Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ο κουρέας της Κορέας

Μες στη βδομάδα, στα ελεύθερα μέσα του δυτικού κόσμου έπαιξε η είδηση για την υποχρεωτική επιβολή ενός συγκεκριμένου τύπου κουρέματος στους άρρενες λ-δ κορεάτες, που οφείλουν λέει να αντιγράψουν το καπελάκι-στιλ του ηγέτη τους, κιμ γιονγκ ουν. Από την ίδια πηγή πληροφορούμαστε πως τα μακριά μαλλιά έχουν απαγορευτεί στην κορέα, γιατί δε συνάδουν με το σοσιαλιστικό τρόπο ζωής. Και πως μέχρι πρότινος οι άνδρες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δέκα στιλ κουρέματος αυτό της αρεσκείας τους, ενώ οι γυναίκες έχουν μια ευρύτερη γκάμα επιλογών ανάμεσα σε 18 διαφορετικά στιλ και δεν χρειάζεται –προς το παρόν τουλάχιστον- να κουρευτούν κι αυτές καπελάκι.

Στα δυτικά μέσα βέβαια η λδ κορέας παρουσιάζεται κάπως σαν τον τσακ νόρις από την ανάποδη, όπου κάθε τι αρνητικό και εξωφρενικό δυνητικά ισχύει ή μάλλον εννοείται πως ισχύει, εφόσον δε θα βρεθεί εύκολα κάποιος να το διαψεύσει. Στην κορέα πχ δεν είναι είδηση αν ένας άνθρωπος δαγκώσει ένα σκύλο, αλλά το αντίστροφο, γιατί θα είναι κάποιος θείος του κιμ, που τον έριξαν στα σκυλιά που περιποιούνται τους αντιφρονούντες. Μπορείτε επίσης πατώντας αυτό το σύνδεσμο, να επισκεφτείτε μια ιστοσελίδα που μου υπέδειξε φίλος και σχολιαστής του μπλοκ, που έχει ως αποκλειστικό θέμα της τον κιμ γιονγκ ουν να… κοιτάει πράγματα!


Έτσι λοιπόν η συλλογή σχετικών ειδήσεων θυμίζει περισσότερο συλλογή με ανέκδοτα, όπου μπορεί να σου πέσουν τα μαλλιά από τα εύκολα ψέματα και τις χονδροειδείς ανακρίβειες που μπορείς να ακούσεις και να διαβάσεις. Και δεν ξέρω τι μπορεί να κάνεις σε αυτή την περίπτωση, για να μιμηθείς το κούρεμα του αρχηγού κι αν το περουκίνι συνάδει ή όχι με το σοσιαλιστικό τρόπο ζωής. {Αν και από την άλλη, η βαφή των άσπρων μαλλιών για να κρύψει το γήρας –που δεν έρχεται γαρ μόνο- θα μπορούσε ίσως να αντιστοιχεί ως ένα βαθμό με «αξίες» όπως η αστική υποκρισία και η υπερβολική σημασία που δίνεται στην εξωτερική εμφάνιση και σε κάθε τι επιφαινόμενο –κατά κανόνα εις βάρος της ουσίας. Και να συνδυαστεί με το γέρικο αστικό κόσμο που όσο κι αν καλλωπιστεί, δεν μπορεί να ξεγελάει πια με τον ίδιο τρόπο τις μάζες και να φαίνεται ελκυστικός, όμορφος, αγγελικά πλασμένος}.
Είναι ζήτημα πάντως αν η λδ κορέας έχει πέρα από τη φιλοσοφία juche (δηλ της αυτάρκειας και της αυτοδύναμης ανάπτυξης) κάποιες ευθείες αναφορές στο σοσιαλισμό και τα ιδανικά του. Αυτά όμως είναι ψιλά (σαν τρίχες) γράμματα για τη δυτική προπαγάνδα.

Προσωπικά θυμάμαι αμυδρά το σοβιετικό ροζεντάλ (όχι το φιλόσοφο που καταπιάστηκε με τη μέθοδο το κεφαλαίου, αλλά το γιο του αν δεν κάνω λάθος) να ασκεί κριτική σε ένα βιβλίο του (στους λαβύρινθους της συνείδησης νομίζω· ή μήπως στο άλλο;) στους χίπηδες με το αξύριστο πρόσωπο και την αγριωπή όψη. Αλλά αυτό στα πλαίσια μιας θεώρησης που αφορούσε συνολικά μάλλον την ουσία και το περιεχόμενο του «κινήματός» τους, παρά τα εμφανισιακά τους πρότυπα.

Στην χώρα μας πάντως η αριστερά έχει δεθεί ιστορικά με το κλασικό μουστάκι της μεταπολίτευσης και τα μακριά γένια –να παραπέμπουν φαντασιακά στο αντάρτικο και ας μη μας εξασφαλίζουν και τα χτένια, όπως αντιστοίχως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Άλλο αν κάποιοι μας συγχέουν καμιά φορά μαζί τους –επίτηδες ως ένα βαθμό- και μιλάνε για δογματικούς, αιρέσεις και το (κομματικό) ιερατείο που επαγγέλλεται τη δευτέρα παρουσία. Κι αυτό γιατί αρνούμαστε να φάμε τον παπά της φιλολαϊκής διαχείρισης του συστήματος και να ταΐσουμε στο λαό μούσια για έναν πιο ανθρώπινο καπιταλισμό και μια ευρωπαϊκή ένωση των λαών.

