Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η Αγία Οικογένεια των Κιμ*

(Μανιφέστο υπεράσπισης)

@) Το παρόν κείμενο δεν ασχολείται με το πένθος για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ως τρόπο εξωτερίκευσης συναισθηματικών διεργασιών που συμβαίνουν κατά τον αποχαιρετισμό. Κυρίως επειδή απευθύνεται σε ανθρώπους, θεωρώντας ότι τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους έχασαν κάποιον αγαπημένο και υπέφεραν. Έχω σχηματοποιήσει το πένθος ως κάτι κυρίως προσωπικό, ατομικό, εν αντιθέσει με το θρήνο στον οποίο η συλλογική, κοινωνική συνιστώσα βαραίνει περισσότερο.

@) Οι σχολιασμοί που δέχθηκε η εικόνα του θρήνου των κορεατών για τον ηγέτη τους εμφανίζουν οπωσδήποτε μια ποικιλία, μόνο που όλο το φάσμα της βρίσκεται στο πεδίο του αρνητισμού και της απόρριψης: από χλευασμό μέχρι οίκτο, από οργή μέχρι καχυποψία.

@) Η κυρίαρχη ηθική θα χαρακτήριζε στην καλύτερη περίπτωση τρελό οποιονδήποτε τολμούσε να παρατηρήσει τις αντιδράσεις αυτές με δέος, περιέργεια, πνεύμα φιλέρευνο, ίσως και λίγο θαυμασμό κάπου στην άκρη του μυαλού, μια και στη δικιά μας γωνιά του κόσμου δεν ευτυχήσαμε τα τελευταία 50 χρόνια να γνωρίσουμε κάποιον πολιτικό ηγέτη, μαζικής αποδοχής, που να μας εμπνεύσει και να μας συντρίψει η απώλειά του.

@) Οι δικές μας αλήθειες πατούν γερά πάνω στα μεταφυσικά θεμέλια της τεχνοκρατίας και των αριθμών, και είναι δεδομένο ότι δεν χωρούν άλλους τρόπους σκέψης και άλλους τύπους αισθημάτων, ατομικών ή μαζικών. Μάλιστα οι πιο ισχυροί εξ "ημών", πέρα-δώθε του Ατλαντικού, φροντίζουν συχνά να εκδημοκρατίσουν με τις μπόμπες τους τις όποιες παραφωνίες και να εκπολιτίσουν τους βάρβαρους.

@) Στις αντιδράσεις αυτές, λοιπόν, αναγιγνώσκω δύο συνιστώσες με κοινή ρίζα.

@) Η πρώτη είναι ο ρατσισμός. Αυτοί οι άλλοι, οι διαφορετικοί, μακριά από εμάς, μα πώς κάνουν έτσι τελοσπάντων, τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί. Κι όμως στο μυαλό κανενός δεν έρχονται οι εικόνες πλήθους βρετανών να κλαίνε γοερά στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ευρωπαίων να θρηνούν το χαμό του Πάπα Ιωάννη-Παύλου, ακόμα και ... ελλήνων να σπαράζουν στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου (πού να 'ταν δηλαδή και κανένας σοβαρός λαϊκός ηγέτης!). Όχι, τα δικά μας κλάματα είναι διαφορετικά, είναι πολιτισμένα, και το κυριότερο απ' όλα είναι "ελεύθερα".

@) "Μα εκεί αν δεν κλάψεις το καθεστώς θα σε διώξει".
Δεν βρήκα κάποιο επίσημο κείμενο που να το βεβαιώνει. Προφανώς οι τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν αυτούς που θρηνούν. Αφενός γιατί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Αφετέρου γιατί, επίσημα μέσα προπαγάνδας είναι, τι περιμένατε να δείξουν, αυτούς που κάνουν πάρτυ; Και στα δικά μέρη μας ακόμα, όταν πέθανε ο Χαρίλαος που δεν ήταν καν δικός τους, είδατε κανένα αστικό ΜΜΕ να προβάλει χουντογλέντια και πανηγύρια;

@) Ναι αγαπητέ/ή μου, το ξέρω, δεν είσαι ρατσιστής. Αυτό έλειπε να το δεχόσουν κιόλας. Ρατσιστές είναι οι άλλοι, εσύ ποτέ. Εδώ που τα λέμε, λογικό είναι, αν είχαμε φτάσει στο σημείο να παραδεχόμαστε ανοιχτά και υπερήφανα ότι είμαστε ρατσιστές, οι θάλαμοι αερίων θα είχαν ήδη αρχίσει τη μαζική παραγωγή.

