Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Η διεθνής

Η χτεσινή διεθνιστική αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στο Σπόρτινγκ ήταν από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις, που συγκεντρώνουν ευρύτερο ενδιαφέρον και κόσμο που συρρέει να τις παρακολουθήσει οικειοθελώς και όχι από (υπο)χρέωση. Όσοι ήταν χρεωμένοι εξάλλου, πήγαν με μισή καρδιά στην Ομόνοια (η άλλη μισή στο Σπόρτινγκ βρίσκεται) από την οποία πέρασαν για λίγο κι οι ξένοι καλεσμένοι, μαζί με τον Ελισαίο, και πήραν μια γεύση. Ενώ στο τέλος της πορείας κάποιοι σφοι έτρεχαν να προλάβουν οτιδήποτε και αν σώζεται. Εξάλλου τον Τιούλκιν μια φορά θα τον δεις από κοντά, ενώ από προαπαιτούμενα, άλλο τίποτα, ούτε μάθημα στα ΤΕΙ να ήμασταν. Το χτεσινό αποτέλεσμα, σε αυτό το κόμμα που στα δυο είχε σχιστεί, ήταν να μην είναι τόσο μαζική η πορεία με αντίστοιχα πρόσφατα καλέσματα, αλλά να αποφευχθεί το αδιαχώρητο στο κλειστό του Σπόρτινγκ, που ήταν απλώς κατάμεστο, με λίγο κόσμο απέξω (να συμβολίζει την επαναστατική συνείδηση).

Η κε του μπλοκ αδυνατούσε αντικειμενικά να δώσει προσωπικά το «παρών», αλλά οι κεραίες της έπιασαν και μετέφεραν διάφορα ενδιαφέροντα στιγμιότυπα. Τις διεθνιστικές νότες που έπαιζαν από τα μεγάφωνα και τα πανό με τα συνθήματα, που ήταν γραμμένα σε διάφορες γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, τούρκικα, αραβικά και ρώσικα. Από τις οποίες, ένα μέρος του κοινού καταλάβαινε αρκετά καλά την τελευταία κι έτσι χειροκροτούσε, χωρίς να περιμένει τη μετάφραση στην ομιλία του Τιούλκιν (όπου, παρεμπιπτόντως, είναι ζήτημα αν χανόταν-αλλοιωνόταν κάτι κατά τη μεταφορά ή αν όντως ο σφος μίλησε για «κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης»!). Ενώ μια ηλικιωμένη σφισσα, τον έπιασε στο τέλος του λόγου του και μιλούσαν μαζί, προφανώς στη μητρική του(ς) γλώσσα.

Από την ομιλία του ΓΓ κράτησα τις συχνές αναφορές στο στόχο της αποδέσμευσης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ότι απέφυγε να κάνει κάποια αναφορά στην κυβέρνηση Άσαντ, όπου συμμετέχει το Συριακό ΚΚ. Κι ότι χρησιμοποίησε, για τους ίδιους προφανώς λόγους, εναλλακτικές διατυπώσεις για τη Ρωσία (πχ μονοπωλιακά συμφέροντα, ανερχόμενη αστική τάξη, στρατιωτική ανάμειξη, άλλες ισχυρές δυνάμεις –όπως η Ρωσία, η Κίνα και οι σύμμαχοί τους) ή πιο γενικές αναφορές (ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, αντιθέσεις, κτλ), χωρίς να τη χαρακτηρίζει ευθέως ιμπεριαλιστική και να τη βάζει στο ίδιο τσουβάλι με τον ευρωνατοϊκό ιμπεριαλισμό.

Στα ίδια πλαίσια, ο Τιούλκιν μίλησε για ρωσικό καπιταλισμό κι είπε ότι η διαμόρφωση του ιμπεριαλισμού στη Ρωσία προχωρά (αλλά προφανώς δεν έχει ολοκληρωθεί)! Ενώ το ΚΕΚΡ υποστηρίζει κριτικά και βάση της συγκεκριμένης ανάλυσης της κατάστασης, τη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας στη Συρία, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα τους Σύριους σφους ότι η ρωσική αστική τάξη μπορεί να τους προδώσει, όπως ήδη (διαφαίνεται να) κάνει και στην Ουκρανία, με τους λαούς του Ντονμπάς –εκεί που ο Πούτιν αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο Ποροσένκο κι οι δολοφόνοι του ηττώνται από τους ανθρακωρύχους και από τους οδηγούς τρακτέρ, που αποτελούν την (προλεταριακή) βάση της ένοπλης αντίστασης. Άφησε βέβαια μια μικρή σπόντα, για τις δύο παρεκκλίσεις στο κομμουνιστικό κίνημα (η υποστήριξη των αστικών αρχών της χώρας τους και η καταδίκη κάθε πράξης αστικών δυνάμεων, ακόμα και της βοήθειάς τους στο Ντονμπάς). Αλλά αμέσως μετά ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη συνεπή, διεθνιστική του στάση στην Ουκρανία, που οδήγησε στις διώξεις τριών στελεχών του (την απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία από την κυβέρνηση Ποροσένκο). Ενώ τόνισε εμφατικά τη σύνδεση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης με τον αγώνα ενάντια στον οπορτουνισμό και το ρόλο του Σύριζα (που γνωρίζετε καλά πώς τραγουδάει).

Από τους υπόλοιπους κράτησα: τον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση του Σύριου, που αποτυπωνόταν και σε κάποιες φράσεις του «ένδοξο ΚΚΕ, ένδοξη Ελλάδα, μεγαλοπρεπής εκδήλωση».  Την αναφορά του στην αξιοποίηση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της ρώσικης επέμβασης, που δεν είναι βέβαια η ΕΣΣΔ, αλλά... Τα αιχμηρά βέλη του προς την «ιμπεριαλιστική, σιωνιστική επίθεση» που θέλει να αφανίσει την Παλαιστίνη, τη λιβανέζικη και την ιρακινή αντίσταση. Τη λυρική διατύπωση για την Τουρκία, που είναι ένα μολυσμένο νύχι του ΝΑΤΟ. Την ειλικρινή συγνώμη και την ντροπή που ζήτησε ο Τούρκος σφος για το ρόλο που παίζει η χώρα του στη Συρία. Το κλείσιμό του στα ελληνικά «ζήτω το ΚΚΕ, ζήτω ο διεθνισμός, ζήτω ο αγώνας του λαού της Συρίας».

Το ζεστό, αυθόρμητο χειροκρότημα του κοινού σε πολλά σημεία της εκδήλωσης. Και τον ύμνο της Διεθνούς, με σφιγμένες γροθιές (δεξιές κι αριστερές αν ενδιαφέρεστε για τέτοιες γεωγραφικές έννοιες) στο τέλος –που μου θύμισε μια πολύ ευχάριστη τούρκικη κωμωδία, με πολιτικές προεκτάσεις, και έδωσε την ιδέα για τον τίτλο του σημερινού κειμένου. Γιατί αυτό είναι που εξηγεί σε τελική ανάλυση τον ενθουσιασμό και το κλίμα που επικρατούσε χτες στο κλειστό του Σπόρτινγκ παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις και τις δυσκολίες που παρουσιάζει ένα εγχείρημα συνεργασίας και συντονισμού των κομμουνιστικών κομμάτων, που δεν έχουν υποστείλει την κόκκινη σημαία του αγώνα και της επαναστατικής πάλης.


Κι αυτό είναι που μένει κι ως επιμύθιο-παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Κάποιοι θα πουν ότι μαζευτήκαμε χτες, για να ανταλλάξουμε απόψεις και να συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε. Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Οι κομμουνιστές συζητούν ανοιχτά, χωρίς να ρίχνουν κάτω από το χαλί τις διαφορές τους, ούτε όμως και να τις υψώνουν σαν τείχος ανάμεσά τους, που να εμποδίζει το συντονισμό και την κοινή, αντιιμπεριαλιστική πάλη. Χωρίς να καταλύουν τους συντροφικούς δεσμούς που τους ενώνουν, προς πείσμα όσων επιμένουν να ανακαλύπτουν «σφοδρή ιδεολογική σύγκρουση», κτλ. Και διεξάγουν δημόσια αυτή τη διαπάλη, θυμίζοντας κάτι που σημείωσε στον καιρό του ο Ένγκελς, για τη δύναμη του κόμματος που οργανώνει μια τέτοια συζήτηση, χωρίς να δίνει όπλα στη φαρέτρα του αντιπάλου, που περιμένουν στη γωνία για να τις αξιοποιήσουν. Κάθε άλλο στην πραγματικότητα…

78 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Χωρίς να καταλύουν τους συντροφικούς δεσμούς που τους ενώνουν, προς πείσμα όσων επιμένουν να ανακαλύπτουν «σφοδρή ιδεολογική σύγκρουση», κτλ."

Μη μου στενοχωρείς τον Πετρόπουλο.

Amor omnia vincit

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αγάπη μόνο

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

(off topic σχολιο)

Τελευταια εχω παρατηρησει οτι εκδιδονται αρκετα αστικα (ή τελος παντων εκτος του ΚΚΕ) βιβλια γυρω απο τον εμφυλιο (και τα δεκεμβριανα)

Συγκεκριμενα χθες στα public ειδα 3 απο αυτα:

α)''ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944, Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ'' του Μενελαου Χαραλαμπιδη

β)Εμφυλια Παθη των Μαραντζιδη-Καλυβα

γ)Η αδύνατη επανάσταση του Βογλη

Ξεφυλλισα το πρωτο και μου φανηκε σχετικα κοντα στις θεσεις μας (με την εννοια οτι τουλ. δεν ειναι αντικομμουνιστικο).Το τριτο δεν το ανοιξα,αλλα ειναι απο τον ιδιο εκδοτικο οικο με τον πρωτο.

Το 2ο ειναι συγκαλλυμενα(?) αντικομμουνιστικο και ειναι γνωστες οι αποψεις των συγγραφεων και απο το βιβλιο του Μαραντζιδη για τον ΔΣΕ,αλλα ελεγα να το δω μηπως θεωρειται εστω απο τα σοβαρα της αλλης πλευρας.

Επισης,θα ηθελα προτασεις πανω στο ποια θεωρουνται τα σημαντικοτερα βιβλια πανω στον ελ. εμφυλιο,και ''δικα μας'' και ''δικα τους''(πχ Φωτια και Τσεκουρι).Εχω υπ οψιν μου και το βιβλιο της ΣΕ για τα Δεκεμβριανα που βγηκε προσφατα,οπως και το ''Τριχρονη Εποποιια του ΔΣΕ''.Αυτον τον καιρο διαβαζω αυτο του Μαργαριτη.

system failure due to insufficient evolution? είπε...

Η Ευρώπη συνθλίβεται από τους φασίστες, τους ισλαμοφασίστες, τους γραφειοφασίστες και τα αφεντικά τους

Ανώνυμος είπε...

"«ένδοξο ΚΚΕ, ένδοξη Ελλάδα, μεγαλοπρεπής εκδήλωση». Την αναφορά του στην αξιοποίηση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της ρώσικης επέμβασης, που δεν είναι βέβαια η ΕΣΣΔ, αλλά... Τα αιχμηρά βέλη του προς την «ιμπεριαλιστική, σιωνιστική επίθεση» που θέλει να αφανίσει την Παλαιστίνη, τη λιβανέζικη και την ιρακινή αντίσταση. Τη λυρική διατύπωση για την Τουρκία, που είναι ένα μολυσμένο νύχι του ΝΑΤΟ. Την ειλικρινή συγνώμη και την ντροπή που ζήτησε ο Τούρκος σφος για το ρόλο που παίζει η χώρα του στη Συρία. Το κλείσιμό του στα ελληνικά «ζήτω το ΚΚΕ, ζήτω ο διεθνισμός, ζήτω ο αγώνας του λαού της Συρίας»."
Σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε τι διαβάζαμε απο κάποιες ιντερνετοπερσόνες πριν απο 2 βδομάδες εδώ μέσα.



"Όσο για την "αλληλεγγύη" που "εισπράττουν" τα ΚΚ Συρίας, ξεχείλισε απ' τα μπατζάκια σας. Δεν προλαβαίνετε να τους ανεβοκατεβάζετε οπορτουνιστές. Όσο για δράσεις αλληλεγγύης στο συριακό κράτος, πήγαινε να βρεις καμία να μου πεις και μένα.

Όσο για τη συμμετοχή των ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις, είναι συναρπαστικό ότι την επικαλείστε για χώρες κάτω από ιμπεριαλιστική επίθεση, αλλά δεν σας προβλημάτιζε πριν την δεχτούν. Και πολύ βολικό.

Πολύ βολικό για το ΝΑΤΟ, φυσικά.

Δεν χρειάζετε να εξηγήσετε τι θα κάνατε στον ισπανικό εμφύλιο, ξέρω ήδη.

(...)

Για τα υπόλοιπα σχόλια, αργότερα. Για το ποιος ξεφτιλίζεται, ε, αυτό θα το κρίνουν τρίτοι(σ.σ. οι σύροι κομμουνιστές ας πούμε; :P ).

Exile on Main Street "



http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2015/12/blog-post_3.html



Ο γιος του Τσαρλς Μπαρκλεη

Ato είπε...

Γιε του Τσαρλς Μπαρκλευ

Το χθεσινό αν δεν ήταν αλληλεγγύη στον Συριακό λαό, τότε τι είναι;
Αλλά δεν σου κάνει. Βρες μου ένα άλλο κόμμα, οργάνωση κτλ που να έχει κάνει το οιδήποτε σε σχεση με την Συρία και να μην μιλούσε για Συριακή επανάσταση...εκτός από το ΚΚΕ.
Αλλά δεν σας κάνει. Από την μια την λέτε στο ΚΚΕ γιατί δεν του κάνει η σημερινή Ρωσία για σύμμαχος και νοσταλγεί ΕΣΣΔ αλλά για σένα δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν σου κάνει το ΚΚΕ και νοσταλγείς ή επιθυμείς ξέρω γω το ΚΚ της καρδιάς σου. Κάποιος άλλος είναι ο βολεμένος στο πληκτρολόγιο που δεν θέλει να ταχθεί με μια πλευρά μέσα στην χώρα του και απλά κατηγορεί.

zoot horn rollo είπε...

Ναι αλλά γιε του Μπαρκλεη ήταν "σοβαρό" σχόλιο.

zoot horn rollo είπε...

Μη τρελλαίνεστε, ειρωνικό ήταν το σχόλιο του γιου του σερ Τσαρλς και αφορούσε έναν από τους "σοβαρούς" που σχολίασαν εδώ.

Neophyte_commie είπε...

Δεν πρόλαβα να δω τα βίντεο ούτε να διαβάσω τις ομιλίες, έριξα μόνο μια ματιά σε αυτήν του Τιούλκιν. Συμφωνώ ότι είναι σημαντικό πως αυτές οι συζήτησεις γίνονται μπροστά στον λαό, όλα φανερά, και πως, παρά τις ολοφάνερες διαφωνίες, δεν υπάρχουν ρήξεις. Όσο δεν υπάρχουν τέτοιες, υπάρχει κάποια δυνατότητα να τους πείσουμε για το λάθος τους. Βέβαια, κάποιοι θα έλεγαν την εποχή εκείνη το ίδιο για την περεστρόικα… Ίσως να του κάναμε δώρο μια φωτοτυπία από την Χρεωκοπία της Βʹ Διεθνούς και τον αποστάση Κάουτσκι του ιδρυτή του κόμματός του, στα ρωσικά κιόλας… Τέσπα. Ίσως οι Ρώσοι σφοι να ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε, κάποιον άσσο στο μανίκι. Ίσως να έχει τις Θέσεις του Γενάρη έτοιμες ο σ. Τιούλκιν και να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να τις βγάλει.

Ανώνυμος είπε...

Η περίπτωση να έχει το ΚΚΕ λάθος, σ. Νεόφυτε και το δίκιο να το έχει το ΚΕΚΡ, αποκλείεται από χέρι, έτσι;;;

RFB

Ανώνυμος είπε...

RFB πήγες να τον ενημερώσεις τον Τιούλκιν και τους άλλους ότι το κκε είναι επί της ουσίας φιλονατοϊκό ή σε έφαγε η περιφρούρηση; Γιατί με αυτά που είπε για το κκε φαίνεται εκτός τόπου και χρόνου ο άνθρωπος, ούτε που ξέρει σε τι σφηκοφωλιά ήρθε. Χώρια το ότι δεν τόνισε ότι το ένα και μοναδικό ζητούμενο παντού και πάντα και τα πάντα όλα και τα κοάλα τίποτα είναι να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη. Τεσπα αν δεν το κατάφερες μικρό το κακό καθώς γενικώς μου φαίνεται λίγο άμπαλος.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

@ Ijon Tichy

Ίσως σε βολεύει να εξακολουθείς να μου χρεώνεις ότι αποκαλώ το ΚΚΕ "φιλονατοϊκό", πράγμα που έχω διευκρινίσει εκατό φορές ότι δεν πιστεύω και δεν έχω πει ποτέ (άλλοι το έχουν όντως πει, σε αυτούς να απευθυνθείς). Αλλά όποιος έχει μάτια και διαβάζει, ξέρει τι είπα. Συνέχισε, αν θες, εσύ εκτίθεσαι κι όχι εγώ.

Για τον σ. Τιούλκιν, θα πω μόνο ότι είπε ακριβώς αυτά που ήθελε (και έπρεπε) να πει και ελπίζω αυτοί που τον άκουσαν να προβληματιστούν από τα λεγόμενά του. Βέβαια, αν κρίνω από το σχόλιό σου, παίζει και να μην άκουσες/διάβασες τι είπε ο άνθρωπος. Σου συνιστώ να ξαναδιαβάσεις/ξανακούσεις την ομιλία του. Βλέπεις, εντάξει, καλά εγώ, είμαι "άμπαλος". Αλλά κι ο σ. Τιούλκιν; ο σ. Μπαγκντάς; οι Λιβανέζοι κομμουνιστές; οι κομμουνιστές του Ντονμπάς; Όλοι άμπαλοι πια και εσύ είσαι ο Μέσι; Για ξανασκέψου το...

