Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Τώρα είναι καιρός

Τι σημαίνει πρακτικά η φράση «κόμμα παντός καιρού»;
Έχεις όλο τον χρόνο να το σκεφτείς και να το φιλοσοφήσεις στην πορεία της πρωτομαγιάς (όπου άλλοι τιμάν το σικάγο και τους διακόσιους της καισαριανής, κι άλλοι την εξοχή, τον άιρτον σένα, ή στην καλύτερη τον αλέκο παναγούλη), καθώς στέκεσαι μες στο λιοπύρι και λιώνεις για μια θέση στον ήλιο –που αυτή τη φορά υπάρχει για όλους. Κι έχεις την ευκαιρία να συγκεντρωθείς για να βγάλεις το νόμο του μέρφι σχετικά με τις πορείες και τις καιρικές συνθήκες, που λέει περίπου τα εξής:

Εάν τη μέρα της πορείας, ή του φεστιβάλ, υπάρχει στον ορίζοντα ένα μοναχικό, ακίνδυνο συννεφάκι, αυτό θα φωνάξει μες σε λίγα λεπτά τους φίλους του και θα γίνει απειλητικό. Και αν τελικά δε βρέξει, θα έχει τρομάξει τον πολύ κόσμο να μην έρθει. Εάν πάλι βρέξει, τότε θα φυσάει ταυτόχρονα, για να έρχεται το νερό απ’ όλες τις κατευθύνσεις και να μην χρησιμεύουν σε τίποτα απολύτως οι ομπρέλες, εκτός από το να σου προβάλλουν αντίσταση, ενώ περπατάς –όταν δεν αχρηστεύονται εξ αρχής στον άνεμο που τις λυγίζει. Έτσι γυρίζεις σπίτι και νιώθεις την ανάγκη να σε πάρεις και να σε απλώσεις με μανταλάκια, μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα που στεγνώνουν.
Ενώ όταν έχει ζέστη, ο κόσμος κρύβεται σε όποια σκιά βρει και ξαφνικά γίνεται διπλάσιος, μόλις τελειώνει η συγκέντρωση κι αρχίζει η πορεία. Εκεί που ο ιδρώτας γίνεται ένα με τη λαϊκή οργή και ξεχύνεται σαν ποτάμι χειμαρρώδες, που δε γυρίζει πίσω πια.

Και αν χιονίζει, και αν βρέχει, και αν φυσάει, πάλι ο σύντροφος αντέχει. Σαν το αγριολούλουδο, που περιμένει, ακόμα τούτη η άνοιξη, να ανθίσουν οι καρποί του. Πριν τις εκλογές είχε προειδοποιήσει το λαό πως έρχεται θύελλα και πως για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή, γιατί η έφοδος προς τον ουρανό δε θα ‘ναι ένας απλός περίπατος στη λιακάδα. Αλλά αυτός μας περνά για μετεωρολόγους κι αναρωτιέται γιατί δε βάζουμε κάνα ωραίο κοριτσάκι με μίνι φούστα να τα πει, αντί για την αλέκα και τον κουτσούμπα, για να βελτιωθούμε επικοινωνιακά. Ενώ αυτά που του λέμε είναι πολύ βαριά και μακροσκελή για τις αντοχές του και του φαίνονται σαν τα δελτία καιρού του αρναούτογλου στην ετ3 και τους λόγους του φιντέλ στον οηε.

Γι’ αυτό αναπολεί τον πράσινο ήλιο της αλλαγής, που μας κατάκλεψε τα συνθήματα και τη βάση των παλιών εαμιτών. Και σήμερα ψηφίζει όσους του υπόσχονται μια σύντομη και εύκολη επιστροφή στο καλοκαίρι των αναμνήσεών του, προ κρίσης. Καταλαβαίνει πολλές φορές πως τον ταΐζουν με ψεύτικα μεγάλα λόγια, αλλά υποκύπτει στα ψευτοδιλήμματα και συμβιβάζεται μοιρολατρικά με τη λογική «στην αναβροχιά, καλό είν’ και το χαλάζι». Ενώ παράλληλα χάφτει αμάσητους τους αστικούς μύθους που του σερβίρουν για το κόμμα –απ’ τις μετοχές στο γερμανό, μέχρι τα κότερα του χαρίλαου. Αλλά καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται..

Το κόμμα κουβαλά συλλογικά τις καλύτερες παραδόσεις των σοβιετικών, που έχουν ατσαλωθεί στο λιοπύρι της ταξικής πάλης, της επανάστασης και του πολέμου. Αλλά μετά έζησαν την φρούδα άνοιξη της πράγας, το σύντομο καλοκαίρι όπου έτρωγαν απ’ τα έτοιμα υποτιμώντας την υποδιαίρεση Ι, το μελαγχολικό φθινόπωρο της μπρεζνιεφικής εποχής και τη βαρυχειμωνιά της αντεπανάστασης, όπου σκορπίσαμε στους πέντε ανέμους της αλλαγής και της περεστρόικα. Δεν πρόσεξαν τα συννεφάκια –που συμβόλιζαν τις μη ανταγωνιστικές αντιθέσεις, όπως έλεγαν οι κινέζοι- και τα άφησαν να συσσωρευτούν και να ξεσπάσουν σε καταιγίδα.

Ο καιρός εξάλλου είναι μια βασική παράμετρος της παραγωγής, που δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί και να συνυπολογιστεί στον κεντρικό σχεδιασμό, δυσκολεύοντας έτσι την πλήρη κοινωνικοποίηση του αγροτικού τομέα –μέχρι να περάσουμε απ’ τη γεωπονία στην υδροπονία κι αεροπονία. Οι σοβιετικοί βέβαια είχαν μετρήσει βήματα σε αυτό τον τομέα και μπορούσαν να διαλύσουν τα σύννεφα για να μη βρέξει τη μέρα των μεγάλων παρελάσεων ή κατά την διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων της μόσχας. Τα άφησαν όμως να μαζεύονται σε άλλους νευραλγικής σημασίας τομείς, όπου δεν αρκούσε ένας βομβαρδισμός και μια τεχνητή βροχή, για να τα διαλύσουν.

Σε ένα πρόσφατο φύλλο του πριν ο συντάκτης του αναρωτιόταν αθώα: «κόμμα παντός καιρού ή μήπως εκτός καιρού;» υπονοώντας σαφώς το δεύτερο. Τον κακό του τον καιρό. Αλλά αν το πνεύμα των καιρών είναι να μη μιλάμε για τη δικτατορία του προλεταριάτου και για τη θετική πείρα του υπαρκτού και των επαναστάσεων του εικοστού αιώνα· ή αν επιτάσσει να προβάλλουμε εύκολες, μεσοβέζικες λύσεις εδώ και τώρα, αντί να «τα παραπέμπουμε όλα στην δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού»· αν με άλλα λόγια το πνεύμα της εποχής είναι η υποταγή σε πτυχές της αντεπανάστασης και στην πίεση για ενσωμάτωση… τότε είναι τιμή για ένα κόμμα να είναι «εν γένει εκτός τουκλίματος». Και να το θεωρούν άκαιρο, εκτός τόπου και χρόνου, ενώ μιλάει για το σοσιαλισμό, που είναι πιο επίκαιρος από ποτέ στις μέρες μας.

Σήμερα λοιπόν καλούμαστε να ανακαλύψουμε αν υπάρχει ζωή μετά το σοβιετικό ήλιο που έδυσε και φώτιζε σα φάρος τις επαναστατικές προσπάθειες σ’ όλο τον κόσμο, χωρίς να νοσταλγούμε ρομαντικά τον παλιό καλό καιρό. Οι μεταμοντέρνοι καιροί που ζούμε δεν είναι μενετοί για τους επαναστάτες, που αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα αντεπανάστασης. Αλλά ο βρεγμένος των ανατροπών, τη βροχή δε φοβάται. Μπορεί οι συνθήκες να μη φαντάζουν ακόμα ώριμες, αλλά ξέρουμε ότι καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα κακοπούλια. Ξέρουμε δηλ πως θα γυρίσει ο τροχός της ιστορίας, για να κυβερνήσει κι ο φτωχός. Και θα ‘ρθουν καιροί ευτυχισμένοι, σκλάβοι δε θα είναι πλέον οι λαοί.

Σήμερα ο καπιταλισμός φανερώνει σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής τη σαπίλα του. Η αστική τάξη λυσσομανάει εν μέσω κρίσης, για να διαφυλάξει τα κέρδη της. Κι ο κόσμος γυρίζει την πλάτη και φτύνει το πολιτικό σύστημα, που νομίζει πως ψιχαλίζει. Σήμερα έχει έρθει η ώρα να σπάσουμε το απόστημα της εκμετάλλευσης και να κάνουμε το άλμα στο βασίλειο της ελευθερίας.

Τώρα είναι καιρός…

58 σχόλια:

makis είπε...

καλά ο ήχος...στο "Αρνούμαι να πεθάνω",η εικόνα είναι πρόταση?

