Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Σκέφτομαι και γράφω για τη φετινή Έκθεση

Η φετινή έκθεση ήταν κάπως διαφορετική, ίσως γιατί δεν συνέπιπτε χρονικά και με το φεστιβάλ, όπως άλλες χρονιές κι έτσι γλιτώσαμε και το ξεθέωμα με τη ‘μαραθώνια πορεία’ μέχρι τα δικαστήρια όπου μας περίμεναν τα λεωφορεία του οασθ, για να μας μεταφέρουν εξπρές στου παύλου μελά.
Επόμενη στάση - Next stop – φεστιβάλ κνε οδηγητή. Τερματικός σταθμός.
Παρακαλούνται οι επιβάτες να κρατάνε τα εισιτήρια του φεστιβάλ ανά χείρας, για να διευκολύνουν τον έλεγχο στις εισόδους.

Καλύτερα από μια άποψη, για να μην αποθαρρύνονται απ’ τον αστυνομικό κλοιό οι ανατολικοί να έρθουν στο άλλο άκρο της πόλης. Γιατί η θεσσαλονίκη είναι έτσι στενόμακρα δομημένη, που είναι πολύ εύκολο να την κόψεις στα δυο, κλείνοντας με άνωθεν εντολή δυο-τρεις κεντρικές αρτηρίες, και να προκαλέσεις μπάχαλο σε άλλες τόσες που απομένουν. Πρακτικά μετατρέπουν το κέντρο σε μια μεγάλη υγειονομική ζώνη για να αποτρέψουν τον κόσμο από μια πιθανή κάθοδο στο κέντρο και τις συγκεντρώσεις. Άστο μωρέ ταλαιπωρία σκέτη, πού να τρέχεις…

Μαζί με αυτούς καίγεται κι η σαββατιάτικη βόλτα των χλωρών, που ήθελαν μόνο να μαζέψουν ήλιο για να φωτοσυνθέσουν. Γιατί οι αποφασισμένοι θα βρουν έτσι κι αλλιώς τρόπο να κατέβουν. Το ‘χω καημό όμως να δω ένα συνάδελφο να κάνει ρεπορτάζ με αγανακτισμένους πολίτες, που δε μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους από τα μπλόκα της τροχαίας. Σαν κι αυτά που βγαίνουν μυριάδες σα γυμνοσάλιαγκες μετά τις μεγάλες πορείες.

Αυτό που έπαιξε αντιθέτως στα κανάλια ήταν οι αγανακτισμένοι καταναλωτές κι επιχειρηματίες που δυσκολεύονται να φτάσουν στον εκθεσιακό χώρο, για να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες και να τονώσουν τη ρημαγμένη από πορείες κι απεργίες εθνική οικονομία –αυτή είναι κατά βάθος κι η αιτία της οικονομικής κρίσης. Κι άγρυπνος αρωγός τους ήταν ο εναλλακτικός δήμαρχος μπουτάρης, που σαν έτοιμος από καιρό, σα σουρωμένος, ζήτησε την απαγόρευση των διαδηλώσεων στα εγκαίνια της έκθεσης. Κοίτα να δεις σύντροφε με τι καμάρια συνεργαζόμασταν κάποτε.

Όλα τα σφυριά των αστικών επιτελείων βαράνε ενάντια στον εχθρό λαό και το δικαίωμά του να διαδηλώνει, να διεκδικεί και να γίνεται επικίνδυνος. Κι η αστυνομοκρατία εντείνεται χρόνο με τον χρόνο, σε ευθεία αναλογία με τις λαϊκές αντιδράσεις και τους διαδηλωτές, που καλείται να σφίξει στον κλοιό της. Φαντάσου δηλ να μην είχαν μειωθεί οι επίσημοι, οι παράτες και τα ταρατατζούμ τι θα γινόταν.

{Ανοίγει παρένθεση. Την παραμονή των εγκαινίων, στα προεόρτια, κάναμε πικετοφορία στην τούμπα εν όψει της συγκέντρωσης και συναντάμε πηγαίνοντας δυο κλούβες των ματ στη λαμπράκη –που ούτε στους αγώνες του παοκ δεν τους βλέπεις πάνω στο δρόμο! Κι εκεί που αναρωτιέσαι, πότε γίναμε τόσο επικίνδυνοι και χρειάζονται δυο κλούβες για να κάνουν ζάφτι πενήντα άτομα με πικέτες, βλέπεις πιο πέρα τους άλλους μαύρους, της αναρχίας, συγκεντρωμένους για πορεία αλληλεγγύης στην τοπική κατάληψη του ορφανοτροφείου. Και δε σου λέω να μην κάνουν, αλλά τόσος αυτισμός, ενώ ο κόσμος χάνεται, δείχνει όσο να πεις και τα όρια του χώρου –ανάθεμα δηλ αν μαζεύτηκαν τόσοι και την επομένη, στην πορεία της έκθεσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, το πιο τρομακτικό για το μέσο τουμπιώτη δεν ήταν ούτε η κατάληψη στο ορφανοτροφείο με το αντικοινωνικό σκυλί, που ήταν εκπαιδευμένο να γρυλίζει στους πάντες, ούτε η συγκέντρωση των αναρχικών, αλλά οι πάνοπλοι ματατζήδες που ακολούθησαν την πορεία στους δρόμους της γειτονιάς και την περικύκλωναν από το πλάι με ασπίδες. Τόσες χιλιάδες μαζεύτηκαν εξάλλου για το διήμερο, να μην τους αξιοποιήσουν κάπως; Κλείνει η παρένθεση}.

Και πώς να μην κόψουν δηλ τις παράτες και τα ταρατατζούμ με την κατάσταση που επικρατεί; Τι να βγούνε δηλ να εξαγγείλουν στον κόσμο; Ότι αρχίζει η σχολική χρονιά και θα’ ρθει ο τζάμπο να τους σώσει; Ότι θα του πάρουν το σπίτι οι τράπεζες, με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας; Ότι θα διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από το λεγόμενο ‘κράτος πρόνοιας’; Ότι ‘θα σας εξαφανίσομεν’, όπως ο μαυρογιαλούρος;

Παλιότερα η έκθεση ήταν μια ευκαιρία για τον εκάστοτε πρωθυπουργό και τον επίδοξο διάδοχό του, να εκθέσουν και να διαλαλήσουν την πολιτική τους πραμάτεια στην αστική τάξη, για το πώς θα αυγατίσουν την κερδοφορία της και ποιος είναι ο καταλληλότερος για να το κάνει. Ενώ το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό έβλεπε σαν πασαρέλα την περίσταση για να εκτεθεί-προβληθεί σε πρώτο πλάνο και να φτιάξει λεζάντα γύρω από το όνομά του.

Σήμερα τα ίδια πρόσωπα αποφεύγουν τις ανοιχτές δημόσιες εμφανίσεις, για να μην εκτεθούν στο γιούχα –και η τραγική ειρωνεία είναι πως ο μόνος τρόπος για να επιδείξουν στον καιρό της κρίσης ντεμέκ κοινωνικό πρόσωπο, είναι να εξαφανιστούν από προσώπου γης και να μην τους βλέπει κανείς. Ενώ οι λόγοι του πρωθυπουργού μοιάζουν με έκθεση ιδεών για μικρά παιδιά του δημοτικού, που καλούνται να φάνε αναπτυξιακό αέρα κοπανιστό και να καταπιούν αμάσητο το παραμύθι πως βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ –αλλά θα μας το κόψουν αν δεν πληρώσουμε το χαράτσι της δεη.

Και τι πολιτικά επιχειρήματα να αντιπαραθέσεις αλήθεια σε αυτό το κουκλοθέατρο; Να πεις στον πινόκιο ότι η μύτη του μεγαλώνει. Χαίρω πολύ θα σου απαντήσει. Στο σαμαρά ότι η πολιτική του ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο; Ναι θα σου πει κι είμαι περήφανος γιατί φέρνουμε επενδύσεις –που θα μας γδύσουν κανονικά, αλλά αυτό είναι άλλου παπά βαγγέλιο. Τι νόημα έχει να πεις στον αλέξη πχ ότι είναι ρεφορμιστής κι ευρωλάγνος; Ή στον χρυσαυγίτη πως είναι ακροδεξιός φασίστας –άντε να στο διορθώσει και να το κάνει ‘εθνικιστής’. Αφού ούτε καν το κρύβουν καλά-καλά.

Ο πιο ουσιαστικός αντίλογος γίνεται στους δρόμους, με όρους κινήματος. Όπου χθες δεν ήταν πολύ εύκολο να υπολογίσεις τα μεγέθη και τους συσχετισμούς. Αφενός γιατί είχαμε αρκετή άπλα, χωρίς ιδιαίτεα πυκνές γραμμές, κι αφετέρου γιατί είχαν έρθει ενισχύσεις κι από την υπόλοιπη ελλάδα –σε εμάς από τους γειτονικούς νομούς, κυρίως δυνάμεις της κοκμ, ενώ στους άλλους πολλοί αθηναίοι. Αυτή είναι ίσως κι η μόνη φορά τον χρόνο που λειτουργεί –με κεκτημένη ταχύτητα από τα παλιά- ο μηχανισμός της πασκε στο δημόσιο για να μαζέψει λίγο κόσμο. Δεν είναι απεργία εξάλλου, για να χαθεί στο μεροκάματο. Κι άσε τον φωτόπουλο της γενοπ δεη να πετάει εκ του ασφαλούς κορόνες για πολιτική απεργία διαρκείας με στόχο να πέσει η κυβέρνηση (για να ανεβεί ο τσίπρας), γνωρίζοντας πολύ καλά πως δε θα χρειαστεί να το κυνηγήσει στην πράξη για να κριθεί.

