Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Για τον Άρη

Σήμερα συμπληρώνονται 65 χρόνια από το τραγικό τέλος του άρη βελουχιώτη. Ως ελάχιστο φόρο τιμής η κε του μπλοκ παραθέτει ένα ζουμερό απόσπασμα από το δεύτερο μέρος της τετράτομης ιστορίας του γραμματέα του εαμ θανάση χατζή για την αντίσταση (η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε).

Πρώτα μια μικρή εισαγωγική παράγραφος του χατζή και στη συνέχεια μια επιστολή του άρη προς την ηγεσία όπου μεταξύ άλλων φαίνεται πόσο καθαρά έβλεπε κάποια πράγματα από το βουνό.
Προσοχή στην ημερομηνία. Σεπτέμβρης του 43. Αυτό θα πει εκτίμηση της κατάστασης και διορατικότητα.

Κι ο άρης, μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας από το κάιρο, δεν ξεγελάστηκε από τα λόγια του πυρομάγλου στο αεροδρόμιο και στην πλατεία της νεράιδας για δόκανα των άγγλων και της κυβέρνησης του εξωτερικού και την ενιαιομετωπική φρασεολογία του.

Δεν αμφέβαλλε καθόλου ότι ο ζέρβας δεν υπέστειλε μόνο τη δημοκρατική σημαία όπως ομολογούσε ο υπαρχηγός του, αλλά την εθνικοαπελευθερωτική κι είχε μετατρέψει τους ανθρώπους του σε πραιτωριανούς των άγγλων, την οργάνωσή του σε άντρο βασιλοφρόνων. Πίστευε πως ο πυρομάγλου ήταν κομιστής οδηγιών των άγγλων και της συνασπισμένης αντίδρασης για έναρξη εμφύλιων συγκρούσεων με σκοπό να φθείρουν το εαμ-ελας και να διευκολύνουν την επιβολή αγγλικής κατοχής στην ελλάδα μετά την αποχώρηση των γερμανών.

Οι πληροφορίες που έφτασαν στο γσ του ελας για την κατοχική πολιτική που εφάρμοσαν στη σάμο οι άγγλοι που έφεραν πίσω τους εκπροσώπους της βασιλικής κυβέρνησης παραβιάζοντας τη λαϊκή κυριαρχία, υποχρέωσαν τον άρη να απευθυνθεί ακόμα μια φορά με γράμμα του προς το πγ του κκε, στο οποίο έγραφε:


Αγαπητοί σύντροφοι,

Επ’ αυτού του ζητήματος που θα σας εκθέσω πιο κάτω ξανά’χω γράψει προ πολλού καιρού σε σας. Εδώ καθημερινά σχεδόν κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Όταν πέρασε από δω ο σ. γέρος (σσ: σιάντος) αν κι εντελώς έκτακτα τον είδα του ‘πα λίγα. Τώρα ξανάρχομαι να σας τονίσω.

α) Οι στιγμές είναι κρίσιμες από κάθε άποψη. Ένα λαθάκι, μια μονόπλευρη κίνηση, μια υποτίμηση ή υπερτίμηση της κατάστασης μπορεί να φέρει μεγάλες ζημιές.

β) κατελήφθη ήδη από τους άγγλους η λέρος, η κω και σάμος. Αύριο ή μεθαύριο καταλαμβάνεται η κέρκυρα, ύστερα από λίγο τα άλλα νησιά. Οι ιταλοί σκόρπισαν μετά τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης μπαντόλιο και τώρα βρίσκονται ανάμεσά μας σα συμπολεμιστές μας. Οι γερμανοί μόνοι τους ήδη -έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες από θετικότατες πηγές- παραδέχονται ότι έχασαν τον πόλεμο κι ετοιμάζονται μέσα στον οχτώβρη να φύγουν κάνοντας γραμμή στον όλυμπο ή το πιθανότερο στο δούναβη. Έχοντας ολόκληρη αλυσίδα από κατηλημένα νησιά οι άγγλοι, μια ωραία πρωία θα κάνουν εντελώς αναίμαχτη απόβαση στην χώρα μας και θα βρεθούν ανάμεσά μας.

γ) Τα συμπεράσματά της η αντιπροσωπεία μας στο κάιρο θα σας τα πει. Θα φέρουν το βασιλιά με το ζόρι και θα επιβάλουν την τάξη –έτσι δήλωσε ο ουίλσων- αν διασαλευτεί με τον ερχομό του βασιλιά, παρά τις αποφάσεις του λαού μας.

δ) Χειρότεροι από τους άγγλους –μη βαυκαλιζόμεθα- δεν είναι ούτε οι ίδιοι οι γερμανοί. Θα επιβάλουν ένα φασιστικό καθεστώς μ’ άλλο όνομα, αν τελικά επικρατήσουν αυτοί. Ούτε το συμφωνητικό θα υπογράφαν αν δεν ήθελαν να κερδίσουν χρόνο, αν δεν κρίνατε σεις το πρώτο συμφωνητικό ως απαράδεχτο και δεν τους απειλούσα εγώ προσωπικά. Αν δηλαδή η στάση μας απέναντί τους δεν ήταν σθεναρά ως τώρα, η πολιτική του στρατηγείου μας απέναντί τους ήταν χλιαρή, μην τυχόν τους κακοκαρδίσουμε και περιορίσουν ή σταματήσουν τις ρίψεις υλικού.

Από την υπογραφή του συμφωνητικού κι ύστερα οι ρυθμοί κι οι ποσότητες των ρίψεων μειώθηκαν κατά 50-80% κατά περιοχές. Αν η στάση μας ήταν σθεναρότερη θα έριχναν περισσότερα. Σήμερα είναι κι αυτοί βέβαιοι πως θα φύγουν οι γερμανοί από εδώ μόνοι τους, ύστερα από το χάσιμο της ιταλίας κι εξέλιξη των επιχειρήσεων στη σοβ. ρωσία και αν θα κάνουν απόβαση εδώ θα την κάνουν ε ν α ν τ ι ο ν μας, γιατί άλλος λόγος δεν συντρέχει. Αν πρόκειται για άλλο μέτωπο θα πήγαιναν στη γαλλία.

ε) τους ιταλούς τους θέλουν ένοπλους και σα συμπολεμιστές, για να τους χρησιμοποιήσουν εναντίον μας σε δοσμένη στιγμή. Το εδες το ενισχύουν ακόμα ολόπλευρα. Προσπαθούν να πιάσουν πόστα, φέρνουν καθημερινά με αεροπλάνα πράκτορες της κυβέρνησης καΐρου και άγγλους αξιωματικούς. Εξήντα νέοι αξιωματικοί έρχονται να μπουν στο κεντρικό επιτελείο, άγγλοι κι αμερικανοί.

στ) επιβάλλεται δική μας αντίδραση σοβαρή. Δηλαδή: σύγκληση σύσκεψης από εαμ-ελας – εδες-εκκα, υπογραφή κι ευρεία δημοσιότητα δήλωσης ότι οι ένοπλες εθνικές δυνάμεις εν ουδεμία περίπτωση θα δεχτούν επάνοδο βασιλιά-κυβέρνησης προ δημοψηφίσματος κι ότι θ’ αντιταχθούν και βιαίως εναντίον πάσης τοιαύτης τυχόν ενέργειας.

Έντονη απαίτηση συνέχισης ρίψεως –μας έστειλαν ήδη έγγραφο ότι τους προσεχείς μήνες λόγω των επιχειρήσεων δε θα μας ρίξουν υλικά ειμή ελάχιστα- και διαφώτιση έντεχνη του λαού επί των αιτιών της περικοπής των ρίψεων.
Διάλυση αμέσως, έστω κι αιματηρά, των οργανώσεων εδες και εκκα αν αρνηθούν να υπογράψουν την ανωτέρω αναφερόμενη δήλωση.

Δε γράφω για να παρουσιάσω τον έξυπνο, αλλά από πόνο και μόνο. Χίλια καλά να έχουμε κάνει, αν χάσουμε τώρα το παιχνίδι θα μας μουντσώσουν όλοι. Αν το κερδίσουμε όμως και να ‘χουμε κάνει και κάτι σκληρότερο, θα μας συγχωρέσουν και θα μας χειροκροτήσουν. Αυτή είναι δυστυχώς η ψυχολογία του κόσμου.

Εγώ βέβαια ήμουνα και είμαι και θα είμαι ο πιστότερος στρατιώτης και θα δουλέψω σκυλίσια και παλικαρίσια για οποιαδήποτε γραμμή κι αν χαράξετε.
Νομίζω όμως ότι έχω τώρα υποχρέωση να πω το τι νιώθω στις στιγμές τούτες και για την ιστορία.

Γράφω πολύ βιαστικά. Δεν έχω καιρό και γι’ αυτό και δεν κάνω περισσότερη ανάλυση των απόψεών μου. τα γράφω έτσι χονδρά και σεις κάτω από τέτοιο γράψιμο θα δείτε, είμαι σίγουρος, τη δικαιολογία τους τη θεωρητική και πρακτική…

Κάπου 21-ΙΧ-43

Με σ. χαιρετισμούς και αγάπη,

Άρης βελουχιώτης


Στη συνέχεια ο χατζής θέλει να δείξει ότι ο ίδιος κι ο σιάντος συμφωνούσαν με τις εκτιμήσεις του άρη -σε αντίθεση με άλλους μες στο πγ- αλλά αυτά είναι ιστορίες εκ των υστέρων χωρίς αντίκρισμα.

-Για του λαού τη νίκη στη μάχη πάντα πρώτοι
όρκος στη μνήμη του καπετάνιου Γιώτη!


Η κε του μπλοκ αναζητά τολμηρούς συντρόφους για να φωνάξουμε μαζί στην επόμενη πορεία παραλλαγμένο το δεύτερο μισό του συνθήματος: όρκος στη μνήμη του άρη βελουχιώτη!

-Όποιος χαρίδημος ή άλλος αναγνώστης γνωρίζει πώς μπορούμε να βρούμε το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του χατζή, ο οδηγητής της λευτεριάς παρακαλείται να δώσει τα φώτα του.

-Κι ένα ακόμα υστερόγραφο στη σειρά λάβαμε και προωθούμε.
Έκτακτο φύλλο της Κόντρα με αναλυτική ενημέρωση για το νέο ασφαλιστικό και το πετσόκομμα των συντάξεων.

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=3113&pos=4&cat_id=48

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kat'arxas,brikes enan tolmiro suntrofo na to fwnksomen bre aderfe to sun8ima stin poreia.Kai deuteron duo tragoudakia,polu wraia.
http://www.youtube.com/watch?v=B1yHAohGPqg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=DYyNaF4qRVk

To deutero einai arketa wraio kommati,alla oi dimiourgoi prepei na einai apo tous EAAKites pou oli tin wra katigoroun to Komma gia tin diagrafi,8ewrontas pws to KKE exei oli tin eu8ini gia ta la8i ekeinis tiw epoxis,alla den ferei kamia eu8ini gia tis swstes epiloges.. :P Einai nomizw ligo polu gnwstos o tupos autos se olou mas,alla apo kei kai pera einai polu kalo to kommati. (sorry pou grafw greeklish alla exei xalasei to Pc mou kai den allazei
grammatoseira.)

Hochachtungsvoll.

Ανώνυμος είπε...

Αποκαταστάθηκε η σύνδεση στο Ιντερνετ;

demis είπε...

Σε ελάχιστων τη μνήμη θα ορκιζόμουν, και θα το βροντοφώναζα. Ο Άρης είναι ένας από αυτούς.

Όσο για την αρχική εκδοχή του συνθήματος: ας μην μπερδεύουμε τις βούρτσες με... (γνωστόν).

Dimitrov είπε...

Πολύ καλό το κείμενο, βεβαία δίστιχος πυροδότη χοντράδες, φαντάζομε demis ότι όταν λες σε ποίημα σου
«Και προπαντός η ιδεολογία
Ανάπηρη και Μικροαστική»
μάλλον αναφέρεσαι στην δίκια σου, αν κρίνω και από το σχόλιο σου έχεις δίκιο

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ είπε...

η αποψη ειναι γνωστο με τι μοιαζει. Τωρα 1. demis δεν ξερω αν εσυ εχεις κανενα τροπο να μετρας την αγωνιστικοτητα. Και συγκρινεις τον γιωτη με τον αρη.
2. Το βιβλιο του χαριτακη ειναι πολυ καλο, εμενα δεν μου φαινεται οτι ειναι αντικομμουνιστικο. Απλα εμεις πρεπει να κρινουμε μαρξιστικα και οχι να ψαχνουμε να βρουμε παντου τους ινδιανους και το ιππικο. Εξαλλου ηταν το κλικ που μου εκανε και εγινε το ποιοτικο αλμα και οργανωθηκα.
Καλα να μπω στην διαδικασια να σχολιασω τα περι πλουμπιδη ουτε καν. Τα εχουμε πει εκατο φορες.

Mao είπε...

Για την ταινία... Πάρε τηλ. τον Δήμο Αμυνταίου που είναι και ο παραγωγός της ταινίας και ζήτα πληροφορίες. Έχει εκδοθεί σε λίγα κομμάτια απότι διάβασα και το αναγράφει και πάνω στο dvd book ότι είναι συλλεκτική έκδοση. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος νομίζω...

demis είπε...

Φίλε Dimitrov,
Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, ακόμη και οι νεκροί. Όλοι -εν τέλει- κρίνονται από τα έργα τους. Και, φυσικά, δεν αποδομώ την ιδεολογία, αλλά τα ιδεολογήματα. "Ανάπηρες", λοιπόν, είναι συνήθως οι ερμηνείες...
Φίλη Βιργινία,
Όχι, δεν έχω κανέναν -δικό μου- τρόπο να μετράω την αγωνιστικότητα. Αλλά, πώς να το κάνουμε, στον διαρκή αγώνα για τον σοσιαλισμό, και ενάντια στην αντίδραση, μερικοί θυσίασαν κάτι παραπάνω...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καταρχήν ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται να παίξει κάποιος το ρόλο της...
Όλοι βούρτσες ήταν. Κάποιες λίγο πιο άξιες κ άλλες που μπερδεύτηκαν μόνες τους κι άλλαξαν οικειοθελώς ρόλο. Ε δεν ήταν στις τελευταίες ο χαρίλαος.

Ε όχι και χαριτάκης ρε συ. Τάση επαναθεμελίωσης τον κάναμε;
Το βιβλίο είναι καλό και χρήσιμο να το διαβάσει ο καθένας. Αλλά και μόνο ο τίτλος δείχνει πολλά. Ούτε χωρίς τάξη πολεμούσε ο άρης, ούτε πολύ περισσότερο αταξικά για να είναι άτακτος. Πολύ άστοχος τίτλος εκτός κι αν στόχευε σκόπιμα στη στεφάνη, οπότε εξηγείται.

Μια φίλη μου οργανώθηκε αφού πρώτα διάβασε χρόνη μίσσιο! Πίστευα ότι ως αφορμή δεν θα είχε ταίρι αλλά...

-Η σύνδεση αποκαταστάθηκε.
Μάο ευχαριστώ για την προσπάθεια.

KOMMANTO είπε...

ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΑΡΗ
ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΥΡΑΡΗ

(παλιό αλλά καλό)

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ είπε...

χαριτακης!! ααχχαχαχαχαχαχαχαχα;!!! χαριτακης!!! αχ βραδιατικα σε καλο μας!!!!

sniper είπε...

Θελω απλα να καταθεσω τη συγκινηση μου που γνωρισα επιτελους απο κοντα τον Κομμαντο. To ευχαριστηθηκα, αν και η φαντασια μου τον ειχε πλασει μελαχροινο, ξυρισμενο, με μακρια μαλλια και με μικρη ορεξη για κουβεντα.

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε Φάντασμα
(σου φάνηκε ότι) είχα μεγάλη όρεξη για κουβέντα??

Μη νομίζεις, δεν ισχύει.
Μάλλον ήταν η λογοδιάρροια της ανασφάλειας όταν βρίσκεσαι σε εχθρικό περιβάλλον.. Αλλά ας μην επεκταθούμε.

Άμα δε πιούμε κρασάκι και δε φάμε τη τηγανιά μας και τη φάβα, κανείς δε γνώρισε κανέναν.

Κανονίστε..


κομμάντο Ζιβοτωφικής εντροπίας

Dimitrov είπε...

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=18/6/2010&id=12232&pageNo=3&direction=1

Mao είπε...

http://www.sport-fm.gr/article/278779

για προβοκάτσια και πουλημένους μπαλαδόρους της CIA θα μας πούνε πάλι, αλλά εμείς δεν θα το πιστέψουμε...
Έλεος με αυτόν τον βρωμοφασίστα. Οδηγεί έναν λαό στην λιμοκτονία και δεν ασχολείται κανείς

sniper είπε...

Ε οχι και εχθρικο περιβαλλον ρε συ Κομμαντο. Και τελος παντων εγω για καλο το πα, οχι για να σε προσβαλλω. Παντως, μια χαρα τα φωναζες κι εσυ τα συνθηματα (πιο συχνα απο μενα). Και δεν εχουμε αναγκη απο ντοπαρισμα (κρασι, τηγανιες) για να γνωριστουμε, μια χαρα μπορουμε και νηφαλιοι. Εκτος αν ειναι να μας βοηθησουν να λυθει η γλωσσα μας οποτε μεσα.

Μαο, μην ανησυχεις και μη νοιαζεσαι τοοοοοοσο ρε φιλε, ασχολουνται οι Αμερικανοι, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ.... Παντως, χωρις πλακα, αν ειναι να φευγουν ετσι, πρεπει να το δουμε σε συναρτηση με τις γεννησεις στη χωρα. Αν ειναι λιγοτερες, μεσα σε πενηντα, αντε εξηντα χιλιαδες χρονια δεν θα χει μεινει κανενας και ο απογονος μεγας ηγετης Κιμ Ιλ κατι, θα χει μεινει μονος να κλαιει βλεποντας τη συλλογη απο βιντεοκασετες των προγονων του.

kontoxontros είπε...

Τα εαακ μας σώσαν τα πτυχία,
θα μας σώσουν και ταεργασιακά.
Έχουν πρόγραμμα δωρεάν παιδεία
ΖΗΤΩ ΖΗΤΩ ΖΗΤΩ ΤΑ ΕΑΑΚ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το μου λου μας έσωσε απ' τον τρότσκι
θα μας σώσει κι από τον χρουτσώφ
κι έχει πρό-όγραμμα δικτατορία (του προλεταριάτου)
ζήτω ο στάλιν ζήτω το μου λου

Απ' τα εαακ ποιος θα μας σώσει όμως;

sniper είπε...

Γεια σου ρε Κοντοχοντρε εργατοπατερα!
Η εργατια θα ειναι στους δρομους ΟΛΗ (για να ξεχωριζουμε απο στασεις εργασιας τυπου 12-15:00) μερα!