Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Γιατί νίκησε η οκτωβριανή επανάσταση

Εν όψει της επετείου της 7ης νοέμβρη και της συμπλήρωσης 96 χρόνων από τη μεγάλη οκτωβριανή επανάσταση, η κε του μπλοκ παίρνει το δεύτερο τόμο της ιστορίας του κόμματος των μπολσεβίκων –όπως γράφτηκε εν έτει 1938, με την έγκριση της κεντρικής επιτροπής- και αντιγράφει ένα σχετικό απόσπασμα που περιγράφει τους λόγους που νίκησε ο οχτώβρης, διατηρώντας την αρχική ορθογραφία. Αν δεν κάνω λάθος το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις ‘να υπηρετούμε το λαό’ (μαοϊκής κατεύθυνσης).



Η μεγάλη σοσιαλιστική οχτωβριανή επανάσταση είχε νικήσει. Από τις αιτίες που καθόρισαν την τέτοια σχετικά εύκολη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης στη ρωσία, πρέπει να σημειωθούν οι ακόλουθες κυριότερες:

1. Η οχτωβριανή επανάσταση είχε μπροστά της ένα τέτοιο σχετικά αδύνατο, άσχημα οργανωμένο, πολιτικά λιγόπειρο εχθρό, όπως ήταν η ρωσική αστική τάξη. Μην έχοντας ακόμα στερεωθεί οικονομικά κι εξαρτημένη εντελώς από τις κυβερνητικές παραγγελίες, η ρωσική αστική τάξη δεν είχε ούτε την πολιτική ανεξαρτησία, ούτε αρκετή πρωτοβουλία, απαραίτητη για να βρει μια διέξοδο από την κατάσταση. Δεν είχε ούτε την πείρα των πολιτικών συνδυασμών και της πολιτικής απάτης σε μεγάλη κλίμακα, που είχε πχ η γαλλική αστική τάξη· ούτε το σχολειό των αγυρτικών συμβιβασμών μεγάλης ολκής, που είχε πχ η αγγλική αστική τάξη. Επιζητώντας χτες ακόμα, συνεννόηση με τον τσάρο, που ανέτρεψε η επανάσταση του φλεβάρη, δε μπόρεσε, όταν ύστερα απ’ αυτό ανέβηκε στην εξουσία, να σκεφτεί τίποτα καλύτερο από το να συνεχίσει στις βασικές γραμμές την πολιτική του μισητού τσάρου. Κι αυτή, όπως κι ο τσάρος, ήταν υπέρ του πολέμου, ως χώρα και είχε κουράσει το λαό και το στρατό. Κι αυτή, όπως κι ο τσάρος, ήθελε να διατηρήσει βασικά την ιδιοκτησία των τσιφλικάδων πάνω στη γη, παρόλο που η αγροτιά πέθαινε από έλλειψη γης και από το ζυγό των τσιφλικάδων. Όσο για την πολιτική απέναντι στην εργατική τάξη, η ρωσική αστική ξεπερνούσε τον τσαρισμό στο μίσος της προς την εργατική τάξη, γιατί προσπαθούσε όχι μόνο να διατηρήσει και να στερεώσει την καταπίεση των εργοστασιαρχών, αλλά και να την κάνει ανυπόφορη εφαρμόζοντας μαζικά λοκ-άουτ.

Δεν είνε παράξενο ότι ο λαός δεν είδε καμιά ουσιώδικη διαφορά ανάμεσα στην πολιτική του τσάρου και την πολιτική της αστικής τάξης και μετάφερε στην προσωρινή κυβέρνηση της αστικής τάξης το μίσος του για τον τσάρο.
Όσο τα συμβιβαστικά κόμματα των εσέρων και των μενσεβίκων είχαν κάποια επιρροή στο λαό, η αστική τάξη μπορούσε να κρύβεται πίσω τους και να διατηρεί την εξουσία. Από τότε όμως που οι μενσεβίκοι και οι εσέροι ξεσκεπάστηκαν σαν πράκτορες της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης κι έτσι έχασαν την επιρροή τους στο λαό, η αστική τάξη κι η προσωρινή της κυβέρνηση έμειναν στον αέρα.

