Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Είκοσι χρόνια ΕΑΑΚ

Σχεδόν κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς ιδρύθηκαν τα εαακ, ή ποια χρονιά μπορεί να θεωρηθεί ως η επίσημη πρώτη τους στις φοιτητικές εκλογές. (Κι οι λίγοι που το γνωρίζουν, δε συμφωνούν πάντα μεταξύ τους). Η φυσική τους παρουσία στα πανεπιστήμια αποκτά μυθικές διαστάσεις και χάνεται στο διηνεκές του φοιτητικού κινήματος.

Τα εαακ ως ιδεολογία υπήρχαν και θα υπάρχουν. Υπήρχαν στην πολιτική ηθική των ρηγάδων, στο πνεύμα του γαλλικού μάη, ίσως στο πολυτεχνείο –αλλά βασικά στο χημείο. Εν μέρει και εντός της οργάνωσης, όπου και μεγάλωσαν, ως αντιπολίτευση σε κάθε κρίσιμη καμπή της δεκαετίας του 80. Αν κι εδώ συνηθίζουν να προεκτείνουν με σχήμα πρωθύστερο, τη διάσπαση που ακολούθησε στο παρελθόν και τα προγενέστερα γεγονότα.

Η εαακ υπάρχει. Κι όσο υπάρχουμε θα υπάρχει, στη βάση του πλέον καθαρού ετεροπροδιορισμού. -Δηλ θα υπάρχουν εαακ στον κομμουνισμό; -Όχι. Γιατί μαζί με το κράτος θα απονεκρωθεί και κάθε πολιτικός φορέας. -Και τότε τι πλάκα θα έχει; Έλα ντε. Το βασικό ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουν να υφίστανται στο σοσιαλισμό. Κι αν ναι/οχι, με ποιον ακριβώς τρόπο.

Κανείς δε γνωρίζει ποια ακριβώς είναι και η ιδεολογικη-πολιτική ταυτότητα της εαακ. Ερμαφρόδιτη φύση που δανείζεται στοιχεία κι απ' τις δυο θεότητες. Πήρε την πονηριά του ερμή και τα φτερωτά του πέδιλα για να πετάξει βουλησιαρχικά πάνω από την πεζή πραγματικότητα. Και αναδύθηκε σαν αφροδίτη από τη θάλασσα με τα ταξικά ναυάγια του εικοστού, αρμενίζοντας έκτοτε στραβά στον γιαλό, σα θεά του έρωτα.

Ένα ερυθρόδερμο υβρίδιο με μαύρα στίγματα, σαν πασχαλίτσα, που έρχεται να καλύψει τον κενό πολιτικό χώρο μεταξύ κομμουνισμού κι αναρχίας διατηρώντας κάτι από αμφότερους. Στο κόκκινο λένε ναι, και στο μαύρο λένε ναι (από κάθε άποψη) αλλά δεν αυτοπροσδιορίζονται ως ροσονέρι, με τον ίδιο περίπου τρόπο που οι ναρίτες δηλώνουν μαρξιστές και λενινιστές, όχι όμως μαρξιστές-λενινιστές, γιατί έχουνε πρόβλημα με την παυλίτσα.

Κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει και το αρκτικόλεξο της εαακ. Δε μπορεί να θεωρηθεί ενιαία γιατί στεγάζει διάφορες απόψεις, ενίοτε και δυο διαφορετικά σχήματα στην ίδια σχολή. Η έννοια  «ανεξάρτητος» είναι αρκετά σχετική (ανεξάρτητη από ποιον;) κι εν μέρει ψευδεπίγραφη, γιατί και στις δικές της γραμμές δρουν οργανώσεις που καθορίζουν τους συσχετισμούς και τις θέσεις της. Και το «αριστερή» δε λέει κάτι, γιατί στα πανεπιστήμια μόνο η δαπ δε δηλώνει τέτοια.

Έτσι μένει μόνο η κίνηση, που είναι το παν. Ο τελικός σκοπός δεν είναι τίποτα. Κι ένας sui generis μπερνσταϊνισμός, για τα ειδικά προβλήματα της σχολής και τις μικρές νίκες στο σήμερα, ο οποίος κρύβεται πίσω από φραστικούς βερμπαλισμούς και συμβολικές, επεισοδιακές συγκρούσεις.

Κανείς δεν ξέρει με τι άρθρο συντάσσονται τα/η εαακ, σε τι αριθμό και τι γένους είναι. Γι’ αυτό κι η κε του μπλοκ τηρεί στάση διαλεκτικού κεντρισμού και χρησιμοποιεί τις δύο εκδοχές εναλλάξ. Το ενιαίο χάνεται διαλεκτικά στο ανεξάρτητο της αυτονομίας κι ο ενικός στον πληθυντικό σχημάτων κι απόψεων, εκφράζοντας την πάλη των τάσεων και τη διαλεκτική ενότητα των αντιθέτων.
Έτσι έχουμε μία ευρεία γκάμα επιλογών. Μπορούμε να καταλήξουμε σε αττική σύνταξη, πχ «τα εαακ πήρε τα πρακτικά και έφυγε», κατά το αρχαίο «τα παιδία παίζει». Ή και στο αντίθετό της, που δεν έχει κάποιο ειδικό όνομα, αλλά μπορεί να πάρει, τιμής ένεκεν, αυτό της εαακ. Παράδειγμα: η εαακ κατεβάζουν δύο πλαίσια-ψηφοδέλτια στους χημικούς μηχανικούς.

Ας αφήσουμε όμως την «πολιτική κριτική» γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός του αφιερώματος, αλλά μια προσωπική βιωματική ματιά στο φαινόμενο εαακ και την 20ετή διαδρομή του στα αμφιθέατρα μέσα από το πρίσμα διάφορων αφανών κι επιφανών ηρώων και πρωταγωνιστών, με τη δική του οπτική και για τη δική του εποχή ο καθένας.

Η κε του μπλοκ επιμελείται του αφιερώματος, αλλά δε συμμετέχει με δικό της κείμενο σε αυτό, κυρίως λόγω έλλειψης ανάλογων εμπειριών. Η δική μου σχολή ήταν απομονωμένη απ την υπόλοιπη πανεπιστημιούπολη, και τα εαακ εμφανίστηκαν αρκετά αργά, όταν τελείωνα, χωρίς να αποτελούν ακριβώς αντιπροσωπευτικό δείγμα του είδους. Οπότε παράχωσα τς λιγοστές δικές μου σημειώσεις σε αυτό το εισαγωγικό κείμενο.

Κάνοντας λοιπόν αφαίρεση απ’ όλα τα υπόλοιπα και μιλώντας σε καθαρά ψυχολογικό επίπεδο, πρέπει να ξεκινήσουμε από εκείνο το σχόλιο ενός σφου αναγνώστη που σύμφωνα με τον κομάντο αποτέλεσε οριακή στιγμή για το μπλοκ και τον τρόπο που «οργανώνουν» κόσμο οι συνιστώσες των εαακ.

Οι ΝΑΡίτες οργανώνουν με τον εξής παράδοξο τρόπο: λένε κάτι ωραίο σε μια συνέλευση, σε ένα ΔΣ, σε μια συζήτηση, γράφουν κάτι γαμάτο σε μια αφίσα, σε ένα κείμενο και εσύ ενθουσιάζεσαι... λες να αυτοί τα λένε σωστά... μετά εσύ αποφασίζεις να τους πλησιάσεις... πας σε μια συνέλευση να τους μιλήσεις και είναι αγχωμένοι... πας στο τραπεζάκι και πρέπει να κάνουν πάντα κάτι άλλο και δε σου πολυδίνουν σημασία... πας σε ένα μπαρ και μιλάνε με την γκόμενα... τους ζητάς το τηλέφωνό τους, από ευγένεια σου ζητάνε το δικό σου, αλλά την επόμενη φορά που τους συναντάς στην καλύτερη έχουν χάσει το τηλέφωνό σου και στην χειρότερη οριακά θυμούνται ποιός είσαι... για να μην τα πολυλογώ...
αφού λοιπόν νιώσεις σκουπίδι μπροστά τους... αρχίζεις και τους θαυμάζεις περισσότερο... λες θέλω να γίνω κι εγώ τέτοιος...
αποφασίζεις λοιπόν να πας στο σχήμα, να τους βρεις εκεί... όταν πας στο σχήμα ανακαλύπτεις ότι μαζί τους είναι και κάποιοι άλλοι τύποι που δεν τα λένε τόσο ωραία ή τα λένε ακαταλαβίστικα εντελώς, αλλά αντίθετα έχουν πάρα πολύ όρεξη και διάθεση να σου μιλήσουν, να πιουν καφέ, να διασκεδάσουν μαζί σου... εκεί σου λένε πόσο κακοί είναι οι ΝΑΡίτες... την επόμενη μέρα όμως ξαφνικά ο ΝΑΡίτης σε θυμάται, έχει βρει ή ξαναβρει το τηλέφωνό σου... σε αυτήν την περίπτωση έχει δύο τινά: ή λες θα πάω με τους άλλους που μου μιλάνε ή θα πάω με αυτούς που τα λένε πιο ωραία... και οργανώνουν και οι ΝΑΡίτες και οι άλλοι και βέβαια έτσι φτιαχτήκανε τα ΕΑΑΚ...

Κρατώντας αυτό λοιπόν ως αφετηρία, προχωράω σε αυθαίρετους, δικούς μου συνειρμούς.
Η φυλή των εαακιτών πρέπει να προέρχεται από τα ενεργά μέλη εκείνης της παρέας του λυκείου, που ήταν οι σταρ του σχολείου κι οι υπόλοιποι τους θεωρούσαν κλίκα. Ενώ –στο δικό μου μυαλό- οι κνίτες σύντροφοι στρατολογούνται κατά κανόνα από τις μοναχικές υπάρξεις που περιφέρονται μελαγχολικές στα διαλείμματα και σκοντάφτουν στα αδιέξοδά τους, μέχρι να βρεθούν σε επαφή με την οργάνωση και να αφοσιωθούν σε ένα ιδανικό. Όλα αυτά φυσικά μπορεί να είναι απλώς μια χοντροκομμένη αφαίρεση χωρίς βάση, πέρα από κάποιες μεμονωμένες, δικές μου παραστάσεις.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Αρκετοί κνίτες σύντροφοι προσπαθούν να γίνουν μαζικοί, αλλά δεν τα καταφέρνουν καλά –γιατί δεν υπήρξαν ποτέ τέτοιοι. Ενώ κάποιοι εαακίτες μπορεί να διαθέτουνε μάζες θαυμαστριών, αλλά δεν τους ενδιαφέρει να έχουν μαζική πολιτική απεύθυνση, από έμφυτη, σνομπ άποψη. Η οποία στο κίνημα μετασχηματίζεται διαλεκτικά σε αβανγκαρντισμό. Και έτσι φτάνουμε από την ανάποδη στο ίδιο αποτέλεσμα με τη λογική της ανάθεσης. Δηλ να τρέχουν τα ίδια άτομα για όλες τις δουλειές, σαν περιφερόμενος θίασος του αγγελόπουλου.

Αυτό παράλληλα καλλιεργεί ένα έντονο, παρεΐστικο στοιχείο κι ένα δέσιμο, που είναι αξιοζήλευτο ως ένα βαθμό, αλλά δημιουργεί ένα μικρόκοσμο, με όσα αρνητικά συνεπάγεται αυτό. Ο εαακίτης μπορεί πχ να πιάνει καλύτερα τον παλμό του φοιτητόκοσμου, που είναι εντός του μικρόκοσμού του, αλλά να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα εκτός πανεπιστημίου. Και κάπως έτσι συμβαίνει κατά κανόνα και στην πραγματική ζωή.

Ένα δεύτερο σημείο είναι ο «φόβος μπροστά στην ελευθερία», που σύμφωνα με τον φρομ, μας κάνει να επιζητούμε την ένταξη σε μεγάλα σύνολα, για να νικήσουμε την υπαρξιακή μας μοναξιά. Κι αυτός αφορά εξίσου κνίτες κι εαακίτες, αλλά περισσότερο την οργάνωση, που είναι μεγάλη και σίγουρη κι έχει πίσω της το κόμμα, μια ιστορία κι έναν μηχανισμό για να καλύψει τα κενά και τις ανεπάρκειες κάθε ανασφαλούς συντρόφου.

Οπότε το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να έχεις διάθεση να προσφέρεις, να ακολουθείς το ρυθμό της και τις χρεώσεις της, αποκτώντας εκείνη την πειθαρχία του εργοστασίου που αναφέρει ο λένιν στις μπροσούρες του για το κόμμα νέου τύπου, ως πλεονέκτημα του προλετάριου απέναντι στον μικροαστό διανοούμενο, που δεν ανέχεται να υποτάξει την προσωπικότητά του σε μία οργάνωση.

Ο μέσος σύντροφος έχει διάθεση για προσφορά κι απεριόριστο φιλότιμο. Αλλά αυτό συνήθως δεν φτάνει από μόνο του. Αν δε συνδυαστεί με πρωτόβουλο πνεύμα, η δουλειά μένει σε κουτάκια και για τα υπόλοιπα επικρατεί μια ιδιότυπη λογική ανάθεσης εντός της οργάνωσης. Ας βγάλουμε εμείς την χρέωση και το μέτωπο θα το φτιάξει κάποιος άλλος.

Στον αντίποδα, ο μέσος εαακίτης πρέπει να τα κάνει όλα μόνος του κι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, σε «εθελοντική βάση». Αλλά δεν έχει αναπτύξει μέσα του την αίσθηση του καθήκοντος, γιατί δεν χρειάζεται να λογοδοτήσει σε κάποιον, παρά μόνο στις μάζες και το κίνημα γενικά κι αόριστα. Ένα  τυπικό παράδειγμα του «φόβου μπροστά στην οργάνωση» που συμπληρώνει διαλεκτικά την ανάλυση του φρομ.

Οι συλλογικότητες του χώρου έχουνε χαλαρή πειθαρχία, κατ’ εικόνα και ομοίωση των εαακ, που δομούνται κατά το προυντονικό πρότυπο της χαλαρής συνομοσπονδίας τοπικών κοινοτήτων (βλ. σχημάτων) και σε τελική ανάλυση ως συνομοσπονδία ατόμων, που δυσκολεύονται να θυσιάσουν το «εγώ» τους στο βωμό κάποιας γραμμής, ή ενός κεντρικού σχεδιασμού. Ο οποίος δε θεωρείται σοσιαλιστική σχέση παραγωγής, αλλά αυταρχικός συγκεντρωτισμός.

Εν κατακλείδι, οι εαακίτες είναι ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Ή μάλλον για το ακόμα καλύτερο και το ακόμα χειρότερο. Και το αποδεικνύουν σε κάθε κοινωνική τους εκδήλωση.

Πρόσφατα η κε του μπλοκ παραβρέθηκε σε έναν γάμο όπου οι εαακίτες φίλοι του γαμπρού τον ξεπροβόδισαν υπό τους ήχους της διεθνούς από το σπίτι και στο κέντρο τον έβαλαν να χορέψει ζεϊμπέκικο γύρω από μια προτομή του λένιν. Ενώ ενδιάμεσα έστησαν αψίδα με κόκκινες σημαίες έξω από την αίθουσα του γάμου, για να περάσει το ζεύγος βγαίνοντας και φώναξαν το σύνθημα: ούτε σε δημαρχεία, ούτε σε εκκλησιές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές...

Πάνω-κάτω δηλ αυτά που όλοι μπορεί να σκεφτόμασταν, αλλά κανείς μας δεν ήταν αρκετά εαακ για να τα κάνει στην πράξη. Όπως κανείς μας δε θα έμπαινε εν μέσω κρίσης στη διαδικασία ενός χλιδάτου γάμου άλλου ζεύγους σε γνωστό πολυχώρο του κέντρου, που σχολιάστηκε στα στέκια του εξωκοινοβουλίου. Η άλλη όψη του νομίσματος, που λέγαμε.

Υγ: η ανάρτηση αυτή βγήκε με μικρή καθυστέρηση, γιατί άργησε στην προσυγκέντρωση. Εαακ λέμε..

158 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλή η παρουσίαση των/της εαακ αλλά εντάξει αυτό που λες για τους κνίτες 'μοναχικές υπάρξεις που περιφέρονται μόνες σκοντάφτοντας στα αδιέξοδά τους' είναι υπερβολές..Ίσα ίσα που συμβαίνει το αντίθετο. Επίσης το πλήθος των θαυμαστριών του εαακίτη ευθύνεται περισσότερο στη μόδα της εποχής παρά στο χαρακτήρα του...
(πόσο μάλλον στην εμφάνισή του)

Ονειρμός είπε...

Πιάνω μία αποστροφή του λόγου σου: κάτσε και αναρωτήσου αν ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ σχεδιασμός είναι σοσιαλιστική σχέση παραγωγής. Πώς σου φαίνεται αυτή η διατύπωση?

Για τα ΕΑΑΚ δεν έχω να σχολιάσω πολλά, καλά τα λες, με την αναμενόμενη υπερβολή που λειτουργεί σαν ιδεότυπος του Μάξ Βέμπερ.

Ονειρμός είπε...

Και βέβαια, όπως θα καταλαβαίνεις και ο ίδιος, δεν υπάρχουν μια και δυο χοντροκομμένες αφαιρέσεις. Αλλά πέρα από τα φυσιογνωμίστικα και τα κακεντρεχή, στα υπόλοιπα χτύπα αλύπητα.

Μετέωρος Εαακίτης.

Ένας αντίλογος θα ήταν το ΔΟΜΙΚΟ προβλημα της ΚΝΕ στον φοιτητικό χώρο. Να η σωστή γραμμή http://takseis-ithikh.blogspot.com/2011/01/blog-post_10.html

Ανώνυμος είπε...

κάτσε διάβασε λιγάκι και μετά μιλα κουτσομπολη μικροαστε ..και μόνο ο τρόπος που κανείς κριτική δείχνει ότι δεν έχεις καμία σχέση με εργατικό πολιτισμό...αλλά κάτι τέτοιες ασθένειες τις λύνει η ταξικη παλη...εξαφανίζονται απλά...

Ανώνυμος είπε...

πολυ ωραιο κειμενο
... για σφυροδρεπανο 3 χρονια πριν!
ασ ελεγες απευθειας για το γαμο, τι γραφεις παλι τα ιδια με κειμενα που εχεισ ξανα και ξανα γραψει για να καταληξεις εκει? απο ψυχοθεραπεια της αριστερης μπλογκοσφαιρας γινεσαι κουτσομπολα της

Revolt είπε...

φοβερό το σχόλιο του ανώνυμου :
Οι ΝΑΡίτες οργανώνουν με τον εξής παράδοξο τρόπο: ...και βέβαια έτσι φτιαχτήκανε τα εαακ..γέλασα πολύ
επειδή ήμουν εαακ όταν ήμουνα στο πανεπιστήμιο κι έτσι όντως είναι τα πράγματα ..τι μου θύμισες μπρεζνιεφικό απολίθωμα

Ανώνυμος είπε...

Τελικα κανεις δεν ψηθηκε να συμμετασχει στο γραψιμο μεταφεροντας εμπειριες απο τις διαφορες φασεις που περασαν τα εαακ? Τελος παντων, ισως το κανουν στα σχολια. Κανε κι εσυ ενα τελευταιο καλεσμα ομως ντε.

Κασπερ

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αυτός είναι απλά ο πρόλογος. Ακολουθούν οι διάφορες φάσεις των εαακ, οπότε ας συγκρατήσουν κάποιοι την οργή τους.
Τελικά αλλός έχει το όνομα (κνίτες) για την έλλειψη χιούμορ και άλλος τη χάρη.
Αντε και στα δικά σας οι λεύτεροι...

mariori

Ανώνυμος είπε...

ξαναλεω, πριν 3 χρονια ηταν αστειο. τωρα μπα

mpouzonio είπε...

Η κε με έπιασε απροετοίμαστο. Αφού πιάσω το σφυγμό της θα επανέλθω.

Ανώνυμος είπε...

Ε τι ασχολείσαι τότε; Δεν έκανε αφιέρωμα στα 17 χρόνια εαακ, προτίμησε τα 20.

Ανώνυμος είπε...

Εχεις δικιο Μαριορη, μ΄ αρεσει που το Λεει και το ιδιο το απολιθωμα στο κειμενο του κι εγω χαμπαρι δεν πηρα. Οποτε ας περιμενουμε για να κρινουμε, γιατι ο προωρος εκσπερματισμος δεν ικανοποιησε ποτε καμια γυναικα.

Κασπερ

Ανώνυμος είπε...

ρε τραβήχτε σε κάνα εργατικό χώρο να δείτε τι γίνεται που έχετε και άποψη όλοι από τους καναπέδες σας...άντε...και όσο για αυτά που λέτε για το ΝΑΡ απλά γελάω...κρυφτείτε πίσω από το μανδύα του τεράστιου κόμματος και να 8υμάστε ότι να νέα 89 δεν αργούνε...οι εποχές είναι δύσκολες πιτσιρίκια και όλοι θα κριθούν....πηγαίντε τώρα και εξαργυρώστε τους εργατικούς αγώνες σε ψηφαλάκια, ζητήστε έτσι εκλογές από τους αστούς για να τους τρομάξετε λίγο....με τέτοια πολιτικά αιτήματα ζυμώνεται άλλωστε η εργατική τάξη ε...άντε γεια

Ανώνυμος είπε...

Τα σχόλια των θιγμένων εακκιτοναριτών τείνουν να γίνουν πιο διασκεδαστικά από το ίδιο το κείμενο του απολιθώματος.

spiritus είπε...

Ιστορική στιγμή καλτίλας για το μπλογκ:

Δύο σχόλια παραπάνω, ναρίτης λέει σε κκεδες να πάνε σε καναν εργατικό χώρο. χαχαχαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

νταξει το ειδαμε και αυτό
ναρίτης να λέει σε κνίτες να πάνε σε εργασιακό χώρο...
αλλα εαακ σου λέει...
έχουν το προνόμιο του να λένε ό,τι θέλουν.
Το έχουν κερδίσει με αγώνες στο κίνημα.

partydog είπε...

Πραγματικά καλτ στιγμές! Γουστάρω ατελείωτα!"Κανείς μας δεν ήταν αρκετά εαακ για να το κάνει!"

Εγω προσωπικά τρελαίνομαι για ξύλινη γλώσσα εαακ, εχω μετρήσει σε επιτροπή αγώνα, παλιές κακές μέρες κοινών πλαισίων, πόσες φορές είπε ο εαακιτης επίδικο. Παίζει να 'ταν και 20 σε μια τοποθέτηση!

Εχουν όμως ρε παιδί μου μια άγνοια κινδύνου, είναι οι ήρωες της αφίσας. Και εξηγούμαι: δεν πα η αφίσα να έχει πάνω το κομμουνιστικό μανιφέστο, τον Λένιν τον Στάλιν, τον κόκκινο στρατό και το πρόγραμμα του κόμματος όλα μαζί; Αν εμένα μου την πέφταν 10 δαπίτες για να την σκίσουν θα τους άφηνα,θα εβγαζα καταγγελία και θα περίμενα ενισχύσεις για να τους δείρουν. Όμως όχι ο εαακιτης! Ο εαακιτης θα δώσει και την τελευταία ρανίδα αίματος για την αφίσα! Ειδικά αν υπάρχουν τριγύρω και εαακιτισσες που παρακολουθούν. Όλα αυτά βέβαια αν είναι μεσημέρι και έχει σκάσει μύτη στη σχολή.
Κακιά; Δεν πειράζει!

Ανώνυμος είπε...

