Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Αυτός δε μας οδηγεί

Ο δημόσιος πολιτικός λόγος είναι συνήθως γεμάτες κούφιες και ξύλινες φράσεις, που πατάνε στην ασφάλεια του κλισέ και της πεπατημένης του «πολιτικά ορθού». Υπάρχουν ωστόσο κάποια ευχάριστα διαλείμματα ειλικρίνειας, σα στιγμιαίες αναλαμπές, που είναι άκρως αποκαλυπτικές κι έχουν όλο το ζουμί. Καλή ώρα σαν τη σαββατιάτικη εμφάνιση του προέδρου τσίπρα στο πρωινό του αυτιά και τη φοβερή ατάκα: Ούτε εγώ θα είμαι σαν άλλος Ζαχαριάδης, ένας ηγέτης της αριστεράς που θα εξοντώνω τους αντιπάλους μου...

Από αυτές που κερδίζουν μια θέση στο πάνθεον και δίνουν τροφή για άπειρους συνειρμούς. Έχει δίκιο ο αλέξης. Και θα μπορούσε να πει κι άλλα. Θα μπορούσε πχ να στείλει τρία γράμματα και να πει ότι δίνει τη μάχη μέχρις εσχάτων ενάντια στον οπορτουνισμό και τον ράιχενμπαχ, καλύβη τον καλύβη, ρέμα το (αριστερό) ρέμα. Αρκεί να αποφύγουμε τις εξαλλοσύνες του δεκέμβρη.




Θα μπορούσε να πει κι άλλα ακόμα. Ας σταχυολογήσουμε μερικά.
-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος ζαχαριάδης να με ενδιαφέρει ένα κουκουέδικο κουκουέ. Το θέλω απλώς τσόντα στην κυβέρνησή μου.
-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος  ζαχαριάδης να πάω αιχμάλωτος στο νταχάου. Θα επαναδιαπραγματευτώ σκληρά με τις κατοχικές δυνάμεις και θα πετύχω άμεσα αποτελέσματα.
-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος ζαχαριάδης να ξεπλύνω τη ντροπή της βάρκιζας με έναν εμφύλιο. Θα τιμούσα την υπογραφή του παρτσαλίδη και θα συμμετείχαμε κανονικά στις εκλογές της νοθείας. Αλλά θέλω να καπηλευτώ την ιστορία του κόμματος και να φανώ σα γνήσιος συνεχιστής της, για να ψαρέψω ψήφους, και να πουλήσω το παραμύθι για ένα νέο εαμ.

-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος ζαχαριάδης για να εξουδετερώνω τους πολιτικούς μου αντιπάλους μες στο κόμμα. Είναι τόσο γλοιώδεις που ακυρώνονται από μόνοι τους, γιατί τρέχουν τα σάλια τους για τα κυβερνητικά πόστα.
-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος ζαχαριάδης για να παίρνω εντολές από το στάλιν. Θα τις παίρνω από την ευρωπαϊκή ένωση των λαών και των εργαζομένων και από τον προοδευτικό πρόεδρο ομπάμα.
-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος ζαχαριάδης να πολεμάω σαν άφρων τους αμερικάνους, χωρίς να τους επισκεφτώ πρώτα, για να ανταλλάξουμε απόψεις πολιτισμένα.

-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος ζαχαριάδης να γεμίσω το καλλιμάρμαρο. Ούτε καν με το μισό σεφ δεν τα κατάφερα, αλλά ας είναι καλά ο σκηνοθέτης μας.
-Εγώ δεν είμαι σαν τον ζαχαριάδη που τον διόρισαν οι σοβιετικοί απευθείας από την κουτβ, γιατί αναδείχτηκα από δημοκρατικές διαδικασίες, παίρνοντας το δαχτυλίδι από το σύντροφο αλαβάνο, που μετά τον παραμέρισα στο περιθώριο.
-Εγώ δε θα είμαι σαν τον ζαχαριάδη και σαν τον τσε γκεβάρα τυχοδιώκτης, αλλά συνετός και ενσωματωμένος δεξιός οπορτουνιστής, που θα στηρίζω το σύστημα στα δύσκολα.
-Εγώ δεν είμαι σαν τον ζαχαριάδη κομμουνιστής και μεγάλος ηγέτης, αλλά ένα τίποτα με φρέσκο επικοινωνιακό αέρα κοπανιστό.

-Εμείς στο κόμμα μου δεν είμαστε δογματικοί σαν τον ζαχαριάδη. Είμαστε  παρέα με τα ρετάλια της σοσιαλδημοκρατίας που συγκροτούν ένα ζωντανό κόμμα με σιωπή νεκροταφείου για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και μια άσκοπη φλυαρία για όλα τα δευτερεύοντα, για να εκτονώνουν τη διαφωνία τους.
-Δεν είμαστε σαν τον ζαχαριάδη, να έχουμε για παντιέρα το σφυροδρέπανο και άλλα παρόμοια απαρχαιωμένα σύμβολα, αλλά σαν τους γάλλους συντρόφους κομμουνιστές, που απαλλάχτηκαν από τα εικονίσματα και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος κι έγιναν (μετα)μοντέρνοι σαν και εμάς.

Δεν πέφτουμε ακριβώς από τα σύννεφα, ούτε περάσαμε ποτέ τον αλέξη για νέο ζαχαριάδη. Ίσως αν είναι καλή μαζί του η ιστορία να γίνει ο νέος κερένσκι –που κι αυτόν αλέξανδρο τον έλεγαν.
Γιατί κατά τα άλλα ο αλέξης δεν είναι καν σαν τον τσάβες, να έχει ένα ζωντανό και δραστήριο λαϊκό κίνημα να τον στηρίζει, αλλά να τον δεσμεύει κιόλας και να τον ελέγχει, παράλληλα με τη στήριξη.
Δεν είναι καν σαν τον παπανδρέου (τον ανδρέα) να έχει κάποια αντιιμπεριαλιστική φρασεολογία, και να ξεγελάει τον κόσμο με παχιά λόγια για αλλαγή και σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς.
Δεν είναι καν ο γέρος παπανδρέου (ο γεώργιος, της αστικής δημοκρατίας) να πει για τα μάτια του κόσμου: και στη λαοκρατία πιστεύουμε.
Δεν είναι καν πρωτότυπος ευρωκομμουνιστής, σαν τον καρίγιο και το μπερλίγκουερ. Ή έστω κάπως καλός ρήτορας, ξέρω ‘γω σαν το λεωνίδα κύρκο –λέμε τώρα. Δεν έχει ούτε τα αγωνιστικά παράσημα του γλέζου.

Το θέμα βέβαια είναι, τι ακριβώς είναι ο αλέξης.
Πες μας αλέξη, τι είσαι…

55 σχόλια:

Unknown είπε...

με προλαβες "παλιοκουφαλα", "δε πα να βρειτε καμμια δουλεια βρε παλιοκουμμουνια που ολη την ωρα γραφετε και γραφετε στο ιντερνετ . . ."
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ το αρθρο.
ΥΓ:ο Αλεξης απαντα στο ερωτημα που βασανιζει τις μαζες:http://www.youtube.com/watch?v=GaodvoSU-aE

near east είπε...

Ο Αλέξης είναι το χρήσιμο εργαλείο των αστών για να ελέγχουν την κατάσταση, όταν η κατάσταση δυσκολεύει. Εκτονώνει τη λαϊκη εντίδραση, μιλώντας για κυβέρνηση της αριστεράς η οποία όμως θα πρέπει να έχει ψηφοφόρους του καναπέ. Στην ξερή του πολιτικού συστήματος ο Αλέξης είναι, ως νεαρός ζεν πρεμιέ, ο βαλές, που επιτρέπει στο παίχτη να μαζέψει τα φύλλα και να πάρει την παρτίδα.
Έτσι πήρε και το 27% που του δίνει μια θέση “αξιωματική” αλλά και αντιφατική ταυτόχρονα, στο πολιτικό σύστημα.
Ο Αλέξης είναι η βαλβίδα στην χύτρα ταχύτητας. Εκτονώνει την πίεση. Με τη δήλωσή του ότι δεν θα κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους ο Αλέξης, ως αντιπολίτευση, κατέθεσε τα όπλα πριν καν του ζητηθεί να υπογράψει μία “νέα Βάρκιζα”, ενώ με τις συνεχείς υποκύψεις στους αμερικανούς και τους ευρωπαϊους προσπάθησε να πάρει το χρίσμα του ιππότη της ελεινής τραπέζης.
Αλλά φευ. Το σύστημα προς το παρόν τον θελει στον πάγκο, καθώς ο Αντωνάκης εξελίσσεται σε καλό “σέντρε φορ” (που λενε κάποιοι) και η τριάδα της (αντιλαϊκής) επίθεσης , με ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ στις πτέρυγες, δουλεύει καλά παρά τα όποια προβλήματα. Δεν αποκλείεται βέβαια ο προπονητής να τον προτιμήσει αντί του Αντώνη, αν αντί για ένα ψηλό και βαρύ παίκτη που κυρίως επιτίθεται από τα δεξιά, θελήσει να ρίξει ένα βραχύσωμο και πιο ευέλικτο παίκτη που να διεμβολίζει από τα αριστερά. Πάντα ομως θα υπάρχουν και οι άλλες επιλογές στον πάγκο, όπως η τελευταία μεταγραφή, του νεαρού αλγερινού(λογω χρώματος) ακροδεξιού εξτρέμ Κασιδιάρη.
Ο Αλέξης είναι δέσμιος της αντίφατικής αυτής θέσης. Ενώ κάνει ότι μπορεί για να “κατακτήσει την εξουσία”, ενω έχει φτάσει στην πηγή, υπάρχει ο κίνδυνος να μην πιεί νερό. Και να μείνει στην σύγχρονη πολιτική μυθολογία, ως ένας νέος Τάνταλος, που καταδικάστηκε σε αιώνια πείνα και δίψα για εξουσία....
Ο Αλέξης είναι αυτός που, όπως έλεγε κι Πασχάλης (πολύ πριν το ξωγαμο) κρυβεται πίσω από τις λέξεις. Την ακύρωση του μνημονίου την μετονομάζει σε επαναδιαπραγμάτευση, τη στάση πληρωμών όλου του χρέους την λάνει διαγραφή μέρους του χρέους, το έγκλημα του ΔΝΤ το μετατρέπει σε λάθος και γενικότερα οι λεξεις στο στόμα και το μυαλό του Αλέξη αλλάζουν έννοιες και νοήματα .
Ο Αλέξης είναι πολλά. Ένα μόνο δεν μπορούμε να του προσάψουμε: Ότι είναι κομμουνιστής. Αν και είμαι βέβαιος ότι στη λύσσα του να βγει πρωθυπουργός, θα το ισχυριζόταν και αυτό επικαλούμενος το φέγγάρι που πέρασε από την ΚΝΕ. Όπως είμαι βέβαιος, ότι με τη φόρα που έχει πάρει ο Αλεξης, αν η ψήφος που του έλειπε για να βγει πρωθυπουργός ανήκε σε χρυσαυγίτη, τότε δεν θα δίσταζε να κουρευτεί γουλί και κάνει τατουάζ τη σβάστικα στην καράφλα. Γιατί αυτή είναι η θλιβερή μοίρα του κάθε εκλογολάγνου οπορτουνιστή, που σπέρνει (και ζει με) αυταπάτες περί αλλαγής που θα έρθει από τις κάλπες.
Μακάρι απολίθωμα ο Αλέξης Τσίπρας να ήταν παλιννοστούντας από τη Ρωσία με το όνομα Αλέξανδρος Κερένσκης και να έπαιζε τον ίδιο ρόλο στην μελλοντική ελληνική επανάσταση. Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι εμείς οι μπολσεβίκοι θα είχαμε νικήσει. Όσο για τον Τσίπρα, όπως και ο Κερένσκι, θα κατέφευγε στο Αμέρικα, ειδικά τώρα που ανέπτυξε και σχέσεις με τη Washington DC. Μακάρι...

