Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Έλα και πάρ’ την μόνος σου τη λευτεριά

Εντυπώσεις και συνειρμοί από μια τυχαία συζήτηση

Πρώτο σημείο. Πολλοί παλιότεροι αγωνιστές κατέληγαν με οδυνηρό βιωματικό τρόπο στο συμπέρασμα ότι είναι λάθος για έναν επαναστάτη να φτιάχνει οικογένεια, αφενός για να μην καθίσταται ευάλωτος στην πίεση του εχθρού του, που μπορεί να τον εκβιάσει, να μεταχειριστεί άσχημα τους δικούς του και να ξεσπάσει πάνω τους για αντίποινα, κι αφετέρου γιατί η γυναίκα του και τα παιδιά του δε φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν το τίμημα για τις δικές του επιλογές και να τραβάνε τα πάνδεινα. Αλλά αυτός δεν ήταν ο κανόνας.

Από την άλλη βέβαια ο επαναστάτης δεν πρέπει να είναι κάτι ξεχωριστό από τις μάζες, χωρίς δικαίωμα στην προσωπική ζωή και τις ιδιαίτερες στιγμές, αλλά ακριβώς κάποιος που ξεχωρίζει μέσα από τις μάζες για την αυτοθυσία και την καλλιέργειά του, να γίνεται ένα με αυτές και να πιάνει το σφυγμό τους.

Εν πάση περιπτώσει, ό,τι από τα δύο και αν ισχύει, σήμερα αυτή η συζήτηση γίνεται σε άλλο επίπεδο και με τελείως διαφορετικούς όρους. Έτσι δε μιλάμε πλέον για επαναστάτες αλλά για απλούς απεργούς. Πού πας κύριε να απεργήσεις; Έχεις σκεφτεί τις συνέπειες, την οικογένειά σου; Τι θα γίνουν αυτοί αν χάσεις τη δουλειά σου με τους τυχοδιωκτισμούς σου; (προφανώς τη δουλειά τη χάνεις κατ’ ευθύνη σου, δε σε απολύει κάποιος). Πού θα ξαναβρείς δουλειά να τους θρέψεις εν μέσω κρίσης;

Πολύς κόσμος βέβαια χάνει ούτως ή άλλως τη δουλειά και το μισθό του, είτε απεργεί είτε όχι, ή μάλλον ακριβώς γιατί δεν απεργεί και δεν οργανώνει την αντίδρασή του. Και αυτό είναι πολλοί που το καταλαβαίνουν, απεργοί και μη, αλλά δεν αρκεί για να ανατρέψει το φόβο που νιώθουν οι περισσότεροι.

Και δε μιλάμε μόνο για τον «απλό κόσμο». Βλέπεις γύρω σου παραδείγματα από συντρόφους. Άλλος πήγε πίσω το γάμο του, άλλος αναβάλλει τον αρχικό σχεδιασμό και δε βάζει μπρος για ένα παιδί, άλλοι απολύονται κι αναγκάζονται να ξενοικιάσουν και να επιστρέψουν άμεσα στο πατρικό τους. Και δε βλέπεις να υπάρχει διέξοδος.

Κάποτε οι σύντροφοι στιγματίζονταν γιατί δεν είχαν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, ήταν αποκλεισμένοι από όλες τις θέσεις στο δημόσιο, κι έψαχναν δουλειές του ποδαριού για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Σήμερα η ανεργία δεν κάνει πολιτικές διακρίσεις και η μόνη διέξοδος φαίνεται να είναι η φυγή στο εξωτερικό –κι αυτή ως πότε; Δηλ αυτό ακριβώς που δεν αποτελεί την επιλογή ενός επαναστάτη –η φυγή. Κι αν δε μπορείς να προγραμματίσεις στοιχειωδώς την προσωπική σου ζωή, αυτό επηρεάζει αναπόφευκτα τη συνολική σου δράση.

Δεύτερο σημείο: για τους κομμουνιστές και την πάλαι ποτέ σοβαρή συνιστώσα.
Δεν αμφιβάλλω ότι στο ρεύμα υπάρχουν κάποιοι κομμουνιστές. Για τη σοβαρή συνιστώσα ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε για το κόμμα αστειευόμενος ο ραφαηλίδης. Ότι εκεί μπορείς να βρεις τα πάντα, ακόμα και κομμουνιστές. Αλλά είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο δίνουν αυτοί τον τόνο. Όπως είναι αμφίβολο αν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κομμουνιστικό κόμμα, έστω μεταμοντέρνου τύπου. Και η αμφιβολία αυτή αφορά και τους δύο όρους, όπως είχε σημειώσει πολύ εύστοχα ο σπαρίλας, κατά το παρελθόν.

Τέλος πάντων αν μιλήσει καποιος για κομμουνιστές γενικά, είναι προφανές ότι δεν αναφέρεται στο ρεύμα, αλλά στους κουκουέδες. Κι αν κάποιος άσχετος πετύχει μια οποιαδήποτε πορεία θα πει: α, κατέβηκαν οι κουκουέδες στους δρόμους. Ακόμα κι αν πρόκειται για κάποιον άλλο χώρο με κόκκινες σημαίες και διακριτικά. Άντε στην καλύτερη να μιλάει για όλους μαζί, συνολικά, και να συμπεριλαμβάνει το σύριζα –γιατί κατά βάθος όλοι κουκουέ είναι, αλλά δεν το ξέρουν.

Αλλιώς... Είναι, τηρουμένων των αναλογιών, σα να κλείναμε ραντεβού να πάμε για μπάλα και να ‘ρχοταν κάποιος με στολή του τένις ή μια ρακέτα για πινκ-πονκ. Κι αυτά με μπαλάκια έχουν να κάνουν, αλλά δεν είναι το ίδιο, και δεν εννοώ λόγω μεγέθους. Είναι και η μορφή, το ειδικό βάρος, και γενικά ένα σύνολο παραμέτρων. Ούτε μπορείς να πεις, όχι μπάλα-μπαλάκι, κατά τη λογική της παροιμίας με το γιάννη και το γιαννάκη. Και ας θέλουν όλα τα μπαλάκια να γίνουν κάποτε αυτά μπάλα στη θέση του κκε.

