Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η ενδεκάτη εκπομπή

Απολιθωμένες αμπελοφιλοσοφίες στον Κόκκινο Πλανήτη 11

Σε αυτή την πρώτη εκπομπή μετά τις διακοπές του καλοκαιριού σχολιάζουμε την τρέχουσα επικαιρότητα και ασχολούμαστε με δυο βασικές θεματικές ενότητες:

α) τις συγκεντρώσεις στη δεθ, την ομιλία του σαμαρά, τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και τα καυτά μέτωπα που ανοίγει αυτή την περίοδο. Και β) τον επικείμενο πόλεμο στη συρία, το γεωστρατηγικό παιχνίδι και τη διελκυστίνδα συμφερόντων που στήνεται γύρω από την περιοχή και το ‘δημοκρατικό λίβα’ που σαρώνει την υφήλιο, από το λευκό οίκο μέχρι την ‘αραβική άνοιξη’. Στο τέλος αναφερόμαστε εν συντομία και στο φετινό ταξίδι του φεστιβάλ κνε-οδηγητή, που πλησιάζει στην κορύφωσή του, εμπλουτίζοντας με νέες μορφές και ποιοτικά στοιχεία το πρόγραμμά του.

Κριτικές, προσθήκες και παρατηρήσεις, ευπρόσδεκτες στα σχόλια. Καλή ακρόαση.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

11η εκπομπη 11η Σεπτεμβριου και καμια αναφορα στον Αλλιεντε;

Υπαρχει το «Σαν σημερα» και ο Μπογιοπουλος (http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=11/9/2013&id=14784&pageNo=23&direction=1) αλλα υπαρχει και αυτη η ανυπογραφη αναλυση:
http://www.902.gr/eidisi/istoria-ideologia/26410/hili-1973-i-dynami-vgainei-apo-tis-grothies

- UNITAD POPULAR, Αλλιεντε και κομουνιστες ηταν καιροσκοποι οπορτουνιστες που εδωσαν «Υποσχέσεις ...για αστικές μεταρρυθμίσεις!» οι οποιες αναλυονται

(Εθνικοποίησε το χαλκό και άλλους κλάδους της οικονομίας.
Οι εθνικοποιήσεις αυτές γίνονταν μέσα στα αστικά πλαίσια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πραγματοποιούνταν με βάση κάποιο νόμο του 1932, ο οποίος τυπικά εξακολουθούσε να μην έχει καταργηθεί, αν και βέβαια παρέμενε ανενεργός και άγνωστος ακόμη και στους νομικούς.
Επιπλέον, το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων αυξήθηκε σημαντικά, η ανεργία έπεσε από το 8,8% στο 3%.
Η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε κατά 20,1%.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας δημιουργήθηκε καθολικό υγειονομικό σύστημα.
Θεαματικές πρόοδοι σημειώθηκαν στον τομέα του αναλφαβητισμού και της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η απαλλοτρίωση των τσιφλικιών προχώρησε.
Αναδασώθηκαν 600 χιλιάδες στρέμματα.
Χιλιάδες αγρότες πήραν γη.
Άρχισαν να συγκροτούνται συνεταιρισμοί και η ζωή στο χωριό άρχισε να αλλάζει.
Η κατάσταση των ιθαγενών Ινδιάνων βελτιώθηκε αισθητά.)

Αυτη η κυβερνηση της αστικης ταξης («Γιατί απλούστατα ανάμεσα στον καπιταλισμό και στο σοσιαλισμό δε μεσολαβεί κάποιο ενδιάμεσο κοινωνικό σύστημα, άρα δεν μπορεί να υπάρξει και ενδιάμεση πολιτική εξουσία μεταξύ της αστικής και της επαναστατικής εργατικής εξουσίας.») ανατραπηκε απο... την αστικη ταξη (προφανως αλλο τμημα της που χρησιμοποιησαν τις ΗΠΑ οι οποιες ειχαν ισχυρες ανισοτιμες εξαρτησεις απο αυτο το τμημα)

