Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

13o και τυχερό

Στα πλαίσια του αφιερώματος στο κομβικής σημασίας δέκατο τρίτο (και τυχερό) συνέδριο του κκε, η κε του μπλοκ ανεβάζει σήμερα ένα σημαντικό και σπάνιο οπτικό ντοκουμέντο με τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων του συνεδρίου από την πρώτη ημέρα των εργασιών του, που τότε μεταδίδονταν απευθείας από την τηλεόραση του 902.

Είχε προηγηθεί μια εκτενής κι αρκετά ψυχοφθόρα διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης σχετικά με τον τρόπο εκλογής της νέας κεντρικής επιτροπής, που θα καθόριζε και τους τελικούς συσχετισμούς, κατά την οποία είχε ήδη διαφανεί ο σχηματισμός των δύο αντίπαλων μπλοκ και των διαφορετικών απόψεων που πρέσβευαν (καραγκιουλές, λαφαζάνης και αλαβάνος, από την πλευρά των αναθεωρητών).

Αρχικά διαβάστηκε στο σώμα η έκθεση της κεε (κεντρική εξελεγκτική επιτροπή) κι ακολουθούν οι ομιλίες, όπου μεταξύ άλλων μπορείτε να δείτε:
-τον χρήστο κορτζίδη (σημερινό δήμαρχο ελληνικού κι αργυρούπολης) να εκθέτει τους δικούς του προβληματισμούς (σε σωστή γενικά κατεύθυνση για τα δεδομένα της εποχής στο κόμμα και γενικά στο κομμουνιστικό κίνημα) για το σοσιαλισμό, τις δραματικές εξελίξεις στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής ευρώπης, το κράτος και την επανάσταση.

-το γιάννη θεωνά, χρεωμένο απ’ το κόμμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να κρούει καμπανάκι κινδύνου για τη δουλειά του κόμματος στην εργατική τάξη –που τότε δεν ήταν ιδιαίτερα προσφιλής έννοια για αρκετά κομματικά στελέχη που κατέληξαν στο συνασπισμό.

-την καλύτερη και πιο ζωντανή ομιλία του αντώνη σκυλλάκου, με τη λαϊκή θεσσαλική προφορά, που ναι μεν είναι επηρεασμένη από κάποια κυρίαρχα ιδεολογήματα εκείνης της εποχής (κάνει λόγο για κατάρρευση κι όχι για ανατροπή· και υπερασπίζεται το αίτημα για έξοδο από την εοκ, όχι όμως σαν άμεσο στόχο αλλά σαν προϋπόθεση της... ανάπτυξης νέου τύπου) αλλά υπερασπίζεται τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του κόμματος, με φανερή αγωνία για τη μελλοντική του πορεία.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η ομιλία-ποταμός του γιώργου μαυρίκου στο δεύτερο βιντεάκι, όπου μπορείτε να δείτε επίσης:
-την τοποθέτηση της αλέκας παπαρήγα, που εκλέχτηκε γενικός γραμματέας του κόμματος σε εκείνο το συνέδριο –αν και αρκετά ψαρωμένη σε σχέση με το πώς την έχουμε συνηθίσει.
-και το μίμη ανδρουλάκη να λέει «κλείνω τα μάτια και νομίζω πως βρίσκομαι στο 10ο και όχι το 13ο συνέδριο» με όσα «αναχρονιστικά» και «παλαιοκομμουνιστικά» άκουγε στην αίθουσα, ενώ συνέχισε εκτός κειμένου, επιδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη ρητορική του δεινότητα.


Μπορείτε ακόμα να δείτε στο επόμενο βίντεο μια πρόγευση από τα επόμενα μέρη, με την άκρως συναισθηματική ομιλία του δικού μας ντε νίρο, του μήτσου κωστόπουλου, να κλείνει με τους νεκρούς της καισαριανής και φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα: κάπα-κάπα-ε, το κόμμα σου λαέ. Και ο λαός από κάτω να το παίρνει και να συνεχίζει να το φωνάζει.


