Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Εγώ δεν πάω Μέγαρο

Γιατί συγκεντρώνονται και συζητάνε οι πολιτικοί πατέρα;
Μα εσύ βιάζεσαι να φτάσεις στην ουσία. Κάτσε πρώτα να μας γανώσουν το μυαλό με συγκλονιστικές λεπτομέρειες και ποδοσφαιρικού τύπου κάλυψη, σαν pregame show: ποιος έφτασε πρώτος, ποιος έκλεισε το μάτι στην κάμερα, από πού προσήλθαν οι αποστολές των ομάδων, ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις, ποιος τις έχασε (για να τις βρει ο άλλος), και επίσης, σε απευθείας μετάδοση, τι δήλωσε η ανακουφισμένη φοράδα κατά την έξοδό της από τις τουαλέτες του Γενί-τζαμιού. Και μετά από τόσο ενημερωτικό καταιγισμό, ας μετρήσουμε ποιος συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την ουσία και ποιος έχει καθαρό μυαλό να ψάξει και να καταλάβει τι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά.

Είχαμε και ποδοσφαιρικό τραυματισμό, με ένα ταμπλετάκι να πέφτει στα δάχτυλα του ποδιού του Τέρενς Κουίκ και να τον τραυματίζει ελαφρά και τον αστείρευτο χιουμορίστα Σταύρο να ρωτάει αν το γκατζετάκι ήταν σοβιετικό. Κρίμα μόνο που δεν είχαμε επεισόδια κι αναβολή, αν και η οργανωτική επιτροπή φρόντισε να υπάρχουν τεχνητές μικροεντάσεις για το φιλοθεάμον κοινό, που μεγεθύνονται, ανάγονται σε πολιτική ουσία κι αναλύονται με τις ώρες, σαν τις επίμαχες φάσεις ενός σικέ αγώνα, για να καταλάβουν όλοι οι θεατές πόσο αγεφύρωτες διαφορές χωρίζουν τα αντίπαλα στρατόπεδα, που καταφέρνουν παρόλα αυτά να τις παραμερίσουν για το καλό του τόπου και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Δεν υπάρχουν πιο λατρεμένα κλισέ απ’ αυτές τις αναλύσεις για την πολυπόθητη ενότητα, την εθνική ομοψυχία και συνεννόηση, τον ιστορικό συμβιβασμό, την πολιτική σταθερότητα και ό,τι κατεβάσει ο νους, που επιζητά ο τόπος, τα τοπικά πρωταθλήματα και η χειμαζόμενη αγορά, που γλείφει τις πληγές της, βλέποντας τα μνημονιακά προαπαιτούμενα να περνάνε με τη μεγαλύτερη καταγραμμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τουλάχιστον στη νεότερη μνημονιακή ιστορία του τόπου. Όλοι πλην Λακεδαιμονίων (και παραδοσιακά των Νεοναζί, κάτι που βολεύει και στο σερβίρισμα της θεωρία των δύο αντικοινοβουλευτικών άκρων).

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα για την πλειοψηφία του μαύρου μετώπου, και προπαντός για το βασικό της εταίρο, τον κυβερνητικό λόχο, που βλέπει να πλησιάζει επικίνδυνα το όριο των 150 εδρών κι οι επικεφαλής του φοβούνται πως δε θα καταφέρουν να βγουν όλοι απέναντι, μετά από τα εμπόδια που έχουν μπροστά τους –όπου περιλαμβάνεται και ένα πακέτο για τη διάλυση του ασφαλιστικού και των συντάξεων. Κι είναι τρομερά κωμικό να ακούς μετά τα στημένα ρεπορτάζ για τον Τσίπρα, που προτείνει ως «εθνική γραμμή» (πάνε οι κόκκινες) να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις (και να τσακίσουν παράλληλα τις επικουρικές και διάφορα επιδόματα), αλλά αρνούνται να το δεχτούν οι υπόλοιποι.

Η ουσία της χτεσινής συνάντησης λοιπόν φαίνεται να είχε δύο σκέλη.
Είτε να ζητήσει η κυβέρνηση τη στήριξη της αντιπολίτευσης στις κρίσιμες ψηφοφορίες του επόμενου διαστήματος, διαπραγματευόμενη από θέση ισχύος, όσο βλέπει τους βασικούς της αντιπάλους να σέρνονται και να μην μπορούν να αξιοποιήσουν στο παραμικρό τη δική της φθορά. Είτε να προωθήσει το πολιτικό φλερτ με το Βασίλη Λεβέντη και τη φημολογούμενη είσοδό του στο κυβερνητικό σχήμα. Όσο περισσότεροι γραφικοί στηρίζουν την κυβέρνηση, για να μη χάσουν τις έδρες τους στις επόμενες εκλογές, τόσο το καλύτερο για την πολιτική σταθερότητα του τόπου, τον τουρισμό και τα έργα του Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Όσο για τον υποψήφιο κυβερνητικό εταίρο, μόνο με πανό «ζήτω η οικουμενική κυβέρνηση» που δε βγήκε στις δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης.

Ενδιαφέρον επίσης έχει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στον εκλογικό νόμο που λένε πως θα πάει προς το αναλογικότερο (λες και υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο αναλογικός νόμος, κατά το «ολίγο έγκυος»), και τη συνταγματική αναθεώρηση, που παραμένει ανοιχτό μέτωπο για τον αστικό πολιτικό κόσμο από την περασμένη δεκαετία, αλλά τώρα νιώθει πως … έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να την προχωρήσει.

Και το ΚΚΕ κύριε; Αφού προσπεράσουμε γρήγορα την προβλέψιμη εξίσωση των άκρως, ας περάσουμε στην ουσία: πρέπει ή όχι να συμμετέχει ένα ΚΚ σε τέτοια μαγειρέματα κορυφής; Δίνει άλλοθι κι έμμεση νομιμοποίηση στους σκοπούς που υπηρετούν με τη συμμετοχή του, ή μήπως τους διευκολύνει με την απουσία του; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι γενική κι από θέση αρχής, αλλά συγκεκριμένη, με βάση τα δεδομένα στην εκάστοτε συγκυρία.

Οι δύο φορές που συγκλήθηκε αυτό το συμβούλιο από την «αριστερή κυβέρνηση» ήταν α. αμέσως μετά το δημοψήφισμα, για τη μεταμόρφωση της αρνητικής λαϊκής ετυμηγορίας σε γη και ύδωρ στους δανειστές-εταίρους και β. τώρα, για την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας.
Η επιλογή της αποχής αρνείται να καλύψει με το δικό μας κύρος τα παρασκηνιακά παζάρια των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ενώ η συμμετοχή αποσκοπεί κυρίως στην ενημέρωση και την αποκάλυψη όσων ειπώθηκαν. Και από αυτήν την άποψη, υπάρχει μια εκκρεμότητα από τον Ιούλη, όσο πυκνές κι αν είναι οι εξελίξεις που μεσολάβησαν, αλλάζοντας εξ ολοκλήρου το πολιτικό τοπίο. Να βγουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά εκείνης της σύσκεψης και όσα υποστήριξε η κάθε πλευρά. Και το Κόμμα, κατά τη γνώμη μου, έχει κάθε λόγο να επιδιώξει αυτό το τελευταίο.

Υγ: κι ένα άσχετο κείμενο-έκπληξη από το σημερινό Ρίζο.

83 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν αρκεί μια ετεροχρονισμένη και πολιτικά άσφαιρη αποκάλυψη των πρακτικών του Ιουλίου για να αποκατασταθεί η θέση του ΚΚΕ απέναντι σε εκείνο το διάστημα. Το ΚΚΕ συμμετείχε στην σύσκεψη γιατί δεν ήταν αντίθετο με την ακύρωση του ΟΧΙ, πολύ απλά γιατί δεν το ψήφισε και έλεγε ανοιχτά ότι είναι χειρότερο από το ΝΑΙ. Τι πρακτικά δηλ ? Να σου τα πω εγώ.

Όλοι: πρέπει να γίνει συμφωνία, κινδυνεύει το κράτος και το έθνος, ο π/θ άλλωστε έχει μεγάλη νομιμοποίηση από τον κόσμο
Κουτσούμπας: ξέρετε ότι εμείς διαφωνούμε με όλους σας, δεν μας νοιάζει αν γίνει συμφωνία ή όχι, αυτά τα υποστηρίζουν μερίδες του κεφαλαίου.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...



Όχι μόνο να βγουν τα πρακτικά στη φόρα, που εννοείται ότι θα έχει πολύ ενδιφέρον. Θα μπορούσε όμως το κκε και μετά το δημοψήφισμα και τώρα να κάνει μια συνέντευξη τύπου που θα ξεμπροστιάζε τα όσα συζητώνται στην πλάτη του ελληνικού λαού και με κλειστές πόρτες και να εκθέσει παράλληλα της θέσης του κόμματος. Νομίζω θα κέρδιζε και επικοινωνιακά όσο και στην ουσία του ζητήματος

skatopsyxos είπε...

Κώστα,εγώ δεν είδα καμία ακύρωση του ΌΧΙ.Επικύρωση είδα.Τι έλεγε το δημοψήφισμα;"Θέλετε την συμφωνία Γιούνκερ που κατατέθηκε στις τάδε του Ιούνη;ΝΑΙ/ΌΧΙ".Ε ορίστε,δεν έγινε συμφωνία πάνω σε αυτήν την πρόταση.Έγινε σε άλλη.Που κατατέθηκε 2 μέρες μετά το δημοψήφισμα από την ελληνική κυβέρνηση.Πέρασαν 4 μήνες,ακόμα να συνειδητοποιήσετε πως το τι θέλατε να πιστεύετε πως ψηφίζετε με το τι όντως ψηφίσατε απέχουν μεταξύ τους;Δεν σας έφτασε η κουβέντα των ημερών τότε;Δεν σας έφτασε η άπειρη αρθρογραφία στον Ρίζο και αλλού;Δεν σας έφτασε το αποτέλεσμα;Άσε ξέχασα:"This is a coup".Και ξεμπερδεύετε και με την αυτοκριτική που έπρεπε να έχετε κάνει σαν πολιτικός φορέας που σύρατε τον κόσμο με την συμμετοχή σας στην αναπαραγωγή του ψέμματος του ΣΥΡΙΖΑ,αντί να προσπαθήσετε να σπάσετε τις αυταπάτες."Φταίει ο Τσίπρας που μας πρόδωσε,εμείς νιονιό δεν έχουμε,τα συλλογικά όργανα τα έχουμε για μόστρα,δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε τίποτα παρά μόνο μακροσκελείς ανακοινώσεις γεμάτες με πλατειασμούς και αερολογίες.Α και ενωτικά καλέσματα όταν γουστάρουμε να κάνουμε σπέκουλα".

zoot horn rollo είπε...

Κώστα...κι ασ'τα...

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ PRE GAME SHOW ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Η ΝΟΒΑ. ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 09-00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ LIVE ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ.

ΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Εκει που μας χρωστουσαν μας πηραν και το βοδι Κωστα ε?
Εγω το χω πει σε οποιαδηποτε χωρα που η νοημοσυνη θα ηταν σε πλειοψηφια τα κομματα που στηριξαν το ΟΧΙ-ΝΑΙ ειτε θα ειχαν ζητησει συγνωμη και θα εκαναν αυτοκριτικη ειτε θα προσπαθουσαν να ξεχασουν και να κανουν και τον κοσμο να ξεχασει οτι υπηρξε αυτη η καταπτυστη και οφθαλμοφανης συνεργια τους στης κοροιδια του λαου.
Αλλα επειδη περα απο προδοτες της εργατικης ταξης ειναι και ξεδιαντροπη κραδαινουν την προδοσια τους περιφεροντας την σαν παρασημο!

Οσο για τη συσκεψη το ΚΚΕ και σε αυτην που πηγε βγηκε ανοιχτα και ειπε και τι προταθηκε και το συζητηθηκε. Γι'αυτο ειχε παει. Εξαλλου οπως φανηκε και πριν και μετα το δημοψηφισμα ηταν ο μονος πολιτικος φορεας του πραγματικου ΟΧΙ. Ενα ΟΧΙ που το υπερασπιστηκε και στην συναντηση τοτε.
Τωρα δεν υπαρχει καν αντικειμενο συζητησης. Τα μετρα ειναι γνωστα. Η αστικη ταξη ψαχνει το συστημα για να μας βαλει τα γκολακια και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλοθι.


ratm

Ανώνυμος είπε...

Ο skatopsyxos λέει πως ο λαός ψήφισε στις 5 Ιούλη για μνημόνιο. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ όμως, έστω κάτω από την πίεση της βάσης του ΚΚΕ στις 6 Ιουλίου λέει το αντίθετο.

http://www.902.gr/eidisi/politiki/71115/diloseis-toy-dimitri-koytsoympa-meta-symvoylio-ton-politikon-arhigon-video

ratm, το μοναδικό κόμμα που άλλαξε θέση για το δημοψήφισμα και από το άκυρο-το ναι είναι προτιμότερο, πήγε στο να σεβαστεί η κυβέρνηση την ψήφο του λαού είναι το ΚΚΕ.

στο φόντο βέβαια του γ μνημονίου, το οποίο το ΚΚΕ είπε πως μας γλίτωσε από τα χειρότερα, και στο φόντο των εκλογών της 20 Σεπτεμβρίου που χαρήκατε γιατί συγκριτικά με το Βατερλώ της 5 Ιούλη δεν πέσατε τελικά και πάρα πολύ, βγήκατε πάλι παγανιά και λέτε πως στις 5 Ιούλη ο λαός ψήφισε μνημόνιο.

όχι ότι ήταν μια καθαρή ψήφος βέβαια, ήταν μια ψήφος αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, από κει και μετά είναι θέμα πολιτικης παρέμβασης και υποκειμενικού παράγοντα, όταν το ΚΚΕ λέει πως καλύτερα μνημόνιο από έξοδος από το ευρώ

http://www.902.gr/eidisi/politiki/72313/o-laos-na-palepsei-enantia-stin-epithesi-poy-dehetai-tonise-o-dimitris#/0

ο καθένας καταλαβαίνει πως τα πράγματα είναι δύσκολα, ειδικά όταν αυτή η γραμμή πολώνει και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια τέτοια κατεύθυνση.

τα 2 αποσπάσματα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ όμως έχουν ενδιαφέρον γιατί στις 6 Ιουλίου, έστω, κάτω από την κατακραυγή του κόσμου του δεν λέει ότι το μνημόνιο είναι καλύτερο. Στις 23 όμως, με τον λαό αποκαρδιωμένο από την συμφωνία στις 13, το λέει.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή το ΟΧΙ διαστρεβλώθηκε; Από τον μισό ΣΥΡΙΖΑ; Βασικά οργανωτικά από το 1/4 του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του και από τους πασόκους ψηφοφόρους που αριθμούν περί το 1 εκατομμύριο. Όποτε άφησαν τον "προδότη" Τσίπρα έτσι και αλλιώς ολομόναχο μέσα στην Βουλή και το ΠΑΜΕ έτσι και αλλιώς ολομόναχο από έξω και πήγαν διακοπές γιατί ήταν Αύγουστος. Και ας πούμε τώρα που μπάζει αυτή η εξήγηση από δέκα μπάντες δεν προβληματίζεται κανένας.

Ε και τώρα αυτό λέγεται μαρξιστική ανάλυση στους κόλπους ενωτικής αριστεράς...

Ο.Χ.Ε.Π.

Θανάσης είπε...