Στον επίλογο κρατάμε συνήθως ένα θετικό, αισιόδοξο μήνυμα για να ‘χουμε ευχάριστο φινάλε. Αλλά η κατάσταση στο δημόσιο και γενικότερα είναι τέτοια, με τόσο καταθλιπτικούς συσχετισμούς σε επίπεδο συνδικαλιστικών ηγεσιών, που δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Η μόνη ελπίδα είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Κι αυτοί θα γράψουν τον επιλογο…

51 σχόλια:

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

"Κοίτα να δεις σύντροφε με τι καμάρια συνεργαζόμασταν κάποτε."
Κάποτε.....
Ε, όχι και πολύ παληά, νομίζω ήταν εποχή μετά το 15ο, η κάνω λάθος;
Αρα, το παλαίψαμε κι εκείνο το Πρόγραμμα, και το "ΑΑΔΜ" του, σαν συνεπείς κομμουνιστές...
....και πήραμε τα επίχειρα!
Κι αν επιμέναμε κι άλλο, σήμερα θάπρεπε να συμμαχήσουμε και με αυτόν εδώ, που ψάρεψε ο Αντώνης:
http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/09/1632013.html#comment-form
Διαβάστε, και θα μείνετε (και θα γίνετε) Αναυδοι!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ήταν το 2002, μετά το 16ο. Όπου το ψηφοδέλτιο του αγάπιου συμπληρωνόταν με τον ηρακλή δούκα, μια εξίσου κακή (και εντελώς life style) επιλογή συνεργασίας, που έκανε και προσωπική προεκλογική καμπάνια, αλλά ευτυχώς δεν εκλέχτηκε και δεν έγινε το ίδιο γνωστός στα της αυτοδιοίκησης.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σε γενικές γραμμές υπέρ της γραμμής που εφαρμόζεται. Είναι γεγονός ότι πολλές συνεργασίες της τότε εποχής ήταν το λιγότερο χάσιμο χρόνου, αλλά μην υπερβάλλουμε μην ισοπεδώνουμε το ΑΔΔΜ, με αυτό τον τρόπο ευνοοούμε Εργατικό Αγώνα και λοιπούς. Δε σχετίζεται το 15 με αυτά που ο Λιώσης και λοιποί λένε. Το κόμμα έχει απαντήσει. Βασίλης

Υ.Γ. Μια πολύ καλή προσέγγιση για το ΑΔΔΜ είναι το κείμενο του Σκολαρίκου στον προσυνεδριακό του 16 συνεδρίου

Ανώνυμος είπε...

Για να μην ξεχνιόμαστε.Αυτοί που είχαν τότε την ευθύνη για τέτοιου είδους "συνεργασίες" στο όνομα του ΑΑΔΜ (προφανώς και δεν είχαν σχέση...), είναι και σήμερα αυτοί που έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση του 19ου. Χωρίς φυσικά στοιχειώδη αυτοκριτική. Το ερώτημα εύλογο: Πότε είχαν επιτέλους δίκιο;
"Ο ΜΟΔΝΙΤΗΣ"

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ας πούμε ότι είναι έτσι. Το ερώτημα είναι εύλογο. Εσύ πότε λες ότι είχαν δίκιο; Ή μήπως έχουν πάντα άδικο;

-Βασίλη, προσωπικά με βρίσκεις σύμφωνο

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Παιδιά, δεν ισοπεδώνουμε το ΑΑΔΜ, κριτικάρουμε την απολυτοποίησή του, που έχει πολλές "αθώες" μορφές, όπως ξέρουν πολύ καλά όσοι έχουν ζήσει τα "άχαρα" χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Η λέξη πάντα, προφανώς δεν έχει σχέση με την διαλεκτική. Απλά για ορισμένους η στάση τους έχει τον χαρακτήρα του καιροσκοπισμού, χωρίς δηλαδή ιδεολογικές αρχές. Θεωρούν τους εαυτούς τους ότι πάντα είχαν το δίκιο, έστω και εάν χτες έπρατταν διαφορετικά πράγματα από ότι σήμερα. Άλλωστε σήμερα αρκετοί από αυτούς από φανατικοί "αντισταλινικοί-αντιζαχαριαδιακοί" (όσο και αν είναι οι όροι αυτοί αντιεπιστημονικοί -τους αναφέρω για χάριν ευκολίας) που ήταν μέχρι το 16ο σήμερα εμφανίζονται με τον αντίστοιχο μανδύα του ακραιφνή "σταλινικού-ζαχαριαδικού" φροντίζοντας φυσικά να τους βάλουν στα δικά τους τα μέτρα. Η ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος έχει αποδείξει ότι από τέτοιους θα πρέπει να φυλαγόμαστε, όταν μάλιστα για χρόνια βρίσκονται και σε θέσεις ευθύνης!
0 ΜΟΔΝΙΤΗΣ"

Ανώνυμος είπε...

Καινούριο φρούτο ο ΜΟΔΝίτης; Βρε που τα βρίσκετε τα νικ... (ή αλλιώς πως σπεκουλάρουμε και ασελγουμε πάνω στην ιστορία του Κόμματος δήθεν εξυμνώντας την...) Ο Βασίλης έχει δίκιο σε ένα πράγμα. Λιόσης και λοιπά φυντάνια δεν έχουν σχέση με την ΟΥΣΙΑ του 15ου και του ΑΑΔΜ. Και τότε και τώρα άλλο πράγμα υποστηρίζουν. Βέβαια κάτι τέτοιες συνεργασίες (και με Ζουράρι, και με Κανέλλη άσχετα πως εξελίχθηκε μόνο αυτή, και με Ρούση και Μαυρουδέα και με ΔΗΚΚΙ κτλ.) δεν ήταν μόνο χάσιμο χρόνου αλλά και προβληματικές, στηρίχθηκαν σε μια ερμηνεία του ΑΑΔΜ που τελικά δεν βοήθησε σε τίποτα το Κόμμα. Δεν μπορώ να τις χαρακτηρίσω προδοτικές αλλά σίγουρα προβληματικές. Αυτό όμως το έδειξε η πράξη και μόνο αυτή μπορεί να αποδείξει τι είναι σωστό και τι όχι. Άρα κάποιος "αθώα" να ρωτάει πότε είχε δίκιο το Κόμμα ξεπερνώντας στα γρήγορα και ύπουλα το τι μεσολάβησε και ποια εμπειρία αποκόμισε είναι συνδικαλιά του χειρίστου είδους από αυτές που παίζουν στα δάκτυλα οι Μ.Α.υδες...
Κάπου εδώ τελειώνει από μένα η ενασχόληση με το μαθητευόμενο "δημοκρατικό" τρολλ. Γεια και χαρά!