RFB

Ανώνυμος είπε...

Πάντως εγώ τους Ρώσους δεν τους είδα και να είναι τόσο μακριά από αυτά που λέμε εμείς.
Σε κάποια θέματα όντως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και είναι λογικό, αλλά νομίζω το ζητούμενο το οποίο είναι λυμένο, είναι να συμφωνούμε στην βάση για αρχή, γιατί στην αρχή είμαστε...

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε Ιβάν Τζόνι, δε λέει κανείς ότι είναι μακριά το ΚΕΚΡ από το ΚΚΕ ή κοντά. Το ζήτημα είναι ποιοτικό κι όχι "ποσοτικό". Ο σ. Τιούλκιν έθιξε χθες δυο-τρία βασικά ζητήματα: πρώτον, ότι ιμπεριαλισμός σημαίνει τη διαίρεση του κόσμου σε μια χούφτα κράτη-ληστές που εκμεταλλεύονται όλο τον κόσμο και στα υπόλοιπα κράτη, σχήμα που είναι σε αντίθεση με το σχήμα της πυραμίδας με το οποίο "ερμηνεύει" το ΚΚΕ τις εξελίξεις. Δεύτερον, ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θυμίζει τη δεκαετία του '30 από τη σκοπιά της διαμόρφωσης "της πιο τρομοκρατικής μερίδας του χρηματιστικού κεφαλαίου", δηλαδή το σύγχρονο ιστορικό ανάλογο του φασισμού (και άρα υπονόησε την ανάγκη να παρθεί υπόψη στην τακτική του κινήματος αυτή η κατάσταση), κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις αναλύσεις του ΚΚΕ ότι βρισκόμαστε λίγο-πολύ σε κατάσταση ανάλογη του α' παγκόσμιου πολέμου. Τρίτον, με βάση αυτή την εκτίμηση, άλλα καθήκοντα έχουν τα ΚΚ στις χώρες του ευρωατλαντισμού και άλλα σε μια χώρα όπως η Ρωσία ή η Συρία και, από την άποψη αυτή εξήγησε με πλήρη διαλεκτική σαφήνεια, γιατί το ΚΕΚΡ συγχρόνως υποστηρίζει τη βοήθεια που παρέχει η αστική κυβέρνηση της Ρωσίας στο Ντονμπάς και στη Συρία, πιέζοντάς την να συνεχίσει να το κάνει χωρίς υπαναχωρήσεις και συμβιβασμούς με τον ευρωατλαντισμό και ταυτόχρονα προειδοποιεί για τα κίνητρα και τις αληθινές στοχεύσεις αυτής της βοήθειας, εξηγώντας στο ρώσικο λαό ότι μια σοβιετική, σοσιαλιστική ένωση είναι η μόνη που θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας ως το τέλος, χωρίς να τα "διπλώσει" απέναντι στον ιμπεριαλισμό.

Με δυο λόγια, συμφώνησε με το ΚΚΕ ότι παλεύουμε για τη σοσιαλιστική επανάσταση (και πώς θα μπορούσαμε να παλεύουμε για κάτι άλλο ως κομμουνιστές;), αναγνωρίζουμε τη σημασία της πάλης ενάντια στον οπορτουνισμό και το ρεβιζιονισμό (αυτό το τελευταίο το ΚΚΕ δεν το πολυλέει, αλλά οκ), αλλά συγχρόνως παρουσίασε μια σημαντικά διαφορετική τακτική για το πως προωθούμε την υπόθεση αυτή σήμερα. Δεν είναι ούτε να το μεγεθύνουμε, ούτε να το μηδενίσουμε. Μόνο να προβληματιστούμε. Ξαναλέω, δεν είναι το ΚΚΕ το "αλάθητο" και τα άλλα ΚΚ στραβά. Μπορεί και το ΚΚΕ να κάνει λάθος, για σκεφτείτε το...

RFB

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο έχεις αλάνθαστο πολιτικό κριτήριο γίγαντα RFB, κι όχι μόνο είσαι και βράχος στις αντικκε απόψεις σου, αλλά είσαι και κολοσσός στο να πιάνεις την ειρωνία.

Τώρα στα πιο σοβαρά, το ποιός διάβασε αυτά που είπε ο Τιούλκιν και τι κατάλαβε από αυτά (ειδικά σε αυτά που γράφεις για το Ντονμπάς είσαι πραγματικά λίρα εκατό, αυτά ακριβώς ειπώθηκαν ναι ναι λέμε) είναι ξεκάθαρο σε όποιον καταλαβαίνει ελληνικά. Ήταν χοντρή η σφαλιάρα για τους λαβρακοκυνηγούς, τι να κάνεις κι εσύ, προσπαθείς.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

@RFB

Εγώ δεν βλέπω να υπάρχει διαφορά -το τονίζω- ουσίας για το πως ερμηνεύεται ο ιμπεριαλισμός από τα 2 κόμματα.
Ο Τιούλκιν είπε και ότι τα κράτη που τα εκμεταλλεύονται οι μεγάλοι ιμπεριαλιστές, προσπαθούν να εξασφαλίσουν και αυτά τα συμφέροντα της Α.Τ. τους, και δεν θα ήταν παράλογο να πει κάποιος ότι αυτό σημαίνει να γίνουν και αυτά ιμπεριαλιστικά, αφού παραμένουμε στο ίδιο σχήμα.
Η άποψη του ΚΚΕ για την πυραμίδα το ίδιο αποτέλεσμα δίνει, απλά τα ονομάζει όλα τα κράτη όσα έχουν αναπτυγμένο καπιταλισμό ιμπεριαλιστικά, με τα πιο αδύναμα να μην μπορούν απλά να επιβληθούν στον συσχετισμό δύναμης, και που σε επίπεδο όμως οικονομίας όμως εξακολουθούν να είναι στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, εκτός και άμα ο Λένιν και η πραγματικότητα κάνουν λάθος...
Αυτή είναι η μόνη διαφορά όπως το βλέπω εγώ.

Για το θέμα της ιστορικής συγκυρίας, εγώ θα διαφωνήσω με τον Τιούλκιν όχι επειδή είμαι ΚΚΕ, αλλά επειδή κακά τα ψέματα αυτό που έκανε πολύ διαφορετικό τον Β'ΠΠ ήταν η ύπαρξη της ΕΣΣΔ και όχι ο φασισμός, ο οποίος μάλιστα βγήκε μπροστά για να χτυπήσει τον σοσιαλισμό κατά βάση, αλλά και αυτό είναι ανοιχτό θέμα.

Για την Συρία, το ΚΚΕ έχει κρατήσει πολύ καλή στάση, και κανένας δεν μπορεί για κανένα λόγο να πει ότι έχει πάρει το μέρος του ΝΑΤΟ ή ότι προβάλει τον πόλεμο εκεί παίρνοντας ίσες αποστάσεις...
Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι αποφεύγει σαν ο διάολος το λιβάνι να πει ότι με κάποιο τρόπο και υπό κάποια συνθήκη στηρίζουμε έστω κριτικά μια αστική τάξη, και δεν είναι λάθος σαν άποψη αυτό, ιδικά άμα πάρεις υπόψιν το παρελθόν του.

Τέλος συμφωνώ ότι το ΚΚΕ δεν έχει το αλάθητο, αλλά επίσης μιλάμε για θέματα που είναι προς τεράστια συζήτηση και ανάλυση, στην οποία όμως παρεμβαίνουν οι εμπειρίες και το παρελθόν του κάθε κόμματος.
Επίσης κακά τα ψέματα, το ΚΚΕ έχει διωχθεί περισσότερο από όλα σχεδόν τα κόμματα που συμμετείχαν, με εξαίρεση ίσως το Τούρκικο που πρέπει να είμαστε κοντά (όχι όμως ότι αυτό μετριέται κάπως). Γι' αυτό πιστεύω έχει ένα δικαίωμα παραπάνω να είναι πιο επιφυλακτικό και καχύποπτο, όσο αυτά τα 2 δεν το εμποδίζουν να πάει παρακάτω. Σε αυτή την φάση δεν το εμποδίζουν, αλλά κάνουν και το αντίθετο πηγαίνοντας το μπροστά από ότι όλα δείχνουν.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Επειδή εγώ, σ. Ijon, είμαι μπαστουνόβλαχος και δεν καταλαβαίνω από το εκλεπτυσμένο χιούμορ σας, εσάς των πρωτευουσιάνων, παραθέτω ολόκληρα τα αποσπάσματα και δίνω έμφαση στα "επίμαχα" σημεία. Ο καθένας, ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κόμματός μας, η κατάσταση είναι πολύ παρόμοια με την προπολεμική στη δεκαετία του '30 του περασμένου αιώνα. Υπό την ηγεσία των πιο αντιδραστικών στοιχείων του χρηματιστικού κεφαλαίου, οι ιμπεριαλιστές καταφεύγουν στην εξωτερική πολιτική ολοένα και περισσότερο στις μεθόδους της ανοιχτής τρομοκρατίας.

Παρακάτω:

...πρέπει να προχωρήσουμε με αφετηρία τη λενινιστική αντίληψη του ιμπεριαλισμού, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια μικρή ομάδα μεγάλων ιμπεριαλιστικών αρπακτικών που ληστεύουν τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο. Εκτός από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, υπάρχουν και οι αντιφάσεις μεταξύ μιας χούφτας ληστών με όλα τα άλλα καπιταλιστικά κράτη, που επιδιώκουν να γίνουν τα ίδια ιμπεριαλιστικά αρπακτικά, αλλά η συγκεκριμένη ιστορική κατάσταση τα αναγκάζει, όπως το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία (και σε κάποιο βαθμό η Ελλάδα) να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους ή για να προστατεύσουν τα συμφέροντα και την ανεξαρτησία του κεφαλαίου τους να βοηθούν άλλες καπιταλιστικές χώρες.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς οι κομμουνιστές δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις διακρατικές αντιθέσεις του καπιταλιστικού κόσμου και τις ρωγμές στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. (...) Το ΚΕΚΡ βοηθά την Κομμουνιστική Εργατική Οργάνωση του Ντονμπάς και απαιτεί από τη ρωσική κυβέρνηση ακόμη πιο ουσιαστική πολιτική, υλική και στρατιωτική βοήθεια στον αντιφασιστικό αγώνα.

Έχουμε, επίσης, υποστηρίξει την τωρινή βοήθεια των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων προς τις επίσημες αρχές και τον αγώνα του λαού της Συρίας. Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι αυτή η βοήθεια δεν δίνεται για ιδεολογικούς λόγους ούτε από αισθήματα δικαιοσύνης. Η αστική Ρωσία δεν είναι η Σοβιετική Ένωση. Τα κίνητρα των αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι τα συμφέροντα του ρωσικού κεφαλαίου. Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε προδοσία εκ μέρους των ρωσικών αρχών, κάτι για το οποίο προειδοποιήσαμε τους φίλους μας στη Συρία και στην Ουκρανία. Στο Ντονμπάς αυτές οι διαδικασίες παρατηρούνται ήδη αρκετά ξεκάθαρα. Αυτό αποδεικνύεται από τη λεγόμενη Συμφωνία του Μινσκ...

Και παρακάτω:

Σήμερα στις τάξεις της Αριστεράς, και ακόμη και μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων, μπορούμε να παρατηρήσουμε δύο φαινομενικά αντίθετες κλίσεις: Η πρώτη είναι η υποστήριξη των αστικών αρχών της χώρας τους στην αμυντική ή επιθετική πολιτική τους. Η δεύτερη, η άρνηση της ανάλυσης της συγκεκριμένης κατάστασης και η καταδίκη κάθε πράξης αστικών δυνάμεων, όπως π.χ. το να βοηθήσουν στην πάλη του Ντονμπάς.

Εγώ δε λέω τίποτε. Ο σ. Τιούλκιν τα λέει. Δηλαδή τι περιμένατε να πει; Ότι θεωρούμε το ΚΚΕ ότι βρίσκεται σε λάθος δρόμο; Τότε μόνο θα καταλαβαίνατε ότι έκανε κριτική ή, έστω, ότι είπε κάτι διαφορετικό από το ΚΚΕ; Ούτε είπα εγώ ποτέ ότι το ΚΕΚΡ λέει πράγματα τελείως διαφορετικά, εντελώς ασύμβατα, ότι είναι σε ρήξη κλπ. κλπ. Αυτά τα λένε άλλοι και για συγκεκριμένους λόγους. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι το να μη θέλουμε να δούμε την ουσία των διαφωνιών, απέχει πολύ. Ξαναλέω, όποιος έχει μάτια, διαβάζει.

RFB

Ανώνυμος είπε...

Να τα βάζεις ολόκληρα τα αποσπάσματα μπαστουνόβλαχε, όχι μέχρι εκεί που σ'αρέσει, και να τα ξαναδιαβάσεις μπας και καταλάβεις τι λένε (που δεν δλδ για προφανείς λόγους, εδώ νόμιζες ότι κράζω τον Τιούλκιν):

"...Έχουμε, επίσης, υποστηρίξει την τωρινή βοήθεια των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων προς τις επίσημες αρχές και τον αγώνα του λαού της Συρίας. Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι αυτή η βοήθεια δεν δίνεται για ιδεολογικούς λόγους ούτε από αισθήματα δικαιοσύνης. Η αστική Ρωσία δεν είναι η Σοβιετική Ένωση. Τα κίνητρα των αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι τα συμφέροντα του ρωσικού κεφαλαίου. Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε προδοσία εκ μέρους των ρωσικών αρχών, κάτι για το οποίο προειδοποιήσαμε τους φίλους μας στη Συρία και στην Ουκρανία. Στο Ντονμπάς αυτές οι διαδικασίες παρατηρούνται ήδη αρκετά ξεκάθαρα. Αυτό αποδεικνύεται από τη λεγόμενη Συμφωνία του Μινσκ και την προγραμματισμένη για το Μάρτιο παράδοση του ελέγχου των συνόρων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ στις αρχές του Κιέβου, όπως και ο προφανής αντικομμουνισμός των αστικών κυβερνήσεων των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών, που εμπόδισαν τη συμμετοχή των Κομμουνιστικών Κομμάτων στις εκλογές και ακόμη και η δολοφονία των πιο σημαντικών πολεμάρχων υπέρ της σοσιαλιστικής ανάπτυξης (όπως του Μοζγκοβόι)..."

και μετά για τις παρεκλίσσεις:

"...Σήμερα στις τάξεις της Αριστεράς, και ακόμη και μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων, μπορούμε να παρατηρήσουμε δύο φαινομενικά αντίθετες κλίσεις: Η πρώτη είναι η υποστήριξη των αστικών αρχών της χώρας τους στην αμυντική ή επιθετική πολιτική τους. Η δεύτερη, η άρνηση της ανάλυσης της συγκεκριμένης κατάστασης και η καταδίκη κάθε πράξης αστικών δυνάμεων, όπως π.χ. το να βοηθήσουν στην πάλη του Ντονμπάς. Ποια από αυτές τις παρεκκλίσεις είναι χειρότερη; Όπως είπε στην εποχή του ο Στάλιν: "Και οι δύο είναι χειρότερες". Κι εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ΚΚΕ για τη συνεπή, διεθνιστική στάση του, που οδήγησε τον Ποροσένκο να απαγορεύσει την είσοδο στην Ουκρανία 3 στελεχών του, μεταξύ αυτών του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου και του βουλευτή Γιώργου Λαμπρούλη.Έτσι, για μας, το συμπέρασμα είναι σαφές: Οι κομμουνιστές δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον αγώνα του ενός ή άλλου "καλύτερου ιμπεριαλισμού". Πάντα πρέπει να οδηγούν την πάλη της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων ενάντια στον ίδιο τον καπιταλισμό. Μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση μπορεί να λύσει ριζικά την εξάλειψη της εκμετάλλευσης και να θέσει ένα τέλος στους ατελείωτους πολέμους.."

Είπαμε, όποιος καταλαβαίνει ελληνικά. Δύσκολοι καιροί για λαβρακοκυνηγούς. Τεσπα, τηρώ την συμβουλή του οικοδεσπότη για την "περιφρούρηση" των σχολίων και το κόβω εδώ γιατί είναι βαρετή κι επαναλαμβανόμενη η κασέτα σας, γελοίοι ήσασταν, γελοίοι θα παραμείνετε.

Ijon Tichy

ΥΓ: Το κόλλημα όλων των δεξιών με την προσφώνηση "σύντροφε" χρήζει μάλλον ψυχοπαθολογικής έρευνας. Δείχνει κιόλας ότι κομμουνιστή όχι μόνο δεν έχετε πλησιάσει ποτέ από κοντά, αλλά ούτε έχετε καν δει με κυάλια.

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε Ιβάν Τζόνι, ακριβώς εκεί είναι το θέμα, στη φρασούλα "όπως το βλέπω εγώ". Έτσι είναι. Αν απαλλαγούμε από το μονοπώλιο της αλήθειας και ανοίξουμε έντιμα τη συζήτηση μεταξύ μας (χαίρομαι που εσύ αν μη τι άλλο το κάνεις) θα τη βρούμε την άκρη.

Από εκεί και πέρα νομίζω τα κείμενα είναι εδώ, ο καθένας τα βλέπει και βγάζει τα συμπεράσματά του, τι ήθελε να πει και τι όχι ο καθένας.

Έτσι πχ είναι φανερό για εμένα ότι ο σ. Τιούλκιν μιλάει για χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη και το Ιράκ (και ως ένα βαθμό και η Ελλάδα) που είναι αναγκασμένες να παλέψουν για την εθνική ανεξαρτησία τους, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και άλλες, όπως η Ρωσία που "για να προστατεύσουν τα συμφέροντα και την ανεξαρτησία του κεφαλαίου τους" είναι αναγκασμένες "να βοηθούν άλλες καπιταλιστικές χώρες". Μόνο αυτή η ερμηνεία έχει λογικό ειρμό σε σχέση με όλο του το σκεπτικό (βλέπε και παρακάτω, για το αν η Ρωσία είναι ιμπεριαλιστική χώρα ή όχι κλπ.).

