Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Για την απόφαση της ΚΕ

Ο Κυριακάτικος Ρίζος κυκλοφόρησε με το οκτασέλιδο της απόφασης της κετουκε για τις μετεκλογικές εξελίξεις και τον προγραμματισμό δράσης που μας δίνει αφορμή για κάποια σύντομα σχόλια και παρατηρήσεις. Η απόφαση χωρίζεται σε τρία διαφορετικά μέρη κι απ’ όσα μπορώ να θυμηθώ είναι μάλλον η πρώτη φορά που δε δημοσιεύεται μόνο το κομμάτι που αφορά τη μετεκλογική αποτίμηση και την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, αλλά ένα συνολικό κείμενο, που εξετάζει τις μετεκλογικές εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, εστιάζοντας στα άμεσα, πρακτικά καθήκοντα της επόμενης περιόδου.

Στο πρώτο κομμάτι της αποτίμησης γίνονται σωστές επισημάνσεις που αποτυπώνουν και τον προβληματισμό που διατυπώθηκε στις μετεκλογικές συσκέψεις. Μια βασική έλλειψη ωστόσο είναι ότι δεν ασχολείται καθόλου με το ζήτημα της πτώσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, που καθήλωσε και το πανελλαδικό ποσοστό.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση σημειώνει.
Εμφανίζονται μεγάλες συγχύσεις για την ΕΕ, την ταύτιση της ΕΕ με την Ευρώπη, την έξοδο από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, τα οικονομικά - πολιτικά ενδεχόμενα, τις προϋποθέσεις που μπορεί να γίνει επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Δηλαδή, δεν εξηγείται καθαρά ότι είμαστε σταθερά ενάντια στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη, επειδή είναι ενώσεις ιμπεριαλιστικές. Στο ζήτημα της αποδέσμευσης από αυτές, πρέπει να προτάσσουμε το ποια τάξη θα το κάνει, σε τι συνθήκες, π.χ. επαναστατικές ή μιας αναδιάταξης των καπιταλιστικών ενώσεων χωρίς άλλες επιπτώσεις, δηλαδή η σημασία που έχει, ποια εξουσία θα την κάνει, για να είναι πραγματικά σε όφελος του λαού κ.λπ.

Δεν είμαι σίγουρος αν ερμηνεύω σωστά τη διατύπωση, πάντως κατά τη γνώμη μου ο στόχος της αποδέσμευσης πρέπει να μπαίνει εμφατικά και να υπογραμμίζεται, χωρίς να αποσυνδεθεί φυσικά από το στρατηγικό στόχο. Είναι σημαντικό τόσο να αποκρούονται κάποια αρνητικά αντανακλαστικά, ο φόβος προς κάθε μορφή ρήξης κι η ταύτιση της ΕΕ με την Ευρώπη, όσο και να αξιοποιηθεί το θολό, αντιφατικό ρεύμα, με τα αντι-ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, που έχουμε συνηθίσει (κακώς) να λέμε ευρωσκεπτικισμό, και το οποίο εκφράστηκε ως ένα βαθμό και στη δημοψηφισματική επικράτηση του Όχι.

Από το κομμάτι της απόφασης για τις διεθνείς εξελίξεις, που είναι κάπως περιγραφικό, αλλά δεν αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας, αντιγράφω και παραθέτω, χωρίς να έχω κάτι να προσθέσω, τα εξής αποσπάσματα:
Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κομμουνιστικό κίνημα και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σύνθετων καταστάσεων, όπως αυτή στη Συρία, ή να ερμηνεύσει με ταξικά κριτήρια τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, είναι αναγκαίο να αξιοποιούμε σταθερά τις αναλύσεις του Κόμματος και να ενημερώνουμε τα Κομμουνιστικά Κόμματα για τις θέσεις μας, να συνεχίσουμε τη διαπάλη για σοβαρά ζητήματα, όπως ο ιμπεριαλισμός ως μονοπωλιακός καπιταλισμός και όχι απλώς ως μια επιθετική εξωτερική πολιτική, οι αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η στάση των κομμουνιστών, ο ταξικός χαρακτήρας του λεγόμενου «πολυπολικού» κόσμου κ.ά.

Αυτή είναι η κατακλείδα του κομματιού για τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκτιμήσεις για την κατάσταση στη Συρία, το ρόλο της Ρωσίας και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Ίσως γίνομαι κουραστικός, με τη μονότονη επανάληψη, νομίζω όμως πως κάθε καινούρια εξέλιξη, κάθε νέος κρίκος στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη, θεωρητική επεξεργασία για το παγκόσμιο, ιμπεριαλιστικό σύστημα, που να δίνει στους κομμουνιστές το ερμηνευτικό κλειδί για τη σωστή ανάλυση των πυκνών εξελίξεων. Κατά συνέπεια, αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον η ειδική σύνοδος που προαναγγέλλεται στην απόφαση: Αναλυτικά, η ΚΕ θα εξετάσει τις διεθνείς εξελίξεις και την κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα σε ξεχωριστή συνεδρίαση σύντομα.

Ως προς το τελευταίο κομμάτι της απόφασης, επιλέγω να εστιάσω σε τρία σημεία.

Προαναγγέλλεται η ολοκλήρωση της συγγραφής του νέου πρώτου τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ μες στο 16’ και το προχώρημα της συγγραφής του τρίτου τόμου. Έχω τη γνώμη πως ειδικά για τον τρίτο τόμο, και στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την έκδοσή του, πρέπει να υπάρξουν κι άλλες συνοδευτικές, βοηθητικές εκδόσεις, που θα βάζουν στο κλίμα και τους νεότερους, που δεν έχουν γνώση των γεγονότων. Τόσο μαρτυρίες δικών μας στελεχών που έζησαν από πρώτο χέρι τα γεγονότα-σταθμούς εκείνης της εποχής, όσο και πρακτικά ολομελειών, συνεδρίων (πχ του 13ου) ή άλλων διαδικασιών –κάτι που είχε γίνει δηλ και στα πλαίσια της έκδοσης του β’ τόμου.

Σχετικά με το κομμάτι της τοπικής-περιφερειακής αυτοδιοίκησης, σημειώνεται πολύ σωστά πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το κενό που υπάρχει στην ανάπτυξη αντιστάσεων, αγωνιστικών εστιών και συντονισμός των παρεμβάσεων από δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, εργαζόμενους στους ΟΤΑ, Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία κι άλλους φορείς τοπικά. Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό σημείο είναι πως πρέπει να υπάρξει καλύτερη, συστηματική προβολή πρωτοβουλιών και δράσεων των κόκκινων δημοτικών αρχών, όχι μόνο για να μάθουν οι δημότες τι συμβαίνει, αλλά για να συμμετέχουν ενεργά και να γίνουν κομμάτι του αγώνα και της διεκδίκησης. Και αυτό δεν μπορούμε να περιμένουμε να το κάνει κάποιος άλλος, αλλά περνάει καθαρά απ’ το δικό μας χέρι.

Το ακροτελεύτιο σημείο ανακοινώνει το σχεδιασμένο πέρασμα στελεχών της Κνε στο κόμμα, από το οποίο προέκυψε προφανώς και η ανάδειξη νέου γραμματέα στο ΚΣ της οργάνωσης, με τον Αμπατιέλο να αντικαθιστά το Χιώνη, κάνοντας μάλιστα και την πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση σε μεγάλο ιδιωτικό κανάλι (παρεμπιπτόντως, πολύ καλό αυτό το «πρώτο» δείγμα γραφής). Κι αυτή, παραδόξως, είναι η πρώτη ίσως φορά εδώ και καιρό, που τα αστικά ΜΜΕ (αφού «χρέωσαν» στο Γκιώνη αστοχίες για τη διετία 06-07’ στο φοιτητικό κίνημα κι αναρωτήθηκαν γιατί άλλαξε ο Πρωτούλης έξι μήνες μετά από συνέδριο της Κνε) δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το ζήτημα, προσπαθώντας (κατά τη συνήθη τακτική τους) να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι. Όχι ακόμα τουλάχιστον…


Κι ένα σχετικό-άσχετο υστερόγραφο με την αφίσα μιας εκδήλωσης και τους πρώην που ξαφνικά γίνονται σπουδαίοι, δημοφιλείς και τους αγκαλιάζει άμεσα ο εξωκοινοβουλευτικός χυλός.


Από το αριστερό ρεύμα του Νέου Αριστερού Ρεύματος μέχρι το δεξιό του ως γέφυρα για το πάλαι ποτέ αριστερό ρεύμα του Σύριζα, και συνδετικό κρίκο τον Καλαματιανό.

-Κι ένα δεύτερο σχετικό υστερόγραφο από το δήμο Νίκαιας-Ρέντη και την αντίσταση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην αύξηση των δημοτικών τελών.

-Κι ένα τρίτο σχετικό υστερόγραφο από το δήμο Πάτρας εν όψει της απεργίας.


148 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Είναι σημαντικό τόσο να αποκρούονται κάποια αρνητικά αντανακλαστικά, ο φόβος προς κάθε μορφή ρήξης κι η ταύτιση της ΕΕ με την Ευρώπη, όσο και να αξιοποιηθεί το θολό, αντιφατικό ρεύμα, με τα αντι-ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, που έχουμε συνηθίσει (κακώς) να λέμε ευρωσκεπτικισμό, και το οποίο εκφράστηκε ως ένα βαθμό και στη δημοψηφισματική επικράτηση του Όχι."

Με αυτο το κομματι δε συμφωνω και εξηγουμαι. Το λεγονενο ρευμα του ευρωσκεπτικισμου εχει 2 διακριτα παρακλαδια. Το ενα εμφανιζεται με εθνικιστικο-φασιστικο χαρακτηρα με συνθηματα ξενοφοβικα ή πατριδοκαπηλειας προμοταρωντας τη λογικη του εθνικου καπιταλισμου. Αυτο συνανταται στις περισσοτερες ευρωπαικες χωρες με κομματα που εκφραζουν διακριτα τμηματα του κεφαλαιου. Σε αυτο συμβαλει η απουσια ή η πολυ μικρης απηχησης αμφισβητηση της ΕΕ απο ΚΚ ως ιμπεριαλιστικη ενωση και η πληρης ενσωματωση στα πλαισια της ΕΕ των κομματων του παλαι ποτε ευρωκομμουνισμου μεσω του ΚΕΑ. Σε καποιες χωρες ο ευρωσκεπτικισμος συνανταται κυριως μεσα απο φορεις του οπορτουνισμου ή της σοσιαλδημοκρατιας. Τετοια παραδειγματα ειναι η Πορτογαλια, η Ελλαδα, η Ισπανια, χωρις να ειναι ιδιες περιπτωσεις. Στην Ελλαδα εχουμε μαλιστα και τις 2 αποχρωσεις του ευρωσκεπτικισμου. Ο "αριστερος" ευρωσκεπτικισμος επισης δεν εχει κανενα αντιιμπεριαλιστικο χαρακτηριστικο. Δεν εκφραζει αντιθεση στην ΕΕ ως ιμπεριαλιστικη ενωση αλλα εκφραζει και προπαγανδιζει το οτι αυτη εχει ξεφυγει απο τις ιδρυτικες αξιες και αρχες της (ΣΥΡΙΖΑ), την αναγκη μεταρυθμισεων εντος της με αιχμη το ζητημσ του ενιαιου νομισματος(ΛΑ. Ε. και τμηματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), την επιστροφη σε καπιταλιστικη αναπτυξη μεσω της αλλαγης στρατηγικων οικονομικων και πολιτικων επιλογων της χωρας στο ιμπεριαλιστικο συστημα πχ συνδεση με τους Brics κλπ (ΛΑ. Ε., ΕΠΑΜ κλπ) αρα ο ευρωσκεπτικισμος ολων των μορφων επουδενι δεν αναλυει την ΕΕ ως ιμπεριαλιστικη ενωση και φυσικα δεν αναφερεται γενικα στις ιμπεριαλιστικες ενωσεις. Κυριως αναφερεται στην ανισομετρια οριζοντας την ως το υπερτατο κακο που ομως δεν την αναγνωριζει νομοτελεια που διεπει το ιμπεριαλιστικο συστημα και τις ενωσεις του αλλα ως αποτελεσμα στρεβλης διαχειρησης.
Αρα περοσσοτερο συγχυση και κινδυνους (1) κρυβει παρα θετικες διεργασιες στη συνειδηση του λαου που υπαρχουν ωστοσο ως απορια της ακουραστης δουλειας του ΚΚΕ εδω και δεκαετιες εναντια στην ΕΟΚ και την ΕΕ και λογω της ιδιας της πειρας του λαου που βλεπει οτι αντι για ευημερια η πεοσδεση στην ΕΕ τον καταδικαζει να ζησει με ορους δεκαετιας '20...
Το δημοψηφισματικο ΟΧΙ ειχε αυθορμητα αντιιμπεριαλιστικα χαρακτηριστικα ενα μερος του αλλα αυτα ουτε πλειοψηφικα ηταν ουτε κατασταλαγμενα. Πιο πολυ εβγαλε θυμο απεναντι στους υπερμαχους του ΝΑΙ που ταυτιστηκαν με τη λαιλαπα αυτων χρονων παρα διαθεση για συγκρουση με την ΕΕ. Επισης μην υποτιμας οτι οντως σημαντικο μερος του ΟΧΙ ηταν τυφλος ακολουθος του Τσιπρα καθως και κοσμος που πειστηκε οτι το ΟΧΙ δεν ειναι ρηξη αλλα εφαλτηριο καλυτερης συμφωνιας, οτι το ΟΧΙ σημαινει οτι σε 48 ωρες ο Τσιπρας θα φερει καλυτερη συμφωνια ή και ιδια απλα θα χουμε ρε αδερφε και ενα κουτελο καθαρο. Ο Τσιπρας στο μοναδικο που ειπε αληθεια ηταν οταν ελεγε προεκλογικα οτιβαν αυτος δεν στηριζε το ΟΧΙ, αν αυτος δεν εκανε τα παντα ωστε να πεισει οτι το ΟΧΙ δε σημαινει ρηξη τοτε ποτε αυτο το ΟΧΙ δε θα επαιρνε 62%...

ratm

Υγ. 1. Ο κινδυνος ειναι ηδη υπαρκτος. Η ΧΑ εχει συγκροτησει δικη της ομοσπονδια στους αγροτες με κυριες αιχμες την "στροφη σε εθνικη παραγωγη" και την "εθνικη παραγωγικη ανασυγκροτηση". Σας θυμιζουν κατι τα συνθηματα? Οταν λεγαμε οτι θεωρητικος του επιστημονικου οπορτουνισμου στη χωρα μας Μπαναωτης Λαφαζανης ζυμωνει πραγματα στο λαο που ειναι κινδυνος θανατος θα το εργατικο κινημα κατι ειχαμε υποψη μας.

Υγ.2. Στα υπολοιπα σκελη του σχολιασμου συμφωνω με το σφυροδρεπανο.

Αναυδος είπε...

εγω αδυνατω να καταλαβω γιατι ο καλαματιανος αναφερεται πρωτος στη σειρα
- ειναι η μεγαλυτερη φιρμα ?
- ειναι ο τελευταιος στην αποστασια ?
- ειναι η ευγενεια που το βαζουν πρωτο ?

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ρατμ, εγώ μιλάω βασικά για τον κόσμο, που είναι λογικό να έχει κάποια πράγματα θολά κι ακαταστάλακτα στο κεφάλι του και όχι βέβαια για τον ευρωσκεπτικισμό όπως εκφράζεται σε επίπεδο μικρο-αστικών κομμάτων.

Άναυδε, υποθέτω πως πάει αλφαβητικά, ίσως γιατί βόλεψε κιόλας.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Η επανεκδοση του Α' τομου και η εκδοση του Γ' ειναι αναμφιβολα οι καλυτερες ειδησεις της ημερας!!

Ανώνυμος είπε...

Απολιθωμα σε οτι αφορα τον απλο κοσμο δεν εχω ενσταση ωστοσο εχω την αισθηση οτι μιλαμε για ενα μωσαικο ανθρωπων που εκφραζουν αμφισβητηση σημερα στην ΕΕ το οποιο μαξιμουμ και αυθαιρετα, αναλογα και με την περιοδο και το επιπεδο του κινηματος, θα το κατετασα αριθμιτικα στο 20% του συνολικου πληθυσμου. Ανομιομορφο και κοινωνικοταξικα και ως προς την αφετηρια, τα ερεθισματα, το βαθος και τον τροπο της αμφισβητησης. Ωστοσο σιγουρα η πλειοψηφια αυτων κοινωνικοταξικα ανηκουν στη Λαικη Συμμαχια και πρεπει να ειναι στην κορυφη της ιεραρχησης του κομματος.

ratm

Cos είπε...

Θα διαφωνήσω εν μέρει με τον ratm, σχετικά με το "τι ήταν το ΟΧΙ". Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έγινε μια μεγάλη προπαγάνδα και από τα εδώ φερέφωνα των καπιταλιστών και από τα έξω, να πείσουν ότι το ΟΧΙ συνεπάγεται, τουλάχιστον, μεγάλο κίνδυνο παραμονής στο ευρώ. Κάποιοι μάλιστα από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι συνεπάγεται πιθανώς και έξοδο από την ΕΕ. Επομένως το ΟΧΙ μάλλον δεν ήταν προσμονή για μια καλύτερη συμφωνία (όχι ότι δεν υπήρχε και αυτό), αλλά κυρίως έκφραση αγανάκτησης του τύπου "άντε χεστείτε". Φαίνεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση του Σύριζα δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Το ότι αυτή η στάση δεν εκφράστηκε και στις εκλογές του Σεπτέμβρη, είναι άλλο θέμα.

Από εκεί και έπειτα, πολύ σωστά επισημαίνει ο ratm ότι η εκμετάλλευση από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά του θέματος της σύγκρουσης με την ΕΕ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη έκφρασης αυτής της σύγκρουσης από τα πρώην ΚΚ. Η πλήρης μάλιστα ενσωμάτωση αυτών των πρώην ΚΚ, είναι ο κύριος λόγος που ο φασισμός θεριεύει σε όλη την ΕΕ. Αντίστοιχο ρόλο στην Ελλάδα παίζουν Σύριζα και ΛΑΕ, όπως πάλι σωστά αναφέρει ο ratm.
Σε κάθε περίπτωση, η θέση των "ευρωσκεπτικιστών" δεν είναι τίποτα άλλο από "πυροβολισμοί στον αέρα". Κανένα αστικό κόμμα, από την ακροδεξιά μέχρι την "αριστερά", δεν έχει πραγματικά στόχο την έξοδο κάποιας χώρας από την ΕΕ, αλλά ούτε θα μπορούσε να υλοποιήσει κάτι τέτοιο, ακόμα και αν θεωρητικά ήθελε.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Αναυδε, γιατί εμένα μου φάνηκε απόλυτα λογικό το "πρώτο όνομα στη μαρκίζα" του Β.Κ.;
Οι τύποι αυτοί (οι υπόλοιποι) έχουν πολλές φορές ξεκαθαρίσει, πως θεωρούν το ΚΚΕ σαν το υπ' αριθμ. 1 εμπόδιο στην συγκρότηση του "νέου (σύγχρονου κλπ.) επαναστατικού φορέα της κομμ. αριστεράς". Αρα, πρώτος στόχος είναι ο αποδεκατισμός του, η προσέλκυση της βάσης του προς την πλευρά τους. Αυτή η βάση είναι το Target-Group του marketing, γι αυτό και η "φίρμα", "πρώην μέλος του Π.Γ.", όσο μπορούμε το αφήνουμε να αιωρείται πως παραμένει και κ.μ., άρα "υπάρχει υποφώσκουσα αμφισβήτηση στο Κόμμα", κλπ.
Συνηθισμένες ταχτικές διάβρωσης από την βάση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πήγε μισό εκατομμύριο κόσμος στις 3 Ιούλη για μνημόνιο σε 48 ώρες ratm, έλεος, ήταν μια αντιιμπεριαλιστική έκρηξη του λαού που πήγε όσο πήγε ο υποκειμενικός παράγοντας με το ΚΚΕ να στηρίζει την ΕΕ στο δημοψήφισμα (χειρότερο το ΟΧΙ από το ΝΑΙ είπε ο Κουτσούμπας). Η ήττα του ΚΚΕ στις εκλογές ήταν μια απάντηση, όπως και η μέτρια επίδοση της ΛΑΕ στην γραμμή "εμείς δεν αλλάξαμε". Κάπως στάθηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Το ζητούμενο στην πορεία για την ανασυγκρότηση του ΚΚ στην Ελλάδα το θέμα της ανάλυσης της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας και της θέσης της χώρας θα είναι κεντρικό και σαφώς υπάρχει πρόβλημα με την θέση του ΚΚΕ που δεν περιέχει την θέση της αποδέσμευσης παρά σαν συνέπεια της εργατικής εξουσίας. Η συγκεκριμένη θέση είναι χειρότερος φιλοΕΕ οτινανισμός και από του ΣΥΡΙΖΑ όταν αποδείχτηκε ότι ούτε μια ήπια κευνσιανή πολιτική δεν είναι εφικτή εντός ΕΕ να λέει το ΚΚΕ ότι είναι εφικτή η εργατική εξουσία. Είναι τέτοια η ανισόμετρη πίεση από τον διεθνή ανταγωνισμό και το μεταμοντέρνο κράτος έκτακτης ανάγκης που δεν επιτρέπει την συγκέντρωση δυνάμεων για κάτι τέτοιο. Είναι η φυσική μονοδρόμηση της εσωτερικής υποτίμησης του ευρώ αλλά και το πλέγμα κανόνων της ΕΕ που αποσυγκροτούν την εργατική τάξη μαζί με την διάλυση του έθνους κράτους, την δήθεν διεθνοποίηση του, την αφαίρεση του φυσικού χώρου που η εργατική τάξη και ένα σύστημα κοινωνικών συμμαχιών και σχέσεων γύρω της παλεύει για την ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης.

Και μια απορία γιατί δεν γνωρίζω, το ΚΚΕ λέει και για την έξοδο από το ΝΑΤΟ ότι θα γίνει μετά την εργατική εξουσία ή μόνο για την ΕΕ ?

Σπουδαία η εκδήλωση του kommon αλλά φτάνουν οι εκδηλώσεις, θέλουμε πολιτικές πρωτοβουλίες

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Το "οχι" στο δημοψηφισμα συνενωνει τις κομματικες γραμμες συριζοανελ, λαε, νεοναζι, παραγοντιστικα καβγαδακια με την πασοκονδ και οτι αλλο θες μαζι με τις πραγματι τιμιες αντιδρασεις απεναντι στην εφαρμοζομενη πολιτικη. Συνεπως το να του απονειμεις συνολικα αντιμπεριαλιστικο χαρακτηρα ειναι λαθροχειρια ολκης. Ακομα και η ξεκομενη διαμαρτυρια οταν εκφραζεται σε κοινες δρασεις (συγκεντρωσεις του οχι) με φιλοιμπεριαλιστικες δυναμεις δυσκολα εκφραζει αντιμπεριαλιστικα χαρακτηριστικα. Αλλα ενταξει εδω λες οτι το κκε στηριζει την εε (αλλα πετανε τους βουλευτες απο το ευρωκοινοβουλιο μαλλον γιατι δεν το ξερουν- αχ και να τους εξηγουσες), οτι οι σταθερες ψηφοι της ανταρσυα δειχνουν επιβραβευση παρα την συναθροιση με τους λοιπους τροτσκιστες που περιορισαν την ζημια της διασπασης. Να υποθεσω δηλαδη πως επισης με την ιδια λογικη επιβραβευτηκε και η νδ. Διοτι παντα ενα κομμα αποτιμα τον επαναστατικο του χαρακτηρα απο τα εκλογικα αποτελεσματα. Σιγουρα δεν παιζει κατι αλλο σαν κυριο κριτηριο.

Ο.Χ.Ε.Π.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@ Κωστα
Να δω ποτε θα ριξετε και κανα "βλεμμα" στην ΟΥΣΙΑ ...ανασυγκροτηση του εργατικου κινηματος ΛΕΓΕΤΑΙ αυτη .. Εκτος αν βολευτηκατε μια χαρα στο ΜΕΤΑ και κρινετε οτι μια χαρα "ανασυγκροτημενο" ειναι, για τα "συνδικαλιστικα τζιμανια " (τυπου Σταματοπουλου πχ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οποτε ΑΡΑΞΤΕ ,ψηφιζετε κανα "παρων" ΄,"Λευκα " και "οχι" στις "ντουφεκιες" του ΠΑΜΕ ,προτεινετε και καμμια "διαρκειας" ετσι για "επαναστατικο ξεκαρφωμα" και καποια μερα ως δια μαγειας θα ξεκουνηθει ο λαος και ο εργατης να παρει την εξουσια ...
Οταν καταλαβετε οτι εργατικη εξουσια χωρις το παραπανω βασικο της συστατικο δεν προκειται να γινει ουτε την Δευτερα Παρουσια ,ισως καταλαβετε και ΤΙ ΛΕΕΙ το ΚΚΕ για ιμπεριαλιστικες αλυσιδες ,ΕΕ και ΝΑΤΟ και εργατικη εξουσια .Παντως χωρις να βρεξετε και λιγο κωλο μεσα στα συνδικατα ,οπου συναγωνιζεστε σε αντι-κκεδιλα και αντι-παμεδιλα τους Χρυσαυγουλους (περιπου αυτα που γραφεις λεν κι αυτοι) και ψηφιζετε παρεουλα με τους ΜΕΤΑσυριζαιους θεσεις -πλατες απαξιωσης των απεργιων ,των αγωνων (ταχαμ προτεινοντας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ,σαν να καλεις εναν αναπηρο να γινει Μπολντ σε χρονο dt)τοσο δεν θα καταλαβαινετε οτι παιζετε τον βρωμεροτερο ρολο στο κινημα .

Παρεπιπτοντως σημερα στο ΔΣ του Συνδικατου μου , ΜΕΤΑ και λοιποι μιλησαν για συνειδητη απεργοσπασια στις 12 ! Γιατι λεει την κανει η ΓΣΕΕ (με την οποια ειναι κωλος και βρακι )!!!! που καλουσε σε ΝΑΙ στο ...δημοψηφισμα !!!! Ειδες τι καλα που "δουλευουν" ακομα και σημερα το δημοψηφισμα - παγιδα και το "περηφανο"αποτελεσμα του ?(το 'αντιιμπεριαλιστικο ΝΤΕ "οχι" ΣΑΣ ) Καποιοι σφοι τα εχασαν με την ΑΛΗΤΕΙΑ της τοποθετησης αυτης .Εγω το ειδα ως δωρο και αυτογκολ που θα φανε απο αυριο κατω στον κοσμο .Το ξεβρακωμα της αρκουδας !!Ευκαιρια να καταλαβει η βαση ΠΟΙΟΣ ειπε το μοναδικο και γνησιο ΟΧΙ τοτε (τριπλο ) αλλα και τον προβοκατορικο ρολο σας του βασταζου στο κινημα .

Ανώνυμος είπε...

O.X.E.Π. με κάλυψε που αποδέχεσαι ότι το ΚΚΕ δεν προσέθεσε το δικό του τίμιο ΟΧΙ απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική, δηλ ήταν απόν από κάτι που όλο και περισότεροι από το ΚΚΕ αναγνωρίζετε σαν μάχη του λαού. Και ο ίδιος ο Κουτσούμπας την άλλη μέρα όταν, όμως, πήγε στο προεδρικό μέγαρο στο έτσι κι αλλιώς αντιδημοκρατικό αντισυνταγματικό αίσχος του λεγόμενου Συμβουλίου Αρχηγών, που εκείνη την μέρα ειδικά επικύρωνε ένα πραξικόπημα, με υπεύθυνη έγκριση και από το ΚΚΕ.

Κώστας

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Βλέπω, πάλι, με το "ΟΧΙ", να μας βγαίνουν υπεραισιοδοξίες για "αντι-ιμπεριαλιστικά" χαρακτηριστικά του κλπ.
Καταρχήν, θα παρακαλούσα όσους διαφωνούν έντονα με τις απόψεις, που θα εκθέσω, να τις αγνοήσουν - δεν απευθύνομαι σε αυτούς.
Η δική μου αντίληψη (προσωπική εκτίμηση από τον κύκλο των επαφών μου) λέει ότι καταρχήν το ψηφοδέλτιο του "ΟΧΙ" ήταν εν μέρει ετερογενές. Δε θεωρώ, πως το φασιστικό-ακροδεξιό-εθνικιστικό κομμάτι του ήταν σημαντικό. Οι περισσότεροι από αυτούς (εννοώ τον "λαό" τους) έκαναν αποχή η, οι πιο "πολιτικά πολωμένοι", στοιχίθηκαν στο "ΝΑΙ" γιατί απλά δεν μπορούσαν να στοιχιθούν με τους ..."μπολσεβίκους"! [Μη γελάτε, είναι πολύ πίσω η πολιτική συνείδηση ΚΑΙ στην Ελλάδα.... Στην Ευρώπη, όπως σωστά παρατηρήθηκε (ratm), δεν υπάρχουν "μπολσεβίκοι", ούτε κανονικοί ούτε μαϊμού, οπότε δεν υπάρχουν και οι σχετικές αναστολές!] Αρα, αυτό, που κυρίως έχει επικρατήσει να θεωρείται διεθνώς "ευρωσκεπτικισμός", (και τώχουμε δανειστεί κι εμείς σαν όρο), στην Ελλάδα δεν στοιχήθηκε στο "ΟΧΙ". Επίσης οι αριστεροί (εντός και εκτός εισαγωγικών) του "OXI", ήγουν οι διάφοροι ρεφορμιστές του μεταβατικού σταδίου, "αριστεροί" δραχμιστές, αλλά και ένα, όχι ευκαταφρόνητο, μέρος της βάσης του ΚΚΕ, θεώρησαν, (οι εξ αυτών ειλικρινείς) πως απαντώντας στην πρόκληση του Τσίπρα τον "στρίμωγναν" σε αντι-ιμπεριαλιστικό δρόμο - μέγιστη αφέλεια, που είδαμε πως διαψεύστηκε πριν αλέκτωρ φωνήσει.
Απομένει ο κεντρικός κορμός του "ΟΧΙ", που απαρτιζόταν από το τμήμα εκείνο του γενικού διαταξικού και διακομματικού (ναι, ναιιιιι!!!!) "πασοκικού" ρεύματος της μεταπολεμικής ελληνικής κοινωνίας, που επέλεξε να διαμαρτυρηθεί δια της ψήφου αντί της αποχής. Tα λεγόμενα "αντι-ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά" του "ΟΧΙ" είναι τόσο βαθειά, όσο και ο αντι-ιμπεριαλισμός, που γνωρίσαμε και (δυστυχώς κάποιοι) αγαπήσαμε: Του ΠΑΣΟΚ, του Καντάφι, του Νασέρ, του Χουσεϊν και του Ασαντ κλπ. κλπ. Ο αντι-ιμπεριαλισμός είναι μια μορφή εμφάνισης του αντικαπιταλισμού. Φιλοκαπιταλιστικός "αντι-ιμπεριαλισμός" είναι μια φάρσα. Στην Ελλάδα, μετά την ήττα του ΔΣΕ δεν υπήρξε πια αληθινό αντι-ιμπεριαλιστικό κίνημα, εκτός από κάτι λίγους κομμουνιστές, που οι περισσότεροι ήταν στην εξορία η στην προσφυγιά.
Ο "αντι-ιμπεριαλισμός", που αγαπήσαμε, έλεγε "έξω οι βάσεις" απλά για να παζαρέψει ένα καλύτερο νοίκι, και "ΟΧΙ" στο μνημόνιο απλά για ένα καλύτερο μνημόνιο. Αυτά δεν είναι "αντι-ιμπεριαλισμός - ενδοϊμπεριαλιστικές διενέξεις είναι.
Και διαφωνώ, ratm, με την εκτίμησή σου ότι ο Τσίπρας έλεγε προεκλογικά πως δεν στήριζε το "ΟΧΙ". Εκείνο, που θυμάμαι, είναι ότι διευκρίνιζε πως το "ΟΧΙ" δεν το έθετε σαν "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ" αλλά πως θα το χρησιμοποιούσε σαν διαπραγματευτικό χαρτί "για μια καλύτερη συμφωνία". Το "OXI" του ήταν "ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ", ακριβώς ό,τι έγραφε το ψηφοδέλτιο, που ο ίδιος μας πρότεινε, μη μας τρελλάνουν τώρα και οι τΣυριζάνοι. Και ακριβώς σε αυτό ήταν ειλικρινέστατος, δεν εξαπάτησε κανέναν, που δεν ήθελε να "εξαπατηθεί". Πάνω σε κάποια υποτιθέμενη "μπλόφα" του Τσίπρα στήθηκαν μετά σενάρια τάχατες πως το "ΟΧΙ" αιφνιδίασε τον ....Τσίπρα(!), που δήθεν ...περίμενε το "ΝΑΙ" και άλλες τέτοιες φαντασιοπληξίες, από εκείνους, που δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι συνέργησαν στην αθλιότητα του δημοψηφίσματος και επιμένουν πως το "ΟΧΙ" είχε ουσιώδεις διαφορές από το "ΝΑΙ", γιατί απλά πέσανε συνειδητά η αφελώς στην φάκα του "ΟΧΙ"-που-ήταν-"ΝΑΙ".
(συνεχίζεται)

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

(συνέχεια)
Το δημοψήφισμα ήταν μια καλά στημένη παγίδα, από εκείνους, που γνωρίζουν καλά την ελληνική κοινωνία. Και λειτούργησε άψογα, πετυχαίνοντας τον στόχο του. Μόνο το ΚΚΕ και καναδυό ακόμη κατάλαβαν την παγίδα και βαρέσανε συναγερμό, αλλά ποιός άκουγε....
Καλά είναι να ξέρουμε ποιά είναι η πραγματική κατάσταση για να μην πέφτουμε κάθε τόσο από τα σύννεφα.
Κι όσο για την πτώση των ποσοστών στην Αθήνα, που σωστά επισημαίνεις Μπρέζνιεφ, νομίζω, πως με τα παραπάνω η δική μου ερμηνεία είναι πρόδηλη: Οσο αποκαλύπτονται τα ταξικά χαρακτηριστικά της κρίσης τόσο πιο έκδηλη θα γίνεται η καθυστέρηση του υποκειμενικού παράγοντα, του γιαλαντζή-αντι-ιμπεριαλισμού, που θέλει μεγάλη επιμονή και υπομονή για ν' αλλάξει. Στην Αθήνα είναι μεγάλη η απομόνωση των ανθρώπων και αντίστοιχα και το ΚΚΕ λειτουργεί κι εδώ εν μέρει με όρους ΜΜΕ και γενικού ρηχού αντι-ιμπεριαλισμού. Είπαμε, ο γενικευμένος και διακομματικός πασοκισμός της ελλήνικής κοινωνίας. Που πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπος με τις πιο βαθειές αντιφάσεις του και σαν πρώτη ενστικτώδη αντίδραση έχει την συντηρητική αναδίπλωση σε κείνο, που ήξερε και θριάμβευε για ~60 χρόνια.
Το ΚΚε πρέπει να δείξει αντοχή, επιμονή και ταξική αδιαλλαξία. Και θα νικήσει.