ΡΓ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ναι αλλά ακριβώς επειδή μιλάμε για διαλεκτική και για να μείνουμε στην τακτική και την πολιτική συμμαχιών, τι νόημα ακριβώς έχει η ερώτηση, 'πότε είχαν δίκιο τότε ή τώρα'; Κάθε πράγμα στο καιρό του και ο κολιός τον αύγουστο. Και για εκείνη την εποχή, αμέσως μετά τον κίνδυνο της διάλυσης και εξαφάνισης, μπορεί να είχε και βάση ως τακτική.
Η πείρα λοιπόν από την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος λέει να φυλαγόμαστε και από τέτοιες αντιδιαλεκτικές ερωτήσεις. Εμένα η κριτική μου -και του σεχτάρ όπως καταλαβαίνω, έχει να κάνει με τον μπουτάρη συγκεκριμένα, όχι με το ααδμ γενικά κι αόριστα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω τη συζήτηση. Το πρόβλημα δεν είναι οι σύμμαχοι.Αυτοί, αν δεν είναι κομμουνιστές και εργάτες, είναι ταλαντευόμενοι. Εξ ορισμού λοιπόν έχουμε ταλαντευόμενους συμμάχους, αλλιώς θα'ταν σύντροφοι.
Και ναι, λαϊκές δημοκρατίες μπορέσαμε να'χουμε στον 20ό αιώνα όχι μόνο επειδή υπήρχε ο Κόκκινος Στρατός, αλλά (και) επειδή είχαμε "Μπουτάρηδες" ως προέδρους (λαϊκής) δημοκρατίας.Και πάνω από όλα είχαμε ΚΚ, που ακολουθούσαν την τακτική της διάλυσης του αντιπάλου μέσω της τακτικής συμμαχίας με τμήματά του.
Η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν ερμηνεύεται.
Όποιος αρνείται συμμαχία με "Μπουτάρηδες" για να το πω σχηματικά,επειδή πιστεύει πως μόνο με συμμαχίες μπορεί να γίνει διάτρητος από τον οπορτουνισμό διαπράττει μέγα δογματικό λάθος. Υπάρχουν χίλιοι τρόποι να οπορτουνίσει. Και μόνο αν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του στον ιδιωτικό τομέα, είναι σε θέση να αναγνωρίζει την ιδεολογική ηγεμονία που ασκεί το αφεντικό στους εργάτες και τους καλλιεργεί μικροαστικά όνειρα.
Οι λαϊκές δημοκρατίες και ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε, πέραν του στοιχείου της ανατροπής (από το εξωτερικό), όσον αφορά το εσωτερικό στοιχείο, δεν κατέρρευσε λόγω των συμμαχιών με τους "Μπουτάρηδες", αλλά λόγω εσωκομματικών παραγόντων. Δεν ήταν κανένας Μπουτάρης που πίεζε το Χρουτσώφ να υιοθετήσει λάθος πολιτικές. Δεν ήταν οι Μπουτάρηδες ο ιμάντας μεταβίβασης της πίεσης που ερχόταν από τα έξω. Ο ιμπεριαλισμός πίεζε απευθείας. Οι Μπουτάρηδες ως σύμμαχοι στις λαϊκές δημοκρατίες ήταν ένα κατάλοιπο τάξεων που χάνονταν και ελάχιστα αξιοποιήθηκαν από τον ιμπεριαλισμό για την ανατροπή του σοσιαλισμού. Ήταν η νέα "αστική τάξη" που γεννήθηκε,εσωκομματικά, όχι η παλιά (η εξωκομματική) που έφερε τα δεινά.
Και ναι, οι συμμαχίες της δεκαετίας του'90 μόνο καλό έκαναν στο ΚΚΕ. Κρίμα που δεν συνεχίστηκαν, γιατί έδωσαν συμμάχους στο ΣΥΝ και τον κράτησαν στη ζωή το 2000 (ΑΚΟΑ)και τώρα έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί.

Λαϊκοδημοκρατικός

Ανώνυμος είπε...

οι συμαχιες στις δημοτικες του 2006 κλπ ούτε εκλογικο αερα δώσανε στο ΚΚΕ ούτε πολιτικη αυτοπεποιθηση στα μέλη του, που από τοτε σωστα γκρινιάζανε και για τον καπιταλιστη Μπουτάρη και για τον εθνικιστικο μισοτρελο ζουράρη και για την αδελφη Δούκα που γεμισε τους δρομους της θεσσαλονικης με το αμιμητο μλπουζακι the show must go on και την φάτσα του.
Το κυριο όμως είναι ότι το ΚΚΕ στην διάρκεια της προεκλογικης εκστρατειας προπαγάνδιζε αμμιμητες πολιτικές θέσεις μοιάζοντας αντί για εργατικη αντικαπιταλιστικη αριστερα με αριστερα του σαλονιου και των προσωπικοτητων.

Το ΑΑΔΜ στις δημοτικες εκφράστηκε με νοθευσει της επαναστατικης πολιτικης που πρέπει να εχει ενα κομμουνιστικο κομμα. Ευτυχως που κόψανε γρηγορα αυτες τις συνεργασιες και το πράγμα μαζευτηκε εγκαιρα

Τροτσκι

Ανώνυμος είπε...

λαικοδημοκρατικε
Λες
"Όποιος αρνείται συμμαχία με "Μπουτάρηδες" για να το πω σχηματικά,επειδή πιστεύει πως μόνο με συμμαχίες μπορεί να γίνει διάτρητος από τον οπορτουνισμό διαπράττει μέγα δογματικό λάθος. Υπάρχουν χίλιοι τρόποι να οπορτουνίσει"

Πας καλά. Έχεις παρει χαμπαρι ότι μιλάμε για τον αρχιΠΑΣΟΚΟ που στηριζει μετα μπούνια την ΕΕ και τα μνημόνια????
Να συνεργαστουμε και τι να λέμε?
Ζητω Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ???
Και μην νομίζεις ότι ο Μπουτάρης άλλαξε τόσο πολύ από τότε μέχρι σήμερα.
Να δες τι τριχες λέγανε και τότε στις προεκλογικες συγκεντρώσεις.
Εκτος αν η λύση είναι να γίνουμε ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ για να πάρουμε ψήφους. Τέτοιοι ψήφοι να μας λείπουν

Τροτσκι

126 είπε...

Μια απορία προς τον σεχτάρ που μου γεννήθηκε διαβάζοντας το σχόλιο του. Αφού σαν συνεπείς κομμουνιστές το παλέψαμε το προηγούμενο πρόγραμμα και το ΑΑΔΜ πότε πήραμε χαμπάρι τα επίχειρα του και την ζημιά που θα γίνονταν αν συνεχίζαμε τον ίδιο δρόμο και σταματήσαμε να το παλεύουμε?

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς εκφράσεις του στυλ "φρούτο", "φυντάνια", "τρολ" κ.α δεν έχουν σχέση με διάλογο μεταξύ ομοϊδεατών (;) και πολύ περισσότερο με κομμουνιστικές αξίες και αρχές.Εγώ έθεσα απλά ένα ζήτημα που αφορά πρόσωπα και όχι συνολικά το κόμμα. Πώς δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι από θέσεις ευθύνης υποστήριζαν π.χ συνεργασίες π.χ με "Μπουτάρη" στο όνομα εφαρμογής στην πράξη της πολιτικής συμμαχιών του κόμματος (ΑΑΔΜ) και μετά από λίγα χρόνια, χωρίς μάλιστα στοιχειώδη αυτοκριτική, να εμφανίζονται υποστηρικτές των αποφάσεων του 19ου. Επειδή "μικρός είναι ο κόσμος και γνωριζόμαστε" δεν νομίζω ότι είναι ζήτημα ωριμότητας που απέκτησαν στην πορεία, αλλά απλά καιροσκοπισμού. Θυμίζει μια και αναφέρθηκαν ορισμένοι σε ιστορικά γεγονότα, σαν την στάση της πλειοψηφίας των μελών της τότε Κ.Ε στην λεγόμενη 6η πλατεία ολομέλεια του 1956, όπου μπήκαν "ζαχαριαδικοί" και βγήκαν από αυτή σχεδόν ομόφωνα σε φανατικοί κατήγοροι του.Και είδαμε στη συνέχεια τα αποτελέσματα...
Όσο για το "ΜΟΔΝΙΤΗΣ" καλό θα είναι να μελετήσουν ορισμένοι (και ρωτώντας τους μεγαλύτερους τους) λίγο για την ιστορία της ΜΟΔΝΕ στη δικτατορία και μέχρι την διάλυση της...
Υ.Γ Γιατί κάθε άποψη που καταθέτει κάποιος ντε και καλά να είναι του όποιου "Λιόση", "εργατικού Αγώνα" κ.α;
"Ο ΜΟΔΝΙΤΗΣ"

Αναυδος είπε...

Παλι οι ίδιες μπουρδες (με διαφορετικά νικ)

Δεν στειλαμε κανενα στο συριζα ή την ανταρσυα οι ιδιοι πηγαν από μονοι τους το δηκκι π.χ. ηθελε 3 βουλευτες το 2007 δεν τους πηρε και ενταχθηκε στον συριζα. Με τετοιους όρους δεν χτιζονται συμμαχιες αλλα εκτρωματα Παθαμε και μαθαμε ότι δεν χρειαζονται θεματικες συμμαχιες αλλα συνολικές Δεν χρεαζονται συμμαχιες με αστερες ή γκρουπουσκουλα αλλα κοινωνικες συμμαχιες Το ΑΑΔΜ ήταν ορθο πριν απο 5 χρονια σημερα εν οψη μιας κυβερνησης της αριστερας θα οδηγουσε στην ενσωματωση και στη συνθηκολογηση. Η κριση υποχρεωνει σε αλλαγη της τακτικης αυτος ειναι λενινισμός στην πραξη και οχι απο τα αρχεια

Λαικά μετωπα στην εξουσια ήρθαν μονο με τη συμβολη του Κοκκινου Στρατού. Οπου αυτός αποχωρησε είχαμε καπιταλιστικη παλινόρθωση (Τιτο - Γιουγκοσλαβία). Οπου προχώρησε η σοσιαλιστική οικοδόμηση οι τοπικοί Μπουταρηδες στηθηκαν στιον τοίχο (Κοστοφ, Σλανσκι, Ραικ, Χοτζε) ή σταλθηκαν στη φυλακή (Γκομουλκα)

Δεν γινεται επανασταση και δεν χτιζεται ο σοσιαλισμός με τους καπιταλιστες

Ανώνυμος είπε...

"Όποιος αρνείται συμμαχία με "Μπουτάρηδες" για να το πω σχηματικά,επειδή πιστεύει πως μόνο με συμμαχίες μπορεί να γίνει διάτρητος από τον οπορτουνισμό διαπράττει μέγα δογματικό λάθος."