@) "Μα δεν τους βλέπεις όμως και αυτούς, επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και γράφει ότι η φύση πενθεί το χαμό του ηγέτη, χιονοθύελλες και φωτεινά σημάδια τον αποχαιρετούν, είναι τώρα σοβαρά πράγματα αυτά για ανθρώπους του 21ου αιώνα;"

@) Θα έλεγα, σε πρώτη προσέγγιση, όχι δεν είναι. Όπως δεν είναι και η υποδοχή του "Αγίου Φωτός" κάθε χρόνο με.. τιμές αρχηγού κράτους. Όπως δεν είναι και η έκθεση για προσκύνημα σάπιων κουφαριών ντεμέκ "αγίων" (Βησσαρίων!) με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι τίμιες ζώνες, τα θαυματουργά παπούτσια, το άγιο ξύλο, τα διαβασμένα νερά. Όπως δεν είναι και η ανάγκη που ένιωσε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας μας (κι αυτός με μπαμπά και παππού πρωθυπουργό, όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν!) να απαγγείλει το "Σύμβολον της Πίστεως" σε προεκλογικό του εκκλησιασμό, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί της φημολογούμενης αθεΐας του και να κερδίσει ταλαντευόμενες, θρησκευτικά ανήσυχες ψήφους.

@) Σε δεύτερη προσέγγιση, σε κανένα από τα επίσημα κείμενα της ΛΔΚ δεν είδα να αποδίδονται θεϊκές ιδιότητες στον Κιμ Γιονγκ Ιλ - ούτε καν στον πατέρα του, τον Κιμ Ιλ Σουνγκ, που ελάχιστα αν ασχοληθεί κάποιος με αυτό το λαό θα καταλάβει πόσο μεγάλη σημασία έπαιξε ως προσωπικότητα λαϊκού και εθνικού ηγέτη. Αυτό που διαβάζω είναι την κυριαρχία μιας φυσιοκρατικής αντίληψης για τον κόσμο, με έντονο το στοιχείο της αρμονίας στη συνύπαρξη των φυσικών φαινομένων και των ανθρώπινων πράξεων.
Αναχρονισμός; Ναι, σίγουρα για τα δικά μας δεδομένα-κεκτημένα. Ωστόσο, ούτε κεραυνούς απεικονίστηκε να κρατάει ποτέ ο Μεγάλος Στρατηγός, ούτε και προσπάθησαν ποτέ τα πλήθη να του φιλήσουν το χέρι για να πάρουν την ευλογία του και να θεραπευτούν απ' τον καρκίνο, όπως εμείς τους παπάδες και τους "φωτισμένους" γέροντες - οι οποίοι κάνουν και προφητείες! Υπάρχουν άραγε πουθενά λαοί του κόσμου χωρίς ανορθόλογα στοιχεία στις παραδόσεις τους; Έστω κι αν αυτές, οι παραδόσεις, αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο στις αγορές, τη "μαγική" τους ικανότητα να αυτορρυθμίζονται και άλλα τέτοια.. σύγχρονα.

@) Η δεύτερη συνιστώσα των αντιδράσεων είναι ο αντικομμουνισμός. Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει σ' ένα καθεστώς μαρξιστικών αναφορών, είτε σοσιαλιστικό, είτε λαϊκοδημοκρατικό, είτε ακόμα και απλώς αντι-ιμπεριαλιστικής γραμμής, είναι απορριπτέο και άξιο χλευασμού.

@) Ναι, χαρακτήρισα επίτηδες "μαρξιστικών αναφορών", το καθεστώς της ΛΔΚ. Η Juche, όπως ονομάζουν την κεντρική κρατική τους πολιτικο-ϊδεολογική γραμμή, έχει εντονότατα στοιχεία ιδεαλισμού και βουλησιαρχίας (προϊόντα μαοϊκών επιδράσεων) κι επιπλέον αυτή η επικεφαλής οικογενειοκρατία δεν είναι συμβατή με τη μαρξιστική κοσμοθεωρία. Ήδη από την εποχή της παντοκρατορίας του Κιμ Ιλ Σουνγκ, τότε που η Βόρεια Κορέα έστελνε επισιτιστική βοήθεια στη λιμοκτονούσα, δικτατορική Νότια, τότε που μπήκε κρατικό πλάνο δημιουργίας στρατιάς διανοουμένων, μέσω της ανάδειξης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε υποχρεωτική για όλο τον πληθυσμό -δυστυχώς τους πρόλαβαν οι ανατροπές και οι φυσικές καταστροφές- ήδη από τότε λοιπόν ο "Μεγάλος Ηγέτης και Αιώνιος Πρόεδρος" Κιμ Ιλ Σουνγκ αναφέρονταν σε "ανεπάρκειες" του μαρξισμού-λενινισμού, αντικαθιστώντας στοιχεία του με ιδεολογήματα περί "παντοδυναμίας των μαζών", εξυψώνοντας δηλαδή τον υποκειμενικό παράγοντα σε βαθμό που να υποσκελίζει τον αντικειμενικό (παραγωγικές δυνάμεις).

@) Η προπαγάνδα μιλάει για "συγκυβέρνηση" του "Μεγάλου Διαδόχου" με το στρατό. Οι αμόρφωτοι γραφιάδες όμως λησμονούν ότι η πολιτική Songun, εξειδίκευση της Juche και προσαρμογή της στις έκτακτες συνθήκες απώλειας των συμμάχων μετά τις ανατροπές, πολιτική "military first" δηλαδή προηγεσίας του στρατού, έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές της δεκαετίας του '90, πριν πεθάνει ο Κιμ Ιλ Σουνγκ. Και οι λίγοι που το ξέρουν, το παραβλέπουν επίτηδες. Για να δείξουν ότι τάχα υπάρχει κοινωνικός αναβρασμός και ο διάδοχος θα χρειαστεί στρατιωτική επιβολή για να κυβερνήσει.

