Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Πρώτη Μαΐου, κι απ' τη Βαστίλη..

"Πέρσι είχε περισσότερο κόσμο" μου λεγε ο Μπενζαμίν, γάλλος νεολαίος του ΚΚ με καλές ιδέες γενικά. Ήξερε πολλά πράγματα για το ΠΑ.ΜΕ και με ρωτούσε για το κίνημα στην Ελλάδα. "Εδώ πως τα βλεπεις" του λέω, πριν προλάβει να μου απαντήσει βλέπουμε κάτι τεράστιους τύπους να μας μεριάζουν στην άκρη, κατι ντουλάπες στις πλαϊνές αλυσίδες μας έλεγαν "σιλ βου πλε ο τροτουάρ" (στο πεζοδρόμιο παρακαλώ) και παρόλη τη ορμέμφυτη γαλλική φλωριά, φάνταζε ταξικό σα να στο λέει ο Πάσουλας ή ο Πέρος. Αμ δε!

Ρωτάω τον Μπεντζι "τι είναι αυτοι mec?" Mου λέει "αυτοί ειναι οι ηγέτες όλων των συνδικάτων της πόλης, η κεφαλή της πορείας". -"Και γιατί τους φυλάνε?", -"Ε που και που τους προπηλακίζουν" μου απαντά ο Μπέντζι χασκογελώντας, "οι πιο πολλοί ειναι μέλη των σοσιαλιστών". Θα ρθεί η ώρα που θα τους γευτείτε κι εσείς αυτούς σύντροφε του λέω, δυστυχώς τους έχουμε ήδη γευτεί και ξεχάσαμε γρήγορα με συμπληρώνει..

Τι ήταν να πει για προπηλακισμό, μια γαλλίδα που θα μπορούσε να είναι φυσιογνωμικά και ελληνίδα σαν αυτές τις γυναικάρες της Σίσερ Πάλκο, σπάει τον κλοιό και αρχίζει να τους τα χώνει μουρη με μούρη για τους χειρισμούς τους στο συνταξιοδοτικό. Οι γορίλες την πετάξαν έξω, παίζοντας τελικά το ρόλο του μπράβου και το τελευταίο συννεφάκι ταξικότητας που ένιωσα γι αυτούς διαλύθηκε. Αναστέναξαμε κι οι δυο και με ένα "κρίμα" για το κόμμα του Μαρσέ που κάποτε χτυπούσε 25αρια στις εκλογές (κανοντάς τα απο τότε δώρο στο Μιτεράν) χωρίσαμε με τον Μπεντζι.

Πρωτομαγιά στο παρίσι διαδηλώσαμε και είμασταν αρκετοί οι έλληνες, όπου και να φωνάζαμε τα συνθήματά μας ο κόσμος μας χειροκροτούσε! Το πανό ήταν του ΚΚΕ, έγραφε "την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο".
Στην πορεία υπήρχαν αρκετές ελληνικές σημαίες, σημάδι αλληλεγγύης τις είχε μοιράσει το "Parti de Gauche" (πιο δεξιό ακόμα κι απο το ΚΚΓ, μπροστά στο οποίο (το ΚΚΓ) ο Συνασπισμός φαντάζει "Μαοϊκό αντάρτικο"!!)
Παραξενευτήκαμε και πλησιάσαμε.. Μαζεύαν υπογραφές "πετισιόν πετισιόν" λεγανε, μια χαρά είπαμε κι εμείς για να δούμε τι υπογράφουμε..
Κολούμπρα! Βασικό αίτημα των υπογραφών "να δανειοδοτηθεί η Ελλάδα με επιτόκιο 1%" σιχτιρίσαμε και φύγαμε.. Είχαμε βγάλει κι ένα σύνθημα στα γαλλικά για "σολινταριτέ" (αλληλεγγύη), αλλά που να το φωνάξεις όταν τα συνδικάτα και τα κόμματά τους σαν αλληλεγγύη εννοούν αυτό.
Το κατάπιαμε, όχι και ζητιάνοι..