Λούμπεν Αριστεριστής

Όπως είχε πει και μια συντροφισσα κάποτε όποιος δεν έχει περάσει από τα ΕΑΑΚ τα τελευταία εικοσι χρόνια δεν έζησε φοιτητικό κίνημα. Τοσο απλά. Σίγουρα τα ομορφότερα και ποιο παραγωγικά χρόνια της ζωης μου. Να πω μόνο όμως προς κάθε φίλο κνίτη ότι δεν ξέρει τίποτα για τα ΕΑΑΚ. Σίγουρα εμείς που τα ζήσαμε ξέρουμε καλύτερα από κάθε ένα τα λάθη και τις προβληματικές μας. Ξέρουμε όμως ότι για τα σωστά μας τα ωραία και τα μεγάλα που κάναμε τουλάχιστον θα υπάρχουν μερικές σελίδες στην ιστορία των τελευταίων 20 χρόνων των αγώνων του λαού μας που δεν ξέρω αν θα γράφει των ή την αλλά σιγουρα θα γράφει ΕΑΑΚ ΕΑΑΚ ΕΑΑΚ. Αλήθεια ποτέ δεν κατάλαβα τι έκανε η υπολοιπη αριστερά στα πανεπιστήμια αν εμείς με όλες τις αντιφάσεις μας πάντα στο τέλος κάναμε την βρώμικη δουλεια. Α και αν αυτό το post δεν φτάσει τα 100 σχόλια τότε πρέπει να κλείσεις το blog εδώ εφτασες να σχολιάζεις το γαμο συντρόφων μήπως και μυρήσει λίγο αίμα.

Α και ελπίζω τουλαχιστον οι επόμενοι σύντροφοι να αρχίσουν να γράφουν cult ιστορίες από την καθημερινότητα των σχημάτων μήπως και μείνει και τίποτα

Εγώ από το δικό μου εχω μία

Ασπιρίνες, και οποιος κατάλαβε κατάλαβε

Ανώνυμος είπε...

Είσαι αήθης και γελοίος. Πούλα κι άλλο εκδούλευση στο ΚΚΕ, μας τα λεγαν οι διεγραμμενοι ΚΝιτες και δε τους πιστεύαμε. Άλλοτε θα ανακαλύπτεις φράξιες που καθοδηγούνται από τον Ρούσση και τον μενόκιο φτηνέ προβοκάτορα, άλλοτε θα την πέφτεις στη σπουδάζουσα της Αθηνας της ΚΝΕ κι άλλοτε θα γράφεις ένα κείμενο-πρόφαση (για τα 20 χρόνια!!!, μα στέρεψες κι από φαντασία ρε χαλβα) για να την πέσεις σε δυο συντρόφους που ενώσαν τις ζωές τους. Όλα καθοδηγούνται αρμονικά από το ίδιο κέντρο. Από αυτό που σε καλοδέχεται σε κάθε εκδήλωση του ΚΚΕ. Κρίμα για όσους πέσαμε έξω για την περίπτωση σου και σε υπερασπιστηκαμε κατα καιρούς

Ανώνυμος είπε...

Τελειωνα την σχολη μου τοτε οταν με ενα φιλαρακι πιασαμε κουβεντα με μια δικη μου γνωστη ΕΑΑΚιτισα.
Ο φιλος προερχοταν απο ΠΑΣΟΚικη οικογενεια της επαρχιας και ειχε ηδη αρχισει να απογοητευεται και αναζητουσε κατι αλλο.
Κατα τη διαρκεια της κουβεντας(τελη 2002 αν θυμαμαι καλα το περιστατικο) η κοπελα αρχισε να μας μιλαει ακαταπαυστα ελαφρως αγχωμενη ξερωντας οτι εγω ειμαι κοντα στο κκε(αν και ουδεποτε υπηρξα ΚΝιτης)
Σε καθε 100 λεξεις της τουλαχιστον οι 15 ηταν ΚΚΕ,ΚΝΕ και σπανιως ανεφερε την ΝΔ ,σχεδον ποτε το κυβερνων τοτε σημιτικο ΠΑΣΟΚ.

Αποτελεσμα της κουβεντας το φιλαρακι να ψηφισει ΠΚΣ και εκτοτε οποτε ψηφιζει(επαρχια βλεπεις δεν ειναι ευκολα παντα τα ταξιδια) το ριχνει στο ΚΚΕ.

Εχω ψιλοχαθει και με τους 2 πια, αυτη εξωτερικο οπως και εγω για χρονια -τωρα ειμαστε πισω παλι βεβαια-ο τριτος εμεινε μονιμας αθηνα(σπανιως τα λεμε.

Για να μην τους αδικω ομως τους ΕΑΑΚιτες, εχω την εντυπωση οτι ο χωρος τους εχει ωριμασει απο τοτε.Νιωθω οτι απεβαλε επιτελους αναρχικες φιλοσοφιες και προσεγγισεις, απεριψε επιτελους το 'ενταξει και ολιγη μολοτωφ στο μικρομαγαζο καλη ειναι', και ο αντιΚΚΕδισμος τους συρρικωθηκε ...ελπιζω δηλαδη

Μελανα σημεια
Ουδεποτε εδιναν σημασια στο αυριο. Θεοποιηση του σημερα, του μικροστοχου στον μικροκοσμο μας και εχει ο θεος για πιο μετα.
Οταν εφευγαν απο τις σχολες γυρω στα 25 τους πηγαιναν οι περισσοτεροι καρφι στο ΠΑΣΟΚ(το αντιΚΚΕ των τοτε ΕΑΑΚιτων δεν παλευοταν),ορισμενοι πιο πονηροι εμπαιναν ΣΥΝ και οι αρκετοι αξιολογοι ομολογουμενως εμεναν στην ΜΕΡΑ.Μανουρα για την μανουρα,επιμελως καλλιεργουμενο στυλακι μακρυμαλλη επαναστατη συνηθως παιδια μεσοατικων γειτονιων της Αθηνας που εκαναν την επανασταση τους στους πανεπιστημιακους χωρους.

Τι απεμεινε απο ολο το ΕΑΑΚικο κινημα τοσων δεακετιων με δυναμεις μεγαλες,χιλιαδες υποστηρικτες??

Η ΜΕΡΑ των8-10 χιλιαδων ψηφων(αλλο πραγμα το σημερα της ανταρσυα), και το γνωστο ρητο

Το πιο συντομο ανεκδοτο
45χρονος ΝΑΡιτης ιδιωτικου τομεα..

Ανώνυμος είπε...

Οχι απλα αποδεικνυετε οτι εχετε απωλεσει και το ελαχιστο εφηβικο χιουμορ που διαθετατε, αλλα τωρα μες στα νευρα σας γινατε και Λιακοπουλοι?
"Όλα καθοδηγούνται αρμονικά από το ίδιο κέντρο. Από αυτό που σε καλοδέχεται σε κάθε εκδήλωση του ΚΚΕ."???!?!?!?!?!?!?

Συνεχιστε, το γελιο που μας προσφερετε ειναι φαρμακο, το συνιστουν ολοι οι γιατροι. Κι ακομα ειμαστε στο εισαγωγικο κειμενο, τι να πω....

Κασπερ

αλτουσέρ ναι, μηλιός πλέον όχι είπε...

ασπιρίνες...τι μου θύμισες τώρα...

να προσθέσω κι εγώ ατάκα για προβοκάτορα μέσα σε συνέλευση και καρεκλιά ως απάντηση...

τότε αυτά ήταν αντιΚΚΕ δράση,τώρα μάλλον είναι ένα θέμα πόσο αντιΚΚΕ είσαι αν τελικά ο περί ου ο λόγος αποκαλείται εξίσου αντιΚΚΕ από το ίδιο το ΚΚΕ.Τα χει αυτά η άτιμη η ιστορία και η ειρωνία της.

ένας που έκανε αντίστροφα την πορεία από ΣΥΝ στα ΕΑΑΚ τότε και παραμένει εξωκοινοβούλιο στον ιδιωτικό τομέα

Ανώνυμος είπε...

Πρόσφατα η κε του μπλοκ παραβρέθηκε σε έναν γάμο όπου οι εαακίτες φίλοι του γαμπρού τον ξεπροβόδισαν υπό τους ήχους της διεθνούς από το σπίτι και στο κέντρο τον έβαλαν να χορέψει ζεϊμπέκικο γύρω από μια προτομή του λένιν. Ενώ ενδιάμεσα έστησαν αψίδα με κόκκινες σημαίες έξω από την αίθουσα του γάμου, για να περάσει το ζεύγος βγαίνοντας και φώναξαν το σύνθημα: ούτε σε δημαρχεία, ούτε σε εκκλησιές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές...

Πάνω-κάτω δηλ αυτά που όλοι μπορεί να σκεφτόμασταν, αλλά κανείς μας δεν ήταν αρκετά εαακ για να τα κάνει στην πράξη. Όπως κανείς μας δε θα έμπαινε εν μέσω κρίσης στη διαδικασία ενός χλιδάτου γάμου άλλου ζεύγους σε γνωστό πολυχώρο του κέντρου, που σχολιάστηκε στα στέκια του εξωκοινοβουλίου. Η άλλη όψη του νομίσματος, που λέγαμε.



ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ ΑΛΛΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ

παλιός ΕΑΑΚίτης

Ανώνυμος είπε...

Έχει πολλή πλάκα που κατά βάθος ζηλεύεις τόσο, αλλά γκετ ε λάιφ Μπρεζνιεφικό απολίθωμα!

Ανώνυμος είπε...

Θέλεις ένα δρώμενο για να συμπληρώσεις το παζλ της προσωπικότητας του Κνίτη και του κομματικού μέλους;
Σε μαζικό φορέα περιοχής παίρνει απόφαση το ΔΣ (δική μας πλειοψηφία).

Βγαίνει αφίσέτα που καταδικάζει και καταγγέλλει ΝΔ ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων,συνθηματικά μπαίνουν και οι δικές μας θέσεις.
Τυπώνονται ανακοινώσεις με τις θέσεις μας (Τις γράφουμε εμείς) και καλούμε κόσμο για την αφισοκόλληση και την εξόρμηση στα καταστήματα της περιοχής.

Μαζευόμαστε περίπου 25 άτομα.Στήνεται το συνεργείο και γίνεται μαζική εξόρμηση.
Όλοι μαζί στα καταστήματα και ταυτόχρονα κολιούνται οι αφισέτες σε κολώνες, αλλά κυρίως στις βιτρίνες των καταστημάτων.

Αποτέλεσμα; Βρήκαμε τον μπελά μας γιατί οι ΣΥΝασπισμένοι ήταν 14 και οι δικοί μας λιγότεροι με αποτέλεσμα να μας "καπελώσουν"!

Τους βάλαμε και διακινούσαν τις δικές μας θέσεις, αλλά γαμώ το κέρατό μου ήταν 3 παραπάνω από εμάς! !

Για τους Εαακίτες εικόνα δεν έχω αλλά για τους ΣΥΝασπισμένους δεν χρειάζεται κανείς να έχει προσωπική δα άποψη για τον τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων και τις επιλογές τους αυτές μια χαρά εκφράζονται συνολικά μέσα από την πολιτική και τις θέσεις τους.

Μια έτσι, μια γκιουβέτσι και μια κοκορέτσι, έχει γίνει το στομάχι τους το ίδιο με τα μυαλά τους.


Rosa Lou

mpouzonio είπε...

Φοιτητικές εκλογές 1991 συνσφυροδρέπανοι. Ποσοστό 14%.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον τους ωραιοποιεί τους ΕΑΑΚίτες το κείμενο.
Εγώ θυμάμαι ως ΕΑΑΚίτη το γιό του Στέφανου Μανίκα να ωρύεται ενάντια στην ΚΝΕ για τα λεφτά των εργαζομένων στις σοσιαλιστικές χώρες. (Ενώ ο σοσιαλιστής μπαμπάς του έφαγε δια χρηματηστηρίου τα λεφτά των καπιταλιστών , όπως ακούγεται εδώ και δέκα χρόνια).

Μπάμπης, ο φιλος του λαού που πολεμάει τους σοσιαλδημοκράτες

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά είναι πολύ επιβλητική η έλλειψη χιούμορ από τους ΕΑΑΚιτες. Τόσο πολύ άλλαξαν τα χρόνια που λείπω από το Πανεπιστήμιο ρε παιδί μου;
Με όλα τους τα στραβά τουλάχιστον είχαν αίσθηση του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού. Εκτός αν φράσεις του τύπου
"τουλάχιστον θα υπάρχουν μερικές σελίδες στην ιστορία των τελευταίων 20 χρόνων των αγώνων του λαού μας που δεν ξέρω αν θα γράφει των ή την αλλά σιγουρα θα γράφει ΕΑΑΚ ΕΑΑΚ ΕΑΑΚ."
εμπίπτουν στην κατηγορία του αυτοσαρκασμού... Μεγάλα λόγια!
Πάντως τελευταία η αλλαγή στον χώρο τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Τη δεκαετία του '90, από την οποία έχω εμπειρίες, τα παιδιά που ήταν στα ΕΑΑΚ είχαν κάποιες μαρξιστικές αναφορές. Δεν ήταν μακριά και η διάσπαση - τιμωρία για τον δεξιό οπορτουνισμό μέσα στο κόμμα... Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι, τουλάχιστον στη σχολή μου, η πλειοψηφία των τότε ΕΑΑΚιτών πλέον βρίσκονται κοντά στο ΚΚΕ. Μπορούμε να πούμε ότι η ουσιαστική έλλειψη της ΚΝΕ, η αντεπανάσταση που ήταν χρονικά κοντά και η σύγχυση που αντικειμενικά υπήρχε επέδρασε ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των ΕΑΑΚ. Βέβαια αν το 1991 είχαν 14% και μετά από λίγο καιρό πέσαν σε μονοψήφιο σε χώρο που παίζαν μπάλα σχεδόν μόνοι τους, είναι φανερό πόσο κοντά ποδάρια είχαν... Χωρίς καμία εκλογικίστικη λογική, απλά ως ένδειξη.
Σήμερα συνολικά ο "αριστερίστικος" χώρος έχει μεταλλαχθεί. Ανακάτωμα αναρχικών θέσεων με "αγανακτισμένους", αντιΚΚΕδισμός διαφορετικής υφής με τότε, βερμπαλισμός (το μόνο σταθερό). Και έλλειψη χιούμορ...

ΑΚ47 είπε...

Κρίμα και σε διάβαζα...Μάλλον χαζοχαρούμενο μου φάνηκε αυτή τη φορά, παρά αστείο.Ίσως και λίγο κωλοπαιδίστικο...Ίσως κάτι που θα περίμενα να διαβάσω στην Espresso ή μπορεί και στο ΘΕΜΑ...Καλή συνέχεια κομπλεξικούλη και να διαβάζεις Φρομ λίγο πιο προσεκτικά...

Ανώνυμος είπε...

Η εγγενής αντίφαση της ανάρτησης αυτής είναι ότι περιγράφει το χώρο του ΕΑΑΚ με εαακίτικο τρόπο: Χαβαλές, φοιτητοχαλαρότητα, παρεοσχολιασμός, και ουδεμία νύξη για το πολιτικό σκέλος.

raskolikas είπε...

(εγώ ήμουν ο ανώνυμος των 3 Φεβρουαρίου 2012 2:39 μ.μ. ξέχασα να βάλω όνομα)

Α ρε απολίθωμα, πώς κατάφερες με μία μόνο χαβαλεδιάστικη ανάρτηση να ανατρέψεις το ζωτικό ψεύδος ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου...

Το αξιοσημείωτο είναι πως με το χιουμοράκι κατάφερες αυτό που δεν μπορείς να καταφέρεις με αναλύσεις επί αναλύσεων πολιτικών θέσεων. Λογικό. Το μόρφωμά τους είναι απλώς μια αριστερή ΔΑΠΑΣΠ. Δεν έχουν ιδεολογία, ή μάλλον η ιδεολογία τους είναι το λάιφσταιλ, η παρεούλα, ο χαβαλές, τα πάρτυ, αυτό που αποκαλούμε "φοιτητική ζωή" αλλά με αριστερή βιτρίνα και αγωνιστικό άλλοθι. Ακόμα και όσοι εξ αυτών θεωρητικολογούν, το κάνουν ως αυτοσκοπό στα πλαίσια της πιο ειδικής μορφής πραγμάτωσης αυτού του λάιφσταιλ: Όπως μέσα στη ΔΑΠΑΣΠ εκτός από το κομματόσκυλο, τον φανατικό φίλαθλο, τον ηλεκτρονικάκια, τον πηδήκουλα, μπορεί να πετύχεις έναν επιστημονιστή που λιώνει στο διάβασμα με τα της σχολής, το ίδιο και στα ΕΑΑΚ κάπου μπορεί να πετύχεις και κανέναν που διαβάζει Φρομ, Μαρκούζε, Λακάν, Αλτουσέρ, και οτιδήποτε άλλο εκτός από Μ-Ε-Λ-Σ (παλιότερα ίσως ξέφευγε κανένα ανάγνωσμα Μάο, τώρα όχι πια) και να το παίζει διανοούμενος.
Δεν είναι απλώς αδιάβαστοι, είναι μεταμοντέρνα αδιάβαστοι. Ή αδιάβαστα μεταμοντέρνοι. Δεν ξέρω μπερδεύτηκα.
Η μόνη τους ιδεολογική σταθερά είναι ο χυδαίος αντικομμουνισμός.

Αναυδος είπε...

Εμενα πάντως δε μου λυθηκε ποτέ η απορία πως οι μέχρι τότε θανάσιμοι εχθροί (συσπειρώσεις, ναροκνιτες) κατέληξαν σε γάμο το 1990-91. Μπροστά σε αυτή την οβιδιακή μεταλλαξη δεν πιάνει μία το ‘βρωμικο ‘89’. Μου θυμιζει το τραγουδακι του σαβοπουλου ο γραμματεας μαζι με τον αλητη , η παρθενα με τον σατανα.

Ανώνυμος είπε...

Πω κι εγω ειχα δει ΚΚε να πηγαινει την κόρη του στο ιδιωτικό σχολείο με τη μερσεντες, άρα το ΚΚΕ είναι γελοίο. Ωχ είχα δει και ΚΝιτισσες να κάνουν πάρτυ αποφοίτησης σε κλαμπ, άρα τα αρχικά ΚΚΕ κανείς δεν ξέρει τι σημαίνουν. Α είχα δει και ΚΝιτες να εξαφανίζονται με τη σφραγίδα του ΔΣ αντί να σφραγίσουν ψήφισμα για τους συλληφθέντες τη 6η Δεκέμβρη. BITCH FIGHT


για τη γραμμή τίποτα έχουμε να πούμε ή όχι; Όχι, ε;

ΕΑΑΚίτισα που ξυπναει το μεσημερι και παει μονο για τσιπουρα ενω αρνειται να ακολουθησει γραμμη αν δει οτι διαφωνει εστω και λιγο

Ανώνυμος είπε...

raskolika

κόψε τα ληγμένα ρε ΖΩΟΝ

εκτίθεσαι

Ανώνυμος είπε...

Λουμπεν Αριστεριστής

Φίλε έχω κάνει 2ημερη διαδικασία που τελείωσε την 3ιτη μέρα δεν μπορείς να μου λες οτι δεν έχω χιούμορ. Αυτό που πονάει παντως κάθε Κνιτη ή φρικιό είναι ότι το ΕΑΑΚ είναι το μόνο που υπερασπίστιηκε και πίστεψε στο φοιτητικο κινημα των τελευταίων 20 χρόνων. Και συγγνωμη αλλά στο ελλάντα το φοιτητικό κίνημα έχει και μια μικρή παράδωση και ιστορία άρα μάλον κάτι κάναμε. Γι'αυτότα 20 ΕΑΑΚ κατα βάση είναι τα 20 τελευταία χρόνια αγώνων των φοιτητων. Αυτα

haridimos είπε...

Στις φοιτητικές/σπουδαστικές το 1991 δεν υπήρχε Πανσπουδαστική (εκτός ΤΕΙ Πειραιά και ορισμένων άλλων θυλάκων) και η Πανσπουδαστική ΔΕΝ ήταν ΚΚΕ . Υπήρχε ακόμα ο ενιαίος ΣυνασπισμοΚΚΕ με τα σχήματα που είχε πρωτοεμφανίσει το 1989, αλλάξανε μορφή-όνομα το 1990 (που είχαν φύγει η μετέπειτα ΝΑΡίτες) και μόνο το 1992 ξαναεμφανίστηκε η ΠΚΣ πλέον (και όχι ΠΣΚ όπως τη μάθαμε οι παλιοί).
Σαν ΕΑΑΚ γίνεται καταγραφή από το 1992.
Το 1991 υπήρξε καταγραφή αλλά με άλλο όνομα . Στα ΤΕΙ πχ είμασταν "Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση των Ανεξάρτητων Αριστερών Σχημάτων".

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δύο απλά πράγματα, γιατί έχει χαθεί η μπάλα.
Τους γάμους τους άφησα στο τέλος για να έχουμε χάπι εντ, σαν παλιά ελληνική ταινία. Ο γάμος για τον οποίο με ενδιέφερε να γράψω ήταν αυτός στον οποίο βρέθηκα. Το όλο σκηνικό ήταν πολύ ωραίο και τους παραδέχτηκα τους εαακίτες. Για τον άλλον, το προσπέρασα με μία φράση. Αν ήθελα να κάνω κουτσομπολιό, θα ήταν το μόνο εύκολο. Ο τάδε και η τάδε. Ή έστω την οργάνωσή τους. Κι ο νοών νοείτω.
Αν θέλετε να πιαστείτε από αυτό για να σταματήσετε να διαβάζετε το μπλοκ η ώρα η καλή. Δεν χρειάζεται άλλοθι.

Τρία χρόνια πριν, στα 17χρονα, ίσως να με πείραζαν κάποια σχόλια. Ειδικά τα δακρύβρεχτα αυτών που με πίστεψαν, αλλά έπεσαν έξω. Τώρα απλώς διασκεδάζω με σχόλια τύπου τσουκαλά (άντε γεια) και θεωρίες συνωμοσίας για το κέντρο που με κινεί και του κάνω εκδούλευση, ξεπουλώντας το αριστερίστικό μου παρελθόν. Κι ύστερα σου λέει ότι ο χώρος δεν έχει χιούμορ. Μαλακίες..

Υγ: γιατί δεν είναι σοσιαλιστική παραγωγική σχέση ο κεντρικός σχεδιασμός;
2: όποιος ξέρει για ασπιρίνες, ας δώσει χάπια στο λαό..

Ανώνυμος είπε...

κακα σχολια ρε παιδια,πολυ κακα,μαλλον θα βιαζεστε να μαζεψετε οικονομικη ενισχυση για τους πολυ συντομα κιαλλους απολυμενους της τυποεκδοτικης και 902,τωρα που εχει κριση και η επιχειρηση....

raskolikas είπε...

Ανώνυμε των 3 Φεβρουαρίου 2012 3:26 μ.μ.

το ΕΑΑΚ είναι το μόνο που υπερασπίστιηκε και πίστεψε στο φοιτητικο κινημα των τελευταίων 20 χρόνων

Ναι.
Γι' αυτό το φοιτητικό κίνημα τα τελευταία 20 χρόνια είχε τόσες πολλές και τιτανομεγιστοτεράστιες, ποσοτικά και ποιοτικά, νίκες.
Τι να πρωτοθυμηθώ. Είναι τόσες πολλές που δεν μου 'ρχεται καμία στο μυαλό.
Α κάτσε θυμήθηκα.
Έπεσε ο νόμος Κοντογιαννόπουλος το '90, αν θυμάσαι ήταν το φοιτητικό κίνημα που τον έριξε, ο Τεμπονέρας ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και έπεσε νεκρός από χτύπημα τραμπούκου ΔΑΠίτη φοιτητή μέσα σε κατάληψη της σχολής του...
Το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να ανακόψει την ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ.
Επίσης το φοιτητικό κίνημα έριξε το νόμο Αρσένη, αλλά έριξε και τον ακόμα πιο αντιδραστικό του Ευθυμίου.
Α να μην ξεχάσουμε και το ότι έριξε το νόμο Γιαννάκου.
Και βεβαίως κατάφερε να ρίξει το νόμο Διαμαντοπούλου.
Αλλά το κυριότερο είναι η πλούσια αγωνιστική παράδοση που άφησε. Γι' αυτό άλλωστε σήμερα τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε εξεγεριακό αναβρασμό. Κανένας φοιτητής δεν διαβάζει για την εξεταστική του, παντού γίνονται πολύμορφες εκδηλώσεις, καταλήψεις και πορείες, οι φοιτητές αγωνίζονται όχι μόνο για την παιδεία αλλά και για την κοινωνία!

