Εν μέσω θερινής ραστώνης, η κε του μπλοκ έχει την τιμή να δημοσιεύσει τις αυγουστιάτικες σκέψεις ενός παραθεριστή, σε ένα πολύ ωραίο κείμενο του Σεχτάρ του Τρομερού. Όπως λέει κι ο ίδιος εξάλλου "καμιά φορά κι ο παραθεριστικός χαβαλές πυροδοτεί σκέψεις". Κι ας τον γέμιζε πάντα απαισιοδοξία η Τζια για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Ακόμα κι εκεί, τα πάντα ρει...
Μια σύντομη ματιά στο κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο
Το νησί βρίσκεται στη φάση της μετάβασης από την ατομική αγροτική μικτή καπιταλιστική οικονομία (=μικρός-οικογενειακός κλήρος, σημαντική οικογενειακή αυτάρκεια-οικοτεχνία, καθυστερημένα μέσα παραγωγής, γραφικά γαϊδουράκια κλπ, εμπόριο μικρών περισσευμάτων κυρίως κτηνοτροφικών), στην παρασιτική καπιταλιστική οικονομία των εισοδηματιών, πρώην αγροτών, που πλουτίζουν από την εκποίηση κυρίως άγονων, ορεινών η μη, παραθαλάσσιων εδαφών σε εργολάβους-σπιτεμπόρους και πλούσιους ιδιώτες για δημιουργία προς το παρόν ακριβών παραθεριστικών κατοικιών. Στα χωράφια εργάζονται λίγοι πια ντόπιοι μαζί με αλβανούς, ενώ ο επισιτισμός τους εντατικούς θερινούς μήνες αναλαμβάνεται από 2-3 σουπερμάρκετ. Το νησί έχει επάρκεια και εξάγει κτηνοτροφικά προϊόντα ακόμη. Μαζικός τουρισμός δεν υπάρχει – λίγα (2-3) ξενοδοχεία, κάπως περισσότερα (σε κλίνες) ενοικιαζόμενα δωμάτια η στούντιο, κύρια με τον χρόνο. Η καλοκαιρινή κίνηση οφείλεται κύρια στους ιδιοκτήτες-ενοικιαστές παραθεριστές και στην επιστροφή των ντόπιων ξενητεμένων/αθηναίων.
Λόγω του οικοδομικού οργασμού των προηγουμένων ετών υπήρχε σημαντική πρόσθετη οικονομική κίνηση, που τώρα έχει κάτσει τελείως. Οι περισσότεροι αλβανοί της οικοδομής έφυγαν, αφήνοντας ξενοίκιαστα και τα παληά φτωχικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, που είχαν βρεί σε αυτούς ουρανοκατέβατους ενοικιαστές καθώς είχαν απαξιωθεί και δεν μπορούσαν πια να νοικιάζονται σε παραθεριστές. Τώρα μένουν άδεια. Κάποιες απόπειρες ανακαινίσεων έμειναν στη μέση λόγω κρίσης.
Η κρίση έφερε και την μείωση των επισκέψεων ιδιωτικών και ενοικιαζόμενων σκαφών, που άφηναν κάποιο χρήμα στα δύο λιμανάκια του. [ Και επίσης, προς μεγάλη χαρά του γράφοντος, συνέπεσε με την αύξηση του ενάλιου πληθυσμού των σκάρων. Που την αποδίδει ακριβώς στην λόγω κρίσης δραστική μείωση των σκαφάτων επιδρομέων ψαροντουφεκάδων – κακοχρονάχουνε, που δεν είχαν αφήσει τίποτε στον βυθό τα προηγούμενα χρόνια της καπιταλιστικής παραζάλης. ]
Πιστεύω πως η πιο σημαντική ανατροπή στην μικρή νησιώτικη κοινωνία, λόγω της ιδιόμορφης καπιταλιστικής μετάβασης, είναι η εμφάνιση των εισοδηματιών από την εκποίηση της γής, που έπιασαν πολλά λεφτά χωρίς κόπο και εκτόπισαν από την ηγετική τους κοινωνική θέση τους «πλούσιους» (λέμε τώρα…) νοικοκυραίους με τα εύφορα λειβαδίσια η κοντά σε πηγές χωράφια, που όμως δεν προσφέρονται για παραθεριστική αξιοποίηση. Βρέθηκαν με λεφτά ξαφνικά, μέσα σε δέκα-είκοσι χρόνια, φτωχοί γεωργοκτηνοτρόφοι, που φυτοζωούσαν.