Η ενασχόληση με τον Κώστα ή άλλους παρόμοιους με μυαλό 18χρονου και επιχειρήματα εκκολαπτόμενου συνδικαλιστή αμφιθεάτρου είναι σπατάλη δυνάμεων και φαιάς ουσίας. Αυτόν τον "θρίαμβο" του ΟΧΙ (σε ένα σχέδιο που είχε αποσυρθεί και έγινε ΝΑΙ σε ένα τρισχειρότερο που ακόμη μας απειλεί)θα τον κοπανάνε τριάντα χρόνια. Από την άλλη έχω την εντύπωση ότι τα πράγματα έχουν σοβαρέψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο σημείο που όλοι προέβλεπαν πριν τον Γενάρη, ότι δηλαδή είτε από ανεπάρκεια είτε (το πιο σωστό)λόγω αντικειμενικών συνθηκών δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα απ' ότι υποσχέθηκε θα αναγκαστεί να κάνει χειρότερες κολοτούμπες από τον Σαμαρά και τα σπασμένα θα τα πληρώσει (για πολύ μακροχρόνιο διάστημα) η "αριστερά" που σε αυτές τις συνθήκες ουσιαστικά θα είναι η κομμουνιστική αριστερά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει (και σύντομα θα το επισημοποιήσει)ήδη πιο δεξιός και από την κεντροαριστερά των Σημίτη, Μπλερ. Το μόνο απαισιόδοξο στοιχείο που δεν έχει επαληθευθεί (ακόμη;) είναι η ραγδαία άνοδος της ΧΑ. Το πως χειρίζεται ένα ΚΚ (έστω με σωστή γραμμή και αντίληψη της συγκυρίας) καταστάσεις σαν τη σημερινή (με δεδομένη την προηγούμενη τριακονταετία, συντηρητισμού και αποπολιτικοποίησης) δεν είναι ούτε εύκολο να αναδειχθεί και ούτε υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Φοβάμαι ότι η ιδεολογική στροφή του κόσμου σε ριζοσπαστική, αντισυστημική, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση χρειάζεται αρκετό χρόνο και ο πολιτικός χρόνος παραέγινε πυκνός. Γι αυτό νομίζω ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι ο τρόπος (αν υπάρχει) σύνδεσης "με τις πλατιές μάζες" αγνοώντας όσο γίνεται περισσότερο, Λαφαζάνηδες, Σωτήρηδες, Αλαβάνους. Αυτοί έπαιξαν και έχασαν ...

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

"Eγώ δεν πάω Μέγαρο, θα μείνω με τον ...παίδαρο"!
Με είχε λίγο ξυνοφανεί η προσέλευση στο ...Μέγαρο τον Ιούνιο, αλλά νομίζω πως τώρα εξηγείται. Οταν βλέπω ακόμη και σήμερα, οπαδούς και κ.μ. να προβληματίζονται αν θάταν καλύτερα να "είχαμε πάει, να ακούσουμε τι θα πουν και να ενημερώσουμε τον Λαό", φαντάσου τι θα είχε γίνει τότε, που πολλοί περισσότεροι πίστευαν μισοκακόμοιρα, πως: "ο Αλέξης το παλεύει, και αν τον αφήσουν κάααατι θα κάνει". Είναι ξεκάθαρα ζήτημα επικοινωνιακής ταχτικής.
Τώρα για τούτο: "Όλοι πλην Λακεδαιμονίων (και παραδοσιακά των Νεοναζί, κάτι που βολεύει και στο σερβίρισμα της θεωρία των δύο αντικοινοβουλευτικών άκρων).", δεν είναι να το προσπερνάμε έτσι αλαφρά.
Η Αντίδραση ποτέ δεν αφήνει, ακόμη και την αμφισβήτησή της στην ευχέρεια του θανάσιμου εχθρού της. Kαι ο Φασισμός είναι ακριβώς έκφραση αυτής της σοφής προνοητικότητας. Ολη η ιστορία με την Χρυσή Αυγή είναι στημένη, για να μην αφήσει την λαϊκή αγανάκτηση στα νύχια των "απογόνων του Στάλιν". Οι "διώξεις" των ναζιστών, σε συνδυασμό με τον "αντιφασιστικό" αποκλεισμό τους από τις ποικίλες εκδηλώσεις του "δημοκρατικού τόξου" αποβλέπουν ξεκάθαρα στον διορισμό τους από την Αντίδραση σαν της μοναδικής εναλλακτικής λύσης για τον αγανακτισμένο λαό. Eίναι μια υπόθεση win-win για την αστική τάξη, που μόνο ένα ταξικό αντιφασιστικό κίνημα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, και αυτό κάνει το ΚΚΕ.
Θα μου πείς, "τελικά εσείς τι θέλετε; Οταν την καλούμε μας βρίζετε γιατί την νομιμοποιούμε, όταν την αφήνουμε απέξω μας κατηγοράτε πως την ηρωοποιούμε. Ποιά είναι επιτέλους η θέση σας;" Προφανώς και δεν συζητάμε κανενός είδους ανοχή στους ναζί. Αλλά η αστική τάξη και τα κόμματά της δεν θα κερδίσουν από το εργ. κίνημα κανένα άλλοθι με αυτούς. Εκτός από το win-win υπάρχει και το loose-loose.
Αν ήθελε να παίξει "τίμια" η α.τ. (λέμε τώρα...), ας μην έστηνε την Χ.Α.
Το εργατικό κίνημα δε (πρέπει να) συζητάει τίποτε, σε σχέση με την Χ.Α..
Ας την μαζέψουν άνευ όρων!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κώστα, προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς είναι αυτό που σε τραβάει στο μπλοκ. Προσπαθείς συστηματικά, σχεδόν σε κάθε ανάρτηση, να μονοπωλήσεις το ενδιαφέρον και τη συζήτηση, ενώ είναι φανερό πως δε σου αρέσουν τα κείμενα της κε, έχεις σοβαρές πολιτικές διαφωνίες και δεν υπάρχει καμία βάση συνεννόησης, ούτε ακριβώς γόνιμοι διάλογοι. Είναι ο ίδιος λαφαζανικός παραλογισμός να επιμένει να προσποιείται τον ενωτικό, ενώ δεν τον θέλει κανείς απολύτως. Και το ωραίο είναι πως δεν έχω δει το διαδικτυακό σου χνάρι και πουθενά αλλού. Να πας ρε παιδί μου σε μια σελίδα της Ανταρσυα, πχ της Παντιέρα, και να ξεδιπλώσεις εκεί τα ενωτικά σου χαρτιά, που θα βρουν και πιο πρόσφορο έδαφος. Να τους ασκήσεις κριτική, γιατί δεν ήρθαν μαζί σας στις εκλογές, για να είναι τώρα εντός βουλής το ενωτικό σας εγχείρημα. Εκτός κι αν από τον καταμερισμό εργασίας σου έλαχε άλλη χρέωση.

Εν πάση περιπτώσει, αν πιστεύεις ότι με αυτόν τον τρόπο κάνεις κάποιου είδους εισοδισμό ή ότι επηρεάζεις την ανυποψίαστη βάση του μπλοκ, που μπορεί να διαβάζει τους διαλόγους στα σχόλια, είναι καλό να υπενθυμίσουμε ότι κατά δική σου ομολογία, δεν είσαι παρά ένας φτηνός απεργοσπάστης, που έχει τα μούτρα να κατηγορεί άλλους για το δικό του φόβο και να γίνεται τιμητής των πάντων, ενώ ο ίδιος όλο λερώνει τα βρακιά, όπως λέει και ένα τραγούδι. Και με αυτό δεν επιτίθεμαι σε όσους τυχόν φοβούνται να απεργήσουν, αλλά ειδικά σε εσένα που κάνεις πότε τον τιμητή του ΚΚΕ και πότε το φλογερό κήρυκα της ενότητας (καλός και κακός μπάτσος, δύο σε ένα) για να το γνωρίζουν κι όσοι τυχόν δε σε είχαν πετύχει εξ αρχής.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κάνεις, να μπαχαλεύεις δηλ κάθε συζήτηση και να στέλνεις την μπάλα στην κερκίδα, είναι κουραστικό. Κι αν είναι κουραστικό να το κάνεις σε μία ανάρτηση, είναι εξαντλητικό, για το μέσο αναγνώστη του μπλοκ, να το κάνεις σε όλες ανεξαιρέτως, μη τυχόν και χάσει κανείς τέτοια πολιτική ανάλυση, αν μείνει ένα-δυο κείμενα παρακάτω. Οπότε, προσπάθησε τουλάχιστον να κόψεις αυτή τη συστηματική προσπάθεια να μπαίνεις στο επίκεντρο κάθε συζήτησης (αν υποθέσουμε ότι δεν το κάνεις συνειδητά δηλ κι απλώς σου ξεφεύγουν). Αν δεν το καταλαβαίνεις από μόνος σου, θα με υποχρεώσεις να το κάνω εγώ με άλλο τρόπο. Ελπίζω να συνεννοηθήκαμε.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Προλεκάλτ αυτό που ρωτάς είναι τελείως άσχετο με το θέμα της ανάρτησης. Κι επιπλέον επιχειρεί να ανοίξει ένα φαύλο κύκλο, που μόλις έκλεισε σε άλλη ανάρτηση. Σόρι, αλλά δε θα δημοσιευτεί το σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Οκ, Μπρεζνιεφ,κατανοητό

Προλεκαλτ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Αυτο που βαζει ο Σεχταρ με αφορμη την σοβαρη αποστροφη του αρθρου για τους φασιστες θεωρω οτι ειναι το κορυφαιο ζητημα σε σχεση με την μη συμμετοχη σε τετοια σοου .Εδω οι αποψεις διιστανται στην κοινωνια .Οπως θα ακουσεις "γιατι δεν πηγε το ΚΚΕ" θα ακουσεις και το "καλα εκανε και δεν πηγε".Υπαρχει αναγκη παρεμβασης μας οπου ακουγονται και τα ΔΥΟ ωστε να ξεκαθαριζεται πολιτικα στον κοσμο η ουσια της μη συμμετοχης . Μια παρεμβαση που βοηθησε πολυ κοσμο να ξεκαθαριζει καθε μερα που περνα ,ποσο δικιο ειχε το κομμα και σε εκεινη για το Δημοψηφισμα - μαιμου που οδηγησαν τον λαο στην παγιδα τους και σε προσπαθεια συνενοχης του για το Γ΄μνημονιο .Μια παγιδα που θα αποτρεποταν αν γινοταν δεκτο το αιτημα του ΚΚΕ στην Βουλη και για αλλο ενα ερωτημα τοτε ...Γι αυτο και το παλεψαν με λυσσα (δια της απαξιωσης ) Μητροπουλος και Ζωιτσα ,τρεχοντας να προλαβουν το χρονο (σε μια βδομαδα γινοταν το Δημοψηφισμα) πριν παρουν χαμπαρι οι "αφελεις" κωστακηδες ...

(οσο και να χτυπαν τον πισινο τους κατω καποιοι για "απειθαρχια" της βασης η τεραστια πλειοψηφια -4%- εριξε το υποχρεωτικα "ακυρο" και αλλο ενα 2% διαχηθηκαμε στα λευκα και την απιστευτη αποχη )

Ανώνυμος είπε...

οκ, αν ενοχλώ σταματάω, στην παντιέρα πηγαίνω πάντως ήδη.

τουλάχιστον να μην έλεγες το ψέμα ότι δήλωσα απεγοσπάστης, αυτό μπορούσες, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θα το πιστέψουν.

και έτσι καλή συνέχεια.

Κώστας

Αναυδος είπε...

το ερωτημα του δημπψηφισματος ηταν
Σας φτανουν τα μετρα ή θελετε κι αλλα;

και ο λαος απαντησε οχι θελουμε κι αλλα (αυτο κι εκανε ο τσιπρας φερνοντας λιγα παραπανω απο τη συμφωνια γιουγκερ)

Ανώνυμος είπε...

Δε μπορούμε να αποσπάσουμε μια συγκεκριμένη στιγμή κι έναν μεμονωμένο χειρισμό (πάω/δεν πάω σε μια σύσκεψη αρχηγών) από το γενικότερο πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων της κάθε περιόδου. Σωστά κάναμε και δεν πήγαμε χθες. Λάθος κάναμε και πήγαμε τον Ιούλιο. Και εξηγούμαι:

Στο δημοψήφισμα είχα την άποψη ότι το ΚΚΕ έπρεπε να ψηφίσει ΟΧΙ. Την είχα τότε τεκμηριώσει (και αρκετοί σύντροφοι συνομιλητές και δεδηλωμένοι οπαδοί του Κόμματος είχαν συμφωνήσει μαζί μου). Δεν έχω αλλάξει ούτε κατά ένα κόμμα την άποψή μου, άσχετα αν ορισμένοι εδώ μέσα θεωρούν ότι οι εξελίξεις δικαίωσαν την επιλογή της καθοδήγησης του ΚΚΕ. Τότε, έγραφα ότι, από τη στιγμή που δεν έχουμε τη δυνατότητα να ακυρώσουμε με αποχή-άκυρο το δημοψήφισμα-απάτη, τότε με τη στάση μας στην περίπτωση νίκης του ΟΧΙ, θα έχουμε μόνοι μας νομιμοποιήσει τον Τσίπρα να το ερμηνεύσει ως ΝΑΙ στην επερχόμενη συμφωνία. Εμείς του δώσαμε αυτό το επιχείρημα, σύντροφοι. Και επειδή καταλάβαμε - υποθέτω - από το αποτέλεσμα τι λάθος είχαμε κάνει, πόσο "αέρα στα πανιά" είχαμε δώσει στην αστική τάξη σε όλες τις εκδοχές (από ΣΥΡΙΖΑ έως άκρα δεξιά) και τι προβλήματα θα δημιουργούσε αυτό στο λαϊκό κίνημα από την επομένη, σπεύσαμε να το "μαζέψουμε" κάπως με τη (σωστή, αλλά εκ των υστέρων υπονομευμένη) θέση "να μην τολμήσει η κυβέρνηση να ερμηνεύει την ψήφο του λαού ως νομιμοποίηση στο νέο μνημόνιο". Μα πώς να μην την ερμηνεύσει έτσι, αφού εμείς οι ίδιοι λέγαμε ότι αν βγει το ΟΧΙ, αυτό θα νομιμοποιήσει την κυβέρνηση για νέο μνημόνιο! Δηλαδή, είτε καλούσαμε την κυβέρνηση να μην κάνει αυτό ακριβώς που πριν το δημοψήφισμα διαβεβαιώναμε ότι θα κάνει αν το "κερδίσει" (προφανής παραλογισμός), είτε παραδεχόμασταν ότι ο κόσμος που ψήφισε ΟΧΙ δεν ταυτιζόταν με το τι ήθελε να κάνει ο Τσίπρας, οπότε αναιρούσαμε το βασικό επιχείρημά μας πριν την κάλπη με το οποίο καλέσαμε το λαό να μην ψηφίσει ΟΧΙ! Στην πραγματικότητα, έχουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης στη νομιμοποίηση αυτής της κατάστασης...

Τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει; (α) να ψηφίσουμε ΟΧΙ με το δικό μας σκεπτικό (ακριβώς όπως το είχαμε διατυπώσει, 3πλο ΟΧΙ κλπ.) (β) να το κάνουμε αυτό με εντελώς δική μας, ξεχωριστή ζύμωση, χωριστές συγκεντρώσεις, χωρίς να πάμε στις "ενωτικές" φιέστες του Τσίπρα, ακριβώς επειδή θα εξηγούσαμε ότι είναι απατεώνας και μεθοδεύει το ΝΑΙ της επόμενης μέρας, (γ) την επομένη να ΜΗΝ ΠΑΜΕ στη Σύσκεψη των αρχηγών, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τη στάση της και καλώντας όλους όσους ψήφισαν ΟΧΙ από τη σκοπιά της συνολικής καταδίκης της ΕΕ και της πολιτικής της να συσπειρωθούν μαζί μας στον αγώνα που συνεχίζεται κλπ. κλπ.

Δε βλέπω σε τι μας βοήθησε η επιλογή μας τότε. Το αποτέλεσμα, πάντως, των εκλογών δείχνει ότι σίγουρα δε μας ωφέλησε. Για το αν μας έβλαψε, σίγουρα χρειάζεται να συνεκτιμηθούν πολλοί παράγοντες, πολύ σημαντικότεροι από τον χειρισμό του δημοψηφίσματος.

RFB

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Πολύ επιγραμματικά το συνόψισε ο Αναυδος (29 Νοεμβρίου 2015 - 8:55 μ.μ. ) το περίφημο "ερώτημα" του απατηλού "δημιοψηφίσματος":
"Σας φτάνουν τα μέτρα Γιούνκερ, ή θέλετε κι άλλα;"
Σημασία δεν έχει τι σκέπτεται, τι νομίζει η τι λέει κανείς, αλλά τι αποτέλεσμα έχουν οι πράξεις του.
Οι αμετανόητοι του "ΟΧΙ" ξεπέφτουν σε σοφίσματα και απατηλούς συλλογισμούς, που θυμίζουν πολύ τον γνωστό "κερατίτη" της αρχαιότητας.
Για σιγά ρε "φίλοι", γιατί αν δε μας τρέλλανε ο Τσίπρας, δε θα μας τρελλάνετε εσείς!
Ακου, λέει: "από τη στιγμή που δεν έχουμε τη δυνατότητα να ακυρώσουμε με αποχή-άκυρο το δημοψήφισμα-απάτη,...".
Τελικά ήταν απάτη το δημιοψήφισμα ΝΑΙ η ΟΧΙ;
Ηταν παγίδα, "ΝΑΙ" η "ΟΧΙ";
Και τι κάνει κανείς, όταν του στήνουν μια παγίδα;
Δηλαδή, αν δεν έχει τη δυνατότητα να απασφαλίσει την παγίδα, να την καταστρέψει, τι κάνει;
Δεν έχει καθήκον τουλάχιστον να φωνάξει: "Προσοχή, μην πατάτε εκεί, είναι παγίδα";
Πάει και πέφτει μέσα;
Αυτά λέει το ευαγγέλιο του οππορτουνισμού;
Κι άκου, λέει, ....."νίκη(!) του ΟΧΙ"!
Ποιός θέλει σήμερα να θυμάται αυτή την "περιφανή νίκη του 62%", που ...πανηγυρίζανε(τε) οι αιώνιοι καιροσκόποι και μονίμως "τρία πουλάκια κάθουνταν", που κατ' επάγγελμα "πετάνε από νίκη σε νίκη";
Που μάλιστα τη διαφήμιζαν σαν "απαρχή ενός ορμητικού λαϊκού κινήματος" και άλλες μεγαλοπρεπείς μπαρούφες, μαζέψανε και ...χίλιες (1000) υπογραφές(!) και κατσικώνονταν και για "πρωτοπόροι" του "χειμάρρου του ΟΧΙ";
Πέρα από αυτούς τους περιθωριακούς καραγκιόζηδες, το υπόλοιπο 61% του "μεγαλειώδους ΟΧΙ" το έχει ήδη σβήσει από την μνήμη του και δε θέλει ούτε να το θυμάται. Γιατί καταλαβαίνει σε ποιόν εκβιασμό παρασύρθηκε και υπέκυψε.
Η ψήφος της 20/9, δηλαδή η απτή και λογική συνέπεια αυτής της "μεγαλειώδους νίκης" ήταν απλά ψήφος υποταγής και αυτοπαράδοσης στο ΤΙΝΑ, ενός Λαού, που ΟΛΟΙ, εκτός του ΚΚΕ του 5%, κάνατε ό,τι μπορούσατε με τους πολύμορφους τυχοδιωκτισμούς σας (αντικομμουνισμός, grexit, "νομισματοκοπεία" και δε συμμαζεύεται) να του το "περάσετε".
Προσπερνάω τις κωμικές ακροβασίες, ότι η Κυβέρνηση "ερμήνευσε το δημοψήφισμα" με βάση ....τι έλεγε το ΚΚΕ!
Η Κυβέρνηση εξετέλεσε ένα αριστοτεχνικά χαλκευμένο σχέδιο, από μηχανισμούς, που ξέρουν καλά το social engineering για τις πλατειές μάζες, καθώς και το puppeteering για τις πρόθυμες μειοψηφίες, όπου ενταχθήκατε και όσοι από αφέλεια, ανικανότητα η, το και πιθανότερο, κλασσικό καιροσκοπισμό.
Και ποια αντίφαση υπάρχει ανάμεσα στο "καταγγέλω την απάτη" και "καταγγέλλω την εκμετάλλευσή της", όταν πια έχει συντελεστεί!
Αυτό μας έλειπε, να συνθηκολογήσουμε με την ευδοκίμησή της!
(συνεχίζεται)

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

(συνέχεια)
Δεν είναι βλάκας ο Λαός. Αλλο το "έχω αυταπάτες" άλλο το "είμαι βλάκας", (ο Χάρι-Κλύν το είχε πεί κάπως πιο εναργώς....). Διαισθάνεται ότι το δίλημμα, το πραγματικό ερώτημα, σήμερα είναι "Σοσιαλισμός" η Καπιταλισμός". Απλά δε νοιώθει σίγουρος για τον Σοσιαλισμό, με τόσα, που τούχει πιπιλήσει το κεφάλι η Αντίδραση και σείς μαζί, και επιλέγει ό,τι θεωρεί μικρότερο κακό. Ξέρει πως η πάλη για τον Σοσιαλισμό δε θα διεξαχτεί από τον καναπέ, δεν είναι έτοιμος να σηκωθεί, και από την άλλη δεν έχει κλονιστεί η βεβαιότητά του, πως όλα αυτά είναι προσωρινά, ο Καπιταλισμός θα την σκαπουλάρει κάποια στιγμή και θάναι και κάπως "βιώσιμος", αλλά "όχι και Αλβανία, βρε αδερφέ".
Και το ότι προειδοποιούσε το ΚΚΕ γι αυτό, που τελικά έγινε, ακριβώς επειδή δεν εισακούστηκε η πρότασή του από το 95% των ψηφισάντων, μόνο ταχυδακτυλουργός-μαυρογιαλούρος θα το χρέωνε σαν ...δική του ευθύνη του, που τελικά αυτό έγινε! Αυτό, που κάματε όλοι οι υπόλοιποι, το 95%, είναι κωμικό να το χρεώνετε στο ....5%!
Ορίστε, κερδίσατε, οι "ΟΧΙ-άδες", μια μάχη με ....62%! Τι άλλο θέλατε;
Σας φταίει το ....5%, που σας έλεγε να μην την πατήσετε;
Είστε με τα καλά σας;
Η μήπως δεν είμαι εγώ, που κάθουμαι και ασχολούμαι με ασυναρτησίες;

Cos είπε...

Η ανάλυση του RFB είναι γενικά σωστή, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και αρκετά, πειστικά, επιχειρήματα υπέρ του άκυρου. Σημαντικό όμως ζήτημα είναι η συμμετοχή μας στην προηγούμενη σύσκεψη και ακόμα περισσότερο το ότι δεχθήκαμε να μην κρατηθούν πρακτικά. Νομίζω ότι δεν έχουμε καμία θέση σε οποιαδήποτε σύσκεψη των αστικών κομμάτων. Δεν είναι θέμα χειρισμών, είναι ότι αυτές οι συσκέψεις γίνονται πάντα για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και ποτέ για να λύσουν τα προβλήματα τους. Σιγά μήπως ο Τσίπρας και η κάθε κυβέρνηση την κάνουν για να "συζητήσουν και αποφασίσουν πάνω σε κρίσιμα προβλήματα του τόπου", για να κοροϊδέψουν τις κάνουν και για να παίξουν το παιχνίδι της δήθεν δημοκρατίας τους. Είναι ολοφάνερο ότι συζητούν μπούρδες σαν μικρά παιδάκια, μόνο και μόνο για να κάνουν δηλώσεις μετά στις τηλεοράσεις και να περνάνε καλύτερα τα μηνύματα που θέλουν. Δεν συμφωνώ επίσης με άποψη που εκφράστηκε παραπάνω ότι με την μη συμμετοχή χάνουμε κάποια επικοινωνιακή δυνατότητα, το αντίθετο συνέβη τώρα που δεν πήγαμε.
Καμία λοιπόν συμμετοχή στα παιχνίδια των αστών, δεν υπάρχει τρόπος να τα εκμεταλλευτείς προς όφελος σου. Αυτοί τα σχεδιάζουν, αυτοί τα αξιοποιούν όπως θέλουν.

Ανώνυμος είπε...

Με αναλύσεις που εκ των υστέρων θέλουν να μας αποδείξουν ότι τάχα οι απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκαν στη θέση ...του ΚΚΕ για το τριπλό ΟΧΙ ώστε να νομιμοποιήσουν το 3ο μνημόνιο μέσω του 62% ΟΧΙ που ψήφισε δήθεν "περήφανα" ο λαός (που και αυτό έμμεσο ΝΑΙ ήταν) χρειάζεται να ασχολούμαστε μόνο για να καλαμπουρίζουμε με τους Συριζαίους και τους Λαφαζάνηδες που τα λένε. Σαν τώρα θυμάμαι το καλοκαίρι πριν το δημοψήφισμα - απάτη των συριζοπασόκων και των φασιστών του Καμμένου όπου, συνδικαλιστικό στέλεχος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ (παλαιός καλ΄πος φίλος) ο οποίος, άκουσον άκουσον, σε παρατήρησή μου ότι το ΟΧΙ στο μέτρα του Γιούνκερ φέρνει από την "πίσω πόρτα" και νομιμοποιεί άλλα αντιλαϊκά μέτρα ακόμη χειρότερα, μου απαντούσε (στα σοβαρά) ότι η δική του ψήφος στο ΟΧΙ είναι διαφορετική και δεν ταυτίζεται με το ΟΧΙ της συγκυβέρνησης!!! Λες και την ερμηνεία της ψήφου του λαού στο δημοψήφισμα ή τις συνέπειες αυτής της επιλογής θα τις καθόριζε ο ίδιος ο λαός και όχι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ με το κεφάλαιο και την ΕΕ!!! Την ίδια θέση τότε, περί δήθεν διαφορετικότητας του δικού τους ΟΧΙ από το ΟΧΙ των Τσιπραίων παρότι "τσουβαλιαζόντουσαν" μαζί τους, είχαν και οι υπόλοιποι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και αρκετοί αδέσποτοι που σήμερα δεν ξέρουν πού να κρυφτούν.

Αναυδος είπε...

το βασικοτερο ολων στο δημοψηφισμα αναφορικα με τη σταση του ΚΚΕ ειναι οτι πηγε κοντρα στο ρευμα και δεν επελεξε καποιο απο τα στρατοπεδα του κεφαλαιου Αρνηθηκε να συρθει πισω απο τα ψευτοδιλληματα του ναι και του οχι ετοιμαζοντας να πραξει το ιδιο οταν θα τεθει το διλλημα με ποιου μεγαλου ιμπεριαλιστη τη σημαια θα εκστρατευσουμε

σε λιγο καιρο που θα χρειαστει να φορεσουμε και τις παλασκες το ΚΚΕ θα χαρακτηριστει ως και προδοτικο από πολλους που σημερα θεωρουν τον εαυτο τους αριστερο. Η εργατικη ταξη εχει τη δικη της σημαια και δεν πρεπει να συντασεται κατω απο τη σημαια του κεφαλαιου πυυ εκφραζουν οι συριζα-ανελ-νδ-λαε-πασοκ-χα

experience είπε...

Απορώ γιατί ασχολούμαστε ακόμα με το δημοψήφισμα που έτσι κι αλλιώς δεν είχε καν διακύβευμα αφού η επίσημη θέση μας ήταν ότι ούτως ή άλλως θα έχουμε συμφωνία. Είπαμε όχι στην συγκεκριμένη πρόταση, φέρανε άλλη, αυτό ήταν το ερώτημα, τελείωσε. Κανείς δεν έκανε κανένα όχι ναι, από τη στιγμή που γίνανε και εκλογές αμέσως μετά και φάνηκε ότι δεν υπήρχε κανένα 62% που ήθελε ρήξη, τι συζητάμε ακόμα;

Ανώνυμος είπε...

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο αν το 63% του ΌΧΙ ήταν 49% (πιθανό σενάριο σύμφωνα μετα γκάλοπ) στς εκλογές μετά με το ζόρι θα έπιανε το ΚΚΕ τα ποσοστά Ιουνίου 2012.

Ο Τσιπρας περιμενε ότι το ΚΚΕ θα έλεγε Όχι στο δημοψήφισμα, έστω το δικό του Όχι, αλλά Όχι.Το είχε πει στην συζήτηση στη βουλή, τα Όχι μας θα βρεθούν στις κάλπες για να πάρει την απάντηση από τα έδρανα του ΚΚΕ ότι πλανάται οικτρά.

Ως ψηφοφόρος του Σύριζα θεωρώ ότι μας βόλεψε το λευκό άκυρο αποχή του ΚΚΕ.


Συναριστερός

Poe είπε...

Νταξ δεν ειναι το ιδιο το οχι στο δημοψηφισμα αναυδε με το να συστρατευθουμε σε εναν ιμπεριαλιστικο πολεμο...

Τεσπα τα ειχα πει και τοτε , δεν εχω αλλαξει γνωμη και τωρα, συμφωνω με τα οσα ειπε ο rfb παραπανω. Παλι καλα που ο συριζα δεν κρατησε τα προσχηματα ουτε για λιγο και πουλησε το επομενο λεπτο το οχι του δημοψηφισματος, και παλι καλα που δεν βγηκε ναι με μικρη διαφορα γιατι θα μας την ελεγαν εις τον αιωνα τον απαντα για την δικη μας συμβολη στο νεο μνημονιο και ο συριζα δεν θα αποκαλυπτε ποτε οτι ετσι και αλλιως θα εφερνε μνημονιο, αλλα θα ελεγε πως το εκανε επειδη το ζητησε ο ελληνικος λαος.

Poe είπε...

Τωρα για το ερωτημα του αρθρου... αν πρεπει να πηγαινουμε η οχι στις συσκεψεις αυτες των πολιτικων αρχηγων...κατα τη γνωμη μου παμε δεν παμε δεν ειναι τοσο σημαντικο...
...στο κατω κατω δεν προκειται εκει να συζητηθει κατι που δεν θα ειπωθει απο το ενα η το αλλο κομμα τις προηγομενες η τις επομενες μερες, δεν προκειται σε αυτες να αποκαλυψουν τα μυστικα τους, γινονται κυριως για την εικονα...για να δωσουν "γραμμη" στον λαο.