Έχει δεθεί ιστορικά επίσης με τη μακριά ατημέλητη κόμη και τα μαύρα σγουρά μαλλιά του πανδή –που «και αν ασπρίσαν, δεν μας τρομάζει η βαρυχειμωνιά». Αλλά τώρα το κύμα της αντεπανάστασης, μαζί με τη φιλότριχη μεταπολίτευση, στοχοποιεί τις ίδιες τις τρίχες –που τις φυλάει για το δημόσιο πολιτικό λόγο- προωθώντας την χρυσαυγίτικη καράφλα και τους διαφόρων αποχρώσεων skinheads. Θεωρητικά, σου αφήνει βέβαια ανοιχτές όλες τις (στιλιστικές και μη) επιλογές. Στην πράξη ωστόσο επικρατεί μια καταθλιπτική ομοιομορφία, σε διάφορες πανομοιότυπες εκδοχές, με βάση τις επιταγές της μόδας. Και σε πιο γενικό επίπεδο, απ’ την εικονική πληθώρα των επιλογών (ταξίδια, αγορές, κτλ) ελάχιστες είναι αυτές που μπορείς να προχωρήσεις στην πράξη.
Για να πας μπροστά επαγγελματικά πχ, πρέπει να πας σε συνεντεύξεις ντυμένος στην τρίχα και χωρίς πολλές τρίχες (γένια, μακριά μαλλιά), με αυστηρό ενδυματολογικό-εμφανισιακό κώδικα. Και να ‘χεις μαλλιά στη γλώσσα, για να μη βρεις τον μπελά σου και να μη στενοχωρήσεις με την ειλικρίνειά σου τους άλλους.

Και όλα αυτά σε μια χώρα, που μπήκε για μαλλί στην εοκ και βγήκε κουρεμένη. Και από επίδοξο αφεντικό των βαλκανίων, πήρε το ρόλο του τζαννετάκου κι έγινε παιδί της φάπας για τις... αγορές και τις τράπεζες, που της εύχονται «με γεια το κούρεμα» του δημόσιου χρέους.
Στα καθ’ ημάς ο πολιτικός λόγος είναι ένα μάτσο τρίχες κατά το κοινώς λεγόμενο. Με την κυβέρνηση να ελπίζει να πετύχει το θαύμα της κανά με το πλεόνασμα (φάτε μάτια-ψάρια και ψωμιά που λένε) και να λέει τρίχες για τη βιωσιμότητα του χρέους (καλέ ναι, μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται). Και να κινδυνολογεί ασύστολα πως όλα κρέμονται σε μια τρίχα, που αν χάσει τις επόμενες εκλογές, θα σπάσει και θα καταστραφούμε. Ενώ ο σύριζα εμπορεύεται φρούδες ελπίδες φάρμακα και συνταγές για την πολιτική καταγγελία της τριχόπτωσης και την προοπτική ζωηρής τριχοφυίας εντός της ευρωπαϊκής ένωσης και του αστικού πλαισίου.

Κι ο κοσμάκης; Πέντε τρίχες όλες κι όλες στην τσέπη, μα μυαλό μικρού παιδιού. Συνεχίζουμε να τους πιστεύουμε (ή να τους φοβόμαστε) κι αρχίζουμε να μαλλιοτραβιόμαστε μεταξύ μας (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι), για να βρούμε το φταίχτη, λες κι είναι ανάμεσά μας. Κι αυτοί βρίσκουν και κάνουν, διαιωνίζοντας την κυριαρχία τους.

Αλλά οι αντιθέσεις του συστήματος οξύνονται και γίνονται κουβάρι αξεδιάλυτο, σαν τα μαλλιά της μουρλής, που έλεγαν κι οι παλιότεροι. Κι αυτό το έχει καταλάβει από πρώτο χέρι ο τρελο-ντένις ο ρόντμαν, ο βετεράνος ΝΒΑer που έμεινε στην ιστορία για τα ριμπάουντ, τον οξύθυμο χαρακτήρα του και τα χρώματα που άλλαζε στα μαλλιά του, σαν τα πουκάμισα. Και δεν έμεινε σε μονοχρωμία, νέτη-σκέτη, και σε απλούς συνδυασμούς, αλλά προσπαθούσε να προκαλέσει με τα διάφορα σχέδια στο κεφάλι του. Όπως και τώρα δηλ, με τα σχέδια στο εσωτερικό του κεφαλιού του, καθώς είναι ο καλύτερος αμερικανός φίλος του λδ-κορεατικού λαού και ένα είδος πρέσβη της χώρας στο δυτικό κόσμο.


Δεν ξέρω αν τώρα θα βγει καινούριο φιρμάνι να ακολουθήσουν οι λδκορεάτες το εκάστοτε στιλ του ρόντμαν, άνδρες-γυναίκες, αδιακρίτως. Αν είχε χιούμορ δηλ ο κιμ, αυτό θα έπρεπε να κάνει για να μπει ακόμα περισσότερο στο μάτι των δυτικών. Κι αν ο ρόντμαν είχε χιούμορ (που είναι το βασικό προϊόν που παράγει δηλ, με τόση τρέλα που κουβαλάει), θα έπρεπε να κουρευτεί κι αυτός καπελάκι, στο στιλ του ηγέτη κιμ και να λανσάρει το νέο λουκ στη δύση, για να το κάνει μόδα.

