Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Νόμος και Τάξη


Νόμος και Τάξη επικρατεί στον Ασπρόπυργο, μετά τον Αττίλα ΙΙΙ των δυνάμεων κρατικής καταστολής στην ηρωική χαλυβουργία. Μια εννιάμηνη απεργία που κυοφόρησε την πραγματική ελπίδα για κάθε εργαζόμενο απέναντι στις φρούδες ελπίδες της –παντός είδους- διαπραγμάτευσης, τους εκβιασμούς του μάνεση και του πολιτικού του προσωπικού, τους φερέλπιδες νέους των Μονάδων Αποκατάστασης της αστικής Τάξης και των συμφερόντων της, τους ευέλπιδες δικαστές που κρίνουν αδέκαστα παράνομους και καταχρηστικούς τα εννιά δέκατα των απεργιακών αγώνων, και τις απέλπιδες προσπάθειες των καναλιών να φτιάξουν κλίμα εναντίον των απεργών που «οδηγούν το εργοστάσιο στο κλείσιμο».

Ένα μικρό γαλατικό χωριό κοντά στον ασπρόπυργο, που είχε για μαζικό ζωμό του την ταξική αλληλεγγύη κι έβγαλε την περήφανη κι αθάνατη εργατιά ασπροπρόσωπη για τους αγώνες της τάξης της, ενώ άφησε εκτός των τειχών του μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά, το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης και των καπιταλιστών, μαζί με τα κανάλια που κάνουν το άσπρο μαύρο. Το γνωστό στρατόπεδο της «ανοιχτής κοινωνίας», των ανοιχτών σχολών ή εργοστασίων με τα «ανοιχτά μυαλά» που καταλήγει ανερυθρίαστα κατά των ερυθρών, στην ανοιχτή πρόκληση και κοροϊδία, με ανοιχτή καταστολή, ανοιγμένα κεφάλια κι άνοιγμα πυρ με σφαίρες καουτσούκ, όπως προχτές στην ισπανία, όπου όμως δεν έχουν μνημόνιο. Κι ο κουβέλης στο ρόλο του καλού μπάτσου, που δε θέλει βία και κρατάει ίσες αποστάσεις από απεργούς και «εργοδοσία» για να είναι αντικειμενικός.

Στη μέση ο σύριζα, που προσπαθεί να παντρέψει τα ασυμβίβαστα και τραγουδάει με την αφέλεια της αλέξιας, που τη συναγωνίζεται επάξια στο πολιτικό πεδίο ο αλέξης, άσπρο μαύρο όνειρα κάνω. Πήγε και στη γιουροβίζιον για να δείχνει την ευρωπαϊκή προοπτική.

Το ένα άλογο να είναι άσπρο, για να μας φέρει καβάλα τον πρίγκιπα αλέξη, που θα φιλήσει την ωραία κοιμωμένη συνείδηση της εργατικής τάξης και θα τη στείλει στον παράδεισο και στην χαλυβουργία για αλληλεγγύη –αρκεί να μην τη μπερδέψει με την χαλυβουργική, όπως την τελευταία φορά που μίλησε επί του θέματος (χτες πάντως πήγαν η κοε-dikaioma κι ο στρατούλης για να αφήσουν ένα λουλουδάκι).
Κι όλα τα άλλα άλογα να είναι πράσινα, μεταγραφή από το πασόκ, γκεσέμια καθαρόαιμα της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού.

Αφού λοιπόν η συνείδηση του κόσμου δε φτάνει τα υψηλά νοήματα και τα «κηρύγματα» για σοσιαλισμό, ή έστω τα πολιτικά συμπεράσματα, ας σκεφτεί απλά με όρους άσπρο-μαύρο κι ας αναρωτηθεί σε ποια πλευρά βρίσκεται ο ίδιος. Με τον μάνεση ή με τους χαλυβουργούς. Γιατί αν χάσουν οι χαλυβουργοί θα έρθει σύντομα και η δική του σειρά. Κι αφού δεν αντέδρασε για τους μετανάστες, τους χαλυβουργούς, τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους, όταν έρθουν και για αυτόν δε θα έχει μείνει κανείς να αντιδράσει.

Σήμερα τα μαντρόσκυλα του συστήματος μπορεί να γαβγίζουν χαρούμενα κι ανακουφισμένα από οθόνης, ξεχνάνε όμως –όπως κι οι ηλίθιοι δήμιοι της ρόζας, ότι: «Η “τάξη” σας είναι χτισμένη στην άμμο. Αύριο κιόλας η επανάσταση θα “ανυψωθεί με μια βροντή” και με σαλπίσματα θα ανακοινώσει στον τρόμο σας: Ήμουν, Είμαι, Θα είμαι!»

