Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Τα σενάρια της Δευτέρας

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη η συρία και το αξεδιάλυτο κουβάρι αντιθέσεων που έχει πλεχτεί γύρω της και δεν ξέρεις που να βρεις την άκρη του για να το ξετυλίξεις, με διάφορους εμπλεκόμενους πρωταγωνιστές, που ο καθένας προσπαθεί να ελέγξει τα πράγματα για λογαριασμό του. Και καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό με επίδειξη δύναμης, αλλά φοβάται μη τυχόν ξανοιχτεί πολύ και πέσει σε καμιά νάρκη. Ενώ εμείς παρακολουθούμε τη σκακιέρα με αγωνία και προσπαθούμε να διαβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις, ποιος έχει προβάδισμα με τα λευκά, ποιος είναι ο λευκοφρουρός και ποιος η μαύρη αντίδραση, σε τι θέση είναι ο πούτιν και σε ποια ο ομπάμα.

Για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία με τις βάτες και τη διάλυση της σοβιετικής ένωσης μπαίνει κάποια χώρα καρφί στο μάτι των ηπα και δηλώνει τόσο έντονα και ανοιχτά την αντίθεσή της στο σχεδιασμό τους. Και είναι λογικό συνεπώς ως ένα βαθμό να ξυπνάν σε κάποιους μνήμες και συναισθηματικά αντανακλαστικά, που ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός συναντά εμπόδια και δεν προχωρά απρόσκοπτα στο ματοκύλισμα της συρίας –όσο και αν ο πούτιν δήλωσε απλώς το αυτονόητο: ότι δηλ ο συριακός στρατός δεν είχε κανένα λόγο να προχωρήσει σε χρήση χημικών όπλων, εφόσον είχε στριμώξει τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών κι ότι η όλη υπόθεση είναι μια κακοστημένη προβοκάτσια για μικρά παιδιά. Αλίμονο όμως αν η πολιτική μας ανάλυση σταματούσε σε αυτό το επίπεδο και έχανε την ουσία, μπαίνοντας εμμέσως στη λογική να διαλέξουμε το μικρότερο κακό και να στηρίξουμε τον καλό ιμπεριαλιστή, που θα εξισορροπήσει τους συσχετισμούς ως αντίπαλο δέος.

Το βασικό συμπέρασμα που μπορεί να βγει είναι πως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα «απλό» περιφερειακό ανταγωνισμό για τον ορυκτό πλούτο και τις ενεργειακές πηγές της συρίας, αλλά με μια ευρύτερη γεωστρατηγική διελκυστίνδα κομβικής σημασίας, όπου αφενός διακυβεύεται η αξιοπιστία της ρωσίας ως εναλλακτική δύναμη στην παγκόσμια κυριαρχία των ηπα και όσα πέτυχε τα τελευταία χρόνια ως βασικός, πολιτικός και διπλωματικός εκφραστής της συμμαχίας BRIC. Και αφετέρου δοκιμάζεται το γόητρο κι η δυναμική των ηπα, που φαίνεται να ξεμένουν από συμμάχους –ακόμα κι από την παραδοσιακή ευθυγράμμιση των βρετανών με την πολιτική τους- στην υπόθεση της συρίας και να ξανασκέφτονται το ενδεχόμενο και τους όρους της επέμβασης, προσπαθώντας παράλληλα να μην εκτεθούν με μια (γεω)στρατηγικής σημασίας ήττα ή υποχώρηση στην περιοχή.

Στο παιχνίδι εμπλέκονται ακόμα η κίνα που τηρεί στάση αναμονής, η γερμανία που είναι απ’ τους βασικούς οικονομικούς εταίρους της ρωσίας, αλλά παραμένει στρατιωτικά εξαρτημένη από τις ηπα, χωρίς να έχει –ακόμα ουσιαστικές δυνατότητες να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να χαράξει αυτόνομη πορεία, το ιράν –όπου άλλαξε η πολιτική ηγεσία, όχι όμως κι ο στρατηγικός σχεδιασμός της άρχουσας τάξης του- ο αραβικός κόσμος κι οι ισλαμικές οργανώσεις (χεσμπολάχ, χαμάς, κτλ), το ισραήλ με την τουρκία, που έχουν τις δικές τους ηγεμονικές βλέψεις για τη μέση ανατολή, το σχετικά αρραγές εσωτερικό μέτωπο του κυβερνητικού συνασπισμού του άσαντ, που δεν έχει τις διαρροές και τις λιποταξίες που αντιμετώπιζε στη λιβύη το στρατόπεδο του καντάφι, το παιχνίδι με τους αγωγούς αερίου και μια σειρά άλλες παραμέτρους (που μπορείτε να διαβάσετε και στο πολύ καλό άρθρο του γ. μαρίνου στον χτεσινό κυριακάτικο ρίζο) σε μια περιοχή που θυμίζει μπαρουταποθήκη και η φωτιά του πολέμου μπορεί πολύ εύκολα να εξαπλωθεί και να εξελιχθεί σε πυρκαγιά με απρόβλεπτες διαστάσεις και συνέπειες.

Ένα δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα από την ανάλυση της κατάστασης είναι πως η δύναμη κάθε χώρας στον παγκόσμιο συσχετισμό δε μετριέται μόνο με την ισχύ και τα μεγέθη της οικονομίας της, αλλά και με αυτήν του στρατού της. Αυτό είναι που καθιστά πχ τη ρωσία παγκόσμια υπερδύναμη, που παραμένει υπολογίσιμη, ή αυτό που δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στις ηπα έναντι άλλων χωρών όπως η κίνα και η γερμανία -που δεν έχει δικό της στρατό, μολονότι διαθέτει πολεμική βιομηχανία.

Το ζητούμενο όμως για τους λαούς είναι η ειρήνη, να μπει ένα τέλος στη σφαγή και το λουτρό αίματος στην ευρύτερη περιοχή, κι όχι μόνο. Κι η λύση δε θα προκύψει από τη μία ή την άλλη εξέλιξη στο κουβάρι των παραπάνω αντιθέσεων, αλλά από τους ίδιους τους λαούς και την ανάπτυξη ενός μαζικού κι ισχυρού φιλειρηνικού, αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος, που να διεκδικήσει και να επιβάλει σε εθνικό επίπεδο, την απεμπλοκή κάθε χώρας από οποιαδήποτε συμμετοχή στην επέμβαση και σε κάθε άλλο πολεμικό σχέδιο.

Δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη, τα εκλογικά σενάρια κι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ο δικομματισμός ξαναστήνεται ταχύτατα με ανοδικές τάσεις. Κι η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι τόσο δημοφιλής με τις επιλογές της, που ούτε καν φθείρεται δημοσκοπικά. Αφού κι η δημαρ να φανταστείς άρχισε να ξεφουσκώνει και να έρχεται στο κανονικό της μπόι, αφού εγκατέλειψε τον κυβερνητικό συνασπισμό. Τι σου είναι αυτές οι δημοσκοπήσεις…

Το αιώνιο πασόκ, αργοπεθαίνει στο κύκνειο άσμα του, όπως το μάθαμε και το μισήσαμε, στα κυβερνητικά έδρανα –για μια τελευταία ίσως φορά. Αλλά κατά βάθος παραμένει λερναία ύδρα. Ένα κεφάλι του κόβεις, δυο πασοκ γενόσημα φυτρώνουν στη θέση του.
 Ο κουβέλης καταλαβαίνει πως δύσκολα θα μπει στη βουλή τώρα που δεν τον παίζουν τα κανάλια και συζητά πιο πρόθυμα την αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας, μετά το αναμορφωτήριο του τηλεοπτικού εμπάργκο.