Αυτό να δω και τι στον κόσμο…

Λες να τα κάνω έτσι;
Υγ1: ο τίτλος και η κεντρική ιδέα του κειμένου βασίστηκε σε μια ιδέα του poe xania – φραγκίσκου λαγωνικάκη.
Υγ2: αυτά φυσικά συμβαίνουν σε τριτοκοσμικές, απολίτιστες χώρες με "στυγνές, κομμουνιστικές δικτατορίες". Καμία σχέση με τα δικά μας χρηστά ήθη και την ίση μεταχείριση που απολαμβάνουν οι βαρυποινίτες στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο με τα πολλά στιλ κουρέματος

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση πάντως, είναι ότι με το που θα σκάσει κάτι για την Β Κορέα, σπεύδεις να την υπερασπιστείς…. ακόμη και αν πρόκειται για τρίχες….

Εάν, τελικά, τα γένια δεν κάνουν το παπά… μήπως ο πάπας κάνει τα γένια?

Κοσμοκαλόγερος

katy είπε...

Μπρεζνιεφικό μου Απολίθωμα, το κειμενάκι σου τα "σπάει"... το λάτρεψα! :)

"Μερικά από τα χειρότερα λάθη της ζωής μου ήταν κουρέματα".

Jim Morrison (1943-1971), Αμερικανός τραγουδιστής (των «Doors»).

AGIS είπε...

Πραγματικά offtopik αφού δεν έχει καμιά σχέση με τα μαλλιά κτλπ:

Από πού πρέπει να αρχίσει η αποπυρηνικοποίηση του πλανήτη;
Μα φυσικά (αυτονόητο!) από τη Βόρεια Κορέα:

"Την αντίδραση της Σεούλ προκάλεσαν τα πρόσφατα σχόλια της Πιονγιάνγκ για την τοποθέτηση της πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας, Γουέν Παρκ - Χι, στη Σύνοδο που έγινε στη Χάγη για την πυρηνική ασφάλεια.

Η Παρκ δήλωσε ότι η οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά πρέπει να ξεκινήσει με την εξάρθρωση του πυρηνικού οπλικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας. Πρόσθεσε ότι τα πυρηνικά υλικά της ΛΔ Κορέας θα μπορούσαν να δοθούν σε τρομοκράτες και μια πιθανή φωτιά στο πυρηνικό σύμπλεγμα της Γιονγκμπιόν θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή μεγαλύτερη από αυτή του 1986, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας [...]"

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7886716

Και τα λέει αυτά η πρωθυπουργός μιας χώρας που (βάζω το ΄χερι μου στη φωτιά) τα δικά της πυρηνικά δεν "θα μπορούσαν να δοθούν σε τρομοκράτες" και "μια πιθανή φωτιά στο πυρηνικό σύμπλεγμα της" δεν "θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή". Η πρωθυπουργός δηλαδή της Νότιας Κορέας.

Μα έχει η Νότια Κορέα πυρηνικά;
Μια δημοσκόπηση με αυτό το ερώτημα θα έβγαζε σχεδόν 100% "ΔΞ/ΔΑ", αλλά σύμφωνα με την παρακάτω προ μηνών είδηση:

"Τριγμούς στην πυρηνική βιομηχανία της Νότιας Κορέας αλλά και φόβους για ένα θερμό καλοκαίρι με πιθανά μπλακ-άουτ προκαλεί η χτεσινή απόφαση των αρχών για αναστολή λειτουργίας δύο πυρηνικών σταθμών και η καθυστέρηση στην προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας άλλων δύο, αφότου αποκαλύφθηκε πως κρίσιμο τμήμα της καλωδίωσης που αφορά στην ψύξη πυρηνικών καυσίμων ενδεχομένως να είναι ελαττωματικό, αφού είχαν πλαστογραφηθεί τα πιστοποιητικά ασφαλείας και καλής λειτουργίας τους.

Η υπόθεση, που αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια από την παράδοση της παραγωγής ενέργειας στα μονοπώλια, δημοσιοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον Νοτιοκορεάτη υφυπουργό Εμπορίου και Ενέργειας Χαν Τζινχγιούν που σημείωσε πως η πολιτεία θα κινηθεί νομικά κατά των εμπλεκόμενων εταιρειών, καλώντας παράλληλα τους εισαγγελείς να αναλάβουν σχετική έρευνα. Οι πυρηνικοί σταθμοί που κλείνουν βρίσκονται στο Μπουσάν και στην επαρχία Γκγεονγκσάνγκ. Ως εκ τούτου, πλέον σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 13 από τους συνολικά 23 πυρηνικούς σταθμούς που διαθέτει η Νότια Κορέα."

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7461750
συνεχίζεται

AGIS είπε...

συνέχεια
Πιο πρόσφατη βέβαια η ακόλουθη είδηση:

"Την κατασκευή δύο ακόμα σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας (συνολικής αξίας 7 δισ. δολαρίων) ενέκρινε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε λίγες μόνο εβδομάδες μετά την απόφαση να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια στο 41% μέχρι το 2030 και 29% το μέχρι το 2035.