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

'Οχι

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Μπρέζνιεφ,
Τι καιρός είναι τώρα...., άστο!
Το σίγουρο είναι να ροκανίζουμε τον χρόνο για να προχωράει η ιδεολογική και πολιτική προετοιμασία. Και ταυτόχρονα να φρενάρουμε τη χρυσή κουράδα με πόλεμο φθοράς. Υπομονή, αντοχή, επαγρύπνηση, και μέτρα για την έγκαιρη εναλλαγή των μορφών πάλης, γιατί και ο εχθρός, ούτε κοιμάται, ούτε πρωτάρης είναι. Θα κερδίσει όποιος είναι σοφώτερος και έχει τα πιό γερά νεύρα.
Καλή Επ-Ανάσταση σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Η θέση σας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Το ερώτημα όμως είναι σε ποιο ευρώ, στο ευρώ της Γερμανίας και σε μια γερμανική Ευρώπη; Μήπως ήρθε η ώρα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να ξαναδούμε όλα τα πιθανά σενάρια;

«Νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα συνιστούσα σε όσους εκστασιάζονται από τις παροτρύνσεις των Γερμανών βιομηχάνων που, όπως προφανώς θα γνωρίζετε, έχουν πρωτοστατήσει στη δημιουργία και τη στήριξη ενός νέου κόμματος “για την έξοδο από το ευρώ”.

Αντίστοιχα θα συνιστούσα το ίδιο σε όσους έχουν προσχωρήσει σε θέσεις Ομπάμα και ΔΝΤ - άλλος ακραιφνής εκπρόσωπος της μη γερμανικής Ευρώπης - αλλά και άλλων “εταίρων” και ανταγωνιστών από τα διάφορα ιμπεριαλιστικά μπλοκ. Γι' αυτά τα κόμματα το “έξω από το ευρώ”, όσο και το “πάση θυσία στο ευρώ” είναι η άλλη όψη του ίδιου κάλπικου νομίσματος.

Το μοναδικό ρεαλιστικό σενάριο το οποίο το ΚΚΕ καλεί το λαό μας να κάνει πράξη είναι αυτό της ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ και από την Ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μονομερή διαγραφή του χρέους και των μνημονίων με μια και μοναδική προϋπόθεση: Ταυτόχρονα να αποκτήσει ο λαός - η κυβέρνησή του, η εξουσία του - τα εργαλεία εκείνα που θα μπορέσουν να ανακόψουν τον κατήφορο και την καταστροφή. Κι αυτά τα εργαλεία δεν είναι άλλα από την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τον επιστημονικό πανεθνικό σχεδιασμό, από τους θεσμούς της λαϊκής εξουσίας, μόνης ικανής να πραγματοποιήσει ανάπτυξη σε όφελος του λαού και της νεολαίας, να κατανείμει πόρους, το εργατικό δυναμικό, να ικανοποιήσει τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, να προωθήσει την αμοιβαία επωφελή ισότιμη συνεργασία με άλλες χώρες».


===============================
Η θέση σας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν το αρνείται ούτε για μια στιγμή. Ίσα-ίσα προτάσσει ως επιχείρημα υπέρ του ευρώ το γερμανικό κόμμα των βιομηχάνων (το οποίο όμως ζητά επιστροφή στο μάρκο όταν προσαρτηθούν όλες οι χώρες στη Γερμανία, δηλαδή όταν tο ευρώ ολοκληρώσει τo ρόλο του). Αυτό είτε δεν το γνωρίζει ο Κουτσούμπας είτε το παραλείπει σκόπιμα.

Και βεβαια επικαλείται τον αμερικάνικο άξονα που αυτός επέβαλλε ιστορικά την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης. Και αυτό φαίνεται να διαφεύγει από τον Κουτσούμπα.

Αυτά είναι τα επιχειρήματα των κομμουνιστών υπέρ του ευρώ;
Ετεροκαθορισμός μέχρι αηδίας. Ευρώ μέχρι νεοτέρας, λοιπόν.

Την έξοδο από την ΕΕ με λαική εξουσία απαξιώ να την σχολιάσω, είναι τόσο θολή και μελλοντική που πρακτικά στέκει από μόνη της ως επιχείρημα υπέρ του ευρώ...

σαλαμάγκουρας

Εβροφάνταρος είπε...

μπίλια χαιρετισμούς. Αν σε πετύχει η συγκυρία (http://syllogosgk.blogspot.gr/2013/04/blog-post_30.html) στην πρωτεύουσα θα θέλαμε κριτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση γιατί έχω την αισθηση ότι πρωτη φορά μαζεύονται όλοι αυτοί-με εμφαση στη συζευξη λιόση-καλτσώνη-πατέλη-τσακνή-ρούση-μπιτσάκη και added bonus συντονίστρια άννα μπαλλή (όσους θυμούνται την εκπομπή προεκτάσεις στον 902 tv).Λόγω Εβρο-φανταρικού είμαστε αποξενωμένοι από την επικαιρότητα και τις cult εκδηλωσεις.Σχετικα με την ανάρτηση μόνο αυτό: Έσεται ήμαρ

υ.γ. ακόμα κι αν τα παραπέμπαμε σαν Κόμμα όλα στην δευτέρα παρουσία οφείλουμε να υπενθυμίσουμε "Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός, και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα. Ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα" έτι περισσότρο επίκαιρο μετά και την επιτυχία και το ακόμα καλύτερο θεωρητικό ξεκαθάρισμα του 19ου συνεδρίου μας και ο νοών νοείτω

Καλή Επ-Ανάσταση

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν έπεσα τυχαία πάνω σε ένα τροτσκικό σάιτ που από την πρώτη ματιά φαίνεται η ομοιότητα...

δεν π[ιστεύω να έχεις καμιά σχέση?

http://avantgarde2009.wordpress.com

Δημήτρης

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ευτυχώς υπάρχει ολόκληρο το απόσπασμα και μπορεί να καταλάβει καθένας μόνος του τι λέει και τι όχι ο κουτσούμπας. "Το μοναδικό ρεαλιστικό σενάριο το οποίο το ΚΚΕ καλεί το λαό μας να κάνει πράξη είναι αυτό της ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ και από την Ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση...". κτλ, κτλ. Τώρα αν εσύ σαλαμάγκουρα απαξιοίς να σχολιάσεις αυτό ακριβώς που ανατρέπει το φοβερό σου συμπέρασμα δε νομίζω ότι θα λείψει σε πολλούς αναγνώστες το σχόλιό σου. Αν έχεις κάποια καλύτερη εναλλακτική, αν πχ πιστεύεις ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι ο καταλύτης για εξελίξεις με επαναστατική προοπτική, μπορείς να την καταθέσεις στο κοινό και να συζητήσουμε επ' αυτής της βάσης τι είναι ριζοσπαστικό και τι όχι.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εβροφαντάρε, δεν προβλέπεται να είμαι αθήνα εκείνες τις μέρες. Συνεπώς ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με το αίτημα της βάσης και (ανα)ζητώ σφο αναγνώστη που να θέλει να παίξει ρόλο κριτικού ανταποκριτή από την εκδήλωση. Το ότι όλοι αυτοί θα ήταν με τα λαϊκά μέτωπα, ψάχνοντας απεγνωσμένα τον καλό αλιέντε, δε θα το πίστευαν ούτε οι ίδιοι πιθανότατα, πριν από λίγα χρόνια.

Δημήτρη, ομοιότητα με τι ακριβώς; Με το μπλοκ; Δε νομίζω. Όχι, δεν έχω καμία απολύτως σχέση.

Ανώνυμος είπε...

το χθεσινο και το σημερινο πρωτοσελιδο του "Ρ" μου εφτιαξαν τη διαθεση.
επιτελους επιστροφη στην αντιμετώπιση των αμεσων πιεστικών αναγκών του λαού μας.

Ανώνυμος είπε...

@μπρεζνιεβικό απολίθωμα:

Το "ζουμί" της συνέντευξης του κουτσούμπα είναι αυτή ακριβώς η ερωταπάντηση όπου το ΚΚΕ κατατάσσεται στο μεγάλο "κόμμα του ευρώ" με έναν αρκετά περίεργο τρόπο: Την ανακοίνωση την κάνει ο δημοσιογράφος χωρίς να την αρνείται ο ΓΓ ο οποίος μάλιστα προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει (υπέρ του ευρώ; προφανώς...) με αξιοθρήνητο τρόπο.

Αυτή είναι η ουσία και όχι τα υπόλοιπα που λέει ο κουτσούμπας τα οποία είναι ανάξια σχολιασμού. Στην καλύτερη περίπτωση είναι παχιά λόγια από γραφειοκρατικούς εγκεφάλους που όταν επαναλαμβανονται συνεχώς έχουν αξια όση και ένα ξόρκι. Όπως επίσης αυτό το περίφημο: "Η εποχή μας είναι εποχή μετάβασης από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό" χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

σαλαμάγκουρας


Ανώνυμος είπε...

την χοντροκομμένη αντιπαράθεση πρέπει να αποφεύγει κανείς .

τα περί παραπομπής στην δ παρουσία είναι εξίσου προκάτ κριτική , όσο και ότι όποιος κάνει κριτική στο ΚΚΕ , το κάνει λέγοντας για δ παρουσία ,με μια έννοια μεταρρυθιστική και δεν συμμαζεύεται .

ότι το ΚΚΕ δεν απαντάει στον εκβιασμό του ευρώ είναι σαφές . Να στηρίξει με επιχειρήματα γιατί είναι ψευτοδίλημμα . Ότι η ευρωζώνη δεν είναι πλαίσιο ανταγωνιστικής λιτότητας . Αν είναι , δεν είναι ψευτοδίλημμα .

Το βασικό είναι η άρνηση της σύνθετης μορφής πόλωσης των αντιθέσεων . Η ειδική μορφή εθνικής ( οικονομικής , ιδεολογικής , πολιτικής ) κρίσης σε μια χώρα σαν την Ελλάδα . Δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί η βασική αντίθεση έξω από αυτή την κρίση . Όχι στην Ελλάδα του 2013 , στον καπιταλισμό γενικά .

