Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τα εμβλήματα του κομμουνισμού

Η νεοταξίτικη ορθογραφία αντικαθιστά το δίφθογγο μβ με δίψηφο φωνήεν (γκ) και μας ταυτίζει με το (όχι και τόσο) νόθο παιδί της, το φασισμό.
Η προπαγάνδα της μπορεί να πείσει μόνο πολιτικά αναλφάβητους, αλλά αυτοί όσο πάει και πληθαίνουν. Το απολιτίκ είναι η μάστιγα του αιώνα μας.

Το πλέον κλασικό έμβλημα είναι το σφυροδρέπανο, σύμβολο ενότητας της εργατικής τάξης με την αγροτιά. Βέβαια τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, ούτε και τα σφυροδρέπανα τους κομμουνιστές (να τα ακούει κι η κε του μπλοκ). Αν αρνείσαι όμως εξ αρχής τα ‘κονίσματα, που ‘λεγε κι ο χαρίλαος, τι σόι παπάς θα γίνεις;

Πιο βέβηλοι βέβαια [παρήχηση] είναι οι ρασοφόροι που τα αποδέχονται στα λόγια και τα μαγαρίζουν με πράξεις. Οι άλλοι τουλάχιστον είναι ειλικρινείς άθεοι κι ας συγχέουν την καθοδήγηση με την κατήχηση (το κόμμα με μοναστήρι, τους συντρόφους με ποίμνιο κι άλλα πολλά που θα δούμε ξεχωριστά σε άλλο κείμενο).

Πέρα από την κλασική εκδοχή δύο είναι οι διασκευές που διεκδικούν τον τίτλο του απόλυτου red symbol.
Το διαβητόσφυρο της DDR που δίνει έμφαση στη συμμαχία με τη διανόηση πριν καν προκύψει το ζήτημα της ετε (πολύ μπροστά οι γερμανοί σύντροφοι).
Και το μπυροδρέπανο του κομπάσο από το γκράνμα που αντικαθιστά το σφυρί με το μπουκάλι της άμστελ και ανοίγει νέους ορίζοντες.

Άνοιγμα στο λούμπεν στοιχείο και τους μπεκρούλιακες, που θα ψηφίζουν το κόμμα, γιατί έτσι σας αρέσει. Άδειασμα των αναρχικών, αφού πλέον η μόνη λύση θα ‘ναι δρεπάνι και μπουκάλι. Μέτωπο κατά της περεστρόικα και της αντιαλκοολικής εκστρατείας επί γκόρμπι.

Η μόνη εκδοχή που διεκδικεί δάφνες μεγαλύτερης ορθοδοξίας από την πρώτη είναι το αστροσφυροδρέπανο που είχε στη σημαία της η σοβιετία και το έχουν κρατήσει και τα μουλού. Δεδομένης της ομοιότητας του δρεπανιού με ημισέληνο, το όλο σκηνικό φέρνει κάπως σε έναστρο ουρανό, ενδεικτικό του πόσο ρομαντικοί είναι οι κομμουνιστές, ενίοτε και με τη φιλοσοφική έννοια (αν μιλάμε για σοσιαλισμό και σοβιετία).

Έναστρο ουρανό θυμίζει κι η σημαία της λδ της κίνας (χωρίς φεγγάρια και σφυροδρέπανα). Το μεγάλο αστέρι συμβολίζει την εργατική τάξη και τα μικρά γύρω του τις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις που συμμετέχουν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Ένα εξ αυτών αντιστοιχεί στην εθνική αστική τάξη (ένα λάθος που το κάναμε μαζί με τους κινέζους).

Ωστόσο μόνο οι θρυλικοί ποσαδίστας συνέλαβαν πλήρως το νόημα της σημειολογίας. Είδαν στο διάστημα το νέο επαναστατικό υποκείμενο και στον (ταξικό) πόλεμο των άστρων τη διαλεκτική συνέχεια της τριλογίας του μαρξ για την ταξική πάλη στη γαλλία.