Το κλείσιμο πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων το 2012 (μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας που έγινε το Μάρτη του 2011) προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αφού η πυρηνική ενέργεια αποτελεί βασικό είδος ενέργειας για τη χώρα. Από αυτήν εξαρτώνται μια σειρά βιομηχανίες (σε Μέταλλο, Αυτοκίνητων, Ηλεκτρονικών), το 1/3 των αναγκών σε ηλεκτρισμό καλύπτονται από τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων."

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7807269

Αυτό βέβαια είναι παλιό (πριν από σχεδόν 2 χρόνια):

"ΣΕΟΥΛ.-- Οι ρυθμιστικές αρχές πυρηνικής ενέργειας στη Νότια Κορέα ανακάλυψαν μικροσκοπικές ρωγμές σε σήραγγες που οδηγούν τις ράβδους ελέγχου σε ένα υπό συντήρηση πυρηνικό εργοστάσιο. Η ανακάλυψη των ρωγμών έγινε αφότου αποφασίστηκε το κλείσιμο δύο αντιδραστήρων, στο ίδιο εργοστάσιο, προκειμένου να αντικατασταθούν εξαρτήματα που είχαν παρασχεθεί με πλαστά πιστοποιητικά."

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7134485

Και το άσχετο: Μόνο 12 χρόνια έφαγε στη Νότια Κορέα ο βουλευτής (πριν ενάμιση μήνα):

"ΣΕΟΥΛ._ Βουλευτής του Ενωμένου Προοδευτικού Κόμματος στη Νότια Κορέα που θεωρείται υποστηρικτής της ΛΔ Κορέας, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της προδοσίας επειδή - όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Σινχουά - σχεδίαζε να υποκινήσει σε εξέγερση σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Σεούλ - Πιονγιάνγκ."

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7835311

Ενημέρωση τροφή και διασκέδαση, κατά τ' άλλα.

Dreaming Neon Red είπε...

Οι skinheads νομίζω σαν φαινόμενο εμφανίστηκαν πρώτα στους Άγγλους χούλιγκανς, που ήταν αριστερών κι αναρχικών πεποιθήσεων τότε. Μην ξεχνάμε και την ύπαρξη της SHARP( SkinHeads Against Racial Prejudice).

http://en.wikipedia.org/wiki/Skinheads_Against_Racial_Prejudice


Πάρτε κι ένα κομματάκι ska/punk σχετικό.

https://www.youtube.com/watch?v=7A_-cA3FBPo

Ανώνυμος είπε...

δεν ξέρω ρε σ/φοι ποιο το νόημα να υπερασπίζουμε πλέον την Βόρεια Κορέα. Αυτήν την κοινωνία οραματιζόμαστε. Αυτη ειναι η κοινωνία των "ελευθερα συναιτερισμένων παραγωγων" που λέει ο μαρξ. Για να γίνουμε βορεια κορέα θα δώσουμε την ζωή μας? Άστε τους αστούς και την προπαγάνδα τους ενάντια στην Βορεια Κορέα. Πέρα από τις ΗΠΑ υπάρχει και η ιμπεριαλιστικότατη Κίνα που εκεί η ρητορική είναι αντίθετη. Γιατι εμείς να μπλέξουμε σε μια ιμπεριαλιστικη διενεξη μεταξυ Κινας, ΗΠΑ ΕΕ και να παρυμε θεση υπερ Βορειας Κορέας?
Το νεο κομμουνιστικο κινημα που το ΚΚΕ προωθει με τις αποφάσεις θα στηριχθει στην κριτικη του εκφυλισμού του σοσιαλιστικου οραματος από τις οπορτουνιστικες γραφειοκρατικες ηγεσιες όχι σε απολογητικη υπεράσπιση τους. Ο σοσιαλισμος κυριως έρχεται απο το μελλον οχι κυρίως από το παρελθον.

Μαγιακοφσκι

anonymous anonymous είπε...

@Μαγιακόφσκι και λοιποί κριτικοί:

Πολύ περιληπτικά, μόνο: δύο κοινωνικο-οικονομικά συστήματα μπορούν να υπάρξουν στο σύγχρονο κόσμο, το καπιταλιστικό και το σοσιαλιστικό (το τελευταίο ως πρώτη/ανώριμη βαθμίδα του κομμουνιστικού). Και σάς ρωτώ κύριοι, στη ΛΔ Κορέας ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής; υπάρχει αστική τάξη εκεί; Εγώ απαντώ, με όσα γνωρίζω, ότι στα μέσα παραγωγής υπάρχει κοινωνική ιδιοκτησία και δεν υπάρχει αστική τάξη. Αρα η οικονομική βάση είναι σοσιαλιστική.