@) Ας δούμε τα πράγματα αντικειμενικά. Η Βόρεια Κορέα είναι πλέον μια τρύπα στο χάρτη. Μία αυτή και μία η Κούβα. Είναι όμως τόσο έντονο το φως που αναδύεται απ' αυτή τη μικρή τρυπίτσα, που τυφλώνει με μίσος τους απολογητές των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και θέλουν να τη δουν να σβήνει.

@) Τέλος, θα κλείσω με μια προκλητικότατη σύγκριση (αν τα παραπάνω σάς φάνηκαν προκλητικά και σας ενόχλησαν, καλύτερα να σταματήστε να διαβάζετε). Βρήκα σε πολλές φιλο-κορεάτικες ιστοσελίδες μια δήλωση του Κιμ Γιονγκ Ιλ, σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων τους. Δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάποια πρωτογενή αναφορά, επομένως ίσως να μην είναι έγκυρη. Σε ερώτηση λοιπόν, δημοσιογράφου, για το αν τα πυρηνικά της ΛΔΚ αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα, ο αείμνηστος Κιμ Γιονγκ Ιλ φέρεται να απάντησε "Αυτός ο πλανήτης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας." Το σκέφτομαι, το κλωθογυρίζω, δύσκολη δήλωση και μυστηριώδης, το μυαλό πάει αμέσως σε ψυχασθενείς κακούς των ταινιών του James Bond. Αλλά μετά θυμάμαι έναν δικό μας, υπερπατριώτη ..φύρερ, να δηλώνει πριν λίγες μέρες "Ας διαλυθεί η Ελλάδα για να σωθεί η Ευρώπη". Και δεν εννοούσε την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣτΠ

*Άρθρο συνεργάτη μας

37 σχόλια:

KONGOμουνιστης είπε...

Συγχαρητηρια συνεργατη!

tsimarasm είπε...

Τι συνεργάτης; Δεν είναι του πολιτικού γραφείου;

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ Λ.Δ. ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω ξαναδιαβάσει μεγαλύτερη μαλακία στην ζωή μου....Πρώην ή νυν σύντροφοι , το μπλογκ της ονείρωξης σας (φυσικά με την ευλογία της ΚΕ) καλά κρατεί..σας έχουμε πάρει χαμπάρι ρεεεεε.ξερετε εσείς..

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνούσα σε όλα, αλλά η αναφορά στις δεισιδαιμονίες και στη θρησκευτική υστερία του δυτικού κόσμου δεν αρκεί για να δικαιολογήσει αντίστοιχα φαινόμενα σε χώρες με ας πούμε μαρξιστικό πρόσημο.

Ανώνυμος είπε...

Εκτός και εάν αποδεχθούμε ότι υπάρχει κάποιου είδους μαρξισμός σύμφυτος με την πολιτιστική καθυστέρηση και όχι με τον ορθό λόγο.

Ανώνυμος είπε...

μπρεζνιεφ ζεις;

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Τι είναι ο μαρξισμός της πολιτιστικής καθυστέρησης μπροστά στον μαρξισμό, που βομβαρδίζει την Γιουγκοσλαβία η την Λιβύη, η στέλνει συγχαρητήρια στον Τσακαλώτο;
Και τι μας βλάφτει εμάς το πολιτικό εποικοδόμημα της Λ.Δ.Κορέας;
Ετσι κι αλλιώς, έχουμε καλύτερο εμείς οι ξύπνιοι, να μην αβασκαθούμε.....
Και γιατί αυτό το ...πάθος;
Ούτε μας πειράξανε, ούτε τους πειρ.. - ώχ τι πήγα να πω;
Οχι απλά τους πειράξαμε αλλά σηκωθήκαμε από του διαόλου τη μάνα και πήγαμε και εισβάλαμε στη γή τους, να τους πνίξουμε στο αίμα το '53, οι πορδές!
Σκέψου να είχαν κάνει το ίδιο αυτοί σε μας..., ε, ρε, μαρξιστική καταδίκη, που είχε να πέσει!
Μα, θα μου πείς, το '53 οι έλληνες μαρξιστές είμασταν θανατοποινίτες η εξόριστοι. Ρωτάω, ΟΛΟΙ; ....!
"Ουαί και αλλοίμονον υμίν, γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί, ότι διυλίζετε τον κώνωπα, και καταπίνετε την κάμηλον".
Και, να το πω και λίγο πειραιώτικα: Αν δε βάλεις το χέρι σου στα σκατά δεν πρόκειται να καθαρίσεις βόθρους.
Ο εχθρός του ιμπεριαλιστή, δεν είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δάσκαλός μου, μπορεί να μην είναι καν φίλος μου, όμως δεν είναι υποχρεωτικά εχθρός μου. Εχω κριτήρια. Δεν πρόκειται ποτέ και για τίποτα να συμπαραταχτώ με τον ιμπεριαλιστή απέναντι, όχι στον Κιμ-τάδε, αλλά ούτε και στον Καντάφι, τον Μιλόσεβιτς, τον Αχμαντινεζάντ η και στον χασάπη-Χουσεϊν.
Κι αντί να κάνουμε τους από καθέδρας τιμητές της Λ.Δ. Κορέας, ας κοιτάξουμε τις δικές μας μπομπές.

demis είπε...