Οι άλλοι τροτσκιστές αντί για αστέρι χρησιμοποιούν το τεσσάρι απ’ τη διεθνή τους κι από την κομιντέρν αναγνωρίζουν μόνο τα τέσσερα πρώτα συνέδρια, σαν φανατικοί της θύρας τέσσερα. Οι υπογραφές στους τοίχους Ζε -4- και Αμπαλαέα -4- έχουν κατά βάθος φλογερά διεθνιστικά κι αντισεξιστικά μηνύματα.

Στους παραδοσιακούς τριτοδιεθνιστές δε μένει παρά να συνταχθούμε με τον σούπερ τρία που είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στην κομμουνιστική πειθαρχία κι οργάνωση. Ένας οπαδικός σύνδεσμος νέου τύπου, απέναντι στα άναρχα κι αναρχίζοντα λεφούσια με τους μπαχαλάκηδες παοκτζήδες.

Επιστρέφοντας στο αστέρι, βλέπουμε ότι εκτός από τη λαϊκή δημοκρατία της κίνας παρουσιάζεται αυτόνομα και σε άλλες αδελφές χώρες (λδ βιετνάμ, πιο παλιά η γιουγκοσλαβία με τον ερυθρό αστέρα κ.ά.).
Ο επιθετικός προσδιορισμός αδελφές μπροστά απ’ τις χώρες μπορεί να νοηθεί και σεξιστικά για να υποδηλώσει το διττό χαρακτήρα αυτών των κοινωνιών. Καπιταλιστική φύση σε σοσιαλιστικό σώμα που ασφυκτιά και καταπιέζεται φορώντας κομματικούς μανδύες που τη σκεπάζουν (το κομμουνιστικό αντίστοιχο της μπούρκας).

Το αστεράκι βέβαια έγινε παγκοσμίως γνωστό από τον μπερέ του τσε, του γιατρού αγωνιστή που στην πορεία συνειδητοποίησής του συνάντησε τον μαρξισμό και πιο μετά τους σοβιετικούς.
Συνήθως στον αντι-ιμπεριαλιστικό τρίτο κόσμο συνέβαινε το ανάποδο. Πρώτα γίνονταν φίλοι της χώρας των σοβιέτ και μετά κομμουνιστές. Κι όταν εξέλειψε η πρώτη, δεν υπήρχε ανάγκη πια να δηλώνουν το δεύτερο.

Απ’ τον γκεβάρα τσίμπησε το αστέρι κι ο χώρος των εαακ.
Κράτησε το αστέρι και τους κινηματικούς αστέρες κι έχασε τα υπόλοιπα (μαζί με την κομμουνιστική προοπτική). Αποστασιοποιήθηκαν μπρεχτικά από τις σιδερένιες νομοτέλειες που κατέρρευσαν και κατέληξαν στον κύκλο με τον κεραυνό που δείχνει τα αστραπιαία χτυπήματα των κομάντο που καίγονται για να γίνουν τα σκοτάδια φως.
Άλλο αν δε φαίνεται φως στο τούνελ και μείναμε μόνο καμένοι σύντροφοι. Όχι άλλο κάρβουνο…

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, η αστραπή θα μπορούσε να συμβολίζει τη φόρμουλα του λένιν για εξηλεκτρισμό και εξουσία του κκ. Αλλά ο χώρος έχει αλεργία στα κάπα (κόμματα), ειδικά όταν είναι δύο στη σειρά (κκ).
Κι επειδή η αριστερά είναι κλειστός κύκλος και γνωριζόμαστε μεταξύ μας, όλοι ξέρουν πού παραπέμπει η αστραπή κλεισμένη σε κύκλο. Αυτά είναι αλφαβήτα (χωρίς το βήτα, κλεισμένη σε κύκλο).

Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος του θα γίνει μια σύντομη εισαγωγή στην κομμουνιστική σημειολογία στον χώρο των κόμικ. Το κείμενο –αν και ανολοκλήρωτο- είναι αφιερωμένο στις πολιτιστικές ομάδες των εστιών του καποδιστριακού στην αθήνα και πιο ειδικά στην τάξη των ισπανικών.

Συνεχίζεται…

28 σχόλια:

parekklisi είπε...