2. Στην ηγεσία της οχτωβριανής επανάστασης βρισκόταν μια επαναστατική τάξη σαν την εργατική τάξη της ρωσίας, που είχε ατσαλωθεί στους αγώνες, που πέρασε σε σύντομο χρονικό διάστημα από δυο επαναστάσεις και που στις παραμονές της τρίτης επανάστασης είχε αποκτήσει το κύρος του αρχηγού του λαού στην πάλη για την ειρήνη, τη γη, τη λευτεριά, το σοσιαλισμό. Αν δεν υπήρχε τέτιος αρχηγός στην επανάσταση που να έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού, όπως η εργατική τάξη της ρωσίας, δε θα υπήρχε η συμμαχία των εργατών κι αγροτών δίχως αυτή τη συμμαχία δε θα μπορούσε να νικήσει η οχτωβριανή επανάσταση.

3. Η εργατική τάξη της ρωσίας είχε ένα σοβαρό σύμμαχο στην επανάσταση, όπως ήταν η φτωχή αγροτιά, που αποτελούσε την τεράστια πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσμού. Η πείρα από τους οχτώ μήνες της επανάστασης, που μπορεί αδίσταχτα να παραβληθεί με την πείρα από κάμποσες δεκαετίες «ομαλής» ανάπτυξης, δεν πήγε χαμένη για τις εργαζόμενες μάζες της αγροτιάς. Στο διάστημα αυτό είχαν τον τρόπο να δοκιμάσουν στην πράξη όλα τα κόμματα της ρωσίας και να πεισθούν, πως ούτε οι καντέ, ούτε οι εσέροι κι οι μενσεβίκοι θα τα χαλάσουν στα σοβαρά με τους τσιφλικάδες και θα χύσουν το αίμα τους για χάρη των αγροτών και πως στη ρωσία υπάρχει μόνο ένα κόμμα, που δε συνδέεται με τους τσιφλικάδες και είνε έτοιμο να τσακίσει τους τσιφλικάδες για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των αγροτών: κι αυτό είνε το μπολσεβίκικο κόμμα. Αυτή στάθηκε η πραγματική βάση της συμμαχίας του προλεταριάτου με την αγροτική φτωχολογιά. Η συμμαχία αυτή της εργατικής τάξης με την αγροτική φτωχολογιά, καθόρισε και τη στάση των μεσαίων αγροτών, που ταλαντευόταν για πολύ καιρό και που μόνο στις παραμονές της εξέγερσης του οχτώβρη έκαναν κανονική στροφή με το μέρος της επανάστασης, προσχωρώντας με το μέρος της αγροτικής φτωχολογιάς.
Είνε περιττό να αποδείξουμε πως χωρίς αυτή τη συμμαχία δε μπορούσε να νικήσει η οχτωβριανή επανάσταση.

4. Επικεφαλής της εργατικής τάξης βρισκόταν ένα κόμμα δοκιμασμένο στους πολιτικούς αγώνες, σαν το κόμμα των μπολσεβίκων. Μονάχα ένα τέτιο κόμμα, σαν το κόμμα των μπολσεβίκων αρκετά τολμηρό για να οδηγήσει το λαό στην αποφασιστική έφοδο και αρκετά προσεχτικό για να αποφεύγει τους λογής-λογής σκοπέλους στο δρόμο προς το σκοπό του, μόνο ένα τέτιο κόμμα μπορούσε να συνενώσει τόσο επιδέξια, σε ένα κοινό επαναστατικό χείμαρρο, τα τόσα διαφορετικά επαναστατικά κινήματα, όπως το πανδημοκρατικό κίνημα για την ειρήνη, το αγροτικό δημοκρατικό κίνημα για την κατάληψη της γης των τσιφλικάδων, το εθνικαπελευθερωτικό κίνημα των καταπιεζόμενων λαών για την εθνική ισοτιμία και το σοσιαλιστικό κίνημα του προλεταριάτου για την ανατροπή της αστικής τάξης, για την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου.
Είνε αναμφισβήτητο πως η συνένωση αυτών των διαφορετικών επαναστατικών ρευμάτων σ’ ένα κοινό, ισχυρό επαναστατικό χείμαρρο έκρινε την τύχη του καπιταλισμού στη ρωσία.