Ανώνυμος είπε...

Κώστα,
Ο Κουτσούμπας ήταν ο μόνος που υπερασπίστηκε το ΟΧΙ του λαού έξω από το προεδρικό κ ο μόνος που διαφώνησε σε αυτό το συμβούλιο
Αντίθετα ο Λαφαζάνης της εκπληκτικής εκδήλωσης του kommon έμεινε στο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να τον διώξει ουσιαστικά ο Τσίπρας.
Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες προφανώς.

mariori

Ανώνυμος είπε...

Καλη προσπαθεια αλλα τα μπερδεψες. Ειπα ακριβως το αντιθετο. Οτι ακομα και το "οχι" των τιμιων δεν εχει αντιμπεριαλιστικο προσημο οταν στους δρομους και στην καλπη συμψηφιζεται με φιλοιμπεριαλιστικες δυναμεις. Καθε τιμιος δεν παλευει ντε και καλα εναντια στην αστικη ταξη και το ιμπεριαλισμο. Ειδικα αν αυτη η "παλη" του ειναι να πεταξει ενα χαρτι σε μια καλπη. Απο την αλλη εσυ τωρα μας τα αλλαξες. Απο εκει που στηριζαμε το "ναι" τωρα μας ψεγεις που δεν αθροισαμε το τιμιο "οχι" μας με τα υπολοιπα "οχι" ανεξαρτητου πατροτητας κλπ. Βεβαια για το γραψιμο του "οχι" στα παλαιοτερα των υποδηματων των αστων οπως ελεγε το κκε απο πριν και οπως δεν ελεγε η ανταρσυα που τα παρουσιασε λες και το μπλοκ του "οχι" ειχε κατι αλλο περα απο ευκαιριακη βαση, δεν λες κουβεντα λες και ειναι καμια λεπτομερια.

Ο.Χ.Ε.Π.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Κωστίκα, τάπαμε στην Παντιέρα, μην επαναλαμβανόμαστε!
Και παρά την κακία σου, να μου κρύβεις την εκπληκτική(!;!) εκδήλωση του kommon, βρέθηκε ευτυχώς ο Κάπταιν, να μου την ξετρυπώσει.
Εύχομαι κάθε επιτυχία, αν και δεν νομίζω πως και έτσι θα συνειδητοποιήσουν τα ναυάγια πόσο κωμικοί είναι. Εδώ δε βαρέθηκαν, επί 40 χρόνια κάθε τρείς και λίγο να αναζητούν το "νέο επαναστατικό υποκείμενο", να ιδρύουν το "επαναστατικό κόμμα της εποχής μας" και, βέβαια, να συγκροτούν το εκάστοτε σωστό "Μέτωπο". Τάχουν κάνει και τα τρία από 40 φορές το καθένα το λιγώτερο....
Καλή επιτυχία, από καρδιάς!
Εμείς, στην Απεργία, όσο και όπως μπορεί ο καθένας κι όλοι μαζί.

Ανώνυμος είπε...

Εγω ξερω οτι αν μισο εκατομμυριο εχει παθει αντιιμπεριαλιστικη εκρηξη(χειροκροτωντας τον Καμμενο!) στις 5/7 και το ΟΧΙ του το κανουν ΝΑΙ σε 48ωρες φορτωνοντας του ενα μνημονιο που τρεις φορες πιο βαρυ απο αυτο που απεριψε τοτε δεν μενει πεζοδρομιο για πεζοδρομιο. Αντ'αυτου εγω ειδα κατι δεκαδες χιλαδες ολες και ολες να αντιδρουν και αυτες ηταν που εριξαν κατα κυριο λογο το πραγματικο αλλα ακυρο στην καλπη ΟΧΙ.
Κατα τ'αλλα στις μαλακιες του Κωστακη η αποφαση της ΚΕ του ΚΚΕ απαντα καλυτερα.

ratm

Ανώνυμος είπε...

mariori συμφωνώ με αυτό που λες για τον Λαφαζάνη αλλά ο Κουτσούμπας έπρεπε να έχει ψηφίσει και καλέσει για ΟΧΙ για να το υπερασπιστεί και δεν έπρεπε να πάει στο συμβούλιο.

Κώστας

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Eνας κουτοπονηρος λαος που περνιεται για πονηρος και στο τελος ψαχνει να βρει τον πισινο του αφου του τον εχουν ξεσκισει ! Θα μπορουσε να ηταν τιτλος σε οσα εγραψε σε δυο σχολια ο Σεχταρ . Ενα τελευταιο ομως για τον Κωστα και την καραμελα που πιπιλαν οι "ισκρες" εξ αρχης για το δημοψηφισμα μαιμου που τους εβαλε ο Τσιπρας και ψηφισαν την σφαγη τους με το 3ο μνημονιο κι ακομα να το καταλαβουν:

"Το ΚΚΕ ηττηθηκε στην γραμμη του μια και το μισο κομμα δεν το ακολουθησε στο Δημοψηφισμα "

151.809 τα ακυρα τον Γεναρη του 15
357.908 στο Δημοψηφισμα
134.123 στις εκλογες Β του 15 (επαναφορα δλδ στα παγια ποσοστα του 1-1,5% απο το 81 και μετα σε καθε εκλογικη διαδικασια)

Εμενα μην με βαλετε στους 206.099 μελη και οπαδους που εριξαν το τριπλο και γνησιο ΟΧΙ οσων ΔΕΝ ΤΣΙΠΗΣΑΝ στην παγιδα Τσιπρα .Σκεφτηκα τα 250 ευρωπουλα που ηθελα για να παω επαρχια να ψηφισω ΑΚΥΡΟ αντι για ΟΧΙ ενος νομιμου ψηφοδελτιου ... ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΣΑΣ (η κυβερνηση σας μου το εβγαλε ΑΚΥΡΟ) !!! .Εξ αλλου εντος γραμμης ηταν και η ΑΠΟΧΗ ,οπως και πολλοι απο τους υπολοιπους 95810 που πηγαμε το Σεπτεμβρη και το ριξαμε ΔΑΓΚΩΤΟ ΚΚΕ .(301.632 ΨΗΦΟΙ ) ...ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ λοιπον γι "απειθαρχιες " και παπαριες

(Καντε χαρουλες τωρα με τους 37000 που χασαμε απο τις εκλογες του Γεναρη γιατι επι του πραγματικου αυτο σας απομεινε ... ΓΙ αυτο λοιπον χαρειτε για να κρατησετε και καποια ελαχιστη σοβαροτητα ΜΑΖΙ με τα χρυσαυγουλα τον ΠιΛαφ και τα λιμα εξωκοινοβουλευτικα παρταλια σας και διατρανωστε την "επαναστατικη" σας ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ ολοι μαζι για τις 12 (λιγο ατσαλα και δακρυβρεχτα το εβαλες ΕΣΥ εδω μεσα "εργαζομενε" σε 4 αφεντικα !!!!) ....δεν ειναι ωριμες ακομα οι συνθηκες.... να κουνησετε κανενα κωλο ...εξ αλλου Τσιπρας κυβερνα για Β φορα το ...ξαδερφακι σας ως χτες )

Ανώνυμος είπε...

Αμάν με το δημοψήφισμα!Μας δένουν,μας βιάζουν,και μας ρωτούν αν θέλουμε και σφαλιάρες. Δεν γούσταρα να απαντήσω και έριξα μιά φτυσιά προσπαθώντας όπως και κάποιοι από όσους απάντησαν, να ελευθερωθώ.Ο οργανωμένος αγώνας του λαού είναι το ζητούμενο και κάθε συμμετοχή σε αυτόν είναι διακαώς επιθυμητή.
Ινδιάνα

Ανώνυμος είπε...

Είναι πράγματι πολύ σημαντική η ανακοίνωση αυτή και πολύ καλά κάνει ο σφυροδρέπανος και την ανεβάζει. Βρίσκω πολύ εύστοχες τις επισημάνσεις του ratm.

Επειδή καλό θα είναι να προσπαθούμε να κινούμαστε εντός των πλαισίων της κοινής λογικής να σταθώ λίγο στη φράση "Είναι η φυσική μονοδρόμηση της εσωτερικής υποτίμησης του ευρώ" που έγραψε ο Κώστας. Κοίτα να δεις Κώστα, η εφαρμογή "ήπιας κεϋνσιανής πολιτικής" την οποία φαίνεσαι να επιθυμείς λίγο παραπάνω, συνεπάγεται ακριβώς την υποτίμηση του ευρώ. Η πολιτικής "εσωτερικής υποτίμησης" για την οποία γίνεται λόγος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αφορά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και όχι το ευρώ. Η "εσωτερική υποτίμηση" είναι πολιτική για ισχυρό ευρώ και όχι για υποτιμημένο.
Και κάτι ακόμα.
Η εφαρμογή μιας πολιτικής του ενός ή του άλλου μίγματος εντός του καπιταλιστικού συστήματος δεν εξαρτάται πρωτίστως από τη βούληση αλλά από την οικονομική πραγματικότητα. Η οικονομική πραγματικότητα είναι που κάνει σημερα τη δυνατότητα άσκησης "κεϋνσιανής πολιτικής" να έχει αρκετά στενά όρια. Και μιλώ για την άσκησή της για την ΕΕ ως σύνολο, τις ΗΠΑ και άλλες ισχυρές χώρες. Το να νομίζει κανείς ότι μια Ελλάδα στις σημερινές συνθήκες, είτε εντός είτε εκτός ΕΕ, μπορεί, επειδή έτσι θα θέλει η κυβέρνησή της, να ασκήσει "κεϋνσιανή" πολιτική, είναι μια άποψη πέραν κάθε λογικής, ένα από τα πιο αισχρά ψέματα που μπορεί να υποστηρίξει κανείς (ανεξαρτήτως προθέσεων). Και λίγο κράττει με την ανόητη πιπίλα περί "κεϋνσιανισμού", κεϋνσιανισμό εφάρμοσε ο Χίτλερ. Το έκανε μάλιστα τόσο πετυχημένα που το καλοκαίρι του 1939 το "Ράϊχ" του είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει οπότε και επέλεξε να κάνει το βήμα που ξεκίνησε τον Β ΠΠ στην Ευρώπη.

Για να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές πρέπει να αλλάξει το σύστημα. Το καπιταλιστικό σύστημα δε παίρνει μερεμέτια.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Ρε ΡΑ, μην υποτιμάς τόσο πολύ τον συνομιλητή σου. Λες η φράση "η φυσική μονοδρόμηση της εσωτερικής υποτίμησης του ευρώ" να σημαίνει ότι υποτιμάται το ευρώ ... εσωτερικά ?? Προφανώς σημαίνει ότι στο ευρώ υποτιμάται η εργατική δύναμη και μάλιστα έχει αναχθεί σε εθνική ιδεολογία, και έχει προσχωρήσει και το ΚΚΕ στο ότι η εξωτερική είναι χειρότερη (θα βάλω link αν κάποιος αντιδράσει). Επίσης, συνεχίζεται η υποτίμηση του συνομιλητή, εσωτερική και εξωτερική, που λέω εγώ οτι θέλω ... κευνσιανή πολιτική ? Επειδή λέω ότι την ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ανέφικτη ? Άσε που πρέπει να την ορίσουμε, ο ορισμός της δεν είναι πως είναι οτιδήποτε εφαρμόζεται σαν φιλολαικό πριν ανατραπεί το "σύστημα". Πρέπει να ορίσουμε και το "σύστημα". Πρέπει να ορίσουμε και την πολιτική ταξική πάλη, υπάρχει ή αποφασίζει η οικονομία όπως έλεγε η Β Διεθνής και ο σταλινισμός ? Κευνσιανή πολιτική είναι μια πολιτική κοινωνικού κράτους, αναδιανομής και στήριξης της ζήτησης για την σωτηρία του καπιταλισμού, τι σχέση έχει με μια πολιτική εξόδου από την ΕΕ, κοινωνικοποιήσεων στην οικονομία, εργατικού ελέγχου, διαγραφής του χρέους κλπ ? Θέλει σήμερα η αστική τάξη να τα κάνει όλα αυτά για να σταθεροποιήσει την εξουσία της ? Επίσης πρέπει να ορίσουμε τα "μερεμέτια" και όποιος πιστεύει πως η ζωή μας πρέπει να είναι έτσι και χειρότερη μέχρι να αλλάξει το σύστημα να το πει. Να πει και τι είναι σύστημα, η αστική εξουσία ή οι καπιταλιστικές σχέσεις που θα είναι κυρίαρχες και μετά την αστική εξουσία ? Το σύστημα θα αλλάξει με την πολιτική επανάσταση ή με την εμπέδωση της κοινωνικής επανάστασης έστω μέχρι την σοσιαλιστική βαθμίδα, τον ανώριμο κομμουνισμό όπου θα υπάρχουν σε έναν πια επαρκή αλλά ακόμα ανώριμο βαθμό κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής και εξουσίας ? Γενικά όλα όσα λες θέλουν ορισμούς, έχουν ρεφορμιστικές ιδεολογικές ρίζες και πολιτικές συνεπαγωγές.

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

Ωραίος αυτός, κάνει πως δε καταλαβαίνει. Τρελίτσα κι έτσι. Παλιό όμως.

Ανώνυμος είπε...

el quinto
ρε συ Κωστή, να σε ρωτήσω κάτι; Βλέπεις εσύ πουθενά μεταβατικές συνθήκες για να πετάς μεταβατικά συνθήματα (εθνικοποίηση τραπεζών, μπλα μπλα), αντι-ιμπεριαλιστική έξοδος απο την ΕΕ. Εγω δεν βλέπω, αρα περιμένω οτι τα συνθήματα αυτα θα λειτουργήσουν διαχειριστικά, αποπροσανατολιστικά και βέβαια ρεφορμιστικά. Τα γράφει και το πρόγραμμα του 6ου Συνεδρίου της Διεθνούς. Τα μεταβατικά συνθήματα πρέπει να μπαίνουν ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ (οταν δηλαδή η αστική τάξη δεν μπορει να κυβερνήσει και ο λαός δεν θέλει να κυβερνηθεί, αλλα απ' την άλλη δεν ειναι και έτοιμος να πάρει τα οπλα και να ορμήσει στα ανάκτορα να πάρει την εξουσια)

Το πρόβλημα ειναι οτι δεν υπάρχει άμεση λύση ΤΩΡΑ. Αυτο καποιοι δεν το καταλαβαίουν. Πιστευουν οτι ειναι δυνατή η λύση μιας κεΫνσιανικής πολιτικής και ενός νέου "κοιινωνικου συμβολαιου" που έλεγε κι ο Παπατζής. Αμα υπήρχε τέτοια λύση θα την ειχε εφαρμόσει ήδη η σοσιαλδημοκρατία του Σύριζα, τώρα κινδυνεύει να εξαφανιστει απο τον πολιτικο χαρτη μ' αυτά που ψηφίζει και θα ψηφίσει. Εδώ ρε ούτε το πρόγραμμα της Θεσσαλονικης δεν μπόρεσε να εφαρμοσει εστω κατά τι 1/4.

______________

χα χα, ο σφυροδρέπανος ξέρει καλά τη γραμμή του ΠΕρισσού και τους ελιγμούς της. Βλεπεις ο ρατμ εκφράζει τη σκληρότητα ενάντια στο ΟΧΙ πριν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μετά ομως στα πάνελ και στο Ριζοσπάστη ολοι έβαλαν νερό στο κρασί τους (ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ), οπότε άρχισε και το ότι το ΟΧΙ εξέφρασε αντι-ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά αλλα ο Σύριζα διέψευσε τις ελπίδες, αποηγοήτευσε και πούλησε το λαό.

Ετσι δεν ειναι πρόεδρε; ΝΑ δω τι θα σκαρφιστεις τώρα για να τα μπαλώσεις :0

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι να νομίσω και μάλλον δεν κάνεις και πολλά για να με ξεμπερδέψεις.

Δηλαδή η καινούργια φράση σου:
"Λες η φράση "η φυσική μονοδρόμηση της εσωτερικής υποτίμησης του ευρώ" να σημαίνει ότι υποτιμάται το ευρώ ... εσωτερικά ??"
τι ακριβώς σημαίνει;
Ότι η φυσική μονοδρόμηση της εσωτερικής υποτίμησης του ευρώ σημαίνει κατ' εσέ ότι το ευρώ υποτιμάται εξωτερικά;
Κοίτα να δεις καλό είναι να τα ξεκαθαρίσεις.
Εσωτερική υποτίμηση είναι η πολιτική του να κόβεις μισθούς, συντάξεις κτλ ενταγμένο σε μια προσπάθεια να διατηρήσεις ανέπαφο το νόμισμα.
Εξωτερική υποτίμηση νομίσματος είναι να επιλέξεις να χάσει το νόμισμά σου μέρος της αξίας του σε σχέση με τα άλλα νομίσματα. Σε αυτή την περίπτωση οι μισθοί μπορεί ονομαστικά να μείνουν ίδιοι (ή και ν' ανέβουν ακόμη). Στην πράξη όμως μειώνονται.
Μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων συμβαίνει και στις δυο περιπτώσεις.
Και οι δυο πολιτικές αυτές συνεπάγονται μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Είναι δυο όψεις του ίδιου συστήματος. Καμιά τους δεν είναι φιλολαϊκή. Το ποιά είναι περισσότερο κακιά από την άλλη είναι σχετικά δευτερεύον ζήτημα και εξαρτάται από τα οικονομικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας. Έχω εκφράσει γνώμη για τα της Ελλάδας, η διαφορά πάντως αν και ακόμα μεγάλη μεταξύ των δυο σεναρίων είναι ακόμα πολύ μεγάλη, βαίνει όμως μειούμενη.

Η φράση "η φυσική μονοδρόμηση της εσωτερικής υποτίμησης του ευρώ", δε στέκει, δε βγάζει νόημα.

Για το περί κεϋνσιανής πολιτικής που φαίνεται να επιθυμείς το γράφω διότι αφήνεις καθαρά να εννοηθεί ότι τάχα εκτός ΕΕ είναι δυνατό να εφαρμοστεί μια ήπια έστω κεϋνσιανή πολιτική στην Ελλάδα (έγραψες: "αποδείχτηκε ότι ούτε μια ήπια κεϋνσιανή πολιτική δεν είναι εφικτή εντός ΕΕ"). Αυτό, με τα συγκεκριμένα οικονομικά χαρακτηριστικά που έχει η Ελλάδα είναι ένα θηριώδες ψέμα και μια πραγματικά εγκληματική τακτική (κάτι αντίστοιχο με τα παραμύθια που τάιζε τον κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ-κι άλλοι παλιότερα πριν από αυτόν-ότι τάχα θα αρκούσε μια κυβερνητική εναλλαγή για ν' αρχίσει να βρέχει χρήματα για το λαό) που μόνο τεράστια δεινά μπορεί να επιφέρει στο λαό.

Το σύστημα είναι το καπιταλιστικό σύστημα δεν καταλαβαίνω που βλέπεις αοριστολογία.

Τα περί "εξόδου από ΕΕ", "κοινωνικοποιήσεις", "διαγραφές χρεών" όταν αφήνουν το καπιταλιστικό σύστημα ανέπαφο, συνιστούν πομφόλυγες και είναι πράγματα που ήδη έχουν γίνει (και περισσότερες της μια φοράς ιστορικά) ή τα έχουν προτάγματα διάφοροι και διάφοροι (από Μπους ως ανδρεοπαπανδρεϊκόΠΑΣΟΚ και από εκεί ως Φάρατζ, Λεπέν, παίζεται για Κάμερον Μπερλουσκόνι κτλ κτλ). Κάτι επιχειρηματικά συμφέροντα μια χαρά τα βολεύουν κι από την άλλη ούτε ψωμί για τα παιδιά και γάλα για τα βρέφη δε μπορούν στην πράξη να εξασφαλίσουν.

ρα

zoot horn rollo είπε...

Κι ο άλλος, καλά...

Ανώνυμος είπε...

Αν, και είναι μεγάλο το αν, μπορούσαμε να διαλέξουμε μεταξύ ΕΕ και ελληνικού καπιταλισμου και μόνο ελληνικού καπιταλισμου, τι είναι προτιμότερο;
Τι μπορεί μια απεργία να επηρεάσει ευκολότερα.. Τον Έλληνα καπιταλιστη ή ένα διευθύντηριο στις Βρυξέλλες;
Πόσο εύκολα ανατρεπεται ένας εθνικός συσχετισμος δυνάμεων και πόσο ένας ευρωπαϊκός;
10χιλ άτομα έξω άπο το κοινοβούλιο σταματάνε "ευκολότερα"ένα αντεργατικο νόμο της ΝΔ/Συρίζα ή ένα ευρωπαϊκό Μνημόνιο;;
Το θέμα των σταδίων είναι υπαρκτο και έχει λόγο συζήτησης, αρκεί ο στόχος να τεθεί για το άμεσο μέλλον και όχι σε μια αχρονη στοχευση .
Αν, και αυτό ένα μεγάλο αν, μπορούσαμε διαλέξουμε εχθρό και πεδίο σύγκρουσης , τι θα διαλεγατε;;
ΝΦ

Ανώνυμος είπε...

ρα ήμαρτον που λέει και ο Γεωργίου

στο ευρώ η υποτίμηση της εργατικής δύναμης είναι μονόδρομος.

την πρώτη φορά έγραψα "του", ο μονόδρομος της εσωτερικής υποτίμησης του ευρώ, και όχι "στο" και, αν και ήταν ακραίο που δεν κατάλαβες, το εξήγησα, και πάλι δεν κατάλαβες.

για το ότι η εξωτερική υποτίμηση είναι ίδια ή χειρότερη από την εσωτερική δεν μπορεί να κάνουμε ακαδημαϊκή κουβέντα αλλά κουβέντα στο πως θα σταματήσουμε την εσωτερική, δηλ τα μνημόνια. Αν όμως η εξωτερική είναι χειρότερη όπως λέει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα έχουμε μνημόνια. Η εξωτερική από μόνη της δεν είναι φιλολαϊκή γι αυτό άλλωστε κανείς στην αριστερά δεν την προτείνει μόνη της. Είναι πάντως δεδομένο ότι καμία αστική μερίδα δεν επιθυμεί έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, εθνικοποιήσεις και διαγραφή του χρέους. Ούτε σκέτη έξοδο από το ευρώ θέλει κάποια αστική μερίδα, ούτε καν το τουριστικό κεφάλαιο. Το ότι καμία αστική μερίδα δεν θέλει έξοδο από το ευρώ δεν καθιστά κάθε έξοδο από το ευρώ φιλολαϊκή, υπάρχει και η κατακόρυφη πτώση ενός καπιταλιστικού κοινωνικού σχηματισμού, υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσουν και το κεφάλαιο και η εργασία, δεν υπάρχει το αντίθετο, το ενδεχόμενο να κερδίσουν και οι 2.

η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων σε εξωτερική υποτίμηση είναι ενδεχόμενη, είναι θέμα κοινωνικού μπλοκ και πολιτικού προγράμματος. Με πιο οικονομικούς όρους είναι θέμα διαμόρφωσης μισθών και τιμών γενικά στην οικονομία μιας και τα εισαγόμενα ακριβαίνουν τα εγχώρια φτηναίνουν.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

1) Προς πληροφόρηση κάθε μελλοντικού εξυπνάκια. Οι Καλαματιανός και Αραβανής δεν είναι πλέον ούτε καν μέλη του Κόμματος, παραιτήθηκαν οι ίδιοι(όπως τους δίνει το δικαίωμα το καταστατικό) την ίδια μέρα (! τυχαίο....), λίγες μέρες πριν δημοσιευτεί αυτό θεμελιώδες κείμενο του μαρξισμού.... στην Εφ.Συν.

2)το ¨πρώην μέλος του Π.Γ του ΚΚΕ¨ δεν είναι τίτλος, δεν είναι τέως βασιλιάς κλπ. Και ο Πάγκαλος ήταν στο ΚΚΕ, και ο Φαράκος ήταν Γ.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να καταλήξουν αυτό που έγιναν. Στο ΚΚΕ για τον καθένα το κοντέρ μηδενίζει κάθε βράδυ. Ο καθένας αποδεικνύει κάθε μέρα τι είναι από αυτά που λέει και κυρίως αυτά που κάνει.
3) Άλλοι άνθρωποι που προσέφεραν πολλά περισσότερα από τον Καλαματιανό δεν επικαλούνται σήμερα τις πρώην ιδιότητες τους, δηλαδή θέλει και λίγη σεμνότητα...

4)όποιος ασχολείται ακόμα με το "ΟΧΙ" ζει σε άλλο κόσμο, δεν έχει μυρωδιά από ταξική πάλη. Τα πλατιά λαικά στρώματα έπεσαν στην φάκα, γιατί νόμιζαν πως μια κυβέρνηση στα πλαίσια καπιταλισμού-ΕΕ-ΝΑΤΟ κλπ, μπορεί να διαπραγματευτεί υπέρ τους. Το να επικαλείσαι σήμερα το ΟΧΙ και να αυταποκαλύσε κόμμα που διαμορφώνεις εργατική πολιτική είναι από αφέλεια και κλασική οπορτουνιστική τρικυμία έως γελοιότητα.

Α.Α

Ανώνυμος είπε...

el quinto
ανθρωπέ μου ρα ,μάθε να κάνεις διάλογο, και άσε το διάλογο κωφών που έκανες και με την ανάρτηση για την...παλιαδελφή τον κ.Τριανταφυλλίδη.
όταν έλεγε ο κωστής για υποτίμηση του ευρώ, εννοούσε προφανώς την υποτίμηση της τιμής της εργατικής δύναμης μέσω του μνημονίου. Αυτο λέει. Ειναι στάνταρ φράση στην δημοσιολογία, φιλολογία αυτου του τόπου. Προφανώς δεν διαβάζεις εφημερίδες, δεν παρακολουθεις πάνελ..

σεκτάρ έστω κι άθελά σου :-0, θανκς για την παντιέρα...δεν το ξερα οτι υπήρχε αυτο. Εστειλα ενα σχολιο εκτεταμένο για τον κύριο Μπελαντή που παριστάνει και τον ιστορικό. Ο τεμπέλης συνιστά να διαβάζουμε και τον Ερενμπουργκ στην πτώση του Παρισιού , το βιβλίο που δικαιώνει τους γάλλους κομμουνιστές και τη γραμμή του Λαίκού Μετώπου, που να ξερε οτι ο Ερενμπουργκ εκτελούσε κανονικά αποστολή της σοβιετικής εξουσίας. Ούτε αυτά δεν εχει διαβάσει ο ΠΑΝΑΣΧΕΤΟΣ.

καποια στιγμή θα ανεβει το σχολιο εδώ.
http://www.pandiera.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%89%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C/
Φαντάζομαι δεν θα λακισουν

_________________________________

φιλε Κώστα ειτε μέσα στο ευρώ , ειτε εκτος, με τον συγκεκριμενο καπιταλιστικό καταμερισμο της εργασίας στην Ελλάδα, η εργατική τάξη στο έδαφος του καπιταλισμού ειναι χαμένη. Ειτε υποτίμηση χωρις ευρώ, δραχμούλα, πάλι τα βάρη τα φορτώνεται στη πλάτη η εργατική τάξη και καταλήγει στη φάση που βρισκεται η εργατιά στη Τυνησία, ειτε μνημόνιο πάλι τα ίδια, Βουλγαρία εντος ευρώ.
Η μονη λύση ειναι η επανάσταση για την δικτατορια του προλεταριάτου. Αλλα γνωρίζουμε πολύ καλά οτι αυτή ειναι πολύ μακριά. Δυστυχώς.
Εσυ φαντασιώνεσια οτι υπάρχουν διεξοδοι...αλλα αυτές οι διέξοδοι ολο κάπως τέμνονται με τη διαχειριση του καπιταλισμού :-)

βλέπεις αν υπήρχαν ΤΕΤΟΙΕΣ διέξοδοι ο κοσμος στα 2/3 του πλανήτη θα ήταν εδώ και καιρό χαρούμενος και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ. Αλλα δεν ειναι,ειδικά σε κάτι βραζιλιές, Αργεντινές, Βενεζουέλες, Ισημερινό χώρες που έχετε και για πρότυπο ΡΗΞΗΣ. Εκει να δεις πως τα περνάνε οι εργάτες και οι φτωχοι αγρότες. Δράμα.