Το φυλλάδιο που μοιράζαμε με την ανακοίνωση του Πολιτ Μπιρό του Κα Κα Ε μεταφρασμένο στα γαλλικά, φάνταζε ποίημα. Tο "ο αληθινός πατριωτισμός ειναι το λαϊκο μέτωπο και η αντεπίθεση ενάντια στα μονοπώλια" στα γαλικά ακουγόταν σαν τιτίβισμα: "le vrai patriotisme c'est union populaire et la contre-attaque aux monopoles"!! Το μοιράζαμε σαν πασατέμπο.
Το ελληνικό ζήτημα ειναι πολύ ψηλά και εδώ, είμαστε χώρα μοντέλο στο σοκ και δέος των μέτρων. Ο κόσμος το έπαιρνε και μας σήκωνε γροθιές ενώ όλα τα φυλλάδια των γαλλικών οργανώσεων τα έπαιρνε αράδα και απο υποχρέωση, όπως κάνεις κανείς στο μετρό που παίρνεις το φυλλαδιο για την Ευρωγνώση, μόνο και μόνο για να ξαλαφρώσεις την κοπελιά που τα μοιράζει.

Δίνω το φυλλάδιο σε μια γιαγιά γύρω στα 70 που κρατούσε όμως τις ρυτίδες που πρόδιδαν μια πανέμορφη νιότη. Το δωσα λέγοντας το ποίμα μου "ανακοινωση του ΚΚ Ελλάδας για την κρίση και την αλληλεγγύη", στην αρχή το πήρε μηχανικά. Κάνει δυό βήματα και τη βλέπω να κάνει μεταβολή. Μάζι της αγκαζέ και μια άλλη λιγότερο όμορφη γιαγιά. Έρχεται προς το μέρος μου και μου τραβάει το μανικι του σακακιού, μισοδακρυσμένη. "Μεσιέ είστε μέλος του Παρτί κομμουνιστ Γκρεκ" μου λέει γαλλικά "Μπιεν σούρ μαντάμ" απαντώ. "Χαιρομαι πολύ που σας γνωρίζω, ζεν όμ, ξέρετε ο ανδρας μου έχει πεθάνει πολλά χρόνια," πριν προλάβω να κάνω μορφασμό συμπόνοιας με κόβει και μου συνεχίζει χαρούμενη "το 1946! Είχε έρθει στα ελληνικά βουνά μαζί με τον Πολ Ελϋαρ! Ήταν κομμουνιστής και μου έλεγε παντα τα καλύτερα για αυτή του την εμπειρία", "είχαμε γνωρίσει πιο μετά και την Μέλπω Αξιώτη και τον Ριτζός ελληνες ποιητές τους ξέρετε έ?".
Ήδη κατάπινα το σάλιο μου ανάποδα "τους ξέρω στη χώρα μας είναι σύμβολα και οι δύο και τον Ελϋαρ ξερουμε και τη γαλλική αποστολή", το χαμόγελό της ξανθωπής γιαγιάς διπλασιάστηκε. Πιάσαμε κουβέντα για τα μέτρα και κάθησα να την ακούω στο [...].
"Μπον κουράζ, ζεν ομ, θα νικήσετε" με φιλάει σταυρωτα και και σηκώνει μια ριτιδιασμένη γροθίτσα. Έφυγε αγκαζέ με την φίλη της, δύσκολο να ξεχάσεις μια τέτοια γυναικεία γλυκύτητα. Όσο υπάρχουν άνθρωποι λες μέσα σου.

Η πορεία προχώρησε, κι εμείς μαζί της. Επιτέλους εργατόφατσες στο "μποέμ Παρίσι των βουλεβάρτων και των Δανδήδων" που καταριόταν ο Μαγιακόφσκι, καθώς προσπαθούσε να πείσει τον Πύργο του Άιφελ να έρθει μαζί του στην άπλα της λεύτερης σοσιαλιστικής Μόσχας.
Η πορεία είχε όντως χίλιες σημαίες κι όχι μόνο κόκκινες και μαύρες. Ήταν πολύχρωμη μόνο που από πλευράς αιτήμάτων και πολιτικοποίησης, φάνταζε τόσο μουντή. Γαλλικός φορμαλισμός στο μεγαλείο του. Μας χάλασε και το όνειρο να βλέπαμε στη βαστίλη τις κραυγές των φοιτητών. Το μονο φοιτητικό μπλοκ που είδαμε ήταν ένα ξεσαλωμένο ανεξαρτητοπασπίτικο που τραγουδούσε γνωστό άσμα των Black eyed peas "i've got a feeling"..