Μπορεί σε κάποιους να φανεί λίγο λαϊκιστής ο κωστόπουλος και το στιλ της ομιλίας του, αλλά όπως έλεγε κι ένας δάσκαλος στον προσυνεδριακό του 13ου, όταν θα πάψω να είμαι συναισθηματικός, θα πάψω να είμαι και κομμουνιστής. Κι ίσως του κωστόπουλου να του ξεθύμανε σε μια πορεία χρόνου αυτό το συναίσθημα και γι’ αυτό να έφυγε από το κόμμα πριν από το 16ο συνέδριό του.

Πέρα από τις ομιλίες των συνέδρων και την ουσία της αντιπαράθεσης, μπορείτε να σταθείτε και σε διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με το περιβάλλον και το… εποικοδόμημα του συνεδρίου. Πχ την αυστηρή τήρηση των διαδικασιών και του χρονοδιαγράμματος με την προλεκάλτ φράση «τελείωσες σύντροφε». Τις συνεχείς επιπλήξεις στους φανατικούς καπνιστές, που έχει μείνει μέχρι σήμερα στους λακεδαιμόνιους. Την αυτοκριτική που συμπεριλάμβαναν απαραίτητα όλα σχεδόν τα στελέχη πρώτης γραμμής στις τοποθετήσεις τους –πλην ανδρουλάκη. Τον χαρίλαο και το φαράκο στο προεδρείο. Το θεοδωρικάκο της gpo γραμματέα της κνε. Τον παφίλη και το δραγασάκη με πυκνό μαύρο μαλλί και μουστάκι. Και προπαντός τα πλαστικά κυπελλάκια με το σήμα του κκε στο βήμα του ομιλητή.


Και πού θα βρούμε εμείς σήμερα τέτοια κυπελλάκια, σφε αναγνώστη, μπορείς να μου πεις;

19 σχόλια:

ένας στρατολάτης είπε...

Το κόμμα πέρασε σύριζα στις ξέρες και δε βυθίστηκε. Όμως στελέχη σαν το Θεωνά και τον Κωστόπουλο με στεναχωρεί που έφυγαν. (Αντίθετα βλέπω στο βάθος το Κοψίδι και μου γυρνούν τα σκώτια).

Γιάννης Α. είπε...

Φίλε ευχαριστώ πολύ καλή δουλειά. Απ' ότι καταλαβαίνω έχεις δυνατό αρχείο μοιράσου κι άλλα μαζί μας είτε όπτικα είτε από το ριζοσπάστη της εποχής φαντάζομαι ενδιαφέρουν κι άλλους. Και αν μπορείς να μου πεις ποιοι εκλέχτηκαν στο πολιτικό γραφείο μετά το 13ο, το 14ο, το 15ο?

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλη δουλεια νομιζει κανεις οτι εχουνε περασει 100 χρονια απο τοτε αυτο ητανε το επιπεδο τοτε και πολυ ηρθαν μαζι μας μονο απο συναισθημα γι αυτο και δεν αντεξαν μεχρι σημερα και για μενα εχει μεγαλυτερη σημασια η πορεια αποκαταστασεις των επαναστα τικων χαρακτηριστικον τα 23 χρονια μεχρι σημερα γιατι αν δεν ειχαμε ακολουθηση αυτην την πορεια θα ειχαμε κανει μια τρυπα στο νερο και θα ειχαμε ζηση ξανα το 2012 τα ιδια με τοτε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚωΤσα είπε...

Ωραιος! Θα τα ακούσω το βράδυ με την ησυχία μου. Τώρα πάω στη συγκέντρωση του Μαρίνου

Ανώνυμος είπε...

Πώς μπορώ να δω-βρω όλες τις ομιλίες της πρώτης μέρας του 13ου μια και μεταδίδονταν ζωντανά από τον τότε 902;
Ο "τυμβωρύχος"

Ανώνυμος είπε...

απο το 12ο συνεδριο και μετα ειχανε αρχιση να αδρανουν οι εργατικες ορ γανωσεις και εριχναν το βαρος στης οργανωσεις περιοχων ωστε να απονευ ρωθη το κομμα απο την εργατικη ταξη. οταν βλεπω ειδικα τον φαρακο στο προ εδρειο μου ερχονται πολλα νευρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

anonymous anonymous είπε...