5. Η οχτωβριανή επανάσταση άρχισε σε μια στιγμή, που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος βρισκόταν στη μεγαλύτερή του ένταση, όταν τα κυριότερα αστικά κράτη ήταν χωρισμένα σε δυο εχθρικά στρατόπεδα και απασχολούνταν στο να αλληλοπολεμούνται και να αλληλοεξασθενούν· έτσι δε μπορούσαν να ανακατωθούν σοβαρά στις «ρωσικές υποθέσεις» και να επιτεθούν ενεργά κατά της οχτωβριανής επανάστασης.
Είνε ολοφάνερο πως το γεγονός αυτό διευκόλυνε σημαντικά τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης του οχτώβρη.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εσυ βλεπεις να νικησε?

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εγώ βλέπω ότι πλέον σας τελείωσαν τα ψευδώνυμα, εκτός από τα επιχειρήματα κι αρχίσατε το ανώνυμο τρολάρισμα. Ο οχτώβρης νίκησε και σας στοιχειώνει, ακόμα και το φάντασμά του. Χώρια όσα άφησε πίσω, χώρια ότι ένα κοινωνικό σύστημα δε "νικάει" με νοκ-άουτ από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά ξέρεις, θα φροντίσουμε εμείς για αυτό. Έτσι πρέπει να γίνει κι έτσι θα γίνει.

Ανώνυμος είπε...

Η παρθενιά έσπασε...
και είναι μη αντιστρεπτή διεργασία.

ημιάγριος

spiral architect είπε...

Αφιέρωμα στο φωτογράφο, πατέρα του στρατευμένου καλλιτεχνικού κολάζ, πρωτοπόρο της σοβιετικής αβανγκάρντ, αλλά και καταραμένου καλλιτέχνη Γκούσταβ Κλούσιτς.

Ανώνυμος είπε...

το κείμενο αυτο πρέπει να συνυπολογιστει με πάρα πολλά ακόμα που ασκουν κριτικη στην στρατηγικη των μπολσεβικων τις δεκαετιες του 20 και του 30.
Σημερα στον καπιταλισμου του διαδυκτυου και όχι στον καπιταλισμο της μεταποιητικης βιομηχανίας
έχουμε αναγκη απο ποιο συνθετα κειμενα που απαρτιωζονται απο μια πιο ολοκληρωμενη και μονομερη αντιληψη για την στρατηγικη.
Τετοιο είναι το κειμενο της ΙΕ της ΚΕ θεωρητικα ζητημα για την σοσιαλιστικη επανασταση που εκδοθηκε προσφατα απο ΣΕ

Δημητρης

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

@Ημιάγριο,
η παρθενιά έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε, όσο κι αν αργότερα
την παρθενιά της (ιστορίας) επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα
που λέει κι ο ποιητής

@Σπειροειδή αρχιτέκτονα,
έχεις σύνδεσμο και για το αφιέρωμα, εκτός από τον καλλιτέχνη;

Δημήτρη, δε θα διαφωνήσω γενικά, αλλά στο ειδικό κομμάτι. Σε ποιο ακριβώς σημείο θεωρείς πως χάνει το κείμενο αυτό -χωρίς να λέω ότι κάνει κάποια τρομερή εμβάθυνση;
Προφανώς και δεν είμαστε σήμερα στην καθυστερημένη τσαρική ρωσία, αλλά σε τι αναιρούνται τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει κι οι παράμετροι που επισημαίνει;
Δεν χρειάζεται ισχυρό κόμμα, έμπειρη εργατική τάξη εκπαιδευμένη στην ταξική πάλη, συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, ευνοϊκές διεθνείς συγκυρίες; Τι δεν ισχύει σήμερα από τα παραπάνω;
Και γιατί μπαίνει αντιπαραθετικά το κείμενο (εννοείς από το βιβλίο θεωρητικά ζητήματα στο πρόγραμμα του κκε;) της ιε της κετουκε;

Ανώνυμος είπε...