Γιατί, μπάλα είναι και γυρίζει. Αλλά αν γυρίσεις τα πάνω-κάτω και χάσεις τις βασικές σου αρχές την πατάς, όπως στη διαφήμιση με το στοίχημα, και κινδυνεύεις να πέσεις χαμηλά στο βούρκο..

Τρίτο σημείο: πολύ συχνά ακούω ακόμα κι από δικούς μας ανθρώπους, που είναι κάπως κοντά μας πολιτικά, το γνωστό αφορισμό για το κκε που δε θέλει να κυβερνήσει και ακόμα και αν του χάριζαν ποτέ την εξουσία, αυτό θα την κοιτούσε στα δόντια, δε θα ήξερε τι να την κάνει και σε τελική ανάλυση θα την αρνούνταν.

Η εξουσία δεν είναι όμως δωράκι που στο χαρίζουν, ή κάποιος τίτλος πτυχίου που απονέμεται αριστίνδην, ως επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών σου. Όπως λέει κι ένα σύνθημα διασκευασμένο για την περίσταση: η εξουσία δεν χαρίζεται, κατακτιέται. Είναι ταξικός πόλεμος, που αφορά τους συσχετισμούς σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Αν κάποιοι εννοούν ότι θα χάριζαν στο κκε την κυβέρνηση, συγχέουν τους δυο όρους και ξεχνάνε κάτι πολύ βασικό: πως μια «χαρισμένη» κυβέρνηση, που θα είχε τους συσχετισμούς μόνο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, θα ήταν δώρο άδωρο, δεμένη χειροπόδαρα, χωρίς πραγματική ελευθερία κινήσεων και χωρίς πραγματική δύναμη να επιβάλλει όσα λέει το πρόγραμμά της. Γιατί κράτος κι εξουσία σημαίνει πρωτίστως αυτό ακριβώς: η δύναμη να επιβάλλεις τη θέλησή σου.

Κι εδώ ισχύει ο τίτλος της ανάρτησης, από το στίχο στο αντάρτικο τραγούδι: έλα και πάρ’ την μόνος σου τη λευτεριά, με τραγούδια όπλα και σπαθιά. Επειδή προλάβαμε οριακά το τρένο της ετε και κλείσαμε μια θέση πίσω-πίσω στο τελευταίο βαγόνι, πιθανότατα δε θα χρειαστούμε τα γιαταγάνια. Πόσο μάλλον που η έφοδος στον ουρανό δε θα είναι ένα άτακτο γιουρούσει μια κι έξω. Θα την κερδίσουμε όμως με το σπαθί μας, κι όχι γιατί θα μας την χαρίσουν.

Η επανάσταση επίσης θα είναι σύγκρουση, και δε θα έχει μόνο τραγούδια, όπως φαντάζονται ίσως κάποια σύγχρονα παιδιά των λουλουδιών, μεταξύ παραισθήσεων και των πασιφιστικών αυταπατών τους. Ούτε όμως μόνο όπλα όπως πιστεύουν οι ντούροι ανυπόμονοι που θεωρούν τη μικροαστική τους βιασύνη αρετή. Η βία είναι μονάχα η μαμή και όχι η μητέρα της ιστορίας, που τη βοηθά να γεννήσει όσες κοινωνικές διεργασίες είναι ώριμες και μπαίνουν αντικειμενικά στο ιστορικό προσκήνιο.

Το ένοπλο κίνημα χωρίς τον πολιτικό αγώνα σα βάση, δε μπορεί να δώσει αποτέλεσμα. Φοβίζει τις μάζες αντί να τις πείθει και καταλήγει να μοιάζει –και να είναι- τυχοδιωκτισμός. Η έφοδος των μπολσεβίκων στα χειμερινά ανάκτορα ήταν αναίμακτη κι επικράτησε εύκολα –χωρίς ίσως να σπάσει ούτε ένα τζάμι. Άλλο αν μετά η μαύρη αντίδραση των λευκοφρουρών ανέλαβε, χάρη στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Κι εκεί πολύ δύσκολα θα τα έβγαζαν πέρα οι μπολσεβίκοι χωρίς την έμπρακτη μαζική πολιτική υποστήριξη της πλειοψηφίας του ρώσικου λαού.

Μολών λαβέ λοιπόν, χωρίς εφιάλτες, και (κοινοβουλευτικές) αυταπάτες ότι θα μπορούσαμε να αλώσουμε από μέσα την εξουσία και «τους τριακόσιους της βουλής». Για να γίνουμε μυριάδες, σαν τους αθανάτους, αλλά με πνεύμα αυτοθυσίας, όπως έχουν πάντα όσοι έχουν ορίσει στην ζωή τους να φυλάνε θερμοπύλες κι ετοιμάζονται για την έφοδο των μυρίων..

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1) Η οικογένεια είναι σίγουρα κάτι που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα.

2) Ναι αλλά τα όπλα χρειάζονται.

near east είπε...

Πολλοί από τους μεγάλους επαναστάτες είχαν οικογένεια και παιδιά. Ο Μαρξ, Ο Τσε, ο μουστάκιας. Εγώ είμαι υπέρ της οικογένειας και κυρίως των παιδιών με την λογική ότι αν δεν τα καταφέρω εγώ, έχω ελπίδες ότι μπορεί να τα καταφέρουν εκείνα...

