Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η κατάσταση του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα – Μέρος Β’

Η σωστή κριτική προϋποθέτει τη σφαιρική γνώση –κι η αυτοκριτική αντιστοίχως ένα βαθμό αυτογνωσίας. Συνεπώς, μια σφαιρική αποτίμηση της δουλειάς των κομμουνιστών στο εργατικό κίνημα προϋποθέτει να έχουμε μια συνολική εικόνα και να γνωρίζουμε συγκεκριμένα στοιχεία: από τη διείσδυση και την επιρροή μας σε χώρους δουλειάς, επιμέρους κλάδους, βιομηχανικές ζώνες και την πορεία της κομματικής οικοδόμησης, μέχρι τη συμμετοχή των εργατών στα συνδικάτα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η κε του μπλοκ δεν είναι προφανώς σε θέση να γνωρίζει τα παραπάνω στοιχεία, οπότε η δική της κριτική της προσέγγιση είναι αναπόφευκτα κάπως γενική και αφηρημένη. Είναι ένα ερώτημα πάντως για ποιο λόγο υπάρχει έλλειψη κάποιων στοιχείων, τα οποία δεν αφορούν οργανωτικά ζητήματα του κόμματος, αλλά τη συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα και στις μαζικές διαδικασίες των τελευταίων χρόνων, τη στιγμή μάλιστα που μπορούμε να βρούμε αντίστοιχα αριθμητικά δεδομένα σε ιστορικές μελέτες για πολύ πιο μακρινές περιόδους –πχ για τα χρόνια του μεσοπολέμου.

Ένα ακόμα βασικό σημείο, που ξεπερνά ωστόσο τις δικές μου δυνατότητες και προθέσεις, είναι μια γενική αποτίμηση της 15χρονης πορείας του παμε, σε συνάρτηση και με την πρόσφατη συνεδρίαση της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής του –από τις εργασίες της οποίας δημοσιεύτηκαν κάποια αποσπάσματα από τοποθετήσεις δεκάδων συνδικαλιστών, από την εισήγηση κι απ’ την τελική ομιλία του πέρρου. Και πιο ειδικά, η μελέτη της απόφασης της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του 10’ για τη δουλειά του κόμματος στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα, εν όψει και της επικείμενης ευρείας ολομέλειας που αναφέρει η πολιτική απόφαση του 19ου συνεδρίου για τον έλεγχο των αποφάσεων της συνδιάσκεψης. Με άλλα λόγια δηλ απαιτείται μια προσπάθεια που να εξετάζει: ποιοι στόχοι είχαν μπει, σε ποιο βαθμό επιτεύχθηκαν, πού και για ποιους λόγους δεν προχώρησαν και τι συμπεράσματα βγαίνουν για τη συνέχεια.

Σε αυτό το τελευταίο διάστημα –από το 10’ και μετά δηλ- εστιάζω κι εγώ τη δική μου αναφορά. Το βασικό παράδοξο της περιόδου είναι πως ο κατεξοχήν ‘αντιμνημονιακός’ πολιτικός λόγος πιστώθηκε σε δυνάμεις που δημαγωγούσαν με υποσχέσεις για την επαναδιαπραγμάτευση – ακύρωση - πολιτική καταγγελία – αυτοκαταστροφή του μνημονίου, όπως τα χαρτάκια του αρχηγού κουίμπι στο σαΐνη, κι άλλα τινά παρόμοια. Ενώ οι κομμουνιστές κατηγορήθηκαν πως τα παραπέμπουν όλα στη δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού, μολονότι έδωσαν (και δίνουν) τον πιο συνεπή κι αποφασιστικό αγώνα για την απόκρουση και ανατροπή της πολιτικής που επέβαλε τα μνημόνια και της αστικής στρατηγικής που υπηρετούσε.

Αυτό το τελευταίο δεν προκύπτει μόνο από την πρόταση νόμου του κουκουέ για την κατάργηση των μνημονίων –που δεν έφτασε καν να συζητηθεί στην ολομέλεια της βουλής- όσο κυρίως από τη στάση του παμε και των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα, που:
-άσκησαν πίεση στην ηγεσία της γσεε για να κηρυχθούν (έστω, γιατί για να πετύχουν χρειάζονται πολύ περισσότερα) κάποιες απεργιακές κινητοποιήσεις –αναγκάστηκε μάλιστα να κηρύξει 48ωρη γενική απεργία για πρώτη φορά, μετά από είκοσι χρόνια.
-σήκωσαν χωρίς αυτήν ισάριθμες απεργίες, με επικεφαλής το παμε, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες που συσπειρώνει και τις δυνάμεις του σε όλους τους κλάδους, ανεξαρτήτως συσχετισμών.

Αυτό το τελευταίο σημείο, η απόφαση δηλ να απεργήσουν όλοι ακόμα και χωρίς κάλυψη-αγωνιστική απόφαση από το σωματείο τους, προκάλεσε μια οξεία κριτική που μέσω κάποιων μάλλον αυθαίρετων και τραβηγμένων ισχυρισμών, καταλήγει στο έωλο συμπέρασμα πως το παμε θέλει να συγκροτήσει κόκκινα σωματεία! Ένα δείγμα αυτής της… εποικοδομητικής κριτικής, που εκπορεύεται κυρίως από διάφορους διαδικτυακούς υπονόμους, μπορείτε να δείτε και σε προηγούμενη ανάρτηση, στο αθώο σχόλιο ενός δ.υ.
Αυτό που καταλαβαίνω πάντως εγώ για την ουσία του θέματος είναι πως εκείνη ειδικά η περίοδος απαιτούσε κι αντίστοιχα ανεβασμένες μορφές πάλης, έξω από τα ήδη γνωστά, συμβατικά μέσα. Και ότι ο πήχης των απαιτήσεων ανέβαινε αντίστοιχα για κάθε οργανωμένο μέλος και όσους θέλουν να έχουν ουσιαστικό πρωτοπόρο ρόλο στο κίνημα. Αν αυτό λοιπόν αφορούν οι παραπάνω κατηγορίες και η «κριτική» που γίνεται, μπορούμε να τις αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε παρακάτω.

Για ποιο λόγο δε νίκησαν όμως οι αγώνες που ξεδιπλώθηκαν αυτό το διάστημα; Αυτό είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα, με πολλές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα, την προβοκάτσια της μαρφίν, που ανέστειλε πολύ αποτελεσματικά για λίγο καιρό τις ριζοσπαστικές διαθέσεις και τον ενθουσιασμό του κόσμου, αλλά και μια γενικότερη εξέταση της τακτικής και των μέσων που χρησιμοποίησε το αστικό μπλοκ.
Υπάρχει όμως και μια ειδική παράμετρος, που δεν αφορά μόνο την «κόπωση» και την οικονομική εξάντληση των εργαζόμενων μαζών, όπως την αναλύσαμε στο πρώτο μέρος, αλλά τις εκδικητικές απολύσεις πρωτοπόρων στελεχών σε νευραλγικούς εργασιακούς χώρους, που αποδεκάτισαν ως ένα σημείο τις ταξικές δυνάμεις, τις άφησαν χωρίς εφεδρείες και αναχαίτισαν κάπως την οργάνωση του αγώνα και το προχώρημα της δουλειάς.

Μπορεί βέβαια το διάστημα αυτό (των… αντιμνημονιακών αγώνων, για να το ορίσουμε κάπως σχηματικά) να μην αντιστοιχούσε σε κάποια προεπαναστατική κατάσταση, όπου η εξουσία κυκλοφορούσε στους δρόμους, περιμένοντας να απλώσουμε το χέρι και να την καταλάβουμε, ήταν ωστόσο μια ρευστή περίοδος, που κυκλοφορούσαν πολλές συνειδήσεις στους δρόμους και το σχολείο του αγώνα, που τις διαμορφώνει, αφυπνισμένες από πολύχρονη χειμερία νάρκη και με όλα τα σημάδια που άφησε αυτή η χρόνια νάρκωση. Παραμένει συνεπώς το ερώτημα τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, ή τι παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε, για να κερδηθούν περισσότερες συνειδήσεις, να οικοδομηθούν πιο στέρεοι δεσμοί, να υπάρχει κινηματική συνέχεια.

Ούτε σε αυτό το ερώτημα, με την αντιδιαλεκτική γοητεία της εναλλακτικής εξέλιξης της ιστορίας, είναι εύκολο να δοθεί μια απλή απάντηση. Νομίζω ωστόσο πως μια κρίσιμη καμπή που χάθηκε το παιχνίδι και θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί διαφορετικά, ήταν η υπόθεση με το χαράτσι, όπου –κατά τη δική μου αντίληψη τουλάχιστον- οι δυνάμεις μας φάνηκαν ανεπαρκείς και απροετοίμαστες για να υποδεχτούν και να χωρέσουν αυτό το μαζικό κι αυθόρμητο κύμα άρνησης πληρωμής, δεν μπόρεσαν να το οργανώσουν σε συγκεκριμένες δομές και να το κινητοποιήσουν, τόσο σε επίπεδο συνδικάτων, όσο –κυρίως- στο επίπεδο της γειτονιάς, όπου θα μπορούσε να έχει γίνει δουλειά υποδομής και με προοπτική για τις λαϊκές επιτροπές, αλλά και για το κομβικό ζήτημα της οργάνωσης των ανέργων.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να δούμε και να αναλύσουμε τα διδάγματα από το σημαντικότερο ίσως αγώνα της τελευταίας τριετίας, την ηρωική πολύμηνη απεργία των χαλυβουργών, όπου διαφάνηκαν οι αρετές και η δύναμη της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα κάποιες χρόνιες, γενικές αντιφάσεις και παθογένειες του εργατικού κινήματος. Όπως για παράδειγμα:
-ο κοντόφθαλμος συντεχνιασμός στην περίπτωση των εργατών της μονάδας του βόλου, που νόμιζαν πως θα επωφεληθούν από την εύνοια του εργοδότη και τώρα το βρίσκουν μπροστά τους –και ενώ θα αρκούσε έστω και μία εβδομάδα απεργιακής πίεσης και παράλληλων κινητοποιήσεων για να καμφθεί η αδιαλλαξία του μάνεση και να νικήσει ο κοινός αγώνας.
-οι δυνατότητες αλλά και τα όρια της περιβόητης κοινής δράσης και της ειλικρινούς διάθεσης όσων την επικαλούνται και έσπευσαν να κεφαλαιοποιήσουν σε αντι-παμε κατεύθυνση το περιστατικό με το κλιμάκιο των νεοναζί στην πύλη του εργοστασίου.
-η αντιφατική συνείδηση πολλών εργαζόμενων, στην πρώιμη φάση διαμόρφωσής της, που σε συνδυασμό και με τις δεκάδες απολύσεις πρωτοπόρων εργατών της χαλυβουργίας, οδήγησε σε πισωγύρισμα και αλλαγή συσχετισμών, με την ανάδειξη μιας υστερικής απεργοσπάστριας (που είχε πιάσει στασίδι στα κανάλια, σε τη διάρκεια της απεργίας) στη θέση του προέδρου του σωματείου.

Σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει η αγωνιστική πείρα ως μαγιά και πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον του ταξικού κινήματος. Που δεν περιορίζεται στα πολλά και συγκινητικά παραδείγματα ταξικής αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς, αλλά συνίσταται κυρίως στην πρωτοπόρο δράση ενός και μόνο οργανωμένου κομματικού μέλους, που κατάφερε να οργανώσει τους συναδέλφους του, για να σηκώσουν έναν πολύμηνο απεργιακό αγώνα.


Αυτό είναι που θέτει τον πήχη των απαιτήσεων για κάθε κομμουνιστή σήμερα, δείχνοντας τι σημαίνει να είναι κανείς πραγματικά πρωτοπόρος στον χώρο του. Κι από αυτό το ζητούμενο περνάει η –δύσκολη, αλλά αναγκαία όσο ποτέ- ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, σε αγωνιστική, ταξική βάση.

100 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι τα στοιχεια συμμετοχης στις αρχιαιρεσιες τουλαχιστων των συνδικατων , ομοσπονδιων κλπ λεγονται συνολικα στο συνεδριο της ΓΣΕΕ. Δηλαδη ποσοι ειναι εγγεγραμενοι, συμμετοχη στις εκλογες κλπ. Τωρα για τις απεργιες ποσοστιαια σε καποιους κλαδους βγαινουν στοιχεια συμμετοχης. Κυριως στο δημοσιο. Καποια στοιχεια εχει και η αποφαση του 19ου συνεδριου του ΚΚΕ και ειχε και η ΚΟΜΕΠ σε καποιο αρθρο πριν καιρο.
Γενικα νομιζω οτι μια αδυναμια ηταν αυτα τα χρονια οτι υποτιμιθηκε απο πολλους βαζοντας και τον εαυτο μου μεσα η ικανοτητα και η μαεστρια της αστικης ταξης να χειραγωγει και να βρισκει ανωδυνα καναλια για τη διοχετευση της οργης. Πχ. Θυμαμαι προσωπικα να μου αρκει το μπινελικι συναδελφων μου για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και να μενω εκει θεωρωντας το κομμα ως "νομιμο" αποδεκτη αυτης της οργης κατι που δεν βαθαινε την κουβεντα για τις αιτιες ή την πολιτικη προταση του ΚΚΕ. Πιστευω οτι ο κομμουνιστης δεν πρεπει να αρκειται ποτε. Πρεπει παντα να επιδιωκει την ολικη συμφωνια στο συνολο της πολιτικης του ΚΚΕ με οσους πιο πολλους μπορει. Ετσι θα εξασφαλιζεται η αντοχη σε καθε στροφη της ταξικης παλης ετσι δενεται το αυθορμητο με το συνειδητο. Αυτο σε καμια περιπτωση δεν μπαινει ως προυποθεση συμμετοχης στο κινημα και δεν υποκαθιστα την αναγκη οι κομμουνιστες να γινουμε πιο εμπειροι να χειριζομαστε αποτομα και μαζικα ξεσπασματα που εχουν εντονο το αυθορμητο στοιχειο. Βεβαια αλλο αυθορμητο και αλλο αντιδραστικο ή μεθοδευση της αστικης ταξης...
Παντως αυτα τα χρονια εγινε ξεκαθαρισμα απο κατι τυπους που θεωρητικοποιησαν το φοβο τους να συγκρουστουν και εβγαλαν φιρμανια οτι δηθεν το ΠΑΜΕ θελει να υποκαταστησει τη ΓΣΕΕ και οτι δηθεν κανουμε κοκκινα συνδικατα. Καταλαβες καποιοι απεργησαμε διχως καλυψη της ΓΣΕΕ και ειχαμε αλλους που ηταν μονιμοι και φοβοντουσαν να το κανουν στο δημοσιο και μας το παιζουν και true! Βεβαια αμα το κοψιμο σου ειναι να γινεις διευθυντης το θεωρητικοποιεις και το χεσιμο σου το λες ελιγμο ή τα κοτσια των αλλων να το κανουν το βαφτιζεις σεχταρισμο,αριστερισμο και τυφλη συγκρουση! Ξερουμε που ειναι πλεον φορεις αυτων των αποψεων...ετοιμαζουν κοστουμια ως αριστερο δεκανικι της αυριανης κυβερνησης ..

ratm

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρεπανε,
για αλλο ζητημα θα σου γραψω και αν θες το δημοσιέυεις.
Επειδη δεν ειχα δει τους διαλόγους σου με τον Πετρόπουλο και τις απόψεις σου για τους διαφωνούντες και μόλις χτες με ενημέρωσε φίλος καισύντροφος.

Λοιπόν, η σταση σου απένταντι στον Πετρόπουλο, τον Λιόση και τους αλλους διαφωνούντες στον ΕΑ, σε κατέταξε στην ιδια πλευρα με τα ταλιμπάνια.

Κατηγόρησες το βιβλίο του Λιόση και συνάμα λες (στην εκει αναρτηση) ότι εσυ δεν μπορείς να κανεις μια μελέτη - εργασια , κατι ανάλογο δηλαδη, και από την άλλη μεριά κατηγορείς εναν Κομμουνιστη που μελετά και γράφει βιβλία τα οποία βεβαίως έχουν απήχηση στον κόσμο (εγω στη Θεσσαλονικη δεν μπορώ να το βρω, ηδη εξαντλήθηκε).

Επειδη κατηγόρησες το βιβλίο, εγω θα περιμένω ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ βιβλίο σχετικά με τον ιμπεριαλισμό, την δική σου μελέτη.
Μεχρι τότε ομως θα εχεις -για μενα - διαπράξει το ολίσθημα της αντιδιαλεκτικής προσέγγισης μιας μελέτης, αλλά και της ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ καθύβρισης προσώπου λόγω απόψεων που εκφράζει χωρίς να μπορείς να αποδείξεις ΤΙΠΟΤΑ μεχρι τωρα.

Επέτρεψες να μιλάνε ανώνυμοι και να βρίζουν χυδαία ενα στέλεχος του Κόμματος, άξιο δημοσιογράφο, αλλά και άλλα επωνυμα στελέχη που ειχαν την ευθύτητα και τη συνέπεια να μην στηριξουν ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΚΕ!!.