το κείμενο ειναι ανολκληρωτο σε πολλά.
Αυτη η αντιληψη που προβάλλει το κείμενο ενός αλάνθαστου ΚΚΣΕ είναι απλοική και για να χρησιμοποιησω μια βαρια έκφραση που ξέρω ότι θα σε ενοχλήσει τελικά είναι δογματικη.
Γιατι δεν μπορει σ/φε όλα να βαινουν καλως στην στρατηγικη των μπολσεβικων και την ίδια περίοδο να αξιοποειται εκτεταμενο το αντιφασιτικο μετωπο.
π.χ.. Να πως περιγραφεται στο κειμενο που ανέφερες η λογικη των σταδιων
"Μονάχα ένα τέτιο κόμμα, σαν το κόμμα των μπολσεβίκων αρκετά τολμηρό για να οδηγήσει το λαό στην αποφασιστική έφοδο και αρκετά προσεχτικό για να αποφεύγει τους λογής-λογής σκοπέλους στο δρόμο προς το σκοπό του, μόνο ένα τέτιο κόμμα μπορούσε να συνενώσει τόσο επιδέξια, σε ένα κοινό επαναστατικό χείμαρρο, τα τόσα διαφορετικά επαναστατικά κινήματα, όπως το πανδημοκρατικό κίνημα για την ειρήνη, το αγροτικό δημοκρατικό κίνημα για την κατάληψη της γης των τσιφλικάδων, το εθνικαπελευθερωτικό κίνημα των καταπιεζόμενων λαών για την εθνική ισοτιμία και το σοσιαλιστικό κίνημα του προλεταριάτου για την ανατροπή της αστικής τάξης, για την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου.
Είνε αναμφισβήτητο πως η συνένωση αυτών των διαφορετικών επαναστατικών ρευμάτων σ’ ένα κοινό, ισχυρό επαναστατικό χείμαρρο έκρινε την τύχη του καπιταλισμού στη ρωσία."

Δεν ειναι τυχαιο ότι οι εκδόσεις ειναι μαοικης κατευθυνσης που το κόμμα δεν τις εγκρίνει, Είναι γωνστο ότι το βασικο προβλημα των μαοικων δεν ειναι ο υποτιθεμενος αριστερισμος αλλα η υιοθετηση της λογικης των σταδιων, στην συνενωσης της εθνικοαπελευθρωτικης με την σοσιαλιστικη επανασταση και τα ρεστα.

Νομιζω ότι τα μελη του κομματος και της ΚΝΕ, οι φιλοι τους να μεινουν στην μελέτη των εκδόσεων της Συγχρονης εποχης και ειδικα των θεωρητικων ζητηματων για το προγραμμα του κομματος γιατι οι κινδυνοι οπορτουνιστικων παρεκλιεων ειναι πολλοι ακόμα και σε κειμενα που με πρώτη ματια δεν φαινονται

Δημητρης

Ανώνυμος είπε...

Ο Δημητρης βρισκει προβλημα στην μεταφραση; Εννοει οτι το κειμενο διαστρεβλωνει την αποψη των μπολσεβικων; Επισης πληροφοριακα δεν υπαρχει "ΚΚΣΕ" προπολεμικα.ΑΑ

spiral architect είπε...

Για τον Κλούσιτς είχε γίνει πέρσι τέτοιο καιρό ένα αφιέρωμα - έκθεση στη Μονή Λαζαριστών.
Από κει και πέρα μόνιμη συλλογή του έχει το MoMA.