επειδή απ' ότι θυμάμαι σου είχε αρέσει και επειδή ταιριάζει με το ποστ: http://i50.tinypic.com/2vjo8yr.jpg

spiti tou laou είπε...

Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που άφησες αναπάντητα.
1. Γιατί οι τροτσκιστές έστρεψαν το άνοιγμα του δρεπανιού στα δεξιά; Μήπως ο Τρότσκι ήταν αριστερόχειρας;
2. Τι του ήρθε του Τσε και έβαλε το αστεράκι στον μπερέ; Μήπως για τη λάμψη της εξέγερσης (είναι παντοτινή) ή έχει να κάνει με το στρατιωτικό του βαθμό; Και αν ήταν ανθυπολοχαγός, τι βύσμα είχε και έγινε υπουργός;
3. Γιατί την αστραπή τη βάζουν μόνο σύλλογοι και συνελεύσεις και όχι σχήματα; Και το συναφές ερώτημα: Έχει σήμα το σχήμα;
4. Γιατί όλες οι οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (πλην Λακεδαιμονίων) δεν έχουν σήμα;

gortynios είπε...

"Μπερδευτήκαν τα σφυριά με τα δρεπάνια
ξεμυαλίσανε τ' αλάνια
τα τεντώσανε σε κόκκινα ντιβάνια
αγγαρεία στα καζάνια"

Τζίμης πανούσης - Do it!


Ο κεραυνός στον κύκλο είναι το σύμβολο των καταλήψεων και βεβαίως είναι ένα σύμβολο που συνδέεται με την αυτονομία ή/και τον αναρχισμό. Κάπου είχα ακούσει ή διαβάσει οτί δεν είναι ακριβώς κεραυνός αλλά το γράμμα "s" από την λέξη "squat" αλλά δεν μπόρεσα να βρώ κάτι στο ίντερνετ που να τεκμηριώνει αυτήν την άποψη.

Τα ΕΑΑΚ το χρησιμοποιύν κύριως σε περιόδους καταλήψεων (και κατά κύριο λόγο στα πανό των φ.σ. )
Νομίζω πάντως ότι το κόκκινο αστέρι χρησιμοποίειται συχνότερα.

Υ.Γ: Δύο σχετικά λινκ :

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=518503

http://en.wikipedia.org/wiki/Squatting

Υ.Γ-2: Τα περισσότερα σχήματα που ξέρω έχουν δικό τους σήμα που χρησιμοποιείται κυρίως στα ψηφοδέλτια , άντε και σε κανά έντυπο...

gortynios είπε...

"Τον Ιούλιο του 1957 γίνεται κομαντάντε, δηλαδή λοχαγός. Ένας τίτλος που θα τον συντροφεύει σε όλη του τη ζωή. Αναλαμβάνει τη διοίκηση της Τέταρτης Φάλαγγας με περισσότερα καθήκοντα και ευθύνες. Το αστέρι στον μπερέ του Τσε, ενώ τυπικά δείχνει το βαθμό του λοχαγού και την προαγωγή του, ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των λαών του κόσμου τη δεκαετία του 50 και του 60 για «1, 2, 3 πολλά Βιετνάμ»."

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΠΠΟΣ

http://politikokafeneio.com/tse/tse12.htm

μπαγουδο είπε...

ο σπαρίλας κάνει λάθος, εκτός από τη ΣΗΜΑΤΑΡΑ του ΝΑΡ (φοβερή κλασική γραμματοσειρά σε μπανάλ ΚΟΚΚΙΝΟ φόντο), έχουμε και τις λατρείες:

http://komman.awardspace.info/logo_komman.jpg

Toni Rigatoni είπε...