Κρατηστε τις απόψεις σας (τωρα μπαινεις και εσυ στα ταλιμπανια για αυτό ο πληθυντικός).
Προχωρατε, καντε την επανασταση και μεις μαζι σας. Τωρα όμως!! που ο καπιταλισμός είναι σε κρίση και οι αντικειμενικές συνθήκες ειναι ώριμες.
Αν τα καταφέρετε έχει καλώς.
Αν όμως όχι, -στο λεω εδω και να μου το θυμασαι θάναι νταλα μεσημερι- τοτε δεν θαχετε που να κρυφτείτε (ναι και εσυ).

Γιατι ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ ΤΟ ΚΚΕ, το λαϊκό κίνημα και τον λαό με ότι μέχρι στιγμής κάνετε, μαζευοντας τον κάθε "τυχαίο", μην πω κατι χειρότερο, αυτούς που δεν εχουν μπει ΠΟΤΕ στον κόπο να ΜΑΤΩΣΟΥΝ για το Κόμμα μας και το λαό, αυτους που κανένας δεν ξερει ποθεν ορμώμενοι και γιατί, αυτούς που ξαφνικά είδαν το "φως το κομμουνιστικό" τελευταία, ενω ηταν ο πρώην συρφετος του INDYMEDIA, αποστάτες ΝΑΡιτες, ΜΛαδες, ακόμα και ΝΔτες!!..
Στηρίζετε μια κατασταση ΠΟΥ ΗΔΗ εχει κανει τεραστια ζημια στο κομμα, στο λαο, στο Κίνημα.

Αυτη τη ζημιά μην νομιζεις ότι ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ, θα΄ρθει η ώρα που θα δώσετε λόγο.
Για μενα τελείωσες ! εισαι ταλιμπαν και δεν ξανασχολουμαι μαζι σου.
Καλω όσους συντρόφους και φιλους σε διαβαζουν ΝΑ κάνουν το ίδιο.

Συνεχισε και θα καταντησεις redlfy kai reloaded, όπου σε καθε αναρτηση δεν υπαρχει σχόλιο και αν υπάρχει ειναι μιας ομαδας, της ιδιας εδω και χρόνια, (5-6 ατομα) που εχουν κατοικοεδρεύσει και στο δικό σου, περιφερόμενοι. Είναι αυτοί οι οποίοι αναπαράγουν την λογικη της ήττας προσπαθώντας να πείσουν ότι νικάμε!! ενω μετατρεπόμαστε σε ΚΚ Βελγίου, Βρεττανιας, κ.λ.π.
Να τους χαίρεσαι.

Παντως στο τελος του κατηφορου υπάρχει και ο πάτος.
εκει που ειναι όλοι αυτοί οι .."κομμουνιστράδες".. redfly, reloaded, ratm anaydos, και σια...
Ψχτείτε πάντως ποιος απ ολους ειναι ο "καθοδηγητης"
ο.."κοκκινος κάβουρας"...
jakob sverdlov

Ανώνυμος είπε...

αντί περισσότερης κριτικής για το συγκεκριμένο θέμα (που κάποιος μπορεί να την θεωρήσει συκοφαντική αν δεν τον βολεύει) θα συνεχίσω την αθώα μου παρέμβαση με ένα τελείως αθώο άρθρο στον Ριζοσπάστη.

http://rizospastis.gr/story.do?id=5492282&publDate=7/2/2010

Είναι το άρθρο "γραμμής" της Ελένης Μπέλλου μέλους του ΠΓ όπου επισημαίνει τις εξής αντιφάσεις (!) του συστήματος

-Η διογκωμένη υπαλληλία στη δημόσια διοίκηση και σε πρώην κρατικές ή ημικρατικές επιχειρήσεις, η διαφθορά και ο εκχρηματισμός της.
.
.
.
Ο συντεχνιασμός των «κλειστών επαγγελμάτων».

Όπως βλέπουμε υιοθετείται (από το παράθυρο) η κυρίαρχη άποψη για τον δημόσιο τομέα και για τα "κλειστά επαγγέλματα" ΠΡΟΤΟΥ καλά-καλά ανοίξει η σχετική συζήτηση και προτού ληφθούν τα πρώτα μέτρα. (απολύσεις, εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ κτλ)
Δεν ξέρω αν υπάρχουν τέτοιες αντιλήψεις σε προγραμματικό επίπεδο.
Το γεγονός να εμφανίζεται μια τέτοια άποψη, χωρίς να επιχειρείται να διορθωθεί ακόμα και για τα προσχήματα, και στη συνέχεια να γίνεται ΠΡΑΞΗ πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Πάμε στο πως γίνεται πράξη. Εδώ πρέπει να εξετάσουμε τον βίο και την πολιτεία του ΠΑΜΕ από το 2010. Περιέγραψα ήδη την "αφλογιστία" του σε κρίσιμες στιγμές και την ανάλωση του όποιου δυναμικού του σε δευτερεύουσες κινήσεις και ακτιβισμούς. Η ανικανότητα ή η διαφθορά στελεχών του δεν αρκεί όμως για να εξηγήσει αυτή την κατάσταση.

Διαπιστώνουμε (όσοι έχουμε μάτια και αυτιά) ότι τηρείται η γραμμή που χάραξε η Μπέλλου και το υπόλοιπο ΠΓ καθ' ότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα έβγαλε από την κοιλιά της. Να κλείσουμε το μάτι στις πολιτικές εκείνες που διαλύ τον δημουνόσιο τομέα συκοφαντώντας τον ως διεφθαρμένο και διογκωμένο, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Αλλά και να σφυρίζουμε αδιάφορα όταν οι ίδιες πολιτικές θα τσακίζουν τους "συντεχνιαστές" ΕΒΕ όπως καληώρα γίνεται σήμερα.

Η διάλυση της παιδείας και της υγείας που ειναι η προμετωπιδα των μεταρρυθμίσεων από ΔΝΤ, ΕΕ, ΟΟΣΑ πέρασαν χωρίς καμία δυσκολία ενώ το ΠΑΜΕ έκανε μια-δυο εθιμοτυπικές παρελάσεις στο ξόδι τους.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι οι ΔΥ ή οι επαγγελματίες είναι καμμένα χαρτιά, πασόκοι συριζαίοι κτλ και εμείς ως επαναστάτες θέλουμε να δουλέψουμε με το αγνό προλεταριάτο. Αυτή είναι μια αντίληψη που αποδέχεται την ναζιστική λογική της "συλλογικής ευθύνης" θα μπορούσε όμως να παρασυρθεί κάποιος αφελής με το "επιχείρημα": "Κοίτα τους δεν κάνουν τίποτα, δεν στηρίζουν το ΠΑΜΕ και απεργούν για να κάνουν τετραήμερα τα ΣΚ".

Ούτε όμως το ΠΑΜΕ έχει σημειώσει κάποια επιτυχία στην οργάνωση του προλεταριάτου. Οι εξηγήσεις του μπρεσνιεφικού ειδικά για την Χαλυβουργία είναι κάλπικες και προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι της αποτυχίας.
Πρώτα απο όλα, μιας και το θύμησες, υπάρχει πιο γραφική (και από ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη όπως άκουσα σήμερα) "αντιμνημονιακή" κίνηση από την κατάθεση σχεδίου νόμου για την κατάργηση των μνημονίων; Ή μήπως έγινε προσχηματικά;
Η συλλογή των υπογραφών
http://www.kke.gr/si/view.html
ήταν και αυτή μια θρυλική αποτυχία.

σταματώ εδω, η συνέχεια αργότερα,

ένας Δ.Υ.



Ανώνυμος είπε...

ολοι αυτοι που αναφερης κινηθηκαν φραξιονιστικα με κουκουλες εδιναν στον αστικο τυπο κειμενα εσωκομματι κα και διαστρεβλωνοντας της αποφα σεις του 15ο συνεδριου κινηθηκαν υπουλα να χτυπησουν το ΚΚΕ και να το μπλεξουν σε συνεργασια με τον συριζα η στρατηγικη του κομματος δεν κρινε τε απο της αστικες καλπες και σιγουρα δεν θα δωσουμε λογο σε προβο κατορες αν θες να μαθεις για τον ιμπεριαλισμο υπαρχουν οι θεσεις του κομματος βασισμενες στον ΛΕΝΙΝ και ολα ειναι ξεκαθαρα. αντε καλη τυχη στην αγκαλια του συριζα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

είναι συγκινητικο όταν βλεπεις κάποιους δηθεν κομμουνιστες να αντιγραφουν με ανατριχιαστικη ακρίβεια ότι γραφουν τα ρεταλια της Ισκρα Χεσμπολαχ μας αποκαλεσε ο Θ.Καππος ταλιμπαν ο ιακωβος Μαλιστα μας εγκαλει για ναριτισμο όταν η φαρα του ακομη κι ενταξη στο μετωπο της ανταρσυα αναζητει παρεα με το ρουση και αλλους

ο δευτερος εργατοσποριτης ανακαλυψε την αμερικη το αστικο κρατος και την γραφειοκρατία του για να μας αποκαλεσει ναζιστες

Αδυνατω να πιστεψω ότι τετοιοι αγραμματοι γκεμπελισκοι ξεφτυλες ηταν ποτε μελη η επιρροες του ΚΚΕ Αν ποτε ηταν είναι σιγουρο ότι δεν θα μας λειψουν

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κοίτα να δεις συντονισμός στην ώρα..

ΔΥ, δε σε πιάνει κανείς πουθενά. Αναλύω στο πρώτο μέρος την ευθύνη του οπορτουνισμού για τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο κίνημα, εσένα ο νταλγκάς σου είναι τι έκανε η 'κινούμενη ντροπή' του παμε και ο 'φιλοκυβερνητικός σταλινισμός' στους διοικητικούς του εκπα. Γράφω δεύτερο μέρος, μια κριτική αποτίμηση της δράσης του παμε τα τελευταία χρόνια, εσένα το πρόβλημά σου είναι το άρθρο της μπέλλου που 'κλείνει το μάτι σε όσους διαλύουν το δημόσιο τομέα' (μα πώς θα μπορούσε να λείπει η μπέλλου άλλωστε από μια τέτοια 'συζήτηση';) Προφανώς έχεις βρει τις λύσεις που ζητά το κίνημα για τα προβλήματά του (το κόμμα φταίει για όλα), άσε μας να συζητήσουμε κι εμάς που δεν τα έχουμε λυμένα, να δούμε πέντε ζητήματα, σαν αυτά που βάζει ο ρατμ.
Για να στο θέσω διαφορετικά, όπως θα τόλεγε και ο χαλβατζής ο καλός: μου γαμάς τη συζήτηση. Εάν λοιπόν θες να συνεχίσεις να λες τα ίδια, θα σου αφήσω όλο δικό σου το πρώτο μέρος της ανάρτησης, να τα συζητάς με όποιον τα βρίσκει ενδιαφέροντα, όσο τραβάει η ψυχή σου. Αλλά άσε μας να κάνουμε και μια κουβέντα, χωρίς να τη γαμάς με τις εμμονές σου, έτσι; Πιστεύω συνεννοηθήκαμε.
Υγ: όποιος θέλει κουβέντα με τον δυ, ας τον ακολουθήσει στα σχόλια του πρώτου μέρους της ανάρτησης, όχι εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Η αποφαση του 15ο συνεδριου ελεγε τα εξης. οταν τα κομματα του δικκοματι σμου και οι συμμαχοι τους εχουν αδυ νατιση στο επακρο η ταξικη παλη και οι συσχετισμοι στο Σ.Κ εχουν αλλαξει ριζικα τοτε ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΗ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ μια κυβερνηση ΑΑΔΜ που δεν θα ειναι ενδιαμεσο σταδιο και δεν θα εχει σχεση με αστικο κοι νοβουλιο. αυτα τα διαστρεβλωσαν και πιεζαν το κομμα να κανει το λαθος και ενω ητανε μελη του κομματος συνωμοτουσαν πισωπλατα το 19ο συνε δριο εδωσε αποστωμοτικη απαντηση στους προβοκατορες και ερχεται και συνεχεια υπομονη να εχουνε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΥΔΟΣ. Να το πιστεψεις συντροφε ολοι αυτοι ειναι τα απομειναρια μιας σαβουρας απο την κατασταση πριν το 1991 ειχανε κουρνιασει και μολις η αστικη ταξη επαιξε το χαρτι του συριζα αποφασισαν να χτυπησουν το κομμα πονταροντας στην αναβιωση εκλο γικον αυταπατων και οτι θα λυγισουμε μπροστα στην οπορτουνιστικη πιεση. η καταληξη τους θα ειναι η ιδια οπως και με τα υπολοιπα λουλουδια απλα βρισκονται σε απογνωση που δεν γιναμε ολοι σαν τα μουτρα τους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω απολιθωμα. Αν θες βαλε τα 2 τελευταια σχολια μου οπως και των ή του τρολ στο αλλο θεμα. Το κειμενο σου βαζει προβληματισμους και δεν αξιζει να αναλωθει ο σχολιασμος στα οσα ειπαν ή ειπε το τρολακι. (Ο συγχρονισμος δεν θεωρω οτι ηταν συμπτωση)

ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σβερντλόφ, στα αλήθεια διάβασες το 'διάλογο' με τον πετρόπουλο; Και τι κατάλαβες αλήθεια, για πες μας; Ποιος απ'τους δυο μας έβρισε ποιον τελικά; Και ποιος βρήκε καταφύγιο στις προσωπικές επιθέσεις;
Θες μήπως να πατήσεις στην ετικέτα λιόσης και να θυμηθείς το ύφος και την πολεμική του καθενός; Θες να μου πεις τι απ' όσα έγραψα για το βιβλίο του και για το κεφάλαιο που αφορούσε το ναρ συγκεκριμένα, δεν ισχύει;

Θα έλεγα ότι λυπάμαι, αλλά όχι, κατά βάθος χαίρομαι που άφησες κατά μέρος τα προσχήματα και εκδηλώθηκες. Αυτό που αδυνατείς να καταλάβεις και εσύ και η παρέα σου είναι πως έχετε καταφέρει να αηδιάσουν με την πάρτη σας και τα πιο κριτικά άτομα που είναι κοντά στο κόμμα (πχ ο οικοδόμος), αλλά δεν μπερδεύουν τη γόνιμη κριτική με την χυδαία πολεμική και με τις θεωρίες συνωμοσίας για κόκκινους κάβουρες και πράσινα άλογα. Και όταν δε συμφωνούν μαζί σας, ξέρεις ποια είναι η απάντηση που δίνετε; Είστε βαλτοί της κε, ταλιμπάν και άλλα τινά παρόμοια. Και αυτά στην καλύτερη, λάιτ εκδοχή έτσι; Όποιος δεν είναι μαζί σας, είναι εναντίον σας και παίρνει το κόμμα στο λαιμό του, το ρίχνει στο γκρεμό, κτλ. Ε όχι ρε φίλε, δε σου τα 'πανε καλά. Στο καλό να πας, μαζί και με τους άλλους μαχητές της ελευθερίας και να μη μας ξαναγράψεις.

Ανώνυμος είπε...

Τωρα που δεν μπορεις να βρης το βι βλιο με συγκινησες εχω βουρκωσει απο τα δακρυα ελα στην αθηνα παρτο αν το θελεις πολυ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ratm, γράφεις πως απαντάς και στους δυο, αλλά εδώ δε θα ανοίξει διάλογος με τον ΔΥ. Για αυτό και μετέφερα το σχόλιό σου στο άλλο κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

http://www.kke.gr/ergatikh_taksh/apofash_panelladikhs_syndiaskepshs_h_doyleia_toy_kke_sthn_ergatikh_taksh_kai_sto_syndikalistiko_kinhma?act=2&morf=1&tab=1

Νομιζω οτι αν και αποφαση του 2010 εχει αξια να τη θυμιθουμε σε συναρτηση με τον προβληματισμο που βαζει το απολιθωμα.

ratm

Ρόκυ είπε...

Για να κάνουμε έναν απολογισμό της δουλειάς των κομμουνιστών τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο εργατικό κίνημα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση στην οποία βρισκόταν αυτό το 2010.Και ήταν απελπιστική

Αυτό που σίγουρα κατάφερε το ΠΑΜΕ είναι να αλλάξει το συσχετισμό σε επίπεδο διοικήσεων σε δεκάδες σωματεία.Μπορεί από μόνο του να μην είναι αρκετό αλλά αποτελεί ένα πρώτο,απαραίτητο βήμα.Στήθηκαν εργοστασιακές επιτροπές,δημιουργήθηκαν πυρήνες σε χώρους που τα κλαδικά σωματεία δεν είχαν καμιά επαφή,δε μάθαιναν ούτε για απολύσεις,ούτε για μειώσεις κτλ.Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται λίγα-και μάλλον είναι-αλλά δεν έγιναν αναίμακτα.Στο δικό μου σωματείο τα μισά μέλη του ΔΣ είναι απολυμένοι.Σε πολλούς χώρους δουλειάς δε μπορείς καν να να μπεις μέσα και σε άλλους που μπαίνεις οι εργαζόμενοι δεν ανοίγουν το στόμα τους

Προφανώς χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και ποιοτικότερη δουλειά αλλά είναι και ζήτημα ατομικής ευθύνης του κάθε εργαζόμενου

Unknown είπε...