Το δεύτερο είναι η άρνηση της έννοιας της μετάβασης . Μετά από δεκαετίες απόπειρας συμμαχίας με μερίδες της αστικής τάξης ( εθνική , αντιμονωπωλιακή , μπλοκ της αλλαγής , κάθαρση ) το ΚΚΕ αρνείται την ενότητα των εργαζομένων , και το μεταβατικό πρόγραμμα , την βασική δηλ αφήγηση για το πως μπορεί να οργανωθεί αλλιώς η παραγωγή και η εξουσία .

Το τρίτο και συνολικότερο είναι το αν υπάρχει κουβέντα . Αν η εργατική τάξη στην Ελλάδα σήμερα διαθέτει το επαναστατικό της κόμμα . Οπότε , όλη η τελευταία πενταετία , οι μορφές ανόδου της πάλης , οι φάσεις επιδείνωσης του ταξικού συσχετισμού , τα πολιτικά τους αποτελέσματα είναι εντελώς ανεξήγητα .

Αν το θέμα του ποια αριστερά σήμερα , συνδέεται πως , με την τάξη και τους εργαζόμενους γενικά έχει λήξει , τότε το ΚΚΕ έχει δίκιο , ο καπιταλισμός ... ολοκληρωτικός , και ο ΣΥΡΙΖΑ ... ΠΑΣΟΚ .

Γιατί η περί ΣΥΡΙΖΑ κρίση σήμερα δεν κρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά τον καπιταλισμό και το αν το εργατικό κίνημα δίνει μάχες οπισθοφυλακής . Γιατί είναι άλλο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γραμμή ταξικής συνεργασίας ,από το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ΠΑΣΟΚ , αστικό κόμμα δηλαδή . Γιατί δεν είναι αξιόπιστο το ΚΚΕ να κάνει αυτή την κριτική , χωρίς να αποκηρύξει τα όχι λίγα χρόνια που ήταν ουρά αστικού κόμματος , δηλαδή του ΠΑΣΟΚ . Τότε όμως , θα ανοίξει η κουβέντα , και θα φανεί η διαφορά του ενιαίου μετώπου με τους εργαζόμενους που εκφράζονται από τον ρεφορμισμό εν μέσω κρίσης , και την συμμαχία με το αστικό ΠΑΣΟΚ γύρω από ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού .

Και τότε οι εργαζόμενοι , δεν θα κάνουν " λάθη " , αλλά επιλογές στα πλαίσια του ταξικού συσχετισμού .

Χρόνια πολλά !!!

" κάποιος σύντροφος "

λαθραναγνώστης είπε...

σαλαμάγκουρα,
Ο δημοσιογράφος, κάνει μια συνηθισμένη προβοκατόρικη ερώτηση και ο Κουτσούμπας απαντάει μια χαρά ξεκαθαρίζοντας (για πολλοστή φορά) τη θέση του κόμματος.
Ψάξε αλλού για "ζουμιά"!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Και σε σένα κάποιε σύντροφε, αλλά προσωπικά μου φάνηκε γεμάτο προκάτ επιχειρήματα το σχόλιό σου (το κκε αρνείται τη μετάβαση, την ενότητα, τον εκβιασμό του ευρώ, κτλ, ζήτω το ενιαίο μέτωπο με τη βάση του ρεφορμισμού).

Σαλαμάγκουρ, μάλλον έχουμε διαφορετικό κριτήριο ως προς το τι είναι ανάξιο σχολιασμού, για αυτό θα μου επιτρέψεις να μη σχολιάσω το σχόλιό σου.

Ανώνυμος είπε...

Σαλαμάγκουρα μήπως φτιάχνεις "Ομάδα αλήθειας"?
"Το μοναδικό ρεαλιστικό σενάριο το οποίο το ΚΚΕ καλεί το λαό μας να κάνει πράξη είναι αυτό της ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ και από την Ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση..."
Επίσης, κάποιε σύντροφε η λιτότητα δεν είναι αποτέλεσμα τέτοιου ανταγωνισμού(λιτότητας) ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην Ε.Ε.
Λες πως το ΚΚΕ δεν απαντάει στον εκβιασμό του ευρώ επαρκως. Είσαι όμως ικανοποιημένος με τον εαυτό σου όταν αποκόπτεις (ως πολιτικη επιλογή) την λιτότητα και δεν αναφέρεις τα αίτια της. Δηλαδή οξύς ανταγωνισμός με ασιατικά(κ.α.) μονοπώλια, οξύτατη κρίση σε όλο το καπιταλιστικό οικοδόμημα. "ότι το ΚΚΕ δεν απαντάει στον εκβιασμό του ευρώ είναι σαφές . Να στηρίξει με επιχειρήματα γιατί είναι ψευτοδίλημμα . Ότι η ευρωζώνη δεν είναι πλαίσιο ανταγωνιστικής λιτότητας . Αν είναι , δεν είναι ψευτοδίλημμα "
Δηλαδή η λιτότητα είναι αυτοσκοπός για το κεφάλαιο, και όχι η μεγιστοποιηση του κέρδους του,που(μεταξύ μας) γίνεται ΠΑΝΤΟΥ?Μήπως ξαναματακαλύπτουμε την Αμερική?
Απο μόνη της μια έξοδος εντός τειχών(καπιταλιστικών) είναι αρκετή? Και οι βιομήχανοι(Γερμανοί) υπέρμαχοι της εξόδου απ το ευρώ?
Τέλος, η συμμετοχή στο καραγκιοζιλίκι των διερευνητικών μπορεί να γίνει από επαναστατική σκοπιά?



Ο τέταρτος Σπούτνικ

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε τέταρτε Σπούτνικ .

τα περί Γερμανών βιομηχάνων εναντίον του ευρώ , είναι απόδειξη πως η έξοδος από το ευρώ δεν είναι αναγκαστικά υπέρ των από κάτω . Εν ολίγοις μου λες ότι είναι ψευτοδίλημμα , αυτό λέω και γω ότι είναι η άποψη του ΚΚΕ .

"αποκόπτω την λιτότητα από τα αίτια της " μου λες . Προκύπτει αυτό από ένα ανώνυμο σχόλιο ? Ισχύει ο ιδιαίτερος τρόπος πόλωσης των αντιθέσεων ? Η λενινιστική συγκυρία ? Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι νωρίς για κοινωνική και πολιτική συσπείρωση γύρω από την εργατική εξουσία . Ισχυρίζομαι ότι δεν είναι κάτι εφικτό στον καπιταλισμό . Η ταξική πάλη διαμεσολαβείται ιδεολογικά και συμπυκνώνεται πολιτικά δεν είναι μια ευθυγράμμιση οικονομίας -επανάστασης .

ότι το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός και όχι το ευρώ είναι η γραμμή Μηλιού . με άλλο πολιτικό δια ταύτα , αλλά πρέπει να το μετρήσεις . Το πρόβλημα είναι γιατί και πως ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί το ευρώ , και χίλια 2 άλλα μαζί του . Την ΕΕ , τις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις , τις εθνικές ανισότητες κλπ . Απλά το ευρώ είναι ο πυρήνας αυτού που λέμε " μνημόνια "

το βασικότερο πρόβλημα που βάζω εγώ για το ΚΚΕ είναι η μόνιμη εκτίμηση σοσιλδημοκρατοποίησης της αριστεράς και " δεξιάς στροφής " .

για το καραγκιοζιλίκι των διερευνητικών . Δεν υπάρχει κυβερνητικός δρόμος για την επανάσταση η οποία έχει να κάνει με το σύνολο του κράτους και των καπιταλιστικών σχέσεων .

δεν υπάρχει όμως κανένα επιχείρημα γιατί η κοινοβουλευτική δράση του ΚΚΕ , και η προπαγανδιση της υπερψήφισης του είναι κάτι το επαναστατικότερο από την ανάγκη κυβέρνησης της αριστεράς .

υπάρχει ένας και μόνο αστικός κοινοβουλευτισμός .

τα λέμε .

" κάποιος σύντροφος "

Αναυδος είπε...

Φοβερό επιχειρημα το οτι επειδη ειμασταν ουρα του ΠΑΣΟΚ (που δεν ημασταν) θα πρεπει τωρα να γινουμε ουρα του Συριζα. Το προβλημα ειναι οτι το μαθημα από το παθημα του ΠΑΣΟΚ του 1974-1981 το ΚΚΕ το έχει κατανοησει και η λοιπη δηθεν αντι-καπιταλ αριστερα μενει μεταξεταστεα. Ειδικα το ΝΑΡ που η κυβερνηση ειδικου σκοπου τζανετακη-ζολωτα αποτελεσε τον ιδρυτικο και νομιμοποιητικο του μυθο σημερα αναζητει μια παρομοια κυβερνηση (με αλλο επιθετικο προσδιορισμό) Εχω μια υποψια οτι ολοι αυτοι απλως ετεροκαθοριζονται με βαση το ΚΚΕ. Αν το ΚΚΕ πει ναι σε μια μεταβατικη κυβερνηση αυτοι θα πουν οχι Τωρα που λεει οχι αυτοι λενε ναι. Συμμαχουν στο συνδικαλιστικο επιπεδο με ολους πλην των παραταξεων του ΚΚΕ.
Δυστυχως βρισκονται σε διατεταγμενη υπηρεσία Το χειροτερο δεν το εχουν καταλαβει δεκαετιες τωρα. (η πιο καλτ περιπτωση ειναι η ανασυνταξη που αν και το ΚΚΕ αναγνωρισε σαν δεξια στροφη το 20συν και τον Χρουτσοφ αυτοι επιμενουν βριζοντας απλως το Κομμα)

Ανώνυμος είπε...