Ολόσωστο. όποιος όμως επιλέγοντας να κάνει συμμαχίες με "Μπουτάρηδες" στρογγυλεύει τη γραμμή του για να μη τους χάσει οπορτουνίζει ασύστολα.
Η διαφορά των αντιλήψεων βρίσκεται ακριβώς εκεί.

Κατα τα άλλα: όποιος πιστεύει ότι ο Μπουτ. είναι , έστω χοντρικά μιλώντας, της "αριστεράς" είναι παντελώς άσχετος, δεν έχει ιδέα από το τί συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Τόσο απλά. Και το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γλυκοκοιτάζει προς τα κει, υπάρχουν ειλικρινά πάρα πολλά τεκμήρια γι'αυτό, δείχνει με μια έννοια που το πάει κι αυτό το κόμμα.

ΥΓ. Αστείο να μπλέκει κανείς λαϊκές δημοκρατίες με Μπουτάρη και δημοτικά πράγματα. Πραγματικά πόσο πιο χαμηλά θα πέσεις μπαρμπΑντώνη?

Ρέκτης του ακραίου death metal

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μαθητευόμενε δημοκράτη, γνωρίζω πολύ καλά την ΜΟΔΝΕ και την ιστορία της. Δεν κατέχετε την μοναδικότητα της γνώσης και της ερμηνείας των ιστορικών γεγονότων. Αυτό που σχολιάζω είναι:

Α. η σπέκουλα ακόμα και στη χρήση των ονομάτων της ιστορίας του Κόμματος για να στηριχθεί η πολιτική άποψη σας. Ακριβώς η ίδια τακτική που ακολουθεί ο Μ.Α. και οι συν αυτώ.

Β. η προσπάθεια να θεωρηθεί μια συγκεκριμένη αντίληψη πάντα σωστή, ανεξάρτητα του χρόνου και της εμπειρίας που αποκτά το κομμουνιστικό κίνημα. Η άρνηση, εν τέλει, του δικαιώματος ενός ΚΚ να εξελίσσεται με βάση την εμπειρία του και την θεωρητική ανάπτυξη. Πάλι, ακριβώς η ίδια τακτική που ακολουθεί ο Μ.Α. και οι συν αυτώ.

Γ. το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, πηγαίνοντας τη συζήτηση στα πρόσωπα και στο "πόσο εύκολα αλλάζουν γνώμη για να κρατήσουν την καρέκλα". Λες και πρόκειται για κάποιους έξω από τη δράση και τις συλλογικές επεξεργασίες του Κόμματος, τις οποίες κάποιος άλλος τους τις φοράει ύπουλα. Για τρίτη φορά, ακριβώς η ίδια τακτική που ακολουθεί ο Μ.Α. και οι συν αυτώ.

Δ. Ο ίδιος συγγραφικός χαρακτήρας και η ίδια επιχειρηματολογία με παλιότερους Μ.Α.υδες - τρολ. Επίσης το εκπληκτικό φαινόμενο ανά μία ή δύο αναρτήσεις να εμφανίζονται νέοι σχολιαστές αυτής της γραμμής ενώ έχουν πεταχτεί οι προηγούμενοι απ' έξω.

Γιατί λοιπόν ενοχλείσαι όταν σε αποκαλώ "φρούτο", "φυντάνι" και "τρολ"; Απόδειξε ότι δεν είσαι βάζοντας πολιτικά και ολοκληρωμένα την άποψη σου χωρίς συνδικαλισμούς αμφιθεάτρου. Μετά τα συζητάμε...

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Ε. Αυτή ευθιξία θα σας φάει... Από το Μισσιο μέχρι τον μαθητευομενο πρέπει μα γίνουμε σαλονατοι για να τους μιλήσουμε...

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Προς ΡΓ
Συνεχίζεις με ήθος συζήτησης που κατά τη γνώμη μου, δεν συνάδει σε κομμουνιστές όπως θέλουμε να λεγόμαστε. Άλλοι έζησαν τα ιστορικά γεγονότα ( την ΜΟΔΝΕ και τα όσα αναφέρονται στις παρατηρήσεις μου σχετικά με πρόσωπα και τακτικές από μέρους τους...) και άλλοι απλά ακούν- εξ αντανακλάσεως- γι'αυτά. Το κόμμα προφανώς και δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους υπεράσπιση, εάν θεωρείς - άραγε γιατί- τις διαπιστώσεις μου, επίθεση εναντίον του. Η ολοκληρωμένη άποψή μου-πάντα επώνυμα- προφανώς και κατατίθεται εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Και μάλιστα χωρίς φόβο ,χωρίς κρατώντας "κρυμμένους άσσους" ή κοιτώντας κατά που "πάει το ρεύμα". Τονίζω , προς όλους τους συμμετέχοντες στον συγκεκριμένο διάλογο ότι κινδυνεύουμε και σήμερα από τους καιροσκόπους που συχνά αλλάζουν απλά προβιά και όχι χούι.Και σ' αυτούς για πολλοστή φορά στη συγκεκριμένη ανάρτηση αναφέρομαι και σε τίποτα άλλο!Τα άλλα περί "τρολ", "Μ.Αυδες" δεν καταλαβαίνω που κολλάνε.
"Ο ΜΟΔΝΙΤΗΣ"

Ανώνυμος είπε...

Είσαι ο τρίτος (;) με διαφορετικό νικ που μου καταλογίζει τα ίδια ακριβώς, χωρίς όμως να λέει κουβέντα για την ταμπακιέρα. Ερωτώ: είναι ή δεν είναι συνδικαλισμός αμφιθεάτρου ή ηλεκτρονικά τρολιά από όλα να σχολιάζεις τα της ΜΟΔΝΕ; Τι προσπαθείς, να πιαστείς από μια άλλη φάση του κινήματος και με βάση την ενδεχόμενη συμμετοχή σου (καλά έκανες και μπράβο σου για τότε) να προσδωσεις κύρος στις σημερινές σου απόψεις? Αυτο λοιπόν το θεωρώ απαράδεκτο, δεν αποτελεί πολιτικό επιχείρημα και ως επί το πλείστον χαρακτηρίζει τους Μ.Α.υδες από την πρώτη στιγμή ύπαρξης τους. Το επαναλαμβάνω: έχει δικαίωμα το ΚΚΕ να εξελίσσεται πολιτικά και θεωρητικά? Και τελικά τι είναι το ΚΚΕ? Μια ύπουλη ηγετική ομάδα και οι υπόλοιποι χαπατα ή καιροσκοποι? Απάντησε σε αυτά στα ίσα για να ξέρουμε σε τι έδαφος μιλάμε...

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Οι συμμαχίες δεν γίνονται βάσει του αν χαλάει ή όχι τη διάθεση στα μέλη. Αν ήταν έτσι, δεν θα έβγαιναν οι κομμουνιστές ποτέ στο δρόμο, γιατί είναι φυσιολογικό να «γκρινιάζουν» όταν κάποιοι ανίδεοι αναφέρουν το Στάλιν ή την ανεξάρτητη Μακεδονία ενώ οι κομμουνιστές τους μιλάνε π.χ. για την αναγκαιότητα καταβολής επιδόματος θέρμανσης.
Επίσης, επειδή δεν απέχουμε πολλά χρόνια από τότε, ούτε «σαλονάτες» ήταν οι θέσεις (υπάρχει το αρχείο του «Ρ»), ούτε όμως και να ήταν, πρέπει να τις ταυτίζουμε με τα έργα. Το ΚΚΕ τότε (1998-’99) ήταν στη μαχητικότερη περίοδό του από το 1956 και έπειτα. Τι να θυμίσω; Τις καταλήψεις επί Αρσένη; Το καθημερινό αντιπολεμικό μαχητικό κάλεσμά του; Τις συγκρούσεις; Με αποτέλεσμα: Το 9,66% στις ευρωεκλογές και τη γιγάντωση της ΚΝΕ από όπου ακόμα «τρώει»;
Άναυδε, δεν πρέπει να κάνεις πολιτική μόνο με κριτήριο το αν «χάσεις» έδρες (3 για το ΔΗΚΚΙ και 1 για την ΑΚΟΑ), αλλά και με βάση το τι χώρο αφήνεις στον αντίπαλο. Αν το ΔΗΚΚΙ παρέμενε έστω και έτσι στη Βουλή, οι ψηφοφόροι του δεν θα πήγαιναν σε μεγάλο βαθμό στο ΛΑΟΣ, και αργότερα στη Χ.Α. Και ναι, προτιμώ τέτοιους ψηφοφόρους σε αριστερή στροφή, ή ακόμα καλύτερα, υπό κομμουνιστική επιρροή, παρά Χρυσαυγίτες. Και φυσικά, το αποτέλεσμα λέει ότι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΗΚΚΙ, ΑΚΟΑ) πήγαν με το ΣΥΝ και τον ανέστησαν. Δεν έπρεπε να το καταλάβει αυτό η ηγεσία που υποτίθεται δε θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστό το ΣΥΝ και θέλει να τον εκμηδενίσει; Δεν ήξερε (άλλωστε, το ισχυριζόταν!) ότι έχει να κάνει με αδίστακτους οπορτουνιστές (ΔΗΚΚΙ, ΑΚΟΑ) που θα τα δώσουν όλα για να μπουν στη Βουλή; Και δεν συνειδητοποιούσε τις συνέπειες; Ποιος θυμάται τώρα την πιθανή «απώλεια» τριών εδρών τη στιγμή που τώρα το ΚΚΕ «λούζεται» 71 έδρες του ΣΥΡΙΖΑ και 20 της ΧΑ;
Τέλος, αυτά τα ανιστόρητα που λες ότι (όλα) τα λαϊκά μέτωπα έγιναν ΜΟΝΟ με τη συμβολή του Κόκκινου Στρατού είναι αποτέλεσμα του δογματισμού σου και της ασχετοσύνης σου. Στην Τσεχοσλοβακία,μάλιστα, ο Κόκκινος Στρατός είχε φύγει ήδη από το 1945.
Ακόμα, όσοι ανέφερες δεν ήταν οι «Μπουτάρηδες» της υπόθεσης, αλλά στελέχη των ΚΚ. Αυτό αποδεικνύει άλλη μια φορά πως ο ιμπεριαλισμός ή ο οπορτουνισμός σε χτυπά κατευθείαν, δεν χρειάζεται τους συμμάχους σου. Οι Μπουτάρηδες (π.χ. Χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος του ανατολικού Βερολίνου) παρέμειναν στην Ανατολική Γερμανία ως το 1989, το ίδιο και στην Πολωνία και αλλού. Καλύτερα λοιπόν να μη μιλάς με τόση αλαζονεία. Κατά τα άλλα, βρήκες τον νέο «Χότζε»(Τζότζε) στο πρόσωπο των Λιόσηδων. Αστεία πράγματα από άκαπνο άνθρωπο.
Ρέκτη, μετά τα όσα είπες, δεν έχεις παρά να αποδείξεις ότι οι Μπουτάρηδες συνέβαλαν στο (ανύπαρκτο) στρογγύλεμα της γραμμής των ανατολικοευρωπαϊκών κομμάτων την περίοδο 1948-1956 και φυσικά πως ήταν οι Μπουτάρηδες που συνέβαλαν στην ανατροπή της γραμμής το 1956.

