Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Χαίρε βλάκα

Μετά το ναζιστικό χαιρετισμό του κατίδη και το σχετικό ντόρο που προκάλεσε, άνοιξε μια κουβέντα που θυμίζει το κλασικό δίλημμα για τους κατηγορούμενους στο δικαστήριο: ένοχος ή βλαξ; Είναι δηλ όντως φασίστας ή απλώς ένα ανόητο εικοσάχρονο παιδί, που δεν ξέρει τι κάνει και θα είναι λάθος να το χαρίσουμε στους χρυσαυγίτες;

Και γιατί να αποκλείει το ένα το άλλο; Ουδέν ψευδέστερον του ψευδοδιλήμματος. Ποιος μας είπε ότι οι φασίστες (και η πανέξυπνη ηγεσία τους) στρατολογούν κατά κανόνα ευφυή άτομα; Είναι μήπως τέτοια δείγματα το περιβόητο εγέρθουτου και το βιντεάκι με τον αλησμόνητο «δρώμενα»; Τι αποδείξεις έχουμε για το δείκτη νοημοσύνης των μελών και των ψηφοφόρων της χρυσής αυγής; Πόσο έξυπνος μπορεί να είναι πχ όποιος πιστεύει ότι οι μετανάστες μας κλέβουν τις δουλειές κι ευθύνονται για τις στρατιές των πτυχιούχων ανέργων –γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, εκπαιδευτικών, και τόσων άλλων; Πόση ευφυία μπορεί να διαθέτει κάποιος που φώναζε στις πλατείες «οι τριακόσιοι στο γουδί», τσουτσουρώνει με τους «300» στο γυαλί και πηγαίνει στο γήπεδο να δει την εθνική ντυμένος αρχαίος έλληνας, για να αποδείξει ότι είναι εθνικά περήφανος και βουκεφάλας με περικεφαλαία, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Ο φασισμός είναι η οργανωμένη έκφραση της αποβλάκωσης που γεννά «αυθόρμητα» και μαζικά ο καπιταλισμός στους χώρους παραγωγής και στο πολιτικό εποικοδόμημα, με τους ιδεολογικούς του μηχανισμούς.
Στρατολογεί αφελείς και ταξικά ασυνείδητους, που θεωρούν μαγκιά τους... αρχαιοελληνικούς χαιρετισμούς και το νταηλίκι στους μελαψούς και γενικώς τους αδύνατους, για να ισοφαρίσουν κάπως τις φάπες που τρώνει στους άλλους τομείς της ζωής τους.

Διαμορφώνει πιστά κι υπάκουα ανθρωπάκια, χωρίς κριτική ικανότητα, που βγαίνουν στην αρένα σαν τον κατίδη και χαιρετάν πειθήνια τις αρχές στην εξέδρα των επισήμων: χαίρε καίσαρα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν και είναι έτοιμοι να τους σφάξεις να αγιάσουν, ή αλλιώς να σφαχτούν αναμεταξύ τους, με αλάνθαστο ταξικό κριτήριο.

Πατάνε στην υποκρισία του αστικού πολιτικού κόσμου και προβάλλουν ως η «αδιάφθορη εναλλακτική» σε φαιδρά πρόσωπα σαν τον ιωαννίδη, που έβγαλε λάδι με την ψήφο του τον θρασύδειλο κασιδιάρη και τους ψευτοτσαμπουκάδες του, για να καταδικάσει μετά τις ακρότητες, με αφορμή το... λάθος του κατίδη –έχουν αποστηθίσει τη θεωρία των άκρων, και την πετάνε «εκ παραδρομής» κι εκεί που δεν ταιριάζει.
Αλλά μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό με το σύστημα που υποτίθεται πως αντιπαλεύουν, γιατί είναι σάρκα από τη σάρκα του. Όπως η διορθωτική δήλωση του μετανοημένου κατίδη, «εγώ σιχαίνομαι το φασισμό», που αντιγράφει πιστά το απαράμιλλο «σιχαίνομαι το μνημόνιο» του άδωνη γεωργιάδη, που το ψήφισε και με τα δύο χέρια.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η βλακεία του κατίδη, που είναι ανιστόρητος κι απολίτικος. Το πρόβλημα είναι ότι το ανιστόρητο απολιτίκ έγινε τρόπος ζωής και τροφοδότησε το φασισμό, που θέριεψε πατώντας πάνω στην ανεμελιά μας.
Το θέμα δεν είναι ότι ο κατίδης δε γνώριζε την προσφυγική ιστορία της ομάδας του και πανηγύρισε το γκολ που πέτυχε σα να ‘ταν ποδοσφαιριστής της λάτσιο. Αλλά ότι τα παιδιά της ηλικίας του τέλειωσαν το σχολείο, χωρίς να μάθουν την ιστορία της πραγματικής αντίστασης, τι ήταν ο φασισμός και ποιος τον προώθησε, γιατί είναι θέμα ταμπού και μένει εκτός ύλης. Και γαλουχήθηκαν φωνάζοντας το σύνθημα «δε θα γίνεις έλληνας ποτέ, αλβανέ...» λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του euro.

