Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Σε περίπτωση πολέμου

Τις προάλλες είχε ξεκινήσει στο τουίτερ ένα καινούριο θέμα συζήτησης (hashtag = ετικέτα): τι ακριβώς θα γινόταν «σε περίπτωση πολέμου».

Σε περίπτωση πολέμου λοιπόν, θα έχουμε πάλι δίκιο. Αλλά θα βαράμε καμπανάκι κινδύνου στου κουφού την πόρτα. Και τέτοια δικαίωση, του σας-ταλεγάκια, τι να την κάνεις;
Όπως και το 09’, που βγάλαμε το σποτάκι «έρχεται θύελλα», ενώ οι άλλοι μιλούσαν για απάνεμα λιμάνια, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μην ανησυχείτε, μια απλή καπιταλιστική κρίση είναι, αλλά εμείς είμαστε σε μια διεθνή καπιταλιστική ένωση, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το αυτό και για τον πόλεμο.

Σε περίπτωση πολέμου, θα μας πιάσουν όλους από την πρώτη στιγμή. Γιατί θα τολμήσουμε να πούμε τα αυτονόητα, ποιοι κάνουν τον πόλεμο και γιατί, καθώς και ότι ο λαός πρέπει να οργανώσει τη δική του πάλη, τη δική του αυτοτελή άμυνα. Και έτσι οι μισοί θα μας βρίζουν και θα μας λένε προδότες, γιατί λιποτακτούμε και δεν υπερασπιζόμαστε την πατρίδα, και οι άλλοι μισοί γιατί την υπερασπιζόμαστε, και ξεχνάμε την ταξική ανάλυση.
Το Κουκουέ φταίει επειδή δε φταίει, και φταίει ακόμα κι όταν έχει δίκιο, σαν αγγελιαφόρος κακών ειδήσεων.

Ο πόλεμος είναι ήδη εδώ, γιατί δεν είναι παρά η συνέχεια της ιμπεριαλιστικής ειρήνης, με άλλα μέσα. Πόλεμο, συνεχή κι ανειρήνευτο, έχουμε και τώρα στην κοινωνία. Δύο αντίπαλα στρατόπεδα, με αντικρουόμενα συμφέροντα και αντιθέσεις, που δεν μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά και να ξεχαστούν, πριν εξαλειφθούν οι αιτίες που τις γεννάνε.

Πόλεμος υπάρχει πχ στο Μαρινόπουλο, που κάνει απολύσεις για να κρατήσει ψηλά την κερδοφορία του, κι εκβιάζει τους υπαλλήλους του, μη τυχόν απεργήσουν και μπουν κι αυτοί στη μαύρη λίστα.
Πόλεμο έχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, όπως οι υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές, που απεργούσαν και χτες, και συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας, με μαύρα μπαλόνια, φουσκωμένα, που έγραφαν: υποσχέσεις = αέρας κοπανιστός.
Πόλεμο έχει κηρύξει σε όσες κατακτήσεις έχουν μείνει όρθιες (πχ στο ασφαλιστικό) η δεύτερη φορά αριστερά, που κηρύσσει δημαγωγικά την κοινωνική ειρήνη για να διαιωνίσει τη σημερινή εκμετάλλευση και να κρατήσει το λαό αιχμάλωτο της μεγάλης αυταπάτης για την ελπίδα που έρχεται.
Πόλεμο προπαγάνδας, με καταιγιστικούς βομβαρδισμούς σε 24ωρη βάση, ασκούν και τα ΜΜΕ, όπου η απεργία έγινε χτες, για να μεταδώσουν –υποτίθεται- σήμερα απρόσκοπτα τη ροή ειδήσεων από την απεργιακή κινητοποίηση. Ενώ το χτεσινό μπλοκ της ΕΣΗΕΑ ήταν σχεδόν θλιβερό σε μαζικότητα και βρήκε ασφαλή κρυψώνα πίσω από το ΠΑΜΕ-ΜΜΕ.

Πόλεμο ταξικό έχει όλη η εργατική τάξη, που απεργεί σήμερα και δίνει πρωτίστως μια μάχη εσωτερική, για να σπάσει ο φόβος μέσα της και να πάρει μέρος στο συλλογικό αγώνα, στη μόνη μάχη που μπορεί να δώσει διέξοδο. Όχι μια κι έξω, κερδίζοντας κατευθείαν τον πόλεμο αλλά σε βάθος χρόνου.

Η απεργία είναι συγκέντρωση δυνάμεων, ένα πολύτιμο όπλο, και όχι ντουφεκιά στον αέρα. Κι είναι απολύτως λογικό να φοβάται κανείς να μπει στη μάχη, να πολεμήσει, γιατί κανείς μας δε γεννήθηκε έτοιμος και μπαρουτοκαπνισμένος. Αλλά η μάχη μας επιλέγει, δεν την επιλέγουμε εμείς, όταν κι εφόσον θέλουμε.

Τον πόλεμο και τις συνέπειές του τις λουζόμαστε ούτως ή άλλως, χωρίς να μας ρωτήσουν. Και το βασικό ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να χάνουμε αμαχητί ή θα υψώσουμε τελικά το ανάστημά μας. Και όποιος δε μοιραστεί τον αγώνα μας, τότε την ήττα μας θα μοιραστεί.


Εργάτη, νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους κι εσύ.

96 σχόλια:

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

12 Νοεμβρη και 3 Δεκεμβρη ... και τις δυο απεργιες το ΠΑΜΕ (το "απομονωμενο" και "διασπαστικο") τις εξαγγειλε ,τις οργανωσε και τις παλεψε.
Μπροστα στον κινδυνο να ξεφτυλιστουν ακολουθησαν και τις δυο φορες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (τα ενωμενα εργοδοτικα εμιρατα) .Το αποτελεσμα ....για πολλα γελια

http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/81768/na-mplokaroyme-ta-nea-metra-fonazoyn-hiliades-apergoi-me-pame-foto#/0

http://www.enikos.gr/politics/356286,Lafazanhs-Stratoylhs--Balavanh-diadhlwnoyn-sto-Syntagma-FWTO.html

μεγαλο πραγμα τελικα οι ξεχωριστες συγκεντρωσεις ! Καθαριζει η ηρα απο το σταρι και βλεπει τους πραγματικους διασπαστες και ασθμαινοντες οπισθοφυλακες ο καθε εργαζομενος σ αυτον τον πολεμο

Ανώνυμος είπε...

αυτό με την "αυτοτελή άμυνα" να το συζητήσουμε γιατί δεν μπορεί να τα πετάμε αυτά έτσι, όπως το "ποιος κάνει τον πόλεμο", πρέπει να συζητήσουμε για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα σοβαρά.

για παράδειγμα εγώ λέω ότι η άμυνα της Συρίας απέναντι στο ΝΑΤΟ, όπως διευθύνεται από την κυβέρνηση, είναι δίκαιη, και ας είναι κυβέρνηση αυταρχική και σε τελευταία ανάλυση της αστικής εξουσίας.

αυτό δεν ήταν το πρώτο γράμμα του ΝΖ ? το οποίο βέβαια εσείς το βγάλατε σοσιαλπατριωτικό και μάλιστα λέτε ότι το έβγαλε ο ΝΖ σοσιαλπατριωτικό όταν είπε πως "χωρίς τα άλλα 2 καταντάει σοσιαλπατριωτικό". Τα άλλα 2 τα έγραψε όμως όταν ο Μεταξάς έκανε επιθετικό πόλεμο για τον ιμπεριαλισμό.

ποιος θα σας πει προδότες δηλ ? τι ακριβώς έχετε σκοπό να κάνετε ? και σε ποια περίπτωση, δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια ελαφρότητα, για πόλεμο μιλάς.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

"η άμυνα της Συρίας απέναντι στο ΝΑΤΟ, όπως διευθύνεται από την κυβέρνηση, είναι δίκαιη, και ας είναι κυβέρνηση αυταρχική και σε τελευταία ανάλυση της αστικής εξουσίας."

"μια στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία θα προκαλέσει μεγάλες υλικές και ανθρώπινες καταστροφές στη χώρα αυτή και επιπλέον θα στερήσει ένα σταθερό σύμμαχο στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ένα σύμμαχο των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων της περιοχής και ακόμη θα ανοίξει το δρόμο για την ιμπεριαλιστική επίθεση κατά του Ιράν"

"Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό και στους κομμουνιστές της Συρίας"
ΚΚΕ, 22 Νοέμβρη 2011.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6555824

Συρία=αντι-ιμπεριαλιστική δύναμη, Ιράν=υποψήφιο θύμα του ιμπεριαλισμού, Σύροι κομμουνιστές=άξιοι αλληλεγγύης ενάντια στην επέμβαση της Δύσης

Ποιος άλλαξε, όλοι οι παραπάνω ή το ΚΚΕ;

Exile on Main Street

zoot horn rollo είπε...

Δείξτε μας το δρόμο εσείς που ξέρετε.

Ανώνυμος είπε...

Exile on Main Street ? Decadent7 εσύ ?
Doc

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις για την συμμετοχή των εργαζομένων τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις; Για να ξαναδούμε το αν είναι ντουφεκιά στον αέρα αυτές οι απεργίες.
Υ.γ.1) Οι τουφεκιές στον αέρα δεν είναι επικίνδυνες για τον αντίπαλο, μπορεί να είναι όμως για αυτόν που τις ρίχνει. Έτσι, για να εξηγούμαστε
Υ.γ.2) Δεν νομίζω να είμαι ο μοναδικός που πιστεύω πως οι ηγεσίες ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ έχουν βρει το κόλπο...απεργίες θέλετε; πάρτε από 1-2 κάθε μήνα και κόψτε το λαιμό σας. Το ξαναέκαναν και το 2009-2011.

Λέων

zoot horn rollo είπε...

Πείτε τη λύση/τις λύσεις, εσείς που είστε σοβαροί και ξέρετε για όλα.

Cos είπε...

@Λέων
Δηλαδή τι προτείνεις, να μην γίνονται απεργίες γιατί είναι "κόλπο των ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ";
Κατά την γνώμη μου πάντως, απεργίες πρέπει να γίνονται συνεχώς, να είναι μεγάλης διάρκειας και να αποκτήσουν πολιτικό περιεχόμενο με αίτημα την άμεση πτώση της κυβέρνησης.

Ανώνυμος είπε...

Πριν ζητήσεις λύσεις, καλό θα ήταν να εντοπίσεις το πρόβλημα.Και για να μην μείνουμε σε καμιά στείρα περιγραφή κάποιας κατάστασης καλό θα ήταν να τοποθετηθείς και για τις αιτίες. Έτσι για να πούμε πως κουβεντιάζουμε σοβαρά. Για λέγε

Λέων

Ανώνυμος είπε...

Απεργία διαρκείας και αποκλεισμό της βουλής μέχρι νεωτέρας.Αλλά μόλις αρχίσουν να πέφτουν ξυλίκια και βγούν τίποτα αύρες από την αριστερή αστυνομία,εμείς δεν ξέρουμε κάτι,το ΠΑΜΕ μόνο του αποφάσισε,καπέλωσε το κίνημα,δρά αυτόβουλα κλπ κλπ (μη φάμε και καμιά ξυλιά,μη στιγματιστούμε και κουκουέδες)

Χτές 12.40 πήγα άπο ζάππειο σύνταγμα να πάρω τσιγάρα και να δώ τι γίνεται,που είναι οι "άλλοι".Μάλλον στις απεργίες διαρκείας θα σκάσουν από την τρίτη μέρα για εξοικονόμηση δυνάμεων

σπάστης

zoot horn rollo είπε...

Εγώ δεν είμαι σοβαρός και διαβασμένος όσο άλλοι, το έχω παραδεχτεί. Το ΚΚΕ δε κάνει τίποτε καλά απ' ότι καταλαβαίνω από όσα κατά καιρούς διαβάζω.
Θέλω και τις αιτίες και τα προβλήματα και όλα, όλος αυτιά και μάτια.

Ανώνυμος είπε...

Προς Doc,

Όχι, το σχόλιο δεν είναι δικό μου.Το μπλογκ το διαβάζω κατά καιρούς αλλά δεν σχολιάζω.
Καλή συνέχεια στο κυνήγι φαντασμάτων και tweets, Σέρλοκ.

Decadent7

Ανώνυμος είπε...

Decadent7
Εγώ ο Σέρλοκ να υποψιασθώ οτι συμφωνείς με τον Exile on Main Street?
Doc

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

αφηστε τις απεργιες για τους απεργους και πηδατε στο αλλο αρθρο (Απεργιακο Δελτιο) .
Γινεται χαμος με "αδερφατα","Λεσβους" κλπ
Εκει πεδιον δοξης λαμπρο να αναλυσετε ποσο ομοφοβικοι και σεξιστες ειναι οι ...κουκουεδες ..

Ανώνυμος είπε...

@ Doc: Αντί να παριστάνεις το μπουλντόγκ του καταστήματος, θα μπορούσες απλά να απαντήσεις στην ερώτηση. Εκτός κι αν αποφεύγεις την πολιτική απάντηση γιατί βολεύει η μπάλα στην κερκίδα. Απλή ερώτηση είναι, δεν δαγκώνει. Τι άλλαξε από το 2011;

Exile on Main Street

Ανώνυμος είπε...

Μπορεις να παραθεσεις μια ανακοινωση του ΚΚΕ σημερα που λεει κατι αλλο?
Που λεει μπειτε και γαμηστε τη Συρια και το Ιραν?
Που να λεει καμια αλληλεγγυη στο Συριακο λαο και του Συρους κομμουνιστες?
Θα κανετε μια φορα πολιτικη αντιπαραθεση στα ισα με την αποψη σας ολοκληρωμενη ή μονο απο κουτοπονηριες εχετε...?

ratm

Ανώνυμος είπε...

2011: "η άμυνα της Συρίας απέναντι στο ΝΑΤΟ, όπως διευθύνεται από την κυβέρνηση, είναι δίκαιη, και ας είναι κυβέρνηση αυταρχική και σε τελευταία ανάλυση της αστικής εξουσίας."

"μια στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία θα προκαλέσει μεγάλες υλικές και ανθρώπινες καταστροφές στη χώρα αυτή και επιπλέον θα στερήσει ένα σταθερό σύμμαχο στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ένα ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ της περιοχής και ακόμη θα ανοίξει το δρόμο για την ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ"

"Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό και στους κομμουνιστές της Συρίας"
ΚΚΕ, 22 Νοέμβρη 2011.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6555824

2015:

"Είναι γνωστές οι στενές οικονομικές και πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις, που έχει η Ρωσία με το ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ, που αποτελεί τα τελευταία 20 χρόνια σταθερό σύμμαχο της καπιταλιστικής Ρωσίας"
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8612356

"Η Ρωσία παρεμβαίνει στρατιωτικά υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της στην περιοχή, που συνδέονται με το τμήμα της συριακής αστικής τάξης που στηρίζει τον Ασαντ"
http://www.rizospastis.gr/columnStory.do?publDate=26/11/2015&id=16033&columnId=7401

"πίσω από αυτή την επιχείρηση βρίσκεται η ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ της σαουδαραβικής μοναρχίας με το ΙΡΑΝ"
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8373117

Είμαι όλος αυτιά, να ακούσω από τους μη..."κουτοπόνηρους".

Exile on Main Street

zoot horn rollo είπε...

H αντίφαση;

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου είναι κατανοητό πώς αυτά που γράφονταν το 2011 (όπως παρατίθενται από τον Exile on Main Street) έρχονται σε αντίθεση με αυτά που γράφονται το 2015. Επίσης για τους Σύρους κομμουνιστές ποιό "φάουλ" έχει γίνει (δεδομένου ότι δεν βλέπω παράθεμα από το 2015);

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα ήρθε ο ΥΠΕΞ των φονιάδων, Τζ. Κέρι. Για μια ακόμη φορά, το ΚΚΕ επέλεξε να μην κάνει την παραμικρή κινητοποίηση. Αλλά και η συγκέντρωση-πορεία της εξωκοινοβουλευτικής ήταν εξαιρετικά άμαζη, στην πράξη μόνο τα ΜΛ τη στήριξαν με τις όποιες δυνάμεις τους, οι υπόλοιποι απλώς έβαλαν μια υπογραφή σε ένα κάλεσμα, για την τιμή των όπλων...

Κατάντια (για όλους)...

RFB

zoot horn rollo είπε...

Κι αμερικανόφιλο θα βγει το ΚΚΕ σε λίγο.
Όλοι ΜΛ (μπρος ή πίσω), κόντρα, ΛΑΕ κτλ. κτλ. μακριά από το ΚΚΕ παιδιά, αυτό μόνο, μακριά.

Ανώνυμος είπε...

Να απαντήσω για ό,τι δεν είναι κατανοητό, κανένα πρόβλημα.

-Το 2011 η Συρία ήταν "σταθερός σύμμαχος στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ένας ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ της περιοχής"

- Το 2015 έγινε "αστικό καθεστώς Άσαντ"

- Το 2011 δηλωνόταν η αλληλεγγύη στους Σύρους Κομμουνιστές

- Το 2015 η συμμετοχή των συριακών ΚΚ στην κυβέρνηση Άσαντ λογοκρίνεται συστηματικά (καμία αναφορά σε κανένα από τα άρθρα που παρέθεσα, η συριακή κυβέρνηση συνασπισμού έγινε "καθεστώς Άσαντ"

- Το 2011 το Ιράν απειλούνταν με "ιμπεριαλιστική επίθεση"

- Το 2015 είναι ιμπεριαλιστική χώρα (αυτό συνάγεται απ' την "ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση" που ανακαλύφθηκε ότι έχει με τη Σ. Αραβία)

Όλα αυτά σε τέσσερα χρόνια διαρκώς εντεινόμενης ολομέτωπης και ανοιχτής επίθεσης του ΝΑΤΟ και των περιφερειακών τσιρακιών του στις δύο αυτές χώρες. Ακόμα αναζητώ την τελευταία δήλωση στήριξης που (συν)υπέγραψε το ΚΚΕ προς τους Σύρους κομμουνιστές στους οποίους δήλωνε αλληλεγγύη το 2011. Την τελευταία διαδήλωση για το νατοϊκό μακελειό στη Συρία. Αυτούς τους Σύρους κομμουνιστές, αν τους ξεχάσατε: https://www.youtube.com/watch?v=xmzHunhnPRc

Γι αυτό το νατοϊκό μακελειό, που το ΚΚΕ γνώριζε απ' το 2005 ότι επίκειτο: "Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Συρία", http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=2/11/2005&pageNo=11

Τι ακριβώς συμβαίνει εδώ λοιπόν; Εσείς δεν βλέπετε τίποτε; Μια πολιτική απάντηση θέλω, μια εξήγηση για το πώς αντιιμπεριαλιστικό κόμμα παίρνει τέτοιες θέσεις την πιο κρίσιμη και δύσκολη στιγμή για αυτούς που υπερασπιζόταν, υποτίθεται. Έτσι, για το γαμώτο, γιατί αντί για αιώνιο 1917 βλέπω αιώνιο 1914 (και αιώνιο SPD).

Exile on Main Street

zoot horn rollo είπε...

Και σοσιαλδημοκρατικό και αμερικανόφιλο και τα εξηγήσατε όλα.

Ανώνυμος είπε...

H ΛΑΕ έβγαλε και αφίσα, δεν ξέρω αν δεν καταφέραμε να έχουμε κόσμο,ή αν δεν το προσπαθήσαμε και πολύ.

Μάλιστα βλέπω ο Κέρυ ήρθε και με γεμάτη αντζέντα, Κυπριακό, Αιγαίο, αγωγοί αμερικάνικων συμφερόντων με αποικιακούς όρους.

Για την Κύπρο όμως αυτά που είπε έβγαλαν μάτι. "Επιχειρηματικό κέντρο, μοντέλο για τόπους με πολυεθνικό μέλλον".

Η ανάγκη ενός αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και της αντίστοιχης αριστεράς βοά.

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

Ναί ε;

Ανώνυμος είπε...

Η ανακοινωση του 2011 λεει και αυτο.

"Στόχος όλων αυτών των δυνάμεων δεν είναι τα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα στη Συρία, όπως επικαλούνται. Επιδίωξή τους είναι ο έλεγχος των πρώτων υλών της περιοχής, των δρόμων της ενέργειας και των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, η αποδυνάμωση της οικονομικής και πολιτικής επιρροής που έχουν στην περιοχή αυτή άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα. "
Αλλα σαν κουτοπονηρος οπορτουνιστακος το ξεχασες να το βαλεις. Κοπτοραπτικη. Παλια του σοσιαλσοβινισμου σχολη...
Απο κει και περα. Αντιφαση δεν υπαρχει.
Σε προκαλεσα να μου βρεις αν λεει το ΚΚΕ σημερα οτιδηποτε που να δικαιολογεί ποσο μαλλον να στηριζει την επεμβαση. Δεν απαντησες.
Επισης στο τελος η ανακοινωση του 2011 λεει οτι ο λαος της Συριας να επιλεξει το δρομο που θα βαδισει χωρις ξενες επεμβασεις. Αν σου λεει κατι αυτο.
Επισης απο το 2011 εχει μεσολαβήσει η ενδοιμπεριαλιστικη αντιπαραθεση στην περιοχη σε ολη της την εκταση. Τοτε ηταν ακομα προθεσεις...
Εχει μεσολαβησει η διακυβερνηση του ΑΚΕΛ, η παραπερα πορεια πειραματων της λατινικης Αμερικης, η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ και η επιθεση στο ΚΚΕ με αφορμη την διαμορφωμενη θεση του για τη μη συμμετοχη των ΚΚ σε αστικες κυβερνησεις.
Για εναν τυχοδιωκτη δεν αλλαξε και κατι αλλα η πραγματηκοτητα ειναι πεισματαρα.
Η κυβερνηση Ασαντ ειναι αστικη, η συμμετοχη των ΚΚ σε αυτη ειναι μαρξιστικα λαθεμενη, αυτο δεν εμποδιζει την αλληλεγγυη κανενος και ειδικα του ΚΚΕ αλλα δε θα το κρυψουμε απο το λαο απο τη στιγμη που ειναι επεξεργασια μας. Ξερω οτι πονεσε πολλους αριβιστες αυτη η θεση του ΚΚΕ αλλα ετσι ειναι η ζωη.
Η εξουσια θα ειναι παντα ή αστικη ή εργατικη το ιδιο και η κυβερνητικη διαχειρηση. Αυτα ηταν η ΑΒ του Λενιν και του 1917.