Σφυροδρέπανε,καταρχάς συμφωνώ με όσα λέει ο Σβερντλοφ
Το «στο καλό και να μη μας γράφεις» είναι πολύ διαλεκτικό,να τα λέμε αυτά..
Δεν ξέρω ,αν θα δημοσιεύσεις το σχόλιο,απλά έχω την ανάγκη να σου γράψω,πως ενώ ήμουν φανατική αναγνώστριά σου,εδώ και ένα εξάμηνο (με 2-3 εξαιρέσεις στα γραπτά σου) με απογοητεύεις συνεχώς… Είμαι από τα άτομα,που περίμενα πως και πως κείμενό σου,αλλά τελευταία βλέπω πως έχει αλλάξει ο τρόπος που γράφεις.Γιατί στα λέω ,όλα αυτά,θα με πεις.. Στα λέω,γιατί ειλικρινά σε θεωρώ λαμπρό μυαλό,αλλά εσύ προτιμάς,τελικά, να
είσαι στην ίδια κατηγορία με lenin reloaded ,redfly κτλ μαζί με το ταλιμπανοχωριό που τους ακολουθεί.. Τέλος για να μη σε κουράζω,αν νομίζεις πως μ’ αυτόν τον τρόπο κάνετε κάτι καλό,πλανάσαι ..
Ξέρω θα με στείλεις και ‘μένα στο καλό,μόνο που το έχεις κάνει ήδη με την αλλαγή σου
Μια κάποτε φανατική αναγνώστριά σου
Ρόζα

Ανώνυμος είπε...

Και πριν λιγο καιρο ειχες κατι σχολια για το επιππεδο του μπλογκ....φαινεται ο πονος τους χτυπαει κυκλικα σαν την καπιταλιστικη κριση...
Ποσο προβλεψιμοι αραγε...κλασσικη τακτικη. Οτι δεν ενσωματωνεται με καλα, γλυκα συμβουλευτικα λογια, με χαιδεμα αυτιων και ομορφα κοσμιτικα επιθετα τυπου "εσυ εισαι λαμπρο μυαλο" , δεν εισαι σαν τους ταλιμπαν κλπ πρεπει να απονονωνονεται, να τσακιζεται και να περιθωριοποιειται. Μου θυμιζει απειρες κουβεντες με πασοκους πιο παλια ή πλεον με συριζαιους. "Εσυ εισαι σωστος αλλα οι αλλοι ειναι κολλημενοι, κοιτα και τον εαυτο σου κλπ" και οταν χτυπανε σε τοιχο αρχιζουν "εισαι και συ σταλινικο απολιθωμα, κολλημενε, κατσε με το 5% μια ζωη κλπ" και μετα αρχιζει η προσωπικη επιθεση και το θαψιμο στο γραφειο, στη σχολη, στην αποθηκη ή στη γειτονια.
Ρε πασοκοι σας εχουμε μαθει πια πρωτοτυπηστε λιγο....! Οσοι βεβαια εχουν νιωσει αυτα τα πραγματα στο πετσι τους ως κκεδες και τωρα κανουν τα ιδια ειναι απλα θλιβεροι...

ratm

Ανώνυμος είπε...

ενω αμα μιλαγες για μετωπα για ενωμε νη αριστερα και για ενα ανθρωπινο καπιταλισμο δεν θα ησουνα ταλιμπαν. αν ησουνα σαν την συμμορια να χτυπας με κουκουλα το ΚΚΕ πισωπλατα και να συνομιλεις με λαφαζανη ανταρσυα και λοιπα γκροπουσκουλα θα ητανε ολα καλα απο εμενα συγχαρητηρια φιλε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Επεσε γραμμη απο την συμμορια με της κουκουλες τωρα ολοι θα δηλωνουν οτι σε διαβαζαν και τωρα φευγουνε. ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

Αποδεικνύεται περίτρανα απ' τα σχόλια των ταλιμπάνων ποιοί τελικά βαδίζουν με το «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας»
συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για το επίπεδο δάπεδο ορισμένων..
Να το χαίρεσαι τέτοιο κοινό,Σφυροδρέπανε

Ανώνυμος είπε...

υπαρχει πιο ταλιμπανεζικη νοοτροπια να δηλωνεις οτιγια να σε διαβαζω πρεπει να γραφεις αυτα που θελω γγ

Ανώνυμος είπε...

Το Καταλαβαινουμε απολυτα η πικρα ειναι μεγαλη ολα τα συνεδρια απο το 1996 κονιορτοποιησαν της αποψεις της συμμοριας και αυτο δεν μπορουν να το χωνεψουν με τιποτα. Πιστεψαν οι φου καραδες οτι με την προβακατσια για το 15ο συνεδριο θα μας παρεσυραν στον βουρκο της αριστερης κυβερνησης με τον φοβο μη χασουμε ψηφους απο της αυταπατες πριν το 1991. θα το χωνεψουν θελουν δεν θελουν το ΚΚΕ σε λογικες αριστε ρων και προοδευτικον δυναμεων δεν γυριζει νερο στο μυλο της νεας σοσι αλδημοκρατιας δεν κουβαλαμε ξανα υπομονη ερχετε και ο 3ο τομος αυτο το ποτηρι θα το ρουφηξετε ολοκληρο τσιρακια του καπιταλισμου ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

οποιος νομιζει οτι χρησιμοποιοντας της ιδεολογικες παρεκλισεις του 20ο συνεδριου το 1956 θα της χρωση στον ΣΤΑΛΙΝ ωστε να χρεωση το ΚΚΕ σημερα ως τροτσκιστικο πλανατε πλανη οικτρα ειναι πολυ αργα πλεον για αυτους τους σαλταδορους καλο ταξιδι στον κα πιταλιστικο βουρκο που διαλεξαν το συστημα θα τους πληρωσει καλα το ΚΚΕ ειναι εδω ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οταν ητανε μελη του κομματος και εδι ναν στον αστικο τυπο εσωκομματικα κειμενα για να χτυπηθη το ΚΚΕ ητανε καλα τωρα που ξεβρακωθηκαν θελουνε και επιπεδο και να τους σεβαστουμε κιολας τα ρεταλια που ηθελαν να ειμαστε σε κυβερνηση σημερα με τον συριζα και να υπογραφουμε αντεργατι κα μετρα οπως εκανε η αριστερη κυβε ρνηση του ΑΚΕΛ στη κυπρο για 5 ΧΡΟ ΝΙΑ αλλαξτε πλευρο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα για την ανάρτηση που αφορούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.

Για τις μυριάδες των απογοητευμένων αναγνωστών κυρία Γεωργίου, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Φτιάξτε ένα μπλογκ να τους δώσετε καταφύγιο κι αφήστε εμάς τους υπόλοιπους να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με τον σφυροδρέπανο.

Ορισμοί του τύπου "λαμπρό μυαλό είναι εκείνος που εγώ νομίζω (και για όσο το νομίζω) ότι συμφωνεί μαζί μου" είναι παντελώς άχρηστοι. Ακόμα κι εμείς, οι φτωχοί τω πνεύματι έχουμε πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε. Οπότε, και μέχρι να γράψετε κάτι ουσιαστικό, εγώ δε πρόκειται να ξανα-ασχοληθώ με το τι λέτε.

Κατά τα λοιπά. Όταν είχα διαβάσει το άρθρο της Μπέλλου για το οποίο έγινε λόγος είχα πει "πες τα Χρυσόστομη". Τα ίδια λέω και τώρα.

Κοντόρης Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

παναγιωτη σε παρακαλω προσπαθησε να γραφεις λιγοτερο
ρε κοπελια θα μας τρελανεις; που την ειδες την στροφη τωρα τελευταια σε σχεση με αυτα που εγραφε ο βασιλης παλιοτερα; μαλλον εσυ εκανες στροφη αλλα ζαλιστηκες κ δεν το καταλαβες
λιμοζ

Ανώνυμος είπε...

Τάσσομαι με το Παναγιώτη, ο οποίος βέβαια δεν έχει ανάγκη καμιάς υπεράσπισης από κανένα-πόσο μαλλον από εμένα. Να είσαι καλά ρε Παναγιώτη.

ρα

Ανώνυμος είπε...

μπραζνιεφικέ δικό σου το μαχαίρι δικό σου και το πεπόνι. Κρίμα βέβαια να μην γίνεται διάλογος πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Δεν πειράζει, δεν περίμενα κάτι περισσότερο.

Κοντορή Γιώργο, έχεις δίκιο. Και "λαϊκή εξουσία" και ΟΟΣΑ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ μην ουρλιάζεις μέσα στο αυτί μας, έλεος!!!

ένας Δ.Υ.

Ανώνυμος είπε...

εγω δεν εκανα καμμια στροφη και δεν ζαλιστηκα καθολου μια χαρα ειμαι. Τω ρα αν γραφω πολυ θα το κρινει αλλος και αν νομιζει μπορει να μη βαλει οτι ενοχλει. για τους θιασωτες του καπιταλισμου περαστικα και κουραγιο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Μια και ήρθε η κουβέντα, να διευκρινίσω ότι ο λόγος που εγώ σταμάτησα να γράφω εδώ είναι παρεμφερής (αν και η δική μου αποχώρηση προηγήθηκε). Δηλαδή, οι χυδαίες προσωπικές και υβριστικές επιθέσεις που δέχτηκα, με φρασεολογία αλήτικη ως και ταγματαλήτικη, και η απροθυμία του οικοδεσπότη να επιβάλει τη στοιχειώδη τάξη και κοσμιότητα -μια απαίτηση που την είχα από κείνον ενώ δεν την έχω από άλλους διαχειριστές ιστολογίων που αναφέρθηκαν εδώ.

Βέβαια, έτσι πετυχαίνουν τον στόχο τους οι ταλιμπάν. Ναι, το ξέρω.

(Δεν χρειάζεται απάντηση, ούτε κι εγώ θα ανταπαντήσω αν δεν ειπωθεί κάτι εξωφρενικό).

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Κάπταιν,
Το θέμα των δύο αναρτήσεων είναι, θα έλεγα, ο πυρήνας του πολιτικού (άρα και οικονομικού, άρα και κοινωνικού) προβλήματος της Πατρίδας μας. Ελπίζω το Σαββατοκύριακο να μπορέσω να καταθέσω και μερικές δικές μου σκέψεις.
Συγχαρητήρια για την ανάρτηση και τον αριστοτεχνικό χειρισμό των τρολ!
Δεν αξίζουν τίποτε περισσότερο και το δείχνουν, όπως μπορούν. Μόνο ο διάλογος με τον Λαό, που δεν έχει αντικομμουνιστικές ψυχώσεις η αντι-ΚΚΕ σύνδρομα, θα βοηθήσει την πρωτοπορία του εργατικού κινήματος. Ισως σήμερα αυτός ο κύκλος να μη μας φαίνεται πολύ πλατύς, αλλά είναι περισσότερο από ποτέ και θα μεγαλώνει συνεχώς.
Χαιρετισμό αγωνιστικό και κουράγιο και στους φίλους-συντρόφους, που δίνουν τη μάχη με προλεταριακή αξιοπρέπεια: ratm, άναυδο, παναγιώτη, ρόκυ, ρα, κοντόρη, λιμόζ, Ijon Tichy, Σ., κ.α.
Σεχτάρ, δηλαδή μοχθηρός, θρασύδειλος, πορωμένος, ανεγκέφαλος, άξεστος, αγροίκος σταλινικός ταλιμπάν από το πάνω ταλιμπανοχώρι!

Ανώνυμος είπε...

ο συγχρωνισμος ειναι πληρης ο οπορ τουνισμος θα ερχεται συνεχως προβο κατορικα να διαστρεβλωνει της θεσεις του ΚΚΕ και να μιλαει συνεχως για συνεργασια μιας δηθεν αριστερας και οι κομμουνιστες δεν θα απανταμε για να μη μας πουνε τα ΑΠΟΛΕΙΦΑΔΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΥ ταλιμπαν συνεχιστε τον βρωμικο ρολο σας αξιος ο μισθος σας ο λαος στην εξαθλιωση και εσεις να του πουλατε αυταπατες και φουμαρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@ jakob sverdlov
20 Μαρτίου 2014 - 3:34 μ.μ.
"Κρατηστε τις απόψεις σας (τωρα μπαινεις και εσυ στα ταλιμπανια για αυτό ο πληθυντικός).
Προχωρατε, καντε την επανασταση και μεις μαζι σας. Τωρα όμως!! που ο καπιταλισμός είναι σε κρίση και οι αντικειμενικές συνθήκες ειναι ώριμες.
Αν τα καταφέρετε έχει καλώς.
Αν όμως όχι, -στο λεω εδω και να μου το θυμασαι θάναι νταλα μεσημερι- τοτε δεν θαχετε που να κρυφτείτε (ναι και εσυ)."

Από ότι κατάλαβα με το φτωχό μου το μυαλό μας λες:
Να κάνουμε την επανάσταση εμείς και μάλιστα τώρα "που ο καπιταλισμός είναι σε κρίση και οι αντικειμενικές συνθήκες ειναι ώριμες."(!!!)
Εσείς θα είστε μαζί μας (και λίγο πιο πίσω για την πισώπλατη μαχαριά υποθέτω)
Αν επιτύχει η επανάσταση -που εσύ θεωρείς από ότι κατάλαβα ώριμο φρούτο- καλώς, αν αποτύχει τότε θα φταίμε εκ προοιμίου εμείς (!) και θα μας κυνηγήσετε;

Θα μας τρελάνεις ρε; Τι πίνεις;
ΥΓ Όπως φεύγεις πέτα και τα σκουπίδια (ΕΑ, ΛιοσοΠετροπουλαιους και cia) στον κάδο.

@ Katerina Georgiou
21 Μαρτίου 2014 - 12:23 μ.μ.
"Αποδεικνύεται περίτρανα απ' τα σχόλια των ταλιμπάνων ποιοί τελικά βαδίζουν με το «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας»
συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για το επίπεδο δάπεδο ορισμένων..
Να το χαίρεσαι τέτοιο κοινό,Σφυροδρέπανε"
Δεν είπες ότι θα φύγεις; Τι θες και τσιμπουρώνεσαι;

@Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
21 Μαρτίου 2014 - 12:23 μ.μ.
"υπαρχει πιο ταλιμπανεζικη νοοτροπια να δηλωνεις οτιγια να σε διαβαζω πρεπει να γραφεις αυτα που θελω γγ"
Τα είπες όλα μεγάλε

Ένας Ταλιμπάν

Ανώνυμος είπε...

Τωρα και εσυ εισαι μυστηριος θελεις λεπτομερειες ειπε οτι φευγει αλλα ετσι ειναι ο οπορτουνισμος φευγει ενω μενει μην εισαι αδικος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

kk1, μετέφερα το σχόλιό σου στο πρώτο μέρος της ανάρτησης, γιατί απευθυνόσουν στο ΔΥ.
Ταλιμπάν, το ίδιο ακριβώς έκανα και με το κομμάτι του σχολίο σου, που απαντούσε στο ΔΥ.

ΔΥ, ούτε εγώ περιμένω περισσότερα από εσένα. Αν θέλεις πραγματικά να συζητήσεις, έχεις το ελεύθερο από μένα να το κάνεις, εκεί όπου είχες ανοίξει τη σχετική συζήτηση. Εκτός και αν προτιμάς πάντα την εκάστοτε καινούρια ανάρτηση, με εμπορικούς όρους, για να επαναλαμβάνεις από την αρχή παρόμοια πράγματα και να περιστρέφεις γύρω από τα δικά σου σχόλια κάθε συζήτηση. Τέλος πάντων εσύ αποφασίζεις.

Unknown είπε...

Που την είδα την στροφή,λέει ο άλλος.. κάνε μια ανασκαφή στα γραπτά του ιστολογίου και θα καταλάβεις.. να αρχίσεις απ' το 2008,τότε που όλοι εσείς οι κομμουνισταράδες θα λέγατε τον Βασίλη αντικομμουνιστή
..όσο για τα περί κουκούλες,εγώ γράφω με το mail μου..
..όσο για τα «χαϊδέματα» έγραψα ειλικρινά τι με προβλημάτισε..
..η Καμπουλ ωχριά μπροστά σας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΝΣ και εγώ αντιστοίχως θα είχα την απαίτηση από εσένα -κι ας μην είσαι στο ρόλο του οικοδεσπότη- να μην κάνεις τον πόντιο πιλάτο παλιότερα, στις χυδαιότητες του πετρόπουλου, αλλά τι να γίνει. Κάθε φορά που το έκρινα σκόπιμο (είτε πρόσφατα, είτε παλιότερα με τους δυο αμετανόητους), έκανα μικρές παρεμβάσεις με σχόλια και δεν επιθυμώ να επανέλθω σε αυτό το ζήτημα. Από εκεί και πέρα, δε νομίζω πως το μπλοκ έχει ανάγκη από παιδονόμο, ούτε ότι κάποιος σχολιαστής χρειάζεται προστασία, πόσο μάλλον όταν πηγαίνει σχεδόν γυρεύοντας, με κάποια όχι και τόσο αθώα σχόλια. Τέλος πάντων, καθένας παίρνει την ευθύνη για όσα γράφει και κρίνεται από αυτά πρωτίστως κι όχι από εμένα -τουλάχιστον μέχρι να ξεπεράσει συγκεκριμένα όρια και να αρχίσει να είναι εμπόδιο για τη συνέχεια μιας συζήτησης. Και ναι, αυτό είναι υποκειμενικό, και είναι όντως στην κρίση του οικοδεσπότη.