Το μόνο πράγμα που κατάφερε να κάνει το φοιτητικό κίνημα τα τελευταία 20 χρόνια είναι να σπρώξει τον ΓΑΠ να καταψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος για μικροπολιτικούς λόγους ώστε να προκαλέσει εκλογές - άλλωστε αμέσως μετά που βγήκε το κόμμα του έσπευσε να παραβλέψει τη μη αναθεώρηση και προχώρησε κανονικότατα σαν να είχε γίνει.

Οι λόγοι είναι πολλοί, και όλοι πατάνε σε δύο πόδια:
α) Το φοιτητικό κίνημα εν γένει δεν υφίσταται ως τέτοιο αυτόνομα, παρά ως κομμάτι του ευρύτερου ταξικού εργατικού κινήματος. Η φοιτητική νεολαία δεν αποτελεί διακριτό κοινωνικό υποκείμενο, και φυσικά όχι επαναστατικό!
β) Η ανεπάρκεια και ανικανότητα του οπορτουνισμού, όπως π.χ. τα ΕΑΑΚ, να καθοδηγήσει νικηφόρα οποιοδήποτε τμήμα του ταξικού κινήματος.

Ανώνυμος είπε...

Χαρακτηριστικη σκηνη καθε διημερου που γινοτανε στο εμπ στην πατησιων ητανε την τριτη μερα το πρωι να σκανε φοιτητες αρχιτεκτονες με μακετες και σχεδιαστικα και να βλεπουν ταλαιπωρημενους εαακιτες να τσακωνονται ακομα για την 3η παραγραφο του τετρασελιδου.

ΥΓ1.Το χιουμορ δεν ειναι κατι αντικειμενικο για να μπορει να λεει ο καθε κνιτης ποιος εχει η δεν εχει...το περιεργο παντως θα ηταν να εχουν χιουμορ οι μοναχικες ψυχες (καπως ετσι δεν περιγραφεται και στο κειμενο?) που δεν ειχαν παρεες στο λυκειο,και να μην εχουν αυτοι που τουλαχιστον ειχανε και κανα φιλο να λενε τη μαλακια τους.

ΥΓ2.Οποιος ΔΕΝ ξερει για ασπιρινες ειναι πουθενας και χτεσινος (η πολυ πιτσιρικας)...

ΥΓ3. 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΑΚ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. ΕΜΕΙΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ.

η παπαρηγα η καλη είπε...

Καλο,αλλα με ενα χρονο καθυστερηση,το 1991 "ιδρυθηκαν" τα ΕΑΑΚ.

Φημες λενε πως το αρχικο ονομα ηταν να ειναι ΕΑΚ,και αλλαξε την τελευταια στιγμη,πανω απο την πρωτη αφισα (η το πρωτο κειμενο-διακηρυξη,εδω ουτε οι φημες ξερουν ακριβως) αφου παρατηρησε μια συντροφισσα πως το ΕΑΑΚ ειναι πιο ωραιο και ευηχο(!!!!!!!!!!!!!!!)

Ανώνυμος είπε...

Κλαίω με τον κνίτη στο πρώτο comment που παρεξηγήθηκε γιατι των είπαν μοναχικό και χωρίς γκόμενα...

Ανώνυμος είπε...

Ωρε μπρεζνιεφικο απολιθωμα, δεν ηξερα οτι ησουνα στο γαμο, να σου ξαναζηταγα αυτογραφο...

ΕΑΑΚιτισσα
ΕΕΚιτισσα
που
δεν
ξυπναει
μεσημερι

ΥΓ:καλο το κουτσομπολιο αλλα να το κανεις με τις φιλαρες σου στα καφενεια οταν δεν κανεις πολιτικη δουλεια.
ΓΚΕΤ Ε ΠΟΛΙΤΙΚΑΛ ΛΑΙΦ ΝΤΙΑΡ

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΠΡΩΪΝΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΚΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρέπανο: Είκοσι χρόνια ΕΑΑΚ

χαίρομαι που το σχόλιο που είχα γράψει για τον τρόπο που στρατολογεί το ΝΑΡ έχει τόση μεγάλη πέραση μετά τόσο καιρό. Αν πάντως αυτός ο raskolikas που μάλλον είναι άλλος από τον σ. raskolnikov επιμένει ότι το έγραψε αυτός τότε εξηγείται και το μένος εναντίον της ΕΑΑΚ. Το σχόλιό μου τότε δεν είχε σκοπό να θίξει, αλλά μάλλον να αφυπνίσει τους συντρόφους και βέβαια να περιγράψει μια ιδεοτυπική πραγματικότητα, καθώς δεν ισχύει ακριβώς στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση γράφτηκε για χιούμορ και έτσι πρέπει να γίνει αντιληπτό. Είμαι από τους ανθρώπους που δώσαμε τη μάχη ενάντια στο νόμο Αρσένη. Αν πάρει κανείς το κείμενο του νόμου και δει τι τελικά εφαρμόστηκε τότε θα καταλάβει τη σημασία της μάχης που έδωσε τότε η ΕΑΑΚ. Κορυφαίο παράδειγμα τα ΠΣΕ, μάλλον ξεχάστηκαν από την πάντοτε αφαιρετική μνήμη του ΚΚΕ. Αλλά οι μάχες που έδωσαν οι σ. της ΕΑΑΚ στην Κρήτη, συγκεκριμένα στα Χανιά είναι από τις πιο ηρωικές του φοιτητικού κινήματος. Μηνύσεις, ξύλα, μάχες με τους μαφιόζους κλπ. Άλλο παράδειγμα το έτος με τα παιδαγωγικά που θα προσετίθετο για να πάρει κανείς το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής επάρκειας. Οι σ/οι και οι/ες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την συνεχή και καθημερινή δράση το πέτυχαν. Γνωρίζεις φίλε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα. Ουσιαστικά, μιλάμε για δεύτερο πτυχίο ή κάτι σαν υποχρεωτικό μάστερ. Χάσαμε την επετηρίδα, αλλά δεν ήταν της ΕΑΑΚ αποκλειστικά ήητα, αλλά κυρίως του εκπαιδευτικού κινήματος συνολικά και συγκεκριμένα του κινήματος των αδιορίστων. Από εκεί και πέρα ο καθένας ΕΑΑΚίτης της σχολής του μπορεί να σου πει πόσες μικρές επιτυχίες είχαμε πανελλαδικά σε μικροζητήματα. Όλα αυτά όμως είναι ουσιαστικά.

και από τον νόμο για την Ανωτατοποίηση αλλήθεια τι έμεινε;

Δε συζητάω για το άρθρο 16. Η συμβολή της ΕΑΑΚ σε αυτό καθόρισε όλο το πολιτικό σκηνικό. Εκτος βέβαια και αντιλαμβάνεται ο συναγωνιστής την πολιτική χωρίς ταξική πάλη, μόνο με σχέδια επί χάρτου των αστών.

Από την άλλη η ΚΝΕ αλήθεια τι έκανε; Η μόνη και πραγματική συμβολή της στο νεολαιίστικο κίνημα είναι το μαθητικό κίνημα του 1999. μετά τέλος! Τίποτα! Απλά οικοδομεί....

Η βασική αδυναμία του ΝΑΡ και αυτό ουσιαστικά θίγει το σχόλιο για το πως στρατολογεί είναι ένα είδος αντιανθρωπισμού που κληρονόμησε από την ΚΝΕ. Αντιανθρωπισμός με την εξής έννοια. Η πίστη δηλαδή ότι η πολιτική και μόνο η πολιτική άποψη μπορεί να κερδίσει. Αυτή η αντίληψη υποτίμησε τελικά την προσέγγιση και την στρατολόγηση μέσα από τον κοινωνικό χώρο. Αυτό το κενό κάλυψαν οι Συσπειρωσάδες. Νομίζω ότι οι συνιστώσες της ΕΑΑΚ με όλες τους τις αντιφάσεις τελικά ολοκληρώνουν και συνθέτουν το εγχείρημα καλύπτοντας η κάθε αντίληψη κάποια κενά των άλλων.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ξενέρωτοι κατάντησαν αυτοί οι εαακίτες ρε. Κατάφεραν και έφτασαν το επίπεδο των μουλάδων. Μάλλον η πολλή παρέα με το ΣΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΚ...

Ανώνυμος είπε...

Επρεπε εδω και πολυ καιρο να μας κανεις αυτο το αφιερωμα . . . Λοιπον να πω κι εγω μια ιστορια , 2007 κοινο πλαισιο στη σχολη μου εαακ - πκσ , η συντονιστικη επιτροπη καταληψης κρατησε 12 ωρες , μιλουσε κι η παπαρηγα εκεινη τη μερα στην πολη οποτε ολοι οι κνιτες την ειχαν κανει για την ομιλια και ειχαν αφησει μονο του εναν ο οποιος το μονο που εκανε για 8 ωρες ηταν να βαζει βετο . . .Περιττο να πω οτι το παληκαρι εφυγε σαν μαστουρωμενο απο την διαδικασια ενω οι εαακιτες ηταν ετοιμοι για δευτερο γυρο , βλεπετε ειμαστε εκπαιδευμενοι απο τα διημερα οποτε τα 12ωρα ειναι ψωμοτυρι για μας . . .
ΥΓ.Το μεγαλυτερο συνεχομενο διαστημα που μου ετυχε σαν εαακιτης σε διημερο ηταν 21ωρες οπου ξεκινησαμε στις 6 το απογευμα της κυριακης και τελειωσαμε στις 3 το μεσημερι της δευτερας . . .

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Η ΕΑΑΚ ειναι τεραστια...
Η ΕΑΑΚ ειναι γιγαντια...
Η ΕΑΑΚ εχει την προστασια του Τσακ Νορις...


Ποιος πειτε μου ποιος αλλος...

- εχει ΦΑΕΙ τα χαρτια σε πανσπουδαστικο συνεδριο
-παιζει με σχοινια-μαριονετα ενα χερι πανω απο τα χερια ΠΑΣΠΙΤΟΔΑΠΙΤΩΝ οταν υπογραφουν σε πανσπουδαστικο (μα που αλλου τετοιοι συμβολισμου)
-οταν οι κνιτες λεγαν οτι η ΓΣΕΕ δινει αυξηση μιση φραντζολα ψωμι(ελεος με την λαικιστικη παπαροκνιτια), κρεμασε μια αληθινη ολοκληρη φρατζολα στην σχολη με αφισετακι "αυξηση ΠΑΜΕ- εμεις θελουμε τον φουρνο!"
-εχει χτισει κανονικα καθηγητες μεσα στην αιθουσα
-σβηνει τα φωτα σε πανσπουδαστικα και μπαχαλευει την διαδικασια
-σε συνελευση που μιλαγε κνιτης εβγαλε πανω με ενα ξερο "89"
-οταν τελειωνε η παρεμβαση του εβαζε γυαλια ηλιου και καλουσε τους ΔΑΠιτες για ποκερ στο στεκι?

Προσθεστε κ αλλα!!

Η ΕΑΑΚ περα απ' την καλτιλα της (που ισως πια δεν ειναι λειτουργικη και φαινεται και η ιδια να το αλλαζει) δεν μπορει να κατηγορηθει απο ειληκρινεις αγωνιστες για πουθεναδισμο. Ηταν παντα εκει, ΟΛΟΙ μαζι. ΤΙ και αν παιζαμε και καμια φαπα μεταξυ μας? Εξω τους ριχναμε ολη μαζι σαν μια γροθια.Αυτο θα πει δημοκρατικος συγκεντρωτισμος!! Και παρα τις μικρες (ελαχιστες) δυναμεις της εχει κανει πραγματα στο πανεπιστημιο πολυ δυσαναλογα με το μεγεθος της και σιγουρα περισσοτερα απ την ΚΝΕ (στο φοιτητικο το ξαναλεω) και αυτο λεει κατι.

Για να περασω σε μια προσωπικη κουβεντα με τον σφυροδρεπανο-αν θελει να μου πει την γνωμη του (λατρευω και εγω τις παπαροψυχολογικες ερμηνειες) θα ηθελα να προσθεσω κατι. Οι κνιτες οκ συμφωνω μ αυτο γ τους μοναχικους-πολυ ευστοχο. Η ΕΑΑΚ ομως ξεχασες να πεις πως ή οντως θα μαζευει τους σελεμπριτις ή το απολυτο περιθωριο(αυτο το ξεχασες). Και επισης να πω μια γνωμη πως οι εαακιτες οι σοβαροι ειναι πολυ πιο καλοι πολιτικα και πολυ πιο ψαγμενοι απο τους αντιστοιχους κνιτες. Ειδικα με την νεα γενια κνιτων που η ηγεσια φοβουμενη διασπασεις ακολουθει προγραμμα "μογγολοποιησης". Επισης οι εαακιτες(οι "καλοι" παντα) εινα και πολυ πιο ψαγμενη σε θεματα πολιτισμου απο τους αντιστοιχους κνιτες και γενικα ειναι πιο χαβαλε "γαμω τα παιδια". Σε ατομικο και μεμονομενο επιπεδο παντα.. Και αν λετε μια για εαακ οτι δεν εχουν χιουμορ,τοτε με τους κνιτες νεας κοπης θα πρεπει να αυτοκτονησετε κρατοντας στα χερια σας ταινιες μπουνιουελ,μοντυ παυθον και αστεριξ...

Ενας ΕΑΑΚιτης

ΥΓ. Δεν ειμαι κνιτης, ειμαι εαακιτης, στα 13 μου σκοτωσα ΟΝΝΕΔιτη,
Στα 15, στις καταληψεις, ημουνα μεσα με πορειες και συλληψεις..

συνεχιζει αλλος!

Ανώνυμος είπε...

σκοτωσε κι εσυ εναν εαακιτη, μπορεις

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όποιος δεν ξέρει για τις ασπιρίνες, μπορεί απλά να είναι πολύ σαλονικιός για να το ξέρει. Αλλά και το πουθενάς μου κάνει.

Κι εγώ το 91 νόμιζα, αλλά ακολούθησα τις εκδηλώσεις για τα εικοσάχρονα που γίνονται φέτος νομίζω. Εκτός κι αν ήταν προγραμματισμένες για πέρσι κι άργησαν κατά τα ειωθότα.

Όχι ρε σφισσα. Το γκετ ε λάιφ είναι τόσο πρωτότυπο στο ίντερνετ που εγώ πρέπει να σου ζητήσω το αυτόγραφο.
Ζήτα από το γαμπρό να σου δείξει τις φωτογραφίες να με δεις. Εκτός κι αν με έχουν ξύσει.

Προτελευταίε ανώνυμε, συμφωνώ για τον πολιτισμό -αν μιλάμε για νέα, εναλλακτικά πράγματα, όχι γενικά. Για το επίπεδο της θεωρητικής κατάρτισης η εικόνα που έχω είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Εκτός κι αν μιλάμε για το δόγμα του σοκ, ζίζεκ, μπαντιού κι άλλους μη κλασικούς.
Αλλά χαίρομαι που -εσύ τουλάχιστον- έπιασες το προλετκαλτ νόημα της ανάρτησης και δε μου πάει καρδιά να διαφωνήσω έντονα για τα υπόλοιπα.

Ανώνυμος είπε...

σπιτωμένος γάτος

ένα θέμα είναι ότι το χιούμορ του σφυροδρέπανου περνά κρίση (δομική μάλλον) και επανέρχεται σε γνωστούς τόπους, κάτι σαν τον ύστερο Αγγελόπουλο που έκανε τα ωραία πλάνα αλλά με προσωποκεντρική ματιά. αλλά όσοι περιμένουν να διαβάσουν αναλυσάρες στα σχόλια ενός μπλογκσποτ ντοτ κομ είναι στην πραγματικότητα αυτοί που πρέπει να γκετ ε λάιφ.
γενικώς υπάρχει ένα παραδοσιακό κόμπλεξ από κνίτες έναντι εαακ το οποίο όσο επιβεβαιώνεται τόσο με ανεβάζει.

Ανώνυμος είπε...

ορθο για το γκετ ε λαιφ...

αλλα εγω σε ειπα ΓΚΕΤ Ε ΠΟΛΙΤΙΚΑΛ ΛΑΙΦ ΝΤΙΑΡ.

δυσκολο για σενα...;
κατσε στο πισι να κανεις κουτσομπολιο με πολιτικαντικη εσανς.

Ανώνυμος είπε...

Οι αντιδράσεις εδώ θυμίζουν λίγο τις αντιδράσεις των θαυμαστών του mikeius σε προηγούμενο κείμενο. Είναι ζήτημα αυτό άραγε; Πάντως και στις δύο περιπτώσεις το επίδικο (λατρεμενη εαακιτολέξη) ήταν μία πρόταση σε ολόκληρο το κείμενο.
Αλλά τουλάχιστον ανεβάζουν άλλους. Καλό είναι να είμαστε ανεβασμένοι για όποιον λόγο κι αν συμβαίνει αυτό.

mariori

Ανώνυμος είπε...

το κομπλεξ των κνιτων εναντι των εαακιτων ειναι δυστυχως το κομπλεξ της εργατικης ταξης εναντι των μικροαστων, μετα απλως μεγαλωνουμε εμεις οχι οι εαακιτες

Ονειρμός είπε...

@raskolikas

''Το μόρφωμά τους είναι απλώς μια αριστερή ΔΑΠΑΣΠ. Δεν έχουν ιδεολογία, ή μάλλον η ιδεολογία τους είναι το λάιφσταιλ, η παρεούλα, ο χαβαλές, τα πάρτυ, αυτό που αποκαλούμε "φοιτητική ζωή" αλλά με αριστερή βιτρίνα και αγωνιστικό άλλοθι. Ακόμα και όσοι εξ αυτών θεωρητικολογούν, το κάνουν ως αυτοσκοπό στα πλαίσια της πιο ειδικής μορφής πραγμάτωσης αυτού του λάιφσταιλ: Όπως μέσα στη ΔΑΠΑΣΠ εκτός από το κομματόσκυλο, τον φανατικό φίλαθλο, τον ηλεκτρονικάκια, τον πηδήκουλα, μπορεί να πετύχεις έναν επιστημονιστή που λιώνει στο διάβασμα με τα της σχολής, το ίδιο και στα ΕΑΑΚ κάπου μπορεί να πετύχεις και κανέναν που διαβάζει Φρομ, Μαρκούζε, Λακάν, Αλτουσέρ, και οτιδήποτε άλλο εκτός από Μ-Ε-Λ-Σ (παλιότερα ίσως ξέφευγε κανένα ανάγνωσμα Μάο, τώρα όχι πια) και να το παίζει διανοούμενος.
Δεν είναι απλώς αδιάβαστοι, είναι μεταμοντέρνα αδιάβαστοι. Ή αδιάβαστα μεταμοντέρνοι. Δεν ξέρω μπερδεύτηκα.
Η μόνη τους ιδεολογική σταθερά είναι ο χυδαίος αντικομμουνισμός''.

Από τα πιο εμπαθή και ελεεινά σχόλια που έχω διαβάσει ποτέ, όσο διαβάζω τελοσπάντων στην blogoσφαιρα.

Ας δούμε λοιπόν τι λες.

Τα ΕΑΑΚ είναι μια αριστερή ΔΑΠΑΣΠ. Αν κάποιος Εαακίτης είναι λίγο πιο ''διανοούμενος'' κλπ, αυτός το κάνει με ''αυτοσκοπό'' να πραγματώσει αυτό το δαπιτοπασπίτικο με αριστερή προβιά life-style. Ιδεολογική σταθερά είναι ο ''αντικομμουνισμός''.

Ξέρεις ο χυδαίος υλισμός, όπως και ο απόλυτος εμπειρισμός=ιδεαλισμός.
Μπαρούφες λες σε αυτό το σχόλιο, από πάνω μέχρι κάτω. Το επόμενο σχόλιό σου καλύτερο ήτανε.
Όσο για το ''μεταμοντέρνο'', για όρισέ το μας λίγο, λογικά το κατέχεις.

@Σφυροδρέπανο

Αν ο κεντρικός σχεδιασμός Σφυροδρέπανε εκπονείται από ένα (1) άτομο, είναι σοσιαλιστική σχέση παραγωγής? Στην καλύτερη περίπτωση μιλάς για την νομοτελή ανάγκη σχεδιασμού σε μια κοινωνία με κρατικοποιημένα/τυπικά κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής (''σχεδιοτέλεια''), η οποία είναι σχέση παραγωγής, αλλά σοσιαλιστική ή μη, έτσι απλά μπορείς να το κρίνεις? Μα έτσι ο ''κεντρικός σχεδιασμός'' είναι μια αυταξία, άσχετα από την συμμετοχή των άμεσων παραγωγών. Αυτό απηχεί και την αντίληψη του ΚΚΕ, που μελέτησε στην ΕΣΣΔ την ''βάση'' και μετά θα μελετήσει το ''εποικοδόμημα'',με τις αρμοδιότητες των σοβιέτ να είναι ''εποικοδόμημα''.

κανενας είπε...

"τουλάχιστον στη σχολή μου, η πλειοψηφία των τότε ΕΑΑΚιτών πλέον βρίσκονται κοντά στο ΚΚΕ"...XAXAXAXA! Αυτά τα λέει το κόμμα για να σας συσπειρωσει?!?

1. Respect στο άρθρο του σφυροδρέπανου γιατί είχα καιρό να ακούσω/διαβάσω/συμμετάσχω σε "κακή" συνδικαλιαρικο-πολιτική διαμάχη ΕΑΑΚ με Κνε και πραγματικά ψοφάω για τέτοια. Όχι τίποτα άλλο, αλλά κάποιος που το είπε πριν ότι οι νέοι κνιτες δεν την παλεύουν...δίκιο έχει...πού οι παλιοί καλοί καιροί που αν δεν έφευγαν τουλάχιστον 3 ατάκες από το τραπεζάκι του ενός προς του άλλου δεν τη βγάζαμε τη μέρα!
2. Πιο πολύ respect στο σφο που έγραψε το σχόλιο περί στρατολόγησης για τον τρόπο που το εξηγεί εδώ. Χρειάζονται και αυτά για να μην ξεφεύγει η κουβέντα σε σαχλαμάρες(βλέπε raskolikas)
3. Ακόμα πιο πολύ respect σε όποιο σχήμα είχε κάνει το σκηνικό με τη φρατζόλα! Το λάτρεψα και γέλαγα πόση ώρα! Γιατί στην καφρίλα είμαστε απλά οι ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ!!! ΕΑΑΚ - καφρίλα και κάτι άλλο δε λέμε?!