υγ: ρε ρολλο που μας παριστάνεις το διαολάκι της κομματικής συνειδησης, δεν ξέρεις τι σημαινει διάλογος; Καλα ρε ξέρεις πως έκαναν οι παλιοι κουκουέδες 30-40 διάλογο;
Νομιζεις οτι βριζαν και μπινελίκωναν. Φιλε μου αυτοι έβγαιναν απο τρομερό σχολείο. Δεν φώναζαν ποτέ και πάντα κρατούσαν τη ψυχραιμία τους, και πάντα απέδιδαν στον εχθρό τους μονο αυτά που έκανε . τιποτε άλλο.

Cos είπε...

Σχετικά με την ΕΕ:
κανένα αστικό κράτος και με οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει την έξοδο του από την ΕΕ. Ουσιαστικά το αίτημα της εξόδου από την ΕΕ ταυτίζεται με την αλλαγή τάξης στην εξουσία.
Εντός των πλαισίων του συστήματος, αυτό που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί (κάτω από εντελώς ιδιαίτερες συνθήκες) είναι η διάλυση της ΕΕ. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι απίθανο, καθώς η "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" δείχνει να είναι μονόδρομος για τον καπιταλισμό.

Ανώνυμος είπε...

el quinto δεν υπάρχει περίπτωση να σου απαντήσω γιατί, παρακολουθώντας όσο μπόρεσα τι έλεγες σε άλλο post, σε θεωρώ troll όπως και την οργάνωση σου, ακόμα και αν αυτά που λες σε κάποια τους σημεία μοιάζουν, κάπως, πολιτικά.

Κώστας

Αναυδος είπε...

κωστα νφ και λοιποι
εξοδος απο την ΕΕ με τον βαρδινογιαννη επικεφαλης στα δυιλιστηρια και τα σωματα ασφαλειας και στρατο στα χερια του κεφαλαιου ειναι αδυνατο να συμβει σε φιλολαικη κατευθυνση

τα διλληματα του νφ ειναι ανευ αντικειμενου γιατι συνεπαγεται οτι η εξοδος απο την ΕΕ θα γινει σε συμμαχια με το ελληνικο κεφαλαιο η με αλλα λογια η ε.τ ναι μεν θα κατορθωσει να βγει απο την ΕΕ αλλα θα αφησει τα μεσα παραγωγης στα αφεντικα

Ανώνυμος είπε...

άναυδε.

η άποψη οτι θα πάρεις από τον Βαρδινογιάννη τα διυλιστήρια και τον στρατό από την αστική τάξη με την χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν στέκει, υπάρχει ιμπεριαλισμός σαν οργανική συνθήκη ύπαρξης και εξουσίας της αστικής τάξης. Είναι άλλο να πεις πως μια αντιιμπεριαλιστική ρήξη δεν έχει σχέση με τα στάδια του σταλινισμού γιατί δεν υπάρχει καμία εκκρεμούσα ομαλή διαδοχή τρόπων παραγωγής που να έρθει να επιλύσει το πρώτο στάδιο, και άλλο να μην γίνει αντιιμπεριαλιστική ρήξη.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

el quinto
λεει ο κώστας
...ακόμα και αν αυτά που λες σε κάποια τους σημεία μοιάζουν, κάπως, πολιτικά.
σε κατανοώ φιλε κώστα. Εχει και ο φραξιονισμος τους κανόνες του :-).

Να ξέρεις, ομως, οτι αυτος που δεν ειναι φραξιονιστής (το τρολ που λες εσύ)μπορει να φέρει τη κουβέντα σε τάξη και να τη σταματήσει απο διάλογο κωφών και τρολ (γιατι το τρολ αυτο κάνει, σου αποδιδει πράγματα που δεν ειπεις :-)).

αλλωστε βλέπω οτι γράφεις και για στάδια..σταλινισμού. Το αστείο στην υπόθεση ειναι ότι αυτοι που μπήκαν με τα μπούνια στο Σύριζα, (βλέπε Μπελαντή) έβγαλαν τωρα κατι αρθράκια που όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν για να μας πουν για τα στάδια του...σταλινισμού!!!

μερικοι δεν εχουν ποτέ τσίπα και ντροπή. Νομίζουν οτι θα περάσουν και στην... αντεπίθεση. Μονο που ειναι γελασμενοι. Καποιοι ειμαστε προετοιμασμενοι και εχουμε ετοιμαει τη πραγματικη επιθεση καιρο πριν.

ασε λοιπόν τις εξυπναδούλες , και μιλα μας συγκεκριμένα για την αντι-ιμπεριαλιστική ρήξη που ονειρεύεσαι. Που έγινε αυτή; Στον Ισημερινό; Στην Αργεντινή; Στη Βραζιλια; που, περιμένω στοιχεια και αποδειξεις και ονόματα..:-)

και γιατι νομιζεις οτι θα τη φέρεις εσύ; Εισαι πιο πεφωτισμενος από τους ηγέτες ολων αυτών των λαών που τάζου φούμαρα στο κοσμο περι αντι-ιμπεριαλιστικής ρήξης αλλα στην πραγματικότητα εκτονώνουν την οργή του κόσμου, και συνεχίζουν να τον ενσωματώνουν στα καπιταλιστικά κάτεργα παραγωγής, παίζοντας μια χαρά το παιχνίδι της αστικής τάξης των χωρών τους;

Ανώνυμος είπε...

ναι ναι, τώρα λέει ο Μπελαντής για τα στάδια, το βρήκες, τον έχεις παρακολουθήσει πολύ μάλλον φίλε της Κόντρα.

και δεν μου λες ρε Κόντρα, και συ εναντίον των σταδίων ε ? Και υπέρ του ... Στάλιν. Να δεις ποιος άλλος το κάνει, α ναι, το ΚΚΕ με τις πρόσφατες αποφάσεις του. Στέκει, έχει κανένα νόημα ? Σαν να βγει κάποιος και να πει ότι εγώ συμφωνώ με τον Πουλιόπουλο και την 6η Ολομέλεια του 34. Έτσι θέλω ρε παιδί μου, δημοκρατία έχουμε.

η Βενεζουέλα, γιατί δεν είναι όλες ίδιες, εγώ σου απαντάω για την Βενεζουέλα, είναι καπιταλιστική, ποιος είπε το αντίθετο, όχι ο Μπελαντής πάντως, αφού σε ενδιαφέρει να τον αποδομήσεις. Τώρα αν θες να πούμε σκατά στο PSUV και τον GPP, στις εστίες λαικής εξουσίας και λειτουργίας της οικονομίας και της εκπαίδευσης με άλλους τρόπους από τον καπιταλιστικό, σε βαθμό ηγεμονευόμενο πάντα από τις καπιταλιστικές σχέσεις, δεν θα το πούμε. Μάλιστα η μπολιβαριανή επανάσταση κινδυνεύει όσο πιο σταλινική γίνεται, όσο πάει να εξορθολογίσει τον καπιταλισμό, όσο κυνηγάει κάποιο πρώτο στάδιο.

Αλλά είπαμε, εσύ δεν είσαι με τα στάδια αλλά με τον Στάλιν. Όπως και το ΚΚΕ. Οπότε μην τασκώνεστε, λέω εγώ.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

el quinto
μπας τώρα μου έδωσες σημασια πουλάκι μου (πριν με ειπες τρολ)..

Φιλε εγώ δεν ειμαι με τον Περισσό, πως το ξέχασες; Και ο Περισσός τώρα μιλάει για λάθη στο 7ο Συνέδριο. Καλά δε μιλάω για το τι συζητάνε οι σύμμαχοι του στο Βέλγιο. ΑΠλως εσύ μαλλον εισαι της φράξιας Ρούσση, απο τους κυρίους που μπαινο-βγαινουν στον Περισσό ανάλογα με τα καπρίτσια τους.

Τον Μπελαντή φιλε μου τον έχω παρακολουθήσει από εποχές πολύ πριν τον αντιληφθείς εσύ ότι φλέρταρε με την ιδέα του Σύριζα. Και βέβαια δεν τον παρακολουθούσα στα ιστορικά του (αστειότητες), ούτε στα πολιτικά του (δεν υπήρχαν), αλλά στα νομικά του. Ειναι πραγματικά αστείο ο Μπελαντής το πρώτυπο του αριστερού ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ, μαϊντανού του Σύριζα, να παρουσιάζεται ως εχθρός των... σταδίων. Ελα τώρα να σοβαρευτούμε.

Εμενα φιλε μου μου αρέσει να λέμε ολοι τα πράγματα ως έχουν και κανεις να μην τρολάρει. Δε μου αρέσει ο διάλογος κωφών και τα μπινελίκια οπως δεν άρεσε και στους κουκούεδες του 30-40. Ο διάλογος κωφών αρέσει στα τρολ, γιατι αποκαλύπτεται η γύμνια τους. Δεν θέλουν να ξέρουμε ολοι μας, ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ.

____________

αρα στο προκειμενο:
λες
Τώρα αν θες να πούμε σκατά στο PSUV και τον GPP, στις εστίες λαικής εξουσίας και λειτουργίας της οικονομίας και της εκπαίδευσης με άλλους τρόπους από τον καπιταλιστικό,

εγω δεν λέω σκατά σε κανέναν, μιλώ πολιτικά. Ακου λοιπόν εστίες λαϊκής εξουσίας και λειτουργίας της οικονομίας υπάρχουν στη φαντασία σου. Δυστυχώς για σένα. Πρέπει κάποτε να μαθουμε λίγα πράγματα από θεωρία. Εχουν περάσει κάτι χρονάκια ξέρεις από τους μεγάλους πραγματικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς του Οουεν (Τεράστιες βιομηχανιες) στη Μ. Βρετανία. Αυτοι κατέρρευσαν παταγωδώς, λόγω της καπιταλιστικής επίθεσης.

Ηταν πειράματα οντως σπουδαία στην εποχή τους. Τώρα ομως ολα οσα μας παρουσιάζεις τα εχει κανει το ΠΑΣΟΚ το 81 με τις περίφημες προβληματικές, που έβαζε τον κοσμο να δουλεύει τσάμπα εν ειδει αυτοδιαχείρισης. .Συνέχισε λοιπόν την αντιπαράθεση στην ουσια της, και θα παιρνεις ουσιαστικές απαντήσεις.

Ανώνυμος είπε...

el quinto
ανέβηκε και το σχολιάκι μου στη μπαντιέρα. Δειτε το , εχει ενδιαφέρον για τη Γαλλία ειδικά.
..ειλικρινα σαν κινημα και απο θεωρια και απο ιστορια ειμαστε για τα μπαζα.
....αν μοστράρουν σαν ιστορικοι καποιοι σαν τον Μπελαντή, καήκαμε.

φιλε Κώστα το "σοσιαλισμος του 21ου αιώνα" ήταν μια απίστευτη κουταμάρα για τη Βενεζουέλα. Μολις οι αμερικανοι έριξαν την τιμή του πετρελαίου, η καπιταλιστική οικονομία της Βενεζουέλας κατέρρευσε. Αφου βασιζόταν αποκλειστικά στο συνάλλαγμα του πετρελαίου.

Δεν υπήρχε καμια παραγωγική βάση να αναμετρηθει με το χρηματιστικο κεφαλαιαο, αφού η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ντόπιων μεταπρατών καπιταλιστών που κέρδιζαν μονο με "υπηρεσίες" και εξαγωγή πετρελαίου. Απ' οσο θυμάμαι στην ΕΣΣΔ από το 21 μέχρι το 29 στήθηκαν παντού εργοστάσια, βαριά βιομηχανία και το 33-34 δεν πρέπει να υπήρχε κατι καπιταλιστικο στις παραγωγικές σχέσει (υπήρχαν βέβαια οι αστοι ειδικοι, που έδωσαν τη θέση τους στους κοκκινους το 37-39). Ξέρεις τι πόλεμο οικονομικό δέχτηκε η ΕΣΣΔ; δεν εχεις ιδέα.

Ποια ιμπεριαλιστική ρήξη μας τσαμπουνάς λοιπόν; Η "μεγάλη μπολιβαριανή εναναστατική διαδικασία" εγινε άλλον αιώνα, όχι τώρα ;-) Ο Μπολιβάρ ήταν μεγάλος επαναστάτης στην εποχή του. Δεν ήταν παπανδρέου - παπατζής της Ν. Αμερικής.

zoot horn rollo είπε...

Κώστα ΜΛΜ.

Αναυδος είπε...

αρα να υποθεσω Κωστα οτι εσυ πιστευεις οιτ η εξοδος απο ΕΕ/ΝΑΤΟ ειναι εφικτη χωρις ενοπλη συγκρουση με το κρατος των αφεντικων . Αν εμας μας κατηγορειτε για στοχους στη δευτερα παρουσια οι δικιες σας θεσεις ειναι παραμυθια της χαλιμας.

η παλη για τη λαικη εξουσια ταυτοχρονα θα επιλυσει το θεμα ΕΕ/ΝΑΤΟ Δεν ξεχωριζουν σαν στοχοι ειναι διαλεκτικα δεμενοι μεταξυ τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μπολιβάρ ήταν μέλος της Κόντρα.

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

el quinto ΜΛΜ.

Ανώνυμος είπε...

el quinto
χα! εξυπναδούλες. αρχισες και εσυ να τρολάρεις βλέπω.
ακου φιλε φραξιονιστή Κωστή, όταν πάμε σε επιχειρήματα, η πάγια τακτική αυτού που "ταπώνεται" ειναι να τρολάρει. Το κατάλαβες;
Προφανώς και δεν υπάρχει καμια "σοσιαλιστική νησίδα" στη Βενεζουέλα. Σκορπίζετε στο κοσμο της άκρας αριστεράς και τους φραξιονιστικούς δεξιούς θύλακες του Περισσού αυταπάτες ρεφορισμού και διαχείρισης, ότι κάνατε και με το Σύριζα και με το ΟΧΙ.

Απο το 2008-2009 γινόταν αυτό, τότε που εντοπίζατε "αριστερή στροφή" στη κοινωνία γιατί βλέπατε κάτι γκάλοπ υψωμένα στο Σύριζα. Επαναλήφθηκε το 2012 το παραμυθάκι, εκει τσίμπησαν πάρα πολλοι , δυστυχώς. ηταν η επανάληψη του 81. Αυτα τα σκατά θα τα πληρώσουμε ολοι πολύ ακριβά στο μέλλον. Γιατι εσύ κύριε κώστα που αναπαράγεις ολες αυτες τις ρεφορμιστικές παλιες αυταπάτες ως "νεες, κενοτόμες" ιδέες, σπέρνεις την απογοήτευση στον κοσμο που οδηγείται ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ σπίτι του, αφού βλέπει τις φουσκωμένες προσδοκιες του να καταρρέουν.

Ο κοσμος δεν εχει ανάγκη από ενέσεις ηθικού έχει ανάγκη από ορθή εκτίμηση της συγκυρίας σήμερα. Αν του λες οτι σε κανα χρονο με αντι-ιμπεριαλιστικές ρήξεις (συνεργασίες στο κοινβούλιο) θα ανακουφιστεί, καλά κρασά.

zoot horn rollo είπε...

Πηγαίντε να "ξεμαλλιαστείτε" πουθενά αλλού.

Ανώνυμος είπε...

προς zoot horn rollo
εσένα ρε μπαγάσα ποιος σε ρώτησε; Ξέρεις που σε γράφουμε; Α, μα πια :-).

Ανώνυμος είπε...

o quinto ήμουν πριν

Ανώνυμος είπε...



"Σκορπίζετε στο κοσμο της άκρας αριστεράς και τους φραξιονιστικούς δεξιούς θύλακες του Περισσού αυταπάτες ρεφορισμού και διαχείρισης"

Συμπέρασμα: Η "άκρα αριστερά" είναι δεξιότερα του ΚΚΕ.

Neophyte_commie είπε...

+1 στον Ζουτ.

zoot horn rollo είπε...

Έχεις δίκιο, έχει και το "ξεμάλλιασμα" την αξία του,συνεχίστε...

Ανώνυμος είπε...

συνεχιζω τις ερωτησεις οπως εκανα και πριν,
Πιστευετε οι αν γινοταν επανασταση, θα γινοταν σημερα με ορους και συνθηκες 1917?
Αν μπορουσατε να ξανακανετε την επανασταση του 1917 θα την κανατε με τις ιδιες συνθηκες και κανοντας τα ιδια βηματα?
Το οτι η Βενεζουελα δεν πηγε μακρια(γιατι οντως δεν πηγε) δεν ειναι νομοτελειακο οτι αν γινει κατι αντιστοιχο εδω θα καναμε τα ιδια ή οτι θα σταματουσαμε εκει που σταματησαν εκεινοι.
Το οτι δεν συνεχισαν την κρατικοποιηση και δεν εφαρμοσαν σταδιακα σοσιαλιστικες σχεσεις παραγωγης,δεν σημαινει οτι "εμεις" δεν μπορουμε να το κανουμε.
Το οτι ξεκιναμε απο ιδια αφετηρια δεν σημαινει οτι η πορεια μας αλλα και η στοχευση μας ειναι ιδια με την δικια τους.
Δεν σημαινει οτι θα σταματησουμε εκει που αυτοι σταματησαν.
Αρα οταν χρησιμοποιουμε παραδειγμα την βενεζουελα σαν παραδειγμα προς αποφυγη,μερικης μονο επιτυχιας,περιορισμενων δυνατοτητων, τοτε αμεσως "ξερουμε" τι μπορουμε να κανουμε καλυτερα και περισοτερο.
Ετσι λοιπον οπως καποιος θα "βελτιωνε" την Οκτωμβριανη επανασταση αν την εκανε σημερα,αντιστοιχα μπορει να "τελειοποιησει" τις προσπαθειες που εγιναν στην βενεζουελα.
Οποτε ξαναρωτω: γιατι αν μην τεθει ενα μεταβατικο προγραμμα που να μην φαινεται "αδυνατο" και "χιλιαστικο" για τον λαο,κινητοποιωντας τον σε καθε βημα?
Ποσο πιο ευκολο ειναι να πεις "εξοδο απο την ΕΕ και στην συνεχεια αποκρατικοποιησεις και μετα κοινωνικοποιση και μετα σοσιαλιστικες σχεσεις παραγωγης ",παρα
"ειτε εξοδο απο ΕΕ και σοσιαλισμο ειτε (εκ των πραγματων) παραμονη στην ΕΕ και αγωνα μεχρι να πιστεψουν ολοι στην αξια του σοσιαλισμου"?
Εγω νομιζω οτι ειναι ευκολοτερα τα πολλα μικροτερα βηματα,παρα ενα μεγαλο, συνειδητοποιημενο αλμα.

ΝΦ

zoot horn rollo είπε...

Ξεκατινιαστείτε κι άλλο.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Γυρναω απο την εξορμηση για την απεργια και τι να δω????

ΚΟΝΤΡΑ- ΑΝΤΑΡΣΥ/ΡΙΖΑ 4-0 !!!
(και σε ουδετερο γηπεδο )

Προωθησε μπροστα τον Μπελαντη ,Κωστα, να το φερεις στα ισα το ματσακι ,αλλιως θα φας κι αλλα

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

el quinto
ανέβηκε και το σχολιάκι μου στη μπαντιέρα. Δειτε το , εχει ενδιαφέρον

Ο ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΣ αριστερας !!

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε μεγάλε ένοπλε επαναστάτη ηρέμησε, στο ΚΚΕ του ησυχία τάξη και ασφάλεια είσαι. Επίσης είσαι σε ένα κόμμα που δεν συνδέεται και δεν στηρίζει πολιτικά κανέναν μεγάλο ένοπλο αγώνα του καιρού μας (Νοβορωσία, Νεπάλ) οπότε άσε τα φυσεκλίκια, εκτός αν τα θες για να πας να χτυπήσεις καμία μπεκάτσα.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

"στο ευρώ η υποτίμηση της εργατικής δύναμης είναι μονόδρομος."
ενώ στη δραχμή τι ακριβώς είναι Κώστα; Μου υπενθυμίζεις λίγο τι συνέβαινε επί δραχμής σε σχέση με τα πραγματικά εισοδήματα; Επί δραχμής, δεν είχες ακούσει ποτέ τον όρο λιτότητα; Έτσι για να ξέρουμε γιατί πράγμα μιλάμε.
Το αν κατάλαβα ή το τι ακριβώς κατάλαβα τι εννοούσες είναι αδιάφορο. Σου έγραψα ότι η συγκεκριμένη φράση που έγραψες είναι λάθος. Και όχι ούτε η εσωτερική υποτίμηση σ-τ-ο ευρώ είναι μονόδρομος. Μπορεί η ευρωζώνη να υιοθετήσει για κάποιο διάστημα πολιτική "μαλακού" ευρώ. Οι μισθοί τότε μπορεί ονομαστικά να παραμείνουν ίδιοι ή ακόμα και να αυξηθούν. Τα πραγματικά εισοδήματα όμως θα μειωθούν και πάλι κι αυτό γιατί υπάρχει κάτι που λέγεται κέρδος κι αυτό υπηρετεί ο καπιταλισμός. Και για να έχεις κέρδη πρέπει να είσαι ανταγωνιστικός και για να είσαι ανταγωνιστικός θα πρέπει να πληρώνεις λιγότερα σε πραγματικές τιμές για την ίδια ποσότητα και ποιότητα προϊόντος.

"η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων σε εξωτερική υποτίμηση είναι ενδεχόμενη, είναι θέμα κοινωνικού μπλοκ και πολιτικού προγράμματος."
Θα στο θέσω ωμά. Αυτό που έγραψες είναι η απόλυτη μπαρούφα. Υπάρχουν έσοδα-έξοδα. Όταν ο προϋπολογισμός σου είναι πρωτογενώς ελλειμματικός, κι αυτή τη στιγμή είναι (παρότι όχι τόσο όσο το 2009) τότε για να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου έχεις τους εξής τρόπους: α) παίρνεις δάνειο (αυτό το ξεχνάμε μιας και οι αγορές μας πέταξαν. Και να μη μας πέταγαν όμως τα δάνεια δε δίνονται για τη ψυχή του λαού και ο λαός στον καπιταλισμό δεν τα αποπληρώνει με αέρα) β) κόβεις πληθωριστικό χρήμα (δηλαδή υποτιμάς το νόμισμά σου) με τον πληθωρισμό να κατατρώει τα εισοδήματα.

Και θα στο θέσω ακόμα πιο κυνικά. Έχω ας πούμε 100 ρίζες ελιές-δεν είμαι δηλαδή και κάνας τσιφλικάς- στην Κέρκυρα (λάθος η επιλογή μέρους μιας και το λάδι εκεί είναι απαράδεκτο αλλά για χάρη του παραδείγματος). Τον Αύγουστο έρχεται ένας Ιταλός και μου ακουμπά σκληρό ευρώ προκειμένου να αγοράσει το λάδι που θα βγάλω όταν ωριμάσει ο καρπός. Εσύ τι λες θα κάνω μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα; Θα προτιμήσω τη πληρωμή σε σκληρό νόμισμα ή θα προτιμήσω να πληρωθώ με το πληθωριστικό χρήμα επειδή εσύ θα μου τσαμπουνάς για κοινωνικά μπλοκ, πολιτικά προγράμματα και λοιπές ανοησίες εντός καπιταλισμού; Και πώς λες εσύ αυτό να επιδράσει στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων;

ρα

Ανώνυμος είπε...

ΝΦ σαφώς και είναι νομοτελειακό ότι η Βενεζουέλα δεν πήγε μακριά. Το καπιταλιστικό σύστημα έχει τους νόμους του στην οικονομία και η ισχύς των νόμων δεν είναι α λα καρτ να τους εφαρμόζεις όποτε και όπως θες.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Κώστα αν κάποιος είναι στην ησυχία τάξη και ασφάλεια αυτός δεν είναι ο Άναυδος αλλά κάποιοι που τελικά η πολιτική τους συνοψίζεται στο "καπιταλισμόν μωρέ κι ας τρώγωμεν πέτρες"

ρα

Ανώνυμος είπε...

ρα δεν έχεις ιδέα από οικονομία. Βασική πίεση για μια νομισματική υποτίμηση είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο είναι πλεονασματικό. Τι προυπολογισμός και κουραφέξαλα ? Θα χρηματοδοτήσει το δημόσιο η ΤτΕ όπως γίνεται από αυτό που λέμε κεντρικές τράπεζες, αυτός είναι ο ρόλος τους και όχι το διατραπεζικό χρήμα της ΟΝΕ που όσο υπήρχε ανάπτυξη και τα χρέη ήταν χαμηλά και εξυπηρετήσιμα ερχόταν φτηνό, επιδείνωνε τον ταξικό συσχετισμό, την παραγωγική βάση και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Στην κρίση δεν υπήρχαν πλέον εγγυήσεις αποπληρωμής των ροών και έτσι υπήρξε η λύση των μνημονίων, αφενός για την μεταβίβαση στο δημόσιο του κακού Ενεργητικού των γαλλογερμανικών τραπεζών, αφετέρου για την δημιουργία των μοντέλων "εκκαθάριση εν λειτουργία" για μια χώρα. Πάνω απ'όλα για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης με ταξικούς όρους αλλά και με όρους ανισόμετρης πίεσης σε χώρες. Επίσης δεν υπάρχει πληθωριστικό χρήμα σε μια οικονομία σε συνθήκες αποπληθωρισμού, αυτά είναι μπαρούφες του Στουρνάρα και των διάφορων ερευνών σαν της UBS που όπως λέει ο Λαπαβίτσας, "δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο έχουν τυπωθεί".Θα υπάρξει ένας ελεγχόμενος πληθωρισμός και μια λογική υποτίμηση, απόλυτα ελεγχόμενες για τις λαϊκές τάξεις αν υπάρξουν πολιτικές στήριξης της παραγωγικής βάσης και της εργασίας. Πολιτική μαλακού ευρώ που λες δεν έχει καμία σημασία για την Ελλάδα, δεν θα είναι μαλακό μόνο για την Ελλάδα, δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα των επιτοκίων δανεισμού που είναι πολλαπλάσια για την Ελλάδα που ουσιαστικά έχει ένα δικό της ευρώ 7-8 φορές πιο φτηνό και με αυτό προσπαθεί να αγοράσει ευρώ σαν ξένο συνάλλαγμα. Εννοείται ότι ένα πιο φτηνό διεθνώς ευρώ, πχ για την συνολική ανταγωνιστικότητα της ΟΝΕ επί των ΗΠΑ δεν θα έχει κανένα σπουδαίο αντίκρυσμα στην ελληνική ανταγωνιστικότητα, πάλι εσωτερική υποτίμηση θα έχεις. Δύσκολα τα οικονομικά αλλά αν παίρνουμε την ευθύνη να οικονομολογήσουμε να τα ξέρουμε, και να μην αναμασάμε τροικανά κλισέ.

Κώστας

Κώστας

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Και μετα περιμενουμε εμεις να καταλαβει ο μικροαστος περι "Ιμπεριαλισμους" και τα ρεστα ...οταν εχει σπουδασει ολες τις αστικες οικονομικες μαλακιες και τις αναμασα σαν ...βαρουφιτσα !
Θα πρεπει να το εκδοσω τελικα το : " Τι ειναι ο Ιμπεριαλισμος ....ηλιθιε?"

Ανώνυμος είπε...

" Επίσης είσαι σε ένα κόμμα που δεν συνδέεται και δεν στηρίζει πολιτικά κανέναν μεγάλο ένοπλο αγώνα του καιρού μας"


Κάποιος να ειδοποιήσει τις FARC, την Ταξιαρχία Φάντασμα, το ΚΚΛιβάνου, τα ΚΚ της Συρίας(ξεχνάω κάποιους;) και σε καμμιά δεκαριά ΚΚ στη παρανομία-αδελφά κόμματα, οτι κάποιος που έχει παραδεχτεί οτι φοβάται να απεργήσει, κρίνει οτι το ΚΚΕ δεν είναι αρκετά...ετοιμοπόλεμο. Οχι τίποτα, μην έχουν να ελπίζουν οι άνθρωποι. Το είπε ο "Κώστας", το ΚΚΕ είναι του νόμου και της τάξης.Οκ.



zoot horn rollo είπε...

Λαπαβιτσας; Μη τον κοβεις απολιθωμα.

Ανώνυμος είπε...

"Βασική πίεση για μια νομισματική υποτίμηση είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο είναι πλεονασματικό."


Το ισοζύγιο τρεχουσών της Ελλάδας ήταν διαχρονικά ελλειμματικό και όχι πλεονασματικό. Guess What. Αυτό συνέβαινε και επί δραχμής. Η πρώτη φορά που εμφανίζεται θετικό είναι το 2013 (παίζει όμως να μην είναι ούτε και τότε στη πραγματικότητα)
Κάτι σωστό δε θα πεις μωρέ;
"Τι προυπολογισμός και κουραφέξαλα ? Θα χρηματοδοτήσει το δημόσιο η ΤτΕ όπως γίνεται από αυτό που λέμε κεντρικές τράπεζες"
Γουάου. Κρίμα να μην το ξέρουν σε ένα κάρο χώρες με δικά τους νομίσματα και να έχουν προβλήματα. Σπεύσε στη Ζιμπάμπουε να τους σώσεις

"αυτός είναι ο ρόλος τους και όχι το διατραπεζικό χρήμα της ΟΝΕ που όσο υπήρχε ανάπτυξη και τα χρέη ήταν χαμηλά και εξυπηρετήσιμα"
Ποιά χρέη ήταν αλήθεια χαμηλά και αφού ήταν εξυπηρετίσιμα από πού εξυπηρετούνταν; Δε φαντάζομαι να εννοείς ότι στην εξυπηρέτησή τους να έχει οποιοδήποτε ρόλο ο προϋπολογισμός...

"Στην κρίση δεν υπήρχαν πλέον εγγυήσεις αποπληρωμής των ροών"
Ποιός δίνει εγγυήσεις αποπληωμής των ροών; Με δραχμή και κρίση θα ήταν περισσότερες οι εγγυήσεις αποπληρωμής ή μήπως το εθνικό νόμισμα αποκλείει τελείως και την κρίση;

"αφενός για την μεταβίβαση στο δημόσιο του κακού Ενεργητικού των γαλλογερμανικών τραπεζών"
Ναι γιατί οι ελληνικές τράπεζες ήταν κελεπούρια που έχαιραν άκρας υγείας.

"δεν υπάρχει πληθωριστικό χρήμα σε μια οικονομία σε συνθήκες αποπληθωρισμού"
Βέβαια συνθήκες αποπληθωρισμού έχουμε επειδή είμαστε εντός ευρωζώνης, ασήμαντη λεπτομέρεια αυτό.

"όπως λέει ο Λαπαβίτσας".
Ξανά γουάου. Άμα το λέει ο γκουρού Λαπαβίτσας

"Θα υπάρξει ένας ελεγχόμενος πληθωρισμός και μια λογική υποτίμηση".
Α, τελικά θα υπάρχει πληθωριστικό χρήμα. Γουάου, σατανική διαδοχή επιχειρημάτων

"δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα των επιτοκίων δανεισμού που είναι πολλαπλάσια για την Ελλάδα που ουσιαστικά έχει ένα δικό της ευρώ 7-8 φορές πιο φτηνό και με αυτό προσπαθεί να αγοράσει ευρώ σαν ξένο συνάλλαγμα".
Τι είναι αυτα που γράφεις εδώ ρε, σοβαρά δε βγαίνει κανένα απολύτως νόημα. Τα επιτόκια δανεισμού είναι χαμηλότερα από του 2009 (και πολύ χαμηλότερα από όταν υπήρχε δραχμή), αν το ελληνικό ευρώ ήταν 7-8 φορές πιο φτηνό θα είχαμε γ@μηθεί να εξάγουμε στην ΕΕ και τον κόσμο όλο και τι σαχλαμάρες είναι αυτά τα αγοράσει ευρώ σαν ξένο συναλλαγμα.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Α, και την Ταξιαρχία Φάντασμα, θετική μετατόπιση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το αναγνωρίσω. Βέβαια οι μετατοπίσεις πρέπει και να εξηγούνται, τι πήγε στραβά με μια θέση α και τελικά προκρίνεται μια θέση β. Αν βέβαια ο συγκεκριμένος ανώνυμος σας εκφράζει.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου και των επιχειρήσεων είναι χαμηλά ?