Λαϊκοδημοκρατικός

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Απλώς για την ιστορία, η συμμαχία με μπουτάρη και δούκα ήταν το 2002, όχι το 98'. Και το 9,48 για την ακρίβεια (κι όχι 9,66) ήρθε στις ευρωεκλογές του 04', όχι σε αυτές του 99'.

Ανώνυμος είπε...

Και πάλι προς ΡΓ
Εάν γνώριζες ποιος είμαι σίγουρα θα μετάνιωνες για τα όσα γράφεις και κυρίως για τους χαρακτηρισμούς σου. Όσο για τις σημερινές μου απόψεις προφανώς και είναι οι ίδιες εδώ και πολλές δεκαετίες που συμμετέχω στο λαϊκό κίνημα σταθερά και πιστεύω αταλάντευτα, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, ενώ η συμβολή μου στη συλλογική σκέψη (και άρα καιστην αναγκαία εξέλιξη της)του κόμματος πιστεύω ότι είναι σταθερή,με όλες μου τις δυνάμεις και κυρίως όχι καιροσκοπική...Τελεία και παύλα λοιπόν σε τέτοιου είδους διάλογο
"Ο ΜΟΔΝΙΤΗΣ"

αναισθησιολόγος είπε...

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή επισήμανση.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα ρωτά:

" Εσύ πότε λες ότι είχαν δίκιο; Ή μήπως έχουν πάντα άδικο"

Η απαντησή μου είναι ότι είχαν δίκιο ΠΑΝΤΑ.

Και όταν ήθελαν να πει το ΚΚΕ ένα μισό ΝΑΙ στο Μάαστριχτ (μην απορείτε, ευτυχώς πλειοψήφισε η άποψη του ΟΧΙ κάποιων άλλων που σχεδόν όλοι έχουν διαγραφεί ή εξαναγκαστεί σε αποχώρηση)
Και όταν ξεσπάθωναν κατά του Μάαστριχτ.
Και όταν είχαν το ΑΑΔΜ κορώνα στο κεφάλι τους και ικανή και αναγκαία συνθήκη για συνεργασίες.
Αλλά και όταν καταδίκασαν το ΑΑΔΜ και τις συνεργασίες.

Και προπάντων δεν είναι τυχοδιώκτες. Τους βλέπει ο τυχοδιωκτισμός και τρέχει να σωθεί...



G..T είπε...

Το περίμενα αλλά το σοκ ήταν μεγάλο.Στο ζάπινγκ περνώντας από εκεί που είχα τον 902 είδα το νέο κανάλι Ε να έχει gossip news και συγκεκριμένα τα νέα από το Μπάκιγχαμ...

Ανώνυμος είπε...

Στο δια ταύτα δεν απάντησες... Αντίθετα ακολουθείς το γνωστό "ξέρεις ρε ποιος είμαι εγώ"; Όχι ρε φίλε δεν ξέρω γιατί, όπως κι εγώ, είσαι ανώνυμος εδώ. Και να σου πω δεν με νοιάζει κιολας. Αυτά που λες κρίνω και όχι το πρόσωπο σου. Αν κατάλαβα καλά ισχυρίζεσαι ότι είσαι μέλος του ΚΚΕ και βγαίνεις ανώνυμα στο διαδίκτυο καταγγέλλοντας ότι "κάποιοι", σύντροφοι σου κατά τα άλλα, αλλάζουν απόψεις καιροσκοπικά στο ΚΚΕ. Εκτός ότι δεν διεκδικείς και τίποτα δάφνες πρωτοτυπίας, γνωρίζεις ότι αυτό που κάνεις ονομάζεται:

Α. προβοκάτσια ή τρολλάρισμα στην περίπτωση που δεν είσαι αλλά το παίζεις μέλος του Κόμματος; (κατά τη γνώμη μου το πιθανότερο...)

Β. αντικομματική πράξη αν βγαίνεις δημόσια και λες, ως μέλος του ΚΚΕ, ότι κάποιοι στο ΚΚΕ είναι καιροσκόποι (συν όλα τα υπόλοιπα). Αν μάλιστα όπως λες ήσουν στη ΜΟΔΝΕ, δηλαδή είσαι τουλάχιστον 55 χρονών, δεν δικαιολογείσαι να κάνεις τον χαζό...

Διαλέγεις και παίρνεις. Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει! Όπως πουθενά άλλωστε...

Πράγματι, διάλογος με κάποιον που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις δεν μπορεί να συνεχισει. Καληνύχτα από μένα και καλή τύχη όπου κι αν πας!

ΡΓ

ΥΓ. Ελπίζω να μην εμφανιστεί καμιά ..."ΠΔΟΓίτισσα" ή κανάς "Γκαγκάριν" σε επόμενη ανάρτηση να σχολιάσει το ήθος του κομμουνιστή και πως δεν με διακρίνει. Γίνετε λίγο πιο πρωτότυποι ρε παιδιά!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Τι έγινε ρε αναισθησιολόγε, δεν σε παίζει κανείς στο άλλο ποστ κι είπες να ρίξεις αλλού δίχτυα; Κι έχασες το ντεμέκ καλοπροαίρετο πολύ γρήγορα ρε γαμώτο.
Λυπάμαι όμως, δε θα μπαχαλέψεις και αυτή τη συζήτηση. Και όχι, δεν είναι θέμα αν είμαι ή όχι προβλέψιμος.Δική σου αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι.

αναισθησιολόγος είπε...

Θα έκανες καλύτερα να μου έδινες τον ορισμο του "καλοπροαίρετου" Μπρεζνιεφικό απολίθωμα ώστε να συνεννοούμαστε.

Ας το δούμε μέ ένα παράδειγμα (υποθετικό έτσι;)

Αν στο ΚΚΕ η ηγετική του ομάδα το οδηγεί στη διάλυση και στη απαξίωση, τί κάνει ο καλοπροαίρετος; Μπηζει τις φωνές ή βρίσκει πάντα δικαιολογίες;
Ε, λοιπόν κακοπροαίρετος, μπρεζνιεφικέ, είναι αυτός που βρίσκει πάντα δικαιολογίες γιατί μάλλον έχει σοβαρούς λόγους να το κάνει. Δεν πρόσεξες αυτό που έγραψα, ότι είμαι άμισθος σχολιαστής

Όσο για το ότι δεν με "παίζουν", θα σε παραπέμψω στην παροιμία με την αλεπού και τα κρεμαστάρια.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καλοπροαίρετος ας πούμε είναι όποιος θέλει να κάνει πραγματική συζήτηση, χωρίς να τη μονοπωλεί και να πρήζει τους άλλους. Όποιος δεν έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του -μα τι ωραίο τσαμπί σταφύλια που είσαι και εμείς οι ζηλιάρηδες σε βγάλαμε κρεμαστάρι. Όποιος δεν αναμασά (υποθετικά πάντα, έτσι;) κοινότυπες ανοησιούλες, νομίζοντας πως λέει κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο κι έξυπνο.
Ναι, αλλά ποιος είναι αυτός που θα τον κρίνει; Στην προκείμενη εγώ ως ο διαχειριστής του μπλοκ. Συνεπώς, λυπάμαι χάσατε.
Κακώς που δεν πληρώνεσαι πάντως. Στη θέση σου θα διαμαρτυρόμουν. Και ο εργοδότης σου δεν είναι χαζός όμως να σε πληρώνει τζάμπα, για να γράφεις τόσο ανέμπνευστα. Μπορούσες και καλύτερα.
Τα επόμενα σχόλιά σου θα μπουν στο μπλοκ με καθυστέρηση λίγων ημερών. Μην χάσει κι εντελώς η ανθρωπότητα τέτοια κορυφαία σκέψη. Απλώς θα παρατείνουμε την αγωνία της, μέχρι να τη θαυμάσει, κι εν τω μεταξύ θα μπορούμε να συζητήσουμε και λιγάκι πιο σοβαρά.