προς ενίσχυση της σχετικής συλλογής παραπέμπω στο σήμα της League for the Fifth International

http://www.fifthinternational.org/

Τολμώ να αναφέρω ότι το 2003-04 παρακολούθησα στο βιομηχανικό βρετανικό βορρά πολυάριθμες εκδηλώσεις της εν λόγω οργάνωσης, εντυπωσιασμένος από την επινοητικότητα του σήματος. Η πρόσφατη σχετική δήλωση του Τσάβεζ περί Πέμπτης Διεθνούς επιβεβαιώνει τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του βρετανικού τροτσκισμού. [Κάποια στιγμή θα αναφερθώ εκτενώς στο σκάνδαλο στο χώρο των βρετανών τροτσκιστών με την αποστολή Η/Υ στην Ουκρανία για τη δημιουργία εκεί παραρτήματος και την υπεξαίρεση των μηχανημάτων από νεαρούς Ουκρανούς]. Αυτά τα αποσπασματικά προς το παρόν.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ποτέ δε κατάλαβα γιατί το συγκεκριμμένο είναι το σήμα της κατάληψης.Μ'αρέσει να πιστεύω πως η αιχμή του βέλους τρυπά τον κύκλο της αστικής καταπίεσης-σημειωτέον ότι ξεκινά και εκτός κύκλου- και δείχνει την έφοδο στον ουρανό.

Για τους βρεταννούς συντρόφους αφιερώνω Γώγου: "Ζήτω η 204η Διεθνής!"

κομμάντο Δεκεμβριανής εντροπίας

parekklisi είπε...

Η επόμενη διεθνής θα λέγεται τέταρτη και όχι πέμπτη, διότι ως γνωστόν τέταρτη διεθνής δεν υπήρξε

raskolikas είπε...

Η επόμενη Διεθνής θα λέγεται Γ' Διεθνής και θα είναι η αναγέννηση της αυτοδιαλυμένης Γ' Διεθνούς. Για ποιο λόγο να υπάρξει Δ' Διεθνής; Ο Λένιν έφτιαξε την Γ' Διεθνή επειδή οι ρεφορμιστές επικράτησαν στην Β' Διεθνή και την εκφύλισαν. Ο Τρότσκι έφτιαξε την "Δ' Διεθνή" επειδή θεωρούσε ότι οι σταλινικοί εγκατέλειψαν το μαρξισμό-λενινισμό και η σταλινική Γ' Διεθνής εγκατέλειψε την επανάσταση. Οι θέσεις του Τρότσκι και των ορφανών του αποδείχθηκαν λανθασμένες, η ιστορία η ίδια του εργατικού κινήματος τις ξέβρασε. Επομένως σε τι χρειάζεται μια "Δ' Διεθνής"; Οι θέσεις και η γενική γραμμή της Γ' Διεθνούς ήταν σωστες, και το μόνο που χρειάζεται είναι οι αρχές της να προσαρμοστούν στις σημερινές συνθήκες.

Εμπρός για αναγέννηση της Γ' Διεθνούς, της Επαναστατικής Διεθνούς των προλετάριων του πλανήτη!

spiti tou laou είπε...

Ο ρασκώληκας μου θυμίζει σημαίνον στέλεχος του εξωκοινοβούλιου, που σε εκδήλωση για την παρουσίαση της νεοσυσταθείσας τότε οργάνωσής του είπε: "ορισμένοι λένε συνεχώς ότι δεν κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. εμείς λοιπόν, την κατέχουμε".

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Πολλά κι ενδιαφέροντα τα ερωτήματα του σπαρίλα.
Το τρία το ψάχνω, το τέσσερα νομίζω ότι δεν ισχύει, το δύο είναι και δική μου απορία κι ακόμα κι αν στη δική τους ιεραρχία σήμαινε λοχαγός δεν αλλάζει πολλά, πάλι βύσμα ήταν. Για το πώς έγινε υπουργός υπάρχει ένα ανέκδοτο που έχουμε γράψει παλιότερα. Ο φιντέλ έψαχνε κάποιον για τα οικονομικά, ρώτησε αν υπάρχει στο συμβούλιο κάποιος εκονομίστα, ο γκεβάρα παράκουσε και νόμιζε ότι είπε κομουνίστα, οπότε σηκώνει το χέρι πρόθυμα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ίσως κάπως έτσι να έγινε κι η υπουργοποίηση του σουφλιά.