Όσο για τη φώτο του Στάλιν, όντως τον αδικεί. Ο "ατσάλινος" δεν ήταν ένας πορνόγερος που τον έσερνε το νινι αλλά ένας αμετανόητος χεβμεταλας who rocked the world!!! http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Stalin_Rox.jpg

Ανώνυμος είπε...

Συγχώρεσε με μανα μου για το οφφ τοπικ, αλλά εχω λόγο.

http://ciml.250x.com/archive/stalin/greek/greek_stalin.html

σταλινομπαχαλακιας είπε...

"Ούτε όμως μόνο όπλα όπως πιστεύουν οι ντούροι ανυπόμονοι που θεωρούν τη μικροαστική τους βιασύνη αρετή."
το Σοσιαλδημοκρατικο κομμα της Ρωσιας ειχε κανει πολλες βομβαρδιστικες επιθεσεις, αλλα και παλι ηταν μπροστα στις απεργιες και στις κινητοποιησεις. Τι θελω να πω με αυτο; Μεχρι να γινει η εργατικη επανασταση, πρεπει και εμεις να οργανωσουμε δρασεις (π.χ αν κοψουν το ρευμα σε ενα σπιτι το ΚΚΕ θα αρκεστει σε μια καταγγελια ή θα παει -ακομα και πραξικοπιματικα - να επανασυνδεσει το ρευμα; ). Γενικα, η φραση "καμια διαχειρηση της φτωχειας μας" ειναι ευκολη να τη λες (ειδικα αν εισαι επαγγελματικο μελος), ωστοσο τους γονεις μου που τους κοβουν τον μισθο ή τους εχουν απληρωτους, εμενα που μου κοβουν τα συγγραματα, τι θα κανω; θα περιμενω ποτε θα συσπειρωθουν οι εργαζομενοι στα σωματεια και θα αποκτησουν ταξικη συνειδηση,μπας και περασω κανενα μαθημα;

Ανώνυμος είπε...

ειχα πετυχει στον στρατο-γυρω στπ ΄97-συντροφο απο κωμοπολη τηs λαρισαs που ο πατεραs τoy/συντροφοs/αγωνιστηs/εξοριστοs τον ειχε ...κανει μετα το 1974-σε ηλικια 52 περιπου χρονων-οταν ειχε γυρισει μετα απο περιπου 25 χρονια φυλακων και εξοριαs....σοκ,ΣΕΒΑΣΜΟΣ και ΔΕΟΣ.....!και απ΄οσο ξερω ηταν αρκετεs οι περιπτωσειs....μην ξεχναμε ποσεs φυλακισμενεs συντροφισεs μεγαλωσαν τα παιδια τουs στιs φυλακεs.....

kolegas

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρέπανε σε στριμώχνουν να παντρευτείς; Μην το σκέφτεσαι, Η ΏΡΑ Η ΚΑΛΗ!

Αν πάλι σε στριμώχνει η ανάγκη για τα ξένα, μείνε τουλάχιστον μέχρι το 19ο Συνέδριο!
(αν και δεν ξέρω, το ξαναλέω, πόσοι θα επιζήσουν για να μάθουν πως θα γίνει η σοσιαλιστική επανάσταση του ΚΚΕ)

Καλά λές ότι κανείς δεν χαρίζει έτσι την εξουσία. Αλλά και από την άλλη "οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια". Πάντως η διακυρηγμένη φιλοδοξία της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ είναι να φυτοζωεί γύρω από το 3%. Και πάλι καλά να λέμε.

Και σε παρακαλώ άσε τις Θερμοπύλες στην ησυχία τους. Εχετε την αίσθηση ότι θα επέβαλλαν τέτοια μέτρα οι Δανειστές αν δεν ήταν απολύτως σίγουροι ότι ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα θα επεδείκνυαν τετοια δουλικότητα; Ναι και ο Σύριζα, ναι και το ΚΚΕ.

Παράδειγμα: Τώρα που ομοσπονδιοποιούνται οι ευρωπαϊκές χώρες παραδίδοντας την εθνική τους κυριαρχία(βλέπε Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ESM) το ΚΚΕ απαλείφει την "υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας" από το καταστατικό του, μετά από εννιά δεκαετίες!

Αντε και καλή χρονιά χωρις αυταπάτες αλλά και χωρίς φαντασιώσεις. Το πολιτικό παιχνιδάκι είναι εντελώς στημένο...

Τάκιτος

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτα σχετικό

Φίλε Βασίλη,

Μιας και δεν ανταποκρίθηκες στην προσφορά βοήθειας που σου ’κανα για να βρεις φωτογραφία της προκοπής του Ι. Β. Στάλιν, σου στέλνω με τον παρακάτω σύνδεσμο μιαν σπάνια φωτογραφία του, με την παράκληση να την δημοσιεύσεις. Την διάλεξα γιατί αφορά άμεσα ένα από τα θέματα της παρούσας ανάρτησης και συγκεκριμένα την σχέση κομμουνιστής/κομμουνίστρια και οικογένεια.

http://3.bp.blogspot.com/-DO5dmbgFWtw/Tg2EWdQrQyI/AAAAAAAAVLc/xoZWAfAGusk/s1600/stalin+mother.jpg

Η φωτογραφία δείχνει τον Ι. Β. Στάλιν και την μητέρα του Κατερίνα (Κέκε) Γκεοργκίεβνα Ντζουγκασβίλι (1858–1937) να κοιτάζουν στις 5/17 Δεκεμβρίου του 1907 το φέρετρο με την σορό —δεν φαίνεται στην συγκεκριμένη λήψη που διάλεξα αντί άλλων πολύ χειρότερων λήψεων όπου φαίνεται μεν το φέρετρο, αλλά δεν διακρίνονται σχεδόν καθόλου πρόσωπα— της πρώτης του συζύγου Κατερίνας (Κετεβάν ή Κατό) Σεμιόνοβνα Σβανίτζε (1885–1907). Η Κατερίνα Σβανίτζε πέθανε από φυματίωση (ή κατ’ άλλη εκδοχή από τυφοειδή πυρετό και εντεροαιμορραγική κολίτιδα). Είχαν παντρευτεί το 1906, αλλά γνωρίζονταν από την εποχή (1894–1899) που ο αδελφός της Αλέξανδρος κι ο Ι. Β. Στάλιν φοιτούσαν μαζί στο εκκλησιαστικό γυμνάσιο της Τυφλίδας. Ο γιος τους Ιακώβ Ντζουγκασβίλι (1907–1943) ήταν τότε μόλις επτά μηνών.