Ο υποκειμενικός παράγοντας…
Οι κάτοικοι έχουν μια παράδοση εργατικότητας καθώς το νησί είναι γεμάτο πεζούλες, που προδίδουν σκληρή δουλειά, και διατηρείται ακόμη και σήμερα στους παληότερους, μαζί με έναν πολύ συντηρητικό χαρακτήρα. [ Πολύ χαρακτηριστικό: Μερικοί συνεχίζουν να σκάβουν και να αρμέγουν γιδοπρόβατα, ενώ έχουν στην τράπεζα εκατοντάδες χιλιάδες €, και κατέχουν ακόμη γεωτεμάχια, που, προ κρίσης, αποτιμούνταν σε εκατομμύρια! ] Είναι, βεβαίως, ισχυρά ατομιστές (… «κάθε βακέρος και την χασιέντα του»), και, ασφαλώς, πολύ θρήσκοι. Αρα είναι και πολιτικά συντηρητικοί. Μην περιμένετε λοιπόν κουκουέ εδώ, μόνο ν.δ. και τα συναφή, περιλαμβανομένου και του μπατσόκ.
…και οι απόψεις του…
Μετά από αυτή την επιτροχάδην κοινωνική επιθεώρηση ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές τοποθετήσεις τους από τις κουβέντες, που λέγαμε.
Όταν συζητάγαμε για τα «μέτρα», πέρυσι, μειώσεις μισθών-συντάξεων κλπ,. ένας ντόπιος, μου αντέτεινε, πολύ χαιρέκακα, ότι «καλά να τους κάνουνε των Αθηναίων, αυτοί παίρνουνε μισθούς, που εμείς ούτε να τους ονειρευτούμε, άσε και αυτό το ΕΦΑΠΑΞ στο τέλος». Τότε θεωρούσαν ότι το μνημόνιο αφορά μόνο τους «Αθηναίους». Προφανώς αυτά τους λέγανε οι τοπικοί πολιτευτάδες και οι παπάδες (έχω ακούσει συχνά από άμβωνος πολιτική προπαγάνδα), για να τους καθησυχάσουν, ότι τα «μέτρα» δε θάρθουν στο νησί, αλλά αφορούν τους προνομιούχους πρωτευουσιάνους.
Φέτος όμως, που ήρθαν και εδώ τα μέτρα, κύρια μέσω ΔΕΗ, και μερικοί άρχισαν να ανακαλύπτουν πως και η τοπική οικονομική κρίση οφείλεται στα μέτρα (και όχι πως είναι συναρτημένη, όπως και τα «μέτρα», με την γενικότερη κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού – μη ζητάτε και πολλά…), ….άρχισαν να …θυμώνουν με νδ-μπατσόκ! Αλλά και πάλι, μη νομίζετε πως άρχισαν να ψάχνονται για τίποτε αριστερές και τέτοια.
Ολα αυτά (και όχι μόνον, όπως θα δούμε παρακάτω) χαρακτηρίζονται συλλήβδην και αδιακρίτως «κουμμούνια».
Οι τοπικοί πολιτικοί καθοδηγητές τους βρήκαν την λύση για τις τελευταίες εκλογές: Αποχή.
Δεν γνωρίζω αν το έκαναν η αν εκτονώθηκαν σε τίποτε Ανέλ η ΧΑ, η αν κάποιοι πιο τολμηροί τους καθησύχασαν πως υπάρχει κι ο Σιχτύριζα, που ανήκει στα καλά κουμμούνια.
Θα μάθω τι έκαναν, και κυρίως γιατί, αλλά σιγά-σιγά, μην τους κάνω και τον ανακριτή – είναι και κλειστοί με μένα ξέροντας τι είμαι.