μικροαστε
πότε το ΚΚΕ αδιαφορησε για τις πιεστικες αναγκες του λαου ?

καθε μερα ο Ριζοσπαστης στην πρωτη αλλα και στις αλλες του σελιδες μιλα για τις μικρες και μεγαλες μαχες που δινουν ο κομμουνιστες στους τοπους δουλιας στις γειτονιες στα σχολεια τοσο για το μικρο οσο και για το μεγαλο Την αλληλεγγυη τους (και υλικη) στους απεργους στους μεταναστες στους φτωχους και αδυναμους. Καθε μερα

Χ. Φλωρακης

Αναυδος είπε...

αλλο η αξιοποιηση του κοινοβουλιου και τον εκλογων για προπαγανδα για την αποκτηση βουλευτικης ασυλιας κλπ και αλλο η αριστερη κυβερνηση δηλαδη η διαχειρηση του καπιταλισμου απο την αριστερά

Η διαφορά ειναι φανερή καποιε

Ανώνυμος είπε...

σύντροφε Άναυδε

" δεν είμασταν ουρά , αλλά πήραμε το μάθημα του 74 - 81 " .

πρώτον βάζεις λίγο , χρονικό διάστημα εννοώ , και δεύτερον διατύπωσε το αλλιώς το λάθος , για το οποίο πήρατε το μάθημα . Που πάει να πει συμφωνούμε .

ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΠΑΣΟΚ , αν οι πολιτικοί σχηματισμοί κρίνονται ταξικά . Που πάει να πει συγκυρία της καπιταλιστικής συσσώρευσης , σχέση με την μισθωτή εργασία και τον λαό , σχέση με το κράτος και την αστική τάξη . Η σοσιαλδημοκρατία όταν μετατοπίζεται δεξιά κερδίζει , ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει .

Η θέση του ΝΑΡ για την κυβέρνηση της αριστεράς είναι ακριβώς ίδια με του ΚΚΕ , και αυτό θα είναι η πηγή της κρίσης του ΝΑΡ σύντομα .

Το ΚΚΕ δεν πρέπει να γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ , και εδώ συμφωνούμε . Η στάση του δεν είναι λάθος για το ότι πρέπει να πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά γιατί διαβάζει λάθος την ταξική συγκυρία , και πιστεύει πως η διάλυση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα είναι κάποιο τρικ , και όχι αποτέλεσμα αγώνα και πρόβλημα για την αστική τάξη .

έκανα κατάχρηση , πάντως προσπαθώ να αποφεύγω τα στερεότυπα . Δεν μιλάω γενικά για σεχταρισμούς και δεύτερες παρουσίες , μην χωρίζεις , άναυδε τον κόσμο σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ .
Επειδή λέγονται πολλά τραγικά και απολίτικα , για το αν ο ... Κουτσούμπας είναι επικοινωνιακός , μια χαρά είναι .

Το μαχαίρι στον λαιμό , να αποφασίσω " είσαι ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ ? " , αυτό κάνει την επικοινωνία του ΚΚΕ αδύνατη .

Και αυτή η επικοινωνιακή προσέγγιση έχει να κάνει με την υποτίμηση της συνθετότητας των αντιθέσεων ...

Μιλάει ο κολλημένος κοσμοπολίτης Μηλιός για εθνική κυριαρχία , και έχει εγκλωβιστεί το ΚΚΕ να μην μπορεί να το δει ...

Και τόσα άλλα ...

τα λέμε

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

Βασικά μου κανε εντύπωση αυτό σου το σχόλιο "Το ότι όλοι αυτοί θα ήταν με τα λαϊκά μέτωπα, ψάχνοντας απεγνωσμένα τον καλό αλιέντε, δε θα το πίστευαν ούτε οι ίδιοι πιθανότατα, πριν από λίγα χρόνια."Τι εννοείς γιατί μέχρι πριν λίγα χρόνια θα φώναζαν ΚΚΕ ισχυρό-μέτωπο λαικό

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι ανώνυμε, η πλειοψηφία όσων παρεμβαίνουν, ουδέποτε θα το φώναζε. Κι αν θες βάλε ένα ψευδώνυμο για να δημοσιευτεί το σχόλιό σου.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε καποιε, συμφωνοι πως οι πολιτικοι σχηματισμοι κρινονται ταξικα. Υπερ ποιας ταξης λειτουργει ο Συριζα, οταν εχει θεσεις που εγκλωβιζουν στο ψευτοδιλημα, ειτε φιλοευρω ειτε αντι(ξεχωρα τα ταξιδια στιε ΗΠΑ,κλπ)?Μηπως ,επισης,τα κευνσινιανα μοντελα δεν ειναι κραυγαλεα σοσιαλδημοκρατια?
Ακομη, αμφιβαλλω αν η θεση της Ανταρσυα για την κυβερνηση αριστερας ειναι ιδια με του κκε,
μην τα ξαναλεμε για τις διερευνητικες. Αν το ναρ περασει κριση, δεν θα ναι λογω της ξεκαθαρης αρνησης συμμετοχης σε κυβερνηση, αλλα μαλλον λογω της ελλειψης τετοιας γραμμης.
Τελος, δν νομιζω πως η συντριβη του πασοκ ειναι αποτελεσμα αγωνα, αν κρινουμεαπ τις διαρροες σε Χ.Α.. Αν ηταν τετοια θα ηττουνταν οι πολιτικες που το πασοκ εφερε. Περισσοτερο αποτελεσμα "αγανακτισμενης" ,πληρους ελεγχομενης οργης, μπορει να θεωρηθει.Κανεις δν λεει πως η καταστροφη του πασοκ ειναι τρικ, αλλα ο νεος διπολισμος ειναι τρικ εγκλωβισμου


Φορθ Σπουτνικ

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζεται σοβαρή απάντηση σε κάθε σοβαρό ερώτημα. Προφανώς ο Σύριζα δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι κόμμα του ευρωμονόδρομου και του λόμπι της δραχμής, και μάλιστα να γίνεται κριτική και για τα δύο.


Ι.Π.

Ανώνυμος είπε...

@μπρεζνιεβικό απολίθωμα

γράφεις:

"Αν έχεις κάποια καλύτερη εναλλακτική, αν πχ πιστεύεις ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι ο καταλύτης για εξελίξεις με επαναστατική προοπτική, μπορείς να την καταθέσεις στο κοινό και να συζητήσουμε επ' αυτής της βάσης τι είναι ριζοσπαστικό και τι όχι."

Δεν μπορώ να ξέρω αν το γράφεις με πραγματική διάθεση για συζήτηση.

Είναι όμως γεγονός ότι όσο περισσότερο ασχοληθεί κανείς με την ουσία του "κοινού νομίσματος" ή εθνικού νομίσματος τόσο ξεπροβάλλει η έννοια της αυτοδιάθεσης των λαών και βέβαια το κύριο, το ουσιαστικό ερώτημα: Θεωρούμε την αυτοδιάθεση σημαντική ή όχι;

Τόσο η νεοφιλελεύθερη όσο και η "ταξική" σκοπιά υποβαθμίζουν ή εξαφανίζουν αυτό το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των λαών να ορίζουν τις τύχες τους. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω περισσότερο γιατί οι ομοιότητες είναι αρκετά προφανείς.

Πρακτικά, το ΚΚΕ έχει σταματήσει εδώ και πολά χρόνια να παράγει πρωτότυπη μαρξιστική σκέψη και αντιγράφει την κυρίαρχη ευρωπαϊκή επιχειρηματολογία υπέρ του κοινού νομίσματος με ολίγη επαναστατική γαρνιτούρα. Τα αξιοθρήνητα επιχειρήματα του κουτσούμπα για το "κόμμα του μάρκου" ή την αμερικάνικη πολιτική δεν τα χρησιμοποιούν πια ούτε οι θερμότεροι υποστηρικτές του κοινού νομίσματος λόγω της φοβερής νομισματικής αστάθειας του ευρωσυστήματος.

Κοντολογίς το ΚΚΕ θα απομείνει να υπερασπίζεται το ευρώ ακόμα και όταν οι άλλοι θα το έχουν εγκαταλείψει.

Το "κόμμα του ευρώ" είναι αρκετά ισχυρό στην Ελλάδα: Το συναπαρτίζουν και τα εφτά κόμματα του Κοινοβουλίου, οι καταστάσεις όμως είναι τόσο ρευστές που σύντομα θα έχουμε αρκετές και εντυπωσιακές κυβιστήσεις και σ' αυτό το θέμα.

Εν κατακλείδι, απολίθωμα, πρέπει να απαντήσεις στο εξής: Είναι επαναστατική η στάση του ΚΚΕ που χρησιμοποιεί την κρατική επιχορήγηση (από τις κομμένες συντάξεις) που εξακολουθεί να λαμβάνει κομματικά δάνεια από τις χρεοκωπημένες τράπεζες και συμμετέχει σε ένα νόθο κοινοβούλιο που παίζει διακοσμητικό, και μόνο, ρόλο;

σαλαμάγκουρας


Ανώνυμος είπε...