Δηλαδή είναι όλα καλά, και είναι αυτό το όραμά μας για τη σοσιαλιστική Ελλάδα; Όχι, γιατί επί της σοσιαλιστικής οικονομικής βάσης έχουν αναπτυχθεί *διαστρεβλώσεις* στο εποικοδόμημα. Διαστρεβλώσεις που η πηγή τους είναι η παρέκκλιση του κορεάτικου κόμματος από τον μ-λ με τις ανοησίες περί τσουχτζε κλπ (δηλ. παρεκκλίσεις σωβινιστικού χαρακτήρα που είναι υπαρκτές ακόμα κι αν λάβουμε υπόψιν τις σοβαρές διαφορές τη κορεάτικης κουλτούρας από τη "δυτική"). Οι παρεκκλίσεις του κορεάτικου κόμματος δεν είναι απίθανο στο μέλλον (κοντινό ή μακρινό δεν ξέρω) να θέσουν σε κίνδυνο και τον σοσιαλιστικό τρόπο παραγωγής αυτόν καθαυτό.

ΥΓ: είναι αυτονόητο ότι πέραν των παραπάνω κριτικών επισημάνσεων η αλληλεγγύη των κομμουνιστών στη ΛΔ Κορέα απέναντι στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού είνσι δεδομένη.

Ανώνυμος είπε...

Στο άρθρο πάντως δεν βλέπω καμία υπεράσπιση της βκ και του συστήματος που έχει αυτή την στιγμή. Ούτε και στα κομματικά μέσα υπάρχει κάτι τέτοιο.

Αυτό που γίνεται από διάφορους (και πολύ καλά κάνουν) είναι να ξεσκεπάζονται τα γελοιωδέστατα ψέματα για την βκ (σαν τούτο εδώ με τις τρίχες) που μετατρέπονται σε ειδήσεις εντός δευτερολέπτων σε όλα τα μεγάλα μμε του κόσμου. Κάτι που έχει την αξία του καθώς πάνω σε τέτοιους ελέφαντες πατάνε για να κάνουν αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Ανάλογα πράγματα έγραφαν (και συνεχίζουν να γράφουν) για την Σοβ. Εν.. Πχ, ένας από τους πιο προβεβλημένους σταλινολόγους είναι ο Μοντεφιέρο, παραμυθάς από τους λίγους.

Αλλά μάλλον τα σχόλια των θιγμένων εδώ είναι και ο λόγος που τέτοια παπατζιλίκια αναπαράγονται σε χρόνο dt παντού, ξέρουν το κοινό τους (που έχει πολύ περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα σε ό,τι έχει σχέση με την βκ) τα διάφορα μμε, δεν αυτοξεφτιλίζονται τσάμπα.

Ijon Tichy

ΥΓ: Γνωρίζει κανείς αν τα βιβλία του Ρόζενταλ (του κοινωνιολόγου) είναι διαθέσιμα από την ΣΕ; Κάποια στιγμή που είχα τσεκάρει δεν ήταν. Έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική -- ανεξαρτήτως των ενστάσεων που μπορεί να έχει κανείς -- και είναι και ευκολοδιάβαστα.

spiral architect είπε...

Υποχρεωτικό, δια νομοθετικού διατάγματος, το χτένισμα του Αντώνη Σαμαρά για τους νέους

Ανώνυμος είπε...

Εκτος απο τα αναριθμητα μπλογκ με θεμα τη βκ, ο Κιμ γιονγκ Ουν εχει γινει και πρωταγωνιστης κινουμενου σχεδιου στις ηπα
http://www.youtube.com/watch?v=eHD22hqiDGU&list=PLuKg-WhduhklQR2uqYCE_aSZgfJLsy4fx

Παντως δεν θυμαμαι τοση υστερια για τον πατερα του την θυμοντουσαν τη ΒΚ αραια και που τωρα μας τα πρηζουν μερα παρα μερα μετα την αλλαγη της ηγεσιας και τον θανατο του πατερα Κιμ
Αριστονικος

Ανώνυμος είπε...

Αν παρακολουθήσετε sites από αμερικάνικα think tanks κορεατολόγους κλπ τα οποία είναι μεν αντικομμουνιστικά αλλά δεν γράφουν και όλες αυτές τις μαλακίες και παρακολουθώντας και το πολύ καλό μπλόγκ της Μεγαλούδη θα δείτε ότι τα τελευταία δύο χρόνια στην Πιονγκ Γιανγκ τουλάχιστον αν όχι σε όλη τη ΒΚ υπάρχει ένας οικοδομικός οργασμός και μια αρκετά μεγάλη ανάπτυξη. Νέες κατοικίες για τους επιστήμονες τους στρατιώτες αλλά και για απλούς εργάτες

http://www.youtube.com/watch?v=zeqPlBTWmUI

Νέα πολυκαταστήματα και supermarket

http://www.youtube.com/watch?v=GjbIMr4HnHM

Δύο χλιδάτα νοσοκομεία 1 ογκολογικό και ένα παίδων (τύφλα να χει η σωτήρας Μαριάννα Βαρδινογιάννη) που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα καλύτερα ιδιωτικά θεραπευτήρια

http://www.youtube.com/watch?v=N8utgSzhF3s

http://www.youtube.com/watch?v=J1mtvQIYP5c

Μέχρι και κέντρο σκι με σπα

http://www.youtube.com/watch?v=gla7Vusze3c

Δυστυχώς τα παραπάνω μόνο στην Πιονγκ Γιανγκ το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων της τελευταίας φαίνεται να βελτιώνεται αρκετά τώρα τελευταία. Η επαρχία ωστόσο συνεχίζει να είναι σχεδόν ολότελα αγροτική και πολύ φτωχή επίσης αν και έχει σχεδόν λυθεί το ζήτημα της πείνας σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής
Αριστόνικος

Ανώνυμος είπε...