Αυτο που σας κατατασει μερικους στους κουτοπονηρους ειναι οτι δε λετε την πολιτικη τοποθετηση σας αλλα με διαστρεβλωσεις και παπαριτσες πατε πλαγιως. Ελα και γραψε οτι διαφωνεις με το προγραμμα του ΚΚΕ, οτι διαφωνεις με τη θεση της Ελλαδας στο ιμπεριαλιστικο συστημα, οτι σημερα απαιτειται ενα αστικοδημοκρατικο σταδιο σε συμμαχια με τμημα του κεφαλαιου και για σοσιαλισμό βλεπουμε, οτι θεωρεις οτι η συμμετοχη ενος ΚΚ σε κυβερνησεις στο εδαφος του καπιταλισμου μπορουν ειτε να μεταρυθμισουν το αστικο κρατος και να εχουμε ενα ειρηνικο περασμα ειτε να εκβιασουν την επαναστατικη κατασταση και να την φερουν πιο κοντα.
Μην μου ερχεσαι και μου λες οτι το ΚΚΕ ειναι αμερικανοφιλο και σοσιαλδημοκρατικο επειδη αποριπτει τα παραπανω. Πως να σε παρω στα σοβαρα? Ποιος θα σε παρει γενικα στα σοβαρα? Προτιμω ποπ κορν και αφισα-ανακοινωση της ΟΑΚΚΕ...

ratm

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Αειντε, Κώστα (1:34 π.μ.), εμπρός, τι καθόσαστε!
Εδώ οι ανάγκες βοούν και σεις χαζοβολάτε σε απολιθωμένα σταλινικά μπλόγκς;
"Ενα κίνημα στο δεκατρία, γκαρσόν!
Και μιαν αριστερά στο δώδεκα!"
"Μάστα, ιέφτασέέέέέέ!"

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δε λέω ότι το ΚΚΕ είναι αμερικανόφιλο. Δεν το πιστεύω και γι αυτό δεν το λέω (και το εννοώ, δεν κάνω κάποια "παραχώρηση" σε κανέναν). Και η ανακοίνωση που έβγαλε για την επίσκεψη Κέρι, σε θετική κατεύθυνση είναι, όπως και οι προηγούμενες. Αλλά η υποχώρηση στα ζητήματα της προβολής της γεωπολιτικής, πολιτικοστρατιωτικής διάστασης των εξελίξεων και η αντίστοιχη διάταξη δυνάμεων, πρωτοβουλιών στο κίνημα κλπ. είναι εμφανής. Αυτό πηγάζει από τις γνωστές αναλύσεις περί πυραμίδας, αλληλεξάρτησης κλπ. εν μέρει και από το γενικότερο δισταγμό (για τον οποίο μίλησα σε άλλο post) να οξύνει - στην πράξη κι όχι στα λόγια - την αντιπαράθεση με τους ιμπεριαλιστές "προστάτες". Υπερτονίζει το ρόλο και τις (τεράστιες εννοείται) ευθύνες της ντόπιας αστικής τάξης, ακριβώς για να υποβαθμίσει το διεθνές ζήτημα. Μιλάει για τον κίνδυνο ιμπεριαλιστικού πολέμου (σωστά), αλλά οι αναλύσεις του υπονομεύουν τις βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να οικοδομηθεί μαζικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Αυτή την κριτική κάνω εγώ στο ΚΚΕ και όχι, φυσικά, ότι είναι αμερικανόφιλο. Κάτι τέτοιο και άδικο θα ήταν και εκτός πραγματικότητας. Ακριβώς, όμως, επειδή είναι το πιο μαζικό και οργανωμένο αντιΝΑΤΟικό κόμμα, ο λαός και η εργατική τάξη έχουν από το ΚΚΕ τις πιο υψηλές απαιτήσεις. Ειλικρινά, ελπίζω να ανταποκριθεί σ'αυτές, αν και τα δείγματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά...

Όσο για τη ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ., ας μη μιλήσω καλύτερα. Από σημαίες ευκαιρίας, έχει χορτάσει ο λαός. Όσο ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ οι πρώτοι, έκαναν κοκοκο στην απροκάλυπτα φιλοαμερικάνικη γραμμή του. Σήμερα, για λόγους πολιτικής επιβίωσης, "θυμήθηκαν" τον ιμπεριαλισμό. Ρωτήστε όλες τις "συνιστώσες" σας, σύντροφοι της ΛΑΕ και αν ομονοήσετε για το ζήτημα της Συρίας, του Άσαντ, της Ουκρανίας, του τι είναι ιμπεριαλισμός κλπ. κλπ., το ξανασυζητάμε. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάλι χαιρετίζει ακόμα την αραβική άνοιξη που ...προδόθηκε στην πορεία από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Χαιρετίζει άκριτα τον αγώνα των Κούρδων, αγνοώντας την ανοιχτή στήριξη τους από τις ΗΠΑ και τη στάση "διακριτικής υπονόμευσης" του Άσαντ στις πρώτες φάσεις του πολέμου (ας ελπίσουμε ότι αυτή η στάση θα αλλάξει μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, αλλά ως σήμερα έτσι ήταν). Ο αντιιμπεριαλισμός της είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, ειδικά όταν το ΣΕΚ είναι "κ... και βρακί" με το διαβρωμένο από τη MI6 SWP αγγλικό "αδελφό" κόμμα.

Όλα αυτά τονίζουν ακόμα περισσότερο τη σημασία που έχει για το κίνημα, να ξεκαθαρίσει το ΚΚΕ τις αναλύσεις του και να ταχθεί ακόμα πιο σταθερά και, κυρίως, να ρίξει στην πράξη δυνάμεις για να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα. Να ξεκαθαρίσει ότι παλεύει για την άμεση έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και το ξήλωμα των βάσεων σήμερα, χθες και να αναδείξει αυτά τα δυο συνθήματα ως κεντρικά στην πολιτική του ζύμωση. Μέχρι τώρα, μόνο κάποιες ανακοινώσεις έχουμε δει. Θετικές ανακοινώσεις (το έχω γράψει και σε άλλο ποστ), αλλά ως εκεί...

RFB

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@ Exile on Main Street
Μην πολυασχολειστε με την εξωτερικη πολιτικη γιατι μαλλον ζημια κανετε και χωρις να το καταλαβαινετε κι ολας . Το 2011 με το 2015 εχει μια διαφορα τεραστια και σε γεγονοτα και σε μακελειο .Χρονικα ειναι οσο κρατησε ο ΒΠΠ και για καποιους λαους ειναι το ιδιο καταστροφικος με εκεινον .Μηπως πηρες χαμπαρι οτι το 11 πηγαινες για πλακα για μπανια και διακοπες στην Qamareya ?Ή οτι αν ελεγες το 11 ΙΣΙΣ θα νομιζαν οτι μιλας για την Αιγυπτια θεα ? Το ΚΚΕ "ανακαλυψε " την κοντρα Σ.Αραβιας -Ιραν ή οι Σαουδαραβες πρακτορες που πιαστηκαν πολλες φορες στην Τεχερανη . Τωρα πρωτοακουσες οτι οι χωρες αυτες συμμετεχουν σαν πιονια στις "ενδοιμπεριαλιστικες αντιθεσεις " ?Η δικια σου η χωρα αραγε ΔΕΝ συμμετεχει ? Απο ποτε απεχει απο τις αντιθεσεις αυτες και το παιχνιδι τους για να ξερουμε ?Μηπως πηρες χαμπαρι οτι υπογραψαν συμφωνια οι παπαδες του Ιραν εκει με τον Κερι περισυ ?
Ως αυταρχικη και στηριγμενη απο την αστικη της ταξη δεν λεει την κυβερνηση Ασαντ και το 11 ? Επειδη αναφερει δικαιη την αμυνα της ? Και που ακριβως αλλαζει αυτο για την αμυνα της το 15 ?Ποτε και που αναφερει οτι ειναι ΑΔΙΚΗ ? Α ναι μωρε εχουμε αναμιξη στο πλευρο της της Ρωσιας ...αλλα κοιτα να δεις ΑΚΟΜΑ ΔΙΚΑΙΗ την λεει την αμυνα του ΑΣΑΝΤ (ή που ακριβως την κρινει ως ΑΔΙΚΗ? μαλλον στην ΜΥΑΛΟΥΔΑΡΑ ΣΑΣ και απο τα ...συνφραζομενα και οπως τα αντιλαμβανεται αυτη ) .Χαμπαρι δεν πειρατε (οπως και στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ) οτι εκει πολεμουν και σκοτωνονται σφοι !!! οτι καθε ΕΠΙΣΗΜΟ εγγραφο ενος ΚΚ ειναι και ....."σηματα μορς" προς τους σφους αυτους ,και ταυτοχρονα καθε αστοχη λεξη μπορει να γινει ΟΠΛΟ των αντιπαλων τους οτι πρεπει δεκα να ραβει και μια να κοβει ...ακριβως για να μην εκθεσει αυτους που εχουν το αγγουρι .Ψιλα γραμματα αυτα για εσας που εχετε μαθει να γραφετε ανακοινωσεις πουλωντας αριστεριλικι στην εγχωρια αγορα και στ αρχιδια σας που θα παν τα βελη (σαν τον ΠιΛαφα που εβγαλε κι αφισσα !!!)...Γι αυτο σου λεω αφηστε την εξωτερικη πολιτικη για σοβαρους κομμουνιστες και κομματα γιατι θα παρετε και αθωο κοσμο στο λαιμο σας

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Προσεξτε γιατι οπως εκτεθεικατε με τις "αραβικες ανοιξες" και τρεχετε τωρα και δε φτανετε να ξεχωρισετε απο τους συριζαιους τυπου Δουρου και Κοτζια μην την πατησετε και τωρα .Κι αυτο γιατι ειστε αμαθοι και χαχολοι με τις ...."ενδοιμπεριαλιστικες αντιθεσεις" και ορματε "αλληλεγγυοι" οπου δειτε "κουνηματα" (κινηματα) κι ας ειν και της Σακιρα !
Αν αυριο οι Gazpromηδες τα βρουν με τους βαλτους του ΙΣΙΣ (με τους αμερικανους μοιαζει να τα βρηκαν ) και τους παιρνουν αυτοι τα πετρελαια (κατι δολλαρια πανω απ τον ερντογαν ),σχεδιασουν ολοι μαζι τους αγωγους τους κλπ .... Τοτε θα φανε στεγνα τον (δικο τους) τον Ασαντ (και ο κανταφι δικος τους ηταν) και οι μονοι που θα την πληρωσουν ειναι οι σφοι μας εκει ....
Θα τρεξετε εσεις να τους σωσετε τοτε ?

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@Exile on Main Street (Ο ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΔΗς ???)

".....Ακόμα αναζητώ την τελευταία δήλωση στήριξης που (συν)υπέγραψε το ΚΚΕ προς τους Σύρους κομμουνιστές στους οποίους δήλωνε αλληλεγγύη το 2011"

ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ στο αρθρο του Βαγενα που μας κοτσαρησες... http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8612356

...το λεει καθαρα στο τελος :

"Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το κομμουνιστικό κίνημα στη Συρία, που σαφώς και δεν μπορεί να είναι αδιάφορο απέναντι στην ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση, που σημειώνεται τώρα στη χώρα του, και ούτε στα σχέδια κατοχής και διαμελισμού της."

(ΜΑΠΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΕΛΙΚΑ )

antivaro είπε...

Παράξενα πράγματα συμβαίνουν.

Μια κρατική εξουσία μπορεί να είναι σύμμαχος αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ?? Προφανώς ναι.

Η ίδια κρατική εξουσία ... μπορεί να είναι αστική ?? Ναι ... και το ´11 όπως και το ´15.

Έγινε ποτέ ... κομμουνιστικά κόμματα να συμμετέχουν σε αστικές κυβερνήσεις ... προφανώς κάτω απο ιδιαίτερες συνθήκες ??
Ναι ... και απο ότι φαίνεται θα ξαναγίνει πολλές φορές.

Το αν μια εξουσία είναι αστική ... κρίνεται απο την συμμετοχή κομμουνιστών ?? Οχι

Αυτή η ίδια αστική εξουσία (ο κύκλος του Ασαντ) -αν όπως κάποια σημάδια δείχνουν- έχει συνδιαλλαγεί για την επόμενη μέρα ... με το ΝΑΤΟ (με ρωσικη μεσολαβηση) ... παραμένει σύμμαχος των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ?? Εύλογη η απάντηση

Η πιθανότητα το Ιράν να δεχθεί ιμπεριαλιστική επίθεση ... το καθιστά ... μη ιμπεριαλιστική χώρα ?? Υπάρχει στο Ιράν κάποια μορφή λαϊκής εξουσίας ??

Ή μήπως εάν η αστική τάξη του Ιράν ... αποφάσισε τώρα να εξαργυρώσει την θέση της ... στην μοιρασιά που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ ... δεν την φέρνει σε ενδοϊμπεριαλιστική αντίθεση με τα αλλά τσιράκια των αμερικανών στην περιοχή ?? Πρωτη φορά θα συμβεί κάτι τέτοιο ??

Αλήθεια υπάρχουν ... αριστεροί ... που όλα αυτά δεν τα βλέπουν ??

Δεν βλέπουν το ΝΑΤΟ πως επιχειρεί να επιβάλει ... ένα ανέφικτο σχέδιο κάτι σαν τον ¨ειρηνικό ιμπεριαλισμό του Καουτσκι¨ ... όπου ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σαν την Ρωσία και την Κίνα αφού δεν μπορούν να πάνε για την ώρα σε ευθεία σύγκρουση με τους δυτικούς ... αναγκαστικά θα μπουν σε μια μοιρασιά που το μαχαίρι όμως θα το κρατάνε οι αμερικανοί ??

Την ίδια στιγμή που ο Πούτιν ομολογεί ... πως η ρωσικη αεροπορία επιχειρεί στην Συρία με σχέδια που έχουν υποβληθεί στο ΝΑΤΟ ... υπάρχουν κάποιοι που κατηγορούν τους κουκουέδες σαν ... ισαποστάκηδες !!!

Τι ακριβώς θέση πρέπει να πάρει το ΚΚΕ ?? Μήπως να διαλέξει ... κάποια ιμπεριαλιστική δύναμη απο αυτό τον κύκλο ... και να την βαφτίσει ... αντιιμπεριαλιστική ??

Ακριβώς τοτε ... θα έχει συρθεί ... στον αιώνιο κύκλο του Καουτσκι και του SPD.



Ανώνυμος είπε...

Και για αυταρχική κυβέρνηση της αστικής εξουσίας μιλούσε το κκε το 2011 (το οποίο φαίνεται να παρακάμπτεις). Όσο για το Ιράν έχουν υπάρξει και κάποιες εξελίξεις, όπως η προσέγγιση με τις ΗΠΑ (δεν ξέρω αν έχεις ακούσει τίποτα) κι ο κίνδυνος της επέμβασης έχει ξεκάθαρα απομακρυνθεί προς το παρόν. Με τους Σύρους κομμουνιστές οι σχέσεις διατηρούνται, δεν καταλαβαίνω πάλι τις ενστάσεις.

Όσο για τις διαδηλώσεις που θέλετε μερικοί, απλώς να σημειώσω ότι στις τελευταίες απεργίες το ΠΑΜΕ σηκώνει όλο το βάρος. Στα ΜΙΚΕΛ είχαμε απόλυση και πέρα από κάποιους παμίτες που πήγαν για συμπαράσταση δεν πήγε ουδείς άλλος. Και τώρα θέλετε να πιστέψω ότι όλοι εσείς διψάτε για παραπάνω διαδηλώσεις την στιγμή που ούτε σε αυτά που ονομάζετε "πυροτεχνήματα" δεν είστε άξιοι να κατέβετε (να μην μιλήσω για το γελοίο της υπόθεσης του Κώστα του αντιιμπεριαλιστή που έχει γράψει κατεβατά σε αυτό το μπλογκ εναντίον των απεργιών). Αφού το κκε είναι φιλοαμερικάνικο, καουτσκικό, σοσιαλδημοκρατικό, φιλοϊμπεριαλιστικό και δεν ξέρω τι άλλο, εμπρός να σας δω, πάρτε τις πρωτοβουλίες σας και γεμίστε τους δρόμους, στην τελική πάρτε και το τουφέκι σας και τραβάτε προς Συρία.

Ijon Tichy

ΥΓ: RFB κάθε χρόνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται διαδηλώσεις στην Σούδα (μόνο από τους λακεδαιμόνιους ως συνήθως). Να φανταστώ ότι είσαι μπροστάρης ή μπερδεύεσαι με τις ανακοινώσεις;

Ανώνυμος είπε...

"Η κυβερνηση Ασαντ ειναι αστικη, η συμμετοχη των ΚΚ σε αυτη ειναι μαρξιστικα λαθεμενη, αυτο δεν εμποδιζει την αλληλεγγυη κανενος και ειδικα του ΚΚΕ"

Αντιπαρέρχομαι τους χαρακτηρισμούς, με ενδιαφέρει η ουσία.

Πού και πότε είπε το ΚΚΕ συγκεκριμένα για τα συριακά ΚΚ αυτό που γράφεις;

Το είπε το 2011;

Το 2005; http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=2/11/2005&pageNo=11

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3029417

To 2002;

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1150019

Μήπως το 2003;

"Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε στον Β΄ Γενικό Γραμματέα του κόμματος ΜΠΑΑΘ ότι για το ΚΚΕ η πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης έχει μεγάλη σημασία ως έκφραση αλληλεγγύης στο συριακό λαό KAI THN ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ"

"Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ παραμένει κατηγορηματικά αντίθετο στην οποιαδήποτε επέμβαση στην περιοχή. Επισήμανε την κρισιμότητα του αιτήματος αλληλεγγύης και συντονισμού ανάμεσα στα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, ανταλλάσσοντας εμπειρίες με την Ουισ. Μπαγκντάς από τις σχετικές συναντήσεις που έχει διοργανώσει το ΚΚΕ, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί και στον αραβικό κόσμο."

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1872219

Ή μήπως το ΚΚΕ θυμήθηκε ότι τo ΚΚ Συρίας είναι "οπορτουνιστικό" και ότι τον Άσαντ τον στηρίζει "η αστική τάξη" καθώς η χώρα δεχόταν νατοϊκή εισβολή; Πριν η Συρία ήταν σοσιαλιστική μήπως και λέγατε άλλα;

Exile on Main Street

Ανώνυμος είπε...

@RFB: "Υπερτονίζει το ρόλο και τις (τεράστιες εννοείται) ευθύνες της ντόπιας αστικής τάξης, ακριβώς για να υποβαθμίσει το διεθνές ζήτημα. "

Εξήγησε το αυτό σε παρακαλώ.
Δηλαδή τί οφείλουμε να βγάλουμε ως συμπέρασμα; Οτι η κακόμοιρη η αστική μας τάξη και οι ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ και ΔΕΞΙΕΣ κυβερνήσεις της εξαπατήθηκαν και έχουν προσδεθεί στο άρμα του ΝΑΤΟ; Να τους δώσουμε άλλη μιά ευκαιρία να επανορθώσουν; Δεν ήξεραν; (δε ρώταγαν;)
Ποιο διεθνές ζήτημα; Αυτό καθορίζεται απο την οπτική με την οποία το βλέπεις, που με τη σειρά της εκπορεύεται απο τη θέση που έχεις επιλέξει να πάρεις.
Η επιλογές της αστικής του τάξης δεν επιδέχονται υπερτονισμνό απο ένα ΚΚ. Είναι καθαρές και ξάστερες, τις γνωστοποιείς στο λαό όπως ακριβώς είναι.
Αν, τωρα, θες να υποβαθμίσεις το ρόλο της ΑΤ σου, ώστε αύριο σε μία στροφή της στους διεθνείς ανταγωνισμούς (δηλαδή στη Δευτέρα Παρουσία στην περίπτωση της Ελλάδας), να της δώσεις συγχωροχάρτι και συνταχθείς πίσω της, υπάρχουν πέρα του ενός υποψήφιοι.
Κοίτα προς "ΛΑΕ και Σια" μεριά.

ΥΓ1. Φαίνεται πάντως οτι αφού τα "ρούβλια της Μόσχας" στερέψανε, έγινε στροφή προς τα "δολλάρια της Ουάσινγκτον"

ΥΓ2. -"Κι όμως το σοβιετικό καθεστώς ήταν μοναδικό στην πλατιά μόρφωση που παρείχε στη νεολαία και στο λαό"
- "(...) για να ανατρέψει το σοσιαλιστικό καθεστώς, που είναι υποχρεωμένο να αμυνθεί απέναντι σ' αυτές τις προσπάθειες"

(http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1979030)

-"Οταν στην Πολωνία ανατράπηκε το σοσιαλιστικό καθεστώς(...) "
-"(...)είχαν σκοπό τη συλλογή πληροφοριών ενάντια στο λαϊκοδημοκρατικό καθεστώς"

(http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7154955)

Για να μην το κουράζουμε άδικα, η λέξη καθεστώς έχει συγκεκριμένη έννοια. Ας τη ψάξει ο καθένας.
Εκτός και αν ισχυρίζεστε -μετά τα αλισβερίσια των ΗΠΑ με το ΚΚΕ- οτι το τελευταίο έχει ξεκινήσει και αντισοσιαλιστική προπαγάνδα.
Παρεπιπτόντως, μου θυμίζουν μερικοί τα επικριτικά βλέματα που δέχονται κάποιοι σφοι απο τους γύρω τους όταν μιλούν για "προπαγάνδιση των θέσεων/της πολιτικής" κτλ. Ξέρουν ,βλέπετε, οι καημένοι οτι η προπαγάνδα είναι κάτι το... αφηρημένα αρνητικό. Έτσι έχει η αστική χρήση της λέξης.
Θα περιμένε κανείς απο αγωνιστές με παράσημα και χρόνια στην καμπούρα τους, να μην κάνουν τέτοια λάθη.

Χαϊνης

Αναυδος είπε...