Αυτή την αντίθεση τέτοιων χωρών με τον ιμπεριαλισμό, ο Τιούλκιν λέει ότι μπορεί και πρέπει να την εκμεταλλευτεί το κίνημα, αντί να βαφτίζει όλα τα κράτη "λίγο-πολύ ιμπεριαλιστικά" και να "καταδικάζει κάθε πράξη αστικών δυνάμεων όπως πχ τη βοήθεια της Ρωσίας στο Ντονμπάς και τη Συρία". Εδώ εγώ βλέπω μια μεγάλη διαφορά με το ΚΚΕ. Εμείς μιλάμε για εκμετάλλευση αντιθέσεων, αλλά μόνο αν έχουμε την εξουσία. Μέχρι τότε, κάθε υποστήριξη έστω και κριτικής, υπό όρους, βραχυπρόθεσμης κλπ., σε κινήσεις αστικών δυνάμεων τη βαφτίζουμε οπορτουνισμό. Ο Τιούλκιν μιλάει για εκμετάλλευση των αντιθέσεων από τώρα, εγώ λέω σωστά καταρχήν, φτάνει να είναι σε θέση κάθε φορά να κάνει σωστή, λενινιστική ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης. Το δεύτερο είναι αναγκαία προϋπόθεση, αλλά στο όνομα του ότι δεν είναι πάντα δεδομένο ότι θα το κάνεις σωστά, δεν είναι αυτό λόγος να αρνηθείς το πρώτο.

Ειδικά σήμερα, η επισήμανση του ΚΕΚΡ έχει μεγάλη αξία, επειδή ακριβώς ο ευρωατλαντισμός περνά σε φάση ευθείας επίθεσης, "ανοιχτής τρομοκρατίας", όπως λέει χαρακτηριστικά. Μιλάει για αναλογίες με την δεκαετία του '30 και όχι (έτσι το βλέπω εγώ) για αντιγραφή. Το κύριο κοινό στοιχείο είναι η ύπαρξη βαθιάς αντίθεσης στο εσωτερικό του αστικού στρατοπέδου, ανάμεσα σε μια ανοιχτά τρομοκρατική, πολεμοκάπηλη γραμμή και σε μια που για τους δικούς της ιδιοτελείς λόγους επιλέγει το έδαφος της αστικής δημοκρατίας και (σήμερα) των κανόνων του διεθνούς δικαίου, όπως αυτοί είχαν διαμορφωθεί στην εποχή της συνύπαρξης με το σοσιαλισμό. Φυσικά, το επιλέγουν αυτό γιατί μόνο σε συνθήκες ειρηνικής και "ρυθμιζόμενης" από διεθνείς κανόνες καπιταλιστικής ανάπτυξης θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και να αναβαθμίσουν τη θέση τους. Όμως, το γεγονός αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Ο Τιούλκιν μας καλεί να αξιοποιήσουμε αυτή την αντίθεση, όχι συμπαρατασσόμενοι με τη Ρωσία, αλλά αξιοποιώντας την αντίθεσή της για να χτυπήσουμε σήμερα τον κύριο αντίπαλο, τον ευρωατλαντισμό. Το ΚΚΕ, από την άλλη, αρνείται την έννοια του "κύριου αντίπαλου", θεωρώντας την "επιλογή ιμπεριαλιστή". Αυτό επίσης είναι μια μεγάλη διαφορά, στην οποία θεωρώ ότι έχει δίκιο το ΚΕΚΡ και όχι το ΚΚΕ.

RFB

Ανώνυμος είπε...

@Ijon Tichy

Να τους προσέχεις τους μπαστουνόβλαχους, γιατί δεν ξέρουν από ευγένειες, αλλά ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε πάντα, σε αντίθεση με σένα που είσαι επιεικώς ασυνάρτητος. Δε διαβάζεις τι σου γράφουν, φτιάχνεις βολικά για σένα σχήματα και πυροβολείς.

Πριν πάρω την άδειά σου, στο αρχικό μου κιόλας σχόλιο, έγραψα ότι το τρίτο ζήτημα που βάζει ο Τιούλκιν είναι ότι η Ρωσία κάνει ό,τι κάνει για ιδιοτελείς λόγους κλπ. Ο ίδιος ανέδειξα ως κεντρικό στοιχείο στα καθήκοντα των Ρώσων κομμουνιστών την αποκάλυψη της συμβιβαστικής τάσης της ρωσικής αντίθεσης στον ευρωατλαντισμό και της ανάγκης άσκησης πίεσης σε αυτήν να μην υποχωρήσει - τουλάχιστον να της βάλουν όσο γίνεται περισσότερα εμπόδια σε αυτό, να την αξιοποιήσουν για να ζυμώσουν την ανάγκη της ανασύστασης της ΕΣΣΔ κλπ. Δεν έβαλα τα σχετικά αποσπάσματα γιατί είναι κοινός τόπος όλων στη συζήτηση. Τι θες να αποδείξεις, λοιπόν; Τίποτε, απλώς "πουλάς εξυπνάδες" για να κρύψεις την αδυναμία πολιτικής συζήτησης.

Το ίδιο και στο ζήτημα των παρεκκλίσεων. Εγώ δεν είπα για το ΚΚΕ ότι δεν κατήγγειλε την Ουκρανική κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στο Ουκρανικό. Η διεθνιστική στάση του ΚΚΕ προκύπτει από το ότι κατήγγειλε εξαρχής το Ευρωμαϊντάν και την επέμβαση των ΗΠΑ-ΕΕ. Μέχρις εδώ όλα καλά. Είπα, όμως, ότι το ΚΕΚΡ ανέδειξε ως ζήτημα "αριστερής" παρέκκλισης την καταδίκη της ρωσικής στήριξης στον αγώνα του Ντονμπάς. Το ΚΚΕ, χωρίς να βάλει στο ίδιο τσουβάλι την ρωσική ανάμιξη με την επέμβαση των ΗΠΑ-ΕΕ (αυτό δα έλειπε, να είμαστε υπερήφανοι για το αυτονόητο!), εντούτοις άσκησε κριτική στη ρωσική ανάμιξη, π.χ. στο ζήτημα της Κριμαίας, ενώ το ΚΕΚΡ τη στήριξε κριτικά και υπό όρους (όπως γράφει στο άρθρο του στη Διεθνή ΚΟΜΕΠ, τεύχος 6). Μόνο ένας στραβός δε μπορεί να το δει αυτό στα όσα έγραψα. Ξεστραβώσου, λοιπόν να δεις τι ακριβώς συζητάμε και αν έχεις κάτι να πεις σε αυτό, πες το, αλλιώς άσε μας στην ησυχία μας.

RFB

zoot horn rollo είπε...

Επιτέλους! Λίγη "σοβαρότητα" στην ανάρτηση!

"ΡεολαχάλιατακάνεικαιταλέειτοΚΚΕ!"

Δώστε "σεντόνια" στο λαό.

zoot horn rollo είπε...

Να ιδρύσετε ελληνικό τμήμα του ΚΕΚΡ αφού σας αρέσει(;) τόσο.

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οποιος ειδε και ακουσε τις ομιλιες μπορει να βγαλει συμπερασματα στο οτι παρα τις οποιες διαφορετικες προσεγγισεις τους τα κομματα εχουν αδιαρηκτους συντροφικους δεσμους.
Απο κει και περα.
Μπορει να εχει λαθος το ΚΚΕ? Ναι ασφαλως και μπορει.
Ποιος το αποδεικνύει? Η ιδια η πραγματικοτητα νομιζω.
Αυτη ομως ποιον δικαιωνει? Αυτους που μιλανε για μια χουφτα ιμπεριαλιστες και οι υπολοιποι αποικιες? Λες και ο Λενιν τετοια αναλυση εκανε... Αυτους που εβλεπαν στη Συρια μια ακομα επεμβαση ή αυτους που απο την αρχη μιλισαν για οξυνση αντιθεσεων, για ενδοιμπεριαλιστικο ανταγωνισμο, για ενδεχομενο γενικευμενης σύρραξης? Η ιδια η πραγματικοτητα, η τεραστια συγκεντρωση δυναμης πυρος στην περιοχη δικαιωνει το ΚΚΕ και την αναλυση του.
Για το με ποια περιοδο ιστορικη προσομοιαζει η εποχη μας το θεωρω αστοχο να συγκρινουμε. Αν μοιαζει με το 2ο παγκοσμιο ποια ειναι η ΕΣΣΔ? Αν μοιαζει με τον πρωτο ποιες ειναι οι αποικιες προς μοιρασμα? Γιατι αλλο Κινα του 1914,αλλο του 2015. Ομοια και η Ινδια, η Βραζιλια, η Νοτιος Αφρικη, η Νοτιος Κορεα κλπ
Αυτο ειναι και ενα κομβικο ζητημα που οι υπερμαχοι της μιας χουφτας ιμπεριαλιστων δεν κατανοουν. Ναι μια χουφτα ειναι αλλα μια χουφτα ειναι οι ισχυρες ιμπεριαλιστικες δυναμεις που καθοριζουν κατα κυριο λογο το μοιρασμα των αγορων και εχουν το μεγαλυτερο κομματι στον παγκοσμιο καταμερισμο. Ωστοσο στο ιμπεριαλιστικο σταδιο αναπτυξης ειναι και οι λιγοτερο ισχυρες καπιταλιστικες χωρες και μαλιστα καποιες ειναι διαρκως ανερχομενες οξυνοντας παρα περα τις αντιθεσεις προσπαθωντας να κερδισουν αντιστοιχες θεσεις στην αγορα οσο και η διαρκως αυξανομενη ισχυ τους. Το ξαναμοιρασμα που λεμε. Απο αυτη την αποψη κοινα στοιχεια και διαφορες θα βρουμε και με τις 2 περιοδους. Το θεμα ειναι ποιος ή ποιοι θα ειναι οι αδυναμοι κρικοι και ποιοι οι νεοι μπολσεβικοι...

ratm

Υγ. Παντως το ΚΕΚΡ ή γενικα οι Ρωσοι κομμουνιστες αναλυουν εχωντας ενα βασικο μειονεκτημα. Δεν εχουν μπει καν στον κοπο εδω και 25 χρονια να μας πουν το συνεβει. Ουτε αυτοι αλλα ουτε και αλλα κόμματα απο πρωην σοσιαλιστικες χωρες και οχι μονο. Το ΚΚΕ που ειναι 1 κομμα σε μια μικρη χωρα μπηκε απο το 1995 σε αυτη την βασανιστικη μελετη. Ολες οι αναλυσεις του πατανε στην ερευνα, τη μελετη καιβτα συμπερασματα της οικοδομησης και των ανατροπων στην ΕΣΣΔ. Μπορει σε μαε να φαινεται φυσικο το να υπάρχει η αποφαση του 18ου συνεδριου αλλα μια σειρα κομματα ειτε το θεωρουν επιτευγμα ειτε το θεωρησαν θρασος. Η ουσια ειναι οτι οταν δεν εχεις βρει την ικανοτητα, υπομονη, αναγκη ή κοτσια να δεις τι εφταιξε ή και που εσυ εφταιξες υπαρχει ζητημα εργαλειων και στοιχειων που παιρνεις υποψη σου στην αναλυση σου.

Ανώνυμος είπε...

(όχι εντελώς σχετικό)

Στην αντίπερα από την αντι-ιμπεριαλιστική όχθη, υπήρχε χτες μια εκδήλωση που νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον και ως προς το αντικείμενο και ως προς το ποιοί συμμετείχαν.

http://todiktio.eu/index.php/activity/labs-events/item/624-greece-iran

Μια μικρή ανταπόκριση από όσα ειπώθηκαν δίνει ο Φλουδόπουλος του capital εδώ: http://www.capital.gr/forum/thread/5436255?messageId=5436255
υπό τον εύγλωττο τίτλο "Είναι το Ιράν ένα νέο Ελντοράντο για τις ελληνικές επιχειρήσεις;"

ρα

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Φαγαν ενα χαστουκι ολοι οι πετροπουλεονεοσποριτοεργατωαγωνιιστες που ενω ηταν ολο δικο τους , σφυριζουν αδιαφορα και ζαλισμενοι ξεψηριζουν την μαιμου στις ομιλιες των σφου απο ΚΕΚΡ ,αλλα κανοντας γαργαρα των ΚΚΣυριας ,ΚΚΤουρκιας .
Το 1085ο ΚΚ (απο το 56 ) που πατε να φκιαξετε για να αντικαταστησει το ΚΚΕ να το πειτε "Ενωση των ...Ζαλισμενων Δικαιων "

experience είπε...

@ratm

Συμφωνώ με το υστερόγραφό σου. Πρέπει να γίνει κι άλλη δουλειά σε αυτόν τον τομέα όσον αφορά στο τι έφταιξε και πως μπορεί να διορθωθεί με τρόπο που μπορεί να εξηγηθεί στον κόσμο όσο πιο απλά γίνεται. Το να καταδικάζεις το σημερίνο σύστημα όσα επειχειρήματα και αν έχεις είναι ένα θέμα αλλά δεν αρκεί, πρέπει να δουλέψεις και στην εναλλακτική σου πρόταση για να πείσεις και να προσπαθήσεις να ανατρέψεις την κυρίαρχη ππροπαγάνδα αλλιώς ό άλλος θα μείνει σε αυτό που έχει. Και μην νομίζεις (δεν λέω ότι το νομίζεις) ότι πολλοί θα κάτσουν να ψάξουν και πολύ, πρέπει να τους δώσεις και λίγο έτοιμη τροφή. Δεν νοείται κομμουνιστικό κόμμα στη Ρωσία, που ήταν κεντρική χώρα στο ανατολικό μπλοκ και τα ήξερε από μέσα να μην έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Τι να πούν και οι σ. Τούρκοι...Εκατό μετάνοιες για ό,τι δεν τους αναλογεί...Ευκολα θα μπορούσαν και αυτοί να πουν ότι την Τουρκία την εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί εκμεταλλευόμενος τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Και αυτό το σχόλιο δεν αφορά το ΚΕΚΡ και το ΚΚ Συρίας, αλλά όλους τους τυχάρπαστους αντιΚΚΕ που συνειδητά διαστρεβλώνουν...Η ουσία της σπέκουλας τους δεν είναι τόσο η στάση του ΚΚΕ απέναντι στη ΣΥΡΙΑ ή σε άλλα, αλλά η στάση του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μας την παρουσιάζουν σαν τάχα αντιστεκόμενη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ή πιεζόμενη και εξαναγκασμένη να τους αποδεκτεί! Βέβαια όλοι οι εξυπνάκηδες αποφεύγουν να πούν ότι σε άλλη θέση είναι η Ελλάδα και η Τουρκία,που είναι ενταγμένες στο ΝΑΤΟ και συμμετέχουν ενεργά στις ευρωνατοϊκες επεμβάσεις και σε άλλη θέση τα άλλα κόμματα στις άλλες χώρες!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Πάντως θα συμφωνήσω με τον ratm ο οποίος με συμπλήρωσε και με κάλυψε σε όλα.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Kοιτάχτε τι κάνουν οι ιμπεριαλιστές της Χεζμπολά στα παιδιά, απαράδεκτο!

https://www.youtube.com/watch?v=Nr0HBoO2jVM

Sayyid Hassan Nasrallah

Saportoutourki είπε...

ΝαιρετοΚΚΕδενταλεεικαλακαθολουαποτο2001

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=665796

«1) Συγκέντρωση της παραγωγής και του κεφαλαίου, που έχει φτάσει σε τέτοια υψηλή βαθμίδα ανάπτυξης, ώστε να δημιουργεί μονοπώλια που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην οικονομική ζωή.
2) Συγχώνευση του τραπεζικού κεφαλαίου με το βιομηχανικό και δημιουργία μιας χρηματιστικής ολιγαρχίας πάνω στη βάση αυτού του χρηματιστικού κεφαλαίου.
3) Εξαιρετικά σπουδαία σημασία αποκτά η εξαγωγή κεφαλαίου, σε διάκριση από την εξαγωγή εμπορευμάτων.
4) Συγκροτούνται διεθνείς μονοπωλιακές ενώσεις των καπιταλιστών, οι οποίες μοιράζουν τον κόσμο.
5) Εχει τελειώσει το εδαφικό μοίρασμα της γης ανάμεσα στις μεγαλύτερες καπιταλιστικές δυνάμεις. Ο ιμπεριαλισμός είναι ο καπιταλισμός στο στάδιο εκείνο της ανάπτυξης, στο οποίο έχει διαμορφωθεί η κυριαρχία των μονοπωλίων και του χρηματιστικού κεφαλαίου, έχει αποκτήσει εξαιρετική σημασία η εξαγωγή κεφαλαίου, έχει αρχίσει το μοίρασμα του κόσμου από τα διεθνή τραστ και έχει τελειώσει το μοίρασμα όλων των εδαφών της γης από τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές χώρες» (Λένιν, «Απαντα», τ.27, σελ. 323).



Η μη σωστή και ολοκληρωμένη κατανόηση της λενινιστικής θεωρίας του ιμπεριαλισμού, οδηγεί ή στην κατανόηση της κίνησης του καπιταλισμού μόνο από τη σκοπιά των οικονομικών εξελίξεων - χωρίς να υπολογίζεται ευρύτερα η πολιτική, ως πολιτική του κεφαλαίου, των μονοπωλίων- ή στην κατανόηση της πολιτικής του ιμπεριαλισμού(επεμβάσεις κλπ), αποσπασμένη από την οικονομική της βάση.
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, σαν αποτέλεσμα μη κατανόησης της διαλεκτικής σχέσης οικονομίας - πολιτικής και επομένως όχι ολοκληρωμένης ανάλυσης των αντιθέσεων των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, μπορεί να οδηγηθούμε στο ίδιο αποτέλεσμα: Να διαχωρίζεται τεχνητά η αντιιμπεριαλιστική από την αντικαπιταλιστική πάλη. Και ταυτόχρονα να μην κατανοείται η επιθετικότητα των μονοπωλίων μιας χώρας ενάντια στην εργατική τάξη, ως επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. 'Η ακόμη να μην κατανοείται ότι οι καπιταλιστικές χώρες στην εποχή του ιμπεριαλισμού, ανεξάρτητα από τη θέση τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη δύναμη της καπιταλιστικής οικονομίας τους, βρίσκονται στο στάδιο του ιμπεριαλισμού. Να μην κατανοείται πχ ότι ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξής του, στην κρατικομονοπωλιακή του βαθμίδα, ότι η Ελλάδα ανήκει στο σύστημα του ιμπεριαλισμού.

Ανώνυμος είπε...

Στον ενδοιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Σ.Αραβίας και Ιράν, τα τσιράκια του Sayyed Ali Hosseini Khamenei, σπέρνουν τον θάνατο σε αγνούς προλετάριους στρατιώτες των χωρών του κόλπου.

https://www.youtube.com/watch?v=OhwnJD8wQRs

Ξυπόλητος Χούθι

Ανώνυμος είπε...

Ειναι εκπληκτικη η ταχυτητα που ανοιγουν το κουτι με τις μαλακιες μερικες τσιρλιντερ του Πασοκισμου...
Μιλαμε για αλλο επιπεδο...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Η τρέχουσα ενδοιμπεριαλιστική διαμάχη στη Συρία, έχει εμπλέξει τους οπορτουνιστές παλαιστίνους απ'τα προσφυγικά στρατόπεδα της Συρίας, οι οποίοι όπως είναι προφανές πολεμούν κάτω από ξένη σημαία μαζί με το αιμοσταγές καθεστώς Άσαντ. Δυστυχώς αρωγός σ'αυτή την οπορτουνιστική παρέκλιση είναι και το γνωστό ρεφορμιστικό PFLP.

https://www.youtube.com/watch?v=2M4dXQIQSbM

https://www.youtube.com/watch?v=foszQUqKXfg

Το καθήκον τους είναι προφανές, πολυ-μέτωπος αγώνας ενάντια σε Ισραήλ,Τουρκία,Καθεστώς Άσαντ,Κατάρ,Ιράν/Χεζμπολά,Σ.Αραβία,ΗΠΑ,Ρωσία,Γαλλία και Μ.Βρετανία.

Μόνο αυτός ο δρόμος οδηγεί στην Σοσιαλιστική Επανάσταση!
Επανάσταση ή μαζική εξόντωση!


Οπορτουνιστική Παρέκλιση Παλαιστίνης.

Ανώνυμος είπε...

Επισης το γαματο ειναι η οικιοποιηση...
Αυτοκλητοι υπερασπιστες της του Συριακου ΚΚ, των Παλαιστινίων, του Τουντεχ, του ΚΕΚΡ ή οποιου αλλου, που ομως ολοι αυτοι τους εχουν φτυσμενους και στεκονται αλληλεγγυοι στο ΚΚΕ!
Σαν ψυχωτικες ζηλιαρες γκομενες!

ratm

Υγ. Στανταρ περιορισμενης ευθυνης τρολ της βαρδιας εχει γραψει αλλου για τον "αθανατο" Πουτιν που ειναι σε φωτογραφιες του 1914 και του 1940...

Αναυδος είπε...



http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22942

Παρ. 11/12/15 – 19:35)
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

http://m.news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/poutin/orgh-poutin-kaneis-den-ksefeugei-ap-th-rwsia-oi-tourkoi-gleifoyn-tis-hpa-kserete-poy.3821694.html

Δεν υπαρχουν ενδοιμπεριαλιστικες αντιθεσεις λεμε.... Οι Ρωσοι για τα παιδια της Παλαιστινης ειναι εκει. Ωστοσο οταν οι μαχες τελειωσουν θα δουν την πολιτικη μεταβαση στη Συρια και σε πολλα σημεια το σχεδιο τους ειναι κοινο με αυτο των ΗΠΑ.
Και ο συριακος λαος κυριε? Αυτος να βγαλει το σκασμο. Εδω μιλανε οι αντιιμπεριαλιστες....


ratm

Ανώνυμος είπε...

1)Δεν νομίζετε πως είναι γελοίο να υποστηρίζεις πόσο γαμάτο είναι που μπορείς και κουβεντιάζεις με κομμουνιστικά/εργατικά κόμματα άλλων χωρών (κ περισσότερα από ένα σε κάποιες χώρες) ανοιχτά και δημόσια χωρίς να κρύβεις τις αντιθέσεις κάτω από το χαλί, έχοντας στόχο να προχωρήσετε την κοινή υπόθεση και όταν αυτό κατεβαίνει σε ατομικό επίπεδο να ξεκατινιάζεσαι χωρίς όρια. Πραγματικά όταν κουβεντιάζετε κάποιοι με επιρροές σας ή πρώην συντρόφους που έμειναν κοντά στο Κόμμα δεν σας βγάζουν αυτές τις πίκρες και τις διαφωνίες; Που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην αποχή από την ενεργό και καθημερινή δράση, είναι αλήθεια αυτό, αλλά είναι καλοπροαίρετες αγωνίες και είμαι περίεργος αν η απάντηση σας είναι ίδια με αυτή που βλέπω στο μπλογκ.
2) Στη Συρία επιβεβαιώνεται η αυθεντικά ΛενινιστικοΜαρξιστικοΣταλινοΜαοΠοασαδιστικήκλπκλπ ανάλυση του μοναδικού ΛΜΣΜΠκλπκλπ Κόμματος που επιβίωσε όρθιο των ανατροπών (ξέρετε εσείς ποιο). Αυτών ντε, που τα κομμάντα του-με την φανέλλα βασικού κομμουνιστή στο σπίτι-κατατροπώνουν καθημερινά και διαδικτυακά τους οπορτουνιστές.
-Ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις παιδιά μου, δεν ανακατεβόμαστε.
-Και ο συριακος λαος κυριε?
-Αυτος να βγαλει το σκασμο. Εδω μιλανε οι αντιιμπεριαλιστες.... (Γελοίο; Γραφικό; Να βαρά κανείς το κεφάλι του στον τοίχο; Συμφωνώ)

Λέων (τα έγραψα και ξέσπασα)
Καλή συνέχεια, καλή δύναμη

Ανώνυμος είπε...

"Δεν υπαρχουν ενδοιμπεριαλιστικες αντιθεσεις λεμε.... Οι Ρωσοι για τα παιδια της Παλαιστινης ειναι εκει. Ωστοσο οταν οι μαχες τελειωσουν θα δουν την πολιτικη μεταβαση στη Συρια και σε πολλα σημεια το σχεδιο τους ειναι κοινο με αυτο των ΗΠΑ.
Και ο συριακος λαος κυριε? Αυτος να βγαλει το σκασμο. Εδω μιλανε οι αντιιμπεριαλιστες....


ratm"


Κουτσούμπας 15.12.2015 :


"Καταρχήν, είναι βασικό ο λαός μας και οι άλλοι λαοί, να γυρίσουν την πλάτη τους σε δηλώσεις πως τελικά οι ιμπεριαλιστές θα τα βρουν ή πως τελικά ο ΟΗΕ θα φτιάξει μια “μεγάλη αντιτρομοκρατική συμμαχία”, που θα επιβάλλει την τάξη και την ασφάλεια στη Συρία.

...

Η σκληρή πραγματικότητα λέει, πως ακόμη κι αν [b]προσωρινά[/b] τα βρουν οι ξένες δυνάμεις, που εμπλέκονται στον πόλεμο της Συρίας και δεν πάμε τώρα σε γενικευμένη σύγκρουση, αυτό θα συνδυαστεί με αντιλαϊκά σχέδια σε βάρος του λαού της Συρίας, που μπορεί να βιώσει το διαμελισμό της χώρας του σε “ζώνες” ελέγχου και προτεκτοράτα, σε μια ψευδεπίγραφη “ειρήνη” με το πιστόλι στον κρόταφο.
"


Geyer

Ανώνυμος είπε...

Φιλους εχω πολλους και χοντραδες μου λενε και μου λεγανε. Οταν το κανουν απαντω αναλογα. Εγω δεν ειδα κανα φιλο εδω που απλα ειπε χοντραδα. Σε ενοχλησε η δικη μου ειρωνια που ομως ηρθε μετα απο 3 ακρως ειρωνικα και εμετικα σχολια που υποτιθεται οτι εκαναν κριτικη. Αυτα δε σε ενοχλησαν. Δε μου κανει εντυπωση...
Στα ειπα και γω. Τωρα παω να ξαλαφρωσω στην τουαλετα γιατι με συγκινησε η ευθξια σου για την τιμη των τρολ...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Όχι που δεν θα γινόταν της τρολλής στο κάγκελο σε αυτό το νήμα (είναι και πολλοί οι διαφωνούντες ε, δεν είναι μόνο ο ημίτρελος με τα σεντόνια κι ο τσαμπουκαλεμένος, είναι και οι 3 άλλοι που θα γίνουν 8 και 10 σύντομα). Και να φανταστείς ότι πρόκειται απλώς για μια εκδήλωση. Εμ, κόπηκαν κώλοι με την "πρωτοδεύτερη φορά αριστερά", λίγα θέματα έχουν μείνει, κι όταν τρως σφαλιάρες και σ'αυτά λαβράκια δεν βρίσκεις ούτε στην ψαραγορά.

Δεν πάτε καλύτερα να παίξετε 2ο βιολί στον Τρίμη τον μαρξιστή των co-ops καλύτερα; Ξεκινήσατε ως υπερασπιστές της ελληνικής εργατικής τάξης κι ας μην την είδατε ποτέ, κι ας μην θέλει να σας δει ούτε ζωγραφιστούς. Τώρα πήρατε εργολαβεία κι ολόκληρους λαούς άλλων χωρών, άντε και σε καινούριους γαλαξίες.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Geyer δεν ειμαι σιγουρος με τι πνευμα εκανες την παραθεση. Αυτο που εγραψε ο ratm δεν ειναι σε ασυμφωνια με τα παρακατω. Σε απολυτη συμφωνια ειναι

ρα

Ανώνυμος είπε...

Geyer

Δε διαφωνω με αυτο που λες. Ισα ισα ο προσωρινος συμβιβασμος ειναι χαρακτηριστικο στοιχειο των οξυμενων ενδοιμπεριαλιστικων αντιθεσεων. Δε θα μπορουσε να ειναι αλλιως.
Το οτι Ρωσια και ΗΠΑ ως ενα σημειο εχουν κοινη αποψη για την πολιτικη μετάβαση στη Συρια το ειπε ο ιδιος ο Πουτιν. Στη συνεντευξη που εδωσε. Εγω το εβαλα για να δειξω το αυτονοητο. Γιατι δυστυχως με τους βαλτους πρεπει να λες και τα αυτονοητα και να τα αποδεικνύεις. Οτι δηλαδη η Ρωσια δεν ειναι ΕΣΣΔ, δεν ειναι αντιιμπεριαλιστικη δυναμη ουτε εκουσια ουτε ακουσια. Εχει συμφεροντα σοβαρα στην περιοχη που απειλουνται απο τη ΝΑΤΟικη επεμβαση γι'αυτο ειναι εκει. Αν αυριο ο αγωνας του συριακου λαου πλήξει με οποιονδήποτε τροπο αυτά τα συμφεροντα θα πράξει και αυτη οπως το ΝΑΤΟ. Οποιος αυτο το αποκρυπτει προσφερει κακιστες υπηρεσιες στο εργατικο κινημα.
Ευτυχως το ΚΕΚΡ απ'οτι διαβασα διολου δεν το αποκρυπτει. Οι οψιμοι φιλοι του συριακου λαου και γιοσουφακια της καπιταλιστικης αναπτυξης στην Ελλαδα το αποκρυπτουν συνειδητά.

ratm

Saportoutourki είπε...

Για να καταλαβω ο αδαης:
Εστω οτι εγω ειμαι κομμουνιστης εν Ελλαδι 2015, μελος του ΚΚΕ και το κομμα μου εχει την επεξεργασια οτι η Ρωσια ειναι αντι-νατοϊκη δυναμη, αντι-ιμπεριαλιστικη.
Ποια θα πρεπει να ειναι τα καθηκοντα του ΚΚΕ; Θα μου πει "σαπόρ αγορίνα, τερμα οι συμμαχιες οι λαϊκιες, τερμα αυτα τα γραφικα για αγωνες μεσα στο χωρο εργασιας, στη γειτονια κλπ. Θα πιασουμε τα ποστα και με τη Ρωσια συμμαχο θα ξεβρωμισει ο τοπος. Αφηστε τους αγροτες και τους φοιτητες. Στη Ρωσια ειναι η λυση".

Με λιγα λογια Ε ΚΑΙ;
Εστω οτι αλλαζει η αναλυση για τη Ρωσια, τι αλλαζει στο προγραμμα του ΚΚΕ και στη δραση ενος κομμουνιστη το 2015 στην Ελλαδα; Τι περιμενετε απο τους κομμουνιστες που γνωριζετε; Δε φτανουν οι απολυμενοι και οι δικασμενοι; Τι αλλο ιελετε;

Μηπως αυτο θελουν να πουν οι κυριοι με τις αναλυσαρες; Μηπως μεσω Λαμιας καλουν σε μετωπα εθνικα και αντιιμπεριαλιστικα με συμμαχο τη Ρωσια, με συμμετοχη σε αστικη κυβερνηση κλπ; Δηλαδη υπαρχουν και αυτοι οι αριστεροι που θελουν αποδεσμευση απο τις ιμπεριαλιστικες συμμαχιες νατο-εε για να ειμαστε ανεξαρτητοι, με ταυτοχρονο ΔΑΝΕΙΣΜΟ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ απο αλλες δυμαμεις;

κοκινος καπνας είπε...

Συνεχίστε μαζί με τους αρχιοπορτουνιστές (στην ουσία, σύμφωνα με έναν όμορφο νεολογισμό ενός συντρόφου, "ακροδεξιούς οπορτουνιστές") συμμάχους σας να στηρίζετε τους δολοφόνους μικρών παιδιών, Ρώσους ιμπεριαλιστές φονιάδες - βομβαρδιστές στη Συρία, καθώς και τις εθνικομπολσεβίκικες - ναζιστικές συμμορίες του Ντονμπάς... Και φυσικά το σφαγέα Άσαντ...

Η οργή των λαών και ο ασίγαστος πόθος τους για λευτεριά, ανεξαρτησία, επανάσταση θα στείλει τους Τιούλκιν, τους ασαντόφιλους Σύρους "κομμουνιστές" και κυρίως τους κνίτες μπασιμπουζούκους απολογητές του αποκρουστικού επεκτατιστή τσάρου Πούτιν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας που τους αξίζει...

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Τι τώθελε κι αυτός ο έρμος ο ...Λένιν, να γράψει για την περίφημη "μια χούφτα πολύ πλούσια και ισχυρά κράτη", που είχε μπροστά του; Και για τα 150-200 δις φράγκα σε αξιόγραφα (σ.Σ.τ.Τ.: Λιγώτερα από το σημερινό ελληνικό χρέος...), που είχαν στα χέρια τους τα πέντε "κράτη-πιστωτές";
Νάσου οι εμβριθείς αναγνώστες του "Ιμπεριαλισμού" να ανάγουν μια συγκεκριμένη διαπίστωση, σε συγκεκριμένη εποχή, ~1917-1920, σε γενικό διαχρονικό κανόνα - αμετάβλητο τρόπο ύπαρξης του Ιμπεριαλισμού: "τη λενινιστική αντίληψη του ιμπεριαλισμού, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια μικρή ομάδα μεγάλων ιμπεριαλιστικών αρπακτικών που ληστεύουν τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο".
Είχαμε τους Κορδατο-σποριτο-αγώνες, μας προστέθηκε κι ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα...Τιούλκιν. Κατά την βυζαντινολογική-σχολαστική ανάγνωση των κλασσικών, ο χρόνος κόλλησε στο 1920. Εκτοτε δεν επεκτάθηκαν τα μονοπώλια, δεν αναπτύχθηκαν καπιταλιστικά νέες χώρες. Οι ....θέσεις του Ιμπεριαλισμού είναι αριθμημένες(!), και για να κάτσει μια νέα δύναμη, πρέπει να ...σηκωθεί μια παληά, ξερω-γω.
Είναι πολύ πίσω η μ/λ σκέψη και διεθνώς, κι αυτό εξηγεί πολλά.
Τουλάχιστον εμείς, με την "πυραμίδα" κάνουμε ένα βηματάκι μπρός.....
Αλλά σε αυτό το περιβάλλον, με αυτό το υπόβαθρο, πως να επεξεργαστείς μια προλεταριακή και επαναστατική θέση για Συρία, Ουκρανία κλπ;
Αναγκαστικά θα εγκλωβίζεσαι στο δίλημμα: "Με τον Πούτιν η με την .."Συριακή Αντιπολίτευση"!

Αναυδος είπε...

@Σεχταρ

ακριβως έτσι είναι για τους εξαρτησιογονους λεοντες ρφμπ κλπ
δεν έχουν ακούσει/διαβάσει για τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου ούτε για την συγκέντρωση/συγκεντροποιήση του. Αγνοούν ή αδιαφορούν για τον νόμο του κεφαλαιοκρατικού συστηματος της ανισόμετρης ανάπτυξης

Η Ινδια, η Κινα, η Βραζιλία, το Ιραν, Σοαυδαραβία κλπ παραμένουν στο μυαλό τους ημιαποικίες ενώ η Ρωσία παρόλες τις επεμβάσεις της στη Γεωργία, Κριμαία, Συρία κλπ ακόμη δεν μπορεί να αποκληθεί ιμπεριαλιστική.
Δυστυχώς για αυτούς η εξάρτηση είναι μία αντίθεση που λύνεται επιτυχως για τις εθνικές αστικές τάξεις (αλλά πάντα σε βάρος του προλεταριάτου) στα πλαίσια του καπιταλισμού. Η κάθε αστική τάξη πραγματοποιεί την αστικοδημοκρατική επανάσταση όπως και όπου μπορεί και εδραιώνει την εξουσία τοης παντού στη γη. Αλλά γι αυτούς η ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης έχει κολλήσει στο 1920 (όχι τυχαία φυσικά γιατι απλούστατα με τη διαστρεβλωμένη ερμηνεία ήθελαν κυβέρνηση συριζα στο σήμερα με μια εσανς ΚΚΕ)

Αν θέλουν να είναι συνεπείς, σήμερα θα έπρεπε να ταχθούν με μέρος του ισις τον κοινό στόχο όλων των ιμπεριαλιστών και τον εκφραστή των απελευθερωτικών οραματων των σουνιτών ιρακ/συριας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί πλέον, Σεχτάρ και Άναυδε

Ρωσία-ιμπεριαλισμός κατά Λένιν, Ρωμανός, ΕΛΠΕ, ΣΣ.

Υπάρχουν κάποιοι που κατά περίπτωση μπορεί να έχουν πάρει μια θέση στο α ή στο β από τα παραπάνω. Έχουν κάθε δικαίωμα άλλωστε. Νομίζω όμως ότι υπάρχει και μια άλλη αυτοαπακαλούμενη "λενινιστική ατζέντα" που ενώνει όλα τα παραπάνω. Κι ας είχε στην αρχή πάρει διαφορετική θέση στο θέμα του ιμπεριαλισμού.

ρα

zoot horn rollo είπε...

Δώστε "σοβαρό" πόνο.

Ανώνυμος είπε...

el quinto

ξέρεις πόσα ειναι 150-200 δισ. φράγκα σε σημερινές τιμές; Η κλασικά λές ο,τι θες Σεκτάρ;
....
Και για τα 150-200 δις φράγκα σε αξιόγραφα (σ.Σ.τ.Τ.: Λιγώτερα από το σημερινό ελληνικό χρέος...),
.....
προφανώς οι ιμπεριαλιστικές χώρες που λυμαινονται τον πλανήτη δεν αφήνουν τις άλλες να τους πάρουν τις θέσεις. Τώρα η Ελλαδίτσα... ιμπεριαλιστική, μαλλον με οικονομικούς συλλογισμους Σεκτάρ :-0

Ανώνυμος είπε...

(1/2)

Εμετικά είναι τα σχόλια εκείνων που χωρίς αρχές διαστρεβλώνουν αυτό που τους λέει ο συνομιλητής τους και "απαντούν" σε μια καρικατούρα που τους βολεύει. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα και σ'αυτό διάφοροι εδώ μέσα είναι "μανούλες".

Επί της ουσίας, απολαμβάνω τις αντιδράσεις σας, σύντροφοι ρα, ratm, Σεχτάρ και λοιποί. Προσπαθείτε να κρύψετε την αμηχανία που σας προκαλεί (όπως και σε ένα τμήμα της ηγεσίας του ΚΚΕ) η κριτική όχι φυσικά η δική μου ή άλλων συντρόφων, αλλά των αδελφών κομμάτων όπως το ΚΕΚΡ, τα οποία έχουν την "έξωθεν καλή μαρτυρία". Γιατί, οκ, εγώ μπορεί να είμαι χαφιές, ΣΥΡΙΖΑίος, ΛΑΕτζής, εργατοαγωνιστονεοσπορίτης και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Τζάμπα είναι οι χαρακτηρισμοί. Αλλά το ΚΕΚΡ; το ΚΚ Συρίας (αλήθεια, διαβάσατε το περιεχόμενο του χαιρετισμού του συντρόφου Μπαγκντάς και είστε σύμφωνοι; δεν εννοώ τις φράσεις της "συναισθηματικής διπλωματίας" αλλά τις καθαυτό πολιτικές εκτιμήσεις και θέσεις οι οποίες είναι ακόμα πιο διακριτά διαφορετικές από αυτές του ΚΚΕ); το ΚΚ Βενεζουέλας; κι αυτοί εξαγορασμένοι; κι αυτοί πουλημένοι υπονομευτές; Όχι, βέβαια. Επειδή αυτή η καραμέλα μας τελείωσε λοιπόν (κι αυτή είναι η μεγάλη συνεισφορά της κριτικής του ΚΕΚΡ, το ότι χρεωκόπησε την αντίληψη ότι κάθε κριτική στο ΚΚΕ προέρχεται από οπορτουνιστές), κάτι πρέπει να βρεθεί να την αντικαταστήσει. Και ιδού, λοιπόν: ο μεν "ανακάλυψε" ότι οι ρώσοι σύντροφοι "δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν", επειδή, δήθεν, "δεν έχουν απάντηση στο τι συνέβη στις χώρες τους". Ο δε, ούτε λίγο-ούτε πολύ, μας εμφάνισε όχι μόνο έναν Τιούλκιν "γραφικό γέροντα" που έχει "κολλήσει στο μαρξισμό του '20" (μια φρασεολογία που μπροστά της θα ωχριούσαν οι "αντιδογματικές κορώνες" των ευρωκομμουνιστών προς τους μαρξιστές-λενινιστές), αλλά και έναν Λένιν που περίπου όλα όσα έγραψε ήταν "για τότε", ενώ "για τώρα χρειάζονται άλλα, φρέσκα". Ε, πείτε το, ντε, ανοιχτά ότι σκοπός σας είναι η νίκη του σύγχρονου ρεβιζιονισμού! Πείτε το ντε ότι θέλετε να πετύχετε εκεί που απέτυχε ο Χρουστσώφ, αλλά "με αριστερό" (και μάλιστα "σταλινικό"!!!) "μανδύα"!!!

Όμως, το ψέμα και η συκοφαντία (όπως και η άγνοια) έχουν κοντά ποδάρια. Ο Τιούλκιν, σύντροφε ratm, δεν "φύτρωσε" μια ωραία πρωία, μετά την αντεπανάσταση. Ο Τιούλκιν και το ΚΕΚΡ προέρχονται από την μετεξέλιξη της "Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας" του ΚΚΣΕ, μιας από τις πολλές πλατφόρμες στο ΚΚΣΕ που αντιτίθονταν στη γραμμή της περεστρόικα (οι πιο γνωστές από τις υπόλοιπες είναι η "Μαρξιστική Πλατφόρμα" των Κριουτσκώφ-Πριγκάριν (που σήμερα κατά το ήμισυ έχει προσχωρήσει στο ΚΕΚΡ και η άλλη μισή συνεργάζεται μαζί του) και η "Μπολσεβίκικη Πλατφόρμα" των Νίνα Αντρέεβα-Λάπιν). Στο 28ο και τελευταίο συνέδριο του ΚΚΣΕ η "Δήλωση της Μειοψηφίας" (δηλ. των κομμουνιστών συνέδρων) πήρε πάνω από το 34% των ψήφων. Όταν αυτοί οι κομμουνιστές μιλούσαν για την αντεπανάσταση που έρχεται και για τις ευθύνες του ρεβιζιονισμού και του 20ου Συνέδριου, η ηγεσία του ΚΚΕ (στο σύνολό της) χαιρέτιζε τον "επαναστατικό ρόλο της Περεστρόικα", ακόμα και το 1991 έσφιγγε δια χειρός σ. Αλέκας το χέρι του Γκόρμπι, εξαίροντας το ρόλο του στην ανανέωση του σοσιαλισμού. Για δε το Ζαχαριάδη, την 6η Ολομέλεια και την Τασκένδη, ας μη μιλήσω καλύτερα τι τους έσουρνε το Κόμμα. Για πρόσεχε, λοιπόν, τι λες γιατί δεν έχουμε όλοι τόσο "λειψή" μνήμη σε αυτή τη χώρα...

RFB

Ανώνυμος είπε...

(2/2)

Τώρα, στα λοιπά. Σύντροφε ratm, στα πρόθυρα της πολεμικής εμπλοκής δε μας έφερε η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων γενικά κι αόριστα. Μας έφερε η ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα. Δε σου κάνει καμία εντύπωση ότι σε όλες, μα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ίδια είναι πάντα η πλευρά που επεμβαίνει και ίδια είναι πάντα η πλευρά που δέχεται την επέμβαση; Αυτό σου είναι παντελώς αδιάφορο, ε; Σου έχει καρφωθεί στο μυαλό ότι, τάχα, "λενινισμός" είναι να λες "σημασία δεν έχει ποιος ιμπεριαλιστής επιτέθηκε πρώτος" και ξεμπερδεύεις. Μόνο που το 1914 αυτό πράγματι δεν είχε σημασία γιατί μόνος σου είπες ότι και οι δυο συνασπισμοί ήταν "επιτιθέμενοι" σε διαφορετικά γεωπολιτικά μέτωπα ο καθένας [*]. Σήμερα, όπως και τη δεκαετία του '30, δεν έχεις τέτοια κατάσταση. Ένα είναι το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο που έχει επιλέξει το δρόμο της "ανοιχτής πολιτικοστρατιωτικής τρομοκρατίας". Αυτό είναι το κοινό της σημερινής κατάστασης με τη δεκαετία του '30. Το ότι δεν υπάρχει ΕΣΣΔ είναι ένα μεγάλο πλην στο συσχετισμό σε βάρος μας, από τη μια. Από την άλλη, μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε πιο σαφείς αποστάσεις από το "αμυνόμενο" καπιταλιστικό στρατόπεδο, μεγαλύτερη ευχέρεια να κάνουμε βαθύτερη αντικαπιταλιστική ιδεολογικοπολιτική ζύμωση. Αλλά στο ζήτημα των άμεσων πολιτικών καθηκόντων του κινήματος δεν αλλάζει την ουσία.

Δίκαιος, σύντροφοι, είναι ο πόλεμος που εξυπηρετεί την επανάσταση - αυτό είναι ο λενινισμός. Ο σημερινός πόλεμος ενάντια στον ευρωατλαντισμό είναι δίκαιος πόλεμος και όποιος τον διεξάγει, για όποιο λόγο και αν το κάνει, εμείς πολεμάμε παράλληλα με αυτόν, τον κοινό εχθρό για όσο διαρκεί αυτή η αντιπαράθεση. Όποιος δεν κατάλαβε αυτό, δεν έχει καταλάβει τίποτε από το λενινισμό. Οι θεωρητικές επεξεργασίες, λοιπόν, που "βαφτίζουν" αυτή τη γραμμή "επιλογή ιμπεριαλιστή", έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ανάλυση του Λένιν και αυτό, όσες ανοησίες και να γράψετε, δεν αλλάζει.

RFB

[*] Ο ίδιος όμως ο Λένιν, που τόσο αδυνατείς να καταλάβεις τι ήθελε να πει), την ίδια περίοδο ακριβώς, μιλούσε για τον δίκαιο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Σέρβων ενάντια στην Αυστροουγγαρία και την ηρωική εξέγερση των Ιρλανδών το 1916 ενάντια στο Βρετανικό ζυγό, παραδείγματα δίκαιων, "εθνικών" πολέμων στο περιθώριο του ιμπεριαλιστικού. Κι έρχεσαι σήμερα, να μας πουλήσεις για "λενινισμό" την άποψη ότι όλες οι χώρες στην εποχή του ιμπεριαλισμού, είναι ιμπεριαλιστικές και κάθε πόλεμος που εμπλέκονται, ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Άβυσσος...

Ανώνυμος είπε...

el quinto
λεει ο RFB
...........
Δίκαιος, σύντροφοι, είναι ο πόλεμος που εξυπηρετεί την επανάσταση - αυτό είναι ο λενινισμός. Ο σημερινός πόλεμος ενάντια στον ευρωατλαντισμό είναι δίκαιος πόλεμος και όποιος τον διεξάγει, για όποιο λόγο και αν το κάνει, εμείς πολεμάμε παράλληλα με αυτόν, τον κοινό εχθρό για όσο διαρκεί αυτή η αντιπαράθεση. Όποιος δεν κατάλαβε αυτό, δεν έχει καταλάβει τίποτε από το λενινισμό. Οι θεωρητικές επεξεργασίες, λοιπόν, που "βαφτίζουν" αυτή τη γραμμή "επιλογή ιμπεριαλιστή", έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ανάλυση του Λένιν και αυτό, όσες ανοησίες και να γράψετε, δεν αλλάζει.
.............
μα τι λες μωρέ τώρα κι εσύ;
Δικαιh ειναι η συστράτευση με τους ρώσους ιμπεριαλιστές ενάντια στους αμερικάνους και τους ευρωπαίους;
Που τα ειδες αυτά γραμμένα στο Λένιν;

και μην αρχισεις και εσυ τις εξυπνάδες με την Ισπανια, ΕΚΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΓΙΝΕ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ< ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ. Τμήμα (ελάχιστο) της αστικής τάξης, κυρίως μικροαστικά κόμματα προσχώρησαν τελευταία στιγμή στον ένοπλο αγώνα για να μην τσακιστούν απο την λαϊκή οργή.

Πήρε ο Σύριζα ρε παιδιά τα οπλα ποτέ και δεν το πήραμε χαμπάρι. Οι σοσιαλδημοκράτες τα ειχαν ηδη πάρει σε Αυστρία και Ισπανια το 34.

Ανώνυμος είπε...

Κουίντο, ιμπεριαλιστική με συλλογισμούς Σεχτάρ η Ελλάδα ε;

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1384865/iran-efkairies-kai-proklhseis-gia-tis-ellhnikes.html

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1272569/ellhnika-ntil-92-dis-se-valkania-kai-kina.html

Σεχτάρ γράφεις στο euro2day ρε τσάκαλε;


Σ

Ανώνυμος είπε...

RBF
Mαλλον τελικα δεν φτιαχνουμε καρικατουρα θεσης. Μονος μαρτυρας. Τα σχολια σου απλα με δικαιωνουν αθελα σου ή λογω της πρεμουρας που εχει πιασει διαφορους μην κακοχαρακτηριστει ως ιμπεριαλιστικη η Ρωσια.
Οσο για τον Τιουλκιν μαθε οτι και ο Ζουγκανοφ του ΚΚΡΟ εναντιωθηκε στη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εγω γι'αλλο πραγμα έγραψα και το απεφυγες επιμελως....
Και ασφαλως και η ανάλυση του συριακου ΚΚ ειναι λαθεμενη ειπε ποτε το ΚΚΕ οτι συμφωνει με ολα τα κομματα του εξωτερικου?

ratm

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Για κάντε, εκεί στην "κόντρα" μια ...τιμαριθμική (ξέρω-γω) αναπροσαρμογή στα 200 δις φράγκα, να γελάσουν και οι οικονομικές κότες! Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει τρόπος να σταθμίσεις την σημασία (και όχι την αξία...) των 200δις στην σημερινή εποχή, δεν κολλάς σε αυτό. Πόσο "πιο ταληράκια να στο κάνω" (που λες κι εσύ);
Μερικοί διαβάζετε τα βιβλία, σαν βυζαντινοί καλογεροπαπάδες, αποστηθίζοντας μόνο, και μάλιστα ....κυρίως τα σημεία στίξης! Ψάχνετε για ρετσέτες. Θέλει ζούληγμα το νιονιό.
Δεν διαβάζουμε σαν ....scanner!
-----------------------------
Το κωμικό της υπόθεσης είναι πως όταν μίλαγες, δεκαετία '90, στους (μέλλοντες τότε) τρούληδες για το ΚΕΚΡ, τους σηκωνόταν η τρίχα. Για δε, ρε, ο καιρός γυρίσματα...

Ανώνυμος είπε...

@el quinto

Όσο είσαι εσύ "σταλινικός", άλλο τόσο είμαι κι εγώ καντηλανάφτης. Όχι, δε χρειάζεται να πω τίποτε για την Ισπανία, ειδικά. Θα πω, γενικότερα, για τη λογική με την οποία αρχικά αναγνώρισε η ΚΔ το φασισμό ως κύριο αντίπαλο και, στη συνέχεια, την αντιφασιστική-εθνικοαπελευθερωτική πάλη ως τον κρίκο εκείνο για το πέρασμα στην επανάσταση. Με βάση τη λογική σου (που δεν απέχει και πολύ από αυτήν των πρόσφατων θεωρητικών αναλύσεων του ΚΚΕ που κατά τα άλλα το βρίζεις ως "ρεβιζιονιστικό"), θα έπρεπε να πούμε "καμία διάκριση ανάμεσα σε δημοκρατικά και φασιστικά κράτη - αγώνας για το σοσιαλισμό παντού - διμέτωπος κλπ. κλπ. Δεν αναφέρομαι στο θέμα του πολέμου στενά, αλλά σε όλη την πολιτική της ΚΔ μέχρι τον πόλεμο (άλλωστε ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, σωστά;)...

Είναι αλήθεια ότι από το 5ο μέχρι λίγο πριν το 7ο Συνέδριο, προσπάθησε η ΚΔ να εκμεταλλευτεί την κρίση για να προωθήσει την σοσιαλιστική επανάσταση στη Δύση και ειδικά στη Γερμανία. Πρώτον, η κατάσταση δεν ήταν ίδια με εκείνη που έγινε λίγα χρόνια μετά. Η Γερμανία ήταν ηττημένη, προσωρινά σε υποχώρηση, η δυναμική του φασιστικού ρεύματος στην αρχή δεν ήταν αυτή που έγινε μετά (στις αρχές του '30). Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια απέτυχε. Εγώ θα πω ότι απέτυχε επειδή ο συσχετισμός αποδείχθηκε ανυπέρβλητος (συνυπολογίζοντας και το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας και της "πέμπτης φάλαγγας" των τροτσκιστών-μπουχαρινικών κλπ.). Αν όμως απέτυχε τότε και κατέστη μονόδρομος η γραμμή των αντιφασιστικών μετώπων κλπ. τη δεκαετία του '30 με τα μαζικά ΚΚ, με το ανεβασμένο ποιοτικά και ποσοτικά εργατικό κίνημα, με τα ένοπλα τμήματα, με το τεράστιο ηθικό και ιδεολογικό πλεονέκτημα λόγω της ΕΣΣΔ, νομίζω μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι στις σημερινές συνθήκες που είναι πολύ χειρότερες από άποψη συσχετισμού, αυτή η γραμμή είναι και πάλι μονόδρομος.

Τώρα, αν κατάλαβες ότι λέω για συστράτευση, με όσα έχω γράψει, με τη Ρωσία, τι να πω. Ξαναδιάβασέ τα. Το λενινιστικό "χτυπάμε μαζί, βαδίζοντας χώρια" σου λέει κάτι; Εμένα μου λέει πολλά...

RFB

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

RFB "Και ιδού, λοιπόν: ο μεν "ανακάλυψε" ότι οι ρώσοι σύντροφοι "δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν", επειδή, δήθεν, "δεν έχουν απάντηση στο τι συνέβη στις χώρες τους". Ο δε, ούτε λίγο-ούτε πολύ, μας εμφάνισε όχι μόνο έναν Τιούλκιν "γραφικό γέροντα" που έχει "κολλήσει στο μαρξισμό του '20""

Σας εχει τσουξει τελικα τοσο πολυ η εκδηλωση στο Σπορτινγκ που πιανεστε απο τα μαλλια σας (απο λεξεις και εκφρασεις σχολιαστων εδω) για να κανετε γαργαρα οτι ηταν το Κομμα που το διοργανωσε ,ακριβως γιατι δεν εχει τιποτα να φοβηθει απο την διαστρεβλωτικη σας δραση και την σπορα αμφιβολιων απο κατι σαν κι εσας .Μεσα στην ζαλαδα που σας προκαλεσε η σφαλιαρα στο Σπορτινγκ διαγιγνωσατε και ...αμηχανια των κουκουεδων !!!

Και εδω το απαυγασμα του τυχοδιωκτη που το θεωρει και ...true Λενινισμο!

" Ο σημερινός πόλεμος ενάντια στον ευρωατλαντισμό είναι δίκαιος πόλεμος και όποιος τον διεξάγει, για όποιο λόγο και αν το κάνει, εμείς πολεμάμε παράλληλα με αυτόν, τον κοινό!!! εχθρό (τον ΙΣΙΣ ?) για όσο διαρκεί αυτή η αντιπαράθεση."

Ευχομαι να μην επιβεβαιωθει το σεναριο να τα βρισκει ο Πουτιν και η Gasprom με τον "ευρωατλαντικο " ΚΟΙΝΟ ..."εχθρο" ,αδειασουν τον Ασαντ ,χαραξουν μια χαρα τους αγωγους τους απο κοινου και την πληρωσουν τα συνηθη θυματα ,οι λαοι που πολεμαν τωρα και οι σφοι μας εκει κατω .Σεναριο πολυ πιθανο (ηδη παιζεται στην Ουκρανια στεγνα ) μια και ο Κερι δεν ειδα να παιζουν μπουνιες με τον Πουτιν στο Κρεμλινο προχτες (το αντιθετο ) .Να σας δω μετα που θα τσαμπουνατε τις ιδιες μαλκιες που λεγατε για τις Αραβικες ανοιξες που και παλι το κομμα ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ! Μην σας ακουσω μοναχα να λετε για "ενδοιμπεριαλστικες αντιθεσεις" -που εννιοτε γινονται και αγκαλιες - ,που δεν εκτιμησατε σωστα γιατι θα θελετε πολλες κλωτσιες. Κολλεγιες με τον Καμενο ζητατε στην ουσια αλλα το πατε μεσω ....Δαμασκου. ΟΚ δεν διδασκεστε απο την Ιστορια ,που χτεσινοι συμμαχοι γιναν σφαγεις των συμμαχων λαων ,αλλα δεν "κατανοειτε" ουτε τα βασικα χαρακτηριστικα του Ιμπεριαλισμου της εποχης του Λενιν ,θα κατανοησετε την εξελιξη τους στο σημερα ? Φλερταρετε ετσι μια χαρα με την αστικη μας ταξη την βγαζετε και "κακομοιρα -εξαρτημενη" ,την ξεπλενετε και ουσιαστικα την αθωωνετε .Κι εδω ειναι το ΡΕΖΟΥΜΕ της "αποψης " σας .Στην ουσια ζητατε αναστολη και κραττει τις μηχανες στην παλη ζωης και θανατου του λαου μας ,την αναστολη της ταξικης παλης και στο βαθος "εθνικα μετωπα " ...Πιο Καουτσκι πεθαινεις ,γιατι αυτη η σχολη ειναι οδηγος σας ,θελετε δεν θελετε .Ιμπεριαλσμος και μαλιστα στο σημερα ειναι ο μονοπωλιακος καπιταλισμος και καθε χωρα που εχει φτασει σ αυτον ειναι και Ιμπεριαλιστικη .Συμμετεχει δλδ στα ιμπεριαλιστικα μπλοκ με ρολους ,καθηκοντα και υποχρεωσεις συγκεκριμενες που αλλαζουν οσο ανεβαινει ή κατεβαινει σκαλοπατια η αστικη ταξη και τα μονοπωλια της .Κι επειδη εχετε μαθει να "διαβαζετε " τον ιμπεριαλισμο με ορους "Ρωμαικου Ιμπεριουμ" -ακομα κι ετσι- ΠΟΙΑΝΟΥ τα συμφεροντα υπερασπιζονται και τι κανουν τα στρατα μας σε Σομαλιες ,Κοσσοβα ,Αφγανισταν κλπ ? Θα μεινετε με το "ξανθο γενος" στο χερι παρεα με τα χρυσαυγουλα αν σπασει ο διαολος το ποδαρι και γινει πραξη το σεναριο που ειπα παραπανω ,εκτεθειμενοι για μια ακομα φορα ....Και ασε το παραμυθακι των προσωπικων αποψεων σου πισω απο αυτο που κρυβετε το πυρ ομαδον σας στο κομμα ,οργανωμενη ομαδα ειστε με "επεξεργασια επιχειρηματων" συγκεκριμενη και απο συγκεκριμενο κεντρο ,με κορυ-πειστ ετοιμα σεντονια ...αγυρτες "πετροπουλοι "

zoot horn rollo είπε...

Ειχε να σκισει "σεντονια" ο Λενιν αν ζουσε σημερα...

Αναυδος είπε...

ρφμπ

τους χαρακτηρισμους που εισπραττεις μονος σου τους προκαλεις. Στη διαπαλη παιρνεις το μερος της οποιας κριτικης του ΚΚΣυριας τις θεσεις του ΚΚ Βενεζουελας δηλ κομμουνιστικα κομματα που συμμετεχουν σε αστικες κυβερνησεις τον 21ο αιωνα Πολύ λογικο καποιος να σε ταυτισει με λαε εργατοσποριτες και λοιπους οπαδους της παναριστερης κυβερνησης. Ο Τουλκιν αδυνατει να δει τη Ρωσια σα μια νεα ιμπεριαλιστικη δυναμη αδυνατει να δει ότι το καθηκον του είναι η ηττα του δικου του ιμπεριαλιστη.

επισης με τη δικη σου λογικη ο μονος δικαιος πολεμος γινεται από τον ισις στην περιοχη που είναι ο μοναδικος αντιπαλος ολων των ιμπεριαλιστων Ακομη κι αν εξοπλιστηκε από ηπα, σαουδαραβια κλπ δεν εκανε τιποτε λιγοτερο από ότι εκαναν οι κουρδοι της συριας (εξοπλιζονται από ΗΠΑ) αλλα και οι κουρδοι του ιρακ (εξοπλιζονται από ΗΠΑ αλλα και Τουρκια). Χρησιμοποιει τις ενδοιμπεριαλιστικες αντιθεσεις για να χτισει το χαλιφατο του. Δε νομιζω ότι ο Λενιν θα συμφωνουσε μαζι σου

Για τον συριακο λαο το ΚΚ Συριας και τι θα επρεπε να κανουν;. Μα να οργανωσουν την παλη τους κατω από τη δικη τους σημαια. Ευκολο και αναικμακτο δεν είναι ενώ οι πιθανοτητες επιτυχιας είναι ελαχιστες αλλα το σιγουρο είναι ότι συνεχιζουν να πεθαινουν κατω από ξενες σημαιες και το αιμα που χυνουν να μην πιανει τοπο.

Ανώνυμος είπε...

Ζουκοφ το προβλημα δεν ειναι οτι διακρίνουν την εξαρτηση της Ελλαδας απο μεγαλα ιμπεριαλιστικα κεντρα. Αυτη βοα και το κομμα στα ντοκουμεντα, την τακτικη και τις αναλυσεις του τα βαζει. Το θεμα ειναι οτι αδυνατουν ή δε θέλουν να αναλυσουν αυτο το φαινομενο. Καταρχην ακόμα και μηχανιστικα και αντιδιαλεκτικα να μεταφερουμε στο σημερα καποιες εκτιμησεις ή τακτικες της ΚΔ παλι οι κυριοι ειναι εκτος τοπου και χρονου. Ουσιαστικα ταυτίζουν τις εξαρτημενες χωρες με τις αποικιες. Η ΚΔ διολου δεν τις ειχε στην ιδια κατηγορία.
Απο κει και περα για να επανέλθω
το θέμα δεν ειναι η εξαρτηση της χωρας απο ΗΠΑ και ΕΕ χαιρω πολυ, οταν λεει το κομμα πχ για την ΚΑΠ στους αγροτες τι αναδεικνύει αν οχι αυτο το ζητημα?
Το θεμα ειναι οτι αποκρυπτουν το ρολο της αστικης ταξης της χωρας μας σε αυτο. Οτι δεν ειναι απορια υποτελειας αλλα συμφεροντος η συμμετοχη σε αυτους τους οργανισμους, οτι εκει που φαινεται οτι χανει απο τους πιο μεγάλους κερδίζει απο τους πιο μικρους και εξασφαλίζει και αλλου ειδους οφελη πολιτικα, γεωστρατηγικα κλπ οτι αιτια ειναι ο ιδιος ο καπιταλιστικος δρομος αναπτυξης που διεπεται απο την ανισομετρια μεταξυ κλαδων, χωρων η οποια ανισομετρια γεννα την ανισοτιμια στα πλαισια συμμαχιων, συνφωνιων, μοιρασματος λειας και αγορων.
Ευλογα λεει ο αναυδος οτι αν θελανε να ειναι συνεπης με το λαθεμενο σχημα και αναλυση τους θα πρεπε σήμερα να υποστηριζουν το isis!
Ειναι τυχαιο πως η επιχειρηματολογια παταει μονιμα στο θυμικο και το συναισθημα? Που να πατησει αλλου σε ποια δεδομένα? Ηρθε ο τυπος να με επιπληξει για το επαναστατικο παρελθόν του Τιουλκιν, λες και εγω αυτο αμφθσβητισα ή αμφισβητισα το ηθικο κυρος του ΚΕΚΡ! Αλλα ντ'αλλα... Εγω ειπα καθαρα οτι ειναι δειγμα επαναστατικης ωριμοτητας και θεωρητικης ωριμανσης το οτι το ΚΕΚΡ και τα κομματα που στις χωρες τους πρώτα απ'ολα οικοδομηθηκε ο σοσιαλισμος δεν εχουν προχωρήσει ή δεν εχουν νιωσει την αναγκη να προχωρησουν σε βασανιστικη μελετη, ερευνα συζητηση, εξαγωγη συμπερασματων, κριτικη και αυτοκριτικη για το τι συνεβη. Το ΚΚΕ ενιωσε αυτη την αναγκη απο το 1995. Πως αλλιώς αλλωστε... Το σε ποιο βαθμο το κατάφερε με την πανελλαδικη συνδιασκεψη του 1995 ή το 18ο συνεδριο το 2009 ειναι αλλης ταξης ζήτημα που κρινεται και στο κάτω κατω δεν εχει τελειωσει αυτη η μελετη και προσπαθεια, καθε αλλο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

el quinto

Σεκτάρ απο οικονομικά δεν εχεις ιδέα μεγάλε.
Για ψάξε να δεις εκεινη την εποχή ποσο ήταν το χρεος της Ελλάδας στα συνολικά χρεόγραφα των ιμπεριαλιστών. Και ψάξε και σήμερα. Αυτη ειναι η συγκριση.

Ο,τι θες γράφεις, ως συνήθως...συγκρινεις ρε μεγάλε τα χρεόγραφα του παρελθόντος με το χρέος το σημερινο σε τιμές ονομαστικές; ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ !! Και επιμένεις! Εισαι αστείος, τουλάχιστον. Εννοείται οτι δεν θα σε έπαιρναν σοβαρά ούτε σε απλο ομιλο του περισσού για οικονομικά, στον απλούστερο, θα έτρωγες νεράτζια. Και εδω όποιος ειναι τουλάχιστον ειλικρινης έπρεπε να στο εξηγήσει, λες ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ και μην επιμένεις.

Ασε που αν ψαξω σε καμια ΚΟΜΕΠ θα σου σερβίρω την απαντησούλα στην ερωτησούλα που κάνεις και μετά απλώς θα...σφυράς κλέφτικά.

Προς Σ... κοιτα φιλε μου τα παραμύθια του σημιτισμού εχουν σήμερα καταρρεύσει. Φαντάζομαι το έχεις καταλάβει. Σας ειπα και παλιότερα ενα απλο αθροισματάκι των εξαγωγών κεφαλαίου παγκοσμίως ειναι , βάζουμε στον αριθμητή της ελλαδίτσας και σκάμε στα γέλια στην εύρεση του ποσοστού. Ετσι βγαινει ποιοι κατεχουν τα πρωτεια στην εξαγωγή κεφαλαιου.

__________________________________

rfb εγω πιστευω οτι ενα καντηλάκι να προσέχει η παναγια τον ομοδοξο Πούτιν που τοσο αγαπάς το ανάβεις. Αρα, με μια έννοια μπαγάσα εισαι καντηλανάφτης. Ξέρεις παλια ο Ζαχαριάδης έτσι αποκαλούσε τους οπορτουνιστές της δικής σου κοπής: μικροαστούς καντηλανάφτες.
κατα τα άλλα, δε λες τιποτα προς επίρρωση των ισχυρισμών σου.

αυθαιρετα πράγματα λες. Μας λες που τραβάμε μαζι που χωρια, εγω σε ερωτώ λοιπόν ευθεως με το Σύριζα που τραβας μαζι σήμερα; Αφου εκφράζει τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και του ντόπιου κεφαλαίου. Δεν ειναι εμφανές αυτο πια; Τι άλλο θες;
Το 1934 οι σοσιαλδημοκράτες έκαναν εξέγερση ενάντια κυβέρνηση του Λερού στην ισπανία. Πήραν τα όπλα. Η οπορτουνιστική τους παρέκκλιηση συνίστατο στο οτι δεν προετοιμασαν σωστα την εξέγερση, οτι οι ηγέτες των σοσιαλδημοκρατών ταλαντεύονταν συνεχώς. Οι κομμουνιστές πολέμησαν μαζι τους, συνεχώς βρισκοντας τη τακτική και τη μέθοδο εκεινη πολιτικών ελιγμών προκειμένου να σταματήσουν τις ταλαντεύσεις και να οργανωθει σωστά η εξέγερση. Δεν ειχε γινει καν το 7ο Συνέδριο (1935).
Οι συγκρισεις που κανεις με το σήμερα ειναι ανιστόρητες τουλάχιστον.

Το 2015 ο Σύριζα έκανε ΣΟΟΥ διαπραγμάτευσης με τις πλάτες των νταβατζήδων. Η διαπραγμάτευση ήταν θέατρο για το πόπολο εντος Ελλάδας, στο εξωτερικο απλώς καθυστερούσε τη τελευταία αξιολόγηση του 2ου μνημονιου, για να αποκτήσει εκλογικά αποθέματα. Αυτο δεν ήταν καμια αντίσταση. Ηταν αγύρτεια και εμπαιγμος του λαού, προετοιμασία για νεα αγχονη του 3ου μνημονίου. Αρα ενας συνεπής κομμουνιστης τι έπρεπε να κάνει; Να κοπανά αλύπητα το Συριζα και να αποκαλύπτει κάθε στιγμή την ενοχή του στο σκλάβωμα του λαού. Κατάλαβες;

θες και αλλα; Τον Ιούλη του 1936 ολος ο λαος ήθελε να ανεαμετρηθει με τους πραξικοπηματίες στρατηγούς. Ζητούσε οπλα απο τη κυβέρνηση Αθάνια-Γκιράλ. Η κυβέρνηση αυτή κατέρρευσε όταν έχασε τα πρώτα μέτωπα, και ο κοσμος πήρε τα όπλα και οι σοσιαλδημοκράτες τα περισσότερα υπουργεία. Σε αυτη τη κυβέρνηση μπήκαν οι κομμουνιστές, με τους εργάτες να εχουν οπλα, και σημαντικο τμήμα της παραγωγης να ελέγχεται απο εργατικές επιτροπές.

τωρα που κολλάει ο Μπουχάριν, ο Ζηνοβιεφ με ολα αυτα, ο θεος και η ψυχή σου.

που κολλάει ο Ασαντ και η Συρία με την Ισπανία του 36; Ο Ασαντ ειναι ο Αθανια; Ε, ρε γλέντια.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Αναυδος

''Για τον συριακο λαο το ΚΚ Συριας και τι θα επρεπε να κανουν;. Μα να οργανωσουν την παλη τους κατω από τη δικη τους σημαια. Ευκολο και αναικμακτο δεν είναι ενώ οι πιθανοτητες επιτυχιας είναι ελαχιστες αλλα το σιγουρο είναι ότι συνεχιζουν να πεθαινουν κατω από ξενες σημαιες και το αιμα που χυνουν να μην πιανει τοπο. ''

Τα συριακα ΚΚ μετα απο τοσες δεκαετιες ενσωματωσης πιστευω πως ειναι δυσκολο να βρουν το δρομο τους.

Ανώνυμος είπε...

Δεν προλαβαίνω να διαβάσω όλα τα σχόλια, 2 κουβέντες για την ανάρτηση και για την εξάρτηση που βλέπω λέει ο ratm.

1.Η εκδήλωση ήταν θετική αλλά το φαινόμενο μιας γραμμής που στρίβει, σιγά σιγά, διορθώνεται κλπ είναι θέμα προς πολιτική συζήτηση. Επίσης δεν γίνεται να λέμε πως "οι κομμουνιστές έχουν διαφορές" είναι σαν το "και εμείς κάναμε λάθη". Ποιες διαφορές και γιατί το ΚΚΕ, με την σημερινή του ιδεολογικοπολιτική του κατεύθυνση τις μικραίνει ? Τι λάθος είχε κάνει ?

2. Περί εξάρτησης υπήρχαν διάφορες θεωρίες. Οι θεωρίες τύπου Σαμίρ Αμίν όντως την έβαζαν διαταξικά, έβλεπαν εθνική αστική τάξη κλπ. Έμοιαζαν και με την γραμμή του ΚΚΕ μέχρι το 15ο. Το μλ ρεύμα από την άλλη το έβαζε αλλιώς, δεν έβλεπε εθνική αστική τάξη. Μοιράζονταν όμως τον βαθύ οικονομισμό και ρεφορμισμό του σταλινισμού, δεν μπορούσε να κάνει μια μάχιμη κριτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης και γι αυτό πχ στην μεταπολίτευση ηττήθηκε εξίσου από τον πασοκισμο. Σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αντικαπιταλιστική στρατηγική αν δεν έχει στο κέντρο της την εθνική ανεξαρτησία, και αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ακόμα και στις ιμπεριαλιστικές χώρες πχ στην Γερμανία. Που όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε το ίδιο με την Γερμανία. Γενικά θέλουμε εργαλεία ανάλυσης της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας που να μπορούν να απαντάνε και για την ανάπτυξη και για την κρίση, και για τις ιμπεριαλιστικές και για τις μη ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως και να μην χάνουν το ότι η θέση καπιταλιστικών κοινωνικών σχηματισμών ειδικά σαν τον ελληνικό στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα δεν είναι σταθερή. Είμαστε σε ιστορική περίοδο κάθετης πτώσης του και αυτό πρέπει να το βλέπουμε όχι για να τον σταματήσουμε (με διάφορες γραμμές αντιμνημονιακής ανάπτυξης) αλλά γιατί η κάθετη πτώση του είναι η πολιτική γραμμή του ιμπεριαλισμού και του ελληνικού αστισμού κατά του κόσμου της εργασίας στην Ελλάδα.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Πλακα που εχουν καποιοι ειδημονες. Αν ο Λενιν οριζε τον ιμπεριαλισμο μιας χωρας εξ αντανακλασεως θα εβαζε κριτηρια του τυπου αεπ προς παγκοσμιο αεπ κτλ ή θα ελεγε οτι οι ιμπεριαλιστες ειναι ενα κλειστο κλαμπ χωρων, απο ενα ποσοστο ισχυος και πανω. Οσοι θελουν συγκρισεις κλασματικες ας κανουν για παραδειγμα την εξης συγκριση. Ελληνικες αμεσες επενδυσεις στο εξωτερικο προς ελληνικο αεπ αναμεσα πχ το 1923 ή το 1911 ή το 1932 με το 2015. Ας την κανουν και μετα ας υποστηριξουν οτι η διαφορα δε συνιστα ποιοτικη μεταβολη για τον ελληνικο καπιταλισμο. Για να πιασουμε μετα και αλλους παραγοντες πχ το χρηματιστικο κεφαλαιο για να δουμε αν απο τις συγκρισεις προκυπτει καμια ποιοτικη διαφορα. Ο ιμπεριαλισμος ως φαινομενο αφορα την αναπτυξη του καπιταλισμου και οχι την καταταξη των χωρων με βαση την ισχυ τους. Παντα υπαρχουν ισχυρες και αδυναμες χωρες. Δε σημαινει αυτο οτι στις αδυναμες χωρες ο καπιταλισμος δεν αναπτυσσεται ή αν αναπτυσσεται εχει τη μαγικη ιδιοτητα να μενει παντα νεος εκει.

ρα

Αναυδος είπε...

@ΠΓ

εθιξες την ουσια. αν επι δεκαετιες ισορροπεις μεταξυ ενσωματωσης και ρηξης ή χειροτερα εχεις γυρει στην ενσωματωση το να παλεψεις κατω απο τη δικη σου σημαια ειναι πρακτικα αδυνατον

χρειαζεται προετοιμασια σε ειρηνικους ομαλους καιρους για να εισαι σε θεση να κανεις πραξη το συνθημα αυτο. Προετοιμασια ιδεολογικη αλλα και πρακτικη π.χ να ετοιμαζεις τα δικά σου ανεξαρτητα φυτρα λαικης εξουσιας να μην συμμετεχεις στη διαχειρηση του αστικου κρατους κλπ πιο σημαντικα που ομως δεν ειναι αναγκη να τα γραφουμε δημοσια

ανευ της προετοιμασιας αυτης θα βρεθεις παγιδευμενος σε μια συμμαχια της οποιας είσαι το αδυναμο μελος και θα αδυνατεις να δραπετευσεις γιατι θα θεωρηθεις προδοτης στην πιο κρισιμη μαχη. Ουτε το ΚΚΒενεζουελας μπορει να αφησει τον Μαδουρο ουτε το ΚΚΣυριας τον Ασαντ κλπ Πηγαινουν μαζι στο γκρεμο

Ανώνυμος είπε...

el quinto
αυτα περι εξ αντανακλάσεως ειναι αυτοσχεδιασμοι της στιγμής.
Ο Λενιν αναφέρεται ξεκάθαρα σε διάκριση ιμπεριαλιστικών χωρών από τη μια, και εξαρτημένων και αποικιων απο την αλλη. Το 6ο Συνέδριο με επικεφαλής τον ιδιο το Στάλιν (αυτος το επιμελήθηκε απο την αρχή ως το τέλος) κάνει το ίδιο. αναφέρεται σε ιμπεριαλιστικές χώρες, χώρες μέσου επιπέδου ανάπτυξης και αποικίες,

Το χρηματιστικο κεφάλαιο εμφανίζεται την εποχή του Λένιν, και εμφανιζεται στις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες που πληρουν κάποια κριτήρια που η ελλάδα δεν τα έχει ουτε για πλάκα.
Ειμαστε μια μεταπρατική χώρα, δεν εχουμε καν βαρια βιομηχανία, το μονοπώλιο ως μονοπώλιο που μελέτησε ο λένιν συγκροτείται σε μια σειρά κλάδους της παραγωγής απο την εξόρυξη , την επεξεργασία της πρώτης ύλης, μέχρι το εμπόριο.
Αυτα εδώ δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ποτέ γιατι οι ιμπεριαλιστες δεν θα άφηναν άλλους ανταγωνιστες και γιατί οι ντοπιοι καπιταλιστές κέρδιζαν πάντα, έβγαζαν το μέγιστο κέρδος ως μεταταπράτες, κομπραντόροι.

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΑ
με αυτά που λετε το 80% των χωρών της Αφρικής ειναι ιμπεριαλιστικές χωρες. Πάμε ένα στοίχημα;

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@κουιντο

''Ο Λενιν αναφέρεται ξεκάθαρα σε διάκριση ιμπεριαλιστικών χωρών από τη μια, και εξαρτημένων και αποικιων απο την αλλη''

Aυτο ηταν συγκεκριμενη αναλυση πανω στα δεδομενα της συγκεκριμενης εποχης,και οχι αφηρημενη αρχη του μαρξισμου-λενινισμου.

@Αναυδος

Συμφωνω μαζι σου,για αυτο και πιστευω οτι η Συρια ειναι χαμμενη υποθεση οποιος και αν βγει νικητης,γιατι πολυ απλα ο λαος της ειναι απλως θεατης.
Στην καλυτερη μπορουμε να ελπισουμε σε οσο το δυνατον λιγοτερες απωλειες ζωών.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...


elquinto:

"Το χρηματιστικο κεφάλαιο εμφανίζεται την εποχή του Λένιν, και εμφανιζεται στις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες που πληρουν κάποια κριτήρια που η ελλάδα δεν τα έχει ουτε για πλάκα.
Ειμαστε μια μεταπρατική χώρα, δεν εχουμε καν βαρια βιομηχανία, το μονοπώλιο ως μονοπώλιο που μελέτησε ο λένιν συγκροτείται σε μια σειρά κλάδους της παραγωγής απο την εξόρυξη , την επεξεργασία της πρώτης ύλης, μέχρι το εμπόριο.
Αυτα εδώ δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ποτέ γιατι οι ιμπεριαλιστες δεν θα άφηναν άλλους ανταγωνιστες και γιατί οι ντοπιοι καπιταλιστές κέρδιζαν πάντα, έβγαζαν το μέγιστο κέρδος ως μεταταπράτες, κομπραντόροι."

Τι είναι ιμπεριαλισμός; Συνήθως κατανοείται ως η επιθετική δράση με τη μορφή των στρατιωτικοπολιτικών επεμβάσεων των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, σε άλλα υποδεέστερα απ' αυτά κράτη, ως μέρος της εξωτερικής πολιτικής αυτών των κρατών και αναπόσπαστο στοιχείο των διεθνών σχέσεων που αναπτύσσουν, έξω και ανεξάρτητα από την οικονομική βάση συνολικά του καπιταλιστικού κόσμου.Το κορυφαιο λαθος των "αναλυτων" του Λενιν !
Σύμφωνα με τον πιο σύντομο ορισμό του, «ιμπεριαλισμός είναι το μονοπωλιακό στάδιο του καπιταλισμού» ή το ανώτατο στάδιό του. Αλλα χρειαστηκε να το αναλυσει και ειδικοτερα :
«1) Συγκέντρωση της παραγωγής και του κεφαλαίου, που έχει φτάσει σε τέτοια υψηλή βαθμίδα ανάπτυξης, ώστε να δημιουργεί μονοπώλια που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην οικονομική ζωή.
2) Συγχώνευση του τραπεζικού κεφαλαίου με το βιομηχανικό και δημιουργία μιας χρηματιστικής ολιγαρχίας πάνω στη βάση αυτού του χρηματιστικού κεφαλαίου.
3) Εξαιρετικά σπουδαία σημασία αποκτά η εξαγωγή κεφαλαίου, σε διάκριση από την εξαγωγή εμπορευμάτων.
4) Συγκροτούνται διεθνείς μονοπωλιακές ενώσεις των καπιταλιστών, οι οποίες μοιράζουν τον κόσμο.
5) Εχει τελειώσει το εδαφικό μοίρασμα της γης ανάμεσα στις μεγαλύτερες καπιταλιστικές δυνάμεις. Ο ιμπεριαλισμός είναι ο καπιταλισμός στο στάδιο εκείνο της ανάπτυξης, στο οποίο έχει διαμορφωθεί η κυριαρχία των μονοπωλίων και του χρηματιστικού κεφαλαίου, έχει αποκτήσει εξαιρετική σημασία η εξαγωγή κεφαλαίου, έχει αρχίσει το μοίρασμα του κόσμου από τα διεθνή τραστ και έχει τελειώσει το μοίρασμα όλων των εδαφών της γης από τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές χώρες» (Λένιν, «Απαντα», τ.27, σελ. 323).

Ταυτόχρονα συμπλήρωνε πως
«μπορεί και πρέπει να δοθεί διαφορετικός ορισμός του ιμπεριαλισμού, αν πάρουμε υπόψη όχι μόνο τις βασικές καθαρά οικονομικές έννοιες (στις οποίες περιορίζεται ο ορισμός που αναφερα), μα και την ιστορική θέση του δοσμένου σταδίου του καπιταλισμού σε σχέση με τον καπιταλισμό γενικά» (στο ίδιο, σελ. 393)
Ο Λένιν λοιπον απέδειξε ότι ο ιμπεριαλισμός αποτελεί ένα νέο, ιδιαίτερο, μονοπωλιακό στάδιο του καπιταλισμού και αποκάλυψε την οικονομική του ουσία και τα πολιτικά του χαρακτηριστικά.Η μη σωστή και ολοκληρωμένη κατανόηση της λενινιστικής θεωρίας του ιμπεριαλισμού, οδηγεί ή στην κατανόηση της κίνησης του καπιταλισμού μόνο από τη σκοπιά των οικονομικών εξελίξεων - χωρίς να υπολογίζεται ευρύτερα η πολιτική, ως πολιτική του κεφαλαίου, των μονοπωλίων- ή στην κατανόηση της πολιτικής του ιμπεριαλισμού(επεμβάσεις κλπ), αποσπασμένη από την οικονομική της βάση.
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, σαν αποτέλεσμα μη κατανόησης της διαλεκτικής σχέσης οικονομίας - πολιτικής και επομένως όχι ολοκληρωμένης ανάλυσης των αντιθέσεων των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, μπορεί να οδηγηθούμε στο ίδιο αποτέλεσμα: . Και ταυτόχρονα να μην κατανοείται η επιθετικότητα των μονοπωλίων μιας χώρας ενάντια στην εργατική τάξη, ως επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. 'Η ακόμη να μην κατανοείται ότι οι καπιταλιστικές χώρες στην εποχή του ιμπεριαλισμού, ανεξάρτητα από τη θέση τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη δύναμη της καπιταλιστικής οικονομίας τους, βρίσκονται στο στάδιο του ιμπεριαλισμού. Να μην κατανοείται πχ ότι ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξής του, στην κρατικομονοπωλιακή του βαθμίδα, ότι η Ελλάδα ανήκει στο σύστημα του ιμπεριαλισμού.

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους, επιστροφή στις καθαρές πολιτικές-ιδεολογικές φαγωμάρες του ταξικού κινήματος σε όλες τις συνιστώσες του παρά τον αποπροσανατολισμό του ΣΣ (δεν κάνω πλάκα, το εννοώ πραγματικά στο βαθμό που επίκειται άμεση πολεμική εμπλοκή της χώρας). Εξαιρετική η κομματική πρωτοβουλία για την εκδήλωση στο Σπόρτινγκ και πρέπει να συνεχιστούν τέτοιες εκδηλώσεις, συμπληρωμένες και από μαζικές αντιιμπεριαλιστικές-αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε προσβείες, Μέγαρο Μαξίμου, νατοΊκές βάσεις.
Βεβαίως, στο Σπόρτινγκ ξεδιπλώθηκαν διαφορετικές στρατηγικές (ή τακτικές να πω;)από διαφορετικά ΚΚ και δεν υπάρχει λόγος να προσπαθούμε να το κρύψουμε. Κατ'εμέ η ίδια η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο του υπαγορεύει αντικειμενικά και διαφορετικές στρατηγικές για τα εθνικά κκ οι οποίες πρωταρχικά στοχεύουν στην σοσιαλιστική επανάσταση (τουλάχιστον για τις περισσότερες χώρες). Από εκεί και πέρα η τοποθέτηση του Τιούλκιν σαφώς και διαφοροποιείται από αναλύσεις του ΚΚΕ για την ύπαρξη μιας ενιαίας στρατηγικής σε όλα τα κράτη που έχουν περάσει στο ιμπεριαλιστικό στάδιο στο θέμα των άμεσων πολιτικών στοχεύσεων σε ζητήματα "αστικοδημοκρατικά', όπως και από την τακτική του συριακού κόμματος για συμμαχία με τον ΄Ασαντ, ή έστω ευμενούς ανοχής του, και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού διαφορετικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σύντροφοι σε αυτές τις χώρες. Πάντως, στο βαθμό που θα πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην Ελλάδα δεν αποκλείεται και αλλαγή τακτικής και συνθημάτων από πλευράς του Κόμματος: πέρα από τις διαμάχες "υπερασπιστών" του Κεκρ με τουε "αντιπάλους" τους, αξίζει όλοι να διαβάσουν με προσοχή την τοποθέτηση του Κουτσούμπα στο Σπόρτινγκ (νομίζω ότι σε αρκετές αποστροφές του λόγου του καταδεικνύεται ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση μεταξύ γραμμής ΚΚΕ και γραμμής ΚΕΚΡ). Φυσικά, αυτό που ενώνει όλους του κομμουνιστές της χώρας μας, είτε είναι στο ΚΚΕ είτε όχι, (όπως το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον) σε περίπτωση πολέμου πρέπει να είναι το τρίπτυχο "καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις-κλείσιμο βάσεων-απεγκλωβισμός από Νατο-πολιτική και στρατιωτική δουλειά για την ήττα του ελληνικού αστισμού και των αμερικανονατοϊκών συμμάχων του προκειμένου να υλοποιηθεί ο στρατηγικός στόχος της σοσιαλιστικής επανάστασης.
Περιμένω με ενδιαφέρον σχόλια κτλ. καθώς αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του τί σκέφτονται και θα επιδιώξουν οι φορείς των κάθε λογής επαναστατικών πρωτοποριών στο τόπο μας (τη λέξη "επαναστατικών" πάρτε τη με κυριολεκτικό περιεχόμενο)
Κνιτάκος 1998

Ανώνυμος είπε...