ρε ρα, νομίζω ότι ξεπέρασες σε ευρωδουλεία, δεν ξέρω ποιον να πω, τον Κουβέλη θα πω, τόσο γαμάτο το ευρώ ?

εξάγουμε σε ευρώ τζιμάνι μου που το αγοράζουμε με την ουσιαστικά ευρω-δραχμή μας, ο Μάκης Παπαδόπουλος σου μαθαίνει οικονομία ?

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

el quinto
οπα εδώ αρχισαμε με οικονομικά, αυτά που γουστάρω

λεει ο φραξιονιστής κωστής για την αντιιμπεριαλιστική του ρήξη που μας προτεινει ως αμεση λυση:
....Θα υπάρξει ένας ελεγχόμενος πληθωρισμός και μια λογική υποτίμηση, απόλυτα ελεγχόμενες για τις λαϊκές τάξεις αν υπάρξουν πολιτικές στήριξης της παραγωγικής βάσης και της εργασίας....

ρε συ κωστη, αυτά κάποτε δεν τα έλεγαν κατι αναπτυξιολογικές δυνάμεις διαχειριστικές στην Ελλάδα το 89, ρε συ αυτα δεν κατακρινει τώρα στο παντιέρα ο Δραγανίγος; Τι μετώπο ειστε σεις ρε, ο καθενας λεει τα δικά του :-). Ρε παιδια δεν κανω πλάκα δεν ειναι τυχαία αυτα που γράφονται εκει στην παντιερα, τα πουλάκια μου εχουν αρχισει την..αντεπίθεση, μετα τη ξεφτίλα του Σύριζα, πάνε να βγουν κι από πάνω. ρε μας δουλεύετε ψιλο γαζί;

Τουλάχιστον φιλε Κωστή συνεννοηθείτε πρώτα να μην τα λέτε διαφορετικα ;-)

για πες μας ρε φιλε ενα ιστορικο προηγούμενο που συνέβησαν αυτα που λες. Θες Αργεντινή ή Ισημερινό; Θες Γερμανια του 1923,όταν η κυβέρνηση Κουνο εκανε σταση πληρωμων ναι ρε στάση πληρωμων οι αστοι εκαναν στη γερμανια, που ουτε διανοείται να την κάνει ποτέ ένας νοτιοαμερικανός (ουτε στην αργεντινή δεν έγινε ετσι), ο πληθωρισμος εφτασε στα υψη, τα βάρη φορτώθηκαν ξανα στο λαο, και επειδή ειμασταν ακομη κοντά στο 17, οι εργάτες παρολίγο να επαναστατήσουν (μονο η καθοδήγηση στο Αμβούργο στάθηκε στο ύψος της με τον Τέλμαν, οι άλλοι οι φιλοτροτσκιστές (οι δικοι σου ντε Μπράντλερ και Ταλχαίμερ) δεν μοιρασαν τα οπλα στους εργάτες (και ειχαν, τα ειχαν απο την ΕΣΣΔ) σε Σαξωνια , Θουριγγία, μιλάμε για προπύργια των κομμουνιστών όπου το 1921 μονο και μονο επειδη οι σοσιαλδημοκράτες έκαναν λοκ-αουτ σήκωσαν οπλα.

λεει παρακάτω ο φραξιονιστής κωστής, απευθυνόμενος στο ρα
...Πολιτική μαλακού ευρώ που λες δεν έχει καμία σημασία για την Ελλάδα, δεν θα είναι μαλακό μόνο για την Ελλάδα, δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα των επιτοκίων δανεισμού που είναι πολλαπλάσια για την Ελλάδα που ουσιαστικά έχει ένα δικό της ευρώ 7-8 φορές πιο φτηνό και με αυτό προσπαθεί να αγοράσει ευρώ σαν ξένο συνάλλαγμα.....

χμ...πολιτικου μαλακου ευρω μπορει να γινει και για την Ελλάδα, αλλα δεν θα αλλάξει οντως τίποτα, ελάχιστα. Αυτο ομως σου λέει και ο ρα :-) χα! χα! τωρα παριστάνεις τον κουφο, εσύ φιλαράκο, έτσι δεν ειναι;
Βλέπεις κάποια στιγμή καποιοι μας έπρηζαν με τον σουπερ μαριο Ντράγκι, ποιοι να δεις, ποιοι να δεις, οτι το σχέδιο του θα χαλάρωνε τις δανειοδοτικές απαιτήσεις της Ελλάδα κι άλλες παπαριές. Και έλεγαν να ο Τσιπρας διαπραγματεύτεται, να υπάρχει σχέδιο, έστω και τακτικιστικο και άλλες τετοιεις μαλακιες, ασε που τον Μπραρουφάκη τον ειχαν για θεό, έτσι δεν ειναι; αυτα δεν έγραφε ο Δελαστικ; ναι ή ου;

λες παρακάτω φιλε κώστα:
...Εννοείται ότι ένα πιο φτηνό διεθνώς ευρώ, πχ για την συνολική ανταγωνιστικότητα της ΟΝΕ επί των ΗΠΑ δεν θα έχει κανένα σπουδαίο αντίκρυσμα στην ελληνική ανταγωνιστικότητα, πάλι εσωτερική υποτίμηση θα έχεις. Δύσκολα τα οικονομικά αλλά αν παίρνουμε την ευθύνη να οικονομολογήσουμε να τα ξέρουμε, και να μην αναμασάμε τροικανά κλισέ....

σωπα. και; το ξέρουμε, ειτε εντος ευρώ , ειτε εκτος το πουλο, αφου η ελλαδίτσα στον διεθνή καπιταλιστικο καταμερισμο της εργασίας εχει πιάσει πάτο. Ελάχιστα εξάγουμε , τα πάντα τα εισαγουμε, η αγροτικη οικονομια εχει καταστραφεί κι απο βιομηχανια άστο καλύτερα, ας οψονται οι επαναθεμελιωτικές δυνάμεις που μας έταζαν παραμύθια της χαλιμας για το σοσιαλισμο των υπηρεσιών και του τριτογενούς τομέα :-) χα χα!

ρε συ κωστή να σου πω κατι ειλικρινά τώρα, η γραμμή σας έχει αλλάξει (τουλάχιστον για όσους κοιτάνε ανταρσύα μεριά). δε νομίζω οτι εχει ελπίδες η ΛΑΕ. Οι μισοι μαλλον ειναι ηδη στο Σύριζα. Ξερεις εγιναν κατι ανακατατάξεις με τους 53 πρόσφατα. Πιστευω οτι οι πάντες γυρνάνε γιατί σου λεει να προλάβουμε να φάμε και εμεις το κατι τις μας πριν γινουμε ΠΑΣΟΚ του 8% :-)

Ανώνυμος είπε...

el quinto
κοιτα να δεις τι συμβαινει κωστή.
η φράξια ρουσση στην ανταρσύα έβγαινε συνεχως υπερ της ενότητας, και υπερ της ενοτητας και με υμνους υπέρ του Σύριζα και κατέγγελνε τον... "σεκταρισμο" των ναριτων κι άλλα ωραία. αλλα τώρα εχετε μεινει μαλλον μονοι και δεν ξερετε τι να κανετε.

εγω αυτους τους αρανιτες ποτε δεν τους συμπαθούσα. Μου εκανε κατάπληξη πως δεν ειχαν φύγει μαζικα (έφευγαν αρκετοι) προς Σύριζα απο το 2008. Το αποφάσισαν τελικά τώρα με τη ΛΑΕ. Wrong choice, δεν πειράζει μωρέ σας την έφερε ΟΛΟΥΣ (και αρανιτες και ρουσσικους) ο.."σεκταριστής" δραγανίγος. για λίγα ψήφια απο κοινού δεν μπήκατε στη βουλή, έτσι; --ξερω ξερω καμια φορά τα ποσοστά δεν προστιθενται, αλλα οσο να ναι ποναει κι ετσι--

Ακου λοιπόν πως θα πανε τα πράγματα, ο καθε κατεργάρης θα παει στο πάγκο του πολύ σύντομα φιλε και εσεις θα μιλάτε ακομη για...ενότητα. Οπως και ολοι,αλλα ταυτόχρονα θα γινει και γνωστή "περιχαράκωση" στο κομμα μας ;-)

ειναι σα να βλέπω χολυγουντ ενα πραγμα

εχει πλάκα να βρεθεις ξανα στον Περισσο και σε 3 χρονάκια να μου τα εχεις γυρισει ;-)

υγ: καλά αυτα περι ενοπλου στην ανατολική ουκρανια, ειπαμε φιλε εχουμε ανεβασει εδω και βιντεο με τους πουτινόπληκτους ηγέτες των δήθεν ΛΔ. Ελα αφήστε τις βλακειες. Λέτε παπαριές σε νέους ανθρώπους. μεχρι το λαϊκό μέτωπο ρε στην ισπανια και τις διεθνεις ταξιαρχιες φέρνατε ως παράδειγμα για να τσιμπήσει κοσμος!!! 100 κωλοτούμπες, κάθε βδομάδα και μια.

ειμαστε για τα μπάζα, ρε σα κινημα. Σαν να παιζουμε στην οπερα της πεντάρας.

Ανώνυμος είπε...

el quinto
α, και κάτι για το νομισμα μη ξεχάσω, λεει ο φραξιονιστής κωστης:
,,,,εξάγουμε σε ευρώ τζιμάνι μου που το αγοράζουμε με την ουσιαστικά ευρω-δραχμή μας, ο Μάκης Παπαδόπουλος σου μαθαίνει οικονομία ?...

ενω αν εξάγουμε σε ΚΑΘΑΡΗ δραχμή τότε να δεις τη γλύκα, θα ψάχνεις κακομοίρη μου να βρεις σε σουπερμαρκετ απορρυπαντικο, οι μεταπράτες αστοι θα χουν αδειασει ολο το στοκ σε εξαγωγές, στα αρχίδια τους η εσωτερική αγορά.

Αυτο εγινε στη Βενεζουέλα. χαμος! ουρές παντού και οι μπάτσοι με μαρκαδοράκι να σε στιγματιζουν μπας και κλέψεις ουρά ή πας αλλού σε άλλη ουρά. Κι αυτοι σκέψου, ειχαν και πετρέλαιο. Εμεις ρε σε λίγο ουτε λαδάκι δεν θα έχουμε με τη ΚΑΠ.

Ούτε καντήλι ρε Κωστή δεν θα μπορεις να ανάψεις :-).

αχ τέσπα εχουν πλακιτσα αυτα τα φορουμς. αλλα το παρακάναμε
___________________________________________________
Ζουκοφ ενα τελευταιο για σένα
ποτε δεν πέταξα πέτρα, ούτε μολότοφ σε μέλος του Περισσού. Ούτε βεβαια θα το εκανα ποτέ ετσι χύμα μπροστά σε κοσμο που θα μπορούσε να πάθει κάτι. και κανεις δεν το έκανε απο μας. αυτα τα κάνουν θερμόαιμοι απ' ολες τις μπάντες της σύγκρουσης (ΚΝΑΤ, πιτσιρικαρία-αγρια νεολαία). Αυτο ομως δεν σημαινει οτι αλλάζω κατι απο αυτα που πιστεύω ότι εγιναν τότε.
ουτε βήμα πίσω δεν κάνω;-)
αντε χαιρετισμούς κι άσε κι εσύ το ιντερνετ γιατι αποβλακώνει, θέλει μέτρο.

Ανώνυμος είπε...

el quinto
οπως καταλαβαινεις ΝΦ και κυριε Κωστη κάποιοι κανουμε και πραγματικα πηγαδάκια στη ζωή μας.
εσυ τωρα μας αντιτείνεις:

...Πιστευετε οι αν γινοταν επανασταση, θα γινοταν σημερα με ορους και συνθηκες 1917?
Αν μπορουσατε να ξανακανετε την επανασταση του 1917 θα την κανατε με τις ιδιες συνθηκες και κανοντας τα ιδια βηματα?...

αυτο τώρα τι ειναι , ερώτηση παγίδα, κρισεως; Ρε φιλε σορρυ τώρα αλλα τα εχεις μπερδεμενα στο μυαλο σου. Οι μπολσεβίκοι έκαναν αυτα που έκαναν γιατι δεν τσίμπησαν σε λογικες καπιταλιστικής διαχείρισης, τύπου μενσεβίκων. Ξερεις, ο τροτσκι τότε μαλακιες εγραφε το Φλεβάρη του 1917, υπερ της ενότητας ήταν μπολσεβίκων-μενσεβίκων. Σε μια μισομενσεβίκικη φυλλάδα έγραφε και αυτές τις οπορτουνιστικές τακτικές πρότεινε. Μετα βέβαια προσπάθησε να παραποιήσει την ιστορία. αλλα τα γεγονότα μάγκα δεν παραποιούνται.

Ο Λένιν με τις θέσεις του απρίλη άλλαξε τη στρατηγική και τακτική των μπολσεβίκων ως οφειλε γιατι ειχαν αλλαξει οι συνθήκες (1, η αστική τάξη ειχε πάρει την εξουσία με την επανάσταση του Φλεβάρη αρα η αστική επανάσταση σε αυτο το στάδιο ειχε ουσιαστικά τλειώσει, 2, υπήρχαν σοβιέτ, 3, οι εργάτες και οι αγρότες ειχαν οπλα στα χέρια). Επιπλέον , ήξερε πολύ καλά ότι οι μενσεβικοι και οι εσέροι δεν επρόκειτο ποτέ να προωθήσουν την σοσιαλιστική επανάσταση ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ στη κυβέρνηση, αλλα να την φρενάρουν. Δεν ειχαν έρθει σε καμια ρήξη με την αστική τάξη και αυτό έκανε ΜΠΑΜ για τον Λένιν. Ο στάλιν καθυστέρησε 10 μέρες (ο ίδιος τα λέει) και πείστηκε τελικά στην αλλαγή τακτικής και στρατηγικής. Ο ίδιος εξέδιδε το Κεντρικο Οργανο των μπολσεβίκων. Ο στάλιν πίστευε μεχρι εκεινη τη στιγμή οτι οι μπολσεβίκοι έπρεπε να συμμετέχουν στη κυβέρνηση για να πιέσουν και από τα πανω και από τα κάτω για το προχώρημα της επανάστασης. Αυτή ήταν ως τότε η τακτική των μπολσεβίκων (2 τακτικές της σοσιαλδημοκρατίας). Τα σοβιέτ (δυαδική εξουσία) ομως ήταν ο καθοριστικος παράγοντας που τροποποιούσε ριζικά την τακτική. Η πλάκα ειναι ότι οταν γράφτηκε το οι 2 τακτικές του Λένιν, οι μενσεβίκοι έλεγαν οτι στην επερχόμενη αστική επανάσταση, το εργατικο κομμα έπρεπε να ειναι κομμα της "ακρας αντιπολίτευσης" :-)

αυτα ομως φιλε ΝΦ. εγιναν μετά από έναν ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, you know Q-). Αρα ασε την οκτωβριανή επανάσταση, και τις συσχετισεις με το Σύριζα. Και για δικο σου καλο άνοιξε τα άπαντα και ξανάρχισε το διάβασμα. Γιατι αν περιμένεις να μορφωθεις απο το ρούσση, και τους άλλους, το χεις χαμένο.

αντε ειπα να γραψω και για σενα μη σ' αφησω παραπονεμένο

Ανώνυμος είπε...

Ρε δεν την παλεύετε καθόλου που κάθεστε και συζητάτε σοβαρά με τον τύπο που έγραψε στο πρώτο του σχόλιο ότι το "όχι" του δημοψηφίσματος ήταν "αντιιμπεριαλιστική έκρηξη του λαού", ο οποίος θέλει σπασμένα τζάμια, επαναστάσεις και τα λοιπά απ'την μια, αλλά απ'την άλλη δηλώνει ότι κάνει την κότα στον χώρο δουλειάς του, και ζητάει σωτηρία από λαφαζάνηδες (είναι κι αντισύριζα ε), σκαμνάκηδες (πολύ αντισύριζα), kommon (μα πάρα πολύ λέμε), λαπαβίτσιδες (ναι, μεγάλη μπάλλα από οικονομία ο κώστας του "...Θα υπάρξει ένας ελεγχόμενος πληθωρισμός και μια λογική υποτίμηση...", σαν τον συνονόματο) και σια.

Τραγικές οι περικοπές στην ψυχική υγεία, αλλά τουλάχιστον σκίζουν το rednotebook, το kommon κι η ίσκρα. Όχι γιατί μερικοί ειρωνεύονται και αναρωτιούνται για το ποιός κάθεται και διαβάζει όλες αυτές τις μαλακίες των επαγγελματιών της παπαρολογίας. Ιδού το παράδειγμα αυτής της ιδιοφυίας με τις 4 δουλειές. Οι 700 αποχρώσεις του πασοκ μαλάκες μου.

Ijon Tichy

zoot horn rollo είπε...

ΚΚΕδες αυτό είναι επίπεδο κι όχι του "Περισσού", να τα βλέπετε να μαθαίνετε.
Μη κόβεις Απολίθωμα όσο μπορείς, μνημεία σηκώνονται μπροστά στα μάτια μας.

Αναυδος είπε...

το προβλημα του κωστα του νφ και του καθε κώστα είναι ότι εχουν υποταχθει στο συστημα σωματι και πνευματι
ουτε καν απεργιες (νέο φρουτο αυτό τωρα που οι συριζεοι τους αφησαν μονους τους) και πολιτικα επιχειρηματα βγαλμενα από το οπλοστασιο της σοσιαλδημοκρατιας

αυτό εχει σαν αποτελεσμα να περιοριζουν την επαναστατικη τους εξαρση σε καμια πετρα και μολοτοφ ειτε σε καμια βιτρινα και ταγερ ειτε σε κανενα ατμ αλλα πανω από όλα κατηγορωντας το ΚΚΕ ότι είναι το κομμα της ταξης και της ησυχιας επειδη αφηνει τις τζαμαριες στη ησυχια τους και επικεντρωνεται στο να πεισει με εργα και λογια τον σκλαβο να οργανωθει και να παλεψει

να τους αφιερωσω τον μπιρμαν που τους ταιριαχζει γαντι

Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος, (ο πρεκαριατος)
κέρδος ποτέ μα από παθήματα χορτάτος, (δημοψηφισμα, αγανακτισμενοι, συριζα λαε)
που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά, (επιθεση στο ΠΑΜΕ 20/11/2011)
αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά (400-500 ψωρο ευρω )
κι επαναστάσεις στ’ όνειρά του αναζητεί, (Νεπαλ, ουκρανια αλλα προς θεου όχι ελλαδα)
τον έχω βαρεθεί.

Ανώνυμος είπε...

"τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου και των επιχειρήσεων είναι χαμηλά ?"
Όχι μωρέ γι' αυτό η ελληνική αστική θέλει ακόμα, στη πλειοψηφία της, τη παραμονή στο ευρώ. Τη θέλει για να υπάρχουν υψηλά επιτόκια για δημόσιο και επιχειρήσεις. Δεν της αρέσουν τα χαμηλά επιτόκια που θα έχει με δραχμή... Ρε άνθρωπε τα θες και τα γράφεις;
Αν θες ψάξε να δεις τι επιτόκια δανεισμού είχε το ελληνικό δημόσιο και οι επιχειρήσεις προ ευρώ ή σύγκρινε αυτά που πληρώνει σήμερα η Ελλάδα με αυτά που πληρώνουν σήμερα τα BRICS.

"εξάγουμε σε ευρώ τζιμάνι μου που το αγοράζουμε με την ουσιαστικά ευρω-δραχμή μας"
Εντάξει, (και) αυτό είναι για τα πανηγύρια.

Σε άλλα προηγούμενα που τα έχεις αφήσει ασχολίαστα δε θα επανέλθω (άλλωστε τα πράγματα είναι νομίζω οφθαλμοφανή) επειδή όμως είσαι αρκετά προκλητικός θα σου επισημάνω μόνο το ότι ο Λαπαβίτσας που τόσο αγαπάς, μιλά μόνο για έξοδο από ευρώ και όχι για έξοδο από ΕΕ (τόσο αντι-ιμπεριαλιστής ο γκουρού σου). Οι μπούρδες του λοιπόν, που τις υιοθετείς αμάσητες, αφορούν κατ' αυτόν μια Ελλάδα εντός ΕΕ (μπας και καταλάβεις τι κάνεις εσύ που τους ισχυρισμούς του τους μετέφερες αυτούσιους και για τη περίπτωση της Ελλάδος εκτός ΕΕ). Καλύτερα λοιπόν να διαβάσεις ποιούς ακριβώς στηρίζεις και πιστεύεις προτού κάνεις μαθήματα περί του ποιός εδώ μέσα στηρίζει ΕΕ.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Καλα ρε Κωστακη ηρθες εδω να αντιπαρατεθεις με οπλο το Λαπαβιτσα?! Δηλαδη καμια συναισθηση...?

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8557722

Κοντριτη εγω εξαρχης ειχα αποψη για το σικε ΟΧΙ και το ΚΚΕ το ιδιο. Δεν αλλαξε αυτη ουτε μαλακωσε. Ασφαλως και διαφορετικα αντιμετωπισα εξαρχης απλο κοσμο και κοσμο του ΚΚΕ που εγερνε προς το ΟΧΙ και αλλιως τις πολιτικες δυναμεις που το προτειναν ως ριζοσπαστικη προταση. Αυτο δεν ειναι θεμα σκληρης ή μαλακης θεσης αλλα ζητημα αντιληψης της πραγματικοτητας και τακτικης.
Ο εργατης εκφραζει τον εαυτο του με οσα λεει επηρεασμενος φυσικα απο την διαπαλη που διεξαγεται στην κοινωνια και στη συνηδειση του μεταξυ αστικης και κομμουνιστικης ιδεολογιας. Τα κομματα ειναι εκφραστες κοινωνικων ταξεων, στρωματων ή τμηματων ταξεων αλλη στοχευση εχει ο εργατης που αναπαραγει Συριζαιικα επιχειρηματα αλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ως κομμα.

ratm

Υγ. Κωστακη το ΚΚΕ δεν στηριζει απλα ανταρτικα οπως τους Farc, εχει παρει 2 φορες το ιδιο τα οπλα, σημερα ειναι το κομμα που πρωτοστατει στη συγκρουση με την ταξη των εργοδοτων. Δεν κοπτεται για το πως το ελληνικο κεφαλαιο θα γινει εξαγωγικο(αληθεια η τονωση των εξαγωγων θα αλλαξει τον εργασιακο μεσαιωνα για τον εργατη?) ή θα κερδισει καποιες θεσεις στον ανταγωνισμο, αλλα τα μελη του ειναι αυτα που μετρανε στις πολυ δυσκολες μερες μας απολυσεις, διωξεις, ταιζουν τα παιδια τους με δανεικα, με λιγα λογια ζουν τις δυσκολες συνθηκες αλλα δεν σκυβουν, το παλευουν, αναλαμβανουν το κοστος και τη θυσια της επιλογης τους. Δεν κρυβονται ουτε πισω απο κουκουλες, ουτε παιζοντας κλεφτες και αστυνομοι με τα ΜΑΤ αλλα μετα στη δουλεια ταξη και ασφαλεια, ουτε ψαχνουν τις λυσεις σε μεταβατικα, υποτιμησεις νομισματων και τονωση της ανταγωνιστικοτητας του κεφαλαιου.
Οι συγχρονοι οπαδοι του Πουλαντζα ειστε πολυ πιο λιγοι σε επιπεδο επιχειρηματολογιας απο τον οριτζιναλ ωστε να τα βγαλετε περα με τους κομμουνιστες.

Ανώνυμος είπε...

προς el quinto:
δεν χρειαζοταν ολο αυτο το κατεβατο για να απαντησεις σε οσα ΔΕΝ ρωτησα!
Ειπα απλα οτι σημερα θα γινοταν επανασταση "καλυτερα" απο τοτε,μιας και πλεον ξερεις τι και που εκαναν λαθος,ολιγωρησαν,διελαθε της προσοχης τους κλπ
Ετσι λοιπον μπορει καποιος να παρει το παραδειγμα της Βενεζουελας και κρατωντας τα καλα,να παει παραπερα και να μην πεσει στις ιδιες παγιδες.
Καμια προσπαθεια δεν ειναι χαμενη,με την εννοια οτι αφηνουν παρακαταθηκη για το μελλον.
Το να βγω εγω και να πω οτι μια επανασταση σαν του `17,θα οδηγησει σε δικες της Μοσχας θα ηταν ανιστορητο και τελικα αντιδιαλεκτικο.
Εσυ γιατι υποστηριζεις οτι ΚΑΘΕ προσπαθεια σταδιακης εφαρμογης ενος σοσιαλιστικου τροπου παραγωγης ειναι καταδικασμενη?
Το αποτελεσμα μπορει να επιτευχθει με περισοτερους απο εναν τροπους(η ενοπλη συγκρουση δεν αποκλειεται ουτε απο την σταδιακη εφαρμογη, εννοειται.Ισως μαλιστα να ειναι και στοιχειο απαραιτητο).
Μην κανεις το λαθος λοιπον να καταδικαζεις κατι εξ αρχης επειδη στο παρελθον καποιος δεν το εκανε καλα ή το εφαρμοσε ημιτελως.
Εγω θεωρω οτι η σταδιακη επιδιωξη της μετατροπης του συστηματος λυνει το προβλημα της μη υπαρξης λαϊκης υποστηριξης,κατι που η θεωρηση της επαναστατικης μετατροπης δεν μπορει προς το παρον να λυσει.
Καλα και ενημερωτικα λοιπον οσα εγραψες, αλλα δεν εχουν να κανουν με οσα εγω ειπα.

ΝΦ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@ el quinto

Ειπα κανενας οτι πεταγες πετρες (μαρμαρα) ? Εγω ειπα οτι ησουν με τους κουστουματους που ...καθοδηγουσαν μαλλον (κι αυτο βγαινει αβιαστα απο την ..."κριτικη" που κανεις στην "σταση του ΠΑΜΕ " στη δολοφονικη επιθεση που μεχρι και οι ροσιναντε καταλαβαν ΤΙ ΠΑΙΧΤΗΚΕ κεινη τη μερα )
Θα σας πειραζε πολυ κι εσας και τους προισταμενους σας το βραδυ στην ψηφιση να ηταν 1,5-2 εκ. λαου κατω (σε 5 βουλευτες στηριζοταν ητο κουβερνο ) ...Κατι που θα ηταν εργο του ΠΑΜΕ που θα ειχε αποτρεψει τα μπαχαλα στα παιχνιδακια τους με τα ΜΑΤ να διωχνουν κοσμο οπως καθε φορα .Η κινηση του κομματος να περικυκλωσει την Βουλη και να αποτρεψει την δρασης ΣΑΣ ηταν Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κινηση ΡΟΥΑ ΜΑΤ για το συστημα σας ....τα χασατε τοσο που αναποδογυρισατε την σκακιερα

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@ ΝΦ
Το απαυγασμα των αυταπατων του μικροαστου οσα εγραψες .
"Οποιος ΔΕΝ θελει να ζυμωσει 10 σταδια κοσκιναει " .
Η επιτομη του οπορτουνισμου ...
Ελα παρε ενα δωρακι

https://www.marxists.org/ellinika/archive/lenin/works/1917/staterev/VI_Lenin_Kratos_kai_epanastash_greek.pdf

(οπου βρεις αγνωστες λεξεις ΜΗΝ μπεις στην wikipedia να τις ψαξεις .... μπηκαν και κατι κοντρητες και προκοψαν )

Ανώνυμος είπε...

ratmούλη τον Λαπαβίτσα τον επικαλέστηκα απέναντι στις εκθέσεις της UBS και της τρόικα που έλεγε ο ρα ότι είναι σωστές για τον πληθωρισμό και την υποτίμηση. Επίσης ο Λαπαβίτσας δεν υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ, βαριέμαι αυτό να το αναπτύξω, που και πάλι δεν θα ήταν κριτήριο για το αν εκτιμάει σωστά τον πληθωρισμό. Επίσης να σου πω πως τα αντάρτικα στα οποία πήρε μέρος το ΚΚΕ το έκανε σαν ένα κόμμα που από τότε πέρασε 4 μείζονες, αντικειμενικά, διασπάσεις άρα εκείνοι που έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα να κρίνουν αν θα αναφέρονται σε εκείνα τα αντάρτικα είναι πολύ περισότεροι από το σημερινό ΚΚΕ, δεν είναι θέμα trademark η πολιτική παρακαταθήκη.

για τον μεγάλο οικονομολόγο ρα που νομίζει ότι τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου σήμερα είναι χαμηλά, άρα μάλλον είμαστε και στις αγορές να του πω πως το πραγματικό επιτόκιο είναι επιτόκιο -πληθωρισμός και πως τελικά ένα δάνειο θεωρείται εξυπηρετήσιμο όταν το πραγματικό επιτόκιο είναι κάτω από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και πως η Ελλάδα δεν είναι στις αγορές. Κόψε την οικονομολογία γιατί εκτός από εύκολος κατάντησες και βαρετός.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Ανεπτυξε μου πεις ως η προταση η δικη σου και του Λαπαβιτσα εστω και εκτος ΕΕ και οχι απλα ευρωζωνης(αν και η ΛΑ. Ε. εθνικο νομισμα εντος ΕΕ εχει σαν προταση αλλα εστω), θα βελτιωσει το βιοτικο επιπεδο της εργατικης ταξης. Εγω χεστηκα ποσο εξαγει ο Λατσης, εγω θελω να ζησω σαν ανθρωπος το 2015 εφοσον υπαρχουν αυτες οι προυποθεσεις. Πες μου πως το εξασφαλιζει αυτο η πολιτικη προταση σου. Πως η αναπροσαρμογη συμμαχιων του ελληνικου κεφαλαιου σε συνδυασμο με εναν εθνικο καπιταλισμο με εντονα κευνσιανα χαρακτηριστικα θα λυσουν τα προβληματα της εργατικης ταξης σημερα.

ratm

Ανώνυμος είπε...

η ΛΑΕ δεν έχει πρόταση την παραμονή στην ΕΕ, δεν χρειάζεται τώρα κι άλλο σεντόνι. Εγώ δεν θα πω "αλλά έστω", παραμονή στην ΕΕ λέει το ΚΚΕ και έξοδο στον σοσιαλισμό, η ΛΑΕ λέει ότι η έξοδος από την ΕΕ είναι ανά πάσα στιγμή στην ημερήσια διάταξη αν η εργαζόμενη κοινωνία, ο οργανωμένος λαός κλπ επιχειρήσουν έναν άλλο δρόμο με τους εργαζόμενους και την εθνική κυριαρχία στο τιμόνι και όχι το μπλοκ ιμπεριαλισμού-ελληνικού αστισμού. Είναι λάθος η άποψη για το δημοψήφισμα ντε και καλά, και πρέπει να βαθύνει το περιεχόμενο μιας ρήξης με την ΕΕ σε ότι αφορά κανόνες, συνθήκες κλπ. Πες μου εσύ πως θα ζήσουμε σαν άνθρωποι μέσα στην ΕΕ και άσε την ΛΑΕ να στηθεί, να ιδρυθεί, να αποκτήσει εσωτερική ζωή και πραγματικά δικά της κεκτημένα μακριά από προβοκάτσιες. Εγώ ας πούμε λέω να μην τηρούμε τίποτα απέναντι στην ΕΕ και ας μας διώξουν, εσύ που δεν θες καπιταλιστική Ελλάδα εκτός ΕΕ συμφωνείς ή να τα τηρούμε ? Δεν χρειάζεται απάντηση, έγινε δημοψήφισμα και είπες ΔΓ/ΔΑ, δηλ να τα τηρούμε, εγώ νομίζω ότι έτσι δεν ζούμε σύμφωνα με τις προυποθέσεις του 2015, θέλω να ζήσω σαν άνθρωπος.