Το ερώτημα που βασανίζει όλους τους κορεατολόγους - think tanks των ιμπεριαλιστών λοιπόν είναι που βρήκε η βόρεια κορέα τα λεφτά για όλα αυτά τα νέα έργα καθώς όπως λένε και ξαναλένε η οικονομία της ΒΚ ήταν για χρόνια καθηλωμένη. Οι περισσότεροι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ΒΚ πούλησε κάποια σημαντικά αποθέματα σπάνιων γαιών που ανακαλύφτηκαν στο έδαφός της πρόσφατα στην Κίνα και με αυτά τα καφάλαια χρηματοδότησαν τα τελευταία έργα.
Ο κίνδυνος από εδώ και πέρα κατά τη γνώμη μου όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι να προχωρήσει η καπιταλιστικοποίηση της χώρας με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στην Κίνα από το 70 και μετά καθώς οι στρεβλώσεις στο οικοδόμημα είναι πάρα πολλές όπως ήταν και στην Κίνα άλλωστε. Το σίγουρο είναι πως η ΒΚ μια άλφα ανάπτυξη θα την έχει τα επόμενα χρόνια είτε με τον τρόπο της Κίνας είτε με τον δικό της ιδιόμορφο κεντρικό σχεδιασμό. Ίσως γι αυτό έχουν λυσσάξει και όλοι οι ιμπεριαλιστές τώρα τελευταία με τον γιο Κιμ.
Ελπίζω να βοήθησα τη συζήτηση
Αριστόνικος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κε του μπλοκ αντιπαρέρχεται το σχόλιο του κοσμοκαλόγερου, γιατί είναι κάπως αργά για να σκεφτώ μια καλή εξυπνάδα για απάντηση.
Ευχαριστεί την καίτη για τα καλά της λόγια και πιστεύει ακράδαντα πως τα κουρέματα έχουν πολλές σημειολογικές προεκτάσεις -βλέπε πχ και το κούρεμα του σαββόπουλου.
Ευχαριστεί επίσης τους άγη και αριστόνικο για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τους συνδέσμους -που όντως βοήθησαν τη συζήτηση.
Καλύπτεται από τον άι-τζον τίτσι ως προς το σχόλιο του μαγιακόφσκι.
Και παίρνει σοβαρά υπόψη την υπόδειξη του DNR, αλλά ταυτίστηκε κάποτε με το σύνθημα "οι κρεμάλες περιμένουν τα ξυρισμένα σας κρανία" που εκφράζει ακόμα ίσως τα υπολείμματα του αριστερισμού μέσα της.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επίσης τα βιβλία του ρόζενταλ είναι μάλλον εξαντλημένα, αλλά τώρα που η σύγχρονη εποχή έχει προσφορές στο παλιό της στοκ, είναι πιθανό να τα βρει κανείς κι εκεί. Αλλιώς μόνο σε παλαιοπωλεία. Και όντως αξίζουν τον κόπο να διαβαστούν.

Dreaming Neon Red είπε...

Καμία υπόδειξη δεν έκανα, απλά σημείωσα ότι δεν υπάρχουν μόνο ναζί Skinheads. Εγώ πάντως σκέφτομαι το ξύρισμα αν δω ποτέ τις τρίχες της κεφαλήςνα αραιώνουν υπερβολικά.

Dreaming Neon Red είπε...

http://www.exberliner.com/blogs/the-blog/theyve-arrived-the-nazi-hipsters/

Δείτε κι αυτό.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μα δεν είχε αρνητική χροιά το 'υπόδειξη', δεν το 'πα δηλ για κακό. Υπόδειξη μπορεί να κάνει κι ο βοηθός στο διαιτητή πχ, για να θυμηθώ ένα συνηθισμένο παράδειγμα που φαίνεται η σημασία της.
Εγώ πάλι θα το σκεφτόμουν σοβαρά για φόρτσα ρότσα πουμπλής και ηρωικός καραφλομαλλιάς, αλλά δε νομίζω να με αφήσουν, οπότε..

Ανώνυμος είπε...

''Δηλαδή είναι όλα καλά, και είναι αυτό το όραμά μας για τη σοσιαλιστική Ελλάδα; Όχι, γιατί επί της σοσιαλιστικής οικονομικής βάσης έχουν αναπτυχθεί *διαστρεβλώσεις* στο εποικοδόμημα. Διαστρεβλώσεις που η πηγή τους είναι η παρέκκλιση του κορεάτικου κόμματος από τον μ-λ με τις ανοησίες περί τσουχτζε κλπ (δηλ. παρεκκλίσεις σωβινιστικού χαρακτήρα που είναι υπαρκτές ακόμα κι αν λάβουμε υπόψιν τις σοβαρές διαφορές τη κορεάτικης κουλτούρας από τη "δυτική"). Οι παρεκκλίσεις του κορεάτικου κόμματος δεν είναι απίθανο στο μέλλον (κοντινό ή μακρινό δεν ξέρω) να θέσουν σε κίνδυνο και τον σοσιαλιστικό τρόπο παραγωγής αυτόν καθαυτό.''