Το να παμε δεν αποτελει προδοσια του ελληνικου λαου η κατι τετοιο.. αφου το να πας δεν απαιτει οποιουδηποτε ειδους αποδοχη των σχεδιασμων του αστικου κρατους.

Απο την αλλη τι νοημα έχει να παμε;

Το να μην παμε παλι, οπως ειπα παραπανω, δεν νομιζω οτι θα μας αποκλεισει απο καποιο μεγαλο μυστικο σχεδιασμο του αστικου κρατους...που και αν ηταν να ειπωθει εκει(λεμε τωρα)ετσι και αλλιως δεν θα ειχε ειπωθει παροντος του κκε.

Προσωπικα μου φαινεται λιγο αδιαφορο το παμε δεν παμε στις συσκεψεις αυτες

Ανώνυμος είπε...

"Νταξ δεν ειναι το ιδιο το οχι στο δημοψηφισμα αναυδε με το να συστρατευθουμε σε εναν ιμπεριαλιστικο πολεμο..."

Επειδή σίγουρα δεν είναι το ίδιο ήταν, γι' αυτό ήταν τόσο μεγάλο λάθος η επιλογή της συμμετοχής στο δημοψήφισμα της απάτης. Όταν τσιμπάμε στον μικρό εκβιασμό, πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε ότι δε θα τσιμπήσουμε στον εξαιρετικά πιο μεγάλο εκβιασμό; (ας μη θεωρηθεί ότι το παίζω παλικάρι, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα τον αντέξω) Και πόσο σοβαρά μαθαίνουμε τους εκβιαστές να μας παίρνουν;

Το πού αθροίστηκε η ψήφος δεν το έδειξε ο Σεπτέμβριος, το είχε ήδη δείξει ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Στις ξαπλώστρες των παραλιών και στους καναπέδες των σπιτιών. Εκεί αθροίστηκε. Και κανένα θυμό που να έγινε απογοήτευση δεν είδα. Ανακούφιση που έγινε παραίτηση είδα εκείνη τη περίοδο.

Ας πάμε όμως παρακάτω

ρα

experience είπε...

Ίσως να βόλευε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ναι γιατί μετά θα είχε την απόλυτη δικαιολογία να κάνει ό,τι θέλει και να είναι και από πάνω αλλά αφού έγιναν εκλογές μετά τι ψάχνουμε ακόμα; Αν ο Τσίπρας όντως είχε ξεπουλήσει το όχι θα έβγαινε ένα 62% στις εκλογές συνδυασμός κομμάτων του όχι και θα τελείωνε, δεν έγινε έτσι, βασικά καμία σχέση. Αυτό λέει κάτι για τον Τσίπρα αλλά δείχνει και ότι το όχι δεν ήταν όχι ρήξης.
Τώρα τι θα προσέφερε το ΚΚΕ σε αυτές τις συσκέψεις, δεν νομίζω και πολλά οπότε καλά έκανε και δεν πήγε για μένα.

Αναυδος είπε...

@poe
ακριβώς αυτό που γράφει ο ρα είναι η ουσία

το ακυρο/αποχη απο το δημοφήφισμα ήταν αν το θέλεις και μια προπόνηση για το μέλλον οπου οταν θα πουμε οτι δεν πολεμαμε για τους αστους θα μας πουν προδοτες θα μας βαλουν στην παρανομια κλπ. Οσα δεν φερνει ο χρονος τα φερνει η ωρα και η προετοιμασια ειναι το μονο μας οπλο

Poe είπε...

ρα δεν ξερω αν ειναι κατανοητο
αλλα δεν θεωρω λαθος το οχι στο δημοψηφισμα αντιθετα θεωρω λαθος αυτο που καναμε ... τους λογους τους ειχα αναλυσει τοτε και βαριεμαι να τα ξαναλεω...και μια λεπτομερει, δεν απειχαμε απο το δημοψηφισμα, συμμετειχαμε

Τελος η οποια σταση μας απεναντι στο δημοψηφισμα καμια σχεση και καμια αναλογια δεν εχει με την οποια σταση μας στην περιπτωση ενος ιμπεριαλιστικου πολεμου...ως παραδειγμα προς συγκριση λοιπον ειναι εντελως ακυρο και ασχετο.

Poe είπε...

Για τις συσκεψεις ισως θα ειχε νοημα, καθε φορα που γινονται να λεμε θα παμε αλλα με το ΠΑΜΕ...δηλαδη με συγκεντρωση αποξω:)

Παππουτσωμενος Γατος είπε...

Συμφωνω με τον Ποε οτι το η συμμετοχη του ΚΚΕ σε τετοιες θεατρικες παραστασεις δεν ειναι σημαντικη,αλλα τεινω προς το οτι πρεπει να συμμετεχει το ΚΚΕ σε αυτες.

Ανώνυμος είπε...

Ε ναι σας βόλεψε γιατί ειναι γνωστό αν έχεις ψηφίσει Σύριζα δεν σε πιάνουν τα μέτρα που παίρνουν , :).

μη ψηφοφόρος Σύριζα

Ανώνυμος είπε...

Σαν ΣΥΡΙΖΑ δώσαμε 100% την μάχη για το Όχι, με το ΝΑΙ ο Τσίπρας δεν είχε μέλλον ως πρωθυπουργός και οι δυνάμεις του ΝΑΙ θα ήταν ενισχυμένες στην επόμενη εκλογική μάχη. Επίσης αμφιβάλλω αν έφευγαν τα βαρίδια του Λαφαζάνη.

Δυστυχώς τα μέτρα χτυπάνε πολύ κόσμο και πολλούς από εμάς που ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφορετικά θα έπρεπε να υποθέσουμε πως μόνο το 9 % ΚΚΕ-ΛΑΕΝ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποφέρει από το τρίτο μνημόνιο. Και οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν έχουν αλλάξει σημαντικά μετά τις εκλογές.Σε μερικούς μήνες όμως αν συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια αντιλαϊκή γραμμή ο κόσμος θα στραφεί κυρίως στο ΚΚΕ.

Ο λόγος του ΚΚΕ έχει απήχηση στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν έφτιαχνε ο Λαφαζάνης την ΛΑΕΝ το ΚΚΕ θα είχε περάσει τα ποσοστά των ευρωεκλογών και αν είχε πει το δικό του ΌΧΙ στο δημοψήφισμα θα συγκέντρωνε σημαντική ψήφο διαμαρτυρίας Συριζαίων που απείχαν. Δεν μπαίνω άλλο στα χωράφια σας και ευχαριστώ τον οικοδεσπότη της σελίδας που ανέβασε τα σχόλια μου

Συναριστερός

λαθραναγνώστης είπε...

Συναριστερέ, η ψήφος στο ΚΚΕ, ως ψήφος διαμαρτυρίας, δεν είναι αξιόπιστη.
Το θέμα είναι ο λαός να καταλάβει ότι μόνος του πρέπει να φτιάξει τη μοίρα του και να δει το ΚΚΕ σαν οργανωτή - καθοδηγητή, παρά σαν εργολάβο στον οποίο θα αναθέσει τη τύχη του.
.....ή ακόμα χειρότερα, σαν "ντελιβερά" μισθού, σύνταξης και λοιπών παροχών.
Θα μου πεις: Δεν την θέλεις τη ψήφο?
Την θέλω, αλλά προσπαθώ να την πάρω με τους παραπάνω όρους.
Κι αυτό είναι κάτι εφικτό.

Antonxxx είπε...

Ταυτοχρονη συμμετοχη Κουτσουμπα ΠΑΜΕ
η μονο του ΠΑΜΕ.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"και αν είχε πει το δικό του ΌΧΙ στο δημοψήφισμα "......
το ειπαμε ρε μεγαλε συριζαιε (και μαλιστα ΤΡΙΠΛΟ ) ,απλα το κομμα σου μας το εβγαλε ΑΚΥΡΟ !

ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΣΥΧΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ "ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΟΥ ΟΠΩΣ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΤΟ ΛΙΒΑΝΙ
ΨΗΦΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

experience είπε...

Αφήστε, αν έβγαινε οριακό ναι θα λέγανε ότι φταίει το ΚΚΕ ενώ τώρα που βγήκε πανηγυρικά το όχι και μετά έγινε ό,τι έγινε είπαν τι καλά που τα έλεγε το ΚΚΕ, το δημοψήφισμα περίμεναν όλοι.

Θανάσης είπε...

Το διπλό ΟΧΙ τον Ιούλιο ήταν δικαιολογημένη αντίδραση στο φτηνό συνδικαλιστικό τερτίπι της κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε καθαρά όταν δεν έβαλε την πρόταση ενάντια σε μνημόνιο, ΕΕ, κυβέρνηση σε κρίση αλλά μόνο ένα υποτιθέμενο σχέδιο που πλέον δεν υπήρχε στο τραπέζι. Όταν έχεις αυτά τα δεδομένα σαν κόμμα δεν μπορείς να τρέξεις να συστρατευθείς με αυτόν που επινόησε αυτό το κόλπο, ξέροντας ότι δεν έχει καμία διάθεση για ρήξη, απλώς προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της επερχόμενης υποχώρησης, να φανεί ανδρείος διαπραγματευτής, να αλλάξει τον έναν υπουργό με τον άλλον. Αν το ΚΚΕ είχε πάει με το ΟΧΙ του ΣΥΡΙΖΑ, θα πλήρωνε την κολοτούμπα της κυβέρνησης περισσότερο από την ίδια. Οι άλλοι που έτρεξαν να στοιχηθούν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα το έκαναν επειδή ψάχνουν απεγνωσμένα μια "μετωπική" ευκαιρία και νόμισαν ότι την βρήκαν αλλά δεν πρόλαβαν να χαρούν ούτε δυο μέρες. Όπως έγραψα και παραπάνω η μεγαλύτερη δυνατή αποστασιοποίηση από την "αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την περίοδο θα αποτελεί τίτλο τιμής για όποιον επιμένει αντικαπιταλιστικά στο μέλλον. Αμαρτία είναι μια σωστή επιλογή που έχει δικαιωθεί πολιτικά (αλλά όχι εκλογικά)να μην εκτιμάται δεόντως.

Ανώνυμος είπε...

(1/2)

Για μια στιγμή, ρε παιδιά, γιατί εδώ γράφονται απίστευτα πράγματα! Φαίνεται, για μερικούς, ότι όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα αρχίζει η τρελίτσα. Μόνο που, δυστυχώς, παίρνει όλους μας αμπάριζα αυτή η παιδαριωδία…

Τι μας είπε ο σ. Άναυδος, ο σ. Σεχτάρ και ο σ. ρα (με παραλλαγές); Ότι, επί της ουσίας, δεν παίχτηκε και κάτι, ο κόσμος όχι μόνο δεν ήθελε καμία ρήξη, αλλά ανακουφίστηκε κιόλας με την κίνηση Τσίπρα να φέρει το 3ο το μακρύτερο και ότι η δική μας κίνηση ήταν στάση αρχών απέναντι στις παγίδες της αστικής τάξης και «πρόβα» για τη στάση που θα κρατήσουμε σε «πιο μεγάλα ζόρια», τύπου εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Και, τότε, καλοί μου σύντροφοι, γιατί προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να ερμηνεύσει την ψήφο του λαού ως συναίνεση σε νέα μέτρα»; Σας έθεσα και πριν το ερώτημα και το κάνατε αβαβα. Δεν πειράζει, όταν βρείτε κάποια απάντηση που να μην σας εκθέτει, την περιμένω…

Ο Σεχτάρ, με ύφος 35 χιλιάδων καρδιναλίων, ρωτά με κεφαλαία γράμματα αν ήταν τελικά απάτη το δημοψήφισμα και τι κάνουν οι κομμουνιστές μπροστά στις απάτες των αστών. Για χαλάρωσε λιγάκι, σύντροφε! Μπορώ να σου απαριθμήσω έναν τεράστιο αριθμό απατών των αστών στις οποίες συμμετέχουμε και μάλιστα συνειδητά, με θεωρητική τεκμηρίωση από τους κλασσικούς – με πρώτη και καλύτερη τις αστικές εκλογές για τη Βουλή και τις περιφερειακές διοικήσεις. Τις οποίες, φυσικά και θεωρούμε απάτη και εφόσον είχαμε το συσχετισμό μαζί μας θα καλούσαμε το λαό να τις μποϋκοτάρει και να εξεγερθεί. Σωστά; Αλλά, βέβαια, τώρα που δεν τον έχουμε, συμμετέχουμε κανονικά και προσπαθούμε να προβάλουμε την πολιτική μας. Πάμε παρακάτω. Για θυμήσου λιγάκι, τι είπαμε για το δημοψήφισμα-απάτη: θα το στηρίζαμε αν δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριληφθεί το «μέσα» ή «έξω» από την ΕΕ. Αυτό, τώρα, είναι στάση «αρχών»; Δηλαδή, το έξω από την ΕΕ θα κριθεί σε δημοψήφισμα (που σημειωτέον είναι θέση παρόμοια με της ΛΑΕ και του οπορτουνιστή Λαφαζάνη, σωστά; – στο μόνο που διαφέρουν είναι ότι οι ΛΑΕδες προσθέτουν ένα «αν χρειαστεί») και όχι στο δρόμο και με όρους ρήξης και επανάστασης; Αυτό λέμε στο λαό, ότι φτάνει να ψηφίσει ΟΧΙ σε ένα δημοψήφισμα, με το κίνημα στον πάτο και ανοίγει ο δρόμος; Πόσο απέχουν αυτά από τις κλασσικές ρεφορμιστικές σαχλαμάρες των «μεταβατικών προγραμμάτων»; Ούτε ένα τσιγάρο δρόμο…

RFB

Ανώνυμος είπε...