ή έξοδος από το ευρώ δεν γίνεται για τις εξαγωγές γίνεται για την υποκατάσταση των εισαγωγών και για την κατάργηση των μνημονίων γιατί δεν μπορεί να ζούμε έτσι όταν υπάρχουν οι σημερινές δυνατότητες. Δεν έχεις παρακολουθήσει τίποτα από το 2010, είναι προφανές.

δεν υπάρχει πρόταση εθνικής καπιταλιστικής ανάπτυξης με κευνσιανά χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει θέμα αναδιάταξης των συμμαχιών του ελληνικού κεφαλαίου αλλά ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική της χρήσης από τον ελληνικό αστισμό της ανισόμετρης ένταξης του κατά των εργαζομένων της νεολαίας και του λαού.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

μεγάλε οικονομολόγε Κώστα,

πέρα από σοφιστείες και αλχημείες τίποτα άλλο έχει το μενού;
Για την ουσία; Για την ταξική κατεύθυνση; Για την τάξη στην εξουσία; Ή θα συνεχίσεις να προσπαθείς να αποδείξεις πότε τα επιτόκια και ο πληθωρισμός θα είναι πιο χαμηλά;
Κάνε ό, τι νομίζεις.
Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να καλέσει μαζί με τους καθηγητάδες και τους δημοσιολόγους σας τον λαό να θυσιαστεί για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και τον ρυθμό (καπιταλιστικής!) ανάπτυξης.

Τουλάχιστον σταμάτα να διαστρέφεις τις θέσεις του Κόμματος με τύπου "είναι εφικτή εντος ΕΕ η εργατική εξουσία". Κάτι τέτοια δείχνουν τι κουμάσι είσαι, που έρχεσαι εδώ και το παίζεις και καλοπροαίρετος.

Όχι μόνο είστε λαοπλάνοι, αλλά και πλήρως αποτυχημένοι λαοπλάνοι.

Ανώνυμος είπε...

προς Ζουκοφ:
εισαι τυχερος που ο quinto δεν συμφωνει μαζι μου,αλλιως θα ειχε ριξει τωρα εκτενη αποσπασματα απο το βιβλιο,με πληροφοριες για το που καθοταν ο Λενιν και τι ειχε φαει το μεσημερι που εγραφε το 2 κεφαλαιο!!
Μακαρι λοιπον να ερθει η στιγμη που εσεις(αφηστε εμενα τον ρεφορμιστη αυταπατωμενο) θα παρετε τα οπλα και θα κανετε επανασταση.
Δεν θα ειμαι πρωτος στα οδοφραγματα, αλλα μαλλον εκει γυρω θα ειμαι και εγω.
Μεχρι την στιγμη που γραφονται αυτες οι γραμμες ομως(ετσι δεν λενε οι δημοσιογραφοι;) το Κομμα φυλλορροει,ακομα και εν μεσω κρισης.Η ανακοινωση ανακαλυψε οτι ετσι γινεται στα πρωτα χρονια των κρισεων..7 χρονια και ειμαστε στην αρχη!
Αντε να δουμε ποτε θα τελειωσει αυτη η αρχη.

ΝΦ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επειδή κι η πλάκα έχει τα όριά της, υπενθυμίζω μια όχι και τόσο παλιά ανάρτηση για το τι λέει ή δε λέει ο Λαπαβίτσας κι η ΛαΕ.

http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2015/08/blog-post_51.html

Εκεί, παρεμπιπτόντως, ο πρώτος σχολιαστής υπογράφει ως Κώστας. Ελπίζω να πρόκειται για απλή συνωνυμία κι όχι για κάποια οβιδιακή μετάλλαξη.

Ανώνυμος είπε...

http://laiki-enotita.gr/diakirixi

η ΛΑΕ λέει αυτά, 27 Αυγούστου (η ανάρτηση, η εκδήλωση ακόμα πιο πίσω) μάλλον δεν υπήρχε αυτό το πρώτο πρόχειρο ντοκουμέντο του Πέτρου (έτσι λέγεται). Πόσο πέρασε στα τηλεπαράθυρα είναι ένα άλλο θέμα αλλά αυτό είναι, και δεν είναι και μόνο η τηλεόραση, αυτά λέει η ΛΑΕ παντού όπου παρεμβαίνει, ή αυτά πρέπει να λέει, τώρα την φτιάχνουμε έτσι κι αλλιώς, πραγματικά απορώ τι βρίσκετε και κρίνετε όλοι οι ΛΑΕολόγοι. Την ήττα στις εκλογές ? Αυτή ήρθε γιατί δεν υπήρξε επι της ουσίας ΛΑΕ στις εκλογές, δεν πάρθηκες έγκαιρες πρωτοβουλίες για το μέτωπο από τα πάνω και τα κάτω, κατέβηκε το αριστερό ρεύμα όπως όπως, επέβαλλε μια λάθος γραμμή και φυσιογνωμία από τον ΣΥΡΙΖΑ και μπήκαν και όσοι εκτίμησαν ότι η κουβέντα του μετώπου είναι η κουβέντα που τους αφορά και για μετά, αυτό είναι όλο.

Δεν ήμουν εγώ τότε.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

- "ratmούλη τον Λαπαβίτσα τον επικαλέστηκα απέναντι στις εκθέσεις της UBS και της τρόικα που έλεγε ο ρα ότι είναι σωστές για τον πληθωρισμό και την υποτίμηση."
Απλά ψευτράκος, εγώ δεν ανέφερα πουθενά εκθέσεις UBS ούτε και τις χαρακτήρισα. Εσύ έγραψες γι' αυτές σε σχόλιό σου, εγώ δεν έγραψα τίποτε. Για λύπηση είσαι.

- "Επίσης ο Λαπαβίτσας δεν υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ, βαριέμαι αυτό να το αναπτύξω"
Και πολύ καλά κάνεις και βαριέσαι. Ψευταράκος όμως ξανά, χωρίς καθόλου τσίπα. Και ψευταράκος με τη βούλα του ίδιου του Λαπαβίτσα αυτή τη φορά.
23/07/2015
"Κ. Λαπαβίτσας: Διαψεύδει ότι το σχέδιο Β' περιλαμβάνει την έξοδο από την Ε.Ε.

Τα δημοσιεύματα τα οποία αναπαρήγαγαν ότι το εναλλακτικό σχέδιο περιλαμβάνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαψεύδει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.
Με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «ποτέ δεν έχω κάνει τέτοιον ισχυρισμό». Πρόκειται, συνεχίζει, για ψευδή και παραπλανητική περιγραφή των θέσεών μου για την εναλλακτική πορεία της χώρας.

Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ο.Ν.Ε. διότι η συμμετοχή της στο κοινό νόμισμα την πνίγει, τονίζει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν συνεπάγεται και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
https://left.gr/news/k-lapavitsas-diapseydei-oti-shedio-v-perilamvanei-tin-exodo-apo-tin-ee

(συνεχίζεται)

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια)

- "για τον μεγάλο οικονομολόγο ρα που νομίζει ότι τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου σήμερα είναι χαμηλά, άρα μάλλον είμαστε και στις αγορές".
Τι πράγματα είναι αυτά ρε; Από πού συνεπάγεται ότι χαμηλό επιτόκιο=δανεισμός από αγορές; Πού το είδες γραμμένο το "έχεις χαμηλό επιτόκιο; άρα δανείζεσαι από τις αγορές". Μόνο χαμηλά επιτόκια δίνουν οι αγορές στον κόσμο που έχεις πλασμένο στο μυαλό σου;
Δε δανείζεσαι σήμερα από τις αγορές, οι αγορές πέταξαν την Ελλάδα έξω από το 2009-2010 (κοίτα και παραπάνω ότι γράφτηκε αυτό). Σήμερα δανείζεσαι τις χώρες της ευρωζώνης, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Το επιτόκιο που σου δίνουν είναι χαμηλότερο από αυτό που σου έδιναν οι αγορές το 2009-2010, αν σου έδιναν ρε φωστήρα μεγαλύτερο τότε θα πήγαινες στις αγορές να δανειστείς ως κράτος. Δε θα συζήταγες τα δάνειά σου με τους "εταίρους". Μην είσαι όμως τόσο εχέμυθος. Γράψε με τι επιτόκιο δανείζεται σήμερα η Ελλάδα, με τι επιτόκιο δανείζονταν το 2010 πριν μπει στο μνημόνιο και με τι επιτόκια δανείζονταν το ελληνικό κράτος επί δραχμής. Και σε ξαναρωτάω. Η ελληνική αστική τάξη είναι σήμερα πλειοψηφική υπέρ του ευρώ επειδή θεωρεί ότι πληρώνει ψηλά επιτόκια σε σχέση με αυτά που θα πλήρωνε με δραχμή; Κόψε τη τρέλλα. Η Ελλάδα σήμερα δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία της. Κι αντί από αυτό να καταλάβετε ορισμένοι ότι τα επιτόκια, τα χρέη, τα δάνεια, τα κουρέματα δεν είναι ζητήματα για το καλό του λαού, ότι ο λαός πάλι σε σφαγή είναι, έχετε το θράσος να πουλάτε παρλαπίπες περί δραχμής που θα είχε πιο χαμηλά επιτόκια, για "ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ" υποτίμηση (ναι τέτοιες μπαρούφες έχεις γράψει παραπάνω) που μετά έγινε "λογική" υποτίμηση, για εθνικές κεντρικές τράπεζες που τα εξασφαλίζουν όλα ("ποιός προϋπολογισμός και κουραφέξαλα" ... σύρε πάρε τη ραχήλ να βάλετε μπρος τα εκτυπωτήρια) και άλλα κουραφέξαλα.

- "το πραγματικό επιτόκιο είναι επιτόκιο -πληθωρισμός και πως τελικά ένα δάνειο θεωρείται εξυπηρετήσιμο όταν το πραγματικό επιτόκιο είναι κάτω από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ"
Αλήθεια ρε λεβέντη; Δηλαδή αν μια χώρα που μια χρονιά παρουσιάσει ύφεση και πληθωρισμό θα πρέπει αυτή η χώρα να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο γιατί αλλιώς δε θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το δάνειο; Εντάξει, κάπου εδώ βγαίνει ο καραγκιόζης με τη φαμίλια του κι αρχίζουν να χορεύουν. Πιθανό βεβαίως να έχεις στο νου σου το συνολικό χρέος και το βάρος της εξυπηρέτησής του (λεπτομέρειες για ειδήμονες όπως εσύ) αλλά τότε ο ρυθμός του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός για μια χρονιά έχει μικρή σημασία, πάρα πολύ μικρότερη από την κατάσταση του προϋπολογισμού σου (ξέρεις εκείνα τα κουραφέξαλα που έχεις γράψει πιο πάνω).

Δε βαριέσαι όμως ρε όλα αυτά είναι λεπτομέρειες. Εσύ θα διατηρήσεις καπιταλισμό, θα αρχίσεις να κάνεις κρατικοποιήσεις, θα δίνεις αυξήσεις και θα έχεις και κάτι μ@λάκες κεφαλαιοκράτες στην παγκόσμια αγορά να σε δανείζουν αφειδώς και φτηνά εν μέσω διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης. Έτσι για να γουστάρουμε όλοι και να κάνουμε την κρίση παρελθόν. Τώρα που το σκέφτομαι με τέτοιες φιλολαϊκές πολιτικές που βγάζουν από την κρίση, να αρχίσουμε να προσευχόμαστε να έχουμε καπιταλιστικές κρίσεις συνεχώς. Από μια κάθε εβδομάδα.

ρα

zoot horn rollo είπε...

Δημοσίευε όσο μπορείς Απολίθωμα, αληθινό έπος.

Ανώνυμος είπε...

28/07/2015
Τι είναι και τι δεν είναι το Εναλλακτικό Σχέδιο
http://costaslapavitsas.blogspot.gr/2015/07/blog-post_28.html#more

Αν κάποιος βρει να μιλά ο Λαπαβίτσας για έξοδο από ΕΕ να το πει και σε μένα. Γιατί όντως αρκετά με τις πλάκες

ρα

ΥΓ Η πιο "προωθημένη" θέση που έχει πάρει ο Λαπαβίτσας σχετικά με την ΕΕ είναι μέσα στη προεκλογική περίοδο οπότε στο ThePressProject είπε ότι σε ακραίες καταστάσεις θα ρωτήσουμε το λαό αν θέλει να φύγει από την ΕΕ. Επίδειξη τόσο άθλιου πολιτικαντισμού έκανε ο τύπος (Σύριζα ΙΙ, ΠΑΣΟΚ ΙΙΙ)

Ανώνυμος είπε...

ρα στο σχόλιο σου 12:32 ειρωνεύεσαι το "όπως λέει ο Λαπαβίτσας" που είχα πει. Όμως το είχα πει για την έκθεση της UBS και ειρωνεύτηκες την άποψη περί αναξιοπιστίας της, να προσέχεις τι γράφει ο άλλος και όχι να λες αν το είπε ο Λαπαβίτσας δεν ισχύει. Με ποια ακριβώς credits θα κρίνεις εσύ τον Λαπαβίτσα από επιστημονική άποψη ?

Θέση του Λαπαβίτσα είναι ότι 1.μια οικονοτομετεχνική μελέτη δεν είναι το πολιτικό σχέδιο, του ζητάνε να γράψει για την έξοδο από το ευρώ, αυτό κάνει 2.η γνώμη του για το πολιτικό σχέδιο είναι πως δεν πρέπει να ταυτίζονται η έξοδος από την ΟΝΕ και από την ΕΕ το οποίο είναι σωστό αλλά κακώς ο Λαπαβίτσας είναι πιο κοντά στην παραμονή στην ΕΕ, αν και το αφήνει ανοικτό.

η θέση της ΛΑΕ για το θέμα, που δεν είναι επαρκής αλλά δεν είναι η παραμονή στην ΕΕ, ούτε είναι ίδια με την άποψη του Λαπαβίτσα υπάρχει στην διακήρυξη που παρέθεσα.

όταν λοιπόν λένε "η μελέτη Λαπαβίτσα λέει για έξοδο από την ΕΕ" βγαίνει και το διαψεύδει γιατί οικονομοτεχνικά δεν του ζητήθηκε αυτό το πράγμα και δεν έκανε τέτοια μελέτη, και πολιτικά το βάζει σε πολύ δεύτερο χρόνο ο ίδιος (κακώς) και σε λιγότερο δεύτερο χρόνο η ΛΑΕ της οποίας η θέση πρέπει να βαθύνει.

GN αν βαριέσαι την κουβέντα για την οικονομία που κάνω (γιατί ο ρα λέει αρλούμπες που του βγάζει το google, ούτε Αρχές Οικονομικής θεωρίας Λυκείου δεν έχει ανοίξει) μην την παρακολουθείς.

Κώστας

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Εδω Κωστα : http://antivaro-for-marx-and-lenin.blogspot.gr/2015/09/alert-alert.html#more

κι εδω : http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/09/blog-post_88.html

Εδω να εννοει εσενα ο Παναγιωτης ? ....για την "ΦΩΤΙΑ" λεω ...

http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/10/blog-post_24.html

αν δεν ειχατε μεγαλη πλακα θα εισασταν για πολυ κλωτσια

Ανώνυμος είπε...

"ρα στο σχόλιο σου 12:32 ειρωνεύεσαι το "όπως λέει ο Λαπαβίτσας" που είχα πει. Όμως το είχα πει για την έκθεση της UBS και ειρωνεύτηκες την άποψη περί αναξιοπιστίας της, να προσέχεις τι γράφει ο άλλος και όχι να λες αν το είπε ο Λαπαβίτσας δεν ισχύει. Με ποια ακριβώς credits θα κρίνεις εσύ τον Λαπαβίτσα από επιστημονική άποψη ?"

Πάλι ψέματα. Εσύ ανέφερες από το πουθενά τον Λαπαβίτσα και τον Στουρνάρα και τους αναλυτές της UBS για να γράψεις μια βλακεία ως απάντηση και βάζοντας το Λαπαβίτσα ως μέτρο σύγκρισης (με βάση ποιά ακριβώς credits τον αξιολογείς ψηλά εσύ;). Και όταν ο Λαπαβίτσας λέει κάτι που δεν αντέχει σε κριτική επέτρεψέ μου να μην τον θεωρώ και το μεγαλύτερο οικονομικό φωστήρα επί γης (για να μη πιάσω κάτι άλλους wannabe, αυτούς της ενδεχόμενης υποτίμησης)

Τέλος από μένα

ρα

Ανώνυμος είπε...

Κώστα, δεν αφήνεις τις εξυπνάδες. Μας έχετε ταράξει στο ψέμα, στην διαστρέβλωση και την ψευδοεπιστήμη.

Ό,τι γράφεις για την οικονομία (παρεπιπτόντως έχεις πετάξει αρλούμπες ολκής που θέλεις να μου το παίξεις και ειδήμων) δείχνει το κυριότερο: όχι μόνο πολιτικά είστε ουρά της αστικής τάξης, αλλά και οικονομικά είστε δέσμιοι της αστικής πολιτικής οικονομίας και του μικροαστικού κομπογιαννιτισμού.
Και δεν αναφέρομαι στην χρήση στοιχείων και εννοιών, αλλά στην μέθοδο, την ταξική οπτική και τα συμπεράσματα.
(Ο Λαπαβίτσας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι μάλιστα κατά την γνώμη μου καθαρόαιμος αστός οικονομολόγος, με αμφισβητίσιμη αξιοπιστία κιόλας ακόμα και ως τέτοιος.)

Σωτηρία για σας μάλλον δεν υπάρχει.
Ευτυχώς υπάρχει όμως για τον λαό.

GN

Ανώνυμος είπε...

λυπάμαι αν δεν το ξέρεις, είναι ψηλά με τα παγκόσμια κριτήρια των λεγόμενων ετερόδοξων οικονομολόγων, στην αριστερή τους πτέρυγα ο ίδιος καθότι μαρξιστής. Δεν υπάρχει δικιά μου γνώμη και δικιά σου. Επίσης τα δόγματα τύπου UBS είναι σκουπίδια γιατί επιστημονικά δεν βγαίνουν ποτέ και πολιτικά έχουν συγκεκριμένες συνεπαγωγές

η δουλειά του ΚΛ για την χρηματιστικοποίηση θεωρείται πρωτοπόρα παγκοσμίως. Βασικά περιγράφει ένα γιγαντιαίο μετασχηματισμό του ιμπεριαλισμού τα τελευταία 40 χρόνια με την πλήρη αγοραία μετάλλαξη οικονομικών, πολιτικών, ιδεολογικών και κοινωνικών πρακτικών σε πλανητική κλίμακα και σε ανισόμετρη εθνική βάση.

πχ έχεις την εντύπωση ότι ο Λαπαβίτσας προτείνει ... υποτίμηση σαν λύση, είναι λάθος, είναι η τροικανή κουβέντα αυτή. Ο Λαπαβίτσας από το 2010 λέει πως η έξοδος από την ΟΝΕ είναι 3.000 πράγματα και κυρίως έξοδος από το καθεστώς της ΕΚΤ του διατραπεζικού-διεθνικού χρήματος των αθρόων μεταβιβάσεων στην περιφέρεια στην ανάπτυξη και της χρεοκοπίας της στην κρίση. Η υποτίμηση είναι μια συνέπεια διαχειρίσιμη για τον κόσμο της εργασίας και ναι δεν χαλάει ο κόσμος αν τα 100.000 του κάθε μικροαστούλη που τρέμει γίνουν 85.000. Όταν λοιπόν σου λένε πως η υποτίμηση της εργασίας είναι η φύση της κοινωνίας και του χρήματος ανωμαλία, σε μια κουβέντα με το κάθε δημοσιογραφικό παπαγαλάκι να πετάγετε και να σου λέει "υποτίμηση, υποτίμηση, υποτίμηση", ο κάθε Λαπαβίτσας, μαθημένος δυστυχώς από πολιτισμένες κουβέντες ακαδημαϊκές κλπ, θα πει για την υποτίμηση, όσο μπορεί καλύερα, αλλά δεν είναι αυτή η πρόταση του.

Μια εισαγωγή στον Λαπαβιτσα, αν και δεν σε ενδιαφέρει, είναι σαφές αυτό μπορεί όμως να ενδιαφέρει άλλους.

http://www.marxistikiskepsi.gr/index.php/16/16-o

Κώστας

Αναυδος είπε...

Εχουμε τον ΝΦ να ανακαλυπτει τους πολλους δρομους προς τον σοσιαλισμό λες και δεν περασε ουτε μια μερα από τον ευρωκομμουνισμο αλλα και τον αντρικο με τον τριτο δρομο του. Το κομμουνιστικο και το εργατικο κινημα εφτασε στα εσχατα της ηττας ακριβως εξαιτιας αυτων των ιδεολογηματων που οδηγησαν στην καπιταλιστικη παλινορθωση και τη διαλυση των ΚΚ. Ελπιζω μονο ο ΝΦ να μην ειχε ποτε οργανικη σχεση με το ΚΚΕ γιατι τοτε αυτό της Αλεκας περι αγραμματων πρεπει να αλλαχθει σε μπουμπουνες

Κωστα ο ενας από τους 2 βασικους σκοπούς των μνημονιων είναι η εξασφαλιση χαμηλου επιτοκιου δανεισμου τοσο του ελλ.δημοσιου οσο και των τραπεζων. Και ναι τα λεφτα του μνημονιου από τις αγορές προερχονται (άλλοι δανειζονται για το ελληνικο κρατος). Η αγνοια είναι παντα κακος συμβουλος

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Κωστας: "ο Λαπαβίτσας είναι πιο κοντά στην παραμονή στην ΕΕ, αν και το αφήνει ανοικτό."

χεστον μωρε τον φλωρο ! Την Ραχηλ πιεστε να βγαλει της θεσεις της ΛΑΕΝ ...που "μπαινει και στην φωτια"(σαν κι εσενα )

Ανώνυμος είπε...

el quintο
ρε συ ΝΦ, εσυ προφανως εισαι ειλικρινης και τα λες κυνικα και ωμα, ακου κει σταδιακή μετάβαση στο σοσιαλισμο. Πως βρε φιλε; Αυτα μου θυμίζουν τη παράλληλο τραπεζικο τομέα που ξεφούρνισε πριν λιγες μέρες ο Δραγασάκης. Αφού ειχε αποδεχτει ολες τις απαιτήσεις του χρηματιστικού κεφαλαίου των δανειστών-ιμπεριαλιστών μετά μας πέταξε και τη παπαρίτσα μπας και τσιμπήσει ο κοσμος.Με τι κεφάλαια βρε; Απο που θα αντληθούν; Γελοιοτητες. Ουτε ο κοσμος δεν τσιμπάει πια. Θα φάτε πολύ μαύρισμα φιλε ουλοι σας.

Μαγκα, αλήθεια τώρα, χέσε τις παπαριές των ρούσσηδων και διαβασε σοβαρα μαρξισμο. Μη σε τουμπάρει ο Ρουσσης με τον πολεμο θέσεων. Οπορτουνιστικές χαζομάρες γράφει. Ασε τον έχουν γαμήσει τον Γρκράμσι, του έχουν αλλάξει τα φώτα οι ευρωρεβιζιονιστές και ο Ρούσσης τους αναπάργει. Αρχισε με Λενιν. Ο ζούκοφ σου πέταξε το Κρατος και επανάσταση, άρχισε το διάβασμα. Κατι παληκάρια του ΔΣΕ έλεγαν παλιά , απο κουμπούρια ξέραμε, μα τη θεωρία την ειχαμε εγκαταλειψει, γιατι λεγαμε τι να την κάνουμε, αφού εμεις την εφαρμοζουμε :-). Ετσι ομως μας πήραν το κομμα οι ρεβιζιονιστές. Και άρχισε το παραμύθι της σταδιακής μετάβασης στο σοσιαλισμο και απο τοτε κάποιοι ακομη δεν εχουν συνέλθει.

ποιοι κουστομάτοι ρε Ζούκοφ; Ολοι παλιά στο κινημα στην απεργια με "κουστούμια", δηλαλαδη σακάκια, πήγαιναν, εσύ δεν το ξέρεις αυτο; Μες στην αναμπουμπούλα τη γενική, κοσμος που ήταν να παει στη δουλειά του σε γραφείο, ειπε δεν γαμιεται και ηρθε στο συνταγμα. Και εσεις τώρα κάνετε σενάρια φαντασίας. Και το Δεκέμβρη του 2008 υπήρχαν "κουστουμάτοι" , άνθρωποι με σακάκια που έριχναν πέτρες στους μπάτσους και τους έβριζαν. ΤΑ λευκα κολάρα φοράνε σακάκι στη δουλειά , δεν το ξέρεις Ζούκοφ; Τα μπλε κολάρα παλια φορούσαν σακάκι στις πορειες.

Δεν εχεις δει τη φώτο των σπαρτακιστών στα οδοφράγματα; Ολοι με σακάκι ειναι :-). ΣΤην επανάσταση θα πας και με το καλο σου ρουχο. Το σακακι παλια ηταν το μονο ρουχο που σε κρατούσε ζεστο και σε άφηνε να ελίσσεσαι (το παλτο ηταν πανβαρυ).
http://www.eksegersi.gr/issue/748/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/20180.%CE%94%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%9C%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF-1

Ανώνυμος είπε...

el quinto

1) Ζουκοφ σιγα μη σου δώσω ολες τις πηγες μου για το παλαιστινιακο. Θα αγοράσεις τη μπροσούρα οταν και αν θα βγει και τοτε θα εκτιμήσεις τα περί wiki. Κατα τα άλλα θυμήσου οτι ακομη περιμένουμε το πόρισμα του κυρίου "παρατηρητικού" υπέρ του Ζούκοφ. Και θα περιμένουμε ως τη δευτέρα παρουσια. Αν περιμένεις να σου πει την αλήθεια ο Grover Furr. Αστο. Και δεν τα έχω γραψει ακομη ολα για τον παραμυθατζή κύριο Φουρ. Κρατάω και εκπλήξεις. Βλέπεις οταν αναζητάς συμμαχους πρέπει πάντα να την ψάχνεις τη δουλειά. Ο Φουρ έλεγε οτι ο ΣΤάλιν ήθελε να διαλύσει το κομμα!!! και να φέρει αμεσοδημοκρατία!!! στις εκκαθαρίσεις του 37-38. Οτι ο Στάλιν δεν ήξερε τιποτα για τις εκκαθαρίσεις, τα έκανε ολα ο "πράκτορας" Γιεζοφ. Αστειότητες. Ο τυπος ειναι συνωμοσιολογος της αράδας. Ο Γιεζοφ εκανε τις δικές του παπαριές στήνοντας μηχανισμο και χτυπώντας κοσμο με ενδειξεις χωρις στοιχεια, για να οφεληθει ο ίδιος και η παρέα του, γι αυτό αυτος και τα φιλαράκια του πήραν το μάθημά τους.

2) ρα, ειδες δεν χρειάζεται να τρολάρεις. Αν μιλάς σωστά με τον άλλο, απλώς στα ξεφουρνίζει όλα. Δεν χρειάζεται διάλογος κωφών

3) Κώστα, αυτα περι εξοδου ΕΕ, και ευρω τα θεωρω λιγο σχολαστικά. Ξερεις γιατί; Γιατί οταν αρχισε ο εκβιασμος μετά τα καπιταλ κοντρολς , η έξοδος ήταν ολοφάνερη και για τα δυο.

οσο για την ΛΑΕ εχει προτάσεις για ολα τα ακροατήρια, και μεσα και εξω απο το ευρώ. Ειναι ο Σύριζα του 2012, το ευρω δεν ειναι φετιχ και τα ρέστα. Ρε φιλε ετεροχρονισμενα τωρα πας στο Σύριζα του 2012; Ας πήγαινες το 2012. Θες να φας τα σκατά που έφαγαν άλλοι πριν 3 χρονια; Αφου εξυπνο παιδι εισαι. Τι γινεσαι νεροκουβαλητής τους;
Τσάμπα τρέχεις... Θα το δεις και μονος σου.

4) επειδη καποιος μιλησε για τις δικες της Μοσχας. Κυριοι ειστε προκλητικά αδιάβαστοι, αποδειξαμε
εδω
https://athens.indymedia.org/post/1546653/
οτι ο Εριχ Βολενμπεργκ, τροτσκιστής φραξιονιστής, πρώην αξιωματικος του κόκκινου στρατού ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑι ΑΝΟΙΧΤΑ το 37 οτι οντως ο Τουχασέφσκι ετοιμαζόταν για πραξικόπημα και μάλιστα το γνώριζε ολη η αντιπολίτευση. Η σοβιετική εξουσία το έμαθε όταν ο Ράντεκ το ξέρασε στο παρασκήνιο των δικών της Μόσχασας :-)

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΕΛΟΣ ΜΑΓΚΕΣ. Ηθελαν και πραξικόπημα οι φραξιονιστούληδες. Εφαγαν πρώτα τον Κύροφ, νομιζαν οτι θα τα καταφέρουν μετά με τον στρατάρχη. Χα! Ο μεγάλος τους πρόλαβε και τους έστησε στον τοίχο, ως οφειλε να κάνει! Γι αυτο τον ευγνωμονούμε.

Ανώνυμος είπε...

el quinto
α, καλα,
ακου Κώστα να τελειώνουμε με τον Λαπαβίτσα. Ο άνθρωπος ουτε μαρξιστής ειναι, ούτε τρομερος οικονομολόγος οπως τον παρουσιάζεις.

Εχεις φαει τεράστια πεπονόφλουδα φιλε. Ειναι σαν να βλέπω κάτι εξυπνατζήδες το 2011 που αναπαρήγαγαν τον Καζάκη και μετά το βούλωσαν, οταν στήθηκε το ΕΠΑΜ, όταν τα έβρισκε με δεξιους, εθνικόφρονες κτλ... Αλλος τεράστιος ογκόλιθος. Ολοι αυτοι ξεπλήθηκαν σε μια νύχτα απο το σχήμα των "αριστερών οικονομολογων" του ΝΑΡ και μετά στη διαταξική χοάνη της κάτω πλατείας των αγανακτισμένων. Ξερεις εκει που οι κομματικοι συριζαοι και ορισμένοι αντάρσυοι (πρώτα και κύρια οι αρανιτες) παρίσταναν τους ακομμάτιστους, δημιουργώντας πλαίσια διαμαρτυρίας της πλάκας που μονο μέσω του κοινοβουλίου θα έβρισκαν έκφραση, στην αγκάλη της ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ (τώρα ειμαστε στη φάση της Νέας ΕΛΠΙΔΑς ;-)), και του Σύριζα.

Κοιτα φιλε μου ο Λαπαβίτσας εκφράζει τάσεις του αγγλοσαξωνικού χρηματιστικού κεφαλαίου που δεν γουστάρουν το ευρώ. Κατάλαβες; Δεν το γούσταραν ποτέ. Οταν ο Ντεγκολ εφτιαξε με τον Αντενάρουερ τη πρώιμη ΕΟΚ (συνθήκη άνθρακα και χάλυβα) , οι βρετανοι κατηγορούσαν τον ΝΤεγκολ ως προδότη γιατι τα βρήκε με τους γερμανούς και έφτιαξαν τον γερμανο-γαλλικο αξονα που σήμερα κανει κουμάντο στην ΕΕ και ειδικά στην νομισματικη ενωση ΟΝΕ

Ασε λοιπόν τις παπαριές. Γινεσαι παπαγάλος ξένων συμφερόντων. Και πεσμε και συνωμοσιολόγο. Ιστορια ξερουμε.

ο κυρ Λαπαβίτσας έστησε καριέρα στο "εκτος ευρω" και καλύπτεται απο πολλούς και διάφορους.

αντε γιατι το ιντερνετ κανει ζημια

Ανώνυμος είπε...