Ο Φεντερίκο, η Κατρίν και η Σιμόν της γενιάς του Κον Μπετίτ γίναν θηλιά σαν τη γενιά του πολυτεχνείου στη χώρα μας. Κέρδισαν ένα κοινωνικό κράτος ευμάρειας που δρούσε σα δηλητήριο για τα ταξικά τους γυαλιά, πάθαν μιθριδατισμό και πλέον οταν ο Γάλλος λέει αριστερά αδυνατεί να αποκλείσει τους σοσιαλιστές! Εδώ στο 13ο νίκησαν οι Δραγασάκηδες κι όσο κι αν μοιάζει φυσιογνωμικά στην Αλέκα, η Μ.Ζ. Μπιφέ, στην ψυχή της μένει ευρωλιγούρα παρακαλώντας την ΕΕ να.. δανείσει φτηνά.. τα ταξικά της αδέρφια.
Ίσως τα εγγόνια της γενιάς του 68' να τα καταφέρουν καλύτερα!

Από το παρίσι για το σφυροδρέπανο, ο μονίμως ερωτευμένος ανταποκριτής-κομμουνάρος ουγκ-ουγκ (γνωστός και με το ψευδώνυμο ό,τι να 'ναι και κατά κόσμον θ.κ.)

Υστερόγραφο της κε του μπλοκ: εμάς εδώ πάλι μας ζαβλάκωσε ο ήλιος και μας πήρε ο ύπνος περπατώντας -όπως τους αντάρτες του δσε, αλλά με πολύ λιγότερο ηρωισμό.
Παρόλα αυτά διαπιστώσαμε από κοινού σε μια ομήγυρη πως όταν πάρουμε την εξουσία δεν χρειάζεται να γκρεμίσουμε τα δεκάδες αγάλματα του λευτέρη βενιζέλου που έχουν στήσει σε όλη την χώρα.
Μια τραγιάσκα αντί για δίκωχο... λίγο σμίλεμα στις λεπτομέρειες του προσώπου... κι έτοιμος ο βλαδίμηρος!

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πριν από κάποια χρόνια (στον πόλεμο στο ιράκ) είχαν έρθει κάποιοι ιταλοί σύντροφοι οι οποίοι ενθουσιασμένοι φώναζαν λένιν και πόσο προοδευτική είναι η ελλάδα που έχει το άγαλμα του δίπλα στην αμερικάνικη πρεσβεία...

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ είπε...

ενταξει εκει με την γιαγια.. θολωσανε τα ματια μου...
αχ αυτο το παραπονο θα με φαει... αυτη η χωρα, με αυτον τον λαο και να μην εχει ενα κκ της προκοπης...μονο au trottoir..

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μια όμορφη αφήγηση... Να σε καλά φίλε εκεί στα ξένα... Αλλά με την περιφρούρηση εμένα, μάλλον μου θύμισε αυτη του ΠΑΜΕ- "Κ"ΚΕ...Άστα...

k1 είπε...

ελληνική σημαία πάντως είδα αναρτημένη στο σταματημένο όχημα του PCF, λίγο πιο πίσω από το πανό του ΚΚΕ. Η δικιά μου ερώτηση παραμένει: γιατί δεν κατεβάσαμε ελληνικό μπλοκ στην πορεία; Η ερώτηση δεν είναι για σένα προσωπικά, αλλά για όλους μας.

κομμουνα σικαγο οχτώβρης Ισπανία είπε...

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1162011


τελευταίο βίντεο..

JohnyQ είπε...

"δεν χρειάζεται να γκρεμίσουμε..."

αληθινή ιστορία από συνάδελφο που έκανε τον ξεναγό:
"Είχε αναλάβει μια μέρα να κάνει ένα γύρο της Αθήνας σε κάποιους τουρίστες. Το σημαντικό εδώ είναι ότι ανάμεσά τους είναι και ένας Πολωνός. Οδηγώντας λοιπόν και κατεβαίνουν την β.σοφίας από ευαγγελισμό, εξηγώντας παράλληλα τα κτίρια. Φτάνωντας στη Βουλή ο Πολωνός λέει "Α! τον ξέρω αυτόν! Ο Λένιν!" Δαγκώθηκε ο συνάδελφος, και είπε από μέσα του μακάρι...Ε που ναξέρε! είπε και αυτός:άγαλμα με μουσάκι, μπροστά από το κοινοβούλιο στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας, ΕΠΡΕΠΕ να είναι ο Λένιν, είναι για κείνον κάτι το αυτονόητο όπως ο ήλιος γυρίζει γύρω από τη γη,ένα πράγμα..."