αναισθησιολόγος είπε...

α, ναι ξέχασα. Εσύ είσαι ο διαχειριστής του μπλογκ.
Οπότε εσύ ορίζεις πως γίνεται ένας διάλογος.

Ο Dr Evil τώρα δικαιώνεται.
http://www.youtube.com/watch?v=xeHxmoCkw1o

ΥΓ Δημοσιεύσε την απάντηση αυτή άμεσα. Θα κάνει καλή εντύπωση στους αναγνώστες σου.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ε ναι, έτσι είναι. Όταν κάποιος θορυβεί χωρίς λόγο και κάνει αυτό στη νοημοσύνη μας
http://runvyntrarun.files.wordpress.com/2007/09/fernanditonavas.jpg

Κάποιος πρέπει να του δείξει το δρόμο
http://blog.beliefnet.com/moviemom/files/2013/08/laurel-hardy-shhh.jpg
Αντίο

Αναυδος είπε...

Άσε gt σε προλαβαν αλλοι

‘δεν εχεται το ηθικο πλεονεκτημα πουλησατε τον 902 σε οφσορ εταιρεια απολυσατε τους εργαζομενους και ψαχνουμε στις Παρθενες νησο να βρουμε τους νεους ιδιοκτητες του 902’
Ταδε εφα Σιμος Κεδικογλου χθες κοπιαροντας την εσηεα το συριζα τους εργατοσποριτες και λοιπους γεωργαλαδες

Ανώνυμος είπε...

Ωραία Αναυδε.
To ερώτημα όμως μένει.
Έχει το ηθικό πλεονέκτημα το ΚΚΕ;

"halo"

Αναυδος είπε...

να σου αντιστρεψω το ερωτημα
συμφωνα με τον σιμο κεδικογλου το συριζα και τη χρυση αυγη και τους νεοκοπους εργατοσποριτες το ΚΚΕ δεν εχει το ηθικο πλεονεκτημα

εσυ συμφωνεις μαζι τους ? μια αναγκαστικη απωλεια του ΚΚΕ το εκανε να χασει το ηθικο του πλεονεκτημα ?

υγ
για να μην πεις οτι απαντω στην ερωτηση μονο με ερωτηση η δικη μου θεση ειναι οτι σε καμια περιπτωση δεν εχει χασει το ΚΚΕ το ηθικο πλεονεκτημα

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε, το ηθικό πλεονέκτημα είναι κάτι που σου δίνει (ή σου αφαιρεί) η ίδια η κοινωνία.

Θα σου πω όμως κάτι άλλο.

Αν το ΚΚΕ από την πώληση του σταθμού, αποζημίωνε τους εργαζόμενους όπως σωστά λέει και το υπόλοιπο ποσό (που είναι πολύ μεγαλύτερο) δεν το ενθυλάκωνε αλλά το διέθετε ολόκληρο στο λαό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ναι τότε θα διατηρούσε ακέραιο το ηθικό πλεονέκτημα.
Το οποίο ηθικό πλεονέκτημα στην λαϊκή συνείδηση το δίνει η ανιδιοτέλεια.

Ενώ τώρα έχουμε μια αγοραπωλησία, και μάλιστα με γκρίζες ζώνες σχετικά με τη συχνότητα κτλ. Εν συντομία λοιπόν, όχι, έχει τρωθεί το ηθικό πλεονέκτημα του ΚΚΕ.

"halo"

Αντωνης είπε...

"To ερώτημα όμως μένει.
Έχει το ηθικό πλεονέκτημα το ΚΚΕ;"

Όχι, ισοφάρισε το σετ στο 40-40 ο ΣΥΡΙΖΑ με τρεις σερί πόντους (κούρεμα σε συντάξεις, μισθούς, κλπ, ρεζιλίκια για Συρία και ξεφτιλίκια με Ομπάμα-Μ-Λ Κινγκ και Ολάντ-Μελενσόν, ΚΕΑ, κλπ) και πάμε στο tie-break.

Να δω τι άλλο θα διαβάσουμε από κάτι φρούτα εδώ μέσα...

Αναυδος είπε...

φανταζομαι σαν κοινωνια ή λαικη συνειδηση εννοεις το 90% που ψηφιζε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ?

το υπολοιπο ποσο δεν το ενθυλακωνει οπως ψευδως και αρα ανηθικα ισχυριζεσαι αλλα αποπληρωνει χρεη του στα ασφαλιστικα ταμεια αρα το επιστρεφει στο 'λαο'

Ανώνυμος είπε...

"αποπληρωνει χρεη του στα ασφαλιστικα ταμεια αρα το επιστρεφει στο 'λαο'"

Άναυδε είσαι για τρελά γέλια!

"halo"

Ανώνυμος είπε...

"Ρέκτη, μετά τα όσα είπες, δεν έχεις παρά να αποδείξεις ότι οι Μπουτάρηδες συνέβαλαν στο (ανύπαρκτο) στρογγύλεμα της γραμμής των ανατολικοευρωπαϊκών κομμάτων την περίοδο 1948-1956 και φυσικά πως ήταν οι Μπουτάρηδες που συνέβαλαν στην ανατροπή της γραμμής το 1956."

Μπορώ να αναφέρω τα ονόματα Μικολάιτσικ, Μπένες , Φέρεντς Νάγκυ. Όλοι αυτοί υπήρξαν πρώτα στελέχη - πρωθυπουργοι, υπουργοι κπ.- των Λαϊκών δημοκρατιών.Ήταν "Μπουτάρηδες", άσχετα που ο κυρ γιάννης με τίποτα δεν θα γινόταν πρωθυπουργός.. Δεν μπόρεσαν να θίξουν τη γραμμή ακριβώς γιατί κανένας Μπιερούτ, κανένας Γκότβαλντ και κανένας Ράκοσι δεν υπόταξαν τη γραμμή τους στις δικές τους βλέψεις. Κανένα ΚΚ δεν έκανε κομπρεμί με τους αστούς.
Ήταν ζήτημα γραμμής όπως βλέπεις , γραμμής σωστής - αφοσιωμένης στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, κι όχι σε συμμαχίες υποταγής στην α.τ. Κάτι που έκαναν οι γιουγκοσλάβοι τότε..

Λοιπόν, επειδή είναι απλά τα πραματάκια και απ'ότι βλέπω δε σε παίρνει. Κατάλαβες ότι δε τσιμπάμε και νόμισες ότι θα ντιπλαρες με το να μου ζητάς να αποδείξω κάτι που ΔΕΝ είπα. Επανέλαβα μόλις ό,τι είχα αρχικά πει, πως ΔΕΝ στρογγυλεύεις τη γραμμή σου για να μη χάσεις μια συμμαχία με ταλαντευόμενους.
Δεν μπορείς να το χωνέψεις ότι αυτό κάνει το Κόμμα, και πας να μπερδέψεις τον κόσμο.

Μιλάτε μετά για ηθικό πλεονέκτημα πουθενάδες πού ούτε τ'όνομά σας τολμάτε να βγάλετε δημόσια...

Ρέκτης του ακραίου death metal

Ανώνυμος είπε...

Τώρα το προσεξα.

Άναυδε απαξιώνεις το 90% της κοινωνίας;

"halo"

Αναυδος είπε...

Δεν ξερω αν είναι για γελια η αποπληρωμη των χρεων προς τα ασφαλιστικα ταμεια σιγουρα όμως είναι μια επιστροφη στο ‘λαο’. Αν σου χαλα το αρχικο επιχειρημα αυτό είναι δικο σου προβλημα
Εσυ απαξιωνεις το 90% της κοινωνιας αν θεωρεις ότι επειδη καποιος αναφερει το αδιαμφισβητητο γεγονος της στηριξης του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ από το 90% αποτελει απαξια. Εγω ανεφερα το γεγονος για να σου δειξω ότι η κοινωνια ο λαος κλπ ευκολα χειραγωγουνται και διαμορφωνουν αποψη και προπαντως συνειδηση Στην περιπτωση του 902 οι διαμορφωτες της λαικης συνειδησης είναι ο κεδικογλου ο συιρζα οι νεοαγωνιστες η χρυση αυγη κλπ. Κι εσυ δυστυχως εισαι φορεας της προπαγανδας αυτης αφου με ψευδη και συκοφαντιες προσπαθεις να πεισεις ότι το ηθικο πλεονεκτημα του ΚΚΕ εχει τρωθει
Για να σου αντιστρεψω το επιχειρημα αφου κι εσυ συμφωνεις με τα φερεφωνα της μνημονιακης κυβνερνησης δεν εχεις το ηθικο πλεονεκτημα να συνδιαλεγεσαι μαζι μου

3η Κομμουνιστική Διεθνής είπε...