Το ένα θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν απασχόλησε την κε του μπλοκ, η οποία άφησε κάποια ζητήματα για το μέλλον λόγω έλλειψης βιβλιογραφίας.
Κάποιες πρώτες σκέψεις ωστόσο μπορούν να γίνουν. Ο τρότσκι έβαλε το δρεπάνι να στηρίζεται δεξιά και να κοιτάει προς ανατολάς, όπως κοιτάμε στον χάρτη, για να δείξει την αγροτική απειλή που έρχεται από ανατολάς (μαζί με τον ασιάτη σύντροφο με το μουστάκι) ενάντια στην εργατική εξουσία της ευρώπης και της δύσης εν γένει.

Επιπρόσθετα. Το μόνο ειλικρινές κομμουνιστικό σύνθημα που συμβαδίζει με τη λογική του σφυροδρέπανου είναι η δημοκρατική διχτατορία του προλεταριάτου και της αγροτιάς. Ενώ εμείς ως γνστόν παλεύουμε για δικατορία του προλεταριάτου (ό,τι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο κι αν της δίνει ο καθένας). Δηλ την εξουσία της εργατικής τάξης που δεν τη μοιράζεται με καμιά άλλη (καθότιν μοναχοφάισσα).

-Παρέκκλιση, εκεί ακριβώς παρέκκλινε το μυαλό μου όσο έγραφα το κείμενο.
Τι θα έλεγες για μια τρεισίμιση (και λίγο κίτρινη, λόγω σούπερ τρία);

-Τόνο ριγκατόνι, γορτύνιε,
ευχαριστούμε που μας κάνετε σοφότερους. Από τον τόνι περιμένουμε και τη συνέχεια.

Yannis Theocharis είπε...

Απολίθωμα ξέχασες και την cult σημαία της Αγκόλας.

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Καλή η Αγκόλα αλλά Μοζαμβίκη δεν είναι: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/Flag_of_Mozambique.svg

JohnyQ είπε...

ακόμη δεν ενέφερες το σφυρο-πινέλο-δρέπανο

Σημαία του Εργατικού κόμματος της Κορέας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Απείχε πολύ από το να είναι πλήρες αφιέρωμα, αλλά οι συντροφικές προσθήκες των αναγνωστών μπορούν να το κάνουν τέτοιο.

Η σημαία της αγκόλας με τα μαχαιροπρίονα θέλει να καταστήσει σαφές ότι οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους και υποδεικνύει το πώς με ένα άκρως εκλαϊκευτικό σκίτσο του αντίστοιχου αγκολέζου στάθη.
Οι σύντροφοι κορεάτες ζωγραφίζουν και δείχνουν την ευαισθησία της δυναστείας των κιμ στις τέχνες, τα γράμματα κι εν γένει τις αρχές του σοσιαλιστικού σουρεαλισμού.
Το εθνόσημο της μοζαμβίκης τέλος θέλει να δείξει τη συμμαχία του κυνηγού με τον... μακάρι να 'ξερα τι είναι αυτό που στέκει εκ δεξιών αλλά νομίζω ότι ούτε αυτός που το βαλε δεν ξέρει τι είναι τούτο το ματζαφλάρι.

Υπάρχει επίσης κι η εκδοχή του σκέτου σφυριού, που θα μπορούσε να είναι το εργατοεργατικό μέτωπο του εξωκοινοβουλίου, αλλά το έχει οικειοποιηθεί το σουηδικό μοντέλο και δεκάδες ρεφορμιστικές οργανώσεις της σκανδιναβίας.
Συνδετικός κρίκος σε όλα αυτά το γιούχου σεκ.
Το μέτωπο παιδείας-εργασίας θα μπορούσε να εκφραστεί με ένα σφυρί και τον μπομπ σφουγγαράκη για συνοδεία που είναι και διεθνές σύμβολο ενάντια στην καταπίεση της ομοφυλοφιλικής κοινότητας για να πιάνει τους νεόκοπους συμμάχους.

Philip de Siav είπε...