(2/2)

Να πω κι άλλα; Στην επιχειρούμενη «απάτη» του δημοψηφίσματος του ΓΑΠ το 2011, γιατί απαντήσαμε με το αίτημα των εκλογών; Οι αστικές εκλογές θα οδηγήσουν σε φιλολαϊκή λύση; Είναι άλλο πράγμα να συμμετέχεις σε αυτές κι άλλο να ζητάς εσύ ο ίδιος να γίνουν, λες και έχουμε καμία χούντα. Γιατί δε ρίξαμε τότε που ακόμα το κίνημα ήταν στα πάνω του το σύνθημα για μαζικούς, εξωκοινοβουλευτικούς αγώνες για να πέσει η κυβέρνηση; Μήπως γιατί τότε στις δημοσκοπήσεις μας έδιναν 10-12% και κάποιοι είπαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους «κάτσε να το μαζέψουμε στην κάλπη και βλέπουμε»; Κι αυτό για στάση «αρχών» το κόβουμε;

Προφανώς το κοινοβούλιο είναι μια απάτη. Αλλά προτάσεις νόμου σε αυτό κάνουμε – και να πω την αλήθεια, σε (έμμεση) σχέση και με το θέμα του ποστ, το παρακάνουμε κιόλας. Πού πήγαν οι «αρχές» όταν καταθέσαμε πρόταση νόμου να καταργηθούν με έναν νόμο τα μνημόνια, οι συμβάσεις και οι εφαρμοστικοί νόμοι; Δηλαδή, αν η Βουλή ψήφιζε αυτό το νόμο θα εφαρμοζόταν; Και μη μου πείτε ότι έτσι «αποκαλύψαμε» το ΣΥΡΙΖΑ γιατί, πρώτον, τα μούτρα κρέας του κάναμε όπως φάνηκε και, το κυριότερο, όταν για ένα τέτοιο ζήτημα καταθέτεις προτάσεις νόμου είναι σα να λες στο λαό: «ορίστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει αυτά που λέει και δε θα καταργήσει τα μνημόνια κοινοβουλευτικά». Μόνο που οι «αρχές» λένε ότι πρέπει να εξηγείς στο λαό ότι τα μνημόνια δεν καταργούνται στη Βουλή, όχι από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε από το Στάλιν τον ίδιο. Με προτάσεις νόμου, το μόνο που κάνεις είναι να συμβάλλεις στην αναπαραγωγή των κοινοβουλευτικών αυταπατών. Εκεί, λεβέντες, δε σας είδα να τραβάτε κανένα ζόρι. Αφήστε, λοιπόν, τις κορώνες και καθήστε να συζητήσετε ψύχραιμα και με επιχειρήματα, όχι με συνδικαλιές του κ…

Προφανώς, τη γελοιότητα του επιχειρήματος της «πρόβας» ενόψει πολέμου, αρνούμαι και να τη συζητήσω σοβαρά. Κάποιοι νομίζουν πως η πολιτική είναι θέατρο – εξ ού και η ανάγκη «προβών», επικοινωνιακών κινήσεων (τύπου «προτάσεων νόμου») κλπ. Μπορούν να συνεχίσουν, αλλά να ξέρουν ότι κινδυνεύουν ο λαός να τους κατατάξει στην κατηγορία του «παλιάτσου». Είναι κι αυτό ένας ρόλος…

Η ουσία είναι ότι δεν απαντάτε στον πυρήνα της κριτικής που δέχεστε, τον προσπερνάτε σφυρίζοντας αδιάφορα. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αν είχαμε την πραγματική δυνατότητα θα έπρεπε να ακυρώσουμε στην πράξη το δημοψήφισμα με αποχή (το πιο σωστό) ή με μαζικό άκυρο (λιγότερο σωστό γιατί έτσι το νομιμοποιείς ως διαδικασία). Το ζήτημα είναι τι κάνεις όταν δε μπορείς να επιβάλλεις τίποτε από τα παραπάνω. Πρότεινα τρία πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν το συγκεκριμένο χειρισμό. Σε αυτά, κανείς δεν τόλμησε να ασκήσει σοβαρή κριτική ότι ήταν λάθος ή ότι θα μας οδηγούσαν σε χειρότερο αποτέλεσμα. Αντ’ αυτού διαβάσαμε τις ανοησίες που σχολίασα παραπάνω. Όταν η πραγματικότητα συγκρούεται με την άποψή μας, τόσο το χειρότερο γι αυτήν. Καληνύχτα σας…

RFB

Ανώνυμος είπε...

Αν το καταλαβαίνω σωστά η καθοδήγηση του ΚΚΕ-τουλάχιστον για το δημοψήφισμα δεν ρωτήθηκαν τα μέλη- προσπαθεί, εδώ και μερικά χρόνια, να κάνει ξεκάθαρο και στον πιο αδαή πως δεν έχει τίποτα κοινό με κανένα άλλο κόμμα και κυρίως με ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ κλπ ώστε να τελειώνει αυτή η καραμέλα με την ενότητα της Αριστεράς αλλά και την δυνατότητα διακυβέρνησης προς όφελος του λαού μέσα στον καπιταλισμό. Εκτιμά προφανώς πως η καλύτερη τακτική για αυτή την επιδίωξη περιλάμβανε το τριπλό όχι στο δημοψήφισμα, την επιλεκτική αποχή από συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Για την ώρα καταφέρνει να σπάει όλο και περισσότερο αυτές τις αντιλήψεις, όλο και λιγότεροι αναρωτιούνται γιατί δεν στηρίζει (με τους όρους του κλπ) τον ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα όμως όλο και λιγότεροι ενδιαφέρονται να ακούσουν τι λέει το ΚΚΕ. Δυστυχώς αυτό που μένει στο μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου δεν είναι η πρόταση για την Λ.Σ. αλλά το "όχι στα καλοκαίρια", αν θυμάμαι καλά ένα από τα προεκλογικά (2012) σποτάκια της Ελληνοφρένειας.

Λέων

zoot horn rollo είπε...

Ο Θανάσης παραπάνω νομίζω ότι τα λέει σωστά, με λίγα λόγια.

zoot horn rollo είπε...

Το είδαμε κι αυτό: περιπου λαφαζανικό το ΚΚΕ λέει. "Αγανακτεί" κιόλας.
Βέβαια, έχουμε δει και χειρότερα γραμμένα εδώ είναι αλήθεια...

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

RFB οταν ψηφιζατε αναφανδον "θα σκισουμε τα μνημονια με ενα νομο και ενα αρθρο " του παπατζη σας το πιστευατε ε ? Ποτε ακριβως καταλαβατε ..."ότι τα μνημόνια δεν καταργούνται στη Βουλή, όχι από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε από το Στάλιν τον ίδιο." ?
Μαλλον οταν σας εφερε την προταση νομου το ΚΚΕ ,ε απατεωνακο ?
Θα σας καιει και θα σας τσουρουφλιζει μια ζωη οτι το ΟΧΙ σας ,ανεξαρτητα πως το εννοησε στην κεφαλα του ο καθενας σας ,στην ουσια ηταν "ΟΧΙ δεν μας φτανουν τα μετρα Γιουνκερ και γουσταρουμε κι αλλα " !!!
Απο αυτο προσπαθει να σας απενεχοποιησει το ΚΚΕ και ο Κουτσουμπας μπας και βρειτε τα κοτσια να αντιδρασετε οταν εγκαλει τους απατεωνες σας να μην ερμηνευσουν ετσι την ψηφο σας κι αντι να συνταχθειτε και να παλεψετε ,τσαμπουνατε και παπαριες για αστικες αυταπατες και κοινοβουλευτικες απατες εγκαλωντας κι ολας το κομμα που σας πετα σωσιβιο στην μιζερια σας
Ιδανικοι αυτοχειρες

@Λεων
εσενα ρε μεγαλε ποιος σου ειπε να λες οτι "όλο και λιγότεροι ενδιαφέρονται να ακούσουν τι λέει το ΚΚΕ" ? Ο Καρτερος ?

Ανώνυμος είπε...

Εχω καλυφθει απο τα σχολια του Ζουκοφ και αλλων.
Λεων προσεγγιζεις σωστα κατα τη γνωμη μου το σκελος της τακτικης του ΚΚΕ απεναντι στο ιδεολογημα της ενοτητας της "αριστερας".
Ωστοσο η εκτιμηση του οτι ολο και λιγοτεροι ενδιαφερονται να ακουσουν το ΚΚΕ ειναι αυθαιρετη. Ετσι το παρουσιαζουν τα αστικα ΜΜΕ και οι πολιτικοι αντιπαλοι μας. Ωστοσο εγω στις τελευταιες εκλογες αν και το κομμα εχασε κατι χιλιαδες ψηφους ειδα μεγαλη διαθεση για συζητηση απο τον κοσμο. Χωρις αυτο να σημαινει οτι πειθεται κιολας βεβαια. Αλλα αδιαφορη δεν ειναι η δραση του ΚΚΕ.
Ειδικα αυτες τις μερες με τις εξελιξεις στη Συρια ειδα πολλους γνωστους μου να ενδιαφερονται για το αν θα κανει το ΚΚΕ καποια συσκεψη στη γειτονια μου για το ζητημα. Ο κοσμος υπολογιζει τη γνωμη του ΚΚΕ ειδικα σε πολυ σοβαρα ζητηματα.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Α και κατι που ξεχασα.
Οταν το κομμα το 2011 απαντησε στο ψευτοδιλημμα ΓΑΠ για δημοψηφισμα απαντησε ως εξης.
Οτι αν ειναι να ερωτηθει στις καλπες ο λαος να γινει με εκλογες οπου ο καθε πολιτικος φορεας θα μπορει να ξεδιπλωσει το ολοκληρωμενο προγραμμα του επι ολων των ζητηματων και οχι σε ενα αποπροσανατολιστικο καλπικο ψευτοδιλημμα για το νομισμα.
Ειναι ξετσιπωτη διαστρεβλωση το οτι το ΚΚΕ ζητησε εκλογες γιατι τα γκαλοπ του εδιναν 10-12%! Ή οτι το ΚΚΕ εδινε βαρος στο να αυξηθει εκλογικα σε αντιθεση με τη δραση του στο κινημα. Καποιοι κρινουν εξ ιδιων τα αλλοτρια.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Η καθοδήγηση του σύριζα,που έχει πολλά προσωπεία(συνιστώσες και καλά!) καλό θα είναι να μετριάσει τις συνδικαλιές.Ερχονται μηνύματα από κόσμο που μιλάνε(του έχουν κάνει το κεφάλι καζάνι για να τον κρατήσουν για τις ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ) πως θα τους πάρουν με τις κλωτσιές σε όποια τάση κι παρουσιάζονται πως ανήκουν. Επίσης να ξεχάσουν αυτά που παπαγαλίζουν περί "καλής βάσης" και "κακής ηγεσίας" του συριζα, γιατί οι "αντιρρησίες" στα όργανα κάνουν τις πουτανίτσες(προσδοκώντας σε καμιά 6μηνη σύμβαση).Η σαπίλα είναι γενικευμένη και ο κόσμος σας μυρίστηκε.

Σακραμέντος

Ανώνυμος είπε...

«Αγαπητέ» Ζούκωφ, αν η κακοήθεια αποτελεί προσόν κομματικής ανέλιξης, τότε είμαι βέβαιος ότι θα φτάσεις πολύ ψηλά. Όσο για εμένα - όχι ότι έχει κάποια σημασία, είσαι πολύ χοντρόπετσος για κάτι τέτοιο - μάθε πως ούτε ήμουν ποτέ στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τον ψήφισα ποτέ. Ούτε καν τον ενιαίο ΣΥΝ δεν έχω ψηφίσει ποτέ στη ζωή μου (σε αντίθεση με εσένα, μάλλον…). Πάντα κομμουνιστής ήμουν και παραμένω και δε θα πάρω την άδειά σου για να πω την άποψή μου, είτε σου αρέσει, είτε δε σου αρέσει, είτε έχω δίκιο, είτε δεν έχω.

Στην ουσία, τώρα, η τρελίτσα συνεχίζεται. Το «επιχείρημα» που ανεσύρθη είναι ότι... ο κόσμος που ψήφισε ΟΧΙ ήθελε κι άλλα μέτρα, αλλά εμείς είπαμε, λέει, να μην ερμηνεύσει έτσι την ψήφο του ο Τσίπρας και να μην τα λάβει! Και γιατί να το κάνουμε παρακαλώ; μα για να τον «απενοχοποιήσουμε» αυτόν τον κόσμο και να του «πετάξουμε σωσίβιο» για να βρει κότσια να αντιδράσει!!! Τώρα βέβαια, κάποιος θα ρωτήσει ποιος λόγος υπάρχει άραγε για να νοιώθει "ένοχος" αυτός ο κόσμος αφού, κατά τον Ζούκωφ, ψήφισε ΟΧΙ «γιατί δεν του έφταναν τα μέτρα Γιούνκερ και ήθελε κι άλλα», αλλά ποιος ασχολείται με τέτοιες «λεπτομέρειες» όταν μιλάνε οι «τιτάνες» του μαρξισμού-λενινισμού;

Παρακάτω. Επιμένω ότι, όσο και να σκούζουν ορισμένοι, οι ουσιαστικές τους διαφορές από τους φανερούς οπορτουνιστές (τύπου ΛΑΕ) δεν είναι δα και τόσο μεγάλες όσο νομίζουν. Από τη μια, σωστά λέμε ότι τα μνημόνια είναι η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου και ανατρέπονται μαζί με την εξουσία του, από την άλλη κάνουμε προτάσεις νόμου για κατάργησή τους στη Βουλή. Από τη μια δε βάζουμε τα συνθήματα «έξω από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ» σαν αυτοτελή συνθήματα εξωκοινοβουλευτικής, μαζικής πολιτικής ζύμωσης κι από την άλλη προτείνουμε να γίνει δημοψήφισμα με ερώτημα «μέσα ή έξω από την ΕΕ». Ανεξάρτητα του τι θα κάνει ο κάθε ΣΥΡΙΖΑ, η κάθε ΛΑΕ κλπ. σε τέτοιες προτάσεις, ένα επαναστατικό ΚΚ δεν επιτρέπεται να ξεπέφτει σε τέτοιες μεθόδους που αντικειμενικά τροφοδοτούν τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες, ειδικά όταν το κίνημα είναι στον πάτο κι ο λαός βρίσκεται στον καναπέ. Τις σαχλαμάρες ότι έτσι, τάχα, «αποκαλύψαμε» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη βούληση να «σκίσει τα μνημόνια», άστες ρε Ζούκωφ για κανέναν αστοιχείωτο. Αυτό ήταν που αποκάλυψε το ΣΥΡΙΖΑ; Οι διαπραγματεύσεις, οι δηλώσεις, τα σούρτα-φέρτα, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, δηλαδή, τι έκαναν, τον «συγκάλυψαν»; Θα μας τρελάνεις; Ή μήπως υπήρξε έστω και ένα δείγμα ότι μάζες λαού απεγκλωβίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν έφερε την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για ψήφιση;

Όσο για το 2011 που θίχτηκε ο ratm, ας ξαναδιαβάσει λίγο την ανακοίνωση του ΠΓ που έριξε το σύνθημα: http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=14/10/2011&id=13737&pageNo=3. Τι λέει το ΠΓ; Συνοπτικά: «Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου, να αναπτυχθεί το κίνημα, να ενισχυθεί το ΚΚΕ και η κοινωνική συμμαχία κλπ. κλπ. - Όχι στο δημοψήφισμα, να γίνουν εκλογές». Όποιος δε θέλει να γίνει το δημοψήφισμα, αλλά θέλει ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις με τους αγώνες και τη δράση του, τότε μένει σε αυτό. Από πού προκύπτει η ανάγκη να ζητήσει το Κόμμα να γίνουν εκλογές; Ποιος ο λόγος να πούμε εμείς «να ερωτηθεί ο λαός με εκλογές», όπως είπε ο ratm; Δεν αρκεί να πούμε «όχι στο δημοψήφισμα» και να καλέσουμε σε ένταση του αγώνα για να ανατραπεί η κυβέρνηση, η αντιλαϊκή πολιτική, η εξουσία των μονοπωλίων; Όλα αυτά δεν είναι «απάντηση» του λαού και, μάλιστα, απάντηση που τον βγάζει στο προσκήνιο των εξελίξεων και όχι θεατή από τον καναπέ; Και ναι, εκείνη η απόφαση μου δίνει το δικαίωμα να κάνω διάφορες υποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι κι αυτή που έγραψα. Μπορεί να τη θεωρείς - ίσως και δικαιολογημένα - κακοπροαίρετη, αλλά το δικαίωμα δεν το πήρα μόνος μου, μου το έδωσε όχι τόσο αυτή η επιλογή από μόνη της (ώστε να πεις «έγινε κι ένα λάθος»), αλλά σε συνδυασμό με όλες τις άλλες παλινωδίες στο θέμα, που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο: από τη μια «φωτιά και λαύρα» στην κριτική, από την άλλη «σεμνά και ταπεινά» υπόκλιση στα κοινοβουλευτικά παιχνίδια. Ε, δεν πάει έτσι...