Η χρυσή αυγή βρίσκεται ψηλά σε διάφορα σενάρια, ιδίως για τις ευρωεκλογές, όπου δεν υπάρχει η πίεση από την επιτακτική ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος. Αλλά δεν της μένουν πολλά περιθώρια με την ακροδεξιά πολιτική της κυβέρνησης (τι διαφορετικό θα έκαναν δηλ οι χρυσαυγίτες στη θέση της;) και είναι πιθανόν, αν όχι να ξεφουσκώσει, να κρατηθεί σε ελεγχόμενα ποσοστά, για να παίζει όπως τώρα, το ρόλο του λαγού. Αν μπορεί δηλ να «ελέγξει» κανείς τους φασίστες, χωρίς να τους λουστεί μέχρι τον πάτο του ποτηριού.

Και το κόμμα φαίνεται να επαναπατρίζει αρκετούς ψηφοφόρους του και να κινείται ανοδικά (μολονότι δεν κινούνται συνήθως πολλά πράγματα μες στο καλοκαίρι), που είναι ζήτημα ωστόσο αν θα παραμείνουν όταν ξανατεθεί επιτακτικά το ζήτημα για αριστερή κυβέρνηση ‘εδώ και τώρα’ –αν και αυτή τη φορά (εκεί και τότε) μπορεί να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να το απαντήσουμε. Εκεί πάντως που είχαμε παραδοσιακά τη μεγαλύτερη συσπείρωση και μας την έλεγαν πως έχουμε τους ψηφοφόρους μας πειθαρχημένους σα στρατιωτάκια, τελικά οι δικοί μας προέκυψαν τόσο ευαίσθητοι, που υπέκυψαν πάλι όπως το 81’ στα εκβιαστικά συναισθηματικά διλήμματα και διέψευσαν τα γνωστά κλισέ από την ανάποδη.

Κι οι εκλογές; Υπάρχουν διάφορα σενάρια, πχ για δρομολόγηση των εξελίξεων μες στο φθινόπωρο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, για να ετοιμάσουν το έδαφος για νέα πακέτα μέτρων. Ή άλλα για τριπλές εκλογές (μαζί με δημοτικές και ευρωεκλογές) μες στο 14’ για να ελέγξουν καλύτερα το αποτέλεσμα. Ή ακόμα και για αναμονή μέχρι να τελειώσει η ελληνική προεδρία του συμβουλίου της εε, το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Και η αλήθεια είναι πως όσο δεν πιέζονται, τόσο θα πηγαίνει προς τα πίσω η σκέψη για εκλογές (αλλά θα φουντώνουν παράλληλα τα εκλογικά σενάρια, για να αποπροσανατολίζουν με ψεύτικες ελπίδες τον κόσμο).

Μπορεί η κυβέρνηση να έχασε στην πορεία τη δημαρ –που θα τη βρει ούτως ή άλλως ξανά μες στο πασοκ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- και να κόντεψε να πέσει σχεδόν μόνη της με το θέμα της ερτ, αλλά καθαρίζει με συνοπτικές διαδικασίες τους εργαζόμενους στο δημόσιο, πατώντας μεταξύ άλλων και στον παραλυτικό ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (που παραμένει κυρίαρχη σε αυτούς τους χώρους) και τώρα ετοιμάζεται για τα επόμενα χτυπήματα –βλέπε ασφαλιστικό.


Αυτοί μας έχουν πετάξει καιρό τώρα το γάντι, το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε κι αν θα πετάξουμε λευκή πετσέτα.

43 σχόλια:

Αναυδος είπε...

Si vis pacem para bellum

η ρηση των ρωμαιων εχει μεγαλυτερη σημασια για το παγκοσμιο προλεταριατο

σουχόι είπε...

Συγγνώμη σφυροδρέπανε που βλέπεις ότι επαναπατρίζονται ψηφοφόροι στο ΚΚΕ; Από τις 100% χαλκευμένες δημοσκοπήσεις; Ή διαπίστωσες από συζητήσεις ότι πρώην ψηφοφόροι συγκινήθηκαν από τους χειρισμούς του ΠΓ για τον 902 και την συρρίκνωση του Ριζοσπάστη;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αν είναι χαλκευμένες εις βάρος μας, τόσο το καλύτερο. Αν είναι από την ανάποδη, για ποιον ακριβώς λόγο το κάνουν; Για να ρίξουν το σύριζα; Μα αφού είναι ήδη πολύ ψηλά.
Ή μήπως δε θα ήταν λογικός ένας μερικός επαναπατρισμός κάποιων που έφυγαν μεταξύ μαΐου και ιουνίου; Μήπως συγκινήθηκαν από τη μετεξέλιξη του σύριζα και παρέμειναν εκεί; Άλλη ιστορία αν θα παραμείνουν στο τέλος. Και εν πάση περιπτώσει αν σε τσιτώνει η διατύπωση 'φαίνεται να', τι να πω..

σουχόι είπε...

όχι δεν "φαίνεται" λογικός ο επαναπατρισμός (λέξη και αυτή...) και το εξήγησα. Από το 2012 και μετά το ΚΚΕ δεν έχει να δείξει κάτι ιδιαίτερο, αντίθετα χρεώνεται κακούς χειρισμούς στα ζητήματα που είπα.

Γενικά υπάρχει μεγάλη ρευστόστητα σε σχέση με τις προτιμήσεις αλλά το ΚΚΕ επειδή δεν φιγουράρει ως κόμμα διαμαρτυρίας δεν εισπράττει και διαμαρτυρία.

Περισσότερο βοηθάνε άλλα πράγματα όπως οι διακυμάνσεις της κυκλοφορίας του Ριζοσπάστη και η σύγκριση των συλλαλητηρίων. Το τελευταίο δεν είχε τόσο κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Οι δημοσκοπήσεις πάντα τη δουλειά τους κάνουν. Και όταν "εξαφάνιζαν" το ΚΚΕ και τώρα που το εμφανίζουν με ανοδική τάση.
Αλλά επειδή ακριβώς ο καθένας ξέρει και καταλαβαίνει τί γίνεται, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ. δεν κατάφερε ούτε απεργία να οργανώσει μέσα στι "σπίτι" του την ΟΛΜΕ, επειδή όλοι βλέπουν ότι στις δημοτικές εκλογές θα φανεί η τοπική ασημαντότητα του ΣΥΡΙΖΑ,κι επειδή , μια και το ανέφερες κανένας δεν ασχολείται με τον 902 ( κανένας εκτός από εσάς δηλ., τους χρυσαυγίτες και το ΔΟλ)
κι επειδή ως εκ τούτου εκεί που αρχίζει η ζωή τελειώνουν οι τρολλιές , θεωρώ πιθανό οι γκαλοπατζήδες να κάνουν την αρχή ώστε να προσαρμόσουν την πραμάτεια τους στην πραγματικότητα.
Γι'αυτό κι επιβεβαιώνουν το ταβάνι της χρυσής αυγής, όπως και το ταβάνι του ΣΥΡΙΖΑ.

Άντε και με τον Καστανίδη για περιφερειάρχη!

Ρέκτης του ακραίου death metal

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό κείμενο Σφυροδρεπανε!

Οσο για τα σχόλια περί ανοδικής ή όχι πορείας του κόμματος, έχω να πω τα εξής.

Είναι ειλικρινά πρωτοφανής η αντιμετώπιση του προβληματισμού και της αμφισβήτησης για την πορεία του κόμματος. Είναι αρκετά γενικευμένο το φαινόμενο να σε ταμπελοποιουν ως μικροαστο, χρυσαυγιτη, προβοκατορα κοκ. Κατα τη γνώμη μου, μια τέτοια αντιμετώπιση δείχνει ένα και μόνο πράγμα: ότι δεν υπάρχει ουδεμία επαφή με τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Μιας και το έθιξες στο κείμενο σου το ζήτημα - και αν δεν υπάρχει διάθεση συζήτησης καλό θα ήταν να μην τα θιγεις τέτοια ζητήματα- συνομίλησα με πολλούς φίλους, απλούς ψηφοφόρους. Οπαδούς σαν κι εμένα, το καλοκαίρι.