Για τους λιμούς και τον χρόνιο υποσιτισμό, που στοιχίζει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά (και μην μου πεις για κακή δύση και για εμπάργκο, γιατί υποτίθεται ότι αυτά ξεπερνιούνται εκ των έσω) δεν είδα να αναφέρεται κάτι. Για όνομα του Αλλάχ, ρε παιδιά! Βαφτίζετε έναν στυγνό δικτάτορα σε τι; Αυτή είναι η αταξική κοινωνία που οραματίστικε ο Μαρξ; Μη μου πεις ότι πρόκειται για απαραίτητο στάδιο μετάβασης, γιατί... ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΠΙΣΤΕΨΩ!

Αmius είπε...

"Αυτός ο πλανήτης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας."
...ελπίζω να μην μπλοφάρει,όπως τότε ο Βοροσίλοβ...

Αmius είπε...

"Η Βόρεια Κορέα είναι πλέον μια τρύπα στο χάρτη. Μία αυτή και μία η Κούβα."
...για την πρώτη ίσως.Για την δεύτερη θα πρέπει να ενημερωθείς απο το "εσωτερικό"έγγραφο

Aiwarikiaar είπε...

Φτάσαμε να μετράμε ποιος την έχει πιο μεγάλη...την μαλακία, σαν άλλα δεκάχρονα. Κιμ Γιονκ ιλ οι μεν, Νταϊάνα οι δε. Σκάλες που φέρουν τα πατήματα του Κιμ Γιονγκ Ιλ οι μεν, λείψανα αγίων οι δε. Ε θα τον βαλσαμώσουν και αυτόν και θα αποκτήσουν και τον δικό τους Άγιο Σπυρίδωνα.

WILDROSE είπε...

Πολυ ευστοχες οι παρατηρησεις και φυσικα ολοι αυτοι που ειρωνευονται δεν μπηκαν καν στο κοπο να σχολιασουν με επιχειρηματα,ως συνηθως παρα μονο με γενικολογιες.
Οντως οτι δεν ειναι δικο μας το βλεπουμε αλλιως ενω οτι ειναι δικο μας το βλεπουμε σαν φυσιολογικο και λογικο --βλεπε τα της θρησκειας μας --και το δεχομαστε.Το να μπει κανεις στη διαδικασια του να δει καποια πραγματα με το ματι του τριτου ειναι δυσκολο

Ανώνυμος είπε...

Συμπληρωματικά στο σχόλιο του Επίκουρου, το χειρότερο απ' όλα είναι η προβολή των σοσιαλιστικών και λαϊκοδημοκρατικών καθεστώτων μέσα από ένα πρίσμα εξιδανίκευσης. Κάτι απόλυτα αναμενόμενο από την προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού (σχήμα: εξωραϊζω τον κομμουνισμό, έπειτα συγκρίνω την ιδέα με την εφαρμογή, και σπέρνω απογοήτευση) αλλά απαράδεκτο για ανθρώπους που θέλουν να έχουν σχέση με το μαρξισμό.

Η οριστική αποβολή μεταφυσικών ιδεοληψιών, η κατάκτηση της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, η εξάλειψη των τάξεων, των υπολειμμάτων τους αλλά και κάθε μορφής κοινωνικών διαφοροποιήσεων, και γενικά όλα τα συναφή, προϋποθέτουν την οριστική παγκόσμια επικράτηση του κομμουνισμού. Που μεταφράζεται σε απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων και υπεραφθονία αγαθών, ώστε να ξεριζωθεί από τις συνειδήσεις ο φόβος της επιβίωσης.

Όποιος τα περιμένει αυτά από μια χώρα - τρύπα στο χάρτη, μάλλον είναι πιο πέρα κι από σταλινικός, αφού στην ουσία υποστηρίζει όχι το σοσιαλισμό αλλά τον κομμουνισμό σε μία χώρα.

Οι πιο απελπισμένοι οπαδοί του κομμουνισμού είναι... οι αντίπαλοί του. Όλη τους η επιχειρηματολογία πατάει πάνω στην μυθοποίηση! Εκθειάζουν και τελειοποιούν τόσο πολύ το σύστημα και την ιδεολογία, χάνουν κάθε επαφή με την πραγματικότητα και το ρεαλισμό, που τελικά απογοητεύονται και το βρίζουν. Δεν είναι καθόλου παράδοξο αυτό.

haridimos είπε...

περί θρήνου
κλάμα από την "καλή" Νότια Κορέα όταν πέθανε ο Park Jeong Hee
για να κάνει η ΚΕ του μπλογκ τις συγκρίσεις της.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να υποστηρίξω, όχι μόνο τη Λ.Δ. Κορέας,αλά και τους ισλαμοφασίστες της Τεχεράνης, ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Το ερώτημα μου, όμως, παραμένει. Τι σχέση έχουν καθεστώτα με προκαπιταλιστικά χαρακτηριστικά με τον μαρξισμό?