και συμπληρώνω εγώ όπως είναι η μόνη διέξοδος για το λαό ο σοσιαλισμός...που μοιάζει για λίγους τόσο παράξενο σήμερα όσο να είναι ο Λένν έξω από τη Βουλή!

Toni Rigatoni είπε...

Επεισόδιο από ελληνο-γαλλικές σχέσεις: Στις Βρυξέλλες το 2002, σύνοδος υπουργών παιδείας της ΕΕ. Πορεία. Μπλοκ της ΔΡΑΣΕ- πρόγονης μορφής συσπείρωσης της κατοπινής Πρωτοβουλίας Αγώνα 2003. Κύριο σύνθημα "νοτρ φουτουρ νε πα καπιταλισμ, μαις λα ρεβολουτιον ε λε κομμουνισμ" (πιθανότατα με ορισμένες ποαραλλαγές στα άρθρα των ουσιαστικών). Πλησιάζει γάλλος εργάτης, φέρων τραγιάσκα και ερωτά: "Κου-κου-έ;" (ο τόνος στο ε). Κάποιος του απαντά σε αγγλογαλλικά "νο. μορ λεφτ δεν Κου-κου-ε". Ο γάλλος σαν άλλος Οβελίξ κουνά το χέρι και αναφωνεί "Μορ λεφτ δεν Κου-κου-έ; Ο λα-λα!!!"

KOMMANTO είπε...

γκοσίστ! γκοσίστ!!!!

alekos είπε...

το κόμμα στην ακρόπολη

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1162884

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ είπε...

Αντί να ...εργαζόμαστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να βγει από την κρίση, κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για προσωπικά και παραταξιακά οφέλη. Την κίνηση αυτή καταδικάζει σύσσωμος ο ελληνικός λαός.
Ελπίζουμε ότι θα την καταδικάσει και η ηγεσία του ΚΚΕ!!!

ειχα πολυ καιρο να γελασω ετσι.... ακου να το καταδικασει η ηγεσια του κκε!!! αχαχαχαχαχα
τι νομιζουν οτι μας ερχεται ετσι και κανουμε οτι γουσταρουμε!!!! ααχαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

καλα ρε σύντροφε το ΝΠΑ γιατί δε το αναφέρεις στην ανταπόκριση? Δε κάνει αλληλεγγύη στου Ελληνες εργααζόμενους ο Ολιβιε Μπεζανσενό? Η μήπως επείδη βγαίνει πιο κινηματικά και αριστεριστίκα το αποσιωπούμε??

haridimos είπε...

Λίγες μέρες πρίν το συνέδριο τους λογικό είναι να είναι πιο γραμμιστής :-)

ουγκ, ουγκ! είπε...

το ποστ μου φιλοξενείται και δε θέλω να το καταχραστώ. Είναι ανταπόκριση με ό,τι πραγματικά βίωσα και ήταν πρωτόγνωρα όλα.

Ως προς το ΝΡΑ δεν το ανέφερα γιατι εμπειρικά δεν είδα κάποια δραση του πάνω στο ελληνικό, αν υπήρξε κάτι αντι για ειρωνεία πες μας εσύ τι κάνει και κάτω απο ποιά αιτήματα.

Βιργινάκι κι εγώ βούρκωσα εκείνη την ώρα.

Αγώνας παντού μάγκες!
PROLETAIRES DE TOUS LES PAYS, UNISSEZ-VOUS!

haridimos είπε...

Communiqué du NPA. C'est aux capitalistes de payer la crise en Grèce.
jeudi 29 avril 2010

Via les agences de notation internationales et les spéculations financières de tous ordres, la crise économique et financière avec toutes les conséquences sociales dramatiques pour les salariés refait la une de l'actualité. Les états qui avaient fait diligence, l'année dernière, pour remettre à flot les banques, que ce soit aux USA, en France, ou dans tous les pays capitalistes, se hâtent lentement pour venir en aide à la Grèce.

En fait leurs exigences et leurs conditions c'est de faire porter la réduction des déficits par les salariés, à travers le gel des salaires, l'amputation des retraites, la destruction des droits sociaux. Refusant de remettre en cause les marchés financiers, les fonds spéculatifs et les pratiques des banques qui ne font qu'amplifier la crise, l'Union européenne attend du gouvernement grec qu'il fasse payer l'addition aux salariés grecs.