Αν το θέμα μας τώρα είναι ο μπαλτσαβιάς και τα επιθετικά του σχόλια, προσωπικά τα θεωρώ σχεδόν άκακα και με εμφανή προλεκάλτ στοιχεία. Αυτό που θα του έλεγα εγώ από την πλευρά μου θα ήταν να προσπαθήσει να είναι περιεκτικός, να συμπυκνώνει όσα θέλει να πει σε ένα σχόλιο και να μη μονοπωλεί τη συζήτηση.

Εν κατακλείδι, καταλαβαίνω καλά τη διαλεκτική που υπάρχει μεταξύ της κε και της βάσης του μπλοκ, καθώς και ότι το κοινό του καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενό του.
Αλλά α. δεν είναι πάντα εύκολο να επιλέξει κανείς τους σχολιαστές της αρεσκείας του, αποκλείοντας τους υπόλοιπους. και β. όποιος έρχεται με ειλικρινή διάθεση να συζητήσει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το καταφέρει και το μπλοκ το έχει αποδείξει αυτό, ως σύνολο, πολλές φορές κατά το παρελθόν.

Ανώνυμος είπε...

Καμμια στροφη δεν υπαρχει εκτος αν ενοεις την στροφη για ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΤΕ ΞΑΣ ΣΕΒ και ολα τα αλλα ιδρυματα του καπιταλισμου τοτε εχεις δικιο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

ο ένας μας είπε πασόκους,ο άλλος ότι φοράμε κουκούλες .. έτσι έτσι,βαστάτε γερά,σε λίγο αντί για επανάσταση θα κάνουμε σταυροφορία..

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΥΔΟΣ. Να το πιστεψεις συντροφε ολοι αυτοι ειναι τα απομειναρια μιας σαβουρας απο την κατασταση πριν το 1991 ειχανε κουρνιασει και μολις η αστικη ταξη επαιξε το χαρτι του συριζα
αποφασισαν να χτυπησουν το κομμα πονταροντας στην αναβιωση εκλο γικον αυταπατων και οτι θα λυγισουμε μπροστα στην οπορτουνιστικη πιεση. η καταληξη
τους θα ειναι η ιδια οπως και με τα υπολοιπα λουλουδια απλα βρισκονται σε απογνωση που δεν γιναμε ολοι σαν τα μουτρα τους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Να το χαίρεσαι τέτοιο κοινό,Σφυροδρέπανε"
Δεν είπες ότι θα φύγεις; Τι θες και τσιμπουρώνεσαι;

Θα 'θελες να φύγω,έ; θα σε βόλευε...
δεν θα παραθέσω άλλα σχόλια που δείχνουν επίπεδο και «ήθος» κομμουνιστών,όποιος διαβάζει καταλαβαίνει..
Κρίμα,Σφυροδρέπανε,κρίμα..
τα περί λαμπρού μυαλού τα εννοούσα και τα εννοώ,λυπάμαι που υποτιμάς εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου και κατατάχτηκες στην ίδια κατηγορία με όσους ανέφερα στο αρχικό μου σχόλιο.

Unknown είπε...

και εξακολουθεί ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ να παραδίδει μαθήματα ήθους μοιράζοντας ταμπέλες.. αλήθεια το άλλο το λουλούδι,ο TRASH που είναι;; δεν έπεσε σύρμα στην Καμπούλ;

Ανώνυμος είπε...

Εντελώς συμπτωματικά το τελευταίο διάστημα όπου γράφει κανείς κάτι για να υπερασπιστεί το ΚΚΕ βαφτίζεται «ταλιμπάν», «υβριστής», «πρόβατο» και άλλα τέτοια επίθετα. Το πιο ωραίο είναι ότι βαφτίζεται έτσι μόνο και μόνο επειδή υπερασπίζεται το ΚΚΕ! Και αυτά τα λένε ορισμένοι οι οποίοι επιτίθενται διαρκώς στο ΚΚΕ χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «πράκτορες», «πουλημένοι» κ.λπ. Αυτοί που κατηγορούν (με πολιτικούς ακροβατισμούς) το ΚΚΕ για «τροτσκισμό» είναι οι ίδιοι που σκίζουν τα ρούχα τους όταν τους κατηγορεί κάποιος για οπορτουνισμό. Τα «δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας», οι κύριοι. Δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς. Όμως θα ήμουν στραβός αν δεν έβλεπα ότι μπαίνουν με σύστημα σε συγκεκριμένα μπλογκ, σηκώνουν καπνό, προκαλούν καυγάδες (όπως τα τρολ) και μετά κλαίγονται ότι τάχα τους «φιμώνουν οι ταλιμπάν». Ολα καλομελετημένα, όλα σχεδιασμένα. Αν είχαν έστω και τη στοιχειώδη τιμιότητα, ας άνοιγαν ένα μπλογκ, να γράφουν τις απόψεις τους και να έχουν (αν τολμούν) ανοιχτά τα σχόλια για να μπορέσουν και οι υπόλοιποι να τις σχολιάσουν, αφού τους αρέσει τόσο πολύ ο διάλογος. Ή μήπως δεν τους αρέσει ο διάλογος; Γιατί είδαμε και σε άλλα μπλογκ που στήθηκαν μόνο και μόνο για επίθεση στο ΚΚΕ πως διέγραφαν όποιο σχόλιο δεν τους άρεσε.
Εγώ πάντως, αν και χρόνια αναγνώστης, δε συμμετείχα ιδιαίτερα στο σχολιασμό. Μετά από τη συντονισμένη επίθεση που δέχεται όμως και το απολίθωμα από τους συγκεκριμένους, δεσμεύομαι να συμβάλλω στο μέτρο του δυνατού στη (γόνιμη) ζύμωση. Με τα τρολ δεν ασχολούμαι.

Αστραπόγιαννος

Unknown είπε...

μη μιλάτε για τρολ εσείς..
αλήθεια,κάντε τον κόπο και ανατρέξτε σε παλιότερα κείμενα όταν ο κάτοχος του μπλογκ έγραφε με το κριτήριό του και όχι για να είναι αρεστός στους ταλιμπάν.Και μετά μπείτε στη σειρά οι όψιμοι υπερασπιστές του σφυροδρέπανου να τον πετροβολήσετε

Ανώνυμος είπε...

Της ταμπελες της εχετε κερδισει με την αξια σας αν νομιζεις οτι θα κανε τε αντικομμουνισμο και δεν απανταμε κανεις λαθος την κριτικη την δεχομαι την λασπη οχι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

πας αποκλίνων απ τη γραμμή ---> χαφιές,οπορτουνιστής,πασόκος,τσογλάνικαι τα ρέστα...
πάλι καλά που τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.. συνεχίστε ταλιμπάνια.. όπως είπε και ο Σβέρντλοφ,συνυπέυθυνοι είστε

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλως και θα συνεχισουμε για να σμιξουμε τον κοσμο οχι ομως οσους επιχειρησαν να διαλυσουνε το ΚΚΕ. συνθηκες 1968 και 1991 γονιμες για να αλωνιζετε μεσα στης γραμμες του κομματος δεν θα βρειτε ξανα αυτα τε λειωσαν σας καταλαβαινω οτι ποναει αλλα τη να κανουμε περαστικα και κουραγιο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

οποιος ονειρευετε 1974 συμμαχια με το εσωτερικο δημοκρατικες δυναμεις 1981 κοινο πορισμα με την ΕΑΡ το 1989 επαιξε και εχασε κουραγιο και περαστικα σας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

katy είπε...

"Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει, επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία, που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας".

Will Durant (1885-1981), Αμερικανός ιστορικός & φιλόσοφος.

Unknown είπε...

α ναι ειδικά με αυτόν τον τρόπο,του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ , θα σε ακολουθήσει ο κόσμος.. με το να τον χαρακτηρίζεις τρεις και δύο
Δεν θα επιμείνω γιατί δε βρίσκω τον λόγο..
επίσης,δεν έχω και το κομμουνιστόμετρο πρόχειρο για να σας μετρήσω.. ελπίζω να πετύχω τον κάτοχο του μπλογκ στο επόμενο φεστιβάλ της ΚΝΕ και να του πω κατ΄ιδίαν τι με ενόχλησε..
..με την Καμπούλ,σοβαρή συζήτηση δεν είναι εφικτή..
υγ. συμφωνώ με katy

Ανώνυμος είπε...

Yπαρχει μια πειρα πλεον απο τη μπλογκοσφαιρα και απο το τροπο που επιχειρουν διαφοροι να επιτεθουν στο ΚΚΕ,αλλοτε με το μανδυα του καλοπροεραιτου που μολις σφιξουν τα λουρια αποδεικνυεται βαθια προκατειλημενος και αλλοτε με το φερετζε του ανενταχτου γνησιου και open-mind αριστερου που στη πραγματικοτητα ειναι κανονικοτατα ενταγμενος στο αστικο στρατοπεδο.
Στη πραγματικη ζωη ηταν παντα δυσκολοτερο γι αυτους να κρυψουν το πραγματικο τους προσωπο,γι αυτο και το ειδος τους εμαθε να επιβιωνει και να αναπαραγεται στο διαδικτυο.
Δε μετανιωνω παρα την ιδεολογικη μου ανεπαρκεια που μπηκα σε αντιπαραθεση με αρκετους απο δαυτους κατα καιρους.Τωρα που τους βλεπω να σκουζουν και να λυσσανε ετσι.Τωρα που τους βλεπω να ασφυκτιουν ακομα και μεσα στο φυσικο τους χωρο.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρα ειναι ο τροπος μου και μαλιστα για ΑΠΟΛΕΙΦΑΔΙΑ που διαστρε βλωσαν της αποφασεις του 15ο συνεδρι ου το 1996 για να χτυπησουν το ΚΚΕ πισωπλατα αν δεν σου αρεσει το υφος μου δεν πειραζει εμεις λεμε ξεκαθαρα στον λαο τη θελουμε δεν κανουμε προβοκατορικες προτασεις συνεργασιας ενω μας χωριζει αβυσος. αν νομιζεις οτι στο πολεμο που ξεκινησατε θα κατσουμε να σας κοιταμε απλα κανεις λαθος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κατερίνα, αν διαβάσεις προσεκτικά τι ακριβώς λέει ο σβερντλόφ, θα δεις πως μόνος του κουνάει μαντίλι, λέει πως δε θα ξανασχοληθεί μαζί μου και προτρέπει μάλιστα κάθε σφο και φίλο (εμείς προφανώς ως ταλιμπάν μπαίνουμε σε άλλη κατηγορία) να σταματήσουν να διαβάζουν το μπλοκ Συνεπώς, μόνος του φεύγει, κανένας δεν τον έδιωξε. Ένα το κρατούμενο. Κι αφήστε επιτέλους για αλλού αυτή την αθώα αρχική ερώτηση "δεν ξέρω αν θα δημοσιεύσεις το σχόλιό μου", λες και έχετε λογοκριθεί ποτέ εδώ

Δεύτερον, το 2008 είναι έξι χρόνια, όχι έξι μήνες πριν. Όλοι μας βέβαια αλλάζουμε κι εξελισσόμαστε, αλλά εγώ που το βλέπω από μέσα και ξέρω από πρώτο χέρι πώς σκέφτομαι και τι εννοώ, βλέπω και τη συνέχεια - συνέπεια που υπάρχει στα κείμενα αυτά. Και ευτυχώς, δεν χρειάζεται να κάνω κυβιστήσεις και ελιγμούς για να τα υπερασπιστώ συνολικά.

Τρίτον, εφόσον λες πως συμφωνείς με τον σβερντλόφ, δικαιούμαι τότε και εγώ να σε θεωρήσω συνυπεύθυνη και να σε βάλω στο ίδιο τσουβάλι -με βάση όσα είπες τουλάχιστον και όχι όσα είπαν άλλοι, όπως κρίνεις δηλ εσύ εμένα. Θέτω λοιπόν και σε εσένα τα ίδια ερωτήματα.
Διάβασες όντως το διάλογο με τον πετρόπουλο; Ποιος από τους δυο μας κατάλαβες να βρίζει τον άλλο και να καταφεύγει σε χυδαία προσωπική επίθεση; Έχετε καταλάβει αλήθεια τι υπονόησε -με απόλυτη σαφήνεια- ο πετρόπουλος; Ότι το κόμμα έχει ιστογράφους στη δούλεψή του κι ότι με αντάμειψε με θέση στο πεντάμηνο του δήμου θεσσαλονίκης. Μπορείτε να καταλάβετε πόσο προσβλητική και χυδαία είναι αυτή η κατηγορία -όχι για μένα- αλλά για τα παιδιά που βρίσκουν μετά από χρόνια ανεργίας μια δουλειά σε αυτά τα προγράμματα και για το κομματικό παρελθόν του καθενός από εσάς, που φτύνει εκεί που βρισκόταν; Πιστεύεις πως δε θα μπορούσα να απαντήσω με αντίστοιχα υπονοούμενα στον πετρόπουλο για τη σχέση του (την όποια πιθανή σχέση του) με το βήμα και το λαμπρόπουλο ή με το λαφαζάνη και την ίσκρα; Κι ο σβερντλόφ μας λέει πως άφησα να βρίζουν ένα στέλεχος του κόμματος (!;) (ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε; Ποιο κόμμα εννοεί;)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Λες ότι συμφωνείς με το σχόλιο του σβερντλόφ. Να υποθέσω, συμφωνείς δηλ ότι στο κκε υπάρχει κόκκινος κάβουρας, δηλ πράκτορας; Και γιατί μας αφήνετε στο σκοτάδι ρε παιδιά και δεν τον καταγγέλλετε ανοιχτά, τι περιμένετε; Πείτε και σε εμάς, ποιος είναι; Χτες είπα να κρατηθώ, αλλά σήμερα θα το γράψω. Έστω ότι πάμε με αυτό το σκεπτικό λοιπόν να κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Εάν εγώ ήμουν υποθετικά ο περιβόητος πράκτορας, σε πληροφορώ πως τίποτα δε θα με βόλευε περισσότερο από τα διάφορα κόκκινα καβουράκια να μου κάνουν πολεμική και αντιπολίτευση, από μια τόσο σάπια, απλοϊκή σκοπιά και να συσπειρώνονται τα μέλη γύρω μου. Έχετε καταλάβει πως αυτό που καταφέρνετε είναι να κάνετε και τα πιο κριτικά μέλη-επιρροές να έχουν αηδιάσει με την πάρτη σας, με αυτό το είδος της κριτικής, με τις ιστορίες για 'λαθρεπιβάτες' και δε συμμαζεύεται; Έχετε καταλάβει πως τα μόνα ευήκοα αυτιά σε αυτού του είδους τον 'πολιτικό λόγο', θα τα βρείτε στο εξωκοινοβούλιο και την ίσκρα που χαίρονται, σαν το λύκο στην αναμπουμπούλα; Καταλαβαίνετε πως όποιον δε συμφωνεί με αυτό το είδος της κριτικής σας, τον έχετε χαρακτηρίσει πράκτορα και έμμισθο τσιράκι της ηγεσίας; (Δε λέω ότι υπονόησες ποτέ κάτι αντίστοιχο, η γενίκευση σε αφορά στο βαθμό που λες ότι συμφωνείς με το σχόλιο του σβερντλόφ και με όλα όσα αναφέρει) Φιλοδοξείτε αλήθεια να πείσετε με αυτό τον τρόπο, όσους είναι κοντά στο κόμμα; Αυτός είναι ο σκοπός σας, ή...

Τέταρτο και τελευταίο. Κάθε κριτική στα κείμενα είναι ευπρόσδεκτη, ιδίως αν είναι καλόπιστη. Υπ' όψιν πάντως ότι στο κείμενο που σχολιάζουμε, γίνεται κριτική σε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία κατά τη γνώμη μου: την έλλειψη ή σπάνη συγκεκριμένων στοιχείων για τις μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες, την οργάνωση στα συνδικάτα, κτλ. Και την αδυναμία που έδειξαν οι συσπειρώσεις του κόμματος για το θέμα του χαρατσιού και το μαζικό αυθόρμητο κύμα άρνησης πληρωμών.
Αν εσείς αυτά, τα εκλαμβάνετε ως λιβάνισμα της ηγεσίας ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, αν θεωρείτε ότι αυτή η κριτική είναι ασήμαντη ρε παιδί μου, γιατί η μόνη αλήθεια είναι ότι εγκαταλείφθηκε το ααδμ, γινόμαστε τροτσκιστές, την ηγεσία την έχουν καταλάβει λαθρεπιβάτες που θέλουν να καταστρέψουν το κκε, κτλ, κι όλα τα άλλα είναι απλώς οδοντόπαστες, ειλικρινά δεν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό.