Εκανε ο λαφαζανης πορεια εναντια στην επισκεψη καρι ?. για πιο λογο επειδη δεν εκληθει στο γευμα. Γιατι όταν η νιουλαντ επισκεπτοταν την ελλαδα στη διαρκεια της πρωτης κυβερνησης συριζα ειχε πιει το αμηλιτο νερο, όταν ο καμμενος προτεινε βαση στην καρπαθο το ιδιο όταν ο τσιπρας πηγαινε στις ηπα το 2013 να καταθεσει διαπιστευτηρια γιατι εβγαλε το σκασμο όταν ο τσιπρας βρισκοταν σε ανοικτη ακροαση με τον τζακ λιου ο λαφαζανης απλως παριστανε τον υπουργο.
Ξεφτιλες που ανακαλυψαν τον αντιιμπεριαλσμο όταν εφαγαν την κλωτσια από τον τσιπρα


Οσο και να διαβαζει καποιος τις διαφορετικες ανακοινωσεις του ΚΚΕ δεν θα βρει διαφορα ή μετατόπιση στις θεσεις του ΚΚΕ. Υπάρχει μια προσαρμογή που έχει τη βαση της στο γεγονος ότι στη συρια εμπλεκονται πλεον ολοι οι διαφορετικοι ιμπεριαλιστικοι πολοι
Το να ψαχνει στα καλολογικα στοιχεια ενός κειμενου διαφοροποιησεις ανηκει στη μεγαλη της σοβιετολογιας σχολη που κοιταζαν που στεκεται ο κάθε κρατικος παραγοντας στις διαφορες παρελασεις ώστε να κρινουν που βρισκεται ιεραρχικα

Ανώνυμος είπε...

Exile on Main Street
Εισαι χαζος ή τον παριστανεις?
Ξεφτιλιστηκες στην πρωτη κοπτοραπτικη θες κι αλλο?
Και οσο βρισκεις τα σκουρα θα μου βαζεις και αρθρα του 1924?
Απο το 2002 εχουν μεσολαβησει 13 χρονια και 3 συνεδρια! Ναι το 2002 το ΚΚΕ με ενδιαφερον και καλως παρακολουθουσε πειραματα οπως της Βενεζουελας γοα παραδειγμα. Σημερα η χρεωκοπια αυτων ειναι παραπανω απο φανερη.
Ασε λοιπον τις λαθροχειριες και μιλα στα ισα. Το οτι το ΚΚΕ στηριζει την επεμβαση το αντικρουουν τα ιδια τα επιχειρηματα σου!
Οποτε το προβλημα σου ειναι αλλου.... Εξαλλου τα Συριακα ΚΚ, ο πρεσβης της Συριας κλπ με το ΚΚΕ συναντιουνται και εισπρατουν αλληλεγγυη οχι με τα ρεταλια που προφανως συναναστρεφεσαι.
Οποτε ασε την Συρια στην ακρη γιατι ουσιαστικα ο μονος αλληλεγγυος σε αυτην και το λαο της το ΚΚΕ ειναι στην Ελλαδα και πες αυτο που θες. Επιχειρηματολογησε.
Ειναι σωστη μαρξιστικα η συμμετοχη ΚΚ σε αστικες κυβερνησεις? Βοηθαει το κινημα? Βοηθησε ιστορικα? Υπαρχει ενδιαμεση εξουσια αναμεσα στην αστικη και την εργατικη?

ratm

Ανώνυμος είπε...

@ratm: Βλέπω ότι σου αρέσουν πολύ οι χαρακτηρισμοί, αλλά δεν βοηθάνε την υπόθεσή σου.

Δεν είναι "κοπτοραπτική", καημένε, η απομόνωση των βασικών πολιτικών χαρακτηρισμών της συριακής κυβέρνησης και του ιρανικού κράτους το 2011 και το 2015, είναι επικέντρωση στην ουσία της παγαποντιάς κάποιων.

Όσο για την "αλληλεγγύη" που "εισπράττουν" τα ΚΚ Συρίας, ξεχείλισε απ' τα μπατζάκια σας. Δεν προλαβαίνετε να τους ανεβοκατεβάζετε οπορτουνιστές. Όσο για δράσεις αλληλεγγύης στο συριακό κράτος, πήγαινε να βρεις καμία να μου πεις και μένα.

Όσο για τη συμμετοχή των ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις, είναι συναρπαστικό ότι την επικαλείστε για χώρες κάτω από ιμπεριαλιστική επίθεση, αλλά δεν σας προβλημάτιζε πριν την δεχτούν. Και πολύ βολικό.

Πολύ βολικό για το ΝΑΤΟ, φυσικά.

Δεν χρειάζετε να εξηγήσετε τι θα κάνατε στον ισπανικό εμφύλιο, ξέρω ήδη.

Ίσως να χρειάζεται όμως να εξηγήσετε γιατί τον όρο "εθνική κυριαρχία" τον θυμάστε μόνο για τις "τουρκικές παραβιάσεις" στην Ελλάδα κ την Κύπρο. Μάλλον θα έχουν...σοσιαλιστική εξουσία. Τι, όχι; Δεν πιστεύω το κριτήριο του "προλεταριακού διεθνισμού" να είναι η υπεράσπιση των..."εθνικών συμφερόντων (της α.τ) μας";

Για τα υπόλοιπα σχόλια, αργότερα. Για το ποιος ξεφτιλίζεται, ε, αυτό θα το κρίνουν τρίτοι.

Exile on Main Street

Ιστρολλικός είπε...

Exile θες να μας πεις σε πιο χώρο ανοίκεις για ξέρουμε ρε παιδί μου με ποιά Πραγματική Πρωτοπορία του Προλεταριάτου έχουμε αντιπαράθεση αυτή τη φορά γιατί έχω χάσει το μέτρημα λίγο.

Έχουμε ενίοτε τον Κόκκινο Καπνά της ΟΑΚΚΕ που μας λέει ότι το ΚΚΕ είναι πιόνι του φαιοκόκκινου άξονα Μόσχας Πεκίνου Τεχεράνης.

Έχουμε τακτικά τον Κούιντο από την Κόντρα που μας λέει δεν ξέρω ακριβώς τι, αλλά είναι σίγουρος ότι όταν κάνει εξόρμηση σίειται η γης.

Έχουμε τον Κώστα που μας λέει προσφέρει ένα μίγμα προ Ιανουαριακού Σφύριζα και εξωκοινοβουλευτικής παπάτζας που τελικά είναι ΛΑΕ.

Έχουμε τον ΝΦ που λέει λίγο απ'όλα.

Πες μας και εσύ λίγο από που έρχεσαι για να καταλάβουμε α) ποιο είναι το πρόβλημά σου, β) με αντικκε παραμύθια θα ασχολούμαστε τις επόμενες 2 βδομάδες.

Ανώνυμος είπε...

Έχει πλάκα η κουβέντα.

Λέει ο rageagainstthemachine: "Οποτε ασε την Συρια στην ακρη γιατι ουσιαστικα ο μονος αλληλεγγυος σε αυτην και το λαο της το ΚΚΕ ειναι στην Ελλαδα και πες αυτο που θες. Επιχειρηματολογησε.
Ειναι σωστη μαρξιστικα η συμμετοχη ΚΚ σε αστικες κυβερνησεις? Βοηθαει το κινημα? Βοηθησε ιστορικα? Υπαρχει ενδιαμεση εξουσια αναμεσα στην αστικη και την εργατικη?"


Kαι του απαντάει ο άλλος: "Όσο για τη συμμετοχή των ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις, είναι συναρπαστικό ότι την επικαλείστε για χώρες κάτω από ιμπεριαλιστική επίθεση, αλλά δεν σας προβλημάτιζε πριν την δεχτούν. Και πολύ βολικό.

Πολύ βολικό για το ΝΑΤΟ, φυσικά. "


Δηλαδή, το ΚΚΕ ΔΕΝ άλλαξε πρόγραμμα,ΔΕΝ έβγαλε συμπεράσματα, ΔΕΝ ξεκαθάρισε γενικά το ζήτημα της συμμετοχής σε κυβέρνηση, ΔΕΝ είχε πρώτο αυτό συνέπειες εκλογικά απο αυτή του την απόφαση. Απλά, όλα γίνονται για να στηριχτεί το ΝΑΤΟ στην υπόθεση της Συρίας. Όλα είναι μια συνομωσία κύριοι.Οι ψεκασμένοι στην Main Street..

"Όσο για την "αλληλεγγύη" που "εισπράττουν" τα ΚΚ Συρίας, ξεχείλισε απ' τα μπατζάκια σας. Δεν προλαβαίνετε να τους ανεβοκατεβάζετε οπορτουνιστές."

Αλήθεια; Που;


Bridges to Babylon

Ιστρολλικός είπε...

Bridges δεν ξέρω που είναι η πλάκα. Αυτό που βλέπω είναι εδώ και 2 μήνες σε αυτό το μπλογκ γίνονται συζητήσεις που καθορίζονται από τις ορέξεις ατόμων που ζουν στον φοιτιταριακό/εξαρχειακό μικρόκοσμο του εξωκοινοβουλίου. Χαλάμε φαιά ουσία για να απαντήσουμε σε τρολλιές ή φαντασιόπληκτες απόψάρες (το ΚΚΕ στηρίζει το ΝΑΤΟ ή το φαιοκόκκινο άξονα του Αρχιφασίστα Πούτιν και του πράκτορα Τσάβεζ).

Πραγματικά βρίσκω πολύ πιο γόνιμη την αντιπαράθεση με την καθαρά αστική ιδεολογία παρά με τα γκρουπούσκουλα που υπάρχουν για να ικανοποιούν την ματαιοδοξία των αρχηγών τους. Δηλαδή σοβαρά τι εμποδίζει περισσότερο τον εργαζόμενο να οργανωθεί και να προσεγγίσει το ΠΑΜΕ, η ευρωλαγνεία ή ο φόβος ότι το ΚΚΕ μπορεί να μην στηρίζει επαρκώς το Συριακό λαό.

zoot horn rollo είπε...

Μεγάλο βραχυκυκλομαλαλούμ (μια λέξη), γράφτε, γράφτε...
Ιστρολλικέ (7:14) αυτός ο ευρύτερος χώρος (παρά τις όποιες διαφορές) έχει όνομα και στόχο: "μακριά από το ΚΚΕ".

Ανώνυμος είπε...

Με ρωτά ο σύντροφος Χαίνης να διευκρινίσω τι εννοώ με τη συγκεκριμένη φράση που ανέφερε. Εξηγώ, λοιπόν, αναλυτικά αγαπητέ σύντροφε.

Υπάρχουν δυο ειδών διαστρεβλώσεις της μ-λ αντίληψης για τον ιμπεριαλισμό. Η πρώτη, στην οποία κατά κόρον αναφέρεται (κι όχι άδικα) το ΚΚΕ, αποσπά την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα από την οικονομική βάση του ιμπεριαλισμού, δηλαδή την κυριαρχία των μονοπωλίων. Παρουσιάζει, έτσι, τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα ξεκομμένο από την πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, απλά σαν αγώνα ενάντια σε μια από τις μορφές πολιτικής που "προτιμά" το μονοπωλιακό κεφάλαιο και όχι ενάντια στις ίδιες τις κρατικομονοπωλιακές σχέσεις παραγωγής και εξουσίας. Κλασσικό παράδειγμα τέτοιας αντίληψης στη χώρα μας, η θέση της ΛΑΕ για απαλλαγή της χώρας από την εξάρτηση χωρίς επανάσταση, με την ιδιοκτησία των μονοπωλίων τουλάχιστον σε ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας απαραβίαστη και με ευσεβείς πόθους για φιλολαϊκά προγράμματα παραγωγικής ανασυγκρότησης κλπ. Μέχρις εδώ καλά και με βρίσκει σύμφωνο.

Υπάρχει όμως και η δεύτερη διαστρέβλωση, στην οποία όχι μόνο δε δίνεται καμία προσοχή, αλλά αντίθετα οι θεωρητικές επεξεργασίες του ΚΚΕ της αφήνουν "μισάνοιχτη" (για να μην πω κάτι χειρότερο) την πόρτα. Είναι η αντίληψη που αγνοεί δυο βασικά χαρακτηριστικά της ιμπεριαλιστικής εποχής (που είναι προφανώς αποτέλεσμα των οικονομικών του γνωρισμάτων, της κυριαρχίας των μονοπωλίων, της δημιουργίας του χρηματιστικού κεφαλαίου και της σημασίας των εξαγωγών κεφαλαίου): τον χωρισμό του κόσμου σε μια χούφτα κράτη-εκμεταλλευτές, τα ιμπεριαλιστικά κράτη και στα υπόλοιπα, εξαρτημένα, μισοεξαρτημένα και (πρώην) αποικιακά κράτη. Ο χωρισμός αυτός οδηγεί στην πάλη ανάμεσα στις ενώσεις των καπιταλιστών για το μοίρασμα των αγορών και στην πάλη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά έθνη για το μοίρασμα του κόσμου σε σφαίρες επιρροής.

Στις θεωρητικές επεξεργασίες του ΚΚΕ, το τελευταίο αυτό γνώρισμα έχει εξαφανιστεί και έχει αντικατασταθεί από το ιδεολόγημα της "πυραμίδας" και της "αλληλεξάρτησης", σύμφωνα με το οποίο κάθε χώρα στην οικονομία της οποίας κυριαρχούν τα μονοπώλια αυτομάτως γίνεται μέρος ενός παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος στο οποίο καταλαμβάνει θέση ανάλογη με την ισχύ της. Στο σχήμα αυτό, όλες οι χώρες του κόσμου είναι ιμπεριαλιστικές, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο. Το ότι σε μια χώρα η "κυριαρχία των μονοπωλίων" έχει τη μορφή του ξεζουμίσματος από τις ξένες πολυεθνικές των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών και η μετατροπή της χώρας αυτής σε οικονομική αποικία και, άρα, πολιτικό και στρατιωτικό προτεκτοράτο, αυτό είναι έξω από την οπτική των αναλύσεων αυτών. Ακόμα και σε αυτές τις χώρες, οι θεωρητικές αναλύσεις του ΚΚΕ εφευρίσκουν μια "αυτοτελή εγχώρια αστική τάξη" η οποία διαπραγματεύεται ανισότιμα με τους ιμπεριαλιστές για τα δικά της συμφέροντα, αντί του ορθού, ότι η αστική τάξη στις χώρες αυτές είναι δημιούργημα της ιμπεριαλιστικής διείσδυσης και εξάρτησης. Στις χώρες αυτές, οι καπιταλιστικές σχέσεις αναπτύσσονται εξ αρχής στο πλαίσιο της κυριαρχίας των ξένων μονοπωλίων, γι αυτό η αστική τους τάξη διαμορφώνεται από την αρχή ως συμπληρωματική και υποτελής στα ξένα μονοπώλια. Αυτό, όχι μόνο δεν τη δικαιώνει, όπως διατείνονται ορισμένοι θεωρητικοί του ΚΚΕ, αλλά αντίθετα επισημαίνει ακόμα περισσότερο γιατί, στις χώρες αυτές, η κοινωνική και εθνική απελευθέρωση δεν είναι εφικτή χωρίς την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Μόνο που αυτό αντικειμενικά φέρνει το κίνημα σε ευθεία ρήξη με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στη σφαίρα επιρροής των οποίων ανήκει η κάθε μια χώρα, καθιστά τα κέντρα αυτά τον κύριο αντίπαλο της επανάστασης και την αντίθεση "ξένα μονοπώλια και ντόπια αστική τάξη-εργαζόμενος λαός" την κύρια αντίθεση που καλείται η επανάσταση να λύσει, για να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό. Το σύνθημα της εθνικής ανεξαρτησίας, στις χώρες αυτές είναι το ζήτημα-κρίκος για τη συγκέντρωση δυνάμεων για την επανάσταση.

RFB (1/3)

Ανώνυμος είπε...

Το γεγονός ότι υπάρχει και μια ομάδα χωρών που, λόγω του ότι η οικοδόμηση των καπιταλιστικών σχέσεων έχει ξεκινήσει σχετικά παλιότερα σε σχέση π.χ. με την πλειοψηφία των πρώην αποικιών, έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας εγχώριας μονοπωλιακής αστικής τάξης η οποία συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις (π.χ. ΕΕ, NAFTA κλπ.) δεν αναιρεί αυτό γενικό σχήμα. Στις χώρες αυτής της ομάδας (όπως η Ελλάδα), που χαρακτηρίζονται από ένα επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού ενδιάμεσο ανάμεσα σε εκείνο των ιμπεριαλιστικών χωρών και των πρώην αποικιών, τόσο σε ό,τι αφορά το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, όσο και σε ό,τι αφορά την κοινωνικοταξική διάρθρωση, δεν αναιρείται ο εξαρτημένος χαρακτήρας τους, όμως είναι δυνατό να περάσουμε απευθείας στη σοσιαλιστική επανάσταση, παίρνοντας όμως υπόψη ότι τα καθήκοντά της θα είναι για ένα πρώτο διάστημα καθήκοντα λαϊκοδημοκρατικά, καθώς και ότι το πολιτικό της υποκείμενο θα είναι ένα επαναστατικό μέτωπο που θα εκφράζει την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Όμως, ακόμα κι έτσι, το ζήτημα της πάλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση είναι και σε αυτές τις χώρες το κύριο ζήτημα, γύρω από το οποίο θα χτιστεί αυτή η κοινωνική συμμαχία.

Όλα τα παραπάνω γίνονται ακόμα πιο επίκαιρα στην περίπτωση του πολέμου. Τα καθήκοντα των κομμουνιστών στον κάθε πόλεμο διαφέρουν από χώρα σε χώρα και ανάλογα με την ταξική φύση του πολέμου. Για παράδειγμα, για τους Σύριους κομμουνιστές, ο πόλεμος που διεξάγει η Συριακή κυβέρνηση είναι δίκαιος πόλεμος και επομένως καθήκον τους είναι η ως το τέλος διεξαγωγή του για την ήττα των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών επεμβασιών, καθώς και των οργάνων τους (Σαουδάραβες, Τουρκία, Κατάρ, τζιχαντιστές κλπ.). Η νίκη της Συρίας στον πόλεμο αυτό θα είναι νίκη του αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος και γι αυτό χρειάζεται αλληλεγγύη, όχι μόνο στους Σύρους κομμουνιστές, αλλά και στη Συρία γενικότερα στον αγώνα που δίνει. Το γεγονός ότι στο πλευρό της μάχονται οι Ρώσοι δεν αλλάζει το καθήκον αυτό. Δεν παραγνωρίζουμε - και βεβαίως πρέπει να το εξηγούμε - ότι η εμπλοκή τους δεν είναι για λόγους διεθνιστικής αλληλεγγύης (όπως θα έκανε πχ η ΕΣΣΔ), αλλά δεν την καταγγέλλουμε ως επέμβαση κιόλας: χτυπάμε μαζί, βαδίζοντας χωριστά.

Για τους ρώσους κομμουνιστές, καθήκον είναι η έμπρακτη οργάνωση της αλληλεγγύης στο Συριακό λαό και τα ΚΚ, για το δίκαιο αγώνα που δίνουν. Καθήκον τους, παράλληλα, είναι να εξηγούν στη ρωσική εργατική τάξη το γιατί η κυβέρνηση Πούτιν στηρίζει τη Συρία, δηλαδή να εξηγούν ότι η στήριξη αυτή θα είναι πάντα επισφαλής και αβέβαιη, καθώς καθορίζεται από τα συμφέροντα της καπιταλιστικής Ρωσίας και όχι του ρωσικού και του συριακού λαού. Να αξιοποιήσουν και την ευκαιρία αυτή για να ζυμώσουν την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και ανασύστασης της ΕΣΣΔ, καθώς μόνο αυτή θα μπορούσε να προσφέρει αληθινή αντιιμπεριαλιστική βοήθεια, ως το τέλος συνεπή και ανιδιοτελή – όπως και έκανε ιστορικά. Όμως, θα ήταν μεγάλο λάθος για τους Ρώσους κομμουνιστές να ξεπεράσουν αυτά τα όρια και να καταγγείλουν τη ρωσική στρατιωτική εμπλοκή ως ιμπεριαλιστική επέμβαση και να αγωνιστούν για την ήττα του στρατού της Ρωσίας σε αυτή τη μάχη. Αυτό θα σήμαινε αντικειμενική στήριξη της ευρωατλαντικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης, θα ισοδυναμούσε με προδοσία της υπόθεσης του σοσιαλισμού και της επανάστασης.

RFB (2/3)

Ανώνυμος είπε...

Για τους έλληνες κομμουνιστές, η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ ισοδυναμεί με συμμετοχή στον άδικο πόλεμο (σήμερα στη Συρία, χθες στη Γιουγκοσλαβία, αύριο...). Γι αυτό και το κύριο καθήκον μας είναι ο αγώνας για άμεση έξοδο της χώρας από τη συμμαχία των φονιάδων και το άμεσο ξήλωμα των βάσεων, φυσικά και το σταμάτημα κάθε μορφής έμμεσης ή άμεσης συμμετοχής στις επιχειρήσεις. Βεβαίως, το να οργανώνεται κάθε χρόνο μια "επετειακή" (εννοείται θετική και χρήσιμη) κινητοποίηση στη Σούδα, απέχει πολύ από το να αποτελεί επαρκή απάντηση. Είναι ανάγκη να δυναμώσει παντού ο αντιΝΑΤΟικός αγώνας, με Επιτροπές Αγώνα για την έξοδο από το ΝΑΤΟ σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, στο στρατό, παντού. Να ζυμωθεί παντού το αίτημα για κατάργηση των βάσεων, με σχεδιασμό πρωτοβουλιών, με κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο να συμμετάσχει, ανεξάρτητα που ανήκει πολιτικά στις Επιτροπές αυτές, με κινητοποιήσεις, πικετοφορίες, συναυλίες κλπ. Η πείρα από το πως έδρασε το ΚΚΕ την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία είναι πρόσφατη, αναρωτιέμαι πως γίνεται να μη βλέπετε, σύντροφοι, πόσο υστερεί η σημερινή δράση του Κόμματος σε σχέση με την τότε. Ξαναλέω. αν δεν το κάνει το ΚΚΕ, δε θα το κάνει κανείς, γιατί δε θέλει και δε μπορεί να το κάνει κανείς - για πολλούς και διάφορους κατά περίπτωση λόγους.

Νομίζω έκανα σαφή τη θέση μου.
RFB (3/3)

ΥΓ. Αν κάποιους τους βολεύει να συνεχίζουν να μου χρεώνουν την «κριτική» στο ΚΚΕ ότι είναι δήθεν αμερικανόφιλο, παρά τις αναλυτικές διευκρινίσεις που έδωσα, λυπάμαι. Δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο. Το ίδιο και για όσους εξακολουθούν να με αποκαλούν «οπαδό της ΛΑΕ» κλπ. Να μάθετε να απαντάτε σε ό,τι σας λένε και όχι σε ό,τι σας βολεύει…

Ανώνυμος είπε...

"Είναι ανάγκη να δυναμώσει παντού ο αντιΝΑΤΟικός αγώνας, με Επιτροπές Αγώνα για την έξοδο από το ΝΑΤΟ σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, στο στρατό, παντού. "


Κάποιος άλλος θα έλεγε οτι είναι επίσης ίσως μεγαλύτερη ανάγκη να δυναμώσει η ταξική πάλη, και να στηθούν παντού ταξικά σωματεία, Λαικές Επιτροπές για την οργάνωση της ταξικής πάλης σε κάθε γειτονιά, στο χώρο δουλειάς, στο στρατό, παντού.

Το θέμα είναι πως ιεραρχείς τις ανάγκες. Ας πούμε, αν φτιάξεις πρώτα ένα μαζικό ταξικό κίνημα, θα κάνεις και την αντι-ιμπ δουλειά που πρέπει να κάνεις. Αν ρίξεις όμως πρώτα τις δυνάμεις στο να φτιάξεις ένα(διαταξικό εκ των πραγμάτων) αντι-ιμπ μέτωπο, δε θα σε βοηθήσει και πολύ στο σύνολο της δουλειάς σου. Γενικά, μακάρι να είχες τις δυνάμεις και να αντιμετώπιζες όλες τις ανάγκες με τη μια, χωρίς ιεράρχηση τους. Αλλά αυτό δε γίνεται στον υπαρκτό κόσμο, αλλά μόνο στα μυαλά αυτών που το παίζουν προπονητές απ τη κερκίδα.


Το θέμα είναι δηλαδή, ότι κάποιοι δρουν και δουλεύουν για το κίνημα, κάνουν λάθη έχουν ήττες αλλά υπάρχουν, παράγουν πολιτική, και κάποιοι σπάνε μπάλες των πρώτων με κόμμεντς σε μπλόγκζ με ύφος αγανακτισμένου ή εξυπνάκια με μεγάλο Εγώ.


Και όπως λέει και ο Ιστρολλικός, δεν έχει πλάκα. Για την ακρίβεια, ένα πολύ καλό βήμα για να αποκτήσεις τη κουλτούρα της γκρούπας, είναι να ασχολείσαι με τα λεγόμενα των άλλων γκρουπών περισσότερο απο ότι με τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οτι δηλαδή συμβαίνει όντως στα κόκκινα μπλόγκζ το τελευταίο διάστημα.



Σ

Ιστρολλικός είπε...

Επιτέλους βρήκαμε τη λύση. Πρέπει να δυναμώσει παντού ο αντι-ιμπεριαλιστικός αγώνας. Και έλεγα τι μου είχε ξεφύγει! Τώρα που το βρήκαμε, μένει απλά να αλλάξουμε την ανεπαρκή-προδοτική-ρεφορμιστική-φυγόμαχη γραμμή του ΚΚΕ και έτοιμο το κίνημα.

Ανώνυμος είπε...

Αν θεωρείς, σύντροφε Σ, ότι η υπόθεση του αντιΝΑΤΟικού αγώνα δεν είναι συμβολή στην προσπάθεια όξυνσης της ταξικής πάλης, τότε διαβάζουμε διαφορετικά την πραγματικότητα.

Ανησυχώ όταν κάποιοι σύντροφοι θεωρούν ότι πρώτα θα ανέβει η ταξική πάλη και μετά θα κάνουν δουλειά για την έξοδο από ΝΑΤΟ-ΕΕ και ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Ακόμα περισσότερο, ανησυχώ όταν οι σύντροφοι αυτοί βαφτίζουν "διαταξικό" τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα (πάλι καλά που δεν τον αποκάλεσαν και "αταξικό"!). Επιτρέψτε μου να θεωρώ αυτή την άποψη, γλύστρημα στον οικονομισμό.

Σε κάθε περίπτωση, όταν τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε εκκωφαντικά, το να μιλάμε για άλλες προτεραιότητες μου ακούγεται πολύ περίεργο.

RFB

ΥΓ. Άραγε, κατά την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, η ταξική πάλη στα σωματεία ήταν πολύ περισσότερο ανεβασμένη σε σχέση με σήμερα; Γιατί τότε, δεν τέθηκε κάποιο ζήτημα "προτεραιότητας". Εκτός αν κι αυτό το ζήτημα εντάσσεται στη γενικότερη φιλολογία του στυλ "έγιναν από τότε 4 συνέδρια, βγήκαν συμπεράσματα". Να φανταστώ ότι εννοούν οι σύντροφοι ότι το συμπέρασμα ήταν ότι κακώς "ιεραρχήσαμε" τότε το ζήτημα του πολέμου ως πρώτο;

zoot horn rollo είπε...

Διαστρέβλωση, αλλά "σοβαρή", όχι σα κάτι δικά μου.

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δεν μίλησε για διαταξικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο (άλλο είπε ο Σ.), ό,τι θέλεις καταλαβαίνεις RFB και μετά αραδιάζεις τα ποιηματάκια σου.

Όπως είπε κι ο Ιστρολλικός καθόλου πλάκα δεν έχει η κουβέντα. Υπάρχουν 500 ανοιχτά μέτωπα όπου μπορεί να πάει ο καθένας και να προσφέρει, κι αυτοί που δεν συμμετέχουν πουθενά κουνάνε και το δάκτυλο ότι δεν έχουν ανοίξει αρκετά μέτωπα. Ακόμη χειρότερα και τραγελαφικά, κατηγορούν το κκε για το ότι δεν υπάρχει δυνατό αντι-νατοϊκό και αντι-εε κίνημα την στιγμή που το κκε είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που έχει ξελαρυγγιαστεί εδώ και δεκάδες χρόνια εναντίον νατο και εε εν αντιθέσει με όλους τους υπόλοιπους που είτε είναι υπέρ νατο-εε είτε παλατζάρουν κατά πώς τους συμφέρει κατά καιρούς. Αλλά άμα έχεις μείνει στα αμφιθέατρα...

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

"Μήπως το 2003;
(...)
Ή μήπως το ΚΚΕ θυμήθηκε ότι τo ΚΚ Συρίας είναι "οπορτουνιστικό" και ότι τον Άσαντ τον στηρίζει "η αστική τάξη" καθώς η χώρα δεχόταν νατοϊκή εισβολή; Πριν η Συρία ήταν σοσιαλιστική μήπως και λέγατε άλλα;"

Έτος 2013. 10 χρόνια μετά το 2003. Ας δει ο καθένας τι έλεγε για παράδειγμα ο εκπρόσωπος του ενός από τα δυο κομμουνιστικά κόμματα της Συρίας για το πόσο ... σοσιαλιστική ήταν η Συρία (και ω τι πλάκα, γι' αυτήν ακριβώς τη περίοδο μιλάει).

http://socialistunity.com/interview-with-syrian-communist-on-conflict-in-syria/

interview with Adel Omar, from the foreign bureau of the Syrian Communist Party-Bakdash

"When we evaluate the 10-year period before the aggression toward Syria, we see that the Syrian government made grave mistakes in the economic area. By choosing neoliberal economic policies, it opened the Syrian market to foreign imports, especially Turkish and Qatari products. As a result, hundreds of factories and workshops shut down and millions of workers lost their jobs.

In fact, there was not a substantial change in these neoliberal policies when the imperialist intervention started. As the Syrian CP, we think that the adoption of these neoliberal economic policies was a fatal mistake".

Τελικά, αυτοί που τόσο πολύ αγαπάνε τα συριακά κομμουνιστικά κόμματα, αποδεικνύεται ότι δεν έχουν κάνει ούτε τον ελάχιστο κόπο να διαβάσουν το τι λένε αυτά τα κόμματα. Για τον κάθε καλαμοκαβαλημένο τύπο και για κάθε γκρούπι του, τα κομμουνιστικά κόμματα της Συρίας και ο συριακός λαός γενικότερα, χρησιμεύουν απλά ως ένα ντεκόρ για να κάνει το φτηνιάρικο κομμάτι του.

Σαν τον άλλο που τι γλυκά το είχε ξεκινήσει λίγες μέρες πριν; Από το "καλά τα λέει γενικά το ΚΚΕ-μόνο να μωρέ κάποιος μπορεί να παρερμηνεύσει κάτι σε κάποιο σημείο", στο "γιατί βιάζεσαι να διαφωνήσεις μαζί μου σύντροφε-τα ίδια λέμε", στο "έχεις πολύ πλάκα Σεχτάρ" και τελικά στο "το ιδεολόγημα του ΚΚΕ"

ρα

TRASH είπε...

Παρεπιπτόντος την άλλη Τρίτη στο Σπόρτινγκ έχει εκδήλωση με θέμα προσφυγικό-ιμπεριαλιστικός πόλεμος (με βάρος στο Συριακό), η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Θα μιλήσουν ο ΓΓ και εκπρόσωποι του ΚΚ Τουρκίας, του ΚΕΚΡ και του ΚΚ Συρίας.

Το αναφέρω γιατί κάποιοι βγάζουν πολύ βιαστικά (και υπεραπλουστευτικά) συμπεράσματα για τις θέσεις του κόμματος.

Αναυδος είπε...

@ρα κανεις ενα θανασιμο λαθος
ειναι δυνατον να ξερει τα της Συριας το ΚΚ Συριας καλυτερα απο τους πετροπουλοκαλαματιανοεργατοσποριτες ?

Ανώνυμος είπε...

@RFB

"(...) η μετατροπή της χώρας αυτής σε οικονομική αποικία (...) σε αυτές τις χώρες, οι θεωρητικές αναλύσεις του ΚΚΕ εφευρίσκουν μια "αυτοτελή εγχώρια αστική τάξη" η οποία διαπραγματεύεται ανισότιμα με τους ιμπεριαλιστές για τα δικά της συμφέροντα, αντί του ορθού, ότι η αστική τάξη στις χώρες αυτές είναι δημιούργημα της ιμπεριαλιστικής διείσδυσης και εξάρτησης. Στις χώρες αυτές, οι καπιταλιστικές σχέσεις αναπτύσσονται εξ αρχής στο πλαίσιο της κυριαρχίας των ξένων μονοπωλίων, γι αυτό η αστική τους τάξη διαμορφώνεται από την αρχή ως συμπληρωματική και υποτελής στα ξένα μονοπώλια."

Οι υπόθεση οτι οι αστικές τάξεις των χωρών αυτών είναι δημιουργήματα των ιμπεριαλιστικών κέντρων, αναιρεί το οτι δρουν -παράλληλα- για τα δικά τους συμφέροντα;

"η κοινωνική και εθνική απελευθέρωση δεν είναι εφικτή χωρίς την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.Μόνο που αυτό αντικειμενικά φέρνει το κίνημα σε ευθεία ρήξη με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στη σφαίρα επιρροής των οποίων ανήκει η κάθε μια χώρα, καθιστά τα κέντρα αυτά τον κύριο αντίπαλο της επανάστασης και την αντίθεση "ξένα μονοπώλια και ντόπια αστική τάξη-εργαζόμενος λαός" την κύρια αντίθεση που καλείται η επανάσταση να λύσει"

Με συγχωρείς αλλά -με τις λειψές μου θεωρητικές γνώσεις- νομίζω οτι φάσκεις και αντιφάσκεις.
Εδώ λες οτι υπάρχει η καίρια αντίθεση "Ντόπια και Ξένα αφεντικά" και "εργαζόμενος λαός".
Τελικά, οι "δημιουργημένες εκ των ιμπεριαλιστικών κέντρων" ΑΤ είναι εχθρός; Δεν είναι; Τί;

"Για τους ρώσους κομμουνιστές, καθήκον είναι (...) να εξηγούν στη ρωσική εργατική τάξη το γιατί η κυβέρνηση Πούτιν στηρίζει τη Συρία, δηλαδή να εξηγούν ότι η στήριξη αυτή θα είναι πάντα επισφαλής και αβέβαιη, καθώς καθορίζεται από τα συμφέροντα της καπιταλιστικής Ρωσίας και όχι του ρωσικού και του συριακού λαού (...)"

"θα ήταν μεγάλο λάθος (...) να καταγγείλουν τη ρωσική στρατιωτική εμπλοκή ως ιμπεριαλιστική επέμβαση και να αγωνιστούν για την ήττα του στρατού της Ρωσίας σε αυτή τη μάχη."

Ίδιες παρατηρήσεις και εδώ.
Η στήριξη των Ρώσων καθορίζεται απο τα συμφέροντα της ΑΤ της Ρωσίας. Αλλά παράλληλα δεν θα τη καταγγείλεις ως επέμβαση προς χάρην των μονοπωλίων της. (αφήνω τον όρο ιμπεριαλιστικό, δε φτάνουν εκεί οι γνώσεις μου για να το αιτιολογήσω ή μη.)
Τελικά; Την κολοκυθιά θα παίζουμε; Είναι αλληλεγγύη στο Συριακό λαό; Είναι επέμβαση; Είναι ταξίδι αναψυχής για τους Ρώσους πιλότους; Τί;

Επίσης, ποιός είπε να αγωνιστεί κανείς για την ήττα της Ρωσίας; (πλην της ΟΑΚΚΕ φυσικά)
Μην κάνουμε τέτοια άλματα, γιατί μόνο "καλοπροαίρετη κριτική" δεν είναι.

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει οτι ο χορός πολέμου που σέρνουν τους λαούς της περιοχής, γίνεται προς χάρην των κερδών τους. Οτι οι λαοι τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν.
Δε μίλησε ούτε για ήττα της Ρωσίας, ούτε έκανε καμιά πορεία προς τη Ρώσικη πρεσβεία.

Τέλος, να επισημάνω σε όσους πραγματικά ακούν το ΚΚ και σέβονται το λόγο του αλλά διαφωνούν σε ορισμένα θέματα.
Είναι αυτή τη στιγμή το μόνο στήριγμα -με τα λάθη και τις αδυναμίες του- που έχει ο ελληνικός λαός, ωστέ να μπορέσει να οργανωθεί μπροστά στο μακελειό έρχεται. Οι υπόλοιπες επιλογές είναι η φασιστοποίηση και ο εξανδραποδισμός του.
Καταλάβετέ το και κάνετε τη κριτική σας εκεί που πρέπει.
Αν τους περάσει και το αποδυναμώσουν τόσο ώστε να μείνει στην αφάνεια, σβήνει κάθε ελπίδα για αντιστροφή της κατάστασης.

Τελειώνω εδώ συμφωνώντας με τον Ιστρολλικό.
Έχουμε άλλους δαίμονες να αντιπαλέψουμε. Προσωπικά, αντιμετωπίζω τη δυσκολία να πείσω τους συναδέλφους μου για την αναγκαιότητα της απεργίας. Προτιμώ να αναλωθώ εκεί.

Χαϊνης

Ιστρολλικός είπε...

Ijon,

Το θέμα δεν είναι απλώς ότι υπάρχουν 500 μέτωπα. Το πρόβλημα είναι η βολονταριστική αντίληψη ότι αρκεί να είχαμε λίγο καλύτερη γραμμή και όλα θα βρίσκαν το δρόμο τους. Αφού λοιπόν τα πράγμα τα δεν πάνε καλά, πρέπει να ψάξουμε να σκαλίσουμε τη γραμμή και πότε θα τη σκαλίζουμε προς την κατεύθυνση της αστικής διαχείρισης και της 'ενότητας', πότε προς την κατεύθυνση του περισσότερου αντι ιμπεριαλισμού, οτιδήποτε τέλος πάντων γουστάρει περισσότερο ο εκάστοτε κατά φαντασίαν μπαρουτοκανπισμένος. Πρόκειται για μια αντίληψη των πραγμάτων που αν δεν είναι φοιτητική, τότε είναι τουλάχιστον διανοουμενίστικη-ακαδημαϊκή. Μίλαμε για πλήρη εξαφάνιση των πρακτικών ζητημάτων σε θεωρητικά σχήματα.

Το άλλο θέμα φυσικά είναι ότι το ΚΚΕ δεν είναι Κόμμα των... κινημάτων, αλλά Κόμμα της εργατικής τάξης. Το εργατικό κίνημα λοιπόν προφανώς και είναι η βασική του προτεραιότητα αλλά και το μέσο και μέτρο της δύναμης του. Πόσο στην κοσμάρα του πρέπει να βρίσκεται κάποιος για να θεωρεί ότι την στιγμή που ο κόσμος δεν οργανώνεται στα σωματεία του για να διεκδικήσει τα αυτονόητα, θα στηθούν οργανώσεις στο στρατό (!!!) για να βγούμε από το ΝΑΤΟ. Θεέ κατέβα. Μετά από αυτή την αρλούμπα, περιμένω στις επόμενες μέρες μάχιμα στελέχη του ΕΕΚ να μας κάνουν κριτική επειδή δεν έχουμε ρίξει ακόμα το ώριμο σύνθημα για γενική πολιτική απεργεία διαρκείας και πανανθρώπινο ελευθεριακό κομμουνισμό.

Ανώνυμος είπε...

Θα ξεκινήσω αυτή τη φορά «ανάποδα», από το σχόλιο του συντρόφου Ιστρολλικού που είναι εκείνο που φαινομενικά λιγότερο από όλα εστιάζει στα σημεία της κριτικής που έθεσα.

Τι λέει ο σ. Ιστρολλικός; «Σύντροφοι, είναι βολονταρισμός (σημ. RFB: δηλαδή υποκειμενισμός) να εξετάζετε την ορθότητα της γραμμής για να ερμηνεύσετε τις δυσκολίες, τις ανεπάρκειες και τις αποτυχίες, αυτές οφείλονται σε πρακτικά (σημ. RFB: δηλαδή σε αντικειμενικά) ζητήματα». Και, αφού «ξεμπερδεύει» με την κριτική με την ταμπέλα του υποκειμενισμού, μας υποδείχνει ως δρόμο για την άνοδο της ταξικής πάλης, το δυνάμωμα των συνδικάτων για να διεκδικήσουν οι εργάτες τα αυτονόητα. Προφανώς, όποιος λέει ότι αυτός είναι ένας μόνο από τους δρόμους που οδηγούν στην όξυνση της ταξικής πάλης, όχι ο μοναδικός, ούτε σώνει και καλά ο κύριος παντού και πάντα, σε κάθε φάση και συγκυρία είναι «βολονταριστής», «πυροβολημένος», «άκαπνος» κλπ. κλπ. Για να δούμε, λοιπόν, έτσι είναι τα πράγματα;

Το ότι οι αντικειμενικές δυσκολίες σε κάθε περίοδο υπάρχουν και δυσκολεύουν την άνοδο της ταξικής πάλης είναι αναμφισβήτητο. Το να λες, όμως, ότι μόνο αυτές «ευθύνονται» για το ότι το επίπεδό της παραμένει χαμηλό, χωρίς να έχεις προηγουμένως πει ούτε μισό επιχείρημα για να τεκμηριώσεις ότι η γραμμή με την οποία πας είναι σωστή, με συγχωρείτε, αλλά είναι απολογητική της κακιάς ώρας. Βέβαια, σύντροφε, αν δεχθούμε ότι η γραμμή είναι ορθή τότε για τα στραβά φταίνε μόνο τα «πρακτικά ζητήματα». Αλλά γιατί να υποθέσουμε ότι «η γραμμή είναι ορθή»; Όσο δε μας λες κανένα επιχείρημα, στην ουσία επιλέγεις το ρόλο του απολογητή της σημερινής κατάστασης.

Είπες, όμως (και μάλιστα σε αντιπαράθεση με τους «φοιτητάριους» που αρέσκονται σε «θεωρητικά σχήματα έξω από τη ζωή») και κάτι ακόμα: ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα της εργατικής τάξης και όχι «των κινημάτων»(!) και, άρα, πάντα θα έχει ως κύριο καθήκον την οργάνωση της εργατικής τάξης και του κινήματός της, στα συνδικάτα κλπ. Και συνέχισες λέγοντας ότι αν δεν προχωρήσει αυτό το καθήκον δε μπορεί να περιμένει κανείς και άνοδο του αντιΝΑΤΟ κινήματος κλπ.

Καταρχάς, σύντροφε, η αντίληψη αυτή που αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη της ταξικής πάλης «γραμμικά» από το συνδικάτο, στην ομοσπονδία, στην οικονομική απεργία και μετά στις πολιτικές διεκδικήσεις είναι – είτε το καταλαβαίνεις, είτε όχι – η απολογητική του οικονομισμού. Είναι μια «επί το αριστερότερον» (στη φράση, όχι στην ουσία) παραλλαγή της μενσεβίκικης θέσης ότι στους εργάτες πρέπει να μιλάμε για τα ζητήματα της εργασίας, τα δικαιώματα, τις αμοιβές, τα συνδικάτα κλπ. Έτσι θα πετύχουμε τη συνειδητοποίησή τους και την άνοδο του κινήματος, έλεγαν το 1900-1903. Φυσικά, στα λόγια, οι μενσεβίκοι δεν αρνούνταν την ανάγκη περάσματος «στο μέλλον» στον πολιτικό αγώνα. Θεωρούσαν όμως ότι είναι «ανώριμο» το κίνημα, «χαμηλό» το επίπεδο οργάνωσης της εργατικής τάξης κλπ. και έθεταν «προτεραιότητα» (που την ξανάκουσα αλήθεια αυτή τη λέξη στη συζήτησή μας, για θυμίστε μου…) την ανάπτυξη των αγώνων με επικέντρωση του συνόλου της ζύμωσης γύρω από τα «οικονομικά ζητήματα». Το τι τους απάντησε ο Λένιν είναι γνωστό – δεν ξέρω αν το έχεις διαβάσει και κυρίως αν το έχεις κατανοήσει.

RFB (1/4)

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται πολύ για τη θεωρία, γιατί είναι άνθρωποι της «ζωής». Ας δούμε, λοιπόν, τι έχει δείξει η ζωή. Το 1996-1999, η κατάσταση του εργατικού κινήματος ήταν πολύ καλύτερη (εγώ λέω ούτε καν καλύτερη δεν ήταν) σε σχέση με σήμερα; Όχι, προφανώς. Η ζωή, όμως, έδειξε ότι και αντιΝΑΤΟ κίνημα ξεσηκώθηκε (με αφορμή τα Ίμια, τον Οτσαλάν και τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας) και μαζικά χαρακτηριστικά πήρε στην πορεία και αγκάλιασε μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού (ακόμα θυμόμαστε όλοι τις δημοσκοπήσεις που έδιναν 97% αντίθεση του λαού στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς), οδηγώντας παράλληλα σε όξυνση την ταξική πάλη και την αντιπαράθεση με το αστικό κράτος – ας θυμηθούμε τη βίαιη καταστολή της τεράστιας λαϊκής διαδήλωσης που οργάνωσε το ΚΚΕ για την επίσκεψη Κλίντον. Η γενικότερη άνοδος του κινήματος εκφράστηκε και στο επίπεδο των εργατικών αγώνων, λίγο αργότερα, μιας και έναν χρόνο μετά, το 2000 καταγράφηκε η τελευταία σημαντική «αμυντική» νίκη του εργατικού κινήματος, με τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης Σημίτη σε αναδίπλωση για τα μέτρα στο ασφαλιστικό, μάχη στην οποία οι δυνάμεις των κομμουνιστών στο εργατικό κίνημα είχαν την πιο κρίσιμη και αποφασιστική συμμετοχή. Μετρήσιμα αποτελέσματα καταγράφηκαν και στο επίπεδο των πολιτικών συσχετισμών, με τα ποσοστά του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του ’99 να φτάνουν το 8,7% δηλαδή το υψηλότερο που κατέγραψαν στη δεκαετία του ’90, της κρίσης και της ανασυγκρότησης.

Αλλά και η ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας οδηγεί σε παρόμοια συμπεράσματα. Για όσους, λοιπόν, νοιάζονται πολύ για τα «πρακτικά προβλήματα που θέτει η ζωή», καλό είναι να ξέρουν ότι με ποσοστά μισθωτής εργασίας στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της τάξης του 46% το 2013 (στοιχεία της Eurostat) και ανεργίας στο 28%, δηλαδή με 2 άνεργους για κάθε 3 εργαζόμενους, οι «αντικειμενικές δυνατότητες» να έχουμε σύντομα ραγδαία αύξηση του αριθμού συνδικαλισμένων και μαζικές και αποτελεσματικές οικονομικές απεργίες, είναι μάλλον περιορισμένες. Στις συνθήκες αυτές, η άνοδος της ταξικής πάλης θα έρθει – πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τις κανονικές περιόδους της οικονομικής συγκυρίας – «απ’έξω», από το «καθαρά πολιτικό» πεδίο πάλης. Η οργάνωση των ανέργων για την αλληλεγγύη και την επιβίωση και των εργαζόμενων για το μεροκάματο μπορεί σήμερα να «παντρευτούν» σε ένα ενιαίο ρεύμα πολύ περισσότερο μέσα από ένα κίνημα που θα παλεύει ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια στον πόλεμο, την προσφυγιά, το βάθεμα της εξάρτησης, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική ανεξαρτησία, σε ένα κίνημα δηλαδή με «καθαρά πολιτικά αιτήματα» και στο οποίο θα δυναμώνει με την παρέμβαση των κομμουνιστών η γραμμή της επαναστατικής ρήξης. Μόνο κάποιος που έχει ξεκόψει από τη διαλεκτική, μπορεί να θεωρεί «αντίφαση» το να υπάρχουν στιγμές όπου μπορεί να προηγηθεί η ανάπτυξη πολιτικών αγώνων της ανάπτυξης των οικονομικών και να αποτελέσει το εργαλείο για τη συνολικότερη άνοδο της ταξικής πάλης. Άλλωστε, η ταξική πάλη οφείλει να διεξάγεται ενιαία στο οικονομικό, πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο και πάντα για τους κομμουνιστές το πολιτικό είναι το πρωταρχικό. Όσα ταχυδακτυλουργικά τρυκ κι αν εφευρίσκουν ορισμένοι για να δικαιολογούν την υπόκλιση στον οικονομισμό, αυτό «ήταν, είναι και μένει αληθινό», που λέει και το τραγούδι.

RFB (2/4)

Ανώνυμος είπε...

Μερικά σχόλια προς τον σύντροφο Χαίνη, τώρα.

Νομίζω, σύντροφε, ότι κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Αυτό που είπα είναι ότι στις πρώην αποικιακές και καθυστερημένες χώρες, οι καπιταλιστικές σχέσεις αναπτύχθηκαν εξ αρχής με καθοριστική την παρουσία των ξένων μονοπωλίων. Αυτό σημαίνει ότι η αστική τάξη που σχηματίστηκε στις χώρες αυτές διαμόρφωσε χαρακτηριστικά δορυφορικά των ξένων ομίλων, κομπραδόρικα και πολλές φορές εξαρτημένα από έναν κρατικό μηχανισμό «μπανανίας» των ιμπεριαλιστών. Αυτό που εσύ ονομάζεις «αυτοτελή συμφέροντα» αυτών των αστικών τάξεων είναι εξ ορισμού συμπληρωματικό των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών. Δεν υπάρχει καμία σχέση διαπραγμάτευσης των αστικών αυτών τάξεων με τον ιμπεριαλισμό. Υπάρχει προσκόλλησή τους σε αυτόν, προκειμένου να εξακολουθήσουν να παίρνουν το (μικρό) μερίδιό τους από τη λεία της λεηλασίας της χώρας και του λαού τους. Από την άποψη αυτή, φυσικά και είναι εχθρός. Άλλωστε, δεν περίμενα εσένα να το ρωτήσεις, το έγραψα ήδη πρώτος. Δεν υπάρχει δρόμος για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση των χωρών αυτών, έξω από το δρόμο της επαναστατικής αποτίναξης των δεσμών των μονοπωλίων και της εξάρτησης. Μαζί τους θα σαρωθούν αντικειμενικά και τα ρετάλια των εγχώριων αστικών τάξεων, μιας και δε μπορούν να υπάρξουν ανεξάρτητα από την προσκόλλησή τους στους ιμπεριαλιστές.

Έχω αφήσει, σκόπιμα, για το τέλος ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο επίσης γίνεται αντικείμενο διαστρέβλωσης από ορισμένους θεωρητικούς του ΚΚΕ. Το ζήτημα της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής διείσδυσης νέων, ανερχόμενων καπιταλιστικών δυνάμεων σε καθυστερημένες, πρώην αποικιακές χώρες για τη δημιουργία γεωπολιτικών «προγεφυρωμάτων». Το ζήτημα αυτό είναι υπαρκτό, αλλά δεν αναιρεί καθόλου – αντίθετα επιβεβαιώνει – όσα έγραψα παραπάνω. Όταν, ας πούμε, ο κινέζικος καπιταλισμός επιχειρεί να διεισδύσει στην υποσαχάρια Αφρική με τεράστιου οικονομικού ύψους συμφωνίες (όπως π.χ. το πρόγραμμα πετρελαίου με τη Δημοκρατία του Νίγηρα, με το Σουδάν κλπ.), αυτό που γίνεται είναι απλώς η προσπάθεια «αλλαγής ιμπεριαλιστή προστάτη» και όχι κάποιας μορφής «διαπραγμάτευση» της εγχώριας αστικής τάξης με τους «πρώην» και τους «νυν». Στην πραγματικότητα, μερίδες της διεφθαρμένης, κομπραδόρικης αστικής τάξης και του αντίστοιχου κρατικού μηχανισμού εξαγοράζονται από τους «νέους αφέντες» για να εγκαταλείψουν τους παλαιούς. Στο διαλυμένο πτώμα ολόκληρων χωρών και λαών, οι ιμπεριαλιστές ερίζουν για τα ιμάτια, ταϊζοντας για να διευκολύνουν τη «δουλειά» κάποιους ντόπιους «dealers» για να τους έχουν «τοποτηρητές». Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι κάποια φανταστική «εθνική μικροιμπεριαλιστική αστική τάξη» που ελίσσεται ανάμεσα σε δυο ισχυρότερές της αστικές τάξεις για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

RFB (3/4)

Ανώνυμος είπε...

Πάμε στο θέμα των Ρώσων. Παριστάνεις ότι συμφωνείς, αλλά στην ουσία διαφωνείς ακόμα και με το ΚΚΕ. Αν το ΚΚΕ (ή το ΚΕΚΡ ή οποιοδήποτε ΚΚ) «βλέπει» ιμπεριαλιστική επέμβαση και των Ρώσων τότε είναι υποχρεωμένο να την καταγγείλει και να παλέψει ενάντιά της, οπότε βεβαίως και πρέπει να κάνει πορεία και στη ρωσική πρεσβεία. Ειδικά οι ρώσοι κομμουνιστές, θα πρέπει όχι μόνο να καταγγείλουν την επέμβαση, αλλά και να παλέψουν για την ήττα της αστικής τους τάξης, δηλαδή για την αποχώρηση από τη Συρία που σημαίνει δουλειά μέσα στο στρατό, προπαγάνδιση της άρνησης στράτευσης κλπ. Η αποχώρηση, όμως, των Ρώσων από τη Συρία αδυνατίζει τον δίκαιο πόλεμο που διεξάγει η Συριακή κυβέρνηση και εξυπηρετεί τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές επεμβασίες. Άρα, είναι ανεπίτρεπτη, προδοτική ενέργεια από την άποψη των συμφερόντων της παγκόσμιας εργατικής τάξης και του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού, επαναστατικού κινήματος. Όταν έναν πόλεμο τον χαρακτηρίζεις δίκαιο από τη μια πλευρά, τότε όσοι πολεμούν με την πλευρά αυτή – ανεξάρτητα των λόγων για τους οποίους το κάνουν – καλώς πολεμούν και τους ευχόμαστε να νικήσουν. Το ότι την επομένη της νίκης μπορεί (ή και όχι) να ξαναγίνουν εχθροί, αυτό σε τίποτε δεν αλλάζει την εκτίμηση για τη δεδομένη στιγμή του πολέμου. Οι ρώσοι κομμουνιστές, εκεί πρέπει να εστιάσουν, λοιπόν. Στο ότι γιατί έγινε ο πόλεμος και τι θα γίνει μετά από αυτόν – αν νικήσει η Συρία. Να δείξουν ότι αν υπήρχε ΕΣΣΔ αντί για τη Ρωσία, η στήριξη του Συριακού λαού θα ήταν πολύ πιο πλήρης, έγκαιρη και ουσιαστική – πρωτίστως στο λαϊκό κίνημα για να κατακτήσει την ηγεμονία και για να εκμεταλλευτεί τη νίκη και να βαδίσει προς ριζικότερες ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας. Να δείξουν ότι, ακόμα και για το Ρώσικο λαό, αν υπήρχε ΕΣΣΔ η οργάνωση της αντίστασης στην ιμπεριαλιστική επέμβαση τόσο στην ίδια τη Ρωσία (βλ. Τσετσενικό, οικονομικός πόλεμος, ενίσχυση «ευρωαντιπολίτευσης» κλπ.), όσο και στους λαούς της πρώην ΕΣΣΔ θα ήταν πιο αποτελεσματική.

Τέλος, δυο επιμέρους σχόλια προς συντρόφους ρα και Ijon Tichy. Σύντροφε ρα, κατηγορείς άλλους για διαστρέβλωση και είσαι εσύ που διαστρεβλώνεις. Στο ποστ που αναφέρεσαι, είχα ξεκαθαρίσει ότι βλέπω αντίφαση ανάμεσα σε σωστές γενικά πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ και σε θεωρητικές αναλύσεις που μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά. Ξεκαθάρισα εξ αρχής ότι θα ήθελα από το ΚΚΕ να ξεκαθαρίσει τις θεωρητικές του επεξεργασίες. Ούτε κρύφτηκα, ούτε παρίστανα πως συμφωνώ εκτός από ένα-δυο πραγματάκια, όπως το παρουσιάζεις. Η συζήτηση που κάναμε τότε και σήμερα με εσάς (εσένα, Σεχτάρ, Σ, ratm, Χαίνη κλπ.) το αποδεικνύει. Όσο για εσένα σ. Ijon, δεν αφήνεις τον ίδιο το σ. Σ να πει τι εννοούσε; Γιατί λες ότι δεν εννοούσε αυτό, αλλά δε λες και τι ήθελε να πει – αφού το ξέρεις…

RFB (4/4)

zoot horn rollo είπε...

Σεντονιάδες και σε συνέχειες, αλλά έτσι είναι οι "σοβαροί".

Ανώνυμος είπε...

Ο Σ. έγραψε:

"...Το θέμα είναι πως ιεραρχείς τις ανάγκες. Ας πούμε, αν φτιάξεις πρώτα ένα μαζικό ταξικό κίνημα, θα κάνεις και την αντι-ιμπ δουλειά που πρέπει να κάνεις. Αν ρίξεις όμως πρώτα τις δυνάμεις στο να φτιάξεις ένα(διαταξικό εκ των πραγμάτων) αντι-ιμπ μέτωπο, δε θα σε βοηθήσει και πολύ στο σύνολο της δουλειάς σου..."

Κι εσύ RFB έβγαλες το εξής συμπέρασμα:

"...Ακόμα περισσότερο, ανησυχώ όταν οι σύντροφοι αυτοί βαφτίζουν "διαταξικό" τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα (πάλι καλά που δεν τον αποκάλεσαν και "αταξικό"!)..."

Καλά κρασιά λοιπόν "σύντροφε".

Δυστυχώς βλέπω τα σχόλια να γίνονται κάτι σαν εκπομπή της Πάνια όπου παρελαύνει το ένα παρατράγουδο (χωρίς εισαγωγικά εδώ, μιλάμε για πραγματικά νούμερα που ψοφάνε να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος) μετά το άλλο. Κι όλα στο όνομα του ότι θέλουν να κάνουν "σοβαρή συζήτηση".

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε Ijon, δουλευόμαστε, έτσι;

Αφού σύντροφε εγώ "διαστρέβλωσα" τα λεγόμενα του σ. Σ, τότε μου εξηγείς για ποιον ακριβώς λόγο ένα "διαταξικό εκ των πραγμάτων αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο δε θα μας βοηθήσει πολύ στο σύνολο της δουλειάς μας"; Προφανώς, λόγο που να είναι διαφορετικός από το ότι είναι "διαταξικό" (γιατί αυτό το σχολίασα εγώ που είπαμε ότι διαστρεβλώνω)...

Παρεμπιπτόντως, εγώ δε χρησιμοποίησα τον όρο "αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο", αλλά "αντιιμπεριαλιστικός αγώνας". Δε χρειάζεται να γίνει καμία κεντρική πολιτική συμφωνία με κανέναν, φτάνει οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στην παραμονή της χώρας στο ΝΑΤΟ και των βάσεων στη χώρα να είναι πράγματι ανοιχτές σε οποιονδήποτε συμφωνεί με το σύνθημα "έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και τον πόλεμο - έξω οι βάσεις από την Ελλάδα", ανεξάρτητα το που ανήκει πολιτικά. Έχω απόλυτη πεποίθηση ότι αν γίνει αυτό, οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ θα ηγεμονεύσουν πολύ εύκολα πολιτικά σε αυτό το πλατύ κίνημα και αργά ή γρήγορα η αντικαπιταλιστική γραμμή θα κυριαρχήσει στο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Αν σε αυτό ο σ. Σ βλέπει πρόβλημα και το χαρακτηρίζει "διαταξικό", τότε αυτός μάλλον έχει το θέμα, όχι εγώ. Μπορεί λ.χ. να πιστεύει ότι οι Επιτροπές αυτές θα μαζέψουν μεγαλοκαπιταλιστές και τσιράκια τους, πού ξέρεις;;;

RFB

Ανώνυμος είπε...

Ότι μας δουλεύεις όλους RFB αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Δεν είχα όρεξη να ασχοληθώ με ντουβάρια γιατί νομίζω οτι ήμουν αρκετά ξεκάθαρος, αλλά βλέπω οτι επιμένει στη διαστρέβλωση, οπότε με αναγκάζει να ξαναμπώ στη διαδικασία.

"Αφού σύντροφε εγώ "διαστρέβλωσα" τα λεγόμενα του σ. Σ, τότε μου εξηγείς για ποιον ακριβώς λόγο ένα "διαταξικό εκ των πραγμάτων αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο δε θα μας βοηθήσει πολύ στο σύνολο της δουλειάς μας"; Προφανώς, λόγο που να είναι διαφορετικός από το ότι είναι "διαταξικό" (γιατί αυτό το σχολίασα εγώ που είπαμε ότι διαστρεβλώνω)"


Εγώ είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο: οτι την πολιτική κάποιο κοινωνικό υποκείμενο την παράγει. Τον αντιιμπεριαλισμό ας πούμε, εγώ λέω οτι την παράγει είτε η εργατική τάξη και το κίνημα της, είτε παίρνει ένα πιο διαταξικό πρόσημο, τύπου "εθνικό". Αν όμως δεν έχεις το οργανωμένο αυτό κίνημα, δε κάνεις δουλειά. Αρα πρώτη ανάγκη είναι να φτιάξεις αυτό. Αυτό είπα. Τώρα ο καθένας τι μπορεί και τι θέλει να καταλάβει...



Σ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

RFB:" Ακόμα και σε αυτές τις χώρες, οι θεωρητικές αναλύσεις του ΚΚΕ εφευρίσκουν(!) μια "αυτοτελή (!) εγχώρια (!) αστική τάξη"(σε συνθηκες Ιμπεριαλισμου) η οποία διαπραγματεύεται(!) ανισότιμα (!) με τους ιμπεριαλιστές για τα δικά της συμφέροντα, αντί του ορθού, .....(μ αυτο "διαφωνει" το ΚΚΕ κατα τον γραφοντα ) ότι η αστική τάξη στις χώρες αυτές είναι δημιούργημα της ιμπεριαλιστικής διείσδυσης και εξάρτησης."

Η διαστρεβλωση, της διαστρεβλωσης ,ω διαστρεβλωση

RFB:"Στις χώρες αυτές, οι καπιταλιστικές σχέσεις αναπτύσσονται εξ αρχής στο πλαίσιο της κυριαρχίας των ξένων μονοπωλίων, γι αυτό η αστική τους τάξη διαμορφώνεται από την αρχή ως συμπληρωματική και υποτελής στα ξένα μονοπώλια."....ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΟ ΡΕΖΟΥΜΕ ..."Το σύνθημα της ΕΘΝΙΚΗΣ ανεξαρτησίας, στις χώρες αυτές είναι το ζήτημα-κρίκος για τη συγκέντρωση δυνάμεων για την επανάσταση."

Ρε την κακομοιρα ,την παρακατιανη την αστικη μας ταξη που αναγκαζεται και ειναι υποτελης στα ξενα μονοπωλια ... Να οργανωσουμε ενα κινημα "εθνικης ανεξαρτησιας" (πιο πασοκ πεθαινεις) μπας και συσπειρωθει κι αυτη μαζι του.Και φυσικα ο λαος ,θα της κανει ΔΩΡΟ και μια "ταξικη ειρηνη" γιατι .....πως να προβαλλεις οικονομικα αιτηματα στον ..."συμμαχο" εν μεσω παλης για ΕΘΝΙΚΗ ανεξαρτησια (αυτα ειναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΜΟΣ ).. Οτι ακριβως ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ και η αστικη ταξη δλδ σημερα δια στοματος Τσιπρα ,,,,με ολιγον περιτυλιγμα ..."επαναστασης" ("και στις απεργιες...πιστευομεν").Μηπως το ΚΚΕ μενει να μιλησει και για Εθνικη Αστικη Ταξη ?πειτε μας για να ξερουμε .

Η βαση και η ουσια της "κριτικης" των εργατικοαγωνιστων και νεοσποριτων στο κομμα σημερα . Απο την μια ,διαστρεβλωση της πολιτικης του κομματος απο την αλλη χοντροκομμενα λαθη στην εκτιμηση τους για την ΘΕΣΗ της εγχωριας αστικης ταξης στον Ιμπεριαλιστικο καταμερισμο εν μεσω κρισης του και γιγαντιων συγκρουσεων των κεντρων του (και στο ονομα της "ορθης" ερμηνιας του Ιμπεριαλισμου !!!)
.Οι τυποι οχι μονο αθωωνουν και βγαζουν λαδι την αστικη ταξη ,αλλα εχουν και πλακα που καλουν το κομμα να παλεψει ΕΘΝΙΚΑ (και να πρωτοστατισει μαλιστα) να την σωσει ,στο ονομα "να συσπειρρωσουμε " τον λαο σε αντιιμπεριαλιστικα ΜΕΤΩΠΑ και να αφησουμε την ταξικη παλη και τη σωτηρια του λαου απο την εξαθλιωση και την πεινα ...γι αργοτερα (αλλα παντα στα πλαισια της "επαναστασης" μην ξεχνιομαστε ) .Μαλιστα φερνουν και σαν παραδειγμα την ...Γιουγκοσλαβια και την τοτε παλη του λαου ,ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ οτι τοτε οι 1,500.000 ανεργοι ΕΙΧΑΝ δουλεια ,οτι οι εγαζομενοι ειχαν ακομα και μεροκαματα και δικαιωματα ,οτι ηταν εποχη ακομα "ευμαρειας" και οχι λαιλαπας με ενα λαο αποστεωμενο απο την πεινα , αποσβωλομενο απο την επιθεση και ημιθανη . Και κατηγορουν το κομμα οτι βαζει ...προτεραιοτητες !!!
Την ιδια ωρα αγνοουν ή κανουν πως αγνοουν : Το οτι η εξαγωγη κεφαλαιων (κυριο χαρακτηριστικο του Ιμπεριαλισμου) των Ελληνων Αστων και μονοπωλιων σε χωρες της Αραβικης χερσονησου (καταρ ,ντουμπαι ,κουβειτ χρυσες δουλειες οι ΑΚΤΩΡΕΣ κλπ) , τη θεση του Εφοπλιστικου Κεφαλαιου στην παγκοσμια ναυτιλια (μεχρι και δουλειες με ΙΣΙΣ οι μαγκες) , τη διεισδυση ελληνικων επιχειρησεων σε Βαλκανια ,χωρες της Βαλτικης ,Ρωσια , Κινα ,Τουρκια .....ειναι ΔΕΥΤΕΡΗ (η εξαγωγη κεφαλαιων)μετα τα Γερμανικα κεφαλαια !!!!! ...η "εξαρτημενη " αστικη σας ταξη ....

ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ : να πληγει η εμπιστοσυνη των μελων ,των οπαδων και του λαου συνολικα στο κομμα και ειδικα στην ΚΕ του και το ΠΓ .

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

κι επειδη εκανες γαργαρα αυτο που εβαλε ο ΤΡΑΣ ....ελατε να μας πειτε στο Σπορτινγκ στην εκδηλωση της ΚΟΑ την Τριτη ....θα χαρουν να σας ακουσουν και οι σ.απο το ΚΚΤουρκιας και απο το ΚΕΚΡ και απο το ΚΚΣυριας ..

Ανώνυμος είπε...

Μιλάς για υπερτονισμό του ρόλου της εγχώριας αστικής τάξης αλλά εκ των υστέρων λες οτι δεν περίμενες εμένα να γράψω το αυτονόητο, αλλά με είχες προλάβει (εμμέσως πλην σαφώς).
Μου λες εσύ ο ίδιος οτι η Ρωσία κάνει την επέμβαση προς χαρην των μονοπωλίων της αλλά ,εκ των υστέρων,οτι εγώ ο ίδιος δεν ξέρω με ποιον συμφωνώ, διαφωνώντας.