Σχόλια, δεν πιστεύω να χρειάζονται, η φωτογραφία μιλάει από μόνη της.

Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

Sparrow είπε...

1) Το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων νομίζω ότι έχει αντικατασταθεί με τις μπλακ λιστ μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών. Όπως στο εξωτερικό. Δηλ, αν δημιουργήσεις σοβαρό πρόβλημα στη Βόνταφον και απολυθείς, ξέχνα την πρόσληψη σε Cosmote, Wind, Γερμανό κλπ. Ψάχνεις σε άλλο κλάδο.

2) Δεν ήξερα ότι έπαιζε στη σκέψη των αριστερών να μην κάνουν οικογένεια λόγω διώξεων. Σήμερα λόγω εξαθλίωσης παίζει στη σκέψη όλων πια..

3) Πάντως το να φύγεις για δουλειά στην Ευρώπη, δεν θεωρείται πια ξενιτειά. Κάθε 2 μήνες είσαι Ελλάδα, με 150€ αλέ-ρετούρ
Άσε που είναι μεγάλη εμπειρία μια 5ετία έξω. Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα. Ξεσκουριάζουν μυαλά.

3) Τάκιτε, μου θύμισες κάτι μπάτσους που τους έλεγαν οι ανώτεροι μπάτσοι να λένε ότι το ΚΚΕ είναι στο παιχνίδι του συστήματος. Ποιος πολεμούσε πάντα τους κόκκινους; οι ίδιοι και οι ίδιοι. Ε, τα ίδια και τα ίδια...

Αναυδος είπε...

Μη απολιθωμενε μιας και αναφερθηκες μηπως εχεις υποψη σου το βιβλιο My Uncle Joseph Stalin του Budu Svanidze ανιψιου του Σταλιν. Αν ναι υπαρχει περιπτωση να κανεις καποια περιληψη ?

Ανώνυμος είπε...

Καλό το πρώτο. Καλό και το τρίτο.. Το δεύτερο σημείο, τι το ήθελες; Δηλαδή ποιο είναι το κόμμα μεταμοντέρνου τύπου; Τέτοιου είδους μεταμοντερνισμοί είναι αυτοί που σε κάνουν να χάνεις τις αρχές σου, όπως λες παρακάτω και να σε παίρνει η μπάλα και το ποτάμι. Τέτοιος είναι ο ευρωκομμουνισμός πχ. Ένα είναι το Κόμμα (πάντοτε ένα ήταν), κομμουνιστικό, επαναστατικό και με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, επιστημονικό σοσιαλισμό κτλ. κτλ. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο. Άλλωστε το είπε πρώτα κάποιος που έκανε σοβαρές επιλογές στη ζωή του, αν και είχε οικογένεια. Α, και, πώς γίνεται ΚΑΠΟΙΟΙ κομμουνιστές να είναι στο ταξικό κίνημα (αν αυτό εννοείς ρεύμα;);Και αυτοί είναι και οι οικογένειές τους. Αλλιώς δεν είναι κομμουνιστές.
Θα επικεντρώσω τώρα σε έναν Ανώνυμο πλην όμως κακοήθη, που, αφού μάσησε το κουτόχορτο περί εθνικής ανεξαρτησίας που, προ μνημονίου, δήθεν είχαμε, είχαν τα μονοπώλια, δηλαδή, ξαφνικά χάθηκε, και εγκαλεί και το ΚΚΕ (με το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ασχοληθώ) ότι έσκυψε το κεφάλι και έτσι έγιναν δεκτά, και κάνει και προγραμματικές υποχωρήσεις.
Για να δούμε: η οικογένειές μας λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το χαράτσι και κρυώνουν σήμερα. Η μισή οικογένεια απολύθηκε, η άλλη μισή μπορεί και να προλάβει να μην απολυθεί ως τα 70 για να πάρει 200€. Παιδιά δεν κάνουμε, γιατί θα θεωρηθεί τεκμήριο, άσε που οι φόροι είναι αρκετοί μέχρι στιγμής. Μας φοβερίζουνε στις δουλειές, γιατί "κάνουμε φασαρία", κυρίως με το σωματείο, να μας πληρώσουνε, να μπούμε να δουλέψουμε, να μας τα δώσουνε όλα όσα χρωστάνε, να μας ξαναπάρουν πίσω. Ξέρουμε πως, αν κάνουμε πίσω, οι άλλοι θα κάνουν μπροστά, άρα, ποιο το νόημα; Εξ ου και το θέμα της εξουσίας που ο φίλος το βλέπει μόνο ως ποσοστό στο ΑΣΤΙΚΟ κοινοβούλιο, που, αν δεν είχε το ΚΚΕ πίσω του τους ΕΡΓΑΤΕΣ, θα του κάνανε τεμενάδες εκεί μέσα!
Και όσο για το άλλο, ΠΑΝΤΟΤΕ, ΟΣΟ ΣΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΤΑΞΕΙΣ, Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΡΙΑ. ΕΙΤΕ ΕΘΝΙΚΗ, ΕΙΤΕ ΞΕΝΗ.ΑΛΛΩΣΤΕ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ, ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΤΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Τακιτε, παραμενεις ενα facepalm με ποδια. Αντε και καλη facepalm χρονια να χουμε με σενα.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Σπάροου Κοσμοπολίτη!