Καλή αντάμωση στο φεστιβάλ και στα γουναράδικα.

Ανώνυμος είπε...

Ενω σοβαρη θα ητανε η συζητηση αν μι λαγαμε για συνεργασια μιας δηθεν αρι στερας ωστε να γινει κυβερνηση ο συριζα και τα απολειφαδια να μπορε σουν να πετυχουν οτι δεν μπορεσαν το 1968 με τον κυρκο και το 1991 με τον φαρακο ΑΡΕ ΠΛΑΚΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

εντελώς προβλέψιμη η απάντησή σου,Σφυροδρέπανε..
εσύ το βρίσκεις ωραίο να χαρακτηρίζονται όσοι προβληματίζονται σε υγιές πάντα πλαίσιο,με χιλιά δυό κοσμητικά;
όσο για τα πραχτοριλίκια,εγώ δεν υπονόησα εσένα και ας μην επεκταθούμε γιατί θα πονέσει.
Εγώ έμαθα απ' το σπίτι μου πως το ΚΚΕ ανήκει στον κόσμο του και πως ο κομμουνιστής οφείλει να κάνει κριτική και αυτοκριτική,πράγμα που φαντάζομαι το γνωρίζεις όντας οργανωμένος κάποτε.Όσο για τον Πετρόπουλο,τα είδα όλα τα σχόλια και κατάλαβα πολλά.Αλλά όσο ο Πετρόπουλος έγραφε στον «Ρ» ήταν καλός,τώρα δεν είναι,κλασσικά εικονογραφημένα. Περισσότερα από κοντά,όποτε.
Εσείς καταλαβαίνετε τί ζημιά κάνετε με αυτές τις συμπεριφορές;
Κάλη αντάμωση..

Unknown είπε...

Όσο για την συνέπεια των κειμένων που λες,λυπάμαι,αλλά διαφωνώ,το εξήγησα στο πρώτο σχόλιο.
Επίσης,δεν απαίτησα να μπει παιδονόμος και όπως βλέπεις άφησα να εξελιχθεί η κουβέντα για να ξεδιπλώσουν το γνωστό «ήθος» ορισμένοι,όπως συνηθίζουν και σε άλλα μπλογκς.. Να φτάνεις σε σημείο να ντρέπεσαι για τα ιδανικά που πιστεύεις,εξαιτίας των. Αλλά ούτε αυτό το καταλαβαίνουν,μετά λέμε γιατί δε μας ακολουθεί ο κόσμος.
(Δε θα επανέλθω,ελπίζω να τα πούμε δια ζώσης,ίσως καλύτερα.)

anonymous anonymous είπε...

Απολίθωμα, μην ασχολείσαι με nicks που είναι είτε τρολ είτε βαλτοί.

Πρέπει πάντως να πω πως αυτοί/ες οι κύριοι/ες εν μέρει κατάφεραν το στόχο τους στο παρόν νήμα: ασχολούμαστε δηλαδή (κι εγώ μαζί) με τη θλιβερή ύπαρξή τους αντί να σχολιάσουμε την εισήγηση η οποία παρέχει αρκετή τροφή για σκέψη.

Ίσως επανέλθω με σχόλια επί της εισήγησης αργότερα σήμερα ή αύριο.

Ανώνυμος είπε...

Μιλανε για ηθος ποιοι? Για να μην τρελαθουμε... οποιες εχει διαβασει εστω και μια φορα κειμενα του ΕΑ για το ΚΚΕ εχει το "ηθος" τους. Οποιος συμμετειχε στην κουβεντα εδω με τον Πετροπουλο και κατι Παναγηδες ειδε ποιος εχει ηθος και ποιος οχι. Οποιος διαβασει κατι σβερτλοφ που απειλει οσους συμφωνουν με την πολιτικη του ΚΚΕ οτι θα του δωσουν λογο με υφος στρατοδικη ειδε ηθος. Οποιος διαβαζει κατινιστες φαντασιοπληξιες για Κονιτσες ειδε ηθος. Οποιος εχει δεχθει χαρακτηρισμους οπως λαθρεπιβατης, Στινας, οπορτουνιστης του κερατα κλπ απο διαφορους του σιναφιου ειδς το ηθος τους. Οποιος βλεπει αυτους που το παιζουν οτι τους ανηκει το ΚΚΕ να συναγελαζονται με την ισκρα του Λαφαζανη και να κανουν κοινες εκδηλωσεις με την Ανταρσυα και ταυτοχρονα να μας λενε ναριτες και τροτσκιστες βλεπουν ποιος εχει ηθος. Οποιος διαβασε τον Καππο στην ισκρα να μιλαει για χεζμπολαχ, τον Σταυροπουλο στον ενικο για κκεδες ταλιμπαν και βλεπει τα ιδια με φοβερο συγχρονισμο να αναπαραγονται απο Εργατοαγωνιστονεοσποριτες καταλαβαινει οτι το ηθος ειναι αγνωστη λεξη για αυτους.
Θα μας πουν για ηθος ποιοι λοιπον? Μιλαν για πρακτορες ποιοι? Αυτοι που εχουν παρει εργολαβια το χτυπημα του ΚΚΕ? Που γραφουν συκοφαντιες για στελεχη και μελη? Που ψευδονται σε καθε τους λεξη σε οτι αφορα τη δραση του κομματος? Που μιλαν για χαφιεδες οταν ψαχνουν ονοματα και στοιχεια φιλων του ΚΚΕ στη μπλογκισφαιρα και τα δημοσιοποιουν σε σχολια? Αν με βγαζει κατι εξω απο τα ρουχα μου δεν ειναι το οτι κανουν το ασπρο -μαυρο ειναι οτι μας το λενε θεωρωντας δεδομενο οτι θα το φαμε αμασητο! Γραφει οσα γραφει ο σβερντλοφ που απειλει κλπ και ειμαστε εμεις ταλιμπαν!
Ευτυχως το κομμα ξερει. Δημοσιευσε τις αποψεις στον προσυνεδριακο. Τους αφησε να ξεγυμνωθουν μονοι τους και τωρα που εχουν περασει στην πληρη απαξια αναζητουν λιγη προσοχη που θα ικανοποιησει τη ματαιοδοξια τους!
Μαλλον δεν εχετε ιδεα κυριοι με τι κομμα τα εχετε βαλει. Αν και περασατε δεν ακουμπησατε προφανως. Αλλιως κατι θα ειχατε διδαχτει απο ιστοριες οπως αυτη του Τατακη.
Το στοιχημα θα το χασετε οπως το χασε ο βασανιστης του Τατακη. Να ειστε σιγουροι γι'αυτο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ο πετροπουλος οσο ητανε στον ριζοσπα στη και επαιρνε πιο πολλα λεφτα απο τα επαγγελματικα στελεχη ολα καλα. οταν πηγε να διορθωθη αυτο και να εινα και εκει τα ιδια τοτε χαμος οποιος κανει κριτικη στο ΚΚΕ ειναι καλοδεχουμενη εδω εχουμε πισωπλατη επιθεση για να συρθη στον βουρκο με τον συριζα και να αλλαξει στρατηγι κη ευχαριστουμε αλλαδεν θα παρουμε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το σιγουρο ειναι οτι δεν ντρεπεσαι καθολου για αυτα που πιστευεις για ανθρωπινο καπιταλισμο τα υπολοιπα κολπα αστα ειναι πολυ παλια και δεν τσιμπαμε αντε με το καλο να σωσετε τον καπιταλισμο απο την κριση του οι υπουργικες καρεκλες σας περιμενουν φορεστε τα κουστουμια σας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

Κατάλαβες,ποιοί υπερασπίζονται το σημερινό ΚΚΕ; Κάτι τύποι σαν τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ,που κατάλαβε ο ατσίδας πως θέλω φτιασιδωμένο καπιταλισμό.. Ντροπή.. καληνύχτα στην Καμπούλ
(δε θα ξανά απαντήσω,σφυροδρέπανε,νομίζω το μέηλ μου υπάρχει,αν θες εκεί,κουράστηκα με τον κάθε τυχάρπαστο να μας βάζει ταμπέλες.. αυτά κάνουν και θα αναγκαστώ να συμφωνήσω και με τον κο Σαραντάκο) Χαιρετώ.

Ανώνυμος είπε...

Ξερω πολυ καλα με ποιους μιλαω και πως μιλαω. Ποτε δεν μιλατε ξεκαθαρα για να δημιουργειται συγχηση πονταρο ντας στην αναβιωση αυταπατων τον αντιπαλο παντα τον σεβομαι αυτον ομως που κανει τον ιλο για να διαβρω ση το ΚΚΕ απο μεσα δεν τον σεβομαι ποτε και επειδη δεν γεννηθηκα χτες και σας εχω ζησει και πριν το 1991 οσα κολπα και να κανης δεν με ξεγελας με τιποτα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ειναι τα ιδια παλικάρια που ξεσαλώνουν στο β.κ ,που αφου παρουν μια βολτα τα μπλοκ αντιγράφουν μηχανιστικά και οταν μπλέξουν τα μπούτια τους αρχίζουν καλαμπουρακια εξυπνάδες και έμμεσες ρουφιανιες..Δες εδω τι έγραψαν...και βγάλε συμπέρασμα


aeras kopanistos

ΚωΤσα είπε...

Ωραία. Καμμιά 60αρια σχόλια για να μείνουμε στα ίδια. Η ανάρτηση έχει συγκεκριμένο θέμα και σας επαναφέρω. Ολοι όσοι ενδιαφέρονται για το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Εργατικό Κίνημα και ότι σχετίζεται με την επαναστατική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας τότε ας καταθέσουν το λιθαράκι τους.
Ες αύριον τα δικά μου.

Ανώνυμος είπε...

"Ο Πετρόπουλος λέει πως τα παίρνω από το κόμμα, τι έχεις να πεις γι'αυτό;"

"Παλιά ήταν καλός, τώρα σας ξίνισε"

Καρσιλαμάς alert.

Amor omnia vincit

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω τι νομίζει ότι μπορεί να πετύχει κανείς κάνοντας προσωπικές επιθέσεις.

Συγκεκριμένα το απολίθωμα έχει τίμια δηλώσει μέσα από αυτό το blog, ότι ποτέ του δε χώνεψε το ΑΑΔΜ και ένοιωθε κάποια αμηχανία όταν έπρεπε να το πραπαγανδίσει στις επιρροές του. Κι αυτά τα έλεγε έγκαιρα πολύ πριν το 19ο.

Αν το ΚΚΕ τα γύρισε και πλησίασε τις απόψεις του απολιθώματος, το πρόβλημα βρίσκεται στο ΚΚΕ, όχι στο απολίθωμα.

Τέλος κανείς δε μπορεί να σώσει κάποιο κόμμα που έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει αν δεν υπάρχει μέσα του η κρίσιμη μάζα που θα του επιτρέψει να επιβιώσει. Στο εξής απλά το παίρνεις σαν δεδομένο και κανονίζεις τα κουμάντα σου. Τόσο απλά.-

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος

Ανώνυμος είπε...

δεν μας ξινισε τωρα ο καθενας κρινε τε απο της πραξεις του ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΤΙ ΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ. το 15ο συνεδριο μιλα ει για ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. το ΑΑΔΜ εμπαινε ως πιθανοτητα με συγκεκριμε νες προ υποθεσεις που καμμια δεν υπηρχε το 2012. σε αλλο σχολιο μου εχω γραψει το σχετικο αποσπασμα απο την αποφαση αν χρειαστει μπορω να το επαναλαβω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΚΕ πραγματικα θα ειχε αυτοκτονη σει αν επεφτε στην παγιδα της αριστε ρης κυβερνησεις και εκανε συνεργασια με τον συριζα εκει πραγματικα θα ζουσαμε μια τραγωδια σαν το 1968 και το 1991 και θα ειχαμε χαλασει οτι χτισαμε μετα το 1991.Σημερα ειμαστε εδω ορθιοι το παραδειγμα του ΑΚΕΛ βγαζει ματια για οποιον θελη να δει και προχωραμε μακρια απο αυταπατες αστικης διαχειρησης συμφωνα με τους ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μα τον τουτάτι και τη μπελισάμα, παναγιώτη βάλε ένα όριο στον εαυτό σου, τρία-τέσσερα σχόλια τη μέρα κι άσε και τίποτα να πέσει κάτω, δεν χρειάζεται κάθε φάση να πάει γκολ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κριτία, θέλεις να μου θυμίσεις πότε ακριβώς το έγραψα αυτό για το ααδμ, γιατί έχω γράψει αρκετά και δεν το θυμάμαι.

Κατερίνα, αυτό με τον παιδονόμο, δεν πήγαινε σε εσένα ειδικά, ούτε και σε κάποιον άλλο δηλ, γενικά το έγραψα. Το μέιλ μου τόχω δώσει κατά καιρούς, όποιος θέλει να μου πει κάτι κατ' ιδίαν, ελεύθερα. Δε θυμάμαι πάντως να έχουμε γνωριστεί κάπου ή να σε ξέρω. Αν είναι να βρεθούμε σε φεστιβάλ -σε ποια πόλη απ' όλες;- να κρατάς κάτι για να σε βρω. Εγώ πέρσι είχα τη μπλούζα του γκάλη -λιμόζ ετοιμάσου, σου δίνω μια πρόγευση από το αυριανό κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

Μα επιτέλους τι έχετε όλοι - ένθεν και εκείθεν - κατά των Τάλεμπαν ? (της Χεζμπολάχ μη εξαιρουμένης).
Μήπως μπήκα σε σελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας ?

Τώρα για το θέμα της ανάρτησης.
Καλό θα ήταν να παρουσιάζονταν διαχρονικά στοιχεία για τον αριθμό των ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ ή δυνατόν σε βάθος τουλάχιστον 20ετίας, για σημαντικά εργατικά σωματεία π.χ. Σωματείο Οικοδόμων Αθήνας.
Εγώ όσο και αν έψαξα το δίκτυο δεν βρήκα.

TALIBAN

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ. εχεις δικιο δεχτη η συμ βουλη απλα λογο απεριοριστου ελευθε ρου χρονου περναει η ωρα σε ευχαρι στω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Aς μας πουν οι φιλοι οπορτουνιστες που θελουν να διαχειριστούν την κριση που βαθαίνει
ποια ειναι η προοπτική της αριστερής κυβέρνησης με δεξια πολιτική ,θα κουρεψουν χρέος οπως προτεινει ριζοσπαστικο το ΔΝΤ θα συνεχίσουν σκληρη λιτότητα της Ε.Ε των λαων θα διαπραγματευτούν γενικα και αόριστα ,θελουν εθνικο νόμισμα με την προοπτική του ευρωπαϊκού λαχανόκηπου...
Αφου προσπεράσουν ολα αυτα χωρις να απαντήσουν ,ας μας εξηγήσουν τι εννοούσε ο κυριος Δραγασακης με τον μη κρατικο καπιταλισμό..
Αφου αφησουν αναπάντητα αυτα ταεπισης δευτερεύοντα ζητήματα ,μπορουν στην συνέχεια να διευκρινίσουν ποιος λεει αλήθεια ο Σταθακης ο Μιλιος η' η γλάστρα ο κυριος Λαφαζανης.....ο καθώς πρεπει πασοκος Μητρόπουλος με την ατιθαση λουκα κατσελη
Για τα διεθνή ζητήματα τα λεμε αργότερα διοτι υπάρχουν και οι ΑΝΕΛ αν και η κυρια Δουρου ηδη εχει πει πως η αλληλεγγύη στους παλαιστίνιους δεν ειναι δεδομένη ,αλλωστε θυμόμαστε πως με κοφτή δεξια τρίπλα μετα την αμερικάνικη πρεσβεία και πριν την ισραηλινή πορευτηκαν επαναστατικά στο σπιτι τους και χωρις να βρέχει στην στράτα τους

Κριτων Αρσένης ο πολιορκητής..
by
Καουτσκι

Αναυδος είπε...

αφου παρενεβη ο νεστορας του διαδικτυου για να παρει φυσικα το μερος των εργατοσποριτων ησυχασα

ο ΝΣ ανηκει στη σχολη του seagull management αφοδευει οπου βει και αφηνει τους αλλους να μαζεψουν τα προιοντα της δρασης του

το ηθος του συριζα σε ολο το μεγαλειο του

ΚωΤσα είπε...