ΥΓ1 Απολαυστικό για μία ακόμη φορά το κείμενό σου.
ΥΓ 2 Πότε περιμένουμε τη νέα ραδιοφωνική εκπομπή;
ΥΓ 3 Άσχετο. Το κείμενο της Φλέσσα ήταν αναδημοσίευση ή ειδικά γραμμένο για το μπλογκ;

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι άλλο... ο Αλέξης, είναι καλός φίλος των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. Δεν θα τους αφήσει ποτέ στην απέξω, γιατί δε θέλει χωρίς αυτούς και δε μπορούν χωρίς (και) αυτόν...

Ανώνυμος είπε...

Είναι ακριβώς έτσι;

[…] σαν τον ζαχαριάδη που τον διόρισαν οι σοβιετικοί απευθείας από την κουτβ, […]

Είχαν έτσι ακριβώς τα πράγματα; Ο ίδιος ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε διαφορετική γνώμη. Ας του δώσουμε τον λόγο. Γράφει σχετικά στο τελευταίο του (31/7/1973) κείμενο («Μήνυμα από την άλλη μεριά», πρώτη δημοσίευση: Πέτρου Ανταίου, Νίκος Ζαχαριάδης: Θύτης και θύμα, Εκδόσεις Φυτράκη, β΄ έκδοση, Αθήνα 1991, διατηρείται η ορθογραφία του πρωτοτύπου):

[…] Ο Λουλές έκανε και άλλη μια ιστορική ανακρίβεια: μου είπε ότι η Κ. Δ. με διόρισε. Κάνει λάθος. Τότε, στα 1931 κατεβήκαμε απτή Μόσχα δυο: ο Κωνσταντινίδης (Γλάφκος ή Ασημίδης) και γω. Τότε συγκροτούνταν και η καινούργια καθοδήγηση. Μαζέφτηκαν οι Σκλάβαινας, Μιχαηλίδης και δε θυμάμαι ποιοι ακόμα και συζήτησαν ποιον απτούς δυο να πάρουν στο Π. Γ. Με πρόταση του Σκλάβαινα που με ήξαιρε (ήξαιρε και τον Ασημίδη), πήραν εμένα. Έτσι άρχισαν τα βάσανά μου. […] H Κ. Δ. με έστειλε κάτω, όμως ούτε καν με σύστησε. Το κρίμα ανήκει στο Σκλάβαινα. Μπορεί να βοήθησε και η Χρύσα. Δε θυμάμαι. […]

Κ. Δ. = Κομμουνιστική Διεθνής
Π. Γ. = Πολιτικό Γραφείο
Χρύσα = Χρύσα Χατζηβασιλείου (1903–1950)

Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

Ανώνυμος είπε...

στο ποδόσφαιρο πλέον οι προπονητές χρησιμοποιούν δεξιοπόδαρους στα αριστερά για να ενμβολίσουν τις αντίπαλες άμυνες. ευτυχώς για το ποδόσφαιρο για να βλέπουμε και θέαμα, δυστυχώς για το κίνημα γιατί αποκοιμίζει την εξέδρα. εξάλλου άμα δεν κάνει ντού η κερκίδα στα στημένα, «μπάλα» ούτε θα βλέπει ούτε θα παίζει...

αστυάνακτας είπε...

Συμφωνώ μαζί σου. «Ο δημόσιος πολιτικός λόγος είναι γεμάτες κούφιες και ξύλινες φράσεις, που πατάνε στην ασφάλεια του κλισέ και της πεπατημένης του «πολιτικά ορθού».» κατι όμως που δεν αποφεύγεις αγαπητέ «σφυροδρέπανο» και συ στην κριτική σου,πρόσεχε όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον Τσίπρα.
Όλα ξεκινούν από τη φράση του Τσίπρα για τον Ζαχαριάδη. Ερώτηση: Που κάνει λάθος ο Τσίπρας στη φράση του;
Και προχωρά η ανάρτηση σου με ερωτήματα στα οποία δίνεις και απαντήσεις αυθαίρετες κατά τη γνώμη μου.
-θέλει κυβερνητική τσόντα ο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ; Είναι όσο πολιτικοιδεολογικά αδύναμο το ΚΚΕ και δεν μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο λόγο σε μια συμμαχία απέναντι σέναν «μπαχαλο ΣΥΡΙΖΑ» όπως συνήθως λέτε; Μήπως φοβάται το ΚΚΕ;
- Τη συμμετοχή στις εκλογές υποστήριξαν επιφανή μέλη του ΠΓ του ΚΚΕ. Την παράδοση των όπλων αρνήθηκε ο Βελουχιώτης που επέμενε σε συνέχιση του αγώνα. Άλλος καλούσε για τήρηση της συμφωνίας της Βάρκιζας και τιμωρούσε τον Άρη πρώτα γιατί δεν υπάκουε και αργότερα όλους τους άλλους που ήθελαν συμμετοχή στις εκλογές. Ο Ζαχαριάδης ως πόντιος Πιλάτος πρότεινε μη συμμετοχή στις εκλογές. Αυτό κι αν δεν είναι ξέπλυμα ή μάλλον είναι άδειασμα. Άντε και ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει παραμύθι για νέο ΕΑΜ, το ΚΚΕ που είναι;
-προτιμώ την αυτοακύρωση αυτοδιαγραφή και αυτοαπομάκρυνση από την εξοιυδετέρωση των διαφορετικών απόψεων. Αν ήθελαν κυβερνητικά πόστα θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε από τώρα στη κυβέρνηση.
-Η γνώμη μου είναι ότι είτε παίρνεις εντολές από Στάλιν (αλήθεια γιατί όχι από το ΚΚΣΕ;) είτε από την ΕΕ και τους αμερικάνους κανεις ολέθριο σφαλμα. Αλήθεια πως αποδεικνύεται το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει εντολές από την ΕΕ και τους αμερικάνους;
- Βέβαια ο Ζαχαριάδης δε συζήτησε με τους αμερικάνους και τους Αγγλους ήταν ανώτερος κι από το Λένιν άλλωστε και τον ίδιο τον Στάλιν που συζητούσε με τους δανειστες για τα τσαρικά δάνεια και τον Ρίμπρεντοφ Για περισσότερα εδώ: http://aeizoon.wordpress.com/2012/03/08/czar-bond-debts-and-the-ussr/
- Βέβαια στο Καλιμάρμαρο δεν ήταν που τον σήκωναν στα χέρια τον Ζαχαριάδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το γεμίζει κατά την άποψή σου, το ΚΚΕ;
-Ο Τσίπρας εκλέχτηκε δύο φορές με εκλογές από το συνέδριο. Την πρώτη με αντίπαλο τον Παπαγιαννάκη τη δεύτερη με αντίπαλο τον Κουβέλη. Για ποιο δαχτυλίδι μιλάς. Όπως σοφά λες αλλού δίνονται δαχτυλίδια. Ο Γκρομύκο εδωσε στον Γκορμπατσωφ αν δεν κάνω λάθος ενώ η Παπαρήγα εκλέγεται γραμματέας χωρίς αντίπαλο και χωρίς να γνωρίζει κανείς το ποσοστό που λαμβάνει.
-στα υπόλοιπα ισοπεδώνεις τα πάντα .Ο Ζαχαριάδης σαν τον Τσε;;; αν μου λεγες ο Βελουχιώτης θα το καταλάβαινα, αλλά ξέχασα ακόμη αυτόν δεν τον έχετε αναγνωρίσει κομματικά.
-Συγνώμη με ποιου ρετάλια εγινε το ΕΑΜ; Ο Σαράφης,ο Τσιριμώκος,ο Σβώλος ,ο Κόκκαλης κ.αλλ.; τι ήταν κομμουνιστές; Απλά ειχε τη κυριαρχία πολιτική και ιδεολογική το ΚΚΕ και κυρίως δε φοβόνταν. Στον ΣΥΡΙΖΑ συζητάμε για όλα και όχι σε κλειστόκύκλο κάθε τέσσερα χρόνια.
Για το συμπέρασμά σου
Κερένσκι-Τσαβες-Παπανδρέου- Καρίγιο-Μπερλινγκουερ-ευρωκομουνιστές όλα αυτά δεν είναι ο Τσίπρας και επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιέσαι δήθεν με αφέλεια τι είναι;
Δεν είμαι ο Τσίπρας, αλλά θα σου πω τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ
Απλά καλύπτουμε το κενό που αφήνει το ΚΚΕ. ….
Αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει ιδιαίτερα και να μην κοιτάζετε να βρείτε αν «φταίει το κακό το ριζικό σας ή ο θεός που σας μισεί», Είμαστε αυτό που δεν μπορείτε να είστε εσείς. Υπερασπιζόμαστε τους πολίτες υποσχόμενοι να υπερασπίσουμε τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες,όπως έκανε πάντα η αριστερά, όχι υποσχόμενοι σοσιαλισμό στις 18 ή Λαϊκή δημοκρατία ή υπαρκτό σοσιαλισμό στη δευτέρα παρουσία.
Και το κυριότερο δε μιλάμε «ξύλινα και κούφια» όπως δείχνει κι αυτό που διεκδικούμε

Ανώνυμος είπε...

Ο "αστυάνακτας" είναι γνωστός στο διαδικτυακό σύμπαν. Ήδη είναι προκλητικός, αλλά σχετικά χαλαρός. Σε 5 το πολύ 7 σχόλια θα ξεδιπλώσει πλήρως το ταλέντο του. Παράκληση να μην ασχοληθεί κανείς μαζί του μπας και πάει στα τσακίδια! Αν έπαιρνε και το κόμμα του μαζί ακόμα καλύτερα βέβαια...

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

@ΡΓ
Ευχαριστώ πολύ για τα "καλά" σας λόγια. Υποκλίνομαι στην άμεση και ιδεολογικά εμπεριστατωμένη απάντησή σας.

αστυάνακτας

Unknown είπε...

ελα ρε αστυανακτα, βαλε μας στη θεση μας. . .
" Την παράδοση των όπλων αρνήθηκε ο Βελουχιώτης που επέμενε σε συνέχιση του αγώνα." και εγω ειχα την εντυπωση οτι την διαταγη αφοπλισμου του ΕΛΑΣ την υπεγαψε ο Βελουχιωτης μαζι με τον Σαραφη, ανοιξε μας τα ματια αστυανακτα . . .
"Ο Ζαχαριάδης σαν τον Τσε;;; αν μου λεγες ο Βελουχιώτης θα το καταλάβαινα, " υπεγραψε δηλωση ο ΤΣΕ και μας το κρυβε το κατηραμενο ΚΚΕ, ανοιξε μας τα ματια ξανα ρε αστυανακτα. . .
δε περιγραφω αλλο γιατι ειδα το σχολιο του ΡΓ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αστυάνακτα,
αυτό το "συμφωνώ μαζί σου" που έβαλες στην αρχή για ξεκάρφωμα, για να συνεχίσεις με το δικό σου παραλήρημα, είναι παρμένο από τις καλύτερες "ενωτικές" παραδόσεις της "αριστεράς" που πρεσβεύεις και ένα ασφαλές δείγμα για το πώς καταλαβαίνεις το διάλογο. Λυπάμαι αλλά τέτοιου είδους "διάλογο" με εξυπναδούλες δεν τον πιστεύω, ούτε τον επιδιώκω. Κι αν θεωρητικά είχα κάποια διάθεση να εμπλακώ σε κάτι τέτοιο, και μόνο η αναφορά σου σε "πολίτες" (πάνε οι τάξεις, πάνε και όλα) θα μου την έκοβε μαχαίρι.
Το πραγματικό ερώτημα είναι "εάν υπάρχει και τίποτα σωστό σε αυτό το μαργαριτάρι του τσίπρα". Και η απάντηση είναι πως ναι, υπάρχει. Ότι δεν είναι σαν τον ζαχαριάδη. Πολύ θα ήθελε να είναι και να έχει τις ικανότητές του, αλλά δε φτάνει ούτε στο μικρό του δάχτυλο. Και δε θα υπήρχε κανείς λόγος να κάνουμε αυτή την αστεία σύγκριση, εάν δεν ήταν τόσο φαιδρός ο ίδιος, για να την κάνει.
Μην περιμένεις από μένα αναλυτική απάντηση σημείο προς σημείο. Εάν κάποιος έχει περισσότερη όρεξη από μένα, ας το κάνει. Σε πολλά σημεία εξάλλου η απάντηση βρίσκεται ήδη στο κείμενο, για όποιον αναγνώστη δεν εθελοτυφλεί. Αλλά να χαρείς, μη μου πεις ότι ο πολιτικός λόγος του σύριζα είναι φρέσκος, γεμάτος κι ουσιαστικός, γιατί ακόμα και τα κωμικά σχόλια, όταν ξεπερνάνε ένα συγκεκριμένο όριο, καταλήγουν απλά γελοία.
Κατά τα άλλα το μόνο κενό που χετε γεμίσει με επιτυχία είναι αυτό του πασόκ. Κι αν τυχόν υπάρχει κάποιος καλόπιστος που δεν το βλέπει και συνεχίζει μέσα από τις γραμμές του σύριζα, πρέπει να ξυπνήσει και να πάρει αποστάσεις το γρηγορότερο. Αλλιώς είναι το κενό που θα έπρεπε να σε ανησυχεί, πώς να το καλύψεις και αυτό είναι πνευματικής φύσεης..

near east είπε...