Ανώνυμος είπε...

Και για να συνεχίσω. Προφανώς, ακόμη και στο σοσιαλισμό, η "οριστική αποβολή μεταφυσικών ιδεοληψιών" δεν είναι άμεσα εφικτή. Ένας κομμουνιστής, όμως, και πολύ περισσότερο ένα κομμουνιστικό κόμμα, οφείλει ή δεν οφείλει να καταπολεμά τέτοιες προλήψεις ή τουλάχιστον να μην τις μετατρέπει σε επίσημη κρατική πολιτική και νομιμοποιητικό έρεισμα του κοινωνικού μετασχηματισμού?

Ανώνυμος είπε...

Τα σχόλια και πλέον απ'ότι φαίνεται και τα κείμενα αρχίζουν όλο και περισσότερο και μοιάζουν με αυτή την ταινία: http://www.youtube.com/watch?v=TLEo7H9tqSM

Ανώνυμος είπε...

Εγώ μια παρατήρηση έχω να κάνω: για χρόνια η γραμμή του κόμματος ήταν οτι η Βόρειος Κορέα είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Τώρα ξαφνικά η ηγεσία του κόμματος αποφασίζει να κάνει κάτι τέτοιο. Δεν βρέθηκε ΕΝΑΣ ΚΚΕς μπλόγκερ να πεί "εγώ προσωπικά δεν βρίσκω τίποτα κοινό με αυτό το καθεστώς και δεν παλεύω για αυτόν τον σοσιαλισμό", παρά όλοι μα όλοι επιδοθήκατε σε ένα διαγωνισμό κωλοτούμπας προκειμένου να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Το εξ ον "μανιφέστο υπεράσπισης" τα λέει όλα και μόνο απο τον τίτλο. Μανιφέστα υπεράσπισης θέλουν πράγματα που γενικά είναι καταδικασμένα, όχι πράγματα που ξέρουμε μέσα μας οτι είναι υγειούς συνθήκης. Κανένας δεν θα έγραφε "Μανιφέστο υπεράσπισης" του Λένιν ή του Γκράμσι, γιατί απλά δεν υπάρχει η ανάγκη. Και αυτό δείχνει σε μένα οτι η δημοκρατία στο κόμμα είναι επιπέδου...Βορείου Κορέας.

OFWGKTA

tsimarasm είπε...

Δηλαδή τόσος κόσμος εδώ μέσα, από ένα συλλυπητήριο μήνυμα, βγάζει το συμπέρασμα ότι το ΚΚΕ υπερασπίζεται την δυναστεία των Κιμ και το παράδειγμα της ΛΔ της Κορέας; Λογικό άλμα επι κοντώ!

Το γεγονός ότι δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πως ό,τι γράφει ο σφυροδρέπανος (ή οι συνεργάτες του)έχει και μεγάλη δόση χιούμορ, ήταν γνωστό, και δεν το σχολιάζω.
Αλλά ρε σπούτνικ Ανώνυμε(OFWGKTA) τι αρλούμπα ήταν αυτή;(Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου) Και το Κομμουνιστικό κόμμα έχει μανιφέστο!

Και για να μην μπερδεύονται οι διάνοιες, αν με ρωτούσε κανείς( που αποκλείεται να ρωτήσει άνθρωπος με σώας τας φρένας τέτοιο πράμα), αν θα ήθελα να ζούσα στην ΛΔ της Κορέας, η απάντηση είναι όχι!

Καλά Χριστούγεννα ωρέ!

ΥΓ: Είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιος θα πιστεύει, ότι τα Χριστούγεννα, σε ένα σοσιαλιστικό κράτος, θα πρέπει να καταργηθούν δια νόμου,σαν κατάλοιπο της θεοκρατικής κοινωνίας του παρελθόντος.

TRASH είπε...

εντάξη, το τέλος δεκέμβρη και πάλι εορταστική περίοδος θα είναι (τα γεννέθλια του Στάλιν...)

TRASH είπε...

...Και δεν κατάλαβα ωρέ παιδιά...
από πότε για έναν μαρξιστή, το ουσιώδες είναι το πολιτικό-πολιτιστικό επικοδόμημα και όχι η παραγωγική βάση; Γιατί από αυτά που ξέρουμε, στην Λ.Δ.Κορέας τα μέσα παραγωγής είναι κοινωνικοποιημένα και ο σχεδιασμός της οικονομίας κεντρικός!
Για τις υπόλοιπες στρεβλώσεις-οπισθορδρομήσεις που υπάρχουν σην χώρα, ας γίνει μεν κουβέντα, αλλά που θα λαμβάνει υπόψην, τόσο το ιστορικό παρελθόν, όσο και το διεθνές περιβάλον, για να μπορεί να είναι δίκαιη.
Και τέλος μία σύγκριση με τις (ποιές;)"ατομικές ελευθερίες"(;;;;;!!!!) στον νότο των 38(!) αυτοκτονιών ημερησίως, θα μας έδινε μία καλή ιδέα, του τι μπορούμε να συγκρίνουμε σαν "εναλλακτική"...

Ανώνυμος είπε...