Οταν επιχειρείς να εξετάσεις την περίοδο αυτή τότε λοιπόν είσαι υποχρεωμένος να πας πιο πίσω ώστε να συνδεθείς με την ιστορία.
Επιγραμματικά κάποια πράγματα.
Το εργατικο δυναμικό είναι 3,5 εκ. και 1.5 άνεργοι. Σύνολο περίπου 5 εκ. Από αυτό συνδικαλίζεται το 10%. Από αυτό συμμετέχουν κατά κύριο λόγο τα Δ.Σ. και οι πρωτοπόροι εργάτες. Εξαιρετικές περιπτώσεις σωματείων υπάρχουν όπως στο Μέταλλο κ.α. Ουσιαστικά μιλάς για 500 χιλ. κόσμο. Απ΄ αυτούς βγάλε τους άλλους...
Η ιδιαιτερότητα της χρονικής περιόδου που αναφέρει η ανάρτηση βρήκε πολλούς εργαζόμενους χωρίς οργανική σύνδεση με το κίνημα. Αυτό που υπήρχε και αυτό που υπάρχει. Συνειδήσεις χύμα στο δρόμο. Το ΠΑΜΕ εργατικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό καταγράφηκε ως δύναμη ανατροπής που συγκέντρωνε πολλές συνειδήσεις χωρίς οργανικούς δεσμούς μαζί του.
Οι μεγάλες συγκεντρώσεις το αποδεικνύουν.
Οι αρχιδάτοι του ΠΑΜΕ ξεκινήσαν τον χορό σε εκείνη την απεργία των Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων που αποδέχονται το πλαισιό του. Αυτή η κίνηση έφερε σε μεγάλη δυσκολία - αμηχανία ακόμα και δικούς μας. Και τους άλλους. Δέστε πόσες φορές απασχόλησε τα κύρια άρθρα των αστοφυλλάδων.
Για την απεργία των χαλυβουργών. Ιστορικη παρακαταθήκη για το μέλλον. Την εζησα επισκεπτόμενος το εργοστάσιο, τη βίωσα συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο του Βόλου. Κάθε μέρα έξω από την πύλη. Οι εργάτες έπερναν τις ανακοινώσεις με σκυφτό το κεφάλι και έφευγαν. Χωρίς να μιλάνε. Με εντυπωσίαζε τότε. Οταν το ΠΑΜΕ κλιμάκωσε την πάλη τότε το εργοδοτικό σωματείο τους έβαλε απέναντί του με σύνθημα "οχι στο φασισμό του ΠΑΜΕ"! Εσφιξε ο κώλος όλων στο Βόλο. Δέστε την ειδησεογραφία των ημερών και θα καταλάβετε. Τι έβγαλαν οι εργάτες του Βόλου. Απολύσεις νέες, μείωση, διαθεσιμότητες και μικρή αλλαγή στους συσχετισμούς στις συνελεύσεις τους.
Ο Μάνεσης και οι φίλοι του όπως ο Αγγελόπουλος που τον στηριζε εκείνη την εποχή, έχουν καταγάγει νίκη στις αδιαμόρφωτες ταξικά συνειδήσεις μας. Η στάση του ΠΑΜΕ και των κομμουνιστών ιδιαίτερα πρέπει να τσαλακώσει όλες τις μικροαστικές μούρες. Είναι προυπόθεση αυτό για να πάει το κίνημα μπροστά.
Η κεφαλοποίηση όλης αυτής της χωρίς όρια αγωνιστικής δράσης των συντρόφων μας δεν έγινε εξαιτίας και λόγων που πρέπει να αναζητηθούν στην ιστορία αφενός και αφετέρου στους αντιπάλους μας. Το κίνημα ποτέ δεν "επαιζε" μόνο του. Εχει αντίπαλο που έχει τα μέσα, τα φράγκα, τον κρατικό μηχανισμό και προπάντων την απόφαση να υπερασπιστεί την εξουσία του.
Για την ιστορία. Ισχυρίζομαι ότι οι κομμουνιστές φέρνουν μεγάλο ιστορικό βάρος. Οποιος ταχθεί με το μέρος μας θα πρέπει αυτομάτως να αιτιολογήσει τι έγινε στην ΕΣΣΔ και το κυριότερο να απαντήσει τι θέλουμε πάλι! Γι' αυτό και για άλλα έχει νόημα η βύθιση που κάνει το ΚΚΕ στην ιστορία του. Γι αυτό και για την εξουσία των εργατών είναι ανάγκη να ανασυντάξουμε το κίνημα. Σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Εννοείται με ταξικό πρόσημο.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω σε γενικες γραμμες με τα σημεια που τονιζει η αναρτηση,αλλα
για το θεμα του χαρατσιου εχω ενστασεις λογω προσωπικης εμπειριας.
Με τη λαικη επιτροπη της περιοχης καναμε σχεδον καθε βδομαδα παρεμβαση
στην τοπικη ΔΕΗ,κλεισιμο ταμειων,ενημερωση του κοσμου κτλ.
Ο κοσμος μας επεφημουσε,εβριζε την κυβενηση και γενικα φαινοταν πως ανταποκρινεται θετικα.Παρ ολα αυτα οι περισσοτεροι περιμεναν υπομονετικα ποτε θα φυγουμε για να πληρωσουν.Προσωπικα τρεις φορες ετυχε να με ρωτησουν "ιδαιτερως" αν θα μεναμε πολυ γιατι που να ξαναρχοντε αυριο.Ο φοβος ειναι πολυ δυσκολο να σπασει κ εκτος απο το φοβο υπαρχει και ενα ειδος παραιτησης και υποταγης στην εξουσια.Αυτα βεβαια ειναι οι δικες μου διαπιστωσεις σε αλλες περιοχες μπορει να ηταν διαφορετικα τα πραγματα.Οπως και να χει καλο ειναι να διακρινουμε τις αδυναμιες και τις παραλειψεις αλλα κ τα θετικα ετσι ωστε να υπαρχει παρακαταθηκη για την επομενη φορα.
adrastia

Ανώνυμος είπε...

Πανω σε αυτο να πω και εγω οτι σε περιοχες με εντονο το μικροαστικο στοιχειο υπηρχαν περιπτωσεις προσκαιρα να συσπειρωνονται ατομα που μονη εννοια τους ηταν το χαρατσι και τιποτα αλλο. Ειδα με τα ματια μου περιπτωσεις οπου μας εφερναν λογαριασμους για να παμε στη ΔΕΗ ατομα που ειχαν στην κατοχη τους 8 ακινητα ή 5 ή 10! Ε αυτους ουτε μπορεις ουτε νομιζω οτι τους θες στη Λ.Σ. αυτος που εχει 8 ακινητα στα ΒΠ και τα νοικιαζει ειναι εισοδηματιας... Ωστοσο γενικα θα μπορουσε απο λαικα στρωματα να μας μεινει πιο μεγαλο μερος κοσμου αν ειχαμε πιο καλη πειρα καθπδηγησης ανωριμων πολιτικα μαζων.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς έχεις γράψει τόσα πολλά, που θέλω ώρες για να το βρω. Είναι παλιό σου κείμενο, μου έχει καρφωθεί στο μυαλό γιατί μου έκανε πολύ κακή εντύπωση, για την ακρίβεια τη χειρότερη εντύπωση από όλα τα γραφόμενά σου. Στο περίπου υποστήριζες πως για μας ΑΔΔΜ=σοσιαλισμός και δικτατορία του προλεταριάτου και επομένως γιατί να ντρεπόμαστε να το πούμε ανοιχτά και να δημιουργούμε συγχύσεις με το να κρυβόμαστε πίσω από το ΑΑΔΜ. Συγχώρεσέ με αν δε θυμάμαι τους ακριβείς όρους που χρησιμοποιούσες, θα δεχτώ όποια διόρθωση μου κάνεις.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως όντως στα γραπτά σου υπάρχει συνέχεια, στο πρόγραμμα του ΚΚΕ όχι, τώρα ήρθε πιο κοντά σου.

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος

Unknown είπε...

Μπήκα μόνο και μόνο για να απαντήσω στον Σφυροδρέπανο(με την Καμπούλ έχω διακόψει επαφές,γιατί έχω και κλονισμένο νευρικό σύστημα).
Όχι,δε γνωριζόμαστε,μόνο φατσικά σε ξέρω.. Το διάβασα το σημερινό,αλλά τι να σε κάνω,που 'μαι Π.Α.Ο.Κ. και μεγαλωμένη στην Τούμπα(είναι που φοράω κουκούλες,όπως είπε ένας),άρα φαντάζεσαι σε ποιάς πόλης το φεστιβάλ θα τα πούμε.
Όσο για τα οπαδιλίκια και την αλλαγή στα γραπτά σου,θα σου θυμήσω δυο παλιότερα : «Κομμουνιστές της κερκίδας» και «Φραξιονισμός» στο οποίο έκανες λόγο το πως αντιμετοπίζονται οι πρώην. .
υ.γ. 1 : μεηλ δεν μπορώ να στείλω,κάτι κάνω λάθος..
υ.γ. 2 : σε κάτοικους του ταλιμπανοχωριού δεν θα απαντήσω,το ξεκαθάρισα..

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ναι αλλά αυτό που λες είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που είπες (πως είπα) αρχικά. Και πάλι πρέπει να δω σε τι συμφραζόμενα το είχα πει και τι μπορεί να εννοούσα συνολικά. Και τώρα όμως θα μπορούσα να πω σχετικά με το ζήτημα κάποια πράγματα.
Τι ακριβώς σήμαινε πχ εκείνο το σημείο ότι η λαϊκή εξουσία για εμάς είναι ο σοσιαλισμός, ενώ για τους άλλους, τους συμμάχους μας, μπορεί να είναι κάτι άλλο. Ποτέ δεν μπόρεσα να το καταλάβω πολύ καλά τι διαφορετικό θα μπορούσε να είναι η λε για ένα πιθανό σύμμαχο.
Να σου πω και ένα δεύτερο σημείο. Ο μεγάλος κόμπος κατά τη γνώμη μου στη σύνδεση τακτικής στρατηγικής, είναι πως φτιάχνεις ένα μέτωπο με κόσμο - δυνάμεις που δε συμφωνούν απαραίτητα μαζί σου στο στρατηγικό στόχο, αλλά ένα μέτωπο ως κεντρική πολιτική πρόταση, δεν μπορεί νάχει μόνο επιμέρους συνεργασίες, πρέπει να έχει πρόταση εξουσίας, να το βάζει στο σήμερα, να υπηρετεί το στρατηγικό σου στόχο.
Έτσι που μου το λες, πιθανολογώ πως θα είχα γράψε κάτι παρόμοιο, ή με παρόμοιους άξονες. Μπορεί και όχι βέβαια, αν δεν το δούμε πιο συγκεκριμένα, αυτά είναι λόγια του αέρα και εικασίες.

Αναυδος είπε...

θα συμφωνησω με αδραστεια και ρατμ
το χαρατσι της ΔΕΗ μπηκε στον 3ο χρονο του και αν εξαιρεσουμε αυτους που αδυνατουν να το πληρωσουν για τους υπολοιπους εχει πλεον συσσωρευτει χρεος αρκετα σημαντικο το οποιο ωσονουπω καταφθανει μεσω εφοριας κατασχεση μισθου (για οποιον εργαζεται) η καταθεσεων (για οποιον εχει)

ισα ισα η αρνηση πληρωμης ηταν ενας δεικτης (μαζι με αλους παρομοιους π.χ. απογραφη, αυτοαξιολογηση κλπ) που δειχνει την αποφασιστικοτητα του λαου να αντισταθει και να κανει ένα βημα παραπανω Η μαζικη άρνηση πληρωμης θα δημιοργουσε αντικειμενικο προβλημα στην αστικη διαχειρηση με την εννοια ότι θα τους ελειπε περι τα 2 δις κάθε χρονο. Το προβλημα είναι ότι τα επεχειρα της αρνησης είναι κατά μονας κι εξυπνα το κρατος δεν προχωρησε σε μαζικες διακοπες ρευματος που θα πυροδοτουσαν πιθανα ανεξελεγκτες καταστασεις.

Ανώνυμος είπε...

Η αποφαση του 15ο συνεδριου το 1996 ελεγε οταν τα κομματα του δικομμα τισμου και οι συμμαχοι τους εχουνε αδυνατισει στο επακρο η ταξικη παλη και οι συσχετισμοι στο Σ.Κ εχουνε αλ λαξει ριζικα τοτε ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΑΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ μια κυβερνηση ΑΑΔΜ που δεν θα αποτελει ενδιαμεσο ΣΤΑΔΙΟ και δεν θα εχει σχεση με ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙ ΝΟΒΟΥΛΙΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Να πω διευκρινιστικά πως το προηγούμενο σχόλιό μου απευθυνόταν προς τον κριτία, ξέχασα να το γράψω

Κατερίνα το μέιλ επικοινωνίας είναι vaskrits@gmail.com
Μπορείς να στείλεις ό,τι θες

Αδράστεια σωστά είναι όσα αναφέρεις, εγώ θα πρόσθετα ότι κάτι παρόμοιο γίνεται και σε πολλές περιπτώσεις που η λαϊκή επιτροπή πρωτοστατεί σε κάποιες επανασυνδέσεις ρεύματος. Υπάρχει κόσμος που μένει σε αυτό, θέλει να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του και από εκεί και πέρα αδιαφορεί. Δε θα διαφωνήσω σε αυτό, είναι από τις παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε (για να μιλήσω κι εγώ με κυβερνητικά κλισέ).
Η δική μου ένσταση -και δε λέω ότι είναι απαραίτητα σωστή- είναι εάν κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο, να γνωρίσουμε κόσμο, να φάμε έστω τα μούτρα μας με κάποιους που ήταν όπως περιγράφεις, ή εάν τελικά σε μεγάλο βαθμό όλο αυτό μας βρήκε τελείως απροετοίμαστους.

Ανώνυμος είπε...

Δε θα ελεγα εντελως απροετοιμαστους αλλα σε καποιο βαθμο ναι συμφωνω.Ομως δε ξερω αν μπορουσε να προβλεφτει το βαθος και η διαρκεια της κρισης,τα προτωφανη για τα"ευρωπαικα δεδομενα"μετρα και η αδυσωπητη καταστολη για την εφαρμογη τους.Ασ μη ξεχναμε οτι και οι κομμουνιστες ειναι ανθρωποι που πληττονται το ιδιο αν οχι και περισσοτερο σε καποιες περιπτωσεις(εκδικητικες απολυσεις κλπ).Παντως θεωρω οτι μετα το πρωτο μουδιασμα τα κομμουνιστικα αντανακλαστικα και η εμπειρια λειτουργησαν,το συνεδριο ξεκαθαρισε τα πραγματα και προχωραμε να κερδισουμε το χαμενο εδαφος.
adrastia

Ανώνυμος είπε...

"αυτό το μαζικό κι αυθόρμητο κύμα άρνησης πληρωμής"


Να μιλήσω κι εγώ για τις δικές μου εμπειρίες που μάλλον διαφέρουν από αυτές της κε του μπλοκ. Εγώ είδα ένα πανίσχυρο, μαζικό κι αυθόρμητο κίνημα πληρωμής του χαρατσιού μη μας κοπεί το ρεύμα και οι συντριπτικά περισσότερες προσπάθειες για να πειστεί κάποιος να πράξει διαφορετικά αποδεικνύονταν μάταιες.

1000 φορές έχουμε ακούσει για τους ηρωικούς μεν, τους ηρωικότερους δε που θα κάνουν το ένα και το άλλο και δεν θα ανεχτούν και και και.
Όταν όμως η κυβέρνηση έκανε πχ περαίωση για τους επαγγελματίες, τελικά έτρεξαν όλοι.


ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα ο Στάθης με την ανάρτησή του κινήθηκε σε νέο χαμηλό.

http://www.enikos.gr/stathis/222814,Poy_to_pane_to_KKE;.html

Μέσα σε όλα έγραψε και για τη φάλαγγα των υβριστών που έχει εκπαιδεύσει το ΚΚΕ.

Συμπτώσεις...

ρα

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι αν μαζεψουμε ολους τους απογοητευμενους, ανετα γινομαστε κυβερνηση. Μεινετε ρε σεις, μεχρι να ξαναφυγετε για χιλιοστη φορα.

Σφυροδρεπανε, για Αρη το ειδα και θα γραψω το βραδυ.

sniper

Ανώνυμος είπε...