Eνδιαφερον ποστ ανονυμους ανονυμους.Κατα την γνωμη μου σου,(αυτο ειναι ερωτηση και προς ολους)ποιο ειναι το αντικειμενικο υποβαθρο των διαστρεβλωσεων αυτων?

Ειστε ικανοποιημενοι απο το πως διαχειριζεται το ΚΚΕ το θεμα των στρεβλωσεων στις σοσιαλιστικες δημοκρατιες,στις αναλυσεις του?Παρατηρω πως δεν τις παραδεχεται καν ως υπαρκτες.

Παπουτσωμενος Γατος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΠΓ τι ακριβώς έχεις υπόψη σου, όταν μιλάς για τη διαχείριση του θέματος από το κκε; Για να μιλάμε επί μιας συγκεκριμένης βάσης

Ανώνυμος είπε...

Πρωτα απ ολα,συγγνωμη για το καπως ασυντακτο του προηγουμενου σχολιου μου,ημουν κουρασμενος οταν το εγραψα.

Eχω παρατηρησει οτι το ΚΚΕ οταν αναλυει τον υπαρκτο και τις αιτιες παρακμης και ανατροπης του,εστιαζει σχεδον μονο στο οικονομικο πεδιο.Περα απο θεωρητικους λογους,αυτο ισως γινεται επειδη οι επικριτες του υπαρκτου εστιαζουν σχεδον αποκλειστικα στο εποικοδομημα (δημοκρατια,ανθρωπινα δικαιωματα στην ΕΣΣΔ κλπ),απο την αλλη ομως,δεν γινεται να μενει το εποικ. τελειως εκτος των αναλυσεων και εκτιμησεων.

Δεν γινεται καμια αναφορα στο αν υπηρχε δημοκρατια στην ΕΣΣΔ ή οχι,και αν υπηρχε,τι στρεβλωσεις υπηρχαν.Καθε υπονοια ελλειψης δημοκρατιας,απορριπτεται αμεσως ως αστικη προπαγανδα.

Εν τελει,υπηρχαν στρεβλωσεις και αν ναι ποιες,απο την μαρξιστικη σκοπια?(συμπεριλαμβανω και την ΒΚ)

Παπουτσωμενος Γατος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΠΓ το οικονομικό πεδίο είναι όντως το καθοριστικό. Μεθοδολογικά δεν είναι σωστό να αποσπάμε τη βάση από το εποικοδόμημα, αλλά μπορούμε να τα εξετάζουμε σχετικά αυτόνομα. Ειδικά για τη λδ κορέας χρειάζεται γνώση στοιχείων που δεν έχουμε και σοβαρή μελέτη. Προσωπικά, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι υπερασπιζόμαστε την κορεά, επειδή είναι στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών. Δεν έχω υπόψη μου κάποιο ντοκουμέντο που να μιλάμε για σοσιαλιστική οικοδόμηση στην κορέα και πάντως δεν είναι αυτός ο λόγος που καθορίζει τη στάση μας.
Γενικότερα γίνεται μια καλύτερη κι ολοκληρωμένη ερευνητική προσπάθεια που επεκτείνεται στα ζητήματα του εποικοδομήματος και νομίζω πως την αδικείς λίγο. Εκτός από τη σειρά 'αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό' από το κσ της κνε που εξετάζει ειδικά κάποια ζητήματα της σοβιετικής εξουσίας, εκκρεμεί το δεύτερο μέρος της μελέτης που ξεκίνησε στο 18ο συνέδριο για την αντίληψη του κκε για το σοσιαλισμό -το πρώτο μέρος είχε στο επίκεντρο την οικονομία, το δεύτερο εστιάζει στο πολιτικό εποικοδόμημα. Θέλω να πω μπορεί να διαφωνεί κανείς με τα παραπάνω ή να τους ασκήσει κριτική αλλά επί της συγκεκριμένης βάσης, και όχι με μια γενική εντύπωση που βασίζεται σε κάποια στερεότυπα και δεν απηχεί την πραγματικότητα. Δε λέω πως το στερεότυπο δε βασίζεται σε... αληθινά γεγονότα, όπως λένε και στις ταινίες. Αλλά αν είμαστε υποψιασμένοι δεν μπορεί να μένουμε σε αυτό και να μη δούμε παραπέρα.
Έχει αρκετές πτυχές το ζήτημα, εγώ θα μείνω σε αυτά και επιφυλάσσομαι για τα υπόλοιπα εισηγητικά κάποτε

Ανώνυμος είπε...

Την σειρα ''Αληθειες και ψεματα..'' την γνωριζω,εχω αγορασει και τα 3 τευχη και σε μια προσφατη αναρτηση ειχα γραψει οτι ειναι μια αξιολογη προσπαθεια,αλλα απ οτι θυμαμαι δεν κανει καποια γονιμη κριτικη στο σοσιαλιστικο εποικοδομημα,απλως αποκρουει τους αστικους ισχυρισμους.Αυτο φυσικα οφειλεται στο οτι κατα κυριο λογο ασχολειται με ανασκευη λασπων,αλλα θα ηθελα να δω και παραδοχη λαθων που οντως εγιναν και γιατι εγιναν.