Η ουσία δεν είναι αν αγνοούσε ο κατίδης την αριστερή ιδεολογία του προπονητή του, που έρχεται από μια χώρα που έζησε από πρώτο χέρι την τραγωδία του ναζισμού. Εντάξει ο λίνεν μπορεί να φτάνει μέχρι ντι λίνκε, αλλά στέκει στον αντίποδα της πολιτικής ξεφτίλας με αριστερό προσωπείο της δημαρ, με τις επιλεκτικές ευαισθησίες και την αμέριστη πολιτική κάλυψη που παρέχει στην κυβέρνηση της δικτατορίας των μονοπωλίων. (Αποφεύγω με δυσκολία να σχολιάσω την αντίστοιχη ανακοίνωση του σύριζα με την αναφορά στο ταξίδι της αεκ στο βελιγράδι εν μέσω νατοϊκών βομβαρδισμών και τη στάση του συν εκείνη την περίοδο).

Το βασικό δεν είναι οτι οι ποδοσφαιρικές αρχές έθεσαν τον κατίδη εκτός συλλόγου κι εθνικών ομάδων, για να τον τιμωρήσουν, και τον ανάγκασαν να προβεί σε φτιαχτές «δηλώσεις μετανοίας» και μεταμέλειας, μήπως και σώσει επαγγελματικά το τομάρι του. Το βασικό είναι ότι ενδιαφέρονται μόνο για τη βιτρίνα του αθλήματος-προϊόντος που πουλάνε, ενώ εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού στους ιδιωτικούς στρατούς των οπαδικών συνδέσμων, που γίνονται στέκια οργανωμένης αποχαύνωσης και διακίνησης ουσιών.

Το βασικό είναι πως ο μη αστικός μύθος λέει ότι κάποτε είχαμε οργάνωση βάσης στη θύρα τέσσερα και κόβα ποδοσφαιριστών στον ηρακλή του χατζηπαναγή και του κωφίδη. Ενώ σήμερα οι σύνδεσμοι έγιναν –πλην εξαιρέσεων,όπως η original που έβγαλε πολύ σωστή ανακοίνωση  - άντρα της μαύρης αντίδρασης κι εξαντλούν συχνά τον προοδευτισμό τους σε μερικά πανό και παιδιάστικες καυχησιές του τύπου: δεν αφήσαμε να μπουν οι μπάτσοι μέσα.
(Ένα τυπικό δείγμα αυτής της λογικής μπορείτε να δείτε σε αυτήν τη συνέντευξη του γιώργου ρούση, φορέα του οπαδικού παλιμπαιδισμού και της παιδικής αρρώστιας του κομμουνισμού, ως πολιτικό του αντίστοιχο).

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι ο κατίδης. Αυτός είναι εικόνα της κοινωνίας και της μοιάζει –όπως και το ποδόσφαιρο συνολικά άλλωστε. Μια κοινωνία που ήταν σε μεγάλο ποσοστό χρυσή αυγή, χωρίς να το ξέρει και πριν την ανακαλύψει. Κι αν δεν την είχε ανακαλύψει, θα μπορούσε να την επινοήσει μόνη της από την αρχή. Εκεί βρίσκεται η ενοχή κι εκεί χρειάζεται η έμπρακτη καταδίκη.

Ποιος είναι λοιπόν ο πραγματικός ένοχος;
Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι του συστήματος που δημιουργεί τον κατίδη και κάθε κατίδη, γιατί τον έχει ανάγκη, για να διαιωνίσει την κυριαρχία του. Με άλλα λόγια, αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει. Ή που το καταλαβαίνουμε και παύουμε να είμαστε σαν πρόβατα επί σφαγή για να αλλάξουμε τα πράγματα, ή αλλιώς συνεχίζουν να μας αρμέγουν κανονικά και περιμένουμε να εμφανιστεί με μαθηματική ακρίβεια ο επόμενος κατίδης κι η επόμενη παπαχρήστου, για να επιδείξουμε τις αναμφισβήτητες δημοκρατικές μας ευαισθησίες.
Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

9 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

http://nosferatos.blogspot.gr/2008/07/18.html

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Τώρα, ιδέα μου είναι πως ανεβάσαμε (ενν. εμείς οι αστοί) την "Χρυσή Κουράδα" μάνι-μάνι στο 10% και έκτοτε την κρατάμε σταθερά εκεί, προς το παρόν για μπαμπούλα;
Και πως το "θάψιμο" του χρήσιμου βλάκα ήταν ακριβώς ένα μέτρο ελέγχου της πυρηνικής αντίδρασης; (Σπρώχνουμε λίγο προς τα μέσα τον επιβραδυντή, για να απορροφήσουμε νετρόνια και να κατεβάσουμε έτσι τη θερμοκρασία, για όσους δεν κατέχουν από πυρηνική, συγγνώμην φασιστική, τεχνολογία).
Επιτέλους ΕΑΔΕ (Εθνική Αντιδικτατορική Δημοκρατική Ενότητα), το όνειρο των πρωτοπόρων του ελληνικού αναθεωρητισμού, σαράντα χρόνια μετά.
Εντάξει, λίγη πλακίτσα είναι, γιατί κατά τα άλλα δεν είναι να παίζει κανείς με τον μικρό κασιδιαρολιάκο - είναι φαρμακωμένος και τοξικός σαν κάμπια.
Λαϊκή αποδοκιμασία, και όχι μόνο απο τις γρηές αντιστασιακές της Τσαριτσάνης. Η νεολαία;
Δεν έχει καταλάβει πως όπου-νάναι εξανεμίζονται οι καταθέσεις του μπαμπά, που δεν ήταν χρεωμένος;