αναδιατυπώνω την πέμπτη παράγραφο λόγω μιας παραλειψης:

Πρακτικά, το ΚΚΕ έχει σταματήσει εδώ και πολά χρόνια να παράγει πρωτότυπη μαρξιστική σκέψη και αντιγράφει την κυρίαρχη ευρωπαϊκή επιχειρηματολογία υπέρ του κοινού νομίσματος με ολίγη επαναστατική γαρνιτούρα. Αν και κάπως παρωχημένη πια αφού τα αξιοθρήνητα επιχειρήματα του κουτσούμπα για το "κόμμα του μάρκου" ή την αμερικάνικη πολιτική δεν τα χρησιμοποιούν πια ούτε οι θερμότεροι υποστηρικτές του κοινού νομίσματος λόγω της φοβερής νομισματικής αστάθειας του ευρωσυστήματος.

σαλαμάγκουρας

Ανώνυμος είπε...

Ι.Π.
Το "ευρώ-δραχμή" ειναι ερώτημα που ενδιαφέρει ΜΟΝΟ τα διάφορα τμήματα της αστικής τάξης, καθώς η κυριαρχία της δεν θα αμφισβητηθεί απο μια έξοδο και καθώς υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα στο εσωτερικό της(π.χ. οι εξαγωγείς μπορεί να οφεληθούν από την επαναφορα της δραχμης). Η αφερεγγυότητα του συριζα οφείλεται (και) στο ότι αναπαράγεται το δίλημμα στις γραμμές του, εγκλωβίζοντας τον κόσμο του στην αστική διαχείρηση.



Τεταρτος Σπουτνικ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σαλαμάγκουρα, η διάθεσή μου για συζήτηση εξαρτάται από αυτά που λέει ο συνομιλητής μου και δε μπορώ να πω ότι εσύ μου την εξάπτεις ιδιαίτερα, στα τελευταία σου σχόλια.
Αποφεύγεις την ουσία πετώντας ξερά κάτι περί αυτοδιάθεσης, χωρίς να μας λες τίποτα συγκεκριμένο για τα πολιτικά καθήκοντα που απορρέουν από αυτό. Η δημιουργία ενός νέου εαμ; Ένα δημοψήφισμα για το ευρώ; Έξοδος από την ευρωζώνη ως πρώτη κίνηση για επαναστατικές αλλαγές; Δε μας λες τίποτα απόλύτως για την ουσία. Να δούμε ποια είναι η δική σου ανάλυση, να μάθουμε και εμείς οι φτωχοί τω πνεύματι κουκουέδες, πού έχουμε λάθος και ποια είναι η σωστή επαναστατική σαλαμαγκουρική γραμμή. Το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να "αποδείξεις" πως το κκε είναι στο αστικό κόμμα του ευρώ, ταυτίζεται με τους νεοφιλελεύθερους, δεν παράγει πρωτότυπη πολιτική σκέψη, τα παίρνει από το αστικό κράτος.
Κατά συνέπεια, θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω, για το αν εσύ έχεις πραγματική διάθεση για συζήτηση. Για σένα όλα αυτά, μπορεί να είναι λογικά κι αυταπόδεικτα. Για εμένα ωστόσο, πέραν από αξιοθρήνητα, θα μου ήταν πολύ κουραστικό να τα ανασκευάσω με ένα κατεβατό σεντόνι στο διαδίκτυο.
Συνοπτικά πάντως, και για να μην θεωρηθεί φυγομαχία, οι απαντήσεις είναι:
το ζήτημα της αυτοδιάθεσης, ως δικαίωμα απόσχισης ενός έθνους και σχηματισμού ξεχωριστών κρατών, είναι βασικά λυμένο για τους περισσότερους λαούς, εδώ και χρόνια. Αν πάλι εννοείς το ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας, πρέπει να μας πεις συγκεκριμένα πώς το συνδέεις με το ταξικό -αν βέβαια σε ενδιαφέρει αυτή η σύνδεση. Αλλιώς μένει μια κούφια αναφορά.

-Η ταξική σκοπιά, αποφεύγει ακριβώς αυτές τις κούφιες αναφορές. Δεν ξέρω αν παράγει πρωτότυπη πολιτική σκέψη -ή αν θεωρείς τέτοια τη δική σου- αλλά αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της: η συγκεκριμένη πολιτική ανάγνωση της κατάστασης -την οποία αποφεύγεις συστηματικά.

-Οι κρατικές επιχορηγήσεις ουδέποτε επηρέασαν την πολιτική στάση του κκε. Και για όποιον παρακολουθεί στοιχειωδώς τις εξελίξεις, είναι προφανές πως το κόμμα βρίσκεται σε μια πορεία συνολική απαγκίστρωσης από αυτήν την πηγή εσόδων, τόσο ως δική του επιλογή, όσο κι αντικειμενικά, δηλ εκ των πραγμάτων. Οι αστοί μπορεί να μας πουλήσουν και το σχοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε, αλλά δεν είναι χαζοί να μοιράζουν χρήμα σε όσους θέλουν να ανατρέψουν την εξουσία τους, και θεσπίζουν νόμους με συγκεκριμένα κριτήρια για τις επιχορηγήσεις, που αποκλείουν όσες δυνάμεις δε μπορούν να βάλουν στο χέρι.

Κατόπιν τούτων -και χωρίς να έχουμε αποφύγει τελικά το σεντόνι- η κε του μπλοκ επιστρέφει στη θέση που διατύπωσε σε προηγούμενο σχόλιο ως προς το τι είναι -και τι όχι- άξιο σχολιασμού, την οποία και εγκατέλειψε μόνο και μόνο επειδή μου απευθύνθηκες προσωπικά. Θα σε παρακαλέσω λοιπόν να αφήνεις ό,τι σχόλιο θες χωρίς να το απευθύνεις σε εμένα. Κι αν κάποιος τσιμπήσει απ' όσα λες κι απαντήσει, τόσο το χειρότερο για αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΓΛΩΣΣΑ

ΚΑΙΡΟ΄Σ, ὁ• τὸ προσῆκον μέτρον πράγματός τινος, ὀρθὴ ἀναλογία, ἁρμοδιότης
[…]
II ἐπὶ χρόνου, ἡ κατάλληλος ἐποχή, ἡ κατάλληλος στιγμὴ τοῦ χρόνου, ἡ κρίσιμος στιγμή, τὸ κρίσιμον σημεῖον, πρὸς δρᾶσιν (λατ. opportunitas)
[…]

(Ἰωάννου Δρ. Σταματάκου, Λεξικὸν Ἀρχαίας Ἑλληνικῆς Γλώσσης, Ἀθήνα 1999 [= 1972], σελ. 484)

Και για την αντιγραφή:

Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της ανατολικής Βαλτικής

Ανώνυμος είπε...

Και τότε τι νόημα είχαν όλες οι κατηγορίες στους αντιπάλους του ΚΚΕ για "ευρωμονόδρομο"; Αλλά ρωτάω: Ποιες είναι οι αποδείξεις περί ύπαρξης αντιΕ.Ε. ελληνικής αστικής τάξης;

Ι.Π.

Αναυδος είπε...

η εξοδος απο την ΕΕ ή η αλλαγη του νομισματος δεν προυποθετει απαραιτητα αντι-ευρω μεριδα της αστικης ταξης (που παρολα τα θρυλουμενα υπαρχει και μπορει να βρεθει στον εξαγωγικο τομεα, τουρισμο αλλα και στο εφοπλιστικο κεφαλαιο). Μπορει να επιβληθει στο ελληνικο κεφαλαιο ειτε σαν αποτελεσμα ενος οικονομικου κατ αρχην πολεμου ειτε απλως σαν εκδιωξη της Ελλαδας απο ευρωζωνη ή και ΕΕ. Θα ειναι ενα ατυχημα που θα δειχνει την αδυναμια των συμμαχων του ελληνικου κεφαλαιου να το βοηθησουν.

Συνεπως αν πριν απο 10 χρονια οπου η ενταξη της Ελλαδας στην Ευρωζωνη ηταν αδιαμφισβητητη αρκουσε ενα εξω απο την ΕΕ για να εισαι επαναστατης. Σημερα που το εξω από την ΕΕ η η επιστροφη στη δραχμη ακουγεται απο τα χειλη της ΧΑ, της ΕΕ των ανελ κλπ μετατρεπεται απο μονο του σε διαχειριστικο συνθημα

Για τον απορουντα ΙΠ ο Συριζα εχει και φιλο-ευρω και αντι-ευρω δυναμεις σε συσκευασια του ενος Λαφα εναντιον Σταθακη, Λαπαβιτσας εναντιον Μηλιου. Εννοειται οτι ο Συριζα δεν ειναι ακομη κομμα της αστικης ταξης οπως δεν ηταν και οι ναζι στις αρχες του ’20. Μολις παρει το χρισμα απο τα διαφορα φορα ινστιτουτα και αμερικανοθρεμενους οργανισμους θα γινει. Ο δικοματισμός ειναι η μονη μορφη κοινοβ. Δημοκρατιας που προκρινει το κεφαλαιο. Αν ο Συριζα σταθει στο υψος του το χρισμα ειναι δικο του. Το οτι σε καμια περιπτωση δεν αμφσβητει τη ενταξη της Ελλαδας σε ΝΑΤΟ-ΕΕ αλλα και την παρουσια των αμερικανικων βασεων αλλα και των λοιπων επιδιωξεων του ιμπεριαλισμου στην περιοχη της αν. Μεσογειου δειχνει οτι σε σχεση με το ΠΑΣΟΚ του ’70-80 ειναι πολυ πιο κοντα στα συμφεροντα των αφεντικών.