Ωστε να φύγεις στα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης δεν είναι πια ξενιτιά εεε; Α, ρε Καζαντζίδη τζάμπα τα γραφες τα τραγούδια...

Ανώνυμε, σύνελθε. Ούτε πριν είχες εθνική ανεξαρτησία. Ούτε πριν είχες σοσιαλισμό (νομίζω). Αγωνίζεσαι όμως για να αποκτήσεις εθνική ανεξαρτησία και σοσιαλισμό.
Το ότι σε τέτοιους καιρούς απαλείφεται η "υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας" από το νέο Καταστατικό σημαίνει ότι η ηγετική ομάδα του Κόμματος ΄δίνει "γη και ύδωρ" στις Συγκυρίαρχες Μεγάλες Δυνάμεις που οργανώνουν το μοντέλο ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης. Είπαμε "νέες καταστάσεις, νέα καθήκοντα"...

Δεν πά να λιβανίζουν εκεί στον Περισσό τον Στάλιν και τον Ζαχαριάδη για ψύλλου πήδημα. Τόσο νομιμόφρονα και δουλοπρεπή ηγεσία προς τις Μεγάλες Δυνάμεις δεν είχε ποτέ όχι το κομμουνιστικό κόμμα αλλά και ρεφορμιστικά αριστερά σχήματα του παρελθόντος.

Κατα τα άλλα φοβούνται το ΚΚΕ γι αυτό μας έχουν αλλάξει τα φώτα...

Τάκιτος

Ανώνυμος είπε...

Μια συμπλήρωση απαραίτητη. Δεν είναι μόνο η ηγετική ομάδα αλλά και το σύνολο του συνδικαλιστικού και επαγγελματικού κομματικού "απαράτ"

Τάκιτος

kk είπε...

Ρε Τάκιτε, τελικά είσαι με το ΣΥΡΙΖΑ ή είσαι Χρυσαυγίτης;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σύντομες επιλεκτικές απαντήσεις

Ενδιαφέρουσα η εκτός θέματος (οφφ τόπικ) παραπομπή. Μεταξύ πολλών άλλων κόλλησα στο σημείο στην πρώτη κιόλας παράγραφο που ο στάλιν λέει ότι η δτπ είναι μεταβατικό διάστημα μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού. Άραγε μπορούμε να συμφωνήσουμε σήμερα με αυτό σύντροφοι; Όχι δε μπορούμε να συμφωνήσουμε. Είναι σαφές.

Η κε του μπλοκ δεν πιέζεται να παντρευτεί, ούτε και διαθέτει τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ασκήσει ένα τόσο ακριβό άθλημα.
Πολύ ενδιαφέρουσα κι η άποψη πως τα μέτρα δεν παίρνονται αντικειμενικά ως αναγκαιότητα για το κεφάλαιο, αλλά εξαιτίας του υποκειμενικού παράγοντα, που δεν είναι αδύναμος, αλλά μες στο παιχνίδι. Συνωμοσία κι άγιος ο θεός, το θεωρητικό υπόβαθρό μας.

Φίλε μη απολιθωμένε, δε μπορώ να καταλάβω γιατί δε συνεννοούμαστε. Στην προηγούμενη ανάρτηση έλεγα ότι όποιος σφος αναγνώστης θέλει μπορεί να συμβάλει με δικές του προτάσεις. Πώς προκύπτει ότι δεν ανταποκρίθηκα στην προσφορά σου; Δεν χρειαζόταν ειδική πρόσκληση.
Αν πάλι δε δέχεσαι την προηγούμενη αμαρτωλή φωτό (του δήθεν στάλιν) με την διορθωτική λεζάντα, είσαι πολύ σκληρός κριτής.
Εν πάση περιπτώσει σε ένδειξη καλής θέλησης, δημοσιεύω και τη φωτό από το σύνδεσμο που μου έστειλες.

Επίσης η κε του μπλοκ δηλώνει πλήρη άγνοια για το τι σημαίνει φέις-παλμ και πιστεύει ότι ο (πνευματικά κα-)τάκιτος είναι αντι-κκε όλα σε ένα και συμφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Μη μου στεναχωριέσαι!

Έλα, ρε Βασιλάρα, πλάκα έκανα, έτσι για φύγουμε και λίγο από την μονοτονία της καθημερινότητας και την ατμόσφαιρα των ανοησιών που μας σερβίρει ο Τάκιτος (πώς τον ανέχεσαι που το παίζει και «προξενήτρα» αυτήν την φορά, χαρά στην υπομονή σου!) μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει.

Μην παίρνεις την γκρίνια μου στα σοβαρά.

Στην ερώτηση του Άναυδου θα απαντήσω όσο πιο γρήγορα μπορέσω.

Χαιρετώ,

Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη το ΚΚΕ που βαζει σαν στοχο την ανατροπη του συστηματος ανατροπη η οποια θα ερθει απο την αμφισβητηση στην πραξη καθε μετρου που προβλεπεται απο το μνημονιο ειναι υποταγμενο στις μεγαλες δυναμεις. Ενω ο συριζα οι ανελ η χα που δεν αμφισβητουν στην πραξη τα μημονιακα μετρα και ακομη περισσοτερο δεν θελουν ανατροπη του καπιταλισμου ανηκουν φανταζομαι στο πατριωτικο τοξο
Το ξυλο στο χημειο αφησε σε μερικους μονιμες βλαβες

Ανώνυμος είπε...

http://i0.kym-cdn.com/photos/images/original/000/001/582/picard-facepalm.jpg?1240934151

για να μορφωθει η κε του μπολγκ σχετικα με το τι ειναι ενα facepalm.

Ανώνυμος είπε...