Τέλος, ένα σχόλιο προς όλους όσους λένε ότι "σιγά δεν είμαστε και τίποτα σπουδαίοι/τι έχουν κάνει τα ΕΑΑΚ κλπ":
Δεν θα απαντήσω σοβαρά γιατί το όλο κλίμα εδώ με κάνει να γελάω με το να μου φέρνει στο νου δεκάδες αναμνήσεις, απλά σκεφτείτε λίγο το πιο μικρό, το πιο απλό... Για πια άλλη παράταξη του ελληνικού πανεπιστημίου έχει χυθεί τόσο μελάνι (αληθινό και ηλεκτρονικό) όχι μόνο για σοβαρή κριτική, αλλά και για σάτιρα και λάσπη? Για ποιας άλλης παράταξης τα 20 χρόνια ύπαρξης γράφεται άρθρο - λασπολογία όπως αυτό εδώ και από κάτω μαζεύονται 55 σχόλια σε λιγότερο από 2 μέρες? Ψάξτε στα διάφορα site και blog να βρείτε και καλύτερα παραδείγματα (εδώ ο άλλος έκατσε και μας έγραψε βιβλίο -"εαακίτες:ζουν ανάμεσά μας"!!!).
Και αν σκεφτείς ότι α) δεν είμαστε καθεστωτική δύναμη για να μας κάνουν αντιπολίτευση, β) ούτε καν κόμμα δεν έχουμε (όπερ μεθερμηνευόμενον εστί "κανονικά δεν θα πρεπε να μας ξέρει ούτε η μάνα μου, αλλά μας ξέρει"), και μόνο το γεγονός ότι ασχολείστε τοοοσο πολύ μαζί μας μάλλον σημαίνει ότι κάτι κάνουμε! Όσα έχουν γραφεί για εμάς δεν θα γραφούν ποτέ για ΣΥΝ, ΚΟΕ, Μ-Λ, ΑΝΑΡΧΙΑ ή όποιον άλλο και είναι σίγουρο ότι ούτε για την τρανή ΚΝΕ με τα πόσα χρόνια ιστορίας δεν κυκλοφορούν τόσα χιουμοριστικά βιωματικά άρθρα-αφιερώματα στα διάφορα blog. ΤΑ σχήματα ΤΗΣ ΕΑΑΚ είναι το πιο πετυχημένο πείραμα της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικης αριστεράς μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο !



Και για να συστηθώ:
... 8 Μαρτη 2007 ... Ημουν κι εγω στην 1η αλυσίδα...

Ανώνυμος είπε...

20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΑΚ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ

και αφηστε τους αλλους να κουρευονται και να πιστευουν τις μπουρδες περι οπορτουνισμου και λοιπων παπαριων,ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΟΤΕ...

Ανώνυμος είπε...

Πετιεμαι για να διηγηθω ιστορια που αποδεικνυει ποσο εχουν κρυωσει τα αιματα αναμεσα σε κνε και εαακ τον τελευταιο καιρο, οπως σωστα επεσημανε προηγουμενος εαακιτης.

Ηταν λιγες μερες μετα τη δολοφονια του Κοτζαριδη και κατεβαζαμε ψηφισμα του γνωστου κουκουεδιστικου περιεχομενου για τις ημερες. Τη γενναια σταση ("μη μας δειρετε καλε αναρχικοι, σας παρακαλουμε") και τα μικροαστικα αντανακλαστικα σε καθε μυ του σωματος της αντικαπιταλιστικης αριστερας στα πανεπιστημια τα γνωριζουμε ολοι νομιζω, οποτε δεν τα θυμιζω. Το δσ κυλησε αργα αλλα χωρις παρατραγουδα, παρα το αντιπαραθετικο πλαισιο των εαακιτων σε στιλ μεγκα και σκαι, οταν περιγραφουν Ισραηλινους να σφαζουν Παλαιστινιους.

Τοποθετηθηκαν κι αυτοι κι εμεις. Εμεις διευκρινιστικα και αυτοι ενα δισελιδο κατεβατο μετα απο δικη μας ερωτηση, το οποιο ερχοταν σε πολλα σημεια σε αντιθεση με το ιδιο τους το ψηφισμα, αλλα εαακ εισαι σε λεω ξερωγωναπουμεκαινταξ.

Μετα το τελος του δσ (ψηφιστηκε το δικο τους πλαισιο γιατι τους στηριξε η πασπ) κι αφου οι δαπιτισσες πηγαν επιτελους για ψωνια που μας πρηζανε ολη την ωρα, πηγα με μια συντροφισσα απο το τραπεζακι τους για να παρουμε κατι που τους ειχαμε αφησει να διαβασουν. Το διαβαζαν ακομα. Περιμεναμε λιγο πανω απο τα κεφαλια τους, αλλα ψιλοαργουσαν κι εμεις βιαζομασταν. "Αντε ρε μαλακες, βιαζομαστε". Κι εκει πετιεται μεγαλοεαακιτης (και υψηλοβαθμος και μεγαλος σε ηλικια), μας χαμογελαει παιχνιδιαρικα και λεει: "Γιατι, εχετε να περιφρουρησετε τη Βουλη?"

Γυρναμε και τον κοιταμε μ'εκεινο το υφος που κοιταει ο Black Adder οταν εχει ακουσει τη μεγαλυτερη μαλακια στη ζωη του. Μεχρι την επομενη. Μας κοιταει. Τον κοιταμε. Μας κοιταει, τον κοιταμε. Οι υπολοιποι εαακιτες (εκτος απο κεινον που διαβαζε ακομα) κοιτανε ποτε εμας και ποτε αυτον λες και βλεπουν αγωνα τεννις. Δεν μιλαμε.

Το παιδι που τελειωσε το διαβασμα, μας δινει το φυλλαδιο μας, ανταλλασσουμε "γεια" και "καλα μεσημερια" με ολους και φευγουμε.

Αυτο ηταν. Ουτε νευρα, ουτε κακιες αλλες, ουτε ξυλο. Ισως επαιξε ρολο το γεγονος οτι ημασταν σχεδον ολοι καποιας ηλικιας, γνωριζομαστε σχετικα καλα μεταξυ μας και ειμαστε πιο ψυχραιμοι, αλλα ειναι επισης γενγονος οτι τα αιματα κρυωσαν.

Μου φαινεται πρεπει να μπει η νεολαια του λαος στα πανεπιστημια, αλλιως......

Κασπερ

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=2aZSJ8V0VQs

Αυτή την πρώτη αλυσίδα εννοείς? οπως και τοσες "χιλιαδςες" χρονια ..Εακ με πετρες και καδρονια..

Ανώνυμος είπε...

Παντως ρε απολιθωμα εχω ενα παραπονο κι εγω σαν εαακιτης , μπηκαμε στην τριτη δεκαετια της ζωης μας και τα επισημα εντυπα του κομματος (οδηγητης,ριζοσπαστης) παντα μας βαζουν στο ιδιο τσουβαλι με την αρεν - συριζα , μια αυτοτελη αναφορα σε μας δεν μπορουν να κανουν . . . , μα τοσο φτυσιμο ρε παιδι μου . . .

Κώστας Α. είπε...

Τα ΕΑΑΚ δημιουργήθηκαν μέσα στα πανεπιστήμια κατά βάση από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είχαν έρθει σε ρήξη και στη λογική αλλά και στη πρακτική του συμβιβασμού και της ταξικής συνεργασίας που κυριάρχησε με τη τζανετακιάδα και σε όλη την αντεπαναστατική λαίλαπα που ακολούθησε τις καταρρεύσεις. Ενάντια στο γενικό κλίμα της υποταγής, γύρω από αυτή συσπειρώθηκαν τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία. Πολιτική, ιδεολογική σύγχυση μέσα σε αυτά; Σίγουρα.
Αλλά ξεχνάνε κάτι και οι κνίτες και οι εαακίτες: τα εαακ δεν είναι παράταξη. τα εαακ δεν είναι καν μέτωπο (το "ενιαία" είναι η πιο αποτυχημένη ονοματοδοσία στην ιστορία του κινήματος). τα εαακ είναι απλά μια συσπείρωση δυνάμεων, που σε ένα γενικό ιστορικό βάθος, κατάφερε να αποτελεί ό,τι πιο αριστερό υπάρχει στα πανεπιστήμια, συγκριτικά τουλάχιστον με κνίτες και συριζαίους. αρκεί αυτό; προφανώς κι όχι. αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει η κριτική μας στο θέμα.
ακριβώς επειδή τα εαακ δεν είναι ούτε παράταξη, ούτε καν μέτωπο, δεν έχει και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, πέρα από γενικόλογες αρχές. Έτσι η ποικιλία των εαακ διαφέρει στον χώρο, ανά σχήμα, και στον χρόνο, με τα εαακ να αντανακλούν απευθείας την κατάσταση που βρίσκεται συνολικά το φοιτητικό κίνημα κι ακόμα παραπέρα. σε περιόδους ανόδου, τα εαακ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (όχι απαραίτητα σωστοί μέχρι τέλους), σε περιόδους ύφεσης επικρατούν οι πιο ρεφορμιστικές κι οπορτουνιστικές δυνάμεις και γραμμές εντός τους κι ακούς τερατωδίες. Αυτή είναι η αλήθεια για την φύση των εαακ. Η κριτική δύσκολα μπορούν να γίνουν για μια κοινή, γενική, "φυσιογνωμία". Κατά την γνώμη μου η κριτική πρέπει να γίνεται επί την συγκεκριμένης κάθε φορά πράξης.

Ανώνυμος είπε...

Σωστος ο προηγουμενος , η πολιτικη ενοποιηση των σχηματων ειναι παντα ζητουμενο και ποτε δεδομενο .

Ανώνυμος είπε...

εαακ , το καλυτερα οργανωμενο χαος του κοσμου . η δραση του στα πανεπιστημια ειναι κτ σαν τον δαιμονα της ταζμανιας στα καρτουν ,κ οποιος καταλαβε,καταλαβε

raskolikas είπε...

Ο "κανένας" 4 Φεβρουαρίου 2012 5:25 π.μ.
τοποθετεί σε λίγες μέσα λέξεις ένα ωραίο πλαίσιο για την περαιτέρω ανάλυση των μεταμοντέρνων λαιφσταιλ χαρακτηριστικών της εαακίτικης ιδεολογίας:

σκεφτείτε λίγο το πιο μικρό, το πιο απλό... Για πια άλλη παράταξη του ελληνικού πανεπιστημίου έχει χυθεί τόσο μελάνι (αληθινό και ηλεκτρονικό) όχι μόνο για σοβαρή κριτική, αλλά και για σάτιρα και λάσπη? Για ποιας άλλης παράταξης τα 20 χρόνια ύπαρξης γράφεται άρθρο - λασπολογία όπως αυτό εδώ και από κάτω μαζεύονται 55 σχόλια σε λιγότερο από 2 μέρες?

"ΕΑΑΚ: Η Τζούλια Αλεξανδράτου του κινήματος"
ή αλλιώς: αφού ασχολείστε μαζί μας, σημαίνει πως έχουμε αξία

partydog είπε...

"Για ποιας άλλης παράταξης τα 20 χρόνια ύπαρξης γράφεται άρθρο - λασπολογία όπως αυτό εδώ και από κάτω μαζεύονται 55 σχόλια σε λιγότερο από 2 μέρες?"
Καλά μιλάμε αυτό το επιχείρημα με πέθανε! Γιατί στο ίντερνετ μόνο για σημαντικά πράγματα μαζεύεται ο αστρονομικός αριθμός των 55 σχολίων σε 2 μέρες!
Φιλαράκι εγώ με τον κολλητό μου μόνο μπορούμε να καούμε και να κάνουμε 100 σχόλια κάτω από ποστ στο φεισμπουκ σε μία ώρα. Είμαστε πιο σημαντικοί από τα ΕΑΑΚ;
Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον ναι.

partydog είπε...

Σορρυ παιδιά, ο ρασκόλικας το είπε πριν από μένα και μάλλον και πιο εύστοχα!

Ανώνυμος είπε...

"β) Η ανεπάρκεια και ανικανότητα του οπορτουνισμού, όπως π.χ. τα ΕΑΑΚ, να καθοδηγήσει νικηφόρα οποιοδήποτε τμήμα του ταξικού κινήματος. "

Ευτυχώς σφοι της ΚΝΕ που πετύχατε εσείς...
Σας χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για τις τεράστιες επιτυχίες και νίκες σας (θυμίστε μας μερικές) στο φοιτητικό και το πανεκπαιδευτικό (και εργατικό, γιατί όχι) κίνημα.

Οι κωλοτούμπες του 2006-07 να μην ήταν, που λόγω του κινήματος που σας ξερνούσε, των διασπάσεων και της εσωτερικής κρίσης φτάσατε στο σημείο να σέρνεστε πίσω και να στηρίζετε μέχρι και τα πλαίσια των παιδιών του Μπόμπολα και του Τεγόπουλου όπως τους αποκαλούσατε μέχρι τότε αλλά και αργότερα και πραγματικά θα ήσασταν οι μόνοι σούπερ συνεπείς. Δεν πειράζει ο οπορτουνισμός έχει πολλά ονόματα, μη κοιτάτε στον καθρέφτη και θα τον αποφύγετε. Περαστικά στην παιδική σας αρρώστια!

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=KEXWevr16TI

partydog είπε...

@ Ονειρμός
"Αν ο κεντρικός σχεδιασμός Σφυροδρέπανε εκπονείται από ένα (1) άτομο, είναι σοσιαλιστική σχέση παραγωγής?"
Είσαι που είσαι αντικομμουνιστής (πρόσεξε όχι αντιΚΚΕ, αντικομμουνιστής) είσαι και άσχετος. Είναι αδύνατο για μια χώρα αχανή σαν την ΕΣΣΔ να έκανε ένα άτομο τον κεντρικό σχεδιασμό. Είναι αδύνατο να τον έκανε ακόμα και ολόκληρη η κεντρική επιτροπή.Ο σχεδιασμός γινόταν απο τα Σοβιέτ και "δενόταν" σε πανρωσικό επίπεδο από πιο συγκεντρωτικά όργανα.
Αλλά τι κάθομαι και απαντάω; Θα πιάσεις σάμπως να διαβάσεις και κάνα βιβλίο ή θα λες ότι σου λένε; Μαλλον θα διαβάσεις όπως "διάβασες" και τις θέσεις του ΚΚΕ "που μελέτησε στην ΕΣΣΔ την ''βάση'' και μετά θα μελετήσει το ''εποικοδόμημα'',με τις αρμοδιότητες των σοβιέτ να είναι ''εποικοδόμημα''."
Απορώ που τα βρίσκετε αυτά και τα λέτε!

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, κάποιος που διαβάζει μαρξισμό-λενινισμό (οπότε προφανώς όχι η αδιάβαστη ΕΑΑΚ), εκείνοι κιόλας που έχουν κάνει διατριβή στο ανάγνωσμα του αριστερισμού (είναι το ευαγγέλιό της ιδεολογικής δουλειάς και καθοδήγησης) μπορεί να μου πει αν μπορεί κάποιος να είναι ταυτόχρονα και οπορτουνιστής (ευκαιριστής, με βάση και παραπάνω σχόλειο) και ρεφορμιστής. Γιατί νόμιζα πως δεν μπορεί, αλλά μάλλον η πράξη (για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε χρειάζεται να πω κάτι πέρα από τα γνωστά) μάλλον δείχνει πως δεν είναι αλληλοαποκλειόμενα. Για το ΚΚΕ η πλήρης απουσία εδώ και πολλά χρόνια σε επίσημο κείμενο της έννοιας της "σοσιαλιστικής επανάστασης" (δεν εννοώ την εσωτερική συζήτηση και αναφορά στον καφέ για να περνάει η ώρα και να αλληλοζυμωνόμαστε και να αλληλονομιζόμαστε για συνεπείς, σε επίσημο κείμενο απεύθυνσης στον κόσμο και την κοινωνία επαναλαμβάνω) και η υποταγή των πάντων (και του όποιου κινήματος) στα κουκιά (εκλογολαγνία και κοινοβουλευτικός δρόμος/κρετινισμός) στην πορεία για την λαϊκή (πρόσφατα διευκρινισμένη εργατική) εξουσία.

partydog είπε...

Οπορτουνισμος και ρεφορμισμος δεν ειναι αλληλοαποκλειόμενα και κανείς ποτέ δεν είπε ότι είναι. Εργατική λαϊκή εξουσία για το ΚΚΕ είναι ο σοσιαλισμος και έχει διευκρινιστει σε πολλά κείμενα ανοιχτά σε όλους, σίγουρα σε υλικά συνεδρίων. Τώρα αν περιμένεις σε κάθε προκήρυξη που βγάζει κάθε συνοικιακή κοβ να λεει ότι εμείς μ'αυτό εννοούμε τον σοσιαλισμό, αυτό όχι δεν το κάνουμε.
Και με όλες αυτές τις παρενθέσεις τελικά δεν κατάλαβα το ζήτημα που βάζεις.
Αυτά, και δεν περιγράφω άλλο. Αυριο πάλι το μάθημα παιδάκια.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχάς να σε ευχαριστήσω για το ιδεολογικό μάθημα δάσκαλε (γιατί ο Τραβάσσαρος μου πέφτει λίγος). Δεύτερον, ακριβώς αυτό που είπες για τα μη αλληλοαποκλειόμενα εννοούσα.

Τρίτον άλλο ο σοσιαλισμός και άλλο η επανάσταση (δρόμος/τρόπος προς το σοσιαλισμό). Εγώ είπα για την επανάσταση ότι δεν αναφέρεται, όχι για το που θες να φτάσεις. Στην τελική και ο ΣΥΝ για σοσιαλισμό μιλάει (έστω και αν εννοεί καπιταλισμό με "πιο" ανθρώπινο πρόσωπο -λέμε τώρα..) αλλά όχι για επανάσταση. Ακόμα περιμένω απάντηση. Έστω και αύριο που θα ξαναμπείς Πατερούλη (χιουμοριστικό μιας και μας λες παιδάκια, για να καταρρίψω και τις πιο πάνω συκοφαντίες για έλλειψη χιούμορ). Να 'σαι καλά!

partydog είπε...

Η επανάσταση δεν μπορεί παρά να είναι σοσιαλιστική. Δεν μπορει να είναι αστική, όπως δεν μπορεί να είναι και φεουδαρχική. Επίσης αναφέρεται στα ντοκουμέντα του τελευταίου συνεδρίου. Και προφανώς θα είναι επανάσταση και όχι εκλογες, ας μην κατηγορούμε το ΚΚΕ για πράγματα που έχει ξεκάθαρη θέση. Για αυτό όποτε μας ρωτάνε οι δημοσιογράφοι και τι θα κάνει το ΚΚΕ αν βγει κυβέρνηση πρέπει να τους εξηγούμε ότι δεν είναι τόσο απλό και ότι ο λαός θα έχει την εξουσία. Το πατερούλης είναι αξιολάτρευτο, αν και πιο πολύ για μητερούλα κάνω.

partydog είπε...

Υ.Γ Τι να κλάσει ο Τραβασάρος μπροστά μου!!!

bhoy είπε...

Γελάει η κοινωνία με σχόλια τύπου "οι πιο πολλοί πήγαιναν ΚΑΡΦΙ στο ΠΑΣΟΚ"...πραγματικά γελάει!

Το ζήτημα είναι πως το ΜΕ.Ρ.Α. δεν ήταν κι ούτε ήθελε να γίνει ποτέ του ΕΑΑΚ.Ίσως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις τοπικές επιτροπές.

υ.γ.
σχήματα που πλειοψηφούσαν ή ισοροπούσαν οι ανένταχτοι,είχαν παίξει και "ξύλο" για τις μολότωφ.Ουδέποτε όμως επίσημα,τυπικά και "κεντρικά" υπερασπίστηκε κάποιος τις μολότφων,με εξαίρεση τα εξεταστικά ΑΣΕΠ.
Αλήθεια τα εξεταστικά ΑΣΕΠ τα θυμάται κανάς ΚΝΕίτης ή μπα;Σίγουρα τα θυμάται Τσιριγώτης πάντως.

Ανώνυμος είπε...

Δε διαβάζουν όλοι τα ντοκουμέντα. Αυτό εννοούσα στη διαφορά εσωκομματικών ζυμώσεων και συζητήσεων με την εξωστρεφή κοινωνική απεύθυνση. Εκτός αν περιμένουμε όλος ο λαός πρώτα να οργανωθεί στο κόμμα (αντιλενινιστικό κιόλας) και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες (ή και η επανάσταση), τότε ζήτω που κάηκε (κυριολεκτικά) ο πλανήτης κι η ανθρωπότητα.

Αν και μετά τις ύστερες νικηφόρες επανάστάσεις, θέλω να πιστεύω πως στη σοσιαλιστική οικοδόμηση δεν θα έχουμε την ίδια ανάλογη πορεία και επανάληψη, ίσως να απαιτήσουμε λοιπόν αντί για Πατερούλη να έχουμε Μητερούλα (σου τάζω θέση όπως κατάλαβες :p ). Το καλύτερο βέβαια θα ήταν γενικότερα να αποφύγουμε τη γονεομανία/γονεολατρεία ή να το υπερβούμε το συντομότερο δυνατόν αν είναι νομοτελές, γιατί δε μ'αρέσει να δικαιώνω τον κοκάκια τον Φρόυντ.

Ανώνυμος είπε...

Λουμπεν Αριστεριστής από αυτά που λες μου φαίνεσαι μικροαστός τυχοδιώκτης. Μια φορά να χιονίσει και να αποκλειστούν τα βόρεια προάστια μέχρι το Μαρόυσι παίζει στα τραπεζάκια σας να είναι σύνολο καμια 30αρια άνθρωποι που τους εχουν νοικιάσει σπίτι στα Εξάθλεια και θα σκάσουν μετά τις 1 για να κάνουν την βόλτα τους.
Partydog μην τον αποπέρνεις τον μικρό ονειρμό απλά περνάει άγρια εφηβεία και έχει χαζέψειαπό τον πολύ αριστερισμό . Από το να λέει κάποιος ότι είμαστε πχ αστικό κόμμα καλύτερα να λεει αυτά για να γελάμε λίγο με την αδαήα ορισμένων.

Τασούλης

Ανώνυμος είπε...

Λουμπεν αριστεριστης

ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ συγκεντρωθειτε συντροφοι και φιλοι δεν είμαστε στο indymedia δεν δεχομαι η κουβέντα να καταλήξει στην σοσιαλιστική οικομηση

Τα 5-6 πραγματάκια που δεν θα ξεχάσω ποτέ από το σχήμα και την εμπειρία μου από τα ΕΑΑΚ.

1 τα παρτυ ΕΑΑΚ
2 τα ξύλα ΕΑΑΚ (με αλλες παρατάξεις...)(αν και εχουν πέσει λιγο)
3 τα πλαίσια ΕΑΑΚ (αν και αυτα καλύτερα απ'ολους τα θυμούντε οι ΚΝΙΤΕΣ του 6-7)
4 τα τετρασελιδα ΕΑΑΚ (αν και αυτα δεν τα θυμάται κανένας)
5 τις παρτούζες ΕΑΑΚ (και ομως...)
6 τα διημερα ΕΑΑΚ (οπως δεν το έχει ζήσει είναι απλά φτοχώτερος ανθρωπος)
7 τα συνθήματα ΕΑΑΚ ( μονο ο παοκ εχει καλυτερα)
8 τα χτισίματα ΕΑΑΚ ( για μην λέτε ότι δεν ξέρουμε από οικοδομή)

αυτά για την ώρα

Εμπρός ΕΑΑΚ ΕΑΑΚ ΕΑΑΚ για τη Ρ.Α. το δίκιο και τη καγκουριααα

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟΧΟς ΜΑς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟς
ΑΛΛΑ ΤΗς ΔΑΠΙΤΙΣΑς Ο ΚΩΛΟς Ο ΣΦΙΧΤΟς

Ανώνυμος είπε...

Ρε ρασκολικα,μηπως ειχες κι εσυ αναλογο θεμα με τον αλλο με τις ασπιρινες?πολυ κωλοπιλαλα διακρινω...

Ανώνυμος είπε...

Βαρέθηκα να διαβάζω μλκίες. Μπράβο επαναστάτες των εξυπνάδων και του πληκτρολογίου. Επαναστάτες στα χαρτιά(και στα blogs/fb) μόνο. Ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός έρχεται χάρη σε εσάς... Να 'στε σίγουροι!

ΜΙΧΑΛΗΣ 1985 είπε...

Είμαστε περήφανοι που η πολιτική μας ηθική γεννήθηκε εν μέσω Β' Πανελλαδικής συνδιάσκεψης Ρήγα Φερραίου και Χημείου (78-85).

ΕΑΑΚ - ΒΙΑ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Προσέξτε ναρίτες όταν θα κάνετε επανάσταση να μην ξανακάνουν σαμποτάζ οι τρότσκες που έχετε για σύμμαχους.

Ανώνυμος είπε...

Σφε, δε φοβόμαστε για τους τρότσκες. Τα έχετε όλα ρυθμισμένα. Μάλλον δε σε κρίναν κατάλληλο για να είσαι υπεύθυνος (να έχεις ρόλο) σε κανένα πόστο και για αυτό δε σε έχει ενημερώσει το Κώμα ότι κάνει ανασύσταση στον Π.Μ. και στον ΟΠΛΑ. Θα καθαρίσει ο ΟΠΛΑ για μας (ίσως και μας).

Ένας ΝΑΡίτης

Ανώνυμος είπε...

ο λελεκος που έβαλε το βίντεο του αστέρα είναι κνίτης??

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμος λελέκος
Εσύ τί λες; Καλά δεν το ξέρεις; Μαζεύονται σε σπίτια και βλέπουν αυτό το βιντεάκι και κοροϊδεύουν αυνανιζόμενοι. Κι ας μην έχουν συγκρουστεί ποτέ (κι ίσως να μη συγκρουστούν ποτέ) οι περισσότεροι από αυτούς, αν όχι όλοι.

Όποιος ξέρει τον Ζόλκαρ (κωδικό όνομα) από Μυτιλήνη μπορεί να τον ρωτήσει. Το συνήθιζε με τους σφους του όταν σπούδαζε! Φαίνεται δεν ήταν ο μόνος. Η γραμμή βλέπεις!

Ονειρμός είπε...

@partydog

Είσαι βλάκας μάλλον. Δεν είπα ότι στην ΕΣΣΔ γινόταν αυτό. Είπα ότι μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός δεν μας γίνει την απόδειξη ότι έχουμε ''σοσιαλιστική'' σχέση παραγωγής. Τις θέσεις μου για την ΕΣΣΔ μπορείς να τις βρεις εδώ. http://takseis-ithikh.blogspot.com/2010/12/1.html

Στο τέλος κάνω μια κριτική και στις απόψεις περί κρατικού καπιταλισμού. Οι απόψεις μου γενικά είναι παρεμφερείς με του Σφυροδρέπανου.

Όσο για το άλλο, παρακαλώ ο Σφυροδρέπανος να παρέμβει, γιατί αν δεν απατώμαι οικτρά ήταν δική του παρατήρηση ο μεθοδολικός διαχωρισμός βάσης-εποικοδομήματος στην μελέτη για την ΕΣΣΔ.

Το ΚΚΕ δεν έχει συμπεριλάβει στην έρευνα τις αρμοδιότητες των σοβιέτ αναλυτικά, αφού αυτό παραπέμπεται στο ''θέματα που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω''. Αυτό που είπα δεν είναι ότι στην ΕΣΣΔ έκανε ένας σχεδιασμό, αλλά ότι μόνο το γεγονός ότι υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός δεν αρκεί. Φαντάσου μια κατάσταση κρατικοποιημένων μέσων παραγωγής, όπου οι άμεσοι παραγωγοί ψηφίζουν όχι με ΑΙΡΕΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΤΟΤΗΤΑ, αλλά ανά πολλά χρόνια. Εξ ορισμού λοιπόν, ο κεντρικός σχεδιασμός ΔΕΝ αποδεικνύει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα. Από την άλλη, με κρατικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, αποτελεί αναγκαιότητα.

Εγώ περιμένω από το ΚΚΕ στοιχεία για το τί ίσχυε για την αιρετότητα και ανακλητότητα στην ΕΣΣΔ. Αυτό που σωστά επισημαίνεται είναι ότι εγκαταλείφθηκε η κλασική-εργασιακή μονάδα ψήφισης και υιοθετήθηκε η τοπική. Με αποτέλεσμα οι εκλογικές περιφέρειες να μεγαλώσουν πάρα πολύ και, λέω εγώ, de facto η ανακλητότητα να ασκείται ελάχιστες φορές.

Δεν είναι τυχαίο ότι συμφωνείς με τον raskolina. Το ίδιο μπετόβλακες και προβοκατορολόγοι είστε. Παντού αντικομμουνισμός. Όχι ρε ηλίθιε, αν πω κάτι διαφορετικό από σένα, είμαι αντικομμουνιστής εξ ορισμού. Δεν το αποδίδω στο ΚΚΕ, υπάρχουν πολλοί πιο σοβαροί από εσένα, με τους οποίους μπορεί να μιλήσει κανείς. Κάτσε μελέτα τώρα τους κλασικούς να μου βρεις πού ο κεντρικός σχεδιασμούς είναι ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ και σαν ΑΥΤΑΞΙΑ ''σοσιαλιστική σχέση παραγωγής''.

Ονειρμός είπε...

@partydog

Και αν δεις και τις ''εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ο αιώνα, με επίκεντρο την ΕΣΣΔ'', και τσεκάρεις τα περιεχόμενα-την θεματολογία, θα δεις ότι η επικέντρωση πέφτει στην ''βάση'' και τον τρόπο παραγωγής, και μόνο παράπλευρα στο ''εποικοδόμημα''. Θα πει κάποιος, δικαίως. Εγώ λέω όμως ότι θα προτιμούσα να μελετούνταν και τα δύο μαζί πχ μέχρι το 1953. Γιατί για πες μου, ο κεντρικός σχεδιασμός είναι πολιτική σχέση, είναι οικονομική σχέση, ή μήπως είναι και τα δύο?

Ανώνυμος είπε...

Τους τροτσκες δεν θα τους πειραξει κανεις στην επανασταση. Δεν θα προλαβει αλλωστε, θα την εχουν κανει στο εξωτερικο για να τη διαδωσουν (=σαμποταρουν). Οσο για τους ναριτες, εγγυωμεθα την ασφαλεια τους. Παραεχουν πλακα για να παθουν κακο.

Τι λες ρε παιδι μου, αυτοι οι κνιτες δεν εχουν συγκρουστει ποτε.... τς τς τς... μα που πας στην κοινωνια χωρις να εχεις συγκρουστει τρια δευτερα ακολουθουμενα απο ανελεητα τρεχαλητα, στα φοιτητικα σου χρονια? Ετσι θα κανεις την επανασταση (σου)? Ετσι θα χτισεις το σοσιαλισμο? Ετσι θα βρεις γκομενα? Ετσι θα σου φυγουν τα σπυρακια της εφηβειας?

Κασπερ

Ανώνυμος είπε...

Οχι,αλλα ετσι θα μαθεις να μην σπας τις πλαινες αλυσιδες,οταν σου σκανε μπατσοι και δακρυγονα απο παντου.Και δεν θα ειναι αναγκη να ερχονται μετα εαακιτες να σε μαζευουν για να σε ξαναβαλουν στο μπλοκ.Ασε που μετα μπορει και να συνεχιζες στη γαδα για τους συλληφθεντες αντι να στριβεις στη μαρνη...

Ανώνυμος είπε...

Όχι, με πορείες περιπάτους και εκδρομές σε γειτονικούς δρόμους από αυτές των συγκρούσεων θα κάνω όλα αυτά που λες. Δεν τρομάζουν και τα γκομενάκια και έρχονται και άλλα. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι γυναίκες θέλουν να νιώθουν ασφάλεια...

Ανώνυμος είπε...

Τρία δευτερόλεπτα κρατάει η σύγκρουση εεε; Χμμμ, είσαι κι εσύ από αυτούς τελικά κάσπερ. Κρίμα με απογοητεύεις! Κράτα λοιπόν τα σπυράκια της εφηβείας σου, γιατί η επανάσταση και η ωριμότητα της ώριμης αταξικής κοινωνίας θα έρθουν σαν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος (ή τη μαγεία του Χάρη Πότε;;;). Πιστεύεις ακόμα στις νεράιδες και τα φαντάσματα. Μα τί ρωτάω με τέτοιο όνομα. Οκ, λοιπόν αφού ξέρεις από ένα δρόμο να φέρνει την επανάσταση... Σας εύχομαι επιτυχία στις εκλογές για να φέρετε τη λαϊκή εξουσία σας.

Ανώνυμος είπε...

Τι λες βρε Αινεια Τακτικε? Μεγα Σουν Τζου? Γουσταυε Αδολφε, Λεοντα του Βορρα, φον Μολτκε, πατερα του συγχρονου πολεμου και της τακτικης? Κανε μου κι αλλα μαθηματα για να φαω εγγυημενα ξυλο, τα εχω αναγκη. Αμα ειναι να μαθω να μη σπαω τις πλαινες αλυσιδες, πληρωνω και ιδιαιτερα. Ειδικα αν μεσα στα μαθηματα διδαχτω οτι το να παω ή οχι στη γαδα ειναι ζητημα γεωστρατηγικης.

Κασπερ

Ανώνυμος είπε...

Τι σκατα, ολοι οι απογοητευμενοι εδω μαζευτηκαν? Εμ, αμα βγαζεις συμπερασματα απο το nick του αλλου, αυτα θα συμβαινουν.

Κασπερ

raskolnikov είπε...

αυτό με το μεταμοντέρνο πια έχει γίνει κουραστικό... ειδικά από τους ΚΚΕδες που είναι στο πιο μεταμοντέρνο κόμμα της εποχής. Εμένα το να είναι κανείς ΚΚΕ σήμερα είναι ίδιο με το να βάζει στον τοίχο του μαγαζιού του διαφημίσεις από την δεκαετία του 30. Το έχω ξαναεπί αυτό η κουλτούρα αυτού του blog, η αισθητική του είναι το απαύγασμα του ΚΚΕ μεταμοντερνισμού. Το ΚΚΕ ουσιαστικά αναπολεί την χαμένη αθωότητα του διπολικού κόσμου και τις σταθερές που σήμαινε αυτή. Η λατρεία με την δεκαετία του 1980 δεν είναι τυχαία. Για αυτό στρατολογεί κυρίως και πρωτίστως με όρους ιστορικής ταυτότητας. Ακόμα και οι τροτσκιστές έχουν παψει να το κάνουν σήμερα αυτό. Το ΚΚΕ όμως το κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Ως μεταμοντερνος, εγκρινω το τελευταιο σχολιο του Κωστα Παλουκη, ως ενα αριστουργημα του μεταμοντερνικου ρεαλισμου. Ή του ρεαλιστικου μεταμοντερνισμου, δεν τα ξερω αυτα τα ψαγμενα, εγω κνιτης ειμαι. Και να του πω οτι τα τελευταια σχολια των τριων Ανωνυμων ηταν πολυ πιο σοβαρα και ουσιαστικα. Και παλι καλα που μας θυμιζεις οτι ειχες ξαναμιλησει για την κουλτουρα του μπλογκ και την αισθητικη του ΚΚΕ, γιατι μαλλον κανεις δεν σε πηρε χαμπαρι την πρωτη φορα. Παω να ακουσω τζαζ τωρα σε βινυλιο, αφηστε με στις σκεψεις μου.

Που εισαι ρε Λουμπεν Αριστεριστη να πεις καμια καφριλα...

Κασπερ

Ανώνυμος είπε...

Κνίτης και γράφεις σε μπλογκ;;; Ή λες ψεμματάκια κι έχεις διαγραφεί ήδη ή μου μυρίζει διαγραφάρα μόλις σε πάρουν είδηση Κασπεράκο :p

Ανώνυμος είπε...

Αλλο "γραφω σε μπλογκ", αλλο "εχω μπλογκ" Ανωνυμε με τη χαριτωμενη γλωσσιτσα. Μην μπερδευεσαι και μη προσπαθεις να κοιτας απο την κλειδαροτρυπα της οργανωσης. Εχει βαλει τηλεοραση μπροστα και παιζει το "ρετιρε". Εχει πεθανει κοσμος ετσι, οχι αστεια.

Λοιπον, καοινουριες χαζομαρες αυριο. Τα λεμε, γιατι εμεις οι φλωροι κοιμομαστε και νωρις.

Κασπερ

Ανώνυμος είπε...

Κι αν μεταφέρεις κάτι αντίθετο ή που παρεκλίνει από τη γραμμή στο/στα σχόλιο/σχόλια δλδ όλα οκ; Αααα έχει μαλακώσει πολύ το Κόμμα μου φαίνεται. Εκτός κι αν είσαι από αυτούς των "ειδικών καθηκόντων", του "τμήματος προπαγάνδας" (με εξασφαλισμένη θέση στο υπουργείο προπαγάνδας και απολογητικής, όταν θα 'ρθει η ώρα του), επιφορτισμένος με χρεώσεις που ο Βασίλης θα ζήλευε. Καληνύχτα φλωράκη (ωπ ανορθόγραφος μια ζωή με "ι" γράφεται)

Ο Ανώνυμος με τη χαριτωμένη γλωσσίτσα :p

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ονειρμέ να συμπαθάς την πάρτιντογκ γιατί οι σύντροφοι διαβάζουν κατά καιρούς ένα κάρο μουσμουλιές για τη σοβιετική ένωση κι είναι λογικό να έχουν οξυμμένα νεύρα. Αλλά στο συγκεκριμένο έχει δίκιο που να με πάρει. Πώς θα μπορούσε δηλ να εφαρμοστεί από ένα μόνο άτομο ο κεντρικός σχεδιασμός, χωρίς συμμετοχή των εργατικών μαζών; Κι άντε αυτός τα σχεδίαζε. Αν δεν τον υποστήριζαν κι οι από κάτω, θα αναφερόμασταν σε σχέδια επί χάρτου που είναι ανάξια λόγου. Ή μήπως θα μπορούσε να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός στην άναρχη καπιταλιστική παραγωγή;
Η μέθοδος διαχωρισμού της βάσης από το εποικοδόμημα δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αυτό θα το κρίνουμε καλύτερα στο τέλος και στον τρόπο που θα συνδέονται. Κι ούτως ή άλλως κάπως πρέπει να ξεκινήσει κανείς, από τον όγκο των δεδομένων που πρέπει να εξετάσει στην περίπτωση της σοβιετίας.

Ασήμαντα υστερόγραφα:

Ε αμα μου ειπες για πολιτικαλ λαιφ τοτε αλλαζει ποιοτικά. Αν δεν έφερνες και στο μπλοκ, το πολίτικαλ λάιφ της ατάκας του φέισμπουκ όπου βρήκες το κείμενο, θα ήμασταν πολύ καλύτερα.
-Ώστε έγινε βιβλίο το "εαακίτες ζουν ανάμεσά μας"; Τι μαθαίνει κανείς στο διαδίκτυο; Το συγγραφέα Λαϊκό Στρώμα τον ειδοποίησε κανείς; Μην το μάθει τελευταίος ως άμεσα ενδιαφερόμενος.
-Όχι στις επαναστάσεις που έχουν ως πρώτο συνθετικό τους το αντι- χωρίς να λένε απολύτως τίποτα. όχι και στις τυφλές εξεγέρσεις που δε βάζουνε στόχο την εξουσία, αλλά μπαίνουν ως φάρμακο για κάθε νόσο.

-Ο κώστας παλούκης πιστεύει ότι ο "νεοσταλινισμός" όπως τον ονομάζει είναι τυπική περίπτωση μεταμοντερνισμού. Έχει γράψει και άρθρο στο πριν σχετικά. Κι έχει αφήσει και παλιότερα αντίστοιχο σχόλιο στο μπλοκ, (με λιγότερο επιθετικό στιλ τότε).
Ομολογώ ότι μου ήταν ανιαρό να του απαντήσω τότε, το ίδιο ισχύει και τώρα στο πολλαπλάσιο. Είναι εντελώς ανόητο να κατανοούμε πχ ως μεταμοντέρνα τη νοσταλγία των λαών της ανατολικής ευρώπης για αυτό που έζησαν σε σύγκριση με αυτό που ζουν σήμερα. Είναι ο ορισμός του μεταμοντέρνου να πετάξουμε στα σκουπίδια με ελαφρά τη καρδία όλη την πείρα της οικοδόμησης του 20ού αιώνα -άντε να κρατήσουμε τα πρώτα χρόνια μέχρι το 30, κατά την προσφιλή ανάλυση των τροτσκιστών- και να επαναθεμελιώνουμε τη θεωρία από το μηδέν, δηλ από τα θεμέλια, (που προφανώς αποδείχτηκαν σαθρά και για αυτό χρήζουν αντικατάστασης) για να επιστρέψουμε με γοργά βήματα στον προμαρξικό ουτοπικό σοσιαλισμό.
Κι είναι ο ορισμός της τραγικής ειρωνείας ένα ρεύμα μεταμοντέρνου αγνωστικισμού να εγκαλεί τους υπόλοιπους για ροπή στο μεταμοντέρνο

Ανώνυμος είπε...

γιατί λες τροτσκιστή τον παλούκη, απολίθωμα; ναρίτης είναι ο άνθρωπος

partydog είπε...

Λατρεύω τα σχόλια τύπου: υπάρχουν πολύ καλύτεροι από σένα στο ΚΚΕ. Είναι πολύ σικ! Επίσης λατερύω που φωνάζεις τον μπαμπα Σφυροδρέπανο να με μαζέψει και αυτός τελικά παίρνει το μέρος μου (κι ας μου έχει κακιώσει που πρόδωσα τα παιδιά τα δικά μας και πήγα στους βαρβάρους!)
Το μόνο που με ενόχλησε στο σχόλιο του Ονειρμού είναι οι αρσενικές καταλήξεις ενώ ήδη ξεκαθάρισα ότι είμαι μητερούλα και όχι πατερούλης. Δεν είμαι βλάκας λοιπόν είμαι βλαμμένη, μπετόβλαμμενη και προβοκατορολόγα, και προβοκατόρισσα μου σου πω.
Δες τον ανώνυμο πιο πάνω πως απαντάει σε μια κυρία, χωρίς απαραιτήτως να συμφωνεί!
Θα συμφωνήσω με τον Τασούλη ότι περνάς άγρια εφηβεία και δεν θα σε ενοχλήσω άλλο με στοιχεία, ντοκουμέντο και γενικά αυτό που όλοι οι υπόλοιποι λέμε πραγματικότητα.

partydog είπε...

Α! Και ένα σχόλιο για τον(τους) Ανώνυμους που λένε για συγκρούσεις και περιφρούρηση: Κοινές πορείες (2007 νομίζω δεν παίρνω και όρκο) Θεσσαλονίκη Εγνατία μπροστά σε κάτι γραφεία της ΕΕ εαακιτες βγαίνουν απο τις αλυσίδες, μπάχαλα καίνε ελληνική σημαία, μπάτσοι ορμάνε στην πορεία. Εγώ στην αλυσίδα με κνίτισες και εαακίτισες, τις τραβάω όλες και κολλάμε στις βιτρίνες των καταστημάτων καθώς πέφτουν τα δακρυγόνα και οι μπάτσοι μας πλησιάζουν. Συναγωνίστριες και συντρόφισσες κλαίνε από τα δακρυγόνα και εγώ φωνάζω στον μπάτσο που έρχεται καταπάνω μας με το γκλομπ "που πας ρε, γυναίκες είμαστε μόνο, δεν ντρέπεσαι;" και αυτός σταματάει. Πιο πέρα ένα σύντροφο τον τραβάνε από τα μαλλιά οι μπάτσοι αλλά αυτός δεν αφήνει το πανό που κρατάει μόνος του γιατί ο εαακίτης που κρατούσε την άλλη άκρη έχει εξαφανιστέι. Όταν διαλύονται λίγο τα δακρυγόνα τραβάω συντρόφισσες και εαακίτισες και ανεβαίνουμε τη διοικητηρίου. Καθόμαστε κάτω και προσπαθούμε να συνέλθουμε και σκάει μύτη εαακίτης, ερχόμενος από την πάνω πλευρά (δηλαδή όχι από την πλευρά των δακρυγόνων) και ρωτάει τις συντρόφισσες του "κορίτσια όλα καλά;" ναι ρε μαλάκα! όλα καλά! Αφού εσύ έτρεξες μόνος σου όσο πιο μακριά μπορούσες για να σώσεις το τομάρι σου, παρατώντας τις αλυσίδες και αφήνοντας όλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, όλα είναι μια χαρά. Τόσο γαμάτοι είστε στις συγκρούσεις και τόσο γουστάρουν τα κορίτσια.

Ανώνυμος είπε...

ξερω εναν κνιτη που πινει μπαφους. τι να κανω? δεν ειμαι κνιτης, δε την πινω και γενικα ειμαι κατα των εξαρτησεων (sic). αλλα και αυτος ειναι καλο παιδι, τιμιος και εργατικος, ενα ελλατωμα εχει, τι να κανω βοηθηστε

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ναι, το είδα, κι εγώ ήμουν εκεί. Και μάλιστα από το παντελόνι του δειλού ΕΑΑΚίτη έτρεχε καφέ ζουμάκι ενώ οι σφοι της ΚΝΕ εξουδετέρωναν του μπάτσους αφού πρώτα τους είχαν αφοπλίσει. Ξαφνικά πέφτει μπροστά μας μια χειροβομβίδα, κανονική και ενώ η γενναία partydog τους φωνάζει το τρομακτικό και αφοπλιστικό για τους μπάτσους "ντροπή σας ανόητοι, τί πετάτε χειροβομβίδες ρε, γυναίκες είμαστε απλά" και σκέφτεται να πηδήξει για να τους την πετάξει πίσω αλλά δεν το κάνει για να μην αφήσει την αλυσίδα που ήταν κολλημένη στις βιτρίνες, τελικά πηδάει ο σφος ο προηγούμενος που τον έσερναν από τα μαλλιά (κατάφερε να τους ξεφύγει) κρατώντας ακόμα το πανό και πέφτει πάνω της για να προστατέψει τις κοπέλες. Ευτυχώς ο σφος φορούσε ανθρακόνημα και εκτοξεύτηκε σαν το πούπουλο μόλις έσκασε η χειροβομβίδα. Αν ήταν ΕΑΑΚίτης στη θέση του, που σιγά μην ήταν τέτοιοι δειλοί που είναι, θα είχε εκτοξευτεί σαν μοσχάρι.

Για αυτό λέμε, ούτε σκληρά ούτε μαλακά partydog και επίσης τα γυναικόπαιδα να μένουν πίσω... Οι ΕΑΑΚίτες έχουν χειραφετημένη άποψη για τις γυναίκες και τους φέρονται σαν ίσος προς ίσο .!.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη, η αλυσίδα από κνίτισσες και ΕΑΑΚίτισσες τί έκανε στη βιτρίνα που κόλλησε; Χάζευε παπούτσια και τσάντες; Είχε έρθει και το υπόλοιπο μπλοκ μαζί σας ή δεν πειράζει να αφήσετε το μπλοκ ανοιχτό αρκεί που εσείς παραμείνατε παρεάκι; Η αλυσίδες περιφρουρούν σωστά;

Τα δακρυγόνα (πρωτόγνωρη εμπειρία μάλλον για κάποιους) μάλλον "θολώσαν" τις λεπτομέρειες και το τοπίο, ίσως έσπασαν τις διαφορετικές αντοχές κάποιων, εννοείται μόνο των ΕΑΑΚιτών που είναι γνωστό ότι είναι από κατασκευής πιο αδύναμοι, και προκάλεσαν παραισθήσεις και οράματα σε κάποιους άλλους. Υποθέτω πως οι μόνοι που πήγαν οργανωμένοι με μάσκες ήταν τα μπάχαλα ε; Οι άλλοι πρόβατα στη σφαγή.. Ελπίζω να μάθατε πως για να κάνεις περιφρούρηση δεν πας ξεβράκωτος γιατί έχεις ευθύνη να μη σπάσεις.

partydog είπε...

Πω πω ανώνυμε φοβερό! Ότι λέει κάποιος ενάντια στα εαακ είναι προφανές ψέμα και ότι παπάτζα λένε οι εαακίτες πρέπει να το καταπίνουμε αμάσητο. Δεν ήθελα να παρουσιάσω τον εαυτό μου ως υπεργαμάτη, καθόλου δεν ήταν ο σκοπός. Άλλωστε όπως παρατηρήσατε δεν έκανα και τίποτα άλλο παρά να φωνάζω σαν υστερικιά στο μπάτσο. Αλλά τουλάχιστον ήμουν σε αλυσίδα, δεν την έσπασα και δεν έτρεξα μόνη μου να γλιτώσω το τομάρι μου. Όπως και οι κοπέλες γύρω μου εαακίτισες και κνίτισες. Απλώς μην τα ισοπεδώνουμε όλα, πόσο χέστες είναι οι κνίτες και πόσο υπερεπαναστάτες και γαμάτοι οι εαακιτες.

partydog είπε...