Αλλά το πιο κουφό, μας το είπε, ένας εργάτης σε συνεργείο υπεργολάβου της ΔΕΗ, που έχει μείνει με μειωμένη δουλειά στα 56 του, δεν έχει πλήρη ένσημα, και ελπίζει στην αξιοποίηση κάποιων πατρικών χτημάτων, ενώ συμπληρώνει το εισόδημά του νοικιάζοντας για συνολικά ~ 4000 € το χρόνο δύο παραθεριστικά μέτριας ποιότητας. [ Οσο τον θυμάμαι, περιμένει με βεβαιότητα την διάνοιξη του νέου δρόμου, που θα περάσει μέσα από, και θα αναβαθμίσει, τα κακοτράχαλα 4-5 στρέμματα πρώην βοσκοτόπια του. Ετσι του έχουν τάξει οι κομματάρχες, με αυτή την ελπίδα τον κρατάνε τα τελευταία ~ 30 χρόνια! ] Εχει και ένα στρεμματάκι στο λειβάδι, όπου ο υδροφόρος ορίζοντας εξασφάλιζε δωρεάν νερό, χρήσιμο και στις κατοικίες. Όμως το νησί έχει πια περίπου 500 (!) πισίνες και οι υδροφόρες πάνε κι έρχονται απειλώντας το υπόγειο νερό του μικρού οικοσυστήματος.
Τα σαΐνια μυρίστηκαν τη δουλειά και ο δήμαρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει υπό έλεγχο την χρήση του υπόγειου νερού στο λειβάδι. Μόλις τώμαθε αυτό ο εργάτης άρχισε να βρίζει τον Δήμαρχο, «το κουμμούνι, που θέλει να μου βάλει μετρητή στο πηγάδι του πατέρα μου»! Προφανώς αυτά λένε αναμεταξύ τους. Βέβαια, το «κουμμούνι» ο Δήμαρχος κάθε άλλο παρά κουμμούνι, δεξιός του κερατά είναι ο άνθρωπος, αλλά ιδέστε πόσο αριστοτεχνικά συκοφαντείται ο κομμουνισμός στη χειραγωγούμενη συνείδηση των απλοϊκών ανθρώπων. Χρεώνουν στον κομμουνισμό κάθε αντιπαθητικό μέτρο αστικού εκσυγχρονισμού, που τελική κατάληξη θα έχει την πλήρη υπαγωγή στον έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου: Θα ιδρυθεί πρώτα κάποια προβληματική δημοτική υπηρεσία διαχείρισης του υδροφόρου ορίζοντα και διανομής νερού, που κάποια στιγμή θα «απελευθερωθεί» και θα περιέλθει στον απόλυτο έλεγχο κάποιας υπερεταιρείας, που θα ελέγχει όλα τα νερά της χώρας μας, στα πλαίσια της παγκόσμιας μάχης για τον έλεγχο του νερού….
… με κάποιους συνειρμούς.
Ο φίλος μου και οπαδός του κόμματος, που του έκανε τη σχετική συζήτηση, προσπάθησε να τον πείσει για την αναγκαιότητα του ελέγχου του υδροφόρου ορίζοντα. Στην ουσία δηλαδή υποστηρίζοντας τον αστικό εκσυγχρονισμό στο γράμμα του, και υποτιμώντας την ουσία του, δηλαδή, το ευρύτερο πλαίσιο σχέσεων, όπου εντάσσεται, ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί και τις συνέπειες που θα έχει για τον μικρό ανθρωπάκο, που βλέπει να του στερούν το πηγάδι του πατέρα του, διαισθανόμενος ίσως καλύτερα από τον κουλτουριάρη αθηναίο, τι μπορεί να σημαίνει η αποξένωσή του από το νερό….. Αντί να του εξηγήσει πως αυτό είναι βήμα για την εμπορευματοποίηση του νερού, που καμιά σχέση δεν έχει με κομμουνισμό.