Απολιθωμα, facepalm ειναι μια αυθορμητη λειτουργια ενος πνευματικα καταπονημενου οργανισμου, απο τη συστηματικη εκθεση σε ΜΑΛΑΚΙΕΣ. Η κινηση περιλαμβανει το χαμηλωμα της κεφαλης και τη στηριξη της απο την παλαμη του χεριου, ξεκινωντας ψηλα απο το μετωπο, ετσι που να κρυβεται το συνολο σχεδον του προσωπου.

Παρε και μια φωτογραφια, γιατι μια εικονα ισον χιλιες λεξεις και βαριεμαι να γραψω τοσες. http://cache.gawkerassets.com/assets/images/39/2010/02/500x_picard-facepalm20100225.jpg.

Ο ανωνυμος που εγραψε εξ αρχης για το facepalm.

Ανώνυμος είπε...

Μπρεζνιεφικέ θα στο κάνω νιανιά.

Δεν είπα ότι οι Δανειστές δεν παίρνουν τα μέτρα για αντικειμενικούς λόγους (αν καταλαβαίνω καλά τί γράφεις) αλλά ότι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από το ΚΚΕ και τους κουκουέδες και το 19ο συνέδριο και την σοσιαλιστική επανάσταση που έρχεται καλπάζοντας κλιπιτικλοπ κλιπιτικλοπ.
Για ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητάμε κάν.

Εδώ έχουν ισοπεδώσει τα πάντα, ως και τις Κυριακές. Ολόκληρος κλάδος της νομικής επιστήμης, το Εργατικό Δίκαιο έχει πεταχτεί στα σκουπίδια.
Τί φοβήθηκαν, τις υπεργελοίες ταξικές "μάχες" στη Χαλυβουργία με τους Κύκλωπες και Τιτάνες και τα άλλα μυθολογικά τέρατα της ταξικής πάλης; Παρεπιπτόντως η Χαλυβουργία έκλεισε, την έκλεισε ο Μάνεσης αφού έβγαλε όλο το εμπόρευμα από τις αποθήκες και το μάθαμε δυο μήνες από κάτι μισόλογα του Τιτάνα Σιφωνιού στην τελευταία του συνέντευξη στον 902.γρ
Ή τις κουκουέδικες προσυνεδριακές φανφάρες;

Η εξήγηση είναι πιο πεζή. Η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ γνωρίζει ότι ο επόμενος προϋπολογισμός (στον οποίον περιλαμβάνονται και οι επιχορηγήσεις προς τα κόμματα) θα συνταχτει απ' ευθείας από τις Βρυξέλλες λόγω Δημοσιονομικού Συμφώνου (αυτά έχει ο καπιταλισμός τί να κάνουμε).

Χωρις την επιχορήγηση το ΚΚΕ αυτομάτως βαράει διάλυση αφού θα κλείσει τον Ριζοσπάστη και θα χρειαστεί να απολύσει όλο το κομματικα αμειβόμενο στελεχιακό απαράτ. Χώρια που δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα χρέη του, γύρω στα 12 εκατομμύρια με ετήσιο τοκοχρεωλύσιο 1 εκατομμύριο ευρώ. (αυτά έχει ο καπιταλισμός και πάλι)

Επομένως ας πάει και το παλιάμπελο της "εθνικής ανεξαρτησίας"! Δεν είναι πια της μόδας.

Πάντως σοσιαλισμό θα έχει όσο θέλετε. Τα γερμανικά κόμματα ανοίγουν ή επαναφέρουν Ιδρύματα στην Ελλάδα. «Κόνραντ Αντενάουερ», «Φρίντριχ Εμπερτ» και λοιπά Αναμεσα σε αυτά και το "Ρόζα Λουξενμπούργκ" του Die Linke. Θα γίνει της μόδας ο σοσιαλισμός, σε λέω!

Και όπως λέει και ο Σπάροου να φύγουμε μετανάστες "για μια πεντάρα χρόνια" να ξελαμπικάρουμε. Αλλέ-ρετούρ 150 ευρώ!

Ψάχτε και άλλο για καλλιτεχνικές φωτό του Στάλιν για να σας θυμίζουν την παλιά σας γειτονιά εκεί στα ξένα.

Τάκιτος







Ανώνυμος είπε...

ο τακιτος είναι χρυσαυγητης και χρησιμοποιει τα ιδια επιχειρηματα εναντια στους αντικαπιταλιστες με τον εργατικο αγωνα-παφιλης και την νεα σπορα-χαλβατζης

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ξεκίνησα να γράφω μια απάντηση για τα οικονομικά του κκε, αλλά ξαφνικά μου ήρθε μια αίσθηση ντεζαβού και σταμάτησα.

Το ποιος γίνεται υπέρτατα γελοίος με αυτό το σχόλιο περί χαλυβουργίας είναι φανερό σε όλους. Αν πάλι κάποιος ξαναφέρνει στο άσχετο το ίδιο θέμα που είχε φέρει -και πάλι στο άσχετο- λίγο καιρό πριν για τα οικονομικά του κόμματος, εκτός από γελοίος αποδεικνύεται και ότι δεν έχει πλούσιο ρεπερτόριο. Ευτυχώς διαβάζει εργατικό αγώνα και ενέταξε έτσι στον προβληματισμό του ότι το καταστατικό του κκε δε θα περιέχει την έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας

Δυστυχώς έχεις μάλλον υπερτιμήσει τον ελεύθερο χρόνο και το φετιχισμό μου να ανοίγω κουβέντες χωρίς νόημα στο διαδίκτυο. Παρόλα αυτά, δεν έχω κανένα λόγο να σε κόψω όσο γίνεσαι απλά διασκεδαστικός και δε γαμάς τη συζήτηση. Αυτό επαφίεται βέβαια και στα νεύρα και την κριτική ικανότητα των σφων αναγνωστών, ώστε να μην πέσουν στην παγίδα να σου δώσουν τη σημασία που ζητάς. Δεν είναι πάντα εύκολο.
Ευτυχώς από την άλλη για το ελληνικό και παγκόσμιο προλεταριάτο παρά την προδοσία του κουκουέ που αποκαλύπτεις, μπορεί να υπολογίζει στις δικές σου σοβαρές αναλύσεις κ τους αντίστοιχα σοβαρούς αγώνες που δίνεις.