Για το κίνημα της ρωσικής -και μετέπειτα σοβιετικής- αβανγκάρντ (όχι μόνο στη προπαγανδιστική φωτογραφία-αφίσα-κολάζ-επιχρωματισμό) ξεκίνα από εδώ. Κάποιοι είναι πασίγνωστοι κάποιοι άλλοι λιγότερο.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καταρχάς δημήτρη, το κείμενο είναι απόσπασμα από βιβλίο, προφανώς δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο. Κατά δεύτερον έχεις μπερδέψει τα αυγά με τα πασχάλια με τις χρονολογίες. Την χρονιά που γράφτηκε το κείμενο με τα χρόνια στα οποία αναφέρεται, το κκσε με τα αντιφασιστικά μέτωπα, όλα μαζί αντάμα. Κατά τρίτον νομίζω πως αυτό το βιβλίο είχε εκδοθεί και νωρίτερα στα ελληνικά, αν κρίνω από αυτήν τη φωτογραφία

http://www.google.gr/imgres?rlz=1C1SAVU_enGR544GR544&espv=210&es_sm=93&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tbnid=0wxO-Q386CR5LM:&imgrefurl=http://allotriosi.wordpress.com/2009/03/31/stalinvscockroaches/&docid=jTy0hfR-CeHFJM&imgurl=http://i43.tinypic.com/25zjb5d.jpg&w=1011&h=1435&ei=ulN7UvHBCYjQ0QX8lIDwCA&zoom=1&ved=1t:3588,r:1,s:0,i:83&iact=rc&page=1&tbnh=202&tbnw=142&start=0&ndsp=19&tx=63&ty=56

Μαοϊκοί έχουν εκδώσει παλιότερα και μια συλλογή κειμένων του λένιν 'για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση'. Τι να γίνει δηλ, να τους χαρίσουμε το βλαδίμηρο; Είναι σχεδόν παιδικό το επιχείρημά σου, δεν ξέρω πώς να απαντήσω πιο σοβαρά.

Τέταρτο και τελευταίο, το κομμάτι που ξεχώρισες και παρέθεσες εντός εισαγωγικών είναι μια πολύ καλή περιγραφή για το πώς συνέδεσαν οι μπολσεβίκοι τα διάφορα επιμέρους μέτωπα της εποχής σε ένα ενιαίο επαναστατικό ρεύμα, που κοιτούσε μόνο μπροστά και δεν κολλούσε στο επιμέρους. Καμία σχέση δηλ με τη θεωρία των σταδίων. Αν εσύ τώρα το ερμηνεύεις έτσι, μάλλον δεν είναι των συγγραφέων το πρόβλημα

Ανώνυμος είπε...

"Κατά δεύτερον έχεις μπερδέψει τα αυγά με τα πασχάλια με τις χρονολογίες. Την χρονιά που γράφτηκε το κείμενο με τα χρόνια στα οποία αναφέρεται, το κκσε με τα αντιφασιστικά μέτωπα, όλα μαζί αντάμα."