RFB

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μια αντίφαση που θέλει όμως απάντηση RFB. Υπάρχει ένα κόμμα το οποίο ενω του δίναν την κυβέρνηση στα χέρια πραγματικά, έκανε την επιλογή να μην πάρει, και τώρα και ποτέ, μέρος σε καπιταλιστική κυβέρνηση. Μια θέση που του κόστισε το 50% των ψηφοφόρων του και που το κάνει εξ αρχής το πιο δύσκολο να κατανοηθεί και να προσεγγισθεί κόμμα απο τις απαίδευτες απολίτικες μάζες(θέση με την οποία συμφωνώ προσωπικά 100%). Και αυτό το κόμμα εσύ το κατηγορείς οτι προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει, εις βάρος του κινήματος(του όποιου υπήρχε εκείνη τη περίοδο) για να εξασφαλίσει ένα... 10%. Δηλαδή, μας λες οτι μέσα σε ένα χρόνο πήγε απο το ξεπούλημα του κινήματος για κάποια πενιχρά εκλογικά ωφέλη επιπέδου 2-3%, στην άρνηση ανάληψης κυβέρνησης. Και αυτό εσένα, τον πάντα κομμουνιστή, σου φαντάζει απολύτως λογικό.

Έχεις ένα κόμμα που την ώρα που εσύ και οι όμοιοι σου κατεβαίνατε να χειροκροτήσετε τον Τσίπρα στις συγκεντρώσεις του "ΟΧΙ ΑΝΤΑΡΣΥΑ"(δε ξέρω, αυτό βλέπω στους τοίχους γραμμένο), αυτό έκανε πορεία με το ΠΑΜΕ έξω απο τα γραφεία του ΣΕΒ. Ποιό απο τα δύο κατ εσέ είναι αυτόνομη παραγωγή πολιτικής απο την εργατική τάξη; Μήπως αυτό που έκτοτε, αλλά και πριν, είναι ο οργανωτής και πρωταγωνιστής του κινήματος; Μήπως αυτό που την ώρα που εσύ το βρίζεις, οργανώνει άλλη μια απεργία; Μήπως τελικά είσαι τόσο κακοπροαίρετος που είσαι εκτός πραγματικότητας; Δεν παίρνω μόνος μου το δικαίωμα, βλέπω τα πόστ σου και το λέω.



Σ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

@ 1 Δεκεμβρίου 2015 - 4:23 π.μ.
Μπα;!;!
1. "«δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να ερμηνεύσει την ψήφο του λαού (σ.Σ.τ.Τ: δηλαδή το αποτέλεσμα απάτης+εκβιασμού) ως συναίνεση σε νέα μέτρα».
Το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι ο ίδιος ο Λαός, που εξαπατήθηκε+εκβιάστηκε (=ΤΙΝΑ), αύριο έχει δικαίωμα να ζητήσει τα ρέστα από αυτούς, που τον εξαπάτησαν, δηλαδή τον Τσίπρα+ΕΕ+ΔΝΤ+ κλπ + ΕΣΑΣ! Λαός είναι ό,τι γουστάρει κάνει! Συχνά ο Λαός ανέβασε στην κρεμάλα εκείνους, που πριν από λίγο είχε ζητωκραυγάσει.....
Τι δεν μπορεί να καταλάβει εδώ (και κάνει αβαβά) το σαϊνι μας;

2. "Για θυμήσου λιγάκι, τι είπαμε για το δημοψήφισμα-απάτη: θα το στηρίζαμε αν δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριληφθεί το «μέσα» ή «έξω» από την ΕΕ. Αυτό, τώρα, είναι στάση «αρχών»;"
Πως είπατε ....κύριε;
Ποιός είπε "μέσα" η "έξω" από την ΕΕ, ...κύριε;
Καταρχήν άσε τον πληθυντικό, γιατί ούτε "είπαμε" ούτε "θα στηρίζαμε" ούτε ...τίποτα μαζί, ...κύριε!
Αλλα λες εσύ και άλλα έλεγα και λέω εγώ.
Εγώ δεν είπα "έξω από την ΕΕ", ....κύριε!
Εγώ απλά ακολούθησα αυτούς που ζήτησαν:
"ΟΧΙ στην πρόταση ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ"
"ΟΧΙ στην πρόταση της Κυβέρνησης"
"Αποδέσμευση από την ΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ".
Εξεστι αναθεωρηταίς διαστρεβλώνειν, ....κύριε!

3. Kι όσο για για την αμίμητη παράθεση των ...αστικών εκλογών(!), με το συγκεκριμένο απατηλό "δίλημμα" του δημιοψηφίσματος, ε, δεν αντέχω να το συζητήσω σοβαρά, δεν έχω και τον χρόνο και με αφήνει και άφωνο!

4. Φαίνεται είχατε επενδύσει στην δαιμονοποίηση της Αποχής του '46, και δεν περιμένατε πως το ΚΚΕ θα επαναλάμβανε το ..."λάθος"!
Περαστικά!

Δεν έχω κουράγιο να συνεχίσω, και έχω και μια αίσθηση ματαιότητας να ασχολούμαι με παραληρήματα, που προσπαθούν απεγνωσμένα να ανατρέψουν τις συνέπειες του ακαριαίου (μέσα σε 24 ώρες!) πολιτικού εξευτελισμού των "ΟΧΙ-άδων". Υπάρχουν και σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε.

Ο "35000 καρδινάλιοι" αποσύρεται, με τα χέρια ψηλά. Ας βοηθήσει κάποιος άλλος.

Ανώνυμος είπε...

Εγω δε θα μπω καν στον κοπο να απαντησω στον RFB. Το εκανα ηδη εξαλλου.
Θα επισυναψω απλα το ιδιο λινκ.

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=14/10/2011&id=13737&pageNo=3

Την τοτε ανακοινωση του ΠΓ. Οποιος θελει ας την διαβασει και ας μας πει. Αν το ΠΓ εβαζε το χυδαιο κοινοβουλευτικου κρετινισμου σκεπτικο που του προσαπτει ο RFB ή αν ριχνει το βαρος στην αντιστοιχηση της επιθεσης του κινηματος με ολες τις μορφες με την επιθεση που δεχοταν και την αξιοποιηση των εκλογων στην κατευθυνση επικουρικα στο κυριο μετωπο που ηταν και ειναι το εργατικο κινημα.

ratm

Θανάσης είπε...

Γίνονται δύο λαθροχειρίες/στρεβλώσεις στην κουβέντα
1) Την εποχή του δημοψηφίσματος υπήρχε ήδη από τον Ιούνιο στο τραπέζι η πρόταση της κυβέρνησης "των 47 σελίδων" που πιθανόν να ήταν χειρότερη από το "μέιλ Χαρδούβελη" και την (αποσυρθείσα τότε) πρόταση Γιούνγκερ. Δεν πας με αυτόν που είχε ήδη καταθέσει το "μνημόνιο" των 47 σελίδων, θα σε φτύσει ο κόσμος (σου).
2) Το ΚΚΕ δεν έβαλε ξαφνικά ζήτημα τον Ιούλιο να γίνει δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ (όπως αναγκάστηκε να υιοθετήσει στριμωγμένη η ΛΑΕ αργότερα). Απλώς, με την ευκαιρία του φτηνής συνδικαλιστικής έμπνευσης δημοψηφίσματος που σκαρφίστηκε η κυβέρνηση (το ίδιο έκανε το Σάββατο με τη σύσκεψη) πρόβαλε την απαίτηση να υπάρχει ψηφοδέλτιο με διπλό όχι. Ένα που ήταν ΟΧΙ στην πρόταση ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ (κάτι γενικότερο από την πρόταση Γιούνγκερ) και ένα άλλο ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης (εννοώντας τις 47 σελίδες). Στο ψηφοδέλτιο έγραφε επίσης "αποδέσμευση από ΕΕ με τον λαό στην εξουσία" αλλά δεν ήταν δημοψήφισμα με κεντρικό ερώτημα για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ. Αυτό παρουσιάζεται στην κουβέντα παραπάνω από τον RFB σαν να ξύπνησε τον Ιούλιο το ΚΚΕ και να είπε "δεν κάνουμε κι ένα δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ"; Ε δεν ήταν έτσι!

λαθραναγνώστης είπε...

RFB, θα σε παρακαλούσα να μην χρησιμοποιείς το πρώτο πληθυντικό. Όσον αφορά σε μένα τουλάχιστον δεν συμμερίζομαι ούτε μία από τις απόψεις σου. Ή δεν καταλαβαίνεις καθόλου το ΚΚΕ, ή διαστρέφεις επίτηδες την πολιτική του.
Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, διότι θεωρώ ότι δεν έχει νόημα.

zoot horn rollo είπε...

Και πάλι Θανάση μπαίνεις στην ουσία. Δε γίνεται να ξεχνιούνται αυτά, όταν μιλάμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τι μου θυμίσατε τώρα,παραληρήματα για '46, για '89, για Βάρκιζα, όλα είχαν μπει στο μπλέντερ γιατί μόνο μια βδομάδα μεσολαβούσε...είχαν πάρει πολλή φόρα μερικοί, μα τους κόπηκε πολύ γρήγορα. Περίμεναν όλοι στη γωνία το ΚΚΕ, από αλλού τους ήρθε η γερή φάπα και συνεχίζουν να μη το παραδέχονται (ο καθένας από άλλη αφετηρια και για διαφορετικούς λόγους).

Αναυδος είπε...

@Rfb αν και υποτπευομαι ότι κατοικοεδρευεις στις γιαφκες των μανιαδακικων εργατοσποριτων που και αυτοι όπως τα ινδαλματα τους αυτοαποκαλουνται κομμουνιστες :

Δηλ στα σοβαρα πιστευεις ότι ο λαος που τον γεναρη και το σεπτεμβρη ψηφισε κατά 95% μνημονια και θυσιες προς οφελος του κεφαλαιου ήρθε στο υψος των περιστασεων τον ιουλιο του δηοψηφισματος ξεπερνωντας αυταπατες, προπαγανδα, με τη βοηθεια των συριζοανελ;

Αν αυτό δεν είναι ιδεαλισμος του αισχιστου ειδους τι άλλο μπορει να είναι από υπεράσπιση των οπορτουνιστικων αυταπατων

Το ΚΚΕ δεν οριζει το αστικο παιχνιδι δεν επιβαλει ουτε μπορει να αποτρεψει γαπ, τσιπρα και λοιπο πολιτικο προσωπικο να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε τέχνασμα θα συμβάλει στην εξαπάτηση του κόσμου κλπ Μπορεί μόνο να αντιδράσει στην απάτη με τον καλύτερο κατά την περίπτωση τρόπο. Αντι δημοψήφισμα εκλογές το 2011, πρόταση για ουσιαστικο ερώτημα (έξοδος από ΕΕ) σε αντιδιαστολή με την απάτη συριζα-ανελ-ανταρσυα-λαε-χα, προτάσεις νομου για κάθε θεμα .(μέγαλο ή μικρό) στο αστικο κοινοβούλιο κλπ Το πώς απανταμε σε κάθε αστικη λοβιτουρα δεν είναι θέμα αρχής. Η αρχή είναι να μην συντασσόμαστε με μαζί της και να μην πέφτουμε στις παγίδες της παρασέρνοντας και τον εργαζόμενο λαό ο τρόπος εξαρτάται από τη συγκυρία

Poe είπε...

Ενα ΚΚ μια χαρα εχει το δικαιωμα να κανει τους ελιγμους του για να ανεβασει το ποσοστο της εκπροσωπησης του στη βουλη...
απο που και ως που αυτο ειναι κακο;
Αρκει αυτοι οι ελιγμοι να μην σημαινουν οτι υποχωρει ως προς την γενικοτερη στρατηγικη και τις αρχες του.
Rfb, οι προτασεις νομου στη βουλη, δεν ειναι μεθοδοι που καλλιεργουν κοινοβουλευτικες αυταπατες στον λαο, αντιθετα, τις διαλυουν, γιατι απο τη μια δινουν την ευκαιρια στα στελεχη μας να τοποθετηθουν και να αντιπαρατεθουν με τα αστικα κομματα, απο την αλλη στην ουσια δειχνουν στον λαο πως τετοια νομοσχεδια δεν εχουν καμια τυχη μεσα σε ενα αστικο κοινοβουλιο. Αυτο το νοημα εχει και η παρεμβαση ενος ΚΚ μεσα στο κοινοβουλιο, εκτος και αν θεωρεις οτι και με το να ειμαστε στο κοινοβουλιο καλλιεργουμε κοινοβουλευτικες αυταπατες.
Θα καλλιεργουσε αυταπατες το ΚΚΕ αν παραλληλα με τις προτασεις νομου, που γινονται για τους λογους που ειπα παραπανω, δεν πολεμουσε αυτα τα μετρα και στο δρομο. Αν στις αναλυσεις του, δεν εγραφε οτι οι ανατροπες αυτων των μετρων δεν γινονται στο κοινοβουλιο αλλα στους δρομους. Αν στις ομιλιες στη βουλη για τις προτασεις νομου αυτες, τα στελεχη του αφηναν να εννοηθει οτι υπαρχει πειρπτωση αυτες οι "προτασεις νομου" να αλλαξουν κατι εστω και αν υπερψηφιζονταν στο κοινοβουλιο.
Οι συγκεκριμενες προτασεις νομου, και η παρουσια η γενικη του κκε στη βουλη, δεν απευθυνεται στα αστικα κομματα, απευθυνεται στην ουσια στον λαο, και οι προτασεις αυτες, ειναι στην ουσια ενα πλαισιο παλης που απευθυνεται στον λαο και το κοινοβουλιο αποτελει μια μεθοδο να προπαγανδιστουν.

Poe είπε...

Αναυδε

Οχι το 95/100 δεν βγηκε απο τις αυταπατες
Αλλα θα ηταν καλη κινηση τακτικης, χωρις να προδιδουμε της αρχες μας, να ψηφισαμε οχι λεγοντας αυτα που λεγαμε τοτε ετσι και αλλιως, αν θελαμε να εχουμε λιγο πιο αυξημενη επιρροη σε μια μεριδα αυτου του 95% και εκτιμω οτι θα παιρναμε και λιγο παραπανω στις εκλογες. Αν εβγαινε ναι στο δημοψηφισμα, θα κατακρυμνηζομασταν θεωρω στις εκλογες!

zoot horn rollo είπε...

Έπεσε σε μεγάλη λούμπα ο λαός με το δημοψήφισμα, και στο μεγάλο μέρος του "έγραψε" αυτούς που του έδιχναν το δόκανο. Δε παραβλέπεται ούτε αυτό και σίγουρα δεν είναι λόγος να είναι σε μόνιμη κατάσταση άμυνας κι απολογίας το ΚΚΕ.

Θανάσης είπε...

@Poe
Όσο αυξημένη επιρροή εξασφάλισε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το "δικό της ΟΧΙ της ανατροπής" και οι Λαφαζανικοί που έλεγαν και όχι στο ευρώ τόση αύξηση θα είχε και το ΚΚΕ αν γινόταν ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως όταν φαινόταν καθαρά πλέον ότι έψαχνε εύσχημο τρόπο για να παραδοθεί στην τρόϊκα και λίγες ώρες αφού η Ζωή και ο Μητρόπουλος είχαν θάψει την πρότασή του. Για τους λίγους "μετωπικούς" που θα κέρδιζε θα έχανε πολύ περισσότερους συνειδητοποιημένους με σαφή αντικαπιταλιστική θέση που σιχαίνονται τον (δεξιότερο του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, να μην ξεχνιόμαστε) ΣΥΡΙΖΑ. Το 5.5% είναι μικρό και αγχώνει ή κουράζει αρκετό κόσμο αλλά δεν αυξάνεται με "εξυπνάδες".