Για την αποκατάσταση της μιας μοναδικής οικουμενικής και απόλυτης αλήθειας [η οποία λέγεται ότι αποκαλύπτεται στον τελευταίο (απόκρυφο)τόμο του Κεφαλαίου -όλα τα προηγούμενα είναι κάτι σαν την σκληρή εκπαίδευση των κομάντο για να αντέξουμε τελικά την συγκλονιστική αποκάλυψη- ή αποκαλύπτεται αν ενώσεις το τρίτο γράμμα όλων των λέξεων με πρώτο αριθμό γραμμάτων του "Οδυσσέα" του Τζαίημς Τζόυς] οι ποσαδιστές δεν περίμεναν μόνο την ανώτερη φυλή των (εξω;)γήινων να έρθει και να πάιξει ρόλο διαφωτιστή στις παγκόσμιες κοβες της δεκαετίας του 70, είχαν και Πλαν Μπι. Θεωρούσαν ότι ο πυρηνικός τρίτος παγκόσμιος πόλεμος είναι αναγκαίο κακό (σαν το κράτος στην διχτατορία του προλεταριάτου που έλεγε και ο λένιν στο Κρ. και Επ) για να περάσει η ανθρωπότητα ένα τόσο καταστροφικό γεγονός όπου μετά πάνω στις στάχτες του σάπιου δυτικού πολιτισμού δεν μπορεί παρά να γεννηθεί ένας νέος κομμουνιστικός κόσμος. Προφανώς ο Ποσάδα εκεί σαν άλλος Mad Max θα μας οδηγούσε στον νέο κόσμο της ελευθερίας και της ασύδοτης παρτούζας.(excuse mon francais)

κόκκινοςδρόμος είπε...

"Στους παραδοσιακούς τριτοδιεθνιστές(...)με τους μπαχαλάκηδες παοκτζήδες." Συνυπογράφω τα γραφόμενά σου. Άλλωστε ο Άρης είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που αντί για μεγαλομέτοχο έχει σοβιετ (λέσχη φίλων) ενώ ο Σούπερ 3 λειτουργεί ως ΚΚ δίνοντας πάντα την σωστή και επεξεργασμένη κατεύθυνση. Ενώ οι της θύρας (ή διεθνούς) 4 λειτουργούν υπονομευτικά για την Σαλονίκη ως πέμπτη φάλαγγα του Αθηναϊκού ιμπεριαλιστικού και μονοπωλιακού κατεστημένου, υπονομεύοντας τον Άρη να κάνει έφοδο στον ουρανό της Σουπερλίγκ.

κοντόχοντρος είπε...

Κάτω τα χέρια από τον ΠΑΟΚ.
Λίγα λόγια για την ομάδα που επί χούντας είχε τολμήσει να έχει αρχηγό κομμουνιστή.

Α! και κάτι άλλο. Το 1946 2 σύλλογοι βγήκαν κερδισμένοι. Ο σύλλογος "Χ", και ο πρωταθλητής Άρης...

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Στη Μοζαμβίκη είναι ξεκάθαρο πως έχουμε:
1) Mια τσάπα: εργαλείο για σκάψιμο που έχει ξύλινη λαβή και κάθετα σ' αυτήν ένα μεταλλικό τετράγωνο κοφτερό εξάρτημα, επίπεδο ή ελαφρώς κυρτό
2) Ένα καλάσνικοφ με ξιφολόγχη
3) Πάνω σε ένα βιβλίο
Όλα αυτά βρίσκονται με φόντο ένα αστέρι. Εν ολίγοις η συμμαχία (επαναστατών) εργατών-αγροτών-διανοουμένων.

Ανώνυμος είπε...

Το σύμβολο της Κορέας το έχω δει και σε ψηφοδέλτιο εαακ. η αγκόλα αντί για δρεπάνι έχει ματσέτα γιατί μάλλον μέσα στις ζούγκλες η ματσέτα κόβει καλύτερα και είναι πιο βολική στο κουβάλημα κατά το αντάρτικο. μπορεί και η ομώνυμη φοιτητική παράταξη του Ξεκινήματος απο κει να επηρεάστηκε.

έμβλημα της Afghanistan Liberation Organization: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/d6/Alologo.png

by the way, ξέρετε ότι στη Μοζαμβίκη έχουν κρατήσει ακόμα τα ονόματα των οδών από τη σοσιαλιστική περίοδο? λεωφόρος μάο τσε τoυνγκ, λεωφόρος κιμ ιλ σουνγκ...

http://4.bp.blogspot.com/_-SxDXKGi8-4/SWzgCvwfd0I/AAAAAAAAAVE/XRxz0KX67gc/s1600-h/IMG_0973.jpg

Ανώνυμος είπε...