37 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κόμματα του κεφαλαίου, "δικαιοσύνη", αστυνομία, βασανιστες των ΜΜΕ,ευνούχοι "συμπολίτες" -οχιες της αντεπαναστασης, όλοι μαζί συνασπισμένοι να πνίξουν την ΑΡΕΤΗ, να συρουν στη λάσπη τους ακηλίδωτους.

ναι, είναι μια μικρογραφία επαναστασης αυτό το διήμερο. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.

drazen

Ανώνυμος είπε...

Η απεργια συνεχιζεται. Το οτι μπηκαν τα διευθυντικα στελεχη μαζι με τις τηλεφωνητριες και μια χουφτα απεργοσπαστες δε λεει τιποτα. Τα εργοστασια δε δουλευουν χωρις εργατες γιατι χωρις αυτους γραναζι ΔΕΝ γυρνα.

Κατα τα αλλα το Μανεση δεν τον πολυενοιαζε να μεινει κλειστο το εργοστασιο.......

Ανώνυμος είπε...

η απεργία γίνεται στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ
(Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε.)

και ΟΧΙ στην Χαλυβουργική, η οποία είναι 2 χιλιόμετρα παραπέρα και είναι ιδιοκτησίας Αγγελόπουλου.

Ηλίας είπε...

Ρε φίλε καλά το αρχίζεις πολύ καλά μάλιστα... Αλλά από τη μέση και έπειτα αλλάζεις το θέμα και βρίζεις το ΣΥΡΙΖΑ! Έλεος ρε μαλάκες για εργατικούς αγώνες μιλάμε κααι όχι για προεκλογικά τερτίπια! Όχι άλλο κάρβουνο αρκετά το κουράσαμε...

Ανώνυμος είπε...

"είναι μια μικρογραφία επαναστασης αυτό το διήμερο."!!!!!

γι αυτό δεν έχει σπάσει ούτε ένα τζάμι...
έτσι είναι ο σκληρός ταξικός αγώνας.

ρε έχει πολύ γέλοιο αυτή η μπλογκόσφαιρα
ααααχαχαχαχαχαχααχα.
nezard

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η ήττα ήταν αναμενόμενη και φταίει ξεκάθαρα το ΚΚΕ. Δεν μπορεί να εξαντλείς τόσους ανθρώπους για 9 μήνες και να μην κλιμακώνεις κάποια στιγμή για να πετύχεις κάτι. Δηλαδή αν δεν έμπαιναν τα ΜΑΤ μέχρι πότε θα κάθονταν οι εργάτες στα αντίσκηνα; Μέχρι τον σοσιαλισμό;

Ανώνυμος είπε...

ναι έτσι είναι ο σκληρός ταξικός αγώνας. έτσι ακριβώς. περιλαμβανει ήρωες ταξικούς αγωνιστές που έχουν 9 μήνες χωρίς μεροκάματο, που αντιμετωπίζουν γκεσταπίτικες εισβολές τα χαράματα, που ανακρίνονται από τη "δικαιοσύνη", που λιθοβολούνται από τα σιχαμένα κοπρόσκυλα των αφεντικών, τα χρυσοπληρωμένα ερπετα της συστημικής δημοσιοκαφρίας, και όμως αντέχουν και συνεχίζουν και στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας σε όλο τον εργαζόμενο λαό.

ναι, είναι μικρογραφία επανάστασης αυτό το διήμερο, γιατί μόνο η επανάσταση (έστω και η μικρογραφία αυτής) αναγκάζει όλα τα τμήματα της αντεπανάστασης (κόμματα, ΜΜΕ, "δικαιοσύνη", αστυνομία) να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, να ξεράσουν όλο το δηλητήριο του πιο ανελέητου μίσους ενάντια στην αρετή.

όσο κι αν ζορίζεστε , όσο κι αν θυμώνετε: οι ήρωες χαλυβουργοί είναι η τιμή και η συνείδηση του εργαζόμενου λαού. αυτό είναι τελεσίδικο.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΥΣ!!

ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!!

DRAZEN

Unknown είπε...

Νομίζω, αγαπητό απολίθωμα, ότι εγκαινιάζεις ένα νέο λογοτεχνικό ύφος, τον "ταξικό ρομαντισμό"
Που το είδες το "γαλατικό χωριό"? Και μάλιστα στο πιο βρωμερό μέρος της Ελλάδας, τον τρισάθλιο Ασπρόπυργο.
Χρειάστηκαν μόλις 50 χρόνια βαριας βιομηχανίας για να καταστραφεί εντελώς το πανέμορφο τοπίο του Θριασίου Πεδίου.