εμού του ιδίου: Δεν μίλησα για μανιφέστο γενικά και αόριστα, αλλά για μανιφέστο υπεράσπισης. Αν ξέρεις κανένα τέτοιο κανενός Κομμουνιστικού Κόμματος, πες το μου να το μάθω και εγώ.

Trash: Οταν λέμε "κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και κεντρικός έλεγχος"; Ποιός είναι αυτός ο "κεντρικός έλεγχος" και πως αυτός είναι συνδεδεμένος με την εργατική τάξη; Εργατικός έλεγχος στα μέσα παραγωγής υπάρχει; Ποιά είναι η συμμετοχή των μαζών στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού τα τελευταία 20 χρόνια στη ΒΚ(απο τότε δηλαδή που αποκύρηξε τον μ-λ). Ή μήπως το κόμμα φροντίζει τόσο πολύ για το λαό του που έχει αντικαταστήσει την ταξική πάλη με την κομματική νομεκλατούρα; Δεν θα με εξέπλητε να το ακούσω αυτό απο υποστηρικτές του Μπρέζνιεφ. Η ε.ι. που λέει και το blog, είναι οτι οι ίδιοι δηλώνουν και μέλη του fan club του Στάλιν για κάποιο λόγο.


Ερώτηση τέλος προς όλους τους υποστηρικτές του καθεστώτος αυτουνού: Μιας και το κόμμα δηλώνει αλληλέγγυο, το ΚΚΕ θα μπορούσε να υποδεχθεί μια juche τάση; Να ανοίξει έναν διάλογο για τα θετικά που έχει προσφέρει στην υπόθεση της εργατικής τάξης; Στο ξεπέρασμα των Μάρξ και Λένιν;

OFWGKTA

ΣτΠ είπε...

Ο OFWGKTA είναι απλώς ένας προβοκάτορας. Το κείμενο γράφει:

(...)Η Juche, όπως ονομάζουν την κεντρική κρατική τους πολιτικο-ϊδεολογική γραμμή, έχει εντονότατα στοιχεία ιδεαλισμού και βουλησιαρχίας (προϊόντα μαοϊκών επιδράσεων) κι επιπλέον αυτή η επικεφαλής οικογενειοκρατία δεν είναι συμβατή με τη μαρξιστική κοσμοθεωρία. Ήδη από την εποχή της παντοκρατορίας του Κιμ Ιλ Σουνγκ, (...) αναφέρονταν σε "ανεπάρκειες" του μαρξισμού-λενινισμού, αντικαθιστώντας στοιχεία του με ιδεολογήματα περί "παντοδυναμίας των μαζών", εξυψώνοντας δηλαδή τον υποκειμενικό παράγοντα σε βαθμό που να υποσκελίζει τον αντικειμενικό (παραγωγικές δυνάμεις).

Επομένως κλείνει και το θέμα juche, και οι τάχα αθώες ερωτήσεις για "τάσεις".

Τις μορφές και το ποσοστό της εργατικής συμμετοχής στην παραγωγή, και στην καθημερινή πολιτική ζωή δεν τα γνωρίζω. Αλλά ούτε και αποδέχομαι την εικόνα που δίνει η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ότι όλα κινούνται από το μεγάλο χέρι του αρχηγού και όλοι διορίζονται προς τα κάτω. OFWGKTA έχεις κάποιες πρωτογενείς πηγές ή απλά καταπίνεις αμάσητο ό,τι σου δίνει η δυτική προπαγάνδα?

(συνεχίζεται)

ΣτΠ είπε...

Η άποψη που έχω είναι πως η εργατική συμμετοχή υποχώρησε συνειδητά στα μέσα του '90, όταν ο μεγάλος λιμός που ακολούθησε την απώλεια των συμμάχων ανάγκασε τη Β. Κορέα σε στρατιωτικοποίηση της πολιτικής ζωής, της οικονομίας, και συνολικά της κοινωνίας. (Κάτι που έγινε επίσης στην ΕΣΣΔ τον καιρό του Β'ΠΠ.) Οι έκτακτες και ακραίες συνθήκες αιτιολογούν, ίσως και να δικαιολογούν τέτοια υποχώρηση.

Η Juche, που σημαίνει αυτάρκεια, επεξεργασία του Κόμματος Εργατών της Κορέας (ΚΕΚ στο εξής), προωθήθηκε έντονα ως απάντηση στη ρήξη των σχέσεων ΕΣΣΔ-Κίνας: Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ δεν ήθελε να πάρει θέση μεταξύ των δύο κομμουνιστικών κέντρων. Έτσι επί 3 δεκαετίες ξεκίνησε η οικοδόμηση του σοσιαλισμού προσανατολισμένος προς την Juche (αυτάρκεια) με σκοπό να καταστήσει την ΛΔΚ κατά το δυνατόν ανεξάρτητη από ανταλλαγές με τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη. Το δύσκολο (ίσως και αδύνατο) του εγχειρήματος αποδείχθηκε απ' το γεγονός ότι η Juche δεν επιτεύχθηκε παρά τα 30 χρόνια οικοδόμησης, και μόλις διαλύθηκε το ανατολικό μπλοκ η χώρα χρειάστηκε να ξαναστήσει βιαίως την παραγωγική της βάση σχεδόν απ' το μηδέν, αφού η απώλεια των συμμάχων της επέβαλε "σοκ", και έπρεπε άμεσα να αναπτύξει τομείς της παραγωγής που μέχρι τότε καλύπτονταν από διακρατικές ανταλλαγές.

