι σύντροφοι, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό (θυελλώδικα χειροκροτήματα, ουρά....)

Ακολουθεί η σύγχρονη εκδοχή του σχήματος, με τη δραματοποιημένη εκτέλεση-διασκευή του στο παρόν, στο στούντιο του TPP.

Β’ Μέρος

-Και τι θα μείνει τελικά από όλη αυτήν την ιστορία για το πόθεν έσχες και τις σπιτάρες-βιλάρες Μητσοτάκη-Κασσελάκη; (Δεν είναι αυτό που νομίζετε, είναι αυτοδημιούργητες). Τι θα κρατήσει στο τέλος ως συμπέρασμα; Όχι πάρα πολλά. Ένας στους δύο θα τους ψηφίσει -αν δεν ήταν «χαλαρή» ψήφος, θα ήταν περισσότεροι. Σφάξε με αγά μου να αγιάσω...

Είναι, τηρουμένων των αναλογιών, σα να ψηφίζει ελεύθερα και αυθόρμητα ο Καραγκιόζης με την παράγκα, τον πασά που δεν ξέρει τι έχει και δεν έχει στο σαράι. Αλλά στον τόπο μας, ευδοκιμούσαν πάντα οι Χατζατζάρηδες. Κι είναι να απορείς γιατί δεν είναι ο Χατζηαβάτης ο εθνικός μας ήρωας.

Όχι πολλά. Ένας στους δύο θα τους ψηφίσει -και αν δεν ήταν «χαλαρή» ψήφος, μπορεί και περισσότεροι. Είναι τηρουμένων των αναλογιών, σα να ψηφίζει ελεύθερα και αυθόρμητα ο Καραγκιόζης με την παράγκα τον πασά που δεν ξέρει τι έχει και τι δεν έχει στο σαράι. Αλλά εδώ στον τόπο μας πάντα ευδοκιμούσαν οι Χατζηαβάτηδες. Και είναι να απορείς γιατί δε θεωρείται αυτός, ο Χατζατζάρης, εθνικός μας ήρωας.
Τι γυρεύουμε εμείς, τι γυρεύουμε εμείς μες στα παλάτια των άλλων;

Τουλάχιστον είναι πολύ λιγότεροι οι Χατζατζάρηδες που νιώθουν την ανάγκη να συναινέσουν ενεργά, αποθεώνοντας σε συγκεντρώσεις τους μεγάλους ηγέτες. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί τα δύο κόμματα εξουσίας επέλεξαν το Σύνταγμα για να εκτεθούν με απευθείας συγκρίσεις με τη συγκέντρωση του ΚΚΕ. Οριακά η αλλαγή φρουράς με τους τσολιάδες μαζεύει πιο πολλούς τουρίστες. Αντιθέτως είναι απολύτως κατανοητό το πανδαιμόνιο με τις βουβουζέλες και τις κόρνες -και ας μην είχε μποτιλιάρισμα, αφού δεν έκλεισε ούτε σοκάκι. Όσο λιγότερα ακούγονται από τις ομιλίες των δύο, τόσο λιγότερες οι αφορμές για ετεροντροπή.

-Και το ΠΑΣΟΚ, κύριε; Είναι σαν εκείνους τους μουλωχτούς τύπους, που παίζουν «πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο» -μην κάνετε άκυρους συνειρμούς με μαφιόζους- και θεωρούν πως αν παραμείνουν σιωπηλοί, έχουν πιθανότητες να κερδίσουν κάτι. Καλύτερα να σιωπάς παρά να μιλάς για τις θέσεις σου...

-Γνωρίζατε ότι ο μεγαλύτερος φόβος του μιντιακού εκπροσώπου της ΝεΑΡ είναι από τους εφιάλτες του Σπύρου Παπαδόπουλου στους «Απαράδεκτους»; Δεν είμαι μαλάκαααας... Λέτε να τα κατάφερε;

@ingr_news «Να μη γίνω μ#λ@κ#ς»! Ο Κωστής Καρποζήλος απαντήσε σε μερικές γρήγορες ερωτήσεις στο περιθώριο της συνέντευξής του στο in. #ingr #news #neaaristera #ekloges #europeanelections ♬ original sound - in.gr

Όταν ξεκινάς από το ΝΑΡ για να φτάσεις στη ΝεΑΡ, με ενιδάμεσο σταθμό τα ΑΣΚΙ του ΣΥΡΙΖΑ -και ένα φεγγάρι κοντά στο ΚΚΕ που ούτε εσύ θυμάσαι...-, όταν πιστεύεις ότι φτιάχνεις ένα Democrat κόμμα αλά ελληνικά και έχεις βρει τον νέο Ρούσβελτ, αλλά σου προκύπτει τραμπικό μόρφωμα, έχεις κάθε δικαίωμα να νιώθεις βαθιά μέσα σου κάτι με τρία άλφα: νέΑ ΑριστερΆ.

Παρεμπιπτόντως, δύσκολα θα βρει κανείς πολιτική αντιπαράθεση πατατάκι και ξεκατίνιασμα πιο απολαυστικό από αυτό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝεΑΡ.