Ανώνυμος είπε...

Γαμώ την τρέλα μου, μην συγκρίνετε τι αποκόμισε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Μ-Λ ΚΚΕ/ΚΚΕ (μ-λ) και και και...με το τι θα έβγαζε το ΚΚΕ αν διεκδικούσε κάτι χειροπιαστό στο δημοψήφισμα, είτε την ακύρωση μέσω της αποχής είτε την εκπροσώπηση του ΟΧΙ μέσω της υπερψήφισης του. Το ΚΚΕ έχει brand name που μετράει λόγω ενός αιώνα ιστορίας,λόγω ΕΑΜ, λόγω ΔΣ, λόγω Μπελογιάννη και Άρη, Τζήμα, Σαράφη, λόγω χίλια δύο. Εντάξει, δεν θα συμφωνήσουμε για την τακτική αλλά μην αρχίσουμε και τα μουρλά. Κριτήριο το εκλογικό αποτέλεσμα στην μικρογραφική κλίμακα του"ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΎΛΙΟΥ"...

Λέων (τρελαμένος από αυτά που διαβάζω)

Poe είπε...

Αλλο η ανταρσυα αλλο το κκε
Η ανταρσυα ερωτοτροπουσε ποικολοτροπως με το συριζα, εδω ολοκληρες συνιστωσες τις εφυγαν, λογικο να χασει εκλογικη επιρροη, αυτο της εφταιγε και οχιτο οτι ειπε οχι στο δημοψηφισμα.

Το οχι στο δημοψηφισμα, του κκε, με ενημερωση δηλαδη οτι αυτο το οχι ειναι "κενο"(οσο κενο ηταν και το τριπλο οχι δηλαδη) χωρις ενα συνολικο σχεδιο παλης και χωρις την οργανωση της εργατικης ταξης σε ενα μετωπο δεν βρισκω γιατι θα ειχαν καποιο λογο να το σνομπαρουν οι "συνειδητοποιημενοι με σαφη ταξικη θεση". Κατα τη γνωμη μυο ηταν μια επιλογη τακτικης αυτη του κομματος για δικο του ψηφοδελτιο-ακυρο στην ουσια αλλα οχι λιγοτερο ακυρο απο τα αλλα δυο, απλα τα αλλα καταμετρωνταν- και θα μπορουσε-μακαρι-να ειχε κανει διαφορετικη επιλογη τακτικης. Ουτε η μια ουτε η αλλη επιλογη προσβαλλουν τις αρχες μας, ουτε την στρατηγικη μας... αυτο εγω πιστευω. Απλα κατα τη γνωμη μου ως τακτικη η τακτικη του οχι ειναι καλυτερι. Οχι του ξερου οχι αλλα ενος οχι που θα λεμε οτι ειναι απο τη μια συμβολικο και απο την αλλη ανεπαρκες, και που θα εξηγουμε τι ειναι το επαρκες και ποια ειναι η παγιδα που στηνει ο συριζα. Εμεις οχι μονο δεν το καναμε αυτο, αλλα λεγαμε και οτι οχι=ναι ... πιανοντας απο το αυτι ενα κοσμο που ισως και να θεωρουσε οτι κατι εκανε με αυτον τον τροπο, αντι να τον πιασουμε απο το χερι και να του εξηγησουμε αυτα που θα του εξηγουσαμε και πιανοντας του του αυτι, αλλα με περισσοτερες πιθανοτητες να μας ακουσει.

Θανάσης είπε...

Σου διαμορφώνει κάποιος νταβατζηλίδικα το ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις δηλαδή ναι ή όχι στα 8 δις μέτρα του σχεδίου Γιούνγκερ (αλλά ναι στο δικό του σχέδιο των 47 σελίδων ή κάτι χειρότερο). Του αντιτείνεις ότι υπάρχει ουσιαστικότερο ερώτημα να μπει αν είναι να γίνει δημοψήφισμα και το θάβει. Πείθεσαι περισσότερο ότι κάνει πιρουέτες για να κερδίσει χρόνο. Αν συνταχθείς μαζί του στο ίδιο ψηφοδέλτιο (όπως και να βαφτίσεις το όχι σου) του αναγνωρίζεις ευγενή κίνητρα που χρόνια και ιδίως από τον Γενάρη πασχίζεις να πείσεις τον κόσμο ότι δεν έχει και υποσκάπτεις τη δική σου διαφοροποίηση και τον Γενάρη (και το 2012) αλλά και στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Αυτοκτονία θα ήταν η συνοδοιπορία με την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα. Τα (όποια)όχι του Καμμένου και το Φλαμπουράρη είναι διαφορετικά από αυτά του ΚΚΕ και εν πάση περιπτώσει στα πρόθυρα της συνεργασίας αυτών των εξουσιολάγνων με τον Λεβέντη τι να συζητάμε τώρα ...

zoot horn rollo είπε...

"Σου διαμορφώνει κάποιος νταβατζηλίδικα το ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις δηλαδή ναι ή όχι στα 8 δις μέτρα του σχεδίου Γιούνγκερ (αλλά ναι στο δικό του σχέδιο των 47 σελίδων ή κάτι χειρότερο). Του αντιτείνεις ότι υπάρχει ουσιαστικότερο ερώτημα να μπει αν είναι να γίνει δημοψήφισμα και το θάβει..."

Θανάση ν΄αγιάσει το στόμα σου (ή καλύτερα τα χέρια σου), δεν είναι δυνατόν ακόμα να ψαχνόμαστε για το δημοψήφισμα-παρωδία (μνημόνιο ή μνημόνιο).

Poe είπε...

Το ερωτημα του δημοψηφισματος δεν ηταν οχι στο ενα ναι στο αλλο
ηταν οχι στο ενα.
Μην λεμε παλι τα ιδια

Το οτι εμεις λεγαμε οτι οχι στο ενα σημαινει ναι στο αλλο ηταν ακομη ενα λαθος
γιατι δεν σημαινε αυτο
το οτι ο συριζα το εκανε οτι ηθελε ειναι αλλο ζητημα
θα το εκανε οτι ηθελε ακομα και αν ηταν 99/100 τα ακυρα με τη δικη μας προταση
ακομα και αν η δικη μας προταση ηταν valid στο δημοψηφισμα
αρα να λεμε οτι και τη δικη μας προταση αν ψηφισετε
παλι ο συριζα θα σας το κανει μνημονιο
αλλα αν ειμαστε εναντιοι σε αυτο
στο να μη σεβαστει ο αλλος το αποτελεσμα
επρεπε να πουμε οτι δεν ψηφιζουμε καν στο δημοψηφισμα
οχι ψηφιζουμε τη δικη μας προταση
δηλαδη τη δικη μας προταση δεν θα την επαιρνει ο συριζα να την κανει ναι στο δικο του μνημονιο;

εμεις λοιπον εφοσον διαλεξαμε να παμε να ψηφισουμε
θα επρεπε να στηριξουμε το οχι
και να παλεψουμε την αλλη μερα απο μια καλυτερη θεση
οτι κοιτα
πηρατε το οχι του λαου κατα 70+%(γιατι στην προκειμενη περιπτωση θα ειχαμε ψηφισει και εμεις οχι) και το κανατε ναι
ποιος σας εδωσε το δικαιωμα;
Αντ αυτου διαχωρησαμε τη θεση μας τελειως... ειπαμε το δικο μας οχι, το οποιο με τη δικη σας λογικη, ετσι και αλλιως το πηρε ο τσιπρας και αυτο και το εκανε μνημονιο μαζι με το αλλο οχι... Ρισκαροντας να βγει ναι και να το παρει ο τσιπρας ως τον απολυτο φερετζε για να κανει τα δικα του απο την επομενη μερα
...και να τραβηξουμε και το αυτι σε οσους ειπαν το οχι...αντι να τους πιασουμε το χερι οπως ειπα παραπανω και να εχουμε μια μεγαλυτερη επιρροη πανω τους, λεγοντας τους τα ιδια που θα τους λεγαμε ετσι και αλλιως για τα περι δημοψηφισματος



Poe είπε...

Τεσπα εγω σταματαω εδω γιατι και βαρεθηκα και δεν εχει νοημα να ασχολουμαστε πια με αυτο το ζητημα

zoot horn rollo είπε...

Δεν είναι όλοι όσοι είπαν "οχι" διατεθειμένοι να δώσουν το χέρι τους όπως βλέπεις, αρκετοί δαγκώνουν κι από πάνω. Για τους υπολοίπους καλά λες poe.

Την ουσία πάντως την έβαλε καλύτερα απ'όλους ο Θανάσης.
Το έχουμε κουράσει με το δημοψήφισμα-μούφα.

Ανώνυμος είπε...

"...Το οτι εμεις λεγαμε οτι οχι στο ενα σημαινει ναι στο αλλο ηταν ακομη ενα λαθος
γιατι δεν σημαινε αυτο..."

Κάνεις τεράστιο λάθος Πόε και διαστρεβλώνεις εντελώς την πραγματικότητα. Την βδομάδα του δημοψηφίσματος είχαν βγει ένα κάρο κυβερνητικά στελέχη και δήλωναν ξεκάθαρα ότι το "ΟΧΙ" σημαίνει "ΝΑΙ" στην αντιπρόταση της κυβέρνησης, ακόμη και non paper της ίδιας της κυβέρνησης είχε βγει επί του θέματος, βαριέμαι να κάθομαι να ψάχνω λινκς αυτή την στιγμή. Το δημοψήφισμα η κυβέρνηση το έθεσε και ως εκ τούτου και το διά ταύτα αυτού, δεν το έθεσες εσύ με τα δικά σου προσωπικά κριτήρια. Αν και ήμουν επιφυλακτικός στην αρχή νομίζω ότι με βάση τα γεγονότα κάνατε τεράστιο σφάλμα όσοι συρθήκατε στον χωρό του "ΟΧΙ" και καλό θα είναι κάποια στιγμή να το παραδεχτείτε.

Ένα τεράστιο κομμάτι του κόσμου που στήριξε "ΟΧΙ" καμία διάθεση για καμία ρίξη δεν είχε, μνημόνιο ήθελε πουλώντας και λίγο τσαμπουκά και αυτό αποδείχτηκε από το τι ψήφισε στις επόμενες εκλογές αλλά και (κυρίως) από την κατάσταση στο εργατικό κίνημα. Αλλού είναι το πρόβλημα και δεν έχει να κάνει με τακτικισμούς και λοιπά εντελώς δευτερεύοντα ζητήματα.

Ijon Tichy

Poe είπε...

Ξανατοποθετουμε επειδη φευγω απο το ζητημα δημοψηφισμα και το παω στο τι θελει ο λαος

Ο λαος δεν θελει μνημονιο
απλα δεν πιστευει οτι εχει αλλη επιλογη
και στο βαθμο που παει να ψηφισει ψηφιζει "το μη χειρον"
τι να κανουμε δεν εχει εμπιστοσυνη στον εαυτο του
δεν εχει εμπιστοσυνη σε εμας
δεν εχει εμπιστοσυνη στο σοσιαλισμο
αλλα αυτο δεν σημαινει οτι του αρεσουν τα μνημονια
αν μπορουσε να πατησει ενα κουμπακι να μην υπηρχε μνημονιο το90/100 θα το παταγε

Και αυτο που του λεμε εμεις δεν ειναι κατι ομορφο και ευκολο
αιμα δακρυα και ιδρωτα θελει
και στο βαθμο που ο λαος το εχει καταλαβει
δεν ειναι παραλογο να κωλωνει και να αποφευγει μια συγκρουση με αβεβαιο αποτελεσμα
τι να κανουμε, ειναι μια υπερβαση αυτη που του ζηταμε να κανει
δεν ειναι κατι ευκολο

Αλλα το ζητημα σε αυτη τη φαση δεν ειναι να παρεις την μεγαλη μαζα του λαου μαζι σου... τι να κανουμε δεν μπορουμε αυτη τη στιγμη...
αλλα να βρεις τον τροπο να αποσπασεις λιγο πολυ απο τις συστημηκες λογικες και να φερεις κοντα σου στον αγωνα σου μια μεριδα του λαου
που θα ειναι θεμελιωδης αν την αξιοποιησεις καταλληλα-και να αξιοποιησεις καταλληλα και τις δυναμεις που ηδη εχεις- για τους αγωνες που θα ακολουθησουν

Παντως εκει που τους ζητας να σε ακολουθησουν καμια εγγυηση δεν μπορεις να τους δωσεις οτι θα περασουν καλυτερα
τουλαχιστον οχι στο αμεσο μελλον
γιατι η συγκρουση που θα ακολουθησει θα ειναι σφοδρη, αν λεμε αν καταφερεις μια ικανη μαζα να κανει το επομενο βημα
Για μενα και για σενα η απολαβη μπορει να ειναι οτι δεν υποτασσομαστε, δεν σκυβουμε το κεφαλι
Πολυς κοσμος ομως φοβαται να εναντιωθει στο χασαπη, τι να κανουμε, ειναι τρομαχτικο το μαχαιρι του... προτιμα να περιμενει στο σταβλο ελπιζοντας πως θα ειναι απο αυτους που θα τη βγαλουν με σκετο αρμεγμα και κουρεμα και οχι με σφαγη.

Για αυτο σου λεω, μεγαλη η υπερβαση, και δενε ιναι ευκολο ο λαος σε αυτη τη φαση που βρισκομαστε τωρα να την κανει μαζικα
Εδω ακομα και τωρα που δεν εχουν βγει τα οπλα, ακομα και το να ασκησεις το δικαιωμα σου και να απεργησεις σημαινει οτι μπαινεις στο στοχαστρο
... αυτο δεν σημαινει οτι δεν μπορουμε να αυξησουμε τη "στρατολογηση" μας, ουτε οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι που δεν την κανουν την υπερβαση

αλλα το να λεμε οτι ο κοσμος προτιμαει μνημονια και διαλεγει μνημονια ειναι λιγο μπακαλοχασαπικο... ο λαος το κανει αυτο επειδη και ο αλλος δρομος που τον καλουμε να διαβει ειναι ιδιαιτερα δυσβατος, και τον εχουν μαλιστα πεισει οτι δεν οδηγει και πουθενα

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια, Ijon Tichy.
Ο κόσμος παρασύρθηκε, σε ένα ψευτοτσαμπουκά - πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Παραπλανημένος από τους μηχανισμούς, που εκφράζει ο Τσίπρας-Σανελ, χρησιμοποιήθηκε, για άλλη μια φορά ενάντια στα συμφέροντά του. Ολο αυτό το τσίρκο, που στήθηκε από την 25.1.15 είχε ένα βασικό σκοπό: Να εμπεδώσει ο Λαός το ΤΙΝΑ. Δε γινότανε αυτό με τον Σαμαρά...
Αειντε, στην Απεργία αύριο, όσοι πιστοί!

Ανώνυμος είπε...