Αυτή πάντως η εμμονή με τη Χαλυβουργία καταντά αυτισμός. Εντάξει, ταξικός αυτισμός. Γιατί ρε παιδιά κρέμεται το μέλλον όλων των ανθρώπων από την έκβαση μιας απεργίας σε ένα και μόνο εργοστάσιο?

Ξεκολλήστε λίγο. Γίνεται χαμός έξω. Δεν ξέρω αν το μάθατε αλλά η ιστορική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ κλείνει λόγω χρεών προς την Αγροτική.
Δεν ξέρω αν έκανε διάλεξη η Παπαρήγα στους εργάτες της ΣΕΚΑΠ για τα δεινα του καπιταλισμού, πάντως σας έχω άρθρο από τον ριζοσπάστη να διαβάσετε για τη Νάουσα της δεκαετίας του 90. Λίγο πριν κλείσουν οι κλωστουφαντουργίες της Νάουσας, γυρω στο '94-95 πήγε η Παπαρήγα για να μιλήσει στις εργάτριες για το πόσο κακό τους κάνει ο καπιταλισμός... Μια εργάτρια δεν άντεξε και την αποκάλεσε "κακοπούλι"

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3260907&textCriteriaClause=%2B%CE%9A%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%99

(Από τότε το ΚΚΕ δεν έδινε καμία προοπτική στους εργάτες, ούτε μια πρόταση για το τί να κάνουν. Προειδοποιώ ότι θα πάθετε την πλάκα σας με τις βλακείες της γενικής γραμματέως)

Manuel είπε...

http://sleepingvillage-savor.blogspot.gr/2012/07/blog-post_20.html

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ευχαριστώ ανώνυμε για τη διόρθωση, σαν τον αλέξη κι εγώ, δάσκαλε που δίδασκες..

Ηλία για το σύριζα βάζω μια παράγραφο και κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητη, ακριβώς επειδή δε μιλάμε για προεκλογικά τερτίπια αλλά για αγώνες, από τους οποίους ο σύριζα ήταν απών.

"Αυτή πάντως η εμμονή με τη Χαλυβουργία καταντά αυτισμός."

Σπουδαίο πράγμα η αυτογνωσία σου ίκαρε. Ελπίζω να μην ήταν μόνο μια αναλαμπή

Ανώνυμος είπε...

Καλα τα λεει ο Ηλιας. Για εργατικους αγωνες μιλαμε, πού κολλαει ο ΣΥΡΙΖΑ?

Και Ικαρε, εκτος του οτι το γαμησες και ψοφησε, επαναλαμβανεσαι κι ολας με αστειο τροπο. Αυτο με τη Ναουσα στη δεκαετια του '90 το χεις πει καμια δεκαρια φορες και κανεις δεν σου δωσε σημασια. Πιστευεις οτι θα αλλαξει κατι τωρα? Ασε που ξεχασες να μας πεις οτι το ΚΚΕ πηρε 1000 ψηφους στον Ασπροπυργο. Νομιζω οτι πρεπει να μηδενισεις και να ξαναρχισεις, αυτη η διαδικτυακη περσονα σου εκανε τον κυκλο της.

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ικαρε , που θυμωνεις και ζορίζεσαι. θα το ξαναπούμε. υπομονή έχουμε, το δίκιο είναι με τους ενάρετους.


οι ήρωες χαλυβουργοί είναι η τιμή και η συνείδηση του εργαζόμενου λαού. αυτό είναι τελεσίδικο.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΥΣ!!

ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!!

drazen

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ρε Ίκαρε δεν μας είπες! Που πήγε η περίφημη προβλεψή σου ότι Μάνεσης κλείνει το εργοστάσιο??

Και μάλιστα κατηγορούσες και το κόμμα ότι λέει συνειδητά ψέματα για να ανεβάσει το γοητρό του..........

Μάλιστα ήσουν τόσο μα τόσο σίγουρος για το κλείσιμο του εργοστασίου,ώστε μια μέρα πριν την επέμβαση της αστυνομίας(η οποιά αποδείχθηκε άκαρπη)επανέλαβες τη καραμέλα σου για το κλείσιμο του εργοστασίου.Καί τώρα που δεν σου βγήκε η μπιχτή που ήθελες να κάνεις στο ΚΚΕ το γύρισες σε επιχείρημα του στυλ" εντάξει ρε παιδιά δεν είναι και τόσο σημαντική η απεργία".

Η περιπτωσή σου θυμίζει κωμωδία απο παλιά ελληνική ταινία.......

ΜΠΟΥΜΠΗΣ

Ανώνυμος είπε...

