Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

ΑΠΟΝΕΚΡΩΣΗ

Κάτι χαλαρό και καμένο για αρχή. Πολλοί και διάφοροι είναι αυτοί που κάνουν λόγο για έλλειψη δημοκρατίας στην ΕΣΣΔ. Κλασικό επιχείρημα είναι ότι ο Λένιν πριν τον Οκτώβρη έλεγε "όλη η εξουσία στα σοβιέτ", αλλά αυτά μετά την επανάσταση είχαν τυπικό μόνο ρόλο και ανούσιες αρμοδιότητες. Εξέλιξη που πολύ εύστοχα και διορατικά είχε προβλέψει η Λούξεμπουργκ όταν -τασσόμενη κατά της κατάργησης της Συντακτικής Συνέλευσης- προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να παραλύσει σταδιακά κάθε μορφή πολτικής δράσης και εν τέλει η ίδια η ζωή και δράση των σοβιέτ.
Αλλά ας σκεφτούμε μια στιγμή διαλεκτικά -που θα 'λεγε κι ένας ινστρούκτορας παλιάς κοπής. Τι είναι η σοσιαλιστική σοβιετική εξουσία; Τίποτα άλλο παρά η εξουσία των σοβιέτ. Και τι πρέπει να γίνεται με την κρατική εξουσία στο σοσιαλισμό; "Να απονεκρώνεται" μας λέει ο Λένιν στο κράτος κι επανάσταση. Επομένως απονέκρωση των σοβιέτ σημαίνει απονέκρωση του κράτους και τίποτα περισσότερο. Πράγματα δηλαδή εντελώς σωστά από μαρξιστική σκοπιά...
Αυτά προωθούσε και η συντροφάρα με το μουστάκι στην ΕΣΣΔ που όλοι πέσαν π΄νω της να την φάνε. Τι έχουν να απαντήσουν τώρα τα αστικά παπαγαλάκια-επικριτές του που ειρωνεύονταν την θέση "περισσότερο κράτος για να μην υπάρχει κράτος"; Αυτοί που αρνούνταν ότι οξύνεται και κλιμακώνεται η ταξική πάλη στον σοσιαλισμό; Ε;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι η σοσιαλιστική σοβιετική εξουσία; Τίποτα άλλο παρά η εξουσία των σοβιέτ. Και τι πρέπει να γίνεται με την κρατική εξουσία στο σοσιαλισμό; "Να απονεκρώνεται" μας λέει ο Λένιν στο κράτος κι επανάσταση.

Πραγματικά είχα απορία τι καταλαβαίνουν οι κνίτες από το "κράτος και επανάσταση",αλλά αυτό το σκεπτικό είναι υπεράνω φαντασίας.Ελπίζω να είναι αστείο.Δεσμεύομαι να τεκμηριώσω την άποψη μου με την πρώτη ευκαιρία.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς κι είναι αστείο γι' αυτό και κάνω την εισαγωγή λέγοντας ότι είναι καμένο.
Δεν πρέπει να στερούμαστε χιούμορ σύντροφε.
Κι οι κνίτες έχουμε κατηγορηθεί πολλάκις γι' αυτό στο παρελθόν.
Τώρα που αποκτούμε σιγά-σιγά το χάνουν οι άλλοι.
Βεβαίως και να επανέλθεις και επί του σοβαρού αυτή τη φορά.