Ρ.Α αυτο δειχνη οτι το κομμα μας τους δημιουργη δυσκολιες και ρηγματα αν δεν τους ενοχλουσε δεν θα ουρλια ζαν και να πεφτουν χαμηλα δεχετε και ο ιδιος οτι τα ποσοστα μας ειναι πα νω απο αυτα του ιουνη και αυτο λεει παρα πολλα και οπως παντα βεβαια ξεχωριζει ηγεσια απο την βαση για τους γνωστους λογους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Κάπταιν,
Για ν’ αρχίσω από τα εύκολα, «…για ποιο λόγο υπάρχει έλλειψη κάποιων στοιχείων, ..». Δε νοιώθω να μου λείπουν αυτά τα στοιχεία. Βλέπω την κατάσταση, την ανεργία, την καλπάζουσα ανέχεια, την υποταγή – τι να μου πούν τα ποσοτικά στοιχεία; Τα ποιοτικά φτάνουν. Γι αυτά ας συζητήσουμε.
«Για ποιο λόγο δε νίκησαν όμως οι αγώνες που ξεδιπλώθηκαν αυτό το διάστημα;»
Για το τι μπορεί να είναι νίκη στη σημερινή φάση του Καπιταλισμού δες και το κομμάτι, που αναφέρομαι στη «Χαλυβουργία».
Αλλο "ο ενθουσιασμός" άλλο οι "ριζοσπαστικές" διαθέσεις του κόσμου.
Είναι εύκολος ο ενθουσιασμός για μη-ριζοσπαστικές λύσεις, που φαντάζουν (γιατί, σήμερα, δεν είναι ούτε αυτές…) εύκολες. Από την άλλη δεν είναι ακόμη διαδεδομένες οι ριζοσπαστικές διαθέσεις στον κόσμο. Να το πω κάπως σχηματικά, εντοπίζονται κυρίως στο 4.54% του ΚΚΕ, άντε και σε ένα τμήμα του ναρ και των δύο μ/λ, δηλαδή ούτε 300 χιλιάδες, συν ό,τι διαφοροποιήσεις δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, σε μια κοινωνία 11.5 εκατομμυρίων γανωμένη επί 100 (με σύντομα διαλείμματα) χρόνια με μικροαστικές και αντιδραστικές πλάνες.
Μαρφίν; Δύσκολα θα μπορούσε μια προβοκάτσια έστω και αυτής της εμβέλειας να φρενάρει ένα ώριμο κίνημα. Η επιτυχία της «Μαρφίν» είναι απλά μια ένδειξη της χρεοκοπίας του μικροαστικού κινήματος (αναρχία, αριστεριστές, πασοξύριζα) αλλά και της υποκειμενικής καθυστέρησης του εργατικού κινήματος, στο βαθμό, που επηρεάζεται ακόμη από του προηγούμενους
Ηταν το "χαράτσι" η "κρίσιμη καμπή";
Είχα κι εγώ διατυπώσει στο μακαριστό Granma κάποιους σχετικούς ενδοιασμούς, για την οργάνωση εκείνου του αγώνα. Αλλά νομίζω πως οι πραγματικότητα μας προσγείωσε, όπως σωστά μας επισημαίνουν ήδη πολλοί σύντροφοι κι εδώ. Δεν είναι εύκολη η επιστράτευση των μικροαστών (ergo η wannabe) σε μαζικά κινήματα με την ηγεσία και κατεύθυνση της ε.τ.. Τι περιμέναμε; Ηταν σίγουρο πως οι μ.α. θα υποχωρούσαν στον εκβιασμό του Κεφαλαίου και θα πλήρωναν, από αυτά, που έχουν. Θα τα ξαναπούμε με αυτούς όταν δε θα έχουν. Και ο καιρός γαρ εγγύς, όχι με δική μας ευθύνη…

Τι έδοσε η "Χαλυβουργία" στο εργατικό κίνημα; Πολλά. Μας θύμισε πως υπάρχουν δύο βασικές τάξεις, και πως η μία έχει τα ματ. (Και, για να προλάβω, μην ακούσω καμιά μαλακία, ότι ματ υπήρχαν και στις «πλατείες» κλπ., γιατί η «πλατεία» δεν ήταν εργατική τάξη, ήταν ένας μικροαστικός χυλός των καναλιών, που δεν ανεχόταν την ε.τ. ούτε καν σαν …συνιστώσα!)
Εδειξε πως αν κάποτε οι μείζονες συμβιβασμοί είχαν μια βραχυπρόθεσμη λογική για την ε.τ. σήμερα, ούτε αυτοί δεν είναι εφικτοί. Γιατί οποιαδήποτε «νίκη» του εργατικού κινήματος στα πλαίσια του Καπιταλισμού, δεν μπορεί παρά να είναι ένα είδος συμβιβασμού, που μόνο τότε είναι θετικός για την ε.τ., όταν, πέρα από τα άμεσα επίχειρα κέρδη, συνοδεύεται από αναβάθμιση της ταξικής συνείδησης των εργατών σε πεποίθηση για την αναγκαιότητα της Επανάστασης. Πολλοί εργάτες της «Χαλυβουργίας» κατάλαβαν, και σύντομα θα καταλάβουν και οι υπόλοιποι, πως η σημερινή μίζερη πραγματικότητα ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να τους προσφέρει η «τηλεφωνήτρια», δηλαδή ο Μάνεσης και η τάξη του, και είναι ακριβώς ό,τι αντιπάλεψε ο «Σιφωνιός», δηλ. το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.
Η «Χαλυβουργία» ήταν μια ουσιαστική νίκη για το ΠΑΜΕ και το εργ. Κίνημα, κι ας είχε την μορφή της ήττας μιας απεργίας με την βοήθεια των ματ. Μην μας παραξενεύει αυτό αν θυμηθούμε ότι μερικές από τις πιο ένδοξες στιγμές της Ιστορίας ήταν …ήττες! Αλλά, από «τι ψηλά έπεσαν», παρατήρησε ο Κάλβος. Οι εργάτες θα θυμούνται με υπερηφάνεια αυτή την «ήττα» τους, και είναι οι αστοί (και τα παπαγαλάκια τους), που θα προτιμούν να ξεχάσουν την περιφανή «νίκη» τους. Η θα προσπαθούν εκ των υστέρων να την …δικαιώσουν(!!!), όπως κάποιοι αξιολύπητοι «Δημόσιοι Υπάλληλοι»…. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ηττημένοι.
(συνεχίζεται)

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

(συνέχεια)
Κάτι ακόμη: Η αλλαγή συσχετισμών στο εργοστασιακό σωματείο δεν οφείλεται τόσο σε αλλαγή συνειδήσεων. Σίγουρα η ήττα της απεργίας γονάτισε προσωρινά τα πιο αμφιταλαντευόμενα στοιχεία του προσωπικού, αυτό είναι αναπόφευκτο. Αλλά και αυτοί είδαν κι έμαθαν πράγματα, που θα θυμηθούν στο ζοφερό μέλλον, που ακολουθεί. Νομίζω όμως, πως η αλλαγή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις απολύσεις, που έκαναν πλειοψηφία την συντηρητική μειοψηφία. Είναι κι αυτό ένα από τα τυπικά προσόντα της καθυστερημένης μορφής οργάνωσης, που ακούει στο όνομα «εργοστασιακό σωματείο», για το οποίο χύθηκαν τόνοι μελάνης και μικροαστικής χολής. Το εργοστασιακό (ούτε καν επιχειρησιακό!) σωματείο είναι στο DNA του εργοδοτικό και η σημερινή εικόνα της «Χαλυβουργίας» με την υστερική εργοδοτική τηλεφωνήτρια εκλεγμένη Πρόεδρο το επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά. Ποιος πάλεψε για τα βιομηχανικά συνδικάτα σε αντίθεση με το «εργοστασιακό σωματείο» της ιεράς συμμαχίας αριστεριστών-πασόκων-εσωτερικάκηδων-δεξιών-ΔΟΛ-«Ελευθεροτυπίας» την δεκαετία του ‘70, οέο;
Η «Χαλυβουργία» άνοιξε πολλά μάτια, και βούλωσε πολλά στόματα…

Στο προηγούμενο έγραφες....«πριν δεν ήθελε» - «τώρα δεν μπορεί». Νομίζω πως πάλι μπλέκουμε το "τι δεν ήθελε πριν" με το "τί δεν μπορεί τώρα", γιατί θαρρώ πως δεν είναι το ίδιο «τι». Πρίν δεν ήθελε ούτε καν να κάνει μιαν απεργία, που ωστόσο θεωρούσε πως έφτανε για να τον απαλλάξει από το 1ο μνημόνιο. Γιατί νόμιζε, πως μπορούσε να επιβιώσει και με εκείνο το μνημόνιο. Τώρα νοιώθει πως η οποιαδήποτε ουσιαστική αντίδρασή του απειλεί το σύστημα. Τότε δεν ήθελε το Μνημόνιο, τώρα δεν έχει, προς το παρόν, κουράγιο ν’ ανατρέψει τον Καπιταλισμό. Πρέπει να πειστεί, πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση…..
«Η οβιδιακή μεταμόρφωση του Πιπή»! Καλό! Η Προσγείωση ενός δεξιού Αριστεριστή, που πιανόταν, εκτός από τα μαλλιά του, και από τις γενειάδες των ισλαμιστών της λιβυκής "εξέγερσης" ενώ σήμερα αναζητά την επιβεβαίωσή του στον …αντισταλινισμό των ουκρανών φασιστών (!!), για να συνεχίσει να πλανάται στους αιθέρες της αριστερίστικης αντικομμουνιστικής "επαναστατικότητας".
Ξεβράκωμα θέλουν αυτοί.
Είναι ο μόνος τρόπος να ξεματιάσουμε την φοιτητριούλα, που έχει πιαστεί στα μάγια του πονηρού πολιτευτή. Και το ξεβράκωμα θα γίνει μέσα στις μυλόπετρες της ολοκληρωτικής σύγκρουσης του ΚΚΕ με τον πασοξύριζα.
(συνεχίζεται)

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

(συνέχεια)
Κλείνοντας τις αναγκαστικά αποσπασματικές επισημάνσεις σε ένα μείζον θέμα, θα ήθελα να συνοψίσω μια γενική μου θεώρηση για το εργατικό κίνημα, που δε μπορεί παρά να είναι πολιτική:
Η Αντίδραση, έχοντας εντοπίσει την υποκειμενική αδυναμία του εργατικού κινήματος, την αξιοποιεί τραβώντας στα άκρα. Σίγουρα γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, έχει πια ελάχιστα περιθώρια παραχωρήσεων, και ίσως και γιατί υπερεκτιμά την τακτική της υπεροχή. (Το τελευταίο θα την οδηγήσει και σε αχρείαστα λάθη). Με λίγα λόγια, «ούτε θέλει (ποτέ δεν ήθελε), ούτε και μπορεί (αυτό είναι το καινούργιο της εποχής μας)». Είναι κι αυτή με την πλάτη στον τοίχο και η (παγκόσμια) ανάκληση του Φασισμού στα όπλα το επιβεβαιώνει. Κατά την άποψή μου αυτή η στροφή, σε αντίθεση με τον Μεσοπόλεμο, είναι οριστική. Αποχαιρετήστε την Αστική Δημοκρατία, που αγαπήσατε, όσοι την αγαπήσατε. Και συνειδητοποιείστε πως ο Φασισμός είναι η ανώτερη μορφή της Αστικής Δημοκρατίας και καθόλου η άρνησή της, τώρα, που ξέρουμε με τι ευκολία μεταλλασσόταν το ένα στο άλλο….
Το ΠΑΜΕ γεννήθηκε μέσα στη συνειδητοποίηση τέτοιων αδιεξόδων για το εργατικό κίνημα και εκφράζει την υγιέστερη αντίδρασή του. Σε κάποια φάση, εξέφρασε και ανώριμες δυνάμεις του εργατικού κινήματος, που τα περίμεναν όλα πιο εύκολα και κυρίως όχι ριζοσπαστικά. Μοιραίο, όταν και το ΚΚΕ είχε, (και ακόμη έχει υπολείμματα…) μικροαστικών επιρροών, χωρίς να πάψει ποτέ να είναι το κόμμα της ε.τ.. Στην πορεία, όταν ξεδιπλώθηκε η σαρωτική επίθεση της Αντίδρασης, οι ανώριμες συνειδήσεις, που δεν πρόλαβαν να «ψηθούν» επαναπροσανατολίστηκαν με βάση την αργοκίνητη ανωριμότητά τους. Αυτό πετυχαίνει προσωρινά ο πασοξύριζα και οι παρατρεχάμενοί του «Ε».Α., Πίπηδες, Αλαβάνοι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Όχι τόσο ξαναματρώνοντας τους πασόκους, όσο παρεμποδίζοντας την ταξική τους συνειδητοποίηση και την προσέγγισή τους στο ΚΚΕ. Αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό το δρόμο στη φασιστικοποίησή τους. Δρουν πεμπτοφαλαγγίτικα. Δεν το περιμέναμε;
Νομίζω πως η δράση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, είναι υποχρεωμένη να συνυπολογίζει και αυτές τις παραμέτρους.
Κατά τα άλλα, επιμονή, αντοχή και υπομονή.

Ανώνυμος είπε...

η αναλυση ειναι εξαιρετικη δεν εχω να συμπληρωσω απολυτως τιποτα ενα πολυ μεγαλο μπραβο και να κρατησουμε τα τελευταια λογια για αντοχη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

έστειλα ένα σχόλιο. Τί έγινε;

ένας Δ.Υ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Έγινε ότι έγραψες στα κατάστιχά σου αυτό που σου είπα κι εγώ με τη σειρά μου στο ανταπέδωσα ευγενικά. Το χειρότερο είναι ότι με θεωρείς και ηλίθιο από πάνω, που δεν μπορώ τάχα να καταλάβω πως επιστρέφεις συνεχώς με καινούρια ψευδώνυμα, να μας πεις το ίδιο φτηνό, μονότονα επαναλαμβανόμενο τροπάρι για το παμε και το κκε, που ευθύνονται για όλα. Για το ότι δεν κουνιέται φύλλο αλλά και για τα χάπενινγκ -όπως λες αφ' υψηλού τις απεργίες. Ευχαριστούμε πολύ για τις γόνιμες απόψεις, αλλά τέτοιο διάλογο δε θα πάρουμε, όχι εδώ τουλάχιστον. Τις προηγούμενες φορές έκλεινα με την ευχή "καλή τύχη με το επόμενό σου ψευδώνυμο". Αυτή τη φορά δε θα την ανανεώσω. Χαρήκαμε για τη γνωριμία αλλά από εδώ και μπρος από μακριά και όχι αγαπημένοι. Αντίο.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς είσαι κομματικός κρετίνος. Δεν ξέρω τί ζόρια τραβάς με τις διαφωνίες γενικά και αν σε βολεύει να τις χρεώνεις σε ένα μόνο πρόσωπο ενώ όλοι οι άλλοι συμφωνούν ε;. Δεν πειράζει, ό,τι είχα να πω το είπα.
Μετά το (κατά)μαύρο του Μαϊου θα τα ξαναπούμε, όταν θα κοπουν οι περισσότερες κομματικές αντιμισθίες για ιντερνετικούς ρεμπεσκέδες.
Αν έχεις @@ να το δημοσιεύσεις.

ένας Δ.Υ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

@@ λεφτά πληρώνουν στο κόμμα ρε ΔΥ, δεν είναι σαν τη δική σου υπηρεσία. Από εκεί βρήκα κι εγώ δανεικά όμως, να δημοσιεύσω την πύρινη καταγγελία σου. Μα τόσο πρωτότυπα επιχειρήματα όλο μιντιακή φρεσκάδα πώς μπόρεσα κι εγώ να τα χρεώσω στο ίδιο πρόσωπο ε; Δογματίλα σκέτη παιδί μου, α-πα-πα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συμβολή σου και για την ολοκλήρωση της καριέρας σου.

Ανώνυμος είπε...

παντως στην εργατικη αριστοκρατια δεν ανεικουμαι εγω προσωπικα ολα τα ενσημα τα εχω στον ιδιωτικο τομεα και τετοια εχουμε κα απο ολα εχουμε αντε στο καλο και ΚΚΕ θα υπαρχει θελεις δεν θελεις αν σε πειραζει περαστικα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

AGIS είπε...

Θα είχα από νωρίτερα βάλει κάποιο σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση ή στο 1ο μέρος της,γύρω από το θέμα τους, αλλά με αποθάρρυνε το "κλίμα" που δημιούργησε η "επίθεση" των 5-6 δυσαρεστημένων: επίθεση όχι κριτικής αλλά πολεμικής ενάντια στο ΚΚΕ, στο ΠΑΜΕ κλπ (επιβεβαιώνοντας το σχετικό σημείο του 1ου μέρους της ανάρτησης), που εμφανίστηκε με τη φιλοδοξία αυτοεκπληρούμενης προφητείας, με άλλα λόγια όσο κι αν αυτή η επίθεση ισχυρίζεται ότι γίνεται "για το καλό" του στόχου της, στην πραγματικότητα μόνο το καλό του δεν υπηρετούν οι όροι της, αντίθετα συνειδητά ή όχι επιδιώκουν να πραγματοποιηθεί το κακό που "προφητεύουν" για να πανηγυρίσουν ύστερα για την "επαλήθευση" των όσων "προβλέψανε" και των όσων παλέψανε για να "επαληθευθούν"... Μάταια.

Τα παραπάνω δεν τα αναιρούν ούτε οι όποιες ενδεχόμενες προσωπικές πικρίες, που σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογούν την απώλεια κάθε αυτοελέγχου σ' ένα κατρακύλισμα που δε φαίνεται να το αντιλαμβάνονται κάποιοι την ώρα που κατρακυλάνε (τα δισκόφρενα όταν υπερθερμαίνονται δεν πιάνουν). Και δεν τα αναιρούν ούτε οι επικλήσεις σε "δίκια" (πώς μου μιλησες έτσι κλπ) εκδηλώσεις "ύφους" που με τη σειρά τους λειτουργούν βλαβερά, όταν για χάρη της εκτόνωσης του πληκτρολογίου το "στυλ" γιγαντώνει τον εαυτό του και υποβαθμίζει (εξαφανίζει μέσα του) το περιεχόμενο και την ουσία.