Το οσο πιο γρηγορο ξεγυμνωμα του Συριζα ειναι μεγιστη υπηρεσια για την εργατικη ταξη

Ανώνυμος είπε...

"Σημερα που το εξω από την ΕΕ η η επιστροφη στη δραχμη ακουγεται απο τα χειλη της ΧΑ, της ΕΕ των ανελ κλπ μετατρεπεται απο μονο του σε διαχειριστικο συνθημα..."


Επιμένω, δεν έχω ακούσει ποτέ ΧΑ, Ανελ κλπ σε αντιΕΕ δηλώσεις. Πόσο μάλλον να το έχουν κάνει σύνθημα... Αυτό είναι πρόβλεψη, είναι φαντασίωση ή είμαι εγώ ελλιπώς ενημερωμένος;

Ι.Π.

Ανώνυμος είπε...

"Το οτι σε καμια περιπτωση δεν αμφσβητει τη ενταξη της Ελλαδας σε ΝΑΤΟ-ΕΕ..."

Αυτό πώς μπορεί να συνιστά κατηγορία; Αφού και να την αμφισβητούσε, μπορεί να είναι κάποια αντιΝΑΤΟϊκή μερίδα της αστικής τάξης που θα κινά τα νήματα...

Ι.Π.

Αναυδος είπε...


ΙΠ ενημερωσου και λιγο

H είσοδος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδότησε την διάλυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μας και την απόλυτη καταστροφή της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, βιοτεχνίας και της πάλαι ποτέ κραταιάς ελληνικής βιομηχανίας. Η Χρυσή Αυγή ήταν ίσως η μοναδική φωνή με εθνικό προσανατολισμό που αντέδρασε σφόδρα στην είσοδο της χώρας στο κοινό νόμισμα. Τελικά το ευρώ απεδείχθη η καταστροφή μας. Εθνικό νόμισμα ισοδυναμεί με εθνική ανεξαρτησία και αυτός οφείλει να είναι ο βασικότερος στόχος μίας εθνικής ηγεσίας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι απαραίτητη η αυτάρκεια στα βασικά είδη διαβιώσεως του λαού μας.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/kinima/thesis#ixzz2SWMJ8pl2

επισης σου θυμιζω οτι το 2004 ο Συνασπισμος του 3% και του Αλαβανου ταχθηκε υπερ του σχεδιου Αναν δηλ του αμερικανικου ιμπεριαλισμου για τη διχοτομηση της Κυπρου. Εννοειται φυσικα οτι υπαρχει και αντι-νατοικη μεριδα της αστικης ταξης πχ. δες τις θεσεις της ΧΑ για συμμαχια με τους Ρωσους εναντια στους δυτικους συμμαχους.

Η αγνοια και η αφελεια σκοτωνουν

Ανώνυμος είπε...

Αν εκαναν την προσπαθεια καποιοι φιλοι να διαβασουν την Πολιτικη Αποφαση του 190ου Συνεδριου(εκτος απο λιγο ..Ριζο που και που),λιγο μακροσκελη αλλα αρκετα περιεκτικη,στο ολο ''μηνυμα'' του κομματος,ισως τους λυνονταν μερικες αποριες και απεφευγαν παραποιησεις που δεν γινονται συνειδητα (ας πουμε) ..Γιατι μερικα σχολια φαινοντα απλως εμπαθη και εν τη αγνοια τους παντα..

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Υπενθυμίζω σε κάποιους ανώνυμους ότι δε γίνονται δεκτά σχόλια χωρίς ψευδώνυμο.

Ανώνυμος είπε...

Οκ, οπότε μόνη απόδειξη η χα, η οποία υποτίθεται εκφράζει την αντιΕΕ και αντιΝΑΤΟ γραμμή της αστικής ταξης. Εγώ γιατί θυμάμαι την Παπαρήγα να χαρακτηρίζει και τη χρυσή αυγή κόμμα του ευρωμονόδρομου; Μάλλον, όντως, χρειάζομαι λίγη ενημέρωση... από μια άλλη πραγματικότητα. Για τον Αλαβάνο θέλει μεγάλη δόση φαντασίας.

Ι.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ε, αφού γράφει η Χρυσή Αυγή για εθνικό νόμισμα, εμπρός ΛΑΕ για τον Ευρωμονόδρομο τον οποίον θα ...ανατρέψουμε εν καιρώ!

Από τις πολλές κωλοτούμπες το ΚΚΕ έχει ζαλιστεί και δεν ξέρει τί λέει. Και κατά του ευρωμονόδρομου και με το ευρώ και φυσικά κατά του εθνικού νομίσματος, μέχρι να αποφασίσει η Γερμανία τί να την κάνει την Ευρώπη.

Και προσοχή όχι εθνικό νόμισμα γιατί θα ωφεληθούν οι εξαγωγείς και θα απειληθεί η "λαϊκή εξουσία".

Παρακαλείται η Κομιντέρν να παρέμβει άμεσα

ζντάνοφ

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορω να καταλάβω γιατι ασχολειστε με τα τρόλ.
Πολλα μπορείς να προσάψει κανεις στο Κομμα αλλά οχι οτι δεν εχει σταθερη γραμμή και 'αποψη για ΕΕ κλπ.
Η όλη κουβέντα γίνεται για να ασκηθεί πιεση για συνεργασια με τις δυναμεις τυπου Αλαβανου και ΣΙΑ, συνεργασια αστικής διαχειρησης με διαφορετικο μιγμα πολιτικής (σικ!).

Για το φιλο χαριλαο, οπως εγραψα και σε παλαιοτερο σχόλιο μου, θεωρω οτι αργησαμε να μπουμε στην υπόθεση της εμπρακτης ταξικης αλληλεγγυης, και αφησαμε χώρο να αλωνιζουν οπορτουνιστες,χρυσαυγιτες,εκκλησια, αλαφουζεικο κλπ

Να παω ενα βημα πιο πέρα - για να δικαιώσω και το ψευδώνυμο μου και τα αναρχικα νιατα μου- θεωρω οτι το ταξικο κινημα πρεπει να βαλει χερι σε υποδομές -εργοστασια,γη κλπ- που εγκαταλείπονται απο τους καπιταλιστες λόγω της κρίσης και να οργανώσει ενα δικτυο παραγωγης που θα καλύψει τις επειγουσες και τρεχουσες αναγκες λαϊκως μαζών σε διατροφή, ρουχισμό σε πρωτη φαση

Ανώνυμος είπε...

σύντροφε άναυδε

αν η νεοναζιστική συμμορία επηρεάζει την πολιτική του ΚΚΕ , όχι με την έννοια να αναδείξει τον εκφασισμό σαν κομμάτι της επίθεσης , αλλά να στρογγυλεύει θέσεις , υπάρχει πρόβλημα .

στα πλαίσια του μικροαστικού αντιπλουτοκρατισμού και του εθνικισμού , η ΧΑ θα πει διάφορα .

η εγκατάλειψη της αντί ΕΕ γραμμής από το ΚΚΕ , όταν για δεκαετίες την πάλεψε , αρνήθηκε κάθε θώκο και θέση , ακριβώς την στιγμή που τ ζητήματα παίζονται , την ώρα που οι όροι διεθνοποίησης του ελληνικού καπιταλισμού είναι ο πυρήνας πίσω από την δημιουργία των κοινωνικών μπλοκ , πάει το εργατικό κίνημα πίσω .

Οι εργαζόμενοι θέλουν το ΚΚΕ μπροστά , για την ανατροπή της συνθήκης ζωής που μας επιβάλλουν και όχι για να στήνετε ένας κόσμος πολιτικά να συγκρίνει τους ναζί με τον ΣΥΡΙΖΑ .

" κάποιος σύντροφος "

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Καλά, που να ζούσατε όλοι εσείς το 1939, και να μαθαίνατε ένα πρωϊ για το Σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ.
Αυτό κι αν ήτανε "κωλοτούμπα" σύμφωνα με το επιπόλαια μορφοδομημένο μυαλουδάκι σας!
Αλλά χάρη σε κάτι τέτοιες "κωλοτούμπες" υπάρχουμε σήμερα και εμείς, και, δυστυχώς, και η δική σας βλακεία.

Ανώνυμος είπε...

Αφου τα τρολλακια της "εξαρτησης" και του ααδμ τα πηρανε μια στο χερι, επιστρεφουν με αστειακια περι ευρω κλπ. ΣΥΡΙΖΟΑΛΑΒΑΝΙΕΣ. Αφηστε κοπελλες δεν μασαμε! ΑΑ

Ανώνυμος είπε...

"Αφου τα τρολλακια της "εξαρτησης" και του ααδμ τα πηρανε μια στο χερι, επιστρεφουν με αστειακια περι ευρω κλπ. ΣΥΡΙΖΟΑΛΑΒΑΝΙΕΣ. Αφηστε κοπελλες δεν μασαμε! ΑΑ"

Ο ορισμός του τρολλ! Κάποιος που δε θέλει (εδώ δεν μπορεί) να μιλήσει επί της ουσίας.

Ι.Π.


Ανώνυμος είπε...