Μας λες οτι η αποχώρηση των Ρώσων απο τη Συρία θα υπονομεύσει την πάλη για επιβίωση του συριακού λαού, προβάλλοντας εμμέσως την υπόθεση (και ευσεβή σου πόθο) οτι το ΚΚΕ μιλά για αποχώρηση των Ρώσων -και μόνο- ή οτι συγκεντρώνει τη κριτική του στη ρωσική επέμβαση.

Avanti maestro!

Δυστυχώς, θα εγκαταλείψω τη διαδικτυακή κουβεντούλα, προς το παρόν.
Έχω να φέρω εις πέρας τα οικονομιστικά μου καθήκοντα.
Γιατί,βλέπεις, υπάρχουν και αυτοί που στην (α)πολιτική δράση της εκδήλωσης-συζήτησης-μάζωξης για την αλληλεγγύη στο Συριακό λαό είναι στα κάγκελα, ανεμίζοντας την επαναστατική σημαία, αλλά τη μέρα της απεργίας παίρνουν ρεπό ή τους παίρνει ο ύπνος ως αργά.
Έτσι ατσαλώνονται οι συνειδήσεις, σύντροφε. Τέτοια στάση θες στο κίνημα και στο κέντρο τρων εξελίξεων τη κρίσιμη στιγμή.
Καλή τύχη.

Χαϊνης

Ανώνυμος είπε...

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=6/12/2015&id=16041&pageNo=13

Ανώνυμος είπε...

Είναι αδύνατο να απαντήσει κανείς στο παραλήρημα ορισμένων για να «απαντήσουν» σε μια τεκμηριωμένη πολιτική κριτική. Ακόμα περισσότερο, είναι αδόκιμο, μιας και η καλύτερη απάντηση είναι τα ίδια τα κείμενα που έχω δημοσιεύσει. Κάθε λογικός άνθρωπος που θα τα διαβάσει μπορεί εύκολα να βγάλει το δικό του συμπέρασμα αν όσα γράφω εκεί έχουν την παραμικρή σχέση με όσα μου σέρνει ο κάθε Ζούκωφ ή αν, απλώς, η φοβερή δυσκολία να δώσουν πολιτικές απαντήσεις που να στέκουν στοιχειωδώς στα πόδια τους, τους οδηγεί σε τέτοιο κατάντημα. Ωστόσο, θέλω να σχολιάσω τα σημεία εκείνα, στα οποία οι συνομιλητές μου καταδέχθηκαν να αντιτάξουν …κάτι σαν επιχείρημα και δεν είναι ήδη απαντημένο σε προηγούμενα σχόλιά μου.

Πρώτα ο Σ, ο οποίος μας έκανε την τιμή (καθότι «ντουβάρια», όπως μας αποκάλεσε) να παραμερίσει τους «εκπροσώπους τύπου» του και να μας εξηγήσει τι εννοούσε επιτέλους με τα περί «διαταξικού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου». Ο άνθρωπος, που περνά μάλιστα τον εαυτό του και για μαρξιστή, μας είπε ότι «την πολιτική την παράγει κάποιο κοινωνικό υποκείμενο». Φαίνεται ότι ο σύντροφος αγνοεί το ότι η πολιτική παράγεται από πολιτικά υποκείμενα (δηλ. κόμματα) τα οποία αντανακλούν τα συμφέροντα των κοινωνικών υποκειμένων (δηλαδή των τάξεων). Φαίνεται επίσης ότι έχει μείνει κάπου εκεί στις αρχές του 18ου αιώνα, τότε ακόμα που η εργατική τάξη δεν είχε συγκροτήσει το δικό της πολιτικό κόμμα και τις δικές της μαζικές οργανώσεις, οπότε φυσικά και ήταν αδύνατο να παραχθεί «εργατική πολιτική». Θα του θυμίσω ότι στη χώρα μας, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα υπάρχει κόμμα της εργατικής τάξης, υπάρχει οργανωμένο εργατικό κίνημα – το ότι είναι σήμερα σε κρίση δεν αναιρεί την ύπαρξή του – και επομένως μια χαρά υπάρχει η δυνατότητα «παραγωγής» αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής φτάνει …να το θέλει το πολιτικό υποκείμενο της εργατικής τάξης, το κόμμα της, δηλαδή. Εδώ, στην Κατοχή που δεν υπήρχε καν συνδικαλιστικό κίνημα (νόμιμο) και τα συνδικάτα, όπως και το Κόμμα ήταν σχεδόν διαλυμένα από τις διώξεις ήδη από τη Μεταξική δικτατορία, μόλις το ΚΚΕ «σάλπισε» τον αντιφασιστικό, εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα με τα περίφημα γράμματα του Ζαχαριάδη, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη μαζικοποίησή του. Έτσι είναι, επειδή η πολιτική πάλη είναι η «καρδιά» του ταξικού αγώνα (για όσους είναι λενινιστές, φυσικά και όχι σοσιαλδημοκράτες) όταν το κόμμα ρίχνει τα σωστά πολιτικά συνθήματα (που σημαίνει σωστό ιδεολογικό-πολιτικό προσανατολισμό, αλλά και ζωντανή επαφή με τις μάζες) οι εργάτες και ο λαός ανταποκρίνονται, με «πρακτικές δυσκολίες» και σκληρό αγώνα, αλλά ανταποκρίνονται. Αλλιώς, ξέρεις τι λέει ο λαός: όποιος δε θέλει να ζυμώσει…

Ένα δεύτερο – ας το πούμε – επιχείρημα, είναι αυτά τα γνωστά του Ζούκωφ (και κάποιων θεωρητικών του ΚΚΕ) περί «ελληνικών εξαγωγών κεφαλαίου», «εφοπλιστικού κεφαλαίου», «ΑΚΤΩΡΑ» κλπ. κλπ. που, τάχα, «αποδείχνουν» ότι η ελληνική αστική τάξη δεν είναι ξενόδουλη κι εξαρτημένη, αλλά ακμαία και (μικρο)ιμπεριαλιστική. Πρόκεται για την απόλυτη παραχάραξη της λενινιστικής θεωρίας για τον ιμπεριαλισμό.

RFB (1/3)

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα-πρώτα, τα πέντε κριτήρια του Λένιν είναι κριτήρια για το πέρασμα του καπιταλισμού ως παγκόσμιου συστήματος από την εποχή του ελεύθερου ανταγωνισμού στην εποχή του ιμπεριαλισμού κι όχι κριτήρια για την κατάταξη κάθε μιας χώρας ξεχωριστά ως ιμπεριαλιστικής ή όχι. Με βάση την ανάλυσή του, το πέρασμα στον ιμπεριαλισμό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει χωριστεί σε δυο μεγάλες ομάδες, τα ιμπεριαλιστικά έθνη-καταπιεστές και τα εξαρτημένα, καθυστερημένα, αποικιακά και μισοαποικιακά έθνη. Το κριτήριο για την ένταξη των εθνών στη μια ή στην άλλη κατηγορία είναι ένα και είναι σαφές: η συμμετοχή τους στην πάλη για το μοίρασμα του κόσμου. Το γιατί αναδείχθηκαν ως ιμπεριαλιστικές χώρες κάποιες κι όχι κάποιες άλλες, σαφώς και έχει σχέση με τον ανισόμετρο τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν οι καπιταλιστικές σχέσεις σε κάθε χώρα και, άρα, με τον ανισόμετρο τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκαν τα οικονομικά γνωρίσματα της ιμπεριαλιστικής εποχής (εμφάνιση και κυριαρχία μονοπωλίων, δημιουργία χρηματιστικού κεφαλαίου, αυξημένος ρόλος των εξαγωγών κεφαλαίου, μοίρασμα των αγορών από τις ενώσεις των μονοπωλητών). Είναι σωστό, επίσης, ότι το «club» των ιμπεριαλιστικών εθνών δεν είναι «κλειστή κάστα», αλλά με βάση την ανισόμετρη ανάπτυξη μπορεί να αναδιατάσσονται δυνάμεις. Το κριτήριο, όμως, για αυτή την αναδιάταξη παραμένει το αν μια χώρα έχει φτάσει να συμμετέχει στο παιχνίδι για την παγκόσμια κυριαρχία ή όχι.

Για να φτάσει ένα έθνος να γίνει έθνος-καταπιεστής, πρέπει ο καπιταλισμός του να είναι στο πιο υψηλό επίπεδο οικονομικής, πολιτικής και οικονομικής ισχύος, κάτι που απέχει παρασάγγας από το απλοϊκό, αντιδιαλεκτικό σχήμα «κυριαρχούν τα μονοπώλια-γίνεται εξαγωγή κεφαλαίου». Ο καπιταλισμός σαν τρόπος παραγωγής είναι ενότητα παραγωγικών σχέσεων και παραγωγικών δυνάμεων. Πολύ περισσότερο, αν τον δούμε στο χαμηλότερο επίπεδο αφαίρεσης (για να μιλήσουμε με όρους «Κεφαλαίου» του Μαρξ, στο επίπεδο ανάλυσης του 3ου τόμου κι όχι του 1ου ή του 2ου), δηλαδή με όρους κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού (όπως είναι το σωστό, όταν μιλάμε για κάθε μια μεμονωμένη χώρα), τότε στα κριτήρια προστίθενται η κοινωνικοταξική διάρθρωση, η πολιτικοστρατιωτική ισχύς, οι ιστορικές και πολιτισμικές καταβολές κλπ. Αν τεθεί με τέτοιο τρόπο το ζήτημα (που είναι και ο μόνος σωστός τρόπος μαρξιστικά), τότε φαίνεται ανάγλυφα ποιες χώρες είναι πραγματικά ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και γιατί – και μάλιστα ακριβώς με όρους σχέσης οικονομίας-πολιτικής, όπως αρέσκονται οι θεωρητικοί του ΚΚΕ να λένε, χωρίς να καταλαβαίνουν τι ακριβώς σημαίνει η φράση…

Αλλά, ακόμα και αν τα παραβλέψουμε όλα αυτά (που είναι ωστόσο η ουσία), πάλι η παραχάραξη δε μπορεί να κρυφτεί. Μιλάνε οι διάφοροι Ζούκωφ για εξαγωγές κεφαλαίου, εφοπλιστές (σ.σ. αυτούς που έχουν έδρα το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, συναλλάσσονται σε δολάρια και οι φορολογικές σχέσεις τους με το ελληνικό κράτος βασίζονται σε άρθρο του Συντάγματος για …την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων εννοείτε;) και άλλα παρόμοια και «ξεχνάνε» ότι ο Λένιν μιλούσε όχι για την ύπαρξη αυτών καθαυτών των εξαγωγών (λες και πριν τον ιμπεριαλισμό δε γίνονταν τέτοιες), αλλά για το προβάδισμα σε σημασία των εξαγωγών κεφαλαίου σε σχέση με τις εξαγωγές εμπορευμάτων. Οφείλουν, λοιπόν, να τεκμηριώσουν αν για τον ελληνικό καπιταλισμό οι εξαγωγές κεφαλαίου είναι πιο σημαντικές σε σχέση με τις εξαγωγές εμπορευμάτων, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Τονίζω ιδιαίτερα το δεύτερο, γιατί ο Λένιν εστίασε στις εξαγωγές κεφαλαίου ακριβώς ως εργαλείο οικονομικοπολιτικού (που συνυπάρχει με τον πολιτικοστρατιωτικό) ελέγχου των χωρών στις οποίες κατευθύνονται. Αυτό είναι το κρίσιμο στην εποχή του ιμπεριαλισμού και όχι το ότι οι εξαγωγές προσπορίζουν κέρδη στους ξένους επενδυτές, πράγμα που γινόταν ανέκαθεν.

RFB (2/3)

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, το «επιχείρημα» ότι στα Βαλκάνια οι ελληνικές εξαγωγές κεφαλαίου έχουν δημιουργήσει «οικονομική ενδοχώρα», κατέχουν την δεύτερη, τρίτη κλπ. θέση (λες και μιλάμε για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου και πήραν το μετάλλιο…) θα πρέπει να αξιολογηθεί από τη σκοπιά του αν έχει και πόσο συμβάλλει στο να αξιοποιήσει η ελληνική αστική τάξη την «οικονομική ενδοχώρα» της και ως «πολιτικο-στρατιωτική ενδοχώρα». Βέβαια, αν το θέσεις έτσι το ζήτημα καταρρέει αμέσως ο αστικός μύθος του …επελαύνοντος ελληνικού καπιταλισμού αλλά οι διάφοροι Ζούκωφ κάνουν ότι δεν το ακούνε. Όταν, όμως, βλέπεις τον ιμπεριαλισμό με τα γυαλιά του «ιμπεριαλιστικού οικονομισμού» αντί να τον δεις όπως είναι, δηλαδή ως ενιαίο σύστημα οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής κυριαρχίας πάνω στην εργατική τάξη και τα καταπιεζόμενα έθνη, είσαι καταδικασμένος να τσαλαβουτάς μια ζωή στα θολά νερά του οπορτουνισμού…

Ακόμα κι έτσι, πάντως, τα ποσοτικά στοιχεία είναι συντριπτικά: το 2000, οι άμεσες ξένες επενδύσεις από τη χώρα προς το εξωτερικό ήταν 2,3 δις. € δηλ. το 1,6% του ΑΕΠ, όταν οι εξαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών ήταν 40,8 δις. € ή 28,5% του ΑΕΠ. Το 2005, οι αντίστοιχοι δείκτες ήταν 1,2 δις. € (0,6% του ΑΕΠ) και 51,6 δις. € (25,9% του ΑΕΠ). Τέλος, το 2010, είχαμε 1,2 δις. € (0,5% του ΑΕΠ) και 53,8 δις. € (23,8% του ΑΕΠ). Συντριπτικά είναι και τα στοιχεία της σύγκρισης σε απόλυτες τιμές των ΑΞΕ με τα αντίστοιχα στοιχεία για τις ιμπεριαλιστικές χώρες (για να υπάρχει και μια αντίληψη των μεγεθών): το 2010 μόνο, οι ΑΞΕ για τις ΗΠΑ ήταν 229,6 δις. €, για τη Γερμανία 91,8 δις. €, για τη Γαλλία 48,8 δις. € και για τη Μ. Βρετανία 29,7 δις. €. Για «κερασάκι», ας δούμε και τα στοιχεία για τη συνολική αξία των ελληνικών κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό σε σύγκριση με εκείνα των μεγάλων (και των αληθινά μικρών) ιμπεριαλιστικών χωρών (π.χ. της Ολλανδίας ή της Δανίας): το 2010, η Ελλάδα είχε 32,1 δις. € (14,4% του ΑΕΠ εκείνου του έτους), την ώρα που οι ΗΠΑ είχαν 2,9 τρις. €(!), η Μ. Βρετανία 1,2 τρις. € (71,1% του ΑΕΠ της χρονιάς), το ίδιο και η Γαλλία (60,6% του ΑΕΠ), η Γερμανία 849,4 δις. € («μόνο» 34% του ΑΕΠ), η Ολλανδία 706,6 δις. € (120% του ΑΕΠ), η Δανία 160,1 δις. € (67,7% του ΑΕΠ) κλπ.

Όλα τα στοιχεία τεκμηριώνουν το συμπέρασμα ότι ο ελληνικός καπιταλισμός είναι μέσου επιπέδου ανάπτυξης και εξαρτημένος. Κυρίαρχες σε αυτόν είναι οι κρατικομονοπωλιακές σχέσεις, οι οποίες όμως διαμορφώθηκαν σε ένα έδαφος σημαντικής καθυστέρησης των παραγωγικών δυνάμεων και με μια κοινωνικοταξική διάρθρωση που αναδεικνύει υψηλά ποσοστά μεσαίων στρωμάτων, πλάι σε μια σχετικά κατακερματισμένη εργατική τάξη. Η κυρίαρχη αντίθεση είναι ανάμεσα στα ξένα και ντόπια μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό από τη μια και την πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού, με επικεφαλής την εργατική τάξη, από την άλλη. Η σοσιαλιστική επανάσταση, ξεκινά με το γκρέμισμα της εξουσίας των μονοπωλίων και των δεσμών της εξάρτησης και προχωρά, σε σύντομο σχετικά διάστημα στην έναρξη της οικοδόμησης νέων, σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής, με βάση την κρατική ιδιοκτησία στη βιομηχανία και τον συνεταιρισμό στην ύπαιθρο και ορισμένους τομείς της μικρομεσαίας βιοτεχνίας.

Κεντρικό ζήτημα για τη συγκέντρωση δυνάμεων, είναι το πρόβλημα της εξάρτησης. Γύρω από αυτό περιστρέφονται και τα άμεσα ζητήματα επιβίωσης του λαού (δουλειά, ψωμί, υγεία, ασφάλιση κλπ.) που συνθλίβονται στις μυλόπετρες της ΕΕ, όσο και τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας (Αιγαίο, Θράκη, ΑΟΖ, προσφυγικό, πόλεμος κλπ.). Όποια πέτρα και να σηκώσεις, αναδεικνύει την ανάγκη να σπάσουν οι αλυσίδες που κρατούν δέσμια τη χώρα και το λαό στο ευρωατλαντικό άρμα. Τα συνθήματα «έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ – εθνικοποίηση μονοπωλίων – διαγραφή χρέους – λαοκρατία – σοσιαλισμός» σκιαγραφούν ένα σύγχρονο επαναστατικό πολιτικό σχέδιο.

Όσο κι αν δεν το πιστεύετε, οι ελπίδες μου (μαζί με πολλούς άλλους) είναι ακόμα στραμμένες προς το ΚΚΕ. Ελπίζω ότι η ίδια η ταξική πάλη, οι παραδόσεις του, αλλά και οι ανάγκες της ζωής θα βοηθήσουν το Κόμμα να σταθεί στο ύψος της ιστορίας του και των λαϊκών προσδοκιών.

RFB (3/3)

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@ RFB (ή μηπως Πετροπουλος?)

Ανασκολωπειτε καθημερινα τις θεσεις και την πολιτικη του κομματος ...ο Λενιν τι σας φταιει ?

http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/praxis_17.html

http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/09/blog-post_73.html

http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/10/blog-post_2.html

ΑΥΤΑ απο τους "εφευρετες" του ΚΚΕ ...

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...


Το πιο αισχρο που κανετε ολοι εσεις οι εργατοαγωνιστονεοσποριτες (που προσφατα γινατε και 'Ενωση Δικαιων¨-τρομαρα σας) και προκειμενου να χτυπησετε το κομμα εκ των εσω (τα μελη και στελεχη του ) σκορπιζοντας αμφιβολιες ,ειναι η ΑΘΩΩΣΗ και η υποβαθμιση του ρολου της ντοπιας αστικης ταξης .
Κι αυτο το κανετε γιατι ειναι το σημειο κλειδι και ο πυλωνας που στηριζετε ολο το "κριτικο" σας οικοδομημα .Περαν των αστοχων που γραφεις περι Εφοπλιστικου Κεφαλαιου (εδρα Λονδινο ,δολλαρια κλπ) και το οτι μπερδευεις (σκοπιμα ) εξαγωγες προιοντων (ποιος αραγε μιλησε γι αυτες?) εντυπωση μου εκανε η αναφορα σε ελληνικα κεφαλαια "τοποθετημενα" στο εξωτερικο ...και με βασει το ΑΕΠ μαλιστα για να αποδειξεις " ότι ο ελληνικός καπιταλισμός είναι μέσου επιπέδου ανάπτυξης και εξαρτημένος" σε σχεση με τα μεγαθηρια !!!
Προφανως ουτε καν το βιβλιο του Μπογιοπουλου (Ειναι ο καπιταλισμος ηλιθιε) δεν εχεις διαβασει οπου αναφερει οτι ΩΣ ΤΟ 2010 οι Ελληνες αστοι ειχαν 1,2 ΤΡΙΣ σε τραπεζες του εξωτερικου και σε οφ σορ.... αποθησαυρισμενα και κλεμμενα βεβαια απο τον λαο .Σημερα παιζει να φτανουν κοντα στα δυο ...
Για εξαρτημενη αστικη ταξη και μαλιστα δρουσα σε καπιταλισμο "μεσου επιπεδου αναπτυξης" μια χαρα την κοβω ...Εσεις παλι ετοιμοι ειστε να μας προτεινετε και καμμια ...ΝΕΠ (επικαλουμενοι και τον Λενιν μαλιστα !!) να την βοηθησουμε και για να ξεφυγουμε απο την ...ημιφεουδαρχια

Σε μια εποχη που ο λαος εφτασε να αναζητα το ψωμι εσεις μας λετε να ...διαλεξουμε Ιμπεριαλιστικο ταμπουρι και σημαια ,γιατι αυτο ταχαμ θα συσπειρρωσει την εργατικη ταξη και τον λαο

Ανώνυμος είπε...