Πες τα ρε ανοιχτομάτη Αστυάνακτα, στους κολλημένους με τις παρωπίδες

Πολίτες είμαστε όλοι ρε. Πολίτης ο Βαρδινογιάννης πολίτης και ο άνεργος! Τι εργαζόμενοι και καπιταλιστές τσαμπουνάνε οι ΚΚΕδες με τη ξύλινη γλώσσα τους. Ποιά πάλη των τάξεων και κουραφέξαλα; Σε ποιον αιώνα ζουν;
Η αριστερά πάντα πάλευε και θα παλεύει κυρίως για τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Σιγά μην ασχολείται με μπανάλ ζητηματα όπως ο μισθός, η σύνταξη, η φτώχεια και η ανεργία.
Επίσης που ακούστηκε η αριστερά να μιλά για σοσιαλισμό; Ουδέποτε σχετίστηκε η αριστερά με την πάλη για τον σοσιαλισμό. Ο σοσιαλισμός δεν υπήρξε ποτέ και ούτε θα υπάρξει. Ο καπιταλισμός είναι μεν γερασμένος και με κανα δυο αριστερά μποτοξάκια γίνεται καινούργιος αμα λάχει.

Πες τα ρε Αστυανακτα.

ΥΓ Γράφεις "Προτιμώ την αυτοακύρωση αυτοδιαγραφή και αυτοαπομάκρυνση από την εξουδετέρωση των διαφορετικών απόψεων."
Να προσθέσω ότι στο ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε την αυτοακύρωση του μνημονίου, την αυτοδιαγραφή του χρέους και την αυτοαπομάκρυνση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Επίσης μας αρεσει η αυτοικανοποίηση...(των αιτημάτων του λαού εννοείται)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Και ένα δεύτερο μέρος με τα υπόλοιπα, κατά σειρά εμφάνισης.

Νήαρ ηστ, νέα εκπομπή, πιθανόν και μες στο σαββατοκύριακο, αλλά δεν είναι ακόμα εντελώς σίγουρο.
Το κείμενο της φλέσσα; Πλάκα μου κάνεις, έτσι;

Απολιθωμένε πολύ καλά κάνεις και το επισημαίνεις, αλλά κατά τη γνώμη μου ακόμα κι έτσι να ήταν, η ουσία δε θα άλλαζε. Το κόμμα ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης, δεν ήταν ώριμο να ξεπεράσει μόνο την κρίση του, δεν υπήρχε εμπιστοσύνη -και δικαίως- σε όσους συμμετείχαν στο φραξιονισμό δίχως αρχές, και έτσι η στάση της διεθνούς ήταν απολύτως δικαιολογημένη κατά τη γνώμη μου.

Έλα ρε σαλότ, πώς σε πρόλαβα; Από το σάββατο το 'χε πει, και πέμπτη το έβαλα το κείμενο. Αλλά τέτοιοι είστε εσείς οι φοβικοί με το δίκτυο

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Σφυροδρέπανε, το ότι ο εμφύλιος αποσκοπούσε στο να ξεπλυθεί η ντροπή της Βάρκιζας είναι άποψη του Ζαχαριάδη, του σημερινού ΚΚΕ ή δική σου;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Νίκο, έτσι διατυπωμένη, πιθανότατα δεν είναι κανενός. Σε κάθε περίπτωση την χρεώνομαι εγώ ως φράση, γιατί γράφω τι θάλεγε υποθετικά ο αλέξης. Αλλά αν είναι να πω άποψη για το τι ήταν ο εμφύλιος θα ήθελα να πω πολύ περισσότερα. Μακριά από εμάς οι ψυχολογίστικες ιστορικές ερμηνείες, όπως αυτή που λέει ότι ο ζαχαριάδης έκανε τον "εμφύλιο" γιατί ζήλεψε το έπος της αντίστασης, όπου ήταν απών.

Ανώνυμος είπε...

Οφείλω να σου δωσω απάντηση Μπρεζνιεφικό απολίθωμα. Η κριτική μου ήταν ουσιαστική και διόλου ξεκαρφωμα. θεωρώ ότι ο λόγος σου στην ανάρτηση αυτή είναικαι ξυλινος και κούφιος. Ετσι απλά. Αν νομίζεις τωρα ότι επειδή αναφέρομαι σε "πολίτες" και ξεχνάω τις ταξεις κανεις μεγάλο λάθος...πιανεσαι από λέξεις εντελώς σημειολογικά και δεν κοιτάς την ουσία της κριτικής μου. Δικαίωμά σου βέβαια ουτε να τη κοιτάς ουτε να μου απαντάς. Απλά ο αστυάνακτας είτε στα σχόλιά του θα λέει κατά την άποψή σας κατι που θα απαξιώνετε ν΄απαντήσετε ή απλά θα τον κατηγορείτε με εξυπνακίστικες φρασεις όπως κανουν πιο πάνω ή αφορισμούς και γελοίους χαρακτηρισμούς... Πάλι δικαίωμά σας,αλλά μην περιμένετε απλά να σκύβω το κεφάλι και να νομίζετε οτι το δικαίωμα στον χείριστο αυτό συνδικαλισμό διαδικτυακού τυπου που υποκύπτετε δεν μπορω να σας απαντήσω....

αστυάνακτας

Ανώνυμος είπε...

Φωτεινο παραδειγμα, φαρος, προβολεας, λαμπα φθορισμου μη ξυλινου και κουφιου λογου: "Οφείλω να σου δωσω απάντηση Μπρεζνιεφικό απολίθωμα. Η κριτική μου ήταν ουσιαστική και διόλου ξεκαρφωμα. θεωρώ ότι ο λόγος σου στην ανάρτηση αυτή είναικαι ξυλινος και κούφιος. Ετσι απλά. Αν νομίζεις τωρα ότι επειδή αναφέρομαι σε "πολίτες" και ξεχνάω τις ταξεις κανεις μεγάλο λάθος...πιανεσαι από λέξεις εντελώς σημειολογικά και δεν κοιτάς την ουσία της κριτικής μου. Δικαίωμά σου βέβαια ουτε να τη κοιτάς ουτε να μου απαντάς. Απλά ο αστυάνακτας είτε στα σχόλιά του θα λέει κατά την άποψή σας κατι που θα απαξιώνετε ν΄απαντήσετε ή απλά θα τον κατηγορείτε με εξυπνακίστικες φρασεις όπως κανουν πιο πάνω ή αφορισμούς και γελοίους χαρακτηρισμούς... Πάλι δικαίωμά σας,αλλά μην περιμένετε απλά να σκύβω το κεφάλι και να νομίζετε οτι το δικαίωμα στον χείριστο αυτό συνδικαλισμό διαδικτυακού τυπου που υποκύπτετε δεν μπορω να σας απαντήσω...."

Εις υγειαν.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Έτσι μπράβο αστυάνακτα, μη σκύβεις το κεφάλι. Εγώ οφείλω να σου δώσω απάντηση, μόνο και μόνο επειδή μου απευθύνεσαι προσωπικά, όχι δυστυχώς επειδή βρίσκω ενδιαφέροντα όσα λες, έμπλεος βεβαιότητας ότι είναι φρέσκα ουσιαστικά κι όχι συνδικαλιάρικα, κι ότι η επιλογή της λέξης πολίτης ήταν τυχαία, χωρίς περαιτέρω σημειολογία.
Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις. Εγώ σε τέτοιο "διάλογο" δεν πιστεύω πάντως..

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το σχόλιο που είναι επί προσωπικού, με "απορίες εκ του πονηρού" για το νίκο σαραντάκο, δε σκοπεύω να το δημοσιεύσω -εκτός κι αν έχει άλλη άποψη και μου το ζητήσει ο ίδιος ο ν.σ. Φίλε, τέτοιες απορίες πρέπει να μπαίνουν καλύτερα σε πολιτική βάση, όχι με τέτοια επιχειρήματα. Αν θες, άσε το ίδιο σχόλιο στην ιστοσελίδα του, για να το δει ο ίδιος. Όχι εδώ.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Βασίζομαι στην κρίση σου (και μαντεύω περίπου τι είναι). Το ιστολόγιό μου το βρίσκει εύκολα όποιος θέλει μέσω γκουγκλ.

Ανώνυμος είπε...

Πολλή μυστικοπάθεια έπεσε, ο ένας δεν δημοσιεύει γιατί χρειάζεται την έγκριση του άλλου, ο άλλος εμπιστεύεται τον ένα χωρίς να διαβάσει γιατί μαντεύει και του δίνει την έγκριση να μη δημοσιεύσει κάτι που δεν ξέρει, και μένουμε εμείς με κομμένη την όρεξη γιατί βρεθήκανε δυο και παίζουνε τις αμάδες. Ομερτά μυρίζει, ομερτά!

Ανώνυμος είπε...

Τελικά μου φαίνεται πως το επίμαχο σχόλιο που ένας με nick "Ψαγμένος, υποψιασμένος και πληροφορημένος" επιγράφει αρχικά "Απορίες εκ του πονηρού" (μάλλον εννοεί τις απορίες του Ν. Σ. κι όχι τις δικές του) δημοσιεύτηκε κάτω από τον τίτλο "Ιστορίες αριστερής (;) λογοκρισίας" σε τρεις συνέχειες εδώ:

http://redflyplanet.blogspot.com/2013/02/blog-post_3964.html?showComment=1360889404917#c1429851567232953552

Περίεργος

αστυάνακτας είπε...

@Μπρεζνιεφικό απολίθωμα

Δεν σου απευθύνομαι προσωπικά. Απευθύνομαι στο πρόσωπο που έκανε την ανάρτηση που ταυτίζεται με σένα. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν το "προσωπικά" που λές. Ειναι βέβαιο ότι δεν θα έβρισκες ενδιαφέροντα αυτά που λέω. Εγώ αντίθετα τα βρήκα ενδιαφέροντα αυτά που ανάρτησα και γι αυτό σου απάντησα. Προσπάθησα να σου απαντήσω σε μια επίθεση που κάνεις ενάντια στον Τσίπρα δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ ορμώμενος από μια φράση του Τσίπρα για τον Ζαχαριάδη.
Ο Ζαχαριάδης πέρα από τα λάθη του, ήταν όντως έξυπνος και αντιλαμβάνονταν επαρκώς τη συγκυρία. Αντιλαμβάνονταν για παράδειγμα ότι η συγκυρία της επίθεσης των Ιταλών έπρεπε να βρει τους κομμουνιστές υπερασπιστές της πατρίδας από το φασιστικό κίνδυνο. Κι αυτό το έκανε χωρίς προϋποθέσεις με μια κυβέρνηση Μεταξά και ενώ τον είχε φυλακισμένο. Αυτό δεν έχει καταλάβει σήμερα η ηγεσία του ΚΚΕ, τη συγκυρία δηλαδή που επιβάλλει να σταθούμε απέναντι οι αριστερές δυνάμεις ως ενιαίο μέτωπο χωρίς πολλές προϋποθέσεις. Αυτό λέω στις απαντήσεις μου. Αλλά η ηγεσία του ΚΚΕ κόμπαζε και επιτίθονταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4,5*.Ειχε προβλέψει ότι όπου να ’ναι θα διαλυθούμε. Τώρα άλλαξε τροπάριο. Γινόμαστε ΠΑΣΟΚ είναι η νέα τακτική. Αντίθετα ακραίοι για τη κυβέρνηση. Διάλεξε λαέ και πάρε επιχείρημα για να μην ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Απ' όλα αυτά κρατάω τη συμπαράσταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στους Παμίτες και τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους νέους του ΣΥΡΙΖΑ με την ουσιαστική παρέμβαση του Παφίλη στη Βουλή. Μήπως λοιπόν πρέπει κάποτε να αντιληφθούν κάποιοι στο ΚΚΕ οτι οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τους βοηθάνε. Άλλωστε το προεκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ μην εμπιστεύεστε τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μπούμερανγκ για το ίδιο το ΚΚΕ.
Την καλημέρα μου.

ΥΓ: Δεν απαντώ όπως βλέπεις σε ειρωνικού τύπου σχόλια που γίνονται σ’ αυτή την ανάρτηση απ' άλλους συντρόφους σου. Το να μη θέλεις τέτοιου τύπου «διάλογο» τον οποίο όμως προκαλείς με την ανάρτηση είναι οξύμωρο. Η άλλη που ακολουθούν σύντροφοί σου σε άλλα ιστολόγια είναι να διαγράφουν σχόλια που δεν τους ταιριάζουν. Αυτή είναι μια τακτική χειρίστου είδους. Οι ίδιοι σύντροφοί σου ξεδιπλώνουν, ευτυχώς όχι εσύ αν και συνεργάζεσαι μαζί τους, ένα απίστευτο υβριστικό λεξιλόγιο
(απότοκο της ιδεολογικής ανεπάρκειας) για ν’ αντιμετωπίσουν τους «οπορτουνιστές» και κάθε είδος πολιτική διαφωνία που εκφράζεται όχι από Συριζαίους, αλλά και από συντρόφους σας. Πολλά τα παραδείγματα στο αμίμητο redflyplanet.

Ανώνυμος είπε...

" Άλλωστε το προεκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ μην εμπιστεύεστε τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μπούμερανγκ για το ίδιο το ΚΚΕ."


Aλλωστε αν κάτι έδειξε ο μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ, είναι οτι άξιζε κάθε ρανίδα εμπιστοσύνης που έλαβε. :P



metalorixos

modesto είπε...

ρε αστυανακτα πραγματικα, αρχιζωνα πιστευω οτι ξερεις μονο να διαβαζεις και οχι να κατανοεις.
ακομα και απο το λογοκριμενο πρωτο γραμμα του ζαχαριαδη (οπως δημοσιευτηκε στις εφημεριδες τοτε δλδ) καταλαβαινεις οτι το εκανε χωρις προυποθεσεις;;;;; αυτο δεν γινεται να το πεις ουτε με νοητικο αλμα με warp speed.
το ΚΚΕ ποτε δεν εχει κανει επιθεση σε κανενα βαση των ποσοστων του, η κρισεις που κανει ειναι βαση πολιτικων θεσεων. και ναι καλο θα ηταν να συνεργαστουν αριστερες δυναμεις, εσυ θεωρεις τον τσυριζα αριστερο;;; (αληθεια παλι συναντηση και στα μουλοχτα με ανωτερο αξιωματουχο των αμερικανων;;;;)
το ΚΚΕ ΠΟΤΕ δεν εκανε εκτιμηση οτι ο τσυριζα ειναι κοντα στην διαλυση, το αντιθετο μαλιστα, απο το το 2007 στις επισημες αναλυσεις μιλαγε για τον κινδυνο της ανοδου του οπορτουνισμου εν μεσω κρισης και τι κινδυνους αυτο θα εφερνε.
το ποσο οπορτουνιστες ειστε ακομα και στις πρακτικες φαινεται και απο τα εξης γεγονοτα. στην αυγη στην μια σελιδα συμπαραστεκεστε και στην αλλη μιλατε για σοου το ΠΑΜΕ, οι βουλευτες σας καθε φορα που γινετε νταβαντουρι βγαζουν τις βουλευτικες και ουρλιαζουν σαν υστερικοι στους μπατσους. μην συνεχισω θα μου παρει ωρες.
η αληθεια ειναι οτι και εγω δυσκολευομαι να αντιπαρατεθω με τους οπορτουνιστες, δεν ξερω σε ποια θεση να απαντησω, αν απανταω στην θεση τσυριζα 16/2/2013 12:30, δεν θα ειμαι επικαιρος σε θεση τσυριζα 16/2/2013 12:33.
σε προκαλω να κατσεις να διαβασεις τα οσα δηλωσε χθες στην νικαια/λαρισα ο αλεξης με τις ομιλιες στην αμερικη, μαλιστα δωστα σε καποιον ασχετο χωρις τις υπογραφες απο κατω και αν βρεις εστω και ενα (1) να σου πει οτι μιαλει ο ιδιος ανθρωπος.....

Ανώνυμος είπε...

Αστυανακτα, υπαρχουν πολλοι τυποι σχολιαστων. Υπαρχουν οι σοβαροι, που θελουν να κανουν ουσιαστικη κουβεντα με ολες τις καλες τους προθεσεις και καθε φορα τρωνε τα μουτρα τους στην σκληρη και ρηχη ιντερνετικη πραγματικοτητα, παρ ολα αυτα συνεχιζουν χωρις να εχουν διδαχτει τιποτε. Υπαρχουν αυτοι που λεν ποτε ποτε την αποψη τους χωρις να παιρνουν και πολυ στα σοβαρα τον εαυτο τους και χωρις να χαλανε τη ζαχαρενια τους αν επεισαν εστω και εναν (αγαπημενη κατηγορια αυτοι), χωρις ομως να αναπτυσσουν ετσι ολοκληρωμενη επιχειρηματολογια. Υπαρχουν αυτοι που στην πραγματικη ζωη ειναι dr Jeckyl και στο πληκτρολογιο mr Hyde. Υπαρχουν αυτοι που θεωρουν οτι επιτελουν καποιο βαρυσημαντο εργο με το να ποσταρουν διαρκως σεντονια και καταληγουν να ζουν στον υπολογιστη τους. Υπαρχουν τα τρολ τυπου κομμαντο, ελευθεροι σκοπευτες που λενε κατα βαση ανοησιες, με εξυπνο και λογοτεχνικο τροπο ομως. Υπαρχουν τα τρολ τυπου τακιτου, προσκυνημενοι σοσιαλδημοκρατες με κοκκινη προβια, παντα ετοιμοι να εξαφανιστουν και να εμφανιστουν αργοτερα με αλλους ορους. Και τελος υπαρχουν οι σοβαροφανεις.

Αυτοι οι τελευταιοι εχουν μεγαλο προβλημα. Κι αυτο γιατι συγκεντρωνουν σχεδον ολα τα αρνητικα των παραπανω κατηγοριων, χωρις να συγκεντρωνουν σχεδον κανενα θετικο. Θελουν σοβαρη συζητηση χωρις να συμβαλλουν με επιχειρηματα. Θελουν συγκεκριμενες απαντησεις πανω σε γενικολογες ερωτησεις. Γραφουν σεντονια περιαυτολογωντας, γεματα λογοτεχνικες ανοησιες. Φτανουν σε περισπουδαστα συμπερασματα εχοντας κανει λογικες βολτες στα συννεφακια. Εχουν μεταφυσικη πιστη στην ιντερνετικη επικοινωνια, αναλογη με τη μεταφυσικη πιστη των πρωτογονων στη γραφη. Πολυ συχνα στο πληκτρολογιο ειναι (πολιτικα παντα) dr Jeckyl, ενω στη ζωη mr Hyde. Και ειναι παντα εκτος τοπου και χρονου.

Κι ολο αυτο το σεντονι το εγραψα, οχι τοσο για να δειξω σε ποια κατηγορια ανηκεις (ειναι ολοφανερο), οσο για να σου πω οτι εισαι εκτος τοπου και χρονου αστυανακτα. Εσυ εκανες την εμφανιση σου εδω κι εμεις επιλεξαμε να μην απαντησουμε στις ανοησιες σου. Δεν εγινε το αντιθετο, οπως εχεις βαλει τον εαυτο σου να πιστευει.

Ανώνυμος είπε...

για να κάνεις ταξική κατάταξη του ΣΥΡΙΖΑ , το πρώτο είναι να ξεφύγεις από την πλάνη ότι υπάρχουν μικροαστικά κόμματα . Η μικροαστική τάξη δεν έχει πολιτική έκφραση , εκπροσωπείτε είτε από τα αστικά κόμματα , είτε από την αριστερά .

το δεύτερο είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει σοσιαλδημοκρατία , δηλαδή αστικό κόμμα με εργατική βάση .

με αυτές τις 2 παραδοχές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερά και όχι αστικό κόμμα . Αρκεί η απάντηση στο εξής :

όταν πχ βγαίνει σε μια δημοσκόπηση , 76 % ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταργήσει τα μνημόνια ( και γω αυτό θα απάνταγα ) , αυτό είναι καλό ή κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ ? Το χρεώνεται ή το πιστώνεται ?

Προφανής η απάντηση , που αποδεικνύει την μόνη δυνατή ταξική λειτουργικότητα του ΣΥΡΙΖΑ , στον αντίποδα τη πολιτικής ταξικής συνεργασίας που ακολουθεί .

Άλλη κουβέντα δηλαδή αν η αριστερά γενικα σηκώνει το γάντι , οργανώνει τον κόσμο σε χώρους εργασίας και γειτονιές , μιλάει για την αλλαγή του υποδείγματος οργάνωσης της κοινωνίας από το πως θα λειτουργήσει ένας παραγωγικός συνεταιρισμός των από κάτω , ή μια κατηλλειμένη επιχείρηση , μέχρι την ανατροπή τη αγοράς σαν τρόπος κοινωνικής ρύθμισης και το ρίζωμα της πολιτικής στις πραγματικές κοινωνικές συλλογικότητες , το αν , πως και ποια , μπορεί να υπάρξει άλλη πολιτική , και άλλη θέση της χώρας απέναντι σε ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς , σχεδιασμούς και δεσμεύσεις .