Ο σαλαμαγκουρας αφήνει χρέη( και φευγει ) οπως για την διείσδυση των υπηρεσιών του κράτους στο κόμμα και τον καβαλάρη Σταυροπουλο...
... Οριστε τωρα οι συριζεοι αφου φλερτάραν με τον εθνικισμό των ΑΝΕΛ ανακαλύπτουν τον επαναστατικό μαρξισμό, και μας καλουν ανοιχτα για διάσπαση ..Να μην πω τωρα τι ειναι διατεθειμένα τα μελη του κόμματος να τους δώσουν....Το μονο κομμα που δεν κινδυνεύει απο διάσπαση αυτη την στιγμη ειναι το κκε.
Παρακατω..
Γελάστε άφθονα

http://www.marxismos.com/home-menu/who-we-are-menu/anoixto-kalesma-menu.html

ΥΓ
Επίσης πολυ αστείος ειναι κάποιος Χρήστος Κεφαλής...οπως καθε τροτσκιστής που σέβεται τα αστικά του ιδεολογήματα..Τωρα και με γλώσσα - ύφος που κατι μας θυμίζει..Σε λιγο αυτοι, θα κλέβονται και αναμεταξύ τους

κουσιατε ναζνταροβια

Αναυδος είπε...

Αν και μαλλον μιλαω σε τοιχο

Το ΚΚΕ δεν εχει εγκαταλειψει καμια αντι-ΕΕ γραμμη οπως συκοφαντικα διατινεται ενας δηθεν συντροφος. Απλως μενοντας συνδεδεμενο με την πραγματικοτητα βλεπει οτι λογω της κρισης μια αδιαμφισβητητη επιλογη της αρχουσας ταξης επαψε να λογιζεται σαν τετοια. Συνεπως προσαρμοζεται και για να μην πεσει στην παγιδα ενος αντι-ιμπεριαλιστικου μετωπου που θα ψαχνει απλως εναν αλλο ιμπεριαλιστη προσθετει την φραση με λαικη εξουσια κατι που ηταν αληθινο και το 1996 και το 2013. Εκτος κι αν καποιος αφελης νομιζει οτι με λατση μπομπολα και βαρδινογιαννη μπορει να βγει η Ελλαδα απο την ΕΕ και να ειναι επιλογη του λαου και οχι των αφεντικων

Για τον αλαβανολαγνο ΙΠ ας εξηγησει πρωτα τα ναι στο μααστριχτ στο σχεδιο αναν και τη στηριξη στο ΠΑΣΟΚ τις δεκαετιες ’90 ’00 σε δημους νομαρχιες και συνδικατα και μετα ας ασχοληθει με το ΚΚΕ. Ο αλαβανος και η παρεα του εχουν ευθυνες για τον αφοπλισμο της εργατικης ταξης μπροστα και στα μνημονια κλπ μια ζωη δεκανικι του συστηματος και τοτε και τωρα οπως λενε και οι γαλλοι plan B my ass

Ανώνυμος είπε...

σύντροφε άναυδε λέω αυτό ακριβώς που λες και συ , ότι το ΚΚΕ δεν είναι με την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ , και , κυρίως αυτό κρίνει την αριστερή πολιτική , με την κεντρικοποίηση τους στο πως αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές συμμαχίες .

είναι κατόπιν ή ταυτόχρονα με την αντικαπιταλιστική επανάσταση , η οποία νοείται σαν γραμμική αντιστοίχηση οικονομίας - πολιτικής . Είναι η λογική " η κρίση θα φέρει επανάσταση " και ο Τσίπρας κάτι σαν Κερένσκι .

σε κανέναν τοίχο δεν μιλάς , και όταν λέμε τα ίδια ακριβώς , εγώ γιατί είμαι συκοφάντης ? Λέω ότι η γραμμή του ΚΚΕ για την ΕΕ άλλαξε και μου λες " είσαι συκοφάντης , βέβαια άλλαξε ! " . Υπερασπίσου την αλλαγή ή πες ότι δεν υπάρχει αλλαγή , και τα 2 δεν πάνε .

" κάποιος σύντροφος "

partydog είπε...

"αντικαπιταλιστική επανάσταση"
Και μονο απο αυτό καταλαβαίνουμε με τι ειδους "σύντροφο" μιλάμε! Πότε μίλησε το ΚΚΕ για αντικαπιταλιστική επανάσταση; Μάλλον όταν άλλαξε την στάση του για την ΕΕ.
Επίσης ο Κάμερον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα πάει για δημοψήφισμα το 2017 για να βγουν απο ΕΕ. Άρα; Αντικαπιταλιστής ο Κάμερον. Να συνεργαστούμε και μαζί του, μαζί με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Γιατί σύμφωνα με κάποιους εδω μέσα το ΚΚΕ πρέπει να λέει μόνο έξω από ΕΕ, χωρίς λαική εξουσία, γιατί αλλιώς είναι σεχταριστικό και αλλάζει την γραμμή του για την ΕΕ.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα και αν μία ιμπεριαλιστική δύναμη εναντιωθεί και αποχωρήσει από την Ε.Ε., προφανώς και η ηγεσία της δε θα είναι αντικαπιταλιστική. Ωστόσο, αυτό δείχνει το μέγεθος της εξάρτησης της χώρας μας, αφού αυτό που για οικονομοτεχνικούς διαχειριστικούς λόγους κάποιοι άλλοι θα πράξουν αν παραστεί ανάγκη, η ντόπια αστική τάξη ως παράρτημα των ξένων ιμπεριαλιστών δεν πρόκειται να κάνει, τουλάχιστον όχι πριν την πλήρη καταστροφή. Επομένως, στην Ελλάδα, την έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ με κοινωνικοποιήσεις τραπεζών, πρώην ΔΕΚΟ και μεγάλων ομίλων, μόνο η εργατική τάξη και οι καταπιεσμένοι μικροαστοί μπορούν να υλοποιήσουν.

Εκτός και αν η καταστροφή έρθει, οπότε ενδέχεται να τους προλάβει ο φασισμός.

Ι.Π.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

θα το κάνει, Ι.Π. και η ντόπια αστική τάξη, ως ιμπεριαλιστική δύναμη, ως οργανικό τμήμα του ιμπεριαλισμού που είναι (και όχι ως "παράρτημα", τι πα να πεί "παράρτημα";), αρκεί να βρεί πρόθυμους "αριστερούς" βαστάζους, να φορτωθούνε τα σκατά, είτε της αποχώρησης είτε της παραμονής, όποια είναι πιο βαρειά.
Γι αυτό αγωνίζεται το ΚΚΕ, για να μη γίνει η Αριστερά, άλλη μια φορά, ο βαστάζος των κεφαλαιοκρατών, είτε ως ιμπεριαλιστών είτε ως γιαλαντζή-"αντιϊμπεριαλιστών" (=διάβαζε: ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες).
Τόσο οι Ρωμαίοι στην πάλη κατά των Αννίβα και Πύρρου, όσο και ο μεγαλοφυής τσαρικός στρατηγός Κουτούζωφ (που είχε μελετήσει αυτές τις ιστορίες), μας έμαθαν πως μπορείς να φθείρεις τον εχθρό ακόμη και με τις ήττες σου, αρκεί αυτές να γίνονται όπως θέλεις εσύ, και όχι όπως θάθελε αυτός. Γιατί, ως γνωστόν, ο πόλεμος είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μαχών του.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως αυτή την εποχή, το "μέσα η έξω από την ΕΕ" είναι στην επιλογή των κεφαλαιοκρατών, (που θα μπερδευτείς αν τους ξεχωρίσεις σε ντόπιους και ξένους - είναι το ίδιο αδιάλλακτοι εχθροί σου, και η καλύτερη απόδειξη γι αυτό είναι η Χ.Α., που κάθε άλλο παρά εισαγόμενη είναι...).
Το θέμα είναι πως το λαϊκό κόστος της οποιασδήποτε επιλογής τους πρέπει να το φορτωθούν οι ίδιοι. Αυτό μπορεί να κάνει το εργατικό κίνημα στη χώρα μας σήμερα, κι αυτό νομίζω παλέβει το ΚΚΕ.
Και είναι μια σοφή ταχτική, πέρα από "μεταβατικά προγράμματα" διαχείρισης (ο ρόλος του "βαστάζου") και έωλες πολιτικές συμμαχίες με καιροσκόπους εγνωσμένης και ανεγνωρισμένης "αξίας".
Αυτός είναι και ο λόγος, που δεν είναι καθόλου αντιφατικό να χρεώνεις στον ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα και το "μέσα στην ΕΕ" και το "έξω από το Ευρώ".
Τα βλέπει και τα δύο σε συμμαχία, η έστω, με την ανοχή του Κεφαλαίου.
Είναι τόσο απλό.
Αυτά, συμπληρωματικά στα σχόλια των Αναυδου, ΑΑ, κούσιατε νασταρόβια, partydog και άλλων ανωνύμων και μη συντρόφων.

Ανώνυμος είπε...

Mια στιγμή. Αν σύμφωνα με το ΚΚΕ, υπάρχουν μερίδες της αστικής τάξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που υιοθετούν αντι-ΕΕ στάση τότε ο "Ευρωμονόδρομος" δεν είναι μονόδρομος πια.
Δεν γίνεται να συμβαίνουν ταυτόχρονα και τα δύο.
Στοιχειώδες!

Ή, λοιπόν το ΚΚΕ πουλάει τρέλα προτάσσοντας δυο αντιθετικές καταστάσεις ή όπως γράφει κάποιος παραπάνω έχουν ζαλιστεί από τις πολλές κωλοτούμπες και δεν ξέρουν τί λένε.

Αυτά παθαίνει κανείς όταν περιμένει τη "γραμμή" από τον Στουρνάρα και την Κομισιόν για να την προσαρμόσει στην κουκουέδικη ιδιόλεκτο και για τις κομματικές επιδιώξεις. Όταν η "γραμμή" καταστροφολογούσε για όποια χώρα τολμήσει να αποχωρήσει από το ευρώ, η Παπαρήγα δήλωνε το 2011 ότι "έξοδος από το ευρώ σε αυτή την φάση θα ήταν καταστροφή". Τώρα που η ευρωπαϊκή "γραμμή" είναι αναγκαστικά διφορούμενη λογω της μεγάλης ρευστότητας, είναι επόμενο να βλέπουμε αυτά που βλέπουμε.