Το έχω ξαναγράψει ότι ήμουν σύνεδρος στο 13ο. Προφανώς συγκινήθηκα με τα βίντεο. Αν ήταν να ξεχωρίσω κάποια highlights του συνεδρίου θα ανέφερα την ομιλία και την όλη παρουσία του Χαρίλαου (η προσωπική του συνεισφορά στη σωτηρία του Κόμματος μετά την "πλατειά ολομέλεια" ήταν καθοριστική -γύρισε όλη την Ελλάδα) την ομιλία της Αλέκας (μεστή και πολύ προωθημένη για τα τότε δεδομένα), την ομιλία του Κωστόπουλου (είτε μάς αρέσει σήμερα αυτό, είτε όχι), την ομιλία του Τσολάκη, την ομιλία της Κατροδαύλη (ίσως η πιο "προωθημένη" ομιλία από όλες) την πρώτη ψηφοφορία επί ενός διαδικαστικού θέματος την πρώτη μέρα που είχε γίνει ζήτημα όμως και έδειξε ότι οι οπορτουνιστές δεν ήταν πλειοψηφία, τις ατέλειωτες ώρες της αναμονής μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα για την ΚΕ, και τόσα άλλα.

Στα αρνητικά highlights την φανφαρόνικη ομιλία του Καρτερού με το "καλημέρα ΚΚΕ" (αληταράς από τότε), το Λαφαζάνη με την ανάληψη "ακέραιας ευθύνης", τη δήθεν κομματική εισήγηση του Δραγασάκη για την προγραμματική διακήρυξη (για τους νεώτερους: ναι, ο Δραγασάκης ήταν εισηγητής της προγραμματικής διακήρυξης που υιοθετήθηκε από το συνέδριο με θετικές ψήφους πάνω από 80%) και τόσα άλλα.

Έπρεπε να φτάσουμε μέχρι το χείλος του γκρεμού; Η διεθνής κατάσταση με τη δήθεν περεστρόικα έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο για να φουντώσει ο δεξιός οπορτουνισμός. Αλλά και αδυναμίες γενικότερες του ΚΚ (και του δικού μας και του διεθνούς) όπως η υιοθέτηση της θεωρίας των σταδίων για δεκαετίες, η ειρηνική συνύπαρξη και η δήθεν δυνατότητα ειρηνικού περάσματος (κληρονομιές και τα δύο της χρουστσωφικής λαίλαπας που μπορεί να ανακόπηκε "επίσημα" στην ΕΣΣΔ το 1964, όμως άφησε βαθιά αποτυπώματα στη στρατηγική του διεθνούς κινήματος μέχρι το 85 που πήραν κεφάλι οι ανοιχτά αντεπαναστάτες).

Το Κόμμα όμως είχε αστείρευτες δυνάμεις -ποτέ δεν έγινε ευρωκομμουνιστικό, ποτέ δεν πέρασε "απέναντι". Και την κρίσιμη στιγμή (από την πλατιά ολομέλεια μέχρι το 13ο) "μίλησαν" τα απλά μέλη (κυρίως οι εργάτες και οι βετεράνοι) και έσωσαν το Κόμμα από τον οπορτουνισμό.

Μπορεί να επανέλθω. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσφατο άρθρο στην ΚΟΜΕΠ (για το οποίο έγινε πολύς λόγος και εδώ) δίνει αφορμές για πολλούς γόνιμους προβληματισμούς για το γιατί παρά το ξεκαθάρισμα του 68, φτάσαμε σε καταστάσεις δραματικές με κορύφωση το 13ο συνέδριο. Καλό είναι να μελετηθεί από όλους μας το άρθρο αυτό.

Ανώνυμος είπε...