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμε των 12.58
Ευχαριστώ για την παράθεση και ταξινόμηση σε κατηγορίες των ανθρωπων που κινούνται μέσα στο διαδίκτυο.
Ξέχασες τη κατηγορία των μεταφορέων της γραμμής του ΚΚΕ που αναρτούν καθε λίγο και λιγάκι... είναι οι λεγόμενοι παρωπιδιστές. Είναι αυτοί που ενώ έχουν τολμήσει να εκτεθούν με τις απόψεις τους σε ένα μεσο που εχει πρόσβαση, θεωρούν το blog του ΟΒ ή ΚΟΒ και συνεπώς η διαφορετική άποψη καταργείται.
Ας απαντήσω επί "προσωπικού".
Εγώ όπως έχεις προσέξει πιθανώς, σπανίως αναρτώ, γιατί εχω πολλές δουλειές εκτός δικτύου που αφορούν τη ζωή μου.
Είμαι ιδιαίτερα απασχολημένος για να σχολιάζω καθε ανάρτησή σας. Δεν έχω μεταφυσική πίστη στην ιντερνετική επικοινωνία,ουτε καμιά άλλη μεταφυσική πίστη. Μεταφυσικό είναι για παράδειγμα να πιστευεις ότι πάντα η ηγεσία του ΚΚΕ ή ο Θεός εχει το αλάθητο και την "αμαρτία σου" να την εξομολογείσαι μόνο στον εξομολογητή σου που είναι η ΚΟΒα ή ο παπάς.
Επικοινωνώ λοιπόν μόνο όταν θεωρώ ότι αξίζει.
Αλλά όπως φαίνεται με τη κατηγορία των μεταφορέων της κοματικής γραμμής του ΚΚΕ, των παρωπιδιστών που λέγαμε, μάλλον δεν αξίζει.
Να είστε καλά, να αυτολιβανίζεστε ( συνεπεία των μεταφυσικών ανησυχιών), να διαγράφετε όποιο σχόλιο επιθυμείτε (ως συνέχεια των διαγραφών στις ΟΒες και ΚΟΒες)και ας συνεχίσετε να πιστεύετε ότι είστε οι μόνοι που βρίσκεστε εντός της πραγματικότητας.
Όσο για την πραγματικότητα τόσο χειρότερο γι' αυτήν που δε συμφωνεί μαζί σας.

αστυάνακτας

Ανώνυμος είπε...

κοτσάνα του Τσίπρα αυτό για το Ζαχαριάδη. Η αναγκαιότητα απεύθυνσης στο κέντρο (ανύπαρκτο) δεν χρειάζεται να γίνεται τόσο άγαρμπα και αντικομμουνιστικά.
Ωστόσο, ας δούμε δύο πράγματα.
Το όποιο Μέτωπο ή Συμμαχία δεν πρέπει να γίνεται μόνο με όσους συμφωνούμε πολιτικά. Ο ίδιος ο Πασσαλίδης στην ΕΔΑ ήταν μενσεβίκος και εν γνώσει του ΝΖ που (μαζί με τα καλά λόγια του Πασσαλίδη για την ΕΣΣΔ) τον "έκραξε" ότι "ποτέ δεν ήταν μπολσεβίκος" στο 19ο συνέδριο του ΚΚΣΕ(μπ).
Δεύτερον, αν έβλεπε και κατά ΚΚΕ μεριά ο Τσίπρας, τέτοια δήλωση την έκανε για να "συσπειρωθούμε" σε ιστορικά-ιδεολογικά ζητήματα, ακριβώς τη στιγμή που πάει το ΚΚΕ να ξαναεπικοινωνήσει με την κοινωνία βγάζοντας το δυναμικό του χαρακτήρα και αυτό φάνηκε με τη μερική ανάκτηση της απήχησης που είχε το ΚΚΕ (αν και δεν ξέρω αν φάνηκε αυτό δημοσκοπικά ακόμα).
Όποιος το κάνει θέμα λοιπόν πέφτει στην παγίδα να κάνει το ΚΚΕ οργάνωση ιδεολογικής ζύμωσης.
Οπότε, δεν πρέπει να τσιμπάμε.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ο λόγος του "αστυάνακτα" (ανάθεμα το για "αριστερό" nick...) αποτελεί μνημείο παραληρήματος και προκλητικότητας, όπως είχα προειδοποιήσει, είναι ανάξιος λόγου. Όμως ανέκυψε ένα πιο σοβαρό ζήτημα στη συζήτηση, αυτό που αφορά τον Ν. Σαραντάκο και την ερώτηση του. Δεν μπλέκομαι στα ως τώρα ειπωμένα, και καλώς κρυμένα, γιατί πραγματικά το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι προσωπικό. Από τον Ν. Σαραντάκο γνωρίζω κι εκτιμώ τα 2 πρώτα του έργα, ειδικά το "για μια πορεία". Την μετεπειτα πορεία του δεν την γνωρίζω.
Λέει ο Ν.Σ.: "Σφυροδρέπανε, το ότι ο εμφύλιος αποσκοπούσε στο να ξεπλυθεί η ντροπή της Βάρκιζας είναι άποψη του Ζαχαριάδη, του σημερινού ΚΚΕ ή δική σου;"

Σε 2 σημεία πρέπει να εστιαστεί η συζήτηση. Πρώτα και κύρια στην έκφραση "σημερινό ΚΚΕ" που ολοφάνερα μέσα στα συμφραζόμενα αποσκοπεί στην απαξίωση του Κόμματος και των επεξεργασιών του. Θέλω να θυμίσω πάντως στον Ν.Σ. ότι το ΚΚΕ υπάρχει αδιάλειπτα κοντά έναν αιώνα χωρίς να αλλάξει όνομα, σύμβολα όπως κάτι μεταλλαγμένοι "αριστεροί". Μπορεί να πέρασε δύσκολες εποχές, με σοβαρές δεξιές στροφές και υποχωρήσεις, αλλά η συνέχεια του στον χρόνο είναι κάτι που κανένα αστικό κόμμα και πολύ περισσότερο οι οπορτουνιστές δεν έχουν κατακτήσει. Δεν υπάρχει το "ΚΚΕ του μεσοπολέμου", το "ΚΚΕ του '60" (τότε παραλίγο να μην υπήρχε και κυριολεκτικά) κ.ο.κ. Υπάρχει η ανάλυση που έκανε το Κομμα, σωστή ή λάθος, σε κάθε εποχη. Σε αυτή τοποθετηθείτε καθαρά και ξάστερα.

Δεύτερο, όσον αφορά τη φράση του Σφυροδρέπανου. Ο "εμφύλιος" προφανώς και δεν έγινε για να ξεπλυθεί η Βάρκιζα. Αλλά αντικειμενικά η πάλη του ΔΣΕ είχε σαν αποτέλεσμα να "ξεπλυθεί" αυτή η ντροπή, πρώτα από όλα στη συνείδηση των κομμουνιστών. Αν δεν υπήρχε ο ΔΣΕ ίσως το ΚΚΕ να μην άντεχε ούτε την περίοδο της "πολυθρύλητης" ΕΔΑ, ούτε το 89-91. Ακόμα και σήμερα, αυτός ο αγώνας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία μας.
Δεν γνωρίζω την άποψη σας, αν και νομίζω ότι μπορώ δυστυχώς να τη μαντέψω...

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

ΡΓ

υπάρχει συνεχεια στο ΚΚΕ όπως πολύ σωστα αναφερεις και αυτό είναι το πρόβλημα
το ΚΚΕ "τωρα εμφανιζεται" με επαναστατικη γραμμη αλλά μάλλον δεν θα την κρατησει για πολύ

η ιστορικη επειρια δείχνει ότι η αριστερη στροφή της ΚΔ την περιοδο 25- 32 και κυριως 28-32 επειδη δεν ηταν ολοκληρωμενη αλλά κεντριστικη γρηγορα διαδεχτηκε η πολιτικη των λαικων μετωπων
έτσι και το ΚΚΕ παρα την ομολογουμενωνς αριστερη στροφη σε σχέση με τις δεκαετιες οπορτουνιστικης σκουριας, λόγω κεντρισμού δεν πρόκειται να την κρατησει πολύ

εσυ προβαλεις την συνεχεια ως πλεονεκτημα αλλά στην πραγματικοτητα είναι το μειονεκτημα

ας στηριξουμε τουλαχιστον τους ανθρωπους που παλευουν να διαμορφωθει μια γνησια αντικαπιταλιστικη γραμμη στο ΚΚΕ και ίδωμεν

μόνο ένα παραδειγμα υπάρχει μετατροπης ενός σοσιαλδημοκρατικου κομματος σε επαναστατικο και αυτο είναι το παραδειγμα του Λένιν
όμως και αυτος αναγκάστηκε να κάνει τελικά την ρήξη με τις ιδεολογικες και οργανωτικες βασεις τις σοσιαλδημοκρατιας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ψαγμένε, σου απαντάω δημόσια σε ένα σχόλιο που δεν ενέκρινα, γιατί δεν είχα άλλο τρόπο επικοινωνίας. Ίσως να 'ναι κι έτσι (όπως είχε γράψει κι ο ρίτσος). Αλλά τέτοιο σχόλιο και χωρίς επώνυμη υπογραφή μάλιστα, εγώ δε θα μπορούσα να το δημοσιεύσω.
Τον σαραντάκο τον έχω γνωρίσει και ναι, μου είναι συμπαθής, κάτι που απορρέει κι από τα κείμενά του και που δεν με εμποδίζει στο ελάχιστο να του ασκήσω κριτική για τις πολιτικές του επιλογές και τις δημόσιες τοποθετήσεις του, όταν κι εφόσον το κρίνω απαραίτητο.

Αστυάνακτα, όταν γράφεις ότι δεν απευθύνεσαι προσωπικά σε μένα, ενώ έχεις ξεκινήσει με την προσφώνηση "μπρεζνιεφικό απολίθωμα", και όλα τα σχόλιά σου είναι σε β' πρόσωπο, νιώθω πιο κουρασμένος και από τον μαζεστίξ που πέφτει από την ασπίδα του. Αν θες να κάνεις συζήτηση άσε το σχόλιό σου χωρίς να γκρινιάζεις για τους κακούς κουκουέδες που σε φιμώνουν και σε αγνοούν, κι εφόσον βρεθεί κανείς να θέλει να μετρήσει την ιδεολογική του επάρκεια με ένα διαδικτυακό ογκόλιθο σαν κι εσένα, έχει καλώς. Αλλά μην προσπαθείς να εκμαιεύσεις την προσοχή των άλλων, για να παίξεις τον αγαπημένο ρόλο "ένας αλλά ενωτικός λέων, εναντίον όλων". Γιατί σπανίως αναρτάς, αλλά επισκέπτεσαι πολύ συχνά τα κόκκινα ιστολόγια, όπου ακολουθεί το ίδιο πάντα έργο.
Η επιβεβαίωση του ΡΓ ήρθε ίσως πιο γρήγορα απ' όσο περίμενε. Η στροφή 180 μοιρών και το "γλείψιμο" στον ζαχαριάδη για το εαμ ήταν εντελώς προβλέψιμα και τυπικά στοιχεία του χώρου σου. Και το κορυφαίο σημείο κατά τη γνώμη μου είναι το φοβερό: Εγώ αντίθετα τα βρήκα ενδιαφέροντα αυτά που ανάρτησα και γι' αυτό σου απάντησα".
Αν δεν πρόκειται για κάποιο λάθος, είναι ένα μικρό έπος μετριοφροσύνης

Αναυδος είπε...

σε εναν ανωνυμο παραπανω που ψαχνει πασσαλιδηδες και αλλους τετοιου ειδους συμμαχους
- αν ο στοχος σου ειναι ο σοσιαλισμος δεν χρειαζεσαι μενσεβικους σαν συμμαχους
- δηλ η εμπειρια της ΕΔΑ που διελυσε το ΚΚΕ εντος Ελλαδος αποτιμαται θετικά ?

καλο ειναιτα παθηματα να γινονται επιτελους μαθηματα και οχι να επαναλαμβανουμε εσαει τα ιδια λαθη και να κοπιαρουμε αχρονικα εν πολλοις αποτυχημενες συνταγες.

Οπως απεδειξε το 1989-1991 η συμμαχια ηταν το ιδιο το ΚΚΕ με τροτσκιστες, αριστεριστες και ρεφορμιστες σαν μελη του

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Συγνώμη καταρχάς για την αναστάτωση που προκάλεσε το σχόλιό μου.