Η κε του μπλοκ ευχαριστεί για την άμεση κι έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με το φέις παλμ. Κι ενημερώνει τον μη απολιθωμένο πως το μόνο πράγμα που την στενοχωρεί είναι ότι ήθελε να τον ρωτήσει κάτι, αλλά σπάει το κεφάλι της και δε μπορεί να θυμηθεί τι.

Ανώνυμος είπε...

σφυροδρεπανε κανεις λαθος, η συζητηση με τακιτο έχει αξια γιατι δειχνει την συμπορευση εργατικου αγωνα και νεας σπορας με χρυση αυγη δηλαδη
αριστερου και δεξιου εθνικισμου

Ανώνυμος είπε...

Και μέσα σε όλα ξαναξεκινά ο 902...

http://www.902.gr/eidisi/politiki/6319/anakoinosi-tis-dieythynsis-tis-radiotileoptikis-902

mariori

Ανώνυμος είπε...

προφανως η επαναλειτουργια ειναι προσωριν

Ανώνυμος είπε...

ορίστε Σφυροδρέπανε τι απέγινε η χαλυβουργία. Χέστηκαν οι οικονομικές ελίτ...

http://www.902.gr/%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B7/%CE%BF-%CE%B3-%CF%83%CE%B9%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%C2%AB902gr%C2%BB-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CF%85%CE%B2%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8E%CE%BD-video

Τάκιτος

Ανώνυμος είπε...

Ειχα γραψει ενα κατεβατο-απαντηση στο σχολιο του τακιτου 8 Ιανουαρίου 2013 7:38 μ.μ. Και τοτε που λες, θυμηθηκα αξαφνα τον παναρχαιο και σοφο χρυσο κανονα του μαλακα: "Εσυ που ασχολεισαι μαζι του, εισαι η δυναμη του".

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρέπανε αναφέρομαι στην "εθνική ανεξαρτησία" λόγω του τίτλου που έβαλες στο άρθρο σου που προέρχεται από το αντάρτικο τραγούδι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που ως γνωστόν ήταν κάργα εθνικο-απελευθερωτικό. Για να εξηγούμαστε. Εσύ πως εννοείς την ελευθερία;

Επιχειρηματολογήστε, μην ντρέπεστε, με απλά λόγια στα εξής δύο ερωτήματα.

i)Αγώνας για εθνική ανεξαρτησία και σοσιαλισμό μαζί σημαίνει:

1)Εθνικοσοσιαλισμός 2)ΠΑΣΟΚ του '80, 3)ΚΚΕ του '80 και Χαρίλαος Φλωράκης 4)Καραμπελιας for ever 5)Όλα τα παραπάνω 6)Άλλο

ii)To ΚΚΕ μέσα στην ομοσπονδη Ευρώπη:

1)Αλλάζει όνομα, ονομάζεται Ευρωκομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος(EU) EKKE-EU και συνεργάζεται τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ

2)Μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές αποτυχίες το ΚΚΕ χρεωκοπεί και μετατρέπεται σε όμιλο προβληματισμού γύρω από τον μαρξισμό-λενινισμό και διοργανώνει στο μουσείο Μπενάκη εκθέσεις με φωτογραφικό υλικό από την πρώην ΕΣΣΔ και τα '80ς

3)Κηρύττει την σοσιαλιστική επανάσταση αλλά δεν το παίρνει κανείς στα σοβαρά με αποτέλεσμα τελικά να μην σπάσει ούτε ένα τζάμι και το επεισόδιο να θεωρηθεί "λήξαν"

4)Κηρύττει την σοσιαλιστική επανάσταση και όλοι επαναστατούν. Δημιουργόυνται τα πρώτα Σοβιέτ στην Ελλάδα και οι Βρυξέλλες στέλνουν τον Ευρωστρατό.

5)Απαγορεύεται ο όρος "κομμουνιστικός" στην Ευρώπη και οι κμουκουέδες στέλνονται εξορία στη Γροιλανδία

6)Γίνεται της μόδας ό όρος "κομμουνιστικός" και σε λίγα χρόνια η ΕΕ γίνεται σοσιαλιστική με ομαλό κοινοβουλευτικό τρόπο.


.......




Απαντήσεις τύπου Αλυσίδες! Ουγκ, γκαου, αντικουκουε, "χρυσαυγίτης", "προβοκάτορες", ΓΣΕΕ, ΣΥΡΙΖΑ κτλ δεν γίνονται δεκτές.

Τάκιτος

Ανώνυμος είπε...

σφυροδρεπανε λογοκρισια κανεις για να προστατευσεις εργατικο αγωνα και νεα σπορα
εγω δεν εβρισα

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον κάτι τέτοια είναι που αξίζει να είναι κανείς μέλος, έστω οπαδός του κόμματος: πριν απο 2 ωρες μίλαγα με νεοδημοκράτη νεοφιλ, ο οποιος μου ελεγε οτι το κκε με την ατεκτη του θέση στα ελληνοτουρκικά, αν ποτε "ερθει στα πραγματα", θα προκαλεσει τον πόλεμο χωρίς λόγο.

Τώρα, η επίθεση είναι οτι το κκε δεν βάζει θεμα πατριωτισμού στη πολιτική του. Τι να πει κανείς!