Η υπόθεση του 902 και βέβαια κλονισε την εμπιστοσύνη μας. Ατομα που δεν έχουν τη συνήθεια να σερφαρουν στο διαδίκτυο, εξέφρασαν επιχειρήματα του στυλ ´αφου ξέραμε ότι θα δυσκολέψουν τα πράγματα, γιατί δεν προνοησαμε και δεν τακτοποίηση με τα οικονομικά μας? ´

Λοιπόν, η επόμενη ψήφος θα είναι κοκκινη αλλα με με βαρειά καρδιά, γιατί όπως όλοι συμφωνήσαμε και καταλήξαμε, δεν υπάρχει κα τίποτα καλύτερο να ψηφίσουμε.

Δεν μου αρέσει προσωπικά να ψηφίζω ένα κόμμα το οποίο δεν εμπιστεύομαι πια και δεν με εμπνέει. Επίσης, καλό θα ήταν να μην προστίθενται σε μια τέτοια κατάσταση χαρακτηρισμοί ανυπόστατοι που ρόλο έχουν να ρίχνουν στάχτη στα ματιά και όχι να δίνουν επιχειρήματα και απαντήσεις σε προβληματισμούς. Η αποξένωση που νιώθουμε μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Αυτή την έκκληση την απευθύνω στα μέλη του κόμματος που βλέπουν παντού προβοκατορας, συριζαιους, χρυσαυγιτες και δεν βλέπουν πόσο ΣΚΑΤΑ τα έχουμε κάνει!

ΚΚΕ Εξωτερικού

σουχόι είπε...

ρε συ ρέκτη αρχισες από τώρα το οπαδικό τροπάρι;

Προφανώς δεν έχεις καμία επαφή με την πραγματικότητα ούτε έχεις μιλήσει με καναν άνθρωπο. Φυσικά κοστίζει η ιστορία με τον 902 (το ραδιόφωνο έπαψε τα δελτία ειδήσεων ειρήσθω εν παρόδω) και φυσικά προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στη βάση.

To χειρότερο είναι οτι ο κόσμος που είναι(ήταν;) κοντα στο ΚΚΕ δεν έχει καν όρεξη να το σχολιάσει, απλώς κουνάει το κεφάλι.

Αν και όποτε γίνουν εκλογές, ένα είναι το βέβαιο: Η αποχή θα φτάσει στα ουράνια.

Ανώνυμος είπε...

Tα πόστ των κατα καιρών ηρώων των σχόλιων μου θυμίζουν ήρωες του Μπουνιουέλ. Πάντα στη προσπάθεια να καταφέρουν να κάνουν κάτι, να φάνε, πάντα νοιώθουν οικεία σε κάτι που τελικά δεν είναι καθόλου οικείο σαν περιβάλλον, πάντα ανίκανοι να καταλάβουν.

Καλή ώρα ο Σουχόι τώρα...


Yγ. Θα ήταν μια καλή ιδέα να φτιάξεις ένα ποστ "πρότεινε μου κάτι να δω" και "κάτι να ακούσω", όπως το "διαβάσω", το οποίο αν θες την άποψη μου, άξιζε λίγης προσοχής παραπάνω, να μην χαθεί στη ροή τόσο γρήγορα.


metalorixos

zoot horn rollo είπε...

"Αν και όποτε γίνουν εκλογές, ένα είναι το βέβαιο: Η αποχή θα φτάσει στα ουράνια." Από τη μεριά σου τι θα κανεις (και όχι μόνο εσύ) για να μη φτάσει στα ουράνια η αποχή;

Και νέα "γραμμή" των ημερών: "Δε μιλάει το ΚΚΕ με τους οπαδούς του". Το 19ο άσ'το το πέταξε το ΚΚΕ στα σκουπίδια...Άντε ρε μπλέ κοκόρι, που είσαι;
Κατά τ'άλλα εκδηλωθείτε τρολλ μιλήστε για σκατά κτλ και αφήστε το πρώτο ενικό, και μη χρησιμοποιήτε σοβαρά θέματα όπως του 902 ως αφορμή να αμολάτε κουτοπονηριές...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ε άμα το εξήγησες ρε σουχόι, πάσο. Κι εγώ εξήγησα ότι η βάση του κκε δεν ήταν ακριβώς το 4,5 του μαΐου, ασχέτως τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές. Και το συλλαλητήριο για τη συρία -εκτός κι αν εννοείς κάτι άλλο- μια χαρά κόσμο είχε. Και αν ήταν η εκλογική ισχύς των κομμάτων να κρίνεται στους δρόμους, το κκε θα ήταν πρώτο χωρίς αντίπαλο. Αλλά αν παίρνεις τις επιθυμίες σου για πραγματικότητα, όλα μες στο μυαλό σου συνωμοτούν ως αποδείξεις για αυτό που σκέφτεσαι. Και αυτό που μάλλον δε σ' αρέσει δεν είναι η διατύπωση αλλά η ουσία. Υγ: ο (πιο αστικός πεθαίνεις) διαχωρισμός σε κόμματα διαμαρτυρίας και.. κόμματα εξουσίας(;), ήταν όλα τα ρούβλια. Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας.

Κκε εξ, το θέμα του 902 το θίξαμε και το συζητήσαμε ανοιχτά σε άλλη ανάρτηση, όπως θα θυμάσαι. Κανείς δε λέει πως δεν θα δυσκολέψει την κομματική προπαγάνδα ή τη δουλειά με τον κόσμο, αλλά τόση τσατίλα με τη διατύπωση "το κκε ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ επαναπτρίζει κάποιους ψηφοφόρους", δε μου φαίνεται και πολύ αθώα.

σουχόι είπε...

προσυπογράφω αυτά που γράφει ο/η "ΚΚΕ εξωτερικού"

Η μόνη μου σοβαρή επιφύλαξη βρίσκεται στην "κόκκινη ψήφο". Από τις συζητήσεις που είχα δεν βλέπω διάθεση για "κόκκινη ψήφο" έστω και με βαριά καρδιά από φίλους του ΚΚΕ. Και πρόκειται για ανθρώπους που δεν ξεγελιούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν, για να μην αρχίσουν κάποιοι το τροπάρι του Τακη Τσουκαλά.

To KKE δεν εμπνέει πια, έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, έχει χάσει την ψυχή του. Η αγωνία του είναι να σιγουρέψει ένα 3-3.5% όπως-όπως για να βγάζει κηρύγματα κατα του καπιταλισμού από άμβωνος της Βουλής.









σουχόι είπε...

τώρα είδα την απάντησή σου.

Ναι για το συλλαλητήριο για τη Συρία μιλάω. Είχε λιγότερο κόσμο σε σχέση με προηγούμενα. Γενικά παρατηρώ ότι ο κόσμος του ΚΚΕ λιγοστεύει σιγά-σιγά συλλαλητηριο-το-συλλαλητήριο εδώ και 1.5 χρόνο. Μην μου πεις ότι δεν το βλέπεις.

Ο κόσμος στα συλ/ρια δεν είναι κριτήριο για τη ΝΔ ή τη ΔΗΜΑΡ, είναι όμως για το ΚΚΕ που είναι κινηματικό. Εκτος από τους αριθμούς φαίνεται και η διάθεση παλμός κτλ. Το συλ/τηριο για τη Συρία πχ δεν είχε καθόλου παλμό.



Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Άστο φίλε, δεν πείθεις κανένα. Και δεν ήταν καν καλή και η προσπάθεια.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν αναφέρθηκα στο δικό σου σχόλιο Σφυροδρεπανε, αλλά στα σχολια αλλού. Ανωδικη πορεία μπορει να έχει το κόμμα, δεν ξέρω τι γίνεται, ούτε δεδομένα έχω, ούτε μπορώ να μιλήσω διαισθητικά για τέτοια ζητήματα. Εγώ απλά μεταφέρω το κλίμα των συζητήσεων που έκανα με φίλους του κλαμπ. Αν εσυ και άλλοι δεν εννοείτε να ακούτε τη βάση και το ρίχνετε σε δήθεν όχι και τόσο αθώα σχόλια και ότι είμαστε βαλτοι που τα λέμε αυτά, τότε να μου επιτρεψεις να ανταπόδωσω την ίδια υποψία και για σένα και να πω, ότι κι εσύ μαν... βαλτος ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι εισαι!

ΚΚΕ Εξωτερικού

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ούτε εγώ όμως έγραψα για το δικό σου σχόλιο κκε εξ. Ξαναδιάβασε τα σχόλια προσεκτικά και θα το καταλάβεις. Και επίσης εσύ είσαι βάση ενώ εμείς όχι; Αυτό από πού βγαίνει αλήθεια;

Ανώνυμος είπε...

Παιδί μου λιγοστεύουν, δε το βλέπεις; Απαπαπα. Δε πείθει πια το ΚΚΕ, ξέχασε το σου λέω.

Ούτε στο ΕΚΑ πήρε τη πρώτη θέση.
Ούτε το ΜΑΣ ανέβηκε στις φοιτητικές εκλογές.
Ούτε η ΔΑΣ ανέβηκε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Ούτε έχει πάρει αμπάριζα πόσα και πόσα σωματεία που ανεβαίνει κατακόρυφα.
Ούτε το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο ήταν απο τα πιο πετυχημένα.

Και τέλος πάντων, αν δεν πείθει, να το πω και στους εργαζόμενους στο σούπερμάρκετ στη πόλη μου που απεργήσαν 50 μέρες με το ΠΑΜΕ στο πλευρό τους(πολιτικά και σαν φυσική υπόσταση) απο την πρώτη μέρα.


Υγ. Συλαλητήριο. Μέσα στον Αύγουστο. Πρίν γίνει καν η επίθεση και πριν σιγουρευτεί η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή. Με κάλεσμα 2 μερών. Γέμισε ασφυκτικα η πανω πλευρά του Συντάγματος, με κόσμο και στα πλάγια. Σε φάση που όλοι οι υπόλοιποι ακόμα κοιτάνε αποσβολωμένοι. Συμπέρασμα... δεν είχε κόσμο η πορεία. :P

Egineee...


metalorixos

Ανώνυμος είπε...

Βγαίνει πολύ απλά από το ότι υπαρχει ένα τυποποιημένο μενταλιτε από τα μέλη του κόμματος απέναντι σε όσους προβληματίζονται. Το εκφράζεις κι εσυ ο ίδιος στα σχόλια του ραχοι. Εγώ πάλι είχα την τιμή να κατηγορήθω ως μικροαστη από φίλο/μέλος του κόμματος. Θα το έπαιρνα βαρέως αν με κατηγορούσε ως Συριζαια... :)

Και πάλι, αν δεν υπαρχει διάθεση για συζήτηση αλλά το ζωνάρι λυμενο για καυγά και για υποψίες περί βαλτων, μην τα ανοίγεις αυτά τα θέματα... Οι ιστορικές θεματικές είναι προτιμοτερες.

Το ζήτημα του 902 γιατί λες ότι το συζητήσαμε? έκλεισε δηλαδη? Κατα τη γνωμη μου, Δεν σχετίζεται με την προπαγάνδα μας όπως λες, αλλά με την εμπιστοσύνη απεναντι στο κομμα που έχει κλονιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Αυτά που λες...

ΚΚΕ Εξωτερικού

σουχόι είπε...

αυτά που έγραψα αντικατοπτρίζουν το κλίμα και κάποια είναι φράσεις αυτούσιες παλιών συντρόφων.

Φυσικά δεν είσαι υποχρεωμένος να τα πιστέψεις.

Αν όμως έκανες τον κόπο να κάνεις μια βόλτα να μιλήσεις στον κόσμο θα καταλάβαινες πολύ περισσότερα από τις χαλκευμένες δημοσκοπήσεις και την γηπεδική φανατίλα.

Και το ποιός είναι βαλτός φαίνεται από χιλιόμετρα.

Πάθος στυλ Σάββας Μιχαήλ είπε...

Αλλάζω θέμα και κλίμα. Σφυροδρέπανε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγαπημένο μας Σάββα Μιχαήλ για την σημερινή του δίκη.

Ανώνυμος είπε...

μακάρι το ΚΚΕ να πάει καλύτερα .

να ανέβουν οι παρατάξεις του στους χώρους ? το ίδιο εκλογικά ? να ... πουλήσει ριζοσπάστη ?

υπάρχει θέμα με τον ορισμό του " καλύτερα " .

η συγκέντρωση δυνάμεων σε μια γραμμή διαμαρτυρίας , στο αριστερό άκρο του πολιτικού μηχανισμού , έχει μια αξία αν ο πολιτικός μηχανισμός λειτουργεί .

ο κρατισμός σήμερα ( όχι όπως το λένε οι φιλελεύθεροι και ο Δραγασάκης ) είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε .

καμία κυβέρνηση , αλλά και καμία αντιπολίτευση , δεν ανοίγει δρόμους .

δρόμο ανοίγει το " υπόδειγμα " .

" δεν υπάρχει κάτι άλλο " λένε στους εργαζόμενους και την νεολαία . " αλλάζει περίπου αυτό " λέει ο συριζα .

ποια η απάντηση του ΚΚΕ ? όχι αν το ΚΚΕ είναι δίπλα τους ( άλλο θέμα αυτό , σε ποιους , τι σημαίνει " δίπλα " και γιατί αυτός είναι ο ρόλος του ΚΚΕ ? )

ενώ λοιπόν ο πολιτικός μηχανισμός δεν λειτουργεί , πάμε να τον αναστήσουμε με το στανιό . ενώ λέει ότι η προτίμηση του είναι οι ναζίδες , εμείς θέλουμε ρόλο , σωτήρα και αντιπολίτευσης .

μακάρι να πήγαινε καλά το ΚΚΕ . να είχα και γω μια απάντηση να δώσω " στο πως αλλιώς " .

δεν πείθω κανέναν ... το ξέρω . ούτε τον εαυτό μου .

μια χώρα γεμάτη στρατόπεδα συγκέντρωσης , χωρίς ίχνος εθνικής κυριαρχίας , με τους ναζί κομμάτι του κράτους ( ενεργά και συγκεκριμένα ) και τους εργαζόμενους στον 19ο αι . αυτό με πείθει , αυτό βλέπω , αυτό ζω .

με πείθει και ο συστημικός πανικός μπροστά στους εργαζόμενους την νεολαία και την αριστερά . Το άλυτο κουβάρι της εσωτερικής υποτίμησης στις ελλειμματικές χώρες - αγοραστές των προϊόντων των πλεονασματικών , το τέλος της ΟΝΕ δηλαδή , περί αυτού πρόκειται , άσχετα πόσο χρόνο θα πάρει και πόσο θα χρειαστεί . όταν η αστική στρατηγική καταρρέει , αυτό είναι το κενό , που μπορεί να το καλύψει το " υπόδειγμα " .

μας πείσανε να τους φοβόμαστε περισσότερο όμως ...

μακάρι να πήγαινε το κκε καλύτερα ... για να αλλάξει στρατόπεδο ο φόβος . Ή μήπως , θα έπρεπε να είναι το αντίστροφο ? Και τα 2 διαλεκτικά θα έλεγε κάποιος , ποιο κυριαρχεί όμως ?

εδώ υπάρχει θέμα αιτίου - αποτελέσματος ...

να αλλάξει στρατόπεδο ο φόβος , αυτή είναι η δική μου ευχή . Μας φοβούνται ήδη , το κλικ για να φοβούνται περισσότερο δεν θέλει πολύ . Θέλει όμως πλάτη , χέρια και μυαλό από τους κομμουνιστές

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια...

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδωσε στο Κ. 7%. Το ίδιο αν θυμάμαι καλά και μια όχι και τόσο πρόσφατη του Ιούνη. Όλες οι υπόλοιπες το έβγαζαν στο 5,5 % πάνω κάτω. Παράλληλα άλλες από αυτές έβγαζαν πρώτο το συριζα, άλλες δεύτερο κλπ.
Λέω ότι οι δημοσκοπήσεις "κάνουν τη δουλειά" τους έτσι κι αλλιώς. Απαντάει ο άλλος - είστε στο 3,3 (μιλάμε υποδεκάμετρο έβγαλε...).
Όχι.... φυσικά ΔΕΝ είναι περίεργος και ύποπτος. Αγνός ανόθευτος κομμουνισταράς είναι..

Άλλος λέει "μιλάω στο κλαμπ" - ποιο "κλαμπ" !? !?!!?, και βγάζω συμπέρασμα.
Πονηρά δε συμπληρώνει "ψηφίζουμε το Κ. με βαριά καρδιά...". Δηλαδή "μπορεί το Κ. να ανεβαίνει όντως αλλά..".
Κάν'τε ό,τι νομίζετε. Ψηφίστε, μην ψηφίζετε , μπάτε στο ΣΥΡΙΖΑ, μη μπαίνετε , ό,τι θέλετε κάν'τε - είστε από την άλλη μπάντα. Από την ΑΛΛΗ ΜΠΑΝΤΑ.

Και μη διανοηθείτε ότι θα τσιμπήσει κάποιος ν'αρχίσει τα "εγώ μιλάω με τον κόσμο και διαπιστώνω ότι.." κλπ.
Δε σας δίνουμε λογαριασμό τσουτσέκια.

Ρέκτης του ακραίου death metal

σουχόι είπε...

M' αυτά και μ' αυτά πάει περίπατο ο 902 fm και αντικαθίσταται ιντερνετικά από τον θεσσαλονικιώτικο 904.

Ο 902 TV είναι στη θέση του και παίζει χάπια αδυνατίσματος Rapsberry ketones.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εγώ όμως δεν είμαι κομματικό μέλος κκε εξ. Όπως και πολλοί σχολιαστές εδώ μέσα. Οπότε μην χρησιμοποιείς επιλεκτικά α' και β' πληθυντικό ("σκατά τα κάναμε", αλλά "ακούστε τη βάση", λες και εμείς είμαστε η ηγεσία).

Μου λες να μη θίγω θέματα, αν δεν έχω διάθεση να τα συζητήσω και σου εξηγώ πως το θέμα της πώλησης του 902 -που δε θυμάμαι παρεμπιπτόντως να το ανοίγω σε αυτό το κείμενο- το συζητήσαμε ανοιχτά και εκτενώς σε προηγούμενη ανάρτηση. Όπως και κάθε θέμα που θίγει καλοπροαίρετα κάποιος, για να συζητήσει και όχι για να αφοδεύσει στα μούτρα μας, όπως καλή ώρα ο.. ραχόι από πάνω. Αν κάποιος βγάζει φλύκταινες με τη διατύπωση 'το κουκουέ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ επαναπτρίζει κάποιους ψηφοφόρους' και το μόνο που μας λέει είναι ναι αλλά 902 και το συλλαλητήριο για τη συρία δεν είχε κόσμο (ανάθεμα κι αν πήγε δηλ), εσύ μπορεί να το θεωρείς ως γόνιμη, καλοπροαίρετη κριτική, αλλά να μου επιτρέψεις να μην έχω την ίδια γνώμη.

Επίσης έγραψα ότι θα δυσκολέψει η δουλειά μας με τον κόσμο (και όχι μόνο η κομματική προπαγάνδα. Όπως δυσκολεύει κι η συνεννόηση μεταξύ μας, αν βλέπεις μόνο τα μισά απόσα γράφω).

Αθνάρ καμάρι μου, το βασικό που δεν είμαι υποχρεωμένος να πιστέψω και δεν το κάνω σε καμία περίπτωση είναι η καλή προαίρεση και ο πόνος σου για το κόμμα που δεν τραβάει.
Μετά από αυτό μπορείς να θεωρήσεις πως ολοκληρώθηκε η καριέρα σου εδώ μ αυτό το ψευδώνυμο. Θα σε ξανάβρω στους μπαχτσέδες.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μεταλλωρύχε, πολύ καλές ιδέες, αλλά μάλλον δεν είμαι ο κατάλληλος για να τις σηκώσω. Αν ψήνεται να το κάνει κάποιος από τη βάση του μπλοκ, είναι ευπρόσδεκτος και η κε υπόσχεται να του δώσει βήμα και να φιλοξενήσει τη δουλειά του -εφόσον το επιθυμεί.

Έχεις δίκιο "πάθος, στιλ". Αλληλεγγύη.
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7593776

Ανώνυμος είπε...

Εχεις τα δικιά σου κι εσυ με τις εναλλαγές των προσώπων στην άνωθεν τοποθέτηση μου. Η ταύτιση όπως σου εξηγώ -προφανώς είναι λανθασμένη - έχει να κάνει με το μενταλιτε της καχυποψίας διάχυτη στα μέλη που εγώ τουλάχιστον έχω συναντήσει και που τη γενικευω κιόλας. Τη φέρεις κι εσυ, καλά ο ρεκτης δίνει τα ρέστα του, δεν το συζητάμε!!

Αφου τοριξαμε σε αναλυση λογου, η αποψη μου ειναι η εξης για τον ...ραχοι. Πολύ πιθανόν, τα ποιοτικά του δεδομένα (συζητήσεις, εμπειρία από πορεία )να έρχονται σε αντίθεση με την υπόθεση που διατυπώσες, ότι φαινεται να υπαρχει ανοδική πορεία το κόμμα. Δεν πρόκειται για προβοκατορακί κατα τη γνώμη μου, αλλά για άτομο βαθύτατα απογοητευμένο και επηρεασμένο από την απογοήτευση των άλλων.

Η δική σου υπόθεση, βασίζεται προφανώς σε ποσοτικά δεδομένα που βέβαια είναι κάπως αμφισβητισιμη η πηγή τους (δημοσκοπήσεις) και προφανώς συνελεγμενα πριν την ιστορία του 902 που θα την πληρώσουμε πιο ακριβά απ´οτι τον πουλήσαμε ( πρώτος ενικος, γιατί ειμαι του κλαμπ συναισθηματικά).

Ενα ολίγοις υπαρχει ένας έτεροχρονισμος δεδομένων αλλά και ποιότητας δεδομένων (ποσοτικων/ποιοτικών) δηλ. Στατιστική έρευνα και ποιοτική καταγραφη κλιματος με συνομιλίες με κόσμο, καταγραφής παλμου σε συλλαλητήρια κοκ.

Πάντως, το βρίσκω λίγο δύσκολο να μην αναφερθεί κανείς στον 902 όταν μιλάμε για την πορεία του κόμματος και την απήχηση του στον κόσμο.

Σε φιλώ

ΚΚΕ Εξωτερικού

zoot horn rollo είπε...

Νέα γραμμή:"Τσουκαλάς" και τα σχετικά, καλύτερα μπλέ κοκόρι λέμε...
Βαριά καρδιά έχουν όλοι όσοι ειλικρινά πιστεύουν και παλεύουν για την υπόθεση σοσιαλισμού-κομμουνισμού.
Ο Σουχόι δεν είναι καλοπροαίρετος, το ύφος του τον προδίδει.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να προχωρήσει η υποθεσή της εργατικής τάξης,με τα τωρινά δεδομένα και τις δυσκολίες, πέρα από τις "νοσηρές" προβλέψεις και τους κρυφοφανερούς αναθεματισμούς;

Ανώνυμος είπε...

Πρωτα ηταν ο "αριστερισμος", υστερα το ΑΑΔΜ,τωρα ο 902 και οι κλαψες. Φυσικα το "απολιθωμα" εδωσε καποια στοιχεια, σωματεια, φοιτητες, δημοσκοπησεις. Η αυξηση των "κλαψιαρηδων" ειναι αναλογη της σχετικης ανοδου του κομματος. Παιδια οσοι τρολλαρετε πιειτε το με το ζουμι του, οι υπολοιποι ας εχουμε επιγνωση οτι δεν υπαρχει τιποτε πιο δυσκολο και πολυπλοκο απο την παλη των ταξεων. Ας προσεχθει παντως οτι ακομα και η ΔΗΜΑΡ και φυσικα ο ΣΥΡΙΖΑ παιρνουν αποστασεις απο την αμερικανικη ρητορικη για την Συρια, ασε που ο ΣΥΡΙΖΑ βλεπει και το ρωσο πρεσβυ. Venceremos. AA

Ανώνυμος είπε...

το πρόβλημα είναι ότι όσοι επικαλούνται νίκες σε συνέδρια ΕΚΑ και σωματείων δεν κρίνουν με απόλυτους αριθμούς, αλλά ποσοστιαία.
Επίσης, ακόμα και αν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, το γενικότερο κλίμα είναι "ανάθεσης" και όχι κινηματικής ανόδου, ό,τι κι αν δείχνουν τα ποσοστά στις εκλογές συνδικάτων.
Πριν λίγες μέρες κι εγώ, με έναν "φίλο του κλαμπ"(ναι,ακόμα κι εκεί συζητά ο κόσμος πολιτικά, περισσότερο από ποτέ), μου'λεγε "μακάρι να'χαμε υπαρκτό σοσιαλισμό. Δουλειά όλοι, 8ωρο, σπουδές" και κατέληγε "μάλλον θα ψηφίσω ΚΚΕ". Σας αρκεί; Εμένα όχι. Δεν θέλω ούτε καν το φίλο του κλαμπ να τον έχω απλώς ψηφοφόρο και να του απολογούμε επί 4ετία για το ένα ή το άλλο λάθος τακτικής, σαν να είναι πελάτης μου.

σ.

Ανώνυμος είπε...

νομίζω ότι πάνω από όλα χρειάζεται ψυχραιμία.

Μια ανοδική ή καθοδική πορεία, του ΚΚΕ στο προκείμενο είναι αποτέλεσμα τόσο μακροχρόνιων επιλογών όσο και στιγμιαίων που μπορεί να είναι από εμπνευσμένες ως απολύτως βλακώδεις.

Άρα λοιπόν δεν μπορούμε να αγνοούμε επιλεκτικά επι μέρους στοιχεία προκειμένου να βγάλουμε συμπέρασματα. Το βασικότερο όμως είναι να ξέρουμε να ζυγίσουμε τη βαρύτητα του καθενός.

Παράδειγμα: Η συνδ. παράταξη του ΚΚΕ βγήκε πρώτη στο ΕΚΑ. Ωραία. (αν δεν κάνω λάθος τα στελέχη της αρνήθηκαν το προεδρείο)
1)Πόσοι εργαζόμενοι το έμαθαν; Ελάχιστοι, ίσως μονο οι συνδ/στες.
2)Τι άλλαξε στο ΕΚΑ; Μάλλον τίποτα.

Πάμε τώρα στον 902. Το έμαθαν όλοι γιατί έγινε ντόρος μέγας και αντικειμενικά κάτι άλλαξε.

Επομένως έχουν άλλη βαρύτητα τα δύο γεγονότα.

μπιφτεκόκαρδος


zoot horn rollo είπε...

Υπάρχει και ένας άλλου είδους προβληματισμός που προκύπτει από τον 902: Πόσοι είναι όντως προβληματισμένοι/δυσαρεστημένοι από την υπόθεση και πόσοι βρήκαν μια ακόμα δικαιολογία για να συνεχίζουν να κοσκινίζουν αντί να ζυμώσουν;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ναι αλλά υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα από τον 902 και τη συρία. Αυτόν πχ πότε επιτέλους θα τον εκτελέσουμε;

http://www.sport24.gr/Basket/USA/nba-greece/se_apostolh_sth_v_korea_o_ntenis_rontman.2144250.html

Ανώνυμος είπε...

ρόλλο, αυτοί το ξέρουν, εσένα δεν πρέπει να σε νοιάζει.

Αυτό που πρέπει να σε/μας απασχολεί ειναι πως να κάνουμε αυτό που είναι σωστό και πάντως όχι να φορτώνουμε τις βλακείες μας στον ...οπορτουνισμό.

Πάντως δεν καταλαβαίνω μέχρι ποιό σημείο θεωρείται καλοπροαίρετος ο προβληματισμός και πότε γίνεται κακοπροαιρετος.
Παράδειγμα: Αν βλέπουμε ότι ο ηγετικός κύκλος του ΚΚΕ είναι ολοφάνερα ανίκανος και οδηγεί το κόμμα στη διάλυση τί κάνουμε τότε?
Προβληματιζόμαστε αλλά λέμε με βαριά καρδιά "ψηφίζουμε μέχρί τέλους"; Αυτή είναι στάση "καλοπροαίρετου";

μπιφτεκόκαρδος

Αναυδος είπε...

για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους

οποιος διαφωνει με την τακτικη και στρατηγικη του ΚΚΕ βλεπει την αποτυχια του 902 σαν ολεθριο λαθος

οποιοος συμφωνει με την τακτικη και στρατηγικη του ΚΚΕ βλεπει την αποτυχια του 902 σαν μια ατυχια ή μια ηττα στα πλαισια ενος δικαιου αγωνα

ολα τ' άλλα οι δηθεν ανυσυχιες των 'καλοπροαιρετων' κλπ ειναι εκ του πονηρου. π.χ. η πρωτια στο ΕΚΑ δεν εγινε γνωστη αλλα η ιστορια του 902 εγινε λεει ο λατρης της χολιστερινης. Η προβολη και των 2 γεγονοτων ηταν η ιδια απο τα μεσα του ΚΚΕ Ποιοι προβαλαν το ενα και οχι το αλλο κι αν αυτη η προβολη ειναι που διαμορφωνει συνειδησεις αυτο δεν μας το εξηγει. Οταν προσλαμβανετε την πραγματικοτητα μέσα απο το πρισμα της προπαγανδα των εχθρων του κομματος στο τελος θα γινεται κι εσεις εχθροι του κομματος. Τόσο απλα

zoot horn rollo είπε...

Ο "ηγετικός κύκλος","φορτώνουμε τις βλακείες μας στον...οπορτουνισμό", δυσοίωνες προβλέψεις κλπ. κλπ. συνέχισε έτσι,"γόνιμα" και "δημιουργικά".
Ποιος είπε οτι μόνο η ψήφος είναι στήριξη στο ΚΚΕ (και σε οποιοδήποτε κόμμα γενικά); Το ζήτημα της δράσης;
Είναι όντως μια δύσκολη κατάσταση για το ΚΚΕ και διάφορα όρνια ξεσαλώνουν, γεμίσαμε "καλοπροαίρετους" που ψάχνουν αφορμές για πονηράδες.

Ανώνυμος είπε...

Στο σχόλιο του Αναυδου, εκφράζεται ο ιδεαλισμος σε όλο του το μεγαλείο! Εύγε Μαν!

Η αντικειμενική αλήθεια δεν υφίσταται για τον αναυδο... Είναι όπως το βλέπει κανείς το ζήτημα! Η δε διαλεκτική έχει παει περίπατο... Αποτυχία σου λέει ο 902, από κακό μάνατζμεντ... Ο,τι λένε δηλαδή τα κανάλια για την κρίση που είναι ζήτημα διαχείρισης... Σε λίγο θα μας πεις ότι η συνθήκη της Βαρκιζας ήταν σούπερ και δεν ήταν εγκληματικό λάθος με πολιτικές προεκτάσεις είτε ως προς την επιλογή της, είτε ως προς τις συνέπειες...