Νομιζω σ/φε ότι εσυ έχεις χασει τα αυγα και τα πασχάλια που νομιζεις ότι με τα κειμενα που προβάλεις στηριζεις την πολιτικη του κομματος. Οι σ.φοι πρεπει πρωτα από όλα να διβάσουν τις εκδοσεις της Συγχρονης Εποχης και όχι τα κειμενα που εκφραζουν τις προσωπικες σου ανησυχιες. Τωρα για να περασουμε στην ουσια. Ακου λίγο για να μαθαινες.
Το κειμενο γραφτηκε το 1938 και αφορα το 1917.
Σε πληροφορω ότι το 1923-24 έχγινε μια μεγάλαη συζητηση στους μπολσεβικους που συμμετειχαν οι Σταλιν, Τροτσκι, Ζινοβιεφ, Μπουχαριν που αφορουσε τα συμερασματα στρατηγιης του Οκτωβρη. Η εκτιμησε για το τι εκαναν και τι όχι τον Οκτωβρη οι μπολσεβικοι σχετιζοταν με το πως θα προχωρησουν απο εκει και πέρα όσον αφορα την στρατηγικη. Αργοτερα οι τοποθετησεις των διαφορων εγχειριδιων για τα συμπερασματ του Οκτωβρη είχαν αμεση σχεση με την στρατηγικη αντιληψη του κομματος καθε φορα. Ενα κειμενο που γραφτηκε μετα τα αντιφασιστικα αναποφευκτα επιδραει στον τρόπο που βλέπεις τον Οκτωβρη του 1917.
Από ότι βλέπω δεν είσαι απαλλαγμενος από την στρατηγικη των σταδιών απλα δεν το καταλαβαινες. Το κομματι αυτο καλιστα θα μπορουσε να ενταχεθι στην λογικη των μεταβατικων πανδημοκρατικων κρίκων που γίνονται το όχημα ή ο πυροκροτητης για την οκτωβριανη. Καταλαβετο και εσυ και οι ΑΝΤΑΡΣΥΕΣ φιλοι σου τυπου Παυλιδη. Αυτο που μα χρειαζεται σημερα δεν ειναι πανδημοκρατικοι κρίκοι, και καμμια αστικοδημοκρατικη επανασταση που θα μετεξελχθει σε σοσιαλιστικη. Αντιθετα αυτο που μας χρειάζεται είναι ένα πρόγραμμα που να απανταει στις απιτησεις της εποχης και στις υλικες αναγκε ςτης κοινωνιας, ενα προγραμμα που να ξεκαθαριζει ποια ειναι η κυρια και η βασικη αντιφαση (για τους μαρξιστς κυρια και βασικη αντιφαση ταυτιζονται για τους οπορτουνστες μπορει και να διαφερουν), δηλαδη να ξεκαθαριζουν ότι το προγραμμα πρεπει να απανταει στην αντιθεση κεφαλαιου- εργασιας (κυρια και βασικη αντιθεση ταυτοχρονα) άρα να ειναι προγραμμα της σοσιαλιστικης επαναστασης.
Κατα τα άλλα αντι να προτεινεις τις εκδοσεις του ΚΚΕ προτεινεις δηθεν αθωες παλιες μαοικες εκδόσεις.
Συγχαρητηρια. Για τον Λενιν μην τα μπλεκεις. Εδω δεν τιθεται ζητημα να τον χαρισουμε, αλλα αντιθετα το ζητουμενο και η αντιπαραθεση γινεται στο να διαβασετουν και να ερμηνευτουν τα κειμενα του Λενιν σωστα, γιατι οπως βλέπεις σημερα όλοι Λενινιστες το παιζουν.

Δημητρης

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Τον κακό σου τον καιρό τρολ της κακιάς ώρας, που νομίζεις πως με τρύπια δίχτυα θα ψαρώσεις κόσμο, μπας και τσιμπήσει κανείς.
Είπα ποτέ ότι είμαι εκπρόσωπος του κόμματος; Ότι τα κείμενα εκφράζουν κάτι άλλο από προσωπικές ανησυχίες κι απόψεις; Τι μας το τσαμπουνάς με ύφος αυτόκλητου προστάτη του κκε και των θέσεών του;
Το απόσπασμα που αντέγραψα εξηγεί πολύ καλά τους λόγους που νίκησε η οκτωβριανή επανάσταση. Αν εσύ δεν μπορείς να το καταλάβεις, προφανώς είναι δικό σου πρόβλημα κι όχι των συγγραφέων. Δεν ήξερα φωστήρα μου, πως επειδή σήμερα βλέπουμε κριτικά την επεξεργασία της κομιντέρν για τα αντιφασιστικά μέτωπα, πρέπει να πετάξουμε στα σκουπίδια ό,τι έγινε ή γράφτηκε μετά το 35'. Συχώρα με για την άγνοιά μου.
Επίσης, το βιβλίο κυκλοφόρησε στην ελλάδα πιθανότατα το 46, πολύ πριν υπάρξει διεθνώς μαοϊκό ρεύμα. Αν εσύ θες να τους το χαρίσεις -που ανάθεμα αν ήξερες ποιος έκανε την έκδοση δηλ, αν δεν το διάβαζες στο κείμενο- αυτό αφορά εσένα και πιθανότατα κανέναν άλλο εχέφρονα.
Κατά τα άλλα η λογική που βάζει το κείμενο κι ειδικά το απόσπασμα για το κόμμα που απομόνωσες, δεν έχει καμία σχέση με θεωρίες σταδίων και πράσινα άλογα. Αυτό που αδυνατείς να καταλάβεις βέβαια είναι πως το καθήκον των κκ είναι να ενώσουν τα επιμέρους μέτωπα που αναπτύσσονται σε ένα ενιαίο επαναστατικό ρεύμα, που να πηγαίνει μέχρι το τέλος και να μη μένει στα μισά του δρόμου. Κι ότι αυτό που ήταν σωστό το 17' δεν χάνει την αξία και τη σημασία του, επειδή σήμερα έχουν αλλάξει οι συνθήκες και δεν μπορούμε να αντιγράψουμε μηχανικά τα συνθήματα του παρελθόντος στην εποχή μας.