Πόσες φορές έχουμε κάνει αυτό το λάθος… Ο Καπιταλισμός οικοδομούνταν και το πολιτικό κόστος πλήρωνε ο …Κομμουνισμός! Θυμηθείτε τον Γιωργάκη («η δημόσια παιδεία είναι κατάλοιπο του ….εμφυλίου και του ΔΣΕ»!. Η το κουφό « η Ελλάδα είναι η τελευταία σοβιετική χώρα στην Ευρώπη», εξ αιτίας του κρατικομονοπωλιακού τομέα της οικονομίας της! Πως τα πολεμήσαμε αυτά;
Μήπως εδώ δεν εντάσσεται, π.χ., και η διαχρονική γραμμή του κόμματος, (όπως και της ρεφορμιστικής αριστεράς, αλλά και του εξωκοινοβούλιου με κάποιες ήσσονες παραλλαγές) για την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος; [ Το ασφαλιστικό έρχεται ξανά και ξανά και θα είναι συνεχώς στην επικαιρότητα γιατί απλά η επίλυσή του υπερβαίνει τις δυνατότητες του Καπιταλισμού – ανήκει στα θεμελιακά προβλήματα της εποχής μας, που απαιτούν «Δευτέρα Παρουσία» εδώ και τώρα. Αλλά επ’ αυτού αναλυτικότερα μιαν άλλη φορά.] Εδώ δεν εντάσσεται και η διαχειριστική-συμβιβαστική πολιτική των εγκεφαλικών «ενδιάμεσων σταδίων» και των «μεταβατικών προγραμμάτων», δηλαδή να κοσκινάμε πέντε μέρες επειδή δε θέλουμε να ζυμώσουμε, αφού το ζύμωμα ανήκει στην «Δευτέρα Παρουσία»;
Το σοκ/ανώμαλη προσγείωση των εκλογών της 17/6 καλό θα είναι να μας παρακινήσει όλους σε ένα καλό ιδεολογικό ξεσκόνισμα και μιαν επιθεώρηση του θεωρητικού/προπαγανδιστικού οπλοστασίου μας.
Το στράτευμα χρειάζεται καλύτερα, σύγχρονα, όπλα και εντατικότερη εκπαίδευση στη χρήση τους. Χρειάζεται περισσότερη εμβάθυνση και προβολή στα ώριμα προβλήματα, που είναι terminal, που δεν μπορούν πια να παρακαμφθούν και δεν υπάρχουν γι αυτά ενδιάμεσες η μεταβατικές λύσεις. Ευτυχώς το ΚΚΕ έχει ξεκινήσει από καιρό αυτές τις αναζητήσεις αν και (θεωρώ πως) είναι ακόμη μακρυά από το πλήρες ξεκαθάρισμα, και εκεί αποδίδω την ψυχρολουσία του -4%. Τα εσωτερικά του προβλήματα, («νέα σπορά», «εργατικός αγώνας» κλπ. ) δείχνουν πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα και τι σκληρός αγώνας χρειάζεται.
Και δυστυχώς, μόνο στο ΚΚΕ φαίνεται να εμφιλοχωρούν τέτοιοι προβληματισμοί. Για την υπόλοιπη αριστερά το βασικό πρόβλημα φαίνεται να είναι η ενότητα στον αποπροσανατολισμό και το αντιϊμπεριαλιστικό-δημοκρατικό μέτωπο για τον «εκδημοκρατισμό» της Συρίας και του Ιραν, αφού τακτοποιήσαμε επιτυχώς τις Τυνησία-Αίγυπτο-Λιβύη.
Τζιά, 17.8.2012
Σεχτάρ ο Τρομερός
15 σχόλια:
Τι αριστερός και τι δεξιός δήμαρχος ρε φίλε…. Στο χωριό μου, ο ΚΚΕς προ 20ετιας Δήμαρχος, μέλος του ΚΚΕ και εκλεγμένος απ την (τότε) πλειοψηφία ΚΚΕδων στο νησί, μπάζωσε όλο το ρέμα που διέσχιζε το χωριό για να πηγαίνει με το αγροτικό στον καφενέ και για να έχει το σπίτι του φάτσα στον δρόμο. Άμα ο άνθρωπος δεν έχει τσίπα και μυαλό τι να σου κάνει η ιδεολογία?
ΜΑΥΡΟΣ
Φίλε Σεχτάρ, καλή η ανάλυσή σου. Σε ένα σημείο όμως διαφωνώ. Νομίζω ότι δίνεις πολύ μεγάλη σημασία στη βαρύτητα και την επιρροή που έχουν οι αποστάτες τύπου "νέας σποράς" και "εργατικού αγώνα" (για χάρη της κουβέντας, υποθέτω ότι δεν πρόκειται για κατασκευάσματα της ασφάλειας).