πρέπει να αναληφθεί μια κεντρική, μεγάλη και γεμάτη μίσος πρωτοβουλία εναντια στα ΜΜΕ της αντεπανάστασης , της αλητείας και της ψευτιάς. η κατάσταση με τα σκουλήκια της συστημικής δημοσιοκαφρίας έχει ξεφύγει

drazen

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ηλίας είπε...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα επειδή η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τους αγώνες το έχετε κάνει γαργάρα απορώ που την είδατε. Στον αγώνα κατα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ; Στις λαϊκές επιτροπές για τα χαράτσια; Στα κινήματα πολιτών; Τεσπά δεν το συνεχίζω και δεν έχω όρεξη! Και για αυτούς που υποβαθμίζουν τον αγώνα των χαλυβουργών... Σίγουρα δεν είναι τα εγκαίνια της επανάστασης! Άλλα οι άνθρωποι κάνουν 9 μήνες έναν σκληρό αγώνα έχοντας την πλειοψηφία της κοινωνίας με το μέρος τους. Λίγο σεβασμός δεν πειράζει...

Unknown είπε...

Κάθε μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χάνουν τη δουλειά τους πάνω από 4.000 άνθρωποι. Η δε οικονομία έχει μπει σε τροχιά μή ανατάξιμη.

Για όποιον επιμένει να είναι σε επαφή με την πραγματικότητα οι απολύσεις του Μάνεση είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Μόνο το τυφλό κομματικό γινάτι μπορεί να "βλέπει" μινιατούρες επανάστασης και την Ελλάδα ως χαλυβουργία.

Στα "σαλόνια" συζητείται πολύ έντονα ότι ο Μάνεσης άμεσα θα βάλει λουκέτο στην μονάδα της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο ανεξάρτητα από το αν συνεχιστεί ή όχι η απεργία ακολουθώντας το δρόμο που πήραν εκατοντάδες μικρές και μεγάλες βιομηχανίες. Τα ΜΑΤ δεν μπορούν κα κάτσουν για κανα χρόνο στην πύλη. Ο γελοίος Σαμαράς το έκανε το "καθήκον" του.
Νομίζω λοιπόν ότι είναι χρήσιμο να θυμόμαστε τί έγινε στη Νάουσα και αλλού.

Κάποιος ρώτησε σε προηγούμεη συζήτηση αν το ΚΚΕ οργάνωσε την απεργία για να την προδώσει. Η εκτιμησή μου είναι πως όχι. Όμως η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ αποτελείται αποκλειστικά από αδίστακτους γραφειοκράτες που θέλησαν να αντιπαραθέσουν τον "καθαρό ταξικό αγώνα" δηλαδή τη "σωστη γραμμή" απέναντι στην αντιμνημονιακή θολούρα των Συριζαίων και τις εθνικές κυριαρχίες διαφόρων άλλων. Με οποιοδήποτε κόστος έπρεπε να βγει σωστή η "γραμμή". Επίσης δεν πρέπει να υποτιμουνται τα εσωτερικά προβλήmατα του ΚΚΕ εξ αιτίας της ουδέτερης (λίαν επιεικώς) στάσης του κομματος απέναντι στα μνημονια και τα μέτρα τα τελευταία τρία χρόνια.

Το αποτέλεσμα ήταν μια καρικατούρα "ταξικού αγώνα", του πιο αυτιστικού και μυωπικού που είχε δει αυτός ο τόπος. Το αφεντικό-κακό, το ψωμί του εργάτη, και άλλα κλισέ του "ταξικού ρομαντισμού" σερβίρονταν σε διαλέξεις στα εργατικά κέντρα της χώρας με στημένο κομματικό ακροατήριο.
Το αποτέλεσμα είναι να οδηγηθούν οι χαλυβουργοί στα βράχια. Ούτε μια ώρα απεργίας δεν έκανε ο ομοιοεπαγγελματικός κλάδος, ούτε καν στο Θριάσιο για τους δύστυχους χαλυβουργούς. Φταίει η μνημειώδης ανικανότητα των διοργανωτών ή οι "αντικειμενικες συνθήκες"?

Σας συνιστώ για το καλοκαίρι να διαβάσετε το βιβλίο του Τζέρεμι Ρίφκιν: "Το τέλος της εργασίας". Παραθέτει απειρα νούμερα και παραδείγματα πως το κεφαλαιο χρειάζεται όλο και λιγότερους εργάτες για να πετύχει πολλαπλάσια κέρδη. Ο Μάρξ και ο Λένιν δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι θα έφτανε καιρός όπου οι εξαγωγές των κρατών θα σταματούσαν να υπολογίζονται με τους τόνους.