1) "Μιλάτε μετά για ηθικό πλεονέκτημα πουθενάδες πού ούτε τ'όνομά σας τολμάτε να βγάλετε δημόσια...

Ρέκτης του ακραίου death metal "

Απάντηση: Βαλε το δικό σου πριν κατηγορήσεις τους διαφωνούντες με σενα για ανωνυμία, διαφορετικά γίνεσαι καταγέλαστος!,

2) "Για να μην ξεχνιόμαστε. Αυτοί που είχαν τότε την ευθύνη για τέτοιου είδους "συνεργασίες" στο όνομα του ΑΑΔΜ (προφανώς και δεν είχαν σχέση...), είναι και σήμερα αυτοί που έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση του 19ου. Χωρίς φυσικά στοιχειώδη αυτοκριτική. Το ερώτημα εύλογο: Πότε είχαν επιτέλους δίκιο;
"Ο ΜΟΔΝΙΤΗΣ"

9 Σεπτεμβρίου 2013 - 9:25 μ.μ. "

Απάντηση: ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΜΟΔΝΙΤΗΣ και θα πω το εξής: Αυτό που αναφέρει ο ΜΟΔΝΙΤΗΣ ισχύει όχι μόνο για τα στελέχη, αλλά και για τους εδω «εντρυφούντες», αλλά και σε άλλα μπλογκς. ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΑΔΜ?.
Γιατί δεν αποχωρούσαν από το ΚΚΕ, αφού δεν συμφωνούσαν επί 16 χρόνια με το πρόγραμμα του?.

3) Επίσης: Η απόδειξη ενός θεωρήματος, ειναι η ΠΡΑΞΗ!.
Στην πραξη λοιπόν ΚΡΙΘΗΚΕ η παραγκώνιση του προγράμματος του 15ου Συνεδρίου και κρίθηκε ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΆ!.
Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, ας το αποδείξουν. Μπορούν?

4) Οι συμμαχίες, με βαση τον Λενινισμό, γίνονται με ΚΟΜΜΑΤΑ που εκφράζουν τάξεις και δευτερευόντως με πρόσωπα.
Οι όποιες αποτυχίες στις συμμαχίες έχουν ήδη αναφερθεί από τον Λένιν, αλλά και στο πρόγραμμα του 15ου.

Πολύ σύντομα θα αποδειχτεί αυτό που λέει ο ΜΟΔΝΙΤΗΣ, καθότι ο οπορτουνισμός, αριστερός και δεξιός, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: Βοηθάνε την αστικη ταξη να παίρνει τα μέτρα χωρίς αντίπαλο! και οι φορείς τους στο τέλος καταλήγουν απέναντι από το Κίνημα.
Εδω είμαστε και τα λέμε, αλλά τότε μην κάνετε μερικοί το "ανήξερο"..

zhukov είπε...

"Γιατί δεν αποχωρούσαν από το ΚΚΕ, αφού δεν συμφωνούσαν επί 16 χρόνια με το πρόγραμμα του?"

Στο Κόμμα πρώτον υπάρχει δημ. συγκ. δεύτερον εμπλουτισμός προγράμματος έγινε ούτε διαφωνούσαν ούτε το πέταξαν στα σκουπίδια και τρίτον η ταξική πάλη θέλει @@ όπως είχε πει και μία ψυχή που είχε αποχωρήσει από το Κόμμα μιας και έβαλε άλλες επιλογές μπροστά...
Η διαφωνία δεν είναι και λόγος για να φύγεις...
Παλεύεις βγάζοντας συμπεράσματα πάνω στην τήρηση των αποφάσεων...
Εκτός και αν δεν σέβεσαι τις αποφάσεις...
Οι ίδιοι οι μπολσεβίκοι με ΓΓ τον Λένιν σε κάποια περίοδο έκαναν αλλαγές στο πρόγραμμα του ΣΔΕΚΡ..
Στον αριστερισμό νομίζω το έγραφε...
Το πρόγραμμα ούτε το Κοράνι είναι ούτε η Αγία Γραφή...
Πάντα θα εμπλουτίζεται όταν υπάρχει ανάγκη σε καινούριες συνθήκες..
Ούτε το Κόμμα είναι το ίδιο με πριν 17 χρόνια...
Υπάρχει και ιδεολογική ωρίμανση...

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Μου αρέσει, που οι εδώ εκφραστές της μικροστικής απόκλισης στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα, έχουν πάρει υπό την προστασία τους το (ορφανό;) ΑΑΔΜ, διεκδικώντας μάλιστα και την ...αποκλειστικότητα!
Λεβέντες μου τα πράγματα είναι ισοπεδωτικώς απλά:
Για την Ε.Τ. η Αντιμονοπωλιακή-αντιϊμπεριαλιστική πάλη είναι μόνο μια πλευρά της ταξικής πάλης, το δε ΑΑΔΜ μπορεί να είναι ένας δραστικός, αλλά όχι και o μοναδικός, τρόπος για να δώσει αυτή την πάλη. Λέμε "μπορεί", γιατί αυτό θα συμβεί μόνο αν συνδυαστεί σωστά και με τις άλλες πλευρές της ταξικής πάλης: Την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση από όλο το κεφάλαιο και όχι μόνο από το μονοπωλιακό (π.χ. "Μανωλάδες", ανασφάλιστη εργασία σε μικρομεσαίους, κλπ), την ιδεολογική πάλη για το ανέβασμα της αυτογνωσίας της Ε.Τ. σαν "τάξη-για-τον-εαυτό-της", την πάλη στα συνδικάτα, για την μαζικοποίησή τους με την ηγεμονία της Ε.Τ. (και όχι τρέχοντας πίσω από την ΓΣΕΕ), την πάλη για το ξεσκέπασμα της αστικής "κοινοβουλευτικής" "δημοκρατίας" σαν δικτατορίας της Α.Τ., κ.α., από αυτά, που άμα τα ακούνε οι μικροαστοί βγάζουν σπυριά!
Σε συνθήκες ταχείας προλεταριοποίησης των μ/α στρωμάτων, η σημασία της όποιας συμβολής τους τουλάχιστον στο Αντιμον./αντιϊμπεριαλιστικό σκέλος (γιατί μόνο εκεί έχει νόημα γι αυτούς να παλέψουν) αντικειμενικά μειώνεται. Η αριθμητικά ανερχόμενη Ε.Τ μπορεί να αντιπαλέψει τα μονοπώλια/ιμπεριαλισμό και μόνη της άμα χρειαστεί, αρκεί να έχει τις κατάλληλες υποκειμενικές προϋποθέσεις.
Οι μικροαστοί τάχαμου σκοτώνονται για τον Αντιϊμπεριαλιστικό-αντιμονοπωλιακό αγώνα, απλά για να παζαρέψουν από καλύτερες θέσεις τις διαφορές τους με την καθ' εαυτού Αστική Τάξη, τα μονοπώλια και τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, που εκπροσωπούν εν γένει το Κεφάλαιο. Σε αυτή τους την (προ)-οπτική θέλουν να υποτάξουν την ΕΤ, όχι μόνο για να αποσοβήσουν την εξ αριστερών ταξική απειλή, αλλά, ταυτόχρονα, για να πείσουν τό Κεφάλαιο πως τους έχει ανάγκη. Είναι ένα έργο, που έχουμε δεί χιλιάδες φορές. Οι μικροαστοί είναι θέσει και δυνάμει προδότες του ΑΑΔΜ, γι αυτό και δεν πρέπει να έχουν ηγεμονικό ρόλο.
Αειντε, βοηθείστε τους, τώρα, που τελειώνουν τα ψωμιά τους!

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ένα κλάσμα του ποσού της αγοράς. Τα υπόλοιπα;
Εκτός αν ντρέπεσαι να πεις ότι το ΚΚΕ έχει βουλιάξει στα χρέη με ευθύνη της ηγεσίας του, έχει υποθηκεύσει όλη την ακίνητη περιουσία του και τρέχουν τώρα να μπαλώσουν τρύπες...
Πάντως στο λαό δεν πάνε Άναυδε. Μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου.

Και ο λαός δεν είναι ηλίθιος. Βλέπει, ακούει και κρίνει. Και το μαύρο του Ιουνίου 2012 θα είναι ένα απλό γκριζάκι μπροστά στο αληθινό μαύρο που έρχεται! Και να σε δω τότε τι θα κάνει το ΚΚΕ χωρίς την κρατική επιχορήγηση!

"halo"

Ανώνυμος είπε...