προς Αναυδο και quinto
Ξαναλεω οτι αν βρεις αλλο τροπο να ξεπερασεις το προβλημα της συμμετοχης και υποστηριξης απο τον λαϊκο παραγοντα ωστε να τους φερεις την επανασταση,θα ειμαι ο πρωτος που θα σου πει "ειχες δικιο-ειχα αδικο"
Ξαναλεω οτι ιστορικα και διαλεκτικα,δεν νοειται να οτι ιδιες συνθηκες θα οδηγησουν σε ιδια αποτελεσματα:
Κανεις δεν λεει οτι η επανασταση δεν θα ερθει οπως επισης οτι ειναι πλεον χαμενη υποθεση
Εγω λοιπον υποστηριζω οτι ΑΝ το μεταβατικο περασμα στο σοσιαλισμο το εφαρμσουν ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ σοσιαλιστες και οχι γιαλαντζι(Ανδρεας,Λαπαβιτσας κα) τοτε εχει περισοτερες πιθανοτητες απο την αναμονη ωστε ο αντικειμενικος παραγοντας(λαίκη υποστηριξη) να ειναι τετοια,που να μας οδηγησει στην ενοπλη επανασταση και καταληψη της εξουσιας.

Δεν σημαινει οτι θα πετυχει..οπως δεν σημαινει οτι θα πετυχει μια ενοπλη επανασταση,προφανως!
Αυτο που λεω εγω ειναι οτι ειναι ευκολοτερο να δρομολογηθει,παρα να "αναμενουμε" μια επανασταση.
Δεν ξερω και δεν τολμω να πω σε ποια/ποσα σταδια θα γινει,ποσο θα διαρκεσει,αν θα ειναι ειρηνικη η οχι(μαλλον αυτο μπορω το πω:σε ενα σημειο και μετα ΔΕΝ θα ειναι ειρηνικη).

Οσο δεν υπαρχει η κρισιμη μαζα(7 χρονια μετα),τοσο θα πιστευω οτι μπορει να γινει "ευκολοτερα" το περασμα με σταδιακη εφαρμογη.

Οχι δεν ειχα ποτε οργανικη σχεση Αναυδε..μην φοβασαι,δεν λερωσα την πεποιθηση σας(τους) με τετοιες ποταπες θεωριες,αναξιες αναφορας!

Ξαναλεω οτι αν βγει η "δικια" σας θεωρηση σωστη(ερθει πρωτη η επανασταση) δεν θα ειμαι στο πρωτο οδοφραγμα,αλλα υποσχομαι οτι θα ειμαι σε καποιο παραπισω!

Οσο για το "Κρατος και επανασταση" υποσχομαι να το (ξανα)διαβασω.

ΝΦ

υγ:Μακρια απο μενα σχεσεις με ΛΑΕ.
Ηττημενοι και ανερματιστοι καιρο τωρα..Θα το καταλαβουν εν καιρω(αν δεν επιστρεψουν πρωτα στο μαντρι του Συριζα).
Κωστα, εχω διαφορες μαζι σας..μακαρι ομως να εχεις δικιο εσυ και οχι εγω ο απαισιοδοξος σχετικα με το μορφωμα σας.

ΝΦ

Ανώνυμος είπε...

el quinto
οσο για την κυρια Ραχήλ, στην ουσια λεει τα ιδια με τον Λαπαβίτσα.
Απλως τα λεει ωμα η κυρια Ραχήλ και δε χρησιμοποιει τη γλώσσα των οικονομολόγων.
Θα τυπώσουμε χρήμα ειπε η Ραχήλ και θα σωθούμε ;-). Αυτη μάλιστα το ανακάλυψε αυτο εντος ευρώ :-) χα χα !!

Ρε η ΛΑΕ ειναι οι κουράδες του Σύριζαα!! Πάρτε το χαμπάρι. Ο Λαφαζάνης έπρεπε να παει σπίτι του. Επαιξε κι έχασε. Ρε Παναγιώτη αγόρι μου τι συνεχίζεις τις μαλακιες. Μας έλεγες χιλιες δυο παπαριες για τη Ρωσσία και τώρα μας έλεγες οτι η βουλή θα γινόταν αντι-μνημονιακή!!
Ελα ασε το άθλημα, έπαιξες και έχασες. Σπιτάκι σου άνθρωπέ μου και γρήγορα, κανεις ζημια σε παιδια σαν τον ΝΦ και τον Κωστή.
Δεν ντρέπεσαι βρε;

Ανώνυμος είπε...

el quinto

πάντως κάποιοι κανετε ενα λάθος τα χώνετε στο κώστα, λέτε

...Κωστα ο ενας από τους 2 βασικους σκοπούς των μνημονιων είναι η εξασφαλιση χαμηλου επιτοκιου δανεισμου τοσο του ελλ.δημοσιου οσο και των τραπεζων. ....

δεν ειναι ετσι τα πράγματα. Το κράτος δανειζεται μεσω βραχυχρόνιου δανεισμού (ELA) από τις τράπεζες με υψηλό επιτόκιο, και οι τράπεζες δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο από την ΕΚΤ :-). Χα! Τώρα αν θυμάστε στο θίασο των διαπραγματεύσεων (οταν δηλαδη ο Σύριζα διαπραγματευόταν με το λαο, και με τη κάλυψη των νταβατζήδων πουλούσε παπάτζες οτι και καλά διαπραγματεύεται με τους ιμπεριαλιστές) , ο ντράγκι πήγε να τους κόψει και αυτον ακομη τον τοκογλυφικο βραχυχρόνιο δανεισμό ;-).

Ας κοψουμε αυτες τις παπαριες περι αγορών. Το χρηματιστικο κεφάλαιο Γερμανιας-Γαλλίας , μαζι με την ντοπια αρχουσα αστικη ταξη ήθελε να επιβάλλει την κινεζοποίηση στις χώρες του νότου, γι αυτό και ακολούθησε τη λογική των προγραμμάτων-μνημονίων. Αυτο πλεον ειναι ξεκάθαρο αφου τα μέτρα που παιρνονται αφορουν τα πάντα, δεν ειναι μονο δημοσιονομικού χαρακτήρα. Φοροαπαλλαγες στο μεγάλο κεφάλαιο, αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης (πότε πλήρωσε ρε παιδιά το κράτος;) κτλ...

Απλώς είμασταν στην ΕΕ, γι αυτο μας έφεραν την τρόικα, αλλιως θα ειχαμε σκετο ΔΝΤ :-)

Το χρεος ηταν ενα εργαλειο για το χρηματιστικο κεφαλαιο και το ντοπιο κεφάλαιο να μειώσουν τα μεροκάματα στα τάρταρα και να κερδίσουν από την αύξηση της υπεραξίας και την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, δηλαδή υπεραξίας/μονάδα μεταβλητου κεφαλαίου. Οταν πέφτουν τα κέρδη, λόγω κρισης του καπιταλισμού, κρίση υπερσυσσώρευσης, πέφτει το ποσοστό κέρδους, η κινεζοποίηση ειναι μονόδρομος.

Ασε που πάντα στη φάση της κρισης τα επιτόκια δανεισμου ειδικά για χώρες που σκάει έντονα η κριση, σαν τη δική μας, ειναι πάντα στα ύψη. Πάντα ήταν και επί Μαρξ, που παρατηρούσε τις φάσεις της ανάπτυξης του καπιταλισμού (δειτε 3ο τομο του κεφαλαίου). Τα επιτόκια αρχιζουν να πέφτουν ξανα στο κύκλό της ανάκαμψης.


Στον αναπτυγμένο καπιταλιστικά βορρα επειδή υπάρχει υψηλή, υψηλότερη οργανική σύνθεση κεφαλαίου, υψηλότερη παραγωγικότητα της εργασίας και εντατικότητα της εργασίας (δειτε 1ο Τομο του Κεφαλαίου, Ο μαρξ κανεις τις ίδιες παρατηρήσεις , συγκρινοντας την Μ. Βρετανια με τις χωρες της ηπείρου), ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργασίας υπεραξια/ανα μονάδα μεταβλητού κεφαλαίου ειναι πάντα μεγαλύτερος απο την Ελλάδα και τις άλλες χώρες μεσαίου επιπέδου ανάπτυξης του καπιταλισμού.

Ετσι λοιπον, εκει το χρηματιστικο κεφαάλιο ελαττώνει μεν τα μεροκάματα, οχι ομως με την ταχύτητα, με το ρυθμό που το κάνει στις χώρες του Νότου.
Και εκει εχει αρχισει η αντεργατική, αντιλαϊκή επιθεση. ΣΤη Γερμανια εχει αρχίσει επί Σρέντερ, και στη Γαλλια τώρα γινεται της πουτάνας.

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε τα λεφτά του μνημονίου προέρχονται από τις αγορές γιατί δεν υπάρχει καμία κεντρική τράπεζα στην ΕΚΤ και την ΟΝΕ το οποίο είναι συγκεκριμένη ταξική επιλογή και σχέδιο, μην πω πάλι τα ίδια, η άγνοια είναι κακός σύμβουλος. Σταματήστε να μιλάτε για οικονομία, θυμίζετε λίγο την Πένυ στο the big bang theory που ώρες ώρες νιώθει άσχημα και πάει να μιλήσει για θεωρητική φυσική.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Χρηματιστικοποίηση κλπ., χμ... μάλιστα. Σωστά, σωστά.
Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο ..."καζινοκαπιταλισμός".
Φέρτε μας πίσω τον καλό μας παλιοκαπιταλισμό με την "πραγματική οικονομία".
Εθνικό νόμισμα ρε και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη.

Ο "μαρξιστής" Λαπαβίτσας, για τον οποίο δεν υπάρχει κρίση υπερσυσσώρευσης. Δεν υπάρχει κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

"The strand of Marxist writing that aims to show the applicability of (some version of)
over-accumulation theory to the current crisis has limited persuasiveness. The crisis of
2007–9 emanated in the sphere of finance and spread to production partly through financial
mechanisms. Its global character was largely due to securitization which encouraged
adoption of investment banking practices among commercial banks. Above all, its proximate
causes lay in mortgage lending to the poorest sections of the US working class.
None of these features fits with the theory of over-accumulation.
There is also some confusion with regard to financial theory among Marxist writings
on the crisis that emphasize over-accumulation. It is notable, for instance, that such writings are often laced with references to Marx’s (1981 [1894]: 567) concept of fictitious capital.
At core this is a technical idea amounting to net present value accounting, i.e. ideal sums
of money that result from discounting streams of future payments attached to financial
assets. These ideal sums correspond to financial prices which can fluctuate independently
of what has happened to the money capital that was originally expended to purchase
a financial asset. In that obvious sense, financial prices, particularly those on the
stock-market, represent fictitious capital.3
Fictitious capital is capable of offering insight into the operations of finance, but it is
also a widow’s cruse of extraordinary arguments regarding financial activities. The huge
nominal values associated with some financial markets, for instance, could give the false
impression that the state lacks the resources for effective intervention in the realm of
finance. Alternatively, and as is exemplified by Harman (2010), the bloated nominal
values might lead to the false impression that the financial sector made ‘fictional’ profits
during the bubble. The implication is that recorded profitability was exaggerated, and the
‘true’ profit rate was probably lower. The result of this argument is to divert attention
from precisely the point that needs explaining, namely the existence and the source of
enormous financial profits".

https://economicsociologydotorg.files.wordpress.com/2015/01/work-employment-society-2011-lapavitsas-611-26.pdf

Ποιος "divert attention" από τι σε τι; Γιατί εμένα μου φαίνεται ότι βγάζει λάδι τον καπιταλισμό. Λες ο καπιταλισμός δεν είναι ανεπιστρεπτί στο μονοπωλιακό του στάδιο.

Στην ουσία απαντήστε: γιατί να μην κοινωνικοποιήσουμε τα μονοπώλια, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής; Γιατί να μην πάρει ο λαός την εξουσία; Γιατί;
Μιλήστε ξεκάθαρα, βρε παιδί μου.

Δεν είστε παρά καρικατούρες μπισμαρκικών και λασσαλικών "Staatssozialisten".

GN

zoot horn rollo είπε...

Κόντρα και ΛΑΕ κι ασ' το ΚΚΕ.
Χαμός.

Ανώνυμος είπε...

el quinto
αντε τσάμπα μαθηματάκι μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας, να μην παριστάνουν τους μάγκες οι παπαγάλοι του Λαπαβίτσα.

Οπως καταλαβαινεις κύριε φραξιονιστή Κωστή, αν βγουμε εξω απο το ευρώ, η μείνουμε μέσω στο ευρώ, τοσο η αστική τάξη η δική μας, όσο και το χρηματιστικο κεφάλαιο των ιμπεριαλιστών έχει πολλούς τρόπους να γαμήσει τους εργάτες. Σε αυτο αποσκοπούν, πως θα αυξήουν το ποσοστό κέρδους τους.

Το ζητούμενο λοιπόν ειναι πως θα ανατρέψουμε την εξουσία της αστικής τάξης, και πως θα βάλουμε τη βάση για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Καθε βήμα ειναι από μονο του ΤΕΡΑΣΤΙΟ...
το πρόβλημα φιλε Κωστή και φιλε ΝΦ ειναι οτι εσεις νομιζετε οτι υπάρχει...διεξοδος στο έδαφος του καπιταλισμού

Δεν υπάρχει. Ακομη και τα μεταβατικά που μας τσαμπουνάτε, εμφανίζονταν μονο σε επαναστατική κριση. π.χ. οταν οι φασίστες στρατηγοι πήγαν να κάνουν πραξικόπημα στην Ισπανία τον Ιούλη του 1936 και ο κοσμος ξεχύθηκε στους δρόμους και πήρε τα όπλα για να υπερασπιστει το Λαϊκό Μέτωπο. Αυτη η επαναστατική κρίση σήμερα δεν υπάρχει σήμερα ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ.

θυμαμαι αυτες τις βλακιες που έλεγαν παλια οι ναρίτες ότι βρισκόμαστε σε προ-επαναστατική κατάσταση. Κι έλεγα θεε μου με τι μπούρδες ταίζουν τον κοσμο τους. Δεν υπάρχει έννοια προ-επαναστατική κατάσταση. Ειτε εχεις επαναστατική κατάσταση, ειτε δεν έχεις.Ο σοφος Λενιν έλεγε ειναι σχολαστικό να μιλάμε για τα στάδια που μεσολαβούν από την επαναστατική κριση μεχρι την έφοδο προς τον ουρανό.

Γιατι τις ίδιες μαλακιες περί προ-επαναστατικής κατάστασης έλεγαν και στην εποχή του. Ρε σεις βάλτε φωτια στα επιτελεια του ρεφορμισμού και της διαχείρισης. Ανάψτε δάδες και μολότοφ και λαμπαδιάστε τους. Σας ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ :-)

Ανώνυμος είπε...

ELA χρησιμοποιησαν οι ελληνικες τραπεζες μετα απο πεντε χρονια μνημονιου. δεν υπογραφτηκε το μνημονιο για να δανειζονται ELA

Kuak

Ανώνυμος είπε...

el quinto
ΛΑΘΟΣ κουακ-κουακ.
ο βραχυχρόνιος δανεισμος υπήρχε απο πριν . τα τελευταία χρόνια λέγεται ELA.
Το μνημόνιο δεν εχει να κανει με το χρεος. Εχει να κανει με την μειωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Οταν δεν το καταλαβαινεις αυτο, αφήνεις πολλα παράθυρα σπέκουλας σε ΛΑΕτζήδες.

ορίστε 2010
http://www.eksegersi.gr/issue/617/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/6805.%CE%A3%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AE-%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%86%CE%AF%CE%B1

και εδω
https://www.google.gr/?gfe_rd=cr&ei=odk8Vv_8Ksuo8wf164CoAg&gws_rd=ssl#q=%CE%B2%CF%81%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82+%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82+eksegersi.gr

Ανώνυμος είπε...

el quinto

διαβάστε αυτο που ειναι πιο αναλυτικο για το βραχυχρόνιο δανεισμό και την πορεια του απο το 2008

http://www.eksegersi.gr/issue/773/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/21390.%CE%9F%CE%B9-%CF%88%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD

Αναυδος είπε...

κωστα λυπησου μας

δηλ οι τραπεζες γεννουν/παραγουν χρημα !!! μιλαμε για κτηνωδη αγνοια

Ανώνυμος είπε...

el quinto

το μνημόνιο φιλε κουακ παρουσιάστηκε και καλά για τους τοκους και τα χρεολύσια, που χρώσταγε το κράτος και δεν μπορούσε να καλύψει ...

το χρηματιστικο κεφάλαιο ήθελε πέραν όλων των άλλων, να εξασφαλισει τους τόκους του που εσιπράττει, να εξασφαλίσει οτι θα τους εισπράττει σταθερά.

Οποτε χρηματοδοτει με νέα δάνεια (τα λεφτά του μνημονίου) την εξυπηρέτηση των παλιών.

ομως το πρόβλημα που λεει κάπου παραπάνω και ο ρα ειναι οτι ο προϋπολογισμος πάλι βγαίνει ελλειμματικος. Οπότε βραχυχρόνιος δανεισμος ξανά... με ληστρικά επιτόκια (επιπέδου "αγορών"), που αυξάνουν το χρέος κτλ...

αυτο θα γινόταν και με το ΔΝΤ απο μονο του. Οχι με το μνημονιο. Οταν μια χώρα χρωστάει και φτάνει στο κοκκινο, αρχίζει η "διαπραγμάτευση" με τους δανειστές.

Ανώνυμος είπε...

το να συζηταμε(τε) περι δανειων και μνημονιου δεν εχει και μεγαλο νοημα
Το μνημονιο ειναι η κινεζοποιηση(σε εμας βουλγαροποιηση) της ελληνικης οικονομιας στο βωμο μιας μελοντικης αναπτυξης που ΘΑ αποπληρωσει καποια στιγμη με "δικα" μας λεφτα τα χρεη.
Φυσικα αυτο δεν προκειται να γινει ειτε λογω ελληνικων εγγενων προβληματων αλλα και γιατι στο διεθνη καταμερισμο η θεση της ελλαδας ειναι τοσο χαμηλα(τοσο αδυναμη) που ακομα και σε πειρπτωση αλλαγης παραγωγικου μοντελου,θελει χρονια για να αποδωσει.
Το μνημονιο ειναι η ελληνικη "δικαιολογια" για μια ανευ προηγουμενου αναδιανομη του ευρωπαίκου πλουτου.
Τα ιδια φυσικα ειναι και σε Ισπανια Πορτογαλλια κλπ
Αναδιανομη οχι μονο μεσα στα πλαισια μια οικονομιας,αλλα και σε διακρατικο επιπεδο
Το μεσο εργατικο κοστος πχ εχει πεσει τουλαχιστον 20% αλλα αντιστοιχη εκρηξη εξαγωγων-μειωση τιμων στο εσωτερικο δεν βλεπουμε..Αυτα ειναι κερδη απευθειας στην τσεπη του κεφαλαιου.
Αντιστοιχα τα λεφτα που εμεις γραφουμε ως χρεος και πανε πισω στις γερμανικες,γαλλικες τραπεζες, ειναι λεφτα των γερμανων και γαλλων φορολογουμενων που με τα λεφτα τους(μεσω των ελληνικων τραπεζων) κλεινουν τις τρυπες των γερμανικων τραπεζων.
Αρα λεφτα απο τον φτωχο γερμανο καταληγουν στον πλουσιο γερμανο τραπεζιτη(και με την σειρα τους στον βιομηχανο..αν δεν ειναι το ιδιο προσωπο!)
Επισης αναδιανομη μεσα στην ευρωπη,απο την περιφερεια ξανα προς το κεντρο(το αντιθετο ειχε γινει στις αρχες του 2000,οταν τα γερμανικα κεφαλαια εβρισκαν σε εμας "σιγουρια ευρω και αποδοσεις δραχμης")

Νομιζω οτι οσα λεει ο Λαπαβιτσας δεν ισχυουν μιας και οδηγεισαι ντε φακτο σε μια παραληλη κυκλοφορια νομισματων..ενα καλο ευρω στα σεντουκια και μια "κακη" δραχμη που θα κυκλοφορει στην αγορα.
Οπως καταλαβαινετε η ανταλαγη των μεν με τις δε θα ειναι μια πηγη πλουτισμου/συσωρευσης και δεν θα υπαρξουν πολλοι που να ειναι διατεθειμενοι να αλλαξουν τα σκληρα ευρω με την μαλακη δραχμη.

Το να τυπωνεις χρημα οσο και να φαινεται περιεργο δεν αποτελει πηγη πληθωρισμου αν μπορει το κρατος να ελεγχει την κυκλοφορια με ταυτοχρονα μετρα ελεγχου(φορολογια,ελεγχος κεφαλαιων κλπ)
Το χρημα σημερα ειναι fiat money..χωρις αντικρυσμα χρυσου και αποτελεσμα ενος κουμπιου σε εναν υπολογιστη.
Αν ισχυε οτι το τυπωμα ειναι πληθωρισμος, τοτε ολες οι οικονομιες απο το 1970(τελος κανονας του χρυσου) και μετα επρεπε να ειναι σε επιπεδα υπερπληθωρισμου,αλλα δεν ειναι.
Ασε που λιγος πληθωρισμος,κανει καλο(οπως ο αρνητικος ειναι το μεγαλυτερο κακο στην καπιταλιστικη οικονομια)*.

Τελος οι τραπεζες ειχαν πτωχευσει πριν το ελληνικο κρατος,απλα ηταν τυχερες που συνεπεσαν οι πτωχευσεις και ολοι εριξαν το φταιξιμο στο "κακο" κρατος και τα κακα του ομολογα!

Και μια ερωτηση προς ιστοριο(βιβλιο)φαγους:
ισχυει οτι ο Λενιν μετα την μη αναγνωριση των χρεων το 1917, αναγκαστηκε να τα ξαναναγνωρισει κρυφα,ωστε να παρει επομενα δανεια,απαραιτητα για την ανασυγκροτηση του κρατους?
(διαβασα καπου οτι το 1987 πληρωθηκε τσαρικο χρεος απο τον Γκορμπατσωφ..οπως εδω επι Σημιτη που πληρωσε το 2000 δανειο της Επαναστασης του 1821)
Ερωτηση ειναι οχι θεση οκ?

ΝΦ

υγ:το ποσο πλασματικο ειναι το χρημα το διαβασα ξανα σημερα..
Μια γιαγια καπου στην Αυστρια κατεστρεψε 1εκ ευρω για να μην το παρουν οι κληρονομοι της!
Το κακο για αυτην,ειναι οτι η τραπεζα θα τυπωσει απλα 1εκ και θα το δωσει στους κληρονομους της.
(μια υποτυπωδης " συναλλαγη μηδενικου αθροισματος")

Ανώνυμος είπε...

O ELA ειναι μηχανισμος εκτατης αναγκης.υπαρχη στο καταστατικο τισ ΕΚΤ.ειναι μορφη βραχυχρονιου δανισμου.οι ελ τραπεζες τον χρησιμοποιησαν απο τον ιανουαριο και μετα.ο μηχανισμος υπαρχει αρκετ χρονια.πριν απ το μνημονιο.δεν υπογραφτηκε το μνημονιο για να παιρνουν ela οι τραπεζες

Kuak

Ανώνυμος είπε...

el quinto
α, θα σε μαλώσω ΝΦ, το χρημα δεν ειναι πλασματικο, το χρήμα ειναι ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!!!
τεσπα πλακιτσα. Αμα θες να ασχοληθεις με το αθλημα σοβαρά 1ος τομος Κεφαλαίου, πρωτες 60 σελίδες. διαβασε τες μονορούφι και σιγα-σιγα θα βρεις την άκρη.

εγω ενα πράγμα δεν εχω καταλαβει; γιατι βριζετε και τρολαρετε οσους δεν ειναι με τον περισσο εδω; Μπήκαμε σε λάθος Μπλογκ; Ρε πρόεδρε-μπρεζινιεφικε εχεις γραψει πουθενα οτι το σφυροδρέπανο ειναι ιντερνετικη κοβ (ε ουπς) λαθος λεσχη συζητήσεων κνιτων; αν ειναι ετσι να μας κοβεις. Μαθετε ρε να συνομιλείτε με τους άλλους. Τι ειστε εσεις ρε; Γαμω τις διαπαιδαγωγήσεις εχετε. Τεσπα.

Ακου σφυροδρέπανε, εγώ σε έμαθα απο ενα διαδικτυακο φιλαρακι μαοϊκο που σε συνιστούσε στο μπλογκ του. Τώρα δεν ξέρω που ειναι. Στο
https://parekklisi.wordpress.com/ αναφέρομαι. Εγραφε στο ιντυ παλια ως ΦΟΥΣΕΚΗΣ :-)

Φουσέκη ζεις ρε; Αφήνω μήνυμα. θα το βρεις καποτε στο γκουγκλ.

ΦΟΥΣΕΚΗ διαβασε για την ισπανια. ΤΑ εχουμε πια ολα τα στοιχεια. Εχω χασει και το μειλ σου.
βάλτο στο μπλογκ σου το ρημάδι. Ελπίζω να μην σε εχει παρει απο κάτω. ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ

Λυσιεν

Ανώνυμος είπε...

quinto
τωρα εκανες την ερωτηση για τα πολλα λεφτα!!
Γιατι συμπεριφερονται ετσι εδω(και αλλου)..
Οι ερμηνειες για αυτο εχουν να κανουν με πεδια απο την πολιτικη μεχρι την..ψυχολογια!
Τεσπα,επειδη ολοι κρινονται ΙΣΩΣ και εσυ το ρωτας οντας μειοψηφια εδω,οποτε αισθανεσαι καλα με τους "κατατρεγμενους" (εμενα ,τον "Κωστα" και αλλους που υπηρξαν στο παρελθον και θα υπαρξουν στο μελλον)
Ρε μπαγασα,μηπως το κανεις για να σε "συμπαθησουμε"?
Το κακο παντως ειναι οτι δεν επεσες εξω..
Μετα απο λιγο γινεται εδω(και αλλου) διαγωνισμος "ποιος θα υπερασπιστει περισοτερο/εντονοτερα την γραμμη του Κομματος", βριζοντας οσο μπορει περισοτερο τους "αντιφρονουντες"
Καλο βραδυ και απο μενα

ΝΦ

Ανώνυμος είπε...

Τα λογια των "κατατρεγμενων" με εκαναν να νιωσω την αναγκη για μια αφιερωση. Οχι σε αυτους αλλα σε ολους τους υπολοιπους, στο σφυροδρεπανο, σε καθε τιμιο αγωνιστη σε καθε "τραμπουκο" σαν εμας που "δεν ξερουμε απο διαλογο".

Για ολους μας συντροφια....

https://m.youtube.com/watch?v=iqYO852ICv4

ratm

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Εμ σας αφηνει ο σφυροδρεπανος και ξεδιπλωνετε την πραμματεια σας εδω μεσα ,εμ θα τα ακουσουμε κι ολα επειδη .....δεν σας παιζουμε !
Το απολαμβανουμε ρε μαγκες ! Εχουμε μεινει ενεοι ...που θα ξαναβρουμε τετοιο θεαμα ?
Ξερεις τι ειναι να ερχεσαι απο εξορμηση ,συνελευση ,τρεξιμο για την απεργια (εχουμε και σοβαρες δουλειες βλεπετε ) και να απολαμβανεις ξεκατινιασματα "αριστερουληδων"?
Τυφλα να εχει το παμε πακετο και η Ανιτα μαζι ...

quinto εισαι ο Giani Versace της "επαναστασης" !!! Η διαλεξη με τα κοστουμια ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, η haute couture σου των "εξεγερσεων" θα γινει αναρπαστη .....(μου χυθηκ ο καφες ρε μπαγασα)

(χιλια + στον zoot horn rollo και την παραινεση στην ΚΕ να μην κοπει ΤΙΠΟΤΑ ! ....ratm ευχαριστουμε σφε ! Εγω παντως αυτο βαζω και διαβαζω τα παραπανω https://www.youtube.com/watch?v=BLFON6Jwifc)

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΩ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ μπας και σβησει (μας την κοπανησουμε )

“Από την άλλη δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε ότι η εκ μέρους του ΚΚΕ μετατροπή της εξόδου από το Ευρώ - καταστροφική κατά τον Δημήτρη Κουτσούμπα πριν την έλευση του σοσιαλισμού - αλλά και από την ΕΕ, από προϋποθέσεις για να ανοίξουμε το δρόμο προς το σοσιαλισμό σε συνέπειες του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, αποτελεί ένα άλλο παραμύθι το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει και αυτό στην διατήρηση της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων.”

“Ποιητής” του παραπάνω αποσπάσματος είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος αριστερός ... κύριος Γιώργος Ρούσης !!!


Μάλιστα. Η έξοδος από το Ευρώ και απο την ΕΕ ... είναι ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ για να ανοίξουμε τον δρόμο για τον σοσιαλισμό !!! Αν δεν συμβούν αυτά ... πάπαλα σοσιαλισμό θα δούμε !!!
Δηλαδή ??
Σα να λέμε πως αν σκεφτεί ποτέ ο λαός να πάρει την εξουσία στα χέρια του (να αρχίσει δηλαδή το άνοιγμα του δρόμου προς τον σοσιαλισμό) ... θα έχει κάνει “χοντρή μαλακία” εαν δεν πληρούνται οι προυποθέσεις του κυρίου Ρούση.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Δηλαδή ... θα είναι καταστροφικό να επιχειρήσει ο λαός την δική του λαική εξουσία ... όσο είναι ακόμα μέσα στο Ευρώ και στην ΕΕ ... (και στο ΝΑΤΟ κύριε Ρούση??)
Δηλαδή ... τις προυποθέσεις για το άνοιγμα του δρόμου προς τον σοσιαλισμό ... θα τις εκπληρώσει ΚΑΤΙ ... που το μόνο που δεν πρέπει να είναι ... είναι η λαική εξουσία !!!
Δηλαδή ... πρίν ο λαός σκεφτεί για “δικές του εξουσίες” ... πρέπει ΚΑΠΟΙΟΣ να τον έχει βγάλει απο το Ευρώ και την ΕΕ !!! ... ή αλλοιώς όσο ο λαός προετοιμάζεται για την δική του εξουσία ... πρέπει να βρεί και ΚΑΠΟΙΟΝ ... να του αναθέσει το “δύσκολο” αυτό έργο των προυποθέσεων.
Και τι μπορεί να είναι αυτό το ΚΑΤΙ ... και αυτός ο ΚΑΠΟΙΟΣ ??
Αφού δεν θα είναι η Λαική Εξουσία (τάπαμε είναι πολύ "επικίνδυνο" αυτό το παιχνίδι) ... αφού δηλαδή δεν θα είναι η εξουσία των εκμεταλλευομένων ... τότε θα είναι ...
... ή η αστική εξουσία (η εξουσία των εκμεταλλευτών) ...
... ή κάποια άλλη μυστήρια αστικολαική εξουσία ( της ταξικής ανακωχής και της ταξικής συνεργασίας) !!!
Στις μέρες μας αυτά μας έχουν μείνει κύριε Ρούση !!! Ετσι μας έχει διδάξει και εμάς και εσάς η παγκόσμια πικρή πείρα των ενιαίων μετώπων κύριε Ρούση.
Είτε εκεί στην Ανταρσύα (και στα πέριξ) μας προτείνουν την αστική εξουσία ... είτε την (φαιδρή στις μέρες μας) αστικολαική ... για να στρώσει τάχα το δρόμο του σοσιαλισμού ... τότε δεν μπορεί να είναι παρά ... ή αφελείς ή ψεύτες.