Τη πρώτη περίοδο του Καραμανλή του Α' η καπιταλιστική Ελλάδα είχε μηδέν (ή έστω περίπου μηδέν) εξαγωγές κεφαλαίου. Σήμερα (ξέχωρα από μια σειρά άλλα ποιοτικά στοιχεία) η χώρα έχει σημαντικές εξαγωγές κεφαλαίου για το μέγεθος της οικονομίας της, με κάποια μονοπώλιά της να έχουν μάλιστα φτάσει να αποκτήσουν σημαντικότατη παρουσία ακόμα και στις πιο ισχυρές χώρες (πχ ΤΙΤΑΝ κ΄ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ). Αν βεβαίως παραμείνει κάποιος στην κατάταξη της χώρας με βάση τη σχετική οικονομική, πολιτική και στρατιωτική της ισχύ μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, τότε είναι πιθανό να δει ότι η χώρα στη πρώτη περίοδο Καραμανλή λάμβανε υψηλότερη θέση στη παγκόσμια κατάταξη από ότι σήμερα. Όλοι αυτοί που βάζουν κάποια συγκριτικά ποσοτικά στοιχεία, όλοι αυτοί που μετράνε την ανάπτυξη του καπιταλισμού σε μια χώρα με βάση την κατάταξη της ισχύος της χώρας, έχουν στο μυαλό τους την ιδέα ενός καπιταλισμού που αναπτύσσεται μόνο όταν η χώρα ανεβαίνει σκαλοπάτια στην παγκόσμια κατάταξη της ισχύος. Έχουν στο μυαλό τους έναν καπιταλισμό που είναι δυνατόν να μένει στάσιμος στον αιώνα τον άπαντα, έναν καπιταλισμό που μπορεί να συνεχίζει αιώνια χωρίς ποτέ να εισέρχεται στο ανώτατο στάδιό του, το ιμπεριαλιστικό. Αν δηλαδή το 1950 κατατάσσαμε μια χώρα στην 50ή θέση ως προς την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική της ισχύ μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, σήμερα τύχει να την ξαναβρούμε στην ίδια θέση και μετά από άλλα 65 χρόνια την ξαναβρούμε εκεί τότε θα πρέπει με τη συλλογιστική τους να δεχτούμε είτε α) ότι σε αυτή τη χώρα ο καπιταλισμός δεν αναπτύσσεται (και προφανώς δεν αναπτύσσεται και στις παρακάτω από αυτήν χώρες γιατί διαφορετικά θα έπρεπε κάποια από εκείνες να την είχε ξεπεράσει) είτε β) οτι ο καπιταλισμός μπορεί να αναπτύσσεται σε μια χώρα αλλά να παραμένει αέναα νέος και ελεύθερος. Ακόμα καλύτερα θα έπρεπε να αποδεχτούμε ότι ο καπιταλισμός δεν αναπτύσσεται και βαθαίνει ακόμα και μέσα στις κρίσεις του αλλά ότι αν μια χώρα, ακόμα και ισχυρή, παρουσιάσει απώλεια θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη (πχ το ΗΒ σε σχέση με πριν 80, 100 ή 120 χρόνια) τότε ο καπιταλισμός εντός της δεν αναπτύχθηκε αλλά υποχώρησε. Ίσως μάλιστα να πρέπει να αποδεχτούμε και ότι αν χάσει μερικές ακόμα θέσεις προς όφελος αναδυόμενων δυνάμεων ότι είναι δυνατό να ισχύει και ο αντίστροφος δρόμος. Να πάει ο καπιταλισμός από το ιμπεριαλιστικό του στάδιο πίσω στο στάδιο του ελεύθερου ανταγωνισμού, να γυρίσει ο χρόνος πίσω. Όλοι όσοι αναγνωρίζουν τον ιμπεριαλισμό ως ένα ξερό ποσοτικό χαρακτηρισμό κάνουν το ίδιο με όσους υποστηρίζουν λογικές του τύπου "ολίγον έγκυος". Παριστάνουν πως αγνοούν ότι πρόκειται για ποιοτικό χαρακτηρισμό και όχι για ποσοτικό.

Ανώνυμος είπε...

(2/2)
Ξεπέφτουν ακόμα και στις μεγαλύτερες αντιφάσεις. Από τη μια περιγράφουν (εν έτει 2015 μην ξεχνιόμαστε) τις χώρες εκτός του club των 5-10 "ιμπεριαλιστικών" ως αποικίες-προτεκτοράτα και τα συναφή και τις αστικές τους τάξεις εξαρτώμενες ως απλά τσιράκια ή πόρνες που ζητούν προστάτη και από την άλλη χωρίς να κοκκινίζουν λένε ότι οι 5-10 χώρες δε θα πρέπει να νοούνται ως κλειστό club αλλά μπορεί να αναδιατάσσονται. Δηλαδή μια χώρα εκτός του club, μια αποικία-προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών ή έστω μια απλά, μονόμπαντα εξαρτημένη χώρα, μια χώρα που η αστική της τάξη είναι κακομοίρα και κακορίζικη που μόνο να αλλάξει αφεντικό μπορεί μπας και γλείψει κανα κοκαλάκι και όχι να διεκδικήσει κάτι περισσότερο μπορεί τελικά μια ημέρα των ημερών να γίνει ιμπεριαλιστική. Φαίνεται πώς κάπου εκεί έξω υπάρχει το ιμπεριαλιστικό ξυστό που αν σου κάτσει και το ξύσεις γίνεσαι αυτόματα ιμπεριαλιστής. Δεν είναι υπέροχο;
Βάζουν και τη πολιτικοστρατιωτική ισχύ στο παιχνίδι για να αλλοιώσουν την οικονομική ουσία του ιμπεριαλισμού (από την οποία πηγάζουν τα υπόλοιπα). Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα χρησιμοποιούν και κάποιοι στην Ιαπωνία που ακόμα και σήμερα δε θέλουν να ονοματίσουν την χώρα τους ως ιμπεριαλιστική. "Δεν έχουμε μεγάλη στρατιωτική ισχύ" λένε, "έχουμε βάσεις των αμερικάνων στο έδαφός μας" λένε, "δεν είμαστε ιμπεριαλιστές" καταλήγουν. Κι όλα αυτά για την τρίτη οικονομία του κόσμου. Βέβαια ο ίδιος ο Λένιν ονομάτιζε την Ελβετία 100 χρόνια πριν ως ιμπεριαλιστική αλλά τι να πουν σε τέτοιους γκρόϊλιχους κάτι τέτοιες λεπτομέρειες...
Κάπου εκεί έξω υπάρχει μια χώρα που τη λένε Σαουδική Αραβία. Το 1916 ήταν ένα τίποτα, ένα εξαιρετικά φτωχό τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτή η χώρα έχει εθνικοποιήσει μονοπώλια (μονοπώλια στα οποία είχαν μερίδιο αμερικάνοι), δεν είναι και δεν ήταν ποτέ μέλος της ΕΕ, δεν είναι και δεν ήταν ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ, κατά περιόδους μάλιστα τα συμφέροντα και οι επιλογές της άρχουσας τάξης της (στα χέρια της οποίας έχει συσσωρευτεί αμύθητος πλούτος) δεν ήταν απολύτως ταυτόσημα με αυτά των αμερικάνων. Για κάποιο μυστήριο λόγο δεν άνοιξε ποτέ η παραμικρή χαραμάδα για σοσιαλισμό σε αυτή τη χώρα (ενώ η πολιτική της και για το λαό της και για τους λαούς της περιοχής ήταν πάντα εγκληματική), όπως δεν άνοιξε κανένας δρόμος για το σοσιαλισμό στην Αίγυπτο του Νάσερ, όπως δεν άνοιξε στο Ιράν την εποχή του Μοσσαντέκ και όπως δεν άνοιξε και αλλού σε πολύ πιο πρόσφατες περιπτώσεις που όλοι τις ξέρουμε.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Καταρχην απο που και ως που η εξαρτηση ή η ενδιαμεση θεση της χωρας στο ιμπεριαλιστικο συστημα ειναι η αιτια του προβληματος του ελληνικου προλαιταριατου και οχι ενα απο τα αποτελεσματα της ανισομετριας της καπιταλιστικης αναπτυξης?
Μιλαμε για πληρη αντιστροφη της πραγματικοτητας! Αντιδιαλεκτικη στο επακρο! Σκεψη με το κεφάλι κατω και τα ποδια πανω...
Το προταγμα της πάλης την εποχη του ιμπεριαλισμου λεει ο RFB oτι δεν ειναι η παλη της εργατικης ταξης για την εξουσια δηλαδη η χειραφετηση της ως ταξη αλλα η πάλη εναντια στην εξαρτηση και την εθνικη κυριαρχια. (κατα τα αλλα μας εκανε και ιστορικο μαθημα για τονποτε απεκτησε η εργατική ταξη κομμα και πολιτικη εκπροσωπηση... Τη στιγμη που αυρα που προτεινει τα εχει πολεμησει ο Μαρξ απο τον εμφυλιο πολεμο στη Γαλλια.) Εγω ξερω οτι ο μονος τροπος να σταματησει η εξαρτηση ειναι η Ελλαδα να γινει πιο ανταγωνιστικη στο ιμπεριαλιστικο συστημα αρα να γινει μεγαλη ιμπεριαλιστικη δυναμη και να κερδισει εδαφος στον παγκοσμιο καταμερισμό (μέτωπο με την ΟΑΚΚΕ τωρα!) ή να βγει απο το ιμπεριαλιστικο συστημα οταν αποτελέσει τον πιο αδυναμο κρικο στην ιμπεριαλιστικη αλυσιδα. Αφου RFB απορρίπτεις ως ανεπικαιρη την παλη για την εξουσια να υποθεσω οτι προαγεις την πρωτη? Μα η πρωτη εκδοχη εχει ενα σκασμο κομματα εκπροσωπους αφηστε να υπάρχει και το ΚΚΕ να λεει κατι αλλο...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Και για να μη ξεχνιούνται ορισμένοι σχετικά με κάτι που έγραψαν παραπάνω. Το καλοκαίρι του 1999, τρεις-τέσσερις μήνες μετά τους βομβαρδισμούς και μέρες μετά τις ευρωεκλογές, το έθνος φλέγονταν στο πυρετό της Σοφοκλέους με το όνειρο της "ανοικοδόμησης" των Βαλκανίων (που θέλαν ανοικοδόμηση εξαιτίας των βομβαρδισμών). Λίγους μήνες δε μετά, την άνοιξη του 2000 το ΚΚΕ λάμβανε το ίδιο πάνω κάτω (μάλλον κάτω) ποσοστό με αυτό που είχε πάρει το 1996. Στις εκλογές του 2000 ο λαός έτρεχε να ψηφίσει με κριτήριο ποιός θα στηρίξει καλύτερα το ΓΔ. Εκλογικά πυροτεχνήματα είναι σχετικά εύκολα μιας και στο τέλος τέλος της γραφής πυροτεχνήματα είναι. Μέσα σε αυτή την κρίση δε χρειαζόμαστε πυροτεχνήματα, ουσία χρειαζόμαστε. Και για να την κερδίσεις αυτή πρέπει να πας από το δύσκολο δρόμο.
ρα
(Επιπλέον, μεταρρύθμιση Γιαννίτση επιχειρήθηκε το 2001 και όχι το 2000 όπως λανθασμένα έγραψαν)

Ανώνυμος είπε...

Ρα και οχι μονο. Το να συγκρινουν την επεμβαση στη Συρια με αυτη της Γιουγκσλαβιας ειναι τουλαχιστον αστοχο. Μιλαμε για μια χωρα γειτονικη, που απροκαλυπτα ο ιμπεριαλισμος τη διαμελησε, για μια χωρα που για να φτασουν τα αρματα μαχης εκει διεσχιζαν τη δικη μας ενδοχωρα με οτι αυτο συνεπαγεται. Μιλαμε για μια εποχη που τα "προσχηματα" Μιλοσεβιτς δεν πολυ επιαναν και ηταν και κακοφτιαγμενα οπως λιγο πολυ και τα πυρινικα του Σανταμ.
Τωρα η αστικη ιδεολογικη επίθεση ειναι σε αλλα επίπεδα, ποσοι αριστερουληδες δημοσια δεν χειροκροτησαν τις επεμβασεις σε Λυβιη, Συρια "γιατι δεν μπορει η ΕΕ και η δυση να αφηνει δικτατορες να σκοτωνουν τους λαους τους"? Ποσοι δεν μιλαγαν για επαναστασεις στην Αραβικη Άνοιξη και στο Μαινταν ακομα ακόμα πριν αρχισουν να φαινονται μαζικα τα ναζικια?
Σημερα βγαζουν γκαλοπ πανω στην τρομουστερια και στην ισλαμοφοβια και λενε οτι το 75% των Ελληνων επικροτουν την επεμβαση στη Συρια, διαμορφωνουν μαέστρικα και μεθοδικα πολεμοκαπηλο κλιμα. Βγαζουν αρθρα με την στρατιωτικη ισχυ και πυρινικη ισχυ των μεγαλων δυναμεων και κανουν εκτιμησεις στα καφενεια ο κοσμος ποιος θα νικησει λες και παιζουν age of empires! Και ερχονται μερικοι να μας πουν οτι δεν αλλαξε κατι και οτι φταιει η λαθος γραμμη του ΚΚΕ για ολα αυτα που ριχνει βαρος λεει στην αποκρουση της επιθεσης ενμεσω κρισης απο την εργατικη ταξη και στην προπαγανδιση του σοσιαλισμου!
Αντι να παρουν τη λενινιστικη θεση του κομνατος για τον πολεμο και το αρθρο του Κυριακατικου Ριζου για τα διεθνη και να τρεξουν να το συζητησουν με οσους μπορουν πριν να ειναι αργα, ερχονται και μας λενε οτι είμαστε με το ΝΑΤΟ!

ratm

Ανώνυμος είπε...

πολυ ωραια η πασα ρα!αφου τοσο πολυ κοπτονται καποιοι για το ποσοτικο του θεματος,ας δουμε καποια αριθμητικα μεγεθη μηπως και αποτελεσουν πειστηρια για τους απιστους θωμαδες.

ας πιασουμε τον ελληνικο εμπορικο στολο και θεση του στην παγκοσμια σκακιερα.

http://www.yen.gr/wide/yen.chtm?prnbr=25158

στο κειμενο αναφερεται χαρακτηριστικα : "Όσον αφορά τις εισροές ναυτιλιακού συναλλάγματος ανήλθαν κατά το έτος 2006 τα 14,32 δισεκατομμύρια Ευρώ συνεισφέροντας θετικά στην διαμόρφωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της χώρας.

βεβαια αν και δεν ειμαι καθολου γνωστης του ναυτικου δικαιου,μπορω να κανω μια υποθεση οτι ο αριθμος αυτος επηρεαζεται μαλλον αρνητικα απο την υπαρξη των τριγωνικων συναλλαγων μεσω offshore,τα γραφεια σε φορολογικους παραδεισους και οι ξενες σημαιες σε ελληνικα πλοια.ας σπεκουλαρω λοιπον υποθετοντας οτι πισω απο τα 14,32 δις που εμφανιζονται επισημα,υπαρχουν και κρυβονται πολλα περισσοτερα ακολουθουν μαλλον υπογειες η υπερποντιες διαδρομες.

παμε και μια βολτα στο βικιπαιδια.τυχαιο παραδειγμα η τραπεζα πειραιως.

https://en.wikipedia.org/wiki/Piraeus_Bank

μαθαινουμε λοιπον οτι η εν λογω τραπεζα διαθετει 370 καταστηματα στο εξωτερικο (κυριως ανατολικη ευρωπη και μεσογειο).η δε κεφαλαιοποιηση της αγγιζει τα 1,3 τρισεκατομμυρια ευρω.

ενα ενδιαφερον αποσπασμα του λημματος αναφερει:

PB also started a strategic alliance with ING Group, which took a 5% stake in the Piraeus Bank. In 2006 the PB sold back to ING its stake in a jointly owned mutual funds company. Cooperation continues via the bank-assurance company ING-PIRAEUS.

πληροφοριακα η ING GROUP συμφωνα με την βικιπαιδια :

According to the "Fortune Global 500" in 2012, ING was the world's largest banking/financial services and insurance conglomerate by revenue with gross receipts exceeding $150 billion per annum; overall, it was the 18th largest corporation by revenue.[5] As of 2013, ING served over 48 million individual and institutional clients in more than 40 countries, with a worldwide workforce exceeding 75,000. The company is a component of the Euro Stoxx 50 stock market index.

αν καταλαβα σωστα,το 2006 η ING αγορα σε το 5% της πειραιως αλλα αργοτερα η πειραιως πηρε πισω το μεριδιο της και συναψε συμφωνια σαν ΙΣΟΣ προς ΙΣΟ με την ING.μεγαλοπνοα τα σχεδια του Μιχαλη Σαλλα οπως μπορουμε να ευλογα συμπερανουμε.

δεν νομιζω να χρειαζεται να επεκταθουμε και σε ολο αυτο το τραπεζο-εφοπλιστικο συμπλεγμα(Λατσης-Εurobank πχ)

Πολυ κατατοπιστικα οι σειρες αρθρων του συντροφου Θοδωρη,

http://teddygr.blogspot.gr/2015/06/1.html

εδω πχ για τον σαλλα και την πειραιως.

στο ιστολογιο παρομοιες σειρες υπαρχουν και για αλλους εκπροσωπους της ελληνικης αστικης ταξης οπως οι βαρδινογιανναιοι και ο αλαφουζος.

με αυτα και με αυτα,γιατι δεν σε καλυπτει ρε συ rfb η σχηματοποιηση της πυραμιδας?οσο πιο ψηλα ειναι καποιος τοσο περισσοτερους δεσμους εξαρτησης εχει με τους απο κατω και το αντιστροφο.η ειδοποιος διαφορα ειναι ομως οτι στην κορυφη εχουμε το κορυφαιο καπιταλιστικο κεντρο και οσο παμε προς στη βαση υπαρχει κατακερματισμος.απο τα δεδομενα βλεπουμε οτι η μικρη ελλαδιτσα με τη σχετικα μικρη κεφαλαιοποιηση μια χαρα μεγαλοκαρχαριες εχει που ψαρευουν σε πολυ βαθια νερα.(η μαλλον η κεφαλαιοποιηση κρυβεται-σβηνει τα ιχνη της μεσα στην πολυδαιδαλοτητα και των παγκοσμιων καπιταλιστικων οικονομικων σχεσεων.)

σαρτζεντ εκο

Αναυδος είπε...

Μάλιστα η εξάρτηση είναι η κυρίαρχη αντίθεση και αν δεν απαλλαγουμε από αυτή σοσιαλισμό δεν βλέπουμε παρά στη δευτέρα παρουσία ή με αλλα λόγια η θεωρία των σταδίων επανακάμπει πασπαλισμένη με λίγη στατιστική για να μας πείσει ότι η ελλαδα δεν είναι στο στάδιο του ιμπεριαλισμού (εξάγει κεφάλαιο αλλά όχι αρκετό κατά τον ρφβ, έχει συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στις επεμβάσεις τους αλλά ουτε κι αυτό είναι αρκετό κατά τον ρφβ, έχει και τον μεγαλύτερο εμπορικο στόλο στον κόσμο λέω εγώ αλλα οχι ο ρφβ).

Αυτό που δυστυχως δεν τολμα να μας πει ο ρφβ είναι ποια αλλα στρώματα/τάξεις πέρα από εκείνα που το ΚΚΕ καλεί στη λαική συμμαχία θα συμμετάσχουν στην αποτιναξη του ζυγου της εξάρτησης και γιατι η παλη αυτή δεν ταυτίζεται με την αποτιναξη του ζυγου του κεφαλαιου γενικά. Δυστυχώς η ιδεαλιστική σκέψη ότι αρκει το σωστό σύνθημα για να παρακινηθεί ο λαός σε δράση δεν έχει σχέση με την σκληρή πραγματικότητα.

Να θυμίσω ότι με βάση το πρόγραμμα του ΚΚΕ που ψηφίστηκε στο 19ο συνέδριο:
Κινητήριες δυνάμεις της σοσιαλιστικής επανάστασης θα είναι η εργατική τάξη ως η ηγετική δύναμη, οι μισοπρολετάριοι, τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη, η φτωχή αγροτιά, που πλήττονται από τα μονοπώλια, γι' αυτό έχουν αντικειμενικό συμφέρον από την κατάργησή τους, την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από την ανατροπή της εξουσίας της, έχουν συμφέρον από τις νέες σχέσεις παραγωγής.)

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, εδώ μέσα μάθαμε τα απίστευτα απο τα ντουβάρια. Οπως λχ οτι δεν έχει σημασία το κίνημα,γιατί "η πολιτική δράση βρίσκεται στο επίκεντρο της ταξικής πάλης". Αρα, χαζοί κουκουέδες σοσιαλδημοκράτες τι κάθεστε και κυνηγάτε την ανασύνταξη του κινήματος; Το ζήτημα είναι να πέσει η γραμμή απο τα πάνω.

Βέβαια, δε καταλαβαίνω το εξής. Αν η πολιτική είναι η ουσία του πράγματος και εφ όσων υπάρχει κόμμα η τάξη παράγει πολιτική μέσα απο αυτό(αρα το υπόλοιπο 99% της ετ που δε συμμετέχει σε αυτήν μπορεί να κάτσει στο καναπέ και να αφήσει τους ειδικούς να κάνουν τα υπόλοιπα), τότε γιατί να κάνουμε "επιτροπές αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ"; Γιατί απλά να μη βγάλει μια ωραία ωραία ανακοίνωση η ΚΕ, και να τελειώνουμε να πάμε για κανα καφέ; ΑΦου είπαμε, δεν έχει σημασία το κίνημα, σημασία έχει το κεντρικό πολιτικό σκηνικό.


Α ρε ρεβιζιονιστές, τραβάτε και εσείς πίκρα, σας καταλαβαίνω...



Σ

Ιστρολλικός είπε...

Να συνοψήσω τι έμαθα από τις σεντονιάδες του ΡΦΒ.

(α) Μπορούμε να αναφερόμαστε στο ΚΚΕ ως 'εμείς', 'εσείς' ή 'το ΚΚΕ' ανάλογα με το βαθμό που συμφωνούμε με τις εκάστοτε θέσεις του. Κοινώς, η πολιτική δέσμευση εδράζεται στην αποψάρα.

(β) Το ΚΚΕ έχει σωστές θέσεις γενικά, αλλά κάποιες θεωρητικές του εκτιμήσεις μπορούν να παρερμινευθούν. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει λόγος να προυποθέτουμε ότι η γραμμή του ΚΚΕ είναι σωστή, μπορεί να είναι και λάθος, αλλά οι θέσεις του είναι σωστές γενικά. Βλέπε επίσης και (α).

(γ) Την εποχή της ισχυρής Ελλάδας και του εκσυγχρονισμού του Σημίτη είχαμε απότομη άνοδο της ταξικής πάλης επειδή το ΚΚΕ έριξε σωστά συνθήματα.

Άλαλα τα χείλη των ασεβών.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Σφοι στο βαθος ειναι ....το ΑΑΔΜ δεν καταλαβατε ? Απλα επειδη τους εχουν παρει χαμπαρι μεχρι και οι πετρες δεν το πολυπροβαλλουν σε ακροατηρια "ψιλιασμενα" ...το πανε μεσω τρικαλων τωρα ..
Αποπροσανατολισμος του κερατα εν ολιγοις ,να προβαλλεις μια θεση τακτικης του κομματος πριν 20 χρονια ,σε εκεινες τις συνθηκες ,σαν ΤΗΝ ΛΥΣΗ για το σημερα που μπαινουν αντικειμενικα και επιτακτικα ΑΛΛΑ ζητηματα απο τη ζωη ,οπως πχ η επειγουσα ανασυγκροτηση του εργατικου κινηματος (θεμα ζωης και θανατου για τον τοπο )και η ταξικη αντεπιθεση .Κοντολογις "οποιος δεν θελει Επανασταση ,10 χρονια κοσκιναει ..."

Ανώνυμος είπε...