ΥΓ1. Και εγώ δεν καταλαβαίνω με την σειρά μου γιατί η επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ: δεν είδατε τον Λαφαζάνη σε αλλοφρονα κατάσταση να φωνάζει υπέρ των χαλυβουργών?

ΥΓ2 ξαναβάζω το σχόλιο για να διορθώσω ένα-δυο λάθη.

Anonymous anonymous είπε...

@Ηλίας:

Για το άθλιο άρθρο του κ. Χρήστου στην Αυγή λίγο πριν τις 6/5 όπου κρατούσε "ίσες αποστάσεις" ανάμεσα στους ηρωικούς απεργούς και το Μάνεση, τι έχεις να πεις;

Για τον οχετό που ξέρασαν οι δήθεν "αντισυστημικές" συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την προβοκατόρικη επίσκεψη της Χρυσής Αυγής στο εργοστασιο, τι έχεις να πεις;

Για το ότι στο ΕΚ Βόλου, ο ΣΥΝ καταψήφισε πρόταση του ΠΑΜΕ για σχετική απεργία, τι έχεις να πεις;

Για το ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 27%, και ενώ υπήρξε (για τα μάτια) σχετική του χτεσινή ανακοίνωση να πάνε τα μέλη του έξω από το εργοστάσιο, παρόλα αυτά οι Συριζαίοι που εμφανίστηκαν ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα, τι έχεις να πεις;

Ε, όχι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ! Δεν είμαστε χρυσόψαρα!

Αναυδος είπε...

φωτια και τσεκουρι στους προσκυνημενους

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ηλία, κάνω γαργάρα σημαίνει άλλο πράγμα από αυτά που πιθανότατα θες να πεις. Το κάρφωμα στο σύριζα έχει να κάνει με την απουσία του όλο αυτό το διάστημα από την χαλυβουργία, και την κατάπτυστη στάση των δυνάμεων του σε μια σειρά χώρους, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τις υπογραφές συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν μειώσεις, εν μέσω κρίσης και λεηλασίας του εργατικού εισοδήματος.
Και σε τελική ανάλυση έχουν να κάνουν με αυτό που λέω στο αρχικό κείμενο. Υπάρχουν δύο στρατόπεδα, άσπρο-μάυρο, εργάτες και καπιταλιστές. Δε μπορεί να είσαι στη μέση και να μιλάς για σδιτ και υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά να πουλάς παρόλα αυτά φιλεργατικό προφίλ, πώς να το κάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

κακό αφεντικό-το ψωμί του εργατη , αυτά όλα είναι κλισε;;;;;;

θα είχε ενδιαφερον εάν τολμούσες να ψελλίσεις κάτι τετοιο στους ηρωες απεργούς της Χαλυβουργίας που είναι 9 μήνες χωρίς μεροκάματο.

ρε παρτε το χαμπαρι. όσο και αν
προσπαθήσετε, ό,τι κι αν κάνετε


η συνθηματάρα,η πιο φοβερή συνθηματάρα που έχει πετάξει το ΚΚΕ από το 1974 και μετά:

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ,

ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ


θα σφραγίσει την επόμενη πενταετία.

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

DRAZEN

Ανώνυμος είπε...

έτσι, ούτε "επιχειρηματική ελίτ", ούτε "πλουτοκρατία", ούτε "κεφαλαιοκράτες", ούτε τίποτα.

ΑΦΕΝΤΙΚΑ.

ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ.

Χωνεψτε το. το ΚΚΕ -και οι κομμουνιστες γενικότερα- μιλούν για ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ.

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

DRAZEN

Ανώνυμος είπε...

Δε νομίζω ότι το κόμμα θα έκανε ποτέ αγώνα για να τον προδώσει όσα εσωοργανωτικά ή άλλα προβλήματα μπορεί να έχει, όσο τουλάχιστον είναι ΚΚ.Προκύπτουν όμως ερωτήματα για την τακτική που ακολουθείται στην απεργία αυτή.
Για παράδειγμα αν η απεργία δημιουργούσε τόσο μεγάλο πρόβλημα στον Μάνεση δε θα είχαν επέμβει από την αρχή του αγώνα; θυμάται κανένας το λιμάνι που τους ναυτεργάτες τους βγάζουν παράνομους πριν καν κηρύξουν την απεργία;
Επίσης ένα σημαντικό είναι η αλληλεγγύη από τον ίδιο τον κλάδο, πώς έγινε η παρέμβαση στο Bόλο, και προφανώς δεν εννοώ τους συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, εννοώ τους εργάτες στη Χαλυβουργία και γενικά στο μέταλλο.
Τέλος πάντων επειδή "χαμένος είναι μόνο ο αγώνας που δεν γίνεται" το πιο σημαντικό τώρα είναι όπως μπορεί ο καθένας να βρίσκεται (και σωματικά) στο πλευρό των χαλυβουργών γιατί η ήττα ενός τόσο μεγάλου αγώνα μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη οπισθοχώρηση.