Σα να λέμε πως για να ανοίξει ο δρόμος για τον σοσιαλισμό ... πρέπει το λαικό κίνημα ... να “αναγκάσει” την οποιαδήποτε αστική ή μισοαστική εξουσία διαχείρησης του καπιταλισμού ... να μας βγάλει απο το Ευρώ και την ΕΕ ... για να έχουμε το δρόμο ανοιχτό για τα παραπέρα !!! Αυτό σαν δευτέρα παρουσία μου φαίνεται. Σαν να βλέπω όραμα τον Χάγιο να χασκογελάει με τον Τσίπρα τον Ιούνη του ΄12 φορώντας μαζί με τον Γλέζο τα λευκά πουκαμισάκια της αγνότητας.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Σα να λέμε ... κύριοι καπιταλιστές ... το ξέρουμε πως επειδή πάντα θα σέβεστε την λαική βούληση καθ΄ότι είσαστε βαθύτατα “δημοκράτες”... εμείς θα παλέψουμε να την αλλάξουμε ... και σείς τότε θα είστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να εφαρμόσετε τις επιταγές της !!! Ο ορισμός της ηλιθιότητας του ιδεαλισμού της δευτέρας παρουσίας.
Σα να λέμε ... κύριοι καπιταλιστές ... εμείς ο λαός ... θα χρησιμοποιήσουμε τα δικά σας όπλα (την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία εννοώ) ... και χωρίς να ενοχλήσουμε καθόλου την πραγματική εξουσία σας (την κατοχή των μέσων παραγωγής εννοώ) ... για να σας πείσουμε να μας οδηγήσεται με την θελησή σας ... στις προυποθέσεις του δρόμου που θα σας “καταστρέψει” !!! ... τον “σοσιαλισμό” !!! Κύριοι καπιταλιστές ... ελπίζουμε να το πιάσατε το υπονοούμενο.
Σα να λέμε ... κύριοι καπιταλιστές ... καταλαβαίνουμε πως το παγκόσμιο κεφάλαιο σας έχει στριμώξει άγρια και σας απειλεί ... γι΄αυτό είναι και δικό σας συμφέρον να μας βγάλετε απο το Ευρώ και την ΕΕ ... μήπως εσείς σωθείτε ... και μήπως εμείς “ανοίξουμε” κανένα δρομάκο προς τον σοσιαλισμό – νάχουνε να λέμε !!! Ο ορισμός της "αριστερής" προσευχής ... και του ταξικού ευχέλαιου.
Σα να λέμε ... κύριοι καπιταλιστές ... μην σας πιάνει η τρεμούλα όταν ακούτε για σοσιαλισμό. Εμείς δεν ήμαστε και τόσο “άγριοι” σοσιαλιστές !!! Εδώ ο κόσμος καίγεται ... μας έχετε g@μήsει πατόκορφα ... και εμείς σας ζητάμε να τα βρούμε !!!
Σα να λέμε ... εμείς ο λαός ... κύριοι καπιταλιστές ... κοιτάξτε έχουμε παραιτηθεί απο την ταξική πάλη ... είμαστε καλά παιδιά ... ελάτε κάπως να συνεννοηθούμε και για το καλό σας ... και για το καλό μας.
Σα να λέμε ... ρε καριόληδες καπιταλιστές ... έχουμε καταντήσει τα σούργελα του “σοσιαλισμού” και τα ναυάγια της ταξικής πάλης ... και σείς δεν μας “παίζεται” ... γαμώ το κερατό μας !!! Ελεος !!!

http://antivaro-for-marx-and-lenin.blogspot.gr/2015/09/blog-post_14.html

Ανώνυμος είπε...

Ο Κώστας τα ακούει για πολύ ξεκάθαρους λόγους, και όντας αυτός που πρώτος τον έβρισα, την ώρα που ενώ μας είχε ήδη εκδηλώσει το θέλω του για τη διάλυση του ΚΚΕ όλοι του μιλάγαν φιλικότατα και πολιτικά με επιχειρήματα. Δε το μετανιώνω ακόμα για ότι του είπα. Είναι πολιτικά μικροαστός, κουτοπόνηρος που μας το έπαιζε "απλά ένας απλός εργάτης" ενώ είχε ξεκάθαρη ατζέντα και βέβαια είναι ηθικός υπερασπιστής της απεργοσπασίας, την ώρα που ζητάει ανερυθρίαστα μπάχαλα στους δρόμους και ένοπλους αγώνες. Α ναι, και ενω κάνει όλα αυτά, θεωρεί το ΠΑΜΕ "ζορό" και προτάσει την συλλογική πάλη- ναι, την ώρα που ο ίδιος δεν κωλώνει να απεργήσει αλλά γουστάρει μπάχαλα και ένοπλο αγώνα. Τουλάχιστον για ειρωνία μέχρι ξεφτιλίσματος θα έλεγα.


Εσύ Κουίντο είσαι εκτός απο νούμερο, εριστικός πρηξαρχίδας, ξερόλας και ομοφοβικός του κερατά, είσαι και χυδαίος αντικουκουές, σε σημείο που ανοιχτά υπερασπίζεσε αυτό
http://www.rizospastis.gr/getImage.do?&size=medium&id=344507&format=.jpg

Πραγματικά απορώ γιατί η ΚΕ του μπλόγκ σου επιτρέπει να γράφεις, εγώ προσωπικά τους δύο τελευταίους λόγους τους θεωρώ αρκετούς για να πάρεις πόδι. Ούτως ή άλλως, ότι ενδιαφέρον είχες να πεις απο ότι φαίνεται το εξάντλησες στα περι Ισπανίας και λιγάκι στα των αραβικών χωρών. Έκτοτε, μόνο μετεφηβικούς παλιμπεδισμούς αμφιθεάτρου μας σερβίρεις.



Εσύ ΝΦ, γενικά τίμια στάση έχεις κρατήσει στο διάλογο και δε βλέπω κάποιος να σου έχει πει κάτι πέρα του πλαισίου της συζήτησης που θα μπορούσε να θεωρηθεί αγενές. Είσαι ξεκάθαρα ρεφορμιστής(με την πραγματική έννοια της αλλαγής του συστήματος μέσω μεταρυθμίσεων) και υπερασπίζεσε της γραμμή σου χωρίς να το παίζεις ταυτόχρονα και communier than thou. Δε ξέρω γιατί βάζεις τον εαυτό σου με τους άλλους δύο.





Σ.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Φίλοι (και εχθροί),
κάποιες σκέψεις, που μου πυροδότησαν απόψεις, που εκφράστηκαν εδώ:
Είναι το σύγρονο χρήμα, αυτό, που έχουμε (οι τυχεροί) στην τσέπη μας ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ;
Χμμμμμ!!!!!! Κατά τη γνώμη μου ....έτσι κι έτσι!
Το εμπόρευμα, ως γνωστόν, σαν φετιχιστική έκφραση κοινωνικών σχέσεων (παραγωγών- καταναλωτών), είτε έχει ΑΞΙΑ (άρα και τιμή), είτε έχει απλώς ΜΟΝΟ ΤΙΜΗ, (άνευ αξίας), που όμως δεν είναι αυθαίρετη, αλλά ισοδυναμεί με την αξία του κεφαλαίου, που αποδίδει την ίδια πρόσοδο, το ίδιο όφελος, με το συγκεκριμένο εμπόρευμα όταν αξιοποιείται σαν κεφάλαιο. (Υπάρχουν κι άλλα εμπορεύματα, που έχουν τιμή, χωρίς να έχουν αξία).
Το σημερινό χρήμα δεν ειναι το παλαιο χρήμα, που είχε υπόψιν του ο Μαρξ.
Εκείνο ήταν ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, που είχε ΑΞΙΑ, άρα και την παραλλαγμένη μορφή της, την ΤΙΜΗ.
Το χρήμα, ως εμπόρευμα με αξία, στην διαδρομή του χρόνου εμφανίστηκε με πολλές μορφές:
Από μοσχαροκεφαλή, τάλαντο μετάλλων, "πιάσιμο" μετάλλων (δραχμή), μερίδες καπνού κι ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, μέχρι τις αγαπημένες λίρες των παππούδων μας. Από τον καιρό, που εμφανίστηκε η ανταλλακτική (και γρήγορα εμπορευματική) οικονομία, όλα αυτά είχαν αξία = έπρεπε κάποιος να δουλέψει για να παραχτούν και να πωληθούν σε κάποιο παζάρι.
Το σημερινό χρήμα έχει αξία;
Βεβαίως, μόνο, που αυτή δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ.
Δείτε π.χ. ένα πενηντάρικο € στην τσέπη σας. Η αξία του υπάρχει και είναι συγκεκριμένη:
Πουλήθηκε από το Νομισματοκοπείο του Χολαργού στην ΤτΕ (τώρα πια για λογαριασμό της ΕΚΤ -δεν αλλάζει κάτι για τον συλλογισμό μας) για κάποιο κλάσμα του ...ενός λεπτού του €! Δηλαδή η αξία του, ίση με κάποια δευτερόλεπτα μέσης κοινωνικής εργασίας, είναι πολύ λιγώτερη από το 1/1000 της τιμής του! Να γιατί λέω, πως δεν έχει καμιά σχέση με την τιμή του.
[Με την ευκαιρία, στους οικονομολόγους κυκλοφορεί η μπαρούφα, πως το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού είναι "η τιμή του χρήματος". Πολλοί το παίρνουν "τοις μετρητοίς"! Δεν είναι η τιμή, το νοίκι του χρήματος είναι για ένα χρόνο: Στο τέλος του χρόνου, μαζί με τον τόκο, πρέπει να επιστραφεί και η ποσότητα του χρήματος, που δανείστηκε. Η τιμή του χρήματος είναι ό,τι γράφει το χαρτονόμισμα επάνω.]
Ωραία, και πως ορίζεται λοιπόν η τιμή του χρήματος; Είναι αυθαίρετη;
Χμμμμμ!!!!! Και ναι, και όχι!
Καταρχήν, το χρήμα, ΩΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, [όποιος, πλην του Ντράγκι, τολμήσει να κατασκευάσει χρήμα (είναι ευκολώτατο....) ....τη γάμησε -παραπέμπεται ως "παραχαράκτης"....] έχει τιμή μονοπωλιακή, δηλαδή την ανώτατη δυνατή, δηλαδή αυτήν, που επιθυμεί ο μονοπωλητής και που σύγχρονα δεν εξωθεί τον καταναλωτή σε εναλλακτικές λύσεις (άλλα χρήματα, π.χ. λίρες, η και ανταλλακτική οικονομία). Εδώ τον κύριο λόγο έχει η θέληση του μονοπωλητή, δηλαδή της Εκδοτικής Τράπεζας, και συγκεκριμένα η επιθυμία του να το διατηρήσει στον ρόλο του χρήματος, σαν αποδεκτού (από την αγορά) σταθερού γενικού ισοδυνάμου της μέσης κοινωνικής εργασίας, αλλά και σαν οργάνου οικονομικής πολιτικής, δηλαδή ρυθμιστή της απασχόλησης και της ανάπτυξης, καθώς και άλλων τινών, από αυτά "που γίνονται αλλά δεν λέγονται".. Δεν είναι δηλαδή ακριβώς η ανώτατη γιατί θα τίναζε την οικονομία στον αέρα..... Ο μονοπωλιακός χαρακτήρας, απλώς του δίνει τη δυνατότητα να παίζει μπάλλα μόνος του στο γήπεδο.
(συνεχίζεται)

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

(συνέχεια)
Πως ορίζει λοιπόν ο Ντράγκι την τιμή του χρήματος; Γράφοντας επάνω στο χαρτονόμισμα π.χ. 50 €;
Αυτό έγινε μια φορά και τότε προσδιορίστηκε η σχέση του € με την μέση κοινωνική εργασία. Από τοτε η μέριμνα του κάθε Ντράγκι είναι αυτή η σχέση να είναι ελεγχόμενη και βασικά να μην ξεχειλώσει και χάσει την αποδοχή του το €. Πως πραγματοποιείται αυτός ο έλεγχος; Βασικά με το νοίκι του χρήματος, το επιτόκιο δανεισμού. Βέβαια το επιτόκιο για να πραγματοποιηθεί, δηλαδή να γίνουν δανεισμοί και να κυκλοφορήσει το χρήμα, δε φτάνει η βούληση του Ντράγκι, το ταγκό χορεύεται από δύο. Ωραία, ξυπνάει κάθε πρωϊ και γράφει στον φωτεινό πίνακα "σήμερα δανείζουμε ευρά με 3%". Αν είναι ακριβό, θα μείνει στον πίνακα, δεν θα πάει κανείς να γυρέψει δανεικά και η οικονομία θα παγώσει ενώ θα αρχίσει και η μάβρη αγορά οιουδήποτε χρήματος από τους "Γιούκους". Αν είναι φτηνό, θα ορμήσουν όλοι στο γκισέ. Τι θα κάνει τότε; Αν πεί "κλείσαμε σήμερα, δεν έχει άλλο ρευστό", πάλι η αγορά θα παγώσει, το επιτόκιο στην πιάτσα θα ανέβει και θα κονομήσουν οι, ας πούμε, "μαυραγορίτες" - θα χάσει τον έλεγχο.
Ο Ντράγκι, στην πραγματικότητα, δεν ορίζει το επιτόκιο, αλλά το ρυθμίζει. Και το εργαλείο για τη δουλειά αυτή είναι η κάνουλα της "ρευστότητας", η τυπογραφική μηχανή, που ονειρεύτηκε ο Πιλάφης. Aνάλογα, πόσο χρήμα ρίχνει στην αγορά (που, θυμηθείτε, δεν του στοιχίζει τίποτε) μπορεί να ελέγχει τα επιτόκια κι έτσι, μέσα σε κάποια πλαίσια, να παίζει μπάλλα.
Τα κλειδιά λοιπόν είναι δύο: Αφενός το χρήμα-ανευ-αξίας και αφετέρου το μονοπώλιο αυτού του χρήματος.
Ας το σταματήσω εδώ, γιατί το θέμα είναι τεράστιο, και ακόμη και ο Γκαλμπρέϊθ έγραψε κοτζάμ βιβλίο, χωρίς να καταφέρει να μας φωτίσει. Κι έτσι βγαίνουν και διάφοροι και λένε το μακρί και το κοντό τους, "fiat money" και τέτοια. Ναι "fiat" είναι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο κάθε Ντράγκι μπορεί να "fiat" ό,τι του καβλώσει. Και βλέπουμε τα ζόρια, που τραβάνε, κι αυτός και η κυρά Janet Yellen της Federal Reserve, να χωρέσουν την σύγχρονη οικονομία στο στενό κορσέ του Καπιταλισμού.
Το πρόβλημα για μας είναι, πως μετά την "Πολιτική Οικονομία" της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, του ~50, δεν έχει υπάρξει νεώτερο σύγγραμμα, που να φωτίζει τις σύγχρονες εξελίξεις του Καπιταλισμού.
----------------------------------------------------------
Αναυδε, νομίζω, πως και οι τράπεζες, ανοίγοντας πιστώσεις, μοιράζοντας μπλοκ επιταγών, κάρτες κλπ. στην πραγματικοτητα εκδίδουν κι αυτές χρήμα, έστω περιορισμένης διάρκειας, γι αυτό και οι περιορισμοί, που έχουν από την εκδοτική, σύμφωνα με τα αποθεματικά τους κλπ.
--------------------------------------------------------
Και μη μου πεί κανείς, πως χαρτονομίσματα υπήρχαν και επί Μαρξ, γιατί εκείνα γράφανε επάνω "πληρωτέαι επι τη εμφανίσει": Αν έπαιρνες τον κόπο να πας στην τράπεζα, σου τα αλλάζανε με τα κίτρινα μπικικίνια, το πραγματικό χρήμα-με-αξία. Προσοχή στα ψιλά γράμματα. Τα σημερινά κωλόχαρτα, έχουνε μόνο την υπογραφή του Ντράγκι, και πολύ μας είναι.

Αναυδος είπε...

μου φαινεται οτι με μερικους δεν ζουμε στν ιδια χωρα
ο μηχανισμος ενισχυσης των ελληνικων τραπεζων ειναι ο προυπολογισμος
απλως να θυμισω τα 25δις του κ.καραμανλη το 2009 για τη θωρακιση των ελληνικων τραπεζων
τα χρηματα αυτα καταβληθηκαν απο το κρατος μεσω εξωτ δανεισμου εποδεινοντας το ηδη σοβαρο προβλημα του εξ χρεους. Η δευτερη φορα που οι τραπεζες στηριχθηκαν απο το μνημονιο πλεον ηταν το 2013 μετα το PSI

ο κρατικος πορυπολογισμος ειναι το εργαλειο για την αναπαραγωγη του συστηματος. μεγα μερος των δαπανων του οημαινει για αμεση στηριξη των θεσμων του καπιταλισμου.

δεν υπαρχει μαγικη συνταγη εντος του συστηματος για να βγει πο την κριση παρα η αυξηση του βαθμου εκμεταλλευσης της εργατικης ταξης και η καταστροφη κεφαλαιου. Αυτο ισχυει και εντος και εκτος ευρω/ΕΕ και με εθνικοποιησεις κλπ. Για το λογο αυτο το ΚΚΕ θετει σαν στοχο τη λαικη εξουσια και οχι τιποτε ενδιαμεσο Το ενδιαμεσο στον καπιταλισμο ισοδυναμει με βαρκιζα για τα εργατικα λαικα στρωματα

Αναυδος είπε...

Σεχταρ δεν μιλησα για εκδοση χρηματος αλλα για δημιουργια χρηματος.
Πολύ συνοπτικα το χρημα περα από μετρο αξιων, θησαυρισμού είναι το μεσο της κυκλοφοριας των εμπορευματων. Στην κλασικο σχημα Χ – Ε – Χ’ το ΔΧ (Χ’-Χ) είναι αποτελεσμα πριν από όλα της παραγωγης νεας αξιας και τιποτε αλλο

Ανώνυμος είπε...

el quinto
φιλε ΝΦ, δεν θέλω τη συμπάθεια (συμπονια) κανενός...
συζητώ με τους πάντες από δεξιούς, αριστερούς (ολων των αποχρώσεων), αναρχικους (πάλι ολων των αποχρώσεων), πασοκους, ακομη και με ακροδεξιούς-βασιλικους αρκει να ειναι εργάτες το τελευταίο ή φτωχοι αγρότες (και μη πετάξεις κανεις καμια μαλακιούλα, θα του συνιστούσα να διαβάσει συνέδρια και αποφάσεις και της Διεθνούς και του επαναστατικού ΚΚΕ).

δεν ειναι θέμα ψυχολογίας τα μπινελίκια, το τρολάρισμα και ο διάλογος κωφών. τα εξαντλήσαμε αυτά στο θρεντ για το Ράιχ, μην τα επαναλαμβάνουμε εδώ.Ειναι θέμα πολιτικής διαπαιδαγώγησης ξεκάθαρα.

εγω φιλε ΝΦ ειμαι διαπαιδωγημένος στης παλιας του επαναστατικού κομματος σχολής, της λεγόμενης και τριτοδιεθνιστικής. Θέλω ο διάλογος να ειναι σωστός, τουτέστιν ολοι να καταλήγουμε που διαφωνούμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, για να μπορούμε να συνάγουμε που ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ. Γιατί ετσι καταλήγουμε στο λενινιστικο: που πολεμάμε μαζι και που βαράμε χώρια τον εχθρό. Τοσο απλά. αλλοι δεν το θέλουν αυτο. αλλα ΜΟΝΟ με αυτον τον τρόπο ομως μπορούμε συνάγουμε ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και που μας δικαιώνει η ζώη, και που μας βγάζει ειρωνικά τη γλώσσα ;-).

Ετσι διορθωνόμαστε. Πάλι κάποιοι δεν το θέλουν αυτο. αυτα περι δουλικών, αριστερούληδων, πρακτόρων, ομοφοβικών (χα χα!) και άλλα τινα που διαβάζω εδώ μέσα ειναι πραγματικά χαζά, παραπέμπουν σε γηπεδισμο. απεθύνονται στο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ και οχι στη ΛΟΓΙΚΗ. ειναι μονο για να εξιτάρουν συναισθηματικά αστοιχείωτους ανθρώπους, νωθρούς, αδιάφορους παρεάκηδες και να τους μαντρώσουν στη κομματική στρούγκα. Γι αυτο και με αφήνουν ΠΑΓΕΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟ :-). Ενίοτε βέβαια το απολαμβάνω γιατί κατανοώ ότι ΠΟΝΑΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΠΟΝΑΕΙ :-)

Στην αντιπαράθεση φιλε ΝΦ ειμαι μονομάχος. Μου αρέσει η κριτική μου ή η θετική μου τοποθέτηση να διατυπώνεται σαν το χτύπημα με καθαρό ξιφος του μονομάχου (καπως ετσι το έλεγε ο Μπρεχτ, δεν θυμαμαι και ακριβώς), δεν μ' αρέσουν οι μαλαγανιές, ούτε βέβαια τα φάουλ χτυπήματα.

Φαντάζομαι έγινε κατανοητός σε εσένα ΝΦ και βεβαια σε όλους :-) φιλε μου υπάρχουν τάσεις και ρεύματα και η σύγκρουση πρέπει να γινεται στοιχειωδώς ΣΕ ΛΟΓΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ και οχι α-ου, κλάκες και τα ρέστα.

Απ' την άλλη οποιος εχει γνώσεις, και επιχειρήματα μπορει να φτιάχνει ένα τέτοιο πλάισιο κουβέντας. Οπως βλέπετε λιγα ειναι τα θρεντ εδω και καιρο στο σφυροδρέπανο που προσελκύουν μαζικά τον κοσμο γιατί άραγε; Ωχ, τώρα κάποιοι θα με βγάλουν ψώνιο και αλαζόνα :-). Αδιαφορώ και πάλι. Οποιος ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ, δεν εχει να φοβηθει τιποτα στη πιάτσα.
Κατάλαβες ΝΦ;

και που 'σαι αν κάνω κάπου λάθος σπεύδω να το παραδεχθώ. Δες τις αντιπαραθέσεις το ιντυ για τον ισπανικο εμφύλιο. Δεν φοβάμαι την αυτοκριτική και μάλιστα την κάνω και δημόσια.

Δεν μ' αρεσει ομως και πολύ η κουβέντα στα ιντερνέτια. μ' αρέσει η αληθινή ζωή και η αντιπαράθεση εκει. Οκ εγραψα καποια πράγματα εκρηκτικα για διαφημιση δουλειάς στη μπροσούρα για τη Γερμανια και για την Ισπανία που ετοιμλλαζω, ισως και για την Παλαιστίνη (εχω βρει εκπληκτικα στοιχεια και έχω γράψει αρκετά το προηγούμενο καλοκαίρι). αλλα ως εκει.

αντε καλή συνεχεια

Ανώνυμος είπε...

προς Σεχταρ
"Κι έτσι βγαίνουν και διάφοροι και λένε το μακρί και το κοντό τους, "fiat money" και τέτοια. Ναι "fiat" είναι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο κάθε Ντράγκι μπορεί να "fiat" ό,τι του καβλώσει"

Δεν ξερω αν ειπαν και αλλοι για fiat money αλλα επειδη το ειπα εγω και μαλλον ειναι απαξιωτικη αυτη η αποστροφη για οσα ειπα,λεω να απαντησω
1) Ορισμος
Fiat money is currency which derives its value from government regulation or law.
Αρα αυτο που περιγραφεις ΕΙΝΑΙ fiat money!!
Mπορει να μην θες να το πεις ετσι,αλλα ετσι ΑΚΡΙΒΩΣ ειναι.
Σε ολο το σχολιο σου αυτο περιγραφεις..Χρημα χωρις αντικρυσμα σε (αλλα οχι μονο) χρυσο!

Και ναι,ο Ντραγκι και η Federal Reserve μπορουν αν τυπωνουν ΟΣΟ θελουν!!
Τα δις που ερχονταν στην ελλαδα με αεροπλανα (θυμασαι τι ελεγε η Σπυρακη;) ηταν αυτο ακριβως..
Δεν μιλαμε για επισημη βοηθεια που γραφτηκε σε καποιο λογαριασμο.Μιλαμε για φρεσκο χρημα που ηρθε να αντικαταστησει οσο εφευγε απο τις τραπεζες!
Και δεν επηρεασαν τον πληθωρισμο,εκτος και αν δεν εχει αποπληθωρισμο η ελλαδα.
Η ΗΠΑ νομιζουν οτι εχουν φτασει σε επιπεδο γυρω στα 85δις το μηνα και ενα τελικο συνολο πανω απο τα 3,5 τρις δολαρια,απο την αρχη της κρισης!
Ειδες εσυ κανα πληθωρισμο στην Αμερικη?
Προφανως περιγραφεις τον ρολο τροχονομο του ντραγκι,αλλα αυτο δεν αναιρει την δυνατοτητα του να τυπωνει οσο θελει(προφανως υπο ελεγχο μεσω επιτοκιων).
Το γιατι δεν το κανει δεν ειναι οικονομικοι αλλα πολιτικοι λογοι.
Μην επεκτεινεις το παραδειγμα για να δειξεις τα αδιεξοδα του συστηματος.Αυτα ειναι δεδομενα και σωτηρια δεν εχει ή τουλαχιστον αν το κανεις μην με "εγκαλεις" για λανθασμενη ενημερωση σχετικα με το πλασματικο χρημα(μπορει να μην ειναι και σωστη αποδοση του fiat money)
ΑΝ τωρα εννοουσες καποιον αλλο που μιλησε για πλασματικο χρημα και εγω ειχα απλα την μυγα,γραψε λαθος!


Νομιζω οτι εχω δει στον χρονο που ειμαι εδω γ@μωσταυριδια στο "Κωστα".
Αυτο επειδη μιλαμε για γραπτο λογο και οχι εν τη ρυμη του προφορικου λογου,ειναι συνειδητη αντιδραση απεναντι του.
Δεν με ενδιαφερει γιατι το ειπε αυτος που το ειπε(ισως ησουν και εσυ..δεν θυμαμαι ποιος),αλλα μην λες οτι δεν εχεις δει τετοιου ειδους συμπεριφορες!
Οσο για τα υπολοιπα,ομολογω οτι το υφος οσων εγραψα στον Quinto ηταν περισοτερο χιουμοριστικο.
Το "κατατρεγμενοι" ειναι καθ`υπερβολη,χωρις να σημαινει οτι δεν εδραζεται σε πραγματικα περιστατικα οπως το παραπανω!
Οσο για μενα και την "καλη" αντιμετωπιση που εχω,δως μου λιγο χρονο..Στα ιδια με τον "Κωστα" θα καταληξουμε,ειμαι σιγουρος!
(ναι,και αυτο χιουμοριστικο ηταν)

ΝΦ

Ανώνυμος είπε...

el quinto
α και που'σαι ΝΦ θα σου βάλω πιπέρι στη γλώσσα. Ακου κει "εργατικο κοστος".
Ρε μπαγάσα, γιατι να χαριζόμαστε στους συριζαίους και τους λογης-λογης "αριστερους οικονομολόγους" της συμφοράς; Η εργατική δύναμη ειναι το μοναδικό εμπόρευμα που η αξία χρήσης του ειναι η εξής: παράγει μεγαλύτερη αξία από την αξία που ενσωματώνει, το πλεόνασμα αυτο λέγεται υπεραξία. Αν μιλάς για εργατικο κοστος, ειναι σαν να παραδέχεσαι οτι ο καπιταλιστής πληρώνει όλη την αξία της ζώσας εργασίας. Οχι δεν το κάνει, ετσι βγαινει η υπεραξία.

Τέσπα για ολα αυτά που λες για χρήμα, ποσοστό κέρδους, κτλ... υπάρχει ένα σχετικά πρόσφατο θρεντ στο ιντυ εδω:
https://athens.indymedia.org/post/1548063/
εχω βάλει και κατι διαγράμματα για την πtώση του ποσοστού κερδους στις ΗΠΑ μεχρι πρόσφατα από τον "αγνωστο" (κάποιος ΥΔ που χαροπαλεύει σε καποιο πανεπιστήμιο) κο. Ρομπερτς. Το μοντέλο ειναι κάπως απλό γιατι βασιζεται στη παραδοχή οτι το ΑΕΠ ειναι ο παραγόμενος κοινωνικος πλούτος. Αυτο δεν ειναι ακριβές μαρξιστικά. αλλα προσεγγιστικά ισως να βγάζεις ακρη , ειδικα αν λάβουμε υπόψη μας οτι το ποσοστο κέρδους ειναι λόγος πραγμάτων (υπεραξια/(σταθερο+μεταβλητο)). Τεσπα εχει τρομερο ενδιαφέρον, αν οντως με τέτοιες απλές παραδοχες μπορει να μετρήσεις αυτα τα μεγέθη σήμερα.

ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ;-)


Ανώνυμος είπε...

el quinto
ο Ρομπερτς ισχυρίζεται οτι με αυτο το μοντέλο οχι απλως έπεσε μέσα στις παλιές κρίσεις (κατατακρήμνιση του ποσοστού κέρδους στις πετρελαϊκές και αλλού) αλλα οτι μπορεσε να προβλέψει με ακριβεια το 2008. Ισως να μη λέει παπάτζες. Θελει ομως μελέτη. Δηλαδή θέλει να δεις τους τρόπους υπολογισμού, τη βιβλιογραφία που παραθέτει σε αντίστοιχους υπολογισμούς στο παρελθόν και να φτιάξεις σε ενα εξελάκι (εγω δουλεύω ματλαμπ) τον υπολογισμο και με απλές μεθόδους μαθηματικες να κάνεις προέκταση στο μελλον.

Αφου λοιπόν κύριε Κώστα μας λες οτι τα κατέχεις τα οικονομολογικά, χεσε για λίγο τον κύριο Λαπαβίτσα , κάνει καριέρα ετσι κι αλλιώς, και δούλεψε το μοντέλο. Ισως να μας οφελήσει ολους μας. Εγώ θα το πιάσω το μοντέλο, αλλα κατά το καλοκαιρακι, τώρα με τίποτα ;-)

Αναυδε, εσυ που και καλά εχεις μεινει αναυδος 2 φορές με εμένα, και παριστάνεις τον μεγάλο αναλυτή της ιντερνετικής φιλοπερισσικής μπλογκόσφαιρας, καιρος να δουμε πόσο καλος εισαι. η προκληση απεύθυνεται και σε εσένα. Αν εχεις πρόβλημα να βρεις τη βιβλιογραφία, μη φοβάσαι εχω πρόσβαση σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, θα στα στείλω εγώ.

__________-

προς τους υπόλοιπους σαν τον Σ., τον νεόφυτο κομητα, και άλλους που απλώς έχουν μάθει να κλίνουν τη λέξη ταξικος σε ολες τις πτώσεις , και να βρίζουν
ας βρουν να κάνουν κατι άλλο χρήσιμο ;-) τουτέτστιν ας καταλάβουν πρώτα οτι ατζέντα φέρνεις μονο σε οβες φραξιονιστικά, οχι σε ανοιχτες , δημοσιες αντιπαραθέσεις στο ιντερνετ και μετέπειτα απλώς ας μάθουν να παρακολουθούν μια συζήτηση στην οποια δεν μπορούν να προσφέρουν απολύτως τίποτα πέρα απο κλάκα. ετσι θα μάθουν κι αυτοι.

Ανώνυμος είπε...

el quinto
ΝΦ, ΝΦ ΠΡΟΣΟΧΗ
ακουσε με λιγο.
διαβασε πρώτα τη συζήτηση στο ιντυ και μετά ξανασκέψου το. διάβασε και εδω
https://athens.indymedia.org/post/1549556/
ΟΙ ΗΠΑ δεν μπορουν να τυπώνουν οσο χρήμα θέλουν. Κανεις λάθος. τυπώνουν μονο οταν ειναι σε κοκκινο το χρεος τους.που το χρεος τους εκει λειτουργει διαφορετικα απο οτι σε εμας.
Γιατι απλουστατα ελέγχουν τμήμα του υπόλοιπου πλανήτη και κάνουν εξης κολπο: παρατεινουν τις δόσεις τους, βαράνε κανόνια στις επιχειρήσεις που χρωστάνε, φροντίζοντας να μεταφέρουν νωρίτερα τα κεφάλαια σε άλλες "υγιεις" επιχειρήσεις, ειτε εξοφλούν μέσω τρίτων που τους χρωστάνε και αυτοι με τη σειρά τους ειναι δανειστες στους δανειστες των ΗΠΑ. αυτα τα γραφει περίφημα και ο Μαρξ στο 3ο Τομο, περιγράφοντας τις σχέσεις Βρετανίας-Ινδίας.