Αλλού είναι το μέγα πρόβλημα. Σήμερα που είναι φανερό ότι μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων (χωρίς μεταβατικές αηδίες), χρειαζόνται άλματα από το Κόμμα τόσο στην ιδεολογική συγκρότηση των μελών του (πρακτικά βάζεις όλη τη γραμμή σου) όσο και (σημαντικότερο) στην ανάπτυξη ταξικού κινήματος.
Μερικες σκορπιες παρατηρησεις,εν συντομια
1)Η εισαγωγη ειναι ενα ωραιο δειγμα σοσιαλιστικου ρεαλισμου.Σχετικα πληρης περιγραφη των υλικων συνθηκων και των ορων υπαρξης των κατοικων του νησιου.Κατοπιν ξεδιπλωνεται το κυριως μερος της αφηγησης.Θυμιζει και λιγο μπαλζακ
2)Το θεωρητικο και προπαγανδιστικο οπλοστασιο προφανως και χρηζει βελτιωσης.Οπου υπαρχουν ανθρωποι,υπαρχουν ατελειες.Και φυσικα το κομμα εχει αδυμναμιες,σε διαφορα επιπεδα.Δεν καθορισαν ομως οι αδυναμιες του ΚΚΕ το εκλογικο αποτελεσμα.Θα ταν λαθος να συσχετισουμε αυτα τα δυο.Παρε για παραδειγμα τους Χαλυβουργους.Με εξαιρεση τον Σιφωνιο,οι υπολοιποι δεν ηταν ουτε καν στην επιρροη του ΚΚΕ .Σε τι εμποδισαν οι υπαρκτες αδυναμιες του ΚΚΕ να πεισει τους εργατες συσπειρωθουν στα ταξικα συνδικατα,και να πολιτικοποιησουν την παλη τους?Μηπως το θεμα δεν ειναι οι προπαγανδιστικες ικανοτητες του ΚΚΕ?
3)Τι σχεση εχει το ασφαλιστικο με το θεμα της αναρτησης?Με μπερδεψε λιγο η αναφορα στο ασφαλιστικο.
Προλεκαλτ
Ενοικιαζόμενα στην Τζιά?? Πολύ άπλα σε βρίσκω! Ελεύθερο κάμπινγκ στην Ικαρία θα σε χαλούσε ή θα ήταν ιδεολογική παρέκλιση?
Ωραία, ειλικρινά, η παρουσίαση της πραγματικότητας του τόπου.
Ακόμα ωραιότερη κριτική για τη στάση του φίλου απέναντι στο πρόβλημα του πηγαδιού. το θέμα αρχίζει εδώ: Τι (αντί γι' αυτά) να του πεις του ανθρώπου με το πηγάδι: "μη σε εξαπατά ο αστικός εκσυγχρονισμός και μη δίνεις βάση σε μεταβατικά στάδια";
Μάλλον πρέπει να του πεις να παν στα κομμάτια οι πισίνες αν θέλει να υπάρχει νερό (χωρίς "αποξένωση" και χρεώσεις) και "υδροφόρος ορίζοντας" κι από εκεί ν' αρχίσεις, κάνοντας τον κομμουνισμό χειροπιαστό step by step. Αλλά πρέπει να καταλάβει κι αυτός κι ο καθένας, ότι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν γίνεται.
Θα συμφωνήσω επίσης καταρχήν για τις "μεταβατικές" παρακάμψεις των αναγκαίων, με μόνη "αίρεση" (κατά την δικηγορική γλώσσα) την εξής: Η Χιλή του 73 ΔΕΝ απέδειξε αυτά που υποτίθεται ότι απέδειξε.
Όσο η Λαϊκή Ενότητα ΔΕΝ είχε καμία σχέση με την συριζαϊκή "κυβέρνηση της αριστεράς", άλλο τόσο ΔΕΝ απέδειξε ότι είναι μάταιη η "μέχρι τέλους" αξιοποίηση του εκλογικού δικαιώματος εφόσον συνοδεύεται από την "μέχρι τέλους" ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού, εργατικού κινήματος. Και ΔΕΝ το απέδειξε αυτό γιατί ενώ αποτέλεσε ανώτατη μορφή όξυνσης της ταξικής πάλης, ΔΕΝ συνοδεύτηκε από το δεύτερο σκέλος της σχέσης αυτής.