Στις συνθήκες αυτές, που απαιτούσαν περισσότερη δουλειά, σκληρότερη πειθαρχία, ενός λαού που λιμοκτονούσε απ' την πείνα, ο περιορισμός της εργατικής συμμετοχής δεν είναι απλώς "επιλογή", είναι αντικειμενικά επιβεβλημένη ανάγκη.

Εκτός αν πιστεύουμε ότι θα έπρεπε το ΚΕΚ να αυτοδιαλυθεί, να παραδώσει την εξουσία στους καπιταλιστές του νότου και τους ιμπεριαλιστές της άλλης μεριάς του ειρηνικού, ώστε να ζήσουν όλοι όμορφα μια επανασύνδεση τύπου Γερμανίας.

(συνεχίζεται...)

ΣτΠ είπε...

Το πρόβλημά σας είναι πως βλέπετε τα πράγματα στατικά. Πιάνετε μια ιστορική στιγμή, την απομονώνετε από την τοπική και διεθνή συγκυρία, την αποκόπτετε από τα αίτια που τη γέννησαν, την απολυτοποιείτε, και βγάζετε μεταφυσικά συμπεράσματα.
Ο αγώνας του λαού της ΛΔΚ συνεχίζεται και είναι σκληρός. Το πού θα οδηγήσει δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Για να κάνει κανείς εκτιμήσεις και προβλέψεις, πρέπει να μελετήσει στα σοβαρά τα κομματικά ντοκουμέντα του ΚΕΚ, πράγμα δύσκολο γιατί η ροή της πληροφορίας προς τα έξω είναι περιορισμένη (με κύρια ευθύνη στο ίδιο το ΚΕΚ). Ισχυρό μειονέκτημα είναι οι ιδεαλιστικές τάσεις που εμφανίζει η Juche.

Όπως έγραψε λίγο πιο πάνω και ο TRASH, το βασικό (όχι μοναδικό, αλλά κύριο) κριτήριο είναι η πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού, δηλαδή κατά πόσον (α) οι παραγωγικές δυνάμεις αναπτύσσονται, και ταυτόχρονα (β) χτυπιούνται οι τάσεις όξυνσης της κοινωνικής διαφοροποίησης ομάδων του πληθυσμού (που υπάρχει πάντα εφόσον η ανθρωπότητα δεν έφτασε ακόμα στον κομμουνισμό) ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία εκμεταλλευτριών τάξεων.
Εγώ ομολογώ ότι δεν έχω πλήρη εικόνα, αν και η Β. Κορέα είναι στην κορυφή των ενδιαφερόντων μου και ψάχνω ανελλιπώς στοιχεία.

(συνεχίζεται...)

ΣτΠ είπε...

Σε κάθε περίπτωση, για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας, το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ είναι σαφές:

Ο λαός της ΛΔ Κορέας έχει δικαίωμα να προχωρήσει στο δρόμο ανάπτυξης που έχει επιλέξει ενάντια στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που καιροφυλακτούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εντείνουν την επιθετικότητα και πληθαίνουν τους τυχοδιωκτισμούς τους κατά της ΛΔ Κορέας.

Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στα σχέδια αυτά. Στέκεται αλληλέγγυο με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του Κόμματος Εργατών Κορέας και του κορεάτικου λαού».


Ξεκάθαρα αναφέρει ότι στέκεται αλληλέγγυο στον ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, ούτε για σοσιαλισμό μιλάει, ούτε για λαϊκή εξουσία.

Αλλά οι συνειδητοί προβοκάτορες αντικομμουνιστές δε χάνουν ευκαιρία να διαστρεβλώσουν θέσεις και κείμενα του ΚΚΕ, ή να χρησιμοποιήσουν ΜΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ώστε να χτυπήσουν το ΚΚΕ.

ΣτΠ
(ο συγγραφέας του κειμένου - πολλά ευχαριστώ στο σφο Απολίθωμα που δέχτηκε να το φιλοξενήσει)

TRASH είπε...