Συμπεραινω λοιπον οτι δε θα εχουμε τη χαρα να δουμε αυτο το κλασμα. Κριμα η προηγουμενη αλλαζονεια περι αριθμητων και παρονομαστων. Καμια αντιρρηση παντως να το εφαρμοσει οποιος θελει για να αποδειξει τα περι 80%. Εμενα μου ερχεται βεβαια πρωτα στο μυαλο η Αιθιοπια (καμια ογδονταρια εκατομμυρια ανθρωποι) που στερειται νομιζω ακομα και χρηματιστηριου και κατοπιν μια σειρα απο αλλες χωρες των οποιων το μεγεθος των αμεσων επενδυσεων τους στο εξωτερικο πιθανολογω οτι τοσο ποσοτικα οσο και ποσοστιαια %στο αεπ τους τεινει στο μηδεν. Ακομα ομως και να ειναι 80% (καποτε θα γινει). Ε και; Εξαιρει ο λενινισμος καποια γεωγραφικη περιοχη ως εμφανιζουσα ανοσια στο σαπισμα του καπιταλισμου εντος της; Ή μηπως σημερα πρωην αποικιες δεν τις αναγνωριζεις ως ιμπεριαλιστικες; Ο μιταλ ενας ινδος (που μαλιστα εχει νομιζω αρνηθει να παρει τη βρετανικη υπηκοοτητα) εχει αγορασει πρακτικα τη πλειοψηφια της χαλυβουργιας της ΕΕ (που ξεκινησε ως ανθρακα κ χαλυβα...). Ή μηπως ξεχνας τους προσφατους τεμεναδες του Καμερον στον κινεζο που του εφερνε δις επενδυσεων; Για την Ελλαδα παλι λαθος; Σε τι χερια ειναι τωρα η πεσινε (τη θυμασαι); Κ μαλιστα καθετοποιημενη κ στο 25% των πιο ανταγωνιστικων στον κλαδο της παγκοσμιως; Τι χερια εξαγορασαν τα καρφουρ στην ελλαδα; θες να δουμε τις δραστηριοτητες της βιοχαλκο των στασινοπουλαιων (ασχετως που δεν περναν τις καλυτερς μερες τους λογω κρισης των κλαδων αυτων παγκοσμιως); Να δουμε ποιοι εξαγορασαν Bp και shell στην ελλαδα; Και κάποια απο τα παραπανω εγιναν μεσα στην κριση. Ασε λοιπον τις αλλαζονειες. Το κκε εχει την ορθη θεση

ρα

Ανώνυμος είπε...

el quinto

προς Ζούκοφ
μα Ζούκοφ, εκει ειναι το θέμα, οχι ΜΟΝΟ στην εδαφική επέκταση, αλλα στο μοιρασμα του πλανήτη σε σφαίρες επιρροής, σε εξασφάλιση αγορών για τα εμπορεύματα και τα κεφάλαια των ιμπεριαλιστών. H Ρωσσία του 19ου αιώνα ήταν ο μπαμπούλας της ευρώπης γιατί κατείχε στρατό που οι άλλοι δεν μπορούσαν να αποκτήσουν με τίποτα. Στον 20ο αιώνα η δύναμη του κεφαλαίου καθορίζει ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ τις εξελίξεις.

Εκει η Ελλαδίτσα δεν παιζει ρολο, παιζει ρόλο υποτέλειας και μονο.
Το βιβλίο του Λένιν εξηγεί τις συνθήκες πίσω απο τον Πρώτο Παγκοσμιο Πόλεμο και πως η προλεταριακή επανάσταση ειναι αναπόφευκτη, με την μετατρατοπή του άδικου πολέμου σε δίκαιο, στρέφοντας τα οπλα αντιστροφα.

Η όλη ιδέα ειναι η συγκρότηση του χρηματιστικου κεφαλαίου στις μεγάλες καπιταλιστικές αναπτυγμένες χώρες. Ο πρώτος που εντοπίζει τη ποιοτική διαφορά με το προηγούμενο καπιταλισμο της εποχής του Μαρξ δεν ειναι ο Λένιν, ειναι ο σοσιαλδημοκράτης Ρούντολφ Χιλφερντιγκ, που γράφει το έργο Χρηματιστικο Κεφάλαιο
https://www.marxists.org/archive/hilferding/1910/finkap/
Πρέπει να έχει εκδοθει και στα ελληνικά το βιβλίο του Χιλφερντιγκ.

Ο Λένιν βασίζεται στην οικονομική ανάλυση του Χιλφερντιγκ, αλλα τη διορθώνει σε καιρια ζητήματα, όπως ότι ο παρσιτισμος του καπιταλισμού διογκώνεται (ο μη παραγωγικός τομέας σε σχέση με τον παραγικό αυξάνεται συνέχεια και πολύ πιο γρήγορα, οπότε η κριση ξεσπάσει σε βάθος ειναι πολύ πιο ισχυρή απο παλιότερα), ότι η ΑΝΙΣΟΜΕΤΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ανάμεσα στα διαφορετικά καπιταλιστικά κράτη αλλα και στα ιμπεριαλιστικά αποκτά απολυτη ισχύ και άλλα....

και στο τέλος οτι η γη εχει μοιραστει βάσει του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ που διαθέτει καθε χώρα. Το ξαναμοιρασμα θα γινει αναποφευκτα με πολεμο.
Ε , αυτα δεν μπορούμε να τα σβήνουμε. Η Ελλάδα δεν ειναι ιμπεριαλιστική χώρα, η δύναμη του κεφαλαίου της ειναι μηδαμινή μπροστά στα κεφάλαια που έχουν τα ιμπεριαλιστικά κράτη.

Ανώνυμος είπε...

Μπροστα στα ισχυρα ιμπεριαλιστικα κρατη-δεν καταργουνται οι διαφορες ισχυος αναμεσσ στους ιμπεριαλιστες. Κατα τα αλλα κρατω την επιλεκτικοτητα απαντησεων

ρα

AGIS είπε...

Δεν έχω το χρονικό περιθώριο να μπω περισσότερο στη συζήτηση.
Επιγραμματικά μόνο:
Η Ελλάδα είναι πια για τα καλά στο στάδιο του μονοπωλιακού καπιταλισμού και το κεφάλαιό της έχει όλα τα χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε αυτό το στάδιο. Αυτά είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά του ιμπεριαλισμού.
Όμως λόγω της ενδιάμεσης - υποδεέστερης θέσης της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα, πυραμίδα ή πλέγμα, οι ιμπεριαλιστικές βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου είναι αναγκαστικά εξαρτημένες από τη στρατηγική και τις αντιθέσεις των λίγων, της "χούφτας" των ιμπεριαλιστικών κρατών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το μοίρασμα του κόσμου.
Οπότε και το ζήτημα της εξάρτησης, πια, δεν έχει κανένα νόημα από τη σκοπιά μιας κάποιας εθνικής αστικής ανάπτυξης γιατί αυτή δεν αποτελεί πια "αίτημα" αλλά γεγονός πραγματοποιημένο ως το "ολοκληρωμένο" μονοπωλιακό στάδιο της υπό τους όρους που πραγματοποιήθηκε. Έχει νόημα μόνο από την σκοπιά του σοσιαλισμού.
Δεν παύει να παραμένει κομβικό ζήτημα, γιατί πάνω στους όρους (ΕΕ, ΟΝΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, χρέος, Ρωσική "εναλλκτική" κλπ) που πραγματώνουν την εξάρτηση του ελληνικού μονοπωλιακού καπιταλισμού από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, συγκεντρώνονται όλες οι αστικές αντιθέσεις και ταυτόχρονα οι ίδιοι αυτοί όροι εξάρτησης είναι και όροι κυριαρχίας του κεφαλαίου πάνω στην εργασία.
Αλλά μόνο για την εργατική τάξη (και τη συμμαχία της με τα μεσαία στρώματα και την αγροτιά), μόνο για την δική της πολιτική προοπτική αποκτά πραγματικό περιεχόμενο η απαλλαγή από τους ορους αυτούς. Ενώ για τα διάφορα τμήματα της αστικής τάξης η απαλλαγή από αυτούς μπορεί να έχει μόνο το νόημα της ανικατάστασής τους από άλλους ανταγωνιστικούς.
΄Η στη χειρότερη των περιπτώσεων, νόημα ανεξάρτητης ιμπεριαλιστικής στρατηγικής (και πάντως όχι "ανάπτυξης απαλλαγμένης από τα αποικιακά δεσμα"), το οποίο όμως μόνο στα ονειρά της μπορεί να το φαντασιώνται.
Επιγραμματικά είπα, αλλά δεν τα κατάφερα.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Αυτό που φοβόμουν ....σε λίγο ορισμένοι θα καταντήσουν σαν τον Κονδύλη https://dl.dropboxusercontent.com/u/88741825/kondilis%20parakimi%20astikoy.pdf
Αφού η Ελλάδα δεν είναι ιμπεριαλιστική ,η αστική της τάξη παρηκμασμένη ,εξαρτημένη,παρασιτική και μισοκακόμοιρη ,εγώ λέω μήπως και δεν υπάρχει κιόλας αυτή η τάξη και κυνηγάμε φαντάσματα ...
Οι πετρελαιάδες μας ,οι εργολάβοι μας ,οι Εφοπλιστές μας είναι απλά τα παιδιά για τα θελήματα των Ιμπεριαλιστών ...αν είχαμε και βιομήχανους ...τι καλα που θα ταν (!!!)

Ανώνυμος είπε...

Η συζήτηση μοιάζει με παράλληλους μονολογους. Του λες του άλλου 'μα η χώρα εξάγει κεφάλαιο εκεί και εκεί' και σου λέει ότι είναι... σημιτικες αφηγήσεις. Δεν βγαίνει άκρη γιατί κάποιοι δεν θέλουν να βγει άκρη. Ας μας πουν τουλάχιστον ποια είναι η στρατηγική που προτείνουν, αφού δεν είναι η σοσιαλιστική επανάσταση. Τι προτείνετε στη παρέα σου που λέτε οργάνωση ρε κουιντο αφού η Ελλάδα δεν είναι στο ιμπεριαλιστικο στάδιο της. Διαχείριση; Μεταπολιτευση του λαού σαν τη κοε; Τι;

Ανώνυμος είπε...

el quinto

στρατηγική: προλεταριακή επανάσταση

μονο που δεν εχετε καταλάβει κάτι. Προλεταριακή επανάσταση έγινε και στη Ρωσσία
τον Οκτώβρη του 17 χωρίς να εχει φτάσει σε κανένα...μονοπωλιακο στάδιο. Ο Λένιν οταν αναφερεται στη Ρωσσία , μιλάει για "στρατιωτικοφεουδαρχικο ιμπεριαλισμό", όχι για μονοπωλιακό καπιταλισμό.

μια χωρα που δεν ειναι ιμπεριαλιστική και μονοπωλιακά συγκροτημένη σαν τη δική μας, εχει ενα βασικο πρόβλημα μετά την επανάσταση, πρέπει να χτισει ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, κατι καθόλου εύκολο, χρειάζονται επενδύσεις σημαντικές απ' όλους τους τομεις της οικονομίας, αποκλειστικά για ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΣΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ για σημαντικά μεγάλο διάστημα.

εσεις μας λέτε ότι αυτο ειναι παιχνιδάκι. ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ ΗΔΗ!!! αν λοιπόν υπάρχουν υπονοιες διαχειρισης, αυτές υπάρχουν σε εσάς, οχι σε μας ;-) Γιατι ξέρουμε πολύ καλά οτι στις περισσότερες περιπτώσεις εξεγέρσεων, επαναστάσεων, η οικοδόμηση δεν προχώρησε, γιατι δεν ανέλαβαν οι κοινωνίες να λύσουν αυτο το πρόβλημα. Αυτο το έκανε η ΕΣΣΔ κατα κύριο λόγο. Η Κινα π.χ. δεν το έκανε. Η κούβα δεν το έκανε, παρότι ο Τσε το έθετε σα βασικο στοχο.

Και γιατι ολοι αυτοι δεν το έκαναν; Α, γιατι αυτό απαιτει συγκρούσεις και θυσίες. Γιατι το κέρδος βγαινει πιο εύκολα και μαζικά στις επιχειρήσεις με χαμηλή οργανική σύνθεση κεφαλαίου, η βαριά βιομηχανια για μεγάλο διάστημα θα ειναι ζημιογόνα κ.ο.κ.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Aι γεια σου !!
Τωρα μπαινουμε και στο ΖΟΥΜΙ του θεματος ...
ΕΤΟΙΜΑ τα εχουμε ΟΛΑ "στρατηγε " ετοιμα !!
Τα πιο συγχρονα ναυπηγεια του κοσμου ,το πιο εμπειρο δυναμικο να τα δουλεψει ! Και το πιο εκπληκτικο ? ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ αφθονες και ολες εδω .Χαλυβες ,αλουμινια τα παντα ολα .Θα μου πεις και τι θα τα κανεις τα πλοια και ποτε θα σου αποδωσουν και ναι ( η βαριά βιομηχανια για μεγάλο διάστημα θα ειναι ζημιογόνα)...Ε δεν θα αφησεις (επαναστατικη εξουσια γαρ ) την ακτοπλοοια σου σε 10 σαπακια και 5 εφοπλιστες με πανακριβο κομιστρο και δρομολογια οποτε γουσταρουν...Δουλεια να φαν κι οι κοτες δλδ και γρηγορες και φτηνες συγκοινωνιες στα ...4500(!!!) νησια σου και μετα αναπτυξη της Κρατικης Ναυτιλιας σου (ασε που και καποια πλοια των Εφοπλιστων θα "κλαπουν " απο το ναυτικο σου προλεταριατο και τα πληρωματα τους ).
Επειτα κλωστουφαντουργια ,λιπασματα ,τσιμεντα ,φυτοφαρμακα ,ζωοτροφες ,μηχανηματα ,ετοιμα ειναι τα εργοστασια ,εκατονταδες σε ολη την Ελλαδα ,παρατημενα απο τους εγχωριους καπιταλιστες κατα καιρους που προτιμησαν να γινουν μεγαλοεισαγωγεις και χρηματιστες απο το να σκοτωνοται για κερδη στην εγχωρια αγορα ή εφυγαν στα βαλκανια για φτηνα χερια.Να γιατι οταν με ρωτουν ποια ειναι η προταση για την πιο γρηγορη απορροφηση της ανεργιας ,απαντω "Του ΚΚΕ και θα εχουμε ελλειψη χεριων και συντομα μαλιστα !!!)

" Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες που μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής από την εργατική εξουσία, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, ακόμα και υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, αξιόλογο ορυκτό πλούτο, βιομηχανική, βιοτεχνική και αγροτική παραγωγή, μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των λαϊκών αναγκών, όπως των διατροφικών και ενεργειακών, των μεταφορών, των κατασκευών δημόσιων έργων υποδομής και λαϊκής στέγης. Η αγροτική παραγωγή μπορεί να στηρίξει διάφορους κλάδους της βιομηχανίας."ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΚΕ ...


Αυτα ειναι λυμμενα ρε "στρατηγε"απο τους κομμουνιστες ,απο παλια ....απο την εποχη του Μπατση ακομα !!!


Τι λειπει ? Η αυτοπεποιθηση του λαου ,η πιστη και η αποφαση να τα κανει δικα του ! Αλλα πως να γινει ρε μπαγασες αυτο οταν πλαι στα παπαγαλακια των καναλιων περι "ψωροκωσταινας " και στροφες σε"υγιεις επιχειρηματικοτητες" και "καινοτομιες" ,υπαρχουν και "επαναστατες" που εντεινουν την μιζερια ,την απαισιοδοξια και απελπισια στον λαο ,καλλιεργωντας αυταπατες μισοκακομοιρης χωρας , εξαρτημενης αστικης ταξης,απενεχοποιωντας την ,βγαζοντας την απο το καδρο του βασικου αντιπαλου των λαικων συμφεροντων ...ΑΚΡΙΒΩΣ οπως κανει και ο Φασισμος με την διαφορα οτι αυτος ΠΑΤΑ πανω στις δυνατοτητες της χωρας και υπουλα τις προβαλλει ....ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΛΕΞΗ ομως για το σε ΠΟΙΑΝΟΥ τα χερια θα ειναι ολα αυτα ,ψαρευοντας σε θολα νερα και παιζοντας επικινδυνα με την ψυχολογια της μαζας .(στην πραγματικοτητα μαλλον ΔΕΝ το κρυβει αλλα και ουτε το υπερπροβαλλει σε ποιανου τα χερια θα ειναι ....στα αφεντικα που ηδη τους χρηματοδοτουν και τους συγονταρουν )

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''μια χωρα που δεν ειναι ιμπεριαλιστική και μονοπωλιακά συγκροτημένη σαν τη δική μας, εχει ενα βασικο πρόβλημα μετά την επανάσταση, πρέπει να χτισει ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, κατι καθόλου εύκολο, χρειάζονται επενδύσεις σημαντικές απ' όλους τους τομεις της οικονομίας, αποκλειστικά για ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΣΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ για σημαντικά μεγάλο διάστημα.''

Ο Κουιντο (αθελα του ισως) εθεσε ενα σωστο προβληματισμο πανω στο θεμα της εξαρτησης,του ιμπεριαλισμου κλπ.

Αυτο που χει σημασια σε πρακτικο επιπεδο,ειναι οι πραγματικες συνθηκες που επικρατουν στην χωρα,οχι το ταμπελακι ''εξαρτημενος'',''ιμπεριαλιστικος'' ή ''αποικια''.

Αντι λοιπον,να πιανουμε συνεχεια τις ιδιες συζητησεις,που ωρες ωρες που θυμιζουν (με το συμπαθειο) παπαδιστικες λεπτολογιες,δεν ειναι καλυτερο καθε οργανωση που θεωρει τον εαυτο της κομμουνιστικη,και καθε κομμουνιστης ξεχωριστα,να αναλυσει τις συγκεκριμενες συνθηκες της χωρας του,οπως ο Μπατσης στην Κατοχη ή το ΚΚΕ μεχρι ενος σημειου σημερα?

Αυτα ειναι που θα αντιμετωπιζουμε αυριο μεθαυριο αν ποτε παρουμε την εξουσια,οχι αν θα θεωρουμαστε απο τους Χ,Ψ αποικια ή ιμπεριαλιστες,ή αν ειναι αλυσιδα,πλεγμα,πυραμιδα ή κωνος.