Καλή και άγια η απόρριψη της "μεταβατικότητας" εφόσον συνιστά παράκαμψη των αντικειμενικά ωριμασμένων αναγκών (της κατοχή της κοινωνίας πάνω στις παραγωγικές δυνάμεις που έχουν ωριμάσει τόσο ώστε να επιδέχονται μόνο κοινωνική διεύθυνση, Ένγκελς), αλλά όσο κι αυτή η απόρριψη εγκλωβίζεται σε ψευτοδιλήματα περί "ειρηνικού" ή "επαναστατικού" δρόμου (βία - μη βία - μη μπερδευτείς, Σιδηρόπουλος), θα είναι κι αυτή η απόρριψη μονόπλευρη κι ανολοκλήρωτη, θα είναι ένα "κύριο" χωρίς το "δευτερεύον" του, δηλαδή "τίποτα".
Κύριε Ηλία (aka Σεχτάρ),
γιατί δεν χρησιμοποιείτε το όνομά σας αλλά ψευδώνυμο; Πραγματικά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ενώ επι σειρά ετών διατυπώνατε με παρρησία τις διαφωνίες σας επώνυμα στον προσυνεδριακό, φτάνετε, στα 63 σας, τώρα που πολλές αναλύσεις του κόμματος υιοθετούν (καλώς ή κακώς) τις απόψεις σας, να χρησιμοποιείτε ψευδώνυμα. Πιστεύετε ότι βοηθάτε με αυτόν τον τρόπο;
Πάντως χαίρομαι που ακόμα πάτε για ψαροντούφεκο...
Επειδή ο ίδιος μάλλον διακοπεύει, θα αναλάβω εγώ εργολαβικά την υπεράσπισή του
Καταρχάς ο σεχτάρ είναι μάλλον λίγο μεγάλος για να τρέχει στα γεράματα σε ελεύθερο κάμπινγκ.
Κατά δεύτερον το ασφαλιστικό είναι από τα σκαλώματα του σεχτάρ (με την καλή έννοια) και για αυτό χωράει παντού. Η κε του μπλοκ αισιοδοξεί πως τελικά θα τον πείσει να γράψει σχετικά μια ανάλυση στο άμεσο μέλλον.
Κατά τρίτον και τελευταίον. Ο σεχτάρ δεν επέλεξε μόνος του αυτό το ψευδώνυμο. Του το κόλλησαν κατά κάποιον τρόπο σε μια συζήτηση στο συχωρεμένο το γκράνμα κι έκτοτε το κράτησε εν είδει αυτοσαρκασμού. Τα ψευδώνυμα γενικώς εντάσσονται στη λογική της μπλογκόσφαιρας. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα πώς και γιατί τα χρησιμοποιεί ο καθένας. Άλλοι το κάνουν στα πλαίσια του αυτοσαρκασμού που λέγαμε, κι άλλοι απλώς για να κρύβονται, χωρίς να έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Καλή ώρα, όπως κάποιοι ανώνυμοι σχολιαστές.
Και μία προσθήκη. Η αναφορά στο ασφαλιστικό δένει με το γενικό συμπέρασμα του κειμένου, για τον αστικό εκσυγχρονισμό, τα μεταβατικά, τον κρατικό τομέα, κτλ
Τα αποτελέσμα των εκλογών του νησιού:
Νέα Δημοκρατία 29,95%
ΣΥΡΙΖΑ 24,58%
ΠΑΣΟΚ 15,13%
Δημοκρατική Αριστερά 9,14% Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,84% Χρυσή Αυγή 4,69%
ΛΑΟΣ 2,23%
ΚΚΕ 1,92%
Δημιουργία, ξανά! 1,77%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,46%
Κρίνοντας απο τα ποσοστα του συριζα και της ΔΗΜΑΡ το νησι ειναι πρωην πράσινη σοσιαλιστική δημοκρατία ενώ πλέον οικοδομεί[και αποδομει οτιδηποτε αλλο] τον μνημονιακό δημοκρατισμό
καλτ ανάρτηση
-Ούτε καν-
παντως θυμαμαι οτι κυκλοφορουσε σαν ανεκδοτο αλλα πιθανα να ειχε καποια σχεση με την αληθεια το εξης:
στα κυκλαδονησια τα εσωτερικα κτηματα πηγαιναν στους καλους γιους και θυγατερες (τα πιο ευφορα) ενω τα παραλιακα (τα πιο άγονα) πηγαιναν στα μαυρα προβατα της οικογενειας. Με τη μεταβαση στον τουρισμο τα μαυρα προβατα βρεθηκαν με τα φιλετα ενω τα καλα παιδια με αδεια χερια.