KouKos

metalorixos είπε...

Ρε συ Ικαρε, διάβασες "το τέλος της εργασίας" και νομίζεις οτι έπιασες τον παπά απο τα αρχίδια; Σοβαρά δηλαδή; Επειδή το θέμα της αυτοματοποίησης με ενδιαφέρει και ασχολούμαι εδώ και χρόνια με αυτό, θα σου δώσω μια φιλική συμβουλή: δεν ισχύουν όσα έχεις στο κεφάλι σου. Βαριέμαι ανελέητα να σου επεξηγήσω γιατί, αλλά θα σου πω το εξής: οι δυνατότητες για πλήρη αυτοματοποίηση της παραγωγής είναι εφικτές εδώ και δεκαετίες. Αλλά όπως ήξερε και ο γίγαντας γερμανός, η νεκρή εργασία(οι μηχανές δηλαδή), δεν παράγουν υπεραξία. Και για αυτό το λόγο δεν έχουν εμβαθύνει σε αυτό οι καπιταλιστές. Και ναι μεν υπάρχει πολύ νεκρή εργασία και πολύ υπερσυσώρευση πλούτου η οποία οφείλεται στις νέες τεχνολογίες, αλλά το Κεφάλαιο θα κάνει πάντα τα μικρότερα δυνατά βήματα. Γιατί χωρίς εργάτες, δεν είναι αυτοί αφεντικά. ΣΧΕΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Και παρώτι υπάρχει αυτό που λες, και αξίζει μελέτης,η διαλεκτική αρνητικότητα των εργατών είναι που θα δώσει την απάντηση.

Θα σου δώκω και μερικά λινκς να μελετήσεις μπας και σταματήσεις να μας ζαλίζεις τα αρχίδια σε κάθε πόστ και ξανακάνουμε καμμιά συζήτηση της προκοπής εδώ μέσα.

http://www.sarajevomag.gr/vivliothiki/block_tetradio_3.html

http://www.sarajevomag.gr/vivliothiki/block_tetradio_4.html

http://saxsxizo.files.wordpress.com/2010/01/ceb1cebdceb5cf81ceb3ceafceb1-cebcceb9ceb1-ceb4cebfcf85cebbceb5ceb9ceac-cebcceb5-cebcceadcebbcebbcebfcebd.pdf

Ανώνυμος είπε...

για αυτούς που δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ότι αυτό το διήμερο είχαμε μια σε μικρογραφία ταυτόχρονη έκρηξη επανάστασης και αντεπαναστασης:

ποτε άλλοτε θυμόσαστε να είχαμε τετοια έκρηξη μίσους , ψευτιας και οργής από μέρους των ευνούχων, των προσκυνημενων και των φιλισταίων; (δεν αναφερομαι στους χρυσοπληρωμένους κόπρους της δημοσιοκαφρίας, αλλά -δυστυχώς- στους ευνούχους "συμπολίτες" μας)

πήρατε χαμπάρι τι έγραψαν τα σκουλήκια;

" αν είναι τεμπέληδες , να φύγουν να δουλέψουν οι άνεργοι" (;;;;)

"και πολύ αργησε να επιβληθεί η νομιμότητα" (;;;;)

"ποιοι απεργοί, τραμπούκοι του ΠΑΜΕ είναι" (;;;)

και άλλοι σιχαμένοι γκεμπελισμοί.



ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ


ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ


DRAZEN

Unknown είπε...

Α, πες μου έτσι metalorixe!

Tα κείμενα του sarajevo είναι επιεικώς της πλάκας και αν κάτσω να κάνω κριτική θα είναι σαν να κλέβω εκκλησία και παρ' ότι άθρησκος δεν το βρίσκω σωστό.
Με το "καλήμερα" είναι εκτός τόπου και χρόνου πχ
Aν, δηλαδή, για την ελλάδα οι αιτίες του κακού είναι αυτές, τότε γιατί στη γαλλία, στην αγγλία, στην πορτογαλλία και αλλού (όπου δεν υπάρχουν ούτε δ.ν.τ. ούτε “μνημόνια”)
οι κυβερνήσεις παίρνουν ανάλογα “μέτρα”;


Καταλαβαίνεις λοιπόν...

Και ναι από την εποχή του Μαρξ υπήρχε το αντίστοιχο ΔΝΤ. Είχε διάφορες ονομασίες όπως Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος, και όσον αφορά την "ενωμένη Ευρώπη" χρονολογείται ήδη από την εποχή του Καρλομάγνου. Αλλά τί λέω τώρα. Αν δεν τα πήρε υπ όψη του ο Γιγαντας, πρέπει να τα αγνοήσουμε και εμείς. Ένας "γίγαντας" που όλες του οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις έπεσαν έξω...