Το οτι το ΚΚΕ θα βγαλει και 2ο μερος της μελετης για τον σοσιαλισμο,δεν το γνωριζα και ειναι ελπιδοφορο.

Προσωπικα η μονη κριτικη του εποικοδομηματος που θυμαμαι,ειναι σχολια σχετικα με τις αλλαγες του Συνταγματος το '36.

Παπουτσωμενος Γατος

Ανώνυμος είπε...

Γάτε σε ένα από τα βιβλιαράκια της ΚΝΕ (ίσως στο 2ο) υπάρχει αναφορά στις εκλογές στα σοβιέτ. Όντως πρέπει να μελετηθεί περισσότερο το ζήτημα, αλλά δεν λένε μόνο για αστική προπαγάνδα.

Επίσης υπάρχει κριτική στις στρεβλώσεις τόσο στην βκ (όχι αναλυτική όντως, εικάζω λόγω έλλειψης στοιχείων, τυπικές σχέσεις έχουν με το εκεί κκ, μόνο οι συριζοαντάρσυοι βλέπουν "αδελφό" κόμμα λόγω του μηνύματος που στέλνουν σε κάθε συνέδριο), όσο και στην κούβα (την πρώτη περίοδο του ραούλ με τις μεταρρυθμίσεις, είχαν δημιουργήσει θέμα κιόλας οι γνωστοί καλοθελητές με βάση μια αναφορά της Μπέλλου). Η κούβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω μελέτη, πχ υπήρχαν αναλυτικές πληροφορίες για μια σειρά πολιτικών που χαράκτηκαν με άμεση συμμετοχή και διαφόρμωση από τα κάτω πολύ πρόσφατα.

Πάντως είναι αλήθεια ότι υπάρχει εστίαση στο οικονομικό, που είναι όντως πιο σημαντικό.

Ijon Tichy

ΥΓ: Ίσως βρεις ενδιαφέροντα και τα κριτικά κείμενα για την Κίνα (όπου εκεί δεν μιλάνε απλώς για στρεβλώσεις από το κόμμα). Σε ένα εξ'αυτών απ'όσο θυμάμαι γινόταν κριτική της κριτικής των δυτικών για την πολυφωνία μέσω του πολυκομματισμού με βάση τις διαφορετικές διαχειριστικές πολιτικές του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που υπάρχουν εντός του κκκ.

Ανώνυμος είπε...

Λιον(ετσι προφερεται?)απ οτι θυμαμαι στο 2ο τευχος,μιλουσε για την προλεταριακη δημοκρατια σε θεωρητικο επιπεδο,δηλ. τι θα πρεπε να γινει,οχι τι εγινε.Οσο για την Κινα,ειχα διαβασει μια ενδιαφερουσα αναλυση του Αναυδου που ειχε ανεβει εδω πριν μερικους μηνες.

Πιστευω πρεπει να γινει λιγοτερο ακαμπτος ο τροπος που βλεπουμε την σχεση σοσιαλ. βασης και εποικοδομηματος.

Κατι που σκεφτηκα ειναι οτι στις καπιταλιστικες χωρες,οι καπιταλιστικες σχεσεις παραγωγης ειναι κυριαρχες και πλαι τους μπορει να υπαρχουν μη καπιταλιστικες εμπορευματικες σχεσεις,που ομως δεν απειλουν τον καπιταλισμο,ισα ισα που ειναι το σπερμα του.Αντικειμενικες συνθηκες για να αναπτυχθει σοσιαλισμος υπαρχει,αλλα σοσιαλιστικες σχεσεις παραγωγης οχι και η φεουδαρχια εχει πεθανει προ πολλου.Για αυτον τον λογο,δεν μπορει να καθιερωθει η σοσιαλιστικη οικονομια σταδιακα,με τον ιδιο τροπο που ο καπιταλισμος αναπτυχθηκε στους κολπους της φεουδαρχιας,γιατι οι σοσιαλιστικες σχεσεις ειναι ασυμβιβαστες με τις καπιταλιστικες,ενω οι φεουδαρχικες με τις καπιταλιστικες μεχρι ενος σημειου μπορουν να συνυπαρξουν.

Αντιθετα,στις σοσιαλιστικες χωρες,πλαι στις σοσιαλιστικες σχεσεις παραγωγεις,υπαρχουν παντα εμπορευματικες σχεσεις,και αυτο σε συνδιασμο με τις αντιθεσεις που προκαλει ο καταμερισμος εργασιας,ευνοοει την δημιουργια αντεπαναστατικων πυρηνων μεσα στο κομμα της εργατικης ταξης.Αυτοι οι πυρηνες οπως ειδαμε στην ΕΣΣΔ,να αποδυναμωσουν τον σοσιαλισμο βημα βημα,και καποια στιγμη να κανουν το μπαμ και να σπασουν το κελυφος της σοσιαλιστικης οικονομιας τελειως.

Παπουτσωμενος Γατος

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι έχει αναφορά και στο τι γινόταν, σύντομη μεν αλλά έχω την εντύπωση πως υπάρχει. Δεν το έχω πρόχειρο αυτή την στιγμή να σου πω συγκεκριμένα.

Για την τελευταία παράγραφο του σχολίου σου, νομίζω οτί εκεί εστιάζει περισσότερο η έρευνα του κόμματος.

Ijon Tichy