Επισης στον κουνδουρο η πλαγια ειχε αγοραστει το 1968. Η επενδυση απεδωσε μετα 30 χρονια. καποιος εβλεπε μακρια
Άναυδε
Δεν είναι καθόλου ανέκδοτο, αλλά 100% πραγματικότητα. Τα παραλιακά χωράφια ήταν αμμούδες με πολυ πετρα, και αν οι αέρηδες ήταν στραβοί, είχαν και αλάτι, ενώ τα παρακείμενα πηγάδια είχαν (και έχουν) νερό γλυφό εως και θαλασσα.
Τα χωράφια μακριά απ την παραλία, και καλύτερο νερό έχουν, και ποιο μαύρα χώματα και λιγότερο πέτρα, και καθόλου αλάτι.
Είμαι παθών και ξέρω….
Ζητώ συγγνώμην από όλους, αλλά, όπως σωστά διέγνωσε ο Κάπταιν, χτές όλη μέρα ο otenet είχε συμφόρηση εδώ στην Τζια, και δεν πήρα χαμπάρι καν ότι δημοσίευσε το κείμενο, που τούστειλα. Πάντως καλά με κάλυψε όσο έλειπα!
ΜΑΥΡΕ, καλά τα λες, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Η άτιμη η νομιμότητα μας έκανε όλους, αδερφές και παληκάρια, μαλλιά-κουβάρια! Ενας λόγος παραπάνω να είμαστε αυστηροί ιδιαίτερα με όσους χρησιμοποιούν ιδεολογίες επωφελώς.
Anonymous-anonymous, φοβάμαι φίλε, πως δεν είναι τόσο μικρό το πρόβλημα. Η δική μου εικόνα είναι πως το ΚΚΕ πετάει με του τρείς από τους τέσσαρες κινητήρες σβηστούς. Ισως να επηρεάζομαι και από το δικό μου οπτικό πεδίο (φίλοι-γνωστοί κλπ). Και μην ξεχνάμε πως ο εχθρός (ασφάλεια κλπ) δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω.
Προλετκαλτ, συμφωνώ, ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε και πολλά από τις εκλογές. Αλλά είχαμε υπερεκτιμήσει το 8.5%, μάλλον υποτιμώντας την πραγματική του φύση. Άλλο πράγμα ο μάχιμος κομμουνιστής και άλλο η συναισθηματική ψήφος η η διαμαρτυρία. Αλλά επιμένω, πως, χωρίς τις αδυναμίες, που υπαινίσομαι (κοινός παρονομαστής η μακρόχρονη αποϊδεολογικοποίηση και η κάποια «από-ταξικοποίηση»-σορυ για τον ιδιολογισμό) θα ήταν και θα είναι καλύτερα και τα εκλογικά αποτελέσματα, και κυρίως όχι μόνον αυτά. Για το ασφαλιστικό, νομίζω ο Κάπταιν σου απάντησε.
Μαυροκόκκινε, καλά κάνεις και κριτικάρεις την εργατική αριστοκρατία της αφεντομουτσουνάρας μου, που έχει αρκετή άπλα για ενοικιαζόμενο στην Τζιά. Επειδή όμως διατηρώ την χωριάτικη λόγω καταγωγής τσιγκουνιά μου σε καθυσυχάζω ότι πληρώνω νοίκι ….ντεμεκ αλβανικό, λόγω ειδικών συνθηκών.
AGIS, στην Χιλή η αστική τάξη ξαναθύμισε στο προλεταριάτο τα όρια των εκλογών και της αστικής (!) νομιμότητας σαν όπλου ταξικής πάλης. Αλλά ξεστρατίζουμε πολύ, ακόμη και για θερινή ραστώνη.
Ρε, ανώνυμε, (12:49)
Ολοι οι άλλοι εδώ τώχουν τούμπανο, ότι με λένε ηλία τζαμουράνη, και σύ τώχες κρυφό καμάρι;
Δεν πειράζει να λέμε τα ίδια, με η χωρίς ψευδώνυμο. Επιλήψιμο θα ήταν να λέμε άλλα επωνύμως και άλλα ψευδωνύμως σε συνθήκες αστικής νομιμότητας.