-Αν μη τι άλλο στο αριστεροχώρι «γίνονται πράγματα» -ακόμα και χωρίς τη Βάνα Μπάρμπα. Στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης αποκλείστηκε η ΟΚΔΕ γιατί πήρε θέση κατά της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια. Έγινε όμως κανονικά δεκτή, παρά τις επιμέρους αντιδράσεις, η ΝεΑΡ που στήριξε από κυβερνητικές θέσεις όλη τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων και τώρα σηκώνει υποκριτικά τα λάβαρα της Παλαιστίνης, ενάντια στη γενοκτονία που διενεργεί το κράτος του Ισραήλ. Μια ωραία ξεπλυματική ατμόσφαιρα...

Η καλύτερη περίπτωση όμως είναι πιθανότατα η «Αναμέτρηση», που συνεδρίασε-συνδιασκέφτηκε για τη στάση της στις ευρωεκλογές και αποφάσισε πλειοψηφικά να στηρίξει το ΜέΡΑ25, αλλά ήταν τόσο οριακή η πλειοψηφία που δε δηλώθηκε ανοιχτά για να μην προκληθεί ρήγμα. Κάποια στελέχη της όμως συμμετείχαν ούτως ή άλλως στο ευρωψηφοδέλτιο του Βαρουφάκη, δημιουργώντας τετελεσμένα, οπότε τελικά αποφασίστηκε να τους στηρίξει συνολικά και η οργάνωση. Μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον -υπάρχει ακόμα χρόνος ως τις εκλογές για μια αναθεώρηση.

-Στο ΜέΡΑ25 βέβαια ο έρωτας (που είναι συνώνυμος με την επανάσταση) και ο αριστερός ριζοσπαστισμός δεν κρύβονται. Ο σωσίας του Νταλάρα (Λαπαβίτσας) εξηγεί ότι δε θα έχουμε κανένα όφελος από τη ρήξη με την ΕΕ και το Ευρώ -και ας έλεγε άλλα το ’15. Δε μας χέζεις ρε Νταλάρα; Ο Βαρουφάκης ξεπλένει βολικά τη δημοκρατική ΕΕ που του απαγόρευσε την είσοδο στη Γερμανία και μας μιλάει για τα γκούλαγκ και την Κεντρική Επιτροπή που δε θα τον άφηνε να μιλήσει. Ενώ διακόπτει τη δανεική νεολαία -δηλαδή τα ΕΑΑΚ- που φώναζαν στη συγκέντρωση «η ιστορία γράφεται με ανυπακοή» και την διορθώνει λέγοντας: με υπεύθυνη ανυπακοή. Ναι, αλλά βάζει παπάκια στ@ υποψήφι@ βουλευτ@...


Και αφού δεν ενοχλεί τους Εαακίτες, που τα καταπίνουν όλα αμάσητα, προχωράνε στο εκλογικό τους (παρα)σύνθημα. Ενόχλησέ τους... Δεν είναι όμως λίγο ενοχλητική τόση αμνησία;

-Αν ξύσεις λίγο τη γραφικότητα που λανσάρουν διάφορα αποκόμματα της πλάκας, θα βρεις πόσο επικίνδυνα είναι. Ακούς πχ τη διακαναλική του κόμματος των Κυνηγών και πόσο περήφανοι είναι που βοήθησαν τις πολιτοφυλακές στον Έβρο, κυνηγώντας μετανάστες, που τους βλέπουν και αυτούς σα θηράματα αλλά με λιγότερα πόδια. Ακούς και ένα πράσινο κίνημα της κακιάς ώρας, που λέει πχ να καταργηθεί το προξενείο στην Κομοτηνή, γιατί δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των πολιτών. Πού τα βρήκατε αυτά τα φιντάνια;

Πέρα και πάνω από γραφικούς και γελοία ψώνια, ο τόπος αυτός παράγει σταθερά και αμείωτα φασίστες.

-Γνωρίζατε πως το παρατσούκλι του πράσινου εφοπλιστή είναι Τζιμ Μόρισον; Και ότι του το έδωσε η Ματσούκα γιατί χορεύει ωραία; Κι είστε σίγουροι ότι έπρεπε να μάθουμε αυτήν την πληροφορία; Όχι. Είστε σίγουροι όμως ότι δε θα κάνατε το ίδιο αν ήσασταν μιντιάρχες και παίρνατε έναν σκασμό λεφτά από τον Κόκκαλη; Κι αν δεν έχετε στον κύκλο σας ούτε έναν ψηφοφόρο του, που να συγκινείται από το αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης» και απορείτε με τις δημοσκοπήσεις, μην ανησυχείτε. Είναι αυτοδημιούργητοι, σαν τους Έλληνες που έφτιαξε ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα.

-Ο Μαριάς έχει κάθε δικαίωμα να δει το φως το αληθινό και να λέει ό,τι θέλει. Αρκεί να (μην προκαλεί και να) μην τα λέει από δικό μας βήμα.

Και δύο υστερόγραφα πάνω στο προηγούμενο κείμενο.

Μήπως δε θέλουμε υψηλά ποσοστά, για να μην καλλιεργηθούν αυταπάτες;

Αλλά για ποιες εκλογικές αυταπάτες μιλάμε, όταν το ΚΚΕ στηρίζει (αν δε σηκώνει το βάρος από) δυο μεγάλες απεργίες (οι οικοδόμοι στο Μετρό και οι μεταλλωρύχοι στη Χαλκιδική) εν μέσω προεκλογικής περιόδου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: