Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Δύο σε ένα νοικοκυρεμένα

Η σημερινή ανάρτηση είναι σαν το σαμπουάν της γνωστής διαφήμισης, δύο σε ένα, και αποτελείται από δύο αυτοτελή μέρη. Έναν επίλογο για τον απεργιακό αγώνα των καθηγητών που δεν ξεκίνησε ποτέ και ένα δεύτερο με κάποιες σύντομες εντυπώσεις από την χτεσινή ομιλία του κουτσούμπα στη θεσσαλονίκη.

Α. παρακολουθώντας κανείς τις εξελίξεις στο μείζον θέμα του απεργιακού αγώνα και τις επιστρατεύσεις των καθηγητών, αναρωτιέται τι μπορεί να καταλαβαίνει απ’ όλα αυτά ο έξω κόσμος. Κι εννοώ ακόμα και τους πιο υποψιασμένους, που δεν αρκούνται στην προκάτ ενημέρωση των καναλιών και δεν απαντάνε στις –ούτως ή άλλως στημένες- δημοσκοπήσεις ό,τι (τους) έμαθαν στα δελτία ειδήσεων (κατά της απεργίας, υπέρ της επιστράτευσης, κοκ). Αλλά πώς να μη σκοντάψουν στα στερεότυπα της κυρίαρχης προπαγάνδας με όσα συμβαίνουν και πώς να τους εξηγήσεις τα όσα ευτράπελα γίνονται τις τελευταίες ημέρες;

Αν του μιλήσεις για το παιχνίδι εντυπώσεων και την αγωνιστική παράσταση που έστησε η ηγεσία της ολμε, δε θα επιβεβαιώσει το στερεότυπο για τους εργατοπατέρες συνδικαλιστές –που γενικεύεται αυθαίρετα και τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι; Αν του μιλήσεις για το συμπληρωματικό ρόλο της αυτόνομης παρέμβασης του σύριζα και την κωλοτούμπα που έκανε την κρίσιμη στιγμή της ψηφοφορίας, δε θα συμπεράνει ότι η αριστερά –συλλήβδην, γενικά κι αόριστα- είναι μία από τα ίδια με τους άλλους;

Θα μου πεις, οι παρεμβάσεις ήταν η μόνη παράταξη που ψήφισε μαζί μας υπέρ της απεργίας. Δεν έχω την πρόθεση να την τσουβαλιάσω μαζί με τους υπόλοιπους, αλλά μπαίνει από μόνη της στο κάδρο των ευθυνών ως κομπάρσος. Και θα βρει μπροστά της τις τακτικές επιλογές και τις συμμαχίες της στο μαζικό κίνημα –τη συνεργασία με το σύριζα σε κάποιες ελμε,  ή τη συμφωνία με τη δακε για το περίφημο 30%, που νομιμοποιεί τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το χτύπημα των απεργιών.

Πέραν αυτού όμως πάει πολύ να στοχοποιούν το παμε και να το κατηγορούν για υπονόμευση του αγώνα, αυτοί που απείχαν ανοιχτά από την απεργία της τρίτης, ακριβώς την επόμενη μέρα από την επιστράτευση. Ή όταν η αυτόνομη παρέμβαση αποκαλύπτει –σε μια φαιδρή κατά τα άλλα ανακοίνωση- ότι κάποιοι πρόεδροι ελμε από τις παρεμβάσεις ψήφισαν λευκό για την υλοποίηση της απόφασης για απεργία. Όπως έγραψε κάπου κι ένας σφος, παραφράζοντας μπρεχτ: Εκεί που χρωστάμε ολόκληρες στάνες, μαντριά και βουστάσια, παίρνουμε και το βόδι.

Έγραφα στο προηγούμενο κείμενο ότι όσοι απεργήσαμε την τρίτη για αλληλεγγύη στους επιστρατευμένους εκπαιδευτικούς –αλλά χωρίς τη συμμετοχή της ολμε που ήταν και η άμεσα ενδιαφερόμενη- νιώσαμε κάπως σαν τους βλάκες της υπόθεσης. Φαντάσου όμως πώς θα ένιωσαν οι ίδιοι οι καθηγητές. Που έφευγαν από τις συνελεύσεις χωρίς να ξέρουν τι απόφαση είχαν πάρει τελικά: απεργία ναι μεν αλλά ίσως συμβολικά, αυτό ακριβώς τίποτα άλλο.
Που άκουσαν τη φατούρου από τις παρεμβάσεις να λέει ότι οι περισσότεροι που ψήφισαν υπέρ το έκαναν για το γαμώτο της υπόθεσης, χωρίς να είναι αποφασισμένοι για αγώνα διαρκείας. Και ότι η λύση θα ήταν να απεργήσουν μόνο οι συνδικαλιστές που δε θα υποστούν κυρώσεις.

Και είδαν τους προέδρους των ελμε να προβαίνουν σε ψηφοφορία με στάδια, όπου στο μεν πρώτο ψήφιζαν υπέρ της απεργίας και στο δεύτερο αποφαίνονταν ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να γίνει. Με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να ψηφίσουν ακόμα κι υπέρ της επανάστασης ή της λαοκρατίας (σε πρώτη φάση) για να την απορρίψουν στη συνέχεια, γιατί δεν έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις. Ή να δώσουν το καλό παράδειγμα στην επίδοξη κυβερνώσα αριστερά, η οποία πχ τάσσεται υπέρ της αναστολής του μνημονίου, αλλά δε θα δεσμεύεται σε τίποτα γι’ αυτό, εφόσον δεν υπάρχουν οι σχετικές προϋποθέσεις.
Τι ηθικό άραγε μπορεί να έχει ο μέσος καθηγητής μετά από αυτήν την παρωδία που εκτυλίσσεται στις πλάτες του;

Ο εξωτερικός παρατηρητής μένει συνήθως στην επιφάνεια και με την απορία για τις προτάσεις και τα διαφορετικά πλαίσια που κατεβαίνουν. Πίσω από τις επιφανειακές μικροδιαφορές στη μορφή όμως βρίσκεται η ουσία και η αντίληψη (ή οι αυταπάτες) του καθενός για τον κλάδο και τις κινητοποιήσεις του, για την προετοιμασία που χρειάζεται ένας απεργιακός αγώνας (και μάλιστα διαρκείας) και την απάντηση που πρέπει να δοθεί στο φασιστικό μέτρο της επιστράτευσης –αν δηλ πρέπει να είναι άμεση ή συμβολική για το γαμώτο.

Δηλ το παμε δεν χρειάζεται να κάνει την αυτοκριτική του; Πιθανότατα ναι, όχι όμως για αυτά που του καταλογίζουν –δηλ για την απεργία της τρίτης ή γιατί «ξανάζησε μέρες μαϊούνη» και «έμεινε μακριά από τον παλμό και τις διαθέσεις του κόσμου», όπως γράφτηκε κατά κόρον αυτές τις μέρες. Προσωπικά θα την εστίαζα μάλλον στο επικοινωνιακό κομμάτι και το πώς βγήκε παραέξω η θέση μας για την απεργία. Με μερική ευθύνη ίσως και κάποιων τοποθετήσεων δικών μας στελεχών, πχ της αρχικής του σοφιανού –τον οποίο θεωρώ γενικά πολύ καλό στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, για να προλάβω τα σχόλια κάποιων καλοθελητών, που θα σπεύσουν να πουν τα δικά τους.

Αλλά αυτά είναι λάθη τελείως διαφορετικής ποιότητας και δε μπορούν να μπουν στο ζύγι μαζί με τα υπόλοιπα. Η ουσία δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από επικοινωνιακές κραυγές για το «προδοτικό παμε, που ξεπούλησε τον αγώνα» -αν και το διαδίκτυο προσφέρεται για τη δημιουργία εντυπώσεων με ψέματα που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα κι αποκτούν κύρος αλήθειας δια της επανάληψης.

Αν ήταν τόσο απλό, η δυναμική των πραγμάτων θα το προσπερνούσε και θα εξελισσόταν χωρίς αυτό. Τώρα όμως που αποδείχτηκε πως τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα –όπως κι η οργάνωση μιας απεργίας εξάλλου- είναι ώρα για περισυλλογή κι έμπρακτη αυτοκριτική για όσους καθηγητές ενδιαφέρονται για αυτά που έχουμε μπροστά μας –κι όχι μόνο για το συνέδριο του επόμενου μήνα.

Συνδετική γέφυρα με ένα πρόσφατο καλτ εξώφυλλο της εστίας
B. Χτες η κε του μπλοκ παρακολούθησε ζωντανά την ομιλία του κουτσούμπα στο άγαλμα βενιζέλου, μαζί με πολλούς συμπολίτες που συνέρρευσαν από περιέργεια να δουν από κοντά το νέο γγ, αλλά κι από ανάγκη για μια δόση ενθουσιασμού, που θα τονώσει το ηθικό του. Προσωπικά ο κουτσού δε με ενθουσιάζει σαν ομιλητής, αλλά αναγνωρίζω ότι προσπαθεί και βελτιώνεται σταδιακά, και σίγουρα απέχει πολύ από την εικόνα του αγέλαστου, σκληρού γραφειοκράτη που πήγαν να περάσουν τα αστικά μέσα, προτού καν τον δουν.

Ο κούτσι μέχρι στιγμής αποδεικνύεται λαϊκός και πρόσχαρος. Ξεκινάει τις ομιλίες του φωνάζοντας συνθήματα μαζί με τον κόσμο, σαν οργανωτής κερκίδας και συνεχίζει κατά τη διάρκεια να συνομιλεί με το λαό (έτσι ακριβώς είναι, κτλ). Χρησιμοποιεί στίχους από τραγούδια, όπως ένα ρεφραίν των κατσιμιχαίων, που του ‘χε χαρίσει όταν βγήκε γγ ο εργατικός αγώνας –ο οποίος παρεμπιπτόντως μάλλον το πάει για να μετεξελιχθεί σε οργάνωση. Και πετάει διάφορες ατάκες, όπως αυτή για το λαό που πρέπει να τους χορέψει στο ταψί σε ρυθμούς ποντιακού πυρρίχιου και να αφήσει το τάνγκο και το μπλουζ με αυτούς που σέρνουν τώρα τον χορό.

Πιστεύω πως το επόμενο χτύπημα της αστικής προπαγάνδας θα είναι… εξίσου πολιτικό και θα αφορά τη βαθύτατα λαϊκή προφορά του συντρόφου από τη ρούμελη. Ο οποίος προσπαθεί φιλότιμα να κόψει κάτι φθόγγους που του βγαίνουν αυθόρμητα και το έχει καταφέρει σε ένα βαθμό, με ένα ποσοστό κοντά στο 50% (μία στις δύο λέξεις). Αλλά πόσα να διορθώσει κι αυτός όταν η ομιλία του περιέχει προτάσεις σαν κι αυτή: Είναι φτηνή προπαγάνδα ο ισχυρισμός της συγκυβέρνησης ότι όλα αυτά τα μέτρα που παίρνει το κάνει «για το καλό του κοινωνικού συνόλου». Ούτε επίτηδες να το ‘κανε αυτός που έγραψε την ομιλία.

Πολύ χαρακτηριστική ήταν κι η στιγμή που ο κουτσούμπας φώναζε με το λαό το σύνθημα «εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, με το κκε για την ανατροπή», όπου θυμήθηκε μάλλον τα νιάτα του και φώναζε «με το κκε για την αλλαγή». Βρε ας έρθει μαζί μας ο λαός κι ας είναι και για μια κυβέρνηση του ααδμ, που λέει ο λόγος. Κι εμείς μετά θα τον ταξιδέψουμε μέχρι τέλος, σε μέρη που δεν έχει φανταστεί.

Πάντως ο κούτσι είναι σε πολύ καλό δρόμο. Εδώ πρόλαβαν και του σκάρωσαν από το πουθενά ολόκληρο αστικό μύθο για τη θέση μας για το ευρώ -όπως με την περιβόητη δήλωση της αλέκας. Κι αυτό είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Σε άλλη περίπτωση θα ανησυχούσαμε.

32 σχόλια:

Αναυδος είπε...

Γνώρισα μια κοπέλα. Της άρεσα. Μου άρεσε. Τη ρώτησα αν θέλει να τα φτιάξουμε. Μου είπε ναι. Μετά με ρώτησε αν συντρέχουν οι όροι να είμαστε μαζί. Ψηφίσαμε λευκό, είπαμε καληνύχτα και φύγαμε.

Τρολοδύτης είπε...

"Προσωπικά θα την εστίαζα μάλλον στο επικοινωνιακό κομμάτι και το πώς βγήκε παραέξω η θέση μας για την απεργία. Με μερική ευθύνη ίσως και κάποιων τοποθετήσεων δικών μας στελεχών" Μήπως είσαι υπερβολικά σκληρός και άδικος στην κριτική που κάνεις στο κόμμα για τη στάση του στο θέμα της απεργίας των εκπαιδευτικών;

Ανώνυμος είπε...

έχεις ένα λαθάκι .

λες ότι παρεμβάσεις και ΠΑΜΕ ψήφισαν μαζί την απεργία .

σε ενημερώνω ότι το ΠΑΜΕ δεν ψήφισε την απεργία , σε κανένα ΔΣ της ΟΛΜΕ , σε καμία συνέλευση ΕΛΜΕ , το μόνο που έκανε ήταν να καταγγέλλει τον αγώνα των εκπαιδευτικών , να ψηφίζει με την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ την απομόνωση της ΟΛΜΕ από την ΑΔΕΔΥ , να βγάζει η ΚΝΕ ανακοινώσεις ότι η επιστράτευση πέρασε και καλά θα κάνει η μαθητική νεολαία , υπεύθυνα , να κανονικοποιηθεί κοινωνικά και να το κόψει στο διάβασμα γιατί απεργίες και αηδίες δεν θα γίνουν .

μου θυμίζεις τον ΣΚΑΙ που ζήταγαν χτες τα ρέστα , γιατί δεν έγινε η απεργία .

γιατί δικαιωθήκατε σύντροφε ( εσύ ,όχι ΣΚΑΙ ) , είναι απλό . Αφήσατε τον κλάδο χωρίς συμμαχίες , και χωρίς προσπάθεια να τις συγκροτήσει ,μιας και τις συμμαχίες τις προκαλεί ο αγώνας .Όχι ικανή συνθήκη , σίγουρα αναγκαία .

αρχικά προτείνατε απεργία πριν τις εξετάσεις , και τέλος ( όποιος ξέρει τον κλάδο στοιχειωδώς το καταλαβαίνει ) και μετά , διήμερη μέχρι και την πρώτη μέρα , και τέλος πάλι , με το τετραήμερο που θα ήθελε ενδεχόμενη νέα απόφαση για να ισχύσει . Θέμα να σπάσει το τετραήμερο δεν βάλατε .

οι Παρεμβάσεις από την μεριά τους είχαν μια αντιφατική πρόσληψη της διάθεσης του κλάδου για πολιτική ανυπακοή , και κακώς κατά την γνώμη μου το αντιμετώπισαν αυτό φοβικά , με την ανακοίνωση τους περί " πραξικοπήματος " .

αυτά τα λίγα , το έχω εξαντλήσει από την μεριά μου , άσε που έχεις ξεκαθαρίσει ότι δεν μου απαντάς , σε ευχαριστώ για την φιλοξενία

" κάποιος σύντροφος "





Ανώνυμος είπε...

Αναυδε, εκανες το ισως κορυφαιο σχολιο απο καταβολης αυτου εδω του μπλοκ.

sniper

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα να γράψω για τον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να μην φαίνεται μια πλήρης αποτίμηση .

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την απεργία , ως έναν βαθμό , τόσο συνδικαλιστικά , όσο και πολιτικά . Αυτός ο « βαθμός » είναι σύμφωνος με μια αριστερά , που δεν αμφισβητεί την συνθήκη ζωής που μας επιβάλλουν . Δεν σπάει την ανάθεση , δεν φέρνει μπροστά τον κόσμο της εργασίας . O ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την απεργία λίγο , κάλεσε σε αλληλεγγύη και ανυπακοή , καθόλου . Πάντως δεν προκύπτει συμμετοχή των ΣΥΝΕΚ σε πραξικόπημα . Μου προκύπτει ότι η αποκλιμάκωση βόλεψε τις ΣΥΝΕΚ , οι οποίες ήταν σύμφωνες με την ήπια στάση του ΣΥΡΙΖΑ , και έτσι έφεραν κοντά την έλλειψη όρων , για να ... αποτιμήσουν μετά την απουσία τους . Όχι ότι η βάση των ΕΛΜΕ βράζει , για προέδρους που αυθαιρέτησαν .

Αν υπήρχαν ( σύμφωνα με τις αγωνιστικές κινήσεις 20 , ένα κείμενο που είδα από σ της Παρέμβασης και των Παρεμβάσεων μιλάει για μονοψήφιο αριθμό , άλλο 20 , άλλο μονοψήφιο , αυτή η σύγχυση δεν βοηθάει ) πραγματικά αποφασισμένες ΕΛΜΕ , εκκρεμεί η δουλειά για κίνηση έξω από την κεντρική δομή , με ότι αυτό συνεπάγεται , αν αναληφθεί το ρίσκο ως προς την αντιπροσωπευτικότητα του αγώνα .

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

Και για να δεθεί μουσικά το σχόλιο του άναυδου http://www.youtube.com/watch?v=ZvGHM1lUvfE

όπου βέβαια μετά τις προϋποθέσεις θα υπάρχει ερωτηματικό...

mariori

ήμουν κι εγώ εκεί.... είπε...

1. γιατί οι 8 Ταξικές ομοσπονδίες δεν κήρυξαν απεργία για την Παρασκευή 17/5?
2. στα πρακτικά της συνέλευσης των προέδρων φαίνεται ότι μέλη του ΠΑΜΕ ψήφισαν όχι στην απεργία(δεν υπαρχουν οι όροι κλπ). Είναι αλήθεια;

Αναυδος είπε...

ψευταρακο δηθεν συντροφε

Το ΠΑΜΕ ψηφισε τοσο στην ΟΛΜΕ οσο και στις συνελευσεις των ΕΛΜΕ για 48ωρη απεργια
Η αληθεια ειναι οτι οι Παρεμβασεις και ο Συριζα ΑΡΧΙΚΑ ψηφισαν την προταση του ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ η οποια καταψηφιστικε απο τις ταξικες παραταξεις της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Κατοπιν τουτου παρεμβασεις και συριζα ειδαν το φως το αληθινο της απεργιας διαρκειας

Καλα ειναι τα ψεμματα και χρησιμα για τον αντικομμουνιστικο σου αγωνα αλλα οχι σε τετοια μπλογκ. Πες τα στη μανα σου στη θεια σου η σε κανενα ανηψακι σου

gortynios είπε...

Το γεγονός ότι ο Κουτσούμπας φωνάζει σαν άλλος Σάββας Μιχαήλ συνθήματα από το βάθρο του ομιλητή είναι μια ακόμα απόδειξη της πλήρους επικράτησης των τροτσκιστών στο εσωτερικό του.

Αναυδος είπε...

Σκεψου να κηρυταν απεργια και οι καθηγητες να εκαναν κανονικα μαθημα !!! οπως εγινε και στις 14/5 οπου ολοι πλην ΠΑΜΕ επιδοθηκαν στο ευγενες αθλημα της απεργοσπασιας

Ανώνυμος είπε...

Θεωρείς ότι είναι τόσο εύκολο να προκηρυχθεί απεργία μέσα σε 2 μέρες και ενώ ακόμα δεν έχει παρθεί απόφαση για απεργία από την ολμε;Και μάλιστα από κάποιες ομοσπονδίες μόνο;
Στη συνέλευση των προέδρων οι πρόεδροι που είναι από το παμε στήριξαν ότι ήταν εξουσιοδοτημένοι από τις συνελεύσεις τους. Πχ οι πρόεδροι απο κεφαλονιά και ζάκυνθο ψήφισαν όχι στην πρόταση της ολμε γιατί στις συνελεύσεις τους είχε πλειοψηφίσει το πλαίσιο του παμε με τη γνωστή πρόταση.
Aφού ήσουν κι εσύ εκεί τελικά η φατούρου γιατί είπε ότι είπε; Και υπήρχαν πρόεδροι από τις παρεμβάσεις που ψήφισαν λευκό όπως λένε οι συνασπισμένοι;

mariori

Αναυδος είπε...

... Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ, παρότι υπερψήφισαν με πολύ μεγάλο ποσοστό, 92%, την εισήγηση της ΟΛΜΕ, δεν έδωσαν θετική απάντηση στο ερώτημα εάν έχουν διαμορφωθεί όροι και προϋποθέσεις για την υλοποίηση του απεργιακού προγράμματος (18 ΕΛΜΕ υπέρ, 9 κατά, 57 λευκό). Στην πρόταση αυτή ψήφισαν λευκό και πρόεδροι ΕΛΜΕ μέλη των Παρεμβάσεων...

Τα αριστερα συνεταιρακια εβγαλαν τα μαχαιρια !!!

http://www.ygeionomikoi.gr/menu-anakoinoseis/menu-anak-syn-kiniseon/2740-synergazomenes-ekpaideftikes-kinhseis-na-krathsoume-zwntanh-thn-elpida

neophyte_commie είπε...

Πολύ καλός ήταν ο Κουτσούμπας, πράγματι. Τα νιι και τα λιι θέλουν λίγη δουλειά (από την άλλη αν έλεγε λλλάμδα ούτε θα το είχαμε προσέξει χθες, λόγω εντοπιότητας, οπότε χαλαρά). Αυτό με τα συνθήματα είναι πολύ καλό, που τα παίρνει και τα περνάει στην ομιλία του. Ήταν και η δική μου παρατήρηση. Πήρα κι ένα κουπονάκι από τον γνωστό παππού που μου έχει αδυναμία και μου δίνει κάθε φορά το τελευταίο. Γνώρισα και τη Λαϊκή Επιτροπή Κέντρου, που υποψιάζομαι ότι θα αποκτήσει μπλογκ αρκετά σύντομα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Trolοδύτη, καταλαβαίνω ότι δεν είναι αυτή η κριτική που περιμένεις να ακούσεις, αλλά εγώ αυτήν έχω, τι να κάνουμε; Εμένα πάλι θα μου αρκούσε μια αντίστοιχη αυτοκριτική από εσένα, έστω για τη φατούρου, χωρίς να περιμένω περισσότερα στην παρούσα φάση.

Κάποιε σύντροφε δε μου έχεις δώσει ακριβώς την εντύπωση ότι επιθυμείς επί της ουσίας διάλογο, οπότε είναι λίγο σαν τους καθηγητές. Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε, αλλά θεωρώ πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις στο διαδίκτυο.
Για αυτό που μου λες μπορώ πχ να επικαλεστώ ένα άρθρο του unfollow, που λέει περίπου το ίδιο πράγμα -χωρίς να το θεωρώ καν αμερόληπτο στην παρουσίαση των γεγονότων.
http://unfollow.gr.com/blog/item/202-adokso.html

@Gortynios
Ke tou block favorited your comment

Αναυδος είπε...

δηλαδη αφου το ΚΚΕ κατα τον ΕΑ δεν θα πρπει να υπαρχει να περιμενουμε μια νεα Προσωρινη Διοικηση ενα νεο Τυριμο και Μανωλεα ?. Μηπως θα εκδοσουν και τον αληθινο ριζιοσπαστη ?

Οπως ελεγε κι ο Μπρεχτ

Να και οι προδότες.
Έχουν σκάψει
Μα ο δρόμος δεν θα τους ξεχάσει
Τον λάκκο του αδερφού και του γειτόνου
Ξέρουν πως οι άλλοι τους γνωρίζουν
Τον ύπνο τους δεν τον ορίζουν
Δεν ήρθε ακόμα το πλήρωμα του χρόνου.


Χ. Φλωρακης

λαθραναγνώστης είπε...

Καλός ο Κουτσούμπας.
Τα νιι και τα λιι και τα λλλ δεν με ενοχλούν καθόλου, αλλά πρέπει να ζωντανέψει λίγο.
Επίσης να αρχίσει να φοράει και κάτι άλλο εκτός από σακάκια. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, κανα πουκάμισο σκέτο ή μπλουζάκι.

Ανώνυμος είπε...

εγώ επειδή είμαι ειλικρινής μέχρις βλακείας , και πιστεύω φονταμενταλιστικά στην ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση ακόμα και σε μια οργάνωση , πόσο μάλλον σε ένα ευρύτατο σχήμα όπως οι Παρεμβάσεις , θα σου πω ότι ο Φραντζής εκφράζει μια άποψη για απο τα πάνω μετατροπή των Παρεμβάσεων σε παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς . Είναι η άποψη που δημιούργησε την θεωρία του πραξικοπήματος , για να χτυπήσει τα ενιαία σχήματα Παρεμβάσεων -ΣΥΝΕΚ που όπου υπάρχουν είναι προϊόν απο τα κάτω μέσα στις ΕΛΜΕ .

δεν συμφωνώ ότι μπορεί το συμπέρασμα από όλα αυτά να είναι δυνατότητα συμπόρευσης παρεμβάσεων ΠΑΜΕ , δεν προκύπτει από κάπου .

αυτό που είναι προϋπόθεση για μια ανοιχτή κουβέντα είναι η αναγνώριση του νήματος που σας συνδέει με το ΝΑΡ , η το ΝΑΡ μαζί σας .

δύσκολο και υπονομευμένο αυτό που κάνω τώρα , καταδικασμένο σε αποτυχία και λοιδορίες .

υπάρχουν ενεργά κοινά αντανακλαστικά , και το κείμενο του Φραντζή , και το ότι σου άρεσε , είναι ακριβώς σε αυτό το τέμπο .

δεν πιάνει το κείμενο της ΚΝΕ , την απεργία της ΑΔΕΔΥ , δηλαδή 2 από τα 3 που έκαναν οι παρεμβάσεις κριτική στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ . Αναγνωρίζει κακώς κατά την γνώμη μου ότι το ΠΑΜΕ πήγε με γραμμή ενδεχόμενης κλιμάκωσης στην συνέλευση των προέδρων .

δεν τα ζήσαμε ανάμεσα στις εκλογές ? ερωτήσεις Λαουτάρη για ΚΚΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ , και απάντηση Αλέκας , να ξεκαθαρίσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ ?

δεν ξέρω τι να κάνω για να σε πείσω ότι μιλάω σοβαρά ...

" κάποιος σύντροφος "

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το κείμενο του φραντζή το επικαλέστηκα για ένα συγκεκριμένο σημείο ως προς το τι ψήφισαν οι πρόεδροι των ελμε που πρόσκεινται στο παμε κι όχι επειδή μου άρεσε συνολικά -αν και προφανώς το θεωρώ πολύ καλύτερο από άλλα του χώρου- ή επειδή μου αρέσει το unfollow.

Ανώνυμος είπε...

και γω θετικό το θεωρώ αν πρόεδροι προερχόμενοι από το ΠΑΜΕ ψήφισαν ναι στους όρους , αλλά πήρε το μάτι μου , μην με βάλεις να ψάξω παραπομπή , και μια δήλωση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών λίγο Πόντιος Πιλάτος " η ευθύνη είναι σε όσους το πρότειναν " . Ναι σε απεργία σημαίνει ότι είναι του κλάδου και παίρνεις την ευθύνη . Δεν είμαι σίγουρος αν οι ψηφίσαντες ναι από το ΠΑΜΕ έρχονταν σε ρήξη με το ιδεολόγημα απεργίας ΔΑΚΕ , Παρεμβάσεων κλπ .

Σήμερα έγινε κάτι που το θεωρώ σπουδαίο . Βγήκαν τα πρακτικά , και ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει τι είπε η Φατούρου . Φαντάζομαι η ευθυκρισία σου θα το βγάλει στο κοινό του Blog όσο και αν συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί που κάνω σε ξενίζουν και σε ενοχλούν .

http://antigeitonies.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4192.html

πρόταση των Παρεμβάσεων στο ΔΣ ήταν εξαήμερη απεργία που την Παρασκευή εξαιρούνται από την απεργία οι επιτηρητές . Τόνος ανυπακοής από 500 . Πορείες - συγκεντρώσεις έξω από τα εξεταστικά , και στο Σύνταγμα . Την Κυριακή επανεκτίμηση για το πως πήγε η Παρασκευή και για το αν συνεχίζεται η αποφασισμένη απεργία . Αυτό είναι το νόημα της " αναστολής " που λέει η Αγγελική , προτείνει κανονικά την εξαήμερη , με μια όντως σημαντική αλλαγή την Παρασκευή για τον " εκβιασμό " σύναψης συμμαχιών .

προφανώς βέβαια όποιος θέλει το κρίνει , όπως και το πως ψήφισαν οι Παρεμβάσεις τελικά , αλλά οι ανακοινώσεις ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ , που πίστευαν το μνημονικό του Παπαχρήστου και μετέφεραν άλλα ντ ' άλλων τους εκθέτουν .

ψιλά γράμματα ...

δεν είμαι στον κομματικό χώρο της Αγγελικής , αλλά μια συγκίνηση την νιώθω γιατί ο χώρος , εν προκειμένω οι παρεμβάσεις , δεν απομακρύνθηκαν στιγμή από το " κλιμάκωση με κοινωνική λογοδοσία και στήριξη " , έβγαλαν τις αντιφάσεις και τις διαφωνίες τους ανοιχτά , και στην τελική λογοδοτούν στους εκπαιδευτικούς και σε κανέναν μυστήριο στρατό αγροτών συγκεκριμένου κόμματος , ΕΒΕ συγκεκριμένου κόμματος , εργατών συγκεκριμένου κόμματος , μαθητών συγκεκριμένου κόμματος , αρνητών χαρατσιού συγκεκριμένου κόμματος , γονέων και κηδεμόνων συγκεκριμένου κόμματος κλπ .

δεν λογοδοτούν ούτε στον ΔΟΛ για πιστοποιητικά κυβερνισημότητας .

οι συκοφάντες να φροντίζουν να βουτάνε τα πρακτικά άλλη φορά .

" κάποιος σύντροφος "

Unknown είπε...

Ρε καλώς τα παιδια.Βγήκαν και απο τις τρύπες τους σιγά σιγά.Πανω που αρχίσαμε να ανησυχουμε για την υγελια τους.Προσπαθήσατε να την μιμηθείτε αυτήν: http://www.youtube.com/watch?v=odTtfnWdfGU,αλλα τελικά μάλλν αρκεστήκατε σε αυτήν: http://www.youtube.com/watch?v=EIVrsvqTQI0.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Λοιπόν εγώ δεν κατάλαβα σε τι απαντά η φατούρου από όσα λέει ο πατίδης στο τέλος, ούτε για ποιον ακριβώς λόγο είσαι συγκινημένος, αλλά δε με ενδιαφέρει να στενοχωρήσων κανέναν, ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ό,τι θέλει και τον εκφράζει.

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά τώρα. Δεν θεωρώ σοβαρό πρόβλημα την ξεκάθαρη στάση του ΠΑΜΕ "όχι απεργία στις εξετάσεις" ούτε το "καλό διάβασμα" της ΚΝΑΙ, που φέρνει λίγο από εποχή Φαράκου (αν και δεν την έζησα). Εντάξει ο Σοφιανός το παράκανε με τους κοινωνικούς αυτοματισμούς του αλλά έχουν συμβεί και χειρότερα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας λόγου χάρη στήριξε την σφαγή στην Αλγερία...

Ούτε υπάρχει πρόβλημα με τον επικοινωνιολόγο του ΚΚΕ αν ο Σοφιανός είναι ένα τέρας ειλικρίνειας.

Το ΠΑΜΕ δεν μας έχει μάθει ποτέ να "εκβιάζει την κυβέρνηση", είναι γενικά νομοταγης και υπεύθυνη δύναμη και στον βαθμό που μπορεί (γιατί έχει φυλλοροήσει τόσο που είναι πια μια "σφραγίδα") δεν αφήνει ποτέ τα πράγματα να βγούν εκτός ελέγχου.

Υπό αυτή την έννοια το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ είναι συνεπείς στο να μην διαταραχτεί η "ομαλότητα" με οποιοδήποτε κόστος και το κόστος για την όποια αξιοπιστία τους ήταν μεγάλο. Θυσιάστηκαν για αυτή την ομαλότητα. Το ίδιο (εντελώς τυχαία) επεδίωκαν και οι άλλες παρατάξεις και κάπου συναντήθην όλοι αυτοί στο να μην γίνει απεργία.

Άρα το ΠΑΜΕ δεν είναι "προδοτικό" όπως λένε κάποιοι. Ίσα-ίσα ακολουθεί την πεπατημένη απλώς την στολίζει με μερικά κούφια επαναστατικά συνθήματα κάτι που είναι φοβερά εκνευριστικό αλλά δεν χάλασε και ο κόσμος. Είμαι όμως σε περιέργεια να δώ τί θα λένε από Σεπτέμβρη που θα έχουν απολυθεί δέκα χιλιάδες εκπαιδευτικοί...

σαλαμάγκουρας




Ανώνυμος είπε...

Κουρασες σαλαμαγκουρα. Αλλαξε νικ, μηδενισε και ξεκινα απο την αρχη. Καταστρεφετε τις περσονες σας σε χρονο dt πλεον, δωστε τους λιγο χρονο να κανουν τον κυκλο τους ρε ανικανοι....

sniper

Τρολοδύτης είπε...

Μου έκανε κάπως το λάθη στο επικοινωνιακό κομμάτι που λες σχετίζοντας το με της δηλώσεις Σοφιάνου. Δηλαδή τι? Δεν ήταν ξεκάθαρες οι δηλώσεις Σοφιανού και δεν τις κατάλαβε ο κόσμος? Είπε κάτι διαφορετικό ο Σοφιανός από αυτό που έλεγε το ΚΚΕ για την απεργία? Η το ΚΚΕ είχε άλλη γνώμη από το ΠΑΜΕ για την απεργία? Η είχε πολλές στροφές ο δρόμος και ζαλίστηκα? ΥΓ Στα της Φατούρου, ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά στις ΕΛΜΕ όσα λες εσύ +1 από μένα

Ανώνυμος είπε...

Φυλλορόησε το ΠΑΜΕ;! Οχι ρε πστ, δε μου πε κανείς τίποτα. Τσάμπα έφαγα τόσο ήλιο σήμερα έξω απο το σουπερμάρκετ να περιφρουρώ την απεργία; Και στις πρόσφατες εκλογές της ΓΣΕΕ που ανέβηκε σε έδρες ήταν απλά σφραγίδα; Δηλαδή πότε περιμένουν να μας το πούν; Οταν θα βγάλουμε και πρόεδρο στη ΓΣΕΕ; Κωλοχαρακτήρες εκεί στο κουκουέ.

YΓ. Σαλαμάγκουρα, αύριο έχει πάλι στις 10.30 το πρωί κάλεσμα αλληλεγγύης για την απεργία. Να πάω λες ή τσάμπα θα χάσω το χρόνο μου; Μήπως να κάτσω στο fb να κράζω το ΚΚΕ και να παίρνω likes; Γιατί απο ότι βλέπω, αρκετοί αγωνισταί το εξασκούν καλά το άθλημα, έχει ψωμί...



metalorixos

Ανώνυμος είπε...

σνάιπερ, εσύ γίνεσαι κουράζεσαι και γίνεσαι κουραστικός όταν δεν μπορείς να συμμετάσχεις σε μια συζήτηση.

Τα παραπάνω που έγραψα ήταν κάποιες δεύτερες σκέψεις, πιο ψύχραιμες σε σχέση με το ζήτημα. Είναι αλήθεια ότι γίνομαι εκτός εαυτού με τις κουκουέδικες επαναστατικές φανφάρες και την καθιερωμένη αλαζονεία που συνοδεύουν κάθε μικρή και μεγάλη συνθηκολόγηση.

Άντε να δεχτούμε τη θέση του ΠΑΜΕ ότι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για απεργία, δεν υπάρχουν συμμαχίες κτλ. Με δεδομένο ότι αυτά είναι γνωστά εδώ και ένα χρόνο σχετικά με τις απολύσεις κτλ, τί έκανε το ΠΑΜΕ όλο αυτό τον καιρό για την Μέση Εκπαίδευση; Απολύτως τίποτα. Αρα συμμαχίες δεν υπάρχουν, επομένως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Άντε και να δεχτούμε ότι το ΠΑΜΕ θα κινηθεί από Σεπτέμβρη διαμορφώνοντας συμμαχίες κτλ. Αυτή τη στιγμή και λόγω της προηγούμενης κατάστασης το ΠΑΜΕ είναι εντελώς ανυπόληπτο στα μάτια των εκπαιδευτικών και βρίσκεται υπό διάλυση. Άρα τί μπορεί να κάνει στην συσπείρωση δυνάμεων, συμμαχων κτλ; Απολύτως τίποτα.

σαλαμάγκουρας



Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι σαλαμάγκουρα, συζήτηση δεν είναι να γίνεσαι προκλητικός με αμφίβολη τεκμηρίωση. Και αν αυτό είναι το ψύχραιμό σου, τότε μάλλον το κάνεις συνειδητά. Αν δεν αλλάξεις βιολί δε θα 'χεις πολύ μέλλον εδώ μέσα, όσο διασκεδαστικές κι αν γίνονται οι νοστραδαμικές προβλέψεις σου για το παμε που διαλύεται.

zoot horn rollo είπε...

Δε πα' να σκούζετε..."Αλαζονεία" λέει ο άλλος...Στο σπιτι του κρεμασμένου κλπ κλπ. Είπαμε, ωραία είναι αυτά να έχετε να λέτε μέχρι να τα πιστέψετε και να ξεχνάτε τις πομπές σας. Κάντε και αναπαραγωγή στα (anti)social media τρολλάρετε όσο θέλετε και λυσσάξτε κι άλλο. Δεν είστε καθαροί και το ξέρετε. Τα άλλα είναι για εσωτερική σας κατανάλωση. "Βελισαράτοι" και σια (για να μη ξεχνιόμαστε).

Αναυδος είπε...

παντως η φατουρου για 500 απεργους μιλαει ακομη και στην προσπαθεια της να ανασκευασει τις προηγουμενες δηλωσεις της. Οποιος θελει μπαινει μεσα ειπε στο τελος Συνεπως ουτε οι δηθεν επαναστατικες παρεμβασεις ηταν ετοιμες για συγκρουση παρολα τα παχια λογια

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Τρολοδύτη, κατά τη γνώμη μου ο σοφιανός στάθηκε γενικά στο γιατί δεν πρέπει να γίνει απεργία μες στις εξετάσεις, λες και αυτό μπαίνει από θέση αρχής κι όχι συγκεκριμένα. Ενώ έπρεπε να εξηγήσει γιατί διαφωνούμε συγκεκριμένα με μια απεργία διαρκείας μες στις εξετάσεις, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, όπως αποδείχτηκε, που ήταν και η θέση του παμε, όπως καταλαβαίνω. Πιθανόν να είχε λίγο χρόνο για να τα πει όλα αυτά, αλλά νομίζω πως αλλού έπρεπε να δώσει το βάρος.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Βασιλη. Απο καποιους αριστερους με μια καπως φοιτητικη αντιληψη της παλης η απεργια στις εξετασεις παρουσιαζεται ως πιστοποιητικο αριστεροσυνης. Κατα την γνωμη μου αυτη η μορφη παλης, που στρεφει γονεις και μαθητες εναντια στους καθηγητες, και επισης ειναι κατι που το διαθετει μονο ο καθηγητης Μ.Ε καλλιεργει στενοτητα και συντεχνιακο πνευμα. Επισης εδωσε το πατημα στην κυβερνηση και τα οργανα της (ΣΤΕ) για την επιταξη. Το ΚΚΕ λοιπον ειχε δικιο. Οι στριψασες δια του αρραβωνος δυναμεις στην ΟΛΜΕ, στησαν μια παρασταση απεργιας, η οποια τελικα κατερρευσε, κυριως επειδη ειχε οργανωθει σαν μπλοφα. Το ΠΑΜΕ το μονο που εκανε ηταν να καταθεσει προταση πραγματικης απεργιας και οχι της φαντασιωσης της. Αλλωστε υποθετω οτι οι δικοι του ανθρωποι ηταν οι μονοι που απηργησαν σε μια απεργια για την οποια ολοι κραυγαζαν και μερικοι ακομα παραμιλανε αλλα κανεις τους δεν ηταν διατεθειμενος να κανει. ΑΑ

Ανώνυμος είπε...

"Αλλωστε υποθετω οτι οι δικοι του ανθρωποι ηταν οι μονοι που απηργησαν σε μια απεργια για την οποια ολοι κραυγαζαν και μερικοι ακομα παραμιλανε αλλα κανεις τους δεν ηταν διατεθειμενος να κανει. ΑΑ"

Επί του πρακτέου αν το δούμε, για άλλη μία φορά οι μόνοι που έχασαν μεροκάματο ήταν οι του ΠΑΜΕ.
Οι άλλοι ούτε την Τρίτη έκαναν απεργία γιατί "τους έπεφτε λίγη", ούτε την Παρασκευή γιατί "δεν υπήρχαν προϋποθέσεις".

Αυτό που γίνεται να βγαίνεις πιο αγωνιστής και να έχεις και το πορτοφόλι ανέπαφο πώς το καταφέρνουν;


ΓΜ