Ναι ρε! ΚΚΕ! Για το σουρεαλ και μόνο ΄λαδη!


metalorixos

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ανώνυμε δε έβρισες, αλλά στο σχόλιό σου ταύτισες τον εργατικό αγώνα με τον παφίλη. Αν έγινε εκ παραδρομής, τότε προστατεύω εσένα. Αν όχι, τότε όλους τους υπόλοιπους.

Τάκιτε θα σου μιλήσω με αστικο-φιλελεύθερους όρους που θα τους καταλάβεις καλύτερα. Έχεις κάθε ελευθερία να σπας τα νεύρα του κόσμου στο δίκτυο. Αλλά η ελευθερία σου σταματά εκεί που αρχίζει αυτή των άλλων. Κι εγώ λοιπόν έχω την ελευθερία να καθυστερήσω τη δημοσίευση του σχολίου σου για μερικές μέρες, ώστε να περάσει στα αζήτητα. Ούτε λογοκρισία, αλλά ούτε να κάνουμε κι ασκήσεις ψυχραιμίας σε καθημερινή βάση.

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση σε ερώτηση του Άναυδου

Φίλε Άναυδε, καλημέρα!

Με ρώτησες χθες:

«Μη απολιθωμενε μιας και αναφερθηκες μηπως εχεις υποψη σου το βιβλιο My Uncle Joseph Stalin του Budu Svanidze ανιψιου του Σταλιν. Αν ναι υπαρχει περιπτωση να κανεις καποια περιληψη ?»

Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω, αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο και ψευδεπίγραφο είναι και πλαστογραφία. Εξηγούμαι στην συνέχεια.

Το περί ου ο λόγος βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε περίπου έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του Ι. Β. Στάλιν στα γαλλικά: Budu Svanidzé, Mon oncle Staline [Ο θείος μου ο Στάλιν], éditions Denoël, Paris 1952. Έχει μεταφραστεί σε εφτά τουλάχιστον γλώσσες. Περίπου έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Ι. Β. Στάλιν ακολούθησε πάλι στα γαλλικά το βιβλίο: Budu Svanidzé, En parlant avec Staline [Μιλώντας με τον Στάλιν], éditions Colbert, Paris 1954.

Συγγραφέας και των δύο βιβλίων ήταν ο Ουκρανός Γκριγκόρι Ζηνόβιεβιτς Μπεσεντόφσκι (1896–1949 ή 1951 ή κατά άλλες μαρτυρίες μετά το 1962). Ο Μπεσεντόφσκι υπήρξε σκοτεινό πρόσωπο. Αρχικά ήταν μέλος του Κόμματος των Σοσιαλεπαναστατών (από το 1917), μετά προσχώρησε στους Μπολσεβίκους (1920) και αφού δούλεψε ως επαρχιακό ανώτερο κομματικό στέλεχος (1920–1921), πέρασε το 1922 στο σοβιετικό διπλωματικό σώμα, στο οποίο έμεινε ως τα 1929. Στο τέλος ήταν σύμβουλος της σοβιετικής πρεσβείας στο Παρίσι, θέση που εγκατέλειψε τον Οκτώβριο του 1929 με 25000 αμερικάνικα δολάρια που είχε κλέψει από το χρηματοκιβώτιο της πρεσβείας στην τσέπη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε από τότε στο ενεργητικό του έντονη αντισοβιετική κατασκοπευτική δραστηριότητα, πράγμα που μάλλον επιβεβαιώνουν οι μετέπειτα δραστηριότητές του ως δημοσιογράφου σε μια σειρά ρωσόγλωσσων εντύπων που εκδίδονταν στην Γαλλία. Όπως γράφει ο ίδιος στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Καθ’ οδόν προς τον Θερμιδώρ» («На путях к термидору», Мόσχα 1997) πρόλαβε και στο τσακ «αποσκίρτησε» πριν συλληφθεί. Ύποπτες ήταν κι οι δραστηριότητές του κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Γαλλία, όταν το 1943 πιάστηκε από τους ναζί και κλείστηκε σε στρατόπεδο, από το οποίο μπόρεσε κατά μυστηριώδη τρόπο να δραπετεύσει. Γεγονός παραμένει ότι ο Μπεσεντόφσκι είχε μεταξύ των Ρώσων εμιγκρέδων φήμη «μεγαλοφυούς» απατεώνα με ειδικότητα στις πλαστογραφίες «έργων» ιστορικών προσωπικοτήτων. Αυτό το επιβεβαιώνει και δημοσίευμα (29/11/1984) της εκδιδόμενης στο Παρίσι ρωσικής εφημερίδας «Ρούσκαγια Μισλ» [«Η Ρωσική Σκέψη»] (К. Д. Померанцев СКВОЗЬ СМЕРТЬ. Григорий Зиновьевич Беседовский «Русская мысль» (Париж), № 3545, 29 ноября 1984), στο οποίο δημοσίευμα γίνεται αποκαλυπτική αναφορά στις μεθόδους πλαστογράφησης που ακολουθούσε.

Το βιβλίο το διάβασα πριν από πέντε περίπου χρόνια. Είναι μια καλογραμμένη πλαστογραφία που βασίζεται —μετά την «κατάλληλη» εννοείται επεξεργασία— σε στοιχεία βιβλίων που δημοσιεύτηκαν το 1939 στην ΕΣΣΔ με αφορμή τα γενέθλια του Ι. Β. Στάλιν (60 χρονών). Αυθεντικό δεν είναι απολύτως τίποτα και το βιβλίο δεν έχει την παραμικρή επιστημονική αξία.

Λέγεται ότι ο Ι. Β. Στάλιν είχε πράγματι ανιψιό μ’ αυτό το όνομα (Μπούντου Σβανίτζε) που σκοτώθηκε στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν μπόρεσα να ελέγξω.

Χαιρετώ,

Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

Αναυδος είπε...

ξενιτεμενε
ευχαριστω τα μαλλα (με γλυτωσες και απο τα εξοδα)