ΚΚΕ Εξωτερικού

Ανώνυμος είπε...

Πλεμονάτοι και χαλκέντεροι οι τρολαδόροι, επιμένουν :

"Επίσης, ακόμα και αν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, το γενικότερο κλίμα είναι "ανάθεσης" και όχι κινηματικής ανόδου, ό,τι κι αν δείχνουν τα ποσοστά στις εκλογές συνδικάτων."

Αποδεχτήκαμε την άνοδο στις δημοσκοπήσεις. Αλλά το γενικότερο κλίμα είναι "ανάθεσης". Καμιά αντίρρηση. Η λαθροχειρία είναι αλλού: το Κ. έχει γραμμή "ανάθεσης"; Αυτά λέμε; αυτό είναι το στίγμα του ΚΚΕ στην ελληνική κενωνία σήμερα? Μέχρι χτες μας λέγατε ότι αδιαφορούμε για τις "σημερινές νίκες" γιατί τα παραπέμπουμε όλα στη "δευτέρα παρουσία". Σήμερα προφανώς το τροπάρι είναι, "ό,τι και να λέτε η πλειοψηφία θέλει ανάθεση" (μάλλον για να καταλήξει στο "και σεις στην ανάθεση"..).
Η ανάθεση είναι κακή, το ΚΚΕ λέει πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ, όσο ανεβαίνει το ΚΚΕ θα υποχωρεί η λογική της ανάθεσης. Τόσο απλό. Όποιος προσεγγίζει το ΚΚΕ σήμερα αυτό - ίσως και μόνο αυτό - το αναγνωρίζει και το αποδέχεται.

"Πριν λίγες μέρες κι εγώ, με έναν "φίλο του κλαμπ"(ναι,ακόμα κι εκεί συζητά ο κόσμος πολιτικά, περισσότερο από ποτέ), μου'λεγε "μακάρι να'χαμε υπαρκτό σοσιαλισμό. Δουλειά όλοι, 8ωρο, σπουδές" και κατέληγε "μάλλον θα ψηφίσω ΚΚΕ". Σας αρκεί; Εμένα όχι. Δεν θέλω ούτε καν το φίλο του κλαμπ να τον έχω απλώς ψηφοφόρο και να του απολογούμε επί 4ετία για το ένα ή το άλλο λάθος τακτικής, σαν να είναι πελάτης μου."

Να μην το κάνεις αυτό. Βάλ'τον στον αγώνα. Σου λέει είναι με τον "υπαρκτό" και εσύ προβληματίζεσαι?
Μας δουλεύεις τώρα? Και ποιο είναι αυτο΄το "κλαμπ" εν τέλει?

Κωδικοποιώντας:
"Ο κόσμος θέλει υπαρκτό σοσιαλισμό, (αν και κυριαρχεί η λογική της ανάθεσης) αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γιατί ανεξάρτητα αν είναι λάθος ταχτικής η στρατηγικής η υπόθεση του 902 , κλείσαμε τον 902 - κλείσαμε τον 902 - κλείσαμε τον 902"
Αντίστροφα: αν δεν κλείναμε τον 902, ίσως και να μην κυριαρχούσε η λογική της ανάθεσης κι έτσι όσοι θέλουν τον υπαρκτό θα κάνουν κάτι παραπάνω από το να μας ψηφίζουν.

Την επόμενη φορά μεγάλε βάλε και το βιντεάκι με τον παράγοντα του Εδεσσαϊκού

Ρέκτης του ακραίου death metal

Αναυδος είπε...

@εξ

Για να δεις το ευρος της καλης σου προαιρεσης
Το αντικειμενικο γεγονος είναι ότι ο 902 κλεινει. Οι αιτιες είναι πολλές και σε καμια περιπτωση δεν ανεφερα σαν αιτια την κακοδιοικηση. Αν το κλεισιμο του 902 εχει να κανει με την πολιτικη και την ηθικη του ΚΚΕ εκει τα πραγματα είναι υποκειμενικα αναλογα με το μετεριζι που επιλεγεις και αυτό δεν είναι ιδεαλισμός
.
Ο φίλος του ΚΚΕ λεει αφου δεν υπαρχει η δυνατοτητα ο σταθμος να μεινει ανοικτος τοτε ας κλεσει ή ακομη καλυτερα ας πουληθει για να περιοριστουν οι ζημιες
Ο εχθρος του ΚΚΕ λεει ειστε συστιμικοι μνημονιακοι ότι κανουν οι αλλοι κανετε κι εσεις με τι μουτρα θα μιλατε για τα εργατικα δικαιωματα από τωρα και στο εξης τα ρουβλια της μοσχας ο γερμανος κλπ κλπ

Ο ΄καλοπροαιρετος’ τι λεει αραγε ?

Η Βαρκιζα δεν εχει καμια σχεση με το κλεισιμο του 902 Το κλεισιμο του 902 ισουται με ηττα σε μια μαχη οπου οι απωλειες τωρα δεν είναι νεκροι αλλα απολυμενοι Ακομη και η παρομοιωση αυτή δειχνει την καλη (?) προαιρεση

Υγ
Η Βαρκιζα ηταν μια ασυγχωρητη υποχωρηση τραγικο σφαλμα τι εκαναν όμως οι κομμουνιστες μετα τη Βαρκιζα μουτζωσαν το κομμα και αρχιζαν να το βριζουν στα καφενεια και στην πολιτικη τους επιρροη Πηραν το μερος του μοναρχοφασισμου και κατηγορησαν την ηγεσια για προδοσια ?

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια είναι αντικειμενικά τα πράγματα! Πολύ ελαφρά παίρνεις τις ´αιτιες´. Κατα την γνώμη μου, μπορεί να τεθεί μια ιεραρχία αιτιών, άλλων με μικρότερη άλλων με μεγαλύτερη βαρύτητα και να δεις τα πράγματα στο πλαίσιο γενικοτερων επιλογών. Ας πούμε, αν ισχύει ότι αρνήθηκαμε την προεδρεία του ΕΚΑ όπως ισχυρίζεται ο μπιφτεκης, τότε και αυτό ΜΠΟΡΕΙ να λέει κάτι γενικότερο. Ενα παράδειγμα φέρνω.

Δεν εξίσωσα τη βαρκιζα με τον 902... Εσυ το κανείς αυτό, εντεχνως... Πολύ συνδικαλιαρικο... Εύγε και πάλι!


Ο καλοπροαιρετος δεν είναι αυτός που βρισκει μονιμως δικαιολογιες.... Οπως κακοπροαιρετος δεν είναι και εκείνος που αποδιδει ευθύνες στην ηγεσία που μας πανε ντουγρου στην καταστροφή.

Δεν είναι σωστό λοιπόν να ασκεις λογικισμο και να βάζεις τρόπους σκέψης σε μαθηματικές φορμουλες.... Αν χ τότε κακοπροαιρετος... Αν ψ τότε καλοπροαιρετος... .

Εγώ ας πούμε, τραβώ μια διαχωριστική γραμμή στην ηγεσία και το κόμμα.

Η στάση των κομμουνιστών μετά τη βαρκιζα είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί... Εσυ ας πουμε τους ανγνωριζεις πολυ συγκεκριμενα πραγματα, οτι δεν μουτζωσαν το κομμα, οτι δεν το εβριζαν, δεν εγιναν δεξιοι, δεν κατηγορησαν την ηγεσια. εγω απο την αλλη αναγνωριζω και παραλειψεις, που εσυ δεν τις σκέφτεσαι γιατί... τα βλέπεις από συγκεκριμένο μετεριζι.... Π.χ, Οργανωτικά άλλαξε κάτι εκ τότε? πόσες ´Βαρκιζες´ (επιλογές,, με μεγΛυτερη η μικροτερη πολιτικη βαρυτητα) πρέπει να βιώσει το κίνημα για να γίνουν αλλαγές που θα εξασφαλίζουν καποια προστασία από.... ´μετριότητες´( στην καλύτερη περίπτωση), καλή ώρα?