Η φράση "σημερινό ΚΚΕ" καταλαβαίνω ότι μπορεί να ενοχλεί, αλλά δεν είναι εκ του πονηρού. Άλλες επεξεργασίες και θέσεις έχει το σημερινό ΚΚΕ και άλλες το ΚΚΕ της δεκαετίας του 80. Μια από τις διαφορές είναι και στον εμφύλιο, που τώρα τελευταία έχω δει να προβάλλεται ως ύψιστη στιγμή της ταξικής πάλης ή κάτι τέτοιο, ενώ το 80 νομίζω πως προβαλλόταν ως έσχατη λύση στην οποία σπρώχτηκε το ΚΚΕ. Έχει διαφορά, πιστεύω.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Και τώρα που τέλειωσε το παιχνίδι της ευρωλίγκα με ελληνικό ενδιαφέρον και την ομάδα του... νετσάγεφ(!)
{http://www.gazzetta.gr/rosia/article/360680-apergia-ki-apoxoriseis-prosexos-stin-kimki}
δυο ακόμα πράγματα, για δυο θέματα που προέκυψαν στη συζήτηση.

Οι εκλογές του 46' είναι περίπλοκο ζήτημα, με πολλές παραμέτρους. Οι σοβιετικοί πχ είχαν συμβουλέψει το κόμμα να πάρει μέρος στις εκλογές, κι η σκέψη του εαμ ήταν τελικά να πάρει μέρος με ένα μόνο υποψήφιο ανά περιφέρεια, αλλά δεν πρόλαβε να καταθέσει τις υποψηφιότητες.
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό λάθος δεν ήταν φυσικά η μη συμμετοχή σε μια τέτοια διαδικασία, που καλώς νομίζω δεν τη νομιμοποίησε το εαμ με τη δική του παρουσία -εξάλλου απείχαν και πολλοί αστοί πολιτικοί με το ίδιο σκεπτικό τότε, άσχετα αν κάποιοι επιλέγουν σκόπιμα να το αποσιωπούν- αλλά ότι δε στήριξε -αφού είχαμε πάρει τέτοια απόφαση- γρήγορα κι αποφασιστικά το ένοπλο κίνημα. Αντ' αυτού, η κριτική των αναθεωρητών εστιάζει στο λάθος του εμφυλίου, και τον τυχοδιώκτη νίκο ζαχαριάδη, που έσυρε το εαμ σε ένα τέτοιο αδιέξοδο. Θρήνος κι οδυρμός για τον χαμένο ομαλό δρόμο και την νομιμότητα που απολάμβαναν άλλα κκ όπως το ιταλικό. Κι ανάθεμα στις.. εξαλοσσύνες, που θα 'λεγε μια ψυχή αντί να μιλήσουν για την πιο σημαντική ίσως στιγμή της ταξικής πάλης στην ελλάδα, όπου το κίνημα διεκδίκησε με τα όπλα την εξουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι από αυτήν την πλευρά εξάλλου ξεπήδησαν διάφορα στελέχη που ασπάστηκαν το περίφημο απόφθεγμα του λαζαρίδη, το ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι.

Δεύτερο ζήτημα. Η ψυχή του εαμ ήταν η οργάνωση του λαϊκού αγώνα, η εξάπλωση στις μάζες, το ένοπλο κομμάτι του ελας. Όχι η συμμαχία με μερικά ασήμαντα κόμματα -στους οποίους δε συμπεριλαμβάνονταν οι τροτσκιστές, για όσους ξεχνάν και νομίζουν ότι το εαμ ήταν ένα είδος παναριστεράς της εποχής που πρέπει να ακολουθήσουμε και σήμερα, χωρίς να προβληματίζονται στο ελάχιστο για τους λόγους που οδήγησαν αυτό το τόσο λαμπρό κίνημα στην ήττα.

Ανώνυμος είπε...

ΡΓ
προβλήματα από την εξασφαλιση της συνεχειας στο ΚΚΕ

για παράδειγμα ο εργατικος αγώνας προβάλει ως πρότυπο την δράση του ΚΚΕ στο πόλεμο της Γιουγκοσλαβιας του 1998
όμως στο ΚΚΕ δυσκολέυονται να του απαντήσουν όπως πρέπει

δηλαδή πέρα από να χαιρετισουν την δράση και τα αντανακλαστικα του κομματος εκεινη την περιοδο
να θυμισουν και τα σοβαρά προβλήματα
όπως είναι οι συνεργασίες με Κανέλη Ζουράρι
όπως είναι η ανακύρηξη της κυβερνησης Μιλόσεβιτς σε αντιιμπεριαλιστική κ.α.

έτσι ο "εργατικός αγώνας" μπορεί να δημιουργει συγχύσεις και προβλήματα

Ανώνυμος είπε...

@Μπρεζν.απολίθωμα
τα συμπεράσματα που βγαζεις για μένα θα μου επιτρεψεις να σου πω ότι είναι εντελώς αυθαίρετα. Ακολουθείς επαρκώς τη σημειολογία και βγαζεις λανθασμένα συμπεράσματα. Γιατί η ανθρώπινη σκεψη δεν είναι μόνο 1 και 1 κανουν δύο,αλλά πολυπλοκότερα πράγματα.

καλό σαββατοκύριακο να έχεις,όπως και οι υπόλοιποι

αστυάνακτας

Αναυδος είπε...

@ΝΣ
ακομη και σημερα το ΚΚΕ θεωρει οτι ο εμφυλιος επιβληθηκε σε μεγαλο βαθμο και ο ψογος προς στον Ζαχαριαδη είναι η ελλειπης και καθυστερημενη προετοιμασια.

απο την αποφαση για την αποκατασταση του ΝΖ
(...)
Κρίνοντας ιστορικά όλη τη διαδρομή του ΚΚΕ στην περίοδο που ήταν ΓΓ της ΚΕ, εκτιμάμε την αδυναμία του Ν. Ζαχαριάδη να οδηγήσει έγκαιρα το ΚΚΕ σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα σε σχέση με τις αντιφάσεις στη στρατηγική του κόμματος, με αδυναμίες προγραμματικής επεξεργασίας που βάρυναν αρνητικά στο Κόμμα κατά τη δεκαετία του 1940. Η ευθύνη του Νίκου Ζαχαριάδη εντοπίζεται κυρίως στην αδυναμία του να διαμορφωθεί πρόγραμμα στο 7ο Συνέδριο (1945), που θα ενσωμάτωνε την πείρα από την αντικειμενική εκτίμηση των λαθών (Συμφωνίες Λιβάνου, Καζέρτας, Βάρκιζας). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τις αντιφάσεις, καθυστερήσεις και λάθη οργάνωσης του αγώνα του ΔΣΕ. Βεβαίως, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη υπολογίζει ότι η στρατηγική του ΚΚΕ, όταν ήταν Γραμματέας και Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ο Ν. Ζαχαριάδης, αντανακλούσε και τις αντιφάσεις της στρατηγικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος
(...)

και απο τον Ρ 28/8/2012

(...)
Το 1946 φάνηκε καθαρά πλέον ότι δεν υπήρχε προοπτική ειρηνικής μετεξέλιξης στην Ελλάδα, αφού δεν το 'θελαν το ντόπιο καθεστώς και οι Βρετανοί. Δεν μπορούσαν να εδραιώσουν την αστική εξουσία.

Στη βάση αυτών των προοπτικών, η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Φλεβάρης 1946) προσανατόλισε το Κόμμα και το κίνημα και στον ένοπλο αγώνα, σε συνδυασμό με ειρηνικές μορφές πάλης. Από το καλοκαίρι, όμως, του 1946 εντάθηκαν οι προσπάθειες του ΚΚΕ για την ενιαιοποίηση των αντάρτικων ομάδων. Δεν υπήρχε άλλη διέξοδος.
(...)

αυτο βεβαια που δεν είπε και δε λεει το ΚΚΕ ειναι οτι ο ΔΣΕ ηταν τυχοδιωκτισμός οπως ειπαν παντα εκ των υστερων ολοι σχεδον οι προγονοι του συριζα

Ανώνυμος είπε...

σφυροδρεπανε

απέναντι στο αστυναακα πολιτικα έχεις σαφώς δίκιο

επίσης έχεις το καλυτερο και πιο ενημερωμένο blog στο χώρο του διαδικτυου που αφορά θέματα ΚΚΕ

αυτό δεν είναι τυχαίο έχει να κάνει με την πανεπιστημιακή σου ειδικότητά

το blog απεικονιζει την εσωτερική πάλουσα ζωη του ΚΚΕ και πέριξ

γνωρίζω απίστευτο κόσμο και εκτος ΚΚΕ που το παρακολουθεί π.χ. από ΝΑΡ

ΕΠΙΣΗΣ πρέπει να αναγνωρίσεις ότι μεγαλο μέρος της επιτυχίας του το οφείλει στο ότι μπορεί να γίνει κουβέντα ελέυθερα για πράγματα που αντικειμενικά στο ΚΚΕ δεν μπορούν να συζητηθουν με ευθη και ανοιχτό τρόπο
για αυτό το λόγο το blog παρα το ότι στηριζει την γραμμμη κατατάσσεται επίσημα στα φραξιονιστικά


αφού λοιπόν επέλεξες αυτον τον δρόμο ή συνεχιζεις ή το κλείνεις το blog για να προστατεψεις το ΚΚΕ

εγω λέω συνεχισε, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις την πρακτική της εκτεταμένης "λογοκρισίας" και να την περιορίζεις σε αυτους που βρίζουν ή αναφερονται υβριστικα σε πρόσωπα

αλλιώς δυστυχως που στο λέω δεν κάνεις καλά την δουλιά σου ή απλά επιλέγεις να περιοριστει το blog σε φορουμ συζητησης εσένα με 4-5 φίλους σου κα να χάσει τον χαρακτήρα που αντικειμενικά έχει πάρει σήμερα

Σου υπενθυμιζω ότι ο φορέας οποιουδηποτε πετυχημενου blog φέρει ΔΗΜΟΣΙΑ ευθύνη και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να κάνει ότι του γουστάρει αλλα να τηρει κάποιους κανονες δεοντολογιας (δημοσιογραφος είσαι ξέρεις από αυτά)
αλλιώς δεν έχει blog αλλά συζητάει στο SKYPE με τους φίλους του

Φιλικά και υποστηριζοντας τον αντικειμενικά αντικομματικο δρόμο που έχεις πάρει

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε των 9:02μμ, αντικομματικη δραση μπορει να εχει μονο καποιος που ειναι κομματικος (ή εστω που ισχυριζεται ανωνυμα οτι ειναι κομματικος χωρις να ειναι). Το μπρεζνιεφικο απολιθωμα δεν ειναι ουτε κομματικο ουτε κνιτικο μελος, οποτε μπορει να γραφει οτι γουσταρει εκφραζοντας τον εαυτο του και μονο, χωρις να κρινονται τα γραπτα του απο τη σκοπια της κομματικοτητας. Οσο για το συμπερασμα σου οτι "το blog απεικονιζει την εσωτερική πάλουσα ζωη του ΚΚΕ και πέριξ", ειναι παρα πολυ αυθαιρετο. Κατι τετοιο θα μπορουσε να συμβαινει μονο αν γραφανε και κομματικα μελη εδω, ομως αυτο δεν μπορουμε να το ξερουμε.

modesto είπε...

προφανως ο ανωνυμος με την αποψη για αντικομματικοτητα τρολαρει.
αστυανακτα αγορι μου οταν γραφεις οτι οταν η πραγματικοτητα δεν συμφωνει με εμας..... μιλας με τον εαυτο σου σοτ καθρεφτη ετσι;,

στον ανωνυμο για γιουγκοσλαβια κτλ.
τι προβλημα εχουμε να απαντησουμε για τον πολεμο της γιουγκοσλαβιας;;;; πας καλα; επισης ποτε ειπε το ΚΚΕ οτι ο μιλοσεβιτς ειναι καλο παιδι; τα ιδια ακριβως που λεμε για την συρια λεγαμε και τοτε. αλλοι βαζανε στο ιδιο τσουβαλι και κραταγανε ισες αποστασεις στον πολεμο και την σφαγη. τα 2 αυτα συγκεκριμενα μπλογκ τα "ταπωνει" και 16χρονος κνιτης.

για τον Ν.Σ.
αν υιοθετεις την κριτικη που ειδα στο μπλογκ σου για τις αποκαταστασεις τοτε φιλε μου, μακρια και αγαπημενοι γιατι εισαι μεγαλος προβοκατορας του κομμουνιστικου κινηματος.
κανω μια εκτιμηση και με καθε σεβασμο στον σφυροδρεπανο -που δεν τον γνωριζω- αλλα κανει μεγαλο λαθος που σε εχει σε εκτιμηση. μακαρι να βγω εγω λαθος, αλλα σπανια γινεται αυτο ακομα και απο το πληκτρολογιο. δυστηχως για σενα τα γραφωμενα σου καλο ειναι τα κρυβεις οταν ειναι να κανεις αντιπραραθεση με κομμουνιστες.
χιλιες φορες να διαξιφιζομαι με τον δενδια και τον αστυανακτα -που μεσα στην αγνοια του- που τα λεει φατσα φορα παρα με εσενα

Ανώνυμος είπε...

Αστυάνακτα,

Απαντησέ μου σε δυο σοβαρα ερωτήματα?

1)Γιατί ενώ πριν τις εκλογές λέγατε για μονομερής καταγγελία του μνημονίου και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται ότι η κυβέρνηση δεν κάνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

2)Γιατί έχετε επαφές με κατσέλη και παπουτσή και έχετε τον ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟ(ναι τον ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ εκλεγμένο πρόεδρο στην ΓΣΕΕ) μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ?

ΜΠΟΥΜΠΗ

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Modesto, εννοείς φαντάζομαι αυτό το άρθρο:
http://sarantakos.wordpress.com/2011/11/03/apokatastaseis/

που είναι του μακαρίτη του πατέρα μου, όχι δικό μου. Κάνει κάποιες ψυχολογικές ερμηνείες της συμπεριφοράς του ΝΖ, που δεν ξέρω αν είναι σωστές. Οι παλιοί επονίτες και εαμίτες είτε λάτρευαν τον Ζαχαριάδη είτε τον αποστρέφονταν, και ο πατέρας με τον παππού μου ανήκανε στη δεύτερη κατηγορία. Εγώ βρίσκω λογικώς συνεπή κίνηση τις αποκαταστάσεις, αλλά δεν συμφωνώ με τη λογική του (σημερινού, αν θες) ΚΚΕ.

(Εκτός απροόπτου τελευταίο από μένα, να μην κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καταρχάς να διορθώσω το εξαλλοσύνες, που μου ξέφυγε και το σκότωσα σε ένα σχόλιο παραπάνω.
Κατά δεύτερον δεν τίθεται κανένα θέμα κατάχρησης κι αν τυχόν έμπαινε, δε θα δημοσίευα τα σχόλια.
Κατά τρίτον, "φιλικέ ανώνυμε" ένας στοιχειώδης κανόνας δεοντολογίας που λες, θα 'ταν να υπέγραφες το σχόλιό σου με κάποιο ψευδώνυμο. Δεν υπάρχει εκτεταμένη λογοκρισία, αλλά βαριέμαι αφάνταστα τα ανόητα σχόλια και τους τόσο "γόνιμους" διαλόγους που προκαλούν, γι' αυτό και τους αποτρέπω στο μέτρο του δυνατού. Κάποια σχόλια θα μπουν απλώς με κάποια χρονοκαθυστέρηση, ευθέως αντίστοιχη της γενικής καθυστέρησης που τα διακρίνει.
Αν είχα μόνο τις επιλογές που μου δίνεις, τότε μπορεί να το έκλεινα. Ευτυχώς όμως η ζώσα πραγματικότητα είναι πιο πλούσια από το δικό σου σχήμα και τα ενδεχόμενα που μου αφήυνεις.

modesto είπε...

@ Ν.Σ.
εαν θυμαμαι καλα γιατι δεν ξαναδιαβασα το ποστ μου, ειπα εαν το υιοθετεις.
εαν οχι παει καλα, εαν ναι συγνωμη κιολας αλλα πιστευω οτι ειναι μακραν αντιεπιστιμονικο ως προς το πως εξεταζει τα γεγονοτα καταρχην χωρις να εξεταζω το τι πιστευει. επισης δεν θεωρω αθωα την εκφραση "σημερινο ΚΚΕ".
τεσπα. το θεμα ειναι για το αρθρο που ανεβασε ο σφυροδρεπανος εχεις τπτ αλλο; αν οχι και εγω το θεωρω ληξαν το θεμα

Ανώνυμος είπε...

είμαι αυτός που μίλησε για ΕΔΑ. Θα υπογράφω ως "Πασσαλίδης" για να συνεννοούμαστε.
Λοιπόν, όπως είπα, δεν έπρεπε να "τσιμπήσετε" καθόλου στην κοτσάνα του Τσίπρα. Γιατί το πήγατε στο "ιστορικό" του ζητήματος και όχι στο ότι θέλει να ενισχύσει τα "συντηρητικά" αντανακλαστικά εντός ΚΚΕ, ώστε να το σπρώξει περαιτέρω σε μια κατάσταση όπου θα μιλά και θα συμπεριφέρεται κυρίως βάσει της άποψης που έχει ο τάδε ή ο δείνα για...ιστορικά θέματα και όχι βάσει των αναγκών και των απαιτήσεων του λαού.
Ο Τσίπρας έπιασε στο στόμα του το Ζ. για να σύρει από τη μύτη το ΚΚΕ του σήμερα εκεί όπου συμφέρει το μαγαζί του (του Τσίπρα). Με λίγα λόγια, ο Τσίπρας συμπεριφέρθηκε ως κομματόσκυλο και όχι ως λαϊκός ηγέτης, όπως θα έπρεπε (πολλά ζητάω).Τέλος, ας υπενθυμίσω ότι ο Τσίπρας έμαθε ιστορία από την ΚΝΕ, όντας μέλος της (που ποτέ δεν είχε καλή άποψη για το Ζ.).

Όμως, για δύο πράγματα έχω να κάνω σχόλια.
Πρώτον, δεν διέλυσε η ΕΔΑ το ΚΚΕ. Ο ρεβιζιονισμός το διέλυσε. Άτομα ΕΝΤΟΣ του ΚΚΕ.
Αν διέλυσε η ΕΔΑ το ΚΚΕ, τότε, με την ίδια λογική (ότι φταίει κάτι έξωθεν του κόμματος), το ΕΑΜ χαντάκωσε το ΚΚΕ.
Έπειτα, άτομα σαν τον Πασσαλίδη, όντας σύμμαχα, επέτρεψαν στο ΚΚΕ να αξιοποιήσει τις νόμιμες μορφές πάλης και να ανακτήσει την οργανωτική του δομή και δύναμη εντός 3 χρόνων. Χωρίς αυτά, ούτε η ΕΠΟΝ θα μπορούσε να ανασυγκροτηθεί(τα δύο πρώτα χρόνια τα μέλη της ΕΠΟΝ είχαν ενταχθεί ως μέλη στα συμμαχικά κόμματα της Δημοκρατικής Παράταξης).Άρα, εκ των πραγμάτων, συμμαχίες με άτομα σαν τον Πασσαλίδη, είναι απαραίτητες στο δρόμο για το σοσιαλισμό (και εννοείται δεν θα οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό μαζί τους, ως το τέλος).

Πασσαλίδης

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με μια μυθολογία γύρω από την Κομμουνιστική Διεθνή (πρώτο)

Φίλε Βασίλη,

Η παρούσα ανάρτησή σου είναι καλή, γιατί εκτός του επικαιρικού της χαρακτήρα επιτρέπει και μιαν αναδίφηση της ιστορίας του ελληνικού και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος καθώς και μια σχετική συζήτηση, από την οποία εμείς οι νεότεροι της γενιάς της εποχής της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) πολλά έχουμε να ωφεληθούμε, αυτό είναι σχεδόν αυταπόδεικτο, δεν χρήζει νομίζω επιχειρηματολογίας.

Για να ευδοκιμήσει όμως αυτή η συζήτηση πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να τηρείται μια αρμόζουσα δεοντολογία ώστε να αποφεύγονται οξείες αντεγκλήσεις, άχρηστες επαναλήψεις, μακροσκελή σχόλια κ.τ.ο. Ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο παίζουν κατά τις συζητήσεις αυτές αυτό που θα ονόμαζα «ψευδοερωτήσεις», για παράδειγμα δηλαδή, ποια θέση είχε πάρει ο Ζαχαριάδης για την Συμφωνία της Βάρκιζας, φέρει ο Ζαχαριάδης ευθύνη για το ξέσπασμα του Εμφύλιου, πώς αντιμετώπισε στο παρελθόν και πώς αντιμετωπίζει σήμερα το ΚΚΕ αυτά τα ζητήματα κ.λπ. Και τις ονομάζω αυτές τις ερωτήσεις «ψευδοερωτήσεις», επειδή έχουν δεκάδες —για να μην πω εκατοντάδες— φορές απαντηθεί —και σήμερα και στο παρελθόν— από το ΚΚΕ: φτάνει ένα ψάξιμο στον «Ριζοσπάστη», ένα φυλλομέτρημα της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», μια μελέτη του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ» και μια αναζήτηση στους σχετικούς τόμους των «Επισήμων Κειμένων» για να βρει ο/η ενδιαφερόμενος/η τις απαντήσεις, άσχετα αν αυτές τον/την καλύπτουν. Πιστεύω λοιπόν ότι όποιος έρχεται σ’ αυτό εδώ το ιστολόγιο και θέτει τέτοιες ερωτήσεις, είτε είναι διάσημος επώνυμος είτε είναι άσημος ανώνυμος με αρχαιοελληνικό ψευδώνυμο, αυτός το κάνει ή από πολιτική ευήθεια (πράγμα σπάνιο για πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται να εξηγήσω εδώ) ή από επιδίωξη συνειδητής πρόκλησης (πράγμα ευλογοφανέστατο) με στόχο να δυναμιτίσει τον διάλογο, να εκτρέψει την συζήτηση από τον φυσικό της δρόμο και τελικά να την τινάξει στον αέρα.

(Συνεχίζεται)

Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με μια μυθολογία γύρω από την Κομμουνιστική Διεθνή (δεύτερο και τελευταίο)

Έρχομαι τώρα, φίλε Βασίλη, στην απάντησή σου στο πρώτο μου σχόλιο. Δεν θα διαφωνήσω ούτε κατά κεραία για την ευεργετική επίδραση που είχε στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα η «Έκκληση» της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της ΚΔ του 1931 (φτάνει να διαβάσει κανείς τον «Ριζοσπάστη» της περιόδου 1929–1931 που διατίθεται διαδικτυακά από την Εθνική Βιβλιοθήκη για να το διαπιστώσει). Αυτό το δέχεται κι ο ίδιος ο Ν. Ζαχαριάδης στο «Μήνυμα από την άλλη μεριά», γραπτό μεγάλης σημασίας, αφού ο ίδιος το θεωρεί έμμεσα μεν σαφώς δε ως ένα είδος πολιτικής διαθήκης. Άλλο είναι το ζήτημα που ήθελα να επισημάνω με την παράθεση του συγκεκριμένου αποσπάσματος: ότι δηλαδή ο Ν. Ζαχαριάδης απέρριπτε τις θεωρίες περί λειτουργίας της ΕΕ της ΚΔ ως «μηχανισμού διορισμών καθοδηγήσεων ΚΚ ανά την υφήλιο». Πέρα από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ν. Ζαχαριάδης ως μέλος της ΕΕ της ΚΔ είχε και προσωπικούς λόγους να επιμένει στην αποφασιστική αντίκρουση αυτών των θεωριών, υπάρχουν και ιστορικοί λόγοι που δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ΚΔ δεν διέθετε μηχανισμό κουμπιών που πατώντας τα εξανάγκαζε τα ΚΚ του κόσμου να υποτάσσονται δουλικά στα κελεύσματά της, αλλά αντίθετα έπρεπε να διεξαγάγει σκληρό αγώνα για να αντιμετωπίσει αντικαταστατικές παραβιάσεις της εσωκομματικής δημοκρατίας στα ΚΚ, πράγμα που δεν το πετύχαινε σ’ όλες τις περιπτώσεις.