Αειντε, να δούμε, αύριο (σήμερα) το πρωϊ, που θα ανοίξουν οι τράπεζες....
Και στο βάθος το βουητό του πολέμου, που πλησιάζει...

Νοσφεράτος είπε...

''Αλλά ότι τα παιδιά της ηλικίας του τέλειωσαν το σχολείο, χωρίς να μάθουν την ιστορία της πραγματικής αντίστασης, τι ήταν ο φασισμός και ποιος τον προώθησε, γιατί είναι θέμα ταμπού και μένει εκτός ύλης''

αυτο ειναι αληθεια αλλά οχι γιατι ειναι θεμα Ταμπου αλλά για εναν πολύ πιο απλό και συναμα εξοργιστικό λόγο : Ο φασισμός η εθνικη αντισταση κλπ διδασκονται στην Γ Λυκειου ως μαθημα Γενικής παιδειας ..Μεχρι το 2004 εξαταζονταν Υποχρεωτικά στις Πανελλαδικές ..απο το 2005 εγινε μαθημα Επιλογής και δεν το επιλέγει κανένας ..Τα παιδια δεν το ..επιλεγουν και οσοι ξερουν απο σχολεια ξερουν οτι στη Γ Λυκειου Δεν ..πατανε καν στα μαθηματα Γ. Π ..
επίσης το μαθημα Δικαιο και Πολιτική απο υποχρεωτικό εγινε .. απο φετος ..προαιρετικό ..
Απλά πραγματα .. Μη ψαχνεις βαθιες αιτιες ..Οπου διδαχτηκε σωστα η ιστορια - οχι τιποτε σπουδαιο δηλαδή ..επι 20 χρόνια - φασισμός δεν εισχωρουσε

Τωρα τα παιδια μαθαινουν ν ταπερι Χιτλερ απο το Ιντερνετ ..

Rizobreaker είπε...

Σωστός σε όλα!

demis είπε...

Και η Παπαχρήστου έλεγε οτι μετάνιωσε... και τα φτιαξε με το είδωλό της! Και -ΠΑΝΤΑ- ντρέπονται να ομολογήσουν στον έξω κόσμο την πίστη τους... Γιατί άραγε; Ασφαλώς όχι λόγω βλακείας!
Την επόμενη φορά που θ' ακούσεις για τους "τεμπέληδες του δημοσίου", για τους "αλήτες πολιτικούς", για τους "μεγάλους εθνάρχες και εθνοσωτήρες", για την "πολλή δημοκρατία, που μας έφαγε...", για τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα της "ένδοξης φυλής μας", το φίδι έχει κιόλας ξεπεταχτεί. Και θέλει πάτημα στο κεφάλι!

Ανώνυμος είπε...

Πρώτη φορά που συμφωνώ ανεπιφύλακτα με τον Ντέμη! :-)

Ανώνυμος είπε...

Η γραμμή μεταξύ ηλίθιου και σκόπιμου είναι λεπτή. Πίσω από τον ηλίθιο ίσως κρύβεται ένας άλλος, με σχέδιο, ή, καλύτερα, μια δύναμη, ένα κράτος, ένα σύστημα. Αλλιώς, δε στήνονται τέτοια πράγματα μόνο από μαλακισμένα. Ο φασισμός δεν είναι κάτι ξεκομμένο, σαν έκλειψη σελήνης που εμφανίζεται κάθε 60 χρόνια. Είναι μηχανισμός που σε βάζει να κοιτάς αλλού και να μη βλέπεις την ουρά στον ΟΑΕΔ, να βουλώνεις τα αυτιά σου και να μην ακούς το στομάχι σου που φωνάζει. Θέλει και φανφάρα, αλλά δε μπορεί μερικοί απλά ηλίθιοι να προσπαθούν να κάνουν ένα λαό ολόκληρο να ασχολείται με ηλιθιότητες, όπως οι εθνο-καθάρσεις και το ξεβρώμισμα του πιο βρώμικου συστήματος από ένα μάτσο προδότες πολιτικούς, κι όχι από ένα μάτσο καπιταλιστές.

Ανώνυμος είπε...

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7347769

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κε του μπλοκ συμφωνει με τα σχόλια των σφων ανγνωστών, αλλά δε βρίσκει κάτι αξιόλογο να ανταπαντήσει, πιθανότατα από τη συγκίνηση για την επανεμφάνιση του ριζομπρέικερ, που έσπασε τη σιωπή του..