Πρέπει να αναγνωρίσω στο "Σαράγεβο" (για να είμαι δίκαιος) ότι είναι συνεπές στη γραφικότητά του. Δεν πα να έχει ξεκινήσει ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος, για τα πάντα θα φταίνε οι "αφεντικάνοι" (Το λέω σωστά?) και οι ρατσιστές. Δεν υπάρχουν ούτε κράτη, ούτε επεκτατισμοί, ούτε γεωπολιτικά συμφέροντα, ούτε προτεκτοράτα, ούτε αποικίες, ούτε πολυεθνικές.
Παντού κακοι αφεντικάνοι και εργάτες που τί ζητούν; Ψωμί και τριαντάφυλλα!

Η πλάκα είναι η εξής: ¨Οτι το ΚΚΕ που είχε μέχρι την δεκαετία του 80 είχε μια σχετικά αξιόλογη και σφαιρική οπτική τώρα έχει προσχωρήσει πλήρως στη λογική των μητροπολιτάνων και των "αφεντικάνων"! Σαν να διαβάζω κυριακάτικο Ριζοσπάστη!

ΥΓ. Ακόμα το θυμάμαι και ξεραίνομαι στα γέλια. Τότε, το 1999, με την επίσκεψη Κλίντον τότε που όλος ο κόσμος πήγαινε προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, οι εν λόγω (τότε δεν υπήρχε το "σαραγεβο" αν δεν κάνω λάθος) έκαναν πορεία προς την πλατεία Αμερικής!! -γνωστή και ως πλατεία Αγάμων-
Η οικοδόμηση του σουρεαλισμού στις δόξες της!

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάποιος να προσδιορίσει από πότε οι κομμουνιστές μιλάμε για αφεντικά και εργάτες αντί για κεφάλαιο, πλουτοκρατία, μονοπωλιακή ολιγαρχία?

Ενδιαφέρον θα ήταν ακόμα να προσδιοριστεί ποιοτικά αυτή η μεταστροφή, δηλαδή τι σηματοδότησε η αλλαγή αυτή στο πεδίο της πολιτικής και των αναλύσεων του Κόμματος.

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Η συζήτηση πάει πάλι να ξεφύγει. Γράφει μια μ@#$!&α ο Ίκαρος, ο οποίος παρεπιπτόντως παραπαίει ανάμεσα στην ηλιθιότητα και τη συνειδητή προβοκάτσια, του απαντάμε εμείς... Τώρα πάμε να λύσουμε αν το ΚΚΕ λέει για αφεντικά ή για μονοπωλιακό κεφάλαιο! Το ΚΚΕ μιλάει για τη βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας και τη σοσιαλιστική επανάσταση. Αν κάτι έχει αλλάξει από παλιά, και ευτυχώς, είναι ότι καλύτερα αναλύει τι σημαίνει χώρα ενταγμένη στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα, ποια είναι τα καθήκοντα του ΚΚ απορρίπτοντας τα στάδια και τον κυβερνητισμό, άρα με ποιους πας και ποιους αφήνεις... Και δεν πας με τα "μικρά" αφεντικά που έχουν π.χ. 50 εργάτες και τους βγάζουν την πίστη... Σκοπός σου είναι να πειστεί πρώτα από όλα η εργατική τάξη για την επανάσταση και γύρω από αυτή να συσπειρωθούν οι ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ κτλ.
Και ναι, η απεργία στη Χαλυβουργία είναι ότι σημαντικότερο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Εργατικός σκληρός αγώνας που δένει μεταξύ τους τους εργάτες απέναντι στο αφεντικό. Ούτε μικροαστικά φληναφήματα, ούτε "πλατείες", ούτε εύκολες "εξεγέρσεις" χωρίς σύγκρουση στο χώρο δουλειάς!

metalorixos είπε...

Tα οποία κράτη προφανώς είναι αυτόφωτα. Δεν έχουν καμμία σχέση με την τάξη των αφεντικών. Και οι επεκτατισμοί τους, φυσικό φαινόμενο. Είσαι σίγουρα άθρησκος;

Μαυροκόκκινος είπε...

Στην Ισπανία οι ανθρακωρύχοι πήρανε τις πέτρες και τα καδρόνια και δω οι χαλυβουργοί τρώνε χημικά, ενώ το κόμμα της δήθεν επανάστασης κάνει πορείες-παρελάσεις και βγάζει κανα άρθρο στον Ριζοσπάστη. Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Γκάντι "οργανωμένοι επαναστάτες", γιατί για κάτι άλλο δεν είστε.