Aussi, le NPA ne peut qu'être entièrement solidaires et aux côtés des salariés du public et du privé qui font grève et manifestent pour refuser le plan d'appauvrissement général que le gouvernement socialiste de M. Papandréou leur prépare. A la tête du FMI, Dominique Strauss Kahn préconise carrément des baisses de salaire ! Ces manifestations populaires sont d'autant plus importantes que la spéculation financière et les agences de notation ont dans la ligne de mire d'autres victimes, à savoir le Portugal, et l'Espagne, notamment.

C'est aux marchés financiers financiers, aux banques de payer la crise, pas aux salariés grecs !

Le 5 mai, ce sera la grève générale en Grèce.

Pour le NPA il est vital de manifester ce jour-là notre soutien aux salariés grecs et le NPA participera aux mobilisations unitaires de solidarité qui seront décidées.

Le 29 avril 2010.

Strasbourg - C'est aux capitalistes de payer la crise en Grèce.
mardi 4 mai 2010

Rassemblement Mercredi 5 mai - 18h devant le consulat de Grèce, 49 avenue des Vosges à Strasbourg. A l'appel du NPA, du PCF, du PG, du MJCF, de la FSU, de l'AL...

C'est aux capitalistes de payer la crise en Grèce.

Via les agences de notation internationales et les spéculations financières de tous ordres, la crise économique et financière avec toutes les conséquences sociales dramatiques pour les salariés refait la une de l'actualité. Les états qui avaient fait diligence, l'année dernière, pour remettre à flot les banques, que ce soit aux USA, en France, ou dans tous les pays capitalistes, se hâtent lentement pour venir en aide à la Grèce.

Leurs exigences et leurs conditions sont de faire porter la réduction des déficits par les salariés, à travers le gel des salaires, l'amputation des retraites, la destruction des droits sociaux. Refusant de remettre en cause les marchés financiers, les fonds spéculatifs et les pratiques des banques qui ne font qu'amplifier la crise, l'Union européenne attend du gouvernement grec qu'il fasse payer l'addition aux salariés grecs.

Aussi, le NPA ne peut qu'être entièrement solidaires et aux côtés des salariés du public et du privé qui font grève et manifestent pour refuser le plan d'appauvrissement général que le gouvernement socialiste de M. Papandréou leur prépare. A la tête du FMI, Dominique Strauss Kahn préconise carrément des baisses de salaire ! Ces manifestations populaires sont d'autant plus importantes que la spéculation financière et les agences de notation ont dans la ligne de mire d'autres victimes, à savoir le Portugal, et l'Espagne, notamment.

C'est aux marchés financiers, aux banques de payer la crise, pas aux salariés grecs !

Le 5 mai, ce sera la grève générale en Grèce.

Pour le NPA il est vital de manifester ce jour-là notre soutien aux salariés grecs.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Είναι απ' τα ξένα αλλά καθόλου ξένο, επομένως δεν υφίσταται φιλοξενία. Η κε του μπλοκ το ένιωσε δικό της και το δημοσίευσε με καμάρι.
Χρωστάς μία απάντηση και στον Κ1.

Χαρίδημε δεν ξέρω γαλλικά, αλλά το τέλος με συγκλόνισε. Θα βάλουν το σουτιέν τους στους ελληνικούς μισθούς;

Είναι τρελοί αυτοί οι κομμουνιστές!

ουγκ, ουγκ! είπε...

ο Κ1 νομίζω οτι κάτι τέτοιο θα το δεί στην πράξη. Δε θέλω να επεκταθώ απο εδώ σε αυτό.

Πάντως το κακό είναι οτι σε αντιθεση με την ελλάδα εδώ δεν υπάρχουν δωσμένες δομές του κινήματος έτοιμες προς χρήση. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε.

haridimos είπε...

Pour le NPA il est vital de manifester ce jour-là notre soutien aux salariés grecs.

Για το NPA είναι ζωτικό να διαδηλώσουμε εκείνη τη μέρα την στήριξή μας στους έλληνες μισθωτούς

soutien = υποστήριξη
Αυτό άλλωστε κάνει και το σουτιέν, γι'αυτό λέγεται έτσι :-)

JohnyQ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.