Γιατί να μην βλέπουμε τα πραγματα με κριτικό πνεύμα? εγώ όλο δικαιολογίες βλέπω...

ΚΚΕ Εξωτερικού

Ανώνυμος είπε...

ξαναρωτάω: Αν ο ηγετικός κύκλος είναι ολοφάνερα ανίκανος, και οδηγει το κόμμα στην παραλυσία και τη χρεωκοπία ποιά είναι η καλοπροαίρετη στάση;

Η στάση "Κάνουμε πως δεν βλέπουμε" ;

Γιατί εγώ αυτήν ακριβώς θεωρώ κακοπροαίρεστη στάση αφού συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην παραλυσία είτε κρύβονται, είτε όχι ιδιοτελή κίνητρα.

Αναυδε ποιόν κοροϊδεύεις;

Η κακοδιαχείριση των οικονομικών επί 2+ δεκαετίες είναι ηττα σε μάχη;
Ο υπερμετρος δανεισμός είναι ήττα σε μάχη;
Η απαξίωση του 902 επί 2+ δεκαετίες είναι ήττα σε μάχη;
Το ότι το ΚΚΕ έλεγε ότι θα πουληθεί ο εξοπλισμός, αυτοκίνητα κτλ ενώ πουλήθηκε ολόκληρη η Ραδιοτηλεοπτική που εκμεταλλεύεται τη συχνότητα είναι ήττα σε μάχη ή καραμπινάτο ψέμα της ηγεσίας προς τη βάση;
Το ότι αυτή η ιστορία έχει γίνει με (τουλάχιστον) αδιαφανείς διαδικασίες δίνοντας δικαιώματα είναι ήττα σε μάχη;

Τί σόι μάχη είναι αυτή τέλος πάντων;

μπιφτεκόκαρδος

Αναυδος είπε...

μια τελευταια προσπαθεια
@εξ
αν η γυναικα σου επιχειρησει να φτιαξει παστιτσιο και εντελει αυτό δεν τρωγεται θα την χωρισεις?
@λατρη των συκων
- Δεν ειναι θεμα κακοδιαχειρησης όπως συκοφαντικα γραφεις γιατι δεν υπαρχει κερδοφορο μμε αποκλεισμενο από τη διαφημιστικη αγορα. Η μονη λυση είναι η χρηματοδοτηση από άλλες δραστηριοτητες Όταν και αυτές χωλαινουν τοτε απομενει ειτε ο δανεισμος ειτε το κλεισιμο. Όλα τα αλλα είναι ή ηλιθιοτητες ή πολεμικη
- Η ανακοινωση του ΚΚΕ μιλαγε για πωληση της Ραδιοτηλεοπτικης αν η αντιληπτικη σου ικανοτητα δεν σε βοηθα να καταννοεις ότι διαβαζεις μην το ριχνεςι στην ηγεσια που δηθεν κοροιδευει τη βαση
- Έπρεπε δηλ το ΚΚΕ να κάνει πλειοδοτικό πλειστηριασμό για να βρει αγοραστή για να μείνεις ικανοποιημένος ? Μηπως να ορισει και τεχνικη επιτροπη με μελη από αλλα κομματα ?. Δεν ηξερα ότι η χολιστερινη καταστρεφει και τα φαια κυταρα

φανταζομαι οτι σε λιγο εσυ και το συναφι σου θα κατηγορησετε και τον Βελουχιωτη για τις απωλειες του ΕΛΑΣ

θεία Λένα είπε...

''Ένα μικρό πουλί πετούσε νότια για να αποφύγει τον χειμώνα. Έκανε πολύ κρύο, το πουλάκι πάγωσε και έπεσε στο έδαφος σε ένα μεγάλο αγρό.
Ενώ έτρεμε εκεί, ήλθε μια αγελάδα και κόπρισε επάνω του.
Καθώς το παγωμένο πουλάκι ήταν μέσα στον σωρό της κοπριάς, διαπίστωσε ότι ζεστάθηκε.
Η κοπριά το ξεπάγωσε.
Καθώς λοιπόν ήταν ζεστό και χαρούμενο, άρχισε να κελαηδά.
Μια περαστική γάτα άκουσε το κελάηδημα και έτρεξε να δει από πού προέρχονταν.
Ακολουθώντας τον ήχο, η γάτα βρήκε το πουλάκι στην στοίβα της κοπριάς, και αμέσως το άρπαξε και το έφαγε.

Ηθικά διδάγματα της ιστορίας:
(1) Όποιος σε χέζει δεν είναι απαραίτητα εχθρός σου.
(2) Όποιος σε βγάζει από τα σκατά δεν είναι απαραίτητα φίλος σου.
(3) Και όταν είσαι μέσα στα σκατά, είναι καλύτερο να κρατάς το στόμα σου κλειστό.''

απλά copy paste η γνωστή ιστορία..
(με το 3ο δίδαγμα δεν συμφωνώ)

για την μεταφορά
θεία Λένα

Ανώνυμος είπε...

ο συγκεκριμένος φίλος στο "κλαμπ" που συζητάγαμε, λίγο μετά, όταν πιάσαμε τις θέσεις του 19ου συνεδρίου διαφώνησε με την "ανισότιμη αλληλεξάρτηση".
Είναι συγκυρία ανάθεσης και μπερδεμένων απόψεων, μέγιστης ταλάντευσης από την ψήφο στους νεοφιλελεύθερους ως τη νοσταλγία για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, μέσα σε λίγα λεπτά.
Δεν ανέφερα πριν τι λέει το ΚΚΕ σχετικά με το αν ο άκριτος εκθειασμός οδηγεί στην ανάθεση.Τώρα θα πω.
Από τη μία, ο μηδενισμός του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, οδηγεί στην άρνηση της αποδοχής ότι ο σοσιαλισμός (σαν σύστημα, σαν μοντέλο διακυβέρνησης), είναι εφικτός, ο οποιοσδήποτε σοσιαλισμός, ακόμα και ο "σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία".
Από την άλλη, η άκριτη αποδοχή όλων των πτυχών του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε (πρόσεξε:μιλώ για "πτυχές"), οδηγεί στην ανάθεση. Γιατί πρακτικά του λέμε " σε γενικές γραμμές αυτά θα'χεις, τέηκ ιτ ορ λιβ ιτ". Άρα, πρακτικά του λέμε "μην δίνεις σημασία στις λεπτομέρειες" εκείνης της εμπειρίας, γιατί δεν έχει νόημα να ασχολείται ένα "κίνημα βάσης" που θα διορθώνει αυτές τις λανθασμένες λεπτομέρειες.
Τι άλλο θες να σου πω;
Το όνομα του κλαμπ πού κολλάει; Άσε που αν το πω, μπορεί κανένας Χρυσαυγίτης να το θεωρήσει "κομμουνιστικό κλαμπ-γιάφκα",ενώ δεν είναι, και να το ανατινάξει.

σ.

Ανώνυμος είπε...

"ξαναρωτάω: Αν ο ηγετικός κύκλος είναι ολοφάνερα ανίκανος, και οδηγει το κόμμα στην παραλυσία και τη χρεωκοπία ποιά είναι η καλοπροαίρετη στάση;"

Απίστευτη λαθροχειρία! Ποιος έκρινε ότι ο "ηγετικός κύκλος" (τι αστική παπάρα θεέ μου!) είναι "ολοφάνερα ανίκανος"; Ας μου εξηγήσει κάποιος από που προκύπτει αυτό. Αλλά αν είναι να μου πει για ψήφους εκλογών και μετά οι ψήφοι σε εργατικά κέντρα και σωματεία δεν του κάνουν, ας μην κάνει τον κόπο. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν περνάνε πλέον.

Partydog