Ο "εμπλουτισμός" της γραμμής της ΕΕ, ενισχύει -και δεν αδυνατίζει- την ευρωενωσιακή απολυταρχική λογική αφού "αστοί είναι εκείνοι που θέλουν την αποχώρηση από ευρώ-ΕΕ". Οι δε προϋποθέσεις που τίθενται για αποχώρηση από ΕΕ (λαϊκή εξουσία) χάνουν την όποια τους αξία όταν εκπορεύονται από ένα τόσο φανερά αναξιόπιστο μηχανισμό στα μάτια του λαού όπως το ΚΚΕ, που λειτουργεί από μόνο του ως αρνητικός πολλαπλασιαστής στο πολύ σημαντικό ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Όταν ευτελίζεται με αυτό τον τρόπο μια παράδοση αγώνων κατά της ΕΟΚ-ΕΕ, οι αρνητικές επιδράσεις είναι πολύ ευρύτερες. Μεγαλύτερο δώρο για την ΕΕ δεν θα μπορούσε κανείς άλλος να κάνει.

Σε παλιότερο σχόλιο με αφορμή τον Σταυρόπουλο ανέλυσα, (ελπίζω επαρκώς) ότι η αναξιοπιστία του ΚΚΕ δεν είναι αποτέλεσμα αμέλειας ή ατυχών συμπτώσεων αλλά έχει απο πίσω της ολόκληρη στρατηγική, προέρχεται δε, εκ των έσω.

Για το ζήτημα της αυτοδιάθεσης θα αναφερθώ σε μελλοντικό σχόλιο λόγω έλλειψης χρόνου.

σαλαμάγκουρας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κε του μπλοκ υπενθυμίζει στους σφους σχολιαστές ότι απαιτείται ένα διακριτό ψευδώνυμο προκειμένου να δημοσιεύσει τα σχόλιά τους.

Κουσιατε ναζνταρόβια, η κε του μπλοκ είχε συγκρουστεί κατά το παρελθόν με τον χκ που αναφέρεις στη λίστα (με μέιλ, μην παρεξηγηθούμε) των πάλαι ποτέ ομίλων για το ζήτημα του κατίν, χωρίς να γνωρίζει ακόμα περί τίνος πρόκειται. Αλλά βάλε κάνα σύνδεσμο να μας παραπέμψεις κι εμάς.

Πολύ δύσκολο έργο να εξηγήσει κανείς τα απλά και στοιχειώδη στους διάφορους γουότσον -ιδίως όταν δε θέλουν να καταλάβουν και προσποιούνται τους αθώους, αφελείς απορούντες.
Η αστική τάξη κινείται στη λογική του ευρωμονόδρομου, παράλληλα όμως ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Ο ευρώδουλος σύριζα είναι η βασική πολιτική εφεδρεία του συστήματος για να διαχειριστεί καλύτερα μια πιθανή χρεοκοπία κι έξοδο από την ευρωζώνη, ενσωματώνοντας τις αντιδράσεις και τις ριζοσπαστικές διαθέσεις του κόσμου. Ο αλαβάνος, που με τόσο πάθος υπερασπίζεται ο ι.π, μιλά καθαρά τεχνοκρατικά για σχέδιο βήτα της οικονομίας γενικά, χωρίς ίχνος ταξικής σκοπιάς στον πολιτικό του λόγο.
Η καπιταλιστική κρίση θέτει συγκεκριμένα και επί τάπητος το ζήτημα μιας συνολικής εναλλακτικής και κάποιοι εξακολουθούν να μιλάνε για εθνικό ζήτημα, εθνικό νόμισμα, εθνικοποιήσεις ως πρώτο βήμα για το σοσιαλισμό(!) και να ιεραρχούν ως κύριο τις "κωλοτούμπες" του κκε
Τρομερό κριτήριο, συνεχίστε έτσι.

Ανώνυμος είπε...

file:///C:/Users/dionisis/Desktop/%CE%93%CE%B9%CE%B1%20%CF%84%CE%B7%20%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82%20-%20%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1%20%C2%AB%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%A4%CE%AC%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%91%C2%BB.htm


κουσιατε ναζνταροβια

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ο γκιόκας διαβάζει σαλαμάγκουρα

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7427481

Ανώνυμος είπε...

βέβαια η κουβεντα , κάπου πρέπει να γειώνεται και να καταλήγει , και το κάπου για την αριστερά ( και τους κομμουνιστές ) είναι η ζωή και ο αγώνας .

συνδικαλιστικές εκτιμήσεις είναι σεβαστές , και στην τελική δεν είμαι εκπαιδευτικός .

όταν όμως το ΠΑΜΕ βγάζει την ουρά του απ ' έξω και αντιμετωπίζει την απεργία σαν απεργία ΔΑΚΕ , ΣΥΡΙΖΑ , Παρεμβάσεων , και ο Σοφιανός παίρνει σβάρνα τα κανάλια και λέει ότι η απεργία στρέφεται εναντίον της εργατικής οικογένειας ( ενοχλούν οι ρημάδες ) αυτό λέγεται απεργοσπασία .

" κάποιος σύντροφος "

L. είπε...

" Ο/Η Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...
Ο γκιόκας διαβάζει σαλαμάγκουρα

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7427481 "

καλά το σχόλιο σου τα σπάει ρε φίλε
χαχαχαχ! είναι και το ψευδώνυμο ..σε τα! να σαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

"Γιάννης Γκιόκας
Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ"

Μπράβο ρε!
Καλή επιτυχία στη νέα χρεώση!

Ανώνυμος είπε...

Mια σύντομη απάντηση.

Ο "Γκιόκας" δηλ. το γραφείο τύπου της ΚΕ δεν ξέρω αν διαβάζει σαλαμάγκουρα. Αυτό που ξέρω μετα βεβαιότητας είναι ότι έχει πέσει η καζούρα της αρκούδας σε σχέση με το θέμα που συζητήσαμε πιο πάνω και ο μηχανισμός αντιδρά με τον κλασσικό τρόπο: Συντροφοι-Προβοκάτσια-Αλυσίδες!

To μόνο που κατορθώνει αυτή η ασυνάρτητη επιστολή της ΚΕ είναι να εκθέσει το ΚΚΕ ακόμα περισσότερο. Βλέπε και με Σταυρόπουλο κτλ.

Το "γραφειο τύπου" αναφέρεται στο εξής:

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=14&artid=177928

Οι διατυπώσεις είναι:
1)"Η προκάτοχός σας, κ. Παπαρήγα, είχε δηλώσει ότι η έξοδος από το ευρώ υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι καταστροφική. Μήπως ήρθε η ώρα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να ξαναδούμε όλα τα πιθανά σενάρια;

και
2) "Η θέση σας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Το ερώτημα όμως είναι σε ποιο ευρώ, στο ευρώ της Γερμανίας και σε μια Γερμανική Ευρώπη; Μήπως ήρθε η ώρα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να ξαναδούμε όλα τα πιθανά σενάρια;"

είναι ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ ως προς το νόημα γιατί το συμπέρασμα της Αννίτας Στιβακτάρη (η θέση σας για το ευρώ κτλ) είναι απόλυτα λογικό.
(είναι καταστροφική η έξοδος από το ευρώ = να παραμείνουμε στο ευρώ)

Η δεύτερη ερώτηση όμως αφού περιέχει το συμπέρασμα είναι πιο ΑΡΝΗΤΙΚΗ ως προς τη σημασία, αφου ευθέως κατατάσσει το ΚΚΕ στο "λόμπι του ευρώ". Άρα η "λαθροχειρία" του "Α" μάλλον υπέρ του ΚΚΕ λειτούργησε αφού η Παπαρήγα, όντας υπέρ του ευρώ αλλά πονηρή και τυχοδιώκτις, άφηνε ένα παράθυρο ανοιχτό "υπο τις παρούσες συνθήκες".

Είδαμε παραπάνω πως ο Κουτσούμπας επιβεβαίωσε το συμπέρασμα της Στιβακτάρη. Άντε, ευρώ για μας και λαϊκή εξουσία για τα παιδιά μας.

Άλλωστε και η εντελώς πρόσφατη αρθρογραφία του "Ρ" τό ίδιο λέει

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/columnPage.do?publDate=9/5/2013&columnId=161

"Κι άλλος στο fun club της δραχμής"

σαλαμάγκουρας







Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όταν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με τα προκαθορισμένα συμπεράσματα και τα στερεότυπά σου, τόσο το χειρότερο για αυτήν.
Μη μασάς όμως, συνέχισε απτόητος να προσφέρεις το γέλιο της (σοβιετικής) αρκούδας. Το έχουμε κι εμείς ανάγκη. Στο λέω μετά βεβαιότητας.

λαθραναγνώστης είπε...

Βασίλη, νομίζω ότι είναι περιττό να συνεχίσεις να απαντάς στον σαλαμάγκουρα.
Εξ άλλου, αν καταλαβαίνω καλά, το θέμα της παραμονής ή μη στο ευρώ, θα είναι το επόμενο σημείο ρήξης των "αριστερών" δυνάμεων με το ΚΚΕ, δεδομένου ότι το θέμα του "Μετώπου" έκλεισε.