Οι πολιτιστικές ομάδες ευχαριστούν το συγγραφικό τμήμηα της κε του μπλοκ. Αλλά ζητάμε ένα αφιέρωμα στον κομμουνιστικό (λέμε τώρα) τρόπο λειτουργίας τους και στη μηδενική χρηματοδότησή τους που να αναδεικνύει τις ευθύνες νδ-πασοκ-εε. Κλείνουμε με παλλαϊκό κάλεσμα για αύριο το πρωί στην καπνικαρέα για ενίσχυση των πολιτιστικών ομάδων που θα τραγουδήσουν τα κάλαντα.
Οι πολιτιστικές ομάδες στηρίζονται σε σένα...

especialmente del grupo el espanol: hasta el comunismo, libertad al martillo y a la hoz!!

reddove είπε...

η επομενη διεθνης θα ειναι η δευτερη γιατι ως γνωστον μονο η πρωτη υπηρξε και μαλιστα μεχρι πραξικοπηματικα να διαγραφει η ελευθεριακη της ταση.

Y είπε...

KK Toυρκίας http://www.tkp.org.tr/

compasso είπε...

έχω να καταγγείλω τη προβοκάτσια. Κάθησα και μάζεψα όλα τα link από σύμβολα χρησιμοποιημένα στα γήπεδα αλλά κάποια μαλακία έκανα και σβήστηκαν. Επειδή βαριέμαι να τα ξαναμαζέψω και νιώθω τη λαχτάρα σας για αυτή τη πολύ χρήσιμη πληροφόρηση :) πάρε φώτο με κασκόλ από τους θεούς της Terni:
http://img38.imageshack.us/img38/8859/img1230y.jpg

ΥΓ: Το μπυροδρέπανο δείχνει το δρόμο

V for Vazioulin είπε...

Ο "κεραυνός" ? ...

Η μη-γραμμική νομοτελειακή αναπτυξιακή κίνηση της ανθρώπινης ιστορίας ..

Αναπτυξιακό βέλος προς τα πάνω με μια μικρή τεθλασμένη - παλλινωδία - που παραπέμπει στις αντεπαναστάσεις και στην ήττα του πρώιμου σοσιαλισμού, ωστόσο προβλέπει την συνέχιση της ανοδικής πορείας της κοινωνίας ως την τελειωτική επικράτηση των ύστερων επαναστάσεων.

Ουσιαστικά εδώ απεικονίζεται η ελλικοειδής κίνηση της ανθρώπινης ιστορίας σε 2 διαστάσεις. Λόγω της σημειολογίας του αναπτυξιακού βέλους, ο κύκλος δεν είναι κύκλος που απεικονίζει την επιστροφή στο αρχικό αφετηριακό σημείο αλλά την αναπτυξιακή επάνοδο της Ιστορίας σε άλλο επίπεδο.

Ως γνωστόν στο μέλλον θα αντικατασταθεί κατά τας γραφάς με ένα τρισδιάστατο σχήμα της έλλικας που θα αποδίδει πολύ πιο εύστοχα την διαλεκτική της ιστορικής κίνησης..

H κίνηση της ανθρώπινης ιστορίας

Σύντροφοι ! Η επόμενη Διεθνής δεν θα είναι ούτε η 4η ούτε η 5η, θα είναι απλά η τελευταία..

fepitissa είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
fepitissa είπε...

Πολύ σωστα τα τελευταία.

Τον κεραυνό τον βλέπουμε ως "s" σε κείμενα στεκιών. Στα πανω των φσ είναι ανάποδα και δεν είναι καταληψιόσημο.

Τώρα θα καταπιεστώ και δε θα γράψω τίποτα άλλο γιατί δεν ξέρω αν οι πολιτιστικές ομάδες της ΦΕΠΑ λειτουργούν με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό ή όχι.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μην καταπιέζεσαι.
Εκτός κόμματος ο δσ ισχύει κατά περίσταση. Δηλ όποτε μας συμφέρει.