-Γιουπι-

Υ.Γ. Φυσικα και γραφει καποια σωστα πραγματα και πολλες προφανεις αληθειες αλλα οδηγει στο συμπερασμα οτι η εργατικη ταξη και το κομμα της επρεπε οχι να ριζοσπαστικοποιησει γρηγορα τη κατασταση και να προετοιμαστει καλυτερα για τη συγκρουση με την αντιδραση αλλα να μην συμμετεχει στην αστικη κυβερνηση Αλιεντε, να τη πολεμησει και να την ανατρεψει κανοντας την καθαρη σοσιαλιστικη εανασταση.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καταρχάς, η εκπομπή αυτή ήταν να βγει προχτές και πήρε δύο αναβολές για διάφορους λόγους. Συνεπώς όταν την ετοιμάζαμε δεν είχαμε κατά νου την επέτειο και για αυτό δεν τη συμπεριλάβαμε. Κατά δεύτερον ήδη με τρεις θεματικές, η διάρκειά της ήταν πάνω από ώρα, που το έχουμε θεσπίσει ως ανώτατο όριο. Συνεπώς πολλά θέματα θα μπορούσαμε ίσως να πιάσουμε και δεν το κάναμε, αλλά υπάρχει αντικειμενικός λόγος, που μας περιορίζει.

Κατά δεύτερον για την χιλη, το πιο ολοκληρωμένο και σωστό κείμενο από τη δική μας σκοπιά είναι αυτό του σερετάκη στον κυριακάτικο ρίζο.
http://rizospastis.gr/page.do?publDate=8/9/2013&id=14792&pageNo=18&direction=1
Και του τραβασάρου στην τελευταία κομεπ επίσης αλλά δεν έχω προλάβει να την πάρω να το διαβάσω.
Το κείμενο του 902 θάταν σίγουρα μονομερές αν έλεγε μόνο αυτά που παραθέτεις αλλά οπως αναγνωρίζεις κι εσύ δε μένει σε αυτά κι ως προς τα πολιτικά του συμπεράσματα δεν κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Εν πάση περιπτώσει για την χιλή θα γράψω μάλλον κάτι σχετικό μες στις επόμενες μέρες, οπότε καλύτερα να συνεχίσουμε εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία, κρατιέμαι για την επόμενη ανάρτηση σχετικά με την Χιλή. Η οποία προμηνύεται θυελλώδης, αν κρίνουμε από την εμφάνιση νέας περσόνας στο γήπεδο ήδη από τα αποδυτήρια!

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Ολοκληρωμένη άποψη του ΚΚΕ για την Χίλη μπορεί κανείς να διαβάσει στο άρθρο της ΚΟΜΕΠ (5/2013) με τίτλο "ΤΟ ΚΚ ΧΙΛΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ"
Καλή επομένως ανάγνωση!
Ο ΜΟΔΝΙΤΗΣ"

TRASH είπε...

Μια και κάποιος υπονόησε παραπάνω πως είναι αδύνατο ο στρατός της αστικής τάξης να ανατρέψει μία κυβέρνηση της αστικής τάξης, θα θέλαμε να μάθουμε την άποψη του για το εάν η Ελλάδα μέχρι τις 20/4/1967 είχε κάποιο είδος "σοσιαλισμού"...

Ανώνυμος είπε...

Να περιμένουμε ρεπορτάζ από τη συναυλία των Μύρωνα Στρατή και Ησαϊα Ματιάμπα σήμερα στο φεστιβάλ?

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αν και ανώνυμο σχόλιο, το δημοσιεύω κατ' εξαίρεση.
Γενικά η κε του μπλοκ θα είναι και στα δυο μεγάλα φεστιβάλ (αθήνας και θεσσαλονίκης), πιθανότατα κάτι θα εμπνευστεί να γράψει, αλλά δεν ξέρει από τώρα σε τι και πόσο εκτενώς θα αναφερθεί.
Αυτό που δεν μπορείτε να περιμένετε σίγουρα είναι πολλά δικά μου σχόλια μες στα δύο επόμενα τριήμερα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

http://rizospastis.gr/page.do?publDate=12/9/2013&id=14785&pageNo=9&direction=1

Εδώ μπορεί να πάρει κανείς μια πρόγευση από το εισαγωγικό σημείωμα της συντακτικής επιτροπής της κομεπ. Έχει αρκετά εκτενή αναφορά στην χιλή