η γνωμη μου ειναι οτι παρα το ξεκαθα ρισμα του 1968 φτασαμε ξανα στα ιδια το 1991 γιατι δεν μπορεσαμε να αλλα ξουμε το προγραμμα του κομματος και αν δεν το καναμε στο 15ο το 1996 τ0 2012 θα ζουσαμε την ιδια τραγωδια τοτε δεν μπορεσε να γινει τιποτα γιατι επαιξε καθοριστικο ρολο τα 40 χρονια παρανομιας και η πολιτικη προ σφυγια στην ΕΣΣΔ που παγιωσε της παρεκλισης. ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Στρατολάτη έχεις ένα δίκιο, αλλά πετάς το μωρό μαζί με τα νερά, γιατί εκτός από τη σωστή καταπολέμηση των ιδεολογημάτων περί "ανανέωσης" του κόμματος, εσύ ξεχνάς να ανανεώσεις το μπλοκ σου τον τελευταίο καιρό κι η βάση δε σου το συγχωρεί αυτό ;)

Γιάννη Α ευχαριστώ πολύ, ειλικρινά όμως δεν χρειάζονται ευχαριστίες. Μου αρκεί που ξέρω ότι υπάρχουν κι άλλοι που βρίσκουν ενδιαφέρουσες αυτές τις αναρτήσεις. Θα ανεβάσω εν καιρώ κάποια ακόμα αποσπάσματα, αλλά υποψιάζομαι πως το οπτικό υλικό που έχω από το 13ο έχει μερικά κενά -με βάση όσα αναφέρει πχ ο ανώνυμος στο τετράγωνο, πιο κάτω. Ίσως άλλοι σφοι να το έχουν ολόκληρο και να μπορούν να συμπληρώσουν τα κενά αυτά.
Δεν έχω πρόχειρη την απάντηση που ζητάς. Θα το ψάξω και θα επανέλθω, αν βρω κάτι.

Τυμβωρύχε, μπορείς να δεις και τις επόμενες μέρες, αρκεί να βρεις κάποιον σφο που να έχει καταγράψει και κρατήσει το υλικό ή να το βρήκε μεταγενέστερα.

ΚωΤσα (καμία σχέση με τον κώστα τσάκωνα), είσαι ευβοιώτης και με ροπή στο γράψιμο; Αν ναι, καλείσαι να επικοινωνήσεις με την κε του μπλοκ στο μέιλ της -εάν θέλεις προφανώς- για να σου ζητήσω κάτι.

ΚωΤσα είπε...

Απο τί γλυτώσαμε δε λέγεται!!! Τι επώνυμη σαβούρα άδειασε. Σεβασμός στους συντρόφους, ακροβολιστές - αγωνιστές, που διαφωνήσαν φύγαν χωρίς να πουλήσουνε την αξιοπρέπειά τους. Ξέρω τέτοιους. Με χαρά θα παρακολουθήσω τη συνέχεια.

υποκαλλιτέχνης είπε...

Θέλουμε Φαράκοοοοο!

ΥΓ. Σπουδαία δουλειά!

anonymous anonymous είπε...

Υποκαλλιτέχνη, με *πάσα επιφύλαξη*, από όσο θυμάμαι ο Φαράκος είχε κάνει μια σχετικά ουδέτερη ομιλία (σε σχέση με τα τότε δεδομένα της ακραίας πόλωσης και τους οχετούς που εκτόξευαν τα πρωτοπαλίκαρα του οπορτουνισμού). Από τη θέση του δεν μπορούσε να κάνει κι' αλλιώς. Είχε όμως και μπηχτές αρκετές η ομιλία του, με κυριότερη την έμμεση κατηγορία ότι είχαμε (δηλ. τα μέλη του ΠΓ που δεν ήταν οπορτουνιστές) βάλει χέρι στο ταμία του Κόμματος.

anonymous anonymous είπε...

@Γιάννης Α.:

Το ΠΓ που εξέλεξε η ΚΕ που αναδείχτηκε από το 13ο είχε τα εξής μέλη: Παπαρήγα, Γόντικας, Θεωνάς, Καλαματιανός, Κολοζώφ, Κωτσαντής, Τσίγκας, Χαλβατζής, Δαμανάκη, Δραγασάκης, Λαφαζάνης, Τριγάζης, Χουντής. Οι πέντε τελευταίοι αποχώρησαν από το Κόμμα λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 91. Ο Θεωνάς αποχώρησε πολλά χρόνια μετά (αρχές των '00).