Και δεν ήμασταν σε αλυσίδες γιατί κάναμε περιφρούρηση. Όλη η πορεία ήταν σε αλυσίδες. Ο τύπος που μας βρήκε μετά ήταν στην περιφρούρηση της πορείας. Σόρυ αν δεν έγινα κατανοητή.

partydog είπε...

"Συγγνώμη, η αλυσίδα από κνίτισσες και ΕΑΑΚίτισσες τί έκανε στη βιτρίνα που κόλλησε; Χάζευε παπούτσια και τσάντες;"
Ο σεξισμός πάει σύννεφο, προτείνω Κλαρα Τσέτκιν την αλληλογραφία με τον Λένιν. Και φυσικά της Αλέκας το βιβλίο για το γυναικείο ζήτημα. Και η βιτρίνα ήταν σουβλατζίδικου για να μη σου μείνει και η απορία, οπότε μάλλον σταματήσαμε για να τσιμπήσουμε κάτι λάιτ.

Ονειρμός είπε...

@partydog

Τον ''μπαμπά'' Σφυροδρέπανο τον ''φώναξα'' μόνο για το θέμα βάση-εποικοδόμημα. Γιατί δεν το έβγαλα από το μυαλό μου. Δεν νομίζω ότι έσφαλα ως προς αυτό. Δεν είδα να μου το αναγνωρίζεις.
Όσο για τον κεντρικό σχεδιασμό δεν έχετε καταλάβει καθόλου και οι δύο τί είπα. Το ''ένα άτομο'' ήταν ακραίο παράδειγμα που χρησιμοποίησα για να πω ότι μπορεί να έχουμε ΥΠΕΡΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ τον έλεγχο του σχεδιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αιρετότητα και ανακλητότητα, δηλαδή στοιχεία ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ (όχι για τον ''λαό'', αλλά για τους άμεσους παραγωγούς), μόνος ο κεντρικός σχεδιασμός δεν αυτο-αποδεικνύεται ως ''σοσιαλιστική σχέση παραγωγής''. Ο σοσιαλισμός είναι για να αυτοαναιρεθεί, και αν απλά η κρατικοποίηση αρκεί, τότε ξεχνούμε το πολιτικό και ταξικό διακύβευμα της μαράζωσης του κράτους. Αυτό το είπα ως παρατήρηση με σκοπό να γίνει κουβέντα, και όχι για να πω ο,τιδήποτε για την ΕΣΣΔ. Μπερδέψατε μια παρατήρηση που είχε να κάνει με το τί χαρακτηρίζουμε ''σοσιαλισμό'' και την σχέση με τον κεντρικό σχεδιασμό, με την ΕΣΣΔ. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα οικοδόμησης, όχι μόνο η Σοβιετία. Για αυτό πρέπει να εξαχθούν γενικότερα συμπεράσματα, και κάθε τέτοια απόπειρα δεν ''θίγει'' την Σοβιετία, ούτε κάθε αναφορά σε σοσιαλισμό και σχεδιασμό ταυτίζεται με την σοβιετία.
Για τα έμφυλα έχεις δίκιο, η αλήθεια είναι ότι αποτελούν προταξικές αντιθέσεις οπότε θα υπάρχουν και στον σοσιαλισμό, αφού προταξικός σημαίνει και μεταταξικός σε ανηρημένη μορφή, και πρέπει να ξεκινάμε από τώρα να τα ξεριζώνουμε. Φαντάστηκα έτσι ότι οι κατηγορίες περί αντικομμουνισμού (και όχι αντικκεδισμού), εκστομίζονται από αρσενικό ''άγριο νιάτο'', πιο άγριο από εμένα, καθώς πιο εύφλεκτο, το οποίο εξερράγη και πρώτο.
Ορίστε και μια μεταμοντέρνα τοποθέτησή μου επί του καυτού αυτού ζητήματος http://takseis-ithikh.blogspot.com/2011/08/blog-post_11.html
Δεν είναι θέμα συμφωνίας ή μη. Δεν μιλάω ποτέ έτσι, αλλά είναι επειδή έχεις μάλλον κάτι ηλίθια εξαρτημένα αντανακλαστικά σαν σκυλί (dog)του Παβλόφ (βλ. ''Θεωρία της Αντανάκλασης'', ογκωδέστατο, κορυφαίο έργο της σοβιετικής γραμματείας), αφού πράγματι κυκλοφορεί πολύς αντικομμουνισμός εκεί έξω. Όμως καλύτερα μαλάκας και δαρμένος παρά αντικομμουνιστής. Χοντρό!
Όσο για τα σχόλια τύπου υπάρχουν και πολλοί καλύτεροι στην ΚΝΕ κλπ, αυτό έλειπε, να παρεξηγηθώ κιόλας σαν αντικομμουνιστής, αντικκκες κλπ, και να τσουβαλιάσω τους πάντες επειδή πέτυχα την party-dog.

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

O Κομμάντο που χάθηκε;

Ανώνυμος είπε...

πριν την εναρξη της μνημονιακης αντεπανάστασης πίστευα ότι σε ενδεχόμενο νεο εμφύλιο δε θα αναμετρηθούν δύο στρατόπεδα, αστοί και κομμουσνιστές, αλλά τρία: αστοί, κομμουνιστές του ΚΚΕ,συμμαχία από κομμουνιστές εκτός ΚΚΕ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αποφασισμένους αριστερούς (Λαφαζανικοί) και ,ίσως, κάποιους σοβαρούς αναρχικούς, όπου οκαθένας θα πολεμήσει με τους άλλους δύο. νόμιζα ότι επιβεβαιώθηκα (ξύλα στο Πάντειο, επίσημη καταγγελία Γόντικα ότι "η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι υπονομευμένη από διάφορα κέντρα"), αλλά οι προλαλήσαντες βεβαιώνουν ότι τα πράγματα έχουν ηρεμήσει πολύ.μετά όμως εκτοξεύονται πάλι οι γνωστές εμφυλιοπολεμικες αντεγκλησεις. εντάξει η εποχή είναι πολύπλοκη και ρευστή. δεν πρέπει όμως κάποια στιγμή και να κλείσει το θέμα από όλους "ποιος ο φίλος και ποιος ο εχθρός";

Ανώνυμος είπε...

Α/Κ partydog. Απλά οι κνίτες έχουν λίγο περισσότερη πλάκα όταν τους πειράζεις από ότι τους ΕΑΑΚίτες. Και εννοείται για όλα έχουν μια αλάνθαστη/ψαγμένη απάντηση (και τη σχετική βιβλιογραφία καλή ώρα), όχι ότι οι ΕΑΑΚίτες σε αυτό πάνε πίσω.

ΥΓ1: Κι αν βρεθήκαν οι εσωτερικές αλυσίδες χύμα στο δρόμο όπου να 'ναι, τότε αυτό σημαίνει ότι η περιφρούρηση είχε μάλλον σπάσει γενικότερα. Δεν γίνεται αλλιώς να βγεις εκτός της. Άρα φταίει όλη η περιφρούρηση και όχι μόνο ο συγκεκριμένος ΕΑΑΚίτης (και κνίτης να ήταν το ίδιο κάνει) που αφού έχει σπάσει σε χίλια κομμάτια η περιφρούρηση, μη βλέποντας που πάει, που με το ζόρι αναπνέει, που κινδυνεύει από τους μπάτσους κτλ. κτλ. τρέχει προς τα πίσω με τους υπόλοιπους. Τί έπρεπε να κάνει, να περιμένει μόνος του στη μέση του δρόμου να τον "σκοτώσουν" οι μπάτσοι για να μην τον πουν δειλό; Το θέμα ήταν να μη σπάσει η περιφρούρηση τελεία κι αυτό δεν γίνεται χωρίς μάσκες και σχέδιο σε μη "ειρηνικές" πορείες.

ΥΓ2: Το "μη βαράς είμαστε γυναίκες δεν ντρέπεσαι" που είπες εσύ στο μπάτσο, είναι επίσης "σεξιστικό"-υποτιμητικο. Προτιμώ τις γυναίκες χειραφετημένες κι εκεί ακριβώς πήγαινε ο σαρκασμός για τις τσάντες και τα παπούτσια. Αν δεν έγινε αντιληπτή η αντιστοιχία του σαρκασμού και εκλήφθηκε τόσο λάθος ζητώ συγγνώμη από τις κνίτισσες και τις ΕΑΑΚίτισσες που θίχτηκαν.

Καληνύχτα

Ο "σεξιστής" ανώνυμος

Ανώνυμος είπε...

Προς διαφορους ανησυχουντες για το μελλον των οργανωμενων που κανουν σχολια στη μπλογκοσφαιρα: γκχμ γκχμ...

Το ενδιαφερον σας ειναι συγκινητικο. Παρα το οτι εχετε κλασικα υιοθετημενους ολους τους αστικους μυθους σχετικα με το κομμα (διαγραφες με το που παρεκκλινεις λιγο, απαγορευση να γραφεις στο ιντερνετ καλη ωρα), οι προθεσεις σας ειναι αγνες, λευκες και γλυκες σαν το μαλλι της γριας. Επισης ειστε και χαριτωμενοι που νομιζετε οτι ξερετε τι γινεται εντος και προσπαθειτε παραλληλα να μαθετε, αλλα χεστηκτε για το τι συμβαινει μεσα, αλλα θελετε να ξερετε, αλλα σιγα μη σας νοιαζει. Αν διαγραφω, θα το ανακοινωσω με τεραστια φωτεινη επιγραφη για να το ξερετε και περιμενω και συμπαρασταση. Και την αντιστοιχη χολη προς το κομμα βεβαια, που πεταει τα καλυτερα παιδια (οποιος και να ειναι, ηρωας θα σας φανει ετσι και διαγραφει). Μεχρι τοτε, μη ξεχνατε τα καλα σας λογια και το ειλικρινες ενδιαφερον που δειξατε ή σκοπευετε να δειξετε, γιατι κι εγω σκοπευω να το εκμεταλλευτω και να σας ζητησω ενισχυση για το κομμα.

ΥΓ1: Και το "ρετιρε" ειναι εντος γραμμης. Αμιμητο βιολογικο οπλο.

ΥΓ2: Ονειρμε, η partydog δεν εχει ηλιθια εξαρτημενα αντανακλαστικα, αλλα αμα τσατιστει δαγκαει προς πασα κατευθυνση. Και κουκουεδες θα βρισει μη νομιζεις.

Κασπερ

Ανώνυμος είπε...

Ονειρμέ, το απαύγασμα της καλαμιάς (άλλαξε διάταξη στα γράμματα και θέση στον τόνο και είσαι μέσα)

Εννοείται πως ο κεντρικός σχεδιασμός είναι συγκεντρωτικό μοντέλο, τώρα το ανακάλυψες; Καλημέρα! Κι όσο πιο καθυστερημένη οικονομικά είναι η χώρα στην οποία εφαρμόζεται τόσο πιο σκληρά συγκεντρωτικός θα είναι. Στην Κίνα του '50 ήταν πράγματι "ενός ατόμου", αφού ο Μάο έδινε τη γραμμή "τώρα δίνουμε ώθηση στη βαριά βιομηχανία", και από κάτω η πυραμίδα σχεδίαζε και υλοποιούσε.

Ο εργατικός έλεγχος του κεντρικού σχεδιασμού βαθαίνει και πλαταίνει ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων. Το οποίο σημαίνει ότι αν η σοσιαλιστική επανάσταση γίνει αύριο στις ΗΠΑ, μπορείς ακόμα και να πειραματιστείς με δίκτυο ελέγχου και σχεδιασμού μέσω internet όπου οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι θα έχουν εντελώς τυπική θέση.

Για κάνε μια αντιστροφή και βάλε το εποικοδόμημα της προηγούμενης παραγράφου στη βάση της προ-προηγούμενης. Αντιλαμβάνεσαι καμια διαφορά, ή για σένα είναι όλα όμορφα και μεταφυσικά πλασμένα, και με το που θα ξεσπάσει η επανάσταση την επόμενη κιόλας μέρα οι μάζες θα είναι υπερπανέτοιμες να σχεδιάσουν και να ελέγξουν την πυρηνική βιομηχανία της λαϊκής δημοκρατίας τους;

Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι η οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Εάν δηλαδή σταθερά οι παραγωγικές δυνάμεις αναπτύσσονται και απελευθερώνονται. Δε μας διαφεύγει ότι ο σοσιαλισμός έχει κι αυτός τις δικές του αντιφάσεις, κινητήρια προωθητική δύναμη της οικοδόμησης.

Ονειρμός είπε...

@Ανώνυμος 12:44

Βλέπω το φάντασμα του ''νόμου της αναγκαίας αντιστοιχίας'' των παραγωγικών σχέσεων με τις παραγωγικές δυνάμεις ζει και βασιλεύει.
Δεν υποτιμώ καθόλου τις παραγωγικές δυνάμεις, αλλά η ανάπτυξή τους ανοίγει ένα φάσμα δυνατοτήτων και τείνει στην αλλαγή των παραγωγικών σχέσεων. Την αντίφαση ανάμεσα σε παραγωγικές σχέσεις-παραγωγικές δυνάμεις την συνειδητοποιούν οι άνθρωποι, λέει ο Κάρολος, μέσα από τις ιδεολογικές μορφές/μορφές κοινωνικής συνείδησης. Για αυτό δεν απαιτείται μόνο ανάπτυξη των π.δ, αλλά και δουλειά της πρωτοπορίας. Αλλιώς δεν πρόκειται να πλατύνει ο εργατικός έλεγχος. Αλλιώς θα δεις τους άμεσους παραγωγούς να παρατούν την πολιτική και να περιμένουν πότε θα αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνάμεις.
Αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά, αν επαναπαυθεί κανείς με την κρατικοποίηση και τον κεντρικό σχεδιασμό. Α, ωραία, σοσιαλιστική σχέση παραγωγής, τελειώσαμε. Αυτό ακριβώς που μας ενδιαφέρει είναι ακριβώς ότι ο σοσιαλισμός έχει τις δικές του αντιφάσεις. Το πέρασμα στον κομμουνισμό είναι συνειδητό, και οι αντιφάσεις δεν κινούνται μόνες τους στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Αυτή η επανάπαυση φάνηκε σε οξυμμένο βαθμό ειδικά όταν ανακηρύχθηκε ως ''αναπτυγμένος σοσιαλισμός'' (Χρουτσώφ, Μπρέζνιεφ). Ναι ξέρω, έχει γίνει σφοδρή κριτική σε αυτήν την περίοδο, δεν αντιλέγω.
Δεν με πειράζει που ο κεντρικός σχεδιασμός είναι συγκεντρωτικό μοντέλο, με πειράζει να τον θεωρούμε σοσιαλιστική σχέση παραγωγής, και μετά τελεία. Από μόνος του ο κεντρικός σχεδιασμός είναι συγκεντρωτικός, και για να αποδειχθεί ως ''σοσιαλιστικός'' πρέπει να τείνει στην εμπλοκή όλο και περισσότερων άμεσων παραγωγών στον πολιτικοοικονομικό σχεδιασμό της παραγωγής.
Είπα εγώ ότι την επόμενη μέρα οι μάζες θα είναι πανέτοιμες? Αναγκαίος είναι ο κεντρικός σχεδιασμός. Τί δεν καταλαβαίνεται? Δεν είναι αυταξία, εφόσον δεν εμπλέκονται οι άμεση παραγωγοί σε αυτόν, και μάλιστα με κλιμακούμενο τρόπο. Η ιστορία έχει και τα ζιγκ ζάγκ, αλλά για να επιστρέψει το πράγμα στην σωστή τροχιά, πρέπει να ξέρουμε αν βαίνουμε στον κομμουνισμό ή όχι.
Τώρα πώς από όλα αυτά, συμπέρανες ότι λέω πως μπορούσαν οι μάζες, που στην αρχή της επανάστασης ήταν κατά 77& αναλφάβητοι, να τα κάνουν όλα μόνες τους, δεν ξέρω.
Και ξεκολλάτε λίγο από το ''όλα είναι οι παραγωγικές δυνάμεις''. Όπως ξέρεις η βασικότερη παραγωγική δύναμη είναι ο άνθρωπος. Και ο νέος ανθρωπολογικός τύπος που αντιστοιχεί στον σοσιαλισμό-κομμουνισμό, απαιτεί φοβερή δουλειά και του ''εποικοδομήματος''.
Επίσης δεν ξέρω να βλέπετε καθόλου ότι βάση-εποικοδόμημα δεν παραμένουν ως τέτοια στον σοσιαλισμό. Τείνουν να συγχωνευθούν. Αυτό είναι δείγμα της αναιρετικής κίνησης, αφού στον κομμουνισμό τελικά παύει να ισχύει αυτός ο διαχωρισμός.
Το καλάμι κάποιοι άλλοι το έχουν καβαλήσει. Αυτοί που νομίζουν ότι κάνουν ''επιστήμη'' με 5 βιβλία, και στέλνουν τον άλλο για διάβασμα. Καλύτερα να ψάξει κανείς ποιές είναι οι προϋποθέσεις αναγωγής της απλής στην σύνθετη εργασία, που εκεί βασίζεται ο νόμος της αξίας.

Ας μιλήσουμε επί της ουσίας και ας αφήσουμε τα περί αντικομμουνισμού αφήστε τα. Στο party animal φυσικά αναφέρομαι.

partydog είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
partydog είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=6IQNZP6LTQc&feature=related

Ονειρμός είπε...

@Ανώνυμος

Άλλαξα την διαταξικότητα των γραμμάτων.
Άλλαξα θέση στον τόνο.
Είμαι μέσα.


Χαχαχα! Ωραίο αστείο. Για πες τώρα το σοσιαλιστικό δίκαιο τί είναι βάση ή εποικοδόμημα?

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δεν υποστηρίζει ότι "τα πάντα είναι οι παραγωγικές δυνάμεις" αλλά ότι "σε τελευταία ανάλυση σημασία έχουν οι παραγωγικές δυνάμεις".
Έγραψα συγκεκριμένα για ανάπτυξη και απελευθέρωση. Η απελευθέρωση είναι διαδικασία στην οποία τον κύριο ρόλο παίζει το εποικοδόμημα.
Ανάπτυξη και απελευθέρωση είναι ενιαία διαλεκτική διαδικασία. Σε χώρες με χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης π.δ. ο κύριος πόλος της αντίφασης είναι οι π.δ., η κοινωνικοποίηση της ιδιοκτησίας δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν πατήσει σε μια γερή παραγωγική βάση. Προχωρώντας η οικοδόμηση του σοσιαλισμού η θέση αυτή μετατρέπεται στο αντίθετό της, καθώς ο υποκειμενικός παράγοντας λαμβάνει όλο και περισσότερη σημασία και αυξημένο ρόλο. Και στο τέλος, στην παγκόσμια ανεπίστρεφη νίκη του κομμουνισμού, περνάμε στο επόμενο στάδιο όπου η παλιά αντίφαση έχει "λυθεί".

Για να ξεκαθαρίσουμε. Όλοι είμαστε υπέρ του εκδημοκρατισμού του εποικοδομήματος, του βαθέματος του εργατικού ελέγχου, δεν θα δεις κανέναν να υποστηρίζει το αντίθετο. Αλλά δίνουμε την προτεραιότητα στην παραγωγική βάση. Ανεπάρκεια ή αστοχία στην παραγωγική βάση θα οδηγήσει σε καθολική αποτυχία του εποικοδομήματος. Με απλά λόγια, χωρίς γεμάτο στομάχι ο εργάτης δεν θα ασχοληθεί με τη σχεδίαση της παραγωγής, όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν μπορεί βιολογικά.

Με βάση το παραπάνω, οποιαδήποτε συζήτηση για διαπραγμάτευση των πολιτικών θεσμών του σοσιαλισμού θα ξεκινήσει μόνο αφού ξεκαθαριστεί ότι αναντίρητη προτεραιότητα θα δοθεί στην ανάπτυξη των π.δ. Κι αν η διεθνής συγκυρία δημιουργήσει έκτακτες συνθήκες θα γίνει αποδεκτή περαιτέρω συγκεντρωποίηση ή και στρατιωτικοποίηση της οικονομίας προκειμένου να διασωθεί η βάση. Οι ίδιες οι μάζες αυτόβουλα θα δεχτούν υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών γιατί θα έχουν πλήρη επίγνωση του διακυβεύματος.
Με σωσμένη την παραγωγική βάση, όταν η γεωστρατηγική κρίση περάσει, ακόμα κι αν η πρωτοπορία έχει χάσει τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά, οι μάζες θα μπορέσουν να επαναδιεκδικήσουν εκδημοκρατισμό των θεσμών. Κι αν αυτό δεν γίνει ειρηνικά (στην περίπτωση που στο μεταξύ η πρωτοπορία χάσει τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά) θα γίνει βίαια.

Ανώνυμος είπε...

Για το σοσιαλιστικό δίκαιο:
Η απάντηση δεν είναι αυτονόητη και κατά τη γνώμη μου δεν έχει δοθεί ακόμα.

Το δίκαιο αποτελεί κλάδο της νομικής επιστήμης, επομένως το ειδικό ερώτημά σου μετατοπίζεται στο γενικότερο εάν η επιστήμη θεωρείται βάση ή εποικοδόμημα.

Σαφή απάντηση κλειστού τύπου δεν έχω συναντήσει ακόμα και είναι λογικό καθώς μια τέτοια απάντηση θα ήταν αντιδιαλεκτική.

Η επιστήμη αποτελεί ανθρώπινη δραστηριότητα, ως εκ τούτου είναι προτσές, και ως τέτοιο συνίσταται από αντιφάσεις και γι' αυτό μετασχηματίζεται (πιο σωστά: εξελίσσεται διαλεκτικά).

Η κυρίαρχη άποψη του κλασσικού μαρξισμού-λενινισμού και της σοβιετικής κληρονομιάς του είναι πως η επιστήμη εκκινά πάντα ως διαδικασία του εποικοδομήματος και διαλεκτικά προσχωρεί στη βάση όσο οι π.δ. αναπτύσσονται. Επομένως δεν μπορείς να μιλάς για πλήρη ένταξη της επιστήμης στη βάση ή στο εποικοδόμημα, καθώς το δεύτερο (επιστήμη ως εποικοδόμημα) αφορά στην πρώιμη επιστήμη της εποχής του επαναστατικού καπιταλισμού, ενώ το πρώτο (επιστήμη ως βάση) θα πραγματωθεί μόνο στον ώριμο κομμουνισμό όπου η εργασία θα έχει χάσει τον χαρακτήρα της ως τέτοια και θα έχει μετατραπεί σε ελεύθερη δημιουργική δραστηριότητα. Τότε η άσκηση και η ανάπτυξη της επιστήμης δεν θα διαχωρίζονται από την παραγωγική διαδικασία. Επομένως βρισκόμαστε σε ένα στάδιο μεταβατικό.

Το παραπάνω μοντέλο μπορείς να το προσαρμόσεις στο δίκαιο με τις ιδιαιτερότητές του.

Υπάρχουν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η έννοια του "σοσιαλιστικού δικαίου" δεν υπάρχει παρά μόνο ως μεταβατική συνθήκη. Ότι δηλαδή η ίδια η φύση του δικαίου ως κλάδου της νομικής έχει πάντα, σε όλα τα κεφάλαιά του, στον πυρήνα του την ιδιοκτησία**, επομένως στον κομμουνισμό δεν θα υφίσταται δίκαιο αφού δεν θα υφίσταται ιδιοκτησία.
Δεν είμαι νομικός για να αποδεχτώ ή να απορρίψω μια τέτοια θέση. Μου φαίνεται υπερβολική. Αλλά βεβαίως τέτοιες απαντήσεις δίνονται μόνο στην πράξη, και το ερώτημα θα εγερθεί μετεπαναστατικά.
Κι έτσι να είναι, ο σοσιαλισμός είναι ανώριμος ακόμα κομμουνισμός, επομένως το σοσιαλιστικό δίκαιο θα είναι σημείο αιχμής για το εποικοδόμημα της μεταβατικής κοινωνίας, ένα από τα πολλά μέσα της δικτατορίας του προλεταριάτου για να προστατέψει την υπόστασή της και τις κατακτήσεις της.