Δε νομίζω ότι η κριτική κάνει κακό στο Κόμμα.
-Ούτε καν-, (2:49) , νάσαι καλά για τον κόπο να βρείς τα τελευταία αποτελέσματα. Δυστυχώς εδώ δεν έχω ευχέρεια να ψάξω και τα παλαιότερα για να δούμε τις μεταβολές. Αλλά επειδή έρχομαι στο νησί από το ’84 μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι η σοσιαλιστική δημοκρατία εδώ, αν υπήρχε, θα ήταν μπλέ τύπου.
Αναυδε, ποιο ανέκδοτο; (Με πρόλαβε κι ο ..παθών των 9:10). Εδώ η κουνιάδα μου στην Κρήτη, αν δεν είχε ριχτεί από τους συχωριανούς (ως ορφανό) στον αναδασμό, παίρνοντας τα παραλιακά ρετάλια, θα είχε μείνει με την προίκα «απόρου κορασίς» της Φρειδερίκης (ξέρεις, ίσα-ίσα για …τα κουφέτα του γάμου!). Ο έξωθεν Καπιταλισμός ανακάτεψε την τουριστική ύπαιθρο αλλά οι δεξιοπασόκοι κάνανε καλά κουμάντα και δεν άνοιξε μύτη. Αν είχε κάνει η Λαϊκή Εξουσία τέτοιες αδικίες όλη η Ελλάδα θα είχε γίνει …Κροστάνδη! Ετσι, για να ξέρουμε τι παλεύουμε….
Η αστική τάξη του τα ξαναθύμισε, γιατί το προλεταριάτο της έδοσε αυτό το περιθώριο με το να τα έχει "ξεχάσει" και μάλιστα την ώρα ακριβώς που επιχειρεί ουσιαστικά την πρώτη θεμελιακή ανατροπή της οικονομικής βάσης της (της αστικής νομότητας).
Αν δεν τα είχε "ξεχάσει";
Ήττες όμως, επίσης, το προλεταριάτο έχει γνωρίσει πολλές (πολύ περισσότερες από νίκες), ακόμα και σε ώρες με πλήρη επίγνωση των "ορίων της αστικής νομιμότητας".
Νίκη σε χώρα που να επικρατεί "κανονικά" η αστικοδημοκρατική νομιμότητα, από όσο ξέρω, ως τώρα καμία.
Κι αυτό, χωρίς να θέτει διλήματα "επιλογής δρόμου" (από μια άποψη ακριβώς το αντίθετο), κάνει την παραπάνω ερώτηση σημαντική.
Αλλά να μην υπερβαίνω ακόμα και της ραστώνης τα όρια... Επιφυλάσσομαι.
Ρε Μαύρε (γκεμπελίσκο, αντί-κομμουνιστάρα που χώνεσαι στο Σφυροδρέπανο για ανώνυμο σχόλιο-οχετό)
Γιατί δεν μας λες ποιο ακριβώς είναι το «χωριό μου» και ποιος ονομαστικά «ο ΚΚΕς προ 20ετιας Δήμαρχος, μέλος του ΚΚΕ και εκλεγμένος απ την (τότε) πλειοψηφία ΚΚΕδων στο νησί», και που ακριβώς «μπάζωσε όλο το ρέμα που διέσχιζε το χωριό για να πηγαίνει με το αγροτικό στον καφενέ και για να έχει το σπίτι του φάτσα στον δρόμο»???
Ετσι,για ξέρουμε κι εμείς δηλαδή...
«Άμα ο άνθρωπος» (δηλαδή η μαύρη αντικομμουνιστική μαυρίλα) «δεν έχει τσίπα και μυαλό»... γαμώ την ιδεολογία του...
εξοργισμένα
Προς do.b4tool8
Υποψιάζομαι ότι είναι ο ίδιος, που έδωσε στον βουλευτή Π. Καμμένο άδεια ανέγερσης ξενοδοχείου και κατόπιν ο Π. Καμμένος τον στήριξε στις δημοτικές εκλογές κόντρα στην Κομματική γραμμή...
Δημοσίευση σχολίου