Άλλοι επιμένουν να ανάγουν σε στρατηγική ένα αντιμονοπωλιακό-αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. άλλοι να το θέτουν επί τάπητος σήμερα ως αναγκαία τακτική και άλλοι το ξορκίζουν ως "θεωρία των σταδίων" ή ως αναζήτηση συμμαχίας με μια "εθνική αστική τάξη". Ο ίδιος ο πόλεμος που έρχεται γρήγορα και στη χώρα μας θα ξεκαθαρίσει ποια γραμμή είναι η ενδεδειγμένη βάσει της στάσης που τηρήσει η εγχώρια αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της, αλλά σίγουρα στο βαθμό που το κίνημα έχει ακολουθήσει την όχι "σωστή" γραμμή η πολεμική πρόκληση θα επισωρεύσει δυσκολίες και ήττες, όπως και νέες προσπάθειες για το ξεπέρασμα τους.
Οι δυνάμεις μου είναι μικρές για να αποφανθώ ποιοι έχουν δίκιο, όμως το Κόμμα έχει χαράξει τη στρατηγική και την τακτική του και ο χρόνος θα δείξει εάν το μονοπάτι που θα πορευτούν τα μέλη και οι οπαδοί του είναι το ενδεδειγμένο.
Πάντως, πρόβλημα (αλλά εδώ και δεκαετίες αυτό γίνεται στο κομμουνιστικό κίνημα) είναι ότι η διαπάλη γραμμών γίνεται με μισόλογα, με ζυμώσεις εκτός καταστατικών διαδικασιών και το σημαντικότερο με περισσό φανατισμό ή "ύποπτη λήθη" από πολλούς που συμμετέχουν σε αυτή: Το Πρόγραμμα του Κόμματος άλλαξε και υπερψηφίστηκε από τα μέλη του, αλλά το παλιό πρόγραμμα του ΑΑΔΜ σήμερα κρίνεται από πολλούς φίλους και μέλη του Κόμματος όχι απλώς σαν μια ξεπερασμένη τακτική που ορθά άλλαξε, αλλά σαν οππορτουνισμός χωρίς βέβαια αρκετοί από τους όψιμους επικριτές του να το χαρακτήριζαν έτσι παλιότερα(ϊσως να το σκέφτονταν αλλά σπάνιες νομίζω ότι ήταν οι ανοικτές δημόσιες ή εντός οργάνων κριτικές του από όσο θυμάμαι σαν μέλος της ΠΚΣ και της ΚΝΕ των χρόνων της ανασυγκρότησης 1995-99). Από αυτή την άποψη και οι σημερινοί επικριτές του τωρινού Προγράμματος αντιστοιχούν σε ένα ποικίλο φάσμα : άλλοι επιδιώκουν συμμαχίες με το Συριζα απογοητευμένοι και κουρασμένοι από τις δυσκολιες του αγώνα, άλλοι επιμένουν στην προηγούμενη γραμμή είτε γιατί δεν έχουν πεισθεί από τις τελευταίες αναλύσεις, είτε γιατί είχαν μάθει να σκέφτονται με κουτάκια. Ομοίως όμως, οσοι ρίχνουν ανάθεμα στο ΑΑΔΜ ή θεωρούν ότι εκείνοι που το προτιμούν σε σχέση με τη Λαική συμμαχία είναι ρεφορμιστές και εχθροί του Κόμματος, είτε έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν την προηγούμενη εικοσαετία, είτε είναι νέοι σύντροφοι που γαλουχούνται πάλι με νέα ιδεολογικά κουτάκια (εννοώ αντιδιαλεκτικό και μηχανιστικό τρόπο σκέψης)είτε είναι σύντροφοι-συναγωνιστές που σιωπηρά διαφωνούσαν με την προηγούμενη γραμμή και τώρα ξεσπαθώνουν άνετα. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και διάφορους οπαδούς του ΑΑΔΜ όχι μόνο να ασκούν κριτική στο Κόμμα αλλά και να δρούνε ανοικτά εναντίον του, αλλά αυτό δεν μπορεί να χρεωθεί στο ΑΑΔΜ ως πολιτική γραμμή, γιατί στο παρελθόν και άτομα που ήταν κατά της "Θεωρίας των σταδίων" (τροτσκιστές π.χ) δρούσαν καθαρά αντικομματικά και θα ήταν παραλογισμός να χρεώσουμε στη σωστή θέση τους ότι ο χαρακτήρας της επανάστασης θα είναι σοσιαλιστικός την αιτία για την αντικομματική δουλειά τους. Απλώς, δυστυχώς για πολλά ζητήματα θεωρίας και στρατηγικής μιλάμε με υπονοούμενα και μισόλογα ή στην ιστορία του κινήματος αλλάζαμε γραμμές με μικρά βήματα για να διατηρούνται εσωτερικές κομματικές ισορροπίες ή καλές σχέσεις με τους Σοβιετικούς (χωρίς εδώ να κρίνω ποια ήταν κάθε φορά η σωστή γραμμή-αυτό εξάλλου σηκώνει πολλή κουβέντα )με αποτέλεσμα ένας κόσμος που είχε μπολιαστεί και διαπαιδαγωγηθεί με μια ορισμένη αντίληψη να μη μπορεί να παρακολουθήσει τις νέες ιδεολογικές μετατοπίσεις γιατί ποτέ δεν αναθεωρήθηκαν οι παλιότερες θέσεις με άπλετο φως, βαθιά κριτική και επαρκή αιτιολόγηση και τεκμηρίωση. Γι' αυτό συχνά και οι μεν και οι δε πραγματικά πιστεύουν ότι αυτοί εκφράζουν την ορθή γραμμή και οι άλλοι την οπορτουνιστική παρέκκλιση. Το Κόμμα είναι συλλογικό όργανο και όλοι οι φίλοι του πρέπει να συσπειρώνονται στην ψηφισμένη γραμμή του, αλλά η κριτική και η αυτοκριτική πρέπει να γίνεται σε βάθος και χωρίς αμφισημίες όταν η ζωή δείχνει ότι κάποιες θέσεις του ήταν λάθος ή ξεπερασμένες χωρίς εύκολους χαρακτηρισμούς περί οπορτουνισμού κτλ.
Κνιτάκος 1998

Ανώνυμος είπε...

Το ΑΑΔΜ ηταν σωστη στρατηγικη και πολυ μπροστα την εποχη που ψηφιστηκε. Τοτε το ΔΚΚ ηταν σμπαραλια ή προσκωλημενο εξ ολοκληρου σε αναλυσεις που το ΚΚΕ εκανε στο 10ο συνεδριο του. Γι'αυτο και το τοτε προγραμμα πολεμηθηκε λυσαλεα απο τους σημερινους οψιμους υπιστηρικτες του. Και αυτα ειναι δημοσια καταγεγραμενα στον τοτε προσυνεδριακο διαλογο.
Ολοι αυτοι κανουν οτι δεν καταλαβαινουν οτι ενδιαμεσα απο το 1996 και το 15ο συνεδριο και στο 2013 και το 19ο,μεσωλαβησαν 17 χρονια και αλλα 3 συνεδρια που εκαναν δικες τους επεξεργασιες σε κρισιμα ζητηματα οπως η θεση τξς Ελλαδας στο ιμπεριαλιστικο συστημα, η αποφαση για το σοσιαλισμο και τα αιτια ανατροπων στην ΕΣΣΔ κλπ επεξεργασιες που επίσης πολεμηθηκαν απο τους ιδιους. Επιπλεον έγιναν και αλλα σωμματα οπως πανελλαδικες συνδιασκεψεις για τη δουλεια στη νεολαια, στο συνδικαλιστικο κινημα κλπ παρθηκε η αποφαση για την ιδρυση του ΠΑΜΕ που τοτε ηταν λεει καλο και το αγαπουσαν αλλα και πάλι τοτε ειχαν πολεμησει αυτη την αποφαση κλπ.
Αυτα δεν ειναι κρυφά δεν ηταν κεκλεισμενων των θυρων για τα μελη του κομματος ηταν μια διαπαλη που υπηρχε και θα υπαρχει παντα σε ενα ΚΚ. Η διαπαλη εμπεριεχει πολλες παραμετρους, αριβιστες, καριεριστες, εμισθους χαφιεδες, ανθρώπους που απλα δεν μπορεσαν να προσαρμοστουν στις νεες συνθηκες, αλλους που εχουν αλλη προσέγγιση με αγνες προθεσεις ομως κλπ. Ο τροπος που διεξαγει ο καθενας αυτη τη μαχη δειχνει και το ηθος και το πολιτικο αναστημα του οπως και τον χαρακτηρισμο που θα τον συνοδευει στη ζωη του. Η θεωρητικοποιηση και πολιτικοποιηση της αδυναμιας προσαρμογης σε νεα δεδομενα και δουλεια η αποψη οτι η χρεωση δεν ειναι τετοια και αλλαζει αναλογα με τις αναγκες και τη βουληση του κόμματος μεσα απο τα οργανα του αλλα αξιωμα που μονο προς τα πανω εχει ειναι χαρακτηριστικα που οταν συνοδευονται απο συγκεκριμενη δραση παραγουν συγκεκριμενα αποτελεσματα και αντιμετωπιζονται με συγκεκριμενα μετρα και οριζονται με συγκεκριμενους χαρακτηρισμους.
Απο κει και περα απλουστευσεις, λαθεμενες προσεγγισεις, αφορισμοι, υπερβολες, υπαρχουν και θεωρω οτι και πολιτικα λαθος ειναι και ζημια στις κρυστάλλινες θεσεις και πρόγραμμα κανουν δινοντας επιχειρηματα στον ανοιχτο πλεον οπορτουνισμο και αντικομμουνισμο των μεχρι χθες τυπικα φιλων ή και μελων ακομα του ΚΚΕ που σήμερα περασαν στην πλευρα του ταξικου αντιπαλου.
Μιλω για ατακες του τυπου οτι το ΕΑΜ κατεστρεψε το ΚΚΕ που τις βαζω στην ιδια μοιρα και ζυγαρια με αυτους που λενε οτι η θεση του ΚΚΕ για τις αστικες κυβερνησεις το καταστρεφει. Απο κει και περα οταν βλεπω καποιον να πατα στον υπαρκτο αρνητικο συσχετισμο, σε υπαρκτες αδυναμιες του ΚΚΕ να προωθησει τις αποφασεις του αποτελεσματικα, για να πολεμησει αυτες τις ιδιες τις αποφασεις, να πολεμησει θεσεις οπως αυτη για τη συμνετοχη σε αστικες κυβερνησεις, για τη συνεργασια κορυφων με τον οπορτουνισμο και τη σοσιαλδημοκρατια, για το χαρακτηρα της επαναστασης, για τη σταση των κομμουνιστων στον πολεμο, για το κομμα νεου τυπου και τον δημοκρατικο συγκεντρωτισμο, για το τι ειναι ιμπεριαλισμος και αν υπαρχουν οι υλικες προυποθεσεις σήμερα για το περασμα στο σοσιαλισμο, δεν μπορω και δεν θελω να το παίξω διπλωματικος. Αυτο για μενα ειναι κεντρισμος, που ανεξαρτητως προθεσεων αναγει μαζι με τον τιμιο διαφωνουντα και καθε λογης εμισθο τσιρακι των αστων σε συνομιλιτη για την ανασυγκροτηση και αναπτυξη του εργατικου και κομμουνιστικου κινηματος.

ratm

Ανώνυμος είπε...

http://m.902.gr/eidisi/kosmos/82471/sto-kadro-kai-ta-pyrinika-opla

ratm

Αναυδος είπε...

ΣΟΡΡΥ αλλα τα περι εξαρτησης σαν κυριαρχη αντιθεση κλπ δεν εχουν καμια σχεση με το ΑΑΔΜ δεν εχουν καμμια σχεση ουτε και με τα προηγουμενα προγραμματα του ΚΚΕ ειναι απομειναρια του παπανδρεικου τριτου δρομου

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέει ο ρατμ, ένα κομμουνιστικό κόμμα πρέπει να έχει το νου του στον οπππορτουνισμό ,"δεξιό" και "αριστερό", και κατά την αποψάρα μου η κρίσημη καμπή ήταν το 17ο Συνέδριο που τροποποίησε μερικώς την ανάγνωση της θέσης της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, απλώς τα μισόλογα για τα οποία έκανα λόγο προηγουμένως βρίσκονταν στο ότι το συγκεκριμένο συνέδριο έπρεπε να είναι προγραμματικό, έστω και έκτακτο, καθώς η αναθεώρηση της θέσης της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα αφορά άμεσα την στρατηγική του και επειδή αυτό δεν έγινε για αρκετά χρόνια είχαμε διφορούμενες και αμφίσημες τοποθετήσεις, λαβές για αριστερές και δεξιές προσλήψεις, πράγματα τα οποία βγήκαν φανερά στη φόρα με τον προσυνεδριακό του 19ου που όντως ξεκαθάρισε το τοπίο,εφόσον άλλαξε το πρόγραμμα.ομως για να "προβοκάρω" τη κουβέντα : α) όσοι ακόμη υπερασπίζονται το ααδμ είναι οπορτουνιστές ή και βοηθούν τον εχθρό κατά το ρατμ και σωστά αφού αντιστρατεύονται το σημερινό πρόγραμμα. Από την άλλη, όσοι δίνουν δικές τους ερμηνείες στο νέο πρόγραμμα (αυτοί που κομψά αναφέρονται από τον ρατμ ως "απλουστεύσεις, λαθεμένες προσεγγίσεις,αφορισμοί, υπερβολές" κτλ) δεν κάνουν ανάλογη ζημιά με άλλο πρόσημο ; β) αναφορικά με τα περί εξάρτησης και τον τελευταίο αφορισμό του Άναυδου, στο παρόν πρόγραμμα γίνεται λόγος για οικονομικές και πολιτικές εξαρτήσεις του ελληνικού καπιταλισμού (από όσο θυμάμαι όταν το διάβασα,αν πέφτω έξω διορθώστε με), οπότε που ακριβώς διαφέρουν αυτές από την παλιότερη έννοια της εξάρτησης (τουλάχιστον για μένα δεν είναι ξεκάθαρο)πέρα από το ότι η αναγνώριση της εξάρτησης παλιότερα παρέπεμπε συχνά και σε ένα αντιιιμπεριαλιστικό αγώνα που συνδεόταν προβληματικά με τη σοσιαλιστική επανάσταση ; (Περιττό να υπενθυμίσω τα αυτονόητα: όχι μόνο η εξάρτηση αποτελούσε πυλώνα αιτιολόγησης της ύπαρξης του ΑΑΔΜ αλλά υπήρχε και στα παλιότερα προγράμματα του Κόμματος π.χ στο 10ο αλλά και πολύ πιο πίσω όπως στο 3ο Συνέδριο του 1927, άρα δεν ήταν απομεινάρι του παπανδρείκού δρόμου εκτός και πιστεύουμε ότι το Κόμμα αποτελούσε μια παραλλαγή του σοσιαλδημοκρατικού μεταρρυθμισμού μέχρι το 19ο Συνέδριο. Κάτι τέτοιο δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου τουλάχιστον σαν επίσημη κομματική θέση εκτός και αν είναι μια άποψη που αναπαράγεται και διαδίδεται στις γραμμές του Κόμματος και του κομματικού περιγύρου ως "προσωπική ερμηνεία" κτλ, οπότε και αποτελεί κλασική περίπτωση ιδεολογικής διαπάλης με μισόλογα, φροντίδα να μη διαταραχθούν εσωκομματικές ισορροπίες κτλ. για τα οποία έκανα λόγο παραπάνω-εννοείται ότι δεν κρίνω εδώ αν αυτή η ανάγνωση είναι ορθή ή όχι, απλώς με αφορμή αυτό νομίζω ότι επιβεβαιώνεται μια παθογένεια που το κομμουνιστικό κίνημα την έχει κληρονόμήσει από παλιά, αυτή του μη ανοιχτού και ντόμπρου διαλόγου για τη στρατηγική και την τακτική του τουλάχιστον από μια όχι αμελητέα μερίδα αγωνιστών του. Από εκεί και πέρα 'ολα κρίνονται από το προσωπικό ήθος όλων: όταν ήμουν στη Σπουδάζουσα η αμφισβήτηση της εξάρτησης πολλές φορές εκλαμβανόταν από συναγωνιστές και καθοδήγηση σαν αντικομματική, οππορτουνιστική διολίσθηση και τώρα από τα όσα μπορώ να κρίνω και από τις κουβέντες εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Βέβαια, υπάρχει το Πρόγραμμα και τελικά απαιτείται συστράτευση όλων με αυτό αλλά το κίνημα μας και οι άνθρωποι του δεν προήλθαν ούτε από παρθενογένεση ούτε το Κόμμα δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2013 με το 19ο Συνέδριο)
Κνιτάκος 1998

zoot horn rollo είπε...

Επιτέλους, και πάλι ο "αριστερισμός" είναι εδώ.

Ανώνυμος είπε...

και ο "αριστερισμός" και ο "αναθεωρητισμός" και ο οπορτουνισμός και ο αναρχισμός και ο ρεφορμισμός και ο "κεντρισμός" και ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός και ο δογματισμός και ο λικβινταρισμός και ο χαφιεδισμός και ο εισοδισμός είναι και πάλι εδώ και θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας, όπως ήταν και σε όλη την ιστορία του κινήματος μας.
Διαλέχτε και πάρτε !
Κνιτάκος 1998

zoot horn rollo είπε...

"Να τ'αφήσω;" χεχεχε...
Δεκτό, όλα αυτά υπάρχουν, έτσι είναι.
Προσοχή,πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Κνιτακος 1998
Καταλαβαινουμε και οι 2 οτι ειναι αλλης ταξης ζητημα πολιτικα η θεωρητικοποιηση πραγματων που εξηγησα στο σχολιο μου που οδηγουν μαθηματικα στο αντιπαλο στρατοπεδο και αλλο οταν καποιος με ληψη ιδεολογικη και πολιτικη συγκροτηση στη φουρια του να υπερασπιστει μια θεση που τη θεωρει σωστη εμπειρικα καταπευτει σε σοβαρα, δε λεω οχι, λαθη που συνηθως ο πρωτος που τα εκμεταλευεται ειναι αυτοι που προσπαθει να αποδομησει...

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΔΕν είναι όλα ίσιωμα όπως σωστά εννοείς ρατμ αν κατάλαβα καλά, αλλά γιατί η λειψή ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση που κάνει κάποιον να εκφράζει μια λανθασμένη θέση συνιστά πολιτικά άλλης τάξης ζήτημα από εκείνον που θεωρητικοποιεί απόψεις που βοηθούν τον ταξικό εχθρό ; Τελικά οι λανθασμένες πολιτικές ανεξαρτήτως προθέσεων δεν βοηθούν τον εχθρό του κινήματος ; και όταν κάποιος υπερασπίζεται με φούρια μια ανεπαρκή ή λανθασμένη εμπειρική θέση δεν τη θεωρητικοποιεί ταυτόχρονα και δεν κάνει ζημιά στο κίνημα; και τέλος ποιο είναι το κριτήριο που διαχωρίζει τη θεωρητικοποιημένη αστική παρεκκλιση από μια ανάλογη παρέκκλιση που εκδηλώνεται εμπειρικά, καθώε στη σφαίρα των κοινωνικών φαινομένων όλα αργά ή γρήγορα μεταφράζονται ιδεολογικά ; Για αυτό και νομίζω ότι μόνη αλλά όχι απόλυτα επαρκής δικλείδα είναι η συστράτευση με τις αποφάσεις του συλλογικού πολιτικού υποκειμένου, του Κόμματος που οφείλει σε τακτά χρονικά διαστήματα να προβαίνει στις αναγκαίες πολιτικές αναθεωρήσεις της γραμμής του ανάλογα με την επιτυχή ή όχι δικαίωση της γραμμής του από την ιδια τη ζωή.
Κνιτάκος 1998

Ανώνυμος είπε...

Δε διαφωνω με αυτο που λες. Απλα για μενα σαν ατομο οι προθεσεις παιζουν ρολο πως αντιμετωπιζω τον αλλον. Οι καλες προθεσεις κάνουν τον ανθρωπο να αλλαζει γνωμη. Οταν εχει περασει ο αλλος στο αντιπαλο στρατοπεδο και σε χτυπαει δεν το συζητας μαζι του. Του απαντας αναλογα.
Ακομα και τους αριστεριστες της εποχης του ο Λενιν τους εκανε φοβερη κριτικη και σωστα, αλλα δεν αμφισβητουσε τις επαναστατικες προθεσεις τους. Αντιθετα τους σοσιαλσοβινιστες τους θεωρουσε πολιτιλο προσωπικο των αστων και προδοτες.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου με μια επισήμανση : για να διακρίνουμε ποιοι είναι σοσιαλσοβινιστές στις γραμμές μας χρειάζεται σε περίπτωση πολέμου να δούμε ποιοι θα συνταχθούνε με το καθαρόαιμο αστικό πολιτικό προσωπικό και όσον αφορά τις επαναστατικές προθέσεις των αριστεριστών σήμερα, μικρή αξία έχει η σύγκριση με το 1910΄1914 αφενός γιατί τότε πραγματικά υπήρχαν ¨αριστεροί" ριζοσπάστες που αρνούνταν συνολικά τον κοινοβουλευτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, ενώ σήμερα κάτι τέτοιο δεν ισχύει και από την άλλη τότε ο αριστερισμός ήταν παιδική αρρώστια που μπορούσε να διορθωθεί με σωστή διαπαιδαγώγηση ενώ σήμερα είναι είτε γεροντική μικροαστική ασθένεια, είτε χρόνια παρέκκλιση μέσα στις γραμμές του κινήματος και εξίσου επιζήμια δύναμη με το ρεφορμιστικό αδερφάκι του. Εξάλλου αν οι ¨αριστεριστές¨ χρήζουν μιας διαφορετικής από τους "δεξιούς" αντιμέτωπισης επειδή σε αντίθεση με τουε δεύτερους έχουν καλές , επαναστατικές προθέσεις, τότε γιατί το Κόμμα έχει τόσο οξυμένο μέτωπο απέναντι στον αναρχισμό που στο κάτω κάτω έχει συνεπή αντικοινοβουλευτική στάση σε σχέση με διάφορους ακραιφνείς αντικαπιταλιστές των λόγων ;
Κνιτάκος 1998

Ανώνυμος είπε...

Καλα σωστα τα λες δε διαφωνω. Εξαλλου και γω εδω εχω γραψει οτι δεν υπαρχει σημερα αριστερισμος οπως ο Λενιν τον αντιμετωπισε.
Το φερα σαν παραδειγμα για τις προθεσεις...

ratm