**Δηλαδή, όλα τα δίκαια, οικογενειακό, ποινικό, διεθνές κλπ στο βάθος-βάθος τους έχουν το δίκαιο της ιδιοκτησίας.

Ανώνυμος είπε...

Μάθαν ότι ...ζυμωνόμαστε, πλάκωσε κι ο Παλούκης! Για να πει την υπέρτατη κατασκευή του μυαλού του: το ΚΚΕ μεταμοντέρνο! Ρε κοίτα κάτι τύπους!

Ονειρμός είπε...

Το ''σε τελευταία ανάλυση'' αναφέρεται πάντως από τον Ένγκελς όσον αφορά την καθοριστικότητα της οικονομικής βάσης επί του κοινωνικού όλου, και όχι των παραγωγικών δυνάμεων επί του κοινωνικού όλου. Πράγμα που σημαίνει παραγωγικές σχέσεις και παραγωγικές δυνάμεις μαζί.
Μολονότι βέβαια δεν υπάρχει το ''σε τελευταία ανάλυση'', ο Κάρολος στα διάφορα αποσπάσματα είναι σαφής για τις παραγωγικές δυνάμεις. Αλλά το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Εν πάσει περιπτώσει, αυτές τις πρωτοβουλίες θα μπορούσε να τις πάρει και ένα μεικτό οικονομικό σύστημα (συνάρθρωση 5 οικονομικών υποσυστημάτων, όπως λέει ο Λένιν), σαν την ΝΕΠ.
Πράγματι η πολιτικοποίηση του ελέγχου (σε αντίθεση με την εμπορευματοποίησή του), επιτρέπει την διεκδίκηση από τους εργάτες εκ νέου της πολιτικής εξουσίας. Μόνο που αν αυτό συμβεί βίαια, ποιό είναι το περιεχόμενο αυτής της σύγκρουσης? Αν η εργατική τάξη χτυπά την αστική, όσο προχωράει η μετάβαση προς τον κομμουνισμό, ο σοσιαλισμός, τότε οι εργάτες που θα διεκδικήσουν βίαια τον έλεγχο των μέσων παραγωγής (κατά ένα ενδεχομένο, το οποίο έβαλες), έναντι ποιού ασκούν εξουσία?

Ονειρμός είπε...

@Ανώνυμος

Αυτό το ερώτημα περί δικαίου είναι το πλέον αποδομητικό, που αποδεικνύει την ανεπάρκεια ενός ''ταξινομητικού'' διαχωρισμού βάσης-εποικοδομήματος, ειδικά στον σοσιαλισμό. Οι ''θέσεις του 18 συνεδρίου'' νομίζω υποπίπτουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το σφάλμα, όπως είπα και με κράξανε εδωπέρα, όπως επίσης και στον διαχωρισμό ''υποκειμενικού-αντικειμενικού'' παράγοντα. Όχι, όλα αλληλεπιδρούν διαλεκτικά κλπ, αλλά αυτό πολλές φορές είναι υπεκφυγή. Ο Λένιν στα Φιλοσοφικά Τετράδια σημειώνει επιδοκιμαστικά την διαπίστωση του Χέγκελ, ότι η παλινδρόμηση από τον ένα πόλο στον άλλο είναι ''κενή διαλεκτική''.
Το παράδειγμα με το δίκαιο δείχνει πόσο λειψή είναι η κατανόηση του μαρξισμού και η περαιτέρω εμβάθυνσή του, πράγμα καθόλου ασήμαντο. Εγώ λέω ότι ναι, το ΚΚΕ έχει την μεγαλύτερη ταξική-εργατική σύνθεση, ναι, έχει τους πιο αποφασισμένους απεργούς, αλλά δεν κάνει ''επιστήμη''. Και δεν είναι ωφέλιμο να νομίζει κανείς ότι πράγματι κάνει ''επιστήμη'', επιστημονικός μαρξισμός-λενινισμός κλπ. Αυτό το θέσφατο της επιστημονικής διάγνωσης πχ της ΕΣΣΔ, εμποδίζει τον διάλογο, δημιουργεί φανατισμό, ευνουχίζει κάθε κριτική.
Το νομικοπολιτικό ''εποικοδόμημα'' διαφέρει από τις ιδεολογικές ''μορφές'', και μόνο οι όροι είναι διαφορετικοί στον γνωστό πρόλογο του Καρόλου.

Ανώνυμος είπε...

καπεταναίοι των αγωνιζόμενων μαζών μην ξεχνιέστε το ΚΚΕ συγκρούστηκε για πολλές ώρες με τους μπάτσους στις 20 Οκτωβρίου 2011. Εσείς..??

Ανώνυμος είπε...

Είναι αρκετά τρομακτικό που δεν μπορείς αυτήν την κρίσιμη πολιτικά περίοδο να αρθρώσεις πολιτικό λόγο, να μιλήσεις για το μεταναστευτικό ρεύμα της Ελλάδας, για τα σπίτια που κλείνουν, για τους άστεγους που πεθαίνουν από παγετό και πείνα- όπως πολύ καλά θέτει ο σύντροφός σου Μπογιόπουλος, να μιλήσεις για τη λαική εξουσία και τις απαντήσεις στον λαό στην κρίσιμη ξαναλέω χρονική περιόδο, πράγμα που ξεκάθαρα φαίνεται από αυτό το κείμενο, που αν τελικά γραφόταν στο down town μπορεί να σε πλήρωνε και ο Κωστόπουλος δεδομένης της κάλυψης των κοσμικών. Δεν σε κατηγορούμε όμως γιατί όλοι εμείς οι εαακίτες ξέρουμε πολύ καλά πως κάποιος που επιλέγει να μην έχει κοινωνικό χώρο κι επομένως συνδικαλιστική πρακτική,- πολύ μικρή σημασία έχει η αναλυσή του για την πραγματικότητα. Επειδή επομένως αρκετά πιστεύω ότι ασχοληθήκαμε με μπαρούφες ενός ανθρώπου που δεν έχει άμεση επαφή με την κοινωνία, εγώ προτείνω να συμβούν δύο τινά είτε το κείμενο να προσχωρήσει σε ένα κουτσομπολίστικο περιοδικάκι τύπου ciao και να πληρωθεί όπως οι συντάκτες των κοσμικών στηλών, είτε ο συγγραφέας του να επανακαθορίσει το ρόλο του που θα ήταν προτιμότερο. Να μας πει τελος πάντων τι είναι..επίσης νομίζω ότι περνάς κρίση μέσης ηλικίας..

RedBoy είπε...

Πάντως κεντρικός σχεδιασμός υπάρχει και στον καπιταλισμό και μάλιστα πιο συγκεντρωτικός απ’ ότι στην ΕΣΣΔ. Τι άλλο είναι το ΔΝΤ παρά ένας οργανισμός που αναδιαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις αφαιρώντας από τις διαδικασίες αυτοκαθορισμού των όρων ζωής από τους άμεσους παραγωγούς?

Μάλιστα το τελευταίο εξώφυλλο του Economist κυκλοφορεί με φωτογραφία του Λένιν και με τον τίτλο ‘η άνοδος του κρατικού καπιταλισμού’. Οι αστοί γνωρίζουν, εμείς κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε; Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι στο σοσιαλισμό δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός που υπάρχει.

Οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τι είναι? Του ΣΥΡΙΖΑ τι είναι? Κεντρικός κεντρικότατος σχεδιασμός που για να υλοποιηθεί χρειάζεται να κατέχεις κρατική εξουσία και τα μέσα της βίας τα οποία θα τα ελέγχεις ως γραφειοκρατία ελέω της αποδοχής που θα έχεις αποκτήσει από την κίνηση των μαζών.

Ως προς το ερώτημα του Ονειρμού νομίζω ότι το βασικό είναι οι σοσιαλιστικές σχέσεις ιδιοκτησίας στην υπονόμευση των οποίων –τη μετά Στάλιν εποχή- νομίζω ότι αναφέρονται και οι ‘θέσεις για το 18ο’.

Ανώνυμος είπε...

Λουμπεν αριστεριστής

Στα πολιτικά συμφωνω με τον red boy γιατί τουλάχιστον δεν προσπαθεί να ζυμώσει για τη βαση και το εποικοδόμημα στα σχόλια ενός αρθρου που έχει τίτλο "Είκοσι χρόνια ΕΑΑΚ" . το ξαναλέω παιδία υπάρχει και το ιντυμίντια τουλάχιστον καψτε το μυαλο κανενος φρικιου εδω δεν έχει νόημα. Τέλος είναι κρίμα γιατι μια κουβέντα για τα εικοσι χρόνια με την καβάτζα της ανωνυμίας θα μπορούσε να βγάλει πολύ ζουμί. Αλλά απ'οτι φαίνεται οι κνίτες ακόμα και στο ιντερνετ λίγα καταλαβαίνουν από συνδικαλισμο.

Το αιώνιο ερώτημα ήταν είναι και θα είναι " πως γίνεται αυτό το αριστερίστικο χαλαρό μετωπο να αποτελεί την πρωτοπωρία αλλα και τον θεματοφύλακα των πρακτικών του φοιτητικόυ κινήματος τα τελευταία 20 χρόνια". Και θα το ξαναγράψω για να προλάβω τον τυχαίο εργατιστη κνίτη. Στο ελλαντα το φοιτητικο κίνημα είναι σημαντικο τι να κάνουμε τώρα. Και νομίζω ότι η απάντηση στο αιώνια ερώτημα τελίκα δεν βρίσκεται στο πολιτικο υποκείμενο αλλά στο κοινωνικο και τον τρόπο και περιεχώμενο πάνω στα οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία της κομμουνιστικής αριστεράς πολλά χρόνια πριν. Εδω ο άλλος ακούει πολυτεχνείο και πρώτα σκεφτεται τανκς και μετα μηχανικούς-ρουφιάνους των μεγαλοεργολάβων. Απλα τα τελευταία χρόνια το ξεχάσατε και το θεωρητικοποιήσατε κιόλας.

Επειδή ζητήθηκε καφρίλα θα πω μια πρόσφατη. Κνίτης καταγγέλει σε συνέλευση ότι τα ΕΑΑΚ στις συντονιστικές επιτροπές κατάληψης απαγορεύουν την διακίνηση ριζοσπάστη που το εκανε μόνο η χούντα κλπ κλπ. Εαακίτης τον σταματάει του πεταει ένα πεντάευρω και του λέει από το μικρόφωνο κράτα τα ρέστα για ενίσχυση. Στη συνέλευση ψηφίσαν 550 ατομα. Το μας πήρε 14

Υ.Γ.1 Μπράβο στο σφυροδρέπανο για τα 110 ποστ. Η στροφή στο εμπορικό τραγούδι πιάνει. Τίτλους που προτείνω για την συνέχεια είναι
Τα σεξουαλικά τρίγωνα του αριστερισμού
Το ΚΚΕ σας γαμαει όλους
Μια ΟΠΛΑ μας χρειάζεται (καλα αυτό είναι σωστό αλλά τεσπα)
Αποκλειστικό!!! τα ΕΑΑΚ τα παίρνουν από το ΠΑΣΟΚ
Ψήφισα ΚΚΕ και άλλαξε η ζωή μου κλπ.
Υ.Γ. 2 Πέρα από την πλάκα το ποιο χρήσιμο για τον κόσμο που παρακολουθεί το μπλογκ θα ήταν ενα άρθρο για την διαπάλη Γκράμσι Μπορντίγκα στο Ιταλικό ΚΚ στα τέλη της δεκαετίας του 1910 και την ευθύνη που είχαν οι κομμουνιστές για την άνοδο του φασισμού. Αν αυτό δεν πιάσει τόπο ανέβασε τίποτα για τις συγκρούσεις κομμουνιστών ναζίδων στη γερμανία πριν το 30. Ελπίζοντας αυτή τη φορά να μην μας πιασουν στον ύπνο και όποιος καταλαβε καταλαβε

Ανώνυμος είπε...

ο κομάντο δεν κάνει διακοπές καλοκαιρινής εντροπίας! Κοπιάζει στα μεσαιωνικά κάτεργα της ελαστικής εργασίας. Θα μιλήσει όταν πρέπει και αν κρίνει ότι πρέπει.
Ο Γραμματεύς του

Ανώνυμος είπε...

"Μην μπερδευεσαι και μη προσπαθεις να κοιτας απο την κλειδαροτρυπα της οργανωσης."

Πολυ μου αρέσει όταν οι κνίτες κάνουν επιλεκτική κριτική. Πως και δεν είδαν τον ηδονοβλεψία "απολίθωμα" που κουτσομπολεύει τους "αριστεριστές".
Αλήθεια ρε απολίθωμα, γιατί χαραμίζεσαι σε ένα γραφικό μπλογκ;
Τοσες και τόσες κοσμικές στήλες υπάρχουν;
Αφού στο πολιτικό είσαι λίγο σκράπας (και φαίνεται από τον απολίτικο χαρακτήρα της ανάρτησης), στο κατινίστικο έχεις ταλέντο ρε μπαγάσα. Μιλώντας για τους "αλλους" πάντα, γιατί το Αγιο Κόμμα δεν το αγγίζουμε.

Τεσπα. Το κύριο ζητούμενο είναι ότι ενώ γίνεται της πουτάνας εκεί έξω, εσύ και οι φίλοι-συντροφοι σου βρίσκεις σκόπιμο να ασχολείσαι (με μπόλικη κακεντρέχεια βεβαια) με την ΕΑΑΚ. Ενδεικτικό ότι είσαι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου.
Περαστικά αδερφέ.

ΥΓ: για να εξηγηθούμε, το ίδιο θα έγραφα και αν ήταν αναρχικός, συριζαίος ή εαακίτης αυτός που θα έγραφε παρόμοιο κατινιστικο ποστ για την ΚΝΕ


Ένας παλιός εαακίτης.

raskolikas είπε...

Παλιέ ΕΑΑΚίτη, ενώ όπως λες κι εσύ "εκεί έξω γίνεται της πουτάνας", οι σύντροφοί σου διαβάζουν για την εξεταστική τους και παζαρεύουν τα 5αράκια.

Ανώνυμος είπε...

Xaxa,natos pali o raskolikas na petaksei tin mparoufa tou.Einai gnwsto allwste oti ta eaak einai oi mgalyteroi gleiftes,e?Kati miniseis pou trwgane apo tous kathigitades kata kairous gia ksekarfwma htane.

Dikio exei o allos pou sou leei gia komplex kai kwlopilala,na to koitakseis.

raskolikas είπε...

Έτσι λοιπόν, οι 5-6 μεμονωμένοι ΕΑΑΚίτες που έμπλεξαν σε δικαστικές περιπέτειες με καθηγητές ξελασπώνουν συνολικά τα ΕΑΑΚ και την καθολική ακινησία που επέβαλαν με τον τυχοδιωκτισμό τους στο φοιτητικό κίνημα.

Φίλε μπορείς να βρίσεις όσο θέλεις, δεν προσβάλομαι ούτε στο παραμικρό. Αλλά έτσι είναι όταν δεν έχουμε τι να απαντήσουμε το γυρνάμε στις προσβολές. Όπως και στις συνελεύσεις που όταν δεν έχουμε τι να απαντήσουμε το γυρνάμε στις καφρίλες.

Το ερώτημα παραμένει, τι κάνουν στις σχολές οι ΕΑΑΚίτες αυτές τις μέρες. Πώς παρεμβαίνουν για να ξεσηκώσουν το φοιτητόκοσμο;

Ανώνυμος είπε...

στις 15 του μηνα θα μας δεις και θα μας θαυμασεις ρασκοληκα , μην βιαζεσαι, το ερωτημα ειναι εσεις τι κανετε στις σχολες αυτο το διαστημα ?

Λουκάς παπαδήμος είπε...

Έλεος !!! Που ζείτε??? Καλά εσείς οι αριστεροί κκεδες και εαακίτες δεν την παλεύετε καθόλου!!!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Υπάρχουν δύο δεδομένα. Αφενός η συζήτηση έχει αρχίσει να ξεφεύγει στη ζώνη του λυκόφωτος. Αφετέρου, λόγω μη τακτικής πρόσβασης στο δίκτυο, βλέπω τις χαριτωμενιές μαζεμένες και δε μπορώ να πω ότι έχω την ίδια χαριτωμένη διάθεση να απαντήσω αναλόγως.

Πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα για το σοσιαλισμό, αλλά από πού κι ως πού άνοιξε εδώ; Εμείς θα ανοίξουμε την κουβέντα που δεν έχει ανοίξει τόσα χρόνια στον χώρο;
Το ακραίο παράδειγμα του ονειρμού αυτοϋπονόμευσε κατά τη γνώμη μου κι αυτό που ήθελε να πει. Είναι περίπου αυτονόητο ότι ο κεντρικός σχεδιασμός δε φτάνει από μόνος του κι ότι βαθαίνει η ουσία του με την συμμετοχή των μαζών, αλλά αυτό δεν τον καθιστά μια ουδέτερη π.σχέση. Ο κεντρικός σχεδιασμός δεν είναι ικανή αλλά αναγκαία συνθήκη για το σοσιαλισμό. Και σε κάθε περιπτωση δεν είναι συμβατός με την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής. Κι είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που αρνούνται τα διάφορα μικροαστικά ρεύματα του ουτοπικού σοσιαλισμού στο όνομα της αποκέντρωσης και της αυτονομίας των μικρών κοινοτήτων και των μικρών παραγωγών. Ξέρω ότι δε διαφωνείς σε αυτά κι ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί άπλωσες τόσο πολύ την ένστασή σου που χωρούσε απλά σε μια υποσημείωση.
Τα εξαρτημένα αντανακλαστικά μάλλον πρέπει να τα αναζητήσεις αλλού στα σχόλια αυτής της ανάρτησης. Κι όσο για το σχόλιο περί επιστήμης, ακόμα κι αν ίσχυε αυτό που λες, το κουκουέ είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που έχει σοβαρές πιθανότητες να το πετύχει. Εκτός κι αν πούμε ότι αυτά δεν είναι δουλειά ενός κόμματος, αλλά... ο καθένας συμπληρώνει ό,τι νομίζει ως πιο κατάλληλη μορφή. Σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων όμως, δεν υπάρχει άλλος χώρος που να ασχολείται με σοβαρές αξιώσεις με αυτά τα ζητήματα και να τα ψάχνει ακόμα. Κι όποιος ψάχνει θα βρει.

Ασόβαρα υστερόγραφα
Ο ίδιος ο παλούκης έχει δηλώσει αρχειοτροτσκιστής. Μάλλον έκανε πλάκα αλλά τα πιο σοβαρά πράγματα λέγονται καμιά φορά σαν αστεία.
-Ευχαριστώ για τα περαστικά και ανταποδίδω για την παιδική αρρώστια.
Το αν 'αγγίζω' το κόμμα, μπορείς να το δεις και στις προηγούμενες αναρτήσεις. Άλλο θέμα αν κάνω την προσέγγιση που θα ήθελες, ή όχι. Τον τρόπο αντιμετώπισης της άλλης πλευράς μπορείς επίσης να τον δεις και να τον συγκρίνεις. Τα ίδια θα σου έγραφα αν ήσουν κνίτης σφος κι έκανες αυτό το σχόλιο. Και για να εξηγηθούμε, στον αστικό τύπο και τις διάφορες στήλες του, μάλλον δικούς σου συντρόφους θα βρεις μπαγάσα.
Το σχόλιο για την κατ' επιλογή μη επιλογή κοινωνικού χώρου(;!) με υπερέβη διαλεκτικά. Υποβάλλω τα σέβη μου για την ανάλυση κι αρνούμαι να χαλάσω το έτοιμο σχήμα που έχεις στο κεφάλι σου. Αλλά αν θες κατέβα αύριο το απόγεμα στην πορεία να τα πούμε κι από κοντά.
-Το μπλοκ δεν είναι ενημερωτικό και δεν ακολουθεί ακριβώς την επικαιρότητα. Όποιος αναζητά κάτι παρόμοιο, μάλλον κακώς το αναζητά στα μπλογκς κι ειδικά εδώ. Κι αν θέλει δεκάρικες, χιλιομασημένες αναλύσεις για τη συγκυρία πχ μπορεί να τα βρει σε κάποιο άλλο 'αριστερό' μπλογκ. Κατά τα άλλα τον πολιτικό λόγο μπορεί και να μη θέλεις να τον δεις γιατί δε συμφωνείς μαζί του. Αλλά τα πιο σοβαρά πράγματα λέγονται σαν αστεία. Κι όχι στο ίντερνετ κατά κανόνα.

Ανώνυμος είπε...

Αφου οποιος ψαχνει βρισκει, μπορουμε να ελπιζουμε οτι το ναρ θα βρει επιτελους το επαναστατικο υποκειμενο που εχει χασει δυο δεκαετιες τώρα?

Ανώνυμος είπε...

Nαι,μπορειτε.Αυτο που δεν μπορειτε να βρειτε οσο και να ψαξετε,ειναι καναν φοιτητη που να ψηφιζει πκσ σε γενικες συνελευσεις.

raskolikas είπε...

Ο θρίαμβος του μεταμοντέρνου! Όταν το επαναστατικό υποκείμενο εξισώνεται με "καναν φοιτητή που να ψηφίζει ΠΚΣ σε γενικές συνελεύσεις"!
Συνεχίστε να απαντάτε ΕΑΑΚίτες, οι ατάκες σας είναι μνημειώδεις!

Ανώνυμος είπε...

Διαχρονική απορία μου και ερώτηση προς τους συντρόφους των ΕΑΑΚ: πέρα από τα ξύλα, τις ατάκες, τις συνδικαλιές και γενικά ποιός την έχει μεγαλύτερη,έχετε προβληματιστεί ποτέ για την εκλογική κομματική αναφορά τόσου κόσμου που στηρίζει τα ΕΑΑΚ; Κάτι λέει και αυτό για την συνείδηση που χτίζετε. Πώς να το κάνουμε, ο.κ. αν ψηφίζει ΑΝΤΑΡΣΥΑ το νιώθω αλλά αν το ρίχνει ΠΑΣΟΚΑΡΑ ή απέχει υπάρχει μάλλον πρόβλημα με τους επαναστάτες και τον σοσιαλισμό που θα οικοδομήσουν. και δεν αναφέρομαι σε εξαιρέσεις, τέτοιες πάντα και παντού υπάρχουν.



Ένας αλλά λέων

Ανώνυμος είπε...

Α ωραια ευτυχως, γιατι ως επαναστατικο υποκειμενο περνουσα κριση ταυτοτητας. Υπηρχα και δεν υπηρχα. Και ειχα μια καουρα αν θα με ανακαλυπτε το ναρ.... αλλο πραγμα....

Κάποιος είπε...

Άυριο 24ωρη απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το ΠΑΜΕ στην Αθήνα 11π.μ Ομόνοια. Τα καρντάσια πότε και που;

Ανώνυμος είπε...

I'm Maria a Greek girl, please have a look in my page & help if possible
http://www.helpagreekgirl.com

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα σας,
θυμάμαι φοιτητικες εκλογες 2000 σε σχολη της αθηνας η πκσ 2 χρόνια μετα το μαθητικο του 98 ελπίζει ότι θα πάρει όλο το χαρτι. Κατεβάζει ψηφοδέλτιο με 100 άτομα για πρώτη φορά, μιλάει παντου για πλάνο αεροπλάνο για δικό της πρώτο έτος κλπ. Τα εαακ ή η εαακ κλασσικο ψηφοδέλτιο που για να φτάσει τα 50 άτομα έχει φτύσει αίμα. anyway ανοίγουν οι κάλπες και έχουμε
πκσ 128
εαακ 108
νομίζω εδώ φαίνεται όλες οι μικροδιαφορες στην νοοτροπία και την πολιτικη των
Φυσικά ότι θέλει μπορεί να πει κανείς για κνίτες και εαακιτες αλλά σίγουρα η αντικειμενική αλήθεια είναι ότι το κόμμα κατάφερε σε 3 χρονάκια μέσα να ξαναπάρει την τρίτη θέση σαν πανελλαδική δύναμη και την τρίτη θέση σε αθηνα σε 4. Δεν είναι και λίγο. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι τα εαακ μέχρι και το 2000 ήταν αθήνα, πάτρα κ λίγο θεσσαλονίκη, μετα τον μαη ιουνη ανέβηκε πολύ πανελλαδικα, όπου μέχρι πρόσφατα την πανελλαδικότητα των εαακ την οφείλει σίγουρα στο ναρ.
Πάντως αυτό που οι φίλοι κνίτες πρέπει να δουν είναι ότι σε ένα περιβάλλον με συνδικαλιστικές ευκολίες και ασφάλειες όπως είναι το πανεπιστημιο ο αριστερισμός με μια συνεπή γραμμη εδώ και 15 χρόνια έχει στεριώσει σε πολυ πραγματική βάση.
Τέλος αυτο με τις ασπιρίνες πάντα με μπερδεύει επειδή έχω δει να τις κουνάει κάποιος σε κάποιον άλλο σε ένα αμφιθέατρο σε μια συνέλευση, αλλά περνάνε τα χρόνια και αυτα αποκτούν και "μυθικές" διαστάσεις από στομα σε στομα, άσε που τότε ακόμα η πκσ έπαιζε την γραμμή του μαύρου μπλοκ - όχι καταλήψεις και ψηφίσματα που από πίσω συντάσσονταν δαπιτες και πασπίτες
πάντως πέρασαν τα χρόνια και όλα αλλάζουν όπως και οι εαακιτες όπως αλλάζουν και οι γενιές των νεολαίων που μπαίνουν και στις σχολές.
Αλλά νεολαία τι να περιμένεις...

Ανώνυμος είπε...

145

εαακίτης στο ΑΠΘ το 2012 είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=vin4_dI1kh4&feature=player_embedded

εαακίτης στο ΑΠΘ το 2012 είπε...

Δελτίο τύπου για την κινητοποίηση ΦΣ στις 8/2/12

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 8/2 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μαζική συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων, του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ και σωματείων εργαζομένων ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ. Από τις 11 συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο διοίκησης φοιτητές εργαζόμενοι και πανεπιστημιακοί διατρανώνοντας την ξεκάθαρη εναντίωσή τους στο νόμο Διαμαντοπούλου, στα υπό συγκρότηση ΣΔ και στην εφαρμοζόμενη πολιτική συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.

Η πορεία που ακολούθησε, κατέληξε στην ιατρική σχολή, όπου η οργανωτική επιτροπή μαζί με τους υποψήφιους για τα συμβούλια διοίκησης συνεδρίαζε εν κρυπτώ δρομολογώντας την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου 4009/11 κόντρα στις ανάγκες και τα δικαιώματα και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της πληττόμενης πλειοψηφίας εντός των πανεπιστημίων. Η οργανωτική επιτροπή, οι υποψήφιοι για τα συμβούλια διοίκησης αλλά και όποιος δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση σε αυτήν την αντιπαράθεση ουσιαστικά στηρίζει την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου και την ολοκληρωτική διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου. Όλοι αυτοί είναι μια οικτρή μειοψηφία. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα σωματεία εργαζομένων ΑΠΘ ΠΑΜΑΚ και οι πανεπιστημιακοί που αναγνωρίζουν το δίκιο νεολαίας και εργαζομένων απέδειξαν ότι είναι η πλειοψηφία! Αυτοί που επιβουλεύονται το μέλλον μας το γνωρίζουν καλά. Γι' αυτό εξαπολύουν απειλές για μηνύσεις και ποινικές διώξεις. Αποτελούν persona non grata εντός του πανεπιστημίου οπότε αναζητούν στήριξη από αυτούς που τους διόρισαν. Από το υπουργείο και τη συγκυβέρνηση του κεφαλαίου, από το κράτος και τα δικαστήρια. Δεν μας τρομοκρατούν! Δεν μπορούν να μας σταματήσουν! Στις 15 Φλεβάρη μπλοκάρουμε τη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης.

Να παραιτηθούν οι υποψήφιοι και η οργανωτική επιτροπή τώρα!
Κάτω τα χέρια από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Καμιά απόλυση, καμία εφεδρεία.

Με κοινό αγώνα νεολαίας και εργαζομένων ανατρέπουμε το νόμο πλαίσιο, συγκυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και την πολιτική τους.

ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ Θεσσαλονίκης

kollaps είπε...

Γράφει ο ρασκόλικας

Παλιέ ΕΑΑΚίτη, ενώ όπως λες κι εσύ "εκεί έξω γίνεται της πουτάνας", οι σύντροφοί σου διαβάζουν για την εξεταστική τους και παζαρεύουν τα 5αράκια.

κι εγώ θα του απαντήσω γιατί είμαι ένας από τους "ΕΑΑΚίτες που διαβάζουν για την εξεταστική" και θίχτηκα :) Κατ'αρχάς είναι σίγουρο ότι αν βόλευε διαφορετικά την επιχειρηματολογία σου σε μια άλλη στιγμή ή σε ένα άλλο post, θα μπορούσες κάλλιστα να είχες γράψει για "τους ΕΑΑΚίτες που αράζουν και δεν περνάνε μαθήματα επειδή έχουν τα λεφτά του μπαμπά". Έχω άδικο; Εξάλλου, την "εξεταστική της λαϊκής οικογένειας" η ΠΚΣ την έχει επικαλεστεί επανειλημμένα. Και ίσως και δικαίως, δεν εξετάζω αυτό εδώ, αλλά το πώς μπορείς να πεις 2 εντελώς αντιθετικά μεταξύ τους επιχειρήματα μόνο και μόνο για να ρίξεις λάσπη κατά το δοκούν.

Στο 2ο σκέλος μιλάς για παζαρέματα για το 5αράκι, προσπαθώντας να δείξεις την υποτιθέμενη αντίθεση ανάμεσα στην πολιτική αντίληψη του συνδικαλιστή ΕΑΑΚίτη ("αντικαθηγητική" και υπερήφανη) από την καθημερινή πρακτική του φοιτητή ΕΑΑΚίτη (ο οποίος, και καλά, πάει σαν τον μέσο φοιτητ για να παζαρέψει ένα βαθμό). Φίλε raskolika, αν υπάρχει κάποιος που όταν μπαίνει στο αμφιθέατρο ή το εργαστήριο αφήνει απ'έξω την κομματική ταυτότητα, αυτός είναι ο Κνίτης της σχολής σου. Δεν θα διαφωνήσει δημόσια ποτέ με το σχόλιο του αντιδραστικού καθηγητή, δεν θα σηκώσει ποτέ ζήτημα για μάθημα, και εννοείται ότι θα εξαφανιστεί (όπως όλοι βασικά) τη βδομάδα πριν την εξεταστική (τώρα καλή ώρα) για να κάτσει να διαβάσει. Εκτός αν οι Κνίτες που συναναστρέφεσαι ή εσύ ο ίδιος είσαι κάποιο Υπεράνθρωπο είδος που καταφέρνει να κρατάει το προφίλ του "λαϊκού-παιδιού-που-διαβάζει-γιατί-πρέπει-και-να-τελειώνει-κάποια-στιγμή", που εκπληρώνει 1002 πολιτικά καθήκοντα μέχρι την τελευταία μέρα του εξαμήνου και που συγκρούεται μέσα στα αμφιθέατρα με τους καθηγητές για πολιτικά και επιστημονικά θέματα (γιατί καταφέρνει ΚΑΙ να παρακολουθεί). Εγώ πάντως τέτοιους δεν έχω δει, μόνο τους απλούς Κνίτες που περιέγραψα και πιο πάνω. Που είναι και λίγο κακομοίρηδες, η αλήθεια είναι. Μιας και πιάσαμε τους χαρακτηρισμούς και το ψυχογράφημα (και είστε και υπεράνω εν αντιθέσει μας που δεν έχουμε αυτοσαρκασμό).

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να συγκλίνει η κομματική ταυτότητα του Κνίτη με την ιδιότητα του ως φοιτητή. Αν καλή ώρα υπάρχει κάποιο ΚΚΕς καθηγητής ή κάποια ΚΚΕ υπεύθυνη εργαστηρίου, οπότε την επόμενη χρονιά ως δια μαγείας εξετάζεσαι από τους παλιούς ΠΚΣάριους..

υγ: γτπ αντιπαράθεση γίνεται στο post, όλα τα λεφτά η αντίδραση του πρώτου κνίτη/κνίτισσας που θίχτηκε επειδή σας είπε "μοναχικές υπάρξεις" το Απολίθωμα, και έσπευσε βεβαίως-βεβαίως να ρίξει και χολή για την εμφανισιμότητα των ΕΑΑΚιτών. Και μετά μου λες για lifestyle και αυστοσαρκασμό..

παλιός εαακίτης είπε...

Η ΕΑΑΚ εμφανίστηκε το βράδυ των φοιτητικών εκλογών της 8ης Μάη του 1991 σαν λίστα καταγραφής των σχημάτων που προέρχονταν από τα Αριστερά Αντισυναινετικά Σχήματα (ΚΝΕ-ΝΑΡ, ΕΚΟΝ ΡΦ, δυνάμεις των Αριστερών Συσπειρώσεων), τις Αριστερές Συσπειρώσεις και σχήματα που γεννήθηκαν στις καταλήψεις του 1990-91. Η πολιτική ενότητά τους χτίστηκε μέσα στις κινητοποιήσεις και τα συντονιστικά εκείνου του κινήματος.

Ανώνυμος είπε...

EAAK-ίτικες ιστορίες 1995-2001

1995-1996
Πρώτη χρονιά, αμέσως εντάσσομαι στο σχήμα των ΕΑΑΚ της σχολής
Νομοσχέδιο ν+2 και βιβλιοκάρτα Γιωργάκη Παπανδρέου κίνημα
Συνελεύσεις – καταλήψεις
Τελευταία φορά που το ΦΚ μπαίνει σε γραφείο υπουργού παιδείας και ζητά την ακύρωση νόμου
17 Νοέμβρη, κλασσικά συνέλευση την κερδίζουμε
Μέχρι εκείνη την χρονιά τον εορτασμό του πολυτεχνείου τον διοργανώνανε οι ΓΣ των ΦΣ
Οι αναρχικοί μαζεύουν μπουκάλια, εμείς τα σπάμε μια ημέρα σκατά. Η πορεία μεγάλη, όμως η αναρχία μένει μέσα. Το 1/3 των εαακ γυρίζει πολυτεχείο
504 – καταστροφή
Επιστροφή στις σχολές, νέες ΓΣ σε τραγικό κλίμα με την ΔΑΠ να ανεμιζει ελληνικές σημαίες να μας κατηγορεί για την καμένη
Αρχές Δεκέμβρη, ΓΣ με 500 άτομα
Αγωνιστικό πλαίσιο εαακ, συν, εσοφ 245
Αγωνιστικό πλαίσιο πκς, δαπ, πασπ 255
Όχι στην κατάληψη. Πρώτη φορά ακούω για το μαύρο μπλοκ
Πρώτη και τελευταία φορά που πλακωνόμαστε μαζικά με τους κνίτες στο τέλος της συνέλευσης
Μάρτης 1ο διήμερο ΕΑΑΚ (μέχρι τότε ημερήσια το ΝΑΡ δεν τα πολυθέλει αυτά)
Γραμμή ναρ ότι χάσαμε παρά την απόσυρση του νόμου και τον ανασχηματισμό Γιωργάκη.
Εκλογές το κλίμα χάλια, χάνουμε πανελλαδικά την 3η θέση από ΠΚΣ αλλά κρατάμε ακόμα Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

1996-1997
Μέτρια χρονιά χωρίς ΦΚ
Το σχήμα από 30 άτομα μένει με 4
Οι παλιοί ναρίτες (πρωην κνε οι περισσότεροι) παίρνουν πτυχίο. Οι λοιποί ανένταχτοι έχοντας πατήσει 5 & 6 έτη ή αποφοιτούν ή απλά δεν συμμετέχουν ενεργά, ψάχνουν για δουλειά
Μένουν 3 συσπειρωσάδες (ένας από το 1987) και 2 από το 93 και ένας ανένταχτος
Πολυτεχνείο με περιφρούρηση ΚΚΕ, κλείνει και αδειάζει για την πορεία λίγο ξύλο αναρχικοί με κνιτες
Στη σχολή αυτό που παίζει είναι η αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών (περισσότερα μαθήματα, πειθάρχηση, κλπ). Οι έξυπνοι καθηγητές λένε θα ισχύσει για τους νέους όχι για τους ήδη φοιτητές
Συνέλευση δεν βγαίνει με τίποτα
ΓΣ καθηγητών ο αρχικνίτης της σχολής πάνω στα τραπέζια να φωνάζει και να ωρύετε εμείς από κάτω τα ίδια
Φυσικά οι καθηγητές μας γράφουν στα παπάρια τους
Πάμε την άνοιξη σε εκλογές. Μέχρι τότε έχουμε ήδη βρει 6 πρωτοετείς αλλά η πτώση μας ήταν μεγάλη. Double σκορ οι κνίτες
Οργανώνομαι στις συσπειρώσεις
Τελευταία πραγματική προσπάθεια για εφεε, δεν τελεσφορεί ποτέ (φυσικά και με ευθύνες των εαακ)



1997-1998
Αρσένης, επετηρίδα
Η χρονιά πάει σάπια
Κάτι μαζεύουμε από πρωτοετά, το σχήμα παίρνει λίγη υπόσταση αρχίζει να μεγαλωνει και να δυναμώνει
Στις εκλογές τα πάμε καλύτερα, ανεβαίνουμε
Όμως χάνουμε την 3η θέση και στην Αθήνα
Ιούνης, επετηρίδα
Όλη την χρονιά οι καθηγητές στον δρόμο
Φτάνουμε στα εξεταστικα. Οι κκεδες σε άλλο σχολείο από μας τα μιάσματα
Σε όλη την Ελλάδα σε όλα τα εξεταστικά γίνεται χαμός, χιλιάδες κόσμου συγκρούεται κάθε μέρα από τις 7 το πρωί μέχρι το μεσημέρι με τα ματ
Πάτρα, Αθήνα, Γιάννενα τα καλύτερα σκηνικά
Κουσουρής, Περίανδρος
Άσχημο καλοκαίρι

Ανώνυμος είπε...

1998-1999
Μαθητικό κίνημα, ΠΣΕ στα πανεπιστήμια
Επιτέλους γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις διαδηλώσεις
Στην αρχή κατεβαίνουν κοινά πλαίσια πκσ-εαακ. Μετά όμως στις καταλήψεις οι σύντροφοι κάνουν πίσω
Μετά από μια συνέλευση με κοινό πλαίσιο κάποιοι δαπίτες πάνε να την πέσουν σε κνίτες. Μπαίνουμε μπροστά. Στην σχολή κανένα δεξιό καθίκι δεν θα χτυπήσει σύντροφο. Είμαστε μαζί (μόνο μεταξύ μας επιτρέπεται να χτυπιόμαστε)
Φτάνουμε τις 5νθημερες καταλήψεις τον Δεκέμβρη και πατάμε και μέσα στις διακοπές. Η αναρχία θέλει να μείνει και τις διακοπές μέσα, αλλά εμείς μετά από 2-3 μέρες των 3 ατόμων (από τα 30-50 που έμεναν το βράδυ) την λήγουμε και φεύγουμε
Μετά τον Γενάρη δεν ξανασηκώνεται, οι μαθητές δεν μπορούν να συνεχίσουν
Λάθος γραμμή του ναρ που τις λίγες μαθητικές συνελεύσεις που δεν ελέγχει το κκε θέλει να τις καπελώσει κάτω από το «ενιαίο συντονιστικό μαθητών-φοιτητών»
Εμείς λέμε όχι αφήστε τα παιδιά μακριά από μας, δεν χρειάζονται καπέλωματα και σφιξίματα. Μόνο έτσι μπορεί να φύγουν και άλλα από την κνίτικη επιρροή.
Η Αρας μόνο και μόνο για να μας πάει κόντρα λόγω της περσινής διάσπασης συντάσσεται με το ναρ. Οι μαθητές φεύγουν μακριά μας
Η τελευταία μεγάλη πορεία ενάντια στον αρσένη ή ευθυμίου δεν θυμάμαι αν είχε αλλάξει ο υπουργός, δεν θα «στρίψει» στο υπουργείο όπως σωστά έλεγαν οι αρασίτες τότε.
Λάθος γραμμή των συσπειρώσεων ότι ο αγώνας συνεχίζεται τίποτα δεν χάθηκε
Μας βάζει σε μια διετή προσπάθεια να ξανασηκώσουμε κίνημα
Δεν θα είναι εύκολο
Το ναρ ποιο ρεαλιστικό λέει χάσαμε
Όντως τα πσε, η αξιολόγηση πήγαν κατά διαόλου
Όμως το μαθητικό είχε χάσει, και οι δάσκαλοι καθηγητες με την επετηρίδα είχαν χάσει
Μια νέα γενιά μαθητών μελλοντικών σπουδαστών θα έβγαινε αλλά ακόμα δεν θα μπορούσαμε τα το δούμε
Τα παιδιά από λαικά στρώματα ή οι λίγο «αλήτες» που πέρναγαν με την τρίτη φορά πανελλαδικές δεν θα ξαναυπάρξουν
Οι νέοι φοιτητές που θα μπαίνουν σε λίγα χρόνια θα χουν φάει στο λύκειο τεράστια καταστολή και πειθάρχηση με ατελείωτο διάβασμα
Οι ταξικοί φραγμοί θα δουλέψουν καλύτερα
Στις εκλογές ξαναανεβαίνουμε

Ανώνυμος είπε...

1999-2000
Το μαθητικό της κνε έρχεται
Στην σχολή μόνο έχει 50 νέα μέλη χώρια τους φίλους
Παθαίνουμε κοκομπλόκο
Τα ίδια σε όλη την Ελλάδα
Όμως τα παιδιά είχαν μάθει να μην φοβούνται την κατάληψη, ούτε τις γενικές συνελεύσεις
Συνελεύσεις – καταληψεις – διαδηλώσεις όμως μόνο στην Αθήνα
Η επαρχία δεν θα σηκωθεί ποτέ.
Πάμε σε εκλογές όπου η κνε κατεβάζει πρώτη φορά 100αρι ψηφοδέλτιο
Στους 128 φωνάζει αυτό δεν είναι πλάνο είναι αεροπλάνο
Όμως σταματά εκεί
Εμείς με ψηφοδέλτιο των 45 αλλά με τριετή δουλειά επιτέλους να φανεί σταματάμε στο 108
Δεν τους χάλασε

Γιουγκοσλαβία, Κλίντον, με φόρα με φόρα να εκτεθεί η χώρα και οι τζαμάδες κάνουν προσευχή να ξανάρθουν οι αναρχικοί

Είναι και η χρονιά με τα αντίποινα των αναρχικών για τους 108 που «παρέδωσε» η περιφρούρηση της κνε στην αστυνομία την προηγούμενη χρονιά. Μαλακίες, ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θυματα. Τελικά ενώ στην αρχή η κνε κατηγόρησε εμάς το κλίμα στην σχολή γύρισε υπέρ μας, παρά την μαλακία της αναρχίας που την έπεσε μέσα σε γενική συνέλευση. Γιατί την ώρα της επίθεσης εμείς παρά το ότι τα χάσαμε και οι 3 οικοδόμοι δεν ήξεραν τι να κάνουν κάναμε κοινές αλυσίδες και ότι μπορούσαμε να σώσουμε το σώσαμε. Γιατί το χτύπημα στην ΓΣ είναι χτύπημα στο κίνημα και εμείς είμαστε στην πράξη αλληλέγγυοι.
Μετά από 2 μέρες κάναμε συνέλευση μόνοι μας χωρίς να μπουν πασπ, δαπ και με τον αρχικνίτη να μπαίνει στην αίθουσα με ντουντούκα και να καλεί τον κόσμο να φύγει από την παράνομη συνέλευση που δεν είχε εγκριθεί από ΔΣ φοιτητών
Τελικά 130 άτομα έμειναν και η συνέλευσή έγινε και 3ημερη κατάληψη κάναμε

Ανώνυμος είπε...

2000-2001
Άλλη μια σάπια χρονιά
Η οποία στις εκλογές καταλήγει με τα εαακ να τον ψιλοπίνουν πανελλαδικά. Εμείς στην σχολή ανεβάζουμε στο σκορ στο 128 αν δεν κάνω λάθος αλλά οι κνίτες έχουν κάνει καλή δουλειά με το παλιό μαθητικό πλεόν, πατάνε τα 160 ίσως και παραπάνω, η πασπ νιώθει την καφτη ανάσα τους
Όμως είναι η ανωτατοποίηση των τει. Εκει το κκε κάνει τρομερή δουλειά. Έχει πάρει όλο το κίνημα πάνω της και γαμεί και δέρνει
Ένας κύριος λόγος που τα πανελλαδικά ποσοστά είναι ΕΑΑΚ 7% και ΠΚΣ 14%
Όμως σύντροφοι, ακούστε να δείτε:
Μετά τις εκλογές η ΠΚΣ τα μαζεύει. Τυχαίο? Δεν νομίζω!
Το ΝΑΡ όμως που όλη την χρονιά έχει σωστή γραμμή και επενδύει στις επιτροπές αγώνα ενώ εμείς σαν συσπειρωσάδες έχουμε σκάσει με τις ΓΣ που δεν βγαίνουν με τίποτα. Και εκεί που το ΚΚΕ λέει οι συνθήκες δεν είναι ώριμες και πηγαίντε σπίτια σας το αρπάζει το ΝΑΡ και πάει με καταλήψεις μέχρι τον Ιούνη
Είναι ο πρώτος Μάης-Ιούνης για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια όλη η Θεσσαλονίκη έχει καταλήψεις.
Στηθήκαμε στην Θεσσαλονίκη.
Είμαστε ασφαλείς.
Μια καινούργια δεκαετία θα ξεκινήσει για τα ΕΑΑΚ

Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη

Η συνέχεια στους ποιο νέους ίσως είναι γνωστή

Ένας 35 πρώην εακκιτης, συσπειρωσάς συνδικαλιζόμενος στον ιδιωτικό τομέα

Φιλάκια

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Πολύ καλό, νομίζω ότι καλύπτει επάξια το κενό του δεύτερου μέρους, μέχρι τη δημοσίευσή του σε καμιά 20αριά χρόνια καθώς και το δικό μου κενό σε επαφές με συσπειρωσάδες. Με λίγο στρώσιμο, μπορεί να σταθεί αυτοτελώς ως κείμενο εισηγητικά -με την άδειά σου βεβαίως.

Ανώνυμος είπε...

20 χρονια εχουν περασει και οι ναριτες δεν το χουν ξεπερασει, πως τον Δεκεμβρη, μια ημερα, πηγαν για κομμα και κανανε παρεα. Γαμω το ΝΑΡ σας και τα ΕΑΑΚ σας και την καριολα την ΠΑΣΟΚΑ την μαμα σας. Θα ρθει ο Σταλιν και θα σας σφαξει και τα μυαλα σας στον αερα θα τιναξει. ΧΩΡΙΣ ΕΑΑΚ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΚΟΥΛΑΚ!!!

Ανώνυμος είπε...

τελικά θα μας πει κανείς την ιστορία με τις ασπιρίνες;

Ανώνυμος είπε...

Το αντιθετο της αττικης συνταξης λεγεται πινδαρικο/βοιωτικο σχημα