Κι οι ΗΠΑ το καταφέρνουν αυτο γιατί ολοι οι άλλοι ιμπεριαλιστές επενδύουν σε δολάριο ως το πιο σταθερό νομισμα. αυτο ομως δεν θα γινεται για πάντα. Η Κινα ανέρχεται, η Ρωσσία, Η γερμανια και άλλοι.

το νομισμα και η δύναμή του αντανακλά την οικονομία μιας χώρας. Ας το πουμε ετσι απλά. Δεν ειναι κατι πλασματικό. Ο Μαρξ τα γράφει περίφημα μετά τη βιομηχανία στο 1ο τομο. Το δικο μας νομισμα ειναι σκληρο στην αίγυπτο που η παραγωγικότητα της εργασίας εκει ειναι πολύ πιο κάτω από τη δική μας. Εγω με 1 ευρώ ειχα βρει δωμάτιο στο κέντρο του Καίρου το 2009 και με 20 ευρώ στην τσέπη θεωρούμουν λόρδος ;-) και σερ.

Το τύπωμα χρήματος που θα ερχόταν εδώ (αυτα που λέει η Σπυράκη) ειχε να κανεις ακριβως με το οτι ειχαμε μεινει από ρευστο. Αν ήταν ετσι οπως τα λες, θα το τυπώναμε και εμεις οι ίδιοι. Θα βάζαμε μπροστα τη μηχανή της Ραχήλ.

τεσπα...

Ανώνυμος είπε...

el quinto
κι ο λογος που δεν τυπώνουν ολοι αυτοι χρήμα οσο να ναι , ειναι γιατι
θα υπάρξουν πληθωριστικα φαινομενα μεν και βέβαια κι άλλα φαινομενα δε. Οι γερμανοι δεν ειναι μαλακες, εχουν πληθωρα ξένων χρεογράφων και δη χωρών της ΕΕ. Αν σου εδιναν τη δυνατότητα να τυπώνεις οσο ευρώ θες, τα δημοσια χρεόγραφα τα δικά μας δεν θα αξίζαν τίποτα. δεν θα ειμασταν οφειλετες πουθενά.
Απο την αλλη αν οι αμερικανοι τύπωναν συνεχώς χρήμα, τότε όλοι θα απέσυραν τα χρεόγραφα των ΗΠΑ που εχουν και θα τα επένδυαν αλλού σε άλλα κρατικά χρεόγραφα, γιατί θα έβλεπαν οτι η οικονομια των ΗΠΑ ειναι πουτάνα.

Τα πράγματα ειναι πολύ απλά στη πολιτική οικονομία.
αρκει να διαβάσουμε Μαρξ σοβαρά.

Ανώνυμος είπε...

για Quinto
οι Ηπα εχουν το προνομιο να τυπωνουν οσο θελουν(τα 3,5τρις αυτο δειχνουν) και να μην προκαλουν προβλημα στην αληθινη οικονομια(πληθωρισμο).
Αυτο εγινε για 2 λογους
α) ο τροπος που διατιθεται το φρεσκοτυπωμενο χρημα
β) το ταβανι χρεους ειναι ενα νοητο οριο,με την εννοια οτι το εχουν ξεπερασει απο την δεκαετια του `90 πανω απο 10 φορες(ισως λεω και λιγες).
Οσο οι ΗΠΑ ειναι παγκοσμια δυναμη εχει το χαρακτηρηστικο να "εξαγει" τα προβληματα της..ειτε ανεργια λεγεται αυτο ειτε χρεος.
Οταν λεω "εξαγει το προβλημα του χρεους" εννοω οτι παντα θα βρισκει αγοραστες να αγοραζουν τα ομολογα της για να το πληρωνει!
Ας ειναι καλα η Κινα,αλλα και οι πετρελαιαδες και η Ευρωπη
Αρα φιλε Q. μπορει να τυπωνει οσο(φυσικα ξαναλεω αυτο το "οσο" δεν σημαινει επ`απειρο ουτε χωρις ελεγχο) και οποτε θελει.
Θα κανω μια ψαχτικη για λινκ(νομιζω εχει καλα το Bloomberg) αλλα μπορεις και μονος σου να βρεις ψαχνωντας για "quantitive easing"

Αυτο που ειπε η Σπυρακη δειχνει την δυνατοτητα της Ε.οικονομιας(Ντραγκι) να τυπωνει χρημα ΧΩΡΙΣ να εχει αντικρυσμα στην πραγματικη οικονομια επισης..
Φυσικα εχει μικροτερες δυνατοτητες απο τις ΗΠΑ,αλλα και παλι εχει απειρα μεγασλυτερες απο οτι τωρα.

Συμφωνω αυτο το σχημα "Αμερικη και Τυπωμα" δεν θα διαρκεσει για παντα.. Οσο ομως το δολαριο ειναι αποθεματικο νομισμα(ελεω των αμερικανικων οπλων) θα μπορει να γινεται ανετα!

Στην ευρωπη ξαναλεω ΔΕΝ ειναι οικονομικος ο ορος που δεν γινεται,αλλα πολιτικος!

Ασχετο:το πρωτο λινκ που μου εδωσες(https://athens.indymedia.org/post/1548063/ ) δεν ειναι σχετικα με οικονομικα και τον ΥΔ Ρομπερτς αλλα με την καταρευση της ΕΣΣΔ.
Νομιζω μαλιστα οτι το ειχα διαβασει παλια ενα μερος του!

ΝΦ

Ανώνυμος είπε...

Δεν εχει αλλο?


νικ μεθυσμενος με γυναικες και επανασταση

Ανώνυμος είπε...

Τεράστια η συνεισφορά στο ίντερνετ και στην θεωρία της πολιτικής οικονομίας γενικώς η μπλογκική αντιπαράθεση κόντρας-λαπαβιτσοειδών, με αντέντουμ από βίντατζ ιντιμήντια. Κρατάτε σημειώσεις μαλάκες μου, με το Κεφάλαιο παραμάσχαλα, να καταλάβετε πώς διαμορφώνεται η παγκόσμια οικονομία μέσω των εκτυπωτών χρήματος.

Ijon Tichy

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

ΝΦ, 7 Νοεμβρίου 2015 - 2:33 μ.μ.,
δεν είχα σκοπό να απαξιώσω εσένα κι αν τέτοια εντύπωση έδοσα χρέωσέ το σαν λάθος μου.
Ο καθένας ξέρει ότι ο όρος είναι εισαγόμενος, αγνοώ την προέλευσή του, που περισσότερο την ψυχανεμίζομαι να προέρχεται από κύκλους "αριστερής αμφισβήτησης" σοσιαλδημοκρατικού η ρεβιζιονιστικού τύπου.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για το χρήμα-εμπόρευμα, μόνο, που, το τελευταίο χρησιμοποιείται από κομμουνιστικούς η και μαρξίζοντες κύκλους χωρίς γνώση του τί είναι το σύγχρονο χρήμα, αυτό, που κυριαρχεί βέβαια, γιατί επιβιώνουν περιθωριακά και οι παληότερες μορφές του.
Αυτός είναι ο λόγος, που δεν έκανα στα σχόλιά μου αναφορά σε συγκεκριμένους σχολιαστές αυτού εδώ του θρέντ. Τα θεωρώ ευρύτερα εδραιωμένους όρους, που χρειάζονται κριτική επαναθεώρηση η εκσυγχρονισμό (με την ..καλή έννοια!)
Ειδικά για το "fiat money", νομίζω πως η αντεπιστημονικότητα του όρου φαίνεται εύκολα και στον ορισμό, που ευγενώς μου παρέθεσες: "derives its value from government regulation or law." Εδώ φαίνεται, πως ο συντάκτης, είτε έχει σύγχυση μεταξύ τιμής (price) και αξίας ( value), είτε συνειδητά αποδίδει αξία σε κάτι, που δεν έχει. Και ακόμη, αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε η ιδέα, που έχει για το περιεχόμενο της οικονομικής έννοιας "αξία" προδίδεται από την άποψή του ότι μπορεί να δημιουργείται με ...νόμους! Η γνωστή αστική (συνειδητή-ταξική) ασάφεια για το τί είναι αξία. Ο πυρήνας της αιτίας, που εμποδίζει την αστική Πολιτική Οικονομία να γίνει επιστήμη. (Λογικόν. Αν η Αστική Πολιτική Οικονομία ήταν επιστήμη, δε θα υπήρχε Καπιταλισμός. Contradictio in terminis).
Ελπίζω να πρόσεξες ότι το πρόβλημά μου στο σχόλιο δεν ήταν το "αντίκρυσμα σε χρυσό" η ασήμι, (δεν ξέρω πως εννοείς, εσύ η άλλοι το "αντίκρυσμα") αλλά αυτό, που ρητά είπα: Το σύγχρονο χρήμα έχει τιμή ~500.000% πάνω από την αξία του, και το μαγαζί, που λέγεται Εκδοτική Τράπεζα είναι η υπ' αριθμόν ΕΝΑ (1) κερδοφόρα επιχείρηση, γιατί δουλεύει με (εμπορικά) κέρδη της τάξης των 500 χιλιάδων τοις εκατόν! Αγοράζει ένα πενηντάευρο η πεντακοσάευρο πληρώνοντας κάτι λεπτά του € και το πουλάει 50€ η 500€. Μιλάμε για leader, δεν έχω υπόψιν μου κάτι να το πλησιάζει, ποιό εμπόριο όπλων, ποιά κοκκαϊνη.... ....αυτά είναι ψιλοδουλειές!
Ο όρος "fiat", τον έχω κι εγώ χρησιμοποιήσει, λέει μισή αλήθεια, και η μισή αλήθεια είναι πάντα παραπλανητική.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙ ΟΣΟ ΧΡΗΜΑ "ΘΕΛΕΙ".
H, σωστότερα, δεν θέλει να εκδόσει όσο χρήμα μπορεί.
Αν ήθελε, νάσαι σίγουρος, πως θα εξαντλούσε το χαρτί του πλανήτη.
Μόνη της αυτοπεριορίζεται για να επιτελέσει τον σκοπό της, να δημιουργήσει τους όρους της πιο εντατικής και εκτατικής εκμετάλλευσης της Ε.Δ. από τους κεφαλαιοκράτες. Αν εκδόσει περισσότερο από όσο πρέπει, θα αποδιοργανώσει το σύστημα της εκμετάλλευσης, μαζί μέ άλλες οδυνηρές για πολλούς συνέπειες. Το πόσο βέβαια επιτυχώς προσεγγίζει το στόχο της το βλέπουμε όλοι, αλλά αυτό σχετίζεται με την ευστάθεια του ίδιου του Καπιταλισμού, που σαπίζει. Δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο.
(συνέχεια)

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

(συνέχεια)
Tα δις, σε "χαρτούρα" που κουβάλαγε το αεροπλάνο στην Ελευσίνα, δεν προέρχονταν από "έξτρα τύπωμα" έξω από κάποια πλαίσια ελαστικότητας, που έχει το ίδιο το σύστημα. Αφαιρούνταν από κάπου αλλού, κι αυτό είναι κάτι, που τσουρουφλίζει και την τρόϊκα. Και βέβαια έρχονταν με την μορφή δανεισμού. Η διαδικασία εν μέρει ήταν και λίγο ...γελοία(!), καθώς "διόρθωνε" μιαν αντίστροφη ροή ρευστότητας από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, με τα δις, που αποσύρονταν από τις τράπεζες και μεταφέρονταν έξω από επιχειρήσεις και πολίτες. Εμείς τα βγάζαμε έξω, αυτοί τα ξαναφέρνανε μέσα, χρεώνοντας τις τράπεζες, που μετά, βέβαια, ανακεφαλαιώναμε όλοι.
Εγώ επανέρχομαι, λέγοντας, πως χρειαζόμαστε updating στην μαρξιστική πολιτική οικονομία μας, αλλά αυτό δεν θα γίνει διολισθαίνοντας προς τα πίσω.
Πρέπει να αφομοιώσουμε ό,τι μας είπε ο Μαρξ και με βάση αυτό να ερμηνεύσουμε τις σύγχρονες μορφές εμφάνισης των ίδιων αντιθέσεων, που χαρακτηρίζουν όλη την ιστορική περίοδο του Καπιταλισμού, όπου ακόμη βρισκόμαστε.
Ολα αυτά βέβαια σαν προσωπικές απόψεις, χωρίς κύρος οικονομικής αυθεντίας, γιατί άλλα επαγγέλλομαι.

Ανώνυμος είπε...

el quinto
κι ομως ειναι
καντε ctl-f Roberts ή ποσοστο κερδους και θα το βρεις.
φιλε διάβασε ξανα τι σου έχω γραψει λιγο πιο προσεκτικά, αυτο που εσυ λες αποθεματικο νομισμα απλως το εχω περιγραψει αλλιως ;-).
και στις ΗΠΑ εχει κατα καιρους πληθωρισμό. Μην κοιτα τις επισημες στατιστικές. Εκει κρύβουν πολλά. Ψάξε απο μελέτες για τα εργατικα νοικοκυριά. Μπορει να τα βγάλει ενας ανειδικευτος πέρα σήμερα...

εκει γραφω με το ονοματεπώνυμό μου θα με βρεις ευκολα ;-0

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Συμφωνω με το σχολιο του Σεχταρ για την αναπτυξη της μαρξ. πολιτικης οικονομιας με βαση τα σημερινα δεδομενα.

Ομως,την περισσοτερη δουλεια την εχουν κανει ηδη καποιοι πιο αξιοι απο μας (οι κλασσικοι του μαρξισμου,οι σοβιετικοι οικονομολογοι κλπ),οποτε θεωρω υπαρκτες (αλλα ταυτοχρονα και δευτερευουσες) ελλειψεις οπως αυτη για το χρημα,ενω πρεπει να διορθωθει,ευτυχως δεν ειναι κατι που εμποδιζει το παγκοσμιο κομμουνιστικο κινημα να αναλυσει τα καθηκοντα της εποχης μας.

Παντως,θυμαμαι ο Μαρξ να αναφερεται στην περιπτωση τραπεζογραμματιων μη αμεσα ανταλλαξιμων με χρυσο,οπου σε αυτην την περιπτωση ο διπλασιασμος της ποσοτητας τους,διπλασιαζει και τις τιμες των εμπορευματων κοκ.Δηλαδη συμφωνα με τον Μαρξ,σε αυτην την περιπτωση η ποσοτητα του χρηματος υποτασσεται στην απλη ποσοτικη θεωρια,αν και νομιζω πως αυτη η απλουστευτικη εικονα δεν αντιστοιχει στην σημερινη οικονομια.Υπαρχουν αντισταθμιστικοι παραγοντες στον πληθωρισμο,και δε σημαινει οτι υποτιμηση πχ 5% φερνει και αντιστοιχη ανοδο τιμων.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Αρκετα μεγαλη ελλειψη στο επιπεδο της μαρξικης οικονομικης επιστημης ειναι τα περι δημοσιονομικων και εθνικης οικονομιας που ειναι και πολυ ιν στο δημοσιο διαλογο αυτα τα χρονια.


Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ
εν ταχει
Το χρημα που εστελναν στην ελλαδα ΔΕΝ το αφαιρουσαν απο πουθενα!!
Ηταν φρεσκοτυπωμενο χρημα,που ηρθε για να κλεισει τις τρυπες των τραπεζων για οσο εφευγε και πηγαινε στα σεντουκια.
Τυπωμα κανουν ακομα και οι ιδιωτικες τραπεζες(κατα μια εννοια)
Ψαξε να βρεις πως λειτουργει το Fractional Reserve Banking.
Τυπωμα ειχε κανει και η Ιρλανδια(επισης απο το πουθενα)..μετα το εκοψε αυτο η ΕΕ και νομιζω εδω ειναι που βασιζεται η λογικη Λαφαζανη,Ραχηλ(λαθος κατ εμε)
Δες εδω http://www.businessinsider.com/ecb-allows-ireland-to-counterfeit-51-billion-euros-2011-1?IR=T

Γενικα το χρημα πλεον δεν ειναι οπως επι Μαρξ ουτε καν επι Κευνς.
Δεν ξερω αν ειμαστε πολυ εκτος θεματος για να συνεχισω,αλλα ενα εχει σημασια:
ΜΠΟΡΕΙ η ΕΕ να τυπωσει παρα πολυ χρημα(το "οσο θελει" που ελεγα πριν).
Το οτι δεν το κανει ειναι ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ και ΟΧΙ οικονομικος λογος!
Η ΗΠΑ το εχουν κανει(εχουν φτασει σε υψος 3,5τρις δολαρια)
http://www.bloombergview.com/quicktake/federal-reserve-quantitative-easing-tape
Πληθωρισμος δεν δημιουργηθηκε πουθενα!

ΝΦ

Αρα σ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Δε τα μπορω τα "οικονομικα" ρε σφοι ,βγαζω φλυκταινες .Μολις εβλεπα λεφτα στην τσεπη τα σκορπαγα οσο ημουν λεφτερος ,να φυγουν απο πανω μου το γρηγοροτερο ...Και μη φανταστειτε καταναλωτικες μαλκιες και για το θεαθηναι ...παντα ημουν λιτοδιαιτος ...Σε ταβερνες και ρεμπεταδικα με παρεες ,στο κομμα και στα συντροφια ,και σε βιβλια (πλην "οικονομικων") .Γι αυτο και ΒΙΑΖΟΜΑΙ να προλαβω την εποχη που θα εχουμε καταργησει την εμπορευματικη ανταλλαγη ....προλαβαινω αραγε ?
Μετα παντρευτηκα και τα ανεθεσα αυτα τα ψυχοφθορα στην ...συντροφισσα

Παρεπιπτοντως ...
για λυστε μου μια απορια ... εσεις οι "οικονομικαριοι"
Προσφατα στην εξορμηση εν οψη της ΑΠΕΡΓΙΑΣ επισκεφθηκαμε μια "επιχειρηση" με 12 εργατες . Ο "τυπος" ειχε εργοστασιο με 100 εργατες και παρηγαγε ενα προιον αναρπαστο στην Ελληνικη αγορα πριν την κριση. Καποια στιγμη το εκλεισε ,εγινε εισαγωγεας και φερνει το ιδιο προιον απο την Κινα .Οι 100 εγιναν 12 ....και ο "τυπος" εγραψε κερδη 2 εκ. το 14 !!!! Τους εργατες (λογιστηριο ,μεταφορεις των κοντεινερ απ το λιμανι στην αποθηκη ,κλητηρα και πλασιεδες ) τους εχει απληρωτους απο 2 μεχρι 10 μηνες !!!!!!
Οι ανθρωποι ειναι στην τσιτα ,απο την αλλη ξερουν οτι οποτε θελησει τους αντικαθιστα ανετα ... Το κλαδικο σωματειο που ανηκουν ειναι για τον π$#@ο καβαλα (εργοδοτικο) ."Διαβασαμε" ...απογνωση στα προσωπα τους ,οργη μαζι αλλα και φοβο .Απο την αλλη καταλαβαιναν την αναγκαιοτητα της παλης για τα γενικοτερα που ερχονται !
Σημερα μαθαμε οτι θα απεργησουν ΟΛΟΙ και ζητησαν βοηθεια για τα ...μετα .

η ερωτηξη : Αν ο καργιολης στις 11 βγαλει απο τα 2 μυρια και τους πληρωσει τα κοντα 100 χιλιαρικα που τους χρωστα ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ ή ο καργιολης εγινε ξανα "υγιης" ...καργιολης ?

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

για ευνοητους (στους σφους) λογους δεν αναφερω περαιτερω στοιχεια της επιχειρησης ...

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

ΝΦ, το κλειδί της διαφωνίας μας είναι αν μπορεί η εκδοτική να τυπώνει ....όσο χρήμα της λείπει. Αν ναι, τότε και για την "χαρτούρα" της Ελευσίνας έχεις δίκηο εσύ. Αν όχι, τότε δεν έχει σημασία το φρεσκοτυπωμένο η μη, (όντως κυκλοφόρησε αυτή την εποχή στα ΑΤΜ πολύ κολλαριστό, ...μύριζε αντιμόνιο!). Γιατί σίγουρα θα μπορούσε να πάει κάπου αλλού. Θέλω να πω, πως δεν είναι απόδειξη το φρεσκοτύπωμα, σε αυτό, που θέλεις να υποστηρίξεις. Εννοείται, πως το φρέσκο θα πάει αμέσως στις ανοιχτές "τρύπες", κι εκεί θα φανεί.
Η εκδοτική πάντα τυπώνει χαρτί, και μόνο για να αναπληρώσει το φθειρόμενο-αποσυρόμενο αλλά και για να αυξήσει την μάζα χρήματος, που χρειάζεται να κυκλοφορεί καθώς οι συναλλαγές πληθαίνουν με την ανάπτυξη. Πέρα από το παιχνίδι με τα επιτόκια.
Αλλά το τυπωμένο χαρτί δεν δημιουργεί νέα αξία στην κοινωνία, άρα δεν είναι η καλύτερη συνταγή για το ....οικονομικό αεικίνητο!
Η εκδοτική βέβαια, πουλώντας χαρτονόμισμα (συνήθως ως δανειοδότηση τραπεζών, η αγοράζοντας με αυτό άλλα αξιόγραφα, κυρίως κρατικά ομόλογα) που δεν έχει πληρώσει, αισχροκερδεί, αλλά αυτό είναι μια μάλλον ...παράπλευρη ωφέλεια της άρχουσας τάξης, γιατί κύριος ρόλος της εκτύπωσης είναι η σταθεροποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας και άρα της εκμετάλλευσης.
Ισως να θεωρείται και το αναγκαίο όφελός της εκδοτικής γι αυτές τις πράγματι σπουδαίες υπηρεσίες, που παρέχει στην τάξη της. Αναδιανομή υπεραξίας είναι η εκτύπωση.
Γιατί δε γίνεται πληθωρισμός; Ακριβώς γιατί γίνεται με έλεγχο, με μέτρο, γιατί δεν τυπώνει "όσα θέλει".
Αλλά έχουμε ήδη ξεφύγει πολύ από το θέμα του θρεντ.
------------------------------------
Στρατάρχα μου, 7 Νοεμβρίου 2015 - 10:35 μ.μ.,
Η γνώμη μου (από προσωπική εμπειρία, σε άλλες εποχές, βέβαια...): Η Πανεργατική Απεργία δε γίνεται για να μπορεί να την παζαρεύει ο κάθε εργαζόμενος με το αφεντικό του. Γίνεται για τα αιτήματα-στόχους, που θέτει το ΠΑΜΕ. (Την ΓΣΕΕ την ...χέζουμε!).
Ας αναμετρήσουν τις δυνάμεις τους και ας αποφασίσουν.
Η συμβουλή μου είναι να κατέβουν, αν μαζευτούν οι 7-8 από τους δώδεκα και ορκιστούν ανάμεσά τους πως θα είναι μπετόν, αν το αφεντικό πειράξει κανέναν. Οι όλοι, η κανένας. Και θάχουν και αγωνιστική συμπαράσταση από το ΠΑΜΕ.
Αν τους πληρώσει τα 100 χιλ., να τα πάρουν και να ...απεργήσουν, για τον λόγο, που προανέφερα!
Αν τους τα "τάξει" για να μην απεργήσουν, αλλά δεν τους τα δώσει πριν από την απεργία, να ξέρουν πως μόνο αν απεργήσουν θα τους πάρει στα σοβαρά, θα καταλάβει ότι δεν αστειεύονται, και θάχουν περισσότερες ελπίδες να τα πάρουν μετά.
Κανένα αφεντικό δεν εκτιμά τον εργάτη, που σκύβει το κεφάλι. Αλλο να σε μισεί η να σε φοβάται κάποιος κι άλλο να σε περιφρονεί.
Αν έχουν τα κότσια ας προχωρήσουν.
Αν όχι, τουλάχιστον ας κατέβουν σε καμιά συγκέντρωση, ας δούν καμιά στάση εργασίας, ας δώσουν μια γενναία συνδρομή σε κάποιον διωκόμενο η απολυμμένο, από τα λύτρα της ...εξαγοράς! Κάποια συμμετοχή τέλος πάντων.
Η Πανεργατική δεν γίνεται ενάντια σε συγκεκριμένους καργιόληδες, υγιείς η αρρώστους, γίνεται ενάντια στην τάξη τους.
Αυτά, από το πληκτρολόγιο, μεταξύ μας.
Υπεύθυνη απάντηξη στην ερώτηξη σου θα πάρουν από το ΠΑΜΕ της περιοχής τους.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Αχ βρε Σεχταρ ...με αδειασες !!

Ερωτηση προς "οικονομικαριους" ειπα και πας και τους δινεις ...λυσσαρι!!
Ερωτηξη παγιδα ηταν !
Ασε πρωτα να δουμε τι θα απανταγαν οι"Λαπαβιτσες" (κατα το Ρουβιτσες) ,βιαστικοθοδωρας εισαι
,γιατι θα ειχαν ενδιαφερον (και γελιο) οι απαντησεις τους .Οταν ξερουν απο ξω για Ρομπερτς ,Γκαλμπρειθ ,Λαπαβιτσες μεχρι και ...Ραχηλ ηθελα να δω απαντησεις επι ....του "πρακτεου"

Προλαβαινεις να το σβησεις και να το ξαναβαλεις μετα ? (μπορει να μην προλαβαν να διαβασουν το ...λυσσαρι..)

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς κανένα κύρος να πω και γω το μακρύ και το κοντό μου.
To τύπωμα (αγορές ομολόγων με τυπωμένο χρήμα) στις ΗΠΑ (έληξε πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή νομίζω) και αλλού (ΗΒ, Ιαπωνία και ΕΕ) αποτελεί μεν τύπωμα αλλά ενα αρκετά ιδιόμορφο τύπωμα (πχ δεν συνοδεύτηκε από κάποιο αξιόλογο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων). Ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτού του χρήματος αφορά τις καθημερινές μας συναλλαγές, το συντριπτικό ποσοστό του δεν αφορά τις καθημερινές συναλλαγές, παρέμεινε εντός του τραπεζικού συστήματος (πχ οι τράπεζες κρατάνε πολύ παραπάνω διαθέσιμο ρευστό προκειμένου να έχουν να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά των ισολογισμών τους). Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ο πληθωρισμός δεν ανέβηκε όσο ήθελαν οι κεντρικοί τραπεζίτες (ή όσο προέβλεπαν άλλοι που προέβλεπαν υπερπληθωρισμό) στα μέρη που εφαρμόστηκε. Βέβαια μια σειρά από μεγέθη αυξήθηκαν και μάλιστα κατά πολύ (πχ τιμές ακινήτων, τιμές μετοχών, μερίσματα) προς χαρά των πλουσίων. Θεωρητικά μια εταιρεία μπορεί να πουλήσει ομόλογο στην κεντρική τράπεζα και με το τυπωμένο χρήμα που θα πάρει από αυτήν, να αρχίσει να επαναγοράζει μετοχές την από την αγορά ανεβάζοντας την τιμή τους ή να δίνει αυξημένο μέρισμα στους μετόχους της (που όντας γενικά στο πλουσιότερο κομμάτι του πληθυσμού πόσο σκατά παραπάνω κατανάλωση να κάνουν). Το τύπωμα σαφώς και έκανε τους πλούσιους πλουσιώτερους σε σχέση με τους φτωχούς. Το τέλος του έργου δεν το έχουμε δει ακόμα, είναι μπροστά μας και το σκάσιμο της όποιας φούσκας δημιουργείται πάλι οι φτωχότεροι θα το πληρώσουν περισσότερο.

ρα

Ανώνυμος είπε...

To τυπωμα εληξε οντως αν και υπαρχουν σκεψεις να ξεκινησει ξανα..
Φυσικα δεν τελειωσε η παροχη χρηματος,μιας και το επομενο σταδιο ηταν μηδενικο επιτκοκιο απο την κεντρικη τραπεζα των ΗΠΑ.
Οπως ακριβως λες,και εχεις δικιο,εκει δεν δημιουργησε πληθωρισμο ετσι και στην ΕΕ δεν θα δημιουργουσε πληθωρισμο μιας και το νεο χρημα θα πηγαινε κατευθειαν να κλεισει μαυρες τρυπες στους τραπεζικους ισολογισμους.
Στις ΗΠΑ το τυπωμα δεν οδηγησε σε πληθωρισμο αλλα οδηγησε στην..αραβικη ανοιξη(προφανως καθ`υπερβολη) αλλα να πως λειτουργησε:
Αν θυμασαι η αραβικη ανοιξη ξεκινησε με τον θανατο ενος εμπορου στην Αλγερια νομιζω σε μια διαδηλωση για την υψηλη τιμη του ψωμιου(ακριβη στοιχεια,δεν θυμαμαι..ισως ηταν αυτοκτονια του που οδηγησε σε διαδηλωση).
Αν κανεις την αντιστροφη πορεια,προσπαθωντας να απαντησεις "γιατι αυξηθηξε η τιμη του ψωμιου?",θα σε οδηγησει στο Χρηματιστηριο Προιοντων του Σικαγο και στα future που επαιζαν(τζογαραν) οι παικτες πανω στην παγκοσμια τιμη του καφε,του σταριου,της σογιας μεχρι και στις..κοιλιες γουρουνιων!
Αυτη η προσκαιρη αυξηση παικτων και χρηματων σε ενα λιγο πολυ δεδομενο συστημα παικτων-τιμων,ειναι απο νεους "επενδυτες" που απεκτησαν ζεστο χρημα με το πρωτο QE της Federal Reserve Bank.
Ολοι αυτοι μη εχοντας μια αλλη διεξοδο για τα χρηματα τους(μετοχες,ομολογα,παραγωγα ειχαν κατακρημνιστει) γυρισαν για λιγο στο σορταρισμα προϊοντων.
Το σταρι και η τιμη που ανεβηκε παγκοσμια ηταν ενα απο τα παιχνιδια τους,με μετεπειτα θυματα χωρες που δεν εχουν δικια τους παραγωγη και αδυνατες οικονομιες για να αποροφησουν τις αυξησεις.
Αυτο οδηγησε σε αυξησεις τιμων,με αποτελεσμα φτωχα κοινωνικα στρωματα σε φτωχες χωρες να αντιμετωπιζουν προβλημα σιτισης.
Υπεροχος που ειναι ο καπιταλισμος ε?
Για να το πουμε ακομα πιο απλα(οπως σωστα το εθεσες),"οι πλουσιοι τυπωσαν χρημα και το μοιραστηκαν μεταξυ τους"
Το τελος δεν εχει ερθει για κανεναν,γιατι δεν σωζεται αυτο το συστημα.
Στο πιο κατω λινκ σου βαζω μια εκτιμηση των FT που λεει για επιστροφη του κανονικου τυπωματος(οχι οτι εχει τελειωσει στην ουσια) και για κατι που δεν μιλαει σχεδον κανεις:
Την "ανεργη αναπτυξη",αποροια αυτου του τροπου "διαθεσης" χρηματων(απο τις πλουσιες τραπεζες στους πλουσιους επενδυτες και μετα στα "συρταρια" τους)

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/72b1c7be-62de-11e5-9846-de406ccb37f2.html#axzz3qziGoQJa


ΝΦ

Ανώνυμος είπε...

Οταν πιο πολλα δολλαρια αγοραζουν 1 βαρελι πετρελαιο ενα κιλο αλευρι και τα λοιπα αυτο μπορι να ονομαστει + πληθωρισμος. Δεν εμφανιστηκε ομος στην εσωτερικη τους αγορα μιας και στο πεδιο της αγορας τους συνεχισαν περιοριστικη πολιτικι (σε μισθους,αγορα εργασιας,δανεια)

Kuak