Δυο σύντομα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν πόσο δίκιο είχε ο Ν. Ζαχαριάδης όταν αντιπάλευε στο τελευταίο γραπτό της ζωής του αυτήν την βαθειά αντικομμουνιστική μυθολογία γύρω από την ΚΔ. Το πρώτο αφορά το ΚΚ Γερμανίας, στο οποίο το 1928 οι οπαδοί του Μπράντλερ καθαίρεσαν πραξικοπηματικά από πρόεδρο του κόμματος τον Ερνστ Ταίλμαν με αφορμή μιαν υπόθεση κατάχρησης κομματικών χρημάτων από στέλεχος, το οποίο δήθεν είχε καλύψει ο Ταίλμαν. Η ΕΕ της ΚΔ δεν μπόρεσε να εμποδίσει το πραξικόπημα και κατόρθωσε εκ των υστέρων και μετά από έντονη αντιπαράθεση με τους φραξιονιστές να πετύχει να διεξαχθεί ψηφοφορία σ’ όλες τις οργανώσεις του ΚΚΓ με συμμετοχή και του τελευταίου κομματικού μέλους, η οποία ψηφοφορία κατά συντριπτική πλειοψηφία απάλλαξε τον Ταίλμαν από κάθε κατηγορία και τον επανέφερε στην προεδρεία του ΚΚΓ. Το δεύτερο αφορά το ΚΚ Κίνας, στο οποίο η ΚΔ απέτυχε αρχικά να εμποδίσει την αντικαταστατική κι αντιδημοκρατική άνοδο του Μάο Τσετούνγκ στην θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος μεταξύ 1935 και 1939 και στην συνέχεια να αποτρέψει τις ανηλεείς διώξεις των διεθνιστών Κινέζων κομμουνιστών μεταξύ 1941 και 1943.

Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθω εν καιρώ τω δέοντι,

Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

Αναυδος είπε...

Πασσαλιδη

Ο Τσιπρας ηταν στην ΚΝΕ για κατι λιγοτερο από ενα χρονο μετα σαλπαρε για αλλες πολιτειες συνεπως η ιστορικη του αποψη ειναι της μεγαλης σχολης των παρτσαλιδη, βουρνα, ελεφαντη φαρακου κλπ Η συκοφαντηση απο μερους του Ζαχαριαδη ειναι απλως ενα κλεισιμο ματιου στα αφεντικα και στο συντηριτικο ακροατηριο λεγοντας τους χωρις πολλα λογια εγω δεν προκειται να αμφισβητησω την ιδιοκτησια συχαινομαι και φοβαμαι τους κομμουνιστες ακριβως οσο και εσεις
Συνεπως τα περι κομματοσκυλου συντηριτικων ανακλαστικωμν και λοιπα φαιδρα που αναφερεις ειναι το αποτελεσμα της αδυναμιας σου να αποδεχτεις οτι μπορει η αποψη του ΚΚΕ να ειναι ορθη χωρις αστερισκους και η αποψη ενος καιροσκοπου να ειναι μια βαναυση παραποιηση της ιστορικης αληθειας. Την αιτια της αδυναμιας σου εγω την ονομαζω αντικομμουνισμο δηλ εξ’ ορισμου το ΚΚΕ ακομη κι οταν φαινεται οτι εχει δικιο δεν εχει

Αναυδος είπε...

Πασσαλιδη (β΄μερος)

Συμμαχιες με ατομα σαν τον Πασσαλιδη ειναι χρησιμες οταν εισαι παρανομος. Οταν εισαι νομιμος δεν τους χρειαζεσαι π.χ οπως εγινε το 1974 και μετα οπου το ΚΚΕ αυτονομηθηκε απο την ΕΔΑ. Τετοιες συμμαχιες δεν σε πανε στο σοσιαλισμο αλλα σε βοηθουν να επιβιωσεις Ενεχουν φυσικα τον κινδυνο να σε διαβρωσουν οπως κι εγινε με αποκορυφωμα τη διασπαση το 1968. Το φαινομενο επαναληφθηκε και το 1991 (μετα τη συμμαχια με ακριβως τις ιδιες πολιτκες δυναμεις που αποτελουσαν την ΕΔΑ).
Στο σοσιαλισμο δυσκολα πας με πολιτκη συμμαχια εκτος κι αν εισαι το πολυ ισχυρο μερος της η εχεις τις πλατες της ΕΣΣΔ και του κοκκινου στρατου. Κανεις δεν ειναι τοσο αφελης ωστε να ερθει μαζι σου αν δεν ειναι υπερ της επαναστασης και του σοσιαλισμού Κανεις δεν αυτοκτονει πολιτκά και κοινωνικα
Τα ιστορικά παθηματα πρεπει επιτελους να γινονται μαθηματα.

Αντωνης είπε...

Καθυστερημένες πλην θερμές ευχές για καλή προκοπή στο ραδιοφωνικό εγχείρημα και πολλούς ακροατές. Μπράβο στους μετέχοντες για την πρωτοβουλία.

"Δεν σου απευθύνομαι προσωπικά. Απευθύνομαι στο πρόσωπο που έκανε την ανάρτηση που ταυτίζεται με σένα."

Δεν περιγράφω άλλο, αγγίζει την τελειότητα συριζαϊκού κοάν.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ευχαριστούμε πολύ αντώνη.
Κι αν ψήνεσαι για κάποια έκτακτη συμμετοχή (γκεστ), τόσο το καλύτερο..

Ανώνυμος είπε...

'Αναυδε,
ιστορικά πάντοτε και το ΚΚΕ και το ΠΚΚ(μπ) έκαναν συμμαχίες με εξωκομματικούς και οπορτουνιστές, σε όλες τις περιόδους, είτε παρανομίας, είτε διακυβέρνησης.
Θυμίζω τον Τρότσκι, που τον περιμαζέψαν τον Αύγουστο του'17.
Θυμίζω το Παλλαϊκό Μέτωπο με το Σοφούλη.
Θυμίζω την ΠΔΚ, που δεν ήταν μονοκομματκή. Την ΠΕΕΑ που είχε και δεξιούς.Το "Μπλοκ κομμουνιστών και εξωκομματικών" στις εκλογές του 1936 στην ΕΣΣΔ. Ακόμα και τους Ερυθρούς Χμερ με το βασιλιά Σιχανούκ.
Οι μόνοι που δεν κάνουν συμμαχίες ήταν συνήθως τροτσκιστές (περαν των εισοδιστών).
Τα άλλα που λες, είναι της "θεωρίας της μόλυνσης" που προωθούν κάποιοι σ. και στην ηγεσία του ΚΚΕ. Όμως ο ρεφορμισμός-οπορτουνισμός δεν είναι ίδιον μόνο όσων εσύ χαρακτηρίζεις δικαίως ρεφορμιστές-οπορτουνιστές, αλλά βρίσκεται στην κοινωνία. Μέσω της κοινωνίας λοιπόν αντανακλάται, και μόνο έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να τον "κολλήσεις" κι εσύ. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σε οδηγεί στην παράλυση.

Αναυδος είπε...

Πασσαλιδη ελεος

Οι Μπολσεβικοι πραγματι μόλις τον Αυγουστο του 1917 δεχτηκαν τον Τροτσκυ και την ομαδουλα του στο ΠΚΚ(μπ) και μαλιστα εβαλαν τον Τροτσκυ στην ΚΕ. Συμμαχία ή προσχωρηση στις θεσεις και αρχες του ΠΚΚ(μπ) ασχετα αν μερικα χρονια αργοτερα τους προδωσε ?.
Το Μπλοκ κομμουνιστών και εξωκομματικών ήταν γυρω απο την δικτατορια του προλεταριατου δηλ γυρω απο τις θεσεις του ΠΚΚ(μπ) και οχι μετωπο με διαφορετικες αντιληψεις
Τα υπολοιπα παραδειγματα που αναφερεις ηταν πραγματι μετωπα με ξενες ως προς τον σοσιαλισμο και την επανασταση δυναμεις με βασικο ομως σκοπο την υπερασπιση της σοσιαλιστικης πατριδας

Σημερα που ο μονος εφικτος στοχος ειναι η λαικη εξουσια συμμαχια θα κανεις με αυτους που πειθονται για το στοχο αυτό αλλιώς εξυπηρετεις αλλα συμφεροντα

Στο ξαναλεω οτι με copy paste δεν γραφεις ιστορια αλλα κοβεσαι στις εξετασεις.

Ανώνυμος είπε...

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι εσύ δεν κάνεις κόπη-πέηστ;
Αυτή την ξιπασιά και την αίσθηση ανωτερότητας μόνο οι ελληνάρες την έχουν.
Σε τι διαφέρεις με τους αυτάρεσκους κομμουνιστές που κατήγγειλαν οι Λένιν-Στάλιν;
Τεσπα, για να κλείνουμε, να σου θυμίσω ότι όταν "εσύ", ο τυφλός οπαδος της ηγεσίας χαιρετούσε την 6η Ολομέλεια και το 20ό συνέδριο, ο Πασσαλίδης είχε πει: "όταν χτυπάς το είδωλο, χτυπάς τη θρησκεία".
Μάσα το κουτόχορτο που σου πετά ο Τσίπρας, κάτσε στη γωνία που σε θέλει ο Τσίπρας.

Αναυδος είπε...

@Πασσαλιδη

Με αφηνεις στην κυριολεξια αναυδο !
Αφου σου τελειωσαν τα επιχειρήματα ανακαλυψες οτι ειμαι αλαζονας, νιωθω ανωτερος. ειμαι αυταρεσκος (επ’αυτου με επαναφερεις στην ταξη με τον Λενιν και τον Σταλιν!) αλλα και τυφλός. Φανταζομαι όλα αυτα σε αντιδιαστολή με εσενα τον ανοιχτοματη τον ταπεινο που ενα γνωριζει οτι δεν γνωριζει τιποτε (αυτό μαλλον ειναι αλήθεια)
Απο τη συζητηση για το ειδος των συμμαχιων περασες με μεγαλη ευκολια στο ρατσισμό (δηλ μονο οι ελληναρες ειναι ξιπασμενοι οι γαλλοι π.χ καθόλου ?)
Ανιχνευω επίσης εναν ερωτα με τον Πασσαλιδη και τα γνωμικά του ωστοσο δεν βλεπω να μας αναλυεις λιγο παραπανω ποια ηταν η γνωμη του Πασσαλιδη για τη θρησκεία που το ειδωλό της χτυπουσαν τότε

Τελος οι Μολοτοφ Καγκανοβιτς κλπ δεν διανοηθηκαν να σηκωσουν το χερι τους στο κόμμα τους ακόμη κι οταν παρα τις προσπάθειες τους μπαταρησε δεξιά. Κι αυτοί τυφλοί φαντάζομαι κατ’εσε τον οφθαλμιατρο της πενταρας

υγ
Αν για να βγω απο την κατ' εσενα γωνια μου πρεπει να γινω Τσιπρας τοτε καλά καθομαι εκει που καθομαι.