Unknown είπε...

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ 38 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική, όπως αποδεικνύεται από τη μεταχείριση που έχουν οι απεργοί χαλυβουργοί από την κυβέρνηση, τους κρατικούς μηχανισμούς και τα αστικά Μέσα, όπως αποδεικνύεται από τη μεταχείριση που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και πρωταρχικά οι άνεργοι.

Τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά, ιδιαίτερα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, ενώ ο αντικομμουνισμός οξύνεται. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία.

ΑΘΗΝΑ 23/07/2012
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

==================
δεν περιγράφω άλλο!!! Ο ορισμός του απόλυτου αυτισμού!!
Ποιές Δανειακές Συμβάσεις, ποιές Διεθνείς Επιτροπείες, ποιες εξωτερικές απρεμβάσεις, ποιες δοτές κυβερνήσεις, ποιά εξόντωση του λαού κατ εντολήν των Δανειστών!!

Ανώνυμος είπε...

εσυ αποκειεται να εχεις απεργησει εστω κ μια μερα στη ζωη σου, ουτε διωρη σταση εργασιας αν ησουν στο δημοσιο δεν θα εκανες

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ίκαρε ψήστο για μεταγραφή στη νέα σπορά. Εκεί θα βρεις και κόσμο να σε διαβάζει, χωρίς να σε βρίζει.

Unknown είπε...

Μπα που να τρέχεις για το ΑΑΔΜ με τέτοια ζέστη...

Ενώ εδώ είναι περίφημα, σαν αναψυκτήριο του '80. Είναι το πιο κάλτ πολιτικο μπλογκ, λίγο η περεστρόικα, λίγο ο Μίσα, ο συντροφος LADA. Ξέρεις τί λείπει;
Το φύλλο του ριζοσπάστη μια-δύο μέρες μετά το Τσέρνομπιλ, που έγραφε ότι:
"η ραδιενέργεια βρίσκεται στα μυαλά των ιμπεριαλιστών" ή καπιταλιστών, δεν θυμάμαι καλα.

Αν το καλοσκεφτείς το ίδιο κάλτ έχει γίνει πια και το ΚΚΕ. Κάποτε τον "κομμουνιστικό κίνδυνο" τον έτρεμαν, ήταν ένας κάποιος μπαμπούλας με κύρος. Τώρα; Τώρα τον έχουν χεσμένο όλοι. Ποιός "κομμουνιστικός κίνδυνος"; Ούτε ένας μπάτσος δεν υπήρχε στη χτεσινή "μεγαλειώδη" διαδηλωση για τους χαλυβουργούς, ούτε ένας για το γαμώτο!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δεν πειράζει καμάρι μου. Αφού είσαι μαζόχας και σου αρέσει, κάτσε να το διαβάζεις. Αλλά μη μπεις στον κόπο να στείλεις κι άλλο σχόλιο. Θα το 'χουμε κι αυτό χεσμένο σαν τον κομμουνιστικό κίνδυνο για κανά δυο μέρες και μετά θα μπαίνει. Κι αν το καλοσκεφτείς κι αυτό μια καλτ μορφή λογοκρισίας είναι.

Ανώνυμος είπε...

Μία απεργία έχει στόχους.Και η συγκεκριμένη δεν τους πέτυχε.Ναι ο αγώνας αφήνει παρακαταθήκη αλλά αυτή δεν είναι πάντα θετική.Ειδικά όταν παρά τον πολύ σκληρό αγώνα των εργατών δεν επιτυγχάνεται κάποιο θετικό αποτέλεσμα.Εκτός λοιπόν από τις επικολυρικές αναφορές στη Ρόζα (χρειάζονται κι αυτές) πρέπει να γίνει και αυτοκριτική.Τι έλλειψε από το κίνημα αλληλεγγύης;Γιατί δεν επιλέχτηκαν πιο οξυμένες μορφές αντίστασης όταν στάλθηκαν τα ΜΑΤ;
Γιατί τελικά η απεργία στη Χαλυβουργία παρά την αποφασιστικότητα των εργατών της κατέληξε σε ήττα;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Χρειάζεται κι αυτό, αλλά εγώ δεν είμαι σε θέση να το κάνω αφ' υψηλού, χωρίς να ξέρω τα πράγματα από μέσα. Αν νομίζεις ότι μπορείς να το κάνεις γιατί δε δίνεις τη δική σου συμβολή σε αυτήν την κατεύθυνση;
Και κάτι σχετικό από το σημερινό ρίζο

http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=5/8/2012&id=14153&pageNo=16&direction=1