Να κι άλλος ένας που χάθηκε τον τελευταίο καιρό κι εμφανίστηκε όταν οι άλλες περσόνες τα βρήκαν λίγο δύσκολα... Όταν λέω ότι καπηλεύεστε ονόματα και σύμβολα του κινήματος και τα καταντάτε φερετζέ του οπορτουνισμού σας με κατηγορείτε για έλλειψη ήθους και άλλα ωραία... Το ότι η ανηθικότητα και η χυδαιότητα χαρακτηρίζει πρώτα από όλα το site που έχει ταυτόσημες απόψεις με σας γίνεται απλά γαργάρα (εδώ μια γερή δόση "κομμουνιστικού ήθους", ταυτόσημο με αυτό που χαρακτηρίζει τον Κεδίκογλου, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΔΟΛ: http://ergatikosagwnas.gr/EA/fotos/jpg_png/jeronymo.jpg)!

Πραγματικά είμαι σε δίλημμα. Να γαμοσταυρίσω και να δώσω αξία σε αυτούς που προσεγγίζουν, αν δεν τα ξεπερνούν, τα όρια του πιο ξεπεσμένου και προκλητικού αντικομμουνισμού ή να το αφήσω να περάσει και να ασχοληθώ με κάτι άλλο πιο σημαντικό; Μάλλον θα ακολουθήσω το δεύτερο και θα προτείνω και στους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο.
Αυτός που ουρλιάζει και κάνει τα πάντα για να τον προσέξουν, το κάνει επειδή ξέρει πολύ καλά ότι δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Και αυτό προσπαθεί άγαρμπα να κρύψει κάτω από άναρθρες κραυγές, συνδικαλισμού των οπισθίων και καπηλεία χωρίς ποτέ να απαντάει στην ουσία... Και όταν επανειλλημένα του απαντάνε ολοκληρωμένα στα 2-3 "επιχειρήματα" που επαναλαμβάνονται σαν κολλημένη βελόνα στο πικάπ (π.χ. πότε είχε δίκιο το ΚΚΕ, πότε καταλάβατε ότι δεν συμφωνείτε, η "ηγετική ομάδα" είναι άλλο από το Κόμμα και το χειραγωγεί), κάνει ότι δεν ακούει κι επιμένει μπας και τσιμπήσει κανέναν... Αυτό κι αν είναι ήθος! Την καληνύχτα μου

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Όσοι ανέφερες ήταν στην πρώτη φάση των λαϊκών δημοκρατιών, δηλαδή προτού καν ανακηρυχθούν λαϊκές δημοκρατίες.
Ωστόσο, πάλι, όσα είπες αποδεικνύουν ότι ΚΑΙ έπρεπε να κάνουν συμμαχίες, ΩΣΤΕ δημιουργηθούν οι ΛΔ (εκτός κι αν δεν θέλεις να δημιουργηθούν) ΚΑΙ δεν έχασαν τίποτε από τη ΓΡΑΜΜΗ τους, ανεξάρτητα αν ΜΕΙΩΣΑΝ τους βερμπαλισμούς, "ΚΟΝΤΥΝΑΝ" λίγο τις σημαίες τους τα ΚΚ, αφαιρώντας ως και το "Κ" και το σφυροδρέπανο από την ονομασία και τη σημαία τους.
Κατάλαβε πως στις συμμαχίες -παρότι οι τιμιότεροι-δεν δεσμεύονται μόνο οι κομμουνιστές, ενίοτε δεσμεύονται και οι αστοί και οι οπορτουνιστές, από τη στιγμή που τους νοιάζει η καρέκλα.
Π.χ.ο Μπένες ήταν αυτός που τον είχε τόσο δεσμεύσει η συμμαχία με τους κομμουνιστές που είχε πει το "μεταξύ αστικής και λαϊκής δημοκρατίας, προτιμώ τη λαϊκή". Ο Μπένες ήταν που ΔΕΝ παραιτήθηκε και βοήθησε έτσι στην κρίση του Φλεβάρη 1948 το ΚΚ.
Εγώ βέβαια είχα ρωτήσει για τη β'φάση, δηλαδή, μεταξύ 1948-56. Ποιος έφταιγε για τα λάθη και εντέλει την ανατροπή της γραμμής; Οι δέκα αστοί (η Τσεχ/κία είχε 17 το Φλεβάρη) που είχες στην κυβέρνηση, και εξέφραζαν τις θνήσκουσες ιδιοκτήτριες τάξεις(και πρακτικά δεν επηρέαζαν τίποτε) ή ο κάθε ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Χρουτσώφ που εξέφραζε τις αναφυόμενες;
Επαναλαμβάνω.Τον αστισμό μπορείς να τον κερδίσεις και συμμαχώντας μαζί του. Αυτό έκαναν τα ΚΚ, αυτό πρότειναν οι Λένιν-Στάλιν.
Το σίγουρο είναι πως δεν μπορείς να τον νικήσεις με την τακτική του να τον κάνεις "ντα" μόνο από μακριά και από το χαρτί ή από την οθόνη.Και ακόμα πιο σίγουρο είναι πως η τελευταία τακτική δεν σε διασφαλίζει από το να αστικοποιηθείς ή να οπορτουνίσεις και εσύ.
Το ερώτημα είναι αν ΟΛΟΥΣ μας νοιάζει να νικήσουμε.
Και κάτι άλλο. Άναυδε πόσο θράσσος έχεις και ξαναβγαίνεις στη συζήτηση;

Λαϊκοδημοκρατικός

Ανώνυμος είπε...

Σεχτάρ δεν είπες και κάτι νεότερο.
Οι μικροαστοί πράγματι είναι τέτοιοι. Το ξέραμε και το 1996.
Αυτό που δεν λαμβάνεις ΚΑΙ ΕΣΥ υπόψη είναι ότι ο μικροαστισμός, εκτός από τάξη και οικονομική (θνήσκουσα) δύναμη είναι πρωτίστως ΙΔΕΑ και μάλιστα δεν "τελείωσε τα ψωμιά του" ειδικά σε μια μικρή, μικροαστική χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η εργατική τάξη δουλεύει εδώ και δεκαετίες δίπλα στο μικροαστικό αφεντικό της συνήθως τις ίδιες ωρες.
Άρα, η ΜΗ συμμαχία μαζί της σε πολιτικό επίεδο, δεν διασφαλίζει τη ΜΗ ΑΛΩΣΗ της εργατικής τάξης από αυτή σε κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο.
Αντίθετα, η συνεχής πτώση του βιοτικού επιπέδου (που συμβαίνει ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ δεν υπάρχει ΠΟΛΙΤΙΚΗ συμμαχία, που να θέτει όρια στις "Μανωλάδες") κάνει την εργατική τάξη να ΑΝΑΠΟΛΕΙ την "καλή" περίοδο της εκμετάλλευσης από το μικρομαγαζάτορα, όπου είχε την ψεύτική μεν ΕΛΠΙΔΑ δε ότι μπορεί κι αυτός να γίνει τέτοιος.
Πρακτικά λοιπόν, όσοι αρνούνται τις πολιτικές συμμαχίες με τους μικροαστούς ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, δεν κάνουν το παραμικρό βήμα ώστε να συγκροτήσουν την εργατική τάξη ως τάξη ώστε αυτή να κάνει τις (τακτικές) συμμαχίες της ως τάξη και όχι ως μεμονωμένοι εργάτες (όπου υπάρχει όχι συμμαχία αλλά άνευ όρων παράδοση στους όρους και την ιδεολογία της μικροαστικής τάξης).

Λαϊκοδημοκρατικός

Αναυδος είπε...

τα μικροαστικα νουμερα που προεκυψαν εσχατως θεωρητικολογουν και προσπαθουν να πεισουν οτι η επανασταση και ο σοσιαλισμος χτιζεται με τους αστους ή εστω τους μικροαστούς Σημερα στην Ελλαδα αυτη η ταση εκφραζεται απο τον Συριζα συνεπως ολοι οι σβερντλοφ λαικοδημοκρατικομοδνιτες ας μας κανουν τη χαρη κι ας πανε στα ξαδελφια τους με τα οποια χωρισαν πριν απο 20 χρονια κι ας μας αφησουν εμας στο σεχταρισμο μας και στην προσπαθεια μας να χτισουμε ενα εργατικο κινημα με εργατες και οχι με μικροασοτυ ςκαι παραγοντισκους

υγ hallo πιστευεις οτι το 8,5% του Μαιου έγινε 4,5% σε ενα μηνα λόγω του 902 ? βλεπω οτι η αναλυτικη σου ικανοτητα εχει υποστει σοβαρη βλαβη

Ανώνυμος είπε...

Όχι Άναυδε. Δεν υπήρχε 902 τότε. Σκέψου τί θα γίνει τώρα!

Οι βαθύτεροι λόγοι, αν θες, είναι περίπου οι ίδιοι. Δεν θα τους επαναλάβω, διάβασε παλιότερα σχόλια sto sfyrodrepano

"halo"

zoot horn rollo είπε...

Αρα εσεις θέλετε να δείτε το ΚΚΕ εκτός βουλής και με μικρότερη επιρροή, σωστά; Ποιοι ομοϊδεάτες και ιστορίες που λέει ο άλλος από πάνω...