Ισως καλύτερα όμως που αποθαρρύνθηκα, γιατί μετά κι από τα σχόλια του Σεχτάρ, μου δίνεται η ευκαιρία να συγκεντρώσω κάποιες σκέψεις μου σε ένα μόνο σχόλιο αν και λίγο μακροσκελές.

Πριν από αυτό όμως, κάτι σχετικό με την πρώτη αφορμή, που δεν μου τη έδωσε το σχόλιο του Σεχτάρ, αλλά η ανάρτηση και συγκεκριμένα το σημείο γύρω από την απεργία που αυτοτελώς είχε οργανώσει το ΠΑΜΕ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται σε αυτό: Το έχω ξαναγράψει (με διαφορετικά λόγια) και σε άλλο σχόλιο στο "σφυροδρέπανο", ότι τέτοιες κινητοποιήσεις είναι αναγκαίες μπροστά στις σημερινές απαιτήσεις, ότι τέτοιες κινητοποιήσεις λείπουν, ότι τέτοιες κινητοποιήσεις σωστά όμως οργανωμένες μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα ανόδου του εργατικού κινήματος συνολικά, ότι αρνητικές πλευρές εκείνης της 1ης τέτοιας κινητοποίησης δεν είναι σωστό να αποτελούν δικαιολογητικό λόγο για να μην οργανώνονται τέτοιες κινητοποιήσεις γενικά, ότι τέτοιες κινητοποιήσεις πρέπει να αποσκοπούν σ' ένα βήμα μπροστά στις συνειδήσεις των εργαζομένων κι εκεί όπου δεν παίρνεται απεργιακή απόφαση και δεν γίνεται απεργία, ότι τέτοιες κινητοποιήσεις -πέρα από κάθε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, που αφορά άλλες πλευρές με τις οποίες δεν είμαι σε θέση να ασχοληθώ- δεν κάνει να δίνουν αφορμή για την απομόνωση και το χτύπημα πρωτοπόρων δυνάμεων στους χώρους όπου το γενικό επίπεδο των αγωνιστικών διαθέσεων βρίσκεται πιο χαμηλά, και ότι τέτοιες κινητοποιήσεις πρέπει σε τέτοιους χώρους να αξιοποιούνται από τις πρωτοπόρες δυνάμεις για την ανάπτυξη της ζύμωσης ώστε στις επόμενες τέτοιες κινητοποιήσεις να συμμετέχουν με συλλογικές αποφάσεις τους και χώροι που δεν συμμετείχαν σε προηγούμενες.

Το ότι "δεν είμαι εγώ εκεί", αποτελεί φυθσικά επίγνωση που πρέπει να διαπερνά όλο το παραπάνω σκεπτικό, αλλά από μόνη της αυτή η επίγνωση δεν είναι αρκετή για να το αναιρεί.
(συνεχίζεται)

AGIS είπε...

(συνέχεια)
Αναφορικά με το σχόλιο του Σεχτάρ:
έχω την εντύπωση μιας απολυτοποίησης γύρω από το ζήτημα των εργοστασιακών σωματείων και του αφορισμού για το "εργοδοτικό τους DNA".

Η ίδια η απεργία στη χαλυβουργία, δείχνει δυνατότητες που είναι κρυμμένες μέσα στην εργοστασιακή μορφή οργάνωσης, εφόσον σε αυτήν επικρατούν ταξικοί συσχετισμοί, και εφόσον αυτοί οι συσχετισμοί γενικεύονται με την έννοια ότι ένα ταξικό (στους συσχετισμούς και στη γραμμή) εργοστασιακό σωματείο δεν παραμένει μοναχικό νησί σε μια εργοδοτική θάλασσα.
Η κλαδική οργάνωση είναι οργάνωση που ανταποκρίνεται στον επαγγελματικό-οικονομικό αγώνα των εργαζομένων, και (όπως αναφέρεται και στην εισήγηση στην Πανελλαδική Συντονιστική του ΠΑΜΕ) "ο σταθερός προσανατολισμός για την ισχυροποίηση του ταξικού πόλου παραμένει η δουλειά κλάδο τον κλάδο".

Αυτό κατά τη γνώμη μου καθόλου δεν πρέπει να σημαίνει υποτίμηση του προσανατολισμού μέσα στον κάθε χώρο δουλειάς, που είναι σε τελική ανάλυση η δουλειά που φέρνει αποτελέσματα τόσο σε κλαδικό όσο και σε εργοστασιακό επίπεδο.
Παραπέρα, επίσης, το πέρασμα του εργατικού κινήματος από το στάδιο των επαγγελματικών-οικονομικών αγώνων στο στάδιο του πραγματικά ταξικού μαζικού αγώνα δεν μπορεί να εκφραστεί ούτε "στενά" κλαδικά ούτε "στενά" εργοστασιακά, μπορεί να εκφραστεί με τη συνένωση όλων των αντικειμενικά επιβεβλημένων μορφών της οργάνωσής του, δηλαδή και της κλαδικής και της εργοστασιακής, αλλά και της εδαφικής μορφής.

Σε σχέση με την τελευταία, την εδαφική μορφή: Η ΝΙΚΗ την οποία αποτελεί από μόνη της η απεργία των χαλυβουργών, αναμφισβήτητα θα μπορούσε να γίνει νίκη και ως προς τους συγκεκριμένους στόχους πάλης της, αν κατορθωνόταν να εξαπλωθεί επιχειρησιακά στο Βόλο κλπ.
Θα μπορούσε επίσης να γίνει νίκη ως προς τους συγκεκριμένους στόχους της, αν ο αγώνας της αγκάλιαζε τον κλάδο του μετάλλου, με τη μορφή της απεργιακής αλληλεγγύης εννοώ, οπότε τα συγκεκριμένα της αποτελέσματα θα γίνονταν αποτελέσματα του αγωνα ολόκληρου του κλάδου και για ολόκληρο τον κλάδο.

Θα μπορούσε, όμως ή επίσης, να γίνει νίκη, ως προς τους συγκεκριμένους στόχους της, και αν η απεργιακή αλληλεγγύη (πέρα φυσικά από την αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε κυρίως με υλική μορφή) γινόταν δυνατό να εκφραστεί σε εδαφικό επίπεδο, πέρα από κάθε επαγγελματική διαφοροποίηση, δηλαδή με μορφή ταξική με όλη την έννοια της λέξης. Αν δηλαδή γινόταν δυνατό η απεργιακή αλληλεγγύη να εκδηλωθεί σε όλη την περιοχή του Θριάσιου ανεξάρτητα από το κλαδικό αντικείμενο της κάθε παραγωγικής μονάδας και χώρου δουλειάς, αφού η επίθεση την οποία δέχτηκαν οι χαλυβουργοί από την εργοδοσία δεν είναι επίθεση στενά "κλαδική" αλλά επίθεση που αφορά συνολικά την εργατική τάξη στα δικαιώματά της και τη ζωή της (αυτό γίνεται ή έχει γίνει ήδη φανερό σε όλους) και που πραγματοποιήθηκε, αυτή η επίθεση, σε ένα τμήμα της που από κάθε άποψη βρίκσεται στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής παραγωγής και της ταξικής πάλης. Τότε το αποτέλεσμα του αγώνα δεν θα ήταν απλώς οικονομικό-επαγγελματικό. Θα ήταν αποτέλεσμα κερδισμένο από όλη την εργατική τάξη, για όλη την εργατική τάξη, θα ήταν αγώνας και αποτέλεσμα που θα αναδείκνυε σημαντικά πολιτικά χαρακτηριστικά, και που θα ενίσχυε, στο εδαφικό επίπεδο, μέσα από τους όρους του αγώνα, τους δεσμούς και τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα υπόλοιπα εργαζόμενα στρώματα.
Βέβαια κάτι τέτοιο απαιτεί και κλαδική και εργοστασιακή και εδαφική οργάνωση της εργατικής τάξης καθώς και συνεχή παρουσία και παρέμβαση του εργατικού κινήματος σε κάθε χώρο ζωής των εργαζομένων (σπουδών κατοικίας κλπ).

Περιττό να επαναλάβω τα περί επίγνωσης της προσωπικής θέσης μου κλπ. Όπως και το να υπογραμμίσω ότι τα παραπάνω αποτελούν κατά βάση ζητήματα κατεύθυνσης και όχι κριτικής για το τι και πώς έγινε.
(συνεχίζεται)

AGIS είπε...

(συνέχεια)
Και κάτι τελευταίο γύρω από το ζήτημα των μορφών οργάνωσης. Μια ιστορική αναφορά:

http://www.komep.gr/2008-teyxos-1/sobiet-maxhtikh-organosh

Εδώ βλέπουμε, ότι το 1905 (κάτω από "διαφορετικές" συνθήκες βέβαια, "παλιές", "επαναστατικές", διαφορετικές ακόμα και χωροταξικά) η συγκρότηση της πρώτης σοβιετικής οργάνωσης δεν ήταν ούτε "εργοστασιακή", ούτε "κλαδική", αλλά συνιστούσε ξεπέρασμα και της στενά κλαδικής και της στενά εργοστασιακής οργάνωσης, κι αυτό το ξεπέρασμα δεν μπορούσε παρά να έχει μορφή εδαφική.
Παραμένει λοιπόν το ζήτημα, σαν ζήτημα κατεύθυνσης.

"Επαναστατικές συνθήκες", θα πει κανείς.
Βέβαια, αλλά παραμένει σε ισχύ η φράση του Τσε:
"δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε μέχρι να ωριμάσουν όλες οι συνθήκες για να κάνουμε μια επανάσταση.. ο ίδιος ο ξεσηκωμός δημιουργεί συνθήκες ωρίμανσης".
Και η φράση αυτή δεν αφορά ειδικά τη μορφή της ένοπλης πάλης (και βέβαια δεν αφορά στο παραμικρό τη μορφή της "ατομικής τρομοκρατίας").

(Τα παραπάνω, συνολικά, υπήρχε πρόθεση να αποτελούν αντικείμενο ξεχωριστής ανάρτησης με θέμα την πανελλαδική συντονιστική του ΠΑΜΕ. Η ανάρτηση εδώ επέτρεψε να μπουν σα σχόλιο. Για πιθανά λάθη πληκτρολόγησης ζητώ συγγνώμη).

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...


AGIS,
Μιά και έδοσες την παραπομπή στον Τούλκιν:
"Οι εργάτες δε θέλουν να διαπραγματευτούν ξεχωριστά στις φάμπρικές τους, θέτουν κοινά αιτήματα".
Πρόσεξε: Ο αστός ήθελε "οι εργάτες να διαπραγματευτούν χωριστά, στις φάμπρικές τους", αλλά οι εργάτες δεν ήθελαν! Είχε επικρατήσει το σύνθημα: "όλοι με όλους"....
Εδώ, σε μας συνέβη το ανάποδο. Οι εργάτες δε θέλανε την ενότητα. Και ιδίως, δε θέλανε τους κομμουνιστές! (Μιλάω για την επανεκκίνηση του συνδικαλιστικού κινηματος μετά την Χούντα). Κι αυτό κρατάει μέχρι σήμερα. Πρόσεξε ακόμη, στο ίδιο άρθρο, πως δούλεψαν οι μπολσεβίκοι: Δε φαίνεται πουθενά να χαϊδέψανε συντεχνιακά και ατομικιστικά αυτάκια. Δεν φαίνεται να παζάρεψαν πουθενά και με κανέναν την ενότητα της εργατικής τάξης.
Σε εμάς τώρα.
Μπορεί σε όποιον δε γνώρισε εκείνη την κόντρα να φαίνεται η αντίθεση "εργοστασιακό η κλαδικό" σαν καυγάς περί όνου σκιάς αλλά η αλήθεια είναι πως ήταν μια μορφή της αντίθεσης "Επανάσταση-Μεταρρύθμιση". Γι αυτό και, όπως είπα, αμέσως στοιχήθηκαν τα δύο στρατόπεδα: Από δώ οι κουκουέδες, από εκεί η αγία οικογένεια, που παρέθεσα στο σχόλιό μου. Μάλιστα, ο Λαμπράκης είχε διαθέσει συγκεκριμένο δημοσιογράφο, τον Σ.Χ., με χρέωση την προβολή/υποστήριξη των "εργοστασιακών". Εφτειαξαν και "κίνημα" "εργοστασιακών" με επικεφαλής έναν αριστεριστή-πασόκο, νομίζω Μπακιρτζή των έλεγαν. Χρεοκόπησε τελικά εκείνη η ιστορία ως περισσή, γιατί εν τω μεταξύ, η εργοδοσία, χάρη στο ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε τον έλεγχο στα συνδικάτα/ΓΣΕΕ (Ραυτόπουλος). Αλλά όταν ιδρύθηκε το ΠΑΜΕ και φάνηκε ο κίνδυνος απωλείας της ΓΣΕΕ, τσούπ!, νάσου τα "πρωτοβάθμια", πάλι με την αγία οικογένεια από πίσω!!!
Τέλος πάντων, βαρυέμαι, δεν είναι και εύκολο, να ξαναραδιάσω όλους τους τόνους μελάνης εκείνης της αντιπαράθεσης, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να την βρεί στα έντυπα της εποχής. (Αυτοκριτικά να πω ότι κι εγώ τότε θεωρούσα ήσσον το ζήτημα, κι οτι "δεν πειράζει, σημασία έχει ο ταξικός προσανατολισμός του σωματείου κλπ.", αμ δε... Οι κατοπινές εμπειρίες μου επιβεβαίωσαν πόσο δίκηο είχε τότε η ΕΣΑΚ).
Συνοπτικά, για μένα, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας (τώχω ζήσει, άλλωστε...) η εκτίμηση ότι το "εργοστασιακό" είναι συγκερασμός ταξικής ανωριμότητας, διάθεσης συμβιβασμού, συντεχνιασμού, ελιτισμού και αντικομμουνισμού στο θέμα της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Γι αυτό και ευνοείται από την εργοδοσία.
Το πως θα χειριστούμε βέβαια έναν εργατικό χώρο, όταν μας έχουν προλάβει οι της αγίας οικογένειας και έχουν ζυμώσει στους εργάτες την ίδρυση διασπαστικού σωματείου και όχι εργοστασιακής επιτροπής του κλαδικού η εδαφικού (αν υπάρχει) είναι άλλο θέμα και νομίζω έχει πια μεγάλη εμπειρία το ΠΑΜΕ σχετικά. Αλλά δεν είναι σωστό να πετάμε στο καλάθι εμπειρίες 150 χρόνων επαναστατικού εργατικού κινήματος με το φόβο μη φανούμε "απόλυτοι".
Και να θυμίσω πως το ζήτημα δεν είναι πως θα κατακερματίσουμε την ταξική πάλη στους "τόπους δουλειάς", τάχα μου για "να πιάσουμε τον σφυγμό των προβλημάτων" και τις "αγωνίες των εργατών" (συχώρα μου τον κυκεώνα των κλισέ αλλά τάχω φάει στη μάπα), αλλά πως θα φωτίσουμε το ειδικό πρόβλημα του κάθε τόπου δουλειάς σαν μέρος του γενικού προβλήματος της Ε.Τ., και πως θα φέρουμε τον κάθε τόπο δουλειάς στην ενιαία ταξική πάλη.
Reih dich an die Arbeitereinheitsfront, weil du auch ein Arbeiter bist!
(Στοιχίσου στο Μέτωπο της Εργατικής Ενότητας, γιατί εργάτης είσαι κι εσύ!)

AGIS είπε...

Συμφωνώ (νομίζω φαίνεται κι απ' το σχόλιό μου) ότι το κύριο και το καθοριστικό είναι (αντιγράφω από αυτά που γράφεις) "Οι εργάτες δε θέλουν να διαπραγματευτούν ξεχωριστά στις φάμπρικές τους, θέτουν κοινά αιτήματα", "όλοι με όλους", "...οι μπολσεβίκοι: Δε φαίνεται πουθενά να χαϊδέψανε συντεχνιακά και ατομικιστικά αυτάκια. Δεν φαίνεται να παζάρεψαν πουθενά και με κανέναν την ενότητα της εργατικής τάξης", "το ζήτημα δεν είναι πως θα κατακερματίσουμε την ταξική πάλη στους "τόπους δουλειάς", τάχα μου για "να πιάσουμε τον σφυγμό των προβλημάτων" και τις "αγωνίες των εργατών" (συχώρα μου τον κυκεώνα των κλισέ αλλά τάχω φάει στη μάπα), αλλά πως θα φωτίσουμε το ειδικό πρόβλημα του κάθε τόπου δουλειάς σαν μέρος του γενικού προβλήματος της Ε.Τ., και πως θα φέρουμε τον κάθε τόπο δουλειάς στην ενιαία ταξική πάλη".

Το καθοριστικό και το κύριο λοιπόν, από εκεί και πέρα πράγματι δεν είμαι σε θέση (ίσως λόγω έλλειψης σχετικής εμπειρίας) να βαθύνω στο "δευτερεύον" που θα συμβάλλει ώστε το κύριο να υλοποιηθεί ολόπλευρα.