@OFWGKTA:
Λες:
"...Ποιός είναι αυτός ο "κεντρικός έλεγχος" και πως αυτός είναι συνδεδεμένος με την εργατική τάξη; Εργατικός έλεγχος στα μέσα παραγωγής υπάρχει; Ποιά είναι η συμμετοχή των μαζών στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού τα τελευταία 20 χρόνια στη ΒΚ..."
Θα είμαι ειλεικρινής. Δεν γνωρίζω, ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω τίποτα που να μην προέρχεται από προπαγανδιστικές εναντίον της Λ.Δ.Κορέας πηγές. Εκείνο που γνωρίζω θετικά, είναι πως σε αυτήν την χώρα δεν κάνει κουμάντο το μεγάλο κεφάλαιο. Από τις τελευταίες "τρύπες" στην υδρόγειο που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε αυτήν την φάση δε νομίζω πως είναι δίκαιο να απαιτεί κανείς από τους Κορεάτες πράγματα που δεν κατάφεραν σε βάθος χρόνου ούτε οι ...σοβιετικοί!
Μετά όμως βγάζεις λαγούς από το καπέλο, όταν μιλάς για "...τους υποστηρικτές του καθεστώτος αυτουνού:..".
Εγώ τουλάχιστον είμουν ξεκάθαρος: "...Για τις υπόλοιπες στρεβλώσεις-οπισθορδρομήσεις που υπάρχουν σην χώρα, ας γίνει μεν κουβέντα, αλλά που θα λαμβάνει υπόψην, τόσο το ιστορικό παρελθόν, όσο και το διεθνές περιβάλον, για να μπορεί να είναι δίκαιη..."
Από ότι βλέπεις δεν αρνούμαι πως υπάρχουν στρεβλώσεις-οπιστοδρομήσεις. Εσύ αρνείσαι τον ρόλο που έχει παίξει το ιστορικό παρελθόν και το διεθνές περιβάλον σε αυτές; Και σου αρκούν για να μηδενίσεις το εγχείρημα ενός διαφορετικού (μη-καπιταλιστικού) δρόμου ανάπτυξης από μία χώρα λίγο μεγαλύτερη της Ελλάδας;

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=9rgyh8wu1nI

Eκλογές στη Β. Κορέα

faros είπε...

Χρόνια Πολλά, Καλά και Αγωνιστικά !

Ανώνυμος είπε...

Η Αλέκα για την βόρεια Κορέα και για τον Σοσιαλισμό, για να μην μπερδευόμαστε.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=214299

* Στην Κίνα κυβερνά το κομμουνιστικό κόμμα. Είναι η Κίνα σοσιαλιστική χώρα; Στη Βόρεια Κορέα κυβερνά το Κόμμα των Εργατών. Είναι η Β. Κορέα σοσιαλιστική χώρα;

- Ο σοσιαλισμός δεν συμβαδίζει με την αγορά και με την κυριαρχία των μονοπωλίων. Ούτε επίσης με την οικογενειοκρατία.


Για να μην πέφτει αυτοτρολλάρισμα δηλαδή.
Χρόνια πολλά

kraftwerkvs είπε...

Πολύ λάδι, αλλά από τηγανίτα τίποτα

εκτός του άρθρου....καλή χρονιά

Ανώνυμος είπε...

Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)
2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»
Το Νο. 2 (παράγραφ.) ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ, εναπωμένη το Νο. 4 για να γίνει ΕΦΑΡΜΟΓΗ του Νο. 3 !!!!!!

τρελαντώνης είπε...

Μου άρεσε το ύφος του κειμένου.Μέσα από τόση άγνοια που έχεις κατάφερες να μη κομπλεξαριστείς ,να αφήσεις για λίγο στην άκρη το μαρξιστικό σου κεφάλι του προηγούμενο αιώνα και να γράψεις ένα κείμενο συμπαραστάσης τελικά χωρίς να ξέρεις και συ ο ιδιος το γιατί..Τέσπα το ζωάκι που ακούει στο όνομα homo sapiens κάπου εκεί στην ανατολή έχει ψηλώσει λίγο παραπάνω(όχι στο μπόι απαραίτητα) και μας κοιτάει όπως κοιτάμε εμείς ένα χιμπατζή και εμείς αυτούς σαν χιμπατζήδες όταν κοιτάνε ανθρώπους πίσω απ' τα κλουβιά στους ζωολογικούς κήπους.

Κάτω τα χέρια σας απ' τη ΛΔΚ

Ζήτω η αιώνια χώρα τους φωτός!!

Ζητώ η ο μεγάλος ηγέτης Κιμ Γιονγκ ιλ!!


ΥΓ. Δεν είναι περίεργο πόσο λίγο μπαίνει το κκε στα σχόλια;;και κει που μπαίνει είναι αδιάφορο γενικά...περίεργη δύναμη αυτή η βόρειος κορέα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σήμερα που έληξε το επίσημο πένθος στη λδ της κορέας, σπάω κι εγώ τη σιωπή μου για να απαντήσω επιλεκτικά στις ευχαριστίες του ΣτΠ, να τις ανταποδώσω για το πολύ καλό κείμενο που έγραψε, και να πω ότι καλύπτομαι εν πολλοίς κι από τις απαντήσεις του.

Κι ένα ακόμα, από τα στατιστικά της google, που δε μπορεί να φανεί παραέξω, δημόσια.
Αν κι είμαι σίγουρος ότι πολλοί αναγνώστες σιχτίρισαν με αυτή την ανάρτηση κι έχασαν πάσα ιδέα για το ιστολόγιο, το κείμενο αυτό ήταν στην τριάδα των πιο δημοφιλών από καταβολής του μπλοκ, τυγχάνοντας αρκετών αναδημοσιεύσεων. Το οποίο δε λέει τίποτα από μόνο του, αλλά προσωπικά τουλάχιστον δεν το θεωρώ τυχαίο.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6617194

ΣτΠ είπε...

Νομίζω ότι ένα τέτοιο θέμα δεν κλείνει ποτέ.

Για τους φίλους:
http://vienna-pyongyang.blogspot.com/