@Σεχτάρ

Στα σημεία που έθεσες:

1. Καταρχάς, αυτός που λέει “δε μου φτάνουν τα μέτρα Γιούνκερ, αλλά θέλω κι άλλα” δεν είναι ούτε ηττοπαθής, ούτε εκβιασμένος. Είναι συνειδητά με τον εχθρό. Φοβισμένο και εκβιασμένο θα μπορούσες να τον πεις αν ερμήνευες την ψήφο του ως εξής: “ξέρω ότι ετοιμάζουν νέα, χειρότερη συμφωνία αλλά δεν έχω κουράγιο να αγωνιστώ ενάντιά της, ούτε βλέπω κάποια προοπτική”. Αλλά εσείς δεν είπατε αρχικά αυτό. Τώρα το γύρισες, για να απαντήσεις στην κριτική. Όμως, αυτό ήθελε να πει η καθοδήγηση του ΚΚΕ; Για διαβάστε τη δήλωση του σ. ΓΓ της ΚΕ το βράδυ κιόλας του δημοψηφίσματος (πριν τη σύσκεψη των αρχηγών): Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όσους και όσες επέλεξαν σήμερα το ΟΧΙ, πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να σταματήσει η λιτότητα, ότι απαντάνε με αυτόν τον τρόπο στα αντιλαϊκά μέτρα, στα μνημόνια. Τους καλούμε όλους και όλες, που σήμερα αισθάνονται δικαιωμένοι που επικράτησε το ΟΧΙ, να μην εφησυχάσουν, να μη συναινέσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει αυτό το ΟΧΙ σε ένα ΝΑΙ σε νέες αντιλαϊκές συμφωνίες. Τους τείνουμε το χέρι για τους αγώνες της επόμενης μέρας, ενάντια στην επιδείνωση της ζωής τους. Τα συμπεράσματα, για όποιον καταλαβαίνει απλά ελληνικά, δικά σας…

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ο σ. ΓΓ απευθύνεται μετά το δημοψήφισμα σε ένα τμήμα όσων ψήφισαν το ΟΧΙ “πιστεύοντας ότι έτσι απαντάνε στα μνημόνια και για να σταματήσει η λιτότητα”, ενώ πριν δε δεχόταν ότι μπορεί να υπάρχει τέτοιος κόσμος στο ΟΧΙ. Βέβαια, υπάρχει και η άποψη ότι ο κόσμος αυτός «μετρήθηκε» με το άθροισμα των ποσοστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ (άντε και λίγο από το ποσοστό του ΚΚΕ που δεν συντάχθηκε με την κομματική θέση), δηλαδή ένα σκάρτο 4%, οπότε το υπόλοιπο ως το 62,5% είναι με τον Τσίπρα. Αυτά, σύντροφοι, είναι σαχλαμάρες. Σε ένα τόσο μαζικό ρεύμα είναι αυτονόητο ότι υπάρχει αντιφατικότητα: από το “να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε πριν υπογράψουμε τη συμφωνία” μέχρι και το “έτσι εκφράζω την οργή ή/και την αντίθεσή μου στα μνημόνια, την ΕΕ” κλπ. Δε μπορείς να αναλύεις την αντιφατικότητα αυτή με μοναδικό ή κύριο εργαλείο το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Το ότι πολύς κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβρη ήταν απογοητευμένος και δεν έβλεπε προοπτική, δε σημαίνει ότι τον Ιούλη ψήφισε ΟΧΙ έχοντας το ίδιο σκεπτικό. Το κύριο είναι ότι στο ΟΧΙ στοιχήθηκαν μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, κουβαλώντας βασικά τις αυταπάτες τους. Όσοι φοβούνταν, ψήφισαν βασικά το ΝΑΙ. Αυτό αναγκάστηκε να αναγνωρίσει, εκ των υστέρων, η δήλωση του σ. ΓΓ.

2. «Ξεχνάς» εύκολα, φίλε. Στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ («Ρ», 28/6/2015) επί λέξει γράφεται: Το ΚΚΕ θεωρεί ότι στο δημοψήφισμα η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι μία: «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ». Στο αμέσως επόμενο φύλλο του «Ρ» (29/6), δημοσιεύεται ανακοίνωση της ΚΕ όπου αναφέρεται: Η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι έκθετη, γιατί απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ - και ούτε καν την έθεσε σε ψηφοφορία στη Βουλή - να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού τα εξής ζητήματα: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ OΛΩΝ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ. Και, κατόπιν τούτου, η ΚΕ καλεί την εργατική τάξη και το λαό να ρίξει στην κάλπη το γνωστό ψηφοδέλτιο που ανέφερες. Αυτή είναι η πλήρης σειρά των γεγονότων που σκοπίμως(;) απέκρυψες. Και έχει σημασία γιατί αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ έθεσε στη Βουλή πρόταση να συμπεριληφθεί στο δημοψήφισμα η άμεση αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Μόνο αφού η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή, «διορθώθηκε» η πρόταση στο τυπωμένο ψηφοδέλτιο που κυκλοφόρησε. Εσύ, τώρα, μας λες ότι ΔΕΝ είσαι με την αρχική πρόταση του ΚΚΕ και μάλιστα αποκαλείς «κύριο» κι όχι σύντροφο όποιον συμφωνεί με αυτήν. Μπράβο σου. Τέτοια ομολογία, ότι το ΚΚΕ πρέπει να πάψει να αγωνίζεται για την άμεση έξοδο της χώρας από την ΕΕ, είχαμε να ακούσουμε (μετά το Μίμη και τη Δαμανάκη το ’89-‘91) από τον καιρό του Θεωνά και του Κωστόπουλου…

RFB (1/2)

Ανώνυμος είπε...

3. Τελικά, έχεις πολλή πλάκα. Εγώ σχολίασα, αρχικά, μόνο για το ζήτημα του δημοψηφίσματος και το συσχέτισα με τη συμμετοχή στη Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών. Μίλησα, δηλαδή για ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα. Εσύ ήσουν αυτός που το γενίκευσε μιλώντας για το πώς στέκονται γενικά και αφηρημένα οι κομμουνιστές απέναντι στις απάτες των αστών και μετά έρχεσαι και παριστάνεις τον έκπληκτο που σου απαντώ κι εγώ φέρνοντας ευρύτερα παραδείγματα απατών στις οποίες απαντάμε διαφορετικά. Εκτός και αν δε θεωρείς τις αστικές εκλογές απάτη, αλλά μόνο τα δημοψηφίσματα. Αλλά για να καταλάβεις πόσο χαμένα τα’χεις, στο αμέσως επόμενο σημείο σου, το 4, γράφεις ότι κάποιοι έλπιζαν μάταια πως η γνώση του λάθους της αποχής του ’46 θα απέτρεπε το ΚΚΕ από να το επαναλάβει – υπονοώντας ότι σε άλλες συνθήκες αντιστοιχούν άλλες απαντήσεις. Και δεν καταλαβαίνεις ότι το επιχείρημα στρέφεται εναντίον σου, διότι μας διδάσκει ότι την απάτη των αστών δεν την απαντάμε πάντα με τον ίδιο τρόπο, λες και είναι ζήτημα αρχής, αλλά με εκείνο τον τρόπο που κάθε φορά υπηρετεί τους σκοπούς μας, στο πλαίσιο των δοσμένων κάθε φορά συσχετισμών δύναμης.

Αλλά όταν έχεις ύφος 35 χιλιάδων καρδιναλίων και περηφανεύεσαι κιόλας γι αυτό, έτσι γίνεται. Πέφτεις στον τοίχο και ο κρότος είναι ακόμα μεγαλύτερος…

RFB (2/2)

ΥΓ1. Τα σημεία 1 και 2 είναι και απάντηση στον σχολιαστή Θανάση, 2/12, 12:39πμ.
ΥΓ2. Για το ratm και τον Σ. που με χρεώνουν «αντιφάσεις», θα τους πω μόνο: η εργατική αριστοκρατία δεν εκφράζεται μονοσήμαντα με τον κυβερνητισμό. Οπορτουνισμός είναι και η λογική της κοινοβουλευτικής αριστερής αντιπολίτευσης, ρόλος στο πλαίσιο του συστήματος. Η ηγεσία του ΚΚΕ, έχει αποδεχθεί κατά την άποψή μου αυτό το ρόλο – εν μέρει αποδίδοντας της επιλογή της στο αντικειμενικό γεγονός του πολύ αρνητικού συσχετισμού διεθνώς και στη χώρα μας. Αλλά αυτό ούτε τη δικαιώνει, ούτε αλλάζει τον οπορτουνιστικό χαρακτήρα της πολιτικής της, όσες «επαναστατικές κορώνες» κι αν χρησιμοποιεί.
ΥΓ3. Άναυδε, έχω επί της ουσίας απαντήσει στο σημείο 1 του Σεχτάρ. Αλλά με μια επιπλέον επισήμανση. Το Γενάρη ο λαός δεν ψήφισε 95% μνημόνιο, τουλάχιστον δεν το έκανε συνειδητά. Το ότι ήταν εκτός πραγματικότητας η προσδοκία του, αυτό δε σημαίνει ότι δεν την είχε. Και επίσης ούτε η ψήφος του Γενάρη, ούτε το ΟΧΙ σημαίνει ότι «ο λαός ήρθη στο ύψος των περιστάσεων». Σε κάποιον άλλο μάλλον απαντάς και όχι σε εμένα…
ΥΓ4. Πόε, συμφωνούμε στο θέμα του δημοψηφίσματος. Στο ζήτημα του κοινοβουλευτισμού, θα ήταν έτσι όπως το λες αν οι κοινοβουλευτικοί χειρισμοί έρχονταν επικουρικά σε συνθήκες οξυμένης ταξικής πάλης και ανεβασμένων εξωκοινοβουλευτικών διαθέσεων. Σε συνθήκες που το κίνημα είναι πάτος, κανένας κοινοβουλευτικός χειρισμός δεν είναι καταρχήν επιτρεπτός. Αυτή είναι η άποψή μου. Κάποια στιγμή μπορούμε να τη συζητήσουμε.
ΥΓ5. Με αυτές τις παρατηρήσεις αποχωρώ από τη συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να προσθέσω μια φράση στο σημείο 2 του κειμένου που ανέβασα πριν λίγα λεπτά, για να είναι ολοκληρωμένο το τι θέλω να πω:

"...Μόνο αφού η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή, «διορθώθηκε» η πρόταση στο τυπωμένο ψηφοδέλτιο που κυκλοφόρησε. Προσωπικά, είπα ότι θεωρώ λάθος το να τίθεται το σύνθημα πάλης για την έξοδο από την ΕΕ σαν ερώτημα δημοψηφίσματος στις παρούσες συνθήκες, αλλά χαιρετίζω την πρόθεση έστω να τεθεί το συγκεκριμένο σύνθημα - άλλο αν την επομένη κιόλας το ΚΚΕ έσπευσε να τα 'μαζέψει' και να επιστρέψει στο "αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία". Εσύ, τώρα..."

Ευχαριστώ για τη διόρθωση
RFB

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"Πάντα κομμουνιστής ήμουν και παραμένω "

http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/01/blog-post_25.html

αφιερωμενο στον "κομμουνισταρα" RFB

Ανώνυμος είπε...

επίσης δεν έχει συζητηθεί αρκετά, και εδώ καθόλου, και είναι και δύσκολο βέβαια γιατί οι διαφορετικές προς το ΚΚΕ απόψεις τρώνε απειλές λογοκρισίας κλπ, το ότι η Αλέκα στην Βουλή πριν ο Κουτσούμπας πει για το άκυρο, και το βάλτε την ... έξοδο από την ΕΕ στο δημοψήφισμα, που εκείνη την ώρα δεν γίνονταν και τυπικά, έπρεπε να γίνει... υπουργικό συμβούλιο να κάνει άλλη πρόταση, έπρεπε το ΚΚΕ να το έχει πει Παρασκευή βράδυ, η Αλέκα λοιπόν μίλησε καθαρά για έγκυρο ΟΧΙ.

αν το αμφισβητήσετε θα βρω και το link.

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

Στο καλο.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επίσης δεν έχει συζητηθεί αρκετά Κώστα αν τελικά έκανες απεργία, έστω σήμερα.
Αλλά ας μιλήσουμε για λογοκρισία. Που σημαίνει κρίνω τι λέει ο άλλος. Αυτά που λες λοιπόν είναι γενικά μιλώντας ένα κάρο μαλακίες. Να λοιπόν, μια λογοκρισία. Στην οποία μέχρι τώρα δεν είχα προβεί, γιατί δε μου φαίνονται ενδιαφέροντα τα σχόλια που αφήνεις (αν και μπορείς να πεις πως κι αυτό είναι μια έμμεση μορφή λογοκρισίας).
Αυτό που σίγουρα αποτυγχάνει να συζητήσει αρκετά κανείς μαζί σου είναι η ουσία, γιατί τρώει απειλές δημοκρατικής μέχρι εξόντωσης συζήτησης μαζί σου, ενώ πετάς την μπάλα στην κερκίδα επί 90 λεπτά. Αλλά φταίνε κι αυτοί που σου δίνουν σημασία (όπως κατά άλλους, φταίω εγώ που δε σε έχω κόψει).
Κατά τα άλλα, κάνε έναν κόπο να διαβάσεις ξανά τι (σου) έγραψα παραπάνω και προσπάθησε να το εφαρμόσεις. Εκτός κι αν σε βολεύει να εμφανίζεσαι ως θύμα λογοκρισίας.

zoot horn rollo είπε...

Κανε μας τη μουρη κρεας.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρω τι μου έγραψες, να μην μονοπολώ, αλλά δεν το κάνω έτσι κι αλλιώς, αν πέσουν 5 να μου απαντάνε και μάλιστα επιθετικά, υβριστικά κλπ, απαντάω, αλλά θα το σταματήσω, στο είπα και άλλοτε. Αλλά δεν φταίω, πες τους (γυρίσαμε και στο δημοτικό με σας που μπλέξαμε) να μην βρίζουν κλπ.

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

Ωριμος ο Κωστας...οχι σαν εμας...

Ανώνυμος είπε...

Μιας και το τελευταίο μου χθεσινό σχόλιο μάλλον παράπεσε, ήθελα να διευκρινίσω στο σημείο 2, στο τέλος της παραγράφου το εξής. Προσωπικά, θεωρώ λάθος (και εξήγησα και στο υστερόγραφο και αλλού το γιατί) να μπαίνουν σοβαρά ζητήματα όπως η έξοδος από την ΕΕ ή η κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών τους νόμων σε προτάσεις νόμου ή δημοψηφίσματος με υπογραφή κομμουνιστών. Ωστόσο, χαιρέτισα την προς στιγμή διαφαινόμενη διάθεση του ΚΚΕ να θέσει το ζήτημα της εξόδου από την ΕΕ, έστω και με τη λαθεμένη πρόταση δημοψηφίσματος και άσχετα με το γεγονός ότι έσπευσε μια ημέρα μετά να "μαζέψει" το σύνθημα αυτό και να επανέλθει στα γνωστά. Αυτό, για να μην υπάρχει κάποια παρανόηση ως προς τη δική μου θέση για το ζήτημα.

RFB

ΥΓ. Αλήθεια, τώρα που είναι επίκαιρο το θέμα, την έξοδο από το ΝΑΤΟ με ποια έννοια τη θέτει η καθοδήγηση του ΚΚΕ; Το αίτημα για εδώ και τώρα, άμεση έξοδο της χώρας από τη συμμαχία των φονιάδων, σπρώχνει κι αυτό το λαό "κάτω από ξένες σημαίες" και ποιες είναι αυτές;

zoot horn rollo είπε...

Καλά που φεύγεις κι εσύ. Μανούλα στη διαστρέβλωση.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

αλλος που "αποχωρει" και ολο εδω τριγυρνα ....."φευγουν οι βασεις που μενουν"
Εχει αφησει σχολη ο σκατογερος