Σημείωσε ότι πριν την εκλογή ΠΓ, εκλέχτηκε ΓΓ από την ΚΕ. Υποψήφιοι ήταν η Αλέκα και ο Δραγασάκης. Το σκορ γνωστό: 57-53. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Δραγασάκη εκτός από τους αναθεωρητές τον είχε ψηφίσει και ο μακαρίτης ο Χουρμουζιάδης (το είχε δηλώσει την ίδια μέρα ο ίδιος στους δημοσιογράφους). Όμως ο Χουρμουζιάδης έμεινε στο Κόμμα μέχρι το θάνατό του. Από την ιστορική αυτή ψηφοφορία υπήρχε επίσης μια απουσία από το δικό μας μπλοκ, αυτή του Αλυσανδράκη (ο σ. εκλέχτηκε χρόνια μετά ευρωβουλευτής και αργότερα βουλευτής Ιωαννίνων -είναι ακόμα μέλος του Κόμματος). Αυτά!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σε όσα λέει ο ανώνυμος στο τετράγωνο να προσθέσω πως ο συσχετισμός στο πγ (8-5) ήταν, από όσο ξέρω, αποτέλεσμα συμφωνίας, για να εκπροσωπηθούν και οι δύο απόψεις και να εξασφαλιστεί η ενότητα του κόμματος (έτσι νομίζαμε τότε).

Αξίζει να προσέξτε επίσης μετά τον ανδρουλάκη την ομιλία του λουκά που αναλύει ήδη από τότε (κι όχι ξαφνικά από το 18ο) το σχήμα της αλληλεξάρτησης, όχι μόνο με την έννοια που της είχε προσδώσει ο γκόρμπι και η περεστρόικα (αλληλεξάρτηση συστημάτων, σοσιαλισμού και καπιταλισμού, που καλούνται να συνυπάρξουν σε παγκόσμια κλίμακα) αλλά με αυτή της διεθνοποίησης και της σύνδεσης των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Να κάνω επίσης μια απαραίτητη διόρθωση στην περιγραφή που έκανα στο βίντεο και εδώ στο κείμενο. Είναι η δεύτερη και όχι η πρώτη -όπως λανθασμένα έγραψα- ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, αλλά η πρώτη ημέρα των ομιλιών των συνέδρων.

Ανώνυμος είπε...

απολιθωμα. αυτο παντως με τα κυπελα κια ειναι το κατι αλλο δειχνη το ποσο ειχε ξεφυγει η κατασταση. και αυτο με το χορμουζιαδη ειναι εκπλη κτικο ψηφιζει δραγασακη και μετα παρεμεινε στο κομμα δειχνη πραγματι κα την συγχηση. αν εχεις και τον χαιρετισμο του αμερικανου πρεσβη θα ειναι επιτυχια μεγαλη αν δεν εχω λαθος την μετεδωσε και ο 902 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ολα τα υλικά τα έχω (του συνεδρίου ίσως καταλαβαίνεις γιατί...και του Ριζοσπάστη) όπως και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, απλά δεν έχω τα DVD του 902 με τη ζωντανή μετάδοση των εργασιών και αυτά ψάχνω.Και φυσικά σωστά επισημαίνεις ότι παρουσιάζεις την πρώτη μέρα των ομιλιών και όχι του συνεδρίου, γιατί η πρώτη μέρα περιλάμβανε πολλά άλλα που είχαν και αυτά την αξία τους!
Ο "Τυμβωρύχος"

Ανώνυμος είπε...

Απλά μια διόρθωση τόσο στο κείμενο όσο και στην περιγραφή του youtube.

Είναι Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή (= Επιτροπή που ελέγχει τα οικονομικά της Κεντρικής Επιτροπής και του Κόμματος) και όχι Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή που αναφέρεται.

Κάποιος Παρατηρητής

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Έχεις δίκιο παρατηρητή, εγώ δεν το άκουσα καλά και το κατέγραψα λάθος. θα το διορθώσω και στο βιντεάκι σε πρώτη ευκαιρία.