Αυτά και τέλος για σήμερα -και μη σου πω γενικότερα.Ψάξε άλλο μαγαζί να τραγουδάς τις τρολιές σου.

Ανώνυμος είπε...

δεν καταλαβαινω που ειδες την τρολια ρε μεγαλε
Σαλτα και γαμησου και εσυ και το αντικομματικο φραξινονιστικο σου σαιτ
Σιγα μην εισαι εσυ εκπροσωπος του κομματος μωρη αδελφη.
Ευτυχως που κατι τυπους σαν και εσένα ναυγια της ταξικης παλης τους διεγραψε το κομμα.
Αντε κανε παρεα με τον παυλιδη, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και τον καθε καμενο του διαδυκτου. Κακως ασχοληθηκα.
Οι φιλοι του ΚΚΕ πρεπει να διαβαζουν τις εκδοσεις του, να παρακολουθουν το portal, να διαβαζουν ριζοσπαστη.
Νομιζεις ότι εισαι ο μεγας αναλυτης και την ιδια στιγμη γραφεις μπουρδες, προβαλλεις την λογικη των σταδιων χωρις να το καταλαβαινεις, προβαλεις ρεταλια της ταξικης παλης τυπου παυλιδη. Πριν καποιο καιρο μας προεβαλες το βιβλιο του Μπατικα που υποστηριζει την αναγκη εργατικης κηβερνησης εντος καπιταλισμου και η Κ.Ο. ανασυνταξη ειναι και απο τους πιο δεξιους του ΝΑΡ όχι ότι οι άλλοι πανε πίσω. Αντε και γαμησου λοιπον που θα με πεις τρολ. Εσυ ρε μεγαλε εφτασες να μας πεις ότι τα αντικομματικα καθικια της ιατρικης της θεσαλονικης ειχαν και δίκιο. ΟΞΩ ΑΠΟ ΕΔΩ ΡΕ ΟΠΟΡΤΟΥΝΕΣ. Ζητω το ΚΚΕ.
Τελος ποιος σου ειπε ότι διαγραφουμε ότι εγινε μετα το 1935??? Τοσα ξερεις τόσα λες. Τις δίκες των οπορτουνιστων και των πρακτορων του ιμπεριαλισμου στις οποίες ηγηθηκε ο Σταλιν τις κραταμε. Αληθεια ο φιλος σου ο Παυλιδης και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τι λεει για αυτες? Γραφειοκρατία ε??Ευαισθητουληδες. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

Δημητρης

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Και με αυτό το ψύχραιμο σχόλιο που έπεισε και τον τελευταίο αναγνώστη για το αγαθό των προθέσεών σου και το αν είσαι ή όχι κομματικός, μόλις ολοκλήρωσες την καριέρα σου σε αυτό το μπλοκ. Καλή τρολοτύχη στο επόμενο μαγαζί που θα βρεις να τραγουδάς και να μη μας γράφεις.